NIEUWS



Maartje en Kine verrassen met weergaloos muziektheater

03-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – ​De voorstelling ‘Hoge Noot’ van Maartje en Kine kreeg lovende recensies in de pers. De Telegraaf en Theaterparadijs waren lyrisch en noemden het “een klinkend feest ★★★★” en “weergaloos muzikaal grappig ★★★★★”. Deze talentvolle dames zijn te zien op donderdag 16 mei in het Evertshuis.

 

 

Het concert begint. Je kan een speld horen vallen. Dan klinken eindelijk de eerste tonen. La musique est magnifique. Maar met een daverende klap slaat de pianoklep op de hand van de pianiste. Haar schreeuw wordt een aria. En ineens heeft de viool een eigen wil. Bach transformeert via Mexican Hat Dance tot Michael Jacksons Thriller. Beuken, rocken, zweten: Maartje en Kine zijn bezeten. Luisteren en huiveren was nog nooit zo lekker!

 

​In ‘Hoge Noot’ vragen Maartje en Kine zich af waarom mensen muziek maken. Daarbij suizen deze twee multi-instrumentalisten moeiteloos van Brahms naar Balkan, van opera naar jodel-rap en van chansons naar electro. Met magistrale muzikaliteit en meesterlijke solo’s. Met stapels sketches en met hopen humor. Maartje en Kine musiceren door, zélfs als de wereld vergaat! Want wanneer de nood het hoogst is, is de muziek nabij.  Muzikale comedy zoals u het nog nooit gezien heeft!

 

De voorstelling begint om 20.00 uur, kaarten kosten € 20,50 incl. drankje. Ga voor meer info en reserveren naar www.evertshuis.nl/maartje-kine-hoge-noot

 

Praktische informatie

DONDERDAG 16 MEI

MAARTJE EN KINE – HOGE NOOT

MUZIEKTHEATER

ENTREE € 20,50 incl. drankje

LOCATIE Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.



Interactieve Fotosessie Brengt Schoolherinneringen tot Leven

03-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op dinsdag 7 mei komt de geschiedenis van Bodegraven en de Meije tot leven in een unieke interactieve fotosessie, met als thema: schoolfoto's. Een bijzondere gelegenheid waarbij bezoekers niet alleen kunnen kijken, maar actief kunnen deelnemen. In het archief van de Historische Kring Bodegraven liggen talloze school- en klassenfoto's opgeslagen, een schat aan herinneringen aan vervlogen schooldagen.

 


Klassenfoto bij Franciscanessen ca. 1930
 

Het is een ware speurtocht naar het verleden, want bij elke foto proberen we de namen van de leerlingen te achterhalen en te vermelden. Misschien staan uw ouders of grootouders wel op deze foto's. Het is altijd een veelgestelde vraag van de donateurs en andere geïnteresseerden. Daarom nodigen we nu iedereen uit om mee te doen en te helpen bij het identificeren van personen op de foto's. Operator, Jan Stolwijk, zal het startsein geven met de woorden "Roept u maar". Wat er dan volgt, wordt zorgvuldig genoteerd en later gedigitaliseerd.
 

Voor de belangstellenden is er goed nieuws: na de fotosessie kunnen zij een kopie van de klassenfoto opvragen of bestellen. Zo kunnen deze kostbare herinneringen vereeuwigd worden.
 

De interactieve fotosessie zal plaatsvinden op dinsdag 7 mei, de eerste dinsdag van de maand, met twee voorstellingen om 10.00 en 20.00 uur in het Groene HartHuys. Iedereen is van harte welkom en de toegang is vrij!

 



Nieuwe windmolen bij meet-up energie-opwekking

03-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In een samenwerking van de lokale energiecoöperaties, de gemeente en mijnklimaatpartij wordt op zaterdag 1 juni de volgende meet-up gehouden over energie-opwekking in wijken, buurten, de straat en uw eigen woning. Dit thema is door de gemeente aangedragen. Tijdens deze meet up zal een van de eerste landelijke presentaties plaatsvinden van “The Blade”, een nieuwe kleine windmolen die ook door particulieren zelf geplaatst kan worden. De kosten hiervan zijn lager dan van zonnepanelen, en de opbrengst hoger. Bovendien maakt deze windmolen nauwelijks geluid

 

De meet-ups die ieder seizoen worden gehouden hebben als doel om aan iedereen te laten zien hoe je op een eenvoudige en aantrekkelijke manier zelf bij kunt dragen aan het beperken van klimaatverandering. Naast het zelf produceren van energie kunt u ook denken aan bijvoorbeeld meer groen rond de eigen woning, meer spullen ruilen dan nieuw kopen of een deelauto in plaats van eigen bezit.

 

Straatbingo

Ook Met het zelf opwekken van energie zijn aantrekkelijke voordelen te behalen. En het kan nog leuk zijn ook. De organisatoren denken bijvoorbeeld aan de introductie van een “straat-bingo”. Iedere straat die de bingokaart vol heeft omdat álle woningen zonnepanelen hebben krijgt een beloning. Wij willen graag van u horen wie, al dan niet samen met zijn buren, een dergelijke uitdaging op wil pakken en wat dan het doel moet zijn. Kom vooral meedenken.  Bezoekers aan de meet-up kunnen zelf ook nog nieuwe suggesties in de ideeënbus voor lokale actie achterlaten.

 

Buurtniveau

Daarnaast kan iedereen ook aansluiten bij een van de lokale coöperaties: de EnergieCoöperatie Bodegraven-Reeuwijk en Coöperatie Zon op Bodegraven Reeuwijk. De gemeente wil juist ook een campagne voor het gezamenlijk op buurtniveau uitvoeren van projecten. Arthur van Dijk is daar met een initiatief vanuit de coöperatieve Rabobank al mee in voorbereiding. Zij zijn ook allemaal aanwezig op de meet-up.

 

Baanbrekend

Zo ook Rob Hagens, die The Blade komt lanceren. Hij is niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwste generatie kleine windmolens, maar heeft ook baanbrekend werk verricht om duidelijkheid te krijgen over het hiervoor benodigde vergunningtraject. De meet-up is op 1 juni van 11.00 – 13.00 uur in de Klimaatwinkel, Prins Hendrikstraat 10.

 

Rob Hagens wil in zijn tuin een kleine windmolen plaatsen op een paal naast zijn schuur. The Blade is van Dordtse makelij en kan 2000 Watt groene stroom per uur opwekken.



OM vreest wildgroei gemeentelijke flitspalen

03-05-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt voor een wildgroei aan flitspalen als gemeenten zelf snelheidsovertreders gaan beboeten. Met de opbrengsten willen steden lokaal de verkeersveiligheid verbeteren, maar het OM ziet daar niets in. “Het verkeer wordt niet veiliger door Nederland vol te hangen met flitspalen.”
 

Hoofdofficier Liesbeth Schuijer, van het Parket Centrale Verwerking OM (CVOM) dat alle flitspalen in Nederland plaatst en beheert, ziet ook dat het met de verkeersveiligheid niet de goede kant op gaat. Weliswaar waren er vorig jaar 61 verkeersdoden minder dan in 2022, maar er komen nog steeds teveel mensen om in het verkeer. In 2023 ging het om 684 slachtoffers. “Het aantal slachtoffers wordt niet snel genoeg minder, dus het gaat zeker nog niet goed”, aldus Schuijer.
 

Flitspalen als sluitstuk

Nederland groeit en de verkeersintensiteit neemt toe. Dat vraagt om meer maatregelen, maar meer handhaven is volgens het OM niet wenselijk. Schuijer: “Nederland wordt niet veiliger door het vol te hangen met flitspalen.” Handhaven met flitspalen is wat het OM betreft het sluitstuk als andere maatregelen onvoldoende effect hebben. 
 

Geloofwaardig handhaven

Met een andere inrichting van de weg is de snelheid vaak ook al naar beneden te krijgen. Schuijer: “Als automobilisten op een tweebaansweg 30 kilometer per uur moeten rijden, dan maak je het voor bestuurders wel erg moeilijk om zich aan die snelheid te houden. Dan moet je eerst de weg aanpassen voordat je geloofwaardig kunt gaan handhaven.”
 

Onterecht uitgeschreven boetes

Gemeenten zelf snelheidsovertreders laten ‘flitsen’ vindt het OM geen goed idee. Het OM vreest dat het aantal onterecht uitgeschreven boetes flink kan oplopen als er niet goed is nagedacht over waar flitsers staan. Bovendien wordt het er niet duidelijker op voor bestuurders als gemeenten boetes en beroepen daartegen zelf gaan verwerken.
 

Uitbreiding flitslocaties

Het OM breidt zelf het aantal flitslocaties de komende jaren al flink uit. In 2029 gaat het om 1200 plekken, mede door de aanschaf van 125 zogenoemde flexflitsers. Ook wordt het aantal vaste flitspalen uitgebreid van de huidige 642 naar 750 in 2029 en komen er 50 verplaatsbare flitsers die controleren op het gebruik van mobieltjes achter het stuur. “Daarmee kunnen we al een flinke bijdrage leveren om de meest risicovolle plekken in Nederland veiliger te krijgen. Gemeenten kunnen daarvoor zeker suggesties bij ons aandragen”, aldus Schuijer.



Gratis workshop voor Mantelzorgers in Bodegraven-Reeuwijk: Bordje vol

02-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Als mantelzorger heb je veel taken op je ‘bordje’. Sommige taken zijn vanzelfsprekend of doe je gewoon omdat het hoort, maar voor je het weet stapelen de taken zich op. Het bordje is vol en overbelasting ligt op de loer.
 

Daarom organiseert SAM Welzijn in samenwerking met Palet Welzijn de workshop: Bordje vol. De methode BordjeVol geeft inzicht in de zorg gerelateerde taken en alle andere dingen die deel uitmaken in jouw leven. Je krijgt inzicht en hulp bij het maken van keuzes. Kom je ook?

 

 

Datum: 23 mei
Tijdstip: start 19.15 uur, inloop vanaf 19.00 uur met koffie en thee
Locatie: Bij SAM, Grote zaal, Rijngaarde 1
 

Aanmelden: meld je aan vóór 16 mei door een mail te sturen naar info@samwelzijn.nl Benoem daarbij: Workshop Bordje Vol, je naam, mailadres en telefoonnummer. Meer informatie? Bel SAM 0172-614500 op werkdagen tussen 09.00 – 11.00 uur.
 

Deelname is gratis. Wees er snel bij want vol is vol!



Songs of Praise verzorgen in de Lutherkerk

02-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Zondagavond 5 mei zal Gijsbert Kok de Songs of Praise verzorgen in de Lutherkerk aan de Noordstraat in Bodegraven. Songs of Praise is een viering waar ieders favoriete lied gezongen kan worden, van Sela, Opwekking. Willem Vogel tot Johan de Heer tot Psalmen. Ook zal die avond The Captives Hymn van Margaret Dryburgh worden gezongen, een lied wat Dirk Jan Warnaar in zijn oratorium Margaret heeft verwerkt. De liederen zijn door de bezoekers aangedragen. Gijsbert zal zowel de presentatie als de begeleiding voor zijn rekening nemen. Het belooft weer een fijn uur samenzang te worden.



 

Gijsbert Kok studeerde orgel, kerkmuziek, improvisatie en muziektheorie aan de conservatoria van Den Haag, Tilburg en Rotterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
Hij is stadsbeiaardier van Den Haag en Scheveningen en vaste bespeler van de carillons van Voorschoten en Zoetermeer. Daarnaast is hij organist van de Abdijkerk in Den Haag – Loosduinen. Hij is docent muziektheoretische vakken aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) en heeft een concertpraktijk als beiaardier, organist en begeleider.


Songs of Praise begint om 19.00 uur. Van harte welkom!
Songs of Praise is een activiteit van de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs te Bodegraven



Sparta Clinic Meidenvoetbal On Tour komt naar Nieuwkoop

02-05-2024

Van de redactie

Nieuwkoop - Woensdag 15 mei 2024 komt Sparta Rotterdam naar sv Nieuwkoop voor een Sparta Clinic Meidenvoetbal On Tour. Er staat een leerzame voetbalmiddag op het programma, waarbij je gaat trainen als een Sparta speelster.

 

 

Onder leiding van Sparta trainers en speelsters van Sparta Vrouwenvoetbal, ga je aanvallen, omschakelen en verdedigen als een Spartaan(se). Ook plezier staat centraal voor een onvergetelijke Sparta voetbalbeleving. Niet alleen spelende voetbalsters maar alle meiden uit Nieuwkoop en omgeving kunnen zich aanmelden. 



Oefenen met Samen sterk koor voor De 24 uur van woerden

02-05-2024

Van de redactie

Woerden - Op de woensdagochtenden in de even weken 10.00 tot 12.30 uur oefent het Samen sterk koor. Het koor is nog steeds groeiende en er kunnen nog zeker wat koorleden bij in allerlei stemgroepen. De eerstvolgende keren zijn op woensdag 15 en 29 mei. Dan oefent het koor voor een optreden tijdens De 24 uur van Woerden. Zingen in het Samen sterk koor is voor mensen die leven met en na kanker en hun naasten. Met zingen kun je even ontsnappen aan de werkelijkheid van de ziekte; zingen brengt ontspanning, biedt kracht, troost en steun en werkt helend.

 

Het Samen sterk koor zingt onder begeleiding van professioneel dirigent Bert Weijdema en kost 5 euro per keer, er wordt wel van je verwacht je voor langere tijd aan te sluiten. Je studeert immers iets met elkaar in want er staan ook optredens op het programma.

 

Zingen bij het Samen sterk koor is laagdrempelig, er is geen wachtlijst of stemtest, je kunt zo meedoen Je wordt ingeschreven als gast van het Samen sterk huis en kunt zodoende ook deelnemen aan alle andere activiteiten. Zin om mee te zingen? Meld je aan voor woensdagochtend 23 augustus en ervaar of zingen iets voor jou is en of het Samen sterk koor bij jou past.

 

Er is ook een rondleiding door het huis mogelijk met uitleg over wat het Samen sterk huis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Samen sterk huis op Wilhelminaweg 12 in Woerden. Aanmelden of meer informatie vragen via: telefoon 06-14004496, email info@samensterkhuis.nl  of in het Samen sterk huis (openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl ).



Doe mee en meet de waterkwaliteit in jouw buurt

02-05-2024

Van de redactie

Regio - We genieten allemaal van het water in onze leefomgeving. Maar wat is de kwaliteit van dat water? Leven er genoeg planten en dieren en is het helder genoeg? Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeenten roepen inwoners op om deel te nemen aan een citizen science-onderzoek. Bij het project Meet de waterkwaliteit in je buurtverzamelen inwoners waardevolle gegevens over vijvers, sloten en grachten in hun omgeving. Deze samenwerking draagt bij aan praktische maatregelen om de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren.



 

Samen meten: meet je mee?

Het onderzoek loopt van mei tot augustus en biedt iedereen de kans om deel te nemen.  Als deelnemer kies je zelf een sloot in de buurt uit en deel je je bevindingen in een online vragenlijst.
 

De informatie, die het waterschap met de lokale metingen verzamelt, is een waardevolle aanvulling op de zogenaamde ecoscans. Deze scans laten het waterschap en gemeenten iedere drie jaar uitvoeren om de ontwikkeling van de waterkwaliteit te volgen in stedelijk en landelijk gebied. Gijs Stigter, portefeuillehouder waterkwaliteit: "De metingen door inwoners zijn heel waardevol en helpen ons om de aanpak van de waterkwaliteit en de ecologie in het stedelijk in het stedelijk gebied te verbeteren’.
 

Bijeenkomst per gemeente

Samen met gemeenten organiseert het waterschap bijeenkomsten waarbij deelnemers uitleg krijgen over de waterkwaliteit en hoe je zelf metingen kunt uitvoeren. Deze bijeenkomsten zijn ook heel geschikt voor deelnemers om elkaar te ontmoeten en informatie uit te wisselen.


Meer informatie

Op de website hdsr.nl/meetjewaterkwaliteit staat meer informatie over het project en de bijeenkomsten die al gepland zijn.

 



Kidsreporters vragen bondscoach Ronald Koeman hemd van het lijf

02-05-2024

Van de redactie

‘Wat gaat u doen om Oranje Europees kampioen te maken?’


Twintig kinderen hebben gisteren bondscoach Ronald Koeman het hemd van het lijf gevraagd tijdens de inmiddels traditionele Kidspersconferentie die de KNVB samen met hoofdsponsor ING organiseert voorafgaand aan een groot toernooi. De Kidsreporters stelden vragen die de bondscoach niet elke dag krijgt. Zo wilden de jonge reporters weten wat Ronald Koeman gaat doen om Oranje Europees Kampioen te maken en wat hij gaat doen als Frenkie de Jong bij het EK nog steeds geblesseerd is. De Kidspersconferentie werd geleid door Soufiane Touzani en trapte ING’s OranjeDNA EK-campagne officieel af.



 

Ronald Koeman, bondscoach Nederlands Elftal: “Ik vond het erg leuk om bij deze speciale Kidspersconferentie aanwezig te zijn. Sommige vragen waren heel verrassend en ik heb genoten van het enthousiasme van de jonge verslaggevertjes. We waren het er allemaal over eens dat Nederland deze zomer moet gaan proberen om kampioen te worden. Net zoals bij het vorige EK in 1988 in Duitsland, zo’n groot feest willen we nog wel een keer.”
Steffen van Iersel, manager Sponsoring & Events ING Nederland: “Als trotse hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal kijken we enorm uit naar het Europees Kampioenschap. Je zult zien dat de Oranjekoorts in de komende weken gestaag zal oplopen. Wij zullen er alles aan doen om Oranje te ondersteunen en om onze klanten en onze medewerkers zo dicht mogelijk bij het Nederlands Elftal en het EK te brengen. In onze EK-campagne, die officieel van start is gegaan met de Kidspersconferentie, gaan we op zoek naar het OranjeDNA: wat maakt Oranje zo bijzonder?”


KidsPersconferentie
De Kidspersconferentie vond plaats op de KNVB Campus in Zeist. De twintig Kidsreporters zijn de afgelopen tijd geselecteerd op basis van hun vooraf ingezonden vragen. Zij mochten niet alleen hun vragen stellen aan de bondscoach, maar werden ook ontvangen bij de KNVB.
Hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal


ING is hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal, van het Nederlands Elftal tot de F’jes. De succesvolle samenwerking tussen de KNVB en ING bestaat al meer dan vijfentwintig jaar en daarmee is de bank één van langstlopende sponsoren van de voetbalbond. In die jaren toonde ING zich een partner van het hele Nederlandse voetbal, leverde onder andere een belangrijke bijdrage aan de populariteit van het vrouwenvoetbal en helpt 625 amateurverenigingen vooruit. Als hoofdsponsor vindt ING dat ieder kind moet kunnen sporten. Daarom heeft ING, met onder andere de KNVB, Niemand Buitenspel opgezet. Met Niemand Buitenspel melden voetbalclubs en gezinnen waar het financieel minder goed mee gaat zich aan voor een voorzieningsregeling. Zo blijven gezinnen voetballen en hoopt ING dat iedereen overal in Nederland kan blijven genieten van sport.

 









 
 



Expositie Leo van den Boogaard

01-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - De bekende Bodegraafse schilder Leo van den Boogaard exposeert zijn schilderijen. Deze expositie is bij Leo’s Huis aan de Kapberg 23 in Bodegraven en vindt plaats op 11 mei a.s. van 9:00 – 18:00 uur.
 

Na zijn loopbaan als huisschilder is Leo begonnen als kunstschilder. Inmiddels beschikt hij over een uitgebreide collectie. Zijn schilderijen zijn net als Leo zelf: kleurrijk en veelzijdig. Tijdens de expositie worden schilderijen getoond van bekende artiesten, landschappen, stillevens, dieren en nog veel meer. Om alvast een indruk te krijgen van zijn werk is een bezoekje aan de website zeker de moeite waard.
 

Behalve uiting geven aan zijn eigen creativiteit wordt Leo soms ook gevraagd in opdracht een bepaald onderwerp te schilderen. Ook daarvan zijn voorbeelden beschikbaar tijdens de expositie of op de website.

 

 

Op zaterdag 11 mei richt Leo bij zijn woning aan de Kapberg een royale expositie ruimte in. Niet groot genoeg voor al zijn werk, maar voldoende plek voor circa 65 van zijn fraaie werken. Daarom geeft Leo de locatie van de expositie de naam mee van “Leo’s Huis”. Uiteraard is Leo zelf aanwezig om u alles te vertellen wat u over de schilderijen wilt weten. Ook goed om te weten: Leo geeft 25% korting op alle schilderijen die tijdens de expositie worden gekocht.
 

Noteer in uw agenda: 11 mei van 9:00 – 18:00 uur. Expositie bij Leo’s Huis Kapberg 23 Bodegraven.
 


 

Neem vast een voorproefje op zijn website https://www.leovdboogaard.com



Op 4 mei ben ik 2 minuten stil. U ook?

01-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Ook al lijkt de oorlog ver weg, het is belangrijk dat we stilstaan bij wat er gebeurt. Laten we samen stilstaan op 4 mei, een moment van reflectie en herdenking. In deze stilte eren we degenen die hun leven hebben gegeven voor vrijheid en vrede. Laten we nooit vergeten en laten we samen de waarde van vrijheid koesteren.

 

Bent u om 20.00 uur ook 2 minuten stil? In onze dorpen zijn er verschillende 4 mei-comités die een bijeenkomst organiseren. U bent van harte welkom om daarbij aan te sluiten om samen te gedenken.

 

Nieuwerbrug

19.50 uur: Op het plein voor het Wierickehuis is er het voordragen van het gedicht en een overdenking met een woordje van de voorzitter van de Oranjevereniging en van wethouder Robin Kersbergen. Er is twee minuten stilte en de Taptoe wordt geblazen. Daarna vliegen de duiven als symbool van de vrede. Na afloop is iedereen welkom voor een kopje koffie of thee.

 

Reeuwijk-Brug

19.30 uur: Vanaf De Ark lopen we in een stille tocht naar de gedenkplaats in het Dag Hammarskjøldplantsoen.

19.50 uur: We herdenken bij het monument met muziek van OBK, de Taptoe, 2 minuten stilte en het Wilhelmus. Burgemeester Michiel Grauss legt samen met de scouting en met leerlingen van OBS De Venen een krans. Predikant Muriëlle van Diepen van de Protestantse Gemeente De Ark verzorgt een toespraak. Leerlingen van groep 7 van OBS De Venen lezen drie gedichten voor. We sluiten weer af in De Ark.

 

Bodegraven

19.30 uur: Bij het monument voor de aula op begraafplaats Vredehof is er een herdenking. Rob van der Moolen draagt gedichten voor en Pieter de Jong en Saskia Teunissen laten muziek klinken. Bastiaan Meijer doet een bijdrage en Cock Karssen noemt de namen van de slachtoffers uit Bodegraven. Na de twee minuten stilte zingen we ons volkslied. Aansluitend is er een bloemlegging, onder andere door wethouder Jan Leendert van den Heuvel. We sluiten af met een gezamenlijk gezongen lied.
 

20.45 uur: Na de ceremonie bij de begraafplaats is er een muziekvertelvoorstelling in het Evertshuis: Theater na de Dam. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos verzorgen Bert Vos & The Klezmer Society het programma Wie niet weg is, wordt gezien. Deze voorstelling organiseert het 4 mei comité samen met het Evertshuis.

 

Waarder

19.25 uur: Vanaf het kerkplein van de Ned. Herv. Kerk lopen we in een stille tocht naar het verzetsmonument. Daar wordt de Taptoe geblazen en is er 2 minuten stilte. We zingen couplet 1 en 6 van het Wilhelmus en er zijn kransleggingen. Een leerling draagt een gedicht voor en er is een toespraak van wethouder Dirk-Jan Knol. Vervolgens is er een defilé langs het monument. Na afloop is er koffie in de Huiskamer van Waarder.
 

 

Voordat je echt weg bent

Een bijzondere gast op basisschool De Venen in Reeuwijk. Schrijfster Sonja de Jong deelde daar het hartverscheurende verhaal van een Reeuwijkse jongen die werd opgeroepen voor de tewerkstelling door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, en nooit meer terugkwam.

 

In haar boek ‘Voordat je echt weg bent’ schrijft De Jong over het tragische leven van haar oom Eef. Over de zoektocht van haar familie naar de waarheid over wat er met hem is gebeurd. Want hoe kon zijn leven 70 jaar lang vergeten worden?

 

Miljoenen mensen gingen door een hel. Gezinnen werden uit elkaar gerukt en geliefden zagen elkaar soms nooit meer terug. Het is zo moeilijk voor te stellen in een tijd als deze. Een tijd waarin we in vrede leven. In vrijheid.

 

Maar de wonden die toen zijn ontstaan zitten diep. Herinneringen van vroeger, van wat ons is aangedaan. Oom Eef die als tiener werd weggetrokken uit zijn familie. Uit hun leven. En nooit meer terugkwam. Een gat wat nooit meer gevuld werd. Een wond die nooit meer heelde.

 

De zoektocht van Sonja de Jong en haar familie komt bij veel mensen dichtbij. Want wat hen is overkomen is helaas niet uniek. Talloze mensen zitten nog steeds met vragen over wat er toen gebeurd is.

 

Het is belangrijk dat we deze vragen blijven stellen. De Tweede Wereldoorlog is misschien lang geleden, maar oorlog is nog steeds dichtbij. Hiervoor hoef je alleen maar om je heen te kijken. Elke dag zien we beelden van oorlog voorbijkomen op het nieuws. Mensen die lijden en geliefden verliezen. In onze gemeente vangen we zelfs mensen op die door oorlog zijn gevlucht.

 

Laten we op 4 mei de tijd nemen om te herinneren en stil te staan.
U bent er toch ook bij?

 

Burgemeester Michiel Grauss

 



Kunstexpositie bij Huis van Alles/Bibliotheek Reeuwijk-Brug: Een Ontmoeting met Lokale Talenten

01-05-2024

Van de redactie

Reeuwijk-Brug - Het Huis van Alles/Bibliotheek in Reeuwijk-Brug is een bruisende hub van culturele activiteiten, en dit mei komt het tot leven met een prachtige tentoonstelling van lokale kunstenaars. Van Staverenstraat 39 wordt een broeinest van creativiteit en verbeelding, waar de muren worden getransformeerd door de vaardige penseelstreken van de cursisten van het Atelier van Mayke Janssen.



 

Het is een viering van diversiteit en artistiek talent. Sommige kunstenaars hebben de verfkwast al vele jaren gehanteerd, terwijl anderen pas recentelijk hun reis in de wereld van kunst zijn begonnen. Maar ongeacht hun ervaringsniveau, één ding is zeker: elke week die ze in het atelier doorbrengen, brengt hen een stap dichter bij meesterschap.
 

De expositie belicht niet alleen de technische vaardigheden van de kunstenaars, maar ook hun unieke perspectieven en passies. Van levendige landschappen tot intieme portretten, van abstracte composities tot gedetailleerde stillevens, er is voor elk wat wils. En terwijl de kunstwerken variëren in medium - van de rijke texturen van acryl- en olieverf tot de delicate transparantie van aquarellen, en van het expressieve karakter van pastelkrijt tot het tactiele van textiel - delen ze allemaal één gemeenschappelijk kenmerk: de liefde en toewijding van hun makers.
 

Het Atelier van Mayke Janssen is niet alleen een plek waar technische vaardigheden worden aangescherpt, maar ook waar creatieve expressie wordt aangemoedigd en gevierd. Hier wordt niet alleen met verf en doek gewerkt, maar ook met kleurtheorieën en de subtiele nuances van licht en schaduw. Het is een plek waar de verbeelding vrij kan stromen en waar artistieke ontdekkingen worden omarmd.



Gooi geen textiel bij restafval!

01-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In 2023 is er wel 95.000 kilo textiel via de textielcontainers opgehaald in Bodegraven-Reeuwijk. De gemeente heeft met Sympany de afspraak dat zij zorgen voor de kleding- en textielinzameling, en dat gaat goed. Tegelijkertijd wordt er echter nog wel ongeveer eenzelfde hoeveelheid textiel onnodig in de ‘grijze container’ weggegooid.

 

 

De gemeente kijkt tevreden terug op de resultaten van de textielinzameling van het afgelopen jaar. Al dit textiel kan hergebruikt of gerecycled worden en verdwijnt niet in de verbrandingsoven.
 

Wethouder Robin Kersbergen: “Er is veel kleding en ander textiel ingezameld in Bodegraven-Reeuwijk en daar bedanken we de inwoners voor. Voor het komend jaar roepen we de inwoners op geen enkel stuk textiel meer bij het restafval te gooien maar in de textielcontainer te doen.”

 

Weggooien van textiel is onnodig. Veel waardevolle grondstoffen gaan verloren omdat ze worden verbrand. Ook kapot of versleten textiel kan gewoon in de textielcontainers. Sympany bekijkt per stuk of een kledingstuk nog te dragen is, of dat ze het gaan recyclen. In dat laatste geval wordt er van je versleten trui toch weer iets waardevols gemaakt. Van poetslap en isolatiemateriaal tot nieuw garen. Robin Kersbergen vertelt: “Veel mensen weten dat niet of twijfelen erover, maar tassen, schoenen en zelfs knuffels zijn óók welkom. Hier willen wij u graag op wijzen!”

 

Grote milieu-impact

Met de inzameling van textiel bespaarde Bodegraven-Reeuwijk maar liefst 1.020.000 kilo CO2 en 64.000.000 liter water. “Dit zijn enorme getallen. Om een idee te geven: het gaat om meer dan 1.285 grote tankwagens met water, een file van maar liefst 32 kilometer. Het laat zien hoeveel water er nodig is om al dat textiel te produceren en hoe belangrijk het is om die grondstoffen niet bij het restafval te gooien.”



Vaststelling Programma Zon op Veld vertraagd

01-05-2024

Van de redactie

Regio - In het voorjaar van 2023 hebben inwoners en belanghebbenden uit de regio meegedacht over het Programma Zon op Veld via een vragenlijst, straatgesprekken en bijeenkomsten.

 

Begin dit jaar publiceerden wij het concept beleid en informeerden wij u over hoe de inbreng van de belanghebbenden daarin was meegenomen. Vervolgens mochten colleges en gemeenteraden zich buigen over het beleid. Vanwege wensen en bedenkingen vanuit de gemeenteraden zijn er aanpassingen aan het beleid nodig. Dit betekent dat de vaststelling en ook de openstelling van het Programma Zon op Veld is vertraagd.

 

Op dit moment werken de RES-gemeenten hard om deze aanpassingen ambtelijk en bestuurlijk door te voeren. We kunnen nog geen duidelijkheid geven over een nieuwe vaststellings- en openstellingsdatum van het programma. Zodra wij een nieuwe planning hebben, brengen wij u op de hoogte.

 

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen via de mail res@regiomiddenholland.nl of kijk op de website resmiddenholland.nl

 



Univé introduceert eerste mobiele winkel in Het Groene Hart

01-05-2024

Van de redactie

Univé gaat leden in Het Groene Hart ook bedienen vanuit een mobiele winkel. Vanuit de coöperatie trekt een aantal adviseurs met een camper de regio in om op locatie met leden in contact te komen voor het bieden van hulp en advies. Het is de eerste keer dat Univé deze nieuwe vorm van klantbediening inzet in deze regio. De mobiele winkel is op woensdagen aanwezig in Leerbroek en op vrijdagen in Berkel en Rodenrijs.


Reistijd
Volgens Alex Vreugdenhil, commercieel manager bij Univé Het Groene Hart, voorziet het mobiele winkelconcept in de blijvende behoefte van leden om een adviseur fysiek op locatie te kunnen spreken. ‘Dankzij de camper zijn we flexibel en kunnen we aanwezig zijn op meerdere locaties. Zo kunnen we onze leden nog persoonlijker helpen,’ benadrukt Vreugdenhil.


Dichtbij
Als regionaal gerichte coöperatie staat Univé dichtbij haar leden. ‘Bijvoorbeeld door onze leden goed te kennen en te weten wat er lokaal speelt, zodat we hen zo goed mogelijk kunnen helpen schade te voorkomen en risico’s te beperken,’ legt Vreugdenhil uit. ‘Maar ook door fysiek in de buurt te zijn voor open en laagdrempelig contact. En dat maakt deze camper mogelijk voor deze leden. ’ De camper vormt daarmee een aanvulling op de 100 winkels die Univé door het hele land heeft en de mogelijkheid om via website en app verzekeringszaken te regelen.



Collecte Amnesty International levert 3.515 euro op

30-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De jaarlijkse collecte van Amnesty International vond dit jaar van 10 tot en met 16 maart plaats. De collectanten zamelden in gemeente Bodegraven, Reeuwijk en Nieuwerbrug, 3.515 euro in. Amnesty is verheugd dat de collectanten dit jaar weer aan de deur geld konden inzamelen. Dit jaar collecteerden 25 vrijwilligers voor de organisatie die opkomt voor slachtoffers van discriminatie, marteling of onderdrukking. In heel Nederland werd dit jaar bijna 1,3 miljoen euro opgehaald voor het werk van Amnesty. De organisatie is heel blij met deze opbrengst en dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

 

Opbrengst van onschatbare waarde
Amnesty International is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde. Jaarlijks voert Amnesty meer dan honderd onderzoeken uit, bijvoorbeeld om bewijs te verzamelen van oorlogsmisdrijven door Russische troepen tijdens de oorlog in Oekraïne. Op basis daarvan kunnen later daders worden berecht. Ook met de talrijke acties zijn hoge kosten gemoeid, zoals voor ons wereldwijde spoedactienetwerk voor mensen in acuut gevaar, of voor bijvoorbeeld de training van gastdocenten en educatiemateriaal voor meer dan 100.000 leerlingen in ons land.

 

Mede dankzij de steun van de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk kan Amnesty haar strijd voor gerechtigheid voortzetten voor mensen in conflictgebieden en voor mensen die worden onderdrukt vanwege hun mening, overtuiging of om wie ze zijn.

 

Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl. Wil je volgend jaar ook collecteren meld je dan aan via de website van Amnesty

 



Eerlijke kleding in de etalage

29-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In het kader van de landelijke Fairtrade week staat van 4-11 mei Fair Fashion centraal. Dat is eerlijke, duurzame kleding in plaats van wegwerpkleding. In Bodegraven-Reeuwijk zetten 18 winkels eerlijke kleding en accessoires die week in de etalage, zij laten daarmee zien dat ze eerlijke mode willen verkopen.
 

Hoe wordt kleding gemaakt? Met welke producten, door welke mensen in welke omstandigheden? Waar let je op als je kleding koopt? Hoe kunnen we kleding meer hergebruiken? Welke merken gebruiken eerlijke materialen? Dat zijn vragen waar we samen met u bij stil willen staan.

 

Wist u dat:

99% van de ‘mode’ niet schoon is. Door per jaar 6 kledingstukken minder te kopen je 40 kg CO2 per jaar kunt besparen. Bij het produceren, dragen, wassen en drogen van synthetische kleren kleine plastic vezels vrijkomen. 3 van de 5 kledingstukken binnen een jaar op de vuilnisbelt belanden. Voor een spijkerbroek tot wel 10.000 liter water nodig is, dat is ongeveer 200 dagen douchen. Op dit moment er op de wereld voldoende kleding is om 6 toekomstige generaties mee te kunnen kleden. Een gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken in de kast heeft hangen.
Gemiddeld een kledingarbeider 10 uur per dag en 6 dagen per week werkt. 85% van de kledingarbeiders vrouw is.

 

Wedstrijd: Welke etalage vindt u de mooiste, leukte of het meest duidelijk?

Doe mee

Haal het deelnemersformulier op in één van de winkels, het Evertshuis of het Huis van Alles in Bodegraven of Reeuwijk-Brug. Of download deze van de website. Bekijk zoveel mogelijk etalages, stel uw vragen aan de winkeliers en breng uw stem uit. De etalage met de meeste stemmen krijgt een prijs. Ook u kunt een prijsje winnen, nl. een Fair T-shirt. Ga dan op zoek naar het juiste percentage (%) dat een arbeider verdient van de winkelprijs van een T-shirt. Deze is in 2 winkels te vinden.
 

Stuur uw ingevulde formulier retour naar info@fairtradebodegravenreeuwijk.com
 

Deelnemende winkels



Omloop van het Groene Harrt; een fietstocht voor het Goede Doel

29-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op maandag 20 mei, 2e pinksterdag, organiseert Lions Club Bodegraven de omloop van het Groene Harrt; een fietstocht voor het Goede Doel.


Op een mooie Pinksterdag uzelf en een ander blij maken? Dat kan! Met een prachtige fietstocht voor het Goede Doel;  doet u ook mee?! Op 2e Pinksterdag (maandag 20 mei) wordt de traditionele fietstocht ‘Omloop van het Groene Hart’ weer georganiseerd door Lions Club Bodegraven. 
 


 

Met nieuwe, prachtige fietsroutes van 25* (deze is met puzzeltocht), 40 en 65 km. Langs bekende en onbekende, maar vooral mooie plekjes door ons Groene Hart.


Met de opbrengsten uit de inschrijfgelden en sponsoring ondersteunen we goede doelen in op het gebied van zorg voor ouderen en gehandicapten in Bodegraven. Dit doen we via De Zonnebloem, alsmede de door ons georganiseerde jaarlijkse Muzikale Kerst Ontmoeting in het Evertshuis. Ook de afgelopen jaren hebben we deze groepen blij mogen maken door velen te verrassen met attenties met Pasen en Kerst.

 

Op 2e Pinksterdag kunt u zich vanaf 09:00 uur aanmelden bij het start- (en tevens eindpunt) op het terras van ‘Grand Cafe De Buren’  op het Raadhuisplein; waarna op eigen gelegenheid de gekozen afstand gefietst kan worden.

 

Laat u verrassen door onze prachtige omgeving en fiets met ons mee! Deelname is 5 euro per persoon, 10 euro voor gezinnen; ongeacht het aantal. Ter plaatse kunt u met pin of contant betalen. De gehele opbrengst gaat naar het goede doel.
 

Verder info kunt u vinden via: https://lionsbodegraven.nl/omloop-van-het-groene-hart en https://www.facebook.com/profile.php?id=100090515436532



Er wordt al geoogst op de VegaBoerderij

29-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Ondanks het koude en natte voorjaar wordt er al geoogst op de VegaBoerderij. Voor alle geïnteresseerden is er op zaterdag 4 mei van 10.00 – 14.00 uur weer een open dag op de VegaBoerderij, aan de Buitenkerk 57 in Bodegraven. Ook boerin Roos Köbben, bestuursleden en actieve vrijwilligers zijn dan aanwezig om rondleidingen te geven, en alles te vertellen over dit initiatief, dat al weer het vierde seizoen ingaat.

 

Dit jaar is het record gebroken door ondanks de moeilijke weersomstandigheden toch al half april de eerste groentepakketten te leveren aan de leden De VegaBoerderij is een coöperatie, en daarmee eigendom van de leden die ook een eigendomscertificaat inkopen. Daarmee kunnen ze gedurende het oogstseizoen (van april tot in november) wekelijks een groentepakket ophalen.
 


Buiten de kassen wordt opnieuw veel aangeplant
 

Gevarieerde groenten

Dat pakket bestaat wekelijks uit gevarieerde groenten, in principe iedere week weer vijf verschillende, aangevuld met een variatie van aardappelen, tomaten, paprika, komkommer, knoflook, en kruiden. De leden beslissen ieder jaar op de ledenvergadering over de variatie, die wordt voorgesteld door een oogstcommissie van de coöperatie.

 

Proefpakketten

Om kennis te maken met de VegaBoerderij kan via de website www.vegaboerderij.nl ook een proefpakket worden aangevraagd, waardoor je gedurende 4 weken kan kennismaken met deze formule. Met de huidige ontwikkelingen is de verwachting dat de proefpakketten vanaf eind mei geleverd kunnen worden. De coöperatie is vooral populair omdat de groente die er wordt afgehaald biologisch is, dus gegroeid zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, en daardoor gezonder en lekkerder. En ook nog eens goedkoper dan biologische producten in de winkel.



Hecht GGD Hollands Midden zet actief in op de preventie van huidkanker

29-04-2024

Van de redactie

Gouda - Hecht GGD Hollands Midden heeft het Zonvenant ondertekend. Dat is een intentieverklaring van het Huidfonds om minimaal 3 jaar actief bij te dragen aan het voorkomen van huidkanker. Het belangrijkste doel van het Zonvenant is om alle Nederlanders bewuster, verstandiger en dus veiliger om te laten gaan met de zon.  

 

Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid van Hecht GGD Hollands Midden, benadrukt het belang van deze stap: ‘Met het ondertekenen van het Zonvenant laten we zien dat we de gezondheid van onze inwoners hoog in het vaandel hebben staan. Het is erg belangrijk dat we ons als GGD inzetten voor betere bescherming tegen de zon om huidkanker terug te dringen.’  

  

 

Het ondertekenen van het Zonvenant is het startschot van het project ‘Gezond aan de kust: lokaal aan de slag met huidkankerpreventie’. Hecht GGD Hollands Midden heeft een subsidie van het KWF gekregen om een 2-jarig project in Katwijk en Noordwijk uit te voeren. Hiermee worden inwoners en bezoekers van de kustgemeenten beter beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon. Langs de kust komt huidkanker namelijk vaker voor, vanwege een sterkere zonkracht en meer zonuren.    
 

Met dit project wil Hecht GGD Hollands Midden dat inwoners bewuster en veiliger met de zon omgaan om hen zo beter te beschermen tegen huidkanker. Dit gebeurt onder andere door het creëren van bewustwording, maar ook door het gebruik van zonwerende producten te stimuleren. Hiervoor plaatsen we op verschillende locaties zonnebranddispensers en UV-indexpalen, zoals op scholen en sportclubs.  

  

Het Zonvenant is een interventie van het Nationaal Huidfonds in het kader van #voorkomhuidkanker!, Als strategisch partner ondersteunt Hecht GGD Hollands Midden de preventie van huidkanker in brede zin. 



Films en theatervoorstellingen over 4 en 5 mei bij Parkvilla

29-04-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 1 mei draait voor de laatste keer Onderstroom van Productiehuis Aphen en op 2 en 4 mei is de nieuwe theatervoorstelling Roos te zien. Beide voorstellingen zijn gerelateerd aan de tweede wereldoorlog. Op het filmdoek worden vertoond: Verdwenen Stad en The Pianist.
 

 

Op indringende wijze brengt de documentairefilm Verdwenen Stad in beeld hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog tienduizenden onschuldige Joodse medeburgers uit Amsterdam werden weggevoerd naar concentratiekampen en werpt een licht op de rol van de gemeente en de gemeentetram in het bijzonder. Volgens Femke Halsema een hele belangrijke docu die iedereen gezien zou moeten hebben.

 
De klassieker The Pianist, Roman Polanski’s meesterwerk, winnaar van drie Oscars, is nu gerestaureerd. Een overlevingsverhaal dat op meesterlijke wijze tot leven is gebracht door de filmmaker Polanski in zijn meest persoonlijke film ooit. Adrien Brody kreeg een Oscar voor beste acteur.
 

Het gehele theater- en filmprogramma is te bekijken en tickets zijn verkrijgbaar op parkvilla.nl.



Geslaagd Koningsfeest in de Oude Zustertuin

28-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - In de sfeervolle omgeving van de Oude Zustertuin werd gisteren een bruisend Koningsfeest gevierd, dat een grote menigte op de been bracht. Het evenement, dat zich kenmerkte door een gezellige ambiance en een gevarieerd programma, werd door velen bestempeld als een doorslaand succes. Ondanks de dreiging van regen bleef de stemming opperbest en genoten bezoekers van een onvergetelijke dag.



 

Het was een opluchting voor velen dat de regen slechts resulteerde in een bescheiden buitje, dat de feestvreugde geenszins kon temperen. De Oude Zustertuin, doorgaans al een idyllische setting, transformeerde zich tot een levendig festijn waar mensen van alle leeftijden samenkwamen om de verjaardag van de koning te vieren.
 

De organisatie van het Koningsfeest kijkt tevreden terug op het verloop van het evenement. "We zijn ontzettend blij met de opkomst en de positieve reacties die we hebben ontvangen," aldus een woordvoerder. "Natuurlijk hielden we ons hart vast voor de weersomstandigheden, maar gelukkig bleef het bij een spatje regen. Het enthousiasme van de bezoekers heeft ons echt overtroffen."

 

Na afloop van het feest zal de organisatie de dag uitgebreid evalueren in samenwerking met alle betrokken partijen. Hierbij zullen niet alleen de hoogtepunten worden besproken, maar ook eventuele verbeterpunten voor volgend jaar worden geïdentificeerd. "We streven ernaar om het Koningsfeest elk jaar weer beter te maken en de bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden," voegt de woordvoerder toe.


Beeld: Judith van Donk

 

 



Weekmenu Stichting kom Mee

28-04-2024

Van de redactie

Bodegraven – De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag

Mosterdsoep, aardappelen, kipburger,  snijbonen met tomaat, jus, toetje

Dinsdag

Tomatensoep, rauwe andijviestamppot met mosterd, uitgebakken spekjes en slavink, jus, toetje

Woensdag

Courgettesoep, aardappelen, verse braadworst, bospeentjes met honing en tuinkers, jus, toetje

Donderdag

Preisoep, aardappelen, gehakt cordon blue, bloemkool met kaassaus, jus, toetje

Vrijdag

Vermicellisoep, bami goreng met Chinese wokgroenten, kroepoek, gebakken uitjes, satésaus, augurk, toetje

 

 

Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Bodegraven-Reeuwijk viert Koningsdag

27-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk straalt vandaag in een prachtig oranje gloed ter ere van de 57ste verjaardag van Koning Willem-Alexander. Terwijl de koninklijke familie hun dag doorbrengt in Emmen, laat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zien dat het feestelijke vuur niet te doven is, ondanks een regenachtige start van de dag.
 

De ochtend begon somber met zware regenbuien, maar de stemming bleef ongebroken. De inwoners trotseerden de weersomstandigheden met vastberadenheid en optimisme, vastbesloten om er een onvergetelijke dag van te maken. Nu de lucht opklaart, wordt het feest alleen maar intenser.
 


Struinen op de vrijmarkt

 

De Oude Zustertuin: Een Oase van Feestelijke Vreugde

In de middag straalde de Oude Zustertuin als het episch centrum van festiviteiten. Deze betoverende locatie werd omgetoverd tot een bruisend feestterrein waar vreugde en vermaak hand in hand gingen. Het was een terugkeer naar ouderwetse gezelligheid waar bezoekers zich verloren in de magie van muziek, dans, spelletjes, en culinaire hoogstandjes.
 

Met een glimlach op hun gezichten betraden gasten de betoverende tuin, verwelkomd door een ambiance van opwinding en feestvreugde. De lucht was gevuld met het geluid van vrolijke melodieën, uitgevoerd door getalenteerde muzikanten die de sfeer verder verhoogden. Elk nootje was als een balsem voor de ziel, waardoor de bezoekers werden meegesleept in een wereld van harmonie en geluk.
 

Dansende schaduwen speelden over het groene gebladerte terwijl de gasten zich tegoed deden aan de betoverende atmosfeer. Jong en oud verenigden zich op de dansvloer, hun voeten bewogen op het ritme van de muziek, hun zorgen achterlatend bij de poorten van de tuin. Het was een viering van het leven, een moment van pure vreugde dat alle zorgen deed vervagen. Naast de betoverende klanken was er een overvloed aan vermaak voor de bezoekers. Van kleurrijke spelletjes tot uitdagende activiteiten, er was voor elk wat wils. Lachsalvo's vulden de lucht terwijl vrienden en familie zich samen vermaakten, genietend van de eenvoudige geneugten van het leven.

En wat zou een feestelijk samenzijn zijn zonder heerlijk eten en verfrissende drankjes? De Oude Zustertuin stelde niet teleur. Smaken van over de hele wereld dansten op de tongen van de gasten, terwijl verfrissende drankjes de dorst lestten en de geesten verhoogden. Het was een culinair avontuur dat de zintuigen betoverde en de harten verwarmde.
 

Te midden van al deze festiviteiten was de Oude Zustertuin niet alleen een locatie, maar een oase van vreugde en gemeenschap. Het bracht mensen samen, ongeacht hun achtergrond of leeftijd, en creëerde herinneringen die een leven lang meegaan. In de middagzon straalde de tuin als een baken van geluk, een plek waar de tijd leek te vertragen en de wereld even stilstond.
 



Regenachtig begin Koningsdag Miereakker: Vooral Ouders trotseren het weer met vastberadenheid

27-04-2024

Van de redactie Editie Groene Hart

Reeuwijk – Vanochtend begon de Koningsdag kleedjesmarkt behoorlijk regenachtig, maar dat weerhield de dappere verkopers niet om hun waren uit te stallen. Voornamelijk ouders, met af en toe een moedig kind, trotseerden de neerslag om een bonte verzameling van artikelen aan te bieden aan de bezoekers.



 

Ondanks de druppels die gestaag vielen, waren de kraampjes gevuld met een scala aan spullen, variërend van vintage snuisterijen tot zelfgemaakte lekkernijen. Ouders en kinderen gehuld in regenjassen en poncho’s, stonden standvastig naast hun krampjes, vastberadenheid zich niet te laten weerhouden door de weersomstandigheden. Inmiddels begint de zon door te breken en kunnen de regenjasjes worden opgevouwen.
 



Titel voor Rohda’76 Futsal 1

27-04-2024

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In een afgeladen Sporthoeve sleepten de zaalvoetballers van Rohda’76 het kampioenschap in de hoofdklasse in de wacht. Tegenstander z.v.v. Olympia Go kwam er niet aan te pas: 6-2.
 

De toeschouwers op de volgepakte tribune, waaronder veel nieuwsgierige Rohda’76-veldvoetballers, zagen onze jongens bij rust al met 5-2 aan de leiding gaan. In de tweede helft kwam er nog een treffer bij om de titel nog meer glans te geven. Rohda’76, met onder andere Vlatko en neef Boban Lazic en keeper Brian Groenenveld in de gelederen die ook deel uitmaken van het eerste elftal op het veld, kregen na afloop van de kersverse voorzitter Bart Lageweg bloemen overhandigd. ,,We zijn enorm trots op onze jongens en hun prestatie. Futsal maakt een volwaardig onderdeel uit van onze vereniging. Hopelijk weten de spelers volgend seizoen deze lijn in de topklasse door te trekken,” prijst de preses het team.



Acht Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

26-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Tijdens de jaarlijkse traditionele lintjesregen ontvingen vrijdagochtend 26 april acht inwoners uit de gemeente een Koninklijke onderscheiding. Na een korte toespraak, sprak burgemeester Michiel Grauss de bekende woorden: Als blijk van waardering heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander u benoemd tot Lid of Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 


Beeld: Bert Verver
 

Albert Douwe Keulen - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
 

Welk kind en ouder is niet groot geworden met spelen in de Oude Zustertuin?  Maar tot voor het jaar 2000 was de toekomst van De Oude Zustertuin nog onzeker. De tuin was namelijk gemaakt op gemeentegrond, zonder verdere afstemming. Er moest gevochten worden om dit icoon in onze samenleving te behouden.
 

Sinds de oprichting van Stichting De Oude Zustertuin, 35 jaar geleden, was Albert Keulen al nauw betrokken bij de organisatie. Als voorzitter, secretaris, penningsmeester en algemeen bestuurslid. Volgens velen bent u niet iemand die achter een bureau zit, maar iemand die niet bang is om zijn handen vuil te maken. 
 

U zette zich dag in en dag uit in voor het bestaand van De Oude Zustertuin. Was het niet met de handen in modder, of met het helpen van vrijwilligers, dan was het wel door geld in te zamelen door activiteiten die u organiseerde voor de Ronde Tafel.  To serve, om te dienen, dat is hoe collega’s van Lions Bodegraven de heer Keulen beschrijven. Het algemene belang is belangrijker dan het individu. Een kwaliteit die hij ook meeneemt als lid van de Adviesraad Stichting Contribuanten.
 

Cornelis ‘Cees’ Pieter Weerheim - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
 

De heer Weerheim wordt gezien als een manus van alles. Uitermate technisch. Een echte aanpakker. Iemand met groot enthousiasme en inzet. En iemand die altijd meer doet dan van hem verwacht wordt. 


Al jaren lid van de Remonstrantse Gemeente, eerst in Zwammerdam. Later in Alphen aan den Rijn. Waar de heer Weerheim tot op heden betrokken is bij het restauratiefonds en lid bent van de onderhoudscommissie. De heer Weerheim was nauw betrokken bij de opheffing van de gemeente in Zwammerdam. De Stichting Vrienden van Schuilkerk Zwammerdam zag het levenslicht. Met de heer Weerheim aan het roer.  Hij wordt gezien als een van de stuwende krachten achter de stichting. Een voorbeeld voor velen.  
 

Dirk Jan Budding - benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 
 

De verspreiding van Gods woord is volgens mij een van zijn levensmissies. In 1985 was de heer Budding medeoprichter van de evangelistepost in het Limburgse Horst. De eerste samenkomst was in een café. Later in een jeugddisco die was omgebouwd tot kapel: De Schuilplaats. 

Zijn redactionele kennis kreeg een nieuw staartje toen de heer Budding in 1993 aan de slag ging als hoofdredacteur van het blad De Banier van de Staatkundig Gereformeerde Partij, ook wel de SGP genoemd. Ook bij deze partij zorgde de heer Budding, in verschillende functies, voor de verspreiding van Gods Woord. Van het leidden van drukbezochte partijdagen, tot de begeleiding van de SGP-jongeren. Hij wordt beschreven als een verbindende factor binnen de partij. 
 

Eric Bette - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 
 

Zijn muzikale inbreng is al 36 jaar een van de drijvende krachten achter de 4 mei herdenking in Bodegraven.

Ook heeft de heer Bette sinds 2018 de Songs of Praise avonden bij de Protestantse wijkgemeente Emmaus Bodegraven op uw genomen, en ook hier wordt zijn muzikale deskundigheid geprezen. De heer Bette is hier al sinds 1982 actief. Ooit begonnen als jeugdouderling en later als evangeliste. Maar naast zijn muzikaliteit komt er ook een andere eigenschap van u steeds naar voren. Zijn nauwkeurigheid. Ook bij Stichting Local Care, waar de heer Bette sinds 2008 actief is, zijn ze het hier over eens. 

Door zijn achtergrond in financiën helpt de heer Bette de stichting al jaren met hulp bieden aan landen in Oost-Europa. En dan de laatste jaren vooral aan Oekraïne. De heer Bette zoekt alles tot in de puntjes uit en zorgt dat niks onvoorzien blijft. En heeft iemand een vraag, dan staat hij klaar om hier duidelijk en geduldig uitleg over te bieden. Zoals gezegd, nauwkeurig. 
 

Ida ‘Ike’ Maria Adriana Hoogeveen-van Leeuwen - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Mevrouw Hoogeveen begon in haar jeugd bij Scouting Bodegraven en District Rijnstreek.


Mevrouw Hoogeveen is open, eerlijk en oprecht. Zo beschrijven mensen haar bij Geloofsgemeenschap St. Willibrordus. Decennialang is mevrouw Hoogeveen daar al vrijwilliger in verschillende rollen. Door ondersteuning te bieden aan mensen met financiële problemen of door gastvrouw te zijn bij kerkdiensten. 

Gedreven en nieuwsgierig. Mevrouw Hoogeveen staat klaar voor de mensen om haar heen. En altijd met uw geloof in God als leidraad. Namens het CDA maakte mevrouw Hoogeveen deel uit van de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk. Altijd met het doel om de samenleving naar een hoger niveau te tillen. Tot op heden is mevrouw Hoogeveen bestuurslid van Stichting Bevordering Ouderenhuisvesting in Bodegraven en zet zich regelmatig in voor activiteiten bij Zorglocatie Vijverhof.

 

Margarethe van der Beek-Paradies - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Mevrouw van der Beek zorgt graag voor anderen.  Of dat nou is door te helpen met de koffie, corsages en stropdassen bij het Christelijke Gemengd Koor Deo Favente. Of tijdens de moeilijke fases van het leven bij Stichting Het Hospice Bodegraven-Reeuwijk. 

Altijd opgewekt en betrokken. Ruim 40 jaar geleden begon dit al toen u aan de slag ging bij Stichting Stevan. Eerst mee met haar vader mee om notulen van vergaderingen te maken. En later als bestuurslid. Niks lijkt teveel. Dat blijkt wel uit haar werk bij Zorgcentrum de Vijverhof. Bij inloophuis ’t Rustpunt prijzen mensen u voor uw belangstelling en openheid. 

 

Peter ‘Peer’ Andries Theo van Herpen - benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  


Voor ruim 28 jaar, 1305 uitzendingen, maakte Peter van Herpen het wekelijkse radioprogramma ‘Peer stoft ze af’ op lokale omroep BR6. Een programma waarin hij zijn kennis deelde over oude muziekhelden.

Onvermoeide toewijding. Niet alleen voor zijn eigen programma, maar ook voor anderen bij de omroep. Door technische ondersteuning te bieden bij andere programma’s, nieuwe radiomakers wegwijs te maken en zelfs door in te vallen als sportredacteur. Eind 2023 moest de heer van Herpen, vanwege gehoorproblemen, helaas afscheid nemen van ‘Peer stoft ze af’. Een grote gebeurtenis hier in de gemeente. 28 jaar lang was hij een boegbeeld op de lokale radio en een stille kracht waar altijd op gerekend kon worden.  

 

Walter Peter van Boven - benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
 

Al ruim 40 jaar is de heer Van Boven scheidsrechter voor de Nederlandse Volleybalbond. Hij fluit niet alleen amateurwedstrijden, maar sinds 2012 is hij zelfs zitvolleybalscheidsrechter in de Eredivisie en zaalvolleybalscheidsrechter in de 1ste Divisie.
 

Volgens velen een voorbeeldscheidsrechter die het vak uitdraagt zoals het bedoeld is. Plezier, vreugde, sportiviteit en respect. Dat is voor de heer Van Boven het belangrijkste. Alles om de wedstrijd in goede banen te leiden. Zonder zelf in het middelpunt te staan. Vorig jaar ontving hij tijdens het Dutch Tournament al de gouden official speld voor uw jarenlange inzet. Een zeer grote blijk van waardering.

 

 



Koningsspelen Willibrord en de Miland: Een Feest van Dans, Sport en Beweging

26-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - De Willibrord en de Miland schitterden tijdens de jaarlijkse Koningsspelen met een bruisende mix van dans, sport en beweging. Met een mooie droge dag en de geest van koning Willem-Alexander in de lucht, vierden de leerlingen een dag vol energie en plezier. Terwijl Nederland de verjaardag van hun geliefde vorst zaterdag gaan vieren, werd op scholen door het hele land het belang van een gezonde levensstijl en teamwork benadrukt.



 

De Koningsspelen op de Willibrord en de Miland waren een waar spektakel van activiteiten. Van ochtendgymnastiek tot spelletjes, de leerlingen lieten zien dat bewegen niet alleen gezond is, maar ook ontzettend leuk kan zijn. Onder begeleiding van enthousiaste leraren kwamen de kinderen samen om hun fysieke vaardigheden te tonen en te genieten van de gemeenschapsgeest die deze dag met zich meebracht.
 

Maar het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld de dansvoorstelling, waarin de leerlingen hun creativiteit en ritme tentoonspreidden. Met vrolijke muziek en kleurrijke kostuums brachten ze een betoverend optreden ten tonele, waarbij ze iedereen meenamen op een reis van vreugde en expressie. De passie en inzet van de jonge dansers waren een bron van inspiratie voor iedereen die getuige was van hun optreden.
 

Nu de Koningsspelen ten einde zijn, kijken we uit naar de komende meivakantie, waarin de leerlingen de kans krijgen om te ontspannen, op te laden en nieuwe avonturen te beleven. Laten we deze tijd benutten om te genieten van het gezelschap van vrienden en familie.
 

 



Bodegraven betovert met sprookjesfestijn

26-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Pak je glazen muiltjes en toverstaf, want op zaterdag 11 mei wordt Bodegraven omgetoverd tot een sprookjesfestijn. Het Raadhuisplein wordt van 12.00 tot 16.00 uur het centrum van sprookjesmagie, compleet met echte prinsen, prinsessen en een bont gezelschap van bekende sprookjesfiguren.

 

 

Er is een betoverende Mini Sprookjes Parade, compleet met swingende sprookjesmuziek die je zeker in de feeststemming brengt! En heb je altijd al eens willen stralen als een prinses of pronken als een prins? Maak dan een pitstop bij de make-overstand! Van prinsessenglitter tot stoere prinsentattoos, het is er allemaal!

 

Voor de kleine sprookjesfans staat er op het Raadhuisplein een grote kist met een prachtige collectie verkleedkleren. Of je nu even als een sierlijke prinses of als een sjieke prins door het leven wilt gaan. Als kers op de taart kunnen creatievelingen zich uitleven met magische knutselactiviteiten. Maak je eigen glinsterende kroon of pimp een schatkistje als een echte schatbewaarder!

 


Dus, doe je magische schoenen aan en kom 11 mei gezellig langs voor een middag vol sprookjesplezier. Laat je betoveren door de magie van Bodegraven in sprookjessferen!

 



Kerkopenstelling Adventskerk

26-04-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn – De Adventskerk heeft weer een Kerkopenstelling op 4 mei van 12.00 – 15.00 uur. Als u dan over de drempel stapt, kijk dan direct naar links: daar staat het originele, loodzware, mechanische uurwerk van de klok van de Adventskerk uit 1928. In 1990 is het mechanische uurwerk vervangen door een elektrisch uurwerk.

In de Ontmoetingsruimte kunt u prachtige zelfgemaakte kaarten kopen, jubileumboek van de Adventskerk en pennen, linnen tasje of een cd’s met orgelmuziek gespeeld door Simon Stelling, te kopen. Er kan alleen contant betaald worden. En in gesprek gaan over het thema: ‘Verbinding’, van geboorte tot dood, van vroeger en nu. Kom kijken wat daar bij hoort!

 

In de kerkzaal is de geschiedenis van de kerk te zien op grote foto’s van het eerste kerkje uit de Middeleeuwen, de brand in 1916, de nieuwe kerk klaar in 1922 tot en met 1990. En het interieur van de kerk, de prachtige gebrandschilderde ramen, de koperen lampen en de achtkantige eikenhouten kansel, die omringd is door 6 symbolische figuren. Tijdens de kerkopenstelling kunt u rondkijken in de kerk, met of  toelichting door een gastvrouw/-heer.
 

En voor de kinderen is het mogelijk om een speurtocht te doen in de kerk. Welke kleuren hebben de gebrandschilderde ramen? is een van de vragen, waarop het antwoord gevonden moet worden.

 

Op deze bijzondere dag, Dodenherdenking, is er alleen een lunchconcert van12.30 – 13.00 uur tijdens de kerkopenstelling. U kunt luisteren naar de fantastische klanken van het Steinmeyer-orgel, bespeeld door Simon Stelling. In het lunchconcert hoort u onder andere muziek van Anton Rubenstein: The Voice of Freedom.

 

Entree is gratis.

De kerk is rolstoeltoegankelijk.
De volgende kerkopenstelling is op 1 juni.

Tot ziens in de Adventskerk!

Julianastraat 69

Alphen aan den Rijn

www.adventskerk.info



Vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik

26-04-2024

Van de redactie

Minister Adema (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft door middel van een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dit heeft hij besloten na een positief advies van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCGB) en het College toelating diergeneesmiddelen (Ctd). Het vaccin is geproduceerd door de Spaanse farmaceut Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot 1 week 1 miljoen doses vaccins beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
 

Minister Adema, LNV: De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus besmet waren als de houders van deze dieren. Ik ben blij met het harde werk verzet door alle betrokken partijen, waardoor we mede door een versnelde toelating in zo’n korte tijd een veilig vaccin beschikbaar hebben. Dierenartsen starten nu zo snel mogelijk met vaccineren, zodat de dieren en houders hopelijk een rustige zomer tegemoet kunnen.
 

Veiligheid en werkzaamheid vaccins

Op verzoek van de minister van LNV is er gebruik gemaakt van een versnelde beoordeling, zodat het vaccin zo snel mogelijk beschikbaar kon komen voor de Nederlandse markt. De toestemming voor gebruik wordt alleen gegeven zodra er voldoende informatie beschikbaar is over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit.
 

De farmaceut heeft de effectiviteit van het vaccin getest op een diermodel dat is gefinancierd door het ministerie van LNV en ontwikkeld door het Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Door de goede afstemming tussen de farmaceut, Bureau Diergeneesmiddelen van het aCBG, WBVR en het ministerie van LNV is er in korte tijd een vaccin beschikbaar.
                                                                                        

Beschikbaarheid vaccins

Naar verwachting zijn binnen enkele dagen tot 1 week 1 miljoen doses vaccins beschikbaar. Twee weken later volgt er naar verwachting nog een batch van 1 miljoen doses vaccins. De vaccins worden geleverd aan de groothandel waar dierenartsen deze kunnen kopen, die vervolgens een afspraak inplannen met de dierhouders om te vaccineren.
 

Het vaccin is voor zowel schapen als runderen beschikbaar. Er zijn rond de 1 miljoen schapen in Nederland waarvoor per schaap 1 dosis vaccin nodig is. Runderen moeten 2 keer worden gevaccineerd, met een tussenperiode van enkele weken voordat ze optimaal beschermd zijn. Dit betekent dat er binnen enkele weken voldoende vaccins beschikbaar zijn om alle schapen te vaccineren en een groot deel van de runderen. De sector heeft, mede op basis van de adviezen van de Deskundigengroep Dierziekten, een strategie opgesteld om de vaccins te verdelen. De hoop is dat de komende periode voldoende gevaccineerd kan worden om grote besmettingen in de zomer te voorkomen.
 

De verwachting is dat er nog meer doses vaccin geproduceerd gaan worden door de farmaceut en dat ook nog ander vaccin op de markt komt.



Ernst, Bobbie en de rest komen naar Bodegraven

25-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – De Vakantieshow van Ernst en Bobbie is een vrolijke belevenis voor het hele gezin. Naast alle grappen en grollen die ze maken en de bijzondere avonturen die ze beleven, kan iedereen uit volle borst meezingen met alle hits van dit bekende duo. Op vrijdag 3 mei geven ze maar liefst drie shows in het Evertshuis.

 

 

Het verhaal

Ernst en Bobbie hebben vakantie, maar er gaat meteen van alles mis. Op weg naar de camping zijn ze verdwaald in het bos en Bobbie is ook nog hun tent vergeten mee te nemen. Als ze uiteindelijk bij de camping aankomen, is het overvol. Er is geen enkel plaatsje meer vrij voor Ernst en Bobbie. Gelukkig heeft Ernst de oplossing: Ernst en Bobbie worden het animatieteam van de camping! Maar of dat nou een goed idee is?

 

De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Na de voorstelling staat er limo en lekkers klaar. Kaartjes voor de extra show om 12.00 uur zijn online te reserveren via www.evertshuis.nl/ernst-bobbie-en-de-rest.
 

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.

 

Praktische informatie

VRIJDAG 3 MEI 2024

ERNST, BOBBIE & DE REST | De Vakantieshow (4+)

JEUGD & FAMILIE

ENTREE € 21,50 incl. limo en lekkers

3 SHOWS, aanvang om 12.00 uur | 14.00 uur | 16.00 uur

(de show duurt 70 minuten zonder pauze)



Koningsdag 2024 in Bodegraven-Reeuwijk: Een Dag Vol Festiviteiten!

25-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Koningsdag staat weer voor de deur en de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk kunnen zich opmaken voor een dag vol vreugde, festiviteiten en gezelligheid. Met een mooie weersvoorspelling in het vooruitzicht belooft het een prachtige dag te worden.
 

Vrijmarkt in Bodegraven

Het centrum van Bodegraven wordt omgetoverd tot een bruisende vrijmarkt. Een plek waar jong en oud hun spulletjes kunnen verkopen of op zoek kunnen gaan naar unieke koopjes. De straten zullen gevuld zijn met kraampjes, muziek en vrolijke gezichten.
 

Koningsdag in De Oude Zustertuin

De Oude Zustertuin opent haar deuren voor een speciale Koningsdag viering. Geniet van live muziek, leuke activiteiten en natuurlijk een gezellige sfeer in deze prachtige tuin.
 

KidsDisco Koninklijk Bal in De Zon

Op 26 april kunnen de jongste feestvierders hun dansmoves laten zien tijdens de KidsDisco in De Zon. Een koninklijk bal waar de kinderen kunnen dansen, plezier maken en genieten van een feestelijke middag.
 

Koningsnacht en -dag in Reeuwijk

Reeuwijk pakt groots uit met uitbundige festiviteiten op zowel Koningsnacht als Koningsdag. Op 26 april en zaterdag 27 april wordt het een feestelijke bedoeling met spelletjes, muziek en gezelligheid voor jong en oud.
 

ORANJE BINGOMIDDAG in Nieuwerbrug

Nieuwerbrug organiseert een speciale ORANJE BINGOMIDDAG op 26 april. Kom en speel mee voor leuke prijzen en geniet van een gezellige middag met dorpsgenoten.
 

Brandweer Demonstratie en Muzikale Middag

Op 27 april is de Brandweer uit Nieuwerbrug aanwezig met een boeiende demonstratie. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van een muzikale middag met optredens van diverse artiesten van 12:30 tot 20:00 uur.
 

Koningsdag in Waarder

Op 26 en 27 april staat Waarder weer volledig in het teken van Koningsdag. Een dag gevuld met gezelligheid, spelletjes en festiviteiten voor het hele gezin
 

Koningsdag in Driebruggen

Driebruggen laat zich ook niet onbetuigd en staat op 27 april volledig in het teken van Koningsdag. Met een uitgebreid programma vol activiteiten belooft het een dag te worden die je niet wilt missen.
 

Conclusie

Koningsdag 2024 in Bodegraven-Reeuwijk belooft een dag te worden vol plezier, gezelligheid en festiviteiten voor jong en oud. Of je nu houdt van een gezellige vrijmarkt, live muziek, dansen of spelletjes, er is voor ieder wat wils. Zorg dat je erbij bent en vier deze speciale dag samen met de gemeenschap van Bodegraven-Reeuwijk!

 

Zie het complete Koningsdagprogramma via deze link



Vijf miljoen euro subsidie voor betaalbare woningen aan de noordkade in Waddinxveen

25-04-2024

Van de redactie

Waddinxveen - De gemeente Waddinxveen heeft een Woningbouwimpuls subsidie van vijf miljoen euro gekregen voor het ontwikkelproject Noordkade. Hierdoor wordt de haalbaarheid van het bouwen van 1.500 nieuwe, en grotendeels betaalbare woningen vergroot. De vraag naar woningen is landelijk gezien sterk toegenomen, maar de bouw van woningen is achtergebleven. Hierdoor is er nu een groot tekort aan betaalbare en geschikte woningen.

 

Extra betaalbare woningen in Waddinxveen met de Woningbouwimpuls

In de zesde ronde van de woningbouwimpuls is Waddinxveen één van de 39 gemeenten die een subsidie heeft gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse zaken). De Woningbouwimpuls geeft een gemeente de kans om extra aandacht te kunnen geven aan de bouw van betaalbare woningen voor starters en mensen met een laag of middeninkomen. Wethouder Albert Kerssies is enthousiast: “Het is fantastisch nieuws dat we dankzij de inzet van vakcollega’s deze subsidie hebben gekregen. Het is een mooie impuls voor een Waddinxveens project, waarmee we in de behoefte naar betaalbare woningen kunnen voorzien. We gaan zo snel mogelijk aan de slag. Dat betekent dat we het voorleggen aan de gemeenteraad en in gesprek gaan met onder andere een woningcorporatie.”

 

Ruimte voor 1.500 woningen aan de Noordkade, waarvan 50 procent betaalbaar

De gemeente Waddinxveen wil het verouderde bedrijventerrein aan de Noordkade ontwikkelen tot een aantrekkelijk woon-werkgebied. In de ontwikkeling is ruimte voor ongeveer 1.500 woningen, waarvan minimaal 50 procent betaalbare woningen. Dit gaat om sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen (tot 355.000 euro). Begin 2022 heeft de gemeenteraad de stedenbouwkundige visie voor de Noordkade vastgesteld. De projectbegroting op basis van de visie is niet sluitend. Daarom heeft de gemeente de woningbouwimpuls subsidie aangevraagd. Het toekennen van de subsidie vergroot de haalbaarheid van de ontwikkeling van de Noordkade. Met de subsidie is het mogelijk om de gemeentelijke ambities op het gebied van betaalbare woningen, duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit te realiseren. Tot de oplevering van de eerste woning moeten nog veel stappen gezet worden. Het is de ambitie van de gemeente dat de bouw van de eerste woningen, binnen de mogelijkheden, zo snel mogelijk van start gaat.

 

Woningbouwimpuls subsidie helpt bij het landelijke woningtekort

De vraag naar woningen is groot, ook in Waddinxveen. Zeker als het om sociale huur, middenhuur en goedkope koopwoningen gaat. Per jaar moet de woningvoorraad landelijk gezien met 100.000 woningen groeien. Het kabinet heeft in 2019 maatregelen aangekondigd om de verschillende onderdelen van het woningtekort aan te pakken. Met een woningbouwimpuls van 1 miljard euro wordt sinds 2020 gewerkt aan het inlopen van het woningtekort, waarbij landelijk meer betaalbare woningen worden gebouwd. In de zesde ronde ontvangen 39 gemeenten in 2024 voor in totaal 48 projecten 177 miljoen euro voor de (versnelde) bouw van 28.828 woningen, waarvan 72 procent betaalbare woningen.

 



Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

25-04-2024

Van de redactie

Gouda - Op zaterdag 22 juni 2024 vindt de 2e editie van Swim to Fight Cancer Gouda plaats in de Museumhaven. Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

 

Net als vorig jaar, wordt een deel van de opbrengst van Swim to Fight Cancer Gouda besteed aan een lokaal doel. Via de stichting Vrienden van het Groene Hart Ziekenhuis gaat de bijdrage van dit jaar naar een Virtuele Fietstrainer met interactief routescherm voor patiënten met kanker op de afdeling Interne Geneeskunde van het GHZ.  

 

 

Lekker ‘buiten’ fietsen

Stichting Vrienden van het GHZ zet zich in om het verblijf in het ziekenhuis en de zorg voor de patiënten en hun naasten aangenamer te maken. Bewegen tijdens het ziekenhuisverblijf is erg belangrijk om de conditie en spierkracht op peil te houden. Een Virtuele Fietstrainer draagt daaraan bij en zorgt voor afleiding. Patiënten kunnen op het interactieve scherm zelf een mooie fietsroute uitzoeken, in een exotisch buitenland of in Gouda en omgeving. Kijkend naar het scherm bevinden ze zich in een prachtig landschap of in de Goudse binnenstad. Dankzij het routescherm bewegen patiënten vaker en langer en kunnen ze in hun hoofd even naar ‘buiten’. Zo komt een deel van de donaties aan Swim to Fight Cancer Gouda ten goede aan extra zorg voor patiënten met kanker in Gouda en omstreken.

 

Zwem ook mee of doneer

In totaal krijgen in Nederland meer dan 124.000 mensen per jaar kanker, dit zijn er 14 per uur. Onder het motto ‘Love life. Fight cancer.’ wil Fight cancer iedereen inspireren om samen in actie te komen voor meer onderzoek. Dat kan door op 22 juni mee te doen aan Swim to Fight Cancer Gouda in de Museumhaven. Meedoen kan op drie afstanden: 500 meter voor kinderen van 10-15 jaar, en 1000 of 2500 meter voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen. Inschrijven kan als individu, maar ook als team samen met familie, vrienden of collega’s. Alle informatie over inschrijven en doneren is te vinden op de website www.swimtofightcancer.nl/gouda

 

Unieke zwemroute voor kankeronderzoek

Op 2 juli vorig jaar vond de eerste editie van Swim to Fight Cancer Gouda plaats. Toen sprongen 157 deelnemers, ieder met hun eigen motivatie, het water van de Museumhaven in om zwemmend geld op te halen voor diverse baanbrekende kankeronderzoeken. Er werd toen een bedrag van ruim €108.000 euro opgehaald.



Nieuw Educatief Out of Art Museum in Alphen aan den Rijn

25-04-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn – Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum, een primeur in zijn soort, presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.
 

Het Educatief Out of Art Museum is ontworpen om bezoekers van alle leeftijden en achtergronden te verwelkomen, inclusief scholieren, ouderen, kunstenaars en deelnemers aan andere dagbestedingen. Bezoekers krijgen ook de mogelijkheid om actief deel te nemen aan kunstworkshops rond verschillende thema's.



Cliënten bij het educatief museum in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken

 

Het initiatief is het resultaat van de samenwerking tussen Atelier Verfstreken, Jan Hoek, bestuurder bij Ipse de Bruggen, Anouk Noordermeer, wethouder van Kunst en Cultuur van Alphen aan den Rijn, en verschillende lokale organisaties, waaronder de Kringloopwinkel Alphen aan den Rijn, de Rotary Alphen aan den Rijn en arbeidscentra Bisnis en Focus.
 

"Het is belangrijk voor ons dat iedereen kunst kan ervaren en dat kunstenaars met een verstandelijke beperking hun talenten kunnen laten zien," aldus de organisatoren van het project. "We hopen dat dit initiatief meer mensen kennis laat maken met de kunst van mensen met een verstandelijke beperking en dat ze kunst in het algemeen beter leren begrijpen."
 

Het Educatief Out of Art Museum is gevestigd op Van Boetzelaerstraat 9A in Alphen aan den Rijn. Het museum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

 

 



Nog twee weken om jouw tuin of podiumtalent aan te melden voor Gluren bij de Buren

25-04-2024

Van de redactie

Woerden - Gluren bij de Buren komt voor de negende keer naar Woerden op zondag 30 juni. Door de hele gemeente vind je podiumkunsten in tuinen, van Waterrijk tot Molenvliet en van Kamerik tot Linschoten. De organisatie zoekt tot en met zondag 12 mei naar enthousiaste hosts en bijzondere acts. Je hebt dus nog maar twee weken om je aan te melden!

 

Gluren bij de Buren verwelkomt alle soorten podiumkunst. Rappers, dansers, theatergezelschappen, cabaretiers, jazzkwartetten en ook sprekers hebben inmiddels hun weg gevonden naar het aanmeldformulier. Alle acts worden drie keer een half uur opgevoerd tussen 13 en 18 uur, telkens voor een nieuw publiek.

 

Tuinen van alle formaten kunnen aangemeld worden. Singer-songwriters spelen in postzegeltuintjes, grote koren treden op in riante binnentuinen. Gluren bij de Buren is een laagdrempelige manier om je buren beter te leren kennen en een podium te bieden aan lokaal talent.

 

“Er zijn al een hoop aanmeldingen binnen, maar meer aanmeldingen maken natuurlijk een nog gezelliger evenement.Gluren bij de Buren is een bijzondere kans om je talent te laten zien in een intieme setting. Er zijn op dit 30 acts en 29 tuinen ingeschreven. "Je staat heel dichtbij het publiek bij zo’n optreden in een tuin, ” aldus programmamaker Mark van Leeuwen.

 

Het programma van het festival wordt eind mei bekendgemaakt. Gluren bij de Buren wordt georganiseerd door Stichting Kult Kompagnie, in samenwerking met Mark van Leeuwen.
Het evenement vindt plaats op zondag 30 juni tussen 13 en 18 uur en aanmelden kan tot en met zondag 12 mei via www.glurenbijdeburen.nl



Nederland gaat apparaten tweede kans geven via Koningsdag vrijmarkt

25-04-2024

Van de redactie

43% van Nederlanders gaat 27 april kopen of verkopen
 

Op 27 april trekken veel Nederlanders eropuit om Koningsdag te vieren. Een aanzienlijk aantal mensen verkoopt of koopt op deze feestdag oude huisraad, zoals cd's, boeken, kleding, speelgoed en huishoudelijke apparaten. Uit een onderzoek van Stichting OPEN, bekend van Wecycle en Wecycle voor bedrijven, blijkt dat 82%* van de Nederlanders vindt dat Koningsdag kinderen slim leert om te gaan met hun spullen. 36%* van de Nederlanders vindt Koningsdag zelfs de duurzaamste feestdag van het jaar, en 94% van de ondervraagden weet dat elektrische apparaten die op Koningsdag overblijven ingeleverd moeten worden voor recycling. Gemiddeld verwacht 33% van de verkopers tussen de 10 en 50 euro aan spullen te verkopen tijdens Koningsdag. Daarnaast hoopt 34% op een opbrengst tussen de 50 en 100 euro.

 

Vrijmarkt op Koningsdag duurzame leerschool

82% van de Nederlanders is van mening dat de vrijmarkt op Koningsdag kinderen leert slim met hun spullen om te gaan, onder het mom van 'jong geleerd, oud gedaan'. Daarnaast vindt ongeveer 77% dat het een goed voorbeeld is van hoe Nederlanders op een slimme manier met hun ongebruikte spullen omgaan, en dat je op 27 april goede deals kunt vinden.

 

Koningsdag is voor Stichting OPEN een bijzonder belangrijke dag als het aankomt op het recyclen van elektrische apparaten. We kennen allemaal wel de situatie: kasten en laden vol met oude mobiele telefoons, speelgoed met snoeren of op batterijen, gameconsoles of verouderde audioapparatuur. Op 27 april gaan veel mensen juist op pad om goede koopjes te scoren. Het is voor verkopers dus een uitgelezen kans om de kasten leeg te maken, wat extra geld te verdienen en tegelijkertijd duurzaam bezig te zijn.

 

Wie koopt wat

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Markteffect, blijkt dat zowel mannen (51%) als vrouwen (54%) op Koningsdag op zoek gaan naar boeken, muziek en video's. Opvallend is dat kleding en (niet-elektrisch) speelgoed veel hoger op de prioriteitenlijstjes van vrouwen staan dan bij mannen tijdens deze feestelijke dag. Aan de andere kant scoren elektrische apparaten, elektrisch speelgoed en lampen aanzienlijk hoger bij mannen.

 

Wat doen verkopers met overgebleven elektrische apparaten

Voor 93% van de ondervraagden is het duidelijk dat elektrische apparaten apart moeten worden ingeleverd voor recycling. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij de kringloopwinkel (33%), de milieustraat (30%) of bij een Wecycle inleverbak (21%). Daarnaast proberen veel mensen de producten alsnog te verkopen (28%) of weg te geven (28%).

 

Gemeenten spelen belangrijke rol

Maar liefst 88% van de Nederlanders acht het belangrijk of zeer belangrijk dat hun gemeente ondersteuning biedt bij voorlichting en inzameling van elektronisch afval na de vrijmarkt op Koningsdag.

 

Veel gemeenten faciliteren dit met een extra opening van de milieustraat of extra lange openingstijden en informeren inwoners over inleverpunten, bijvoorbeeld via hun social media kanalen of de lokale krant.

 

Ook roept Stichting OPEN, bekend van Wecycle en Wecycle voor bedrijven, via een campagne op om elektrische apparaten te recyclen via bijvoorbeeld de milieustraat of Wecycle inleverpunten.

 

Steven van Eijck, voorzitter Stichting OPEN: “Wij wensen iedereen een fijne Koningsdag toe en veel succes als je gaat verkopen. Heb je afgedankte apparaten aan het einde van de dag; lever deze dan in bij een Wecycle inleverpunt.



We vergiftigen onszelf iedere dag meer!

25-04-2024

Van de redactie

De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland daagt samen met 11 andere organisaties, waaronder de Natuur en Milieufederaties in Noord-Holland, Zeeland en Friesland, de Staat der Nederlanden voor de rechter in verband met de schadelijke gevolgen van de wijdverbreide PFAS-vervuiling in Nederland. Met de dagvaarding willen de deelnemende organisaties de Staat aanspreken op het nalaten van diens zorgplicht om de Nederlandse burgers en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van PFAS-vervuiling.  De 11 organisaties worden in deze rechtzaak vertegenwoordigd door Knoops Advocaten.

 

Waarom is de NMZH betrokken?

Volgens het RIVM is al het oppervlakte- en grondwater in Zuid-Holland verontreinigd met PFAS. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat PFAS in het bloed en vetweefsel van mensen zit, in eieren, groenten in volkstuintjes zijn vervuild met PFAS. PFAS is ook aangetroffen in sloten in Den Haag, zwemwater, er wordt vervuild water ingelaten in natuurgebieden en het Groene Hart.
Kunnen we zo nog gezond en veilig voedsel produceren? Wat gebeurt er met schaal en schelpdieren in de Zuidwestelijke Delta? Schelpdieren filteren water op voedsel en krijgen PFAS-stoffen binnen. Zelfs drinkwater is niet vrij van PFAS. Iedere dag vergiftigen wij onszelf meer. Het moet ophouden voor het echt volledig uit de bocht vliegt!
 

De wijze van vergunningverlening, handhaving en toezicht in de afgelopen decennia heeft de ontstane situatie gefaciliteerd en gelegaliseerd. Voor gevaarlijke stoffen zijn EU-autorisaties (verbod tenzij vrijstelling) of restricties (beperkingen) vastgelegd. Deze gelden voor productie, handel, verwerking, vervoer, opslag en gebruik. De stoffen en hun autorisaties en/of restricties zijn vastgelegd in de Europese REACH verordening. Alle PFAS-stoffen die in Nederland worden gebruikt vallen hieronder.
 

Gezamenlijk kenmerk is dat:

  • ze kankerverwekkend kunnen zijn en het immuunsysteem kunnen aantasten.

  • ze niet of nauwelijks afbreekbaar zijn.

  • het onmogelijk is om voor elke individuele PFAS-stof een weloverwogen risicobeoordeling te doen. Dat geldt ook voor de gezondheidseffecten bij het vaststellen van de norm in de vergunningverlening waarbinnen geloosd kan worden op lucht, water en bodem.

  • we niet weten wat de gezondheidsrisico’s zijn van de cocktail van verschillende geloosde PFAS-stoffen in lucht en oppervlakte water, nu maar ook op de langere termijn.

 

Europees is geregeld dat wanneer sprake is van te weinig inzicht op basis van EU-wetgeving het voorzorgsbeginsel moet worden toegepast. Dat geldt ook voor het onvoldoende beschikbaar hebben van wetenschappelijke en technische gegevens voor de desbetreffende PFAS-stof en de effecten van de cocktail op de omgeving. De jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie is hierin duidelijk.

 

Genoeg is genoeg

Als NMZH volgen wij al jaren de vergunningverlening in Zuid-Holland. Wij stellen vast dat het voorzorgsbeginsel niet of nauwelijks wordt toegepast. Zoals bij Chemours blijkt, kunnen hoge normen nauwelijks worden aangepast op basis van BBT (best beschikbare techniek) of nieuwe kennis over de werking of negatieve gezondheidseffecten. Het is voor ons onbegrijpelijk dat de overheid deze werkwijze al decennia toepast.

 

Gebrek aan kennis en capaciteit

De vergunningverlener ontbeert de benodigde kennis en moet veel van de informatie vanuit het betrokken bedrijf aangeleverd krijgen. Daardoor is de vergunningverlening veel te dicht op de aanvrager georganiseerd en hebben omgevingsdiensten zoals DCMR te weinig capaciteit en kennis om dit op meer afstand te kunnen beoordelen. Ook bij het aanpassen van vergunningen ontstaat al snel een juridische strijd.

 

Gebrek aan samenwerking

De samenwerking tussen de verschillende omgevingsdiensten is te zwak georganiseerd. DCMR is bezig met de WABO-vergunning, wanneer sprake is van een natuurwetvergunning dan loopt dit via de omgevingsdienst Haaglanden en voor de handhaving en toezicht bij een natuurwetvergunning staat de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid aan de lat. Maar iedere organisatie kijkt alleen naar het eigen domein en wisselt nauwelijks informatie uit. De werkwijze en samenwerking van omgevingsdiensten moet drastisch veranderen en verbeteren, anders heeft binnenkort niemand meer vertrouwen in de vergunningverlening, toezicht en handhaving en het werk van de omgevingsdiensten.

 

Vlucht vooruit

Door de jaren heen worden steeds weer nieuwe PFAS-stoffen ontwikkeld nadat onomstotelijk is vastgesteld dat de eerder gebruikte PFAS stoffen kankerverwekkend zijn of een zeer ernstig negatief effect hebben op de volksgezondheid. Een vlucht vooruit om door te kunnen blijven gaan met het gebruiken van PFAS-stoffen. De vergunningverlener gaat hier iedere keer in mee, met nieuwe vergunningen met vaak weer te hoge lozingsnormen tot gevolg. Zo kan alles steeds weer van vooraf aan beginnen.

 

We vergiftigen onszelf iedere dag meer. Dat moet stoppen! De inwoners van Zuid-Holland, maar uiteindelijk van Nederland zijn voor hun veiligheid en gezondheid sterk afhankelijk van een goed functionerende Rijksoverheid die tijdig dit belangrijke en grote belang voor ons allemaal serieus neemt en goed afweegt bij de vergunningverlening, handhaving en toezicht van PFAS-stoffen in productieprocessen. Daar moeten wij als inwoners van Nederland op kunnen rekenen.

 

Uiteindelijk moeten wij zo snel mogelijk van de PFAS-stoffen in de productieprocessen af.



Hoe verduurzaam je een bedrijf in de kledingbranche?

24-04-2024

Van de redactie

Hoe wordt een groot bedrijf in 2030 klimaatneutraal?

Bodegraven-Reeuwijk - Arthur van Dijk-Baak geeft op maandagavond 6 mei een lezing over een kleding-handelsbedrijf waar hij voor werkt, die deze ambitie heeft. De weg daar naartoe is ingewikkeld, maar boeiend.
 

Kledingindustrie vervuilt
Na energie en eten is kleding de derde industrie ter wereld. En het is vervuilend. Natuur, milieu, arbeidsomstandigheden, marketing. Het staat er allemaal niet fraai op. Wat kan je als groot, aansprekend, kledingbedrijf nu doen? Eigenlijk is het simpel. Zoals Arthurs CFO zegt, ‘it’s the right thing to do.’ En nee, niet alles kan tegelijk. Niet alles is morgen perfect. Misschien willen we het wel, maar er is ook realiteitszin. Het bedrijf moet ook blijven bestaan.


Welke aanpak wordt gekozen?
Arthur van Dijk-Baak gaat in op hoe ‘zijn’ bedrijf verduurzaamt. Welke aanpak wordt er gekozen?
Wat lukt er en wat niet? Grote, kleine dingen, accountants, greenwashing. Het hele scala komt
aan bod. Maar vooral kijkt hij naar wat hij zelf doet. Want iedereen kan bijdragen op zijn eigen
vakgebied. En dat is soms heel verrassend. Laat je meenemen en laat je verrassen.


Fair Fashion in de etalage
De Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk organiseert deze lezing in het kader van de
nationale Fairtrade week, die dit keer over Fair Fashion gaat. Eerlijke kleding wordt deze week in
onze gemeente in de etalages gezet bij 18 deelnemende winkels. Deze winkels worden dan ook
speciaal uitgenodigd met deze lezing inspiratie op te doen. Maar iedereen is van harte welkom.


Graag vooraf aanmelden
De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in de verpakkingsvrije winkel ZonderMeer, Prins
Hendrikstraat 11 te Bodegraven. Zie ook https://zondermeer.shop Er is plaats voor maximaal 25 personen. Wilt u zich daarom uiterlijk op 2 mei aanmelden, met een mailtje naar Marlou Min, mmin@xs4all.nl. Bij meer aanmeldingen kunnen wij uitwijken naar een grotere ruimte.
Wij vragen een eigen bijdrage van € 5. Ook voor koffie / thee / koekje. Graag bij aanvang contant
voldoen.



Politieonderzoek in Woning Emmakade na Conflicterende Situatie

24-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - De politie heeft woensdagmiddag een uitgebreid onderzoek uitgevoerd in een woning aan de Emmakade in Bodegraven. Het onderzoek, uitgevoerd door de forensische opsporingseenheid, betrof een sporenonderzoek zowel binnen als buiten de woning.
 

Aanleiding voor het politieoptreden was een incident dat zich de afgelopen nacht voordeed. Rond middernacht werden twee ambulances naar de Emmakade gestuurd na een melding van een ernstig conflict in relationele sfeer. Bij het incident raakten twee personen gewond. De politie heeft in verband met dit incident één persoon aangehouden. Verdere details over de aard van het conflict en de identiteit van de betrokkenen zijn niet vrijgegeven door de politie.
 

Het onderzoek is nog (18.04uur) in volle gang.



Terug- en Vooruitblik: Meldpunt Horeca Overlast na Een Jaar Pionieren

24-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Na een jaar van pionieren heeft het Meldpunt Horeca Overlast diverse belangrijke doelen bereikt. Het meldpunt heeft medebewoners die zich machteloos voelden een steuntje in de rug gegeven en inzicht verschaft in de aard, omvang, locaties en tijdstippen van de ervaren overlast.
 

Toename van Overlast na Verlenging APV

In het eerste kwartaal na de verlenging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) werden er aanzienlijk meer overlastklachten geregistreerd. Veel meldingen wezen op een duidelijke toename van de overlast sinds deze verlenging. Om deze reden is besloten om vanaf dit moment de klachten nauwkeurig bij te houden.
 

Twijfels over de Cijfers

De gemeente heeft echter haar bedenkingen bij de gepresenteerde cijfers. Hoewel zij geen alternatieve cijfers kunnen presenteren, zijn zij niet overtuigd van de juistheid van de meldingen. Een woordvoerder van de gemeente beloofde in september 2023 dat er binnen twee weken nieuwe cijfers zouden worden gepresenteerd. Echter, in april 2024 zijn deze cijfers nog steeds niet naar buiten gebracht. Het besluit over de APV-wijzigingen dat woensdagavond genomen zal worden, zou hopelijk meer duidelijkheid moeten verschaffen over de situatie.
 

Afronding van het Meldpunt

Woensdagavond markeert ook het moment waarop het Meldpunt Horeca Overlast zijn activiteiten zal beëindigen. Tot Hemelvaartsdag, 9 mei, zullen de laatste meldingen nog worden behandeld. Daarna zal het collectief uiteengaan. De wens is dat alle signalen serieus worden genomen en leiden tot een concrete aanpak van de overlast. Na het besluit op woensdag hopen we duidelijkheid te krijgen over de situatie en de vervolgstappen die genomen zullen worden.



Lastpost: Japanse duizendknoop

24-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente zet net als vorig jaar weer harde middelen in om onkruid te lijf te gaan. Niet met chemische bestrijdingsmiddelen; de Japanse duizendknoop bijvoorbeeld wordt bewerkt met elektriciteit.

 

De laatste jaren komen we steeds meer invasieve exoten tegen in ons landschap. Dat zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen, maar zich er toch thuis voelen. Door de sterke groeikracht en het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals bacteriën, schimmels, insecten en concurrerende plantensoorten, vermeerderen ze zich hier snel en verdringen ze inheemse plantensoorten. Ze worden daarmee schadelijk voor onze natuur.

 

 

De Japanse duizendknoop is zo’n invasieve exoot. Het is een snel groeiende plant die stengels maakt die gemakkelijk 2 tot 3 meter halen in een groeiseizoen. De stengels zijn opgebouwd uit holle compartimenten, lijken een beetje op bamboe en zijn groen met roodachtige vlekjes. De grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig. De plant bloeit in augustus en september met crème-witte bloemen.

 

Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij heel moeilijk weer weg te krijgen. Treft u de Japanse duizendknoop aan in uw tuin? Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Niet maaien, want ook de restjes planten zich weer voort. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval) om te voorkomen dat ze elders weer de kop opsteken. Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.

 

De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen zelfs schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Daarom bestrijdt de gemeente dit woekerende lastige onkruid met grove middelen: met elektriciteit onder hoog voltage. Er wordt 5000 volt door de stengels gejaagd. Deze methode is eerder toegepast in Bodegraven-Reeuwijk en bevalt goed. We zien dan ook een terugval in de groei van de Japanse duizendknoop. Na Pinksteren vindt de eerste ronde van de bestrijding plaats, om in september de tweede ronde van dit jaar te doen.

 

We kennen verschillende locaties van haarden van de Japanse duizendknoop, zoals aan de Twaalfmorgen in Reeuwijk en aan de Beneluxweg in Bodegraven. Ziet u de Japanse duizendknoop ook ergens in de openbare ruimte groeien? Meld het met een foto en de exacte plek via de BuitenBeter App, zodat we die locatie kunnen meenemen in de bestrijdingsronde.

 



Nieuwe webapplicatie Explore Gouda feestelijk in gebruik genomen

24-04-2024

Van de redactie

Gouda - Van Kinderstadssafari tot 1000 jaar Bodemdaling: Gouda telt veel mooie routes waarmee jong en oud de stad te voet kan ontdekken. Vanaf nu kan dat met Explore Gouda: een webapp met gesproken routeaanwijzingen die informatie geeft over interessante punten onderweg, compleet met foto’s, filmpjes en audio! De nieuwe webapplicatie werd maandag 22 april feestelijk gelanceerd door wethouder Thierry van Vugt. En wel in Arti Legi, bij het Kenniscentrum voor Bodemdaling en Funderingen, die de route over bodemdaling ontwikkelde.

 

Een webapp is een website die zich op je mobiel gedraagt als een app. Het voordeel: downloaden vanuit een appstore is niet meer nodig. In de nieuwe applicatie staan meerdere wandelroutes in vier categorieën: Cultuur & historie, Kaas, stroopwafels & ambachten, Shoppen, eten & uitgaan en Kids. De routes zijn door verschillende organisaties samengesteld. VVV Gouda heeft de webapplicatie laten ontwikkelen als opvolger van de app Xplre Gouda. De nieuwe webapplicatie heeft niet alleen een nieuwe naam, maar ook een compleet nieuw uiterlijk. En minstens zo belangrijk: de webapp heeft meer functionaliteiten en is daardoor veel gebruikersvriendelijker.

 

“Er is niets zo lekker als een stevige stadswandeling en niets zo leuk om tijdens zo’n wandeling van alles te ontdekken”, zegt wethouder Thierry van Vugt (o.a. Toerisme en Cultuur). “Daarom ben ik erg blij met deze webapp: het is een toegankelijke hulp voor inwoners en bezoekers om Gouda met nieuwe ogen te bekijken en te beleven”.

 


De lancering van Explore Gouda door wethouder Thierry van Vugt van gemeente Gouda Beeld:Astrid den Haan

 

Wat er aan vooraf ging

De voorloper Xplore Gouda werd in 2014 gelanceerd tijdens Gouda bij Kaarslicht. Het was een studentenproject onder leiding van Centric in samenwerking met gemeente Gouda. Na bijna 10 jaar ondersteuning door Centric werd het tijd de app over te dragen, waarbij de voorkeur uitging naar een start-up. Stan Hoenson, stagiair bij Centric, heeft in voorbereiding daarop allereerst het beheerdersportaal van de oude Xplore-app verbeterd.

 

Start-up Arkensoft ontwikkelt Explore Gouda

Na de afronding van zijn stageopdracht heeft Stan samen met compagnon Boy Bouwense het softwarebedrijf Arkensoft opgericht. Dit kersverse bedrijf heeft in opdracht van VVV Gouda de webapp doorontwikkeld. Arkensoft blijft de applicatie onderhouden. De komende tijd worden nog meer routes aan de webapp toegevoegd, samen met partners in de stad. Zie www.exploregouda.nl

 

 

 



Erepenning gemeente Alphen aan den Rijn uitgereikt aan Museumpark Archeon

24-04-2024

Van de redactie

Ter gelegenheid van 25-jarig jubileum Jack en Monique Veldman

Alphen aan den Rijn - Vandaag werd tijdens een bijzondere bijeenkomst in het 30-jarige Museumpark Archeon de erepenning van de stad uitgereikt. Het thema van de bijeenkomst was ‘Alphen aan den Rijn: Wereldstad aan de Limes’. Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn reikte deze prestigieuze penning uit aan de directie van het park, de heer en mevrouw Jack en Monique Veldman. Zij ontvingen deze erepenning ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum als eigenaren van het park. Ook voorzitter van de Vereniging Vrienden van Archeon, Bert Huisman, werd bij het bijzondere moment betrokken.

 

 

Met het uitreiken van de penning benadrukt de burgemeester het belang dat Archeon inneemt binnen Alphen aan den Rijn. Het park is een bekende plek voor velen Nederlanders en een belangrijke werkgever voor Alphenaren. Tevens prees Spies de sterke positie van het museumpark aan de Limesroute van Zuid-Holland.

 

Na de uitreiking sprak ook de heer Meindert Stolk, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland en onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille Cultuur, lovende woorden over Jack en Monique. Hij benadrukte vooral de grote betekenis van het park dat zij met hun medewerkers hebben bereikt.



Schilderdag Landgoed Bredius

24-04-2024

Van de redactie

Woerden - Op 26 mei 2024 organiseert KUNSTaandenRIJN een schilderdag bij Landgoed Bredius in Woerden. De aanleiding is het tweehonderdjarig bestaan van het landgoed. Iedereen die wil schilderen of tekenen is welkom om een mooi onderdeel van het landgoed vast te leggen. Deelname is gratis. Bij mooi weer wordt buiten geschilderd, maar als het slecht weer is, zullen we een plekje binnen zoeken.
 

Deelnemen is gratis. Graag uiterlijk 19 mei aanmelden via een mail aan de organisatie, kunstaandenrijn.woerden@gmail.com

 


 

Meer informatie staat op de website https://kunstaandenrijn.nl/schilderdag



Stadswandeling Ongelooflijk Woerden

24-04-2024

Van de redactie

Wegens succes verlengd en uitgebreid met 2 nieuwe wandelingen!

Woerden - Ga mee op de ontdekkingstocht langs plekken van macht en onmacht, ketters en kardinalen, respect en uitsluiting, geloof en ongeloof en beleef samen de historie van Woerden!
 

Waren de inwoners van Woerden altijd vrij om te geloven wat zij wilden? Inspiratie of verbanning, brandstapel of Bätz-orgel. Laat je verrassen door oude verhalen in een nieuw perspectief. Na de wandeling heb je Woerden, gelovigen en ongelovigen, en jezelf beter leren kennen. Tijdens een 1,5 uur durende stadswandeling bezoeken we historische plekken en monumenten die het verhaal vertellen van Woerden. Na afloop drinken we samen iets in koffiebranderij OVErHOOP.
 

De wandelingen worden gehouden in mei, juni en juli op woensdag en zaterdag om 10 uur, vertrek vanaf de Petruskerk (Kerkplein, 3441 BG, Woerden). Er zijn vier wandelingen om uit te kiezen, elk met een ander thema. Voorafgaand aan de wandeling kun je nog de Petruskerk bezoeken waar bijvoorbeeld de tentoonstelling over Bonifatius te zien is.

 

Informatie over de gids: 
Ik ben Marja Hanko en ik ben 57 jaar. Voor de KUVO mag ik op scholen vertellen over de Romeinen, het kasteel van Woerden, de Tweede Wereldoorlog, en 650 jaar stadsrechten. Ik houd mij bezig met  erfgoed educatie en omgevingsonderwijs. Ik vind het mooi om met groepen volwassenen en kinderen op stap te gaan langs mooie en bijzondere plekken. Ik houd van verhalen vertellen, theater en poëzie. Ik ben zelf gelovig en sta natuurlijk open voor iedereen van welke achtergrond dan ook.   

 

In: mei, juni en juli op woensdag en zaterdag



Arriva breidt dienstregeling bussen in Zuid-Holland Noord fors uit

24-04-2024

Van de redactie

Vanaf zondag 12 mei 2024 zijn er meer reismogelijkheden met Arriva in de provincie Zuid-Holland. In de zomervakantie van 7 juli t/m 24 augustus breidt Arriva in de Leidse regio ook de vakantiedienstregeling uit. Met deze uitbreidingen biedt Arriva haar reizigers in totaal gemiddeld 200 ritten extra per dag. De uitbreiding van de dienstregeling is het resultaat van een sterk groeiend aantal reizigers in het afgelopen jaar. In 2023 stapten gemiddeld 71.000 reizigers per werkdag in de bus, een groei van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
 

Met de uitbreiding van de dienstregeling biedt Arriva haar reizigers een nog betere service. Vooral tijdens de spitsuren zijn er extra ritten op drukke lijnen. Deze zorgen voor meer zitplaatsen en voor betere overstaptijden op bus of trein. Daarnaast zijn ook de reismogelijkheden buiten de spits uitgebreid op enkele lijnen.
 

Door reizigers een blijvend soepele en efficiënte reiservaring te bieden, rijdt Arriva vanaf 12 mei 2024 vaker op de buslijnen 1, 4, 190, 383, 386, 497 en 870. In de zomervakantie rijdt Arriva vaker op de buslijnen: 361, 365, 385, 430 en 431.
 

Belangrijkste aanpassingen in de busdienstregeling per 12 mei
 

Lijn 1 Gouda, Station – Groenhoven en lijn 4 Gouda, Station - Plaswijck
Lijn 1 en 4 (Bloemendaal) rijden vaker. Op werkdagen overdag rijdt zowel lijn 1 als lijn 4 elk half uur. Reizigers van/naar Bloemendaal en het Groene Hart ziekenhuis krijgen daarmee vier reismogelijkheden per uur.
 

Lijn 190 Gouda Station - Rotterdam Station Alexander
Lijn 190 rijdt een extra rit in de ochtendspits van Nieuwerkerk ad IJssel naar Gouda. Hiermee hebben alle passagiers weer een zitplaats.
 

Lijn 383 Rotterdam Metro Capelsebrug - Den Haag Centraal Station
Lijn 383 rijdt overdag alle ritten door naar Den Haag inclusief de spitsritten die nu nog eindigen op station Lansingerland-Zoetermeer. Hierdoor reizen reizigers in de spitsuren elk half uur zonder overstap rechtstreeks door naar Den Haag.
 

Lijn 386 Gouda Station - Den Haag Centraal Station
Lijn 386 rijdt extra ritten en rijdt ook in de daluren tussen Gouda en Lansingerland via Waddinxveen. Reizigers uit Moerkapelle reizen hierdoor overdag zonder overstap naar Waddinxveen en Gouda. Daarnaast kunnen reizigers uit Waddinxveen vanaf Lansingerland ook in de daluren de bus pakken. De verbinding tussen Waddinxveen en Zoetermeer wordt hierdoor beter. Reizigers uit Waddinxveen reizen hierdoor ook buiten de spitstijden met lijn 382 via één overstap op station Lansingerland van/naar Den Haag.
 

Lijn 497 Gouda Station - Schoonhoven Centrum/Veer
Op lijn 497 bieden we een extra rit in de ochtendspits van Schoonhoven naar Gouda. Hiermee kunnen we alle passagiers weer een zitplaats bieden.
 

Lijn 870 nachtbus Alphen aan den Rijn Station - Schiphol Airport
Lijn 870 rijdt vaker zodat er elk uur een reismogelijkheid is. Op Schiphol sluit de bus aan op de nachttrein uit Amsterdam.
 

Belangrijkste aanpassingen in de vakantiedienstregeling van 7 juli t/m 24 augustus



Het Groene Harthuys Exposeert: Een Bloeiende Show van Creativiteit

23-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Het Groene Harthuys presenteert een uitzonderlijke expositie die het talent van meer dan 25 creatieve schilders en beeldhouwers in de schijnwerpers zet. Deze speciale tentoonstelling biedt een uniek inzicht in de artistieke wereld van lokale kunstenaars, met een scala aan werken die variëren van realistisch tot abstract.

 

 

Beeldhouwkunst van Caroline Ruizenveld

Caroline Ruizenveld, een ervaren beeldhouwer en cursusleider, heeft de afgelopen jaren talloze beeldhouwcursussen verzorgd in het Evertshuis. Haar invloed en expertise zijn duidelijk zichtbaar in de tentoongestelde werken, die een verscheidenheid aan materialen zoals speksteen, serpentijn en marmer omvatten. De beeldhouwwerken vormen een prachtig overzicht van zowel realistische als abstracte creaties, elk met een uniek verhaal en karakter.
 

Schilderkunst van Piet van der Zee

Piet van der Zee, een gerenommeerd kunstschilder, heeft wekelijkse sessies geleid in Het Groene Harthuys om aspirant-schilders te begeleiden bij het ontwikkelen van hun vaardigheden. De resultaten zijn verbluffend: een kleurrijk palet van schilderijen in diverse formaten en stijlen, variërend van landschappen en portretten tot bloemen en dieren. Elk kunstwerk is een weerspiegeling van de passie en toewijding van de cursisten onder leiding van Piet.
 

Een Trots Moment voor Alle Betrokkenen

Zowel de meer dan 20 cursisten als de cursusleiders Caroline en Piet zijn buitengewoon trots op het tentoongestelde werk. Het is een bewijs van hun harde werk, toewijding en de inspirerende leeromgeving die in Het Groene Harthuys wordt gecreëerd. Deze overzichtsexpositie is een kans voor het publiek om deze prachtige kunstwerken te bewonderen en de creatieve energie van de lokale kunstgemeenschap te ervaren.


Bezoek de Expositie

Deze boeiende overzichtsexpositie is te bewonderen tijdens de openingstijden van Het Groene Harthuys tot en met 17 mei. Mis deze unieke kans niet om het talent van lokale kunstenaars te ontdekken en te genieten van een visueel feest van schilderijen en beeldhouwwerken.

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina