NIEUWS



Botrotonde vanaf vrijdagavond 20.00 uur afgesloten voor onderhoud

19-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf vrijdagavond 19 april tot maandagochtend 22 april heel vroeg, is de botrotonde onder de N11 afgesloten voor autoverkeer.


In opdracht van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voert aannemersbedrijf D. van der Steen asfaltonderhoud uit aan de kant van de Europaweg/Goudseweg. De asfaltdeklaag op de rotonde is toe aan vervanging. Dit gebeurt voor het behoud van een goed wegdek en voor de veiligheid van de weggebruikers. De werkzaamheden vinden plaats van vrijdagavond 19 april 20.00 uur tot maandagochtend 22 april 04.00 uur. 

 


 

Omleiding

Tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan de botrotonde is afrit Bodegraven (11) op de N11 gesloten. Verkeer vanuit Utrecht wordt omgeleid via de volgende afrit van de N11 bij de Crolesbrug, de Burgemeester Kremerweg en de Broekveldselaan. 
 

Van de A12 vanuit Den Haag en Reeuwijk wordt het verkeer omgeleid via afrit Nieuwerbrug (13). Daar keert het verkeer op de A12 en komt dan ook vanaf de andere kant weer richting Bodegraven. Vanaf daar geldt dezelfde omleiding als voor het verkeer vanuit Utrecht. 
 

Het fietspad onder de N11 blijft open. Fietsers en voetgangers kunnen dus gewoon passeren. Alleen de fietsers die de Goudseweg zelf willen oversteken, moeten dit doen ter hoogte van de Broekveldselaan in plaats van bij de rotonde. Verkeersborden geven de omleiding duidelijk aan.
Ook de bussen rijden tijdelijk een andere route.



Gemeenteraad stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum

19-04-2024

Van de redactie

Woerden - Het COA wil samen met de gemeente de mogelijkheden onderzoeken voor een asielzoekerscentrum (AZC) op de Bleek 1 in Woerden. Het verzoek voor dit haalbaarheidsonderzoek heeft het college van B&W in maart jl. voorgelegd aan de gemeenteraad. Donderdag 18 april heeft de gemeenteraad hiermee ingestemd.

 

Daarnaast besloot de gemeenteraad ook dat eventuele noodopvang voor 200 personen alleen op De Bleek 1 kan worden gerealiseerd, in de periode dat De Bleek nog niet wordt verbouwd. Het COA had om deze noodopvang gevraagd bij het college van B&W. De noodopvang wordt dan gerealiseerd in het nog leegstaande deel van het pand.

 

Vervolgstappen

Nu de gemeenteraad heeft ingestemd, kan het COA met het haalbaarheidsonderzoek gaan starten. De gemeente verwacht dat het AZC niet eerder klaar is dan 2027.

 

Sinds augustus 2022 wonen er 144 Oekraïense vluchtelingen in het gebouw aan De Bleek 1. De gemeente kijkt samen met het COA naar een oplossing als zij hier nog wonen als de verbouwing begint.

 

Huisvesting verschillende mensen

De Bleek 1 lijkt een geschikte locatie voor huisvesting van verschillende mensen. Lokale woningzoekenden, statushouders en asielzoekers kunnen hier met elkaar wonen en leven. Hiervoor moet het bestaande gebouw verbouwd worden. Ook bekijkt de gemeente de mogelijkheid van tijdelijke woningen (flexwoningen) aan De Bleek 1. De flexwoningen zijn eerder klaar dan 2027.

 

Meer informatie

In aanloop naar het raadsbesluit organiseerde de gemeente samen met het COA een inloopbijeenkomst voor direct omwonenden, ondernemers en inwoners. Hier kon men vragen stellen en zorgen delen. Deze vragen en antwoorden, en meer informatie over het haalbaarheidsonderzoek vindt u op www.denkmee.woerden.nl.



Hoog bezoek op de Regenboog

19-04-2024

Van de redactie

Woerden - Deze week kregen de kleuters van basisschool de Regenboog in Woerden bezoek van burgemeester Molkenboer.

 


 

Hij was daar om te vertellen over het belang van natuur in de woonwijk. Hij nodigde de leerlingen uit om hem te helpen wilde dieren te zoeken. Ook beantwoordde de burgemeester vragen van kinderen die vooral gingen over de indrukwekkende ambtsketen die hij om had. Na afloop van de les kregen alle kinderen een door de leerkrachten van groep 1-2 gemaakte bingokaart mee naar huis om zelf naar wilde dieren in de wijk te gaan zoeken.
 



Ligt uw outfit in de kreukels? Kom er 25 april mee naar het Repair Café!

19-04-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Elke laatste donderdag van de maand organiseert Kringloopwinkel Alphen een Repair Café. Samen met onze vrijwilligers zorgt u ervoor dat uw spullen misschien weer een jaartje mee kunnen en niet weggegooid hoeven te worden!

 

U kunt met allerhande spullen met een kwaaltje terecht bij het Repair Café van Stichting Kringloop Alphen, denk bijvoorbeeld aan:

·         elektrische apparaten die het niet meer doen,

·         fietsen met een lekke band,

·         klokken die niet meer lopen en

·         kleding met een gaatje.


 

Elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van juli en december, zitten tussen 10.00 en 12.00 uur op Energieweg 13 in het gezellige KringloopCafé in Kringloopwinkel Alphen onze handige vrijwilligers voor u klaar met advies en een lekker kopje koffie. Neem uw kapotte spullen mee en probeer het samen met hen een langere levensduur te geven. Gereedschap wordt gratis ter beschikking gesteld.

 

Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa. De activiteiten binnen het Repair Café zullen zich beperken tot eenvoudige klusjes, dit vergroot de kans dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt.
 

Net wat anders op deze datum gepland? Ook in Kringloopwinkel Hazerswoude (www.kringloophazerswoude.nl) en Buurthuis Kerk en Zanen (www.de-pionier.nl) worden regelmatig Repair Cafés georganiseerd. Raadpleeg de websites voor data en tijden. Meer weten over Stichting Kringloop Alphen? Ga naar www.kringloopalphen.nl. Meer informatie over Repair Cafés is te vinden via www.repaircafe.org.



90 fietsen gestolen in 2023 in gemeente Bodegraven-Reeuwijk

18-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – In de gemeente Bodegraven zijn het afgelopen jaar 90 fietsen gestolen. In 2023 werden er in Zuid-Holland 18.745 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 12,5% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 22,6% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in Zoeterwoude en Hardinxveld-Giessendam sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.  
 

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma.
 

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina:  https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023 

 

 

Fietsendiefstallen in Zoeterwoude ruim verdrievoudigd



Geweldsincident aan de Vromade: Politie op zoek naar verdachten

18-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdagavond 17 april omstreeks 19.20 uur vond er een geweldsincident plaats aan de Vromade in Bodegraven. Op het incident kwamen  meerdere politie-eenheden af, die snel ter plaatse waren.



© AS Media

Vanwege de ernst van de melding waren agenten uitgerust met zware kogelwerende vesten. Tijdens het incident raakte één persoon gewond. Hoewel de exacte aard en ernst van de verwondingen niet bekend zijn gemaakt, werd de persoon ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel. Gelukkig hoefde het slachtoffer niet naar het ziekenhuis te worden vervoerd voor verdere behandeling.



© AS Media

De politie is direct een onderzoek gestart naar de toedracht van het geweldsincident. Er wordt actief gezocht naar minimaal twee verdachten die na het incident gevlucht zijn. Het incident trok veel bekijks van omstanders.



© AS Media
 

Volgens de eerste meldingen bij de politie zou er sprake zijn geweest van een mishandeling of bedreiging, waarbij mogelijk ook een vuurwapen in het spel was. Vooralsnog is er niemand aangehouden in verband met het incident. De politie benadrukt dat de zaak nog volop in onderzoek is.



Programma Koningsdag De Oude Zustertuin

18-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Koningsdag in De Oude Zustertuin is ouderwets terug. Op zaterdag 27 april kan iedereen weer als vanouds genieten van een oergezellige middag in De Oude Zustertuin. Dankzij een nieuwe groep vrijwilligers kan dit Bodegraafse familiefeest weer plaatsvinden. Op Koningsdag is iedereen welkom vanaf 12:00 in De Oude Zustertuin. Het programma start om 12:30 met optredens, live muziek en spellen voor de kids. De middag eindigt om 17:00. Aansluitend wordt er op locatie bij verschillende horecagelegenheden nog een leuke avond georganiseerd.
 


Programma

 12:00 uur            Inloop evenement

 12:30 uur            Openingsdans met Studio Forza 

 13:00 uur            Opening op podium

 13:00 uur            Start spellen & creatief 

 13:00 uur            Lokale live bands*
 

*13:00 “Carry On” - Nieuwe 60’s band met o.a. Hans van Dijk, Jaap Verschoor en Klaas van Donk uit Bodegraven/ *14:30 “Phrase” uit Reeuwijk - New rock band uit Reeuwijk. *15:30 “Have a Cigar” de bekendste pop rock band uit Bodegraven

17:00 uur            Einde evenement

 

Kom lopend of op de fiets

De organisatie roept Bodegravers op om Koningsdag met elkaar te vieren op deze unieke locatie middenin het dorp. De Oude Zustertuin is uitstekend bereikbaar, maar niet zo makkelijk met de auto. Dus kom lopend of op de fiets. Net als voorgaande jaren zal het een gezellige dag worden met live muziek van lokale bands, een hapje en drankje en leuke activiteiten voor kids van alle leeftijden. Hiermee wil de organisatie het dorpsgevoel en de unieke sfeer weer terugkrijgen op Koningsdag in Bodegraven.
 

Verzoek: Ruim je eigen vierkante meter op

Nieuw dit jaar is de hulp die de organisatie vraagt van vrijwilligers en bezoekers. Het organiseren van Koningsdag is een hele klus. Zeker als je weet dat alles op één dag wordt opgebouwd en afgebouwd. Waar iedereen mee kan helpen is allereerst het opruimen van het veld na afloop. Als je met elkaar papiertjes en bekers opruimt, dan is het terrein zo schoon. Ook kunnen mensen zich aanmelden voor het opbouwen en afbouwen. Na afloop van het evenement wordt er direct begonnen met opruimen. Vele handen maken licht werk. Dus heb je een uurtje of twee over, help mee aan het succes van deze familiedag!
 

Munten voor hapjes en drankjes

Aan de bar zijn munten verkrijgbaar waar je een drankje of hapje van kunt kopen. Het is niet de bedoeling dat je zelf een koelbox met eten en drinken meeneemt. De opbrengst van de munten wordt namelijk 100% gebruikt om Koningsdag in Bodegraven mogelijk te maken. Wat daarvan overblijft gaat naar De Oude Zustertuin. Dus koop je munten, dan ben je goed bezig.
 

Informatie over Koningsdag Bodegraven

Alle informatie over Koningsdag in De Oude Zustertuin is te vinden op de website www.oranjebodegraven.nl en op de socials van Koningsdag Bodegraven. Wil je sponsoren met je bedrijf, privé een bijdrage doen of vrijwillig je steentje bijdragen? Dan is de organisatie daar ontzettend blij mee. Ga naar de site of neem direct contact op via de mail: info@oranjebodegraven.nl
 

Tot ziens op zaterdag 27 april 2024 in De Oude Zustertuin!



Juliana in 70 bewogen jaren in de Nova bioscoop

18-04-2024

Van de redactie

odegraven - Donderdag 25 april om 14:00 uur en 's avonds 20:00 uur vertoont de Nova bisocoop "Juliana in 70 bewogen jaren"
 

H.K.H. Prinses Juliana der Nederlanden is op 20 maart 2004 overleden. Deze documentaire 'met speelfilmalure' is gemaakt naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van koningin Juliana. De film is in 1979 met een koninklijk gala in première gegaan in Theater Tuschinski in Amsterdam en tegelijkertijd in vijftig andere theaters. Deze schaalgrootte was indertijd een unicum.

 

Juliana in 70 bewogen jaren laat de levensloop zien van Prinses Juliana, enig kind van koninklijke ouders in een klein maar beduidend land: haar weg naar volwassenheid in de jaren dertig, gekenmerkt door de crisis, de vlucht naar Engeland en Canada en de terugkeer naar bevrijd Nederland. De documentaire belicht de ingrijpende gevolgen van de dekolonisatie in de jaren vijftig en de snel veranderende samenleving en de harder worden tegenstellingen in de woelige jaren zestig. Verder gaat de film uitgebreid in op de periode toen haar kinderen nog klein waren en de afstand van de troon.  
 



Hoe woont u graag bij de Kromme Kamp?

18-04-2024

Van de redactie

Waarder - De woningnood is hoog en de gemeente wil dan ook meer woningen bouwen. De gemeente onderzoekt de haalbaarheid van het bouwen van nieuwe woningen nabij de Kromme Kamp en langs het Kerkelaantje in Waarder.

 

Er is een vragenlijst opgesteld om meer te weten te komen hoe inwoners, met name jongeren en starters op de woningmarkt, over bepaalde thema’s denken. De vragenlijst vindt u op ons participatieplatform denkmee.bodegraven-reeuwijk.nl (Kromme Kamp). U kunt deze tot en met zondag 12 mei digitaal invullen. Wij stellen uw deelname zeer op prijs!

 

Vult u de vragenlijst liever op papier in of heeft u nog vragen aan de gemeente? Dan kunt u, zonder aanmelding, op 23 april terecht tijdens een inloopmoment tussen 17.30 en 19.30 uur in de Huiskamer van Waarder aan de Prinses Máximalaan 2. Tijdens deze avond is er geen aanvullende informatie op hetgeen nu al op het DenkMee-platform staat. Op die website vindt u alle beschikbare informatie.


 

Jongeren en starters gezocht voor klankbordgroep

Voor de klankbordgroep voor dit project is de gemeente op zoek naar lokale starters en jongeren die in Waarder willen wonen. Het gesprek in de klankbordgroep gaat over uitgangspunten voor de bouw van nieuwe woningen. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 12 mei aanmelden door een mail te sturen aan: gebiedsontwikkeling@bodegraven-reeuwijk.nl

 



Tijdelijke wegafsluitingen Koningsdag

18-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Vanwege Koningsdag op zaterdag 27 april worden diverse straten in Bodegraven-Reeuwijk voor alle verkeer afgesloten. Dit om de festiviteiten ruim baan te geven en zo veilig mogelijk voor deelnemers en publiek te laten verlopen. Hieronder vindt u een globaal overzicht van de wegafsluitingen in de verschillende kernen.

 

Bodegraven
Brugstraat, Marktstraat, Noordstraat en Kerkstraat op zaterdag 27 april van 8.00 tot 13.30 uur.

Driebruggen

Gedeelte Laageind op zaterdag 27 april van 8.00 tot 19.00 uur.
 

Nieuwerbrug

Gedeelte Graaf Albrechtstraat en parkeerkeerplaatsen aan de Graaf Florisweg op 27 april van 7.00 tot 21.00 uur.
 

Waarder

Prinses Maximalaan van vrijdag 26 april 13.00 uur tot maandag 29 april 14.00 uur.
 

Reeuwijk-Brug

Gedeelte Dunantlaan van vrijdag 26 april 6.00 uur tot zondag 28 april 12.00 uur.

Gedeelte Miereakker (inclusief parkeerplaatsen) van vrijdag 26 april 16.00 uur tot zondag 28 april 12.00 uur.

Gedeelte Ronald Holstlaan op vrijdag 26 april van 17.00 tot 01.00 uur en op zaterdag 27 april van 6.00 tot 01.00 uur.

Parkeerplaats Zalencentrum De Brug van vrijdag 26 april 8.00 uur tot zondag 28 april 12.00 uur.

 



Vraag om noodopvang in Woerden

18-04-2024

Van de redactie

Woerden - Het COA heeft op maandag 15 april het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden gevraagd om mee te werken aan een noodopvang. Het gaat om een
noodopvang voor 200 asielzoekers gedurende 1 jaar in het gebouw aan de Bleek 1. De vraag van het COA overvalt het college.
 

De gemeenteraad is woensdag van de vraag op de hoogte gebracht. Zij neemt namelijk op donderdag 18 april een besluit over het wel of niet uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek voor een azc voor 15 jaar op dezelfde locatie. Een azc is wat anders dan een noodopvang.


Het college beraadt zich nu op de reactie naar het COA
Komende week brengt de gemeente in beeld wat de vraag van het COA betekent. Het college van burgemeester en wethouders neemt daarna een besluit en brengt de raad via een raadsinformatiebrief hiervan op de hoogte. De aanleiding voor het verzoek is de aanhoudend hoge druk in de asielzoekerscentra. Er is landelijk dringend behoefte aan opvangplekken op korte termijn.
 

Meer informatie over de vraag naar een haalbaarheidsonderzoek naar een azc aan de Bleek 1 in
Woerden vindt u op www.denkmee.woerden.nl.
 



Ruim 100 extra parkeerplekken op Klein Amerika

18-04-2024

Van de redactie

Campers kunnen voortaan elders overnachten
 

Gouda - Camperaars hoeven straks niet meer op het overwegend drukke Klein Amerika te overnachten, aan de rand van de Goudse binnenstad. Inmiddels hebben lokale ondernemers net buiten Gouda 4 camperterreinen gerealiseerd met in totaal 120 plekken. Die zijn bereikbaar richting Haastrecht en Oudewater en de Meije, midden in het rustige Groene Hart, en kunnen uitbreiden naar 150 camperplekken.
 

Dat betekent dat het stadsbestuur van Gouda de 29 overnachtingsplekken voor campers kan opheffen. Dat gebeurt per 1 november van dit jaar. Daardoor ontstaat ruimte voor ruim 100 extra parkeerplekken zonder het terrein bij Klein Amerika zelf te hoeven uitbreiden. Met deze extra parkeermogelijkheden voor bewoners en bezoekers speelt de gemeente bovendien alvast in op het in de toekomst deels autoluw maken van de binnenstad (bij de uitvoering van het wijkmobiliteitsplan binnenstad).
 

Campers blijven welkom

Campers blijven welkom in Gouda, ook op Klein Amerika (mits zij binnen de parkeervakken van 5 x 2,5 meter passen). Grotere campers kunnen terecht op de Groenheuvel. In de buurt van dat parkeerterrein aan de rand van het Groenhovenpark zijn 2 bushaltes met een rechtstreekse verbinding met de binnenstad. Bovendien hebben camperaars vaak hun eigen fietsen bij zich. Net als per 1 november op Klein Amerika geldt ook op de Groenheuvel dat camperaars er niet kunnen overnachten.
 


Kamperen op Klein Amerika aan de rand van de Goudse binnenstad. Campers blijven welkom in Gouda, maar overnachten kan hier vanaf 1 november niet meer; archieffoto

 

De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) heeft begrip voor de beslissing van de gemeente en zal zijn website met informatie over Gouda vanaf 2025 aanpassen. Ook de gemeente gaat camperaars actief over de veranderingen en alternatieve parkeer- en overnachtingsmogelijkheden informeren.



Waar eindigt het?

18-04-2024

Van de redactie

Keramische sculpturen van Tilmann Meyer-Faje | 8 mei t/m 2 juni


Monumentaal keramiek tonen anders dan gebruiksaardewerk tijdens de Goudse Keramiekdagen; dat was en is nog steeds het achterliggende idee bij De Firma | kunstcentrum Gouda. Dit jaar selecteerde we hiervoor de keramische sculpturen van de Duits-Nederlandse kunstenaar Tilmann Meyer-Faja (1971). De expositie is te zien van 8 mei t/m 2 juni en tevens onderdeel van het programma van de keramiekdagen op 9 en 10 mei.





Coasters, boorplatforms en prefab woonblokken gaan de ruimte van De Firma vullen. Het repeterende grit van de houten balken van de ruimte vinden we terug in de prefab woonblokken van Tilmann. Hij deed daarvoor inspiratie op in de voormalige DDR en de Sovjet-Unie, waar in de jaren’70 en ‘80 van de vorige eeuw woonblokken van geprefabriceerde betonplaten verrezen. Die zogenaamde ‘plattenbau’ herkennen we in Tilmann’s keramische woonblokken. In zijn werk zien we de repetitieve elementen van de gevelplaten.


Hij vroeg zich wel eens af in hoeverre wij als mens eigenlijk de scheppers en ontwerpers zijn van de industriële processen of dat wij slechts uitvoerders daarvan zijn. Ook zijn woonblokken zijn het resultaat van geautomatiseerde processen, maar volgens de kunstenaar kan er wel degelijk iets misgaan, bijvoorbeeld tijdens het bakproces. We zien dan ook de gebreken van de constructie en de onvermijdelijke achteruitgang van de woonblokken. Tilmann wordt toeschouwer van zijn eigen bouwacties en maakt zich niet druk om esthetische reflectie. Deze bijna-meditatieve toestand van de repeterende handelingen maakt het ook mogelijk om snel en intuïtief te reageren op de eisen van het materiaal. De ongeplande ongelukken die onvermijdelijk gebeuren kunnen ook de basis zijn voor nieuwe bouwmethoden. Maar waar eindigt het?


Naast prefab gebouwen toont Tilmann Meyer-Faje ook de wonderen op zee. De qua structuur op de woonblokken gelijkende boorplatforms ogen echter nog kwetsbaarder, zeker wanneer je bedenkt dat deze gevaarten midden op zee staan en huizehoge golven en orkaankracht moeten trotseren.


Dat geldt ook voor zijn keramische schepen uit de serie Volle kracht vooruit, zoals een coaster en de brug van een containerschip of bulkcarrier. De schepen die onze zeeën en oceanen bevaren vormen de drijvende kracht achter onze grootschalige wereldhandel. Maar ze ogen en zijn roestig zelfs imperfect, aangetast door het veelvuldige gebruik en de inwerking van het zoute zeewater. We vinden ze terug op de sloopwerven aan de kust van India waar Tilmann zijn inspiratie voor zijn serie vandaan haalde.


De Firma | kunstcentrum Gouda 
Openingstijden: woensdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur
Adres: Achter de kerk 13, 2801 JX Gouda
www.defirmagouda.nl



Wet sluiting Groningenveld gaat per 19 april in

18-04-2024

Van de redactie

De sluiting van het Groningenveld gaat per 19 april 2024 definitief in. Woensdag 17 april heeft de Koning de wet ondertekend en vandaag is deze gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee komt de gaswinning definitief ten einde. Staatssecretaris Hans Vijlbrief staat hier vrijdag 19 april met Groningers bij stil op de plek waar zo’n 65 jaar geleden voor het eerst Gronings gas werd gevonden.
 

‘Eindelijk is er zekerheid’

Staatssecretaris Vijlbrief: “Na jarenlange inzet van vele Groningers is de sluiting een feit. Eindelijk is er zekerheid. We hebben woord gehouden aan Groningers. De gaskraan in Groningen is dicht en blijft dicht. Dat betekent niet dat alle ellende is opgelost, maar wel dat de bron van ellende stopt.”
 

Gesloten op de plek waar het begon

In een weiland in Kolham werd halverwege vorige eeuw het Gronings gas gevonden. Op die plek ondertekent staatssecretaris vrijdag symbolisch de wet en overhandigt deze aan regionale bestuurders en maatschappelijke organisaties als vertegenwoordigers van Groningen.



Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

18-04-2024

Van de redactie

Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is broodnodig, want de kwaliteit van het onderwijs staat onder druk, concludeert ook de Inspectie van het Onderwijs in haar Staat van het Onderwijs 2024. Het is belangrijk deze koers de komende jaren voort te zetten.

 

Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): ”De Staat van het Onderwijs laat zien dat de verschillen tussen studenten groter worden. Zowel in de mogelijkheden die studenten krijgen, als in de beheersing van basisvaardigheden. De kansenongelijkheid neemt hierdoor toe. Ik vind dat zeer zorgelijk. Alle studenten in ons land moeten de mogelijkheden en begeleiding krijgen die ze nodig hebben, om de beste versie van zichzelf te kunnen worden. Lezen, schrijven, rekenen en burgerschapsvaardigheden zijn hiervoor de basis. Ik zie het als een belangrijke opdracht om samen met de instellingen en de docenten het tij te keren. Daar werken we met elkaar hard aan. We zetten in op meer focus, professionalisering, versterking van de basisvaardigheden en het verbeteren van studentenwelzijn. Het onderwijs, iedere student en iedere docent verdient het dat we hier onverminderd hard mee doorgaan.”

 

Minister Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs): “Te veel basisscholen en middelbare scholen doen het niet goed genoeg, terwijl iedereen keihard werkt om leerlingen alles te geven wat ze nodig hebben. Om de onderwijskwaliteit echt te verbeteren en te zorgen dat alle leerlingen eerlijke kansen krijgen, moeten we het anders doen. We moeten veel duidelijker maken wat we van scholen verwachten en zij moeten daarbij ruimte krijgen om te focussen op lezen, schrijven, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden. Schoolleiders en leraren moeten meer te zeggen krijgen over wat er in de klas gebeurt. En het is belangrijk dat scholen meer samenwerken en hun onderwijs vormgeven op een manier waarvan zeker is dat het echt werkt. Ook gaan we veel meer de helpende hand bieden in de school. Met het Masterplan basisvaardigheden en de regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, heeft het kabinet belangrijke stappen vooruit gezet en daarmee gaan we door. Ik heb er vertrouwen in dat we zo samen met de scholen de weg omhoog hebben ingezet.”



Het kabinet stelt tot €108 miljoen beschikbaar voor meer technologie in zorg- en welzijn

18-04-2024

Van de redactie

Het kabinet trekt de komende jaren €108 miljoen uit voor de transformatie van processen in de zorg- en welzijnssector naar digitale of hybride processen. Voorbeelden hiervan zijn beeldzorg en het automatisch aanreiken van medicatie met een medicijndispenser. Minister Helder biedt hiertoe vandaag de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) ter publicatie aan. De eerste aanvraagperiode loopt van 14 mei tot 20 december 2024. In 2025 wordt de regeling nogmaals opengesteld. De bijbehorende projecten kunnen daarna nog 3 jaar worden voortgezet.
 

Aanvragers kunnen ten hoogste €25.000 ontvangen voor het opstellen van een strategie en het ontwikkelen van een implementatieplan. Voor de daadwerkelijke implementatie, evaluatie en opschaling kan een subsidiebedrag tot €750.000 aangevraagd worden. De subsidieregeling komt voort uit de programma’s Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ) en Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) waarin digitale en hybride processen in zorg en ondersteuning belangrijke pijlers zijn.
 

Zorg- en welzijnsaanbieders die actief zijn binnen de Zorgverzekeringswet, Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet langdurige zorg, Jeugdwet of de Wet publieke gezondheid kunnen een aanvraag doen voor subsidiëring. Ook samenwerkingsverbanden, waarin aanbieders van zorg of ondersteuning deelnemen, zoals regionale huisartsenorganisaties, innovatiehubs en regionale werkgeversorganisaties, kunnen betrokken zijn bij een aanvraag.
 

Slimme zorg en ondersteuning

Deze regeling is de opvolger van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Hiervan hebben tussen 2019 en 2023 in totaal 300 zorg- en welzijnsorganisaties gebruik gemaakt.
 

Minister Conny Helder: “Met slimme innovaties kunnen we de zorg en ondersteuning kunnen bieden die nodig is en daarmee ontlasten we mantelzorgers en medewerkers.”
 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de subsidieregeling. Op 25 april (09.30-11.00) en 8 mei (09.30-11.00) organiseren RVO en VWS startbijeenkomsten voor meer informatie over de subsidieregeling en het aanvraagproces. Meer informatie kun je vinden op www.rvo.nl/stoz



Geslaagde debatavond

17-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Eens of oneens...? Dat was de grote vraag tijdens de debatavond 9 april in het in het Evertshuis in Bodegraven. Ruim 60 inwoners, ondernemers en samenwerkingspartners gaven hun mening aan de hand van verschillende stellingen. Het college kijkt terug op een zeer geslaagde avond en wil iedereen bedanken die hierbij aanwezig was! 


 



Groot onderhoud aan A12 in juni

17-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Rijkswaterstaat heeft aangekondigd dat er tussen 2 en 30 juni groot onderhoud wordt gepleegd aan de A12, tussen Moordrecht en knooppunt Oudenrijn. Hiervoor is de snelweg in de rijrichting Utrecht op sommige momenten deels en op andere momenten helemaal afgesloten. Dit veroorzaakt ernstige verkeershinder.



 

De werkzaamheden vindt Rijkswaterstaat nodig omdat de kwaliteit van het asfalt verslechterd is. Ook is het huidige asfalt te luid en vervangt Rijkswaterstaat deze door een stillere deklaag met stillere voegen. Om het werk te kunnen uitvoeren is de snelweg richting Utrecht tijdens vier weekenden en tijdens een aantal nachten dicht. Tussendoor zijn er rijstroken afgesloten, waardoor er minder rijbanen in gebruik zijn. Alles bij elkaar zorgt dit voor lange files, met vertraging tot meer dan een uur. Rijkswaterstaat raadt daarom aan om in deze periode de A12 te mijden, door bijvoorbeeld gebruik te maken van het openbaar vervoer of door vooral thuis te werken. Op rijkswaterstaat.nl vindt u de volledige planning van de afsluitingen.

 

 



Oproep aan Kunstenaars voor Deelname aan Kunstmarkt in het Evertshuis

17-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk nodigt lokale kunstenaars uit om deel te nemen aan de aanstaande Kunstmarkt, die gehouden zal worden in het Evertshuis op zaterdag 11 mei. Dit evenement biedt kunstenaars de perfecte gelegenheid om hun werk tentoon te stellen en te verkopen aan honderden kunstliefhebbers.
 

Of je nu gespecialiseerd bent in ruimtelijke werken, olieverf- of acrylschilderijen, fotografie, textielkunst, sieraden, of zijdeschilderen; wij moedigen je aan om deze kans te grijpen en je werk te presenteren. De Kunstmarkt biedt niet alleen een platform om je kunst te exposeren, maar ook om te netwerken met andere kunstenaars en workshops te promoten voor het nieuwe seizoen.



 

De markt vindt plaats in de gezellige foyer van het Evertshuis van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen genieten van muzikale omlijsting en een ontspannen sfeer met een drankje. Toegang tot de Kunstmarkt is gratis.
 

Aanmelden Kunstenaars die geïnteresseerd zijn in deelname kunnen zich aanmelden via de website van de Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk: www.kunstkringbodegraaven-reeuwijk.nl.
 

 



Basisschool leerlingen leren van verhalen bij struikelsteentjes

17-04-2024

Van de redactie

Gouda - Al meer dan tien jaar volgen diverse groepen uit het Goudse basisonderwijs, in aanloop naar 4 en 5 mei, de Stolpersteine route door de binnenstad. Dit educatieve programma is een samenwerking tussen Stolpersteine Gouda, Gouds Metaheerhuisje, Donald Pagrach en Jaap Mulder, gecoordineerd door Brede School Gouda. De missie is om kennis van het verleden om te buigen naar daden in het heden. Hoe begint een conflict en wat kun je er zelf aan doen om escalatie te voorkomen?


De scholieren lopen met Donald Pagrach langs diverse struikelstenen. Ze horen het verhaal van leeftijdsgenootjes in oorlogstijd. Ook bezoeken ze het Metaheerhuisje, dat achter het voormalige Joods bejaardencentrum staat. Aan het einde van de stadswandeling arriveren de kinderen op een locatie waar muzikant Jaap Mulder een korte audiovisuele voorstelling geeft. De Jiddische en Oost-Europese muziek en de geprojecteerde filmbeelden maken zichtbaar hoe een conflict tot stand komt en wat de gevolgen kunnen zijn. Aansluitend volgt een nagesprek waarin kinderen met elkaar in debat gaan over vooroordelen en buiten sluiten. Pagrach en Mulder zijn iedere keer aangenaam verrast over de inbreng van de jonge deelnemers. Dat maakt het project zeer waardevol. Zeker in deze tijd is het van groot belang dat we in gesprek blijven met elkaar, respect tonen voor een andere mening en opstaan tegen discriminatie.


Stolpersteine is een Europees project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt deze ‘struikelstenen’ aan in het trottoir voor huizen waar mensen hebben gewoond die door de nazi’s zijn afgevoerd en vermoord. Gouda telde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 500 Joodse inwoners, waarvan 389 personen zijn omgebracht. Voor vrijwel iedere gedeporteerde is inmiddels een Stolpersteine geplaatst.



Roei mee met RijnRees

16-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Het roeiseizoen is weer van start gegaan bij roeivereniging RijnRees! De drie stalen boten van de vereniging liggen weer klaar aan het Jaagpad van de Oude Rijn, wachtend op enthousiaste roeiers.
 

Bij RijnRees draait het allemaal om puur roeien zonder het wedstrijdelement. Dit maakt de vereniging laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen die van roeien houdt of het graag wil leren. Of je nu een ervaren roeier bent of voor het eerst in een boot stapt, bij RijnRees is er voor ieder wat wils.



 

Verschillende roeitijden
Er zijn verschillende momenten in de week waarop je kunt roeien bij RijnRees. Met teams die bestaan uit één, twee of soms zelfs drie boten, ga je op pad voor een roeitocht van ongeveer twee uur. Een prachtige manier om te genieten van de Oude Rijn en de frisse buitenlucht, terwijl je zowel inspanning als ontspanning ervaart.
 

Pauze aan boord
Tijdens de roeitocht is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning. Halverwege de tocht wordt er een pauze ingelast waarbij er aan boord koffie, thee en wat lekkers wordt geserveerd. Een gezellig moment om even op adem te komen en te genieten van het uitzicht.
 

Proefroeien
Ben je nieuwsgierig geworden naar het roeien bij RijnRees? Kom dan eens proefroeien! Dit is geheel vrijblijvend en een uitstekende manier om kennis te maken met de vereniging en de roeisport.



 

KONINGSDAG in de ZUSTERTUIN Op zaterdag 27 april kun je RijnRees vinden met een kraam op KONINGSDAG in de ZUSTERTUIN. Hier kun je terecht voor informatie, een praatje en natuurlijk de gezelligheid. Een perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over roeien bij RijnRees en de sfeer te proeven.
 

Meer informatie Voor meer informatie over roeivereniging RijnRees en de roeimogelijkheden kun je terecht op de website www.rijnrees.nl. Hier vind je alle details over de verschillende roeitijden, lidmaatschap en hoe je je kunt aanmelden voor een proefroeisessie.

 



Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

16-04-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Elk jaar streeft Stichting Kringloop Alphen ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Een paar maanden geleden deden ze een oproep aan klanten, personeel en overige geïnteresseerden om organisaties of doelen voor te dragen die kans moesten maken op een donatie. Overweldigend hoeveel mensen hierop hebben gereageerd! Na de eerste selectieronde mochten vrijwilligers en personeel van Stichting Kringloop Alphen punten geven aan het doel van hun keuze. De tien doelen met de meeste punten ontvingen een cheque. De hoogte van het bedrag varieerde van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van de hoeveelheid verzamelde punten.

 


Atelier Verfstreken

 

Een flinke delegatie van Fietsmaatjes brachten, uiteraard met duofiets, een bezoek aan de hoofdvestiging in Alphen aan den Rijn. Fietsmaatjes zijn er voor mensen die graag fietsen maar dit zelfstandig niet (meer) kunnen. Uit ervaring blijkt dat het niet alleen voor de gebruikers leuk is, de vrijwilligers beleven hier minstens net zo veel plezier aan! De stichting, die dit jaar vijf jaar bestaat, is al hard aan het sparen om in de toekomst de accu’s van de fietsen te kunnen vervangen. De cheque komt dan ook goed van pas.

 

Normaliter is het een gezellige drukte bij Handwerkgroep De Bezige Bijen: er wordt net zo enthousiast gekletst als gehandwerkt. Maar bij het zien van het bedrag op de cheque vielen de dames toch even stil. Zo’n stevig bedrag hadden ze niet verwacht! Het is elk jaar lastiger om het bedrag voor het jaarlijkse kerstfeest voor de ouderen in Koudekerk bij elkaar te sprokkelen. Dat er dit jaar ruimte is voor iets extra’s wordt dan ook zeer gewaardeerd.



voedselbank


Voor cliënten bij wie de nood hoog is, kan de voedselbank altijd aankloppen bij de kringloop voor een donatie van goederen of kleding. Deze manier van samenwerken bestaat inmiddels alweer 11 jaar. Het is mooi om te zien dat ook de klanten en het personeel van de kringloop de voedselbank een warm hart toedragen en ze verkozen hebben tot een doel dat nu ook in de vorm van geld een bijdrage mag krijgen.

 

Een bezoek aan Atelier Verfstreken is een feestje, want wat werden de medewerkers van Stichting Kringloop Alphen enthousiast ontvangen! De cheque zal besteed worden aan een scherm voor het Educatief Mini Museum. Hier kun je interactief van alles over Outsider Art leren en ervaren. Er worden rondleidingen en workshops gegeven rond thema’s uit de kunst. Wandel gerust eens binnen, daar word je blij van!

 

Bijna jaarlijks behoort Hospice Alphen-Nieuwkoop tot de goede doelen die zijn uitgekozen om een cheque te ontvangen. Zo ook dit jaar. Als vrijwilligersorganisatie biedt de Hospicegroep aanvullende zorg en ondersteuning in de laatste levensfase. De meeste mensen weten wel dat dit kan in een hospicewoning. Wat minder bekend is, is dat de zorg ook bij mensen thuis verleend kan worden. De ruim 100 vrijwilligers dragen door het geven van persoonlijke aandacht bij aan een waardevolle laatste levensfase voor gasten en naasten.

 

De directeur van Stichting Kringloop Alphen wil iedereen die de Goede-Doelenactie mogelijk heeft gemaakt, bedanken: ‘Het zijn stuk voor stuk prachtige doelen die we heel graag een extra steuntje in de rug willen geven. Daarvoor is elke bijdrage nodig: trouwe klanten die spullen komen brengen en die komen winkelen, vrijwilligers en personeel die hun tijd en energie steken in het reilen en zeilen van de stichting. We doen het allemaal samen!’

 

Ook een bijdrage leveren en zoek je nog leuk en zinvol vrijwilligerswerk? Stichting Kringloop Alphen kan je hulp goed gebruiken! Kijk op hun website voor de openstaande vrijwilligersfuncties en contactinformatie: www.kringloopalphen.nl.



Arjan Driesprong benoemd als algemeen directeur van drinkwaterbedrijf Oasen

16-04-2024

Van de redactie

Gouda - Op 1 juni 2024 start Arjan Driesprong als directeur van drinkwaterbedrijf Oasen. Daarmee volgt hij Walter van der Meer op,  die de afgelopen 12 jaar leiding gaf aan het van oorsprong Goudse drinkwaterbedrijf.  De aandeelhouders zien in Driesprong een ervaren bestuurder die verder vorm kan geven aan de ambitie van Oasen om samen te werken aan een duurzame en toekomstbestendige drinkwatervoorziening in het oosten van Zuid-Holland en het zuidwesten van Utrecht.





In zijn huidige functie is Arjan Driesprong hoofdingenieur-directeur (HID) van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid en voorzitter van de Leidingenstraat Nederland, de leidingenstraat tussen de havens van Rotterdam, Moerdijk, Zeeland en Antwerpen. Daarvoor was hij directeur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, directeur beheer infrastructuur van de provincie Zuid-Holland en directeur Netwerkontwikkeling bij Rijkswaterstaat West-Nederland.


Driesprong: “Oasen levert al 140 jaar schoon en betrouwbaar drinkwater. Dit is van onschatbare waarde voor de volksgezondheid in de regio. Ik vind het een eer dat ik het vertrouwen heb gekregen om verder invulling te geven aan de toekomstvisie van Oasen en de daaraan gerelateerde maatschappelijke opgave.”



Kindje op komst?

16-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op 10 juni 2024 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Bodegraven de gratis workshop "Ouderschap en hechting met je baby" voor aanstaande ouders die rond de 24 weken zwanger zijn.
 

Moeder of vader worden verandert je leven enorm. Wat betekent het om vader/moeder te worden? Hoe komt je nieuwe leven met baby eruit te zien? Hoe veranderen de rollen en hoe houd je aandacht voor je relatie? En heb je al nagedacht over hoe je je kind wilt gaan opvoeden?


Bij CJG Bodegraven kun je deelnemen aan een leerzame workshop die je helpt een sterke band met je baby op te bouwen, zelfs nog voor de geboorte. Tijdens deze workshop krijg je waardevolle informatie en tips die je voorbereiden op het ouderschap. Je doet oefeningen en er is veel tijd om ervaringen en ideeën uit te wisselen met andere aanstaande ouders.

 

Mis deze kans niet om je voor te bereiden op een leven lang ouderschap.

 

Meld je samen met je partner aan:

Datum: 10 juni 2024 van 19.30 - 21.30 uur

Locatie: CJG Bodegraven, Spoorlaan 2a in Bodegraven

Toegang: Gratis, maar aanmelden is verplicht.

Voor aanmelden en meer informatie ga naar www.cjgcursus.nl



Ontwikkelen van een programma voor jongeren en ouderen van het (toekomstig) asielzoekerscentrum Woerden

16-04-2024

Van de redactie

Woerden - In het kader van de geplande vestiging van een nieuw asielzoekerscentrum (AZC) in Woerden heeft de lokale politieke partij Woerden&Democratie een motie ingediend. De motie roept op tot de ontwikkeling van een speciaal programma voor de bewoners die in het toekomstige AZC zullen verblijven.

 

De bewoners, die in moeilijke omstandigheden leven, hebben behoefte aan afleiding en  zinvolle activiteiten om hen te helpen integreren in de Woerdense gemeenschap. Het programma dat in samenwerking met maatschappelijke organisaties, lokale sportclubs en scholen moet worden bedacht, zal gericht zijn op sport en vrijwilligerswerk, aldus Woerden&Democratie.

 

Malik Arbaj, van Woerden&Democratie, benadrukt het belang van vroege integratie voor een gezonde ontwikkeling en inclusie. "Met dit initiatief willen we voorkomen dat jong en oud in isolatie opgroeien en hen actief betrekken bij onze Woerdense gemeenschap," zegt Arbaj.

 

Het participatieprogramma kan bestaan uit diverse activiteiten bestaan, zoals wekelijkse sportevenementen en samen leesgroepen vormen. Uiteindelijk moet het de toekomstige bewoners leiden naar de reguliere voorzieningen die we in de gemeente Woerden hebben.

 

 



Dienstenveiling: Bied mee en beleef!

16-04-2024

Van de redactie

Aarlanderveen - Muziekvereniging DSS uit Aarlanderveen houdt op vrijdag 19 april 20.00 uur een dienstenveiling in het Dorpshuis in Aarlanderveen. Deze dienstenveiling is voor iedereen toegankelijk en de opbrengst is voor het levendig houden van deze vereniging. Er staan verschillende diensten op de lijst. Zo is er een ballonvaart, een introductieduik, een duo sprong en nog veel meer. U bent verzekerd van een heerlijk avondje uit en fantastische kavels om op te bieden.

 

DSS is een levendige vereniging. Centraal staat de opleiding van jong en oud. Zo is onlangs weer een nieuwe AMV opleiding gestart op de Viergang in Aarlanderveen en staat de tweede editie van het Nieuw Talent Orkest in de startblokken. Nieuwe muzikanten vinden met veel plezier een plek in een van de orkesten die allerlei activiteiten organiseren zoals marcheren op straat, concerten, shows, voorspeelavonden, concertreizen, concoursen en festivals. 

 

Om dit allemaal mogelijk te blijven maken wordt deze dienstenveiling gehouden. Een kleine greep uit de diverse diensten waarop u deze avond kan bieden: Rondleiding backstage bij het 20.00 journaal, ballonvaart,  skiles, huiskamerconcerten, klompengolf, Steinmeyer experience, high tea. borrelplank. rondrit met chauffeur in een chevrolet Malibu uit 1980, duosprong. Deze lijst is bij lange na niet compleet, want we hebben meer dan 50 kavels aan te bieden. 

 

Natuurlijk wil je dit niet missen. Kom op 19 april naar het Dorpshuis. Dorpsstraat 53 in Aarlanderveen. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.



Rode Kruis: 450.000 mensen in Nederland in verborgen voedselnood

16-04-2024

Van de redactie

Nog steeds hebben veel mensen niet genoeg geld om eten te kopen
 

In Nederland zitten meer dan 450.000 mensen in verborgen voedselnood, zegt het Rode Kruis. Deze groep mensen eet niet voldoende of niet voldoende gevarieerd voedsel en krijgt geen voedselhulp. Terwijl ze die voedselhulp wel willen. Het Rode Kruis baseert dit cijfer op de uitkomsten van een onderzoek van Ipsos I&O. De meest genoemde reden voor het ervaren van voedselnood, is dat mensen niet genoeg geld hebben. De hulporganisatie is geschrokken van het hoge aantal mensen in verborgen voedselnood.
 

Harm Goossens, algemeen directeur van het Rode Kruis: “Dit is niet zomaar een cijfer. Dit is een stille ramp. Het gaat over mensen die zo weinig geld overhouden voor boodschappen en daardoor ’s avonds enkel wat limonade drinken. Over mensen die zelf maaltijden overslaan, zodat hun kinderen wel te eten hebben. Er wordt door de overheid wel gepraat over voedselnood en bestaanszekerheid, maar ondertussen is het probleem nog net zo groot. Terwijl iedereen recht heeft op voldoende en gevarieerd voedsel.”



 

Te weinig geld voor eten
Het Rode Kruis hoort van mensen dat zij na betaling van de huur, elektriciteit, gas en andere rekeningen, te weinig geld overhouden voor eten. Bovendien krijgt niet iedereen in voedselnood ook voedselhulp, terwijl ze dat wel willen. Zij schamen zich bijvoorbeeld om aan de bel te trekken. Ook weet niet iedereen de weg naar hulp goed te vinden en denkt een deel geen recht op te hebben op voedselhulp.
 

Voedselnood komt voor bij alle leeftijden, maar de groep alleenstaanden of ouders met kinderen in voedselnood is relatief groter. Bijna 1 op de 5 mensen woonachtig in een grote stad eet te weinig of te weinig gevarieerd. De 450.000 mensen in verborgen voedselnood is volgens het Rode Kruis een ruwe schatting. Mensen zonder adres, onder wie dakloze mensen en mensen zonder verblijfspapieren, zijn niet meegenomen in het onderzoek.
 

Boodschappenkaarten



Bescherming Nederlandse natuurgebieden in zee ondermaats

16-04-2024

Van de redactie

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dan die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71%. Deze resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat vandaag gepubliceerd is door Seas At Risk en Oceana.  


Met behulp van gegevens uit de Global Fishing Watch-database werden de omvang en uren van bodemberoerende visserij binnen beschermde natuurgebieden in zee berekend in Denemarken, Duitsland, Ierland, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden. Het rapport kwantificeert de bodemberoerende visserij binnen mariene Natura 2000-gebieden, die bedoeld zijn voor de bescherming van de zeebodem en soorten.  


Zeebodem in Nederland onvoldoende beschermd 
Nederland heeft tien mariene Natura 2000-gebieden. Op papier zijn dit beschermde gebieden, maar slechts 5% van de Nederlandse Noordzee is gesloten voor bodemberoerende visserij. In het Noordzeeakkoord zijn afspraken gemaakt tussen overheid, vissers en natuurorganisaties om de zeebodem beter te beschermen. In 2030 moet 15% van aangewezen beschermde gebieden gesloten zijn voor bodemberoerende visserij.  


Serena Rivero, mariene ecoloog bij Stichting De Noordzee: “De resultaten van dit rapport benadrukken nogmaals de urgentie van deze Noordzeeakkoord-afspraak, maar ook de noodzaak om nu echt te beginnen met uitfaseren van bodemberoerende visserij in beschermde gebieden om dat doel ook daadwerkelijk te halen."   


Bodemrust in belang van natuur en visserij 
Bodemberoerende visserij is een vismethode waarbij één of meerdere boten visnetten over de zeebodem slepen om vis zoals tong, schol en garnalen te vangen. Deze vismethode verstoort de natuur op de zeebodem van de beschermde gebieden wat resulteert in verlies van biodiversiteit, aantasting van belangrijke leefgebieden van (kwetsbare) soorten en de vrijlating van opgeslagen koolstof in de zeebodem.  
 

Visserij en andere menselijke activiteiten als scheepvaart en energiewinning zijn belangrijke drukfactoren op de Noordzeenatuur, die al in een slechte staat verkeerd. Om al deze activiteiten op een verantwoorde manier mogelijk te maken is betere bescherming van de natuur nodig.  

 
“In beschermde gebieden hopen we dat de natuur weer kan versterken om zo de hele Noordzee veerkrachtiger te maken”, vertelt Serena Rivero. “Wanneer we natuurgebieden effectief beschermen tegen schadelijke activiteiten, zal uiteindelijk de biodiversiteit toenemen, wat onder andere resulteert in verbeterde visbestanden.”  

 



NS klaar met geweldplegers en zet treinen zaterdagavond drie minuten stil

15-04-2024

Van de redactie

Aanstaande zaterdag zet NS om 22.30 uur alle treinen drie minuten stil. Dit naar aanleiding van het heftige geweldincident van afgelopen zaterdag, waarbij een hoofdconductrice en machinist mishandeld zijn door een groep jongeren. Hiermee wil NS, gesteund door de vakbonden, een stevig signaal afgeven: het kan zo niet langer.



 

Wouter Koolmees, president-directeur van NS: “Mijn collega’s zetten zich elke dag in om ruim 1 miljoen reizigers naar hun bestemming te brengen. Het is waanzin waar zij dagelijks mee te maken krijgen. De samenleving is aan het verharden. Dat is te merken in de supermarkt, in de bibliotheek, op straat en ook in de trein en op station. Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega’s. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer.” 
 

NS is over het toenemende geweld in gesprek met maatschappelijke organisaties zoals gemeentes, het COA en de GGZ. De afgelopen jaren heeft NS samen met andere vervoerders al meerdere keren in Den Haag aangedrongen op meer bevoegdheden en middelen. Zo wil NS mogelijkheden voor veiligheidspersoneel uitbreiden door toegang tot landelijke systemen voor de controle van identiteit en toegang tot bepaalde informatie in politiesystemen, zodat collega´s eerder weten wie ze voor zich hebben en boetes bij de juiste persoon terecht komen. Dit ontlast de politie, voorkomt escalatie en zorgt dat personen zich moeten verantwoorden voor hun gedrag. 
 

1.042 geweldsincidenten 
Afgelopen jaar werden er 1.042 geweldsincidenten tegen NS-medewerkers geregistreerd, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022. Het gaat om bedreigen, bespugen of lichamelijk geweld. Ook hebben NS-medewerkers afgelopen jaar ruim 2.300 te maken gehad met verbale agressie, zoals schelden en beledigen. NS neemt zelf maatregelen om de veiligheid van collega’s te verbeteren met gerichte veiligheidsacties, slimme inzet van veiligheidspersoneel en (permanente) ingangcontroles op stations. Daarnaast werft NS hard door om over meer Veiligheid & Servicemedewerkers te beschikken. Recent is NS gestart met een pilot waarin hoofdconducteurs en servicemedewerkers een bodycam dragen.



Top2000 dienst in de Ontmoetingskerk

15-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 21 april organiseert de Ontmoetingskerk in Bodegraven een Top2000 dienst. Onder het thema “Als het golft” kunnen bezoekers een uur lang genieten van songs uit de Top2000, vertolkt door de band 4U++. Speciaal voor deze gelegenheid komen muzikanten van kerken uit Bodegraven en Utrecht samen om deze laagdrempelige dienst op een eigentijdse manier te vullen met bekende muziek. Al eerder trok de muzikale kerkdienst veel mensen uit de regio.

 


 

De deuren van de Ontmoetingskerk aan de Spoorstraat in Bodegraven gaan open om 10.30 uur. Om 11.00 start de dienst die voor iedereen vrij toegankelijk is. U bent van harte welkom!



Sieb Griede pakt zilver op European Cadet Cup in Berlijn

15-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Sieb Griede wist afgelopen zondag een tweede plek op het podium te bemachtigen tijdens de European Cadet Cup in Berlijn. Deze toernooien zijn aangewezen voor de door de judobond geselecteerde judoka’s. In de klasse tot 90 kilo wist Sieb als zijn partijen te winnen. In de finale trof hij zijn tegenstander uit Letland. Helaas wist Sieb de wedstrijd niet naar zich toe te trekken en eindigde met een Ippon tegen.



 

Desalniettemin een fantastische presentatie voor de 15 jarige Bodegraver die met zijn coach Eric Zwaan tot woensdag in Berlijn verblijft voor een aansluitende trainingsstage. De eerstvolgende Cadet Cup voor Sieb vindt plaats op 18 mei in Polen. 



VSTS MA1 kampioen in de 1e klasse!

15-04-2024

Door: Steffi van den Berg

Bodegraven - Zaterdag 13 april speelden wij, VSTS MA1, de laatste wedstrijd van het seizoen tegen ZVH MA2. Een belangrijke wedstrijd, want bij winst zouden we op de eerste plek eindigen! In de eerste set waren we goed aan elkaar gewaagd. De stand ging gelijk op en deze set wordt net aan gewonnen door ZVH, met 24-26.
 


In de tweede set hebben we een flinke dip en komen we weinig tot volleyballen. ZVH is sterk en we kunnen moeilijk scoren. De stand gaat gelijk op, maar na een sterke servicereeks gaat ZVH er ook met de tweede set vandoor. Eindstand 15-25. Dit zorgde voor een 0-2 achterstand, niet volgens plan. We besloten om het positief in te zien: winnen kon nog steeds! In de derde set vonden we het vertrouwen langzaam terug. We maakten minder fouten en wisten de ballen goed weg te leggen bij ZVH. Door onze aanvalskracht en servicedruk winnen we deze set met 25-14!
 

In de vierde set waren we weer helemaal aan! De servicepass lag weer goed en de balletjes konden lekker verdeeld worden door de spelverdelers. Hierdoor konden we doorgaan met druk zetten op ZVH. Ook deze set slepen we binnen met 25-16. Feest: omdat de nummer 2 van de competitie een setje had laten liggen waren we op dit moment al eerste!
 

De vijfde set mochten we nu niet meer weggeven en dat hebben we ook zeker niet gedaan. We gingen lekker door met vlammen en gaven ZVH geen kans om er tussen te komen. Ook de laatste set van deze wedstrijd en het seizoen, winnen we! Eindstand 15-8.
 

Tijd voor een feestje: We zijn kampioen in de eerste klasse! Na de wedstrijd vond gelijk de huldiging plaats. Omdat we op de eerste plek zijn geëindigd, is er een kans dat we aankomend seizoen in de hoofdklasse mogen spelen. Dit ligt nu in de handen van de Nevobo. We kijken terug op een mooi seizoen!



In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva

15-04-2024

Van de redactie

Regio - Reizigers kunnen voortaan eenvoudig reizen en betalen door in- en uit te checken met de betaalpas. Nu nog zonder kortingen of abonnement. Daarnaast blijft het mogelijk om te reizen met de OV-chipkaart of om een kaartje te kopen bij de chauffeur. Reizen met de betaalpas is onderdeel van OVpay, de nieuwe manier van betalen in het ov.


 

De buurtbussen van Arriva zorgen ervoor dat veel plaatsen bereikbaar blijven met het openbaar vervoer. Ze verbinden dorpen en steden volgens een vaste dienstregeling en route. Arriva heeft bijna 150 acht-persoons buurtbussen die worden gereden door vrijwillige chauffeurs. Weten waar ze rijden? Kijk op www.arriva.nl/over-je-reis/met-de-bus/de-buurtbus/.



Vrijwillige buurtbuschauffeur worden?

Reizen met de buurtbussen kan dankzij de buurtbusverenigingen en vrijwillige chauffeurs. Zij kennen de buurt en maken het reizen persoonlijk. Geïnteresseerden die ook chauffeur willen worden op de buurtbus, kijken op: www.werkenbijarriva.nl/buurtbus



Rayon finales voor Heres Bodegraven

15-04-2024

Door: Gaby van den Bos

Bodegraven - Geweldig nieuws voor Heres Bodegraven! In Rayon Gouda namen zij het op tegen teams uit Reeuwijk, Woerden, Waddinxveen, Gouda, Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Hazerswoude, Bergambacht en Schoonhoven. Het waren twee weekenden vol spannende finales en onze turnsters hebben werkelijk schitterend gepresteerd.

 

De bovenbouw selectie heeft laten zien hoeveel ze gegroeid zijn dit seizoen, met nog mooiere en stabielere oefeningen dan voorheen. Het resultaat mocht er dan ook zijn, met een prachtige 2e plek in de B-finale.

 

Ook de middenbouw poule 4 heeft indruk gemaakt door zich te plaatsen in de A-finale en daar een geweldige prestatie neer te zetten. Ondanks de finale spanning hebben ze prachtige oefeningen laten zien. Met de aanmoediging van een enthousiast publiek op de achtergrond behaalde zij een 4e plek. En laten we zeker niet de aspiranten vergeten, die voor het eerst schitterden in een finale en daar persoonlijke doelen hebben behaald, zoals radslagen op de balk. 

 


Een welverdiende 2e plek in de B-finale is een fantastisch teamresultaat.

 

Ook de middenbouw poule 3 heeft zichzelf overtroffen, met een prachtige 2e plek in de C-finale. Alle afsprongen van de brug (inclusief salto’s) werden perfect uitgevoerd, wat beloond werd met een welverdiende plaats op het podium.

 

Heres is ontzettend trots op alle successen van de turnsters. Naast de prachtige teamprestaties, zijn er ook individuele successen behaald. Een speciale felicitatie aan Imke, Lynn en Eline, die doorstromen in niveau 5 naar de districtsfinales. Wat een geweldige prestatie!

 



‘Lia deed mee’

15-04-2024

Door: Olivia van Wijngaarden

Bodegraven - Zaterdag 13 april speelde VSTS dames 1 de laatste competitiewedstrijd tegen Punch dames 1.  Deze wedstrijd was er een senior van de maand: Lia Broekhuizen. Zij zal dit jaar VSTS verlaten als spelend lid en daarom werd ze in het zonnetje gezet.

 

De eerste set begonnen: Naila Sabovic, Judith Terpstra, Merel Florie, Mirjam van der Kruk, Karin van Rijn, Krystel Termorshuizen en Olivia van Wijngaarden. De dames uit Bodegraven begonnen heel sterk. Karin van Rijn maakte een lange service-serie en zette de dames van Punch onder druk. Punch had geen antwoord op de ballen die VSTS het net over bracht en zo kwam VSTS op een voorsprong van 15-01. Helaas hield VSTS deze voorsprong niet vol. De dames uit Bodegraven lieten Punch terugkomen, maar toch wonnen ze overtuigend met 25-14.

 

De tweede set liet een heel ander beeld zien. In deze set had Punch de overhand. VSTS maakte veel fouten en liet zich onder druk zetten door de service van de tegenstander. De set ging gelijk op, maar eindigde in het voordeel van Punch. VSTS verloor met 21-25.

 

In de derde set herpakte de dames uit Bodegraven zich. De passing lag beter dan in set twee en daardoor kon het spel ook beter verdeeld worden. Krystel Termorshuizen scoorde veel aan het net en verdedigend wist VSTS veel ballen in het spel te houden. Punch wist VSTS bij te blijven in de stand, dus het ging gelijk op. Aan het eind scoorde VSTS de meeste punten. De dames uit Bodegraven wonnen met 25-20.

 

De vierde set zag er in het begin hetzelfde uit als set 3. De stand ging gelijk op, maar aan het eind van de set keek VSTS dames 1 tegen een achterstand aan. De dames uit Bodegraven verloren met 19-25. Er moest dus een vijfde set gespeeld worden. De dames uit Bodegraven begonnen weer sterk en ze pakten een grote voorsprong. Ook in deze set kwam Punch nog terug met een service-serie, maar VSTS bleef druk zetten. De dames uit Bodegraven wonnen met 15-10.


Een 3-2 winst voor Bodegraven was een mooie afsluiter van de competitie. De dames uit Bodegraven willen hun coach Dave Hageraats bedanken voor een mooi seizoen!

 

 



Reeuwijkse atleten bij de 43e NN Rotterdam Marathon

15-04-2024

Van de redactie

Reeuwijk - ’s Avonds om een uur of 19.00 uur lukte het Edmond weer om te reageren via social media. Zijn foto, gespot in de menigte bij de finish van de NN Rotterdam Marathon, zag hij op de facebook en instagram pagina van zijn cluppie Sportclub Reeuwijk. Dat die foto vanaf een Tv-scherm was gemaakt, maakte het toch wel bijzonder. Die foto wilde Edmond wel bemachtigen…
 

Na een indrukwekkende minuut stilte voor de veel te vroeg overleden marathon topper Kelvin Kiptum Cheruiyot en de laatste keer kippenvel bij You’ll never walk alone, vertolkt door Lee Towers, startte de NN Rotterdam Marathon in behoorlijk prettige omstandigheden. Ahmed Aboutaleb, ook al voor de laatste keer als burgemeester van Rotterdam bij deze marathon aanwezig, drukte met de zanger samen op de knop, waarmee een luide toeter de 17.000 hardlopers in beweging bracht. De grote schare hardlopers over de Erasmusbrug met de skyline van de havenstad op de achtergrond…het blijft een mooi plaatje.


De uitstekende weersomstandigheden, bijna ideaal voor een marathon, nodigden uit om een goede tijd neer te zetten. Dat was dan ook voor de meesten van de zes Sportclub Reeuwijk atleten het doel vooraf. Eén van hen, loopgroep trainer van Sportclub Reeuwijk, Raoul Smit Sibinga, liep zelf ook mee. Hoewel hij geen ideale voorbereiding had gehad, liep hij van het zestal de snelste tijd: 03:17 uur. Peter Kooijmans kwam in 03:26 minuten over de meet. Hij werd gevolgd door Jesse Westmaas in een tijd van 03:28 uur. Edmond van der Voordt (04:03), Erik Huisman (04:13) en Raymon Epping (04:29) liepen ook alledrie de marathon uit. Raymon had daags vooraf nog meegedaan aan de City Run over 4,2 km in een tijd van 24,17 minuten.


Deze zes SR-atleten kunnen de komende tijd herstellen van de marathon en daarna misschien alweer nieuwe doelen stellen. Ondertussen is de jeugd van Sportclub Reeuwijk gestart aan de competitie U16. Bij de eerste landelijke competitiewedstrijd van het baanseizoen 2024 in Utrecht werden zowel het team van de jongens als dat van de meisjes verdienstelijk 8e in de poule in het sterke deelnemersveld met een aantal clubs uit Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Er sneuvelden weer talloze persoonlijke records en dat is hopelijk de opmaat voor een prachtig buitenseizoen.

 


Aanstaande zaterdag zullen zowel de pupillen als de junioren van Sportclub Reeuwijk aan hun eerste regionale blokmeerkamp wedstrijd (Zuid-Hollands Midden) starten.



Zonder Meer is een Voedselbank voor Bijen

15-04-2024

Van de redactie

Nederland telt zo’n 360 soorten wilde bijen, maar een groot deel staat op de rode lijst voor ernstig bedreigde diersoorten en dreigt uit ons land te verdwijnen. Dat raakt ons mensen ook, want met hun vluchten van bloem naar bloem zijn bijen de belangrijkste bestuivers van de bomen en planten waar wij van eten. Zonder bijen en hommels zou voeding als kersen, appels, frambozen, courgettes, aubergines, avocado’s, zonnebloemolie en mosterd compleet verdwijnen. Kun je je dat voorstellen?

 

Daarom is het tijd voor actie! The Pollinators organiseren elk jaar op 22 april (Nationale Zaaidag) de actie ‘Voer de bij bij’.  Ze helpen de bij door duizenden particuliere Voedselbanken voor Bijen te openen in heel Nederland. Hier kun je gratis  inheems, gifvrij bloemzaad op komen halen. De Bodegraafse verpakkingsvrije winkel Zonder Meer aan de Prins Hendrikstraat is dit jaar ook een Voedselbank voor de Bijen. Je hoeft geen afspraak te maken, je kunt het zakje bloemenzaad meenemen als je tijdens openingstijden in de winkel bent. Help jij op 22 april ook mee om bloemzaad te zaaien in je tuin, om de bomen in je straat of op je balkon?

 

Tip! Je kunt de bij ook een handje helpen door mee te doen met de Nationale Bijentelling van 15 t/m 24 april. Geef je op via nationalebijentelling.nl.

 



Varen en genieten met marco de hollander

15-04-2024

Van de redactie

Ter Aar - Op zondagmiddag 02 juni staat er een spetterend evenement op de planning: Marco de Hollander gooit de trossen los voor een onvergetelijke boottocht vol gezelligheid en muziek.
 

Een Meezingfeest op het Water

Als er één artiest is die weet hoe je een feestje bouwt, dan is het Marco de Hollander wel. Tijdens deze boottocht kun je je hart ophalen aan zijn aanstekelijke muziek en genieten van een hoog meezing gehalte. Het belooft een dag vol plezier en vermaak te worden, dus zorg dat je erbij bent!
 

Twee Tochten, Dubbel Plezier

Om iedereen de kans te geven om deel te nemen aan deze unieke ervaring, zijn er twee tochten gepland op één dag:

Tocht 1: Van 11.30 tot 15.00 uur met speciale gasten Anita en Ed & Ricardo Stienstra.

Tocht 2: Van 15.30 tot 19.00 uur met optredens van Melissa Smilda en Jorny Evers.
 

Culinaire Verwennerij aan Boord

Tijdens de vaartocht kun je jezelf verwennen met een heerlijke kop soep en natuurlijk mogen de bitterballen niet ontbreken. Een perfecte combinatie van lekker eten en gezelligheid op het water.
 

Praktische Informatie

Opstapplaats: Zijldijk te Leiderdorp.

Reserveringen: Vanaf nu kun je je plaatsen online reserveren via de officiële website van Marco de Hollander: www.marcodehollander.nl.



Ministerie van VWS en Alzheimer Nederland roepen op: laat zien dat mensen met dementie meer zijn dan hun ziekte

15-04-2024

Van de redactie

In Nederland krijgt 1 op de 5 Nederlanders dementie, daarvan woont nog 79% thuis. Mensen met dementie willen graag mee blijven doen in de samenleving. Toch worden zij in woord en beeld nog te vaak beperkt tot hun ziekte en neergezet als hulpeloos en afgeschreven. Daarom doen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Alzheimer Nederland de oproep aan iedereen die over dementie praat, schrijft of publiceert: vermijd stigmatiserende woorden en beelden en besteed aandacht aan de mens achter de ziekte. 
 

Deze oproep is te lezen in de brochure ‘Dementie in taal en beeld’ die vandaag wordt gepubliceerd op het Nationaal Dementie Congres. De oproep is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met mensen met dementie en de mensen met wie zij samenleven. Daarnaast is er gesproken met verschillende experts op het gebied van dementie. De oproep wordt gedaan aan journalisten, marketeers, fotografen, zorgverleners, zorgverzekeraars maar eigenlijk aan iedereen in de samenleving.
 

Voelen dat je ertoe doet

In de brochure staan een aantal praktische do's en don'ts. Mensen met dementie geven aan dat ze niet hulpeloos zijn. Ze willen graag zien en voelen dat ze er toe doen en dat er ook aandacht is voor wat ze nog wel kunnen, in woord en in beeld. Daarom de oproep om op televisie, radio, sociale media, in folders en artikelen geportretteerd te worden zoals ze zijn, als mens.
 

Minister Conny Helder: “We moeten realistisch blijven over de ingrijpende gevolgen van de ziekte, maar tegelijkertijd stopt je leven niet als je de diagnose dementie krijgt. Je blijft iemand met eigen wensen, dromen, talenten, relaties en hobby’s. Kortom, je bent meer dan je ziekte. Het is opdracht aan ons allemaal om daar oog voor te houden zodat mensen met dementie kunnen blijven meedoen. Ook inclusief taal en beeld dragen bij aan een dementievriendelijkere samenleving. Iedereen kan iets doen. Bijvoorbeeld door in de toekomst te spreken en schrijven over ‘mensen met dementie’ in plaats van ‘demente ouderen’.”
 

Nationaal Dementie Congres 2024

Op 15 april (13:00 – 17:00) vindt de 3e editie van het Nationaal Dementie Congres plaats in NBC Nieuwegein. Het congres is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met dementie: mensen met dementie zelf, naasten, mantelzorgers, zorgprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers. Tijdens deze editie is er volop aandacht voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementieonderzoek. Experts en andere onderzoekers delen de laatste stand van zaken op het gebied van medicijnontwikkeling, participatie van mensen met dementie in de samenleving, preventie en methoden om de ziekte op te sporen en te vertragen. Het congres wordt georganiseerd in samenwerking met ZonMw en Alzheimer Nederland.
 

Dementiestrategie

De brochure ‘Dementie in taal en beeld’ en het Nationaal Dementie Congres komen voort uit de Nationale Dementiestrategie (2021 – 2030). Aan de brochure is meegewerkt door mensen met dementie, Alzheimer Nederland, Odensehuis Animi Vivere in Beuningen, WZH Transvaal en Ouderenlandgoed Grootenhout en leden van de Raad van Advies van de Nationale Dementie Strategie.



Rohda’76: winst zonder franje

14-04-2024

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Eigenlijk telde tegen hekkensluiter Gouda maar één resultaat: winst. Dat gebeurde ook, maar eenvoudig ging het niet. Uiteindelijk zegevierden de blauwwitten verdiend met 2-0. In de eerste helft genoten de vele toeschouwers vooral van het fraaie voorjaarsweer, want op het veld lukte er weinig bij de twee ploegen. Het leek wel of Rohda’76 op halve kracht voor het maximale resultaat ging. Tel daar de nodige foute passes en verkeerde keuzes bij op en de 0-0 ruststand liet zich eenvoudig verklaren, want ook rode lantaarndrager Gouda wist geen vuist te maken.

 

De thee deed Rohda’76 goed. Niet dat de ploeg van Arjen Linstra nu oogstrelend voetbal op de mat legde, maar de blauwhemden kwamen wel wat energieker voor de dag. Dat leidde vrij snel tot de 1-0 van Vlatko Lazić. Die tussenstand bleef lang op het scorebord staan. Tot enkele minuten voor tijd. De net ingevallen Justin Stigter (uit O18) rondde een counter bekwaam af: 2-0.



Opluchting na de 1-0 van Vlatko Lazić                                                          Foto: Don van der Meer

 

Komende zaterdag 20 april gaat Rohda’76 op bezoek bij Bergambacht, De wedstrijd tegen de nummer twee van de ranglijst begint om 15.00 uur.

 



Het Jaarlijkse Andy Voordouw Toernooi: Een Dag van Herinnering en Goede Doel

14-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op 1e Pinksterdag, 19 mei, wordt aan de groene zoom bij VVBODEGRAVEN het jaarlijkse Andy Voordouw toernooi georganiseerd. Dit bijzondere evenement vindt voor de 12e keer plaats en staat geheel in het teken van herdenking, sportiviteit en het ondersteunen van het goede doel.
 

Ter Nagedachtenis aan Andy
Het Andy Voordouw toernooi is opgezet ter nagedachtenis aan Andy, die op slechts 18-jarige leeftijd is overleden aan pulmonale hypertensie, een ernstige longaandoening. Deze dag is niet alleen een eerbetoon aan Andy maar ook een gelegenheid om bewustzijn te creëren rondom deze aandoening. Het toernooi begint om 10.00 uur en biedt een fantastische gelegenheid voor teams om deel te nemen aan een sportieve en leuke dag. Teams kunnen zich inschrijven voor een bedrag van 50 euro per team, bestaande uit 7 spelers. De opbrengst van de inschrijvingen, evenals de verkoop van versnaperingen en de loterij, zal volledig worden gedoneerd aan de PHA stichting. Het succes van het Andy Voordouw toernooi is mede te danken aan de genereuze steun van lokale winkeliers die prijzen en versnaperingen belangeloos sponsoren. Hierdoor kunnen alle opbrengsten direct ten goede komen aan het goede doel.
 

Doe Mee en Draag Bij!

Wil je deelnemen aan dit prachtige evenement? Schrijf je team dan snel in! Neem contact op met Mike via 06-14439878 of Richard via 06-46240450 om je team aan te melden. Alle vrijwilligers zetten zich belangeloos in om deze dag tot een succes te maken.
 

Voor de Kleintjes

Naast het sportieve aspect is er ook genoeg te beleven voor de jongste deelnemers. Er is een springkussen aanwezig en een speciale kinderloterij om de kleintjes te vermaken. Voor de muzikale omlijsting van de dag zorgt zanger Dennis Raterman, die met zijn optreden voor extra sfeer zal zorgen.
 

Kom Gezellig Langs!

Dus kom gezellig langs aan de groene zoom bij VVBODEGRAVEN, koop een lootje, eet een broodje en draag bij aan een mooie opbrengst voor de PHA stichting. Samen kunnen we deze dag tot een groot succes maken en een verschil maken voor mensen die getroffen zijn door pulmonale hypertensie. Tot dan!



Heren 1 BZ&PC is 1 wedstrijd verwijdert van promotie!

14-04-2024

Door: Kaylee Schellingerhout

Bodegraven - Deze zaterdag 13 april mocht BZ&PC heren 1 aantreden tegen Aqua Novio voor hun laatste thuiswedstrijd in De Kuil. Het was als vanouds druk en de heren waren gebrand om te winnen voor dit publiek.
 

De wedstrijd begon wat stroef, ondanks een doelpunt van Joey Schellingerhout stond er na 2 minuten een 1-2 achterstand op het scorebord. Na dit doelpunt begon het voor BZ&PC vooral verdedigend steeds beter te lopen. Na mooie doelpunten van Joey Schellingerhout, Henk Suur (2x), Rob Peek en Luke Rijbeek stond er na de eerste periode een redelijk comfortabele 6-2 op het score board.



Foto: Joey Schellingerhout

 

In de tweede en derde periode ging BZ&PC door waar het mee bezig was, goed verdedigen en mooi samenspel. Na doelpunten van Stefan Sterk, Luca Groenendijk en Joey Schellingerhout (3x) ging BZ&PC met een 11-5 voorsprong de laatste periode in.

 

De laatste periode was een doelpunt rijke periode door beide teams. Waar af en toe de verdediging wat verslapte bij BZ&PC, was daar ook weer het mooie teamspel waar het publiek al een heel seizoen van mag genieten. Door de doelpunten van Luke Rijnbeek (2x), Jos Beeuwkes, Joey Schellingerhout, Rick Sandifort en Rob Peek. Eindigt de wedstrijd in een 17-11 stand.

 

Met de 3 punten in de tas mag BZ&PC zich op gaan maken voor de laatste wedstrijd van het seizoen tegen De Robben uit Hilversum. Mocht BZ&PC deze winnen dan mag het zich kampioen van de eerste klasse noemen en zich bij de beste 12 teams van Nederland voegen. De wedstrijd tegen De Robben is op 20 april om 20:00 in Hilversum en alle support is natuurlijk welkom.

 

Doelpunten BZ&PC: Joey Schellingerhout 6, Luke Rijnbeek 3, Rob Peek 2, Henk Suur 2, Luca Groenendijk 1, Stefan Sterk 1, Rick Sandifort 1, Jos Beeuwkes 1.

 



ESTO legt Zwammerdam over de knie

15-04-2024

Door: Han Koevoets

Bodegraven - Zeer tevreden gezichten bij trainer Koos van Zoest en z’n mannen. ESTO legde afgelopen zaterdag ‘Damme’ met 1-3 over de knie. ESTO was met de hele selectie op de fiets naar Zwammerdam getogen. De ploeg moest er in de wedstrijd hard aan trekken tegen een Zwammerdam dat in staat is, zoals in de thuiswedstrijd ervaren, om genadeloos toe te slaan.

 


Beeld: de Sportfotogaaf
 

Licht overwicht ESTO

Het overwicht van ESTO nam naarmate de 1e helft vorderde toe en de regie kwam steeds meer in handen van de Bodegravers. Dat leidde in de 20e minuut tot de openingstreffer voor ESTO. Tom Beijeman joeg met diagonale schuiver de 0-1 binnen. Pas in de 39e minuut diende de eerste reële kans zich aan voor Zwammerdam. Uit een voorzet van Koen Woudenberg had Jim van Vliet koppend de gelijkmaker kunnen maken. Kort daarop had Ole Jansze wel de gelijkmaker te pakken. Goed aangespeeld had hij de hoek voor het uitzoeken en stond het 1-1.

 

Zwammerdam zorgde voor druk

In de 2e helft kreeg de wedstrijd in 1e instantie een heel ander beeld. Zwammerdam zette ESTO stevig onder druk. ESTO-doelman Tom Vink doorstond met z’n verdediging een paar hachelijke momenten. In die fase van de wedstrijd wist Zwammerdam echter niet toe te slaan. Dat deed ESTO wel in de 65e minuut door Yannick Saeijs. Met een fabuleus hooggeplaatste trap joeg hij de bal in de Damme-touwen voor de 1-2.

 


Beeld: de Sportfotogaaf

 

Vertrouwen in een overwinning

De nieuwe voorsprong deed ESTO goed en ze vond aanvallend weer de drive van de 1e helft, terwijl Zwammerdam nog moest bijkomen van de 1-2. In de 71e minuut viel de 1-3. Jesper den Besten werkte zich bij de achterlijn langs z’n tegenstander en legde perfect af op de ingevallen Pim de Visser. Hij haalde de trekker meteen over voor de eindstand 1-3. Zwammerdam had daarna nog genoeg tijd voor een succesvolle achtervolging. Het beleg was aanvallend niet krachtig genoeg om de wedstrijd nog spannend te maken.

 

Volgende week speelt ESTO thuis tegen DoCos. Om 14.30 wordt afgetrapt.

 

 

 



Weekmenu Stichting kom Mee

14-04-2024

Van de redactie

Bodegraven – De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 15 april tot en met vrijdag 19 april kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

     

Maandag

Courgettesoep, witlof ovenschotel met aardappelschijfjes, gehakt, crème fraiche, geraspte kaas, jus, toetje

Dinsdag

Groentesoep, aardappelen, slavink, spinazie, jus, toetje

Woensdag

Preisoep, Hongaarse goulash met rijst of aardappelen, doperwtjes, toetje

Donderdag

Kokos-kerriesoep, gebakken aardappelen met mayo, kip in saté saus, snijbonen, toetje

Vrijdag

Tomatensoep, rauwe andijvie stamppot met gebakken ui,mosterd en spekjes, saucijs, jus, toetje
 

 

Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



4 mei herdenking in Bodegraven

13-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 4 mei 2024 zal ook in Bodegraven de jaarlijkse dodenherdenking worden georganiseerd. De bijeenkomst vindt plaats bij het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde. Het programma begint om 19:30 uur en de toegang is vrij.  

 


Tijdens de herdenking worden de namen van alle Bodegraafse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereld Oorlog genoemd door Cock Karssen. Bastiaan Meijer verzorgt een vertelling en Rob van der Moolen draagt de gedichten voor. Pieter de Jong (piano) en Gerard Bakker (klarinet) verzorgen de muzikale omlijsting. Astrid van der Wals speelt het taptoe-signaal.
 

Aansluitend vindt in het Evertshuis het vervolg van de herdenking plaats. De Joodse schrijfster Ida Vos schreef het waargebeurde ‘Wie niet weg is wordt gezien’. In de gelijknamige en hierop gebaseerde voorstelling, vertelt haar zoon Bert Vos (samen met de musici van The Klezmer Society) het oorlogsverhaal van zijn Joodse familie, en zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Aanvang 20:45u, toegang is vrij.
 


Op 4 mei 2024 worden door de Stichting 4 mei herdenking Bodegraven bloemen gelegd bij:
- het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde;
- het monument voor de familie Gans aan de Emmakade;
- de herinneringsplaquette voor Siem van Veen in het voormalig stationsgebouw;
- het 4 mei monument op het Raadhuisplein.


Voor meer informatie kunt u terecht op www.viermeiherdenkingbodegraven.nl

 



Fantastisch nieuws, nu ook vakantie activiteiten voor jongeren!

13-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De komende weken staan er een heleboel spannende activiteiten op het programma waar je volop van kunt genieten! We hebben geluisterd naar jullie feedback via de enquête "Jouw Moves, Jouw Toekomst", en we hebben actie ondernomen om aan jullie verzoeken te voldoen.
 

We trappen af op woensdag 1 mei 2024 met de kick-off van Movebase. Bij Movebase kunnen middelbare scholieren elkaar ontmoeten en zich even lekker uitleven in de gymzaal met sport en spel. Verbinden en actief zijn, zijn de belangrijkste aandachtspunten van Movebase. Op deze woensdag nodigen we jullie uit in de Sporthoeve tussen 15:00 en 17:00 uur voor een middag vol sportplezier. Het doel is om samen te komen en actief bezig te zijn. Verwacht een moderne twist op bekende gymles spellen, een 2.0 versie!

 

 
Het buurtsportcoach team
 

Maar dat is nog niet alles! In samenwerking met Optisport zwembad de Kuil presenteren we op woensdag 8 mei 2024 de tweede editie van de activiteit Sport en Splash voor leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool en de eerste en tweede klas van de middelbare school. We beginnen om 10:30 uur met een geweldige mix van sportieve activiteiten in de sporthal. Na een lunchpauze, op eigen gelegenheid, duiken we gezellig het zwembad in en onderzoeken we onder andere de diepte. We gaan namelijk duiken met perslucht en laten jouw met een bevoegd instructeur, van Discovery Divers, de diepte in gaan. Krijg zo een kennismaking met het diepzeeduiken. Wel is de vraag als hieraan deelgenomen wil worden om het toestemmingsformulier te downloaden en ingevuld mee te nemen naar de activiteit. Vergeet dit niet, het zou zonde zijn om deze activiteit om die reden te moeten missen.
 

En voor de voetballiefhebbers hebben we iets bijzonders in petto! Op vrijdag 10 mei 2024 wordt er een 7 tegen 7 voetbaltoernooi georganiseerd op het veld van ESTO, in samenwerking met SAM Jongerenwerk. Als je tussen de 14 en 19 jaar oud bent, mag je met jouw team meedoen. Je schrijft je als team captain in voor je team en zorgt ervoor dat je een team van 7 bij elkaar hebt om deel te nemen aan deze activiteit. In verschillende leeftijdscategorieën strijden jullie tegen elkaar, 14-16 jaar en 17-19 jaar. Bij de inschrijving kies je ervoor in welke competitie jij wil deelnemen. Een kans voor jou en je team om met de beker naar huis te gaan!
 

Zorg ervoor dat je al deze data goed noteert in je agenda en nodig al je vrienden uit om mee te doen aan deze activiteiten! Wil je jezelf of je team inschrijven? Dat kan heel eenvoudig via onze website: www.senw-br.nl/agenda.
 

Waar wacht je nog op? Laat deze fantastische kans niet aan je voorbijgaan en meld je nu aan voor een van deze geweldige activiteiten!



Koor Bravour en de 24uur van Woerden

13-04-2024

Van de redactie

Woerden - Onder de naam “De mensen van Bravour” wordt er dit jaar door een team van Bravourleden en hun partners, supporters, etc. meegedaan aan de “24 uur van Woerden”.
 

De ‘24 uur van Woerden’ is een groots 24-uur durend wandelevenement om geld in te zamelen voor het ‘Samen Sterk huis’ en een onderzoek van het Prinses Maxima Centrum naar hersenstamkanker bij kinderen. De loop vindt net als in 2022 plaats in het Woerdense Westdampark, een prachtige route die rondom de Singel loopt. Wil je ons team, en daarmee de 24 uur van Woerden sponsoren? Dat kan!

 

Op Koningsdag, 27 april a.s., zijn wij van 14.00 tot +/-17.00 uur aanwezig op de Westdam voor de “oude Hema” tegenover Loef&Lij. Daar organiseren wij een “sing-along”, een meezingfestijn voor jong en oud. Voor iedere euro die u doneert krijgt u een lot waarmee prachtige prijzen te winnen zijn! De opbrengst komt geheel ten goede aan de doelen. De prijzen zijn ter beschikking gesteld door diverse Woerdense bedrijven. Mensen met kanker hebben steun nodig! Laat zien dat zij er niet alleen voor staan. Doe mee!


Locatie: Westdam Woerden (voor oude Hema winkel)

Aanvang: 14.00 uur

Einde: +/- 17.00 uur



Introductieworkshop klankschalenconcert in Samen sterk huis

13-04-2024

Van de redactie

Woerden - Op maandag 22 april van 14.00 tot 15.30 uur geeft Ingrid van Alst bij Samen sterk huis, centrum voor leven met en na kanker in Woerden een klankschalenconcert. Klankschalen (en andere instrumentjes) geven door hun rustige geluiden ontspanning.
 

De klanken veroorzaken een trilling. Doordat je lichaam voor een groot deel uit water bestaat komen deze trillingen makkelijk je lichaam binnen. Daardoor kan een diepe rust ontstaan. Je kan zelfs in slaap vallen. Het geluid is ook heel mooi om naar te luisteren. Iedereen mag ook ervaren hoe het is als een klankschaal heel dichtbij het lichaam worden bespeeld. Dan voel je de trilling nog duidelijker.
 

Voordat we beginnen met de klanken is er even een moment van meditatie om alvast wat tot rust te komen. Na de klanken kan iedereen kort delen hoe die zich voelt. Tot rust komen door klanken is heel goed voor mensen die met ingrijpende dingen zoals kanker worden geconfronteerd. Ingrid heeft ervaren hoe heilzaam deze rustgevende klanken zijn. Ze is zelf regelmatig naar concerten geweest en nu geleerd dit zelf te geven aan anderen. Meer rust en ontspanning geven aan anderen is haar passie.
 

De koffie staat klaar vanaf 13.30 uur. Toegang en consumpties zijn gesponsord. Voor nieuwe bezoekers is er een rondleiding met uitleg over wat het Samen sterk huis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met het Samen sterk huis op Wilhelminaweg 12 in Woerden. Aanmelden is noodzakelijk via telefoon 06-14004496, e-mail info@samensterkhuis.nl of in het Samen sterk huis, openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl.

 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.



Feestelijke opening nieuw kindcentrum Junis Kinderopvang

12-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 10 april opende Junis Kinderopvang officieel de deuren van het nieuwe kindcentrum Piratenschip aan het Dronenplein in Bodegraven. Dit werd gevierd met een feestelijke opening voor de kinderen, ouders, medewerkers, bouwers, buurtbewoners, samenwerkingspartners en de burgemeester. Het kindcentrum biedt kinderen van 0-13 jaar een doorgaande ontwikkellijn in samenwerking met de basisscholen.

 


Jona, bedenker van de naam Piratenschip, opent samen met Burgemeester Michiel Grauss van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk officieel het pand.


 

Het afgelopen jaar is de locatie De Kleine Schat gesloopt en vervangen door dit mooie nieuwe gebouw voor kinderopvang. Het Piratenschip biedt opvang aan 96 kinderen. Deze locatie staat midden in de wijk waar kinderen opgroeien. 'Een veilige opvang voor kinderen is erg belangrijk voor werkende ouders. Een plek waar kinderen zich vertrouwd en fijn voelen en kunnen groeien. Met de opening van Piratenschip krijgen ouders er een prachtige opvanglocatie bij!’ zegt burgemeester Michiel Grauss van gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
 

Een goede samenwerking met basisscholen en partners in de wijk
Piratenschip heeft een kinderdagverblijf voor de allerjongsten (0-4 jaar) en een buitenschoolse opvang voor de 4-13 jarigen. Samen met de basisscholen en andere partners in de wijk zorgt Junis voor een kansrijke omgeving. ‘Ieder kind verdient immers dezelfde kans. Dat is waar Junis als maatschappelijke kinderopvangorganisatie voor staat: wij ontwikkelen echt voor de toekomst’, zeggen Bart en Tine, bestuurders van Junis Kinderopvang.
 

Een pand dat klaar is voor de toekomst
De inrichting van Piratenschip biedt veel uitdaging voor de kinderen. Zo is er een atelier, een grote bso keuken, een DJ set en een gloednieuwe belevingstuin. Daarnaast is er over elk detail nagedacht. Met zonnepanelen, een klimaatsysteem en de groene tuin is de locatie klaar voor de toekomst.



Nieuwbouw De Ploeger van start!

12-04-2024

Van de redactie

Gouda - Mozaïek Wonen en ontwikkelende bouwer Trebbe realiseren in Westergouwe in Gouda een nieuw appartementencomplex met 46 sociale huurwoningen. Het gebouw heet De Ploeger en wordt gebouwd in de stijl van een pakhuis. Voor woningcorporatie Mozaïek Wonen is dit het eerste nieuwbouwproject in Westergouwe.
 

Op 11 april werd de eerste paal symbolisch geslagen door wethouder Jan Kees Oppelaar, Anne ter Steege, directeur- bestuurder Mozaïek Wonen en Arjan Hogenboom, directeur bij Trebbe door het planten van heideplantjes. Deze plantjes werden geplant omdat het heien is begonnen. De verwachte oplevering van de woningen is in juni 2025.

 

 

Over De Ploeger
De 46 appartementen in De Ploeger worden verhuurd in de sociale huursector en zijn bedoeld voor kleine huishoudens. Er komen vijf tweekamerappartementen en eenenveertig driekamerappartementen, verspreid over zeven woonlagen. Anne ter Steege, directeur-bestuurder Mozaïek Wonen: “Een eigen plek om te wonen is niet vanzelfsprekend. Er zijn duizenden woningzoekenden die steeds achter het net vissen. Daarom bouwen we meer sociale huurwoningen. Dat doen we niet alleen. Samen met gemeenten en ontwikkelaars kijken we hoe we onze opgaven kunnen realiseren. Samen werken we aan sterke wijken! Wij zijn blij dat we nu ook gaan bouwen in de mooie wijk Westergouwe en we straks met De Ploeger een groep huurders een thuis kunnen bieden.” Arjan Hogenboom, directeur Trebbe: “De ambitie van Mozaïek Wonen sluit naadloos aan op waar we als Trebbe voor gaan en staan. Vanuit fijne samenwerkingen samen bouwen aan geluk voor de bewoners. We kijken uit naar een voorspoedige bouwtijd. Op naar het hoogste punt.”
 

Markante blikvanger
“Deze eerste paal van De Ploeger is met recht een mijlpaal: het is het eerste appartementencomplex met sociale huurwoningen van Mozaïek Wonen in Westergouwe. Ik ben blij dat we in Gouda en in de prachtige nieuwe wijk Westergouwe meer sociale huurwoningen toevoegen. Want we willen dat er voor iedereen in Gouda een fijne plek moet zijn om te wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee”, benadrukt wethouder Jan Kees Oppelaar. “De Ploeger wordt bovendien een markante blikvanger bij de entree van Gouda met een historische, pakhuisachtige uitstraling.” De naam ‘De Ploeger’ verwijst naar de agrarische geschiedenis van de wijk Westergouwe. De straatnamen in de buurt zijn van de eerste vrouwelijke bestuursleden van de ‘Nederlandse bond voor het vrouwenkiesrecht’ in Gouda en omstreken. Het magazine van deze bond heette destijds ook ‘De Ploeger’.

 

Samen werken we voor sterke en leefbare wijken
Een woning is meer dan een dak boven je hoofd. Groeien, ouder worden en mee kunnen doen in de samenleving kan niet zonder een thuis. De omgeving waarin onze huurders wonen en leven heeft grote invloed op hun welzijn en gezondheid. Mozaïek Wonen vindt het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt voor een veilig en gelukkig bestaan. Daarom willen we samen met onze huurders en partners werken aan sterke en leefbare wijken waar mensen zich prettig voelen, erbij horen en zich kunnen ontwikkelen.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina