NIEUWS


Dag van de beleving


20-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk organiseert op donderdag 22 februari 2018 de Dag van de beleving. Deze dag staat in het teken van leven met een handicap en gaat over een samenleving waarin iedereen telt. Waarin ieder individu een waardevol leven kan leiden.


Hoe beweegt iemand met een handicap zich in de openbare ruimte?
De Dag van de beleving geeft inzicht in hoe het is om als persoon met een beperking onderdeel uit te maken van onze samenleving. Daarnaast kan de dag waardevolle informatie opleveren over hoe het in onze dorpen anders of beter kan. Op 22 februari organiseren we in alle Huizen van Alles een ervaringsparcours voor inwoners van Bodegraven-Reeuwijk. Met diverse hulpmiddelen wordt de beleving per handicap zo goed mogelijk nagebootst. Het kan gaan om een zintuiglijke beperking (horen en zien), maar ook een lichamelijke beperking. Inwoners kunnen kiezen of ze in de ochtend, middag of avond langs willen komen. In ieder Huis van Alles wordt in elk geval één dagdeel en minimaal één beleving aangeboden.


Wat kunnen de inwoners ervaren?
Tijdens de Dag van de beleving kunnen inwoners ervaren hoe het is om een zintuigelijke beperking te hebben. Ze gaan merken en meemaken hoe het is om niet of minder te kunnen zien en/of horen. Ook kunnen zij beleven hoe het is om zich voort te bewegen in een rolstoel of in een scootmobiel.

Programma
Ochtend (inloop vanaf 9.30 uur)
10.00-12.00 uur Huis van Alles Reeuwijk-Dorp (zintuiglijk)
10.00-12.00 uur Huis van Alles Bodegraven (hulpmiddelen)
 

Middag (inloop vanaf 13.30 uur)
14.00-16.00 uur Huis van Alles Waarder (zintuiglijk)
14.00-16.00 uur Huis van Alles Nieuwerbrug (hulpmiddelen)
 

Avond (inloop vanaf 18.30 uur)
19.00-21.00 uur Huis van Alles Reeuwijk-Brug (hulpmiddelen)
19.00-21.00 uur Huis van Alles Driebruggen (zintuiglijk)


Opening
De dag zal ’s ochtends worden ingeleid door verantwoordelijk wethouder Laura Leijendekkers in het Huis van Alles in Reeuwijk-Dorp. Inwoners zijn vervolgens van harte welkom om op een gewenst moment gedurende de dag langs te komen in één van de Huizen van Alles en het ervaringsparcours te beleven.
 

 Staatssecretaris Sociale Zaken Tamara van Ark brengt kort bezoek aan Reeuwijk-Brug


20-02-2018


bron: Van de redactie

 

REEUWIJK - Woensdag 21 februari zal VVD Staatssecretaris Sociale Zaken Tamara van Ark een kort bezoek brengen aan Reeuwijk-Brug in het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.


De VVD afdeling Bodegraven-Reeuwijk heeft gekozen voor een bezoekje aan De Herbergier en het Thomashuis. De herbestemming van het voormalige gemeentehuis, de huisvesting van dementerende ouderen en van jongeren met een beperking, alsmede het ondernemerschap van beide echtparen die deze locaties leiden hebben deze keus bepaald. Het bezoek zal een overwegend besloten karakter hebben vanwege het respect voor de privacy van de bewoners. 
 

Tamara van Ark was voorheen Wethouder van de Gemeente Zuidplas en tot haar benoeming als Staatssecretaris Tweede Kamerlid en vice- fractievoorzitter van de VVD fractie in de Tweede Kamer. De Reeuwijkse VVD-kandidaten voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart a.s.: Dirk van den Acker (nr.3), Kees-Willem van Os (nr. 6) en Karin van Tilburg (nr. 7) zijn bij het bezoek aanwezig zijn.

 Voorbereidingen Project Feest van de Geest 2018 in volle gang


20-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN/REGIO - Feest van de Geest is het grootste kunstprojecten in zijn soort in Nederland. Het naderende Pinksterfeest geeft veel inspiratie aan 27 kunstenaars uit het Groene Hart, waarvan 8 kunstenaars van Ipse de Bruggen. Zij werken aan een nieuw kunstwerk, dat tussen Hemelvaart en Pinksteren van dit jaar wordt tentoongesteld in één van de 16 kerken die deelnemen aan het project ‘Feest van de Geest’. Het landelijke thema voor dit jaar is: Levensadem. 

Inspiratie
De deelnemers hebben onlangs een inspiratiebijeenkomst bijgewoond in de Lichtkring te Alphen ad Rijn. Door en voor ongeveer 60 betrokkenen werd op diverse manieren het thema belicht. Inspiratie werd met elkaar en met de kunstenaars gedeeld in woord, en muziek. Kunstenaars vertelden hun verhaal over hun project van 2014 en 2016 en de aanloop naar het komende project. Kunstenaars en andere deelnemers gingen met elkaar in gesprek over het creatieve proces om zo inspiratie op te doen.
 

Landelijk project
Feest van de Geest is een landelijk project voor de ontmoeting tussen beeldende kunst, Pinksteren en architectuur van kerkgebouwen. Het wordt in verschillende regio’s van Nederland georganiseerd, en dit jaar voor de derde keer ook in het Groene Hart. Het feest valt in de periode van Hemelvaartsdag 10 mei t/m 2de Pinksterdag 21 mei.  Deelnemende kerken komen uit Koudekerk, Alphen, Waddinxveen, Meije, Bodegraven, Haastrecht, Woerden, Montfoort.
 

Meer informatie
Meer informatie over Feest van de Geest Groene Hart is te vinden op de website www.feestvandegeest-groenehart.nl.
 Rotary helpt Vervoer van Deur tot Deur


20-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN - Rotary Bodegraven heeft zich voor de komende drie jaar verbonden aan de stichting Bodegraven Vervoer van Deur tot Deur. Mede door de bijdrage van de Rotary heeft de stichting een nieuwe auto aan kunnen schaffen. “De aanschaf van de auto was hard nodig omdat wij de vraag van ouderen voor vervoer niet meer aan konden.” aldus Francis Zwetsloot directeur van de stichting. De stichting Vervoer van Deur tot Deur wordt volledig gerund door vrijwilligers die mensen van 60 jaar of ouder tegen een zeer lage vergoeding vervoer aanbieden om een boodschap te doen of om bijvoorbeeld naar de kapper te gaan. Vervoer vindt alleen plaats binnen het dorp Bodegraven.


Francis Zwetsloot en Arjan de Knikker bij een bus van Vervoer van Deur tot Deur“Het aanbieden van vervoer voor deze doelgroep is een geweldig initiatief. Wat het extra bijzonder maakt is dat het volledig gerund wordt door ruim 50 vrijwilligers. Dat verdient waardering en steun.” Dit zegt Arjan de Knikker die namens Rotary Bodegraven een mooi bedrag van € 1500 mocht overhandigen. De Rotary is een enthousiaste groep van mensen die met elkaar wat willen bijdragen aan de samenleving. Dit kan door de handen uit de mouwen te steken tijdens NL doet of door het organiseren van het Groene Hart Spektakel. Tijdens dit spektakel waar jaarlijks 22 teams aan meedoen, wordt geld opgehaald wat onder andere besteed kan worden aan Vervoer van Deur tot Deur.


”Wanneer mensen een goed doel hebben, kan men altijd een aanvraag indienen bij Rotaryclub Bodegraven p/a Hoefslag 29 2411 WD in Bodegraven.” Met deze oproep hoopt Arjan dat mensen, net als Francis namens de stichting Vervoer van Deur tot Deur, de Rotary weten te vinden.


 
 

 Opgeven lokaal goed doel voor Wecycle-inzamelactie geopend


20-02-2018


bron: Van de redactie

 


"Goed doel maakt kans op sponsorcheque van 1.000 euro"
BODEGRAVEN-REEUWIJK - Inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk die binnenkort afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren bij hun milieustraat, kunnen daarmee een lokaal goed doel ondersteunen. Vanaf Koningsdag doet de gemeente mee met de Wecycle-inzamelactie, waarmee een lokaal goed doel kans maakt op een sponsorcheque van 1.000 euro. De gemeente moet vóór 14 april de keuze voor het lokale goede doel doorgeven. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Elke partnergemeente van Wecycle kan tot 14 april zelf een lokaal goed doel kiezen dat kans maakt op een sponsorcheque. Indien de gemeente geen keuze maakt, is de lokale Oranjevereniging het goede doel. In meerdere gemeenten doen inwoners suggesties aan hun gemeente voor het goede doel of vraagt de gemeente aan inwoners om suggesties.
 

Punten scoren op milieustraat
De inzamelactie loopt vanaf de dag na Koningsdag tot en met 31 augustus. Wie in die periode op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, gaat ter plekke met de mobiele telefoon naar de Wecycle-actiesite. Via GPS (Global Positioning System) wordt vastgesteld of de inwoner echt op de milieustraat is en scoort hij een punt. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen een Wecycle-sponsorcheque van 1.000 euro voor het gekozen lokale goede doel. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.
 

Meer inzamelen
De inzamelactie in de gemeente is gericht op het inleveren van vooral afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen op de milieustraat. Deze producten worden nog vaak vergeten bij het bezoek aan de milieustraat of weggegooid.
 Café spectrum in het Huis van Alles Bodegraven


20-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN - Op vrijdag 23 februari organiseert het Huis van Alles café spectrum. Dé ontmoetingsplek voor iedereen met én zonder een spectrumstoornis. Om het weekend leuk te beginnen is iedereen vanaf 19:30 welkom om te poolen, tafelvoetbal, darten, een spelletje op de WII te doen of gewoon lekker te kletsen. Entree is gratis, en voor de consumpties wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.


Café Spectrum zoekt versterking
Café spectrum wordt iedere laatste vrijdag van de maand georganiseerd. Je mag het dus alvast in je agenda zetten! Iedere editie van café spectrum wordt georganiseerd door vrijwilligers die zorgen dat de deur open is, koffie, thee en fris klaar staat maar ook dat bezoekers een warm welkom krijgen en soms om mee te doen met een spelletje. Aan het einde van de avond zorg je er met elkaar voor dat alles netjes aan kant is, en gaat iedereen met een voldaan gevoel naar huis.


Bij Café spectrum begrijpen we dat iedereen anders in z’n tijd zit. Je hoeft dus niet iedere laatste vrijdag van de maand te kunnen, al mag dat natuurlijk wel. Lijkt het je leuk om mee te helpen of wil je meer informatie? Waai gezellig aan tijdens café spectrum, of neem contact op met Bas Immerzeel 06 16 48 91 65 of via b.immerzeel@samwelzijn.nl
 Aandacht voor zelfonderhoud openbaar groen door inwoners


20-02-2018


bron: Van de redactie

 


Woerden - Maandag 19 februari jl. plaatste wethouder Ivo ten Hagen het eerste ‘Dit groen onderhouden inwoners zelf’-bordje in een door inwoners onderhouden openbaar groenperk in Molenvliet. Binnenkort worden ook bij de andere dertig locaties waar inwoners het onderhoud verzorgen deze bordjes geplaatst. De bordjes maken inwonersinitiatieven in het openbare groen zichtbaar, voor andere inwoners én groenaannemers.Op 19 februari jl. plaatste wethouder Ten Hagen samen met mevrouw Brand een bordje bij een groenperk in haar straat. Mevrouw Brand beheert al lange tijd dit stukje gemeentegroen voor haar huis en heeft hiervoor met de gemeente een beheercontract.
 

Zelfonderhoud zichtbaar maken
Het beheer en onderhoud van het openbaar groen besteedt de gemeente uit aan een aannemer. In het verleden is het voorgekomen dat deze niet op de hoogte was waar inwoners zelf het buurtgroen onderhouden of beheren. Dan werd er per abuis groen gesnoeid of geschoffeld, terwijl inwoners daar net nieuwe planten hadden geplaatst. De bordjes maken duidelijk aan aannemers dat ze geen onderhoud hoeven te plegen in het desbetreffende groenperk.
 

Wethouder Ivo ten Hagen, beheer openbare ruimte: “Op dit moment beheren of onderhouden inwoners al op 30 plekken het openbare groen binnen de gemeente Woerden. Zelfonderhoud zorgt ervoor dat inwoners zich meer betrokken voelen bij hun directie leefomgeving. Bovendien kan er een betere sociale binding in de buurt ontstaan als het onderhoud van het buurtgroen met meerdere mensen wordt opgepakt. Mooie pluspunten dus. Als gemeente streven we naar meer actieve inwoners in het onderhoud van buurtgroen. Ik hoop dus van harte dat de bordjes met de boodschap ‘Dit groen onderhouden inwoners zelf’ op meer plekken gaan verschijnen de komende tijd.”
 

Beheren of onderhouden van buurtgroen
Al geruime tijd is het binnen de gemeente Woerden voor inwoners mogelijk het openbare groen in hun eigen buurt te onderhouden of beheren. Van onderhoud spreken we als het gaat om het bijhouden en verzorgen van het groen dat de gemeente heeft aangelegd. Bij het beheer van openbaar groen mogen inwoners zelf de inrichting en beplanting bepalen en verzorgen zij ook het onderhoud. Voorwaarde bij het beheer is wel dat het buurtgroen zijn openbare karakter behoudt. Voor beheer en onderhoud van openbaar groen wordt een overeenkomst afgesloten.

 KinderKUNST en films in de voorjaarsvakantie bij Parkvilla


20-02-2018


bron: Van de redactie

 


Alphen aan den Rijn - Er is weer veel te beleven in de voorjaarsvakantie bij Parkvilla. Voor kinderen van 4-8 jaar is er op donderdag 1 maart een KinderKUNSTdag met dans, kunst maken en film kijken. Het filmhuis vertoond in de vakantie de films 'Casper en Emma de bergen in' en 'Meester Kikker'.


Kinderkunstdag
Tijdens de kinderKUNSTdag op 1maart staat de film Casper en Emma centraal. Het thema van deze dag is vriendschap. Om 10.00 uur start je met een dansworkshop en aansluitend ga je kunst maken. Na de lunch kijken we afsluitend samen de film Casper en Emma de bergen in. Voor drinken en een tussendoortje wordt gezorgd. Neem wel zelf je boterhammetjes mee. Leuk voor kinderen van 4-8 jaar.


Kinderfilms
Op maandag, woensdag en donderdag kun je bij Parkvilla filmhuis kinderfilms kijken.


Casper en Emma de bergen in
Maandag 26 (13.30) en woensdag 28 februari (15.00) en donderdag 1 maart (13.30).
Casper en Emma gaan op vakantie met Casper's ouders en Emma's moeder. Casper vindt het zielig dat Emma haar vader mist en probeert Emma's moeder te koppelen aan Aksel, een vriend van zijn ouders. Dit wil echter niet echt lukken en Casper neemt steeds meer risico's.


Meester Kikker
Maandag 26 (15.00) en woensdag 28 februari (13.30) en donderdag 1 maart (15.00)
Als de meester vertelt dat hij eigenlijk een kikker is moet de hele klas lachen. Goede grap! Maar dan komt hij een keer met kroos in zijn haar de klas binnen. Dit is het begin van een spannend avontuur.

Meer informatie
Aanmelden voor de kinderKUNSTdag en kaartverkoop voor de films via www.parkvilla.nl
 SP wil actieplan veilig en gezond wonen in Gouda


20-02-2018


bron: Van de redactie

 


Gouda - Een gezond en fatsoenlijk huis, dat is wat iedereen wil, maar blijkt niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid in Gouda. De aandacht in pers en social media over het door Mozaïek Wonen toegezegde externe onderzoek naar schimmelvormingen in woningen in het Gloriantplantsoen, riep veel reacties op, de SP noteerde in een week tijd 15 nieuwe meldingen over schimmel in huurwoningen op verschillende plekken in de stad.


Actieplan veilig en gezond wonen nodig
De SP wil daarom een actieplan voor veilig en gezond wonen in Gouda. Dat is de strekking van een motie die de SP op woensdagavond 21 februari in zal dienen in de gemeenteraad. Lenny Roelofs fractievoorzitter van de SP “Schimmelvorming in woningen is aantoonbaar slecht voor de gezondheid. Amsterdam heeft een goed programma voor de verbetering van Woningkwaliteit, ik wil, naar Amsterdams voorbeeld, dat het nieuwe stadsbestuur samen met de woningcorporaties een actieplan maakt voor veilig en gezond wonen in Gouda”. Daarnaast wil de SP dat het nieuwe stadsbestuur samen met andere gemeenten een lobby start om de regering in Den Haag ervan te overtuigen een deel van de opbrengst van de verhuurderheffing te gebruiken om schimmelwoningen aan te pakken.


43% heeft last van schimmel in de huurwoning
Uit een onderzoek onder huurders van de NOS met lokale omroepen, blijkt dat bijna de helft van de 8500 deelnemers aan het onderzoek last heeft van vocht of lekkage, en 43% last heeft van schimmel. In 2007 had 9% van de huizen schimmel. De toename komt doordat er de afgelopen jaren door verhuurders veel te weinig is geïnvesteerd in het onderhouden en verbeteren van woningen. Dit komt mede omdat het kabinet de corporaties een forse belasting oplegde, de verhuurdersheffing, waardoor sommige corporaties te weinig geld hadden voor onderhoud, woningverbetering en nieuwbouw.
  


Tess et les Moutons in Flora Theater Boskoop


20-02-2018


bron: Van de redactie

 Boskoop - Op vrijdag 23 februari 2018 staan Tess et les Moutons in het Flora Theater in Boskoop. Deze van oorsprong Hazerswoudse zangeres zal met haar ‘moutons’ een muzikale theatershow neerzetten.Tess et les Moutons Magnifiques zijn geïnspireerd door de onverstaanbare eerste vakantieliefdes aan de Côte d’Azur. Door het oorverdovende geraas en gedonder van de Parijse metro. Door de zwoele smaak van Merlot en de geur van crêpes Nutella. Door Bouquinistes langs de Seine en de nostalgische klanken van een accordeonist op Pont Neuf. Door de naïviteit van Amélie Poulain. Maar vooral door de passie en de overgave waarmee grootheden als Piaf, Brel en nu ook Stromae de wereld kennis lieten maken met Franstalige muziek.
 

Beïnvloed door de grote chansonartiesten van de afgelopen acht decennia, halen Tess en haar Moutons op bezielde wijze een klein stukje ‘Vie Parisienne’ naar Nederland.


Kaarten zijn verkrijgbaar via www.floraboskoop.nl of in Grand Café Roos eten & drinken. Een kaart kost € 15,00 (incl. 1 consumptie, excl. reserverings- en servicekosten). Flora Theater is gevestigd aan de Parklaan 4 in Boskoop.

 


Winnaar ‘Speechwedstrijd Woerden’ opent Politiek Café


20-02-2018


bron: Van de redactie

 

Woerden - Op 24 februari a.s. komen alle lijsttrekkers van de Woerdense politieke partijen naar het Politiek Café. Ze gaan daar met elkaar in debat over een flink aantal, uit de verkiezingsprogramma’s geselecteerde, onderwerpen.


Het programma voorziet in korte discussiesessies van telkens 15 à 20 minuten waarin twee lijsttrekkers de degens kruisen. In die tijd komen steeds twee onderwerpen aan bod. Welke lijsttrekkers met elkaar in debat gaan wordt pas heel kort van te voren bekend gemaakt en ook de onderwerpen blijven tot het laatst voor iedereen een verrassing. Het eerste deel van het programma staat onder leiding van oud wethouder Cor van Tuijl. Esther Didden, voorzitter van het Cultuurplatform, neemt na de pauze de gespreksleiding voor haar rekening. Deze week vindt de finale plaats van de Woerdense Speechwedstrijd in theater ‘Het Klooster’. De winnaar of winnares van deze wedstrijd zal aan het begin van het programma a.s. zaterdag de winnende speech uitspreken en daarmee het Politiek Café officieel en feestelijk openen. Het Politiek Café wordt gehouden in ’t Bierhuys, Van Oudheusdenstraat 3a, Woerden. Aanvang 12.00 uur en einde 13.30 uur. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom


Kinderraad in raadszaal van Bodegraven-Reeuwijk


19-02-2018


bron: Van de redactie

 BODEGRAVEN - REEUWIJK - Volle bak in de raadszaal van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk: donderdag 15 februari hielden leerlingen uit groep 8 van OBS De Venen uit Reeuwijk hier een echte Kinderraad. Op maandag 19 februari was het de beurt aan leerlingen uit groep 7/8 van OBS ‘t Vogelnest uit Bodegraven.

In de klas hadden de leerlingen vooraf twee stellingen geformuleerd en daar stemden hun politieke partijen voor of tegen. Dit veroorzaakte het nodige vuurwerk, want de stelling van OBS De Venen: ‘Supermarkten mogen alleen nog maar reclame maken voor gezonde producten’ is natuurlijk best pittig. De stelling werd overigens aangenomen met een ruime meerderheid van twaalf voor en zeven tegen. De stelling van OBS ‘t Vogelnest: ‘Iedereen moet verplicht groene energie gebruiken’ werd verworpen. Tot het laatst was het spannend: zes leerlingen stemden voor, negen stemden tegen.


Vragen voor de burgemeester
Burgemeester Christiaan van der Kamp leidde de Kinderraad en beantwoordde de meest uiteenlopende vragen van de leerlingen. Zoals: ‘Hoe word je eigenlijk burgemeester?’. En deze: ‘Wat doet u nou zo de hele dag?’


Terugkijken
Beide bijeenkomsten duurden van 09.30 uur tot 10.30 uur en waren via de livestream van de gemeente te volgen, net als bij de echte raadsvergaderingen. Trotse ouders konden de bijeenkomsten bovendien ‘s avonds nog eens terugkijken.
 


Kennismaken met Vrij – uit zingen in Huis van Alles Bodegraven


19-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN - Kom kennis maken met vrijuit zingen in het huis van alles. Manja Kuipers geeft een reeks van 6 lessen, startende op 9 maart. 

zes uur waarin we aan de slag gaan om je eigen geluid vorm en ruimte te geven. Werken met klank, samenspel en plezier staan hierbij voorop. Geen muzikale scholing nodig, geen koor. Jij met je eigen geluid, samen met anderen VRIJ UIT ZINGEN. Even helemaal weg van het dagelijks bestaan “los “gaan met klank en zang. Immers iedereen kan zingen.
 

Helend zingen start op 9 maart van 10:30 tot 11:30 uur in het Huis van Alles Bodegraven, Vromade 1B. Per les wordt er een bijdrage van €2,50 gevraagd. Opgeven kan via info@manjahelendzingen.nl
 

 


Prinses Beatrixschool heeft een advocaat in de klas


19-02-2018


bron: Van de redactie

 

 


BODEGRAVEN - Met een échte advocaat in de klas speelden de leerlingen van groep 7 van de Pr. Beatrixschool rechtszaken na. De leerlingen schreven een pleitnota en bedachten goede argumenten. De rechters stelden goede vragen en namen een besluit. 

 


Viva Dans valt meerdere malen in de prijzen


19-02-2018


bron: Van de redactie

 

BODEGRAVEN - Studio Viva Dans begint het wedstrijd seizoen goed. Afgelopen zondag behaalde zij maar liefst vier prijzen. Vorig seizoen werden een aantal groepen Nederlands Kampioen en daarom staan zij dit seizoen ingedeeld bij een hogere categorie. 

Ondanks de vele en zwarte tegenstanders wisten diverse selectiegroepen van Viva Dans toch een plek in de top drie te bemachtigen. Zij behaalde gister twee keer de tweede prijs en twee keer de derde prijs. Een aantal weken geleden tijdens een danswedstrijd in Alphen a/d Rijn wonnen zij tevens ook een beker voor de derde en tweede plek. De diverse docenten zijn trots op hun groepen en hun resultaten tijdens deze wedstrijden tot nu toe.

 


VSTS organiseert Haselkamp & Rodenburg schoolvolleybaltoernooi


19-02-2018


bron: Van de redactie

 

BODEGRAVEN - Op Zaterdag 17 maart organiseert VSTS in sporthal de Sporthoeve in Bodegraven het Haselkamp & Rodenburg schoolvolleybaltoernooi, voor alle basisscholen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het toernooi is verdeeld in twee dagdelen. 's Ochtends voor groep 5/6 van 9:00 uur tot 12:00 uur en 's middags voor groep 7/8 van 13:00 uur tot 16:00 uur. 

Over volleybal: Volleybal is met 600.000 beoefenaren, waarvan 125.000 Nevobo-leden, de grootste zaalsport van Nederland. Volgens onderzoeken is het de teamsport met de minste incidenten én de gezelligste sport. Een explosief groeiende tak is beachvolleybal. In het hele land worden beachcourts aangelegd en verenigingen opgericht. Met de oud-wereldkampioenen en de huidige nummer twee bij de heren en de Europese kampioenen bij de dames is Nederland ook in de mondiale top goed vertegenwoordigd. Meer informatie: www.volleybal.nl.
 


Begeleidende tekst MP3 van het programma in memoriam over Dirk Jan Warnaar


19-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN - Zaterdag 17 februari heeft programmamaker Leo Dijkmans in een rechtstreeks uitzending bij RTV Bodegraven een in memoriam gemaakt in verband met het overlijden van Dirk Jan Warnaar.

Aan dit programma hebben als gast meegewerkt. Eric Bette namens koor Chandante en goede vriend, Rinie Stolwijk namens stichting 4 mei, Arie van de Graaf, goede vriend en medeoprichter van gospelgroep Singing Religione, Gert-Jan Meijer, vriend en medeoprichter stichting Local Care, Lyan Verburg, heeft vanaf 2009 samengewerkt met Dirk-Jan bij de Josti-band en Gerrit van Rossum, oud-directeur Evertshuis waar Dirk Jan 20 jaar lang de kerstconcerten bracht. Het hele programma kunt u terugluisteren via de site van RTV Bodegraven. www.rtvbodegraven.nl onder het kopje nieuws vindt u de link daarvoor.


Dank aan de radiomakers die hun programma ter beschikking hebben gesteld en dank aan de mensen, René Tuithof, Mieke Toor en Petra Muilwijk, die dit programma mede hebben mogelijk gemaakt
 

 


Rockadile 24 februari in het Evertshuis "Swingen, jiven en rock & roll"


19-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN - Zaterdag 24 februari brengt Rockadile speelt authentieke Rock & Roll, rockabilly muziek met af en toe een uitstapje richting Country in het Evertshuis. De bandleden weten met enthousiasme, virtuoze zang, opzwepende contrabas en drums het publiek in beweging te brengen. Ze brengen vol overgave de originele klanken van de jaren vijftig tot leven. Stelt u zich eens voor: De reïncarnatie van Carl Perkins, de swingende heupen van Elvis en de diepe doordringende stem van Johnny Cash.
 Frank Jansen, leadzanger en gitarist van de band, komt oorspronkelijk uit Driebruggen. Hij heeft zijn jeugd in Reeuwijk-brug doorgebracht. Hij besloot pas op latere leeftijd zelf gitaar te gaan spelen en met succes. Frank heeft voorliefde voor oude rock & roll, muziek uit de “fifties and sixties”. Daarom nam hij in 2007 het initiatief om Rockadile op te richten. Paul Dijker, drummer en zanger van de band, was nauw betrokken bij de oprichting. Om een originele rock & roll, rockabilly sound te creëren speelt hij op een authentiek drumstel uit de jaren vijftig. Wietze Cammenga, contrabassist van de band heeft zijn roots in de blues. Kom jiven en rock & rollen in het Evertshuis de 24e!
Tickets voor deze voorstelling à € 12,50 zijn te bestellen via www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa, Julianastraat 4, Bodegraven. Aanvang van de voorstelling is om 21.00 uur.


Praktische informatie:
Datum: Zaterdag 24 februari
Aanvang: 21.00 uur
Entree: € 12,50
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 


Danscafé in het Wierickehuis


19-02-2018


bron: Van de redactie

 


NIEUWERBRUG – Op zaterdagavond 24 februari zal het een muzikale dansreis worden langs de ritmes van de wereld. Naast Ballroom en Latin staan ook Rock 'n Roll en singledansen op het programma. Een gezellig avondje uit waar je kunt genieten van populaire hits uit het heden en verleden. Kom jij ook swingen of wil jij iets nieuws leren? Nieuwerbrug is 'the place to be'. Ben je niet zo zeker van je dansmoves? Relaxxx... The bar is always open!
 

Aanvang: 20:30 uur (zaal open: 20:00 uur)
Entree: 5,00 p.p.
Locatie: Grote zaal Wierickehuis
Graaf Albrechtstraat 1, 2415 AW, Nieuwerbrug
 


De waarde van symbolen bij rouw” workshop voor de rouwgroep”


19-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

Woerden - Op dinsdagavond 27 februari 2018 om 19.30 uur verzorgt Wike de Klerk speciaal voor de Rouwgroep een workshop met als thema Symbolen. De waarde van Symbolen. Wat Symbolen voor de mens kunnen betekenen en hoe Symbolen ons kunnen helpen bij verlies. Bij rouw. En het dragen ervan.

Wike is al ruim tien jaar met veel plezier aan het inloophuis verbonden als vrijwilliger Kunstzinnig Werken en als coach voor de Verbeeldingstoolkit. Zij heeft een praktijk voor Kunstzinnige Therapie. “Tijdens deze workshop kun je ontdekken welk Symbool jou kan helpen in het dragen van jouw verdriet en ga je het vorm geven in klei. Als je wilt, kun je jouw symbool ook beschilderen. En je mag het meenemen naar huis om een mooi plekje te geven zodat het jou helpt herinneren dat je kracht kunt en mag ontlenen aan jouw symbool."
 

Wike is ook ervaringsdeskundige wat betreft rouw. Ze verloor haar beide ouders in korte tijd toen ze eind twintig was en leerde door de jaren heen met haar verlies leven. Ze gelooft niet in ‘verwerken’. Het woord verwerken suggereert in haar beleving dat rouwen iets is wat je ‘even’ doet en dat het daarna klaar is. Afgerond. Wike gelooft niet dat rouwen ooit klaar is. Zij is van mening dat je kunt leren met je verlies te leven. Het te dragen door je leven heen en af en toe zul je het misschien moeten herschikken om het verder mee te kunnen dragen. Maar of dat proces ooit klaar is.....
 

De workshop is van Aangezien er een beperkt aantal plaatsen is, dient u zich voor deze workshop aan te melden. Dat kan per telefoon (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl).
 

 


“Goede lange termijn afspraken voor Welzijn Woerden noodzakelijk”


19-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

Woerden - Inwonersbelangen maakt zich zorgen over de financiële situatie bij stichting Welzijn Woerden. Deze welzijnsorganisatie heeft onlangs aangegeven bij de gemeente Woerden andere financiële en inhoudelijke afspraken te moeten maken. Langlopende huurcontracten van Welzijn Woerden zijn daarom eenzijdig door de welzijnsorganisatie opgezegd. Daarover is onrust ontstaan bij met name de gebruikers van deze diensten en vrijwilligers die bij de activiteiten een belangrijke taak hebben.


Een herhaling van eerdere perikelen bij de voorganger van Welzijn Woerden, Plein2 moeten voorkomen worden. Dat ging over de rand van de afgrond en daardoor kwam het voortbestaan van de welzijnsactiviteiten voor jong en ouder Woerden in het geding. Om een rampenscenario te voorkomen heeft het college naar aanleiding van vragen van Christenunie/SGP, dat dit onderwerp op de agenda zette, en Inwonersbelangen dat deze vragen omarmde, actie ondernomen op de op korte termijn geplande welzijnsactiviteiten in de wijken en dorpen gewoon door te laten gaan.


Het is echter van het grootste belang dat er meteen ook gekeken wordt naar de langere termijn. Inwonersbelangen wil dat de ambities die Welzijn Woerden heeft worden bijgesteld naar doelstellingen die qua begroting haalbaar zijn en tevens maatschappelijk van belang én verantwoord zijn. Als daar keuzes in gemaakt moeten worden dan is dat zo. Voor nu en voor later. Bij het maken van keuzes moet rekening gehouden worden met de vele succesvolle activiteiten die er nu zijn en met de inbreng van de vrijwilligers die de belangrijke taken van Welzijn Woerden in de kernen uitvoeren.
Bovendien is Inwonersbelangen ter ore gekomen dat er nauwelijks naar de ervaringen van de gebruikers wordt gevraagd en de vrijwilligers onvoldoende worden gehoord. Inwonersbelangen adviseert het college en Welzijn Woerden in gesprek te gaan met de gebruikers en de vrijwilligers om oplossingen te bedenken voor de toekomst.


Inwonersbelangen verlangt van het college van B&W van de gemeente Woerden dan ook dat afspraken op alle genoemde punten een toekomstbestendig karakter zullen krijgen.
 

 


Aquanaut-diploma voor leden Aquafauna


18-02-2018


bron: Van de redactie

 

BODEGRAVEN - Onlangs behaalden acht leden van Onderwatersportvereniging Aquafauna hun Aquanaut-diploma. Met goed gevolg hebben zij verschillende vaardigheden onder en boven water afgelegd.
 


Weekmenu stichting Kom mee Eten


18-02-2018


bron: Van de redactie

 

 


Historische Kring is programma 2018 begonnen


18-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN - Historische Kring is haar programma 2018 begonnen op 6 februari in De Meent met thema de fotobeelden van de Goudseweg, er was al weer veel belangstelling. Gewoonte getrouw gaan ze dan de op donderdagvond verder, dat is op 22 februari. Om 20.00 uur starten we in de zaal van ’t Anker, Pastorieplein 1.Daar zijn we komend seizoen weer present voor belangstellenden en donateurs. De Goudseweg met oude foto’s en ansichten van deze een oude lange straat is dus het onderwerp, we tonen daarbij ook wat beelden uit de directe omgeving. De Goudseweg een hoofdader van Bodegraven begint bij de eerste spoorwegovergang en is nu vol bebouwd, maar vroeger was het een kale boel met alleen aan het begin wat bedrijvigheid. Van paardenpad tot geasfalteerde ontsluitingsroute, met stoplichten, parallelweg en kruising met de N11.
 

Iedereen is welkom, de toegang is gratis en breng uw oude foto’s mee. Onze boeken en oude Boreftse Bericht zijn er ook te krijgen. Deze week ontvangen alle donateurs ook het jaarprogramma en de laatste Boreftse Berichten no. 29. 
 

 


Elizabeth Post in programma Gast van de Week


18-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN-REEUWIJK - Leo Dijkmans heeft 26 februari Elizabeth Post te gast in het radioprogramma “Gast van de Week “. Zij is predikant, psycholoog en docent aan de Academie voor Geesteswetenschappen. De praktijk van Elizabeth Post richt zich m.n. op predikanten met spanningsklachten/ burn-out. Vragen die tijdens dit programma gesteld worden zijn: Hoe voorkom je burn-out? Wat kun je doen om te herstellen? Welke invloed heeft het op de thuissituatie?
 

Het programma wordt maandag 26 februari live uitgezonden en 27 februari om 22.00 uur en 4 maart om 19.00 uur herhaald Radio Bodegraven is via de ether te ontvangen op 107.8 FM. Kijk voor de overige ontvangstmogelijkheden op de website www.rtvbodegraven.nl bij radio.
Volgens het Centrum voor Beroepsziekten neemt het aantal mensen dat kampt met burn-outklachten toe. Binnen bepaalde beroepsgroepen, zoals de (geestelijke) gezondheidszorg, ligt burn-out eerder op de loer dan andere. Wat leeftijdsgroepen betreft loopt men onder de 36 jaar het meest risico. Maar ook mensen op zeer jonge leeftijd zijn kwetsbaarder geworden in dit opzicht. Middelbare scholieren hebben vaak een overvolle agenda en zijn zeer gevoelig voor sociale druk.
 

In de praktijk slaat Elizabeth Post een brug tussen psychologische hulpverlening en geloofsovertuiging. Psyche en geloof vragen om een verbonden kijk op de situatie, waarin men zich bevindt. Daarnaast wordt in ogenschouw genomen welke onderliggende normen en waarden ons denken over onszelf en de ander bepalen. Door zich van reactiepatronen bewust te worden, komt het pad tot innerlijke ontwikkeling open te liggen, en kan men authentieker en gezonder in het leven komen te staan.
 


Praiseavond Refresh op 25 februari over ‘Levende stenen; Samen gemeente zijn’!


18-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN - Zondag 25 februari is er weer een praiseavond in de Dorpskerk (Oude Markt 1 in Bodegraven). Het thema van de praiseavond is deze keer ‘Levende stenen; Samen gemeente zijn’. We beginnen om 20:15 uur en daarvoor is er gelegenheid om met elkaar koffie en thee te drinken.


Bij de uitgang zal er een collecte zijn voor de onkosten. Meer informatie is te vinden op www.facebook.nl/PraiseavondRefresh of stuur een bericht naar praiseavond.refresh@gmail.com. Iedereen is van harte welkom!

 

 


Woerden gaat verhalen tot leven brengen


18-02-2018


bron: Van de redactie

 


"Gemeente Woerden en provincie Utrecht tekenen Cultuurpact"
Woerden - Weet u welke rampen Woerden hebben getroffen in het rampjaar? En hoe Woerden eigenlijk is ontstaan? Woerden heeft een rijke historie met mooie verhalen die iedereen in Woerden en omstreken zou moeten kennen. Dat vinden de gemeente en de provincie Utrecht ook. Daarom zetten zij vandaag hun handtekening onder het Cultuurpact. 

Het Cultuurpact is een overeenkomst waarin de gemeente en provincie aangeven dat ze willen samenwerken op het gebied van Cultuur en Erfgoed. Wethouder Koster legt uit: ‘Er is gekozen voor de thema’s ‘Oude Hollandse Waterlinie’ en ‘de Romeinse Limes’. Woerden heeft een grote rijkdom aan verhalen. Het Cultuurpact is de basis waarop we deze verhalen tot leven kunnen brengen. Bijvoorbeeld als filmproject, game, website, historisch spel of ontdek- en beleefruimte. Daar gaan we graag samen met de provincie, betrokken organisaties en geïnteresseerden aan werken’. Erfgoed speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van steden; voor nieuwe stadsbewoners, winkeliers en dienstverleners is het een serieuze afweging bij hun vestigingsbesluit en het bevordert natuurlijk recreatie en toerisme.
 

Naar een plan van aanpak
De inhoud van het Cultuurpact is tot stand gekomen in samenwerking tussen de gemeente, provincie en betrokken organisaties zoals de Woerdense Cultuurpartners, de Koersgroep Recreatie & Toerisme en Woerden Marketing. Het Cultuurpact sluit aan bij de koers voor Recreatie & Toerisme die in 2016 door de gemeenteraad is vastgesteld. Volgende stap is het gezamenlijk opstellen van een concreet plan van aanpak in dit voorjaar.

Meer weten over de historie van Woerden? Kijk op www.verhaalvanwoerden.nl
 


Jongen gewond aan gezicht na steekpartij


18-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

Gouda - Een 18 jarige jongen raakte in horecagelegenheid Woodies gewond aan zijn gezicht nadat hij met een voorwerp gestoken werd. De jongen is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Een 20 jarige man uit Gouderak is aangehouden. Bent u getuige geweest bel dan de politie op 0900-8844
 

Foto: politie
 

 


Cantateconcert GouweHart Orkest


18-02-2018


bron: Van de redactie

 


Gouda - Dit jaar bestaat het GouweHart Orkest vijf jaar en dit feestelijke jubileumjaar begint op 3 maart a.s. met een vrij toegankelijk cantateconcert in de Oud Katholieke Kerk in Gouda. U kunt daar twee cantates beluisteren, één van Johann Sebastiaan Bach en de andere van Johann Kuhnau, die tot 1722 Bach’s voorganger was als cantor in de Thomaskirche in Leipzich. 

Er wordt een korte uitleg gegeven over de muziek met een luisterwijzer, waardoor u karakteristieke passages kunt herkennen. Het GouweHart Orkest bestaat uit professionele aanvoerders die vergevorderde amateurs de fijne kneepjes van het musiceren bijbrengen en hen stimuleren tot een hoog spelniveau. Dat dit uitgangspunt goed werkt, blijkt uit de twaalf geslaagde projecten die inmiddels zijn uitgevoerd en de vele Vrienden en vaste bezoekers die het orkest volgen. 
 

Dit is het vierde cantateconcert sinds 2015 en hiervoor is het GouweHart Koor opgericht, een klein projectkoor.  Een cantate is een kort stuk met zang van solisten en koor. Bij dit concert kunt u een aantal jonge veelbelovende professionele zangers ontdekken. 


Aanvang is 16:00 uur. De toegang is vrij, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. 


Sopraan: Bethany Shepherd
Countertenor: Aleksan Chobanov
Tenor: Carlos Negrín López
Bas: Jakob Gramit
GouweHart Orkest en -Koor o.l.v. Jacques van der Meer

 


Theatermonoloog van Debby Petter


18-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

Alphen aan den Rijn - Op 21 februari om 20.15 uur speelt Debby Petter haar theatermonoloog In mijn hoofd bij Parkvilla in het theater.

In haar vierde theatermonoloog speelt Debby Petter een vrouw die vertelt over haar man. Hij liegt. En dat doet hij niet zachtzinnig. Zijn halve leven is verzonnen. Misschien zelfs wel meer dan de helft. Het gaat niet om leugentjes om bestwil. Nee, echt het grote werk. Zij wil dat hij hulp zoekt. Hij wil dat ook. Maar doet hij dat? Of liegt hij dat hij hulp gezocht heeft? Ze wacht op hem. Kwetsbaar en onzeker vertelt zij haar verhaal. Waarom wil ze hem niet kwijt? Het antwoord op deze vraag is glashelder en onthutsend tegelijk. 

Over Debby Petter
Debby Petter was een aantal jaren werkzaam in het onderwijs, waarna ze voor de televisie koos. Ze presenteerde het programma Spoorloos en was nieuwslezeres bij zowel het NOS-Journaal als het Jeugdjournaal.


Ze speelde in diverse theatervoorstellingen, waaronder in 2009 de eenakters Hexen en Mijn Man van Youp van ’t Hek. Ook was zij te zien als een van de vrouwen in de theaterhit Zadelpijn en ander damesleed naar de bestseller van Liza van Sambeek. Deze voorstelling werd genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2011. Debby speelde ook in Zadelpijn 2 (2012/2013). Ze schreef het boekje ‘Ik ben er nog’ en speelde de voorstelling (2011-2016). In 2013/2014 speelde ze de solovoorstelling ‘Gaandeweg’.
 

Kaartverkoop
Kaartjes zijn te koop via de website www.parkvilla.nl of aan de kassa. Indien je kaarten online koopt kun je van tevoren je stoel bepalen. Een kaartje voor deze voorstelling kost € 17,50, inclusief consumptie
 

 


Wedstrijd om de beste kazen


17-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN/REGIO - De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders organiseert weer haar jaarlijkse wedstrijd om de beste kazen. Alles wat van de boer komt kan ingezonden worden, en een jury van technische keurmeesters en prominenten oordeelt dan over dit prachtige agrarisch cultureel erfgoed. Wie Nederland zegt, zegt eigenlijk kaas. Van boeren. Natuurlijk ook tulpen, klompen en molens, maar helaas kun je die niet proeven.

Dit jaar doen ook ambachtelijke bereiders mee. Dan zijn kaasmakers zonder eigen vee, dus GEEN boeren. Er is wel een definitie van ambachtelijk: ze mogen melk in kopen bij maximaal 3 verschillende vaste boeren. Zodat net als bij kazen van boeren de herkomst van de melk bekend is. Want de melk van iedere boer en boerin smaakt anders, door de verschillende bodems (zand, klei, veen), door verschillend rantsoen (maïs, gras, bietenpulp, aardappelschroot, ect) en door verschillend ras koeien of fokkerij binnen een ras. Juist die diversiteit geeft Nederland smaak, en dat is het ware genieten. Wie eenmaal geproefd heeft van het palet, wil nooit meer eenheidsworst.

Maar welke kaas van welke maker is nu de lekkerste??? Dat gaan we zien op 15 maart bij de Cum Laude Awards 2018 op Fort Wierickerschans in Bodegraven. Midden in de Cheese Valley, het kaasboeren rijke gele hart van het Groene Hart van kaasland Nederland.
Er zijn 201 boerenkazen aangemeld (rauwe melk), 60 kazen van de boerderij (verhitte melk) en 41 ambachtelijke kazen (van niet-boeren). Het wordt een lekkere en spannende wedstrijd.
 


Postzegel-en ansichtkaartenbeurs


17-02-2018


bron: Van de redactie

 

REEUWIJK - Op 3 Maart is er een grote postzegel-en ansichtkaartenbeurs in Reeuwijk. U bent van 10.00uur tot 15.30 uur welkom in de Brug, Dunantlaan 1 in Reeuwijk, Bovendien kunt u 275 kavels bekijken voor de veiling op 17 maart in Alphen a/d Rijn. De entree is 2 euro.


 

 


Werkbezoek naar dalende bodem en praktijkervaringen met afval scheiding


17-02-2018


bron: Van de redactie

 

 


Gouda/Regio - Wat zijn de gevolgen van bodemdaling en welke problemen en uitdagingen zijn er in de praktijk? Secretaris-generaal Ongering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bracht vrijdag 16 februari een werkbezoek aan de gemeenten Krimpenerwaard en Gouda om zich een goed beeld te vormen. Ook de resultaten en praktijkervaringen met afvalscheiding bij inwoners en bedrijven kwamen aan de orde. 

Praktijkervaringen met afvalscheiding (diftar)
Zowel Krimpenerwaard als Gouda zijn gestart afvalscheiding via de diftar methode waarbij bewoners voor hun restafval betalen. Sinds alle huishoudens van de gemeente Krimpenerwaard per 1 januari 2017op diftar zijn overgegaan, is de hoeveelheid restafval met 35% afgenomen. Het is een groot succes. De gemeente Krimpenerwaard heeft in 2017 de landelijke doelstelling van 75% afvalscheiding bereikt en werkt nu aan het behalen van maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar. Als succesfactoren noemde wethouder Neven het bestuurlijk draagvlak, een goede voorbereiding, de stedelijkheidsklasse van de gemeente Krimpenerwaard en vooral de mentaliteit van de inwoners. Ook verhoogde de gemeente de afvalservice naar de inwoners door Plastic- en Drankenkartons (PD) een keer per week op te halen, als proef blik in de glasbak te gooien en blipverts in iedere kern te plaatsen.
Gouda is gestart sinds 1 januari, maar in 2017 is de hoeveelheid gescheiden afval fors gestegen. ‘We zien na één maand al een daling in de hoeveelheid restafval, een mooi begin!’ aldus wethouder Hilde Niezen.


Beide gemeenten signaleren wel knelpunten en wensen die nodig zijn om de 100 kilo doelstelling restafval te kunnen halen:
- Het draagvlak bij bewoners voor plasticinzameling wordt negatief beïnvloed door berichten in de media over bronscheiding en het verbranden van plastic.
- Bij de raamovereenkomst verpakkingen is er voor gekozen om de verantwoordelijkheid voor sorteren en vermarkten van kunststofverpakkingen bij gemeenten te leggen. Door onvolledige marktwerking hebben gemeentes risico’s loopt die op lokaal niveau niet beïnvloedbaar zijn.
- De scheiding in de Wet milieubeheer maakt belemmert gemeenten om knelpunten aan te pakken bij het aanbieden van bedrijfsafval in het kernwinkelgebied in binnensteden.
Bodemdaling Groene Hart
De bodem van de Krimpenerwaard en Gouda bestaat uit slappe klei- en veenlagen. Die bodem daalt daardoor voortdurend. Op sommige plaatsen daalt de bodem zelfs sneller dan de zeespiegel stijgt. Bewoners en ondernemers hebben daardoor te maken met het verzakken van woningen, bedrijfspanden, wegen, rioleringen en groenvoorzieningen. De continue bodemdaling leidt tot onder meer waterproblemen en hogere lasten. De impact voor bewoners en ondernemers is groot. De schade aan funderingen, inclusief infrastructuur, is hoog en kan landelijk oplopen tot ca. 22 miljard euro tot 2050.
 

In Gouderak (gemeente Krimpenerwaard) is recent de complete openbare ruimte in een bestaande woonwijk op palen gefundeerd, omdat hier sprake is van een zeer grote daling. Wethouder Ria Boere: ‘Door de bodemdaling in de Krimpenerwaard moet de openbare ruimte vaker worden opgehoogd wat én extra kosten én veel overlast voor bewoners oplevert. We moeten op zoek naar duurzame structurele oplossingen die minder overlast geven voor de bewoners’.
In de historische binnenstad van Gouda is een complexe problematiek van hoge waterstanden, zakkende panden en hier en daar ook houten funderingen. Samen met het waterschap, bewoners en wetenschappers wordt een oplossing gezocht.


Het Platform Slappe Bodem spant zich in voor een integrale aanpak waarin nationale, lokale en provinciale overheden, waterschappen, kennisinstellingen en bedrijfsleven gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en dragen. Ook werkt het platform aan het onder controle krijgen van de gevolgen van bodemdaling, bijvoorbeeld door innovatieve oplossingen en het delen van kennis. www.slappebodem.nl
 

 


Twee aanhoudingen na aantreffen 4000kg APAA


17-02-2018


bron: Van de redactie

 


Alphen aan den Rijn/Lunteren - De politie heeft dinsdag 13 februari in Alphen aan den Rijn en Lunteren een grote hoeveelheid grondstoffen en goederen voor het produceren van synthetische drugs aangetroffen en in beslag genomen. Verdeeld over de twee plaatsen vond de politie ongeveer 4000kg APAA. Dit is een grondstof om BMK te maken. BMK een is een belangrijke grondstof voor het maken van de drug amfetamine.

 

In Lunteren zijn daarnaast grondstoffen voor het maken van methamfetamine (crystal meth) aangetroffen. Twee mannen (22 en 26 jaar) uit Alphen aan den Rijn zijn in die plaats als verdachten aangehouden en afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in Den Bosch in bewaring gesteld. Ze worden verdacht van het plegen van strafbare voorbereidingen voor de productie van synthetische drugs.
 

In Alphen aan den Rijn vond de politie rondbodemkolven en verwarmingsmantels die kunnen worden gebruikt voor het maken van amfetamine. In een loods in Lunteren is een hoeveelheid grondstoffen aangetroffen om het zwaar verslavende methamfetamine te kunnen maken. De goederen en de grondstoffen zijn in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.
 


Nieuw station Waddinxveen Triangel geopend


17-02-2018


bron: Van de redactie

 


Waddinxveen - Onder luid tromgeroffel en in bijzijn van bewoners en bedrijven is donderdag 15 februari station Waddinxveen Triangel geopend. Het is het tweede nieuwe station op de lijn Alphen aan den Rijn – Gouda. Het nieuwe station is een schoolvoorbeeld van ProRail's ambitie om Nederland bereikbaarder te maken door te investeren in de haarvaten van onze spoorverbindingen.


De opening werd verricht door regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail, gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland, wethouder Kees de Jong van gemeente Waddinxveen en regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau van NS. Cuijpers: "We zijn blij dat de provincie het heeft aangedurfd om flink te investeren in deze lijn en dat er nu een superdeluxe verbinding ligt tussen Alphen en Gouda: een grootsteedse voorziening in het groene hart."


Knappe klus
In iets meer dan een jaar tijd heeft aannemer Gebr. De Koning in opdracht van ProRail het station en een fiets- en voetgangerstunnel gebouwd. In maart brengt lokaal kunstenaar Ruud Kooger nog een muurschildering aan op de wanden van de tunnel, met typische Waddinxveense beelden. Het nieuwe stationsplein aangelegd, met een grote fietsenstalling, parkeerplaatsen en speciale kiss & ride-plaatsen, is door de gemeente Waddinxveen aangelegd.


Hoogwaardig OV in Zuid-Holland
Het nieuwe station maakt onderdeel uit van plannen voor hoogwaardig openbaar vervoer van de provincie Zuid-Holland. Samen met ProRail, NS en de gemeenten Waddinxveen, Gouda en Alphen aan den Rijn werkt de provincie aan verschillende maatregelen om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren. Waddinxveen Triangel is een van de twee nieuwe stations op dit traject. Het andere station is Boskoop Snijdelwijk, waar reizigers sinds december 2017 van kunnen gebruikmaken. ProRail heeft het spoor tussen Alphen ad Rijn en Gouda aangepast zodat treinen vanaf september 2017 ieder kwartier kunnen rijden.


R-net
Sinds december 2016 rijden er nieuwe treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De treinen zijn van de NS en rijden onder de vlag van R-Net. Onder deze naam rijden bussen, trams en metro’s en nu dus ook treinen in de randstad, allemaal met dezelfde herkenbare rood-grijze uitstraling.

 


Inwoners overhandigen 18500 handtekeningen aan Wethouder Koster te Woerden


17-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

Woerden - Inwoners van Woerden en omgeving verenigd in actiegroep ‘Zorg Dichtbij de Mens’ hebben 18.500 handtekeningen overhandigd aan de Wethouder mw. Koster. De actiegroep heeft contact met de huisartsen, het Antoniusziekenhuis en de zorgverzekeraars. Ook de komende periode zullen er gesprekken worden gevoerd en er staat een aantal inwonersacties op stapel. De actiegroep wordt ondersteund door het Nationaal Zorgfonds, FNV netwerk Groene Hart en de lokale en landelijke SP. 

De Wethouder wil de actiegroep niet erkennen als spreekbuis van de 18.500 mensen die de petitie ondertekenden. ‘Daar heb ik de gemeenteraad voor’ zei de Wethouder. De actiegroep heeft de Wethouder niettemin het vertrouwen gegeven dat de petitie bij haar in goede handen is en dat zij de bedoeling van de actiegroep en de betekenis van de handtekeningen juist zal verwoorden aan College en de Raad.
 

Een vrij vestigen van een met de eigen huisartsen concurrerende huisartsenpraktijk was niet het doel van de actie, dat was de boodschap van de actiegroep aan de Wethouder. De actiegroep haalde handtekeningen op voor de terugkeer van een streekziekenhuis in Woerden, voor 1e lijnspoedzorg, d.w.z. een SEH (Spoedeisende hulppost) die rechtstreeks gekoppeld is aan een ziekenhuis en een échte volwaardige Huisartsenpost. De toenemende verkeersdruk en de uitbreiding van Woerden rechtvaardigen dat.
 

Initiatiefneemster Nelleke Stuurop: “We gaan door totdat we bereikt hebben dat Woerden weer een streekziekenhuis heeft. Het besluit van het Antonius om de locatie in Woerden te veranderen in een polikliniek is een verkeerde keuze. De bestuurder van het Antonius, dhr. Biesma heeft in de media reeds bevestigd dat het streekziekenhuis bestaansrecht heeft. Mogelijk zou ook de NZA nu niet kiezen voor het weghalen van het streekziekenhuis in Woerden. Woerden heeft een volwaardig ziekenhuis nodig. Bij voorkeur op de locatie van het oude Hofpoortziekenhuis, omdat daar alle faciliteiten aanwezig zijn die nodig zijn voor terugkeer van een Woerdens streekziekenhuis, voor mensen uit Woerden en wijde omgeving.’’
 

De actiegroep Zorg Dichtbij de Mens roept inwoners van Woerden en omgeving op om zich aan te melden om mee te doen met de acties. Dit kan via de mail: zorgdichtbijdemens@gmail.com
 

 


Joris Linssen & Caramba in het Evertshuis


16-02-2018


bron: Van de redactie

 


"Nederlandstalige muziek met Mexicaanse peper"


BODEGRAVEN - Donderdag 22 februari brengen Joris Linssen & Caramba de meeslepende voorstelling ‘Serenade’ in het Evertshuis. Een ode aan het leven, de liefde en de muziek.


In dit theaterconcert staat het Mexicaanse gebruik centraal, om een orkestje in te huren, voor een liefdesserenade of een ode aan de doden. Zanger Joris Linssen en zijn band bewijzen dat dit ook in Nederland kan. Op Allerzielen (Día de los muertos, Mexicaanse dodendag) maakte de groep een rondreis langs belangrijke plekken van overleden Nederlandse artiesten, om ze te eren met een lied. Zo brachten ze een prachtige vertolking van het lied “Als je wint heb je vrienden” voor de weduwe van Herman Brood en van “Verlangen” voor de dochters van Bram Vermeulen. In de zomer stonden de amigo’s onder menig balkon een liefdeslied te zingen. Joris Linssen en zijn vrienden smeden deze verhalen en liedjes aaneen tot een hartverscheurende en gepassioneerde voorstelling.Foto: Henry Krul

Het is geen zware voorstelling. Integendeel, zoals een Mexicaans gezegde luidt: ‘Los Muertos que uno ama, nunca mueren’, de doden van wie gehouden wordt, zullen nooit sterven. Joris Linssen: ‘Net als in Mexico vieren wij met deze voorstelling het leven en de liefde. Echt, je komt met een grote glimlach de zaal uit.’ De theaterconcerten van Joris Linssen & Caramba zijn vurig en intiem. Joris vertelt persoonlijke verhalen en zingt samen met zijn band prachtige liederen. Marcel van der Schot is één van de beste accordeonisten in Nederland en percussioniste Djem van Dijk geeft de optredens een extra impuls met haar prachtige stem.


Maak er een volledige avond uit van en boek een theatermenu à € 26,00 per persoon.


Tickets voor deze voorstelling à € 21,00 zijn te bestellen via www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa, Julianastraat 4, Bodegraven. Aanvang van de voorstelling is om 20.30 uur.


Praktische informatie:
Datum: Donderdag 22 februari 2018
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 21,00 (inclusief consumptie)
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 


Kledingbeurs 2 & 3 maart 2018


16-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN - Goede doelen. Gezelligheid. Leuk geprijsd.
• Voorjaar & Zomerkleding
• Vrijwel alle maten
• Man, Vrouw en Kinder- kleding


Waar: ‘’Het Anker’’ Pastorieplein 2, Bodegraven
Wanneer: 2 & 3 maart 2018
Tijd: 2 maart van 19.00-21.00u, 3 maart van 9.00-12.00u

- Met een deel van de opbrengst steunen wij ‘’Stichting Help Flores’’. Deze stichting helpt de financieel arme mensen in de regio Sikka, op het eiland Flores in Indonesië. Zij ondersteunen o.a. 2 ziekenhuizen, helpen met schoolboeken, drinkwater en sanitaire projecten. Dit alles doen zij op vrijwillige basis. Kijk voor meer info: https://www.helpflores.info/

- Tevens gaat een deel van de opbrengst naar zendingswerkers uitgezonden vanuit de PKN gemeente te Bodegraven.

- Kleding dient ingeleverd te worden bij Jeannet van der Zwan of Johanni Koudstaal.
Graag kleding duidelijk voorzien van NR-Prijs-Maat!

Voor meer informatie, reglement & aanvraag nummer kunt u mailen naar: johanniebbers@hotmail.com

 


Nieuw: Im-Pact; interkerkelijke jongerendiensten


16-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN - Aanstaande zondagavond is het dan zover; de allereerste Im-Pact avond! Im-pact zijn jongerendiensten die georganiseerd worden door enthousiaste jongeren uit verschillende kerken en gemeentes uit Bodegraven en omstreken.

Deze jongeren hebben één gemeenschappelijk doel: God en Jezus grootmaken zonder dat er gekeken wordt naar kerkelijke achtergronden. De speciale Im-pact band is al weken druk aan het oefenen, het belooft dan ook heel gaaf te worden! De eerste avond heeft als thema ‘’Love’’ en vindt plaats in de Salvatorkerk, Vrije Nesse 11, Bodegraven.

De inloop met koffie is vanaf 19.10 uur, aanvang dienst is 19.30 uur. De avonden richten op de jongere generatie(s), maar uiteraard is iedereen welkom! De toegang is gratis.

Voor meer informatie kan je kijken op onze Facebook en Instagram. Tot zondag!
 

 


Politieke avond met Kees van der Staaij en SGP Bodegraven-Reeuwijk


16-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op 21 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Een goede reden om jullie uit te nodigen voor een politieke avond. Om te horen: waar heeft de lokale SGP de afgelopen jaren in geïnvesteerd? En hoe er naar de komende raadsperiode gekeken wordt. 

De sprekers zijn: Jan Leendert van de Heuvel , wethouder en lijsttrekker SGP Bodegraven –Reeuwijk en Kees van der Staaij, fractievoorzitter SGP fractie Tweede Kamer. Er is ruimte om vragen te stellen en na afloop na te praten met een hapje en een drankje. De opening is door ds. H.G. Van der Ziel.

De SGP benadrukt graag dat iedereen met politieke belangstelling welkom is op deze avond. Jong of oud, lid of geen lid, man of vrouw: we zien uit naar een mooie avond en een goede opkomst! Nodig daarom ook gerust anderen uit.


Datum: vrijdagavond 23 februari
Locatie: ’t Anker, Pastorieplein 2, Bodegraven
Aanvang: 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur
 


Nú ook de website Beleefwoerden.com voor de Engelse en Duitse bezoekers!


16-02-2018


bron: Van de redactie

 


De website Beleefwoerden.com trekt al aantal jaren vele bezoekers die alles willen weten over de leukste uitjes, activiteiten, bezienswaardigheden en meer in Woerden. Vanaf vandaag kunnen ook de Engelse en Duitse bezoekers informatie verschaffen op deze website!De website Beleefwoerden.com is een aantal jaren geleden opgezet door Woerden Marketing. Op deze website is alle recreatieve-toeristische informatie te vinden over Woerden. De website doet het goed en bereikt al meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Nu is ook de stap gezet om de buitenlandse bezoekers beter te bereiken en informeren door veel informatie op de website ook in het Engels en Duits aan te bieden.

Op deze manier kunnen ook de buitenlandse bezoekers makkelijker hun weg online vinden. Deze buitenlandse bezoekers worden bereikt middels samenwerkingen met de regio.

 


De waarde van symbolen bij rouw 'workshop voor de rouwgroep'


16-02-2018


bron: Van de redactie

 


Woerden - Op dinsdagavond 27 februari 2018 om 19.30 uur verzorgt Wike de Klerk speciaal voor de Rouwgroep een workshop met als thema Symbolen. De waarde van Symbolen. Wat Symbolen voor de mens kunnen betekenen en hoe Symbolen ons kunnen helpen bij verlies. Bij rouw. En het dragen ervan.

Wike is al ruim tien jaar met veel plezier aan het inloophuis verbonden als vrijwilliger Kunstzinnig Werken en als coach voor de Verbeeldingstoolkit. Zij heeft een praktijk voor Kunstzinnige Therapie. “Tijdens deze workshop kun je ontdekken welk Symbool jou kan helpen in het dragen van jouw verdriet en ga je het vorm geven in klei. Als je wilt, kun je jouw symbool ook beschilderen. En je mag het meenemen naar huis om een mooi plekje te geven zodat het jou helpt herinneren dat je kracht kunt en mag ontlenen aan jouw symbool."

Wike is ook ervaringsdeskundige wat betreft rouw. Ze verloor haar beide ouders in korte tijd toen ze eind twintig was en leerde door de jaren heen met haar verlies leven. Ze gelooft niet in ‘verwerken’. Het woord verwerken suggereert in haar beleving dat rouwen iets is wat je ‘even’ doet en dat het daarna klaar is. Afgerond. Wike gelooft niet dat rouwen ooit klaar is. Zij is van mening dat je kunt leren met je verlies te leven. Het te dragen door je leven heen en af en toe zul je het misschien moeten herschikken om het verder mee te kunnen dragen. Maar of dat proces ooit klaar is.....

De workshop is van Aangezien er een beperkt aantal plaatsen is, dient u zich voor deze workshop aan te melden. Dat kan per telefoon (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl).

 


Politiehelikopter kijkt uit de lucht mee bij verdachte situatie


15-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN – Donderdagavond (19.43 uur) heeft de politiehelikopter enige tijd boven het centrum van Bodegraven gevlogen. De reden was een verdachte situatie in de Wilhelminastraat. De winkelier zag rond het pand twee personen lopen en had daar geen goed gevoel bij. Deze heeft dan ook 112 gebeld waarop veel politie richting het centrum uitrukte. Bij controle van de personen was het al snel duidelijk dat het loos alarm was.
 


 

 


20 kinderen behalen hun zwemdiploma B en 26 kinderen hun zwemdiploma A


15-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

BODEGRAVEN - In 2018 zwemmen alle kinderen af volgens het nieuwe examenreglement van NRZ. Op woensdag 7 februari was het de eerste keer in het nieuwe jaar dat kinderen weer konden afzwemmen bij Sportcentrum De Kuil. Dit keer voor hun zwemdiploma B. 20 kinderen lieten deze middag hun zwemvaardigheden zien en mochten aan het einde van de dag hun diploma in ontvangst nemen. Ook op woensdag 14 februari mochten 26 kinderen hun zwemdiploma A ophalen onder toeziend ook van ouders, opa’s/oma’s en natuurlijk onze eigen mascotte Swimpy. Calvin Hamstra mocht zijn certificaat in ontvangst nemen. Iedereen gefeliciteerd met jullie diploma. 


De geslaagde voor Zwemdiploma A zijn:
Esmee van der Heiden, Maurits Nottelmann, Gijs Versteeg, Ilsa Brouwer, Tijn Oussoren, Daan Aerts, Sven de Heer, Ize van Leeuwen, Esmee Biezepol, Tess ten Berge, Fabiène Spies, Valentino Echaoui, Danny Baars, Alisson Gonzales, Noortje Yntema, Raksana Narain, Twan Bollaart, Franka Doldersum, Thijs van Hamel, Dylan Bijl, Aislynn Suddaby, Maartje van Maanen, Dylana Borg, Fleur  Hofman, Merel Hofman en Hidde Bogaard.

  

De geslaagde voor zwemdiploma B zijn:
Fleur Metselaar, Buglem Nur Aksit, Noa Prinsenberg, Saron Oudenaarden, Inno Vuurens, Dean Besselink, Nina Bisschop, Duuk Meeusen, Anna Toma, Imrane Laaouar, Israe Laaouar, Michel van der Ende, Milou Vreeswijk, Beau Perdijk, Maud Nieuwenhuizen, Annemijn Dronkert, Iman Dahmani, Hanenke Hofland, Cecilia Post en Jimmy Kuipers. 


 

 


Try-Out concert Fanfare Promotie Orkest


15-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN - Het Fanfare Promotie Orkest, bestaande uit getalenteerde muzikanten uit het Groene Hart, gaat van dinsdag 27 februari tot zaterdag 3 maart op tournee naar Schotland.
Het orkest, dat onder leiding staat van Lucienne de Valk, gaat met hulp van de bekende Schotse dirigent Russell Gray en in samenwerking met de Schotse bond voor blaasorkesten een aantal concerten geven in de omgeving van Edinburgh. Daaronder twee concerten op High Schools in Linlithgow & Whitburn, een concert in Stirling Castle en een dubbelconcert met de prestigieuze Whitburn Band. Deze Brassband is de 19-voudige Schotse brassband kampioen, één van de meest succesvolle brassbands in Schotland. Daarnaast wordt er door deze brassband al vele jaren door heel Groot-Brittannië en Europa opgetreden. De band is momenteel 6e op de wereld ranglijst van brass bands. Tenslotte zal het FPO ism Russell Gray ook nog een workshop verzorgen voor Schotse dirigenten waarbij de deelnemers allemaal het FPO zullen dirigeren.

Russell Gray is werkzaam als adjunct-professor aan het Queensland Conservatorium of Music (Australië), hoofddirigent van het Cambrian Philharmonic Orchestra (Wales), muzikaal directeur van de National Youth Brass Band of Scotland, professionele dirigent bij de Reg Vardy Brass Band en voorzitter van de National Association of Brass Band Conductors.
Op het FPO repertoire voor Schotland staan grote concertwerken als Les Memoires de Moresnet van Thom Zigterman, Traffic van Thomas Doss, Introduction and Caprice van Eric Swiggers, Gaelforce van Peter Graham maar daarnaast ook het mooie koraal Melting the Ice van Johan Evenepoel en de Schotse traditional The Skye Boat Song . Ook staan er natuurlijk verschillende lichte muziek werken op het programma waaronder het bekende Conga del Fuego Nuevo van Marques en Cute van Neal Hefti. Speciaal voor onze tournee werd de filmmuziek van Maleficent gearrangeerd voor het FPO, dit arrangement gaat op 24 februari om 20.00 uur in Bodegraven in premiere.Bovenstaande stukken zullen allemaal door het FPO ten gehore worden gebracht tijdens het Try-out concert in de Ontmoetingskerk, Spoorstraat 11, Bodegraven aanvang concert 20:00 uur.
De kaarten voor dit Try-out concert kosten € 7,50 en zijn verkrijgbaar aan de zaal of vooruit te bestellen door het ovemaken van € 7,50 per kaart naar NL22RABO 0300371217 t.n.v. Stichting Streekfestival o.v.v Kaarten try-out. De gereserveerde kaarten liggen vanaf 19.30 uur klaar bij de kassa.
Tijdens de pauze zijn warme en koude dranken tegen betaling verkrijgbaar en zullen lootjes verkocht worden á € 1,00 per stuk. Na afloop het concert is de trekking voor de prijzen. De hoofdprijzen zijn ter beschikking gesteld door Van der Valk Vakanties.

Zie ook: www.fanfarepromotieorkest.nl
 


Herinrichting Raadhuisplein


15-02-2018


bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk 

 

BODEGRAVEN - Het Raadhuisplein in Bodegraven moet aantrekkelijker en levendiger worden. Dat heeft de gemeenteraad eind 2016 vastgesteld in de Visie Bodegraven-Centrum. Daarom gaan we aan de slag met een nieuwe inrichting van het plein, waarvoor twee schetsvarianten zijn ontwikkeld.
 

Welke heeft uw voorkeur?
De twee schetsvarianten zijn gemaakt in samenwerking met inwoners, ondernemers en de gemeente. Er is een ‘basis schetsvariant’ en een ‘droom schetsvariant’. U bent van harte uitgenodigd uw reactie op deze varianten te geven via info@bodegraven-reeuwijk.nl. Ook kunt u binnenlopen in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Bodegraven, waar de schetsvarianten tentoongesteld zijn. Er zijn formulieren aanwezig om uw reactie achter te laten. Reageren kan tot 28 maart 2018.


Basis schetsvariant
De basis schetsvariant bestaat uit enkele maatregelen voor een aantrekkelijker Raadhuisplein en past binnen het budget van de gemeente. Daarmee is deze variant direct haalbaar en uitvoerbaar.


Meer kleur
Rondom de bomen worden ronde bakken geplaatst met fleurige planten en bloemen. De sfeer van het plein wordt hiermee verhoogd en er is meer te zien. Er blijft voldoende plek over om markten en (kleinschalige) evenementen te organiseren.


Zitgelegenheid
Ook worden er ronde banken geplaatst rondom de bomen en plaatsen we een lange zitbank aan de zijde van de Trekpleister en Margriet. Bezoekers kunnen hierdoor langer verblijven op het plein.


Droom schetsvariant
De droom schetsvariant bestaat uit meerdere voorstellen om het Raadhuisplein aantrekkelijker te maken. Om de droom schetsvariant te kunnen uitvoeren zijn vooralsnog onvoldoende financiële middelen aanwezig. De gemeenteraad kan besluiten om extra geld beschikbaar te stellen om de droomvariant uit te voeren.De droomvariant bevat naast het toevoegen van kleurrijk groen en goede zitgelegenheid nog een drietal ontwerpelementen:
Het verleggen van de Marktstraat, zodat de beleving vanaf deze straat richting het plein wordt versterkt.
Het toevoegen van een blikvanger in de vorm van een waterpartij in het pleinvlak. Deze waterpartij geeft levendigheid aan het plein en zal voor veel kinderen een uitdagend spelelement vormen.
Het verkleinen van de vijver tegen het gemeentehuis, waardoor de entree van het plein sterk verbeterd wordt.


Hoe verder?
De gemeente neemt alle reacties mee bij de verdere uitwerking van de plannen voor het vernieuwde Raadhuisplein. In maart/april 2018 maken we een voorlopig ontwerp aan de hand van deze inbreng. Voorjaar/zomer 2018 wordt een deel van het voorlopig ontwerp uitgevoerd.
De herinrichting van het Raadhuisplein is onderdeel van de Visie Bodegraven-Centrum. Meer hierover leest u op de themapagina Centrumvisie.
 


Vooraankondiging lezing Autisme in ontwikkelingsperspectief


15-02-2018


bron: Van de redactie

 


BODEGRAVEN - Op 25 mei 2018 houdt ervaringsdeskundige Gijs Horvers een lezing over autisme in het ontwikkelingsperspectief van kinderen. De lezing vindt plaats in het Evertshuis op uitnodiging van het Inspiratieteam Autisme en het CJG/Sociaal Team Bodegraven-Reeuwijk.
 

In twee sessies krijgen ouders en leerkrachten handvatten aangereikt om kinderen met autisme goed te begeleiden, zich beter deel van … te laten voelen en zowel leertechnisch als sociaal-emotioneel mee te kunnen doen met een druk programma. Autisme in een ontwikkelingsperspectief kunnen plaatsen brengt nieuw vertrouwen in de relatie tussen ouder en kind. Gijs Horvers laat zien hoe je dat kunt doen binnen de alledaagse gang van zaken door een andere kijk op autisme te bieden. Gijs Horvers is ervaringsdeskundige en Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt. Hij vindt het daarom belangrijk dat de maatschappij een juist beeld krijgt van de diversiteit van autisme.


Het Inspiratieteam Autisme Bodegraven-Reeuwijk organiseert deze vrijdagmiddag twee sessies in de grote zaal van het Evertshuis. De eerste sessie is van 13.00 tot 14.30 uur, waarin de nadruk ligt op opvoedvraagstukken tussen ouder en kind. In de tweede sessie, van 15.30 tot 17.00 uur, ligt de nadruk op het kind binnen het onderwijs. Ouders, leerkrachten in het (speciaal) onderwijs en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang zijn van harte welkom om één van deze sessies bij te wonen. Na afloop is er de gelegenheid om na te praten in de foyer. Deze bijeenkomst is gratis en wordt mede mogelijk gemaakt door het Centrum voor Jeugd en Gezin en het Sociaal Team.
 

Belangstellenden graag vooraf aanmelden per mail via jp.brunn@solcon.nl
 


SUCSEZ en Longfonds gaan voor gezonde lucht


15-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

REEUWIJK - Maandag 29 januari 2018 ondertekenden het Longfonds en verzekeringsadviseur SUCSEZ uit Reeuwijk een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Naast de verlenging van de samenwerking op het gebied van zorgverzekeringen is SUCSEZ vanaf nu ook bedrijfsvriend van het Longfonds.
 

Hoop voor duizenden mensen
In Nederland lijdt ruim één miljoen mensen aan een ongeneeslijke longziekte. Daarom strijdt het Longfonds voor gezonde lucht en gezonde longen. "Als bedrijfsvriend van het Longfonds draagt SUCSEZ daaraan bij en geven wij op deze manier hoop aan duizenden mensen met een longziekte.”, aldus Nils Karssens (directeur SUCSEZ).
 

Juiste zorg van groot belang
“Wij zijn er trots op dat onze samenwerking met het Longfonds wederom wordt voortgezet”. Het goede werk van het Longfonds is gericht op het voorkomen en genezen van longziekten en verbeteren van het leven van mensen met een chronische longziekte. “Als je een chronische (long)ziekte hebt, is juiste zorg van groot belang. Vanuit SUCSEZ kunnen wij hierin adviseren en bieden wij gratis ondersteuning bij bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling of het indienen van facturen. Het leven met een chronische ziekte is namelijk al erg genoeg, daarom dragen wij door middel van ondersteuning en advisering graag ons steentje bij”, zo benadrukt Nils Karssens.


SUCSEZ biedt als onderdeel van deze samenwerking onder andere leden, donateurs en collectanten van het Longfonds collectieve zorgverzekeringen. Met aantrekkelijke kortingen bij verschillende verzekeraars. Speciaal voor deze mensen is een exclusief telefoonnummer (088 – 121 02 12) in het leven geroepen dat 24 uur per dag rechtstreeks te bereiken is. 

Namens het Longfonds heeft Hendrien Witte, directeur patiënt, zorg en participatie, haar handtekening onder het contract gezet. Nils Karssens ondertekende namens SUCSEZ. Beide partijen kijken uit naar een ‘SUCSEZ-volle’ verlengde samenwerking.
 

 


Samen Sterk voor Rijn Gouwe “Concrete acties voor voldoende gemotiveerde en goed gekwalificeerde medewerkers in Zorg en Welzijn”


15-02-2018


bron: Van de redactie

 


Waddinxveen - We horen en zien het allemaal regelmatig voorbij komen: De regionale arbeidsmarkt in zorg en welzijn wordt steeds krapper. Stilzitten is geen optie. Actie is nodig. En daarom hebben 21 zorg- en welzijnsorganisaties in onze regio de intentieverklaring voor het Regionale Actieplan Aanpak tekorten (RAAT) getekend.

Voor ons staat de kwaliteit van leven en werken voorop. Daar zijn voldoende gemotiveerde en goed gekwalificeerde medewerkers voor nodig. In lijn met de berekening van ActiZ bestaan ook bij vrijwel al onze leden duidelijke tekorten, met name voor de functies verzorgende IG en verpleegkundigen niveau 4 en 5. De urgentie is er en wordt ook onderkend door Care2Care en werkgevers uit de regio. Meer en anders opgeleide medewerkers zijn daarbij hard nodig.


Veel organisaties in Rijn Gouwe werken al hard aan oplossingen. Ze voeren acties uit of bereiden deze voor. Wij concluderen dat het huidige tekort verder gaat dan de urgentie van vandaag en dat samenwerken noodzakelijk is. Het arbeidsmarktprobleem is niet alleen een tekort aan personeel, het gaat ook om frictie en mismatch. De frictie komt terug in moeilijk vervulbare vacatures en de mismatch wijst in het bijzonder op de achtergrond en kwaliteiten van werkzoekenden.
Met het actieprogramma "Samen sterk voor Rijn Gouwe!" bundelen we onze krachten. Een daadkrachtige aanpak en concrete oplossingen voor de korte en langere termijn waar werkgevers en opleidingsinstituten nauw bij betrokken zijn. Wij werken vanuit vertrouwen, energie en in verbondenheid aan deze regionale kans om een duurzame en innovatieve transitie naar voldoende menskracht in zorg en welzijn te realiseren!


Het actieprogramma bestaat uit 5 actielijnen:

1. Verhogen van de instroom- en opleidingscapaciteit.
Zorg- en welzijnsorganisaties verhogen waar nodig hun opleidingsinspanning. Het opleidingsquotum van 15% is daarbij het uitgangspunt.

2. Verhogen van het opleidingsrendement.
Zorgorganisaties en opleidingen spreken de ambitie uit het opleidingsrendement te verhogen naar minimaal 85%.

3. Verminderen van het verloop in de sector (externe uitstroom).
Analyseren van de motivatie van uitstromende medewerkers en het uitstroompercentage terug brengen tot een maximum van 15%.

4. Verminderen van onderlinge concurrentie tussen organisaties.
Concentreren op het daadwerkelijk benodigde personeelsbestand en open staan voor uitwisseling met andere organisaties uit de regio.

5. Vernieuwing.
Organisaties stellen het aspect ‘vernieuwing’ centraal in het eigen beleid en de dagelijkse praktijk.
Ondertekening van de intentieverklaring is ook een van de voorwaarden om subsidie te verkrijgen vanuit SectorplanPlus (geldt vanaf de tweede tranche).

 


Gouds experiment met ondernemerschap in de bijstand


15-02-2018


bron: Van de redactie

 

 

Gouda - Hoe kom je uit de bijstand als je dat graag wil maar het lukt niet? De gemeente start daarom een experiment van een jaar waarbij 25 bijstandsgerechtigden de ruimte krijgen om parttime als ondernemer aan de slag te gaan. Hierdoor kunnen ze ervaring opdoen en krijgen de mogelijkheid om zelf hun toekomst vorm te geven. De gemeente kiest voor individueel maatwerk waarbij de cliënt een grote mate van inbreng heeft.
 

De Goudse gemeenteraad riep al eerder op om te experimenteren met de Participatiewet. In de Goudse Participatienota 2015-2018 is daarom afgesproken om zelfstandig ondernemerschap mogelijk te maken. Een wens die overigens ook leeft bij veel uitkeringsgerechtigden. Door het experiment kunnen mensen met een uitkering zelf inkomen verdienen en daardoor uit de bijstand komen. Dit is mogelijk op basis van de beleidsvrijheid die de Participatiewet (bijstandsbesluit) biedt. Een eerdere kleine experiment hiermee was positief, daarom wordt deze aanpak verder versterkt. De gemeente denkt dat het parttime ondernemerschap een aantrekkelijk aanbod is voor bijstandsgerechtigden.
 

Wat is parttime ondernemen?
Er is sprake van parttime ondernemen in de bijstand als uitkeringsgerechtigden inkomsten generen die worden aangevuld met een bijstandsuitkering. Iemand werkt bijvoorbeeld een paar uur per week als zzp’er of begint een klusbedrijfje. Parttime ondernemers kiezen vaak activiteiten waar ze zelf iets mee hebben, zoals (eigen) kunst verkopen, yogalessen geven, kappersdiensten verlenen of honden uitlaten bijvoorbeeld.
 

Actief zijn voor betere kansen
Wethouder Rogier Tetteroo: “We willen uitkeringsgerechtigden in dit experiment de (financiële) ruimte geven om aan de slag te gaan met ondernemen. Ze zijn actief en doen ervaring op, dat verhoogt hun kansen op een betere toekomst. Daarnaast willen wij uitkeringsgerechtigden hiermee regie geven over de wijze waarop ze aan de slag kunnen gaan. Als het slaagt - en daar rekenen we op - willen wij deze mogelijkheid aanbieden aan iedere bijstandsgerechtigde.” 

 


 

© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina | design: komplot.com