NIEUWS



Aanpak huiselijk geweld

22-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Huiselijk geweld is het grootste geweldsprobleem in Nederland en tegelijkertijd blijft het heel vaak onopgemerkt.
 

Daarom is er vanuit de regio Hollands Midden de Concept Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld Hollands Midden 2024-2028 opgesteld om huiselijk geweld te voorkomen, in een vroeg stadium op te kunnen sporen en wanneer nodig in actie te komen. Zodat schade, pijn en verdriet ruimte maken voor herstel. Daarnaast is er in de visie ook aandacht voor gender gerelateerd geweld, ouderenmishandeling en complexe scheidingen. De regiovisie sluit aan op het landelijke programma Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.

 

Tot en met 11 januari 2024 kunt u deze regiovisie inzien in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. De gemeenteraden in de regio Midden-Holland en de gemeenteraad van Leiden stellen de definitieve versie uiteindelijk vast.

 

Gedurende de termijn van de terinzagelegging kunt u een zienswijze indienen. Dit kunt u op de volgende manieren doen:
 

  • Een e-mail sturen naar Kristine Evertz, RWO via kristine.evertz@gouda.nl
  • Een brief sturen naar gemeente Gouda, RWO t.a.v. Kristine Evertz, Postbus 1086, 2800 BB Gouda.


Onderzoek wijst uit: betere én goedkopere plek beschikbaar voor zuidelijkste deel weg Rembrandtbrug

22-11-2023

Van de redactie

College doet voorstel aan gemeenteraad voor ander wegontwerp  

 
Woerden - De aanleg van de Rembrandtbrug kan goedkoper en met minder inbreuk op omliggende bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek dat het college van B&W in opdracht van de gemeenteraad uitvoerde. Dit deed zij in overleg met de betrokken ondernemers en de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU). De OMU, die bedrijventerrein Barwoutswaarder opknapt, kocht recent de oude bedrijfslocatie van A-ware op Barwoutswaarder. De koop maakt het mogelijk om op deze plek een deel van de weg naar de Rembrandtbrug aan te leggen. De toekomstige weg verschuift daardoor naar het westen. Als dat gebeurt past deze beter tussen bestaande bedrijven en is de invloed op deze bedrijven minder groot.  

 
Ontwerpvariant Midden: bezuiniging van 1,6 miljoen  
In opdracht van de gemeenteraad werkten ondernemers, provincie, de OMU en gemeente samen aan een beter ontwerp voor de toekomstige weg naar de Rembrandtbrug. Doelen waren een groter draagvlak bij ondernemers en andere belanghebbenden en het zoeken naar kostenbesparingen. Van de vier varianten die werden onderzocht heeft ontwerpvariant Midden de meeste voordelen: 

·        Een bezuiniging van 1,6 miljoen euro ten opzichte van de variant die eerder door de gemeenteraad werd vastgesteld 

·        Bedrijven zijn beter en veiliger bereikbaar 

·        De verkeersontsluiting is beter 

·        Alle bestaande bedrijven kunnen blijven bestaan. Enkele bedrijven in aangepaste vorm  

·        De aanleg van de weg geeft minder overlast en schade 

 
Nieuw bestemmingsplan 
Als de gemeenteraad de voorkeur uitspreekt voor ontwerpvariant Midden, moet het in december 2022 vastgestelde bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat kost tijd. 
“Het nieuwe ontwerp voor de toekomstige weg levert kostenbesparingen op. Ook komen we tegemoet aan de wensen van een aantal ondernemers”, stelt wethouder Arjan Noorthoek. “Het is het dubbel en dwars waard om daarvoor het bestemmingsplan te wijzigen.”  

 
Woerden aantrekkelijk houden 
Het oplossen van de verkeersproblemen en het vergroten van de leefbaarheid in Woerden-West zijn ontzettend belangrijk, vindt de gemeente. “Zo houden we Woerden aantrekkelijk om in te wonen, te ondernemen, te werken en te recreëren”, zegt Noorthoek. Met de komst van de Rembrandtbrug komt er een stevig verkeersnetwerk en een goede doorstroming in heel Woerden-West, waarbij de Rembrandtlaan, Jozef Israëlslaan, Boerendijk, Hoge Rijndijk en Molenvlietbaan aanzienlijk worden ontlast. Ook levert de Rembrandtbrug een belangrijke impuls aan de gewenste vernieuwing van het bedrijventerrein Barwoutswaarder.  

 
Second opinion: kosten geluidsoverlast opnemen in begroting 
De gemeente vroeg ook een second opinion. Deze ging over de kostenraming van de aanleg van de nieuwe infrastructuur en de werkwijze van vastgoedaankopen. Hierdoor is er meer zekerheid over de financiële haalbaarheid en het projectbudget. Arjan Noorthoek: “Het is goed dat een paar extra ogen met ons meekeken. Daardoor hebben we nu alle risico’s nog beter in het vizier en kunnen we niet meer voor hele gekke verrassingen komen te staan. Dat is belangrijk voor grote en complexe projecten als de Rembrandtbrug.”  

 
Een conclusie uit de second opinion is dat de kostenraming goed is gestructureerd en voldoende in detail is uitgewerkt. Een andere conclusie is dat een aantal belangrijke kostenposten onterecht niet geraamd is, een aantal kostenposten te hoog geraamd is en de risicobeheersing aangescherpt kan worden. “De meest heldere les is dat we kosten moeten opnemen voor geluidsmaatregelen”, zegt Noorthoek. “Er zijn woningen die meer verkeerslawaai krijgen in de nieuwe situatie. Het is noodzakelijk om een serieus geldbedrag te reserveren voor bouwkundige maatregelen aan deze woningen. Het geluidsniveau moet absoluut binnen de normen blijven.” Het opvoeren van deze kostenpost leidt tot 0,9 miljoen meerkosten (extra investeringen). De bezuiniging van 1,6 miljoen euro blijft van kracht, hier zijn de meerkosten al van af getrokken.  

 

Wat vooraf ging 

Eerder besloot de gemeenteraad te kiezen voor de zogenaamde Oostvariant van de weg naar de Rembrandtbrug. Betrokken ondernemers zagen voordelen in een westelijker variant. Zij maakten zich grote zorgen over de verkeersveiligheid. Bovendien moest een aantal van hen voor de nieuwe weg wijken of een deel van hun terrein afstaan. Meerdere ondernemers hadden dan ook beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State.  
De gemeente had ook de keuze uit een zogeheten Westvariant. Hierin loopt de toekomstige weg vanaf de Rembrandtbrug haast rechtdoor over het bedrijventerrein richting de Hollandbaan. Enkele ondernemers gaven hieraan hun voorkeur, andere ondernemers juist niet. Voor de gemeente scoort de Westvariant minder goed op aspecten als ontsluiting, ruimtelijke kwaliteit en financiën. Daarom krijgt de Westvariant niet de voorkeur. 

 
De variant die nu voorligt bij de gemeenteraad is de zogeheten Middenvariant. Deze ligt tussen de oostelijke en westelijke variant in. Met deze Middenvariant hebben we het meest optimale ontwerp voor de aanleg van de Rembrandtbrug”, zegt wethouder Arjan Noorthoek.



Bescherm onze bomen

22-11-2023

Van de redactie

Woerden - Progressief Woerden dient een initiatiefvoorstel in om de bomenverordening uit 2010 te herzien en zo alle bomen in Woerden met een stamdikte van meer dan 40 centimeter te beschermen.
 

Marjolein Doorewaard “Zeker nu het steeds warmer en droger wordt, doen we er goed aan de maatschappelijke waarde van grote bomen te erkennen.” Bomen slaan CO2 op, houden water vast, zuiveren de lucht, leveren zuurstof, brengen koelte en zijn van groot belang voor de biodiversiteit. Daarnaast zijn mensen ook nog eens aantoonbaar gelukkiger en gezonder in een groene leefomgeving.”

 

 

De huidige bomenverordening uit 2010 beschermt onvoldoende volgens de huidige regelgeving en houdt geen rekening met nieuwere doelstellingen om hittestress tegen te gaan. Het is daarom wenselijk dat ook grotere bomen op bedrijven- of privéterreinen niet zomaar zonder tussenkomst van de gemeente op elk gewenst moment geveld kunnen worden. Dat zou betekenen dat de gemeente daarna een extra inspanning moet leveren en extra bomen moet planten om de doelstelling met betrekking tot hittestress te halen. Ook de gemeente zelf doet er goed aan grote bomen beter te beschermen en in stand te houden.

 

Met deze herziene verordening willen we behalve beschermde bomen op vastgestelde lijsten ook alle bomen met een stamdiameter van 40 centimeter of meer binnen de gemeente beschermen, juist omdat grote bomen veel bijdragen aan natuurwaarden en klimaatadaptatie.

 

Na het indienen van dit voorstel heeft het college van de gemeente Woerden maximaal 6 weken de tijd om een reactie te geven. Daarna kan het worden behandeld in de gemeenteraad.

 



Dit jaar al 9.351 keer ingebroken in auto’s in Zuid-Holland

22-11-2023

Van de redactie

In 2023 is al minstens 9.351 keer ingebroken in Zuid-Hollandse auto’s. De provincie is hiermee zelfs goed voor ruim een kwart van alle auto-inbraken in heel Nederland. Vooral in Rotterdam, Den Haag en Schiedam is het oppassen geblazen: hier zijn dit jaar de meeste slachtoffers. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.  
 

In Rotterdam werd tijdens de eerste tien maanden van het jaar het vaakst ingebroken in een auto. Er werden hier deze periode 3.925 inbraak-meldingen gedaan. Ook in Den Haag (1.648) en in Schiedam (451) vonden veel auto-inbraken plaats. Deze drie gemeenten zijn samen zelfs goed voor bijna twee derde van het totale aantal incidenten in Zuid-Holland.


November is dé auto-inbraakmaand

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%). 

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.  
 

Stijgend aantal auto-inbraken in Zuid-Holland

Het aantal Zuid-Hollandse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 219 inbraken (+2,4%). Wel zijn er grote lokale verschillen. De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:
 

  1. Rotterdam: toename van 265 auto-inbraken
  2. Den Haag: toename van 179 auto-inbraken
  3. Schiedam: toename van 97 auto-inbraken
  4. Gouda: toename van 88 auto-inbraken
  5. Waddinxveen: toename van 35 auto-inbraken
     

Er is ook beter nieuws: in 24 Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Delft was een sterke afname te zien (-147), net als in Zoetermeer (-66) en Vlaardingen (-52).
 

Grootste kans op inbraak in Rotterdam

In Rotterdam staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Zuid-Holland is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 16,2 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 5,7. Ook in Schiedam (14,1 auto-inbraken per 1.000 auto’s), Den Haag (8,1) en Rijswijk en Ridderkerker (6) zijn veel auto’s doelwit.
 

Kaag en Braassem is dit jaar vooralsnog de veiligste gemeente. Per 1.000 auto’s zijn er de eerste 10 maanden van 2023 slechts 0,5 auto-inbraakincidenten gemeld.



Cel geëist voor witwassen van crimineel geld via Nieuwegeinse kapsalon

22-11-2023

Van de redactie

Tegen een 38-jarige vrouw uit Nieuwegein is vandaag veertien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. Ze wordt ervan verdacht crimineel verdiend geld opgegeven te hebben als inkomsten van haar kapsalon. Ook zou ze grote hoeveelheden crimineel geld contant uitgegeven hebben. Op deze wijze heeft ze in de visie van het Openbaar Ministerie ruim 95 duizend euro aan door misdrijven verkregen geld witgewassen.     
 

De verdachte kwam in beeld tijdens het onderzoek Napoles; een omvangrijk onderzoek naar onder meer internationale drugssmokkel en een liquidatie. Haar partner werd in deze zaak veroordeeld tot zestien jaar cel. In de visie van het Openbaar Ministerie heeft de vrouw uit Nieuwegein in de periode tussen de aanhouding van haar partner in oktober 2018 en november 2021 stelselmatig crimineel geld witgewassen.
 

Een stille kapsalon met veel contante omzet

Binnen het onderzoek naar de vrouwelijke verdachte is door de politie onder andere gekeken naar geldstromen rondom haar kapsalon, een eenmanszaak. Gebleken is onder meer dat er voor ongeveer 60 duizend euro contant gestort is door de verdachte op de zakelijke rekening. Hiervan is 55 duizend euro onder de vermelding van ‘salaris’ overgeschreven naar de privérekening van verdachte. Ook is er voor duizenden euro’s getankt van de zakelijke rekening.
 

Tegelijkertijd is uit het onderzoek niet gebleken dat de contante stortingen bestonden uit met de kapsalon verdiend geld. Zo werden op de zakelijke rekening geen bij- of afschrijvingen aangetroffen die verband hielden met kapperswerkzaamheden. Daarnaast is het telefoonnummer waarmee de kapsalon adverteerde afgeluisterd. Er zijn geen gesprekken gevoerd die duiden op afspraken voor een knipbeurt. Ook uit onderzoek naar de in beslag genomen administratie, een agenda en een telefoon, blijkt niets van daadwerkelijke werkzaamheden in de kapsalon.
 

Voor tienduizenden euro's cash geld uitgegeven

Uit verder financieel onderzoek blijkt ook dat de vrouw tienduizenden euro’s contant geld heeft uitgegeven aan onder andere elektronica, een exclusieve fiets en vakanties. Ook bijvoorbeeld de pensionkosten voor een paard van verdachte werden contant afgerekend.  

Het Openbaar Ministerie vindt het aannemelijk dat de ruim 95 duizend euro aan contant geld waarover de vrouw heeft beschikt afkomstig is van het plegen van misdrijven. De verdachte heeft geen legitieme herkomst van het geld kunnen geven, terwijl uit het onderzoek blijkt dat ze verkeerde in een omgeving waarin veel crimineel geld omging.
 

Profijt van criminaliteit

Het Openbaar Ministerie vindt het belangrijk dat criminaliteit niet mag lonen. Het wordt de vrouw uit Nieuwegein kwalijk genomen dat zij, ondanks de aanhouding en veroordeling van haar partner, jarenlang heeft witgewassen en daarmee geprofiteerd heeft van criminaliteit. Behalve voor het witwassen is de verdachte ook vervolgd voor het bezit van een tijdens een huiszoeking aangetroffen hoeveelheid verboden vuurwerk. Alles afwegend is een celstraf van veertien maanden in de visie van het Openbaar Ministerie passend. In lopende ontnemingszaak tegen de partner van verdachte is beslag gelegd op een groot aantal bezittingen.    
 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.



Werkstraf voor opruiing richting minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

22-11-2023

Van de redactie

“Kan iemand deze man @ministerVWS #liquideren voor het te laat is?" Dat bericht plaatste een 44-jarige Venlonaar in januari op zijn openbare Twitteraccount (nu X). Hij doelde op demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Daarmee heeft de man zich volgens het Openbaar Ministerie Limburg (OM) schuldig gemaakt aan opruiing.
 

Bij de politie vertelde de verdachte dat hij het bericht inderdaad had geplaatst. Hij bedoelde ermee dat de minister uit zijn functie moest worden ontheven. Hij vond de minister niet de juiste man op de juiste plek. Dat werd mede ingegeven doordat zijn partner in de zorg werkt. “Zij wordt de dupe van de bezuinigingen die de minister oplegt”, zei hij daarover. Bovendien was de man wantrouwig richting overheid inzake de coronamaatregelen.
 

Berouw

Voor de politierechter in Roermond toonde de verdachte veel berouw en gaf hij aan dat hij geschrokken is van de gevolgen. “Achteraf realiseerde ik mij pas wat het met de minister persoonlijk doet. De coronatijd heeft niet het beste in mij naar boven gehaald.” Na het feit heeft de man zijn Twitteraccount opgeheven.
 

Forse oproep

Volgens het OM moet hier een voorbeeld gesteld worden met het oog op preventie. “Het is een forse oproep die de verdachte op Twitter deed”, zei de officier van justitie op zitting. “Een ander zou zijn oproep serieus kunnen nemen en de minister daadwerkelijk iets aan kunnen doen. Het politieke debat verhardt en de polarisatie in de samenleving neemt toe, juist door dit soort korte berichten zonder context.”
 

Eis en uitspraak

Volgens het OM is een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. De officier van justitie eiste 40 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De politierechter deed meteen uitspraak en veroordeelde de verdachte tot 80 uur werkstraf waarvan 40 uur voorwaardelijk.



Voetbalevenement voor Meisjes bij ESTO: Een Sportieve Zondag vol Plezier!

21-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Dit aankomende weekend staat in het teken van sport, plezier en vrouwenvoetbal bij ESTO! Op zondag 26 november 2023 worden de velden van ESTO speciaal geopend voor meisjes in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. De meidencommissie heeft een boeiend trainingsprogramma samengesteld, inclusief een smakelijke lunch, voor alle enthousiaste meiden die van voetbal houden.
 

Het evenement begint om 11:00 uur en duurt tot 13:00 uur, waardoor de deelnemers twee uur lang kunnen genieten van een sportieve en gezellige dag. Of je nu een ervaren voetballer bent of net begint met deze fantastische sport, iedereen is welkom om deel te nemen aan deze leuke en leerzame dag.



 

Wat staat er op het programma?

De meidencommissie heeft ervoor gezorgd dat het trainingsprogramma voor deze speciale dag zowel uitdagend als plezierig is. Verschillende voetbalvaardigheden zullen worden geoefend, van dribbelen tot schieten en teamwork. Het doel is niet alleen om de technische vaardigheden te verbeteren, maar ook om de passie voor voetbal te delen en vriendschappen te smeden op en naast het veld. Naast het sportieve gedeelte staat er ook een heerlijke lunch klaar voor alle deelnemers. Een moment om gezellig bij te praten en nieuwe vrienden te maken.
 

Hoe kun je deelnemen?

Om ervoor te zorgen dat we voldoende plaatsen en lunch voor iedereen hebben, vragen we je vriendelijk om je vooraf aan te melden. Stuur een e-mail naar vrouwenvoetbal@esto.nl en laat ons weten dat je graag wilt deelnemen. Vermeld hierbij je naam en leeftijd, zodat we het evenement optimaal kunnen organiseren.
 

We kijken ernaar uit om alle gemotiveerde voetballende meiden te verwelkomen op zondag 26 november! Samen gaan we een onvergetelijke dag vol sportiviteit, plezier en voetbal beleven op de velden van ESTO. Tot dan!



CDA actief in Bodegraven-Reeuwijk

21-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Vorige week zaterdag hebben vijftien CDA leden Bodegraven-Reeuwijk bezocht. Met het uitdelen van groene appels willen zij een gezond verhaal vertellen. Een land waar omzien naar elkaar en waarden en normen niet ouderwets maar juist vanzelfsprekend zijn. In het contact met mensen op straat geven veel kiezers aan dat zij positief zijn over Henri Bontenbal die met een nieuwe generatie invulling wil geven aan een fatsoenlijk land.

 

 

Ook bracht het CDA-campagneteam appels bij medewerkers van Vijverhof. Hiermee wil het CDA laten zien dat zij heel veel waarde hechten aan liefdevolle zorg. Henri Bontenbal zegt hierover: “In de zorg zelf is een omslag nodig van beroepszeer naar beroepseer; naar erkenning voor artsen en verplegers. Vertrouwen in het vakmanschap van zorgprofessionals. Zorgverleners weten zelf het beste hoe we de zorg slim organiseren en de werkdruk kunnen verlagen.” De leden van het CDA hopen 22 november op een mooie uitslag en roepen de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk op te gaan stemmen.



Coronaprik halen kan nog tot en met 22 december 2023

21-11-2023

Van de redactie

Regio - Mensen van 60 jaar en ouder, volwassenen tot 60 jaar die een uitnodiging krijgen voor de griepprik en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact, kunnen nog tot en met vrijdag 22 december een coronaprik halen bij de GGD. Daarna stopt de najaarsronde officieel en kunnen deze groepen geen coronaprik meer krijgen. Het is niet nodig om te wachten op de uitnodigingsbrief van het RIVM.

 

Voor de grote corona vaccinatielocaties van Hecht GGD Hollands Midden in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden, kun je een afspraak maken via www.planjeprik.nl of 0800 – 7070. Je kunt daar ook binnenlopen zonder afspraak. Als de wachtrij te lang wordt, vragen we bezoekers zonder afspraak de prik later te halen. Wie een afspraak maakt, is wel altijd zeker van een prik. Voor onze kleine pop-up priklocaties is het niet mogelijk om een afspraak te maken. Houd rekening met een wachttijd als je bij een pop-up een prik gaat halen.

 

Corona vaccinatielocaties



Vier het Sinterklaasfeest bij Boerderij In de Krom!

21-11-2023

Van de redactie

Moordrecht - Boerderij In de Krom nodigt jong en oud uit om op woensdag 29 november het Sinterklaasfeest te vieren op deze sfeervolle locatie. Een feestelijke middag staat gepland, inclusief de mogelijkheid om op de foto te gaan met Sinterklaas en een gezellig ponyritje te maken.
 

  • Datum en tijd: woensdag 29 november 2023, 13.15 uur tot 14.45 uur
  • Locatie: Boerderij In de Krom, Middelweg 32, 2841 LB Moordrecht

 

 

Boerderij In de Krom, gelegen in Moordrecht, is een woon- en werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor meer informatie over het Sinterklaasfeest of Boerderij In de Krom, nodigen wij u uit om een kijkje te nemen op onze website: gemiva.nl/indekrom.
 

Blijf op de hoogte van alle activiteiten door onze Facebookpagina te volgen: Zorg- en Kinderboerderij "In de Krom" | Moordrecht | Facebook Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of andere beperking zorg of begeleiding nodig hebben. 



Kabinet en zout- en chemiebedrijf Nobian zetten volgende grote stap naar CO2-neutraal in 2030

21-11-2023

Van de redactie

Het kabinet heeft vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt in het extra en sneller verminderen van CO2-uitstoot door een Joint Letter of Intent met Nobian te tekenen. Het is de eerste keer dat de overheid en een bedrijf een dergelijke overeenkomst in het kader van de maatwerkaanpak sluiten. In deze overeenkomst leggen Rijk, provincies en Nobian de concrete uitwerking van de eerder opgestelde verduurzamingsplannen vast. Met de maatwerkaanpak kunnen de grootste industriële uitstoters hun CO2-uitstoot extra en sneller verminderen, bovenop het Klimaatakkoord, en is er ook aanzienlijke winst voor de leefomgeving.
 

Zout- en chemiebedrijf Nobian produceert en verwerkt zout dat nodig is voor producten voor alledaags gebruik zoals textiel, geneesmiddelen en desinfectiemiddelen. Maar ook voor producten die belangrijk zijn voor de energietransitie, zoals isolatiemateriaal, batterijen, elektrische auto’s, windmolens en zonnepanelen. Nobian streeft ernaar een van de duurzaamste chemiebedrijven in de EU te worden en te blijven.
 

Versnellen klimaatdoelstellingen

Het demissionair kabinet en Nobian hebben eind vorig jaar al een intentieverklaring (Expression of Principles) ondertekend waarin de plannen voor verduurzaming werden opgenomen. Met deze plannen kan Nobian haar klimaatdoelstellingen met 10 jaar versnellen, waardoor zij al in 2030 vrijwel geen CO2 meer zal uitstoten. Dat is een reductie van ruim 0,6 Mton CO2 per jaar en is significant meer reductie dan waar het bedrijf volgens het Klimaatakkoord aan moet voldoen.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Wat een mooie mijlpaal! Vandaag heb ik op het terrein van Nobian in Rotterdam de Joint Letter of Intent met het bedrijf getekend. Dat is een hele belangrijke én grote stap in ons gezamenlijke doel om Nederland te verduurzamen en de bedrijven hier te houden. En wat bijzonder om dat op locatie te doen. Want daar draait het om: Nobian maakt en verwerkt zout en dat hebben we nodig in ons dagelijks leven. Met de maatwerkaanpak stimuleren we bedrijven om te innoveren, en tegelijkertijd sneller en extra te verduurzamen. Nobian heeft met deze concrete plannen in 2030 nagenoeg geen CO2-uitstoot meer, dat is 10 jaar sneller en 3 maal de reductie die het bedrijf volgens het klimaatakkoord moet realiseren in 2030. Ik kijk ernaar uit om snel de bindende maatwerkafspraak met het bedrijf te sluiten.”
 

De 4 grote projecten die Nobian wil uitvoeren zorgen ook voor positieve effecten op de leefomgeving, onder andere in de vorm van een forse vermindering van de stikstofuitstoot. Ook het waterverbruik neemt af. Het aardgasverbruik neemt flink af. De gasreductie staat gelijk aan meer dan 1% van het totale gasverbruik in Nederland, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 250.000 huishoudens, vergelijkbaar met de stad Den Haag. Ook creëert het bedrijf ruimte op het stroomnet in Rotterdam (vergelijkbaar met elektriciteitsverbruik van 50.000 huishoudens) en de mogelijkheid om elektriciteit flexibeler in te zetten om zo het elektriciteitsnet te balanceren en netcongestie te verminderen. Daarnaast  is een project gericht op de ontwikkeling van ondergrondse energieopslag, wat van cruciaal belang is voor de energietransitie.
 

Inzet

Om deze verduurzamingsprojecten te versnellen en (financieel) haalbaar te maken, heeft Nobian bovenop haar eigen investeringen financiële steun van de overheid nodig. Dit gaat naar schatting om een bedrag tussen de € 190 en € 290 miljoen. De exacte hoogte van het bedrag wordt bepaald bij de bindende maatwerkafspraken begin volgend jaar en is onder andere afhankelijk van materiaal- en energieprijzen. Ook wordt samen met de provincies en omgevingsdiensten gekeken hoe vergunningstrajecten verbeterd kunnen worden om de doorloop te versnellen. Tot slot wordt samen met netbeheerders gekeken naar de impact van de benodigde energie-infrastructuur, zowel op het bedrijf als op de rest van de regio. 
 

Positief advies

De onafhankelijke Adviescommissie Maatwerkafspraken Verduurzaming Industrie heeft getoetst of de plannen ambitieus en haalbaar zijn, of de projectplannen financieel en operationeel robuust zijn en of de gestelde doelen hiermee kunnen worden gehaald. De voorgestelde projecten zijn positief beoordeeld en de meeste aanbevelingen voor verbetering zijn al verwerkt in de vandaag getekende overeenkomst. De overige punten worden nog uitgewerkt en verwerkt in de laatste stap: de bindende maatwerkafspraken. Het advies is samen met de Joint Letter of Intent openbaar gemaakt.



Onderzoek: de populairste Nederlandse liedjes in streektaal of dialect

21-11-2023

Van de redactie

Oerend Hard’ van de Achterhoekse band Normaal is het populairste nummer gezongen in een Nederlandse streektaal of dialect. Dit komt naar voren uit een analyse van Preply. ‘Deurdonderen’ van diezelfde band staat op de vijfde plaats in de lijst met de veertig meest gestreamde nummer in een Nederlands dialect.


 
 
Het online talenplatform maakte een ranglijst van de meest beluisterde liedjes in streektaal of dialect. De ranglijst is tot stand gekomen op basis van het aantal streams op Spotify. Het nummer ‘Oerend Hard’ is op het streamingsplatform bijna vijftien miljoen keer afgespeeld en staat bovenaan de lijst. ‘Wer Bisto’ van Twarres staat met bijna 12,5 miljoen streams op de tweede plek, op korte afstand gevolgd door ‘Bestel Mar’ van Rowwen Hèze.
 
 
Limburgs boven het Achterhoeks
De zuidelijke trots van Limburgers is terug te zien in de ranglijst. Maar liefst twaalf van de nummers uit de top-40 zijn in het Limburgs gezongen. Drents en Achterhoeks volgen met negen liedjes op de tweede plek.
 
 
Bezongen in het lied
Daarnaast zijn er tientallen liedjes geschreven over steden, dorpen, streken of provincies. Maar welke zijn nou het meest beluisterd? ‘Zoutelande’ van de Zeeuwse band BLØF over de gelijknamige plaats heeft al ruim 76 miljoen streams op Spotify en staat hiermee bovenaan. ‘De Overkant’ over de Achterhoek van Snelle en Suzan & Freek staat met bijna zestig miljoen streams op de tweede plek, voor ‘Lil Craney’ van Kraantje Pappie over zijn woonplaats Groningen.
 
 
De hele top-40 met populairste liedjes in streektaal of dialect zien? Kijk dan hier!


Tristan Kroone bewijst zijn snelheid ook op potente TD Racing Kart: P3 in G4 Kart Series!

20-11-2023

Van de redactie

Bodegraven / Genk - Na een veelbelovende test wilde karter Tristan Kroone zijn nieuwe TD Racing Kart natuurlijk ook graag eens in een wedstrijd proberen. Daar kreeg de zestienjarige coureur uit Bodegraven bepaald geen spijt van. Zaterdag snelde hij tijdens de zesde en laatste ronde van de GK4 Kart Series naar een razendknappe derde plaats in de X30 Senioren-klasse!

 

 

“Ik ben echt heel blij met dit resultaat”, was de logische reactie van Tristan, die niet had verwacht dat hij meteen zo snel zou zijn. “Maar vanochtend (zaterdag, red.) voelde het meteen goed. De kwalificatie was iets minder, maar in de races ging het steeds beter. We zijn in de eerste race vijfde geworden, in de tweede race derde en in de finale dus ook.”

 

Zijn resultaten in Genk waren alleszins een positieve verrassing voor Tristan, want zijn TD Racing Kart had hij pas een week van tevoren voor het eerst getest. “Die test ging heel goed en toen hebben we besloten er de GK4 mee te rijden.” Gemakkelijk was het zeker niet, afgelopen weekeinde, vanwege de wisselende weersomstandigheden. Zelfs als het niet regende was de baan nog altijd glad. Tristan maalde er niet om. “Regen is voor mij altijd wel goed. Ik ben altijd snel in de regen, het voelt altijd heel goed.” Dat bewees hij dan ook met zijn overtuigende uitslagen. De hamvraag was natuurlijk hoe het frame hem was bevallen in de races. Gezien zijn uitslagen liet het antwoord zich raden. “Ik vind het een fijn frame. Het is heel stabiel. Op een droge baan is het heel snel en in de regen ook. Het is gewoon een goede combinatie. En we hebben dit weekend natuurlijk hulp gehad van Thierry (Delré, eigenaar van TD Racing Kart, red.). Dat was fijn.”

 

Na jaren op een ander merk te hebben geracet, was het geen toeval dat Tristan op het einde van het seizoen nog een ander kartframe probeerde. “Thierry had mijn moeder een berichtje gestuurd of ik wilde testen. Daar hebben we meteen ja op gezegd natuurlijk.” Gezien de positieve resultaten, rijdt hij volgend jaar het hele seizoen op een TD Racing Kart? Tristan deed er niet geheimzinnig over. “We moeten nog overleggen met Thierry, het een serieuze optie kan zijn.”

 

En zo kon de snelle Zuid-Hollander met een voldaan gevoel terugblikken op het seizoen. Daarin reed hij veel wedstrijden en toonde hij altijd een goede snelheid. “We hebben de Euro Series in Mariembourg gereden, elke race van het IAME Benelux-kampioenschap, een paar NK-wedstrijden en twee GK4-wedstrijden. Mijn mooiste race was de laatste ronde van het Benelux-kampioenschap in Mariembourg. In de finale kon ik meerijden met de top en werd zevende. Dat was het beste resultaat van dit jaar. Alles viel er op zijn plek.”

 

Nu het seizoen erop zit, kan Tristan zich gaan focussen op 2024. Hoe dat jaar eruit zal gaan zien wist hij nog niet precies. “Welke kampioenschappen we gaan rijden, is nog onduidelijk”, legde hij uit. “Maar we gaan sowieso weer X30 Senior rijden!” Het zou dus niet verbazen als hij dat doet op zo’n potente TD Racing Kart.  




 

Tristan bedankt zijn opa en oma en zijn ouders. Daarnaast ook dank aan Wijnand, Eva, Marleen en Nina Dorresteijn voor een mooie seizoen en ook aan TD Racing Kart voor de mogelijkheid om deel te nemen aan deze laatste GK4-wedstrijd. Tristans opa en oma willen graag nog één seizoen met Tristan gaan karten. Om dit mogelijk te maken is nog wel wat budget nodig.


Nieuwe sponsors zijn meer dan welkom. Geïnteresseerden kunnen zich melden via zijn Facebookpagina https://m.facebook.com/tristankroone. Tristan Kroone wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stichting Groot Hart, BG tuning
Opa en Oma en Tristans club van 50.



Erepenning voor Hans Verkleij

20-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk  - Op de jaarlijkse korpsavond van de brandweer heeft burgemeester Michiel Grauss de gemeentelijke erepenning uitgereikt aan de heer Hans Verkleij. Veertig jaar geleden werd Hans Verkleij actief voor de vrijwillige brandweer in Reeuwijk. Na de nodige brandweeropleidingen werd hij adjunct-hoofdbrandmeester. In september 2004 is hij aangesteld als commandant van de brandweer Reeuwijk. Hij was de laatste nog door de gemeente aangestelde commandant, voordat de brandweer in 2011 geregionaliseerd werd. Na de regionalisatie is het commandantschap overgegaan in de functie ‘ploegchef’. De functie die hij tot september dit jaar heeft vervuld.

 


Beeld: R.F. Gerritsen

 

Grote inzet

“Je bent de verbinder met betrekking tot de vrijwillige brandweerkorpsen van onze gemeente,” lichtte de burgemeester toe. “Er is in de afgelopen veertig jaar veel veranderd bij de brandweer, waarbij je nauw betrokken bent geweest. Rond de gemeentelijke herindeling heb je je hard gemaakt voor de nauwere samenwerking van de vier brandweerkorpsen in onze gemeente. En ook bij de oprichting van de Veiligheidsregio en regionalisering van de brandweer ben je betrokken geweest. Met name ook om de vrijwilligers in een goede positie te houden. Daarnaast speelde je een belangrijke regisserende en adviserende rol. Bij de beslissing tot opheffen van het duikteam van de brandweer Reeuwijk, bij de keuzes voor de aanschaf van brandweervoer- en vaartuigen, bij verbouwingen van de brandweerkazerne, bij de organisatie van regionale en landelijke brandweerwedstrijden en nog vele andere activiteiten. Met al die ervaring en je inzet heb je daarmee ook andere vrijwilligers enthousiast gehouden.”

 

Verdienstelijk voor de gemeenschap

Een gemeentelijke erepenning is bedoeld voor iemand die op bijzondere wijze verdienstelijk is voor de gemeenschap van Bodegraven-Reeuwijk. Met zijn inzet maakt Hans Verkleij het leven van menig medemens in onze gemeente een stukje mooier. Dat maakt dat het college van Burgemeester en Wethouders van Bodegraven-Reeuwijk besloot dat hij de erepenning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk verdient.



De natste Gromax Reeuwijkse Houtcross ooit

20-11-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Wedstrijdleider Ton Groenendaal vatte de 20e Gromax Reeuwijkse Houtcross die op 18 november in het Reeuwijkse Hout werd gelopen bondig samen: “Dit was by far de natste cross ooit!”. Ton is in al die twintig jaar betrokken bij de cross, dus dat dit volgens hem de natste “rennen door de blubber wedstrijd” van atletiekvereniging Sportclub Reeuwijk in 20 jaar was, dat wil iets zeggen. Desondanks kwam een prima aantal deelnemers volgens de organisatie aan de start (ruim boven de 500 atleten uit de wijde regio trotseerden regen, blubber en de zandbulten).

 


Beeld: Ton Groenendijk van AV'47 uit Boskoop



“De basis van de cross in Reeuwijk is volgens mij het feit dat wij een kunststof baan kregen” vertelt Ton Groenendaal. Destijds was hij voorzitter van de atletiekvereniging uit Reeuwijk. “Er werd vroeger ook wel op onze accommodatie gecrosst, maar dat kon toen niet meer.” De tweede cross in de regionale competitie van de atletiekverenigingen uit de regio Zuid-Hollands Midden is daarom twintig jaar geleden bedacht door een aantal leden van Sportclub Reeuwijk. De laatste jaren liggen er steeds drie zandbulten op het strandje van de surfplas. Direct na de start in het mulle zand moeten de atleten deze zandbulten van ongeveer twee meter hoog bedwingen. En voor degenen die een langere afstand lopen, moeten die bulten iedere ronde opnieuw worden bedwongen. Geloof me, dat ga je voelen na een paar kilometer! Echte kuitenbijters zijn het, die bulten. Gevraagd naar de oorsprong, moet Ton het antwoord schuldig blijven. “Dat van die zandbulten, zou ik zo niet meer weten. Er lag, dacht ik, ooit een berg zand voor werkzaamheden, die we hebben gebruikt. Later had Roy Boes het idee om de Himalaya hierheen te halen en werden er 7 bergen neergelegd. Deze waren zeker 2 à 3 keer zo hoog als wat wij nu doen.”


Overigens was het niet alleen de regen, die deze editie van de cross zwaar maakte. Ook de wind speelde parten. “Tussendoor moesten ze nog met 6 man aan de finishtent hangen om te voorkomen dat die de lucht in ging.” Maar goed, dat maakt het misschien alleen maar mooier voor de echte liefhebbers van de cross. Het is niet bepaald een onderdeel voor watjes. Nee, je moet bikkelen over onverhard terrein en dat is door de overvloedige regenval van de afgelopen weken een ware modderpoel geworden. Dus bij iedere ronde wordt het letterlijk zwaarder: je kleding wordt nat en vies, het parcours verder omgeploegd en je benen verzuren.


De cross over 4.500 meter bij de vrouwen werd gewonnen door Daphne Lamboo van AV Gouda in 19,53 minuten. De snelste man op de 9.000 meter was Siwar Kool in 32,24 minuten. De korte cross (2.000 meter) werd gewonnen door Marien van der Niet van PAC uit Rotterdam in 7,39 minuten. Bij de vrouwen was dat Anna Gommer van Achilles Top uit Kerkrade in 9,36 minuten.


De jeugdatleten van Sportclub Reeuwijk met opvallende prestaties waren Jenoah Deelstra (3e bij de U8 jongens), Bryan Schouten (een knappe 7e plaats in een druk bezet deelnemersveld bij de jongens U11), Noor van den Heuvel (eveneens 7e bij de meisjes U14) en Micha Rozendaal (bemachtigde óók een 7e plaats maar dan bij de jongens U13).


De komende tijd staan bij Sportclub Reeuwijk de bekende eindejaarsactiviteiten op het programma, zoals onder andere de Sinterklaastraining voor de fitkids en pupillen, het Kerstgala voor de junioren en de Nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2024. Daarna komt de Vosplan Reeuwijkse Plassenloop al weer gauw dichterbij op 16 maart 2024.



Lekker klussen in Repair Café Bodegraven

20-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Knappe elektrotechnische klussers kunnen aan de slag in het Repair Cafe in het Huis van Alles Vromade 1b in Bodegraven. In het Repair Café brengen inwoners van onze gemeente hun kapotte apparaten en andere spullen. De deskundige vrijwilligers bekijken de mogelijkheden van reparatie van alles “wat onder de arm kan worden meegenomen”. Samen zoeken ze uit wat er mis is en vinden ze een passende oplossing. Gereedschap is meestal voldoende aanwezig. In bijna driekwart van de gevallen is het mogelijk een koffiezetapparaat, een naaimachine of een stofzuiger weer te repareren. Dan kan het apparaat weer jaren mee. Het motto: ”Weggooien?, mooi niet!” wordt steeds nagestreefd en waar gemaakt.

 

 

Nieuwe vrijwilligers die handig zijn op het elektrotechnische vlak zijn welkom!
Elke vrijdag tussen 13 en 16 uur kan iedereen op de locatie Huis van Alles Vromade binnen komen en is er meestal voldoende aanloop om lekker aan de slag te gaan. Neem contact op met Arie Overduin, 06-4641 5711.
 

Op andere locaties in onze gemeente zijn er ook Repair Café’s:
In Reeuwijk in het Huis van Alles/de bibliotheek (elke 2e en laatste zaterdag van de maand tussen 10 en 12 uur), in Waarder in De Huiskamer van Waarder (elke 1e vrijdag van de maand tussen 14 en 16 uur) en in Driebruggen in Custwijc (elke 2e vrijdagmiddag v.d. maand).



Drukbezochte wereldmaaltijd in Reeuwijk-Brug

20-11-2023

Van de redactie

Reeuwijk-Brug - In het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug stond op 14 november de maandelijkse maaltijd in het teken van het klimaat. Er werd dit keer gekookt met Fairtrade-ingrediënten, die door Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk waren gesponsord. Het was gezellig druk met 45 gasten. Wat konden de vrijwillige koks lekker koken!
 


 

Met deze wereldmaaltijd werd aandacht gevraagd voor het klimaat. Ons veranderende klimaat heeft nu al behoorlijke impact op wat er op je bord ligt. Boeren doen wereldwijd keihard hun best om ons te voorzien van voedsel. Ze staan echter voor enorme uitdagingen. De aarde wordt warmer en droger waardoor boeren te maken hebben met lagere opbrengsten en ziektes bij planten die zich snel verspreiden. Door fairtrade-producten te gebruiken kun je de impact op het milieu verkleinen. Met een kort praatje en met speciale placemats werden feitjes over klimaat en fairtrade gedeeld en enthousiast ontvangen door de gasten.



Vuurwerk en koude douche bij ESTO

20-11-2023

Door: Han Koevoets

Bodegraven - Met vuurwerk voorafgaande aan de wedstrijd en vooral in de eerste helft op het veld, bezorgde v.v. Zwammerdam ESTO met een 2-3 nederlaag een koude douche die ook uit de hemel viel. Het was geen derby maar had er wel trekjes van. Een zenuwachtig startend ESTO wist geen raad met de fel jagende tegenstander. Een tegenstander die met fraaie doelpunten enkele minuten voor het eind van de wedstrijd de volle winst pakte.

 

Geen derby maar wel bijzonder

In 1933 is de sportvereniging “Eendracht Strekt Tot Overwinning” opgericht en had haar sportveld toen in Zwammerdam. Een dorp dat voorbij de katholiek kerk aan de overtocht in Bodegraven haar grenzen had. Zondagvoetbal mocht toen niet in Bodegraven. Dat dwong de toenmalige oprichters hun club zich in Zwammerdam te vestigen. Afgelopen zaterdag leek het daarom toch wel een beetje op een derby. De Dammenaren zetten direct vanaf het begin ESTO slim onder druk. De kans afwachtend als ESTO van achteruit de bal niet kwijt kon versnelden ze richting ESTOdoel. Zo lukte het ESTO vaak niet om naar voren te spelen. In de 30e minuut kon de vrijstaande Dammenaar Lars Kremer een fraai schot in de verre bovenhoek deponeren voor de 0-1. Er kwamen daarna dikke kansen voor de thuisploeg die niet werden benut. Drie minuten voor de rust was er een fraai doelpunt van Dammenaar Thom de Bruin. ESTO keek daarna tegen een 0-2 achterstand aan.



Beeld: De Sportfotogaaf

 

Tweede helft begint in de eerste helft

In de 45e minuut beoordeelde de Zwammerdamse keeper Jaimy Groenen de bal niet goed en kwam ongelukkig samen met de bal op de grond. Bas van Zoest was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken voor 1-2 aansluiter. Jaimy raakte vervelend gewond en kwam niet meer tussen de palen. Direct na de aftrap voor het tweede bedrijf pakte ESTO het initiatief en ging met goed voetbal en dikke kansen op zoek naar de gelijkmaker. Dat lukte in de 84e minuut met een kopbal van Thomas Mouthaan. Zwammerdam liet nog even haar spierballen zien en ging vol de strijd aan. Opnieuw moest ESTO het hoofd buigen vanuit een corner. Met een kopbal van Ole Jansze kwam Zwammerdam in de 89e minuut weer op voorsprong. De ploeg gaf deze, mede dankzij hulp van een onterecht afgekeurd doelpunt, niet meer uit handen.

 

Volgende week speelt ESTO een uitwedstrijd tegen laagvlieger DoCos. Zoals zaterdag bleek zijn er weinig werkelijke laagvliegers in deze 3e klas en zullen de zwart-witten weer volop aan de bak moeten. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

 



Koster Verhuizingen VSTS HS1 wint in spannend duel van VCH HS1

20-11-2023

Door: Jeroen Ohm

Bodegraven - Op zaterdag 18 november speelde VSTS HS1 thuis tegen VCH HS1 uit Haastrecht. Na een aantal weken met goed spel, maar weinig punten kwam de overwinning elke week dichterbij. Na wat kleine incidentjes op de training waren er twijfels over de fitheid van Mathijs en Niels. Mathijs kon gelukkig meespelen en Niels bleef uit voorzorg op de bank, maar kon zo de coaching op zich nemen.
 

Omdat Niels langs de zijlijn bleef, besloten de heren zonder libero te spelen. In de passing werden beide passer-lopers ondersteunt door de libero. In één rotatie werd Mark erbij gezet en die leverde twee keer een perfecte pass af. De eerste set ging vrij gelijk op, maar de service liep nog niet heel goed bij VSTS. Uiteindelijk was dit ook net niet genoeg voor de setwinst. Met een aantal snelle middenaanvallen en een stabiele buiten, pakte VCH de set met 22-25.



 

VSTS was erop gebrand dat de wedstrijd niet net als vorige week in heel veel spannende sets en heel weinig punten zou eindigen. Met de persoonlijke aandachtspunten van Annemarieke op de training in het achterhoofd, gingen de mannen met één wisseling het veld in. Joost kwam erbij op de buitenkant. Dit bleek een goede zet, want het blok van VCH leende zich goed voor de verschillende aanvalsballen van Joost. Ook Dennis zat er goed in en was in staat alle spelers in stelling te brengen en veeluit het blok foetsie te spelen. Met een paar harde beukers van Jimmy en een goede servicereeks van zijn kant werd de set gewonnen met 25-23.
 

Met nog twee sets voor de boeg was het doel duidelijk. De servicedruk erop houden en vroeg de ruimte in de stand creëren. Ruimte creëren lukte niet direct, maar de wedstrijd ging mooi gelijk op. Bij een stand van 15-13 kwam de spelverdeler van VCH aan service. Met een lastige floatservice kwam VSTS er niet aan te pas. Na een time-out en twee gelukkige ballen via de netrand, leverde Wilco op 23-13 een mooie pass en kon Mathijs direct het punt maken. Met een goede run kwam VSTS toch nog tot 22-25, maar het gat bleek te groot.
 

Het momentum van het einde van de set ging wel mee de vierde set in. Hier zag je dat het vele touwtjespringen de afgelopen weken heeft bijgedragen aan de conditie van het team. Met verse kracht Jochem die direct de eerste twee ballen kon aanvallen erbij, was VSTS een stuk sterker dan VCH. Met een paar sterke aanvallen van Jeroen en Mathijs en een goede serviceserie van Joost en Jimmy had iedereen zijn bijdrage aan de setwinst: 25-18.
 

Een vijfde set moest bepalen wie de winst zou pakken. Hierin raapte VCH zich weer bij elkaar en ging goed van start. Bij een stand van 3-8 werd van helft gewisseld en leek het gat toch geslagen. Echter stond het in mum van tijd weer 10-10 en was het bloedstollend spannend. Op 13-13 bleef de bal boven de netrand hangen. Jeroen besloot de bal het laatste zetje te geven, maar de scheids oordeelde dat de bal al over het net heen was. Gestolen bal dus en een punt tegen, setpunt voor VCH. VSTS pakte echter vlot de side-out en het punt erna en kwam op 15-14. Jimmy mocht serveren voor de wedstrijd en legde de bal perfect op de rand van de zijlijn en daarmee won Bodegraven van Haastrecht. 3-2!
 

De komende twee weken speelt Heren 1 weer thuis. De eerstvolgende wedstrijd is op 25 november tegen de Waterlanders uit Nieuwkoop. Op 2 december strijden ze in de tweede ronde van de beker. Tot snel in de sporthal!



Inlaten van water in de Hooge Boezem in het kader van grote crisisoefening

20-11-2023

Van de redactie

Haastrecht – De Hooge Boezem achter Haastrecht, ingericht als waterbergingsgebied voor de rivier de Vlist, wordt tijdelijk het decor voor een grootschalige crisisoefening. Hierbij wordt een grote hoeveelheid water toegelaten tot de Hooge Boezem mét behulp van Boezemmolen nr. 6 van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Deze bijzonder gebeurtenis vindt plaats op 27 november 2023 en biedt omstanders een unieke gelegenheid om de kracht van water van dichtbij te aanschouwen.

 

 

Vanaf maandag 27 november organiseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Defensie en de gemeente Oudewater een driedaagse crisisoefening met de naam ‘IJssel’. 30 militairen en 200 waterschap medewerkers oefenen hierbij een scenario waarin het langdurig en extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken.


Waterbergingsgebied
De Hooge Boezem, natuurgebied van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, combineert hier natuurontwikkeling met waterbeheer en is een cruciaal onderdeel van de regionale waterbeheersing. Maandagochtend 27 november zetten de vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap, de oude Boezemmolen nr. 6 in werking om water vanuit de Vlist de Hooge Boezem in te pompen. Een uniek moment om de imposante molen, vanaf de zijlijn, in bedrijf te zien.


Natte voeten
Om alle dieren in het gebied kans te geven het hogerop te zoeken, opent het waterschap al een paar dagen eerder de calamiteitenduiker om water vanuit de Vlist langzaam de Hooge Boezem in te laten stromen. De verwachting is dat maandag 27 november de boezem bijna vol met water staat en de Boezemmolen vanaf 10 uur draaiende is om de laatste kuub water het gebied in te pompen. Na de driedaagse oefening wordt het water weer afgevoerd naar de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Het kortstondig onder water zetten van de Hooge Boezem geeft verder geen blijvende schade aan de natuur.


Komt dat zien!
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap nodigt omstanders en geïnteresseerden op 27 november vanaf 10 uur, van harte uit om Boezemmolen nr.6  in werking te zien én te aanschouwen hoe natuur- en waterbeheer cruciaal is in deze regio. Houd hiervoor de wegafsluitingen en aanwijzingen in de gaten en voorkom een nat pak!



Theatervoorstelling Ik zeg toch sorry

20-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn  - Op 25 november is er bij Parkvilla de theatervoorstelling 'Ik zeg toch sorry' door Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin. Een spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit over een periode waarin de rollen schrijnend zijn verdeeld. Een rolverdeling die tot op de dag van vandaag voelbaar is. In deze voorstelling komen zes acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Spannende en schurende confrontaties, soms bitter, soms geestig.
 

Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt in deze voorstelling duidelijk. Wat betekent het om anno 2023 sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt? De voorstelling ging in 2022 in première en was volgens pers én publiek een ‘must see’.
 

Het programmeren van deze voorstelling past binnen ons streven om inhoudelijk vorm te geven aan belangrijke thema’s als diversiteit en inclusie’, vertelt Agnes van den Ham van Parkvilla. ‘Vanuit deze doelstelling staan er later dit theaterseizoen nog twee voorstellingen geprogrammeerd die hier binnen vallen: Een stel mannenpinguïns op 12 januari over een persoonlijke zoektocht van een queer vrouw met een kinderwens en Bink van Vollenhoven op 19 januari, over hoe het voelt om non-binair te zijn.


Voorafgaand de voorstelling van ‘Ik zeg toch sorry’ is er een optioneel theaterbuffet, bestaande uit Surinaamse gerechten.
 


Meer info en tickets: parkvilla.nl



Gezellige repetitiemiddag/avond van Muziekvereniging OBK Driebruggen

20-11-2023

Van de redactie

Driebruggen – Op zaterdag 18 november heeft Muziekvereniging OBK Driebruggen een heel fijne repetitie middag/avond gehad! Muziekvereniging OBK repeteerde voor het Winterconcert op zaterdag 16 december (20:00 uur) aanstaande in de PKN Gereformeerde kerk te Waarder. Wij hebben er zin in!
 

www.obkdriebruggen.com



Stichting Vrienden van de Adventskerk maakt de tussenbalans op

20-11-2023

Van de redactie

Substantiële geldcheque uitgereikt aan monumentale Adventskerk 

 

Alphen aan den Rijn - Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft na meerdere succesvolle jaren vol met activiteiten rondom muziek, kunst en cultuur, de tussenbalans opgemaakt en is overeengekomen om wederom een aanzienlijk geldbedrag aan de Adventskerk over te dragen. Precies waar de stichting in 2015 voor opgericht is.

 

De 100-jarige Adventskerk in het centrum van Alphen aan den Rijn is een gemeentelijk monument en de kosten voor de instandhouding van de kerk zijn hoog. Ieder jaar wordt klein en groot onderhoud verricht aan de buiten- en binnenkant van het gebouw. Ook het unieke Steinmeyer-orgel maakt onderdeel uit van de inrichting van de kerk en is in 2020 volledig gerenoveerd en schoongemaakt. Onder aanvoering van oud-voorzitter Jan de Kruijf en oud-penningmeester Jaap Sonneveld, heeft het bestuur van de stichting sinds de oprichting een veelvoud aan activiteiten georganiseerd om geld te genereren voor het kerkgebouw.

 

“Hoogtepunten waren o.a. de concerten met het Jostiband Orkest met gastoptredens van Willeke Alberti en Trijntje Oosterhuis, de grote orgelpijpenactie “Vol op het orgel”, de bemoedigende stoepjesconcerten met stadsorganist Simon Stelling tijdens de coronaperiode, de lichtshow “Keys of Light” op de voorgevel van de kerk tijdens de 100-jarige viering van de kerk, de jaarlijks terugkerende gospelconcerten en ga zo maar door,” zegt de stichting met trots.

 

Al deze activiteiten hebben tot een mooie opbrengst geleid waarmee de Adventskerk haar onderhoud voor een gedeelte kan bekostigen. Zonder de niet aflatende inzet van het stichtingsbestuur, de vele vrijwilligers, de vrienden en bovenal ook alle trouwe sponsoren, had dit resultaat niet bereikt kunnen worden.

 

Oud-voorzitter Jan de Kruijf heeft een cheque overhandigd aan de Adventskerk. Voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, Jan Kees Hoogendoorn, heeft namens de kerk de cheque in ontvangst genomen.



Overhandiging geldcheque Stichting Vrienden van de Adventskerk aan Adventskerk met op de achtergrond ook de geschonken vleugel (v.l.n.r. Jan Kees Hoogendoorn en Jan de Kruijf) (foto: Stichting Vrienden van de Adventskerk)
 

“Als oud-voorzitter ben ik erg verheugd om alsnog aanwezig te mogen zijn bij deze formele overdracht. Met alle acties die we in de afgelopen jaren op touw hebben gezet, kan de stichting nu een bedrag van € 10.500, - beschikbaar stellen voor het vernieuwen van de keukeninrichting en ruim € 17.000, - ten behoeve van groot onderhoud, het orgel en interieur in de kerk,” zegt Jan de Kruijf. Daarnaast is in de jaren daarvoor, ook een groot bedrag bij elkaar gebracht. Ook dit bedrag is nu ter beschikking gesteld aan de Adventskerk.

 

Naast de uitreiking van de geldcheque, heeft de stichting ook formeel de vleugel in de kerk overgedragen. In het Groene Hart is de Adventskerk uniek met het hebben van een vleugel én orgel in een kerk die tezamen met het kerkgebouw gehuurd kunnen worden voor concerten. Hiermee kan de kerk een aanzuigende werking creëren voor koren, muzikanten en allerlei organisaties op het gebied van kunst & cultuur.

 

De Adventskerk is de stichting zeer dankbaar voor het vele werk dat in de afgelopen jaren verzet is. “Wij hopen dat dit belangrijke werk in de toekomst kan worden voortgezet en dat er nog vele mooie activiteiten zullen plaatsvinden in de kerk en dat de Adventskerk als religieus en cultureel erfgoed behouden kan worden voor toekomstige generaties.”



Jostiband en Marco de Hollander in concert!

20-11-2023

Van de redactie

Zegveld - Vrijdagavond 2 februari 2024 zal er een uniek concert van Marco de Hollander plaatsvinden samen met het Jostiband Orkest.  Het concert wordt gehouden in de Milandhof, Middenweg 2, 3474 KC Zegveld. Zaal open 18.45 uur, start concert 19.30 uur, eindtijd 22.15 uur. Tussendoor zal er een pauze gehouden worden. Ticketprijs: 25,= euro per persoon.


Voor iedereen is er een mooie zitplaats beschikbaar. Als u een rolstoel heeft, geen enkel probleem, ons evenement is volledig rolstoeltoegankelijk. Geef dit a.u.b. wel aan in het vakje "opmerkingen" tijdens het reserveren. Dit belooft een avond te worden om nooit te vergeten.
Reserveren via: https://webwinkel.marcodehollander.nl/tickets/marco-de-hollander-X-jostiband
 



Black Friday over de top? 63% doet aankopen die ze anders niet zouden doen

20-11-2023

Van de redactie

Nederlanders in de ban van Black Friday-verleiding

Nederlanders staan klaar om massaal op koopjesjacht te gaan met Black Friday. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht in opdracht van TrustDeals. 63% van de Nederlanders geeft aan dat Black Friday-deals hen kunnen overtuigen om aankopen te doen die ze anders niet zouden doen. Vooral jongvolwassenen en dertigers blijken gevoelig voor de verleiding. Maar liefst 77% van de koopjesjagers behoort tot de leeftijdscategorie van 18 tot en met 34 jaar.



 
 
Het internationale couponplatform deed onderzoek naar de populariteit van Black Friday. Black Friday blijkt een bekend fenomeen in Nederland. Maar liefst 88% van de Nederlanders kent de internationale kortingsdag die dit jaar op 24 november valt. Een op de tien kent het alleen van naam en slechts 1% kent Black Friday niet. Geef jij toe aan de verleidelijke kortingen? Dan ben je niet de enige! Twee derde (66%) van de Nederlanders geeft aan aankopen te hebben gedaan tijdens Black Friday.
 
 
Christiaan van Amstel van couponplatform TrustDeals ziet ook dat Nederlanders gek zijn op Black Friday. “In onze interne cijfers zien wij jaarlijks een enorme terugkerende piek van ruim 11 keer zoveel als op een reguliere vrijdag. Het is dus duidelijk dat Nederlanders fanatiek gaan shoppen op en rondom Black Friday. In deze periode zien zij de kans om te kopen wat ze willen hebben tegen veel lagere prijzen.”
 
 
Koopgedrag tijdens Black Friday
Tijdens Black Friday blijken Nederlandse shoppers slim en doelgericht te werk te gaan. Maar liefst 75% zegt tijdens Black Friday specifiek op zoek te gaan naar de allerbeste deals. Iets al een tijd op het oog hebben, maar wachten op een korting? Dat is iets wat veel Nederlanders doen. 69% van de shoppers geeft aan hun aankopen bewust uit te stellen tot Black Friday.
 
 
Gevraagd naar de laatste Black Friday-aankoop die zij hebben gedaan, geeft 66% aan dat zij deze aankoop zonder de korting niet gedaan zouden hebben. "De dag waarop Black Friday valt is natuurlijk slim gekozen”, legt Van Amstel uit. “Met de feestdagen in het zicht zijn consumenten al geprikkeld om aankopen te doen en zijn ze slim genoeg om voor de beste deals te kiezen.”
 
 
De beste items om te scoren
Er bestaan vele categorieën waaruit consumenten kunnen kiezen om aankopen te doen. Van mode tot huishoudelijke apparaten, van elektronica tot sportartikelen. Maar wat is volgens Nederlanders de favoriete categorie om de beste items in te scoren tijdens Black Friday? Dat blijkt voor vrouwen en mannen nogal anders te liggen. Waar de vrouwen vooral warmlopen voor deals in de mode, geven mannen de voorkeur aan audiovisuele apparaten, zoals tv's en koptelefoons.
 
De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.


Verdachte situatie leidt tot cocaïnevangst op de Westerschelde

20-11-2023

Van de redactie

De Zeehavenpolitie heeft zodag in nauwe samenwerking met agenten van de basisteams, de waterpolitie, de Douane en Koninklijke Marechaussee onderzoek gedaan naar een verdachte situatie op de Westerschelde. De zoektocht heeft geresulteerd in de vondst van een grote hoeveelheid cocaïne. In de nacht van zaterdag op zondag werd gemeld dat een klein bootje gevaarlijk dicht in de buurt van een zeeschip voer. De Douane zag in de omgeving van Paal het vermoedelijke bootje varen en is hierop een actie gestart. Het bootje is vervolgens verder de Westerschelde opgevaren en verdween uit het zicht.
 

De waterpolitie van de Landelijke Eenheid heeft zondag op de Westerschelde gesurveilleerd en trof op het slik bij het Verdronken Land van Saeftinghe een bootje aan. Omdat er geen opvarenden werden aangetroffen, heeft de Kustwacht met een patrouillevliegtuig naar mogelijke drenkelingen gezocht. De zoektocht leverde niets op. Kort voor de middag werd bij de zeedijk ter hoogte van Rilland verschillende pakketten met in totaal 980 kilo cocaïne aangetroffen. Het gaat om een straatwaarde van rond de 73,5 miljoen euro. De cocaïne is inmiddels afgevoerd en vernietigd. De Zeehavenpolitie doet verder onderzoek.



Beeld: Zeehavenpolitie
 



Muziekcollectief Bodegraven-Reeuwijk presenteert: Het Sinterklaasorkest in het Evertshuis op zaterdagmiddag 2 december!

19-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In de gezellige sfeer van het naderende Sinterklaasfeest brengt Stichting Muziekcollectief Bodegraven-Reeuwijk een unieke gelegenheid voor jonge muzikanten: het Sinterklaasorkest in het Evertshuis op zaterdagmiddag 2 december. Een middag vol muzikaal plezier, waar beginners en gevorderden samenkomen om samen vrolijke Sinterklaasliedjes in te studeren en deze vervolgens ten gehore te brengen voor een enthousiast publiek.

 

Doet u ook mee
Het Sinterklaasorkest staat open voor iedereen, ongeacht het niveau of muzikale ervaring. Zelfs als je geen lessen volgt bij het Muziekcollectief Bodegraven-Reeuwijk (MCB), ben je van harte welkom om mee te doen. Het doel is om samen muziek te maken en plezier te beleven aan het spelen van Sinterklaasliedjes.

 

 

Het oefenen van de liedjes vindt plaats van 13:00 tot 14:30 uur, en de deelnemers worden voorzien van bladmuziek en een kleine versnapering tijdens de pauze tussen het oefenen en het afsluitende concert. De deelnamekosten bedragen slechts € 3,-, wat helpt bij het bekostigen van de bladmuziek en de extraatjes voor de deelnemers.

 

Om deel te nemen, stuur je zo snel mogelijk een e-mail met jouw gegevens naar muziekcollectiefbodegraven@gmail.com. Aarzel niet om je aan te melden, zelfs als je geen lessen volgt bij MCB. Het is een kans om nieuwe mensen te ontmoeten, muzikale vaardigheden te ontwikkelen en vooral plezier te hebben.

 

Het hoogtepunt van de dag is het kleine afsluitende concert dat om 15:00 uur begint in de foyer van het Evertshuis. Familie, vrienden en vriendinnen zijn van harte uitgenodigd om te genieten van de muzikale prestaties van het Sinterklaasorkest. En wie weet, misschien komt Sinterklaas zelf ook een kijkje nemen!



Weekmenu Stichting kom Mee

19-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 20 november tot en met 24 november kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag 

Preisoep, aardappelen, verse braadworst, snijbonen, jus, toetje

Dinsdag

Tomatensoep, aardappelen, boomstammetje, spinazie, jus, toetje

Woensdag

Courgettesoep, aardappelen, witlof gerold in ham en kaas, bechamelsaus, jus, toetje 

Donderdag 

Groentesoep, hutspot met uitgebakken spekjes, gehaktbal, jus, toetje 

Vrijdag

Kippensoep, bami goreng, satésaus, augurk, kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven 



€4.000 voor booteigenaar die elektrisch gaat varen

19-11-2023

Van de redactie

Particuliere booteigenaren die hun boot ombouwen naar een volledig elektrische motor, kunnen tot maximaal €4.000 subsidie ontvangen. Particuliere booteigenaren die hun boot ombouwen van een fossiele brandstofmotor naar een volledig elektrische motor, kunnen tot maximaal €4.000 subsidie aanvragen bij de provincie Zuid-Holland. Deze regeling, beschikbaar vanaf 16 november, moet eraan bijdragen dat de recreatievaart sneller verduurzaamt.
 

Gedeputeerde Anne Koning, Recreatie, Toerisme en Sport: “Zuid-Holland is een heerlijke provincie om te ontspannen, in, om en op het water. Om dat ook zo te houden is het belangrijk dat we met zijn allen werken aan een schone provincie, met bloeiende natuur en een goede waterkwaliteit. We hopen dat deze subsidieregeling daarbij helpt. En booteigenaren net dat duwtje in de duurzame richting geeft.”
 

Varen zonder uitstoot

Recreanten genieten volop van de Zuid-Hollandse wateren. Een belangrijke vorm van waterrecreatie is de pleziervaart. Veel van deze bootjes zijn nog voorzien van een fossiele verbrandingsmotor. Dit gaat ten koste van de lucht- en waterkwaliteit. Door over te stappen naar elektrisch varen vermindert de CO2-uitstoot. Dit komt de lucht- en waterkwaliteit ten goede en zorgt bovendien voor minder geluidshinder op het water.
 

Bouwen aan een laadpalen netwerk

De provincie Zuid-Holland werkt ook aan de randvoorwaarden om elektrisch varen mogelijk en toegankelijk te maken. Een dekkend laadpalen netwerk is daarvoor een vereiste. Daarom investeren we samen met onze partners in laadpunten voor de recreatievaart. Ook hiervoor stelt de provincie subsidies beschikbaar. Zo worden er de komende tijd onder andere in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop meerdere laadpalen geplaatst.
 

Gedeputeerde Jeannette Baljeu, Water: “Op allerlei terreinen hebben we met elkaar stappen te zetten in de transitie naar zero-emissie. Ook de recreatievaart mag daarin niet achterblijven. De subsidies voor elektrisch varen en het laadpalennetwerk zijn daarin ondersteunend. Laten we met zijn allen de stap zetten naar groene waterrecreatie.’
 

Aanvragen

Kijk of je in aanmerking komt voor een van de subsidies op: www.duurzamewaterrecreatie.nl/zuid-holland



Natte maar Feestelijke Sinterklaasintocht

18-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - De jaarlijkse Sinterklaasintocht in Bodegraven verliep dit jaar niet zoals gepland, maar weer en wind konden de feestvreugde niet bederven. Ondanks het regenachtige weer en de stevige wind waren vele kinderen opgetogen dat ze Sinterklaas en zijn Pieten in levenden lijve konden aanschouwen.


Het spektakel begon bij de sluis, waar Sinterklaas en zijn Pieten arriveerden om vervolgens door de straten van Bodegraven te trekken. Ondanks de regen waren de straten gevuld met enthousiaste kinderen, die luidkeels zongen en zwaaiden naar de goedheiligman en zijn kleurrijke gevolg. Het strooigoed werd in de vele handen gedaan.

 

Op het raadhuisplein was het een drukte van jewelste. Ouders en kinderen verzamelden zich om te genieten van de festiviteiten. Het Pietenorkest zorgde voor een vrolijke noot met hun aanstekelijke muziek, waardoor de sfeer ondanks het natte weer toch feestelijk bleef. De klanken van bekende Sinterklaasliedjes vulden de lucht, waardoor iedereen in de juiste feeststemming kwam. Burgemeester Michiel Grauss ontving Sinterklaas namens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

 

De regen zorgde ervoor dat veel toeschouwers zich voorzagen van paraplu's, maar dit weerhield hen er niet van om te genieten van het spektakel. De vele kleurrijke paraplu's vormden een bijzonder schouwspel en gaven het evenement een eigen charme. Het hoogtepunt van de intocht was de aankomst van Sinterklaas op het raadhuisplein. Ondanks de gure weersomstandigheden werd de goedheiligman met luid gejuich ontvangen. De kinderen waren dolblij dat Sinterklaas en zijn Pieten de moeite hadden genomen om ondanks het slechte weer naar Bodegraven te komen.

 

Na de officiële aankomst nam Sinterklaas ruimschoots de tijd om met de kinderen op de foto te gaan en hun verlanglijstjes aan te horen. De Pieten deelden gul strooigoed uit, waardoor de regen al snel vergeten was.

 

Beeld: © Digitale Bodegraafse Krant

 



RAV Hollands Midden en het Rode Kruis Hollands Midden ondertekenen overeenkomst

18-11-2023

Van de redactie

Rode Kruis Hollands Midden start nieuwe hulpverlening in samenwerking met Regionale Ambulancevoorziening
 

Bodegraven / Regio - Het Rode Kruis heeft een team van deskundige vrijwilligers dat altijd klaarstaat om in actie te komen in het geval van rampen en incidenten. Dit zogenoemde Noodhulpteam neemt in Hollands Midden vanaf 1 december een extra taak op zich: de ondersteuning van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Dat betekent dat het Rode Kruis bij grote drukte bijspringt voor de ambulancedienst.



Bij drukte door externe omstandigheden staan vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om de ambulancedienst in regio Hollands Midden te ondersteunen. In het afgelopen jaar hebben zij samengewerkt aan plan waarin deze intensievere samenwerking beschreven staat. Vandaag, op 18 november, is de definitieve overeenkomst ondertekend.

 

Oefening

Deze ochtend werden de vrijwilligers gealarmeerd: een oefenscenario werd geactiveerd en drie teams kwamen in korte tijd bij elkaar om een aantal ritten te rijden in opdracht van de RAV. In de regio (Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Gouda) werden ritten gereden waarbij geënsceneerde realistische hulpverleningsscenario’s geoefend werden. Een val in een woning, een gevallen fietser in de buitenlucht en een onwel wording in een bedrijvenpand zijn hier voorbeelden van. De vrijwilligers boden hulp, hadden contact met de meldkamer ambulance en ook met de collega’s van de ambulance zelf. Na afloop van de oefening was het tekenmoment, waarbij ook pers was uitgenodigd.

 

Meer informatie

Extra informatie is te lezen op de website van het Rode Kruis.



Wie maakt ambtsketen klimaatburgemeester

18-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Begin deze maand is Getrud de Roos aangetreden als de nieuwe klimaatburgemeester, voor een jaar. De écht burgemeester Michiel Grauss was bij haar installatie aanwezig met netjes de ambtsketen om. Die ontbreekt nog voor Gertrud de Roos, terwijl ze wel een hele agenda heeft vol acties en officiële bezoeken. Haar oproep is dus: “Wie maakt voor mij een mooie ambtsketen, maar graag wel van natuurlijke materialen. Het moet wel een beetje bij mijn functie passen”.
 

De vorige klimaatburgemeester, Arthur van Dijk had een mooie ambtsketen van een kunstenaar uit Haarlem. Dit sieraad heeft hij inmiddels weer moeten inleveren bij de maker. Zijn opvolger zou heel blij zijn met wat creativiteit uit het eigen dorp, zodat zij deze passende ondersteuning van het ambt over een jaar ook weer aan haar opvolger kan overdragen.

 


Burgemeester Michiel Grauss met Gertrud de Roos bij haar start als klimaatburgemeester

 

Minister

Ondertussen is Gertrud de Roos energiek aan haar jaar begonnen. Ze heeft er inmiddels gesprekken opzitten die de organisatie voor haar had ingepland met de minister voor klimaat Rob Jetten, en de Commissaris van de Koning Jaap Smit. In haar eigen omgeving ontvangt ze veel enthousiaste reacties. “Het is echt heel leuk om te doen. Ik loop over van de ideeën, dus als mensen willen meedoen of nog meer suggesties hebben: kom maar op”, aldus Gertrud de Roos.

 

Vergroenen

Met een tomeloos enthousiasme is ze ook begonnen aan een reeks bezoeken aan organisaties die op enige manier betrokken zijn bij het klimaat en bij het vergroenen van de gemeente. Dat laatste is het motto van haar burgemeestersjaar, ze wil van Bodegraven de groenste gemeente van Nederland maken, en daarvoor veel extra bomen zien, maar ook heel veel tuintjes waar de verharding uit verdwijnt en het groen verschijnt.

 

Groene brigade

Ze heeft er ook al de eerste inloop in de Klimaatwinkel op zitten waarmee ze een “groene brigade” wil starten, die vanaf dit voorjaar ook op verzoek bij mensen in de tuin hulp gaat bieden bij de groene metamorfose van de tuinen. Mensen die daaraan willen meedoen, of voor wie een ambtketen wil maken, laat het weten aan de klimaatburgemeester, via gertrudderoos@gmail.com.



Samenwerking gemeente en Meldpunt Horeca Overlast ?

18-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het Meldpunt Horeca Overlast heeft nu ook contact met de gemeente. Er is een kans op samenwerking. Beide hebben immers toch uiteindelijk hetzelfde doel: namelijk de overlast verminderen. HO! heeft aan de gemeente gevraagd wat er aan de bestrijding van de horeca overlast in (met name) het centrum gedaan is sinds 1 juli van dit jaar. Toen begon de registratie van de horeca overlast/klachten.
 


Er is gevraagd om een antwoord met details over wat er is gebeurd, welke maatregelen er al staan ingepland en wanneer eerste resultaten kunnen worden verwacht en ook op welke locaties ze zich willen focussen. Tot op heden geen reactie ... Maar dat kan nog komen ! Het is nu de vraag of de gemeente concreet en serieus met deze problematiek aan de slag wil gaan en bewoners tegemoet zal komen of niet. Het Meldpunt Horeca Overlast wil graag samenwerken. Een samenwerking moet echter wel van twee kanten komen dus het blijft spannend. Is er een positieve kentering aanstaande ? Of toch niet ? De gemeente heeft de keuze. Wat zullen ze gaan doen ? Het Meldpunt Horeca Overlast wacht het af.



Negen foto's studenten mboRijnland op World Press Photo Exhibition Gouda

18-11-2023

Van de redactie

Gouda - De foto's van negen studenten van mboRijnland prijken van 25 november t/m 17 december op de World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek in Gouda. De bijzondere samenwerking tussen World Press Photo Exhibition en studenten van de opleiding Content Creator in Leiden mondde uit in een fotowedstrijd en negen jonge winnaars.
 

Vrijdag j.l. werden de negen winnaars bekendgemaakt in de categorieën Overall winnaar (3x), Honorable mention (3x) en Runner-up (3x). Veertig eerstejaars studenten hebben de afgelopen twee weken workshops gevolgd en gingen daarna zelf in tweetallen aan de slag om een foto te maken. Ze konden kiezen uit drie thema's: Jeugd & Identiteit, Klimaat en Democratie & Rechtsstaat. De jury was erg onder de indruk van het niveau van de foto's en het lef van de studenten. 



 

Indrukwekkend en lef

Rob van Dullemen, fotograaf en jurylid: "Ik zie meteen dat ik wat met de foto's kan. Ik ben echt onder de indruk, wat een lef. Ik denk meteen aan drie kwaliteitskranten die deze foto's kunnen gebruiken."
 

De jury bestond naast Rob van Dullemen uit Veerle Sloof, fotograaf en docent bij de opleiding, Saskia Smith, journalist en docent bij de opleiding, onderwijsdirecteur Janine Warmerdam en bestuursvoorzitter Otto Jelsma.  De studenten hebben met enthousiasme aan hun opdracht gewerkt. "Ik vind het onwijs leuk dat we dit project doen, gelijk al in het eerste jaar! Zo’n grote kans om mee te doen en dat ons werk straks hangt in de tentoonstelling van World Press Photo Exhibition, supergaaf!”, aldus student Isla Devlin, een van de Overall winnaars. Ook docent Veerle Sloof is zeer te spreken over het resultaat: "Het verrast ons wat de studenten na tien weken les hebben neergezet. Ze zijn goed aan de slag gegaan met de thema’s, hebben dappere keuzes gemaakt. En de verhalen achter de beelden hebben ons geraakt."

 


Unieke samenwerking

World Press Photo Exhibition Gouda verbindt de wereld met verhalen die ertoe doen, de studenten verbinden hun wereld door zelf een foto te maken aan de hand van thema's van World Press Photo Exhibition. Studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker uit Leiden leerden met dit project onder meer de waarde van journalistieke fotografie.

De foto's van de negen winnaars hangen van 25 november t/m 17 december op de World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek in Gouda. De tentoonstelling is gratis te bezoeken. 

 

Overall winnaars

De sterren van nu | Zeynep Kirlangiçli en Ron Schoneveld | Klimaat

Jongeren en drugs |  Kris Freke en Jip van Leeuwen | Jeugd & Identiteit

Het Verschil | Isla Devlin en Say-Delize Anthony | Democratie & Rechtsstaat

Honorable mention:

“Ons soort mensen” | Elleke Stienen en Jeroen Wildeman | Jeugd & Identiteit

Meisjes in Leiden | Djazzelyn Helvensteijn en Stan van der Nagel | Jeugd & Identiteit

De verplaatsing van de natuur | Sem Linnemeijer en Jamie Kuiper | Klimaat

Runner-up:

Build from scratch | Mohammed Ramzan en Vince Kruijt | Democratie & Rechtsstaat

Expressies | Ryan Wesselink en Floor Verkade | Jeugd & Identiteit

Sustainable Innovasions | Julina Haring en Satar Djamie | Democratie & Rechtsstaat



"Prinses Beatrixschool Schittert in Solidariteit: Bijzondere Inzamelingsactie Brengt €945,00 op voor 'Oh komt er eens kijken' Stichting"

17-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - In de maanden maart en november heeft de Prinses Beatrixschool traditiegetrouw haar deuren geopend voor een bijzondere actie ten behoeve van de medemens. Dit jaar was geen uitzondering, en met bewonderenswaardige toewijding hebben de leerlingen van de school zich ingezet om een aanzienlijk bedrag in te zamelen voor het goede doel. De vruchten van hun inspanningen zijn nu zichtbaar, en de opbrengst van maar liefst €945,00 zal een positieve impact hebben op talloze levens.



 

De afgelopen weken hebben de leerlingen niet alleen hun academische vaardigheden ontwikkeld, maar ook hun maatschappelijke bewustzijn vergroot. Thuis hebben zij zich ingezet voor diverse klusjes, waarmee zij geld hebben ingezameld om bij te dragen aan een nobel doel. Het gezamenlijke resultaat van hun inspanningen is niet alleen indrukwekkend in termen van financiën, maar ook in termen van de saamhorigheid die het teweeg heeft gebracht binnen de schoolgemeenschap.
 

Het trotse totaalbedrag van €945,00 zal zijn weg vinden naar de stichting "Oh komt er eens kijken". Deze stichting, die zich inzet voor het ondersteunen van gezinnen in nood, heeft met open armen het gulle gebaar van de Prinses Beatrixschool ontvangen. Het bedrag is niet zomaar een getal; het vertegenwoordigt de zorg en betrokkenheid van de leerlingen die samen hebben gewerkt om een positief verschil te maken in het leven van anderen.

 

De stichting "Oh komt er eens kijken" heeft aangegeven dat het ontvangen bedrag van €945,00 een aanzienlijke impact zal hebben op hun vermogen om gezinnen in nood te helpen. Met dit bedrag kunnen ze naar schatting ongeveer 220 gezinnen ondersteunen. Het gaat hier niet alleen om financiële bijstand, maar ook om het creëren van een gevoel van hoop en solidariteit in tijden van moeilijkheden.

 

De directie, docenten en natuurlijk de leerlingen van de Prinses Beatrixschool verdienen lof voor hun toewijding aan maatschappelijke verantwoordelijkheid en het tonen van medeleven. Deze actie is een schitterend voorbeeld van hoe onderwijsinstellingen een positieve invloed kunnen hebben op de gemeenschap en hoe kleine gebaren een groot verschil kunnen maken.

 



Arjen Linstra verlaat Rohda’76

17-11-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Aan het einde van dit seizoen komt er een einde aan de samenwerking tussen Rohda’76 en trainer Arjen Linstra. Ook nemen we na dit lopende voetbaljaar afscheid van Andries Ranck, trainer van het tweede elftal.



 

Linstra startte in de zomer van 2020 bij onze vereniging. Zijn eerste twee seizoenen moest hij vanwege corona onder lastige omstandigheden ons eerste elftal trainen en coachen. Dat ging hem prima af. In zijn tweede seizoen misten hij en zijn spelers op een haar na de nacompetitie. Dat laatste lukte afgelopen seizoen wel, maar leverde helaas geen promotie op naar de derde klas.
 

We kennen Arjen als een bevlogen en gedreven oefenmeester en weten dat hij zich tot het uiterste inspant om met een zo hoog mogelijke klassering onze club te verlaten. Datzelfde geldt voor Andries Ranck die nu bij het tweede elftal aan zijn tweede seizoen bezig is.



Mobiele vaccinatieteams op pad om mensen thuis te vaccineren tegen corona

17-11-2023

Van de redactie

Regio - Wat als je een coronavaccinatie wilt, maar door een ernstige ziekte of beperking niet naar een priklocatie van de GGD kunt komen? Ook niet met hulp van familie of bekenden? Dan komt een mobiel vaccinatieteam van Hecht GGD Hollands Midden langs om je thuis te vaccineren. Aanmelden voor thuisvaccinatie kan nog tot en met 8 december, maar doe het liever zo snel mogelijk.

 

Wie voor vaccinatie aan huis in aanmerking denkt te komen, kan bellen met 0800 – 2077. Of een mantelzorger vragen om dat te doen. Telefonisch wordt bepaald of een coronaprik thuis mogelijk is. “Mensen die bedlegerig zijn komen in aanmerking. Of mensen die niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te komen, ook niet met hulp van anderen”, verduidelijkt Margreet Bekedam, manager vaccineren bij Hecht GGD Hollands Midden. “Dat mensen zelf kunnen bellen voor thuisvaccinatie, is dit jaar nieuw en nog relatief onbekend merken we. Huisartsen kunnen overigens ook patiënten aanmelden. In tegenstelling tot vorige coronacampagnes, kunnen huisartsen niet meer zelf vaccineren. Het coronavaccin is voor hen niet meer verkrijgbaar.”

 


Familie Dyer wordt thuis gevaccineerd tegen corona. V.l.n.r. Bert Donnars, mevrouw Dyer, Jurgen Woerdman, meneer Dyer.                                                      (Beeld: Hecht GGD Hollands Midden)

 

Bel zo snel mogelijk

“Bel zo snel mogelijk voor vaccinatie aan huis, wacht daar niet mee tot 8 december”, benadrukt Margreet. Eind december stoppen we met thuisvaccinatie en na aanmelding kan het een paar weken duren voor een afspraak kan worden ingepland. We organiseren het thuis vaccineren namelijk zo efficiënt mogelijk, door routes slim te plannen. Eén mobiel team kan dan meer mensen per dag vaccineren.” 

 

Teamwerk

Arts Jurgen Woerdman en administrateur Bert Donnars vormen samen een mobiel vaccinatieteam. Ze werken al sinds de start van de coronacrisis bij Hecht GGD Hollands Midden en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. De taakverdeling is duidelijk. Jurgen stelt met controlevragen vast of iemand gevaccineerd kan worden. Bert leidt de mensen af op het moment dat Jurgen de prik geeft. Bert: “Niemand vindt het leuk om een prik te krijgen, zo is het al gebeurd voor ze het weten.” Bert zorgt ook voor de administratie en schrijft het prikbewijs uit. Allebei maken ze een gezellig praatje met de mensen die ze bezoeken.

 

Grandioos

“Het is grandioos, dat dit kan”, zegt mevrouw Dyer (73) uit Noordwijkerhout. Zij en haar man (89) zijn zojuist gevaccineerd tegen corona, gewoon thuis op de bank. Het is de eerste keer dat ze thuis de coronaprikken krijgen. Vorige prikrondes gingen ze altijd naar de vaccinatielocatie in Leiden. Vanwege de gezondheid van meneer Dyer, gaat dat niet meer. Jurgen: “En omdat we hier toch zijn, vaccineren we mevrouw ook meteen.” 

 

Zo loopt dat ongepland ook bij meneer Van den Barselaar (89), ook uit Noordwijkerhout. Hij wordt thuis gevaccineerd omdat “mijn been tegenwerkt en ik alleen ben.” Zijn hulp in de huishouding Betzy Garces (49) is aan het schoonmaken als Jurgen en Bert arriveren. Bij navraag blijkt dat ze ook graag een coronaprik wil, omdat ze dat belangrijk vindt voor de gezondheid van haar cliënten en haarzelf. Als zorgmedewerker valt ze in de doelgroep van de najaarscampagne, dus krijgt ook zij de prik. Jurgen: “Hierom nemen we altijd extra vaccins mee.” Betzy is er heel blij mee: “Ik had voor aanstaande zaterdag een vaccinatieafspraak in Leiden. Nu kan ik lekker iets anders gaan doen.” 

 

Beschikbaar

Sinds half oktober zijn twee mobiele vaccinatieteams van Hecht GGD Hollands Midden op pad om niet-mobiele thuiswonenden te vaccineren tegen corona. Ze hebben inmiddels ruim 500 mensen thuis gevaccineerd. Voor de komende weken staan ook al 500 mensen ingepland. Margreet: “Het is onze opdracht om het coronavaccin voor iedereen beschikbaar te maken. Thuisvaccinatie is voor niet-mobiele mensen een uitkomst. Want juist degenen die niet naar onze vaccinatielocaties kunnen komen, hebben die bescherming tegen corona vaak extra hard nodig.”

 

Dankbaar

Jurgen en Bert genieten van de huisbezoeken. Jurgen: “Het is heel bijzonder werk. Je weet nooit wat je achter een voordeur aantreft, maar je weet wel dat je komst er echt toe doet voor de mensen bij wie je langsgaat.” Bert: “Mensen zijn vaak zo dankbaar, bijna net zoals in de begindagen toen het coronavaccin er net was.”



Martin Luther King viering naar Woerden

17-11-2023

Van de redactie

Woerden - De Martin Luther King viering komt naar Woerden! Deze speciale viering rondom het leven en de boodschap van de beroemdste Amerikaanse baptistendominee toert door Nederland en doet op zaterdag 25 november Woerden aan. “We zijn blij dat ‘The March of Martin’ naar de Kruiskerk in Woerden komt” vertellen Hans Slooijer en Jan Uittenbroek namens de Raad van Kerken.

 

 

“Het thema van racisme en rassenscheiding is nog steeds actueel, we hopen met deze viering veel mensen te bereiken om de boodschap van Martin Luther King te laten horen”. Een vijfkoppige band en een gospelkoor van 8 heren en 9 dames zorgen voor de muzikale omlijsting van eigen liederen maar ook de samenzang. “Ds. Arjen van der Spek vertelt episodes uit het leven van Martin en we bekijken samen delen van enkele speeches van Martin op de beamer en we staan stil bij hoogtepunten en dieptepunten uit zijn leven” vult Arjen van der Berg aan. Arjen is zanger in het koor en staat versteld van de impact van deze speciale diensten. “We hebben deze dienst nu negentien keer mogen uitvoeren in verschillende kerken door Nederland en overal zit het vol. We spreken mensen die soms een lange autorit er op hebben zitten om hierbij aanwezig te kunnen zijn. Heel bijzonder.

 

Zelfs dagblad Trouw wijdde er aan paginabreed artikel aan op Martin Luther King day. Ook diverse nationale radiozenders hebben ons geïnterviewd.” Ook al is het dit jaar 55 geleden dat Martin Luther King  is vermoord, nog steeds is er geen gelijkheid voor iedereen. De boodschap blijft helaas actueel en is daarom de moeite waard om te blijven herhalen. Een eigen lichtinstallatie zorgt voor extra dimensie bij deze memorial aan Martin Luther King. Deze bijzondere viering vindt plaats  op zaterdag 25 november  om 20:00 uur in de Kruiskerk aan het Mesdagplein te Woerden. De kerk is om 19.30 uur open. We organiseren deze avond ook vanwege het  50 jarig bestaan van de Raad van Kerken in Woerden. De toegang is gratis, er is een collecte bij de uitgang. Iedereen is welkom, net als in de geest van Martin Luther King. Zie ook: www.themarchofmartin.nl



Steely Fan in Theater Concordia

17-11-2023

Van de redactie

Haastrecht - Op zaterdag 2 december om 20.15 uur treedt de Steely Dan tributeband Steely Fan op in Theater Concordia Haastrecht.Steely Fan geeft je de kans om heel dicht bij "the real thing" te zijn. Met grote hits van de albums Aja, The royal Scam en Gaucho, maar ook recenter werk van bijvoorbeeld Two against nature. Steely Fan neemt het publiek mee voor een "True Steely Dan Experience".



 

Steely Fan is op 2 december om 20.15 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten à €25 zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.



Twaalf jaar cel en tbs geëist voor misbruik van dertien kinderen door oud-directeur van goede doelenstichting

17-11-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie eist twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging in een omvangrijke zedenzaak tegen een 55-jarige man uit Almere. De man wordt ervan verdacht dertien kinderen te hebben misbruikt. Deels gebeurde dit binnen zijn werk als directeur van een stichting gericht op het vervullen van wensen van kinderen met een ziekte of aandoening. “Kwetsbaarder is bijna niet mogelijk en toch heeft de verdachte zijn seksuele lusten op deze groep kinderen los gelaten.”

Het onderzoek tegen de man gaat van start als in 2021 onafhankelijk van elkaar twee meldingen bij de politie binnen komen. In beide gevallen gaat het om kinderen die hun ouders of hulpverleners hebben verteld dat ze seksueel misbruikt zijn door de verdachte. Dit misbruik zou plaatsgevonden hebben in de context van het werk dat de verdachte deed voor de goede doelenstichting.
 

Steeds meer slachtoffers

Tijdens het onderzoek worden er aanwijzingen voor gevonden dat de man nog meer slachtoffers heeft gemaakt. De verdachte wordt aangehouden en gegevensdragers worden in beslag genomen. Na berichtgeving over de zaak in februari 2022 volgen er nog meer meldingen en aangiften. Dit betreft ook incidenten in de periode voordat hij voor de stichting werkzaam was.
 

Het uitgebreide politieonderzoek leidt er uiteindelijk toe dat het Openbaar Ministerie het bewezen acht dat de man dertien minderjarige jongens misbruikt heeft in de periode tussen 2006 en 2021. Het misbruik varieert van het betasten over de kleding heen tot het binnendringen van het lichaam van de slachtoffers. Naar aanleiding van de vondst van beelden op gegevensdragers van de verdachte, wordt hij ook vervolgd voor het vervaardigen en bezitten van kinderporno.
 

Logeerpartijtjes

Uit het onderzoek ontstaat het beeld van een enthousiaste maar dwingende man die het vertrouwen van kinderen en hun ouders wint door leuke uitjes te ondernemen en mooie cadeaus te geven. Een bezoek aan voetbalwedstrijden of een zwemparadijs wordt vaak gevolgd door een logeerpartij bij de verdachte thuis. Hij slaapt dan in één bed met de kinderen, waarbij het misbruik plaats vindt. In andere gevallen betast hij de kinderen bijvoorbeeld als ze bij hem op schoot zitten of vindt er misbruik plaats tijdens ritjes in de auto van de verdachte.
 

Het Openbaar Ministerie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij het vertrouwen van de kinderen en hun ouders op grove wijze heeft beschaamd. “Is misbruik van kinderen per definitie al zeer ernstig, het gedrag van de verdachte richting de ouders en de groep kinderen die hem in het kader van de stichting waren toevertrouwd is eigenlijk niet in woorden te omschrijven”, vertelt de officier van justitie. “De kinderen en ouders die de verdachte via de stichting heeft benaderd zaten vaak al in een zeer ingewikkelde en spannende thuissituatie of waren soms zélf ernstig ziek. Kwetsbaarder is bijna niet mogelijk en toch heeft de verdachte zijn seksuele lusten op deze groep kinderen los gelaten.”
 

Ouders ook beschadigd

De verdachte heeft met zijn keuzes niet alleen zijn slachtoffers beschadigd, maar ook de ouders van deze kinderen. “Als je kind ernstig ziek is, dan wil je zo goed mogelijk voor je kind zorgen, maar er ook voor zorgen dat je andere kind niets te kort komt”, legt de officier van justitie uit. “Als er dan een reddende engel binnenkomt, die jouw kinderen ‘de dag van hun leven kan bezorgen’, dan grijp je dat als ouders met beide handen aan. Niet wetende, dat je daarmee je kind op een presenteerblaadje aan een perverseling geeft.”
 

Veel ouders kampen hierdoor met schuldgevoelens. “Een gevoel dat natuurlijk geheel onterecht is”, aldus de officier van justitie. “De verdachte ging op zo’n geraffineerde en sluwe wijze zijn gang, dat iedereen daar in zou kunnen trappen. De volledige verantwoordelijkheid voor wat hier is gebeurd, ligt bij één man: de verdachte. En bij niemand anders.” Op die manier is, volgens het OM, door de verdachte een spoor van vernieling achtergelaten in een hele reeks levens.
 

Lange celstraf

Gezien de ernst van de feiten is in de visie van het Openbaar Ministerie alleen een lange gevangenisstraf passend. Strafverhogend is de frequentie waarmee het misbruik heeft plaatsgevonden, de jeugdigheid van de slachtoffers en de mate van kwetsbaarheid van de slachtoffers. Alles meewegende eist het OM twaalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. 


Daarnaast wil het Openbaar Ministerie ook voorkomen dat de verdachte na het uitzitten van zijn celstraf onbehandeld terugkomt in de maatschappij. “Niet alleen de 13 jongens die op de tenlastelegging worden genoemd, maar ook andere kinderen in onze maatschappij moeten beschermd worden tegen de verdachte.” Daarom eist het OM naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging. 


De rechtbank doet op 22 december uitspraak.



Ouders opgelet: Pietengym voor basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8!

16-11-2023

Van de redactie

Bodegraven / Driebruggen - Pietengym voor basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8! De Buurtsportcoaches van Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk roepen alle kinderen van groep 3 t/m 8 op voor Pietengym! Een toffe kans voor jonge avonturiers om mee te doen aan deze sportieve activiteit. Ze assisteren de Pieten bij het verhuizen van pakjes én laten tegelijkertijd hun eigen Pietenkunstjes zien. Deelname is gratis.

 

 

Pietengym-data en locaties:

Pietengym Sporthoeve - 28 nov, 14:45 - 15:45 uur, Sporthal de Sporthoeve, Vromade 1, Bodegraven

Pietengym De Kuil - 30 nov, 15:00 - 16:00 uur, Sporthal De Kuil, Sportlaan 1a, Bodegraven

Pietengym Custwijc - 4 dec, 15:30 - 16:30 uur, Sporthal Custwijc, Laageind 1, Driebruggen

Moedig de kinderen aan en laat ze deelnemen aan deze toffe, sportieve activiteit. Zorg dat ze hun eigen (Pieten)sportkleding en gymschoenen meenemen voor een middag vol plezier en beweging! Check www.senw-br.nl/agenda voor meer informatie en om je kind aan te melden.



Goud voor student kok Lars Elsenbroek bij internationale wedstrijd Litouwen

16-11-2023

Van de redactie

Gouda - 16 november 2023 - Lars Elsenbroek (19 jaar), derdejaars student bij mboRijnland voor de opleiding Zelfstandig Kok in Gouda, heeft goud gewonnen bij een internationale wedstrijd in Litouwen. Samen met een Franse en Portugese student vormde Lars het winnende team. De wedstrijd vond plaats van 6 t/m 11 november voor verschillende opleidingen in de Horeca- en Toerisme branch. “We dachten wel dat we hoog zouden eindigen, maar eerste worden hadden we niet verwacht. Er waren in totaal 22 teams, dus we hadden aardig wat concurrentie”, aldus een blije Lars.
 


Eerste internationale ervaring

De Zoetermeerse student had al eerder aan wedstrijden meegedaan, maar dit was zijn eerste internationale ervaring. Vanuit mboRijnland reisden vijf studenten met twee begeleiders af naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Lars werd via het lot ingedeeld met een Franse en Portugese student en samen voormden ze een team. “Gelukkig was er meteen een klik”, vertelt Lars. “We hebben nog steeds contact.” De hele wedstrijd was in het Engels en ook onderling spraken de studenten Engels.

 

Drie amuses en mystery ingrediënten

De trotse kok in opleiding had twee wedstrijddagen waarop hij kon laten zien wat hij kon. “We wisten van tevoren dat we drie amuses moesten maken van Litouwse gerechten: bietensoep, aardappelcakeje en gefrituurd brood. Op de dag van de briefing kwamen daar nog een aantal mystery ingrediënten bij zoals komijn, oude kaas, zuurkool en boekweit. Daar gingen we mee aan de slag en dat heeft goed uitgepakt”, vertelt Lars glunderend.



 

Lars deed mee in de categorie Culinary art, de andere vier studenten in de categorieën Hospitality management, Restaurant service, Pastry and Decathlon. Lars doet begin volgend jaar ook mee aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo.



Begroting en tarieven waterschapsbelasting 2024 vastgesteld

16-11-2023

Van de redactie

Regio - De opgaven van de waterschappen nemen toe. Zelfs in de meest optimistische scenario’s voorspelt het KNMI dat het klimaat blijft veranderen met een stijgende zeespiegel, hogere temperaturen, drogere zomers en nattere winters tot gevolg. Dit betekent dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) steeds meer werk moet verzetten om Midden-Nederland veilig te houden en om de hoeveelheid water zo goed mogelijk te reguleren. Daarnaast zuivert het waterschap afvalwater en verbetert het de leefbaarheid in en rondom het water. Het waterschap werkt zo duurzaam en circulair mogelijk, met respect voor mensen, dieren en alles wat groeit en bloeit, in samenwerking met overheden, inwoners en (agrarische) ondernemers en natuur- en terreinbeheerders.

 

Tegelijk met de toenemende opgaven, stijgen de kosten voor energie, materialen, rente en arbeid fors. Beide ontwikkelingen leiden tot hogere waterschapslasten. HDSR matigt de stijging van de belasting door eigen reserves in te zetten. In 2024 betaalt een gezin met kinderen en een eigen woning met een WOZ-waarde van 297.900 euro, 24 euro meer dan vorig jaar. Een gezin zonder eigen woning betaalt 18 euro meer dan vorig jaar. De begroting en de belastingtarieven voor 2024 zijn 15 november 2023 vastgesteld door het algemeen bestuur.

 

De uitgaven

Om bescherming te blijven bieden tegen overstromingen verwacht het waterschap in 2024 ongeveer 28 miljoen euro te besteden aan het beheer en onderhoud van de dijken. Het waterschap investeert tegelijkertijd in waterveiligheid in de toekomst, o.a. met het project Sterke Lekdijk waar samen met aannemers innovaties worden ontwikkeld die dijkversterking beter en goedkoper maakt. Daarnaast regelt het waterschap in het hele werkgebied het waterpeil met een uitgekiend stelsel van gemalen en stuwen. Lange tijd was alles gericht op een snelle afvoer van water. Omdat er nu ook steeds meer perioden van droogte zijn, moet het waterschap ook steeds meer water vasthouden. Dat vraagt om extra maatregelen. Verder zorgt HDSR ervoor dat de toenemende verzilting (door het zoute zeewater dat in het westen Nederland binnenkomt) wordt tegengegaan. Hieraan wordt in 2024 circa 64 miljoen euro besteed.

 

Al het water dat mensen en bedrijven door de gootsteen, het toilet of op andere manieren het riool in spoelen, maakt het waterschap schoon in de rioolwaterzuiveringen. Circa 76 miljard liter afvalwater per jaar wordt in 16 zuiveringen schoongemaakt. Het afval dat uit het water wordt gehaald, wordt steeds meer gezien als grondstof. Zo wordt de cellulose die in toiletpapier zit, eruit gehaald en bijvoorbeeld als bouwmateriaal opnieuw gebruikt. Sinds 2023 haalt het waterschap in de zuivering in Houten ook medicijnresten uit het afvalwater. Het waterschap meet en verbetert verder samen met (water)partners de waterkwaliteit in sloten, weteringen en kanalen. Het schap verwacht aan het zuiveren en verbeteren van de waterkwaliteit in 2024 ongeveer 76 miljoen euro te besteden.

 

De waterschapsbelasting

De belasting voor huishoudens gaat in 2024 gemiddeld met circa 7,5% omhoog. Hoeveel de verhoging precies is, hangt af van de persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld of iemand een woning huurt of in eigendom heeft, of een agrarisch bedrijf heeft. In onderstaande tabel staan rekenvoorbeelden met de financiële gevolgen van de tarieven voor de belastingaanslagen in 2024. Op de website van HDSR, www.hdsr.nl, staat het hele overzicht van de vastgestelde tarieven.

 

 

Lasten 2024

Stijging in euro’s (t.o.v. 2023)

Stijging in %
(t.o.v. 2023)

Eenpersoonshuishouden met eigen woning*
(waarde € 198.600)

€    222

€     18

8,7%

Eénpersoonshuishouden zonder eigen woning

€    176

€     13

8,3%

Meerpersoonshuishouden met eigen woning*
(waarde € 297.900)

€    378

€     24

6,8%

Meerpersoonshuishouden zonder eigen woning

€    309

€     18

6,1%

Agrarisch bedrijf* (35 ha, waarde € 1.986.000)

€  5.262

€  368

7,5%

*De waarden van de eigen woning en het bedrijf zijn in het rekenvoorbeeld, vanwege een gemiddelde daling van de waarde van onroerend goed, tussen 2023 en 2024 met 0,7% verlaagd.

 

Belastingaanslag van de BghU

Waterveiligheid, zuivering, beheer en de voorbereiding op de toekomst kosten geld. Het waterschap ontvangt voor de reguliere taken geen geld van het Rijk of andere overheden, maar heft belasting bij de inwoners en bedrijven in het eigen gebied. De inwoners kiezen tijdens de waterschapverkiezingen bestuurders die het beleid van het eigen waterschap bepalen.

 

Het waterschap int de belasting niet zelf. Dit doet BghU, de Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht. Zij sturen vanaf februari 2024 de belastingaanslagen naar de inwoners. BghU beantwoordt ook de vragen over de aanslag, de betaling en eventuele kwijtschelding van de belasting voor mensen met een laag inkomen. Meer informatie is te vinden op www.bghu.nl.



In de ban van de ring

16-11-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Muziekvereniging DSS uit Aarlanderveen geeft op 3 december 2023 een concert in Parkvilla, in samenwerking met diverse kunstenaars. Op het programma staat Symphony no 1 “The lord of the Rings” van Johan de Meij, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tolkien.

 


Beeld: Angela Zevenhoven

 

De muziek komt tot leven

Het werk bestaat uit vijf delen die elk een personage of een belangrijke gebeurtenis uit het boek illustreren, te weten Gandalf, Lothlorien, Gollum, Journey in the dark en Hobbits. De fanfare van DSS wil met het programmeren van dit werk een fantastische beleving voor zowel muzikanten als publiek neerzetten. De muziek voert u mee met tovenaar Gandalf, verklankt de Elfenwereld en laat je letterlijk trillen op je stoel!

Om de muziek nog verder tot leven te brengen, is de samenwerking met kunstenaars vanuit verschillende disciplines gezocht. Zij zullen hun werk, geïnspireerd op The lord of the Rings, tentoonstellen in de foyer van Parkvilla.

 

Over DSS

De fanfare van muziekvereniging DSS (Door Samenwerking Sterk) staat al meer dan 40 jaar onder leiding van Danny Oosterman en garandeert een enerverende uitvoering van het werk. DSS streeft ernaar op zo goed mogelijke wijze muziek te maken en schuwt daarbij het uitdagende repertoire niet. Het orkest is veelzijdig, zoals u mogelijk al eerder hoorde tijdens het concert met Micheline van Hautem, waarbij liederen van Ramses Shaffy ten gehore werden gebracht. DSS promoot het fanfareorkest (inmiddels ook  Unesco immaterieel Cultureel erfgoed) en de fanfaremuziek met veel plezier. De deelname aan het RTL programma Holland’s Got Talent (waar DSS met vier keer “ja” door kon naar de volgende ronde) is daarvan een van de vele voorbeelden.

 

Nieuwsgierig geworden?

U kunt aan kaarten komen via de website van Parkvilla

 



Huisartsenposten Zuid-Holland matig bereikbaar

16-11-2023

Van de redactie

Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Zuid-Holland gemiddeld zeven minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. Daarmee is de gemiddelde wachttijd gelijk aan het Nederlands gemiddelde van zeven minuten. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch. Met name bij Hadoks is de wachttijd met een gemiddelde van 36 minuten erg hoog. 

 

In het onderzoek zijn alle Nederlandse huisartsenposten op drie verschillende zaterdagavonden gebeld. Aan de hand van deze uitkomsten is vervolgens van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd berekend.

 

Provinciale verschillen

Op provinciaal niveau scoort Flevoland het slechtst met een gemiddelde wachttijd van 16 minuten. Ook in de provincies Noord-Brabant en Limburg ligt de wachttijd boven het Nederlandse gemiddelde van zeven minuten. Daarentegen bedraagt de gemiddelde wachttijd in Groningen en Utrecht vier minuten en is de wachttijd in Zeeland gemiddeld het kortst met slechts drie minuten.

 

Overige bevindingen

Een ander opvallend verschil tussen huisartsenposten is de informatievoorziening over de wachttijd. Zo krijg je bij sommige huisartsenposten te horen hoeveel bellers er nog voor je in de wachtrij staan, terwijl je bij andere huisartsenposten soms lang in de wacht staat zonder te weten hoe lang dit nog kan duren.

 

Ook valt op dat veel huisartsenposten aan de hand van een welkomstboodschap proberen barrières te creëren. Bijvoorbeeld door te zeggen dat zij voor zowel het gesprek als een eventueel bezoek kosten in rekening zullen brengen en te vragen vooraf je BSN-nummer in te voeren. 

 

De volledige onderzoeksresultaten staan op: https://www.interswitch.nl/onderzoek-bereikbaarheid-huisartsenposten-2023/ 



'Misleidende adviesprijzen, deurverkoop, telemarketing Europees aanpakken'

16-11-2023

Van de redactie

Consumenten hebben via kortingsacties, deurverkoop en telemarketing nog altijd te maken met misleiding en ongewenste druk. Om dit te verminderen, wil Nederland aanvullende wettelijke Europese mogelijkheden. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) gaat in Brussel pleiten voor een verbod voor een verkoper om niet-gebruikte adviesprijzen te vermelden bij kortingsacties. Ook wil Nederland dat de EU het mogelijk maakt dat een lidstaat deurverkoop en/of telemarketing kan verbieden.
 

Bij de zogenoemde Consumer Dialogue spraken de Europese Commissie, minister Adriaansens en consumentenbelangenorganisaties vandaag in Den Haag over het huidige en toekomstige EU-consumentenbeleid. De voorstellen van de minister richten zich naast de misleidingaanpak op het stimuleren van duurzame producten door langere wettelijke garantietermijnen, op het niet-meer toestaan van virtuele schatkistjes (‘loot boxes’) in gamesen op het voorkomen van een overschot aan informatie voor consumenten.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Consumentenbescherming moet met haar tijd meegaan. Dat is nodig, want bijvoorbeeld de ontwikkelingen op de digitale markt gaan razendsnel. Vooral de aanpak van misleiding van kwetsbare consumenten kan écht nog scherper. Mensen moeten met vertrouwen kunnen kopen, gebaseerd op de juiste informatie. Goede consumentenbescherming is de basis voor een goed werkende economie.”


De minister vervolgt: “Veel consumentenregelgeving is Europees. Dat is belangrijk, want de markt waarop aanbieders actief zijn, is internationaal. Daarom pleit ik vandaag voor aanscherping van de Europese regels voor adviesprijzen. Maar ook om een aanpassingen, omdat EU-regels nu bepaalde zaken niet toestaan. Bijvoorbeeld een eventueel verbod op deurverkoop en/of telemarketing: twee verkoopmethodes die consumenten vaak als onwenselijk en onprettig ervaren.”
 

Misleiding bij kortingen door adviesprijzen

Vanaf 1 januari 2023 mag een verkoper niet meer een korte periode de prijs van een product verhogen, de prijs daarna verlagen en dan deze ‘van-voor’-prijs vervolgens presenteren als een aanbieding of een aanzienlijke korting. Ondanks deze aanscherping hebben consumenten – zeker nu in de aanloop naar de feestdagen - nog steeds te maken met misleidende kortingen. De nieuwe regels worden volgens de toezichthouder ACM helaas niet voldoende nageleefd. Daarnaast verwijzen verkopers bij aanbiedingen vaak naar een adviesprijs in plaats van naar de originele verkoopprijs van het product.
 

Daarom pleit minister Adriaansens voor een nieuwe EU-regel. Die moet bedrijven het niet langer toestaan om bij kortingsacties de door fabrikanten voorgestelde adviesprijzen te vermelden, als verkopers die niet daadwerkelijk gebruiken. Het gebruik van volledig verzonnen adviesprijzen is al wel wettelijk verboden.
 

Nederlandse voorstellen

De Europese inzet van Nederland volgt uit de nationale Consumentenagenda die minister Adriaansens in juni 2023 heeft gepresenteerd. Daarin kondigde het kabinet al aan met aanvullend nationaal beleid te komen. Zoals dat - vooruitlopend op een mogelijk toekomstig verbod - consumenten bij deurverkoop pas gebonden zijn aan een contract als zij hiermee ná het gesprek expliciet hebben ingestemd (bijvoorbeeld per e-mail).
 

 



Afspraken met bp over versnelde vermindering van CO2-uitstoot

16-11-2023

Van de redactie

Internationaal energiebedrijf bp wil via de maatwerkaanpak de komende zes jaar versneld in Nederland, bij de bp Rotterdam Refinery, verduurzamen. Voor 2030 wil het bedrijf de CO2-uitstoot verminderen met 1,2 megaton. Dit betekent een reductie van 60% ten opzichte van 2020 en 0,2 megaton meer dan waar het bedrijf in 2030 wettelijk aan moet voldoen volgens het Klimaatakkoord. Daarnaast zet bp in op schonere lucht. De intentieverklaring tussen het Rijk, de provincie en bp is vandaag op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in Den Haag getekend. Het is de tiende afgeronde Expression of Principles (EoP) binnen de Nederlandse maatwerkaanpak tot nu toe.
 

De intentieverklaring is een belangrijke stap om tot concrete en bindende maatwerkafspraken te komen tussen het Rijk en bp Rotterdam Refinery om sneller minder CO2 uit te stoten en bij te dragen aan een duurzame economie en een gezonde leefomgeving.
 

Verduurzaming productieproces

De raffinaderij van bp in Rotterdam is een van de grootste in West-Europa en zorgt voor ongeveer 2000 banen in de regio en indirect nog eens 12.000. Op deze locatie produceert het bedrijf brandstoffen voor het wegverkeer, de luchtvaart en scheepvaart en daarnaast smeermiddelen voor de industrie. Om de beoogde CO2-reductie te behalen wordt een aantal routes onderzocht.
 

Bp Rotterdam Refinery gaat een waterstoffabriek bouwen waar het bedrijf blauwe waterstof zal produceren om als duurzame brandstof te gebruiken. De waterstof wordt voornamelijk gemaakt uit restgassen van het raffinageproces. Bp gaat zowel de eigen restgassen opvangen als deze inzamelen bij andere bedrijven. Naast het eigen brandstofgebruik, levert het bedrijf straks dat deel van de blauwe waterstof dat met restgassen van anderen is geproduceerd, weer terug aan die bedrijven. Om waterstof te kunnen inzetten worden de huidige branders vernieuwd. Dit zal de stikstofuitstoot van dit gedeelte van het bedrijf met 20-30% verminderen in 2030, wat bijdraagt aan een schone lucht en een gezonde natuur.
 

De CO2 die bij de productie van deze waterstof vrijkomt, wordt afgevangen en opgeslagen in lege gasvelden in de Noordzee. Bp Rotterdam Refinery ziet Carbon Capture and Storage (CCS) als een tussenstap in de versnelde verduurzaming van de raffinaderij in 2030. Uiteindelijk wil het bedrijf groene, hernieuwbare waterstof gaan produceren om in te zetten in de raffinageprocessen in Rotterdam. Voor de productie van deze groene, hernieuwbare waterstof wordt dan groene elektriciteit gebruikt, bijvoorbeeld van wind op zee.
 

Verdere verduurzamingstappen

Naast de toepassing van waterstof in het productieproces onderzoekt het bedrijf een aantal andere opties om versneld te verduurzamen. Zo gaat het bedrijf steeds meer duurzame waterstof en biobrandstoffen bijmengen in alle benzine en diesel die het bedrijf produceert, waardoor het bedrijf ook een bijdrage levert aan de vermindering van de CO2-uitstoot van het wegverkeer en de (binnen)scheepvaart. Deze CO2-reductie kan oplopen tot 0,27 Mton in Nederland en daarbuiten.
 

Ook onderzoekt bp Rotterdam Refinery hoe ze een verdere bijdrage aan de verduurzaming van het wegverkeer kan leveren, bijvoorbeeld door ongeveer 200 elektrische snellaadpunten uit te rollen bij eigen tankstations en door biodiesel en waterstof aan te bieden voor het vrachtverkeer.
 

Bp Rotterdam Refinery erkent de potentie van de circulaire economie. In dit licht zal het bedrijf in de volgende fase daarom onderzoeken hoe de productie van ‘lower carbon’ producten kan toenemen. Tot slot kijk het bedrijf of het mogelijk is om duurzame biobrandstof voor de luchtvaart te gaan produceren in Rotterdam, bijvoorbeeld uit plantaardige oliën en vetten.
 

Vervolgstappen maatwerkaanpak

Deze intentieverklaring is een belangrijke stap richting een bindende maatwerkafspraak tussen de overheid en bp. In de volgende fase gaat de overheid samen met bp onderzoeken wat de knelpunten zijn voor verduurzaming van het bedrijf en op welke manier de overheid een rol kan spelen om deze weg te nemen. Dit gaat bijvoorbeeld om versnelling van vergunningverlening voor verduurzamingsprojecten, het op tijd aanleggen van de nodige CO2-pijpleidingen voor CCS en de verzwaring en uitbreiding van elektriciteitsaansluitingen. Ook worden onderzoeken opgestart om inzicht te krijgen in mogelijkheden om stikstof te reduceren. De overheid doet dit in nauwe samenwerking met regionale en lokale overheden, het bedrijfsleven en netbeheerders.
 

De uiteindelijke verduurzamingsprojecten van bp Rotterdam Refinery zullen worden uitgewerkt in concrete plannen. Die plannen worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie, waarna ze worden vastgelegd in een Joint Letter of Intent. De ambitie is om deze fase in het derde kwartaal van 2024 te bereiken. Tot slot worden de afspraken bindend vastgelegd.

 


Karter Zheng Kuyf uit Bodegraven pakt na spannende finale Nederlandse titel!

15-11-2023

Van de redactie

Eindhoven / Bodegraven  – Na de nodige pech dit seizoen slaagde hij er zondag toch in: karter Zheng Kuyf uit Bodegraven werd Nederlands kampioen Parolin ID Engines Junior! Door zijn overtuigende tweede plaats in het algemeen klassement van de laatste ronde van het NK viertakt had de veertienjarige coureur de meeste punten van iedereen.
 


Beeld: Bas Kaligis / RaceXpress.nl
 

Zheng reed een groot deel van het seizoen met de gouden nummer 01, maar toen hij op zondag in Eindhoven over de finish kwam, wist hij nog niet zeker of hij kampioen was. “Mijn grootste concurrent had ook nog kans. Ik was sowieso al blij dat ik goed gereden had, maar toen ik de Nederlandse vlag in mijn handen kreeg gedrukt, wist ik het zeker. Ik had het niet verwacht. Nederlands kampioen is wel leuk en ik hoop dat het vaker gebeurt. Het rijden met de Nederlandse vlag was heel leuk. Als kampioen word je beloond met een ererondje en dat is mooi.”

 

Het is niet niets”, zei vader Peter Kuyf, die al jarenlang zijn steun en toeverlaat is en sleutelt voor Zheng. “Je werkt er het hele jaar naartoe. Zheng reed het hele jaar met de gouden nummer 01. Het is mooi dat het gelukt is. We hebben ook wat tegenslag gehad, want hij heeft dit seizoen toch twee chassis’ op een hoop gereden. Maar we hebben een heel goed gevoel nu Zheng kampioen is. Het was wel wat nat rond de ogen. Ik was heel trots op hem. Het karten is alles voor hem. En we doen het met samen. Het is de vader-zoon relatie. Het karten is onze uitlaatklep. Het is spannend en toch ontspannend en het is gezellig bij de viertakt. Je helpt elkaar.”

 

Voor Zheng was het nog spannend geweest, die laatste ronde van het NK. “We hebben bijna het hele jaar pech gehad, maar we hebben het op het eind van het seizoen kunnen veranderen, dus dat is mooi”, zei Zheng op circuit De Landsard in Eindhoven. “Ik had niet verwacht dat we vandaag zo’n goede snelheid zouden hebben. Het ging onverwacht supergoed. Ik had vanochtend poleposition in de kwalificatie. Dat terwijl we zaterdag een beetje in de schaduw reden. Toen ging het niet zo lekker. We dachten dat een plek in de top vijf goed zou zijn. Nu werden we tweede in het dagklassement en pakte ik dus de titel!”



Beeld: Bas Kaligis / RaceXpress.nl
 

Tijdens de derde en laatste race van de dag vreesde Zheng nog even dat de pechduivel weer had toegeslagen. Het vermogen van de motor op zijn kart viel namelijk weg. “Toen werd ik ingehaald door nummer twee, drie en vier”, blikte Zheng terug. “Maar later was het probleem weg en kon ik de aansluiting met de rijders vooraan weer vinden. “Ik haalde de nummer vier, drie en twee terug in en zo ben ik toch nog tweede geworden.”

 

En dus was de Nederlandse titel de zijne. Het belooft wat voor volgend seizoen. Met de titel op zak voelt de snelle Zuid-Hollander dat de tijd rijp is voor een overstap naar de ID Engines Senioren-klasse. Al staat die overstap nog niet helemaal vast.

 

Zheng: “Misschien dat we volgend jaar naar de tweetakt-karts overstappen. En anders gaan we naar de ID Engines Senior-klasse. Ik heb er al eens in getest. Ik heb trouwens ook al eens een Rotax Max Junior- en Senior-kart getest. Ze zijn allemaal even mooi. Ik heb geen echte favoriet.”

 

Zolang het maar hard gaat en hij kan racen. Zheng doet dat al sinds zijn achtste. “We zijn toen binnen gaan rijden op huurkarts. Ik wilde als Max Verstappen worden. Mijn vader zei: dan moet je gaan karten. Ik was te jong en te klein en moest dus een paar jaar wachten, maar vanaf mijn achtste mocht ik binnen gaan karten.”

 

“Dat was toen nog gewoon voor de lol. Ik vond het meteen leuk, de snelheid, het remmen, hard insturen. Sinds we buiten rijden vind ik in de regen rijden ook leuk. Toen ik tien werd hebben we een eigen kart gekocht, bij ID Engines en zijn we wedstrijden gaan rijden. Dat vind ik nog steeds het mooiste dat er is!” In welke klasse wordt dus nog even afwachten, maar reken maar dat Zheng fanatiek in de rondte zal rijden!

 

Zheng bedankt zijn vader en moeder voor het sleutelen en hulp, familie en vrienden, Frank de Wit, Arthur Dontje, Peter Jonkers, Sjoerd en Ricardo Romkema en zijn sponsoren, “want anders was het niet gelukt”. Zheng Kuyf wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Opa, Innotec Automotive, Stonecold Klimaattechniek BV, Suur Brandpreventie en A Koppe Bouw en Verbouw.



BOV zegelactie weer van start!

15-11-2023

Van de redactie

Bodegraven - Er zijn maar weinig spaaracties die zo’n grote populariteit kennen als de BOV spaarzegelactie. Elk jaar worden vele honderden spaarkaarten ingeleverd. Volle spaarkaarten kunnen worden gedeponeerd in de speciale BOV bussen. Deze staan bij Jumbo Raadhuisplein, Jumbo Vromade en bij Pull Of Polo in de Brugstraat. 


Met een volle spaarkaart (50 spaarzegels) is er kans op prijzen in de vorm van BOV cadeaubonnen. De hoofdprijs bedraagt maar liefst € 1.000,=! Naast de prijzen van € 50,= en € 100,= zijn er nu ook verrassingspakketten. Dankzij de inbreng van BOV winkeliers zijn er vele leuke prijzen te winnen! 



De verrassing wordt nog groter, omdat wel de winnaars worden bekend worden gemaakt, maar nog niet welke prijs zij hebben gewonnen. Alle prijzen worden uitgereikt op zaterdag 13 januari 2023 bij Pull of Polo. De tijd wordt nog bekendgemaakt. De winnaars krijgen hiervan persoonlijk bericht via de gegevens die op de spaarkaart zijn ingevuld. 


Hoe meer spaarkaarten worden ingeleverd, hoe groter de kans op een prijs. Vraag daarom bij alle aankopen om BOV spaarzegels. Alles wat u wilt weten over deze actie is te vinden op http://www.bov-bodegraven.nl/zegelactie/ . Hier worden ook de namen van de prijswinnaars bekend gemaakt.
 

Maandag 4 december vindt de eerste trekking plaats van de BOV spaarzegelactie. Ook dit jaar is het prijzenpakket groot dankzij de medewerking van veel BOV winkeliers. Zorg daarom voor tijdige inlevering van volle spaarkaarten. Dan is de  kans op een prijs het grootst.



Bodegraven-Reeuwijk 20e op NK Tegelwippen met 19.656 gewipte tegels

15-11-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, dat liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record!
 

Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Dit jaar streed Bodegraven-Reeuwijk met een recordaantal van 173 gemeenten mee in de competitie voor de meeste gewipte tegels. Onze gemeente wipte 19.656  tegels en is op de 20e plaats geëindigd in het klassement van kleine gemeenten. De drie gouden scheppen gaan naar Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner.



 

Wethouder Robin Kersbergen ziet een stijgende lijn: “In 2021 begonnen we in onze gemeente voorzichtig; toen hebben we 1.951 tegels gewipt. Vorig jaar kwamen we uit op een aantal van 6.242 tegels. Dat dit jaar maar liefst 19.656 tegels zijn gewipt, hebben we te danken aan de inspanningen van alle inwoners die in hun tuin bezig zijn geweest, met ongetwijfeld de nodige zweetdruppels!”


Dit jaar zijn bij het NK Tegelwippen heel wat tegels rond woningen verwijderd om plek te maken voor een geveltuintje
 

De gemeente bleef zelf niet achter dit jaar. Zo hebben we mensen weer geholpen met de aanleg van geveltuintjes. Maar ook de vergroeningsprojecten zetten – letterlijk! – zoden aan de dijk. Op de plekken waar afvalverzamelcontainers weg konden, kwam groen terug. De Dunantweg in Reeuwijk-Brug is van grijs naar groen gegaan en ook de Elzenhof in Bodegraven heeft een enorme vergroeningsslag gemaakt dit jaar. Aan de Europaweg, op het bedrijventerrein Broekvelden in Bodegraven, zijn 1.155 tegels gewipt. “Kortom,” zo vat Kersbergen samen, “het is echt nog niet genoeg, maar dit zijn hele fijne voorbeelden van hoe we deze weg van vergroening zijn ingeslagen in Bodegraven-Reeuwijk.”

 

 

Klimaatproof wippen

Het is inmiddels inderdaad bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten door het KNMI in De Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers sowieso droger en de winters natter. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling, en leidt het ook nog eens tot meer biodiversiteit.

 

“Alle reden om aandacht te blijven houden voor vergroening van de gemeente,” vervolgt wethouder Kersbergen. “Houd rekening met de klimaatverandering wanneer u in uw eigen tuin bezig gaat. En: volgend jaar starten we op 21 maart met een nieuwe editie van het NK Tegelwippen!”

De Elzenhof in Bodegraven was in de openbare ruimte volledig versteend. Alleen in de tuinen was het groen. Bij de herinrichting van deze wijk zijn waar mogelijk boom- en plantvakken gemaakt. Het openbaar parkeren is nu ingericht met grastegels. Resultaat: 4.510 minder grijze tegels dan voorheen!

 

 

 

 

 

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina