NIEUWS



HCRB KAMPIOENEN NAJAARSCOMPETITIE

27-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Afgelopen weekend waren de laatste veldwedstrijden van 2023, voordat de meeste teams weer de zaal ingaan. Er waren een aantal spannende wedstrijden om het kampioenschap.
 


 

De meiden van MO14-3 waren zelfs al kampioen, voordat de laatste wedstrijd was gespeeld en maakten dat duidelijk door 5 prachtige doelpunten te scoren. JO12-1 speelden uit tegen Schoonhoven en moesten de wedstrijd winnen om kampioen te worden. Ze wonnen met 4-0 en bleven daarmee met 2 doelpunten verschil voor op de nummer 2. MO12-1 hoefde slechts gelijk te spelen, maar het werd een doelpuntenfestijn doordat ze met 8-0 wonnen. H45-2 won in een bloedstollende strijd met 3-1 van nummer 2 Roomburg en werd daardoor terecht kampioen.

 



Sunday Half Hour (SHH)

27-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 3 december is het 1e advent. De protestantse Gemeente Emmaüs organiseert deze dag ook weer een SHH dienst. De dienst begint om 12.00 uur in de Ontmoetingskerk. Twenty4Eleven begeleidt de samenzang en Arjo van der Steen zal voorgaan.

 

 

Advent is een Latijns woord. Het betekent “Komst”. Van de letters A.D.V.E.N.T. heeft Arjo een zin gemaakt.  Deze zin is: Alles Duister? Verwacht Een Nieuwe Toekomst!  Deze zin is dan ook het thema van deze SHH dienst. Na de dienst is er koffie en thee en kunnen we elkaar ontmoeten en napraten! Welkom!
 



Battle of the Shanty’s 2023

27-11-2023

Van de redactie

Woerden - In Schiedam, bekend als de jeneverstad, wordt al sinds 2014 jaarlijks de Battle of the Shanty’s georganiseerd in wijkcentrum “De Erker”. Op drie achtereenvolgende zaterdagen strijden drie shantykoren tegen elkaar en de winnaars van deze battle’s strijden op de vierde zaterdag in de finale om de eerste prijs.



Samenzang                                                                                           (Beeld: Harm van Geel)
 

Dit jaar deden de leden van Koor Bravour op 18 november hun stinkende best om eerste te worden en dat lukte! Daarom stonden zij zaterdag 25 november in de finale en bonden de strijd aan met het Schiedams Shantykoor Stuurloos en Shantykoor De IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel.

 

Nadat alle koren 2 keer een half uur hun mooiste liedjes ten gehore hadden gebracht werden er onder leiding vna Yolanda Brouwer (dirigente van Koor Bravour) nog drie liedjes door alle deelnemers gezamenlijk gezongen. Tijdens deze samenzang kon de jury de punten tellen en vaststellen welk koor dit jaar als beste werd beoordeeld. Aansluitend vond de prijsuitreiking plaats en dat was voor alle deelnemers een spannend moment.

 

Koor Bravour werd uitgroepen tot de winnaar, het beste koor van de negen deelnemende koren, en de leden gingen trots en voldaan huiswaarts met een mooie beker voor in de prijzenkast, een grote wisselbeker en een aantal liters jenever.

Volgend jaar is Koor Bravour weer in Schiedam om de beker te verdedigen.

 

1e prijs (v.l.n.r. André Honders, Ad de Goey, Willem van Dam        (Beeld: Wico Molenaar)
 



KerstConcert Volkszanger Marco de Hollander in Nieuwkoop

27-11-2023

Van de redactie

Nieuwkoop - Laat je op 07 december onderdompelen in de ultieme kerstsfeer met de allermooiste kerstshow van 2023! Volkszanger Marco de Hollander laat kerstklassiekers van toen en nu de revue passeren in de prachtige 'Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart' kerk van Nieuwkoop die geheel in kerststijl is gehuld.

 

 

Ook zijn mooiste levensliedjes uit de afgelopen jaren zal hij voor u zingen. Kerstmis viert Marco het liefst met zijn dierbare fans en liefhebbers van het Nederlandse lied. Vandaar dat ook een drietal bevriende artiesten het podium zal betreden. Prachtige artiesten als Johan Heuser , Belinda Kinnaer en Kees Plat van de Tribute To The Cats Band. Verder zal het Koor de Horizon ook aanwezig zijn.


Na afloop van de show is er een gezellig samenzijn. Mis deze unieke kerstshow niet en bestel je kaarten op tijd. Kaarten: 25 euro incl. de nieuwe kerst cd van Marco de Hollander, alleen in de voorverkoop. Mail Kaarten@MarcodeHollander.nl of bestel online via www.marcodehollander.nl 
Locatie: Dorpsstraat 35 te Nieuwkoop.
 



Buurthuis AquaRijn in kerststemming

27-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In de maand december is Buurthuis AquaRijn in kerststemming. Veel van de activiteiten ademen sfeer, harmonie en gezelligheid met elkaar. En er is weer voor ieder wat wils.



 

Zondagmiddag muziekcafé

Ons maandelijkse muziekcafé wordt in de oude luister hersteld! Na een aantal maanden pauze is er weer muziek en publiek op zondagmiddag 10 december.  Het buurthuis maakt er gelijk een Kersteditie van. Tussen 15.00u tot 18.00u treedt de band The Young Ones op met mooie kerstnummers. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en drankjes zijn voor eigen rekening. Iedereen is uitgenodigd om te komen meeswingen.

 

Kerststukje maken

Op 11 en 12 december kan men samen met Tineke Disseldorp Kerststukjes maken. Beide dagen om 13.30 uur en om 19.30 uur, dus er zijn 4 tijdstippen waarop men mee kunt doen. De stukken variëren in prijs tussen €20 en €27,50. Kijk op onze website naar de verschillende stukken of mail ons voor meer informatie. Zelf een bakje, vaas of iets dergelijks meebrengen, kan ook. Voor het te gebruiken materiaal (groen en versieringen) betaalt men dan nog € 17,50. Neem zelf een tangetje en/of scherp mesje mee. Graag hoort het buurthuis van tevoren welk stuk men wil maken. 

 

Papierkunst workshop

Op  maandag 18 december 2023 wordt de papierkunst-middag een workshop met mevrouw Anna Vuijk van 13.30u tot 15.30u. Er wordt  een kerstster gemaakt met een lichtje. Er is keuze uit 4 tafereeltjes: kerststal, herten, kerstman met rendieren en een sneeuwpop. Ook is er een kleurkeuze: wit, rood of groen.  De voorgesneden onderdelen worden tijdens deze workshop in elkaar gezet. Eventueel kan de ster met stickers versierd worden. Het lichtje maakt het tafereeltje compleet. Leuk om in de boom te hangen of neer te zetten. De materiaalkosten zijn € 2,50

 

De Kerstboom Vertelt

Op woensdag 20 december heeft het Buurthuis een bijzondere kerstvoorstelling. Mevrouw Nel Kerkvliet draagt gedichten voor. Door haar voordracht komt u geheel in kerstsferen. Zelfs de kerstboom vertelt zijn verhaal….  Om 10.30u staat er warme chocolademelk klaar voor de luisteraars en speelt een pianiste klinkt mooie kerstmuziek in onze huiskamer. Komt u luisteren en genieten?
 

Klankschaalsessies

Wegens groot succes gaat het Buurthuis door met de klankschaalsessies. In december zijn deze op maandag om 15:30u. Alleen op 25 december gaat de sessie niet door.  De mooie rustgevende klanken van de klankschalen verplaatsen de aandacht van het denken naar het voelen. De sessie kan zittend of liggend. Als men rolstoel-afhankelijk is, is dat geen enkel probleem. Iedereen kan en mag mee doen. Ons gebouw is rolstoelvriendelijk en de sessie ook. Breng eventueel  zelf een yogamatje of/of hoofdkussentje mee. De bijdrage is slechts €3,- contant per bijeenkomst.

 

Alle andere activiteiten van Buurthuis AquaRijn zijn deze maand ook in kerstsfeer. Het buurthuis heeft een website en zit op facebook. Daar vindt u het complete programma van deze maand. U mag natuurlijk ook mailen:buurthuis@dethermen2.nl  Het buurthuis heeft een gratis garage en is gevestigd in het rolstoelvriendelijke zwembad AquaRijn aan de Cantharel 10.

 



Kunstspecial Anselm film en lezing bij Parkvilla

27-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Anselm Kiefer is een Duitse kunstschilder en beeldhouwer. Hij wordt gezien als één van de grootste, nog levende kunstenaars. Parkvilla organiseert een film en lezing over deze invloedrijke en vernieuwende kunstenaar. Zijn kunst is geïnspireerd door diverse bronnen zoals literatuur, poëzie, filosofie, wetenschap, mythologie en religie. Tot en met 25 februari 2024 is er in Museum Voorlinden in Wassenaar een solotentoonstelling van Anselm: een mooi cultureel uitje voor in de kerstvakantie.
 

De film ‘Anselm’ is gemaakt door een van de meest belangrijke Duitse filmmakers van deze tijd, Wim Wenders. Wenders laat de camera langzaam door de sculpturen en schilderijen bewegen, met bijzondere aandacht voor de gestapelde structuren, gipsen jurken en immense schilderijen. Een bijzonder portret en een unieke filmervaring. De documentaire volgt Anselm Kiefer  gedurende meer dan twee jaar, waarbij de belangrijke fases van zijn vijf decennia omspannende carrière worden belicht. De film is op 7, 11 en 14 december te zien.



 

Kunstlezing
Kunsthistoricus Karin Braamhorst neemt je op 4 december mee in de intrigerende wereld van Anselm. De kunstenaar maakt kunst op monumentale schaal met ongebruikelijke materialen zoals goud, olieverf, stro en lood. Hij stelt zijn werk bloot aan de elementen steekt ze in brand of voegt levensgrote objecten toe. Zo creëert hij schilderijen, sculpturen en installaties vol textuur en betekenis, waaraan hij liefst blijft doorwerken. Een kunstwerk is voor hem nooit klaar.
 

De lezing in combinatie met de film biedt een compleet beeld van de buitengewone wereld en het werk van een van de meest vooraanstaande moderne kunstenaars van nu. Door een passe-partout voor film en lezing is er een korting te verkrijgen, zie parkvilla.nl/evenementen.

 



Ongehoord Nederland behoudt voorlopige erkenning

27-11-2023

Van de redactie

Omroep moet zichtbaar werk blijven maken van verbetering
 

Omroep Ongehoord Nederland (ON) behoudt zijn voorlopige erkenning en blijft op dit moment onderdeel van het publieke bestel. De NPO heeft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) in april verzocht om intrekking, op grond van een gebrek aan samenwerkingsbereidheid van ON. De staatssecretaris ziet dat samenwerking inderdaad lastig is door de opstelling van ON. Dat biedt op dit moment echter te weinig juridische basis om zo’n verstrekkend besluit te nemen.

 

Het is nog nooit voorgekomen dat een bewindspersoon zich moest buigen over een verzoek tot intrekking. Het intrekken van de vergunning is een zeer zwaar middel en de overheid moet daar volgens staatssecretaris Uslu dan ook bijzonder terughoudend in zijn.

 

Dit betekent niet dat er niets aan de hand is. De NPO heeft meerdere malen een sanctie opgelegd aan omroep ON en de Ombudsman heeft herhaaldelijk geconstateerd dat de omroep de journalistieke code heeft overtreden.

 

ON heeft in het afgelopen jaar evenwel laten zien dat het bereid is om zaken te verbeteren. De staatssecretaris verwacht van ON dat zij deze lijn van verbetering zal blijven doorzetten. De staatssecretaris wil dat de NPO en ON weer constructief met elkaar in gesprek gaan.

 

Er is veel discussie geweest of ON zich in zijn programma's aan de journalistieke code houdt. Volgens de NPO zegt het overtreden van de journalistieke code iets over de manier waarop kan worden samengewerkt binnen de publieke omroep. In die redenering gaat de staatssecretaris niet mee. De journalistieke code gaat niet over samenwerking, maar over kwaliteitseisen waar een omroep aan moet voldoen. Het Commissariaat voor de Media houdt daar toezicht op. De staatssecretaris heeft dit dan ook niet als grond laten meewegen bij het nemen van het besluit.

 

Staatssecretaris Uslu: “Er is niet genoeg juridische grond om de voorlopige erkenning van ON  in te trekken. Ik zie dat er problemen zijn. Maar vooralsnog constateer ik niet zo’n manifest en structureel gebrek aan samenwerkingsbereidheid dat dit het zware middel van intrekking rechtvaardigt. Ik wil benadrukken dat ik geen oordeel kan en wíl geven over de inhoud van de programmering van ON. Het is essentieel dat we de journalistieke vrijheid beschermen, in al haar verschijningsvormen en uitersten. De afstand tussen Den Haag en Hilversum moet onverminderd groot zijn.”

 

Het gaat om een voorlopig besluit. De betrokken partijen hebben nu twee weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Daarna volgt het definitieve besluit.

 



OM eist zes jaar wegens doodslag na uit de hand gelopen vriendenavond met LSD

27-11-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zes jaar gevangenisstraf geëist tegen een 23-jarige man uit Heemskerk. Het OM vindt het bewezen dat de man onder invloed van de hallucinerende drug LSD één van zijn vrienden heeft doodgestoken. Alhoewel de verdachte door drugsgebruik verminderd toerekeningsvatbaar was, heeft het verboden middel LSD bewust gebruikt, terwijl hij de risico’s van de drug kende. “Je kunt dan niet de drugs de schuld geven van wat je vervolgens doet”, aldus de officier van justitie
 

Op 30 januari 2021 besluiten vier vrienden ’s avonds LSD te gebruiken. Ze doen dat in de portiekwoning van de verdachte uit Heemskerk. De stemming slaat in de loop van de avond om, wanneer de man uit Heemskerk onder invloed van LSD zijn vrienden als demonen ziet, die hij zijn woning uit wil hebben. Omdat er vanwege corona een avondklok was, wilden de vrienden niet vertrekken. Vervolgens slaat de verdachte één van zijn vrienden neer en drukt hij een kussen op het hoofd van een andere vriend: het latere slachtoffer, een 22-jarige man uit Heiloo.
 

Mes


Als het niet lukt om zijn vrienden uit huis te krijgen, pakt de verdachte een mes uit de keuken. Eén van de vrienden vraagt hem dat mes neer te leggen. Dat doet de verdachte, waarna de vriend het mes onder een bed verstopt. Even daarna grijpt verdachte een ander mes uit het messenblok in de keuken en steekt hij e 22-jarige man uit Heiloo dood. Eén vriend is de woning dan al ontvlucht, de ander maakt zich op dat moment uit de voeten. De verdachte sleept het lichaam naar de galerij van zijn flatwoning, waarna hij binnen een film gaat kijken. Als de politie arriveert worden in eerste instantie alle drie de vrienden als verdachte aangemerkt en verhoord. Al snel blijken twee van hen niet betrokken te zijn bij de dood van het 22-jarige slachtoffer. Hun zaken zijn geseponeerd.



Onderzoek


Bij de politie bekent verdachte zijn daad, naar eigen zeggen als gevolg van LSD-gebruik wat leidde tot een zogeheten ‘bad trip’. De twee vrienden onderschrijven bij de politie de grimmige gebeurtenissen die voorafgingen aan het steekincident. Eén van hen kan ook bevestigen dat de verdachte heeft gestoken. Uit het sectierapport is gebleken dat het slachtoffer twee steken in zijn hartstreek had, die elk op zichzelf het overlijden kunnen verklaren. Om vast te stellen wat er die avond is gebeurd heeft de politie uitgebreid forensisch onderzoek gedaan in de woning en op de galerij van de flat van verdachte. Het scenario van meerdere daders is op basis van het onderzoek uitgesloten. De onderzochte bloedspoorpatronen in combinatie met afgelegde verklaringen passen bij het sporenbeeld en de forensische bewijzen dat alleen de verdachte heeft gestoken.


Toerekenbaar


Het OM vindt dit geen drugsongeluk als gevolg van een ‘bad trip’, zoals de verdachte doet voorkomen. Het standpunt van de hoogste rechter is helder: als je harddrugs gebruikt kun je redelijkerwijs voorzien dat dit niet zonder risico’s is, en dat dit riskant gedrag kan veroorzaken, zoals een psychose of een paranoïde waan. De verdachte is onderzocht door gedragsdeskundigen. Zij stellen zich op het standpunt dat hij op het moment van inname van LSD niet werd gehinderd door een psychische stoornis. De beslissing om drugs te nemen en daarmee zijn beoordelingsvermogen te beïnvloeden, is vrijwillig en welbewust genomen, aldus de psycholoog en psychiater.
 

Nabestaanden


Voor de rechtszaak was vandaag enorme publiek belangstelling, de zaak heeft heel veel mensen aangegrepen. De vader, moeder en zus van het 22-jarige slachtoffer spraken in de rechtszaal over wat hij voor hen betekende en hoe zeer ze hem missen. Ze verwijten de verdachte een ‘gebrek aan moreel kompas’, omdat hij geen openheid van zaken geeft en op de meeste vragen van de rechtbank niet wilde antwoorden. 



Rohda’76: een boeiende 0-0

26-11-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Bij sommige doelpuntloze wedstrijden valt er soms weinig te genieten. Zo niet bij de 0-0 van Rohda’76 tegen koploper Bergambacht. Een remise met aantrekkelijk voetbal van beide kanten.
 


Boban Lazic zorgde voor de nodige dreiging aan de kant van Rohda’76 (Beeld: Don van der Meer)


Rohda’76 had graag via een overwinning het gat naar lijstaanvoerder Bergambacht teruggebracht tot twee punten. Maar daar kwam het niet van. ,,Onderaan de streep geeft een gelijk spel de verhouding in het veld goed weer,” keek trainer Arjen Linstra terug op het boeiende duel. Aanvoerder Mitchell van Waveren kon zich vinden in de mening van zijn trainer. ,,Bergambacht had meer balbezit, maar wij de betere kansen.’’ De captain doelt op de mogelijkheden die de thuisclub kreeg. Vooral in de tweede helft toen Boban Lazic, Tygo Zwaan en Moussa Kalisse zo maar de 1-0 op hun schoen hadden, maar uiteindelijk stapten beide doelmannen met een clean sheet van het veld.



(Beeld: Don van der Meer)
 

Komende zaterdag 2 december gaat Rohda’76 op bezoek bij Be Fair. De wedstrijd in Waddinxveen begint om 14.30 uur

 



8 december Siza vrouwenochtend

26-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Vrijdag 8 december bent u van harte welkom bij de SIZA vrouwenochtend. Het thema is het seizoen Winter. Corrina Loenen zal ons meenemen in haar werk en met ons delen hoe daar het seizoen Winter geestelijk wordt ervaren. Zij is samen met haar man Jaco en hun 2 kinderen werkzaam in Arnhem Land in Noord Australië waar zij met de Pioneers werken. Met een overdenking van Psalm 139 gaat zij delen hoe zij God hebben zien werken in de moeilijke omstandigheden daar. 





Wil jij hier bij zijn, kom dan ook vrijdag 8 december luisteren en God lofprijzen bij de Siza vrouwenochtend. Voel je welkom! 10.00 -11.30 uur. 't Anker (Pastorieplein 2, Bodegraven) 

siza@hervormdbodegraven.nl. FB: SIZA vrouwenochtend.

SIZA team; Eveline Segers, Cobie de Romph, Toos Bakker en Charlotte Benders



Weekmenu Stichting kom Mee

26-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 27 november tot en met 1 december kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag

Runderbouillon, macaronischotel met paprika, courgette, geraspte kaas, toetje

Dinsdag

Kokos-kerriesoep, aardappelen, saucijs, sperziebonen, jus, toetje

Woensdag

Groentesoep, spitskoolschotel met kerrie, gehakt en aardappelpuree, jus, toetje

Donderdag

Preisoep, aardappelen, boerenschnitzel, bloemkool, jus, toetje

Vrijdag

Tomatensoep, zuurkoolstamppot met spekjes, rozijnen en ananas, plakjes rookworst, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Wijktoneelclub Van Noord laat zichzelf zien

26-11-2023

Van de redactie

Gouda - Een grote groep kinderen van de Wijktoneelclub schittert in hun eigen voorstelling in Ontmoetingscentrum Van Noord in Bloemendaal op woensdagmiddag 29 november. Publiek mag komen kijken!
 

Begin dit seizoen startten drie Wijktoneelclubs door heel Gouda: in de wijkcentra Van Noord, de Walvis en het Nelson Mandela Centrum. Onder leiding van een theaterdocent van Jeugdtheaterhuis gingen kinderen van 7 tot 12 jaar samen aan de slag met toneelspelen en verhalen vertellen over hun wijk. In Ontmoetingscentrum Van Noord heeft de groep in tien lessen een heuse voorstelling in elkaar gezet. De jonge spelers hebben zelf scènes bedacht en het decor ontworpen. Woensdag 29 november om 16:00 uur laten ze zien wat ze allemaal hebben geleerd.

 

 

De Wijktoneelclub is een initiatief van Jeugdtheaterhuis Gouda en Kwadraad Maatschappelijk Werk in samenwerking met de Brede School. Eind januari starten er drie nieuwe clubs in Van Noord, De Walvis en het Nelson Mandela Centrum. Aanmelden kan via de website van het Jeugdtheaterhuis: www.jeugdtheaterhuis.nl
 



Repair Café, Historisch Café en Formulierenfabriek in Theater Concordia

26-11-2023

Van de redactie

Haastrecht - Donderdag 7 december is er weer een Repair Café in Haastrecht! Iedereen is van harte welkom om tussen 13.30 en 16.00 uur met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs weer in orde te maken.

 

 

De handige (en aardige) technische vrijwilligers van het Repair Café kunnen (kleine) reparaties uitvoeren aan allerlei defecte spullen, zoals:
 

huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten en broodroosters
elektrisch gereedschap
rollators, stepjes en fietsen
klokken en uurwerken
radio’s, versterkers en verlichting
scharen en messen slijpen

 

Maar ook kunnen ze klein soldeerwerk verzorgen en u helpen met vragen over uw computer en tablet. Het Repair Café is ook gezellig. Tijdens de reparatie is er tijd voor een praatje en bij gastheer Rob van Zuijlen bestelt u een lekker bakje koffie als u wilt. De spaarpot staat er voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst wordt gebruikt om reparatiematerialen te kopen.

 

Theater Concordia, Concordiaplein 1 in Haastrecht, organiseert elke eerste donderdag van de maand een Repair Café. Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Haastrecht.

 

WelZijn Krimpenerwaard is weer aanwezig met de Formulierenfabriek voor inwoners die wat hulp en ondersteuning wensen bij het invullen van (digitale) formulieren. Zij krijgen de mogelijkheid voor allerlei vragen als toeslagen, kwijtscheldingen, aanmeldingen om naar Formulierenfabriek te komen. Een vrijwilliger zit hier klaar met zijn of haar laptop voor informatie en advies voor uw vragen. Om goed en snel geholpen te worden is het belangrijk om uw DigiD en BSN bij u te hebben.

 

Daarnaast is ook de Historische Vereniging Haastrecht aanwezig. De vereniging wil graag de inwoners van Haastrecht in de gelegenheid stellen om kennis te maken met de vereniging en eventueel ter plaatse vragen te stellen of hun verhaal te doen. Er zullen historische boeken, documenten en/of foto’s aanwezig zijn.



Sinterklaas beloont getalenteerde kleurders met prijzen bij Rijnhoek Plaza

25-11-2023

Van de redactie

Bodegraven – In een feestelijke sfeer bracht Sinterklaas zaterdagmiddag een bezoek aan Rijnhoek Plaza. Het hoogtepunt van zijn bezoek was de bekendmaking en beloning van de winnaars van de kleurwedstrijd die plaatsvond in de aanloop naar het Sinterklaasfeest. De gelukkige winnaars ontvingen persoonlijk hun welverdiende prijzen uit handen van de goedheiligman.
 


Warm ontvangst door de familie Zwanenburg                                     © Digitale Bodegraafse Krant
 

De kleurwedstrijd, die veel enthousiaste deelnemers aantrok, was een initiatief van Rijnhoek Plaza om de creativiteit van jonge kunstenaars aan te moedigen. Kinderen konden hun kleurvaardigheden laten zien door deel te nemen aan deze vrolijke competitie. Het resultaat was een bonte verzameling van prachtig ingekleurde tekeningen, waaruit de winnaars met trots werden gekozen.
 


© Digitale Bodegraafse Krant


De familie Zwanenburg speelde een essentiële rol in het creëren van een onvergetelijke sfeer tijdens het Sinterklaasfeest. Ze verzorgden niet alleen de muzikale omlijsting, maar trakteerden ook op lekkernijen, waardoor de feestvreugde tot grote hoogten steeg. Het warme en traditionele karakter van het evenement bracht een vleugje nostalgie naar de harten van jong en oud.
 

Sinterklaas, met zijn kenmerkende witte baard en rode mijter, nam uitgebreid de tijd om persoonlijk met de winnaars te praten en hen te feliciteren met hun kleurrijke prestaties. De blije gezichten van de kinderen spraken boekdelen terwijl ze hun prijzen in ontvangst namen, variërend van speelgoed tot snoepgoed.


Rijnhoek Plaza, als gastheer van dit vrolijke evenement, benadrukt het belang van het vieren van tradities en het samenbrengen van de gemeenschap. Door dergelijke initiatieven te ondersteunen, hoopt de lokale onderneming een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van de gemeenschap. Terwijl de festiviteiten ten einde liepen, verliet Sinterklaas Rijnhoek Plaza met een voldaan gevoel, wetende dat hij niet alleen geschenken had uitgedeeld, maar ook vreugde en verbondenheid had gebracht in het hart van de lokale gemeenschap.
 


© Digitale Bodegraafse Krant


© Digitale Bodegraafse Krant

 



Feestelijke Sinterklaasintocht in Winkelcentrum Broekvelden

25-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 25 november bracht Sinterklaas een bezoek aan Winkelcentrum Broekvelden, het werd een feestelijke ochtend voor de vele kinderen die naar het winkelcentrum waren gekomen. Het hartverwarmende schouwspel werd nog specialer gemaakt door een prachtig optreden van de kinderen van dansschool Studio Forza.



© Digitale Bodegraafse Krant
 

De aankomst van Sinterklaas en zijn vrolijke Pieten zorgde voor opwinding en blije gezichten bij de aanwezige kinderen. Met hun sinterklaasliedjes en vrolijke dansjes brachten de kinderen van dansschool Studio Forza de feestvreugde naar een nog hoger niveau. Het enthousiasme van de dansende kinderen werkte aanstekelijk op het publiek en creëerde een gezellige sfeer.

 


© Digitale Bodegraafse Krant
 

Hij nam uitgebreid de tijd om met de kinderen te praten, pepernoten uit te delen en zelfs hier en daar een tekening in ontvangst te nemen. De Pieten deelden vrolijk snoepgoed uit aan de aanwezige kinderen, wat zorgde voor stralende gezichten.
 

De ouders genoten van de gezellige drukte en de levendige atmosfeer die Sinterklaas met zich meebracht. Hoewel de regen de ochtend enigszins probeerde te verstoren, weerhield het de kinderen er niet van om volop te genieten van het feestelijke evenement. Met regenjassen aan en paraplu's in de hand dansten ze vrolijk mee met de muziek en zongen ze luidkeels de bekende Sinterklaasliedjes.

 


© Digitale Bodegraafse Krant


Al met al was de Sinterklaasintocht in Winkelcentrum Broekvelden een geslaagd evenement, waarbij de warme sfeer en het enthousiasme van zowel de kinderen als de volwassenen de regen wisten te trotseren. Het bezoek van Sinterklaas zorgde voor onvergetelijke momenten en bracht een stukje magie naar het hart van het winkelcentrum. De feestelijke start van het Sinterklaasseizoen in Broekvelden belooft veel goeds voor de komende feestdagen.
 


© Digitale Bodegraafse Krant


© Digitale Bodegraafse Krant



Van Barok tot Bannink

25-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Klassiek Kwintet concerteert zondagmiddag 3 december a.s. in het Groene Hart Huys in Bodegraven. Dit gezelschap bestaat uit drie sopranen, een pianist-bariton en een bariton-countertenor. Zij interpreteren het begrip klassiek in zeer brede zin.
 

Dit leidt tot een verrassende, afwisselende presentatie van bekende en minder bekende componisten. Hierin speelt emotie een belangrijke rol. Soli, duetten en ander meerstemmig werk op het gebied van opera, operette, cabaret en religieuze muziek worden op een levendige wijze vertolkt en voorafgegaan door een korte inleiding.  

 


Het programma voor de pauze bevat vooral de wat serieuzere muziek, zoals deeltjes uit het Stabat Mater van Pergolesi en het Laudamus Te en Gloria van Vivaldi; daarnaast ook wereldlijk repertoire. Na de pauze wordt de toon wat luchtiger met fragmenten uit opera’s van Mozart en Bizet, als ook een Frans chanson en een Nederlandse smartlap. De uitvoerenden zijn qua persoon zeer divers, maar wat hen bindt is het feit dat ze allen gevormd zijn in dezelfde lespraktijk.   
                                                                                    

Aanvang: 15.00 uur, deur open 14.45u. Reserveren via mail: info@hetgroeneharthuys.nl
De toegang is gratis.



Anouk Tribute Band

25-11-2023

Van de redactie

Haastrecht - Op zaterdag 9 december om 20.15 uur treedt de Anouk Tribute Band op in Theater Concordia Haastrecht. De Anouk Tribute Band is opgericht in 2008, na het zoveelste compliment aan de zangeres, dat ze de nummers van Anouk wel erg goed zong, en dat haar stem zo op die van Anouk lijkt. 
 


Zangeres Marit Knuvelder heeft toen in haar muzikale kring de beste muzikanten uitgezocht om zo een geweldige band neer te zetten. De shows staan als een huis en de band weet elke keer het publiek te overdonderen met hun enthousiasme.
 

Stevige rocksongs worden gespeeld, zoals Everything; The Dark; R.U. Kiddin’ Me en Nobody’s Wife en de gevoelige ballads o.a. Lost, For Bitter Or Worse, I Don’t Wanna Hurt brengt menigeen kippenvel. Ze spelen niet alleen de cd-uitvoeringen van Anouk, maar hebben ook inspiratie opgedaan van live-versies. Zelfs het songfestivalnummer “Birds” staat op hun repertoire.

 

Anouk Tribute Band is op zaterdag 9 december om 20.15 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten à €25 zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.



Apparaat aan zijn eindje? Kom er 30 november mee naar het Repair Café!

25-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Wat doet u met spullen die er duidelijk geen zin meer in hebben? Weggooien? Mooi niet! Elke laatste donderdag van de maand organiseert Kringloopwinkel Alphen het Repair Café. Samen met onze vrijwilligers zorgt u ervoor dat uw spullen misschien weer een jaartje mee kunnen!



 

U kunt met allerhande spullen met een kwaaltje terecht bij het Repair Café van Stichting Kringloop Alphen, denk bijvoorbeeld aan:
 

·         elektrische apparaten die het niet meer doen,

·         fietsen met een lekke band en

·         klokken die niet meer lopen.

 

Elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van juli, augustus en december, zitten tussen 10.00 en 12.00 uur op de vestiging Energieweg 13 onze handige vrijwilligers voor u klaar met advies en een lekker kopje koffie. Neem uw te repareren item mee en probeer het samen met hen een langere levensduur te geven. Gereedschap wordt gratis ter beschikking gesteld.

 

Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa. De activiteiten binnen het Repair Café zullen zich beperken tot eenvoudige klusjes, dit vergroot de kans dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt.

 

Meer weten over Kringloopwinkel Alphen? Ga naar www.kringloopalphen.nl. Meer informatie over Repair Cafés is te vinden via www.repaircafe.nl.



Kerstmarkt in het Evertshuis

24-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Sfeer, gezelligheid en kerstgevoel. Dat alles komt samen op zaterdag 9 december tijdens het BOV kerst evenement. In theaterzaal van het Evertshuis staan circa 40 kramen opgesteld. Bodegraafse inwoners en ondernemers nemen u in de aanloop naar de kerst mee naar een warme winter beleving.
 

Bijzondere en creatieve producten worden aangeboden. Kerstdecoraties, cadeaus, kussens, sjaals, sieraden; teveel om op te noemen. Er is ook een modeplein ingericht waar BOV winkeliers hun (winter) kleding presenteren. U zult versteld staan van het grote assortiment dat op deze kerstmarkt wordt gepresenteerd. De entree is gratis en de Bodegraafse scouting zorgt voor een warm welkom met koek en zopie.
 

Op het Raadhuisplein kunt u zich laten fotograferen in een reuze snowglobe. Dit was nog niet eerder in het dorp te zien. Leuk foto voor later. De kersttrein verzorgt gratis vervoer van het Raadhuisplein naar het Evertshuis en weer terug. Let op wellicht loopt u de Kerstman wel tegen het lijf. De Kerstman & Mrs. Claus gaan met een antieke duwslee het centrum rond. Bezoekers van de Kerstmarkt ontvangen een voucher waarmee je wat lekkers kunt halen bij de kerstman!
 

Kortom: gezellig shoppen en struinen. Dit kerstevenement wordt georganiseerd door de Bodegraafse Ondernemers Vereniging BOV. U mag dit gewoon niet missen. Noteer meteen in uw agenda: 9 december tussen 10:00 en 16:00 uur: kerstmarkt in het Evertshuis en veel gein op het plein. U bent van harte welkom!

 



Meet-up “boeren en kunstmest”

24-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De volgende meet-up van mijnklimaatpartij gaat op 2 december over “boeren en kunstmest”. Iedereen die daar belangstelling voor heeft is vanaf 11.00 uur welkom in de Klimaatwinkel, Prins Hendrikstraat 10 in Bodegraven. Daar is dan ook Anton de Wit, boer aan de Oud Reeuwijkse weg in Reeuwijk, met een zelfservicewinkel met melk en andere streekproducten.

 

Kunstmest verbruikt bij de fabricage enorm veel energie en vormt alleen daardoor al een belasting van het klimaat. Daarnaast jaagt het de uitstoot van stikstof aan, en is het een schakel in uitputting van de gezonde bodem en zo schadelijk voor de biodiversiteit. Anton de Wit gebruikt op zijn boerderij geen kunstmest, en ook tal van andere biologische en kleinschalige boeren bewijzen dat dit goed mogelijk is.

 


Anton de Wit op zijn bedrijf
 

Campagne

Met de aanwezigen wordt tijdens de meet-up hierover verder nagedacht, en bekeken op welke manier daar de komende jaren verder stappen in gezet kunnen worden. Gedacht kan worden aan een campagne waarbij ook organisaties zoals wij.land, land van ons, jonge boeren en aardpeer betrokken zijn.

 

Uitstoot

Dit onderwerp is zeer van belang om ook in onze gemeente de klimaatdoelen te halen. Door onze uitgestrekte polders wordt in Bodegraven 59% van onze co2 uitstoot veroorzaakt door de boerenbedrijven en het veenweide land. De gemeente worstelt met de vraag wat te doen en voelt zich afhankelijk van rijk en provincie. Mijnklimaatpartij wil als burgerbeweging op zoek naar actie vanuit de samenleving zelf.

 

Bomen planten

Die actie is er ondertussen al. Vorige week nog haalden 80 boeren in onze gemeente het nieuws omdat zij via “Ons Agrarisch Fonds” ieder 5 fruitbomen op hun erf hebben geplant. En vorige week lanceerde een lokale agrarisch makelaar een informatiebijeenkomst over stoppen van het boerenbedrijf onder de opkoopregeling van de rijksoverheid.

 

Bewustwording

Voorzitter Bram Tack van mijnklimaatpartij wijst op het belang van de campagne: ”De bewustwording dat je zelf stappen kunt zetten waardoor we de opwarming van de aarde kunnen beperken. Dat is wat we met de meet-ups steeds weer doen. En het werkt. Iedere keer schuiven er weer andere mensen aan. Zo worden we een hele beweging. En fijn dat we zo ook boeren daarbij betrekken”. Hij hoopt op veel belangstelling op 2 december.

 

 



Gezellige Kerstmarkt in Huis van Alles Reeuwijk Brug op Zaterdag 2 December

24-11-2023

Van de redactie

Reeuwijk – Brug - Op zaterdag 2 december, tussen 11.00 en 14.30 uur, opent het Huis van Alles Reeuwijk Brug haar deuren voor een sfeervolle Kerstmarkt. Het adres, Van Staverenstraat 39, wordt omgetoverd tot een feestelijke plek waar bezoekers van harte welkom zijn om zich onder te dompelen in de warme kerstsfeer.
 

 

De Kerstmarkt biedt een scala aan unieke kerstartikelen, stuk voor stuk met liefde en creativiteit gemaakt door lokale talenten. Of je nu op zoek bent naar een prachtige handgemaakte kerstdecoratie, originele cadeautjes of gezellige versieringen voor in huis, je vindt het allemaal op deze markt. En wat is een Kerstmarkt zonder lekkernijen?
 

Naast de betoverende kerstspullen zijn er ook overheerlijke poffertjes verkrijgbaar, perfect om de lege maag te vullen terwijl je geniet van de feestelijke ambiance. Voor de zoetekauwen zijn er kersthapjes en verfrissende drankjes, zoals chocomelk, om de innerlijke mens te verwennen.
 

De organisatoren hopen dat iedereen iets van zijn gading zal vinden op deze gezellige Kerstmarkt. Of je nu komt om te shoppen, te genieten van de culinaire verrassingen of gewoon om de kerstsfeer op te snuiven, er is voor ieder wat wils. Bovendien is de toegang tot dit feestelijke evenement volledig gratis.



Sinterklaas viert feest bij Winkelcentrum Broekvelden en Rijnhoek Plaza

24-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - In het centrum van Bodegraven was het afgelopen zaterdag een feestelijke bedoening ter ere van Sinterklaas. Voor degenen die dit spektakel hebben gemist, is er goed nieuws! Sinterklaas maakt namelijk een glorieuze terugkeer naar Bodegraven op zaterdag 25 november, met twee speciale stops in Winkelcentrum Broekvelden en Rijnhoek Plaza.

 


© Digitale Bodegraafse Krant
 

Het feest begint om 11.30 uur bij Winkelcentrum Broekvelden, waar jong en oud zich kunnen verzamelen om de goedheiligman te begroeten. Van 11.30 uur tot 12.30 uur zal Sinterklaas aanwezig zijn om handen te schudden, te luisteren naar de wensen van de kinderen en natuurlijk om zijn iconische pepernoten uit te delen.
 

Na deze feestelijke start trekt Sinterklaas verder naar Rijnhoek Plaza, waar hij om 12.45 uur zijn entree zal maken. Tot 13.30 uur hebben bezoekers de kans om de Sint persoonlijk te ontmoeten en de magie van het Sinterklaasfeest te ervaren. Er zullen ongetwijfeld vrolijke deuntjes, lachende gezichten en misschien zelfs wat pietenkunstjes te zien zijn.
 

De organisatoren van dit evenement hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het Sinterklaasfeest in Bodegraven een onvergetelijke ervaring wordt voor iedereen die deelneemt. Het is een gelegenheid voor de gemeenschap om samen te komen, te vieren en de magie van Sinterklaas te delen.

Dus, haal je verlanglijstjes tevoorschijn, zet je mijter op en kom naar Winkelcentrum Broekvelden en Rijnhoek Plaza op zaterdag 25 november om de vreugde van het Sinterklaasfeest te omarmen. Een feest vol traditie, gezelligheid en natuurlijk de vrolijke aanwezigheid van Sinterklaas en zijn Pieten.



Vogelgriep op kinderboerderij in Alphen aan den Rijn

24-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op een kinderboerderij in Alphen aan den Rijn (provincie Zuid-Holland) is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 90 risicovogels die een risico vormen voor de verspreiding van het virus geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
 

Vervoersverbod

Binnen de 1- en 3-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen het 10-kilometergebied liggen twee pluimveebedrijven. Binnen die zone geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.
 

Landelijke maatregelen

Sinds 14 november jl. geldt er weer een landelijke ophok- en afschermplicht. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen omdat de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleind wordt.
 

Ook gelden er landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.  
 

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemeld.



Minister Harbers spreekt bezorgde omwonenden over uitgestelde krimpplannen van Schiphol

24-11-2023

Van de redactie

Voorlopig gaan de krimpplannen in de ijskast en mogen er 500.000 vliegbewegingen plaatsvinden op de luchthaven. “Maar hoeveel vliegbewegingen er volgend zomerseizoen echt mogelijk zijn moet nog blijken. Schiphol heeft al aangegeven dat er knelpunten zijn in de capaciteit, zoals bij de luchtverkeersleiding”. Dat zei minister Mark Harbers donderdag tijdens een bezoek aan de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS), waar bewonersvertegenwoordigers een adviesraad vormen voor zaken die hen raken rond Schiphol.

 

Rond de 20 vertegenwoordigers van omwonenden en maatschappelijke organisaties gingen afgelopen donderdag in gesprek met Harbers over zijn besluit om de krimp op te schorten. De Maatschappelijke Raad Schiphol waarin zij een adviesraad vormen, is zeer teleurgesteld in het opschorten van het krimpbesluit en vragen het Ministerie om uitleg. De Minister heeft zijn hoop gevestigd op de zogenaamde ‘balanced approach’ regeling. Daarvoor ligt een voorstel bij de Europese Commissie. Als dat voorstel wordt goedgekeurd moet Schiphol in november alsnog inkrimpen.
 

Welke gevolgen heeft de verkiezingsuitslag voor de krimp van Schiphol?

Nu de PVV de grootste partij is geworden bij de verkiezingen is het de vraag of Schiphol nog zal krimpen. PVV heeft in zijn programma staan dat Schiphol mag blijven groeien en dat de vliegtaks wordt geschrapt. Harbers gaf aan dat hij niet vooruit kan lopen op een volgende kabinetsformatie, maar wees er wel op dat de juridische situatie rondom Schiphol en de dreiging van juridische procedures niet zomaar verdwenen zijn.
 

Einddoel is investeren in de leefomgeving van Schiphol

Onder druk van de Verenigde Staten en de Europese Commissie heeft de Minister deze week besloten om de krimpplannen op te schorten. De MRS leden maken zich nu grote zorgen of uitstel geen afstel wordt en of het gedoogbeleid op Schiphol nog wordt omgezet naar een werkelijk handhaven van de geluidsnormen. Ze vragen zich af hoe de omwonenden het vertrouwen in de overheid rond Schiphol weer kunnen terugkrijgen. De Minister benadrukt dat het streven is om een gezonde leefomgeving rond Schiphol te verkrijgen en de hinder terug te dringen. De hoop is gevestigd op de zogenaamde ‘balanced approach’-regeling, waarvoor nu een voorstel bij de Europese Commissie ligt.

 

Maatschappelijke Raad Schiphol

De MRS is een erkende adviesraad vanuit de omwonenden van de luchthaven Schiphol. Deze Raad geeft adviezen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, over besluiten rondom Schiphol, die de leefomgeving beïnvloeden.
 

De MRS richt zich daarbij op het verbeteren van de leefkwaliteit in de regio rondom Schiphol en geeft omwonenden en maatschappelijke organisaties een stem in het besluitvormingsproces over het luchtvaartbeleid. De MRS bestaat uit 10 democratisch gekozen bewonersvertegenwoordigers en 5 maatschappelijke organisaties. Zij worden ondersteund door een team van experts. De MRS gaat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan onder andere de minister van Infrastructuur en Waterstaat, die verplicht is om op dit advies te reageren. De MRS heeft sinds 1 juli 2023 de taken van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) overgenomen.

 



Cabaretliefhebbers opgelet! Vlaams-Nederlands duo Grof Geschud speelt ‘Kroost’ in het Evertshuis

23-11-2023

Van de redactie

Bodegraven – Het cabaret-duo Grof Geschud werd als jongste ooit genomineerd voor de Neerlands hoop met hun debuut ‘Lijmen’. Toen waren ze nog een koppel. Vervolgens gingen ze uit elkaar en maakten daar de bekroonde voorstelling ‘Broeden’ over. Nu komen Lander Severins, de romantische Belg, en Myrthe van Velden, de Hollandse nuchterheid zelve, met ‘Kroost’: poëtisch cabaret vol humor, muziek en ontroering. Op donderdagavond 30 november te zien in het Evertshuis.
 

 

KROOST

Vies, troebel, drabbig water. Het zit in hun oren, mond en krullen. En laat zij nou nét aan hevige smetvrees lijden. Bij hem staat het water tot aan zijn lippen: net nu hij zelf iets aan het opbouwen is, wordt er in zijn familie van alles afgebroken. Hoeveel familieweekenden moet je in een jaar bezoeken om een goede dochter te zijn? Waarom wordt Lander altijd verliefd op zeer intense vrouwen? Kan hij daar zijn vader op de een of andere manier de schuld van geven? Moet je jezelf wel willen reproduceren? En is Myrthe erfelijk belast of door eigen toedoen zo’n obsessieve dwangneuroot?

 

Als ex-geliefden slopen Lander en Myrthe moeiteloos de façade van elkaars gezin. Zoals u van hen gewend bent, laat Grof Geschud ook in deze voorstelling geen spaander van zichzelf en elkaar heel. Kom dus zeker kijken voor er niets meer van hen over is.

 

De try-out voorstelling ‘Kroost’ van Grof Geschud begint om 20.00 uur, kaarten kosten € 19,50 inclusief drankje. Ga voor meer info en reserveren van kaarten naar www.evertshuis.nl/category/cabaret

 

Praktische informatie

GROF GESCHUD – Kroost (try-out)

DONDERDAG 30 NOVEMBER

CABARET

AANVANG 20:00 UUR

ENTREE € 19,50 incl. drankje

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.



Veilig, overal en altijd

23-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - ‘Veilig, overal en altijd’ is dit jaar het motto van Orange the World. Inner Wheel Bodegraven heeft zich hierbij aangesloten en vraagt aandacht voor de campagne van Orange the World.

 

In meer dan 90 landen wordt op 25 november stilgestaan bij de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen om aandacht te vestigen op het probleem van gender gerelateerd geweld. Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat één op de vier vrouwen. Bewustwording creëren om aandacht te hebben voor de situaties waar geweld voorkomt staat centraal. De campagne loopt tot 10 december, de Dag van Mensenrechten.

 

In Bodegraven-Reeuwijk wordt in die periode al enkele jaren de vlag van Orange the World gehesen bij het gemeentehuis en het Evertshuis. Het Evertshuis wordt oranje aangelicht. Oranje is de kleur van een zonsopgang en staat in de Orange the World campagne voor de dageraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen. 

 

Aandacht voor meer bewustwording voor het thema geweld tegen vrouwen is belangrijk Daarom draait het Evertshuis op zondag 26 november de film Alice, Darling (2022).  Een prachtige film over vriendschap, manipulatie en psychische mishandeling. De filmmiddag is georganiseerd in samenwerking met Inner Wheel Bodegraven.
 

Een jonge vrouw, gevangen in een schadelijke relatie, gaat een weekend weg met haar beste vriendinnen. Tijdens het weekend komt ze erachter dat ze een onbewuste deelnemer is in een interventie. Anne wordt gespeeld door Anna Kendrick. Kaarten à 11,00 euro zijn te koop bij het Evertshuis. https://www.evertshuis.nl.

 

Maatschappelijke organisaties en serviceclubs ontvangen van Inner Wheel Bodegraven informatie over de campagne. Bij de boekhandel, huisartsen, sociaal team, sport en welzijn, de bibliotheek en het Evertshuis liggen in die periode speciale oranje boekenleggers om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.
 

Meer weten? Orange the World: https://www.orangetheworld.nl
Voor vragen iiw.nl.bodegraven@gmail.com



PVV triomfeert in Bodegraven-Reeuwijk: Politieke aardverschuiving in Nederlandse verkiezingen

23-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In Bodegraven-Reeuwijk heeft de PVV bij de recente Tweede Kamerverkiezingen de meeste stemmen weten te vergaren, wat een voorbode lijkt te zijn van een mogelijke politieke landverschuiving in Nederland. Met een opkomst van 83,9 procent, wist de PVV zich als de grootste partij te manifesteren, met de PvdA/GL en de VVD op aanzienlijke afstand volgend. Opvallend genoeg moest D66 fors terrein prijsgeven, terwijl het NSC (Nieuwe Sociaal-Conservatieven) van Pieter Omtzigt met zo'n twintig zetels een indrukwekkende entree maakte in de Tweede Kamer.
 

Met de verkiezingsuitslag in Bodegraven-Reeuwijk lijkt de Nederlandse politieke arena zich op te maken voor significante verschuivingen. De PVV (Partij voor de Vrijheid) heeft met overtuiging de kiezers in deze gemeente weten te mobiliseren, resulterend in een overwinning die de landelijke politieke kaart zou kunnen beïnvloeden. Terwijl de opkomst bij deze verkiezingen over het algemeen aan de lage kant was, blijkt de invloed van de PVV des te krachtiger.

 

Op gepaste afstand volgen de PvdA/GL (Partij van de Arbeid/GroenLinks) en de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), twee gevestigde partijen met een lange geschiedenis in de Nederlandse politiek. Deze partijen, die doorgaans als centrum-links en centrum-rechts worden beschouwd, zullen nu geconfronteerd worden met de uitdaging om de stemmen van de kiezers te herwinnen en zich aan te passen aan de veranderende politieke dynamiek.

 

Opvallend genoeg heeft D66, de partij die recentelijk een centrale rol speelde in de formatie van het kabinet, fors verloren in Bodegraven-Reeuwijk. Deze neerwaartse trend kan wijzen op een verschuiving in de publieke opinie en benadrukt de vluchtigheid van de politieke steun. Terwijl de PVV terrein wint, lijkt D66 te moeten reflecteren op de factoren die hebben bijgedragen aan het verlies van steun in deze specifieke gemeente.

 

Een andere opmerkelijke ontwikkeling is de opkomst van het NSC onder leiding van Pieter Omtzigt. Met ongeveer twintig zetels in de wacht gesleept, belooft deze nieuwe speler op het politieke toneel een significante rol te gaan spelen in de Tweede Kamer. Het NSC, dat zich profileert als een sociaal-conservatieve beweging, lijkt de stem van een aanzienlijk deel van de kiezers in Bodegraven-Reeuwijk te hebben gekregen, waardoor het een potentieel machtsblok kan vormen.

 



World Press Photo in Gouda staat óók symbool voor culturele vernieuwing Gouda als stad waar de wereld thuis is

23-11-2023

Van de redactie

Gouda - Met meerdere foto-exposities, waaronder het prestigieuze World Press Photo, is Gouda dit najaar de hoofdstad van de nationale en internationale fotografie. “Gouda is veel meer dan de stad van kaas en stroopwafels. Gouda is de stad waar de wereld thuis is”, zegt Thierry van Vugt.
 

Volgens de cultuurwethouder van Gouda is fotografie bij uitstek het medium om wereldse verhalen te vertellen. “Fotografie is secondenwerk. Die ene seconde dat het moment wordt geboren, of ineens daar is, en diezelfde seconde dat de fotograaf besluit precies dat moment te verbeelden. Dat is wat ik zo indringend vind aan fotografie, en waarom fotografie soms veel meer zeggingskracht heeft dan video. Het is die ene seconde die plotseling eeuwigheidswaarde krijgt. World Press Photo is niet voor niets een wereldmerk geworden en ik ben er niet alleen trots op dat we dat nu in Gouda kunnen beleven, maar óók dat in aansluiting op die beroemde expositie heel veel lokale initiatieven zijn ontplooid. Ons nieuwe innovatiefonds bewijst daarmee ondubbelzinnig zijn waarde: World Press Photo en lokale nevenactiviteiten zijn daarmee symbool van de culturele vernieuwing van de stad”, aldus Thierry van Vugt.

 


Cultuurwethouder Thierry van Vugt tijdens de jurering van de lokale inzendingen voor World Press Photo Exhibition 2023 in Gouda; foto: Marien Brand


 

Gratis te zien

World Press Photo Exhibition 2023 is van 25 november tot en met 17 december elke dag van 10 tot 20 uur gratis te zien in de Chocoladefabriek, dé plek voor (beeld)taal en verhalen. Het is niet de enige foto-expositie in Gouda dit najaar. Vanuit de Chocoladefabriek kun je door naar de Jeruzalemstraat voor de buitenexpositie van Bob de Wit sr. Een stukje verderop, in Museum Gouda, zie je Bnadem; eigentijdse portretten van Marokkaanse Nederlanders. Op de Oosthaven is een overzichtstentoonstelling van de Goudse Fotoclub te vinden en op GOUDasfalt kun je de expositie ‘In twee werelden’ bewonderen, over de Molukse gemeenschap in Nederland. In de Garenspinnerij, tot slot, hangen werken die geïnspireerd zijn op World Press Photo.
 

Cultuurwethouder Thierry van Vugt: “Afgelopen maandagavond heb ik op GOUDasfalt de expositie ‘In twee werelden’ mogen openen over de Molukse geschiedenis. Evenals ‘Bnadem’ over Marokkaanse Nederlanders past ook deze expositie Gouda als een maatpak. Gouda streeft ernaar een inclusieve en sociale stad te zijn, waarin iedereen gelijkwaardig is en kan meedoen; en waarin het dus ook niet uitmaakt wat je culturele achtergrond is. Inmiddels heeft een kwart van onze inwoners een migratieachtergrond. Zij horen bij Gouda en Gouda hoort bij hen. Sinds Erasmus en Coornhert is Gouda de stad van tolerantie en verdraagzaamheid. En dat de wereld hier thuis is, wordt nergens zo mooi zichtbaar gemaakt en zo indringend verteld als dit najaar met al die exposities en educatieve en culturele programma’s rondom World Press Photo. Ik kan iedereen aanraden dat zelf te gaan ervaren”.



Bolton ontwikkelt in Snellerpoort 80 woningen met binnentuin en bijzondere poort

23-11-2023

Van de redactie

Feestelijke ondertekening overeenkomst bouwveld B3

Woerden - Opnieuw is er een bouwplan bekend voor Snellerpoort. Tegenover het winkelcentrum Snel en Polanen gaat Bolton 80 woningen bouwen voor starters, gezinnen, alleenstaanden en senioren (bouwveld B3). Het plan PORTA (poort) dankt zijn naam aan een markante toegangspoort. Deze verbindt het La Fontaineplein met de groene en waterrijke binnentuin. Op donderdag 23 november ondertekenden Bolton en de gemeente de ontwikkelovereenkomst. Als alles meezit, kan de bouw begin 2026 van start.



Links: Arjan Ton, rechts: Arjan Noorthoek. (Beeld: gemeente Woerden)

 

Bolton heeft met PORTA de selectie gewonnen die de gemeente had uitgeschreven. Het plan telt 16 goedkope koopappartementen, 32 middeldure en 32 dure koopwoningen. Starters, gezinnen, alleenstaanden en vitale senioren kunnen hier een woning vinden.

In samenspraak met de gemeente Woerden onderzoekt Bolton om in PORTA ook plek te maken voor twee kleinschalige, specifieke woonvormen: een studentenwoning en een ‘studentenhuis voor ouderen’. Het laatstgenoemde krijgt invulling door Stichting Thuishuis Woerden. Een Thuishuis biedt kleinschalige zelfstandige huurwoningen voor vitale ouderen met een gedeelde woonkamer en keuken. Deze woonvorm nodigt maximaal uit om mee te (blijven) doen vanuit zelf- en samenredzaamheid, oftewel: op een fijne manier samen oud worden! Jongeren kunnen hieraan een bijdrage leveren met vrijwilligerswerk. In ruil daarvoor betalen zij minder huur voor een studentenkamer. In PORTA zijn er ook gezamenlijke ruimtes voor alle bewoners en de buurt. Zo is er de huiskamer en een activiteitenruimte voor sport en spel.



 

Complimenten

De jury is lovend over het ontwerp van het plan. Ook scoort het goed op aandacht voor duurzaamheid, de klimaatopgave, biodiversiteit, parkeren en gedeelde voorzieningen. In de binnentuin ontmoeten bewoners elkaar en kunnen kinderen spelen. Er is volop plek voor planten, vogels en insecten. Dwars door de tuin loopt een route naar de natuurkamer op de 3e verdieping. Ook daar krijgt de natuur de ruimte. Complimenten zijn er verder voor het parkeren onder een groen dak, de inzet van deelauto’s en deelfietsen, de grote hoeveelheid fietsparkeerplekken en de service voor het huren van elektrische (bak)fietsen en scooters.

 

Arjan Ton (directeur Bolton): “Bolton is sterk gedreven door de welzijnsgedachte dat we meer voor elkaar moeten zorgen. In PORTA wordt hier concreet invulling aan gegeven. Meerdere generaties krijgen de mogelijkheid om in PORTA te wonen, waardoor jong en oud met elkaar verbonden wordt”.

 

Arjan Noorthoek (wethouder Wonen): “Mooi om te zien hoe Snellerpoort steeds meer vorm krijgt. De plannen passen goed bij elkaar en vullen elkaar aan. Ook dit plan van Bolton is wat mij betreft weer een aanwinst. Ik verwacht dat de verschillende soorten woningen echt in een behoefte voorzien. Ook voor de doorstroming op de woningmarkt is dit belangrijk.”



 

Op de hoogte blijven?

Meer informatie over PORTA vind je op www.porta-woerden.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief of voor de participatie als je wilt meedoen en meedenken.

Alle ontwikkelingen in Snellerpoort zijn terug te vinden op www.snellerpoort.nl.

 



Extra HPV-priklocaties op hogeschool en universiteit en verruiming openingstijden

23-11-2023

Van de redactie

Regio - De openingstijden van de HPV-priklocaties voor jongvolwassenen in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden (locatie ECC) zijn verruimd. Deze locaties zijn nu open van dinsdag t/m zaterdag, in plaats van alleen zaterdag. Daarnaast opent Hecht GGD Hollands Midden 7 december in Leiden twee extra HPV-priklocaties op de hogeschool en universiteit. Ook niet-studenten zijn er welkom. Ben je tussen de 19 en 27 jaar en wil je de gratis HPV-vaccinatie? Dan is het belangrijk om nog in 2023 een HPV-prik te halen. De laatste mogelijkheid om dit jaar de prik te halen in regio Hollands Midden is op zaterdag 23 december. In 2024 zijn er veel minder HPV-priklocaties open.

 

Voor langdurige bescherming tegen het HPV-virus zijn twee prikken nodig, met minimaal vijf maanden ertussen. Haal je de eerste HPV-prik na 2023? Dan kun je – vanwege de vijf maanden interval – pas na 1 juni 2024 de tweede prik krijgen en moet je die zelf betalen. Want HPV-vaccinatie is vanaf 1 juni 2024 niet meer gratis voor jongvolwassenen. Heb je de eerste prik al minimaal vijf maanden geleden gehad? Dan kun je de tweede prik ook het beste nog in 2023 halen. Van januari tot 1 juni 2024 is de HPV-prik namelijk op veel minder plekken en minder vaak verkrijgbaar dan dit jaar. Grote kans dat je dan dus verder moet reizen voor je HPV-prik.

 

Extra stimulans

Jongvolwassen kunnen de komende maand op maar liefst elf priklocaties terecht voor een gratis HPV-prik. Zonder afspraak, makkelijk en dichtbij. Hecht GGD Hollands Midden hoopt dat dit jongeren extra stimuleert om nog dit jaar langs te komen voor een HPV-prik.

 

HPV-priklocaties jongvolwassenen



Reactie ondernemersorganisaties op de verkiezingen

23-11-2023

Van de redactie

In een eerste reactie op de verkiezingen hebben VNO-NCW en MKB-Nederland gisteravond alle winnaars van de Tweede kamer verkiezingen gefeliciteerd. ‘Hoewel de definitieve uitslag nog onderweg is, evenals de aantallen voorkeursstemmen, heeft zich een flinke verschuiving van het politieke landschap afgetekend’, aldus de ondernemersorganisaties.
 

Meerderheidscoalitie

VNO-NCW en MKB-Nederland wachten de gesprekken over de vorming van een nieuw Kabinet af. ‘Voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het landsbestuur is vooral een stabiele meerderheidscoalitie van groot belang. Een coalitie die opereert binnen de kaders van de democratische rechtstaat en met oog voor onze (handels)positie in de wereld en in de Europese Unie.
 

Brede wens voor stabiliteit

Ondernemers gaven eerder in onderzoek van de ondernemersorganisaties in grote meerderheid aan te hopen op meer stabiliteit vanuit de overheid en de politiek de komende jaren. Belangrijk is volgens de ondernemersorganisaties vooral dat (meer) werken beter gaat lonen, dat we de regeldruk terugdringen, dat we de problemen op het elektriciteitsnet en op de woningmarkt oplossen én dus zorgen voor een stabiel en goed ondernemingsklimaat om te kunnen investeren in de toekomst.
 

‘We kunnen ons geen stilstand permitteren, omdat we voor grote vraagstukken staan en dat vraagt voor lange tijd duidelijkheid om te kunnen investeren’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Ondernemers staan klaar om samen actief te werken aan oplossingen voor een sterk, inclusief en duurzaam Nederland’. 



OM eist gevangenisstraf en beroepsverbod voor Harlingse schipper vanwege zijn rol bij de dood van een 12-jarig meisje

23-11-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van zes maanden geëist tegen een 49-jarige man uit Harlingen. Hij wordt verdacht van dood door schuld. De giek van zijn schip bevond zich in een zodanig slechte staat dat deze op 31 augustus 2022 brak tijdens een zeilmanoeuvre, waardoor een 12-jarig meisje uit Den Haag om het leven is gekomen. Als schipper van het zeilschip de “Risico” wordt de verdachte verweten dat hij ernstig nalatig heeft gehandeld. De keuringscertificaten van het schip waren verlopen waardoor het schip helemaal niet had mogen varen.
 

Rotte giek

Een schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid op een boot. Dat schept verplichtingen. Uit onderzoek blijkt dat de giek van het schip niet op tijd vervangen is. Dat had in de ogen van het OM moeten gebeuren omdat er lange windscheuren in het hout zaten. Omdat er water in is komen te staan, is de giek van binnenuit gaan rotten. Dat heeft geleid tot het afbreken ervan, waardoor dit tragische ongeluk is ontstaan. Het niet vervangen van de giek ziet het OM als een vorm van ernstige nalatigheid.
 

Certificaten verlopen

Bovendien is de schipper met de boot gaan varen, terwijl meerdere keuringsrapporten van het schip verlopen waren. De verdachte had het schip voor 17 juli 2022 aan moeten bieden voor een tuigagekeuring. Onderdeel van die keuring zou zijn geweest het controleren van de staat van de giek. Deze keuring heeft de verdachte echter niet uit laten voeren, waardoor het schip niet had mogen uitvaren. “Dat is een ernstige fout”, zegt de officier van justitie.
 

Onzorgvuldigheden

Het niet (laten) controleren van de giek is overigens niet de enige fout die de officier van justitie constateert. Zo zijn er nog meer onzorgvuldigheden aan boord ontdekt. Meerdere borgpinnen waren niet aangebracht. Ook zaten touwen te los en/of schuurden ze langs elkaar heen. Daarnaast was de keuring van de reddingsvesten ruimschoots verlopen.
 

Gekmakend

Het 12-jarige meisje maakte onderdeel uit van een groep kinderen van een school uit Den Haag. Zij waren op schoolreis en maakten een tocht van Terschelling naar Vlieland. Duidelijk is dat niemand dit ongeluk heeft gewild en aan zag komen. “Iedereen aan boord had alles willen doen om dit te voorkomen”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. “Het maakt het allemaal zo verdrietig. Het overlijden van Tara is zo onnodig, zo onbegrijpelijk. Het is gekmakend. Voor iedereen.”
 

Beroepsverbod

Toch vindt de officier van justitie dat de schipper anders had moeten handelen. Hij had zich meer moeten informeren over de richtlijn die vanuit de branche is gegeven voor het omgaan met onder meer een giek. “De verdachte had de keuring en certificaten van het schip tijdig moeten laten verrichten. (…) Dit is niet alleen slechte bedrijfsvoering, dit raakt aan de kern van zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het schip en de passagiers.”
 

Daarom eist de officier van justitie naast een gevangenisstraf ook een beroepsverbod. Verdachte mag dan volgens het OM gedurende een periode van 2,5 jaar niet werkzaam zijn als schipper op de Bruine Vloot.



Wetsvoorstel collectieve warmte voor betaalbare en duurzame warmtelevering aan burgers en bedrijven

23-11-2023

Van de redactie

Om klimaatverandering tegen te gaan moeten Nederlandse woningen en gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn. In de komende jaren moet er daarom veel gebeuren om zo’n 2,6 miljoen extra aansluitingen op collectieve warmtesystemen te verwezenlijken als alternatief voor gas. Met het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw) staat de groei en verduurzaming van deze collectieve warmtesystemen centraal.
 

Belangrijke uitgangspunten zijn hierbij om burgers zo veel mogelijk zekerheid te bieden, collectieve warmte te verduurzamen en de inrichting en sturing van collectieve warmtesystemen te moderniseren. Zo zorgt de wet voor bescherming van consumenten tegen onnodig hoge tarieven, biedt het meer transparantie en komen toekomstige warmtebedrijven voor meer dan 50% in handen van (lokale) overheden. Op deze manier is er meer publieke sturing die bijdraagt aan de duurzaamheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid van de warmtelevering aan huishoudens en bedrijven.
 

Minister Rob Jetten: “Als we betaalbare en duurzame warmte willen voor Nederlandse burgers en bedrijven dan moeten we van het gas af. Het regelen van extra aansluitingen op collectieve warmtesystemen is dan een belangrijke voorwaarde. Met de Wet collectieve warmte kunnen we hiermee aan de slag: we zetten consumenten centraal, vergroten de publieke sturing bij de uitvoering van deze transitie en dragen zo bij aan de betaalbaarheid, duurzaamheid en leveringszekerheid voor alle huishoudens en bedrijven”.
 

De Wcw raakt aan belangen van burgers, bedrijven, lokale overheden en warmtebedrijven. Daarom is input van deze betrokkenen meegenomen bij het opstellen van het wetsvoorstel, onder andere via verschillende stakeholderbijeenkomsten, een internetconsultatie en de mogelijkheid voor koepels om te reageren op conceptvoorstellen.
 

Het wetsvoorstel zoals dat voor advies aan de Raad van State is aangeboden is vanaf vandaag openbaar. Na advisering van de Raad van State zal het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden worden.



Tweede verdachte aangehouden vanwege verdenking betrokkenheid bij mishandelen Thierry Baudet

23-11-2023

Van de redactie

De politie heeft een tweede verdachte aangehouden in de zaak van een ernstige mishandeling van Thierry Baudet. Het gaat daarbij om een minderjarige jongen uit Groningen. Het incident vond op 20 november 2023 rond 18:00 uur plaats in een café op het Gedempte Zuiderdiep in Groningen.
 

Meteen na het incident werd al een andere - eveneens minderjarige - jongen uit Groningen aangehouden. Deze persoon is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Noord-Nederland. Die heeft besloten dat hij veertien dagen langer vast blijven zitten. Morgen wordt de tweede verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris.
 

Het onderzoek naar deze ernstige mishandeling is in volle gang. Daarin worden de omstandigheden waarin het incident heeft plaatsgevonden meegenomen. Ook wordt gekeken naar de achtergrond ervan. Er is hier sprake van een zware verdenking. Daarnaast zijn er ook zorgen over de persoonlijke omstandigheden van de minderjarigen. Ook dat zal in het onderzoek worden meegenomen.
 

Feit is dat twee jonge mensen verdacht worden van (betrokkenheid bij) een strafbaar feit waarbij sprake is van het mishandelen van een politicus. Deze mishandeling heeft een forse maatschappelijke impact. Tegelijkertijd moet het OM rekening houden met de leeftijd van de verdachten en dient het daarom terughoudend te zijn met het verstrekken van informatie rond hun persoonlijke omstandigheden.



Uitnodiging informatieavond nieuwbouwproject Pastoriestaete

22-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Na maanden van intense voorbereiding en geduldig wachten, hebben we het genoegen u uit te nodigen voor de eerste informatieavond over het langverwachte nieuwbouwproject Pastoriestaete in Bodegraven.Het project is gelegen op de hoek van de Kerkstraat en het Voorplein. Op de plek van het vroegere bedrijfspand van Burggraaff worden op een halfverdiepte parkeergarage dertig luxe koopappartementen gebouwd en vijf appartementen in de sociale huursector.

 

De avond wordt georganiseerd voor omwonenden en geïnteresseerden, waarbij we ons richten op de doelgroep 55+. Alle wenselijke kaders voor ouderenhuisvesting zijn in Pastoriestaete aanwezig, zodat de woonbehoeften voor de toekomst zijn gewaarborgd. Momenteel werken we intensief samen met de architect om de ontwerpen voor de nieuwbouwappartementen met parkeergarage verder uit te werken. Wij begrijpen dat u nieuwsgierig bent naar de details van het ontwerp, de planning en de voortgang van Pastoriestaete. Daarom nodigen wij u van harte uit voor onze informatieavond op:
 

Datum: Donderdag 30 november
Tijd: 19:00 - 20:30 uur (vrije inloop)
Locatie: Kerkstraat 67, Bodegraven (voormalige locatie Prominent)

 

 

Het team Pastoriestaete, samen met de architect en de projectleider van de aannemer, staan klaar om u een gedetailleerde toelichting te geven en al uw vragen te beantwoorden. Deze avond biedt u de gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met het project en de mensen achter de schermen. Wij verwelkomen u graag op donderdag 30 november op Kerkstraat 67. De koffie en thee staan voor u klaar, en wij kijken ernaar uit om samen met u de toekomst van Pastoriestaete te verkennen.



Afspraken over woonbeleid

22-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Met een handtekening hebben de gemeente, de woningcorporaties en de huurdersverenigingen de nieuwe Raamovereenkomst voor de Prestatieafspraken 2024-2028 bekrachtigd. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de volkshuisvestelijke doelen uit de woonvisie.

 

 

Wethouder Dirk-Jan Knol, Anne Ter Steege (directeur-bestuurder Mozaïek Wonen), Esther van Beelen (bestuurder WBV Reeuwijk), Jaap den Bleker (voorzitter huurdersvereniging Bodegraven) en Evert Stoppelenburg (penningmeester huurdersvereniging Reeuwijk) maakten verschillende afspraken. Met deze afspraken wordt de ambitie geconcretiseerd om het aantal sociale huurwoningen in de gemeente uit te breiden. De eerste 49 woningen worden al in 2024 verwacht. Ook wordt er gewerkt aan de verduurzaming van de bestaande woningen, zodat er in 2028 geen woningen meer zijn met energielabel E, F of G. En partijen slaan de komende jaren de handen in elkaar om leefbaarheid in buurten en wijken te verbeteren of te behouden.

 

De raamovereenkomst is met ingang van 1 januari 2024 van toepassing en vormt het kader voor de meer gedetailleerde jaarlijkse prestatieafspraken.



Werk aan Wierickepad

22-11-2023

Van de redactie

Driebruggen - Komende weken wordt er gewerkt aan het Wierickepad in Driebruggen, tussen het Hoogeind en het gemaal. Het gaat om het fietspad waarlangs je van Driebruggen, vanaf Custwijc, via het Plassengebied naar Reeuwijk of Gouda fietst. We verstevigen de berm en we vervangen daarna het asfalt. Fietsers en voetgangers hebben hier hinder van.

 

 

Deze en volgende week werken we aan de berm. Fietsers en voetgangers kunnen het werkvak dan wel voorzichtig passeren. Daarna wordt de asfaltlaag vervangen, en dan is het pad gedurende twee avonden en nachten helemaal afgesloten. Dat is in de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 december en van donderdag 7 op vrijdag 8 december. Tussen 19.00 uur en 5.00 uur in de ochtend is het pad niet toegankelijk.



Textielinzameling: maandag 27 november

22-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Tijd om uw kledingkast weer eens op te ruimen! Komende maandag, 27 november, kunt u uw zakken met oud textiel weer aan de straat zetten. Sympany zamelt het textiel in Bodegraven-Reeuwijk in via textielcontainers.


Om het u gemakkelijk te maken, haalt Sympany uw zakken met oude kleding ook een aantal keer per jaar huis-aan-huis op. Maandag 27 november kunt u uw textiel buiten zetten, waarna het in de loop van de dag wordt opgehaald. Met het pakketje met reclamefolders krijgt u een Sympany-sticker in de brievenbus. Ontvangt u geen reclamefolders in de brievenbus? De Sympany-sticker is ook te downloaden via sympany.nl/huis-aan-huis-inzameling. Daar staat op wat u aan textiel mag aanbieden. Plak de sticker duidelijk zichtbaar op uw zak met kleding en zet deze maandag vóór 9.00 uur aan de straat. Biedt u meerdere zakken aan? Zet ze bij elkaar en zorg dan dat het duidelijk herkenbaar om textiel gaat.

 

Sympany geeft het ingezamelde textiel een nieuwe bestemming. Ze verkoopt wat herdraagbaar is en wat overblijft gaat ze recyclen. Heeft u vragen over de inzameling, neem dan contact op met Sympany via 030-6568743.



Aanpak huiselijk geweld

22-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Huiselijk geweld is het grootste geweldsprobleem in Nederland en tegelijkertijd blijft het heel vaak onopgemerkt.
 

Daarom is er vanuit de regio Hollands Midden de Concept Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld Hollands Midden 2024-2028 opgesteld om huiselijk geweld te voorkomen, in een vroeg stadium op te kunnen sporen en wanneer nodig in actie te komen. Zodat schade, pijn en verdriet ruimte maken voor herstel. Daarnaast is er in de visie ook aandacht voor gender gerelateerd geweld, ouderenmishandeling en complexe scheidingen. De regiovisie sluit aan op het landelijke programma Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.

 

Tot en met 11 januari 2024 kunt u deze regiovisie inzien in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. De gemeenteraden in de regio Midden-Holland en de gemeenteraad van Leiden stellen de definitieve versie uiteindelijk vast.

 

Gedurende de termijn van de terinzagelegging kunt u een zienswijze indienen. Dit kunt u op de volgende manieren doen:
 

  • Een e-mail sturen naar Kristine Evertz, RWO via kristine.evertz@gouda.nl
  • Een brief sturen naar gemeente Gouda, RWO t.a.v. Kristine Evertz, Postbus 1086, 2800 BB Gouda.


Onderzoek wijst uit: betere én goedkopere plek beschikbaar voor zuidelijkste deel weg Rembrandtbrug

22-11-2023

Van de redactie

College doet voorstel aan gemeenteraad voor ander wegontwerp  

 
Woerden - De aanleg van de Rembrandtbrug kan goedkoper en met minder inbreuk op omliggende bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek dat het college van B&W in opdracht van de gemeenteraad uitvoerde. Dit deed zij in overleg met de betrokken ondernemers en de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU). De OMU, die bedrijventerrein Barwoutswaarder opknapt, kocht recent de oude bedrijfslocatie van A-ware op Barwoutswaarder. De koop maakt het mogelijk om op deze plek een deel van de weg naar de Rembrandtbrug aan te leggen. De toekomstige weg verschuift daardoor naar het westen. Als dat gebeurt past deze beter tussen bestaande bedrijven en is de invloed op deze bedrijven minder groot.  

 
Ontwerpvariant Midden: bezuiniging van 1,6 miljoen  
In opdracht van de gemeenteraad werkten ondernemers, provincie, de OMU en gemeente samen aan een beter ontwerp voor de toekomstige weg naar de Rembrandtbrug. Doelen waren een groter draagvlak bij ondernemers en andere belanghebbenden en het zoeken naar kostenbesparingen. Van de vier varianten die werden onderzocht heeft ontwerpvariant Midden de meeste voordelen: 

·        Een bezuiniging van 1,6 miljoen euro ten opzichte van de variant die eerder door de gemeenteraad werd vastgesteld 

·        Bedrijven zijn beter en veiliger bereikbaar 

·        De verkeersontsluiting is beter 

·        Alle bestaande bedrijven kunnen blijven bestaan. Enkele bedrijven in aangepaste vorm  

·        De aanleg van de weg geeft minder overlast en schade 

 
Nieuw bestemmingsplan 
Als de gemeenteraad de voorkeur uitspreekt voor ontwerpvariant Midden, moet het in december 2022 vastgestelde bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat kost tijd. 
“Het nieuwe ontwerp voor de toekomstige weg levert kostenbesparingen op. Ook komen we tegemoet aan de wensen van een aantal ondernemers”, stelt wethouder Arjan Noorthoek. “Het is het dubbel en dwars waard om daarvoor het bestemmingsplan te wijzigen.”  

 
Woerden aantrekkelijk houden 
Het oplossen van de verkeersproblemen en het vergroten van de leefbaarheid in Woerden-West zijn ontzettend belangrijk, vindt de gemeente. “Zo houden we Woerden aantrekkelijk om in te wonen, te ondernemen, te werken en te recreëren”, zegt Noorthoek. Met de komst van de Rembrandtbrug komt er een stevig verkeersnetwerk en een goede doorstroming in heel Woerden-West, waarbij de Rembrandtlaan, Jozef Israëlslaan, Boerendijk, Hoge Rijndijk en Molenvlietbaan aanzienlijk worden ontlast. Ook levert de Rembrandtbrug een belangrijke impuls aan de gewenste vernieuwing van het bedrijventerrein Barwoutswaarder.  

 
Second opinion: kosten geluidsoverlast opnemen in begroting 
De gemeente vroeg ook een second opinion. Deze ging over de kostenraming van de aanleg van de nieuwe infrastructuur en de werkwijze van vastgoedaankopen. Hierdoor is er meer zekerheid over de financiële haalbaarheid en het projectbudget. Arjan Noorthoek: “Het is goed dat een paar extra ogen met ons meekeken. Daardoor hebben we nu alle risico’s nog beter in het vizier en kunnen we niet meer voor hele gekke verrassingen komen te staan. Dat is belangrijk voor grote en complexe projecten als de Rembrandtbrug.”  

 
Een conclusie uit de second opinion is dat de kostenraming goed is gestructureerd en voldoende in detail is uitgewerkt. Een andere conclusie is dat een aantal belangrijke kostenposten onterecht niet geraamd is, een aantal kostenposten te hoog geraamd is en de risicobeheersing aangescherpt kan worden. “De meest heldere les is dat we kosten moeten opnemen voor geluidsmaatregelen”, zegt Noorthoek. “Er zijn woningen die meer verkeerslawaai krijgen in de nieuwe situatie. Het is noodzakelijk om een serieus geldbedrag te reserveren voor bouwkundige maatregelen aan deze woningen. Het geluidsniveau moet absoluut binnen de normen blijven.” Het opvoeren van deze kostenpost leidt tot 0,9 miljoen meerkosten (extra investeringen). De bezuiniging van 1,6 miljoen euro blijft van kracht, hier zijn de meerkosten al van af getrokken.  

 

Wat vooraf ging 

Eerder besloot de gemeenteraad te kiezen voor de zogenaamde Oostvariant van de weg naar de Rembrandtbrug. Betrokken ondernemers zagen voordelen in een westelijker variant. Zij maakten zich grote zorgen over de verkeersveiligheid. Bovendien moest een aantal van hen voor de nieuwe weg wijken of een deel van hun terrein afstaan. Meerdere ondernemers hadden dan ook beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State.  
De gemeente had ook de keuze uit een zogeheten Westvariant. Hierin loopt de toekomstige weg vanaf de Rembrandtbrug haast rechtdoor over het bedrijventerrein richting de Hollandbaan. Enkele ondernemers gaven hieraan hun voorkeur, andere ondernemers juist niet. Voor de gemeente scoort de Westvariant minder goed op aspecten als ontsluiting, ruimtelijke kwaliteit en financiën. Daarom krijgt de Westvariant niet de voorkeur. 

 
De variant die nu voorligt bij de gemeenteraad is de zogeheten Middenvariant. Deze ligt tussen de oostelijke en westelijke variant in. Met deze Middenvariant hebben we het meest optimale ontwerp voor de aanleg van de Rembrandtbrug”, zegt wethouder Arjan Noorthoek.



Bescherm onze bomen

22-11-2023

Van de redactie

Woerden - Progressief Woerden dient een initiatiefvoorstel in om de bomenverordening uit 2010 te herzien en zo alle bomen in Woerden met een stamdikte van meer dan 40 centimeter te beschermen.
 

Marjolein Doorewaard “Zeker nu het steeds warmer en droger wordt, doen we er goed aan de maatschappelijke waarde van grote bomen te erkennen.” Bomen slaan CO2 op, houden water vast, zuiveren de lucht, leveren zuurstof, brengen koelte en zijn van groot belang voor de biodiversiteit. Daarnaast zijn mensen ook nog eens aantoonbaar gelukkiger en gezonder in een groene leefomgeving.”

 

 

De huidige bomenverordening uit 2010 beschermt onvoldoende volgens de huidige regelgeving en houdt geen rekening met nieuwere doelstellingen om hittestress tegen te gaan. Het is daarom wenselijk dat ook grotere bomen op bedrijven- of privéterreinen niet zomaar zonder tussenkomst van de gemeente op elk gewenst moment geveld kunnen worden. Dat zou betekenen dat de gemeente daarna een extra inspanning moet leveren en extra bomen moet planten om de doelstelling met betrekking tot hittestress te halen. Ook de gemeente zelf doet er goed aan grote bomen beter te beschermen en in stand te houden.

 

Met deze herziene verordening willen we behalve beschermde bomen op vastgestelde lijsten ook alle bomen met een stamdiameter van 40 centimeter of meer binnen de gemeente beschermen, juist omdat grote bomen veel bijdragen aan natuurwaarden en klimaatadaptatie.

 

Na het indienen van dit voorstel heeft het college van de gemeente Woerden maximaal 6 weken de tijd om een reactie te geven. Daarna kan het worden behandeld in de gemeenteraad.

 



Dit jaar al 9.351 keer ingebroken in auto’s in Zuid-Holland

22-11-2023

Van de redactie

In 2023 is al minstens 9.351 keer ingebroken in Zuid-Hollandse auto’s. De provincie is hiermee zelfs goed voor ruim een kwart van alle auto-inbraken in heel Nederland. Vooral in Rotterdam, Den Haag en Schiedam is het oppassen geblazen: hier zijn dit jaar de meeste slachtoffers. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.  
 

In Rotterdam werd tijdens de eerste tien maanden van het jaar het vaakst ingebroken in een auto. Er werden hier deze periode 3.925 inbraak-meldingen gedaan. Ook in Den Haag (1.648) en in Schiedam (451) vonden veel auto-inbraken plaats. Deze drie gemeenten zijn samen zelfs goed voor bijna twee derde van het totale aantal incidenten in Zuid-Holland.


November is dé auto-inbraakmaand

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%). 

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.  
 

Stijgend aantal auto-inbraken in Zuid-Holland

Het aantal Zuid-Hollandse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 219 inbraken (+2,4%). Wel zijn er grote lokale verschillen. De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:
 

  1. Rotterdam: toename van 265 auto-inbraken
  2. Den Haag: toename van 179 auto-inbraken
  3. Schiedam: toename van 97 auto-inbraken
  4. Gouda: toename van 88 auto-inbraken
  5. Waddinxveen: toename van 35 auto-inbraken
     

Er is ook beter nieuws: in 24 Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Delft was een sterke afname te zien (-147), net als in Zoetermeer (-66) en Vlaardingen (-52).
 

Grootste kans op inbraak in Rotterdam

In Rotterdam staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Zuid-Holland is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 16,2 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 5,7. Ook in Schiedam (14,1 auto-inbraken per 1.000 auto’s), Den Haag (8,1) en Rijswijk en Ridderkerker (6) zijn veel auto’s doelwit.
 

Kaag en Braassem is dit jaar vooralsnog de veiligste gemeente. Per 1.000 auto’s zijn er de eerste 10 maanden van 2023 slechts 0,5 auto-inbraakincidenten gemeld.



Cel geëist voor witwassen van crimineel geld via Nieuwegeinse kapsalon

22-11-2023

Van de redactie

Tegen een 38-jarige vrouw uit Nieuwegein is vandaag veertien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. Ze wordt ervan verdacht crimineel verdiend geld opgegeven te hebben als inkomsten van haar kapsalon. Ook zou ze grote hoeveelheden crimineel geld contant uitgegeven hebben. Op deze wijze heeft ze in de visie van het Openbaar Ministerie ruim 95 duizend euro aan door misdrijven verkregen geld witgewassen.     
 

De verdachte kwam in beeld tijdens het onderzoek Napoles; een omvangrijk onderzoek naar onder meer internationale drugssmokkel en een liquidatie. Haar partner werd in deze zaak veroordeeld tot zestien jaar cel. In de visie van het Openbaar Ministerie heeft de vrouw uit Nieuwegein in de periode tussen de aanhouding van haar partner in oktober 2018 en november 2021 stelselmatig crimineel geld witgewassen.
 

Een stille kapsalon met veel contante omzet

Binnen het onderzoek naar de vrouwelijke verdachte is door de politie onder andere gekeken naar geldstromen rondom haar kapsalon, een eenmanszaak. Gebleken is onder meer dat er voor ongeveer 60 duizend euro contant gestort is door de verdachte op de zakelijke rekening. Hiervan is 55 duizend euro onder de vermelding van ‘salaris’ overgeschreven naar de privérekening van verdachte. Ook is er voor duizenden euro’s getankt van de zakelijke rekening.
 

Tegelijkertijd is uit het onderzoek niet gebleken dat de contante stortingen bestonden uit met de kapsalon verdiend geld. Zo werden op de zakelijke rekening geen bij- of afschrijvingen aangetroffen die verband hielden met kapperswerkzaamheden. Daarnaast is het telefoonnummer waarmee de kapsalon adverteerde afgeluisterd. Er zijn geen gesprekken gevoerd die duiden op afspraken voor een knipbeurt. Ook uit onderzoek naar de in beslag genomen administratie, een agenda en een telefoon, blijkt niets van daadwerkelijke werkzaamheden in de kapsalon.
 

Voor tienduizenden euro's cash geld uitgegeven

Uit verder financieel onderzoek blijkt ook dat de vrouw tienduizenden euro’s contant geld heeft uitgegeven aan onder andere elektronica, een exclusieve fiets en vakanties. Ook bijvoorbeeld de pensionkosten voor een paard van verdachte werden contant afgerekend.  

Het Openbaar Ministerie vindt het aannemelijk dat de ruim 95 duizend euro aan contant geld waarover de vrouw heeft beschikt afkomstig is van het plegen van misdrijven. De verdachte heeft geen legitieme herkomst van het geld kunnen geven, terwijl uit het onderzoek blijkt dat ze verkeerde in een omgeving waarin veel crimineel geld omging.
 

Profijt van criminaliteit

Het Openbaar Ministerie vindt het belangrijk dat criminaliteit niet mag lonen. Het wordt de vrouw uit Nieuwegein kwalijk genomen dat zij, ondanks de aanhouding en veroordeling van haar partner, jarenlang heeft witgewassen en daarmee geprofiteerd heeft van criminaliteit. Behalve voor het witwassen is de verdachte ook vervolgd voor het bezit van een tijdens een huiszoeking aangetroffen hoeveelheid verboden vuurwerk. Alles afwegend is een celstraf van veertien maanden in de visie van het Openbaar Ministerie passend. In lopende ontnemingszaak tegen de partner van verdachte is beslag gelegd op een groot aantal bezittingen.    
 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.



Werkstraf voor opruiing richting minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

22-11-2023

Van de redactie

“Kan iemand deze man @ministerVWS #liquideren voor het te laat is?" Dat bericht plaatste een 44-jarige Venlonaar in januari op zijn openbare Twitteraccount (nu X). Hij doelde op demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Daarmee heeft de man zich volgens het Openbaar Ministerie Limburg (OM) schuldig gemaakt aan opruiing.
 

Bij de politie vertelde de verdachte dat hij het bericht inderdaad had geplaatst. Hij bedoelde ermee dat de minister uit zijn functie moest worden ontheven. Hij vond de minister niet de juiste man op de juiste plek. Dat werd mede ingegeven doordat zijn partner in de zorg werkt. “Zij wordt de dupe van de bezuinigingen die de minister oplegt”, zei hij daarover. Bovendien was de man wantrouwig richting overheid inzake de coronamaatregelen.
 

Berouw

Voor de politierechter in Roermond toonde de verdachte veel berouw en gaf hij aan dat hij geschrokken is van de gevolgen. “Achteraf realiseerde ik mij pas wat het met de minister persoonlijk doet. De coronatijd heeft niet het beste in mij naar boven gehaald.” Na het feit heeft de man zijn Twitteraccount opgeheven.
 

Forse oproep

Volgens het OM moet hier een voorbeeld gesteld worden met het oog op preventie. “Het is een forse oproep die de verdachte op Twitter deed”, zei de officier van justitie op zitting. “Een ander zou zijn oproep serieus kunnen nemen en de minister daadwerkelijk iets aan kunnen doen. Het politieke debat verhardt en de polarisatie in de samenleving neemt toe, juist door dit soort korte berichten zonder context.”
 

Eis en uitspraak

Volgens het OM is een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. De officier van justitie eiste 40 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De politierechter deed meteen uitspraak en veroordeelde de verdachte tot 80 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk.



Voetbalevenement voor Meisjes bij ESTO: Een Sportieve Zondag vol Plezier!

21-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Dit aankomende weekend staat in het teken van sport, plezier en vrouwenvoetbal bij ESTO! Op zondag 26 november 2023 worden de velden van ESTO speciaal geopend voor meisjes in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. De meidencommissie heeft een boeiend trainingsprogramma samengesteld, inclusief een smakelijke lunch, voor alle enthousiaste meiden die van voetbal houden.
 

Het evenement begint om 11:00 uur en duurt tot 13:00 uur, waardoor de deelnemers twee uur lang kunnen genieten van een sportieve en gezellige dag. Of je nu een ervaren voetballer bent of net begint met deze fantastische sport, iedereen is welkom om deel te nemen aan deze leuke en leerzame dag.



 

Wat staat er op het programma?

De meidencommissie heeft ervoor gezorgd dat het trainingsprogramma voor deze speciale dag zowel uitdagend als plezierig is. Verschillende voetbalvaardigheden zullen worden geoefend, van dribbelen tot schieten en teamwork. Het doel is niet alleen om de technische vaardigheden te verbeteren, maar ook om de passie voor voetbal te delen en vriendschappen te smeden op en naast het veld. Naast het sportieve gedeelte staat er ook een heerlijke lunch klaar voor alle deelnemers. Een moment om gezellig bij te praten en nieuwe vrienden te maken.
 

Hoe kun je deelnemen?

Om ervoor te zorgen dat we voldoende plaatsen en lunch voor iedereen hebben, vragen we je vriendelijk om je vooraf aan te melden. Stuur een e-mail naar vrouwenvoetbal@esto.nl en laat ons weten dat je graag wilt deelnemen. Vermeld hierbij je naam en leeftijd, zodat we het evenement optimaal kunnen organiseren.
 

We kijken ernaar uit om alle gemotiveerde voetballende meiden te verwelkomen op zondag 26 november! Samen gaan we een onvergetelijke dag vol sportiviteit, plezier en voetbal beleven op de velden van ESTO. Tot dan!



CDA actief in Bodegraven-Reeuwijk

21-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Vorige week zaterdag hebben vijftien CDA leden Bodegraven-Reeuwijk bezocht. Met het uitdelen van groene appels willen zij een gezond verhaal vertellen. Een land waar omzien naar elkaar en waarden en normen niet ouderwets maar juist vanzelfsprekend zijn. In het contact met mensen op straat geven veel kiezers aan dat zij positief zijn over Henri Bontenbal die met een nieuwe generatie invulling wil geven aan een fatsoenlijk land.

 

 

Ook bracht het CDA-campagneteam appels bij medewerkers van Vijverhof. Hiermee wil het CDA laten zien dat zij heel veel waarde hechten aan liefdevolle zorg. Henri Bontenbal zegt hierover: “In de zorg zelf is een omslag nodig van beroepszeer naar beroepseer; naar erkenning voor artsen en verplegers. Vertrouwen in het vakmanschap van zorgprofessionals. Zorgverleners weten zelf het beste hoe we de zorg slim organiseren en de werkdruk kunnen verlagen.” De leden van het CDA hopen 22 november op een mooie uitslag en roepen de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk op te gaan stemmen.



Coronaprik halen kan nog tot en met 22 december 2023

21-11-2023

Van de redactie

Regio - Mensen van 60 jaar en ouder, volwassenen tot 60 jaar die een uitnodiging krijgen voor de griepprik en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact, kunnen nog tot en met vrijdag 22 december een coronaprik halen bij de GGD. Daarna stopt de najaarsronde officieel en kunnen deze groepen geen coronaprik meer krijgen. Het is niet nodig om te wachten op de uitnodigingsbrief van het RIVM.

 

Voor de grote corona vaccinatielocaties van Hecht GGD Hollands Midden in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden, kun je een afspraak maken via www.planjeprik.nl of 0800 – 7070. Je kunt daar ook binnenlopen zonder afspraak. Als de wachtrij te lang wordt, vragen we bezoekers zonder afspraak de prik later te halen. Wie een afspraak maakt, is wel altijd zeker van een prik. Voor onze kleine pop-up priklocaties is het niet mogelijk om een afspraak te maken. Houd rekening met een wachttijd als je bij een pop-up een prik gaat halen.

 

Corona vaccinatielocaties



Vier het Sinterklaasfeest bij Boerderij In de Krom!

21-11-2023

Van de redactie

Moordrecht - Boerderij In de Krom nodigt jong en oud uit om op woensdag 29 november het Sinterklaasfeest te vieren op deze sfeervolle locatie. Een feestelijke middag staat gepland, inclusief de mogelijkheid om op de foto te gaan met Sinterklaas en een gezellig ponyritje te maken.
 

  • Datum en tijd: woensdag 29 november 2023, 13.15 uur tot 14.45 uur
  • Locatie: Boerderij In de Krom, Middelweg 32, 2841 LB Moordrecht

 

 

Boerderij In de Krom, gelegen in Moordrecht, is een woon- en werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor meer informatie over het Sinterklaasfeest of Boerderij In de Krom, nodigen wij u uit om een kijkje te nemen op onze website: gemiva.nl/indekrom.
 

Blijf op de hoogte van alle activiteiten door onze Facebookpagina te volgen: Zorg- en Kinderboerderij "In de Krom" | Moordrecht | Facebook Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of andere beperking zorg of begeleiding nodig hebben. 



Kabinet en zout- en chemiebedrijf Nobian zetten volgende grote stap naar CO2-neutraal in 2030

21-11-2023

Van de redactie

Het kabinet heeft vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt in het extra en sneller verminderen van CO2-uitstoot door een Joint Letter of Intent met Nobian te tekenen. Het is de eerste keer dat de overheid en een bedrijf een dergelijke overeenkomst in het kader van de maatwerkaanpak sluiten. In deze overeenkomst leggen Rijk, provincies en Nobian de concrete uitwerking van de eerder opgestelde verduurzamingsplannen vast. Met de maatwerkaanpak kunnen de grootste industriële uitstoters hun CO2-uitstoot extra en sneller verminderen, bovenop het Klimaatakkoord, en is er ook aanzienlijke winst voor de leefomgeving.
 

Zout- en chemiebedrijf Nobian produceert en verwerkt zout dat nodig is voor producten voor alledaags gebruik zoals textiel, geneesmiddelen en desinfectiemiddelen. Maar ook voor producten die belangrijk zijn voor de energietransitie, zoals isolatiemateriaal, batterijen, elektrische auto’s, windmolens en zonnepanelen. Nobian streeft ernaar een van de duurzaamste chemiebedrijven in de EU te worden en te blijven.
 

Versnellen klimaatdoelstellingen

Het demissionair kabinet en Nobian hebben eind vorig jaar al een intentieverklaring (Expression of Principles) ondertekend waarin de plannen voor verduurzaming werden opgenomen. Met deze plannen kan Nobian haar klimaatdoelstellingen met 10 jaar versnellen, waardoor zij al in 2030 vrijwel geen CO2 meer zal uitstoten. Dat is een reductie van ruim 0,6 Mton CO2 per jaar en is significant meer reductie dan waar het bedrijf volgens het Klimaatakkoord aan moet voldoen.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Wat een mooie mijlpaal! Vandaag heb ik op het terrein van Nobian in Rotterdam de Joint Letter of Intent met het bedrijf getekend. Dat is een hele belangrijke én grote stap in ons gezamenlijke doel om Nederland te verduurzamen en de bedrijven hier te houden. En wat bijzonder om dat op locatie te doen. Want daar draait het om: Nobian maakt en verwerkt zout en dat hebben we nodig in ons dagelijks leven. Met de maatwerkaanpak stimuleren we bedrijven om te innoveren, en tegelijkertijd sneller en extra te verduurzamen. Nobian heeft met deze concrete plannen in 2030 nagenoeg geen CO2-uitstoot meer, dat is 10 jaar sneller en 3 maal de reductie die het bedrijf volgens het klimaatakkoord moet realiseren in 2030. Ik kijk ernaar uit om snel de bindende maatwerkafspraak met het bedrijf te sluiten.”
 

De 4 grote projecten die Nobian wil uitvoeren zorgen ook voor positieve effecten op de leefomgeving, onder andere in de vorm van een forse vermindering van de stikstofuitstoot. Ook het waterverbruik neemt af. Het aardgasverbruik neemt flink af. De gasreductie staat gelijk aan meer dan 1% van het totale gasverbruik in Nederland, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 250.000 huishoudens, vergelijkbaar met de stad Den Haag. Ook creëert het bedrijf ruimte op het stroomnet in Rotterdam (vergelijkbaar met elektriciteitsverbruik van 50.000 huishoudens) en de mogelijkheid om elektriciteit flexibeler in te zetten om zo het elektriciteitsnet te balanceren en netcongestie te verminderen. Daarnaast  is een project gericht op de ontwikkeling van ondergrondse energieopslag, wat van cruciaal belang is voor de energietransitie.
 

Inzet

Om deze verduurzamingsprojecten te versnellen en (financieel) haalbaar te maken, heeft Nobian bovenop haar eigen investeringen financiële steun van de overheid nodig. Dit gaat naar schatting om een bedrag tussen de € 190 en € 290 miljoen. De exacte hoogte van het bedrag wordt bepaald bij de bindende maatwerkafspraken begin volgend jaar en is onder andere afhankelijk van materiaal- en energieprijzen. Ook wordt samen met de provincies en omgevingsdiensten gekeken hoe vergunningstrajecten verbeterd kunnen worden om de doorloop te versnellen. Tot slot wordt samen met netbeheerders gekeken naar de impact van de benodigde energie-infrastructuur, zowel op het bedrijf als op de rest van de regio. 
 

Positief advies

De onafhankelijke Adviescommissie Maatwerkafspraken Verduurzaming Industrie heeft getoetst of de plannen ambitieus en haalbaar zijn, of de projectplannen financieel en operationeel robuust zijn en of de gestelde doelen hiermee kunnen worden gehaald. De voorgestelde projecten zijn positief beoordeeld en de meeste aanbevelingen voor verbetering zijn al verwerkt in de vandaag getekende overeenkomst. De overige punten worden nog uitgewerkt en verwerkt in de laatste stap: de bindende maatwerkafspraken. Het advies is samen met de Joint Letter of Intent openbaar gemaakt.



Onderzoek: de populairste Nederlandse liedjes in streektaal of dialect

21-11-2023

Van de redactie

Oerend Hard’ van de Achterhoekse band Normaal is het populairste nummer gezongen in een Nederlandse streektaal of dialect. Dit komt naar voren uit een analyse van Preply. ‘Deurdonderen’ van diezelfde band staat op de vijfde plaats in de lijst met de veertig meest gestreamde nummer in een Nederlands dialect.


 
 
Het online talenplatform maakte een ranglijst van de meest beluisterde liedjes in streektaal of dialect. De ranglijst is tot stand gekomen op basis van het aantal streams op Spotify. Het nummer ‘Oerend Hard’ is op het streamingsplatform bijna vijftien miljoen keer afgespeeld en staat bovenaan de lijst. ‘Wer Bisto’ van Twarres staat met bijna 12,5 miljoen streams op de tweede plek, op korte afstand gevolgd door ‘Bestel Mar’ van Rowwen Hèze.
 
 
Limburgs boven het Achterhoeks
De zuidelijke trots van Limburgers is terug te zien in de ranglijst. Maar liefst twaalf van de nummers uit de top-40 zijn in het Limburgs gezongen. Drents en Achterhoeks volgen met negen liedjes op de tweede plek.
 
 
Bezongen in het lied
Daarnaast zijn er tientallen liedjes geschreven over steden, dorpen, streken of provincies. Maar welke zijn nou het meest beluisterd? ‘Zoutelande’ van de Zeeuwse band BLØF over de gelijknamige plaats heeft al ruim 76 miljoen streams op Spotify en staat hiermee bovenaan. ‘De Overkant’ over de Achterhoek van Snelle en Suzan & Freek staat met bijna zestig miljoen streams op de tweede plek, voor ‘Lil Craney’ van Kraantje Pappie over zijn woonplaats Groningen.
 
 
De hele top-40 met populairste liedjes in streektaal of dialect zien? Kijk dan hier!

© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina