NIEUWS



Weekmenu Stichting kom Mee

03-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 4 december tot en met 6 december kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag
Vermicellisoep, aardappelen, gehaktbal, bloemkool, jus, toetje

Dinsdag

Kippensoep, aardappelen, verse worst, spinazie, jus, toetje

Woensdag

Minestronesoep, aardappelen, slavink, sperziebonen, jus, toetje

Donderdag

Runderbouillon, gebakken aardappelen met mayonaise kipburger, wortelen, appelmoes, jus, toetje

Vrijdag

Groentesoep, aardappelen, hachee, rodekool met appeltjes, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Vocaal Ensemble Lobet den Herrn Verwelkomt Kerst met Betoverend Concert

02-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op 20 december brengt het Vocaal Ensemble Lobet den Herrn een betoverend kerstconcert ten gehore in de sfeervolle Ichthuskerk in Bodegraven. Het koor nodigt het publiek van harte uit om de vreugde van Kerstmis te ervaren, met een programma dat onder andere bestaat uit geliefde Engelse carols en meesterwerken van de gerenommeerde componist J. Rutter.
 

Een bijzondere verandering heeft het koor sinds september 2023 doorgemaakt met de komst van hun nieuwe dirigent, Friso Woudstra. Naast zijn rol als dirigent, brengt Woudstra zijn talent als klassiek pianist en componist mee naar het ensemble. Zijn veelzijdigheid belooft een unieke en dynamische ervaring voor het publiek. Hij zal de avond leiden met passie en vakmanschap, waardoor de kerstsfeer tot leven komt in de Ichthuskerk.

 

 

De muzikale begeleiding tijdens het concert wordt verzorgd door de getalenteerde Leendert Verduijn, een Bodegraver in hart en nieren. Zowel het orgel als de piano zullen onder zijn bekwame handen resoneren, waardoor de prachtige klanken de kerkruimte zullen vullen en de bezoekers zullen betoveren.
 

Na het indrukwekkende concert krijgt het publiek de gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met het koor en de bevlogen dirigent. Dit kan onder het genot van een hapje en een drankje, wat de perfecte gelegenheid biedt om de feestelijke sfeer voort te zetten en de muzikanten persoonlijk te ontmoeten.
 

Het kerstconcert begint om 20:00 uur en vindt plaats aan de Stationsweg 17 in Bodegraven. De toegang is gratis, maar er zal een collecte worden gehouden om de onkosten te dekken. Voor meer informatie en eventuele updates, kunt u terecht op de officiële website van Vocaal Ensemble Lobet den Herrn: https://www.lobetdenherrn.nl
 

Kom en laat u onderdompelen in de magie van Kerstmis met het Vocaal Ensemble Lobet den Herrn en geniet van een onvergetelijke avond vol muzikale pracht en warme gezelligheid.



Samenspelen met de speeltuin bende

02-12-2023

Van de redactie

Woerden - Aanstaande zondag 3 december is het de internationale dag voor mensen met een beperking. Alleen hebben niet alle kinderen met een beperking dezelfde kans om vriendjes maken als hun leeftijdsgenootjes zonder beperking. Zo heeft 85% van de kinderen die op het speciaal onderwijs zitten, amper vriendjes in de buurt. Daarnaast ervaren volwassenen met een beperking in 65% van de gevallen eenzaamheid, o.a. doordat ze in hun jeugd minder kansen hebben gehad om vriendjes te maken. Daarom is het voor kinderen die leven met een beperking van groot belang dat zij kunnen samenspelen in hun buurt. Hiervoor zet de Speeltuinbende, een community van kinderen die leven met en zonder een beperking, zich in. Want, zoals ze zelf zeggen, “geen kinderen zonder vriendjes”.  
 

“We hopen we dat er in 2024 op de internationale dag voor mensen met een beperking, minimaal één speeltuin terug te vinden is in het samenspeelplekkenoverzicht van de speeltuinbende. Maar het liefst natuurlijk meer dan één.” Aldus Marjolein Doorewaard gemeenteraadslid voor Progressief Woerden.

 

Op de website www.speeltuinbende.nl staat een overzicht met speeltuinen die geschikt zijn om samen te spelen voor kinderen met en zonder een beperking. Hierop kunnen we nog geen Woerdense speeltuin vinden. Progressief Woerden vraagt hier nu, samen met D66 en CUSGP,  aandacht voor in het kader van de internationale dag voor mensen met een beperking op 3 december. Want net als de kinderen van de Speeltuinbende, zegt Progressief Woerden dat geen enkel kind mag worden buitengesloten vanwege eenbeperking. “Elk kind hoort onbeperkt te kunnen spelen. De samenspeel box van de Speeltuinbende is daar een mooi voorbeeld van” Aldus ook Sven Pluimers, fractielid van Progressief Woerden, die zich sterk maakt voor inclusie in alle opzichten.

 



Nationaal Plan Energiesysteem definitief vastgesteld

02-12-2023

Van de redactie

Ons energiesysteem van de toekomst moet betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam zijn. Om duidelijkheid te geven over hoe we daar komen, maakt het kabinet nu richtinggevende keuzes. In juli heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie het concept Nationaal Plan Energiesysteem gepresenteerd. De afgelopen periode is het kabinet uitgebreid in gesprek gegaan met belanghebbenden en geïnteresseerden. De feedback die uit de gesprekken naar voren is gekomen is verwerkt in het plan. Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met het definitieve Nationaal Plan Energiesysteem (NPE).
 

Inspraak

Het concept-NPE vormde de basis voor de gesprekken die de afgelopen maanden zijn gevoerd met medeoverheden, sectoren, bedrijven, maatschappelijke partijen en burgers. Zo was er een digitaal loket voor reacties, zijn er sessies georganiseerd met sectoren, zoals de energie- en mobiliteitssector, en waren overal in het land gesprekken met medeoverheden, energiecoöperaties, netbeheerders en vertegenwoordigers van bedrijventerreinen. Er werd met veel enthousiasme op het plan gereageerd. Veel stakeholders vinden het belangrijk dat er nu een langetermijnperspectief ligt. De feedback van al die gesprekken is verwerkt in het definitieve plan.
 

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten: "We brengen nú in kaart hoe een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem er in 2050 uitziet en wat er nodig is om daar te komen. Dat doen we niet project voor project of energiebron voor energiebron, maar vertalen het gewenste eindbeeld terug naar stappen die we vandaag kunnen zetten. Daarmee komt er meer regie en sturing op het gebied van energieaanbod en -infrastructuur, ruimte, verdeling en besparing."
 

Belangrijkste aanpassingen

In de gesprekken kwam onder meer onduidelijkheid over de keuze voor een ‘maximaal aanbod van energie en infrastructuur’ naar voren. In het definitieve NPE is opgehelderd dat het niet gaat om een zo groot mogelijk energiesysteem. Om het duurzame energiesysteem op te bouwen, zetten we in de transitiefase in op maximaal aanbod, omdat we zeker weten dat we een heleboel duurzame energie nodig hebben en niet moeten wachten tot de vraag concreet is.
 

Een andere uitwerking in het definitieve NPE is de rol van blauwe waterstof (waterstof gemaakt van fossiele brandstoffen, waarbij de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen en opgeslagen). Omdat blauwe waterstof nodig is om de markt voor groene waterstof te ontwikkelen, zal er in de transitiefase een belangrijke rol voor blauwe waterstof zijn. 
 

De energietransitie is niet alleen een technische verandering, maar ook een maatschappelijke verandering. Rechtvaardigheid, betaalbaarheid en participatie zijn cruciaal om te komen tot een succesvol klimaatneutraal energiesysteem. Dat kwam in alle gesprekken terug en heeft daarom een grotere plek gekregen in het NPE.
 

Vervolg van het NPE

Het NPE wordt vijfjaarlijks herzien, en tussentijds hooguit een keer bijgewerkt om grote ontwikkelingen mee te kunnen nemen. Alleen zo kan het NPE duidelijkheid geven en betrouwbaar zijn voor bedrijven die complexe en dure investeringen moeten doen. Om hiervoor voldoende signalen uit de samenleving te ontvangen, gaat het kabinet jaarlijks het gesprek aan met alle partners in de energietransitie. De volgende stap is het vertalen van het plan naar aanvullend beleid vanuit de overheid. Die beleidsagenda is aan een volgend kabinet.



Europees akkoord: veiligheidseisen en standaarden voor alle digitale producten

02-12-2023

Van de redactie

Consumenten en bedrijven maken veel gebruik van producten die met elkaar of met het internet zijn verbonden zoals industriële machines, tv’s, apps, printers, lampen, camera’s en babyfoons. Digitale producten – zowel software, hardware als componenten – moeten naar verwachting vanaf 2027 voldoen aan uitgebreide eisen en standaarden op het gebied van cyberveiligheid. Cyberonveilige apparaten zijn dan niet meer toegelaten voor verkoop via de EU-markt. Eisen betreffen onder meer het verplicht en gratis leveren van veiligheidsupdates, zolang je mag verwachten dat een product kan worden gebruikt.
 

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben hierover een voorlopig politiek akkoord bereikt. De zogenoemde Cyber Resilience Act (CRA) is een wettelijke uitbreiding, waar Nederland actief voor heeft gepleit, op een eerder besluit om al per 2025 cybersecurityeisen te stellen aan draadloos communicerende apparaten zoals routers, babyfoons en slimme deurbellen via de Radio Equipment Directive (RED). De CRA is straks breder dan de RED en geldt niet alleen voor draadloos verbonden apparaten, maar voor alle hard- en software. Ook zet deze in op de aanpak en melding van kwetsbaarheden die opkomen, nadat een product op de markt is gebracht.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Fabrikanten en importeurs waren in de fysieke wereld al verantwoordelijk voor veilige producten. Voor digitale producten gaat dit straks ook gelden. Dat is nodig, want digitale producten en systemen zijn vaak een ideale toegangsdeur voor internetcriminelen voor diefstal van gegevens, geld of om als middel om te hacken. We willen dat voorkomen. De komst van de CRA is een volgende stap op weg hier naar toe. Veilige digitale apparaten werken beter,  beschermen onze gegevens en zorgen er voor dat we vertrouwd digitaal zaken kunnen doen.”
 

Ondersteuningstermijn voor gehele levensduur producten

Fabrikanten moeten voor gedurende de hele te verwachten gebruiksperiode van het product gratis veiligheidsupdates verstrekken zodra er kwetsbaarheden worden ontdekt. Deze ondersteuningsperiode moet duidelijk bij de verkoop zijn vermeld en is altijd minimaal vijf jaar. Deze minimumduur doet niet af aan de hoofdregel: als het verwachte gebruik van een product bijvoorbeeld acht jaar is dan moet de ondersteuning ook acht jaar worden geboden.
 

Standaarden voor cyberveiligheid

Fabrikanten zorgen ervoor dat producten voldoen aan de cybersecurityeisen, voordat een product op de markt wordt gebracht. Het gaat dan bijvoorbeeld om eisen dat producten veilig zijn ontworpen en getest zijn op veiligheidslekken. Ook moeten veiligheidsupdates in veel gevallen automatisch worden geïnstalleerd, opgeslagen persoonlijke- en financiële gegevens worden beschermd en krijgt de gebruiker de mogelijkheid geboden om deze data permanent te verwijderen.
 

Fabrikanten moeten bovendien incidenten en kwetsbaarheden, die worden misbruikt door kwaadwillenden, binnen 24 uur melden aan de nationale Computer Security Incident Response Teams (CSIRT) van de overheid. Voor ontwikkelaars en aanbieders van niet-commercieel aangeboden zogenoemde open-source software geldt, dat zij niet aan de eisen voor fabrikanten hoeven te voldoen.
 

Tijd voor implementatie en steun voor kleinere ondernemers

Met de inwerkingtredingstermijn van drie jaar is voldoende tijd geboden voor de implementatie en het opstellen van technische normen waarin de cybersecurityeisen aan fabrikanten worden uitgewerkt. Er komen bovendien voorzieningen om micro- en kleine fabrikanten te ondersteunen bij de implementatie van de eisen.
 

Het voorlopige EU-akkoord moet hierna nog voor instemming worden voorgelegd aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement.



Sandy Verheul (30) voert actie voor een eigen woning: Een Roep om Erkenning in Bodegraven

01-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Donderdagavond heeft Sandy Verheul haar frustraties geuit tijdens de informatiebijeenkomst over huisvesting van statushouders. De dertigjarige moeder, die al bijna acht jaar op zoek is naar een eigen woning, heeft geprotesteerd tijdens de informatieavond over de huisvesting van zes statushouders in de pastorie naast de St. Willibrorduskerk.

 


© Digitale Bodegraafse Krant
 

Met haar twee kinderen van 10 en 12 jaar woont Sandy momenteel bij haar moeder, en deze situatie heeft haar al jarenlang in de greep. Echter, het nieuws over de mogelijke huisvesting van statushouders in haar directe omgeving heeft de vlam van haar frustratie verder aangewakkerd. "Waarom zij wel, en ik moet dagelijks alles op alles zetten om aan een woning te komen?", vraagt Sandy zich vertwijfelt af.
 

Woningnet, het platform voor sociale huurwoningen, lijkt weinig bij te dragen aan Sandy's zoektocht naar een eigen plek. Het reageren op woningadvertenties blijkt vruchteloos, zonder enige reactie vanuit de verhuurders. Deze frustraties hebben Sandy ertoe aangezet om in actie te komen tijdens de informatiebijeenkomst, waar ze haar ongenoegen duidelijk kenbaar maakte.
 

De reactie op Sandy's actie was opmerkelijk, Sandy benadrukte dat haar strijd niet gericht is tegen de statushouders, maar eerder een roep om erkenning is voor de woningnood onder de lokale bevolking. "Ik gun iedereen een fijne plek, maar wat mij betreft horen inwoners van ons dorp op plek één", verkondigde ze vastberaden aan de menigte.
 

Wethouder Dirk-Jan Knol (CDA) begon met het benoemen van de uitdagingen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd met betrekking tot huisvesting, zoals de lange wachtlijsten en de complexiteit van bouwprojecten. Er werden verschillende lopende projecten genoemd, waaronder de aankondiging van flexwoningen waarin zowel mensen met een urgentieverklaring als starters op de woningmarkt een plek zouden krijgen.
 

De wethouder gaf aan dat de gemeente zich bewust is van de onvrede en gevoelens van onrechtvaardigheid onder de inwoners, en benadrukte dat er hard wordt gewerkt aan oplossingen. Er werden aanpassingen in verordeningen genoemd, waaronder voorrangsregelingen voor inwoners van de gemeente bij nieuwbouwprojecten, om tegemoet te komen aan lokale behoeften. De wethouder heeft ook toegezegd om met Sandy een persoonlijk gesprek aan te gaan over de situatie.



Veel vragen bij informatieavond over opvang statushouders

01-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op donderdagavond 30 november heeft de geloofsgemeenschap St. Willibrordus een informatieavond gehouden om de lokale gemeenschap op de hoogte te stellen van hun plannen voor de opvang van maximaal zes statushouders. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de opvang een periode van vijf jaar zal beslaan, waarin in totaal 60 statushouders, allen alleenstaande mannen, een tijdelijk onderkomen zullen vinden. In tegenstelling tot de accommodatie bij een nabijgelegen hotel, zullen hier geen jonge mannen worden gehuisvest.



 

De geloofsgemeenschap St. Willibrordus heeft voorgesteld de pastorie aan de Overtocht beschikbaar te stellen voor deze opvang. Hierbij blijft het grootste gedeelte van de begane grond beschikbaar voor de geloofsgemeenschap zelf, terwijl de eerste en tweede etage aangepast zullen worden om de benodigde faciliteiten te bieden. Het betreft een jaren 50 woning waar eenvoudige voorzieningen zoals douches en een klein keukenblokje op de eerste verdieping zullen worden toegevoegd. Een tussenwand zal worden geplaatst om een extra slaapkamer te creëren, zodat elke statushouder een eigen kamer heeft, met daarnaast een gezamenlijke woonkamer/keuken.
 

Wethouder Dirk-Jan Knol benadrukte tijdens de bijeenkomst de uitdagingen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd op het gebied van huisvesting, zoals lange wachtlijsten en de complexiteit van bouwprojecten. Hij wees op lopende projecten, waaronder flexwoningen, die zowel mensen met een urgentieverklaring als starters op de woningmarkt zouden huisvesten. De wethouder erkende de onvrede onder inwoners en beloofde dat de gemeente hard werkt aan oplossingen voor deze problematiek.
 

In samenwerking met 'De Thuisgevers', een particulier initiatief dat zoekt naar tijdelijke huisvestingsplekken, onderzoekt de geloofsgemeenschap de mogelijkheden voor de opvang. Als de plannen doorgaan, zal 'De Thuisgevers' een rol spelen door extra sociale begeleiding met buddy’s te organiseren, om de integratie van de nieuwe inwoners te bevorderen en hen te helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk.

 

De geloofsgemeenschap streeft ernaar om na het tijdelijke verblijf in de pastorie de statushouders te laten doorstromen naar passende huurwoningen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De kosten voor de plaatsing van statushouders in de pastorie worden gedekt door een landelijke regeling van de overheid.
 

Hoewel het definitieve besluit nog door het college moet worden genomen, heeft de geloofsgemeenschap al aangegeven de andere kerken te willen betrekken en zich in te zetten voor een vlotte integratie van de statushouders in de lokale maatschappij.


De buurt maakt zich echter zorgen over de veiligheid, waarbij meldingen zijn gedaan van overlast door vluchtelingen. Bewoners vragen om de installatie van camera’s voor meer veiligheid, een zorg die wethouder Dirk-Jan Knol zal bespreken in een overleg met de burgemeester.
 

Sommige bewoners uiten hun bezorgdheid over de keuze van de locatie, terwijl anderen positief reageren en zich verheugen op de mogelijkheid om de statushouders te helpen en bijvoorbeeld de Nederlandse taal te leren. Het definitieve besluit zal bepalen of deze plannen worden gerealiseerd en hoe de gemeenschap hierop zal reageren.

 

Voor- en Tegenspraak in de Buurt: Veiligheid in de Schijnwerpers

Terwijl de geloofsgemeenschap St. Willibrordus haar plannen voor de opvang van statushouders ontvouwt, worden er in de buurt zowel positieve als kritische geluiden gehoord. Een bewoonster uit de buurt uitte haar bezorgdheid over de veiligheid, waarbij ze specifiek verwees naar incidenten waarbij vluchtelingen het voetpad bij de Albert Heijn en de begraafplaats zouden hebben bezoedeld. Deze zorgen hebben geleid tot het verzoek aan de gemeente om camera's te installeren om de veiligheid te waarborgen.
 

Wethouder Dirk-Jan Knol neemt deze zorgen serieus en heeft beloofd deze opmerkingen mee te nemen naar een overleg met de burgemeester. Veiligheid is een essentieel aspect van elk huisvestingsproject, en het is van belang dat de gemeente actief deelneemt aan een dialoog met bewoners om ervoor te zorgen dat eventuele zorgen worden aangepakt.
 

Aan de andere kant deelt een bewoonster haar gevoel van onveiligheid en uit ze haar begrip voor mensen die moeten vluchten. Ze benadrukt dat het gebrek aan andere beschikbare locaties voor opvang een belemmering vormt en hoopt dat de statushouders een kans krijgen om een nieuw leven op te bouwen in de gemeenschap. Deze tegenstrijdige emoties weerspiegelen de complexiteit van het vraagstuk rondom vluchtelingenopvang, waarbij het cruciaal is om een evenwicht te vinden tussen humanitaire overwegingen en de zorgen van de lokale gemeenschap.

 

Een andere bewoner daarentegen kijkt ernaar uit om een positieve bijdrage te leveren aan het integratieproces van de statushouders. Ze spreekt de hoop uit om hen te helpen de Nederlandse taal te leren en zich thuis te laten voelen in de nieuwe omgeving. Dit getuigt van de bereidheid van sommige leden van de gemeenschap om actief deel te nemen aan het ondersteunen van nieuwkomers, wat kan bijdragen aan een soepelere integratie.

 

Het definitieve besluit over de opvang van statushouders in de pastorie van de geloofsgemeenschap St. Willibrordus ligt momenteel nog in handen van het college. Het is een kwestie die niet alleen de direct betrokkenen raakt, maar ook de bredere gemeenschap. Het is van groot belang dat de dialoog tussen de geloofsgemeenschap, de gemeente en de buurtbewoners wordt voortgezet om tot een besluit te komen dat zowel recht doet aan de humanitaire behoeften van de statushouders als aan de belangen en zorgen van de lokale gemeenschap.



Renovatie van Sluis en Brug in Bodegraven: Verbeteringen voor de Toekomst

01-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft aangekondigd dat er grootschalig onderhoud zal worden uitgevoerd aan de sluis en brug in Bodegraven. Het project richt zich specifiek op de benedendeuren van de sluis, de sluiskolk en de brug, die een essentiële rol spelen in de waterhuishouding van de regio en dienen als belangrijke toegangsroutes tot het centrum van Bodegraven.
 

Achtergrond: Sluis en Brug in Bodegraven

De sluis in Bodegraven bevindt zich in het hart van het dorp en overbrugt het hoogteverschil in de Oude Rijn. Deze multifunctionele sluis dient zowel als spui- als schutsluis. Tijdens het vaarseizoen wordt het sluiswachtershuisje continu bemand, maar beroepsvaart maakt er niet langer gebruik van. De bovendeuren van de sluis zijn in 2018 gerenoveerd, terwijl de benedendeuren, gemaakt van hout, nu aan de beurt zijn. Zowel de sluis als de brug zijn eigendom van HDSR, met de landhoofden van de brug onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Bodegraven.

 


 

Aanleiding voor Renovatie

De benedendeuren van de sluis zijn in slechte staat en vereisen dringend renovatie. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd als onderdeel van het meerjaren onderhoudsplan dat in 2020 is opgesteld. Bovendien vertoont het brugdek trillingen bij zwaar verkeer, wat leidt tot de vervanging van schokdempers. Naast deze ingrepen omvat het project ook schilderwerk, voegwerkherstel en het vernieuwen van de coatingslaag van het brugdek.
 

Beperkte Overlast voor de Gemeenschap

Om overlast tot een minimum te beperken, zullen de werkzaamheden in fasen worden uitgevoerd, voornamelijk buiten het vaarseizoen. Om de hinder voor zowel (vaar)verkeer als wegverkeer te minimaliseren, wordt de uitvoeringsduur zo kort mogelijk gehouden. Er wordt nauw samengewerkt met alle belanghebbenden, waaronder de gemeente, winkeliers, omwonenden en de vaarwegbeheerder (Provincie Zuid-Holland). Er zullen omleidingsroutes worden ingesteld, en er komt zelfs een noodbrug voor fietsers en voetgangers.
 

Uitvoeringsfase 1 op 6 en 13 december 2023

De eerste fase van het project richt zich op de vervanging van een defecte benedendeur, de zogenaamde waakdeur voor de brug onder het stoplicht. Aannemersbedrijf B. van Hees en Zonen uit Nieuwegein zal het werk uitvoeren op woensdag 6 december en 13 december 2023, tussen 9 uur en 12 uur. Gedurende deze periode zal de brug gestremd zijn voor autoverkeer vanwege hijs- en terugplaatswerkzaamheden. Voor het vaarverkeer geldt een stremming van 5 tot en met 15 december, waarbij de sluis gesloten zal zijn voor boten.
 

De exacte uitvoeringsmomenten van de verschillende fasen zullen nauwlettend worden gecommuniceerd met de lokale gemeenschap om iedereen goed te informeren en de overlast tot een minimum te beperken. Met deze geplande renovatiewerkzaamheden wordt niet alleen de veiligheid en functionaliteit van de sluis en brug verbeterd, maar wordt ook bijgedragen aan een duurzame infrastructuur voor de toekomst van Bodegraven.



Een hart onder de riem aan alle veehouders die getroffen zijn door blauwtong

01-12-2023

Bron: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - Burgemeester Michiel Grauss en wethouder Dirk-Jan Knol brachten dinsdag een bezoek aan een getroffen schapenhouder in Bodegraven. Ook hier heeft het blauwtongvirus wat wordt overgedragen door kleine vliegjes, ook wel knutten genoemd, een hoop leed veroorzaakt. Bijna de helft van de 350 schapen werd getroffen door blauwtong, slechts de helft van de ziek geworden schapen heeft het virus overleefd.

 


 

Begin september kwam het eerste geval aan het licht en inmiddels is het virus op ruim 5500 locaties vastgesteld. Er zijn op dit moment nauwelijks meer nieuwe besmettingen, toch is de toekomst onzeker. Wat als de knutten in het voorjaar weer terugkomen en baren de herstelde ooien gezonde lammeren? Zonder een werkend vaccin kunnen de boeren, weinig anders dan afwachten.
 

Het virus brengt naast emotionele schade ook financiële schade met zich mee. Met dit bezoek willen burgemeester Michiel Grauss en wethouder Dirk-Jan Knol alle (hobby) boeren een hart onder de riem steken. Wethouder Dirk-Jan Knol: “ook in onze gemeente heeft blauwtong hard om zich heen geslagen, met veelal ingrijpende gevolgen. Wij leven met u mee en wensen alle (hobby) boeren heel veel sterkte toe. Veehouders die door het virus in de financiële problemen gekomen zijn, helpen we graag daar waar het kan, bijvoorbeeld door uitstel te verlenen voor de betaling van lokale beslastingen.”



68ste editie Gouda bij Kaarslicht

01-12-2023

Van de redactie

Gouda - Op vrijdag 15 december viert Gouda de 68ste editie van Gouda bij Kaarslicht. Het oude stadhuis op de markt wordt weer sfeervol verlicht door vele Gouda kaarsen. Duizenden mensen verzamelen zich dit jaar rondom de 22 meter hoge kerstboom geschonken door zusterstad Kongsberg.
 


Beeld: Astrid den Haan
 

Het middagprogramma van Gouda bij Kaarslicht begint om 14.00 uur met het openingsconcert van de Gouwe Bigband in de Goudse Schouwburg. Het hoogtepunt van de dag is de ceremonie bij de boom tussen 19.00 en 20.00 uur. De hoofd-act dit jaar is Jennie Lena! Zij zal met haar gitarist een aantal stukken in kerstsfeer ten gehore brengen tijdens een muzikaal en theatraal programma wat uitgevoerd wordt door regionaal talent.

 

Bij de boom

Geheel volgens traditie leest de burgemeester dit jaar het kerstverhaal voor in de warme gloed van zo’n 1500 kaarsen. De verder donkere Markt wordt weer prachtig verlicht door de kaarsen achter de ramen van het Stadhuis en de omliggende winkels en woningen. Rond 20.00 uur steekt Just Salvesen de locoburgemeester van Kongsberg de 15.000 duurzame lichtjes van de boom aan. Jennie Lena zal met haar gitarist en een band van de Goudse Popschool een aantal stukken in kerstsfeer ten gehore brengen. Er is veel lokaal en regionaal talent te zien en te horen tijdens het programma bij de boom. Van klassiek tot pop en voor elk wat wils!

 

Avondprogramma

Na het gezamenlijke programma bij de boom, verspreiden de bezoekers zich over de tientallen locaties in de Goudse binnenstad. Daar kunnen ze genieten van muziek, zang en theater in de vele gratis toegankelijke kerken en monumentale gebouwen. Ook dit jaar zijn er diverse buitenpodia, waaronder de terugkeer van Podium Peperstraat met voorstellingen en optredens op de verschillende bruggetjes en in voormalige pakhuizen. Het volledige programma is te vinden op de website www.goudabijkaarslicht.nl.



Het eerste sponsorevent van motorcoureur Scott (13) van MiniGP Austria Series Ohvale 160cc

01-12-2023

Van de redactie

Boskoop - Afgelopen woensdag (29 nov) was het dan eindelijk zover. Het eerste sponsorevent van Scott de Kwaadsteniet, MiniGP coureur Ohvale 160cc vond plaats bij Buck, bar Kitchen in Boskoop. Bijna alle sponsoren waren aanwezig om te horen en vooral ook te zien wat Scott afgelopen jaar gedaan heeft en heeft bereikt.



 

André ten Brink presenteerde de avond en interviewde Scott om zo te weten te komen, hoe Scott het motor racen heeft ontdekt en wat zijn grote doel is. Ook introduceerde André wethouder Gert-Jan Schotanus van sport, die aanwezig was om Scott een hart onder de riem te steken vanuit de gemeente. Hij sprak zijn bewondering uit over de visie, actie en passie die Scott heeft om zijn grote doel MotoGP Coureur te worden te bereiken. Na het officiële gedeelte was het mogelijk om zijn motor, racepak en helm te bekijken en werd in een foto overzicht duidelijk wat Scott afgelopen seizoen allemaal heeft gedaan.

 

Scott heeft seizoen 2023 de MiniGP Ohvale 160cc gereden in Oostenrijk en is van de 18 rijders  in het eindklassement op de 6e plaats geëindigd.  In deze pittige competitie had Scott de uitdaging om met meervoudige landskampioenen van diverse landen te strijden om het beste resultaat. Komend seizoen zal Scott een klasse zwaarder gaan rijden en zal hij deelnemen aan de MiniGP Ohvale 190cc wederom in Oostenrijk.
 

Om zijn droom waar te kunnen maken, is hij afhankelijk van sponsoren. Bent u of kent u iemand die Scott wil helpen zijn droom te bereiken, verneemt hij dat graag. Meer informatie  is te vinden op https://scott99.nl . Contact opnemen kan ook via racing@scott99.nl.



Verdachte aangehouden voor 33 jaar oude Rotterdamse roofmoord

01-12-2023

Van de redactie

Het coldcaseteam van de politie eenheid Rotterdam heeft afgelopen dinsdag een 59-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee. Die werd op 14 februari 1990 in zijn winkel in het Nieuwe Westen overvallen en doodgeschoten. 
 

Van der Mee runde samen met zijn vrouw in 1990 een winkel in huishoudelijke apparatuur in de Ruilstraat in Rotterdam. Als het echtpaar denkt dat er twee klanten de winkel in komen, blijkt het om een overval te gaan waarbij de ondernemer uiteindelijk om het leven komt.
 

De verdachte is vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris en die heeft bepaald dat hij 14 dagen langer vast blijft zitten. De Rotterdammer zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Vanwege deze beperkingen en onderzoeksbelang kunnen er verder geen mededelingen worden gedaan.
 

De zaak is de afgelopen jaren in verschillende opsporingsprogramma’s behandeld en er is door de hoofdofficier van justitie een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Het is op dit moment nog te vroeg in het onderzoek om te kunnen melden dat de beloning wordt uitgekeerd.



Griffierechten verlaagd

01-12-2023

Van de redactie

De ministerraad heeft op voorstel van minister Weerwind voor Rechtsbescherming ingestemd met een verlaging van de griffierechten met 13,5%. Griffierechten zijn kosten die iedereen moet betalen om een zaak voor de rechter te brengen en om zich voor de rechter in een zaak te verweren. De verlaging van de griffierechten geldt voor alle zaken, behalve civiele zaken boven 100.000 euro en zaken die voor het Netherlands Commercial Court worden gebracht. Om de verlaging zo snel mogelijk in te voeren wordt de geplande indexering voor 2024 verlaagd en afgezien van de eerder uitgestelde indexering voor 2023. In totaal wordt voor de verlaging structureel 27 miljoen euro uitgetrokken. 

 
Minister Weerwind: “Geschillen moeten zo eenvoudig mogelijk worden opgelost. Daarom is het fijn als partijen er samen uitkomen. Maar als dat niet lukt moet de gang naar de rechter altijd open staan. De hoogte van het griffierecht kan een drempel zijn voor burgers en bedrijven om die stap naar de rechter te zetten of om zich daar te verweren. Door deze kosten te verlagen wordt het eenvoudiger voor mensen om hun recht te zoeken en vergroot ik de toegang tot het recht.” 

 
Verlaging via indexering
De griffierechten worden verlaagd door de uitgestelde indexering van 2023 van 10,29% definitief te schrappen. Deze indexering was eerder uitgesteld omdat er een wetsvoorstel over griffierechtenverlaging werd voorbereid en het tegenstrijdig zou zijn de griffierechten eerst door indexering te verhogen en snel daarna weer te verlagen. Naast het schrappen van de indexering van 2023 wordt de indexering voor 2024 verlaagd van 4,57% naar 1,83%. In totaal worden de griffierechten circa 13,5% lager dan ze anders waren geweest. Op deze manier krijgen rechtzoekenden direct duidelijkheid over de hoogte van de griffierechten per 1 januari 2024 en wordt de verlaging met zo min mogelijk administratieve handelingen ingevoerd. 

 
Het kabinet was aanvankelijk van plan om een wetsvoorstel in te dienen om de griffierechten te verlagen met 25%. Het kabinet moest in het voorjaar van 2023 echter andere financiële keuzes maken, waardoor er minder budget beschikbaar is voor de verlaging van de griffierechten, namelijk nog 27 miljoen euro. Het wetsvoorstel voor het verlagen van de griffierechten met 25% wordt niet doorgezet. Door civiele zaken met vorderingen hoger dan 100.000 euro en zaken voor het Netherlands Commercial Court uit te zonderen van de verlaging, kunnen de griffierechten met 13,5% worden verlaagd. De griffierechten voor deze uitgezonderde zaken worden per 1 januari 2024 geïndexeerd met de indexering van zowel 2023 als 2024, in totaal 15,33%.
 



Auto-inbrekers slaan toe in Bodegraven

30-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - In de nacht van woensdag op donderdag hebben auto-inbrekers toegeslagen op de Heemraadslaan, waarbij bij drie voertuigen is ingebroken. Twee auto's vielen ten prooi aan brute raaminslagen, en bij een van de auto's werd bloed aangetroffen. De politie heeft bloedmonsters genomen om de daders te traceren.
 

Bloedsporen leiden tot onderzoek

De politie, kwam ter plaatse na de melding van de inbraken en heeft direct bloedmonsters genomen van het aangetroffen bloed. Deze monsters worden momenteel geanalyseerd in de hoop dat ze leiden tot de identificatie van de daders. Het lijkt erop dat een van de inbrekers gewond is geraakt tijdens de inbraak, wat mogelijk cruciale informatie kan opleveren voor het onderzoek.

 

Camerabeelden onthullen activiteit in het centrum

Naast de inbraken op de Heemraadslaan waren de auto-inbrekers ook actief in het centrum van Bodegraven. Camerabeelden die zijn gemaakt, tonen verdachte activiteit en kunnen waardevol bewijsmateriaal opleveren voor het onderzoek. Op de Oud Bodegraafseweg is duidelijk te zien hoe de inbrekers te werk gingen.
 

Getuigenoproep

De politie doet een dringende oproep aan de inwoners van Bodegraven en omgeving om eventuele getuigen of personen met bruikbare informatie contact op te laten nemen. Mocht u beelden hebben van de verdachte activiteiten of iets opvallends hebben gezien, neem dan direct contact op met de politie via het telefoonnummer 0900-8844. Uw informatie kan van onschatbare waarde zijn om deze misdrijven op te lossen en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.
 

Voorkom auto-inbraken

Totdat de daders zijn opgepakt, is het raadzaam voor autobezitters in Bodegraven om extra waakzaam te zijn. Parkeer uw voertuig indien mogelijk op goed verlichte en bewaakte plaatsen en laat geen waardevolle spullen achter in uw auto. Samenwerking tussen burgers en de politie is essentieel om de veiligheid in de gemeenschap te waarborgen en criminaliteit te bestrijden.



Elektriciteitsnet Waarder en Driebruggen bereikt maximale capaciteit

30-11-2023

Van de redactie

Waarder / Driebruggen - Het elektriciteitsnetwerk in Waarder en Driebruggen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk bereikt de maximale capaciteit voor grootschalig gebruik van stroom. Dit heeft gevolgen voor met name grote bedrijven die een nieuwe aansluiting willen of hun huidige aansluiting willen uitbreiden. Deze aanvragen komen op een wachtlijst. Huishoudens en kleine ondernemers worden niet geraakt. Zo kunnen warmtepompen nog steeds worden geïnstalleerd en nieuwbouwwoningen worden aangesloten. 



 

Sinds begin 2023 is in de dorpen Waarder en Driebruggen het gevraagd vermogen om stroom af te nemen meer dan verdriedubbeld. Deze aanvragen zijn voornamelijk voor initiatieven om snellaadstations voor elektrisch vervoer mogelijk te maken. De abrupte toename in het aantal aanvragen kan het gevolg zijn van netcongestie in de provincie Utrecht, waardoor initiatieven worden verplaatst naar plekken waar nog wel netruimte is. Netbeheerder Stedin gaat samen met grootverbruikklanten onderzoek doen naar het beter benutten van het net. Door stroomverbruik beter op elkaar af te stemmen, kunnen grote pieken in stroomgebruik worden voorkomen. Zo kan mogelijk ruimte ontstaan voor bedrijven die anders op de wachtlijst terecht komen. De structurele oplossing is een nieuw elektriciteitsstation in Driebruggen en het verzwaren van kabelverbindingen die lopen langs Waarder en Driebruggen.  

 

Ruimte voor uitbreiding 

De technische werkzaamheden om het elektriciteitsnet in deze omgeving te verzwaren, zijn naar verwachting medio 2027 gereed. Stedin is daarvoor mede afhankelijk van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en private grondeigenaren voor beschikbare (ondergrondse) ruimte en bijhorende vergunningen. Om de netcapaciteit in het najaar van 2027 gereed te hebben, moet de grond voor een nieuw station voor de zomer van 2024 beschikbaar zijn. Hierover is Stedin in gesprek met een private grondeigenaar. 

 

Maarten Bijl, regiodirecteur Stedin:

“De krapte op het elektriciteitsnet wordt helaas op steeds meer plekken voelbaar. Ook in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Om de capaciteit van het huidige net zo goed mogelijk te benutten, gaat Stedin samen met grote ondernemers om tafel om na te gaan of zij kunnen schuiven met hun stroomverbruik. Tegelijk werken we natuurlijk hard aan het uitbreiden en verzwaren van onze infrastructuur. Dit kost tijd en vraagt de nodige ruimte. Daarover zijn we in goed gesprek met de gemeente en grondeigenaren, zodat economische groei en duurzaamheidsinitiatieven kunnen doorgaan.​” 

 



Voices4Xmas Kerstconcert op zondagmiddag 10 december

30-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op zondag 10 december vindt in Zalencentrum De Brug in Reeuwijk de vierde editie van het Voices4Xmas Kerstconcert plaats. De leden van het Voices4Xmas kerstprojectkoor hebben met behulp van bladmuziek en een oefen-CD het repertoire thuis ingestudeerd.

 


Beeld: Lucienne de Valk

 

Op de zaterdag vóór het concert wordt de hele dag gerepeteerd om de puntjes op de i te zetten. Pianist Pascal van den Dool zorgt voor de begeleiding op piano en de koper- en houtblazers van het FPO Kerstensemble onder leiding van Lucienne de Valk maken het rijtje van medewerkenden compleet. Net als bij de vorige edities is er een keuze gemaakt uit internationaal kerstrepertoire, waarbij zowel bekend als minder bekend repertoire voorbij zal komen. Volgens dirigent en organisator John Bouwmans belooft het weer een sfeervol kerstconcert te worden.



Het concert begint om 15.00 uur. Toegangskaarten kosten € 12,50 inclusief pauze-drankje en zijn verkrijgbaar bij Sigarenzaak Liesbeth de Vries, Kerkstraat 17a in Bodegraven, en via de websitewww.voices4xmas.nl.



Kom helemaal in de kerstsfeer met ‘The Christmas Crooner’ op zondagmiddag 10 december in het Evertshuis

30-11-2023

Van de redactie

Bodegraven – Laat je meevoeren in de tijd van de klassieke Amerikaanse crooners en kom helemaal in de kerstsfeer. Vorig jaar was Maarten Tekens in het Evertshuis te gast met 'The Wanderers play Elvis' en nu komt hij zingen en croonen om je hart te verwarmen op de donkerste dagen van het jaar. Zondagmiddag 10 december is het concert, het begint om 15.00 uur, er zijn nog kaarten te reserveren.

 

 

Laat je meevoeren in de tijd van de klassieke Amerikaanse crooners, waarbij je wordt ondergedompeld in de magische kerstsfeer. Verbeeld jezelf alvast bij de vintage kast, waarop de ouderwetse platenspeler staat te pronken. Hieruit komt een schat aan onvergetelijke kerstliedjes die elk jaar weer voorbij komen op elk radiostation. Denk hierbij aan legendarische artiesten zoals Bing Crosby, Frank Sinatra en Nat King Cole.

 

Zanger Maarten Teekens, o.a. bekend van ‘The Wanderers play Elvis’ die eind 2022 optraden in het Evertshuis, wordt begeleid door twee virtuoze multi-instrumentalisten. Gezamenlijk weten ze met de mooiste liedje dé ultieme kerstsfeer op te roepen. Kortom, zorg dat je erbij bent en beleef een winterse middag om nooit te vergeten.

 

De voorstelling ‘Let it Snow’ van The Christmas Crooner begint om 15.00 uur, kaarten kosten € 19,50 inclusief drankje. Ga voor meer info en reserveren van kaarten naar www.evertshuis.nl/the-christmas-crooner-let-it-snow

 

Praktische informatie

The Christmas Crooner – Let it snow!

ZONDAG 10 DECEMBER 2023

MUZIEK

AANVANG 15:00 UUR

ENTREE € 19,50 incl. drankje

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.



Nieuw woningplan in Nieuwerbrug

30-11-2023

Van de redactie

Nieuwerbrug - De gemeente en Van Wengerden & Visser BV zijn vorige week een overeenkomst aangegaan voor de ontwikkeling en bouw van 11 woningen op het noordelijk deel van De Wijde Wiericke in Nieuwerbrug aan den Rijn.

 


Ondertekening overeenkomst project De Wijde Wiericke fase 3 Noord

 

Wethouder Dirk-Jan Knol en Bob Könst, directeur van Van Wengerden & Visser, tekenden vorige week een Koop- en realisatieovereenkomst. Dat is de eerste stap, waarna de plannen verder kunnen worden uitgewerkt. Namens het College van B&W zegt wethouder Knol hier erg blij mee te zijn. “Ook dit project helpt weer mee om te kunnen voldoen aan de grote behoefte en vraag naar huizen in onze gemeente. Hiermee komen we ook tegemoet aan de speciale wens vanuit Nieuwerbrug om wat goedkopere woningen te realiseren. En heel fijn dat we met dit plan uitvoering kunnen geven aan de destijds afgesloten overeenkomst met de familie Francken.”

 

Begin 2020 heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met de familie Francken en heeft de gemeente de locatie van de oude metaalfabriek opgekocht. De familie Francken heeft een stuk grond aangekocht in het noordelijk deel van het project De Wijde Wiericke, wat zij vervolgens hebben verkocht aan ontwikkelaar Van Wengerden & Visser. In de afgelopen periode hebben gemeente en ontwikkelaar een gezamenlijk een plan uitgewerkt.

 

De Tolgaarder

Projectontwikkelaar Bob Könst van Van Wengerden & Visser BV vertelt: “Na het positieve en succesvolle eerder plandeel ‘Op de Wijde’, in De Wijde Wiericke zijn we blij om weer aan de slag te kunnen in Nieuwerbrug. We gaan ook nu weer een passende invulling geven aan deze (bouw)locatie. Maar naast een mooie invulling van het woningbouwprogramma, vraagt het project natuurlijk ook om een pakkende projectnaam. Die hebben we gevonden in de naam ‘De Tolgaarder’.”

 

In De Tolgaarder komen woningen die geschikt zijn voor een grote doelgroep, namelijk:

3 tussenwoningen betaalbare koop
2 tussenwoningen middel dure huur
2 tussenwoningen vrije sector middeldure koop
4 hoekwoningen: vrije sector dure koop

 

Belangstelling?

Planning is dat de woningen in maart 2024 in de verkoop gaan. Heeft u interesse in één van deze woningen, neemt u dan alvast contact op met De Koning makelaars via 0348-488005. Wilt u zich als belangstellende aanmelden voor het plan, laat dan uw gegevens achter op de projectpagina van De Tolgaarder die u vindt via www.dekoningnieuwbouw.nl.

 

 

 



Cadeau idee voor Sinterklaas "Kaartverkoop Kerstzang 2023 in volle gang"

30-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Zoek je nog een mooi cadeau voor pakjesavond? Dan is een ticket voor de Kerstzang 2023 misschien wel iets voor jou. Om te krijgen, maar natuurlijk ook om te geven! Hoe mooi is het als je de kerstviering samen met je familie, vrienden of andere dierbaren kunt beleven onder het genot van de sfeervolle klanken van het interkerkelijk koor Promising Voices. 



Beeld: Ariene fotografie


Het belooft ook dit jaar weer een bijzondere viering te worden. Dit keer met het thema ‘For unto us’. Op zaterdag 16 december ben je van harte welkom bij één van de twee concerten, om 16:30 uur en om 20:00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via  Zingenindekerk.nl.


Het koor van 70 leden wordt begeleidt door vele muzikanten en staat onder leiding van dirigent Leon van Veen. Arwin Roos, Lianne Stolwijk en Marijke Verhoeven brengen de solo’s ten gehore. Het repertoire tijdens de 26e editie is gevarieerd, van klassiek tot uptempo, afgewisseld met een enkele samenzang. Ds. Erick Versloot vertelt het Kerstverhaal aan de hand van de liederen.


De entree is € 10,-. Alleen in de middag is de toegangsprijs voor kinderen tot en met 12 jaar € 5,- .



Bodegraven: Een Energiek Verleden

30-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - In Bodegraven en Zwammerdam heeft de geschiedenis van gasvoorziening een indrukwekkende reis van ruim 160 jaar doorgemaakt. Een periode die niet alleen de evolutie van energievoorziening belicht, maar ook het dynamische karakter van de leidinggevenden die het gasbedrijf hebben gevormd.
 

De oorsprong van deze energievoorziening begon aan de Overtocht 4 in Zwammerdam, wat destijds geen deel uitmaakte van het Bodegraafse grondgebied. Dit terrein, later bekend als het Versluys-terrein, diende als een ideale locatie voor een gasfabriek. De nabijheid van de Rijn maakte het gemakkelijk om kolen en cokes aan te voeren, essentieel voor de productie van gas.



 

Hoewel de jaren voortkabbelden, waren de leidinggevenden van het gasbedrijf energieke figuren die niet schroomden hun product krachtig te promoten en te verkopen. De geschiedenis onthult interessante details over de professionalisering van het bedrijf. Namen zoals directeuren Zwerius Ninaber van Eijben en Henk Jenné, evenals de bekende 'Baas' Linschoten, hebben een blijvende stempel gedrukt op de lokale gasvoorziening.
 

Henk Jenné, in het bijzonder, liet een indrukwekkende erfenis na door zijn gedetailleerde geschriften over zijn privéleven en zijn carrière als directeur van het gasbedrijf. Zijn zakelijk dagboek biedt boeiende inzichten, vooral met betrekking tot de uitdagingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar het behouden van de kolenvoorraad cruciaal was voor de gas- en stroomvoorziening. Vanaf 1922 deed elektriciteit zijn intrede, met B.J. Suringa als een bekende naam die belast was met de taak van het opbouwen van infrastructuur, waaronder leidingnetten, trafohuisjes, verdeelkasten, en nieuwe aansluitingen.
 

Het verhaal eindigt niet in het verleden; het boek biedt ook een overzicht van de energiebedrijven van vroeger tot nu. Het benadrukt de evolutie naar schone energiebronnen zoals zon- en windenergie in Bodegraven. Dit alles weerspiegelt niet alleen een energiek verleden maar ook een veelbelovende toekomst, waar duurzame energie een steeds prominentere rol speelt in de lokale gemeenschap.



Groep 6 van Verhoeff-Rollmanschool Verkocht Speculaas voor Stichting Ontmoeting

30-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - In de afgelopen weken hebben de leerlingen van groep 6 van de Verhoeff-Rollmanschool in Bodegraven zich ingezet voor een bijzonder goed doel. Met enthousiasme en vastberadenheid hebben ze speculaas verkocht ten behoeve van Stichting Ontmoeting. De resultaten van hun inspanningen zijn niet alleen indrukwekkend, maar ook hartverwarmend.

 

 

Het initiatief begon na de herfstvakantie, toen Marlies van Dongen, vertegenwoordiger van Stichting Ontmoeting, de school bezocht. Zij deelde met de leerlingen welke doelgroep de stichting ondersteunt en op welke wijze zij bijdraagt aan het welzijn van anderen. De verhalen die zij deelde en de indrukwekkende filmpjes raakten de leerlingen van groep 6 diep, waardoor ze besloten om in actie te komen.
 

De leerlingen stelden zich een ambitieus doel: het verkopen van 100 dozen heerlijke speculaas. Deze dozen waren binnen slechts drie dagen uitverkocht, aantonend hoe gemotiveerd en vastberaden de leerlingen waren om hun steentje bij te dragen aan het goede doel. In totaal wisten ze maar liefst 1400 pakjes speculaas te verkopen, wat de oorspronkelijke verwachtingen overtrof.
 

De opbrengst van deze succesvolle speculaasverkoop bedroeg een indrukwekkende €3400. De leerlingen verzamelden zich afgelopen week om gezamenlijk het geld te tellen en het vervolgens met trots te overhandigen aan Marlies van Dongen van Stichting Ontmoeting. Het bedrag zal ongetwijfeld een waardevolle bijdrage leveren aan de activiteiten en projecten van de stichting, die zich inzet voor het ondersteunen van mensen in kwetsbare situaties.

 

 

 



Goudse WinterMarckt Verwarmt Zondag 17 december 2023 Met Kerstsfeer

30-11-2023

Van de redactie

Gouda - Op zondag 17 december wordt het hart van Gouda, een van de meest pittoreske steden van Nederland, omgetoverd tot een sfeervol kerstlandschap tijdens de Goudse WinterMarckt. Een evenement dat niet alleen bekend staat om zijn gezelligheid, maar ook om de unieke mix van handgemaakte producten, culinaire lekkernijen en feestelijke activiteiten.
 

Het centrum van Gouda zal bruisen van kerstvreugde, met geurige glühwein, verwarmende chocolademelk en de betoverende klanken van Mariah Carey en Wham die door de straten klinken. De WinterMarckt belooft een divers scala aan kerstcadeaus, feestelijke outfits en heerlijk eten van gezellige foodtrucks, waaronder het bekende Def Rhymes.
 

Dit jaar is er iets bijzonders: de WinterMarckt zal ook 's avonds geopend zijn, waardoor bezoekers langer kunnen genieten van de feestelijke sfeer en de sprankelende verlichting die het centrum verfraait. Met meer dan 100 deelnemers biedt de markt een breed scala aan veelal handgemaakte producten. Van prachtige sieraden tot unieke kaarsen en trendy haarbanden tot schattige baby-items. Voor degenen die hun huis willen transformeren tot een kerstmagazine, zijn er decoratieve items in overvloed. En als kers op de taart zijn er ook beauty-items die je badkamer een feestelijke touch geven.
 

Het evenement strekt zich uit over het centrum van Gouda, met foodtrucks en een gezellig winterterras op het plein Achter de Waag. De AgnietenKapel biedt een winkelervaring en de mogelijkheid om een jaarlijkse reading te krijgen van de beste tarotisten van Nederland. Langs de Nieuwe Markt, inclusief de passage, leidt de markt je verder naar het Cheese Experience Museum. Onderweg kun je je aankopen laten inpakken of een onvergetelijke foto maken in de X-MAS Selfie spot.

 

Om de feestvreugde compleet te maken, zullen alle winkels in Gouda op deze dag geopend zijn. Dit maakt de Goudse WinterMarckt niet alleen een markt, maar een volledige ervaring die de warmte van de feestdagen naar iedereen brengt. Gouda belooft dit jaar de allerleukste kerstmarkt te hebben, waar bezoekers kunnen genieten van een betoverende mix van traditie, ambacht en feestelijk vertier. Een evenement dat de betovering van Kerstmis in het hart van de stad brengt.



World Press Photo in Gouda overtreft alle verwachtingen

30-11-2023

Van de redactie

Bezoekers komen uit het hele land
 

Gouda - Enkele duizenden mensen hebben inmiddels World Press Photo 2023 in de Chocoladefabriek in Gouda bezocht. “De bezoekersaantallen overtreffen onze stoutste verwachtingen. Het openingsweekend was het enorm druk, net niet té druk, en ook op doordeweekse dagen blijft het een komen en gaan van mensen. Kortom, het loopt echt geweldig”, zegt initiatiefnemer Marien Brand enthousiast.
 

World Press Photo Exhibition 2023, voor het eerst in Gouda, is nog tot en met 17 december elke dag van 10 tot 20 uur gratis te zien in de Chocoladefabriek, dé plek voor (beeld)taal en verhalen. Bezoekers uit de regio kunnen voordelig met de bus komen: met de speciale Samenreisdagkaart van Arriva kunnen 2-5 personen voor maar € 9,95 naar het centrum van Gouda reizen en weer terug. Wie verder woont, kan profiteren van het NS Spoordeelticket van € 29,-. Daarmee kunnen bezoekers vanuit het hele land met de trein naar station Gouda reizen. Bovendien krijgen ze een goodiebag cadeau én 50% korting op een bezoek aan de tentoonstelling ‘Koninklijke Kunst’ van Museum Gouda.
 

Dat het NS Spoordeelticket aanslaat, blijkt wel uit de herkomst van de bezoekers aan de beroemde foto-expositie. Marien Brand: “Bezoekers komen uit alle windstreken, van Groningen tot Maastricht en van Alkmaar tot Amersfoort. Gouda staat er mooi op”.



 

Ondernemers profiteren mee

Mede dankzij het prestigieuze World Press Photo en tal van gelijktijdige foto-exposities elders in de stad is Gouda dit najaar de hoofdstad van de nationale en internationale fotografie. “De bezoekersaantallen laten zien dat Gouda veel meer is dan de stad van kaas en stroopwafels. Gouda is de stad waar de wereld thuis is. Ik ben er trots op dat we World Press Photo in Gouda kunnen beleven en dat in aansluiting op die beroemde expositie heel veel lokale initiatieven zijn ontplooid. Ze geven gezicht aan de culturele vernieuwing van de stad, waarvan ons nieuwe innovatiefonds de aanjager is. En de expo trekt extra bezoekers naar onze binnenstad, daar profiteren onze ondernemers van mee!”, zegt cultuurwethouder Thierry van Vugt.
 

Meer info: www.chocoladefabriekgouda.nl



De Grootschalige Uittocht van Sinterklaas

30-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op woensdag 6 december vertrekken Sint en zijn Pieten weer naar Spanje, om daar   te genieten van een welverdiende vakantie, want wat hebben ze het druk gehad dit jaar. Wij willen ze natuurlijk niet zomaar weg laten gaan en daarom organiseert de Fantasie Compagnie op woensdag 6 december de uittocht van Sinterklaas. In het Burgemeester Visserpark, Alphen aan den Rijn, kunnen jullie vanaf 18:30 uur de Sint persoonlijk gedag zeggen. 



 

Uiteraard wordt het een drukte van belang, alle spullen uit het Sinthuis moeten weer mee naar Spanje. Gelukkig heeft de hoofdpiet daarvoor een bus geregeld zodat alles in één keer naar de stoomboot gebracht kan worden. Het is heel veel werk dus kunnen de Pieten wel wat hulp gebruiken, komen jullie ook helpen?


Om 19:30 uur, als alles ingeladen is, Sint en de Pieten in de bus zitten, zwaaien wij ze met z’n allen uit, wensen ze een goede reis en zingen dan natuurlijk uit volle borst: Dag Sinterklaasje!

www.fantasiecompagnie.nl
Facebook: Fantasie Compagnie



Online dashboard toont doorlooptijden nieuwe, dure geneesmiddelen

30-11-2023

Van de redactie

Patiënten, voorschrijvers en geneesmiddelenfabrikanten kunnen vanaf nu op het ‘ Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen’ zien wat de vergoedingsstatus is voor dure, nieuwe geneesmiddelen die toegelaten zijn op de Nederlandse markt. Het online dashboard toont gedetailleerde informatie over hoe ver in het vergoedingsproces deze geneesmiddelen zijn, vóórdat ze eventueel vergoed kunnen worden vanuit de zorgverzekering. Het online dashboard is door het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) ontwikkeld in opdracht van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

 

Minister Ernst Kuipers: “Dit online dashboard is een flinke stap vooruit in transparantie rondom het toelatingsproces. Iedereen kan nu zien hoe de toelating van nieuwe, dure geneesmiddelen tot het verzekerd pakket verloopt. Dat is goed nieuws voor patiënten, voorschrijvers en fabrikanten. Het geeft iedereen meer duidelijkheid en inzicht en dat is fijn.”

 

De sluis

In Nederland worden de meeste geneesmiddelen via de basisverzekering vergoed. Er komen de laatste jaren steeds meer zeer dure geneesmiddelen beschikbaar. Dit soort nieuwe geneesmiddelen (die alleen in het ziekenhuis worden gebruikt) worden in de zogeheten sluis geplaatst. Dat betekent dat het middel eerst beoordeeld wordt door experts van het Zorginstituut Nederland. Zij toetsen en beoordelen of een nieuw en duur middel voldoet aan de eisen en voorwaarden die de overheid hieraan stelt. Zo moet een middel effectief zijn, voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk en een in verhouding redelijke prijs hebben.
 

Na de beoordeling brengt het Zorginstituut een advies uit aan de minister om het middel onder bepaalde voorwaarden wel of niet toe te laten tot het verzekerd pakket. Vervolgens kan de minister besluiten om met de fabrikant te onderhandelen over de prijs en volgt een besluit over de vergoeding van het geneesmiddel.

 

Het dashboard

Het Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen ( dashboard) biedt inzicht in welke fase van het vergoedingsproces (indiening, beoordeling of onderhandeling) dure, nieuwe geneesmiddelen zich bevinden die zijn toegelaten tot de Nederlandse markt. Ook de doorlooptijden per fase zijn zichtbaar via het dashboard. 
 

Op de startpagina van het dashboard kunnen ziektebeelden of geneesmiddelen worden geselecteerd. Vervolgens kan doorgeklikt worden naar een specifiek geneesmiddel. Dan komt meer informatie over de vergoedingenstatus van het geneesmiddel in beeld: of het geneesmiddel al vergoed is, waar het geneesmiddel zit in het vergoedingsproces en hoe lang dit proces al duurt of heeft geduurd.



976 kilo cocaïne aangetroffen in vaten bevroren sinaasappelsap

30-11-2023

Van de redactie

Tijdens een controle op woensdag 29 november ontdekte de Douane 976 kilo cocaïne in een lading bevroren sinaasappelsap. De drugs waren verdeeld over 10 vaten en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro. De container was afkomstig uit Brazilië en was bestemd voor een bedrijf in Zuid Holland.



Beeld: ©Openbaar Ministerie / Openbaar Ministerie


HARC-team

Het HARC-team, een inmiddels 27 jaar oud samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.
De drugs zijn inmiddels vernietigd.

 



Maandag 11 december inloopavond Oude Rijnzone

29-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Woont of werkt u in Bodegraven ten noorden van het spoor? Wij noemen dit gebied de Oude Rijnzone. De komende maanden maken wij een plan voor de toekomst, met name voor de buitenrand van het gebied. Dit kunnen we niet zonder u! Binnenkort hoort u op welke momenten u met ons kunt meedenken.

 

Zet alvast maandag 11 december, tussen 19 en 21 uur, in uw agenda. Dan is er een inloopavond in het gemeentehuis. U kunt binnenlopen op een moment dat het u uitkomt. We horen graag wat u belangrijk vindt voor de Oude Rijnzone. Wees welkom!



Waarom een plan?

Het gebied ligt dicht bij het station en de snelweg en heeft een stevige ondergrond. In de Toekomstvisie Bodegraven-Reeuwijk én de Dorpsvisie Bodegraven is dit deel daarom aangewezen als plek om Bodegraven te versterken. 

 

Er speelt veel in de Oude Rijnzone. Mensen zoeken naar een woning, bedrijven hebben ruimte nodig om uit te breiden en we willen de sport-, winkel- en sociale voorzieningen in het dorp op peil houden. We moeten aan de slag met duurzame energie en de klimaatverandering. We vinden het ook belangrijk dat er goede fiets- en wandelroutes zijn én dat er in ons dorp genoeg groen is. Daarnaast willen we het unieke landschap en landbouw in de Oude Rijnzone behouden. Daarom is het goed om één samenhangend plan voor het gebied te maken.



Prijs Kinderklimaattop verzilverd!

29-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De winnaars van de Kinderklimaattop hebben hun prijs verzilverd: groep 8 van basisschool De Bron beleefde woensdag 22 november een inspirerende ochtend vol duurzame techniek bij de TechnoHUB!


Leerlingen Yvon, Lynn, Manon, Lotta, Suzanne en Danique wonnen deze prijs bij de ontwerpwedstrijd van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor hun ontwerp voor het duurzame schoolgebouw van de toekomst.
 

 

Racen met zelfgemaakte elektrische auto’s

“Het was een leuke en leerzame ochtend,” aldus juf Hester. Samen racen met een zelfgemaakte elektrische auto was het hoogtepunt voor de leerlingen! Jongens- en meidenteams ontwierpen auto’s om te kijken wie met dezelfde onderdelen de snelste auto kon maken. Het snelste jongensteam streed met het snelste meidenteam om de winst. Daarnaast maakten de leerlingen kennis met elektrotechniek en stroomkringen. Ook trapten zij om het hardst op een fiets om energie op te wekken en namen zij een kijkje in een huis vol duurzame technieken en installaties. Wie weet worden deze leerlingen onze duurzame ontwerpers van de toekomst!

 


Racen met zelfgemaakte elektrische auto’s!
 

 

Kinderklimaattop

Voorafgaand aan deze belevenis deden leerlingen van basisscholen De Bron, De Wegwijzer en Prinses Beatrixschool mee aan een ontwerpwedstrijd rond de Kinderklimaattop. In groepjes ontwierpen de leerlingen hun duurzame schoolgebouw van de toekomst. Ook kregen zij gastlessen over onderwerpen zoals klimaatadaptatie, circulaire economie en de energietransitie. Ontwerp ‘Basisschool The Sunshine’ van basisschool De Bron won uiteindelijk de ontwerpwedstrijd.

 

 

 

 



Succesvol subsidiefonds voor sport en cultuur

29-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Heeft u een goed idee voor de organisatie van een sportieve activiteit voor uw dorp? Of een mooi cultureel project? Er is subsidie beschikbaar via ondernemersfonds Ons Fonds. Ruim een jaar geleden heeft het ondernemersfonds Bodegraven-Reeuwijk een subsidiefonds in het leven geroepen om de sectoren sport en cultuur een helpende hand te bieden. Daar is gretig gebruik van gemaakt. Inmiddels zijn er vijftien activiteiten in de gemeente geholpen met een financiële bijdrage. Maar er is ruimte voor meer!



 

Kunst en cultuur

Vooral de sector Kunst en Cultuur wist de weg naar het Fonds te vinden met leuke en bijzondere activiteiten. Mooie grote evenementen zoals het Korenfestival, de Kunstroute en Maestro konden afgelopen zomer rekenen op een bijdrage. Maar ook andere activiteiten; recent zijn er bijvoorbeeld subsidies verstrekt voor een bijdrage aan de Buddybike, de stoel van Sinterklaas en zondagmiddagconcerten in het Groene HartHuys.

 

Sport

Voor de sector sport in onze gemeente zijn er naast subsidiemogelijkheden via het leefstijlakkoord ook mogelijkheden via het Fonds Sport&Cultuur (FS&C). Een buitensportvereniging heeft een bijdrage gekregen voor een speeltuintje en een geprivatiseerde tennisvereniging voor de bouw van padelbanen.

 

Aanvraag subsidie

Volgens de doelstelling van het Fonds Sport&Cultuur moet de activiteit in het algemeen belang van onze hele gemeente, een dorp of wijk zijn. Naast stichtingen of verenigingen kunnen ook particulieren of groepen gebruik maken van het Fonds. Een aanvraagformulier vindt u op ons-fonds.nl.


Voor activiteiten in 2023 is er nog subsidie beschikbaar! Ook voor 2024 kunt u nu al een beroep doen op een bijdrage uit de subsidiepot.



Plannen voor Poort van Reeuwijk

29-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Tussen de Goudsestraatweg, de Oud Reeuwijkseweg en de A12 vind je kantoren- en showrooms: De Reeuwijkse Poort. Op donderdag 23 november 2023 ondertekenden de gemeente en projectontwikkelaars Arvast en De Vries en Verburg Ontwikkeling een intentieovereenkomst om te onderzoeken of een deel hiervan gesloopt kan worden om plaats te maken voor woningbouw. Het gaat om nieuwe appartementen.

 

Eind mei 2024 moet de verkenning voor de transformatie van de Reeuwijkse Poort in Reeuwijk-Brug afgerond zijn. Dan moet duidelijk zijn of het project wel of niet kan doorgaan. De ontwikkelaar heeft de ambitie om medio 2025 gefaseerd te starten met de sloop en de bouw van ongeveer 200 huur- en koopappartementen in diverse prijsklassen. Deze appartementen zijn bedacht aan de zijde van de Reeuwijkse Plassen, waarbij ook gedacht wordt aan een aanlegplaats voor bootjes die een verbinding heeft met de Reeuwijkse Plassen.



V.l.n.r. directeur/eigenaar Arjan van der Zwaan (Arvast), wethouder Dirk-Jan Knol en directeur Victor Donk (De Vries en Verburg).

 

De kant van de A12 blijft als kantoren-/showroomlocatie in gebruik en krijgt een opwaardering. In de komende periode wordt de haalbaarheid van dit plan verder onderzocht.
 

Wethouder Dirk-Jan Knol: “Dit levert een mooie bijdrage aan het oplossen van de grote behoefte en vraag naar woningen in onze gemeente. De Reeuwijkse Poort kent nu een mix van kantoren en showrooms. Tijdelijk woont hier nu een groot aantal Oekraïense vluchtelingen. Zo lang we bezig zijn met de plannen voor transformatie van het gebied, kan de locatie voor hen beschikbaar blijven.”

 

 



Geen openbare verlichting? Snoei uw groen!

29-11-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Woont u op de ‘s-Gravenbroekseweg, Ree of Korssendijk, met bovengrondse elektriciteitsdraden? En stoort het u dat die verlichting om de haverklap uitvalt? Wellicht kunt u er, samen met uw buren, voor zorgen dat al het groen in toom wordt gehouden en er minder uitval van de verlichting is.

 

Momenteel zijn er erg veel storingen aan de openbare verlichting, vooral op de genoemde wegen in het Plassengebied. Dit wordt veroorzaakt door de takken van hoge bomen en struiken. De takken raken de elektriciteitsdraden en daardoor raken die draden elkaar weer. Dan ontstaat er kortsluiting en schiet de zekering eruit. De openbare verlichting is vervolgens helemaal uit. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties voor weggebruikers, zoals schoolgaande kinderen.

 

De meeste bomen en struiken langs deze wegen staan in de tuinen van de mensen die er wonen. Het probleem is dat die niet op tijd worden gesnoeid. De takken groeien te hoog, tot door de elektriciteitsdraden heen. Ondanks een publicatie en een brief aan de betreffende bewoners is er aan de oproep om te snoeien helaas nauwelijks gehoor gegeven.

 

Omdat de bovengrondse kabels eigendom zijn van netbeheerder Stedin, mag de gemeente de zekeringen niet zelf vervangen. Daar moet Stedin voor komen, wat enige tijd kan duren. Als de zekering dan vernieuwd is, maar de takken zijn nog niet gesnoeid, dan duurt het niet lang of er ontstaat weer kortsluiting. De verlichting is dan na reparatie weer heel snel uit. Sommige mensen denken zelfs dat er geen reparaties worden gedaan, omdat de verlichting bijna constant uit is. De gemeente is echter bijna dagelijks bezig om storingen op te laten lossen.



 

Als u uw eigen tuin goed bijhoudt en snoeit, dan voorkomt u dat er takken in het bovengrondse elektriciteitsnet groeien. En zo zorgt ook u voor een veilige buurt, waar de verlichting blijft branden!

 



Nieuw tarief voor toekomstbestendig drinkwater Oasen

29-11-2023

Van de redactie

Gouda / Regio - De komende jaren blijft Oasen fors investeren in de drinkwatervoorziening voor de toekomst. Deze investeringen zijn noodzakelijk om voldoende betrouwbaar drinkwater te blijven garanderen. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) is het drinkwatertarief voor 2024 vastgesteld. Het komende jaar kost duizend liter drinkwater 1,56 euro bij Oasen. Het vastrechttarief wordt 91,45 euro per jaar. 

 

Voor een gemiddeld huishouden stijgt de drinkwaterprijs met 1,62 euro per maand. Drinkwater kost, inclusief belastingen en heffingen, in 2024 maandelijks zo'n 20,66 euro. Dat is 8,4% meer dan in 2023. Het drinkwatertarief verandert als gevolg van de inflatie, hogere kosten voor grondstoffen en noodzakelijke investeringen om de drinkwatervoorziening voor de toekomst te verzekeren. Wat klanten precies betalen, hangt af van het watergebruik en de samenstelling van het huishouden.

 

De drinkwatertarieven zijn op 28 november 2023 vastgesteld door de aandeelhouders van Oasen, bestaande uit de gemeenten in het voorzieningsgebied.

 

Drinkwater in de toekomst niet vanzelfsprekend
"Onze klanten rekenen op onberispelijk drinkwater, op elk moment van de dag. Het is onze maatschappelijke taak om ervoor te zorgen dat kraanwater betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar blijft. Niet alleen voor nu, ook voor de komende generaties. Dat is een grote opgave en lukt alleen als we goed samenwerken met onze omgeving, onze infrastructuur versterken en vakbekwame mensen aan ons blijven binden", zegt Walter van der Meer, directeur van Oasen. 

 

De beschikbaarheid en kwaliteit van drinkwaterbronnen komt steeds meer onder druk te staan. De gevolgen van klimaatverandering zijn al zichtbaar, met droge zomers en de verzilting van bronnen. Daarnaast zal de vraag naar drinkwater toenemen door de woningbouwopgave en de economische groei. Bovendien zien we de kwaliteit van drinkwaterbronnen achteruitgaan door vervuiling vanuit de industrie en huishoudens. Investeringen zijn noodzakelijk om de toekomstige drinkwatervoorziening te kunnen verzekeren. Komend jaar verwachten we onze investeringen te hebben verdubbeld ten opzichte van vijf jaar eerder.

 

Nieuwe zuiveringen en waterwinningen

In 2023 hebben we ons nieuwe zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland in gebruik genomen. Het eerste zuiveringsstation dat volledig drinkwater maakt op basis van membraanfiltratie. Volgend jaar openen we het zuiveringsstation in Kamerik dat met dezelfde techniek drinkwater zal produceren. Met deze stappen borgen we een betrouwbare drinkwatervoorziening voor de komende decennia in ons voorzieningsgebied. 

 

Maar er is meer nodig dan alleen investeren om de leveringszekerheid van drinkwater veilig te stellen. Voor de periode na 2030 heeft Oasen aanvullende win- en zuiveringslocaties nodig om aan de vraag naar drinkwater te blijven voldoen. Daarvoor zoeken we naar nieuwe gebieden waar we drinkwater kunnen produceren. Het vinden en realiseren van een nieuwe winlocatie kan alleen in goede samenwerking met overheden. 

 

Drinkwatertarief in 2024

Naast de investeringen, hebben de inflatie en de operationele kosten invloed op de drinkwaterprijs. Ook zien we mede door de verhoogde energieprijzen een bewuster gebruik van drinkwater in huishoudens. Het uiteindelijke tarief is medio december bekend, wanneer de nieuwe belastingtarieven gepubliceerd worden. 

 

Laatste aandeelhoudersvergadering Aleid Wolfsen
Voor Aleid Wolfsen, voorzitter van de raad van commissarissen, was dit zijn laatste AVA bij Oasen. Vanaf 1 januari 2024 zitten zijn twee termijnen erop. Hetty Klavers neemt zijn rol als voorzitter over. Op nieuwjaarsdag treedt Mascha Sanders toe tot de rvc om het toezichthoudende orgaan weer compleet te maken. Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd Clemens van Slingerland benoemd voor een tweede termijn als rvc-lid.

 



De Munt in Nieuwe Handen

28-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het is een reis geweest vol culinaire hoogtepunten, warme momenten en onvergetelijke ervaringen sinds Mariska en Jurgen de Vries in 2017 de deuren openden van restaurant De Munt. Met passie en toewijding hebben ze het restaurant laten groeien, waarbij Mariska's ideeën elk jaar meer vorm kregen en het etablissement een geliefde plek werd in het hart van Bodegraven.
 

Helaas werd het succes van De Munt overschaduwd door het tragische verlies van Mariska, die op 18 augustus 2022 op 45-jarige leeftijd overleed. Ze was niet alleen de mede-eigenaar, maar ook de onmiskenbare ziel van de zaak. Haar toewijding en creativiteit hebben een blijvende indruk achtergelaten op de gemeenschap en het restaurant zelf.
 

Na het verlies van Mariska heeft Jurgen ervoor gekozen zijn creatieve energie elders te uiten, met een focus op Het Kookstation en De Zoete Inval. Met een zwaar hart draagt hij nu het stokje op 2 januari 2024 over, na een korte verbouwing zal half februari de munt weer opengaan. En zijn de nieuwe eigenaren van De Munt. de familie Dufais uit Boskoop. Deze runnen ook Flora Boskoop. De beslissing om het restaurant in nieuwe handen te laten rusten, is genomen met zorg en respect voor de erfenis die Mariska heeft achtergelaten.
 


 

Het fantastische team dat De Munt tot een succes heeft gemaakt, blijft intact. Ze zijn de bron van gezelligheid, warmte en serveren nog steeds de heerlijke gerechten en verfrissende drankjes waar De Munt bekend om staat. De kernwaarden en kwaliteit die het restaurant hebben gevormd, blijven behouden in handen van deze bekwame opvolgers.
 

In iets meer dan zes jaar is De Munt uitgegroeid tot een welbekend en succesvol restaurant, waar Mariska en Jurgen met recht trots op waren. Jurgen beschouwde het als een voorrecht om, samen met het team, gastheer te zijn en de gemeenschap te verwelkomen in deze culinaire oase.
 

Terwijl De Munt een nieuw hoofdstuk ingaat onder nieuwe leiding, blijft de herinnering aan Mariska voortleven in de harten van degenen die haar gekend hebben en in de ziel van het restaurant dat ze mede heeft vormgegeven. De Munt mag dan wel nieuwe handen hebben, maar de geest van gastvrijheid en passie voor goed eten blijven onveranderd. Het is tijd voor een nieuw avontuur, terwijl De Munt haar culinaire reis voortzet onder de bekwame leiding van de volgende generatie eigenaren.



Sponsoractie bessenstruiken en fruitbomen van de Hortus Populus

28-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf 1 december verkoopt de Hortus biologische bessenstruiken en fruitbomen. 14 verschillende soorten bessenstruiken en 12 soorten fruitbomen. Heerlijk is het om zelf je eigen fruit te plukken. Gezond en lekker. En het maakt onze omgeving weer groener. Tegel eruit, bessenstruik erin!



 

Kijk voor meer informatie op hortuspopulus.nl. Daar vind je alle informatie over de struiken en bomen. En ook hoe je kunt bestellen. Je kan ook op vrijdag 1 of zaterdag 2 december tussen 10 en 12 uur naar de Hortus Populus, Limespad 1 in Bodegraven komen. Daar vertellen we je er alles over. En op de Hortus kun je ook op 15 of 16 december tussen 10 en 12 je bestelling afhalen. Let op: op is op!  Via informatie@hortuspopulus.nl of 06 2917 3341 kun je altijd vragen stellen en informatie krijgen.



19e Midwinter Fair in Museumpark Archeon

28-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 9 en 10 december stap je in Archeon de magische wereld van de Midwinter Fair 2023 binnen. Tijdens dit winterse festival vieren jong en oud het donkerste moment van de winter en de terugkeer van het licht. Struin langs de vele marktkramen, laat je inspireren door eeuwenoude rituelen, dans op de muziek van fantastische bands en laat je meevoeren in een beleving vol fantasie en magie. Het thema van de 19e editie van de Midwinter Fair in Archeon is ‘De Zeven Zeeën’.  



Beeld: Museumpark Archeon’
 

Midwinter heeft een rijke geschiedenis, het is een feest dat eeuwen terug gaat. Al in de steentijd werd de periode op bijzondere wijze gevierd. In Ierland bevindt zich een neolithisch monument, Newgrange, dat zo geconstrueerd is, dat de midwinter zonnewende voor een speciaal lichteffect zorgt. De Romeinen vierden rond deze tijd hun Saturnalia, het feest ter ere van Saturnus. De Germanen hielden uitzinnige Joelfeesten (Yule feesten) in de donkerste tijd van het jaar, waarbij grote rituele vuren werden ontstoken en feest werd gevierd. Ervaar deze winterse traditie in Archeon, doordrenkt met elementen uit zowel het verleden als het heden.
 

Betoverende koopwaren op de Fantasy-markt
Bezoekers met dukaten op zak kunnen hun slag slaan op de uitgestrekte markt. Overal in het museumpark staan kraampjes en tentjes met een rijke diversiteit aan producten. Vele kraampjes worden gevuld door ambachtslieden die met veel liefde hun handgemaakte kunst laten zien. Ook in de knusse middeleeuwse huisjes zijn talloze waren uitgestald. Het aanbod van de betoverende koopwaar varieert van kostuums, boeken, tassen, sieraden en winterse attributen. Even opwarmen kan rond de gezellige vuurschalen of in een van de restaurants, waar heerlijke verwarmende dranken en gerechten op de kaart staan.



Beeld: Museumpark Archeon’
 

Rituelen, workshops en heel veel muziek
Zowel de zaterdag als de zondag bestaat uit een goed gevuld programma. Bezoekers zullen tijd te kort komen voor alle activiteiten, workshops, rituelen en optredens die plaats vinden tijdens het weekend. Duik de diepte in met verschillende oeroude rituelen. Luister naar het zonnewiel ritueel of ga op zondag naar het Midwinter Ritueel. Op zoek naar wat luchtigere activiteiten? Doe dan mee met de workshop Balfolk of Ierse dans.
 

Bezoekers laten zich gedurende het weekend meevoeren op golven van muziek. Door het hele park heen zijn betoverende harmonieën te horen. Op de podia van de Romeinse herberg en het middeleeuwse klooster treden verschillende bands op. Vaar mee met Plunder, laat je meeslepen door de vrolijke tonen van Perkelt en ga los op de Keltische rock van The Dolmen.
 

Zaterdag 9 december van 10:00 t/m 21:00 uur
Zondag 10 december van 10:00 t/m 18:00 uur
Tickets via www.archeon.nl



Boswachters varen bikkeltochten op de Nieuwkoopse Plassen

28-11-2023

Van de redactie

Nieuwkoop - Nu december begonnen is, wordt het stil in het Nieuwkoopse Plassengebied. Hoewel, de boswachters van Natuurmonumenten varen nog tweewekelijks uit met de excursieboot én er is nog genoeg te zien. Ga met een fluisterboot het ijskoude water op. Boswachter Juriaan van Leeuwen nodigt jong én oud uit om in het weekend aan boord te stappen. ,,Het is een unieke ervaring om in stilte door dit bijzondere natuurgebied te varen. En, met een extra laagje kleding is het zeker nog goed toeven op het water!”


 

Rust

In het najaar komt de natuur tot rust. Bomen zijn kaal geworden en struiken verliezen hun bladeren. De natuur trekt zich terug. Veel vogels kiezen juist de Nieuwkoopse Plassen uit om er te overwinteren, dus dit kan alsnog erg druk zijn. Waan jezelf een poolreiziger, als de wind om je oren suist. Met verrekijkers speuren we naar de vogels die deze winter rondom de Nieuwkoopse Plassen verblijven. Geef je op voor een gecombineerde vaar- en wandeltocht in en om de Nieuwkoopse Plassen. Dit kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

 

Varen, een korte wandeling en daarna

Om even op te warmen gaan we halverwege de boottocht aan land voor een korte wandeling. Daar bakken we, onder het genot van een beker warme chocolademelk, een broodje boven een vuur.



Univé start landelijke fietsverlichtingsactie: Zorg dat je opvalt

28-11-2023

Van de redactie

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Nu de dagen weer korter zijn, is het extra belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Daarom organiseert Univé vanaf 27 november in ruim 100 dorpen en steden met een plaatselijke Univé-winkel een fietsverlichtingsactie. Onder het motto ‘Zorg dat je opvalt’ gaan medewerkers van de coöperatie samen met Veilig Verkeer Nederland en politie in gesprek met fietsers die hun verlichting niet op orde hebben.



 
Ook delen zij tijdelijke fietslampjes uit. Uit cijfers van Kom Veilig Thuis blijkt namelijk dat met goede verlichting het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20 procent afneemt. Met de actie wil Univé fietsers dan ook wijzen op de risico’s en hen stimuleren hun fietsverlichting op orde te brengen.


Vaste fietsverlichting
De actie heeft als doel bewustwording te creëren. Boetes worden dan ook niet uitgedeeld. “We vinden het belangrijk dat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen. Daarin is een goede fietsverlichting cruciaal. Daarom zetten we ons samen met politie en handhaving in om dat te verbeteren. Aan fietsers die hun fietsverlichting niet op orde hebben, delen we daarom tijdelijke fietslampjes uit. Zodat zij veilig op hun bestemming aankomen en vervolgens zelf structurele fietsverlichting op orde kunnen brengen,” legt Dennis Teijgeler uit, bestuurder bij Univé Het Groene Hart.


Veilig op weg met Univé
Als lokaal betrokken coöperatie zet Univé zich naast de fietsverlichtingsactie op verschillende manieren in om verkeersveiligheid te bevorderen. Zo maakt de Univé Veilig op Weg tool automobilisten bewust van hun rijgedrag en geeft tips hoe ze dat kunnen verbeteren. Met als doel veilig rijgedrag te stimuleren en de buurt veiliger te maken.
 


De uitreiking van fietslampjes vindt o.a. plaats op:  
27 november, 7.30 - 8.30 uur: Roelofarendsveen, Rembrandt van Rijnsingel / Watergang
29 november, 7.00 - 8.00 uur: Gouda, Bleulandweg / Ronsseweg
4 december, 7.30 uur: Schoonhoven, rotonde aan het begin van Schoonhoven
5 december, 17:00 uur: Lekkerkerk, kruispunt in het dorp
 



Lichtpunten in onderwijs na corona, maar uitdaging op basisvaardigheden blijft groot

28-11-2023

Van de redactie

In 2022-2023, het tweede gewone schooljaar sinds corona, zijn weer lichtpuntjes te zien. Leerlingen op de basisschool leren weer net zo snel als voor de pandemie, het aandeel studenten met studievertraging daalt en minder studenten vallen uit. Tegelijkertijd blijven er zorgen. Zo kampt een deel van de leerlingen en studenten nog steeds met mentale problemen. Dat blijkt uit de vijfde voortgangsrapportage van het Nationaal Programma Onderwijs die onderwijsministers Dijkgraaf en Paul vandaag aan de Tweede Kamer hebben gestuurd.

 

Impact

Dijkgraaf: “Ik ben blij dat de weg naar boven is ingezet. Mbo-scholen, hogescholen en universiteiten leveren een prachtige prestatie door met geld uit het NP Onderwijs de negatieve gevolgen van corona te beperken. Maar de pandemie heeft helaas een grote en langdurige impact op de mentale gezondheid van veel studenten. Vóór corona was er al een toename te zien in de mentale problematiek onder studenten. Daarom is het belangrijk dat ook na afloop van het NP Onderwijs extra aandacht blijft voor studentenwelzijn.”

 

Paul: “Leraren, schoolleiders en andere professionals in en om de school hebben keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat leerlingen na corona weer goed vooruit komen. Ik ben blij dat dat voorzichtig zijn vruchten afwerpt. Maar we zijn er zeker nog niet. Het is belangrijk dat álle leerlingen weer goed in hun vel zitten en een solide basis meekrijgen, want dat is enorm bepalend voor hoe zij zich verder in het leven ontwikkelen. Daarom blijven we scholen hierbij op allerlei manieren ondersteunen. Niet alleen met het NP Onderwijs, maar ook met extra hulp om de basisvaardigheden te verbeteren.”

 

Primair en voortgezet onderwijs



Fijne en veilige buurt draagt bij aan vertrouwen in eigen gezondheid

28-11-2023

Van de redactie

Prettig wonen in een veilige buurt. Waar mensen elkaar kennen, een praatje maken en een oogje in het zeil houden. Dat draagt niet alleen bij aan de waardering van de buurt en woonomgeving, maar ook aan de gezondheidsbeleving van de inwoners, zo blijkt uit onderzoek van Marketresponse in opdracht van Univé. Want Nederlanders die zich betrokken voelen bij hun buurt, daar een goede sfeer ervaren en een fijne band hebben met hun buren hebben meer vertrouwen in hun toekomstige gezondheid. En dat is belangrijk nu voor een gezonde leefstijl steeds vaker een beroep op naasten wordt gedaan.



Goede balans
Pieter van den Ban, manager Univé Buurtfonds kan dat beamen. “Univé komt uit de buurt. Daar ligt niet alleen de kracht van onze leden, maar ook die van ons. Want door samen sociale cohesie te bevorderen en mensen dichter bij elkaar te brengen, groeit de weerbaarheid in de buurt. In hechte buurten durven buren elkaar om hulp te vragen en die aan te bieden, zodat ze samen kunnen bijdragen aan een goede balans tussen welvaart en welzijn.”


Beter een goede buur…
Dat is het sterkst zichtbaar bij inwoners van Noord-Holland en Overijssel. Inwoners van die provincies voelen zich het sterkst verbonden met de buurt, respectievelijk 36% en 40%. Bovendien vinden zij een goede band met hun buren vaker erg belangrijk dan inwoners van andere provincies. En dat draagt bij aan het vertrouwen in eigen gezondheid. Zo hebben inwoners van Noord-Holland het meeste vertrouwen in hun gezondheid (76%), ongeacht hun zorggebruik.


Kracht van samen
In de buurt wordt het gewaardeerd als mensen op elkaar letten en elkaar helpen wanneer nodig of wanneer er iets gebeurd is. Bijvoorbeeld na ziekte of een operatie. Dat moedigt het Univé Buurtfonds aan. “De kracht van samen is niet alleen zichtbaar bij buren die elkaar helpen als het even tegenzit. Ook wij zien dat buren elkaar steeds meer opzoeken om een gezonde leefstijl te bevorderen. Bijvoorbeeld met de gezamenlijke aanleg van speeltuinen, beweegparken, pluktuinen en voedselbossen. En met resultaat. Want zo helpen ze elkaar gezond oud te worden en om met veel plezier van het leven te genieten,” concludeert Van den Ban.
 



Kabinetsdelegatie naar VN-Klimaatconferentie COP28 in Dubai

28-11-2023

Van de redactie

Een afvaardiging van het kabinet neemt deel aan de VN-Klimaatconferentie COP28, die dit jaar van 30 november tot en met 12 december plaatsvindt in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten. 

 

Minister-president Rutte is op vrijdag 1 december aanwezig bij de officiële opening van de klimaattop. Daarnaast heeft hij die dag ontmoetingen met regeringsleiders en neemt hij deel aan diverse bijeenkomsten en werksessies. De avond daarvoor, donderdag 30 november, spreekt hij met jongerenvertegenwoordigers die zich inzetten voor het klimaat.

 

Namens Nederland nemen ook minister Jetten voor Klimaat en Energie, minister Kaag van Financiën, minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof, minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat op verschillende dagen deel aan COP28.


De 28e klimaatconferentie richt zich deze keer op de Global Stocktake: de eerste evaluatie van wereldwijde klimaatactie sinds de afspraken in 2015 om opwarming van de aarde te beperken. Nederland zet zich in EU-verband in om deze doelen in zicht te houden door concrete stappen te zetten op mitigatie, adaptatie en financiering. Ook bouwt Nederland tijdens deze top aan een internationale kopgroep voor de afbouw van fossiele subsidies en zet het in op een Schade- en Verliesfonds met een brede financieringsbasis voor de meest kwetsbare landen.



Informatiebijeenkomst over mogelijke huisvesting statushouders in de RK-pastorie aan de Overtocht

27-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - De geloofsgemeenschap St. Willibrordus verkent de mogelijkheden om haar pastorie aan de Overtocht in Bodegraven beschikbaar te stellen voor de tijdelijke huisvesting van maximaal zes statushouders. De geloofsgemeenschap is hiervoor met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de Thuisgevers in overleg. In deze fase gaat de geloofsgemeenschap graag in gesprek met omwonenden van de pastorie. Op donderdag 30 november om 20:30 uur vindt een informatiebijeenkomst plaats in de Doortocht.


De gemeente Bodegraven-Reeuwijk kent, net als alle gemeenten in Nederland, een opgave om statushouders te huisvesten. Statushouders zijn mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en daarmee in Nederland een bestaan mogen opbouwen. Statushouders zitten echter vaak lang in een asielzoekerscentrum vanwege een gebrek aan woonruimte. Daar staat hun leven stil. Met een tijdelijke woonruimte wil de St. Willibrordusgemeenschap enkele van hen weer perspectief bieden.
 

Samen met de organisatie ‘De Thuisgevers’, een particulier initiatief dat met onder meer kerken zoekt naar tijdelijke huisvestingsplekken, verkent de geloofsgemeenschap de mogelijkheden. Mocht het tot huisvesting komen, dan hebben de Thuisgevers daarbij ook een rol. Zij organiseren extra sociale begeleiding met buddy’s, zodat de nieuwe inwoners kunnen integreren en alvast een klein netwerk kunnen opbouwen. Na een tijdelijk verblijf in de pastorie zullen ze doorstromen naar een passende huurwoning in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.


Uit verkennende onderzoeken komt naar voren dat het grootste gedeelte van de begane grond van de pastorie beschikbaar kan blijven voor de geloofsgemeenschap. De eerste en tweede etage moeten worden aangepast. Zo krijgt een statushouder een eigen kamer en komt er een gezamenlijke woonkamer/keuken. De geloofsgemeenschap verkent ook of het mogelijk is om de pastorie voor ‘reguliere’ bewoning/verhuur geschikt te maken als de opvang van statushouders is afgelopen.

 

Graag delen de geloofsgemeenschap, de gemeente en de Thuisgevers de plannen met omwonenden tijdens de informatiebijeenkomst op 30 november in de Doortocht. Van alle drie partijen zullen vertegenwoordigers aanwezig zijn. Er is zodoende voldoende ruimte voor het stellen vragen en het geven van een reactie op de plannen.



Bijzondere ruimtelijke sculpturen, Karin Kortenhorst vertelt alles over haar draadsculpturen in het Evertshuis

27-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Karin Kortenhorst vertelt hoe zij zich ontwikkelde van edelsmid naar beeldend kunstenaar. In de 30 jaar dat zij actief is, ontwikkelde haar werk zich van sieraden en accessoires naar sculpturale objecten en installaties. De technische opleiding tot edelsmid in Schoonhoven en de 3-D design opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht hebben haar kunstenaarschap vorm gegeven.

 

 

Het recente werk van Karin Kortenhorst bestaat uit sculpturen gemaakt van metaaldraad, zoals zilver, koper, ijzer, alpaca en aluminium. Dit materiaal draait, buigt, hamert, haakt en wikkelt zij op zo’n manier dat er transparante volumes ontstaan. De lucht wordt omkaderd zodat ruimte zichtbaar wordt. Deze krijgt betekenis: het kan een opening zijn, een pauze of een plek om in te vertoeven.

 

De lezing van Karin is op vrijdag 8 december om 20.00 uur, kaarten kosten €10,00 inclusief een drankje. Ga voor meer informatie en het reserveren van kaarten naar https://www.evertshuis.nl/kunstcafe-draadsculpturen-karin-kortenhorst

 

Voor meer informatie en reserveren zie www.evertshuis.nl

 

Praktische informatie

KUNSTCAFÉ – DRAADSCULPTUREN
DATUM VRIJDAG 8 DECEMBER

LEZING

AANVANG 20.00 UUR

ENTREE €10,00

EVERTSHUIS Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | Tel. 0172-618484



HCRB KAMPIOENEN NAJAARSCOMPETITIE

27-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Afgelopen weekend waren de laatste veldwedstrijden van 2023, voordat de meeste teams weer de zaal ingaan. Er waren een aantal spannende wedstrijden om het kampioenschap.
 


 

De meiden van MO14-3 waren zelfs al kampioen, voordat de laatste wedstrijd was gespeeld en maakten dat duidelijk door 5 prachtige doelpunten te scoren. JO12-1 speelden uit tegen Schoonhoven en moesten de wedstrijd winnen om kampioen te worden. Ze wonnen met 4-0 en bleven daarmee met 2 doelpunten verschil voor op de nummer 2. MO12-1 hoefde slechts gelijk te spelen, maar het werd een doelpuntenfestijn doordat ze met 8-0 wonnen. H45-2 won in een bloedstollende strijd met 3-1 van nummer 2 Roomburg en werd daardoor terecht kampioen.

 



Sunday Half Hour (SHH)

27-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 3 december is het 1e advent. De protestantse Gemeente Emmaüs organiseert deze dag ook weer een SHH dienst. De dienst begint om 12.00 uur in de Ontmoetingskerk. Twenty4Eleven begeleidt de samenzang en Arjo van der Steen zal voorgaan.

 

 

Advent is een Latijns woord. Het betekent “Komst”. Van de letters A.D.V.E.N.T. heeft Arjo een zin gemaakt.  Deze zin is: Alles Duister? Verwacht Een Nieuwe Toekomst!  Deze zin is dan ook het thema van deze SHH dienst. Na de dienst is er koffie en thee en kunnen we elkaar ontmoeten en napraten! Welkom!
 



Battle of the Shanty’s 2023

27-11-2023

Van de redactie

Woerden - In Schiedam, bekend als de jeneverstad, wordt al sinds 2014 jaarlijks de Battle of the Shanty’s georganiseerd in wijkcentrum “De Erker”. Op drie achtereenvolgende zaterdagen strijden drie shantykoren tegen elkaar en de winnaars van deze battle’s strijden op de vierde zaterdag in de finale om de eerste prijs.



Samenzang                                                                                           (Beeld: Harm van Geel)
 

Dit jaar deden de leden van Koor Bravour op 18 november hun stinkende best om eerste te worden en dat lukte! Daarom stonden zij zaterdag 25 november in de finale en bonden de strijd aan met het Schiedams Shantykoor Stuurloos en Shantykoor De IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel.

 

Nadat alle koren 2 keer een half uur hun mooiste liedjes ten gehore hadden gebracht werden er onder leiding vna Yolanda Brouwer (dirigente van Koor Bravour) nog drie liedjes door alle deelnemers gezamenlijk gezongen. Tijdens deze samenzang kon de jury de punten tellen en vaststellen welk koor dit jaar als beste werd beoordeeld. Aansluitend vond de prijsuitreiking plaats en dat was voor alle deelnemers een spannend moment.

 

Koor Bravour werd uitgroepen tot de winnaar, het beste koor van de negen deelnemende koren, en de leden gingen trots en voldaan huiswaarts met een mooie beker voor in de prijzenkast, een grote wisselbeker en een aantal liters jenever.

Volgend jaar is Koor Bravour weer in Schiedam om de beker te verdedigen.

 

1e prijs (v.l.n.r. André Honders, Ad de Goey, Willem van Dam        (Beeld: Wico Molenaar)
 



KerstConcert Volkszanger Marco de Hollander in Nieuwkoop

27-11-2023

Van de redactie

Nieuwkoop - Laat je op 07 december onderdompelen in de ultieme kerstsfeer met de allermooiste kerstshow van 2023! Volkszanger Marco de Hollander laat kerstklassiekers van toen en nu de revue passeren in de prachtige 'Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart' kerk van Nieuwkoop die geheel in kerststijl is gehuld.

 

 

Ook zijn mooiste levensliedjes uit de afgelopen jaren zal hij voor u zingen. Kerstmis viert Marco het liefst met zijn dierbare fans en liefhebbers van het Nederlandse lied. Vandaar dat ook een drietal bevriende artiesten het podium zal betreden. Prachtige artiesten als Johan Heuser , Belinda Kinnaer en Kees Plat van de Tribute To The Cats Band. Verder zal het Koor de Horizon ook aanwezig zijn.


Na afloop van de show is er een gezellig samenzijn. Mis deze unieke kerstshow niet en bestel je kaarten op tijd. Kaarten: 25 euro incl. de nieuwe kerst cd van Marco de Hollander, alleen in de voorverkoop. Mail Kaarten@MarcodeHollander.nl of bestel online via www.marcodehollander.nl 
Locatie: Dorpsstraat 35 te Nieuwkoop.
 



Buurthuis AquaRijn in kerststemming

27-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In de maand december is Buurthuis AquaRijn in kerststemming. Veel van de activiteiten ademen sfeer, harmonie en gezelligheid met elkaar. En er is weer voor ieder wat wils.



 

Zondagmiddag muziekcafé

Ons maandelijkse muziekcafé wordt in de oude luister hersteld! Na een aantal maanden pauze is er weer muziek en publiek op zondagmiddag 10 december.  Het buurthuis maakt er gelijk een Kersteditie van. Tussen 15.00u tot 18.00u treedt de band The Young Ones op met mooie kerstnummers. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en drankjes zijn voor eigen rekening. Iedereen is uitgenodigd om te komen meeswingen.

 

Kerststukje maken

Op 11 en 12 december kan men samen met Tineke Disseldorp Kerststukjes maken. Beide dagen om 13.30 uur en om 19.30 uur, dus er zijn 4 tijdstippen waarop men mee kunt doen. De stukken variëren in prijs tussen €20 en €27,50. Kijk op onze website naar de verschillende stukken of mail ons voor meer informatie. Zelf een bakje, vaas of iets dergelijks meebrengen, kan ook. Voor het te gebruiken materiaal (groen en versieringen) betaalt men dan nog € 17,50. Neem zelf een tangetje en/of scherp mesje mee. Graag hoort het buurthuis van tevoren welk stuk men wil maken. 

 

Papierkunst workshop

Op  maandag 18 december 2023 wordt de papierkunst-middag een workshop met mevrouw Anna Vuijk van 13.30u tot 15.30u. Er wordt  een kerstster gemaakt met een lichtje. Er is keuze uit 4 tafereeltjes: kerststal, herten, kerstman met rendieren en een sneeuwpop. Ook is er een kleurkeuze: wit, rood of groen.  De voorgesneden onderdelen worden tijdens deze workshop in elkaar gezet. Eventueel kan de ster met stickers versierd worden. Het lichtje maakt het tafereeltje compleet. Leuk om in de boom te hangen of neer te zetten. De materiaalkosten zijn € 2,50

 

De Kerstboom Vertelt

Op woensdag 20 december heeft het Buurthuis een bijzondere kerstvoorstelling. Mevrouw Nel Kerkvliet draagt gedichten voor. Door haar voordracht komt u geheel in kerstsferen. Zelfs de kerstboom vertelt zijn verhaal….  Om 10.30u staat er warme chocolademelk klaar voor de luisteraars en speelt een pianiste klinkt mooie kerstmuziek in onze huiskamer. Komt u luisteren en genieten?
 

Klankschaalsessies

Wegens groot succes gaat het Buurthuis door met de klankschaalsessies. In december zijn deze op maandag om 15:30u. Alleen op 25 december gaat de sessie niet door.  De mooie rustgevende klanken van de klankschalen verplaatsen de aandacht van het denken naar het voelen. De sessie kan zittend of liggend. Als men rolstoel-afhankelijk is, is dat geen enkel probleem. Iedereen kan en mag mee doen. Ons gebouw is rolstoelvriendelijk en de sessie ook. Breng eventueel  zelf een yogamatje of/of hoofdkussentje mee. De bijdrage is slechts €3,- contant per bijeenkomst.

 

Alle andere activiteiten van Buurthuis AquaRijn zijn deze maand ook in kerstsfeer. Het buurthuis heeft een website en zit op facebook. Daar vindt u het complete programma van deze maand. U mag natuurlijk ook mailen:buurthuis@dethermen2.nl  Het buurthuis heeft een gratis garage en is gevestigd in het rolstoelvriendelijke zwembad AquaRijn aan de Cantharel 10.

 



Kunstspecial Anselm film en lezing bij Parkvilla

27-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Anselm Kiefer is een Duitse kunstschilder en beeldhouwer. Hij wordt gezien als één van de grootste, nog levende kunstenaars. Parkvilla organiseert een film en lezing over deze invloedrijke en vernieuwende kunstenaar. Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie. Tot en met 25 februari 2024 is er in Museum Voorlinden in Wassenaar een solotentoonstelling van Anselm: een mooi cultureel uitje voor in de kerstvakantie.
 

De film ‘Anselm’ is gemaakt door een van de meest belangrijke Duitse filmmakers van deze tijd, Wim Wenders. Wenders laat de camera langzaam door de sculpturen en schilderijen bewegen, met bijzondere aandacht voor de gestapelde structuren, gipsen jurken en immense schilderijen. Een bijzonder portret en een unieke filmervaring. De documentaire volgt Anselm Kiefer  gedurende meer dan twee jaar, waarbij de belangrijke fases van zijn vijf decennia omspannende carrière worden belicht. De film is op 7, 11 en 14 december te zien.



 

Kunstlezing
Kunsthistoricus Karin Braamhorst neemt je op 4 december mee in de intrigerende wereld van Anselm. De kunstenaar maakt kunst op monumentale schaal met ongebruikelijke materialen zoals goud, olieverf, stro en lood. Hij stelt zijn werk bloot aan de elementen steekt ze in brand of voegt levensgrote objecten toe. Zo creëert hij schilderijen, sculpturen en installaties vol textuur en betekenis, waaraan hij liefst blijft doorwerken. Een kunstwerk is voor hem nooit klaar.
 

De lezing in combinatie met de film biedt een compleet beeld van de buitengewone wereld en het werk van een van de meest vooraanstaande moderne kunstenaars van nu. Door een passe-partout voor film en lezing is er een korting te verkrijgen, zie parkvilla.nl/evenementen.

 



Ongehoord Nederland behoudt voorlopige erkenning

27-11-2023

Van de redactie

Omroep moet zichtbaar werk blijven maken van verbetering
 

Omroep Ongehoord Nederland (ON) behoudt zijn voorlopige erkenning en blijft op dit moment onderdeel van het publieke bestel. De NPO heeft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) in april verzocht om intrekking, op grond van een gebrek aan samenwerkingsbereidheid van ON. De staatssecretaris ziet dat samenwerking inderdaad lastig is door de opstelling van ON. Dat biedt op dit moment echter te weinig juridische basis om zo’n verstrekkend besluit te nemen.

 

Het is nog nooit voorgekomen dat een bewindspersoon zich moest buigen over een verzoek tot intrekking. Het intrekken van de vergunning is een zeer zwaar middel en de overheid moet daar volgens staatssecretaris Uslu dan ook bijzonder terughoudend in zijn.

 

Dit betekent niet dat er niets aan de hand is. De NPO heeft meerdere malen een sanctie opgelegd aan omroep ON en de Ombudsman heeft herhaaldelijk geconstateerd dat de omroep de journalistieke code heeft overtreden.

 

ON heeft in het afgelopen jaar evenwel laten zien dat het bereid is om zaken te verbeteren. De staatssecretaris verwacht van ON dat zij deze lijn van verbetering zal blijven doorzetten. De staatssecretaris wil dat de NPO en ON weer constructief met elkaar in gesprek gaan.

 

Er is veel discussie geweest of ON zich in zijn programma's aan de journalistieke code houdt. Volgens de NPO zegt het overtreden van de journalistieke code iets over de manier waarop kan worden samengewerkt binnen de publieke omroep. In die redenering gaat de staatssecretaris niet mee. De journalistieke code gaat niet over samenwerking, maar over kwaliteitseisen waar een omroep aan moet voldoen. Het Commissariaat voor de Media houdt daar toezicht op. De staatssecretaris heeft dit dan ook niet als grond laten meewegen bij het nemen van het besluit.

 

Staatssecretaris Uslu: “Er is niet genoeg juridische grond om de voorlopige erkenning van ON  in te trekken. Ik zie dat er problemen zijn. Maar vooralsnog constateer ik niet zo’n manifest en structureel gebrek aan samenwerkingsbereidheid dat dit het zware middel van intrekking rechtvaardigt. Ik wil benadrukken dat ik geen oordeel kan en wíl geven over de inhoud van de programmering van ON. Het is essentieel dat we de journalistieke vrijheid beschermen, in al haar verschijningsvormen en uitersten. De afstand tussen Den Haag en Hilversum moet onverminderd groot zijn.”

 

Het gaat om een voorlopig besluit. De betrokken partijen hebben nu twee weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Daarna volgt het definitieve besluit.

 



OM eist zes jaar wegens doodslag na uit de hand gelopen vriendenavond met LSD

27-11-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 23-jarige man uit Heemskerk. Het OM vindt het bewezen dat de man onder invloed van de hallucinerende drug LSD één van zijn vrienden heeft doodgestoken. Alhoewel de verdachte door drugsgebruik verminderd toerekeningsvatbaar was, heeft het verboden middel LSD bewust gebruikt, terwijl hij de risico’s van de drug kende. “Je kunt dan niet de drugs de schuld geven van wat je vervolgens doet”, aldus de officier van justitie
 

Op 30 januari 2021 besluiten vier vrienden ’s avonds LSD te gebruiken. Ze doen dat in de portiekwoning van de verdachte uit Heemskerk. De stemming slaat in de loop van de avond om, wanneer de man uit Heemskerk onder invloed van LSD zijn vrienden als demonen ziet, die hij zijn woning uit wil hebben. Omdat er vanwege corona een avondklok was, wilden de vrienden niet vertrekken. Vervolgens slaat de verdachte één van zijn vrienden neer en drukt hij een kussen op het hoofd van een andere vriend: het latere slachtoffer, een 22-jarige man uit Heiloo.
 

Mes


Als het niet lukt om zijn vrienden uit huis te krijgen, pakt de verdachte een mes uit de keuken. Eén van de vrienden vraagt hem dat mes neer te leggen. Dat doet de verdachte, waarna de vriend het mes onder een bed verstopt. Even daarna grijpt verdachte een ander mes uit het messenblok in de keuken en steekt hij e 22-jarige man uit Heiloo dood. Eén vriend is de woning dan al ontvlucht, de ander maakt zich op dat moment uit de voeten. De verdachte sleept het lichaam naar de galerij van zijn flatwoning, waarna hij binnen een film gaat kijken. Als de politie arriveert worden in eerste instantie alle drie de vrienden als verdachte aangemerkt en verhoord. Al snel blijken twee van hen niet betrokken te zijn bij de dood van het 22-jarige slachtoffer. Hun zaken zijn geseponeerd.



Onderzoek


Bij de politie bekent verdachte zijn daad, naar eigen zeggen als gevolg van LSD-gebruik wat leidde tot een zogeheten ‘bad trip’. De twee vrienden onderschrijven bij de politie de grimmige gebeurtenissen die voorafgingen aan het steekincident. Eén van hen kan ook bevestigen dat de verdachte heeft gestoken. Uit het sectierapport is gebleken dat het slachtoffer twee steken in zijn hartstreek had, die elk op zichzelf het overlijden kunnen verklaren. Om vast te stellen wat er die avond is gebeurd heeft de politie uitgebreid forensisch onderzoek gedaan in de woning en op de galerij van de flat van verdachte. Het scenario van meerdere daders is op basis van het onderzoek uitgesloten. De onderzochte bloedspoorpatronen in combinatie met afgelegde verklaringen passen bij het sporenbeeld en de forensische bewijzen dat alleen de verdachte heeft gestoken.


Toerekenbaar


Het OM vindt dit geen drugsongeluk als gevolg van een ‘bad trip’, zoals de verdachte doet voorkomen. Het standpunt van de hoogste rechter is helder: als je harddrugs gebruikt kun je redelijkerwijs voorzien dat dit niet zonder risico’s is, en dat dit riskant gedrag kan veroorzaken, zoals een psychose of een paranoïde waan. De verdachte is onderzocht door gedragsdeskundigen. Zij stellen zich op het standpunt dat hij op het moment van inname van LSD niet werd gehinderd door een psychische stoornis. De beslissing om drugs te nemen en daarmee zijn beoordelingsvermogen te beïnvloeden, is vrijwillig en welbewust genomen, aldus de psycholoog en psychiater.
 

Nabestaanden


Voor de rechtszaak was vandaag enorme publiek belangstelling, de zaak heeft heel veel mensen aangegrepen. De vader, moeder en zus van het 22-jarige slachtoffer spraken in de rechtszaal over wat hij voor hen betekende en hoe zeer ze hem missen. Ze verwijten de verdachte een ‘gebrek aan moreel kompas’, omdat hij geen openheid van zaken geeft en op de meeste vragen van de rechtbank niet wilde antwoorden. 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina