Jaaroverzicht 2019


Hartelijk welkom bij het jaaroverzicht van de Digitale Bodegraafse Krant. We hebben weer een terugblik gemaakt van wat er zoal gebeurd is in Bodegraven. Wij willen iedereen prettige Kerstdagen wensen en een gezond 2020. 


De redactie
 

12 januari
Acht kinderen halen 4.247 euro op met ophalen kerstbomen voor Hospice Bodegraven-Reeuwijk

Acht kinderen uit Bodegraven konden zaterdagmiddag 12 januari een nog hoger bedrag overhandigen aan initiatiefneemster Nelleke Mouthaan, van het hospice in Bodegraven. Het eerder bekendgemaakt bedrag was 3.000 euro maar uiteindelijk is dit opgelopen door bijdragen uit het bedrijfsleven en particulieren tot 4.247 euro. Van het geld is de tuin aangelegd, waar de gasten dan met bed en al van kunnen genieten. De kinderen hebben in totaal 1.400 kerstbomen ingeleverd.
 


13 januari
Meerdere gewonden en aanhoudingen na uit de hand gelopen feest

Zondagmorgen 13 januari rond 0.45 uur is een feest aan de Doortocht in Bodegraven tot een abrupt einde gekomen na een vechtpartij. Hierbij heeft de politie meerdere aanhoudingen verricht. Op locatie werd een Après Ski Party gehouden. Volgens getuigen gingen zo'n zes personen met elkaar op de vuist. Twee personen raakten gewond, waarvan één persoon een hoofdwond zou hebben opgelopen. Enkele andere betrokkenen zijn gecontroleerd door het ambulancepersoneel, maar zij hoefden niet naar het ziekenhuis te worden vervoerd. 

Er heerste een grimmige sfeer waarbij ook bierflesjes naar de politie werden gegooid. De politie heeft het pand leeggehaald en de groep bezoekers uit elkaar gedreven. Minstens twee personen zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook heeft een ander persoon een bekeuring mogen ontvangen voor openbaar dronkenschap.
 

14 januari
Bodegraafs adviesbureau Merosch wint OndernemersPrijs Midden Holland

Merosch bv uit Bodegraven is de grote winnaar van de OndernemersPrijs Midden Holland. De Schouwburg in Gouda was ook dit jaar weer het toneel voor de uitreiking van de Ondernemersprijs Midden-Holland 2019. De avond werd door Karin Bloemen met de haar bekende ‘flair’ geleid waarbij zij de avond opende met een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied. Tijdens de feestelijke avond stonden de inspirerende ondernemersverhalen van de genomineerden centraal.
 Foto: John Roeland Fotografie

De conclusie van het juryrapport over Merosch is; “een duurzame parel in Midden-Holland om trots op te zijn”. Met deze kwalificering, die is gebaseerd op hun behoefte vorm te geven aan duurzaamheid, de behoefte van mensen te veranderen van bezit naar gebruik van goederen en verantwoordelijk te zijn voor de aarde, werd Merosch eigenaar Ronald Schilt winnaar van deze categorie. 


28 januari
Naam van Bodegraafs oorlogsslachtoffer toegevoegd aan monument

In 2016 heeft de stichting 4 mei herdenking Bodegraven de namen van Bodegraafse oorlogsslachtoffers toegevoegd aan het monument op de algemene begraafplaats Vredehof. De Historische kring Bodegraven en Cock Karssen stelden in 2018 na grondig onderzoek vast dat de naam van een oorlogsslachtoffer ontbrak. De stichting 4 mei herdenking Bodegraven heeft in samenwerking met de gemeente recent de naam van de heer Aris Terlouw op de gedenkplaat toegevoegd. Aris Terlouw is geboren te Gouderak op 15 maart 1868 en overleden in Veenendaal op 19 april 1945, alwaar hij begraven is. De heer Terlouw stond in geschreven in de gemeente Bodegraven en woonde tijdens de oorlog in de Meije. De dag dat hij om het leven kwam, was hij op bezoek bij zijn dochter Willemijntje Marcus- Terlouw. Hij werd dodelijk geraakt tijdens een granaataanval.

De nazaten van Aris Terlouw, bij het monument op de begraafplaats Vredehof te Bodegraven.
Van links naar rechts: Bert Terlouw, Marianne Doornekamp-Terlouw, Rinie Terlouw-Deen, Ben Terlouw en Elly Terlouw-Hordijk.

Foto's: Esther Noordergraaf


2 februari
Zwemwedstrijden in ijskoud water

Zaterdag 2 februari, waren in de surfplas in Reeuwijk de eerste ijszwemwedstrijden. Het water was 3,5 graden en de deelnemers hadden er veel zin in. De wedstrijden werden op verschillende afstanden gedaan, zo kon men 50, 100, 200, 500 meter of een kilometer zwemmen. De deelnemers mochten alleen zwemmen zonder wetsuit, dus alleen in zwembroek of badpak. 
 

Foto: Dirk Jan Knol

De toeschouwers waren niet met honderden gekomen, maar een tiental mensen moedigden de zwemmers aan. Nadat ze uit het water kwamen konden ze opwarmen in de mobiele sauna. De 17-jarige nationaal kampioen Sven Elfferich kwam op meerdere afstanden uit en zwom de kilometer, 500 meter en 200 meter. De moeder van Sven was tevens zijn secondant en lette op dat Sven goed blijft zwemmen en niet onderkoelt raakt. Uiteraard is het een sport waar risico’s aan verbonden zijn. 


5 februari
2e ster Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bodegraafse Ondernemers

Op dinsdag 5 februari heeft de Bodegraafse Ondernemers Vereniging de Tweede Ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ontvangen. De onderscheiding is door een vertegenwoordiger van het keurmerk uitgereikt aan wethouder Inge Nieuwenhuizen en de voorzitter van de BOV Ko van Daalen. In december 2015 kreeg Bodegraven de eerste ster. De ster is geplaats bij winkelcentrum Raadhuis Plein.


16 maart 
De Oude Zustertuin in Bodegraven rookvrij

De Oude Zustertuin in Bodegraven is vanaf zaterdag 16 maart een rookvrij kinderspeel- en dierenpark. Wethouder Robèrt Smits heeft samen met de bestuursleden Rob Peters en Cor van den Hoven bij de ingangen het bord opgehangen. 
 


 

Het is zeker geen verbod laat het bestuur weten, ook zal er niet gehandhaafd worden. Het gaat er juist om dat het voor iedereen een rookvrije Oude Zustertuin is. Het bestuur van de stichting vraagt rokers hiermee rekening te houden en niet te roken op het terrein. Cor van den Hoven, stichtingsvoorzitter: “Wij vinden dat De Oude Zustertuin een voorbeeldfunctie heeft. En dat kinderen niet alleen plezier beleven in De Oude Zustertuin, maar wij willen kinderen ook dingen bijbrengen. Zoals dat roken ongezond is. Het aansluiten bij de landelijke rookvrijcampagne is dan niet meer dan logisch. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan een bewust gezondere levenswijze. Meer buitenspelen hoort daar bijvoorbeeld ook bij, zoals dat kan in De Oude Zustertuin.”
 

26 april 
Tien inwoners ontvangen Koninklijke Onderscheiding

Op vrijdagochtend 26 april 2019 heeft de jaarlijkse lintjesregen plaatsgevonden. Op deze feestelijke dag is door burgemeester C. van der Kamp aan tien inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt in Zalencentrum ‘De Brug’ in Reeuwijk.

De gedecoreerde zijn: 

De heer L. Struijs, uit Reeuwijk, Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw S.A. Sipkema, uit Reeuwijk Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw H.J.M. van Leeuwen – van Zoest, uit Reeuwijk, Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer I.P Tarnóczy, uit Reeuwijk, Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer J. Dekker, uit Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw G. van Turnhout – Gill, uit Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw M.J. de Vos – van der Velden, uit Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer L. Verduijn, uit Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer G.A. Domburg, uit Reeuwijk, Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw A.A.C. Verbree – Vollering, uit Bodegraven, Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

 

13 juni 2019
Hospice Bodegraven-Reeuwijk geopend

Donderdagmorgen 13 juni 2019 heeft burgemeester van der Kamp, Hospice Bodegraven-Reeuwijk officieel geopend. Acht jaar geleden kreeg Nelleke Maud Haan het idee om in Bodegraven een hospeace te gaan openen en op donderdag 13 juni 2019 was dan ook de grote dag. De open dag heeft veel mensen aangetrokken want iedereen wou met eigen ogen zien hoe mooi het is geworden. In totaal staan er 50 vrijwilligers gasten te verwelkomen.  Hospice Bodegraven zit in de voormalige huisartsenpost aan de Boezemsingel.

 

Nelleke Maud Haan


Zaterdag 7 juli
Veel animo voor de hoogste klimtoren van Europa

De Bodegraafse Ondernemers Vereniging heeft zaterdag 6 juli de hoogste klimtoren van Europa naar Bodegraven weten te halen. Het was al snel druk op het Raadhuisplein en al snel kwamen de eerste mensen om maar niets te missen van de hoogste klimtoren van Europa met de mooie naam ‘Gorilla Climb’. Behalve het formaat is ook het design uniek. De vorm van een exotische boom met daarin een reusachtige gorilla, was een spectaculaire verschijning op het Raadhuisplein. Ook de andere attracties hadden grote aftrek. Zo kon er geschminkt worden, was er een springkussen aanwezig voor de kleinere kinderen en kon men genieten van de workshop Stencil Art.

 


Zaterdag 13 juli
Burgemeester en Wethouder ontmoeten elkaar als Rembrandt van Rijn en Dominicus van Tol

Zaterdag 13 juli 2019 is een dag om niet snel te vergeten. Alles klopte: het weer, de entourage (mede dankzij velen in Middeleeuwse kleding), de kunstenaars op het Raadhuisplein, de fotografen in Hoek 29, de lunch in Middeleeuwse sfeer, de muziek en zang in de Lutherkerk, de koren en muzikanten op het plein (Amici del Canto, OBK, de Speelluy uit Boreft) en in de straten van Bodegraven. Het was met recht een geweldige Rembrandt dag!
 

Wethouder Robèrt Smits als Dominicus en Burgemeester van der Kamp als Rembrandt 
 

Of het nu om de muziek ging, de zang, de prachtige foto’s of de fraaie schilderijen en andere kunstuitingen, het mocht er zijn! Leuk was de act die is opgevoerd door Burgemeester Van der Kamp als Rembrandt en Wethouder Smits als Dominicus van Tol.
 


 

Zij beleefden een dag uit de Gouden Eeuw en keerden even terug op de 13e juli waarbij Rembrandt van Rijn aan Dominicus van Tol een prachtig straatnaambord met zijn beeltenis overhandigde en niet te vergeten de uitreiking door Rembrandt aan Harmen Kooistra van de medaille met het predicaat: de Rembrandt van het Groene Hart! De organisatie was in handen van de culturele commissie Bodegraven-Reeuwijk.

Harmen Kooistra 
 


13 juli
VSTS Dames Master 1 Nederlands kampioen

Op zaterdag 13 juli reisden 32 recreantenteams uit het hele land af naar Utrecht voor het jaarlijkse NK Recreanten. Naast de titel voor dames-, heren- en mixteams, was er dit jaar bij de dames voor het eerst een aparte titel voor teams uit de Masters-competitie te verdienen. In de Masters spelen dames die op hoog niveau hebben geacteerd, maar daar door verschillende redenen geen tijd meer voor hebben. De dames Masters 1 van VSTS uit Bodegraven hebben deze titel gepakt. Het was voor de dames weer een ouderwetse toernooidag. 

26 augustus
Vakantiespelen

Maandagmorgen 26 augustus waren de vakantiespelen van Bodegraven begonnen. Rond de 1200 kindere genoten een week onder tropische temperaturen van huttenbouw buiten tot spelletjes in de tent. Het thema was dit jaar ‘The Game is On’.
  

12 september
Kaaskoningin Marlou Bink-Verkleij, hofdames Tess van der Gugten en Sanne van de Poll

Op donderdagavond 12 september is het grootste geheim van Bodegraven onthuld. Dit jaar is Marlou Bink-Verkleij Kaaskoningin van Bodegraven. De hofdames zijn Tess van der Gugten en Sanne van de Poll.
 

 

21 september
Intentieverklaring ‘Ontwikkeling Dementievriendelijke gemeente Bodegraven-Reeuwijk’ getekend

Op Wereld Alzheimer Dag heeft de gemeente, Stichting SAM, Alzheimer Nederland afdeling Midden-Holland, TransmuraalNetwerk Midden-Holland, de buurtsportcoaches en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de intentieverklaring ‘Ontwikkeling Dementievriendelijke gemeente Bodegraven-Reeuwijk’ getekend. Deze intentieverklaring is opgesteld naar aanleiding van de door de gemeenteraad aangenomen motie van de ChristenUnie in juli 2017 waarin wordt opgeroepen te werken aan de bevordering van een dementievriendelijke omgeving voor de inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Bodegraven-Reeuwijk is de eerste gemeente in de regio Midden-Holland die zo’n intentieverklaring ondertekend.22 september
Zilveren vrijwilligersspeld van de KNVB voor Wim van Doorn

Wethouder Knol opende zondag 22 september officieel de vier nieuwe kunstgrasvelden van ESTO die dit jaar in opdracht van de gemeente zijn aangelegd. Symbolisch overhandigde hij daarbij de oude middenstip aan Ome Wim van Doorn. Ome Wim is tweeënnegentig jaar jong, zeventig jaar vrijwilliger bij ESTO en was in 1936 aanwezig bij de oprichting van ESTO. De prestatie van deze oervrijwilliger werd lof toegezwaaid door de ESTO voorzitter en een official van de KNVB die hem de zilveren vrijwilligersspeld van de KNVB opspeldde.
 

Foto's:André van Egdom

9 oktober
Visgilde Teun van der Toorn heeft lekkerste haring van provincie Zuid-Holland

Tijdens de Visbeurs in Spakenburg is bekend gemaakt dat Visgilde Teun van der Toorn uit Bodegraven provinciewinnaar is van de Nationale Haringtest 2019. Met deze nummer 1 positie mogen zij stellen dat ze de ‘lekkerste haring van Zuid-Holland hebben. Een uitgebreid consumentenonderzoek, door een onafhankelijk en gecertificeerd onderzoeksbureau, heeft dit resultaat bepaald.

“Super trots zijn wij op onze prestatie! Met een gemiddeld cijfer van 9,3 gegeven tijdens de finaleronde hebben wij de 1e plaats ‘lekkerste haring van Zuid-Holland behaald. Daar zijn wij echt ontzettend trots op! Een prestatie die wij met ons team hebben geleverd!
 

9 oktober
Met ruzie sluit Burgemeester Kamp vroegtijdig vergadering commissie Bestuur & Financiën

Burgemeester Van der Kamp had het woensdagavond 9 oktober 2019 aan de stok met ChristenUnie-commissielid Robin Borg. De vergadering van de commissie Bestuur & Financiën ging over waarop er bezuinigd moet worden om toch tot een sluitende begroting te komen. Het agenda punt was dan ook de zogenoemde keuzenotitie. Borg werd door de burgemeester onderbroken tijdens zijn betoog en deze vroeg dan ook om het af te ronden.  Hier gaf Borg geen gehoor aan. Van der Kamp was geïrriteerd en heeft de vergadering dan ook geschorst. Later is Borg uit de fractie gezet door zijn partij. 
 
Na de schorsing ging Borg verder en had de schorsing aangepakt om de Gemeentewet te raadplegen. Daar staat in dat een burgemeester geen voorzitter mag zijn van een commissievergadering en vroeg dan ook om een nieuwe voorzitter. Frank Rijkaart wou graag verder en vroeg of Borg verder wou gaan, dit wou hij niet. Van der Kamp heeft hierna meteen de vergadering beëindigd en verliet deze geïrriteerd. De raad bleef met een kater achter. Waarschijnlijk zal de vergadering maandag worden voortgezet. 


16 oktober
Veel verkeershinder door Boerenprotest
 

De boer is het zat en wil duidelijkheid over het stikstofbeleid. Vele duizenden boeren met tractors reden dan ook op woensdag 16 oktober vanuit de richting Utrecht over de A12 richting Den Haag om daar te demonstreren. Het verkeer had er in elk geval veel last in onze gemeente. In de avond reden de vele duizenden tractors weer in de richting van Utrecht. 


30 oktober
Grootste HUBO van Nederland feestelijk geopend

Woensdagavond 30 oktober is HUBO Bodegraven onder grote belangstelling geopend. Vele familieleden, vrienden en relaties waren naar de opening van de grootste Hubo van Nederland gekomen. Patrick en Maykel Zwanenburg stonden dan ook trots in de belangstelling.


Patrick met zijn dochters welke de opening deden en Maykel Zwanenburg


15 november
Sinterklaas zet voet aan wal in Bodegraven

Zaterdagmiddag 15 november kwam Sinterklaas en zijn Pieten aan in Bodegraven. Duizenden kinderen zagen Sinterklaas aankomen bij de brug in het centrum. Dit jaar had Sinterklaas zijn grote pakjesboot meegenomen.
 


25 november
Woonhuis brand volledig uit

Op maandag 25 november is op de Noordzijde een woonhuis volledig uitgebrand. Voor de brandweer was er geen redden meer aan.


 


2 december
Taxibus met zes kinderen te water

Een taxibus met zes kinderen is maandagochtend 2 december te water geraakt aan de Oud Bodegraafsesweg. De inzittende zijn door omstanders uit de taxibus gehaald. De hulpdiensten waren massaal uitgerukt, ook was de traumahelikopter ter plaatse. De ambulancedienst heeft de kinderen gecontroleerd. Bij het ongeval is niemand ernstig gewond geraakt. Op het moment van het ongeval was het glad.


14 december
Geslaagde Kerstmarkt Raadhuisplein en Kerkstraat

De Kerstmarkt welke door de Bodegraafse Ondernemers Vereniging op het Raadhuisplein en door de ondernemers uit de Kerkstraat op zaterdag 14 december was georganiseerd is zeer geslaagd geweest. Al snel was het druk op het Raadhuisplein en in de Kerkstraat.


 

Wethouder Inge Nieuwenhuizen heeft de Kerstmarkt symbolisch geopend met het aansnijden van een Kerststol. Hierna heeft Inge menige Bodegraver voorzien van een heerlijke plak van de Kerststol. Inge liet weten dat ze trots is op de activiteitencommissie van de Bodegraafse Ondernemers Vereniging. Want dankzij deze mensen heeft Bodegraven een mooi evenement vandaag.

 

Foto's: Digitale Bodegraafse Krant
  

  

© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina