NIEUWSWinnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman 2019

15-09-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Zaterdag 14 september werd om 10.00 uur in het Romeins Museum de Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman uitgereikt door wethouder Han de Jager, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.
 

Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckman winnaar 2019 Bianca Mastenbroek met haar boek Hendrick, de Hollandsche indiaan. Foto: ‘Museumpark Archeon’.


Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.


De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling.


De genomineerden 2019 (auteur, titel en uitgeverij):
 Wilma Geldof, Het meisje met de vlechtjes, Luitingh-Sijthoff
 Luc Hanegreefs, Volle maen, Clavis
 Martine Letterie, Nooit meer thuis, Leopold
 Bianca Mastenbroek, Hendrick, de Hollandsche indiaan, De Vier windstreken
 Joyce Pool, Het Kompas, Lemniscaat
 

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd.

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000,-.
De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).  Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een groep jonge lezers in samenwerking met de kinderboekenwinkel Sylvester uit Zoetermeer las mee en maakt hun Jonge Beckman winnaar bekend. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jonge lezers. 
 

De winnaar is..
Allereerst de winnaar gekozen door de Jonge Beckman jury. De juryleden van de Jonge Beckman, bestaande uit 5 jongeren tussen de 11 en 14 jaar, benoemen Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs 2019. De Thea Beckman jury heeft eveneens gekozen voor Hendrick, de Hollandsche indiaan van Bianca Mastenbroek als winnaar van de Thea Beckmanprijs 2019. De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven jeugdroman, gebaseerd op historische gebeurtenissen. Een boek dat erin slaagt om de complexe historische werkelijkheid van een tamelijk onbekende episode uit de Nederlandse geschiedenis overtuigend vanuit meervoudig perspectief te beschrijven.
 

Bianca Mastenbroek - Hendrick, de Hollandsche indiaan
'Ik heb gedroomd over rivieren vol bloed. Niet alleen mijn volk stierf, ook Moeder Aarde werd platgetrapt onder de vele voeten van de witte man. Het pad dat we nu bewandelen, leidt naar de dood.' Het is 1659. De Nederlandse pioniers in het nog onontgonnen Amerika eigenen zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse indianen en de vrome Hollanders. Als hij gevangen wordt genomen door de meedogenloze vijand, denkt hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen...


Hendrick, de Hollandsche indiaan is een indrukwekkend verhaal over de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk. De jury is vol lof over dit spannende en met vaart geschreven avonturenboek, gebaseerd op historische gebeurtenissen. De schrijfster weet de ommekeer in het leven van Hendrick op overtuigende wijze tot leven te brengen. De animatie bij Hendrick, de Hollandsche indiaan is gemaakt door Nando de Groot, student aan de Willem de Kooning Academie.
 

Bekijk het volledige juryrapport op www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html
 Pijpenactie ‘Vol op het orgel’ gestart voor grondige restauratie Steinmeyer orgel Adventskerk

15-09-2019

Van de redactie

 Adopteer een orgelpijp 


Alphen aan den Rijn – Een van de weinige authentieke Steinmeyer-orgels in Nederland staat sinds 1922 in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn. Vanaf januari 2020 zal dit orgel een noodzakelijke en grondige restauratie ondergaan. Kosten voor deze restauratie bedragen meer liefst €150.000,-.  Stichting Vrienden van de Adventskerk is daarom een orgelpijpactie gestart om zoveel mogelijk gelden op te halen.


Het Steinmeyer Orgel in de Adventskerk


“We zullen alle registers open moeten trekken om dit bedrag middels de actie “Vol op het orgel” op te halen,” aldus Jan de Kruijf voorzitter van de stichting. “We gaan de komende maanden met vrijwilligers verschillende activiteiten organiseren om de actie zoveel mogelijk onder de aandacht van het publiek te krijgen. Zo starten we op monumentendag met het uitdelen van informatiefolders en kan men de kerk bezoeken. Nu het orgel nog intact is, kan men zelfs komen luisteren naar dit prachtige instrument. Tijdens de Jaarmarkt is de kerk ook open en kan men orgelpijpen adopteren.”


Het Steinmeyer orgel is een fraai kolossaal toetsinstrument, ook wel de koning onder de instrumenten genoemd. Dit orgel heeft in totaal 2360 pijpen, welke allemaal geadopteerd kunnen worden. Er zijn pijpen te adopteren voor €25, €50 en €100 per stuk. Adoptie van een heel register van 56 pijpen valt ook in het adoptieplan.  “Wij zijn trots op dit instrument in de Adventskerk, trots dat het prachtig bespeeld wordt door o.a. stadsorganist Simon Stelling en trots dat het bij Alphen aan de Rijn hoort. We zijn ervan overtuigd dat veel Alphenaren dit markante gebouw met het unieke orgel willen behouden en dat de actie daarom zeer succesvol zal zijn,’ zegt Jan de Kruijf. 
 

Meer informatie over de actie is te vinden op: www.vriendenvandeadventskerk.info/orgelactie
 De Kortste Weg: hoe kiezen voor lokale producten een mooi landschap in Zuid-Holland oplevert

15-09-2019

Van de redactie

Den Haag - Op zaterdag 14 september is tijdens de jaarlijkse Prinsjesmarkt in Den Haag de campagne ‘De Kortste Weg’ van start gegaan. Met deze campagne worden consumenten uit Zuid-Holland opgeroepen om vaker te kiezen voor voedsel uit de regio. “Die keuze levert namelijk veel voordelen op”, zegt Alex Ouwehand, directeur van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en een van de initiatiefnemers. “De impact op het milieu is lager, het stimuleert duurzame landbouw, boeren en producenten ontvangen een eerlijke prijs en consumenten kunnen kiezen uit een gevarieerd aanbod van gezonde en verse producten.” Deze lokale producten zijn rechtstreeks bij boeren te koop maar ook te bestellen via de website dekortsteweg.nl. Het officiële startsein voor de campagne werd in Den Haag gegeven door Jan Duijndam (een van de deelnemende boeren) en de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Adri Bom-Lemstra, die daar het eerste proefpakket in ontvangst nam.

“De grenzen van onze huidige voedselproductie komen in zicht”, zegt Ouwehand. “Het klimaat verandert, de bodem degradeert, insecten sterven uit, schoon water wordt schaars en boeren klagen over te lage prijzen voor hun producten. Daarom moeten we ons voedselsysteem radicaal veranderen. Een eerste stap in die voedseltransitie is om producten die zijn geproduceerd in een bepaalde regio, daar ook zoveel mogelijk te verhandelen.” Boer Duijndam: “Dit zorgt voor gelijkwaardiger relaties tussen boer en consument en creëert een gevoel van betrokkenheid. Dankzij de eerlijke prijs die wij hier voor onze producten ontvangen, krijgen we meer ruimte om met respect voor dieren, het landschap en biodiversiteit ons werk te doen.” Zo wordt duurzame landbouw gestimuleerd.


Ook gedeputeerde Bom-Lemstra is blij met het initiatief. “Ik steun dit project van harte. Het sluit aan bij de ambitie van de provincie: gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen. Het draagt uiteindelijk ook bij aan een mooier en gezonder landschap. Door De Kortste Weg te kiezen, en dus lokale producten te eten, draag je hieraan bij. Bovendien smaakt het nog fantastisch ook!” Wie via De Kortste Weg en deelnemende aanbieders producten koopt, draagt met elke aankoop bovendien bij aan meer natuur in Zuid-Holland.


Campagne ‘De Kortste Weg’ van start
In de campagne ‘De Kortste Weg’ werken boeren en andere ondernemers in de zogenaamde ‘korte voedselketen’ samen met natuur- en milieuorganisaties in Zuid-Holland. Het is een zogenaamde ‘proeftuin duurzame landbouw’ van Voedselfamilies. “Het primaire doel van de campagne is om het aantal mensen dat rechtstreeks bij een boer koopt verder te verhogen”, zegt Ouwehand. “Met onder meer eigenwijze tv- en radiospotjes en guerilla marketing laten we de komende tijd flink van ons horen.” Een redactie van ondernemers die zelf actief zijn in de korte voedselketen, neemt het op zich consumenten te informeren en inspireren. Zo was er bij de aftrap een smaaktest, waarbij voorbijgangers werd gevraagd of ze het verschil kunnen proeven tussen product X uit de supermarkt en een vergelijkbaar product Y uit de regio. De komende periode gaan deze en andere frisse acties de provincie door.


Met het startschot van de campagne tijdens de Prinsjesmarkt is ook de website gelanceerd. Op www.dekortsteweg.nl is een overzicht te vinden van alle deelnemende boeren in de buurt, men kan een proefpakket met vers voedsel uit Zuid-Holland bestellen en het manifest lezen, waarin de gemeenschappelijke strijdwaarden zijn geformuleerd. Iedereen is – zowel online als offline – van harte uitgenodigd deel uit te maken van deze gemeenschap.Anny Schilder en Jan Keizer op het Raadhuisplein

15-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De laatste avond van de Najaarsmarkt is losgebarsten. Op het Raadhuisplein kregen Anny Schilder en Jan Keizer al snel de beentjes van de vloer. Ook zong men luidkeels mee met de vele hits welke het tweetal uitgebracht hebben.
 


Op het parkeerterrein bij zwembad De Kuil was het Beat Up powered by Karwei (dance)muziekevenement. Een van de hoofdrolspelers daar was DJ Outsider.

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Zonnige Najaarsmarkt

14-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De Najaarsmarkt is zaterdag zonnig gestart en zal dit ook zeker blijven. Het is overal gezellig druk in het dorp en wij hebben van deze dag een overzicht gemaakt. In ons fotoalbum staan vele foto’s van de Open & Classic Toerrit, de Streekmarkt, Kaas- en kinderactiviteiten op de Oude Markt, 12-inch race en de oude tractoren. Later vandaag zal het fotoalbum nog aangevuld worden.

 

Naar ons fotoalbum.

 

 Foto's: Digitale Bodegraafse Krant
 Grandioos muziekfeest tijdens de muzikale avond van de Najaarsmarkt

14-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Beat Up Powered by Karwei (dance)muziekevenement en de optredens op het Raadhuisplein waren grandioos. Al snel liepen de pleinen vol en genoot iedereen van zijn muziek. De Kaaskoningin heeft een bezoekt gebracht bij het Beat Up Powered Karwei en Raadhuisplein. In het Evertshuis was het Najaarsmarkt concert en ook hier was het een gezellige drukte.
 

Bertha Verbeek

Wipneus en Pim

Slingshot coverband

Korsakoff                                                                                                     Foto: Dirk-Jan Knol

Najaarsmarkt Concert in het Evertshuis                                                                Foto: Dirk-Jan Knol

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant en Dirk-Jan Knol


PROGRAMMA ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019

 

Tijd

Activiteit

10.00 uur

Start Bodegraven Open & Classic Toerrit door Kaaskoningin en hofdames

 

Vanaf 10.00 uur 

Kermis en braderie

 

10.00-16.00 uur

Kaas- en bloemenshow open in tent bij gemeentehuis

Historische Kring tentoonstelling

 

10.00-16.00 uur

Streekmarkt, Kaas- en kinderactiviteiten op de Oude Markt:

Een gezellig terras, kaasrollen en laat je wegen op de evenaar en

ontvang een echt weegcertificaat met naam en gewicht

 

10.30 uur: bezoek Kaaskoningin en hofdames Marktplein. Wegen KK en hofdames, rondgang over kaasmarkt, streek- en verenigingenmarkt en diverse evenementen

 

Optreden Borftse Zangers

 

11.30-13.30 uur

12-inch race op parcours ringsteken met bezoek kaaskoningin en hofdames

 

13.30 uur

Diverse optredens Open Podium op Raadhuisplein

Kaaskoningin en hofdames bezoeken open podium

 

14.00 uur

Kaaskoningin en hofdames bezoeken kaasmuseum 

 

14.30 uur

KK en hofdames bezoeken oude tractoren (Rosarium)

 

14.30-16.00 uur 

Ringsteken omgeving Oude Markt en Vijverlaan

 

15.15 uur

Kaaskoningin en hofdames bezoeken het ringsteken en reiken de prijzen uit

 

17.30-19.30 uur

Diner Kaaskoningin en gevolg

 

19.00-00.00 uur

Programma Raadhuisplein:

- 17.00 uur Summerland

- 19:00 – 19:45 Anny Schilder en Jan Keizer

- 19:45 – 20:30 changeover Summerland / Legends

- 20:30 – 21:30 Chris de Luxe

- 21:30 – 22:30 Legends

- 22:30 – 23:00 Anita Meyer

- 23:00 – 00:00 Legends

 

19.00-00.00 uur

Beat Up powered by Karwei op evenemententerrein bij zwembad De Kuil

Programma Beat Up:

- 19:00 – 21:00 Roan Mendoza

- 21:00 – 22:00 ConfettiRavers Holland Exclusive

- 22:00 – 23:00 Outsider

- 23:00 – 00:00 B-FrontMooi uitzicht over Bodegraven

14-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Vandaag is het monumentendag en wat is er dan mooier om de dorpskerk te beklimmen. Eenmaal boven zag het uitzicht over Bodegraven er prachtig uit. 
 

Foto's: Digitale Bodegraafse KrantVerdachten in onderzoek naar autobranden aangehouden

14-09-2019

Van de redactie

Gouda - De districtsrecherche van politie Alphen – Gouda hield, in samenwerking met het Flexteam, deze week drie verdachten aan in het onderzoek naar autobranden in het voorjaar in Gouda .
Een verdachte, een 16-jarige Gouwenaar, werd afgelopen dinsdag aangehouden en donderdag 12 september werden nog twee plaatsgenoten van 16 en 17 jaar aangehouden. Deze twee zijn vrijdag 13 september voorgeleid aan de rechter-commissaris voor betrokkenheid bij een aantal van de brandstichtingen. Hun voorarrest is met veertien dagen verlengd.


De 16-jarige verdachte die donderdag werd aangehouden is niet voorgeleid en nu weer vrij.
 Gezellige drukte op kaas en bloemenshow, braderie en Kermis

13-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Het was vrijdag een gezellige dag op de Najaarsmarkt. De kermis is wel een stuk kleiner maar dat kon zeker de pret niet drukken. Wij publiceren graag een uitgebreid foto overzicht van de dag in ons fotoalbum.

Naar ons fotoalbum 

 

 


 

Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Goedhart MEGA Motormarkt 2019

13-09-2019

Van de redactie

 Groter dan ooit én verloting twee nieuwe motoren 
 

Bodegraven - Goedhart Motoren organiseert op zaterdag 28 en zondag 29 september de MEGA Motormarkt – het jaarlijks terugkerende en niet te missen motorfestijn voor motorliefhebbers uit heel Nederland. Bezoekers genieten onder het genot van een hapje en een drankje van MEGA-aanbiedingen op kleding, accessoires, onderdelen en zelfs nieuwe motorfietsen. Ook de loterij staat dit jaar weer op de agenda waarbij bezoekers kans maken op fantastische prijzen, waaronder twee splinternieuwe motoren. Op zaterdag is dat een Suzuki GSX-S750 en op zondag een Kawasaki Ninja ZX6-R.
 


 

"De MEGA Motormarkt mag je als motorliefhebber niet missen", zegt Berry Goedhart. "Elk jaar ontvangen we zo’n 15.000 bezoekers en allemaal hebben we één gedeelde passie: motoren. Iedereen kan tijdens de MEGA Motormarkt profiteren van prachtige deals, maar ook genieten van motorplezier, eten, drinken en live muziek. Omdat we speciaal voor dit weekend groot inkopen, kunnen we producten met uitzonderlijke kortingen aanbieden. Een uitgebreide collectie motorkleding, helmen, motor-accessoires en motoren voor megalage prijzen zijn allemaal te vinden in de outlet. We toveren onze showroom letterlijk om tot één grote markt. We pakken groot uit zodat de MEGA Motormarkt gewoon een megaleuke motorhappening wordt."
 

Voor elke vraag en wens een antwoord
Tijdens de MEGA Motormarkt staan er diverse marktkramen opgesteld van bijna alle grote motorkleding- en accessoiremerken, onder meer Akrapovič, Alpine gehoorbescherming, SENA Communicatie, Dunlop banden en helmmerken Arai en Shoei. Joost Goedhart: "Zeker even de moeite om een kijkje te nemen, ook als je vragen of advies nodig hebt. In totaal zijn er meer dan 70 specialisten aanwezig om vragen beantwoorden, of het nu om kleding, accessoires of het onderhoud van je motor gaat. Bovendien zijn er extra aanbiedingen op alle banden en kunnen bezoekers gratis hun helm laten controleren door Arai of een veringcheck laten uitvoeren door Hyperpro Suspension."
 

Verloting van twee splinternieuwe motoren
De loterij is inmiddels een vast element van de MEGA Motormarkt. Met deze loterij maken bezoekers kan op fantastische prijzen, van sportuitlaten en nieuwe helmen tot kleding en communicatieapparatuur. Ook verloot Goedhart Motoren in 2019 twee splinternieuwe motoren: op zaterdag een Suzuki GSX-S750 en op zondag een Kawasaki Ninja ZX6-R. Loten kosten 5 euro en dienen op zaterdag óf zondag te worden ingeleverd bij Goedhart Motoren. Berry Goedhart: "Een officiële notaris verricht de trekking op beide dagen aan het einde van de middag. Bovendien zit er een gratis lot bij ons Goedhart Magazine en krijgen bezoekers bij elke aankoop van meer dan 25 euro tijdens de MEGA Motormarkt een lot cadeau om de winkans te vergroten."


De MEGA Motormarkt 2019 vindt plaats op zaterdag 28 september van 8.30 tot 17.00 uur en zondag 29 september van 12.00 tot 17.00 uur bij Goedhart Motoren aan de Europaweg in Bodegraven.
 Sterpianiste Klára Würtz bij ReeuwijkKlassiek

13-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Op vrijdag 27 september om 20.15 uur opent ReeuwijkKlassiek in De Brug het nieuwe kamermuziekseizoen met de Hongaarse pianiste Klára Würtz. Zij won veel prestigieuze prijzen en speelde in concertzalen over de hele wereld. Een hoogtepunt is haar optreden in Carnegie Hall (New York) met The Boston Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink die kortgeleden op 90 jarige leeftijd gestopt is met dirigeren.
 
Klára Würtz heeft een uitzonderlijk charisma en betovert haar publiek met pianistische finesse. Bij ReeuwijkKlassiek speelt zij op een Fazioli vleugel stukken van Mozart, Schumann en Chopin. Na afloop van het concert zal de heer Evert Snel, importeur van Fazioli, iets vertellen over de bouw en werking van deze bijzondere vleugel. Kaarten via www.reeuwijkklassiek.nl en aan de zaal.
 Congres Zelforganisatie in de Zorg bij Ipse de Bruggen

13-09-2019

Van de redactie

Zwammerdam - Donderdag 12 september vond op landgoed Hooge Burch in Zwammerdam het congres Zelforganisatie in de Zorg plaats. Het thema dit jaar was “Er leiden meerdere wegen naar Rome”, waarbij de Romeinse geschiedenis die zich heeft afgespeeld op het landgoed van Ipse de Bruggen samenkwam met het onderwerp van nu: zelforganisatie.
Tijdens het evenement werden verschillende workshops gegeven, waarbij zorgprofessionals van verschillende zorgorganisaties successen en dillema’s over zelforganisatie met elkaar deelden. Andrea van Steensel, lid raad van Bestuur, opende de dag: “Ipse de Bruggen kiest met volle overtuiging voor zelforganisatie. Wij geloven erin: eigen regie voor de cliënt en medewerkers die het vak waar zij voor gekozen hebben professioneel en met plezier uit kunnen oefenen.”


Wouter Hart, organisatieadviseur, verzorgde daarna een plenaire sessie. Hij pleitte voor verantwoordelijkheid en professionaliteit: “Stop de oplossingenmachine waarin de staf voor de lijn denkt, de manager voor het team of de begeleider voor de cliënt. En wees niet bang om over de lijntjes te kleuren als de situatie daar om vraagt. Daarbij geldt: 'To live outside the law, you must be honest' (Bob Dylan).”


Vervolgens startten de twaalf verschillende workshops: Het leven na zelforganisatie 1.0, eigenaarschap: krijgen of nemen, teamontwikkeling, samenbouwen aan een betekenisvolle organisatie en smartlappen zingen met je eigen gemaakte nummer is een aantal voorbeelden. De reacties van deelnemers waren erg positief en enthousiast, zij kijken terug op een zeer geslaagde dag en gaan vol enthousiasme en nieuwe inzichten terug naar huis.


Het ‘congres met de sfeer van een festival’ werd georganiseerd door Ipse de Bruggen, samen met zorgorganisaties Amerpoort, Philadelphia, Stichting Dichterbij en Amsta en met Wouter Hart, Paul Pardon, Raymon Geurts, WakkereZaken, Academie voor Organisatiecultuur, DiVetro, KPNHealth, en Ik recycle blik.
 Kaaskoningin Marlou Bink-Verkleij, hofdames Tess van der Gugten en Sanne van de Poll

13-09-2019

Van de redactie


Bodegraven – Dit jaar is Marlou Bink-Verkleij Kaaskoningin van Bodegraven. De hofdames zijn Tess van der Gugten en Sanne van de Poll

 

Kaaskoningin Marlou Bink-Verkleij
Marlou (43) is geboren en getogen in Oudewater, maar zij werkt al 20 jaar in Bodegraven bij Vepo Cheese. Zij is getrouwd en moeder van 2 dochters. Haar opa en vader waren kaashandelaren in Oudewater en zij is dus opgegroeid in de kaaswereld. In de jaren negentig is haar vader zich gaan specialiseren in het versnijden en verpakken van kaas en heeft het toenmalige Poll-Food in Bodegraven gekocht. Het bedrijf, dat inmiddels flink gegroeid is, heet sinds 10 jaar Vepo Cheese en heeft als activiteit nog steeds het versnijden, raspen en verpakken van kaas. De producten van het Bodegraafse bedrijf worden over de hele wereld geëxporteerd, want onze Hollandse kaas heeft een goede reputatie in het buitenland. Na haar opleiding European Business Program aan de Hoge School in Rotterdam en Bordeaux en diverse stages in andere landen is Marlou gaan werken bij Vepo Cheese. Inmiddels is zij samen met haar broer Mark trotse eigenaar van Vepo Cheese. Het familiebedrijf bestaat volgend jaar 100 jaar! Zij is naast directielid verantwoordelijk voor de afdeling Marketing en Productontwikkeling. Dat zij nu als kaaskoningin is verkozen is alvast een mooie aanloop naar het jubileumjaar. Dit waarschijnlijk tot grote vreugde van haar dochters, want een moeder als (kaas)koningin wie wil dat nou niet?
Hofdame Tess van der Gugten
Tess van der Gugten (24) is geboren en getogen in Bodegraven. Als dochter van Johan en Mieke van der Gugten van VD Gugten Porsche Service komt ze uit een echte ondernemersfamilie die zeer betrokken is bij het dorp. De meeste dorpsgenoten zullen haar beter herkennen als bekend gezicht van “De Buren” waar zij al vele jaren werkzaam is.
Naast haar liefde voor veel pk’s, die thuis met de paplepel is ingegoten, heeft ze als passie ook de paardensport, waarbij een eigen paard uiteraard niet mag ontbreken.
In de horeca- en evenementenbranche is ze het meest in haar element en stilzitten is geen optie, maar ze vindt het meer dan een eer om dit jaar de Najaarsmarkt als hofdame mee te mogen maken in plaats van achter de bar!
Hofdame Sanne van de Poll
Sanne is 31 jaar jong en geboren in Bodegraven. Voor haar opleiding Management & Toerisme heeft zij 5 jaar in Breda gewoond. Daarna heeft ze het gezellige Brabant weer verlaten voor ‘Borft’ en is aan de slag gegaan in het bedrijf Poll Promotion van haar vader (Aart van de Poll). Hier ging ze aan de slag met de verkoop van promotieartikelen, relatiegeschenken, kerstpakketten & bedrijfskleding. Inmiddels heeft zij Poll Promotion overgenomen en sinds 1 mei gevestigd in Alphen aan den Rijn. Na 30 succesvolle jaren in Bodegraven zet zij dit met veel enthousiasme voort! In haar vrije tijd sport Sanne graag. Daarnaast houdt ze van golfen, de sauna en gezellig uit eten gaan. Ze vindt het een hele eer om hofdame te zijn en kijkt ernaar uit!

 

Foto's: Digitale Bodegraafse Krant

 Veel bekijks voor Kaascorso

12-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het kaascorso heeft donderdagavond veel bekijks gehad. In de optocht deden ook dit jaar vele scholen en verenigingen en bedrijven uit Bodegraven mee. In ons fotoalbum staan de eerste foto’s van een fantastisch feest. Zo staan er vele foto’s van de Kaaskoninging en haar hofdames en zijn alle deelnemers van de optocht vastgelegd. 
 Naar het fotoalbum
 

 

 

 

 

Foto's: Digitale Bodegraafse KrantDe echte raceauto van Max Verstappen zaterdag te zien op de Najaarsmarkt!

12-09-2019

Van de redactie

 SPAAR OOK DIT JAAR VOOR DE WINNENDE RACEAUTO VAN MAX VERSTAPPEN 

Bodegraven - De echte raceauto van Max Verstappen is as. zaterdag van 13:30 uur tot 14:30 te zien op de Najaarsmarkt! De raceauto komt vlakbij de poffertjeskraam te staan en zal dus een uurtje onderdeel zijn van de kermis in Bodegraven. 
 

Max Verstappen is Nederlands favoriete autocoureur. Ook Jumbo is al jaren trouwe fan van Max! Daarom kunnen klanten vanaf woensdag 11 september weer sparen voor een collectors item modelauto (1:24) van de Red Bull Racing Formule 1 bolide van Max Verstappen. De modelauto is een exacte replica van de RB15 van Aston Martin Red Bull Racing. Het gaat om de winnende editie van de GP van Oostenrijk, herkenbaar aan de gele banden en het Jumbo logo dat op de neus van de auto prijkt én de gele helm die Max droeg.
 Collectors item modelauto Red Bull Racing Fomule 1 bolide van Max Verstappen

Van woensdag 11 september tot en met dinsdag 1 oktober krijgt iedere Jumbo klant bij elke 10 euro aan boodschappen - of bij speciale actieproducten - een gratis spaarzegel. Zodra de finish op de spaarkaart is bereikt, kan de volle spaarkaart worden ingeleverd in alle Jumbo winkels. Met een eenmalige bestelcode kun je voor €4,99, zolang de voorraad strekt, een schaalmodel raceauto van Max Verstappen bestellen op jumbo.com/spaaractiemax. De voorraad is groot, maar uiteindelijk beperkt. Snel bestellen is dus slim, want op is op.


Ontdek de echte raceauto bij JUMBO Langerak
Quint Langerak, eigenaar van de Bodegraafse JUMBO winkels, is blij met de spaaractie: Samen met heel veel Nederlanders zijn we supporter en fan van Max. Daarom organiseert JUMBO - naast deze spaaractie voor het schaalmodel - een tour met de echte raceauto van Max Verstappen langs een aantal winkels, waarbij klanten ook de echte raceauto in het echt kunnen bekijken. JUMBO Langerak heeft zich natuurlijk aangemeld voor deze te gekke kans. En HIJ KOMT NAAR BODEGRAVEN! En snel ook!

 Wegens succes verlengd poppentheater de gouden leeuw

12-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Op zondagmiddag 22 september speelt poppentheater de gouden leeuw de voorstelling: Gijsbert en het hart van goud in het Evertshuis. Het is een familievoorstelling en duurt ongeveer een half uur. Gijsbert, de jonge vuurdraak vind midden in het vurige hart van de aarde een hart van goud. Wat is dat voor een hart? en wat gaat hij daarmee doen?
 


Wilhelminastraat 5 bodegraven
De entree is 2,00 euro
Tijd 15.00 uur (zaal open 14.30 uur)
Kom op tijd want vol=vol
 “Een goede collectieve zorgverzekering wordt steeds belangrijker”

12-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk - In de media verschenen de afgelopen dagen diverse artikelen over zorgcollectiviteiten. Zo zou een zorgcollectiviteit minder gunstig zijn voor verzekerden. Compleet onjuist, menen Bas van Twillert, directeur van Heilbron Assurantiën en Jan-Pieter Cnossen, directeur zorgverzekeringen van dezelfde organisatie. “Goede zorgcollectiviteiten zijn nu juist belangrijker dan ooit.”

“Er is nog onduidelijkheid wat betreft de veranderingen rondom de collectieve zorgverzekeringen”, begint Cnossen. “Er zijn in principe twee belangrijke veranderingen: de maximale korting op de basisverzekering wijzigt van tien naar vijf procent. Dit geldt dus niet voor aanvullende verzekeringen. Daarnaast moeten verzekeraars aangeven welke zorginhoudelijke afspraken met een bepaalde collectiviteit zijn gemaakt. De collectiviteiten worden nu nog meer gericht op zorginhoudelijkheid. Dat betekent dat werkgeverscollectiviteiten extra dekkingen of diensten hebben die in het belang zijn van werknemers. De extra of aangepaste dekkingen sluiten aan bij de doelgroep.”
 

Zorginhoudelijke afspraken
Waar in de media het continu gaat over de (dalende) kortingen, daar leggen wij graag de nadruk op de vergoedingen en de inhoud van de verzekeringen. “Het is voor iedereen elk jaar weer belangrijk om te kijken welke basis- en eventueel aanvullende verzekering het beste bij hem of haar past”, reageert Van Twillert. “Wij leggen bij onze relaties de nadruk op de beste voorwaarden en vergoedingen van een verzekering. Ik las ergens een quote dat collectief verzekerden te ruim verzekerd zijn. De indruk wordt hiermee gewekt dat ze geen keuze hebben. Dat klopt natuurlijk niet. Het lijkt nu alsof je via je werkgever geen losse basisverzekering of eenvoudige aanvullende verzekering kunt afsluiten. Dat kan natuurlijk ook gewoon. En de zorginhoudelijke afspraken gelden ook dan voor de werknemer.”
 

Premie vs. goed advies
Ook Cnossen begrijpt dat voor consumenten de zorgpremie een afweging kan zijn in de keuze voor een bepaalde zorgverzekering. “Premie is en blijft altijd belangrijk bij het afsluiten van een zorgverzekering, maar gelukkig wordt het belang van goede voorwaarden en vergoedingen op de specifieke situatie van de werknemer steeds belangrijker. Het is een geruststelling wanneer een werkgever het goed voor je geregeld heeft. We worden ouder, moeten langer kunnen doorwerken en daar hebben de werkgever en de werknemer een verantwoordelijkheid in. En daar zit precies het belang van een goede collectieve zorgverzekering. De zorgkosten stijgen jaarlijks. Een goede collectieve zorgverzekering, met de juiste zorginhoudelijke afspraken en aandacht voor preventie, zorgt ervoor dat werknemers langer vitaal kunnen doorwerken. Dat gaat de stijging van eventuele zorgkosten tegen. Goede voorwaarden, zorginhoudelijke afspraken en intermediair advies dragen bij aan het beheersbaar houden van die kosten.”
 Openingsconcert door Maxime en Charlotte Gulikers

12-09-2019

Van de redactie

Waddinxveen - Op zondagmiddag 29 september 2019 treden om 15:00 uur Maxime Gulikers (viool) en Charlotte Gulikers (cello) op.

“Jong toptalent uit Waddinxveen.”
Maxime en Charlotte brengen een heel mooi en afwisselend programma voor viool en cello met werken van o.a. M. Ravel, G. B. Cirri, E. Ysaye en delen uit de cellosuite van J. S. Bach. Maxime en Charlotte Gulikers behaalden aan het Conservatorium in Den Haag hun bachelor diploma. Zij vervolgden hun studie met diverse masterclasses en met succesvolle deelname aan internationale muziek concoursen waaronder het Prinses Christina Concours. Traden op tijdens het Janine Jansen Festival in Utrecht.  

Uitvoering:
Zondagmiddag 29 september 2019 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen. Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering. Kaarten aan de zaal. Reserveren via reserveringen@muziekinwaddinxveen.nl. Telefonisch reserveren kan ook via 0653 28 10 16 of 0653 67 27 87. Entree €13,00 incl. koffie of thee. Vonkpashouders en houders van de Rotterdampas €10,50. Jongeren tot 21 jaar €8,00. Alle betalingen á contant aan de zaal. Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar.
 Het negende Bockbierfestival Woerden komt er aan!

12-09-2019

Van de redactie

Woerden - De afgelopen acht jaar heeft het Woerdens bockbierfestival tot ver buiten de Woerdense stadsgrenzen bekendheid gemaakt. Dit jaar organiseert SPSW (Stichting Promotie Speciaalbier Woerden) op zondag 6 oktober voor de negende keer op rij dit geweldige bockbierfestival in Woerden. Het festival wordt voor de tweede keer op het Exercitieveld georganiseerd, waar we wederom een gezellig festivalterrein zullen creëren waar we ons groeiende aantal bezoekers ook de komende jaren kunnen blijven ontvangen.


Het festivalterrein is op zeer korte loopafstand van NS Station Woerden. Er zullen zo’n 20 bierbrouwers uit binnen- en buitenland aanwezig zijn om hun bieren aan de bezoekers te presenteren. Vanwege het informatieve karakter van dit festival zijn brouwers zelf (of een medewerker van de brouwerij) aanwezig, zodat de bezoekers van het festival zo volledig en deskundig mogelijk worden ingelicht over de te proeven bieren. Toegang van het festival is gratis, bij de ingang kan een proefglaasje en munten worden gekocht. Naast bier zal er ook voldoende te eten aanwezig zijn, verzorgd door lokale ondernemers uit Woerden en omgeving.“Zorg in Woerden en omstreken, waar willen we naar toe?”

12-09-2019

Van de redactie

Woerden - Op dinsdag 1 oktober 2019 om 19.30 uur wordt er in het gemeentehuis van Woerden een thema-avond over de Zorg in en rondom Woerden georganiseerd. Iedereen is welkom, maar vol is vol. De locatie is de raadszaal van het Gemeentehuis van Woerden, Blekerijlaan 14, 3447 GR Woerden. Graag van te voren aanmelding (i.v.m. de ruimte en de catering) per e-mail: zorgvoorwoerdenenomstreken@gmail.com De titel van de avond is: “Zorg in Woerden en omstreken, waar willen we naar toe?”
 

De Zorg in Woerden en omstreken is helaas de afgelopen jaren steeds meer versoberd en minder bereikbaar geworden. De eerste versobering treedt op na de fusie tussen het Zuwe Hofpoort en Antonius ziekenhuis. Voor steeds meer zaken moeten de inwoners naar Nieuwegein of Leidsche Rijn. Daarna valt de Zorg in Woerden als dominosteentjes om. De Huisartsenpost (HAP) en de Spoedeisende hulp (SEH) verdwijnen en Apotheken zijn buiten kantoortijden of in het weekend dicht. Van de goed draaiende Maartenskliniek is alleen nog de Poli over, want voor operaties moeten de patiënten naar Nijmegen.
 

De werkgroep heeft over deze zorgelijke situatie heel veel reacties ontvangen. Een aantal van deze geanonimiseerde verhalen zijn verwerkt in een Zwartboek. Enkele van deze verhalen worden verteld tijdens het eerste deel van de thema avond. Het eerste exemplaar van het Zwartboek wordt overhandigd aan vertegenwoordigers van het Antonius Ziekenhuis. In de pauze wordt het Zwartboek uitgedeeld aan mensen die hier belangstelling voor hebben. Ook is het de bedoeling om een aantal exemplaren beschikbaar te stellen aan de woordvoerders Zorg van de Tweede Kamer. Genodigden zijn o.a. vertegenwoordigers van de lokale Politiek (wethouder), landelijke Politiek (Tweede Kamer), Zorgverzekeraars, NZA, huisarts, apotheker, Raad van Bestuur van het Antonius en de oud directeur van het Hofpoort Ziekenhuis.
 

Het tweede deel van het programma zal bestaan uit een forum. Het forum is samengesteld uit de genodigden en een lid van de werkgroep Zorg voor Woerden. Ieder forumlid mag in maximaal 5 minuten zijn of haar visie geven op de toekomst van Zorg in Woerden en omstreken. Vervolgens krijgen mensen in de zaal de gelegenheid om de mensen van het forum vragen te stellen over die visie op de Zorg, en om aan te geven wat mensen uit Woerden en omstreken willen en/of nodig hebben. Op deze manier willen wij duidelijk krijgen wat Woerden wil en nodig heeft aan Zorg in de toekomst.
De organisatie van deze avond is in handen van de werkgroep Zorg voor Woerden en de politieke partijen Inwonersbelangen, LijstvanderDoes, Fractie Bakker en de Woerdense VVD. De avond zal gepresenteerd worden door de vooraanstaande Woerdenaar Cor van Tuijl.
 Yoga in Inloophuis ‘Leven met kanker’

12-09-2019

Van de redactie

Woerden - Op vrijdagochtend 20 september geeft Gemma van Dongen om 10.00 uur een yogales bij Inloophuis Leven met kanker’, Wilhelminaweg 12. Deze les is bedoeld als kennismaking met yoga. Yoga kan bijdragen aan kwaliteit van leven in of na een moeilijke periode. Yoga kan helpen opnieuw vertrouwen in het eigen lichaam te krijgen, het kan helpen te ontspannen of meer balans te vinden. Kankerpatiënten hebben beperkingen en daarom zijn de oefeningen licht en is er veel aandacht voor de adem. Het tempo waarin de oefeningen – zowel staand, zittend of liggend – worden uitgevoerd is rustig. Aangezien er een beperkt aantal plaatsen zijn, dient u zich voor de yoga les aan te melden.

Aanmelden kan per telefoon (06-14004496), per email ( info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ).

Toegang en consumpties zijn gesponsord. Voor nieuwe bezoekers is er een rondleiding met uitleg over wat het Inloophuis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Inloophuis ‘Leven met kanker’ op Wilhelminaweg 12 in Woerden.  Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Dode hoek krijgt volop aandacht van Veilig Verkeer Nederland, TLN, Paul van Loon en TOTAL

12-09-2019

Van de redactie

Veilig Verkeer Nederland (VVN), TLN (Transport en Logistiek Nederland), Kinderboekenschrijver Paul van Loon en TOTAL in Nederland waarschuwen vandaag gezamenlijk voor de dode hoek. Als kinderen in de dode hoek van grote voertuigen komen lopen ze gevaar. Ieder jaar gebeuren er tientallen ongelukken in de dode hoek. Vooral fietsers zijn kwetsbaar. Jaarlijks raken er vijf basisschoolkinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar gewond door zo’n ongeluk met een groot voertuig. Zo blijkt uit cijfers van de SWOV over 2011-2017. Bijna de helft van de volwassen fietsers kiest de verkeerde plek bij de vrachtauto waar zij zich als fietser veilig denken op te stellen. Een ongeval heeft ernstiger gevolgen voor een fietser wanneer de tegenpartij een vrachtauto is. Van de ernstige ongevallen veroorzaakt door de dode hoek heeft in algemene zin 46% een dodelijke afloop. Bij een botsing tussen een fietser en een auto bedraagt dit percentage 8%.


Aanbieding eerste exemplaar van het kinderboek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’
Op openbare basisschool Het Volle Leven in Den Haag ontving minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) uit handen van Paul van Loon het eerste exemplaar van zijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’: een spannend Griezelbus-avontuur waarin kinderen die in de dode hoek komen in een parallel universum belanden. Het boek verscheen 12 jaar geleden en is nu aangepast naar de huidige tijd, klaar voor een nieuwe groep lezers en verkeersdeelnemers. Achterin het boek zijn de vuistregels opgenomen die VVN en TLN opstelden om je veilig rond voertuigen te bewegen en rekening te houden met de dode hoek.


Bekrachtiging partnership Veilig Verkeer Nederland en TOTAL in Nederland
Tegelijkertijd kondigden VVN en TOTAL hun samenwerking aan, gericht op de doorontwikkeling van de gratis te downloaden augmented reality app ‘Uit de hoek’. Hiermee ervaren ouders samen met hun kinderen de veiligste plaats op de weg. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de volwassenen niet weet waar zij moeten gaan staan ten opzichte van een vrachtwagen. Kinderen die op school een dodehoekles hebben meegemaakt kunnen aan de hand van deze app aan hun ouders laten zien waar zij het veiligst kunnen gaan staan. De app is gratis te downloaden via Google Play en de App Store.


De eerste ‘Veilig op weg’ les van het schooljaar
Vandaag vond ook één van de eerste ‘Veilig op Weg’-lessen van VVN en partner TLN weer plaats. De groepen 7 van Het Volle Leven waren de gelukkigen; zij mochten zelfs Paul van Loon als eenmalige gastdocent in de klas verwelkomen. De samenwerking tussen VVN en TOTAL maakt het bovendien mogelijk om iedere school die deze les boekt een exemplaar van ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’ cadeau te doen voor de schoolbibliotheek. Jaarlijks verzorgen VVN en TLN ruim 900 ‘Veilig op Weg’-lessen voor leerlingen van groep 7 en 8.


Lessen over het omgaan met de dode hoek nog steeds hard nodig
VVN-directeur Evert-Jan Hulshof: “De ongevalscijfers laten zien dat fietsers vanaf 10 jaar een kwetsbare groep zijn. Hun verkeersgedrag is soms onvoorspelbaar; ze nemen veel risico’s en houden zich bewust of door onwetendheid niet aan de verkeersregels. Dode hoekongevallen hadden vaak voorkomen kunnen worden als de betrokken verkeersdeelnemers bewuster waren geweest van de gevaren van de dode hoek en als ze hadden geleerd waar ze zich het beste op kunnen stellen in de buurt van grote voertuigen.”
 

Paul van Loon: “Het lezen van een boek, of eruit voorgelezen worden, is dé manier om in een andere wereld te duiken. Ik heb door de jaren heen aan mijn lezers gemerkt dat een verhaal heel veel impact kan hebben. Mijn boek ‘Ontsnapt uit de Dode Hoek’ is geen verkeersles, maar een spannend avontuur waar je ook nog iets van opsteekt. Ik hoop dat veel leerkrachten het boek in de klas gaan voorlezen en er daarna met elkaar over praten, wellicht in combinatie met een ‘Veilig op Weg’-les.” Amici de Canto treedt, tijdens Open Monumentendag, voor de Agnietenkapel in Gouda op

11-09-2019

Van de redactie

Gouda - Op zaterdagmiddag 14 september a.s. treedt, tijdens de Open Monumentendag in Gouda, het Bodegraafs koor Amici del Canto voor het prachtige monument, de Agnietenkapel, op. Amici del Canto is het oudste niet kerkelijk georiënteerde koor in Bodegraven opgericht op 13 februari in 1913 onder de naam Zanglust. Het huidige repertoire van Amici del Canto bestaat voornamelijk uit volkse liederen van de 16e, 17e en 18e eeuw, in een moderne uitvoering,  uit diverse landen. De liederen worden dan ook in verschillende talen gezongen.
 


Historie
1913, het geboortejaar van Zanglust – in 2013 omgedoopt in Amici del Canto – was de voorbode van een roerige periode. De gewone burgerij was  nog niet behept met de kennis van de naderende oorlog, dus hield men zich vooral bezig met het wel en wee in de directe omgeving. Het openbaar onderwijs was in die dagen net in opkomst en vanuit de Afdeling Bodegraven van het "Volksonderwijs", zoals het toen werd genoemd,  is de behoefte ontstaan een zangvereniging op te richten die ondersteuning zou geven bij de promotie van dat volksonderwijs. De eerste uitvoering van Zanglust, ten bate van het volksonderwijs, leverde direct honderd gulden op.  Met deze opbrengst werd in datzelfde jaar 'Klein Zanglust' opgericht. In dit koor kregen jeugdige zangliefhebbers gelegenheid de zangkunst te beoefenen.  In 1917 telde dit kinderkoor 75 leden, maar door geldgebrek werd “Klein Zanglust” in 1931 weer opgeheven. Nu ruim 106 jaar later wordt het repertoire nog met veel zangplezier door de leden van het koor gezongen. Om 15.00 uur en op een later tijdstip in de middag brengt Amici del Canto haar liederen voor de Agnietenkapel, Markt 100 in Gouda ten gehore.


Tijdens en na het optreden is de Agnietenkapel te bezichtigen. Het is dan overigens ook de laatste dag dat u hier de expositie van kunstgroep MMKkunst, met een grote verscheidenheid aan kunst van tien deelnemende kunstenaars, met o.a. de Bodegraafse-Reeuwijkse kunstenaars Marry Buiks,  Margriet Blanken en Marie-Louise Oliwkiewicz, kunt bezoeken.
 Opening Verhoeff-Rollmanschool

11-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 13 september 2019 om 13.15 uur hoopt wethouder Van den Heuvel de nieuwe Verhoeff-Rollmanschool aan het Dronenpark 1 te Bodegraven te openen. Sinds augustus 2007 was de Verhoeff-Rollmanschool op twee locaties gevestigd. De hoofdlocatie was aan de Julianastraat en de drie hoogste groepen hadden les in de dependance aan Dronenpark 1. We zijn uiteraard heel blij en dankbaar dat we weer op één locatie zitten. De nieuwe school telt dertien groepslokalen en een lokaal voor de Peuterspeelzaal. De school is een bijna energie neutraal gebouw. Op het dak van de school liggen 274 zonnepanelen.


Foto: Digitale Bodegraafse Krant

Ruim 300 kinderen gaan naar de Verhoeff-Rollmanschool. De school valt onder het bestuur Educatis. De school is ontworpen door Cita Architecten. De aannemer die de school gebouwd heeft, is Middelwatering Bouw. Meer informatie is te vinden op www.vrschool.nl. De bouw van de school was de laatste fase van de gemeentelijke plannen voor de scholenlocatie Dronenplein.
 Wilco Hoenderdos in Gast van de Week

11-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Maandagavond 16 september van 20.00 uur tot 21.00 uur heeft Leo Dijkmans in het rechtstreekse radioprogramma Gast van de Week als gast Wilco Hoenderdos.

Wilco is een liefhebber van klassieke muziek en heeft zich ontwikkelt als een goede zanger die zowel solo als in een koor zijn zangtalent laat horen. We gaan praten over welke muziekstijl hem het meest aanspreekt. Is dat de Barok, middeleeuwen of wat anders. Wat is zijn favoriete componist. Hoe is hij met de klassieke muziek in aanraking gekomen. Vindt Wilco dat er ook op de scholen meer aandacht gegeven moet worden aan muziekonderwijs, want een recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 10% van de leerlingen in het zowel basis- als middelbaaronderwijs bijvoorbeeld maar weet wie Janine Jansen is. Terwijl deze Nederlandse violiste wereldberoemd is. U gaat zijn verhaal horen en uiteraard afgewisseld met mooie muziek.

Als u wilt dat bij radio Bodegraven ook een programma komt met klassiek muziek, laat het dan weten via leo.dijkmans@ziggo.nlHoe werkt jouw brein? - Paul Smit bij Platform-Z

11-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Donderdag 10 oktober 2019 organiseert Platform-Z voor de 4e keer een groot evenement in het Evertshuis in Bodegraven. De vereniging van zelfstandige professionals wil haar leden én andere ondernemende mensen inspireren, maar ook een leuke avond aanbieden.
 

Hoe werkt jouw brein?
Wat gebeurt er in ons brein? Hoe maken we keuzes? Hoe worden we dagelijks beïnvloed? Filosoof en cabaretier Paul Smit schreef meerdere boeken over filosofie, neuro­wetenschap en psychologie. Ons brein ziet wat het wil zien. En dat is niet altijd betrouwbaar, zo blijkt uit de hilarische voorbeelden die hij demonstreert. Heb je wel eens last van stress en gepieker? Hoe kom je op nieuwe ideeën? Door heel hard na te denken? Door het organiseren van brainstormsessies? In de praktijk werkt het heel anders dan wij denken.


Voorzitter van Platform-Z Willeke de Waal valt met de deur in huis. ‘Voor ons zoogdierenbrein is plezier ontzettend belangrijk. Wij moeten als vereniging elke keer weer iets bijzonders bedenken om mensen van de bank af te krijgen. Er is zoveel te doen in onze gemeente, zoveel netwerken en gezelligheidsclubs. Daarom zijn we er ook trots op dat het tot nu toe steeds is gelukt om de theaterzaal van het Evertshuis vol te krijgen.’ De bezoekers weten inmiddels wel wat je kunnen verwachten bij de seizoensopening van Platform-Z: Een inspirerende spreker met humor én een gezellige borrel na afloop.
 

(v.l.n.r.): Willeke de Waal, Ineke Groenendijk, Matthja Sterk en Lianne Stolwijk


Groot denken
Bestuurslid Matthja Sterk vult aan: ‘Onze grootste wens toen we in het bestuur van Platform-Z kwamen, was om iets groots neer te zetten. Out-of-the-box, iets wat veel bekendheid en nieuwe leden voor Platform-Z zou opleveren. In 2016 hadden we de Omdenken show geregeld. Dat leverde een uitverkocht Evertshuis op, en veel nieuwe leden. In de jaren daarna hadden we met Jos Burgers en Joseph Oubelkas ook topsprekers, waar we veel positieve reacties op hebben gekregen’. ‘Het is wel een klus om zo’n avond voor een groot publiek te organiseren’, bekent Platform-Z lid Lianne Stolwijk, ‘maar inmiddels zijn we als vaste ‘commissieleden’ aardig op elkaar ingespeeld. We denken allemaal mee, en helpen waar mogelijk. Vooral het bedenken van een spreker is altijd een uitdaging. Zoveel mensen, zoveel wensen.’ 
 

Wie houdt wie voor de gek?
Dit jaar kwam de tip over de spreker van Platform-Z-lid Ineke Groenendijk. Ze was ontzettend enthousiast over filosoof en cabaretier Paul Smit. De combinatie van inhoud en humor past ook helemaal bij deze avond. Ineke vertelt: ‘Paul Smit laat je hardop lachen en hij zet je aan het denken. Hoe werkt jouw brein? Wie houdt wie voor de gek? Ons brein ziet wat het wil zien. En dat is niet altijd betrouwbaar. Paul geeft hilarische voorbeelden uit het dagelijkse leven die iedereen zal herkennen’.


Deze avond is niet alleen voor ondernemers, maar interessant voor iedereen. Neem dus ook je collega's, buren, vrienden en kennissen mee!


Donderdag 10 oktober 2019
Aanvang: 20.30 uur
Entree: 25 euro incl. hapje en drankje
Bestel je tickets op evertshuis.nl Tweede Kamer, voorkom dat mensen zorg mijden

11-09-2019

Van de redactie

Woerden - Donderdag 12 september heeft de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over de eigen bijdragen in de zorg. ANBO heeft deze gelegenheid aangegrepen om de Tweede Kamerleden op te roepen om een debat te starten over de houdbaarheid en betaalbaarheid van de zorg. Zodat wordt voorkomen dat mensen zorg mijden.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Nederland heeft een prachtig niveau van gezondheidszorg en langdurige zorg. Maar het is belangrijk dat dit ook zo blijft. En vooral dat mensen ook blijven ervaren dat dit zo is. In de praktijk zien wij dat de kosten stijgen; niet alleen de stapelende zorgkosten maar ook het feit dat de boodschappen duurder zijn geworden en de huur- en energiekosten zijn gestegen. Op het moment dat je beperkingen krijgt of langdurig ziek wordt, kan de stapeling van kosten fors oplopen.”
 

ANBO wil een debat over drie onderwerpen:
Verlaging zorgpremie, lager eigen risico en afschaffing zorgtoeslag
De zorgpremie is voor sommige mensen erg hoog, zeker als zij ook nog een eigen bijdrage voor medicijnen en hulpmiddelen betalen. Liane den Haan: “Hier ligt een groot risico van zorgmijding; omdat de kosten te hoog zijn, gaan mensen niet meer naar een arts.”


De zorgtoeslag is zijn doel volledig voorbijgeschoten. Ooit ingevoerd om een beperkt aantal verzekerden te compenseren voor de hoge basispremie, inmiddels ontvangt ongeveer 60% van de verzekerden zorgtoeslag. Jaarlijkse uitgave: vijf miljard euro. “Verlagen van de basispremie zodat iedereen die kan betalen, maakt het mogelijk om de zorgtoeslag af te schaffen.”
 

Stand van zaken zorgval
Mensen die zorg ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) moeten voor die zorg een eigen bijdrage betalen. Liane den Haan: “Ook hier zien wij dat mensen angstig zijn voor de gevolgen van de eigen bijdrage voor hun besteedbaar inkomen. En dan wachten ze te lang met het aanvragen van de zorg.”
 

Informatievoorziening
Er is veel geld te besparen als de informatievoorziening over de eigen bijdragen aan mensen verbetert. Ook is het belangrijk dat mensen van tevoren weten wat ze aan eigen bijdragen kunnen verwachten gezien hun zorggebruik. En voor mensen met een kleine portemonnee is het goed om te weten dat zij de bijdrage voor het eigen risico gespreid kunnen betalen.


Liane den Haan: “Lang niet iedereen weet voor welke zorg je geen eigen risico verschuldigd is. De overheid en de zorgverzekeraars moeten zich inspannen om deze onbekendheid weg te nemen.”Verkeersinfarct in de regio na ernstige aanrijding in Boskoop

11-09-2019

Van de redactie

Regio - Het verkeer in de regio loopt op dit moment (18.15 uur) veel vertraging op. De reden is de ernstige aanrijding op de Alphenseweg (N207) ter hoogte van het Shell-tankstation. Deze weg is zeker nog tot 20.00 uur afgesloten voor al het verkeer.
 

Het verkeer van Alphen aan den Rijn naar Gouda heeft nu te maken met een omleiding via de N11 in de richting van Bodegraven. Hier staat het stil tussen Alphen a/d Rijn-Oost en Bodegraven. Ook op de A12 is het langzaam rijden in de richting van Gouda.
 

Rond de klok van 17.24 uur heeft er ook een ongeval met letsel plaatsgevonden op de Kerkweg-West in Waddinxveen. Om 17.44 heeft er ook op de Coenecoopbrug in Waddinxveen een aanrijding met letsel plaatsgevonden. Door deze aanrijdingen zal het verkeer nog meer last krijgen de komende tijd.
 Drie personen gewond na aanrijding

11-09-2019

Van de redactie

Boskoop – Op de Alphenseweg (N207) ter hoogte van het Shell-tankstation zijn bij een ernstige aanrijding om 15.20 uur tussen twee vrachtwagens en twee personenauto’s 3 personen gewond geraakt. Een van de personen is zwaargewond geraakt. In een van de vrachtwagens zat één persoon bekneld en deze is bevrijd door de brandweer. Ook is de sloot naast de weg doorzocht op mogelijke slachtoffers. De N207 is bij Boskoop in beide richtingen zeker tot 20.00 uur afgesloten.


Om 17.10 uur stond er tussen Alphen a/d Rijn-Centrum en Bodegraven 7 km stilstaand verkeer 

 

 Verkeerlichten N458 worden vervangen

10-09-2019

Van de redactie

Nieuwerbrug - De verkeerslichten bij de oversteekplaats op de N458 in Nieuwerbrug aan den Rijn worden toch door nieuwe lichten vervangen. Dit gaat in het eerste kwartaal van 2020 gebeuren.
 
Voorkeur
De verkeerslichten zijn verouderd en moesten sowieso vervangen worden. Er is samen met de Provincie Zuid-Holland en inwoners tijdens een inwonersavond in mei besproken wat de beste oplossing zou zijn. Er lagen een paar andere opties op tafel om de oversteek veilig te maken, maar inwoners hebben een duidelijke voorkeur uitgesproken voor het vernieuwen van de verkeerslichten.


Planning
De verkeerslichten worden in het eerste kwartaal van 2020 vervangen. Een exacte datum is nog niet bekend. De inrichting van de oversteekplaats blijft verder ongewijzigd.


Gezamenlijke veilige oplossing
Wethouder van Verkeer, Inge Nieuwenhuizen, is blij dat deze oplossing door de bewoners zelf is gekozen: “Het behoud van de oversteekplaats was een vurige wens van de Nieuwerbruggers. We zijn blij dat de provincie alsnog groen licht heeft gegeven”.


Meer informatie
Het veiliger maken van de oversteek op de N458 maakt deel uit van de herinrichting van Nieuwerbrug aan den Rijn. Meer informatie over de herinrichting vindt u hier: www.bodegraven-reeuwijk.nl/herinrichting-nieuwerbrug.

 Najaarsmarktconcert in het Evertshuis

10-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens de Bodegraafse Najaarsmarkt gaan de coverbands 'Classic Blue' en 'Stage Act' weer ouderwets knallen, rocken en swingen in het EVERTSHUIS. Songs uit de jaren 60 en 70, classics van The Eagles, Rolling Stones, Dire Straits en The Beatles vliegen voorbij op vrijdagavond 13 september. U komt toch ook?
 AANVANG 21:30 uur - TOEGANG GRATIS
 Jeugdvoetbaldagen

10-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Speciaal voor jeugdspelers uit de regio die als een profvoetballer willen trainen is dit de kans. Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober, tijdens de herfstvakantie, zullen er op het complex van Esto, uit Bodegraven, de Jeugdvoetbaldagen plaatsvinden. De organisatie is in handen van de staf van de stichting Jeugdvoetbalopleiding.
 

Alle kinderen van 5 tot en met 15 jaar kunnen hier aan deelnemen. Van keeper tot spits, iedereen is welkom! Je hoeft niet lid te zijn van een bepaalde vereniging, iedereen kan zich aanmelden! De specifieke trainingen zullen worden verzorgd door professionele trainers. Men krijgt alle basistechnieken aangeleerd volgens de Wiel Coerver methode. Dankzij een intensieve en wedstrijdgerichte scholing zal de balvaardigheid en het zelfvertrouwen verder toenemen.Voordelen van de Wiel Coerver methode:
Het moderne voetbal eist een dynamische balvaardigheid en deze zal de jeugd verwerven nadat ze de bewegingen met de bal technisch goed beheersen. Door gevarieerde oefenvormen en ontelbare snelle acties te hebben gemaakt heeft de speler zijn handelingssnelheid sterk ontwikkeld. Het aan- en meenemen van de bal en het verkrijgen van een prima traptechniek gaat hierdoor veel gemakkelijker, omdat het totale balgevoel enorm vooruit gaat. Dit door veelzijdige techniektraining. Dankzij een individuele techniekverbetering is het mogelijk het collectieve spel op een veel hoger niveau te brengen. Spelers worden zelfbewuster en eisen meer en meer de bal op.
 

Inschrijven
Men kan zich inschrijven door te gaan naar www.jeugdvoetbalopleiding.nl/jeugdvoetbaldagen. Iedereen mag zich aanmelden, men hoeft dus geen lid van een bepaalde vereniging te zijn. Verzoeken om samen met vrienden of vriendinnen in dezelfde groep zijn mogelijk. 51e editie hardloopwedstrijd Rondje Droogh

10-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De jaarlijkse hardloopwedstrijd Rondje Droogh, georganiseerd door KPJ Bodegraven, zal zondag 15 september voor de 51e keer plaatsvinden. Bij het Rondje Droogh staat gezelligheid voorop, maar er wordt ook zeker gedacht aan de sportieve prestaties. Van al dat lopen krijg je trek, daarom staat er een BBQ kraam! Als het mooi weer is zal ook Dirk Beijeman er met zijn ijskraam staan. Natuurlijk wordt er aan de kinderen gedacht. Voor hen staat er een supergave springkussen op het terrein. Alle kinderen krijgen van te voren ook nog een warming-up op muziek. Zo zullen ze goed voorbereid aan de start staan.

De hardloopwedstrijd is toegankelijk voor alle leeftijden en loopniveau’s. Er zijn wedstrijden uitgezet waarbij afstanden variëren tussen de 1 km en 5 km. Dit jaar is voor de 5e keer de Klompen Run een onderdeel van Rondje Droogh. Deelnemers rennen een parcours van 500m op Zweedse/Hollandse klompen. De winnaar gaat naar huis met de felbegeerde gouden klomp! De inschrijving is op de J.C. Hoogendoornlaan 2, wat tevens de start en finish is, en sluit 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd. Inschrijven kan alleen op de dag zelf. De kosten bedragen: kinderen € 3 en volwassenen €5,-. Per deelnemer gaat er €1 naar het goede doel. Dit jaar is het goede doel, Samen Sterk Bodegraven-Reeuwijk. Samen Sterk is een maatjesproject in Bodegraven-Reeuwijk voor mensen van alle leeftijden. Meer informatie is te vinden op de site: www.kpj.nl.


Schema Rondje Droogh:
11.00 uur: Start inschrijving
12.00 uur: Start kinderloop (t/m 8 jaar) +/- 1 km
12.20 uur: Start wedstrijd junioren (9 t/m 15 jaar) 3,5 km
12.55 uur: Start wedstrijden senioren 5 km
14.00 uur: Start klompen run 500m
14.15 uur: Prijsuitreiking
14:30 uur: BBQ
 VSTS H1 midden in de voorbereiding voor het nieuwe seizoen

10-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – De heren van Volleybalvereniging Van Serve tot Smash (VSTS) zijn druk bezig met de voorbereiding van de start van het nieuwe seizoen. Al tijdens de warme dagen van de voorgaande weken waren de mannen van het eerste herenteam in de zaal te vinden om spelritme te krijgen met de gedeeltelijke nieuwe samenstelling. Op verschillende posities hebben er wijzigingen plaatsgevonden. Op de passer-loper positie is Guus toegevoegd. Deze jonge en enthousiaste (jeugd)speler kan nu vlieguren gaan maken in het eerste om zijn ontwikkeling door te zetten. Verder zijn de vertrouwde gezichten die deze positie kleur gaan geven Joost en Mathijs. 

Op de middenaanval zijn er ook wijzigingen, oude vedette Wilfred is deze positie komen versterken (was diagonaal red.). Ook oude bekende van het eerste Wilco (H2 red.) is weer terug op het oude nest. All time good Jos is natuurlijk de onbetwiste midden bij VSTS die menig toeschouwer en medespeler versteld laat staan welke onmogelijke ballen hij nog binnen de lijnen krijgt. Steun en toeverlaat in de pass Tycho zal de libero positie wederom voor zijn rekening nemen dit seizoen. De creatieve verdeling van de ballen is in handen van Dennis. Hij is binnen het eerste dit jaar als enige de echte spelverdeler in het veld al zijn de diagonaal aanvallers Erik en Sven er ook niet vies van om de spelverdeling over te nemen. Aan het roer van het door Kraan en Roos Constructie gesponsorde eerste heren team van VSTS staat ook een nieuw gezicht. Met ingang van seizoen “19/“20 zal Eric de Ridder het team naar een hoge klassering in de eerste klasse proberen te loodsen.


Op 21 september start de competitie en op zaterdag 28 september om 16:30 uur zal de eerste wedstrijd gespeeld worden in De Sporthoeve in Bodegraven. Graag tot dan!
 Archeon Culinair met Pierre Wind

10-09-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 21 en zondag 22 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind. Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud en middeleeuwse lekkernijen. Daarnaast zijn er informatieve culinaire rondleiding, kookdemonstraties en natuurlijk kun je ook zelf diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart. 

Insectenhapjes uit de prehistorie
Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met de vangst van de dag, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Deze zijn erg voedzaam! Bij de eerste boeren kun je zelf zo een meelwormenomelet eten, als je durft! Bij de bronstijd is men bezig met het maken van kaas, appel-perenmoes en het bakken van brood. In de ijzertijd wordt een wild zwijn gebraden boven het spit, mmm!
 

Romeinse culinaire hoogstandjes
In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum (Romeinse brood) en Posca (praktische soldatenwijn).
 

Smullen in de middeleeuwen
In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster! In het middeleeuws Klooster kun je zien hoe de minderbroeders dit bier brouwen. Op de middeleeuwse markt staan de marktkooplui met hun waar en culinaire hoogstandjes. Als afsluiter van de dag kun je verschillende soorten middeleeuwse wentelteefjes bakken en proeven met Pierre Wind.
 35 jaar Vrouwennetwerk Rijnstreek

10-09-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 17 september viert Vrouwennetwerk Rijnstreek haar 35-jarig jubileum met een spetterend feest bij Alfreds Diner, Cornelis Geellaan 43 in Alphen aan den Rijn. Dat doen ze niet alleen met de huidige leden, maar ook met oud-leden, aspirant-leden en introducees. Een avond om te ontmoeten wie men nog kent van toen en om kennis te maken met de leden van nu en de toekomst. De bijeenkomst begint om 17.30 uur met een inloop.Vrouwennetwerk Alphen aan den Rijn en omstreken
Therese Munneke, lid van het SVN (Stichting Vrouwennetwerk Nederland), nodigde toentertijd een tiental mede-netwerksters uit de omgeving van Alphen aan den Rijn uit om bij haar thuis te brainstormen over het opzetten van een deelnetwerk in onze regio. Al snel werd het ‘Vrouwennetwerk Alphen aan den Rijn e.o,’ opgericht. De eerst officiële bijeenkomst was in het restaurant Djorrish. Daarna waren de bijeenkomsten jarenlang bij Tijsterman in Nieuwkoop. Het netwerk telde al gauw 50 à 60 leden.


Vanuit het landelijk netwerk werd het “halen en brengen-principe” geïntroduceerd, alsmede “het rondje”. Op de landelijke nieuwjaarsreceptie van januari 1988 werd voor de eerste keer de Netwerkprijs uitgereikt. Het Alphense netwerk heeft dit initiatief later overgenomen als de Netwerkster-van-het-jaar verkiezing. De onderwerpen die destijds aan de orde kwamen waren o.a.: de combinatie werk en gezin, kinderopvang, de vrouw en haar pensioen, gelijke beloning, de invloed van de automatisering etc. Het waren praktische thema’s die direct met je werk te maken hadden. Later kwamen daar meer persoonlijk gerichte onderwerpen voor in de plaats, zoals omgaan met conflictsituaties, leidinggeven, persoonlijke presentatie, time management, NLP, etc. In 2003 werd de landelijke stichting opgeheven en ging deelnetwerk Alphen aan den Rijn e.o. verder onder de naam Vrouwennetwerk Rijnstreek.
 

Al 35 jaar springlevend
Na 35 jaar is het netwerk nog steeds springlevend. De maandelijkse bijeenkomsten, georganiseerd door de programmacommissie, worden goed bezocht. Er is ruimte om te ontmoeten, te delen en te inspireren. Vrouwelijke professionals uit allerlei beroepsgroepen weten elkaar nog steeds te vinden in dit vrouwennetwerk.


Lustrumbijeenkomst
We beginnen deze avond met een heerlijk glaasje bubbels en een toost op ons warme en sterke netwerk. Aansluitend wordt het buffet geopend en kunnen we genieten van een driegangenbuffet, voor ons bereid door de voortreffelijke koks van Alfreds. Tijdens het buffet blikken we letterlijk en figuurlijk terug op het verleden en kijken we vooruit naar de toekomst.
Na het dessert zetten we ons programma voort met aanstormend cabarettalent Daniëlle Schel. Zij veroverde in 2017 de tweede plaats in het Amsterdam Kleinkunst Festival en was bovendien de publiekslieveling. Samen met gitarist Luuk Janssen speelt ze sketches uit haar voorstellingen. We sluiten swingend af met muziek uit het oprichtingsjaar 1984 en nog veel meer lekkere dansnummers uit de jaren tachtig. Natuurlijk hebben we hiervoor een toffe vrouwelijke DJ uitgenodigd, DJ MissBehave.


Meer informatie via de website www.vrouwennetwerkrijnstreek.nl of info@vrouwennetwerkrijnstreek.nl.
 Van rechthoeken naar Organic Shapes

10-09-2019

Van de redactie

Woerden – De Woerdense kunstenaar Lex Polman (St. Joost, Breda en Academie voor Kunst en Vormgeving, ’s-Hertogenbosch) werkt sinds 2015 uitsluitend in hout. Meest in het oog springend zijn de vloeiende vormen die hij samenstelt uit ‘plakjes’ van verschillende houtsoorten, zoals kersenhout, rode locus en diverse soorten multiplex. Zelf beschrijft hij zijn kunst als gemanipuleerd uit natuurlijke materialen, maar de term technische hoogstandje is ook een goede kwalificatie.
 

Lex Polman bij ‘Lilith et Lucifer’ – Foto: Ellen Versantvoort


Aanvankelijk maakte Polman op ambachtelijke wijze vooral rechthoekige vormen zoals kistjes, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Vervolgens koos hij de vrijheid en werkte vanuit de vorm die het hout hem bood. De afgelopen jaren ging hij terug naar de basis van het materiaal en zo ontstonden zijn organische vormen, Organic Shapes. Lex Polmans nieuwste kunstwerken zijn tot en met 21 september 2019 te zien in de Expositieruimte van Galerie van Slagmaat in Woerden. De galerie is open en Lex is aanwezig op vrij- en zaterdag van 10-17 uur en op afspraak via tel 06-4872 9544. De vernissage van de expositie is zaterdag 14 september om 12 uur en belangstellenden zijn daarbij van harte welkom.“Organic Shapes”
Expositieruimte Galerie Van Slagmaat.
Leidsestraatweg 36, 3443 BV Woerden
Van vrijdag 6 tot en met 21 september 2019
De vernissage is op zaterdag 14 september om 12.00 uur.
 Openstelling vacature burgemeester gemeente Nieuwkoop

10-09-2019

Van de redactie

Nieuwkoop - Op verzoek van de commissaris van de Koning heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de vacature voor een kroonbenoemde burgemeester voor Nieuwkoop opengesteld.

De vacature is ontstaan na de aankondiging van het vertrek van de huidige burgemeester, de heer Frans Buijserd. Op 15 december 2019 komt een einde aan de termijn van burgemeester Buijserd. Met het oog op zijn naderende pensioen heeft de heer Buijserd aangegeven niet voor herbenoeming op te zullen gaan. Hij heeft aangegeven tot het voorjaar van 2020 als waarnemend burgemeester van Nieuwkoop te willen aanblijven. Hij draagt naar verwachting op 3 februari 2020 de ambtsketen over aan de nieuwe kroonbenoemde burgemeester.


Nadat bekend werd dat de heer Buijserd niet voor herbenoeming op zal gaan, heeft de commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit, gesproken met de fractievoorzitters van de gemeenteraad en vervolgens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd om de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester op te starten. Op woensdag 4 september 2019 heeft de commissaris met de gemeenteraad het profiel van de nieuwe burgemeester van Nieuwkoop besproken.
Belangstellenden kunnen hun sollicitatiebrief – gericht aan Zijne Majesteit de Koning – sturen aan de commissaris van de Koning in de Provincie Zuid-Holland. De brief moet uiterlijk op vrijdag 27 september 2019 bij de commissaris binnen zijn.


Informatiepakketten over de vacature van het burgemeesterschap in Nieuwkoop zijn verkrijgbaar bij het Kabinet van de commissaris van de Koning, via 0704416446 of via burgemeestersinfo@pzh.nl (Provincie Zuid-Holland). Voor vragen kunt u eveneens contact opnemen met het Kabinet.
 Expositie Michiel Boelaarts in Theater Concordia

10-09-2019

Van de redactie

Haastrecht – Vanaf nu tot en met 29 december 2019 exposeert Michiel Boelaarts een 20-tal prints in Theater Concordia in Haastrecht. 

Kunst is een Avontuur!
De digitale fotobewerkingen, die hij maakt, waren oorspronkelijk bedoeld als voorbereidingen voor een schilderij. Het maken van deze bewerkingen is echter een eigen leven gaan leiden. Het uitgangspunt van zijn werk is meestal een kleine, zorgvuldig gekozen, uitsnede van een zelf-gemaakte foto. De randen van deze selectie doorsnijden de verschillende beeld elementen van de oorspronkelijke foto. Na het bepalen van de uitsnede volgt een proces van vereenvoudiging, vervorming, kleur- en contrastwijziging wat uiteindelijk een beeld oplevert dat kan variëren van herkenbaar tot volkomen abstract. Veel wordt, gaande de bewerkingen, ook weer afgekeurd. Al deze bewerkingen worden gedaan op de computer met behulp van een foto bewerkingsprogramma. Wanneer het resultaat naar wens is wordt dit geprint op fine art paper met archivarische Epson UltraChrome HDR pigmenten. Het uiteindelijke beeld is vrij klein, meestal 20 x 25 à 30 cm, afgedrukt op papier van 30 x 40 cm, of 30 x 40 à 45 cm, afgedrukt op papier van 45 x 60 cm.


Bij het voorbereiden van een print wil hij zich op geen enkele wijze laten beperken. Daarom streeft hij er niet naar een bepaalde stijl te ontwikkelen. Bij de eerste bewerkingen speelt het toeval vaak een rol. Dit is nog een verkennende fase. Naarmate het proces vordert worden de dan ontstane beelden een leidraad voor verdere bewerkingen waarbij het eindresultaat zich steeds duidelijker laat zien. Dit eindresultaat moet vooral in visueel opzicht aanspreken en is niet gebaseerd op een bepaalde filosofie of levenshouding. De weg naar het definitieve beeld is lange tijd onzeker en betekent voor hem 'het avontuur in de kunst'.
 

Michiel Boelaarts is vanaf 2 september tot en met 29 december 2019 te zien in Theater Concordia tijdens openingsuren op maandag tot en met zaterdag vanaf 17.00.
 Arriva steunt Open Monumentendag met voordelige Samenreisdagkaart

10-09-2019

Van de redactie

Inwoners van de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland kunnen dit jaar extra voordelig reizen tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september. Die dagen is er een speciale Samenreisdagkaart te koop. Daarmee reizen twee tot vijf personen voor slechts 11,50 euro de hele dag onbeperkt met de bus in de regio. Arriva wil inwoners van Zuid-Holland zo de mogelijkheid bieden om een kijkje te nemen in de geschiedenis van hun regio en ze tevens laten ervaren hoe makkelijk het is om te reizen met de bus. Want via de busbaan worden files omzeild en bij aankomst is zoeken naar een parkeerplek niet nodig. De Samenreisdagkaart is te koop bij de buschauffeur. Betalen kan (uitsluitend) met pinpas of creditcard.
 


Met twee tot vijf personen reizen voor maar 11,50 euro
Op één Samenreisdagkaart kunnen minimaal twee en maximaal vijf personen reizen, waarvan maximaal twee volwassenen en maximaal drie kinderen in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar. Kinderen t/m 3 jaar reizen altijd gratis en zonder vervoerbewijs mee. De Samenreisdagkaart is na 9.00 uur de hele dag geldig in alle reguliere stads- en streekbussen (inclusief R-net) in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland, met uitzondering op buslijn 45 (Den Haag - Leiden). De kaart is ook geldig (maar niet te koop) in de buurtbus.
 

Gemakkelijk vooraf gepland
De reis kan vooraf gemakkelijk worden gepland via de reisplanner op arriva.nl. Kijk voor de complete actievoorwaarden op arriva.nl/monumentendag. Grote verschillen inzet voor natuur tussen Zuid-Hollandse gemeenten

10-09-2019

Van de redactie

Den Haag - Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen in het beschermen en versterken van biodiversiteit. Sommige gemeenten pakken deze opgave ambitieus aan en hebben bijvoorbeeld eigen natuurbeleid en onderzoeken welke soorten planten en dieren er binnen de gemeentegrenzen voorkomen, terwijl de inzet van andere gemeenten op het gebied van natuur veel beperkter is.
Dit blijkt uit een onderzoek dat de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland heeft laten uitvoeren naar de inzet voor natuur onder de Zuid-Hollandse gemeenten.


Stadsecoloog
Het valt op dat de gemeenten die een (stads)ecoloog in dienst hebben over het algemeen actiever zijn in hun inzet voor natuur dan gemeenten zonder eigen ecoloog. Door een ecoloog in een vroeg stadium te betrekken bij beleid, kunnen veel kansen om ontwikkelingen natuurinclusief te maken benut worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opnemen van ecologische verbindingen in het ontwerp van een woonwijk of het inbouwen van nestgelegenheid voor vogels of vleermuizen bij nieuwbouw of renovatie van gebouwen.


Wettelijke taken
Hoewel alle gemeenten die aan de enquête hebben meegedaan zich wel op enige manier voor natuur inzetten, is het opvallend dat meer dan de helft van de gemeenten tekort schiet waar het gaat om de uitvoering van wettelijke natuurtaken. Bij het verlenen van omgevingsvergunningen moeten gemeenten namelijk kunnen nagaan of er bij de betreffende ontwikkelingen geen beschermde natuurwaarden aangetast worden. In dat geval is speciale toestemming nodig om de ontwikkeling door te laten gaan. Meer dan de helft van de gemeenten geeft echter aan geen informatie te hebben over de aanwezigheid van beschermde soorten in de gemeenten. Hierdoor kan niet goed gecontroleerd worden of hier bij de aanvraag van een omgevingsvergunning wel voldoende rekening mee gehouden is. De NMZH vindt het belangrijk dat hier verbetering in komt omdat beschermde soorten juist vanwege hun kwetsbaarheid beschermd zijn.


Stedelijk versus landelijk
Uit de enquêteresultaten komt naar voren dat grotere, meer stedelijke gemeenten zich over het algemeen actiever inzetten voor natuur dan de kleinere, meer landelijke gemeenten. Zo blijkt de gemeente Delft zich op de meest veelzijdige manier in te zetten voor natuur. Dit verschil zou verklaard kunnen worden doordat in meer stedelijke gemeenten natuur nog belangrijker is voor een aangenaam leefklimaat in de stad en dus extra gekoesterd wordt. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat grotere gemeenten een grotere ambtelijke organisatie hebben en dus meer capaciteit vrij kunnen maken voor inzet op natuur.


Bermen
Uit de enquête blijkt dat bijna alle bevraagde gemeenten aan ecologisch bermbeheer doen. Veel gemeenten geven echter wel aan dat dit niet voor alle bermen in de gemeente geldt. De NMZH is blij met deze toenemende aandacht voor het belang van bermen voor biodiversiteit en zou graag zien dat iedere berm in principe ecologisch beheerd wordt. Hiermee zou grote winst voor biodiversiteit behaald kunnen worden.


Opzet onderzoek
De NMZH heeft een stagiaire door middel van een digitale enquête en interviews alle Zuid-Hollandse gemeenten laten bevragen op hun inzet voor het beschermen en versterken van natuur. Hier hebben 38 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten aan meegedaan. Aanvullend op de schriftelijke enquête zijn met vier gemeenten verdiepende mondelinge interviews gehouden. De volledige resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de website van de NMZH:  Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Picnic starten samenwerking

10-09-2019

Van de redactie

Veilig Verkeer Nederland (VVN), en Picnic hebben vandaag een driejarig partnership ondertekend. Beide partijen gaan in deze samenwerking vanuit hun expertise en doelstellingen een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in Nederland. Picnic en VVN zijn logische partners die de weg gezamenlijk veiliger willen maken via gedragsbeïnvloeding.
 


“Het is mooi om te zien dat een jong bedrijf als Picnic hun team van Runners dat vooral bestaat uit jongeren tussen de 18 en de 24 jaar, het belang van een verkeersveilige uitvoering van het werk op een voetstuk zet. De werkwijze waaraan de Picnic-runners zich moeten committeren legt een mooie basis voor het nemen van verantwoordelijkheid op verkeersveiligheidsterrein in de toekomst. Tegelijkertijd blijven buurten en wijken vrij van zware logistieke voertuigen”; aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.


Resultaat van de samenwerking tussen Veilig Verkeer Nederland en Picnic moet uitmonden in het versterken van de aandacht en de verdere rijveiligheid van haar bezorgers, het versterken van de aandacht van weggebruikers en bewoners in buurten en wijken. “Wij willen met Picnic de veiligste online supermarkt van Nederland zijn. Daarom werken wij graag samen met VVN. Wij steunen het MONO-rijden, helpen bij de campagne “De scholen zijn weer begonnen” en doen veel aan interne training. Vanaf vandaag zijn we ook VVN-Participatiepunt, waar buurtbewoners onveilige verkeerssituaties kunnen melden”; aldus Picnic mede-oprichter Michiel Muller.Jumbo Langerak gaat samenwerken met Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan

09-09-2019

Van de redactie

 Magic Box vol lekkere verrassingen voor slechts € 4,99 met een waarde van €14,99 


Bodegraven - Bij Jumbo Langerak houden ze dagelijks lekker eten over. Voorheen werd dit weggedaan, maar vanaf vandaag kunt u het kopen voor een klein bedrag. “Want weggooien is zonde”. Vanaf vandaag gaat Jumbo Langerak daarom samen met Too Good To Go én met jou de voedselverspilling aanpakken. Hoe? Download de Too Good To Go app en zoek Jumbo Langerak in Bodegraven op. Je bestelt een Magic Box vol lekkere verrassingen voor slechts € 4,99. De Magic Box heeft een waarde van €14,99. 
 Cheyenne Humme, Quint Langerak en Maurice van Kippersluis met de gevulde Magic Box welke straks voor een klein bedrag de winkel zal verlaten.
 

Als familiebedrijf staat supermarktketen Jumbo Bodegraven midden in de samenleving. Zij voelt zich verantwoordelijk voor haar omgeving en onderneemt met respect voor mens, dier en milieu. Jumbo werkt samen met Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan. Jumbo wil geen eetbaar voedsel weggooien en ze zijn blij dat een deel van haar producten via deze weg toch bij mensen op hun bord terecht komt. De Jumbo medewerkers zullen je tas vullen met producten die op dat moment over zijn. De exacte producten die je meekrijgt kunnen elke dag verschillen, afhankelijk van het seizoen en wat er uit de diverse categorieën overblijft die dag. Een echte verrassing dus! Haal je Magic Box op bij de servicebalie. Neem je je eigen tas mee? Zo hoeven we geen extra verpakkingen te gebruiken.


Hoe werkt het:
U opent de App
Zoekt Jumbo Langerak - Broekvelden of Jumbo Langerak – Raadhuisplein 
Hier selecteert u de winkel en ziet u of er nog een Magic Box is.
U drukt op de betreffende winkel en betaald de Magic Box bij Too Good To Go
Hierna ontvangt u een betaalbewijs en kunt u de volgende dag de Magic Box ophalen in de betreffende winkel.
 

 

Download hier de App
 

           


Foto: Digitale Bodegraafse Krant


 Blauwe parkeerzonne voor het NS station

09-09-2019

Van de redactie

Bodegraven – Wie parkeert voor het station Bodegraven staat nu in een blauwe parkeerzonne. U mag hier nu maximaal twee uur parkeren. Er moet dan gebruik worden gemaakt van een parkeerschijf. Forenzen die met de auto komen en met de trein verder reizen worden hierdoor gedwongen om elders te parkeren. Foto: Digitale Bodegraafse Krant
 Evertshuis kan weer financieel gezond worden na kwijtschelden van schuld

09-09-2019

Bron: AD Groene Hart

Bodegraven – Het zijn zware tijden voor het Evertshuis. De schuld is flink opgelopen en het college wil nog eenmaal een financiële injectie geven van 185.000 euro. Dit gaan ze vragen aan de gemeenteraad. Op deze manier moeten de tekorten weggewerkt worden en het Evertshuis weer gezond maken. Het cultuurhuis zal ook maatregelen moeten treffen om gezond te blijven. Het college wil dat het Evertshuis in 2020 met een schone lei kan beginnen.
 

Op 5 juli 2014 is het Evertshuis na een flinke verbouwing feestelijk heropend. 
Foto: archief Digitale Bodegraafse Krant

 

Lees het artikel op het AD Groene Hart via deze linkNieuwe varkens in de Zustertuin, met dank aan Tafelronde Bodegraven

09-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf afgelopen dinsdag zijn de jonge varkens Molly en Teun te bewonderen in de Zustertuin! Na het overlijden van varken Willem, stond het varkenshok er treurig leeg bij. Dat ging menig (jonge) Bodergraver aan het hart en dus wilden de mannen van de Tafelronde 158 Bodegraven daar iets aan doen. De heren hebben dan ook besloten om een deel van de opbrengst van het hardloopevenement de 10 van Boreft aan de Zustertuin te doneren.
 


Het is alweer ruim 2 maanden geleden dat 175 lopers meededen aan de 8e editie van de 10 van Boreft. De organisatie was dit keer in handen van de mannen van Tafelronde 158 Bodegraven, met als hoofdsponsor DomburgvandePanne Financieel Adviseurs, powerd bij Nh1816 Verzekeringen. De opbrengst van deze editie van de 10 van Boreft en 1,2 km kidsrun is dit jaar ten goede gekomen aan Stichting Make-A-Wish Nederland en dus de Oude Zustertuin. En dat geld is goed besteed! Met de opbrengst zijn twee rasechte Kune Kune varkens aangschaft van een andere kinderboerderij. Daarbij is het buitendeel van de varkensstal opgevrolijkt met nieuwe speeltjes en is het onderhoud van de varkens voor een lange periode gegarandeerd.
 

Tafelronde 158 Bodegraven & De Oude Zustertuin hebben al jarenlang en bijzondere band met elkaar. Vice-Versa helpen zei elkaar hands-on. Zo is bijvoorbeeld met de opbrengst van een eerdere Fundraiser van de Bodegraafse Tafelronde “Dorpgolf” het klimtoestel gefinancierd wat op het grasveld staat.
 


 

Stichting de Oude Zustertuin en Tafelronde 158 Bodegraven willen alle deelnemers & sponsoren van de 10 van Boreft nogmaals hartelijk bedanken! 1000 jaar herfst in De Meije

09-09-2019

Van de redactie

 Cultuurhistorische ontdekkingstocht in de Meije en Zegveld 


De Meije - Op zaterdag 28 september organiseert Staatsbosbeheer een speciale wandeling door het eeuwenoude landschap van de Zegveld en de Meije. De deelnemers maken in deze periode een reis door de tijd. 

De Staatsbosbeheer gids ontvangt de deelnemers vanaf 9:45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie/thee. Na een korte inleiding gaan de deelnemers gezamenlijk naar Zegveld waar de wandeling begint. De wandeling gaat via een eeuwenoude houtkade, over de weg en dwars door de weilanden. De gids vertelt hoe de bewoners het land hebben gevormd. Na deze wandeling gaan de deelnemers per auto naar de schraallanden van de Meije. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim. De schilders van de Haagse School vonden deze kleurrijke weidse polders met prachtige luchten niet voor niets zo boeiend.  Om plm. 13.00 uur bent u weer terug bij Eetcafé de Halve Maan.
 

De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen € 8,00 en € 3,00 voor deelnemers tot 12 jaar. De wandeling gaat over geplaveide paden en door het gras. Goede wandelschoenen en verrekijker vergroten het plezier. Honden zijn niet toegestaan.  Parkeren bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20, 2411 PP in de Meije (Bodegraven).
U dient zich aan te melden via utrechtsewaarden@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van Naam en telefoonnummer, of via telefoon nr. 06-23646290 (tijdens kantooruren).
 Oscar winnende Film ‘Green Book’ in het Evertshuis

09-09-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdagavond 20 september start het nieuwe filmseizoen in het Evertshuis. De tragikomedie ‘Green Book’ is te zien op het grote scherm in de theaterzaal. Wanneer pianist Don Shirley (Mahershala Ali) in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip (Viggo Mortensen), een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door de zuidelijke, gesegregeerde staten van Amerika. De reisgids met de titel ‘The Green Book’ informeert het duo over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme in het Amerika van de jaren 60.


Deze film won begin dit jaar in totaal drie Oscars. Ali werd uitgeroepen tot beste mannelijke acteur in een bijrol, de film had het beste script en is uitgeroepen tot beste film!
‘Green Book’ begint om 20:30 uur en een ticket kost € 9,00 inclusief drankje. Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl 

Praktische informatie
Datum: VRIJDAG 20 SEPTEMBER 2019
Film: Green Book
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 9.00 (inclusief drankje)
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 Vrijwilligersavond: jouw organisatie in de kijker

09-09-2019

Van de redactie

Reeuwijk - SAM Vrijwilligerscentrale organiseert een avond waarop je als vrijwilliger meer te weten komt rondom de pr van je vereniging of organisatie. Op dinsdagavond 17 september van 19.30 tot 21.30 uur zijn vrijwilligers uit Bodegraven-Reeuwijk welkom in dienstencentrum De Reehorst in Reeuwijk-Brug om met dit onderwerp kennis te maken.
 


Elly de Knikker, directeur van Graficelly en uitgever van Kijk op Bodegraven-Reeuwijk, neemt de vrijwilligers op deze avond mee in het woud aan communicatiekanalen, zoals de website, nieuwsbrief, whatsappgroep en clublokaal, posters, folders, lokale media en nieuwswebsites, social media, google en meer.
 

Omdat pr uit verschillende disciplines bestaat, gaan medewerkers van Graficelly daarna aan de slag in een aantal workshops. Vrijwilligers kunnen zich onder andere inschrijven voor de workshop ‘persbericht schrijven’. Want, hoe schrijf je een persbericht dat ook in de lokale media wordt opgenomen? En belangrijker: hoe schrijf je hem zodat het daadwerkelijk effect heeft? In de workshop ‘social media’ kom je erachter welk social media platform je het best gebruikt voor je doelgroep en je boodschap en hoe je social mediakanalen makkelijk kunt bijhouden. De vereniging offline in de kijker zetten leer je in de workshop ‘poster maken’. Hoe maak je een goede poster zodat hij ook de juiste boodschap uitdraagt en waar kun je ze het best ophangen? Tijdens deze avond gaan de vrijwilligers actief aan de slag. De workshops worden tegelijkertijd gegeven, dus zorg dat meerdere vrijwilligers zich opgeven! Na afloop is er gelegenheid om specifieke vragen op het gebied van pr aan Elly en haar team te stellen.
 

Opgeven voor deze interessante training kan via vrijwilligerscentrale@samvrijwilligers.nl. Graag vermelden: naam, telefoonnummer, eerste en tweede keuze workshop.
 

Dienstencentrum De Reehorst
Poelruit 12, Reeuwijk-Brug
 Basisschool De Lelie zamelt afgedankte apparaten in

09-09-2019

Van de redactie

 In ruil voor een beloning met de scholen-inzamelactie van Wecycle 


Driebruggen - Basisschool De Lelie uit Driebruggen gaat met een duurzame Wecycle inzamelactie sparen voor een mooie beloning. Tot half november zamelen zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangen daarvoor een beloning en een Wecycle Recycle Certificaat. Een echte win-win situatie! De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, die tevens een bedrag doneert aan Stichting Jarige Job. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).
 


De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen actiemateriaal en een schoolkrant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een leesboekenpakket naar keuze of een digitale camera en een Wecycle Recycle Certificaat. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 9 september tot en met 11 november.
 

Recyclelessen voor de volgende generatie
Wecycle organiseert al jaren inzamelacties op basisscholen en met succes. “Kinderen komen steeds jonger met steeds meer elektrische apparaten in aanraking” zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle. “Denk aan een telefoon, elektrische tandenborstel, spelcomputer of radio. Maar ook het lampje dat naast hun bed staat, is een apparaat. We willen daarom al vroeg bijbrengen dat deze spullen na afdanking moeten worden ingeleverd voor recycling.” Al het e-waste dat Wecycle inzamelt, wordt voor 95 procent nuttig toegepast. Zo krijgen grondstoffen een tweede leven.
 

Over Wecycle
Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen we dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen we voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2018 hebben we 105 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 95 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 294 miljoen kilo. 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina