Wethouder Martien Kromwijk donderdag voor enquêtecommissie Woningcorporaties


03-06-2014


bron: Van de redactie

 

 


Bodegraven-Reeuwijk – Wethouder Martien Kromwijk moet zich donderdagochtend 5 juni 2014 melden bij de Parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Op woensdag 4 juni beginnen de openbare verhoren. De commissie zal de komende weken verschillende personen onder ede horen om meer te weten te komen over het functioneren van het stelsel van woningcorporaties.
 

Met de openbare verhoren gaat het onderzoek van de enquêtecommissie een nieuwe fase in. Het onderzoek van de enquêtecommissie beslaat een periode van circa twintig jaar, met als beginpunt de verdere verzelfstandiging van de woningcorporaties begin jaren negentig. De enquêtecommissie rondt haar onderzoek naar verwachting in het najaar van 2014 af.
 

Martien Kromwijk, is geboren en opgetogen als boerenzoon in het Groene Hart, opgeleid als econoom. Na een start als journalist en enkele posities bij de overheid in de volkshuisvesting is hij gaan werken, vooral in Rotterdam. Als bestuursvoorzitter van Woonbron ondermeer betrokken bij de grootschalige wijkverbetering van Hoogvliet, de introductie van Te Woon, en verschillende maatschappelijke initiatieven zoals de Munchhausenbeweging en de stoomschip Rotterdam. (Foto}
 


Woonbron kwam onder het bewind van Martien Kromwijk in grote problemen door de verbouwing van het stoomschip Rotterdam. Die was begroot op enkele tientallen miljoenen euro's. Uiteindelijk kostte het project 240 miljoen euro. Het verbouwde schip, dat ligt afgemeerd in Katendrecht, doet dienst als hotel, restaurant en congrescentrum.


Ontslagvergoeding van 425.000 euro voor Kromwijk
Op 1 januari 2011 stapte Oud-directeur Martien Kromwijk op na een verschil van inzicht met de raad van commissarissen bij Woonbron. Kromwijk kreeg toen een ontslagvergoeding van 425.000 euro waar veel ophef over bestond. Oud-minister Donner heeft toen bevestigd dat Martien Kromwijk de ontslagvergoeding mocht houden.  Kromwijk kwam vooral negatief in de publiciteit na de financiële catastrofe met het stoomschip Rotterdam. De SP vondt het verbijsterend dat een directeur van een corporatie die zulke grote risico's neemt een gouden handdruk krijgt.


Martien Kromwijk is nu wethouder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en heeft het volgende in zijn portefeuille Wonen – volkshuisvesting, Onderwijs - Zorg, Passend onderwijs, Decentralisaties Participatiewet, Wet op de Jeugdhulp, Jeugd en Jongeren Burgerparticipatie, Dorps- en wijkgericht werken en de Nieuwe Regio.
 

Zie ook de persconferentie enquêtecommissie Woningcorporaties van 27 mei 2014


 

 


terug naar het overzicht


Deel dit bericht op:

© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina | design: komplot.com