NIEUWS



Indrukwekkende Documentaire ter nagedachtenis van Mariëlla de Geus roept op tot voortdurende dialoog over gendergerelateerd geweld

06-12-2023

Van de redactie

Gouda - Een aangrijpende documentaire geproduceerd door RTV Gouwestad en EDGHl.nl, werpt een scherp licht op de realiteit van gendergerelateerd geweld en plaatst de cruciale vraag over de rol van de gemeenschap, organisaties en zelfs de politie in het voortdurende gesprek hierover.
 

Inge de Geus, moeder van de in 2001 op gewelddadige wijze om het leven gebrachte Mariëlla de Geus, deelt openhartig het verhaal van haar gezin, waarbij zij het publiek meeneemt op een emotionele reis die diepe indruk achterlaat. De documentaire is opgedragen ter nagedachtenis aan Mariëlla en speelt zich af rondom het startsein van Orange the World op 25 november op de Markt in Gouda. Een evenement georganiseerd door de Zonta en Soroptimisten clubs uit Gouda, waarbij naast andere acties, het historische stadshuis en andere prominente bouwen oranje verlicht werden als symbool tegen gendergerelateerd geweld.


 

De documentaire gemaakt door AnneMarie Visser, programmamaker en presentatrice o.m.bij RTV Gouwestad, stelt niet alleen de aanwezigen en de organisatoren van Orange the World in Gouda voor een uitdagende vraag, maar ook de politie wordt gevraagd of zij een actievere rol kunnen spelen. Juist in een tijd waarin vrouwenrechten wereldwijd onder druk staan en geweld tegen meisjes een alarmerend fenomeen is, is de betrokkenheid van alle lagen van de samenleving  essentieel.
 

Het verlies van Mariella de Geus op 4 november 2001 schokte de Goudse gemeenschap. Bijna tienduizend mensen liepen op de dag van haar begrafenis mee in een stille tocht als eerbetoon aan het abrupt afgebroken leven van deze twintigjarige vrouw. De documentaire, versterkt door een krachtig gedicht van de Goudse Noa Heddergott aan het slot bekrachtigt de oproep tot voortdurende dialoog over gendergerelateerd geweld om bewustwording te vergroten, actie te ondernemen en een blijvende betrokkenheid te creëren voor een wereld waarin gendergerelateerd geweld geen plaats heeft.
 

De documentaire is 24/7 te bekijken via de link  Orange the World 2023 - YouTube op het YouTubekanaal van RTV Gouwestad (zoeknaam: Orange the World 2023) en tot maandag 11 december a.s. (19:00 uur) bij Gouwestad TV via de volgende kanalen op de kabel:
 

KPN: kanaal 1499 
XS4ALL: kanaal 1499 
Delta: kanaal 12 
Caiway/Rekam: kanaal 12 
Caiway Glasvezel: kanaal 12 
Odido: kanaal 869 
Solcon: kanaal 899  
 

Bij KPN (kanaal 1499) vindt u Gouwestad op Ned 1 en dan 1 stap terug. 



Zomercarnaval en Graslandbevloeiing op internationale Unesco-lijst van Immaterieel Erfgoed

06-12-2023

Van de redactie

Zomercarnaval en Graslandbevloeiing komen beiden op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Dat is op 6 december besloten tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van het comité van het Unesco verdrag immaterieel erfgoed in Botswana. Op deze zogenoemde 'Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid' staan tradities, gebruiken en ambachten uit de hele wereld die het waard zijn om door te geven aan nieuwe generaties.



 

Zomercarnaval

Nederland heeft het Zomercarnaval voorgedragen voor de Unesco-lijst om de culturele diversiteit van de jaarlijkse straatparade door de Rotterdamse binnenstad. Deze stoet van 5 kilometer met ruim 2500 dansers in kleurrijke kostuums, 25 carnavalsgroepen en praalwagens trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit heel Nederland. De veelkleurige parade grijpt terug op carnavalstradities uit de Antillen, Kaapverdië, Suriname en Spanje. Groepen met verschillende achtergronden bereiden zich een jaar lang voor. Samen maken ze kostuums of wagens en repeteren voor de parade. Deze gezamenlijke inspanning maakt het Zomercarnaval echt tot ‘levend erfgoed van de mensheid’.
 

Graslandbevloeiing

Samen met andere Europese landen heeft Nederland de techniek van graslandbevloeiing voorgedragen voor de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. De landschapsbeheerders en vrijwilligers zorgen met deze ingenieuze techniek dat rivierwater via geulen over een weiland stroomt. Hierdoor komen water en voedingsstoffen op het land terecht, waardoor het vruchtbaarder wordt, minder snel uitdroogt en beter tegen vorst kan. Graslandbevloeiing zorgt ook voor meer biodiversiteit. Nederland kent graslandbevloeiing al vanaf de Middeleeuwen. In delen van Overijssel en Noord-Brabant wordt de techniek nog steeds toegepast.
 

Unescolijst immaterieel erfgoed

Net als bij werelderfgoed hoort ook bij immaterieel erfgoed een internationale Unesco lijst. Dit is de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Hierop staan tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen willen doorgeven aan volgende generaties. Dat vraagt een andere aanpak dan het beschermen van monumenten of museumobjecten. Bij immaterieel erfgoed betekent ‘beschermen’ dan ook levend houden door kennis en vaardigheden uit te oefenen en door te geven aan nieuwe generaties. 
 

Het ambacht van de molenaar, de corsocultuur en de valkerij zijn Nederlands immaterieel erfgoed die al staan op de Unescolijst.



STAAT JOUW BUURT AAN IN HET DONKER? TEL FIETSVERLICHTING MET VVN-FIETSLICHTTELLEN

06-12-2023

Van de redactie

Meedoen is makkelijk!

Tijdens de donkere wintermaanden vraagt Veilig Verkeer Nederland extra aandacht voor verlichting op de fiets. Met de VVN Fietslichttellen-app doet zij een oproep om op een sympathieke manier fietsers te bewegen hun fietsverlichting aan te zetten en de fietsveiligheid te verhogen.

 


Beeld: VVN
 

Organiseer een fietslichttellen-actie

We zien het steeds meer: prachtig verlichte huizen en straten in de aanloop naar Kerst. Maar als je het belangrijk vindt om je huis te verlichten, waarom je fiets dan niet? 95% van de fietsers vindt het gevaarlijk om in het donker te fietsen zonder goede verlichting, maar op landelijk niveau blijkt dat zo’n 30% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting heeft! Veilig Verkeer Nederland benadrukt dat in deze donkere dagen verlichting op je fiets belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Daarom lanceerde zij de VVN Fietslichttellen-app, die iedereen de mogelijkheid biedt om actie te ondernemen voor een veiliger fietslandschap. Met deze innovatieve webapplicatie organiseer je moeiteloos een fietslichttellen-actie bij scholen, sportverenigingen of drukke fietsroutes in jouw buurt. Zo draag je bij aan het vergroten van bewustzijn over fietsverlichting.

 

VVN's partner Univé nam het voortouw

Na de start van de landelijke fietsverlichtingscampagne op 31 oktober dit jaar door minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toonden medewerkers van Univé onlangs het initiatief om fietslichten te tellen met de VVN Fietslichttellen-app. Marieke Peters van Univé benadrukte: "Dit is een sympathieke manier om bij te dragen aan het veilig-op-weg gevoel met ons team." De actie toont aan hoe belangrijk het is om bewustzijn te creëren over het gebruik van fietsverlichting. "In korte tijd hebben we veel mensen bewust kunnen maken van de gevaren van slechte fietsverlichting," voegt Peters toe. Univé-medewerkers gingen het hele land door met fietslampjescontroles, een lovenswaardige inzet voor een veilige fietsomgeving!

 

Fietslichttellen is makkelijk!

De kracht van de Fietslichttellen-app ligt in haar eenvoud: tel eenvoudigweg hoeveel fietsers hun verlichting aan hebben en ontdek daarmee de sleutel tot een veiliger fietslandschap! Met deze verzamelde gegevens in de hand, kun je gelijk gemeenten, sportclubs of scholen informeren. De app biedt namelijk niet alleen een handige teltool, maar presenteert ook meteen een overzicht van het resultaat. Zo kan je een schouderklopje geven aan de gebieden waar fietsverlichting al uitstekend wordt gebruikt, of een stimulans voor die gebieden waar meer fietsverlichting nodig is. Kortom, de app is jouw eigen lichtbaken naar effectieve actie voor een stralend veilige fietsomgeving! 

 

Doe mee! 

Organiseer een fietslichttelactie en gebruik de VVN Fietslichttellen-app om bij te dragen aan bewustwording over fietsverlichting in jouw buurt. Zo kan iedereen een rol spelen in het vergroten van de fietsveiligheid. Samen zorgen we voor meer zichtbaarheid in het donker. Doe mee en geef fietsveiligheid een boost in jouw buurt! 

 

Voor meer informatie over de VVN Fietslichttellen-app en hoe je kunt deelnemen, bezoek de website

 

Straatverlichting AAN = Fietsverlichting AAN

Goede verlichting verkleint de kans op ongelukken met zo’n 20%. Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat bijna 10% van de ondervraagden zonder verlichting bij een bijna-ongeval (6%) of bij een ongeval (3%) betrokken is geweest. Veilig Verkeer Nederland vraagt verder het gemotoriseerde verkeer in deze donkere periode met mist, regen en dus slecht zicht, rekening te houden met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. In het donker en bij slecht zicht is verlichting voeren wettelijk verplicht. Een handig ezelsbruggetje voor 's avonds is: straatverlichting aan = fietsverlichting aan.



Horeca en geluidstechnici doen mee met aanpak voorkomen gehoorschade

06-12-2023

Van de redactie

Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek is op 6 december ondertekend door de betrokken partners, waaronder nieuwe toetreders Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT), de negen bestaande partners en staatssecretaris Maarten van Ooijen namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De bestaande convenantpartners verwelkomen KHN en VPT, waarmee een belangrijke stap is gemaakt in de bescherming van zowel werknemers als bezoekers tegen mogelijke gehoorschade door (te) hard geluid. Doordat geluidstechnici en horecagelegenheden zich hebben aangesloten bij het convenant, bereiken de afspraken om gehoorschade te voorkomen praktisch gezien alle branches waar versterkte muziek het primaire doel is, of een belangrijke ondersteunende rol speelt.

 

 

Afspraken

Het doel van het convenant is om bij te dragen aan de preventie van gehoorschade door bezoekers en werknemers van muziekactiviteiten op een voor het gehoor zo veilig mogelijke manier van de muziek te laten genieten. Om dit te bereiken hebben de twaalf convenantpartners op zes hoofdonderwerpen afspraken gemaakt: geluidniveaus, geluidsmetingen, gehoorbescherming, voorlichting aan bezoekers, deskundigheidsbevordering van werknemers en kennis en onderzoek. Door de convenantpartners wordt rekening gehouden met maximale geluidniveaus, wordt voorlichting gegeven over gehoorschade en op locatie zijn oordoppen met muziekfilter beschikbaar. KHN-voorzitter Marijke Vuik: “Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor het stijgende aantal mensen dat een gehoorbeschadiging heeft. In horecabedrijven zoals koffiezaken of restaurants is dit uiteraard helemaal geen issue. Maar in horecagelegenheden waar versterkte muziek wel voorkomt, wil de horeca er natuurlijk voor zorgen dat gasten er op een veilige manier van kunnen genieten en dat medewerkers op een gezonde wijze kunnen werken.”


De VPT vertegenwoordigt in het convenant de technische kant van de podiumkunsten op uiteenlopende plekken, van buurthuizen tot grote theaters en evenementen. Antoinette Wijffels, bestuurslid van VPT: “Onze leden zijn als geen ander in staat om kennis en ervaring rondom geluidsbeheersing te delen op plekken waar dit nu nog onvoldoende aanwezig is.”

 

Altijd oordoppen mee

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Ik ben blij dat het gelukt is om met zoveel partijen opnieuw de samenwerking te vinden. Extra bijzonder is dat nu ook de horeca en podiumtechnici van nog meer locaties aan boord zijn. Hierdoor wordt ons bereik veel groter. We werken aan een toekomst met verantwoorde geluidsniveaus op alle plekken met versterkte muziek. En natuurlijk blijven we wijzen op het gebruik van oordoppen met muziekfilter om je gehoor te beschermen, want het is echt super belangrijk voor iedereen om altijd oordoppen mee te nemen en te gebruiken als je bijvoorbeeld naar een concert gaat. Met de afspraken uit dit convenant wordt gezondheidswinst en vooruitgang geboekt bij het voorkomen van gehoorschade op ontzettend veel plekken met versterkte muziek.”

 

Convenantpartners

Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek is een samenwerking van DeBesteSchoolfeesten.nl, GGD GHOR Nederland, KHN (Koninklijke Horeca Nederland), LKvV (Landelijke Kamer van Verenigingen), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NL Actief, NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters), OSAT (Overleg Scholing Arbeidsmarkt Theatertechniek), VeiligheidNL, VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals), VPT (Vereniging voor Podiumtechnologie) en VVEM (Vereniging van Evenementenmakers).



Bijna 40% krijgt onverwachte rekening na bezoek zorgverlener zonder contract

06-12-2023

Van de redactie

Het afgelopen jaar bezocht ruim 14 procent van de Nederlanders één of meerdere keren een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract had. Bijna 40 procent van hen kwam er pas achteraf achter dat ze zelf geld moesten bijbetalen. Dat blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl in samenwerking met Factsnapp. De ondervraagden moesten gemiddeld ruim 200 euro zelf bijbetalen. “Dat is al best veel geld, maar we zagen ook uitschieters naar bedragen van ruim 1.000 euro die mensen zelf moesten betalen omdat de zorgverlener niet gecontracteerd bleek”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.


 

Consument vaak onwetend over gecontracteerde zorg

Uit het onderzoek van Geld.nl blijkt dus ook dat consumenten nauwelijks bekend zijn met het begrip ‘gecontracteerde zorg’ of weten wat de gevolgen zijn als je zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Ruim 6 procent van de ondervraagden wist bijvoorbeeld niet of ze het afgelopen jaar een zorgverlener zonder contract hadden bezocht.
 

Bulthuis vindt dat hier een belangrijke taak ligt voor zorgverzekeraars én zorgverleners. “Als je door de huisarts wordt doorverwezen, kan die al met je kijken of je mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen. Ook de zorgverlener waar je je meldt, kan je dit vertellen. En dat zouden beide partijen dus ook moeten doen.”
 

Uitblijven contracten voor 2024 ‘schandalig’

Volgens Bulthuis zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met voldoende zorgverleners. Ook is het hun taak om consumenten hierover duidelijk te informeren. “De afgelopen jaren zien we dat de contracten voor het nieuwe jaar steeds later rondkomen. Consumenten moeten tussen half november en eind december kiezen wat ze doen met hun zorgverzekering voor het komende jaar, maar bij enkele grote zorgverzekeraars is in sommige delen van het land nog maar 30 tot 70 procent van de contracten met de ziekenhuizen rond. Dat is natuurlijk schandalig, want zo kun je als consument geen goede keuze maken.”
 

Bulthuis raadt consumenten dus vooral aan om de komende weken goed in de gaten te houden of de zorgverleners van hun keuze een contract hebben. “Dit moet je natuurlijk checken als je wilt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar controleer het ook je huidige zorgverzekeraar. Als er vorig jaar een contract was met een zorgverlener, is het niet zeker dat in 2024 ook zo is. Blijft er nog lang onduidelijkheid over de contracten? Overweeg dan een andere zorgverzekeraar te kiezen waarbij je wel zeker weet dat je terecht kunt bij de zorgverleners waar je naartoe wilt.”



OM eist tot 20 maanden celstraf tegen vier verdachten van mondkapjesfraude

06-12-2023

Van de redactie

Het OM heeft vandaag straffen geëist tot 20 maanden tegen vier verdachten tussen de 36 en 56 jaar uit Bussum, België, Purmerend en Barendrecht. Het OM vindt bewezen dat drie verdachten zich begin 2020 schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van oplichting, door in Coronatijd een lading mondkapjes te verkopen die na aanbetaling van €850.000 nooit is geleverd. Een vierde verdachte is volgens het OM schuldig aan het witwassen van een deel van het geld. Een vijfde verdachte van 47 jaar is nog voortvluchtig.
 

Mondkapjes

Verdachten deden zich in de beginfase van de onzekere Coronatijd voor als betrouwbare partij die mondkapjes kon leveren, bedoeld voor China, waar de pandemie een piek bereikte en waar op dat moment een groot tekort was aan medische mondkapjes. Verdachten maakten misbruik van dit tekort. Dat blijkt als twee mannen namens hun bedrijven op 21 februari 2020 op Schiphol aangifte doen van oplichting. Een paar dagen eerder had ‘’een van de aangevers in een hotel op Schiphol een ontmoeting met de mondkapjesleveranciers van een Nederlands bedrijf bij wie zij voor ruim 7 miljoen euro aan mondkapjes hebben besteld. De aangevers deden een aanbetaling van €850.000, maar de mondkapjes werden niet geleverd, de contactpersoon van het mondkapjesbedrijf was onbereikbaar en op de locatie waar de mondkapjes zouden liggen, wist men van niets.
 

Onderzoek

De Koninklijke Marechaussee start een opsporingsonderzoek. De eerste onderzoeksbevindingen omvatten verklaringen van aangevers, beelden van het hotel waar de ontmoeting plaatsvond, en belastende informatie uit een ander lopend onderzoek. Voorts laat het onderzoek naar de geldstromen zien dat een groot deel van de ontvangen €850.000 direct is doorgesluisd, o.a. naar een rekening van een goudhandelaar in België - waar verdachten goud hebben gekocht. Bijna een kwart van het bedrag is overgeboekt naar een bedrijfsrekening - waarvan dure horloges zijn aangeschaft. Bij doorzoeking blijken twee verdachten in bezit te zijn van aangekochte of geleasde auto ’s en luxe goederen zoals Rolexhorloges.
 

Oplichting en witwassen

Het OM vindt dat drie verdachten, een 46-jarige man uit België, een 53-jarige man uit Purmerend en een 36-jarige man uit Bussum, zich schuldig hebben gemaakt aan medeplegen van oplichting. Uit de bekennende verklaringen van verdachten, afgeluisterde gesprekken en belastende WhatsApp-gesprekken tussen twee verdachten over de deal en instructies over de afhandeling ervan, blijkt dat zij vanaf het begin het plan hadden mensen op te lichten en nooit van plan waren de mondkapjes daadwerkelijk te leveren. Om vertrouwen te wekken is gebruik gemaakt van een ontruimingsbedrijf, zijn er facturen en een contract opgemaakt, is informatie gedeeld over levering en certificering van mondkapjes, zijn opslaglocaties gedeeld en vond een ontmoeting plaats tussen verdachten en aangevers om de deal te bespreken. Het OM vindt oplichting bewezen: verdachten hebben gebruik gemaakt van valse namen en hoedanigheden (ze presenteerden zich als bonafide verkoper van mondkapjes) en administratieve leugens die de mondkapjesdeal echt moesten laten lijken. Het OM vindt dat de vierde verdachte, een 56-jarige man uit Barendrecht, schuldig is aan witwassen van ongeveer €200.000. Hij heeft zijn bedrijf gebruikt om uit misdrijf verkregen geldbedragen wit te wassen en had in de visie van het OM wetenschap van de criminele herkomst van dit geld. Op die manier stroomt crimineel geld als legaal geld onze economie in. Zijn verklaring over de achtergrond van deze bestelling van horloges acht het OM ongeloofwaardig.
 

Strafeis

Dit betreft grootschalige oplichting, waarbij de verdachten moedwillig en geraffineerd misbruik hebben gemaakt van een wereldwijde crisis. Drie van hen hebben zich schuldig gemaakt aan oplichting in georganiseerd verband en één van hen aan witwassen. Alleen maar voor hun eigen financieel gewin. Ze hebben er zelfs allerlei trucs voor geprobeerd uit te halen, om het zo te doen lijken dat ze echt een zending mondkapjes hadden om te verkopen. Verdachten hebben, kort na het ontvangen van het geld, geprobeerd het geld aan het zicht van de financiële autoriteiten te onttrekken, deels met succes. Van amateurisme is bepaald geen sprake. Het OM eist een gevangenisstraf van 20 maanden tegen de mannen uit België en Purmerend. De man uit Bussum hoorde 18 maanden tegen zich eisen. Tegen de man uit Barendrecht eiste het OM acht maanden celstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk.
 

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak



OM eist een maand gevangenisstraf tegen verdachte bedreiging burgemeester Gorinchem

06-12-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van een maand tegen de 62-jarige inwoner van Gorinchem die verdacht wordt van het bedreigen van de burgemeester van die plaats. Dat is morgen exact gelijk aan de periode dat de man in voorarrest zit.
 

Naast de celstraf is ook een contactverbod met de burgemeester voor de duur van twee jaar geëist. Als de verdachte zich daar niet aan houdt, moet hij twee weken de cel in. De officier van justitie sprakt tijdens de zitting vanmiddag van een zeer ernstig feit met grote impact op het slachtoffer. “Door haar op deze manier te bedreigen veroorzaakt de verdachte gevoelens van angst en onveiligheid. Door dit soort gedrag op klaarlichte dag, in de stad waar iemand gewoon zijn werk doet, kan een persoon zich enorm belemmerd voelen in zijn of haar dagelijkse bezigheden.”
 

Verdachte verscheen voor de politierechter en dat betekent dat er direct na de zitting uitspraak gedaan werd. De rechter gaf de verdachte uiteindelijk 3 weken gevangenisstraf en een contactverbod met de burgemeester. Dit betekent dat meneer per direct op vrije voeten is.



Aanwijzing nutriënten verontreinigde gebieden: samen werken aan schoner water

06-12-2023

Van de redactie

Het kabinet wijst zogenoemde nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) aan waar agrarische bedrijven extra stappen moeten zetten om de waterkwaliteit te verbeteren. Deze verplichting volgt uit de vorig jaar verkregen derogatiebeschikking van de Europese Commissie. Die beschikking staat toe dat boeren nog enkele jaren extra mest mogen uitrijden, onder voorwaarde dat kwetsbare (water)gebieden sneller op een gezond niveau komen. De aanwijzing gaat in per 1 januari 2024.
 

Bedrijven in de NV-gebieden die gebruikmaken van derogatie, moeten de hoeveelheid extra dierlijke mest die zij over hun percelen uitrijden sneller afbouwen dan in de rest van Nederland. Daarnaast mag op alle percelen in de NV-gebieden 5% minder stikstof worden geplaatst (dierlijke mest en kunstmest). Dat schrijft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.
 

De aanwijzing van NV-gebieden geeft aan op welke percelen boeren een stap extra moeten zetten om de waterkwaliteit te verbeteren. Deze gebieden bevatten een te grote hoeveelheid stikstof en/of fosfor in het water. Dit komt onder meer uit (dierlijke) mest dat over het land wordt uitgereden en waarvan stikstof en/of fosfor uitspoelen in het water. Daarom is in de derogatiebeschikking met de Europese Commissie afgesproken dat Nederland stappen zet om de waterkwaliteit te verbeteren.
 

Minister Adema: “De derogatiebeschikking van de Europese Commissie vereist dat Nederland aanvullende maatregelen neemt om de kwaliteit van ons water te verbeteren. Schoon water is ook nodig voor land en teelt, nu en in de toekomst. Ik ben mij er zeer bewust van dat deze aanvullende maatregelen stevig zijn voor agrarische bedrijven in de aangewezen nutriënten verontreinigde gebieden. Echter, zonder deze gedetailleerde aanwijzing zou een groter deel van Nederland volgens de derogatiebeschikking aangewezen worden als verontreinigd en met niet uitvoeren staat de hele derogatie op het spel. Samen met de boeren in de aangewezen gebieden, en samen met de waterschappen, wil ik werken aan praktische oplossingen.”
 

De minister zal de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) vragen in kaart te brengen  welke maatregelen boeren individueel of in samenwerking kunnen nemen om de waterkwaliteit in hun gebied te verbeteren. Minister Adema wil met dat advies nader bekijken hoe boeren te informeren en te ondersteunen in dit proces.
 

Maatregelen in nutriënten verontreinigde gebieden

In 2023 is Nederland begonnen met het afbouwen van derogatie voor het extra uitrijden van dierlijke mest zodat we in 2026 op de EU-norm zitten van 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare. Agrarische bedrijven (vooral melkveehouders) die gebruikmaken van de derogatie, moeten vanaf 2024 sneller dan in de rest van Nederland het gebruik van extra dierlijke mest afbouwen. Dit betekent dat zij in 2024 210 kg en in 2025 190 kg stikstof dierlijke mest per hectare mogen uitrijden. Voor derogatiebedrijven is het mogelijk gebruik te maken van de ‘Subsidieregeling behoud grasland’. Hoe sneller de bedrijven derogatie moeten afbouwen, hoe hoger de vergoeding.
 

Alle agrarische bedrijven in NV-gebieden moeten in 2025 het gebruik van de totale hoeveelheid stikstof vanuit dierlijke mest en kunstmest met 20% verlagen. Daar wordt naartoe toegewerkt door in 2024 de totale stikstofgebruiksnorm met 5% te verlagen. Dat betekent dat boeren in NV-gebieden ook het gebruik van bijvoorbeeld kunstmest moeten terugdringen. Door het verminderen van het gebruik van stikstof, verbetert de waterkwaliteit.
 

Zones rond Natura 2000- en grondwaterbeschermingsgebieden

Agrarische bedrijven mogen sinds 2023 geen derogatie meer aanvragen voor percelen binnen Natura 2000-gebieden. Vanaf 2024 gaat dat ook gelden voor bedrijven die met minimaal 50% van hun perceel in een zone van 250 meter rond een Natura 2000-gebied liggen.
 

In grondwaterbeschermingsgebieden (een zone rondom een waterwingebied voor drinkwater) is het van groot belang dat het (grond)water minder wordt belast met nitraat. Daarom is het sinds 2023 voor agrarische bedrijven niet meer mogelijk derogatie aan te vragen voor de percelen in deze gebieden. Vanaf 2024 gaat ook de totale stikstofgebruiksnorm voor de percelen in NV-gebieden vanuit grondwater sneller omlaag. Dat betekent dat bedrijven de totale hoeveelheid stikstof verlagen met 10%, daarmee werken zij sneller toe naar de totale verlaging van 20% in 2025 en wordt het drinkwater minder belast.
 

Derogatiebeschikking dierlijke mest

In september 2022 is Nederland met de Europese Commissie tot een derogatiebeschikking gekomen waarmee we enerzijds toewerken naar een volledige afbouw van derogatie en anderzijds aanvullende maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. De derogatiebeschikking is bovenop de afspraken gekomen die we als lidstaat hebben gemaakt in het 7e Actieprogramma Nitraat en het addendum hierop. Enkele maatregelen zijn in 2023 al ingegaan, zoals de afbouw van derogatie in heel Nederland en de aanleg van bufferstroken. Met de invoering van de NV-gebieden, de verlaging van de stikstofgebruiksnorm en het verlagen van het nationaal mestproductieplafond voldoet Nederland aan alle afspraken.
 

Extra informatie

Boeren die vragen hebben over de aanwijzing van NV-gebieden en de bijbehorende maatregelen kunnen terecht bij de RVO. Informatie over de Subsidieregeling behoud grasland is hier te vinden.



Feestelijke Kerstbingo voor Kinderen op De Oude Zustertuin!

06-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De feestdagen staan voor de deur en om het feestelijke seizoen in te luiden, organiseert De Oude Zustertuin op zaterdag 16 december een bruisende kerstbingo speciaal voor kinderen! Het belooft een gezellige middag vol plezier en verrassingen te worden, en we nodigen alle kinderen uit om deel te nemen aan dit feestelijke evenement.
 

Datum en Tijd

De kerstbingo vindt plaats op zaterdag 16 december. We trappen het festijn af om 13.30 uur en sluiten de feestelijkheden af om 15.00 uur. Het belooft een paar uur vol opwinding en vertier te worden, dus zorg dat je erbij bent!
 

Locatie

Het feest vindt plaats op De Oude Zustertuin, waar een betoverende sfeer heerst die perfect past bij de kerstperiode. De locatie is gemakkelijk bereikbaar en biedt een warm welkom aan alle kinderen die deelnemen.
 

Kosten

Voor slechts 3 euro per kind kunnen ze deelnemen aan de kerstbingo. Deze bijdrage dekt de kosten van het evenement en zorgt ervoor dat we een onvergetelijke middag kunnen organiseren. Betaling kan ter plaatse worden voldaan.
 

Geweldige Prijzen

Er zijn geweldige prijzen te winnen tijdens de bingo! Van kerstcadeautjes tot leuke verrassingen, we hebben ons best gedaan om een assortiment aan prijzen samen te stellen dat de kinderen enthousiast zal maken. Mis deze kans niet om met fantastische beloningen naar huis te gaan!
 

Geniet van Lekkernijen

Naast de opwinding van het bingo-spel, kunnen de kinderen ook genieten van heerlijke drankjes en snoepgoed. Er staat een assortiment aan lekkernijen klaar om de smaakpapillen van de jonge deelnemers te verwennen. Zo wordt de kerstsfeer compleet gemaakt!
 

Aanmelden niet nodig

Geen gedoe met van tevoren aanmelden - kom gewoon opdagen en doe mee! We verwelkomen alle kinderen die zin hebben in een gezellige middag vol plezier en kerstvreugde. Breng je vrienden, broertjes, zusjes en iedereen die je kent mee voor een onvergetelijke ervaring.



Kom schaatsen op de unieke Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis én beleef de winter op het mooiste markplein van Nederland!

06-12-2023

Van de redactie

Gouda - De Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis is een jaarlijks terugkerend evenement op de Markt van Gouda en is niet meer weg te denken uit de Goudse winter. Dit oer- Hollandse evenement staat garant voor ijspret voor tienduizenden schaatsliefhebbers. De Goudse IJsbaan is uniek, omdat je rondom het historische stadhuis kunt schaatsen op de Markt midden in het centrum van Gouda. Het is een sprookjesachtig beeld met Anton Pieck-allure. Kleine kinderen zetten hun eerste voorzichtige pasjes op het ijs, jongeren volgen clinics en grootouders zwieren arm in arm over het ijs.
 

 

Naast de Goudse IJsbaan ligt de gezellige Koek & Zopie. Je hebt hier een uniek panoramisch uitzicht op de rode luikjes van het stadhuis en de ijsbaan. Een heerlijke plek om op te warmen na het schaatsen of om te genieten van de spelende kinderen op het ijs. Alle informatie zoals tickets, prijzen, openingstijden en programma, zijn te vinden op de website: www.goudseijsbaan.nl
 

Data & openingstijden Woensdag 20 december 2023 t/m zondag 14 januari 2024 Alle dagen geopend van 09.00 t/m 23.00 uur, ook op zon- en feestdagen!*
 


 

*LET OP: De Goudse IJsbaan hanteert aangepaste openingstijden tijdens o.a. de Brede School Schaatsweek en oudejaarsdag, actuele informatie via: goudseijsbaan.nl. Entreeprijzen Entree € 7,50 | Schaatshuur € 2,50 | Dubbele ijzers € 1,50 Tickets zijn online en aan de kassa verkrijgbaar (het event is cashless).



Feestelijke kerstmarkt bij activiteitencentrum De Schakel in Moordrecht

06-12-2023

Van de redactie

Moordrecht - Het is weer tijd voor de jaarlijkse kerstmarkt bij activiteitencentrum De Schakel in Moordrecht! Op donderdag 14 december van 18.00 tot 20.30 uur, aan het Oosteinde 27. Bezoekers kunnen genieten van activiteiten in en om het gebouw. Het middelpunt van de kerstmarkt is de verkoop van handgemaakte kerstartikelen. Deze zijn met liefde gemaakt door de cliënten van De Schakel, boerderij In de Krom en andere activiteitencentra van Gemiva. Natuurlijk is de Kerstman aanwezig, zijn er verse oliebollen, marshmallows en warme dranken. De opbrengsten van deze avond zullen bijdragen aan een feestdag voor onze cliënten. Dit evenement is mogelijk gemaakt door de inzet van onze vrijwilligers, ouders en lokale bedrijven.

 

 

Activiteitencentrum De Schakel, onderdeel van de Gemiva, biedt een omgeving waar mensen met een verstandelijke beperking in hun eigen tempo kunnen werken en groeien. Zij doen er activiteiten en werkzaamheden die aansluiten bij hun interesses, vaardigheden, talenten, ontwikkelingsmogelijkheden en leeftijd.

 

Voor meer informatie over de Kerstmarkt of De Schakel, check de website: Gemiva - De Schakel. Blijf op de hoogte van alle activiteiten via onze Facebookpagina: Facebook Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of andere beperking zorg of begeleiding nodig hebben. 



Aankomst Sinterklaas op Da Costaschool

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Vandaag was het eindelijk zo ver. Alle kinderen stonden al vroeg op de stoep klaar om de Sint op te wachten. Toen de Sint maar niet kwam, werd duidelijk dat er een probleem was. De Pieten kwamen aan met de trekker en vertelden dat Sinterklaas kwijt was. Ze hadden hem overal al gezocht! Uiteindelijk bleek de Sint al die tijd al op school aanwezig te zijn. Hij had vannacht namelijk op school geslapen! Zo kon het feest gelukkig toch nog doorgaan.
 


 



Sinterklaas op Het Vogelnest

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Wat was het spannend vanochtend bij de aankomst van Sinterklaas! Iedereen stond klaar rondom een afgezet vierkant, zodat de helikopter zou kunnen landen. We hoorden de helikopter wel, maar hij was ergens anders geland. 2 pieten stonden op het dak en vertelden dat Sinterklaas al binnen was.


Sinterklaas zat al op ons binnen te wachten. Nadat we hem welkom hadden geheten en natuurlijk voor hem hadden gezongen, zijn alle kinderen in de klassen het Sinterklaasfeest verder gaan vieren.




Sint aankomst IKC Schatrijk

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Ook dit jaar heeft de Sint een bezoek gebracht aan IKC Schatrijk. 
Hij kwam in de BSO bus (voorheen Stint) naar de school met 1 piet.  Het schoolplein stond vol met alle kinderen (en ouders) van IKC Schatijk. Maar waar was de andere piet gebleven? 
 

Sinterklaas had nog een aantal boeken geleend van de school en deed deze terug in de boekenkist. En opeens was daar de missende piet die in slaap was gevallen!
Zo kon het Sinterklaasfeest op school beginnen met de Sint en zijn twee pieten!
Het was een mooie ochtend.
 


 



Pepernotenbrand bij De Regenboog

05-12-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Terwijl alle kinderen en veel ouders voor de school op Sint wachtten, bakte juf Kirsten verse pepernoten voor de Pieten. Al gauw stegen er grote rookwolken uit het oventje van de juf. Grote paniek! 112 gebeld en even later kwam de brandweer met loeiende sirenes om de hoek. Sinterklaas bleek ook in de brandweerauto te zitten. Hij was onderweg snel ingestapt om met zijn Pieten de brandweer te helpen. De pepernoten van juf Kirsten waren verbrand, maar het vuur werd geblust en gelukkig hadden de Pieten nog voldoende pepernoten bij zich om er een gezellig kinderfeest van te maken.

 



Samen Schrijven voor de Mensenrechten: Write for Rights in Bodegraven-Reeuwijk

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In Bodegraven-Reeuwijk bundelen mensen hun krachten om op te komen voor de rechten van hen die gevangen zitten, bedreigd worden, of onderdrukt zijn vanwege hun geloof, werk, mening of simpelweg om wie ze zijn. Dit lovenswaardige streven krijgt vorm tijdens een van 's werelds grootste mensenrechtenacties: Write for Rights. Amnesty Bodegraven-Reeuwijk neemt deel aan deze beweging en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de schrijfactie.



 

Op vrijdag 8 december tussen 10.30 en 12.30 uur kunnen geïnteresseerden in Bodegraven terecht in Het Groene HartHuys, gelegen aan Bouwsteeg 6. Op zaterdag 9 december, van 14.00 tot 16.00 uur, vindt een vergelijkbare schrijfactie plaats in het Huis van Alles in Reeuwijk, op van Staverenstraat 39, Reeuwijk Brug. Een gelegenheid voor mensen om hun steentje bij te dragen aan een wereld waarin ieders mensenrechten gerespecteerd worden.
 

Een inspirerend verhaal dat de kracht van dergelijke schrijfacties illustreert, is dat van Germain Rukuki uit Burundi. Germain zette zich in voor een organisatie die streefde naar een einde aan martelingen in zijn thuisland. Helaas zag de overheid zijn activisme als een bedreiging voor het imago van het land en veroordeelde hem tot maar liefst 32 jaar gevangenisstraf. Gelukkig veranderde zijn lot dankzij Write for Rights.
 

Tijdens de Write for Rights-campagne van 2020 werden wereldwijd meer dan 436.000 brieven geschreven voor Germain. Deze immense steun leidde ertoe dat na vier jaar gevangenschap Germain vervroegd werd vrijgelaten. Zijn verhaal is een krachtig voorbeeld van hoe het schrijven van een simpele brief een leven kan veranderen en de loop van de geschiedenis kan beïnvloeden.
 

De impact van Write for Rights gaat verder dan de pen op het papier. Het toont aan dat de kracht van collectieve actie en solidariteit deuren kan openen, zelfs in de meest gesloten omgevingen. Het biedt een sprankje hoop aan degenen die onrecht ervaren en herinnert ons eraan dat verandering mogelijk is, hoe moeilijk de omstandigheden ook lijken.
 

Dus, of je nu een ervaren activist bent of voor het eerst deelneemt aan een schrijfactie, jouw bijdrage maakt een verschil. Samen schrijven we niet alleen brieven; we schrijven geschiedenis en streven naar een wereld waarin iedereen vrij is om te zijn wie ze zijn, zonder angst voor vervolging of onderdrukking. Doe mee, schrijf een brief, en help mee om levens te veranderen.



Wethouder Ad de Regt (LijstvanderDoes) treedt af per 25 januari 2024

05-12-2023

Van de redactie

Woerden - Wethouder Ad de Regt heeft besloten om zijn functie neer te leggen. Hij stopt met het wethouderschap in Woerden per 25 januari 2024. Dan is de eerste vergadering van de gemeenteraad in het nieuwe jaar. De Regt ervaart het wethouderschap in toenemende mate als een te zware fysieke belasting.
 

Ad de Regt: “Ik ben altijd voluit gegaan voor dit prachtige en eervolle ambt van wethouder, zeker in ons mooie Woerden. Vanuit mijn fractie heb ik steeds alle vertrouwen gekregen en daar ben ik dankbaar voor. Daardoor heb ik samen met het college, de raad en de organisatie veel tot stand kunnen brengen. Maar het wethouderschap vraagt ook veel. Je moet er bijna 24/7 stáán. Ik wil voorkomen dat me dat niet meer lukt. Daar wil ik geen genoegen mee nemen. Niet voor Woerden en niet voor mezelf.”
 

Drs. Ad de Regt (66) is wethouder Openbare Ruimte, Bodem en Water, Natuur en Milieu, Landelijk gebied, Verkeer en Mobiliteit, Erfgoed en Archeologie, Vastgoed en Grondbedrijf en Regionale Samenwerking. Op het moment van aftreden is hij bijna drie jaar wethouder in Woerden geweest. Gedeeltelijk tijdens de vorige bestuursperiode. Eerder was hij wethouder in IJsselstein en in Oudewater. Ook vervulde hij diverse functies als bestuurder, toezichthouder, mediator en adviseur in het openbaar bestuur, de zorg, het onderwijs en de cultuursector. Lijst van der Does gaat nadenken over een opvolger voor Ad de Regt.

Beeld: Margo de Wijk



Zeven jaar cel geëist voor schietpartij in Woerdense woning

05-12-2023

Van de redactie

Woerden - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een 31-jarige man uit de gemeente Heusden. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 16 november 2022 een man uit Woerden in zijn woning te hebben beschoten en te hebben beroofd. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond aan zijn beide benen.
 

Uit het politieonderzoek blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat er die nacht in Woerden een ripdeal heeft plaats gevonden. Dat is onder meer gebaseerd op verklaringen van getuigen die zien dat een auto voor de woning parkeert met de geopende achter klep richting de voordeur. De getuigen horen harde knallen en zien mannen met bivakmutsen dozen vanuit de woning naar de auto verplaatsen. Deze waarnemingen ondersteunen de verklaring van het slachtoffer dat stelt dat hij overvallen en beschoten is in zijn woning. Ook onderzoek naar afgeluisterde communicatie van verdachte en slachtoffer ondersteunt het scenario van een ripdeal. Zowel de verdachte als het slachtoffer waren actief in de drugshandel. 
 

Dat het de verdachte is die heeft geschoten, blijkt volgens de officier onder meer uit bloedsporen op een klein mesje waarmee het slachtoffer zich geprobeerd heeft te verdedigen tegen de schutter. Het DNA in deze bloedsporen matcht met het DNA van verdachte. Het waren ook onder andere deze DNA-sporen die ervoor zorgden dat de verdachte in beeld kwam en later kon worden aangehouden.     

De verdachte heeft – in een laat stadium – verklaard dat juist hijzelf slachtoffer was en de betreffende nacht gegijzeld werd in de woning. Dit scenario wordt in de visie van het Openbaar Ministerie niet ondersteund door onderzoeksbevindingen en wordt daarom als onaannemelijk beschouwd.    
  

Poging doodslag
Uit onderzoek blijkt niet dat de verdachte een vooropgezet plan had om het slachtoffer te doden. Er is daarom vrijspraak gevraag voor de ten laste gelegde poging moord. Wel heeft hij zich die nacht in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan poging doodslag en diefstal met geweld. De officier van justitie zegt daarover: “Het gemak waarmee het wapen is gebruikt, is ernstig te noemen. Het OM neemt het verdachte ook erg kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor hetgeen er op die 16e november is gebeurd. Verdachte heeft het slachtoffer voor oud vuil achter gelaten, de dozen meegenomen en is gevlucht.” Alles afwegend is in deze zaak een eis van zeven jaar gevangenisstraf op zijn plaats.
 

Slachtoffer veroordeeld voor drugsfeiten
Het slachtoffer in deze zaak is de betreffende avond aangehouden voor grootschalig drugsbezit. Omdat dat onderzoek eerder klaar was, heeft deze zaak al op zitting gestaan. De rechtbank heeft hem op 30 mei 2023 hiervoor veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.      



Voorleesochtend bij de Goudse IJsbaan met kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander én boekhandel Paagman

05-12-2023

Van de redactie

Gouda - Geniet woensdagochtend 27 december van een waar boekenspektakel in de sfeervolle Koek & Zopie van de Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis. Een ochtend met bijzondere voorleessessies van Vivian den Hollander en boeken van Boekhandel Paagman, zodat je ook gelijk de leukste kinderboeken in huis kan halen! 
 

Jullie kennen ze wel, de spannende kinderboeken van ‘Spekkie en Sproet’, themaboeken van ‘Lisa en Jimmy’ en de avonturen van ‘Piraat Kaat’. Boeken geschreven door misschien wel de bekendste  kinderboekenschrijfster van Nederland én afkomstig uit het Groene Hart! Dan hebben we het natuurlijk over Vivian den Hollander, ze schreef meer dan honderd boeken. Vivian verzorgt deze ochtend in de Koek & Zopie vanaf 10.00 uur drie voorleessessies van zo’n 20 minuten, geschikt voor de wat jongere kinderen. Een stuk uit ‘Spekkie en Sproet, Paniek op het ijs’ mag in deze setting natuurlijk niet ontbreken.
 

Tussendoor is er ruimte om boeken te laten signeren en om boeken aan te kopen. Toonaangevende boekhandel Paagman, zal ook de hele ochtend aanwezig zijn met een greep uit de leukste en nieuwste kinderboeken van het moment.
 

De voorleessessies en de boekverkoop zijn de start van de mascotte ‘Gijs de IJsbeer Fan-Dag’. Deze eerste woensdag van de Kerstvakantie staat in het teken van extra gezelligheid op en rond de ijsbaan voor kinderen. Je kan daarnaast uiteraard schaatsen, knuffelen met Gijs en je bijvoorbeeld laten schminken. Kom woensdag 27 december naar de Goudse IJsbaan en geniet van spannende verhalen, prachtige boeken en échte ijspret!
 

De Goudse IJsbaan rondom het stadhuis is geopend van woensdag 20 december t/m zondag 14 januari. Bekijk via www.goudseijsbaan.nl openingstijden, tickets en het volledige programma.

Kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander met een aantal boeken van zichzelf
Beeld: Pim Mul



Conferentie samen in actie tegen armoede

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De afgelopen periode hebben we gemerkt dat het aantal inwoners dat in armoede leeft, mede door COVID, maar ook door de stijgende energieprijzen is toegenomen. Tijd om in actie te komen en een nieuwe gemeentelijke visie en een nieuw beleid rondom armoede, schulden en bestaanszekerheid te ontwikkelen. Een beleid wat echt werkt voor onze inwoners en wat aansluit op het belangrijke werk dat onze partners hierin uitvoeren. Als kick-of organiseren we een start bijeenkomst, waarbij we samen met onze verschillende partners om de tafel gaan. De opbrengst van de dag zal als input worden gebruikt voor het nieuwe beleid, wat we volgend jaar vaststellen.

 

 

Van harte welkom!

Graag nodigen wij jullie uit voor het eerste gedeelte van de conferentie, waarbij Mariette Lusse, Lector Kinderarmoede aan de Hogeschool Rotterdam, haar kennis met ons deelt. Daarna gaan de deelnemers uit elkaar gaan om aan verschillende thematafels verder te praten.

 

Wanneer: 8 december 2023
Waar: Evertshuis, Julianastraat 4 in Bodegraven
Hoe laat: van 9.00 uur tot 10.00 uur

 

Vooraf aanmelden is gewenst en kan door een email te sturen aan: communicatie@bodegraven-reeuwijk.nl

 



Nieuwe open podium avond voor jongeren

05-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 8 december is het weer tijd voor een nieuwe open podium avond bij Parkvilla voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Samen met Parkvilla, Jeugdtheaterhuis en Nieuwe Muziekschool Alphen zijn er weer een aantal optredens gepland door én voor jongeren. Een afwisselende avond met een mix van muziek, musicaloptredens en een concert van opkomende talenten. In 2024 wordt er verder gegaan met de graffiti workshop. Het is de bedoeling dat er dan buiten -op een toegestane plek- met graffiti wordt gewerkt.

 

 

Het Open Podium is een plek waar jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. De toegang is gratis en de deuren van het Parkvilla theater gaan open om 19.30 uur. De avond is afgelopen rond 21.30 uur. Meer info: parkvilla.nl



Gemeente sluit pand aan de Rijnstraat Woerden

05-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op 4 december heeft burgemeester Molkenboer per direct een pand gesloten aan de Rijnstraat 52 in Woerden. De woning is gesloten vanwege een eerdere explosie in het pand op 29 november 2023. Het gevaar op herhaling is niet geweken.
 

Burgemeester Molkenboer: “De politie voert een onderzoek uit naar de toedracht van het incident. We sluiten het pand preventief zodat het niet langer doelwit is van geweld."
 

Meld misdaad anoniem
Bij het vermoeden van verdachte activiteiten kunnen inwoners terecht bij de wijkagenten of politie in de buurt op nummer 0900-8844. Bel bij direct gevaar altijd 112. Signalen anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000 of via een online melding op www.meldmisdaadanoniem.nl



Tafelronde doneert 20 Kerstbomen aan de Voedselbank

05-12-2023

Van de redactie

Woerden - De jaarlijkse kerstbomenverkoop van de Tafelronde Woerden is weer gestart. Dat betekent dat de opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel, maar dit jaar is er ook een speciale donatie voor de Voedselbank Woerden.

Speciaal voor de Voedselbank zijn 20 kerstbomen inclusief versiering ter beschikking gesteld aan klanten van de Voedselbank. Namens de Voedselbank nam bestuurslid Elias Bom de eerste boom in ontvangst: ‘Dit is een geweldige donatie want we kunnen hiermee een aantal gezinnen een extraatje meegeven met zo’n prachtig aangeklede kerstboom van de Tafelronde’



Een aantal leden van de Tafelronde en bestuurslid Elias Bom van de Voedselbank



Corona priklocaties in Katwijk, Lekkerkerk, Lisse, Noordwijk en Schoonhoven langer open

05-12-2023

Van de redactie

De corona pop-up priklocaties van Hecht GGD Hollands Midden worden drukbezocht. Daarom komt het prikteam een extra keer naar Katwijk, Lekkerkerk, Lisse, Noordwijk en Schoonhoven. Zodat daar nog meer mensen zonder afspraak, makkelijk en dichtbij een coronaprik kunnen halen.

 

Naast de drie grote vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden, heeft Hecht GGD Hollands Midden ook acht kleine pop-up priklocaties. Deze week kun je voor de eerste keer tijdens deze vaccinatieronde een coronaprik halen in de pop-up in Hillegom. De pop-ups in Katwijk, Roelofarendsveen, Schoonhoven en Voorschoten zijn deze week voor de laatste keer open. Wie een coronaprik wil, kan die nog tot en met vrijdag 22 december 2023 krijgen. Daarna eindigt deze vaccinatieronde. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen naar de priklocatie.

 

Corona priklocaties



Brede samenwerking om innovaties in de veehouderij te versnellen

05-12-2023

Van de redactie

De overheid wil samen met de boeren van Nederland werken aan een sterke en duurzame landbouwsector. Innovatie kan hierbij een belangrijke rol spelen. In de afgelopen jaren is echter gebleken dat bepaalde innovatieve stalsystemen tot nog toe onvoldoende betrouwbaar en effectief zijn en daardoor juridisch kwetsbaar bij vergunningverlening. In de veehouderij zijn er volop ideeën over aanpassingen rond bijvoorbeeld voer, het management, in de stal, en voor verwerking van mest. Om deze innovaties ook daadwerkelijk in de praktijk te kunnen laten slagen, is een brede samenwerking nodig.
 

Daarom heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), sectororganisaties, provincies, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), FME  en de Dierenbescherming een Regieorgaan opgericht om zo met vereende krachten innovaties sneller vooruit te helpen. Met het tekenen van een convenant gaat deze samenwerking van start.  
 

Doorbraakinnovaties

Het doel van de samenwerking is te komen tot zogenoemde doorbraakinnovaties. Dit zijn innovaties die daadwerkelijk bijdragen aan emissiedoelen voor ammoniak, fijnstof, geur en broeikasgassen, maar die ook zorgen voor beter ondernemerschap, verdienvermogen en dierenwelzijn. Bij innovaties voor de veehouderij is het niet alleen van belang dat het technisch effectief is en werkt in de praktijk, het moet ook kunnen renderen, juridisch houdbaar zijn en voldoen aan maatschappelijke eisen voor de leefomgeving en dierenwelzijn.
 

Piet Adema, minister van LNV:  “Voor boeren is het belangrijk om van innovaties gebruik te kunnen maken in hun werk. Het is daarom mooi dat we aan de slag gaan met het Regieorgaan om innovaties in de veehouderij sneller een flinke zet te geven. Samen zetten we ons in om de veehouderij nog meer te verduurzamen.”
 

Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof: “De opgaves in het landelijk gebied voor natuurherstel, waterkwaliteit en klimaat zijn groot. We moeten blijven investeren in innovatie als deel van de oplossingen voor de toekomst. Het Regieorgaan zal voor een gezamenlijke, integrale aanpak heel waardevol zijn.”
 

Praktijkpilots

Centraal in de werkwijze van het Regieorgaan staan praktijkpilots. Het doel van deze praktijkpilots is om door middel van veldonderzoek erachter te komen welke doorbraakinnovaties wel en niet werken in de praktijk. Veehouders, ketenpartijen, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke partijen kunnen in praktijkpilots samen experimenteren. Het kan bijvoorbeeld gaan om innovaties in de stal, zoals technieken die mest en urine van elkaar scheiden, afzuiging van vuile lucht, of opvang van fijnstof in de stal. Ook voer- en managementmaatregelen kunnen worden uitgetest. Denk aan het meer weiden van koeien, het vaker verwijderen van mest uit de stal of het voeren van minder eiwit aan het vee. Een breed palet van aanpassingen komt aan de orde, zodat het hele systeem houden van vee integraal onder de loep wordt genomen.
 

Advies en ondersteuning

Het Regieorgaan zal een adviserende rol spelen in de ontwikkeling van regelgeving door de overheid als het gaat om een regelgeving- en toetsingssysteem voor doelsturing op emissies met een borgingssystematiek onder andere op basis van sensor- en datasystemen. Het Regieorgaan gaat een aantal doorbraakinnovaties selecteren en deskundige ondersteuning bieden in de ontwikkeling van innovaties. Om tot werkbare en juridisch houdbare innovaties te komen, is een goede wetenschappelijke onderbouwing van duurzaamheidsvragen en oplossingen essentieel.



Negen gemeenten krijgen 26 miljoen euro om winkelgebied aan te pakken

05-12-2023

Van de redactie

Negen gemeenten ontvangen in totaal 26 miljoen euro om hun winkelgebied aan te pakken. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag bekendgemaakt. In veel gemeenten neemt de leegstand van winkels toe, waardoor winkelgebieden minder aantrekkelijk worden voor bewoners en bezoekers. “Met deze bijdrage kunnen gemeenten dit aanpakken. Winkelgebieden worden bijvoorbeeld aantrekkelijker door gevelrenovatie, betere looproutes en meer openbare zitplekken. Ook zorgt meer groen voor een winkelgebied waar mensen graag boodschappen doen”, zo stelt de minister. “Op deze manier houden we dorpen en steden levendig”.
 

De negen gemeenten die een bijdrage ontvangen zijn: Apeldoorn (Gelderland), Emmen (Drenthe), Enschede (Overijssel), Nissewaard (Zuid-Holland), Sluis (Zeeland), Someren (Noord-Brabant), Terneuzen (Zeeland), Waalwijk (Noord-Brabant) en Westervoort (Gelderland).
 

De toekenning van 26 miljoen euro aan negen gemeenten vormt de derde ronde van de zogenoemde ‘Impulsaanpak Winkelgebieden’. Voor deze regeling is in totaal 100 miljoen euro beschikbaar. Naast gemeenten hebben private investeerders een belangrijk aandeel in de uitvoering van de projecten.
 

In september 2022 ontvingen elf andere gemeenten al een Rijksbijdrage van 22 miljoen euro (Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen). In maart 2023 kende het kabinet 18 miljoen euro toe aan negen gemeenten (Heerenveen, Dokkum, Beekdaelen, Tilburg, Uithoorn, Oldenzaal, Dordrecht, Nissewaard en Rijswijk).
 

De regeling kent in totaal vier openstellingsperiodes. Voor de vierde en laatste ronde kunnen gemeenten een aanvraag indienen tussen 20 mei en 1 juli 2024. In deze ronde is 22 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten kunnen informatie vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook organiseert de RVO een webinar en verdiepend vragenuur voor gemeenten die een aanvraag willen indienen.



Succesvol MCB Sinterklaasorkest Betovert Evertshuis met Enthousiast Concert

04-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdagmiddag 2 december betrad het MCB Sinterklaasorkest, een uniek gezelschap dat slechts voor één dag bestaat, de foyer van het Evertshuis. Het gezelschap, bestaande uit getalenteerde muzikanten, verwelkomde familie, vrienden en nieuwsgierige toeschouwers voor een speciaal concert. Opmerkelijk genoeg waren ook de eregasten van de dag aanwezig: Sinterklaas en zijn trouwe Pieten.



 

Voor veel muzikanten in het orkest was het een bijzonder spannend moment, wetende dat ze niet alleen voor een gewoon publiek, maar ook voor de goedheiligman en zijn vrolijke gevolg zouden optreden. Sinterklaas maakte zijn entree nog voordat alle muzikanten gereed waren om te spelen, wat de anticipatie en opwinding alleen maar vergrootte.



 

In plaats van te wachten, nam Sinterklaas het initiatief om eerst met het aanwezige publiek te oefenen op bekende Sinterklaasliedjes. Dit zorgde voor een warme interactie tussen de goedheiligman, zijn Pieten, de muzikanten en het enthousiaste publiek.
 

Nadat het oefenmoment was afgerond, ging het concert officieel van start. Sinterklaas toonde een oprechte interesse in de muzikanten, stelde nieuwsgierige vragen en verraste iedereen door zelf achter een harp te gaan zitten. Met handschoenen aan waagde hij zich aan een kort muzikaal experiment, wat tot verrukking van velen leidde.
 

De Pieten kregen ook de kans om het orkest te dirigeren, wat met succes werd uitgevoerd. Echter, Sinterklaas wilde niet achterblijven en toonde de wens om zelf het dirigeerstokje ter hand te nemen. Met een knipoog naar het traditionele gebruik van zijn staf, ruilde hij deze om voor het echte dirigeerstokje en gaf hij blijk van zijn muzikale aspiraties. Een opvallend moment tijdens het concert was toen de orkestleden, in een poging om de kluis in het Sinterklaas & Pietenhuis te openen, cijfers van de kluiscode aan Sinterklaas doorgaven. Een vrolijke noot in de hoop dat het grote boek nu toegankelijk zou worden.
 

Het hoogtepunt van het concert kwam tijdens het gezamenlijk gezongen lied 'Dag Sinterklaasje'. Met een hartelijk afscheid verliet Sinterklaas de locatie, vergezeld door zijn Pieten, en beloofde hij een "tot een volgende keer".

 



Cabaretier Thjum Arts is authentiek, vol humor en won Cameretten in 2021

04-12-2023

Van de redactie

Bodegraven – What you see is what you get! “Thjum speelt in zijn voorstelling ‘Tijdloos Genot‘ een anti-held en dat doet hij met verve. Met zijn intelligente grappen kiest hij de route van het understatement. Arts brengt een droogkomische performance”. Dit schrijven anderen over hem, dan zal het wel zo zijn. Op vrijdagavond 15 december is Thjum te zien in het Evertshuis.

 

In 2012 besloot Thjum mee te doen aan de jaarlijkse talentenjacht van school met zijn eigen geschreven theatermonoloog. Het was een poging tot verbinden met zijn schoolgenoten, maar tot zijn grote verbazing moest iedereen lachen en bleek wat hij deed ‘comedy’ te heten. Hij won de tweede prijs: een bon voor de Free Record Shop.

 

 

Dat hij sinds de talentenjacht een enorme ontwikkeling heeft door gemaakt, blijkt als hij in 2018 mee doet aan het Amsterdams Studenten Cabaret festival en daar de Jury- en Publieksprijs wint. Niet veel later is hij ook finalist bij het Leids Cabaret festival en in 2021 wint hij de Jury- en Publiekprijs bij Cabaretfestival Cameretten.

 

De voorstelling ‘Tijdloos Genot’ van Thjum Arts begint om 20.00 uur, kaarten kosten € 17,50 inclusief een drankje. Ga voor meer info en reserveren van kaarten naar www.evertshuis.nl/thjum-arts-tijdloos-genot

 

Recensies:

“Thjum speelt met verve een antiheld, hij heeft een bewuste keuze in timing gemaakt die spanning creëert. Met zijn intelligente grappen kiest hij de route van het understatement.” – jury Cameretten Festival

 

“Filosofie, sociologie en spiritualiteit in één, zonder dat de humor inboet aan kracht: het is maar weinig cabaretiers gegeven.” – Jury LCF

 

“Interessant, origineel en spannend. Een hoge lachscore en uitzicht op een carrière!” – Jacques d’Ancona

 

Praktische informatie

THJUM ARTS – Tijdloos Genot

VRIJDAG 15 DECEMBER

CABARET

AANVANG 20:00 uur

ENTREE € 17,50 incl. drankje

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.



Geslaagd weekend voor vechters Sportcentrum ReBo

04-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - In alle vroegte zijn de vechters en supporters dwars door de kou vertrokken richting Valkenswaard voor het Scouting Talents gala van Siam-Gym. Faylin Koolmees en Abdessalam Oualit zouden beiden hun 2e jeugdpartij vechten. Halverwege een koffie stop en door voor de laatste kilometers. Faylin vocht de eerste partij van het gala dus na de weging gelijk omkleden, intapen en warm padsen. Haar zenuwen wist ze snel om te zetten in plezier en vol goede moed betrad ze de ring. De 1e ronde was aftasten, Faylin kwam niet goed in haar spel en incasseerde veel, wel met de juiste dekking. In de 2e ronde kwam ze meer in haar spel en de derde ronde was overtuigend voor haar. De uitslag zou spannend worden: winst op split decision! Trots op deze kleine strijder!

 

 

Abdessalam was later op de middag aan de beurt en kreeg richting de partij ook last van gezonde zenuwen. In de ring was hier echter niks meer van te merken. Alle drie de rondes heeft hij gedomineerd. Zijn knieën waren raak, net als zijn harde trappen. Met recht de winnaar van de partij. Dit was een mooie beloning voor het harde werken van de afgelopen maanden.

 

 

Hoofdtrainer Saïd Ahrazi spreekt zijn trots uit op deze vechters; hard werken wordt altijd beloond. Binnen Sportcentrum ReBo ontwikkelt zich een mooie groep (jeugd) vechters die meerdere keren per week alles geven, je kan zomaar gematcht worden. Dit weekend was een duidelijke conclusie: blijf altijd hard trainen, dan sleep je zo de winst binnen.



“Spannende wedstrijd tegen DVC”

04-12-2023

Verslag Oliva van Wijngaarden

Bodegraven  - Zaterdag 2 december speelde VSTS dames 1 tegen DVC dames 1. De maandag ervoor speelde het team een bekerwedstrijd tegen VTC Woerden, waar 1 set gewonnen werd. De dames uit Bodegraven waren hierdoor klaar om te winnen in de competitie tegen DVC.
 


 

Set 1 werd gestart met Aline van Hoorn, Naila Sabovic, Kirsten van der Lecq, Norah Strack van Schijndel, Floor Koren, Olivia van Wijngaarden en Karin van Rijn in de basis. De stand ging in het begin heel erg gelijk op. Later in de set kon DVC de dames uit Bodegraven meer onder druk zetten met haar service, waardoor Aline van Hoorn de aanvallende dames niet goed kon bereiken. Dit resulteerde in een achterstand voor VSTS dames 1. Krystel Termorshuizen werd in het veld gezet op de passer loper positie en met haar aanvalskracht werd deze achterstand weer hersteld. Helaas maakte VSTS zelf twee dure fouten waardoor ze de eerste set verloren met 23-25.

 

Dit moest in de tweede set natuurlijk omgedraaid worden. De passing van VSTS lag beter in deze set, dus de aanvallende dames konden beter aangespeeld worden. Aanvallend speelde VSTS dames 1 goed en de verdediging van DVC werd onder druk gezet. Ook de service van de dames uit Bodegraven zorgde voor een onzekere pass aan de kant van DVC waardoor VSTS een voorsprong nam in de set. Toch werd het aan het eind van de set nog spannend gemaakt door VSTS. Door wat fouten en miscommunicaties werden punten weggegeven. VSTS dames 1 hield het hoofd koel en won de set met 27-25.

 

In set 3 begon Merel Florie als spelverdeler. In deze set hadden de passende dames van VSTS moeite om de service van de tegenstander te verwerken. Ballen kwamen niet aan bij Merel Florie en zij kon daardoor moeilijk het spel verdelen. Ook waren de aanvallende dames niet scherp genoeg waardoor er geen punten gescoord werden. Zo kwam VSTS op een grote achterstand. Na die eerste rotatie konden de dames uit Bodegraven zich gelukkig nog herpakken, maar de achterstand was te groot om in te lopen. De set werd verloren met 10-25.

 

In de vierde set begon VSTS dames 1 sterk. De dames uit Bodegraven maakten in deze set meer gebruik van hun service druk en daarmee scoorden ze veel punten. De passing lag ook veel beter dan in de set ervoor. Merel Florie kon aan het net Kirsten van der Lecq goed vinden op het midden en zij kreeg vaak de bal op de grond bij DVC. Het goede spel van VSTS dames 1 zorgde voor een duidelijke overwinning. VSTS won de set met 25-17.

 

In set 4 hadden de dames uit Bodegraven hun eigen spel weer gevonden en hiermee wilden ze verder in set 5. Deze laatste set begon weer met een service-serie van DVC en VSTS kwam op een achterstand van 2-8. Deze achterstand werd wel ingelopen door de rust in het achterveld te bewaren. Er werd hard gewerkt om de ballen van de grond te houden, maar DVC won deze set met 10-15.

 

De dames uit Bodegraven pakten 2 punten tegen DVC. Ze kijken vooruit en blijven hard werken om de volgende wedstrijd te winnen. Vrijdag 8 december spelen ze uit tegen Kratos dames 1.



Vormverlies ESTO 0-3 nederlaag

04-12-2023

Verslag: Han Koevoets

Bodegraven - Een derde nederlaag op rij laat zien dat de ploeg niet zo lekker draait. Voetballend ziet het er wel prima uit maar scoren lukt niet. De druk op de verdediging is dan groot en tegendoelpunten zijn niet te vermijden.

 

Fouten afgestraft

Runner up s.v. Aarlanderveen was zeker niet beter dan ESTO maar hun wil om te winnen was groter. In de vierde minuut stond ESTO al met 0-1 achter. Dat werd veroorzaakt door slordig balverlies. Op zich heb je dan nog 2x driekwartier om het zaakje recht te trekken. Als in de 30e minuut opnieuw sprake is van slordig balverlies en de 0-2 in de touwen vliegt is er weinig hoop op winst. Tenzij de mouwtjes nog eens extra worden opgestroopt.

 

Nauwelijks kansen

Met de voorsprong in de rust gingen de Veners lekker achterover leunen  en bedienden zorgvuldig hun snelle en behendige aanvallers. Uit een vrije trap werd in de 75e minuut fraai een bal in de hoek gekruld voor de einduitslag 0-3.

Er zal volgende week uit een ander vaatje getapt moeten worden om niet snel in de gevarenzone van deze competitie te komen. Natuurlijk worden in de tweede helft van het seizoen de belangrijkste punten verdeeld. Maar het is belangrijk om daar nu al een fundering onder te zetten.

 

ESTO gaat komende zaterdag op bezoek in en tegen Koudekerk. Zij staan nummer twee op de ranglijst en ESTO zal haar tanden moeten laten zien om de punten te pakken. De wedstrijd begint om 14.30 uur.



December activiteiten gestart bij Sportclub Reeuwijk

04-12-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Aandachtig keek één van de aanwezigen afgelopen zaterdag 2 december 2023 in de vroege ochtend naar de slijtage van de zolen van zijn hardloopschoenen. De objectieve waarheid die zijn schoenen hem gaven, onderstreepte het verhaal dat hij zojuist van Marc Cinjee te horen had gekregen. Cinjee, een professioneel looptrainer voor lange afstandlopers en zelf een getalenteerd loper, gaf in de warme kantine van Sportclub Reeuwijk een presentatie voor een groep senioren/masters lange afstandlopers van de Reeuwijkse atletiekvereniging.


 

Zij kregen voorafgaand aan het praktische deel van de loopclinic tekst en uitleg bij een aantal belangrijke aspecten van hardlopen. Voor buitenstaanders wellicht wat bizar. Zoals voetballers lyrisch kunnen worden als het gaat om 4-3-3 of 4-4-2, zo kunnen hardlopers dus een uur lang geboeid luisteren naar details als voetplaatsing en cadans. Een belangrijk aspect bij hardlopen is nu eenmaal de wijze waarop je je voeten plaatst: onder welke hoek zet je je voet op de grond en hoe wikkel je af? De atleet die naar zijn schoenen zat te turen, kon niet anders dan erkennen dat zijn hakken afgesleten waren. Met de wetenschap dat daardoor het risico op blessures groter is liep hij met de groep naar buiten, waar in de vrieskou van deze decemberochtend de vorst uit de baan werd gelopen. Na 2 uur buitentraining was de warme koffie en thee en de afsluitende lunch meer dan welkom.





De woensdagavond ervoor kwam Sinterklaas tijdens de atletiektraining van de fitkids en pupillen plotseling kijken op de atletiekbaan. Samen met hoofdpiet, feestpiet en paniekpiet kwam de goedheiligman kijken hoe het ging met de zoektocht naar de verdwenen letters uit het grote boek. De letters lagen her en der verspreid over de atletiekbaan en de jonge atleten moesten rennen en vliegen om ze te verzamelen. Daarbij moesten ze ook nog hun koppie gebruiken, want je kon de letters alleen vinden na het oplossen van diverse raadsels. De pieten, ouders en atleten liepen gezamenlijk een rondje op de baan en we hebben allemaal kunnen constateren dat de pieten over de slechtste conditie beschikten. Gelukkig waren de pieten sneller in het vullen van schoenen dan in hardlopen, dus alle kinderen konden tevreden met een chocoladeletter naar huis, maar niet voordat ze met zijn allen in de gezellige kantine van SR hadden gezongen voor de Sint.


Komend weekend staat de cross in Gouda op het programma voor de liefhebbers van blubber, zand, afzien en heuvels beklimmen. Op vrijdag 15 december houden de junioren en senioren van de technische trainingen hun kerstgala en op vrijdag 5 januari 2024 vindt het Nieuwjaarsfeest voor de fitkids en pupillen plaats, waarbij ook de jaarprijzen voor de pupillen worden verdeeld. ’s Avonds tijdens de Nieuwjaarsreceptie luidt de vereniging het nieuwe sportieve jaar in. De jaarprijzen voor de overige categorieën worden die avond uitgereikt.


Wie in januari graag onder begeleiding zijn of haar goede voornemen om fitter te worden wil omzetten in daden, kan deelnemen aan de loopclinic in aanloop naar de 70e VOSPLAN Reeuwijkse Plassenloop, die op 16 maart 2024 zal worden gehouden. Informatie over deze clinic is te vinden op www.sportclubreeuwijk.nl



Winterconcert Oefening Baart Kunst

04-12-2023

Van de redactie

Driebruggen / Waarder - Op zaterdag 16 december geeft Muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) uit Driebruggen een aansprekend Winterconcert. Ondanks dat het zo kort voor de kerstdagen is bestaat het repertoire niet alleen uit kerstmuziek. Zeker, er komen fraaie stukken voorbij die de kerstsfeer doen aanwakkeren zoals ‘In The Bleak Midwinter’ of ‘A Medieval Christmas’ maar ook concertstukken die niet naar de Kerst verwijzen  zoals ‘Hora Est’ van Jacob de Haan of ‘A Cornish Ayre’ van Dean Jones met een fraaie solopartij voor Gerben Hoogendoorn op euphonium. Er komt echter nog veel meer op de lessenaar, dus komt u maar luisteren en laat u verrassen.
 


De afgelopen periode heeft het orkest hard gestudeerd om deze grote verscheidenheid aan repertoire goed in te studeren. Volgend jaar gaat Muziekvereniging OBK Driebruggen op concours om haar plek in de 2e divisie opnieuw te verdedigen. In de vereniging wordt dit concert beschouwd als mindset en voorbereiding tot een succesvolle deelname aan dit concours dat op 9 november zal plaatsvinden. Vergelijk het maar met een intensieve training van een atleet om op de kampioenschappen te kunnen schitteren.

 

Het orkest staat onder leiding van dirigent Mark van Mil en wordt gegeven in de PKN Gereformeerde Kerk, Dorp 24 te Waarder om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis. Muziekvereniging Oefening Baart Kunst hoopt u op 16 december te mogen begroeten en wenst u vast veel plezier!

 

www.obkdriebruggen.com



Bravour op Kerstmarkt in Steinhagen

04-12-2023

Van de redactie

Woerden - Zaterdag 2 december vertrokken de leden van Koor Bravour om 8.00 uur met de bus richting Steinhagen (zusterstad van Woerden) om te gaan optreden op de 48e Steinhagener Weihnachtsmarkt. Na een warme ontvangst door Sarah Süß (burgemeester van Steinhagen), Viktor Molkenboer (burgemeester Woerden), Hans Schmidt (voormalig burgemeester Woerden) en Katja Tarun (voorzitter aktiviteitencommissie) werd in het Historisch Museum gezamenlijk een warme lunch genuttigd.



Ontvangst in Steinhagen (v.l.n.r. Katja Tarun, Viktor Molkenboer, Sarah Süß, Hans Smidt en Ad de Goey
 

De warmte was snel verdwenen want het eerste optreden op de “marktplatz” was koud met een frisse wind en sneeuw. Maar dat hoort uiteraard bij de tijd van het jaar en de sfeer was er niet minder om. Samen met het ontvangstcomité werden er mooie liederen ten gehore gebracht.
 

Na enig rondzwerven op de kerstmarkt werd er gezongen in het Historisch Museum en naartmate de tijd verstreek verschenen er steeds meer mensen op straat. Aan het einde van de middag waren de straten en pleinen gezellig druk en bij diverse kramen ontstonden lange wachtrijen (onder andere bij de kraam van de Woerdense brandweer). Het slotoptreden was aan het begin van de avond op de “marktplatz” waar inmiddels een groot publiek genoot van de muzikale kunsten van Koor Bravour.
 


Om 21.00 uur vertrok de bus vanuit Steinhagen en omstreeks 0.00 uur arriveerden de mannen (en vrouwen) van Bravour in Woerden en kunnen terugkijken op een mooie aftrap van een feestelijke decembermaand.
 



Politie doet onderzoek na ruzie in woning

04-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De politie kreeg maandagochtend 4 december rond 3:45 uur een melding van een schietincident in een woning aan de Stationsstraat. Uit onderzoek blijkt dat er bij het incident in de woning niet is geschoten. De aanleiding is vermoedelijk een uit de hand gelopen ruzie.

Twee personen raakten tijdens het incident gewond, waarvan één door fysiek geweld. Dit slachtoffer is zelf naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling. Een tweede persoon raakte gewond doordat hij van een dak gleed en circa vier meter viel. Deze man ligt nog in het ziekenhuis. Hij is aangemerkt als verdachte. Zijn identiteit is nog niet bekend. De politie doet nog onderzoek. In de woning vond de politie een alarmpistool.



Politie zoekt getuigen
Was u getuige van de ruzie in de woning of weet u de eventuele aanleiding van de ruzie? Neem dan contact met de politie  op via 0900-8844




Stroomstoring treft 2246 huishoudens in postcodes 2411 - Oorzaak en duur nog onbekend

04-12-2023

Van de redactie

UPDATE:  De stroomstoring is opgelost

 

Bodegraven - Op deze bewuste dag, om 09:18 uur, werden 2246 huishoudens in postcodes 2411 getroffen door een onverwachte stroomstoring.
 

Op dit moment is de oorzaak van de stroomstoring nog niet vastgesteld. Technici en netwerkbeheerders van Stedin komen ter plaatse om de bron van het probleem te identificeren en te verhelpen. Stroomstoringen kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van technische storingen in het elektriciteitsnet tot externe factoren zoals weersomstandigheden of menselijke fouten. Een grondige analyse zal moeten worden uitgevoerd om de exacte reden van deze storing te achterhalen.
 

Duur van de storing
Een van de meest prangende vragen voor de getroffen huishoudens is hoe lang de stroomstoring zal duren. Helaas is ook hierover nog geen informatie beschikbaar. De netbeheerder werkt echter met man en macht om het probleem snel op te lossen en de elektriciteit weer te herstellen. Communicatie met de getroffen gemeenschap is van groot belang om hen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en verwachte duur van de storing.
 

 

 



Volle winst glipt Rohda’76 uit handen

03-12-2023

Door: Ad van den Herik

Waddinxveen / Bodegraven - In de uitwedstrijd tegen Be Fair had Rohda’76 bij een 1-3 voorsprong de winst voor het grijpen, maar vlak voor tijd gaven de Bodegravers de overwinning alsnog uit handen: 3-3.

 

Trainer Arjen Linstra stak na afloop zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. ,,Met nog tien minuten op de klok geven we de wedstrijd in twee minuten tijd uit handen bij spelhervattingen, omdat we ons niet aan de afspraken houden. Daar baal ik ontzettend van. Dit kost twee dure punten. Onderaan de streep hebben we onszelf tekort gedaan.”

 


Moussa Kalisse eiste met drie doelpunten weer een hoofdrol op             (Beeld: Don van der Meer)

 

Kantelend spelbeeld

In Waddinxveen domineerde de thuisclub in het eerste half uur en nam een 1-0 voorsprong. Nog voor de rust kantelde het spelbeeld. Rohda’76 nam het initiatief over, maar het duurde tot in de tweede helft voordat Moussa Kalisse de stand gelijktrok. Toen de topscoorder van Rohda’76 zijn kunstje nog twee keer herhaalde leek de winst binnen. Maar uiteindelijk kwam Be Fair alsnog langszij. ,,Hier moeten we van leren, want op dit moment hebben we in mijn optiek vier of vijf punten te weinig,’’ overziet Linstra de schade na tien speelronden.

 

Komende zaterdag 9 december komt Rohda’76 voor de laatste keer in actie voor de winterstop. Dan komt Linschoten naar sportpark De Broekvelden. Aanvang 14.30 uur.

 

 



Jaarlijkse Kerstpakkettenactie van Help Elkaar Bodegraven Blijft Groeien!

03-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Help Elkaar Bodegraven is in volle voorbereiding voor de jaarlijkse Kerstpakkettenactie, en dit jaar is het streven om maar liefst 170 gezinnen blij te maken tijdens de feestdagen. De actie is gericht op iedereen die extra ondersteuning kan gebruiken in deze kostbare tijd, en jouw hulp wordt van harte verwelkomd.
 

Dit markeert het vijfde jaar waarin Help Elkaar Bodegraven kerstpakketten samenstelt voor voedselbanken en gezinnen. Of het nu gaat om houdbare producten, levensmiddelen, bonnen of onderhoudsmaterialen, alle bijdragen zijn welkom. Ook jouw eigen kerstpakketten worden graag ingezameld. Doe jij mee om de kerstpakketten te vullen en zo een lichtpuntje te zijn voor gezinnen in nood?


 

Peter, een van de organisatoren, benadrukt het belang van bruikbare spullen voor iedereen. "We ontvangen vooral voedingswaren, huishoudelijke materialen, cadeaubonnen van supermarkten, VVV-bonnen, en meer. De gezinnen komen voort uit zowel de voedselbank Bodegraven als de voedselbank Reeuwijk, evenals gezinnen die net buiten deze voorzieningen vallen."

 

Als jij iets kunt missen uit je voorraden houdbare producten, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen of lekkernijen, aarzel dan niet om contact op te nemen met Help Elkaar Bodegraven-Reeuwijk en omstreken via 06 57789799. Je kunt ook een kijkje nemen op de Facebook-pagina 'Help Elkaar Bodegraven-Reeuwijk & Omstreken'. Plan een afspraak in om jouw bijdragen langs te brengen op Wilgenoord 6 in Bodegraven.
 

Voor degenen die niets fysieks kunnen missen maar toch willen helpen, is er ook een Tikkie-link beschikbaar. Via deze link kun je een zelfgekozen bedrag doneren, waarmee Dotje en Peter zelf benodigde spullen zullen aanschaffen.

 

Of je nu iets kunt missen uit je voorraad of financieel wilt bijdragen, elke vorm van hulp wordt gewaardeerd. Peter benadrukt: "De actie blijft groeien. Dit jaar hebben we de kans om 170 gezinnen te helpen, een stijging van 135 vorig jaar. We zijn dankbaar dat mensen ons weten te vinden en zijn bereid om alles te doen om te helpen." De organisatie spreekt haar dank uit aan alle individuen en bedrijven die al hebben bijgedragen. Lokale bedrijven zoals de Reeuwijkse Kringloopwinkel en de Karwei dragen hun steentje bij. Ben jij de volgende die een positieve bijdrage wil leveren.
 

Doneer hier via de Tikkie-link en maak de feestdagen speciaal voor gezinnen in Bodegraven en omstreken!

 

 



Weekmenu Stichting kom Mee

03-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 4 december tot en met 6 december kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag
Vermicellisoep, aardappelen, gehaktbal, bloemkool, jus, toetje

Dinsdag

Kippensoep, aardappelen, verse worst, spinazie, jus, toetje

Woensdag

Minestronesoep, aardappelen, slavink, sperziebonen, jus, toetje

Donderdag

Runderbouillon, gebakken aardappelen met mayonaise kipburger, wortelen, appelmoes, jus, toetje

Vrijdag

Groentesoep, aardappelen, hachee, rodekool met appeltjes, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Vocaal Ensemble Lobet den Herrn Verwelkomt Kerst met Betoverend Concert

02-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op 20 december brengt het Vocaal Ensemble Lobet den Herrn een betoverend kerstconcert ten gehore in de sfeervolle Ichthuskerk in Bodegraven. Het koor nodigt het publiek van harte uit om de vreugde van Kerstmis te ervaren, met een programma dat onder andere bestaat uit geliefde Engelse carols en meesterwerken van de gerenommeerde componist J. Rutter.
 

Een bijzondere verandering heeft het koor sinds september 2023 doorgemaakt met de komst van hun nieuwe dirigent, Friso Woudstra. Naast zijn rol als dirigent, brengt Woudstra zijn talent als klassiek pianist en componist mee naar het ensemble. Zijn veelzijdigheid belooft een unieke en dynamische ervaring voor het publiek. Hij zal de avond leiden met passie en vakmanschap, waardoor de kerstsfeer tot leven komt in de Ichthuskerk.

 

 

De muzikale begeleiding tijdens het concert wordt verzorgd door de getalenteerde Leendert Verduijn, een Bodegraver in hart en nieren. Zowel het orgel als de piano zullen onder zijn bekwame handen resoneren, waardoor de prachtige klanken de kerkruimte zullen vullen en de bezoekers zullen betoveren.
 

Na het indrukwekkende concert krijgt het publiek de gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met het koor en de bevlogen dirigent. Dit kan onder het genot van een hapje en een drankje, wat de perfecte gelegenheid biedt om de feestelijke sfeer voort te zetten en de muzikanten persoonlijk te ontmoeten.
 

Het kerstconcert begint om 20:00 uur en vindt plaats aan de Stationsweg 17 in Bodegraven. De toegang is gratis, maar er zal een collecte worden gehouden om de onkosten te dekken. Voor meer informatie en eventuele updates, kunt u terecht op de officiële website van Vocaal Ensemble Lobet den Herrn: https://www.lobetdenherrn.nl
 

Kom en laat u onderdompelen in de magie van Kerstmis met het Vocaal Ensemble Lobet den Herrn en geniet van een onvergetelijke avond vol muzikale pracht en warme gezelligheid.



Samenspelen met de speeltuin bende

02-12-2023

Van de redactie

Woerden - Aanstaande zondag 3 december is het de internationale dag voor mensen met een beperking. Alleen hebben niet alle kinderen met een beperking dezelfde kans om vriendjes maken als hun leeftijdsgenootjes zonder beperking. Zo heeft 85% van de kinderen die op het speciaal onderwijs zitten, amper vriendjes in de buurt. Daarnaast ervaren volwassenen met een beperking in 65% van de gevallen eenzaamheid, o.a. doordat ze in hun jeugd minder kansen hebben gehad om vriendjes te maken. Daarom is het voor kinderen die leven met een beperking van groot belang dat zij kunnen samenspelen in hun buurt. Hiervoor zet de Speeltuinbende, een community van kinderen die leven met en zonder een beperking, zich in. Want, zoals ze zelf zeggen, “geen kinderen zonder vriendjes”.  
 

“We hopen we dat er in 2024 op de internationale dag voor mensen met een beperking, minimaal één speeltuin terug te vinden is in het samenspeelplekkenoverzicht van de speeltuinbende. Maar het liefst natuurlijk meer dan één.” Aldus Marjolein Doorewaard gemeenteraadslid voor Progressief Woerden.

 

Op de website www.speeltuinbende.nl staat een overzicht met speeltuinen die geschikt zijn om samen te spelen voor kinderen met en zonder een beperking. Hierop kunnen we nog geen Woerdense speeltuin vinden. Progressief Woerden vraagt hier nu, samen met D66 en CUSGP,  aandacht voor in het kader van de internationale dag voor mensen met een beperking op 3 december. Want net als de kinderen van de Speeltuinbende, zegt Progressief Woerden dat geen enkel kind mag worden buitengesloten vanwege eenbeperking. “Elk kind hoort onbeperkt te kunnen spelen. De samenspeel box van de Speeltuinbende is daar een mooi voorbeeld van” Aldus ook Sven Pluimers, fractielid van Progressief Woerden, die zich sterk maakt voor inclusie in alle opzichten.

 



Nationaal Plan Energiesysteem definitief vastgesteld

02-12-2023

Van de redactie

Ons energiesysteem van de toekomst moet betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam zijn. Om duidelijkheid te geven over hoe we daar komen, maakt het kabinet nu richtinggevende keuzes. In juli heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie het concept Nationaal Plan Energiesysteem gepresenteerd. De afgelopen periode is het kabinet uitgebreid in gesprek gegaan met belanghebbenden en geïnteresseerden. De feedback die uit de gesprekken naar voren is gekomen is verwerkt in het plan. Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met het definitieve Nationaal Plan Energiesysteem (NPE).
 

Inspraak

Het concept-NPE vormde de basis voor de gesprekken die de afgelopen maanden zijn gevoerd met medeoverheden, sectoren, bedrijven, maatschappelijke partijen en burgers. Zo was er een digitaal loket voor reacties, zijn er sessies georganiseerd met sectoren, zoals de energie- en mobiliteitssector, en waren overal in het land gesprekken met medeoverheden, energiecoöperaties, netbeheerders en vertegenwoordigers van bedrijventerreinen. Er werd met veel enthousiasme op het plan gereageerd. Veel stakeholders vinden het belangrijk dat er nu een langetermijnperspectief ligt. De feedback van al die gesprekken is verwerkt in het definitieve plan.
 

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten: "We brengen nú in kaart hoe een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem er in 2050 uitziet en wat er nodig is om daar te komen. Dat doen we niet project voor project of energiebron voor energiebron, maar vertalen het gewenste eindbeeld terug naar stappen die we vandaag kunnen zetten. Daarmee komt er meer regie en sturing op het gebied van energieaanbod en -infrastructuur, ruimte, verdeling en besparing."
 

Belangrijkste aanpassingen

In de gesprekken kwam onder meer onduidelijkheid over de keuze voor een ‘maximaal aanbod van energie en infrastructuur’ naar voren. In het definitieve NPE is opgehelderd dat het niet gaat om een zo groot mogelijk energiesysteem. Om het duurzame energiesysteem op te bouwen, zetten we in de transitiefase in op maximaal aanbod, omdat we zeker weten dat we een heleboel duurzame energie nodig hebben en niet moeten wachten tot de vraag concreet is.
 

Een andere uitwerking in het definitieve NPE is de rol van blauwe waterstof (waterstof gemaakt van fossiele brandstoffen, waarbij de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen en opgeslagen). Omdat blauwe waterstof nodig is om de markt voor groene waterstof te ontwikkelen, zal er in de transitiefase een belangrijke rol voor blauwe waterstof zijn. 
 

De energietransitie is niet alleen een technische verandering, maar ook een maatschappelijke verandering. Rechtvaardigheid, betaalbaarheid en participatie zijn cruciaal om te komen tot een succesvol klimaatneutraal energiesysteem. Dat kwam in alle gesprekken terug en heeft daarom een grotere plek gekregen in het NPE.
 

Vervolg van het NPE

Het NPE wordt vijfjaarlijks herzien, en tussentijds hooguit een keer bijgewerkt om grote ontwikkelingen mee te kunnen nemen. Alleen zo kan het NPE duidelijkheid geven en betrouwbaar zijn voor bedrijven die complexe en dure investeringen moeten doen. Om hiervoor voldoende signalen uit de samenleving te ontvangen, gaat het kabinet jaarlijks het gesprek aan met alle partners in de energietransitie. De volgende stap is het vertalen van het plan naar aanvullend beleid vanuit de overheid. Die beleidsagenda is aan een volgend kabinet.



Europees akkoord: veiligheidseisen en standaarden voor alle digitale producten

02-12-2023

Van de redactie

Consumenten en bedrijven maken veel gebruik van producten die met elkaar of met het internet zijn verbonden zoals industriële machines, tv’s, apps, printers, lampen, camera’s en babyfoons. Digitale producten – zowel software, hardware als componenten – moeten naar verwachting vanaf 2027 voldoen aan uitgebreide eisen en standaarden op het gebied van cyberveiligheid. Cyberonveilige apparaten zijn dan niet meer toegelaten voor verkoop via de EU-markt. Eisen betreffen onder meer het verplicht en gratis leveren van veiligheidsupdates, zolang je mag verwachten dat een product kan worden gebruikt.
 

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben hierover een voorlopig politiek akkoord bereikt. De zogenoemde Cyber Resilience Act (CRA) is een wettelijke uitbreiding, waar Nederland actief voor heeft gepleit, op een eerder besluit om al per 2025 cybersecurityeisen te stellen aan draadloos communicerende apparaten zoals routers, babyfoons en slimme deurbellen via de Radio Equipment Directive (RED). De CRA is straks breder dan de RED en geldt niet alleen voor draadloos verbonden apparaten, maar voor alle hard- en software. Ook zet deze in op de aanpak en melding van kwetsbaarheden die opkomen, nadat een product op de markt is gebracht.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Fabrikanten en importeurs waren in de fysieke wereld al verantwoordelijk voor veilige producten. Voor digitale producten gaat dit straks ook gelden. Dat is nodig, want digitale producten en systemen zijn vaak een ideale toegangsdeur voor internetcriminelen voor diefstal van gegevens, geld of om als middel om te hacken. We willen dat voorkomen. De komst van de CRA is een volgende stap op weg hier naar toe. Veilige digitale apparaten werken beter,  beschermen onze gegevens en zorgen er voor dat we vertrouwd digitaal zaken kunnen doen.”
 

Ondersteuningstermijn voor gehele levensduur producten

Fabrikanten moeten voor gedurende de hele te verwachten gebruiksperiode van het product gratis veiligheidsupdates verstrekken zodra er kwetsbaarheden worden ontdekt. Deze ondersteuningsperiode moet duidelijk bij de verkoop zijn vermeld en is altijd minimaal vijf jaar. Deze minimumduur doet niet af aan de hoofdregel: als het verwachte gebruik van een product bijvoorbeeld acht jaar is dan moet de ondersteuning ook acht jaar worden geboden.
 

Standaarden voor cyberveiligheid

Fabrikanten zorgen ervoor dat producten voldoen aan de cybersecurityeisen, voordat een product op de markt wordt gebracht. Het gaat dan bijvoorbeeld om eisen dat producten veilig zijn ontworpen en getest zijn op veiligheidslekken. Ook moeten veiligheidsupdates in veel gevallen automatisch worden geïnstalleerd, opgeslagen persoonlijke- en financiële gegevens worden beschermd en krijgt de gebruiker de mogelijkheid geboden om deze data permanent te verwijderen.
 

Fabrikanten moeten bovendien incidenten en kwetsbaarheden, die worden misbruikt door kwaadwillenden, binnen 24 uur melden aan de nationale Computer Security Incident Response Teams (CSIRT) van de overheid. Voor ontwikkelaars en aanbieders van niet-commercieel aangeboden zogenoemde open-source software geldt, dat zij niet aan de eisen voor fabrikanten hoeven te voldoen.
 

Tijd voor implementatie en steun voor kleinere ondernemers

Met de inwerkingtredingstermijn van drie jaar is voldoende tijd geboden voor de implementatie en het opstellen van technische normen waarin de cybersecurityeisen aan fabrikanten worden uitgewerkt. Er komen bovendien voorzieningen om micro- en kleine fabrikanten te ondersteunen bij de implementatie van de eisen.
 

Het voorlopige EU-akkoord moet hierna nog voor instemming worden voorgelegd aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement.



Sandy Verheul (30) voert actie voor een eigen woning: Een Roep om Erkenning in Bodegraven

01-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Donderdagavond heeft Sandy Verheul haar frustraties geuit tijdens de informatiebijeenkomst over huisvesting van statushouders. De dertigjarige moeder, die al bijna acht jaar op zoek is naar een eigen woning, heeft geprotesteerd tijdens de informatieavond over de huisvesting van zes statushouders in de pastorie naast de St. Willibrorduskerk.

 


© Digitale Bodegraafse Krant
 

Met haar twee kinderen van 10 en 12 jaar woont Sandy momenteel bij haar moeder, en deze situatie heeft haar al jarenlang in de greep. Echter, het nieuws over de mogelijke huisvesting van statushouders in haar directe omgeving heeft de vlam van haar frustratie verder aangewakkerd. "Waarom zij wel, en ik moet dagelijks alles op alles zetten om aan een woning te komen?", vraagt Sandy zich vertwijfelt af.
 

Woningnet, het platform voor sociale huurwoningen, lijkt weinig bij te dragen aan Sandy's zoektocht naar een eigen plek. Het reageren op woningadvertenties blijkt vruchteloos, zonder enige reactie vanuit de verhuurders. Deze frustraties hebben Sandy ertoe aangezet om in actie te komen tijdens de informatiebijeenkomst, waar ze haar ongenoegen duidelijk kenbaar maakte.
 

De reactie op Sandy's actie was opmerkelijk, Sandy benadrukte dat haar strijd niet gericht is tegen de statushouders, maar eerder een roep om erkenning is voor de woningnood onder de lokale bevolking. "Ik gun iedereen een fijne plek, maar wat mij betreft horen inwoners van ons dorp op plek één", verkondigde ze vastberaden aan de menigte.
 

Wethouder Dirk-Jan Knol (CDA) begon met het benoemen van de uitdagingen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd met betrekking tot huisvesting, zoals de lange wachtlijsten en de complexiteit van bouwprojecten. Er werden verschillende lopende projecten genoemd, waaronder de aankondiging van flexwoningen waarin zowel mensen met een urgentieverklaring als starters op de woningmarkt een plek zouden krijgen.
 

De wethouder gaf aan dat de gemeente zich bewust is van de onvrede en gevoelens van onrechtvaardigheid onder de inwoners, en benadrukte dat er hard wordt gewerkt aan oplossingen. Er werden aanpassingen in verordeningen genoemd, waaronder voorrangsregelingen voor inwoners van de gemeente bij nieuwbouwprojecten, om tegemoet te komen aan lokale behoeften. De wethouder heeft ook toegezegd om met Sandy een persoonlijk gesprek aan te gaan over de situatie.



Veel vragen bij informatieavond over opvang statushouders

01-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op donderdagavond 30 november heeft de geloofsgemeenschap St. Willibrordus een informatieavond gehouden om de lokale gemeenschap op de hoogte te stellen van hun plannen voor de opvang van maximaal zes statushouders. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de opvang een periode van vijf jaar zal beslaan, waarin in totaal 60 statushouders, allen alleenstaande mannen, een tijdelijk onderkomen zullen vinden. In tegenstelling tot de accommodatie bij een nabijgelegen hotel, zullen hier geen jonge mannen worden gehuisvest.



 

De geloofsgemeenschap St. Willibrordus heeft voorgesteld de pastorie aan de Overtocht beschikbaar te stellen voor deze opvang. Hierbij blijft het grootste gedeelte van de begane grond beschikbaar voor de geloofsgemeenschap zelf, terwijl de eerste en tweede etage aangepast zullen worden om de benodigde faciliteiten te bieden. Het betreft een jaren 50 woning waar eenvoudige voorzieningen zoals douches en een klein keukenblokje op de eerste verdieping zullen worden toegevoegd. Een tussenwand zal worden geplaatst om een extra slaapkamer te creëren, zodat elke statushouder een eigen kamer heeft, met daarnaast een gezamenlijke woonkamer/keuken.
 

Wethouder Dirk-Jan Knol benadrukte tijdens de bijeenkomst de uitdagingen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd op het gebied van huisvesting, zoals lange wachtlijsten en de complexiteit van bouwprojecten. Hij wees op lopende projecten, waaronder flexwoningen, die zowel mensen met een urgentieverklaring als starters op de woningmarkt zouden huisvesten. De wethouder erkende de onvrede onder inwoners en beloofde dat de gemeente hard werkt aan oplossingen voor deze problematiek.
 

In samenwerking met 'De Thuisgevers', een particulier initiatief dat zoekt naar tijdelijke huisvestingsplekken, onderzoekt de geloofsgemeenschap de mogelijkheden voor de opvang. Als de plannen doorgaan, zal 'De Thuisgevers' een rol spelen door extra sociale begeleiding met buddy’s te organiseren, om de integratie van de nieuwe inwoners te bevorderen en hen te helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk.

 

De geloofsgemeenschap streeft ernaar om na het tijdelijke verblijf in de pastorie de statushouders te laten doorstromen naar passende huurwoningen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De kosten voor de plaatsing van statushouders in de pastorie worden gedekt door een landelijke regeling van de overheid.
 

Hoewel het definitieve besluit nog door het college moet worden genomen, heeft de geloofsgemeenschap al aangegeven de andere kerken te willen betrekken en zich in te zetten voor een vlotte integratie van de statushouders in de lokale maatschappij.


De buurt maakt zich echter zorgen over de veiligheid, waarbij meldingen zijn gedaan van overlast door vluchtelingen. Bewoners vragen om de installatie van camera’s voor meer veiligheid, een zorg die wethouder Dirk-Jan Knol zal bespreken in een overleg met de burgemeester.
 

Sommige bewoners uiten hun bezorgdheid over de keuze van de locatie, terwijl anderen positief reageren en zich verheugen op de mogelijkheid om de statushouders te helpen en bijvoorbeeld de Nederlandse taal te leren. Het definitieve besluit zal bepalen of deze plannen worden gerealiseerd en hoe de gemeenschap hierop zal reageren.

 

Voor- en Tegenspraak in de Buurt: Veiligheid in de Schijnwerpers

Terwijl de geloofsgemeenschap St. Willibrordus haar plannen voor de opvang van statushouders ontvouwt, worden er in de buurt zowel positieve als kritische geluiden gehoord. Een bewoonster uit de buurt uitte haar bezorgdheid over de veiligheid, waarbij ze specifiek verwees naar incidenten waarbij vluchtelingen het voetpad bij de Albert Heijn en de begraafplaats zouden hebben bezoedeld. Deze zorgen hebben geleid tot het verzoek aan de gemeente om camera's te installeren om de veiligheid te waarborgen.
 

Wethouder Dirk-Jan Knol neemt deze zorgen serieus en heeft beloofd deze opmerkingen mee te nemen naar een overleg met de burgemeester. Veiligheid is een essentieel aspect van elk huisvestingsproject, en het is van belang dat de gemeente actief deelneemt aan een dialoog met bewoners om ervoor te zorgen dat eventuele zorgen worden aangepakt.
 

Aan de andere kant deelt een bewoonster haar gevoel van onveiligheid en uit ze haar begrip voor mensen die moeten vluchten. Ze benadrukt dat het gebrek aan andere beschikbare locaties voor opvang een belemmering vormt en hoopt dat de statushouders een kans krijgen om een nieuw leven op te bouwen in de gemeenschap. Deze tegenstrijdige emoties weerspiegelen de complexiteit van het vraagstuk rondom vluchtelingenopvang, waarbij het cruciaal is om een evenwicht te vinden tussen humanitaire overwegingen en de zorgen van de lokale gemeenschap.

 

Een andere bewoner daarentegen kijkt ernaar uit om een positieve bijdrage te leveren aan het integratieproces van de statushouders. Ze spreekt de hoop uit om hen te helpen de Nederlandse taal te leren en zich thuis te laten voelen in de nieuwe omgeving. Dit getuigt van de bereidheid van sommige leden van de gemeenschap om actief deel te nemen aan het ondersteunen van nieuwkomers, wat kan bijdragen aan een soepelere integratie.

 

Het definitieve besluit over de opvang van statushouders in de pastorie van de geloofsgemeenschap St. Willibrordus ligt momenteel nog in handen van het college. Het is een kwestie die niet alleen de direct betrokkenen raakt, maar ook de bredere gemeenschap. Het is van groot belang dat de dialoog tussen de geloofsgemeenschap, de gemeente en de buurtbewoners wordt voortgezet om tot een besluit te komen dat zowel recht doet aan de humanitaire behoeften van de statushouders als aan de belangen en zorgen van de lokale gemeenschap.



Renovatie van Sluis en Brug in Bodegraven: Verbeteringen voor de Toekomst

01-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft aangekondigd dat er grootschalig onderhoud zal worden uitgevoerd aan de sluis en brug in Bodegraven. Het project richt zich specifiek op de benedendeuren van de sluis, de sluiskolk en de brug, die een essentiële rol spelen in de waterhuishouding van de regio en dienen als belangrijke toegangsroutes tot het centrum van Bodegraven.
 

Achtergrond: Sluis en Brug in Bodegraven

De sluis in Bodegraven bevindt zich in het hart van het dorp en overbrugt het hoogteverschil in de Oude Rijn. Deze multifunctionele sluis dient zowel als spui- als schutsluis. Tijdens het vaarseizoen wordt het sluiswachtershuisje continu bemand, maar beroepsvaart maakt er niet langer gebruik van. De bovendeuren van de sluis zijn in 2018 gerenoveerd, terwijl de benedendeuren, gemaakt van hout, nu aan de beurt zijn. Zowel de sluis als de brug zijn eigendom van HDSR, met de landhoofden van de brug onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Bodegraven.

 


 

Aanleiding voor Renovatie

De benedendeuren van de sluis zijn in slechte staat en vereisen dringend renovatie. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd als onderdeel van het meerjaren onderhoudsplan dat in 2020 is opgesteld. Bovendien vertoont het brugdek trillingen bij zwaar verkeer, wat leidt tot de vervanging van schokdempers. Naast deze ingrepen omvat het project ook schilderwerk, voegwerkherstel en het vernieuwen van de coatingslaag van het brugdek.
 

Beperkte Overlast voor de Gemeenschap

Om overlast tot een minimum te beperken, zullen de werkzaamheden in fasen worden uitgevoerd, voornamelijk buiten het vaarseizoen. Om de hinder voor zowel (vaar)verkeer als wegverkeer te minimaliseren, wordt de uitvoeringsduur zo kort mogelijk gehouden. Er wordt nauw samengewerkt met alle belanghebbenden, waaronder de gemeente, winkeliers, omwonenden en de vaarwegbeheerder (Provincie Zuid-Holland). Er zullen omleidingsroutes worden ingesteld, en er komt zelfs een noodbrug voor fietsers en voetgangers.
 

Uitvoeringsfase 1 op 6 en 13 december 2023

De eerste fase van het project richt zich op de vervanging van een defecte benedendeur, de zogenaamde waakdeur voor de brug onder het stoplicht. Aannemersbedrijf B. van Hees en Zonen uit Nieuwegein zal het werk uitvoeren op woensdag 6 december en 13 december 2023, tussen 9 uur en 12 uur. Gedurende deze periode zal de brug gestremd zijn voor autoverkeer vanwege hijs- en terugplaatswerkzaamheden. Voor het vaarverkeer geldt een stremming van 5 tot en met 15 december, waarbij de sluis gesloten zal zijn voor boten.
 

De exacte uitvoeringsmomenten van de verschillende fasen zullen nauwlettend worden gecommuniceerd met de lokale gemeenschap om iedereen goed te informeren en de overlast tot een minimum te beperken. Met deze geplande renovatiewerkzaamheden wordt niet alleen de veiligheid en functionaliteit van de sluis en brug verbeterd, maar wordt ook bijgedragen aan een duurzame infrastructuur voor de toekomst van Bodegraven.



Een hart onder de riem aan alle veehouders die getroffen zijn door blauwtong

01-12-2023

Bron: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - Burgemeester Michiel Grauss en wethouder Dirk-Jan Knol brachten dinsdag een bezoek aan een getroffen schapenhouder in Bodegraven. Ook hier heeft het blauwtongvirus wat wordt overgedragen door kleine vliegjes, ook wel knutten genoemd, een hoop leed veroorzaakt. Bijna de helft van de 350 schapen werd getroffen door blauwtong, slechts de helft van de ziek geworden schapen heeft het virus overleefd.

 


 

Begin september kwam het eerste geval aan het licht en inmiddels is het virus op ruim 5500 locaties vastgesteld. Er zijn op dit moment nauwelijks meer nieuwe besmettingen, toch is de toekomst onzeker. Wat als de knutten in het voorjaar weer terugkomen en baren de herstelde ooien gezonde lammeren? Zonder een werkend vaccin kunnen de boeren, weinig anders dan afwachten.
 

Het virus brengt naast emotionele schade ook financiële schade met zich mee. Met dit bezoek willen burgemeester Michiel Grauss en wethouder Dirk-Jan Knol alle (hobby) boeren een hart onder de riem steken. Wethouder Dirk-Jan Knol: “ook in onze gemeente heeft blauwtong hard om zich heen geslagen, met veelal ingrijpende gevolgen. Wij leven met u mee en wensen alle (hobby) boeren heel veel sterkte toe. Veehouders die door het virus in de financiële problemen gekomen zijn, helpen we graag daar waar het kan, bijvoorbeeld door uitstel te verlenen voor de betaling van lokale beslastingen.”



68ste editie Gouda bij Kaarslicht

01-12-2023

Van de redactie

Gouda - Op vrijdag 15 december viert Gouda de 68ste editie van Gouda bij Kaarslicht. Het oude stadhuis op de markt wordt weer sfeervol verlicht door vele Gouda kaarsen. Duizenden mensen verzamelen zich dit jaar rondom de 22 meter hoge kerstboom geschonken door zusterstad Kongsberg.
 


Beeld: Astrid den Haan
 

Het middagprogramma van Gouda bij Kaarslicht begint om 14.00 uur met het openingsconcert van de Gouwe Bigband in de Goudse Schouwburg. Het hoogtepunt van de dag is de ceremonie bij de boom tussen 19.00 en 20.00 uur. De hoofd-act dit jaar is Jennie Lena! Zij zal met haar gitarist een aantal stukken in kerstsfeer ten gehore brengen tijdens een muzikaal en theatraal programma wat uitgevoerd wordt door regionaal talent.

 

Bij de boom

Geheel volgens traditie leest de burgemeester dit jaar het kerstverhaal voor in de warme gloed van zo’n 1500 kaarsen. De verder donkere Markt wordt weer prachtig verlicht door de kaarsen achter de ramen van het Stadhuis en de omliggende winkels en woningen. Rond 20.00 uur steekt Just Salvesen de locoburgemeester van Kongsberg de 15.000 duurzame lichtjes van de boom aan. Jennie Lena zal met haar gitarist en een band van de Goudse Popschool een aantal stukken in kerstsfeer ten gehore brengen. Er is veel lokaal en regionaal talent te zien en te horen tijdens het programma bij de boom. Van klassiek tot pop en voor elk wat wils!

 

Avondprogramma

Na het gezamenlijke programma bij de boom, verspreiden de bezoekers zich over de tientallen locaties in de Goudse binnenstad. Daar kunnen ze genieten van muziek, zang en theater in de vele gratis toegankelijke kerken en monumentale gebouwen. Ook dit jaar zijn er diverse buitenpodia, waaronder de terugkeer van Podium Peperstraat met voorstellingen en optredens op de verschillende bruggetjes en in voormalige pakhuizen. Het volledige programma is te vinden op de website www.goudabijkaarslicht.nl.



Het eerste sponsorevent van motorcoureur Scott (13) van MiniGP Austria Series Ohvale 160cc

01-12-2023

Van de redactie

Boskoop - Afgelopen woensdag (29 nov) was het dan eindelijk zover. Het eerste sponsorevent van Scott de Kwaadsteniet, MiniGP coureur Ohvale 160cc vond plaats bij Buck, bar Kitchen in Boskoop. Bijna alle sponsoren waren aanwezig om te horen en vooral ook te zien wat Scott afgelopen jaar gedaan heeft en heeft bereikt.



 

André ten Brink presenteerde de avond en interviewde Scott om zo te weten te komen, hoe Scott het motor racen heeft ontdekt en wat zijn grote doel is. Ook introduceerde André wethouder Gert-Jan Schotanus van sport, die aanwezig was om Scott een hart onder de riem te steken vanuit de gemeente. Hij sprak zijn bewondering uit over de visie, actie en passie die Scott heeft om zijn grote doel MotoGP Coureur te worden te bereiken. Na het officiële gedeelte was het mogelijk om zijn motor, racepak en helm te bekijken en werd in een foto overzicht duidelijk wat Scott afgelopen seizoen allemaal heeft gedaan.

 

Scott heeft seizoen 2023 de MiniGP Ohvale 160cc gereden in Oostenrijk en is van de 18 rijders  in het eindklassement op de 6e plaats geëindigd.  In deze pittige competitie had Scott de uitdaging om met meervoudige landskampioenen van diverse landen te strijden om het beste resultaat. Komend seizoen zal Scott een klasse zwaarder gaan rijden en zal hij deelnemen aan de MiniGP Ohvale 190cc wederom in Oostenrijk.
 

Om zijn droom waar te kunnen maken, is hij afhankelijk van sponsoren. Bent u of kent u iemand die Scott wil helpen zijn droom te bereiken, verneemt hij dat graag. Meer informatie  is te vinden op https://scott99.nl . Contact opnemen kan ook via racing@scott99.nl.



Verdachte aangehouden voor 33 jaar oude Rotterdamse roofmoord

01-12-2023

Van de redactie

Het coldcaseteam van de politie eenheid Rotterdam heeft afgelopen dinsdag een 59-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 54-jarige ondernemer Hans van der Mee. Die werd op 14 februari 1990 in zijn winkel in het Nieuwe Westen overvallen en doodgeschoten. 
 

Van der Mee runde samen met zijn vrouw in 1990 een winkel in huishoudelijke apparatuur in de Ruilstraat in Rotterdam. Als het echtpaar denkt dat er twee klanten de winkel in komen, blijkt het om een overval te gaan waarbij de ondernemer uiteindelijk om het leven komt.
 

De verdachte is vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris en die heeft bepaald dat hij 14 dagen langer vast blijft zitten. De Rotterdammer zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Vanwege deze beperkingen en onderzoeksbelang kunnen er verder geen mededelingen worden gedaan.
 

De zaak is de afgelopen jaren in verschillende opsporingsprogramma’s behandeld en er is door de hoofdofficier van justitie een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Het is op dit moment nog te vroeg in het onderzoek om te kunnen melden dat de beloning wordt uitgekeerd.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina