NIEUWSGoede opkomst bij fiets en wandelfestijn Lionsclub Bodegraven

10-06-2019

Van de redactie

Bodegraven – Het was vanmorgen al snel druk bij de start van het fiets en wandelfestijn welke Lionsclub Bodegraven heeft georganiseerd. Even na 8.00 uur melden zich al snel de eerste wandelaars voor de 25 en 10 kilometer. Veel wandelaars liepen de 25 kilometer en trainden dan ook meteen voor de vierdaagse van Nijmegen. De eerste wandelaar van de 10 kilometer kwam na ruim een uur terug en kreeg een welverdiende medaille. Vanaf 9.00 uur konden de fietsers starten voor de afstanden van 25,40, 60 of 80 kilometer. 

De deelnemers kregen de gelegenheid om bij het inschrijven voor een wandelroute van 25 kilometer of een fietsroute van 40 kilometer een combinatie te maken met een stukje culinair. Veel mensen kozen hiervoor en zo waren ze gegarandeerd voor een verrassend drankje en een hapje.
 De eerste wandelaar van de 10 kilometer was na iets meer dan een uur weer terug 

Foto's: Digitale Bodegraafse KrantWorkshop Financiën voor zelfstandige professionals

10-06-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Platform-Z organiseert op donderdag 13 juni 2019 een avond over financiën voor zelfstandige professionals. De presentaties worden verzorgd door Willeke de Waal, voorzitter van Platform-Z en Frank Suers, bestuurslid van ZOOOM, de vereniging van zzp’ers uit Woerden.
 

Financiële & fiscale tips
Registeraccountant Willeke de Waal geeft antwoord op de meest gestelde vragen, zoals:
• Welke aftrekposten kan ik als ondernemer benutten?
• Wat zijn mijn mogelijkheden voor het opbouwen van pensioen?
• Moet ik mijn auto op de zaak of in privé zetten?
• Wanneer wordt een BV-structuur interessant?
• Hoe bespaar ik belasting over mijn spaargeld?
Een interactieve sessie, met veel gelegenheid om vragen te stellen.
 

Inkomen bij ziekte
Een ziekte, ongeval of ander ongemak kan ertoe leiden dat je voor korte of langere tijd niet kan werken. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig? Wanneer is een Broodfonds of VoorzieningenFonds interessant? Frank Suers is initiatiefnemer van het VoorzieningenFonds omgeving Woerden. Er zijn nog plaatsen vrij in dit fonds. Neem vooral je collega-ondernemers mee!
 

Wanneer? Donderdag 13 juni 2019
Hoe laat? Start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Waar? De Waal Accountants, Tjalk 19 E, Bodegraven
Kosten? Leden gratis, niet-leden € 15 excl. btw
Aanmelden? platform-z.nl/agenda
 

Netwerken en gezelligheid
Workshops en presentaties bij Platform-Z eindigen uiterlijk ‪om 21.30 uur, zodat er na afloop nog ruimschoots gelegenheid is om na te praten en te netwerken. Natuurlijk met een hapje en een drankje.‬‬‬‬‬‬‬
 Meester kunstschilder reikt prijzen uit aan jonge kunstenaars

09-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - In de POP-UP Galerie Marryzglaz heeft meester kunstschilder, Harmen Kooistra, onder grote belangstelling, prijzen uitgereikt aan jonge kunstenaars die mee hebben gedaan aan de Rembrandt kleurwedstrijd.  Bij de beoordeling van de kunstwerkjes heeft de schilder o.a. gekeken naar het kleurengebruik en originaliteit.
 


De 1e prijs, uit de drie leeftijdscategorieën, is gewonnen door Duco, Laura en Rilana. Naast de prijswinnaars werden er ook troostprijzen uitgereikt. Voor iedere kunstenaar had Harmen mooie woorden en hij hoopte dat ze inspiratie hebben om met hun artistieke werk verder te gaan. Naast de prijsuitreiking werd er ook weer de mini-workshop het maken van een sieraad, geïnspireerd op de “Gouden Eeuw”, in de vorm van een opspeldbare broche gegeven.  De zes deelnemers gingen met een prachtige, door hen zelf gemaakte broche, naar huis.


Op zaterdag 13 juli a.s. om 11.00 uur wordt overigens, tijdens het grote Rembrandtevenement in Bodegraven-Reeuwijk, deze workshop weer in de POP-UP Galerie gegeven. Men kan zich hier nog voor aanmelden via marryzglaz@outlook.com
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

09-06-2019

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten van 10 juni tot en met 14 juni het volgende menu voor u.
 

Maandag
2e PINKSTERDAG
GEEN TAFEL VAN KME
 

Dinsdag
Kippensoep, aardappelen, slavink, 
doperwtjes, jus, toetje
 

Woensdag
Mosterdsoep, aardappelen, kabeljauw burger, 
sperziebonen, jus, toetje
 

Donderdag
Champignonsoep, spaghetti bolognese, 
mini gehaktballetjes in tomatensaus, kaas, toetje
 

Vrijdag
Groentesoep, aardappelen, runder stoofvlees 
in rode wijn, bloemkool, jus, toetjeAdres : Rijngaarde 1, Grote zaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 Expositie Jan van Noord

09-06-2019

Van de redactie

 Vanaf nu tot en met 5 juli 2019 


Alphen aan den Rijn - In het Schoutenhuis in Alphen aan den Rijn hangen van 7 juni tot en met 5 juli schilderijen van Jan van Noord. Jan is pas op late leeftijd, na zijn veertigste, begonnen met schilderen. Zijn techniek is olieverf op doek of op hout. Daarvoor was Jan wel al lang bezig met pentekeningen. Zijn inspiratie bronnen zijn oude Hollandse meesters, die probeert hij te benaderen. Zijn onderwerpen zijn natuur, bloemen, dieren (vooral vogels) en landschappen.
 

 

lunchroom Het Schoutenhuis 0172 - 495 566
Openingstijden 10.00 uur tot 16.00 uur - dinsdag t/m zaterdag
Adresgegevens Julianastraat 4
2405 CA Alphen aan den Rijn
 €500.000 voor verbeteren Zuid-Hollandse winkel- en centrumgebieden

09-06-2019

Van de redactie

Den Haag - De provincie Zuid-Holland stelt €500.000 beschikbaar voor winkeliers, ondernemers en gemeenten die samen hun winkel- en centrumgebied willen verbeteren. De provincie wil er daarmee voor zorgen dat stadscentra levendig blijven en voorkomen dat leegstand de overhand krijgt. Het bedrag komt beschikbaar via de ‘Subsidieregeling planvorming detailhandel Zuid-Holland’. Gemeenten, winkeliers- en ondernemersverenigingen en stichtingen kunnen een aanvraag doen. Het geld kunnen zij bijvoorbeeld inzetten voor activiteiten die de onderlinge samenwerking van ondernemers en winkeliers verbeteren. Ook valt te denken aan diverse onderzoeken: vooronderzoek voor het oprichten van een Bedrijven Investeringszone, haalbaarheidsonderzoek om tot compactere winkelgebieden te komen en verspreid aanbod te saneren of het opstellen van een ruimtelijke sterkte-zwakte analyse voor een gebied.
 

Sterke en levendige centra
De subsidieregeling levert een bijdrage aan het behoud van sterke en levendige stads- en dorpscentra, niet altijd meer een vanzelfsprekendheid, nu steeds meer mensen online winkelen. De provincie maakt zich er daarom hard voor dat detailhandel zich in de centra vestigt, en stimuleert die levendigheid ook op andere manieren, zoals deze regeling. Er is maximaal €500.000 beschikbaar, waarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ieder project kan rekenen op maximaal €20.000, waarbij geldt dat slechts 1 keer per 3 jaar subsidie wordt gegeven per winkel- of centrumgebied.


Praktische informatie
De regeling wordt opengesteld van 1 augustus 2019 tot en met 31 december 2019 voor de winkel- en centrumgebieden die in het provinciaal detailhandelsbeleid zijn benoemd als ‘te optimaliseren’ en ‘centra’. Dit zijn middelgrote en over het algemeen kleinere winkel- en centrumgebieden waarvan een deel onder druk staat en waar kansen voor verbetering zijn. De winkel- en centrumgebieden waaraan subsidie wordt verstrekt moeten een minimale omvang van 5 winkels hebben.
 Optisport nieuwe exploitant sportcentrum De Kuil

08-06-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Optisport is na een aanbesteding naar voren gekomen als exploitant en beheerder van het nieuwe sportcentrum De Kuil. De aanbesteding is in september 2018 gestart. Tot 5 april 2019 hadden gegadigden de mogelijkheid in te schrijven op deze opdracht. In totaal ontving de gemeente drie inschrijvingen die vervolgens door een beoordelingscommissie op diverse onderwerpen zijn beoordeeld. Onder meer verduurzaming, recreatief zwemmen, lokale meerwaarde en financiën stonden centraal.

Definitieve gunning
Optisport is hierbij als winnaar naar voren gekomen. Op 5 juni 2019 heeft de gemeente de opdracht definitief aan deze partij gegund. Vanaf de oplevering van het nieuwe zwembad (zomer 2020) zal Optisport starten met de exploitatie van het nieuwe sportcentrum De Kuil.
 Andy Voordouw Toernooi

08-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op 9 juni 2019 wordt voor de 10 e keer het Andy Voordouw Toernooi gehouden. Er is weer een mooie loterij, kramen met lekker eten en na afloop livemuziek. Omdat het de 10e keer is zijn er dit jaar meerdere hoofdprijzen. De opbrengst van de loterij, eten en inleg van de teams gaat weer naar de PHA Stichting. We hopen dat er weer veel mensen dit toernooi komen steunen. Zodat aan het einde van de dag een mooi bedrag aan de PHA Stichting kan worden uitgereikt.Spaanse avond bij de Boreftse Eettafel

08-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 22 juni is er een Spaanse avond bij de Boreftse Eettafel (Zuid) in Rijngaarde.
 

Het menu bestaat uit:
Mini glaasje zelfgemaakte sangria
Voorgerecht; Gazpacho
Hoofgerechten; Arroz Espanol (Spaanse rijst); Tortilla (aardappel met ei); Pollo Marcellino ( Spaanse Kip-stoofschotel) en Albondigas (Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus)
Tussengerecht; Legumbres sin cocer (Spaanse salade) en Melón con jamón (Meloen met ham)
Dessert; Flan
Afsluiting; Koffie/thee met vers gebakken Esparanzas en evt Tia Maria
 

INSCHRIJVEN?
U kunt zich hier al voor inschrijven via ons reserveringssysteem op onze website www.deboreftseeettafel.nl Vol=Vol..dus wacht niet te lang met inschrijven.
Heeft U wellicht vragen? Neem dan contact op met Asha Bruinsma-Soedhoe 06 53 102 893 of met Marcel Bosch 06 53 277 904
Zoals altijd gaat de zaal in Rijngaarde open vanaf 18.00 en beginnen we om 18.30 uur.
De maaltijdprijs is € 8.50 per persoon. Frisdrank kost € 1,-- en wijn en bier € 1,50
Komt u ook? Wij hebben er zin in..!!!
 Hier met je kassabon

08-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Hierrr met je kassabon, wie kent deze geweldige actie van de BOV niet. In de periode van zaterdag 15 juni t/m zaterdag 29 juni kan uw kassabon geld waard zijn, gooi hem daarom niet weg, maar maak van uw kassabon een lotnummer.


Hoe doet u dat? Na iedere aankoop die u heeft gedaan, schrijft u op de achterzijde van de kassabon uw naam, telefoonnummer en mailadres. De kassabon kunt u in de daarvoor bestemde bussen deponeren. 1 bus staat bij Cigo in de Vromade; een andere bus staat bij het Raadhuisplein bij Primera. De prijswinnaars ontvangen een prijs in de vorm van BOV Cadeaubonnen ter waarde van € 50,=.
 

Let op: alleen met een kassabon van een BOV lid maakt u kans op een prijs.
Kijk op www.bov-bodegraven.nl welke winkels lid zijn van de BOV.Rommelmarkt Aarlanderveen

08-06-2019

Van de redactie

Aarlanderveen - De jaarlijkse rommelmarkt van Muziekvereniging Door Samenwerking Sterk. Het is één van de grootste markten van de regio. De markt op zaterdag 15 juni is van 09.00 uur tot 14.00 uur aan de Dorpsstraat in Aarlanderveen.
 


Zelf een kraam of plaatsje huren? Bel dan met 06 - 3979 5333
 Aankondiging Alzheimer Café maandag 17 juni

07-06-2019

Van de redactie

Onderwerp van de avond: Mantelzorgers zelf aan het woord!
Gespreksleiding: Marijke van Essen.


Reeuwijk - Als je partner dementie krijgt veranderd de verhouding in de relatie enorm. Er ontstaat in de loop van het ziekteproces een ingrijpende verandering tussen partners. Van een gelijkwaardige positie tussen partners veranderd het meestal in een ongelijkwaardige positie. Bekende Nederlanders schrijven erover in boeken waarin het proces van dementie van hun naaste (partner of moeder/vader) en de impact die het heeft op degene die voor deze naaste zorgt (mantelzorger). Mijn relatie veranderde in die van gelijkwaardige echtgenoot in die van een verzorgende moeder! (bv) Mijn moeder heeft mij altijd als kind benaderd en behandeld; nu is de situatie andersom, want ik zorg nu voor mijn moeder alsof ze een kind is. Verantwoordelijkheden konden we eerst altijd goed (ver)delen; nu voel ik me (mantelzorger) in alles verantwoordelijk.

Deze avond komen de mantelzorgers zelf aan het woord om hun ervaringen te uiten en te delen met de andere aanwezige mantelzorgers. Er kan bv. aandacht zijn voor vragen als: hoe houd ik het vol als mantelzorger? Wanneer bereik ik een grens voor wat ik zelf nog kan bieden in de zorg voor mijn naaste? Hoe zorg ik voor een balans tussen zorgen voor iemand met dementie (wat een enorme intensieve inspanning is!) en de nodige ontspanning voor mezelf? Op wie kan ik dan een beroep doen voor hulp? Ervaar ik het dan ook als een mogelijke ontspanning of word ik dan ook nog gekweld door schuldgevoel?

Alle belangstellenden uit Bodegraven, Gouda en Reeuwijk zijn van harte welkom!


Wanneer: maandagavond 17 juni a.s.
Waar: In “De Reehorst”, Poelruit 12 in Reeuwijk
Hoe laat: Vanaf 19.15 u

Info vooraf: 06 30382692 (Jaap)
 Webinar – Opvoeden zonder straffen en belonen!

07-06-2019

Van de redactie

Regio - Op 26 juni 2019 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve een webinar over Opvoeden zonder straffen en belonen. Het is bedoeld voor ouders met kinderen tussen 2 en 12 jaar. 


Er gaan steeds meer geluiden op om op te voeden met minder belonen en straffen. In dit webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, krijg je volop inspiratie hoe je dat kan aanpakken. Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige (bekend van het opvoed-TV-programma Schatjes, JM Ouders en Kindergarden), neemt je op een heldere, praktische en laagdrempelige manier mee in haar visie op opvoeden zonder straffen en belonen. Zij vertelt wat de kanttekeningen van straffen en belonen zijn en wat het oplevert als je het anders aanpakt. En natuurlijk legt ze uit hoe je dat kunt doen!


Dit webinar vindt plaats op woensdag 26 juni 2019, van 20.30 tot 21.30 uur.
Meld je snel aan voor de gratis CJG-webinar via www.cjgcursus.nl
 De avond van AlphenTaal

07-06-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op vrijdagavond 21 juni is het weer zover, AlphenTaal houdt een open podium voor talenten uit de directe omgeving maar ook voor mensen tussen Geel in Vlaanderen en Alkmaar in Noord-Holland. Een avond met prachtige gedichten, luisterliedjes en leuke gesprekken. Alphen strijdt deze avond om de eer met Leiden waar de nacht van de Poëzie plaatsheeft. “We rekenen dus op veel bezoek want wat je dichtbij krijgt, is altijd het lekkerste.”


Er is een lange rij van deelnemers op deze avond die ook de afsluiting van het seizoen voor AlphenTaal is. In september begint dan het derde seizoen voor deze hechte club van dichters, schrijvers en liedjeszangers uit het Groene Hart. Deze keer zijn Gerwout van Lodewijkx (Geel), Rianne Sie (Alphen), Jan Bulsink (Rotterdam), Ton Houtman (Gouda), Addo Koning (Spijkenisse), Julius Dreyfsandt (Nijnsel), Stanislaus Jaworski (Leuven), Jolies Heij (Utrecht), Remco Sligtering (Amsterdam), Wendelot Joyoflife, (Alphen),Martijn Deuze Zohlandt (Alphen, stadsdichter) , Benthe Dorsman (Alphen), Ingrid Peterson (Alkmaar), Irene Verheij (Rotterdam), Paul Opdam (Alphen), Elisabeth Larson (Alphen), Marian de Wit (Alphen) en Kaj Elhorst (Alphen) van de partij.


AlphenTaal heeft voor het nieuwe seizoen nog een lange reeks nieuwe plannen op stapel staan waarover in de komende weken meer nieuws naar buiten zal komen. Zorg in elk geval dat je erbij bent op 21 juni in theater Castellum vanaf 19.30 uur! Toegang gratis.
 Karim Scharleman (38) nieuwe keeperstrainer Jodan Boys

07-06-2019

Van de redactie

Gouda - Jodan Boys heeft, als opvolger van vertrekkend keeperstrainer Wijnand Donk, voor komend seizoen Karim Scharleman gecontracteerd als trainer van de keepers van de A-selectie en de bovenbouwjeugd. Daarnaast gaat hij een rol spelen bij het opleiden van de jeugdkeepers. "Wij zijn er zeker van met Karim een echte winnaar in huis te hebben gehaald", zegt Gerrit de Jong, bestuurslid voetbaltechnische zaken bij Jodan Boys. 

Karim Scharleman is in het dagelijks leven ondernemer op het gebied van teamkleding en sportconsultancy, waarbij hij diverse professionele atleten bijstaat om hun doel te bereiken in de breedste zin van het woord. Hij was als speler en keeper in het verleden actief in de jeugd GSV, Olympia en ONA. In de senioren bij GSV, Moordrecht, Gouda Zondag, ONA en hij sloot zijn actieve carrière af bij Ommoord in de 3e klasse.
 

"Aan het eind van mijn bestaan als actief voetballer begon het te kriebelen om de kennis die ik heb gekregen van trainers waar ik mee heb mogen werken, en mijn eigen visie over te brengen op andere. Dit heb ik o.a. in de jeugd gedaan bij Gouda 019-1, CVC Reeuwijk 017-1, en het laats de afgelopen 4 seizoenen bij Floreant 019-1 als veldtrainer", vertelt Karim. "Als keeperstrainer, waar toch eigenlijk mijn grootste passie ligt, heb ik ervaring opgedaan bij ONA. Dit was als assistent trainer bij Theo van Eck, waar ik o.a. de keepers onder mijn verantwoording had. Dit seizoen begonnen bij een van de beste jeugdopleidingen van Nederland, SPARTA Rotterdam als keeperstrainer van 015/016/017. En eenmaal per week bij Gouda Zaterdag."
 

"Voor het aankomend seizoen, waar ik naast het runnen van mijn bedrijven nog actief zal blijven als keeperstrainer/Ass. van hoofdkeeperstrainer SPARTA Rotterdam, Frank Kooiman voor de 017 tot en met Jong SPARTA. Ben ik erg blij dat ik aankomend seizoen mag gaan werken met de keepers in de bovenbouw en de selectiekeepers van Jodan Boys. Waar het mijn taak is om Wijnand Donk, die de afgelopen jaren prima werk heeft afgeleverd te mogen vervangen. Ik kijk erg uit naar de samenwerking met mijn nieuwe collega's van de technische staf. Verder ben ik voor alle keepers van Jodan Boys benaderbaar voor advies, en/of een zinvolle discussie om te filosoferen over het mooiste wat er is: keepen".
 Braderie op landgoed Hooge Burch Zwammerdam

07-06-2019

Van de redactie

Zwammerdam - Op zaterdag 22 juni 2019 vindt de jaarlijkse braderie op landgoed Hooge Burch van Ipse de Bruggen in Zwammerdam weer plaats. Op het centraal gelegen dorpsplein staan bontgekleurde kramen waar, mensen uit de regio en een aantal cliënten hun waar aanbieden. Sieraden, kleding, woonartikelen, poppen, 2e hands waar, gehaakte knuffels, zeepjes enz. zijn te koop op deze gezellige markt.


De markt is van 11.00 tot 15.00 uur op het Dorpsplein bij grand café De Haven van Ipse de Bruggen, Spoorlaan 19, Zwammerdam.  Voor informatie kunt u contact opnemen met Afke van Greuningen, afdeling Recreatie Ipse de Bruggen Zwammerdam, via afke.van.greuningen@ipsedebruggen.nl
 

Ipse de Bruggen
Landgoed Hooge Burch is onderdeel van Ipse de Bruggen, een veelzijdige organisatie in Zuid-Holland die zorg, ondersteuning, behandeling en begeleiding biedt aan 5.000 cliënten met een verstandelijke of meervoudige handicap.
 ouwcafé bij Boek en Troost

07-06-2019

Van de redactie

Gouda - De Stichting Boek en Troost organiseert op zondag 16 juni a.s. van 15-17 uur een Rouwcafé in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 te Gouda.  Nooit meer samen met.... Femke van der Laan schreef een column over het woord nooit, waarvan de betekenis pas echt tot haar door begon te dringen na het overlijden van haar man, Eberhard. " Ik heb nooit gedacht dat hij ineens weer de deur open zou doen. Maar nu besef ik dat er echt een nooit is. En neemt het gemis grotere vormen aan" We lezen deze column van haar voor en gaan daarna met elkaar in gesprek over het nooit meer, na het verlies van je naaste, in jouw leven. Kosten € 5,00 incl. consumpties

Aanmelden: info@boek-en-troost.nlBelevingsroutes In de kern

06-06-2019

Van de redactie

 "Stap op de fiets of in de bus voor een route vol verhalen!" 

Bodegraven-Reeuwijk - Op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni organiseert het Evertshuis twee routes met theater, muziek, oude verhalen en ambachten. Ontwerpers Michiel van de Burgt en Richard van Roessel zochten voor het project 'In de kern' verhalen uit de regio en gaven daar ieder hun eigen draai aan.


Het project 'In de kern' is een uniek project geworden. Het is misschien wel je enige kans om zoveel te weten te komen over de regio waar je woont. Voor iedereen, oud of jong en het maakt niet uit of je wel of niet in geschiedenis geïnteresseerd bent. Het gaat om verhalen, soms met bizarre wendingen, vrolijk en minder vrolijk.Driebruggen, Waarder en Nieuwerbrug
Theatermaker Michiel maakte een bustour door Driebruggen, Waarder en Nieuwerbrug waar het theater naar de bezoeker toekomt. Michiel: "Je neemt voor een uur lang plaats in de bus. Onderweg klopt de voormalige wijkverpleging aan, achtervolgen Romeinse soldaten te paard een arme fietser en vertelt een oude bewoner hoe zijn dorp en zijn leven in de loop der tijd veranderd zijn."


Reeuwijk-Dorp en tempel
Richard van Roessel creëerde een interactieve fiets- en busroute door Reeuwijk-Dorp en Reeu¬wijk-Brug. "De route loopt langs bijzondere locaties die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn, maar waar nu muziek en vrolijkheid klinkt. U rijdt langs verloren lokale geschiedenissen, die met beelden en verhalen weer tot leven komen. Met muziek, blazers en zangers. Oude ambachten die onze smaak en reuk prikkelen, worden weer tot leven gebracht. Hoor bijvoorbeeld het verhaal achter kaasdief Piet Pijn¬acker die als één na laatste de doodstraf kreeg in vredestijd. En luister naar de oude en nieuwe generatie lokale kwekers en boeren of beklim de kerktoren en kijk uit over de kernen."


De belevingsroutes ‘In de kern’ zijn ontwikkeld ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het Evertshuis.

Tickets
Aanvangstijden en bestelinformatie over tickets (alleen wie met de bus gaat) zijn allemaal op de website van het Evertshuis te vinden, evertshuis.nl. Wie gaat fietsen, kan daar de fietsroutekaart downloaden. De fietsroute wordt overigens ook gemarkeerd.


Praktische informatie:
Route Waarder, Driebruggen, Nieuwerbrug:
Vrijdag 14 juni 2019 van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 15 juni 2019 van 9.30 tot 17.30 uur. De bus vertrekt vanaf Custwijc, Laageind 1, Driebruggen.

Route Reeuwijk:
Zaterdag 15 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Vetrekpunt bus en opstappunt fietsers: Streekmuseum, Oudeweg 3, Reeuwijk.

Tickets: evertshuis.nl
€7,50 voor volwassenen
€5,00 voor kinderen t/m 12 jaar en 65+.
 Windkracht 6 Koperlessen bij De Wegwijzer

06-06-2019

Van de redactie

Driebruggen - Muziekvereniging Oefening Baart Kunst is gestart met het project Windkracht 6. Met dit project verzorgt de muziekvereniging met haar docenten een aantal muzieklessen om de belangstelling voor muziek van leerlingen aan te wakkeren. Als de vonk overslaat kunnen de jongeren een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen bij OBK en later deel uit gaan maken van het fanfare orkest. 

De Wegwijzer in Driebruggen is een van de scholen die belangstelling voor deze leervorm heeft getoond. Er worden een drietal lessen gegeven waarbij de leerlingen kennismaken koperinstrumenten, saxofoons en slagwerk. Zo ook afgelopen maandag 3 juni.  Na eerder al wat theorie gekregen te hebben waren er ook een aantal muzikanten van OBK op school om Coert Zonneveld (koperdocent) te assisteren, dat door de leerlingen van groep 6 met veel enthousiaste werd ontvangen.  Ook mochten ze zelf even de instrumenten uitproberen.
 

OBK richt zich prominent op het muziekonderwijs op de scholen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Natuurlijk om jong talent aan te trekken voor de vereniging, maar ook om de kennis en uitvoering van blaasmuziek te stimuleren, een prachtige hobby waarvan je je hele leven plezier van kan hebben en zelfs misschien wel de poorten kan openen voor professionele uitoefening.

Zie ook: www.facebook.com/OBKDriebruggen
 Kom in beweging voor Stichting Spieren voor Spieren

06-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vrijdag 14 juni a.s. organiseert Stef Aartman een zwemsportevenement ten gunste van Spieren voor Spieren in Sportcentrum De Kuil in Bodegraven. Van 09:00 tot 12:00 uur kan iedereen deelnemen aan verschillende zwemsportlessen die Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk in Sportcentrum De Kuil aanbiedt. U kunt zelf kiezen met welke activiteit(en) u mee wilt doen.


Deelnemers maken kennis met verschillende lessen uit het reguliere aanbod van het zwembad. Het gaat om de lessen: Zwemtechnieken, Aqua Fitness, Aqua HIIT, Fifty Fit, Meer Zwemmen voor Ouderen en Medisch Zwemmen. De tijden dat de lessen gegeven worden zijn:


09.00 uur Zwemtechnieken
09.25 uur Meer Bewegen voor Ouderen
10.00 uur Aqua Fitness
10.25 uur Aqua HIIT
11.00 uur Fifty Fit
11.25 uur Medisch Zwemmen


U kunt zich inschrijven bij de kassa van Sportcentrum De Kuil of bij N-Joy Sportcentre. Het inschrijfgeld bedraagt €10,-. Dit bedrag komt volledig ten goede voor Stichting Spieren voor Spieren.


Zien wij u 14 juni bij Sportcentrum De Kuil?
 Goud voor Calora en Goud voor Klaver Kaas!

06-06-2019

Van de redactie

Gouda/Bodegraven - De állerlekkerste Goudse belegen light is Calora 18% Pikant! Deze kaas van Veldhuyzen Kaas uit Bodegraven won 6 juni Goud bij de Gouda Cheese Awards 2019. In de categorie Goudse jong belegen 48+ ging de felbegeerde eerste prijs naar Klaver Kaas van Vandersterre Vers concepten (Dupontcheese). De kazen dragen een jaar lang het predicaat ‘lekkerste kaas van Nederland’. De glazen trofeeën werden uitgereikt door Frau Antje.


In de categorie Goudse belegen light ging Zilver naar Roemer Light 35+ gerijpt van Van der Heiden Kaas; Vergeer Gouwenaar Light 35+ Pikant van Vergeer Holland was goed voor Brons. Zilver in de categorie Goudse jong belegen 48+ werd Bonck van Blesckens van De Graafstroom en Holland Master van Royal FrieslandCampina kreeg Brons. De uitslag werd bekendgemaakt door de burgemeester en Opper Waegemeester van Gouda, Mirjam Salet.Foto: Lima Fotografie

Belangstelling
Het was de eerste keer dat de beslissende keuring plaatsvond voor publiek. En publiek was er genoeg; de toch al drukke kaasmarkt van Gouda trok honderden mensen die niet alleen een blokje mee wilden proeven, maar ook wilden kijken hoe culinair journaliste Janny van der Heijden (bekend van programma’s als Heel Holland Bakt) en andere juryleden de boorsels keurden.


Kaaskeuring door consumenten
Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours (NNKC) in samenwerking met de Gouda Kaasmarkt, de Goudse Waag, de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG) en gemeente Gouda. De voorrondes vonden eind mei plaats bij het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) in Wageningen.
 Ipse de Bruggen bezegelt partnerschap met JINC

06-06-2019

Van de redactie

 Een betere toekomst voor nog meer jongeren 

Zoetermeer - Met het tekenen van een overeenkomst is Ipse de Bruggen trotse partner van JINC. Met dit partnerschap willen JINC en Ipse de Bruggen laten zien hoe belangrijk een goede start op de arbeidsmarkt is voor ál het talent van morgen. Het is bekend dat jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand veel minder kans hebben op een goede loopbaan. Ipse de Bruggen is er van overtuigd dat deze jongeren met wat extra hulp hun talenten en ambitie kunnen ontwikkelen en bieden hen daarom graag een kans. En deze jongeren zijn van onschatbare waarde voor de toekomst, gezien de grote personeelstekorten in de zorg. JINC vindt dat ieder kind een eerlijke kans op de arbeidsmarkt verdient. Samen met bedrijven en scholen geeft JINC deze kinderen een betere toekomst.
 

In Nederland leven ruim een half miljoen kinderen in sociaaleconomische achterstand. Vaak groeien zij op in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Talent hebben deze kinderen zonder uitzondering, maar voor een eerlijke kans op de arbeidsmarkt zijn ook vaardigheden en rolmodellen nodig. Daniël Roos, directeur JINC: “De projecten van JINC zijn bedoeld om kinderen kennis te laten maken met een omgeving die voor hen van huis uit niet vanzelfsprekend is. Ieder kind verdient een eerlijke kans voor de toekomst. Daarom leren wij ze wat er te koop is op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Het best werkt te ervaren hoe het werkt.’’ 

Enthousiasme en frisse blik
Ipse de Bruggen draagt financieel bij om de JINC projecten mogelijk te maken en stelt medewerkers beschikbaar als vrijwilliger, bijvoorbeeld als trainer of als coach. Andrea van Steensel, raad van bestuur Ipse de Bruggen: “Ik ben heel blij dat Ipse de Bruggen voor deze groep al op jonge leeftijd bij kan dragen aan hun kansen, zodat deze jongeren met vertrouwen de stap kunnen maken op de arbeidsmarkt”. De ervaring is dat vreemde ogen dwingen en dat de expertise van professionals jongeren inspireert. Medewerkers van Ipse de Bruggen hebben de eerste sollicitatietraining op een praktijkschool in Den Haag inmiddels achter de rug. Recruiter Dennis Greven: “Wat een enthousiasme en gedrevenheid bij deze scholieren! Als recruiter spreek ik veel sollicitanten, maar door de verfrissende blik van deze jonge talenten ga je ook weer anders naar je eigen werk kijken. Ik heb ze veel kunnen leren over solliciteren, maar zij hebben mij ook echt geïnspireerd”.
 

Ipse de Bruggen
Ipse de Bruggen is met 5500 cliënten, 5500 medewerkers en bijna 400 locaties de grootste zorgorganisatie in Zuid-Holland voor mensen met een (licht) verstandelijke en/of meervoudige beperking. Al meer dan honderd jaar zorgen wij voor hen. Wij zijn gespecialiseerd in complexe zorgvragen. Dankzij onze ervaring en deskundigheid hebben we ons ontwikkeld tot een krachtige zorgorganisatie met een coördinerende en verbindende rol. Het is onze overtuiging dat ieder mens meer kan dan hij of zij denkt, hoe klein een extra stapje ook is. Ipse de Bruggen. Altijd meer mogelijk.


JINC
Ieder kind heeft talent. Ook de meer dan 600.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Daarom strijden we voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Een Nederland waarin íeder kind kansen krijgt. Om dat te bereiken, helpen we kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 55.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien – in de regio’s Amsterdam, Arnhem, Breda, Flevoland, Groningen, Den Haag, Delft , Kennemerland, Leeuwarden, Leiden, Oost-Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zuid-Limburg.
 

JINC organiseert haar programma samen met het onderwijs en ruim 500 partners uit het bedrijfsleven. Hun financiële steun en professionele expertise zijn onmisbaar. De partners krijgen er iets waardevols voor terug: de kans om een verschil te maken in het leven van kinderen én de kans om te investeren in hun bedrijf. Ze versterken hun binding met de maatschappij en bieden deelnemende werknemers een inspirerende ervaring. Iedereen groeit met JINC. Open tuinen dag Gouda

06-06-2019

Van de redactie

Gouda - In samenwerking met de tuinambassadeurs, IVN en KNNV bieden wij als Groei & Bloei op zaterdag 15 juni een groene route door Gouda aan en bekijken onder leiding van IVN gidsen het openbaar groen langs de route, zoals het Joods Monument en tuin en enkele particuliere stadstuinen aan de Nieuwe Haven en het Regentesseplantsoen.


De 1e wandeling begint om 11.00 uur.
Wij verzamelen bij de Chocoladefabriek bij Klein Amerika waar iedereen de fiets of de auto kan parkeren.

De 2e wandeling begint om 14.00 uur.

Op het einde van iedere wandeling komen we langs de Zeugstraat waar we nog een laatste tuin bekijken. Hier kunt u weer teruggaan naar Parkeerterrein Klein Amerika of aan de Zeugstraat een kopje koffie drinken.


De wandelingen duren ongeveer 2 uur en zijn gratis. U hoeft zich van te voren niet aan te melden maar wij vragen of u 5-10 minuten van de voren bij de Chocoladefabriek aanwezig kunt zijn.
 College Waddinxveen presenteert plan om tekort sociaal domein weg te werken

06-06-2019

Van de redactie

Waddinxveen - Het college van B&W in Waddinxveen heeft de gemeenteraad een plan toegestuurd om het financiële tekort weg te werken dat is ontstaan door jeugdzorg en Wmo. Uit de zogenoemde kaderbrief blijkt dat bijna de helft van de besparingen uit het sociaal domein komt. Het andere deel komt uit de openbare ruimte, de financiële techniek en de voorzieningen. Het college belooft dat iedereen die zorg nodig heeft zorg krijgt en dat de beeldkwaliteit van de openbare ruimte gelijk blijft. De OZB wordt alleen verhoogd als het gepresenteerde plan niet toereikend is.


Omdat de tekorten hun oorsprong hebben in het sociaal domein, heeft het college voor een oplossing vooral naar het sociaal domein gekeken. Het college moet daarbij pijnlijke, maar noodzakelijke keuzes maken. Als maatregelen noemt het college in de kaderbrief het niet doorontwikkelen van preventieteam Wadwijzer, het versoberen van de tegemoetkoming peuteropvang en het terugbrengen van de collectieve zorgverzekering voor bijstandsgerechtigden.


Het eerder dit jaar gepresenteerde Uitvoeringsprogramma Maatschappelijk Vastgoed wordt versoberd. Het college stelt de renovatie van sporthal Groenswaard, sporthal De Duikelaar en andere gebouwen uit. De vervanging van Sporthal De Dreef wordt anders ingevuld.


In de openbare ruimte heeft het college het uitgangspunt gehanteerd dat de beeldkwaliteit gelijk blijft en het risico op verpaupering voorkomen wordt. Het college verlaagt haar bijdrage aan de wijkbudgetten met 60% en stopt met de bijdrage aan citymarketing.


Met dit pakket aan maatregelen wil het college een OZB-verhoging voorkomen. Lukt dat niet, dan is het streven om de op één na laagste woonlasten te houden van de regio. In de raadsvergadering van woensdag 10 juli neemt de gemeenteraad een besluit over de kaderbrief. Milcobel kondigt intentie aan tot overdracht activiteiten DupontCheese Nederland aan Vandersterre Groep Bedrijven B.V.

06-06-2019

Van de redactie

Nieuw-Vennep - Milcobel CVBA heeft een principeakkoord bereikt over de overname van de activiteiten van DupontCheese Nederland B.V. door Vandersterre Groep Bedrijven B.V. met streefdatum 1 juli 2019. Het principeakkoord is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Verder is het onder voorbehoud van raadpleging van de Ondernemingsraad, en gemeld aan de Sociaal Economische Raad (SER) en de vakbonden.


Mits goedkeuring, zullen de activiteiten van Dupontcheese Nederland per genoemde datum onveranderd door Vandersterre worden voortgezet onder de naam:
Vandersterre Vers concepten
Escudoweg 1
2153 PC Nieuw-Vennep


DupontCheese is de Nederlandse afdeling van zuivelcoöperatie Milcobel, en een grote speler in Nederland in de distributie van authentieke en ambachtelijke kazen.
Vandersterre, een Nederlands familiebedrijf met ca. 300 medewerkers, legt zich toe op het produceren, affineren en verpakken van Hollandse kaasspecialiteiten voor de Nederlandse markt en in meer dan tachtig landen wereldwijd. Naast de verdere uitbouw van het Nederlandse kaasspecialiteitengamma zal Vandersterre het programma van het assortiment buitenlandse kaas en overige versassortimenten gaan intensiveren. In de komende periode wordt alles in het werk gesteld om de principeovereenkomst om te zetten in een definitieve overeenkomst, en een vlotte overname van klanten, leveranciers en medewerkers te verzekeren.Vaderdagactie Bodegraafse Ondernemers Vereniging

05-06-2019

Van de redactie

 Dit keer gratis een uniek zeepje in de vorm van een baco tang 

Bodegraven - De Bodegraafse Ondernemers Vereniging zorgt zaterdag 15 juni voor een leuke attentie voor alle vaders. Het promotieteam laat er geen gras over groeien en deelt dit keer voor de vaders een uniek zeepje uit in de vorm van een baco tang. In het centrum en bij winkelcentrum Vromade zal het draaiorgel voor de muzikale noten zorgen. De zeepjes zijn wederom gemaakt door Klassewerk, een onderdeel van Ipse de Bruggen.
 Rommelmarkt 15 juni 2019, in en rond de Ontmoetingskerk

05-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 15 juni 2019 organiseert de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs Bodegraven haar jaarlijkse rommelmarkt. Deze vindt plaats in en rond de Ontmoetingskerk aan de Spoorstraat/ Willemstraat te Bodegraven.

Alle vrijwilligers van de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs Bodegraven
 

Van 08.30 tot 13.00 uur is iedereen hier van harte welkom. Naast de verkoop van de tweedehands spullen laten we het Rad van Fortuin draaien. Hierbij kun je leuke en mooie prijzen winnen, waaronder vier hoofdprijzen: een elektrische fiets, een retro platenspeler, een tuinset en een dinerbon van ‘Bij Robbert’.  In ’t Centrum is een ‘terras’ waar de bezoekers, voor en na het snuffelen bij de kramen, rustig wat kunnen drinken. Binnen staan de kramen met kleding, curiosa, speelgoed, elektra, boeken, lp’s en dvd’s. Buiten staan de kramen met meubelen, huishoudspullen, planten en glas- en aardewerk. Ook kunnen de bezoekers buiten heerlijke oliebollen kopen. De kinderen, maar ook de ouderen kunnen meedoen aan diverse spelletjes. Tot slot worden rond de middag heerlijke broodjes knakworst verkocht.De opbrengsten van de rommelmarkt gaan naar diverse goede doelen: naar de Ontmoetingskerk, voor een extra eenmalige activiteit voor de jongeren in onze gemeente, naar Local Care voor de zorgboerderij Dim imeni Dirk Jana, nabij Rivne (Oekraïne) en naar de World Servants, voor ondersteuning aan de diverse projecten in landen waar hulp nodig is. De organisatie hoopt op een goede en gezellige markt en………..op een mooie opbrengst!!
 Streekmarkt 8 juni verplaats naar zaterdag 15 juni

05-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Helaas zien de weersvoorspellingen (met name de wind) voor het komende weekend er niet zo gunstig uit. En i.v.m. de veiligheid van deelnemers en bezoekers kunnen wij geen marktkramen plaatsen bij windkracht 5 of meer. Daarom hebben wij moeten doen besluiten om de markt te verplaatsen naar Zaterdag 15 Juni. (VOLGENDE WEEK)
 

Bij voldoende aanmeldingen gaan we alsnog voor een leuke editie. Tevens is het zondag 16 Juni VADERDAG en natuurlijk kun je voor leuke geschenken terecht op de streekmarkt. NOG EVEN EEN EXTRA WEEKJE GEDULD A.U.B.! Deelnemen aan de streekmarkt? DAT KAN!: Mail ons en meldt je aan : streekmarktbodegraven@outlook.com
 “The Elevator Pitch: presenteer jezelf in 60 seconden!”

05-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zoek naar (ander) werk? Dan is het zaak dat je altijd voorbereid bent op de vraag: ‘wil je jezelf even kort voorstellen?’ Oefen met het maken van jouw perfecte flitspresentatie (elevator pitch) tijdens Walk&Talk van Bibliotheek De Groene Venen op dinsdag 11 juni 2019. In een krachtige ‘elevator pitch’ vertel je kort wie je bent, waar je in gelooft en waar je goed in bent. Een mooie drieslag die niet alleen jij makkelijk onthoudt, maar ook je gesprekspartner. Jouw korte antwoord op de simpele vraag om jezelf voor te stellen, is een kans om een krachtige, bijna onuitwisbare indruk te maken en om aandacht te creëren. Management trainer, coach & counselor Robert Vos helpt jou om zo’n krachtige ‘elevator pitch’ voor jezelf te creëren. Het enige wat je hoeft mee te nemen naar deze workshop is “jezelf” en alles wat je over jezelf weet.
 

Walk&Talk is een netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden. Het is een plek waar je kunt ontmoeten, netwerken en leren in jouw zoektocht naar (ander) werk. We starten om 09.30 uur en Walk&Talk duurt tot uiterlijk 11.30 uur. Iedereen is welkom! Locatie: Bibliotheek de Groene Venen, ruimte in het Evertshuis, Julianastraat 4 in Bodegraven. Deelname is gratis evenals de koffie en thee. Aanmelden is prettig en kan via www.bibliotheekdegroenevenen.nl of walkentalk@bibliotheekdegroenevenen.nl


Walk&Talk is een initiatief van De Levende Sollicitatiegids
 Milieustraat vanaf juli langer open op zaterdag

05-06-2019

Van de redactie


Woerden - Een jaar lang was de Milieustraat als proef op woensdagavond open. Het aantal bezoekers is echter zo laag dat deze proef stopt. ‘Bezoekers hebben er meer behoefte aan als de Milieustraat langer open gaat op zaterdag, de drukste dag van de week. Dat doen we dan ook per 1 juli’, aldus wethouder Tymon de Weger.
 

Avondopenstelling
In 2017 bleek uit een inwonersenquête dat er belangstelling was voor een avondopenstelling van de Milieustraat. Daarom bleef de Milieustraat vanaf maart 2018 als proef een jaar lang op woensdag open tot acht uur ’s avonds. Per avondopenstelling bezoeken wekelijks tussen de 20 en 35 inwoners de Milieustraat: 3% van het totale aantal wekelijkse bezoekers. De Weger: ’Gelet op dit tegenvallende aantal en de grote drukte op zaterdag hebben wij besloten de Milieustraat op zaterdag eerder te openen. Daarmee bieden we meer service richting inwoners dan met een avondopenstelling en spreiden we de drukte op de Milieustraat en in de omgeving.’


Nieuwe openingstijden Milieustraat per 1 juli 2019
Maandag: gesloten
Dinsdag: 10:00 – 16:00 uur
Woensdag: 10:00 – 16:00 uur
Donderdag: 10:00 – 16:00 uur
Vrijdag: 10:00 – 16:00 uur
Zaterdag: 08:00 – 16:00 uur
Zondag: gesloten
 Nieuwe ambitieuze theaterzanggroep Figura is op zoek naar enthousiaste leden

05-06-2019

Van de redactie

Woerden - Theaterzanggroep Figura organiseert op donderdag 20 juni een informatieavond, waar iedereen kennis kan maken met de nieuw opgerichte groep en alles kan horen over de plannen. De avond start om 20:30 in het Kalsbeek College, lokatie Bredius (Burg. H.G. van Kempensingel 23 in Woerden). Figura is een nieuwe theaterzanggroep in Woerden, die in september van start gaat. De zanggroep is op zoek naar zangers (m/v) met een hart voor muziek en theater die in een gezellige groep met passie, lef en ambitie mooie dingen willen neerzetten.
 

Initiatiefnemer van Figura is TImo Pronk. Hij neemt ook de artistieke en muzikale leiding voor zijn rekening. De zanggroep wil een divers repertoire opbouwen om in te zetten in een theatrale setting, zoals songs uit eigentijdse musicals, kleinkunst en popnummers. Naast zingende leden is Figura ook op zoek naar enthousiaste creatievelingen en organisatietalenten die zich op andere gebieden willen inzetten (zoals bestuur, techniek, productie, enzovoort).
 

Meer informatie over Figura is te vinden via de website: www.figurazanggroep.nl , of via Facebook en Instagram.
 Expositie Riet Schurink: Speels en Kleurrijk

05-06-2019

Van de redactie

Gouda - De Goudse kunstenares Riet Schurink exposeert bij Firma Van Drie van 19 t/m 30 juni schilderijen en beelden onder de titel 'Speels en kleurrijk'. In haar werken laat zij dan ook vele levendige vormen en vooral krachtige kleuren zien. Met een sterk autonomisch handschrift heeft ze veel gevoel gelegd in haar strak gevormde kleibeelden en in haar door vlakken en lijnen gestileerde schilderijen.Het is een vrolijke tentoonstelling waarin nieuwe gedachten vanuit de mens en de natuur in symboliek en expressiviteit worden weergegeven. De opening is op zondag 23 juni om 15.00 uur. U bent van harte welkom. 
De laatste Alphense Talkshow – The Show Must Go On!

05-06-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Zaterdag 1 juni jl. vond de allerlaatste DAT (De Alphense Talkshow) plaats. De vrijwilligers van DAT pakken deze keer uit met een XXL show. Met 2 tafels met maar liefst 4 gasten, live muziek, zoals te doen gebruikelijk en een optreden van de oude en nieuwe stadsdichter. De show duurde dan ook van zo’n 2 uur. Parkvilla was voor de laatste keer de gastheer van de show. Op deze mooie zaterdag waren er toch zo’n 25 bezoekers op de show afgekomen. Speciale gast was onze burgemeester van Alphen aan den Rijn, mevrouw Liesbeth Spies. Die eerst alle, 7 (eigenlijk 8) onderwerpen aanhoorde, voordat zij als laatste aan bod kwam om haar verhaal te doen. De opzet deze keer was iets anders dan te doen gebruikelijk. Normaal gaan de gasten met elkaar in debat. Nu werd er op onderwerp uitgevraagd. Thema van deze laatste show was: The Show Must Go On! Dat betekende in de praktijk, terugblikken en vooruit kijken. Gasten aan tafel 1 waren: Marjanne Orbons-Meijerink, Ridder Ouddijk, Elleke Suitela en Willem Hassoldt. De presentatie van de show deze middag was in handen van Gerrit Willems en Ben Prins.
 Open repetitie bij het orkest van het Groene Hart

05-06-2019

Van de redactie

Woerden - Leuk hè, zo'n concert, maar hoe bereiden die musici zich hier op voor? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? En wat doet een dirigent precies?
Bespeel je een instrument? Mooi! Dan kun je deze avond plaatsnemen in het orkest. Alleen luisteren? Dat kan ook. Zelfs als je geen instrument bespeelt of muzikaal bent aangelegd, is een repetitie bijwonen leuk en leerzaam.


Datum: woensdag 26 juni 2019
Locatie: Het Baken, Beneluxlaan 3, Woerden
Tijd: binnenkomen vanaf 19.00 uur, spelen 19:30 uur.
Voor meer informatie en aanmelden: www.ovhgh.nl/Open-Repetitie
 De Wijde Wiericke voorkeurslocatie school ‘De Brug’ in Nieuwerbrug

04-06-2019

Van de redactie

Nieuwerbrug - In het najaar van 2018 concludeerden de gemeente en het schoolbestuur, dat school ‘De Brug’ in Nieuwerbrug het beste nieuw gebouwd kan worden in plaats van het te renoveren.


Samen met het schoolbestuur, Stichting Wierickehuis, TAP, Stichting Welzijn & Sport en dorpsteam WIN is er gekeken naar geschikte locaties en welke voorzieningen er bijgebouwd zouden moeten worden. Om tot de beste beslissing te komen zijn ook de speelweekorganisatie, tennisvereniging, ijsvereniging en Oranjevereniging geraadpleegd. In alle opties die naar voren kwamen is er rekening gehouden met kinder-, peuter- en buitenschoolse opvang bij de school (IKC: integraal kindcentrum).


Voorkeur voor nieuwe school in De Wijde Wiericke
Er zijn verschillende opties bekeken, waarbij de belangrijkste keuze was of de school gebouwd moet worden op de bestaande locatie of in de nieuwe woonbuurt De Wijde Wiericke. Er is uiteindelijk gekozen voor de locatie De Wijde Wiericke. Deze optie is het beste passend te maken aan de wensen van betrokken partijen en is het de meest verkeersveilige optie. Daarnaast is een nieuwe school in een nieuwe woonbuurt logisch gezien de bouw van veel eengezinswoningen. Het naastgelegen speelveld zorgt, samen met het schoolplein, voor extra speel- en beweegmogelijkheden.

Nog geen voorkeur voor de locatie van de gymzaal
Voor de locatie van de gymzaal is nog niet gekozen. Er zijn twee mogelijke opties voor de gymzaal:
Naast of aan de school in De Wijde Wiericke: dan zitten onderwijs en bewegingsonderwijs weer op één locatie;
Aanbouw aan het Wierickehuis: dan zitten cultuur, andere dorpsactiviteiten en sport & bewegen op één locatie en op loopafstand van de nieuwe school.

Voordat die keuze wordt gemaakt, worden er eerst nog een aantal zaken verder bekeken. Zoals de stedenbouwkundige invulling van fasen 3 en 4 van De Wijde Wiericke en of het (financieel) haalbaar is het Wierickehuis zo te verbouwen dat dit kan worden gecombineerd met een gymzaal.


Kosten
De kosten bedragen circa 5,6 à 5,7 miljoen euro. Voor zowel nieuwbouw van de school, als voor groot onderhoud en verduurzaming van de gymzaal zijn er in de nieuwe kadernota al financiële middelen voorzien die voor de plannen ingezet worden. Voor de kinder-, peuter- en buitenschoolse opvang en voor het totale nieuwbouwplan van de gymzaal is dit nog niet het geval.

Vervolg
Na de verdere uitwerkingen en afstemmingen met de relevante partijen en inwoners, zal komend najaar een definitief besluit worden genomen door het college en de gemeenteraad. Uitgebreid programma tijdens open dag Westergouwe

04-06-2019

Van de redactie

Gouda - Op 15 juni, de Dag van de Bouw, organiseert Westergouwe een open dag van 11:00 - 14:00 uur. Vanuit het evenemententerrein in het nieuwe gedeelte Westergouwe-II kunt u uit tal van activiteiten kiezen die u een inkijkje geven op de ontwikkelingen in Westergouwe. Zo zijn er rondritten met een huifkar langs projecten in aanbouw (Wieringenhof en Aan de Nieuwe Stadskade), wandelingen met de ecoloog, speelactiviteiten voor kinderen en zijn de zelfbouw kavels te bezichtigen. Daarnaast is er een Start Verkoop van 23 duurzame woningen van Gouwse Tuinen fase 2, een project van VOF Westergouwe.

Hoogtepunt van de dag
Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de dag is een bezoekje aan de hoogste verdieping van het appartementengebouw de Wieringenhof. Vanuit dit complex in aanbouw heeft u een fantastisch uitzicht over Westergouwe en de omgeving. Bij helder weer ziet u zelfs de skyline van Rotterdam!

Landelijk zijn er circa 200 locaties die deelnemen aan de Dag van de Bouw, voor Gouda en omstreken is Westergouwe de enige mogelijkheid een locatie te bezoeken. De toegang is gratis en er valt een hoop te beleven voor jong en oud.


Start verkoop Gouwse Tuinen fase 2
Op 15 juni start de verkoop van Gouwse Tuinen fase 2 bestaande uit 16 rijwoningen, 6 twee-onder-éénkapwoningen en 1 luxe vrijstaande woning. Met o.a. vloerverwarming en -koeling, triple glas, douche WTW en zonnepanelen is Gouwse Tuinen bijzonder duurzaam en voordelig in de maandlasten en beschikbaar vanaf € 335.000,- v.o.n.. De gunstig gelegen zonnige tuinen maken Gouwse Tuinen de ideale woonstek.


Een mooi nieuw stukje Gouda
De komende jaren bloeit Westergouwe uit tot een complete woonwijk met zo’n 4.000 woningen, eigen voorzieningen, groen, water en veel ruimte voor recreatie en spelen. Inmiddels zijn er vanaf de eerste sleuteloverdracht in 2016 meer dan 350 woningen opgeleverd. Sinds de zomer 2017 is het natuur- en recreatiegebied ‘de Groenblauwe zone’ open voor publiek. Afgelopen najaar is er een Albert Heijn geopend waarmee de woonwijk Westergouwe naast een kindcentrum, dierenkliniek en gezondheidscentrum ook een winkelvoorziening heeft. Kijk voor meer informatie op www.westergouwe.nl
 Pinksteren in Archeon Museumpark

04-06-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - 9 en 10 juni is Archeon geopend van 10.00 tot 17.00 uur voor een gezellige Pinksterdag. Neem een kijkje bij de Vikingen, doe mee met de Pinksterprocessie en reserveer een plekje voor de heerlijke Pinksterbrunch in de Romeinse Herberg.


De Vikingen hebben hun kampement opgeslagen in Archeon. Er zijn tal van kraampjes die alles verkopen van sieraden tot kleding, zeep tot honingwijn, wapentuig tot speelgoed. Ook zitten de Vikingen niet graag stil, zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege middeleeuwen. Dagelijks geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en harnassen die door de Vikingen werden gebruikt en gedragen.
Doe ook mee met de Pinksterprocessie door Gravendam, het middeleeuwse stadje. De broeders zoeken wimpeldragers, klokkenluider, wierookvatdrager, vuurdragers en zingende processiegangers. Voordat de Processie start nemen we de rollen door en houden we een zangoefening. Na afloop van de Processie krijgt iedere deelnemer een kleine middeleeuwse lekkernij.
Geniet op Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni, van een heerlijke Pinksterbrunch inclusief gratis entree tot het park! De Pinksterbrunch begint om 11.00 uur en eindigt om circa 13.00 uur. Na de brunch heeft u ruim de gelegenheid voor een bezoek aan het park. Bij de entree ontvang u een dagprogramma waar alle activiteiten van de dag op vermeld staan.Bodegraven-Reeuwijk in de race voor titel ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’

03-06-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Gemeente Bodegraven-Reeuwijk is in de race voor de titel Schoonste Winkelgebied van Nederland, een initiatief van Stichting Nederland Schoon. Met 4 winkelgebieden doet Bodegraven-Reeuwijk mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek, waarbij het winkelend publiek wordt gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. De observatieteams meten ook de schoonheid van elk gebied. In oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.


Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon voegt hieraan toe: “Als jouw favoriete winkelstraat en -gebied schoon is, wordt winkelen nog fijner en kom je er graag terug. Hoe leuk is het als jouw vertrouwde winkelgebied straks de schoonste van het land is? Van een schone winkelstraat plukt niet alleen het winkelend publiek de vruchten. De ondernemers die zich inzetten voor dit doel werken intensief samen en hebben daardoor meer contact met elkaar. Dit werkt verbindend en draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel en de schoonbeleving van ondernemers én winkelend publiek. Deze inzet wordt met de Schoonste Winkelgebied Verkiezing extra beloond.”


Winkelen in jouw gemeente
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk doet mee met de volgende gebieden:
 


Raadhuisplein
 


Van Tolstraat
 


Winkelcentrum Broekvelden (Vromade)
 


Winkelcentrum Mierenakker
 

NederlandSchoon wenst alle deelnemers veel succes de komende maanden!
 

Zo werd Maastricht winnaar
Schoon houdt schoon. Bij de winnaar van de vorige editie, Winkelcentrum Glacisweg uit Maastricht, werken de winkeliers, ondernemers en de gemeente intensief samen om het winkelgebied schoon te houden. Daarnaast ervaren de bezoekers het winkelen als bijzonder prettig doordat er in het winkelcentrum zeer weinig zwerfafval is. Het enthousiasmeert bezoekers om het ook schoon te houden.
 

Online Scorebord Schone Winkelgebieden
Om het belang van schoon zichtbaar te maken geeft NederlandSchoon elk jaar handvatten aan de deelnemers. Daarbij helpt het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden via nederlandschoon.nl waar de resultaten worden gedeeld van het afgelopen jaar. Je kan in één oogopslag zien hoe een winkelgebied scoort ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten, welke thema’s het goed doen en welke thema’s extra aandacht verdienen.
 

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 25 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Voor meer informatie zie: nederlandschoon.nl of supportervanschoon.nl.

 

Foto's: Digitale Bodegraafse Krant
 Bodegraver zou zijn vrouw met 70 messteken om het leven hebben gebracht

03-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Met meer dan 70 messteken werd de 35-jarige Bodegraafse in de nacht van 14 op 15 april 2018 in haar woning om het leven gebracht. Het OM verdenkt haar 42-jarige man van de doodslag. Hij zou in een psychose hebben gezeten en is daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar. Zodoende eiste de officier van justitie vandaag TBS met dwangverpleging tegen hem en geen straf Op zondagochtend 15 april meldde de verdachte bij de buren dat hij zijn vrouw dood in huis had aangetroffen. Daarop vonden de buren haar lichaam in de woonkamer en belden de politie. Haar echtgenote werd aangehouden op verdenking van doodslag. De verdachte heeft onsamenhangende verklaringen afgelegd. Soms probeert hij iemand anders de schuld te geven, dan weer bekent hij (gedeeltelijk). Maar volgens de officier is er voldoende bewijs dat hij zijn vrouw heeft omgebracht.


Foto: archief Digitale Bodegraafse Krant
 

DNA
Zo is naast het lichaam een bebloede spijkerbroek en een bebloede jas aangetroffen. Op camerabeelden van de avond tevoren is te zien dat de verdachte die kleding toen droeg. Ook zit zijn DNA op het aangetroffen mes. Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt de man aan een psychotische stoornis en heeft hij daarnaast een verstandelijke beperking. Over zijn motief verklaart hij geregeld dat zijn vrouw een vampier was. De officier van justitie stelt daarom dat hij zich weliswaar schuldig heeft gemaakt aan doodslag, maar dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is.
 

TBS
‘Het is van het allergrootste belang herhaling van een dergelijke geweldsuitspatting door verdachte te voorkomen’, aldus de officier van justitie. Zij eiste daarom TBS met dwangverpleging tegen de Bodegraver. De uitspraak is over twee weken.Vd Gugten Porsche wint weer

03-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - In de jaarlijkse Porsche bijeenkomst in Best komen duizenden Porsche liefhebbers samen om de vele Porsche auto’s van elkaar te bewonderen. Het is buiten op het strandpark Aquabest. Dit evenement/beurs is opgezet door PUUR PORSCHE. Daarnaast worden er auto’s genomineerd door een vakjury om allerlei aspecten. VD GUGTEN PORSCHE uit Bodegraven heeft al vele malen een prijs gewonnen met verschillende Porsche’s die ze bouwen, ombouwen, verfraaien, enz. Zo wonnen zij zondag 2 juni de eerste prijs in categorie customized met de Porsche 964 uit 1993. 

Op de foto staan: Johan,Mieke en zoon Josh van de Gugeen en schoondochter Manon. Personeel Joeri Rietveld en Wesley de Graaff. En medestandhouders

  Opening hospice Bodegraven-Reeuwijk

03-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het is zover! Hospice Bodegraven-Reeuwijk opent haar deuren. Na een lange periode van hard werken kunnen we vol trots het hospice feestelijk openen. Op 13 juni hopen we dat met elkaar te doen. Vanaf 15:00 tot 19:00 uur is er ‘open huis’. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.
 

In het hospice zijn 3 royale gastenkamers met ruime lichtinval gerealiseerd. Iedere kamer heeft eigen sanitaire voorzieningen, een zithoek, WIFI & TV enz. Verder is er een mooie woonkamer, een keuken, een ‘stilte-ruimte’ en een logeerkamer gemaakt, waardoor we ook familieleden en andere betrokkenen van de gasten van dienst kunnen zijn.  Het bezichtigen van het volledig gerenoveerde pand is beslist de moeite waard!  Om de buurt niet teveel tot last te zijn willen we bezoekers vragen te parkeren op de parkeerplaats van winkelcentrum ‘Vromade’. 
 

Wilt u meehelpen om het hospice de komende jaren haar deuren open te laten houden? Dat kan door uw financiële steun, per gast zijn 5 donateurs nodig die € 10,- per maand doneren. We zijn er nog niet… Helpt u mee? Via deze link kunt u donateur worden.
 4x Goud voor Erin de Jong

03-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens de Regionale Minioren Finales heeft Erin de Jong 4x goud behaald en is 1x 4de geworden. De Minioren Finales zijn voor de beste 24 zwemmers van de Regio waarbij de indeling op leeftijdsklasse is. Erin de Jong (uitkomend voor Widex GZC Donk) mocht meedoen aan 5 wedstrijd onderdelen t.w. 100m Wisselslag, 100m Vrijeslag, 100m Rugslag, 100m Schoolslag en 50m Vlinderslag. De Finales werden verdeeld over twee dagen en in twee verschillende zwembaden.


Zaterdag werd er gezwommen in het Hofbad in Den Haag en zondag in het Sportboulevard te Dordrecht. Het was voor het eerst dit jaar dat de temperaturen in het zwembad lager waren dan buiten, waarschijnlijk heeft dit er dan ook toe geleid dat er enorm veel Persoonlijke Records werden gezwommen. Erin verbeterde op alle afstanden haar persoonlijke record en dit resulteerde in een 4de plaats bij de Schoolslag en een 1e plaats op wisselslag, vrijeslag, rugslag en Vlinderslag. Ook haar zussen Nienke en Tessa mochten aan deze finales meedoen en ook zij verbeterden hun persoonlijke record. Mede door de snelle tijden die Erin heeft gezwommen heeft ze ook de limieten gehaald om mee te mogen doen met de Speedo Jaargang Finales op 30 juni, waarbij de beste 24 zwemmers van Nederland tegen elkaar mogen zwemmen.

 


 Drie leden Triathlon Team Bodegraven hebben deelgenomen aan de Europese Kampioenschappen Triathlon

03-06-2019

Door: Nadine Naaijkens

Weert/Bodegraven - In het weekend van 1 en 2 juni hebben Nadine Naaijkens, Wouter van Catz en Jan Boot van Triathlon Team Bodegraven deelgenomen aan de Europese Kampioenschappen Triathlon op de Olympische afstand. Deze Europese Kampioenschappen werden gehouden in Weert.  Bij dit EK wordt er over 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, gestreden om de hoogste klassering in ieder zijn eigen Agegroup. Nadine mocht zaterdagochtend het spits afbijten in de agegroup 30 - 34 jaar. Na een sterk zwemonderdeel zat Nadine in de kop van de wedstrijd door als 3e het water te verlaten. Bij het fietsen heeft Nadine een persoonlijk record gefietst van 37 km/uur gemiddeld, waardoor ze als 7e aan het looponderdeel mocht beginnen. Het lopen was erg zwaar waardoor ze nog een aantal atleten moest laten passeren. Uiteindelijk is ze op een mooie 11e plaats geëindigd in een tijd van 2:21:59.


Zondagochtend mochten Jan en Wouter hun wedstrijd beginnen. Wouter startte in de agegroup 35 - 39 jaar en Jan 45 - 49 jaar. Wouter zijn zwemonderdeel begon met wat pech, hij verloor direct zijn zwembril bij de start. Gelukkig herpakte hij zich snel en heeft hij een goed zwemonderdeel kunnen afleggen. Op de fiets wilde Wouter wat plekken terugpakken, omdat dit een van zijn sterkte onderdelen is. Helaas bleef de pech aan Wouter’s zijde, een steentje in de bocht zorgde ervoor dat hij languit op de asfalt lag. Uiteraard kost het flink wat tijd om weer op de fiets te klimmen en in het juiste ritme te komen. Na zo’n 15 kilometer had hij de slag weer te pakken en heeft hij het fietsen nog met een gemiddelde van 39 km/uur kunnen afleggen. Alle pech, in combinatie met het warme weer zorgde ervoor dat Wouter keihard moest knokken om een mooi looponderdeel neer te zetten. Al met al mag hij tevreden zijn met een tijd van 2:19:29 en een 32e plaats.

 

Jan zijn zwemmen is niet zijn sterkste onderdeel. Maar door een mooie plek in de middenmoot was er nog voldoende potentie om hogerop te komen. Na een snelle wissel ging Jan het fietsparcours op om aan zijn inhaalslag te beginnen. Met een dikke 40,7 km/uur mag hij met recht tevreden zijn. Door de warmte wist Jan dat hij veel moest drinken en koelen om een goed looponderdeel neer te kunnen zetten. Na een stabiele 10 kilometer, kwam Jan in een tijd van 2:11:02 binnen op de 21e plaats.


 

 Aikido project tegen geweld en agressie op scholen

03-06-2019

Van de redactie

Boedapest/Regio - Zaterdag 1 juni was het zo ver, de tweede gezamenlijke bijeenkomst van het Europese samenwerkingsverband SkillAi vond plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. In het kader van het Erasmus+ sportprogramma hadden de drie deelnemende landen van het tweejarige project zich verzameld in de deelgemeente Zuglo. De organisatie was dit keer in de handen van Hongaarse Mushinkai Aikido Association en werd bijgewoond door onder andere, de burgemeester, de EU-commissaris Tibor Navracsics en de Japanse ambassadeur Sato Kuni. Het doel van het internationale programma SkillAi is het uitroeien van geweld en agressie binnen scholen.Drie landen, Slovenië, Hongarije en Nederland, nemen deel aan het tweejarenprogramma waarin zij door middel van het verzamelen en delen van ervaringen, lesplannen, oefeningen en tools, een handleiding schrijven. Deze zullen in een later stadium van het project, een richtlijn vormen welke in heel Europa op basis-en middelbare scholen gebruikt kan worden om pestgedrag, agressie en geweld tegen te gaan. Vanuit de Nederlandse deelname waren Christiaan Kuilman en Jørgen Schildkamp namens Dutch Aikikai Foundation vanuit Aikido Groene Hart aanwezig. Tijdens het officiële ochtendprogramma gaven zij, in samenwerking met de andere deelnemende landen onder andere een les aan lokale middelbare schoolkinderen en een demo voor de genodigden van de aanwezige leraren.


De Taiso verzorgd door de Hongaarse deelnemers, begon met zowel voorwaarts als achterwaarts rollen, rustig aan want de deelnemende scholieren hadden pas tien weken aikido ervaring. Er was in het bijzonder aandacht voor het contact houden met je partner, een essentieel onderdeel van Aikido en een mooie speerpunt voor dit project! De Sloveense delegatie wat meer naar de basishoudingen en pakkingen en hierbij werd mede de basis gelegd voor de Nederlandse input. De leraren van Aikido Groene Hart gingen verder met een spel waar bij de één de ander tegen het voorhoofd moest tikken en de ander moest verdedigen door van binnen naar buiten de hand weg te duwen. Een oefening die we tijdens de kinderlessen bij de vereniging vaak doen. Deze oefening vraagt van beiden partijen samenwerking, vertrouwen, beheersing, moed en discipline. Aspecten goed om integreren in dit project tegen pestgedrag. Hierna volgt een oefening waarbij de ene leerling achter de andere staat en de voorste leerling door de ander aan de schouders naar achter getrokken word en er een achterwaartse rol gemaakt moet worden. In het begin best even spannend voor iedereen maar na een paar keer gaat het een stuk beter.


Door de input van alle leraren waren nu alle ingrediënten aanwezig voor deze techniek, waarna de leerlingen gretig aan de slag gingen.
De Hongaarse leraren volgden met een oefening van drie personen waarbij het scenario was dat je als tweetal wordt aangevallen. Het ‘slachtoffer’ was in deze oefening passief de ander moest met een interventie, de diegene beschermen en een van de geleerde technieken toepassen. Deze oefening leert leerlingen dat zij ook als omstander een belangrijke rol hebben in het tegengaan van pestgedrag. Na de afsluitende demonstratie volgen de interviews met de gasten en een lunch. Commissaris Tibor Navracsics benadrukte het belang van Erasmus + Programma's en de behoefte aan internationale toenadering.


De Japanse ambassadeur Sato Kuni: "School geweld is geen Europese uitvinding, in het Verre Oosten is dit probleem ook aanwezig". De ambassadeur geeft aan dat ze het prachtig vindt hoe de martiale nalatenschap van haar land bijdraagt aan een project met vreedzame doelen. Burgemeester Gergely Polgármester: "School misbruik is een steeds algemener fenomeen, hoewel onderwijsinstellingen zijn uitgesloten van de bevoegdheden van gemeenten, zijn wij van mening dat het lot en de problemen van de kinderen onze verantwoordelijkheid blijven. Onder andere het bemoedigen en gebruiken van Aikido-achtige oplossingen in de strijd tegen schoolgeweld en agressie". Na alle plechtigheden volgde een vergadering waarin de koers werd uitgezet voor het resterende anderhalf jaar van het SkillAi Project.


Er werd afgesloten met een informeel diner waarbij ideeën en ervaringen werden uitgewisseld. De volgende bijeenkomst staat gepland over een halfjaar in Ljubljana en in juni 2020 nog een in Amsterdam.
 Groot succes op het NK voor Studio Viva Dans

03-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - Zes selectiegroepen van Studio Viva Dans hebben na een aantal voorrondes het Nederlands Kampioenschaap gehaald in Beverwijk. Per categorie behoorden zij tot de beste zes groepen van Nederland. Na een spannende finale wisten drie van de zes groepen een beker binnen te slepen. Dance Unit o.l.v. Carolien van Os behaalde de derde prijs in de hoogste categorie van de streetdance/ Hip Hop stijl. En Dance Vibe o.l.v. Refaja Bastiaans behaalde tevens de derde prijs in een jongere categorie van deze dansstijlen. Het was voor deze groep de eerste keer dat zij het Nederlands Kampioenschaap haalde en dan is het extra speciaal om direct een beker mee naar huis te nemen.De groep Flow Active o.l.v. Frency van Duijn behaalde de derde prijs in de jazz/ modern categorie. De kans is groot dat zij volgend jaar met hun prestaties door zullen stromen naar een hogere categorie. De groepen flow devotion en flow motion o.l.v. Carolien van Os en Liselot van den Boogaard behaalde mooie resultaten, maar volgens de jury was het helaas niet voldoende om hun bij de beste drie te plaatsen. "Wij zijn trots op al onze groepen en hun resultaten, we gaan volgend seizoen maar op zoek naar een grotere prijzenkast": aldus het docententeam van Viva Dans.
 Nieuwe Verhoeff Rollmanschool bijna gereed

03-06-2019

Van de redactie

Bodegraven - De bouw van de nieuwe Verhoeff Rolmanschool aan de Dronenplein 1 in Bodegraven vordert gestaag. Inmiddels zijn de ramen aangebracht en zijn de steigers weggehaald. Het buitenterrein wordt opgeruimd zodat de buiteninrichting aangebracht kan worden. Binnen in de school zijn de afbouwwerkzaamheden volop in uitvoering.


De oplevering van de school is gepland op 19 juli 2019Broodfonds: solidariteit in een nieuw jasje

03-06-2019

Van de redactie

Gouda - Het Broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De Broodfondsen bestaan nu dertien jaar. Met landelijk al 500 groepen waar meer dan 23.000 ondernemers aan meedoen. Het Groene Hart krijgt er een Broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 19 juni. 


Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het Broodfonds. In een Broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.


“Lokale ondernemers Annemarieke Speet en Renée Aben uit Bodegraven-Reeuwijk zijn initiatiefnemers van het Broodfonds voor het Groene Hart. "We gaan een Broodfonds starten en ondernemers uit Woerden, Gouda, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk zijn van harte welkom zich op 19 juni a.s. te laten informeren." De 2 ondernemers vinden het Broodfonds een goede oplossing: "lokaal, kleinschalig en overzichtelijk, bovendien verdwijnt je geld niet naar een verzekeringsmaatschappij, maar weten ondernemers in een Broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. Daarbij is het voor iedereen betaalbaar."


Hoe het werkt
Het Broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.


Broodfonds informatieavond Gouda 
De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. U krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl


tijdstip: woensdag 19 juni (19.00 uur inloop) start 19.30 uur
locatie: Driestar Educatief, Burgemeester Jamessingel 2, 2803 PD Gouda
entree: aanmelden vooraf via de website.


Het laatste #broodfonds nieuws staat op www.broodfonds.nl, twitter.com/broodfonds en www.facebook.com/broodfondsInwoner dreigt vergeten te worden in energietransitie

03-06-2019

Van de redactie

Woerden - Donderdag 6 juni besluit de raad over de manier waarop Woerden zich gaat voorbereiden op de energietransitie. Daarvoor moeten alle Nederlandse gemeenten voor 2021 een warmtevisie opstellen. Dit is een plan waarin staat hoe Woerden in de toekomst verwarmd zal worden zonder aardgas en in welke volgorde de verschillende wijken en dorpskernen van het aardgas worden afgesloten. Hoe dit plan tot stand moet komen, heeft het college opgeschreven in de Startnotitie Warmtevisie Woerden. Een aantal passages uit dit collegevoorstel baren de Woerdense VVD grote zorgen. Daarom dient de fractie tijdens de raadsvergadering verschillende voorstellen voor verbetering in.

De VVD vreest dat er in de participatietrajecten vooral gesproken zal worden met inwoners die positief staan tegenover de plannen van het college. In de startnotitie staat dat niet iedereen betrokken kan worden en dat er nog gekeken moet worden hoe moet worden omgegaan met het geluid van mensen die ‘negatief staan tegenover veranderingen’. Raadslid Simone Onrust: “Wat ons betreft wordt deze passage geschrapt. Het is heel begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken. Er is nog zoveel onduidelijk. Door deze mensen weg te zetten als personen die negatief staan tegenover veranderingen, wordt de indruk gewekt dat de gemeente deze zorgen niet serieus neemt.”

Daarnaast wil de Woerdense VVD dat inwoners al in de voorbereidende fase aan tafel zitten. Op dit moment wordt voorgesteld om de eerste analyse uit te laten voeren door een projectgroep waarin alleen de gemeente, Stedin en GroenWest zitting hebben. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop de voorgenomen pilot in het Schilderskwartier is voorbereid. “Toen zijn uitsluitend alternatieve warmtebronnen onderzocht waarvan op voorhand bekend was deze niet uitvoerbaar waren of niet konden rekenen op draagvlak onder de bewoners. Nu duidelijk is dat de gekozen oplossing (all-electric) niet haalbaar en betaalbaar is moet er opnieuw naar mogelijke oplossingen worden gekeken,” aldus Onrust. “Door inwoners vanaf het begin te betrekken kan worden voorkomen dat er in andere wijken ook een valse start wordt gemaakt.”

Ook pleiten de liberalen voor het loslaten van de ambitie om alle wijken en dorpen al in 2030 van het gas af te sluiten. Onrust: “In de rest van Nederland wordt niet voor niets tot 2050 uitgetrokken voor deze enorme opgave. Door 20 jaar eerder te willen zijn ontneem je onze inwoners de gelegenheid om gebruik te kunnen maken van toekomstige innovaties en zadel je hen op met onnodige kosten.” De Woerdense VVD wil daarom een geleidelijke transitie, waarbij de keuze om een wijk of dorp aardgasvrij te maken wordt bepaald door de beschikbaarheid van betaalbare opties. “Voor ons staat voorop dat het voor inwoners behapbaar en betaalbaar is. Dat betekent dus dat we niet halsoverkop een oude wijk van het gas halen omdat de netbeheerder daar toevallig een vervangingsopgave heeft”, aldus Onrust.

De Woerdense VVD vindt het van groot belang dat alle betrokkenen van begin af aan over de plannen kunnen meepraten en invloed kunnen uitoefenen op de oplossingen die worden gekozen. “De overschakeling van gas naar een alternatieve warmtebron heeft grote impact op onze inwoners. Je komt hiermee bij mensen achter de voordeur. Bovendien moet het grootste deel van de kosten door de huiseigenaren zelf worden opgebracht. Het is dus niet meer dan logisch dat zij hier dan ook iets over te zeggen hebben”, aldus Onrust.
 Gratis poffertjes tijdens PinkPoff op het Gouweplein

03-06-2019

Van de redactie

Waddinxveen - Op zaterdag 8 juni, de dag voor Pinksteren, opent De Rank voor één dag naast Welcom bij Jaap aan de Doorsteek 1 de pop-up poffertjeskraam 'PinkPoff'.

Na het grote succes in de afgelopen jaren deelt de wijkgemeente daar tussen 11.00 en 15.00 uur opnieuw gratis honderden porties versgebakken poffertjes uit aan de bezoekers van het Waddinxveense winkelcentrum Gouweplein. Uiteraard zolang de voorraad strekt.

Kijk voor meer informatie op www.meer-in-waddinxveen.nl/nog-meer/pinkpoff/.
 De VVD komt naar je toe deze zomer!

02-06-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Aanstaande donderdag 6 juni komt de fractie van de VVD in Bodegraven-Reeuwijk met een nieuw initiatief: het VVD-Café. Deze politieke avond moet een gezellige, losse bijeenkomst worden voor de inwoners en ondernemers van Bodegraven-Reeuwijk. De raadsleden en de wethouder zullen vertellen wat hen bezig houdt, maar het belangrijkste is wat de inwoners aan de fractie mee willen geven. De eerste editie wordt georganiseerd bij Gasterij Vergeer in Reeuwijk-Dorp.

Fractievoorzitter Willem Zuyderduyn licht het initiatief toe: “Als VVD vinden wij het belangrijk om midden in de samenleving te staan. Daarom zijn we vaak in gesprek met inwoners en ondernemers als we ons voorbereiden op besluitvorming. Maar natuurlijk zijn er ook andere thema’s die niet op de agenda staan, maar waar we ons wel hard voor willen maken. We hopen daar met het VVD-Café nieuwe ideeën voor binnen te halen.“


De deuren zijn om 19:30 uur geopend, en de avond begint om 20:00 uur. Na het welkom en een voorstelrondje start het gesprek met de zaal. Rond 22:00 is het dan tijd voor een borrel en een bitterbal. Als de avond een succes is, zal het VVD-Café periodiek in de verschillende dorpen worden georganiseerd.

 

Uitnodiging VVD-Café 

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina