NIEUWS



Kunst in gemeentehuis - Wilma Kempe

13-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Deze maand exposeert de Bodegraafse Wilma Kempe op het gemeentehuis. Zowel in de kamer van wethouder Elly de Vries als in de werkruimte van burgemeester Michiel Grauss is haar kunst terug te vinden. Ze schildert en beeldhouwt en haar werk is overwegend geïnspireerd op de natuur.

 

 

Steeds hangt er werk van een andere lokale kunstenaar in de kamers van de wethouder en burgemeester. Dit is een initiatief van Het Groene HartHuys in samenwerking met de gemeente. Om kunst te promoten wordt elke twee maanden werk van een andere kunstenaar uit de gemeente of directe omgeving in het gemeentehuis geëxposeerd.



OM eist in hoger beroep tot 10 jaar gevangenisstraf voor dodelijk uitgaansgeweld Mallorca

13-12-2023

Van de redactie

Waddinxveen - In de nacht van 13 op 14 juli 2021 verandert een feestavond in de badplaats El Arenal op Mallorca in een nachtmerrie. Op diverse momenten en op verschillende locaties valt een groep Nederlandse jongeren andere Nederlandse toeristen aan en wordt er geweld gebruikt tegen meerdere slachtoffers. Het geweld kent een fatale afloop wanneer de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen als gevolg van zijn verwondingen komt te overlijden.
 

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen van 10 jaar, 24 maanden, 18 maanden, en taakstraffen (zie tabel onderaan), tegen de zeven mannen die voor hun betrokkenheid bij het geweld terechtstaan. Zij worden ervan verdacht in wisselende samenstelling excessief geweld te hebben gebruikt.
 

Die bewuste nacht ontstaat er in café De Zaak onenigheid over stoelen. Buiten worden twee Nederlandse mannen aangevallen. Kort daarna gaat het geweld door voor de naastgelegen zaak Level Dining Lounge. Hierbij worden twee slachtoffers geslagen en geschopt. Later die nacht wordt er, verderop bij café Bier Express, opnieuw geweld gepleegd. De zeven verdachten richten zich daar op een andere groep Nederlanders. In korte tijd volgen meerdere geweldshandelingen elkaar op. Verschillende slachtoffers worden geschopt en/of geslagen. Nadat de gevechten zijn geëindigd en de verdachten gevlucht, blijft Carlo op de grond liggen. Hij is geslagen en tegen het hoofd geschopt. Hij overlijdt later in het ziekenhuis.  
 

Door de rechtbank wordt S.B. veroordeeld voor de doodslag op Carlo. In totaal worden acht personen veroordeeld voor het gebruikte geweld die nacht.
 

Oorverdovend stil

Zowel de verdachten als het OM gingen in zeven zaken in hoger beroep. Een belangrijke reden daarvoor was dat het OM er van overtuigd is dat meerdere verdachten iets meer moeten weten over de dood van Carlo. Òf omdat ze verantwoordelijk zijn voor het geweld, òf omdat ze hebben gezien of gehoord wie er verantwoordelijk is. In hoger beroep is door het hof, het OM maar ook door de nabestaanden en slachtoffers een beroep gedaan op de verdachten om hierover te spreken. De advocaat-generaal zegt hierover: “Wat het Openbaar Ministerie betreft staat vast, dat het antwoord op de vraag wat met Carlo is gebeurd, uit de verdachten moet komen. Daar ligt de sleutel tot de zaak. Tot op de dag van vandaag houden deze verdachten vol niet te hebben gezien wat met Carlo is gebeurd. En dat rekenen we deze verdachten zwaar aan. Op de vraag of er iemand is die iets weet over wat met Carlo gebeurd is, blijft het oorverdovend stil.
 

Carlo

Van bijna alle geweldshandelingen die nacht zijn (camera)beelden, behalve van het geweld tegen Carlo. De gewelddadigheden op Mallorca zijn in meer of mindere mate door alle verdachten bekend, behalve het geweld tegen Carlo. Het OM stelt dat er meerdere mensen verantwoordelijk zijn voor de dood van Carlo. Uit het onderzoek blijkt dat hij door meerdere mensen tegen het hoofd is geschopt. In eerste aanleg hield het OM daar drie verdachten voor verantwoordelijk. In hoger beroep stelt het OM dat één verdachte in juridische zin verantwoordelijk kan worden gehouden voor de doodslag op  Carlo. Tegen hem is volgens het OM voldoende bewijs. Op de schoen van S.B. werd dna van Carlo aangetroffen en getuigenverklaringen maken dat het OM overtuigd is van de schuld van S.B. Bij twee andere verdachten maakt het OM in hoger beroep een andere weging van de bewijsmiddelen. Die bewijzen zijn wat het OM betreft onvoldoende om met zekerheid vast te stellen dat deze twee verdachten betrokken zijn bij het dodelijke geweld tegen Carlo.
 

Totaal onacceptabel

Voor het OM staat buiten kijf dat het geweld bestraft moet worden. De advocaat-generaal zegt daarover: “Verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan zinloos en excessief uitgaansgeweld. Zonder enige rechtvaardiging hebben zij in gezamenlijkheid geweld gepleegd tegen twee groepen vrienden, met letsel en zelfs fataal letsel tot gevolg. Van de aan verdachten op te leggen straf moet een duidelijk signaal uitgaan, niet alleen naar de verdachten, maar ook naar de samenleving. Mensen moeten veilig uit kunnen gaan en een gezellige avond kunnen hebben. Geweld gebruiken, om wat voor reden dan ook, is totaal onacceptabel en hoort niet bij uitgaan. Geweld kan volkomen uit de hand lopen en de gevolgen zijn dan niet te overzien.”



Gratis fruitboom of -struik voor nieuwbouwbewoners

13-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De Hortus Populus verkoopt vanaf 1 december 2023 biologische fruitstruiken en -bomen. Het is nu de perfecte tijd om struiken en -bomen te planten. Heerlijk om straks zelf je eigen bessen of peren te kunnen plukken. Gezond en lekker. En het maakt onze omgeving weer groener.
 

Een groene tuin voorkomt wateroverlast en verkoelt. In een groene tuin kan regenwater immers gemakkelijker de grond in en groen warmt veel minder op dan stenen. En onderzoek heeft uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.



 

De gemeente draagt deze actie een warm hart toe en steunt dit initiatief door dertig fruitbomen of fruitstruiken af te nemen van de Hortus Populus en die weg te geven aan bewoners van een pas opgeleverde woning: een nieuwbouwhuis dat is gebouwd in 2022 of 2023. Per adres kan één gratis boompje of struik worden opgehaald op vrijdag 15 en zaterdag 16 december tussen 10 en 12 uur op de Hortus Populus (Limespad 1 te Bodegraven).

 

Zorg dat je kan laten zien voor welk adres je komt, dat wordt ter plekke gecheckt. Wees er snel bij, want alleen de eerste dertig boompjes worden gratis weggegeven aan de nieuwbouwbewoners. Op=op!

 



De gemeente gaat graven ruimen op Vredehof

13-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De gemeente gaat in het vierde kwartaal van volgend jaar graven ruimen op de algemene begraafplaats Vredehof in Bodegraven. Dit zijn algemene graven, waarvoor een grafrust geldt van minimaal tien jaar. Door het ruimen van de graven komt er ruimte voor de aanleg van nieuwe graven.
 


Er zijn informatieborden geplaatst bij de graven die worden geruimd. En nabestaanden van overledenen in deze algemene graven hebben hierover inmiddels ook een brief ontvangen. Ze kunnen behalve laten ruimen, ook kiezen voor herbegraven en het behouden van de grafbedekking.
 

Helaas is niet van elk graf een belanghebbende bekend, waardoor niet iedereen een brief heeft ontvangen. Bent u of kent u een belanghebbende? Dan verzoeken wij u alsnog contact op te nemen met de gemeente, afdeling begraafplaatsadministratie. Dat kan via begraafplaatsadministratie@bodegraven-reeuwijk.nl.

 



Doe mee aan de actie ‘Gratis hulp bij energie besparen’

13-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Heeft u moeite om de energierekening te betalen? In samenwerking met Klimaatroute helpt de gemeente haar inwoners met een actie om op hun energierekening te besparen.

Wat houdt de actie in? Een energiecoach van Klimaatroute belt in de komende weken bij u aan. De coach geeft u tips en brengt kleine energiebesparende producten in uw woning aan. Bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen, of brievenbusborstels. U mag voor 150 euro aan producten uitkiezen. De energiecoach helpt u hierbij. Direct na het aanbrengen van de producten gaat uw energieverbruik omlaag en daarmee ook uw energierekening. Wij betalen deze actie, meedoen is voor u gratis.



 

Voor wie is deze actie bedoeld?

De actie 'Gratis hulp bij energie besparen' is bedoeld voor inwoners die een kleine beurs hebben en moeite hebben om de energierekening te betalen. We gaan in verschillende fases langs de deuren. Liever een afspraak maken of heeft u een vraag? Neem contact op via 020- 2443977 of ga naar bodegraven-reeuwijk.nl/actie-gratis-hulp-bij-energie-besparen.

 

Deelname is vrijwillig. Als u niet wilt deelnemen, dan kunt u dat aan de deur aangeven. U kunt ook bellen naar 020-2443977 of mailen naar duurzaamwonen@klimaatroute.nl als u van deelname afziet. “Hoe meer mensen we kunnen helpen, hoe beter. U kunt ook uzelf aanmelden! En geldt de actie niet voor u, dan kent u misschien wel anderen die hiermee geholpen zouden zijn. Vertel ze vooral over deze actie. Wij komen graag langs,” aldus wethouder Jan Leendert van den Heuvel.

 

Ik wil (ook) meer energie besparen

Komt u niet in aanmerking voor deze actie maar wilt u wel graag energie besparen? Neem contact op met een energiecoach voor een gratis adviesgesprek via bodegraven-reeuwijk.nl/energiecoach. En kent u mensen die wel voor de actie in aanmerking komen? Maak hen vooral attent op deze actie! Alvast bedankt!



Verdachte aangehouden woningoverval Gouda

13-12-2023

Van de redactie

Gouda - Dinsdag 12 december 2023 is een jonge man uit de omgeving van Gouda aangehouden. Hij wordt ervan verdacht op 2 november 2022 een gewapende woningoverval te hebben gepleegd aan de Adriaan Vlackstraat in Gouda. De politie gaat door met het onderzoek.
 

De gewapende overval vond vorig jaar november plaats. Op die avond hoorden de bewoners op de Adriaan Vlackstraat rond 22.45 uur gerommel op de bovenverdieping. De bewoners besloten er samen op af te gaan. Het bleek dat twee mannen via het balkon probeerden om de woning in te komen. De overvallers raakten in gevecht met een van de bewoners. Hierbij raakten zowel de bewoner als een van de overvallers gewond. Hierna vluchtten de twee mannen er via de voordeur vandoor.
 

Aanhouding
Op dinsdag 12 december is een van de verdachten aangehouden. De recherche gaat verder met het onderzoek en is nog op zoek naar de tweede verdachte.
 

Heeft u informatie over deze zaak? De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.




Tandartsverzekering afsluiten loont vaak niet

13-12-2023

Van de redactie

Als je een aanvullende zorgverzekering voor tandartskosten afsluit, betaal je vaak veel premie in verhouding tot wat je vergoed krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Bij veel tandartsverzekeringen met een dekking van 250 euro betaal je meer dan 70 procent van de vergoeding zelf aan premie. Bij één verzekering is dit zelfs ruim 88 procent”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij de vergelijkingssite.
 

Bij gemiddeld tandartsbezoek is verzekeren meestal te duur

Geld.nl onderzocht 30 aanvullende tandartsverzekeringen met een dekking van maximaal 250 euro per jaar. De vergelijker berekende hoeveel procent van de maximale vergoeding de consument hiervoor jaarlijks aan premie betaalt. Bij 13 van de 30 tandartsverzekeringen is dit meer dan 70 procent. “Je moet dan dus minstens 70 procent van de maximale vergoeding gebruiken, wil je aanvullende tandartsverzekering lonen. Dit komt neer op 175 euro aan tandartskosten per jaar”, legt Bulthuis uit. “Veel tandartsverzekeringen vergoeden trouwens maar 75 procent van de tandartsrekeningen. Dan zou je dus zelfs 233 euro aan tandartskosten moeten maken om die 175 euro aan vergoeding te krijgen.”
 

De gemiddelde Nederlander maakte volgens Vektis in 2017 nog 128 euro per jaar aan tandartskosten. Bulthuis: “Deze cijfers zijn natuurlijk vijf jaar oud, in de tussentijd zijn de tarieven voor de meest voorkomende tandartsbehandelingen 31 procent gestegen. Daarmee kom je uit op gemiddeld 168 euro aan tandartskosten. Dat is nog steeds lager dan wat je gemiddeld aan tandartskosten moet maken, wil de aanvullende tandartsverzekering lonen.”
 

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

Er zijn wel tandartsverzekeringen met een premie die lager is dan 168 euro per jaar. De goedkoopste kost 114 euro per jaar. “Een tandartsverzekering kan dus lonen, maar je moet goed opletten”, zegt Bulthuis. “Bedenk altijd eerst hoeveel tandartskosten je verwacht. Neem bijvoorbeeld je tandartsrekeningen van eerdere jaren als uitgangspunt of vraag je tandarts welke kosten deze het komend jaar verwacht. Vervolgens kun je bepalen of de extra premie die je voor de tandartsverzekering betaalt, opweegt tegen de verwachte kosten. Het is hierbij verstandig om meerdere zorgverzekeraars te vergelijken, want de premies verschillen flink,” aldus Bulthuis.
 

Goedkoopste tandartsverzekeringen met een dekking tot 250 euro per jaar

Hieronder zie je de zorgverzekeringen die als voordeligste naar voren komen als je een basisverzekering met een aanvullende verzekering voor tandartskosten tot 250 euro per jaar zoekt.

 

Zorgverzekeraar

Tandartsverzekering

Vergoeding tandartskosten per jaar

Premie per jaar

% van de maximale vergoeding dat je aan premie betaalt

FBTO

Module Tand Basis 75 procent 250

€ 250 (75%)

€ 114

45,6%

FBTO

Module Tand 250 (100%)

€ 250 (100%)

€ 179,40

71,8%

VinkVink

Tand

€ 250 (75%)

€ 146,40

58,6%

De Friesland

AV Tand Opstap

€ 250 (80%)

€ 153

61,2%

a.s.r. Ik kies zelf

TandBewust

€ 250 (75%)

€ 119,40

47,8%

Nationale-Nederlanden

Zorg Tand

€ 250 (80%)

€ 143,40

57,4%

 

 



MAAK VAN VERKEERSVEILIGHEID EEN GOED VOORNEMEN!

13-12-2023

Van de redactie

Iedereen veilig de straat op

Veilig Verkeer Nederland maakt deel uit van de verkeersveiligheidscoalitie. Zij deed vandaag een appél op de politiek om te investeren in meer handhaving en betere infrastructuur. Dit in verband met de schokkende cijfers die de SWOV vandaag presenteerde over het aantal verkeersslachtoffers in 2022. Veilig Verkeer Nederland spoort daarom iedereen aan om van verkeersveiligheid een goed voornemen te maken.

 

 


Iedereen veilig over straat
In 2022 vielen er 745 verkeersdoden en maar liefst 8300 ernstig gewonden. Dit is ruim 20% meer dan in 2021, een behoorlijke stijging dus en dat is zeer zorgelijk. Het nieuwe jaar biedt een mooie een kans om gedragsverandering te omarmen op de weg. Maar waarom zou je daarmee wachten als je er ook nú voor kan zorgen dat iedereen veilig over straat gaat? Het vermijden van rijden onder invloed, geen telefoongebruik tijdens het rijden en het dragen van een fietshelm zijn voornemens die levens kunnen redden en de weg veiliger kunnen maken voor iedereen. En het gaat niet alleen om individuele doelen, maar ook om het collectief nemen van verantwoordelijkheid voor veilig gedrag op de weg, zowel als automobilist, fietser of andere weggebruikers!



Periodiek Regionaal Onderzoek Verkeersveiligheid

13-12-2023

Van de redactie

In Zuid-Holland willen we dat iedereen elke dag weer veilig thuis komt. Bent u of ben jij verkeersdeelnemer in de provincie? Doe mee aan het Periodiek Regionaal Onderzoek Verkeersveiligheid.

 


 

Weggebruikers wordt gevraagd naar het eigen verkeersgedrag en naar de mening over verkeersveiligheidsmaatregelen. Het onderzoek staat open voor iedereen die woont, werkt of studeert in Zuid-Holland. Er zijn twee onderzoeken, eentje voor jongeren (onder de 18 jaar) en eentje voor volwassenen, met aparte websites.

 

Nog geen 18? Ga naar goudappel.nl/verkeerjongeren (en win een bon van € 15 van bol.com of spotify). Al wel ouder dan 18? Ga naar goudappel.nl/verkeersgedrag



Bespaar energie op uw vaatwasser

13-12-2023

Van de redactie

Met de feestdagen draait hij waarschijnlijk overuren: de vaatwasser. Bijna iedereen heeft er tegenwoordig één. Gebruikt u de vaatwasser slim, dan kunt u bijna 40% besparen op uw energieverbruik. Doe de vaatwasser vol en kies voor het eco-programma: dat wast meestal goed schoon en is veel zuiniger en dus goedkoper dan andere programma's.



 

Eco-programma

De meeste mensen gebruiken de eco-stand al. Hiermee besparen zij meer dan 25% stroom en meer dan 20% water ten opzichte van het standaardprogramma. Het eco-programma duurt een stuk langer maar kan daardoor de afwas schoon krijgen op een lagere temperatuur. Daardoor is er minder stroom nodig. Bij een afwas die nauwelijks vies is, kunt u ook het korte programma gebruiken. Net als de eco-stand is dat zuinig maar dan snel(ler) klaar. 

 

Zet vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is

Wie is bij u thuis kampioen inruimen van de vaatwasser? Elk hoekje van de vaatwasser gebruiken loont! Want zet u de vaatwasmachine pas aan als deze helemaal vol zit, dan scheelt dat een flink aantal afwasbeurten per jaar. Ter vergelijking, als u de vaatwasser altijd helemaal vol laat draaien in plaats van driekwart vol, dan bespaart u bijna 20 procent op het stroomgebruik.



 

Voorspoelen niet nodig

De vaat met de hand voorspoelen, is meestal niet nodig. Etensresten kunt u eventueel met een mes of een stuk papier wegvegen voordat u de vaat in de machine zet. Wilt u toch voorspoelen, gebruik dan koud water.

 

Met onderhoud gaat de machine langer mee

Maak de filters regelmatig schoon en draai één keer per maand een programma op hoge temperatuur om de vaatwasser vetvrij te maken. Of gebruik af en toe een speciale machinereiniger (te koop in o.a. de supermarkt) in een lege vaatwasser op hoge temperatuur. Het helpt tegen vet, kalkaanslag en nare luchtjes. En het zorgt ervoor dat de vaatwasser goed blijft werken.

 

Heeft u geen vaatwasser?

Goed nieuws: dan bent u nóg goedkoper uit! Doet u de afwas met de hand in een teiltje, dan verbruikt u maar liefst de helft minder energie dan met een vaatwasser.

 

Bron tekst en foto: Milieu Centraal.



Partij voor de Dieren Zuid-Holland vraagt opheldering over overtredingen landbouwgif

13-12-2023

Van de redactie

De Partij voor de Dieren Zuid-Holland heeft kritische vragen gesteld aan het provinciebestuur naar aanleiding van alarmerende berichten over onvoldoende naleving van wetgeving voor landbouwgif. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wijst op een structureel probleem in de agrarische sector, waarbij een derde van de geïnspecteerde telers regels voor landbouwgif niet naleeft. De Partij voor de Dieren wil nu duidelijkheid over de situatie in Zuid-Holland.

 

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten Zuid-Holland, vraagt het provinciebestuur om inzicht te geven in het aantal controles in Zuid-Holland, en de locaties waar deze zijn uitgevoerd. Daarnaast wil zij weten hoeveel overtredingen er zijn geconstateerd en welk illegaal landbouwgif hierbij is gebruikt.

 

"De NVWA noemt het hoge aantal overtredingen 'zorgwekkend' en spreekt van een 'structureel probleem' in de agrarische sector. We willen weten hoe het provinciebestuur deze constateringen beoordeelt en welke maatregelen zij gaat nemen om dergelijke overtredingen tegen te gaan en te voorkomen," aldus Van Viegen.

 

De Partij voor de Dieren benadrukt de mogelijk negatieve gevolgen van deze overtredingen voor mens en dier, zowel binnen de veehouderij en omwonenden als voor vrij levende dieren. Ook vraagt de partij zich af wat de overtredingen betekenen voor de beoogde doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water en de Natura-2000 gebieden in 2027.

 

Tot slot roept de Partij voor de Dieren het provinciebestuur op om in overleg te treden met het Rijk en de waterschappen om gezamenlijk extra maatregelen te treffen. "We willen concrete acties zien om de problemen aan te pakken en hopen op een constructieve samenwerking om de natuur en de gezondheid van mens en dier te waarborgen," besluit Van Viegen.

 

De Schriftelijke vragen van Partij voor de Dieren Zuid-Holland aan het provinciebestuur zijn hier te lezen.

 



Windparken op de Noordzee dit najaar 3 keer stilgezet voor veilige vogeltrek

13-12-2023

Van de redactie

Om trekvogels zoveel mogelijk een veilige doortocht te bieden, verlagen  windparkeigenaren voortaan de snelheid van de windturbines tijdens een migratiepiek van trekvogels. Dit najaar zijn de turbines van de windparken bij Borssele drie nachten stilgezet nadat een grote vogeltrek over de Noordzee was voorspeld. De maatregel is dit najaar voor het eerst officieel ingegaan en toegepast, na een succesvolle test in het voorjaar.
 

Elk voor- en najaar trekken miljoenen vogels over zee. Om te zorgen dat zo min mogelijk vogels in aanraking komen met de draaiende bladen van de turbines, heeft de overheid de zogenoemde ‘start/stop procedure’ ontwikkeld. Aan de hand van een vogeltrekvoorspellingsmodel van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en een bevestiging van een groep vogelexperts, vraagt de minister voor Klimaat en Energie om de windparken op zee stil te zetten. Het gaat om de windparken die vallen onder de kavelbesluiten van het ministerie van EZK, met uitzondering van de windparken ten noorden van de Waddeneilanden (voor die regio is het voorspellingsmodel nog niet geschikt). Tussen de voorspelling en het stilzetten van de windmolens zitten ongeveer twee dagen. Dat geeft netbeheerder TenneT de tijd om de stabiliteit van het hoogspanningsnet te garanderen. Ook wordt die tijd gebruikt om alle betrokkenen te informeren en om het stilzetten van de turbines zorgvuldig in gang te zetten. De snelheid van de turbines wordt tijdens de voorspelde nachtelijke piekmigratie teruggebracht tot maximaal twee rotaties per minuut.
 

Dit najaar was op 8, 16 en 31 oktober grote vogeltrek voorspeld. De minister heeft die keren een advies tot stilzetten afgekondigd. Deze adviezen zijn door windparkeigenaren Ørsted, Norges Bank Investment Management (NBIM), Blauwwind en Two Towers opgevolgd voor de Borssele windparken. De windparken Hollandse Kust Zuid en Noord gaan de adviezen opvolgen wanneer de windparken volledig operationeel zijn. Uit een eerste analyse van de vogelradargegevens bleek dat op twee van de drie voorspelde momenten er een piek in de vogeltrek was.
 

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: ”We willen natuur en biodiversiteit centraal stellen bij de windparken op zee. Ik ben heel blij dat de windparken hun verantwoordelijkheid nemen en de adviezen voor het stopzetten van de turbines opvolgen. We hopen hiermee internationaal een voorbeeld te zijn, waarbij andere landen rondom de Noordzee gaan volgen.”
 

Rijkwaterstaat heeft de procedure ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met onder andere de windparkeigenaren, netbeheerder TenneT, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Vogelbescherming Nederland en Stichting de Noordzee. Deze procedure is één van de maatregelen die de overheid neemt om windenergie op zee de komende decennia te ontwikkelen met oog voor de natuur en de dieren in en rond de Noordzee. Het is de inzet dat in de toekomst alle Nederlandse windparken op zee meedoen met deze procedure. Voor meer informatie over de start/stop procedure, zie: Noordzeeloket.nl.



Seksueel geweld tegen kinderen vindt in meer dan de helft van de gevallen plaats achter de voordeur

13-12-2023

Van de redactie

Uit meldingen bij de politie blijkt dat seksueel geweld tegen kinderen in meer dan de helft (58%) van de gevallen plaatsvindt in een woning. Dit blijkt uit de nieuwe Monitor seksueel geweld tegen kinderen 2018-2022 die vandaag verschijnt. Het is hiermee aannemelijk dat de dader in veel gevallen een familielid of bekende van het slachtoffer is. Dit maakt het voor slachtoffers moeilijk om er over te praten en ermee naar buiten te komen. “Er is de afgelopen tijd terecht veel aandacht geweest voor seksueel geweld dat zich afspeelt op de werkvloer, bij sportclubs en in de publieke ruimte, maar de grote groep die slachtoffer wordt in de thuissfeer mag niet uit het oog raken. Juist omdat de schade hier het grootst kan zijn”, aldus Conny Rijken, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

 

Vormen van seksueel geweld in de thuissfeer
Uit registratiecijfers van de politie blijkt dat het seksueel geweld tegen kinderen dat plaatsvindt in een woning onder meer bestaat uit incest, verkrachting, sexting en aanranding. Uit eerder onderzoek van de Nationaal Rapporteur bleek dat bij ruim een derde van de veroordelingen voor seksueel geweld tegen kinderen sprake was van een familieband tussen dader en slachtoffer. Waarschijnlijk gaat het in deze cijfers nog om een onderschatting, omdat bekend is dat slachtoffers van incest, meer nog dan slachtoffers van ander seksueel geweld, vaak veel moeite hebben hierover te praten.

 

Verdachten vaak jonger dan 21 jaar
Veel verdachten van seksueel geweld tegen kinderen zijn jonger dan 21 jaar (38%). Deze jonge verdachten maken vaak leeftijdsgenoten tot slachtoffer. Bij delicten met verdachten die jonger zijn dan 21 jaar en minder dan 5 jaar met hun slachtoffers schelen, komt verkrachting het meeste voor, gevolgd door sexting en aanranding. Het seksueel geweld dat tussen kinderen onderling plaatsvindt, onderstreept volgens Rijken het belang van goede relationele en seksuele vorming voor alle kinderen, passend bij hun leeftijd.


“Goede voorlichting voor kinderen over seksualiteit draagt bij aan een gezonde seksuele ontwikkeling en is belangrijk in de preventie van seksueel geweld tegen kinderen, zowel in de offline als online wereld. Zo is het belangrijk dat ze leren wat het betekent om respectvol met elkaar om te gaan, de grenzen van anderen te herkennen en te respecteren en wat te doen wanneer anderen hun grenzen overschrijden. Scholen hebben hierin een belangrijke rol.”

 

Belang van relationele en seksuele vorming 
Het is belangrijk dat ouders er vanuit kunnen gaan dat scholen werken met bewezen effectieve interventies, vooral gezien de maatschappelijke discussie rond dit thema. Zo ontstond er tijdens de Week van de Lentekriebels in maart 2023 onrust onder ouders, in de politiek en in de media over de invulling van de relationele en seksuele vorming die scholen aan hun leerlingen meegeven.


Foutieve aannames over wat er tijdens deze lessen met kinderen besproken wordt, ondermijnen het draagvlak voor de seksuele en relationele vorming op scholen. Om die reden is het belangrijk dat de minister van Primair en Voortgezet Onderwijs actief onjuiste beeldvorming hierover weerlegt en het belang van relationele en seksuele vorming op scholen blijft uitdragen, vindt de Nationaal Rapporteur.
 

Inzetten op een multidisciplinaire aanpak
De Nationaal Rapporteur beveelt de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan om het samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen, GGD, GGZ, politie en Slachtofferhulp Nederland, ondergebracht bij het CSG, te versterken. Dit met het doel de multidisciplinaire aanpak en hulpverlening aan (minderjarige) slachtoffers van seksueel geweld in Nederland te verbeteren.


Inspiratie kan worden geput uit modellen in andere landen, met name het Belgische model, dat positieve resultaten heeft behaald en gebaseerd is op centraal gefinancierde fysieke centra met inloopmogelijkheden, interne verhoorkamers en consultatieruimtes. Intensieve samenwerking tussen verschillende partijen uit de strafrechtketen en de hulpverlening onder één dak kan zowel de aanpak van seksueel geweld als het bieden van passende hulp aan slachtoffers bevorderen.



De nieuwe SAM vrijwilligerscentrale website gelanceerd op nationale dag van de vrijwilliger

12-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op de nationale dag van de vrijwilliger, 7 december, heeft de SAM Vrijwilligerscentrale met behulp van wethouder Dirk-Jan Knol met trots haar nieuwe website gelanceerd. Deze eigentijdse online vrijwilligersvacaturebank is bedoeld om vrijwilligersorganisaties en enthousiaste inwoners die vrijwilligerswerk willen doen eenvoudig met elkaar in contact te brengen.
 


Wethouder Dirk-Jan Knol
 

De website is officieel onthuld door wethouder Dirk-Jan Knol middels het ophangen van opvallende spandoeken. Via de link die hierop vermeld staat, www.samvrijwilligerscentrale.nl, komen je terecht op een website vol actuele vrijwilligersvacatures binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook stelt de nieuwe website inwoners die iets goeds willen doen voor de samenleving in staat om eenvoudig een profiel aan te maken waarop ze hun beschikbaarheid en interesses als vrijwilliger kunnen delen.
 

De wethouder benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat inwoners en vrijwilligersorganisaties elkaar makkelijk kunnen vinden. “Deze nieuwe website maakt het makkelijker om een match tussen vraag en aanbod te laten ontstaan, waarmee we zorgen voor een win-win situatie”. Zo verteld hij verder: “Dan is de organisatie blij omdat ze hulp krijgen en aan de andere kant ben jij blij, omdat je echt een steentje bij kan dragen aan de samenleving”.
 

Save the date
Meer weten over vrijwilligerswerk de verschillende vrijwilligersorganisaties persoonlijk ontmoeten? Van 30 januari t/m 1 februari organiseert de SAM vrijwilligerscentrale het vrijwilligersevent. Voor mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk en mensen die al vrijwilligerswerk doen.



Kaasmuseum in Bodegraven sluit deuren na geschil over verwachtingen

12-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het Kaasmuseum in Bodegraven zal op 1 november 2024 definitief zijn deuren sluiten, inclusief het aanliggende VVV-punt en de cadeaushop. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk meldt dat een verschil in wederzijdse verwachtingen tussen de gemeente en de Stichting De Kaashandel heeft geleid tot dit spijtige besluit.
 

Zowel het gemeentebestuur als de stichting betreuren de sluiting ten zeerste, zoals blijkt uit een gezamenlijke verklaring van burgemeester en wethouders. "De gemeente blijft graag samenwerken met de kaasindustrie om de gemeentelijke promotie te bevorderen. De kaasproductie, opslag en handel vormen immers een essentieel onderdeel van de geschiedenis en identiteit van Bodegraven-Reeuwijk," benadrukt het bestuur.
 

In 2020 sloten de gemeente en de stichting een samenwerkingsovereenkomst voor een periode van drie jaar. Gedurende deze periode ontving de stichting financiële steun en de inzet van gemeentelijk personeel. Na afloop van deze drie jaar was het de bedoeling dat de stichting zelfstandig het museum zou runnen, met financiering van sponsors en subsidies. Helaas is dit niet gelukt.
 

Het Kaasmuseum in Bodegraven bevond zich oorspronkelijk op de bovenste verdieping van het Evertshuis, maar verhuisde vorig jaar naar een opvallende locatie in het centrum, namelijk de Markstraat in het voormalige Rabobankpand.
 

Toekomst van kaasgeschiedenis in Bodegraven onzeker

Met het sluiten van het Kaasmuseum komt er een einde aan een tijdperk waarin bezoekers konden genieten van de rijke kaasgeschiedenis van de regio. Het museum bood inzicht in de productie, opslag en handel van kaas, die van groot belang zijn geweest voor Bodegraven-Reeuwijk. De vraag naar wat er nu met deze waardevolle geschiedenis zal gebeuren, blijft onbeantwoord.

De gemeente en de stichting erkennen de waarde van de kaasindustrie voor de lokale gemeenschap en benadrukken hun inzet voor de promotie ervan. Ondanks het sluiten van het museum zullen beide partijen blijven streven naar het behouden en uitdragen van de unieke kaasidentiteit van Bodegraven-Reeuwijk.
 

Teleurstelling overheerst

De teleurstelling overheerst bij zowel de lokale gemeenschap als toeristen die het Kaasmuseum hebben bezocht. Het museum was niet alleen een educatieve attractie, maar ook een trekpleister voor liefhebbers van kaascultuur. De sluiting markeert het einde van een tijdperk en laat een leegte achter in het hart van Bodegraven.
 

Slotakkoord voor het Kaasmuseum

Met het aankomende slotakkoord voor het Kaasmuseum zullen inwoners en bezoekers van Bodegraven-Reeuwijk zich bewust worden van het belang van het behoud van lokale culturele schatten. Hoewel het museum zijn deuren sluit, blijft de kaasindustrie een integraal onderdeel van de gemeenschap, waarbij zowel de gemeente als de stichting zich zullen blijven inzetten voor de promotie en het behoud van deze rijke traditie.



De Geschiedenis van Kaasmuseum Bodegraven: Van Boerenschuur tot Markstraat

12-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - In 1987 bundelden visionaire personen uit de boerenstand, waaronder leden van agrarische standsorganisaties, landbouwvoorlichting, kaashandelaren, museumfederatie en middenstand, hun krachten en legden de basis voor wat later het Kaasmuseum Bodegraven zou worden. Gedreven door de wens om de rijke geschiedenis van de kaasproductie in de regio te bewaren en te delen, werd het museum opgericht.
 

De initiële locatie van het Kaasmuseum bevond zich in een kaaspakhuis aan de Prins Hendrikstraat, waar boerenschuren werden doorzocht om oud gereedschap op te sporen. Dit gereedschap, een tastbare erfenis van het boerenleven, werd tentoongesteld om bezoekers een levendig beeld te geven van het dagelijkse leven en werken op de boerderij.
 

In 1995 verhuisde het Kaasmuseum naar een nieuwe locatie in het Evertshuis, waardoor het een centralere en toegankelijkere plek kreeg om bezoekers te verwelkomen. Echter, pas op vrijdag 15 november 2022, opende het Kaasmuseum officieel zijn deuren aan de Marktstraat in Bodegraven, waarmee het museum een prominente plek innam in het hart van Bodegraven.
 

Financiële Uitdagingen en Gemeentelijke Steun

Het behouden van het Kaasmuseum bleek door de jaren heen een uitdaging op financieel gebied. Om de exploitatie rond te krijgen, werden inspanningen geleverd om steun te vergaren vanuit de kaasindustrie en lokale overheid.

Na een langdurige zoektocht slaagde het museum erin om tien partijen uit de kaasindustrie te vinden die gezamenlijk een bijdrage van 40.000 euro voor de komende drie jaar toezegden. Deze financiële steun vormde een essentiële pijler voor de voortzetting van de museumactiviteiten. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk toonde haar betrokkenheid door de andere helft van de benodigde financiering, ook 40.000 euro voor drie jaar, te verstrekken. Het Ondernemersfonds droeg ook bij, waardoor de totale gemeentelijke bijdrage aan ontwikkelingskosten uiteindelijk 175.000 euro bedroeg.
 

Een Levende Erfenis

Het Kaasmuseum in Bodegraven heeft door de jaren heen niet alleen een beeld geschetst van de kaasproductie, maar heeft ook een levende erfgoedervaring geboden aan bezoekers. Van boerenschuren tot het hart van Bodegraven, het museum heeft een reis gemaakt die de rijke geschiedenis van de kaasindustrie in de regio belichaamt.

Terwijl het museum zijn deuren sluit op 21 nnovember 2024, blijft de impact ervan voelbaar in de herinneringen van degenen die het hebben bezocht en de gemeenschap die het heeft ondersteund. Het Kaasmuseum heeft een blijvende stempel gedrukt op Bodegraven, en de verhalen en artefacten die het heeft bewaard, zullen ongetwijfeld voortleven als een eerbetoon aan het culturele erfgoed van de regio.



Kunstenaars Schitteren in Het Groene Harthuys: Een Diversiteit aan Talent

12-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Van14 december tot en met 23 januari biedt Het Groene Harthuys een podium aan de veelzijdige kunstwerken van Harmen Kooistra, Judith van Heel, Barry Passchier en Coby Schoneveld. Met een indrukwekkende mix van potlood- en pentekeningen, olieverf, acrylschilderijen, gemengde technieken en minutieus borduurwerk, belooft deze expositie een boeiende reis door diverse artistieke werelden.
 

Harmen Kooistra: Veelzijdigheid in Tekeningen en Schilderijen

De expositie opent met het werk van Harmen Kooistra, een kunstenaar wiens oeuvre zich uitstrekt over potlood- en pentekeningen tot olieverf en acrylschilderijen. Zijn veelzijdigheid wordt duidelijk in de thema's die hij vastlegt, variërend van portretten tot natuur, bloemen en gedetailleerde huizen. Bezoekers kunnen zich verwonderen over de diepte en diversiteit van zijn creatieve exploraties.
 

Judith van Heel: Vogels in Gemengde Techniek

Judith van Heel presenteert een unieke mix van acryl, aquarelverf, pastelkrijt en potlood in haar schilderijen. Met een speciale fascinatie voor vogels, weet ze organisch gedetailleerde en abstracte elementen te combineren in één compositie. Haar kunstwerk nodigt uit tot contemplatie en bewondering voor de delicate balans tussen realisme en abstractie.
 

Barry Passchier: Textielkunst met Minimalistische Charme

Barry Passchier verrast de bezoekers met haar minimalistische kunstwerken, vervaardigd uit stoffen, lapjes en minutieus borduurwerk. De werken, die variëren van figuratieve tot geometrische vlakken, laten bewust ruimte voor persoonlijke interpretatie. Passchier nodigt het publiek uit om de subtiele details te verkennen en een eigen betekenis te geven aan haar kunstwerken.

 

Coby Schoneveld: Beeldhouwen met Elegantie

Geïnspireerd door Italiaanse leermeesters, presenteert Coby Schoneveld haar beelden uit marmer, travertin, onyx en serpentijn. Elk beeld is een uitdaging op zich, soms abstract, soms figuratief, maar altijd getuigend van haar vaardigheid in verschillende technieken. Haar sculpturen belichamen een tijdloze elegantie en tonen de diepgaande artistieke expressie die voortkomt uit haar inspiratiebronnen.



Kerstnachtzang Bodegraven

12-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het is alweer 79 jaar geleden dat evangelist Jacob Klein Haneveld met een groepje mensen het dorp rondtrok met samenzang om zo het Kerstevangelie bij de mensen te brengen. Het was in de Hongerwinter van 1944 dat deze traditie geboren werd. En nog steeds houden we deze traditie in stand, zij het in een iets andere vorm. Dit jaar zullen we de 75ste Kerstnachtzang in de openlucht houden. (Door omstandigheden is het een aantal keer niet doorgegaan.) 
Van harte welkom om mee te zingen en te luisteren in de nacht van 24 december om 24.00 uur op het Raadhuisplein in Bodegraven. 


Tijdens de Kerstnachtzang worden kerstliederen gezongen en wordt er uit het Kerstevangelie gelezen. Na afloop wordt er volgens traditie warme chocolademelk en erwtensoep uitgedeeld.Het evenement is op Facebook te vinden:  www.facebook.com/kerstnachtzangbodegraven
 



Bofkontjes in Woerden

12-12-2023

Van de redactie

Woerden - Wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers: dat helpt enorm mee om de afvalberg te verminderen. Een baby gebruikt in het eerste levensjaar gemiddeld 7 luiers per dag, wat neerkomt op 2555 stuks in het eerste jaar. In totaal worden gemiddeld 5500 luiers gebruikt per kind. Daarom dient Progressief Woerden een voorstel in om te kijken of de zogeheten ‘Bofkontjesregeling’ ook in Woerden beschikbaar gemaakt kan worden.

 

 

De ‘Bofkontjesregeling’ is een subsidie op wasbare luiers. De gemeente Heerenveen start daar op 1 januari mee en geeft maximaal 70 (aanstaande) ouders een subsidie beschikbaar op een luierpakket. Deze regeling vergoedt 50% van de kosten van een compleet luierpakket dat rond €1000,- kost. Dit pakket is geschikt voor de gehele periode waarin een kind nog niet zindelijk is, van pasgeboren tot 3-4 jaar. Heerenveen is niet de enige gemeente met een dergelijke regeling. De gemeente Aalten geeft ook subsidie en in  Vlaanderen zelfs 130 gemeenten.

 

Progressief Woerden wil graag dat deze subsidie vóór de evaluatie van het afvalbeleid wordt onderzocht. Daarbij kan ook worden gekeken of de kosten terugverdiend kunnen worden door de lagere kosten voor het verwerken van restafval.



Jos Verweij en Siveo Scheiden Hun Wegen

12-12-2023

Van de redactie

Zegveld - Jos Verweij zal aan het einde van het seizoen Siveo verlaten. Hoewel hij aangeeft fijn te werken op de Beemd wil hij op zoek naar een nieuwe uitdaging en daarvoor moet hij zijn vleugels uitspreiden. In goed overleg scheiden daarom de wegen. Siveo heeft er alle vertrouwen in dat de ambitieuze coach er met zijn jongens alles aan zal doen om het 4e klasserschap veilig te stellen. Ondertussen gaat Siveo op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen.




Meer huidkanker in regio Hollands Midden

12-12-2023

Van de redactie

Hecht GGD Hollands Midden en KWF investeren in lokale aanpak zonbescherming

Hecht GGD Hollands Midden krijgt ruim € 126.000 financiering van KWF voor een tweejarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen inwoners van Katwijk en Noordwijk beter worden beschermd tegen huidkanker. In regio Hollands Midden komt deze vorm van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas. In totaal investeert KWF € 6 miljoen in tien projecten verspreid over Nederland.

 

“Mede dankzij de Nederlandse Kankeratlas weten we dat huidkanker meer voorkomt in de kustgemeenten, waar meer zonuren zijn en een sterkere zonkracht”, zegt Carla van Gils, directeur van KWF. “Dat geldt ook voor de regio Hollands Midden. Dankzij deze financiering kan Hecht GGD Hollands Midden nu nog intensiever aan de slag met gerichte interventies. Met als doel dat minder mensen in deze regio huidkanker krijgen.”

 

 

Bovengemiddeld vaak huidkanker

“De cijfers in de recent gepubliceerde kankeratlas laten zien dat huidkanker bovengemiddeld vaak voorkomt in de regio Hollands Midden”, zegt GGD-projectleider Leanne Reijnen. “Met de projectfinanciering van KWF kunnen we een tweejarig project starten om huidkanker onder inwoners in regio Hollands Midden terug te dringen. Denk daarbij aan het plaatsen van zonnebranddispensers en uv-index palen op bijvoorbeeld scholen, kinderopvanglocaties en strandtenten. Maar ook aan het creëren van bewustwording en het bevorderen van het gebruik van zonwerende producten.”

 

Jacco Knape (wethouder Economiengemeente Katwijk): Na een succesvolle proef met twee zonnebrandpalen in onze gemeente is het goed dat we nog meer zonnebrand beschikbaar kunnen stellen. Zo kunnen we de bewustwording over huidkanker vergroten en het gebruik van zonnebrand stimuleren.

 

Twaalf GGD’en aan de slag

Naast het project van Hecht GGD Hollands Midden financiert KWF nog negen projecten, uitgevoerd door in totaal twaalf GGD’en verspreid over Nederland. Vier projecten richten zich op stoppen met roken en zes op zonbescherming. De toegekende projecten worden uitgevoerd door: GGD Hart voor Brabant, GGD West-Brabant, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Flevoland, GGD Fryslân, GGD Hollands Midden, GGD Haaglanden, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Zuid-Limburg en GGD Kennemerland samen met GGD Hollands Noorden en GGD Zeeland.

 

GGD GHOR Nederland, de branchevereniging van GGD’en, is blij met de financiering. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “We gaan aan de slag op plaatsen waar mensen het meest blootgesteld worden aan risicofactoren van kanker. Vandaar dat tien projecten starten in twaalf regio’s waar long- of huidkanker meer voorkomen dan in de rest van Nederland. Preventie is hierbij essentieel. Dicht bij de mensen en doelgericht. Met de KWF-projectfinanciering kunnen GGD'en meer doen aan de preventie van long- en huidkanker in hun regio, naast lopende projecten zoals Rookvrije omgeving en de Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen. Daar zijn we heel blij mee.”  



Akkoord vangstmogelijkheden visserij 2024

12-12-2023

Van de redactie

De lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben vandaag een akkoord gesloten over de vangstmogelijkheden voor de zeevisserij in 2024. De overeenkomst maakt duidelijk hoeveel de vissers in de EU-lidstaten per visbestand mogen vangen. 
 

Visserij-afspraken

De EU maakt elk jaar in december afspraken hoeveel vis de verschillende lidstaten het komende jaar mogen vangen in Europese zeeën, de zogenoemde visquota. Met derde landen buiten de EU worden afzonderlijke akkoorden gesloten over deze vangstmogelijkheden als ook over bijvoorbeeld toegang tot elkaars wateren. Voor de Nederlandse visserijsector zijn onder andere tong, schol, haring en horsmakreel belangrijk.
 

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): “Ik voel mee met de zorgen van de vissers over de uitkomst van de onderhandelingen. De beperking van de vangst van tong is van belang voor het behoud van de tong in de Noordzee. Maar het is een grote klap voor de Nederlandse vissers, hun families en de keten. Ik ben en blijf met de sector hierover in gesprek. Naast het wetenschappelijk advies voor behoud van gezonde visbestanden, moet ook oog zijn voor de sociaaleconomische impact voor de visserij. Samen met andere lidstaten zet ik me in richting de Europese Commissie om hier meer balans in te krijgen.”
 

Tongvisserij

Op 8 december zijn de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk afgerond. In dit akkoord is afgesproken dat er voor de tongvisserij een -60%  korting geldt ten opzichte van 2023. Dit is vastgesteld in lijn met het wetenschappelijk advies voor tong om te zorgen voor behoud van de tong in de Noordzee. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de Nederlandse sector. Vanuit Nederland is daarom, samen met Frankrijk, Italië, Denemarken en Portugal, de oproep gedaan om de sociaaleconomische effecten beter mee te wegen. Nederland zal samen met deze lidstaten de nieuwe Europese Commissie ook oproepen om dit op te pakken.
 

Palingvisserij

De aalpopulatie in Europa verkeert in kritieke toestand. Voor Nederland blijft de gesloten periode voor aal onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Het gaat hierbij om de huidige gesloten periode van september tot en met november en drie extra maanden die Nederland binnen de gestelde voorwaarden zelf kan invullen. Daarnaast gelden er in 2024 gesloten periodes voor de vangst van glasaal. Nederland vangt zelf geen glasaal, maar voert dit wel aan voor uitzet in het kader van aalherstel en de kweek ten behoeve van consumptie.
 

Makreelvisserij

Als gevolg van het aflopen van het Toegangsakkoord van de EU met Noorwegen, kon Denemarken haar quotum niet opvissen in de Noorse wateren. Tijdens de Raad hebben de EU-lidstaten hier onderling nieuwe afspraken over gemaakt. Hiermee zijn de vangstmogelijkheden die niet benut konden worden weer beschikbaar. Dit is onder andere in het voordeel van Nederland, omdat Nederlandse vissers hierdoor meer makreel kunnen opvissen.
 

Systematiek visquota

De Europese visserijministers en de Europese Commissie beslissen ieder jaar in december over de totale vangsthoeveelheden voor het komende jaar. De EU-inzet, en die van Nederland, is dat de vangstmogelijkheden zijn gebaseerd op meerjarige beheerplannen en wetenschappelijk advies van ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Die beoordeelt hoeveel vis van een bestand kan worden gevangen zonder het uit te putten. Op basis daarvan wordt per bestand de Total Allowable Catch (TAC) onderhandeld. En vervolgens wordt vastgesteld hoeveel een lidstaat daarvan mag vangen, de quota. De uitkomsten van de onderhandelingen worden vastgesteld door de Raad. De quota voor de individuele vissers worden vervolgens met een vaste verdeelsleutel afgeleid van de totale vangsthoeveelheden.



Dreigingsniveau terrorisme verhoogd naar 4 (substantieel)

12-12-2023

Van de redactie

Dreigingsniveau verhoogd naar 4 (substantieel). Op 12 december 2023 is het dreigingsniveau in Nederland verhoogd naar 4 (substantieel) van in totaal 5 dreigingsniveaus. Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel is.
 

Dat blijkt uit het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van december 2023. Door het opgelaaide conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, koranschendingen in verschillende Europese landen en de oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties is de dreiging vanuit het jihadisme toegenomen.



Inflatie? Meer dan helft Nederlanders verwacht eigen kerstbudget te overschrijden

12-12-2023

Van de redactie

“Nederlanders lijken niet op cadeautjes in te willen leveren”

Kerst staat weer voor de deur. Misschien denk jij al na over de perfecte cadeaus en feestmaaltijden, maar hoe zit het met jouw kerstbudget in een jaar van inflatie en hoge kosten? 73% van de Nederlanders geeft zichzelf een budget voor de feestdagen. Opvallend hierbij is dat 54% nu al denkt zich niet aan dit bedrag te houden. Dit blijkt uit een onderzoek van TrustDeals.
 


 
 
Het internationale couponplatform deed onderzoek naar de invloed van inflatie op het shopgedrag van Nederlanders rondom de feestdagen. Hieruit blijkt dat vrouwen echte budgetkampioenen zijn: 80% bepaalt van tevoren een budget en maar liefst 70% zegt zich hier ook strikt aan te houden. Mannen daarentegen, blijken iets losser met hun kerstuitgaven. Een op de drie mannen (33%) zegt het kerstbudget te negeren. De feestdagen zijn voor veel Nederlanders ook een moment zijn om alles even te vergeten. 32% zegt het in deze periode minder nauw te nemen met geld.
 
Tim Vrij van couponplatform TrustDeals ziet ook dat Nederlanders zoekende zijn. "We merken momenteel een enorme stijging in zoekopdrachten met betrekking tot voordelige cadeaus. Nederlanders zijn op zoek naar leuke cadeautjes, zonder daarvoor diep in de buidel te hoeven tasten. Voor velen is het idee van meerdere kleine cadeautjes in plaats van één groot cadeau iets waar ze nu de voorkeur aan geven. Het helemaal achterwege laten van cadeautjes is geen optie." 
 
Persoonlijke afwegingen
Geef je een flink bedrag uit aan je schoonmoeder om in de smaak te vallen? 64% van de Nederlanders geeft aan hun uitgaven te laten afhangen van de persoon voor wie het cadeau bestemd is. Dit komt vooral tot uiting bij de leeftijdsgroep van 18 tot en met 34 jaar, waarbij voornamelijk mannen (66%) aangeven persoonlijke overwegingen te laten meespelen in hun uitgaven.
 
Online vs fysiek shoppen
Cadeautjes onder de boom, voor 63% hoort dit er echt bij met kerst. Toch zegt ruim een op de drie respondenten dit jaar niet aan cadeautjes te doen omdat alles al duur genoeg is vanwege de inflatie. In de aanloop naar de feestdagen valt op dat 56% van de Nederlanders een voorkeur heeft voor fysiek winkelen ten opzichte van online shoppen voor de feestdagen. Niet geheel opvallend is dat 83% hiervan zich in de leeftijdsgroep van 65+ bevindt. Aan de andere kant geeft 44% de voorkeur aan het gemak van online winkelen voor hun kerstcadeaus. Dit is vooral populair onder de meerderheid (62%) van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar.
 
De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.


FrieslandCampina schrapt 1.800 arbeidsplaatsen

12-12-2023

Van de redactie

FrieslandCampina is voornemens de kosten te verlagen door de komende twee jaar wereldwijd ruim 1.800 arbeidsplaatsen te verminderen, waarvan ongeveer 1.200 arbeidsplaatsen in 2024. Het betreft hier arbeidsplaatsen in vrijwel alle onderdelen van de organisatie. 
 

Jan Derck van Karnebeek, CEO Koninklijke FrieslandCampina N.V.: “Vandaag is een zware dag voor FrieslandCampina. We hebben de afgelopen periode de kostenstructuur van onze organisatie tegen het licht gehouden en kondigen nu moeilijke, maar noodzakelijke stappen aan om onze kosten structureel te verlagen. We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen. We zullen dan ook ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden in deze moeilijke tijd. Deze kostenbesparingen moeten ertoe bijdragen dat FrieslandCampina goed kan concurreren en winnen in de markt, in het belang van onze medewerkers en leden-melkveehouders.” 

 

Expedition 2030: eenmalige kosten 

FrieslandCampina heeft eerder aangekondigd dat het vanaf 2026 een jaarlijkse bruto kostenbesparing van 400 tot 500 miljoen euro wil realiseren; hiervan kan 180 tot 200 miljoen euro worden toegeschreven aan de vandaag aangekondigde vermindering van arbeidsplaatsen. De kostenbesparingen zijn onderdeel van Expedition 2030, de aangescherpte strategie die erop is gericht FrieslandCampina’s positie als toonaangevende, innovatieve en duurzame speler in de zuivelindustrie te versterken. Een deel van de jaarlijkse besparingen zal nodig zijn om inflatie te compenseren. De resterende margeverbetering zal evenredig worden verdeeld tussen investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettowinst van de onderneming. Voor de realisatie van de kostenbesparingen worden in 2023 eenmalige kosten van maximaal 170 miljoen euro geboekt. 

Alle voorgenomen besluiten zijn onder voorbehoud van advies van de Centrale Ondernemingsraad en onderhevig aan lokale wet- en regelgeving. 

 

Geen contante nabetaling aan leden-melkveehouders over 2023

Als gevolg van de tegenvallende resultaten in 2023 en bovengenoemde eenmalige kosten wordt er over 2023 geen contante nabetaling aan de leden-melkveehouders uitgekeerd.



KVK: Ondernemers zuchten onder personeelskrapte

12-12-2023

Van de redactie

Hoe groter de onderneming, hoe harder die op zoek is naar nieuwe medewerkers. Dit blijkt uit ‘Ondernemen in 2023’, een groot KVK-onderzoek onder 1.400 ondernemers, waarvan 685 mkb’ers met personeel. In het onderzoek verzuchten ze: “Geen enkele kans op vinden van personeel”, “Tekort aan medewerkers remt omzet” en “Opvolging voor personeel dat met pensioen gaat is niet te vinden”.

 
De situatie is vooral nijpend bij ondernemers met 10 of meer medewerkers. 54% van hen is op dit moment op zoek naar nieuwe mensen, nog eens 23% verwacht het komend half jaar op zoek te moeten. Bij ondernemers van 2 tot 9 medewerkers is 15% nu op zoek en denkt nog eens 12% in de komende maanden te moeten werven. Van alle ondernemers die op zoek zijn naar medewerkers vindt 92% dat moeilijk of heel moeilijk.

 
KVK ondernemersadviseur Gé Gijsen spreekt juist ook veel kleinere ondernemers die in grote problemen komen: ‘Ik leg net de telefoon neer na een gesprek met een man die een autoherstelbedrijf heeft. Hij heeft een grote opdracht en die moet volgende week klaar zijn, maar hij kan met geen mogelijkheid een schadehersteller vinden. Samen hebben we gekeken naar mogelijke oplossingen. Het is gewoon echt heel moeilijk.’

 
Krapte speelt breed
Gijsen ziet dat de krapte breed speelt: ‘Het gaat vooral om mensen die met hun handen kunnen werken. Dat zijn de ‘medische specialisten’ van de toekomst, die kunnen als zzp’er goud geld vragen nu. Monteurs, loodgieters, mensen in de koelinstallatietechniek, cv-installateurs, die beroepen. Maar ook in de gezondheidszorg natuurlijk, de handen aan het bed, en verder alles wat met automatisering en ICT te maken heeft. Maar ook mensen die het werk kunnen verzetten in bijvoorbeeld de distributiecentra en horeca, ook daaraan is een groot tekort.’
Ruim de helft (55%) van alle mkb’ers met 10 of meer medewerkers noemt personeelstekort als een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling die van invloed is op de bedrijfsvoering. Vervolgens geeft de helft van deze 55% aan dat dit (zeer) grote problemen gaat opleveren. In totaal is personeelstekort dus voor een kwart van alle mkb’ers met 10 of meer medewerkers problematisch.

 
Bij de mkb’ers met 2 tot 9 medewerkers stelt 26% dat personeelstekort een ontwikkeling is die van invloed is op het bedrijf. Dat leidt bij 40 procent van hen tot (zeer) grote problemen. Hier gaat het dus in totaal om 1 op de 10 mkb’ers met 2 tot 9 medewerkers. Eén van hen: “Werknemer is opgestapt. Ik moet al het werk alleen doen en ben dus aan het krimpen.”

 
Loonkosten
Een andere belangrijke ontwikkeling voor ondernemers met 10 of meer mensen op de loonlijst zijn de hogere loonkosten. 71% van hen vinkt dit aan en van hen stelt 38% dat die kosten leiden tot (zeer) grote problemen. In totaal zijn de hogere loonkosten dus voor bijna drie op de tien mkb’ers met 10 of meer medewerkers problematisch.

 
Bij mkb’ers met 2 tot 9 medewerkers noemt 26% deze ontwikkeling belangrijk en bij 39% daarvan, in totaal dus een op de tien, levert dit grote problemen op. Eén van de ondernemers uit het onderzoek vraagt zich bijvoorbeeld af “hoe we aan goede vakkrachten komen zonder daar een enorm bedrag voor te moeten betalen”.

 
Cocktail van tegenslagen
De personeelskrapte en stijgende loonkosten zijn onderdeel van een groter plaatje, blijkt uit het onderzoek. Ondernemers geven bondige samenvattingen van de cocktail van tegenslagen waarmee zij op dit moment geconfronteerd worden: “Stijgende energieprijzen, stijgende grondstofprijzen en hogere loonkosten” en “De kosten rijzen de pan uit. De inkomsten dalen onder andere door achterblijvende tarieven en personeelstekort.”

 
Ondanks nijpende personeelskrapte zijn ondernemers over het algemeen positief over hoe hun bedrijf ervoor staat, met 7,5 als gemiddeld rapportcijfer. Vorig jaar was dat nog een 7,2. Vooral de sectoren zakelijke dienstverlening en detailhandel zijn positiever.



Celstraffen geëist voor bende nep-bankmedewerkers

12-12-2023

Van de redactie

Maandenlang hebben ze samengewerkt met maar één doel: zoveel mogelijk geld verdienen over de rug van kwetsbare slachtoffers. Twee mannen en een vrouw staan terecht voor bankhelpdeskfraude. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft celstraffen tot zes jaar geëist.

Volgens de officier van justitie opereerde de bende elke keer op dezelfde manier. Zo gingen ze eerst op zoek naar een lijst met persoonsgegevens, selecteerde ze in deze lijst op geboortedatum en werd er een overzicht samengesteld met kwetsbare ouderen. Vervolgens werden de slachtoffers op slinkse wijze telefonisch benaderd en gevraagd om hun inloggegevens van internetbankieren, betaalpassen en pincodes.
 

Chatgesprekken

Uit chatgesprekken blijkt dat de verdachten nauw met elkaar samenwerkten. Zo kon een slachtoffer bijvoorbeeld worden ‘doorverbonden’ naar een ander lid van de organisatie die het gesprek met het slachtoffer voortzette. Ook lagen er scripts klaar waarmee kon worden gebeld als het nodig was en kon je indien nodig nog een cursus volgen. Volgens de officier van justitie was er sprake van een “goed georganiseerde bende” die vaak vanuit vakantiehuisjes, hotels en appartementen opereerden. Vanuit daar werden ook de ‘ophalers’ en de ‘pinners’ aangestuurd, die klaar stonden om naar de woning van slachtoffers te gaan en te gaan pinnen.
 

Uit onderzoek blijkt dat de bende al sinds maart 2021 actief was. Ze komen in beeld als ze met de pinpas van een slachtoffer gaan pinnen. Als er beelden worden getoond in het programma Opsporing Verzocht wordt een van de verdachten herkend. In november 2021 worden de verdachten, twee mannen en een vrouw opgepakt. In totaal doen 92 slachtoffers aangifte. 
 

“Zij hebben soms uren met de slachtoffers aan de telefoon gehangen, de slachtoffers op zeer geraffineerde wijze voor de gek gehouden, bang gemaakt dat hun geld zou verdwijnen om vervolgens misbruik te maken van die angst door druk op hen uit te oefenen dat ze snel moesten meewerken. Vervolgens zijn ze naar hun slachtoffers toegegaan, zijn zij in hun woning geweest om vanuit daar waardevolle goederen mee te nemen en nog meer geld buit te kunnen maken.”, aldus de officier van justitie.
 

Eis

De verdachten worden door het Openbaar Ministerie vervolgt voor heling van gegevens, oplichting, computervredebreuk, diefstal en deelname aan een criminele organisatie. De officier van justitie eist tegen de hoofdverdachte, de man die alles regelde en anderen aanstuurde een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar. Tegen de verdachte die ook een aansturende rol had en fungeerde als beller wordt vier jaar gevangenisstraf geëist. De vrouw, die de leads verzorgde en de slachtoffers aan heeft gedragen hoort 20 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar tegen zich eisen.



Verken het Verleden: Romeinse Wandeling op Zaterdag 16 December 2023

11-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 16 december 2023 komt de rijke geschiedenis van de Romeinen tot leven in een boeiende wandeling georganiseerd door de Stichting Historische Kring. Deze fascinerende reis door het centrum van Bodegraven voert langs belangrijke locaties waar in het verleden Romeinse artefacten zijn ontdekt en waar replica's zijn opgesteld om een glimp op te vangen van het leven in die vervlogen tijd. Het evenement biedt niet alleen een leerzame ervaring maar ook een unieke gelegenheid om de geschiedenis te ervaren op de plekken waar deze zich daadwerkelijk heeft afgespeeld.



 

De wandeling, onder leiding van ervaren gidsen Chris Zwaan en John de Vries, belooft een onvergetelijke reis terug in de tijd. Beide heren, experts op het gebied van de Romeinse geschiedenis, zullen deelnemers meenemen op een ontdekkingsreis langs de overblijfselen van de Romeinse aanwezigheid in het gebied. Met hun uitgebreide kennis delen ze verhalen en feiten die de geschiedenis van deze periode tot leven brengen.
 

De start van deze intrigerende wandeling is gepland om 10.15 uur bij de Nova Bioscoop, gelegen aan Prins Hendrikstraat 31. Hier zullen deelnemers zich verzamelen voordat ze zich laten onderdompelen in de geschiedenis. De wandeling zelf duurt ongeveer vijf kwartier, waarin deelnemers worden meegenomen op een reis door de tijd, langs straten en pleinen die ooit getuige waren van de aanwezigheid van de Romeinen.
 

De route voert langs de belangrijkste plekken waar archeologische vondsten zijn gedaan en waar replica's van belangrijke structuren zijn geplaatst om een realistisch beeld te geven van het leven in de Romeinse tijd. Deelnemers zullen kunnen genieten van de architectonische pracht en praal van replica's die getrouw het historische karakter van die tijd weerspiegelen.
 

Een bijzonder aspect van deze Romeinse wandeling is dat het evenement gratis toegankelijk is voor alle geïnteresseerden. Dit maakt het niet alleen educatief maar ook toegankelijk voor een breed publiek dat geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur.

 



De Boreftse Dorpskwis komt terug op 19 april 2024!

11-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De Boreftse Dorpskwis, kunt u zich dit nog herinneren? Het is inmiddels alweer bijna 2 jaar geleden dat de 2e editie van de Boreftse Dorpskwis werd georganiseerd. Maar liefst 48 teams streden om de winnaar te worden. Gaat het komende editie lukken om team ‘Tropische wijn’ van de troon te stoten?



Na de vorige editie kreeg de organisatie zoveel positieve reacties, dat zij hebben besloten om nog een editie te gaan organiseren. De datum voor de 3e editie van de Boreftse Dorpskwis is vrijdagavond 19 april 2024. De uitslagavond zal 4 weken later plaatsvinden op vrijdagavond 17 mei 2024.


De dorpskwis is een evenement voor alle inwoners van Bodegraven. Voor iedereen die het zich niet kan herinneren, volgt hier een kleine uitleg. De organisatie heeft een kwisboek vol vragen en opdrachten opgesteld. Deze wordt op de avond van de Dorpskwis om exact 19:30 uur overhandigd aan de teamcaptain in de Willibrordschool. De teamcaptain vertrekt hierna naar zijn of haar thuisbasis om met het team te beginnen aan de vragen en opdrachten: van kruiswoordpuzzels tot foto-opdrachten, van het thema muziek tot het thema sport: je kunt het zo gek niet bedenken! Om uiterlijk 23:30 uur levert de teamcaptain het – zo goed mogelijk ingevulde – kwisboek in bij de organisatie. Tijdens de kwis mogen alle mogelijke hulplijnen worden ingeschakeld: mobiele telefoons, laptops, kranten, opa’s en oma’s…

 
De samenstelling van het team mag je helemaal zelf bepalen. Je kunt een team maken met vrienden, buren, collega`s, vage kennissen, etc. De ideale samenstelling is een mix van jong en oud, vanwege de diversiteit van de vragen. Het zou zomaar kunnen dat je tijdens deze avond op pad moet in het dorp om het juiste antwoord op een vraag te vinden… Ieder team wijst één teamcaptain aan, welke het team vertegenwoordigt. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitslagavond op vrijdagavond 17 mei 2024. Het team met de meeste punten wordt de winnaar van de Boreftse Dorpskwis! Na de prijsuitreiking is er tijd voor wat geklets, een hapje en een drankje.


Aanmelden kan vanaf 1 januari 2024 via www.boreftsedorpskwis.nl. De inschrijfkosten per team bedragen €35,-. De opbrengsten gaan naar het goede doel: het Rode Kruis afdeling Bodegraven.
 



Erin de Jong en Julia Bannatyne schitteren op NJK

11-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens het Nederlands Junioren Kampioenschap wedstrijdzwemmen kortebaan (25m) in Eindhoven waren de Bodegraafse Erin de Jong en de Nieuwkoopse Julia Bannatyne (uitkomend voor BZ&PC Bodegraven) aanwezig om te strijden tussen de beste wedstrijdzwemmers van Nederland.
 




Erin de Jong uitkomend als junior 3 had zich door eerdere gezwommen tijden (limieten) weten te plaatsen voor liefst 9 limiet afstanden in de klasse junioren 3 en 4 (2010 en 2009), terwijl Julia Bannatyne uitkomend als junior 1 door eerder gezwommen tijden zich binnen de top 50 zwemmers van junioren 1 en 2 (2012 en 2011) wist te plaatsen.

Erin de Jong, uitkomend voor GZC DONK uit Gouda, begon de vrijdag middag gelijk met een persoonlijk record op de 400m wisselslag, hetgeen een 1e plaats in haar leeftijd van 2010 opleverde en 11e algemeen. Op zaterdag zwom Erin de 400m wisselslag, 400m vrijeslag en de 200m vrijeslag. Op alle afstanden zwom Erin een persoonlijk record en werd ze op alle 3 de afstanden 3e in haar leeftijdsklasse. De zondag begon voor Erin met de 100m vrijeslag welke vlak voor de 200m Vlinderslag in het programma stond. Aangezien Erin zeer goed geklasseerd was voor de 200m vlinder werd de 100m vrijeslag enigszins behouden gezwommen, echter zwom Erin toch een mooie tijd vlak boven haar persoonlijke record.

Erin de Jong zilver op NJK 200m Vlinder
Erin zwemt al enige jaren zeer goed op de vlinderslag en vooral op de 200m. Zondag was dan ook een spannende dag aangezien de top 5 deelnemers aan de 200m vlinderslag slechts binnen de 8 seconden van elkaar verwijderd stonden. Erin was als enige van 2010 de anderen allemaal van 2009, het was dus een hele uitdaging voor Erin om een medaille te kunnen behalen. Direct na de start zat Erin al gelijk in een goed ritme en ging goed mee met de anderen. Na 125m bleef Erin in een mooi ritme doorgaan en wist zich naar een tweede plaats te zwemmen. Het zilver op het Nederlands Junioren Kampioenschap was een feit. Gedurende het gehele toernooi werd er door Erin ook clubrecords gezwommen op de 200m vrijeslag, 400m vrijeslag, 200m vlinderslag, 200m wisselslag en 400m wisselslag.

 

Recordregen Julia Bannatyne op het NJK
Julia (2012) had zich als 11 jarige zwemster geplaatst op de NJK in Eindhoven door met haar gezwommen tijden te plaatsen bij de Top 50 van de leeftijdsklasse 2011-2012. De wedstrijd was opgedeeld in 5 sessie over 3 dagen . Rob Lina van BZ&PC was het gehele weekend aanwezig om Julia als coach bij te staan. Julia was een van de jongste deelnemers en moest het opnemen tegen een jaar oudere deelnemers.  Ze mocht de spits afbijten op de 400 meter (m) vrije slag en zwom met een mooi persoonlijk record van 16 seconden (5.18.94) naar een 24e plaats. Dit was zelfs een 3e plaats in haar eigen leeftijdsklasse. Later die middag was de 200m wisselslag aan de beurt daar zwom ze wederom een persoonlijk record van 4 sec (2.47.37) op deze afstand en zwom ze wederom naar een 3e plaats in haar leeftijd wat tevens een nieuwe BZ&PC clubrecords op de 400m vrijeslag en 200m wisselslag.


 

Op zaterdag mocht Julia voor het eerst starten op de 400m wisselslag dat deed ze overtuigend met een tijd van 6.02.88 goed voor wederom een 3e plaats in haar leeftijd en het clubrecord verbeterde met maar liefst 32 sec die nog op naam stond van Chantal Scheer uit 1984.Hierna was de 100m schoolslag aan de beurt ook hier haalde ze een persoonlijk record in een tijd van 1.24.86. Daarna was de 100m vlinderslag haar favoriete slag aan de beurt. Na een goede opening kon zij het tempo goed volhouden, waarmee zij een sterk persoonlijk record van 1.16.62 zwom een verbetering van haar eigen clubrecord met 3 sec. Later op de dag was de 200m rugslag aan de beurt. Hier zwom zij naar een tijd van 2.47.15 tevens een persoonlijk record een 4e plaats. Bij de ochtend sessie op zondag leek de jonge zwemster van 11 jaar leeg te zijn, maar niets bleek minder waar. Op de 100m vrije slag zwom ze een persoonlijk van 3 sec in een tijd van 1.08.44 en op de 200m schoolslag een tijd van 3.09.91 een 5e plaats.  Bij de middagsessie was de 100m rugslag aan de beurt. Hier haalde ze een tijd van 1.18.31 een pr en op de 200m vrijeslag haar laatste afstand van het toernooi perste ze er nog een schitterende tijd uit van 2.29.52 een dik pr en een 3e plaats en een clubrecord. Ondanks dat het een loodzwaar programma voor deze jonge zwemmers is, heeft Julia volgens haar coach Rob Lina uitstekend gepresteerd.


Beide zwemsters gaan zich alweer voorbereiden op de komende Provinciale Kampioenschappen in januari en de Nederlandse Junioren Kampioenschappen Langebaan(50m) in juni.
 



´VSTS dames 1 komt tekort tegen Kratos´

11-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Afgelopen vrijdag speelden de dames van VSTS dames 1 een uitwedstrijd, tegen Kratos ´08 dames 1, in Delft. Daar troffen zij oud bekenden Eline Hazelaar en Denise Peeters aan, die vorig seizoen nog deel uitmaakten van de selectie.

 

Coach Dave Hageraats en assistent Judith Terpstra konden beschikken over het volledige team en startte de wedstrijd met Merel Florie, Naila Sabovic, Kirsten van der Lecq, Nora Strack van Schijndel, Olivia van Wijngaarden, Karin van Rijn en Krystel Termorshuizen. De servicedruk was goed, de eigen servicepass was dik in orde en aan het net waren de aanvalsters effectief en scoorden hun punten op alle posities. Kratos had geen antwoord op het goede spel van VSTS en zo kon VSTS afstevenen op een eerste setwinst deze wedstrijd: 19-25.

 

In plaats van dat VSTS dit goede spel doorzette naar set twee, lieten zij Kratos leiden en maakten zelf teveel (onnodige) fouten. Kratos maakte goed gebruik van zijn wissels en hadden een stevig blok waar de aanvalsters bijna of niet doorheen kwamen. Er werd nog gestreden maar de tweede set ging verloren met 25-23.
 

De dames van VSTS waren duidelijk van de leg door de uitslag van set twee. Voor Kratos werd het een service-oefening en eigenlijk werd de pass nog niet eens zo verkeerd gebracht. Wederom konden de gaten niet gevonden worden en ook een spelverdelerswissel kon het tij niet keren: 25-12 verlies van de derde set.
 

Als de dames van VSTS nog iets wilden betekenen in deze wedstrijd, dan moest het de vierde set wel gaan gebeuren. De machine kwam weer langzaam op gang en met verschillende serviceseries kon VSTS weer druk uitoefenen bij de Delftse formatie. Karin van Rijn verdedigde elke bal die terugkwam en ook passend was zij niet te verschalken deze wedstrijd. VSTS kwam op voorsprong maar Kratos knokte terug. Zij hadden net meer geluk en wilskracht om de vierde set binnen te halen en wonnen daarmee helaas ook de wedstrijd met 3-1.
 

De dames hebben weer genoeg punten om aan te gaan werken aankomende week tijdens de trainingen. Zaterdag 16 december treffen zij in de Sporthoeve het team SKC, afkomstig uit Leiden. Zij staan 11de op de ranglijst en VSTS 10de. Een belangrijke wedstrijd dus om boven de degradatiestreep te blijven en om het getoonde spel in alle opzichten te verbeteren. Alle support is welkom, 16;30uur in Bodegraven!



Woerden wil zonnepanelen langs de A12

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Gemeente Woerden wil zonnepanelen mogelijk maken langs de A12, liefst in combinatie met een geluidswal. De gemeente werkt daarvoor samen met Rijkswaterstaat, de provincie en andere Utrechtse gemeenten. Vandaag ondertekent wethouder Vierstra een intentieovereenkomst hiervoor.
 

Gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat willen samen onderzoeken hoe zij publieke gronden, knooppunten en geluidsschermen langs het Utrechtse deel van de A12 kunnen gebruiken voor zonne-energie. ‘Dit sluit goed aan bij de ambities die we in Woerden hebben,’ zegt wethouder Jelmer Vierstra. ‘We willen de komende jaren meer duurzame zonne-energie opwekken. Dat doen we het liefst met zonnepanelen op daken. Maar daar hebben we nog niet genoeg aan. Daarom zijn we blij dat we met de andere gemeenten samen kunnen werken aan zonnepanelen langs de A12. Daar hebben zonnepanelen minder impact op ons mooie landschap dan in de weilanden.’
 

Combinatie met geluidswal

De Woerdense gemeenteraad ziet de zonnepanelen langs de A12 graag in combinatie met een nieuwe geluidswal. ‘Daar zijn nu nog geen concrete plannen voor,’ aldus Vierstra. ‘Maar ik weet dat er meer gemeenten zijn die dit willen onderzoeken. Deze intentieovereenkomst is een mooie eerste stap en wij kijken uit naar een goede samenwerking.’



Corona priklocatie Alphen aan den Rijn sluit 16 december definitief

11-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Na zaterdag 16 december 2023 is het niet meer mogelijk om een coronaprik te halen in de Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. Hecht GGD Hollands Midden sluit deze priklocatie dan definitief. Op 1 februari 2021 startte de GGD met vaccineren in Alphen aan de Rijn. In eerste instantie in de Limeshal, vanaf 1 oktober dat jaar op de huidige locatie in de Nieuwe Sloot. Het aantal coronaprikken dat in die kleine drie jaar is gezet in Alphen aan den Rijn, zal uitkomen op zo’n 390.000.

 

Op 22 december 2023 eindigt de huidige vaccinatieronde. Over een eventuele volgende prikronde wordt pas half 2024 een besluit verwacht. Vanaf 22 december kunnen alleen zwangeren en mensen met een verwijzing van een medisch specialist nog een coronaprik krijgen. Grote priklocaties zijn dan niet meer nodig. De vaccinatielocaties van Hecht GGD Hollands Midden in Gouda en Leiden blijven – in zeer afgeslankte vorm – open voor deze doelgroepen.

 

Zonder afspraak, met ID

De vaccinatielocatie in Alphen aan den Rijn in de Nieuwe Sloot is nog open op dinsdag 12 t/m zaterdag 16 december van 8.00 tot 15.30 uur. Je kunt er zonder afspraak binnenlopen voor een coronaprik als je 60 jaar of ouder bent, 18 tot 59 jaar bent en een uitnodiging hebt gekregen voor de griepprik, als je werkt in de zorg, zwanger bent of een verwijzing hebt van een medisch specialist. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. In regio Hollands Midden zijn andere corona priklocaties nog open tot en met vrijdag 22 december, zie www.ggdhm.nl/priklocaties-corona.

 



Crowdfundingscampagne voor nieuwe stoelen filmhuis

11-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De bioscoopstoelen bij Parkvilla zijn aan vervanging toe en dat vergt een behoorlijke investering. ‘Elke dag opent ons filmhuis haar deuren. Je kunt dus zeggen dat de inrichting intensief wordt gebruikt’ vertelt Cindy van der Hoorn, coördinator filmhuis. ‘Met de in 2020 overgenomen tweedehandsstoelen dachten we weer jaren vooruit te kunnen, maar helaas. We willen nu voor kwaliteit gaan en onze bezoekers perfect zitcomfort bieden. Daarin nemen we ook graag extra aankleding mee in de vorm van Art Deco wandlampen. De kosten van 35.000 euro kunnen wij helaas niet uit eigen middelen bekostigen. We roepen particulieren en bedrijven op om een donatie te doen. Iedere bijdrage is welkom.’

 

 

‘Wij hopen dat veel mensen en ook bedrijven Parkvilla een warm hart toedragen en helpen de authenticiteit van de sfeervolle zaal te behouden en bezoekers optimaal zitcomfort bieden. Iedereen die doneert doet automatisch mee aan een loterij en een donatie van 450 euro of meer krijgt een plekje op het ‘Zalig zitten’ donatiebord. Dit bord krijgt een prominente plek in ons gebouw.’
 

‘De upgrade past ook mooi in lijn met recente vernieuwingen. Zo zijn zowel de filmserver als filmprojector de afgelopen twee jaar vervangen. De techniek is optimaal en daar horen straks ook geheel nieuwe stoelen bij. Het beste zitcomfort voor onze trouwe en toekomstige bezoekers om de beste films te komen kijken. De afgelopen jaren is ons filmaanbod gegroeid. We vertonen 7 dagen per week films. Dat is een divers aanbod van nationale en internationale producties, waaronder veel Europese Cinema. Van drama, komedie, actie en kostuumfilms tot klassiekers, documentaires en concertregistraties. Sinds 2021 is ook de theaterzaal uitgerust met filmapparatuur en wordt deze zaal ook voor filmprogrammering ingezet. Het aanbod is daardoor breder, er kan makkelijker geschoven worden en ingespeeld worden op successen’ aldus, Cindy van der Hoorn.

 

Meer informatie www.parkvilla.nl. Interesse om als bedrijf te doneren? Neem contact op met filmhuis@parkvilla.nl



Winterconcert Oefening Baart Kunst

11-12-2023

Van de redactie

Driebruggen - Op zaterdag 16 december geeft Muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) uit Driebruggen een aansprekend Winterconcert. Ondanks dat het zo kort voor de kerstdagen is bestaat het repertoire niet alleen uit kerstmuziek. Zeker, er komen fraaie stukken voorbij die de kerstsfeer doen aanwakkeren zoals ‘In The Bleak Midwinter’ of ‘A Medieval Christmas’ maar ook concertstukken die niet naar de Kerst verwijzen  zoals ‘Hora Est’ van Jacob de Haan of ‘A Cornish Ayre’ van Dean Jones met een fraaie solopartij voor Gerben Hoogendoorn op euphonium. Er komt echter nog veel meer op de lessenaar, dus komt u maar luisteren en laat u verrassen.
 


 

De afgelopen periode heeft het orkest hard gestudeerd om deze grote verscheidenheid aan repertoire goed in te studeren. Volgend jaar gaat Muziekvereniging OBK Driebruggen op concours om haar plek in de 2e divisie opnieuw te verdedigen. In de vereniging wordt dit concert beschouwd als mindset en voorbereiding tot een succesvolle deelname aan dit concours dat op 9 november zal plaatsvinden. Vergelijk het maar met een intensieve training van een atleet om op de kampioenschappen te kunnen schitteren.

 

Het orkest staat onder leiding van dirigent Mark van Mil.
Het concert wordt gegeven in de PKN Gereformeerde Kerk, Dorp 24 te Waarder om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis.
 

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst hoopt u op 16 december te mogen begroeten en wenst u vast veel plezier! www.obkdriebruggen.com



Subsidieregeling voor verduurzaming woningen en gebouwen opnieuw open met verhoogd budget

11-12-2023

Van de redactie

600 miljoen euro beschikbaar voor o.a. isolatie en warmtepompen

Huiseigenaren en bedrijven kunnen komend jaar opnieuw subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning of (kantoor)gebouw. Vanaf 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) weer beschikbaar gesteld, onder meer voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp. Het budget is met 40 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is de ISDE op een aantal punten gewijzigd zodat de regeling toegankelijker wordt voor de isolatie van monumentale woningen en het gebruik van biobasedmilieuvriendelijke isolatiematerialen.
 

ISDE

Huiseigenaren kunnen met de ISDE een deel van hun investeringen vergoed krijgen als zij investeren in isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of een aansluiting op het warmtenet. Zakelijke gebruikers kunnen naast warmtepompen en zonneboilers subsidie aanvragen voor kleine windmolens. Ruim 200.000 woningeigenaren vroegen de ISDE in 2023 aan. Het budget wordt daarom in 2024 verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is er 5 miljoen euro beschikbaar voor kleine windmolens.
 

Monumentale woningen

De ISDE wordt komend jaar toegankelijker voor woningeigenaren die wonen in een monumentale woning. Vanwege het behoud van het monumentale karakter kan een deel van de eigenaren van monumenten geen HR++ glas of buitengevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Investeringen in maatregelen voor monumenten voldoen hierdoor vaak niet aan de eisen van de ISDE. De minimale isolatiewaarden voor monumenten worden vanaf 1 januari 2024 versoepeld. Ook worden de minimale afmetingen waarvoor een aanvraag voor glasisolatie kan worden ingediend voor monumentale woningen verlaagd. Door deze wijzigingen wordt de regeling toegankelijker voor monumentale woningen.
 

Extra subsidie biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Biobased isolatiemateriaal is duurzaam geproduceerd materiaal zoals hout, vezelhennep en vlas. Dit materiaal is vaak duurder dan minder duurzame isolatiematerialen. Om het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen wordt er een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.
 

Warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met energielabel A+ of lager komen in 2024 niet meer in aanmerking voor subsidie. Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van € 225. Wie in 2023 een warmtepomp met energielabel A+ of lager heeft gekocht en laat installeren in 2024, kan wel subsidie aanvragen. Deze wijziging geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.
 

Aanvragen via RVO

Een subsidieaanvraag voor de ISDE kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via rvo.nl/ISDE. Naast de ISDE regeling voor woningeigenaren zijn er ook regelingen voor de verduurzaming van huurhuizen en gebouwen die onderdeel zijn van een VvE. Meer informatie is te vinden bij RVO via https://www.rvo.nl/onderwerpen/verduurzamen-woningen



Eerste QRst-wandelingen starten in Waddinxveen

11-12-2023

Van de redactie

Waddinxveen - Met het gezin een rondje lopen of de hond uitlaten was nog nooit zo leuk. Daarvoor heeft de organisatie van Expeditie Bethlehem in Waddinxveen twee routes voor een QRst-wandeling (spreek uit als Q erstwandeling) uitgestippeld; een in samenwerking met Samen Triangel in de nieuwbouwwijk (van 14 tot en met 19 december) en een in de Oostpolderwijk (van 21 tot en met 26 december).



 

Langs de route van de QRst-wandeling staan 7 borden met een QR-code. Deelnemers lopen tijdens de wandeling van bord 1 tot en met bord 7 en scannen de ene QR-code na de andere. Zij zien dan op hun mobiele telefoon of tablet onder andere niet eerder getoonde filmscènes uit Expeditie Bethlehem en het adres waar ze naartoe wandelen om de volgende scène te bekijken. De deelnemers bepalen zelf wanneer, met wie en hoe vaak zij de wandeling door het Kerstverhaal willen maken.
 

De QRst-wandeling duurt ongeveer 45 minuten en is leuk voor deelnemers van alle leeftijden. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer info op www.qrst-wandeling.nl.



Subsidie voor funderingsonderzoek in Woerden

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Vanaf 1 januari 2024 is er subsidie beschikbaar voor het doen van funderingsonderzoek. Huiseigenaren uit de gemeente Woerden kunnen tot 75% van de gemaakte kosten besparen door subsidie aan te vragen. Met het geven van subsidie voor funderingsonderzoek moedigt de gemeente inwoners aan om op tijd in actie te komen.

 

Op tijd onderzoek doen

Zijn er vermoedens dat er problemen met de fundering zijn? Door onderzoek te laten doen krijgen huiseigenaren inzicht in de staat van de fundering van hun woning. Door op tijd onderzoek te doen, voorkomt men dus onveilige situaties. Daardoor kunnen zij als dat nodig is de fundering laten herstellen of bewaken. Met het nemen van maatregelen, wordt het huis of huizenblok niet verslechterd. Ook voor toekomstige eigenaren (kopers) is deze informatie belangrijk.

 

Wethouder De Regt: “Nu er steeds meer aandacht is voor de risico’s van funderingsschade, hebben eigenaren van een woning met een kwetsbare fundering behoefte aan duidelijkheid. Met de subsidieregeling bieden wij inwoners middelen om echt aan de slag te gaan en laten we zien dat we het belangrijk vinden om op tijd onderzoek te laten doen naar de fundering.”

 

Funderingsloket

Vanaf 2021 kunnen inwoners van de gemeente al terecht bij het Funderingsloket. Hier lezen zij alle informatie over funderingen. En beantwoord de adviseur funderingen al hun vragen. Later volgde de aansluiting bij het Regionale Funderingsloket van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Ook noemt de gemeente Woerden funderingsproblematiek in het Beleidsplan gemeentelijk water en klimaatbestendig 2023-2027.

 

Woerden op slappe bodem

De gemeente Woerden ligt midden in het veenweidegebied. Dat betekent dat we leven op een slappe bodem. Als je een huis of weg op deze slappe bodem bouwt, zakt deze door zijn eigen gewicht. In steden en dorpen zorgt bodemdaling voor verzakkingen; schade aan wegen, kapotte waterleidingen en plassen op straat na een hoosbui. Ongeveer 4.000 woningen zijn gebouwd op kwetsbare funderingen (houten paalfundering of ondiepe funderingen).

 

Subsidie aanvragen

De kosten van een funderingsonderzoek zijn hoog. Het is daarom handig om met je buren samen een onderzoek op te starten. Zo worden de kosten per eigenaar lager. Vanaf 1 januari 2024 geeft de gemeente Woerden een subsidie van 75% van de kosten per eigenaar met een maximum van € 2.000 per eigenaar. Zo blijven eigen kosten kleiner. Alle informatie is vanaf 1 januari 2024 te vinden op www.woerden.nl/funderingsonderzoek.



Vrijwilligers helpen Woerdenaren met kleine portemonnee aan lagere energierekening

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op zaterdagochtend 9 december gingen de FIXbrigade van stichting Present Woerden en de energiecoaches van stichting Duurzaam Woerden langs in het Schilderskwartier. Bewoners kregen tips én hulp om minder energie te verbruiken. Dit draagt bij aan een lagere energierekening én een duurzamer Woerden.


 

Zowel de FIXbrigade als de energiecoaches hebben het druk! “Vanaf 1 oktober konden mensen die energietoeslag ontvingen, energiehulp aanvragen,” zegt Jelmer Vierstra, wethouder energietransitie. “In amper drie maanden hebben we bijna 400 aanmeldingen gekregen. We willen iedereen zo snel mogelijk helpen. Daarom help ik vandaag een handje mee!” En niet voor niets. De energiehulp werd enorm gewaardeerd: “Ik ben heel blij dat jullie gekomen zijn, want ik kan jullie hulp goed gebruiken” was één van de reacties.  

 

“Energiehulp gaat niet alleen over energie besparen. Je ziet ook hoe het is om te leven als je weinig geld hebt,” vertelt een van de vrijwilligers. “Best goed om daar eens wat vaker bij stil te staan”. Het waardevolle werk én het persoonlijke contact met de bewoners, gaf voor velen de doorslag om zich meteen weer aan te melden voor de volgende FIX-ochtend.

 

Vrijwilligers gezocht!

Wilt u ook mensen in uw eigen omgeving helpen aan een lagere energierekening? Meld u zich dan snel aan! We zoeken nog vrijwilligers op een aantal ochtenden in het nieuwe jaar:

20 januari 2024

3 februari 2024

17 februari 2024

2 maart 2024

15 maart 2024

16 maart 2024
 

Ook als u liever op een andere dag wil helpen, bent u van harte welkom! U kunt zich aanmelden als:

Energiecoach: https://duurzaamwoerden.nl/word-energiecoach

FIXbrigade: https://stichtingpresent.nl/woerden/acties/energiehulp



Excelsior Kerst/Winterconcert

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op zaterdagmiddag 16 december organiseert Excelsior een Kerst/Winterconcert in Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50 te Woerden. Als muzikale gast treedt op Sem Hoos, de winnaar van de Cultuur Aanmoedigingsprijs 2022. Hij won die prijs vanwege zijn multi-talent. Zingen, piano spelen, componeren, toneel spelen, hij kan het allemaal!
 


Sem Hoos
 

Velen konden hem al eerder bewonderen als solist op Excelsiorconcerten in 2022 en zijn solo-optreden in het Kasteel van Woerden op 2 juli was zelfs een hoogtepunt van de laatste editie van Gluren bij de Buren. Sem verzorgt tijdens dit concert twee intermezzo’s op piano. Voor de pauze zingt en speelt hij liedjes van Ramses Shaffy en na de pauze brengt hij klassieke stukken die verband houden met zijn opleiding aan het Utrechtse conservatorium.
 

Excelsior brengt onder leiding van dirigent Peter Goosensen een licht repertoire met overwegend kerstmuziek, waarbij ook regelmatig meegezongen kan worden. Dat Excelsior ook talenten in haar orkest heeft zal blijken bij de prachtige bugelsolo in Sorry van Kyteman.
 

Het concert duurt van 14.00 tot 16.00 uur, maar het publiek is al welkom voor een kopje koffie of thee vanaf 13:30 uur. De toegang is gratis, maar Excelsior is altijd blij met een vrijwillige bijdrage die bij de uitgang ‘in de pet gegooid’ kan worden.



Vogelmarkt bij vogelvereniging Avicultura

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op zaterdagmorgen 16 december van 10.00 tor 12.00 uur is er weer vogelmarkt in het clubgebouw van vogelvereniging Avicultura. Een mooi moment om kennis te maken met de vereniging. Er zijn diverse kooi- en volière vogels te koop. U kunt hier ook zelf uw vogel(s) te koop aanbieden. De ingebrachte vogels worden visueel gecontroleerd op gezondheid en er zijn handleidingen aanwezig voor het verzorgen en huisvesten van de vogels. Leden van de vereniging willen u graag adviseren over deze hobby.
 

De toegang en een kopje koffie zijn gratis. Iedereen is van harte welkom.
Singel 43a in Woerden. Nadere info op de website: aviculturawoerden.nl



Marco de Hollander beleefd de mooiste tijd van het jaar!

11-12-2023

Van de redactie

Ter Aar - De kerstperiode is voor volkszanger Marco de Hollander de mooiste tijd van het jaar. Niet zo verwonderlijk dat dit dan ook de titel is van zijn nieuwe kerstsingle, die nu uit is.
"Kerst betekent voor mij persoonlijk het gezellig samen zijn met mijn dierbaren, elkaar extra aandacht geven. Door mijn drukke, onregelmatige leven schiet dat er vaak bij in. Het is ook een feest van liefde en verbinding en dat is zeker in deze tijd heel belangrijk" aldus de zanger.
Er is niet alleen een nieuwe kerstsingle, maar zelfs een heus kerstalbum. Voor Marco een droom die uitkomt. "Ik ben mijn platenmaatschappij Berk Music heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om dit album te maken"  

 


Op het album staan niet alleen nieuwe nummers, maar ook een aantal traditionele kerstliedjes. Het album is overal verkrijgbaar. De volkszanger organiseert op 23 en 24 december twee muzikale Kerstbrunches in de sfeervolle Milandhof van Zegveld. Honderden lampjes, versierde kerstbomen, kerstdecoraties, marktkraampjes en mooi aangeklede tafels, vormen het decor. "In deze sfeervolle entourage gaan we met elkaar genieten van een heerlijke uitgebreide kerstbrunch. Onbeperkt eten en genieten. De kerstman komt langs met cadeautjes en er zullen gastartiesten optreden". 
Naast gastheer Marco de Hollander zullen 23 december Django Wagner en Mieke het podium betreden. John de Bever en Sieneke zullen 24 december hun grootste hits komen zingen.
"Kom in de decembermaand het ultieme gevoel van kerst met ons beleven. Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op mijn website www.marcodehollander.nl " besluit de volkszanger enthousiast.
 



Sfeervol kerstconcert Muziekvereniging DSS

11-12-2023

Van de redactie

Aarlanderveen - Muziekvereniging DSS, onder leiding van Danny Oosterman geeft samen met een gelegenheidskoor, onder leiding van Saskia ten Have, een sfeervol kerstconcert op 16 december. Het kerstconcert vindt plaats in de Petrus en Pauluskerk aan het Noordeinde in Aarlanderveen.  Het kerstconcert van DSS en het projectkoor richt zich op een breed maatschappelijk publiek. Het concert is laagdrempelig en voor alle leeftijden.  De muziek- en koor stukken zijn niet expliciet religieus van aard wat het concert voor een breed publiek toegankelijk maakt.
 


 

Een muzikale avond vol muziek en zang voor jong en oud

Het kerstconcert is bedoelt om mensen samen te brengen. In een sfeer van warmte, licht en verbinding brengen koor en orkest de musici en het publiek samen. Muziekvereniging DSS biedt een mooie avond uit, waarbij saamhorigheid en gemeenschapszin in de maatschappij centraal staan Het fanfareorkest van DSS bestaat uit veel muzikanten uit Aarlanderveen en de regio Alphen. Ook het samengestelde projectkoor bestaat uit mensen uit de regio. Door deze samenstelling is het concert voor een breed publiek toegankelijk. Zowel jong als oud kan bij dit concert genieten van de kerstklanken.



'Woord van het jaar'-verkiezing: deze woorden zitten amper nog in ons geheugen

11-12-2023

Van de redactie

'Treitervlogger, 'prikspijt' of 'boomer'. Ken jij deze termen nog? Ieder jaar organiseert Van Dale een verkiezing om een nieuw ‘woord van het jaar’ te kiezen. Talenplatform Preply zocht uit welke woorden de afgelopen jaren het woord van het jaar werden en of deze woorden nog steeds onderdeel zijn van ons vocabulaire of dat ze alweer vergeten zijn.
 
 
 

Zo komt naar voren uit de analyse dat 'tuigdorp', woord van het jaar in 2011, tegenwoordig toch echt compleet vergeten is. De afgelopen maand werd dit woord slechts 20 keer ingetikt op Google. Datzelfde geldt voor 'Bokitoproof', het woord van het jaar in 2007. ‘Bokitoproof’ werd de afgelopen maand slechts 30 keer gegoogled. 
 
 
Toch zijn er ook woorden die nog dagelijks gebruikt worden. Bijvoorbeeld 'boomer', het woord van het jaar in 2019. Alleen afgelopen maand al werd het woord nog ruim 22 duizend keer opgezocht op Google. Net als het woord van 2013: 'selfie'. Dit woord is afgelopen maand ruim 44 duizend keer ingetikt in de zoekmachine. 
 
 
Vanaf het begin
Twintig jaar geleden werd het eerste 'woord van het jaar’ bekendgemaakt door Koen Gubbels van het vertaalbureau The Language Lab. Het concept waaide toentertijd over uit Amerika en werd een Nederlands begrip. Het eerste ‘woord van het jaar’ in 2003, werd het woord 'gamen'. Veel games werden dat jaar populair en doordat iedereen de games speelde, werd er een werkwoord van gemaakt. In 2006 kwam er geen ‘woord van het jaar’, dit kwam doordat The Language Lab ermee stopte. Gelukkig nam Van Dale het concept over en ging hiermee door. 
 
 
Maatschappelijk bepaald
Veel woorden van het jaar komen voort uit maatschappelijke discussie of bijzondere ontwikkelingen in het desbetreffende jaar. Neem 'klimaatklever' uit 2022 als voorbeeld, het woord werd geboren uit de verschillende acties die de actievoerders voor het milieu deden. De 'blokkeerfries' is hier ook een voorbeeld van, het woord uit 2018 is een gevolg van de Friezen die de A7 blokkeerden om zo te voorkomen dat de Kick Out Zwarte Piet demonstranten niet bij Sinterklaas konden komen. 
 
 
Sociale media
Er zijn ook ‘woorden van het jaar’ geboren naar aanleiding van het gebruik van sociale media. Zo werd in 2009 'ontvrienden' het woord van het jaar. Ontvrienden betekent het ‘dumpen’ van virtuele vrienden. Bijvoorbeeld op Facebook, Twitter en het toentertijd populaire Hyves. In 2013 konden we bijna geen ander soort foto’s meer maken dan 'selfies'. Selfies zijn de foto’s die mensen zelf van zichzelf maken en meestal online zetten. 
 
 
Woord van het jaar 2023
19 december wordt ‘Het woord van het jaar' van 2023 bekendgemaakt. Woordenboekmaker Van Dale heeft tien woorden genomineerd waar tot 18 december op gestemd kan worden. Wat denk jij? Wordt het ‘bestuursschaamte’, ‘sportfluencer’ of misschien wel ‘Tiktokjustitie’?
 
 
Benieuwd naar alle woorden van de afgelopen jaren en de genomineerden voor 2023? Preply zetten het voor je op een rijtje. Klik hier om ze te bekijken.


Start campagne met persoonlijke verhalen over slavernijverleden

11-12-2023

Van de redactie

Meer gesprekken tussen mensen en bewustwording over ons gedeelde verleden. Met dat doel start het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag de online campagne ‘Geschiedenis, van ons allemaal’. In deze campagne staan persoonlijke verhalen van mensen over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan in het heden centraal. Zangeres Shirma Rouse en filmmaker Safi Graauw (Koeriers, KRO-NCRV) trappen af door met elkaar in gesprek te gaan over hun familiegeschiedenis en het belang van herdenken. De komende tijd vertellen meer duo’s hun verhaal. Het delen van deze verhalen is onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat op 1 juli startte met officiële excuses voor het Nederlandse slavernijverleden van de Koning namens de regering. In het gehele koninkrijk wordt tijdens dit Herdenkingsjaar extra aandacht aan het slavernijverleden besteed. Een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis.
 

Campagne met verhalen

De campagne 'Geschiedenis, van ons allemaal' bestaat uit zes gesprekken, waarin de persoonlijke ervaringen van bekende verhalenvertellers centraal staan. De campagne vindt volledig online plaats.
 

Shirma Rouse vertelt: “Ik wil dit gesprek voeren, omdat het de nieuwe generatie inzicht geeft in alle kanten van de geschiedenis. Op die manier wil ik de kennis over dit onderwerp vergroten, maar ook met elkaar over het slavernijverleden en de doorwerking ervan in gesprek blijven. Ik hoop dat we door middel van deze gesprekken naar elkaar luisteren en een begin kunnen maken om de geschiedenis een plek te geven in de samenleving.” Safi Graauw vult aan: “Ik hoop dat ik nieuwe perspectieven heb kunnen toevoegen aan de verhalen over het slavernijverleden die we al kennen. Verhalen die een startpunt kunnen vormen voor een gesprek en verzoening.”
 

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zegt daarover: "De kracht van verhalen kennen we al sinds het begin van de mensheid. Ik weet uit eigen ervaring dat veel mensen openstaan voor gesprekken over ons gedeelde verleden, en ook hoe moeilijk het soms is daar de goede woorden voor te vinden. Dat kan best een drempel zijn. Mijn hoop is dat we met deze persoonlijke verhalen, verteld vanuit verschillende perspectieven, die drempel verlagen en zorgen voor verbinding. Nu is dat misschien nog wel belangrijker dan ooit."
 

Meer kennis belangrijk voor grote groep mensen

Er zijn grote verschillen tussen Nederlanders en hun kennis van het slavernijverleden. Het ministerie van OCW heeft daar eerder dit jaar onderzoek naar laten doen. Uit een representatief onderzoek onder ruim duizend Nederlanders bleek dat tussen de zestig en tachtig procent van de Nederlanders, afhankelijk van hun leeftijd, het belangrijk vindt dat er meer aandacht  is voor onze gedeelde geschiedenis. Ongeveer de helft van de ondervraagden gaf aan het belangrijk of zeer belangrijk te vinden dat er aandacht is voor het slavernijverleden. Terwijl gemiddeld maar een op de vijf ondervraagden aangaf de eigen kennis daarover goed of zeer goed te vinden.
 

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

In het hele koninkrijk vinden tal van activiteiten plaats om het slavernijverleden te herdenken en kennis en bewustwording hierover te vergroten. Het Rijk heeft subsidieregelingen beschikbaar gesteld om culturele, maatschappelijke en educatieve activiteiten vanuit de samenleving te faciliteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan theatervoorstellingen, exposities of boeken over dit thema. Specifiek voor de campagne met verhalen, komen de komende tijd ook andere makers aan het woord. Zo vertellen onder andere Hesdy Lonswijk (regisseur), Carmen Felix (schrijfster), George Adegite (illustrator), Lucelle Comvalius (docent), Lukas Eleuwarin (mode-ontwerper) en Jill Mathon (schrijfster) vanuit  hun perspectief over het slavernijverleden. De verhalen worden gedeeld op OCW-verhalen.nl en de sociale media kanalen van het ministerie. De Rijksoverheid hoopt met dit Herdenkingsjaar bij te dragen aan het blijvend vergroten van kennis en verbinding in de samenleving en roept iedereen op eigen verhalen over onze gedeelde geschiedenis te delen via verhalen@minocw.nl.



Muziekvereniging OBK Driebruggen gaat ook dit jaar weer haar ambachtelijke oliebollen bakken!

10-12-2023

Van de redactie

Driebruggen - Met de jaarwisseling in het vooruitzicht gaat Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Driebruggen traditiegetrouw weer oliebollen bakken, dit jaar ‘een dag voor’ Oudjaarsdag. Niet alleen zijn er bij de vereniging oliebollen te koop, maar ook de liefhebbers van een overheerlijke appelbeignets kunnen ruimschoots aan hun trekken komen.

Op zaterdag 30 december 2023 (een dag eerder dan u van ons gewend bent), wordt de kas van Piet van Eijk aan het Hoogeind in Driebruggen omgetoverd in een heuse bakkerij waar de heerlijke baksels worden vervaardigd, als smakelijke toevoeging voor de jaarwisseling!

 

 

Vanaf nu kunt u de overheerlijke ambachtelijke OBK oliebollen met en zonder krenten en/of de bakkerskwaliteit appelbeignets met en zonder suiker bestellen via: https://forms.gle/fZTha4DvVh56W5Df6 of scan de QRcode en via de website www.obkdriebruggen.com
 

(Digitale bestellingen kunt u plaatsen tot zaterdag 23 december, 12 uur).
 

De prijzen hebben wij dit jaar gelijk kunnen houden aan vorig jaar!
De ambachtelijke OBK oliebollen, 8 stuks voor € 7,-
De bakkerskwaliteit appelbeignets, 5 stuks voor € 7,-
 

Vanaf 8 december komen de leden van Muziekvereniging OBK (in Waarder en Driebruggen) ook weer langs de deur om uw bestelling op te nemen.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met ons via de mail oliebollenOBK3B@outlook.com of telefonisch: 0348-501806 (Gea van Esschoten).


Ook als bedrijf kunt u natuurlijk oliebollen en/of appelbeignets bij Muziekvereniging OBK Driebruggen bestellen, een factuur is geen probleem. Op zaterdag 30 december (in de ochtend) worden de bestellingen thuisbezorgd.


Muziekvereniging OBK Driebruggen wenst u hele prettige, gezellige feestdagen toe en alvast de allerbeste muzikale wensen voor 2024!!

www.obkdriebruggen.com



ESTO wint met 2-1 en recht de rug

10-12-2023

Verslag Han & Marcel

Bodegraven - Bij voetbalvereniging Koudekerk -met een 1e die meestrijdt om de bovenste plekken- ging ESTO op zoek naar eerherstel. Vanaf minuut één was duidelijk dat ESTO kwam voor resultaat. De mannen hadden de mouwen gezamenlijk stevig opgestroopt. Hard nodig om in elke wedstrijd mee te doen voor de punten op de ranglijst want het beloofd weer een spannende competitie te worden.

 

Onfortuinlijke achterstand

Na een kwartiertje kwam ESTO ongelukkig op 0-1 achterstand. Een misser van invaller Thijs van Zoest -keeper uit de Jo19- die verder in de wedstrijd prima zijn doel schoon hield. Zoals vrijwel iedere wedstrijd voetbalde ESTO zich ook dit keer langzamerhand onder de hoge druk van haar tegenstander uit. Daardoor moest de Koudekerkse ploeg, onder leiding van trainer Jarno Verweij, steeds verder terug richting eigen doel en kwam er meer en meer ruimte. Na ongeveer vijfentwintig minuten maakte Koos van Zoest een kleine tactische omzetting en ging het voetballend steeds beter lopen. ESTO creëerde de nodige kansen. Door het ontbreken van spitsenvorm ging helaas menig schot voor het Koudekerkse doel langs of verdween in de handen van hun doelman.

 

De vorm komt terug

ESTO bleef na de rust domineren en het was wachten op de aansluitingstreffer. Die kwam vanuit een corner. Jesper den Besten kopte richting doel. Pim de Visser was er als de kippen bij om binnen te tikken voor de gelijkmaker. Zo maakte hij dolgelukkig zijn bevrijdende echte spitsengoal. ESTO drukte door en zag dat Koudekerk wankelde en zich steeds verder liet terugdringen. Uiteindelijk kwam in de 89e minuut de volle verdiende winst uit een vrije trap van het beruchte linkerbeen van Tim van de Lagemaat. De bal zeilde via de muur in de linker bovenhoek. De ontlading op het veld en op de tribune bij de trouwe ESTOsupporters was groot en werd juichend gevierd.

 

Winterstop tot 20 januari 2024

Met deze instelling, de aanwezig voetbalkwaliteit en teamspirit gaat ESTO na de winterstop zeker nog voldoende punten pakken. De hoop is dat de geblesseerde spelers de tijd gebruiken om fit te worden en weer aan te haken. De relatief jonge groep kan dan weer wat breder worden.
 

Op de derde zaterdag in 2024 gaat ESTO op bezoek bij Soccer Boys. Maar eerst, kerst, familie, vrienden, eten en drinken, veel gezelligheid op de club en voor sommigen een welverdiende wintersport of juist zomerse vakantie.

 

 



Rohda’76 met ‘good vibes’ winterstop in

10-12-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar kende Rohda’76 geen enkele moeite met Linschoten. De ploeg van Arjen Linstra boekte een royale zege: 5-0. ..Een relatief makkelijk pot,” zo betitelde Linstra de afsluiter van 2023. Al na een kwartier onderstreepte Moussa Kalisse zijn status als topscoorder door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Halverwege de eerste helft schilderde Boban Lazic de 2-0 op het scorebord. Nog voor de rust zat de thuisploeg op rozen toen Kenny van der Weg tekende voor de 3-0.



Lars van der Lugt zet zijn tegenstander op het verkeerde been               (Beeld: Don van der Meer)
 

Goed gevoel

Na de onderbreking een onveranderd spelbeeld. Rohda’76 onderscheidde zich als de bovenliggende partij en creëerde kansen om de score op te voeren. Vijf minuten na de rust werkte Kalisse zijn tweede van de middag tegen de touwen: 4-0. De laatste kwam van de voet van Vlatko Lazic. Nadat de oud-prof zelf in de zestien tegen de vlakte was gewerkt, ontfermde hij zich met succes over de toegekende strafschop: 5-0. Linstra hoopt die lijn na de winterstop door te trekken ,,Er heerst in ieder geval een positieve vibe binnen de groep.”

 

Hervatting

De achterstand op koploper Groeneweg bedraagt zes punten. Na de jaarwisseling hervat Rohda’76 de competitie op 20 januari met een thuiswedstrijd tegen ONA dat net zoveel verliespunten heeft als Groeneweg. Komende zaterdag 16 december oefent Rohda’76 uit bij vijfdeklasser Sportief.


Boban Lazic hielp zijn ploeg aan een 2-0 voorsprong                              (Beeld: Don van der Meer)



Ouderen genieten van kerstconcert

10-12-2023

Van de redactie

Alphen aan de Rijn / Bodegraven - Met nog een week te gaan tot de Kerstzang was Promising Voices vrijdag 8 december te gast in Alphen aan de Rijn. Voor een groep van ongeveer 100 ouderen bracht het koor kerstliederen ten gehore die ook op 16 december voorbij komen. 





Voor het koor een goede generale richting de Kerstzang en voor de ouderen van Oudshoorn een geweldige ervaring. De mensen genoten zichtbaar van de zang van het koor en het pianospel van dirigent Leon van Veen. Enkele gasten uit Bodegraven, die ook op het ‘dorpsplein’ van Oudshoorn aanwezig waren, verheugen zich nu al op de Kerstzang op zaterdag 16 december. ‘Dit repertoire en dan met een heel orkest. Dat wordt nóg meer genieten!’. (Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via  Zingenindekerk.nl.)
 


Het was niet de eerste keer dat het interkerkelijke koor te gast was bij verpleeghuis Oudshoorn. Ook vorig jaar bracht het koor een bezoek aan deze mensen. Annet Perdijk, koorlid van Promising Voices én vrijwilligerscoördinator bij Oudshoorn, kijkt vol trots terug op het concert. ‘Bewoners hebben enorm genoten! Het ‘Ere zij God’ en ‘Stille nacht, heilige nacht’ werd hier en daar zelfs meegezongen.’ Ook een collega-vrijwilliger beaamde dit en was geroerd door het enthousiasme van de bewoners. ‘Geweldig!’



Weekmenu Stichting kom Mee

10-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 11 december tot en met 15 december kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag

Groentesoep, lasagne bolognese met paprika en courgette, geraspte kaas, toetje

Dinsdag

Champignonsoep, spruitjesstamppot met appel en spekreepjes, jus, toetje

Woensdag

Tomatensoep, aardappelen, witlof gerold in ham en kaas, bechamelsaus, jus, toetje

Donderdag

Wortelsoep, aardappelen, rundervink, bietjes met ui, jus, toetje

Vrijdag

Bruine bonensoep, jachtschotel met kip, wortel en prei, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina