NIEUWSGrote druk op uitvoeringsorganisaties

23-05-2021

Van de redactie

Bij een aantal uitvoeringsorganisaties in het werkveld van justitie en veiligheid is de druk zo hoog dat het veilig maken en houden van de samenleving in de knel kan komen. Het gaat bijvoorbeeld om de politie, om organisaties in de jeugdzorg en die in de forensische zorg. De Inspectie Justitie en Veiligheid signaleert deze tendens in haar Jaarbericht 2020 waarin zij terugblikt op rode draden uit haar onderzoeken van vorig jaar.
 

De druk loopt op doordat sommige sectoren al jaren tekorten aan personeel en aan middelen hebben. De jeugdzorg kent daardoor lange wachtlijsten. In de forensische zorg is het tbs-systeem bijna verstopt. Sommige taken kosten uitvoeringsorganisaties zo veel tijd dat andere taken er bij in dreigen te schieten. De Inspectie JenV zag dit in haar onderzoek naar handhaving door de politie. Wijkagenten zijn druk met noodhulp verlenen en het opvangen van verwarde personen. Zij komen daardoor nauwelijks toe aan het leggen van contacten in hun wijk. Terwijl die nodig zijn om te weten wat er speelt en om te kunnen ingrijpen voordat zaken uit de hand lopen.
 

Inspecteur-generaal Henk Korvinus van de Inspectie JenV: ,,De hoge druk die uitvoeringsorganisaties breed in Nederland ervaren, herkennen wij in het justitiedomein. We tonen via ons toezicht aan waar risico’s liggen en hoe de uitvoering in de knel komt of dreigt te komen. Via onze aanbevelingen geven we handvatten om werkwijzen te verbeteren. We zien dat uitvoeringsorganisaties hard werken om hun taak uit te voeren. Ze spannen zich flink in om de druk te verlagen. Daarvoor hebben ze echter steun nodig van opdrachtgevers en beleidsmakers. De Inspectie JenV vraagt terughoudendheid om nog te grote ambities te stapelen op de uitvoeringsorganisaties. Zij moeten eerst hun gewone werkzaamheden op orde hebben. Zodat zij bijvoorbeeld jeugdigen met ernstige problemen goed kunnen helpen en problemen in wijken tijdig signaleren. Ze staan al lang onder druk en het gevaar is dat ze te lang overvraagd worden. De Inspectie JenV acht het een groot risico als uitvoeringsorganisaties worden gekort op hun budget en tegelijkertijd toch uitgebreidere of extra opdrachten worden gegeven."
 

Uit de onderzoeken bleek in 2020 verder dat bij uitvoeringsorganisaties voorbereiding, de samenwerking en/of de aandacht voor risico- en kwaliteitsmanagement regelmatig tekortschieten. De Inspectie JenV meldde dat onder meer in rapporten over de uitval van het noodnummer 112 en de ontvluchting uit Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden.

De coronapandemie zorgde en zorgt ervoor dat een deel van het inspectiewerk ‘digitaler’ is geworden. Interviews gaan veelal via het beeldscherm of telefonisch, minder in persoon. Locatiebezoeken vinden altijd binnen de coronaregels plaats.
 

Burgers betrekken
De Inspectie JenV neemt voor haar toezicht in 2021-2024 de rode draden uit eerdere onderzoeken mee. Uitvoeringsorganisaties in het justitiedomein werken hard om de samenleving zo veilig mogelijk te maken en te houden. De Inspectie JenV gaat nadrukkelijker bezien wat dat oplevert voor burgers. Zij wil die meer betrekken bij haar onderzoeken. Ook wil zij bijdragen aan de samenwerking tussen organisaties door na te gaan of zij hun informatie delen. Zij wil de veerkracht en weerbaarheid van organisaties stimuleren en hun lerend vermogen bevorderen. Hiervoor wil de Inspectie JenV de uitvoering meer in beeld krijgen door informatie op te vragen die helpt bij het vroegtijdig signaleren van risico’s. Dan gaat het onder meer om incidentmeldingen en het interne toezicht bij uitvoeringsorganisaties.


De Inspectie JenV was vorig jaar zelf onderwerp van onderzoek omdat haar onafhankelijkheid ter discussie stond. Onderzoeksdienst Auditdienst Rijk (ADR) kon echter niet vaststellen dat sprake was geweest van ongeoorloofde beïnvloeding, bleek dit jaar. Wel zouden vier onderzochte rapporten minder kritisch zijn door interventies met een schijn van beïnvloeding. De Inspectie JenV gebruikt de ADR-aanbevelingen om haar werkwijze te verbeteren.
 

Voor meer informatie zie  www.inspectie-jenv.nlVV ESTO organiseert Meisjes training

22-05-2021

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 5 juni organiseert de dames/meisjescommissie een meisjestraining in de leeftijdscategorie van 4 tot 10 jaar. Lijkt het jouw dochter leuk hier aan deel te nemen? Dan is zij van harte welkom! En uiteraard mogen vriendinnetjes ook gezellig meedoen.

Datum: zaterdag 5 juni
Tijd: 10:00 tot 11:00
Leeftijd: 4 t/m 10 jaar
Kosten: geen!

Aanmelden of nog een vraag? Stuur dan een mail naar:  vrouwenvoetbal@esto.nl

Tot zaterdag 5 juni!Maak een proefrit op de BuddyBike in Bodegraven tijdens NL Doet

22-05-2021

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens de landelijke vrijwilligers dag NL Doet steken ook de vrijwilligers van de BuddyBike Bodegraven de handen uit de mouwen: of eigenlijk zetten ze hun voeten aan het werk. Iedereen die niet (meer) zelfstandig kan fietsen, kan vrijdag 28 mei en zaterdag 29 mei die dag een gratis ritje maken met de BuddyBike en ervaren hoe fijn samen fietsen is.
BuddyBike Bodegraven is een vrijwilligersorganisatie met als doel het onder de mensen brengen van jongeren en ouderen die weinig buiten komen, eenzaam zijn of niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Wij gebruiken hierbij een elektrisch ondersteunde duofiets waarmee iedereen kan fietsen. Een vrijwilliger (Biker) maakt samen met u een ritje door het mooie Groene Hart, waarbij jullie samen genieten van de buitenlucht en de gezelligheid. Tijdens NL Doet verzorgen wij dit jaar een aantal proefritten.


Wanneer
Vrijdag 28 mei van 13.00 – 17.00 uur en zaterdag 29 mei van 10.30 – 17.00 uur


Belangstelling?
Bent u enthousiast geworden en wilt u een proefrit maken? Stuur dan een mail naar info@buddybike.nl of bel ons 06 20 15 68 76. Wanneer u dit wilt, halen wij u thuis op voor een fietstochtje.


Zelf biker worden?
Ook wie zelf biker wil worden, is van harte welkom tijdens. Meer informatie is ook te vinden op  www.buddybike.nl.Prehistorisch weekend in Archeon

22-05-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Tijdens het prehistorisch weekend op 29 en 30 mei in Archeon zie je hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden! In het mesolithicum worden de verhalen verteld van de jagers en verzamelaars. Bij de eerste boeren kun je een armbandje twijnen. De bewoners van de trechterbekerboerderij maken brandnetelthee die je kunt proeven. In de bronstijd zijn demonstraties en wordt getoond met welke specifieke materialen op het land wordt gewerkt. In de ijzertijd laat men het leven uit die tijd zien. 

Gratis entree met de Museumkaart.  Reserveer hier je bezoek.
Programma onder voorbehoud.

 

 Jan Janssen jarig en zijn eigen toertocht krijgt een vervolg

22-05-2021

Van de redactie

 Tussenstop bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam 

 

Regio/Zwammerdam - Jan Janssen, één van de meest succesvolle Nederlandse wielrenners aller tijden, blaasde woensdag 19 mei,  81 kaarsjes uit. Om dit te vieren maakt de organisatie van de Ode aan Jan Janssen vandaag bekend een tweede editie van zijn eigen toertocht te organiseren. Op zaterdag 28 augustus rijden de deelnemers aan de Ode aan Jan Janssen weer een mooie route van 100 kilometer dwars door het Groene Hart, over een voormalige trainingsroute van Jan Janssen. Jouw kans om in de voetsporen van Nederlands eerste Tour- en Vuelta-winnaar te treden. Start & finish zijn dit jaar bij Restaurant Buytenhout aan de Dobbeplas in Nootdorp. 
 


Route

In samenwerking met de Toerclub Pijnacker en Jan Janssen is de route van de Ode aan Jan Janssen dit jaar verder verbeterd. De route gaat niet meer door Alphen aan den Rijn, maar door het geweldige natuurgebied rond de Nieuwkoopse Plassen. Jan Janssen is zelf erg enthousiast over de route: “65 jaar geleden fietste ik hier mijn trainingsrondje. De uren die ik hier op de fiets doorbracht hebben tot veel bijzonders geleid. De route is prachtig. Bijzonder dat je in het drukke Westen nog steeds zo’n mooie, rustige tocht nagenoeg zonder stoplichten kunt fietsen. Om langs mijn bronzen beeld in de Dorpsstraat in Nootdorp te fietsen, maakte het helemaal compleet!”. Tijdens de Ode aan Jan Janssen fietsen de deelnemers dus letterlijk in de voetsporen van Jan Janssen. 
 


Tussenstop

Halverwege de route is er een tussenstop bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam. Hier staan een heerlijke bak koffie (of thee) met appeltaart te wachten op de deelnemers. Ipse de Bruggen is een plek waar mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking wonen. De appeltaart die de deelnemers krijgen zijn gebakken door de cliënten van EigenBereid, met appels uit de eigen boomgaard. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om een geweldige fietsdag te beleven.

 

Start & finish 

De start & finish zijn dit jaar opnieuw in Nootdorp, het geboortedorp van Jan Janssen. Echter zijn de start & finish van de Ode aan Jan Janssen dit jaar bij restaurant Buytenhout. Een geweldige locatie aan de Dobbeplas waar een gezellige afsluiting aan het water gegarandeerd is! 
 


Fiets ook mee! 

Ben jij ook enthousiast geworden en wil jij deze bijzondere route meebeleven? Schrijf je dan nu in via  www.odejanjanssen.nl. Heb je eindelijk weer iets leuks om naar uit te kijken en kun je gaan starten met jouw voorbereiding! CJG-cursus ‘Omgaan met pubers’ (5 bijeenkomsten) online

22-05-2021

Van de redactie

Gouda - Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert de cursus ‘Omgaan met pubers’. De online cursus start op 2 juni a.s. van 20.00 - 22.00 uur en is voor ouders met een puber tussen de 11 en 16 jaar.  Als ouder heb je misschien vragen als: Mag mijn kind zich kleden zoals hij/zij wil? Wat doe ik als mijn kind al jong gaat roken of drinken? Hoe houd ik contact met mijn puber?
 


Omgaan met je puber is een praktische cursus waarin wordt gesproken over alledaagse opvoedingssituaties. Er is veel tijd om met andere ouders te praten en ervaringen uit te wisselen. Respect voor verschillende manieren van opvoeden is het uitgangspunt.
 

De onderwerpen die aan bod komen zijn: Veranderingen in de puberteit en ontwikkeling van het puberbrein - Positieve aandacht en manieren van opvoeden - Ruzie voorkomen: luisteren naar je puber en praten met je puber - Ruzie oplossen: overleggen met je puber - Grenzen stellen en straffen.
 

De cursus bestaat uit 5 online bijeenkomsten van 20.00 – 22.00 uur, op 2, 9, 16, 23 en 30 juni 2021. Kosten zijn € 25,00 p.p. (Ouderparen krijgen 10% korting). 

Aanmelden kan via  www.cjgcursus.nl.Werkzaamheden waterschap aan duiker nabij kruising N228 / DamwegOudewater

22-05-2021

Van de redactie

Oudewater - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil het gebied ten zuiden van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) bij Oudewater meer klimaatbestendig maken. Om wateroverlast in de toekomst te voorkomen, zijn werkzaamheden nodig aan de duiker onder de N228, vlakbij de kruising N228 / Damweg in Oudewater. Aannemersbedrijf Schimmel B.V. voert het werk uit van 31 mei t/m 2 juni 2021. Hierdoor is er tijdelijk verkeersoverlast. Verkeersregelaars leiden het verkeer in goede banen. 


Extra afvoerroute en bergen extra water
Het regent vaker en harder. De werkzaamheden aan de inlaatduiker maken onderdeel uit van het flexibeler en robuuster maken van het watersysteem. Delen hiervan zijn kwetsbaar bij extreme neerslag. Dit wil het waterschap oplossen door extra water te bergen in het natuurgebied Willeskop. En door water vanuit het Oude Rijngebied en de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) naar de Lek af te voeren. 
 

Verkenningsfase
Op dit moment bevindt het project zich nog in de verkenningsfase. Daarbij besteden we ook aandacht aan gezond water, natuur, cultuurhistorie, recreatie en duurzaamheid. 
 

Meer informatie 
Meer informatie vindt u op de website van het waterschap,  www.hdsr.nl/buurt/oudewater/waterberging

 Skateboardend naar werk of wandelen met de buurvrouw?

22-05-2021

Van de redactie

Iedereen kan een stap of een stapje zetten om gezonder te eten, meer te bewegen en beter te ontspannen. Maar wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet en omgekeerd. Voor veel mensen is het niet makkelijk om te bedenken welke gezonde leefstijltips het best bij hen passen. De één ziet het zitten om voortaan skateboardend naar z’n werk te gaan. De ander gaat wandelen met de buurvrouw of kookt voortaan met meer groente. Over het zoeken naar wat het best bij jou past, start staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag de campagne Fit Op Jouw Manier.

 

Klein stapje ook moeite waard
Paul Blokhuis: “Lekker in je vel zitten met meer weerstand en energie willen we allemaal. Maar het is niet zo eenvoudig om met gezonder leven te beginnen. Er zijn 1001 tips en adviezen, waardoor het soms lijkt alsof je je hele leven er voor moet omgooien. Voor veel mensen is dat dan een reden om het nog even uit te stellen. Ik denk dat we dat allemaal herkennen.

Deze nieuwe campagne probeert dat te doorbreken. Door duidelijk te maken dat kleine stapjes zeker ook de moeite waard zijn. En dat er voor iedereen een manier te vinden is om te beginnen.”

 

Campagne
De Fit Op Jouw Manier Campagne start op donderdag 20 mei 2021. De campagne bestaat onder andere uit televisie- en radiospotjes en de website  fitopjouwmanier.nl waar iedereen gebruik kan maken van een zogenaamde tip generator. Deze module genereert net zolang gezonde leefstijl tips tot je iets vindt dat bij jou past.

 

Corona en gezonde leefstijl
De coronacrisis maakt extra zichtbaar hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Eind 2020 hebben artsen, wetenschappers en bestuurders in een gezamenlijke oproep benadrukt dat overgewicht bij COVID-19 patiënten de kans op een ongunstig ziektebeloop vergroot. Daarbij geven de experts duidelijk aan dat ook kleine veranderingen in leefstijl – bijvoorbeeld dagelijks wandelen, goed slapen en gezonder eten – binnen enkele weken een positief effect kunnen hebben op je weerstand. Ook het risico op aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten en depressie wordt verkleind met een gezondere leefstijl.Groepslessen helaas nog niet binnen maar in het buitenbad

21-05-2021

Van de redactie

Dan maar een keer buiten!!

Bodegraven - Dinsdagochtend 25 mei om 10.00 uur zijn de groepslessen van 45 minuten in het grote buitenbad. Door Chantal en Stef wordt er in het diepe water een actieve les verzorgd met diverse materialen en oefeningen.
 

De entree voor deze les € 4,20. (Leden N-Joy € 2,00) Inschrijven is wel verplicht. Stuur een mail naar kuil@optisport.nl

 

 Nacht van Gebed in Bodegraven

21-05-2021

Van de redactie

 Bid 4 op 5 juni voor vervolgde christenen 22.00 – 02.00 , in de Salvatorkerk, Vrije Nesse 11 
 

Bodegraven - Wereldwijd worden meer dan 200 miljoen christenen vervolgd omdat ze geloven in de Here Jezus. Zij vragen keer op keer om gebed. Om daaraan gehoor te geven houdt Open Doors jaarlijks een Nacht van Gebed op diverse locaties in Nederland. Met opzet
’s nachts omdat juist dan veel vervolgde christenen het extra zwaar hebben. Bid mee! 

Als christen maken we deel uit van hetzelfde Lichaam van Christus. Bid je mee voor je broers en zusters zoals Yeong Woo uit Noord-Korea, Hannatu uit Nigeria en Taher uit Iran?
 

Kom naar de Nacht van Gebed voor de vervolgde kerk van vrijdag 4 op zaterdag 5 juni. Om ons te kunnen houden aan de covid-maatregelen zijn we dit jaar welkom in de Salvatorkerk aan de Vrije Nesse 11.


De Nacht begint om 22.00 en duurt tot 02.00 uur. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de Nacht mee te bidden. Schuif gerust aan! Tijdens de Nacht horen en zien we verhalen uit onder meer Noord-Korea, Libanon, Noord-Afrika en Nigeria en bidden we voor vervolgde christenen.


Neem voor vragen contact op met:
Alfred Esch:  alfredank@gmail.com

Meer informatie:  www.opendoors.nl/nachtOndernemers binnenstad Woerden blijven in contact met de gemeente

21-05-2021

Van de redactie

Woerden - Centrum wethouder George Becht en Richard Stouthart, voorzitter van BIZ Stadshart Woerden, hebben afgesproken elkaar voortaan rechtstreeks te informeren wanneer er in het centrum van Woerden iets speelt. Zij houden de lijntjes kort, zodat zaken opgepakt kunnen worden, nog voor er een echt probleem ontstaat. Dit is het resultaat van hun gesprek, nadat Richard Stouthart naar de gemeente toe nadrukkelijk op de pauzeknop had geduwd. 

 

Door de commotie om het nieuwe parkeerbeleid in het centrum van Woerden leek er een breuk ontstaan tussen BIZ Stadshart Woerden en de gemeente. Na het gesprek is de kou uit de lucht. Richard Stouthart blijft als voorzitter van BIZ eerste aanspreekpunt voor de gemeente. Wel draagt hij sommige functies over aan anderen. Pike Uittenbogaard zal BIZ voorlopig vertegenwoordigen in de Vestingsraad en Vincent de Groot neemt plaats in de werkgroep Vitale Binnenstad. Zowel BIZ als gemeente blijven zich vol overtuiging inzetten voor een mooie, aantrekkelijke, gezellige, schone en veilige binnenstad, zowel voor de bewoners, als voor de ondernemers en hun bezoekers.

 Uitvoering duikerbrug Oostdam niet in het geding "Provincie wijst subsidieaanvraag af"

21-05-2021

Van de redactie

Woerden - De aangevraagde financiële steun van de provincie Utrecht voor de aanleg van de duikerbrug blijft achterwege. Dit heeft de provincie deze week bekend gemaakt aan gemeente Woerden. De uitvoering van het project komt hiermee niet in het geding. De gemeenteraad heeft in 2020 de begroting voor de aanleg van de nieuwe duiker al goedgekeurd, inclusief een reservering voor als de subsidieaanvraag zou worden afgewezen. 

 

Fonds Erfgoedparels
Gemeente Woerden heeft bij aanvang van het project een aanvraag ingediend bij het Fonds Erfgoedparels van de provincie. Dit fonds is ingesteld voor het verstrekken van subsidies voor onder andere restauraties van historische buitenplaatsen, kerken, kademuren en bruggen. De kademuur van de Oostdam bestaat al sinds 1700 en de vestingwerken (de Singel) staan op de lijst van rijksmonumenten in Woerden. De werkzaamheden aan de duiker onder de Oostdam, staan in het verlengde van deze monumenten. Het college had daarom goede hoop dat de aanvraag zou worden goedgekeurd en betreurt de afwijzing.

 

Geen invloed op uitvoering project
Dat de subsidie niet wordt verleend heeft geen invloed op de planning van de werkzaamheden. De noordkant van de brug is al voor een groot deel af. Er is gestart met het metselwerk en een deel van de openbare verlichting wordt teruggeplaatst. Ook is de fundering van de nieuwe weg aangelegd zodat eind mei geasfalteerd kan worden. Daarna worden de belijning en wegafzetting aangebracht en wordt de huidige rijstrook verplaatst naar het nieuwe deel van de brug. 
Dit betreft een tijdelijke route langs het bouwterrein, zodat het andere deel van de brug kan worden aangelegd. Begin juli komt er een rijstrook bij, zodat vanaf dat moment de Oostdam weer in twee rijrichtingen begaanbaar is.  Vrijdagavond 28 mei: Concordia’s pubquiz online

21-05-2021

Van de redactie

Haastrecht - Concordia’s Pubquiz gaat opnieuw digitaal! Na de succesvolle online editie in april waren alle deelnemers enthousiast voor nog een keer.
 

Op vrijdag 28 mei start er weer een gezellige online quiz om 20.15 uur. Meedoen kan vanuit huis, met de hele familie. Met deze Pubquiz houden we het gezellige Concordiagevoel vast, in de nieuwe stijl. De presentatie van de 70 vragen (multiple choice en open vragen) is in de vertrouwde handen van Ron en Iris. De winnaar krijgt een bijzondere verrassing (mits in de omgeving van Haastrecht woonachtig)!


 

Samen voor Concordia!

Met deze Pubquiz zorgen we voor een gezellig avondje Concordia bij jou thuis. Een basisticket kost €10 euro per team. Je kunt eventueel ook extra steuntickets kopen! Daarmee help je ook de financiële strop veroorzaakt door het Coronavirus voor ons mooie theater te beperken. We hopen op jouw gulle bijdragen!

De Pubquiz begint vrijdag 28 mei om 20.15 uur. Kaarten (à € 10 per team) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

 

Wat heb je vrijdagavond nodig?

Om dit mee te kunnen spelen heb je twee toestellen nodig (bijvoorbeeld telefoon en laptop) of op één device waarbij je twee schermen openzet. We streamen via Zoom en je beantwoordt de vragen via Ahaslides. Na inschrijving ontvang je op het door jouw opgegeven e-mailadres op de quizdag een mail met de inlogcodes (let op: de mail kan in jouw spam-/reclamebox terechtkomen).
 

Je kunt bij Grand Café Concordia een borrelbox bestellen, stuur een mail naar info@grandcafe-concordia.nl en je ontvangt het actuele assortiment en een bestellijst. Meer informatie 06-28476069 of 06-53873551.Keukenhof is gesloten; in volle bloei en zonder bezoekers

21-05-2021

Van de redactie

In seizoen 2021 bleef Keukenhof wederom gesloten als gevolg van de lockdown. Slechts zes dagen mocht het park open voor een test; 27.000 mensen beleefden een kleurrijke dag. Gelukkig genoten bijna 20 miljoen mensen virtueel van de bloeiende etalage van bloemen- en bloembollensector.

 

Dat Keukenhof niet open mocht is een teleurstelling voor de organisatie die er alles aan gedaan heeft om toch open te kunnen. Er waren alleen buitenactiviteiten gepland en alle gebouwen zouden gesloten blijven. In het 32 hectare grote park zou een beperkt aantal bezoekers een veilig en gecontroleerd dagje uit kunnen beleven. Afstand houden is immers geen probleem en het is bekend dat in de buitenlucht nauwelijks besmettingen plaatsvinden. De uitgebreide lobby in de pers en richting politiek mocht helaas niet baten. De overheid hield vast aan het generieke beleid dat alle attracties gesloten moesten blijven. Daardoor konden honderdduizenden bezoekers dit voorjaar niet naar Keukenhof. De lente is dit jaar koud en de natuur is 2-3 weken later dan afgelopen jaren. Zelfs een poging om na de geplande sluitingsdatum op 9 mei, in het hemelvaartweekend open te gaan, werd niet toegestaan. 

 

De weinige bezoekers tijdens testdagen genoten zichtbaar van de bloemenpracht en hielden zich goed aan de standaard coronaregels.  

Keukenhof virtueel open

Mensen genoten thuis van de kleurrijke beelden van het bloemenpark. Keukenhof maakte video's voor social media, met iedere week nieuwe beelden van de bloei in het park. Zo was Keukenhof op een andere manier toch de wereldwijde etalage voor de sierteelt.

Ook op televisie was veel aandacht voor Keukenhof en voor bloemen. Met Omroep MAX werd een mooie tweedelige documentaire gemaakt die telkens door bijna een miljoen mensen is bekeken. Ook was Keukenhof vier dagen lang het fleurige decor voor de live uitzendingen van Tijd voor MAX en voor een uitzending van Koffietijd. AvroTros maakte opnames in het park ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Koning Maxima en er zijn opnames gemaakt voor Reizen Waes en Klaas kan Alles. Aandacht was er ook van de buitenland pers, die de typisch Hollandse bloemenbeelden over de hele wereld uitzond.

 

Keukenhof in 2022

Het was voor Keukenhof het tweede seizoen achter elkaar met nagenoeg geen inkomsten”, geeft Bart Siemerink aan. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe ticketsystemen om bezoekersaantallen te spreiden over het seizoen en gedurende de dag. Op die manier kunnen alle bezoekers een mooie dag beleving tussen de bloemen. We werken nu toe naar het volgende seizoen en kijken ernaar uit om ons park in 2022 weer echt aan de bezoekers te laten zien. Gelukkig hebben we de kosten goed in de hand kunnen houden dit jaar en zijn we in staat om deze moeilijke periode te overleven.” 

 

Keukenhof is in 2022 geopend van 24 maart tot en met 15 mei.Gemeente Bodegraven onderneemt juridische stappen tegen complotdenkers

20-05-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Gemeente Bodegraven-Reeuwijk onderneemt stappen om onrechtmatige uitlatingen over haar inwoners te staken.
 

Nadat de inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in de afgelopen maanden zijn geconfronteerd met onrechtmatige uitlatingen die onder meer hebben geleid tot het verstoren van de grafrust heeft de gemeente samen met een inwoner de personen die voor de uitlatingen verantwoordelijk zijn een brief gestuurd met daarin de eis dat zij stoppen met het doen van deze uitlatingen.
 

De drie personen hebben 48 uur de tijd om de lasterlijke berichten en uitzendingen van social media kanalen te verwijderen en om te stoppen met het doen van deze uitlatingen. Als zij hieraan niet voldoen zal de gemeente nadere juridische stappen ondernemen.
 

Lees hier het bericht op de website van Nieuwsuur. 

 

 Stevig in je schoenen staan

20-05-2021

Van de redactie

Op Hemelvaartsdag hebben de Buurtsportcoaches van Sport en Welzijn in samenwerking met TryForce en vereniging Pachi TangLang een geslaagde sport try-out georganiseerd. 
 

Bodegraven-Reeuwijk - Een sport try-out, de naam zegt het eigenlijk al, een moment waarbij men verschillende sporten kan beoefenen. Deze keer lag de focus op het versterken van de weerbaarheid van de kinderen. De kinderen hebben kennis gemaakt met twee verschillende sporten, namelijk de Israëlische vechtsport Krav Maga en de eeuwenoude Chinese vechtsport Kung Fu. Middels allerlei verschillende spelvormen leerden zij verdedigen, stoten en hun stemgeluid te gebruiken. Dit keer was het veld van V.v. de Rijnstreek dé plek. Wegens de goede faciliteiten is het een prettige locatie voor dit soort activiteiten.  
 


Weerbaar zijn is belangrijk voor een ieder. Het staat in verbinding met onder andere zelfvertrouwen, voor jezelf op durven komen en ook voor steun durven vragen. Met de inzet van sport kan de weerbaarheid worden versterkt.  

Buurtsportcoaches Lisette en Ylaila voelen zich content met de sport try-out. ‘Het was duidelijk zichtbaar dat tijdens deze sport try-out het zelfvertrouwen van de kinderen een boost heeft gekregen’. Het glaasje limonade, de fluitende vogels en de onderlinge interactie maakte het plaatje compleet. Sport en Welzijn is dankbaar dat zij dit mochten organiseren en kijken uit naar de toekomstige activiteiten in Bodegraven-Reeuwijk. Koude herstart voor horeca

20-05-2021

Tekst en beeld: Willem Hijdo (Editie GroeneHart.nl)

Bodegraven-Reeuwijk - Het bij aangenaam weer vaak volle terras van Amigos langs de Bodegraafse Marktstraat beleefde woensdagavond 19 mei een zonnige en koude première toen daar na maanden weer voor het eerst buiten mocht worden gegeten en gedronken.Ook elders zal de “daghap of het dineetje”, zoals premier Mark Rutte deze uitspatting tijdens het persmoment van 11 mei typeerde, onder dezelfde condities zijn verorberd. Een bescheiden opkomst was het gevolg, in afwachting van betere tijden met – gelukkig – de hele zomer en nazomer voor de boeg. De horeca en al zijn klanten in en buiten Bodegraven-Reeuwijk kijken er reikhalzend naar uit…Bibliotheek weer open!

20-05-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk -  De Bibliotheek De Groene Venen is weer open vanaf vandaag. Na een periode afhaalbibliotheek te zijn geweest, mogen de deuren weer open voor klanten om zelf boeken uit te zoeken. 
 


In Bodegraven gelden de gebruikelijke openingstijden, maar blijft de Bibliotheek nog gesloten tijdens de leen- en leesuren (’s ochtends). Reeuwijk gaat alle uren weer open. En Waarder op dinsdagavond en zaterdag. Printen en kopieren kan, maar langer gebruikmaken van de publiekscomputers nog niet. Bezoekers registreren zich bij de deur. Ook het Taalspreekuur op maandagochtend in Bodegraven is weer gestart. Meer informatie en alle openingstijden op  www.bibliotheekdegroenevenen.nlExtra impuls om vaccinatiebereidheid te verhogen

20-05-2021

Van de redactie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft, samen met huisartsen, ziekenhuizen, apothekers, gemeenten, lokale organisaties en gemeenschappen een extra impuls om zoveel mogelijk mensen te bereiken met betrouwbare informatie over vaccinatie tegen het coronavirus. Met bijvoorbeeld flyers in verschillende talen, filmpjes in wachtkamers bij de huisarts of een ziekenhuis, en voorlichtingsbijeenkomsten in lokale gemeenschappen willen de betrokken partijen mensen helpen bij hun keuze over vaccinatie. Minister De Jonge (VWS) overhandigde vandaag het eerste pakket met informatiemateriaal aan dokter Shakib Sana in het GCML Gezondheidscentrum in Rotterdam.

 

De pakketten bevatten onder andere posters en flyers over vaccineren, informatiekaarten met eenvoudige tekst in verschillende talen over bijwerkingen en zwangerschap in combinatie met het vaccin en een praatplaat met veel beeld.  De materialen kunnen in de wachtkamer worden neergelegd of worden gebruikt tijdens een gesprek over vaccineren. Ook zijn er filmpjes gemaakt voor op de schermen in wachtkamers. De materialen zijn beschikbaar in verschillende talen. Bij de ontwikkeling van de pakketten is samengewerkt met organisaties als Pharos, Stichting Lezen en Schrijven en ABC. Ook is er intensief contact met communicatieprofessionals van de vier grote steden en GGD-en.  Vandaag worden de pakketten gebracht naar 1750 huisartsen, apotheken en ziekenhuizen in wijken waarin veel mensen in achterstandssituaties wonen. Volgende week ontvangen nog eens 3600 overige locaties deze informatiepakketten.

 

Verder heeft het ministerie van VWS de afgelopen tijd voorlichting en training gegeven aan sleutelpersonen met diverse achtergronden. Eind deze week starten de sleutelpersonen met voorlichtingsbijeenkomsten in de gemeenschappen waar zij onderdeel van zijn, in hun eigen taal en op hun eigen manier.

 

Minister Hugo de Jonge: “Door de bank genomen is vaccinatiebereidheid in Nederland gelukkig hoog: gemiddeld zo’n 75% van de mensen wil zich laten prikken. Maar er zijn bepaalde groepen mensen die meer twijfelen dan anderen, zoals laaggeletterden, mensen met een migratie-achtergrond en dak- en thuislozen. Zij willen, naast informatie vanuit de Rijksoverheid, ook graag kunnen overleggen met iemand in de buurt, met de huisarts of met iemand anders die ze vertrouwen. De komende weken spannen veel verschillende partijen zich daarom in om mensen die minder goed bereikt worden met de algemene publiekscampagnes te benaderen en hen te helpen bij de keuze rondom vaccinatie. Ontzettend belangrijk, want steeds als iemand kiest om zich te laten vaccineren, beschermt hij of zij niet alleen zichzelf, maar ook de mensen om zich heen.’ 

 

Om iedereen in Nederland te helpen met het maken van een keuze over vaccineren tegen corona voert de Rijksoverheid al maanden een voorlichtingscampagne op radio, televisie en online. Ook via koepelorganisaties, op de website  www.coronavaccinatie.nl en via het coronatelefoonnummer 0800-1351 van de Rijksoverheid kunnen mensen informatie krijgen. Maar sommige mensen hebben aanvullende informatie nodig om een goede keuze te kunnen maken over vaccineren.  Het ministerie van VWS, huisartsen, ziekenhuizen, gemeenten, GGD-en en gemeenschappen steken daarom veel energie in het bereiken en informeren van mensen die nog twijfelen.

 

De gezamenlijke aanpak richt zich onder andere op mensen die laaggeletterd zijn of de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, een migratieachtergrond hebben of van wie geen woonadres bekend is. Om bijvoorbeeld arbeidsmigranten goed te bereiken, werken ministerie, GGD, gemeenten en RIVM samen met onder andere werkgeversorganisaties en arbodiensten. Ook voor dak- en thuislozen en ongedocumenteerden is aanvullende inzet voorzien. GGD-regio’s starten vanaf eind mei met speciale vaccinatiemomenten voor deze doelgroep.  Geen spaaracties voor vakantiegeld, banken richten zich op alternatieven

20-05-2021

Van de redactie

Voor een groot deel van de Nederlanders komt aan het einde van deze maand het vakantiegeld op de rekening. De tijd dat banken hier massaal op in speelden met leuke spaaracties, ligt al een paar jaar achter ons. Ook in 2021 zijn er bij Nederlandse banken geen vakantiegeldacties op het gebied van sparen, blijkt uit een rondgang van  Spaarrente.nl. “De banken richten zich dit jaar in de vakantiegeldperiode juist extra op beleggen en andere alternatieven voor sparen”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

 

Alternatieve acties voor vakantiegeld
ASN Bank, ABN AMRO, ING en Triodos hebben in de vakantiegeldperiode een actie gericht op beleggen. ABN AMRO en Regio Bank informeren hun klanten in deze periode naast beleggen ook over andere alternatieven voor sparen. Rabobank en ING richten zich breder op het creëren van financieel bewustzijn. Rabobank heeft hiervoor verschillende campagnes en acties. Voor ING is dit niet specifiek voor de vakantiegeld periode, geeft de bank aan.
 

Beleggen is volgens Bulthuis een prima alternatief voor sparen als je bereid bent risico te lopen en een hoger rendement wilt halen. “Doe dit wel alleen met geld dat je echt over hebt. Zodat er geen man overboord is, als je een deel van je inleg verliest.”

 

Of toch sparen in het buitenland?
Spaarrente.nl kwam wel één spaaractie tegen. Het spaarplatform Raisin, dat deposito’s en spaarrekeningen in het buitenland aanbiedt, biedt tijdelijk een dubbele welkomstbonus als je een rekening of deposito opent. Afhankelijk van je spaarsaldo is dit 20 tot 200 euro. “We merken dat mensen over dit soort platforms veel vragen hebben. Vooral of sparen bij een buitenlandse bank veilig is”, zegt Bulthuis. Omdat de spaarproducten die Raisin aanbiedt allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie vallen, is bij allemaal je spaargeld net zo goed beschermt als in Nederland. “De kans is klein, maar mocht een bank failliet gaan, dan is je spaargeld ook bij deze banken tot 100.000 euro beschermt.”

 

Wat kun je nog meer doen met het vakantiegeld?
Naast beleggen en sparen in het buitenland is ook investeren in je woning een populair alternatief voor het vakantiegeld, volgens Bulthuis. “We zien al een langere tijd dat mensen door de corona-crisis meer zijn gaan verbouwen of hun huis energiezuiniger maken. Dat zal ook de komende maanden niet anders zijn.”
 

Tot slot zullen dit jaar meer mensen het geld uitgeven aan een vakantie. “De prijzen voor vakanties in Nederland zijn in 2021 gestegen, dus meer mensen zullen het vakantiegeld ook echt hiervoor nodig hebben. Daarnaast lijkt ook een vakantie in het buitenland deze zomer weer mogelijk, dus ook daar zullen meer mensen zichzelf op trakteren.”Alphoto exposeert in Parkvilla

20-05-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Fotoclub Alphoto exposeert tot 12 juli in de foyer van Parkvilla in Alphen. Van de  ruim 50 leden die Alphoto telt doen er 38 mee aan de expositie. De foto's die worden getoond hadden de leden ingestuurd voor de jaarlijkse onderlinge wedstrijd. Vandaar de titel waaronder wordt geëxposeerd: Het Beste van Alphoto.


1e plaats Frederiek van der Linden


De winnende foto van Frederiek van der Linden, een close-up van een witte orchidee,  is extra uitvergroot, evenals de foto's van Erik Brouwer (man die langs toilethuisjes loopt) en Richard Staveleu (race-auto) die respectievelijk de tweede en derde prijs wonnen zijn groter afgedrukt.
De expositie laat diverse stijlen binnen de fotografie zien. Zo hangen er portretten, maar ook landschappen, abstracte foto's, dierenfoto's, straatfoto's, reisfoto's en macro's. 
Alphoto is erg trots op deze fraaie expositie, die laat zien waar de leden in uitblinken. De expositie past in het streven van Alphoto om de inwoners van Alphen en omgeving enthousiast te maken voor fotografie als kunstvorm.


2e plaats Erik Brouwer​


Deelnemende fotografen
De deelnemende fotografen zijn: Elen van der Maat, Han Brinkman, Mariëtte van Heijningen, Yvonne Huijsmans, José Bruijsten, Rob IJsselstein, Gerk Kooi, Kees Wenting, Henk Langerak, Pim Bakker, Fons Bitter, Martin Pagie, Thérèse Obers, Gertjan van Midden, Marianne de Ruijter, Anne Haan, Jan Neeleman, Frans Vervuurt, Hans ter Hoek, Rob Spaans, Jaap van der Linden, Frederiek van der Linden, Peter Sijm, Hans Mol, Richard Stavleu, John Bonnet, Bert de Wit, Anet Terra, Fred Peters, Hanna Bakkal, Erik Brouwer, Martine Grootendorst, Marian van Capel, Rieni Stolwijk, Jolanda Sprokholt, Leo van Zanten, Kors de Bruin en René Schouten.


Eervolle vermelding Henk Langerak​


Clubavond
Alphoto heeft - zodra de Coronamaatregelen zijn versoepeld - vrijwel elke maandagavond in zalencentrum Swaenswijk een clubavond waarop de leden elkaars foto's bespreken. Ook zijn er thema-avonden en houden bekende fotografen lezingen over hun werk. Diverse werkgroepen (onder andere architectuur, urbex, landschap en natuur) maken regelmatig uitstapjes, waarna de foto's later op de clubavond worden bekeken en besproken.


Bezoeken
De expositie zou aanvankelijk in april te zien zijn, maar was door de lockdown als gevolg van de coronacrisis uitgesteld. De expositie is te bezoeken op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur. Zodra het Filmhuis weer mag draaien is Parkvilla ook op alle avonden (behalve zondag) van 19:00 tot 23:00 uur en op zondag van 13:30 tot 15:00 uur geopend.


Over Parkvilla
Parkvilla brengt jaarlijks minimaal 60.000 mensen uit de gemeente Alphen aan den Rijn vol enthousiasme in contact met Kunst & Cultuur door een actief en passief aanbod in Kunsteducatie, Filmhuis en theater.Samen voor jou!

19-05-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - SAMwelzijn en de Buurtsportcoaches steken de handen in één. Gezamenlijk organiseren zij een moment speciaal voor alle inwoners die zorg dragen voor een ander. Een moment waar beweging en ontspanning elkaar ontmoeten. Nergens kan dit beter dan in de natuur, aan het water met het zonnetje op je gezicht!
 


Als mantelzorger draag je zorg voor een naaste met een ziekte of een beperking. Dat kan je kind, je partner, je vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend zijn. Voor de één zal dit zich uiten in taken als boodschappen doen, de was doen of schoonmaken. De ander richt zich meer op persoonlijke verzorging. Deze mantelzorgtaken combineren veel mensen ook nog eens met een baan. Het is van belang dat je zelf ook gezond en in balans blijft. Dit is echter niet altijd een makkelijke opgave. 
 


Daarom is het de hoogste tijd voor ontspanning en beweging! SAMwelzijn organiseert in samenwerking met Sport en Welzijn de activiteit Samen voor jou. Een middag gevuld door een combinatie van dynamiek en rust. Tijdens de activiteit maak je kennis met verschillende manieren van bewegen. De activiteiten worden verzorgd door de Buurtsportcoaches en @ AerialYogaGouda. Op dinsdag 1 Juni verzamelen we om 16:00 uur op de parkeerplaats voor restaurant het paviljoen bij het Reeuwijkse Hout. Vervolgens verplaatsen we ons naar een mooie plek aan het water, waar de activiteit zal plaatsvinden. Om 17:30 uur is de activiteit afgelopen. 

 

Wil je graag meedoen, maar zie je hier geen mogelijkheid toe doordat je bijvoorbeeld voor iemand moet zorgen of niet op locatie kan komen? Er zijn verschillende mogelijkheden waarmee de beren op de weg worden getackeld. Neem contact op met SAMwelzijn ( d.bakkali@samwelzijn.nl), zij denken graag met je mee en brengen je op de hoogte van de mogelijkheden.

 

Ook zonder mantelzorgregistratie kun je deelnemen aan deze activiteit. De activiteit vindt aansluiting op alle leeftijden, dus ben jij mantelzorger? Meldt de dan snel aan via  www.senw-br.nl/samen-voor-jouTijdelijke en kleine woningen oplossing acute woningnood

19-05-2021

Van de redactie

Woerden - Kleine en tijdelijke woningen zoals Tiny Houses en appartementencomplexen zoals Lars in Lelystad zijn een mogelijke oplossing voor de groeiende woningnood. Dat was de conclusie van het themacafé “Wonen op Maat” dat Progressief Woerden dinsdag 18 maart organiseerde.
 

Een kleine 40 enthousiaste Woerdenaren bezochten het themacafé met inspirerende sprekers. Marjolein Jonker, van de Tiny House movement vertelde over de woonwijze en leefstijl als Tiny House bewoner. Ter plekke is het initiatief ontstaan van een aantal inwoners om dit ook in Woerden te realiseren. Zeker omdat er ook ruimte is op agrarisch grondgebied volgens een aantal bezoekers van het themacafé. Een ander goed idee kwam van de spreker van Centrada wonen uit Lelystad. Daar werden in korte tijd meer dan 150 kleine wooneenheden gerealiseerd in een gebouw met gezamenlijke voorzieningen. De ook aanwezige wethouder Tymon de Weger was erg onder de indruk van de enorme belangstelling voor dergelijke woningen.
 

Marguerite Boersma, raadslid Progressief Woerden: “wij hopen met dit themacafé een beweging op gang te hebben gebracht naar creatieve oplossingen voor een langdurig en nijpend probleem. Het mag toch niet zijn dat je meer dan 10 jaar moet wachten op een eigen woonplek.Archeon is weer open

19-05-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Het lijkt wel eeuwen geleden maar gelukkig mag Museumpark Archeon woensdag 19 mei eindelijk weer haar deuren openen.
 
Beleef de geschiedenis van Nederland: zwerf door de prehistorie, kom héél dicht bij de Romeinen, duik in de middeleeuwen, doe mee met de vele activiteiten en geniet op het terras van de Romeinse Herberg en Pannenkoekenhuis het Klooster van onze heerlijke gerechten. Wij verwelkomen jullie graag voor een heerlijke Archeon dag!
 


Reserveer jouw bezoek
We vragen je vooraf het bezoek te reserveren, ook als je al een entreeticket of Museumkaart hebt. Zo houden wij de bezoekaantallen onder controle en zorgen we ervoor dat jouw dagje uit plezierig blijft verlopen.


Reseveer bezoekGroenLinks bezoekt Operatie Zwammerdamschepen

19-05-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Raadsleden René Driesen en Marijke Kottenhagen bezochten woensdag 12 mei Museumpark Archeon om zich op de hoogte te stellen van de stand van zaken van Operatie Zwammerdamschepen.
 

De raadsleden spraken daar met archeoloog Tom Hazenberg en Archeon directie Monique Veldmand en Jack Veldman. De raadsleden van GroenLinks werden rondgeleid door de eerste Restauratiewerf, waarin de Zwammerdam 2 ligt te pronken en de nieuwe tentoonstelling wacht op het publiek. Zoals het er nu naar uitziet opent Museumpark Archeon 19 mei weer haar poorten. Daarna volgde een bezoek aan de nieuwe, tweede Restauratiewerf. De raadsleden waren onder de indruk van de vooruitgang van de restauratie en de nieuwe technieken die voor het schoonmaken van het geconserveerde hout van de Zwammerdam 6 waren ontwikkeld. Als echte Groenen waren Driesen en Kottenhagen natuurlijk zeer te spreken over de pogingen om de werkwijzen zo duurzaam mogelijk in te richten. 
 

v.l.n.r.: Marijke Kottenhagen, Tom Hazenberg en René Driesen
 

Met de successen van de restauratie in het zicht lieten de raadsleden zich ook informeren over de plannen van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Museumpark Archeon en Hazenberg Archeologie hebben immers de weg geopend voor de gemeente, de regio en de provincie zich daarmee te versterken. Driesen en Kottenhagen hoorden tevreden aan dat ook de partners van Museumpark Archeon volop betrokken zijn bij de ontwikkeling van het nieuwe museum, dat als uitbreiding van Museumpark Archeon ook zal dienen als Visitor hub voor het aanstaande UNESCO Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes.  

 Prinses Margriet heropent Artis na versoepelingen

19-05-2021

Van de redactie

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft woensdagochtend 19 mei dierentuin Artis in Amsterdam heropend. Vanwege de coronapandemie waren dierentuinen de afgelopen vijf maanden gesloten. Prinses Margriet is beschermvrouwe van Artis.

 

Vanaf vandaag kunnen doorstroomlocaties, zoals dierentuinen en pretparken, hun buitengedeelte weer onder voorwaarden openstellen. Bezoekers van Artis dienen vooraf online via de website een ticket en een starttijd te reserveren. Ook in het park zijn de nodige aanpassingen gedaan om de veiligheid van de bezoekers, de medewerkers en de dieren te garanderen. Als gevolg van sluitingen en beperkte bezoekmogelijkheden hebben dierentuinen het afgelopen jaar hun inkomsten terug zien lopen. Artis werd gesteund door leden, vrienden, donaties en subsidies om de verzorging van de dieren en het onderhoud van het park te bekostigen. Veel kinderen hebben met zelfbedachte acties de dierentuin ondersteund.

 

Prinses Margriet heropende samen met Artis-ambassadeur Sieb (7 jaar) en directeur Rembrandt Sutorius de dierentuin. Sieb heeft met de verkoop van zelfgebakken koekjes de dierentuin gesteund. Aansluitend bracht de Prinses een kort bezoek aan het vernieuwde gibbonverblijf.

 

Tijdens het bezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.Wielrenner belandt in sloot na aanrijding

18-05-2021

Van de redactie

Bodegraven - Dinsdagmiddag 18 mei rond 17.20 uur heeft een ongeval plaatsgevonden aan de Oud Bodegraafseweg in Bodegraven. Een wielrenner en bestelbus kwamen hierbij met elkaar in botsing. Bij de botsing is de wielrenner in een sloot langs de weg belandt. De wielrenner is bij het ongeval gewond geraakt.  Hoe het ongeval exact heeft kunnen gebeuren is nog onbekend. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.
 

Foto: © AS MediaVoorstel voor één maatregelenpakket Beter Bereikbaar Gouwe

18-05-2021

Van de redactie

Bodegraven/Regio - Fietsroutes, maatregelen op de Gouwe, de Bodegravenboog en een noordelijke ontsluitingsroute bij Boskoop. Dat zijn de maatregelen die de samenwerkende overheden in Beter Bereikbaar Gouwe voorstellen om de bereikbaarheid en leefbaarheid op en rond de Gouwe te verbeteren. Er is nog niks besloten. In juni gaan de overheden in gesprek met bewoners, bedrijven en belangenorganisaties over de maatregelen. Daarna volgt een definitief advies over een maatregelenpakket.
 


Inhoud pakket

Een betere bereikbaarheid in de regio vraagt om een goede noord-zuidverbinding en een nieuwe oost-west(oever)verbinding. Vanuit die visie zijn deze maatregelen voorgesteld:

De fietsroutes van Alphen aan den Rijn naar Gouda en van Bodegraven naar Gouda worden verbeterd. Denk aan het vervangen van hobbelige delen door asfalt, een verbreding en voorrang voor fietsers waar dat kan. Hierdoor wordt fietsen aantrekkelijker en is het openbaar vervoer beter bereikbaar. 


Maatregelen op de Gouwe zorgen voor een betere doorstroming en veiligheid voor scheepvaart. Er komen wachtplaatsen voor recreatieboten en wegverkeerslichten bij bruggen worden beter afgestemd op schepen. 

 

* De Bodegravenboog zorgt voor een directe aansluiting van de N11 op de A12. Deze maatregel heeft een groot oplossend vermogen en veel draagvlak in de regio. Met het Rijk wordt intensief samengewerkt aan een onderzoek naar de mogelijkheden.

 

* Een noordelijke ontsluitingsroute bij Boskoop maakt het gebied beter bereikbaar. Op deze 60-kilometerweg kan op lange termijn, wanneer er budget is, een aquaduct aansluiten. Er zijn drie mogelijke routes. Deze tracés liggen nog niet vast.

 

* De samenwerkingspartners willen een aquaduct ten noorden van Boskoop en een tunnel(bak) in Hazerswoude-Dorp op lange termijn uitvoeren en hier studies naar doen. Als hier in de toekomst geld voor is, kunnen gemeenteraden en Provinciale Staten besluiten om deze maatregelen te realiseren. 

 

Niet in het pakket
Een aantal wegmaatregelen zitten niet in het voorstel, omdat deze bijvoorbeeld niet wenselijk zijn volgens bewoners, gemeenteraden en Provinciale Staten. Of omdat ze geen oplossing bieden voor de hele regio of omdat ze juist meer verkeer aantrekken. Het gaat om de noord-zuidroute (W18), de randwegen bij Hazerswoude-Dorp (W18b en W22) en het Coenecooppootje (W25). De gemeente Bodegraven-Reeuwijk ziet het doortrekken van de parallelstructuur A12 (W21) als een ondersteunende maatregel. Hiervoor is geen draagvlak bij de raad van Waddinxveen.

 

Overige afspraken

Over een nieuwe ontsluiting bij Reeuwijk-Dorp (W24) is afgesproken dat gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen samen in overleg gaan over de verkeersdrukte op de Brugweg en het sluipverkeer in Reeuwijk-Dorp en omgeving. Over de snelheid op de N207 Henegouwerweg wordt besloten als er een beslissing is genomen over de aanleg van de Bodegravenboog. Als de (Verlengde) Bentwoudlaan is aangelegd, gaan de gemeenten Alphen aan den Rijn en Waddinxveen in overleg over hoe het doorgaande verkeer op het Noordeinde beperkt kan worden.

 

Van vijf pakketten naar één pakket 

Dit voorstel is voortgekomen uit de gesprekken met gemeenteraden en Provinciale Staten over vijf mogelijke pakketten met maatregelen. Bij het samenstellen van het pakket is behalve naar de wensen van de betrokkenen ook gekeken naar ruimtelijk-economische ontwikkelingen, mogelijkheden op korte en lange termijn, de relatie met andere projecten en de € 50 miljoen van de gezamenlijke partners.

 

Online bijeenkomsten

Op 7 juni is er voor bewoners, bedrijven en belangenorganisaties een webinar met een algemene presentatie over het concept-maatregelenpakket, zoals nu wordt voorgesteld. Daarna volgen online gesprekken op 9, 10 en 14 juni. Hierin kunnen bewoners, bedrijven en belangenorganisaties in kleine groepen in gesprek gaan over de voor- en nadelen van de routes. Aanmelden voor de bijeenkomsten kan vóór 2 juni via de  website.

 

Besluit

De inzichten van de omgeving uit de komende participatieronde nemen de bestuurlijke partners mee in een definitief advies voor een maatregelenpakket aan de colleges van burgemeester en wethouders en de Gedeputeerde Staten. Eind 2021 nemen de gemeenteraden en Provinciale Staten een besluit. Daarna worden de maatregelen verder uitgewerkt naar bijvoorbeeld bestemmingsplannen.Judo Bond Nederland en Chikara Sport geven gratis judolessen weg

18-05-2021

Van de redactie

Bodegraven - Judobond Nederland en Chikara Sport Bodegraven zetten zich in om jeugd in beweging te houden. Om juist in deze moeilijke corona-tijden de jongste jeugd in beweging te krijgen stellen Judo Bond Nederland en zijn aangesloten clubs 100.000 gratis judolessen ter beschikking. Onder aanvoering van Olympisch kampioen en vader Mark Huizinga kunnen ouders vanaf dinsdag 18 mei op www.gunjekindjudo.nl een gratis proefles voor hun kind aanvragen. De actie is niet alleen de komende week geldig, maar voor heel 2021.


Schrikbarende cijfers

De cijfers liegen er niet om. Het afgelopen half jaar is zowel het aantal bewegende kinderen als het aantal beweegmomenten met 35% drastisch afgenomen. Mark Huizinga zegt er het volgende over: “Als geen ander ken ik het belang van bewegen. Niet alleen voor topprestaties, maar ook om je als kind goed te ontwikkelen. Of je nou verlegen bent of niet weet wat je met je energie aan moet: judo helpt! Juist daarom schrik ik zo van deze slechte cijfers. We moeten nú zorgen dat ook deze generatie goed in beweging komt en dat ook blijft. Zodat ze er nu én later van profiteren.”


Judo als basis voor een beweegvaardige generatie

Veilig leren vallen en vooral ook opstaan; omgaan met fysiek contact en het ontwikkelen van motorische vaardigheden; het zijn kenmerken die onlosmakelijk verbonden zijn met de judosport. Ook kinderen die een andere sport gaan beoefenen ervaren veel profijt van de basisvaardigheden en de ontwikkeling van spierkracht die ze in het judo hebben opgedaan. Met het beschikbaar stellen van 100.000 proeflessen wil Judo Bond Nederland bijdragen aan een gezonde generatie.
 

Leren van ouders

Via www.gunjekindjudo.nl zijn vier interviews te bekijken die Mark afnam met ouders van judoënde kinderen. “Dat ik geloof in de kracht van judo is met mijn topsport-achtergrond niet verrassend, maar in deze serie benader ik de sport als vader. Juist daarom ben ik in gesprek gegaan met jonge ouders die elke dag ervaren welke positieve effecten judo op hun kind heeft.’’
 

Makkelijk aan te vragen

Op de website www.gunjekindjudo.nl is alle informatie te vinden. De aanvraag is zo geregeld en je ontvangt ook direct het online judo-starterspakket. Vanzelfsprekend wordt er rekening gehouden met de corona-maatregelen en is de actie dit gehele kalenderjaar geldig. Op  www.chikara-sport.com kun je nog meer informatie vinden. Hier zie je ook het meest recente lesrooster.Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 19

18-05-2021

Van de redactie

Regio - In de week van 10 mei tot 16 mei zijn 12.409 inwoners uit de regio getest in de GGD- teststraten. Dat is minder dan vorige week. Afgelopen week testte 11,4% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is min of meer gelijk ten opzichte van vorige week. ​
 

In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 1557 personen uit onze regio positief op corona. Afgelopen week is er 1 persoon uit onze regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus.  In week 19 werden 36.284 inwoners uit Hollands Midden gevaccineerd. Tot en met week 19 zijn 177.336 inwoners uit de regio voor de eerste keer gevaccineerd (21,8% van alle inwoners) en 65.951 voor de tweede keer (8,1%).


 

Vaccinatie mensen geboren in 1965
Bent u geboren in 1965? Dan kunt u nu al een online afspraak maken voor vaccinatie met het Pfizer-vaccin bij de GGD. Dat kan via het online portaal www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Het vaccinatietempo gaat namelijk omhoog omdat er steeds meer vaccins beschikbaar komen. 

 

Vaccinatieafspraak inplannen
De GGD Hollands Midden wordt veel gebeld over dat er soms pas over twee weken ruimte is om een vaccin af te halen op de locatie van voorkeur. Als u niet wilt wachten is de tip om een andere vaccinatielocatie in de regio te overwegen. Op de locatie in Bergambacht kunt u bijvoorbeeld vaak de volgende dag al terecht. De GGD verdeelt de vaccins over de zeven vaccinatielocaties. Het kan dus voorkomen dat de locatie van uw voorkeur al vol zit op korte termijn, maar er in andere vaccinatielocaties wel snel plek is. 

 

Houd je ook na je vaccinatie aan de maatregelen
Ook na uw vaccinatie kunt u het coronavirus oplopen of overdragen. De kans dat u zelf ernstig ziek wordt na vaccinatie is een stuk kleiner, maar niet helemaal weg. Daarom blijft het belangrijk dat u zich aan de maatregelen houdt nadat u gevaccineerd bent. Zowel voor uzelf als om uw vrienden en familieleden te beschermen. 

 

Vaccinatie dak- en thuislozen
In de week van 24 mei begint de GGD Hollands Midden met het vaccineren van dak- en thuislozen in de maatschappelijke opvanglocaties in de regio. Vanaf 18 mei gaan artsen van de GGD naar deze locaties om voorlichting te geven. 

 

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nlVrouw herkent poging spoofing: verdachte aangehouden

18-05-2021

Van de redactie

Hazerswoude-Rijndijk - Een alerte vrouw uit Hazerswoude-Rijndijk voorkwam maandag 17 mei dat zij slachtoffer werd van spoofing (bankhelpdeskfraude). Zij schakelde op tijd de politie in en aan het begin van de avond kon een 20-jarige man uit Oostzaan worden aangehouden bij haar woning aan de Rijndijk.
 

Een onbekende vrouw belde aan het begin van de avond op en deed zich voor als een medewerkster van de Rabobank. De ‘medewerkster’ vertelde haar dat er via een cyberaanval geprobeerd was om 1.700 euro van haar rekening af te halen. Om dit probleem op te lossen was het nodig om haar bankgegevens te controleren en moesten de pinpassen van haar en haar man per direct vervangen worden. De vrouw moest via de telefoon de huidige pincode van de passen doorgeven en de pincode van de nieuwe passen inspreken. Vervolgens zou binnen vijfenveertig minuten een koerier langskomen om de oude passen op te halen. De nieuwe pinpassen zouden een dag later worden bezorgd. Door dit verhaal kreeg de vrouw zoveel argwaan dat zij direct de politie inschakelde.


Binnen het half uur belde een man bij haar woning aan. Hij vertelde dat hij pakketbezorger was en een pakket kwam ophalen. Hij noemde hierbij dezelfde naam en bezorgcode die de bewoonster via de telefoon van de onbekende vrouw te horen had gekregen. Terwijl de vrouw de pakketbezorger aan de praat hield, arriveerden agenten bij haar woning. Zij hielden de man aan op verdenking van oplichting. Op het moment van de aanhouding zagen de agenten een zwarte Volkswagen Polo de Rijndijk uitrijden. De politie onderzoekt of dit voertuig iets te maken heeft met de oplichtingszaak. De 20-jarige verdachte zit op dit moment vast.Getuigen gezocht
De politie komt graag in contact met mensen die tussen 17.00 en 18.30 uur iets verdachts hebben gezien of een zwarte Volkswagen Polo zagen op de Rijndijk. Dat kan door te bellen met 0900-8844 of M 0800-7000.


Voorkom dat u slachtoffer wordt van Spoofing en let op deze kenmerken van oplichting
De bank vraagt u nooit om:

uw beveiligingscodes, inloggegevens en/of pincodes
uw pas op te sturen of af te geven
geld over te maken
via een link direct in te loggen in Mobiel of Internet Bankieren
via een link in een e-mail of sms direct geld over te boeken
 

Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Bel bij twijfel altijd zelf de bank (op het bij u bekende nummer) om te controleren of het telefoontje wat u zojuist kreeg klopt.


Meer informatie over spoofing is te lezen via:  https://www.politie.nl/themas/bankhelpdeskfraude.htmlGrootkruis van de Huisorde van Oranje voor Hare Majesteit Koningin Máxima

18-05-2021

Van de redactie

Zijne Majesteit de Koning heeft bij Koninklijke Beschikking van 6 mei 2021 aan Hare Majesteit Koningin Máxima het Grootkruis van de Huisorde van Oranje verleend ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag en als waardering voor haar vele verdiensten voor het Huis. De versierselen zijn op 17 mei 2021 aan Koningin Máxima uitgereikt.Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet

17-05-2021

Van de redactie

Sportscholen, zwembaden, pretpark, openluchtmuseum en buitenpodium weer open
Bibliotheken openen op 20 mei de deuren

 

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag niet op de pauzeknop te drukken. 

Vanaf woensdag 19 mei zijn onder meer de sportscholen open en is een bezoek aan het pretpark, zwembad, openluchtmuseum en buitenpodium mogelijk. Dit mag met maximaal 2 personen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar of mensen van eenzelfde huishouden. De terrassen mogen dan ook langer open: van 06.00 tot 20.00 uur.  Bibliotheken openen op 20 mei de deuren. Eerder stonden deze niet in stap 2 van het openingsplan, maar het kabinet besloot deze toe te voegen. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. 
 

Ziekenhuisopnames en pauzeknop

Vorige week werd de tweede stap aangekondigd voor 19 mei. Het kabinet sprak toen wel over een pauzeknop. Als het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet genoeg zou afnemen, kon deze knop worden ingedrukt. Het kabinet zou dan de tweede stap uitstellen. Dat blijkt nu niet nodig. Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames daalde met meer dan 20 procent ten opzichte van de piek op 20 en 21 april. 
 

Binnen sporten
Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

 
Buiten sporten in groepen
Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden. 


Recreatie buiten
Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

 
Kunst- en cultuurbeoefening binnen
Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.

 
Kunst en cultuur buiten
Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.

Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.

 
Verhuurlocaties open
Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.

 
Terrassen langer open
Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.

Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.
 

Contactberoepen
Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.
 

Vervolgstappen

Vandaag werd ook een nieuwe planning van het openingsplan vastgesteld. Hierin staat welke vervolgstappen het kabinet wanneer wil zetten, als de cijfers dit toelaten. De derde stap zal op z’n vroegst 9 juni gezet worden. Op 1 juni horen we of dit daadwerkelijk kan. 
 

Toegangstesten

Met toegangstesten kunnen (sport)evenementen, culturele instellingen en horeca eerder of voor meer mensen op verantwoorde wijze open. Bezoekers laten zich daarvoor eerst kosteloos testen bij een speciale teststraat. Vervolgens laten ze bij de ingang van bijvoorbeeld een theater een negatief testbewijs zien. 


Op dit moment bereiden 7 nieuwe testaanbieders zich voor om het testen voor toegang landelijk mogelijk te maken. Dat kan zodra het wetsvoorstel toegangstesten in werking treedt. De Tweede Kamer is al akkoord, de Eerste Kamer zal dit wetsvoorstel naar verwachting 25 mei behandelen. 


Vanaf deze week worden een aantal nieuwe pilots georganiseerd, zodat de testaanbieders praktijkervaring opdoen en meteen goed van start kunnen als toegangstesten landelijk worden ingezet. Er zijn onder andere pilots met sportwedstrijden en een cultureel festival. 
 

Drukte en basisregels

Nu de samenleving stap voor stap verder open gaat, is het van groot belang dat we drukte vermijden. Is het ergens te druk? Kunt u geen 1,5 meter afstand houden? Ga dan weg. Ook is het belangrijk dat we ons aan de basisregels blijven houden. Ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan. Atelier-kunstroute Bodegraven-Reeuwijk dit jaar definitief op zaterdag 18 en zondag 19 september

17-05-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De atelier-kunstroute in Bodegraven-Reeuwijk wordt dit jaar definitief op zaterdag 18 en zondag 19 september 2021 gehouden. Veel kunstenaars openen in dat weekend vol trots hun deuren om aan de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk  te tonen wat zij in de afgelopen 2 jaar aan kunstwerken gemaakt hebben. 


 

VERLENGING INSCHRIJFTERMIJN
Omdat de datum van de Kunstroute 2 maal gewijzigd moest worden is er onder de kunstenaars wat onduidelijkheid ontstaan.  Daarom heeft de Kunstkring de inschrijftermijn voor deelname aan de Kunstroute verlengd tot 15 juni 2021. Kunstenaars die geen locatie hebben kunnen zich ook aanmelden op  www.kunstkringbodegraven-reeuwijk.nl. Bij diverse kunstenaars wordt voor hen extra ruimte gecreëerd.

 

OVERZICHTSTENTOONSTELLING EN OPENING GROENE HARTHUYS

De start van de Kunstroute vindt plaats tijdens de opening van Het Groene HartHuys met een overzichts-tentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars. Deze duo-tentoonstelling is ook te zien in het Evertshuis en duurt tot eind september.  In het Groene HartHuys in de Bouwsteeg te Bodegraven zijn naast de Kunstkring ook de Historische Vereniging en de Culturele Commissie gevestigd.
 

De verbouwing is reeds in volle gang. Veel vrijwilligers zijn hard in de weer maar de bouwmeester (0655321153) is nog op zoek naar een loodgieter en stukadoor. Veel bedrijven zijn ook enthousiast en sponsoren materialen.

 

ETALAGEKUNST EN MUZIEK TIJDENS KUNSTROUTE 

Om de Kunstroute te promoten stellen een aantal middenstanders uit onze kernen hun etalage ter beschikking voor een kunstobject. Ook etalages van leegstaande winkels zullen i.s.m. de BOV opgevrolijkt worden met kunst van lokale kunstenaars. Omdat het een speciaal jaar is wordt de Kunstroute op diverse plekken omlijst met muziek en zang van lokale groepen waarvan u op gezette tijden kunt genieten. 


Wilt u meer informatie hierover of deelnemen aan de Kunstroute dan kunt u een e-mail sturen naar  info@kunstkringbodegraven-reeuwijk.nl

 Walter Vooys Dj/Producer trotste eigenaar van een nieuw house music label

17-05-2021

Van de redactie

Waarder - Walter Vooys Dj/Producer is sinds deze maand trotste eigenaar van een nieuw house music label genaamd ''True House Feelings Records''  (THF in het kort) Dit is een onderdeel van zijn True House Feelings band. THF houdt zich bezig met evenementen, youtube en artiesten te supporten. Sinds 5 jaar is Walter woonachtig in Waarder en staat hij al meer dan 15 jaar achter draaitafels op vele feesten en partijen. Tot aan de Corona was dit zijn wekelijkse kost. Daarnaast produceert hij ook al meer dan 10 jaar, en in de laatste 3 jaar heeft hij veel stappen gemaakt. O.a. twee tracks op het grote engelse label SImma Black getekend maar ook op Vamos Music, Tropical Velvet, Deep Fix Recordings en het Nederlandse Es Vedra van Maroy (Rotterdamse producer).


 

In de corona tijd heeft Walter een moeilijkere periode gehad doordat in een keer alle inkomsten weg viel. Maar nu was er wel tijd om na te denken wat hij wilde in de toekomst. En dit was eigenlijk al snel duidelijk een eigen label dat wilde hij altijd al hebben. En nu na maanden plannen en bedenken hoe dit eruit gaat zien heeft hij de knoop door gehakt en hier is dan nu echt de Tru House Feelings Records. Op 4 Juni 2021 zal de eerste e.p. gerealiseerd worden op alle digitale platforms. Deze E.p. gaat The Love heten en is van Walter zelf. The Love is een twee track E.p. met als ''A'' kant Love Is Fine dit is een heerlijke recht voor zijn raap underground houseplaat. 

 

De plaat is ontstaan op een druilige dag in november, Walter zat nog een beetje in de corona depressie en zat in zijn studio een beetje te pingelen met wat geluiden. Toen vond hij ergens de vocale, deze spraken hem heel erg aan. Het is een simpele tekst maar is wel wat hij net nodig had. Love Is FIne en dat is het gewoon wat liefde is, zo simpel kan het zijn. De tweede plaat op ''B'' kant is Love dit is een meer deep house plaat. Een dikke kick vette bassline en een heerlijke groovy synth riff die je meeneemt op reis. De reis gaat door het leven en de liefde want liefde is het antwoord op alle problemen. En zo ziet Walter het in het leven “als iedereen iets liever is en wat meer mee levender is dan krijgen we een mooiere wereld”.


True House Feelings staat voor transparantie en goede communicatie met zijn artiesten. Want in de muziekwereld, gebeuren te veel rare dingen. 
 

THF is op zoek naar producers die deep-, tech-, classic-, jackin- of tribal house maken. we hebben een goed team die wij verder bouwen en een mooie toekomst voor iedereen willen maken. Demo's? kunt u sturen naar  thfrdemo@hotmail.com

 110 jaar Roei- en Zeilvereniging “Gouda”

17-05-2021

Van de redactie

Gouda - Dit jaar bestaat de Roei- en Zeilvereniging “Gouda” 110 jaar en dat gaat uitgebreid gevierd worden in september. In aanloop naar dit feestweekend duiken wij in de archieven en verschijnen er wekelijks historische wetenswaardigheden op de site van de vereniging uit de rijke geschiedenis van de vereniging, is er in de sociëteit een wand met historisch materiaal “behangen” en is er een lustrumlogo onthuld.


 

De onthulling van dit logo vond plaats op zondagmiddag 16 mei jl. door het jongste lid Mette Marit van Wijngaarden (7 jaar) en een van de oudste leden Joop Coolegem (92 jaar). Zij werden welkom geheten door de voorzitter Chris Stoffer. Daarna was het woord aan Saskia Martinelli voorzitter van het lustrumcomité. Zij haalde de woorden van Thorbecke aan die zei “behoud en verandering zijn beide nodig zolang ze hand in hand gaan. Beide zijn slecht als ze elkaar uitsluiten”. Daarna trokken Mette Marit en Joop het doek van het bord en werd het logo zichtbaar. 


In de aanloop naar het feestweekend in september worden de leden herinnert aan het rijke verleden van de vereniging via de website en bruist het van de plannen richting toekomst. 


Voor verdere informatie kijk op de website www.roeienzeil.nlFonds Alphen doneert 10.000 euro aan filmhuis Parkvilla

17-05-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Parkvilla staat te popelen om haar deuren weer te openen voor bezoekers. De beperkende maatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, maakt het echter voor het filmhuis lastig. De zaal is gewoonweg te klein. ‘Waar normaliter plaats is voor 70 filmbezoekers kunnen we nu maar 23 plaatsen benutten. Dat is natuurlijk een derving van inkomsten’, vertelt Cindy van der Hoorn, programmacoördinator. Het idee ontstond om van de theaterzaal met 220 zitplaatsen ook een ‘parttime’ bioscoopzaal te maken. ‘Dit bracht natuurlijk een investering met zich mee en we zijn echt dolblij dat Fonds Alphen ons hiermee heeft geholpen. Mede dankzij hun bijdrage van 10.000 euro hebben we nu een prachtig groot scherm van maar liefst 8 meter breed, een projector en een geluidsinstallatie kunnen aanschaffen’.
 


 

Van der Hoorn: ‘We kunnen straks dus twee filmzalen inzetten. Daardoor kunnen we meer, maar vooral ook afwisselender programmeren, Publiekstrekkers worden bijvoorbeeld in de ‘grote zaal’ vertoond. Hierdoor is er meer ruimte ontstaan voor de kleinere arthouse kwaliteitsfilms, documentaires en Europese cinema in onze huidige filmzaal. Kortom, meer filmdiversiteit voor een groter publiek. Daarnaast biedt de theaterzaal mogelijkheden voor een ander soort programmering, zoals livestream van opera en klassiek ballet of is een mooie filmvoorstelling te combineren met een live performance. Parkvilla kan zodoende haar activiteiten veel flexibeler inzetten, makkelijker schuiven met het aanbod en een groter publiek bedienen. We kunnen ook grotere groepen ontvangen. Dit is van belang omdat we ook scholen faciliteren. Zo kan de zaal ingezet worden voor bijvoorbeeld filmpresentaties, culturele festivals of andere te ontwikkelen samenwerkingsprojecten.

 

Fonds Alphen

Fonds Alphen en omstreken steunt jaarlijks maatschappelijke initiatieven in Alphen a/d Rijn en omgeving. Het afgelopen jaar (2020) ondersteunde het met ruim € 260.000,- initiatieven die ervoor zorgen dat verenigingen en stichtingen allerlei projecten kunnen opstarten/uitvoeren op het gebied van kunst, cultuur, maatschappij, onderwijs, gezondheid en sport. Overigens werden, door corona, niet alle initiatieven ook uitgevoerd. Voor zover mogelijk hebben de aanvragers uitstel gekregen om hun initiatief op een later moment uit te voeren.

 

Meer informatie:  www.parkvilla.nl en www.fondsalphen.nlWelke organisatie moet Stichting Kringloop Alphen een donatie geven? Dat bepaal jij!

17-05-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Directeur Martin van Keeken van Stichting Kringloop Alphen vertelt: “Stichting Kringloop Alphen bestaat 30 jaar en in al die jaren is het steunen van goede doelen een belangrijk onderdeel van onze stichting geweest. Op 4 september 2021 organiseren we een jubileumveiling. Wij vinden de veiling een uitgelezen kans om goede doelen te laten delen in de feestvreugde: tien goede doelen zullen vanuit de veilingopbrengst een mooie bijdrage ontvangen. Een paar weken geleden riepen we iedereen op hiervoor goede doelen aan te melden. De reacties op onze oproep waren overweldigend! De vijftien goede doelen die zijn genomineerd zijn: Alphense Reddingsbrigade, De Herbergier Hazerswoude-Rijndijk, Dierenasiel Alphen aan den Rijn, Gezinshuis Spinning Wheel, PWA-bad, RESA, Scouting Alphen aan den Rijn, Stichting Dierenambulance Alphen aan den Rijn en omstreken, Stichting Droomdag, Stichting Fietsmaatjes Alphen aan den Rijn, Stichting Hospicegroep Alphen aan den Rijn – Nieuwkoop, Stichting Kinderboerderij Alphen e.o., Stichting Huttenbouw Alphen aan den Rijn, Toneelvereniging E.B.S. en VPTZ Aurelia. Welke tien doelen uiteindelijk een deel van de veilingopbrengst krijgen, mag jij meebepalen! Als jij goederen en/of textiel bij één van onze vestigingen brengt, krijg je een stemmuntje. Bij de ingang van de kringloopwinkels in Alphen en Hazerswoude staan 15 kokers, voor elk van de 15 deelnemende goede doelen één. Je doet het muntje in de koker van het goede doel dat je een warm hart toedraagt. Dit kan tot 12.00 uur op 5 juni. Alleen de tien doelen die om 12.00 uur op 5 juni 2021 de meeste stemmen hebben, krijgen een deel van de veilingopbrengst. Daarom roep ik iedereen op: wil je dat het goede doel dat je een warm hart toedraagt kans maakt op een mooi bedrag? Bemachtig dan een muntje en stop het in de koker van je goede doel.”

 

Alle spelregels zijn te vinden op  www.kringloopalphen.nl en  www.kringloophazerswoude.nl.Parkeren wordt een privilege

17-05-2021

Van de redactie

Woerden - De stedenbouwkundige visie voor het Stationsgebied is volgens de Woerdense VVD doordrongen van wensdenken. De ambities omtrent de verdichtingsopgave zijn volgens het college alleen verenigbaar met een leefbaar, bereikbaar en aantrekkelijk Stationsgebied als het gemiddelde autobezit van toekomstige bewoners en gebruikers afneemt met 30-50% en de Polanertunnel wordt gesloten. De liberalen denken hier anders over.

Uit onderzoek blijkt ook dat, in weerwil van de wens van het college om het autogebruik te verminderen, juist het tegenovergestelde gaande is. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in het Toekomstperspectief Automobiliteit 2040 bekend gemaakt dat het autogebruik naar verwachting toeneemt. Dat is ook niet vreemd want voor circa 90% van de dagelijkse autoverplaatsingen is OV geen alternatief en gaat de verschuiving uit de auto gaat vooral naar de (elektrische) fiets. De auto blijft ook in de toekomst een dominante rol spelen. 
 

De nieuwe parkeernorm zal ook effect hebben op de huidige bewoners. Bij een sturend parkeerbeleid in en rondom het Stationsgebied wordt namelijk ook overgegaan tot regulering in de directe omgeving. Dit zal inhouden dat in de wijk achter het station betaald parkeren wordt ingevoerd. Huidige bewoners zullen een parkeervergunning moeten aanvragen. Florian Bos ziet hierbij problemen: “Je tweede auto niet meer kwijt kunnen is misschien vervelend voor mensen. Maar het probleem is dat hier ook ZZPers wonen met bijvoorbeeld werkbussen. Ik heb geen idee waar ze die moeten laten. Moeten ze die straks gaan parkeren bij het station? Dat is geen doen.” 
 

Er bestaan dus veel onzekerheden over hoe de parkeervraag rondom het Stationsgebied zich op de lange termijn gaat ontwikkelen. Ambitieus inzetten op beperking van het autobezit en -gebruik kan ertoe leiden dat er te weinig parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Het inzetten op aanvullende maatregelen vormen geen garantie dat er in de toekomst niet alsnog een parkeertekort ontstaat. De Woerdense VVD doet daarom verschillende voorstellen om het Stationsgebied toekomstbestendig te houden. 
 

In de visie over het Stationsgebied staat dat de voorwaarde voor het sluiten van de Polanertunnel voor autoverkeer is dat een alternatieve route voor doorgaand verkeer aan de oostkant van Woerden beschikbaar is. De Woerdense VVD verwacht echter niet dat die voor het jaar 2030 is gerealiseerd.Zij vrezen dat de Polanertunnel al wordt gesloten voordat er alternatieven zijn opgeleverd en in de praktijk zijn getest. “Te vaak zien we dat wegafsluitingen voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om voor deze centrale verkeersader eerst een alternatief te realiseren en te testen wat er gebeurt met het verkeer als de Polanertunnel wordt gesloten.” zegt Florian BosWorkshop Art Journal – Mixed Media

17-05-2021

Van de redactie

Woerden - Op woensdag 26 mei van 10.00 tot 12.00 uur geven Corrie Berends en Eline van Maanen bij Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden een workshop Art Journal – Mixed Media. Vrij vertaald zou je kunnen zeggen dat je een kunst-journaal of kunst-dagboekmaakt. Je hebt geen teken- of schilderervaring nodig om een mooie pagina te maken.
 

Art-journalen is op papier een kunstwerk maken en dit bewaren in een verzamelalbum, het art-journal. Door gebruik van Mixed media: diverse soorten materialen en technieken zoals knippen, plakken, stempelen, sjabloneren, kom je tot prachtige resultaten. 
 

In deze art-journal workshop leer je de technieken, doe je ideeën op en gaat er een wereld aan creativiteit voor je open waarvan je niet wist dat jij dat in je hebt. De workshop is voor iedereen die met art-journallen aan de slag wil, of je dit nog nooit hebt gedaan of je album al bijna vol hebt, je bent van harte welkom.
 

Het huis is open vanaf 9.30u voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de workshop plaats. Graag vooraf aanmelden via telefoon (06-14004496), per email ( info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website  www.inloophuislevenmetkanker.nl ).
 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Het Bijna-Thuis-hospice in Waddinxveen heeft vrijwilligers nodig!

17-05-2021

Van de redactie

Waddinxveen - ‘Ondersteuning geven aan mensen voor wie sterven nabij is en hun familie is mooi, niet zwaar maar mooi’ is dé uitspraak van de mensen die vrijwilligerswerk doen bij Steun. Midden Holland. Mogelijk heeft u uw bedenkingen daarbij maar de praktijk wijst uit dat mensen daadwerkelijk het werk als mooi ervaren. Als het levenseinde nabij komt, is hulp en ondersteuning van familie, vrienden, buren van groot belang. En als thuisblijven niet mogelijk is, is het bijna-thuis-hospice een plek waar je je thuis kunt voelen. In Waddinxveen, aan de Florijnlaan 100 staat zo’n bijna-thuis-hospice. Zij biedt vier kamers, een huiskamer annex woonkeuken, een logeerkamer, een familiekamer met een prachtige tuin. Vrijwilligers werken in diensten van vier uur van 07 uur tot 23 uur, 365 dagen per jaar. 
 


 

Waddinxveen heeft mensen nodig die betrokken zijn, kunnen samenwerken, gezelligheid en rust meebrengen, stabiel in het leven staan en tijd hebben. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website  www.steunpuntmh.nl.

 

Is uw belangstelling gewekt? Neem contact op met Annette Bekker via 0182-358199 (maan-woensdag) of mail Annette via  teamondersteuner@steunpuntmh.nl voor een afspraak met de coördinator en/of een speeddate met een vrijwilliger van Steun. Midden Holland/bijna-thuis-hospice in Waddinxveen. Sluitingsdatum voor aanmelden is 18 juni 2021. Training aspirant vrijwilligers staat gepland op 12 en 19 juli, Florijnlaan 100 in Waddinxveen. Aty Veldhuizen is Gast uit de Streek

17-05-2021

Van de redactie

Gouda - Zaterdag 22 mei is Aty Veldhuizen van 11 -12 uur Gast van de Week op Gouwestad Radio. Aty Veldhuizen woont sinds 1975 in Gouda en is zeer betrokken bij de stad. Naast veel vrijwilligerswerk heeft ze gewerkt bij de Volksuniversiteit, Burgerzaken en de EHBO. In 1999 is haar gevraagd om bij Gouwestad mee te werken aan het programma Kerk in de Buurt. Dat heeft ze gedaan tot de laatste uitzending in 2018. Samen met presentatrice Roelie Spijkerboer-Seinen blikt ze terug op haar actieve leven en haar hobby’s, waarvan gitaar spelen de boventoon voert.


Gouwestad Radio is te ontvangen via 97.7 (kabel), 106.2 (ether), via het digitale DAB+ en via  www.gouwestad.nl. Herhalingen: zondagavond om 19 uur en woensdagochtend om 7 uur.CoronaMelder nauwkeuriger door nieuwe versie framework

17-05-2021

Van de redactie

Vanaf vandaag gebruikt CoronaMelder een nieuwe versie van het Google Apple Exposure Notification (GAEN) framework. Hierdoor wordt de app nauwkeuriger in het sturen van besmettingsmeldingen. De app gebruikt het framework om ontmoetingen te detecteren via bluetooth. Gebruikers kunnen een melding ontvangen als ze in contact zijn geweest met iemand die achteraf besmet bleek. 

Uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is uitgevoerd blijkt dat met de nieuwe versie van het framework de app beter kan bepalen of gebruikers een melding moeten ontvangen. 
 

Contactmomenten

De nieuwe versie maakt het mogelijk om gebruikers die op één dag meerdere keren in contact zijn geweest met een besmet persoon een melding te sturen, indien deze contactmomenten bij elkaar opgeteld langer zijn dan 15 minuten. Op dit moment stuurt CoronaMelder alleen nog meldingen wanneer het contactmoment aaneengesloten langer dan 15 minuten is. 
 

Betrouwbaardere besmettingsmeldingen

Eerder waren er berichten van gebruikers over onterechte meldingen. Daarbij zou er sprake zijn van signalen die door muren en vloeren waren gegaan. In het onderzoek is daarom specifiek gekeken naar de invloed van dit soort obstakels op de sterkte van het bluetooth-signaal. Hieruit blijkt dat obstakels het bluetooth-signaal aanzienlijk verzwakken in verhouding tot signalen in open ruimtes, maar niet helemaal wegnemen. 

Door CoronaMelder nu aan te sluiten op de nieuwe versie van het framework kan CoronaMelder beter onderscheid maken bij obstakels. Hiermee worden besmettingsmeldingen uit de app betrouwbaarder. 

Minister De Jonge: “Met de nieuwe versie van het framework kan CoronaMelder een nog betere bijdrage leveren aan het opsporen van besmettingen en het indammen van het virus. We vinden meer en eerder besmette personen.” 
 

Automatische update

CoronaMelder wordt vanaf vandaag automatisch geüpdatet waarna de app gebruik maakt van de nieuwe GAEN-technologie. De gebruiker hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen. 

Vergelijkbare notificatieapps uit landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland zijn ook aangesloten op de laatste versie van het framework.
 Nederlandse Staat naar Duitse rechter om kolenmaatregel

17-05-2021

Van de redactie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stapt naar de Duitse rechter om de vraag of de aangespannen arbitragezaken van 2 elektriciteitscentrales een rechtsbasis hebben. Het Duitse recht biedt een unieke mogelijkheid om vooraf aan een arbitrageprocedure een rechter te vragen of de rechtsbasis wel geldig is. De twee bedrijven Uniper en RWE willen compensatie voor het sluiten van hun kolencentrale in 2030. Het ministerie is van mening dat de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie zorgvuldig tot stand is gekomen en het resultaat is van gedegen democratische besluitvorming, waarbij alle belangen zorgvuldig zijn afgewogen.
 

Minister Bas van ’t Wout:

'Iedereen die het niet eens is met het beleid van de overheid kan naar de rechter stappen. Uniper en RWE zijn ook naar de nationale rechter gegaan. Daarnaast hebben ze ook een arbitragezaak aangespannen. De behandeling van een arbitragezaak neemt vaak veel tijd in beslag en is een kostbare procedure. Daarom wil ik graag voorafgaand aan de procedure een rechter vragen of de rechtsbasis wel geldig is. Daarmee kunnen we de procedures mogelijk voorkomen en hebben we de belastingbetaler een hoop geld bespaard.'  
 

Gegeven langjarige ontwikkelingen konden eigenaren van kolengestookte productie-installaties ervan uitgaan dat op termijn overheidsmaatregelen worden genomen voor het verminderen van CO2-uitstoot. Daar komt bij dat de wet alleen het gebruik van kolen als brandstof bij productie-installaties die elektriciteit opwekken verbiedt. Andere aanwending van de productie-installaties zijn mogelijk. Ook is er een ruime overgangstermijn van 10 jaar. In die periode kunnen exploitanten hun investeringen (deels) terugverdienen en deze termijn geeft ze de mogelijkheid om hun centrale om te bouwen voor voortzetting als elektriciteitscentrale op andere brandstoffen. 150 miljoen euro extra voor onderzoek- en innovatiesteun schoner en slimmer vervoer

17-05-2021

Van de redactie

Bedrijven en kennisinstellingen in de auto-industrie, luchtvaart en maritieme sector kunnen gebruik maken van extra ondersteuning gericht op onderzoek en innovatie. Als gevolg van teruglopende omzetten tijdens de coronacrisis staan investeringen in onderzoek en ontwikkeling in deze sectoren onder druk. Het kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar binnen een sectorspecifieke regeling om onderzoek naar schonere en slimmere mobiliteit te stimuleren. De regeling is vanaf vandaag geopend. 
 

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “We moeten ons bij het ondersteunen van ondernemers en onderzoekers in deze crisis richten op de korte én de lange termijn. Daarbij is er wat het kabinet betreft een duidelijke focus op innovatie: waar liggen de kansen op toekomstige banen en inkomsten? Met deze gerichte financiële ondersteuning kan de mobiliteitssector nog tijdens de coronacrisis beginnen met de ontwikkeling van nieuwe slimme en duurzame oplossingen. Dat draagt niet alleen bij aan het concurrentievermogen van Nederland, maar ook aan economisch herstel op de lange termijn. Nederland is Europees innovatieleider en dat willen we blijven.” 
 

De regeling is gericht op het stimuleren van samenwerkingen tussen het mkb, grote bedrijven en kennisinstellingen in de mobiliteitssector. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn van groot belang voor het innovatievermogen en leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzamingsopgave van de sector. Samenwerkingen van minimaal twee bedrijven, of een bedrijf en een kennisinstelling, kunnen vanaf 17 mei een projectvoorstel indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de regeling namens het ministerie van EZK uitvoert. Een adviescommissie zal de projecten beoordelen.


Een project moet gericht zijn op industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling en minimaal vijf miljoen euro aan subsidiabele kosten maken. De subsidie is bedoeld voor onderzoek- en ontwikkelingsprojecten (R&D) die op korte termijn kunnen starten en een looptijd hebben van maximaal vier jaar. De commissie brengt naar verwachting in oktober dit jaar een advies uit aan het ministerie van EZK over de selectie van projecten. Op basis van dit advies besluit het ministerie welke projecten in aanmerking komen voor subsidie.Banenzwemmen nu ook binnen mogelijk!

16-05-2021

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf 19 mei zijn er weer extra versoepelingen aangekondigd. Ad Fransen 
Cluster Manager van Zwembad De Kuil gaat er vanuit dat er niet op de pauzeknop wordt gedrukt door het RIVM. Het is nu ook mogelijk om binnen te zwemmen. Kijk op de website  www.optisport.nl/kuil voor de mogelijkheden. Die zijn er elke dag. Reserveren kan via deze link. De medewerkers van het zwembad hopen op nog meer versoepelingen vanaf 1 juni.


Recreatiefzwemmen is ook in aantocht. Bij warm weer zal het buitenterrein ook open gaan. Houd de website en de Facebook pagina in de gaten.


Cluster Manager van Zwembad De Kuil Ad Fransen kijkt uit naar de nieuwe versoepelingen    
© Digitale Bodegraafse KrantWeekmenu stichting Kom-mee-Eten

16-05-2021

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 17 mei 2021 t/m 21 mei 2021 het volgende menu voor u.

 

Maandag
Champignonsoep, aardappelen, gehaktbal, spinazie, jus, toetje
Dinsdag 
Tomatensoep, aardappelen, procureur, bietjes met ui, jus, toetje  

Woensdag
Mosterdsoep, aardappelen, boomstammetje, bloemkool met kerriesaus, jus, toetje 

Donderdag 
Groentesoep, oven gegaarde aardappelen, hamburger, gemengde groenten, jus, toetje  

Vrijdag
Preisoep, aardappelen, Zuid-afrikaanse boboti sperziebonen, jus, toetje

 


Kosten: € 8,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven De wind door je haren

16-05-2021

Christine Pannebakker

Lieve lezers van de Digitale Bodegraafse Krant,

Deze week ben ik op Terschelling. Een verjaardagscadeautje voor mijn geliefde. Toen ik de vakantie in maart boekte, stelde ik me voor dat we in een duinpannetje zouden bakken in de voorjaarszon.  Not. De weersverwachting geeft elke dag regen aan. En wind.  En toch... het is ideaal weer om je hoofd leeg te laten waaien. Zodat er weer ruimte is voor nieuwe inspiratie. 

Schrijven doe je niet alleen achter je bureau. Juist niet. 

De afgelopen dagen was ik met een groep van 15 schrijvers in hotel Sir Adam in Amsterdam-Noord. Natuurlijk gingen we ook naar buiten voor de zintuigelijke schrijfwandeling. En wat er dan gebeurt...  Het is alsof iets wat groter is het van al die vingers overneemt. Magie.  Dus mocht je willen schrijven, ga naar buiten. Laat je hoofd leegwaaien en ga op een terras onder een luifel zitten, of op je eigen veranda, en schrijf, schrijf, schrijf.  Ik hoop dat je er waanzinnig van geniet. 
 

Laat je inspireren.


Liefs, 
Christine PannebakkerWorkshop creatief werken

16-05-2021

Van de redactie

Woerden - Op dinsdag 25 mei van 10.00 tot 12.00 uur geeft Catharina de Vries bij Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden een workshop creatief werken. Catharina verzint iedere keer weer een leuke nieuwe creatieve activiteit dat maakt dat je even kunt vergeten dat je ziek bent (geweest) en een ochtend kunt ontspannen. Het plezier in het creatief bezig zijn staat hierbij voorop. 
 

Het huis is open vanaf 9.30u voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Aanmelden is wel nodig voor deze workshop via telefoon (06-14004496), per email ( info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website  www.inloophuislevenmetkanker.nl ).
 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.De Hortus Populus kan wel wat hulp gebruiken

15-05-2021

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei is het NL DOET. Om met elkaar vele klussen te klaren.
 


Ook op de Hortus Populus kunnen we best wat handen gebruiken om het terras mooi aan te kleden. De uitgifte van de groente abonnementen wordt door het koude en nu natte weer uitgesteld. Extra reden om te zorgen dat we met fris geverfde stoelen en tafels en een opgeruimde barak helemaal klaar zijn om bezoekers van de tuin en het museum te ontvangen. Leuke klussen in een gezellige sfeer en in een corona-veilige werkomgeving. Wil je meer weten? Bel dan 06 2917 3341


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina