NIEUWS



Kerstcollecte De Regenboog voor Tent of Nations

21-12-2023

Van de redactie

Reeuwijk - De kinderen van De Regenboog hebben woensdag met hun ouders kerst gevierd in de gastvrije Ichthuskerk. Er werden mooie liederen gezongen en een kerstspel opgevoerd. Enkele kinderen van de bovenbouw zetten hun muzikale talenten in en speelden zelf kerstliederen op keyboard.



 

Er werd niet alleen gezongen en verteld over de bijzondere geboorte van Jezus als Vredevorst in Bethlehem, maar er was ook gelegenheid om een gift te geven voor Tent of Nations. Dit is een christelijk-Palestijns initiatief dat werkt aan verzoening en vrede tussen Joden en Palestijnen in Bethlehem onder het motto “Wij weigeren om vijanden te zijn”. Hoe actueel in deze spannende tijden! De inzameling heeft het mooie bedrag van 562 euro opgeleverd. 

 



Oppenheimer in de kerstvakantie in het Evertshuis

21-12-2023

Van de redactie

Bodegraven – De film Oppenheimer, geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, is een epische thriller die het fascinerende verhaal vertelt van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat deze wordt verwoest. Op vrijdagavond 29 december te zien in het Evertshuis.
 

Wetenschapper J. Robert Oppenheimer leidt het zeer geheime Manhattanproject, waarvoor hij met een groep wetenschappers de atoombom ontwikkelt. Het is een Amerikaans-Britse biografische film uit 2023. De hoofdrollen worden vertolkt door Cillian Murphy als J. Robert Oppenheimer en Emily Blunt als zijn vrouw, bioloog en botanicus Katherine ‘Kitty’ Oppenheimer. Oscar-winnaar Matt Damon speelt generaal Leslie Groves Jr., de directeur van het Manhattan Project. Robert Downey, Jr. vertolkt de rol van Lewis Strauss, een van de oprichters van de U.S. Atomic Energy Commission.

 

De film begint om 19.30 uur en duurt inclusief pauze tot ongeveer 22.45 uur. Tickets kosten € 11,00 incl. pauzedrankje. Ga voor meer info en tickets reserveren naar www.evertshuis.nl/film-oppenheimer


 

Praktische informatie

OPPENHEIMER (12+)

VRIJDAG 29 DECEMBER

FILM

AANVANG 19.30 uur

ENTREE € 11,00 incl. pauzedrankje

Locatie: Theaterzaal Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.

 



Nieuwbouw De Ploeger "Modern wonen voor kleine huishoudens"

21-12-2023

Van de redactie

Gouda - Mozaïek Wonen realiseert in Westergouwe een nieuw appartementencomplex met 46
sociale huurwoningen. Het gebouw krijgt de naam De Ploeger. Het wordt gebouwd in de stijl van een pakhuis en het komt aan de Nicole Brouwerlaan in Gouda. Op 19 december tekende Mozaïek Wonen de aannemingsovereenkomst voor de bouw van De Ploeger met ontwikkelende bouwer Trebbe. De verwachte start bouw is in april 2024.





Over De Ploeger
Het appartement complex ‘De Ploeger’ is ontworpen door Sacon Architecten en komt aan
de rand van Westergouwe, langs de N207. De 46 appartementen worden verhuurd in de sociale huursector. Er komen vijf tweekamerappartementen en eenenveertig driekamerappartementen, verspreid over zeven woonlagen. Alle appartementen zijn bedoeld voor kleine huishoudens. Iedere woning in De Ploeger heeft een eigen buitenruimte (loggia).


Perfecte match met de wijk
De naam ‘De Ploeger’ verwijst naar de agrarische geschiedenis van de wijk Westergouwe
en de voormalige landbouwgrond waarop het complex wordt gebouwd. De straatnamen
in de buurt zijn van de eerste vrouwelijke bestuursleden van de ‘Nederlandse bond voor
het vrouwenkiesrecht’ in Gouda en omstreken. Het magazine van deze bond heette
destijds ook ‘De Ploeger’.


Bouwen voor de toekomst
Anne ter Steege, directeur-bestuurder Mozaïek Wonen: “Met dit complex tekenen we
voor de bouw van duurzame woningen voor onze (toekomstige) huurders. Wij zijn blij
dat we nieuwe woningen kunnen toevoegen in deze mooie nieuwe wijk. Met Trebbe als
ontwikkelende bouwer kijken we uit naar een goede samenwerking.


”Arjan Hogenboom, directeur Trebbe: “Wij zijn trots dat wij opnieuw, vanuit een fijne
samenwerking, een mooi project voor Mozaïek Wonen mogen realiseren in Gouda. Onze
planning is om begin april de eerste schep in de grond te kunnen zetten. Als alles volgens
planning verloopt, hopen we rond de zomervakantie van 2025 de woningen te kunnen
opleveren.”



Woerden vangt tijdelijk 8 statushouders op in Best Western City Hotel

21-12-2023

Van de redactie

Woerden - Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft besloten om statushouders uit AZC Ter Apel versneld uit te plaatsen naar gemeenten. Het gaat om statushouders waarvan bekend is dat zij binnenkort woonruimte in een gemeente kunnen krijgen. Ook de gemeente Woerden heeft hierover een brief ontvangen. Het AZC in Ter Apel is overvol. Met deze maatregel zorgt het COA ervoor dat de omstandigheden in AZC Ter Apel verbeteren.
 

Woerden brengt 8 statushouders tijdelijk onder in Best Western
Iedere gemeente is verplicht om jaarlijks een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Dit noemen we de taakstelling. De mensen die nu in het hotel worden opgevangen, zouden de komende maanden al naar Woerden verhuizen. Ze vallen binnen de taakstelling. Zij komen op vrijdag 22 december in Woerden aan en verblijven tot midden februari in het Best Western City Hotel. Daarna verhuizen zij naar een woning in een van de dorpen of wijken van gemeente Woerden.



Overeenkomst voor woningbouw Johan de Wittlaan 12 Woerden

21-12-2023

Van de redactie

Woerden - Aan de Johan de Wittlaan 12 in Woerden ontwikkelt Esprit Projectontwikkeling 29 ruime stadswoningen. Het gaat om de plek waar nu taxibedrijf Van de Pol en Bouwbedrijf W. de Wit zijn gehuisvest. Gemeente Woerden en Esprit hebben hiervoor een overeenkomst getekend. Dit is een volgende stap in de verandering van het bedrijventerrein naar een eigentijdse woonbuurt.
 


 

De 29 duurdere koopwoningen hebben een tuin en parkeergelegenheid op eigen terrein. De hoogste woningen komen langs het spoor en tellen maximaal 4 verdiepingen. Dit zorgt voor een geleidelijke overgang van de hoogbouw in het plan Witt naar de lagere woningen verderop in het Staatsliedenkwartier. Met het fietspad (Adriaan Duyckpad) ontstaat er een doorlopende fietsverbinding tussen het Staatsliedenkwartier, het station en de binnenstad. Er is veel aandacht voor groen en een aantrekkelijke buitenruimte. Door het ontwerp van het bouwplan staan de auto’s van de bewoners uit het zicht.


 

Wethouder Arjan Noorthoek: “Veel Woerdenaren willen graag een eengezinswoning met een tuin. Mensen die hier aan de Johan de Wittlaan voor een woning kiezen, laten vaak een kleinere en goedkopere eengezinswoning achter. Daar zijn weer andere mensen blij mee. Dit bouwplan helpt dus om de doorstroming op gang te krijgen. Dat is belangrijk als we mensen aan een passende woning willen helpen.”

 

Dick van der Beek (directeur Esprit Projectontwikkeling) : “Dit is het laatste puzzelstukje in de verandering van het bedrijventerrein langs het spoor naar woningbouw. Wij hebben een plan gemaakt waar de leefkwaliteit voorop staat. Belangrijk is daarbij een goed evenwicht tussen duurzame en levendige woningen en een aantrekkelijke buitenruimte. Eigentijds wonen dus op een hele gunstige plek. Woerden wordt zeer gewaardeerd door haar inwoners. Met ons plan leveren we hier graag een bijdrage aan.”

 

Bestemmingsplan

Het (ontwerp)bestemmingsplan ligt tot en met 18 januari 2024 ter inzage. Hierin staat wat er op de grond aan de Johan de Wittlaan mag komen. Kijk voor meer informatie hierover op www.woerden.nl/stadsontwikkeling/bestemmingsplannen.

 

Start bouw vanaf 2025

De aanvraag van de omgevingsvergunning is te verwachten in 2024. De bouw start op z’n vroegst in 2025.

 



VVD: gratis wegbrengen bouw- en sloopafval al vanaf 1 januari 2024

21-12-2023

Van de redactie

Woerden - De Woerdense VVD wil het wegbrengen van Bouw- en Sloopafval vanaf 1 januari 2024 gratis maken. In het raadsvoorstel staat al opgenomen dat het gratis wordt, maar de VVD wil er een concrete datum aan hangen. Florian Bos, raadslid voor de VVD: "Dit is een goed plan waardoor de Woerdenaar makkelijker zijn afval kwijt kan, daar moeten we dus niet mee wachten."

 

Het nieuwe beleid maakt het voor bewoners eenvoudiger om afval naar de milieustraat te brengen. Binnen het maximum aantal bezoeken zijn dan alle afvalcategorieën, inclusief Bouw- en Sloopafval, vanaf 1 januari gratis. Bewoners die de milieustraat meer willen bezoeken dan het maximum aantal gratis keren, moeten een (kleine) vergoeding betalen. Dit onderdeel blijft hetzelfde als al in het raadsvoorstel staat.

 

Bos benadrukt het belang van het voorstel: "Het gratis maken van het wegbrengen van Bouw- en Sloopafval is een belangrijke stap om de dienstverlening aan onze inwoners te verbeteren en discussies over afval te verminderen. Deze maatregel stimuleert niet alleen duurzaamheid, maar maakt ook het verduurzamen van woningen aantrekkelijker. Je kan je afval immers zonder gedoe wegbrengen." Zo willen de liberalen tegemoet komen aan de wens van veel inwoners.

 

De gemeente Woerden investeert ook in nieuwe afvalsoftware, die begin 2024 in gebruik wordt genomen. Deze upgrade maakt een efficiëntere aansturing van diverse processen mogelijk en draagt bij aan een betere koppeling met externe systemen, waaronder betaalzuilen bij de slagbomen. Dit maakt het mogelijk om gemakkelijker extra keren langs te komen als dat nodig is. Er geldt dan namelijk een tarief voor binnenkomst.

 

Het kosteloos aanbieden van Bouw- en Sloopafval zal niet alleen het imago van de gemeente verbeteren, maar ook bijdragen aan recycling en hergebruik van materialen. Deze stap past binnen bredere inspanningen om afvalproductie te verminderen en de circulaire economie te bevorderen.

 

De Woerdense VVD is ervan overtuigd dat deze beslissing een positief effect zal hebben op de service aan inwoners, de vermindering van afvaloverlast en het creëren van een respectvolle omgeving voor medewerkers op de milieustraat.

 



Invloed van luchtvaart op luchtkwaliteit in Nederland is beperkt

21-12-2023

Van de redactie

De luchtvaart draagt beperkt bij aan luchtverontreiniging rondom luchthavens. Dat blijkt uit onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie laat de komende tijd nog onderzoek doen naar een viertal stoffen dat nu niet kon worden getoetst.
 

Het ministerie wil dat de leefomgeving rond luchthavens verbetert, en de lucht schoner wordt. Hiervoor zijn al verschillende maatregelen getroffen, en worden er nog meer uitgewerkt. Het is daarvoor belangrijk om te weten hoeveel vliegtuigen bijdragen aan de totale uitstoot van schadelijke stoffen. In de bewoonde gebieden rond Schiphol wordt vermindering van de luchtkwaliteit voor 95 procent veroorzaakt door andere bronnen dan de luchtvaart, rondom regionale luchthavens is dat zelfs 99 procent.


In vier bewoonde gebieden ligt de maximale bijdrage van de luchtvaart aan luchtverontreiniging boven 1 procent. In één daarvan bij Schiphol – Badhoevedorp - ligt dit percentage het hoogst, op maximaal 10 procent (dat gaat over stikstofdioxide). Maar ook daar is de bijdrage van de luchtvaart nog steeds relatief laag. Ter vergelijking: in een keuken waar elektrisch wordt gekookt, ligt de totale concentratie ruim 4 keer hoger, in een keuken mét gasfornuis zelfs 10 keer hoger.
 

De onderzoeksresultaten

Naar aanleiding van eerder onderzoek van TNO heeft het ministerie vier vervolgonderzoeken laten uitvoeren. Onderzoeksbureau Adecs keek naar zowel Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) als andere luchtverontreinigende stoffen, en in welke mate de luchtvaart bijdraagt aan de concentraties daarvan. Op één punt bij Rotterdam The Hague Airport na blijven alle concentraties onder de normen uit de Wet milieubeheer. Op dat specifieke punt wordt de maximale concentratie stikstofdioxide overschreden, maar dat komt niet door de luchtvaart. Dit punt ligt naast een snelweg, waar de meeste uitstoot vandaan komt. De relatieve bijdrage van de luchtvaart is hier 0,1 procent.


Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) deed onderzoek naar de uitstoot van ZZS op en rond luchthavens. Het onderzoek toetst de ZZS-concentraties aan de Maximaal Toelaatbaar Risico-waarden (MTR). Dat is de concentratie van een stof waar onder geen negatief effect is te verwachten volgens het RIVM. De onderzoekers concluderen dat het aandeel van de luchtvaart aan de MTR-waarde klein is. Het ministerie laat nog aanvullende berekeningen doen voor vier ZZS die nu nog niet konden worden getoetst.


Uit het onderzoek blijkt dat ZZS vooral worden uitgestoten door taxiënde vliegtuigen: die zijn goed voor meer dan 90 procent van de totale uitstoot door de luchtvaart. Rondom de hoofdplatforms op Schiphol wordt ongeveer een derde van de ZZS-concentraties veroorzaakt door de hulpmotoren die vliegtuigen (APU’s) gebruiken als ze stilstaan.
 

Maatregelen

De APU van een vliegtuig mag alleen worden gebruikt als er geen alternatieven beschikbaar zijn, zoals walstroom of elektrische Ground Power Units. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft al maatregelen genomen tegen Schiphol, omdat er teveel gebruik wordt gemaakt van de APU.

Er lopen ook andere maatregelen om de uitstoot van ZZS op en rond luchthavens tegen te gaan. Zo zijn luchthavens bezig hun grondoperatie te elektrificeren, zodat daarbij geen stoffen meer worden uitgestoten. Taxiën op één motor is inmiddels de standaardprocedure voor veruit de meeste vliegtuigen op Schiphol, wat ook zorgt voor minder uitstoot. Ook wordt gekeken hoe het taxiën verder weg van het platformpersoneel kan beginnen, zodat de uitstoot hen minder treft.
 

Vlootvernieuwing en uniforme rekenmethode

In een ander onderzoek is gekeken naar het effect van de inzet van modernere vliegtuigen de komende jaren.  Als het aantal vliegtuigbewegingen gelijk blijft, blijkt dat de emissies grotendeels gelijk blijven of dalen.  Ook is er een nieuwe, uniforme rekenmethode uitgewerkt om de invloed van de luchtvaart op luchtkwaliteit te berekenen. Nu zijn er nog verschillen tussen de manieren waarop adviesbureaus hun berekeningen doen. Door allemaal dezelfde rekenmethode te gebruiken, biedt dat meer duidelijkheid over toekomstige onderzoeksresultaten.


Het ministerie gaat de onderzoeksresultaten nog voorleggen aan onafhankelijke experts, voor verdere duiding. Hierbij zullen ook de Commissies Regionaal Overleg en de Maatschappelijke Raad Schiphol betrokken worden.



Maatregelen voor bewuster speelgedrag en betere bescherming spelers van kansspelen

21-12-2023

Van de redactie

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming neemt maatregelen om spelers van kansspelen bewuster te maken van hun speelgedrag en om spelers beter te beschermen tegen de risico’s van kansspelen. Kansspelaanbieders moeten spelers meer wijzen op de risico’s van hun speelgedrag en de hoogte van hun inzet. De maatregelen bestaan uit een persoonlijk contactmoment als een speler een stortingslimiet van meer dan 350 euro per maand instelt, het verplichten van neutrale omgevingen voor het instellen en wijzigen van speellimieten en het verplicht weergeven van bedragen in euro’s. Als een speler een limiet instelt moet nadrukkelijk gevraagd worden of de speler bereid is dat bedrag te verliezen. Ook moeten aanbieders voortaan verplicht meldingen sturen als spelers hun speel- of tijdslimieten naderen en moeten spelers worden uitgelogd als ze deze limieten bereiken. Het kabinet streeft ernaar de maatregelen eind 2024 in werking te laten treden. Ook de Kansspelautoriteit scherpt haar beleidsregels aan.

 

Minister Weerwind: “Iedereen die dat wil, moet verantwoord een kansspel kunnen spelen. Maar verantwoord spelen kan omslaan in problematisch gokken. Spelers moeten zich daar bewust van zijn en hiertegen beschermd worden. Dit gebeurt nu onvoldoende. Uit onderzoeken blijkt dat aanbieders spelers aanmoedigen meer geld in te zetten dan ze kunnen missen. Met deze maatregelen verplichten we aanbieders om eerder in te grijpen en geven we spelers meer grip op hun speelgedrag. Zo krijgen spelers meer bescherming tegen onmatig gokken en verslaving.”

 

Maatregelen voor extra bescherming

De maatregelen bestaan onder andere uit een persoonlijk contactmoment bij een hoge stortingslimiet. Als een speler een stortingslimiet wil instellen waarbij meer dan 350 euro (of 150 euro voor jongvolwassenen) per maand op zijn spelersrekening gestort kan worden, moet de kansspelaanbieder contact opnemen met de speler. In dit contact moet de speler gewezen worden op de hoogte van het bedrag, het risico om dit bedrag te verliezen, mogelijke hulp en ondersteuning en de gokstop van het uitsluitingsregister Cruks. Spelers die op het moment van invoering van de maatregelen een hogere limiet hebben dan deze bedragen, zullen worden gewezen op hun hoge limiet en de gevaren hiervan. Zij worden gevraagd nog eens naar hun limiet te kijken. Het contactmoment doorbreekt de roes en anonimiteit van het spelen, laat de speler extra reflecteren op het speelgedrag en moedigt het instellen van lagere stortingslimieten aan.

 

Andere maatregelen richten zich op het verantwoord bepalen van een limiet door spelers. Spelers moeten een limiet in een neutrale omgeving kunnen bepalen, zonder vooraf ingevulde opties en zonder afbeeldingen van of positieve associaties met kansspelen. Aanbieders moeten vragen of spelers bereid zijn het ingestelde bedrag te verliezen. De maatregelen gaan ook over bescherming tijdens het spelen. Aanbieders moeten spelers erop wijzen als zij kunnen kiezen voor een lagere inzet dan het standaard ingevulde bedrag. Meldingen moeten spelers daarnaast wijzen op hun limieten en elke dertig minuten op de duur van de spelsessie. Als een limiet bereikt wordt, moet een speler direct worden uitgelogd. Ook dit biedt de speler een extra moment om te reflecteren op het speelgedrag. Alle bedragen moeten bovendien worden weergegeven in euro’s zodat spelers te allen tijde beseffen met welke bedragen ze spelen.

 

Kansspelautoriteit

Ook de Kansspelautoriteit scherpt haar regels aan. Aanbieders krijgen een strengere zorgplicht en moeten actie ondernemen wanneer een speler risicovol speelgedrag vertoont. Als een speler meer dan 700 euro (of 350 euro voor jongvolwassenen) op hun spelersrekening stort, moet de aanbieder actief onderzoeken of de speler dit bedrag kan dragen. Als er geen contact gelegd kan worden met de speler, moet de toegang tot het account worden beperkt. Om deze aanscherping mogelijk te maken moeten aanbieders spelers voortdurend gaan monitoren om tijdig in te kunnen grijpen.



OM dagvaart twee verdachten wegens projecteren strafbare uitingen Erasmusbrug

21-12-2023

Van de redactie

Het OM dagvaart twee mannen die worden verdacht van het projecteren van strafbare uitingen op de Erasmusbrug. Dat gebeurde afgelopen jaarwisseling. Kort na de projectie startte de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie Rotterdam een strafrechtelijk onderzoek.
 

Op de Erasmusbrug werden tijdens oud en nieuw teksten geprojecteerd als ‘White lives matter' en “we must secure the existence of our people and a future for white children” Hoewel de uiting “White Lives Matter” niet expliciet negatief is over een groep, meent het Openbaar Ministerie dat de uiting in onderlinge samenhang bezien met de overige uitingen en de achtergrond van de leus wel beledigend is over een groep mensen, namelijk mensen met een donkere huidskleur. De tweede leus is afkomstig van de in de Verenigde Staten veroordeelde rechts-extremist David Lane.
 

Het OM beschuldigt de verdachten van groepsbelediging, aanzetten tot discriminatie, verspreiden van discriminatoire uitingen en het in voorraad hebben van discriminatoire stickers. De twee mannen worden ook verdacht van het projecteren van strafbare uitingen in Eindhoven. Daarnaast wordt één van de twee mannen verdacht van groepsbelediging en verspreiden van discriminatoire uitlatingen in Alkmaar.
 

Het is nog niet bekend wanneer de verdachten voor de rechter moeten verschijnen.



Onderzoek kruispunt Amsterdamlaan - Eilandenkade

21-12-2023

Van de redactie

Woerden - Een rotonde op de plek van het kruispunt Amsterdamlaan-Eilandenkade is het meest veilig en comfortabel voor fietsers en voetgangers. Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau Sweco naar de toekomst van het kruispunt. Het college stelt de raad voor om te kiezen voor de aanleg van een rotonde en de realisatie op te pakken in 2030.
 

Aanleiding van het onderzoek

Door de bouw van woningen in Snellerpoort en het Stationsgebied wordt het drukker op wegen in Woerden. Daarnaast vervangt de ongelijkvloerse kruising, die in het verlengde van het Jan Ruijspad wordt aangelegd, in de toekomst de huidige rotonde bij Roche. Hier kunnen fietsers en voetgangers onder de Beneluxlaan door. Zo kunnen zij direct en veilig van Woerden-oost naar het stationsgebied en andersom. Doordat de huidige rotonde in de toekomst verdwijnt, hoeven auto’s niet meer te wachten op de rotonde en rijdt het verkeer beter door. De omgeving vreest dat het vanuit de wijken moeilijker wordt om de Steinhagenseweg op te rijden of met de fiets over te steken ter hoogte van het kruispunt bij de Amsterdamlaan - Eilandenkade. Daarom heeft de gemeente ingenieursbureau Sweco opdracht gegeven om het kruispunt te onderzoeken.

 

Uitkomst en advies

Uit het onderzoek blijkt dat de inrichting van het kruispunt in theorie acceptabel is en blijft als het gaat om de afwikkeling van het verkeer en wachttijden. De berekeningen gaan uit van een gelijkmatig verdeelde aankomst van het verkeer. In de praktijk kunnen de wachttijden oplopen als veel auto’s en/of fietsers tegelijk het kruispunt gebruiken. In die situaties kan het risico op een onveilige situatie toenemen. Daarom heeft Sweco verschillende varianten onderzocht om het kruispunt te verbeteren. Een rotonde komt als beste uit de bus. Een belangrijk argument hiervoor is dat een rotonde voor fietsers en voetgangers het meest veilig en comfortabel is. Zij hebben hier voorrang. Omdat de snelheid van het autoverkeer wordt afgeremd door een rotonde, kan verkeer vanuit de wijken makkelijker invoegen op de Steinhagenseweg.

 

Vervolg

In het eerste kwartaal van 2024 wordt het advies besproken in de gemeenteraad. Dan beslist de raad of de rotonde verder wordt uitgewerkt en wanneer deze wordt aangelegd. Vanwege de druk op investeringen stelt het college voor de uitvoering in 2030 te laten plaatsvinden. Het is aan de raad om hierin een afweging te maken en een besluit te nemen.



Veilig Verkeer Nederland en ROV Zuid-Holland bundelen krachten voor nul verkeersslachtoffers Maak een punt van nul

21-12-2023

Van de redactie

Sinds vorige week is Veilig Verkeer Nederland officieel ambassadeur ‘Verkeersveiligheid' in Zuid-Holland. Met het ambassadeurschap wordt invulling gegeven aan de samenwerking met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland. De ceremonie die de samenwerking inluidde vond plaats bij de Oranje Nassauschool in Den Haag, een locatie waar Veilig Verkeer Nederland actief bezig is met het project VVN ‘Veilige Schoolomgeving’. Aanwezig waren onder andere programma manager van het ROV Zuid-Holland Astrid Homan, Yorick Zegarra, projectleider bij ROV en Veilig Verkeer Nederland directeur Evert-Jan Hulshof.
‘Maak een punt van nul’
 


VVN en ROV Zuid-Holland werkten al langer samen, maar hebben het partnerschap nu officieel gemaakt onder de gezamenlijke vlag ‘Maak een punt van nul’. Onder deze noemer werken vele organisaties samen aan meer verkeersveiligheid in de provincie. Met het streven naar nul vermijdbare slachtoffers in het verkeer wil het ROV Zuid-Holland een breed scala aan burgers bewust maken van hun gedrag in het verkeer. De missie om verkeersveilig gedrag tot de norm te maken onder alle verkeersdeelnemers in de provincie Zuid-Holland sluit naadloos aan bij de visie van Veilig Verkeer Nederland: 'Iedereen veilig over straat'. Het ROV Zuid-Holland zet zich in om bewustwording te creëren bij verkeersdeelnemers, hen te motiveren en te faciliteren om hun gedrag aan te passen waar nodig en ook anderen in hun omgeving te inspireren. Veilig Verkeer Nederland omarmt deze missie en draagt hier graag aan bij.


Initiatieven voor verkeersveiligheid
De aanpak richt zich op alle weggebruikers om verkeersveilig gedrag als norm te omarmen, omdat elk slachtoffer er één te veel is. Veilig Verkeer Nederland is in Zuid-Holland op vele fronten actief. Zo worden er bijvoorbeeld, in samenwerking met de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, dode hoeklessen (Veilig op Weg) aangeboden. In de gemeente Rotterdam wordt verkeerseducatie op scholen gestimuleerd, er vinden buurtacties plaats in de Drechtsteden – Alblasserwaard en diverse seniorenactiviteiten vinden plaats in heel Zuid-Holland (ook in het kader van ‘Doortrappen’). Zo wordt gezamenlijk gewerkt aan een cultuur waarin veilig gedrag in het verkeer vanzelfsprekend is, met als doel een verkeersveilige mobiliteit voor alle weggebruikers.



Boekhandel ’t Lichtpunt krijgt nieuwe eigenaar

20-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Na 20 jaar ondernemerschap krijgt ’t Lichtpunt een nieuw gezicht! Met ingang van 1 januari 2024 zullen Marco een Pauline Wagenaar de nieuwe eigenaar worden van Boekhandel ’t Lichtpunt aan de Kerkstraat.
 


“Soms kruisen mensen je pad; en de vraag dient zich aan wat je ermee doet.” Zo ook met Marco en Pauline. “Ik ken het stel al geruime tijd, zegt huidig eigenaar Adriaan Timmerman. “Naast kennissen, zijn we door de jaren, vrienden van elkaar geworden! We spreken elkaar regelmatig en weten wat we aan elkaar hebben. De contacten over de overname lopen inmiddels al een tijdje. Achter de schermen werd druk gefilosofeerd of een toekomstige overname haalbaar zou zijn. En nu, na 20 jaar boekwinkel, is het moment gekomen om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. “Ik heb er alle vertrouwen in dat Marco en Pauline de winkel op een goede manier gaan voortzetten. Het zijn mensen met passie; zijn servicegericht en delen hun hart, zowel voor boeken, als voor mensen! Kortom, de ideale match om de winkel voor de toekomst voort te zetten!”
 

“Graag wil ik iedereen bedanken voor de goede contacten in de achterliggende jaren. Bodegravers zijn echt hartverwarmend! En een speciaal dank aan de medewerkers, die zich lange tijd voor de winkel hebben ingezet! Het ga jullie allen goed!”
 

“En wat ik zelf ga doen”, wordt mij vaak gevraagd? “Voorlopig even rustig aandoen! En verder wil ik kijken wat er op mijn weg komt. Veel dingen zijn er nog te regelen; en waar nodig kan ik nog een bijdrage leveren! We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet!”



Have A Cigar: Muzikale Afsluiting van 2023 in Baas

22-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 30 december belooft Café Baas in Bodegraven een waar muzikaal spektakel met de afsluiting van het jaar door de Bodegraafse coverband "Have A Cigar". Vanaf 20.00 uur zullen de klanken van deze getalenteerde band je meenemen op een reis door de beste nummers uit de rijke geschiedenis van de rockmuziek. Bereid je voor op onvergetelijke hits van iconische bands zoals Pink Floyd, Pearl Jam, U2 en nog veel meer!
 


 

De band, vernoemd naar de beroemde hit van Pink Floyd, bestaat uit vijf ervaren en gepassioneerde muzikanten die samen zorgen voor een unieke en energieke live-ervaring. De bezetting van Have A Cigar bestaat uit Robbert Groenendijk, die zowel de zang als de gitaar voor zijn rekening neemt, Sascha van 't Hoog op basgitaar, Carl de Lima op gitaar, Nils Meijer op gitaar en Paul Kooistra op drums. Samen vormen zij een krachtige combinatie die de essentie van de originele nummers vastlegt en het publiek meesleept in de wereld van de rockmuziek.
 

Voor een bescheiden entree van slechts €5,-, (Verkoop aan de deur), ben je verzekerd van een bruisend en muzikaal afscheid van 2023. Café Baas biedt de perfecte setting voor deze speciale avond, waar muziekliefhebbers en feestgangers samenkomen om samen het oude jaar uitbundig af te sluiten.

Met een gevarieerde setlist en een enthousiaste performance belooft Have A Cigar een onvergetelijke avond vol muzikale hoogtepunten. Mis deze kans niet om het jaar op een bijzondere manier af te sluiten en je onder te dompelen in de tijdloze klanken van de rockgeschiedenis. Zet 30 december in je agenda en maak je klaar voor een spetterende avond bij Café Baas in Bodegraven!



Verteldiner in het Evertshuis ‘Liefde over grenzen heen’

20-12-2023

Van de redactie

Bodegraven – Na het succes van vorig jaar organiseert het Evertshuis ook dit jaar een verteldiner. Op donderdagavond 28 december krijgen bezoekers een heerlijk diner door Koksvisie voorgeschoteld, aangevuld met mooie verhalen waarin de liefde een rol speelt. Er staan twee verhalen op het menu, maar wie weet wordt u nog verrast met een amuse. Een compleet avondje uit!

 

De verhalen

Een jongeman die al van kleins af aan verliefd is op een meisje uit zijn dorp staat centraal. Maar zij moet niets van hem hebben, wil niet met hem spelen als ze klein zijn en als ze ouder worden, ziet ze hem al helemaal niet staan. Ten einde raad wendt de jongeman zich tot de medicijnman, die meestal wel raad weet. Of dat nu ook zo is, dat is de vraag.

 

Van de vlaktes van Amerika, waar het eerste verhaal zich afspeelt gaan we naar het oude Engeland. ‘Veldslag der vogels’ is een oud Keltisch verhaal over een koningszoon die een belofte doet aan een reus, waar hij later spijt van krijgt. Beloofd is beloofd en de koningszoon kan niet anders dan zijn woord houden. Hoewel de titel anders doet vermoeden en ook het verhaal zelf soms een andere kant op lijkt te gaan, is het een prachtig liefdesverhaal vol onverwachte wendingen.

 

De verteller

De verhalen van het verteldiner worden ‘geserveerd’ door Eric Borrias. Al meer dan 30 jaar reist hij de wereld rond met zijn verhalen. Van voorstellingen rond bekende boeken tot indrukwekkende oorlogsverhalen. Niet voor niets een van de meest gevraagde vertellers van ons land. Onderscheiden met de Rachel Borzykowski-penning en in 2016 unaniem gekozen tot Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen.

 

Het verteldiner begint om 17.30 uur, kaarten inclusief diner kosten € 47,50 per persoon. Ga voor tickets reserveren naar www.evertshuis.nl/liefde-over-grenzen-heen

 

 

Praktische informatie

LIEFDE OVER GRENZEN HEEN

DONDERDAG 28 DECEMBER

VERTELDINER

AANVANG 17.30 uur

ENTREE € 47,50 inclusief diner door Koksvisie

Locatie: Foyer Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.

 



Tips voor minder geur- en rookoverlast

20-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Met de tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.



 

Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer; raadpleeg hiervoor altijd eerst de Stookwijzer via: atlasleefomgeving.nl/stookwijzer. Stook alleen droog hout. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout. Volg de instructies voor het aansteken van het vuur.
Laat de schoorsteen minstens een keer per jaar goed vegen. Zorg voor volledige luchttoevoer.
Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

 

Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Kijk dan op de website van voorlichtingsorganisatie milieucentraal.nl.



Samen lichtpuntjes beleven tijdens kerst bij Zorgpartners

20-12-2023

Van de redactie

Regio - Met passende zorg een thuis bieden voor al onze cliënten, of ze nu in een van
onze centra wonen of in hun eigen woning. Thuis is het gezellig en laat je oude
tradities herleven. Dan heb je tijd om samen te dansen en lekker te eten. Kerst vier
je thuis met Zorgpartners.
 


Het is niemand ontgaan dat er van cliënten met thuiszorg, bewoners van verpleeg- en
verzorgingshuizen en zorgmedewerkers de afgelopen jaren veel werd gevraagd, maar
met elkaar maken van ons huis een thuis. We zorgen voor lichtpuntjes met dank aan
onze mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers. Bij Zorgpartners vieren we kerst
samen. We hebben elkaar lief en aandacht voor de mensen om ons heen. Vier je kerst
met ons mee?




Tot2000 Café in Theater Concordia in Haastrecht

20-12-2023

Van de redactie

Haastrecht - Tot2000, inmiddels een begrip in de regio! Genieten van TOP-muziek uit de jaren '60, '70, '80 en '90 door diverse top bands uit de regio afgewisseld met de foute disco, voor de echte muziekliefhebber een absolute must om bij te zijn! De Tot2000 heeft dit jaar weer geweldige bands op het programma staan! Dat zijn de Outlaws, Windfall, Mix & Match en Stockbrood, en deze band speelt maar liefst twee geweldige live sets. Kom luisteren, borrelen, een hapje eten, bijkletsen en vooral genieten!
 


Tot2000 Café is op zaterdag 30 december om 17.00 uur te beleven in Theater Concordia. Kaarten à €15 zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

 



Zoete smaakjes verleden tijd, vapes vanaf 1 januari 2024 alleen nog met tabakssmaak te koop

20-12-2023

Van de redactie

Vanaf 1 januari 2024 mogen e-sigaretten met een smaakje zoals tompouce, bubblegum of kersen niet meer verkocht worden. Het smaakjesverbod is een maatregel van het kabinet om de opkomst van e-sigaretten (ook wel vapes genoemd) onder met name jonge gebruikers tegen te gaan. Recent onderzoek van het Trimbos Instituut toonde aan dat zo’n 1 op de 5 jongeren (12-25 jaar) het afgelopen jaar vapes heeft gebruikt. Veel jongeren die vapen, roken daarnaast ook. Omdat verkopers een jaar de tijd hebben gehad zich aan te passen aan de nieuwe regels, start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf januari direct met de handhaving van het smaakjesverbod. Alleen e-sigaretten met een tabakssmaak mogen dan nog verkocht worden.
 

Rare zoete smaakjes

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “We kijken hier al even naar uit, maar vanaf 1 januari komt er echt een einde aan de verkoop van die rare zoete smaakjes van vapes. Smaken als ‘unicorn-vanilla’ of ‘rainbow-lollipop’ zijn overduidelijk niet bedoeld om volwassen rokers van hun tabaksverslaving af te helpen, maar gericht op het aanspreken van een nieuwe jonge doelgroep. Vapen is voor heel veel jongeren in korte tijd iets heel normaals geworden en daar moeten we echt iets tegen doen. Niet alleen omdat vapen zelf allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar ook omdat zo’n 70% van de vapers het roken van tabak combineert met vapes. Om die superbelangrijke rookvrije generatie dichterbij te brengen en de gezondheid van jongeren te beschermen, is het essentieel dat we dit doen.”
 

Handhaven en optreden

Bij het toezicht op de naleving van het smaakjesverbod door de NVWA vanaf januari wordt er zoveel mogelijk gefocust op de bron, namelijk de bedrijven die e-sigaretten/vapes in de handelsketen brengen in Nederland. Naast dit toezicht bij producenten, importeurs en distributeurs gaat er ook gecontroleerd en opgetreden worden bij fysieke verkooppunten zoals winkels. Online verkoop van tabak en e-sigaretten is sinds 1 juli 2023 in zijn geheel verboden en wordt ook als zodanig gehandhaafd.
 

Bij het in de handel brengen van vapes met smaken die niet voldoen aan de eisen uit de Tabaks- en rookwarenwet - alleen e-sigaretten met tabakssmaak mogen nog verkocht worden - treedt de NVWA op met een boete die kan oplopen tot 4.500 euro. Dit bedrag is in de Tabaks- en rookwarenwet vastgelegd. Daarnaast kan bij producenten, importeurs en distributeurs via een last onder dwangsom (LOD) gemaand worden om de producten uit de handel te halen. Dat wil zeggen dat ze een dwangsom moeten betalen voor elke keer dat geconstateerd wordt dat ze niet voldoen aan de opgelegde last zoals het terugroepen van de vapes uit het handelskanaal. De dwangsom wordt per bedrijf bepaald en kan vele malen hoger zijn dan 4.500 euro.



Onderzoek: dit zijn de populairste kerstmarkten onder Nederlanders

20-12-2023

Van de redactie

Düsseldorf absolute trekpleister

Even een dagje de grens over om te gaan kerstshoppen. Wij Nederlanders zijn er dol op! De kerstmarkt in Düsseldorf is dit jaar de populairste kerstmarkt onder Nederlanders. Dit komt naar voren uit een analyse van Preply. In België is Antwerpen onze favoriete bestemming voor de jaarlijkse kerstinkopen.
 

 

Het online talenplatform maakte een ranglijst van de populairste kerstmarkten in het buitenland onder Nederlanders. De ranglijst is samengesteld op basis van het aantal zoektermen op Google. Wat blijkt: Duitse kerstmarkten zijn onze favoriet, met Düsseldorf als absolute nummer één. Ook Keulen en Oberhausen zijn populair, maar hebben nog niet eens de helft van het aantal zoekopdrachten op Google.
 
 
Kerst bij de Belgen
Niet alleen in Duitsland zijn veel Nederlanders te vinden in de weken voorafgaand aan kerst. Ook in België heb je grote kans dat je landgenoten treft! Nederlanders reizen vooral af naar Antwerpen om de traditionele kerstsfeer te proeven. Iets verderop in de hoofdstad Brussel is de kans ook groot dat je Nederlanders tegenkomt op de kerstmarkt.
 
 
Stedentrip in Europa
Wat verder weg voor een weekendje kerstshoppen in het buitenland? Londen is veruit de populairste bestemming voor een bezoek aan een kerstmarkt. Ook Praag en Wenen zijn extra gewilde steden voor Nederlanders vanaf eind november tot en met de feestdagen. Verrassend is de 29ste plek van het Schotse Edinburgh op het lijstje. Misschien voor velen minder bekend, maar hier verandert de stad elk jaar in een sprookjesachtig kerstdorp.
 
 
De populairste kerstmarkten onder Nederlanders zien? Kijk dan hier voor de hele ranglijst en meer informatie over kerstmarkten in het buitenland.


Steeds meer contracten tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars afgerond

20-12-2023

Van de redactie

De afgelopen twee weken zijn er flink wat contracten afgesloten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Op dit moment is gemiddeld bijna 92 procent van alle ziekenhuizen gecontracteerd voor 2024”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de vergelijkingssite. “Twee weken geleden was dit nog 84 procent en hadden sommige zorgverzekeraars pas 31 tot 65 procent van de contracten rond.”
 

Bij de helft van de zorgverzekeraars kun je overal terecht

Er zijn in Nederland 10 zorgverzekeringmaatschappijen actief. Hiervan heeft de helft alle contracten met de ziekenhuizen rond of toegezegd dat hun verzekerden in 2024 in alle ziekenhuizen terechtkunnen zonder bijbetaling. Dit geldt voor a.s.r., Achmea (waaronder FBTO, De christelijke zorgverzekeraar en Zilveren Kruis), Aevitae, ONVZ en Salland.

“Houd hierbij wel rekening met welke basisverzekering je kiest”, voegt Bulthuis toe. “Aevitae, De christelijke zorgverzekeraar en Zilveren Kruis bieden ook een budgetpolis aan. Hiermee kun je maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Met de andere basisverzekeringen van deze zorgverzekeringconcerns kun je wel naar alle ziekenhuizen in Nederland.”
 

DSW loopt nog achter met contracteren

Geld.nl onderzocht voor de 12 provinciehoofdsteden en de 10 grootste steden in Nederland hoeveel ziekenhuizen binnen een straal van 50 kilometer zijn gecontracteerd voor 2024. Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben gemiddeld minstens 86 procent van de ziekenhuizen aangesloten. Zorgverzekeraar DSW is een uitzondering, deze verzekeraar heeft gemiddeld pas 54 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd voor 2024. DSW geeft op haar website wel aan dat ze elk jaar alle ziekenhuizen contracteert. Waarschijnlijk worden dus ook hier uiteindelijk gewoon alle ziekenhuizen aangesloten.
 

Zorgverzekeraar

Gemiddeld % gecontracteerde ziekenhuizen

a.s.r.

100%*

Aevitae

100%*

Achmea

100%*

CZ

98,7%

DSW

54,0%

Menzis

86,0%

ONVZ

100%*

Salland

100%*

VGZ

87,3%

Zorg en Zekerheid

91,6%

*Deze zorgverzekeraar heeft alle ziekenhuizen gecontracteerd voor 2024 of heeft toegezegd de zorg in alle ziekenhuizen te vergoeden.
 

Peildatum: 20 december 2023

 

Maastricht en Middelburg laagste aantal contracten

Verder valt het Geld.nl op dat in de steden Maastricht en Middelburg het contracteringsproces bij sommige zorgverzekeraars nog lang niet rond is. In een cirkel van 50 kilometer rond Maastricht heeft Menzis pas 55 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd en DSW zelfs maar 9 procent. In de omgeving van Middelburg hebben Menzis, DSW en Zorg en Zekerheid slechts 50 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd.
 

“Als je in deze gebieden woont, is het extra belangrijk om goed te controleren of je zorgverzekeraar voor 2024 een contract heeft met de ziekenhuizen die jij wil kunnen bezoeken, zegt Bulthuis. “Ook voor andere consumenten is het verstandig om dit te checken. Kom je erachter dat er (nog) geen contract is tussen je zorgverzekeraar en de ziekenhuizen die voor jou belangrijk zijn? Dan heb je nog tot en met 31 december de tijd om over te stappen naar een verzekeraar die dit wél heeft.”



OM vervolgt chauffeur buurtschap Zuidzijde bij Nieuw Beijerland

20-12-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de 47–jarige truckchauffeur die met zijn vrachtwagencombinatie een zeer zwaar ongeval in het buurtschap Zuidzijde bij Nieuw Beijerland veroorzaakte vervolgen waarbij zeven personen omkwamen.
 

Onderaan het dijktalud vond op 27 augustus 2022 een barbecue plaats waar veel mensen bij aanwezig waren. De vrachtwagen kwam op het feestterrein terecht. Daarbij kwamen zeven personen om het leven en raakten zeven personen (zwaar)gewond. Op basis van het onderzoekdossier ziet het OM voldoende bewijs om de chauffeur te vervolgen voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijk letsel of zwaar letsel door schuld (artikel 6 Wegenverkeerswet). 
 

De nabestaanden en de slachtoffers zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het vervolgingsbesluit. Het OM staat sinds de start van het onderzoek in contact met hen. Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden, is nog onbekend.



Windparken op zee: Nederland ruim op schema, begin 2024 start tenderronde voor verdubbeling

20-12-2023

Van de redactie

Vandaag heeft het consortium CrossWind de bouw van het windpark Hollandse Kust (noord) afgerond. Daarmee heeft Nederland nu in totaal 4,7 GW aan windenergie op zee gerealiseerd, goed voor ongeveer 16% van het totale huidige elektriciteitsverbruik in Nederland. Het doel van 4,5 GW dat in 2013 is afgesproken is daarmee ruim en binnen de afgesproken tijd behaald. Ook start het ministerie van Economische Zaken en Klimaat volgende week het traject voor de gunning van twee van de grootste windparken op zee tot nu toe, waarbij in één keer 4 GW windenergie op zee wordt vergund. Bijna net zoveel als de totale capaciteit van de bestaande windparken bij elkaar.
 

Doordat Nederland verduurzaamt hebben we steeds meer duurzame elektriciteit nodig. Wind op zee wordt daarbij de grootste bron van duurzame energie voor Europa. De afgelopen 10 jaar zijn daar al flinke stappen in gezet. In het Energieakkoord van 2013 is afgesproken dat Nederland in 2023 4,5 GW windenergie op zee in bedrijf zou hebben. Dat is met een capaciteit van 4,7 GW ruim behaald. Het is gelukt binnen de tijd, binnen het budget en bijna zonder subsidie. Dat is een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse en Europese windindustrie. Sinds 2018 worden kavels voor windparken op zee voor de Nederlandse kust subsidievrij vergund. Tot nu toe waren dat er 5. De realisatiefase na de gunning van windparken op zee is in de afgelopen jaren flink verkort, van 7 tot 10 jaar naar 3 tot 4 jaar. Eén van de pijlers van deze efficiëntieslag is het Nederlandse 'onestop-shop'-principe voor de tenders voor windparken op zee. Dit betekent dat een projectontwikkelaar van windparken op zee voor alle informatie en vergunningen terecht kan bij de Rijksoverheid.
 

2024: grootste tenderronde van Nederland tot nu toe

Eind februari 2024 gaan de eerstvolgende tenders voor windenergie op zee open. Het gaat om windenergiegebied IJmuiden Ver, kavels Alpha en Beta. Het is het grootste windenergiegebied van Nederland. De kavels zijn samen in één keer goed voor 4 GW. De windparken komen op ruim zestig kilometer van de Nederlandse kust te liggen, ter hoogte van IJmuiden. Het is de verwachting dat ze in 2029 en 2030 in gebruik worden genomen.


Volgende week publiceert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de definitieve tenderregelingen en de definitieve kavelbesluiten. Ook publiceert het ministerie een aangepaste ‘uitvoeringsregeling windenergie op zee’ om ervoor te zorgen dat bij de vergunningsprocedure nog meer rekening gehouden kan worden met veiligheid. De tenders bestaan uit een zogenoemde vergelijkende toets met aanvullend een financieel bod. Deze methode is ook in de tenders voor Hollandse Kust (west) toegepast. Ecologie en inpassing van de geproduceerde elektriciteit in het energiesysteem zijn belangrijke punten in de tenders; de overheid wil hiermee oplossingsgerichte en innovatieve biedingen stimuleren. Eind 2031 wil Nederland ongeveer 21 GW aan opgesteld vermogen windenergie op zee behalen.
 

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: “De Noordzee wordt dé leverancier van groene elektriciteit voor Europa en een onmisbaar onderdeel van het duurzame energiesysteem van de toekomst. De afgelopen jaren heeft Nederland grote stappen gezet met natuurgerichte en technische innovaties, zijn de kosten omlaag gegaan en zijn we steeds efficiënter gaan werken. Daar mogen we trots op zijn. Ik ben ook blij dat we nu een belangrijke stap vooruit kunnen zetten met de grootste
Nederlandse tenderronde tot nu toe."
 

Voor de viering van 10 jaar ‘Routekaart Wind op Zee’, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de minidocu 'Het verhaal van win op zee' gemaakt, te zien op windopzee.nl.



Met de auto weg in de kerstvakantie: belangrijke valkuilen en hoe je die voorkomt

20-12-2023

Van de redactie

Zaterdag start de kerstvakantie. Ga je een dagje uit of met de auto op skivakantie? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Want het kan zomaar gaan sneeuwen of vriezen. Dit is wat jij kan doen om veilig de weg op te gaan. 

 

 

Rijden in de winter kan uitdagend zijn. Het is vaak slechter weer en vroeg donker. Ook kan het van de één op de andere dag gaan sneeuwen of vriezen. Regen, sneeuw en vorst kunnen leiden tot een langere remweg. Ook is het zicht vaak slechter. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Een goede voorbereiding is dan ook erg belangrijk. In dit artikel lees je 5 belangrijke valkuilen en wat jij kan doen om ze te voorkomen. 

 

1. Versleten, beschadigde of te zachte autobanden

Banden verbinden als enige je auto met het wegdek en zijn daarom belangrijk voor de grip van je auto. Rijden met versleten, beschadigde of te zachte autobanden kan tot onveilige situaties leiden. Doe daarom voor vertrek de bandencheck. Controleer of de profieldiepte (de groeven) van je banden nog voldoende is en kijk of er beschadigingen zoals scheuren inzitten. Check ook regelmatig de bandenspanning en pomp je banden op als dat nodig is. 

 

2. Onvoldoende afstand houden

Zelfs met goede banden heb je bij slecht weer en een gladder wegdek een langere remweg. Of het nu sneeuwt, vriest, hagelt of regent, je hebt gewoon een langer stuk weg nodig voordat je auto tot stilstand komt. Houd daarom meer afstand van weggebruikers voor je en pas je snelheid aan. 

 

3. De auto niet goed ijs- en sneeuwvrij maken
Het is logisch dat je de autoruiten ijs- en sneeuwvrij maakt voordat je gaat rijden. Maar maak jij de rest van de auto ook sneeuwvrij? Denk aan de motorkap, de lampen, het dak en de kofferbak. Dat lijkt misschien onnodig, maar is toch belangrijk. Want als de sneeuw of het ijs op de rest van je auto loskomt kan dit je zicht én dat van andere bestuurders verminderen. Dus maak altijd je auto helemaal ijs- en sneeuwvrij zodat je goed zicht hebt. Naast dat het gevaarlijk is, kan het je een flinke bekeuring kosten als je ruiten niet geheel ijs- of sneeuwvrij zijn. Hou daarom voor vertrek rekening met extra voorbereidingstijd.

 

4. Te hard remmen en te snel sturen

Voel je dat je auto minder grip heeft? Of dat je auto zelfs slipt? Ga dan vooral niet heel hard remmen en gooi niet je stuur in één keer om. Dan verlies je de controle over de auto. Zeker bij sneeuw en vorst is het belangrijk om rustig te blijven. Blijf sturen en kijken in de richting van de weg voor je. Probeer dan langzaam snelheid te verminderen.

 

5. Niet controleren welke regels er in andere landen gelden

Ga je op wintersport? Dan is het belangrijk om te kijken welke regels er gelden in het land waar je naartoe rijdt en in de landen waar je doorheen rijdt. In sommige landen zijn banden met een Alpine-symbool (bergen met een sneeuwvlok) verplicht. En in wintersportgebieden is vaak het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Hou je je niet aan deze regels? Dan is dat niet alleen onveilig voor jezelf of anderen, maar kan je ook een forse boete krijgen.



Modern sprookje ‘De Prinses en de Kikker’ in de kerstvakantie

19-12-2023

Van de redactie

Bodegraven – Wat gaan we derde kerstdag doen? Naar het theater! Op woensdag 27 december is een moderne versie van het wereldberoemde sprookje ‘De Kikkerkoning’ te zien in het Evertshuis. Gezellig om met de hele familie naar toe te gaan. Na de voorstelling staat er een lekkere kerstverrassing klaar met limo of een kopje koffie of thee voor (groot)ouders en verzorgers.

 

 

Het verhaal

De prinses wil naar buiten, maar dat mag niet van haar vader. Hij is namelijk bang voor het weer. Als ze stiekem toch het paleis uitgaat, verdwaalt ze in het bos en komt de kikker tegen. Die laat haar niet alleen het bos zien, maar ook nieuwe inzichten in haar jonge leven. “Het is hier altijd maar zo saai. Niks nieuws dat hier gebeurt. Altijd: ‘sta rechtop en pink omhoog’ en ‘spreek niet voor je beurt’ en meer van dat gezeur…

 

Theatergroep Nooitgedacht bestaat uit Ruben Wetzels en Willemijn Hordijk, allebei afgestudeerd als docent Theater aan de Hogeschool voor de Kunsten. Ze vertellen, spelen, filosoferen en zingen verhalen voor jong en oud. Met een verhaal als basis nemen ze het publiek mee op reis. Dat doen ze niet alleen, maar altijd met behulp van livemuziek en zelfgemaakte poppen. De voorstelling is interactief en gaat over jezelf zijn en worden in deze wereld.

 

Het begint op 27 december om 14.00 uur, kaarten kosten € 12,50 inclusief limo en lekkers of koffie/ thee. Ga voor meer info en het reserveren van kaarten naar www.evertshuis.nl/de-prinses-en-de-kikker

 

Praktische informatie

DE PRINSES EN DE KIKKER (6+)

WOENSDAG 27 DECEMBER

JEUGD & FAMILIE

AANVANG 14.00 uur

ENTREE € 12,50  limo en lekkers (of kopje koffie/ thee)

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.



Janne Schra bij laatste editie Huiskamerconcert Woerden van 2023

19-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op de laatste dinsdag van november was de organisatie van Huiskamerconcerten Woerden te gast in de Willemshoeve aan de Utrechtsestraatweg. In deze schitterende locatie hebben ruim 70 luisteraars genoten van de laatste artiest van 2023. Dit jaar heeft de organisatie 6 huiskamerconcerten en 1 special georganiseerd. Ze waren te gast in mooie huiskamers in Woerden en Zegveld en in de kapel van Weddensteyn. Het organiseren van deze avonden doet de organisatie al sinds de lente van 2019. Inmiddels zijn ze 19 huiskamerconcerten verder en staan de avonden voor het voorjaar van 2024 gepland.

 


Beeld: Aimée Mooiman

 

De laatste artiest van 2024 was Janne Schra. Deze bekende zangeres begon haar carriere met haar band Room Eleven en tourde hiermee de wereld rond. Na het stoppen van de band heeft Janne meerdere eigen albums uitgebracht en alle kanten van de pop- en jazzmuziek opgezocht. Tijdens het laatste huiskamerconcert hebben de luisteraars kunnen genieten van de mooiste liedjes van Janne en haar collegamuzikant Laurens.

 

Aanmelden voor de huiskamerconcerten in het voorjaar van 2024 kan door een mail te sturen naar huiskamerconcertenwoerden@gmail.com. De kosten zijn €10 en per mail worden de luisteraars op de hoogte gehouden.
 



Uitkomsten verkenningsstudie Harmelerwaard naar gemeenteraad

19-12-2023

Van de redactie

Groen en recreatie belangrijk in toekomst Harmelerwaard

Woerden - Het college vraagt de gemeenteraad om besluiten te nemen over de toekomst van de Harmelerwaard. Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zijn drie toekomstperspectieven gemaakt. In alle drie spelen groen en recreatie een grote rol. Die zouden dan ook een belangrijke plek moeten krijgen in de toekomst van het gebied. Een lobbytraject moet deze stip op de horizon dichterbij brengen. Ook vraagt het college om woningbouw op grote schaal in de toekomst onmogelijk te maken in de Harmelerwaard.

 

De verkenningsstudie maakt duidelijk wat de deelnemers aan het participatietraject belangrijk vinden voor de toekomst van het gebied. Groen, recreatie en verduurzaming staan daarin centraal. Alleen is dat op de korte termijn onbetaalbaar. Het college wil daarom tot 2030 nog geen concrete stappen zetten in de ontwikkeling. Dit betekent: doorgaan met het huidige gebruik (‘nul-scenario’). Wel zou er een lobbytraject moeten starten, samen met provincie Utrecht en gemeente Utrecht. Dit om op zoek te gaan naar samenwerkingspartners en subsidies. De lobby zal vooral gericht zijn op het Rijk en de financiering van grote groene ontwikkelgebieden. Het college wil de toekomstperspectieven ook meenemen in het gebiedsprogramma ‘Achtertuin van Harmelen’.

 

Geen woningbouw op grote schaal

Aan de deelnemers is niet gevraagd om één voorkeursscenario te kiezen. Maar de indruk bestaat dat niet één scenario een duidelijke voorkeur heeft. Wel is duidelijk dat maar weinig mensen woningbouw op grote schaal willen. Dat geldt ook voor het gemeentebestuur. De drie voorgelegde toekomstperspectieven gaan uit van circa 200 tot 750 woningen in het gebied. Het college vraagt daarom aan de gemeenteraad om in de toekomst geen woningbouw op grote schaal mogelijk te maken. Dat ligt anders voor de tuinders. Zij geven aan dat grootschalige woningbouw het enige betaalbare scenario is.

 

Wethouder Mariëtte Pennarts-Pouw: “De verkenningsstudie heeft waardevolle informatie opgeleverd. We weten nu wat de kwaliteiten van het gebied zijn. Ook weten we waar mensen waarde aan hechten voor de toekomstige ontwikkeling. Al gaan we daar niet direct mee aan de slag, we kunnen nu toch stappen in de juiste richting gaan zetten. Ik bedank alle deelnemers voor de tijd en moeite die zij hierin hebben gestoken.”

 

Brug over de Leidsche Rijn

Bewoners van de Dorpeldijk/Liesgrassingel hebben aangegeven dat zij een brug over de Leidsche Rijn belangrijk vinden. Deze moet de verkeersveiligheid in hun straat verbeteren. De gemeente had de plannen voor de brug tijdelijk stopgezet in afwachting van deze verkenningsstudie. Als het glastuinbouwgebied de komende jaren niet wordt aangepakt, zou het voorbereiden van de brug weer kunnen worden opgestart. Een voorstel hiervoor kan dan naar het college en vervolgens de gemeenteraad.

 

Participatie

De toekomst van de Harmelerwaard raakt bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden. Al in een vroeg stadium zijn zij betrokken bij gesprekken en werksessies over de uitdagingen in het gebied. Ook hebben zij creatief meegedacht over mogelijke oplossingen. Via een uitgebreid participatietraject is stapsgewijs toegewerkt naar de mogelijke toekomstperspectieven voor de Harmelerwaard.

 

Zorgen over de toekomst

De glastuinders zitten sinds 2002 in de Harmelerwaard. In 2019 heeft de Vereniging Harmelerwaard haar zorgen geuit over de toekomst van de glastuinbouw in dit gebied. De tuinders zien weinig mogelijkheden om uit te breiden en te verduurzamen. Dit zet de tuinbouw onder druk. Gemeente Woerden en Provincie Utrecht wilden zicht krijgen op de toekomstmogelijkheden van het gebied. Ook vinden zij het belangrijk duidelijkheid te bieden aan ondernemers en anderen in en rondom de Harmelerwaard. Daarom hebben gemeente en provincie samen deze studie naar een toekomstperspectief uitgevoerd.



Allereerste Ladies Night editie Drijf in bioscoop in zwembad AquaRijn

19-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Tijdens de kerstvakantie organiseert zwembad AquaRijn op donderdag 28 december weer een echte DRIJF IN bioscoop. Deze keer wordt er een speciale editie voor alleen vrouwen georganiseerd. Tijdens deze Ladies Night wordt er een heerlijke vrouwenfilm – Magic Mike The Last Dance - getoond op het grote scherm, terwijl je lekker op je luchtbed/drijfband drijft. Voorafgaand aan de film kan je genieten van een glaasje bubbels en kun je lekker shoppen bij onze speciale winkeltjes. Een leuk uitje voor vriendinnen, sportteams en/of vrijgezellendag.





De avond begint om 19:00 uur in zwembad AquaRijn met een heerlijk glas bubbels en snuffelen tussen de spullen bij de winkeltjes in Buurthuis AquaRijn. Daarna ‘duik’ je gezellig met je vriendinnen op je luchtbedje of band en geniet je van Channing Tatum op groot scherm in de film Magic Mike. In de pauze krijg je de tijd om wat te drinken of eten te halen. We hebben ook leuke aanbiedingen op deze dag bij de horeca. Wanneer de film klaar is, kan je je rustig omkleden en ontvang je nog een volle Goodiebag voor je naar huis gaat. Kortom, een top avond voor én met vriendinnen!
 

Zin in een leuke meidenavond? Kaarten zijn verkrijgbaar bij de gastenservice van één van de
zwembaden of via de webkassa: www.dethermen2.nl/activiteiten en kosten 10 euro per persoon.! Vergeet trouwens niet een opgeblazen luchtbed of band mee te nemen om heerlijk op te dobberen.



Meer regie op trainingen voor bestuurders van zware elektrische bakfietsen en BSO-bussen

19-12-2023

Van de redactie

Het Rijk gaat zich inzetten voor meer uniformiteit en kwaliteit bij de bestaande trainingen voor nieuwe bestuurders van BSO-bussen en van elektrische bakfietsen die meer dan 75 kilogram wegen. Dit gebeurt samen met de betrokken branches en opleidingsinstituten. Op dit moment gebruiken vooral kinderopvangorganisaties en postbezorgingsbedrijven deze voertuigen. 
 

In juli 2021 maakte het Ministerie van infrastructuur en Waterstaat al bekend dat bestuurders van deze voertuigen in de toekomst een AM-rijbewijs moeten hebben. Uit onderzoek blijkt nu dat een rijbewijs voldoende basis biedt voor algemene verkeerskennis, inzicht in andere weggebruikers, situatiebewustzijn en gevaarherkenning.
 

Tegelijkertijd blijkt dat veel belangrijke competenties een rijtraining vergen. Deze rijtraining focust dan bijvoorbeeld op hoe de bestuurder het voertuig gaat gebruiken: voor personenvervoer of voor goederenvervoer. Op dit moment bieden de meeste organisaties zelf al een dergelijke training aan, vaak via een extern opleidingsinstituut. 
 

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “De bakfietsen waarmee onze post wordt bezorgd en de voertuigen waarin jonge kinderen worden rondgefietst, zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Fabrikanten zijn volop bezig om op basis van die bakfietsen weer nieuwe, misschien wel nog betere, voertuigen te maken. Ik vind het belangrijk dat die innovatieve voertuigen veilig kunnen worden gebruikt. Daarom werken we eraan om in de toekomst een bromfietsrijbewijs verplicht te stellen voor BSO-bussen en voor zwaardere elektrische bakfietsen. We gaan nu vanuit het Rijk ook kijken hoe we de rijvaardigheidstrainingen nog beter kunnen maken.”
 

Leerplan samen vormgeven

Samen met de branche is inmiddels gekeken welke onderdelen een uniform leerplan moet bevatten. In 2024 gaan het ministerie, de opleidingsinstituten en de branches dit samen uitwerken. Het Rijk wil de expertise van de betrokken opleidingsinstituten benutten en vanuit de branches horen of dit tegemoetkomt aan hun behoeften.
 

Met deze 2 partijen wordt ook besproken wat de status van het leerplan moet zijn. Is er behoefte om dit juridisch vast te leggen? Welke punten moeten worden opgenomen in een opleiding, en voor welke punten is het aan de opleiding of branche om die keuze te maken? Hoe kan worden bevorderd dat personen die de zware elektrische bakfiets niet via een organisatie gebruiken, óók zo’n training gaan volgen?
 

Meer duidelijkheid op de weg

Het ministerie wil zorgen dat alle toegelaten voertuigen technisch veilig zijn en veilig gebruikt kunnen worden in het verkeer. De laatste jaren komen er steeds meer soorten zogenoemde ‘lichte elektrische voertuigen’ op de weg. Dan gaat het bijvoorbeeld over de Segway, de elektrische step en de BSO-bus.
 

In het najaar van 2024 ontvangt de Tweede Kamer de nieuwe regelgeving die nodig is voor een toelatingskader voor deze voertuigen. Doel is dat dit kader meer helderheid geeft: consumenten weten beter welke voertuigen wel en niet op de weg mogen, fabrikanten weten beter aan welke technische eisen hun voertuigen moeten voldoen en wegbeheerders hebben duidelijkheid over welke voertuigen op hun wegen gaan rijden.
 

Dit kader zorgt er overigens niet voor dat het makkelijker wordt om een e-step toegelaten te krijgen tot de weg: deze toelatingsprocedure blijft hetzelfde.



Minister Yeşilgöz tekent uitleveringsverdrag met Marokko

19-12-2023

Van de redactie

Nederland en Marokko versterken de gezamenlijke aanpak van grensoverschrijdende georganiseerde misdaad. Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid heeft vandaag met de minister van Justitie van Marokko, Abdellatif Ouahbi, een bilateraal uitleveringsverdrag ondertekend. Met behulp van dit verdrag wordt de samenwerking in de strijd tegen internationale (drugs)criminaliteit verder versterkt.

 

,,Georganiseerde misdaad kent geen grenzen. Internationale criminele netwerken gaan meedogenloos te werk om hun illegale praktijken met wapens-, drugs- en mensenhandel verder te brengen. Razendsnel verleggen criminelen hun smokkelroutes en wordt illegaal verdiend geld weggezet in het buitenland om wit te wassen. De wereld wordt elke dag kleiner. Ook voor onze opsporingsdiensten, die internationaal steeds nauwer samenwerken met andere landen om te voorkomen dat criminelen zich veilig wanen over de grens. Met dit uitleveringsverdrag versterken we de goede relatie die we met Marokko hebben opgebouwd en voeren we de gezamenlijke strijd tegen de internationale georganiseerde misdaad verder op’’, aldus minister Yeşilgöz-Zegerius.

 

Met het bilaterale uitleveringsverdrag met Marokko kunnen verdachten en veroordeelde personen makkelijker worden uitgeleverd voor een strafproces of voor het ondergaan van een reeds opgelegde straf. Door het verdrag wordt het aantal feiten waarop uitlevering tussen beide landen mogelijk is, verbreed en zijn specifieke afspraken gemaakt over procedures, zodat er meer en efficiëntere samenwerking mogelijk is. Het uitleveringsverdrag zal voor de zomer komend jaar ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Tweede Kamer.

 

In 2010 is al een bilateraal verdrag gesloten tussen Nederland en Marokko over wederzijdse rechtshulp in strafzaken. Sindsdien is het rechtshulpverkeer gegroeid. Hierbij gaat het onder meer afspraken over het verkrijgen van bewijs en het horen van verdachten en getuigen. Ook kan er beslag worden gelegd en verder onderzoek worden gedaan naar bankrekeningen, goederen en winsten die afkomstig zijn uit illegale praktijken. De samenwerking tussen opsporingsdiensten van beide landen kreeg dit jaar een extra impuls toen is begonnen met de onderhandelingen over een uitleveringsverdrag. Zo is vandaag afgesproken om verder te praten over versterking van de aanpak van crimineel vermogen, ondergronds bankieren en witwassen. Op die manier kunnen criminele netwerken verder worden blootgelegd en opgerold.



Zorgverzekeraars hebben soms geen enkele apotheek in dorp gecontracteerd

19-12-2023

Van de redactie

Inwoners van verschillende dorpen en kleine steden kunnen vanaf 1 januari voor hun medicijnen nog niet automatisch terecht bij de apotheek in de buurt. Dit omdat de contracten voor 2024 nog niet rond zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In 75 procent plaatsen uit ons onderzoek hebben 3 of meer zorgverzekeraars met nog geen enkele apotheek in de buurt een contract voor 2024”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dit beperkt de keuze voor inwoners van deze plaatsen enorm.”

 

Over het onderzoek

Geld.nl onderzocht in 12 dorpen en kleine steden het aantal afgesloten contracten voor 2024 tussen zorgverzekeraars en lokale apotheken. “We hebben in elke provincie willekeurig één dorp of kleine stad gekozen en gekeken hoeveel apotheken binnen een straal van 5 kilometer zijn gecontracteerd”, legt Bulthuis uit. “In driekwart van de onderzochte plaatsen hebben 3 of meer zorgverzekeringsconcerns met nog enkele apotheek een contract voor het verstrekken van medicijnen.”
 

Plaats (provincie)

Geen gecontracteerde apotheek binnen 5 kilometer bij

Winsum (Groningen)

Aevitae, Menzis, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Appelscha (Friesland)

Aevitae, Zorg en Zekerheid

Schoonebeek (Drenthe)

Aevitae, a.s.r.*, CZ, ONVZ, Zorg en Zekerheid

Nijverdal (Overijssel)

a.s.r.*, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Asperen (Gelderland)

ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Montfoort (Utrecht)

a.s.r.*, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Biddinghuizen (Flevoland)

ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Enkhuizen (Noord-Holland)

ONVZ, Zorg en Zekerheid

Hillegom (Zuid-Holland)

ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Borsele (Zeeland)

ONVZ, Zorg en Zekerheid

Heeze (Noord-Brabant)

ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Elsloo (Limburg)

Aevitea a.s.r.*, ONVZ, DSW, Zorg en Zekerheid

Peildatum: 19 december 2023, Bronnen: Zorgweb en zorgzoekers op de websites van de zorgverzekeraars. *a.s.r heeft een technisch probleem in haar zorgzoeker waardoor deze gegevens de komende dagen nog kunnen veranderen.


Bij geen contract tot ruim 300 euro aan medicijnkosten zelf betalen

Haal je jouw medicijnen bij een apotheek waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan betaal je een deel van de rekening zelf. Dit bedrag loopt, afhankelijk van je zorgverzekeraar, op tot 40 procent van de kosten. “Eén keer medicijnen voor eigen rekening nemen, is misschien nog wel te overzien,” zegt Bulthuis. “Maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat huishoudens in 2022 gemiddeld 754 euro per jaar uitgaven aan medicijnen. “Als je 40 procent daarvan zelf moet betalen, heb je het over ruim 300 euro aan extra kosten.”
 

Controleer of je bij de apotheken in je woonplaats terechtkan

Zeker als je veel of dure medicijnen gebruikt, is het dus belangrijk om te controleren of je zorgverzekeraar een contract heeft met de apotheken bij jou in de buurt. Blijkt dat je zorgverzekeraar nog geen contract heeft voor 2024 met de apotheken in je woonplaats, dan kun je nu nog een zorgverzekeraar zoeken die dat wel heeft. Overstappen kan namelijk tot en met 31 december van dit jaar.
 

Reacties verzekeraars

Verzekeraar ONVZ heeft in veel van de plaatsen die Geld.nl onderzocht nog geen contracten met apotheken. Een woordvoerder van de verzekeraar zegt hierover: “De contractering verloopt iets trager dan vorig jaar, maar is in volle gang. ONVZ is druk bezig met de inkoop van apotheken en we verwachten deze week met een groot deel van de partijen rond te zijn. Hierbij kunnen we aangeven dat we heel breed contracteren en in principe met dezelfde apotheken als afgelopen jaar een contract afsluiten. Daarbij sturen we aan op tweejarige contracten, waarmee we verzekerden meer zekerheid bieden. Op het moment dat wij in onderhandeling zijn met een partij zullen wij altijd vergoeden richting onze verzekerden.”
 

Een woordvoerder van a.s.r. geeft aan dat de zorgverzekeraar vrijwel alle apotheken in Nederland heeft gecontracteerd. “Uitzondering is één (middelgroot) collectief. Daarnaast zijn ook alle apotheekhoudende huisartsen gecontracteerd voor 2024. Een mogelijke verklaring voor jullie bevindingen is een technisch probleem in de zorgzoeker, waardoor nog niet alles op ‘gecontracteerd’ staat. Dit wordt de komende dagen verholpen.”

In de zorgzoeker van Zorg en Zekerheid vond Geld.nl in geen enkele van de 12 plaatsen een contract met een apotheek in de buurt. De zorgverzekeraar was niet in staat om vóór publicatie van dit bericht hierop te reageren.



Omroep ON behoudt erkenning; staatssecretaris wil Mediawet aanscherpen

19-12-2023

Van de redactie

Naleven journalistieke code moet onderdeel worden van de Mediawet

 

Omroep Ongehoord Nederland (ON) blijft in het publieke omroepbestel. Dat heeft staatssecretaris Van Weyenberg (Media) besloten. Deze beslissing is in lijn met het voorgenomen besluit van twee weken geleden. De NPO had in april verzocht om intrekking van de erkenning, op grond van een gebrek aan samenwerkingsbereidheid van ON.

 

De voorganger van Van Weyenberg wees in het voorgenomen besluit het verzoek van de NPO tot intrekking af. Er bleek onvoldoende juridische grond te zijn voor intrekking. De ontvangen zienswijzen hebben niet geleid tot een ander oordeel.

 

Staatssecretaris Van Weyenberg: “ON behoudt de voorlopige erkenning, maar ze zullen blijvend moeten laten zien dat ze verbetering serieus nemen en beter samenwerken met bijvoorbeeld de NPO. Daarom doe ik een stevige oproep aan hun adres om de eigen verbeterplannen goed uit te voeren. Ook verwacht ik van hen dat ze zich houden aan de uitgangspunten van de journalistieke code.

 

Verankering journalistieke code in Mediawet
De staatssecretaris constateert dat er maatregelen nodig zijn die het publieke omroepbestel robuuster maken en de onafhankelijkheid van de journalistieke inhoud versterken.

 

Staatssecretaris Van Weyenberg: “Ik wil de journalistieke code verankeren in de Mediawet, waarbij de inhoud ervan vanzelfsprekend bij de journalistiek blijft. Nu is het vrijwillig voor omroepen om de code te onderschrijven, maar het zou verplicht moeten zijn om dat te doen én om je eraan te houden. Als je de code niet naleeft, zou dat een expliciete reden moeten zijn om aan een omroep een sanctie op te leggen.”

 

De uitwerking van deze voorstellen bespreekt staatssecretaris Van Weyenberg met de NPO, het College van Omroepen en het Commissariaat voor de Media. Hij zal dit een rol laten spelen bij de uitwerking van de conclusies van het Adviescollege Landelijke Publieke Omroep.



Doxing (delen van iemands persoonlijke gegevens) vanaf 1 januari 2024 strafbaar

19-12-2023

Van de redactie

Doxing, het (online) delen van iemands persoonlijke gegevens voor intimiderende doeleinden, is vanaf 1 januari 2024 strafbaar gesteld. Het gaat bij doxing bijvoorbeeld om het openbaar maken van adresgegevens, contactgegevens of andere gevoelige privéinformatie die door kwaadwillenden gebruikt kan worden om mensen online of fysiek lastig te vallen.
 

Strafmaat

Het Openbaar Ministerie (OM) maakt bij het bepalen van de strafeis gebruik van de richtlijn voor strafvordering doxing. Dit kan uiteenlopen van geldboetes en werkstraffen voor first offenders, tot gevangenisstraffen voor personen die vaker in de fout gaan. Ook wordt rekening gehouden met onder andere het aantal slachtoffers en de gevolgen. Doxing tegen onder andere politici, journalisten en politieagenten leidt tot een hogere strafeis.

 

Strafrecht niet dé oplossing

‘Het is goed dat de wetgever een duidelijk signaal afgeeft door doxing strafbaar te stellen’, zegt Sue Preenen, lid van het College van procureurs-generaal van het OM. ‘De gevolgen voor slachtoffers, en hun omgeving, kunnen namelijk heel groot zijn. Ook mensen met een publieke functie moeten hun werk in een democratische rechtsstaat zonder belemmeringen of intimidatie kunnen doen.’

‘Tegelijkertijd moeten we waken voor te grote verwachtingen: we hebben te maken met een maatschappelijk probleem, dat niet alleen via het strafrecht kan worden opgelost. Het is een stuk makkelijker dan een paar jaar geleden om online snel een groot publiek te bereiken. Sociale mediabedrijven hebben daarom ook een belangrijke verantwoordelijkheid in het tegengaan van strafbare uitingen via hun platforms.’ 



Negende Voortgangsrapportage Natuur: investeren in nieuwe natuur en natuurkwaliteit blijft nodig

19-12-2023

Van de redactie

In 2022 zijn er weer stappen gezet voor nieuwe natuur en natuurkwaliteit, maar versnelling blijft nodig om de natuurdoelen te halen. Dit blijkt uit de negende Voortgangsrapportage Natuur waarin het Rijk en de provincies gezamenlijk rapporteren over het natuurbeleid in 2022.
 

De rapportage geeft een beeld over de voortgang van de realisatie van de afspraken uit het Natuurpact uit 2013, maar ook over de voortgang van de Bossenstrategie, Agenda Natuurinclusief, natuur in de Rijkswateren en Programma Natuur. De Voortgangsrapportage Natuur laat zien dat op verschillende punten verbetering van de natuurkwaliteit noodzakelijk is.
 

Inrichting natuur

Vorig jaar richtten de provincies in het kader van Natuurnetwerk Nederland 2.944 hectare nieuwe natuur in. Dat is ongeveer 1.000 hectare meer dan in 2021. Dat is een goede ontwikkeling, maar het tempo van de inrichting van nieuwe natuur moet flink omhoog om de afgesproken 80.000 hectare in 2027 te realiseren. Sinds 1 januari 2011 is er in totaal 48.511 hectare nieuwe natuur ingericht. Dat is 61% van het einddoel (80.000 hectare).
 

Natuurkwaliteit

Natuur is de basis van alles wat leeft. Maar niet alleen de omvang van natuur is belangrijk, ook de kwaliteit ervan. Kijkend naar de doelen van de Vogel- en Habitatrichtlijnen verkeren ongeveer driekwart van de Habitatrichtlijnsoorten en 90% van de habitattypen in een ongunstige staat. Via verschillende sporen werken overheden en terreinbeherende organisaties aan versterking van de natuur, zoals met het Nationaal Programma Landelijk Gebied, de Agenda Natuurinclusief 2.0 en de aanpak basiskwaliteit natuur. Ook de EU-Natuurherstelverordening vraagt om aanvullende maatregelen om de natuur te herstellen.
 

Bossenstrategie

In deze Voortgangsrapportage Natuur wordt voor het eerst kwantitatief gerapporteerd over de uitvoering van de landelijke Bossenstrategie van het Rijk en de provincies. In 2021 en 2022 is in totaal 823 hectare nieuw bos gerealiseerd. Daarnaast is 1.861 hectare natuurbos tot stand gekomen, vaak door omvorming van bestaande bossen naar bossen met meer natuurwaarden. Met de uitvoering van de Bossenstrategie dragen we bij aan doelen op het gebied van natuur, klimaat en recreatie.
 

Realisatiestrategie

Om de inrichting van nieuwe natuur extra te stimuleren, werken de provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) sinds 2021 samen in de Taskforce versnelling inrichting Natuurnetwerk Nederland. 10 van de 12 provincies hebben een realisatiestrategie opgesteld waarin zij aangeven hoe zij de aanleg van nieuwe natuur kunnen versnellen. De andere 2 provincies, Gelderland en Flevoland, geven aan dat zij met de huidige strategie hun opgave voor het Natuurnetwerk Nederland tijdig kunnen realiseren en hebben daarom geen realisatiestrategie opgesteld.
 

Natuurpact en Natuurnetwerk Nederland

Het in 2013 overeengekomen Natuurpact betekende een verregaande decentralisatie van het natuurbeleid van het Rijk naar de provincies. De eerste ambitie was om het Natuurnetwerk Nederland te vergroten door in de periode tot 2027 80.000 hectare nieuwe natuur te realiseren. Het doel hiervan was om de biodiversiteit te verbeteren.



Veertig jongerenappartementen in Bodegraven

18-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De gemeenteraad wil tussen de N11 en de Bodegraafse Crolesbrug veertig nieuwe sociale huurappartementen laten ontwikkelen voor jongeren. Het gaat om het bebouwen van het huidige parkeerterrein tussen rotonde en de brug, ook wel Rijnhoek genoemd.
 

Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar woningen, vooral voor starters, zet de gemeente vaart achter dit project. Ook wethouder Dirk-Jan Knol ziet dat de behoefte groot is. “Willen we jongeren in het dorp houden, dan moeten zij ergens kunnen wonen. Samen met Mozaïek Wonen en de huidige huurder Rijnburcht zetten we alles op alles om hier 40 sociale huurappartementen te gaan realiseren. We gaan de procedures waar mogelijk proberen te versnellen, natuurlijk zonder de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen.”

 

 

Mozaïek Wonen en Rijnburcht

De gemeente is eigenaar van dit kwadrant bij de rotonde Rijnhoek en wil hier samen met Mozaïek Wonen sociale jongerenhuisvesting laten bouwen. Rijnburcht BV huurt het parkeerterrein en wil er een kantoor ontwikkelen. Er wordt onderzocht hoe deze twee ontwikkelingen samen kunnen gaan en hoe er op zo kort mogelijke termijn gebouwd kan worden. De Commissie Ruimte van de gemeenteraad heeft vorige week budget toegekend om de haalbaarheid van dit plan te onderzoeken.
 

Het bestemmingsplan, dat hiervoor aangepast moet worden, ligt de komende zes weken ter inzage, op papier op het gemeentehuis en digitaal via:
bodegraven-reeuwijk.nl/bestemmingsplannen.

 

Zomer 2025

De ambitie is dat de eerste bouwwerkzaamheden in de zomer van 2025 te zien zijn, en dat de sleutel anderhalf jaar later aan de eerste bewoners wordt overhandigd.


Belangstellenden kunnen deze woningen straks volgen via:
www.mozaiekwonen.nl/projecten/nieuwbouwprojecten.

Deze jongerenappartementen staan nu nog niet op deze pagina, maar het project is hier terug te zien zodra de haalbaarheid van het project is getoetst. Toewijzing van de woningen gaat via woningnet op basis van het puntensysteem.



Dorpskerk decor voor 26e Kerstzang!

18-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Ergens in een stille nacht is er voor ons een Kind geboren. Een Koning, Vredevorst, onze Redder! Die boodschap verkondigde Promising Voices zaterdag 16 december tijdens de Kerstzang. De afgeladen Dorpskerk was tot twee keer toe het toneel van dit traditionele kerstconcert met als thema ‘For unto us’.
 


Beeld: Ariene fotografie


Kerst begon klein, zo ook in de Dorpskerk, met het speciaal voor deze Kerstzang geschreven lied ‘Kind van de Allergrootste’. Ds. Erick Versloot nam de aanwezigen mee in de moeizame weg naar kerst en de vertwijfeling bij Jozef. Het koor zong vervolgens over Maria op weg naar Bethlehem en het indrukwekkende a cappella uitgevoerde ‘No room’.

Onder leiding van dirigent Leon van Veen bracht het koor het prachtige ‘Somewhere in your silent night’ ten gehore. Voor sommigen is die stille nacht de pijnlijke waarheid. Niet alleen voor mensen in Oekraïne, Israël en Gaza, maar misschien ook dichterbij huis. Juist ook voor die mensen is Zijn Zoon geboren. Voor hoop, liefde en vrede. Daarop volgde het nummer met de vraag ‘Wie is Hij voor jou?’. Voor alle 750 bezoekers en 70 koorleden is het antwoord op die vraag verschillend, en zet je aan het denken. 


Niet alleen het koor en muzikanten schitterden op het podium. In tegenstelling tot voorgaande jaren kwamen de solisten zaterdag uit het koor zelf: Arwin Roos, Lianne Stolwijk en Marijke Verhoeven. Met z’n drieën én het koor eindigden ze met ‘Het Licht van de wereld is de reden voor kerst’ (‘Christmas day’), een feest op zichzelf, het plezier spatte er vanaf. Als toegift sloot het koor het concert af met het swingende ’t Is a wonderful thing'.

Esther Kevelam, voorzitter van Promising Voices, kijkt vol trots terug op deze editie van de Kerstzang. “Als je ziet dat we, juist in deze tijd, met zoveel mensen bij elkaar kerstmis mogen vieren en bezoekers mogen raken, dan geeft ons dat als koor een heel dankbaar gevoel. Ook als je de eerste reacties op het concert hoort.”


“Mooi en sfeervol”, “Het heeft me echt geraakt” en “Ik heb regelmatig met kippenvel en tranen in mijn ogen zitten kijken”. “Genoten van een ontroerend mooie uitvoering. Echt prachtig!” “Geweldige solisten!” “Heel mooi gezongen, in elkaar gezet en een paar nummers kwamen echt binnen. Instrumentaal was ook schitterend.”
 


Beeld: Ariene fotografie


Heb je ‘m gemist of wil je de Kerstzang nog een keer beleven? BR6 heeft opnames gemaakt en tijdens Kerst zal de avonduitvoering door hen worden uitgezonden op 24 december om 13.00 en 19.00 uur en op 25 en 26 december om 13.00 uur en 21.00 uur.



Kerstontbijt in Evertshuis

18-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 23 december organiseert het Wijkteam Bodegraven Noord in samenwerking met het Evertshuis een kerstontbijt. Inwoners van Bodegraven Noord die met de kerstdagen alleen zijn of die het niet zo breed hebben, kunnen van 09.30 tot 11.00 uur  gezellig samen komen ontbijten. Het Evertshuis stelt de ruimte ter beschikking en het Wijkteam verzorgt het ontbijt. De deelnemers kunnen gratis samen ontbijten. Totaal kunnen 50 inwoners zich aanmelden. 





Aanmelden kan t/m woensdag 20 december via bodegraven-noord@dorpenwijk.nl of via 06-14843934 (bellen of appen). Het Wijkteam vindt het belangrijk dat er (nog) meer verbinding komt tussen inwoners. Er voor elkaar zijn en voor elkaar zorgen wordt steeds belangrijker. Gezien worden en er mogen zijn, is voor elke inwoner belangrijk. Komend jaar wil het wijkteam nog meer
activiteiten organiseren die inwoners met elkaar verbindt. Wil jij hierbij helpen dan horen we dat natuurlijk graag. Alvast heel fijne kerstdagen en op naar een mooi 2024!



‘Verlies bij laatste wedstrijd van het jaar’

18-12-2023

Door: Olivia van Wijngaarden

Bodegraven - Op zaterdag 16 december speelde VSTS dames 1 de laatste wedstrijd van het jaar tegen SKC dames 1. De eerste set werd gestart met: Merel Florie, Krystel Termorshuizen, Norah Strack van Schijndel, Zoë Schouten, Olivia van Wijngaarden, Kirsten van der Lecq en Karin van Rijn. De dames uit Bodegraven hadden in het begin moeite om hun beste spel te laten zien. SKC zette VSTS onder druk met hun service en de dames uit Bodegraven kwamen op een achterstand. Gelukkig kon VSTS dames 1 met een service serie van Merel Florie weer terugkomen. Daarna gingen de dames uit Bodegraven verder met positiviteit. Hierdoor speelden de dames vrijuit en gingen ze ver over SKC heen. Ze wonnen met 25-15.

 


 

In de tweede set gingen de dames uit Bodegraven verder zoals ze waren geëindigd in de eerste set. VSTS dames 1 nam meteen een voorsprong door sterk aanvalsspel en een goede verdediging. Toch werd de set aan het einde nog onnodig spannend door fouten aan de kant van VSTS. Met op tijd genomen time-outs en rust in het spel lukte het VSTS dames 1 om de voorsprong te behouden. Met een service serie van Krystel Termorshuizen werd de set in het voordeel van VSTS beslist. De stand werd 27-25.

 

In set 3 liep VSTS al snel uit op een comfortabele voorsprong. Het spel werd goed verdeeld door Merel Florie en op het midden werd het verschil gemaakt door Kirsten van der Lecq. Bij een stand van 22-15 kreeg SKC meer grip op het spel van VSTS dames 1. VSTS liet SKC te makkelijk scoren en het werd 23–22. Helaas trok VSTS ditmaal aan het kortste eind en verloor zij de derde set met 24-26.

 

In de vierde set ging de score gelijk op. VSTS had meer moeite om aanvallend te scoren en SKC bleef bij de les waardoor VSTS wel constant voorstond maar het niet lukte om een gaatje te slaan in de stand. SKC kwam terug tot 24-24 en bij deze stand maakte VSTS 2 fouten waardoor de set verloren ging met 24-26. Er moest dus een vijfde set gespeeld worden. Door de teleurstelling van het verlies van de vierde set was het moeilijk voor VSTS om de moed hoog te houden. Toch bleven ze vechten om punten te scoren, maar dit was tevergeefs. VSTS dames 1 verloor met 11-15.

 

Het verlies tegen SKC was een teleurstelling voor de dames uit Bodegraven, maar ze zullen na een korte winterstop vol goede moed de draad weer oppakken. De tweede helft van het seizoen zal starten met een wedstrijd tegen RVV dames 1. De dames uit Bodegraven bedanken het enthousiaste publiek voor hun steun.



Zwaargewonde bij ongeval op snelweg A4

18-12-2023

Van de redactie

Man uit Alphen aan den Rijn en een 19-jarige man uit Waddinxveen onder de gewonden
 

Steenbergen - Een 49-jarige man uit België raakte maandagochtend 18 december zwaargewond bij een verkeersongeval op de A4 bij Steenbergen in de richting van België. Vier auto’s botsten hier door een nog onbekende oorzaak tegen elkaar. Twee andere bestuurders raakten ook gewond en zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.
 

Het verkeersongeval gebeurde rond 05.15 uur. Vier auto’s die over de A4 richting België reden kwamen met elkaar in aanraking. Vanwege de aanrijding werd een 49-jarige bestuurder uit België uit de auto geslingerd en kwam op het wegdek terecht. Hij werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Twee andere bestuurders, een 68-jarige man uit Alphen aan den Rijn en een 19-jarige man uit Waddinxveen zijn eveneens overgebracht naar het ziekenhuis. De vierde bestuurder, een 43-jarige vrouw uit Steenbergen, kwam met de schrik vrij. Hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren wordt onderzocht. Voor dit onderzoek is al geruime tijd een deel van de snelweg afgesloten.



PA en Parkvilla zorgen samen voor magie

18-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Ga mee op reis naar magische wereld waarin mooie ontmoetingen plaatsvinden, nieuwe vriendschappen ontstaan en het kerstfeest onvergetelijk wordt… Uniek en vernieuwend is de kerstvoorstelling die dit jaar in Parkvilla wordt gespeeld. Om meerdere redenen. Voor het eerst brengen Productiehuis Alphen en Parkvilla samen een stuk. Het is een eigentijdse bewerking geworden van De Notenkraker, het ballet dat in 1892 het licht zag. Anders is dat er niet alleen wordt gedanst in deze interpretatie van de klassieker, maar ook geacteerd.
 

,,Onze bewerking is absoluut bijzonder. Het stuk is aangevuld met een extra verhaallijn’’, vertelt debuterend regisseur Jeroen de Meij. ,,De voorstelling verwijst naar bekende onderdelen uit het oorspronkelijke stuk, maar ik durf te stellen dat onze bewerking helemaal op zichzelf staat.’’

 

Het verhaal gaat over de tweede reis van Clara, die het na haar eerste avontuur niet makkelijker heeft gekregen. Haar moeder is overleden en ze heeft een moeizame relatie met haar vader. Het is die gekke oom en avonturier Drosselman die de magie weer terugbrengt in haar leven. En dat kan Clara goed gebruiken. Jeroen de Meij: ,,In deze bewerking vloeien toneelspel en moderne dans perfect samen, dat is uniek. Dat heeft de samenwerking tussen Parkvilla en Productiehuis Alphen mogelijk gemaakt.’’

 

Productiehuis Alphen neemt traditioneel de kerstvoorstelling in Parkvilla voor zijn rekening. Daarnaast was het een langgekoesterde wens van Parkvilla om eens een kerstproductie met eigen danscursisten in het eigen theater te brengen. Dat wordt dit jaar werkelijkheid.

 

Ontmoet de notenkraker, Clara, Drosselman en nog vele andere personages en dansers en laat je onderdompelen in een betoverende voorstelling voor jong (5+) en oud waarmee jouw kerstmis extra feestelijk wordt. Er wordt gespeeld van vrijdag 22 december, 20:30 uur tot en met vrijdag 29 december 20.30 uur. Op zondag 24 december en op tweede kerstdag is er een middagvoorstelling, aanvang 14.00 uur.

 

Kaarten: www.parkvilla.nl/theater

Meer informatie: www.productiehuisalphen.nl

 

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Cultuurfonds.



Deze week laatste kans om coronaprik te halen

18-12-2023

Van de redactie

Regio - Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. Mensen met een groter risico om ernstig ziek te worden door corona, kunnen met een coronaprik hun weerstand tegen het virus weer op peil brengen. Snel in actie komen is belangrijk: de coronaprik is nog maar tot en met vrijdag 22 december te krijgen.

 

60-plussers, volwassenen die een uitnodiging krijgen voor de griepprik en zorgmedewerkers, komen in aanmerking voor de coronaprik najaarsronde. Deze vaccinatieronde startte in oktober en eindigt voor deze groepen op 22 december. Dat is zo bepaald door het ministerie van VWS. In regio Hollands Midden kun je de prik deze week nog halen van dinsdag tot en met vrijdag in Gouda en Leiden, en op woensdag in Hillegom. Zie www.ggdhm.nl/priklocaties-corona voor meer informatie. Een afspraak maken is niet nodig. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

 

Zwangeren en medisch hoog risicogroepen

Ook zwangeren en mensen met een verwijzing van een medisch specialist mogen de coronaprik nu halen. Voor deze groepen blijft de prik in 2024 wél beschikbaar. Vanaf begin januari kunnen zij – uitsluitend op afspraak – een coronaprik halen op de priklocaties in Gouda en Leiden. In de loop van het nieuwe jaar opent Hecht GGD Hollands Midden ook weer enkele pop-up priklocaties in de regio. Ook voor de pop-ups is een afspraak nodig. Een afspraak maken kan vanaf 3 januari via 0800 – 7070.

 

140.000 prikken

Het totaal aantal mensen dat Hecht GGD Hollands Midden deze najaarsronde vaccineerde tegen corona, zal uitkomen op een kleine 140.000 mensen. Hecht GGD Hollands Midden vaccineerde deze prikronde op twaalf vaccinatielocaties. Van de drie grote vaccinatielocaties zijn Gouda en Leiden deze week nog open. De vaccinatiehal in Alphen aan den Rijn sloot afgelopen zaterdag definitief de deuren. De negen kleine pop-up locaties verspreid over de regio Hollands Midden, werden deze prikronde zeer druk bezocht. Op Hillegom na, zijn alle pop-ups inmiddels gesloten. Ook gingen deze prikronde weer mobiele vaccinatieteams op pad om bewoners van zorginstellingen, ziekenhuismedewerkers en niet-mobiele thuiswonenden te vaccineren.

 

Adviezen

Naast het halen van een coronaprik bescherm je jezelf en anderen ook tegen corona door de volgende adviezen op te volgen:

Blijf thuis als je ziek bent.
Heb je verkoudheidsklachten? Houd afstand, zeker bij mensen met een zwakke gezondheid.
Was je handen goed.
Hoest en nies in je elleboog.
Ventileer binnenruimtes.



Genoeg te beleven in de kerstvakantie bij Parkvilla

18-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Het monumentale gebouw van Parkvilla is sfeervol versierd. Een mooie plek voor ontspanning met de kerst. Samen met Productiehuis Alphen organiseert Parkvilla vanaf 22 december een aantal voorstellingen genaamd De Notenkraker met toneel en dans vanaf 5 jaar. Dirk Scheele komt op 6 januari met zijn voorstelling Warme handen, koude voeten. Inclusief prachtige decemberliedjes voor 2+. En er zijn films, waaronder twee kerstfilms voor kinderen Teddy’s kerstfeest en Masha en de beer.

 

 

Teddy’s kerstfeest gaat over sneeuwvlokken, geurige amandelen en fonkelende lichtjes op de kerstmarkt én een levende teddybeer. Bij Masha en de beer neemt Masha ons mee in een winters verhaal vol magie. Op woensdag 3 januari kunnen kids in pyjama of onesie naar Parkvilla komen en vanaf 9.45 uur genieten van een film en ontbijtbuffet.
 

Naast de kinderfilms draait onder andere de vrolijke film Rocco en Sjuul en May December met Oscar-winnaars Julianne Moore en Natalie Portman in de hoofdrollen. Op 27 december en 18 januari vertoont Parkvilla de voorpremière van de concertfilm Stop making sense, met de legendarische Talking Heads. Kijk voor alle voorstellingen op parkvilla.nl.



Nieuw jaar, nieuwe start: meer scheidingen na de feestdagen

18-12-2023

Van de redactie

Spanning tijdens de feestdagen leggen bij veel stellen de nadruk op de vier signalen die wijzen op het einde van een relatie: onverschilligheid, verwaarlozing, geweld en minachting. De donkere en koude maand januari, kan zorgen voor een gevoel van ontevredenheid. Bovendien symboliseert het nieuwe jaar een kans op een frisse start. Dit alles verklaart waarom januari een drukke maand is voor scheidingsbegeleiders.


 
 
Rondom de feestdagen, wanneer de lichtjes schijnen en de geur van dennenbomen in de lucht hangt, kunnen sommige relaties tegen hun keerpunt aanlopen. Voor relatietherapeuten en mediators is januari dan ook de drukste maand van het jaar. Het beëindigen van een relatie is nooit gemakkelijk, maar soms is het de beste keuze. Relatietherapeuten ontdekten vier signalen die aangeven dat het tijd is om uit elkaar te gaan. 
 
 
1. Onverschilligheid: Als je merkt dat je steeds minder geïnteresseerd bent in je partner en een gevoel van onverschilligheid groeit, kan dit wijzen op het einde van jullie relatie. De afstand tussen jullie wordt groter, wat soms leidt tot een kille sfeer.
 
 
2. Verwaarlozing: In langere relaties kan de relatie als vanzelfsprekend worden beschouwd en heeft deze niet langer de hoogste prioriteit. Andere zaken krijgen voorrang boven de relatie, wat kan leiden tot verwaarlozing van je partner.
 
 
3. Geweld: Geweld, zowel fysiek als emotioneel, kan geleidelijk de relatie binnensluipen. Onaardige opmerkingen, passief-agressief gedrag en gemene blikken kunnen de liefde beschadigen.
 
 
4. Minachting: Minachting kan de ander het gevoel geven minderwaardig te zijn en kan leiden tot vijandige humor, cynisme of sarcasme jegens je partner.
 
 
Spanning tijdens de feestdagen
Tijdens de feestdagen worden deze signalen vaak moeilijker te negeren. Dit seizoen brengt van nature al spanningen met zich mee, zoals cadeau-inkopen en familiebezoeken. De druk om 'gezellig te doen' kan bestaande irritaties verergeren, wat soms de laatste druppel is voor stellen in crisis.
 
 
Een nieuw jaar is een nieuw begin
"Voor veel mensen is januari een maand van reflectie en een nieuw begin. Met goede voornemens in gedachten, zien velen het nieuwe jaar als een kans om een frisse start te maken. Als je relatie niet goed gaat, kan dit een goed moment zijn om schoon schip te maken", zegt André Moestaredjo, Juridisch Klantadviseur bij NetjesScheiden.
 
 
De januari-dip
Bovendien kan de "januari-dip", gekenmerkt door donkere, koude avonden en het einde van de feestdagen, het gevoel van ontevredenheid vergroten. De teleurstelling van de decembermaand kan dienen als een wake-upcall voor stellen die hun problemen niet langer kunnen negeren.
 
 
NetjesScheiden staat klaar om stellen te begeleiden bij deze moeilijke overgang. Met ervaren mediators en juridische experts helpen we paren de volgende stappen te zetten in het proces van scheiden. Voor meer informatie en ondersteuning, bezoek NetjesScheiden.nl.


Geen dood door schuld, OM vraagt vrijspraak voor grootouders van wie de hond een kindje van bijna negen maanden heeft doodgebeten

18-12-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag vrijspraak gevraagd in de strafzaak die gaat om een herdershond die in oktober 2019 een kindje van bijna negen maanden in Diemen heeft doodgebeten. De eigenaren van de hond, de grootouders van het kindje, hebben volgens het OM niet kunnen voorzien dat hun hond het kind zou bijten en dienen mede daarom vrijgesproken te worden van dood door schuld.
 

Het is een dood die voor alle nabestaanden onverteerbaar is, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “De ouders van Robin zijn nog steeds de ouders van Robin maar Robin is er niet meer. De moeder van Robin vertelt dat zij met Robins overlijden haar kind heeft verloren, haar stabiele basis heeft verloren, haar vertrouwen heeft verloren en haar toekomst heeft verloren. Het is één groot drama.” Ook voor de grootouders geldt dat dit verdriet oneindig is, zei de officier. “Zij ondervinden afgezien van het verlies van Robin, enorme last van de gevolgen van de beschuldigingen. Zij moeten zich verantwoorden voor dood door schuld van hun kleinkind. En dat moet vreselijk zijn.”
 

Klacht bij het Hof

Het bijna negen maanden oud kindje stond aan een salontafel in de woonkamer van zijn grootouders die op hem pasten. De opa zat op zo’n meter afstand van zijn kleinzoon in zijn vaste stoel aan de salontafel, toen zijn herdershond onverwachts in zijn kleinzoons hoofdje beet. Hij probeerde direct het hoofdje van zijn kleinzoon uit de bek van de hond te pakken, dat lukte op enig moment. Het jongetje werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd en geopereerd. Maar dat mocht niet baten, twee dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen.
 

In mei 2020 deed de moeder van het kindje aangifte van dood door schuld tegen haar inmiddels ex-schoonouders. Het OM besloot in januari 2021 de strafzaak tegen hen te seponeren. Tegen deze beslissing diende de moeder een klacht in bij het gerechtshof in Amsterdam, waarop Hof in februari 2022 alsnog de vervolging beval van de grootouders.
 

 “In deze strafzaak gaat het niet om die algemene discussie. Het gaat over wat Robin overkwam en aan wiens schuld zijn dood te wijten is”, zei de officier van justitie vandaag. De vraag of er sprake is van dood door schuld gaat niet alleen over het gedrag van de hond, maar ook over het gedrag van grootouders.
 

Vrijspraak

De grootouders hebben weliswaar risico’s genomen door het jongetje en de hond samen in een ruimte te laten zonder bijvoorbeeld een hek er omheen staat, te zetten. Maar of het dan ook voorzienbaar is geweest voor de grootouders dat deze gedomesticeerde Duitse Herder zomaar uit het niets personen en in het bijzonder baby’s zou bijten, kan volgens het OM niet worden geconcludeerd. Daar is volgens het OM meer voor nodig. Bijvoorbeeld dat de hond al zichtbaar agressief gedrag vertoonde. Of dat het duidelijk was dat er vanwege uiteenlopende redenen een verhoogd risico was dat de hond zou gaan bijten. Hiervan is niets gebleken.
 

Mede hierom dient volgens het OM vrijspraak te volgen. De rechtbank doet op 22 december 2023 uitspraak.



Nieuwe wetten per 1 januari 2024

18-12-2023

Van de redactie

Dierenmishandeling en dierenverwaarlozing wordt vanaf 1 januari 2024 steviger en doeltreffender aangepakt. Ook het gebruik van persoonsgegevens met als doel te intimideren wordt strafbaar. Verder is het straks mogelijk voor ouders om hun kind een dubbele achternaam te geven. Op 1 januari 2024 treden verschillende wetten in werking. Hieronder een overzicht

 

Gebruik van persoonsgegevens met als doel intimidatie strafbaar

Het gebruik van persoonsgegevens van een ander te delen met de bedoeling om diegene te intimideren – ook wel doxing genoemd – is vanaf 1 januari strafbaar. Het fenomeen doxing komt veel voor. Persoonlijke gegevens, zoals adressen en telefoonnummers, maar ook privéinformatie over gezinsleden, worden verspreid in appgroepen zodat deze kunnen worden gebruikt om iemand angst aan te jagen. Dit heeft een grote impact op de mensen die op deze wijze belaagd worden. Ze vrezen voor hun veiligheid en die van hun naasten. Ze kunnen niet meer onbezorgd hun mening verkondigen. Of ze zijn niet meer in staat hun functie te vervullen. Dit raakt aan onze fundamentele vrijheden, en aan het functioneren van onze democratische rechtstaat.

 

Vaak zijn het hulpverleners, politieagenten, journalisten en politici die slachtoffer worden van doxing. Maar ook wetenschappers, opiniemakers of medewerkers van gemeenten krijgen te maken met mensen die hun persoonsgegevens verspreiden of doorsturen met als doel om hen te intimideren. Doxing is niet beperkt tot bepaalde beroepen, mensen kunnen hiermee om allerlei redenen worden geconfronteerd. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een foto en telefoonnummer van een ex-partner op een dubieus online forum zet om diegene vrees aan te jagen.

 

Aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing steviger en doeltreffender

Dierenmishandeling en dierenverwaarlozing wordt vanaf 1 januari 2024 steviger en doeltreffender aangepakt. Zo worden onder andere de mogelijkheden verruimd om bedrijven te sluiten als het welzijn van dieren wordt bedreigd. Ook komt er een mogelijkheid om een verbod op het houden van dieren als zelfstandige maatregel op te leggen. Daarnaast worden de wettelijke strafmaxima voor onder meer dierenmishandeling en dierverwaarlozing verhoogd naar vijf jaar. Door deze wetswijzigingen kan voortaan sneller en effectiever worden opgetreden bij de aanpak van diermishandeling en dierverwaarlozing.

 

In ernstige zaken kan aan de verdachte een dierenhoudverbod worden opgelegd. Dit is een zeer effectieve maatregel om nieuw dierenleed te voorkomen. Het houdverbod kan in meer gevallen en voor een langere duur worden opgelegd: in de ernstigste gevallen zelfs levenslang. Overtreding van het houdverbod wordt apart strafbaar gesteld. Hierdoor kan iedere overtreding van het houdverbod lik-op-stuk worden gehandhaafd.
 

Gecombineerde achternaam
Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen. De nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2024. Ouders kunnen van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken als hun eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam geldt vervolgens voor al hun volgende kinderen.

 

In de wet is daarnaast een overgangsregeling opgenomen. Is hun oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 dan kunnen ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen. Vanaf 1 januari 2024 hebben zij 1 jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen. De keuze voor een dubbele geslachtsnaam is niet verplicht. Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind als de ouders niet gehuwd of geregistreerd partners zijn de geslachtsnaam van de geboortemoeder. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind de geslachtsnaam van de vader of duomoeder.

 

Woning sluiten bij ernstig geweld

Explosies bij woningen, beschietingen van een pand, het gebruik van ernstig geweld bij een gebouw in een woonwijk en buurtbewoners die zich niet veilig voelen door het aantreffen van wapens in een woning. Per 1 januari 2024 is wettelijk geregeld dat burgemeesters de bevoegdheid hebben om in dat soort situaties een woning te sluiten om de openbare orde in een buurt te bewaken. Burgemeesters mochten al een woning sluiten bij ernstige verstoring van de openbare orde door gedragingen die plaatsvinden in die woning. Maar dat is niet in alle gevallen toereikend gebleken. Burgemeesters hebben afgelopen tijd daarom hun toevlucht gezocht tot noodbevelen om de rust te creëren in een wijk. Met de uitbreiding van de sluitingsbevoegdheid kunnen burgemeesters – en ook de gezaghebbers van Bonaire, Sint Eustatius en Saba – voortaan ook een woning sluiten op het moment dat rond het pand de openbare orde ernstig wordt verstoord of daarvoor ernstige vrees bestaat. Verder kan een huurovereenkomst buitengerechtelijk worden ontbonden en onteigening plaatsvinden als een gebouw is gesloten door de burgemeester ter handhaving van de openbare orde.

 

Nadeelcompensatie

Per 1 januari is het recht op nadeelcompensatie wettelijk vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht. Nadeelcompensatie is een vergoeding voor ongelijk nadeel dat ontstaan is door rechtmatig werk van de overheid. Als een overheid haar werk rechtmatig uitvoert moeten burgers en ondernemers in de basis zelf de schade betalen die daardoor veroorzaakt wordt. Dit is echter niet het geval als bepaalde burgers of bedrijven ongelijk hard worden getroffen. Op grond van gelijkheid wordt deze schade door de overheid betaald in de vorm van nadeelcompensatie.

 

Besluit aanpassing wettelijke rente

Met ingang van 1 januari wordt de wettelijke rente aangepast van 6% naar 7%. Onbetaalde vorderingen mogen met wettelijke rente verhoogd worden. Burgers met vorderingen ontvangen wettelijke rente als schadevergoeding. Burgers met schulden betalen wettelijke rente als schadevergoeding als zij niet betalen. De wettelijke rente is daarnaast een onderdeel van de maximale kredietvergoeding die gerekend mag worden voor het lenen van geld, rood staan en kopen op afbetaling. Met de stijging van de wettelijke rente neemt deze maximale kredietvergoeding toe tot 15%. De wettelijke rente wordt elk half jaar berekend op basis van de ECB-rente. De verhoging van de ECB-rente is de reden dat de wettelijke rente ook met 1 procentpunt stijgt.

 

Besluit wijziging vergoeding bewindvoerder schuldsanering

Per 1 januari verhoogt het deel van de vergoeding van bewindvoerders voor wettelijke schuldsaneringstrajecten dat onafhankelijk is van de looptijd van een traject. Aanleiding hiervoor is dat de wettelijke schuldsaneringsregeling per 1 juli 2023 is verkort van 3 naar 1,5 jaar. Bovendien kan sinds deze verkorting de looptijd al ingaan als in het buitengerechtelijke traject gestart is met aflossen. Bewindvoerders moeten hierdoor dezelfde werkzaamheden verrichten in kortere tijd en krijgen er extra werkzaamheden bij. Met de verhoging van het looptijdonafhankelijke deel van de vergoeding blijft de vergoeding voor het werk van bewindvoerders passend. Zo wordt voorkomen dat het werk onaantrekkelijk wordt, er minder bewindvoerders komen en uiteindelijk minder schuldenaren kunnen worden geholpen.

 

Verlaging griffierechten

Per 1 januari 2024 worden de griffierechten verlaagd met 13,5 procent. Griffierechten zijn kosten die iedereen moet betalen om een zaak voor de rechter te brengen en om zich voor de rechter in een zaak te verweren. De verlaging van de griffierechten geldt voor alle zaken, behalve civiele zaken boven 100.000 euro en zaken die voor het Netherlands Commercial Court worden gebracht. De verlaging bestaat uit het definitief afzien van de indexering van 2023 en het verlagen van de indexering voor 2024. Het gaat daarom om een verlaging van de griffierechten zoals ze anders waren geweest als de indexeringen zonder aanpassingen waren doorgevoerd. In totaal is voor de verlaging structureel 27 miljoen euro uitgetrokken.



Per 1 januari wet voor betere bescherming kinderen in gesloten jeugdhulp

18-12-2023

Van de redactie

Per 1 januari 2024 treedt de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp in werking. Met deze wet worden de rechten van kinderen die in een instelling voor gesloten jeugdhulp verblijven duidelijk vastgelegd. Om het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen, worden hier strenge voorwaarden aan verbonden. Het uitgangspunt is ‘nee, tenzij’. Ook worden aanvullende eisen gesteld aan een aantal specifieke vrijheidsbeperkende maatregelen, afzonderingsruimtes en de fysieke en sociale veiligheid in de gesloten jeugdhulp. Parallel aan het ingaan van deze wet wordt in de Hervormingsagenda Jeugd gewerkt aan een brede transformatie in de gesloten jeugdhulp, naar kleinschalige en zo open mogelijke instellingen. 

 

Belang kinderen voorop

Staatssecretaris Van Ooijen (VWS): “We moeten er alles aan doen om te zorgen dat kinderen in de gesloten jeugdhulp passende en liefdevolle zorg ontvangen en dat zij zich veilig voelen. Overal in het land wordt momenteel toegewerkt naar een vorm van jeugdzorg op basis van kleinschaligheid en openheid. Dat betekent ook iets voor hoe we omgaan met vrijheidsbeperking. Met ingang van deze wet moet overal in Nederland op dezelfde zorgvuldige wijze met dit soort maatregelen om worden gegaan. Het belang van de kinderen stellen we hiermee in alles voorop. Gelukkig zien we deze verandering in het handelen en in de cultuur in veel gesloten instellingen al.”

 

‘Nee, tenzij’

De nieuwe wet stelt scherpe eisen aan de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in de gesloten jeugdhulp, met als doel om vrijheidsbeperking zoveel mogelijk te voorkomen. Het uitgangspunt is ‘nee, tenzij’, wat betekent dat vrijheidsbeperking niet is toegestaan tenzij dat noodzakelijk en proportioneel is. Jeugdhulpinstellingen moeten elke keer opnieuw de afweging maken of het noodzakelijk is, er geen minder zware alternatieven zijn en of de maatregel naar verwachting effectief is.

 

Aanvullende regels

Voor sommige vrijheidsbeperkende maatregelen zijn aanvullende regels gemaakt, bijvoorbeeld als het gaat om insluiten in een afzonderlijke ruimte. Dit moet zo kort mogelijk, mag niet meer onder de 12 jaar en alleen in geval van een noodsituatie. Er worden duidelijke eisen gesteld aan de ruimte waarin kinderen tijdelijk alleen mogen verblijven en de manier waarop contact moet worden onderhouden tijdens het verblijf in die ruimte. Ten slotte zijn er regels opgenomen die de sociale en fysieke veiligheid voor zowel kinderen en jeugdhulpverleners moeten verbeteren. In het hulpverleningsplan moet zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de wensen en voorkeuren van het kind.

 

Tegelijk met de inwerkingtreding van de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp worden ook wijzigingen van kracht van het Besluit Jeugdwet en de Regeling Jeugdwet. De gewijzigde Regeling Jeugdwet bevat ook regels over het toekennen van zak- en kleedgeld aan kinderen die in de residentiële jeugdhulp verblijven.



12 miljoen euro steun voor innovatieve verduurzamingsprojecten waterschappen

18-12-2023

Van de redactie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verstrekt 12 miljoen euro ondersteuning aan waterschappen om met innovatieve processen waterzuivering te verduurzamen en de productie van duurzame energie te versnellen. Dat heeft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) vandaag bekend gemaakt. Het gaat om acht innovatieve projectplannen waarmee de Unie van Waterschappensamen met de waterschappen zelf bij willen dragen aan de Nederlandse klimaatdoelen op het gebied van industrie en energie.
 

Lachgasreductie

Één van de projecten richt zich op het in beeld krijgen van en uiteindelijk daadwerkelijk verminderen van lachgas dat vrijkomt bij het proces van waterzuivering. Dit wordt meegeteld bij de gehele uitstoot van de industrie in Nederland. Er wordt €8,6 miljoen uitgetrokken voor het project om lachgas te reduceren. De ambitie is om de uitstoot van lachgas van 0,6 megaton terug te brengen naar 0,2 megaton in 2030.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “We stimuleren bedrijven en organisaties om te innoveren en tegelijkertijd sneller en extra te verduurzamen. Dat is niet alleen nodig voor de klimaatdoelen, maar ook voor het behoud van vitale industrie in Nederland. De acht innovatieve projecten van de waterschappen krijgen daarom ondersteuning. Ze verminderen niet alleen de uitstoot van lachgas aanzienlijk, ze stimuleren ook duurzame energieproductie van waterstof, groen gas en zorgen voor het circulair kunnen inkopen van materialen en installaties.”
 

Lachgas is een heel sterk broeikasgas en ruim 250 keer schadelijker dan CO2. Het komt vrij bij de biologische processen bij het zuiveren van rioolwater. Het project gaat de uitstoot van lachgas bij rioolwaterzuiveringsinstallaties meten en beter begrijpen om ervoor te kunnen zorgen dat er minder lachgas vrijkomt. Dit draagt bij aan de CO2-reductie van de industrie en is onderdeel van het verbreden van de gesprekken met grote uitstoters in de industrie.
 

Innovatieve projecten

Van de 12 miljoen subsidie gaat 3,4 miljoen naar andere innovatieve projecten. Zoals de productie van duurzame energie door warmte uit water (aquathermie), groen gas en zon- en windenergie. De waterschappen willen de productie van groen gas gaan versnellen en nemen het voortouw in het circulair inkopen van nieuwe installaties, dijken en wegen. Een bijzonder project is de productie van waterstof door elektrolyse. Het bijproduct, zuurstof, wordt gebruikt om waterzuivering beter te laten werken met pure zuurstof. Dat maakt de waterzuivering veel efficiënter en levert energiebesparing op.
 

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie): “Ook bij waterschappen liggen veel kansen om de energietransitie te versnellen met de ontwikkeling van innovatieve technieken. Waterschappen kunnen zelf duurzame energie opwekken of stellen hun terrein beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan het opwekken van groen gas uit zuiveringsslib. Ik ben blij om te zien dat waterschappen die kansen volop benutten en dat we met deze subsidie projecten een boost geven.”



JO18 van Rohda’76 komt uit op divisieniveau

17-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Niet eerder speelde een jeugdelftal van Rohda’76 op divisieniveau. Dat is JO18 nu gelukt. Dankzij de behaalde titel in de hoofdklasse reserveert de KNVB in januari voor deze beloftevolle spelersgroep een plekje op divisieniveau.

 


De kampioenen van JO18 na de 0-2 winst op de leeftijdsgenoten van De Jodan Boys

 

Een uitzonderlijke prestatie, zo mag je de promotie wel noemen. Zeker als in ogenschouw wordt genomen dat JO18 dit seizoen voor het eerst in de hoofdklasse uitkwam. Dan denk je niet direct aan promotie. Toch nam het team van trainer Joan Meijer en leider Eddie Plomp direct de regie in handen. Op één gelijk spel na won het alle competitiewedstrijden. Een imposante serie die niet op toeval berust, want ook in de bekercompetitie vielen er uitsluitend overwinningen te noteren. Dat bekersucces krijgt in het nieuwe jaar dus ook een vervolg.

 

Inschakeling voetbalschool

En met deze noviteit onderstreept Rohda’76 dat de vereniging een aantal jaren geleden qua jeugdopleiding de goede weg is ingeslagen. Toen schakelde de vereniging voor de jeugd van 8-12 jaar voetbalschool De Complete Techniek in. Die ging met deze spelertjes twee keer in de week aan de slag om ze op een uitdagende manier basisvaardigheden aan te leren: de bal trappen, stoppen, aan- en meenemen, snelheid, coördinatie, creativiteit, partijspelen. Maar bovenal spelplezier. In de zomer van 2020 nam voetbalschool Soccerdream (van eigenaar en tevens 1e elftalspeler Vlatko Lazic) het stokje over van De Complete Techniek.

 

Gekwalificeerde trainers

En uiteraard wist Rohda’76 voor de jeugdelftallen in de leeftijd van 13-19 jaar goed gekwalificeerde trainers aan te stellen, zowel uit eigen gelederen als gediplomeerde coaches van buitenaf. Die aanpak begint zich steeds meer uit te betalen en daar is de prestatie van JO18 het sprekende voorbeeld van.

 



Een mooi en sfeervol Winterconcert van Muziekvereniging OBK Driebruggen

17-12-2023

Van de redactie

Waarder - Op zaterdag 16 december 2023 jl. heeft Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Driebruggen een geslaagd sfeervol Winterconcert gegeven, in de PKN Gereformeerde Kerk in Waarder o.l.v. Mark van Mil. De kerk was ter gelegenheid voor dit concert van Muziekvereniging OBK Driebruggen omgebouwd tot concertzaal. Ondanks dat het zo kort voor de kerstdagen is, bestond het repertoire niet alleen uit kerstmuziek. Er kwamen die zaterdagavond fraaie stukken voorbij die de kerstsfeer doen aanwakkeren zoals ‘In The Bleak Midwinter’ of ‘A Medieval Christmas’ maar ook concertstukken die niet naar de Kerst verwijzen  zoals ‘Hora Est’ of ‘A Cornish Ayre’ van Dean Jones. Het concert was ingedeeld in drie blokken.



 

Het eerste blok stond in het teken van concertwerken. Er werden een aantal stukken gespeeld die dat zeer duidelijk bevestigden met o.a. een inspeelwerk ‘The Red Eagle’ van de Oostenrijke componist Michael Geisler. Het werk opent stevig maar bevat ook meer intieme passages. Dit werk is een ode aan een regio die ons direct in Winterse sferen doet belanden; Tirol.Het volgende werk dat gespeeld werd was, Russian Christmas Music van de Amerikaanse componist Alfred Reed uit 1944. Het is één van de meest toonaangevende en vaak uitgevoerde werken in de harmonie literatuur. De titel is ietwat misleidend en waarschijnlijk bedacht om de internationale verkoop te stimuleren. Het werk neemt ons namelijk mee naar kerst binnen de Oost Orthodoxe Kerk.

 

Het zeer uitgebreide concertwerk, dat hoge eisen stelde aan het orkest, bestond uit vier in elkaar overlopende delen. Zo hoorde het publiek achtereenvolgens het Koraal der Kinderen, een antifonaal gezang, een dorpslied en als laatste het koor van de kathedraal. Het werk bevatte een diversiteit aan elementen, dan weer groots en krachtig, maar vaak ook intiem en vol berusting.Daarna werd ‘A Cornish Ayre’, van Dean Jones gespeeld. Het volgende werk betreft een orkestbewerking van een typisch herdersliedje uit Cornwall. Dean Jones bewerkte deze melodie voor fanfare met euphoniumsolo. Als solist trede Gerben Hoogendoorn aan het voetlicht die dit intieme lied vertolkte op zijn gloednieuwe Adams euphonium! Daarna werd er met het tweede blok verder gegaan. O.a. met ‘A Medieval Christmas’, Philip Sparke. In dit komt vooral naar voren de kerstliederen die al eeuwenlang een centrale plaats innemen binnen de christelijke cultuur. Als afsluiter voor de pauze werd ‘Shake a Tailfeather’ gespeeld.

 

Na de pauze werd er met het tweede blok verder gegaan. Zo werd begonnen met ‘Hora Est’, (Jacob de Haan). Na het werk Hora Est werd het tijd voor kerst, de feestdagen in het algemeen. En werd het laatste blok van vanavond gespeeld. Een blok met traditionele kerstliederen. Allereerst luisterde het toegestroomde publiek naar het Noorse ‘Stal Himmel’, een typisch Scandinavische melodie die de stalen hemel tijdens de wintermaanden verklankt.  Daarna kwam ‘In a Bleak Midwinter’. Het werk is gebaseerd op het gelijknamige gedicht uit 1972.
 

Gustav Holst, een van Engelands bekendste componisten maakte er een melodie op en zo ontstond dit mooie, typisch Engelse koraal. Ook kwam het vrolijke nummer ‘Rudolf, the Red-nosed Reindeer’ aan de beurt. Als toegift speelde OBK ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey. Het was weer een zeer geslaagde Muziekavond van Muziekvereniging OBK Driebruggen!

www.obkdriebruggen.com



Weekmenu Stichting kom Mee

17-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 18 december tot en met 22 december kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.
 

Maandag

Tomatensoep, nasi goreng, satésaus, kroepoek, gebakken uien, seroendeng, augurk, toetje

Dinsdag

Preisoep, aardappelen, Zuid-afrikaanse bobotie sperziebonen, jus, toetje

Woensdag

Groentesoep, aardappelen, saucijs, rodekool met appel en kaneel, jus, toetje

Donderdag

Kippensoep, aardappelen, boomstammetje, bloemkool met kerriesaus, jus, toetje

Vrijdag

Een gezellige en heerlijke kerstmaaltijd.

 

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Vier de Winter in Museumpark Archeon

17-12-2023

Van de redactie

Ontdek de winterse wereld in de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen van 23 december 2023 t/m 7 januari 2024
 

Alphen aan den Rijn - In Archeon genieten bezoekers deze kerstvakantie van een oer-Hollandse winter. Laat je onderdompelen in de betoverende sfeer van het winterse verleden, of je nu de prehistorie, de Romeinse tijd of het middeleeuwse stadje Gravendam verkent. Ontdek het Geheim in het Klooster, een middeleeuwse familie goochelshow van Jannes de Goochelaar en bezoek de tentoonstelling ‘There is no Planet B’ in het Badhuis. Sluit de dag af met een zwierende schaatsrit gevolgd op de overdekte ijsbaan. Het is tijd om de poorten te openen naar 'Vier de Winter' in Archeon.
 

Alle 43 gebouwen, boerderijen en hutten in Archeon zijn geheel voor de winter ingericht. Het haardvuur knappert en het is er heerlijk warm. Ontdek de Jagers en Verzamelaars, de eerste boeren en de hunebedbouwers. Leer vuur maken bij de IJzertijd en geniet van de verhalen uit het verleden. 


Bij de Romeinen beleef je de winterse sferen van weleer. Maak een mooie Sigillaria voor de viering van de Saturnalia. Neem een kijkje bij de Romeinse Restauratiewerf waar de Zwammerdamschepen gerestaureerd worden. Stap daarna de middeleeuwen in en zie hoe de ambachtslieden van het stadje Gravendam zich voorbereiden op de koude dagen. Tijdens de kerstperiode worden kerstliederen gezongen bij de levende kerststal.

 


Beeld: Museumpark Archeon

 

Ouderwets schaatsplezier met glissen en schaatsen
Bezoekers kunnen de spiegelgladde ijsbaan in Archeon ook dit jaar weer betreden voor een heerlijke schaatsrit. Al in de prehistorie bond men de glissen onder, maar nu kunnen de ijzers ondergebonden worden.  Glibber en glij samen over het ijs. De schaatsbaan is maar liefst 425 m2 groot! Warm daarna op in de gezellige IJsstube met koek & zopie of met heerlijke warme chocolademelk, met slagroom natuurlijk! Ook het weekend van 16 en 17 december is de baan al geopend.
 

Goochelshow Geheim in het Klooster
Jannes de Goochelaar is een graag geziene gast in Gravendam. De bakker, de smid en de weefster kijken graag naar de betoverende goocheltrucs van Jannes. Elfengoud, magische speelkaarten, geheimzinnige potjes… het lijkt wel toverij! Maar niet iedereen in Gravendam houdt van magie… De broeders vinden dat getover maar niks. En precies dáár, in hún klooster, gaat Jannes stiekem voor jullie optreden. Dus sluip stilletjes het klooster in en kom kijken naar deze show vol humor en… middeleeuwse magie!

 

Tentoonstelling ‘There is no Planet B’
In de oude steentijd (Paleolithicum) leefden we met andere menssoorten, maar vandaag de dag zit hun DNA nog steeds in ons. De tentoonstelling 'There is no Planet B' gaat over het ontstaan van de aarde, het leven en de mens. In de grootste tijdperken van het bestaan van de aarde zijn de meeste levensvormen uitgestorven en weer opnieuw ontwikkeld door natuurlijke processen. De laatste 150 jaar is de invloed van de moderne mens op de aarde in de aardlagen terug te vinden. Het tijdperk van de mens is begonnen, zijn wij de laatste....?
 

Museumpark Archeon is geopend van 23 december t/m 7 januari van 10:30 – 17:00 uur
31 december en 1 januari is Archeon even gesloten.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina