NIEUWS



Het Groene HartHuys organiseert Fotowedstrijd Bodegraven-Reeuwijk: Doe nu mee en win!

08-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het Groene HartHuys, gevestigd in het centrum van Bodegraven, is initiatiefnemer van de Fotowedstrijd Bodegraven-Reeuwijk. Inmiddels is de wedstrijd van start gegaan en komen de eerste inzendingen binnen. De organisatie nodigt alle inwoners uit om deel te nemen aan dit online evenement en hun talent te laten zien.


 

Of je nu een professional bent op het gebied van fotografie, amateur, hobbyist of per ongeluk het perfecte plaatje geschoten hebt, iedereen kan meedoen en een foto insturen via de website van Het Groene HartHuys. Met twee categorieën - tot en met 16 jaar en vanaf 17 jaar - is er een plek voor alle leeftijden, met of zonder fotografie-ervaring. De foto moet te linken zijn aan het thema kunst, cultuur, historie of muziek. Verdere spelregels die aan de fotowedstrijd verbonden zijn staan, net als alle overige informatie, op de site.
 

Naast het spelelement zijn er fantastische prijzen te winnen! Dankzij de genereuze steun van lokale organisaties binnen Bodegraven-Reeuwijk is er een totale prijzenpot ter waarde van maar liefst € 1300 samengesteld, die wordt verdeeld onder de winnaars in beide leeftijdscategorieën.
 

De wedstrijd draait om het vastleggen van een pakkend beeld in één van de genoemde thema’s en binnen de grenzen van Bodegraven-Reeuwijk. Een deskundige jury, bestaande uit professioneel fotografen Ap Quist, Dasja Dijkstra en Martha Stroo, zal elke ingezonden foto beoordelen op originaliteit, techniek en creativiteit. Wie weet behoor jij tot de gelukkige winnaars wiens werk wordt tentoongesteld in Het Groene HartHuys dit voorjaar.
 

Deelnemers kunnen hun foto insturen tot uiterlijk 14 april 2024 via de website van Het Groene HartHuys. Na afloop van de inzendperiode gaat de jury aan de slag en is het zelfs mogelijk om publieksstemmen te vergaren.
 

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie op zaterdag 18 mei 2024 in Het Groene HartHuys. Tot die tijd kijkt de organisatie uit naar een spannende wedstrijd en wenst alle deelnemers veel succes met het vastleggen van het perfecte plaatje in Bodegraven-Reeuwijk!
 

Voor meer informatie en om deel te nemen, bezoek de website van Het Groene HartHuys www.hetgroeneharthuys.nl/fotowedstrijd



Alphens Boksgala met profs en amateurs

08-03-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zaterdagavond 16 maart vanaf 18.00 uur organiseert Boksschool Teus de Kruyf voor de negende keer een boksgala in Alphen. De boksring wordt weer in de Rijnstreekhal geplaatst aan de Dillenburg. De Kruyf streeft naar drie profpartijen en achttien amateurduels met een sterke buitenlandse afvaardiging uit de Oberliga. Benelux  en Nederlands Kampioen weltergewicht Xavier Köhlen neemt het in de slotpartij over acht ronden van drie minuten op tegen de Georgiër Nika Bigvava. Limburger Köhlen bokste tot nu toe 15 profpartijen en won er 14, waarvan de helft door knock-out.



 

,,Zonder sponsors zou het gala niet doorgaan en zonder de veertig vrijwilligers ook niet,” zegt De Kruyf. Die mensen ben ik zeer dankbaar.” Omdat Teus de Kruyf wekelijks Parkinsonpatiënten traint, kwam hij op het idee om deze ziekte als goed doel op te voeren tijdens het boksgala. Hij hoopt na afloop een aanzienlijk bedrag over te kunnen maken. De weging van de zes beroepsboksers vindt op vrijdag 15 maart plaats om 13.30 uur  in de boksschool aan de Gouwekade. Naar een tegenstander voor de Boskoopse amateur en A-klasser Tomasz Szala wordt nog gezocht. Er komen geen boksers van BV Benthuizen in de ring want die boksen in Denemarken. Waardoor de Nederlandse kampioen in de B-klasse Nigel Mbome (Hazerswoude)  ontbreekt in Alphen. Toeschouwers kunnen tegen een goedkoop tarief gebruik maken van de Baronie Parkeergarage.



Kbs De Regenboog viert de lente

08-03-2024

Van de redactie

Woerden - Op KBs De Regenboog in Woerden hebben de kleuters deze week de lente alvast ingeluid. Om de leerlingen van dichtbij kennis te laten maken met koeien stond juf Toos, die thuis een melkveebedrijf heeft, de hele ochtend met 2 kalfjes op het schoolplein.
 


Alle kleuters (en hogere groepen die het niet konden laten om ook even te komen kijken) hebben kunnen zien en voelen dat een kalfje een zachte vacht heeft, zij aan ieder pootje 2 klauwtjes heeft en de tong van een kalf best ruw is. Het was een vrolijke en leerzame ochtend, want de meeste leerlingen hadden nog nooit van zo dichtbij een kalfje gezien.



Concordia Live! Op Zondag The Outlaws

08-03-2024

Van de redactie

Haastrecht - Zondag 24 maart om 15.00 uur treden The Outlaws op in Theater Concordia in Haastrecht. Live! op zondag is inmiddels een begrip voor muziekliefhebbers uit de regio. Ditmaal met The Outlaws! De bandleden van The Outlaws zijn na jaren jaar weer als een hecht team bij elkaar. Deze ‘ouwe rockers’ uit Oudewater laten je de magie van de jaren '60 opnieuw beleven Kom gezellig borrelen, dansen en vooral genieten!



 

The Outlaws zijn op zondag 24 maart om 15.00 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten à €10 zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

 



Ziet uw boormachine er geen gat meer in? Kom er 14 maart mee naar het Repair Café!

08-03-2024

Van de redactie

Hazerswoude - Elke tweede donderdag van de maand organiseert Kringloopwinkel Hazerswoude een Repair Café. Samen met onze vrijwilligers zorgt u ervoor dat uw spullen misschien weer een jaartje mee kunnen en niet weggegooid hoeven te worden!


 

U kunt met allerhande spullen met een kwaaltje terecht bij het Repair Café, denk bijvoorbeeld aan:

·         elektrische apparaten die het niet meer doen,

·         fietsen met een lekke band,

·         klokken die niet meer lopen en

·         kleding met een gaatje.

 

Elke tweede donderdag van de maand, met uitzondering van augustus en december, zitten tussen 10.00 en 12.00 uur op Rijndijk 53a (tegenover de Scheepjeskerk) onze handige vrijwilligers voor u klaar met advies en een lekker kopje koffie. Neem uw kapotte spullen mee en probeer het samen met hen een langere levensduur te geven. Gereedschap wordt gratis ter beschikking gesteld.

 

Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa. De activiteiten binnen het Repair Café zullen zich beperken tot eenvoudige klusjes, dit vergroot de kans dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt.

 

Net wat anders op deze datum gepland? Ook in Kringloopwinkel Alphen (www.kringloopalphen.nl) en Buurthuis Kerk en Zanen ( www.de-pionier.nl) worden regelmatig Repair Cafés georganiseerd. Raadpleeg de websites voor data en tijden. Meer weten over Stichting Kringloop Alphen? Ga naar www.kringloophazerswoude.nl. Meer informatie over Repair Cafés is te vinden via www.repaircafe.org.

 



Extra impuls voor onderzoek naar gezondheidsproblemen die alleen vrouwen hebben

08-03-2024

Van de redactie

Er moet meer onderzoek gedaan worden naar vrouwspecifieke aandoeningen. Daarom roept minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) vandaag zorgpartijen op om hier actief mee aan de slag te gaan. Zij stelt daarnaast een extra financiële impuls beschikbaar voor extra onderzoek naar gezondheidsproblemen waar alleen vrouwen mee te kampen hebben. Met dit geld kan ZonMw een kennisprogramma opzetten voor onderzoek naar bijvoorbeeld bekkenbodemproblemen, cyclusstoornissen en endometriose.

 

Minister Dijkstra: “Als je je bedenkt dat we in ons land ruim 8,8 miljoen vrouwen hebben, en dat bijna iedere vrouw te maken krijgt met zo’n aandoening, dan is het toch onbegrijpelijk dat hier zo weinig kennis over is. En zonder deze kennis kunnen we deze aandoeningen niet goed behandelen. Daar mogen we niet langer van wegkijken. Want een probleem van vrouwen, is een probleem van iedereen.”

 

Rapport “Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen”

Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en Women Inc. en in opdracht van ZonMw is onderzoek uitgevoerd naar de maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen. De indieners van het rapport uiten hun zorgen over “het gordijn van vrouwenkwaaltjes” waar een verborgen realiteit in schuilt: de impact van vrouwspecifieke aandoeningen blijkt veel groter dan voorheen bekend. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwspecifieke aandoeningen vaak voorkomen en een grote impact hebben op kwaliteit van leven. Daarnaast bleek dat deze aandoeningen veel invloed hebben op verzuim en de daarmee gemoeide kosten en zorgen voor hoge zorgkosten. Er is onvoldoende aandacht en onderzoek naar dit thema.

 

Samen met zorgverleners

In het NVOG-rapport wordt gevraagd om ervoor te zorgen dat er meer aandacht komt voor vrouwspecifieke aandoeningen, omdat die een grote impact hebben op de zorg en de maatschappij. Als vrouwen minimaal één keer in hun leven met de in het rapport genoemde aandoeningen te maken krijgen dan lijkt het logisch dat daar dan ook meer onderzoek naar gedaan wordt. Daarom roept minister Dijkstra zorgverleners op om meer onderzoek te doen naar gezondheidsklachten bij vrouwen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de beschikbaarheidsbijdrage academische zorg. 

 

Minister Dijkstra stelt op haar beurt extra financiële middelen beschikbaar om een kennisprogramma vrouwspecifieke aandoeningen op te zetten. Het kennisprogramma moet een kennisagenda en een bijdrage leveren aan een nationale strategie rondom vrouwengezondheid. Ook biedt het programma ruimte om nader onderzoek en ondersteuning uit te laten voeren naar vrouwspecifieke aandoeningen. De partijen die hebben meegewerkt aan het rapport zullen worden betrokken bij de vormgeving van dit kennisprogramma. Daarnaast zal Dijkstra hierover in gesprek gaan met andere departementen. Er ligt een gedeelde verantwoordelijkheid om te zorgen dat vrouwen passende zorg en ondersteuning krijgen.



Visie Voedsel uit Zee biedt Noordzeevisserij toekomstperspectief

08-03-2024

Van de redactie

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vandaag zijn Visie op Voedsel uit Zee en Grote wateren naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarmee biedt hij toekomstperspectief aan de Noordzeevisserij die voor grote uitdagingen staat. In de visie staat het belang van voedselwinning uit zee centraal. Daarvoor is ruimte op zee nodig, maar moeten vissers ook hun impact op de natuur verder verminderen. Ook wijst de visie op de noodzaak van innovatieve vangsttechnieken, kansen voor de kweek van zeewier en mosselen en het gebruik van ruimte in windparken voor voedselwinning.
 

Minister Adema: “Ik begrijp de zorgen die leven bij de vissers. De visserij in Nederland gaat door een moeilijke tijd en de toekomst is onzeker. Gelukkig zijn er veel vissers die door willen gaan. Voor hen biedt de visie perspectief op een duurzame en economisch gezonde sector. We willen immers graag gezond voedsel uit onze Noordzee en grote wateren blijven eten. En vissers horen gewoon bij Nederland.”
 

Borging voedselwinning uit zee

De traditionele visserij is de afgelopen jaren onder druk komen te staan door onder meer de Brexit, hoge brandstofprijzen en de komst van nieuwe natuur- en windparken. Ook het niet toestaan van pulsvisserij in Europa en het recent vastgestelde lage tongquotum hebben impact op de sector. Voor de vrijwillige saneringsregeling meldden zich vorig jaar 51 vissers aan die wilden stoppen.
 

De visie is bedoeld voor vissers die nog toekomst zien en biedt ze economisch perspectief voor innovatieve en duurzame in voedselwinning op de Noordzee en grotere waren, waaronder de Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeer. Het gaat niet alleen om wild gevangen vis, maar ook om kweek van zeewier en schelpdieren. De nadruk in de visie ligt op het borgen van het maatschappelijk belang van voedselwinning uit zee. Die levert namelijk gezonde en duurzame eiwitten met een relatief lage CO2-voetafdruk en komt van dichtbij.

 

Ruimte voor visserij

Het behouden van ruimte voor de visserij is een prioriteit. De overheid gaat het belang van voedselwinning uit zee een gelijkwaardigere plek geven bij de keuzes voor het gebruik van de ruimte op de Noordzee. Bijvoorbeeld als het gaat om aanleg van windparken. Daarbij wordt nauwer samengewerkt met andere visserijlanden in Europa. Want de druk op de ruimte speelt ook daar. Verder wordt onderzocht of actieve visserij in de windparken van de toekomst mogelijk is. Nu is daar uitsluitend passieve visserij met stilstaande netten en aquacultuur toegestaan.
 

Ook moet er meer wetenschappelijke duidelijkheid komen over de effecten van bodemberoerende visserij op de zeebodem. Op basis van onderzoek moet worden bepaald waar dit wel en niet meer kan. Een groot deel van de Nederlandse vloot vist met bodemberoerende technieken op platvis, zoals tong en schol. Deze visserij is voor haar voortbestaan afhankelijk van innovaties die het brandstofverbruik en de impact op de natuur flink verminderen.
 

Vernieuwend ondernemerschap

De toekomstige ‘ondernemer op zee’ richt zich niet op één of enkele vissoorten, maar is flexibel en past zich aan veranderende omstandigheden aan. De overheid moet volgens de visie ook ondernemers steunen die samenwerking en nieuwe verdienmodellen zoeken, bijvoorbeeld door direct aan de consument te leveren of bij te dragen aan onderzoek via digitale technieken. Ook wordt bekeken waar de kweek van schelpdieren en zeewier op zee economisch haalbaar is, zonder dat het de natuur aantast of zelfs juist kan bijdragen aan natuurherstel.
 

Ten slotte benadrukt de visie het belang van Europese samenwerking. Zo wil Nederland verkennen of er interesse is in een internationaal innovatienetwerk en met andere landen en de Europese Commissie bekijken of het Gemeenschappelijke Visserij Beleid (GVB) voldoende is toegesneden op de transitie waar de visserij voor staat.
 

De visie van minister Adema is tot stand gekomen in overleg met vissers en andere betrokken partijen. Ook is de visie besproken in het Noordzeeoverleg, waarin de overheid en visserij, natuurorganisaties, energie- en scheepvaartsector samenwerken aan de grote opgaven op de Noordzee. Het is aan het nieuwe kabinet om op basis van deze visie aan de slag te gaan met een uitvoeringsagenda.
 

Visserijketen en gemeenschappen

Tevens werkt de minister aan toekomstperspectief voor de visserij-activiteiten aan wal en het behoud van de cultuur in visserijgemeenschappen. Daarvoor heeft hij 30 miljoen euro beschikbaar gesteld, dat met minimaal eenzelfde bedrag wordt gecofinancierd door de regio’s. Momenteel legt het Bestuurlijk Platform Visserij, waarin de visserijregio’s zijn vertegenwoordigd, met het ministerie de laatste hand gelegd aan het plan om de visserijketen en -gemeenschappen te ondersteunen.



Maar liefst 45 keurmeesters keuren een recordaantal aan kaas en zuivel

07-03-2024

Van de redactie

Ambachtelijk gemaakt op de boerderij


Bodegraven / Landelijk  - Op 14 maart strijden boeren en boerinnen uit het hele land – die zelf hun melk verwerken tot kaas of zuivel – om de felbegeerde Den Besten Cum Laude Awards, ofwel de ‘Gouden melkbus met de grote oren’. Op die dag wordt in Fort Wierickerschans te Bodegraven het recordaantal van 334 kazen en 236 zuivelproducten gekeurd.


 

“Het aantal inzendingen van meer dan 150 boerderijen is overweldigend dit jaar,” vertelt Marije van der Poel, die namens de Bond van Boerderijzuivelbereiders in de organisatie van de keuring zit. “De Cum Laude Awards zijn de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste keuring van Boerderijzuivel in Nederland. Denk aan kaas, zachte kaas, yoghurt, karnemelk, boter en kwark. Bijna iedereen die in Nederland kaas of zuivel op de boerderij maakt, doet mee.”
 

“Kaas en zuivel, ambachtelijk gemaakt op de boerderij, leeft écht,” aldus Marije. “Steeds meer mensen weten de eerlijke producten, die traditioneel en ambachtelijk op de boerderij worden gemaakt, te waarderen. Ze fietsen graag een stukje om naar een boerderijwinkel in de buurt of vragen er speciaal naar bij een kaasverkooppunt.”
 

Maar liefst 45 keurmeesters, herkenbaar aan hun witte jassen en ondersteund door twee arbiters, keuren op maandag 11 maart de inzendingen. Op donderdag 14 maart is de feestelijke prijsuitreiking, waar alle boeren, kaashandelaren en andere betrokkenen aanwezig zijn.

 



Zeeman winkel in Bodegraven volledig gerenoveerd

07-03-2024

Van de redactie

Winkel heeft een vernieuwd interieur en verbeterde indeling

Bodegraven - Zeeman, het Nederlandse familiebedrijf die kwalitatieve basics en textielproducten verkoopt, heeft de winkel in Bodegraven volledig gerenoveerd. De winkel heeft een vernieuwend, lichter interieur en is overzichtelijker qua opzet. De renovatie van de winkel wordt op maandag 11 maart gevierd met korting en cadeaus. Klanten die de winkel op die dag bezoeken ontvangen een gratis bigshopper. Ook krijgen de eerste 400 klanten een welkomstgeschenk.



 

Bekend concept met nieuw interieur
De nieuwe winkel heeft een lichter interieur, en de winkel is overzichtelijker qua opzet, wat het nog makkelijker maakt om producten te vinden. Ook in deze winkel wordt het bekende concept van Zeeman gehanteerd. De collectie is eenvoudig en gebaseerd op een aanbod van kwalitatieve basics zoals ondergoed, sokken, T-shirts, handdoeken en panty’s, maar bevat ook kinder- en babykleding. Alles voor de laagst mogelijke prijs en met respect voor mens en de planeet.
 

Een winkel voor iedereen
Regiomanager Margriet ter Horst is trots op de renovatie van de winkel aan de Kerkstraat 41: “We zijn ontzettend blij met het nieuwe interieur van de winkel. Ondanks dat de winkel in een nieuw jasje is gestoken blijven onze producten toegankelijk en betaalbaar, vooral voor mensen met een kleine portemonnee.”
 

In deze nieuwe winkel is het ook mogelijk om tweedehands kleding in te leveren. Alle ingezamelde kleding wordt gedoneerd aan Het Goed. Kleding van goede kwaliteit geeft Zeeman op deze manier een tweede kans. Kleding die niet meer goed of mooi genoeg is, wordt zoveel mogelijk gerecycled.
 

Openingstijden
De winkel in Bodegraven hanteert de volgende openingstijden:
Maandag: 09.00 – 18.00
Dinsdag: 09.00 – 18.00
Woensdag: 09.00 – 18.00
Donderdag: 09.00 – 18.00
Vrijdag: 09.00 – 18.00
Zaterdag: 09:00 – 17:00
Zondag: gesloten 

 



Ondanks zachte winter toch strooien

07-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Terwijl de lentebloemen langzaam hun knoppen openen en de vogels beginnen te zingen, blijft de gemeente Bodegraven paraat voor eventuele winterse verrassingen. In een opmerkelijke voorbereiding op het onvoorspelbare Nederlandse weer, zijn de bruggetjes aan de Burgemeester Kremerweg klaar om dienst te doen, mocht de winter nog toeslaan.



 

Deze ongebruikelijke voorbereiding komt voort uit de voorspellingen van meteorologen die wijzen op een mogelijke nachtvorst, zelfs nu de lente in aantocht is. De vissen in de sloten worden geleidelijk zoutwaterdieren. Terwijl dit misschien als een ongebruikelijke maatregel klinkt, is het een doordachte zet van de gemeente om zich in te dekken tegen onverwachte nachtvorst.



Expositie Celine Michel

07-03-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Celine Michel is opgegroeid in Afrika waar haar ouders ontwikkelingswerk deden. Zodoende is zij al jong geïnspireerd door de Afrikaanse cultuur  en maakt zij fraaie en kleurige portretten van Afrikaanse mensen. Allereerst maakt zij een olieverf schilderij op basis van een foto. Daarna weeft ze het portret nog een keer over. Het weven heeft zij ook opgepakt op jonge leeftijd, geïnspireerd door Peruaanse kleden.


 

In haar portretten probeert Celine weer te geven wat zij mooi vindt. De kleurencombinaties in haar  schilderijen geven haar een gevoel dat alles klopt. Het bezig zijn met verf en kwasten zorgt ervoor dat Celine alles om haar heen vergeet en extra creativiteit en helderheid ervaart. Met haar werken hoopt zij andere mensen weer te inspireren. Sinds een paar jaar geleden heeft Celine ook de techniek van het naaldvilten opgepakt, ook daar komt het onderwerp Afrika vaak naar voren.

 

www.celineschilderingen.nl
 

7 maart 2024 tot 3 mei 2024

Lunchroom café 1640                     0172 - 495 566

Openingstijden                                10.00 uur tot 16.00 uur - dinsdag t/m zaterdag

Adresgegevens                               Julianastraat 4 2405 CA  Alphen aan den Rijn

 



Verzet tegen smeerpijp van Vermilion

07-03-2024

Van de redactie

Papekop - Het Canadese gasbedrijf Vermilion heeft aan de gemeente Woerden en Bodegraven-Reeuwijk laten weten dat ze nu toch echt gas en olie wil gaan winnen uit het Papekop-veld. Het hoogcalorische Papekop-gas moet vervolgens in een nieuwe gasleiding van meer dan 10km lengte naar Utrecht (Rijnenburg) worden getransporteerd. De Stichting Laat Woerden Niet Zakken is niet verrast dat Vermilion het na 9 jaar opnieuw probeert. De Stichting blijft zich samen met de gemeentes en provincies verzetten tegen gaswinning en nu ook tegen de smeerpijp die Vermilion wenst.
 

Plan of proefballon?

Het nieuwe idee van Vermilion voor een gasleiding komt ook met een verzoek om dit af te dwingen met de RijksCoördinatieRegeling (RCR). Dit houdt in dat het Rijk de gehele vergunningsverlening naar zich toetrekt en zo het lokaal en provinciaal bestuur buitenspel gezet wordt. Of de Minister deze regeling inzet is nog niet bekend, evenals dat Vermilion geen details op papier deelt. De transparantie van het Ministerie en Vermilion is marginaal en geheel in lijn met de afgelopen jaren.
 

Voor de Stichting Laat Woerden Niet Zakken lijkt het veel op de situatie in 2015 toen Vermilion in een afgeladen Kruiskerk in Woerden meedeelde dat alle vergunningen rond waren en snel zouden gaan boren. Het bleek anders te liggen toen de Minister niet instemde.
 

Zorgen en verzet onveranderd

De plannen van Vermilion kunnen veranderen, maar het verzet vanuit de Utrechtse regio blijft. Samen met de inwoners, ondernemers, gemeentes en provincies blijft de Stichting zich verzetten tegen gaswinning uit Papekop. We verzetten ons tegen schade aan onze leefomgeving, bodemdaling, -trilling, waardedaling en de roofbouw op de leefbaarheid van het kwetsbare Groene Hart voor huidige en toekomstige generaties.
 

Hoe nu verder

De Minister zal eerst een besluit moeten nemen over toepassing van de regeling. Indien de Minister instemt zal de Stichting zich met al haar middelen verzetten tegen het mogelijk maken van de gas- en oliewinning.



Boeken kopen per centimeter op de boekenmarkt van Kringloopwinkel Alphen!

07-03-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Wist je dat een gemiddelde Karin 3 cm dik is? Niet? Op 16 maart ga je heel anders naar boeken kijken, want dan bepaalt de dikte de prijs tijdens de groots opgezette boekenmarkt In kringloopwinkel Alphen.



 

Twee keer per jaar, tijdens De Boekenweek, organiseert Stichting Kringloop Alphen een boekenmarkt in haar Alphense kringloopwinkel. Naast de flinke hoeveelheid boeken die er normaal al in de winkel te vinden is, worden er méters extra aangeboden. Als we alles op elkaar zouden leggen zouden we misschien de zendtoren wel in hoogte kunnen evenaren! Ben jij een echte metervreter op leesgebied dan mag je de gezelligste boekenmarkt van Alphen en omstreken zeker niet missen. De boeken die je wilt hebben, stapel je op naast de meetlat en vervolgens reken je het aantal centimeters af. Je kunt flink stapelen want een centimeter boeken kost je maar 50 cent. Voor een prikkie kun je een hoop Karin Slaughters krijgen!

 

Datum: Zaterdag 16 maart 2024

Locatie: Kringloopwinkel Alphen - Energieweg 13 (tegenover de zendtoren)

Tijd: van 09.30 tot 16.00 uur

Wat: Boekenmarkt (alleen Alphen, 50 cent per centimeter), gratis popcorn



Vrouw (80) vervolgd voor beïnvloeden getuigen in strafzaak

07-03-2024

Van de redactie

Leiden - Het beïnvloeden van getuigen is een kwalijke zaak, zeker wanneer de politie de dood van een 14-jarige meisje onderzoekt. Daarom besloot het Openbaar Ministerie een 80-jarige vrouw te vervolgen die mensen adviseerde om niet met de politie te praten.
 

Op oudejaarsdag 2021 werd 's ochtends in Leiden het lichaam gevonden van de 14-jarige Esmee. Diezelfde dag werd een 32-jarige man aangehouden die ervan werd verdacht ontucht met het meisje te hebben gepleegd en haar te hebben gedood.
 

De eerste weken van het onderzoek waren cruciaal voor de waarheidsvinding, zeker omdat de verdachte aanvankelijk zweeg in alle toonaarden. Daarom wilde de politie graag spreken met de moeder en ex-vriendin van verdachte. Maar dat werd gefrustreerd door de 80-jarige vrouw.
 

Dwarsbomen

De vrouw was de oudtante van verdachte, dus de tante van zijn moeder. Uit afgeluisterde telefoongesprekken werd duidelijk dat ze de moeder en ex-vriendin adviseerde om niet met de politie te praten, en dat ze een advocaat moesten zoeken die "over ieder pietluttig dingetje doorzanikt en op iedere slak zout legt".
 

De officier van justitie zei hierover: "Je mag iemand best adviseren om je bij de politie te beroepen op het verschoningsrecht. [het recht om niet te verklaren over familieleden] Maar getuigen bewegen om helemáál niet mee te werken met de politie is heel kwalijk en strafbaar."
 

"Laat de politie het maar uitzoeken"

Als gepensioneerd psychiater met ervaring in de forensische psychiatrie had de vrouw extra bewust moeten zijn hoe kwetsbaar getuigen zijn voor beïnvloeding. Toch wilde ze met de moeder van verdachte bespreken "hoe ze het zouden aanpakken", dus wat ze wel en niet aan de politie moest vertellen.
 

Ook adviseerde ze de moeder en ex-vriendin om de telefoon niet op te nemen als de politie belde, om niet terug te bellen en te weigeren om naar verhoor te komen. "Laat de politie het maar uitzoeken. Als ze het niet rondkrijgen, dan is het hun zaak."
 

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vrouw een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.



Aantal verkeersovertredingen gestegen en boven niveau pre-corona tijdperk

07-03-2024

Van de redactie

Met bijna 8,5 miljoen verkeersovertredingen op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) in 2023, is het aantal verkeersovertredingen voor het eerst weer boven het niveau van voor de coronabeperkende maatregelen. In totaal werden 8.463.917 Wahv-beschikkingen, ook wel bekend als de Mulder-boetes, uitgeschreven. In 2022 waren het er 8.153.043, in het laatste pre-coronajaar (2019) 8.369.480. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) over 2023.
 

Het merendeel van alle boetes werd uitgeschreven op kenteken, maar in bijna 620 duizend gevallen volgde de boete na staandehouding. Dat was in 7,3 procent van het totaal, 1 procent meer dan in 2022.
 

Grootste stijgers in categorie ‘overig’

Het gros van de boetes werd uitgeschreven voor snelheidsovertredingen, verkeerd parkeren of door rood licht rijden. Maar de grootste stijging zat in de zogenoemde categorie overig (van 974.108 naar 1.210.416). Zo reden fors meer mensen een gebied in waar ze niet mochten komen (autoluwe binnensteden, milieuzones: zo’n 130.000 overtredingen meer) en steeg het aantal bekeuringen voor het niet dragen van een helm met bijna 50.000. Om het aantal ernstige letsels na ongelukken met snorfietsers tegen te gaan werd vorig jaar het dragen van een helm op de snorfiets ook verplicht. 


Ook het bellen in de auto en op de fiets werd vaker geverbaliseerd: in totaal steeg het aantal bekeuringen met ruim 21 duizend naar bijna 200 duizend. Ruim 62 duizend waren voor bellen op de fiets (zo’n 9000 meer dan in 2022). De politie heeft het afgelopen jaar fors ingezet op de opsporing van het bellen achter het stuur en op de fiets.
 

Snelheidsovertredingen

De meeste beschikkingen werden afgegeven voor snelheidsovertredingen: 6.546.450. Dat waren er net iets meer dan in 2022: 6.512.086. Binnen dit totaal is voor het tweede jaar op rij het aantal overtredingen bij een trajectcontrole gedaald: van 2026.939 naar 1.864.402. De daling is vooral zichtbaar op de zogenoemde N-wegen, de provinciale wegen. 2023 was verder het eerste volledige jaar waarin de flexflitsers actief waren. Deze worden tijdelijk ingezet op plaatsen waar op aangegeven van bijvoorbeeld politie of een wegbeheerder gevaarlijke situaties zijn ontstaan. Er werden 472.287 snelheidsovertredingen geconstateerd.
 

Buitenlandse verkeersovertreders

Het aantal verkeersovertreders met een buitenlands kenteken is in 2023 heel licht gedaald: van 874.539 in 2022 naar 872.368 in 2023. Ook onder deze kentekenhouders werden de meeste overtredingen geconstateerd voor te hard rijden. De meeste overtreders kwamen uit België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Roemenië en Spanje.



Bieb op school op Het Vogelnest

06-03-2024

Door: Madelief Vollering

Bodegraven - Woensdag 6 maart heeft wethouder Elly de Vries “De Bieb op school” geopend op Het Vogelnest.
 


 

De boeken in de schoolbibliotheek zijn vernieuwd en voorzien van codes waarmee onze leerlingen de nieuwste boeken op school kunnen lenen. Met de Bieb op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school en thuis. We stimuleren de kinderen graag om meer te lezen en om verstandig om te gaan met internet, sociale media en games. De bieb op school helpt Het Vogelnest hierbij door ook deskundige lees- en mediaconsulenten in te zetten.
 


 

We hebben er woensdag een gezellige feestdag van gemaakt. Schrijfster Selma Noort heeft een gastles gegeven en om 13:00 uur is  De Bieb op school op een ludieke wijze geopend. De leerlingen hebben met de oude boeken een Domino gebouwd in de aula rond de nieuwe Bieb. De wethouder heeft het eerste boek van de glijbaan laten glijden waarna de gehele domino is gaan lopen. De nieuwe boeken worden natuurlijk gebruikt waar ze voor zijn: Met plezier lezen!



Wonen bij September en Compartijn in Top 2023 van ZorgkaartNederland

06-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op 5 maart 2024 is bekendgemaakt dat Wonen bij September en Compartijn bij de best gewaardeerde zorgorganisaties van Nederland horen. Zij hebben een plek in de TOP 2023 van ZorgkaartNederland. Compartijn staat voor de eerste keer in deze gerenommeerde, onafhankelijke lijst, Wonen bij September maar liefst voor de vierde keer op rij! Bijzonder mooie vermeldingen waar wij als organisatie ontzettend trots op zijn.



Trots op collega’s en hoge waardering
Een team van Patiëntenfederatie Nederland stond vanmorgen op de stoep om dit fijne nieuws te brengen. Bestuurder Anton van Mansum, team kwaliteit, enkele locatiemanagers en zorgcollega's namen de felicitaties in ontvangst. In 2023 scoorde Compartijn gemiddeld een 9,5 en Wonen bij September gemiddeld een 9,3. Hiermee behaalden zij de top 5 van best gewaardeerde zorginstellingen binnen de particuliere woonzorgcentra in Nederland. "Deze top 5 notering is een prachtige blijk van waardering voor alle collega’s," aldus Anton. "Het geeft ons veel energie om te blijven streven naar de beste zorg en leefplezier voor onze bewoners.”


Top 5 notering
Op ZorgkaartNederland geven bewoners en naasten hun waardering voor de warme zorg die bij onze woonhuizen geboden wordt. Een van de vele waarderingen die op ZorgkaartNederland te lezen is: “Het voelt als een warm bad waar onze moeder in terecht is gekomen; kleinschalig met aandacht voor individuele behoeftes van de bewoner. Ook de familie wordt gezien en goed op de hoogte gehouden. Geen seconde spijt gehad van de keuze voor dit fijne thuis voor onze moeder.“


Top 2023 ZorgkaartNederland
Voor het berekenen van de ZorgkaartNederland TOP 2023 telden de waarderingen mee die zijn geplaatst tussen 1 januari en 31 december 2023. Dit jaar was het thema 'Samen Beslissen' en waren luisteren, uitleg, informatieverstrekking en bejegening aandachtspunten in de beoordeling. In deze top 5 staan de organisaties met de hoogste waarderingen van Nederland. Hierin is geen onderscheid gemaakt tussen nummer 1 en 5.


Wonen bij September en Compartijn
Bij Wonen bij September en Compartijn wonen ouderen met dementie of een fysieke beperking, die niet meer in staat zijn zelfstandig te wonen. Zij wonen in kleinschalige woonhuizen waar liefde, aandacht en betrokkenheid voorop staan.


Leefplezier
In de woonhuizen draait het om leefplezier: zorgprofessionals kennen de bewoners, hebben ongehaaste aandacht voor hen en weten waar zij blij van worden.  We vinden het belangrijk dat bewoners zichzelf kunnen zijn en eigen regie houden waar mogelijk. In onze huizen staat de mens centraal, met al zijn of haar behoeften en wensen. We stimuleren zelfstandigheid en eigenwaarde en bieden ondersteuning waar nodig. Zo creëren we een fijne plek waar bewoners en medewerkers zich thuis voelen!

 
Over ZorgkaartNederland
ZorgkaartNederland is de grootste keuzewebsite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Duizenden mensen delen hier wekelijks hun ervaringen met de zorg.



Friese Kerkdienst in Bodegraven

06-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zondagmiddag 17 maart 2024 om 14.30 uur zal de Lutherkerk aan de Noordstraat 2 in Bodegraven het toneel zijn van een bijzondere gebeurtenis: een kerkdienst volledig in de Friese taal. Deze unieke samenkomst komt tot stand dankzij een samenwerking tussen PKN Emmaüs en de Fryske Krite "Fier fan Hûs" Bodegraven en omstreken.

 

 

Het belooft een inspirerende middag te worden, waarin de rijke klanken van het Fries zullen klinken in de eeuwenoude muren van de Lutherkerk. Voorganger voor deze speciale gelegenheid is dominee Sara de Fries-Terpstra, predikant van de Adventskerk in Alphen aan den Rijn. Geboren en getogen in het Friese dorp Wommels, brengt zij niet alleen haar geloof, maar ook haar moedertaal naar de gemeenschap in Bodegraven.
 

De muzikale begeleiding tijdens de dienst wordt verzorgd door organist Gijsbert Kok, een bekend gezicht in Bodegraven en een meester op het klavier. Zijn vaardigheid zal de liederen en gebeden van de dienst versterken en verheffen.
 

Na afloop van de kerkdienst nodigen de organisatoren alle aanwezigen uit om nog wat na te praten en elkaar beter te leren kennen. Een uitgelezen kans om de banden binnen de gemeenschap aan te halen en nieuwe vriendschappen te sluiten.
 

Iedereen die geïnteresseerd is in het ervaren van deze unieke culturele en spirituele uitwisseling is van harte uitgenodigd om de dienst bij te wonen. Het wordt een moment van verbinding, waarin de grenzen van taal en traditie worden overschreden en waarin de diversiteit van onze samenleving gevierd wordt. Kom en laat je inspireren door de kracht van de Friese taal en de warmte van de gemeenschap. Wees welkom op deze bijzondere dag!
 

Namens het bestuur van Fryske Krite "Fier fan Hûs" Bodegraven en omstreken.



Hoe staat het met De Wijde Wiericke en IKC De Brug?

06-03-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - Bent u ook zo benieuwd naar de nieuwe woonwijk in Nieuwerbrug? En wilt u ook graag weten hoe de nieuwe school eruit gaat zien? De gemeente nodigt u van harte uit voor een inloopbijeenkomst op dinsdag 12 maart over de plannen voor het nieuwbouwproject ‘De Wijde Wiericke’ & ‘IKC De Brug’.
 


 

Bij de inloopbijeenkomst is er informatie over de uitgangspunten, het woningbouwprogramma en de ontwerpen. Daarnaast krijgt u inzicht in de voortgang en de planning. De bouw van het IKC, het Integraal Kind Centrum, is inmiddels gestart. Ook dat ontwerp wordt gepresenteerd.
 

Er is gelegenheid om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de aanwezige ontwikkelaars en mensen van de gemeente. Suggesties en aandachtpunten vanuit uw kant zijn tijdens de bijeenkomst zeer welkom.
 

Aanmelden voor de bijeenkomst hoeft niet, u kunt gewoon langskomen om te kijken of vragen te stellen.

 

Datum:             12 maart 2024  

Tijdstip:            tussen 16.30 en 19.00 uur

Locatie:            Wierickehuis

Adres:              Graaf Albrechtstraat 1, Nieuwerbrug

 



Haal uw reisdocument op aan de balie in het Evertshuis

06-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Gaat u binnenkort een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen? Dan haalt u die na uw aanvraag op aan de balie van afdeling Burgerzaken in het Evertshuis in Bodegraven. 


 

U maakt een afspraak om uw aangevraagde document op te halen bij de balie van de gemeente. Dit doet u online, via bodegraven-reeuwijk.nl.



Aanslagen gemeentelijke belasting 2024

06-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Afgelopen week heeft de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland namens de gemeente een aanslagbiljet met daarop de belastingaanslagen voor het jaar 2024 verstuurd.  Op het aanslagbiljet staan verschillende belastingaanslagen. Welke voor u gelden, ligt aan uw persoonlijke situatie. Het kan gaan om de volgende belastingen: 
 

Onroerendezaakbelastingen (OZB) 
Afvalstoffenheffing (huishoudens) 
Reinigingsrechten (bedrijven) 
Rioolheffing (eigenaar en gebruiker) 



 

Voor meer informatie over bovenstaande heffingen kunt u terecht op de website van de BSGR

 

Vindt u uw WOZ-waarde te hoog? Dan kunt u bezwaar maken. Dit kunt u zelf eenvoudig doen via bsgr.nl. U kunt hier ook tot en met 29 maart een belafspraak met de taxateur maken. Die kijkt dan samen met u opnieuw naar de waarde van uw huis. 



COA wil onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum op de Bleek 1 in Woerden

06-03-2024

Van de redactie

Woerden - Het COA wil samen met de gemeente de mogelijkheden voor een asielzoekerscentrum (AZC) op de Bleek 1 in Woerden onderzoeken. Het college van B&W heeft dit verzoek voorgelegd aan de gemeenteraad. Ondernemers en omwonenden van De Bleek 1 hebben hierover een brief ontvangen.


Waarom asielopvang in Woerden?
Door de Spreidingswet is elke gemeente in Nederland verplicht een aantal asielzoekers op te vangen. Voor Woerden is dit aantal 337. Het COA wil onderzoeken of het gebouw aan de Bleek 1 geschikt te maken is voor 350 tot maximaal 400 asielzoekers. Als De Bleek 1 een geschikte opvanglocatie is, dan worden daar voor 15 jaar asielzoekers opgevangen.


Huisvesting verschillende mensen
De Bleek 1 lijkt een geschikte locatie voor huisvesting van verschillende mensen. Lokale
woningzoekenden, statushouders en asielzoekers kunnen hier met elkaar wonen en leven.


Hiervoor
moet het bestaande gebouw verbouwd worden. Ook bekijkt de gemeente de mogelijkheid van
tijdelijke woningen (flexwoningen) aan De Bleek 1.


Vervolgstappen
Als de gemeenteraad instemt, kan het COA starten met het haalbaarheidsonderzoek. Als uit
onderzoek blijkt dat De Bleek 1 geschikt is als AZC, dan start de bouw en verbouwing. De gemeente verwacht dat het AZC niet eerder klaar is dan 2027. De flexwoningen zijn eerder klaar.
Sinds augustus wonen er 144 Oekraïense vluchtelingen in het gebouw aan De Bleek 1. De gemeente kijkt samen met het COA naar een oplossing als zij hier nog wonen op het moment van verbouwen.


Inloopbijeenkomst op 13 maart
Ondernemers en omwonenden van De Bleek 1 hebben vandaag een brief van de gemeente
ontvangen. Hierin worden zij geïnformeerd over het onderzoek, en uitgenodigd voor een
inloopbijeenkomst op woensdagavond 13 maart van 18.00 tot 21.00 uur. Deze avond krijgen
omwonenden informatie en kunnen zij vragen stellen.


Meer informatie staat ook op www.denkmee.woerden.nl



Open dag op 23 maart bij Roei- en Zeilvereniging: Ontdek de Waterwereld van Gouda

06-03-2024

Van de redactie

Gouda - Ben je nieuwsgierig naar roeien, zeilen of misschien zelfs suppen? Of ben je op zoek naar een gezonde en ontspannende buitenactiviteit voor jou of je (klein)kind? Dan is de open dag bij de Roei- en Zeilvereniging 'Gouda' op zaterdag 23 maart een evenement dat je niet mag missen!



 

Op deze speciale dag nodigen we iedereen uit om kennis te maken met de diverse activiteiten die onze vereniging te bieden heeft. Sporten in de buitenlucht, omringd door de prachtige natuur, is niet alleen ontspannend maar ook zeer gunstig voor je gezondheid. Of je nu een doorgewinterde watersporter bent of gewoon eens wilt proeven van het plezier op het water, er is voor elk wat wils.
 

Tijdens de open dag kun je uitgebreid informatie inwinnen over zeilen, suppen en roeien. Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om over het water te glijden in een roeiboot of zeilboot? Dan is dit je kans! We bieden je de mogelijkheid om zelf het water te ervaren op de prachtige Reeuwijkse plassen. En het beste van alles: je hoeft je niet van tevoren aan te melden. Loop gewoon binnen wanneer het jou uitkomt en laat je verrassen door alles wat onze vereniging te bieden heeft.
 

De open dag vindt plaats van 11.00 tot 15.00 uur op zaterdag 23 maart. Of je nu een doorgewinterde watersporter bent of gewoon nieuwsgierig naar wat de waterwereld te bieden heeft, iedereen is van harte welkom! Voor meer informatie kun je terecht op onze website: www.roeienzeil.nl.
 

Kom langs en ontdek de vele mogelijkheden die de Roei- en Zeilvereniging 'Gouda' te bieden heeft. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen op onze open dag en samen te genieten van een dag vol plezier op het water!



Street Art mania: duik in de creatieve wereld van street art in het Stadsmuseum Woerden

06-03-2024

Van de redactie

Woerden - Maak je klaar voor een explosie van creativiteit bij het Stadsmuseum Woerden! Op zaterdag 9 maart om 14:00 uur opent het Stadsmuseum zijn deuren voor een unieke inkijk in de geheime wereld van Street Art. Grijp deze kans om zelf de spuitbus op te pakken en je onder te dompelen in de kleurrijke en rebelse kunstvorm die de straten transformeert!



 

Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar de trucs en technieken van de legendarische Banksy? Heb je altijd al eens willen experimenteren met een graffiti spuitbus? Mis dan niet de interactieve workshop van Renske Koster, waar je de kunst van stencil art kunt ontdekken. Deze workshop is geschikt voor avontuurlijke volwassenen en creatieve jongeren vanaf 16 jaar.
 

Details Workshop

Datum: Zaterdag 9 maart om 14:00 uur
Kosten: € 17,50 per persoon (inclusief materiaal, koffie/thee en iets lekkers)
Max aantal deelnemers: 15 (minimaal 5 vereist)
Locatie: Kerktuin (bij droog weer)
 

Reserveer jouw plekje voor deze unieke ervaring via www.stadsmuseumwoerden.nl/agenda. Wees er snel bij, want deelname is beperkt!



Rijk en regio presenteren plan voor isolatie woningen Groningen en Noord-Drenthe op weg naar aardgasvrij

07-03-2024

Van de redactie

Gemeenten uit Groningen en Noord-Drenthe, de provincie Groningen en de Rijksoverheid komen gezamenlijk met een isolatieaanpak voor woningeigenaren. Zo kunnen woningeigenaren in Groningen en Noord-Drenthe profiteren van een lagere energierekening en wordt energiearmoede verder tegengegaan. Deze aanpak komt voort uit de ambitie van de regio om aardgasvrij te worden en uit de kabinetsreactie Nij Begun. De isolatieaanpak is hierin een grote en belangrijke eerste stap. Voor de isolatieaanpak is 1,65 miljard euro beschikbaar. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023.
 

Woningeigenaren in Groningen en Noord-Drenthe (gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo) die na 25 april 2023 een investering hebben gedaan of nog gaan doen in isolatiemaatregelen, ontvangen hiervoor extra subsidie. Onder de isolatieaanpak vallen alle noodzakelijke maatregelen tot de standaard voor woningisolatie. Voor de isolatie van huurwoningen krijgen woningcorporaties in Groningen en Noord-Drenthe 200 miljoen euro voor isolatiemaatregelen aan huurwoningen. Met de woningcorporaties is afgesproken dat de isolatiemaatregelen niet leiden tot hogere huren en huurders hier dus voordeel van hebben vanwege lagere energiekosten.
 

Bij het uitwerken van de isolatieaanpak geven Rijk en regio prioriteit aan de meest kwetsbare huishoudens en aan degenen die het hardst zijn getroffen door de gevolgen van de aardbevingen en versterkingsoperatie. Daarnaast was de inzet, volgens de aanbevelingen van de Commissie Van Geel, om de verschillen in het versterkingsgebied tussen buren in dezelfde straat of wijk zoveel mogelijk te beperken en dempen. Deze aanpak is hierin een belangrijke eerste stap.
 

De volgende groepen zijn te onderscheiden:



OUDERBIJDRAGE DIE BIJDRAAGT AAN KANSENGELIJKHEID

06-03-2024

Van de redactie

Woerden - Progressief Woerden kreeg signalen over de ouderbijdrage op Woerdense scholen en ouders met een kleine beurs. Daarom heeft Progressief Woerden een kort onderzoek uitgevoerd naar de vrijwillige ouderbijdrage op scholen in Woerden. Zowel de basisscholen als voortgezet onderwijs werden in het onderzoek betrokken. Daaruit bleek dat niet alle ouders weten dat de ouderbijdrage vrijwillig is en bijdraagt aan leuke extra activiteiten voor kinderen. De wet op de ouderbijdrage (2021) heeft tot doel om te waarborgen dat alle kinderen kunnen meedoen en verplicht scholen dit duidelijk aan te geven in de schoolgids en op hun site. Niet alle scholen vermelden duidelijk hoe hoog de ouderbijdrage is en dat deze vrijwillig is. Gelukkig zijn er ook scholen die de wet op de vrijwillige ouderbijdrage goed naleven.

 
Progressief Woerden vindt dat alle scholen die publiek geld ontvangen van de gemeente voor huisvesting, zich aan de wet op de ouderbijdrage zouden moeten houden. Daarom vraagt de partij aan het college om hierover met scholen te spreken.


Ook willen ze van het college weten welke middelen deze verder ziet om ervoor te zorgen dat:

ouders weten dat de ouderbijdrage vrijwillig is.
bekend is hoe hoog de ouderbijdrage is en waarvoor die wordt gebuikt
kinderen kunnen meedoen, ook als hun ouders de bijdrage niet kunnen betalen.
de school voor de aanschaf van duurdere leermiddelen ook een goedkoop alternatief biedt.
 

Tot slot vraagt de partij om erop te letten dat reizen en uitstapjes voor alle niveaus zoveel mogelijk gelijk zijn. Zo krijgen kinderen gelijke kansen en wordt de kans dat ze elkaar beter leren kennen gestimuleerd.



VROUWEN VAN WOERDEN VERTELLEN HUN VERHAAL

06-03-2024

Van de redactie

Woerden – Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, wordt Theater Het Klooster in Woerden ‘bemand’ door ruim 200 vrouwen en enkele mannen. Mieneke van Varik en Mariëtte van Slagmaat organiseren voor de negende keer ‘Vrouwen van Woerden’. Zij delen door storytelling levensverhalen van Woerdense vrouwen, afkomstig uit alle windstreken.


Op het podium staan gewone vrouwen. Vrouwen van verschillende etnische afkomst, op verschillende treden van de maatschappelijke ladder, om diverse redenen wonend in Woerden, jong en oud. Tegelijkertijd zijn het hele bijzondere vrouwen omdat zij een stukje van hun levensverhaal durfden af te staan aan hun verteller. Samen geven zij het verhaal aan de zaal. Zeven duo’s vertellen zeven waargebeurde levensverhalen. De verhalen worden afgewisseld met live muziek door Nicole Sanders en Adriaan Slob, door Talent XL van Het Klooster Lieke Buizert met Angélique Heemsbergen op de vleugel en door Carla Launspach met Jorien Launspach op saxofoon. Burgemeester Victor Molkenboer opent de avond.

 

Negen jaar geleden ontstond Vrouwen van Woerden als reactie op het geweld in Frankrijk, gedreven door angst voor het onbekende. Vrouwen van Woerden zoeken juist de verbinding: Vertel je verhaal en ontdek dat het niet uitmaakt of je in Woerden of elders in de wereld geboren bent. De afgelopen jaren is de onrust in de wereld alleen maar toegenomen. Laten wij elkaar blijven vinden. ‘Vrouwen van Woerden’ benadrukt de eenheid, met op achtergrond de wetenschap dat er diversiteit is en mag zijn. Samen maken we Woerden tot de stad die het is.


‘Vrouwen van Woerden’ is op vrijdag 8 maart 2024 in Theater Het Klooster, Wilhelminaweg 77 in Woerden. Tickets à € 6 zijn verkrijgbaar via www.kloosterwoerden.nl of aan de theaterkassa (ma-vr 9-17 uur). Het programma begint om 20.00 uur en duurt ca 1,5 uur zonder pauze. Na afloop kunnen bezoekers napraten en genieten van internationale hapjes. Wil je er graag bij zijn maar past het niet in je portemonnee? Mail naar vrouwenvanwoerden@gmail.com voor een vrijkaart.



Nieuw Talent Orkest: het plezier van samen muziek maken.

06-03-2024

Van de redactie

Aarlanderveen - Zonder muzikale ervaring een blaas of slagwerkinstrument leren bespelen en samen muziek maken? Dat kan alleen bij een Nieuw Talent Orkest. En laat deze nu net starten in Aarlanderveen. Na een succesvolle eerste editie van het Nieuw Talenten Orkest Aarlanderveen geeft muziekvereniging DSS uit Aarlanderveen hier een vervolg aan. De inschrijving is inmiddels geopend. Op 6 april start de 2e editie van Nieuw Talent Orkest  van muziekvereniging DSS. De eerste kennismaking met het instrument en de overige muzikanten zal zijn op zaterdag 6 april, waarna op 8 april de repetities beginnen.



Beeld: H.L. Kreb
 

Treedt u in de voetsporen van de eerste pioniers? 

Vele muzikanten gingen u voor in 2022. Een deelnemer van het eerste Nieuw Talent Orkest: “Natuurlijk is het begin spannend, maar als je dan met elkaar het concert geeft, dan is dat zo mooi.” Bij het Nieuw Talent Orkest staat plezier voorop. Muzikale ervaring is niet nodig. Je maakt tien weken lang kennis met een geweldige nieuwe hobby, in een ontspannen, sociale sfeer. Je werkt in 10 repetities toe  naar een heus concert. Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen, er zijn ervaren muzikanten die je helpen en de muzikale begeleiding is in handen van Alexis Artavanis.
 

We beginnen op zaterdag  6 april om 20.00 uur in de Kerkzaal “De Jeugdhaven”,  Dorpsstraat 38 in Aarlanderveen. Thuis kun je eenvoudig oefenen met behulp van digitaal lesmateriaal. Misschien weet je al welk instrument je wilt bespelen en anders kijken we samen wat het beste instrument  is voor jou. De kosten voor dit hele traject bedragen €130,--
 

Aanmelden kan via https://doorsamenwerkingsterk.nl/nieuw-talent-orkest-2-0/  tot 30 maart. Je kan kiezen uit de volgende instrumenten: bugel, trompet, euphonium, saxofoon, trombone of hoorn. Ook slagwerk is mogelijk, dit bestaat uit ritmische slagwerk zoals drums, bongo's en percussie-instrumenten, melodisch slagwerk bestaat uit klokkenspel, xylofoon en pauken. 
 

Woon je in Aarlanderveen of omgeving en is dit echt iets voor jou? Heb jij een droom om  samen muziek te maken? Of wil je je oude hobby weer oppakken. Schrijf je dan in voor Nieuw Talent Orkest Aarlanderveen.



Nieuwe lente bij VegeBoerderij

05-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Dat het weer lente wordt is ook goed zichtbaar op de VegaBoerderij, aan de Buitenkerk 57 in Bodegraven. Een enorme ploeg aan vrijwilligers opende het seizoen met de aanpoot van veel plantjes voor het nieuwe oogstseizoen, onder leiding van de nieuwe boerin Roos Köbben. De eerste oogst en uitgifte aan de leden waarschijnlijk al in april kan zijn.

 

De VegaBoerderij profiteert inmiddels ook van een enorme ploeg aan vrijwilligers, leden die graag meewerken op het land en zo ook hun eigen beleving hebben bij de gezonde groente die ze straks eten. Op de unieke laatste dag van februari planten zij paksoi, spinazie, koolrabi, veldsla, eikenbladsla, venkel, spitskool, bietjes en stengelui.

 

Tunnelkassen


De snelle start van het seizoen is ook mogelijk door de twee grote tunnelkassen. Die hebben met moeite de vele stormen van deze winter overleefd, maar de grond daarin is niet te nat door de extreem natte maanden die achter ons liggen. Sterker nog, daar wordt een verbeterd irrigatiesysteem aangelegd waarvoor subsidies zijn ontvangen van de Rabobank en de Provincie Zuid Holland.
 


Er wordt al hard gewerkt in de tunnelkassen
 


Oogstcommissie

Onder leiding van de nieuwe boerin Roos Köbben wordt daarna ook het land buiten bewerkt. Eind maart gaat daar venkel, bindsla, andijvie, radicchio, sla salanova mix, prei, peterselie, bosui, broccoli, paksoi, spitskool en koolrabi de grond in. De keuze voor deze groentes is gemaakt door een oogstcommissie bestaande uit leden van de coöperatie.

 

Nattigheid

Afhankelijk van het weer kunnen daarna ook de eerste zaden de grond in (zoals wortel, tuinbonen en rucola). “Maar ik verwacht met de nattigheid dat dat nog wel even duurt. Met het plantgoed kunnen we helaas niet schuiven dus moeten we maar hopen dat het droog wordt. Anders wijk ik uit naar de drogere bedden”, aldus de boerin.

 

Wie nog als vrijwilliger wil meedoen met de eerste aanplant kan zich nog opgeven via info@vegaboerderij.nl. En nieuwe leden zijn ook nog altijd welkom, en kunnen zich opgeven via www.vegaboerderij.nl. Belangstellenden kunnen zich ook opgeven voor een proefpakket, om eerst eens met 4 oogstweken te ervaren hoe het is om deze groenten te eten.

 



Naaiatelier "Jouw Creatieve Oase" in Huis van Alles

05-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Ben je gepassioneerd door naaien? Of ben je gewoon op zoek naar een gezellige plek om je favoriete kledingstukken te repareren of aan te passen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Elke donderdag van 09:00 tot 11:30 uur openen wij onze deuren en staan onze naaimachines klaar voor gebruik.



 

Heb je die favoriete broek met die vervelende scheur die je maar niet hebt kunnen repareren? Of misschien die prachtige jurk die net iets te lang is en wel een paar centimeters mag worden ingekort? Geen zorgen! Bij ons kun je terecht voor al je naaiprojecten. Of het nu gaat om het repareren van kledingstukken, het naaien van nieuwe kledingstukken of zelfs het maken van gordijnen, wij helpen je graag.
 

Onze ervaren naaisters staan ​​voor je klaar met al hun kennis en vaardigheden om je te begeleiden bij het gebruik van naald en draad of bij het werken met de naaimachine. Of je nu een beginner bent of een ervaren naaister, iedereen is welkom! We delen graag onze tips en trucs, zodat je later thuis ook zelf aan de slag kunt.
 

Naast het repareren en naaien van kledingstukken, streven we er ook naar om een ​​gezellige en inspirerende omgeving te creëren waar gelijkgestemde naaifanaten elkaar kunnen ontmoeten, ideeën kunnen uitwisselen en samen kunnen werken aan hun projecten. Dus kom langs en sluit je aan bij onze naaigroep!
 

Of je nu komt om je kleding te repareren, nieuwe vaardigheden te leren of gewoon wat gezelligheid te vinden, je bent van harte welkom bij ons op donderdagochtend. Dus pak je naaispullen en kom langs om samen met ons te naaien! We kijken ernaar uit om je te zien. Tot dan!
 

Locatie:
Huis van Alles,
Vromade,
Bodegraven.



Sonny Boy in het Evertshuis

05-03-2024

Van de redactie

Zaterdag 23 maart is de prachtige monoloog Sonny Boy gespeeld door Tarikh Janssen te zien in het Evertshuis. Aanvang 20.00 uur


Bodegraven - Twintig jaar na de verschijning van het boek is er dan nu voor het eerst een voorstelling: Sonny Boy. Productiehuis Solo Stories, dat eerder onder meer toneelbewerkingen bracht van Ma en Nu ik je zie, bewerkt de bestseller van Annejet van der Zijl tot een solovoorstelling, gespeeld door Tarikh Janssen. Van der Zijl en scriptschrijver Manoushka Zeegelaar Breeveld over wat Sonny Boy voor hen betekent, waarom Sonny Boy juist nu nog zo’n belangrijk verhaal vertelt, en over de hoofdrolspeler waar ze zo enthousiast over zijn.





Sonny Boy verscheen in 2004, na een jarenlang onderzoeks- en schrijfproces van Annejet van der Zijl. Door een vriendin geattendeerd op het bijzondere verhaal van diens schoonvader, Waldy Nods, dook Van der Zijl archieven in en reisde de hele wereld over. Ze ontrafelde wat Nods niet gelukt was: de geschiedenis van zijn ouders.


Waldemar Nods reisde als 19-jarige student van Suriname naar Nederland en vond daar de liefde bij de 37-jarige Nederlandse Rika van der Lans. Hun relatie was een taboe: zij zoveel ouder dan hij, zij bovendien gescheiden van haar man die ervoor zorgde dat ze haar kinderen lange tijd niet mocht zien. Toch overwon de liefde tussen Waldemar en Rika, en werd Waldy geboren, hun Sonny Boy. Een tijd lang stond het geluk hen niet in de weg, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak, het gezin onderduikers huisvestte en werd verraden. Waldy moest als 14-jarige jongen op het politiebureau afscheid nemen van zijn ouders en zag hen nooit meer terug.


Van der Zijl: ‘Toen ik Waldy voor het eerst ontmoette, werd ik getroffen door het gevoel van ontworteling dat om hem heen hing: hij was een man met een gat in zijn ziel. Wat ik heel mooi en optimistisch vond was om mee te maken hoe hij heelde door zijn verhaal te vertellen.’
Van der Zijl viel voor de hoofdpersonen. ‘Ze waren zo aardig, zo kwetsbaar. Des te schrijnender vond ik dat ze zo spoorloos verdwenen waren onder de puinhopen van de geschiedenis. Het doet me nog steeds goed dat ik Rika en Waldemar daar een beetje onder vandaan kon trekken en ze weer tot leven kon brengen, zij het alleen maar op papier.’
 



Amnesty International Collecteweek: Een Oproep tot Solidariteit voor Mensenrechten

05-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Van 10 tot 16 maart vindt de jaarlijkse collecte van Amnesty International plaats, waarbij duizenden vrijwilligers de straat op gaan om geld in te zamelen voor de bescherming van mensenrechten. In deze turbulente tijden is solidariteit van onschatbare waarde. Het verdedigen van mensenrechten is nu belangrijker dan ooit tevoren.
 

Overal ter wereld worden mensenrechten geschonden. Individuen worden gemarteld vanwege hun standpunten, aangevallen vanwege hun seksuele geaardheid, gediscrimineerd vanwege hun geslacht, en veroordeeld tot de dood na oneerlijke processen. Vreedzame demonstranten verdwijnen achter de tralies zonder eerlijk proces. Deze schendingen van fundamentele rechten zijn een schreeuw om actie en solidariteit.
 

Met uw bijdrage kunnen we meer onderzoek doen, meer acties voeren en meer levens redden. Amnesty International staat aan de frontlinie van de strijd voor gerechtigheid, maar we kunnen dit niet alleen. We hebben uw steun nodig.
 

U kunt eenvoudig bijdragen door te doneren aan Amnesty International via NL45 TRIO 0198100000 of door iets te geven aan een collectant. Elke bijdrage, hoe klein ook, draagt bij aan het beschermen van mensenrechten over de hele wereld.



Stoof Tweewielers Woerden Promoot Veilig Fietsen met Informatieochtenden

05-03-2024

Van de redactie

Woerden - In een poging om de veiligheid op de weg te vergroten en het bewustzijn over fietsveiligheid te vergroten, organiseert Stoof Tweewielers Woerden een reeks informatieve ochtenden over "Veilig fietsen". Met de focus op cruciale aspecten zoals het belang van fietshelmen, fiets spiegels en driewielfietsen, nodigt het evenement de lokale gemeenschap uit om deel te nemen en waardevolle inzichten te verwerven.
 

Deze informatieve sessies vinden driemaal plaats gedurende de maand maart, op verschillende locaties in Woerden. Op 14 maart verwelkomt Stoof Tweewielers Woerden deelnemers in Park Oudelandt, gevolgd door een sessie op 21 maart in Careyn Weddesteyn en tot slot op 28 maart in De Plint. Alle sessies worden gehouden van 10:30 tot 13:00 uur, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om vrij binnen te lopen en deel te nemen aan de activiteiten.
 

Het evenement richt zich op het belang van het dragen van fietshelmen, waarbij deskundigen aanwezig zullen zijn om de voordelen ervan te benadrukken en informatie te verstrekken over het juiste gebruik en onderhoud. Daarnaast zal er uitgebreide aandacht zijn voor het gebruik van fiets spiegels, die een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van de veiligheid op de weg door fietsers te helpen bij het observeren van achteropkomend verkeer.
 

Voor degenen die op zoek zijn naar alternatieve fietsoplossingen, zal het evenement ook informatie bieden over driewielfietsen, die extra stabiliteit bieden en een ideale keuze kunnen zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen of voor degenen die extra zelfvertrouwen willen opbouwen tijdens het fietsen.
 

"We willen mensen bewust maken van het belang van veilig fietsen en hen praktische tips en informatie bieden om hun fietservaring zo veilig mogelijk te maken", aldus een woordvoerder van Stoof Tweewielers Woerden. "Of je nu een ervaren fietser bent of net begint, er is altijd ruimte om meer te leren als het gaat om het delen van de weg en het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen."
 

Het evenement staat open voor alle geïnteresseerden, en Stoof Tweewielers Woerden moedigt zowel ervaren fietsers als beginners aan om deel te nemen en deel te nemen aan deze waardevolle informatieochtenden. Voor meer informatie en eventuele vragen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Stoof Tweewielers via 0348-691318.
 

Stoof Tweewielers Woerden hoopt dat dit initiatief niet alleen zal bijdragen aan een veiligere fietservaring voor individuen, maar ook aan een algehele verbetering van de fietsveiligheid in de gemeenschap.



10-jarig jubileumviering Boek & Troost

05-03-2024

Van de redactie

Gouda - Op 28 februari vierde Boek & Troost haar 10-jarig jubileum in de Theaterbakkerheij. Het was een groots feest in een volle zaal met 140 gasten. Oude bekenden, nieuwe gezichten, oud en jong, (zorg)professionals zoals rouwcoaches en uitvaartverzorgers waren aanwezig. De avond werd geopend door de voorzitter van Boek & Troost, Henny Jacobsen Jensen en de wethouder Sociaal Domein, Anna Van Popering.



 

Daarna volgde de muziek- en theatervoorstelling ‘Op Rouwtour met Ameline & Wendy’. Rouw, ongemak, humor en verdriet kwamen op een luchtige en interactieve wijze aan bod. Er was veel herkenning bij het publiek. De vrijwilligers van Boek & Troost kijken terug op een prachtige avond, waarbij het praten over rouw mensen met elkaar verbindt.
 

Deze avond is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van GoudApot



Mantelzorggespreksgroep biedt steun en ontmoeting!

05-03-2024

Van de redactie

Woerden - Werkgroep Mantelzorgondersteuning  van Hart voor Woerden komt weer bij elkaar. Deze verbindende groep, gericht op alle mantelzorgers in de gemeente Woerden, biedt een waardevolle ontmoetingsplaats en steun aan hen die dagelijks zorgen voor hun dierbaren. Deze groep komt iedere 3e dinsdagmiddag van de maand bijeen. De volgende bijeenkomst is op dinsdagmiddag  19 maart 2024  om 13.30 uur in het Samen sterk huis.

 

In de Mantelzorggespreksgroep creëren we een warme gemeenschap waar mantelzorgers begrip, steun  en nieuwe verbindingen vinden. Het is een plek waar ervaringen worden gedeeld en waar we samen bouwen aan een sterke basis van onderlinge ondersteuning. De Bijeenkomsten worden begeleid door mantelzorgmakelaar Nancy Houdijk.

 

Mantelzorgers die geïnteresseerd zijn in deelname aan deze waardevolle groep worden aangemoedigd zich aan te melden bij Marjan Duurkoop coördinator van het Samen sterk huis  via info@samensterkhuis.nl of telefoonnummer 06-14004496



Inspiratiemiddag jongeren sterker door creativiteit

05-03-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 19 maart organiseren Parkvilla en Khabbaz een middag vol inspiratie voor zorg- en/of welzijnsprofessionals met als thema: hoe kun je met creativiteit jongeren helpen steviger in hun schoenen te staan.
 

‘Een positiever zelfbeeld, sociale vaardigheden, het nemen van eigen verantwoordelijkheid, betere concentratie en veerkracht om goed om te gaan met verdriet of tegenslag. Jongeren zijn gebaat bij een veilige plek waar ze positieve ervaringen opdoen. Belangrijk, want er is een toename van mentale problemen bij jongeren’, vertelt Arjenne Bouwknegt, directeur Parkvilla. ‘Actief bezig zijn met kunst en cultuur  helpen daarbij. Professionals in verschillende sectoren werken steeds vaker samen om (kwetsbare) jongeren sterker te maken door middel van creativiteit.’



 

Wetenschapsjournalist en natuurkundige, gespecialiseerd in hersenontwikkeling Mark Mieras geeft de lezing Wat Schieten we op met kunst? KiKiD ontwikkelt projecten die erop gericht zijn écht in gesprek te komen met jongeren over voor hen belangrijke thema’s. Aansluitend zijn er scènes uit de theatervoorstelling ‘TALK TO ME’. Er zijn verschillende workshops waaronder Kijk & vertel. Film is een uitstekend middel om jongeren te laten reflecteren over moeilijke thema's. Door de verhalen op het scherm kunnen zij hun gedachten of zorgen uiten, zonder dat ze naar persoonlijke anekdotes moeten grijpen.
 

De inspiratiemiddag start om 14.00 uur bij Parkvilla en is vrij toegankelijk voor professionals. Opgeven kan via parkvilla.nl



Zero Waste wandeltour in Woerden op 16 maart

05-03-2024

Van de redactie

Woerden - Waar let je op wanneer je gaat winkelen bij jou in de buurt? Kijk je naar het product of ook naar de verpakking? Dagelijks gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers- en bakjes weg die eenmalig worden gebruikt. Dat kan anders! Loop mee met de Zero Waste Wandeltour op 16 maart in Woerden en leer afvalvrij shoppen bij jou in de buurt.

 

Veel van het afval door wegwerpverpakkingen komt in de natuur terecht als zwerfafval. Om dit probleem aan te pakken laat de ‘Alles behalve plastic’-campagne zien hoe het anders kan. Tijdens de wandeltour neemt een lokale gids je mee langs plasticvrije hotspots en is er ruimte voor al jouw vragen. Deze editie van de wandeltour is kosteloos bij te wonen. Meld je wel van tevoren aan, want er is plek voor maximaal 15 deelnemers. Aanmelden kan via: Zero Waste Wandeltour Woerden Tickets, zat, 16 mrt. 2024 om 10:00 | Eventbrite

 

Deze Zero Waste Wandeltour maakt onderdeel uit van de campagne ‘Alles behalve plastic’ door Afval van Utrecht die op 1 maart van start gaat. Een maand lang deelt Afval van Utrecht tips en inspiratie over hoe de plastic-voetafdruk verkleind kan worden. Deze campagne, die tegelijkertijd in de Utrechtse gemeenten wordt uitgerold, maakt mensen op creatieve manieren bewust om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

 

Nog minder restafval in Woerden

Wat kunnen wij als gemeente Woerden doen om de grondstoffen niet te hoeven verbranden? Ons huishoudelijk afval nóg beter scheiden! Inwoners van Woerden doen dat al heel goed. Dat blijkt uit de hoge kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen. De afgelopen jaren is ons restafval met ruim 20% gedaald. Wethouder Jelmer Vierstra ‘Toch zijn we er nog niet. Per persoon hebben we gemiddeld nog ongeveer 162 kg afval per jaar, per persoon. De doelstelling is 100 kg per jaar, per persoon. We beseffen dat we deze verandering niet in één jaar kunnen realiseren en daarom doen we er vanuit de gemeente alles aan om de inwoners te helpen bij deze verandering’.
Om de doelstelling van 100 kg restafval per jaar, per persoon te bereiken gaan we een aantal dingen doen. We plaatsen bijvoorbeeld verzamelcontainers voor GFT voor huishoudens die geen ruimte hebben voor een eigen GFT-container. Maar we helpen u vooral bij het voorkomen van afval. Want geen afval is nog altijd beter dan gescheiden afval.

 



Rapalje in Theater Concordia

05-03-2024

Van de redactie

Haastrecht - Op zaterdag 16 maart om 20.15 uur treedt de band Rapalje op in Theater Concordia Haastrecht. Na drie decennia op het podium gaat Rapalje Celtic Folk Music nog altijd lachend door het leven. Als de meest bekende folkband van Nederland heeft de groep ontelbare grenzen overschreden, vele prijzen gewonnen en, gehuld in kilts, talloze avonturen beleefd.


 

Rapalje voelt als een familie die bij je over de vloer komt: elke show barst van de energie en gaat gepaard met veel humor en georganiseerde chaos. Met deze gloednieuwe show verlegt de band wederom alle muzikale grenzen. Naast de bekende hits brengen ze nieuwe nummers en zelfgeschreven liederen waarin persoonlijke verhalen zijn verweven ten gehore.

 

David, William en Macéal en Sebastiaan weten als geen ander hoe ze een folkfeestje moeten bouwen en veroveren keer op keer de muzikale harten van hun publiek. Bovendien is deze show niet compleet zonder de spectaculaire Ierse dans van de zusjes Rosalie en Madelief Wagenaar. Met hun snelle voetenwerk, prachtige choreografieën en sierlijke bewegingen zijn ze al regelmatig op tv geweest en zij zullen liefhebbers van groepen als Riverdance zeker versteld doen staan.

 

Of je nu wordt meegesleept door hun opzwepende deuntjes, geïntrigeerd raakt door hun historische flair of gewoon op zoek bent naar een onvergetelijke live-ervaring, Rapalje is een band die je niet mag missen. Ze blijven de vlaggendragers van de folk- en Keltische muziek, en hun muzikale reis is nog lang niet voorbij. Laten we zingen, dansen en samen genieten. Laten we samen 30 jaar Rapalje vieren!

 

Rapalje is op zaterdag 16 maart om 20.15 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten à €25 zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.



De Johannes Passion in Gouda

05-03-2024

Van de redactie

Gouda - De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach gaat Toonkunst Gouda uitvoeren op vrijdag 15 maart 2024. Dat is vier weken vóór de 300e verjaardag van dit monumentale werk.
U bent van harte uitgenodigd om deze prachtige muziek met ons mee te beleven.
Het concert staat onder leiding van onze professionele dirigent Niels Kuijers.
 





Aan het concert werken zes professionele solisten mee.
Barok Consort Musica Aeterna zorgt voor de orkestbegeleiding.
Plaats: de Sint-Janskerk te Gouda. Aanvang: 20:00 uur.
Kaarten: €45 (eerste rang) of €35 (tweede rang), dat is inclusief programmaboekje en pauzeconsumptie.

 


Kaartverkoop via www.ticketkantoor.nl/shop/toonkunstgouda. (betalen kan helaas niet met de Podium Cadeaukaart.) Jongerenkorting à €20 kan na aanschaf van een kaart voor een volwassene worden aangevraagd via een e-mail aan penningmeester@toonkunstgouda.nl



Waimbaji en Allegro zingen Afrikaans

05-03-2024

Van de redactie

Noorden - Waimbaji en Allegro zingen Afrikaans op 10 maart a.s. om 09.15 uur in de Martinuskerk van Noorden. Een viering in Afrikaanse stijl. Dit in het kader van de Vastenactie die ditmaal in het teken staat van irrigatieprojecten in het zuiden van Zimbabwe. De mensen daar zijn voor hun voedselvoorziening en levensonderhoud grotendeels afhankelijk van kleinschalige landbouw en regenwater. Dit is heel gevoelig voor klimaatveranderingen die de afgelopen jaren steeds ernstiger werden. Ze bedreigen de voedselzekerheid en de gezondheid door gebrek aan schoon en veilig water van de plattelandsgemeenschappen. 


Er is veel geld voor nodig. Waimbaji en Allegro zetten zich in met verschillende acties, zoals de Paasbrodenactie en deze bijzondere Afrikaanse viering. Jos houdt het praatje over het vastenproject en Pia over "wat het Licht voor ons kan doen".  


Kom...  10 maart naar de Martinuskerk van Noorden om 09.15 uur !!  Zing, beweeg en Vier mee op z'n Afrikaans.
 



Diversiteit in Kunst: Een Tentoonstelling van Creatieve Zielen

04-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - In een wereld waarin de kunstenaar zijn eigen pad volgt, zijn er enkelen die de grenzen van creativiteit verleggen door zich te omringen met diverse technieken en onderwerpen. Een van deze creatieve geesten is Wilma Kempen, een kunstenares die haar liefde voor afwisseling in technieken en onderwerpen viert door zowel acryl- als olieverf te gebruiken in haar werk. Met paletmes en penselen als haar trouwe metgezellen, haalt Wilma haar inspiratie uit de weelderige schoonheid van de natuur.

 


Een andere kunstenaar die de natuur als zijn muze beschouwt, is Piet Brummelbos, wiens verlichte kunst een symbiose van vakmanschap en natuurlijke elementen vertegenwoordigt. Zijn designlampen, vervaardigd uit natuurlijke takken, gerecyclede materialen en mondgeblazen glas, schijnen als ware juwelen die de schoonheid van de natuur in elke ruimte tot leven brengen.
 

Terwijl Wilma en Piet de natuur door hun eigen lenzen bekijken, dompelt natuur- en wildlife fotograaf Robert Kok zich onder in haar ongerepte pracht. Met een vaardigheid die alleen kan worden geëvenaard door zijn passie, benadert hij wilde dieren vanuit gecamoufleerde fotografiehutten om intieme portretten vast te leggen die de ziel van de wildernis weerspiegelen. Zijn beelden zijn meer dan alleen foto's; ze zijn een eerbetoon aan de majesteit van het dierenrijk.



 

En dan hebben we Loeki Zuijdervliet, een kunstenares met een speels hart en een voorliefde voor papier, acryl, pen en inkt. Haar miniatuur collageachtige schilderijtjes en vrolijke wensdoosjes zijn doordrenkt met een boodschap van vreugde en optimisme, en ze zijn als kleine schatten die een glimlach opwekken bij iedereen die ze bekijkt.
 

Dit ensemble van kunstenaars komt samen in een betoverende expositie, gehouden van 6 maart tot 17 april in Bouwsteeg 6, Bodegraven. De opening vindt plaats op zondag 10 maart om 16:30 uur, een gelegenheid om te genieten van de creatieve geesten achter deze prachtige werken en om jezelf te laten inspireren door de diversiteit van kunst in al haar glorie.



Pull of Polo viert haar 25-jarig bestaan

04-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Pull of Polo viert haar 25-jarig bestaan! Een prachtige mijlpaal voor deze lokale en bekende modewinkel. Het begon als een droom van Robin Verzaal in 1999 op Brugstraat 3 en nu gevestigd in het prachtige pand aan de Burgstraat 21. Pull of Polo is uitgegroeid tot een bekende modewinkel met heren- en dameskleding.



Kim de Haan

 

In 2019 nam Kim de Haan het stokje over als eigenaar en hij heeft de winkel verder ontwikkeld, uiteraard met behoud van de kenmerkende topservice, unieke winkelbeleving, heerlijke koffie en eerlijk advies. Al 25 jaar lang staat Pull of Polo synoniem voor kwaliteit, innovatie en een ongeëvenaarde shopping ervaring. 

 

Bij Pull of Polo vind je trendy kleding en duurzame mode, met een specialisatie in broeken en vooral jeans voor zowel dames als heren. Onze collectie is voor mensen die houden van hoogwaardige kleding die bijdraagt aan een stijlvolle uitstraling.

 

Het is een prestatie om trots op te zijn; wij geven iedere dag 110% om onze klanten te voorzien van de mooiste kleding en leukste winkelervaring. Wij willen samen met familie, vrienden en al onze geweldige klanten dit jubileum groots vieren gedurende de hele maand maart, aldus Kim.



Feest bij maatjesproject van SAM om 100-ste koppeling

04-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Sinds de start van het maatjesproject “Samen Sterk” van SAM in 2018 is het deze week gelukt het 100-ste maatjeskoppel te vormen! Heb je ook behoefte aan gezelschap, een steuntje in de rug of wil je graag nieuwe dingen ondernemen? Wellicht kan een maatje je hierbij helpen! Bewoners uit Bodegraven-Reeuwijk kunnen zich bij SAM aanmelden. Zij worden gekoppeld aan een vrijwilliger die een maatje wil zijn en hen regelmatig bezoekt. Ben je op zoek naar betekenisvol vrijwilligerswerk en zie je de rol van maatje wel zitten? Meld je dan ook aan.



 

SAM is de brede welzijnsorganisatie binnen Bodegraven-Reeuwijk. Marjolein Waagmeester is binnen SAM verantwoordelijk voor het maatjesproject. “Het is soms verbazend om te zien wat voor leuke contacten er ontstaan, ook tussen mensen van wie je dat op het eerste gezicht niet zou verwachten. Het mooie is dat in veel gevallen leeftijd geen rol speelt, het gaat puur om het wekelijkse contact waar mensen veel energie uit halen. Wij volgen vanuit SAM een maatjescontact maximaal 2 jaar. Vaak blijven mensen na die periode nog met elkaar verbonden omdat er zo’n bijzondere band is ontstaan”.
 

Met 100 koppelingen in de afgelopen 6 jaar voorziet het project duidelijk in een behoefte

Bent u op zoek naar een maatje of naar vrijwilligerswerk waarin je écht het verschil kan maken? Leg dan contact via het mailadres: samensterk@samvrijwilligers.nl of bel op werkdagen tussen 9 en 11 uur met SAM, tel: 0172-614500. Meer info is ook te vinden op de website van SAM,



Groene actie in Klimaatwinkel

04-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Verschillende belangstellenden die hun tuin, gevels of dak wilden vergroenen hebben afgelopen zaterdag gebruik gemaakt van de atelierdag in de Klimaatwinkel. Daar was Hans Hoveniers aanwezig als lokaal bedrijf, maar ook Henriëtte Vink – de voorzitter van de meet up groene daken en gevels om praktische tips te geven.
 

De dag werd geopend door wethouder Jan Leendert van den Heuvel. Hij was blij met het burgerinitiatief om zo veel aandacht te geven aan meer groen in de gemeente, een absolute noodzaak volgens de wethouder. Nodig tegen de opwarming van de aarde, maar ook om de stand van insecten op niveau te houden om ook voor bestuiving en groei te zorgen.



Ruben Hoveniers, Henriëtte Vink en wethouder Van den Heuvel bij de opening van de atelierdag

 

Subsidie

De wethouder wees ook op subsidies die de gemeente beschikbaar heeft voor allerlei maatregelen om de eigen tuin, gevels en daken groener te maken, en die potjes zijn nog lang niet uitgeput, vertelde hij.
 

Bomen

Ondertussen is klimaatburgemeester Gertrud de Roos met de gemeente aan hert inventariseren waar nog meer bomen bij kunnen komen. In alle dorpen is een team bezig om een lijstje te maken van geschikte plekken.

 

Insecten

Voorzitter Bram Tack van mijnklimaatpartij, ook aanwezig op de atelierdag was tevreden: “We hebben al dat groen hard nodig om de opwarming te beperken. Maar ook om de stand van vogels en insecten te beschermen die onmisbaar zijn voor de hele voedselketen. En laten we ook zo veel mogelijk bomen bijzetten. Goed zijn voor het klimaat maakt zo ook onze eigen omgeving fraaier.”



Succesvolle dag voor Sportcentrum ReBo

04-03-2024

Door: Els Maarleveld

Bodegraven - Zondag 3 maart is Sportcentrum ReBo met zes vechters (vijf jeugdvechters en één nieuweling partij) en een grote schare fans afgereisd naar Vlaardingen voor het Legacy Fight Event. Een ruim opgezet gala met mooie partijen. Faylin Koolmees was als eerst aan de beurt, beide meiden zaten fel in het spel, een mooie pot om naar te kijken, winst viel aan de kant van de tegenstander. Jade Koolmees volgde na een lange periode van stilstand en moest de eerste ronde flink inkomen, tweede ronde trok ze al meer naar haar toe en de derde ronde was overtuigend voor haar; winst! Rishi Narain was daarna aan de beurt en zijn tegenstander ging fel van start. Rishi liet zich niet intimideren en bleef kalm, vocht netjes en won de partij. Abdessalam Oualit vocht zich vervolgens strak en overtuigend naar de overwinning, rake trappen! Martin de Kamper had sinds corona niet meer gevochten en was duidelijk zoekende.


 

Een leerzame partij welke helaas eindigde in verlies. In het avond programma was Safouane Ahrazi aan zet. Zijn tegenstander begon met het zetten van druk  maar Safouane liet zich niet van de kaart brengen en hield stand, trok halverwege de eerste ronde de partij naar zich toe en won de tweede en derde ronde overtuigend. Het publiek liet duidelijk van zich horen; winst voor Safouane! Met een winstmarge van 4 uit 6 en 2 leerzame verliezen kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag!



Geen simpele overwinning voor Esto

04-03-2024

Door: Han Koevoets

Bodegraven - Met een onvervalste hattrick hielp Thomas Mouthaan zijn ploeg aan een 3-0 overwinning. Ook was hij ongewild de oorzaak van een keerpunt in de tweede helft. Voor die tijd had ALTIOR uit Langeraar grotendeels het heft in handen.



Thomas Mouthaan in actie                                                            (Beeld: De Sportfotogaaf)
 

Doelpunt uit het niets

Na een prima start met enkele goede doelpogingen verloor ESTO al snel het initiatief. Tegenstander ALTIOR kreeg veel vrijheid om de bal rond te spelen op eigen helft. Daardoor konden ze zorgvuldig opbouwen en druk zetten richting het Bodegraafse doel. Het leverde ze echter weinig kansen op. Volledig uit het niets was het een fraaie uitgespeelde aanval van ESTO die de 1-0 voorsprong opleverde. Thomas Mouthaan kopte in de dertigste minuut de afgemeten voorzet van Yannick Saeijs keurig over de Langeraarse doelman in het net.
 

ALTIOR ging met veel inzet de strijd aan om voor de rust het zaakje recht te trekken. Dat lukte niet waarbij op slag van rust de lat ESTO redding bracht na een harde kopbal buiten bereik van keeper Thomas Vink. In de rust waren de ESTOsupporters het er over eens dat het een lastige tweede helft zou worden.

 

Een keerpunt in de tweede helft

ESTO kwam na de rust feller uit de kleedkamer en de ploegen waren voetballend in evenwicht. Dat evenwicht werd in de elfde minuut verstoord. Tom van der Weyden van ALTIOR haalde in de buurt van de middenstip Thomas Mouthaan met een stevige charge onderuit. Gevolg was dat hij met een rode kaart kon vertrekken en ALTIOR haar spelbepalende speler verloor. De wedstrijd kantelde en ESTO drukte haar tegenstander in de verdediging. Toch kon ze niet voorkomen dat ALTIOR opnieuw met een kopbal heel dicht bij een doelpunt was. In vijfenzeventigste minuut rommelde met veel druk op de bal Thomas Mouthaan zijn tweede doelpunt binnen. Vijf minuten later op een enigszins gelijke wijze nummer drie. De wedstrijd was gespeeld en ESTO kon uitkijken naar de wedstrijd volgende week zaterdag op sportpark Kaagjesland tegen RVC ‘33. Om 14.30 wordt in Reeuwijk Dorp afgetrapt.



“VSTS pakt 4 punten in Bodegraven”

04-03-2024

Door: Olivia van Wijngaarden

Bodegraven - Zaterdag 2 maart speelde VSTS dames 1 een thuiswedstrijd tegen Kalinko dames 2. Donna Sluijs en Mirjam van der Kruk speelden mee in deze wedstrijd, op de passer-loper en middenpositie.



 

De eerste set startten Naila Sabovic, Judith Terpstra, Zoë Schouten, Karin van Rijn, Mirjam van der Kruk, Donna Sluijs en Krystel Termorshuizen. Deze set begonnen de dames uit Bodegraven sterk. Ze zetten met hun aanvalskracht Kalinko dames 2 onder druk en kwamen al snel op een voorsprong van 4 punten. De dames uit Bodegraven hielden de voorsprong echter niet vast en Kalinko kwam op een voorsprong. Bij een achterstand van 22-24 kwam Karin van Rijn aan service. Zij zorgde met haar sterke service dat Kalinko onder druk kwam te staan en maakte punt na punt. De dames uit Bodegraven wonnen de set alsnog met 26-24.
 

In de tweede set startte Olivia van Wijngaarden op de diagonaal positie. De passing was in het begin van deze set minder sterk dan hiervoor, dus kon Kalinko de dames uit Bodegraven onder druk zetten met haar service. VSTS dames 1 liep meteen een achterstand van 5 punten op. Kalinko had de overhand in deze set en het team hield gedurende de hele set de voorsprong vast. Uiteindelijk verloren de dames uit Bodegraven met 23-25.
 

In de derde set begonnen de dames uit Bodegraven vrijer te spelen dan in de tweede set. Ze speelden samen als team en communiceerden ook goed met elkaar. In deze set was het VSTS die de overhand had, mede door goede service-series en aanvalskracht. Er werd een goede verdediging neergezet en daardoor kon Kalinko niet veel punten scoren. VSTS dames 1 speelde overtuigend en won daarmee met 25-15.
 

In de vierde set zette VSTS dames 1 het goede spel uit set drie door. In deze set wisten de dames uit Bodegraven nog beter waar ze ballen weg konden leggen aan de kant van Kalinko en er werden veel punten gescoord. Kalinko had geen antwoord op het sterke spel van VSTS dames 1. De set werd dan ook gemakkelijk gewonnen met een eindstand van 25-13. Dit zorgde voor een 3-1 winst voor Bodegraven.
 

VSTS dames 1 is heel blij met de winst tegen Kalinko dames 2. De volgende wedstrijd is op 8 maart. De dames uit Bodegraven spelen dan uit tegen VVV Delta om 19:30 uur.



Vier Vrouwendag met Suzanna Jansen en Amnesty International in het Evertshuis

04-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 8 maart staat de wereld opnieuw stil bij de internationale Vrouwendag, een dag die gewijd is aan de strijd voor gelijke rechten, emancipatie en empowerment van vrouwen overal ter wereld. En wat is een betere manier om deze belangrijke dag te vieren dan door samen te komen en te luisteren naar inspirerende verhalen en te pleiten voor gerechtigheid?

 

 

In het kader van Vrouwendag organiseert het Kunstcafé een speciale lezing door de gerenommeerde schrijfster Suzanna Jansen. Zij zal spreken over haar laatste boek, "De omwenteling of de eeuw van de vrouw". Dit boek belicht de cruciale rol van vrouwen in de hedendaagse samenleving en werpt een licht op de uitdagingen en triomfen waarmee zij worden geconfronteerd. De lezing vindt plaats in het Evertshuis. Maar deze avond wordt extra bijzonder door de aanwezigheid van de werkgroep van Amnesty International Bodegraven.
 

De leden van Amnesty International zullen een tafel bemannen waar bezoekers onder andere een petitie kunnen ondertekenen. Deze petitie is gericht op het steunen van een bijzondere vrouw genaamd Narges Mohammadi uit Iran. Narges heeft zich jarenlang ingezet voor vrouwen- en mensenrechten in haar land, waarvoor ze moedig strijdt ondanks de dreiging van vervolging door de autoriteiten.
 

Helaas is Narges het slachtoffer geworden van ernstige repressie. Ze is veroordeeld tot een lange gevangenisstraf en is onderworpen aan marteling en bedreigingen. Ondanks deze verschrikkingen blijft Narges moedig haar stem verheffen en blijft ze vechten voor rechtvaardigheid. Haar moed is erkend door de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede.
 

Door de petitie te ondertekenen, roepen bezoekers van de lezing op tot de onmiddellijke vrijlating van Narges Mohammadi en tonen zij solidariteit met haar en alle vrouwen die zich inzetten voor een rechtvaardiger wereld. Tot ziens op Vrouwendag in het Evertshuis!


De aanvangstijd is 20.00 uur



Lies van Aelst (SP) na 17 jaar weg uit Provinciale Staten Zuid-Holland

04-03-2024

Van de redactie

In de Statenvergadering van 6 maart zal SP-fractievoorzitter Lies van Aelst na 17 jaar afscheid nemen van Provinciale Staten. Ze is inmiddels benoemd in de Eerste Kamer als opvolger van Tiny Kox en is daar met haar 35 jaar met afstand de jongste senator. In de Staten laat Lies een rijke erfenis na op het gebied van openbaar vervoer en de strijd tegen chemiereus Chemours. Ook maakte ze zich hard voor de veerverbinding Maassluis-Rozenburg. Van Aelst wordt in Provinciale Staten opgevolgd door Iris van de Kolk, gepokt en gemazeld in de gemeentelijke politiek in Alphen aan den Rijn.
 

Van Aelst over haar vertrek: “Het is met een lach en een traan dat ik afscheid neem van mijn fantastische fractie. Mensen die op elk uur van de dag klaar staan om het leven van de Zuid-Hollanders een beetje beter te maken en die consequent opkomen voor de bescherming van mens, dier en milieu. Dat is de traan. Tegelijkertijd heb ik ontzettend veel zin om aan de slag te gaan in de Eerste Kamer.”
 

Een combinatie van het werk in de Staten, de Eerste Kamer en haar baan als directeur van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies zit er niet in. “Als ik iets doe, wil ik dat ook goed doen en er volledig voor gaan. Maar het is met een gerust hart dat ik vertrek, want met Iris van de Kolk krijgt de Statenfractie er een prima vervanger voor terug.”
 

Van Aelst kan terugkijken op een schat aan dossiers waar ze zich in vast heeft gebeten in de Staten. Meest in het oog springend zijn daarbij het openbaar vervoer, de acties tegen de vervuiling door Chemours, maar ook haar inzet voor een volwaardige veerverbinding Maassluis-Rozenburg. Van Aelst: “Het openbaar vervoer moet een volwaardig alternatief worden voor de auto. Als dat niet lukt loopt de boel gierend vast in het land. Dat vergt nog een heleboel inzet van de SP, want bij andere partijen blijft het helaas veelal bij woorden. Chemours maakt enorme winsten over de ruggen van mens, dier en milieu. Het is mooi dat daar nu eindelijk beweging in lijkt te komen, maar we staan pas aan het begin.”
 

In maart komt het autoveer Maassluis-Rozenburg na ruim twee jaar eindelijk weer terug in de vaart, maar ook in de jaren daarvoor was het een constante bron van ergernis voor Van Aelst: “Typ maar eens als zoekterm op onze website Rozenburg in. Dan krijg je  vier pagina’s met artikelen te zien die teruggaan tot de jaren ’00. De Rozenburgers verdienen gewoon een betrouwbare veerverbinding, niet in de minste plaats als extra vluchtroute bij calamiteiten. Het veer moet je zien als een weg, maar dan zonder brug. Sowieso moet wat van belang is voor iedereen niet worden overgelaten aan de markt.”
 

Werk genoeg aan de winkel dus nog voor opvolger Iris van de Kolk. “Zij is net zo’n terriër als ik. Daar zullen ze in Provinciale Staten wel achter komen”, besluit van Aelst.



Hortus Populus en NL Doet: Samenwerken voor Groenere Gemeenschappen

03-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 16 maart komt de nationale NL Doet-actie van het Oranje Fonds tot leven, en dit jaar schittert Hortus Populus als een opvallende deelnemer.
 

De Hortus Populus bruist van activiteit terwijl het nieuwe seizoen op het punt staat te beginnen. Er is zoveel te doen! Van het opfrissen van de binnenruimtes tot het herinrichten van de winkel, er is voor iedereen wat te doen. Maar het meest opwindende project van allemaal? Het creëren van een weelderige wilde bloementuin, vergezeld van een bijenheuvel, en het inrichten van fruitbosjes in de uitgestrekte boomgaard.



 

Dit alles kan niet zonder de helpende handen van vrijwilligers. Of je nu een paar uurtjes kunt missen of de hele dag beschikbaar bent, jouw bijdrage is van onschatbare waarde. Er is werk voor iedereen, van timmeren tot spitten, van kruien tot boenen, en nog veel meer. Samen kunnen we deze dag tot een groot succes maken en de Hortus Populus laten bloeien.
 

Maar het is niet alleen hard werken; we bieden ook een heerlijke lunch aan om jouw energie op peil te houden. Wil je meedoen? Geef je dan op via de officiële NL Doet-website of stuur een e-mail naar informatie@hortuspopulus.nl. We staan klaar om je te verwelkomen van 10:00 tot 16:00 uur.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina