NIEUWS



Ontmoeting 20-40 jarigen in Samen sterk huis

16-02-2024

Van de redactie

Woerden - Op dinsdagavond 27 februari is een avond voor jonge mensen die geraakt zijn door kanker, de zogenaamde AYA’s  in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Deze avond is van 20.00 tot 22.00 uur met vanaf 19.30 uur de mogelijkheid om in te lopen, koffie of thee te drinken en alvast kennis te maken met elkaar en met het huis.
 

Onder leiding van Ellen Stellaard die ervaring heeft met kanker op jonge leeftijd en Mindfulnesstrainer is, gaan de aanwezigen ervaringen uitwisselen over wat kanker met je doet als je jong bent. Van werk en relatie tot wonen en vrije tijd. 

 

De ervaring leert dat jonge mensen die met kanker te maken tegen andere problemen aanlopen. Ze staan vol in het leven, hebben wellicht en kinderwens, hopen carrière te kunnen maken. Daarom willen we hen de mogelijkheid bieden met gelijkgestemden in contact te komen. Samen ervaringen en tips uitwisselen over hoe je dit nu doet, wat kom je tegen, hoe ga je daarmee om?

 

Aanmelden of meer informatie vragen via: telefoon 06-14004496, email info@samensterkhuis.nl  of in het Samen sterk huis (openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl ).



ABBA Tribute in Concordia

16-02-2024

Van de redactie

Haastrecht - Zaterdag 2 maart treedt de band ABBA Tribute op in Theater Concordia Haastrecht. In de geschiedenis van de popmuziek heeft ABBA een vooraanstaande rol gespeeld. Wie herinnert zich niet klassieke hits als "Dancing Queen”, “Waterloo”, “Mamma Mia”, “Voulez vous” en “The winner takes it all”.
 


 


ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums (en ruim 370 miljoen platen in totaal). Over ABBA Tribute met twee top vocale zangeressen aan het front en muzikaal vakmanschap daarachter, waarbij het LIVE musiceren hoog in het vaandel staat, is succes verzekerd voor een avond nostalgie en gezellige muziek voor jong en oud!

 

Hoogtepunt in 2014 en 2019 was een optreden voor meer dan 15.000 mensen (Kasteeltuinconcert in Helmond) die specifiek voor ABBA Tribute kwamen. Het was een geweldige ervaring! Door de Nederlandse en buitenlandse pers uitgeroepen tot één van de beste ABBA tributebands ter wereld en daar zijn ze trots op!

 

ABBA Tribute is op zaterdag 2 maart. om 20.15 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten à €25 zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.



Vergoeding ecoregeling voor boeren veiliggesteld

16-02-2024

Van de redactie

De tienduizenden boeren die vorig jaar hebben deelgenomen aan de ecoregeling ontvangen alsnog de volledige vergoeding voor hun verduurzamingsactiviteiten. Door de zeer grote animo voor de nieuwe verduurzamingssubsidie, onderdeel van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dreigden de subsidietarieven fors lager uit te vallen. Dat is nu van de baan, omdat de Europese Commissie goedkeuring heeft gegeven om eenmalig 50 miljoen euro uit de LNV-begroting te gebruiken, zodat boeren alsnog de geplande steunbedragen ontvangen voor hun duurzaamheidsprestaties. 
 

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): “Ik heb me in Brussel hard gemaakt om deze compensatie voor elkaar te krijgen en ben enorm blij dat dit is gelukt. Boeren die hun bedrijf hebben verduurzaamd moeten erop kunnen  vertrouwen dat zij de beloning krijgen waar ze rekening mee hielden. Ik dank de Europese Commissie voor hun medewerking. De grote animo voor de ecoregeling heeft ook laten zien dat boeren zich echt willen inzetten voor verduurzaming. Ik hoop dan ook dat zij zich dit jaar weer aanmelden voor de ecoregeling om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen en biodiversiteit te versterken.”
 

Grote animo

De ecoregeling is onderdeel van het nieuwe GLB dat vorig jaar voor het eerst in werking is getreden. Boeren kunnen zich naast de basisinkomenssteun (de hectarepremie) aanmelden voor deze duurzaamheidssubsidie. Door de grote animo voor de ecoregeling werd het vaste GLB-budget voor Nederland echter met 50 miljoen euro overschreden. In totaal hadden ruim 35.500 een subsidie-aanvraag gedaan.
 

Doordat Europese regelgeving niet toestaat om een overschrijding van het GLB-budget aan te vullen met geld uit de nationale begroting en omdat de hoogte van de hectarepremie werd gegarandeerd, dreigden de tarieven voor de ecoregeling een kwart lager uit te vallen dan gepland. Die korting wordt nu voorkomen. De Europese Commissie heeft toestemming gegeven om boeren voor deze tegenvaller te compenseren met staatssteun onder het tijdelijk staatssteunkader vanwege de oorlog in Oekraïne, waar de landbouw ook door is geraakt. De Eerste Kamer moet nog wel instemmen met de LNV-begroting waarin de 50 miljoen euro is opgenomen.
 

Ruimte geven

Boeren die hebben deelgenomen aan de ecoregeling kunnen de volledige vergoeding - die RVO eerder bekend had gemaakt - vanaf 1 april uitbetaald krijgen. De Europese compensatie voor 2023 is wel éénmalig. Minister Adema is daarom nog met de sector in gesprek over hoe een tekort op het GLB-budget dit jaar kan worden voorkomen. Daar moet vóór 1 maart duidelijkheid over zijn, het moment waarop boeren zich weer kunnen intekenen voor de ecoregeling. De verwachting is dat met de ervaring van 2023, er dit jaar een betere inschatting wordt gemaakt van de animo voor de ecoregeling, de inkomenssteun en de bijbehorende premies.



Vertrek gemeentesecretaris Bodegraven-Reeuwijk

15-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Gemeentesecretaris Lizet Keijzers heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten dat ze 1 mei 2024 begint aan een nieuwe uitdaging als senior programmamanager, bij de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf dat moment legt zij haar functie als gemeentesecretaris neer.

 

 

Lizet Keijzers: ”ik heb ruim 18 jaar met enorm veel plezier voor de gemeente gewerkt, waarvan bijna 3 jaar op de bijzondere en cruciale positie als gemeentesecretaris. Dat maakt ook dat de knoop doorhakken om iets anders te gaan doen en deze mooie organisatie vaarwel te zeggen, niet gemakkelijk voor mij was. Tegelijkertijd kon ik deze functie als programmamanager, waarin al mijn opgedane ervaring samenkomt, niet zomaar voorbij laten gaan. Ik ben dankbaar voor de fijne samenwerking met het college van burgemeester en wethouders, de collega’s, inwoners, ondernemers, de gemeenteraad en de regiogemeenten en provincie”.


Als gemeentesecretaris gaf Lizet bijna 3 jaar leiding aan de ambtelijke organisatie. Gedurende deze periode zijn er belangrijke stappen gezet om de organisatie te structureren en beter in positie te brengen. Ook is er gewerkt aan de uitvoering van de ambities uit het collegeprogramma en het financiële herstel van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Van de daartoe ingezette koers worden nu de vruchten geplukt.


Michiel Grauss: “Ik heb Lizet ruim een jaar geleden als gemeentesecretaris leren kennen. Er is nooit een goed moment om afscheid te nemen van iemand die zo’n cruciale rol in de organisatie speelt, maar deze kans is haar van harte gegund. Namens de gemeente bedank ik Lizet Keijzers voor al die jaren van inzet. Op een later moment zullen wij hier op gepaste wijze aandacht aan besteden”.



Thijs van de Meeberg betovert het Evertshuis met zijn nieuwste solovoorstelling "Met de Beste Bedoelingen"

15-02-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op 2 maart opent het Evertshuis met trots zijn deuren voor een avond vol humor, intelligentie en spontaniteit, allemaal gebracht door niemand minder dan Thijs van de Meeberg. Met zijn vierde solovoorstelling, getiteld "Met de Beste Bedoelingen", belooft Thijs van de Meeberg het publiek mee te nemen op een reis vol lachsalvo's, verrassingen en diepe inzichten.
 

Als een bekende naam in de Nederlandse cabaretscene staat Thijs van de Meeberg bekend om zijn scherpe verhaalstructuur en indrukwekkende improvisatietalent. Hij heeft de gave om het publiek van begin tot eind te boeien, hen te laten lachen en hen tegelijkertijd aan het denken te zetten. Met een mix van humor en oprechtheid weet hij zijn boodschap op een sympathieke en meeslepende manier over te brengen.



 

Thijs van de Meeberg wordt geprezen als een cabaretier die zijn vak verstaat. Zijn vermogen om op het podium te schitteren met spontane grappen en onverwachte wendingen, maakt hem geliefd bij een breed publiek. Met "Met de Beste Bedoelingen" belooft hij wederom een avond vol entertainment en vermaak, waarbij het publiek aan zijn lippen zal hangen.
 

Voor diegenen die op zoek zijn naar een avond vol lachen, denken en genieten, is de voorstelling van Thijs van de Meeberg in het Evertshuis op 2 maart een absolute must-see. Bereid je voor op een avond vol verrassingen en laat je betoveren door de charme en het talent van deze fantastische cabaretier.
 

EVERTSHUIS
Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven
Tel: 0172 – 618484
www.evertshuis.nl



Sport & Splash op 23 februari 2024 - Aanmeldingen geopend!

15-02-2024

Van de redactie

Bodegraven - Maak je klaar voor een dag vol avontuur en beleef samen met leeftijdsgenoten (jongeren uit de 1e en 2e klas van de middelbare school) een onvergetelijk sport- en splash activiteit!

Op vrijdag 23 februari 2024 organiseren de Buurtsportcoaches een bruisende activiteit in samenwerking met Optisport de Kuil Bodegraven. Het programma belooft een dag vol actie, avontuur en waterpret voor alle brugklassers en tweedeklassers!

 

Programma:

10:15 - 12:15 uur: Activiteit met Buurtsportcoaches in de sporthal
12:15 - 13:00 uur: Gezonde lunch
13:00 - 14:00 uur: Zwemactiviteit
14:00 – 17:00 uur: Vrijzwemmen
 

Voor wie? Alle jongeren die in de 1e of 2e klas zitten van de middelbare school.

Stap in de wereld van spanning en sensatie bij het fantastische Sport & Splash Spektakel! Of je nu een sportfanaat bent of gewoon zin hebt in wat verfrissende duikactie, dit evenement heeft voor elk wat wils! Beleef reusachtig tafeltennis, bruisend tafelvoetbal, razendsnelle chase tag en verkoelend zwemmen, allemaal op één plek!
 

Aanmelden: Schrijf je snel in via www.senw-br.nl/agenda. Deelname kost slechts €7,50.

 



Suzanna Jansen vertelt over haar nieuwste boek tijdens Internationale Vrouwendag

15-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Schrijfster Suzanna Jansen komt naar Bodegraven op 8 maart en vertelt over haar nieuwste boek ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’. Deze lezing wordt georganiseerd door de werkgroep van het Kunstcafé, het Evertshuis en Bibliotheek de Groene Venen. Voorafgaand aan de lezing kunt u een Surinaams theatermenu reserveren, keuze uit vega of vlees. De avond wordt muzikaal omlijst met pianomuziek door Teuntje Harmsma uit Bodegraven in de foyer.


 

Internationale Vrouwendag is een dag om aandacht te geven aan de verworven rechten van vrouwen wereldwijd, maar ook om te kijken naar wat beter kan, emancipatie is namelijk niet klaar. Speciaal voor deze avond is schrijfster Suzanna Jansen uitgenodigd, bekend van Het Pauperparadijs. Ze schetst de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.

 

Anne-Marie Visser (van Editie Groene Hart) zal diverse vragen stellen aan Suzanna Jansen. Na de pauze gaat Suzanna het gesprek aan met het publiek. In de foyer zijn onder meer Amnesty International en dames serviceclub Innerwheel vertegenwoordigd.

 

Recensie:

‘Een meeslepend verhaal dat uitnodigt nog eens na te denken over gezinsverhoudingen, toen en nu. Voor vrouwen en voor mannen.’ **** NRC 

 

De lezing begint om 20.00 uur, tickets kosten € 15,00 / € 12,50 met bibliotheekpas incl. pauzedrankje. Het theatermenu wordt verzorgd door Asha Bruinsma-Soedhoe en bestaat uit pittige kippensoep,  Surinaamse nasi met kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes en komkommer/augurk. Ga voor meer informatie en het reserveren van kaarten naar: www.evertshuis.nl/kunstcafe-internationale-vrouwendag

 

Praktische informatie

VRIJDAG 8 MAART

KUNSTCAFÉ MET SUZANNA JANSEN

AANVANG 20.00 uur

ENTREE € 15,00 / € 12,50 met bibliotheekpas incl. pauzedrankje.

THEATERMENU om 18.00 uur | € 15,00 p.p.

EVERTSHUIS Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | Tel. 0172-618484



Bij VegeBoerderij gaat groente de grond al in

15-02-2024

Van de redactie

Bodegraven - Het gaat de VegaBoerderij voor de wind. Na drie seizoenen van pionieren is er dit jaar een vliegende start. De plantjes en zaden voor de eerste oogst gaan eind februari al de grond in, waardoor de eerste oogst en uitgifte aan de leden waarschijnlijk al in april kan zijn. Daarmee loopt de VegaBoerderij ruim een maand voor op het schema van eerdere jaren.
 


Er wordt al hard gewerkt in de tunnelkassen

 

De VegaBoerderij profiteert inmiddels ook van een enorme ploeg aan vrijwilligers, leden die graag meewerken op het land en zo ook hun eigen beleving hebben bij de gezonde groente die ze straks eten. Op de unieke laatste dag van februari planten zij paksoi, spinazie, koolrabi, veldsla, eikenbladsla, venkel, spitskool, bietjes en stengelui. En de week daarna ze nog radijs en raapsteel.

 

Tunnelkassen

De snelle start van het seizoen is ook mogelijk door de twee grote tunnelkassen. Die hebben met moeite de vele stormen van deze winter overleefd, maar de grond daarin is niet te nat door de extreem natte maanden die achter ons liggen. Sterker nog, daar wordt een verbeterd irrigatiesysteem aangelegd waarvoor subsidies zijn ontvangen van de Rabobank en de Provincie Zuid Holland.

 

Oogstcommissie

Onder leiding van de nieuwe boerin Roos Köbben wordt daarna ook het land buiten bewerkt. Eind maart gaat daar venkel, bindsla, andijvie, radicchio, sla salanova mix, prei, peterselie, bosui, broccoli, paksoi, spitskool en koolrabi de grond in. De keuze voor deze groentes is gemaakt door een oogstcommissie bestaande uit leden van de coöperatie.

 

Nattigheid

Afhankelijk van het weer kunnen daarna ook de eerste zaden de grond in (zoals wortel, tuinbonen en rucola). “Maar ik verwacht met de nattigheid dat dat nog wel even duurt. Met het plantgoed kunnen we helaas niet schuiven dus moeten we maar hopen dat het droog wordt. Anders wijk ik uit naar de drogere bedden”, aldus de boerin.

 

Wie nog als vrijwilliger wil meedoen met de eerste aanplant kan zich nog opgeven via info@vegaboerderij.nl. En nieuwe leden zijn ook nog altijd welkom, en kunnen zich opgeven via www.vegaboerderij.nl. Belangstellenden kunnen zich ook opgeven voor een proefpakket, om eerst eens met 4 oogstweken te ervaren hoe het is om deze groenten te eten.



Hou je van taal, andere culturen en mensen? Maak het verschil als taalvrijwilliger bij SAM!

15-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Welzijnsorganisatie SAM is op zoek naar taalcoaches die mensen willen begeleiden bij het leren of verbeteren van de Nederlandse taal. De deelnemers zijn statushouders of anderstalige inwoners die behoefte hebben aan taalhulp. Als taalcoach krijg je een training aangeboden waarin je leert over de achtergronden van de doelgroep en krijg je tips en materiaal voor het begeleiden van jouw deelnemer. Daarnaast blijkt dat het uitwisselen van ervaringen met andere taalcoaches ook heel waardevol en inspirerend is.

 

Taal is onmisbaar om mee te kunnen doen in de samenleving: om je makkelijker te kunnen redden in alledaagse situaties maar ook om ambities waar te kunnen maken. Veel nieuwkomers gaan naar een taalschool voor Nederlandse les, maar hebben daarnaast weinig momenten om de taal te oefenen. Met jou als taalcoach kan een inwoner de taal extra oefenen door samen te praten, lezen, wandelen of iets anders te ondernemen.


Wil jij iemand helpen met de Nederlandse taal, sta je open voor andere culturen en heb je hier wekelijks 1 tot 1,5 uur de tijd voor? Dan is jouw hulp heel welkom, want op dit moment is er een wachtlijst van mensen die graag een taalcoach willen. Dus aarzel niet als dit vrijwilligerswerk je aanspreekt en neem contact op met Luka van Vliet: 06-51966519 / l.vanvliet@samwelzijn.nl



Gouda opent bijzondere tentoonstelling over depressiviteit

15-02-2024

Van de redactie

30 indringende portretten in woord en beeld
 

Gouda - Met 30 indringende portretten van jonge volwassenen maakt Gouda depressiviteit zichtbaar en bespreekbaar. Dat gebeurt tijdens een bijzondere buitententoonstelling van 26 februari tot 18 maart. Die is voor iedereen gratis toegankelijk en te zien Achter de Waag in hartje binnenstad. Bij deze tentoonstelling gaat het om een samenwerking tussen de stichting Open Mind en de gemeente Gouda.
 

Open Mind brengt maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Dat doet de stichting met het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte. De buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ in Gouda laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord, vergezeld van portretfotografie; zoals de verhalen van Nicky, Bob en Gil die open vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen.



Nicky, Bob en Gil zijn 3 van de 30 jonge volwassenen die vanaf 26 februari Achter de Waag vertellen hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen; fotografie: Linelle Deunk/stichting Open Mind
 

“De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Uit onderzoek blijkt onder meer dat 1 op de 7 jongeren depressieve klachten heeft, 1 op de 3 prestatiedruk ervaart en dat het stigma rondom mentale problemen ook onder jongeren nog groot is”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman van onder meer Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugd. “Mentale gezondheid is dus niet vanzelfsprekend en vraagt continue inzet. Als gemeente willen wij onze jongeren een zo goed mogelijke basis bieden. Dus investeren wij in dit onderwerp, bijvoorbeeld met deze bijzondere buitententoonstelling”.
 

Gouda koploper

Stichting MIND Us – die zich inzet voor mentale gezondheid van jongeren – nodigde Gouda vorig jaar uit om koploper te zijn op het gebied van mentale gezondheid onder jongeren. Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, bracht daartoe vorig jaar een werkbezoek aan Gouda.
 

De tentoonstelling Achter de Waag sluit dan ook naadloos aan bij de Goudse inzet voor dit thema. Hiervoor reisde fotografe Linelle Deunk samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open Mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen.
 

De mooie portretten en verhalen die daaruit zijn voortgekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling (vanaf 26 februari in Gouda), een fotokrant en een podcast.



Driekwart Zuid-Hollandse ondernemers ziet ondernemingsklimaat verder verslechteren’

15-02-2024

Van de redactie

Volgens ondernemers in Zuid-Holland is het ondernemingsklimaat in Nederland het afgelopen jaar op veel fronten verder verslechterd. Bijna de helft (47 procent) van de ondernemers vindt Nederland geen aantrekkelijk land om in te ondernemen en ruim 20 procent overweegt een vertrek uit ons land. Ook zijn veel Zuid-Hollandse ondernemers (78 procent) van mening dat het totale ondernemingsklimaat de afgelopen vijf jaar is achteruitgegaan. Dat en meer blijkt uit de Nationale Peiling Ondernemingsklimaat 2024 van VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

Gebrek aan stabiel overheidsbeleid

Uit de nieuwe peiling blijkt dat het gebrek aan stabiliteit van onze overheid één van de grootste zorgpunten blijft onder ondernemers in Zuid-Holland. Inmiddels is 82 procent ontevreden over de betrouwbaarheid en stabiliteit van politiek en bestuur en is bijna 60 procent er niet gerust op dat de verkiezingsuitslag leidt tot een werkbaar en stabiel kabinet. Verder blijkt dat bedrijven door heel Nederland zich de meeste zorgen over de toenemende regeldruk (56 procent), het tekort aan personeel (52 procent) en belastingen (43 procent).
 

Kwart van ondernemers investeert niet komend jaar

30 procent van de Zuid-Hollandse ondernemers geeft aan de komende 12 maanden niet (meer) te zullen investeren. Dit sluit aan bij diverse andere onderzoeken over de terugvallende investeringen in Nederland en VNO-NCW en MKB-Nederland hebben hier eerder al hun zorgen over geuit. Investeringen van bedrijven zijn immers de motor onder ons verdienvermogen. Inmiddels overweegt 22 procent van de bedrijven in Zuid-Holland een (gedeeltelijk) vertrek uit Nederland.
 

Zorgen over (internationale) spanningen

Ondernemers zijn bezorgd over toenemende spanningen: in de Nederlandse samenleving, maar ook wat betreft internationale conflicten. Driekwart van de Zuid-Hollandse ondernemers ziet de toenemende polarisatie in onze samenleving als een bedreiging voor het ondernemingsklimaat en meer dan 60 procent maakt zich zorgen over de internationale spanningen (Gaza, Oekraïne) en de gevolgen voor de eigen onderneming.
 

De peiling is gehouden onder een representatieve groep van meer dan 1600 ondernemers in heel Nederland, waarvan 175 ondernemers in Zuid-Holland. Alle resultaten zijn hier te vinden.



Openbaar Ministerie vervolgt acht agenten voor dood arrestant ‘s Gravenweg

15-02-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie gaat acht agenten vervolgen voor hun rol tijdens de arrestatie van een 32-jarige man op vrijdag 9 juni 2023 in Rotterdam. Zij worden verdacht van het overtreden van de geweldsinstructie. De verdenking komt naar voren op basis van Rijksrechercheonderzoek onder leiding van het OM. De man overleed niet lang na zijn aanhouding.
 

De politie kreeg die avond een melding dat een man in de omgeving van de ’s Gravenweg met zijn fiets tegen een auto was aangereden en niet voor reden vatbaar zou zijn. Om de man onder controle te krijgen werd de taser ingezet zodat hij kon worden geboeid. Het onder controle brengen en houden van deze man heeft lang geduurd en de man is op enig moment onwel geworden. Medewerkers van de politie en door de politie gebelde ambulance probeerden de man te reanimeren, maar tevergeefs.
 

De Rijksrecherche heeft uitgebreid onderzoek verricht. De conclusie van het onderzoek van de patholoog anatoom van het NFI is dat het ontstaan van het overlijden zonder meer kan worden verklaard door de manier waarop de verdachte in bedwang is gehouden. Alle acht agenten hebben in wisselende samenstellingen de man, terwijl hij op de grond lag, onder controle gehouden.
 

Strafbaar

Sinds 1 juli 2022 is in het wetboek van strafrecht een specifiek artikel opgenomen (artikel 372 WvS) dat verwijtbare schending van de geweldsinstructie met bepaalde gevolgen strafbaar stelt. In de instructie staat precies vermeld wanneer en hoe agenten, die in Nederland het geweldsmonopolie hebben, dat geweld mogen toepassen. Dit geweld moet plaatsvinden binnen de grenzen van de proportionaliteit en subsidiariteit. Als dat niet zo is en als iemand gewond raakt of komt te overlijden, kunnen agenten vervolgd worden voor het zich niet houden aan de geweldsinstructie.
 

De nabestaanden van het slachtoffer en de betrokken agenten zijn inmiddels van de beslissing van het OM op de hoogte gebracht. Wanneer de agenten voor de rechter komen is nog niet bekend.



Kansengelijkheid bij selectie van studenten vergroten

15-02-2024

Van de redactie

De manier waarop studenten worden geselecteerd voor opleidingen kan leiden tot kansenongelijkheid. Bepaalde groepen studenten, zoals eerste generatiestudenten of studenten met een migratieachtergrond hebben dan minder kans om een plek te bemachtigen. Er is inmiddels veel kennis hoe dit te voorkomen, hogescholen en universiteiten zijn nu aan zet om die kennis ook echt in de praktijk toe te passen. Dat schrijft minister Dijkgraaf (onderwijs) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook keert hij zich tegen ‘schaduwonderwijs’ als voorbereiding op selectieprocedures. Daarnaast vindt Dijkgraaf dat instellingen aankomende studenten beter moeten voorlichten over de selectieprocedures om te voorkomen dat ze worden afgeschrikt.

 

Minister Dijkgraaf: “Het is belangrijk om samen met instellingen te werken aan meer kansengelijkheid bij de selectie van studenten. Het kan niet zo zijn dat je wel dezelfde kwalificaties hebt, maar toch meer of minder kans maakt op een plek door factoren als extra training of de mate waarin je beschikt over sociaal en cultuur kapitaal. Werken aan kansengelijkheid is een leerproces. Het is daarom zaak om de beschikbare kennis ook echt te gebruiken. Goed om te zien dat selecterende opleidingen hiermee aan de slag willen. Een andere maatregel voor het verbeteren van de kansengelijkheid is loting, dat we vorig jaar opnieuw mogelijk hebben gemaakt. Steeds meer opleidingen gebruiken loting als selectie-instrument, ik ben blij dat dit instrument voorziet in een behoefte.”

 

Effecten decentrale selectie

De brief is een uitwerking van de Toekomstverkenning naar het stelsel van vervolgonderwijs en wetenschap. Ook reageert Dijkgraaf op een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Die concludeerde vorig jaar dat bij decentrale selectie onbedoelde effecten kunnen optreden, zoals kansenongelijkheid. Bepaalde groepen studenten maken dan mogelijk minder kans op een plek bij een opleiding die een maximumcapaciteit heeft. En dat kan gevolgen hebben voor de diversiteit van de studentenpopulatie. Zo is bij een opleiding als Geneeskunde de groep studenten die de selectieprocedure door komt de afgelopen jaren minder divers geworden. Terwijl er juist behoefte is aan artsen met verschillende achtergronden. Datzelfde geldt ook voor veel andere opleidingen.

 

Kennis toepassen

Dijkgraaf vindt het belangrijk dat opleidingen zich bewust zijn van het risico op bevoordeling ('bias’). Er is veel meer kennis beschikbaar gekomen over de neveneffecten van bepaalde selectiecriteria en selectie-instrumenten - en ook hoe opleidingen daar rekening mee kunnen houden. Zo biedt het Handboek Selectie Hoger Onderwijs bruikbare en praktische inzichten voor opleidingen om hun selectieprocedures te ontwerpen en evalueren. Dijkgraaf juicht het toe dat hogescholen en universiteiten met die kennis kritischer naar hun selectieprocedures gaan kijken, deze beter onderbouwen, onderling kennis uitwisselen en elkaar feedback geven. Daarbij vindt hij het belangrijk dat de medezeggenschap betrokken wordt. De kennis van studenten en medewerkers kan helpen het proces aan te scherpen.

 

Tegengaan schaduwonderwijs

De minister keert zich ook nadrukkelijk tegen ‘schaduwonderwijs’: betaalde trainingen als voorbereiding op selectieprocedures. Dat zorgt voor het systematisch benadelen van aspirant-studenten die zo’n training niet kunnen betalen. Dit is ook voor opleidingen belangrijk: selectie moet gaan om de kwaliteiten en vaardigheden van een aspirant-student, niet om de dikte van de portemonnee van de ouders.

 

Om ‘bias’ te voorkomen moedigt Dijkgraaf opleidingen aan om selectie-instrumenten te gebruiken die juist niet trainbaar zijn. Het maakt namelijk een groot verschil hoe opleidingen een selectie-instrument precies inzetten. Door in de selectie meer nadruk te leggen op niet-trainbare vaardigheden, zoals communicatie of samenwerking, kunnen opleidingen het risico op ongewenste effecten verkleinen. Denk aan een capaciteitentoets op locatie, waarbij de kandidaat een samenwerkingsopdracht uitvoert en vervolgens daarop wordt gevraagd te reflecteren. Een andere mogelijkheid om de kansengelijkheid te vergroten is het schrijven van de motivatiebrief op locatie, in plaats van thuis. Want thuis krijgt niet iedereen dezelfde hulp hiervoor. Tenslotte helpt het evalueren van selectieprocedures voorkomen dat aspirant-studenten onnodig door extra hoepels moeten springen. 

 

Selectie is voor veel studenten een uitdaging: om kandidaten niet onnodig schrik aan te jagen roept Dijkgraaf instellingen daarop om te zorgen voor goede voorlichting en transparantie over de selectieprocedures die worden gehanteerd.

 

Studentsucces

Het verbeteren van de kansengelijkheid bij selectie past in het streven van Dijkgraaf om studentsucces centraal te stellen. Selectie kan aspirant-studenten uitdagen, maar ook onnodig opjagen om een plek te bemachtigen bij een selecterende opleiding. Zo heeft dit kabinet stappen gezet om de prestatiedruk te verminderen. Denk aan een aanpak om het welzijn van studenten in het mbo, hbo en wo te versterken, waardoor studenten zich bijvoorbeeld meer thuis gaan voelen op de onderwijsinstelling. Ook is het startschot gegeven voor pilots met een ‘slimmer collegejaar’, die meer ademruimte moeten opleveren tijdens het collegejaar. En tenslotte zorgt de terugkeer van de basisbeurs en het verruimen van de aanvullende beurs voor meer financiële rust.



Celstraffen tot zes jaar geëist tegen zeven personen verdacht van ontvoering 15-jarige jongen

15-02-2024

Van de redactie

Vandaag hebben de officieren van justitie celstraffen variërend van drie tot zes jaar geëist tegen vijf mannen en twee vrouwen die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de ontvoering van een 15-jarige jongen uit De Pijp in Amsterdam op 10 januari 2023. Ook eisten ze voor een periode van vijf jaar een contactverbod met het slachtoffer en een locatieverbod. De ontvoering vond plaats aan de hand van een vooropgezet plan waarin alle zeven verdachten een eigen rol hadden.
 

Op dinsdagochtend 10 januari vorig jaar werd de 15-jarige jongen voor zijn eigen woning in de Tweede Jan Steenstraat aangesproken door een vrouw die hem vroeg even te helpen een ladder in een bestelbus te leggen. Toen hij aan dat verzoek gehoor gaf, werd hij door twee mannen het busje ingetrokken en meegenomen. Nadat een getuige die dat had zien gebeuren 112 had gebeld en het kenteken had doorgegeven, kon de bestelbus drie kwartier later al op de snelweg A27 door de politie tot stilstand worden gebracht. Het slachtoffer kon worden bevrijd en de drie mannen die in de bestelbus zaten konden worden aangehouden. In de laadruimte van het busje werden onder meer een stroomstootwapen, een busje traangas en een skibril aangetroffen.
 

Nauw en bewust samengewerkt



Verdachte die werkte met vals zorgdiploma en stal van ouderen, hoort celstraf tegen zich eisen

15-02-2024

Van de redactie

Een 27-jarige Arnhemse die met een vals zorgdiploma bij verschillende zorginstellingen werkte en tijdens dat werk kostbare sieraden en pinpassen van de bewoners wegnam, hoorde in de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 14 maanden tegen zich eisen, waarvan 7 voorwaardelijk. Ook moet zij, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een geldboete van ruim 8000 euro betalen. De diefstallen vonden plaats in de periode tussen 18 november 2022 en 14 april 2023.
 

De officier van justitie is duidelijk: ”Lafhartig en schandalig. Hoe haal je het in je hoofd om op zo’n verwerpelijke manier te stelen van mensen die hulpbehoevend zijn? Mensen die slecht zien, mensen die dementerend zijn en mensen die slechthorend zijn. Ik vind de feiten waarvoor we vandaag hier op zitting staan ongekend schandalig.”
 

Verdachte heeft zich voorgedaan als Verzorgende Individuele Gezondheid en werd als zodanig ingehuurd. Zij bleek niet het diploma te hebben dat daarvoor nodig is maar zij ging, met een vals diploma, wel aan de slag. Zij bekende later het diploma via Snapchat te hebben verkregen. Verdachte werkte onder andere in zorginstellingen in Arnhem, Nijmegen en Wolfheze waar de aangiftes van diefstal zijn gedaan, vaak door de kinderen van de slachtoffers omdat de slachtoffers er zelf niet meer toe in staat waren. Verdachte werkte daadwerkelijk bij de mensen waarvan eigendommen zijn gestolen.
 

Familieleden van slachtoffers waarvan de pinpas werd gestolen, zagen dat geld van de rekening verdween en dat met pinpas van hun familieleden werd betaald bij verschillende winkels waar zij niet waren geweest. Op camerabeelden is te zien dat verdachte geld pint met de gestolen pinpassen. Bij verdachte thuis werden na een huiszoeking pinpassen en contant geld gevonden. Het OM acht dan ook wettig en overtuigend bewezen dat verdachte schuldig is aan de diefstal van meerdere pinpassen, sierraden en geld. Ook voor oplichting  en valsheid in geschrifte is voldoende bewijs.
 

De officier van justitie wijst erop dat voor dit soort feiten doorgaans flinke gevangenisstraffen worden opgelegd: “Terecht ook. De slachtoffers in deze zaak zijn afhankelijk van verzorgend personeel zoals verdachte. Naast de diefstallen, liegen de valsheid in geschrifte en de oplichting er ook niet om, verdachte was immers niet eens bevoegd om deze zorgwerkzaamheden te verrichten. Dit soort feiten beschadigt het vertrouwen in het personeel in de zorg. Cliënten en hun familie moeten op de professionaliteit van de zorgverleners kunnen vertrouwen.”
 

Alles overziend eiste de officier 14 maanden cel waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en met aftrek van voorarrest. “Ik wil verder niet onvermeld laten dat de strafeis nog veel hoger was uitgevallen als de vele andere aangiftes die in het dossier zitten ook te bewijzen waren.” Aan de proeftijd van 3 jaar worden als het aan de officier van justitie ligt voorwaarden gekoppeld, waaronder ambulante behandeling van verdachte en medewerking aan schuldhulpverlening. 



Nieuw project in Nieuwerbrug: De Tolgaarder "Moderne woningen voor alle doelgroepen"

14-02-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - In Nieuwerbrug aan den Rijn kondigt De Koning makelaars namens ontwikkelaar Van Wengerden en Visser met trots nieuwbouwproject De Tolgaarder aan, bestaande uit 7 tussenwoningen en 4 hoekwoningen. Deze eigentijdse woningen combineren modern comfort met een vleugje traditionele charme, en vormen een aanvulling op het landelijke dorpslandschap.


In de Tolgaarder komen al woningen vanaf €304.500,- voor een eengezinswoning, hiervoor zijn de
toewijzingscriteria van de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk van toepassing. Meer informatie over
deze criteria is de downloaden vanaf de projectwebsite www.detolgaarder.nl.

 


De tussenwoningen bieden een perfecte balans tussen ruimte en gezelligheid, terwijl de hoekwoningen zich onderscheiden door unieke architectonische ontwerpen en extra ruimte. De verkoop is gestart en de inschrijfperiode loopt tot 28 februari aanstaande.  Voor meer informatie en updates, bezoek de projectwebsite www.detolgaarder.nl.


Geïnteresseerden
kunnen op deze website ontdekken hoe deze woningen een ideale leefomgeving bieden.
Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met De Koning makelaars op 0348-488005. Wij kijken uit naar een succesvolle verkoop van De Tolgaarder – Nieuwerbrug aan den Rijn.



Bodegraafse Tes Schouten verovert WK-zilver op 100 meter schoolslag

14-02-2024

Van de redactie

Bodegraven - In een opmerkelijke prestatie heeft zwemster Tes Schouten uit Bodegraven tijdens de Wereldkampioenschappen zwemmen in Doha dinsdag 13 februari het zilver veroverd op de 100 meter schoolslag. Met een indrukwekkende tijd van 1.05,82 tikte ze als tweede aan, slechts een fractie achter de Chinese Qianting Tang die het goud bemachtigde met 1.05,27. Schouten wist nipt voor te blijven op Siobhan Bernadette Haughey uit Hongkong, die eindigde met 1.05,92.
 

De weg naar het podium was niet zonder uitdagingen voor Schouten. Eerder in het toernooi plaatste ze zich als vierde voor de finale met een tijd van 1.06,30. Echter, op het cruciale moment wist ze haar beste prestatie te leveren en kwam ze dichtbij haar Nederlands record van 1.05,71.
 

Het was vooral haar uitzonderlijke tweede 50 meter die het verschil maakte. Schouten, die halverwege de race nog als zesde lag, wist met een sterke eindsprint haar concurrenten voorbij te streven. "Ik had van tevoren niet verwacht dat ik een medaille zou halen, dus ik stond daar heel relaxed", verklaarde Schouten na afloop. "En als ik kijk naar het veld, wist ik dat mijn tweede 50 meter beter is dan de rest, dus ik wist: ook al lig ik achter, gewoon doorgaan."
 

Deze zilveren medaille markeert een historisch moment voor Nederland in de discipline. De laatste keer dat Nederland een medaille behaalde op dit onderdeel was in 1975, toen Wijda Mazereeuw het zilver veroverde. Bijna vijftig jaar later is het opnieuw een Nederlandse zwemster, Tes Schouten, die zichzelf in de geschiedenisboeken plaatst.
 

Voor Schouten betekent dit ook een persoonlijke mijlpaal na haar bronzen medaille op de 200 meter schoolslag tijdens de vorige WK in Fukuoka. Met deze zilveren bekroning op de 100 meter toont ze haar voortdurende groei en vastberadenheid om de top te bereiken in haar sport.



Hoe kun je je huis goed beveiligen?

14-02-2024

Van de redactie

De veiligheid van ons huis is van groot belang. Niemand wil immers het slachtoffer worden van een inbraak of andere vorm van criminaliteit. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je huis goed te beveiligen. In dit artikel zullen we enkele effectieve manieren bespreken om de veiligheid van je huis te vergroten, waaronder het installeren van een camerasysteem en een alarmsysteem.
 

Het belang van een goed beveiligd huis

Een goed beveiligd huis zorgt niet alleen voor gemoedsrust, maar kan ook een preventieve werking hebben. Criminelen zullen minder snel geneigd zijn om in te breken in een huis dat goed beveiligd is. Daarnaast kan een goede beveiliging ervoor zorgen dat eventuele inbrekers sneller worden opgespoord en gepakt. Het is dan ook verstandig om te investeren in de beveiliging van je huis.
 

Camerasysteem

Een camerasysteem is een uitstekende manier om je huis te beveiligen. Door het installeren van camera's rondom je huis, kun je altijd een oogje in het zeil houden. Een camerasysteem kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd en kan worden aangesloten op een monitor of zelfs op je smartphone. Op deze manier kun je te allen tijde de beelden bekijken en eventuele verdachte activiteiten direct signaleren.
 

Voordelen van een camerasysteem

Een camerasysteem biedt allerlei voordelen. Ten eerste schrikt het potentiële inbrekers af. Het is immers minder aantrekkelijk om in te breken in een huis waarvan de kans groot is dat je wordt gefilmd. Daarnaast kan een camerasysteem helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal in geval van een inbraak. De beelden kunnen worden overgedragen aan de politie, waardoor de kans op het oplossen van de zaak vergroot wordt. Tot slot kan een camerasysteem ook dienen als een extra paar ogen wanneer je niet thuis bent. Je kunt op afstand de beelden bekijken en eventuele verdachte activiteiten direct melden bij de autoriteiten.

 

 

Alarmsysteem

Naast een camerasysteem kan ook een alarmsysteem een goede toevoeging zijn aan de beveiliging van je huis. Een alarmsysteem kan worden geactiveerd door bijvoorbeeld het openen van een deur of raam, of door beweging in huis. Zodra het alarmsysteem afgaat, zal er een luid alarmgeluid klinken. Dit zal niet alleen de inbrekers afschrikken, maar ook de buren alarmeren. Daarnaast kan een alarmsysteem ook worden gekoppeld aan een meldkamer, die direct de politie inschakelt bij een inbraak.
 

Voordelen van een alarmsysteem

Een alarmsysteem brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste zorgt het voor een snelle detectie van een inbraak. Het alarm gaat direct af zodra er iets verdachts gebeurt, waardoor de inbrekers minder tijd hebben om hun slag te slaan. Daarnaast kan een alarmsysteem ook dienen als een preventieve maatregel. Het feit dat er een alarmsysteem aanwezig is, kan inbrekers ontmoedigen om überhaupt een poging te wagen. Tot slot kan een alarmsysteem ook zorgen voor een snelle respons. Zodra het alarm afgaat, zal de meldkamer direct de politie inschakelen, waardoor de kans op een succesvolle arrestatie vergroot wordt.



Melding doen? Doe het in de BuitenBeter-app!

14-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Is er iets kapot in uw (woon)omgeving of ervaart u overlast? Doet uw straatverlichting het niet, zit er een gat in de weg of heeft u een vraag over zwerfvuil of onkruid?Laat het de gemeente dan weten via een melding in de BuitenBeter-app. Medewerkers van de gemeente gaan dan direct met uw melding aan de slag en houden u via BuitenBeter op de hoogte van de status van uw melding. De BuitenBeter-app vervangt de MijnGemeente-app, die komt te vervallen.

 

 

U kunt de BuitenBeter-app downloaden via de Google Play Store of in de App Store. Kijk voor meer informatie op bodegraven-reeuwijk.nl/melden



Klimaatdoel officieel erkend: Jungheinrich ontvangt validatie van het Science Based Targets initiative

14-02-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Het ‘Science Based Targets initiative’ (SBTi) heeft de klimaatdoelstelling van Jungheinrich om de eigen uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren beoordeeld en goedgekeurd. Volgens SBTi draagt de ambitieuze doelstelling van de in Hamburg gevestigde intralogistieke dienstverlener bij aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius en is daarmee in lijn met de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Jungheinrich is een van de weinige deelnemende bedrijven wereldwijd waarvan de netto nul-doelstelling officieel is bekrachtigd door het SBTi. Tot nu toe heeft het initiatief de netto nul-doelstellingen van minder dan tien procent van alle deelnemers gevalideerd.



Solarcarport hoofdkantoor Jungheinrich-AG

 
Jungheinrich heeft zich verplicht om de uitstoot van broeikasgassen (scopes 1 tot 3) in de gehele waardeketen tegen 2050 tot nul te reduceren. De tussenstappen die nodig zijn om dit te bereiken zijn nu officieel erkend door het SBTi, die 's werelds eerste onafhankelijke verificatienorm voor de klimaatbeschermingsinspanningen van bedrijven heeft gedefinieerd.
 
 
Dr. Lars Brzoska, CEO van Jungheinrich AG: "Alleen met een wetenschappelijk onderbouwde basis kunnen we het door de mens veroorzaakte broeikaseffect en de daarmee gepaard gaande wereldwijde temperatuurstijging beperken tot 1,5 graden Celsius. Op deze manier kunnen we er als mensheid voor zorgen dat de drastische gevolgen en risico's van klimaatverandering aanzienlijk worden beperkt."
 
 
In 2021 trad Jungheinrich toe tot de SBTi en verplichtte zich officieel om actief bij te dragen aan het behalen van de 1,5-graden klimaatdoelstelling. Als onderdeel hiervan stimuleert de Groep de wereldwijde omschakeling van zijn stroomvoorziening naar hernieuwbare energiebronnen. Jungheinrich vestigingen in 28 landen halen hun elektriciteit nu uitsluitend uit hernieuwbare bronnen. Om de uitstoot van broeikasgassen in de eigen bedrijfsvoering verder terug te dringen, heeft het bedrijf aanvullende maatregelen in gang gezet, zoals de geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen en de volledige elektrificatie van het wagenpark.
 
 
Jungheinrich werkt ook voortdurend aan de duurzaamheid van zijn producten om een algehele vermindering van de uitstoot in de hele waardeketen te bereiken. Zo verbruiken Jungheinrich heftrucks met lithium-ion accu bij dagelijks gebruik al ongeveer 20 procent minder energie (in vergelijking met loodzuur alternatieven). Als de trucks ook nog worden aangedreven door groene stroom, produceren ze tijdens het gebruik nauwelijks emissies.
 
 
Dr. Lars Brzoska: "We hebben onszelf ambitieuze doelen gesteld. Het aanpakken van de klimaatcrisis is een gigantische taak. Alleen samen kunnen we een duurzamere wereld creëren voor toekomstige generaties. Jungheinrich draagt zijn steentje bij." Daarom zijn ook de zakelijke partners nauw betrokken bij de weg naar netto nul uitstoot van broeikasgassen. Jungheinrich heeft momenteel meer dan 700 leveranciers ondervraagd over milieubescherming. Zij zijn al goed voor 75 procent van het inkoopvolume van Jungheinrich.
 
 
Meer informatie over Jungheinrich en het Science Based Targets initiative is te vinden op: https://www.jungheinrich.com/en/sustainability/climate-protection-1532956 en https://sciencebasedtargets.org/companies-taking-action#dashboard (zoek op ‘Jungheinrich’).


Tot zeven jaar cel geëist voor betrokkenheid bij crystal meth-lab in Woerden

14-02-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie heeft tot zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en boetes oplopend tot 60 duizend euro geëist tegen negen leden van een vermeende criminele organisatie. Ze worden er onder andere van verdacht op verschillende wijze betrokken te zijn geweest bij de productie van en het handelen in synthetische drugs.
 

Het onderzoek dat leidde tot het oprollen van de organisatie gaat van start als een leverancier van aceton melding maakt van ongebruikelijke aankopen door een particulier. Ook maakt een bouwmarkt er melding van dat twee klanten herhaaldelijk de hele voorraad caustic soda opkopen. Omdat het bekend is dat deze stoffen als grondstoffen kunnen dienen voor synthetische drugs, trekt de politie kentekens na en worden er observaties uitgevoerd. Er volgt een uitgebreid onderzoek dat op 15 februari 2022 leidt tot zoekingen op onder meer drie adressen in Woerden. Negen verdachten worden die dag aangehouden. De politie treft in een woning aan de Henrik Ibsenweg in Woerden een operationeel crystal meth-lab aan. DAarnaast worden tijdens zoekingen onder meer ruim 25 kilogram pure crystal meth, halffabricaten en diverse goederen ten behoeve van de productie van synthetische drugs gevonden. Ook in een loods in Kerkdriel vindt de politie een week later ruim 40 kilo crystal meth en veel grondstoffen die aan de organisatie toegeschreven kunnen worden.  
 

Criminele organisatie

Binnen het onderzoek heeft de politie een gedetailleerd beeld gekregen van wie er wanneer betrokken was bij de productie van de crystal meth en wie welke rol daarbij speelde. Hiervoor is onder andere de communicatie tussen de verdachten uitgebreid geanalyseerd en zijn financiële gegevens onderzocht. Ook is onder meer DNA-onderzoek naar sporen op aangetroffen goederen uitgevoerd, zijn er diverse getuigen gehoord en zijn camerabeelden uitvoerig bestudeerd. In totaal zijn twaalf personen als verdachte aangemerkt: negen mannen en drie vrouwen uit Woerden, Rotterdam, Zaltbommel, Zaandam, Schoonhoven, Klaaswaal en Almere.
 

De officieren van justitie achten op basis van het onderzoeksdossier wettig en overtuigend bewezen dat negen van de verdachten dermate structureel en georganiseerd hebben samengewerkt dat er sprake is van een criminele organisatie. De leden hebben zich in de visie van het Openbaar Ministerie daarbij in wisselende samenstelling schuldig gemaakt aan onder meer het bereiden en verkopen van methamfetamine, drugsbezit en witwassen. Wat betreft drie verdachten (mannen uit Almere, Schoonhoven en Zaandam) ziet het OM onvoldoende wettig en overtuigend bewijs in het dossier. Voor hen is om vrijspraak verzocht.
 

Eisen: Gevangenisstraffen, hoge boetes en verbeurdverklaring van koopwoning

De productie van crystal meth is om meerdere redenen een ernstig misdrijf. Het gebruik van de drug brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee en de ermee samenhangende verslavingsproblematiek heeft een ontwrichtende uitwerking op de betreffende gemeenschap. Ook is het zo dat de productie van synthetische drugs an sich grote risico’s met zich mee brengt – voor de criminelen zelf maar ook voor omwonenden - wat betreft ontploffingsgevaar en het ontstaan van giftige gassen. Dat de verdachten deze risico’s voor lief namen en hun financieel gewin belangrijker vonden, is zeer kwalijk. Bij het bepalen van de strafeisen is rekening gehouden met de rol die de verschillende verdachten hadden en de persoonlijke omstandigheden. Dit resulteerde in eisen variërend van drie jaar gevangenisstraf, de verbeurdverklaring van de woning aan de Henrik Ibsenweg in Woerden en een boete van 10.000 euro tot zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 60.000 euro.


Vandaag was de laatste van een reeks inhoudelijke zittingsdagen en hoorden de laatste drie verdachten hun strafeis. De strafeisen tegen de andere verdachten zijn op 7, 8 en 12 februari al uitgesproken.                 

 



Snoeien Oukoopsedijk

14-02-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Deze en komende week wordt er gesnoeid aan de Oukoopsedijk in het Reeuwijkse Plassengebied. Daardoor is deze weg overdag, tussen 7 en 19 uur, afgesloten voor het verkeer. In de avond en in het weekend kunt u er gewoon door.

 

 

Het snoeien gebeurt in twee keer: van 14 t/m 16 februari wordt er gesnoeid tussen Negenviertel en Twaalfmorgen en van 19 t/m 21 februari tussen Twaalfmorgen en de Nieuwenbroeksedijk. In die periode kunnen alleen hulpdiensten en aanwonenden - onder begeleiding - over de Oukoopsedijk.



Werkgevers zetten deuren open voor werkzoekenden

14-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Bent u op zoek naar een nieuwe carrière-uitdaging? Wilt u weten wat voor baankansen er zijn in onze gemeente en de regio? Op zoek naar een werkervaringsplaats of stageplek? Meld u dan nu aan voor Binnenkijken Bij Bedrijven!   

  

Vanaf woensdag 20 t/m zaterdag 23 maart zetten allerlei werkgevers in de regio hun deuren open en krijgen werkzoekenden de kans om te zien hoe het er in het bedrijf aan toegaat.   
 
Interesse? Bekijk dan de lijst met deelnemende werkgevers en meld u aan op binnenkijkenbijbedrijven.nl/voor-bezoekers. Wie weet vindt u wel uw droomwerkplek!  
 


 

Binnenkijken bij gemeente Bodegraven-Reeuwijk 

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is ook op zoek naar enthousiaste werknemers om onze organisatie te versterken. Op donderdag 21 maart om 13.00 uur laten we geïnteresseerden zien hoe het is om voor onze gemeente te werken. Heeft u belangstelling? Op binnenkijkenbijbedrijven.nl/bedrijven vindt u onder andere onze pagina. Meld u aan vóór 11 maart. 

 

 



Douane, Politie en OM bundelen krachten in strijd tegen drugszendingen per post

14-02-2024

Van de redactie

Hit and run Postteam van start
 

Douane, Politie en OM werken samen in een nieuw team, Hit and Run Postteam (HARP) om drugssmokkel per post tegen te gaan. Op woensdag 14 februari 2024 is deze samenwerking bekrachtigd door de betrokken partijen, het ministerie van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Aukje de Vries van het ministerie van Financiën (Toeslagen en Douane).
 

De afgelopen jaren is het toezicht op de poststroom die de EU in- en uitgaat geïntensiveerd. Dit heeft ertoe geleid dat er fors meer poststukken met synthetische drugs zijn onderschept. In 2023 onderschepte de Douane ruim 16.500 poststukken met drugs. Om deze drugssmokkel tegen te gaan is het nodig om de drugs niet alleen te onderscheppen, maar ook de verzenders op te sporen en te vervolgen. Om dit beter te kunnen doen is het Hit and Run Postteam (HARP) opgericht.
 

Het doel van het HARP is het intensiveren van de onderlinge samenwerking tussen de politie (Eenheid Landelijke Expertise en Operaties), douane en het Openbaar Ministerie en het versterken van de gezamenlijke informatiepositie waardoor deze criminele verzendingen beter kunnen worden opgespoord. Met deze aanpak wordt het voor criminelen moeilijker om drugs per post naar het buitenland te versturen. De oprichting van het HARP draagt zo bij aan de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. 
 

Het team is een samenwerkingsverband tussen politie, OM en Douane en is vergelijkbaar met het bestaande HARC-samenwerkingsverband in de Rotterdamse haven.



Spanje levert man over die Staat half miljoen schuldig is

14-02-2024

Van de redactie

Een 69-jarige man die de Nederlandse Staat meer dan een half miljoen euro schuldig is, is door Spanje overgeleverd aan Nederland. De man verbleef in Spanje omdat hij in Nederland het risico loopt om aangehouden te worden. FASTNL wist hem op te sporen, in samenwerking met de Spaanse collega’s die hem op 6 februari aanhielden in Benidorm. Op woensdag 14 februari landt hij op Schiphol.
 

De man is in 2012 naast een gevangenisstraf van 15 maanden veroordeeld tot betaling van een bedrag van € 629.050. Van dit bedrag stond nog € 530.280,33 open. Zijn gevangenisstraf, voor strafbare feiten gepleegd in 2003 en 2004, heeft hij wel uitgezeten. Omdat hij in gebreke bleef met de betaling is op vordering van de officier van justitie door de rechtbank Amsterdam op 15 november 2022 een gijzeling opgelegd voor de duur van 540 dagen.
 

In 2023 werd de man, toen hij even in Nederland was, aangehouden en vastgezet. Vanwege privéomstandigheden stelde de rechtbank hem korte tijd later in vrijheid. Omdat hij zich daarna niet heeft gemeld om zijn straf uit te zitten, en ook niet heeft betaald, vaardigde het OM een Europees aanhoudingsbevel uit. Spanje heeft daar gehoor aan gegeven en hem nu ook overgeleverd. De Koninklijke Marechaussee (KMar) haalde hem op en bracht hem terug naar Nederland.



Opvang vluchtelingen in de gemeente gaat naar 232 personen

13-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op 23 januari is de Spreidingswet aangenomen door de Eerste Kamer. In de wet, die 1 februari in werking is getreden, staat beschreven hoe vluchtelingen eerlijk over gemeenten in Nederland worden verdeeld.  


 

Hoe werkt de wet?
Een nieuwe wet vraagt om de nodige voorbereiding. Zo heeft het kabinet per provincie bekeken en berekend hoeveel opvangplekken er geleverd moeten worden. Het is vervolgens aan de gemeenten binnen de provincie om met elkaar in gesprek te gaan over deze gezamenlijke taak. Onderling moeten er keuzes gemaakt worden om de taak te kunnen vervullen. De commissaris van de Koning coördineert deze overleggen en bespreekt de uitkomst na 1 november met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Daar waar eerder een beroep werd gedaan op de verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf, kunnen er nu ook gemeenten aangewezen worden om vluchtelingen op te vangen.

 

Hoe ziet dat er voor Bodegraven-Reeuwijk uit?
In totaal moet de provincie Zuid-Holland 19.776 opvangplaatsen beschikbaar stellen, waarvan 232 plekken in onze gemeenten. De Spreidingswet gaat uit van opvang op duurzame locaties. Het GR8 hotel in Bodegraven, waar 100 alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgevangen worden valt daar op dit moment niet onder. Echter omdat de gemeente werkt aan een nieuw te bouwen duurzame opvanglocatie, worden deze plekken wel meegeteld. Over de verdere invulling wordt nog gesproken. Via www.bodegraven-reeuwijk.nl blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Als gemeente blijven wij ons met of zonder spreidingswet inzetten om mensen, die bijvoorbeeld door oorlog op de vlucht zijn een, veilige plek te bieden.

 

 



Kamerlid Inge van Dijk geeft startsein voor gratis bridgecursus

13-02-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Tweede Kamerlid Inge van Dijk (CDA) heeft vrijdagochtend 9 februari in het Huis van Alles in Reeuwijk het startsein gegeven voor de gratis cursus ‘Leuk, leuker, bridge’. In deze laagdrempelige en gratis online cursus staat het plezier van bridge centraal.

 

“De potentie van bridge is gigantisch”, vertelt Kamerlid Inge van Dijk. Ze is op uitnodiging van Henk Wijzenbroek, bridge district Leiden. aanwezig in het Huis van Alles in Reeuwijk bij de landelijke lancering van de gratis cursus ‘Leuk, leuker, bridge’. “Ik ondersteun initiatieven als deze heel erg. Het is goed als mensen iets gaan doen, zoals bridge. Bridge is bovendien goed voor het cognitieve vermogen van jonge en oudere mensen.”

 

 

Verslavend spel

Met de cursus ‘Leuk, leuker, bridge’ kan iedereen zonder kosten, thuis in zijn of haar eigen tijd en tempo leren bridgen. Bedenker Rob Stravers legt uit: “Aan bridge hangt soms een negatief imago: dat het moeilijk of alleen voor ouderen zou zijn. Het tegendeel is waar. Klaverjassen is moeilijker. Met deze cursus kan iedereen leren bridgen en ontdekken hoe verslavend dit spel is. Bridgen heeft bovendien voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid en sociale contacten.”

 

Hij vervolgt: ‘Veel bridgecursussen zijn onlogisch opgezet en te ingewikkeld. Bij ‘Leuk, leuker, bridge’ staat het plezier voorop. Je begint gelijk met spelen en dat wordt steeds leuker. Na stap vijf speel je bridge.” Aanmelden is eenvoudig. Deelnemers kunnen via www.bridgeservice.nl en www.bridgefitleiden.nl een coach zoeken en die benaderen. Die coach verstuurt vervolgens een les, beantwoordt eventuele vragen en stuurt zodra een les klaar is de volgende.

 

Laagdrempelig

Een van die coaches is Leendert Paape uit Leiden. “We hebben in Leiden al 72 aanmeldingen, variërend van spelers die nog nooit kaarten in handen hebben gehad tot spelers met ervaring die hun kennis willen opfrissen. Wij combineren de cursus met fysieke bijeenkomsten waar cursisten in de praktijk kunnen oefenen.”

 

Ook de Reeuwijkse club Klein Slem kiest voor zo’n combinatie. “Wij starten op woensdagavond 14 februari in het Huis van Alles in Reeuwijk. Al 11 deelnemers - bijna allemaal beginners - hebben zich aangemeld”, vertelt Bart Ydo. “Het voordeel is dat de cursus laagdrempelig en leuk is.” Frits van Zoest van Bridgeclub Waddinxveen vult aan. “Lid worden van een bridgevereniging kan voor mensen een grote drempel zijn. Op deze manier kan iedereen proberen of bridge iets voor hem of haar is.”

 

Scherpe geest

Een van de cursisten is Dirk-Jan Knol, wethouder in Bodegraven-Reeuwijk. Hij is inmiddels bij les zeven. “Bridge heeft als nadeel dat de ingewikkelde termen kunnen afschrikken, terwijl als je speelt is het vooral heel leuk. Iedereen kan het leren en doen. Deze cursus is een mooi initiatief dat helpt om dit gezelschapsspel te promoten, want bridge houdt de geest scherp, bestrijdt eenzaamheid en maakt mensen sociaal actief.”

 

Belang verenigingen

Tijdens het startsein van de cursus in Reeuwijk ging Kamerlid Inge van Dijk ook in op het belang van vrijwilligers en (bridge)verenigingen voor de samenleving. “Verenigingen verenigen en zorgen voor zingeving. Het bruto maatschappelijk product van vrijwilligers is minstens 17 miljard euro. Die kosten zouden we als maatschappij hebben zonder hun inzet.”
 

Het steekt haar dan ook dat de overheid het verenigingen en vrijwilligers soms zo moeilijk maakt. “De overheid moet verenigingen niet kapot regelen en verenigingen en vrijwilligers als bedrijf behandelen. Ik zet me in de Kamer in om de regeldruk voor hen te verminderen. We hebben als samenleving verenigingen nodig. Zij dragen een steentje bij aan de samenleving."



Wonen in Thuishuis Reeuwijk

13-02-2024

Van de redactie

Reeuwijk-Dorp - In Reeuwijk-dorp wordt het voormalige monumentale klooster momenteel verbouwd tot Thuishuis. Een Thuishuis is een woonvorm voor alleenstaande 55 plussers, die op een fijne manier oud willen worden. Zij willen samen wonen in één groot huis. Ieder heeft een eigen appartement met een woonkamer, slaapkamer, badkamer en een pantry . Gezamenlijk is er een grote huiskamer, keuken, hobbyruimte en tuin. Een soort studentenhuis dus, maar dan voor senioren. Huiselijkheid, gezelligheid, zelf- en samenredzaamheid staan voorop.

 

 

Op zaterdagochtend 17 februari a.s. is er een informatiebijeenkomst in het Huis van Alles in Bodegraven (Vromade 1). Inloop vanaf 10.00 uur, we starten om 10.30 uur. Wij vertellen u dan meer over het Thuishuis, u krijgt een inkijkje in de appartementen en u hoort hoe wij de eerste bewonersgroep samenstellen. Verder wordt u in de gelegenheid gesteld vragen te stellen.

 

Heeft u nu al vragen?

Mail dan naar info@thuishuisreeuwijk.nl of bel Ellen Fons 06-57952702.



Dans de nacht door op de 30+ Dancing Party bij De Brug

13-02-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Ben je op zoek naar een avond vol plezier, dansen en gezelligheid met gelijkgestemde zielen? Dan is de 30+ Dancing Party bij De Brug precies wat je zoekt! Op zaterdag 30 maart 2024 vanaf 20:30 uur, nodigen we je uit om samen met ons helemaal los te gaan op de beste hits van de jaren 70 tot de hedendaagse dansvloerkrakers.



 

Of je nu wilt dansen tot je erbij neervalt, wilt flirten, een praatje wilt maken of gewoon wilt genieten van een drankje in goed gezelschap, bij De Brug vind je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke avond. De ervaren DJ's draaien een mix van tijdloze favorieten en feestelijke deuntjes, en ze staan altijd open voor verzoeknummers om de sfeer nog meer op te peppen.
 

Dunantlaan 1 in Reeuwijk

Voor meer informatie en om op de hoogte te blijven van alle details, bezoek onze website op www.dancing-party.nl/reeuwijk. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen op onze 30+ Dancing Party bij De Brug!



Workshop "Held met je geld" voor jeugd: Een Weg naar Financiële Wijsheid

13-02-2024

Van de redactie

Waarder - In een wereld waarin technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven, is het essentieel dat jongeren worden uitgerust met de nodige kennis en vaardigheden om veilig en verantwoordelijk met geld om te gaan, vooral online. Daarom nodigen wij alle jeugd van harte uit voor de gratis workshop "Held met je geld", gehouden in het Huis van Alles Waarder.
 

Op woensdag 21 februari, van 16.00 tot 18.00 uur, bieden wij een unieke gelegenheid om de kunst van veilig online bankieren te ontdekken. Met het motto "Wees een slimme held met je geld" willen we jongeren bewust maken van de gevaren en mogelijkheden die online bankieren met zich meebrengt.



 

De workshop zal fungeren als een wegwijzer voor jongeren, hen helpen begrijpen hoe ze zichzelf en hun geld kunnen beschermen in de digitale wereld. Tijdens de sessie zullen ervaren professionals en experts advies geven over veilig bankieren, het herkennen van frauduleuze activiteiten en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen om financiële veiligheid te waarborgen.
 

In een tijdperk waarin online transacties en betalingen de norm zijn geworden, is financiële geletterdheid niet alleen wenselijk maar ook noodzakelijk. De jeugd van vandaag staat voor uitdagingen die uniek zijn voor dit digitale tijdperk, en het is van vitaal belang dat zij de kennis en het vertrouwen hebben om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
 

De workshop "Held met je geld" belooft niet alleen leerzaam te zijn, maar ook uiterst relevant en noodzakelijk in de wereld van vandaag. We nodigen alle jongeren van harte uit om deel te nemen aan deze waardevolle ervaring.
 

Aanmelden voor de workshop kan door een e-mail te sturen naar waarder@huisvanalles.nl. We kijken ernaar uit om u allemaal te verwelkomen in het Huis van Alles Waarder volgende week woensdagmiddag. Samen kunnen we bouwen aan een generatie die financieel bewust en zelfverzekerd is.



The Banshees of Inisherin, feilloze combinatie van komedie en drama

13-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – McDonagh wilde de mooiste Ierse film ooit maken, dat lijkt hem gelukt. Op vrijdag 1 maart draait deze prachtige film in het Evertshuis. Een verhaal dat een andere kant laat zien van een vriendschap op een bijzondere maar komische manier.

 

De levenslange vriendschap tussen Padraic en Colm hangt aan een zijden draadje wanneer één van hen de vriendschap abrupt beëindigt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hen, maar ook voor de hechte gemeenschap om hen heen. Met Colin Farrel en Brandon Gleeson in de hoofdrol.

 

Voor meer informatie en reserveren zie www.evertshuis.nl

 

 

Praktische informatie

VRIJDAG 1 MAART 2024

The Banshees of Inisherin

AANVANG 20.00 UUR

ENTREE €11,00 incl. drankje

EVERTSHUIS Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | Tel. 0172-618484

 



CVC Reeuwijk verlengt contract hoofdtrainer Leroy Vaes voor een jaar

13-02-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Het bestuur van CVC Reeuwijk heeft verheugend nieuws te melden: hoofdtrainer Leroy Vaes zal nog een jaar aan de club verbonden blijven. Dit besluit komt na zorgvuldige overweging en reflectie op het huidige seizoen, waarin ondanks uitdagingen toch vooruitgang is geboekt. Naast de contractverlenging van Leroy Vaes, richt de club haar aandacht op het behouden van de jonge talentvolle spelersgroep voor het komende seizoen.
 

Ondanks de ups en downs van het huidige seizoen, blijft Leroy Vaes optimistisch over de toekomst van de club. Hij benadrukt de positieve ontwikkelingen die hij ziet, zelfs in de moeilijkere momenten. Met een recente 4-2 overwinning op Bergambacht als voorbeeld, erkent hij de groei en potentie binnen het team. Vaes gelooft in de kracht van continuïteit en benadrukt het belang van tijd om een solide team neer te zetten.
 

Voorzitter Luuk Kwast deelt het vertrouwen in Leroy Vaes en zijn vermogen om met de jonge spelersgroep om te gaan. Ondanks de huidige positie op de ranglijst, benadrukt Kwast de rust en positieve sfeer die heerst binnen de groep. Hij benadrukt echter ook dat uiteindelijk de resultaten tellen. Met de contractverlenging spreekt het bestuur haar vertrouwen uit dat de prestaties zullen verbeteren. De recente overwinning op Bergambacht, een geduchte concurrent voor de titel, illustreert volgens Kwast het potentieel van het team.
 

Het bestuur van CVC Reeuwijk is momenteel ook in gesprek met de overige stafleden van zowel het eerste als het tweede team, in het vooruitzicht van het seizoen 2024-2025. Er wordt gestreefd naar stabiliteit en voortgang binnen de gehele organisatie.
 



Emine Uğur verzorgt voor Vrouwennetwerk Rijnstreek een lezing op 8 maart, Internationale Vrouwendag

13-02-2024

Van de redactie

Emine Uğur, winnares van de Vrouw in de media Award Zuid-Holland 2023, verzorgt voor Vrouwennetwerk Rijnstreek een lezing op 8 maart, Internationale Vrouwendag.
 

Alphen aan den Rijn - Vrouwennetwerk Rijnstreek (VNR), het netwerk voor vrouwelijke professionals in de regio, staat elk jaar uitgebreid stil bij Internationale Vrouwendag. “We zijn dan ook zeer vereerd dat Emine Uğur dit jaar bij ons te gast is, zegt Iris Hilhorst, voorzitter van VNR.
 

Consequent partij kiezen voor de kwetsbare medemens

Emine schrijft tweewekelijks een veelgelezen column in Trouw. Op X, voorheen Twitter, heeft ze ruim 57.000 volgers. In haar berichten kiest ze consequent partij voor de kwetsbare medemens. Ze schrijft over armoede, discriminatie, bureaucratie en de polarisatie in de samenleving. De vaak schrijnende verhalen weet Emine zodanig in woorden te vangen, dat ze een breed publiek aanspreken. Terecht won ze de Vrouw in de media Award Zuid-Holland 2023.

 

Trollenlegers

Helaas levert bekendheid in de media ook negatieve reacties op – zeker als vrouw en als vertegenwoordiger van een minderheidsgroep. Trollenlegers, haatberichten, de afrekencultuur, het hoort er tegenwoordig allemaal bij. Desondanks blijft Emine consequent en blijmoedig haar standpunt uitdragen. Hoe doet ze dat? We hopen het op 8 maart van haar te horen.

 

Laatste avond ‘oude stijl’ voor VNR

Niet alleen de lezing van Emine maakt de bijeenkomst op 8 maart bijzonder. Het wordt ook de laatste avond ‘oude stijl’ voor VNR. Het netwerk gaat de activiteiten ná deze bijeenkomst anders invullen.

“Het laten draaien van onze club kostte de leden naast werk, gezin en vaak ook mantelzorg, te veel tijd. Het werd steeds moeilijker om alle bestuursfuncties in te vullen”, licht Iris toe. “Daarom gaan we vanaf april op een meer laagdrempelige manier verder. We blijven elkaar periodiek ontmoeten, maar de inhoudelijke programmering en de website verdwijnen. Onze doelstelling: in verbinding blijven, netwerken en elkaar inspireren blijft in stand. En nieuwe leden blijven welkom.”

 

Meer informatie

Bij bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 8 maart, aanvang 18.00 uur, in de Stadsherberg, Raadhuisstraat 118, 2406 AH Alphen aan den Rijn. Meer weten? Kijk op https://vrouwennetwerkrijnstreek.nl/programma/.
 

 


Beeld: Ariene Fotografie


Leuke kinderfilms en theatervoorstelling in voorjaarsvakantie

13-02-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Parkvilla heeft een mooi programma samengesteld voor kinderen van verschillende leeftijden in de voorjaarsvakantie. Met films, theater én pyjama-ontbijt en lunchbuffet. In het theater is er op 24 februari een theaterconcert voor de hele familie van Oorkaan Ensembe. Het programma Tempo (7+) zit boordevol prachtige en tijdloze muziek, geschreven tijdens de Renaissance, Barok of Romantiek of gewoon vorige week. Optioneel te boeken met lunchbuffet. Voor de allerkleinsten draait er Peppa's Bioscoop Feestje (3+). 


Dit jaar viert Peppa Pig dat ze 20 jaar bestaat. In de hilarische film Gewoon Super! (5+) gaat de onhandige Hedwig op zoek naar de állerbeste superheld. En voor de oudere kinderen -en zeker ook voor volwassenen- is er de ontroerende film Robot Dreams (9+). Deze film heeft een Oscar-nominatie voor Beste Animatiefilm.



Orkaan Ensemble in actie                                                                (Beeld: Michiel Spijkers)

 

Ontbijtbuffet
Kids kunnen op 21 februari in hun pyjama of onesie naar Parkvilla komen en vanaf 9.45 uur genieten van een ontbijtbuffet. Een gevarieerd ontbijt waar je je vingers bij aflikt. Na het ontbijtbuffet kan iedereen lekker uitbuiken bij de film Gewoon Super om 10.30 uur.
 

Meer info en tickets: parkvilla.nl/evenementen



Nieuw onderzoek: Jongeren ervaren seksualiteit anders

13-02-2024

Van de redactie

Gouda - Recent onderzoek naar seksuele gewoonten van jongeren onder de 25 onthult een reeks opvallende trends. Volgens het rapport van Hecht GGD Hollands Midden, Rutgers en Soa Aids Nederland stellen jongeren seks steeds langer uit, maar ervaren ze toch veel plezier en accepteren ze meer diversiteit in seksualiteit dan voorheen. 

 

De helft van de jongeren begint tegenwoordig later met seks. Gemiddeld zijn de jongeren in Hollands Midden 18,8 jaar als ze aan vaginale seks beginnen, terwijl dit in 2017 nog op 18,2 jaar lag. Toch genieten acht op de tien jongeren erg van seks, en negen op de tien jongeren voelen zich fijn tijdens seks met hun laatste sekspartner.  




 

Seksuele diversiteit 

Hoewel de acceptatie van seksuele diversiteit toeneemt, zijn er nog steeds jongeren die negatief staan tegenover homoseksualiteit en andere uitingen van diversiteit. 

 

Grensoverschrijdend gedrag 

Het onderzoek onthult ook een minder positieve trend. Het aantal jongeren dat seksuele grensoverschrijding heeft ervaren is gestegen. Ook neemt condoomgebruik af, wat kan leiden tot ongewenste zwangerschappen en risico's op seksueel overdraagbare aandoeningen. 

 

Orgasmekloof 

Opvallend is de zogenaamde "orgasmekloof", waarbij aanzienlijk minder meiden dan jongens een orgasme bereiken tijdens seks met hun laatste partner. Ook ervaren veel meiden pijn bij de eerste keer vaginale seks. Ook lijken jongeren niet altijd even goed te communiceren over seksuele grenzen en instemming. 

 

Seksuele voorlichting 

De cijfers laten zien dat er ruimte is voor verbetering in seksuele voorlichting en het bespreken van seksuele gezondheid. Gemiddeld geven jongeren het rapportcijfer 5,8 voor seksuele voorlichting op school, waarbij velen aangeven dat ze behoefte hebben aan meer lessen over diverse aspecten van seksualiteit. 

 

Het onderzoek, gebaseerd op gegevens van 3290 respondenten in de regio Hollands Midden, biedt een diepgaand inzicht in de seksuele ervaringen en opvattingen van jongeren. Het benadrukt het belang van goede educatie en open communicatie over seksualiteit om de gezondheid en het welzijn van jongeren te waarborgen. 

 

Meer weten? Kijk op Leeftijdsgroepen - Seks onder je 25ste - Hollands Midden ( eengezonderhollandsmidden.nl)



Lezing Invisible Threat door fotografe Marlonneke Willemsen

13-02-2024

Van de redactie

Gouda - Ontdek de verborgen gevaren in jouw tuin tijdens een intrigerende lezing gepresenteerd door niemand minder dan documentaire fotografe Marlonneke Willemsen. Haar werk is gepubliceerd in toonaangevende media in binnen- en buitenland, te zien geweest in o.a. het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en uitgeven in een internationaal gepubliceerd boek. Afgelopen december stond er in Trouw een groot artikel over haar project Invisible Threat.

 

Tijdens de lezing stap je binnen in de fascinerende wereld van dit baanbrekende project, Invisible Threat, waarin Marlonneke de schadelijke effecten van nieuwe tuinplanten op insecten en andere tuindieren onthult. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat 70-90% van de planten die in tuincentra verkocht worden één of meer verschillende bestrijdingsmiddelen bevat. Marlonneke nam het heft in eigen handen en voerde een gedegen onderzoek uit. Door 10 verschillende tuinplanten aan diverse insecten en slakken te voeren, onthulde ze schokkende resultaten. De beelden die hieruit voortkwamen zijn niet alleen adembenemend, maar ook onthutsend.

 

Tijdens haar boeiende lezing zal Marlonneke dieper ingaan op de achtergrond van haar project en de verbazingwekkende foto's met ons delen.  De lezing wordt georganiseerd door Velt Groene Hart en vindt plaats in de Verbeeldingsfabriek (Raam 96 in Gouda). Voor en na de lezing kun je kennismaken met Velt en de vele boeiende activiteiten die zij organiseren. De lezing start om 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur) en duurt ongeveer 45 minuten. Na afloop is er een borrel tot 21 uur.


De entreekosten zijn €3,50 p.p. voor niet Velt-leden (betalen ter plekke). Voor leden van Velt is de lezing gratis.

 

Datum: woensdag 6 maart 2024

De lezing wordt georganiseerd door Velt Groene Hart en vindt plaats in de Verbeeldingsfabriek (Raam 96 in Gouda). Voor en na de lezing kun je kennismaken met Velt en de vele boeiende activiteiten die zij organiseren.
 

De entreekosten zijn €3,50 p.p. voor niet Velt-leden (betalen ter plekke). Voor leden van Velt is de lezing gratis.



De kracht van muziek bij dementie

13-02-2024

Van de redactie

Gouda - Muziek heeft vaak een wonderbaarlijke invloed op mensen met dementie. Hoe kan dat en hoe werkt dat? Tijdens het Alzheimer Café van 19 februari in Gouda hoor je er alles over. Soms kan iemand niet meer goed praten, maar lukt meezingen met bekende liedjes feilloos. Muziek kan rust geven bij irritatie, activeren bij passiviteit en vrolijk maken bij verdriet. Het roept herinneringen op waarvan je dacht dat je naaste die voor altijd kwijt was. Muziek kan echt iets moois toevoegen aan de kwaliteit van leven.



 

Het is de moeite waard om aan de slag te gaan met muziek. Dat kan thuis en in het verpleeghuis. Gastspreker van deze avond, Margot van Barendrecht, muziektherapeut bij Zorgpartners, weet er alles van en neemt je graag mee in de wereld van muziek en dementie.
 

Van harte welkom in Gouda op 19 februari

Locatie:           Prinsenhof (Anna van Meertenstraat 10)

Tijd:                 19:30-21:00 uur, inloop vanaf 19:15 uur

Thema:           Muziek & Dementie

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft of krijgt met dementie. Je ontvangt tips & informatie over omgaan met dementie en er is alle ruimte voor jouw vragen, ervaringen en sociaal contact.

 

Het volgende café is op 18 maart in Bodegraven. Benieuwd naar het thema en meer informatie? Kijk op https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-holland



Partij voor de Dieren bezorgd over netcongestie in Zuid-Holland

13-02-2024

Van de redactie

Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is bezorgd over de gevolgen die netcongestie kan hebben voor de ontwikkeling van energiehubs in Zuid-Holland. Netcongestie is een probleem, het zorgt er onder andere voor dat de verduurzaming van onze samenleving vertraging oploopt. Daarom stelt de fractie vragen aan het provinciebestuur.

 

Efficiënter verdeling van stroom op het energienet
Op stroomnetten is meer ruimte beschikbaar dan dat afnemers nu krijgen. Door samenwerking tussen inwoners en/ of bedrijven en onderlinge uitwisseling van stroom in ‘energyhubs’ is die ruimte beter te verdelen en vrij te spelen, waardoor de capaciteit op het elektriciteitsnet beter wordt benut.

 

Netcongestie en energiehubs

Netcongestie treedt op, wanneer in delen van het elektriciteitsnet een probleem met de transportcapaciteit ontstaat. Op het moment dat dat gebeurt, is het net ‘vol’ en zijn lokale initiatieven niet meer mogelijk. In de regio’s Flevopolder, Gelderland en Utrecht is hierdoor door landelijke netbeheerder TenneT de stroomlevering aan banden gelegd.

 

Lokale netbeheerders als Stedin geven aan dat er steeds minder speelruimte komt op het elektriciteitsnet. De partij wil weten hoe het college dit duidt en of er in Zuid-Holland lokale initiatieven zijn waarbij bewoners en/of bedrijven energie delen, opslaan en flexibel afnemen en of zij in de problemen zijn of zullen komen. Ook wil de partij graag weten welke initiatieven er al zijn.

 

‘Netcongestie is een probleem’, zegt Joeri Oudshoorn, woordvoerder energie van de fractie Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. ‘Het zorgt er onder andere voor dat de verduurzaming van onze samenleving vertraging oploopt en dat willen wij niet.’



Gouden Film gewonnen jeugdfilm ‘De Bellinga’s: Vakantie op Stelten’ in het Evertshuis

12-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Op donderdag 22 februari draait er in het Evertshuis de achtste Nederlandse film die dit jaar de Gouden Film heeft behaald: ‘De Bellinga’s: Vakantie op Stelten’. Na het grote succes van ‘De Bellinga's: Huis Op Stelten’ krijgt de beroemde vloggersfamilie Bellinga een tweede bioscoopfilm vol met vrolijke liedjes.

 

Wanneer de familie Bellinga op het punt staat om op vakantie te gaan, raakt vader Daniël het vakantiegeld kwijt. Terwijl Daniël de reis probeert te vertragen, heeft Buurvrouw Bets een plan bedacht om het verloren geld terug te verdienen. Als dat op tijd lukt, kan de vakantie toch nog doorgaan! Ondertussen komen Luan en Lucilla er dankzij een heel speciaal koffertje en de Bellinga Vakantie Bucketlist achter dat je eigenlijk helemaal geen luxe nodig hebt voor een superleuke zomervakantie.

 

 

Een fantastische familiefilm met in de hoofdrollen onder andere Hetty Heyting, Victor Löw, John Kraaijkamp Jr. en De Bellinga’s.

Voor meer informatie en reserveren zie www.evertshuis.nl
 

Praktische informatie

DONDERDAG 22 FEBRUARI

De Bellinga’s: Vakantie op Stelten

JEUGDFILM

AANVANG 14.00 UUR

ENTREE € 8,50 incl. limo en lekkers

EVERTSHUIS Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | Tel. 0172-618484

 



Mooie resultaten bij clubkampioenschappen BZ&PC

12-02-2024

Door: Andreas de Heij

Bodegraven - Zondag 11 februari 2024 organiseerde BZ&PC de jaarlijkse clubkampioenschappen. Op één dag zwommen alle deelnemers de vlinderslag, rugslag, schoolslag en vrije slag. De totaal telling van de seconden van alle afstanden leidt tot een algemeen klassement per leeftijd.

Van de jongste (6 jaar) tot de oudste (55 jaar) deelnemer werd genoten van het zwemfeest. Het was naast een gezellige ook een zeer geslaagde dag met veel clubkampioenen. Bart van der Zwaan en Donna van der Meer werden de algemeen clubkampioenen.

 

 

Naast veel deelnemers werd er ook heel snel gezwommen. Quin van Bergen (6) was op dreef met een aantal clubrecords op de 25 meter nummers. Julia Bannatyne (11) liet haar talent weer zien en zwom op alle afstanden een clubrecord. De 10-jarigen Lars van Bergen en Jessica Bannatyne behaalden op de 100 meter schoolslag een limiet voor de jaargangfinales van Nederland.

 

Na afloop werd in het clubhuis de prijsuitreiking verzorgt. Naast alle clubkampioenen werden ook diverse speciale bekers uitgedeeld. Greig Bannatyne kreeg de vrijwilligersbokaal. Zijn dochter Julia won de Suringa Bokaal en de Lina Schaal vanwege haar prestaties op de vlinderslag en rugslag. Thijs van Kints won de Lex Ratering bokaal voor zijn prestatie op de schoolslag.

 

Al met al een zeer geslaagde zondag voor de zwemmers van BZ&PC.



Vrolijke familievoorstellingen in de voorjaarsvakantie

12-02-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Heb je nog geen plannen in de Voorjaarsvakantie? Kom dan gezellig met je (o)pa, (o)ma, vriendjes en vriendinnen naar het Evertshuis op woensdag 21 februari. Er zijn twee leuke voorstellingen en tussendoor kun je je gratis laten schminken.

 

 

HÉ, WIE ZIT ER OP DE WC? (2+)

Een balletdansend nijlpaard, een schaap onder de douche en een leeuw die een kussengevecht begint, ‘Hé, wie zit er op de wc?’ is een vrolijke beestenboel. Regisseur en schrijver Olaf van de Ven bracht twee prentenboeken van Harmen van Straaten samen tot één kleurrijke voorstelling over een klein, dagelijkse avontuur.

Twee boeken vol humor waarin een jongetje ons meeneemt in zijn wereld van knuffels, die heel nodig naar de wc moeten en allerlei gekkigheden verzinnen om maar niet naar bed te hoeven. Acteur en poppenspeler Alexander Brouwer brengt de prachtige prenten uit beide boeken tot leven in een fysieke theatervoorstelling vol verrassingen en humor.

 

KUNST (5+)

‘KUNST’  is een voorstelling voor de hele familie waarbij ouders en kinderen op humoristische wijze worden meegenomen in het verhaal. Een ode aan de vrijheid, fantasie en creativiteit van kinderen. Een voorstelling waarmee jeugdtheatergezelschap ‘Onder het Buro’ laat voelen dat we allemaal verschillend tegen kunst én de wereld aankijken. Met enorm veel humor en interactie voor het publiek.

 

“De voorstelling zat goed in elkaar, het decor en de kostuums waren prikkelend. Goede voorstelling om op een leuke manier iets te leren en die ook voor volwassenen leuk is om naar te kijken. Het is een uitdagende voorstelling voor kinderen en dat vind ik goed. Ze hoeven niet meteen alles te begrijpen. Het zet aan tot meer leren over kunst.” Diede Blok, Zwolse Theaters.

 

Ga voor meer informatie en het reserveren van kaarten naar: www.evertshuis.nl/category/familievoorstelling

 

Praktische informatie

WOENSDAG 21 FEBRUARI

JEUGDTHEATERDAG

11.00 uur | Vanaf2Productie | HÉ, WIE ZIT ER OP DE WC? (2+) | € 11,50 met limo/lekkers

12:00 tot 14.00 uur | Schminken in de foyer | GRATIS

14.00 uur | Onder het Buro | KUNST (5+) | €13,50 met limo/lekkers

EVERTSHUIS Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | Tel. 0172-618484



VEEL ZAALKAMPIOENEN BIJ HCRB

12-02-2024

Van de redactie

Bodegraven - Het zaalhockeyseizoen van Hockey Club Reeuwijk Bodegraven is afgelopen en dat heeft flink wat kampioenen opgeleverd. De meeste teams hielden het spannend tot aan het laatste weekend, waarin de wedstrijden nog wel gewonnen moesten worden om het kampioenschap veilig te stellen. MO8-1 en JO8 speelden dit seizoen voor het eerst in de zaal en maakten zo veel doelpunten dat ze allebei als eerste in hun poule eindigden.

 

Bij lees verder meer foto's



Scouting Bolaro houdt succesvolle stroopwafelactie

12-02-2024

Van de redactie

Bodegraven - Scouting Bolaro heeft afgelopen week haar jaarlijkse stroopwafelactie gehouden. Scouting Bolaro verkoopt deze al 34 jaar en vrijwel iedereen in Bodegraven weet inmiddels hoe lekker ze zijn.
 


Op zaterdag gingen de Bodegraafse scouts, onder begeleiding, langs de deuren met de inmiddels bekende stroopwafels van Markus uit Waddinxveen. Naast de bekende stroopwafels waren er dit jaar ook weer de vega- en glutenvrije stroopwafels. De opbrengst van de actie is bestemd voor de aanschaf van nieuw spelmateriaal.





In de voorverkoop hadden de scouts via inschrijving al de nodige pakjes verkocht aan familie, buren en bekenden. In totaal zijn er 4.200 pakjes verkocht, een record voor de vereniging!


Scouting Bolaro heeft circa 100 leden verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen. Kinderen kunnen lid worden vanaf 5 jaar. Iedere week organiseert de leiding voor de leden leuke activiteiten in het clubgebouw De Zevensprong. Daarnaast gaan de kinderen op kamp. Mensen die meer informatie willen, kunnen kijken op www.bolaro.nl.


 



Robin de Haan Nederlands Kampioen 800 meter (U20)

12-02-2024

Van de redactie

Reeuwijk - “Echt bizar” reageerde de zichtbaar blije Robin de Haan, nadat hij zojuist na een prachtige eindsprint Nederlands Kampioen U20 werd op de 800 meter. De kersverse indoor kampioen, normaal gesproken een koele kikker, balde na afloop zijn vuist in de camera, nadat hij de winst veilig had gesteld. Met een prachtig nieuw persoonlijk record van 1:52,60 minuten was hij in de finale een stuk sneller dan de dag ervoor in de series.

 



Op zaterdag begon de atleet van Sportclub Reeuwijk niet als titelfavoriet aan de wedstrijd, maar zeker wel als kanshebber. De afgelopen jaren heeft hij al een enorme progressie behaald op de middellange afstanden, vooral de 800 meter is zijn favoriete nummer. De trainingsarbeid die hij er zelf insteekt, zowel bij zijn eigen cluppie in Reeuwijk, als bij ATR in Rotterdam gecombineerd met de discipline om daarnaast zelf ook nog zijn rondes op de weg te lopen, lekker in de buurt van de Reeuwijkse Plassen,  heeft uitbetaald.


Na de start kwam hij als derde de bocht uit, een plek die hij kort achter Oscar de Keijser van Leiden Atletiek ogenschijnlijk gemakkelijk wist te behouden. Op het moment dat De Keijser de tot dat moment op de eerste plaats lopende Thomas Aerdts voorbijsnelde, pikte Robin aan. Hij slaagde erin Aerdts net voor het ingaan van de krappe bocht in te halen. Belangrijk, want je wilt geen extra meters hoeven maken. Vervolgens bleef Robin aanhaken bij Oscar. Bij het ingaan van de laatste ronde waren de twee atleten ongeveer 10 meter uitgelopen. Robin besloot op ongeveer 100 meter voor de finish de aanval in te zetten, eigenlijk precies zoals hij voor ogen had. “Mijn race plan was achter Oscar blijven en hem op de eindsprint proberen te pakken. En dat is gewoon gelukt, echt heel blij mee. En dan ook nog een PR van 2 seconden. Echt super gaaf!” Op de vraag of hij niet bang was, dat Oscar op het laatste stuk nog zou komen, antwoorde hij “Ja tuurlijk, maar je voelt wel dat er een gat achter je is.” Nou dat was er zeker.





De kersverse Nederlands Kampioen maakte in ieder geval indruk bij “zijn” pupillen en BCD junioren. De boomlange De Haan geeft op woensdagavond, onder andere met zijn maatje en leeftijdgenoot Wessel Baas training bij Sportclub Reeuwijk. De groepsapp ontplofte op zondagmiddag direct na zijn race. Het was wel duidelijk dat menigeen de livestream van de Atletiek Unie had bekeken!


Op zaterdag 10 februari 2024 was Omnisport in Apeldoorn ook het decor waarin Wessel Baas mocht deelnemen aan het NK junioren U20 bij het kogelstoten. Met een nieuw persoonlijk (indoor) record van 12,20 meter mocht ook Wessel Baas niet ontevreden zijn. Het afgelopen outdoor seizoen was hij maandenlang aan het terugkomen na een zware blessure. Hij werd met zijn prestatie verdienstelijk 12e.


Sowieso had Sportclub Reeuwijk een goed weekend, want ook bij de Aarcross in Alphen aan den Rijn waren er SR-atleten actief. Met deze wedstrijd werd het  cross seizoen binnen de regio afgesloten. Nu maakt de vereniging zich op voor de (70e) jubileum editie van de VOSPLAN Reeuwijkse Plassenloop, die op zaterdag 16 maart 2024 wordt gelopen.



Tieners, schermtijd en jouw gezin

12-02-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Elke week zie je wel een nieuwsbericht voorbij ziet komen over hoe slecht het is voor kinderen om achter een scherm te zitten. Tegelijkertijd is het nodig voor school en hun sociale leven. Waar leg je als ouder de balans? Hoe geef je die grenzen aan in het gezin? Therapiepraktijk, Groei door Ervaring in Reeuwijk, geeft daar op 19 en 22 februari antwoord op in hun tweedelige workshop.


 

"We krijgen de vraag steeds vaker van ouders," zegt Karien, oprichtster van Groei door Ervaring. "Mijn kind heeft de laptop nodig voor huiswerk en gebruikt de om met vrienden te praten, maar wanneer weet ik dat het teveel is? En hoe kan ik daar grenzen in trekken bij mijn tiener?". Het is erg lastig om daar als ouder of opvoeder je weg in te vinden, geeft Karien aan. "Daarom hebben we besloten om een workshop te organiseren speciaal voor ouders en opvoeders van tieners.".

 

De workshop Digitale Balans bestaat uit twee avonden op 19 en 22 februari. "Het is echt niet zo dat elk scherm slecht voor je is," merkt Karien op. "Het biedt ook mogelijkheden en de balans ligt voor iedereen ergens anders. Voor ouders is het zeker een uitdaging, maar niet een onmogelijke. Iedereen kan de Digitale Balans vinden voor hun gezin."

 

Benieuwd naar de workshop? Je kunt je nog opgeven voor de workshops door te mailen naar  bounz@groeidoorervaring.nl

 



Waarschuwing ongediertebestrijders gericht aan dovemansoren

12-02-2024

Van de redactie

Ratten- en muizenplaag direct gevolg van "gifverbod"
 

Er is de laatste tijd al veel over gezegd en geschreven. Ongediertebestrijders door het hele land waren kritisch en waarschuwden voor de   (onbedoelde) nadelige gevolgen. We hebben het over knaagdierbestrijding volgens het Integrated Pest Management-protocol (IPM) en de daarmee toenemende overlast van ratten en muizen. Inmiddels een serieus en groeiend probleem dat onze leefomgeving en gezondheid ernstig bedreigt. Dit werd eens te meer duidelijk tijdens de hoogwaterstand van afgelopen tijd. “Het is nu eigenlijk al niet meer beheersbaar. Maar het wordt straks nog veel erger!”
 


 

IPM komt er kort gezegd op neer dat ongediertebestrijders eerst de omgeving van het ongedierte moeten aanpakken voordat ze vallen en klemmen mogen plaatsen. Rattengif is een laatste redmiddel en mag alléén worden gebruikt door gecertificeerde bestrijders. Zij moeten kunnen aantonen dat het écht nodig is en het gebruik van gif goed monitoren. Veel bestrijders hebben dit certificaat niet en mogen dus ook geen gif meer gebruiken. Op dit vlak heerst er dus schaarste. Daarnaast brengt het behalen van het certificaat een hoop extra kosten met zich mee. Hierdoor wordt de prijs voor knaagdierbestrijding alsmaar hoger, waardoor het gevaar bestaat dat mensen geen bestrijders meer inschakelen en het probleem nóg erger wordt!
 

Het verbod op pesticiden



42% Nederlanders zoekt het liefst eigen valentijnscadeaus uit

12-02-2024

Van de redactie

Vrouwen vaker de dupe van slecht gekozen cadeaus
 

Valentijnsdag is in aantocht. Stel je voor: je krijgt een cadeau van je partner, je maakt het open en je ziet wat anders dan dat je verwacht had. Een enorme domper natuurlijk. Een op de drie Nederlanders geeft aan weleens teleurgesteld te zijn geweest met een cadeau dat ze van hun partner hebben gekregen. Dit blijkt uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van TrustDeals onder 1.000 Nederlanders.

 
Is Valentijnsdag voor jou een moment om je liefje te verrassen met een mooi cadeau? Daar doe je hem of haar waarschijnlijk een groot plezier mee! Uit het onderzoek van het internationale couponplatform blijkt namelijk dat Nederlanders best materialistisch zijn. 89% van de mensen met een relatie vindt het namelijk belangrijk dat zijn of haar partner middels een cadeau waardering toont.
 
 
Teleurgestelde vrouwen
Heb je iets leuks in gedachten? Denk dan nog even goed na of jij je wederhelft hier wel écht gelukkig mee maakt. 32% van de Nederlanders met een relatie zegt namelijk niet altijd even blij te zijn met de cadeautjes die zij ontvangen van hun partner. Vooral vrouwen zijn vaak de dupe van slecht gekozen cadeaus. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat vrouwen (38%), ten opzichte van mannen (27%), vaker teleurgesteld worden door de cadeaus van hun partner. De jongere generatie (18 tot 34 jaar) blijkt het meest kieskeurig te zijn als het om cadeautjes gaat.
 
 
Het heft in eigen handen

 



"Tactisch ESTO speelt 1-1 gelijk tegen Soccer Boys"

11-02-2024

Door: Han Koevoets

Bodegraven - Maar liefst vijf basisspelers ontbraken zaterdag omdat ze gezamenlijk op wintersportvakantie waren. Zo gaat dat in een vriendenploeg als er een vrije zaterdag staat gepland in de competitie en ze geruime tijd geleden de vakantie geboekt hebben. Helaas werd de vrije zaterdag ingevuld met een inhaalwedstrijd en moest trainer Koos van Zoest een andere tactiek toepassen. Dat pakte prima uit mede dankzij de onverzettelijkheid van het ploeg op het veld.

 


Beeld De Sportfotograaf
 

Geweldig doelpunt en stug verdedigen. Binnen vijf minuten kwam ESTO op voorsprong. In veel wedstrijden neemt ESTO voetballend het initiatief. Nu mocht de tegenstander dat doen en moest dat bekopen met een dieptepass op Pim de Visser. Hij kegelde vervolgens de bal keurig met een boog over de Bleiswijkse keeper in het doel voor de 0-1 voorsprong. Tot de rust konden de oranjehemden zich stukbijten op de stugge ESTO-verdediging. Dat ging niet zonder blessures waarbij de beschadigde neus van Thijs Vink het meest vervelend was. Hij verliet het veld niet en speelde met een prop in de neus de wedstrijd degelijk en sterk uit. Soccer Boys was veel aan de bal en dreigend zonder echt gevaarlijk te worden. De broer van Thijs, keeper Tom Vink, had weinig moeite zijn doel tot de rust schoon te houden.
 

Snelle gelijkmaker en gamechanger. Het duurde nog geen vier minuten na de aftrap voor het tweede bedrijf tot Soccer Boys langszij kwam. Een onderschepping en snelle voorzet werden met een intikker afgerond voor de 1-1. De druk op het ESTO-doel werd daarna flink opgevoerd en een doelpunt hing in de lucht. Tot in de 68e minuut een tweede gele kaart, dus rood, een gamechanger veroorzaakte. Soccer Boys verloor met tien man aanvalskracht en ging steeds verder naar achteren spelen. ESTO nam het initiatief over en mocht met kansen toch nog aan een overwinning ruiken. De kansen werden niet verzilverd en uiteindelijk waren beide ploegen en de supporters wel tevreden met de puntendeling.
 

Volgende week ontvangt ESTO om 14.30 BSC op de Kievitsheuvel. 



‘Verlies VSTS dames 1 in Zevenhuizen’

11-02-2024

Door: Olivia van Wijngaarden

Bodegraven - Vrijdag 9 februari speelde VSTS dames 1 tegen de koploper: ZVH dames 2. De eerste set begon met: Judith Terpstra, Zoë Schouten, Kirsten van der Lecq, Mirjam van der Kruk, Krystel Termorshuizen, Olivia van Wijngaarden en Floor Koren. De dames uit Bodegraven zaten niet vanaf het begin in de wedstrijd en ZVH liet ze ook niet in de wedstrijd komen. VSTS dames 1 had moeite met de aanvalskracht van ZVH. ZVH vond de gaten in het veld aan de kant van VSTS gemakkelijk en scoorde daardoor veel punten. VSTS verloor met 12-25.

 

 

In de tweede set kwam Karin van Rijn in het veld op de diagonaal positie. Het spel van ZVH was sneller dan dat van VSTS en daarom was het moeilijk om een goede blokkering neer te zetten. ZVH kon met gemak om de blokkering heen slaan en de ballen werden voor de dames in het achterveld lastig om eruit te lopen. VSTS verloor met 10-25.
 

De derde set begon met Krystel Termorshuizen op het midden en Zoë Schouten werd op de buitenkant ingezet. De passende dames van VSTS konden de ballen goed bij Judith Terpstra brengen. Zij verdeelde het spel goed, maar de aanvallende dames kregen de ballen niet op de grond aan de andere kant. Ook deze set werd verloren met 8-25.
 

In de vierde set werd door VSTS dames 1 doorgegaan met het harde werken. Deze set liet weer hetzelfde beeld zien als de voorgaande sets. Er werden al meer ballen van de grond gehouden dan in set 1, maar ZVH kon nog steeds veel punten achter elkaar scoren. VSTS verloor met 10-25.
 

De wedstrijd tegen ZVH was een 0-4 verlies voor VSTS. Er zijn zeker mooie momenten geweest, maar de dames uit Bodegraven konden hun beste spel niet laten zien. De volgende wedstrijd spelen ze thuis tegen Vollingo dames 3.



Rohda’76 imponeert en velt koploper ONA

11-02-2024

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Zo net voor de voorjaarsvakantie leverde Rohda’76 een puike prestatie. Het team van Arjen Linstra legde koploper ONA op de pijnbank: 3-0.


De wedstrijd tegen de lijstaanvoerder kende eigenlijk twee cruciale momenten. Net voor rust mochten de Gouwenaren een strafschop nemen. Die schoten de Gouwenaren onberispelijk binnen. Echter, de scheidsrechter zag dat spelers van ONA te vroeg inliepen. Overnemen, oordeelde de arbiter. En laat Rohda’76-doelman Brian Groeneveld die tweede inzet nu wel keren. Zo ongeveer in de daaropvolgende aanval van Rohda’76 schoot Vlatko Lazic de 2-0 tegen de touwen.


Eerder had de thuisclub al een 1-0 voorsprong genomen door een rake kopbal van Wessel Sterk na een afgemeten voorzet van Boban Lazic. De vervanger van de geblesseerde topscoorder Moussa Kalisse wist al eerder het net te vinden, maar zag zijn treffer afgekeurd op advies van de assistent-scheidsrechter van ONA. ,,Dit is echt een teamprestatie, niemand uitgezonderd. We hebben kei- en keihard gewerkt. Ik hoop dat iedereen zich realiseert dat als we dit met elkaar kunnen blijven opbrengen, we nog mooie momenten met elkaar gaan beleven,” straalde trainer Arjen Linstra van trots.
 

Geroutineerd

Een kwartier na de rust sloeg Vlatko Lazic opnieuw toe (3-0) en speelden de blauwwitten de wedstrijd geroutineerd uit. Met een beetje meer scherpte had de zege zelfs nog groter kunnen uitvallen.



Gelegenheidsspits Wessel Sterk kopt de 1-0 binnen                    (Beeld: Don van der Meer)
 

Komende zaterdag 17 februari komt Rohda’76 niet in actie voor de competitie. Een week daarna - 24 februari - staat de uitbeurt tegen Delittant op het programma

 

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina