NIEUWS



RAV Hollands Midden en het Rode Kruis Hollands Midden ondertekenen overeenkomst

18-11-2023

Van de redactie

Rode Kruis Hollands Midden start nieuwe hulpverlening in samenwerking met Regionale Ambulancevoorziening
 

Bodegraven / Regio - Het Rode Kruis heeft een team van deskundige vrijwilligers dat altijd klaarstaat om in actie te komen in het geval van rampen en incidenten. Dit zogenoemde Noodhulpteam neemt in Hollands Midden vanaf 1 december een extra taak op zich: de ondersteuning van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Dat betekent dat het Rode Kruis bij grote drukte bijspringt voor de ambulancedienst.



Bij drukte door externe omstandigheden staan vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om de ambulancedienst in regio Hollands Midden te ondersteunen. In het afgelopen jaar hebben zij samengewerkt aan plan waarin deze intensievere samenwerking beschreven staat. Vandaag, op 18 november, is de definitieve overeenkomst ondertekend.

 

Oefening

Deze ochtend werden de vrijwilligers gealarmeerd: een oefenscenario werd geactiveerd en drie teams kwamen in korte tijd bij elkaar om een aantal ritten te rijden in opdracht van de RAV. In de regio (Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Gouda) werden ritten gereden waarbij geënsceneerde realistische hulpverleningsscenario’s geoefend werden. Een val in een woning, een gevallen fietser in de buitenlucht en een onwel wording in een bedrijvenpand zijn hier voorbeelden van. De vrijwilligers boden hulp, hadden contact met de meldkamer ambulance en ook met de collega’s van de ambulance zelf. Na afloop van de oefening was het tekenmoment, waarbij ook pers was uitgenodigd.

 

Meer informatie

Extra informatie is te lezen op de website van het Rode Kruis.



Wie maakt ambtsketen klimaatburgemeester

18-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Begin deze maand is Getrud de Roos aangetreden als de nieuwe klimaatburgemeester, voor een jaar. De écht burgemeester Michiel Grauss was bij haar installatie aanwezig met netjes de ambtsketen om. Die ontbreekt nog voor Gertrud de Roos, terwijl ze wel een hele agenda heeft vol acties en officiële bezoeken. Haar oproep is dus: “Wie maakt voor mij een mooie ambtsketen, maar graag wel van natuurlijke materialen. Het moet wel een beetje bij mijn functie passen”.
 

De vorige klimaatburgemeester, Arthur van Dijk had een mooie ambtsketen van een kunstenaar uit Haarlem. Dit sieraad heeft hij inmiddels weer moeten inleveren bij de maker. Zijn opvolger zou heel blij zijn met wat creativiteit uit het eigen dorp, zodat zij deze passende ondersteuning van het ambt over een jaar ook weer aan haar opvolger kan overdragen.

 


Burgemeester Michiel Grauss met Gertrud de Roos bij haar start als klimaatburgemeester

 

Minister

Ondertussen is Gertrud de Roos energiek aan haar jaar begonnen. Ze heeft er inmiddels gesprekken opzitten die de organisatie voor haar had ingepland met de minister voor klimaat Rob Jetten, en de Commissaris van de Koning Jaap Smit. In haar eigen omgeving ontvangt ze veel enthousiaste reacties. “Het is echt heel leuk om te doen. Ik loop over van de ideeën, dus als mensen willen meedoen of nog meer suggesties hebben: kom maar op”, aldus Gertrud de Roos.

 

Vergroenen

Met een tomeloos enthousiasme is ze ook begonnen aan een reeks bezoeken aan organisaties die op enige manier betrokken zijn bij het klimaat en bij het vergroenen van de gemeente. Dat laatste is het motto van haar burgemeestersjaar, ze wil van Bodegraven de groenste gemeente van Nederland maken, en daarvoor veel extra bomen zien, maar ook heel veel tuintjes waar de verharding uit verdwijnt en het groen verschijnt.

 

Groene brigade

Ze heeft er ook al de eerste inloop in de Klimaatwinkel op zitten waarmee ze een “groene brigade” wil starten, die vanaf dit voorjaar ook op verzoek bij mensen in de tuin hulp gaat bieden bij de groene metamorfose van de tuinen. Mensen die daaraan willen meedoen, of voor wie een ambtketen wil maken, laat het weten aan de klimaatburgemeester, via gertrudderoos@gmail.com.



Samenwerking gemeente en Meldpunt Horeca Overlast ?

18-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het Meldpunt Horeca Overlast heeft nu ook contact met de gemeente. Er is een kans op samenwerking. Beide hebben immers toch uiteindelijk hetzelfde doel: namelijk de overlast verminderen. HO! heeft aan de gemeente gevraagd wat er aan de bestrijding van de horeca overlast in (met name) het centrum gedaan is sinds 1 juli van dit jaar. Toen begon de registratie van de horeca overlast/klachten.
 


Er is gevraagd om een antwoord met details over wat er is gebeurd, welke maatregelen er al staan ingepland en wanneer eerste resultaten kunnen worden verwacht en ook op welke locaties ze zich willen focussen. Tot op heden geen reactie ... Maar dat kan nog komen ! Het is nu de vraag of de gemeente concreet en serieus met deze problematiek aan de slag wil gaan en bewoners tegemoet zal komen of niet. Het Meldpunt Horeca Overlast wil graag samenwerken. Een samenwerking moet echter wel van twee kanten komen dus het blijft spannend. Is er een positieve kentering aanstaande ? Of toch niet ? De gemeente heeft de keuze. Wat zullen ze gaan doen ? Het Meldpunt Horeca Overlast wacht het af.



Negen foto's studenten mboRijnland op World Press Photo Exhibition Gouda

18-11-2023

Van de redactie

Gouda - De foto's van negen studenten van mboRijnland prijken van 25 november t/m 17 december op de World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek in Gouda. De bijzondere samenwerking tussen World Press Photo Exhibition en studenten van de opleiding Content Creator in Leiden mondde uit in een fotowedstrijd en negen jonge winnaars.
 

Vrijdag j.l. werden de negen winnaars bekendgemaakt in de categorieën Overall winnaar (3x), Honorable mention (3x) en Runner-up (3x). Veertig eerstejaars studenten hebben de afgelopen twee weken workshops gevolgd en gingen daarna zelf in tweetallen aan de slag om een foto te maken. Ze konden kiezen uit drie thema's: Jeugd & Identiteit, Klimaat en Democratie & Rechtsstaat. De jury was erg onder de indruk van het niveau van de foto's en het lef van de studenten. 



 

Indrukwekkend en lef

Rob van Dullemen, fotograaf en jurylid: "Ik zie meteen dat ik wat met de foto's kan. Ik ben echt onder de indruk, wat een lef. Ik denk meteen aan drie kwaliteitskranten die deze foto's kunnen gebruiken."
 

De jury bestond naast Rob van Dullemen uit Veerle Sloof, fotograaf en docent bij de opleiding, Saskia Smith, journalist en docent bij de opleiding, onderwijsdirecteur Janine Warmerdam en bestuursvoorzitter Otto Jelsma.  De studenten hebben met enthousiasme aan hun opdracht gewerkt. "Ik vind het onwijs leuk dat we dit project doen, gelijk al in het eerste jaar! Zo’n grote kans om mee te doen en dat ons werk straks hangt in de tentoonstelling van World Press Photo Exhibition, supergaaf!”, aldus student Isla Devlin, een van de Overall winnaars. Ook docent Veerle Sloof is zeer te spreken over het resultaat: "Het verrast ons wat de studenten na tien weken les hebben neergezet. Ze zijn goed aan de slag gegaan met de thema’s, hebben dappere keuzes gemaakt. En de verhalen achter de beelden hebben ons geraakt."

 


Unieke samenwerking

World Press Photo Exhibition Gouda verbindt de wereld met verhalen die ertoe doen, de studenten verbinden hun wereld door zelf een foto te maken aan de hand van thema's van World Press Photo Exhibition. Studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker uit Leiden leerden met dit project onder meer de waarde van journalistieke fotografie.

De foto's van de negen winnaars hangen van 25 november t/m 17 december op de World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek in Gouda. De tentoonstelling is gratis te bezoeken. 

 

Overall winnaars

De sterren van nu | Zeynep Kirlangiçli en Ron Schoneveld | Klimaat

Jongeren en drugs |  Kris Freke en Jip van Leeuwen | Jeugd & Identiteit

Het Verschil | Isla Devlin en Say-Delize Anthony | Democratie & Rechtsstaat

Honorable mention:

“Ons soort mensen” | Elleke Stienen en Jeroen Wildeman | Jeugd & Identiteit

Meisjes in Leiden | Djazzelyn Helvensteijn en Stan van der Nagel | Jeugd & Identiteit

De verplaatsing van de natuur | Sem Linnemeijer en Jamie Kuiper | Klimaat

Runner-up:

Build from scratch | Mohammed Ramzan en Vince Kruijt | Democratie & Rechtsstaat

Expressies | Ryan Wesselink en Floor Verkade | Jeugd & Identiteit

Sustainable Innovasions | Julina Haring en Satar Djamie | Democratie & Rechtsstaat



"Prinses Beatrixschool Schittert in Solidariteit: Bijzondere Inzamelingsactie Brengt €945,00 op voor 'Oh komt er eens kijken' Stichting"

17-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - In de maanden maart en november heeft de Prinses Beatrixschool traditiegetrouw haar deuren geopend voor een bijzondere actie ten behoeve van de medemens. Dit jaar was geen uitzondering, en met bewonderenswaardige toewijding hebben de leerlingen van de school zich ingezet om een aanzienlijk bedrag in te zamelen voor het goede doel. De vruchten van hun inspanningen zijn nu zichtbaar, en de opbrengst van maar liefst €945,00 zal een positieve impact hebben op talloze levens.



 

De afgelopen weken hebben de leerlingen niet alleen hun academische vaardigheden ontwikkeld, maar ook hun maatschappelijke bewustzijn vergroot. Thuis hebben zij zich ingezet voor diverse klusjes, waarmee zij geld hebben ingezameld om bij te dragen aan een nobel doel. Het gezamenlijke resultaat van hun inspanningen is niet alleen indrukwekkend in termen van financiën, maar ook in termen van de saamhorigheid die het teweeg heeft gebracht binnen de schoolgemeenschap.
 

Het trotse totaalbedrag van €945,00 zal zijn weg vinden naar de stichting "Oh komt er eens kijken". Deze stichting, die zich inzet voor het ondersteunen van gezinnen in nood, heeft met open armen het gulle gebaar van de Prinses Beatrixschool ontvangen. Het bedrag is niet zomaar een getal; het vertegenwoordigt de zorg en betrokkenheid van de leerlingen die samen hebben gewerkt om een positief verschil te maken in het leven van anderen.

 

De stichting "Oh komt er eens kijken" heeft aangegeven dat het ontvangen bedrag van €945,00 een aanzienlijke impact zal hebben op hun vermogen om gezinnen in nood te helpen. Met dit bedrag kunnen ze naar schatting ongeveer 220 gezinnen ondersteunen. Het gaat hier niet alleen om financiële bijstand, maar ook om het creëren van een gevoel van hoop en solidariteit in tijden van moeilijkheden.

 

De directie, docenten en natuurlijk de leerlingen van de Prinses Beatrixschool verdienen lof voor hun toewijding aan maatschappelijke verantwoordelijkheid en het tonen van medeleven. Deze actie is een schitterend voorbeeld van hoe onderwijsinstellingen een positieve invloed kunnen hebben op de gemeenschap en hoe kleine gebaren een groot verschil kunnen maken.

 



Arjen Linstra verlaat Rohda’76

17-11-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Aan het einde van dit seizoen komt er een einde aan de samenwerking tussen Rohda’76 en trainer Arjen Linstra. Ook nemen we na dit lopende voetbaljaar afscheid van Andries Ranck, trainer van het tweede elftal.



 

Linstra startte in de zomer van 2020 bij onze vereniging. Zijn eerste twee seizoenen moest hij vanwege corona onder lastige omstandigheden ons eerste elftal trainen en coachen. Dat ging hem prima af. In zijn tweede seizoen misten hij en zijn spelers op een haar na de nacompetitie. Dat laatste lukte afgelopen seizoen wel, maar leverde helaas geen promotie op naar de derde klas.
 

We kennen Arjen als een bevlogen en gedreven oefenmeester en weten dat hij zich tot het uiterste inspant om met een zo hoog mogelijke klassering onze club te verlaten. Datzelfde geldt voor Andries Ranck die nu bij het tweede elftal aan zijn tweede seizoen bezig is.



Mobiele vaccinatieteams op pad om mensen thuis te vaccineren tegen corona

17-11-2023

Van de redactie

Regio - Wat als je een coronavaccinatie wilt, maar door een ernstige ziekte of beperking niet naar een priklocatie van de GGD kunt komen? Ook niet met hulp van familie of bekenden? Dan komt een mobiel vaccinatieteam van Hecht GGD Hollands Midden langs om je thuis te vaccineren. Aanmelden voor thuisvaccinatie kan nog tot en met 8 december, maar doe het liever zo snel mogelijk.

 

Wie voor vaccinatie aan huis in aanmerking denkt te komen, kan bellen met 0800 – 2077. Of een mantelzorger vragen om dat te doen. Telefonisch wordt bepaald of een coronaprik thuis mogelijk is. “Mensen die bedlegerig zijn komen in aanmerking. Of mensen die niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te komen, ook niet met hulp van anderen”, verduidelijkt Margreet Bekedam, manager vaccineren bij Hecht GGD Hollands Midden. “Dat mensen zelf kunnen bellen voor thuisvaccinatie, is dit jaar nieuw en nog relatief onbekend merken we. Huisartsen kunnen overigens ook patiënten aanmelden. In tegenstelling tot vorige coronacampagnes, kunnen huisartsen niet meer zelf vaccineren. Het coronavaccin is voor hen niet meer verkrijgbaar.”

 


Familie Dyer wordt thuis gevaccineerd tegen corona. V.l.n.r. Bert Donnars, mevrouw Dyer, Jurgen Woerdman, meneer Dyer.                                                      (Beeld: Hecht GGD Hollands Midden)

 

Bel zo snel mogelijk

“Bel zo snel mogelijk voor vaccinatie aan huis, wacht daar niet mee tot 8 december”, benadrukt Margreet. Eind december stoppen we met thuisvaccinatie en na aanmelding kan het een paar weken duren voor een afspraak kan worden ingepland. We organiseren het thuis vaccineren namelijk zo efficiënt mogelijk, door routes slim te plannen. Eén mobiel team kan dan meer mensen per dag vaccineren.” 

 

Teamwerk

Arts Jurgen Woerdman en administrateur Bert Donnars vormen samen een mobiel vaccinatieteam. Ze werken al sinds de start van de coronacrisis bij Hecht GGD Hollands Midden en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. De taakverdeling is duidelijk. Jurgen stelt met controlevragen vast of iemand gevaccineerd kan worden. Bert leidt de mensen af op het moment dat Jurgen de prik geeft. Bert: “Niemand vindt het leuk om een prik te krijgen, zo is het al gebeurd voor ze het weten.” Bert zorgt ook voor de administratie en schrijft het prikbewijs uit. Allebei maken ze een gezellig praatje met de mensen die ze bezoeken.

 

Grandioos

“Het is grandioos, dat dit kan”, zegt mevrouw Dyer (73) uit Noordwijkerhout. Zij en haar man (89) zijn zojuist gevaccineerd tegen corona, gewoon thuis op de bank. Het is de eerste keer dat ze thuis de coronaprikken krijgen. Vorige prikrondes gingen ze altijd naar de vaccinatielocatie in Leiden. Vanwege de gezondheid van meneer Dyer, gaat dat niet meer. Jurgen: “En omdat we hier toch zijn, vaccineren we mevrouw ook meteen.” 

 

Zo loopt dat ongepland ook bij meneer Van den Barselaar (89), ook uit Noordwijkerhout. Hij wordt thuis gevaccineerd omdat “mijn been tegenwerkt en ik alleen ben.” Zijn hulp in de huishouding Betzy Garces (49) is aan het schoonmaken als Jurgen en Bert arriveren. Bij navraag blijkt dat ze ook graag een coronaprik wil, omdat ze dat belangrijk vindt voor de gezondheid van haar cliënten en haarzelf. Als zorgmedewerker valt ze in de doelgroep van de najaarscampagne, dus krijgt ook zij de prik. Jurgen: “Hierom nemen we altijd extra vaccins mee.” Betzy is er heel blij mee: “Ik had voor aanstaande zaterdag een vaccinatieafspraak in Leiden. Nu kan ik lekker iets anders gaan doen.” 

 

Beschikbaar

Sinds half oktober zijn twee mobiele vaccinatieteams van Hecht GGD Hollands Midden op pad om niet-mobiele thuiswonenden te vaccineren tegen corona. Ze hebben inmiddels ruim 500 mensen thuis gevaccineerd. Voor de komende weken staan ook al 500 mensen ingepland. Margreet: “Het is onze opdracht om het coronavaccin voor iedereen beschikbaar te maken. Thuisvaccinatie is voor niet-mobiele mensen een uitkomst. Want juist degenen die niet naar onze vaccinatielocaties kunnen komen, hebben die bescherming tegen corona vaak extra hard nodig.”

 

Dankbaar

Jurgen en Bert genieten van de huisbezoeken. Jurgen: “Het is heel bijzonder werk. Je weet nooit wat je achter een voordeur aantreft, maar je weet wel dat je komst er echt toe doet voor de mensen bij wie je langsgaat.” Bert: “Mensen zijn vaak zo dankbaar, bijna net zoals in de begindagen toen het coronavaccin er net was.”



Martin Luther King viering naar Woerden

17-11-2023

Van de redactie

Woerden - De Martin Luther King viering komt naar Woerden! Deze speciale viering rondom het leven en de boodschap van de beroemdste Amerikaanse baptistendominee toert door Nederland en doet op zaterdag 25 november Woerden aan. “We zijn blij dat ‘The March of Martin’ naar de Kruiskerk in Woerden komt” vertellen Hans Slooijer en Jan Uittenbroek namens de Raad van Kerken.

 

 

“Het thema van racisme en rassenscheiding is nog steeds actueel, we hopen met deze viering veel mensen te bereiken om de boodschap van Martin Luther King te laten horen”. Een vijfkoppige band en een gospelkoor van 8 heren en 9 dames zorgen voor de muzikale omlijsting van eigen liederen maar ook de samenzang. “Ds. Arjen van der Spek vertelt episodes uit het leven van Martin en we bekijken samen delen van enkele speeches van Martin op de beamer en we staan stil bij hoogtepunten en dieptepunten uit zijn leven” vult Arjen van der Berg aan. Arjen is zanger in het koor en staat versteld van de impact van deze speciale diensten. “We hebben deze dienst nu negentien keer mogen uitvoeren in verschillende kerken door Nederland en overal zit het vol. We spreken mensen die soms een lange autorit er op hebben zitten om hierbij aanwezig te kunnen zijn. Heel bijzonder.

 

Zelfs dagblad Trouw wijdde er aan paginabreed artikel aan op Martin Luther King day. Ook diverse nationale radiozenders hebben ons geïnterviewd.” Ook al is het dit jaar 55 geleden dat Martin Luther King  is vermoord, nog steeds is er geen gelijkheid voor iedereen. De boodschap blijft helaas actueel en is daarom de moeite waard om te blijven herhalen. Een eigen lichtinstallatie zorgt voor extra dimensie bij deze memorial aan Martin Luther King. Deze bijzondere viering vindt plaats  op zaterdag 25 november  om 20:00 uur in de Kruiskerk aan het Mesdagplein te Woerden. De kerk is om 19.30 uur open. We organiseren deze avond ook vanwege het  50 jarig bestaan van de Raad van Kerken in Woerden. De toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang. Iedereen is welkom, net als in de geest van Martin Luther King. Zie ook: www.themarchofmartin.nl



Steely Fan in Theater Concordia

17-11-2023

Van de redactie

Haastrecht - Op zaterdag 2 december om 20.15 uur treedt de Steely Dan tributeband Steely Fan op in Theater Concordia Haastrecht.Steely Fan geeft je de kans om heel dicht bij "the real thing" te zijn. Met grote hits van de albums Aja, The royal Scam en Gaucho, maar ook recenter werk van bijvoorbeeld Two against nature. Steely Fan neemt het publiek mee voor een "True Steely Dan Experience".



 

Steely Fan is op 2 december om 20.15 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten à €25 zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.



Twaalf jaar cel en tbs geëist voor misbruik van dertien kinderen door oud-directeur van goede doelenstichting

17-11-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie eist twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging in een omvangrijke zedenzaak tegen een 55-jarige man uit Almere. De man wordt ervan verdacht dertien kinderen te hebben misbruikt. Deels gebeurde dit binnen zijn werk als directeur van een stichting gericht op het vervullen van wensen van kinderen met een ziekte of aandoening. “Kwetsbaarder is bijna niet mogelijk en toch heeft de verdachte zijn seksuele lusten op deze groep kinderen los gelaten.”

Het onderzoek tegen de man gaat van start als in 2021 onafhankelijk van elkaar twee meldingen bij de politie binnen komen. In beide gevallen gaat het om kinderen die hun ouders of hulpverleners hebben verteld dat ze seksueel misbruikt zijn door de verdachte. Dit misbruik zou plaatsgevonden hebben in de context van het werk dat de verdachte deed voor de goede doelenstichting.
 

Steeds meer slachtoffers

Tijdens het onderzoek worden er aanwijzingen voor gevonden dat de man nog meer slachtoffers heeft gemaakt. De verdachte wordt aangehouden en gegevensdragers worden in beslag genomen. Na berichtgeving over de zaak in februari 2022 volgen er nog meer meldingen en aangiften. Dit betreft ook incidenten in de periode voordat hij voor de stichting werkzaam was.
 

Het uitgebreide politieonderzoek leidt er uiteindelijk toe dat het Openbaar Ministerie het bewezen acht dat de man dertien minderjarige jongens misbruikt heeft in de periode tussen 2006 en 2021. Het misbruik varieert van het betasten over de kleding heen tot het binnendringen van het lichaam van de slachtoffers. Naar aanleiding van de vondst van beelden op gegevensdragers van de verdachte, wordt hij ook vervolgd voor het vervaardigen en bezitten van kinderporno.
 

Logeerpartijtjes

Uit het onderzoek ontstaat het beeld van een enthousiaste maar dwingende man die het vertrouwen van kinderen en hun ouders wint door leuke uitjes te ondernemen en mooie cadeaus te geven. Een bezoek aan voetbalwedstrijden of een zwemparadijs wordt vaak gevolgd door een logeerpartij bij de verdachte thuis. Hij slaapt dan in één bed met de kinderen, waarbij het misbruik plaats vindt. In andere gevallen betast hij de kinderen bijvoorbeeld als ze bij hem op schoot zitten of vindt er misbruik plaats tijdens ritjes in de auto van de verdachte.
 

Het Openbaar Ministerie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het vertrouwen van de kinderen en hun ouders op grove wijze heeft beschaamd. “Is misbruik van kinderen per definitie al zeer ernstig, het gedrag van de verdachte richting de ouders en de groep kinderen die hem in het kader van de stichting waren toevertrouwd is eigenlijk niet in woorden te omschrijven”, vertelt de officier van justitie. “De kinderen en ouders die de verdachte via de stichting heeft benaderd zaten vaak al in een zeer ingewikkelde en spannende thuissituatie of waren soms zélf ernstig ziek. Kwetsbaarder is bijna niet mogelijk en toch heeft de verdachte zijn seksuele lusten op deze groep kinderen los gelaten.”
 

Ouders ook beschadigd

De verdachte heeft met zijn keuzes niet alleen zijn slachtoffers beschadigd, maar ook de ouders van deze kinderen. “Als je kind ernstig ziek is, dan wil je zo goed mogelijk voor je kind zorgen, maar er ook voor zorgen dat je andere kind niets te kort komt”, legt de officier van justitie uit. “Als er dan een reddende engel binnenkomt, die jouw kinderen ‘de dag van hun leven kan bezorgen’, dan grijp je dat als ouders met beide handen aan. Niet wetende, dat je daarmee je kind op een presenteerblaadje aan een perverseling geeft.”
 

Veel ouders kampen hierdoor met schuldgevoelens. “Een gevoel dat natuurlijk geheel onterecht is”, aldus de officier van justitie. “De verdachte ging op zo’n geraffineerde en sluwe wijze zijn gang, dat iedereen daar in zou kunnen trappen. De volledige verantwoordelijkheid voor wat hier is gebeurd, ligt bij één man: de verdachte. En bij niemand anders.” Op die manier is, volgens het OM, door de verdachte een spoor van vernieling achtergelaten in een hele reeks levens.
 

Lange celstraf

Gezien de ernst van de feiten is in de visie van het Openbaar Ministerie alleen een lange gevangenisstraf passend. Strafverhogend is de frequentie waarmee het misbruik heeft plaatsgevonden, de jeugdigheid van de slachtoffers en de mate van kwetsbaarheid van de slachtoffers. Alles meewegende eist het OM twaalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. 


Daarnaast wil het Openbaar Ministerie ook voorkomen dat de verdachte na het uitzitten van zijn celstraf onbehandeld terugkomt in de maatschappij. “Niet alleen de 13 jongens die op de tenlastelegging worden genoemd, maar ook andere kinderen in onze maatschappij moeten beschermd worden tegen de verdachte.” Daarom eist het OM naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging. 


De rechtbank doet op 22 december uitspraak.



Ouders opgelet: Pietengym voor basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8!

16-11-2023

Van de redactie

Bodegraven / Driebruggen - Pietengym voor basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8! De Buurtsportcoaches van Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk roepen alle kinderen van groep 3 t/m 8 op voor Pietengym! Een toffe kans voor jonge avonturiers om mee te doen aan deze sportieve activiteit. Ze assisteren de Pieten bij het verhuizen van pakjes én laten tegelijkertijd hun eigen Pietenkunstjes zien. Deelname is gratis.

 

 

Pietengym-data en locaties:

Pietengym Sporthoeve - 28 nov, 14:45 - 15:45 uur, Sporthal de Sporthoeve, Vromade 1, Bodegraven

Pietengym De Kuil - 30 nov, 15:00 - 16:00 uur, Sporthal De Kuil, Sportlaan 1a, Bodegraven

Pietengym Custwijc - 4 dec, 15:30 - 16:30 uur, Sporthal Custwijc, Laageind 1, Driebruggen

Moedig de kinderen aan en laat ze deelnemen aan deze toffe, sportieve activiteit. Zorg dat ze hun eigen (Pieten)sportkleding en gymschoenen meenemen voor een middag vol plezier en beweging! Check www.senw-br.nl/agenda voor meer informatie en om je kind aan te melden.



Goud voor student kok Lars Elsenbroek bij internationale wedstrijd Litouwen

16-11-2023

Van de redactie

Gouda - 16 november 2023 - Lars Elsenbroek (19 jaar), derdejaars student bij mboRijnland voor de opleiding Zelfstandig Kok in Gouda, heeft goud gewonnen bij een internationale wedstrijd in Litouwen. Samen met een Franse en Portugese student vormde Lars het winnende team. De wedstrijd vond plaats van 6 t/m 11 november voor verschillende opleidingen in de Horeca- en Toerisme branch. “We dachten wel dat we hoog zouden eindigen, maar eerste worden hadden we niet verwacht. Er waren in totaal 22 teams, dus we hadden aardig wat concurrentie”, aldus een blije Lars.
 


Eerste internationale ervaring

De Zoetermeerse student had al eerder aan wedstrijden meegedaan, maar dit was zijn eerste internationale ervaring. Vanuit mboRijnland reisden vijf studenten met twee begeleiders af naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Lars werd via het lot ingedeeld met een Franse en Portugese student en samen voormden ze een team. “Gelukkig was er meteen een klik”, vertelt Lars. “We hebben nog steeds contact.” De hele wedstrijd was in het Engels en ook onderling spraken de studenten Engels.

 

Drie amuses en mystery ingrediënten

De trotse kok in opleiding had twee wedstrijddagen waarop hij kon laten zien wat hij kon. “We wisten van tevoren dat we drie amuses moesten maken van Litouwse gerechten: bietensoep, aardappelcakeje en gefrituurd brood. Op de dag van de briefing kwamen daar nog een aantal mystery ingrediënten bij zoals komijn, oude kaas, zuurkool en boekweit. Daar gingen we mee aan de slag en dat heeft goed uitgepakt”, vertelt Lars glunderend.



 

Lars deed mee in de categorie Culinary art, de andere vier studenten in de categorieën Hospitality management, Restaurant service, Pastry and Decathlon. Lars doet begin volgend jaar ook mee aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo.



Begroting en tarieven waterschapsbelasting 2024 vastgesteld

16-11-2023

Van de redactie

Regio - De opgaven van de waterschappen nemen toe. Zelfs in de meest optimistische scenario’s voorspelt het KNMI dat het klimaat blijft veranderen met een stijgende zeespiegel, hogere temperaturen, drogere zomers en nattere winters tot gevolg. Dit betekent dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) steeds meer werk moet verzetten om Midden-Nederland veilig te houden en om de hoeveelheid water zo goed mogelijk te reguleren. Daarnaast zuivert het waterschap afvalwater en verbetert het de leefbaarheid in en rondom het water. Het waterschap werkt zo duurzaam en circulair mogelijk, met respect voor mensen, dieren en alles wat groeit en bloeit, in samenwerking met overheden, inwoners en (agrarische) ondernemers en natuur- en terreinbeheerders.

 

Tegelijk met de toenemende opgaven, stijgen de kosten voor energie, materialen, rente en arbeid fors. Beide ontwikkelingen leiden tot hogere waterschapslasten. HDSR matigt de stijging van de belasting door eigen reserves in te zetten. In 2024 betaalt een gezin met kinderen en een eigen woning met een WOZ-waarde van 297.900 euro, 24 euro meer dan vorig jaar. Een gezin zonder eigen woning betaalt 18 euro meer dan vorig jaar. De begroting en de belastingtarieven voor 2024 zijn 15 november 2023 vastgesteld door het algemeen bestuur.

 

De uitgaven

Om bescherming te blijven bieden tegen overstromingen verwacht het waterschap in 2024 ongeveer 28 miljoen euro te besteden aan het beheer en onderhoud van de dijken. Het waterschap investeert tegelijkertijd in waterveiligheid in de toekomst, o.a. met het project Sterke Lekdijk waar samen met aannemers innovaties worden ontwikkeld die dijkversterking beter en goedkoper maakt. Daarnaast regelt het waterschap in het hele werkgebied het waterpeil met een uitgekiend stelsel van gemalen en stuwen. Lange tijd was alles gericht op een snelle afvoer van water. Omdat er nu ook steeds meer perioden van droogte zijn, moet het waterschap ook steeds meer water vasthouden. Dat vraagt om extra maatregelen. Verder zorgt HDSR ervoor dat de toenemende verzilting (door het zoute zeewater dat in het westen Nederland binnenkomt) wordt tegengegaan. Hieraan wordt in 2024 circa 64 miljoen euro besteed.

 

Al het water dat mensen en bedrijven door de gootsteen, het toilet of op andere manieren het riool in spoelen, maakt het waterschap schoon in de rioolwaterzuiveringen. Circa 76 miljard liter afvalwater per jaar wordt in 16 zuiveringen schoongemaakt. Het afval dat uit het water wordt gehaald, wordt steeds meer gezien als grondstof. Zo wordt de cellulose die in toiletpapier zit, eruit gehaald en bijvoorbeeld als bouwmateriaal opnieuw gebruikt. Sinds 2023 haalt het waterschap in de zuivering in Houten ook medicijnresten uit het afvalwater. Het waterschap meet en verbetert verder samen met (water)partners de waterkwaliteit in sloten, weteringen en kanalen. Het schap verwacht aan het zuiveren en verbeteren van de waterkwaliteit in 2024 ongeveer 76 miljoen euro te besteden.

 

De waterschapsbelasting

De belasting voor huishoudens gaat in 2024 gemiddeld met circa 7,5% omhoog. Hoeveel de verhoging precies is, hangt af van de persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld of iemand een woning huurt of in eigendom heeft, of een agrarisch bedrijf heeft. In onderstaande tabel staan rekenvoorbeelden met de financiële gevolgen van de tarieven voor de belastingaanslagen in 2024. Op de website van HDSR, www.hdsr.nl, staat het hele overzicht van de vastgestelde tarieven.

 

 

Lasten 2024

Stijging in euro’s (t.o.v. 2023)

Stijging in %
(t.o.v. 2023)

Eenpersoonshuishouden met eigen woning*
(waarde € 198.600)

€    222

€     18

8,7%

Eénpersoonshuishouden zonder eigen woning

€    176

€     13

8,3%

Meerpersoonshuishouden met eigen woning*
(waarde € 297.900)

€    378

€     24

6,8%

Meerpersoonshuishouden zonder eigen woning

€    309

€     18

6,1%

Agrarisch bedrijf* (35 ha, waarde € 1.986.000)

€  5.262

€  368

7,5%

*De waarden van de eigen woning en het bedrijf zijn in het rekenvoorbeeld, vanwege een gemiddelde daling van de waarde van onroerend goed, tussen 2023 en 2024 met 0,7% verlaagd.

 

Belastingaanslag van de BghU

Waterveiligheid, zuivering, beheer en de voorbereiding op de toekomst kosten geld. Het waterschap ontvangt voor de reguliere taken geen geld van het Rijk of andere overheden, maar heft belasting bij de inwoners en bedrijven in het eigen gebied. De inwoners kiezen tijdens de waterschapverkiezingen bestuurders die het beleid van het eigen waterschap bepalen.

 

Het waterschap int de belasting niet zelf. Dit doet BghU, de Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht. Zij sturen vanaf februari 2024 de belastingaanslagen naar de inwoners. BghU beantwoordt ook de vragen over de aanslag, de betaling en eventuele kwijtschelding van de belasting voor mensen met een laag inkomen. Meer informatie is te vinden op www.bghu.nl.



In de ban van de ring

16-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Muziekvereniging DSS uit Aarlanderveen geeft op 3 december 2023 een concert in Parkvilla, in samenwerking met diverse kunstenaars. Op het programma staat Symphony no 1 “The lord of the Rings” van Johan de Meij, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tolkien.

 


Beeld: Angela Zevenhoven

 

De muziek komt tot leven

Het werk bestaat uit vijf delen die elk een personage of een belangrijke gebeurtenis uit het boek illustreren, te weten Gandalf, Lothlorien, Gollum, Journey in the dark en Hobbits. De fanfare van DSS wil met het programmeren van dit werk een fantastische beleving voor zowel muzikanten als publiek neerzetten. De muziek voert u mee met tovenaar Gandalf, verklankt de Elfenwereld en laat je letterlijk trillen op je stoel!

Om de muziek nog verder tot leven te brengen, is de samenwerking met kunstenaars vanuit verschillende disciplines gezocht. Zij zullen hun werk, geïnspireerd op The lord of the Rings, tentoonstellen in de foyer van Parkvilla.

 

Over DSS

De fanfare van muziekvereniging DSS (Door Samenwerking Sterk) staat al meer dan 40 jaar onder leiding van Danny Oosterman en garandeert een enerverende uitvoering van het werk. DSS streeft ernaar op zo goed mogelijke wijze muziek te maken en schuwt daarbij het uitdagende repertoire niet. Het orkest is veelzijdig, zoals u mogelijk al eerder hoorde tijdens het concert met Micheline van Hautem, waarbij liederen van Ramses Shaffy ten gehore werden gebracht. DSS promoot het fanfareorkest (inmiddels ook  Unesco immaterieel Cultureel erfgoed) en de fanfaremuziek met veel plezier. De deelname aan het RTL programma Holland’s Got Talent (waar DSS met vier keer “ja” door kon naar de volgende ronde) is daarvan een van de vele voorbeelden.

 

Nieuwsgierig geworden?

U kunt aan kaarten komen via de website van Parkvilla

 



Huisartsenposten Zuid-Holland matig bereikbaar

16-11-2023

Van de redactie

Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Zuid-Holland gemiddeld zeven minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. Daarmee is de gemiddelde wachttijd gelijk aan het Nederlands gemiddelde van zeven minuten. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch. Met name bij Hadoks is de wachttijd met een gemiddelde van 36 minuten erg hoog. 

 

In het onderzoek zijn alle Nederlandse huisartsenposten op drie verschillende zaterdagavonden gebeld. Aan de hand van deze uitkomsten is vervolgens van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd berekend.

 

Provinciale verschillen

Op provinciaal niveau scoort Flevoland het slechtst met een gemiddelde wachttijd van 16 minuten. Ook in de provincies Noord-Brabant en Limburg ligt de wachttijd boven het Nederlandse gemiddelde van zeven minuten. Daarentegen bedraagt de gemiddelde wachttijd in Groningen en Utrecht vier minuten en is de wachttijd in Zeeland gemiddeld het kortst met slechts drie minuten.

 

Overige bevindingen

Een ander opvallend verschil tussen huisartsenposten is de informatievoorziening over de wachttijd. Zo krijg je bij sommige huisartsenposten te horen hoeveel bellers er nog voor je in de wachtrij staan, terwijl je bij andere huisartsenposten soms lang in de wacht staat zonder te weten hoe lang dit nog kan duren.

 

Ook valt op dat veel huisartsenposten aan de hand van een welkomstboodschap proberen barrières te creëren. Bijvoorbeeld door te zeggen dat zij voor zowel het gesprek als een eventueel bezoek kosten in rekening zullen brengen en te vragen vooraf je BSN-nummer in te voeren. 

 

De volledige onderzoeksresultaten staan op: https://www.interswitch.nl/onderzoek-bereikbaarheid-huisartsenposten-2023/ 



'Misleidende adviesprijzen, deurverkoop, telemarketing Europees aanpakken'

16-11-2023

Van de redactie

Consumenten hebben via kortingsacties, deurverkoop en telemarketing nog altijd te maken met misleiding en ongewenste druk. Om dit te verminderen, wil Nederland aanvullende wettelijke Europese mogelijkheden. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) gaat in Brussel pleiten voor een verbod voor een verkoper om niet-gebruikte adviesprijzen te vermelden bij kortingsacties. Ook wil Nederland dat de EU het mogelijk maakt dat een lidstaat deurverkoop en/of telemarketing kan verbieden.
 

Bij de zogenoemde Consumer Dialogue spraken de Europese Commissie, minister Adriaansens en consumentenbelangenorganisaties vandaag in Den Haag over het huidige en toekomstige EU-consumentenbeleid. De voorstellen van de minister richten zich naast de misleidingaanpak op het stimuleren van duurzame producten door langere wettelijke garantietermijnen, op het niet-meer toestaan van virtuele schatkistjes (‘loot boxes’) in gamesen op het voorkomen van een overschot aan informatie voor consumenten.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Consumentenbescherming moet met haar tijd meegaan. Dat is nodig, want bijvoorbeeld de ontwikkelingen op de digitale markt gaan razendsnel. Vooral de aanpak van misleiding van kwetsbare consumenten kan écht nog scherper. Mensen moeten met vertrouwen kunnen kopen, gebaseerd op de juiste informatie. Goede consumentenbescherming is de basis voor een goed werkende economie.”


De minister vervolgt: “Veel consumentenregelgeving is Europees. Dat is belangrijk, want de markt waarop aanbieders actief zijn, is internationaal. Daarom pleit ik vandaag voor aanscherping van de Europese regels voor adviesprijzen. Maar ook om een aanpassingen, omdat EU-regels nu bepaalde zaken niet toestaan. Bijvoorbeeld een eventueel verbod op deurverkoop en/of telemarketing: twee verkoopmethodes die consumenten vaak als onwenselijk en onprettig ervaren.”
 

Misleiding bij kortingen door adviesprijzen

Vanaf 1 januari 2023 mag een verkoper niet meer een korte periode de prijs van een product verhogen, de prijs daarna verlagen en dan deze ‘van-voor’-prijs vervolgens presenteren als een aanbieding of een aanzienlijke korting. Ondanks deze aanscherping hebben consumenten – zeker nu in de aanloop naar de feestdagen - nog steeds te maken met misleidende kortingen. De nieuwe regels worden volgens de toezichthouder ACM helaas niet voldoende nageleefd. Daarnaast verwijzen verkopers bij aanbiedingen vaak naar een adviesprijs in plaats van naar de originele verkoopprijs van het product.
 

Daarom pleit minister Adriaansens voor een nieuwe EU-regel. Die moet bedrijven het niet langer toestaan om bij kortingsacties de door fabrikanten voorgestelde adviesprijzen te vermelden, als verkopers die niet daadwerkelijk gebruiken. Het gebruik van volledig verzonnen adviesprijzen is al wel wettelijk verboden.
 

Nederlandse voorstellen

De Europese inzet van Nederland volgt uit de nationale Consumentenagenda die minister Adriaansens in juni 2023 heeft gepresenteerd. Daarin kondigde het kabinet al aan met aanvullend nationaal beleid te komen. Zoals dat - vooruitlopend op een mogelijk toekomstig verbod - consumenten bij deurverkoop pas gebonden zijn aan een contract als zij hiermee ná het gesprek expliciet hebben ingestemd (bijvoorbeeld per e-mail).
 

 



Afspraken met bp over versnelde vermindering van CO2-uitstoot

16-11-2023

Van de redactie

Internationaal energiebedrijf bp wil via de maatwerkaanpak de komende zes jaar versneld in Nederland, bij de bp Rotterdam Refinery, verduurzamen. Voor 2030 wil het bedrijf de CO2-uitstoot verminderen met 1,2 megaton. Dit betekent een reductie van 60% ten opzichte van 2020 en 0,2 megaton meer dan waar het bedrijf in 2030 wettelijk aan moet voldoen volgens het Klimaatakkoord. Daarnaast zet bp in op schonere lucht. De intentieverklaring tussen het Rijk, de provincie en bp is vandaag op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in Den Haag getekend. Het is de tiende afgeronde Expression of Principles (EoP) binnen de Nederlandse maatwerkaanpak tot nu toe.
 

De intentieverklaring is een belangrijke stap om tot concrete en bindende maatwerkafspraken te komen tussen het Rijk en bp Rotterdam Refinery om sneller minder CO2 uit te stoten en bij te dragen aan een duurzame economie en een gezonde leefomgeving.
 

Verduurzaming productieproces

De raffinaderij van bp in Rotterdam is een van de grootste in West-Europa en zorgt voor ongeveer 2000 banen in de regio en indirect nog eens 12.000. Op deze locatie produceert het bedrijf brandstoffen voor het wegverkeer, de luchtvaart en scheepvaart en daarnaast smeermiddelen voor de industrie. Om de beoogde CO2-reductie te behalen wordt een aantal routes onderzocht.
 

Bp Rotterdam Refinery gaat een waterstoffabriek bouwen waar het bedrijf blauwe waterstof zal produceren om als duurzame brandstof te gebruiken. De waterstof wordt voornamelijk gemaakt uit restgassen van het raffinageproces. Bp gaat zowel de eigen restgassen opvangen als deze inzamelen bij andere bedrijven. Naast het eigen brandstofgebruik, levert het bedrijf straks dat deel van de blauwe waterstof dat met restgassen van anderen is geproduceerd, weer terug aan die bedrijven. Om waterstof te kunnen inzetten worden de huidige branders vernieuwd. Dit zal de stikstofuitstoot van dit gedeelte van het bedrijf met 20-30% verminderen in 2030, wat bijdraagt aan een schone lucht en een gezonde natuur.
 

De CO2 die bij de productie van deze waterstof vrijkomt, wordt afgevangen en opgeslagen in lege gasvelden in de Noordzee. Bp Rotterdam Refinery ziet Carbon Capture and Storage (CCS) als een tussenstap in de versnelde verduurzaming van de raffinaderij in 2030. Uiteindelijk wil het bedrijf groene, hernieuwbare waterstof gaan produceren om in te zetten in de raffinageprocessen in Rotterdam. Voor de productie van deze groene, hernieuwbare waterstof wordt dan groene elektriciteit gebruikt, bijvoorbeeld van wind op zee.
 

Verdere verduurzamingstappen

Naast de toepassing van waterstof in het productieproces onderzoekt het bedrijf een aantal andere opties om versneld te verduurzamen. Zo gaat het bedrijf steeds meer duurzame waterstof en biobrandstoffen bijmengen in alle benzine en diesel die het bedrijf produceert, waardoor het bedrijf ook een bijdrage levert aan de vermindering van de CO2-uitstoot van het wegverkeer en de (binnen)scheepvaart. Deze CO2-reductie kan oplopen tot 0,27 Mton in Nederland en daarbuiten.
 

Ook onderzoekt bp Rotterdam Refinery hoe ze een verdere bijdrage aan de verduurzaming van het wegverkeer kan leveren, bijvoorbeeld door ongeveer 200 elektrische snellaadpunten uit te rollen bij eigen tankstations en door biodiesel en waterstof aan te bieden voor het vrachtverkeer.
 

Bp Rotterdam Refinery erkent de potentie van de circulaire economie. In dit licht zal het bedrijf in de volgende fase daarom onderzoeken hoe de productie van ‘lower carbon’ producten kan toenemen. Tot slot kijk het bedrijf of het mogelijk is om duurzame biobrandstof voor de luchtvaart te gaan produceren in Rotterdam, bijvoorbeeld uit plantaardige oliën en vetten.
 

Vervolgstappen maatwerkaanpak

Deze intentieverklaring is een belangrijke stap richting een bindende maatwerkafspraak tussen de overheid en bp. In de volgende fase gaat de overheid samen met bp onderzoeken wat de knelpunten zijn voor verduurzaming van het bedrijf en op welke manier de overheid een rol kan spelen om deze weg te nemen. Dit gaat bijvoorbeeld om versnelling van vergunningverlening voor verduurzamingsprojecten, het op tijd aanleggen van de nodige CO2-pijpleidingen voor CCS en de verzwaring en uitbreiding van elektriciteitsaansluitingen. Ook worden onderzoeken opgestart om inzicht te krijgen in mogelijkheden om stikstof te reduceren. De overheid doet dit in nauwe samenwerking met regionale en lokale overheden, het bedrijfsleven en netbeheerders.
 

De uiteindelijke verduurzamingsprojecten van bp Rotterdam Refinery zullen worden uitgewerkt in concrete plannen. Die plannen worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie, waarna ze worden vastgelegd in een Joint Letter of Intent. De ambitie is om deze fase in het derde kwartaal van 2024 te bereiken. Tot slot worden de afspraken bindend vastgelegd.

 


Karter Zheng Kuyf uit Bodegraven pakt na spannende finale Nederlandse titel!

15-11-2023

Van de redactie

Eindhoven / Bodegraven  – Na de nodige pech dit seizoen slaagde hij er zondag toch in: karter Zheng Kuyf uit Bodegraven werd Nederlands kampioen Parolin ID Engines Junior! Door zijn overtuigende tweede plaats in het algemeen klassement van de laatste ronde van het NK viertakt had de veertienjarige coureur de meeste punten van iedereen.
 


Beeld: Bas Kaligis / RaceXpress.nl
 

Zheng reed een groot deel van het seizoen met de gouden nummer 01, maar toen hij op zondag in Eindhoven over de finish kwam, wist hij nog niet zeker of hij kampioen was. “Mijn grootste concurrent had ook nog kans. Ik was sowieso al blij dat ik goed gereden had, maar toen ik de Nederlandse vlag in mijn handen kreeg gedrukt, wist ik het zeker. Ik had het niet verwacht. Nederlands kampioen is wel leuk en ik hoop dat het vaker gebeurt. Het rijden met de Nederlandse vlag was heel leuk. Als kampioen word je beloond met een ererondje en dat is mooi.”

 

Het is niet niets”, zei vader Peter Kuyf, die al jarenlang zijn steun en toeverlaat is en sleutelt voor Zheng. “Je werkt er het hele jaar naartoe. Zheng reed het hele jaar met de gouden nummer 01. Het is mooi dat het gelukt is. We hebben ook wat tegenslag gehad, want hij heeft dit seizoen toch twee chassis’ op een hoop gereden. Maar we hebben een heel goed gevoel nu Zheng kampioen is. Het was wel wat nat rond de ogen. Ik was heel trots op hem. Het karten is alles voor hem. En we doen het met samen. Het is de vader-zoon relatie. Het karten is onze uitlaatklep. Het is spannend en toch ontspannend en het is gezellig bij de viertakt. Je helpt elkaar.”

 

Voor Zheng was het nog spannend geweest, die laatste ronde van het NK. “We hebben bijna het hele jaar pech gehad, maar we hebben het op het eind van het seizoen kunnen veranderen, dus dat is mooi”, zei Zheng op circuit De Landsard in Eindhoven. “Ik had niet verwacht dat we vandaag zo’n goede snelheid zouden hebben. Het ging onverwacht supergoed. Ik had vanochtend poleposition in de kwalificatie. Dat terwijl we zaterdag een beetje in de schaduw reden. Toen ging het niet zo lekker. We dachten dat een plek in de top vijf goed zou zijn. Nu werden we tweede in het dagklassement en pakte ik dus de titel!”



Beeld: Bas Kaligis / RaceXpress.nl
 

Tijdens de derde en laatste race van de dag vreesde Zheng nog even dat de pechduivel weer had toegeslagen. Het vermogen van de motor op zijn kart viel namelijk weg. “Toen werd ik ingehaald door nummer twee, drie en vier”, blikte Zheng terug. “Maar later was het probleem weg en kon ik de aansluiting met de rijders vooraan weer vinden. “Ik haalde de nummer vier, drie en twee terug in en zo ben ik toch nog tweede geworden.”

 

En dus was de Nederlandse titel de zijne. Het belooft wat voor volgend seizoen. Met de titel op zak voelt de snelle Zuid-Hollander dat de tijd rijp is voor een overstap naar de ID Engines Senioren-klasse. Al staat die overstap nog niet helemaal vast.

 

Zheng: “Misschien dat we volgend jaar naar de tweetakt-karts overstappen. En anders gaan we naar de ID Engines Senior-klasse. Ik heb er al eens in getest. Ik heb trouwens ook al eens een Rotax Max Junior- en Senior-kart getest. Ze zijn allemaal even mooi. Ik heb geen echte favoriet.”

 

Zolang het maar hard gaat en hij kan racen. Zheng doet dat al sinds zijn achtste. “We zijn toen binnen gaan rijden op huurkarts. Ik wilde als Max Verstappen worden. Mijn vader zei: dan moet je gaan karten. Ik was te jong en te klein en moest dus een paar jaar wachten, maar vanaf mijn achtste mocht ik binnen gaan karten.”

 

“Dat was toen nog gewoon voor de lol. Ik vond het meteen leuk, de snelheid, het remmen, hard insturen. Sinds we buiten rijden vind ik in de regen rijden ook leuk. Toen ik tien werd hebben we een eigen kart gekocht, bij ID Engines en zijn we wedstrijden gaan rijden. Dat vind ik nog steeds het mooiste dat er is!” In welke klasse wordt dus nog even afwachten, maar reken maar dat Zheng fanatiek in de rondte zal rijden!

 

Zheng bedankt zijn vader en moeder voor het sleutelen en hulp, familie en vrienden, Frank de Wit, Arthur Dontje, Peter Jonkers, Sjoerd en Ricardo Romkema en zijn sponsoren, “want anders was het niet gelukt”. Zheng Kuyf wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Opa, Innotec Automotive, Stonecold Klimaattechniek BV, Suur Brandpreventie en A Koppe Bouw en Verbouw.



BOV zegelactie weer van start!

15-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Er zijn maar weinig spaaracties die zo’n grote populariteit kennen als de BOV spaarzegelactie. Elk jaar worden vele honderden spaarkaarten ingeleverd. Volle spaarkaarten kunnen worden gedeponeerd in de speciale BOV bussen. Deze staan bij Jumbo Raadhuisplein, Jumbo Vromade en bij Pull Of Polo in de Brugstraat. 


Met een volle spaarkaart (50 spaarzegels) is er kans op prijzen in de vorm van BOV cadeaubonnen. De hoofdprijs bedraagt maar liefst € 1.000,=! Naast de prijzen van € 50,= en € 100,= zijn er nu ook verrassingspakketten. Dankzij de inbreng van BOV winkeliers zijn er vele leuke prijzen te winnen! 



De verrassing wordt nog groter, omdat wel de winnaars worden bekend worden gemaakt, maar nog niet welke prijs zij hebben gewonnen. Alle prijzen worden uitgereikt op zaterdag 13 januari 2023 bij Pull of Polo. De tijd wordt nog bekendgemaakt. De winnaars krijgen hiervan persoonlijk bericht via de gegevens die op de spaarkaart zijn ingevuld. 


Hoe meer spaarkaarten worden ingeleverd, hoe groter de kans op een prijs. Vraag daarom bij alle aankopen om BOV spaarzegels. Alles wat u wilt weten over deze actie is te vinden op http://www.bov-bodegraven.nl/zegelactie/ . Hier worden ook de namen van de prijswinnaars bekend gemaakt.
 

Maandag 4 december vindt de eerste trekking plaats van de BOV spaarzegelactie. Ook dit jaar is het prijzenpakket groot dankzij de medewerking van veel BOV winkeliers. Zorg daarom voor tijdige inlevering van volle spaarkaarten. Dan is de  kans op een prijs het grootst.



Bodegraven-Reeuwijk 20e op NK Tegelwippen met 19.656 gewipte tegels

15-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, dat liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record!
 

Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Dit jaar streed Bodegraven-Reeuwijk met een recordaantal van 173 gemeenten mee in de competitie voor de meeste gewipte tegels. Onze gemeente wipte 19.656  tegels en is op de 20e plaats geëindigd in het klassement van kleine gemeenten. De drie gouden scheppen gaan naar Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner.



 

Wethouder Robin Kersbergen ziet een stijgende lijn: “In 2021 begonnen we in onze gemeente voorzichtig; toen hebben we 1.951 tegels gewipt. Vorig jaar kwamen we uit op een aantal van 6.242 tegels. Dat dit jaar maar liefst 19.656 tegels zijn gewipt, hebben we te danken aan de inspanningen van alle inwoners die in hun tuin bezig zijn geweest, met ongetwijfeld de nodige zweetdruppels!”


Dit jaar zijn bij het NK Tegelwippen heel wat tegels rond woningen verwijderd om plek te maken voor een geveltuintje
 

De gemeente bleef zelf niet achter dit jaar. Zo hebben we mensen weer geholpen met de aanleg van geveltuintjes. Maar ook de vergroeningsprojecten zetten – letterlijk! – zoden aan de dijk. Op de plekken waar afvalverzamelcontainers weg konden, kwam groen terug. De Dunantweg in Reeuwijk-Brug is van grijs naar groen gegaan en ook de Elzenhof in Bodegraven heeft een enorme vergroeningsslag gemaakt dit jaar. Aan de Europaweg, op het bedrijventerrein Broekvelden in Bodegraven, zijn 1.155 tegels gewipt. “Kortom,” zo vat Kersbergen samen, “het is echt nog niet genoeg, maar dit zijn hele fijne voorbeelden van hoe we deze weg van vergroening zijn ingeslagen in Bodegraven-Reeuwijk.”

 

 

Klimaatproof wippen

Het is inmiddels inderdaad bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten door het KNMI in De Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers sowieso droger en de winters natter. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling, en leidt het ook nog eens tot meer biodiversiteit.

 

“Alle reden om aandacht te blijven houden voor vergroening van de gemeente,” vervolgt wethouder Kersbergen. “Houd rekening met de klimaatverandering wanneer u in uw eigen tuin bezig gaat. En: volgend jaar starten we op 21 maart met een nieuwe editie van het NK Tegelwippen!”

De Elzenhof in Bodegraven was in de openbare ruimte volledig versteend. Alleen in de tuinen was het groen. Bij de herinrichting van deze wijk zijn waar mogelijk boom- en plantvakken gemaakt. Het openbaar parkeren is nu ingericht met grastegels. Resultaat: 4.510 minder grijze tegels dan voorheen!

 

 

 

 

 

 



Rohda’76 doet opnieuw goede zaken

15-11-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Aan de 7-1 overwinning op CVC Reeuwijk heeft Rohda’76 een goed vervolg gegeven. In de naar voren gehaalde wedstrijd tegen Gouda behaalde het team een 1-2 overwinning.
 

Echt makkelijk ging het niet. Rohda’76 had weliswaar een overwicht tegen de nummer laatst van de vierde klasse B, creëerde ook kansen maar een treffer bleef voor de rust nog uit. ,,Onderaan de streep hebben we dik verdiend gewonnen. In mijn optiek hadden we sneller en ruimer afstand moeten nemen,” constateerde trainer Arjen Linstra na afloop.
 

Twintig minuten voor tijd wist Rick Baelde de score te openen. De verdediger stond bij een scherp aangesneden corner van Boban Lazic op de goede plek om de 0-1 binnen te knikken. Vijf minuten later was het weer prijs. Een lange rush van de ingevallen Mimmo de Michele kende Moussa Kalisse als eindstation: 0-2.
 

In de allerlaatste minuut wist Gouda doelman Brian Groeneveld nog te passeren. Dat was tevens de eindstand: 1-2. Door de zege maakte Rohda’76 een sprongetje op de ranglijst van de negende naar de zesde plaats. Uiteraard met de kanttekening dat de overige ploegen 18 november nog in actie komen. De volgende wedstrijd voor Rohda’76 is zaterdag 25 november. Dan komt koploper Bergambacht naar Bodegraven.



De Stad van Sint in Museumpark Archeon

15-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Drie weekenden – 18, 19, 25 en 26 november en 2 en 3 december - logeert Sinterklaas met zijn Pieten in De Stad van Sint in Museumpark Archeon. Het hele park is omgetoverd in Sinteklaassferen en er lopen overal vrolijke Pieten rond. Kinderen kunnen op meet & greet bij Sinterklaas in de Troonzaal van Sint, hun pietendiploma behalen en meedoen aan vele Sinterklaas activiteiten. Bezoekers leren alles over deze goedheiligman in de tentoonstelling ‘Het Verhaal van Nicolaas’. Kortom, er is volop vertier voor jong én oud in De Stad van Sint!



 

Sinterklaas activiteiten
In De Stad van Sint zijn veel activiteiten te doen. Voor de kleine bezoekers valt er een Pietendiploma te behalen. Kinderen kunnen meedoen met de verschillende activiteiten in de pietenhuisjes en zo hun eigen Pietendiploma verdienen. Pakjes schieten met pijl en boog, knutselen met de oerpieten, een mantelspeld maken, meedoen met de pietentraining en nog veel meer. Bezoekers kunnen ook aanschuiven bij de Sinterklaas poppenkastvoorstelling. Samen met de zingpieten wordt het een feest met bekende liedjes in grote afwachting van de komst van Sint.

 

Tentoonstelling ‘Het verhaal van Nicolaas’
In de tentoonstelling ‘Het verhaal van Nicolaas’ leren bezoekers alles over Sinterklaas. Het verhaal gaat terug naar de vroegste geschiedenis van de heilige. Met de tentoonstelling, gemaakt door Drs. Annenies Keur, kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker bij Archeon, laat Archeon een kant van Sinterklaas zien die niet veel mensen kennen. Kom alles te weten over de wonderdoener en redder in nood. Dit jaar is de tentoonstelling nog veelzijdiger dankzij een aanzienlijke bruikleencollectie vanuit het Streekmuseum Jan Anderson en uit particuliere collecties.

 

Brunchen met Sint en Piet
Op zondag 26 november en zondag 3 december geniet men met het hele gezin van een heerlijke Sinterklaasbrunch inclusief de hele dag gratis entree. Het wordt extra feestelijk want Sinterklaas en de Pieten komen langs! De speciale brunch begint om 11:00 uur en eindigt om circa 13:00 uur. Na de brunch is er volop gelegenheid om De Stad van Sint te bezoeken met vertier voor jong en oud.



Duitsland en Nederland versterken samenwerking op gebied waterstof

15-11-2023

Van de redactie

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ondertekende vandaag in Duisburg drie intentieverklaringen op het gebied van waterstof. Twee met de federale Duitse overheid en een met de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De ondertekeningen vonden plaats als onderdeel van het werkbezoek van Koning Willem-Alexander aan Noordrijn-Westfalen op 14 november. Gelijktijdig met het werkbezoek van de Koning nam onder leiding van de staatssecretaris een veertigtal Nederlandse bedrijven deel aan een economische missie over waterstof.
 

Verduurzaming

Hernieuwbare waterstof gaat de komende jaren een grote rol spelen in de verduurzaming van de industrie en de transportsector. Hiervoor zijn grote volumes hernieuwbare waterstof nodig. Binnen Europa hebben Nederland en Duitsland het meeste waterstof nodig. Om in deze vraag te voorzien zullen Duitsland en Nederland zowel waterstof zelf produceren als importeren, waarbij Nederland belangrijke havenfaciliteiten heeft om import mogelijk te maken voor beide landen. Zodoende ontstaat er op termijn een Noordwest-Europese waterstofmarkt waarbij Nederland zich tot een van de belangrijkste waterstofhubs van de regio kan ontwikkelen.
 

Staatssecretaris Hans Vijlbrief: “Duitsland is voor Nederland een cruciale partner voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt. Met de intentieverklaringen tussen Nederland met Duitsland, zowel op landelijk niveau als met de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is de noodzakelijke infrastructuur een belangrijke stap dichterbij gekomen. En ook op het gebied van de import van waterstof trekken we met een gezamenlijke tender samen op.”
 

Ook staatssecretaris dr. Philipp Nimmermann van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat is verheugd om het partnerschap met Nederland te versterken. “Met het gezamenlijk versnellen van de uitrol van het waterstofnetwerk dragen we actief bij aan een ambitieuze groei van de waterstofmarkt en bevorderen we de Europese energietransformatie.”
 

Koppeling backbones en Delta Rijn Corridor

Nederland werkt er aan om met haar nationale backbone hernieuwbare waterstof zo snel mogelijk naar de Nederlandse industrie te transporteren en daarnaast om ons land tot een belangrijke regionale hub te ontwikkelen. Eind oktober is de aanleg van de eerste waterstofleiding door Gasunie gestart. Door de koppeling van de nationale waterstofnetwerken (backbones) kan de ontwikkeling van de regionale waterstofmarkt een belangrijke impuls krijgen waarmee ook aan de behoefte van een deel van de Duitse energie kan worden voorzien. Hierover zijn afspraken tot nauwe samenwerking gemaakt tussen de Nederlandse en de Duitse federale overheid.
 

De Delta Rijn Corridor is een privaat project. In Nederland bestaat dit project uit een CO2-leiding, 6 gigawatt aan gelijkstroomkabels en een waterstofleiding die tevens onderdeel is van het landelijke transportnetwerk voor waterstof. In Duitsland ligt de focus op waterstof en CO2.
 

Vanwege het belang van deze corridor voor de waterstoftransitie van Nederland en Noordrijn-Westfalen, hebben beide overheden afgesproken regelmatig informatie uit te wisselen over planning, grensovergangen, ruimtelijke inpassing en vergunningverlening en beleid dat gunstige voorwaarden schept voor de energietransitie. Dit is van groot belang voor netbeheerders die in Nederland en Duitsland verantwoordelijk zijn voor de investeringen en ruimtelijke procedures. De steun van overheden en samenwerking met netbeheerders helpt onzekerheden zoveel mogelijk weg te nemen, waardoor uiteindelijke realisatie sneller kan plaatsvinden.
 

H2Global

Een andere belangrijke prioriteit is de samenwerking op het gebied van de invoer van hernieuwbare waterstof. Geïmporteerde waterstof is nog niet tegen commercieel aantrekkelijke prijzen beschikbaar. Daarom heeft de Duitse overheid voor het aantrekken van importen in 2021 het subsidiemechanisme H2Global geïntroduceerd. H2Global is een publiek-private samenwerkingsstichting waaraan naast het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook een groot aantal bedrijven uit de energiesector deelneemt. Via H2Global worden tenders georganiseerd om op basis van tienjarige contracten hernieuwbare waterstof op de wereldmarkt in te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs en door te verkopen aan eindafnemers in de vorm van éénjarige afnamecontracten. H2Global compenseert vervolgens het eventuele prijsverschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs. Een eerste veiling van inkoopcontracten is in 2022 in Duitsland uitgeschreven en een tweede veilingronde wordt in 2024 geopend.
 

Nederland vindt H2Global een goede aanvulling op het Nederlandse importbeleid van hernieuwbare waterstof. Daarom heeft het besloten om samen met Duitsland een tender te ontwikkelen. Nederland en Duitsland leggen elk € 300 miljoen in voor een gezamenlijke internationale aanbesteding voor de import van hernieuwbare waterstof vanaf 2027. Het is voor het eerst dat twee landen op deze wijze samen optrekken en het is daarmee een zeer belangrijke eerste stap naar Europese en internationale samenwerking op het gebied van hernieuwbare waterstof.
 

De getekende intentieverklaringen zijn een concreet vervolg op het Nederlands-Duitse regeringsoverleg van 27 maart 2023. Daarnaast bouwen ze voort op de resultaten van een bilateraal forum van deskundigen over waterstofinfrastructuur op de Nederlandse ambassade in Berlijn op 14 februari 2023.



Inflatie: dit is hoe vakantiegangers hun wintervakantie heroverwegen

15-11-2023

Van de redactie

1 op de 10 Nederlanders kiest voor bestemming waar prijzen lager liggen

Nederlanders maken vanwege inflatie andere keuzes als het gaat om hun wintervakantie. Dit komt naar voren uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Interhome. De 44% die deze winter een vakantie op de planning heeft staan, geeft vooral de voorkeur aan een bestemming waar de prijzen doorgaans lager liggen of kiest ervoor om op locatie minder geld uit te geven.
 
 
 

Interhome deed onderzoek naar de wintervakanties van Nederlanders. Hiervoor werden ruim 1.000 Nederlanders ondervraagd. Een groot deel van de respondenten past hun plannen voor de vakantie tijdens de wintermaanden aan vanwege de inflatie. 
 
 
Zo kiest een op de tien vakantiegangers deze winter specifiek voor een land waar de prijzen vaak lager liggen. Opvallend is dat dit voornamelijk de groep 25 tot en met 34 jarigen betreft. Zij reizen van alle leeftijdscategorieën het liefst af naar een bestemming waar de prijzen doorgaans minder hoog liggen. Daarnaast kiest een op de tien Nederlanders ervoor om te reizen naar bestemmingen waar de prijzen in de winter in vergelijking met de zomermaanden een stuk lager zijn. 
 
 
Meer geld uitgeven op vakantie
Vanwege de inflatie worden er dus andere keuzes gemaakt als het gaat om vakanties in de winter. Toch lijken Nederlanders, als het om eten en drinken gaat, minder bewust te zijn van hun portemonnee. Eenmaal op bestemming, heeft een groot deel van Nederlanders (42%) er geen problemen mee om iets meer geld uit te geven aan het diner. Meer betalen voor drankjes is wat minder populair, 35% van de Nederlanders zegt iets meer te willen betalen voor drankjes in vergelijking met hun uitgaven thuis. 
 
 
Toch zijn wij hierin vrijgeviger dan Duitsers en Fransen. Slechts een kwart van de Duitsers en 18% van de Fransen is bereid om meer aan het diner te spenderen. Daarbij zegt 18% van de Duitsers en 10% van de Fransen meer te willen betalen voor de drankjes in het vakantieland.
 
 
Van noord naar zuid
Wat zien Nederlanders als de ultieme wintervakantie? Dat is in een knus chalet in de bergen en dan het liefst in Oostenrijk. Want Oostenrijk staat, net als vorig jaar, met stip op één als het gaat om de favoriete winterbestemming van Nederlanders. Dit blijkt uit interne data van Interhome. Zwitserland volgt Oostenrijk op de tweede plek, maar wel met een kleine daling in het aantal boekingen ten opzichte van vorig jaar. Frankrijk staat op drie. Opvallend is de stijging van Finland, dat dit jaar op de vierde plaats in de ranglijst staat. De populariteit wordt bevestigd door de resultaten uit de enquête: bijna een op de vijf Nederlanders zegt graag nog een keer naar het uiterste noorden te reizen om daar een glimp op te vangen van het magische noorderlicht.
 
 
Benieuwd naar de verschillen tussen winter- en zomervakanties en de financiële aanpassingen van Nederlanders met betrekking tot wintervakanties? Kijk dan hier voor meer onderzoeksresultaten.


OM vervolgt man voor vermeende beschieting Apache helikopter

15-11-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vervolgt een man uit Uddel, die op 30 maart van dit jaar melding deed bij de Koninklijke Luchtmacht dat hij zojuist met een luchtdrukwapen op een laag overvliegende Apache gevechtshelikopter zou hebben geschoten. Later ontkende de man dat hij daadwerkelijk had geschoten. Weliswaar kan niet bewezen worden dat de man inderdaad de Apache daadwerkelijk beschoten en geraakt heeft. Maar hij heeft zich naar het oordeel van het OM wel schuldig gemaakt aan bedreiging en dwang en zal zich hiervoor moeten verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Zutphen.
 

Op 30 maart kwam er bij de meldkamer van de Koninklijke Marechaussee (KMar) een melding binnen dat er tijdens een oefening op een laagvliegende Apache geschoten zou zijn. Deze melding was gebaseerd op een mail die de verdachte had gestuurd naar het Bureau Geluidshinder van de Luchtmacht. Hoewel er aanvankelijk sprake leek van schade aan de Apache, heeft aanvullend forensisch onderzoek geen bewijs opgeleverd dat de Apache door kogels uit het luchtdrukwapen geraakt is.
 

De man heeft zich naar het oordeel van het OM wel schuldig gemaakt aan bedreiging. Ook in de dagen voorafgaand aan de vermeende beschieting, heeft hij zich in mails en telefoontjes naar de Luchtmacht dreigend uitgelaten. Daarnaast wordt de man het strafbare feit ‘dwang’ ten laste gelegd. Met zijn mails richting de Luchtmacht heeft hij immers willen bereiken dat de Apache niet meer laag over zou vliegen. Het erf van de man ligt binnen een gebied waar de Koninklijke Luchtmacht zo laag mag vliegen als nodig binnen een oefening.



Miljoenenfraude met btw op IT-producten en consumer-elektronica

14-11-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Op 14 november heeft de FIOD in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Europees Openbaar Ministerie doorzoekingen verricht in Reeuwijk, Zoetermeer en Berkel en Rodenrijs. Deze doorzoekingen vonden plaats in drie woningen en een bedrijfspand. Drie mannen worden verdacht van btw-carrouselfraude waarbij vermoedelijk voor miljoenen euro’s te weinig btw is afgedragen. Er is beslag gelegd op onder meer woningen, bankrekeningen, auto’s ( waaronder een Audi RS6 Avant en een Porsche Carrera GTS) en administraties. Vooralsnog is niemand aangehouden.

 


Het vermoeden bestaat dat de verdachten betrokken zijn bij grensoverschrijdende
btw-fraude met de in- en verkoop van vooral IT-producten en consumer-elektronica.
Zij vervullen vermoedelijk een sleutelrol bij het doorleveren van goederen binnen een fraudeketen. Zij leverden jarenlang goederen aan ondernemingen die voornamelijk zijn gevestigd binnen de Europese Unie. Veel van deze afnemers zijn zogenoemde missing traders, ook wel ploffers genoemd. Ploffers zijn bedrijven die in het land waar zij gevestigd zijn wel btw in rekening brengen aan hun afnemers, maar deze btw bewust niet afdragen aan de belastingautoriteiten. De naam “ploffer” houdt verband met het feit dat deze ondernemingen vaak verdwijnen zonder sporen na te laten. Hierdoor kan de belastingautoriteit in de betreffende lidstaat de niet afgedragen btw niet innen.

 

Ter informatie! Btw-fraude

Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend, ondermijnt het belastingsysteem en is bovendien concurrentievervalsend. Het benadeelt niet alleen de integere ondernemingen, maar ook de belastingbetaler. Naast de Nederlandse Staat lopen ook andere Europese lidstaten hierdoor miljoenen euro’s mis aan btw-inkomsten.



29-jarige man aangehouden na achtervolging

14-11-2023

Van de redactie

Reeuwijk / Gouda - Na een korte achtervolging hield de politie dinsdagochtend 14 november een 29-jarige man uit Gouda aan. De verdachte had in de omgeving van Reeuwijk meerdere verkeersovertredingen gepleegd en negeerde een stopteken en ging er vandoor. Hij werd uiteindelijk in de Merlijnstraat in Gouda aangehouden.

Politieagenten die in Reeuwijk surveilleerden zagen de automobilist rond 01:20 uur rijden. De automobilist viel op door zijn rijgedrag en de verkeersovertredingen die hij pleegde. Hierop besloten de agenten hem te controleren en gaven hem een stopteken.


De automobiliste negeerde dit stopteken en ging er vandoor. Hierop volgde een achtervolging die eindigde op de Merlijnstraat in Goude toen de verdachte uit de bocht vloog en tot stilstand kwam tegen twee geparkeerde voertuigen. De verdachte rende vervolgens weg. Vermoedelijke door zand op de weg schampte het politievoertuig de auto van de verdachte. Hierbij raakte niemand gewond. De verdachte is in de omgeving aangehouden en het voertuig is in beslag genomen. De 29-jarige man uit Gouda zit op dit moment nog vast en wordt vandaag voorgeleid.

 

 



Prijzenfestival competitiewedstrijden jeugd en senioren 2023 op de feestavond van de BHSV

14-11-2023

Door: Benjamin Rutjens

Bodegraven - Het was een volle bak vrijdagavond 10 november bij het clubhuis van de Jeu de Boules vereniging. Te gast waren meer dan 90 leden van de Bodegravense Hengelsportvereniging (BHSV). In navolging van de feestavond in 2018 was dit de tweede keer dat de BHSV dit evenement voor haar leden organiseerde. Naast de prijsuitreiking van de verschillende competities, zoals jeugdcompetitie, jeugdkoppelwedstrijd, karperwedstrijden en het witviswedstrijden, was er een verloting en een rad van avontuur.
 


Grote opkomst bij feestavond leden BHSV                       Beeld: Esther Noordergraaf
 

Prijsuitreiking competities 2023   

Bij de woensdag jeugdwedstrijden is kampioen geworden:

1e Kampioen: Wilco Qualm. 2e Peter Alberts. 3e Coen Harinck.

 

Uitslag koppelwedstrijd jeugd en Ouders/opa of oma

1e Familie Oualm. 2e Familie L. Noordergraaf. 3e Familie P. Noordergraaf.
 

Uitslag karperwedstrijd zomercompetitie 2023

1e Kampioen: Jeroen en Wendy. 2e Jeroen Verkerk en Dave van Veen.

3e Wesley Lisanne en Ricardo Hermenet.
 

Uitslag zaterdag witviswedstrijden 2023

1e Kampioen Jan Hassing. 2e Wim Rutjens. 3e Elvis de Graaf.
 

Uitslag dinsdag witviswedstrijden 2023

1e Kampioen Wim Rutjens. 2e Sipko Sipkens. 3e Jan Hassing.

 


Zomer kampioenen karperwedstrijden                              Beeld: Esther Noordergraaf

 

Speciaal voor de aanwezige kinderen was er een aparte ronde van het Rad van Fortuin. Veel kinderen hengelden prijzen binnen en gingen naar huis met een hengel, schepnet, snoeppakket of Lego-setje. De prijzen werden ter beschikking gesteld door onder andere de middenstand van Bodegraven en hoofdsponsor John Kooij Hengelsport uit Schoonhoven. Onder het genot van hapjes en drankjes konden de leden én aanhang gezellig bijkletsen over het afgelopen visseizoen tijdens deze feestelijke avond.
 


Peter en Zensy Alberts met trotse opa Volwater              Beeld: Esther Noordergraaf



Oproep DE en AH Perla spaarpunten levert ruim 43 mille op!

14-11-2023

Van de redactie

Bodegraven / Rotterdam - Het Daniel den Hoed Fonds in Rotterdam riep mensen in januari 2021 op spaarpunten van Douwe Egberts en AH Perla in te leveren bij het fonds onder het motto ‘Laat kankeronderzoek niet lijden onder corona’. De actie heeft tot op heden ruim 43.000 euro opgeleverd. Met de spaarpunten werden gratis producten verkregen, die verkocht werden. De opbrengst van de verkochte producten komt voor de volle honderd procent ten goede aan het Daniel den Hoed Fonds, waarmee baanbrekend kankeronderzoek in het Erasmus MC gesteund wordt. 
 

Inzenden kan dus nog steeds!!

Inzenden van Douwe Egberts of A.H. Perla waardepunten kan nog steeds. De spaarpunten kunnen gestuurd worden naar het Daniel den Hoed Fonds, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam. Voor meer informatie kunnen belangstellenden bellen met Bert Barendrecht, telefoon: 06-41035872 of met mevrouw Aué van de Erasmus MC Foundation, telefoon: 010-7034802.


Inleveren kan/mag ook bij de fam. Barendrecht, Brasem 28, Bodegraven.



Het belang van je pensioen berekenen

14-11-2023

Van de redactie

Het pensioen is iets waar we allemaal naar uitkijken. Na jarenlang hard werken willen we kunnen genieten van een welverdiende rust. Maar om deze rust ook daadwerkelijk te kunnen ervaren, is het belangrijk om je pensioen goed te plannen en te berekenen. In deze blog zullen we bespreken waarom het berekenen van je pensioen zo belangrijk is en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
 

Waarom is het berekenen van je pensioen belangrijk?

Het berekenen van je pensioen is van groot belang om een realistisch beeld te krijgen van je financiële situatie na je pensioen. Het geeft je inzicht in hoeveel geld je maandelijks ter beschikking hebt en of dit voldoende is om je gewenste levensstijl te behouden. Door je pensioen te berekenen, kun je tijdig maatregelen nemen om eventuele tekorten aan te vullen.

Daarnaast is het berekenen van je pensioen ook belangrijk om te bepalen of je eerder met pensioen kunt gaan. Door te kijken naar je huidige financiële situatie en je verwachte pensioeninkomen, kun je inschatten of je voldoende vermogen hebt opgebouwd om eerder te stoppen met werken. Dit kan een grote impact hebben op je levenskwaliteit en het is daarom essentieel om hier tijdig naar te kijken.



 

Hoe bereken je je pensioen?

Je pensioen berekenen kan op verschillende manieren worden gedaan. Een veelgebruikte methode is het raadplegen van de website van je pensioenfonds. Hier kun je vaak een persoonlijk account aanmaken en je pensioenoverzicht bekijken. Dit overzicht geeft je inzicht in je opgebouwde pensioen en hoeveel je kunt verwachten op je pensioendatum.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van online pensioenberekening hulpmiddelen. Deze tools stellen je in staat om je pensioen te berekenen op basis van verschillende scenario's, zoals eerder stoppen met werken of extra inleggen. Door met deze tools te experimenteren, kun je een beter beeld krijgen van de impact van bepaalde keuzes op je pensioeninkomen.
 

Wat moet je meenemen in je berekening?

Bij het berekenen van je pensioen is het belangrijk om verschillende factoren mee te nemen. Allereerst is het van belang om te kijken naar je huidige pensioenopbouw. Hoeveel pensioen heb je al opgebouwd en hoeveel kun je verwachten te ontvangen op je pensioendatum? Daarnaast moet je ook rekening houden met eventuele andere inkomsten na je pensioen, zoals AOW of eventuele andere pensioenen.


Verder dien je ook rekening te houden met eventuele kosten die je na je pensioen nog hebt, zoals hypotheeklasten, zorgkosten of andere uitgaven. Het is belangrijk om een realistisch beeld te krijgen van je totale inkomsten en uitgaven, zodat je kunt inschatten of je voldoende inkomen hebt om je gewenste levensstijl te behouden.
 



Street art spektakel op het kerkplein Woerden

14-11-2023

Van de redactie

Woerden - In het kader van de nieuwe expo organiseren de Vrienden van het Stadsmuseum Woerden samen met het museum, Podium Bredius, graffiti kunstenaar Paul Haccou en  Danscentrum Delicious op zondagmiddag as. een street art evenement.
 

Graffiti kunstenaars zullen hun kunsten vertonen op grote panelen met hun onmisbare spuitbussen. Maar er is meer: het wordt een hiphop manifestatie met optredens van rappers, een dj en breakdance. Daarnaast is er een open graffiti kinderworkshop.
 

Het evenement is zondag 18 november van 14.30 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Bij slecht weer wordt het evenement afgezegd. Zie daarvoor:  www.vriendenvanhetstadsmuseumwoerden.nl en www.stadsmuseumwoerden.nl


 Zondag 19 november om 14:30 uur



Succesvolle opsporing dankzij tip in laptopdiefstalzaak

14-11-2023

Van de redactie

Woerden - In maart van dit jaar werd een laptop gestolen uit de woning van een vrouw in een seniorencomplex in Woerden. De dief werd duidelijk vastgelegd door beveiligingscamera's, en deze beelden zijn getoond in Opsporing Verzocht. Hierna kwam een cruciale tip die heeft geleid tot de identiteit van de verdachte.


De tip bevatte de naam van de verdachte die in verband werd gebracht met de diefstal. Het gaat om een 50-jarige man zonder vast woon of verblijfplaats. Deze verdachte zat al vast voor een andere diefstal uit een bejaardenhuis in Assen.


Melden helpt
Meldingen en tips zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Daarom zijn de kijkers van de opsporingsprogramma’s zo belangrijk. De informatie die wordt gemeld kan net dat ontbrekende puzzelstukje zijn waarmee een zaak kan worden opgelost. Herken jij een verdachte of denk je iemand te herkennen? Meld het bij de politie via de opsporingstiplijn 0800-6070. Liever anoniem melden? Bel dan 0800-7000 of ga naar  www.meldmisdaadanoniem.nl.

 



Vogelgriep vastgesteld in Middelie, landelijke ophokplicht weer ingesteld

15-11-2023

Van de redactie

In Middelie (gemeente Edam-Volendam, provincie Noord-Holland) is vogelgriep vastgesteld op een zorgboerderij. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 180 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vanwege deze tweede uitbraak in korte tijd heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om op landelijk niveau de ophok- en afschermplicht in te stellen.
 

Ophokplicht

Gezien dit de tweede besmetting is in Nederland in korte tijd en de toename van het aantal besmettingen in de Europese Unie, heeft de minister van LNV besloten om de ophok- en afschermplicht voor heel Nederland weer in te stellen. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen om de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleind wordt.
 

Deze tweede besmetting in een korte tijd is gezien het recente beoordeelde lage risico een flinke tegenvaller. Een laag risico betekent niet dat het risico nul is en de risicobeoordeling heeft altijd een mate van onzekerheid. De afgelopen jaren is gebleken dat het verloop van de vogelgriep epidemie onvoorspelbaar is. Deze uitbraak past in dat onvoorspelbare patroon. De uitbraken in Renswoude en Middelie laten zien dat er op bepaalde plekken in Nederland blijkbaar virus circuleert bij wilde vogels.
 

Vervoersverbod

Binnen de 1, 3 en 10 kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen het 10-kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.
 

Overige landelijke maatregelen

Er gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Door de uitbraak in Renswoude op 11 november was de ophok- en afschermplicht weer ingesteld voor regio 7 en 10. De ophok- en afschermplicht geldt nu weer voor heel Nederland.
 

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemeld.



Onderhoud door bodemdaling kost meer dan 1,7 miljard euro per jaar

14-11-2023

Van de redactie

Extra investeringen nodig voor nieuwbouw tot €47.500 per woning


In steden en dorpen in West- en Noord-Nederland veroorzaakt bodemdaling onder andere
verzakkende wegen, rioleringen, gebouwen en groenvoorzieningen. De kosten hiervoor moeten voor een deel betaald worden door Nederlandse gemeenten. Uit nieuw onderzoek van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco in opdracht van Platform Slappe Bodem blijkt dat de jaarlijkse onderhoudskosten voor gemeenten voor beheer en onderhoud van wegen en rioleringen door bodemdaling oplopen tot meer dan 1,7 miljard euro per jaar extra.


De gemiddelde schade is €100,= per inwoner, maar dat verschilt per gemeente en loopt op tot
€400,= per inwoner. Om de extra kosten als gevolg van slappe bodems te dekken krijgen gemeentes geld van het Rijk uit het gemeentefonds. Deze dekking is echter ontoereikend. Gemeenten draaien daardoor zelf op voor een aanzienlijk deel van de extra beheerkosten. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van de openbare ruimte en voor de lokale belastingen. Bovendien is de verdeling vanuit het gemeentefonds tussen gemeentes met slappe bodems onevenwichtig. Daardoor krijgt de ene gemeente verhoudingsgewijs minder dan de ander, voor dezelfde schade.
In Nederland is gebrek aan woonruimte. Daarom worden nieuwe woonwijken aangelegd, ook op
slappe bodem. Voor de bodemdalingsbestendige aanleg van nieuwe woonwijken zijn extra
investeringen nodig. Dat kost nu geld, tot € 47.500 per woning. Op lange termijn wordt dat
terugverdiend door lagere beheerskosten.


Aanvulling van het gemeentefonds en herziening van de financieringswijze is daarom nodig is om de werkelijke kosten en lasten als gevolg van bodemdaling te dekken. Hiermee kan het gemeentefonds functioneren zoals het is bedoeld: een gelijke basis bieden voor de uitvoering van gemeentelijke taken. Gemeenten hebben op hun beurt de opgave om te streven naar een bodemdalingsbestendige openbare ruimte met zo laag mogelijke beheer- en onderhoudskosten.



Onderzoek naar eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

14-11-2023

Van de redactie

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit onderzoek van Uitgekookt. Een nieuwe week begint vaak gezond als het gaat om maaltijden, maar eindigt veelal met pizza of frituur.


 
De maaltijdservice aan huis deed onderzoek naar de eetgewoonten van Nederland.Een nieuwe week wordt door Nederlanders vaak gezond gestart. Ook op de dinsdag is een gezonde maaltijd nog favoriet. Op woensdagen en donderdagen koken de meeste Nederlanders zelf, maar in vergelijking met het begin van de week wordt er al sneller eten besteld. Vanaf vrijdag gaat de voorkeur uit naar iets makkelijks en luiden we het weekend graag in met pizza of frituur. Uit eten? Dat doen we het liefst op zaterdag of zondag. 
 
 
Anne Roefs is hoogleraar psychologie eetgedrag en kan dit gedrag goed verklaren.
“Het weekend staat vaak gelijk aan gezelligheid: sneller aan de borrel, sneller even in de stad wat eten. Je laat het allemaal wat makkelijker los, want het is weekend. Maandag is voor veel mensen een dag waarop de structuur weer terugkomt en dus ook andere keuzes gemaakt worden als het gaat om eten.”
 
 
Goede voorbereiding
Uit het onderzoek blijkt dat we goed voorbereid zijn als het gaat om het klaarmaken van onze maaltijden. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Een iets kleiner gedeelte (41%) is wat soepeler. Daar wordt vooraf boodschappen gedaan, maar op de dag zelf pas bepaalt wat er gegeten wordt. 15% bepaalt en koopt maaltijden doorgaans op de dag zelf. 
 
 
Kiezen en koken
Als het gaat om bepalen wat we eten, zijn er twee belangrijke keuzemomenten: het koopmoment en het eetmoment. Uit het onderzoek blijkt dat we bij het koopmoment vooral letten op de prijs en onze keuze grotendeels laten beïnvloeden door aanbiedingen in de supermarkt. Voorafgaand aan het eetmoment zijn er een stuk meer invloeden. Met name tijd, beschikbare ingrediënten/kruiden en de zin in bepaald eten worden door de meeste Nederlanders genoemd. 
 
 
Roefs benadrukt dat het plannen van een weekmenu helpt bij het aanbrengen van structuur. “Je moet even door de zure appel heen door al je boodschappen in één keer te doen, maar daarna heb je er de hele week profijt van. Met plannen voorkom je dat je in lastige keuzemomenten komt, zeker wanneer je moe of druk bent. Ook helpt plannen je bij het maken van gezondere keuzes. Mensen die per dag boodschappen doen, vallen makkelijker voor ongezond eten dan mensen die vooruit plannen.”
 
 
Op maandag de koelkast vol
Ook worden ingrediëntenboxen en maaltijdservices aan huis steeds populairder. Maaltijdbezorger Uitgekookt herkent de behoefte van Nederlanders om het weekmenu vooraf te plannen. Johan van Marle, directeur bij Uitgekookt: “Maandag is veruit de meest favoriete dag om maaltijden te laten bezorgen. Veel mensen vinden het fijn om de week te beginnen met een gevulde koelkast vol gezonde maaltijden.”
 
 
Alle resultaten uit het onderzoek zijn hier te vinden.
 


Forse straffen geëist voor betrokkenheid bij moord op advocaat

14-11-2023

Van de redactie

Het OM heeft vandaag gevangenisstraffen tot ruim 26 jaar geëist in de strafzaak tegen tien mannen die worden verdacht van ernstige strafbare feiten, onder meer van betrokkenheid bij de moord op een advocaat, deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij een poging moord op een man in oktober 2019.
 

De uitvoerders van de moord op de advocaat zijn inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen van 30 jaar. Het Hof heeft hierbij rekening gehouden met de maatschappelijke schok die de moord teweegbracht, evenals het feit dat de moord op een professionele en koelbloedige manier was voorbereid en uitgevoerd.
 

“Niet alleen de rechtsstaat werd op 18 september 2019 beschadigd door de moord op de advocaat van een kroongetuige. Hij was boven alles een geliefde vader van jonge kinderen, echtgenoot, broer en zoon. Het leed wat zijn naasten is aangedaan door deze moord, is onbeschrijflijk groot”, aldus het OM vandaag in de rechtbank van Amsterdam.
 

Langdurige en onvoorwaardelijk

Ook voor de vermeende medeplichtigen die ervoor hebben gezorgd dat de advocaat op de bewuste ochtend voor zijn woning kon worden doodgeschoten en de schutters snel konden vertrekken, zijn hoge straffen gepast, zei het OM op zitting. De medeplichtigheid bestond onder meer uit het achterhalen van het adres van de advocaat, de uitgebreide voorverkenningen en het verschaffen van gestolen auto's met valse kentekenplaten. Die waren essentieel voor de uitvoering van de moord, stelde het OM.
 

De rol van met name twee verdachten (30,31) moet volgens het OM zwaar worden aangerekend. Tegen de 30-jarige verdachte werd 26 jaar en acht maanden geëist voor de medeplichtigheid aan de moord op de advocaat, het leiding geven aan een criminele organisatie, het uitlokken van de poging moord op een man in oktober 2019 en de diefstal en heling van voertuigen. De 31-jarige verdachte hoorde 14 jaar tegen zich eisen voor de medeplichtigheid aan de moord op de advocaat en het deelnemen aan een criminele organisatie. Alleen een langdurige en onvoorwaardelijke gevangenisstraf kan volgens het OM recht doen aan hun aandeel in de moord.
 

Criminele organisatie

Tezamen met vijf andere personen in de leeftijd van 21 tot en met 32 jaar maakten deze twee verdachten deel uit van een criminele organisatie die tot doel had het helen en stelen van auto’s, valsheid in geschrifte en het plegen van geweldsmisdrijven. Ook voor deze vijf verdachten is volgens het OM een gevangenisstraf aan de orde. De straffen zijn echter verschillend en afgestemd op hun individuele betrokkenheid bij de moord op de advocaat en andere misdrijven waar de organisatie zich op richtte.
 

Vijf van de zeven verdachten die tot de criminele organisatie zouden behoren worden ook verdacht van het uitlokken van moord, poging moord of het voorbereiden van een zware mishandeling op een man in oktober 2019 in Utrecht. Twee weken eerder eiste het OM tegen drie medeverdachten (24,25 en 28 jaar) gevangenisstraffen van 10 en 12 jaar voor onder meer de moordpoging in Utrecht op 30 oktober 2019.
 

Strafeisen



Gifverbod zorgt voor verdere opmars ratten en muizen

14-11-2023

Van de redactie

Integrated Pest Management onder vuur

Het is een bekend tafereel in veel Nederlandse huishoudens: een onverwachte schaduw die voorbij flitst, een snel trippelend geluid 's nachts in de keuken, of erger, aangevreten voedselvoorraden. We hebben het over ratten en muizen. Ongenode gasten die huizen en bedrijven terroriseren en bewoners en klanten de stuipen op het lijf jagen.


 

Tot voor kort was het gebruik van biociden (gifstoffen) de snelle oplossing. Een soort magische formule om deze knaagdieren in huis te bestrijden. Maar sinds 1 januari 2023 is dit veranderd (Bron: RVO). Het gifverbod heeft de aanpak volledig op zijn kop gezet. Jeroen Gulien, van JG ongediertebeheer is aangesloten bij het landelijke ongediertebestrijders platform Beestjes Kwijt en beschrijft de situatie als volgt: "We staan nu voor een immense uitdaging. ‘Vroeger’ konden we snel handelen met gif, maar nu spelen we een schaakspel met deze slimme en snelle beestjes."

 

Onbedoelde gevolgen van het gifverbod

De gevolgen van het beleid zijn dan ook voelbaar voor zowel de bestrijders als degenen die last hebben van knaagdieren. De nachtelijke geluiden in de muren lijken toe te nemen, terwijl de ontevredenheid onder huiseigenaren en bedrijfsmanagers groeit. Het heeft niet alleen de aanpak veranderd, maar ook de dynamiek van deze plaagdieren, waardoor een toename van overlast en ongemak ontstaat. Als we kijken naar het aantal meldingen van muizenoverlast in november, dan ligt dat aantal al ruim 25% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar!

 

Hoewel het Integrated Pest Management (IPM) systeem als een milieuvriendelijk alternatief wordt gepresenteerd, ervaren bestrijders als Gulien de realiteit als een ware plaag. "We willen het milieu beschermen, maar we moeten ook effectief kunnen bestrijden. Het is een balans die momenteel zoek is," voegt hij toe.

 

Flexibiliteit in aanpak nodig tegen landelijke plaag

Gulien pleit voor een gebalanceerde aanpak: "We begrijpen de noodzaak van milieuvriendelijkheid, maar we hebben ook de flexibiliteit nodig om doeltreffende methoden te kiezen. Voorheen, toen we nog biociden mochten gebruiken, konden we met één behandeling een heel nest aanpakken en waren we direct van alle overlast verlost. Nu moeten we de situatie eerst monitoren, vervolgens preventieve maatregelen nemen en dan mogen we pas klemmen zetten, waarmee we het probleem muis-voor-muis aanpakken. 

 

Ondertussen vermenigvuldigen deze beestjes zich in rap tempo. Soms lijkt het daardoor alsof we aan het dweilen zijn met de kraan open. We willen het milieu niet schaden, maar het is cruciaal om de effectiviteit van ongediertebestrijding te waarborgen. We kampen al jaren met serieuze ratten- en muizenplagen. Dit moet écht een keer een halt worden toegeroepen."

 

Schakel tóch een professional in bij ratten- of muizenplaag

Ondanks de recente uitdagingen in het bestrijden van ongedierte blijft de hulp van professionele bestrijders van onschatbare waarde. Als consument is het namelijk ook niet langer toegestaan om gifstoffen in huis te gebruiken. Volgens de nieuwe regels mogen bestrijders, na drie maanden klemmen te hebben ingezet, heel even overstappen op gif. Maar dit mag uitsluitend als uiterste redmiddel. Ze dienen dan het gehele proces nauwlettend te volgen en alles zorgvuldig te rapporteren. Na twee maanden zijn ze verplicht om weer terug te keren naar het gebruik van klemmen.

 

Kortom, het inschakelen van een professional is nog steeds de beste manier om van ratten- of muizen problemen af te komen. De kennis van deze experts, samen met het volgen van de regels, zorgt voor een slimme en effectieve aanpak van ongediertebestrijding.



KVK: zzp’ers en klein mkb steeds positiever, vooral horeca aanhoudend veel zorgen

14-11-2023

Van de redactie

Het gaat over het algemeen steeds beter met ondernemers. Gevraagd naar hoe het bedrijf ervoor staat, geven ze gemiddeld een 7,5 als rapportcijfer. Dat is een significante stijging ten opzichte van 2022, toen het gemiddelde een 7,2 was. Vooral de sectoren zakelijke dienstverlening en detailhandel zijn positiever.


Dit blijkt uit ‘Ondernemen in 2023’, een groot en representatief onderzoek van KVK onder 1.400 ondernemers. 77% van hen is zzp’er, nog eens 19% heeft een bedrijf met 2 tot 4 werknemers, de resterende 4% heeft 5 of meer werknemers. Het onderzoek liep van 6 tot 24 september.
Ten opzichte van coronajaar 2020 is de stijging van het rapportcijfer nog sterker, toen was het gemiddelde een 6,8. Sinds 2020 is het aantal ondernemers dat hun bedrijfssituatie een onvoldoende geeft bijna gehalveerd (van 20% toen naar 11% in 2023). 
Anderzijds gaat het nog steeds één op de tien ondernemers niet goed. Zij geven hun bedrijfssituatie een onvoldoende. Dit speelt vooral in de horeca. Daar is het gemiddelde rapportcijfer met 6,9 het laagst van alle sectoren en geeft bijna een kwart van de ondernemers een onvoldoende.


Welbevinden in de lift, horeca ook hier hekkensluiter
Ook met de ondernemer zelf gaat het over het algemeen steeds beter. Het eigen welbevinden wordt beoordeeld met een 7,7, een lichte toename in vergelijking met vorig jaar (7,5). De sterkste stijging is te zien bij ondernemers in de zakelijke dienstverlening (van 7,5 naar 7,9) en in sport, cultuur en recreatie (van 6,9 naar 7,5). Eén op de tien ondernemers geeft een 5 of lager, onder de horeca-ondernemers is dat zelfs één op de vijf. Spanning en stress zijn daarbij veelgehoorde klachten.


Toekomst
Ook de toekomst lijkt minder zorgelijk dan voorheen. De vooruitzichten voor de komende 6 maanden worden beoordeeld met een 7,6 gemiddeld, een significante stijging ten opzichte van vorig jaar (7,3) en 2020 (6,9). Bijna twee derde beoordeelt de vooruitzichten zelfs met een 8 of hoger. In de bouw, gezondheid en zakelijke diensten zijn de vooruitzichten het meest positief. Minder dan een op tien ondernemers geeft de vooruitzichten een 5 of lager. Opnieuw is daarbij de situatie in de horeca het minst rooskleurig, hier geeft een kwart een onvoldoende.
Het merendeel van de ondernemers verwacht geen financiële moeilijkheden of problemen in het komende half jaar. Bijna één op de tien verwacht die wel, voornamelijk door de stijgende kosten.
Aandachtspunten voor het komende half jaar die het vaakst spontaan worden genoemd, zijn het vinden en behouden van klanten en het verdienmodel en de winstgevendheid van de onderneming.


Schulden
De grote meerderheid van de ondernemers is in staat is om maandelijks de zakelijke rekeningen en belastingen te betalen, maar nog altijd 7% geeft aan betaalachterstanden of schulden te hebben, meestal bij de Belastingdienst. De huidige betaalachterstanden of schulden zijn het gevolg van het moeten terugbetalen van uitgestelde belastingen en/of coronasteun, minder verkopen en/of lagere omzet en hogere gas-, energie- en brandstofprijzen. Voor ongeveer een kwart van deze ondernemers leiden de betaalachterstanden of schulden tot grote problemen.


Omgevingsfactoren
Van externe en maatschappelijke ontwikkelingen die het bedrijf raken, wordt de hoge gas-, energie- en/of brandstofprijzen door de meeste ondernemers genoemd (31%). Het percentage is wel een stuk lager dan vorig jaar (42%), tijdens de top van de energiecrisis. Vooral bedrijven in de horeca (72%), logistiek (57%) en detailhandel (46%) geven aan geraakt te worden door de hogere prijzen voor gas, energie en brandstof. Daarnaast hebben ondernemers nog steeds te maken met hogere inkoopprijzen (29%). Ook onzekerheid over een mogelijk nieuwe crisis (15%) en dalende consumentenuitgaven (15%) hebben impact. Ondernemers passen verschillende strategieën toe om de situatie het hoofd te bieden: prijzen verhogen, kosten besparen (energiekosten besparen, verduurzamen, goedkopere grondstoffen, andere leveranciers) en meer klanten vinden, bijvoorbeeld door te investeren in marketing. Een respondent daarover: “Om het bedrijf sterker te maken moeten er meer klanten bij. De komende tijd moet ik meer besteden aan marketing.”

 
Nieuwe klanten
Naar het vinden van nieuwe klanten gaat verreweg de meeste aandacht uit als ondernemers wordt gevraagd naar hun focus voor het komende half jaar. Een groot deel verwacht hier knelpunten en uitdagingen. Die hebben te maken met concurrentie (“De markt is verzadigd, concurrenten zijn erg agressief. Het is moeilijk om nieuwe klanten te winnen.”), prijsstelling (“Klanten vinden de prijs te hoog”), wetgeving en beleid (“De hoge inflatie en politieke onzekerheid maken consumenten voorzichtig, gereserveerd en afwachtend met betrekking tot uitgaven.”), maar vooral met de kunst om jezelf of je product goed te kunnen verkopen (“Ik verkoop een dienst en daarmee mijzelf. Lastig om mezelf te ‘verkopen’.” en “Mensen over de streep trekken, ik wil niet teveel zeuren of verkopen.”)



‘Huiveringwekkend en gewetenloos’ OM eist in hoger beroep levenslang en gevangenisstraffen voor liquidaties in Amsterdam en Zaanstreek

14-11-2023

Van de redactie

Tegen vijf verdachten in de leeftijd van 31 tot 47 jaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep jarenlange celstraffen en levenslang geëist. Vier mannen worden verdachte van deelname aan een nietsontziende criminele organisatie die wisselende samenstelling liquidaties voorbereidde en uitvoerde, waaronder de vergismoord op Stefan Regalo Eggermont. De vijfde verdachte zou een liquidatie hebben voorbereid.
 

Het OM ziet Khalid J. (eis 8 jaar gevangenisstraf) als leider van deze organisatie en beschouwt Iliass K. (eis levenslange gevangenisstraf) en Surailie I. (eis 5 jaar gevangenisstraf) als coördinatoren. Aan Anouar G. wordt deelname aan de organisatie verweten (eis vier jaar gevangenisstraf). Roderick P. (eis 7 jaar gevangenisstraf) wordt voorbereiden van een  liquidatie verweten. Bij het formuleren van de eisen moest het OM rekening houden met straffen die de verdachten in andere zaken kregen opgelegd.
 

Uit de weg geruimd

Het OM denkt dat de liquidaties werden gepland en uitgevoerd omdat er een breder conflict speelde tussen twee rivaliserende groepen in de Amsterdamse onderwereld. In 2012 werd een grote partij cocaïne onderschept in Antwerpen. Hierop vonden over en weer liquidaties plaats. De advocaat-generaal zei daarover tijdens de zitting “Spotters en bakens brachten doelwitten in beeld, schutters werden voorzien van wapens om de liquidaties te realiseren. Opponenten werden zo uit de weg geruimd en eigen gelederen gezuiverd. Deelnemers kregen betaald voor bewezen diensten. Communicatie bleef onder de radar voor politie en justitie door het gebruik van PGP-telefoons. Gepantserde auto’s boden bescherming. Het kennelijke gemak waarmee over andermans leven werd beslist, is huiveringwekkend en getuigt van gewetenloosheid.”
 

De strafzaak bevat meerdere onderzoeken. Himalaya: de moord op Alexander Gillis op 20 februari 2014 in Zaandam. Dollar: de vergismoord op Stefan Regalo Eggermont op 13 juli 2014 in Amsterdam. Theezeef: de moord op Massod Amin Hosseini op 3 september 2014 in Amsterdam. Tienshan: de voorgenomen liquidatie van Wensley Gillis, in de zomer van 2014. Reek: de voorgenomen liquidatie van Anass El Ajjoudi, in oktober 2015. 
 

Het bewijs in deze strafzaak is volgens het OM grotendeels te vinden ontsleutelde PGP-berichten. De verdachten communiceerde hiermee over de moordplannen. De advocaat-generaal benoemde dat op de zitting als volgt: “Uit het PGP-verkeer tussen de verdachten blijkt het gemak waarmee zij over andermans leven beslisten. [..] Het interesseerde niemand dat de samenleving met dit vernietigende geweld werd geconfronteerd, dat zij willekeurige derden blootstelden aan ernstig gevaar, dat levens werden verwoest en dat burgers zich onveilig voelen door dit soort gewetenloze afrekeningen. Het afwerken van de dodenlijst ging boven alles.”



Muziekliefhebbers hebben zondag genoten, met kippevel als toetje!

13-11-2023

Door: Lia van Dam

Bodegraven - Zondag 12 november trad het Bodegraafs Vocaal Ensemble weer op in het Evertshuis. Het thema van het concert was “YESTERDAY en TOMORROW”. Het publiek heeft weer genoten van onder andere de oude –bekende- liedjes als Yesterday van The Beatles en een medley van Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Ramses Shaffy. Er werd in de zaal zachtjes mee gezongen.


Na de pauze werd het thema “TOMORROW” gebruikt om onder andere “Roller Coaster” van Danny Vera en “Door de Wind” te zingen. Het door Stef Bos geschreven gevoelige lied zoals dit door Miss Montreal in 2020 gezongen werd bij het TV-programma “Beste Zangers”.
Het Zondagconcert stond onder de vertrouwde en ervaren leiding van John Bouwmans, muzikale
begeleiding aan de piano door Pascal van den Dool die door Hetty Veerman geassisteerd werd.
De tevreden bezoekers gingen zondagmiddag na afloop neuriënd, en sommige zelfs zingend, met
kippevel weer naar huis.





Het BVE zoekt nog een BAS. Ben jij een man? Met een BRONZEN stem? Sta je onder de douche te zingen? Kom op een woensdagavond eens naar een repetitie. Gezellig en je maakt er vrienden!
Informatie over het BVE vind je op de website www.bodegraafsvocaalensemble.nl en op Facebook
en Instagram bij “Bodegraafs Vocaal Ensemble”.



Drukbezochte lampionnenoptocht opent deuren en harten

13-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdagavond vulde het centrum van Bodegraven zich met lichtjes en gezelligheid tijdens de lampionnenoptocht ter ere van Sint Maarten. Voorafgaand aan de optocht werd in Zalencentrum De Doortocht het eerste deel van het verhaal van Sint Maarten uitgebeeld door enkele kinderen. Vervolgens gingen de kinderen in een flinke stoet op pad met hun verlichte lampionnen, terwijl zij verschillende liederen over Sint Maarten zongen. Tijdens de optocht belden de kinderen op verschillende adressen aan, waar de kinderen wat lekkers ontvingen.

 


‘Uitbeelden Sint Maarten’: Enkele kinderen brengen het verhaal van Sint Maarten tot leven, een krachtige vertolking van delen en naastenliefde
 

Kinderen treden in voetspoor Sint Maarten

Na de optocht verzamelden de deelnemers zich voor de eucharistieviering in de H.-Willibrorduskerk, waar door drie kinderen het tweede deel van het verhaal over Sint Maarten werd uitgebeeld: Sint Maarten deelde met de armen, een prachtig teken van naastenliefde. Maar ook de kinderen volgden zijn voorbeeld van vrijgevigheid. Vorige week riepen we alle deelnemers op om van thuis een stuk speelgoed mee te nemen om te schenken aan kinderen van gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Daar werd flink gehoor aan gegeven. We willen daarom iedereen bedanken voor zijn bijdrage en kijken terug op een fantastisch feest!

 


In een volle De Doortocht werd het eerste deel van het verhaal van Sint Maarten uitgebeeld

 


Ruim veertig kinderen trekken met hun lichtgevende lampionnen door de straten
 



Indrukwekkende film ‘Alice, Darling’ in samenwerking met Inner Wheel

13-11-2023

Van de redactie

Bodegraven – Op zondagmiddag 26 november draait het Evertshuis in samenwerking met serviceclub Inner Wheel de prachtige film ‘Alice , Darling’. Deze middag staat geheel in het teken van ‘Orange the World’. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

 

 

"Sometimes the hardest thing to see is the truth."
 

Serviceclub Inner Wheel Bodegraven vraagt uw aandacht voor de wereldwijde campagne van Orange the World. In meer dan 90 landen wordt op 25 november stilgestaan bij de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen om aandacht te vestigen op het probleem van gender gerelateerd geweld. Een probleem dat overal ter wereld speelt, ook in Nederland. Dit gebeurt onder andere door gebouwen oranje uit te lichten en door het houden van diverse straatacties en debatten. UN Women betrekt ook Nederland bij deze wereldwijde beweging. De campagne loopt tot 10 december de Dag van Mensenrechten.

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wordt al enkele jaren de Orange the World vlag gehesen bij het gemeentehuis en het Evertshuis. Het Evertshuis wordt in deze periode oranje aangelicht.

 

Aandacht voor meer bewustwording voor het thema geweld tegen vrouwen is belangrijk en in overleg met de filmcommissie van het Evertshuis wordt op zondag 26 november de film Alice, Darling (2022) gedraaid. Een prachtige film over vriendschap, manipulatie en psychische mishandeling. Een jonge vrouw, gevangen in een schadelijke relatie, gaat een weekend weg met haar beste vriendinnen. Tijdens het weekend komt ze erachter dat ze een onbewuste deelnemer is in een interventie. Prachtig gespeeld door actrice Anna Kendrick.

 

De film begint om 15.00 uur, tickets kosten € 11,00 incl. pauzedrankje en zijn zowel online als aan de theaterkassa verkrijgbaar. Ga voor meer informatie en reserveren van kaarten naar www.evertshuis.nl/film-alice-darling. Ga voor meer informatie over Innerwheel naar www.innerwheel.nl en over Orange the World naar www.orangetheworld.nl

 

Praktische informatie

ALICE, DARLING

ZONDAG 26 NOVEMBER

FILM

AANVANG 15.00 uur



Cock Karssen vertelt over de Kerkstraat in Bodegraven

13-11-2023

Van de redactie Editie Groene Hart

Bodegraven – Cock Karssen is een gedreven verteller met inmiddels al heel wat succesvolle boeken op haar naam. Haar liefde voor de lokale geschiedenis begon ooit in de boekhandel waar haar grootvader de scepter zwaaide en die later werd overgenomen door haar vader: Cor Karssen. Die speelde niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzet, maar bleef ook na de oorlog actief in de lokale politiek en het bestuurlijk leven van de gemeente. Deze maand verscheen haar nieuwste boek Kerkstraat deel 1. Daarin komt het rijke verleden van deze winkelstraat uitgebreid in beeld . Rijk aan gedetailleerde verhalen en historische verhalen, zoals we van Cock kennen. Het boek maakt deel uit van de reeks ‘Oud Boreft’ en zoals de naam als vermoed zit het tweede deel al in de pijpleiding.
 


 

Met een privébibliotheek vol ingebonden kranten, waaronder het door Karssen uitgegeven ‘Bodegravensch Nieuws- en Advertentieblad’, bezit Cock een schat aan informatie over het verleden van Bodegraven. Opvallend genoeg startte Cock’s fascinatie voor geschiedenis niet met boeken, maar met een camera. Na haar opleiding tot fotograaf in Den Haag werkte ze acht jaar bij een studio in Utrecht. Later combineerde ze haar passie voor geschiedenis en beeld door lezingen te geven over de historie van feesten in Bodegraven en foto’s te maken voor lokale kranten.



 

In de loop der jaren breidde Cock haar werkzaamheden uit naar het samenstellen van het kleurrijke magazine ‘Het leven in Bodegraven’, waarin ze de sociale, culturele, maatschappelijke en economische ontwikkelingen van het dorp belichtte. Met tussen de zevenhonderd en achthonderd artikelen voor lokale kranten en het magazine ‘Kijk op Bodegraven-Reeuwijk’, heeft ze onmiskenbaar haar stempel gedrukt op de geschiedenis van de regio.



Charly van Barneveld op de InterRegio Synchroonzwemmen

13-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 11 November was de InterRegio Synchroonzwemmen voor Age I in Zwembad de Veur in Zoatermeer. De InterRegio is een landelijke wedstrijd – waar alle regio’s vanuit Nederland vertegenwoordigd zijn. In totaal namen er 110 meiden mee aan deze wedstrijd.
 

BZ&PC werd in deze categorie vertegenwoordig door Charly van Barneveld. Charly mocht 4 verschillende figuren laten zien en behaalde een puntentotaal van 45,9818 punten. Zij werd hiermee knap 36e.
 

Op foto, met moeder Patty (l) en trainster Anja (r)



Apennoten komt met ‘Een kist vol Sintliedjes’ naar het Evertshuis

13-11-2023

Van de redactie

Bodegraven – Speciaal voor de Sinterklaas periode heeft Apennoten een vrolijke familievoorstelling vol met Sinterklaasliedjes gemaakt. Er zijn liedjes die je misschien al kent, maar ook hele nieuwe Apennoten-Sint liedjes. Het programma Apennoten is bekend van NPO Zapp. Op zaterdagmiddag 25 november is deze leuke voorstelling te zien in het Evertshuis.

 

Wat is er aan de hand met al het snoepgoed? Alle pepernoten en speculaasjes zijn verdwenen! Zoals elke voorstelling van Apennoten is de Sintshow ook weer heel interactief. We gaan samen muziek maken, want naast pepernoten zijn er natuurlijk ook muzieknoten. De kinderen mogen lekker meezingen en dansen. En wat zit er toch in die kist?



 

In de show komen allerlei liedjes voorbij uit het programma Apennoten dat op NPO Zapp te zien is. De kinderen uit het publiek kunnen met élk liedje meedoen. Hoe? Bijvoorbeeld door mee te zingen, een instrument te bespelen of te dansen. De liedjes kunnen van tevoren al op de site van KRO-NCRV of Schooltv beluisterd worden. De nummers worden afgewisseld met verhaaltjes. Zo ontstaat er een muzikale, theatrale show die van begin tot eind vermaakt en ontroert. Net als op televisie leren de kinderen spelenderwijs over muziek.

 

De voorstelling ‘Een kist vol Sintliedjes’ is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het begint op zaterdag 25 november om 15.00 uur. Kaarten kosten € 12,50 inclusief limo en lekkers of een kopje koffie/thee voor ouders na de voorstelling.

 

Meer informatie en tickets reserveren via www.evertshuis.nl/apennoten-een-kist-vol-sintliedjes

 

Praktische informatie

APENNOTEN – EEN KIST VOL SINTLIEDJES

ZATERDAG 25 NOVEMBER

JEUGD & FAMILIE

AANVANG 15.00 uur

TICKETS € 12,50 incl. limo en lekkers

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.



‘VSTS dames 1 pakt eerste winst van het seizoen’

13-11-2023

Door: Krystel Termorshuizen

Bodegraven - Afgelopen vrijdagavond mochten de dames van VSTS dames 1 om 19:00uur aantreden in sporthal Houtrust tegen Kalinko dames 2. Na vorige week waren de dames optimistisch en begonnen sterk en vastberaden om hier te gaan winnen aan de wedstrijd.



 

Norah Strack van Schijndel was afwezig en Mirjam van der Kruk werd bereid gevonden om haar plek op het midden over te nemen, en dat deed ze zeer verdienstelijk. Verder kon trainer/ coach Dave Hageraats een beroep doen op Karin van Rijn als vaste waarde als libero, Merel Florie als spelverdeler, op de diagonaal Zoë Schouten, Mirjam van der Kruk en Kirsten van der Leq op het midden en Olivia van Wijngaarden en Krystel Termorshuizen op de passer/loper posities.
 

De wedstrijd werd fel gestart aan Bodegraafse zijde. De servicedruk was goed en hield Kalinko redelijk onder druk. Toch was de eerste set een gelijk opgaande strijd. De servicepass werd goed afgeleverd bij Florie, die daardoor wat te kiezen had. Ondanks dat van der Lecq niet fit was maakte zij wel de nodige punten aan het net en gedurende de wedstrijd ook met haar service. Van der Kruk werd ook goed bediend waardoor zij aanvallen kon afwisselen met tactische ballen. De tellers van de thuispartij waren aan het eind van de set niet bij de les en dit kostte VSTS bijna de eerste setwinst. Dit onrecht gaf de ploeg de extra energie om het juist wel af te maken en zo trok VSTS de eerste set met 25-27 naar zich toe.
 

Het getoonde goede spel smaakte naar meer en VSTS kon lekker vrijuit spelen. De servicedruk was weer goed, de eigen servicepass onder controle onder leiding van Van Rijn en van Wijngaarden en Schouten maakten hun punten zowel aan het net als achter de drie-meter lijn. Kalinko wist even niet waar ze het moesten zoeken en ook de nodige wissels leverden geen verbetering van hun spel op. Voor VSTS werd elke actie beloond met een (direct) punt en won set twee met de overtuigende score van 12-25. Op naar set drie!

 

Deze set kon Hageraats zijn wissels inzetten, net als in set vier, doordat VSTS deze wedstrijd onder controle had en dicteerde. Aline van Hoorn kon zo ook haar speelminuten als spelverdeelster maken en met haar sets ook de aanvallers hun punten laten scoren. Sabovic wisselde Schouten af op de diagonaal en zo had iedereen een aandeel in de winst van deze avond. Ook de wisselspeelsters aan de kant maakten er een feestje van en hielden de veldspeelsters alert en gemotiveerd.
 

Set drie werd ook binnengesleept met 16-25 en dat betekende dat de wedstrijdwinst een feit was. De eerste winst van dit nieuwe seizoen en ook de manier waarop liet zien dat dit team op elkaar ingespeeld raakt en de kwaliteiten van iedereen worden benut. Set vier winnen zou helemaal de kers op de taart zijn en iedereen in het speelveld behield de concentratie en na wat slordigheden aan het begin van de set haperde de Bodegraafse formatie niet meer en koerste het af op de setwinst. Met luid gejuich werd set vier gewonnen met 20-25 en zo liet VSTS zien dat Kalinko er deze avond niet aan te pas kwam. Na deze speelronde staat VSTS niet meer op plek 12 maar op plek 8.

 

 

Maandag 27 november wordt er thuis gespeeld voor de beker, om 19:15uur tegen Woerden dames 1 en voor de competitie wordt dan pas zaterdag 2 december weer gevolleybald tegen DVC dames 1, thuis om 16:30uur in de Sporthoeve.



Scoor je Sintkado in de Klimaatwinkel

13-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Ook dit jaar is sinterklaas op zoek naar duurzame en leuke kado’s. Daarom organiseert mijnklimaatpartij op zaterdag 25 november een ruil- en deelevent voor speelgoed, kinderboeken, spelletjes en puzzels in de Klimaatwinkel. Want ook de sint let op het klimaat en duurzaamheid en vindt hergebruik van spullen belangrijk.





Kom naar het sint ruil- en deelevent
Lever speelgoed, kinderboeken, spelletjes en puzzels in op vrijdagavond 24 november tussen 19.00 en 21.00 uur bij de Klimaatwinkel in het centrum van Bodegraven. Op zaterdag 25 november kan iedereen tussen 11.00 en 13.00 uur de kado’s scoren!


Voor iedereen een kado
Wat aan het eind van dit ruil- en deelevent over blijft, zorgen we dat het terecht komt bij partijen/kringloopwinkels die weer andere (hulp)sinterklazen kunnen helpen. Zo heeft iedereen een leuk sintfeest met een kado!


Wil jij spullen komen brengen maar lukt dat niet op vrijdagavond 24 november? Mail dan naar info@mijnklimaatpartij.nl en zoeken we daar een goede oplossing voor. De Klimaatwinkel is in Prins Hendrikstraat 10 in het centrum van Bodegraven.



Beurs Vereniging Maastrichts Aardewerk op 2 december in Reeuwijk

13-11-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Op zaterdag 2 december 2023 vindt tussen 10.00u en 15.00u. de beurs van de Vereniging Maastrichts Aardewerk plaats. Deze beurs wordt gehouden in Zalencentrum De Brug, Dunantlaan 1, 2811CA  Reeuwijk. De toegang is gratis, voor zowel leden als niet-leden.
 

Houdt u van oud en antiek servies? Van Boerenbont tot Wellington, van wit tot pastel of prachtig paars servies, van kopjes tot lampetstellen, of zoekt u nog een po? U vindt het op deze beurs. De verkopers hebben enkel en alleen Maastrichts Aardewerk op hun kramen. Serviesgoed van o.a. Petrus Regout, Société Céramique en Mosa. Maar ook glas van de Kristalunie!
 



Omgaan met familieproblemen bij dementie

13-11-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Dementie heeft veel impact op het leven, ook op dat van naasten. Overbelasting en familieproblemen komen dan ook regelmatig voor, maar praten we liever niet altijd openlijk over. Terwijl het voor velen herkenbaar is. Hoe ga je hiermee om en hoe voorkom je dit? Dit thema staat centraal deze avond.

 

Deze editie van het Alzheimer Café ontmoeten we spreker André Kuijvenhoven. Hij is werkzaam als maatschappelijk werker, voorheen casemanager dementie. In de praktijk ziet hij regelmatig partners die zich overbelast voelen door het samenwonen en zorgen voor hun geliefde met dementie. Ook de kinderen kampen hier vaak mee. Voor hen betekent de zorg voor hun ouder dat er minder tijd besteed kan worden aan het eigen gezin. Het kan zorgen voor een lastige balans en onenigheid in de familie. Deze avond krijg je tips hoe het bespreekbaar te maken, hoe ermee om te gaan en een betere balans te vinden. Van harte welkom in Reeuwijk op 20 november



 

Locatie:           De Reehorst, locatie De Spil (Poelruit 12)

Tijd:                 19:30-21:00 uur, inloop vanaf 19:15 uur

Thema:           Familieperikelen & overbelasting

 

Dit is het laatste café van 2023. Houd de website in de gaten voor het nieuwe programma in 2024: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-holland



Prikken zonder afspraak op alle corona vaccinatielocaties van Hecht GGD Hollands Midden

13-11-2023

Van de redactie

Regio - Vanaf dinsdag 14 november kun je ook op de vaste vaccinatielocaties van Hecht GGD Hollands Midden in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden zonder afspraak een coronaprik halen. Mits je daarvoor in aanmerking komt natuurlijk. Op onze tijdelijke pop-up priklocaties kon je al zonder afspraak terecht. Kijk op www.ggdhm.nl/priklocaties-corona voor adressen en openingstijden.

 

Door de vrije inloop kan het op momenten druk zijn. Hou daarom rekening met een wachttijd als je een prik komt halen. Als de wachtrij te lang wordt, vragen we bezoekers zonder afspraak de prik later te halen. Wie een afspraak maakt, is wel altijd zeker van een prik. Je kunt alleen voor de vaste vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden een afspraak maken, voor de pop-up priklocaties niet. Een afspraak maken of wijzigen gaat via www.planjeprik.nl of 0800 – 7070.

 

Voor wie

Deze vaccinatieronde is voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona: 60-plussers, volwassenen die de griepprik krijgen aangeboden, kinderen en volwassen met een medisch hoog risico en zwangeren. Ook zorgmedewerkers mogen de prik halen, om de mensen met een kwetsbare gezondheid voor wie zij zorgen te beschermen. Dat geldt ook voor mensen met een kwetsbaar gezinslid. De vaccinatieronde loopt tot eind 2023. Voor zwangeren en mensen met een medisch hoog risico, blijft de coronaprik ook daarna beschikbaar. Het vaccin waarmee wordt geprikt is aangepast aan de variant van het virus die nu veel rondgaat.

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina