NIEUWSAls biefstuk je 'beroep' is

09-08-2022

Van de redactie EditieGroeneHart.nl

Reeuwijk - Nog een paar klussen en dan is het klaar. Precies over 14 dagen kunnen we smullen van de eerste biefstukken die uit de pan komen bij Loetje Reeuwijk. We namen alvast een kijkje en spraken met Barbara Meulstee, die we daar vaak gaan tegenkomen als supervisor.

 Jubileumboek 100 jaar Adventskerk binnenkort verkrijgbaar

09-08-2022

Van de redactie

"Met toezeggingen van verschillende fondsen was dit nooit gelukt"
 

Alphen aan den Rijn – Een bijzonder jaar is het voor de Alphense Adventskerk, gelegen in het centrum van Alphen aan den Rijn. Dit jaar viert de kerk haar 100-jarige verjaardag. Naast allerlei festiviteiten in- en rondom de kerk, komt er ook een speciaal jubileumboek in de winkel te liggen met bijzondere verhalen en prachtige foto’s. Zonder de hulp van diverse fondsen was dit niet mogelijk geweest. Het redactieteam aan het werk met de samenstelling van het boek (foto: Dick van Smirren)    


Kroes en Partners, notarissen en adviseurs, Het Erfgoedfonds van de Gemeente Alphen aan den Rijn, het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland en Fonds Alphen en omstreken ondersteunen dit initiatief.  Zij onderschrijven allen dat het jubileumboek bijdraagt aan het behoud en beleving van Alphens cultureel erfgoed en het toegankelijk te maken voor een breed publiek. 

 

“Met deze toezeggingen zijn we zeer verheugd”, zeggen Jan de Kruijf, voorzitter van Stichting Vrienden van de Adventskerk en Dirk Dirkzwager, voorzitter van de jubileumcommissie. Een team van auteurs bestaande uit kenners van de historie van Alphen aan den Rijn en van de Adventskerk en enige gemeenteleden van de Adventskerk is in de pen geklommen om dit boek te schrijven. Uitgever Toine Maas van Stichting Uitgeverij Matrijs uit Utrecht, die al sinds 1981 kwalitatief hoogwaardige boeken uitgeeft op cultuurhistorisch gebied, stuurt het team aan en zorgt ervoor, dat er een prachtig boek verschijnt over de 100-jarige historie van de Adventskerk. Het vaste ankerpunt in een veranderend Alphen aan den Rijn.

 

“Heel bijzonder dat je in deze tijd waarin alles digitaal, snel en kort is, je straks een echt boek in handen hebt met foto’s en verhalen over de Adventskerk. Hier kunnen we de generaties na ons ook heel blij mee maken.” 

Naast een financiële bijdrage van de genoemde fondsen, heeft ook het College van Kerkrentmeesters van de Adventskerk een aanzienlijke bijdrage gedaan. 

 

Het jubileumboek wordt in de Adventskerk op vrijdag 9 september om 15:15 uur officieel aan genodigden gepresenteerd en is vanaf Open Monumentendag op 10 september verkrijgbaar in verschillende boekhandels en online bookshops. 

 

   GGD Hollands Midden gestart met preventief vaccineren tegen monkeypox

09-08-2022

Van de redactie

GGD Hollands Midden is gestart met preventief vaccineren tegen monkeypox. De afgelopen weken vaccineerden we al mensen die nauw contact hebben gehad met een besmet persoon. Vanaf 9 augustus kunnen ook mensen die een verhoogd risico lopen op besmetting met monkeypox bij ons preventief gevaccineerd worden. Zij krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging van de GGD of van hun behandelaar. Het is niet mogelijk om op eigen initiatief een afspraak te maken voor een monkeypox-vaccinatie.

 

Doelgroep wordt uitgenodigd

Mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die een verhoogd risico hebben op monkeypox krijgen een uitnodiging. Dat zijn:

 • Mensen die hiv-PrEP gebruiken of hiervoor op een wachtlijst staan. 
 • Mensen met hiv die gescreend worden op hepatitis C.
 • Mensen die veel risico lopen op monkeypox. Daarbij kijken we naar hun ervaringen met soa’s en partnerwaarschuwingen in de afgelopen 6 maanden. 

 

Om iedereen die in aanmerking komt te bereiken, werken de teams Seksuele Gezondheid en Infectieziektebestrijding van de GGD samen met de hiv-behandelcentra en de huisartsen in onze regio.  We kunnen niet iedereen tegelijk uitnodigen en prikken. Wacht dus af tot je een brief krijgt. Het heeft geen zin om zelf naar de GGD, je huisarts of het hiv-behandelcentrum te bellen.

 

Meer informatie

Vaccinatie beperkt de overdracht van het virus. Het is één van de middelen om de uitbraak van monkeypox in te dammen. Wil je meer weten over monkeypox?

 • Bel met de landelijke informatielijn 088 – 7674020. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. 
 • Kijk op de website van het  RIVM


Premies autoverzekering dalen verder

09-08-2022

Van de redactie

Autoverzekeringen zijn in het eerste halfjaar van 2022 goedkoper geworden. De gemiddelde premie voor een autoverzekering was in januari t/m juni van dit jaar 80,74 euro per maand. In 2021 was de gemiddelde premie nog 82,27 euro per maand. Dit blijkt de  Datamonitor Autoverzekering van de financiële vergelijkingssite  Geld.nl. “Dat de premies daalden komt mede doordat er in 2021 minder voertuigcriminaliteit was, zoals diefstal, autobranden en vandalisme”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dit effect verwerken verzekeraars in de premies van de eerste maanden van dit jaar.” 

Minder schades door criminaliteit

Geld.nl onderzocht de gemiddelde premies van consumenten die een vergelijking maakten op de website. Hieruit blijkt dus dat de gemiddelde premie in de eerste helft van 2022 bijna 2 procent lager lag dan in 2021.


De premiedaling komt dus vooral doordat verzekeraars de positieve schadecijfers van 2021 verrekenden in hun premies. Zo was in 2021 het aantal autodiefstallen  lager dan de afgelopen 5 jaar. Verder daalde het  aantal autobranden en was er  minder vandalisme aan auto’s. Dit komt vermoedelijk doordat mensen vanwege de coronapandemie vaker thuis waren.
 

Komende tijd juist weer hogere premies

Bulthuis verwacht echt dat de premies voor autoverzekeringen de komende tijd juist weer stijgen. “Nu mensen weer vaker met de auto op pad of naar het werk gaan, neemt de criminaliteit toe. Daarnaast zorgt de hoge inflatie er ook voor dat reparaties aan auto’s steeds duurder worden. Hierdoor zullen autoverzekeraars de premies juist weer moeten verhogen, om de toenemende schadelast te kunnen betalen.”


 Acht schietincidenten bij politie in eerste helft 2022

09-08-2022

Van de redactie

De Rijksrecherche heeft in de eerste helft van 2022 onderzoek gedaan naar acht schietincidenten bij de politie. In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten viel één dodelijk slachtoffers en raakten zeven mensen gewond.

 

In alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg doet de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie, onderzoek. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.
 

Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen. Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als voor de betrokken politiefunctionarissen. Bovendien is het essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie en integere overheid.
 

Bij lees verder het overzicht over de periode 2017 - 2021: Inschrijvingen workshops vrijwilligersevent geopend!

08-08-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Over iets meer dan een maand is het zover: het vrijwilligersevent, op 10 september tussen 11.00 en 16.00 in het Evertshuis. Naast dat mensen die vrijwilligerswerk zoeken hier terecht kunnen, is er ook genoeg te doen voor iedereen die al vrijwilliger is! Zo zijn er 8 interessante workshops waar je als vrijwilliger gratis aan mee kan doen. Om zeker te zijn van een plekje, kan je je vanaf vandaag aanmelden! 
 

De SAM Vrijwilligerscentrale heeft haar best gedaan om een gevarieerd aanbod aan workshops neer te zetten, zodat er voor iedereen iets leuks of interessants bij zit. Zo kan je onder andere meedoen aan een workshop bloemstukjes maken, leren reanimeren en meer leren over hoe je als organisatie met de gemeente samenwerkt. Deze workshops worden gratis aangeboden voor vrijwilligers, als blijk van waardering voor hun inzet. 


Het Vrijwilligersevent vind tegelijkertijd plaats met de open dag van het Evertshuis.
Aanmelden kan via www.samwelzijn.nl/vrijwilligerseventHerindeling verzamelcontainers voor afval

08-08-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Dit najaar gaan Cyclus en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een aantal verzamelcontainers voor het aanbieden van afval opnieuw verdelen. Er is op dit moment een tekort aan containers voor oud papier en glas en de containers voor restafval worden niet volledig benut. Met een herverdeling moet de beschikbaarheid van de verzamelcontainers weer beter aansluiten bij het aanbod van afval. 

Bewust Afval Scheiden

In 2016 heeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ‘Bewust Afval Scheiden’ ingevoerd gecombineerd met omgekeerd inzamelen. Dit houdt in dat inwoners waardevolle grondstoffen zoals PMD, GFT+E en oud papier en karton aan huis scheiden. Het kleine beetje restafval dat overblijft, kunnen inwoners aanbieden bij een verzamelcontainer voor restafval in de buurt. “Onze inwoners scheiden hun afval erg goed,” vertelt wethouder Robin Kersbergen.
 

“Dit is terug te zien in de dalende hoeveelheid restafval dat aangeboden wordt. Daarom is er samen met Cyclus gewerkt aan een plan om de beschikbaarheid van de verzamelcontainers in de wijk weer aan te laten sluiten bij het aanbod van afval. Er gaan restcontainers verdwijnen en er komen glas- en papiercontainers bij. We bespreken dit plan met de wijk- en dorpsteams, om de dienstverlening vooronze inwoners zo goed mogelijk op de lokale situatie te kunnen afstemmen.”
 

Vraag en aanbod

Uit onderzoek blijkt dat in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op dit moment een groot aantal verzamelcontainers voor restafval staan die niet volledig benut worden. Daarnaast is er een tekort aan verzamelcontainers voor oud papier, GFT+E en glas. Dit heeft onder andere te maken met maatschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Denk hierbij aan de toename in online winkelen met veel kartonnen pakketjes als gevolg. Maar ook doordat we het thuis vaak gezelliger weten te maken, met als gevolg meer aanbod in glazen flessen.
 

Om inwoners meer gemak te bieden om waardevolle grondstoffen te scheiden, worden de verzamelcontainers voor restafval deels vervangen door verzamelcontainers voor oud papier en karton, GFT+E en glas.
 

Wat betekent dit voor inwoners?

Inwoners die aangesloten staan op een verzamelcontainer die verdwijnt of wordt vervangen, ontvangen voorafgaand aan de werkzaamheden per brief meer informatie. Zij worden aangesloten op een andere verzamelcontainer in de buurt, op maximaal 250 meter loopafstand van hun huis.
 

Planning

De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats in het laatste kwartaal van 2022 en wordt in fases uitgevoerd. Er wordt gestart in de kernen Driebruggen, Nieuwerbrug en Waarder. Dan volgen Reeuwijk-Brug en Reeuwijk-Dorp en tot slot Bodegraven. De wijzigingen vinden plaats in de bebouwde gebieden.

 

Optimalisatie huidige verzamelcontainers

De huidige putten waar de verzamelcontainers in staan worden zo veel mogelijk direct opnieuw gebruikt voor de nieuwe containers. Dit project biedt meteen de gelegenheid om de huidige voorzieningen te optimaliseren voor meer gemak voor de inwoners en voor een beter logistiek proces voor de inzameling. Denk hierbij aan een gebruiksvriendelijkere klep bij de verzamelcontainers voor GFT+E, nieuwe GFT+E cocons voor een netter straatbeeld, optimalisatie van technische aspecten en meer zwerfafval luikjes.


Door maximaal gebruik te maken van de huidige middelen, blijft de investering beperkt. Daarnaast komt de technische optimalisatie ten gunste van de inzameling, waardoor dit project zich op korte termijn terug verdient.
 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Cyclus via www.cyclusnv.nl/veelgestelde-vragen-bodegraven- reeuwijk, per e-mail via i nfo@cyclusnv.nl of telefonisch via 0182-547500 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).Lezing natuurvoeding voor kids (0-4 jaar)

08-08-2022

Van de redactie

Bodegraven - Benieuwd wat je (klein)kindje voor voeding nodig heeft? Kinderen & natuurvoeding (0-4 jaar) Donderdag 25 augustus wordt een lezing gegeven in de cyclus ‘Boost je immuunsysteem’. Dit keer gaat het over voeding voor kinderen van 0-4 jaar, bezien vanuit de natuurvoeding. 
 

Sanne Walraven verzorgt de lezing. Zij heeft in 2017 de opleiding tot natuurvoedingsadviseur gevolgd bij Sonnevelt opleidingen. Tijdens de lezing vertelt ze meer over natuurvoeding en wat dit inhoudt voor de kleinste kinderen. Wat hebben ze nodig en waarvoor eigenlijk? Ook geeft Sanne bruikbare tips over het samenstellen van maaltijden en vertelt ze over voeding tijdens de zwangerschap. 
 


 

Opgeven voor deze lezing kan via lezingen@hortuspopulus.nl. De toegangsprijs is €7,50, inclusief koffie en thee. De lezing start om 19.30 uur en zal ongeveer 45 minuten duren. Politie onderzoekt schietincident Boskoop

08-08-2022

Van de redactie

Boskoop - De politie doet onderzoek naar een incident in de nacht van zondag 7 op maandag 8 augustus waarbij op een woning is geschoten aan de Windakker. Niemand raakte gewond. Een persoon is aangehouden voor belemmering van het onderzoek. De politie is dringend op zoek naar de dader(s), getuigen en camerabeelden.

 

Buurtbewoners schrokken rond 3:42 uur wakker van meerdere schoten in de omgeving van de Windakker in Boskoop. Agenten troffen ter plaatse meerdere kogelinslagen aan bij een woning en zijn direct een sporenonderzoek gestart. Hierop zijn in de directe omgeving van de woning hulzen gevonden. De persoon die is aangehouden voor belemmering van het onderzoek is na een kort verblijf op het politiebureau heengezonden.

 

De politie zoekt dringend getuigen en camerabeelden 

De politie doet onderzoek en komt hiervoor graag in contact met getuigen en mensen die camerabeelden hebben. Maakt u gebruik van een deurbelcamera of dashcam in de omgeving van de Windakker in Boskoop? Of heeft u meer informatie over het schietincident of de daders? Dan vragen wij u te bellen met 0900-8844. Blijft u liever anoniem, dan kunt u terecht bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
Nieuwe seizoen Royal Opera House bij Parkvilla

08-08-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Parkvilla brengt live opera en ballet op het grote doek vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voorstellingen die worden ervaren of je er zelf bij bent. Dit seizoen met klassiekers als The Nutcracker, Aida en Madama Butterfly, maar ook twee premières: Mayerling en The Royal Ballet: A Diamond Celebration. 

De uitvoeringen zullen zowel jong en oud vermaken en de titels komen echt tot hun recht op het grote doek. De operavoorstellingen zijn Nederlands ondertiteld. De vertoningen zijn wisselend live of encore (opname van de live voorstelling). Voor de ultieme beleving vinden alle voorstellingen van The Royal Opera House dit seizoen plaats in de theaterzaal. De eerste voorstelling start in september en het seizoen loopt door tot mei 2023. Meer informatie en tickets: parkvilla.nlVan boer tot bord: Proef het Groene Hart

08-08-2022

Van de redactie

Regio - Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie. 

Veel restaurants in het Groene Hart weten dat er mooie producten en ingrediënten op een steenworp afstand te vinden zijn. Streekproducten vormen een belangrijke inspiratiebron voor hun kaart. Zo haalt De Woerdenaar wijn bij het Woerdens Wijnhuis en vlees van het Rietvelderrund van Boerderij Rietveld in Bodegraven, maakt De Watergeus uit Noorden een uniek gerecht met rivierkreeftjes uit de Nieuwkoopse Plassen, bereidt De Vrijstad uit Vianen met de wortels van boerderij de Lindenhoff uit Baambrugge verschillende gerechten en haalt De Dyck uit Woubrugge groente en fruit uit de eigen moestuin. Verder koken steeds meer restaurants, zoals (H)eerlijk Eten uit Nieuwerbrug aan den Rijn, De Nieuwe Polderkeuken uit Stolwijk en Van Rossum Café uit Woerden met streekproducten. 

 

Ook voor streekgebonden boerenijs hoef je het Groene Hart niet uit. Boerderij de Vriendschap in Zevenhoven en IJsboerderij De Stal in Ter Aar maken boerenijs van melk van hun eigen koeien. En natuurlijk zijn er veel theehuizen waar de bakkers huisgemaakt lekkers serveren, zoals De Sfeerstal in Nieuwveen, TaarTenTuin in Aarlanderveen en Theetuin [H]eerlijk in De Kwakel.

 

Restaurants en agrariërs, meld je aan

Het Groene Hart van Holland wil een complete lijst samenstellen met horecalocaties die met streekproducten werken en koken. Zodat toeristen en inwoners van het Groene Hart weten waar zij het platteland écht kunnen proeven. Horecaondernemers die koken en bakken met streekproducten of ingrediënten uit eigen tuin (of stal), kunnen mailen naar info@groenehart.nl. Ook agrariërs en ondernemers die hun producten leveren aan lokale horecaondernemers kunnen dit doorgeven op dit mailadres.

 

Genieten van eerlijk eten úit de streek, voor de boeren ín de streek.  www.groenehart.nl/proefhetgroenehartGrafiek 2022: uitnodiging aan grafici voor expositie bij Kunstcentrum Firma Van Drie

08-08-2022

Van de redactie

Gouda - Van woensdag 21 sept t/m zondag 16 okt 2022 wordt er bij Firma Van Drie een grafiektentoonstelling georganiseerd rondom het thema ‘Ontmoeten’. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de landelijke manifestatie Grafiek2022. Grafici zowel binnen als buiten Firma Van Drie worden uitgenodigd om zich aan te melden. 

 

Via de manifestatie wordt grafiek aangeboden in musea, galeries en werkplaatsen, bij kunstenaars en kunstcentra. Er worden tentoonstellingen, lezingen, demonstraties en workshops georganiseerd. Grafiek heeft als kunstvorm een grote reikwijdte in uitingen: van ambachtelijke technieken tot hedendaagse cross overs, combinaties met andere technieken, uitvindingen van nieuwe drukmethodes, de variatie is enorm. 

 

Thema
Het thema voor Grafiek2022 dient ter inspiratie en mag breed worden geïnterpreteerd. ‘Ontmoeten’ roept associaties op met samenkomen, samenzijn, samenwerken, verbinden, treffen, begroeten, naar elkaar toe bewegen, of betrokkenheid. Het kan uitdrukking geven aan de relatie tot de natuur, andere culturen, andere kunstvormen – of het hele schouwtoneel. Meer informatie:  https://www.grafein.nl/grafiek2022/

 

Meer informatie en aanmelden (tot uiterlijk 21 augustus) bij Karin Winkel:  k.winkk1@gmail.com

Vermeld welk soort werk je zou willen tentoonstellen en de relatie tot het thema. Masseur verdacht van verkrachting, OM eist cel en beroepsverbod

08-08-2022

Van de redactie

In shock kwam een vrouw op 30 januari de massageruimte in Voorburg uit rennen, met alleen haar handdoek om. De masseur had vooraf gezegd dat het een "experimentele" massage zou worden, maar niet dat hij met zijn vingers in haar vagina zou gaan. De 43-jarige Leidenaar stond maandag terecht voor verkrachting en daarnaast ook het heimelijk filmen van meerdere vrouwen tijdens massages.
 

Het slachtoffer was eerder samen met een vriendin bij de masseur geweest en had nu een appje gekregen of ze misschien wilde helpen bij het uitproberen van een nieuwe, experimentele massage. Die zou een sensueel karakter hebben. Wat exact de bedoeling was, werd niet vooraf overlegd.
 

Toen de vrouw voelde dat de masseur haar handdoek wegschoof, met zijn vingers bij haar vagina kwam en zelfs naar binnen ging, schrok ze en deed haar ogen open. Ze zag toen pas dat de masseur alleen nog maar zijn onderbroek aan had. Ze riep verschrikt: "Wat doe je?!", greep haar handdoek en rende de massageruimte uit. Op de gang werd ze opgevangen door een vriendin, die later zou getuigen dat de vrouw totaal in shock was.
 

Stiekem gefilmd

De verdachte verklaarde bij de politie dat hij het slachtoffer niet bij haar vagina heeft aangeraakt. Maar op de telefoon is nog wel een appje aan het slachtoffer aangetroffen van na de massage, waarin hij zijn excuses aanbiedt en zegt dat het allemaal miscommunicatie was.
 

Op die telefoon werden ook filmpjes aangetroffen. Verdachte heeft meerdere keren tijdens een massage vrouwen gefilmd die dan naakt waren en door hem over het hele lichaam werden gemasseerd. Een enkele keer stond de camera gericht op de vagina van een vrouw. Twee van deze vrouwen zijn door de politie achterhaald en hebben ook aangifte gedaan.
 

Het Openbaar Ministerie neemt het de man kwalijk dat hij het vertrouwen dat de vrouwen in hem hadden, heeft misbruikt. Ook heeft hij zijn beroepsgroep beschadigd. De officier van justitie eiste tegen hem 20 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk en een beroepsverbod als masseur van 5 jaar. Verdachte zou zich voor behandeling moeten melden bij de Waag. Daarnaast wil het OM dat verdachte een contactverbod krijgt met de slachtoffers en een schadevergoeding betaalt. Over twee weken doet de rechter uitspraak.DE BOER ALS SYMBOOL VOOR DE BURGER DIE NIET WORDT GEHOORD

07-08-2022

Van de redactie EditieGroeneHart.nl

Waarder - Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging was in Waarder om in besloten kring te brainstormen over de verkiezingen voor de Provinciale Staten volgend jaar. ‘De boer als symbool voor de burger die niet wordt gehoord’ was een van de onderwerpen die daarbij op tafel kwam. Caroline is duidelijk. Het leed dat als klein in Den Haag wordt ervaren, wordt vaak gevoeld als grote pijn op het platteland. Zowel door boeren als door burgers. 
 

Voor EditieGroeneHart maakte Caroline van der Plas tijd vrij om haar visie te geven op de toekomst van het Groene Hart. Een primeur na haar mediastop.
Nieuwe Kunstgids Kunstenaars bevat werk van Bodegraafse Kunstenaars

07-08-2022

Van de redactie

Bodegraven - Er is een nieuwe Kunstgids - Kunstenaars verschenen met hierin werk van twee Bodegraafse kunstenaars: Marry Buiks - glaskunstenaar en Ap Quist, die het werk van Marry heeft gefotografeerd.


De Kunstgids Kunstenaars 2022/ 2023 is een 176 pagina’s tellende, tweetalige – Nederlands/ Engels - handzaam en stijlvol vormgegeven gids. Hierin wordt een weergave gegeven van de diversiteit van het kunstaanbod in alle disciplines in combinatie met een introductie van de Hollandse Meesters collectie uit de Rijksstudio van het Rijksmuseum.
 


Deze gids is verkrijgbaar in o.a. museumwinkels, wereldwijde boekhandels en te bestellen bij de Kunstenaars.

 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

07-08-2022

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 8 augustus tot en met 12 augustus het volgende menu voor u.

 

Maandag 

Groentesoep, gebakken aardappelen met mayonaise, hamburger, sperziebonen, jus, toetje 

Dinsdag

Runderbouillon, lasagne bolognese met paprika  en courgette, geraspte kaas, toetje 

Woensdag 

Bloemkool/broccoli soep, aardappelen, provinciaals rundvlees met champignons en wortelen, jus, toetje

Donderdag

Tomatensoep, bietenstamppot met spek en appel, chipolata worstjes, jus, toetje 

Vrijdag

Preisoep, witlof oven schotel met aardappelschijven, gehakt en creme fraiche, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893
 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Opening Beneluxlaan Woerden

07-08-2022

Van de redactie

Woerden - Op zaterdag 6 augustus is de nieuwe Beneluxlaan officieel geopend door wethouder Arjan Noorthoek. Deze nieuwe weg ligt langs het spoor en komt om de nieuwe woonwijk Snel & Polanen te liggen. Hiermee vervangt de Beneluxlaan een deel van de Steinhagenseweg voor doorgaand verkeer. Langs de Beneluxlaan is een deel van de doorfietsroute tussen het station en Veldwijk aangelegd.

 

Een klein deel van de nieuwe Beneluxlaan buigt nu af en gaat over een tijdelijke rijbaan langs het gebouw van Roche. Na aanleg van de ongelijkvloerse kruising is de hele Beneluxlaan klaar en wordt deze tijdelijke rijbaan verwijderd. 

 

Ontwikkeling Snellerpoort

De gemeente Woerden werkt aan de ontwikkeling van Snellerpoort, een nieuw stadsdeel in de wijk Snel en Polanen. De ambitie is om hier de komende jaren ca. 800 woningen te bouwen en het winkelcentrum Snel & Polanen uit te breiden. Dit leidt tot verschillende ontwikkelingen op het gebied van wegen en fietspaden. 

 

Nieuwe Beneluxlaan

Om de woningbouw in Snellerpoort mogelijk te maken is de nieuwe Beneluxlaan aangelegd naast het spoor. Door de weg om Snellerpoort heen te leggen is de nieuwe wijk straks goed bereikbaar en wordt deze betrokken bij de wijk Snel en Polanen. Dit komt ten goede aan de leefbaarheid in het gebied. De huidige Steinhagenseweg wordt deels heringericht als toegang tot de wijk en het winkelcentrum, en deels als parkzone. Met deze ingreep zal de omgeving de komende jaren aanzienlijk veranderen.

 

Vooruitblik volgende fases

Om de aansluiting van de nieuwe Beneluxlaan op de Steinhagenseweg te maken, was de weg enkele weken afgesloten. Deze afsluiting was bewust gepland tijdens de zomervakantie, om zo min mogelijk overlast te geven voor verkeer, bewoners en ondernemers in het gebied. Nu de werkzaamheden voor de aansluiting zijn afgerond, is de Steinhagenseweg tijdelijk weer open voor verkeer. Vanaf 5 september wordt de Steinhagenseweg afgesloten voor de volgende fases van de werkzaamheden. Hierover volgt binnenkort meer informatie. Houd hiervoor de website  www.beneluxlaanwoerden.nl in de gaten.Brand in perscontainer

05-08-2022

Van de redactie

Bodegraven – Vrijdagmiddag is even na 14.30 uur een perscontainer in brand gevlogen op een parkeerterrein aan de Europaweg. De brandweer heeft de perscontainer geblust. De brand ging met veel rook gepaard. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend. 

 Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt

05-08-2022

Van de redactie

Aantal hypotheekaanvragen voor aankoop woning daalt in juli met 32 procent ten opzichte van vorig jaar

 

De sterk gestegen hypotheekrente in combinatie met de torenhoge huizenprijzen zorgen de laatste maand voor een impasse op de woningmarkt, zo blijkt uit een analyse van De Hypotheker. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in juli met maar liefst 28 procent in vergelijking met de maand ervoor. Ten opzichte van een jaar geleden is de afname zelfs 32 procent. Oriënteerders op de woningmarkt lijken de aankoop van een woning – ondanks tekenen dat de woningmarkt iets afkoelt – uit te stellen tot de hypotheekrente weer is gedaald of het aanbod betaalbaarder wordt. Zij zien nog weinig verbetering in hun situatie op de woningmarkt, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker. Zo hebben of verwachten nog altijd 7 op de 10 mensen die binnen nu en twee jaar een woning willen kopen, problemen met (te) hoge huizenprijzen. Meer dan de helft ervaart bovendien dat er (veel) te weinig aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoekt.

 

Ondanks dat oriënteerders met concrete plannen om een eerste of volgende woning te kopen voorlopig de kat uit de boom kijken, zien zij langzaam wel iets veranderen op de oververhitte woningmarkt. Zo geeft 13 procent van hen aan te merken dat de markt iets minder overspannen wordt, 7 procent dat er minder biedingen en concurrentie is en geeft 6 procent aan dat zij vaker naar een bezichtiging kunnen. Er zijn volgens De Hypotheker meer tekenen van een licht afkoelende woningmarkt. Zo zwakt de stijging van de huizenprijzen af: in het tweede kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs gestegen met 10,6 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Eerdere kwartalen lagen deze prijsstijgingen nog rond de 20 procent. Dit is ook terug te zien in het gemiddelde hypotheekbedrag. Dit nam in de maand juli (311.000 euro) bijna 5 procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden (326.000 euro). 

 

Lagere leencapaciteit niet terug te zien in huizenprijzen

Door de sterk gestegen hypotheekrente, de aanhoudende hoge huizenprijzen én de angst voor een economische recessie lijkt de woningmarkt momenteel in een impasse beland. “Door de hogere hypotheekrente kunnen woningzoekenden op dit moment minder lenen. Hierdoor staat de betaalbaarheid van woningen nog verder onder druk, zeker aangezien de lagere leencapaciteit – mede door de krappe woningmarkt - nog niet terug te zien is in lagere huizenprijzen”, zegt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven. “Uit ons onderzoek blijkt dat de helft van de oriënteerders die binnen twee jaar een woning wilt kopen op zoek is naar een woning tot 349.000 euro, terwijl de gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal van 2022 op 448.000 euro lag. De licht afkoelende woningmarkt is een gezonde ontwikkeling, maar aangezien de huizenprijzen nog steeds sterk stijgen moeten we niet te vroeg juichen. Het is cruciaal dat de aandacht niet verslapt en het tekort aan woningen urgent op de agenda blijft.”

 

1 op de 5 Nederlanders wil binnen nu en twee jaar verhuizen naar een koopwoning

Ruim een vijfde van de Nederlanders zou binnen nu en twee jaar naar een (eerste of volgende) koopwoning willen verhuizen, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart van hen geeft hierbij aan bereid te zijn om een concessie te doen door langer te wachten met het kopen van een woning en een kwart zegt al langer dan een jaar op zoek te zijn. Vier op de tien Nederlanders ervaren (nog steeds) dat er een kleiner aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoeken in vergelijking met het begin van hun zoektocht, terwijl een derde aangeeft dat er sindsdien meer biedingen zijn en meer concurrentie is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat driekwart van de oriënteerders bereid is om te overbieden (74 procent).Green Heart Irish Band bij Inloophuis

05-08-2022

Van de redactie

Woerden - Na het succes van ‘Gluren bij de buren’ gaat de Green Heart Irish Band optreden op zondagmiddag 21 augustus om 14.00 uur in het Inloophuis ‘Leven met kanker’ aan de Wilhelminaweg 12. De Green Heart Irish Band bestaat oorspronkelijk uit zeven vrienden die in 2019 een muzikaal project opstartten. Helaas is een van de bandleden Henk Leeftink hen begin dit jaar ontvallen.

 

De band brengt Ierse folksongs op een open en warme manier, met meerstemmige zang, gitaren, banjo, viool en cajon. Tussendoor geeft een van de bandleden op een gezellige manier steeds een korte over de te spelen muziek. U bent van harte welkom! 

De middag begint om 14.00 uur en duurt tot circa 17.00 uur. De inloop is vanaf 13.30 uur.  De toegang is gratis. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met Inloophuis ‘Leven met kanker’ op Wilhelminaweg 12 in Woerden. 42 procent van alle woningen is een rijtjeshuis

05-08-2022

Bron: CBS


Van de bijna 8 miljoen woningen in Nederland op 1 januari 2021, was 42 procent een rijtjeshuis, dat wil zeggen deel van een blok van tenminste drie huizen. 36 procent van alle woningen was een meergezinswoning, zoals een appartement of een boven- of benedenwoning. 13 procent van de woningen was vrijstaand en 9 procent was twee-onder-een-kap. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe statistiek. 
 

De huidige woningvoorraad is een erfenis van vele jaren waarin verschillend werd gebouwd, maar ook van (selectieve) sloop en wijzigingen in woningtype door bijvoorbeeld splitsing, samenvoeging en transformaties. Zo is 19 procent (1,5 miljoen) van de huidige woningen nog vooroorlogs. Rijtjeshuizen vormen 30 procent van de vooroorlogse voorraad, een veel kleiner aandeel dus dan van de hele tegenwoordige voorraad. Een op de vijf van de nog bestaande vooroorlogse woningen is vrijstaand, veel meer dus dan het aandeel van de volledige woningvoorraad (bijna een op de acht). Het percentage meergezinswoningen van de voorraad uit die tijd is met 39 procent iets hoger dan de genoemde 36 procent meergezinswoningen in de totale huidige voorraad. De meergezinswoningen van voor de oorlog hebben wel een ander karakter: het zijn voornamelijk boven- en benedenwoningen.

 

Rijtjeshuis erfenis uit de jaren zestig, zeventig en tachtig

Dat het rijtjeshuis momenteel domineert, heeft te maken met ontwikkelingen tussen 1945 en 2005. In de huidige woningvoorraad met deze bouwjaarklasse is het rijtjeshuis het best vertegenwoordigd. Vooral in de periode 1965-1985 zijn er zeer veel rijtjeshuizen opgeleverd die nog altijd bestaan. Meer dan de helft van de woningen uit de overgebleven voorraad uit deze periode is een rijtjeshuis. Het is bovendien het tijdperk waarin de meeste woningen van de huidige voorraad zijn gebouwd. 
 

Het aandeel meergezinswoningen uit de periode 1965-1985 is het kleinst van alle bouwjaarklassen. Bij de nieuwere woningen is het aandeel groter, en bij de nieuwste woningen (bouwjaar 2005-2021) hebben meergezinswoningen met 47 procent de overhand. Het aandeel vrijstaande woningen en twee-onder-één-kap-woningen is in de voorraad met bouwjaar 1965-1985 ook klein (9,5 respectievelijk 6,7 procent). Bij woningen gebouwd in 2005 en later is dit aandeel nog kleiner.

 

Veel rijtjeshuizen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland

Van alle 3,4 miljoen rijtjeshuizen in Nederland bevinden zich de meeste in Zuid-Holland (683 duizend). Dat is 40 procent van de woningen in deze provincie. Ook in Noord-Brabant (559 duizend) en Noord-Holland (516 duizend) staat een groot deel van de voorraad rijtjeshuizen.
 

Meergezinswoningen komen in zowel Zuid- als Noord-Holland het meeste voor, ruim de helft van het woningbestand. Waar in deze provincies het aandeel vrijstaande woningen zeer klein is (respectievelijk 5 procent en 7 procent), zijn Fryslân en Drenthe koploper als het gaat om het aandeel vrijstaande woningen: in beide provincies 29 procent van de voorraad. Deze provincies hebben ook het grootste aandeel twee-onder-een-kap-woningen in de voorraad, namelijk respectievelijk 16 en 18 procent.
 

Op de onderstaande kaart staat voor alle gemeenten het percentage woningen per woningtype, uitgedrukt als percentage van de totale woningvoorraad in 2021 van de desbetreffende gemeente.Songs of Praise in Lutherkerk

04-08-2022

Van de redactie

Bodegraven - Ook in de vakantieperiode gaan de Songs of Praise vieringen gewoon door. Komende zondagavond 7 augustus bent u weer van harte welkom in de Lutherkerk aan de Noordstraat om met elkaar christelijke liederen te zingen. Er worden liederen van verschillende stijlen en in diverse talen gezongen. Bij de liederen wordt enige toelichting of uitleg gegeven. Het programma van komende zondagavond bestaat hoofdzakelijk uit verzoeknummers die de afgelopen weken konden worden ingediend.
 

De presentatie en begeleiding wordt verzorgd door ds. Erick Versloot, predikant van de PKN gemeente te Mijdrecht. Naast predikant is Erick ook een zeer verdienstelijk organist en pianist en een getalenteerd verteller. Als predikant was Erick jarenlang verbonden aan kerken in omliggende plaatsen als Nieuwerburg, Waarder en Linschoten. Hij is ook regelmatig te beluisteren als gastvoorganger in de Protestantse wijkgemeente Emmaüs in Bodegraven.  

Songs of Praise begint om 18.30 uur.Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

04-08-2022

Van de redactie

Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests(minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te maken met natuur en groen vrijwilligerswerk.

 


Via de Nature Impact Days maken jongeren van 18 - 35 jaar op een laagdrempelige manier kennis met natuur en groen vrijwilligerswerk. Het event wordt georganiseerd voor en door jongeren. Samen met lokale organisaties hebben ze een aantal inspirerende klussen uitgezocht. Door mee te doen aan de Nature Impact Days help je de natuur in de buurt een handje, ontmoet je andere jongeren, en leer je iets over de natuur.


Aanmelden 
Op de website  natureimpactdays.nl kunnen je zien wat er bij je in de buurt te doen is en je inschrijven. Er kunnen per locatie een beperkt aantal deelnemers meedoen, dus meld je op tijd aan.


Nature Impact Days 
Nature Impact Days is een gezamenlijk initiatief van het Zuid-Hollands Landschap, IVN Natuureducatie en de Groene Motor en wordt medegefinancierd door de Provincie Zuid-Holland en Fonds 1818.
 Koning heropent hoofdgebouw provinciehuis Zuid-Holland

04-08-2022

Bron: Provincie Zuid-Holland

Zijne Majesteit de Koning heropent woensdagmiddag 14 september het gerenoveerde hoofdgebouw van het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. Uitgangspunt voor de renovatie waren circulariteit, duurzaamheid, innovatie en transparantie. 

Het hoofdgebouw is nu energieneutraal. Er is gebruik gemaakt van vernieuwende verduurzamingstechnieken en materialen zoals driedubbele beglazing, duurzame dakopbouw, energieopslag in de bodem, gevelisolatie en zonnepanelen. Koelen en verwarmen kan tot een minimum worden beperkt. Het gebouw is zo ingericht dat het flexibel aangepast kan worden aan toekomstige technologische ontwikkelingen en behoeften. Verduurzaming en CO2-reductie zijn de norm bij toekomstig onderhoud.
 

Verder is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen om verspilling tegen te gaan en zijn diverse elementen uit de geschiedenis van het hoofdgebouw teruggeplaatst, waaronder de deuren van de Statenzaal. Deze vergaderruimte van de Provinciale Staten bevindt zich nu aan de kant van het Malieveld. Een grote glazen gevelwand verbindt de zaal met de omgeving.
 

Na de openingshandeling krijgt de Koning een rondleiding met een toelichting op de renovatie en de manier waarop de provincie met inwoners en partners samenwerkt aan maatschappelijke opgaven als de energietransitie, woningbouw en klimaatadaptatie. Na afloop spreekt de Koning met een aantal medewerkers van de provincie en projectmanagers die betrokken waren bij de renovatie.Inflatie vreet nog steeds flink aan spaargeld

04-08-2022

Van de redactie

Let op! Sparen kost nog steeds geld! De spaarrentes zijn bij sommige banken omhoog gegaan en steeds meer banken schaffen de negatieve rente af, maar de inflatie is al ruime tijd veel hoger dan de spaarrente. Hierdoor levert de spaarder per saldo fors in. Wie eind 2010 begon met sparen, heeft nu qua waarde gemiddeld iets minder dan 84 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële  vergelijkingssite Geld.nl. "In juli was de inflatie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 10,3 procent. Zelfs met de  hoogste rente op een spaarrekening, die nu 0,65 procent is, kun je dit bij lange na niet terugverdienen, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl
 

Hoe je spaargeld minder waard wordt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert elke maand de  inflatie van Nederland. Dit cijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld gestegen zijn. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt.

In onderstaande grafiek zie je hoe de rente op spaarrekeningen en de inflatie zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. 

Spaarder levert in

Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat spaarders al vijf jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden. 

Uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat wie elf jaar geleden begon te sparen met 100 euro, nu nog maar 83,61 euro aan waarde over heeft. “De inflatie heeft dus een hap uit de waarde van ons spaargeld genomen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. "Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zoveel, maar op een bedrag van 1.000 euro heb je het al over ruim160 euro die je hebt ingeleverd."

Inflatie is trouwens niet de enige bedreiging voor spaarders. Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld.
 

Moeten we dan maar stoppen met sparen?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.”

Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je spaargeld vastzetten op een deposito. De  hoogste rente op een spaardeposito is op dit moment 2,30 procent voor 5 jaar vast. En als je je spaargeld 2 jaar vast zet, kun je al een rente van 2 procent krijgen. "Dat is nog steeds niet voldoende om de inflatie volledig te compenseren, maar het is al een stuk meer dan op een spaarrekening", zegt Bulthuis.

Daarnaast kun je kijken naar alternatieven als beleggen of vastgoed. “Houd er bij beleggen wel rekening mee dat je je inleg kunt verliezen”, waarschuwt Bulthuis. “Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.”Geen eigen trampoline meer op het trapveldje

03-08-2022

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk - Speeltoestellen van particulieren mogen niet meer in de openbare ruimte geplaatst zijn. Per juni van dit jaar is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. Daardoor is het stickersysteem, dat de afgelopen jaren in gebruik was, niet meer geldig.
 

In het verleden kon u toestemming vragen om een eigen speeltoestel in de openbare ruimte te plaatsen. Denk aan een trampoline op een grasveldje, een glijbaan op de stoep of een zwembadje op het pleintje. U kreeg hiervoor een sticker, die duidelijk maakte dat de gemeente uw speeltoestel gedoogde. 

Met de aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening APV, artikel 2:10, is dit nu verboden. Dit heeft alles te maken met de veiligheid en de verantwoordelijkheid. De speeltoestellen van de gemeente, die bijvoorbeeld in de speeltuintjes zijn geplaatst, voldoen aan allerlei eisen. Ze staan ‘nagelvast’, bezitten een veiligheidscertificaat, staan op veilige afstand van elkaar en van andere obstakels en voldoen aan alle wettelijke verplichtingen. Ook worden die speeltoestellen meerdere keren per jaar gekeurd. Dat is meestal niet het geval met uw eigen speeltoestellen. Voor speeltoestellen die niet door de gemeente zelf zijn geplaatst, kan de gemeente daarom niet instaan voor de veiligheid. Daarom vraagt de gemeente u om schommels, speelhuisjes, trampolines, zwembadjes en andere speeltoestellen op uw eigen grond te houden of weer naar uw eigen tuin te verplaatsen als ze nu nog in de openbare buitenruimte staan. 


Zo kunnen de kinderen onder uw eigen toezicht nog steeds lekker blijven spelen, en houden we de buitenruimte veilig en netjes. Heeft u hier vragen over? Stel ze aan de beheerder Groen en Spelen van de gemeente, de heer F. Zwambag, via  info@bodegraven-reeuwijk.nl.Eerbetoon aan 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie met uitgifte nieuw Oranjevaasje door Royal Leerdam Crystal

03-08-2022

Van de redactie

Bodegraven/Regio - Royal Leerdam Crystal kondigt met trots het originele Oranjevaasje aan dat ter gelegenheid van het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie in 2022 wordt uitgegeven. In samenwerking met Stichting Oude Hollandse Waterlinie, die dit jubileumjaar uitgebreid herdenkt en viert met vele activiteiten langs de gehele waterlinie. Dutch designer Wieki Somers maakt een prachtig ontwerp in opdracht van Royal Leerdam Crystal in samenwerking met Sommer Dutch Glass Art.  

Oude Hollandse Waterlinie van groot belang voor verleden en heden van ons land 

350 jaar geleden zorgde de Oude Hollandse Waterlinie succesvol voor de verdediging van Holland. Aanvallen van onder meer de Franse troepen van de Zonnekoning Lodewijk XIV werden afgeslagen. Vestingsteden werden versterkt, schansen aangelegd en het gebied werd onder water gezet door sluizen open te zetten en dijken door te steken. Met de uitgifte van Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 onderstreept Royal Leerdam Crystal het belang van de Oude Hollandse Waterlinie en de relevante rol die de linie in het heden kan spelen.Dutch designer Wieki Somers 

Studio Wieki Somers werd in 2003 opgericht door Wieki Somers en Dylan van den Berg, die beiden eind jaren ‘90 aan de Design Academy Eindhoven studeerden. De studio onderscheidt zich door een bijzonder gevoel voor materialen, technologisch vernuft en fantasie en werkt voor een grote verscheidenheid aan internationale klanten. De studio heeft talloze prijzen ontvangen en het werk maakt deel uit van grote museumcollecties, waaronder MOMA in New York, Centre Pompidou in Parijs, Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Victoria and Albert Museum in Londen. 
 

Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 

Het originele Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie 350 wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage van slechts 350 exemplaren. Vanaf heden kunnen liefhebbers en verzamelaars zich via de website www.royalleerdamcrystal.nl inschrijven om als eerste op de hoogte gebracht te worden wanneer de verkoop start. Binnenkort maakt Royal Leerdam Crystal het ontwerp bekend en volgt er meer informatie. 
 

Stichting Oude Hollandse Waterlinie 

Stichting Oude Hollandse Waterlinie zet zich in voor het behoud en de beleefbaarheid van deze oudste en belangrijke waterlinie. Onder meer door duurzame en leerzame recreatie in het liniegebied te bevorderen. Via o.a. festivals, activiteiten, vaar-, fiets- en wandelroutes, lezingen en online kanalen wordt het militaire- en watererfgoed beter bekend en bemind gemaakt. Dit doet de stichting niet alleen, maar samen met haar partners die bestaan uit diverse provincies, vestingsteden, waterliniegemeenten en waterschappen. Met tal van publicaties, evenementen en exposities wordt de Oude Hollandse Waterlinie op de kaart gezet tijdens dit landelijk gevierde jubileum. 

 

Royal Leerdam Crystal 

Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde en originele Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen binnen het Koninklijk Huis of van landsbelang. De Oranjevaasjes worden met de hand gevormd en met de mond geblazen en kennen een grote schare fans, liefhebbers en verzamelaars van (glas)kunst, design en het Koninklijk Huis. Sinds de locatie in Leerdam per 1 september 2020 is gesloten, vinden er vanuit Delft activiteiten plaats om het merk Royal Leerdam Crystal onder de aandacht te brengen. Royal Leerdam Crystal is onderdeel van de Royal Delft Group. College van burgemeester en wethouders (B&W) positief over weghalen omgekeerde vlaggen

03-08-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het college van burgemeester en wethouders (B&W) is positief gestemd over het feit dat de agrarische branche de omgekeerde vlaggen in onze gemeente zelf verwijderd heeft. Dit is in goed overleg gebeurd. 
 


© Digitale Bodegraafse Krant


Aan de ene kant wilde het college van B&W de agrarische branche de ruimte bieden om hun zorgen te uiten over het door het Rijk gepresenteerde stikstofbeleid. Dit in het kader van vrije meningsuiting. Aan de andere kant werd het tijd om omgekeerde vlaggen weer uit eigen beweging door de agrarische sector te laten verwijderen, bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid. Het college zal ook in de komende tijd in gesprek blijven met de agrariërs in onze gemeente.Rohda’76: de kop is eraf

03-08-2022

Van de redactie

Bodegraven - Voor Rohda’76 is de kop eraf van het nieuwe voetbalseizoen. Dinsdag 2 augustus sprongen de selectiespelers voor het eerst in hun voetbalsloffen. ,,Om de spieren weer te prikkelen,’’ zoals trainer Arjen Linstra het omschreef. De coach - nu geassisteerd door Andries Ranck (trainer 2e elftal) en keepertrainer Ronald Martin - begint aan zijn derde seizoen op sportpark De Broekvelden. ,,De lijn van het einde van het vorig seizoen willen we doortrekken, want dat smaakte naar meer.’’ De Koudekerker doelt op de strijd om de derde periodetitel die Rohda’76 op een haar na miste. De spelers van Rohda’76 prikkelen hun spieren weer

 

De oefenmeester zag zijn keuzemogelijkheden groeien met de komst van een aantal geroutineerde spelers, waaronder de teruggekeerde oud-prof Vlatko Lazic. De eerste weken van de voorbereiding trainen ook de spelers van JO19 mee om de jongelingen alvast kennis te laten maken met seniorenvoetbal. 
 

Zaterdag 13 augustus staat het eerste oefenpotje op de wedstrijdkalender. Dan gaat Rohda’76 op bezoek bij Floreant. Die wedstrijd in Boskoop begint om 14.30 uur.

 

 Geen nieuwe slijtlaag op wegen in Plassengebied

03-08-2022

Gemeentenieuws

Reeuwijk - Naar aanleiding van een proefstuk op de Hortemansdijk is besloten om af te zien van de plannen om een nieuwe slijtlaag aan te brengen op wegen in het Plassengebied.
 

Met de bedoeling om de levensduur te verlengen van de wegen in het Plassengebied en om ze een nieuwe uitstraling te geven, heeft de gemeente vorig jaar, na de zomer, een slijtlaag op de Bosmankade, Kooidijk, Hortemansdijk en Nieuwenbroeksedijk aangebracht. Deze slijtlaag bleek niet de gewenste kwaliteit te hebben en bracht veel hinder met zich mee. Eind juni legde de gemeente op de Hortemansdijk een nieuw proefstuk aan, om de hinder tegen te gaan. Hoewel dit nieuwe stuk veel beter is dan hetgeen vorig jaar was aangelegd, voldoet het nog steeds niet aan de gestelde kwaliteitseisen. Daarom is besloten om een streep te zetten door deze plannen.Beeld: Nuri Hagenouw
 

De gemeente bekijkt, in afstemming met de aannemer en leveranciers, wat de mogelijkheden zijn om de wegen op een andere manier duurzaam en veilig in te richten. Samen met het dorpsteam houdt de gemeente de belangen van de omwonenden daarbij goed in het oog.
 

Dat er geen slijtlaag meer komt, betekent ook dat het karrespoor-uiterlijk van de wegen van de baan is. De lichte stroken aan de buitenkant en een nog toe te voegen donkere strook in het midden zouden de wegen een rustieke uitstraling geven, waardoor er minder hard wordt gereden. Daarbij maakt een karrespoor het verschil tussen de weg en de berm duidelijk zichtbaar. In het nieuwe plan van aanpak wordt besproken hoe op een andere manier ook aan deze eisen kan worden voldaan.

 Mensen met een verstandelijke beperking varen mee tijdens Pride Amsterdam

03-08-2022

Van de redactie

Zwammerdam - Mensen met een verstandelijke beperking varen op zaterdag 6 augustus mee met de ‘Onbeperkt Trots boot’ tijdens de Pride Amsterdam. De boot is een initiatief van veertien gehandicaptenzorgorganisaties waaronder ook Ipse de Bruggen, Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door LHBTI-personen met een lichte verstandelijke beperking) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).


Het thema van Pride Amsterdam is My gender my pride. Een thema dat goed aansluit bij de deelname van de ‘Onbeperkt Tros boot’. Met de boot vragen de initiatiefnemers aandacht voor een grote groep onzichtbare LHBTI-personen: mensen met een (verstandelijke) beperking. Die strijden vaak hun hele leven lang voor dubbele acceptatie. Ze willen ongeacht hun beperking gewoon meedoen en net als ieder ander een betekenisvol leven leiden. Daarnaast vechten ze voor acceptatie van hun seksuele- en genderdiversiteit. Op de boot krijgen ze de aandacht die ze verdienen en laten ze zien dat hun trots van binnenuit komt, ongeacht hun beperking, gender, of seksuele oriëntatie. De boot is een plek waar LHBTI mensen met een beperking zichzelf en trots kunnen zijn. Een plek waar zij zich kunnen laten zien!


Trots op wie je bent
Tessa Schurmans woont bij Ipse de Bruggen en vaart ook mee op de boot: “Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en kan zijn wie hij/zij is. Ik hoop dat het onderwerp binnen de organisatie blijft leven. En het bespreekbaar blijft en het niet uitmaakt hoe mensen over je denken en dat je altijd jezelf mag zijn.”


Ook  Nevin Teunissen vaart mee en is blij dat hij er dankzij Zonder Stempel niet alleen voor staat: "Ik wist niet dat wij bestonden! Je bent niet de enige met een beperking die LHBTI is, we zijn met meer!"


Over Zonder Stempel
Zonder Stempel is een project van COC Nederland voor LHBTI+ personen met een verstandelijke beperking. Samen met partners zorgt Zonder Stempel voor coaching, kennis, uitwisseling en ontmoeting voor en door LHBTI+ personen met een beperking. Dit doen we samen met ervaringsdeskundigen, de doelgroep zelf, onder het motto “niets over ons, zonder ons”. Dankzij Zonder Stempel staan LHBTI+ personen met een beperking er niet meer alleen voor!Ienieminies training bij ESTO

03-08-2022

Van de redactieVerbetering waterbeheersing De Haak draagt bij aan een betere waterkwaliteit Nieuwkoopse Plassen

03-08-2022

Van de redactie

Nieuwkoop - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Rijnland en Natuurmonumenten gaan samenwerken om de waterkwaliteit te verbeteren in de Nieuwkoopse Plassen. Met het aanleggen van een bufferzone in Polder Achtienhoven is de mogelijkheid ontstaan om de waterkwaliteit in het Natura 2000-gebied te verbeteren. Het projectplan ligt van 1 augustus tot en met 12 september ter inzage bij het waterschap.

 

De Nieuwkoopse Plassen en de Haak zijn restanten van het voormalige Hollandse kustvlakteveen. Het gebied is aangewezen als Natura 2000-gebied en valt onder een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Op het moment vormen verdroging en een onvoldoende waterkwaliteit de grootste bedreigingen voor de natuur in het gebied. De verdroging van de Haak komt met name doordat het water door de ondergrond wegstroomt naar de lager gelegen polders. Een bufferzone tussen De Haak en de rivier De Meije in Polder Achtienhoven, moet het wegstromen van water beperken. In het westelijk deel van de polder is deze bufferzone inmiddels ingericht. De komende periode wordt het oostelijke deel van de bufferzone ingericht en worden twee pompgemalen gebouwd.

 

Opvoergemaal De Haak

Natuurmonumenten, Hoogheemraadschap Rijnland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben de mogelijkheid gezien om het kwalitatief goede water van De Haak te benutten voor de Nieuwkoopse Plassen waarbij ook Polder Zegveld ontlast wordt. Bij regenval wordt in de huidige situatie het overtollig water van De Haak afgevoerd naar de polder Achtienhoven. Door het plaatsen van een opvoergemaal wordt dit overtollige, kwalitatief goede water van De Haak afgevoerd naar de Nieuwkoopse Plassen. Het opvoergemaal wordt geplaatst vlakbij de Hollandsekade op de grens tussen De Haak en de Nieuwkoopse Plassen. 

 

Bijzondere samenwerking

De Nieuwkoopse Plassen liggen in het beheergebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het Hoogheemraadschap van Rijnland draagt daarom bij aan de bouw en financiering van de installatie. Deze pomp komt op het eigendom van Natuurmonumenten te staan. De pomp wordt betaald door de Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke van de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden neemt het beheer en onderhoud van de pomp op zich.

 

Inzien van de stukken

De specifieke werkzaamheden zijn aangegeven in een ontwerp-projectplan. Het ontwerp-projectplan ligt van 1 augustus tot en met 12 september 2022 ter inzage bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden op Poldermolen 2, 3994 DD, Houten. Belanghebbende kunnen een zienswijze indienen door deze te sturen naar Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Postbus 550, 3990 GJ Houten. De documenten zijn ook in te zien via de bekendmaking. Kennisgeving boot steiger Elfhoeven

03-08-2022

Gemeentenieuws

Reeuwijk - De gemeente roept de eigenaar van een boot gelegen aan de steiger Elfhoeven op om deze weg te halen. Er is op 13/7 gestickerd voor het verwijderen, maar de eigenaar krijgt i.v.m. de vakantieperiode nu 2 weken extra tijd. Anders wordt de boot op kosten van de eigenaar door de gemeente weggehaald. 
Gemeente sluit twee loodsen op bedrijventerrein Tappersheul

03-08-2022

Van de redactie

Oudewater - De gemeente heeft twee loodsen op bedrijventerrein Tappersheul in Oudewater op woensdag 3 augustus voor een periode van 6 maanden gesloten. In mei deed de politie in deze twee loodsen een grote drugsvondst. Er werd in totaal zo’n 600 gram heroïne aangetroffen. In en rondom de panden op de hoek van de Wilgenweg en Kastanjeweg stonden veel pallets met stenen. In 108 daarvan zaten rollen met heroïne verstopt. Dat bleek uit onderzoek van de politie. 


Dat de loodsen nu pas gesloten zijn heeft te maken met een uitgebreid en nauwkeurig politieonderzoek. De gemeente werkt nauw samen met de politie. Pas nadat een onderzoek is afgerond kan een pand worden gesloten. 

 

Tappersheul op de radar

Op bedrijventerrein Tappersheul zijn vaker incidenten. Het is een kwetsbaar bedrijventerrein. Zo zijn er in het verleden incidenten geweest met een hennepplantage, lachgas en meldingen over te dure auto’s. Al eerder zijn er integrale controles geweest (met o.a. politie en gemeente) en zijn diverse overtredingen aangetroffen en aangepakt. Dat is ook de reden voor deze harde aanpak, om de panden voor 6 maanden te sluiten.

  

Melden heeft zin

Drugscriminaliteit is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Daarbij maken criminelen uit de onderwereld gebruik van diensten, locaties, of producten uit de bovenwereld. Zoals in deze situatie de twee loodsen. Inwoners kunnen helpen bij het tegengaan van dit soort criminaliteit. Door contact op te nemen met de politie (0900-8844) als ze iets zien wat ze niet vertrouwen. Dat kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem. Kijk op  www.meldmisdaadanoniem.nlActievoerders halen vlaggen weg

02-08-2022

Van de redactie

Bodegraven – De actievoerders welke enkele weken geleden de lantaarnpalen langs de Burgemeester Kremerweg versierde met de omgekeerde Nederlands vlag zijn dinsdagavond begonnen om deze weg te halen. Een van de bewoners van de Koninginneweg laat aan de Digitale Bodegraafse Krant weten dat hij ze een dik compliment geeft dat de actievoerders het zelf doen en dat zijn rood wit blauw ook weer naar binnen gaat. 


Ingezonden foto

 AANBIEDING RAPPORT “DE 12 REEUWIJKSE PLASSEN EN HUN TOEKOMST”

02-08-2022

Van de redactie EditieGroeneHart.nl

Reeuwijk - Diverse particuliere (ANBI) Stichtingen in het Reeuwijkse Plassengebied investeren al jaren lang in behoud van natuur en cultuurhistorie. Enerzijds door het beschermen van eilanden en oevers en anderzijds door hun aangepaste beheermethodes ten behoeve van het creeren en behouden van diverse natuur en biodiversiteit.
 

Deze Stichtingen, die overigens niet zijn vertegenwoordigd in de Stichting VEEN, zien nu dat VEEN opgeheven wordt en vervangen door de nieuwe Stichting De Twaalf Reeuwijkse Plassen, waarin een Plassenraad de bepalende instantie wordt. Iedere betrokkene is natuurlijk blij met financiële ondersteuning vanuit de nieuwe Stichting bij het onderhoud van zijn eigendommen en het vergroten van kennis van de natuur, maar met name de ANBI-Stichtingen maken zich al jaren zorgen om de toekomst van de Reeuwijkse Plassen als het gaat om natuurbehoud en –ontwikkeling en hebben daar de afgelopen decennia zich ook met tijd en geld hard voor gemaakt.


v.l.n.r.: Peter Blanken, Ernst-Willem van der Lee, Eke Vos, Hans Richters
 

Ten behoeve van de invulling van de zetel “natuur” in de Plassenraad hebben de ANBI’s gezamenlijk een notitie geschreven, waarin zij hun visie en wensen ten aanzien van de invulling van deze zetel kenbaar maken. De notitie is aangeboden aan de interim-voorzitter van de Plassenraad en aan de huidige voorzitter van VEEN. Dit gebeurde op disndag 2 augustus bij de locatie van wetlandcentrum De Watersnip, de Rokende Turf in Sluipwijk.Zo help je kinderen een scheiding door!

02-08-2022

Van de redactie

Gouda - Gaan jij en je partner scheiden of zijn jullie net gescheiden? Vraag jij jezelf af hoe je de kinderen in deze periode het beste kan ondersteunen? Hoe je ervoor kunt zorgen dat zij er het minste last van ondervinden? 

Een scheiding heeft een grote impact, zeker als er kinderen in het spel zijn. Als je uit elkaar gaat, heb je de verantwoordelijkheid om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen en te begeleiden voor je kinderen. Maar hoe vertel je het je kinderen? Hoe ga je om met hun emoties en die van jezelf? Hoe zorg je dat jullie kinderen zo goed mogelijk door de scheiding heen komen?


Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert in samenwerking met psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve, bekend van tv en andere media, een webinar voor ouders van kinderen tussen de 2 en 16 jaar die gaan scheiden of gescheiden zijn. Neve geeft in deze webinar tips om kinderen goed te begeleiden tijdens het proces van een scheiding. 


De webinar “Zo help je kinderen een scheiding door!” is heel 2022 gratis te bekijken via  www.cjgcursus.nl Handen uit de mouwen nu woningen bouwen

02-08-2022

Van de redactie

Woerden - Op de Hoge-Rijndijk hangt een spandoek van Inwonersbelangen met bovenstaande tekst. Het wordt ook de hoogste tijd dat daar gebouwd gaat worden. Op 7 april 2011 kregen de omwonenden een brief van Reebun, de projectontwikkelaar, dat men druk bezig was met het project samen met de gemeente maar dat er niet gesloopt gaat worden, voordat er een vergunning verstrekt is. Diverse keren is er over de Hoge-Rijndijk bij het bespreken van de woonbrief gezegd dat men druk bezig is en dat er een nieuw project gaat komen.


Inwonersbelangen blijft ongerust omdat ook dit project al zo lang loopt dat inwoners het ook niet meer geloven. Een ander wrang punt is dat ook ondernemers die in de gebouwen zaten moesten vertrekken en het steekt die ondernemers dat de projectontwikkelaar nog niet verder is gekomen dan het plaatsen van een bouwhek.
 

Vragen?

- Is er enig zicht op het realiseren van woningen aan de Hoge-Rijndijk die zo hard nodig zijn in Woerden?

- Wanneer zal de start plaatsvinden op het terrein en de bouwvallen/gebouwen verwijderd worden waar de buren al zo lang op uitkijken?

- Welke woningen worden er gerealiseerd en is dit conform de door de gemeenteraad gemaakte afspraken?

- Worden er gezien de ligging dicht bij de stad en het Toernoysveld/ de Plint extra woningen voor senioren gerealiseerd?

- Zijn de afspraken voor dit project in lijn met de in de Woonvisie neergelegde besluiten met betrekking tot sociale woningbouw en zo ja, wat is gehanteerde definitie van ‘sociale woningbouw’ in de afspraken met de projectontwikkelaar? 

 Willie Wortels gezocht die bodemdaling remmen door innovatie

02-08-2022

Van de redactie

Heeft u als agrariër (of als techneut in samenwerking met een agrariër) een nieuw idee om bodemdaling te remmen? Bijvoorbeeld een nog te ontwikkelen apparaat of een machine. Of een nieuwe werkwijze. Dan zoeken we u! Vanaf 15 augustus 2022, 9.00 uur kunt u subsidie aanvragen bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Via de Innovatieregeling tegengaan Bodemdaling is er een bedrag van 50.000,- euro beschikbaar in 2022. 

 

De nieuwe Innovatieregeling is bedoeld om bodemdaling tegen te gaan. Er is subsidie beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe en praktisch toepasbare technieken om bodemdaling te remmen. Maar ook voor het door ontwikkelen van bestaande technieken, zoals drukdrainage of subirrigatie via moldrainage, zodat deze breder toepasbaar worden.  

 

Subsidie voor Willie Wortels

Er is subsidie voor individuele agrariërs, samenwerkingsverbanden van agrariërs en eigenaren van natuurgebieden, in de veenweiden waar de bodem daalt. Ook bedrijven of ZZP-ers die innovaties ontwikkelen om bodemdaling te remmen kunnen subsidie aanvragen. Voorwaarde is wel dat ze samenwerken met een agrariër uit het veenweidegebied. 

 

Wie het eerst komt….

Er is in 2022 in totaal € 50.000,- beschikbaar vanuit het Programma Veenweiden. Vanaf maandag 15 augustus 2022 kunnen subsidieaanvragen worden gedaan bij het waterschap. Subsidie wordt toegekend op volgorde van binnenkomst: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De openstelling duurt tot eind 2022 en is een proef om te verkennen of er behoefte is aan een dergelijke innovatieregeling. Als dat het geval is, krijgt de regeling mogelijk een vervolg in 2023.

 

Volgen effect innovatie

Het waterschap verwacht van aanvragers dat ze de resultaten openbaar maken en  meewerken aan monitoring van de innovatie. Dat geldt ook voor de medewerking om kennis over de innovatie te delen (via artikelen, bedrijfsbezoek). In samenspraak kijken aanvrager en waterschap dan wat het effect van de innovatie is. 

 

Subsidieaanvraag indienen

Heeft u een idee? Neem dan als potentiële aanvrager eerst contact op met de watermakelaar om te overleggen over de beoogde innovatie. De contactgegevens staan vermeld op de hdsr.nl/innovatiebodemdaling. 
Meer informatie over de Innovatieregeling is te vinden op hdsr.nl/innovatiebodemdaling. Daar staat vanaf maandag 15 augustus 2022, 9.00 uur, ook het aanvraagformulier. 


 Hypotheekrentes weer voorzichtig omlaag

02-08-2022

Van de redactie

Na maanden van forste hypotheekrentestijgingen zijn de hypotheekrentes nu juist weer iets gedaald, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite  Geld.nl. De gemiddelde hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar ging van 4,09 procent naar 4,04 procent in twee weken tijd. “Toch is het nog te vroeg om te juichen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “De hypotheekrentes zijn maar een klein beetje gedaald en het is nog maar de vraag of de dalingen doorzetten”.
 

Langzame reactie op dalende kapitaalmarktrentes

Voor vrijwel alle rentevaste periodes tussen 5 en 30 jaar gingen de hypotheekrentes gemiddeld met 0,02 tot 0,06 procent omlaag. Dit komt doordat banken de hypotheekrentes baseren op de kapitaalmarktrentes, zoals de rentes op staatsleningen. Dat zijn namelijk ook de rentes die hypotheekverstrekkers moeten betalen om zelf geld te lenen bij beleggers. Die rentes zijn sinds halverwege juni aan het dalen. 

Toch reageren de hypotheekverstrekkers pas de laatste weken met wat kleine renteverlagingen. “Hypotheekverstrekkers hebben aan het eind van 2021 en het begin van dit jaar ook heel lang gewacht met het verhogen van de hypotheekrentes, terwijl de kapitaalmarktrentes al stegen”, legt Bulthuis uit. “Hierdoor verdienden ze een tijd weinig tot niets aan het verstrekken van hypotheken. De laatste maanden hebben ze dat een beetje goed gemaakt door de hypotheekrentes alsnog fors te verhogen. Maar ze zijn dus ook terughoudend om de hypotheekrentes te verlagen, omdat ze nog wat langer extra geld willen verdienen op de hypotheken die ze verstrekken.”

Daarnaast hebben de hypotheekverstrekkers ook te maken met de zomervakantieperiode, waardoor ze nu niet graag de hypotheekrentes heel ver verlagen en dan ineens veel hypotheekaanvragen krijgen. “We zien daarom eigenlijk altijd wel dat er eind juli en in augustus meestal wat minder beweging is in de hypotheekrentes”, zegt Bulthuis.
 

Onzeker of daling doorzet

Of de hypotheekrentes nog verder dalen, is volgens Bulthuis moeilijk te zeggen. “Als de kapitaalmarktrentes laag blijven of nog verder dalen, komt er ruimte om de hypotheekrentes nog verder te verlagen. Doordat de inflatie echter nog steeds hoog is en er, mede door de oorlog in Oekraïne, veel economische onzekerheid is, kan dat er juist weer voor zorgen dat kapitaalmarkrentes gaan stijgen. De hypotheekrentes zullen in dat geval ook hoog blijven of misschien zelfs nog wat stijgen.”

 Familie en vrienden op vakantie? Zo blijft u verbonden deze zomer

02-08-2022

Van de redactie

De zomervakantie: voor velen een periode waar ze het hele jaar naar uitkijken. Maar wanneer kinderen, kleinkinderen en vrienden met vakantie gaan, kan het zijn dat u zich wat vaker alleen voelt. Zeker als ook uw sociale activiteiten vanwege een zomerstop niet doorgaan. Wat kunt u doen om u zich deze zomer meer verbonden te voelen?

 

Eenzaamheidsonderzoeker Eric Schoenmakers: “In mijn nabije omgeving hoor ik oudere mensen vaak zeggen dat ze anderen niet tot last willen zijn. Dat is goed bedoeld, maar die ander weet vaak niet dat er behoefte is aan contact. Wilt u contact? Zoek dat dan op. Vraag of iemand tijd heeft. En als het even niet uitkomt, geven ze dat wel aan. We zitten vaak te wachten tot een ander initiatief neemt, terwijl we dat het beste zelf kunnen doen.”

 

Eric geeft een aantal tips om deze zomer meer verbonden te zijn:

Ga bij uzelf na waarom u zich alleen voelt. Als u weet waardoor dit komt, is het makkelijker een passende oplossing te vinden. Is het omdat u te weinig sociale contacten heeft, mist u het contact met familie en vrienden in de zomer, of mist u zinvolle bezigheden?
Praat erover. Een gesprek helpt ons onze gedachten te ordenen. Praten helpt dus om te benoemen waar het gevoel van alleen zijn of niet-verbonden zijn vandaan komt. Zoek hiervoor iemand die goed kan luisteren en die u vertrouwt.
Bel of sms zelf iets vaker. Op deze manier kunt u laagdrempelig contact onderhouden, ook als uw familie of vrienden met vakantie zijn.
Zoek een activiteit die bij u past. Neem geen genoegen met mensen die zeggen: ‘dit is leuk, ga dat doen!’, maar kijk naar waar u zelf gelukkig van wordt. Er zijn vast verschillende activiteiten bij u in de buurt. Kijk bijvoorbeeld op eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven.
Zorg voor afleiding en zingeving. Ga leuke dingen doen als u thuisblijft in de zomer. Of nog beter: ga dingen doen waarmee u iets kan betekenen voor een ander, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dat geeft vaak een meer voldaan gevoel.

 

Een extra duwtje in de juiste richting

De 68-jarige José heeft zelf actie ondernomen. Na 12 jaar in Limburg te hebben gewoond, verhuisde ze terug naar Zaandam. "Ik voelde me door de verhuizing alleen en wilde graag weer nieuwe mensen leren kennen. Op Facebook kwam ik een inzamelactie van de supermarkt tegen voor Het Danspaleis. Ik heb vroeger veel gedanst, dus ik belde meteen of ik eens langs mocht komen. Bij mijn eerste Danspaleis kreeg ik een papieren agenda mee. En inmiddels ben ik vaste gast! Ik heb veel nieuwe contacten opgedaan en ik geniet van de gezelligheid, zeker in de rustige zomerperiode. Én ik heb een vaste danspartner nu. We houden altijd een stoel voor elkaar vrij."

 

Nog een laatste tip

Eric: “Vrijwel iedereen kent het gevoel van eenzaamheid, jong en oud, in elke levensfase en in alle culturen. Oók als u een grote sociale kring heeft en u een groot gedeelte van de dag wel vrolijk of gelukkig bent, kunt u zich wel eens eenzaam voelen. Dat is niet gek en hoort nu eenmaal bij het leven. Soms is er een relatief makkelijke oplossing, maar niet altijd. De wereld om ons heen verandert en dat betekent dat we onze verwachtingen van anderen moeten bijstellen. Uw kleinkind wordt bijvoorbeeld ouder en wil nu liever iets leuks gaan doen met zijn vrienden, terwijl hij eerder graag met u op pad ging. Of uw vrienden maken iets vervelends mee, waardoor zij minder tijd hebben om af te spreken. In beide voorbeelden verandert de relatie, maar deze hoeft niet minder waardevol te worden. Probeer te zoeken naar een manier waarop u wél contact kan onderhouden die past bij de levens van de mensen om u heen. Door onze verwachtingen wat bij te stellen, is het vaak makkelijker tevreden en minder eenzaam te zijn.”


 Direct vast contract voor nieuwe medewerkers Loetje Reeuwijk

01-08-2022

Van de redactie

"Nieuwe medewerkers gezocht voor Loetje Reeuwijk"

Nieuwste Loetje restaurant geopend vanaf 18 augustus 
Werken met je vrienden: verdien tot €1000.- bonus bij aanbrengen van een vriend


Alle nieuwe medewerkers van Loetje krijgen direct een vast contract. En dat niet alleen, ze zijn om de week een weekend vrij. Verder krijgen medewerkers tussen de €250,- en €1000,- bonus als ze een vriend aandragen die ook bij Loetje komt werken. Met deze belofte hoopt Loetje nieuwe medewerkers te vinden om het team compleet te maken voor de opening van het splinternieuwe restaurant in Reeuwijk op 18 augustus. Nadat eind vorig jaar de opening op deze prachtige locatie werd bevestigd, is er hard gewerkt aan de bouw van de sfeervolle locatie aan de Elfhoeven, één van de mooie Reeuwijkse Plassen. De verbouwing van Loetje Reeuwijk nadert zijn einde en in augustus gaan de deuren eindelijk open. Vanaf dan kunnen de gasten genieten van de gastvrijheid van Loetje en natuurlijk van de lekkerste biefstuk en andere smakelijke gerechten, met uitzicht over het water.
 

Loetje is onderdeel van horecagroep Restaurant Company Europe (RCE). Voor RCE zijn kwaliteit voor gasten én medewerkers enorm belangrijk. Vandaar dat er flink in medewerkers wordt geïnvesteerd. Onder andere met goede salarissen, een prettige werk-privé balans, leuke personeelsfeesten, trainingen en een vast contract. En wie carrière wil maken krijgt alle ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld als Medewerker Bediening snel doorgroeien naar Supervisor Bediening, als Kok naar Souschef en Chef en als Floormanager naar Assistent Locatiemanager en Locatiemanager. 

Wie geïnteresseerd is in een vacature bij Loetje Reeuwijk kan terecht op onze  vacaturewebsite55+ sportaanbieders gezocht!

01-08-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Van 16 t/m 25 september is het de Nationale Sportweek: een week waarin sportaanbieders op een laagdrempelige wijze, (potentiele) sporters kennis laten maken met sport en bewegen. Tijdens deze Nationale Sportweek wil Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk (SenW) dit jaar vooral de nadruk leggen op de 55-plussers. 

Deze periode is een uitgelezen kans om nieuwe sporters te verwelkomen en hen mee te laten doen bij een les/training. Deze les/training kan ook eenmalig zijn, om zo als sportaanbieder te kijken of hiervoor animo is en hoe dit wellicht een blijvende activiteit kan worden. 
 Overzicht aanbod

Daarnaast wil SenW een overzicht creëren van het al bestaande én (potentieel) nieuwe aanbod voor onze 55+ inwoners. Door het creëren van een overzicht met het algehele aanbod in Bodegraven-Reeuwijk, komen er hopelijk nog meer 55-plussers aan het bewegen te krijgen.
 

Sportaanbieders kunnen hun 55-plus aanbod voor de nationale sportweek (16 t/m 25 september) aanmelden tot zondag 7 augustus 2022 via:  Link naar inschrijfformulier Nationale Sportweek 2022 of stuur een mail naar de Buurtsportcoach van Sport en Welzijn en ontvang meer informatie ( buurtsportcoach@senw-br.nl)

Al het aanbod wordt gebundeld in een mooi overzicht zodat dit gepromoot kan worden. Het doel is om zo duidelijk mogelijk het (totale) gevarieerde aanbod voor onze 55-plussers weer te geven zodat er voor zoveel mogelijk inwoners een keuze is.  Romeinen bezoeken Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht

01-08-2022

Van de redactie

Dagje uit komt naar de kinderen toe!

Alphen aan den Rijn - Op woensdag 3 augustus bezoeken de Romeinen van Archeon en Legio Secvnda Avgvsta het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. 
 


De Romeinen komen graag op bezoek bij de kinderen die te ziek zijn om een dagje op stap te kunnen. De Romeinen, senatoren, dames en gladiatoren zullen laten zien hoe zij in vroegere tijden streden met hun schilden, zwaarden, speren en handwerk. Het is juist nu voor kinderen vervelend om in het ziekenhuis te liggen omdat het zomervakantie is. Door de Romeinse legionairs en de Romeinse dames naar het ziekenhuis te laten komen, kunnen de kinderen toch genieten van iets unieks en bijzonders.
 


Tijdens de ochtend zal er voor de jonge patiëntjes een programma zijn met veel muziek en natuurlijk een demonstratie van de Romeinen. De legionairs nemen alle tijd om met de kinderen te praten en hen alle uitrustingen te laten zien zoals helmen, zwaarden, speren en schilden. De kinderen mogen ook zelf meedoen, door bijvoorbeeld helmen te passen en schilden vast te houden. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe dat voelt. Het is de negentiende  keer dat de Romeinen het Wilhelmina Kinderziekenhuis (onderdeel van het UMC Utrecht) bezoeken om de kinderen een leuke morgen te bezorgen. Zowel de Romeinen als de kinderen kijken er ieder jaar weer naar uit.

 
De Romeinen zijn afkomstig van Archeon in Alphen aan den Rijn, waar jaarlijks het ‘Romeins Festival’ plaatsvindt. Tijdens dit festival verzorgt o.a. de Nederlandse groep Legio Secvnda Avgvsta, de Engelse groep Legio Secvnda Avgvsta en Romans Ireland Legio VIII Avgvsta uit Ierland, veel spannende demonstraties en shows in het Museumpark. De groep beeldt in Archeon uit hoe het leven was in de eerste eeuw na Christus in de provincies van het Romeinse Rijk. Niet alleen de soldaten zijn aanwezig, maar ook vrouwen, kinderen en handwerklieden. De hele dag door zijn er shows en demonstraties zoals gladiatorentrainingen en exercitiedemonstraties.Politie zoekt getuigen brandstichting woning

01-08-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zondagmiddag 31 juli woedde een brand in een woning aan de Westkanaalweg. De politie gaat uit van brandstichting en zoekt getuigen.


Rond 14.45 uur kreeg de politie een melding van een brand. Op de locatie bleek het om een woning te gaan die leegstond. De omliggende gebouwen dreigden ook in brand te vliegen, de brandweer bluste de brand en stelde brandstichting vast als oorzaak. Niemand raakte gewond, maar de woning is volledig afgebrand. De politie is een onderzoek gestart en komt graag in contact met getuigen.
 

Hebt u iets verdachts gezien op of in de omgeving van de Westkanaalweg of Windepad in Alphen aan den Rijn? Of hebt u andere informatie waarvan u denkt dat het van belang kan zijn voor het onderzoek? Dan roept de politie u op om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
Wereldfilms & wereldfood bij Parkvilla

01-08-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Na de zomersluiting opent het filmhuis op 11 augustus de deuren met tal van mooie films. De swingende dansfilm Encore waar klassiek en moderne dans samenkomen. De documentaire The real Charlie Chaplin is het ultieme portret van de mens achter de legendarische filmmaker. ‘We hebben voor aankomend najaar een gevarieerd programma samengesteld. Omdat films met een culinair ‘uitstapje’ goed lopen, draaien we op 3 en 11 september twee wereldfilms met buffet en hapjes.  Een wereldreis naar Iran en Bhutan aan de hand van twee avontuurlijke films, gecombineerd met heerlijk werelds eten. Op zaterdag 3 september kun je genieten van een wereldbuffet en op zondag 11 september van wereldhapjes’, vertelt Cindy van der Hoorn, coördinator filmhuis.

Hit the Road is het verfrissende filmdebuut van Panah Panahi. Het is een tragikomische road movie over een gezin dat met onduidelijke bestemming door weidse Iraanse landschappen rijdt. Lunana, A Yak in the Classroom is een feel good drama, opgenomen met echte bewoners van Lunana (Bhutan). De jonge leraar Ugyen reist af naar een afgelegen dorp om les te geven. Zijn tijd daar verandert zijn leven. Meer info en tickets: parkvilla.nlVers kraanwater na de zomervakantie

01-08-2022

Van de redactie

Terug van vakantie? Kraan 1 minuut open! Met die boodschap vraagt drinkwaterbedrijf Oasen de aandacht van alle thuiskomende vakantiegangers.
 

Tijdens de zomervakantie staat alles in huis even stil. Ook het water in de leidingen. Stilstand kan de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden. Het is niet meer vers en het smaakt minder lekker. Door na thuiskomst van vakantie  1 minuut alle kranen open te zetten en de wc’s een keer door te trekken, zijn waterleidingen in huis goed doorgespoeld en komt er weer vers water uit de kraan. Om het advies bekend te maken, vraagt Oasen op social media aandacht voor het doorspoeladvies. Via Twitter, Facebook en Instagram wil het drinkwaterbedrijf zoveel mogelijk klanten bereiken met deze boodschap.
 


Scholen

Voor de zomervakantie ontvingen alle scholen waaraan Oasen kraanwater levert, een brief met daarin de oproep de kranen door te spoelen bij de start van het nieuwe schooljaar. Als geheugensteuntje kregen de scholen een setje kraanhangers met dit advies. Zo starten alle leerlingen en leerkrachten in het nieuwe schooljaar met lekker en vers drinkwater van goede kwaliteit.
 

Duurzaam

Om waterverspilling tegen te gaan, adviseert het drinkwaterbedrijf het doorgespoelde water op te vangen in een emmer of gieter. Op deze manier kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld de plantjes water te geven of mee schoon te maken


Informatie

Op  www.kraan1minuutopen.nl staat alle informatie over de campagne.  
 

 CBR Rijbewijskeuringen in Bodegraven

01-08-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Verloopt uw rijbewijs dit najaar en moet u medisch gekeurd worden voor het behalen of verlengen van uw rijbewijs? Dan kan dit misschien zelfs op uw vakantieadres!  RegelZorg is hét afsprakenbureau voor rijbewijskeuringen op meer dan 250 locaties in heel Nederland waaronder de Veluwe, Zeeland, Zuid-Limburg en Drenthe. Op onze website vindt u gemakkelijk en snel het dichtstbijzijnde spreekuur en de bijbehorende keuringsprijzen door middel van de postcode van uw vakantieadres. 

 

Voor wie? 

Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig wanneer u 75 jaar of ouder bent of wanneer u een zgn. groot rijbewijs (C/D/E) gaat halen of vernieuwen, of wanneer u om medische reden een arts moet bezoeken van het CBR. 

 

Goed voorbereid op vakantie 

Naast uw koffer inpakken regelt u vóór uw vakantie de volgende zaken: 

 1. Controleer de einddatum van uw rijbewijs en koop 5 maanden vantevoren een Gezondheidsverklaring en stuur deze op naar het CBR 
 2. Als antwoord ontvangt u van het CBR het Verslag (soms meer dan één) die ingevuld moet worden door de keuringsarts. Print de Verwijsbrief en het Verslag(en) uit 
 3. Maak een afspraak met een keuringsarts via RegelZorg 
 4. Bereid u alvast voor op het consult: 
  1. Als u een bril draagt – zorg ervoor dat deze de optimale sterkte heeft 
  2. Als u contactlenzen draagt - vraag een recept met de sterkte aan bij uw opticien 
  3. Zorg voor een actueel medicatieoverzicht (op te vragen bij uw huisarts of apotheek) 
  4. koop alvast een urinecontainertje 

 

Toch liever in de bekende omgeving? 

Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen bij Crown Business Center Bodegraven op donderdag 18 augustus, dinsdag 27 september en maandag 31 oktober medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs. 

Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 55,00.

Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is de prijs € 70,00. 

 

Afspraak maken 

Een afspraak voor het spreekuur kunt u uitsluitend maken via RegelZorg: 

Gemakkelijk en snel via onze website:  www.regelzorg.nl of tijdens kantooruren via de afsprakenlijn: 088-23 23 300. 

Voor het laten invullen van een rapport oogarts gaat u naar  www.regelzorg.nl/oogarts of belt u ons. 

 Fotowedstrijd Oude Hollandse Waterlinie

01-08-2022

Van de redactie

Het is 350 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie succesvol werd ingezet tegen aanvallen van onder meer de Fransen. Dit jubileum wordt gevierd met allerlei evenementen en activiteiten langs de linie. Stichting Oude Hollandse Waterlinie organiseert in dit bijzondere jaar ook weer een fotowedstrijd. 
 

Deze oudste en belangrijke waterlinie leent zich door haar ligging fantastisch voor allerlei vormen van recreatie zoals wandelen, fietsen en varen. Daarbij kun je in de gezellige centra van de vele fraaie vestingstadjes in onze linie heerlijk op een terrasje verpozen. Daarom is er voor het thema ‘Recreëren in de Oude Hollandse Waterlinie’ gekozen. Trek eropuit en vergeet je camera niet!  

Hoe doe je mee en wat kun je winnen?

Het is een voorwaarde dat de foto is genomen in het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie, van het Muiderslot in Muiden tot aan Slot Loevestein bij Gorinchem. Wil je weten wat er precies allemaal tot dat gebied behoort? Kijk dan op de website oudehollandsewaterlinie.nl De ingezonden foto’s mogen niet ouder zijn dan twee jaar en verder is het van belang dat de digitale foto’s minimaal 1,5 MB groot zijn. 
 

Er zijn mooie geldprijzen te winnen; de eerste prijs is maar liefst € 150,- euro! Daarnaast is er ook nog een tweede prijs van € 100,- en derde prijs van € 50,- euro. Je hebt nog tot 1 oktober 2022 om maximaal drie (digitale) foto’s in te sturen. Dit kan per e-mail naar:  contact@ohwl.nl  De info en voorwaarden lees je op  oudehollandsewaterlinie.nl/fotowedstrijd2022 Heel veel plezier en succes!


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina