NIEUWSRefaja Bastiaans geeft hiphop workshop

18-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Het is herfstvakantie, lekker ontspannen, maar je hoeft niet stil te zitten.
Woensdag 20 oktober geeft Refaja Bastiaans een hiphop workshop in Bodegraven. Van 19.30-21.00 uur neemt hij je mee in zijn dynamische hiphop les. Ben jij gemotiveerd en sta je open voor nieuwe dansmoves? 


Er zijn nog een aantal plekken. Laat deze kans niet voorbij gaan en geef je snel op! 
Mail naar:  info@studio-forza.nl P.Lastic geslaagde dansvoorstelling voor basisscholen Bodegraven-Reeuwijk in het Evertshuis

18-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Ruim 500 leerlingen van verschillende basisscholen uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben afgelopen week de dansvoorstelling ‘Professor P.Lastic’ in het Evertshuis bezocht. De leerlingen van groepen 5 t/m 8 van o.a. het Vogelnest, de Willibrord/Milandschool, Beatrixschool en De Wegwijzer keken geboeid naar de dansers op het podium. Na de show deden ze actief mee met een workshop in de theaterzaal. Op een zwart/ wit geblokte dansvloer met een tijdmachine van kleine plastic boxen werd het verhaal door drie dansers van De Dansloods uitgebeeld en verteld. Het verhaal gaat over Professor P. Lastic, die houdt van plastic! Al haar uitvindingen zijn er van gemaakt. Haar nieuwste uitvinding is een tijdmachine, van plastic! Als de tijdmachine ineens blijkt te werken ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit dan gedacht... Stel je eens voor, het jaar 3021 en de wereld ziet er helemaal niet zo mooi uit. Alles is vies en vuil, je kunt er slecht ademen en ALLES is van plastic. Kunnen de professor en haar hulpjes nog wel terug naar het nu?


Foto's: Alice Bekkering​

Dansworkshop
Na de voorstelling werden vragen gesteld als ‘wat heb je gezien’ en ‘waarom denk je dat de dansers deze beweging maakten’ of ‘hoe vaak gebruik jij een plastic rietje?’ Aan de hand van korte dansmoves uit de voorstelling werd in kleine groepjes met de leerlingen een mini-dans gemaakt. Een van de kinderen vroeg tijdens de workshop ‘hoe lang zijn jullie aan het repeteren geweest? ‘Ongeveer een maand lang, elke dag oefenen’, vertelde choreograaf Suzanne van den Hondel. 

Met vier dansvoorstellingen, verspreid over twee vrijdagochtenden hebben ruim 500 basisschoolleerlingen uit Reeuwijk, Bodegraven en Driebruggen de voorstelling kunnen zien in het Evertshuis. ‘Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen uit onze gemeente op jonge leeftijd kennismaken met dans, theater en cultuur’, licht Alice Bekkering (communicatie & jeugdprogrammering Evertshuis) toe. ‘Door het stellen van vragen en de leerlingen er actief bij te betrekken, kwam het verhaal van de Professor op een speelse manier nog meer tot leven. De dansers van De Dansloods hebben dat erg goed gedaan.’ Enkele enthousiaste reacties van kinderen: ‘Was echt leuk!’, ‘heel erg mooi! en ‘ik wil later ook danser worden!’

Gezien op vrijdag 8 en 15 oktober. Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.Heres op kamp, een kleurrijk succes!

18-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Van vrijdag 15 oktober tot en met zondag 17 oktober is gymnastiekvereniging Heres Bodegraven op hun eerste kamp geweest. Het kamp zou eerder plaats vinden in 2020, maar is in verband met de coronamaatregelen meerdere keren verplaatst.
 


Er gingen 40 enthousiaste kinderen mee op kamp met daarbij meerdere trainsters/trainer en vrijwilligers. In het weekend hebben de kinderen  in de bossen bij het kamphuis in Stroe zich enorm vermaakt. Het thema van het kamp was: Color party! Bij alle activiteiten lag het accent op verschillende kleuren. We hebben met graffiti spuitbussen ons eigen kunstwerk gemaakt en een echt collorfeestje gevierd! Daarbij hebben we meerdere workouts gedaan, fanatiek meegedaan aan spellencircuits, kampvuurtjes gemaakt, heel hard gerend bij het avondspel in het donkere bos en nog veel meer.
 


De kinderen, trainsters/trainer en de vrijwilligers hebben hard gelachen en een spetterend kamp gehad! Daarbij willen we onze sponsors: Porsche van der Gugten, Albert Hein en Star reclame enorm bedanken. Dankzij hen was het kamp een groot succes. Meer foto's komen op heresbodegraven.nl
 Huldiging Europees- en wereldkampioen Ellen van Dijk

18-10-2021

Van de redactie

 Toch een klein wielerfeestje tijdens Nacht van Woerden 
 

Woerden - Dit najaar werd de Woerdense wielrenster Ellen van Dijk zowel Europees kampioen op de weg, als wereldkampioen tijdrijden. Een geweldige prestatie, die gevierd moet worden. Daarom zetten het gemeentebestuur en WTC Woerden haar op dinsdag 26 oktober in het zonnetje. De huldiging vindt plaats op het Kerkplein op de avond dat in Woerden eigenlijk de Kiremko Nacht van Woerden gereden zou worden. Oud profwielrenner Jelle Nijdam treedt op als spreekstalmeester. 

 

Burgemeester Victor Molkenboer: “Ellen van Dijk heeft dit jaar een enorme prestatie geleverd. Daar zijn we in Woerden ontzettend trots op. We kijken ernaar uit om dit samen met haar én Woerdense wielrenliefhebbers te vieren. Ik ben blij dat we op deze manier, ondanks de coronamaatregelen, toch nog een klein wielerfeestje hebben tijdens de Nacht van Woerden.”   

 

Details huldiging

Wanneer?        26 oktober van 18:30 tot 19:00 uur

Waar?              Kerkplein, Woerden

 

Publiek is vanaf 18:00 uur welkom. Voor een plekje binnen de hekken, dichtbij het podium, is een coronapas verplicht.Breed filmaanbod Parkvilla

18-10-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Het filmaanbod van Parkvilla is divers: van filmhuisfilms tot grote filmtitels zoals Dune en de nieuwste James Bond. De grote titels worden gedraaid in het theater op het 8 meter brede scherm en met de nieuwste geluidsapparatuur. ‘We programmeren elke week opnieuw voor ieder wat wils. Wat we ook regelmatig horen is dat bezoekers het fijn vinden in de foyer nog even gezellig te kunnen napraten of borrelen’, aldus Cindy van der Hoorn, programmacoördinator. 

Dune & James Bond
Films die binnenkort worden vertoond zijn Dune. De voor een Oscar genomineerde Denis Villeneuve regisseert deze film, naar de gelijknamige bestseller van Frank Herbert. Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Ook de nieuwe James Bond No Time to Die is in november te zien in de theaterzaal van Parkvilla. 
 

Mijn beste vriendin Anne Frank
In de filmzaal wordt de film Slalom vertoond, een film die zich afspeelt in een prestigieuze skischool in de Franse Alpen en waar fysieke en emotionele druk een rol spelen. De allereerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’ vertelt het aangrijpende verhaal van Hannah Goslar over haar bijzondere vriendschap met Anne Frank. In de Franse film Pourris Gâtés hangt dochter Stella het prinsesje uit, zoon Philippe bedenkt de onnozelste zakendeals en hun broer Alexander hopt van minnares naar minnares. Geld is geen probleem: hun hardwerkende vader sponsort hun onbekommerde levenswijze. Totdat hij het op een dag beu is en besluit zijn kinderen een lesje te leren. Kijk voor alle films, data en tickets op www.parkvilla.nl.Kleurrijke POP-UP Galerie MARRYZGLAZ in de Kerkstraat gaat haar laatste week in

17-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 23 oktober a.s. is de laatste mogelijkheid om de prachtige en kleurrijke POP-UP Galerie MARRYZGLAZ in de Kerkstraat te bezoeken. Bezoekers kunnen hier nog de gedeelde passie van twee Bodegraafse kunstenaars, Anneke van den Broeke en Cees in ’t Veld, in de overzichtstentoonstelling – ‘TOGETHER’ – zien.  Daarnaast objecten van glasblazers en objecten van glaskunstenaar Marry Buiks.  De Galerie is deze laatste week op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur geopend. 


 

Op zaterdag 23 oktober kunt u, onder het genot van een drankje en hapje, nog even genieten van de mooie ruimte met haar kleurrijke objecten. Rohda’76 trekt stijgende lijn door

17-10-2021

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Never change a winning team. Op dat veel gehanteerde principe viel trainer Arjen Linstra terug in de uitwedstrijd tegen VEP. Na de overwinning van vorige week tegen Sportief (2-1) en het midweekse bekersucces tegen tweedeklasser Strijen (2-2 en winst na strafschoppen) zag de Rohda’76-oefenmeester geen reden om zijn basiselftal te wijzigen. Met succes. De blauwhemden zegevierden dik verdiend in Woerden met 0-3.
 

,,Het liep vooral de eerste helft als een tierelier,’’ keek Linstra tevreden terug op de eerste 45 minuten. Niet echt verwonderlijk, want halverwege de streekderby ging Rohda’76 al met 0-3 aan de leiding. 
 

Na een goed half uur opende de jeugdige Rick Baelde de score: 0-1. Niet veel later verdubbelde routinier Daniël van Leeuwen de marge naar 0-2. De mooiste goal van de wedstrijd kwam van de slof van aanvoerder Mitchell van Waveren. Net voor het rustsignaal stiftte de Rohda’76-captain de bal in de kruising. En daarmee was de wedstrijd beslist en tegelijkertijd ontdaan van alle spanning. ,,Het enige dat ik mijn spelers kan verwijten is dat ze er in de tweede helft geen 5 of 6-0 van hebben gemaakt,’’ concludeerde de glunderende Linstra. De Bodegravers bezetten met zes punten uit vier wedstrijden een plek in de middenmoot.
 

Mitchell van Waveren verzendt zijn stift voor de 0-3.      (Beeld: Don van der Meer)


Komende zaterdag ontvangt Rohda’76 het Zegveldse Siveo’60. De wedstrijd op sportcomplex De Broekvelden begint om 14.30 uur.

 

 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

17-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 18 oktober 2021 t/m 22 oktober 2021 het volgende menu voor u.

 

Maandag 

Preisoep, aardappelen, saucijs, rode kool met gekarameliseerde appel, jus, toetje

Dinsdag 

Tomatensoep, aardappelen, boreftse bal, spinazie, jus, toetje

Woensdag

Groentesoep, aardappelen, witlof gerold in ham, bechamelsaus met kaas, jus, toetje

Donderdag 

Champignonsoep, aardappelen uit de oven, mayonaise gehakt cordonbleu, wortel/doperwtjes, jus, toetje

Vrijdag

Paprikasoep, spruitjes stamppot met kerrie, uitgebakken spekjes, rookworst, jus, toetje 

 


Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893


Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Veel belangstelling voor de open dag van het Groene HartHuys

16-10-2021

Van de redactie

Bodegraven – De open dag op zaterdag 16 oktober van het Groene Harthuys is een groot succes. Al snel kwamen de eerste mensen langs om te zien waar maanden aan gewerkt is geweest. Bij binnenkomst zag je een prachtige ruimte waar de kunst meteen te zien was van Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk. Boven is er een mooie ruimte voor de Historische Kring Bodegraven. 


© Digitale Bodegraafse Krant

 

Maandelijks is er andere kunst te zien, in de maand november zal dan ook Alphons van Leeuwen één van de bekendste kunstenaars  van Bodegraven een gedeelte van zijn vele kunstwerken tonen. De open dag is muzikaal omlijst door de “First Ladies”.

 

Het Groene HartHuys gaat alle kernen van de gemeente en de regio verbinden op het gebied van kunst, cultuur en historie en in de toekomst een onderkomen bieden aan allerlei activiteiten op het gebied van historische lezingen, exposities van lokale en regionale kunstenaars, artpubs, creatieve workshops, fotografie, muziek en poëzie. Ook gaat het Groene HartHuys als vertrekpunt dienen van kunst- en historische wandel/fietsroutes.

 

Zie ook: hetgroeneharthuys.nlGrandioze opening Groene HartHuys

16-10-2021

EditieGroeneHart.nl

Bodegraven – Onder grote belangstelling en in een heerlijk najaarzonnetje is vrijdagmiddag het Groene HartHuys in Bodegraven op feestelijke wijze geopend. Tal van belangstellenden uit de kunst, culturele en historische wereld als ook veel lokale politici hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging. Samen met gedeputeerde Willy de Zoete opende Peter Blanken, voorzitter van de stichting Het Groene HartHuys, het voormalige kaaspakhuis in de Bouwsteeg met het onthullen van een schilderij dat speciaal voor de gelegenheid was gemaakt door de Reeuwijkse abstracte kunstenares Margriet Blanken. 

Gedeputeerde Willy de Zoete verraste de aanwezigen met de mededeling dat het Groene HartHuys een belangrijke subsidie toegekend heeft gekregen vanuit het provinciale Leader programma. Deze subsidie wordt door provincies toegekend aan vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkelingen, waarmee wordt bijgedragen aan de plaatselijke ontwikkeling van plattelandsgebieden. 

Tegelijkertijd met de onthulling van het schilderij kreeg burgemeester Erik van Heijningen uit handen van een van de medewerkster van Petra Flach Body Casting Nederland het kunstwerk Corona, dat de verbinding symboliseert tijdens de corona-lockdown.


 

Dankzij een grote groep vrijwilligers heeft het historische pand aan de Bouwsteeg in Bodegraven een volledige metamorfose ondergaan. Het idee ontstond destijds vanuit de ambitie van de initiatiefnemers, De Culturele Commissie Bodegraven Reeuwijk, De Historische Kring Bodegraven en De Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk om Bodegraven-Reeuwijk als cultureel aantrekkelijke gemeente middenin het Groene Hart neer te zetten. Volgens Peter Blanken sluit het vandaag geopende kunst, cultuur en historisch centrum in Bodegraven naadloos aan bij deze wens.

 


Het is de bedoeling dat de locatie onderdak gaat bieden aan kunstexpositie, tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, maar bijvoorbeeld ook aan workshops. Op de eerste etage is de Historische Kring Bodegraven gevestigd met een indrukwekkende collectie aan historisch beeldmateriaal. In de toekomst kunnen vanuit het Groene HartHuys culturele fietstochten worden ondernomen. 
 

Zaterdag 16 oktober is het Open Huis en kunnen bezoekers van 10:00 tot 17:00 uur het Groene HartHuys in de Bouwsteeg 6 bezoeken.Britta Maria Trio speelt Aznavour

16-10-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Het Britta Maria Trio brengt zaterdag 6 november in Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen een ode aan Charles Aznavour.  Zijn rijke oeuvre wordt bezongen door zangeres Britta Maria, pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev met chansons in het Frans en een enkele (eigen) vertaling naar het Nederlands. 
 

Tussendoor vertellen zij over zijn leven en zijn strijd om zanger te worden, want Frankrijk wilde in eerste instantie niets van hem weten. Zijn schrijftalent, hij schreef ook liedjes voor onder meer Edith Piaf, zijn volharding en zijn engagement brachten hem zijn uiteindelijke triomf. Van diepe ontroering naar opzwepende ritmes: van La Bohème, Hier Encore, Tous les Visages de l’Amour, Comme ils disent naar Les Comédiens. Maar ook met onbekende songs: Aznavour schreef er meer dan 1300. Britta Maria, haar echtgenoot Maurits Fondse en Oleg Fateev zorgen voor een ‘must’ voor alle francofielen, levensgenieters en vrijbuiters.  

Het concert begint om kwart over acht en de toegang kost 20 euro, inclusief pauzedrankje. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website  www.cultuurhuysdekroon.nlDe Kroon vertoont tragikomische natuurfilm

16-10-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Cultuurhuys De Kroon vertoont donderdagmiddag 4 november de tragikomische film De Vogelwachter. Deze woont al bijna een halve eeuw moederziel alleen en zielsgelukkig op een afgelegen eilandvol vogels, midden in de oceaan. Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. 

De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde. Regisseur Threes Anna laat vooral haar liefde voor de natuur zien en de hoofdrol is weggelegd voor cabaretier Freek de Jonge. 

De voorstelling begint om 14 uur en de entreeprijs is 8,50 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website  www.cultuurhuysdekroon.nlSerie webinars over het opvoeden van pubers

16-10-2021

Van de redactie

Regio - Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert in samenwerking met Gezondheidsbevordering van GGD Hollands Midden een webinarserie speciaal voor de ouders van leerlingen van het voortgezet onderwijs. De webinars gaan over verschillende thema’s rondom het opvoeden van pubers. Je krijgt meer informatie over verschillende onderwerpen die spelen in deze leeftijdsfase en handvatten hoe je je puber kan begeleiden. 


Je kan je voor alle webinars aanmelden, maar ook alleen voor de webinar van jouw keuze!


Webinar Je puber online – 2 november 2021

Dit webinar gaat over cyberpesten, sexting, gamen en online tijdbesteding. We leggen uit waarom jongeren zo grenzeloos kunnen zijn in het gebruik ervan en wat de risico's zijn.
 

Webinar Eat, Train, Study, Sleep en Repeat – 10 november 2021

Tijdens dit webinar krijg je informatie over het puberbrein in relatie tot voeding, bewegen, studeren en slaap. Ook krijg je tips wat je kunt doen om een gezond eet-, beweeg- en slaappatroon bij je puber te stimuleren.

 

Webinar Verleidingen van nu – 15 november 2021

Dit webinar gaat over onder andere vapen, lachgas, alcohol en drugs. Je krijgt informatie over middelengebruik in deze tijd. We leggen uit waarom pubers experimenteren met deze middelen ook al kennen ze vaak wel de risico's. Ook krijg je tips wat je kunt doen om het gebruik van deze middelen door je kind zo lang mogelijk uit te stellen.

 

Webinar Praten met je puber – 22 november 2021

Heftige discussies aan tafel? Doe je het in de ogen van je puber nooit goed? Of wil je puber nooit praten en zit hij/zij alleen maar op zijn/haar kamer? Tijdens het webinar Praten met je puber gaan we het hebben over begrip en respect voor elkaar en hoe je met je puber kunt communiceren.


De gratis webinars zijn van 20.00 tot 21.00 uur. Meer informatie en aanmelden voor de webinars kan via w ww.cjgcursus.nlKabinet verlaagt energiebelasting en stelt extra geld voor isolatie beschikbaar

16-10-2021

Van de redactie

Het kabinet heeft besloten om diverse maatregelen te nemen om de stijging van de energierekening voor Nederlanders te verminderen. Het gaat om een extra belastingkorting op de energierekening én daar bovenop een verlaging van het belastingtarief op elektriciteit in 2022. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik* betekent dit een daling van het belastingdeel van ongeveer 400 euro op jaarbasis. In de praktijk zal dat bedrag per huishouden verschillen. Dat hangt af van het energieverbruik van het huishouden. Ook stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen met isolatiemaatregelen via hun gemeente.
 

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK): “Het kabinet neemt de problematiek met de oplopende energierekening zeer serieus. We verlagen daarom tijdelijk de energiebelasting om de stijging van de energierekening op korte termijn te beperken. Op de iets langere termijn is het belangrijk dat we minder blootgesteld worden aan prijsschommelingen op de energiemarkt. Betere isolatie van woningen is daarvoor noodzakelijk. Daarom stelt het kabinet ook 150 miljoen euro beschikbaar om kwetsbare huishoudens te helpen bij het isoleren van hun woning. Minder energie gebruiken verlaagt namelijk direct de energierekening van deze mensen.”
 

De belastingkorting op de energierekening wordt verhoogd met €230 inclusief btw. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw. Deze tijdelijke maatregelen gelden voor 2022. Het kabinet heeft alleen directe invloed op het belastingdeel van de energierekening. De sterke stijging van de energierekening, vanwege de oplopende prijzen op de gas- en elektriciteitsmarkt, kan dus slechts voor een deel door de overheid worden beperkt. Het kabinet trekt vandaag in totaal 2,7 miljard euro uit voor de compensatie van huishoudens en 0,5 miljard euro voor bedrijven.


* Het Planbureau voor de Leefomgeving schat voor 2022 een gemiddeld verbruik op 1.170 m3 gas en ruim 2.384 kWh elektriciteit.Mannenochtend Inloophuis ‘Leven met kanker’

16-10-2021

Van de redactie

Woerden - Op vrijdagochtend 29 oktober om 10.00 uur vindt de Mannenochtend plaats van Inloophuis ‘Leven met kanker’. Na een kop koffie vertrekt de groep naar het Stadsmuseum voor een rondleiding en bezoek aan de expositie over de Koeiemart. 
 

Hoewel mannen ook te maken hebben met de ziekte kanker of met het verlies van een dierbare, blijkt dat zij vaak minder goed aansluiting vinden of andere interesses en behoeftes hebben. Daarom organiseert Inloophuis ‘Leven met kanker’ met een speciale Mannenochtend op de laatste vrijdagochtend van de maand met een bedrijfsbezoek om zo het nuttige met het aangename te verenigen. Dat de behoefte bestaat, bleek al tijdens de eerste ochtend in januari. De gesprekken kwamen als vanzelf op gang tijdens het bedrijfsbezoek. Ideeën voor aankomende Mannenochtenden zijn van harte welkom, eigen inbreng van de deelnemers wordt bijzonder op prijs gesteld.
 

Zin om mee te gaan? Kom dan naar ons Inloophuis aan de Wilhelminaweg 12 in Woerden. De ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden is wel noodzakelijk. Bel of mail hiervoor naar 0348-447643, 06-14004496 of  info@inloophuislevenmetkanker.nl.Vergeer Holland lanceert een speciale Gouda750 kaas

15-10-2021

Van de redactie

Reeuwijk - In 2022 van april t/m september viert Gouda 750 jaar stadsrechten. Vertel je aan iemand dat je uit Gouda komt, dan begint de ander steevast over kaas. Kaas is, binnen en buiten de landsgrenzen, al jarenlang een geliefd product. Maar dan natuurlijk wel de échte Goudse kaas. Ook Burgemeester Pieter Verhoeve blijkt een echte fijnproever: “Ik kom uit Alblasserwaard en ben zelf opgegroeid in een omgeving vol koeien en kaasboerderijen. Kaas is een belangrijk exportproduct en altijd toegankelijk voor jong en oud.”
 

Van links naar rechts: Femke van Munster (Cheese Experience), Burgemeester Pieter Verhoeve, Dennis Vergeer en Diederik Vergeer (Vergeer Holland)

 

Gouda750 kaas

Gouda750 belooft een fantastische feestperiode te worden. De stad mag trots zijn op het historische verleden en moet daar niet in blijven hangen. We geven Gouda door aan de volgende generatie. Om te beginnen met de speciale Vergeer Holland Gouda750 kaas, een overheerlijke oude kaas die maar liefst 750 dagen gerijpt is!

 

Diederik Vergeer: “De speciale Gouda750 kaas is een eetbare ode aan deze stad met een rijke geschiedenis. Vergeer Holland draagt zo een steentje bij aan deze unieke mijlpaal.”

 

De Goudse kaas staat wereldwijd bekend als kwaliteitsproduct. Laten we de smaak van Gouda kaas wereldwijd niet alleen doorvertellen, maar elkaar ook aanspreken dat dit op een duurzame manier wordt geproduceerd. De Gouda 750 is een uitstekend startpunt en binnenkort verkrijgbaar bij de Cheese Experience. Dus Gouda, say cheese!

 

 Nieuwe voorzitter ChristenUnie

15-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - ChristenUnie Bodegraven-Reeuwijk heeft een nieuwe voorzitter. Tijdens de ledenvergadering werd de vacature van voorzitter van de afdeling vervuld door Gerrit Wim van Veelen unaniem te verkiezen als voorzitter.
 

Gerrit Wim van Veelen is oud-wethouder en heeft verschillende politieke en bestuurlijke functies uitgeoefend. Zo is hij momenteel voorzitter van de RvT van Bureau Bousa en van Stichting JLC. De komende tijd wil hij als voorzitter volop zijn aandacht geven aan het maken van een mooi verkiezingsprogramma voor de komende 4 jaar. Onder het thema “SAMEN RECHT DOEN” worden de volgende speerpunten uitgewerkt.
 

[*]      Zorg voor elkaar

[*]      Een economie waarin mensen centraal staan

[*]      Kiezen voor de schepping

 

Daarnaast wordt hard gewerkt aan het samenstellen van een evenwichtige kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Solliciteren hiernaar kan nog steeds. Kijk op   www.bodegraven.christenunie.nl rubriek verkiezingen voor meer informatie.Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht "maar dit jaar niet in de straten van Bodegraven"

15-10-2021

Van de redactie

Bodegraven – De Bodegraafse Ondernemers Vereniging heeft besloten om ook dit jaar geen Sinterklaas intocht te  organiseren In de straten van Bodegraven. De gemeente en de veiligheidsregio geven geen toestemming voor een publiek evenement. Er zou gewerkt moet worden met de QR-code en dat is gewoon niet haalbaar in het centrum. Wel gaat de BOV kijken naar alternatieven, waarschijnlijk komen er Sinterklaasshows in het Evertshuis. 
 

 

© Digitale Bodegraafse Krant

 Beweeg jij deze vakantie met ons mee?

15-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Aankomende week is het dan eindelijk zo ver: lekker bewegen met Sport en Welzijn tijdens de herfstvakantie! Op maandagmiddag 18 oktober zitten we lekker warm en droog in de sporthal in Bodegraven, voor de Sport en Spel. Kom jij bij ons verschillende spellen spelen? Zowel met als tegen elkaar?! Voor de leeftijden 4 t/m 8 jaar kan iedereen gezellig mee doen. Meld je snel aan via  www.senw-br.nlDonderdag 21 oktober zijn we in de ochtend te vinden op Sportpark de Groene Zoom in Reeuwijk-Brug. Daar gaan gezinnen met elkaar de strijd aan om drie sporten (beter) onder de knie te krijgen! Dus heb jij zin om met jouw ouders/broers/zussen/opa’s/oma’s te sporten én ben jij zelf minimaal 6 jaar oud?! Doe dan gezellig met ons meeDe langste DJ Marathon ter wereld 14 dagen non-stop vanuit Alphen aan den Rijn

15-10-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn -  Deze week staat de internationale dance industrie in de schijnwerpers tijdens het grootste dancespektakel van de wereld; ADE (Amsterdam Dance Event). Tegelijk zal ook het allergrootste en allerlangste wereldrecord plaatsvinden in de DJ-geschiedenis, namelijk: de langste DJ Marathon met alle genres. Tijdens deze DJ Marathon draaien DJ’s 14 dagen lang, dag en nacht live vanuit DJ School Alphen in Alphen aan den Rijn.


Van links naar rechts: Jelmer Smit, Wouter Kikstra, Amrish Raghosing, Anthony Donner en Vano Rodriguez/ Beeld: Sheila Smith – Wanyama Photo

 

De clubs en festivals in Nederland mochten weer open na een periode van bijna 2 jaar en dat wilden Anthony Donner en Amrish Raghosing vieren door een nieuwe wereldrecordpoging te organiseren, en daarmee een nieuw wereldrecord binnen te halen samen met meer dan 350 DJ’s, die uit binnen- en buitenland naar Alphen aan den Rijn reizen om met z’n allen geschiedenis te schrijven.

 

In de afgelopen 2 jaar dat de dance industrie op slot was hebben de initiatiefnemers internationaal bereik gecreëerd met hun DJ Marathons, en hebben zij een podium aan meer dan 900 DJ’s gegeven. Hun doel was om de DJ’s een podium te geven tijdens de corona crisis toen alle clubs dicht waren en er geen festivals mogelijk waren. Amrish Raghosing is al meer dan 10 jaar actief in de muziekindustrie en heeft internationaal opgetreden met zijn DJ Team Dutch Hustlaz. Anthony Donner is voormalig hoofdredacteur van DJ Mag en de maker  van het ‘Dutch DJs’ boek, het grootste DJ- en danceboek van de wereld, hij deelde de visie van Amrish; om DJ’s een podium bieden en om het uitgaanspubliek van Nederland en de rest van de wereld te laten zien dat Nederland het nummer 1 danceland van de wereld is.

 

Vanaf vrijdag 15 oktober 2021 om 18:00 tot vrijdag 29 oktober minimaal 20:00 zal er 338+ uur lang non-stop gedraaid worden door meer dan 350 DJ’s. Het evenement wordt officieel geopend door de wethouder van Cultuur Erik van Zuylen van Alphen aan den Rijn. De eerste DJ’s die de DJ Marathon openen zijn niemand minder dan Darkraver en Ruthless. Bovendien gaat MC Big M tijdens deze recordpoging proberen 48 uur of langer non-stop te MC’en voor een eigen record.

 

Het evenement is wereldwijd online te volgen via  www.djmarathonlive.com, Twitch DJ Marathon Live, dancetv.net en via de Nederlandse TV op Ziggo via kanaal 605 en internationaal via Roku, Amazon Firestick en DanceTV. Voor de behind the scene beelden kan men kijken op de Instagram van @DutchHustlaz en @DJSchoolAlphen.

 

De initiatiefnemers hopen dat dit evenement de 10.000.000 unieke views zal passeren. Uit alle delen van ons land en onze buurlanden o.a. Duitsland, België en Frankrijk stappen DJ’s van alle leeftijden uit alle genres de auto, openbaar vervoer en vliegtuig in om aan de wereld te laten zien wat zij kunnen tijdens de twee weken durende (ADE) Alphens Dance Evenement.

 

Anthony Donner is daarnaast met een nieuw boek bezig; het eerste boek over hardstyle ‘This Is Hardstyle’ en hij heeft onlangs het eerst custom DJ Magazine gelanceerd; het ‘Dutch DJs Magazine’. Amrish en Anthony lanceren binnenkort de eerste DJ award voor Nederlandse DJ’s, de Dutch Priority Awards. Jelmer Smit, DJ Yell More, tevens DJ-leerling van DJ school Alphen is verantwoordelijk voor o.a. de planningen en diverse hostings vanuit organisaties en muziek labels tijdens de verschillende DJ Marathons. Zij zullen dit grensverleggend spektakel realiseren met de hulp van een toegewijd team, bestaande uit o.a. de DJ leraren van  DJ School Alphen; Vano Rodriguez & Roche Burnett en een productieteam onder leiding van Wouter Kikstra van Wout Events. Wouter is verantwoordelijk voor de cameraregistratie en de productie. Dit 14-daagse spektakel wordt gehouden in de meest spraakmakende DJ School van Nederland; DJ School Alphen. 

 

De volgende wereldrecords hebben Anthony en Amrish tijdens de corona crisis verbroken: De langste DJ Marathon van 10 dagen met 201 DJ’s in verschillende genres, de langste Harder Styles DJ Marathon van 7 dagen met 203 DJ’s, de langste Female DJ-marathon van 7 dagen met 137 DJ’anes (term voor female DJ’s) en de Techno/Techhouse DJ Marathon met 128 DJ’s en de Harder Styles DJ Marathon van 10 dagen met 245 DJ’s. Hiermee hebben zij meerdere wereldrecords verbroken. De DJ’s hebben 41 dagen (984 + uren) lang non-stop gedraaid in deze 5 vorige DJ-marathons. Kijk nu live mee met recordpoging nummer 6! 

 

 

 Onderzoek naar mogelijke bouw 29 woningen Johan de Wittlaan

15-10-2021

Van de redactie

Woerden - Esprit Projectontwikkeling en gemeente Woerden onderzoeken de mogelijke bouw van circa 29 eengezinswoningen met tuin op de locatie Johan de Wittlaan 12B, C en D. Beide partijen hebben daarvoor begin augustus een overeenkomst gesloten. De handtekeningen werden gezet door Dick van der Beek (directeur en partner Esprit Projectontwikkeling) en Tymon de Weger (wethouder Gemeente Woerden). Het terrein vormt het laatste puzzelstukje tussen het nieuwbouwplan Witt op het voormalige Pels-terrein en de bestaande woningen van het Staatsliedenkwartier.

 

Op het terrein zijn momenteel een taxibedrijf, een dansschool en een aannemersbedrijf gehuisvest. Het nieuwe plan wordt ontworpen door Urban Climate Architects + BiUM. Daarbij komen de hoogste woningen langs het spoor en deze tellen maximaal vier verdiepingen. Dit zorgt voor een geleidelijke overgang van de hoogbouw in het plan Witt naar de lagere woningen elders in het Staatsliedenkwartier. Verder is er veel aandacht voor groen en een aantrekkelijke buitenruimte. Het Adriaan Duyckpad (fietspad) wordt ook hier waarschijnlijk doorgetrokken, zodat er een veilige fietsverbinding ontstaat tussen het Staatsliedenkwartier, het station en de binnenstad. Een parkeergarage zorgt ervoor dat de auto’s zo veel mogelijk uit het zicht staan.

 

Dick van der Beek: “Als Esprit zijn we vaker betrokken bij binnenstedelijke ontwikkelingen die zorgvuldigheid vereisen. We zijn verheugd dat wij in samenwerking met de gemeente op deze locatie een eigentijdse woonomgeving kunnen gaan creëren. Woerden blijkt zeer gewaardeerd te worden door haar inwoners. Met ons plan leveren we hier graag een bijdrage aan. Daarbij kiezen we voor grondgebonden ruime woningen waarmee een locatie kan ontstaan waar de leefkwaliteit voorop staat, zowel voor nieuwe bewoners als passanten.”

 

Wethouder Tymon de Weger: “In Woerden bouwen we momenteel veel appartementen. Alleen al in deze straat staan er straks acht woontorens. Maar er is ook behoefte aan eengezinswoningen met een tuin. Ik ben dan ook blij met dit plan. Als tweeverdieners hierheen verhuizen, laten zij een kleinere en goedkopere eengezinswoning achter. Daar zijn weer andere mensen blij mee.”

 

Duurdere woningen

De woningen in dit plan vallen in de hogere prijsklasse. Dat heeft alles te maken met de locatie. Goedkoop bouwen is hier lastig, omdat het gaat om een klein project, waarbij hoogbouw niet gewenst is en er dure maatregelen nodig zijn vanwege de ligging aan het spoor. Sociale huur is hier dan ook niet haalbaar, die komt er wel in het naastgelegen plan Witt, in De Houttuin op Nieuw-Middelland en in Snellerpoort. We zorgen er dus voor dat er elders in Woerden wel voldoende sociale en betaalbare woningen beschikbaar komen.

 

Hoe nu verder?

Beide partijen denken het haalbaarheidsonderzoek nog dit jaar af te ronden. Ook komt er dit najaar een inloopavond om over de plannen in gesprek te gaan met de omwonenden en andere belanghebbenden. Daarna volgt de bestemmingsplanprocedure, ook dan is er gelegenheid voor inspraak. Als alles volgens plan verloopt kunnen de eerste woningen in 2022 gebouwd gaan worden.Jongen in Woerden achtervolgt door man met mes, getuigen gezocht

15-10-2021

Van de redactie

Woerden - Dinsdag 5 oktober 2021 fietst een 11 jarige jongen in Woerden vanuit zijn school richting huis. Plots wordt hij achtervolgt door een man die daarbij meermaals een mes gooit naar hem. Gelukkig raakt hierbij niemand gewond. De politie is nog op zoek naar de verdachte en kan hierbij de hulp van getuigen goed gebruiken.

 

Rond 15.00 uur fietst de jongen vanuit school over de Kwakelbrug. Hier zag het slachtoffer de man voor het eerst. Vervolgens fietst het slachtoffer via het Jaagpad, richting de Hoge Rijndijk en ziet de man daar opnieuw. Hierna fietst de jongen richting de Lindelaan waarna de eerder genoemde man achter hem aan begint te rennen richting de fietstunnel bij de Hollandbaan. De man gooit daarbij ook met een mes en raapte deze vervolgens weer op om vervolgens opnieuw te gooien. De jongen weet de man te ontvluchten en verliest hem daarbij uit het oog. Het slachtoffer is behoorlijk overstuur geraakt door dit incident.

 

Omschrijving verdachte
De man die we zoeken is ongeveer 40 jaar oud, heeft een licht getinte huidskleur, mager postuur, donkere ogen en ongeveer 1,80 cm lang. De man had stoppels en grote wallen onder zijn ogen. Hij was in het zwart gekleed met een trenchcoatjas van leerachtige stof met capuchon en nette puntschoenen.
 

Weet u meer?
Uiteraard komt de politie graag meer te weten over deze mogelijke verdachte. Hebt u iets gezien of gehoord en nog niet met de politie gesproken, dan komen zij graag met u in contact. Ook wanneer u over camerabeelden bezit waar mogelijk bruikbare informatie op staat bezit, ontvangt de politie deze graag.
 

Belangrijke getuige 
We zijn specifiek op zoek naar iemand met een werkbus. Hij zou de verdachte die we zoeken hebben aangesproken op de Lindenlaan. Graag komen we met hem in contact voor nadere informatie.
 

Melden
Melden kan via 0900-8844 of volledig anoniem via 0800-7000. Alle informatie, hoe klein ook, kan van belang zijn voor het onderzoek.
Zo besparen Zuid-Hollanders eenvoudig op brandstofkosten

15-10-2021

Van de redactie

In Zuid-Holland begint de herfstvakantie. Dan trekken veel ouders met kinderen er met de auto op uit. Met de huidige brandstofprijzen zijn dat best dure ritjes. Maar door zuiniger te rijden kunnen automobilisten geld besparen. Hoe doe je dat?
 

Comfortabel rijden en besparen op brandstofkosten kan hand in hand gaan. Veel auto’s hebben hier namelijk handige in-carsystemen voor aan boord, zoals de cruise control en ECO-modus. Met deze hulpsystemen rij je eenvoudig een stuk zuiniger en comfortabeler. Dat is fijn voor je portemonnee en voor het klimaat, want je stoot ook minder CO2 uit. 

Met de volgende tips bespaar je op brandstofkosten, rij je relaxter én ben je lekker op weg.
 

1. Zet je cruise control aan als je langere tijd veilig kunt doorrijden

De cruise control helpt je om automatisch op constante snelheid te blijven rijden. Als je langere tijd veilig kan doorrijden, zet dan je cruise control aan. Bijvoorbeeld op de snelweg. Hoe je de cruise control bedient, verschilt per auto. In de meeste gevallen via één of meer knopjes aan het stuur, of via een hendeltje aan de stuurkolom. Met de cruise control rij je tot 10 procent zuiniger.

 

2. Rij zo veel mogelijk in de ECO-modus

De ECO-modus zorgt ervoor dat de motor én de stroomverbruikende systemen, zoals de airco, zo zuinig mogelijk werken. Hierdoor kan je per liter brandstof de meeste kilometers afleggen. De ECO-modus kun je meestal via een knopje op de middenconsole of het dashboard aanzetten. In de ECO-modus rij je tot wel 10 procent zuiniger.

 

3. Controleer of het start-stopsysteem aanstaat

Het start-stopsysteem schakelt de motor uit zodra de auto stilstaat. Bij een schakelauto als je de auto in z’n vrij zet, bij een automaat als je het rempedaal indrukt. Bij de meeste auto’s staat het start-stopsysteem automatisch aan. Heeft je auto geen start-stopsysteem? Zet dan de motor handmatig uit wanneer je een tijdje stil moet staan. Met het start-stopsysteem kan je maar liefst 15 procent zuiniger rijden in de stad.

 

4. Volg het advies van de schakelindicator

De schakelindicator laat zien wanneer je het best kan schakelen om zo zuinig mogelijk te rijden. De schakelindicator staat altijd aan. Op het dashboard zie je wanneer je het beste naar een hogere of lagere versnelling kunt schakelen. Heeft je auto geen schakelindicator? Schakel dan rond de 2000 toeren op naar een hogere versnelling. Met de schakelindicator bespaar je tot 10% aan brandstof.

 

Lekker op weg

Kijk voor meer informatie over brandstofbesparend rijden op Lekkeropweg.nu. De komende maanden gaan ‘Lekker op Weg’ teams het land door om automobilisten te helpen zuiniger te rijden. Ook controleren zij gratis je bandenspanning en geven je banden lucht als dit nodig is. Hou de lokale media in de gaten. Zo weet jij wanneer er een team bij jou in de buurt is.

 

Tips voor een duurzamer leven

Door zuiniger te rijden wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven zijn te vinden op  Iedereendoetwat.nlKoninklijk Paar bezoekt World Expo 2020 Dubai

15-10-2021

Van de redactie

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn woensdag 3 november aanwezig bij de Nederlandse nationale dag tijdens World Expo 2020 in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De Koning opent bij deze gelegenheid officieel het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling. Het Koninklijk Paar wordt begeleid door minister De Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Minister De Bruijn leidt gelijktijdig een handelsmissie naar de VAE.

 

De wereldtentoonstelling biedt een internationaal podium aan landen om zich te presenteren aan de wereld. In het kader van ‘Connecting minds, creating the future’ tonen 191 landen en organisaties wat zij te bieden hebben op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De Nederlandse bijdrage staat in het teken van ‘Uniting water, energy and food’ en laat de verbinding zien die Nederland legt tussen watermanagement, duurzame energie en voedselzekerheid. Het paviljoen is ontworpen als een circulair klimaatsysteem, een biotoop, waarin de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van het vindingrijk oogsten van water, energie en voedsel wordt gepresenteerd.
 

Het Koninklijk Paar is aanwezig bij de officiële ceremonie ter gelegenheid van de Nederlandse nationale dag. De Koning houdt een toespraak. Vervolgens brengt het Paar samen met vertegenwoordigers van de VAE een bezoek aan het Nederlandse paviljoen en het paviljoen van de VAE. Daarnaast ontmoeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima stakeholders van Expo 2020 Dubai.

 

Voorafgaand aan het bezoek aan de Expo brengt het Koninklijk Paar een werkbezoek aan een high-tech kas van Pure Harvest. Middenin de woestijn worden door Pure Harvest op een duurzame manier tomaten, aardbeien en sla geproduceerd. De gebruikte technologieën en de expertise om de kas te ontwikkelen zijn aangeleverd door verschillende Nederlandse partijen. Ook is de hoofdteler een Nederlander.


Op de vooravond, 2 november, worden de Koning en Koningin Máxima ontvangen in Abu Dhabi voor enkele bilaterale gesprekken.

 

Expo 2020 Dubai is de 35e wereldtentoonstelling en wordt gehouden van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022. Het is de eerste Expo in het Midden-Oosten. Expo 2020 is als gevolg van de uitbraak van het coronavirus een jaar uitgesteld. Social media campagne tegen kindermishandeling en huiselijk geweld

15-10-2021

Van de redactie

Op maandag 18 oktober begint een online preventiecampagne om de aandacht te vestigen op huiselijk geweld tegen kinderen en jongeren. De campagne ‘Time-out’ is ontwikkeld door Veilig Thuis, De Kindertelefoon en het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Het is niet te accepteren dat een op de vijf jongeren in ons land te maken heeft met huiselijk geweld. Thuis moet het veilig zijn voor iedereen die daar woont. Deze Time-out campagne roept mensen die in zo’n situatie zitten op om erover te praten, want dat is vaak een eerste stap. Bijvoorbeeld met Veilig Thuis of met De Kindertelefoon.”
 

Time-out als het niet meer gaat

De Time-out campagne wil jongeren én hun ouders attenderen op herkenbare situaties: bijvoorbeeld als je niet naar huis durft (voor jongeren), of als je thuis juist alleen nog maar kunt schreeuwen (voor ouders). De Time-out in de campagne staat in alle gevallen symbool voor: het kan zo niet langer. De boodschap is: neem een stapje terug en praat er bijvoorbeeld over met iemand. Of vraag om hulp of advies bij instanties. Want door in gesprek te gaan kan vaak samen worden gekeken wat in jouw situatie de beste aanpak is.
 

Kinderen weten vaak niet wat ze kunnen doen

Hulp bij huiselijk geweld en kindermishandeling komt vaak pas op gang, nadat de situatie geëscaleerd is. Schaamte bij alle betrokkenen – zowel slachtoffers als degenen die geweld gebruiken – staat vaak in de weg van het gesprek over een thuissituatie die uit de hand dreigt te lopen. Kinderen weten doorgaans niet waar de grens ligt en wat ze kunnen doen om hulp te krijgen op een veilige manier. En als ze dat wel weten zijn ze vaak bang voor de gevolgen. Ze vinden het moeilijk om over te praten en zijn vaak loyaal aan hun ouders van wie ze houden. De campagne roept jongeren op om toch het gesprek te openen. Want erover praten is vaak een eerste stap.
 

1 op de 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld

De aanleiding voor de campagne is het stijgende aantal adviesvragen, telefoontjes en chats naar Veilig Thuis en De Kindertelefoon. De afgelopen coronaperiode heeft laten zien dat spanningen thuis bij iedereen kunnen oplopen. Het kan dan helpen om als het te heftig wordt een pas op de plaats te doen, met iemand te praten over je situatie of advies te vragen over wat wijsheid is om erger te voorkomen. In 2020 gaf 20 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar aan in de voorgaande twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van huiselijk geweld. Jonge vrouwen hebben daar vaker mee te maken dan jonge mannen. Bij 12 procent van de 16- tot 24-jarige jongeren ging het zelfs om structureel huiselijk geweld: maandelijks, wekelijks of zelfs (bijna) dagelijks. Dat blijkt uit een analyse door het CBS over jongeren op basis van de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, waarvan de gegevens in maart en april 2020 zijn verzameld.
 

Social media campagne

De campagne loopt van 18 oktober tot 12 december en wordt gefinancierd vanuit het steunpakket Jeugd. Op social media (Instagram, Snapchat, YouTube) worden korte herkenbare situaties getoond in filmpjes met de boodschap:  Als je niet weet met wie je over thuis kunt praten…Als je niet naar huis durft of bang bent voor het geschreeuw... Time-out! Praat erover en vraag om advies. Ook ouders met kinderen worden aangesproken in de campagne (Facebook en Instagram). De boodschap voor ouders met kinderen is: Als schelden thuis normaal wordt…als er geen einde aan de ruzies komt…Time-Out! Praat erover en vraag om advies.
 

De campagnefilmpjes worden verspreid via de Kindertelefoon, de regionale netwerken van Veilig Thuis en het ministerie van VWS voor een brede en landelijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weer op de Europese lijst van veilige landen

15-10-2021

Van de redactie

De Europese lidstaten hebben op 7 oktober jl. besloten om Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weer op de Europese lijst van veilige landen te plaatsen in het kader van het EU inreisverbod. Er is onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat aantal moet lager zijn dan 75 per 100.000 inwoners over een periode van 14 dagen. Ook is gekeken naar de algehele reactie op COVID-19 in de betreffende landen. Hierin worden onder andere het aantal uitgevoerde coronatests, bron- en contactopsporing en beheersmaatregelen meegenomen. Gezondheidsorganisaties zoals het ECDC en de WHO leveren daarvoor de benodigde informatie.
 

 

Het aantal besmettingen in Bahrein en de VAE ligt onder de door de EU vastgestelde drempelwaarde. Ook is de trend ten aanzien van het aantal nieuwe besmettingen in deze landen gedaald. In dat verband heeft het kabinet besloten dat het inreisverbod naar Nederland voor reizigers met bestendig verblijf in Bahrein en de VAE per 15 oktober 2021 (00.01 uur) wordt opgeheven.Kunstwerk voor het Groene HartHuys

14-10-2021

EditieGroeneHart.nl

Bodegraven - Zaterdag a.s. is het open dag in het Groene HartHuys in Bodegraven en speciaal voor de gelegenheid maakt Margriet Blanken uit Reeuwijk-Brug deze week een abstract kunstwerk. Hoe pakt ze dit aan in zo'n kort tijd?
 

 

De klussers van het Groene HartHuys

Er wordt nog hard geklust, maar vrijdag gaan de deuren open bij het Groene HartHuys in Bodegraven. Vrijdag opent het Groene HartHuys in Bodegraven zijn deuren. Op vrijdag is de officiële opening, maar vanwege coronamaatregelen alleen voor genodigden. Vanaf zaterdag is iedereen welkom. De klussers zijn nog hard aan het werk om alles op tijd af te krijgen.

 Kinderen pitchen ideeën om energie te besparen

14-10-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De Kinderklimaattop van onze gemeente staat dit jaar in het teken van Klimaat en Energiebesparing. Leerlingen van zes basisscholen uit Bodegraven-Reeuwijk krijgen op woensdag 27 oktober bij de Technohub in Woerden mooie workshops over duurzame energie en energiebesparing en spelen een game over de techcity van de toekomst. Daarnaast presenteren ze hun idee om energie te besparen voor een jury die vervolgens het beste idee uitkiest. 

 

Ter voorbereiding hebben de leerlingen op school en thuis onderzocht hoe en waar energie bespaard kan worden. De leerlingen bedachten in groepjes challenges om alle kinderen uit de klas en hun ouders uit te dagen om energie te besparen. Een jury van deskundigen uit de gemeente, onder leiding van wethouder Kees Oskam, bepaalt welke groep de Juryprijs gaat winnen. Ook kiezen de leerlingen zelf een publiekswinnaar.
 

Deze klimaattop wordt georganiseerd door gemeente Bodegraven-Reeuwijk in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden-Holland.
 Deelnemers
Prinses Beatrixschool, groep 8

De Bron, groep 8

Da Costaschool, groep 8

IKC Schatrijk, groep 8

Kindcentrum Wereldweijde (voorheen Goede Herderschool), groep 8

Verhoeff Rollmanschool, groep 7/8

 Izaline Calister en Thijs Borsten nemen het publiek mee naar Curaçao

14-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Zangeres Izaline Calister is afkomstig van Curaçao. Ze is daar zeer geliefd. In de voorstelling Het eiland van mijn vader zingt en vertelt ze over Curaçao, haar vader en daarmee ook over zichzelf. Vrijdagavond 29 oktober te zien in het Evertshuis.

 

Componist, pianist en theatermaker Thijs Borsten reisde met haar naar Curaçao. De vader van Izaline reed hen rond over het eiland. Met filmbeelden, liedjes en verhalen nemen Izaline en Thijs het publiek mee op reis in het leven van Izaline en haar vader. De liedjes van de voorstelling komen onder andere uit het repertoire van Izaline zelf en het koor waar Izalines op jonge leeftijd overleden moeder in zong. Liedjes van de bekende Curaçaose componist Rudi Plaate, die Thijs en Izaline bezochten, horen er vanzelfsprekend bij. Samen met (geluid en beeld van) traditionele Tumba muzikanten brengt Izaline het lied waarmee ze jaren geleden het bekende jaarlijkse Tumbafestival won.


 

IZALINE CALISTER

De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en vocale jazz. In 2009 won Izaline een Edison. Met haar zelfgeschreven nummers, veelal in het Papiaments, trad zij op door heel Europa, Indonesië, USA en Zuid-Amerika en ze speelde op festivals in binnen- en buitenland In 2018 werd Izaline onderscheiden tijdens de jaarlijkse lintjesregen als ridder in de orde van Oranje-Nassau voor haar grensoverschrijdende oeuvre, haar aandacht voor geschiedenis en haar charitatieve werk.
 

In 2007 zong Izaline tijdens het Bevrijdingfestival, begeleid door het Metropole Orkest voor de Koningin. In 2010 werd ze door de Verenigde Naties gevraagd om een lied te vertolken op hun hoofdkantoor in New York tijdens de nagedachtenis aan de slavernij, in samenwerking met de wereldberoemde gitarist en producer Nile Rodgers. Andere samenwerkingen zijn onder meer met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en rapper Fresku, met wie ze het nummer ‘Cirkels’ maakte. Izaline heeft inmiddels 8 cd’s uitgebracht met eigen composities en bewerkingen van liedjes uit het Curaçaose songbook. 

 

THIJS BORSTEN

Geboren als zoon van een operazangers werd Thijs al op jonge leeftijd gegrepen door de muziek. Nadat hij zijn opleiding als Improviserend Musicus aan het Sweelinck Conservatorium had voltooid heeft hij zich op vele fronten verder ontplooid. Naast componeren heeft hij diverse arrangementen verzorgd, onder andere voor Tania Kross, een bewerking van Die Zauberflöte voor scholieren en muziek voor een jeugdvoorstelling over Mozart.
 

Meer en meer legt hij zich toe op het maken van theatervoorstellingen. Sinds 1998 maakt Thijs beeldende muziekvoorstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Vanuit zijn brede belangstelling voor bijzondere muziekstijlen liet hij het publiek in de serie De Uitdaging kennis maken met de mensen achter de muziek. Hij werkte onder meer samen met Tania Kross, Carlos Denia, Izaline Calister, Mathilde Santing, Zoumana Diarra, Ernst Daniel Smid, Fernando Lameirinhas, Giovanca en Dina Medina.

 

Deze voorstelling ‘Het Eiland van mijn vader’ begint om 20.30 uur, deuren gaan om 20.00 uur open. Bij binnenkomst wordt uw coronatoegangsbewijs gecontroleerd. Kaarten zijn € 19,00 inclusief drankje. Voor meer informatie en reserveren zie  www.evertshuis.nl/izaline-calister-en-thijs-borsten

 

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.

Praktische informatie

VRIJDAG 29 OKTOBER 2021

Izaline Calister & Thijs Borsten – Het Eiland van mijn Vader

MUZIEKTHEATER

AANVANG 20:30 uur

ENTREE € 19,00 incl. drankje* 
*met coronatoegangsbewijsTop Nederlandse kamermuziek bij ReeuwijkKlassiek

14-10-2021

Van de redactie

Reeuwijk - Op vrijdag 29 oktober om 20.15 uur speelt het Van Baerle trio in De Brug te Reeuwijk. Volgens de recensenten is het Van Baerle trio het beste pianotrio van Nederland en spelen ze “zo homogeen als een Siamese drieling”. In 2020 nam dit trio het Prinsengrachtconcert over van Janine Jansen die vanwege de coronapandemie met haar ensemble niet naar Amsterdam kon reizen. Het Van Baerle trio bestaat uit Hannes Minnaar, piano, Maria Milstein, viool en Gideon den Herder, cello. 

Hannes Minnaar, een van Nederlands succesvolste pianisten, ontving in 2016 de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste prijs die aan een klassiek musicus wordt uitgereikt. In 2019 debuteert hij in de prestigieuze serie Meesterpianisten in het Concertgebouw Amsterdam. Daarmee schaart hij zich onder de wereldtop van pianisten. Ook Maria violiste Milstein ontving de Nederlandse Muziekprijs. Gideon den Herder is sinds 2014 aanvoerder van de cellosectie van het Residentie Orkest in den Haag.
 

In Reeuwijk speelt het trio stukken van Mozart, Brahms en Chausson. Hannes Minnaar speelt op een Steinway vleugel.


Kaarten en informatie via  www.reeuwijkklassiek.nl

 Gemeente Woerden zet nieuwe stap in procedure tegen besluit ministerie voor opsporen olie en gas

14-10-2021

Van de redactie

Woerden - Provincie Utrecht en gemeente Woerden zijn niet-ontvankelijk verklaard in de bezwaarprocedure tegen de verlenging van de vergunning voor het opsporen van olie en gas in onze regio. De provincie, gemeente Woerden en de andere gemeenten waarmee samen het bezwaar is ingediend worden niet als belanghebbenden gezien. Dit betekent dat het bezwaar tegen de opsporingsvergunning van Vermilion niet inhoudelijk wordt beoordeeld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De provincie en gemeenten kunnen niet leven met deze uitkomst en starten een beroepsprocedure om hun bezwaarpunten alsnog behandeld te krijgen.

 

Nieuwe aardgaswinningen passen niet bij de gemeentelijke ambitie om zo snel als haalbaar en betaalbaar mogelijk, een CO2 -neutrale en aardgasvrije gemeente te worden. Ook vindt de gemeente het besluit om over te gaan tot verlenging onvoldoende onderbouwd. De gemeente heeft daarom eerder dit jaar samen met de Provincie Utrecht en de gemeenten Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Utrecht een bezwaar ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De betrokkenen doen met de beroepsprocedure een poging om alsnog als belanghebbenden te kunnen procederen tegen het verlengen van de opsporingsvergunning. Gemeente Woerden is samen met de provincie actief betrokken bij deze beroepszaak.

 

 

Gebied
Het gebied van de opsporingsvergunning is ruim 1100 vierkante kilometer groot. Het grootste deel bevindt zich in de provincie Utrecht en strekt zich uit over dertien Utrechtse gemeenten. Ook gemeente Woerden bevindt zich in het gebied van de opsporingsvergunning, het gebied van de winningsvergunning Papekop valt buiten het gebied van de opsporingsvergunning. Al in aanloop naar het verlengingsbesluit door het ministerie, maakte de provincie en gemeenten kenbaar tegen een eventuele verlenging te zijn. Op zoek naar een leuke bijbaan?

14-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Wil jij werken bij de allerleukste supermarkt van Bodegraven? Kom dan naar onze inloopavond op maandag 18 oktober vanaf 19.00u (tot 21.00u) bij Jumbo Raadhuisplein. Tijdens deze avond ga je in gesprek met medewerkers en kom je van alles te weten over het familiebedrijf. Er zitten namelijk heel veel leuke voordelen aan werken bij Jumbo Langerak. Wat dacht je van,

 

💛 leuke bedrijfsuitjes met de personeelsvereniging

💛 een spectaculair kerstfeest

💛 medewerkersvoordeel d.m.v. korting op je boodschappen

💛 met korting sporten bij Green Health Center

 

Nieuwsgierig? Kom dan maandag langs voor een kennismakingsgesprek bij ons in de winkel. Solliciteer nu snel via jobs.jumbo.com/bijbaan.

 

 Woerden wapent zich tegen drugslabs op bedrijventerreinen

14-10-2021

Van de redactie

Woerden - Door de afgelegen ligging en de vaak goede toegangswegen zijn (delen van) bedrijventerreinen aantrekkelijk voor criminelen. Denk aan (het faciliteren van) drugshandel, witwassen, illegaal gokken, maar ook autokraak en bedrijfsinbraken. Daarom start de gemeente Woerden samen met 9 andere gemeenten in West-Utrecht een campagne met Meld Misdaad Anoniem, waarmee inwoners worden opgeroepen om verdachte situaties en drugscriminaliteit te melden. Iedereen kan anoniem een melding doen via M. 0800-7000 of  www.meldmisdaadanoniem.nl. Dit is het onafhankelijke meldpunt en is geen onderdeel van de politie.

 

Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem: “Het gebeurt regelmatig dat criminelen eigenaren van loodsen en schuren benaderen omdat hun ruimten aantrekkelijk zijn om drugs te produceren. De locaties liggen vaak afgelegen en niet alle verhuurders zijn zich bewust van de risico’s.” Door bedreigingen richting de verhuurders of een zwijgcultuur onder getuigen blijven misstanden soms lang onzichtbaar. Met de campagne slaan MMA en gemeenten de handen ineen om drugslabs en andere vormen van ondermijnende criminaliteit op bedrijventerreinen te weren. 

 

‘Serieus risico voor ondernemers en bewoners’

Burgemeester Victor Molkenboer vindt het belangrijk dat ondernemers en bewoners zich bewust zijn van de risico’s: “Drugslabs en andere vormen van ondermijnende criminaliteit vormen een serieus risico voor ondernemers en bewoners. Ondermijning raakt betrouwbare ondernemers op een bedrijventerrein hard. Onder andere door oneerlijke concurrentie van ‘collega-ondernemers’ die producten onder kostprijs verkopen en zo geld witwassen. Ook komen bij de productie van drugs gevaarlijke stoffen vrij die mogelijk explosies veroorzaken. Criminelen deinzen niet terug voor bedreigingen, intimidatie en geweld richting ondernemers. Dit moeten we niet accepteren. Daarom vraag ik iedereen met klem vermoedens van illegale activiteiten direct te melden bij de politie of gemeente. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 ”
 

‘Criminele activiteiten dulden wij niet’

De gemeente krijgt bij de aanpak van drugscriminaliteit steun van verschillende lokale partners die zich willen inzetten voor een gezond en veilig ondernemersklimaat op bedrijventerreinen, zoals de politie. Ook de provincie ondersteunt de aanpak van harte. Commissaris van de Koning Hans Oosters: “Ondermijnende criminaliteit is een verborgen maatschappelijk probleem met grote en schadelijke gevolgen. Alleen door goed samen te werken kunnen we de strijd tegen ondermijning winnen. Daarin is ook de rol van burgers onmisbaar. Door bij vermoedens van illegale activiteiten meldingen te doen, kunnen overheid en opsporingsinstanties waardevolle informatie in handen krijgen om op te treden. Via Meld Misdaad Anoniem kunnen deze meldingen op een veilige manier gedaan worden. We hopen hiermee voor burgers de drempel om te melden verder te verlagen.”


Campagne

Inwoners worden via de campagne geholpen om signalen van verdachte situaties te herkennen. Via een gerichte sociale mediacampagne worden video’s en banners verspreid. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van poster, flyers, pers- en nieuwsberichten. Aan de campagne met Meld Misdaad Anoniem doen alle gemeenten in West-Utrecht mee, te weten Houten, Nieuwegein, Vijfheerenlanden, Lopik, Montfoort, Oudewater, IJsselstein, Woerden, Stichtse vecht en de Ronde Venen. 

 Mantelzorgwaardering 2021

14-10-2021

Van de redactie

Woerden - Mensen die zorgen voor een ander zijn onmisbaar in onze samenleving. De gemeente Woerden zet ook dit jaar alle mantelzorgers graag in het zonnetje. Zij kunnen zich tot 1 december 2021 aanmelden voor de mantelzorgwaardering en ontvangen eind december 2021 een cadeaubon.

 

Voor wie is de mantelzorgwaardering bedoeld? 
De mantelzorgwaardering is er voor iedereen in de gemeente Woerden die in 2021 minimaal 3 maanden, tenminste 4 uur per week voor iemand heeft gezorgd. Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke of gehandicapte familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd. Voorbeelden zijn: uit bed helpen, maaltijden verzorgen, helpen bij de administratie of intensieve begeleiding naar ziekenhuis of revalidatiebezoeken.

 

De gemeente wil mantelzorgers waarderen

Wethouder Tymon de Weger geeft aan dat mantelzorgers van grote waarde zijn in onze gemeente. “In deze tijden van corona kan het betekenen dat de zorg nog meer op hen terecht komt. Echter, de inzet en zorg die de mantelzorgers geven, is onbetaalbaar. Dat realiseren wij ons als gemeente goed en daarom willen we hen waarderen met een kleine attentie.”

 

Zo vraagt u de waardering aan 
Aanmelden kan tot 1 december 2021 op de website  www.woerdenwijzer.nl/mantelzorg. Heeft u vragen over de mantelzorgwaardering of heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Neem dan contact op met WoerdenWijzer, tussen 09.00 en 12.30 uur (maandag tot en met vrijdag) via telefoonnummer 0348 428 600.

 

Mantelzorgconsulent
Binnen Woerdenwijzer is een gespecialiseerde mantelzorgconsulent werkzaam. Zij is er voor informatie en advies, het zoeken van passende ondersteuning bij vervangende mantelzorg en  mantelzorgcontacten. U kunt zich ook aanmelden voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief, met daarin onder meer actualiteiten en een overzicht van verschillende activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente Woerden.#SocialHap ‘Iedereen doet mee!’ Festival

14-10-2021

Van de redactie

 Tijdens het ‘Iedereen doet mee!’ festival kon je iets lekkers kopen voor een ander  

Woerden - Anoniem. Om iemand die je niet kent een klein feestje te bezorgen. Iemand die zo’n klein feestje al lang gehad heeft. Restaurants El Rey, De Hall, Café De Reehorst, La Plancha, OOK, Plein 7, De Wereldwinkel, en de IJssalons Luciano en Torino deden mee. Zij plaatsten het #SocialHap bordje op de balie of tafeltjes. Tijdens de festival week hebben verschillende Woerdenaren een extra lunch, diner, koffie, ijsje of snack gekocht voor iemand die zij niet kenden. 

 

In totaal zijn er cadeaubonnen uitgeschreven voor zo’n negen lunches, tien burgermenu’s, dertig kopjes koffie/thee en elf ijsjes. De festivalorganisatie heeft deze cadeaubonnen opgehaald en gericht verdeeld onder inwoners die gebruik maken van de voedselbank, vluchtelingenwerk, de inloophuizen, de speelgoedbank, etc. Werkgroep ‘Iedereen doet mee!’ bedankt alle inwoners en horecagelegenheden die hebben bijgedragen! 


 

Uitgestelde koffie

De #SocialHap is gebaseerd op het principe van het uitgestelde kopje koffie. De uitgestelde koffie werkt als volgt: Een klant komt koffiedrinken en bestelt naast een kopje koffie voor zichzelf, ook een koffie voor een toekomstige klant. Een toekomstige klant die zelf geen geld heeft om een terrasje te pakken. Het uitgestelde kopje koffie bestaat al langer, en wordt geserveerd bij meerdere horecagelegenheden in Nederland. Ook restaurant El Rey heeft geïnspireerd op dit principe de doorlopende spaaractie ‘Solidari-Sparen bedacht. Heb je een volle spaarkaart van vijf diners? Dan schenkt El Rey een diner aan iemand die gebruik maakt van de voedselbank. Meer informatie:   https://www.uitgesteldekoffie.nl

 

Enthousiast

El Rey deed ook mee aan de #SocialHap. ‘Met een mooie score van tien koffiebonnen en drie lunchbonnen kijken wij terug op een warme week.’ Afgelopen zaterdag heeft El Rey de bonnen overgedragen aan de organisatie. Net als OOK heeft El Rey de koffiebonnen verdubbeld. Er is enthousiasme om het originele idee van ‘uitgestelde kopje koffie’ verder laten groeien in Woerden en omstreken. Werk jij ook in de horeca? En lijkt het je leuk om hierover mee te denken? Neem dan contact op met  iedereendoetmee@woerden.nlJouw actiepunt op de Lokale Inclusie Agenda

14-10-2021

Van de redactie

Woerden - Vind jij ook dat iedereen in Woerden en omstreken mee moet kunnen doen? Op de gewone school, op de arbeidsmarkt, in de buurt of in clubs & verenigingen? Of je nu jong of oud bent? En wat je culturele achtergrond, gender, seksuele voorkeur, inkomen, talenten en beperkingen ook zijn? Werk dan mee aan de lokale inclusie agenda 2022 - 2025 van gemeente Woerden!

 

Tijdens het mooie en geslaagde ‘Iedereen doet mee!’ festival, hebben we een inclusief Woerden en omstreken op de kaart gezet. Nu ondernemen we actie. We pakken de punten aan waar het nog niet zo goed gaat. Vind jij dat iedereen mee kan doen in gemeente Woerden? Wie lopen er nog tegen belemmeringen aan? Kun jij overal komen waar je wilt komen? Deel je verhaal of idee! Of misschien wil je zelf wel actie ondernemen gericht op een inclusief Woerden en omstreken. Zet dan als inwoner of organisatie een eigen actiepunt op de Lokale Inclusie Agenda. Schrijf een mailtje met jouw actiepunt naar: iedereendoetmee@woerden.nl. 

 

Festival levert nieuwe inzichten voor de Lokale Inclusie agenda

“Het was een prachtig festival, waarin de binnenkant van inclusie centraal stond. Wat gebeurt er eigenlijk van binnen? Als het je even niet lukt vanzelfsprekend om te gaan met mensen die net wat anders zijn dan jij?”, aldus wethouder George Becht.  De festivalactiviteiten leverden nieuwe inzichten op. Bijvoorbeeld dat het gewoon mogelijk is om met alle kinderen uit de buurt samen op te groeien, op de gewone school, op de sportclub of in de speeltuin. Ook bedachten de deelnemers aan het festival plannen voor de toekomst, zoals een inclusief ontwerp van nieuw te bouwen buurten. Tijdens de feestelijke slotbijeenkomst kwamen allerlei culturen, leeftijden, achtergronden, talenten en beperkingen uit Woerden en omstreken samen. Burgemeester Victor Molkenboer reikte voor het eerst de ‘Iedereen doet mee’ Prijs uit aan de Houten Trappenwinkel en De Sleutelclub uit Kamerik.  

 

De Lokale Inclusie Agenda

Alle opbrengst van het festival komt samen in de Lokale Inclusie Agenda 2022 – 2025. In dit plan zetten inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente hun eigen actiepunten voor een inclusieve samenleving op de kaart. Door bij de werkgroep een inclusief actiepunt in te dienen verdien je automatisch een plek in de lokale inclusie agenda. Ook ontvang je een raamsticker. Daarmee kun je laten zien dat je bij wilt dragen aan een inclusieve samenleving. Je kunt je actiepunt tot 10 november 2021 indienen door contact op te nemen met  iedereendoetmee@woerden.nl

 

Voorbeelden van mooie actiepunten? 

Een recreatief team in jouw sportclub oprichten waarin iedereen kan sporten. Een menukaart voor iedereen in je restaurant of kantine, met vegan en halal gerechtjes én in braille. De paden breder maken van je winkel of supermarkt, zodat iedereen erin kan. Iemand met talent en een beperking aannemen in je bedrijf, club of school.

 

Werkgroep ‘Iedereen doet mee!’ 

Wil jij ook door het jaar heen actief werken aan een inclusieve samenleving in gemeente Woerden? Er is een Werkgroep ‘Iedereen doet mee!’ actief, bestaande uit een enthousiaste groep inwoners en organisaties. Deze werkgroep organiseert zelf activiteiten, zoals het ‘Iedereen doet mee!’ festival en de prijs. Ook denkt zij mee met inwoners en organisaties om initiatieven en organisaties nog inclusiever te maken. Lijkt het je leuk om aan te sluiten bij de werkgroep? Of wil je meer weten? Neem dan contact op met  iedereendoetmee@woerden.nl.  Gemiva opent haar deuren voor werkzoekenden

14-10-2021

Van de redactie

Gouda - Op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober organiseert de Gemiva-SVG Groep op twee locaties inloopbijeenkomsten voor mensen die op zoek zijn naar werk; betaald of vrijwillig. Iedereen die graag in de gehandicaptenzorg wil werken of op zoek is naar vrijwilligerswerk, is van harte welkom. Wil je kennismaken met Gemiva? Kom dan donderdag 28 oktober naar Gouda (locatie De Rotonde, Zuidhoef 138) of vrijdag 29 oktober naar Stolwijk (locatie De Baanbreker, Kerspelpad 18).   


 

Iedereen is welkom

Gemiva is op zoek naar nieuwe collega’s, daarom organiseren we de twee inloopbijeenkomsten. Ben je een zorgprofessional met een relevant diploma (niveau 3/4/5) of heb je interesse in de zorg en wil je je om laten scholen? Ben je op zoek naar een plek voor jouw leerwerktraject (BBL) in de zorg? Of volg je een zorgopleiding en ben je op zoek naar een stage of bijbaan? Kom kennis met ons maken en ontdek hoe uitdagend en veelzijdig de gehandicap­tenzorg is. Bij Gemiva is er ook volop ruimte voor vrijwilligerswerk. Graag verwelkomen wij je op 28 of 29 oktober, zodat je kunt ontdekken welke mogelijkheden er zijn.

 

Gemiva

De Gemiva-SVG Groep is er voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun leven in de samenleving, bijvoorbeeld door een handicap, chronische ziekte of andere beperking. In de regio Midden-Holland heeft de organisatie een ruime keus aan werk- en opleidingsplekken. Gemiva ondersteunt namelijk op ongeveer 50 locaties bijna 1300 volwassenen en kinderen. We ondersteunen bij wonen, werken, onderwijs, dagbesteding, sociale contacten en vrijetijdsbesteding.

 

Wanneer?

Je kunt op twee locaties terecht, elk op een andere dag. De keuze is aan jou!

· Donderdag 28 oktober tussen 16.00 en 18.00 uur locatie De Rotonde, Zuidhoef 138 in Gouda.

· Vrijdag 29 oktober tussen 16.00 en 20.00 uur locatie De Baanbreker, Kerspelpad 18 in Stolwijk.

 

Wij willen jou graag ontmoeten! Jij ons ook?

Kies een moment (donderdag 28 of vrijdag 29 oktober) om langs te komen en meld je aan via  www.gemiva-svg.nl/ontdekgemiva.

 Open huis bij de Goudse Waarden

14-10-2021

Van de redactie

Gouda - Op vrijdag 5 november is er bij De Goudse Waarden een open huis van 18.30 tot 20.30 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken. Open huis locaties zijn: Kanaalstraat 31 (vmbo), Groen van Prinsterersingel 44 (mavo, havo, atheneum, gymnasium en tweetalig onderwijs), H.J. Nederhorststraat 2 (Praktijkonderwijs). 


Bij De Goudse Waarden draait het om jou. Om wat jij wilt leren, maken, ontdekken en wilt bereiken. We hebben hard gewerkt om programma’s aan te bieden die aansluiten bij jouw belevingswereld zodat jij je thuis voelt. Binnen onze visie Jouw School, Jouw Toekomst, Jouw Wereld nemen we je mee op reis. En dat begint al bij het open huis. Ons dreamteam staat voor je klaar om je wegwijs te maken. Onderweg word je uitgedaagd en laten we je ontdekken wat we allemaal doen bij NXT, Future, Tech & Health. We verklappen vast één ding: en dat is een echte VR-experience die je meeneemt naar interessante plekken.


Uitdagend onderwijs
De Goudse Waarden biedt uitdagend onderwijs voor alle niveaus. Je maakt zelf keuzes, je doet onderzoek en helpt mee bij het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met elkaar maken we toekomst. Meer weten? Kijk op onze nieuwe website.

 

NIEUW! DE WEEK VAN FUTURE, TECH & HEALTH
1 TOT EN MET 5 NOVEMBER


In de week van één tot en met vijf november organiseert De Goudse Waarden de week van Future, Tech & Health. In de week van Future, Tech & Health nemen we groep 8 leerlingen mee op experience in de Technologie van de toekomst. De leerlingen ‘proeven van de school’, maken kennis met de docenten in de vmbo-lokalen van Future, Tech & Health en gaan voor al ‘doen’. 


De campagne is net gestart en nu al doen er 15 basisscholen mee. Het programma is onderdeel van een kennismakingsweek bij de vmbo-locatie van De Goudse Waarden die op 5 november wordt afgesloten met een open huis voor alle locaties. Lees meer over het programma van de week van Future, Tech & Health


Over De Goudse Waarden
De Goudse Waarden is een christelijke school. Dit betekent voor ons dat iedereen op onze school erbij hoort, meetelt en zichzelf mag zijn. Leerlingen mogen zelf hun weg bepalen. De docenten inspireren en helpen daarbij. Je ontdekt meer over jezelf maar je ontwikkelt ook je kennis en je vaardigheden. Ook daar waar jouw interesse ligt of waar jij goed in bent. Wij helpen jou groeien!Op Coronatest.nl meteen besmetting doorgeven via CoronaMelder

14-10-2021

Van de redactie

Vanaf vandaag (donderdag 14 oktober)  kan iedereen die de eigen positieve testuitslag op de website Coronatest.nl inziet, meteen anderen waarschuwen via de CoronaMelder-app. Direct na het bekijken van de positieve test op Coronatest.nl, kan via een knop de GGD-Sleutel uit de app worden ingevoerd op de website. Zo worden mensen die langere tijd bij de besmette persoon in de buurt geweest zijn en CoronaMelder gebruiken eerder gewaarschuwd dat zij in contact zijn geweest met iemand die corona blijkt te hebben. 
 

Een besmetting melden in CoronaMelder ging voorheen alleen via een bron- en contactonderzoeker van de GGD. Nu kunnen mensen die positief getest zijn ook zelf de GGD-sleutel op Coronatest.nl invoeren. De GGD-sleutel staat in de CoronaMelder-app. 
 

Met behulp van CoronaMelder worden meer besmettingen gevonden. Dat is belangrijk nu de samenleving weer steeds meer open gaat en de regel om anderhalve meter afstand te houden is opgeheven. 74% van de mensen die een coronatest hebben aangevraagd na een melding in CoronaMelder, was (nog) niet bekend bij het reguliere bron- en contactonderzoek. 
 

Sinds de lancering in oktober 2020 heeft een derde van de Nederlandse bevolking de app gedownload. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen via CoronaMelder anderen gewaarschuwd dat zij besmet zijn. Audiotour in het Kaasmuseum

14-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Het Kaasmuseum in Bodegraven biedt nu een extra service voor haar bezoekers, een Audiotour.  Een Audiotour is een rondleiding waarbij je luistert met behulp van een audiospeler en koptelefoon naar meer informatie over de bijzondere collectie die het Kaasmuseum rijk is. Je kunt kiezen uit vijf verschillende talen. Als extra optie is het ook mogelijk om de Audiotour te downloaden met een speciale app voor smartphone en tablet.
 

Dit project is financieel mogelijk gemaakt door het Rabo Dichtbijfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Aan de feestelijke ingebruikstelling zal worden  meegewerkt door onze nieuwe burgemeester Erik van Heijningen en vindt plaats op maandag 18 oktober a.s. om 14.30 uur. Natuurlijk blijft ook een (groeps-)rondleiding met een deskundige gids tot de mogelijkheden, dit is een keuze van de bezoeker zelf.

Verhuizing en uitnodiging

Het is bekend dat het Kaasmuseum gaat verhuizen naar het voormalige pand van de Rabobank in de Marktstraat. Deze verhuizing heeft alles te maken met de “Centrumvisie” zoals deze in 2014 door de gemeente is vastgesteld. De openbare ruimte in het centrum van Bodegraven worden opnieuw ingericht met als doel een vriendelijk en gezellig centrum te verkrijgen.
 

De gemeente B-R wil zich profileren als plaats waar de kaas gemaakt en verhandeld wordt. Dit gebeurt mede als bijdrage aan “Cheese Valley”, een samenwerkingsverband van de Groene Hart gemeenten Gouda, Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en de Krimpenerwaard. Zij heeft aan het bestuur van het Kaasmuseum een prominente plek voor het museum in het vernieuwde centrum aangeboden.  Helaas is in dit pand geen plaats genoeg om de gehele collectie te kunnen tonen.
 

Het bestuur van het Kaasmuseum nodigt iedereen uit om in de komende herfstvakantie (18 t/m 23 oktober) kennis te komen maken met de nu nog volledige collectie in het Kaasmuseum in het Evertshuis en daar dan tevens de audiotour te ervaren. 
 

U kunt hiertoe een afspraak maken via de website van het Kaasmuseum: www.kaasmuseum.org  Klik op “Informatie over uw bezoek en de corona-maatregelen” en vul het “Reserveringsformulier” in. Ook kunt u, minimaal 1 dag van tevoren, de voicemail inspreken op telefoonnummer 0172 650909.

 Nederland naar digitale techbeurs CES met oplossingen voor wereldwijde uitdagingen

14-10-2021

Van de redactie

70 Nederlandse innovatieve groeibedrijven nemen vanaf 5 januari 2022 deel aan de grootste techbeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show (CES). De CES vindt jaarlijks plaats en is gewoonlijk een ontmoetingsplaats van meer dan 170.000 bedrijven en investeerders uit zo’n 160 landen. Voor het eerst zal de delegatie naast 50 startups ook bestaan uit 20 scale-ups. De volledige lijst van deelnemende Nederlandse bedrijven is hier te zien.
 

Deze bedrijven komen uit het hele land en zijn actief in verschillende sectoren. Zo heeft het Rotterdamse bedrijf RanMarine een zelfsturende robothaai ontwikkeld die water zuivert. En heeft Nowi Energy uit Veldhoven een chip bedacht waarmee bijvoorbeeld sensoren energie halen uit hun directe omgeving, bijvoorbeeld uit licht, warmte of wifi-signalen. Hierdoor kunnen ze decennia mee zonder dat je ze hoeft op te laden.
 

De exposerende bedrijven volgen de komende maanden een trainingsprogramma dat hen aangeboden wordt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daardoor kunnen ze zich op de CES zo goed mogelijk presenteren aan een wereldwijd netwerk van potentiële klanten en investeerders.
 

Nu al 14 Nederlandse prijswinnaars

De CES reikt vóór de daadwerkelijke beurs traditioneel prijzen uit aan een select aantal uitvindingen van “voortreffelijk ontwerp en techniek”, zogenoemde CES Innovation Awards. De prijswinnaars werden vandaag bekendgemaakt: van de 34 Nederlandse inzendingen ontvingen 14 een Innovation Award – het hoogste aantal ooit. In voorgaande jaren won Nederland steeds één of twee van deze prijzen. De prijswinnaars staan aangeduid in de deelnemerslijst.
 

Deze prijswinnaars kunnen op de CES rekenen op grote aandacht. Het Nederlandse Hydraloop, een startup uit Leeuwarden gericht op hergebruik van douche-, bad- en wasmachinewater door consumenten, won in 2020 een aantal prijzen, waaronder die van The Best of the Best @CES Award van het internationale techblog Engadget. Inmiddels is Hydraloop uitgegroeid tot scale-up en reizen ze dit jaar ook weer mee naar Las Vegas.Audities musical over prinselijk hoofdkwartier bij Bodegraven

13-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens het 350 jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie gaat de musical Water en Vuur op tournee langs verschillende theaters binnen de waterlinie. Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af in Bodegraven en Nieuwerbrug. De audities hiervoor zijn op 13 november 2021.

 

In 2022 wordt gevierd dat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar geleden het leger van de Franse Zonnekoning stopte. Het Rampjaar 1672, waarin ook Engeland, Munster en Keulen binnen vielen, zal landelijk worden herdacht. In onze gemeente komen onder andere een historisch festival, twee tentoonstellingen en een musical. 

De nieuwe musical Water en Vuur speelt zich af rond het prinselijke hoofdkwartier bij Bodegraven. De jonge prins Willem III leid het Nederlandse leger tegen zijn oom, de koning van Frankrijk. Veilig achter het water kan hij niet laten zien dat hij net zo’n sterke Oranje prins is als zijn voorvaderen. Het volk plaatst hem op een voetstuk, maar de regering had hem liever op het zijtoneel gehouden. Toch groeit hij in een half jaar uit van onervaren jongen tot de redder die ons land nodig heeft.
 

De Limburgse Jeff reist als soldaat mee met het leger. In Nieuwerbrug ontmoet hij de boeren meid Marieke. Hun harten worden naar elkaar toe getrokken, maar tegengestelde belangen stoot hen steeds weer van elkaar af.
 

Theatermaker, waterliniekenner en Nieuwerbrugger Michiel van de Burgt verzorgt de regie en het  script, waarbij Florian van der Reijden muziek maakt. De voorstelling speelt in september en oktober 2022 acht keer in zeven verschillende theaters binnen de waterlinie. De première vind natuurlijk plaats in het Evertshuis. Wil je meespelen, zingen en dansen? Dat kan. Op 13 november zijn de audities in het Nieuwerbrugse Wierickehuis.
 

Kijk voor meer informatie op  www.musicalwaterenvuur.nlDorpen zelf aan zet om dorpsvisies uit te werken, samen met gemeente

13-10-2021

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk - De Toekomstvisie is geen stuk papier op de burelen van de gemeente, benadrukt procesbegeleider Gijsje Jacobs. “Heel veel inwoners, bedrijven en organisaties hebben bijgedragen aan het opstellen van de dorpsvisies als basis voor de huidige concept-Toekomstvisie. Deze Toekomstvisie is daarom ook van iedereen. De toekomst maken we samen, ieder vanuit zijn eigen rol: als inwoner, bedrijf, vereniging én als gemeente. De gemeente heeft niet voor alles een oplossing: voor die gewenste winkel, dat dorpshuis, speeltuin, extra bedrijfsruimte, instandhouding van een vereniging of welke wens dan ook. We moeten samen aan de slag na het opstellen van de Toekomstvisie. Samen de handschoen oppakken. Ik heb er alle vertrouwen in als je ziet hoe groot de betrokkenheid van de inwoners, bedrijven en organisaties in Bodegraven-Reeuwijk is.”

 

Gijsje Jacobs van Maakdestad assisteert verschillende gemeenten bij het opstellen van Toekomstvisies. “Het is opvallend hoe hoog de betrokkenheid in deze gemeente is. Daar mogen de mensen trots op zijn. De dorpen hebben zelf hun dorpsvisies opgezet en zijn nu aan zet om hun eigen toekomst vorm te geven. De gemeente is de trekker van de Toekomstvisie, maar zal dit samen doen met de dorpen, omdat de Toekomstvisie in feite de bundeling en afstemming van die dorpsvisies is. Omgekeerd geeft de Toekomstvisie de dorpen houvast omdat nu is vastgelegd wat de uitgangspunten voor de komende jaren zijn, hoewel die natuurlijk continu moeten worden bekeken in het licht van ontwikkelingen. Zo hebben we als Bodegraven-Reeuwijk omschreven dat niet alleen in Bodegraven maar ook in de dorpen nieuwbouwwoningen nodig zijn voor de eigen inwoners, maar daar gaan ook een provincie en de rijksoverheid over. We willen extra ruimte voor lokale bedrijven om te kunnen groeien, maar dat kan een gemeente niet alleen zelf bepalen. Bovendien is de ruimte binnen de gemeentegrenzen schaars. En we hechten aan een open landschap met een balans tussen natuur en agrarisch ondernemen, met een goede toekomst voor lokale boeren.” 


luchtfoto Meije foto: Ruben Griffioen

 

In samenhangWie geeft het stokje door? Afvalestafette in Bodegraven-Reeuwijk

13-10-2021

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk - doet mee aan de Afvalestafette van Nederland Schoon. We gaan, samen met de ondernemers, voor schone winkelgebieden en een zwerfafvalvrije gemeente. Door heel Nederland doen gemeenten en ondernemers mee aan de Afvalestafette. In onze gemeente is Jumbo Langerak de estafette gestart. Onlangs hield de Jumbo met haar personeel, zowel in Bodegraven Centrum als in winkelcentrum Vromade de eerste opruimactie.


Wethouder Oskam geeft het ‘schoon-stokje’ aan Jumbo filiaalhouder Cheyenne Humme-Berkvens
 

De winkelgebieden zijn ons visitekaartje. Een schone omgeving is aantrekkelijk voor bezoekers en klanten. Nu het goede voorbeeld gegeven is, geeft de Jumbo het stokje over. Wie het stokje overpakt? Dat kunt u volgen via de social media van de deelnemers. Als gemeente zijn we er trots op dat we mogen rekenen op ondernemers met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.

 De bladkorven staan er weer!

13-10-2021

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente heeft de bladkorven weer geplaatst. U kunt het gevallen blad uit uw tuin hier in doen, als uw container vol is.  Wij voorzien graag in deze behoefte, omdat bewoners op sommige locaties last hebben van bladval door ‘gemeentebomen’. De bladkorven staan op verschillende locaties in de dorpen, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

 

Als de korf vol is, komt een kraanauto deze legen. De korf is alleen bedoeld voor blad, niet voor takken of ander afval. De machine die het blad uit de korf zuigt, loopt namelijk vast als er takken in komen. Als we merken dat de korf wordt gebruikt voor ander afval, dan verwijderen we die betreffende korf. De gemeente rijdt de komende maanden ook met twee veegmachines door de gemeente om het blad in de openbare ruimte te verwijderen. 

Dertien korven

Verdeeld over de dorpen staan in totaal dertien bladkorven. Het plaatsen van extra bladkorven is helaas niet mogelijk.
 

Bodegraven

Burg. Van Dobben de Bruijnstraat / Vijverlaan
Johan de Wittstraat
Cortenhoeve / Hollandshof
Zonneweide / Beatrixstraat
Ekster / Koolmees
Dronensingel (tussen Rijngaarde en Bethelkerk)

Reeuwijk-Brug

Kennedysingel / Groen van Prinstererlaan
Kennedysingel / Albert Schweitzerstraat
Dunantlaan / Treebord

Reeuwijk-Dorp

Kerkweg (terrein hervormde kerk)

Nieuwerbrug

Graaf Lodewijkstraat / Graaf Adolfstraat

Waarder

Molendijk / Kosterdijk

Driebruggen

Kastanjelaan (naast de speeltuin)Verkeersmaatregelen Marktstraat

13-10-2021

Gemeentenieuws

Bodegraven - Sinds augustus zijn er werkzaamheden om het centrum van Bodegraven mooier te maken. De Markstraat krijgt een nieuwe bestrating. Daardoor is de weg tussen Raadhuisplein en Lutherkerk (van kruising Bodelolaan/Oranjelaan tot kruising Noordstraat/Kerkstraat) minder goed bereikbaar. Tot half november geldt in de straat eenrichtingsverkeer voor auto’s. Van het Raadhuisplein naar de Lutherkerk is autoverkeer mogelijk. Fietsers en voetgangers kunnen wel van beide kanten gebruik maken van de Markstraat. De brug over de Oude Rijn blijft voor al het verkeer open.

 

Omleiding

Van woensdag 13 oktober tot vrijdag 15 oktober en op maandag 18 en dinsdag 19 oktober is er in de Marktstraat tussen 7.00 en 18.00 uur een omleiding voor het autoverkeer. Doorgaande automobilisten worden met borden omgeleid. Fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik maken van de Markstraat, maar worden over het trottoir geleid. Verkeersregelaars helpen hierbij. De omleiding is afgestemd op de aangepaste route vanwege het werk bij de spoorwegovergang.  

In het kort 

Tot 15 november: eenrichtingsverkeer op de Marktstraat tussen het Raadhuisplein en de Lutherkerk.  En op 13-14-15 en 18-19 oktober, van 7.00 tot 18.00 uur: omleiding autoverkeer.

 

Meer informatie:  https://debouw.app/projects/herinrichting-centrum-bodegravenBingo bij Algemene Bejaarden Vereniging Bodegraven

13-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Op Donderdag 28 oktober organiseert het bestuur van de ABVB  weer een gezellige Bingo-middag in de nieuwe zaal van Rijngaarde. De zaal is open vanaf 13.30 en we beginnen om 13.45 uur met de Bingo.  Alle senioren uit Bodegraven en omstreken zijn van harte welkom. De Entree voor leden kost € 1,00 en voor niet leden € 3,00 inclusief 1 lot. Om 13.45 uur starten we met het spelen van drie bingo rondes met leuke prijzen. Bingokaarten kosten € 0,40 per stuk of € 2,00 voor een hele kaart.
 

Na de eerste bingo ronde wordt er koffie /thee met wat lekkers geserveerd. Na de tweede bingo ronde kunt u een drankje naar keuze bestellen. Daarna spelen we de derde bingo ronde. Na de Bingo kunnen er lootjes gekocht worden waar ook leuke prijsjes mee te winnen zijn.


Wij van het Bestuur hopen dat u allen komt dan wordt het vast een gezellige middag. 
Het Bestuur, Ria, Hans en Mieke.
 

Nieuwe Data Bingo; Donderdag 16 december KerstBingo , 31 maart 2022 en 23 juni 2022.Save the date! Vrijwilligersevent 7 december. Kom jij ook?

13-10-2021

Van de redactie

Bodegraven - Iedereen die vrijwilligerswerk zoekt of al vrijwilligerswerk doet is welkom op hét Vrijwilligersevent van gemeente . Ook als je gewoon nieuwsgierig bent kan je even langskomen. Het vrijwilligersevent duurt van 15.00 tot 21.00 uur en is bedoeld om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en huidige vrijwilligers te bedanken.

 

Het programma bestaat uit 3 onderdelen: de koffie2go, talentcheck en workshops. De koffie2go is dé plek waar mogelijke en huidige vrijwilligers elkaar ontmoeten. Je kan langs alle vrijwilligersvacatures lopen en kijken of er vrijwilligerswerk is dat bij jou past. Je kan het gesprek aangaan met vrijwilligers die er rondlopen en je kan natuurlijk een kopje koffie, of iets anders te drinken halen.


 

Tegelijkertijd met de koffie2go, kan je de talentcheck doen. Door het beantwoorden van een aantal korte vragen, kom jij erachter welk vrijwilligerswerk bij jou past! Voor iedereen die al vrijwilligerswerk doet, in welke vorm dan ook, is er een divers aanbod aan leuke maar ook interessante workshops. In totaal worden er 9 workshops georganiseerd, waaronder EHBO en kerststukjes maken.

 

Waar je moet zijn?
Het vrijwilligersevent is op 7 december van 15.00 tot 21.00 uur Bij SAM, te Rijngaarde 1 in Bodegraven. Vrijwilligers vanuit de hele gemeente zijn welkom! Is vervoer ernaartoe een probleem maar wil je wel komen? Neem dan contact op met Esmée Hensen via 06-47565448, zij denkt met je mee.Scooters en bromfietsen veiliger stallen bij station Woerden

13-10-2021

Van de redactie

Woerden - Wie met de trein of de bus wil, kan voortaan zijn scooter of bromfiets veiliger parkeren. Aan beide kanten van station Woerden heeft ProRail hiervoor speciale parkeerplaatsen gemaakt. De scooters en bromfietsen kunnen hier worden vastgemaakt aan beugels en/of stalen ringen, waardoor de kans op diefstal kleiner is.


 

Aanleiding voor de nieuwe parkeerplaatsen zijn vragen uit de gemeenteraad vorig jaar. Na een aantal diefstallen kwam het verzoek om na te gaan of scooters en bromfietsen niet ergens aan vastgemaakt kunnen worden. Aangezien de grond van ProRail is, hebben zij dit opgepakt. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant van het station zijn nu speciale parkeerplaatsen voor scooters en bromfietsen aangebracht. Aan de noordkant (stadszijde) zijn de 36 parkeerplaatsen voorzien van een beugel en een tegel met stalen ring waar de scooters/bromfietsen aan vast kunnen worden gemaakt. Aan de zuidkant konden er geen beugels komen vanwege ondergrondse kabels en leidingen. Wel zijn ook hier tegels met stalen ringen geplaatst zodat 25 scooters/bromfietsen alsnog hieraan vastgezet kunnen worden. 

 

Veiliger en prettiger

ProRail-regiodirecteur Harro Homan en wethouder Arjan Noorthoek zijn het erover eens: het plaatsen van de beugels en ringen verhoogt de veiligheid en maakt het station weer een stukje aangenamer. Harro Homan: “We vinden het belangrijk dat iedereen zijn fiets of scooter goed kan parkeren bij stations. Dat betekent dat er voldoende plek is, maar ook een veilige stalling.” Arjan Noorthoek vult aan: “De nieuwe parkeerplekken zijn echt een aanwinst. De scooters staan er niet alleen veiliger, maar ook netter. Fijn om te zien dat deze plekken volop worden gebruikt.”Versterking politie in wijken, op internet, voor opsporing en voor boa’s

13-10-2021

Van de redactie

De politie wordt met ruim 700 agenten versterkt in de wijken en op het internet dankzij een structurele investering van 114,5 miljoen euro. Dit is mogelijk dankzij de motie-Hermans die tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september dit jaar in de Tweede Kamer is aangenomen. Ook krijgt daardoor de opsporings- en vervolgingscapaciteit bij de Landelijke Eenheid, het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtspraak een impuls van in totaal 27 miljoen euro. Verder wordt jaarlijks in de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) 25 miljoen euro extra geïnvesteerd en 27,5 miljoen extra voor het wetsvoorstel seksuele misdrijven en de aanpak van online kinderpornografisch materiaal.

 

Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag aan de Tweede Kamer. De structurele investeringen in veiligheid door de motie-Hermans komen bovenop het extra geld dat  het demissionaire kabinet met Prinsjesdag heeft aangekondigd voor het breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit: 524 miljoen euro in 2022, waarvan 434 miljoen euro structureel voor de jaren daarna. De bestrijding van georganiseerde ondermijnende criminaliteit vergt een langjarige strijd; niet alleen in het oprollen van criminele organisaties en het afpakken van hun illegaal verkregen goederen en vermogen, maar ook voorkomen dat nieuwe aanwas ontstaat en dat jongeren worden geronseld voor criminele praktijken.

 

Politie in de wijk en digitaal

Een groot deel van het geld uit de motie-Hermans gaat naar het versterken van de politie in de wijken en op internet. ,,De verbinding in de wijken is de grote kracht van de Nederlandse politie. Het zijn de agenten in onze buurt die samen met ouders, scholen en gemeenten ervoor kunnen zorgen dat onze jeugd veilig kan opgroeien. Zo voorkomen we dat jongeren worden geronseld voor de criminaliteit. En niet alleen in onze wijken. Veel criminaliteit is verschoven naar de online wereld. Daarom investeren we ook in meer digitale agenten in de aanpak van cybercriminaliteit. Juist in een snel veranderende samenleving is nabijheid van politie van belang; zowel in onze wijken als voor een veilige sociale wereld op het internet’’, aldus minister Grapperhaus.

 

Met de 114,5 miljoen euro wordt naast de uitbreiding van politie in de wijk en digitale-agenten met ruim 700 fte, ook de opleidingscapaciteit bij de Politieacademie versterkt. Ook wordt met incidentele middelen de aanpak van discriminatie en geweld tegen LHBTI+ uitgebreid, onder meer via het programma ‘Politie voor Iedereen’.

 

Opsporing

De afgelopen tijd wordt steeds zichtbaarder hoe groot de impact is van georganiseerde criminaliteit en dat het gebruik van moderne technologie toeneemt. Daarom wordt op verschillende niveaus verder geïnvesteerd in de opsporing: in de Landelijke Eenheid, maar ook de (digitale) opsporing krijgt een impuls. De politie krijgt hiervoor 20 miljoen euro, voor OM en Rechtspraak samen komt 7 miljoen euro beschikbaar.

 

Boa’s

Onze boa’s dragen in onze wijken, steden en buitengebieden - samen met de politie - vanuit hun taken op terrein van toezicht en handhaving bij aan veiligheid en openbare orde. Zij kennen hun buurt en buitengebied, zijn vaak als eerste aanspreekbaar en een luisterend oor bij overlast en als grenzen worden overschreden. Boa’s zijn met de politie vaak een eerste aanspreekpunt en komen daardoor in soms heftige situaties terecht. Om ervoor te zorgen dat ze hun werk adquaat en veilig kunnen blijven uitvoeren, wordt 25 miljoen euro verder geïnvesteerd in opleiding, ontwikkeling van de boa’s en de samenwerking met de politie. Minister Grapperhaus zal nog dit najaar de Tweede Kamer informeren over een nadere beschouwing van de boa-functie en het boa-stelsel.

 

Aanpak seksuele misdrijven

Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werkt sinds zijn aantreden in overleg met de Tweede Kamer aan modernisering van wetgeving, zodat de seksuele delicten in ons Wetboek van Strafrecht meer in overeenstemming worden gebracht met veranderde maatschappelijke normen en de digitale ontwikkelingen die zich in de samenleving voordoen. Hierdoor kunnen naar verwachting meer zaken waarbij sprake is van seksueel overschrijdend gedrag opgepakt worden. Om dat mogelijk te maken en het wetsvoorstel verder te brengen komt 20 miljoen euro structureel beschikbaar en nog 4 miljoen euro specifiek extra voor meer capaciteit bij de politie. De integrale aanpak van (online) seksueel misbruik wordt in totaal met 3,5 miljoen euro structureel versterkt, waarvan 1,5 miljoen specifiek voor het Expertisecentrum Online Kindermisbruik (EOKM).


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina