NIEUWSPaasweekend in Museumpark Archeon

27-03-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Tijdens het paasweekend van 7 t/m 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.Beeld: Museumpark Archeon

 

Goede vrijdag

Op 7 april kan men in het middeleeuws Klooster genieten van de lijden gezangen die bij de 14e-eeuwse viering van Goede Vrijdag behoren. Het koor van de broeders zal met deze uitvoering een indruk geven van de religieuze beleving van de Goede Vrijdag door de poorters in een middeleeuwse samenleving. Het door de broeders gezongen passieverhaal volgens Johannes staat centraal in de uitvoering. Daarnaast worden er enkele gregoriaanse liederen uit de passietijd ten gehore gebracht. Beeld: Museumpark Archeon
 

Allemansend

Van 8 t/m 10 april heeft de bemanning van De Jonge Kraai haar schepen op het droge getrokken in het middeleeuwse stadje Gravendam. De zeelui van Allemansend laten de 17e-eeuwse realiteit van het zeemansbestaan zien in hun middeleeuws kampement. Breng een bezoek aan het kampement, luister naar de verhalen en bekijk het leven van toen. Ontdek ook waar de naam Allemansend vandaan komt.

 

Paasprocessie

Op 1e en 2e Paasdag trekken de broeders in processie door Gravendam om symbolen van het Paasfeest, vuur en water, bij de poorters van de stad te brengen. Zij zingen daarbij Paascanciones van rond het jaar Onzes Heren 1350. Volwassenen en kinderen kunnen in historische kleding met vlaggen en gildevaandels deze optocht luister bij zetten. Na afloop van de processie ontvangt u een kleine middeleeuwse lekkernij.‘Kunst door de brievenbus’ expositie door senioren

27-03-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In november is het nieuwe kunstproject Kunst door de brievenbus gestart. Senioren krijgen via de post iedere twee weken een beeldende opdracht thuisgestuurd. Onderzoek laat zien dat kunst en cultuur positief bijdraagt aan de levenskwaliteit van ouderen. Donderdag 30 maart is er in Parkvilla de eerste bijeenkomst van de deelnemers en de vrijwilligers, die meedoen aan dit project. Doel is dat de deelnemers elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen én een expositie in te richten van het gemaakte werk. 

‘Het project loopt fantastisch, er zijn al bijna vijftig deelnemers en we ontvangen veel positieve reacties. Iedereen kan nog steeds meedoen’, aldus Arjenne Bouwknegt van Parkvilla. ‘De opdrachten variëren van ‘teken wat je ziet vanuit je raam’ tot doe iets creatiefs met het rommelbakje in je la. Je werkt dus met de materialen die je in huis hebt en je kunt de lat zo hoog leggen als je zelf wilt. Het doel is ontspannen en creatief bezig zijn. Door de gezellige bijeenkomst aanstaande donderdag, hopen we dat er ook weer onderling contacten worden gelegd’, vult Irene Cournil, cultuurcoach aan.

 

De bijeenkomst is op donderdag 30 maart van 10.00 – 11.30 uur in de foyer van Parkvilla, Cornelis Geellaan 2, Alphen aan den Rijn. Senioren die nog niet meedoen zijn dan ook van harte welkom. Meer informatie of inschrijven: kunstdoordebrievenbus@parkvilla.nl

 Lezing: "De Moestuin" door Wessel van Schagen

28-03-2023

Van de redactie

Gouda - Op maandagavond 3 april om 20.00 uur vindt er in Le Patapouf, gelegen aan Kolkmanstraat 1-3 in Gouda, een interessante lezing plaats voor liefhebbers van tuinen en tuinieren. Deze locatie is vanaf 2023 de nieuwe thuisbasis voor Groei&Bloei Gouda e.o. 

De lezing wordt verzorgd door de ervaren volkstuinder en docent moestuinieren, Wessel van Schagen. Hij zal uitleg geven over de moderne moestuin van 2023, waarin niet alleen groenten worden geteeld, maar ook bloemen, fruitbomen en bessenstruiken worden geplant. Hierdoor kun je niet alleen zelf een mooi boeket samenstellen, maar ook je eigen fruit oogsten, zoals appels, peren, pruimen en bessen.
 

Wessel zal tijdens de lezing ingaan op de typische problemen die zich kunnen voordoen bij het telen van een moestuin, zoals vruchtwisseling, combinatieteelten, onkruidbestrijding en het toevoegen van organische stof. Ook zal hij de belangrijkste groenten en teelthandelingen bespreken.
 

Uiteraard is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en meer te leren over het telen van een succesvolle moestuin. De lezing begint na de jaarvergadering (alleen voor leden) om 20.00 uur en duurt tot circa 22.00 uur.
 

De entree voor deze lezing bedraagt €2,00 voor leden van Groei & Bloei en €7,00 voor niet-leden. De prijs is inclusief koffie of thee en de betaling geschiedt bij voorkeur contant. Let op: de lezing vindt plaats op een nieuwe locatie.
 

Als je meer informatie wilt over deze lezing of andere activiteiten van Groei & Bloei Gouda e.o., kun je een kijkje nemen op www.gouda.groei.nl. Kom op maandagavond 20 maart naar Le Patapouf in Gouda en geniet van een inspirerende en leerzame avond over de moderne moestuin!Uniek filmconcert met oudste animatiefilm ooit: DIE ABENTEUER DES PRINZEN ACHMED in Filmhuis Gouda

27-03-2023

Van de redactie

Gouda - Het Filmhuis Gouda organiseert op vrijdag 31 maart 2023 een uniek filmconcert als afsluiting van vier-en-een-halve maand jubileum activiteiten. Het concert vertoont de oudst nog bestaande animatiefilm, DIE ABENTEUER DES PRINZEN ACHMED (1926), begeleid door de muziek van componist en filmpianist Kevin Toma. Dit is het tweede filmconcert dit jaar en het belooft een spectaculaire avond te worden. 

Het filmconcert wordt geopend met een gratis glas bubbels voor de bezoekers, waarna Kevin Toma zijn special voor het Filmhuis gecomponeerde filmmuziek op de piano ten gehore zal brengen. DIE ABENTEUER DES PRINZEN ACHMED is een zwijgende zwart-wit-klassieker en tevens de oudst bewaard gebleven animatiefilm uit de geschiedenis. De film vertelt het verhaal van Prins Achmed, die een magisch vliegend paard temt en daarmee een reeks avonturen beleeft. De film is gebaseerd op de Verhalen van 1001 nacht en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
 

Regisseuse Lotte Reiniger gebruikte duizenden uitgeknipte kartonnen silhouetten en dunne lood-bladen die beeld voor beeld werden gemanipuleerd om deze film te maken. Hiermee creëerde ze een film die rijk is aan verbeelding en emoties. De film is daarnaast in vele tinten gekleurd, waardoor de kijker de techniek erachter vergeet en volledig opgaat in het verhaal.
 

Kevin Toma, naast bekend filmjournalist voor de Volkskrant, is ook een geliefd componist en uitvoerder van eigentijdse muziek voor zwijgende films die hij zelf componeert. Toma dompelt de toeschouwer graag volledig onder in de filmische meesterwerken die hij begeleidt.
 

Met dit filmconcert sluit het Filmhuis het 4,5 maanden durende 45-jarige jubileum feestelijk af. De slotavond van het jubileum belooft een unieke en onvergetelijke ervaring te worden, die liefhebbers van film en muziek niet mogen missen.


 

Filmhuis Gouda

Lethmaetstraat 45

2802 KB Gouda

kaartverkoop: www.filmhuisgouda.nlMeer geld voor goed leren lezen, schrijven en rekenen

27-03-2023

Van de redactie

Om ervoor te zorgen dat elke leerling goed leert lezen, schrijven en rekenen, komt er extra hulp en geld voor scholen. Minister Dennis Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) trekt de komende twee schooljaren in totaal 664 miljoen euro uit voor verbetering van de basisvaardigheden. Dat betekent een extra investering van 108 miljoen euro per jaar. Hiermee bereikt de aanpak meer scholen, en dus veel meer kinderen.


Samen met schoolleiders, leraren, ondersteuners en iedereen die in het onderwijs actief is, zet minister Wiersma vol in op het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen. Naast lezen, schrijven en rekenen en wiskunde gaat het daarbij ook om digitale vaardigheden en burgerschap. “We voeren hier een grote strijd. Het is van het grootste belang om de weg omhoog weer te vinden als het gaat om de belangrijkste dingen die je op school moet leren. En snel ook. We doen dit voor de kinderen van nu, de volwassenen van straks en voor de toekomst van ons allemaal, ons land en onze economie. Het is een strijd die we samen voeren en gelukkig gebeurt er al heel veel; op alle scholen, in alle klassen en op alle schooldagen. Het gaat erom dat kinderen – en vooral kinderen die dat het best kunnen gebruiken – de best mogelijke basis leggen voor een succesvolle toekomst”, aldus Wiersma.

 

Met het budget van 664 miljoen euro komen ongeveer 2.200 scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in aanmerking voor hulp bij het verbeteren van de basisvaardigheden. Het gaat dan om ruim 650.000 leerlingen. Het geld gaat in eerste instantie naar scholen die dat het hardst nodig hebben. Gegevens van de Inspectie van het Onderwijs en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn daarbij leidend. Scholen die meedoen ontvangen 500 euro per leerling per jaar. Dat geld moet worden besteed aan bewezen effectieve oplossingen, zoals extra lessen in kleinere groepjes, stimuleren van lezen, bijscholing van leraren of nieuwe lesmethodes.

 

Vanaf dit jaar zijn er twee opties voor extra geld: één voor prioriteitsscholen en één voor alle andere scholen. Prioriteitsscholen zijn scholen die van de Inspectie van het Onderwijs het oordeel ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ hebben ontvangen. Deze scholen komen allemaal in aanmerking voor de subsidie én hulp van een basisteam. Aanvragen van alle andere scholen worden bij overtekening beoordeeld aan de hand van CBS-gegevens (regulier onderwijs) en de regeling culturele minderheden (speciaal onderwijs). Deze scholen komen in aanmerking voor financiële ondersteuning en kunnen ook een beroep doen op hulp van een basisteam.

 

De coördinatoren van OCW die een basisteam samenstellen, bestaan sinds september 2022. Inmiddels zijn ze op 116 scholen actief. Per school wordt aan de hand van de specifieke situatie en hulpvraag een basisteam op maat samengesteld. Zo’n team bestaat vooral uit publieke partijen die via een bewezen aanpak scholen helpen de basisvaardigheden te verbeteren. Niet alleen in het hier en nu maar ook gericht op de langere termijn. De teams ontzorgen schoolleiders en leraren. Ze helpen met zoeken naar specifieke ondersteuning, kennis en helpende handen; waarbij de school de regie houdt.

 

Met de al lopende subsidies en het extra geld krijgt ongeveer 35% van alle scholen extra ondersteuning om de basisvaardigheden van leerlingen te versterken. Scholen kunnen de subsidie verbetering basisvaardigheden 2023 vanaf maandag 27 maart 2023 aanvragen. Dat loopt via DUS-I, Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen. De aanvraagperiode sluit vrijdag 14 april 2023. Uiterlijk 21 april 2023 horen scholen of ze in aanmerking komen, waarna het geld in de loop van juni 2023 wordt uitgekeerd.Esto wint boeiende wedstrijd met 3-1 van ASC

27-03-2023

Door: Han Koevoets

Bodegraven - Er werd een lastige wedstrijd verwacht vanwege de harde wind die van doel tot doel waaide. Toch hebben beide teams hun best gedaan en vaak ook goed voetbal laten zien. ESTO kwam snel op voorsprong en dat gaf hen voldoende vertrouwen om de winst niet meer uit handen te geven, hoewel het in de tweede helft nog wel spannend was.Pim de Visser die het eerste doelpunt maakte
 

In de vijfde minuut na de aftrap wist Pim de Visser het doel te raken met een intikker, dankzij een fraaie steekpass van Tim van de Lagemaat. ESTO zette ASC uit Oegstgeest flink onder druk en de wind in de rug hielp daarbij. Tien minuten later scoorde Bas van Zoest uit een corner, waardoor de 2-0 een mooie uitgangspositie was om de voorsprong vast te houden. Vijf minuten voor de rust kwam Pim opnieuw oog in oog te staan met de uitlopende doelman, maar hij voorkwam dat het derde doelpunt viel. 

Na de rust had ESTO te maken met de tegenwind. Het duurde een kwartier voordat ASC de aansluitingstreffer maakte met een kopbal. Vijf minuten later was er een redding van Joey Anker nodig om te voorkomen dat ASC gelijk kwam. Daarna kreeg ESTO weer wat meer grip op de wedstrijd. Coen de Groot was met een schot dat net over ging dichtbij een zekerheid voor zijn team. In de 77e minuut had ESTO geluk doordat een hard en onhoudbaar schot door de doelpaal werd gekeerd. Toch kreeg ESTO ook goede kansen op een doelpunt en dat lukte in de 84e minuut. Junior Thomas Mouthaan werd direct na zijn invalbeurt goed aangespeeld, creëerde wat ruimte en schoot brutaal vanaf 25 meter afstand een fenomenaal schot in de rechter bovenhoek. Na een stevige omarming door zijn ploeggenoten ging hij voor een klein feestje nog even naar de zijlijn en zijn teamgenoten uit JO-19, die natuurlijk aanwezig waren om hem aan te moedigen.Thomas Mouthaan (nr. 16) die stevig wordt omarmd
 

Met een 3-1 voorsprong kon ESTO de wedstrijd degelijk uitspelen en met vertrouwen uitkijken naar de volgende wedstrijd tegen Oudewater, die om 14.30 uur begint.
 

Beeld: SportfotogaafRohda’76 doorbreekt negatieve spiraal

26-03-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Na een reeks wedstrijden met mindere resultaten bleef Rohda’76 dit keer aan de goede kant van de score. De mannen van Arjen Linstra wonnen thuis verdiend met 1-0 van Stolwijk.
 

,,Natuurlijk ben ik opgelucht,’’ bekende coach Arjen Linstra na afloop van de krappe zege. ,,Voor de rust hadden we 70 procent balbezit en vijf of zes kansen. In de tweede helft gaven we bijna niks weg, maar ik moet toegeven dat we toen zelf ook weinig kansen meer creëerden.’’Mitchell van Waveren schiet vanaf de stip de 1-0 binnen
 

De beslissende treffer viel na een half uur spelen. Een veldspeler van Stolwijk toonde zich net voor de lijn een volleerd keeper door de bal met de hand uit het doel te tikken: strafschop. En dat soort buitenkansjes kun je aanvoerder Mitchell van Waveren wel toevertrouwen: 1-0. In de tweede helft zakte het spelniveau, maar kon Rohda’76 de zege tamelijk eenvoudig over de streep trekken.
 

Komende zaterdag 1 april gaat Rohda’76 op bezoek bij VEP. Bij winst nemen de blauwhemden de vierde plaats over van de Woerdenaren. Een plek die aan het einde van de competitie mogelijk een ticket oplevert voor de nacompetitie. 
 


Bojan Lazic ontdoet zich van zijn tegenstander
 

Foto’s Don van der MeerZonnebloemvrijwilligers gaan weer loten verkopen

26-03-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De Zonnebloemvrijwilligers in Reeuwijk, Waarder, Driebruggen en Bodegraven gaan vanaf begin april weer de straat op om loten te verkopen voor de Zonnebloemloterij. De opbrengst van de loterij wordt gebruikt voor het organiseren van activiteiten voor mensen met een fysieke beperking. Zoals aangepaste vakanties, bezoekjes aan huis, samen koffie drinken, wandelen of winkelen. Ook worden er uitjes georganiseerd, zoals het bezoeken van een tuincentrum of museum, rollen over het strand met een rupsvoertuig of samen pannenkoeken eten. 

De Zonnebloem staat voor het bij elkaar brengen van mensen en het ondersteunen van mensen met een fysieke beperking, zodat zij volop van het leven kunnen genieten. De organisatie is altijd op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het organiseren van activiteiten, het verkopen van loten of het bezoeken van mensen met een fysieke beperking.
 

De prijs per lot voor de Zonnebloemloterij is € 3,-. Dit jaar zijn er nog meer prijzen te winnen, waaronder geldprijzen van € 15 tot € 15.000,-, vakanties, dagjes uit, laptops, airfryers en theepakketten. Met de aankoop van een lot maak je niet alleen kans op een mooie prijs, maar steun je ook nog eens een goed doel.
 

De Zonnebloem is een belangrijke organisatie die mensen met een fysieke beperking ondersteunt. Door deel te nemen aan de loterij draag je bij aan het organiseren van activiteiten en uitjes voor deze doelgroep. Bovendien maak je kans op mooie prijzen en vergroot je de winstkans voor iedereen die meespeelt.Weekmenu Stichting kom Mee Eten

26-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 27 maart tot en met 31 maart kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd,
 

Maandag 

Preisoep, aardappelen, slavink, bietjes met ui, jus, toetje 

Dinsdag

Courgettesoep, rauwe andijvie stamppot met uitgebakken spekjes, rookworst, jus, toetje

Woensdag 

Kippensoep, aardappelen, Zuid Afrikaanse bobotie, sperziebonen, jus, toetje

Donderdag

Tomatensoep, gebakken aardappelblokjes met mayo en ketchup, hamburger, jus, toetje

Vrijdag

Groentesoep, spaghetti bolognese, gehaktsaus met paprika en courgette, toetje 

 


 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06 - 5310 2893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 

Adres  : Rijngaarde 1, BodegravenDrie automobilisten zwaar mishandeld en auto vernield met ijzeren pijp en stenen “politie zoekt getuigen"

26-03-2023

Van de redactie

Gouda - In Gouda heeft afgelopen nacht een gruwelijke aanval plaatsgevonden op drie automobilisten. De mannen zijn op de Lazaruskade zwaar mishandeld en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht vanwege ernstig hoofdletsel. De politie is op zoek naar getuigen om te achterhalen wat er precies is gebeurd.
 

Volgens de berichtgeving zijn de ramen van de auto van de slachtoffers ingeslagen met een ijzeren pijp, een tak van een boom en stenen. Vervolgens is de auto tegen een muurtje en een geparkeerde auto gereden, wat tot veel schade en troep op straat heeft geleid. Op dit moment is niet bekend wat de reden voor deze aanval is geweest en wie de daders zijn.
 

De politie heeft direct een onderzoek gestart om te achterhalen wat er precies is gebeurd en wie hiervoor verantwoordelijk is. Om hierbij te helpen, doet de politie een oproep aan getuigen om zich te melden. Mogelijk hebben zij belangrijke informatie die kan helpen bij het oplossen van deze zaak.Prego! Gouda deelt gratis koffie uit

26-03-2023

Van de redactie

Gouda - Ter ere van het 3-jarig bestaan organiseert Prego! aanstaande zaterdag 1 april een “gratis-koffie-dag”. Oprichter en eigenaar Alexander van Vliet nodigt iedereen dan van harte uit om de heerlijke koffie van Prego! gratis te proeven. Met deze dag willen Alexander en zijn team het succes vieren, de bijzondere gasten bedanken en iedereen laten genieten van de beste koffie van Gouda. 

 

In april 2020 startte Alexander Prego! – midden in de allereerste corona-lockdown. De eerste twee verjaardagen konden door de pandemie niet gevierd worden. Maar nu is het hoog tijd om aan heel Gouda te laten merken dat Prego! écht de beste koffie van Gouda schenkt. 

 

Dus wordt op zaterdag 1 april 2023 de hele dag gratis koffie uitgedeeld (nee, dit is geen 1 aprilgrap, beloofd)

 

Een plek vol bijzondere mensen en verhalen

Ondertussen is de espressobar een centrale plek in de buurt. Prego! is een werkplek, ontmoetingsplek en relaxplek in één. Het is een plek waar verhalen worden gedeeld en zelfs vriendschappen zijn ontstaan. Er zijn gratis plekken om te werken, of te studeren met stopcontacten en gratis wifi. Elke dag staat het team in Gouda klaar om je favoriete koffie te maken met één doel: mensen blij maken en met een goed gevoel weer op pad laten gaan. “Het is onze passie en missie om je dag een beetje leuker en lekkerder te maken. Natuurlijk helpen onze topproducten daarbij mee”,vertelt eigenaar Alexander enthousiast. "Om dit 3-jarig bestaan te vieren wordt dus zaterdag 1 april feest gevierd met gratis koffie voor iedereen."
 

Het enthousiaste team van Prego! nodigt iedereen van harte uit zaterdag 1 oktober het 3-jarig bestaan te komen vieren onder het genot van koffie, thee en lekkers aan de Sint Anthoniestraat 1 te Gouda. De koffie is van het huis. 

 

Over Prego! en de producten

Prego! vind je in het historische hart van Gouda, op steenworp afstand van de beroemde kaaswaag en het vijftiende-eeuwse stadhuis. Direct voor de Agnietenkapel vind je het gezelligezonovergoten terras. Je kunt bij Prego! terecht voor een uitgebreid koffie assortiment, waarbij de koffiefanaten hun hart kunnen ophalen. Prego! schenkt biologische theeën van TeaStreet en heeft onder meer heerlijke patisserie, smoothies en een toegankelijke lunchkaart met voldoende keus in vegetarische en vegan gerechten. Uiteraard kun je ook voor bubble tea bij Prego! terecht.

 

De koffie die Prego! schenkt is een eerlijke, goed gebalanceerde blend met de beste bonen uit Ethiopië, Oeganda, Nicaragua en Brazilië en wordt met liefde, passie en aandacht gebrand bij de Spot On Coffee Roasters in Amsterdam. De melk voor de koffie komt van de boerderij van de familie Oostdam in Bodegraven alwaar de boer duurzaamheid en dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft. Vanaf 1 april wordt ook niet langer een toeslag gerekend voor de alternatieven voor koemelk, waarmee Prego! ook meteen de volgende stap zet naar meer verantwoord en toegankelijkheid.

 

Prego! Gouda

Sint Anthoniestraat 1

2801 GS Gouda

www.prego-gouda.nl

 Ontdek de natuur in volle bloei tijdens de activiteit en excursie op het Heempad en Infocentrum in Gouda

26-03-2023

Van de redactie

Gouda - April is een prachtige maand om de natuur te ontdekken en te beleven. Op zondag 16 april 2023 organiseert KNNV Gouda en IVN IJssel en Gouwe samen met de gemeente Gouda een activiteit en excursie voor jong en oud op het Heempad en Infocentrum in Gouda.
 

Tijdens de ontdekkingstocht onder begeleiding van ervaren gidsen gaan de deelnemers niet alleen luisteren, maar ook veel doen, dus het is ook voor kinderen een leuke activiteit. Binnen in het gezellige Infocentrum worden onder andere microscopen gebruikt om van alles te ontdekken aan zaden en kiemplanten, kikkerdril, slakken, regenwormen, pissebedden, vogelnesten en eieren. Ook komen de deelnemers te weten hoe planten voedsel voor ons maken. 

Er zijn twee excursies op deze dag, de eerste start om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur. Daarnaast zijn er binnen activiteiten die plaatsvinden van 14.00-16.00 uur. Het Heempad en Infocentrum liggen aan de Bloemendaalseweg en zijn te bereiken via het pad bij het bloemenstalletje aan Ridder van Catsweg Prinsessenflats nr. 321. Mis deze kans niet om de natuur te ontdekken en te genieten van de lente op het Heempad en Infocentrum in Gouda.Apparaat aan zijn eindje? Kom er 30 maart mee naar het Repair Café!

26-03-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Wat doet u met spullen die er duidelijk geen zin meer in hebben? Weggooien? Mooi niet! Elke laatste donderdag van de maand organiseert Kringloopwinkel Alphen het Repair Café. Samen met onze vrijwilligers zorgt u ervoor dat uw spullen misschien weer een jaartje mee kunnen! 

U kunt met allerhande spullen met een kwaaltje terecht bij het Repair Café van Stichting Kringloop Alphen, denk bijvoorbeeld aan: 

Elektrische apparaten die het niet meer doen, kleding met een gaatje, fietsen met een lekke band en klokken die niet meer lopen.

 

Elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van april, juli en december, zitten tussen 10.00 en 12.00 uur op Energieweg 13 onze handige vrijwilligers voor u klaar met advies en een lekker kopje koffie. Neem uw te repareren item mee en probeer het samen met hen een langere levensduur te geven. Gereedschap wordt gratis ter beschikking gesteld. 

 

Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa. De activiteiten binnen het Repair Café zullen zich beperken tot eenvoudige klusjes, dit vergroot de kans dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt. 

 

Meer weten over Kringloopwinkel Alphen? Ga naar  www.kringloopalphen.nl. Meer informatie over Repair Cafés is te vinden via www.repaircafe.nl.Goud voor Laura van Oort (20) uit Bodegraven voor vakrichting gastheer/gastvrouw

25-03-2023

Van de redactie

Drie keer goud en twee keer brons voor mboRijnland tijdens Skills Heroes vakwedstrijden
 

Bodegraven/Amsterdam - mboRijnland heeft vijf medailles gewonnen bij Skills The Finals, de vakwedstrijden voor het mbo. Olivia van Leeuwen (19) uit Lisse mag zich de beste schoonheidsspecialiste van Nederland noemen in haar vakgebied. Laura van Oort (20) uit Bodegraven ontving goud voor de vakrichting gastheer/gastvrouw en Jorn Nieuwenhuis (21) uit Den Haag is Nederlands kampioen in de categorie Patissier. 

 

Ongeloof en ontroering

“Bizar en superblij” is de eerste reactie van Laura. Ze had het niet verwacht. De afgelopen weken heeft ze heel veel getraind met haar begeleider Nick van der Hoeven. De gedreven gastvrouw wilde zo graag een plek op het podium, in haar vrij tijd volgde ze nog extra cursussen als barista en om cocktails te maken. Laura van Oort
 

“Een toptalent in de horeca”, noemt Nick Laura. Ze heeft in drie jaar drie opleidingen versneld afgerond. Die van gastheer/gastvrouw, daarna de koksopleiding en nu studeert ze bijna af als leidinggevende in de horeca. Laura is een echt horecabeest”, lacht de trotse begeleider. 
 

Olivia nam ontroerd van blijdschap haar gouden medaille in ontvangst. Een groepshug op het podium volgde met de nummers 2 en 3. De schoonheidsspecialiste uit Lisse heeft veel getraind met haar docent en begeleider Jolanda Boere. Jolanda: “Geweldig, dit is waar je het voor doet; studenten opleiden om expert te worden in hun vak. Bij Skills voel je dat we met z’n allen trots moeten zijn op het mbo, wat een toppers allemaal, wat een passie.
 

In shock

Jorn was totaal in shock toen tot hem doordrong dat hij goud had gewonnen. Zijn moeder was in tranen. De student Patisserie is speciaal vanuit Overijssel naar de randstad gekomen om les te krijgen van top patissiers bij mboRijnland. Hij woont op kamers in Den Haag en werkt bij patisserie Jarreau, hofleverancier van het Koninklijk Huis. 

Jorn maakte een prachtig showstuk voor het thema ‘Gouden Gard 90 jaar’ met een gouden van chocolade gemaakte garde, een prachtige taart en mooie gebakjes.  

Brons zakelijke dienstverlening

Sandjana Jitan (22) won brons in de vakrichting facilitair dienstverlener. De Zoetermeerse deed voor de tweede keer mee en had meer vertrouwen in haar kunnen dan vorig jaar. “Skills Heroes heeft me vorig jaar een enorme boost in mijn zelfvertrouwen gegeven. Toen eindigde ik op plek 6, nu op de 3e plaats, ongelooflijk.”

Ook Cindy Wolvers (20) uit Hazerswoude-Rijndijk sloot dit avontuur af met een bronzen medaille. Zij werd derde in de vakrichting bedrijfsadministrateur. De opleiding gaat haar makkelijk af. Ze wil graag verder leren voor accountant. “Ik had wel het gevoel dat ik misschien op het podium zou kunnen komen, maar dan moet het natuurlijk wel lukken”, lacht ze. Ze is heel blij met het resultaat. 
 

Bezoek Koning

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander vereerde de finalisten met een bezoek. Hij sprak uitgebreid met studenten en docenten. Gisteren openden minister Robert Dijkgraaf en staatssecretaris Dennis Wiersma al de finaledagen van de mbo-vakwedstrijden. 
 

Verloop wedstrijden

Na twee spannende finaledagen in de RAI in Amsterdam vond vanavond de prijsuitreiking plaats van Skills The Finals. De kandidaten hebben twee dagen lang verschillende opdrachten gedaan. Deze werden beoordeeld door verschillende juryleden die gedurende de hele dag meekeken en de finalisten op allerlei punten beoordeelden. Zo kreeg Bo (Verzorgende IG) bijvoorbeeld een crisissituatie waarin ze een persoon moest reanimeren. Cindy (Bedrijfsadministrateur) hield een presentatie over BTW, Olivia gaf haar model een full body massage en Laura moest de juiste wijn bij een kaasplankje kiezen en serveren. 
 

Ervaring rijker 

Alle studenten zijn trots en een ervaring rijker. Ze behoren stuk voor stuk tot de top van Nederland in hun vakgebied. 
 

Belang van Skills Heroes

mboRijnland vindt het belangrijk om mee te doen aan Skills Heroes en ziet het als een kans voor zowel studenten als docenten om hun horizon te verbreden en hun talenten te ontwikkelen. Martin Janmaat, begeleider van Sandjana: “De vakwedstrijden vragen veel extra training, tijd en begeleiding voor zowel de student als de docent. Maar dat is deze mooie ervaring en bronzen plak meer dan waard.”
 

Trots op skills

Met alle tekorten aan gekwalificeerde arbeidskrachten in sectoren als Techniek & ICT, het onderwijs, kinderopvang, horeca en de zorg vindt mboRijnland het belangrijk dat het belang van goed opgeleide vakmensen aandacht krijgt. Mbo'ers mogen trots zijn op hun skills en vakkennis en zijn hard nodig. Deze landelijke vakwedstrijden helpen om dit te onderstrepen. 
 

Winnaars mboRijnland op een rij:


 "Van der Gugten Porsche, Slagerij Rietveld en Mobiliteitscentre Bodegraven winnen prijs Sterkste Schakel regio Rijnland 2023"

25-03-2023

Van de redactie

Bodegraven/Noordwijk - Van der Gugten Porsche, Slagerij Rietveld en Mobiliteitscentre Bodegraven hebben de prijs voor Sterkste Schakel regio Rijnland 2023 gepakt. De feestelijke finale vond plaats op vrijdagavond 17 maart in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. De Sterkste Schakel is een jaarlijkse prijsuitreiking waarbij ondernemers en bestuurders uit de regio Rijnland worden erkend voor hun uitstekende prestaties op het gebied van ondernemerschap en management.
 

De avond begon met zo'n 300 genodigden, waaronder de genomineerden en de juryleden. Tijdens de avond kregen alle genomineerden de kans om zichzelf en hun bedrijf te presenteren aan de aanwezigen. Naarmate de avond vorderde, begon de spanning te stijgen terwijl de ondernemers en bestuurders wachtten op de ontknoping van de avond.
 

Uiteindelijk werd Label by Label gekroond tot Sterkste Schakel van de regio Rijnland 2023. Het bedrijf viel op vanwege de manier waarop het innovatie en duurzaamheid combineert met het produceren van prachtige labels. Het bedrijf heeft zichzelf bewezen als een pionier in de branche en heeft een bijdrage geleverd aan het verduurzamen van de sector.
 

In de categorie automotive werd Van der Gugten Porsche uit Bodegraven de winnaar van de Sterkste Schakel regio Rijnland 2023. Het bedrijf viel op vanwege de uitstekende service en kwaliteit die zij bieden. Van der Gugten Porsche is een bekende naam in de regio en heeft een uitstekende reputatie opgebouwd door het leveren van hoogwaardige producten en diensten.
 

Op de tweede plaats in de categorie automotive eindigde Mobiliteitscentre Bodegraven. Dit bedrijf biedt een breed scala aan diensten op het gebied van mobiliteit en is een betrouwbare partner voor veel bedrijven en particulieren in de regio. Mobiliteitscentre Bodegraven werd geroemd om zijn uitstekende klantenservice en zijn vermogen om te voldoen aan de behoeften van klanten.

Maar naast de algemene winnaar, werden er ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. De publieksprijs werd gewonnen door Slagerij Rietveld uit Bodegraven. Deze slagerij is al jarenlang een begrip in de regio en valt op door de ambachtelijke producten die met passie en vakmanschap worden gemaakt. Het publiek was duidelijk onder de indruk van de kwaliteit en service die Slagerij Rietveld biedt.
 

De Sterkste Schakel regio Rijnland 2023 was een groot succes en een eerbetoon aan de vele ondernemers en bestuurders die bijdragen aan de economische groei van de regio. Het evenement heeft laten zien dat er veel ondernemerschap en innovatie te vinden is in de regio en dat deze bedrijven een belangrijke rol spelen in de verdere ontwikkeling van de regio. Door het erkennen en belonen van uitmuntendheid in ondernemerschap en management, helpt de Sterkste Schakel regio Rijnland bij het stimuleren van verdere groei en het creëren van een gezonde zakelijke omgeving.
 

De winnaars van de Sterkste Schakel regio Rijnland 2023 hebben bewezen dat ze niet alleen in staat zijn om hoogwaardige producten en diensten te leveren, maar ook om hun bedrijven op een duurzame manier te laten groeien en bij te dragen aan de maatschappij. Het zijn bedrijven die zich onderscheiden door hun innovatie, klantgerichtheid en professionaliteit, en die daarmee als voorbeeld kunnen dienen voor andere ondernemers in de regio.
 

De Sterkste Schakel regio Rijnland is meer dan alleen een prijsuitreiking; het is een viering van de vele ondernemers die de regio tot een bloeiende economische hub maken. Het evenement biedt een platform om deze ondernemers te erkennen, te eren en aan te moedigen om door te gaan met hun uitstekende werk.
 

Al met al was de Sterkste Schakel regio Rijnland 2023 een groot succes en we kijken uit naar de volgende editie van deze prestigieuze prijsuitreiking.
 

Beeld: De Sterkste SchakelDe Papierwinkel: Inloopmoment voor financiële en administratieve vragen

25-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - De Papierwinkel is een wekelijks inloopmoment waar iedereen terecht kan met vragen over financiën, formulieren of administratie. Het is een initiatief van VOTA, SAM, Kernkracht en het Sociaal Team Bodegraven-Reeuwijk. De Papierwinkel biedt hulp en ondersteuning bij verschillende zaken, zoals schuldhulpverlening, aanvragen van DiGiD, kwijtscheldingen voor belastingen, inschrijven op www.woningnet.nl, aanvragen van een uitkering, formulieren voor studiefinanciering, aanvragen van bijzondere bijstand, het ondersteuningsfonds en het uitzoeken en sorteren van post en administratie.
 

Iedere donderdagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur kunnen geïnteresseerden zonder afspraak binnenlopen bij de Papierwinkel. De medewerkers van de Papierwinkel staan klaar om te helpen en te adviseren bij het invullen van formulieren of het oplossen van administratieve problemen. Het inloopmoment is bedoeld voor alle inwoners van Bodegraven-Reeuwijk die vragen hebben op het gebied van financiën en administratie.
 

Het is belangrijk om financiële zaken en administratie goed op orde te hebben. Toch kan het soms lastig zijn om alles goed bij te houden en op tijd te regelen. De Papierwinkel biedt daarom een laagdrempelige oplossing voor mensen die hier hulp bij nodig hebben. De medewerkers hebben veel ervaring en kunnen helpen bij verschillende zaken. Van het aanvragen van een uitkering tot het uitzoeken van post en administratie.
 

De Papierwinkel is ook een goede plek om tips en advies te krijgen over hoe je het beste je administratie kunt organiseren. Een goede administratie kan bijvoorbeeld helpen om overzicht te houden op je inkomsten en uitgaven, waardoor je beter inzicht krijgt in je financiële situatie. Dit kan weer helpen om eventuele problemen te voorkomen en om beter voorbereid te zijn op toekomstige financiële situaties.
 

De Papierwinkel biedt naast financiële en administratieve hulp ook een luisterend oor en begripvolle benadering. Dit kan voor mensen met financiële problemen of administratieve zorgen een grote steun zijn. Bovendien is de Papierwinkel een plek waar je andere mensen kunt ontmoeten die met dezelfde problemen kampen. Hierdoor kan er ook steun en begrip van medebezoekers komen.
 

Al met al is de Papierwinkel een waardevol initiatief dat inwoners van Bodegraven-Reeuwijk ondersteunt bij financiële en administratieve vragen. Het laagdrempelige inloopmoment biedt hulp, advies en een luisterend oor aan iedereen die hier behoefte aan heeft. Iedere donderdagmiddag staan de medewerkers klaar om te helpen en de koffie staat klaar!
 

Adres: Huis van Alles Vromade 18, ingang achterzijde sporthal, Cortenhoeve.Zomertijd gaat in: voordelen en nadelen van het verzetten van de klok

25-03-2023

Van de redactie

Het is bijna weer zover: de zomertijd gaat de komende nacht in. In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart gaat de klok een uur vooruit, waardoor we een uur minder slaap hebben. Maar waarom doen we eigenlijk aan zomertijd en wat zijn de voor- en nadelen? 

Wat is zomertijd? Zomertijd is de tijd waarin we de klok een uur vooruitzetten, zodat het 's avonds langer licht blijft. Dit gebeurt in de meeste landen van Europa en loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. In de wintermaanden hanteren we de standaardtijd.
 

Waarom doen we aan zomertijd? Het idee van zomertijd is ontstaan in de Eerste Wereldoorlog als een manier om energie te besparen. Door de klok een uur vooruit te zetten, zouden mensen minder gebruik hoeven maken van kunstlicht en daarmee energie besparen. Hoewel het effect op de energiebesparing tegenwoordig niet meer zo groot is, zijn er nog steeds voorstanders van zomertijd.
 

Voordelen van zomertijd Het grootste voordeel van zomertijd is dat het 's avonds langer licht blijft. Dit betekent dat mensen meer tijd hebben om buiten te zijn, te sporten of andere activiteiten te doen. Ook kan het voor sommige mensen positief zijn voor hun gemoedstoestand. Door meer daglicht worden mensen vaak energieker en voelen ze zich beter.
 

Nadelen van zomertijd Het verzetten van de klok kan zorgen voor ontregeling van het bioritme. Doordat we een uur minder slaap hebben, kan het moeilijker zijn om op tijd op te staan en kan het langer duren voordat het lichaam weer gewend is aan het nieuwe ritme. Dit kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Ook kan het verzetten van de klok zorgen voor verwarring, bijvoorbeeld als afspraken of vluchttijden veranderen.
 

Conclusie
De zomertijd gaat weer in en dit kan zorgen voor ontregeling van het bioritme. Hoewel zomertijd voordelen heeft, zoals langer licht in de avond, zijn er ook nadelen zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Door je slaapritme alvast aan te passen en overdag veel daglicht op te zoeken, kun je de overgang naar zomertijd makkelijker maken.Herstel bibliothekennetwerk van start

25-03-2023

Van de redactie

De regeling voor het aanvragen van uitkeringen om het bibliothekennetwerk te versterken, is gepubliceerd.  Met deze tijdelijke regeling kunnen gemeenten vanaf half mei 2023 geld aanvragen om nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten en om bestaande bibliotheekvoorzieningen te verbeteren of verder te ontwikkelen. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om bibliotheken langer open te laten zijn of om van een afhaalpunt voor boeken een volwaardige vestiging te maken. Gemeenten en bibliotheekorganisaties kunnen hier nu gezamenlijk concrete voorstellen voor bedenken.
 

Miljoenen naar bibliotheken

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) maakte eerder bekend dat er de komende jaren miljoenen euro’s extra gaan naar openbare bibliotheken. Met dat geld wil ze ervoor zorgen dat elke gemeente een toekomstbestendige bibliotheekvoorziening heeft. Komend jaar is € 29,7 miljoen beschikbaar, en dat loopt op tot een structureel bedrag van € 58,7 miljoen euro vanaf 2025. Een deel van dit geld komt nu beschikbaar via de tijdelijke regeling voor gemeenten.
 

Zorgplicht

Door gebruik te maken van de tijdelijke regeling kunnen gemeenten het bibliothekennetwerk versterken en zich voorbereiden op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2025. Dan gaat een zorgplicht gelden. Dat betekent dat gemeenten de wettelijke taak krijgen om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek, zodat de toegang tot bibliotheken in de toekomst is gewaarborgd. De provincies zorgen via hun ondersteuningsinstellingen dat lokale bibliotheken hierbij de nodige hulp krijgen.
 

Gemeenten kunnen van half mei tot half juni 2023 aanvragen indienen. Eind 2023 staat een tweede aanvraagronde gepland. Gemeenten moeten minstens 20% van de gemaakte kosten zelf financieren. De provinciale ondersteuningsinstellingen kunnen helpen bij het opstellen van aanvragen.
 

De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) voert de regeling uit, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.Partij voor de Dieren stelt vragen over legale en ‘valse’ PAS-melders

25-03-2023

Van de redactie

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft schriftelijke vragen gesteld om inzicht te krijgen in legale en ‘valse’ PAS melders en hoe het provinciebestuur hiermee wil omgaan. Een PAS-melder is een bedrijf of ondernemer die onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) kon volstaan met een melding van de berekende stikstofbelasting op kwetsbare natuur, zoals een Natura 2000-gebied. Er is echter sprake van legale en ‘valse’ PAS melders.

 

Legale PAS melders hebben voor 1 juli 2015 een natuurvergunning en hebben ingevolge de Wet Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) voor uitbreiding van hun bedrijf een PAS melding gedaan tussen 2015 en 2019. De rechter heeft geoordeeld dat een melding onvoldoende was en er toch een natuurvergunning nodig was voor de uitbreiding. ‘Valse’ PAS melders hadden geen vereiste natuurvergunning vóór 1 juli 2015.

 

De Partij voor de Dieren wil weten hoeveel PAS-melders er zijn in Zuid-Holland, om hoeveel veehouders het gaat en hoeveel overige bedrijven. Daarnaast wil de partij weten hoeveel ‘valse’ PAS melders er zijn en hoeveel legale en ‘valse’ PAS-melders een aanvraag voor legalisatie hebben gedaan.

 

De Partij voor de Dieren wil van het provinciebestuur weten of er onderscheid wordt gemaakt tussen legale en ‘valse’ PAS melders en of er wordt gehandhaafd ingeval van ‘valse’ PAS melders. Vervolgens wil de partij van het provinciebestuur weten hoe de wet wordt gehanteerd indien er niet wordt gehandhaafd.

 

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten van Zuid-Holland, Carla van Viegen: ‘De Partij voor de Dieren is vooralsnog geen voorstander van legalisering van PAS melders, omdat boven alles eerst de natuur hersteld moet worden. De meeste natuurgebieden zijn al ver overbelast zijn en er is simpelweg geen ‘stikstofruimte’ meer voor verdere vervuilende activiteiten. En als er al gelegaliseerd wordt, dan mogen bedrijven of ondernemers niet beloond worden voor slecht gedrag, zoals het geval is bij ‘valse’ PAS melders. Het gaat hier over ondernemers of bedrijven die niet de juiste natuurvergunningen voor 1 juli 2015 hadden en dus worden illegale situaties gelegaliseerd.’

 Nationaal Programma Verduurzaming Industrie: de industrie en daarmee de rest van Nederland versneld verduurzamen

25-03-2023

Van de redactie

Er liggen grote kansen voor de industrie om in Nederland schoon te produceren en de negatieve impact op de leefomgeving te verminderen. Om dat te bereiken gaat de overheid meer regie nemen en zorgen voor meer samenhang tussen de verschillende initiatieven. Het kabinet introduceert daarom een Nationaal Programma Verduurzaming Industrie. Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) informeert mede namens Minister Jetten (Klimaat en Energie) en Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) de Tweede Kamer over dit programma.
 

Werken naar schone industrie en voorkomen dat bedrijven vertrekken

De industrie is belangrijk voor Nederland. Zij zorgt voor zo’n 1 miljoen banen en de producten die zij maakt hebben wij nodig voor ons dagelijks leven. De productie moet wel schoner en minder belastend zijn voor de leefomgeving en grondstoffen moeten uiteindelijk opnieuw gebruikt worden. Het kabinet vindt het belangrijk dat bedrijven die omslag hier in Nederland maken. Dat is goed voor het klimaat, maar ook voor het concurrentievermogen van Nederland.
 

Minister Adriaansens: “Ik zie dat de wil en noodzaak om te verduurzamen er is. Dat zien we terug in de investeringen van bedrijven; er wordt steeds meer geïnvesteerd in duurzame technologie. Naast het belang voor het klimaat, brengt het verduurzamen van de industrie ook andere kansen met zich mee. We hebben alles in huis om daar internationaal koploper in te worden, bijvoorbeeld door het produceren van groene kunststoffen. We, overheid en bedrijven, moeten dan wel hard aan de bak om die kansen te verzilveren. Alle inzet moet beter op elkaar aansluiten en we moeten onzekerheden wegnemen. Als je als bedrijf bijvoorbeeld wil investeren in een grote elektrische oven, dan wil je weten of er netcapaciteit is en er voldoende groene energie beschikbaar is. Andersom willen netbeheerders eerst weten hoeveel nodig is voor ze de infrastructuur aan kunnen leggen. Zo wachten we op elkaar en kunnen we niet vooruit. Dit is precies de reden waarom ik met het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie alle partijen bij elkaar breng. We nemen sneller, betere besluiten en zorgen dat ze op de juiste manier en in de juiste volgorde worden
uitgevoerd.”
 

Industrie gaat ook helpen met de energietransitie

De industrie verbruikt veel energie en speelt daarom een belangrijke rol in de omschakeling naar schone energie, zoals elektriciteit en waterstof. Andere sectoren in Nederland willen daar ook gebruik van maken, bijvoorbeeld voor transport. Dat kan alleen als daar de nodige infrastructuur voor komt. Dankzij de industrie loont dat en wordt die infrastructuur, de elektriciteitskabels en leidingen, aangelegd. Zo profiteert de rest van Nederland hier ook van. Het is belangrijk dat die energie-infrastructuur in hoog tempo wordt aangelegd. Met het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) blijft de overheid zich hiervoor inzetten, zowel voor de verduurzaming van de industrie als voor mobiliteit, landbouw en de woningbouw.
 

Minister Jetten: “We werken hard om de energietransitie te versnellen. Hoe eerder de industrie toegang tot schone energie heeft, hoe beter. Want wanneer we dit voor elkaar krijgen, profiteren andere sectoren mee. We werken bijvoorbeeld aan het netwerk voor groene waterstof, opslagcapaciteit en netversterking van elektriciteit, en productie van veel wind- en zonne-energie.”
 

Het vervangen van olie en gas voor schone elektriciteit en waterstof is echter niet van vandaag op morgen klaar en kan niet overal tegelijk. Zo is het bijvoorbeeld nodig dat groene energie wordt opgeslagen als er meer wordt opgewekt dan op dat moment wordt verbruikt. Ook moet waterstof worden gemaakt en vervoerd naar bedrijven. Nederland kent vijf regio’s waar veel industriële bedrijven bij elkaar staan: Noord-Nederland, het Noordzeekanaalgebied, Rotterdam-Moerdijk, Zeeland-West-Brabant en Chemelot in Limburg. Bij de aanpassingen van netwerken richt de overheid zich eerst op deze gebieden. Daar is snel veel winst te behalen. Ook zullen dan veel nieuwe, groene bedrijven zich daar willen vestigen omdat de omstandigheden voor ondernemers goed zijn. Voor de industrie die buiten deze vijf geografische clusters ligt, zal in het programma een aanpak meer op maat worden uitgewerkt, in samenwerking met de provincies.
 

Staatssecretaris Heijnen: “Door in te zetten op verduurzaming van de industrie slaan we meerdere vliegen in een klap. Duurzamer produceren leidt tot minder belasting van de leefomgeving en het milieu. Dat komt de gezondheid van de omwonenden ten goede. Daarnaast is het beter om te voorkomen dat het milieu schade oploopt dan schade achteraf te moeten herstellen. De verduurzaming van de industrie draagt ook bij aan het doel om in 2050 in Nederland een circulaire economie te hebben. Een economie waarin producten zolang mogelijk in gebruik blijven en aan het eind van hun levensfase weer als hernieuwde grondstoffen terug in de economie worden gebracht. De industrie speelt hierin een belangrijke rol, bijvoorbeeld door allereerst minder grondstoffen te gebruiken en vervolgens een zo groot mogelijk aandeel gerecyclede grondstoffen te gebruiken.”
 

Routekaart

Met de introductie van het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie neemt het kabinet een sterkere regie op het verduurzamen van de industrie. Er is een stuurgroep opgericht waarin het kabinet, medeoverheden, bedrijfsleven en netbeheerders vertegenwoordigd zijn. Het doel is versnellen door met overheid en bedrijven vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten en besluiten te nemen binnen de hele keten. Het programma richt zich vooral op het op de juiste manier en in de juiste volgorde daadwerkelijk uitvoeren van plannen. Er wordt gewerkt aan een routekaart die hier invulling aan gaat geven.Inwoner van centrum Bodegraven boekt succes in strijd tegen horeca overlast: normale tijden weer terug per 1 april

24-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Na jaren van overlast door horecagelegenheden in het centrum van Bodegraven heeft een bewoner actie ondernomen om het horeca convenant aan te pakken. Met succes: per 1 april worden de normale tijden weer teruggebracht, zoals opgenomen in de APV-regels.
 

Veel mensen uit de directe omgeving hebben enthousiast gereageerd op dit besluit, blijkt uit een korte selectie van reacties: "Yes, eindelijk, gelukt!", "We proosten erop", "Dit komt de leefbaarheid ten goede", "Gelukkig, geen verlenging" en "Effectieve tekst van de buurman".
 

De man in kwestie blijft graag anoniem, maar heeft wel bewezen dat individuen soms wel degelijk het verschil kunnen maken. Een mooie overweging zo vlak voor de Paasdagen. Voor velen woonachtig in het centrum van Bodegraven Noord betekent dit "nieuw leven", nu de nachten in het weekend weer een uur langer worden. Echter, dit weekend geldt een uitzondering vanwege de overgang naar de zomertijd.Uitbreiding opvang Oekraïners

24-03-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaat opvang bieden aan meer Oekraïense vluchtelingen. De huidige locatie aan de Reeuwijkse Poort, waar momenteel 150 Oekraïners verblijven, wordt uitgebreid en gaat plaats bieden aan meer vluchtelingen uit dit oorlogsgebied.
 


De oorlog in Oekraïne houdt aan en de verwachting is niet dat deze binnen afzienbare tijd eindigt. Nederland heeft inmiddels ruim 80.000 Oekraïense vluchtelingen onderdak geboden. Nog steeds vinden dagelijks nieuwe Oekraïense vluchtelingen een weg naar Nederland. Om ook hen een plek te kunnen bieden, zijn nieuwe opvangplekken nodig. Daarnaast kunnen op sommige plekken tijdelijk ingerichte locaties niet langer gebruikt worden. Er zijn dus steeds meer mensen op zoek naar een dak boven het hoofd. “Om aan deze behoefte te voldoen, gaan we uitbreiden op de huidige locatie aan de Reeuwijkse Poort,” vertelt burgemeester Michiel Grauss. “De gemeente verwacht Oekraïners te kunnen huisvesten die rechtstreeks uit hun geboorteland komen. Het nieuwe deel van de opvang zal naar verwachting eind van de zomer bewoond zijn.

 

Buren

Met bewoners uit de buurt van de Reeuwijkse Poort gaat de gemeente begin april in gesprek. Het afgelopen jaar is de inpassing van de opvang in het bedrijvenpand aan de Reeuwijkse Poort zonder problemen verlopen. “Er zijn geen klachten van omwonenden bekend,” volgens de burgemeester. “Maar de gemeente wil graag alle tips en tops uit de buurt meenemen bij het inregelen van de op handen zijnde uitbreiding.”

 

Bedrijvenpand

Het pand aan de Reeuwijkse Poort is afgelopen jaar voor de helft afgehuurd door de gemeente, ten behoeve van de Oekraïners. Omdat de andere helft leeg staat, grijpt de gemeente nu de kans om deze ruimte bij de opvang te betrekken. Het nieuwe deel zal op dezelfde manier worden ingericht als het huidige woongedeelte. 

 

Regionale samenwerking

“In de regio is voorgesteld om als gemeenten de invulling van huisvesting van specifieke doelgroepen uit te kunnen wisselen,” aldus burgemeester Grauss. “Zo willen de gemeenten elkaar helpen met de opvang van bijvoorbeeld vluchtelingen, maar ook met de Oekraïners. In onze gemeente huisvest het COA daarnaast nog een flinke groep van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Ik ben dankbaar voor de inzet van alle medewerkers, bedrijven en vrijwilligers bij de opvang van mensen in een onzekere situatie. Bij de huidige opvang voor Oekraïners in de Reeuwijkse Poort zie ik dit als een belangrijke en waardevolle bijdrage.”Weinig illegale kamerbewoning in centrum Bodegraven

24-03-2023

Door: Willem IJdo (Editie Groene Hart)

Bodegraven - De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) heeft een relatief gering aantal overtredingen geconstateerd bij een onderzoek naar illegale kamerbewoning in het centrum van Bodegraven, zo blijkt uit een recente brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Dat onderzoek, vorig jaar gestart, betrof 152 adressen. Bij 134 daarvan werden de onderzoeken afgerond. “Op deze adressen zijn er geen overtredingen geconstateerd, zijn overtredingen door eigenaren of huurders beëindigd of is er een omgevingsvergunning verleend”.
 

Van illegale kamerbewoning is sprake als wanneer het bestemmingsplan die vorm van bewoning van een pand niet toestaat of wanneer er geen omgevingsvergunning is verleend voor kamerbewoning. Andere voorbeelden zijn: meer dan één persoon per kamer, niet voldoen aan brandveiligheidseisen of afwezigheid van een vluchtroute. Een omgevingsvergunning kan worden verleend als de aanvrager een nieuwe (reguliere) woning in het pand wil realiseren.
 

Meer controles
Voor 13 andere adressen heeft de ODMH een handhavingsprocedure opgestart. Nog 5 adressen moeten worden onderzocht. “Op sommige adressen moet de eerste controle nog plaatsvinden. Op andere adressen controleert de ODMH meerdere keren.” In de komende periode bekijkt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk welke acties nodig zijn om de handhaving op illegale kamerbewoning “verder te optimaliseren”.
 

Pandeigenaren zijn onder meer verplicht arbeidsmigranten, wonend in hun panden, in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente. Gebeurt dat niet, dan moeten nalatige eigenaren € 3,05 toeristenbelasting betalen over geschatte aantallen overnachtingen. Dit kan flink in de papieren lopen. Inschrijving is echter pas nodig voor arbeidsmigranten die langer dan vier maanden in Nederland verblijven. De meeste van hen keren, volgens uitzendbureaus, na drie maanden terug naar hun landen van herkomst, zodat inschrijving veelal niet nodig is.
 

Bij een minderheid van de ‘verkamerde’ panden betrekken eigenaren hun huurders via een uitzendbureau, maar worden de huurcontracten met de eigenaren gesloten. Een vastgoedeigenaar, die over meerdere kamerverhuurpanden beschikt, heeft zijn eigen uitzendbureau. Voor de overige panden is de indruk van de gemeente dat de eigenaar zelf zijn huurders regelt, al dan niet in overleg met werkgevers die gebruik maken van arbeidsmigranten.
 

‘Geen signalen’
De gemeente zegt “geen signalen te hebben ontvangen” van migranten die hun kamers uit moeten bij beëindiging van het arbeidscontract. Woonruimte vinden zou een probleem zijn door de grote vraag en het geringe aanbod. “Arbeidsmigranten begrijpen niet waarom zij, ondanks dat ze een contract hebben, huurprijzen van € 700 moeten betalen”.
 Ook in de Bodegraafse Wilhelminastraat wonen tientallen arbeidsmigranten. In het pand rechts, een voormalig Chinees restaurant waarvan nog net de voordeur zichtbaar is, komen twee appartementen. Het bestemmingsplan staat hier geen kamerbewoning toe.Workshop: Maak zelf een vetbolhouder van wilgenteen bij Hortus Populus

24-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Vogels zijn altijd welkom in onze tuin. We vinden het leuk om ze te zien vliegen en te horen fluiten. Zeker in de winterperiode is het belangrijk om de vogels te voeden en te voorzien van de nodige energie. Een vetbolhouder is dan ook een onmisbaar element in de tuin. Het is niet alleen een handige manier om vogelvoer op te hangen, maar het ziet er ook nog eens leuk uit. En wat is er nu mooier dan een vetbolhouder die je zelf hebt gevlochten van wilgenteen uit een snijgriend uit eigen omgeving? 

Op donderdag 14 april 2023 organiseert Hortus Populus aan het Limespad 1 in Bodegraven een workshop 'Zelf een vetbolhouder vlechten met wilgenteen uit een snijgriend uit eigen omgeving'. Tijdens deze workshop leer je hoe je een vetbolhouder kunt vlechten van wilgenteen en hoe je deze kunt ophangen in de tuin. Het fijne aan deze manier van vogels voeren is dat je geen plastic netje meer nodig hebt, wat beter is voor het milieu.
 

De workshop vindt plaats van 10 tot 12 uur en kost € 20,00 inclusief koffie of thee. Het is wel nodig om je van tevoren aan te melden via Informatie@hortuspopulus.nl of telefonisch via 06-1510408.
 

Het vlechten van de vetbolhouder is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens ontspannend. Het is een fijne manier om even tot rust te komen en je creativiteit de vrije loop te laten. En het resultaat mag er zijn! Na afloop van de workshop heb je niet alleen een mooie vetbolhouder om aan je boom te hangen, maar ook een leuke herinnering aan deze gezellige ochtend.
 

Je kunt de vetbolhouder steeds opnieuw vullen met appeltjes of een vetbol. Op deze manier zorg je ervoor dat de vogels in jouw tuin altijd genoeg te eten hebben en kun je volop genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.Interkerkelijk koor Promising Voices brengt Paaszang "Because He lives!" in Dorpskerk Bodegraven

24-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het interkerkelijk koor Promising Voices organiseert op zaterdag 8 april een Paaszang met als thema "Because He lives!" in de Dorpskerk van Bodegraven. Het koor is opgericht in 1994 en heeft 70 enthousiaste leden in de leeftijd van 18 tot 60 jaar. Het repertoire is zeer gevarieerd en omvat zowel gospel als klassieke muziek. Het koor staat onder leiding van dirigent Leon van Veen. 

Tijdens de Paaszang, die tweemaal wordt uitgevoerd, om 16.00 en om 19.30 uur, brengt het koor een selectie van liederen ten gehore die het Paasverhaal van lijdenstijd tot opstanding van Jezus bezingen. Denk bijvoorbeeld aan Agnus Dei, Via Dolorosa, Wir setzen uns mit tränen nieder, Forever (We sing Hallelujah), het Hallelujah, Alive forever amen en natuurlijk ook Because He lives.
 

Het koor wordt begeleid door diverse muzikanten, waaronder een pianist, drummer, basgitarist, dwarsfluitist, hoboïst en een vioolkwartet. Erwin de Vos is de verteller en er zijn deskundige licht- en geluidstechnici aanwezig om het geheel te completeren. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur en de entree bedraagt € 10,-. Voor de middaguitvoering betalen kinderen tot en met 12 jaar € 5,- entree.
 

Promising Voices is een interkerkelijk koor en bestaat uit leden van verschillende kerkelijke gemeenten in de omgeving van Bodegraven. Het koor staat bekend om zijn enthousiaste uitvoeringen en de mooie harmonieën. Het is niet voor niets dat ze al ruim 25 jaar bestaan en nog steeds groeien in populariteit.

Het organiseren van een Paaszang is een mooie traditie die ook dit jaar weer in ere wordt gehouden. Het Paasverhaal is voor veel mensen van grote betekenis en door middel van muziek kan dit verhaal op een mooie en ontroerende manier worden verteld. Door de muzikale variatie van Promising Voices, wordt de Paaszang voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.
 

De Dorpskerk van Bodegraven biedt een sfeervolle en passende locatie voor dit evenement. Met de deskundige technici en de verteller wordt de beleving van de Paaszang nog verder versterkt. Het is dan ook zeker aan te raden om een van de uitvoeringen bij te wonen.


 

Het interkerkelijk koor Promising Voices heeft met deze Paaszang weer een mooie traditie in ere gehouden. Het is een mooi voorbeeld van hoe muziek kan bijdragen aan het overbrengen van een verhaal. Dankzij de muzikale variatie en de enthousiaste uitvoering van het koor, is de Paaszang toegankelijk voor een breed publiek en een mooie manier om het Paasverhaal te beleven.Oecumenische Vespers in Bodegraven ter voorbereiding op Pasen

24-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - De Goede- of Stille week is voor veel Christenen een belangrijke week van voorbereiding op het Paasfeest. Dit is de viering van de opstanding en het leven door de dood heen. In de Ontmoetingskerk aan de Spoorstraat in Bodegraven worden er oecumenische vespers gehouden op maandag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 april. Deze vespers bieden deelnemers de gelegenheid om in liederen, muziek, lezingen en momenten van stilte en reflectie stil te staan bij de lijdensweg van Jezus voor ons mensen. 

De vespers beginnen om 19.15 uur en duren ongeveer een half uur. Deze korte duur biedt mensen de gelegenheid om even weg te zijn van de drukte van het dagelijks bestaan en zich te richten op de woorden van het evangelie. Tijdens de vespers worden verschillende aspecten van het lijdensverhaal van Jezus belicht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van liederen en muziek die speciaal voor deze gelegenheid zijn geselecteerd.
 

De vespers zijn voorbereid door mensen van verschillende kerken. Dit betekent dat er tijdens de vieringen aandacht wordt besteed aan de verschillende geloofstradities die er in de regio Bodegraven zijn. Dit geeft deelnemers de kans om in aanraking te komen met andere geloofsovertuigingen en hierover in gesprek te gaan. De vespers zijn dan ook toegankelijk voor iedereen, ongeacht achtergrond of geloofsovertuiging.
 

Het bijwonen van de vespers biedt mensen de mogelijkheid om even stil te staan bij de betekenis van Pasen en de lijdensweg van Jezus. Juist in onze drukke en hectische samenleving is dit een welkome afwisseling. Tijdens de vespers worden momenten van stilte en reflectie ingelast, waardoor deelnemers de gelegenheid hebben om na te denken over wat er tijdens de viering aan bod komt.
 

Al met al zijn de oecumenische vespers in de Ontmoetingskerk aan de Spoorstraat in Bodegraven een mooie gelegenheid om samen te komen en stil te staan bij de betekenis van Pasen en de lijdensweg van Jezus. Iedereen is dan ook van harte welkom om deze bij te wonen en te ervaren wat de vespers voor hen kunnen betekenen.Gemeente Woerden onderzoekt gemengde woonvormen en flexwoningen

24-03-2023

Van de redactie

Mogelijke oplossing voor verschillende woningzoekers

Woerden - Op 23 maart is de gemeenteraad van Woerden bijgepraat over de mogelijkheden rond de huisvesting van statushouders en andere woningzoekenden en de opvang van vluchtelingen. Het plan voor het opzetten van een tussenvoorziening voor statushouders blijkt financieel niet haalbaar. De ideeën rond gemengde woonvormen lijken wel kans te hebben. Daarvoor wil de gemeente drie locaties verder verkennen.
 

Een gemengde woonvorm is een locatie waar woningen worden gerealiseerd voor jongeren, starters, spoedzoekers en statushouders. Door de verdubbeling van de taakstelling voor de huisvesting van statushouders neemt de druk op de woningvoorraad toe. Het bouwen van gemengde woonvormen is een mogelijkheid om versneld de druk op de woningvoorraad te verlagen. Als deze woonvorm wordt gecombineerd met de huisvesting van statushouders liggen er kansen voor gedeeltelijke financiering door het Rijk en zijn er flexwoningen beschikbaar van het Rijksvastgoedbedrijf.
 

Jacques Rozendaal, wethouder gemeente Woerden: “Als gemeente zijn we verplicht statushouders te huisvesten. Met een extra inspanning op de huisvesting van statushouders zorgen we ervoor dat er ruimte vrijkomt voor asielzoekers binnen de asielzoekerscentra (azc) en kunnen statushouders sneller hun bestaan in Nederland opbouwen. Het mooie aan een gemengde woonvorm is dat we extra woningen kunnen bouwen. En niet alleen voor aandachtsgroepen, maar ook voor bijvoorbeeld jongeren en starters.”
 

Verkenning locaties voor gemengde woonvorm

In november 2022 startte al een onderzoek naar een locatie voor gemengd wonen binnen de gebiedsontwikkeling van Snellerpoort. Het college van burgemeester en wethouders breidt dit onderzoek uit met een locatie voor gemengd wonen binnen de gebiedsontwikkeling van het Stationsgebied. Beide locaties zijn bestaande bouwlocaties. Daarnaast ligt er een initiatiefvoorstel van de raad voor het plaatsen van flexwoningen aan de rand van de wijk Molenvliet. Bij een positief besluit van de raad wordt dit voorstel toegevoegd aan de verkenning van huisvesting voor verschillende woningzoekenden.
 

Onderzoek COA

Het Rijk bereidt op dit moment de Spreidingswet voor. Deze wet heeft als doel om de opvang van asielzoekers beter te verdelen over gemeenten. Als deze wet wordt aangenomen, heeft dit ook gevolgen voor Woerden. Dan wordt van de gemeente gevraagd om circa 185 asielzoekers onderdak te geven. Vooruitlopend op deze wet onderzoekt het COA de mogelijkheden voor de opvang van asielzoekers binnen de gemeentegrenzen. De gemeente Woerden gaat daarom actief het gesprek aan met het COA. Op die manier kan de gemeente in een vroeg stadium randvoorwaarden stellen bij de plannen van het COA.
 

Communicatie en inspraak van omgeving

Nu de raad is bijgepraat, werkt de gemeente de mogelijkheden rond de locaties verder uit. Als de locaties geschikt blijken, stemt het college deze weer af met de raad. Daarna betrekt de gemeente ook de inwoners zo snel mogelijk bij de plannen. Zij kunnen dan meedenken over hoe een locatie zo goed mogelijk in de leefomgeving kan worden ingepast. Dit geldt ook voor de eventuele plannen van het COA. Naar verwachting start de communicatie met inwoners en direct belanghebbenden in het najaar van 2023 opgestart.VVD blij: omstreden inkomenstoets mogelijk van de baan

24-03-2023

Van de redactie

Woerden - Enkele maanden na de invoering van een inkomenstoets voor huishoudelijke ondersteuning vanuit de gemeente, verzoekt het college om deze maatregel weer in trekken. De Woerdense VVD, fervent tegenstander van deze maatregel, is blij met deze ontwikkeling.
 

Volgens de Nederlandse wet kan iedereen die door ziekte, beperking of hoge leeftijd geen huishoudelijke taken kan verrichten, ondersteuning aanvragen bij de gemeente. Vorig jaar heeft een meerderheid van de Woerdense gemeenteraad echter besloten hiervoor een inkomenstoets in te voeren, waardoor alleen inwoners met een laag inkomen nog ondersteund worden.
 

De Woerdense VVD heeft zich altijd verzet tegen deze maatregel. ‘Of iemand zelf in staat is om te betalen voor huishoudelijke hulp is inmiddels al lang niet meer afhankelijk van het inkomen,’ licht raadslid Simone Onrust toe. ‘Veel mensen met een middeninkomen hebben door hoge woonlasten, energie- en zorgkosten moeite om hun rekeningen te betalen. Zij ontvangen geen toeslagen of compensatie en vallen nu ook nog buiten de boot als zij ondersteuning nodig hebben bij huishoudelijke taken.’
 

Inmiddels hebben verschillende mensen, waaronder inwoners van Woerden, bezwaar gemaakt tegen het afwijzen van huishoudelijke ondersteuning op grond van hun inkomen. Andere gemeenten die ook aan inkomen toetsen, hebben bij daarna de rechter het deksel op de neus gekregen. De rechter heeft geoordeeld dat de wet een inkomenstoets niet toelaat. ‘De inkomenstoets is niet alleen onrechtvaardig, maar ook nog onrechtmatig,’ aldus Onrust. ‘Deze maatregel moet dus zo snel mogelijk van tafel, zodat alle inwoners weer de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.’
 

Onrusts collega Florian van Hout noemt het ‘vrij gênant’ dat het college de raad na zo’n vier maanden alweer moet voorstellen om de inkomenstoets af te schaffen. Volgens hem hadden B&W kunnen zien aankomen dat de rechter een streep zou zetten door de maatregel. Van Hout: ‘Deze uitspraken zijn absoluut geen verrassing. Het college voert aan dat staatssecretaris Van Ooijen heeft gezegd niet in te grijpen bij gemeenten die aan inkomen toetsen. Maar de reden daarvoor was nu juist dat de staatssecretaris erop rekende dat inwoners van wie de aanvraag vanwege inkomen worden afgewezen van de rechter gelijk zouden krijgen. Ook daarom was de VVD vorig jaar fel tegen invoering van deze inkomenstoets.’
 

De Woerdense gemeenteraad besluit naar verwachting volgende week over de afschaffing van de inkomenstoets. Alleen de Tweede en Eerste Kamer kunnen besluiten om alsnog een inkomenstoets in de wet toe te staan. Dat lijkt echter niet te gaan gebeuren: vanaf 2025 wordt waarschijnlijk een ‘passende eigen bijdrage’ verplicht gesteld.Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen 2023

24-03-2023

Van de redactie

Alle stemmen zijn geteld en de kandidaten voor ons nieuwe algemeen bestuur zijn bekend. Op donderdag 23 maart om 19.00 uur heeft dijkgraaf Jeroen Haan tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau de definitieve uitslag van de waterschapsverkiezing van De Stichtse Rijnlanden bekend gemaakt. 
 

 

Drie kandidaten zijn met voorkeursstemmen gekozen. Dit zijn: Saskia Oskam (PvdD), Edith Spruit (BBB) en Iris Stins (VVD). Deze kandidaten kunnen zelf beslissen of ze in het algemeen bestuur plaats willen nemen. Van de gekozen kandidaten zijn 18 nieuw in het algemeen bestuur.

 

Blij met hoge opkomst

De opkomst was opnieuw hoger dan bij eerdere waterschapsverkiezingen. Jeroen Haan: ‘We blij dat zoveel mensen een stem hebben uitgebracht. Wonen, werken en recreëren is niet vanzelfsprekend in een laaggelegen land als Nederland. Het werk van het waterschap is belangrijker dan ooit. We hopen dat dit voor veel mensen een motivatie is geweest om te stemmen’. 

 

Gekozen kandidaten per partijStraf voor man met shovel die agenten mishandelde

24-03-2023

Van de redactie

De rechter heeft vandaag een 60-jarige man uit Geesteren veroordeeld tot 4 weken cel waarvan 2 voorwaardelijk.  Het Openbaar Ministerie vervolgde de man omdat hij tijdens het boerenprotest op 11 maart een hekje vernielde en daarna bij zijn aanhouding agenten mishandelde en bedreigde.
 

Tijdens het boerenprotest op 11 maart 2023 in Den Haag was het niet toegestaan - behoudens twee tractoren - om met voertuigen het Zuiderpark in te rijden. De verdachte wrikte met zijn shovel een (laag) hekje uit de grond, een metalen buis die normaal verhindert dat voertuigen het park in kunnen rijden. Door zijn actie konden toch twaalf vrachtwagens, die achter de shovelchauffeur stonden opgesteld, het Zuiderpark in rijden.
 

De shovelchauffeur is in eerste instantie aangesproken door een agent in uniform, die hem vroeg mee te lopen. Verdachte weigerde dit. Omdat hij op dat moment in een groep stond is hij korte tijd later aangehouden door meerdere agenten. Daartegen heeft hij verzet: de man heeft geprobeerd zich los te rukken, heeft geschopt en met zijn vuist agenten in het gezicht geslagen. Ook heeft hij de agenten bedreigd.
 

Eigen keuzes

De officier van justitie benadrukte op zitting dat demonstreren een groot goed is dat in Den Haag ruimschoots wordt gefaciliteerd, jaarlijks wel meer dan 2.000 keer. "Maar soms zijn er afspraken nodig," vervolgde ze. "En het kan niet zo zijn dat één iemand dan besluit dat het anders moet. Dat er best zware voertuigen het Zuiderpark in mogen. Dat er best even een hekje gesloopt kan worden om dat mogelijk te maken."
 

Dat verdachte bij zijn aanhouding letsel aan zijn duim en knie heeft opgelopen noemde ze "vervelend", maar vooral een gevolg van verdachtes eigen gedrag. "Het was zijn eigen keuze om het hekje te vernielen. Daarna was het zijn eigen keuze om niet gewoon met die agent mee te lopen. En tot slot was het ook zijn eigen keuze om te gaan schoppen en slaan bij zijn aanhouding."
 

Wraking en strafeis

De verdachte stond op vrijdag 17 maart al voor de rechter, maar besloot toen die rechter te wraken. Een rechter kan worden gewraakt als een verdachte denkt dat die vooringenomen is. De wrakingskamer besliste echter dat deze verdachte "op geen enkele manier [heeft] onderbouwd" waarom dat zo zou zijn. De wrakingskamer wees daarom de wraking af en stelde zelfs dat sprake was van "misbruik van het wrakingsinstrument". De rechtszaak was hierdoor "onnodig vertraagd".
 

Vrijdag stond de man dan alsnog voor de rechter. Het Openbaar Ministerie vond alleen een gevangenisstraf passend, omdat de zaak daarvoor ernstig genoeg was. "Twee politiemensen hebben letsel opgelopen en zijn bedreigd. En door de keuzes van verdachte was uiteindelijk ook politie-inzet nodig bij een demonstratie die verder rustig is verlopen."
 

Het Openbaar Ministerie eiste 8 weken gevangenisstraf, waarvan 4 voorwaardelijk. De rechter deed direct uitspraak en vond de bedreiging niet bewezen. De vernieling en de mishandeling van de agenten wel, daarvoor werd verdachte veroordeeld tot 4 weken cel waarvan 2 voorwaardelijk. Ook moet hij de schade vergoeden, zowel het OM als de rechter vonden die vordering van de gemeente rechtvaardig. En ook de agenten hebben recht op schadevergoeding.Wetsvoorstel gemeentelijke taak asielopvang naar Tweede Kamer

24-03-2023

Van de redactie

De ministerraad heeft op voordracht van staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) ingestemd met het wetsvoorstel dat zorgt voor voldoende asielopvang met een evenwichtigere verdeling over het land. Het wetsvoorstel Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvang zal voor behandeling worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

 
Het wetsvoorstel bestaat uit twee fasen om te komen tot voldoende opvangplekken. Allereerst een fase waarbij gemeenten een uitkering krijgen als duurzame opvangplekken mogelijk maken. Het gaat om minimaal 100 plekken in een gemeente die gedurende 5 jaar beschikbaar zijn. 

 
Als het totale aanbod in deze fase niet voldoet aan het benodigd aantal plekken, dan gaan gemeenten de resterende plekken in provincieverband onder wettelijke taak verdelen. Gemeenten krijgen hierbij de ruimte voor oplossingen die werken in de lokale praktijk. 

 
Het kabinet wil met verschillende uitkeringen in beide fasen gemeenten ertoe bewegen om vrijwillig plekken aan te bieden voor asielopvang. Gemeenten kunnen deze uitkeringen vrij besteden. 
Met dit wetsvoorstel wordt het voor gemeenten aantrekkelijker om te investeren in opvanglocaties die voor langere tijd beschikbaar zijn. Op deze manier komt stapsgewijs extra opvangcapaciteit beschikbaar. 

 
Het voorstel zorgt voor een betere verdeling van opvangplekken over Nederland. Het betekent niet dat er in alle gemeenten opvangplekken komen. Gemeenten maken binnen hun provincies onderling afspraken over wie wat doet. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de ene gemeente asielopvang op zich neemt en een andere gemeente statushouders huisvest.
 OM in hoger beroep in 'stealthingzaak'

24-03-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie gaat in één zaak in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter in twee zogenoemde 'stealthingzaken'. De zaak draait om een man die tijdens de seks bewust zijn condoom afdeed zonder dat de vrouw het door had.
 

De rechtbank sprak de man vrij van verkrachting, maar hij werd wel veroordeeld voor dwang. Het appel ziet op de vrijspraak van de verkrachting, maar óók op de opgelegde straf voor dwang. De geheel voorwaardelijk opgelegde drie maanden celstraf die nu is opgelegd vindt het OM niet passend.
 

In de andere zaak was de verdachte vrijgesproken van zowel de verkrachting als de dwang. De rechtbank heeft daar het opzet niet bewezen. In deze zaak gaat het OM niet in hoger beroep.Tegenslag voor Sportcentrum De Kuil

23-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Sportcentrum De Kuil heeft met verschillende tegenslagen te maken gehad. Komende week, op maandag 27 maart, moet het gebouw een dag dicht, in verband met legionellabestrijding. Dat het tegenzit is natuurlijk vervelend voor de exploitant, Optisport, maar vooral voor de gebruikers van de sporthallen en het zwembad.
 


© ​Digitale Bodegraafse Krant 
 

Los van de eerste opstartproblemen die bij nieuwbouw wellicht onvermijdelijk zijn, zijn er een aantal tegenslagen geweest waarbij de zorgen bij de sporthal het grootst waren. Er was er tegenslag in de vorm van een legionella uitbraak en een grote lekkage in de sporthal. De sporthal gaf de meeste zorgen. Optisport heeft hierover contact onderhouden met de gebruikers, maar ook de communicatie verliep niet optimaal. Wethouder Dirk-Jan Knol: “Ook bij de gemeente balen we vreselijk van de problemen in De Kuil. We willen een mooie sportvoorziening, waar de inwoners ook gebruik van kunnen maken.”

 

Legionellabestrijding

De aanhoudende forse legionellabesmettingen krijgt Optisport met de normaal effectieve methoden niet goed onder controle. Daarom is besloten om op maandag 27 maart de installatie chemisch te desinfecteren. Dit betekent dat sportcentrum De Kuil die maandag de hele dag is gesloten. De douches blijven daarna nog tien dagen buiten gebruik. Wethouder Knol: “Ik ben blij dat Optisport besloten heeft tot deze rigoureuze maatregel om de legionella te bestrijden en hoop van harte dat dit de problemen nu definitief verhelpt.”

 

Sporthal

In de kerstvakantie is er een lekkage in de waterleiding van De Kuil opgetreden. Daardoor is de vloer van de sporthal aangetast, waardoor er nu al een aantal maanden niet in gesport wordt. De gemeente werkt samen met de exploitant en de verzekering aan de snelste oplossing waarmee de zaak straks weer op orde is. Optisport verwacht dat de sporthal eind mei weer in gebruik is. 

 

Publieke voorziening

De gemeente onderhoudt nauw contact met exploitant Optisport over sportcentrum De Kuil. Het gebouw is van de gemeente. Optisport huurt, beheert en exploiteert het. Er is inmiddels een lijst opgesteld van aandachtspunten die opgelost moeten worden. “Dit sportcentrum is een publieke voorziening,” stelt de wethouder. “Daarom voelen we als gemeente ook de plicht om onze inwoners te informeren over de stand van zaken. We vinden het heel vervelend dat mensen het sportcentrum nu niet ten volle kunnen gebruiken. We gaan er van uit dat Optisport alles zo snel en goed mogelijk weer op de rit krijgt.” 

 Modelbouwvereniging OUDE RIJN en GOUWE presenteert expositie van zelfgebouwde modellen in Rijnhoek Plaza

23-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 25 maart organiseert Modelbouwvereniging OUDE RIJN en GOUWE een expositie van zelfgebouwde modellen in de centrale hal van Rijnhoek Plaza. Van 9.00 uur tot 16.00 uur zijn bezoekers welkom om de prachtige stoommachines, molens en schepen te bewonderen. 

De leden van de modelbouwvereniging zijn aanwezig om alle vragen over het bouwen van de modellen te beantwoorden en te laten zien hoe deze werken. Het belooft een interessante dag te worden voor zowel modelbouwenthousiastelingen als geïnteresseerden in techniek en geschiedenis.
 

De expositie is gratis toegankelijk en de deuren staan open vanaf 9.00 uur. Kom langs en bewonder de indrukwekkende creaties van Modelbouwvereniging OUDE RIJN en GOUWE.Altijd al willen leren roeien, zeilen of suppen?

23-03-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Als je altijd al hebt willen leren roeien, zeilen of suppen, dan is dit je kans! Op zaterdag 1 april organiseert de Roei- en Zeilvereniging Gouda een Open Dag. Tussen 11.00 en 15.00 uur kun je deelnemen aan verschillende activiteiten en kun je informatie krijgen over de cursussen die de vereniging aanbiedt.


 

De Roei- en Zeilvereniging Gouda is gevestigd aan de Notaris d'Aumerielaan 35 in Reeuwijk. Het is een vereniging met een lange geschiedenis en veel actieve leden. De vereniging biedt verschillende activiteiten en cursussen aan op het gebied van roeien, zeilen en suppen.Adviesraad Sociaal Domein Bodegraven-Reeuwijk zoekt twee nieuwe leden met specifieke kennis en ervaring

23-03-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De Adviesraad Sociaal Domein Bodegraven-Reeuwijk (ASD) is op zoek naar twee nieuwe leden die zich willen inzetten voor de kwaliteit van het Sociaal Beleid van de gemeente. De ASD is opgericht om de gemeente van advies te voorzien over onderwerpen op het gebied van uitkeringen, welzijn en (jeugd)zorg. De adviezen worden gegeven vanuit het perspectief van cliënten en inwoners. Momenteel bestaat de Adviesraad uit negen vrijwilligers en wordt er per advies in werkgroepen gewerkt. 

Om een goede aanvulling op de Adviesraad te zijn, worden er een aantal vereisten gesteld. Zo wordt er verwacht dat de kandidaat affiniteit heeft met mensen in een kwetsbare positie en kennis heeft van maatschappelijke organisaties in de gemeente. Daarnaast is het belangrijk dat de kandidaat weet wat er speelt in de samenleving en enig idee heeft over het reilen en zeilen bij een gemeente. Goede communicatie- en schriftelijke vaardigheden zijn eveneens belangrijk, evenals beschikbaarheid voor overleggen. De ASD vergadert 1 keer per maand en werkgroepen komen regelmatig bijeen.
 

De ASD is op zoek naar twee specifieke kandidaten. Allereerst zoekt men iemand met kennis en ervaring op het gebied van werk en inkomen. Daarnaast is men op zoek naar iemand met affiniteit op het gebied van eenzaamheid en/of ouderen.
 

Als lid van de Adviesraad Sociaal Domein Bodegraven-Reeuwijk biedt men u een onkostenvergoeding van € 800 per jaar, trainingen en een jaar ervaring als lid van de Adviesraad. Heeft u interesse en voldoet u aan de gestelde eisen, dan wordt u van harte uitgenodigd om te solliciteren. Voor meer informatie over de Adviesraad en de vacatures kunt u terecht op www.adviesraadbodegravenreeuwijk.nl. Sollicitaties kunnen per e-mail worden verstuurd naar secretaris@adviesraadbodegravenreeuwijk.nl. Ook is het mogelijk om te bellen naar Marlou Min via 06 - 53 93 43 72. Na ontvangst van uw sollicitatie zal er zo spoedig mogelijk contact met u worden opgenomen voor een nadere kennismaking.World Servants Alphen gaat in 2024 weer op reis

23-03-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In 2022 bouwden negen Alphense jongeren aan klaslokalen in Cinya, Oeganda. Samen met jongeren uit de rest van Nederland én mensen uit de lokale gemeenschap staken ze de handen uit de mouwen. Het was een levensveranderende tijd, waarin zowel door de gemeenschap als door de jongeren veel werd geleerd. Ondertussen zijn de klaslokalen af en worden ze dit jaar in gebruik genomen.
 

Dat smaakt naar meer! Vanuit de Adventskerk is het initiatief genomen om in 2024 opnieuw een dienstbare jongerenreis te ondernemen. Lijkt je dit wel wat? Kom dan op 29 maart om 19.30 uur naar de Adventskerk. World Servants verzorgt een presentatie om je meer te vertellen over de kans om in de zomer van 2024 drie weken aan de slag te gaan in een land als Ghana, Malawi of Bolivia.
 

Bij World Servants bouw je aan verandering. Je bouwt aan een kliniek, klaslokalen of woningen voor leerkrachten of artsen. De projecten zijn goed voorbereid en door jouw komst gaat een langgekoesterde wens van de gemeenschap in vervulling. Je bouwt samen met de mensen uit het dorp die later het gebouw gaan gebruiken.
 

Naast het bouwen verdiep je je in de cultuur van het land waar je bent. Je doet een kinderprogramma, gaat helpen bij het koken en bij het werk op het land en bezoekt bijvoorbeeld een lokale school of kliniek. Natuurlijk maak je ook een mooie hike en bekijk je de natuur.
 

Al met al heeft zo’n reis niet alleen impact op het land waar je naartoe gaat, maar zeker ook op jezelf. Ben je nieuwsgierig? Heb je vragen? Kom dan helemaal vrijblijvend naar de infoavond op 29 maart om 19:30 in de Adventskerk. Daarna kun je besluiten of dit iets voor je is.Kinderen krijgen uniek kijkje in de wereld van drinkwater

23-03-2023

Van de redactie

DRINKWATERBEDRIJF OASEN VERNIEUWT LESPROGRAMMA OVER KRAANWATER

Langerak - Oasen opende op 22 maart het nieuwe educatieprogramma voor basisschoolleerlingen. Ruim 2.000 kinderen uit groep 7 en 8 zijn uitgenodigd voor een uniek bezoek aan een zuiveringsstation. Met het vernieuwde educatieprogramma leren we kinderen uit ons voorzieningsgebied op een interactieve manier hoe ons drinkwater gemaakt wordt en waarom het belangrijk is.
 


Een les over de waarde van kraanwater

Ruim 300 basisscholen ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan het nieuwe educatieprogramma op ons zuiveringsstation De Steeg in Langerak. In dit programma neemt een speciale kraanwaterdocent de leerlingen mee voor een rondleiding door het zuiveringsstation. Daarbij kunnen kinderen met eigen ogen zien via welke stappen drinkwater gemaakt wordt. Ook gaan de leerlingen aan de slag met de nieuwe interactieve drinkwaterspellen. Zo leren ze meer over de waarde van water én dat water een duurzame en lekkere dorstlesser is.

 

Bijzonder bezoek

Grietina Jans, sectormanager Mens & Organisatie bij Oasen: “Met ons educatieprogramma willen we kinderen bewust maken dat drinkwater niet zo vanzelfsprekend is als het misschien lijkt. Oasen vindt het daarom belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd de wereld van drinkwater te laten zien. Met een bijzonder bezoek aan een zuiveringsstation kunnen ze zelf meemaken wat er allemaal bij komt kijken. Daarmee leren ze ook dat het belangrijk is om thuis, op school, of op de sportclub slim om te gaan met drinkwater.”

 

Kraanwaterlessen sinds 2006

In 2006 is Oasen gestart met het geven van kraanwaterlessen om kinderen waterwijs te maken. Tijdens de coronapandemie was het niet langer mogelijk om klassen te ontvangen. Die periode hebben we gebruikt om het educatieprogramma compleet te vernieuwen. Nu deze lessen hernieuwd zijn gestart, nodigt Oasen weer jaarlijks basisscholen uit voor een bezoek aan het zuiveringsstation.

 

Wethouder Jan Lock knipt het lintje door
De start van de nieuwe educatielessen is feestelijk geopend door wethouder Jan Lock van de gemeente Molenlanden samen met Grietina Jans. Na het openingswoord van de wethouder loste Oasen-mascotte Druppel samen met de kinderen van de Ichtusschool uit Boskoop een rebus op. Daarna mochten de eerste leerlingen van start met het nieuwe educatieprogramma.

 

Lekker en gezond drinkwater uit de kraan

Oasen is het drinkwaterbedrijf in het Groene Hart. Elke dag zorgt het bedrijf ervoor dat 800.000 mensen kunnen rekenen op lekker en gezond water uit de kraan. Oasen is een maatschappelijk bedrijf dat op duurzame wijze werkt en de volksgezondheid in alles wat zij doet vooropzet.Tessa Langerijs en Rogier Krabbendam nieuwe directeuren VNO-NCW West

23-03-2023

Van de redactie

Het bestuur van VNO-NCW West heeft per 1 april Tessa Langerijs (39) aangesteld als directeur Vereniging en Rogier Krabbendam (44) als directeur Public Affairs. Het bestuur heeft bij de keuze laten meewegen dat beiden de vereniging door en door kennen omdat zij al enkele jaren als medewerker in dienst zijn. Langerijs en Krabbendam gaan als meewerkend directieteam aan de slag en geven prioriteit aan het bouwen van een open, betrokken verenigingscultuur met meer inbreng van de leden.Rogier Krabbendam en Tessa Langerijs                                             (© Michel Porro)

 

“Verandering komt niet van top-down, maar door ondernemerschap en creativiteit”, aldus Langerijs, die verantwoordelijk is geworden voor het verenigingsmanagement, bestuur en cultuur, HR, ICT, financiën en communicatie. “Juist nu, in deze tijd van polarisatie, is verenigen zinvol. Vooral ook op regionaal en lokaal niveau, dicht bij de mensen, want vooral door persoonlijk contact kun je verschillen overbruggen.”
 

Krabbendam is verantwoordelijk voor de belangenbehartiging, communicatie en het overleg met partners en stakeholders. ”We staan als samenleving voor complexe uitdagingen. Denk aan de energietransitie, de ontwikkeling naar een circulaire economie, digitalisering en krapte op de arbeidsmarkt. Daarvoor zijn systeemveranderingen nodig. Het bedrijfsleven heeft een sleutelrol, want zonder ondernemers is er geen vooruitgang.”
 

Al enige jaren bekleedt Langerijs de functie verenigingsmanager VNO-NCW Rotterdam en Krabbendam die van belangenbehartiger Zuid-Holland. Beiden zullen een deel van hun oude taken blijven uitvoeren en als meewerkende voormensen aan de slag gaan.

 

VNO-NCW West is een van de vijf regionale verenigingen van VNO-NCW. Het werkgebied is Noord- en Zuid-Holland. De vereniging behartigt in samenwerking met nationale brancheverenigingen en lokale ondernemersverenigingen de belangen van ondernemers en bedrijven. Dagelijks zetten bestuurders, leden en medewerkers zich in voor een goed ondernemingsklimaat. Daarnaast is VNO-NCW West een netwerkorganisatie waarbinnen ondernemers en directeuren elkaar ontmoeten, kennis- en ervaringen uitwisselen en zaken doen met elkaar.De lente is begonnen, Keukenhof is weer open!

23-03-2023

Van de redactie

Lisse - Bloemententoonstelling Keukenhof heeft vanochtend haar eerste bezoekers ontvangen. Het lentepark is een favoriete plek om in het voorjaar te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen en andere bolbloemen. Naar verwachting bezoeken tot en met 14 mei ruim 1 miljoen mensen vanuit de hele wereld de bloemententoonstelling. Keukenhof levert daarmee een grote bijdrage aan de toeristische- en de bloemensector in Nederland.


 

“2023 is vooral een welcome back aan de internationale bezoeker,” zegt Jeroen Duyster, directeur Keukenhof. Vorig jaar ontving Keukenhof een recordaantal Nederlandse bezoekers. “We zien er naar uit de bezoekers vanuit de hele wereld weer te ontvangen. Spreiding van onze bezoekers over de dagen zorgt voor een optimale beleving in het park en voor een goede bereikbaarheid”. Keukenhof werkt voor het seizoen 2023 met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. 
 

De eerste krokussen, hyacinten en tulpen staan al in bloei. Bezoekers genieten vanaf de eerste dag van een kleurrijk park. De Keukenhof tuinmannen hebben in de herfst 7 miljoen bloembollen geplant. Dat gebeurt allemaal met de hand. Ook in de Bollenstreek zie je de eerste bloembollenvelden al in bloei staan.
 

Niet alleen buiten, maar ook binnen laat Keukenhof bloeiende bloemen en planten zien. In de paviljoens zijn wekelijks wisselende bloemenshows te bewonderen. De bloemenkwekers leveren ook dit voorjaar weer hun mooiste bloemen en planten aan Keukenhof. 

 


 

Keukenhof is geopend van 23 maart tot en met 14 mei 2023.


 Paasevent Bodegraven

22-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 29 maart 2023 vindt er in Bodegraven een unieke paaswandeling plaats. De Da Costaschool, Prinses Beatrixschool en Kindcentrum Wereldweijde werken samen met verschillende kerken om bezoekers het paasverhaal te laten beleven als zij met een gids langs verschillende scènes wandelen. De scènes verbeelden de gebeurtenissen uit de laatste week van Jezus uit de Bijbel, van zwaaiende palmtakken tot de blije woorden van de engel dat Jezus is opgestaan uit de dood.
 

De voorbereidingen voor het paasevent zijn in volle gang. Er wordt hard geoefend door de toneelspelers en de kleding wordt in orde gemaakt. Daarnaast zijn mensen bezig met de catering, techniek, veiligheid, website, logistiek, muziek en tickets. Ruim 200 vrijwilligers zetten zich in om het paasevent tot een groot succes te maken.
 

Het initiatief voor deze paaswandeling is afkomstig van de 3 scholen van stichting De Vier Windstreken. Het evenement is bedoeld voor hun leerlingen met hun ouders, maar er zijn ook tickets beschikbaar voor andere belangstellenden. Aanmelden kan via de QR-code, maar wacht niet te lang, want vol is vol!

 


 

De wandeling wordt gestart door de burgemeester om 18.10 uur bij de Da Costaschool gelegen aan de Laan van Turkenburg 2 in Bodegraven. Tijdens de wandeling worden de bezoekers meegenomen langs verschillende scènes die het paasverhaal uitbeelden. Zo is er bijvoorbeeld een scène waarbij zwaaiende palmtakken worden uitgedeeld, een scène waarbij Jezus wordt verraden door Judas en een scène waarbij Petrus Jezus verloochent."Weer een opmerkelijke kunstcombinatie in het Groene HartHuys"

22-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Het Groene HartHuys in Bodegraven is wederom het toneel van een opmerkelijke combinatie van kunst. Dit keer tonen vier verschillende kunstenaars hun werk, die allen een eigen, unieke stijl hebben. Paula de Groot, Adrienne Oostveen, Riëtta van der Kolk en Marja Verkerk-Smit brengen elk hun eigen artistieke bijdrage aan deze tentoonstelling. 

Paula de Groot is een autodidact en schildert van abstract tot figuratief. Ze laat zich inspireren door de natuur en laat zich leiden door het onderbewustzijn. Haar schilderijen zijn kleurrijk en expressief, waarbij ze verschillende materialen en technieken gebruikt om een uniek effect te creëren. Haar werk lijkt op het eerste gezicht abstract, maar bij nadere beschouwing zijn er vaak figuratieve elementen te ontdekken. De combinatie van abstractie en figuratie in haar werk maakt het interessant en intrigerend om naar te kijken.
 

Adrienne Oostveen werkt met acrylverf en heeft een voorliefde voor de papegaaitulp als onderwerp. Haar enthousiasme voor deze bloem groeit met elk schilderij dat ze maakt, waardoor haar werk steeds groter wordt. In het begin maakte ze kleine schilderijen, maar nu schildert ze op grote doeken waarbij ze veel aandacht besteedt aan de details van de bloem. Haar werk straalt kleur en levenslust uit en is daarmee een lust voor het oog.

 

Riëtta van der Kolk beoefent een originele, van huis uit Russische kunstvorm: het beschilderen van struisvogel- en nandoe-eieren. Haar achtergrond als goudsmid helpt haar bij de fantastische bewerking van deze eieren.


Marja Verkerk-Smit "Het is de klei, een vers broodje van 10 kilo of eigen gedolven klei, wat een werkje is om gebruiksklaar te maken, maar daarom zo mooi. En de meerpaal die meters diep in het water door weer en wind een baken was. De klei, als was in de hand, vormt zich weer samen met de meerpaal, maar mag nu bovenop. De figuurtjes laten zien dat zij in hun element zijn met emotie of een nutteloze bezigheid."Veilige bermen: De noodzaak van het aanvullen van bermen langs wegen

22-03-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De bermen langs wegen spelen een cruciale rol bij het bieden van bescherming aan weggebruikers en het behouden van de stabiliteit van de weg. Een slecht onderhouden berm kan leiden tot gevaarlijke situaties voor verkeersdeelnemers, zoals ongelukken en schade aan voertuigen. Daarom is het van groot belang dat gemeenten zorgen voor veilige bermen langs wegen.
 

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft onlangs besloten om de bermen van verschillende wegen in de gemeente aan te vullen om de veiligheid van de weggebruikers te waarborgen. De firma Bunnik is verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze werkzaamheden. De wegen waarop de bermen worden aangevuld zijn de Nieuwdorperweg, Oud Reeuwijkseweg, 's-Gravenbroekseweg, Oosteinde, Westeinde, Hoogeind, Laageind en de Meije.De werkzaamheden vinden plaats tussen 7.00 en 16.00 uur en zullen gedurende enkele weken duren. Dit kan leiden tot enige vertraging voor het doorgaande autoverkeer, maar fietsers kunnen gewoon passeren. Om het verkeer te waarschuwen, zijn er borden geplaatst aan het begin en einde van de weg waarop op dat moment wordt gewerkt. De wachttijd voor auto's zal maximaal een kwartier bedragen. De aanvulling van de bermen langs deze wegen zal ervoor zorgen dat de wegen veiliger worden voor alle weggebruikers.Compost uitdeelactie

22-03-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op zaterdagochtend 25 maart, tussen 9.00 en 12.30 uur, kunt u gratis compost afhalen. De uitdeelpunten vindt u op het evenemententerrein aan de Burgemeester Kremerweg in Bodegraven, in Reeuwijk-Brug bij de vrachtwagenparkeerplaats aan de Pasteurstraat en in Waarder bij de firma Van Vliet aan De Groendijck.
 

In onze gemeente scheiden we ons afval. Uw GFT-afval wordt opgehaald en verwerkt tot compost. Door compost te gebruiken in de tuin, groeien uw planten beter. Als ‘beloning’ voor het gescheiden aanbieden van uw afval mogen alle inwoners van onze gemeente op 25 maart gratis drie zakken GFT-compost afhalen. Wilt u meer dan drie zakken meenemen? Dan betaalt u voor elke zak extra het symbolische bedrag van € 0,50, met een maximum van tien zakken. U kunt ook met PIN betalen. Eén zak bevat 30 liter compost en weegt ongeveer 18 kilo. We delen de zakken die ochtend uit zolang de voorraad strekt. Op is op!

 

 

Wat doet compost?

Het door u ingeleverde GFT-afval wordt verwerkt tot compost, een natuurlijke bodemverbeteraar. Compost kunt u gebruiken in de tuin, voor groenten en fruit, struiken, gazon, kruiden, vaste planten en éénjarige bloemen. Ook kunt u het toepassen in plantgaten voor bomen en struiken, als bijmenging in zaai- of potgrond of bij de aanleg van het gazon. Compost maakt kleibodems lichter en brengt de zuurgraad van de bodem tot optimale waarde. Daarnaast beschermt compost de planten tegen parasieten en ziekten en verbetert compost de smaak van de gekweekte groenten. De compost wordt regelmatig gecontroleerd en is van goede kwaliteit.Open Huis bij Steun● Midden Holland: Ontdek onze ondersteuning, hospices en vrijwilligerswerk!

22-03-2023

Van de redactie

Gouda - Zaterdag 1 april 2023 (geen grap) vindt het maandelijks Open Huis plaats van Steun● Midden Holland. U bent elke eerste zaterdag van de maand tussen 11.00 u tot 13.00 u van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Vrijwilligers zijn aanwezig om u te informeren over Ondersteuning Thuis, verblijf in een van de hospices en vrijwilligerswerk bij Steun● Midden Holland.

 

Ook heeft u de gelegenheid om tijdens het Open Huis, een expositie te bekijken. In het voorjaar exposeert Joop Rahder met zijn zwart wit portretfoto’s. Bij verkoop van een kunstwerk gaat een deel van de opbrengst naar Steun● Midden Holland. Voor informatie kunt u een kijkje nemen op www.steunpuntmh.nlBeroemde Franse organist Daniel Roth speelt op het Steinmeyer-orgel in Adventskerk

22-03-2023

Van de redactie

Daniel Roth is vaste organist in de St-Sulpice in Parijs

Alphen aan den Rijn - Organist Daniel Roth, alom geprezen als een van de toonaangevende Franse orgelvirtuozen, speelt op zondagmiddag 16 april op het 100-jarige Steinmeyer-orgel in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn.


 Daniel Roth 
 

Daniel Roth heeft verschillende prestigieuze posities bekleed als zowel uitvoerder als docent. Op twintigjarige leeftijd maakte hij zijn debuut aan het orgel van de Basilique du Sacré-Coeur in Montmartre-Parijs, als assistent van zijn leermeester Madame Rolande Falcinelli. Later volgde hij haar op als titulair organist, een functie die hij bekleedde tot 1985, toen hij werd benoemd tot titulair organist van St-Sulpice, de bekende Parijse kerk waar zijn voorgangers onder anderen Charles-Marie Widor, Marcel Dupré en Jean-Jacques Grunenwald waren. In 2023 wordt hij benoemd tot "Titulaire Emeritus" en zal hij nog één keer per maand in een dienst het orgel bespelen.

 

“We zijn zeer blij met zijn komst. Na de grote restauratie van het Steinmeyer-orgel in 2020, hadden wij Daniel Roth al willen ontvangen in de Adventskerk. Corona gooide roet in het eten, waardoor we zijn komst moesten uitstellen. Nu het Steinmeyer-orgel dit jaar officieel 100 jaar geleden in de Adventskerk zijn eerste noten speelde, vonden wij het een prachtig moment om het concert met Daniel Roth alsnog te plannen,’ zegt Stichting Vrienden van de Adventskerk. 

 

Daniel Roth staat ook bekend om zijn briljante improvisaties die regelmatig in zijn concertprogramma's voorkomen. Op 16 april speelt hij stukken van Camille Saint-Saëns, Charles-Marie Widor, César Franck, Louis Vierne en Felix Mendelssohn Bartholdy.

 

De toegang is gratis. Aanvangstijd is 16:30 uur. Meer informatie en gratis toegangstickets zijn te vinden op de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk:  www.vriendenvandeadventskerk.info/evenementen. Bij de uitgang is er een collecte voor de gemaakt onkosten. Voor meer informatie over dit concert en de aanmelding verwijzen we naar de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk.  www.vriendenvandeadventskerk.info

 Gemeenten in Midden- Holland en Holland Rijnland zetten zich in voor duurzame opvang vluchtelingen

21-03-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/Regio - Er ligt een grote landelijke opgave op het gebied van asielopvang. Dit vraagt om regionale samenwerking. De colleges van B&W van de gemeenten in de regio's Midden-Holland[1] Holland Rijnland[2] en  hebben afspraken gemaakt over hoe ze willen omgaan met het creëren van plekken voor de opvang van asielzoekers voor een periode van minimaal 5 jaar. Dit doen ze nog voordat de spreidingswet is ingevoerd. Met de 'spreidingswet’ wil het kabinet de opvang van asielzoekers gelijk verdelen over de gemeenten in Nederland. De afspraken worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraden.

Het opvangen van asielzoekers in de gemeenten is een extra vraag die bovenop de al grote vraag naar woningen komt. Gemeenten doen hun uiterste best om starters, ouderen, statushouders, woonwagenbewoners, arbeidsmigranten, de gewone woningzoekenden en tal van andere doelgroepen te huisvesten. Door de noodzaak om extra opvangplekken te creëren wordt de druk op de beschikbare ruimte nog groter dan hij al was. De gemeenten hebben het Rijk en de provincie Zuid- Holland daarom hard nodig voor financiële en planologische ondersteuning.
 

De opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is al langere tijd ontoereikend. Het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en het Veiligheidsberaad sloegen afgelopen zomer de handen ineen om te komen tot een oplossing, wat resulteerde in een akkoord. De ‘spreidingswet’ is één van de instrumenten uit dit akkoord. Deze wet bepaalt dat alle gemeenten zorgdragen voor opvangvoorzieningen, naar rato van het aantal inwoners.
 

De gemeenten in Midden-Holland en Holland Rijnland hebben afspraken gemaakt over de opvang van 2200 asielzoekers voor een periode van tenminste vijf jaar. Daarbij krijgen de dagelijks besturen van beide regio’s de taak om de afspraken tussen gemeenten te coördineren, te stimuleren en te monitoren. Het aantal asielzoekers en de verdeling daarvan binnen regio en gemeenten, vindt plaats op basis van inwoneraantallen. Ook is afgesproken dat de mogelijkheden worden onderzocht in hoeverre duurzame, grotere opvanglocaties een functie kunnen vervullen op het gebied van voorzieningen voor duurzame kleinschaligere opvanglocaties. Deze afspraken worden voorgelegd aan de raden van de achttien betrokken gemeenten. Instemming met deze afspraken zorgt voor een breed draagvlak om de problemen rondom de asielopvang op te lossen.
 

[1] In Midden-Holland werken de volgende gemeenten samen: Waddinxveen, Gouda, Krimpenerwaard, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk.
 

[2] In Holland Rijnland werken de volgende gemeenten samen: Alphen aan den Rijn, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Katwijk en Zoeterwoude.

 Nieuwe website voor zorg en welzijn in Bodegraven

21-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Samen Gezond Bodegraven heeft een website in gebruik genomen met een handig overzicht van organisaties en professionals op het gebied van zorg en welzijn. 
 

De website  www.sgbodegraven.nl werkt als een ‘sociale kaart’ waarop per thema de organisaties en professionals vindbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan jeugdhulp, thuiszorg, psychische gezondheid, vrijwilligersorganisaties of ouderenzorg. Bij elke deelnemer staat een uitleg en gegevens om vervolgstappen te nemen. Op de website staan bovendien nieuwsberichten en een kalender met activiteiten in Bodegraven. 

Samen Gezond Bodegraven

Samen Gezond Bodegraven is een samenwerkingsverband waarin zorgverleners, welzijnsorganisaties, zorgorganisaties en de gemeente goede zorg en gezondheidswinst voor de inwoners van Bodegraven nastreven. 


Voor meer informatie, ga naar  www.sgbodegraven.nlScrum brengt folkmuziek naar Bodegraven

21-03-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 1 april geeft de folkband Scrum een theaterconcert in het Evertshuis in Bodegraven. Voor hun nieuwe show ‘Back to Basic’ grijpen de zes muzikanten terug op hun akoestische instrumenten om hun voorliefde voor eerlijke folksongs te tonen, muziek die in Ierland en Schotland tot in de nauwste bloedvaten zit en waarmee het dagelijks leven doordrenkt is.

 


Beeld: Tjeerd Derkink

 

"Pas in een periode waarin alles anders is, besef je wat er echt belangrijk is". Voor de mannen van Scrum is dat folkmuziek in al zijn puurheid. Die muziek vertelt de verhalen: over historische gebeurtenissen, verre plaatsen en bijzondere mensen. Maar soms ook gewoon over drank. Van tijdloze klassiekers tot gloednieuw eigen werk van de band en van klein en breekbaar tot groots en meeslepend. Op veler verzoek voegt zangeres Miriam Meijer zich voor deze show wederom bij Scrum, zoals dat ook bij de voorgaande theatershows het geval was.

 

Over het concert:

Scrum - Back to Basic

Evertshuis Bodegraven

za. 1 april 2023; 20:00

https://www.evertshuis.nl/scrum-back-to-basic

 

 Jongeren opgelet, we need you!

21-03-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Samen met stichting Sport en Welzijn, Sam jongerenwerk en de Praktijkpioniers zijn wij op zoek naar jongeren die 30 maart om 19:00 in de ZON mee willen beslissen over het activiteitenaanbod wat wij gaan organiseren voor en door jongeren.
 


Weet jij wat belangrijk is, waar behoefte aan is, welke onderwerpen wij echt aan bod moeten laten komen en vind je het leuk om andere jongeren te ontmoeten? Meld je dan aan via  Info@samwelzijn.nl en denk samen met ons mee wat wij kunnen organiseren voor de jongeren in Bodegraven-Reeuwijk.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina