NIEUWSVrijwilligersontbijt voor alle vrijwilligers

24-02-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op 13 en 14 maart 2020 organiseert het Oranje Fonds, samen met duizenden organisaties in het land, NL DOET; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NL DOET zet de vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De SAM vrijwilligerscentrale en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk waarderen de inzet van alle vrijwilligers die in de gemeente actief zijn zeer. Daarom willen wij deze vrijwilligersactie op zaterdag 14 maart starten met een gezellig ‘vrijwilligersontbijt’. Met een stevig ontbijt kan je de ‘NL Doet’ dag goed beginnen! Ga je op vrijdag 13 maart klussen met de vrijwilligers dan is het ontbijt op zaterdag wellicht een leuke afsluiting van de activiteit. Het is overigens geen voorwaarde dat je deelneemt aan NL Doet. Ook als je alleen wilt komen ontbijten, ben je van harte welkom.Het vrijwilligersontbijt vindt plaats in de ‘Huizen van Alles’ en is op zaterdag 14 maart van 08.30 uur tot 10.00 uur. Je kan je voor één van onderstaande locaties opgeven:
 Bodegraven, Vromade 1B
 Driebruggen, Laageind 1 (Custwijc)
 Reeuwijk Brug, Van Staverenstraat 39 (Bibliotheek)
 Reeuwijk Dorp, Kaagplein 13 (Dorpshuis De Kaag)
 Waarder, Pr. Maximalaan 2, (Maximalocatie)
 

Jouw aanmelding ontvangen wij graag vóór 10 maart. Je kan je opgeven bij de SAM Vrijwilligerscentrale via vrijwilligerscentrale@samwelzijn.nl of via telefoonnummer (0172) 614 500. Vermeld daarbij jouw naam en ook de locatie waar je wenst te ontbijten. Mocht jij namens een vereniging of stichting meerdere vrijwilligers op willen geven, dan kan dat. Vermeld naast jouw naam, de organisatie en de locatie dan ook met hoeveel vrijwilligers je komt.


Wij zien je graag op het vrijwilligersontbijt op zaterdag 14 maart 2020!


En wil je ook de handen uit de mouwen steken op 13 en 14 maart? Dan kan je kijken op de website, www.nldoet.nl, voor interessante klussen waar jij je nog voor op kan geven.
 Kom meezingen in het Evertshuis

24-02-2020

Van de redactie

Bodegraven – Dinsdagochtend 3 maart is er wederom ‘Zing Nederlands met me’ in de theaterzaal van het Evertshuis. Ondanks alle stormen, regen en rukwinden is deze keer toch echt ‘LENTE’ het thema. Hou je van zingen, zing dan gezellig mee. In de theaterzaal komen een uur lang bekende Nederlandstalige liedjes aan bod onder begeleiding van zangdocente Tessa Maalcke. Op 3 maart zijn dat onder meer de liedjes: ‘Het is altijd lente…’, ‘Daar bij de waterkant’ en ‘Tulpen uit Amsterdam’. Het Evertshuis en Bibliotheek De Groene Venen organiseren dit evenement samen.


Zing Nederlands met me’ duurt van 10:30 tot 11:30 uur, daarna is er voor de deelnemers een gratis kopje koffie of thee in het Grand Café. Het is voor iedereen, van jong tot oud. Plezier staat voorop!
Voor meer informatie ga naar www.evertshuis.nl  Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484. 

Praktische informatie
ZING NEDERLANDS MET ME
DINSDAG 3 MAART
Genre: meezingconcert
Tijd: 10:30 uur tot 11:30 uur
Entree: GRATIS
 Boreftse eettafel en NL doet op 14 maart koken voor U

24-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op 14 maart kookt de Bodegraafse eettafel weer voor u. Ditmaal in geheel Hollandse sferen, 14 maart is ook de dag van NL Doet, een dag waarop vrijwilligers vele organisaties helpen. Ook bij de Borftse eettafel hebben mensen zich aangemeld om in het kader van NL Doet mee te komen helpen. Met vereende krachten koken we mooie winterse gerechten met een feestelijke tintje.


Het menu is als volgt:
• Een heerlijke groente en tomatensoep
• Amuse, klein hapje om de eetlust op te wekken
• Een heerlijk balletje gehakt en een karbonade volgens moeders recept
• Blote billetjes in het gras en worteltjes en doperwten en 2 gevarieerde aardappelgerechten.
• Verse bitterkoekjespudding
• Koffie met zelfgebakken cake
 


Kosten € 8.50 per persoon exclusief consumptie We zien er weer naar uit om voor u te koken. U kunt zich opgeven via www.deboreftseeettafel.nl/inschrijven Cockey Kooy 06-83550765
Wilt u thuis opgehaald worden dan is dat mogelijk, geeft u dit bij uw aanmelding even door. Wij verwelkomen u graag op 14 maart in de Rijngaarde.
Inloop 18.00 uur. Aanvang diner 18.30 uur
 Gouden punten voor ESTO

24-02-2020

Door: Han Koevoets

Bodegraven - De minimale 1-0 overwinning op Xerxes-DZB levert voor ESTO maximaal resultaat op de ranglijst. Winnen van de onderste lijkt altijd makkelijk maar is het absoluut niet. ESTO was nauwelijks, of vaak niet, beter dan haar tegenstander. Een tegenstander die tot de laatste seconde knokte voor resultaat maar voor het doel van Donny Veenis alles naast of over schoot. Dat deed Wouter-Jan Bos in de eerste helft ook toen hij vrij voor het Rotterdamse doel de wedstrijd kon openbreken.


Mats Boerboom aan de bal                                                                             Beeld: André van Egdom

 

Tot de 69e minuut bleef de bril op het scorebord staan. Alles wat daarvoor gebeurde is nauwelijks het vermelden waard. Daarna konden de supporters toch een beetje genieten. Niet van hoogstaand voetbal maar wel van de spanning, de inzet en de kansen die beide ploegen creëerden. De weersomstandigheden werkten mee voor ESTO toen in de 69e minuut in een druk Rotterdams strafschopgebied de bal even bleef “hangen”. De lange Jesper den Besten knikte ver boven alle andere spelers uitspringend het leer binnen. Een gouden goal zoals na het laatste fluitsignaal van de niet zo piepjonge maar scherp fluitende scheids bleek. In de laatste twintig minuten en een 1-0 achterstand zocht Xerxes-DZB, tegen de wind in, de aanval. Ze waren gevaarlijk, sterk aan de bal en snel. Scoorden de “gelijkmaker” vanuit een buitenspelsituatie die dankzij goed vlagwerk van William Groeneveld werd afgekeurd. Beide ploegen kregen daarna goede kansen om nog verandering aan te brengen in de eindstand. Dat gebeurde niet omdat de ruimte buiten het doel oneindig veel groter is dan tussen de palen en de lat. De winst hielp ESTO aan versteviging van een plek buiten de gevarenzone. Volgende week zondag komt FC IJsselmonde naar de “Hill” in Bodegraven. Een pittige tegenstander maar te pakken. De wedstrijd begint om 14.00 uur.
 De Holland-Amerika lijn van Ocobar in Parkvilla

24-02-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De Rotterdamse band Ocobar pakt de koffers voor de trans-Atlantische trip en gaat op zoek naar de muziek, beelden en verhalen die de Holland-Amerika lijn teweeg heeft gebracht. Met songs en verhalen van onder anderen Willie Nelson, Eric Clapton, Shocking Blue en Golden Earring. Een heerlijk muzikaal avondje uit op vrijdag 6 maart a.s. in Parkvilla. 

Ocobar is de band van Cok van Vuuren (gitaren) en de broers Rob Wijtman (drums en percussie) en Bart Wijtman (bas en piano). De band reisde ooit samen met Wilfried de Jong langs de theaters. Daarnaast was Ocobar in een aantal voorstellingen van Freek de Jonge te zien en traden zij op met Ricky Koole en Leo Blokhuis.

Kijk voor meer informatie www.parkvilla.nl.
 Koopwoningen 6,3 procent duurder in januari

24-02-2020

Bron: CBS

Bestaande koopwoningen waren in januari 6,3 procent duurder dan in januari 2019. De prijsstijging is wat lager dan in de voorgaande maand. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. 

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In januari 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in januari ruim 44 procent hoger.


Meer bestaande koopwoningen verkocht in januari
Het Kadaster maakte bekend dat het in januari 17 525 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna 16 procent meer dan een jaar eerder.
Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 april beschikbaar.
 Vrijwilligers voelen zich gelukkiger

24-02-2020

Bron: CBS

Van de mensen die vrijwilligerswerk doen zegt 91 procent gelukkig te zijn, tegen 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen. In 2018 zei 48 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder in de afgelopen 12 maanden vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Drie op de tien gaven aan in de afgelopen vier weken actief te zijn geweest als vrijwilliger. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses. Voor het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn zijn van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45 duizend personen van 15 jaar of ouder. Zij gaven op een schaal van 1 tot en met 10 aan in welke mate ze zichzelf een gelukkig mens vinden. Hierbij staat een 1 voor volledig ongelukkig en 10 voor volledig gelukkig.
Vrijwilligers geven vaker aan gelukkig te zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Van de vrijwilligers gaf 91 procent aan zichzelf gelukkig te vinden met een 7 of hoger, tegen 85 procent van de niet-vrijwilligers. Het aandeel dat zich ongelukkig voelt (en zichzelf minder dan een 5 geven op de schaal van 10) is bij mensen die geen vrijwilligerswerk doen bijna twee keer zo groot als bij vrijwilligers.
Of mensen vaker gelukkig en tevreden zijn doordat ze vrijwilligerswerk doen, of dat mensen die zich gelukkig en tevreden voelen zich vaker als vrijwilliger inzetten is niet onderzocht.


65 procent vrijwilligers heeft hoog persoonlijk welzijn
Van de vrijwilligers had 65 procent in 2013/2018 een hoog persoonlijk welzijn. Het persoonlijk welzijn is bepaald aan de hand van scores op twaalf indicatoren waaronder tevredenheid over de financiële situatie, tevredenheid met de lichamelijke gezondheid en gevoel van (on)veiligheid. Van de niet-vrijwilligers had 54 procent een hoog persoonlijk welzijn. Verder was de groep met een lage score op de persoonlijke welzijnsindex twee keer zo groot bij de niet-vrijwilligers (4 procent) als bij de vrijwilligers (2 procent).


De groep vrijwilligers verschilt qua samenstelling van de groep die geen vrijwilligerswerk doet. Zo zijn vrijwilligers bijvoorbeeld relatief vaak hoogopgeleid en doen 35- tot 45-jarigen het vaakst vrijwilligerswerk. Maar ook wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in leeftijd, geslacht opleidingsniveau, inkomen, burgerlijke staat en migratieachtergrond scoren vrijwilligers hoger op de persoonlijke welzijnsindex.


Meer uren vrijwilligerswerk maakt niet gelukkiger
In 2018 besteedden vrijwilligers gemiddeld 4,4 uur per week aan hun vrijwilligerswerk. Meer uren vrijwilligerswerk gaat niet samen met meer welzijn. Naarmate vrijwilligers meer uren actief zijn, neemt het aandeel met een hoge score (7 of hoger) op de persoonlijke welzijnsindex niet toe. Dit geldt ook voor het ervaren geluk en de andere welzijnsaspecten.
 Corri Sigmond is Gast van de Week

24-02-2020

Van de redactie

Gouda - Zaterdag 29 februari is Corri Sigmond tussen 10 en 11 uur Gast van de Week op Gouwestad radio. Aanleiding voor het interview is haar pas verschenen roman “Edelsmid”, dat zich in Gouda afspeelt en draait om hoofdpersoon Johanna. Voor zowel schrijfster als hoofdpersoon is schisis (ofwel haze-lip) een factor met impact geweest.
Gouwestad zendt uit op 97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether) en via www.gouwestad.nl (livestream). Herhalingen: zondag 1 maart om 19.00 uur en woensdag 4 maart om 07.00 uur. Daarna is het interview nog vier weken te beluisteren via uitzending gemist (eveneens via de Gouwestad-site).Repair Café, Historisch Café en SWOK in Theater Concordia Haastrecht

24-02-2020

Van de redactie

Haastrecht - Donderdag 5 maart is er weer een Repair Café in Haastrecht! Iedereen is van harte welkom om tussen 13.30 en 16.00 uur met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs weer in orde te maken.
 

De handige (en aardige) technische vrijwilligers van het Repair Café kunnen (kleine) reparaties uitvoeren aan allerlei defecte spullen, zoals:
• huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten en broodroosters
• elektrisch gereedschap
• rollators, stepjes en fietsen
• klokken en uurwerken
• radio’s, versterkers en verlichting
• scharen en messen slijpen 

Maar ook kunnen ze klein soldeerwerk verzorgen en u helpen met vragen over uw computer en tablet. Het Repair Café is ook gezellig. Tijdens de reparatie is er tijd voor een praatje en bij gastheer Rob van Zuijlen bestelt u een lekker bakje koffie als u wilt. De spaarpot staat er voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst wordt gebruikt om reparatiematerialen te kopen.


Theater Concordia, Concordiaplein 1 in Haastrecht, organiseert elke eerste donderdag van de maand een Repair Café. Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Haastrecht.


Het Repair Café is gezellig. Tijdens de reparatie is er tijd voor een praatje en er staat een (gratis) kopje koffie of thee voor je klaar. De spaarpot staat er voor een vrijwillige bijdrage. Van de opbrengst worden reparatiematerialen gekocht. Het SWOK (stichting Welzijn Ondersteuning Krimpenerwaard) organiseert tijdens het Repair Café een gezellige creatieve middag. Daarnaast is ook de Historische Vereniging Haastrecht is aanwezig. De vereniging wil graag de inwoners van Haastrecht in de gelegenheid stellen om kennis te maken met de vereniging en eventueel ter plaatse vragen te stellen of hun verhaal te doen. Er zullen historische boeken, documenten en/of foto’s aanwezig zijn.Introductieworkshop meditatie en mindfulness in Inloophuis ‘Leven met Kanker’

24-02-2020

Van de redactie

Woerden - Op dinsdagochtend 3 maart geeft Ine Kuijsten om 10.00 uur een introductieworkshop mindfulness en meditatie in Inloophuis ‘Leven met Kanker’. Mindfulness (bewuste aandacht) kan je helpen positieve ervaringen intenser te beleven en om bij ziekte en andere tegenslag wat minder meegesleept te worden in de veelheid van gedachten, gevoelens of zorgen. Tijdens de meditatie blijkt zoiets simpels als de ademhaling een geweldig middel te zijn om tot rust te komen en de mallemolen in ons hoofd, al is het maar voor even, tot rust te brengen. Met eenvoudige opdrachten en oefeningen word je uitgenodigd uit de automatische stroom van het denken te komen en je weer te verbinden met het huidige moment. Door bewust met je aandacht om te gaan, mindful te zijn, doe je als het ware een stapje terug uit je drukke denken en kun je steeds weer terugschakelen naar het hier en nu, de enige plek waar het leven zich afspeelt. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden.
 

Toegang en consumpties zijn gesponsord. Voor nieuwe bezoekers is er een rondleiding met uitleg over wat het Inloophuis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Inloophuis ‘Leven met kanker’ op Wilhelminaweg 12 in Woerden. Informatie: telefoon (06-14004496), email ( info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ). Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Mozart boeit altijd

23-02-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Voor de bezoekers van ReeuwijkKlassiek in De Brug presenteerde het Lumaka Ensemble een gevarieerd programma met de titel “Rondom Mozart”. Het concert opende met het bekende fluitconcert in D van Mozart. Ook tijdgenoten van Mozart kwamen aan bod. Een van de hoogtepunten van de avond was de in het Concertgebouworkest spelende Italiaanse altvioliste Martina Forni. Zij schreef een prachtig arrangement van het “Et incarnatus est” uit de Mis in C van Mozart, waarbij de fluit de sopraanstem vertolkte. Het Lumaka Ensemble speelde enthousiast en wist dit enthousiasme op de zaal over te brengen. Na de bloemen kreeg het publiek nog een toegift. In de foyer werd nog uitgebreid met de musici nagepraat.
Jarige job trakteert Rohda’76 op zege

23-02-2020

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In slotfase wist de jarige Joppe van Veldhuizen Rohda’76 op het goede spoor te zetten. ’s Ochtends had hij nog 19 kaarsjes uitgeblazen om een paar uur later zijn elftal aan een verdiende 2-1 overwinning te helpen tegen Linschoten.


De jarige Joppe van Veldhuizen scoorde namens Rohda’76 vlak voor tijd de winnende treffer (2-1).   Foto: Piet Spannemaker
 

De zege kwam moeizaam tot stand. Al in de eerste helft had Rohda’76 ruim afstand moeten nemen van de bezoekers. Zo trof Steven Holthuijsen na tien minuten spelen de lat met een kopbal. Net voor de rust belandde een inzet van Pim de Vries op de dwarsligger. Tussendoor hadden Jeroen van de Zanden, Daniel Poot en Jeroen Schouten de 1-0 op hun schoen, maar de verdiende voorsprong bleef uit. Na een uur spelen verzilverden de gasten wel de eerste de beste kans. Aanvoerder Sam da Cruz kopte fraai de 0-1 binnen. Toch kwam er nog gerechtigheid. Met nog tien minuten op de klok lobde de doorgeschoven Holthuijsen de bal over de uitkomende keeper van Linschoten heen: 1-1. En net voor het laatste fluitsignaal hing de jarige Van Veldhuizen de slingers voor zijn eigen verjaardag op: 2-1. ,,We spelen iedere week beter en hebben uiteindelijk zwaar verdiend gewonnen’’, stelde aanvoerder Mitchell van Waveren na afloop vast.Komende zaterdag staat er voor Rohda’76 geen competitiewedstrijd op het programma. De week erop, op zaterdag 7 maart, hoeven de blauwhemden voor hun uitwedstrijd niet ver te reizen. Ze gaan dan op bezoek bij plaatsgenoot Bodegraven.


 Muzikale middag Zonnebloem Bodegraven

23-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Vrijdag 21 februari organiseerde de Zonnebloem afdeling Bodegraven in het Everts huis een muzikale middag. 80 Zonnebloem gasten, begeleid door 20 vrijwilligers genoten van een optreden van de muziekband HELEMAAL TOP uit Zwammerdam. De gasten werden om 13.30 uur gezellig ontvangen in de theaterzaal van het Everts huis met een kopje koffie met soesje of roomhoorntje en tijdens de pauze en na het concert met een drankje en een snack. Zij genoten enorm van het wervelend optreden van de HELEMAAL TOP mannen PJ, Peter en Toine. 

Voor wie het mogelijk was, werd uitgebreid deelgenomen aan de polonaise door de zaal, waarbij de anderen al zwaaiend blijk gaven van hun plezier. Ondanks het feit dat het concert aan zijn einde kwam werd door de bezoekers nog veelvuldig verzocht om een toegift of verzoeknummer, waar de zangers met geestdrift aan voldeden. Tegen vijf uur ging eenieder, nog voorzien van een presentje, met een voldaan en blij gevoel naar huis.


Deze feestelijke middag is mogelijk geworden dankzij de opbrengst uit de RABO ClubSupportActie en een grote donatie van ING Nederland.
De snacks bij het drankje werden aangeboden door Vergeer Kaas en Slagerij van Meurs uit Reeuwijk. Het Bestuur van de Zonnebloem afdeling Bodegraven dankt de donateurs voor hun bijdrage en speciaal ook de vrijwilligers, die onbaatzuchtig hun inzet hebben geleverd om de gasten gastvrij te onthalen en te begeleiden.Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

23-02-2020

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 24 februari tot en met 28 februari 2020 weer een heerlijk menu voor u.


Maandag
Tomatensoep, hutspot met slavink,
jus, toetje
 

Dinsdag
Groentesoep, aardappelpuree, procureur,
bietjes met appel en ui, jus, toetje
 

Woensdag
Paprikasoep, aardappelen, witlof gerold in
ham en kaas, jus, toetje
 

Donderdag
Knoflook-kaassoep, aardappelen, hamburger met ketchup,
bloemkool/broccoli, jus, toetje
 

Vrijdag
Indiase wortelsoep, aardappelen of rijst, kip madras,
sperziebonen, toetje
 

 


 

Adres : Rijngaarde 1, zaal Bij SAM, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 Gesprek van de Dag met Dieter Mockellmann en Kapelaan van Paassen

23-02-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In Gesprek van de Dag van zondag 23 februari, die vanaf 19:00 uur te zien is bij RTVBodegraven, ontvangt AnneMarie weer diverse leuke gasten. Gesprek van de Dag is een programma, met actuele gasten en opmerkelijk nieuws uit onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

In de komende uitzending zijn te gast, Dieter Mockellmann,in onze gemeente bekend als een van de initiatiefnemers voor behoud van het Zwembad de Fuut in Reeuwijk-Brug, hij komt praten over het lesgeven aan kinderen via de moderne technieken, deze nieuwe manier van lesgeven, is door het lerarentekort groeiende, leerlingen zitten in Franeker in de klas, en krijgen les van een leraar of lerares die via de moderne media op afstand de les verzorgt.


Ook te gast is Kapelaan van Paassen, hij komt vertellen over zijn nakende vertrek naar een andere parochie, zijn late roeping tot het priesterschap en hoe hij aankijkt tegen het geloof vanuit zijn gedachtegang.


Gesprek van de Dag heeft een nieuw item toegevoegd aan haar programma, vanaf nu zal er vanuit de Bibliotheken in onze gemeente maandelijks een “biebboek van de maand” gepresenteerd worden door medewerkers van de bibliotheken, dit keer zal Annemarieke Kromwijk het boek van de maand maart u van harte aanbevelen, benieuwd welk boek dat is, kijk dan zondagavond 23 februari naar Gesprek van de Dag


Gesprek van de Dag is te zien vanaf zondagavond 23 februari 19:00 uur bij RTVBodegraven, op de Facebook pagina van Gesprek van de Dag en het You-tube kanaal van de lokale omroep, RTVBodegraven is te ontvangen op alle providers op de onderstaande kanalen:

Ziggo - Digitaal: kanaal 42
Rekam – Caiway: kanaal 69
KPN, XS4ALL, NLE: kanaal 1356
Solcon : kanaal 2155
Telfort: kanaal 1356 of 2155
Tele2 : zoeken op menu : TV Bodegraven Aanhouding bij dodelijk steekincident Robijnstraat

23-02-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Zondag 23 februari rond 01:00 uur vond een steekincident plaats in een woning aan de Robijnstraat in Alphen aan den Rijn. Bij dit steekincident is een 16-jarige jongen uit Amsterdam overleden. Drie andere mensen raakten gewond. Rondom het plaats delict hield de politie een verdachte aan. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Alphen aan den Rijn.


Na de melding was de politie snel ter plaatse. Een 16-jarig slachtoffer was uit de woning gevlucht en werd aangetroffen in de directe omgeving. De politie startte direct met reanimatie, maar dat mocht niet baten. Hij overleed aan zijn verwondingen. Drie andere mensen raakten gewond. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis. Het gaat om een 19-jarige jongen uit Amsterdam en een 53-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn. Zij zijn buiten levensgevaar. Een 17-jarige voorbijganger bij de woning raakte lichtgewond. Hij is aan zijn verwondingen behandeld bij de Huisarstenpost. Op dit moment is nog onduidelijk waarom de verdachte de slachtoffers heeft neergestoken. Het eerste onderzoek wijst erop dat het plaatsvond in familiaire sfeer. Het rechercheonderzoek is in volle gang. Meerdere mensen die getuigen waren van het incident worden gehoord.


Getuigenoproep
De recherche onderzoekt deze zaak en zoekt getuigen. Heb jij meer informatie of beelden? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen kan via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).Laatste gelden van benefietactie omgezet in nieuwe aanhangwagen voor Rode Kruis Bodegraven

22-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - In 2017 werd door de Bodegraafse serviceclubs Rotary, Lions, Inner Wheel en METIS de benefietactie ‘Samen voor het Rode Kruis’ opgezet. De vier clubs sloegen de handen ineen om met de benefietactie geld in te zamelen voor Rode Kruis afdeling Bodegraven. Tijdens de grote benefietavond op 18 november 2017 in het Evertshuis werd het fantastische eindbedrag van €18.095,- bekendgemaakt. Van dit bedrag zijn onder andere twee bikes en AED’s aangeschaft. Deze werden op 7 april 2018 feestelijk in gebruik genomen.
 


 

Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder na de geslaagde benefietavond, en zijn onlangs de laatste euro’s van de benefietactie besteed aan prachtige materialen waaronder een brancard en een nieuwe aanhangwagen. Het Rode Kruis Bodegraven is hier heel blij mee en ontzettend trots op.

Op zaterdag 22 februari is de benefietactie feestelijk afgesloten met de leden van de Bodegraafse serviceclubs. Tijdens deze afsluiting is de nieuwe aanhangwagen van Rode Kruis Bodegraven onthuld welke is voorzien van de officiële voertuigstriping van het Nederlandse Rode Kruis. De aanhangwagen is aangeschaft van het laatste geld van de opbrengst van de benefietactie, en zal worden ingezet voor de evenementenhulp van Rode Kruis Bodegraven.
 

In willekeurige volgorde de vertegenwoordigers van de Bodegraafse Rotary, Lions, Inner Wheel en METIS


Foto's: Digitale Bodegraafse Krant
 Ondanks de wind is Carnavalsoptocht Reedeurp (Reeuwijk) doorgegaan

22-02-2020

Van de redactie

Reedeurp - Ondanks de harde wind is vandaag de Carnavalsoptocht in Reedeurp doorgegaan. Even hielden de liefhebbers van de carnavalsoptocht hun hart vast. Want het had zomaar gekund dat weken werk aan de praalwagens voor niets was geweest. Maar gelukkig is dit in Reedeurp niet het geval. Langs de route stonden vele liefhebbers te kijken naar de vele bouwwerken en versieringen.
 Foto’s: Digitale Bodegraafse Krant
 Extra voorstelling film High Society

23-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Omdat er zoveel mensen reageren vertoond de Nova bioscoop de film High Society niet alleen op vrijdagavond 28 februari maar nog een keer op zondagmiddag 1 maart om 14:00 uur.
 


Het verhaal gaat over Tracy (Grace Kelly) en CK (Bing Crosby). Zij zijn op jonge leeftijd getrouwd, maar al snel weer gescheiden. Beiden zijn van goede komaf. Tracy staat op het punt om weer in het huwelijk te treden met een schrandere zakenman, maar CK houdt nog steeds van haar. Het jongere zusje van Tracy is een bemoeial en wil de fouten in haar zus' leven verbeteren. Dan is er nog de vader van Tracy, een echte playboy. Een tijdschrift chanteert de familie hiermee, om als primeur de bruiloft te mogen verslaan. U kunt reserveren via de telefoon of per mail: novabioscoop@kpnmail.nlHeren VSTS bereiken moeizaam halve finale beker

22-02-2020

Door: Steffi van den Berg

Leidschendam / Bodegraven - VSTS H1 heeft in een moeizame wedstrijd tegen Volevo H2 uit Leidschendam de halve finale in de beker bereikt na een zenuwslopende 5 setter. Met een onbekend team uit een andere competitie regio als tegenstander is het vooraf altijd lastig inschatten wat de spelwijze en kwaliteiten zijn, zo ook deze bekerwedstrijd. De eerste set was even aftasten voor de door Kraan & Roos Constructie gesponsorde ploeg van VSTS, wat heeft de tegenstander in zijn mars en hoe kunnen we daar een antwoord op geven. Gelukkig voor de Bodegravers werd ondanks het aftasten de set winnend afgesloten met 20-25. In set 2 werden de heren van VSTS enigszins verrast werd door Volevo de druk flink opgevoerd, Helaas kon een ommekeer niet voorkomen worden en ging de set verloren met 26-24.
 

Compleet wakker geschud op de late maandagavond kwam de spirit terug in de wedstrijd en walste VSTS misschien tegen de verhouding in over Volevo heen met 13-25. Toch kantelde de wedstrijd weer volledig en werkelijk niemand in Sporthal “de Fluit” wist wie de halve finale van de beker zou gaan bereiken. Een 2-2 stand na een setwinst voor Volevo met 25-20 bracht de wedstrijd naar een beslissende 5e set. Snel leek VSTS het uithanden te gaan geven maar door een discutabele beslissing van de scheidsrechter in het nadeel van de Bodegravers kwam er vuur in de ogen van de heren te staan en de drive die dat met zich mee bracht resulteerde in een winst van 2-3 met een setstand van 11-15.


Dit betekend dat VSTS heren 1 medio april thuis in Bodegraven een Halve Finale speelt in het bekertoernooi voor een felbegeerde Finale plaats!
De datum en tijd zal later bekend worden en we zouden het super vinden als deze dag er een overvolle en uitzinnige tribune de heren naar de Finale schreeuwt!
 Bodegraafse Midwest speelt op benefietavond voor Tour du ALS

22-02-2020

Van de redactie

Bodegraven / Hazerswoude-Rijndijk – De Bodegraafse band Midwest gaat vanavond samen met de band “Now What” een muzikaal optreden verzorgen tijdens de benefietavond voor Tour du ALS. De opbrengst komt ten goede aan Tour du ALS.
 

Adres:
Pleyn68
Rijndijk 92
Hazerswoude-Rijndijk,
Aanvang: 20.30 uur-24.00 uur.

 

Samen trappen wij ALS de wereld uit!
Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen op donderdag 11 juni 2020 honderden fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux om geld op te halen in de strijd tegen ALS, PSMA en PLS. Tour du ALS is het grootste evenement wat jaarlijks wordt georganiseerd door Stichting ALS Nederland.
 


 Songs of Praise

21-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Wijkgemeente Emmaüs nodigt u van harte uit voor de samenzang Songs of Praise op elke eerste zondagavond van de maand. De bezoekers leveren zelf de liederen aan, Gijsbert Kok begeleidt ze deze keer en vertelt er over. Dus houdt u van zingen, kom dan vooral meedoen in de Lutherkerk op zondag 1 maart a.s. om 18.30 uur. Aan de uitgang is er een collecte voor het Hospice te Bodegraven.
 Carnavalsdisco op IKC Schatrijk

21-02-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Woensdagavond 19 februari was het weer groot feest op IKC Schatrijk (voorheen de Pax Christischool): tijd voor de carnavalsdisco. Alle kinderen, leerkrachten en hulpouders waren verkleed. Ook was er een echte disco met carnavalsmuziek, rookmachines en discolampen. De kinderen van de onderbouw (groep 1 t/m 4) waren aan het begin van de avond aan de beurt. Zij konden naast de disco ook nog op een springkussen springen. Later volgden de kinderen van de bovenbouw (groep 5 t/m 8). Zij begonnen met een stoelendans, daarna was er een muziekbingo en de disco werd afgesloten met een limbodans. Na het carnavalsfeest genieten de kinderen van IKC Schatrijk van twee studiedagen en een week voorjaarsvakantie.
 Carnavalsoptocht Reedeurp (Reeuwijk)

21-02-2020

Van de redactie

Reedeurp – Zaterdag 22 februari is de Carnavalsoptocht in Reeuwijk. Om 11.11 uur zal de start zijn bij Edelman in Reeuwijk. Met ruim 40 feestende groepen is het een fantastisch spektakel om naar te kijken. Onderhoud aan hefbrug Boskoop gepland

21-02-2020

Van de redactie

Boskoop - Vanaf oktober 2019 voerde de provincie de nodige maatregelen uit om de hefbrug Boskoop weer constructief veilig te maken. Vanaf mei 2020 voert de provincie aanvullende werkzaamheden uit, zodat de brug weer een tijd mee kan tot het planmatig onderhoud in 2024. Tijdens de werkzaamheden aan de hefbrug Boskoop geldt een weg- en vaarwegstremming. Ook de hefbruggen bij Gouwesluis en Waddinxveen zijn inmiddels geïnspecteerd. De periode waarin werkzaamheden aan die bruggen plaatsvinden, is nog niet bepaald.


Foto: Digitale Bodegraafse Krant
 

Maatregelen hefbrug Boskoop
Vanaf mei gaat aannemer Hollandia aan de slag met de aanvullende werkzaamheden. De bestaande kooiladders worden in zijn geheel vervangen en er worden veiligheidshekjes geplaatst. Ook de rechthoudkabels en de hijs- en neerhaalkabels worden vervangen en er wordt op een aantal plekken een beschermende laag aangebracht om materiaalafname door roestvorming te voorkomen.


Planning
In afstemming met betrokken ondernemers- en belangenorganisaties is in overleg met de aannemer een periode bepaald waarbinnen de werkzaamheden gaan plaatsvinden, met als doel zo min mogelijk hinder voor de omgeving. In het weekend van 2 en 3 mei is er géén weg- en vaarverkeer mogelijk. In de periode 12 juli tot en met 8 augustus is er geen autoverkeer mogelijk, vaarverkeer kan via bloktijden. In het weekend van 18 en 19 juli is er geen weg- en vaarverkeer mogelijk (ook geen bloktijden). Fietsers en voetgangers kunnen in deze gehele periode gebruik maken van een pontonbrug. De hefbrug wordt in bloktijden bediend. Bij het bepalen van de bloktijden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met vraag en aanbod van schepen. De bloktijden zullen in afstemming zijn met de bedientijden van de spoorbruggen in Gouda.


Hefbruggen Gouwesluis en Waddinxveen
Naar aanleiding van de geconstateerde roestvorming bij de hefbrug Boskoop zijn ook de andere 2 hefbruggen over de Gouwe, in Alphen aan den Rijn en Waddinxveen, geïnspecteerd. De conclusie van de uitgevoerde inspectie is dat de torens van de hefbrug Gouwesluis in goede staat verkeren. Wel wordt geadviseerd om de beginnende roestvorming aan te pakken en enkele bouten te vervangen. De maatregelen die wellicht noodzakelijk zijn bij de hefbrug Waddinxveen zijn nog niet helemaal bekend. Naast dat de roestvorming ook daar moet worden aangepakt, wordt nog onderzocht wat de staat van enkele zogenaamde klinknagels (verbindingen) is. Zodra deze analyse is voltooid kan het totale maatregelenpakket en de urgentie ervan voor de hefbrug Waddinxveen worden bepaald.
 Woerden op weg naar een begroting met perspectief

21-02-2020

Van de redactie

Woerden - Om de financiën van de gemeente op korte en langere termijn gezond te houden is Woerden op zoek naar een structureel bedrag van minimaal drie miljoen euro om vanaf 2021 jaarlijks in te kunnen zetten en nog eens minimaal drie miljoen euro na 2024. Dit is nodig om kosten die op de gemeente afkomen te kunnen betalen. Hiermee wordt ook financiering gezocht om de schulden deels af te bouwen. Daarmee werkt de gemeente aan haar belofte dat ze staat voor een stabiel en gezond financieel beleid.
 

Wat is er aan de hand?
De komende jaren krijgt de gemeente te maken met groeiende uitgaven die jaarlijks terugkeren. Dit is niet uniek voor Woerden.
De kosten van het sociaal domein stijgen bijvoorbeeld gestaag. Een ontwikkeling die al enige tijd aan de gang is. Dit heeft meerdere oorzaken, waarvan de vergrijzing en de toenemende vraag naar jeugdzorg het meest in het oog lopen. Daarnaast blijven grote investeringen in de openbare ruimte nodig, denk aan vervanging van het riool en de aanleg van wegen en straten. Door de slappe bodem blijft dat voor Woerden een grote kostenpost, ook in vergelijking met andere gemeenten. Ook blijft het in de toekomst nodig om te kunnen investeren in de infrastructuur vanwege de noodzaak om woningen te bouwen gezien de druk op de woningmarkt. Hierbij wordt ook gekeken hoe de Rijksoverheid en de Provincie Utrecht kunnen meebetalen. Naast dit alles heeft de gemeente Woerden de afgelopen jaren een schuld opgebouwd. Daar is veel voor gerealiseerd, maar schuld kost de gemeente geld. Als de schuld oploopt of de rente gaat stijgen, kan dit een probleem vormen. Goed financieel beleid kijkt naar de toekomst. Daarom is het nodig de schuld beheersbaar te houden. De combinatie van al deze vraagstukken stelt de gemeente echter voor een grote financiële uitdaging.


College legt raad keuze voor
De afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar de huidige financiële situatie. Twee vragen stonden centraal: hoe urgent is de situatie en binnen welke onderwerpen zit eventueel nog financiële ruimte om te bezuinigen. Uit dit onderzoek zijn 10 onderwerpen naar voren gekomen, waarvan het college er 8 heeft voorgesteld aan de raad. Het gaat om de volgende onderwerpen:
Sociaal domein, werk en inkomen, beheer openbare ruimte, onderwijshuisvesting, parkeren, duurzaamheid en milieubeheer, sportvoorzieningen, belastingen en leges. Bij deze onderwerpen gaat de gemeente onderzoeken waar de zaken nog efficiënter kunnen worden georganiseerd,
De onderwerpen economie en cultuur blijven in het voorstel van het college voorlopig buiten schot. Deze onderwerpen zijn bepalend voor de sfeer en ontwikkeling van Woerden. Daar wil het college vooralsnog niets aan af doen.
 

De gemeenteraad gaat in gesprek
In de komende periode gaat de gemeenteraad met de samenleving hierover in gesprek. Het is de raad die de kaders bepaalt. Uiteindelijk leidt dit tot keuzes voor de begroting 2021-2024, die de gemeenteraad in het najaar vaststelt.Uitvoering Etty Hillesum

21-02-2020

Van de redactie

Woerden - Vocalgroep Choral presenteert met ‘Etty’ een voorstelling over het leven van Etty Hillesum, een joodse vrouw die velen geïnspireerd heeft met de door haar nagelaten dagboeken en brieven. Haar leven wordt gekleurd door haar onstuimige en soms grillige karakter, haar joodse afkomst en de Tweede Wereldoorlog. Etty beschrijft in haar werk een grote persoonlijke innerlijke ontwikkeling. Ze zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, de dingen achter de dingen, naar God. 

Etty wordt op 15 januari 1914 geboren in Middelburg. Ze groeit op in Deventer en gaat na haar gymnasium opleiding rechten studeren in Amsterdam. In februari 1941 besluit ze om in therapie te gaan bij de uit Duitsland afkomstige psychiater Julius Spier. Ze wordt zijn cliënt, secretaresse, leerling en vriendin. In de groep rondom Julius Spier ervaart Etty een atmosfeer van literatuur, muziek en spiritualiteit met aandacht voor de grote vraagstukken van het leven. Geleidelijk komt ze meer in balans en kan ze het turbulente leven in en om haar heen beter hanteren. In juli 1942 accepteert ze een baantje als typiste bij de Joodse Raad, maar ze houdt het werk slechts een paar weken vol en meldt zich vervolgens in het doorgangskamp Westerbork als medewerkster sociale verzorging van ‘doortrekkenden’. Ze is ervan overtuigd dat ze daar eindelijk in praktijk kan brengen waar ze innerlijk naar toe gegroeid is: het belangeloos, zonder oordelen, liefdevol helpen van anderen. Op 29-jarige leeftijd wordt Etty Hillesum in 1943 om het leven gebracht in het concentratiekamp Auschwitz.
 

Haar dagboeken tonen een levenskunstenares die, onder zeer moeilijke omstandigheden, steeds meer instaat is het positieve te benadrukken en zichzelf en haar eigen lot te accepteren. Ze ziet zichzelf niet als slachtoffer, overgeleverd aan de machten en krachten die inbeuken op haar bestaan. Haar oproep is om, onder welke omstandigheid dan ook, de antwoorden in jezelf te zoeken en vanuit jezelf de dingen te verbeteren.
 

De rol van Etty wordt vertokt door Abke Bruins.
Abke Bruins voltooide haar studie Musicaltheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze deed ervaring op in vele musicals en theatershows. Ze won in 2011 de John Kraaijkamp Musical Award voor de beste Vrouwelijke Hoofdrol in een kleine musical (Je Anne).

De toegang is gratis. Meer info over Choral vindt u op: www.vocalgroepchoral.nlGasten kregen Workshop Linedance van Sinar Maluku

21-02-2020

Van de redactie

Woerden - Gasten en vrijwilligers van Inloophuis ‘Leven met kanker’ waren donderdag 20 februari te gast in Wijkcentrum Molenvliet bij Stichting Sinar Maluku voor een workshop Linedance door Agustina Luhulima. Aansluitend kregen ze een lunch van pannekoeken aangeboden, het totaal was een beursvloerdeal.


Voor sommigen een peuleschil, voor anderen wat lastiger maar de gasten en vrijwilligers genoten zichtbaar tijdens de workshop in het wijkcentrum. Augustina is een professional die hier in de oneven weken lesgeeft aan een groep van 18 mensen en ook nog wekelijks in de Lange Wiek op dinsdagmiddag. “Ik dans al 25 jaar en geef al 10 jaar les, ook nog in Culemborg aan een groep van 80- en 90-jarigen.”
 

Stichting Sinar Maluku organiseert vele activiteiten in het wijkcentrum, van schilderen, wandelen en linedance tot speelcafé, creaochtenden, koken, spelletjes en ontmoeting. “De meeste activiteiten zijn gratis,” vertelt Lea Manuputi. “We krijgen een klein beetje subsidie van de gemeente en inkomsten van mensen die hier in het weekend een feest organiseren.” En dan is de opbrengst van sommige activiteiten ook nog eens voor een goed doel. “Van het eetcafé is een deel van de opbrengsten bestemd voor het jubileum van 70 jaar Molukkers in Woerden in 2021. Een ander deel is voor ons team Sinar Maluku bij De 24 uur van Woerden.” Ook de opbrengsten van de bingo gingen naar dit team en zo is deze actieve stichting indirect ook weer bezig voor ons Inloophuis, dat door de opbrengsten van De 24 uur van Woerden kan blijven voortbestaan.
 Theateravond ‘Credits’ praten met je puber over geld

21-02-2020

Van de redactie

Gouda - Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt in samenwerking met Theatergroep PlayBack de thema-avond ‘Credits’ aan. Deze interactieve ouderavond draait om bewustwording in de omgang met geld. Je bent van harte welkom op donderdag 26 maart 2020 van 19.30 – 21.00 uur bij De Theaterbakkerheij in Gouda. Waarom krijg ik dat niet van jullie? Anouk heeft er ook eentje. Please?! 

PlayBack houd je als ouder op een treffende en luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en soms hilarische scènes aan de keukentafel. Een avond vooral gericht op communicatie tussen ouders en hun pubers.

De toegang is gratis. Voor aanmelden of informatie zie www.cjgcursus.nl
 ‘LAMPJE’ van Maas Theater & Dans komt naar Bodegraven!

20-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Donderdag 27 februari, in de voorjaarsvakantie, is de prachtige jeugdtheatervoorstelling ‘Lampje’ te zien in het Evertshuis. Moniek Merkx bewerkte het succesvolle jeugdboek van Annet Schaap over de dochter van de vuurtorenwachter.
 

“Nee, een licht ben je niet, Lampje. Als je iets moet onthouden, vergeet je het en als je iets wil vergeten, komt het steeds weer terug in je hoofd.” “Ga liggen, wind. Af!” Maar de wind is geen hond en verandert in een storm, dus dan gaat alles mis. Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, komt in een woest avontuur terecht. De voorstelling ‘Lampje’ is een theaterbewerking van het gelijknamige en zeer succesvolle jeugdboek van Annet Schaap dat mooie recensies kreeg en vier boekenprijzen won, waaronder de Gouden Griffel. De theaterversie van ‘Lampje’ is een beeldende vertelling met poëtisch uitzicht op zee, woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan. 

Moniek Merkx over Lampje
“Lampje is een prachtig boek met veel verrassende wendingen en een rijk, goed geschreven plot. Ik herken Schaaps melancholie maar ook haar eigentijdse dilemma’s. Het verlangen naar de zee, een spannend spookhuis en een bonte kermisploeg nemen je vanaf het begin mee in een indrukwekkend tijdloos verhaal. Lampje is in feite een coming-of-age verhaal. In zo’n stormachtige periode zit altijd veel diepte en het is ontroerend om te zien hoe Lampje met vallen en opstaan steeds meer zelfvertrouwen krijgt.”
 

‘Lampje’ is een voorstelling geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en ook heel interessant voor ouders/ verzorgers. Het begint om 19:00 uur, kaarten kosten € 12,50. Vooraf kan er een KIDSHAP frietjes met appelmoes gegeten worden, à € 4,00 pp. Wel graag vooraf reserveren! Er is een beperkt aantal plaatsen in het Grand Café. Ga naar www.evertshuis.nl/lampje voor meer informatie of het reserveren van tickets.
 

ALGEMENE INFORMATIE
DONDERDAG 27 FEBRUARI
Maas Theater en Dans – Lampje (8+)
Aanvang: 19:00 uur (let op! Bijzondere aanvangstijd)
Entree: € 12,50
Kidshap: € 4,00 per persoon
Aanvang Kidshap: 18:00 uur
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven
 BOEF (4+) spannende theatervoorstelling voor kleuters

20-02-2020

Van de redactie

 VOORJAARSVAKANTIE aanrader in het Evertshuis!! 

Bodegraven – BOEF, een spannende 'whodunit voor kleuters' van Maas Theater & Dans, is in het Evertshuis op woensdag 26 februari te zien. Met een gratis workshop ‘boeven vangen’ na de voorstelling voor kleine boefjes.


Foto: Sjoerd Kelderman


Snelheid, een zwarte schaduw, krakende schoenen, een gillend alarm dat alles verraadt. ‘Boef’ is een echt boevenavontuur voor kinderen, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, vriendjes én ouders of verzorgers. Met zwarte maskers, grappige mimetechniek en simpele omdraaiingen nemen de spelers de kinderen mee in een eenvoudige puzzel. Wie is de echte boef? Wat is de juiste sluiptechniek en hoe kan je de politie helpen? Twee houtje-touwtje-detectives geven een masterclass ‘boef’. Met fantasie, humor en slapstick brengen Lisa Groothof en Dwayne Toemere deze spannende theatervoorstelling voor kleuters. Na de voorstelling is er een GRATIS workshop ‘Boeven vangen’ voor kleine boeven in de zaal.


De voorstelling begint om 14:00 uur, tickets kosten € 10,00. Voor meer informatie en het reserveren van tickets zie www.evertshuis.nl/boef Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.


PRAKTISCHE INFORMATIE
WOENSDAG 26 FEBRUARI
Maas Theater & Dans - BOEF (4+)
Genre: Jeugd en familie (4+)
Aanvang: 14.00 uur*
Entree: € 10,00
* gratis workshop ‘Boeven vangen’ na de voorstelling duurt van 15:00 tot ongeveer 15:45 uur.
 Bingo bij Algemene Bejaarden Vereniging Bodegraven

20-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op Donderdag 27 februari organiseert het bestuur van de ABVB weer een gezellige Bingo-middag in de nieuwe zaal van Rijngaarde. Aanvang 13.30 uur. 

Alle senioren uit Bodegraven en omstreken zijn van harte welkom. Entree voor leden € 1,00 en voor niet leden € 3,00 inclusief 1 lot, koffie/thee en een drankje met hapje.
Wij van het Bestuur hopen dat u allen komt dan wordt het vast een hele gezellige middag. Er zijn leuke prijsjes te winnen.
 Da Costaschool naar musical Spector door Kisi Kids

20-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Donderdagmiddag zijn de leerlingen van groep 3 t/m groep 8 van de Da Costaschool naar de musical Spector geweest, uitgevoerd door Kisi Kids. Een musical over talenten en handicaps en hoe hiermee om te gaan. Een mooie afsluiter zo voor de voorjaarsvakantie. Afscheid meester Frank, directeur Da Costaschool

20-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Woensdagmorgen morgen is er op het plein van de Da Costaschool afscheid genomen van directeur, meester Frank. De kinderen hebben hem toegezongen met een afscheidslied 'Meester Frank, heel veel dank'. Groep 8 droeg bij met een ritmisch stuk met bekers en groep 1 en 1-2 zwaaiden meester Frank uit onder het zingen. Dit alles onder begeleiding van Daniëlle Hermeler en een aantal muzikale ouders. Meester Frank gaat per 1 maart een nieuwe uitdaging aan en wordt directeur op een school in Gouda. Hotel Van der Valk weer een stap dichterbij

20-02-2020

Van de redactie

Woerden - De komst van een Van der Valk hotel bij de afrit langs de A12 is weer een stap dichterbij. Initiatiefnemer Van der Valk Hotel Woerden B.V. en Gemeente Woerden hebben op 20 februari een overeenkomst getekend waarin beide partijen aangeven akkoord te zijn met de uitgangspunten. Deze zullen nu worden uitgewerkt in een omgevingsvergunning. De verwachting is dat de bouw volgend jaar van start kan.
Van der Valk wil bij de afrit van de snelweg een hotel bouwen met 125 kamers, een restaurant, vergader- en congreszalen en wellness inclusief zwembad. De plannen passen niet helemaal binnen het bestemmingsplan ‘Hotel’, maar met een uitgebreide procedure omgevingsvergunning kan het hotel er alsnog komen. Als er geen bezwaren worden ingediend, kan de vergunning 26 weken na het indienen van de aanvraag worden verleend en kan in 2021 de bouw van start.

Martin van der Valk (directeur bij Van der Valk Hotels): “De Van der Valk exclusief groep is er klaar voor om in Woerden een prachtig luxe en duurzaam viersterrenhotel te gaan bouwen.”

Wethouder Tymon de Weger (ruimtelijke ontwikkeling): “Woerden ziet al geruime tijd uit naar de komst van dit hotel. Het vormt een welkome aanvulling op de bestaande hotels in onze stad, zeker ook op deze locatie. Goed nieuws dus dat de bouw nu daadwerkelijk in zicht komt.”
 Uitbreiding Stadsmuseum financieel niet haalbaar

20-02-2020

Van de redactie

Woerden - De gewenste uitbreiding van het Stadsmuseum Woerden met de begane grond van de Mariaschool is financieel niet haalbaar. Dit blijkt uit een onderzoek dat het college heeft laten uitvoeren. In alle onderzochte scenario’s zijn de kosten hoger dan het college verantwoord acht. Er zal dan ook geen verder onderzoek naar uitbreiding meer volgen.


Een uitbreiding van het Stadsmuseum is een lang gekoesterde wens van het museum en zeker ook van het College van B&W. De dekking voor de extra kosten van deze uitbreiding zou moeten komen uit woningbouw op een kavel aan de Groenendaal. Er is gesproken met diverse direct belanghebbenden, er zijn koop- en huurscenario’s onderzocht en er is gerekend aan mogelijke opbrengsten voor woningbouw. Helaas is geen enkel scenario kostenneutraal. Het ontwikkelen van de beoogde kavel kent bovendien een paar stevige ruimtelijke uitdagingen. Zo is er bijvoorbeeld een grote kans op archeologische vondsten, de parkeerdruk neemt toe en er moet een constructie komen in de kerktuin die museum en naastgelegen Mariaschool met elkaar verbindt.


Wethouder Georg Becht (cultuur): “Met het vrijkomen van de begane grond van de Mariaschool door het vertrek van de kringloopwinkel, deed zich een geweldige kans voor. Alle direct betrokkenen, waaronder GroenWest en de Hervormde Kerk Woerden, hebben creatieve mogelijkheden aangedragen. Vooral ook het Stadsmuseum zelf heeft de afgelopen maanden hard meegedacht over een mogelijke uitbreiding en de meerwaarde van een dergelijke cultuurimpuls voor de Woerdense binnenstad. Het is dan ook erg spijtig dat we deze kans niet kunnen grijpen. De extra kosten en de ruimtelijke risico’s die een uitbreiding van het Stadsmuseum met zich mee brengt, zijn echter onverantwoord, zeker ook omdat de gemeente zich de komende tijd bezint op haar uitgaven.”De Rozenbrug krijgt kleur!

20-02-2020

Van de redactie

Woerden - De Rozenbrug krijgt de komende maanden groot onderhoud. Dit is nodig om de brug weer veilig en betrouwbaar te maken, zodat deze weer jaren mee kan. Vanaf het moment dat er gesproken wordt over het onderhoud, zijn er verschillende initiatieven bij de gemeente binnengekomen over de kleur van de brug. Een aantal van deze initiatieven zijn voorgelegd aan de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed en inmiddels is er een besluit genomen.
 

‘De Rozenbrug heeft geen beschermde (monumenten)status, maar om zijn beeldbepalende locatie en karakter, was het nodig om een advies op te vragen bij de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed (RKE), zegt wethouder Bolderdijk. De industriële brug is gebouwd in 1937 en ligt op de plaats waar de Singel en de Oude Rijn elkaar kruisen. De brug dankt zijn naam aan herberg De Roos, die vroeger gevestigd was op de hoek van de Leidsestraatweg. De brug is ook wel bekend omdat Sinterklaas tijdens de intocht onder de Rozenbrug door vaart, richting de haven.
Dat enkele initiatiefnemers zich betrokken voelen bij de brug en de kleurkeuze, dat vind ik prachtig’.
 

Maquettes en kleurenstalen
Van verschillende inwoners kwamen initiatieven om de brug in een andere kleur te schilderen. Van een landelijk uiterlijk, het aanlichten van de brug, het plaatsen van een naambord, tot het terugbrengen van de historische kleur uit 1937. Sommige inwoners onderbouwden hun voorstel met een paar woorden en anderen vervaardigden maquettes en kleurenstalen. Het initiatief van een gouden Rozenbrug van lokale kunstenares Marcha VandenBerg-Kortekaas, was het meest opvallende voorstel.
 

Rozenbrug terug in historische kleur
Na alle initiatieven weloverwogen te hebben, heeft de commissie RKE het advies gegeven om de Rozenbrug terug te brengen in de historische kleuren uit 1937. Ook wel aluminium kwartsgrijs genoemd. De wens van het aanbrengen van een naambord, volgens het advies van oud-raadslid Johan Arenthorst wordt hierin meegenomen. ‘Met het terugbrengen van de Rozenbrug in de historische kleuren, geven we de Rozenbrug het industriële en beeldbepalende karakter weer terug. Een parel in het hart van Woerden, waar we straks allemaal weer gebruik van kunnen maken. Ik kijk er nu al naar uit!’ aldus Bolderdijk.
 

Planning
Het brugdek en de bovenbouw van de Rozenbrug worden in het weekend van 28 februari gedemonteerd. Dit alles is sterk afhankelijk van de weersverwachting. De brug wordt in een werkplaats gerenoveerd en in maart weer teruggeplaatst. Fietsers en voetgangers kunnen in deze periode gebruik maken van een tijdelijke noodbrug. Autoverkeer wordt omgeleid over de Kwakelbrug. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind maart afgerond.
 Getuigen overval tankstation gezocht

20-02-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De politie zoekt getuigen van een overval op een tankstation aan de Eisenhowerlaan in Alphen aan den Rijn op donderdagochtend 20 februari. Bij de overval maakte de verdachte een geldbedrag buit.


Rond 06.30 uur kwam een onbekende man het tankstation binnen en eiste geld van de medewerkster. Met het geldbedrag op zak vluchtte de verdachte vervolgens het tankstation uit in de richting van de Herenhof. Sindsdien is de man spoorloos. De politie heeft de zaak in onderzoek.


Signalement verdachte
Man van ongeveer 20 jaar oud
Donkerblauwe kleding met capuchon
Droeg een blauwe doek voor zijn mond
Circa 175 cm
Sprak Nederlands met een licht accent


Getuigen gezocht
Heeft u iets gezien of gehoord? Of beschikt u over videobeelden van de overval? Dan komt de recherche graag met u in contact via 0900-8844 of M 0800-7000.Kennismaken met schilderen in Inloophuis ‘Leven met kanker’

20-02-2020

Van de redactie

Woerden - Op maandag 2 maart van 14.00 tot 16.00 uur is er een schilderworkshop in Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden. De schilderworkshop is eenmaal per maand onder leiding van ervaren schilderdocenten, deze maandag door Mieke Mars.
 

Even vergeten dat je ziek bent (geweest) en ontspannen genieten van het plezier om creatief bezig te zijn. Dat kan in Inloophuis ‘Leven met Kanker’. We werken aan de hand van voorbeelden maar zelf iets bedenken mag ook, het is voor iedereen te doen. Tijdens het schilderen staat plezier voorop, want plezier ontspant en doet je even ontsnappen aan de waan van de dag.
Het huis is open vanaf 13.30 uur voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 14.00 tot 16.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Omdat het om een beperkt aantal plaatsen gaat, is aanmelden voor deze workshop nodig. Dat kan telefonisch (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ). Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Groen licht voor De Goudse Waarden

20-02-2020

Van de redactie

Gouda - Goed nieuws voor De Goudse Waarden! Woensdagavond heeft de gemeenteraad met het renovatieplan voor De Goudse Waarden ingestemd. Hiermee kan de verbouw van Het Lyceum aan de Heemskerkstraat van start gaan.

Over tweeënhalf jaar staat op de huidige plek een zeer duurzaam gebouw waarin De Goudse Waarden voor de komende 40 jaar aan leerlingen goed onderwijs kan bieden; het eerste gasloze en bijna energieneutrale schoolgebouw in Gouda.

Marja van Gurp, directeur van Het Lyceum: “De lichte en transparante uitstraling van de jaren 60 blijft bewaard en dit gebouw biedt ons nieuwe mogelijkheden voor hedendaags onderwijs”
Tijdens de renovatie zal de school voor het onderwijs gebruik maken van de voormalige PWA-kazerne .

Peter van Dijk, voorzitter CvB: “ Het is een intensief traject geweest. We zijn zeer dankbaar voor alle hulp vanuit de gemeente en voor de zorgvuldige wijze waarop de gemeenteraad deze plannen besproken heeft. Speciale dank voor de leerlingen die in de gemeenteraad hun zegje hebben gedaan en voor al onze supporters op de publieke tribune”.
 Opera Viva Festival 2020

20-02-2020

Van de redactie

Woerden - Vier dagen volop opera-activiteiten in Kasteel, Klooster en de stad Woerden. Van zaterdag 28 t/m dinsdag 31 maart 2020 staat de stad Woerden in het teken van opera! Het Opera Viva Festival is een bijzonder festival voor iedereen die van muziek en opera houdt. Met diverse professionele optredens van o.a. De Drijvende Diva (Victorine Pasman) en een speciale bewerking van de opera La Serva Padrona (Pergolesi). De officiële opening van het festival vindt plaats op zaterdag 28 maart om 20.15 uur in Het Kasteel te Woerden.
 

Het Opera Viva Festival is een initiatief van Carla Regina die met passie en enthousiasme opera bij het grote publiek onder de aandacht wil brengen: “Woerden moet een operaplek worden waar je graag naartoe wilt, bij wilt horen, waar je luistert naar grote sterren, workshops volgt en ook nog even het mooie Woerden bezoekt en streekproducten proeft.” Er is tijdens het festival veel aandacht voor amateurgezelschappen, zoals Woerden Zingt Opera: verschillende zanggroepen uit Woerden zingen aan de hand van diverse thema’s, (opera)stukken en stukken uit hun eigen repertoire. Of Alleen maar een stem (muziektheater), uitgevoerd door solisten, koor- en projectleden. Daarnaast zijn er gedurende de festivaldagen verschillende gratis lunch- en theeconcerten op verschillende locaties in Woerden.
 

Programma
Zaterdag 28 maart
12.00 - 12.20 uur | Haven | theatrale muziekuitvoering De Drijvende Diva (Victorine Pasman) | vrije toegang
20.15 - 20.30 uur | Het Kasteel | officiële opening Opera Viva Festival | vrije toegang
20.30 - 21.30 uur | Het Kasteel | opera La Serva Padrona (Pergolesi) | kaarten
 

Zondag 29 maart
14.00 - 15.00 uur | Het Klooster | opera Woerden zingt Opera | kaarten
16.00 - 17.00 uur | Het Klooster | concertante versie La Serva Padrona (Pergolesi) | kaarten
20.00 - 21.00 uur | Het Klooster | opera Woerden zingt Opera | kaarten
 

Maandag 30 maart
14.30 - 15.00 uur | Zorgcentr. Careyn Weddesteyn | middagconcert Love is in the air | vrije toegang
16.00 - 16.30 uur | Galerie van Slagmaat | theeconcert Mozart & co. | vrije toegang
17.00 - 17.30 uur | Van Vliet Muziek | pianoconcert operamelodieën | vrije toegang
20.00 - 21.00 uur | RIE theater | slagwerkconcert Nando Russo | kaarten
19.30 - 22.30 uur | Annex Cinema | schermvertoning Don Pasquale | kaarten
 

Dinsdag 31 maart
12.30 - 13.15 uur | Het Klooster | lunchconcert Ariel Mus | kaarten
19.30 - 20.15 uur | Lutherse Kerk | muziektheatervoorstelling Alleen maar een stem | kaarten
20.45 - 21.30 uur | Lutherse Kerk | muziektheatervoorstelling Alleen maar een stem | kaarten
Opera Viva startte in 2002 als operaklas van Muziekschool Het Klooster in Woerden. Wat begon als kleinschalig project met een groepje zangers en een pianist is uitgegroeid tot een heus operagezelschap van solisten en een koor. Opera Viva staat onder de deskundige leiding van mezzosopraan Carla Regina. Elk jaar wordt er onder haar leiding een opera ingestudeerd, zoals Dreigröschenoper (Weill en Brecht), Rudigore (Gilbert en Sullivan) en Dido en Aeneas (Purcell). De laatste jaren voert Opera Viva jaarlijks een op maat geschreven opera uit in de theaterzaal van Het Klooster in Woerden. Daarnaast worden ook kleinere projecten uitgevoerd, zoals een barokproject, een korenproject of een project met Napolitaans repertoire.
In 2018 vond de eerste versie van het Opera Viva Festival plaats.
 

Carla Regina is (opera)zangeres en pianiste. Ze speelde rollen in opera’s en is als zangeres verbonden aan veel orkesten van Europa, waaronder het Bacchus Ensemble, het Philharmonisch Orkest van Stuttgart, het Contraint Ensemble, het Divertimento Ensemble, het Nederlands Promenade Orkest en I Pomeriggi Musicali. Ze treedt op in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Amerika onder andere het Grachtenfestival en de Uitmarkt.
 

Meer (programma)informatie en kaartverkoop: operavivafestival.nl
 Laat zien wie je bent en kom een selfie-selfiecollage maken

20-02-2020

Van de redactie

Woerden - In de voorjaarsvakantie is er weer een leuke activiteit in het museum voor kinderen van 7-14 jaar. Dit keer op donderdag 27 februari, van 13.00-14.45 uur.


Wat zeggen foto's over de mensen die erop staan? Hoe was dat voor de vrouwen in 'Vrouwen voor de lens'? En hoe is dat nu? Hoe kom je zelf het beste uit op een foto? Je gaat dat uitproberen door jezelf eerst in de selfiehoek zo goed mogelijk te fotograferen en daarna je selfie te bewerken en te versieren,


Dus ben jij tussen de 7 en 14 jaar oud en lijkt het jou leuk om creatief bezig te zijn in de voorjaarsvakantie? Meld je dan aan voor deze kinderactiviteit!
Het kost: € 3,- inclusief drinken en iets lekkers. Betalen kan bij aanvang van de activiteit aan de kassa. Je kunt je opgeven per e-mail (contact@stadsmuseumwoerden.nl) of bij de balie van het Stadsmuseum Woerden.
 High-tea Kidsclub op woensdag 4 maart

20-02-2020

Van de redactie

Woerden - Heb jij in het gezin te maken met kanker of een andere ziekte en heb je zin in een gezellige middag met andere kinderen? Op woensdag 6 maart gaan we allerlei lekkere zoete en hartige hapjes maken en deze na afloop samen met jullie en je ouders of opa en oma opeten. Tussendoor doen we nog een spelletje. Zin om te komen? Je bent van harte welkom en je mag ook een vriendje of vriendinnetje meenemen!. Dit doen we in ons Inloophuis dat deze middag helemaal alleen voor de Kidsclub is.


Ben je tussen de 6 en 12 jaar, heb je te maken met iemand in jouw gezin of familie die kanker of een andere ziekte heeft en wil je in contact komen met meisjes en jongens die hetzelfde meemaken? Kom dan gezellig naar ons Inloophuis aan de Wilhelminaweg 12 in Woerden op woensdag 4 maart 2020. Je mag een vriendje of vriendinnetje meenemen. De middag is van 14.30 tot 16.30 uur. Meer informatie vragen of aanmelden kan uiterlijk op dinsdag 3 maart telefonisch op 0348-447643 of 06-14004496 of via: info@inloophuislevenmetkanker.nl.
 Kapotte spullen? Kom er 27 februari mee naar het Repair Café!

20-02-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Wat doet u met spullen die er duidelijk geen zin meer in hebben? Weggooien? Mooi niet! Elke laatste donderdag van de maand organiseert Stichting Kringloop Alphen het Repair Café van Alphen aan den Rijn. Samen met onze vrijwilligers zorgt u ervoor dat uw spullen misschien weer een jaartje mee kunnen!

U kunt met allerhande spullen met een kwaaltje terecht bij het Repair Café van Stichting Kringloop Alphen, denk bijvoorbeeld aan:
· elektrische apparaten die het niet meer doen,
· fietsen met een lekke band,
· klokken die niet meer lopen en
· kleding met een gaatje.Elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van juli en december, zitten tussen 10.00 en 12.00 uur op Energieweg 13 in het gezellige KringloopCafé onze handige vrijwilligers voor u klaar met advies en een lekker kopje koffie. Neem uw kapotte spullen mee en probeer het samen met hen een langere levensduur te geven. Gereedschap wordt gratis ter beschikking gesteld.

Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa. De activiteiten binnen het Repair Café zullen zich beperken tot eenvoudige klusjes, dit vergroot de kans dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt.

Meer weten over Stichting Kringloop Alphen? Ga naar www.kringloopalphen.nl. Meer informatie over Repair Cafés is te vinden via www.repaircafe.nl.

 Online supermarkt Picnic komt met eigen boerderijmelk van familie Oostdam uit Bodegraven

19-02-2020

Van de redactie

 Samenwerking zorgt voor kortste weg van koe naar koelkast 

Bodegraven – Vandaag start online supermarkt Picnic met het direct van de boerderij aan huis bezorgen van halfvolle en volle melk. De melk van de familie Oostdam uit Bodegraven wordt op de boerderij gepasteuriseerd, verpakt in flessen en via Picnic samen met de andere boodschappen gratis aan huis gebracht. Zo kunnen meer mensen genieten van verse melk, direct van de boerderij.

Een volautomatische melkrobot geeft de koe de vrijheid zelf te bepalen wanneer ze gemolken wordt, waarna de melk direct wordt gepasteuriseerd en gebotteld in een geavanceerde minimelkfabriek. Niet alleen is de melk als hij bezorgd wordt daardoor heerlijk vers, de unieke smaak en kwaliteit blijven optimaal behouden. Bovendien is de melk goed voor dier en boer: de koeien hebben ‘vrij koeverkeer’ en de familie Oostdam krijgt een eerlijke prijs voor de ambachtelijke boerderijmelk.

Altijd vers en geen verspilling
Dit initiatief past binnen de ambities van Picnic om meer lokale producten in het assortiment op te nemen en tegelijkertijd ook de duurzame bezorgketen breder in te zetten. “De keten is extreem kort, de melk is supervers en klanten weten precies waar de melk vandaan komt, dat vinden ze steeds belangrijker”, aldus medeoprichter van Picnic Michiel Muller. “Daarnaast vinden we dierenwelzijn en een eerlijke prijs voor deze ambachtelijke boerenmelk belangrijk.”

In de samenwerking met de boerderij van de familie Oostdam staat de gezondheid van de koe centraal. Ook vindt de familie een lage footprint en comfort voor de koeien belangrijk. In de serrestal bepalen de koeien zelf wanneer ze gemolken worden en als het weer het toelaat mogen ze naar buiten.

Geen tussenkomst van zuivelverwerker
Familieboerderij Oostdam is de tweede in Nederland die gaat werken met de minimelkfabriek van Lely en zich aansluit bij Mijn Melk. Lely is een internationaal familiebedrijf van Nederlandse bodem dat met innovatieve oplossingen de levens van boeren en hun vee aangenamer maakt. Mijn Melk is een platform voor boeren die hun melk zelf verwerken en verkopen, zonder tussenkomst van een zuivelverwerker.

“Door de kortere keten blijven de smaak en de kwaliteit optimaal”, aldus Yvonne Oostdam. “Doordat we de melk zelf verwerken in een minimelkfabriek maken we de boerderij gereed voor de volgende generatie boeren.” Oudste zoon Niels (21) staat al in de startblokken en heeft de dagelijkse leiding over de geavanceerde minimelkfabriek.
 Buitenbad zwembad de Kuil blijft dicht in 2020

19-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het buitenbad van zwembad de Kuil in de zomer van 2020 nog dicht te houden. Dit heeft een aantal redenen. In de zomer van 2020 zijn de bouwwerkzaamheden nog niet volledig afgerond. Zo moet het oude binnenbad dit jaar nog worden gesloopt. Dit levert mogelijk onveilige situaties op voor bezoekers. Om onveilige situaties te voorkomen zouden er veilige looproutes gecreëerd moeten worden en zou daarom extra personeel moeten worden ingezet om de bezoekers hierin te begeleiden. Dit brengt weer extra kosten met zich mee, terwijl het aantal bezoekers tijdens bouwwerkzaamheden vanzelfsprekend veel lager is en daarmee ook de inkomsten. Sommige faciliteiten, zoals voldoende kleedruimtes en nooduitgangen zijn rond de zomer van 2020 nog niet geheel gereed waardoor bezoekers van het buitenbad niet fatsoenlijk ontvangen kunnen worden. Verder zijn de speelfaciliteiten voor kinderen bij het buitenbad in de zomer nog niet gerealiseerd. Het feit dat er in het voorgaande seizoen een paar incidenten zijn geweest met jongeren in het zwembad speelt maar zijdelings mee in de beslissing om het buitenbad in de zomer van 2020 gesloten te houden.
 

Foto: archief Digitale Bodegraafse Krant


De bouw van het zwembad gaat voorspoedig en loopt volgens planning. Tot nu toe blijft de bouw ook binnen het afgesproken budget. Vorige week heeft wethouder Dirk-Jan Knol een symbolische tegel gezet in het nieuwe wedstrijdbad. De wethouder tegelde een tegel met het startnummer 3 aan de wand.


Ook wordt dit jaar nog een zogenoemd ‘sloopfeest’ georganiseerd door de verenigingen die gebruik maken van het huidige binnenbad om te markeren dat het oude binnenbad wordt afgebroken. Zowel binnen als buiten blijven er speelbaden voor peuters. Ook komt er een mooie glijbaan in het zwembad. Als het zwembad klaar is dan heeft de regio er een heel mooi familiezwembad bij met een sportbad die aan BZ&PC, TTB en Aquafauna een nieuw onderdak kan bieden en die voldoet aan de eisen voor wedstrijden voor watersport.
 Goud voor Lieke van Leeuwen op Vlaams kampioenschap Synchroonzwemmen

19-02-2020

Door: Rina Hampel

Bodegraven - Op zondag 16 februari nam de regioploeg synchroonzwemmen van regio West deel aan het Vlaamse Kampioenschap voor miniemen. Binnen de regio KNZB West is een regioploeg Synchroonzwemmen opgericht voor de leeftijdscategorie 10-12 jaar. Lieke van Leeuwen van BZ&PC zwemt ook in deze ploeg mee. Het doel van deze groep is om de jonge talentjes uit de verschillende verenigingen de gelegenheid te geven om op hoog niveau een groepsnummer aan te leren met als doel deel te nemen aan een internationale wedstrijd. 

Op 16 februari vond in de ochtend eerst het techniekonderdeel plaats. Lieke van Leeuwen van BZ&PC behaalde hier 57,4169 punten en eindigde op de vijfde plek en was hiermee de hoogst scorende Nederlandse deelneemster. In totaal eindigde het team van regio West op het techniek onderdeel op een tweede plaats.
 

In de middag werden de uitvoeringen gezwommen. De uitvoering van de regioploeg werd zo goed neergezet dat zij de hoogste score van de wedstrijd haalden van 58.300 punten. Dit gecombineerd met de punten voor het techniekonderdeel gaf een resultaat waarmee zij het gouden eremetaal omgehangen kregen!
 Oproep: 21 maart Zwerfafvalchallenge

19-02-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Na alweer twee succesvolle voorgaande edities, gaat ook dit jaar het team van de Zwerfafvalchallenge zijn schouders eronder zetten om zoveel mogelijk inwoners te inspireren op 21 maart a.s. Bodegraven-Reeuwijk Zwerfafvalvrij te maken tijdens de landelijke Nederlands Schoon dag. Want een ding is duidelijk, zwerfafval hoort niet thuis in de natuur. Wist je dat het maar liefst 20 jaar duurt voordat kauwgum is verdwenen, een blikje 50 jaar en zelfs plastic verdwijnt helemaal nooit. Afgelopen week plaatsten de boswachters van de Nieuwkoops Plassen een foto online van een jonge otter, die was gesignaleerd met een plastic ring rondom zijn hals. Waarschijnlijk, zo veronderstelt men, was het tien maanden oude dier door een stuk zwerfafval gezwommen. De komende weken gaat men met man en macht proberen de otter te bevrijden. Natuurlijk schrijven we veel liever een leuk bericht, maar het laat zien hoe belangrijk het is om te zorgen dat we met z’n allen het zwerfafval opruimen. Of nog veel beter, dat het helemaal niet in de natuur terecht komt.


De winnaars van de Zwerfafvalchallenge wisselbokaal van vorige jaar, Christenlijke Basisschool de Regenboog in Reeuwijk-Brug


Ook dit jaar kan iedereen zijn initiatief zich aanmelden via de website www.zwerfafvalchallenge.nl. Ben je benieuwd of er in jouw buurt iets wordt georganiseerd of wil je je aansluiten bij een bestaand initiatief, raadpleeg dan ook de website en ga aan de slag. Natuurlijk wint het mooiste initiatief de Bodegraven-Reeuwijkse Zwerfafvalchallenge Wisselbokaal. Vorig jaar werd deze door wethouder Kees Oskam uitgereikt aan de Christelijke basisschool de Regenboog in Reeuwijk-Brug. Grijpers, emmers en afvalzakken zijn eventueel af te halen aan de balie van onze gemeente. Bel van te voren even of er voldoende materiaal aanwezig is (telefonisch te bereiken tussen 8:30 en 17:00 uur: 0172 - 522 522).


Ga aan de slag en help mee tijdens de Zwerfafvalchallenge, zodat we ook dit jaar samen de vloer aanvegen met het zwerfafval in Bodegraven-Reeuwijk. De Zwerfafvalchallenge is een samenwerkingsverband van het B.I.R., Landal GreenParks de Reeuwijkse Plassen en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
 Hortus Populus en NL doet

19-02-2020

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 14 maart is de landelijke NL doet actie van het Oranje Fonds. Wil je lekker buiten aan de slag met schilderen, timmeren, bloemperken aanleggen kom dan als vrijwilliger op de Hortus Populus. We werken van 10 – 16 uur en kunnen veel handen gebruiken. Meld je aan via www.nldoet.nl of via info@duurzaambodegravenreeuwijk.nl


Serie Workshops Ecologisch moestuinieren
Op de Hortus Populus geven we een serie van 4 workshops over ecologisch moestuinieren. Daarin staan natuurlijke processen en kringlopen centraal. Je werkt met de natuur mee en zoekt slimme combinaties van planten en dieren. Het begint met observeren en realiseren welke functies bodem, planten en beestjes tot elkaar hebben. Met dat inzicht kun je de natuurlijke kringlopen in je tuin verder versterken en tot groei en bloei brengen. Een manier van tuinieren die veel voldoening en verrassingen oplevert. Wil je meer weten? In een serie van vier zaterdagen op 7 maart, 21 maart, 4 april en 18 april verzorgt Natuurlijk heel Leuk een workshop op de ecologische moestuin van Hortus Populus in Bodegraven. 


Aanmelden vooraf is nodig. Dat kan via 06 2917 3341 en info@duurzaambodegravenreeuwijk.nl

Locatie: de Hortus Populus in Bodegraven, Weideveldselaan naast de nieuwbouw
Tijd: 9.30 uur – 12 uur. Kosten: € 15,- per ochtend.
 Preventietips woninginbraak

19-02-2020

Bron: Burgernet

Bodegraven-Reeuwijk - Ga je binnenkort op vakantie of een dagje weg? Zorg dan dat je niet de dupe wordt van een woninginbraak. Inbrekers zijn vooral tijdens vakantieperiodes actief. Ook al ga je even de deur uit, doe altijd ramen en deuren dicht en doe alles op slot. Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Kun je zelf als bewoner iets doen om de inbraakkans te verkleinen? Zeker!
 

Hier zijn de tips:
• Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren
• Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen
• Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten
• Leg waardevolle spullen uit het zicht
• Start een buurtpreventiegroep in jouw buurt
• Weekendje weg of op vakantie? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden
• Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat
• Tot slot: wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk
 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina