NIEUWSDerde prijs voor DOS op regionale wedstrijd Amsterdam

24-03-2019

Door: Nathalie de Boer

Bodegraven - Op zaterdag 23 maart 2019 hebben de selectieturnsters en springgroep turnsters van DOS Bodegraven meegedaan met de regionale wedstrijd in Amsterdam. Ze turnden in de zesde divisie in de leeftijdscategorieën jeugd 2, junior en senior. Voor deze wedstrijden hebben ze op elk onderdeel zelf een oefening gemaakt.  

De vloeroefening werd uitgevoerd op muziek. Ze vonden het spannend, maar hebben er vooral erg van genoten om deze vloeroefening op een echte vloer uit te voeren.
In een stukje dat de meiden zelf schreven, vertelden ze dat ze op de balk handstanden, salto's af en losse arabieren af hebben gedaan. Ook vertelden ze dat ze het een echte belevenis vonden om mee te doen! Rebecca Schilt heeft de derde prijs gewonnen.  Verder hebben de meiden het op de diverse individuele toestellen ook erg goed gedaan!  Zo goed, dat de kans groot is dat ze tijdens een individuele toestelfinale mee kunnen doen. Het was een zeer geslaagde dag! Kunstenaarsborrel in Café de Sporthoeve

24-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Namens de Culturele Commissie Bodegraven - Reeuwijk organiseren Marry Buiks en Renske Koster een Kunstenaarsborrel op vrijdag 29 maart a.s. in Café de Sporthoeve, Vromade 1 in Bodegraven. Aanvang 19.30 uur. Marry en Renske hebben het idee opgepakt om een borrel te organiseren voor kunstenaars en kunstenmakers woonachtig in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Als muziek, beelden, keramiek, schilderijen etc. maakt, kom dan kennismaken met collega’s. Drink een glaasje met andere kunstenaars en ga het gesprek aan.


Tijdens het Kunstenaarscafé willen Marry en Renske met u van gedachten willen wisselen over hoe we kunst, in de breedste zin van het woord, in onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk aandacht kunnen geven. Wat moeten we doen om belangstellenden, bezoekers, toeristen, liefhebbers van kunst, wandelaars etc. naar ons Dorp te trekken? We hebben natuurlijk de kunstroute, georganiseerd door de Kunstkring, en een aantal POP-UP winkels maar wat kunnen we er samen aan doen dat onze tante uit Leiden tegen haar partner zegt zullen we vanmiddag eens naar Bodegraven gaan.


Een Rembrandtevenement in Bodegraven? De Culturele Commissie heeft het plan om op zaterdag 13 juli a.s. op en om het Raadhuisplein in Bodegraven een groots Rembrandtevenement te organiseren. Over dit idee, maar ook andere ideeën zijn welkom, en het geven van een invulling van dit of een ander evenement willen we het graag met u over hebben. Fotograaf Ap Quist is aanwezig om een korte lezing te houden over fotografie. De Wethouder van Cultuur zal de avond openen. Daarna zullen Lizette Visscher (voorzitter van de Culturele Commissie) en Kees Veelenturf (voorzitter van de Kunstkring) zich ook tot u wenden. Daarna heeft u dan ook ruimschoots de tijd om met elkaar van gedachten te wisselen. Wilt u overigens als kunstenaar in aanmerking komen voor een subsidie dan kunt u dit voor 31 mei a.s. aanvragen bij de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk. 


Op de website www.kunstencultuurbenr.nl kunt u via het contactformulier verdere informatie aanvragen.


Kunstenaarsborrel
Vrijdag 29 maart
Café de Sporthoeve, Vromade 1 in Bodegraven.
Aanvang 19.30 uur
 Bewonersvereniging ​‘Vrijevelders’ ​opgericht

24-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 20 maart is de bewonersvereniging ‘​Vrijevelders​’ officieel opgericht bij notaris ter Wal in Bodegraven. De vereniging van -nu nog toekomstig- bewoners van ​‘Vrijeveld’ ​heeft als doel om​ ‘actief bij te dragen aan een leefbare woonomgeving​’ in betreffend deelplan van Weideveld. In het geval van (mogelijke) invloeden op het woongenot van buitenaf zal de vereniging naar ‘buiten’ de belangen van de leden behartigen. De vereniging zal hierbij als spreekbuis/aanspreekpunt fungeren en met een sterkere verenigde stem spreken richting externe partijen zoals de gemeente.


Een voorbeeld van invloed van buitenaf en directe aanleiding voor het verenigen van de toekomstige bewoners is de planvorming voor een arbeidsmigrantenhotel in de onmiddellijke nabijheid van ‘​Vrijeveld’.​ In het algemeen, maar actueel voor dit onderwerp, wil de vereniging benadrukken dat zij open staat voor gesprek met gemeente, politiek en andere partijen en dat dit de voorkeur heeft boven juridisch getouwtrek.


Uit andere recente voorbeelden, zoals WKO dossier, erfafscheidingen in Weideveld en recenter de aangekondigde plannen voor veld 3 en 6, met daarbij mogelijk onverwachte hoogbouw, blijkt dat het wenselijk is om een orgaan te hebben dat namens de bewoners kan spreken en indien nodig verdere stappen kan ondernemen. Het oprichtingsbestuur hoopt dat leden en bestuur de focus na de raadsvergadering van 27 maart kunnen verleggen van de hotelplannen naar de leuke zaken die horen bij een nieuw wijkje, zoals bijvoorbeeld met de gemeente meedenken over het openbaar groen.

contact: info@vrijevelders.nlFotopresentatie “Kaasfabriek Oud Holland”

24-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Donderdagavond 28 maart is iedereen van harte welkom in de grote zaal van ‘t Anker, Pastorieplein, naast de Dorpskerk in Bodegraven. Daar start om 20:00 uur een fotopresentatie met als onderwerp “Kaasfabriek Oud Holland”. De foto’s worden op een groot scherm vertoont en het commentaar wordt verzorgt door Maarten Molenaar. De toegang is gratis.


 

Jubileum: Omdat Stichting Historische Kring Bodegraven 15 jaar bestaan krijgt iedereen die zich op deze avond en in de komende maanden als nieuwe donateur aanmeldt het boekje “Een bijzondere Kaasfabriek” cadeau.
 


 kunstenaars Marry Buiks en Renske Koster in gast van de week

24-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Maandag 25 maart in het rechtstreekse radioprogramma “Gast van de Week” heeft Leo Dijkmans de kunstenaars, Marry Buiks en Renske Koster, te gast. Zij gaan praten over het komende Kunstenaarscafé op 29 maart wat zij georganiseerd hebben waar kunstenaars uitgenodigd worden om te praten hoe we in onze gemeente de kunst op een andere manier aan de bewoners kan laten zien.  Fotograaf Ap Quist zal hier een korte lezing geven over fotografie als kunst. De wethouder Robèrt Smits van Cultuur zal deze avond openen. 
 

Dit Kunstenaarscafé zal plaatsvinden in een zaal van Kwaliteria in de Sporthoeve aan de Vromade. Ook gaan zij iets vertellen over een komend festival wat in Bodegraven op zaterdag 13 juli plaats zal vinden (Iets met Rembrandt???)
 

De uitzending is te beluisteren via de FM 107.8 van 20.00 uur tot 21.00 uur bij RTV Bodegraven


 Nieuwe editie van “Heel Reeuwijk Bakt”

24-03-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Wegens succes van de 2018 editie organiseert Het Huis van Alles Reeuwijk-Brug ook in 2019 op zaterdag 13 april voor alle hobbybakkers een “Heel Reeuwijk Bakt” wedstrijd.
Hoe gaat het in z’n werk?
 
Je bakt thuis een taart en levert die op 13 april om 10.00 uur in bij het Huis van Alles. De taarten worden vakkundig beoordeeld door Ko van Dalen (Voorzitter), Burgemeester Christiaan van der Kamp en Elize van Leeuwen. Na de prijsuitreiking mag iedereen (jury, bakkers, bezoekers) van de taarten komen proeven. Voor iedere aangeleverde taart krijg je € 5,00 als vergoeding van de onkosten.
Natuurlijk is er een leuke prijs voor de winnaar!

Aanmelden of inlichtingen kan via reeuwijk-brug@huisvanalles.nl of telefonisch 06 5764 0014
 Geen revanche voor Rohda’76 in derby

24-03-2019

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Rohda’76 was er gebrand om de uitnederlaag tegen Bodegraven in eigen huis recht te zetten. Dat lukte maar ten dele: 2-2. In aanloop naar de dorpsstrijd had Rohda-aanvoerder Mitchell van Waveren al laten optekenen dat hij en zijn teamgenoten aasden op revanche voor het 2-1 verlies in januari aan de andere kant van de Goudseweg. Die intenties zetten de blauwwitten direct kracht bij. Bij de eerste de beste aanval had Esli Westmaas de 1-0 op de schoen, maar zijn schot belandde op de reclameborden naast het doel. De openingstreffer viel aan de andere kant. Slordig balverlies in de Rohda-defensie leidde de 0-1 in. Sam Bottenberg ging onreglementair neer binnen de beruchte lijnen en Youri Voordouw benutte de toegekende pingel onberispelijk.


Mitchell van Waveren loopt juichend terug na zijn gelijkmaker.         Foto: André van Egdom.
 

Net na de rust was de stand in evenwicht. Roy Snijder veroverde de bal en zette Van Waveren aan het werk. Die had de hoek voor het uitzoeken: 1-1. De gelijkmaker leek de ommekeer in de wedstrijd, maar Bodegraven bleef dreigend in de counter. Bij een van de aanvallen werd Hulters tegen de graszoden gelopen. Vanaf elf meter liet Voordouw keeper Tim van Jaarsveld voor de tweede keer van de middag kansloos: 1-2. Uiteindelijk stapten de twee ploegen met ieder een punt op zak van het veld. Bodegraven-goalie torpedeerde Jeroen Schouten binnen de zestien: strafschop. Van Waveren pakte dat cadeautje vakkundig uit: 2-2.


Zaterdag 30 maart speelt Rohda’76 weer een derby. Dan staat de uitbeurt tegen De Rijnstreek uit Nieuwerbrug op het programma.


 Collecteresultaten Amnesty International

24-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De collecte van Amnesty International is gehouden in de week van 11 – 16 maart. In Driebruggen en Waarder is een bedrag van € 1.323 opgehaald. In Bodegraven is door 39 collectanten huis aan huis aangebeld en dat gaf een resultaat van € 2837,32.
 

Met dit geld kan Amnesty International haar onderzoek doen naar situaties van onrecht en kunnen we met elkaar werken aan een menswaardig leven voor iedereen, zoals opgenomen in de Universele Rechten van de Mens. Wij bedanken alle collectanten en alle gulle gevers.
 Weekmenu Stichting Kom-mee-Eten

24-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van Stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste menu’s voor u. Deze koken ze van 25 maart tot en met 29 maart 2019 het volgende voor u. 
 

Maandag
Groentesoep, aardappelen, witlof gerold in ham,
gekookte eieren, bechamelsaus, jus, toetje
 

Dinsdag
Chinese tomatensoep, gebakken aardappelen met mayo,
schnitzel, wortels/doperwtjes, jus, toetje
 

Woensdag
Mosterdsoep, aardappelen, gestoofde sukade lappen
in rode wijn, spinazie a la creme, toetje
 

Donderdag
Kippensoep, gegratineerde bloemkoolschotel met
aardappelen, gehakt en kaas, toetje
 

Vrijdag
Runderbouillon, bietenstamppot,
pittige procureur, jus, toetje
  

Adres : Rijngaarde 1, Mondriaanzaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 “Gouwe Ouwe” in de Nova bioscoop

24-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 30 maart om 20:00 uur draait er in de Nova bioscoop weer een “Gouwe Ouwe”. We gaan 100 jaar terug in de tijd. Het is gebeurd met de zogenaamde stomme film. Er komt geluid bij de film! Het script werd geschreven aan de hand van reeds bekende songs, de schrijvers moesten een einde genereren wat paste bij de liedjes. De regen bestond uit een mix van water en melk zodat het beter te zien was in de film. Dezelfde mix zorgde ervoor dat het wollen pak van Gene Kelly kleiner werd. Debbie Reynolds speelde als 19 jarige de rol van Kathy Selden in deze film. En Donald O'Connor rookte 4 pakjes sigaretten per dag tijdens de opnames van de film “Singin’in the Rain”Hollywood, 1927. Een grote menigte verdringt zich rond het theater om haar idolen Don Lockwood en Lina Lamont toe te juichen, waar de twee de première van hun stomme film 'The Royal Rascal' bijwonen. Wanneer enige tijd later de geluidsfilm zijn intrede doet, blijkt dat de knappe, nogal domme en verwaande diva van de stomme film, Lamont, een enge en onaangename stem heeft. Spraaklessen helpen niet. Dons beste vriend Cosmo komt op het idee om een andere vrouw de teksten te laten inlezen en zingen, terwijl Linda gewoon maar moet 'lippen'. (playback) Die andere stem hoort toe aan het charmante revue zangeresje Kathy Shelden, op wie Don al snel verliefd wordt. Reserveren kan per telefoon. Wees er snel bij, er staan maar 30 lekkere stoelen.


 

 


 Vanaf 6 april is Streekmuseum Reeuwijk weer open

24-03-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Op 6 april opent Streekmuseum Reeuwijk aan de Oudeweg 3 te Reeuwijk de deuren weer voor het publiek. Om 10 uur staat de koffie klaar, en om 10.30 is de officiële opening.
Deze wordt verricht door Yvette de Bruin, de kaaskoningin van Bodegraven. Naast het feit dat het een hele eer is om de opening door een koningin te laten plaatsvinden, hebben we ook nog iets goed te maken met Yvette: Zij won op de Najaarsmarkt de prijs voor het raden van het juiste aantal bonen in de pot, maar het uitreiken van haar prijs was in het najaar niet mogelijk. Behalve de tentoonstelling “Wecken, Zouten en Drogen zal er dit seizoen ook een kleine tentoonstelling te zien van melkkannetjes die mevrouw Paula Boon heeft verzameld. Na de opening is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of thee een rondje door het museum te maken. Voor meer informatie: www.streekmuseumreeuwijk.nl 


Openingstijden:
zaterdag 10.00 – 17.00 uur
zondag 13.00 – 17.00 uur
 

Toegangsprijzen:
volwassenen: € 4,00
kinderen tot 12 jaar: € 2,50 kinderen tot 4 jaar en donateurs: gratis
 Tai Chi Tao bij Inloophuis ‘Leven met kanker’

24-03-2019

Van de redactie

Woerden - Op vrijdag 29 maart om 10.00 uur geeft Gijsbert van Eck een kennismakingsles Tai Chi Tao bij Inloophuis ‘Leven met kanker’. Tai Chi Tao is ontspanning, flexibiliteit en energie. Tai Chi is een oosterse bewegingsleer, die je lichaam versoepelt. De in slow motion sierlijk uitgevoerde bewegingen zorgen voor balans.
 

Gijsbert van Eck werkt als senior adviseur integrale railtechniek bij ingenieurs- en adviesbureau Sweco Nederland. Hij beoefent Tai Chi Tao al zes jaar en geeft sinds kort les in Kamerik. Omdat hij zulke positieve ervaringen heeft met de deze Tai Chi wil hij graag andere mensen ook kennis laten maken met de voordelen die het kan hebben. “Je blijkt opeens energie te hebben die je geen kracht kost. Ik kon daardoor ontspannen en beter met stressvolle situaties omgaan en meer genieten van de situatie zo als die is. Maar ook de oefeningen spreken me aan, het zijn eenvoudige en zachte bewegingen.
Omdat ook de ademhaling wordt meegenomen krijg je een optimale ontspanning.” De les is voor iedereen van 8 tot 88, een goede conditie is niet nodig dus ook goed te doen voor (nieuwe) gasten van Inloophuis ‘Leven met kanker’.
 

Aangezien er een beperkt aantal plaatsen is, dient u zich voor deze workshop aan te melden. Dat kan per telefoon (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl).
 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.
 Nationale pannenkoekdag op de Da Costaschool

23-03-2019

Door: Debbie de Mooij

Bodegraven - Vrijdag 22 maart, heeft de Da Costaschool voor de eerste keer meegedaan aan de Nationale pannenkoekdag. Dankzij de organisatie van de ouders van de Activiteitencommissie en de vele ouders, opa's en/of oma's die vrijdagmorgen pannenkoeken hebben gebakken, kijken we met veel plezier terug op deze geslaagde dag. Erg leuk dat er zoveel gasten in de klassen waren om gezellig met kind of kleinkind pannenkoeken te eten. Er werd door de kinderen goed gezorgd voor hun gasten. Mooi om te zien! 
Brood&Ko bereikt diamantstatus als Echte Bakker

22-03-2019

Van de redactie

Bodegraven – BROOD&KO, het bakkersbedrijf van de familie Van Daalen in Bodegraven is 50 jaar Echte Bakker. Sinds 1969 zijn zij aangesloten bij het landelijk opererende Gilde van kwaliteitsbakkers. Deze week ontvingen Ko, Carla en hun zoons Stefan en Guido de jubileumtrofee uit handen van de directeur van de Stichting, Geert Caniels. 

Lid sinds 1969
De Van Daalens bakken al sinds 1937. Maar het was in 1969 dat Bakkerij F.J. van Daalen, van de vader van Ko, werd geballoteerd en toegelaten tot het Gilde. Het woonhuis van de familie zat toen in hetzelfde pand als de bakkerij en zo konden Ko en zijn broer niet om het bedrijf heen. Het bakkersvak sprak vooral Ko aan. Na de lagere school volgde hij de bakkersopleiding en ging hij als vanzelf het vak in. In 1977 leidde hij de eerste grote verbouwing waarbij de winkel kwam op de bekende plek aan de Prins Hendrikstraat waar die nu nog gevestigd is. Door de jaren heen maakte het familiebedrijf een gestage groei door en na een aantal verbouwingen staat er nu een moderne bakkerij met zeven winkels in Bodegraven en omgeving. Ko: “Het was niet altijd ons doel om te groeien, maar het kwam op ons pad en we zagen de kansen.” In 2014 werden de winkels omgedoopt tot het eigentijdse Brood&Ko en staat het familiebedrijf klaar voor de 4e generatie: Stefan en Guido. Zij zijn al volop betrokken bij het bedrijf en willen het stokje overnemen.
 

Echte Bakkersgilde
Dit logo staat voor bewezen kwaliteit, vakmanschap en passie. Elk jaar opnieuw bewijzen de bakkers dat ze dit logo waard zijn. Producten worden door het jaar heen door het Nederlands Bakkerij Centrum beoordeeld op kwaliteit. Wordt de strenge norm niet gehaald, dan mag het logo niet gevoerd worden. Ook de winkels moeten voldoen aan tal van eisen op het gebied van hygiëne en uitstraling. Vandaar dat ook niet elke bakker zich Echte Bakker mag noemen. Het Gilde was voor de jonge Ko een waardevol netwerk. “Oudere collega Echte Bakkers konden mij precies vertellen wat ik goed deed maar ook wat beter kon. Daar heb ik heel veel aan gehad.
 

Jubileumjaar
Deze week ontving de familie Van Daalen de jubileumtrofee uit handen van Geert Caniels, directeur van de Stichting Echte Bakkersgilde. Hij prijst hen om de nooit aflatende passie voor het ambacht en de succesvol gebleken ondernemersvisie. Voor mensen die het jubileum mee willen vieren met een lekker voordeel, heeft Ko een tip: haal tussen 25 maart en 6 april de VerrasTas op. Stefan: “Ook voor de rest van dit jaar zijn we bezig met leuke acties. We gaan er een feestelijk jaar van maken.”
 Heel Bodegraven-Reeuwijk in touw tijdens de Zwerfafvalchallenge

23-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Vandaag, gaan overal in ons land vrijwilligers aan de slag om hun omgeving een stukje schoner te maken. Ook in Bodegraven-Reeuwijk, want hier hebben een aantal inwoners het initiatief opgepakt om er een uniek lokaal evenement van te maken, de Zwerfafvalchallenge en dat heeft inmiddels ook landelijke aandacht getrokken. De filmploeg van Nederland Schoon komt een deel van de Challenge, de Plastic Fantastic Fabriek die tussen 13:00 en 14:30 uur op de Mierenakker in Reeuwijk staat, vastleggen. Kinderen uit heel de gemeente kunnen hier van het gewone huisplasticafval een heuse sleutelhanger laten recyclen. Later in de middag verhuist de fabriek naar het Raadhuisplein in Bodegraven (15:30 – 17:00 uur).
 

Laten we vooropstellen, stelt het organiserend team helder, dat het hele jaar door al veel inwoners spontaan zwerfafval opruimen. Daar mogen we best een beetje trots op zijn, want uiteindelijk ruimen ze de rotzooi van een ander op, maar we zijn niet voor niets een groene gemeente met een prachtig buitengebied en unieke plassen en dat willen we graag zo houden. Dus vormde de Landelijke Opschoondag hét moment voor de initiatiefnemers om al die bestaande acties eens in het zonnetje te zetten. Ook als inspiratie voor alle andere inwoners. Zo pakt de Wildbeheer Eenheid Reeuwijk e.o. ook dit jaar de plassen aan, reinigt het wijkteam Reeuwijk-Dorp het Buitengebied, gaat Nieuwerbrug samen met hun dorpswethouder aan de slag, wordt de Oudkoopse dijk kraakhelder en vegen bewoners de d’Aumerielaan en Groene Ree aan. De Meije gaat volgende week zwerfafvalchallengen. Dit zijn overigens maar een paar voorbeelden en alle initiatieven zijn terug te vinden op de website www.zwerfafvalchallenge.nl.
 

Een aantal scholen hebben deze week al de vuilgrijpertjes opgepakt en gister gingen medewerkers van de gemeente met de bezem de straat op. In de struiken rondom het gemeentehuis werd zelfs een complete gereedschapskist gevonden.  Ook de raadsleden werden uitgedaagd. Helaas lukt het niet alle partijen om mee te doen, maar het enthousiasme onder de deelnemende raadsleden is te proeven. We hebben er ook een beetje een symbolische actie van gemaakt, vertellen de organisatoren, want we hebben de raad gevraagd om de verbindingsweg tussen Bodegraven en Reeuwijk, de Goudse Straatweg, zwerfafvalvrij maken. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want langs een Provinciaalse weg mag je niet zomaar aan de slag. Toch was de provincie Zuid-Holland zo onder de indruk van het ludieke initiatief dat ze alles uit de kast hebben getrokken om dit mogelijk te maken.  Het college zet z’n schouders er trouwens ook onder de Zwerfafvalchallenge. Alle dorpswethouders inclusief de burgemeester brengen op zaterdag een heerlijke Opschoontaart, gesponsord door Brood & Ko en Landal de Reeuwijkse Plassen naar het leukste initiatief in hun ‘eigen dorp’.


De dag wordt afgesloten met de Plastic Fantastic Fabriek die op de Mierenakker (13:00 tot 14:30) in Reeuwijk aanwezig is en later verhuist naar het Raadhuisplein (14:30 en 17:00), in Bodegraven.


De organisatie is overrompeld door het enorme aantal enthousiaste initiatieven van inwoners. Dit is pas ons eerste jaar, maar uiteindelijk zijn het niet wij, maar die inwoners die er een succes van maken, aldus het team van de Zwerfafvalchallenge. Volgende week wordt overigens bekend gemaakt wie de Zwerfafvalchallenge Wisselbokaal heeft gewonnen, want die is er ook nog!Walking Football is meer dan alleen voetbal

22-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Lijkt het u leuk om af en toe actief bezig te zijn? Heeft u altijd al willen voetballen in een team of misschien was dit vroeger uw hobby? Bezoek dan de bijeenkomst voor Walking Football Bodegraven-Reeuwijk.


Op maandagavond 8 april vindt er een informatiebijeenkomst plaats voor het steeds populairder wordende voetbal voor senioren: Walking Football. De intentie van de bijeenkomst is om geïnteresseerde deelnemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties bekend te laten worden met deze spelvorm.


Walking Football is een voetbalvorm voor de oudere spelers die nog lekker actief bezig willen zijn. Via Walking Football kun je een leven lang van voetbal blijven genieten. Voetbal hoeft niet snel te gaan om mooi te zijn. Dat bewijst deze voetbalvorm waarbij in wandeltempo op een kwart veld gespeeld wordt. Daarnaast worden er bij een partijtje geen slidings gemaakt, geen lichamelijk contact gemaakt en geen ballen boven heuphoogte gespeeld.


Het plezier staat voorop
De buurtsportcoach van Bodegraven-Reeuwijk heeft gekeken naar de mogelijkheden om deze nieuwe voetbalvorm voor 55-plussers op te zetten in onze gemeente. Buurtsportcoach Michel: ‘Naast het actieve en sportieve karakter van deze variant staat vooral het plezier van bewegen en de gezelligheid centraal. Voorafgaand aan de trainingen kan er een kopje koffie gedronken worden en tijdens de derde helft een lekkere borrel. Walking Football houdt je dus niet alleen fysiek, maar ook sociaal in beweging!’


Tijdens de informatiebijeenkomst wordt er informatie verstrekt over deze vorm van voetbal en eventuele vragen hierover beantwoord. Dit is een geheel open bijeenkomst waar geen verplichtingen aan vast hangen. Iedereen is welkom! De bijeenkomst is in het clubhuis van V.V. Bodegraven. De inloop is om 19:00 uur en de bijeenkomst begint rond 19:30 uur.
 Promising Voices paaszang

22-03-2019

Van de redactie

Promising Voices brengt op 6 april de boodschap van Pasen opnieuw tot leven met de paasmusical ‘Christus, mijn Verlosser leeft!'

Bodegraven - Interkerkelijk koor Promising Voices uit Bodegraven brengt middels een zeer gevarieerde Paasmusical (geschreven door dirigent Leon van Veen en tekstschrijver Erwin de Vos) met tekst en muziek de prachtige boodschap van Pasen heel dichtbij. En u kunt erbij zijn op zaterdag 6 april! De uitvoering van “Christus, mijn Verlosser leeft!” draagt bij aan een unieke beleving in de viering van Pasen.

Hoe breng je het Paasverhaal opnieuw tot leven? Hoe voeg je betekenis toe aan een verhaal dat zoveel voor ons betekent? Het is een gebeurtenis van lang geleden, maar tegelijk zo essentieel voor ons Christenen. We hopen dat veel mensen geraakt mogen worden door de diepe betekenis van deze boodschap en de prachtige, bijzondere musical bezoeken.

Het koor heet u op 6 april van harte welkom bij de 2 uitvoeringen van de Paaszang ‘Christus mijn Verlosser leeft’ in de Dorpskerk Bodegraven. Het koor onder leiding van Leon van Veen wordt vergezeld door diverse muzikanten, verteller Jan Hulzebosch, solist Robert de Bruin en het kinderkoor Joyful Gospel Kidz.Speciaal voor deze uitvoering zijn er een aantal liederen aan het programma toegevoegd.

Locatie: Dorpskerk Oude Markt 1 Bodegraven,
Er zijn er twee uitvoeringen: om 16.30 en om 20.00 uur.
Reserveer uw kaarten à € 7,50 via de website van Zingenindekerk.
Meer info over koor en Paaszang: www.promisingvoices.nl
 Zorgen over het onderhoud van de brandweerkazernes in de Woerdense dorpen

22-03-2019

Van de redactie

Woerden - Het CDA Woerden heeft zgn. Artikel 42 vragen gesteld aan het college van B & W over het onderhoud van de brandweerkazernes in Harmelen, Kamerik en Zegveld. De fractie heeft na signalen, een werkbezoek en het bestuderen van de ARBO- en inspectierapporten zorgen over de staat van onderhoud. Het CDA wil nu van het college weten of de zorgen terecht zijn, en welke maatregelen eventueel nodig zijn.


In 2010 is afgesproken dat de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) volledig verantwoordelijk was voor de uitvoering van het operationele beheer en onderhoud van de kazernes. Per 1 januari 2018 is dit weer een verantwoordelijkheid geworden van de gemeente Woerden. Het CDA wil graag van het college weten waarom hiervoor is gekozen, en of er inzicht was in de onderhoudssituatie op dat moment.
CDA raadslid Rumo van Aalst: "Ik heb de bouwkundige rapporten uit 2016 gelezen en die waren positief over de situatie in de kazernes. De rapporten van de ARBO-inspectie (uit 2018) zijn echter zorgwekkend voor de kazernes in de dorpen. Het onderhoud is niet op orde, de uitlaatgassen komen in alle verblijfsruimten en douches en kleedruimten voldoen totaal niet aan de eisen. Ik wil van het college weten welke maatregelen nu nodig zijn". De vrijwillige brandweerprofessionals in de dorpen zijn belangrijk voor de veiligheid. De kazernes moeten daarom goed op orde zijn. Van Aalst : "In het rapport lees ik bijvoorbeeld over de locatie Zegveld: “Het uitrukproces kan vanwege de beschikbare ruimte en omgeving niet veilig en efficiënt plaatsvinden”. Dat baart mij grote zorgen".
 

Het CDA Woerden wil dat het college in beeld brengt welke maatregelen er nodig zijn en welke kosten daarmee gemoeid zijn. De partij vraagt ook aan het college om te kijken of er dit moment aanleiding bestaat om te overwegen of huisvesting in de soms heel oude gebouwen nog wel logisch is, of dat misschien een meer toekomstbestendige huisvesting noodzakelijk is.Voorlopige uitslag en opkomst Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen

21-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Woensdag 20 maart 2019 waren de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Bekijk de voorlopige uitslag en opkomstpercentages.


De voorlopige uitslag is bekend. De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is als volgt:


VVD 18,7 %
CDA 15,5 %
Forum voor Democratie 14,9 %
SGP 9,6 %
ChristenUnie 9,1 %
GroenLinks 6,6 %
D66 6,4 %
PvdA 4,6 %
PVV 4,6 %
50Plus 3,1 %
Partij voor de Dieren 2,7 %
SP 2,4 %
Denk 0,7 %
Lokale Partijen Zuid Holland 0,6 %
NIDA 0,1 %
Code Oranje 0,1 %
 

Opkomst
De voorlopige opkomst is:
Provinciale Staten: 62,3 %
 

Over de verkiezingen
Meer weten over de verkiezingen? Ga naar www.bodegraven-reeuwijk.nl/verkiezingen.

* Dit overzicht wordt nog aangevuld met de actuele uitslagen van de waterschapsverkiezingen. Al ruim 850 ondertekeningen petitie “Procesvoorstel huisvesting arbeidsmigranten van tafel”

21-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De petitie “Procesvoorstel huisvesting arbeidsmigranten van tafel” is al ruim 850 keer ondertekend. Woensdag a.s. staat het onderwerp ‘procesvoorstel arbeidsmigrantenhuisvesting’ op de agenda van de raadsvergadering om te bespreken. De petitie zal bij aanvang van de vergadering overhandigd worden aan de raad.
 

Het is aan de raad om een oordeel te vellen over het Procesvoorstel Huisvesting Arbeidsmigranten. Maar de raad staat hier niet alleen voor. Laten wij als burgers de raad een hart onder de riem steken en hen hiermee helpen. De raad heeft met het procesvoorstel een document van 8 pagina’s met 40 voetnoten te verwerken gekregen, wat er op het eerste oog vrij gelikt uitziet. Maar als je iedere regel en iedere alinea nogmaals leest, en sommige nogmaals, kom je tot interessante conclusies. Bijvoorbeeld: wordt hier onderbouwd met feiten of met meningen?
 

Wij zijn voor een transparant proces waarin inspraak van alle belanghebbenden telt, waarbij goede en humane huisvesting voor zowel jongeren, starters en spoedzoekers, als voor arbeidsmigranten het doel is. Dit kan alleen wanneer het huidige procesvoorstel niet geaccepteerd wordt door de raad. En daarbij is het laten vallen van locatie Groote Wetering II noodzakelijk om het vertrouwen van ons als inwoners enigszins terug te winnen.
 

Steun de toekomst van ons Bodegraven en onderteken de petitie Procesvoorstel Huisvesting Arbeidsmigranten van tafel!
www.procesvoorstelvantafel.petities.nlEscape Challenge op zaterdag 6 april in Rijngaarde

21-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - ‘U bent uitgenodigd bij de Angkor Wat om een serie nieuwe ontdekkingen te bekijken. Nietsvermoedend lopen jullie over het terrein als jullie op slinkse wijze door een monnik worden ingesloten. Hij zet jullie vast, beschuldigt jullie van diefstal en wil er zelf met de buit vandoor gaan. De Cambodjaanse veiligheidsdienst arriveert binnen een uur. Dit wordt een verhaal op leven en dood. Je zult met je team als eerste moeten ontsnappen, je ID-bewijzen terug moeten krijgen en het land uit zien te komen.‘’ 

Ontsnappen jullie op tijd? Doe mee! Je kan je opgeven met +- 4 vrienden/collega's/familie en betaald maar €3,- per persoon.
 

Aanmelden? Stuur je naam, het aantal deelnemers en de ronde waaraan jullie mee willen doen door naar:
Mail: info@samwelzijn.nl
WhatsApp: 06-47 56 54 48
Of via Facebook Messenger!

 

Ronde tijden:
1. 12.00 - 13.00
2. 13.20 - 14.20
3. 14.40 - 15.40
4. 16.00 - 17.00
 Zeventien kinderen behalen zwemdiploma B bij Sportcentrum De Kuil

21-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 20 maart namen 17 kinderen hun zwemdiploma B vol trots in ontvangst. De tribunes zaten vol met familieleden om de prestaties van de kinderen te volgen. Aan het einde werd er weer een leuke foto gemaakt met alle kinderen en onze zwemmascotte Swimpy! 

Leni Bolier, Sjimmy Hogendoorn, Hidde Götz, Romee Hoving, Evie van Dijk, Luus Patist, Devin Heemskerk, Jaylisa de Jong, Mandy Verhoeven, Kayla v.d. Merwe, Norah Roos, Niek Hoogendoorn, Rohini Narain, Nicoletta Argitis, Mats de Bruin, Luuk v.d. Heuvel en Luuk van der Maat.

Gefeliciteerd allemaal!
 Politie traint met oefenwapens in Bodegraven

21-03-2019

Van de redactie

Bodegraven – De politie traint met oefenwapens in Bodegraven. De locatie is rond de brandweergarage aan de Portugalweg en de Weideveldselaan. Vanwege de gebeurtenissen in Utrecht en Nieuw-Zeeland beseft de politie dat dit schrikreacties kan veroorzaken. De trainers maken dan ook direct kenbaar dat het een oefening betreft. 
De leugen regeert, niet alléén in Den Haag

21-03-2019

Ingezonden brief

Bodegraven-Reeuwijk - Afgelopen woensdag mochten we weer een rood kruisje zetten. De politiek had het kiesvee nu even nodig dus men had nu even een paar weken aandacht voor ons. Dat is van voorbijgaande aard overigens, want het is nu weer voorbij. De rol van de sociale media moet niet onderschat worden. Er is veel onvrede in het land over hoe de democratie anno 2019 (niet) werkt, hoe een open discussie in de Tweede Kamer nog nauwelijks mogelijk is omdat het regeerakkoord volledig dichtgetimmerd is en de discussies er wel degelijk zijn, maar die spelen zich af in achterkamertjes, ver weg van pers en publiek. Er zijn diverse ‘stem-ze-weg’ initiatieven, die echt he-le-maal klaar zijn met de huidige coalitie en mensen aansporen om wel te gaan stemmen, maar niet op één van de coalitiepartijen. Populair is ook een lijstje waarin de ‘8 leugens van Rutte’ stuk voor stuk worden benoemd en toegelicht. Er wordt blijkbaar keihard gelogen in het Haagse, helaas. Deze mensen besturen ons land dus die zou je toch op hun blauwe ogen moeten kunnen geloven? Het tegendeel is waar. Het vertrouwen in de politiek is tot een absoluut minimum gedaald.


Hoe anders is het in Bo-Re? Bij ons is politiek op kerkelijke grondslag ruimschoots voorhanden in B&W en de raad en die mensen doen zulke dingen niet natuurlijk. OK dan, het was een volstrekt beschamende vertoning, die inspreekavond op 6 maart j.l. in het Evertshuis. Een stuk of 10 zeer betrokken inwoners die met feiten onderbouwd aantoonden dat hun eigen gemeente BoRe ernstig in gebreke is waar het gaat om het behartigen van de belangen van de eigen inwoners. Zichtbaar zakelijk werden de vaak emotionele betogen aangehoord en vragen waren er nauwelijks. De non-verbale communicatie van de collegeleden sprak boekdelen. Men was duidelijk niet blij met deze collectieve verontwaardiging omtrent hun eigen handelen. Voor B & W was het blijkbaar verder gewoon ‘business as usual’. Men dronk na afloop een glas, vooral met elkaar om die lastige burger maar uit de weg te gaan. Maar liegen? Nee dat doen ze bij ons in Bo-Re niet. Gelukkig maar.


TOTDAT …….. die dekselse Levi Hoogendoorn uit Weideveld vorige week met feiten naar buiten kwam die toch wijzen in de richting van liegen. Liegen door onze eigen SGP wethouder? Dat kan toch niet waar zijn, denk je dan. Maar Hoogendoorn toont keihard en met feiten onderbouwd aan dat het wel degelijk kan dus. Ook in Bo-Re. Wat voor weekend heeft zo’n wethouder dan gehad? Op zondag met de bijbel in de hand naar de kerk (misschien nog wel twee keer ook) en door de week je eigen inwoners gewoon voorliegen. Er is toch iets van een gebod ‘gij zult niet liegen’ toch? Besodemieteren plat gezegd. De inwoners van Bo-Re worden besodemieterd door hun eigen wethouder blijkbaar.


Met name in Bodegraven zuid zijn er behoorlijk wat vrijwilligers die er zo ondertussen een dagtaak aan hebben om allerlei problemen in hun wijken aan de kaak te stellen. En niet alléén Polenpakhuizen, er spelen ook nog een paar andere heftige zaken zoals de warmte koude opslag en iets met groene erfafscheidingen. In hun eigen vrije tijd zijn ze er maar druk mee. Terwijl de tegenpartij (jawel…. hun eigen B&W als tegenpartij) het beroepsmatig doen. Die krijgen er gewoon een salaris voor en hebben alle tijd om allerlei slinkse wegen te bewandelen om maar zaken te verbergen voor die lastige bewoners.


Gemeenteraad van Bo-Re: mag ik u verzoeken om te doen waar u voor gekozen bent? En dat is het behartigen van de belangen van uw gemeenschap. Die wil die Polenpakhuizen niet. Die wil dat u gewoon handhaaft in het centrum. Het aanswaffelen tegen een of twee grotere bedrijven moet nu maar eens afgelopen zijn. En het gros van het Bo-Re bedrijfsleven zit ook niet te springen om die Polenpakhuizen, dat weet u ook wel.
 Voorjaarsconcert Wilhelmina Zwammerdam

21-03-2019

Van de redactie

Zwammerdam - Op zaterdagavond 30 maart geeft muziekvereniging Wilhelmina Zwammerdam weer een voorjaarsconcert. Geen thema dit jaar maar wel een zogenaamd “wens” concert. De muziekstukken die op het programma staan zijn aangevraagd door de eigen leden. Dit zorgt voor een gevarieerd programma dat met veel plezier en enthousiasme voor u gespeeld wordt. Ook het opleidingsorkest zal een aantal nummers ten gehore brengen.


 

Het concert begint om 20:00 uur, in het dorpshuis "de Haven" op het landgoed van Ipse de Bruggen. Kaarten á €7,50 zijn in de zaal te verkrijgen (kinderen gratis).
 Wandelen door Jeruzalem in het Weteringpark

21-03-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Pasen beleven tijdens het PaasEvent No Cross no Glory. Een wandeling door het Weteringpark brengt bezoekers langs verschillende scènes uit het Paasverhaal vol met toneel, muziek en film. Zo is er een twintig meter lange straat zó uit Jeruzalem, waar je als bezoeker onderdeel wordt van het verhaal. Verder zijn er slapende discipelen, verdrietige vrouwen, een kraaiende haan en een leeg graf. Prachtige decors en sfeervolle verlichting maken de setting compleet. Iedere groep deelnemers krijgt een gids die hen begeleidt tijdens de tocht. 

Zaterdagavond 13 april tussen half 6 en half 10 starten de groepen vanaf het Wellant College (Kalkovenweg 62) om door het Paasverhaal te wandelen. Met een route van ongeveer 1,5 uur kom je langs negen verschillende scènes. Reserveer nu je gratis ticket via www.paaseventalphen.nl. Pasen kun je beleven tijdens het PaasEvent!Vrijwilligers gaan er vol voor tijdens het maandelijkse Repair Café van Stichting Kringloop Alphen

21-03-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Wat doet u met spullen die er duidelijk geen zin meer in hebben? Weggooien? Mooi niet! 28 maart organiseert Stichting Kringloop Alphen het Repair Café van Alphen aan den Rijn. Samen met onze vrijwilligers zorgt u ervoor dat uw spullen weer een jaartje mee kunnen!


U kunt met allerhande spullen met een kwaaltje terecht bij het Repair Café van Stichting Kringloop Alphen, denk bijvoorbeeld aan:
• elektrische apparaten die het niet meer doen,
• fietsen met een lekke band en
• klokken die niet meer lopen.

Elke laatste donderdag van de maand zitten tussen 10.00 en 12.00 uur op Energieweg 13 in het gezellige KringloopCafé onze handige vrijwilligers voor u klaar met advies en een lekker kopje koffie. Niets is te gek: vol enthousiasme nemen ze samen met u het weerbarstige artikel onder handen om het hen een langere levensduur te geven. Daar wringen ze zich zelfs letterlijk voor in allerlei bochten! Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa. De activiteiten binnen het Repair Café zullen zich beperken tot eenvoudige klusjes, dit vergroot de kans dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt.


Meer weten over Stichting Kringloop Alphen? Ga naar www.kringloopalphen.nl. Meer informatie over Repair Cafés is te vinden via www.repaircafe.nl.
 Orgelconcerten in de Adventskerk

21-03-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Vrijdagavond 29 maart, op het Steinmeyer-orgel (1922) in de Adventskerk, Julianastraat 69 te Alphen a/d Rijn. De organist/pianist Bert van de Brink zal deze avond een afwisselend programma verzorgen.  Bert van de Brink is een veelzijdig musicus. Naast orgel en piano speel Bert ook accordeon en hammondorgel. Hij kwam al heel jong in contact met grote pianisten, waaronder Jules de Corte. Op z’n achtste ware er al contacten met het conservatorium in Den Haag en op z’n negende met de Louis Toebosch, de toenmalige directeur van het Tilburgs conservatorium. Bert is, evenals zijn oudere zus, blind geboren. De associatie tussen klank en toets waren al heel jong vanzelfsprekend. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van een mevrouw uit de straat. Op z’n tiende leerde hij, van een ook blinde leraar, het braille muziekschrift. Hij was zeventien toen hij werd aangenomen aan het conservatorium in Utrecht. Eén van idolen was de bekende Rick van de Linden. De tweede grote bron was Louis van Dijk. Nog voor hij naar het conservatorium ging won hij in Praag een concours voor blinde musici. Later kwam er een piano dus met Cor bakker op cd en heeft samengewerkt met Denise Jannah. Tijdens het concert gaan we luisteren naar een veelzijdig musicus.
 

Meer info vindt u op de site www.orgelcommissiealphen.nl
Of volg ons op faceboek: Orgelcommissie Adventskerk Alphen a/d Rijn
Aanvang concert: 20.15 uur. Toegang € 7,-
Na afloop praten we nog even na onder het genot van een “glaasje na afloop”.
De kerk is rolstoeltoegankelijk.
 Pasen bij de Kidsclub op woensdag 3 april

21-03-2019

Van de redactie

Woerden - Heb jij in het gezin te maken met kanker of een andere ziekte en heb je zin in een gezellige middag met andere kinderen? Op woensdag 3 april gaan we gezellig knutselen voor Pasen. Omdat het ook de tijd is van de jonge dieren is er misschien wel iets te knuffelen. Tussendoor doen we nog een spelletje. Zin om te komen? Je bent van harte welkom en je mag ook een vriendje of vriendinnetje meenemen!. Dit doen we in ons Inloophuis dat deze middag helemaal alleen voor de Kidsclub is.
 

Ben je tussen de 6 en 12 jaar, heb je te maken met iemand in jouw gezin of familie die kanker of een andere ziekte heeft en wil je in contact komen met meisjes en jongens die hetzelfde meemaken? Kom dan gezellig naar ons Inloophuis aan de Wilhelminaweg 12 in Woerden op woensdag 3 april. Je mag een vriendje of vriendinnetje meenemen. De middag is van 14.30 tot 16.30 uur. Meer informatie vragen of aanmelden kan uiterlijk op dinsdag 2 april telefonisch op 0348-447643 of 06-14004496 of via: info@inloophuislevenmetkanker.nl.
 De Zwerfafvalchallenge haalt de plastick Fantastic fabriek naar Bodegraven-Reeuwijk

22-03-2019

Van de redactie

De Plastic Fantastic Fabriek maakt gratis een mooie sleutelhanger van het oude plastic
 

Bodegraven-Reeuwijk - Tijdens de Zwerfafvalchallenge op zaterdag 23 maart a.s. komt de mobiele fabriek van Plastic Fantastic naar Bodegraven-Reeuwijk. Jonge inwoners uit onze hele gemeente kunnen die middag met een afvalzak vol plastic naar de Mierenakker of het Raadhuisplein komen, waar van het afval een unieke sleutelhanger wordt geperst. Dat mag gewoon een zak huis-tuin-en-keuken plastic afval zijn, maar wel zonder blik of drinkpakken en het liefst zonder etiket.

Het klinkt misschien gek, maar waar de een plastic ziet als afval, zien andere mensen de grondstof van de 21ste eeuw. Plastic is onverwoestbaar en daarom buitengewoon duurzaam, maar dan moet het vanzelfsprekend niet in de natuur of verbrandingsoven terechtkomen. De Plastic Fantastic fabriek is zo’n samenwerkingsverband van creatieve ondernemers, die sinds 2015 aan de slag zijn om plastic afval te hergebruiken door het op een verantwoorde wijze een tweede leven te geven.


In Nederland gooien we met z’n allen zo’n 1,3 miljard ‘kostbaar’ plastic weg en door slim na te denken kan het prima hergebruikt worden. Bijvoorbeeld door het te verwerken in steigers, stoelen en beschoeiingen. Ook onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft bewust gekozen om second-life plastic plastic te gebruiken, zoals voor de zogenaamde schamppaaltjes. Slim, want landen zoals China hebben inmiddels geen interesse meer om ons plastic afval te recyclen. We moeten dus aan de slag met oplossingen voor de lange termijn, willen we actief die plastic soep gaan verkleinen.


Start dus nu met het opsparen van plastic zwerfafval in plaatst van het weg te gooien, en kom tijdens de Zwerfafvalchallenge op 23 maart naar de Mierenakker (tussen 13:00 - 14:30 uur) of het Raadhuisplein (tussen 15:30 tot 17:00 uur). De Plastic Fantastic Fabriek maakt er dan gratis een mooie sleutelhanger van. Let er wel even op dat er geen drinkpakken of metaal tussen zit, want de Plastic Fantastic Fabriek kan alleen plastic, het liefst zonder etiket, verwerken.
 Politieke partijen roepen op "organiseer een open gespreksavond"

20-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Met die oproep gaan Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk, D66 en de PvdA het debat van 27 maart aanstaande in. De drie partijen zijn van mening dat het procesvoorstel van tafel moet. Het college doet niet wat is afgesproken en raadsleden en bewoners zijn boos. De partijen zien maar een manier om het vertrouwen te herstellen en dat is door bewoners en belanghebbenden nu echt serieus te nemen. Het college komt zelf niet met een goed voorstel. Vanwege dit gebrek aan daadkracht dienen de partijen een motie in met een duidelijke opdracht. Een breed samengesteld comité krijgt de regie en bereidt een open gespreksavond voor. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat er echt met een schone lei begonnen wordt en dat dus ook het besluit over de twee voorgestelde locaties door het college wordt ingetrokken.
SGP roept college op om een Steunpunt Huisvesting Arbeidsmigranten in het leven te roepen

20-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – De SGP roept het college op om een Steunpunt Huisvesting Arbeidsmigranten in het leven te roepen en hierbij arbeidsmigranten, werkgevers van arbeidsmigranten, uitzendbureau ’s en wijkteams te betrekken. Commissievergaderingen op tv bij RTV Bodegraven

20-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - RTVBodegraven zend op woensdagavond 20 maart 2 commissievergaderingen uit, op het tv kanaal van RTVBodegraven kunt u kijken naar de commissievergadering ruimte, in deze vergadering die in de Brug in Reeuwijk wordt gehouden, zullen een aantal zaken besproken worden, waaronder plan Schinkeldijk en natuurlijk plan Elfhoeven, in de volksmond bekend onder de naam Loetje, de uitzending op tv begint om 20:00 uur, op de radio zal de vergadering van de commissie financiën te beluister zijn, na het nieuws van 20:00 uur kunt u inschakelen om deze vergadering te beluisteren, RTVBodegraven is bij uw provider op de volgende kanalen te vinden.
 

TV
Ziggo - Digitaal: kanaal 42 / Analoog: 663,25 MHz
Rekam – Caiway: kanaal 69
KPN, XS4ALL, NLE: kanaal 1356
Solcon : kanaal 2155
Telfort: kanaal 1356 of 2155
Tele2 : zoeken op menu : TV Bodegraven
 

Radio
FM 107.8 in de lucht.
Ziggo: FM 103.4 / Digitaal: kanaal 917(via TV)
Rekam – Caiway: FM 98.3
KPN, XS4ALL, NLE: kanaal 1056
Solcon : kanaal 3165
Telfort: kanaal 1056 of 3165
Tele2 : zoeken op menu: Radio Bodegraven
Internet: www.rtvbodegraven.nl/live
 Peuters gezocht om te dansen!

20-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - A.s. zaterdag 23 maart start een nieuw blok van 8 lessen Peuterdans bij Studio Forza. Er zijn nog een paar plekjes vrij voor zowel jongens als meisjes van 2 tot 4 jaar die lekker willen bewegen op muziek. Spelenderwijs wordt hun fantasie geprikkeld, leren ze hun lijf ontdekken en hebben we vooral veel plezier!

We dansen van 9.00 tot 9.45 uur in onze studio op Doortocht nr. 20. Kom je een keer gratis kijken/meedoen? Graag vooraf even een mailtje naar Studioforza@hotmail.com.

 Productiehuis Alphen speelt ‘Haar naam was Sarah’

20-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdagavond 12 april speelt Productiehuis Alphen (PA) de theatervoorstelling ‘Haar naam was Sarah’ in het Evertshuis in Bodegraven. Deze indrukwekkende voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay.


Het verhaal
In opdracht van een krant schrijft de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond een artikel over het beruchte Vélodrome d'Hiver, een wielerstadion in Parijs. Na een razzia in 1942 werden hier meer dan tienduizend Franse Joden verzameld en op doodstocht naar Auschwitz gestuurd. Julia komt op het spoor van het meisje Sarah die samen met haar ouders is opgepakt en afgevoerd. Het blijkt dat Sarah in het huis woonde waar Julia en haar man Bertrand een nieuw leven willen beginnen. De grootouders van Bertrand kwamen daar kort na de razzia wonen. Julia duikt in het verleden van haar schoonfamilie, ontmoet de zoon van Sarah en ontdekt een goed bewaard geheim waardoor niet alleen haar eigen leven maar ook dat van anderen voorgoed verandert.

Informatie
Vrijdag 12 april 2019 20.30 uur
Evertshuis
Julianastraat 4
2411 CV Bodegraven

Voor meer informatie over de voorstelling kunt u kijken op www.stichtingpa.nl.
Kaartjes zijn te koop via www.evertshuis.nl.
 Repair Café Haastrecht in Theater Concordia

20-03-2019

Van de redactie

Haastrecht - Donderdag 4 april is er weer een Repair Café in Haastrecht! Iedereen is van harte welkom om tussen 13.30 en 16.00 uur met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs weer in orde te maken. 

De handige (en aardige) technische vrijwilligers van het Repair Café kunnen (kleine) reparaties uitvoeren aan allerlei defecte spullen, zoals:
• huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten en broodroosters
• elektrisch gereedschap
• rollators, stepjes en fietsen
• klokken en uurwerken
• radio’s, versterkers en verlichting
• scharen en messen slijpen
 

Maar ook kunnen ze klein soldeerwerk verzorgen en u helpen met vragen over uw computer en tablet. Het Repair Café is ook gezellig. Tijdens de reparatie is er tijd voor een praatje en bij gastheer Rob van Zuijlen bestelt u een lekker bakje koffie als u wilt. De spaarpot staat er voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst wordt gebruikt om reparatiematerialen te kopen.
 

Theater Concordia, Concordiaplein 1 in Haastrecht, organiseert elke eerste donderdag van de maand een Repair Café. Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Haastrecht.
 Inschrijving voor Groene Hart kunstprijs 2019 en ontwerpwedstrijd Oude Hollandse waterline geopend

20-03-2019

Van de redactie

Kunstenaars uit heel Nederland kunnen zich voor beide competities vanaf nu inschrijven via de inschrijfformulieren op website www.groenehartkunst.nl. Ook de Themaomschrijving 2019 en de Deelnamevoorwaarden 2019 kunnen daar worden gedownload. In de Deelnamevoorwaarden vindt de kunstenaar ook alle voor hem belangrijke data.

De sluitingsdatum voor inschrijving is zondag 18 augustus 2019.Water: Vriend en Vijand
Dàt is het thema van de 11e Groene Hart Kunstprijs-competitie, maar óók van de door de Stichting Oude Hollandse Waterlinie uitgeschreven ontwerpwedstrijd ‘Verbeelding van de Waterlinie’ (zie hieronder). Nederlanders staan al eeuwenlang bekend als beheersers van water. Het Groene Hart is er het spreekwoordelijk voorbeeld van! Eeuwenlange vervening leidde tot uitgestrekte veenplassen, waardoor water en wind vrij spel kregen en hele stukken grond - en zelfs dorpen - verdwenen. Er werden windmolens, dijken en sluizen gebouwd, en meren en plassen drooggemalen en ingepolderd. De vijand werd zo weer tot vriend gemaakt. Water kan echter ook onze vijand zijn: stijgende waterspiegels en overstromingen enerzijds, lage waterstanden en uitgedroogde dijken anderzijds.
Het thema ‘Water: Vriend en Vijand’ is zonder meer ook van toepassing op de Oude Hollandse Waterlinie. Ons land werd in 1672 overvallen door legers van onder andere de Franse Zonnekoning. Het oosten viel al heel snel in handen van de vijand en het volk was redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos. Door stadhouder prins Willem III werd in allerijl een verdedigingslinie aangelegd, de Oude Hollandse Waterlinie, die het land - door inundatie - zou behoeden voor de totale ondergang. Met succes! De vijandelijke legers werden erdoor tot staan gebracht en tot een roemloze aftocht gedwongen. Water: een vijand voor de verdreven legers maar een grote vriend voor de Nederlanden!
 

Groene Hart Kunstprijs 2019
Met ingang van de 11e editie van de Groene Hart Kunstprijs wordt er voor de toekenning van de juryprijzen geen onderscheid meer gemaakt tussen professionele en amateur-kunstenaars. Er bestaan in de kunstwereld geen vastomlijnde criteria voor, de scheidslijn tussen deze twee categorieën is vaag, en in de praktijk blijken de werken qua kwaliteit vaak inwisselbaar.
Er zal door de professionele jury nu een 1e, 2e en 3e prijs worden toegekend, waaraan een geldbedrag is verbonden van € 2.000, € 1.000 en € 500. Ook zijn er 2 eervolle vermeldingen (zonder geldbedrag). De prijsuitreiking én opening van de expositie vindt plaats op vrijdagavond 18 oktober 2019.Groene Hart Kunst Publieksprijzen
Ook dit jaar worden er weer twee Publieksprijzen uitgereikt, elk met een geldbedrag van € 500, en wel op zondag 10 november: de GHK Bezoekers Publieksprijs - waarvoor de bezoekers aan de expositie hun stem kunnen uitbrengen - en de GHK Online Publieksprijs; daarvoor kan iedereen zijn digitale stem op de website van Groene Hart Kunst uitbrengen. Deze prijzen worden uitgereikt op zondagmiddag 10 november 2019.


GHK Jeugdproject
Het Jeugdproject 2017 was een groot succes: leerlingen, scholen, meewerkende kunstenaars én publiek waren zeer enthousiast over het gepresenteerde resultaat. Alle reden dus om dit project weer te herhalen. Alle 12 basisscholen in de gemeente Nieuwkoop worden weer uitgenodigd om hun groepen 6/7 een klassikaal kunstwerk te laten vervaardigen, nu naar het thema van 2019: Water: Vriend en Vijand. Elke groep krijgt een “eigen” kunstenaar, afkomstig uit verschillende kunstdisciplines, toebedeeld, die in de periode medio oktober/medio november met de groep aan de slag gaat.
De kunstwerken (1 per groep/school) worden beoordeeld door een professionele jury.
Het GHK Jeugdproject kent - op verzoek van de scholen - geen prijswinnaars: alle leerlingen worden mét de door hen gemaakte kunstwerken op zondagmiddag 17 november 2019 in het zonnetje gezet!


Ontwerpwedstrijd vanwege 350 jarig bestaan Oude Hollandse Waterlinie in 2022
In 2022 wordt het 350 jarig bestaan gevierd van de Oude Hollandse Waterlinie, in het rampjaar 1672 aangelegd door prins Willem III. De Stichting Oude Hollandse Waterlinie (Stichting OHW), waarbij vele van de (16) vestingsteden, versterkte steden, inundatiegemeenten en waterschappen zijn aangesloten, organiseert in verband met deze viering vele festiviteiten. Een van de projecten van de Stichting is het project ‘De Verbeelding van de Waterlinie’. Doel hiervan is om voor de Oude Hollandse Waterlinie een beeldentaal met een repeterend element te ontwerpen: een kunstzinnig object dat in diverse OHW vestingsteden en op plekken langs de Oude Hollandse Waterlinie zou moeten terugkeren. Buitenkunst voor opstelling in de openbare ruimte, dus.
Hiervoor is door de Stichting OHW een speciale ontwerpprijsvraag uitgeschreven.
Gezien haar jarenlange ervaring met de organisatie van kunstcompetities, heeft de Stichting OHW de Stichting Kunstpromotie Groene H/Art, organisator van de tweejaarlijkse Groene Hart Kunstprijs verzocht deze OHW ontwerpwedstrijd ‘Verbeelding van de Waterlinie’ te organiseren en te begeleiden. Het gekozen GHKPrijs thema voor 2019 ‘Water: Vriend en Vijand’ sluit naadloos aan op festiviteiten rond de viering van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie. Nadere informatie over de OHW Ontwerpwedstrijd, alsmede deelnamevoorwaarden en inschrijfformulier, kunt u vinden op www.groenehartkunst.nl.


Expositie kunstwerken
Van 19 oktober tot en met 29 november 2019 is in het Koetshuis van Galerie & Beeldenpark Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop de expositie te zien van de kunstwerken die meedingen naar de Groene Hart Kunstprijs 2019. Ook de voor de OHW ontwerpwedstrijd ingediende (ontwerp)kunstwerken worden in die periode geëxposeerd, in De Stal van Hoeve Rijlaarsdam. Vanaf 17 november tot en met 1 december 2019 kunt u in Het Koetshuis tevens de door de basisscholen gemaakte klassikale kunstwerken bewonderen.


Inschrijving en Inleverdatum voor GHKPrijs en OHW Ontwerpwedstrijd
Beroeps- en amateurkunstenaars uit heel Nederland kunnen zich zowel voor de Groene Hart Kunstprijs 2019 als de OHW Ontwerpwedstrijd ‘Verbeelding van de Waterlinie’ (echter wél voor elk met een apart kunstwerk) inschrijven door middel van de digitale inschrijfformulieren op website www.groenehartkunst.nl.
De kunstwerken moeten worden ingeleverd op zaterdag 28 september 2019, bij Hoeve Rijlaarsdam
 Bezoek GroenLinks Lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen

19-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De Fietsersbond heeft met het oog op de provinciale verkiezingen, de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen doorgekeken op fietsvriendelijkheid. Dit levert een positief beeld op. In Zuid-Holland zijn vooral D66, de SP en GroenLinks de fietsers goed gezind, aldus de Fietsersbond. 

De lokale afdeling van GroenLinks vond dit een goede aanleiding om de lijsttrekker van de Provinciale Statenverkiezingen, Berend Potjer, uit te nodigen voor een bezoek aan Bodegraven-Reeuwijk. Het doel van dit bezoek was een gesprek te voeren met daarin het nadrukkelijke verzoek aan de provinciale fractie zich in te zetten voor een goed openbaar vervoer en voor een snelfietspadenplan in het Groene Hart.Ontmoetingspunt afgelopen zondag was station Bodegraven. Met Berend Potjer, wethouder Robèrt Smits en een aantal andere GroenLinks leden, kon direct het gesprek aangegaan worden over het spoor van Utrecht naar Leiden en vice versa. Dit spoor komt vaak in negatieve zin onder de aandacht vanwege stremmingen, uitval en onduidelijke berichtgeving t.a.v. aankomst- en vertrektijden.

Al jaren wordt gesproken over ‘dubbelspoor’. Een mooi punt om onder de aandacht te brengen van lijsttrekker Berend Potjer. De provinciale fractie wil zich na de verkiezingen inderdaad nadrukkelijk inzetten voor een beter openbaar vervoer. Dubbelspoor, maar ook een betere bereikbaarheid met OV van de kleine steden en dorpen, staat in de fractieagenda boven aan de lijst.

Robert Smits, als wethouder in Bodegraven-Reeuwijk, kan niet wachten tot de fietspaden tussen Gouda, Alphen aan den Rijn en Woerden snelfietspaden worden. ‘Met de komst van de elektrische fiets is de actieradius van de forens groter geworden en zijn de steden om ons heen goed bereikbaar met de fiets’, aldus Smits. 

Smits doet al zijn bezoeken in het kader van zijn wethouderschap op de fiets. Vorig jaar heeft hij zo’n 3000 km afgelegd in onze gemeente en de regio. ‘Als we de forens vanuit de auto op de fiets kunnen krijgen van en naar de grotere steden, dan kunnen de dagelijkse files op de A12 en N11 verminderen’. Goede (snel)fietspaden zijn dan noodzakelijk. Dit vraagt om investeringen van gemeente en provincie.

Berend Potjer vertelt dat hiervoor volop aandacht is in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Hij zegt zich in de onderhandelingen naar een nieuw bestuur van de provincie, maximaal in te gaan zetten voor fiets, trein, lightrail en bus. .

Fietsend van het station naar het Nespad en van daaraf naar Brouwerij De Molen, is hij onder de indruk van de fietspaden en de prachtige polderwegen zo dicht naast de omliggende snelwegen A12 en N11. ‘Als we nu geen goed plan maken voor de fiets en het openbaar vervoer slibben de snelwegen in het Groene Hart nog verder dicht’, aldus Potjer. ‘Een degelijk integraal plan, bedacht vanuit duurzame mobiliteit, staat bovenaan onze lijst’.

Onder het genot van een heerlijk biertje bij Brouwerij De Molen sprak het team van GroenLinks nog een tijdje verder. Al met al een nuttig en aangenaam bezoek.
 Op 23 maart maken inwoners samen Bodegraven-Reeuwijk grondig schoon tijdens de Zwerfafvalchallenge

19-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Tijdens de landelijke Opschoondag gaan overal in Nederland vrijwilligers aan de slag om het zwerfafval in de directe omgeving op te ruimen. Ook in Bodegraven-Reeuwijk, want na de unieke Zwerfafvalchallenge afgelopen augustus, waarbij maar liefst 25 kinderen in een uur tijd 11 kilo afval opruimden in het Reeuwijkse Hout, kon men vanzelfsprekend de uitdaging niet laten liggen om er opnieuw een uniek evenement van te maken.


Iedereen die aanstaande zaterdag of er omheen gaat opschonen in Bodegraven-Reeuwijk wordt letterlijke en figuurlijk op de kaart gezet. Zowel bestaande als kersverse nieuwe acties kunnen zich aanmelden op de website www.zwerafvalchallenge.nl en krijgen een eigen vlaggetje op de plattegrond van de gemeente.


Zo organiseert de Wild Beheer Eenheid Reeuwijk opnieuw het ‘vuilvissen’ in het Plassengebied, pakt het Wijkteam in Reeuwijk Dorp en O.S. de Bron het zwerfafval grondig aan en ruimen de bewoners van de Notaris d’Aumerielaan en de Groene Ree het vuil tot en met het Lucassenlaantje op. De medewerkers van de gemeente trekken ’s ochtends de vrijwilligershesjes aan om het centrum schoon te maken, het wijkteam van Nieuwerbrug gaat ook aan de slag én alle scholen in onze gemeente hebben de Zwerfafvalkoffer gehad met tips en spelletjes. De Meije organiseert de Zwerfafvalchallenge op 30 maart.


De organisatie heeft ook een unieke challenge bij de gemeenteraad neergelegd. Raadsleden gaan zaterdag samen aan de slag om de provinciale verbindingsweg zwerfafvalvrij te maken. Zelfs de provincie was zo enthousiast dat deze direct aan boord sprong om dit mogelijk te maken


Het beste initiatief in ieder dorp wint een Zwerfafvaltaart, die langs wordt gebracht door de dorpswethouder. Bovendien is er de Zwerfafval Wisselbokaal te winnen


De dag wordt zowel in Reeuwijk (13:00 – 14:30) als in Bodegraven (Raadshuisplein tussen 15:30 – 17:00) afgesloten met de mobiele Plastic Fantastic Fabriek. Alle jonge inwoners kunnen met plastic afval van thuis naar de Fabriek komen en daar wordt er een unieke sleutelhanger van gemaakt.


Iedereen die zich nog wil aanmelden kan dit doen op www.zwerfafvalchallenge.nl. Daar kan men ook via de mail laten weten of men materialen nodig heeft zoals hesjes en grijpertjes of dat de gemeente met karretjes het vuil moet komen ophalen.


Zo wordt op 23 maart in Bodegraven-Reeuwijk de vloer aangeveegd met het zwerfafval. Extra cursus kinder-EHBO bij Rode Kruis Bodegraven

19-03-2019

Van de redactie

Bodegraven – Wegens het succes van inschrijvingen organiseert Rode Kruis Bodegraven een extra cursus kinder-EHBO. De tweede cursusdatum is gepland op zaterdag 20 april. Tijdens deze cursus leer je in groepsverband alle EHBO-handelingen die je nodig hebt om hulp te verlenen aan baby’s en jonge kinderen. Zo leer je EHBO te verlenen bij onder andere bewusteloosheid, verslikking, allergieën, verschillende verwondingen, koortsstuipen en letsels aan botten en spieren. Ook reanimatie en het gebruik van de AED zit hierbij inbegrepen. 

Van 9:00 tot 17:00 uur volg je de cursus, en aansluitend hoor je meteen of je geslaagd bent. Zo haal je in één dag je diploma, welke door de overheid is goedgekeurd voor kinderopvang en gastouders. De kosten van deze cursus bedragen €80,- inclusief lesboek, lunch en certificaat. Mogelijk wordt de cursus ook vergoed door je zorgverzekeraar.

De cursus vindt plaats op zaterdag 13 april in het Rode Kruis gebouw, Koninginneweg 3A te Bodegraven. Aanmelden voor de cursus kan via de website www.rodekruisbodegraven.nl of stuur een mail naar info@rodekruisbodegraven.nl. We ontvangen je aanmelding graag uiterlijk 30 maart.
 McDonald’s restaurants uit omgeving Alphen aan de Rijn gaan samen de strijd aan tegen zwerfafval

19-03-2019

Van de redactie

"Medewerkers stropen mouwen op tijdens Landelijke Opschoondag"

Bodegraven/Alphen aan de Rijn - Op zaterdag 23 maart slaan McDonald’s restaurants uit Alphen en Bodegraven samen de handen ineen tijdens de Landelijke Opschoondag. De Landelijke Opschoondag is een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon, waarbij bedrijven, gemeenten en vrijwilligers samen de strijd aangaan tegen zwerfafval. Alle McDonald’s restaurants in de regio Alphen hebben zich aangesloten en organiseren daarom allen op 23 maart een opschoonactie. Door op deze dag samen met de buurt in actie te komen, vragen zij in de hele regio extra aandacht voor zwerfafval. Dit is tevens de start voor het McDonald’s Restaurant aan het Rijnplein om structureel het plein op te gaan, om de strijd aan te gaan tegen het zwerfafval.

De medewerkers van het McDonald’s restaurant in het centrum gaan vanaf 23 maart structureel aan de slag tegen het zwerfafval. Zo wordt het plein dagelijks schoongemaakt. “Door deze momenten structureel in te plannen, hopen wij dat het plein schoner wordt”, aldus Nick van ’t Veer, Restaurantmanager van het McDonald’s Restaurant aan het Rijnplein. Bij het Alphense Restaurant aan de N11 wordt er al tweemaal per dag een grote schoonmaakronde gelopen, over heel het bedrijventerrein de Schans ll. Ook is het bedrijventerrein onlangs voorzien van 5 extra vuilnisbakken om zo mensen te stimuleren hun afval in de bak te gooien, in plaats van op straat.

Zaterdag 23 maart vindt de Landelijke Opschoondag plaats. Alle McDonald’s Restaurants doen hieraan mee. Ook kunnen bewoners vrijwillig meehelpen. Beide Alphense Restaurants zijn op zaterdag 23 maart tussen 13.00 – 16.00 buiten te vinden. Benieuwd wat McDonald’s achter de schermen allemaal doet? Loop dan tijdens deze dag even binnen. De managers geven graag een kijkje achter de schermen van het afvalverwerkingsproces.Lokale opruimacties: landelijke impact
Floor Uitterhoeve, Manager Sustainability van McDonald’s Nederland, geeft aan: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid en doen er alles aan om ons verpakkingsmateriaal te verminderen, te verduurzamen, goed in te zamelen en te recyclen. Zwerfafval is ons een doorn in het oog, en we werken al jaren nauw samen met NederlandSchoon en gemeenten om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen. We blijven zoeken naar mogelijkheden om dit nog beter te doen. De Landelijke Opschoondag is een mooi moment om nog eens extra aandacht te besteden aan zwerfafval, door lokaal verschillende opschoonacties te organiseren. Alle hulp is daarom welkom!”

Helene van Zutphen, Directeur Nederland Schoon, vult aan: “Wij zijn blij dat McDonald’s jaarlijks actief deelneemt aan de Landelijke Opschoondag en vandaag door het hele land in actie komt, om het
beperken van zwerfafval op nog grotere schaal aan te pakken. Ze laten hiermee hun lokale betrokkenheid en hun landelijke verantwoordelijkheid zien.” 
Benieuwd naar de tijden en acties van de restaurants bij jou in de buurt? Kijk op de website van NederlandSchoon om je aan te melden en aan te sluiten bij een van de opschoonacties die bij jou in de omgeving georganiseerd worden.McDonald’s en Stichting Nederland Schoon
Om de omgeving van de 247 McDonald’s restaurants in Nederland schoon te houden, heeft McDonald’s samen met Stichting NederlandSchoon onderzoek gedaan naar consumentengedrag en beperking van zwerfafval. Zo zorgt McDonald’s voor prullenbakken op strategische plekken op het terrein van alle McDonald’s restaurants om het gasten zo makkelijk mogelijk te maken hun afval weg te gooien. Daarnaast ruimen medewerkers van McDonald’s meerdere malen per dag zwerfafval op, ook afval dat niet afkomstig is van McDonald’s en afval tot ver buiten het restaurantterrein. McDonald’s heeft de ambitie om al het verzamelde afval nog slimmer te verwerken en te recyclen tot een hoogwaardige grondstof voor nieuwe toepassingen. Meer weten over de samenwerking van McDonald’s met Stichting NederlandSchoon en de initiatieven rondom zwerfafval? Kijk op mcdonalds.nl/meerweten.Leer alles over de (digitale) overheid

19-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Berichtenbox, Mijn Overheid, Zorgverzekering, OV Chip, Belastingen, Toeslagen, AOW en Pensioen……. Tegenwoordig verlangt de overheid dat u al uw zaken digitaal gaat regelen. Maar hoe werkt dat nu? Is het allemaal wel veilig? Kan ik iets verkeerd doen? En hoe regel ik zelf mijn zaken bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk?  De Bibliotheek De Groene Venen biedt hiervoor de cursus “Hoe regel ik mijn zaken met de (digitale)overheid” aan. In vier bijeenkomsten worden al uw vragen behandeld en gaat u onder deskundige begeleiding zelf aan de slag. Er is aandacht voor wachtwoorden en veilig internetgedrag.  

Plaats Bibliotheek (Evertshuis)
Datum woensdag 3, 10, 17 en 24 april 2019
Tijd 10.00 – 12.00 uur
Prijs € 10,00 voor de hele cursus inclusief cursusmateriaal

Wilt u nog meer informatie? Dat kan via 0182 – 640572 : Elja Franken

Aanmelden gewenst. Aan de balie van de bibliotheek of via mail: digisterker@bibliotheekdegroenevenen.nl
 Themabijeenkomst Dunstan, leer je baby kennen!

19-03-2019

Van de redactie

Waddinxveen - Baby’s verstaan vanaf dag één? Dat kan, Priscilla Dunstan, een Australische moeder met een fotografisch geheugen voor geluid, heeft ontdekt dat alle kinderen bij geboorte vijf geluiden maken met ieder een heel specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwars zit, darmkrampjes en ongemak. Deze ‘woorden’ worden veroorzaakt door reflexen van het kindje gecombineerd met geluid en zijn daardoor universeel voor alle baby’s in de eerste drie maanden van hun leven.


In Amerika en Australië heeft deze methode grote bekendheid gekregen door een optreden van Priscilla Dunstan in de Oprah Winfrey show. Nu is Dunstan Babytaal ook doorgedrongen in Nederland. Op 16 april 2019 wordt in Waddinxveen de themabijeenkomst Dunstan Babytaal georganiseerd voor aanstaande ouders (vanaf 7 mnd. zwangerschap) en ouders met baby’s tot twee maanden oud.


Tijdens deze bijeenkomst leer je wat de verschillen zijn tussen de geluiden en waar je op kunt letten om ze goed te herkennen. Bovendien krijg je praktische tips over wat je bijvoorbeeld kunt doen bij een vastzittend boertje of bij darmkrampjes. Zodra je kindje er is kun je de Dunstan Babytaal geluiden herkennen en weet je direct wat je baby nodig heeft. Dat is een fijne start samen!


Kijk op de website www.cjgcursus.nl en meld je aan!

Kosten € 5,- p.p. (m.u.v. niet subsidiërende gemeenten).
Aanmelden via www.cjgcursus.nl
 Onervarenheid bij belastingaangifte zorgt ervoor dat mensen geld laten liggen

19-03-2019

Van de redactie

Woerden - Nu het aangifteseizoen twee weken op streek is valt één ding op: de meeste mensen hebben veel meer aftrekposten dan ze zelf denken. En dat is niet het enige: ze hebben ook vaker recht op een toeslag dan ze zelf denken. Dat blijkt uit de eerste signalen van de vrijwillige belastinginvulhulpen van ANBO, de belangenbehartiger voor senioren.


Eind vorig jaar bleek uit een flitspeiling onder de belastinginvullers van ANBO dat 64,4 procent van hen de afgelopen twee jaar heeft meegemaakt dat mensen wel recht hadden op huur- en/of zorgtoeslag, maar dat niet kregen. 85 procent daarvan zegt dat zelfs meermaals te hebben meegemaakt. Reden: de toeslag is nooit aangevraagd. Ook dit jaar komen dit soort signalen binnen.


“’Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker’, aldus de gevleugelde slogan van de Belastingdienst. En makkelijker maken doet de Belastingdienst vooral door veel goede informatie te geven en de aangifte voor een groot deel vooraf in te vullen. Maar voor veel mensen is dat gewoon niet genoeg: ze zijn geen expert en laten geld liggen”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Ze adviseert om gebruik te maken van goedopgeleide invulhulpen. “De opleiding is zeer uitgebreid. Want wat is het verschil tussen een toeslagpartner en een fiscaal partner? Hoe bereken je aftrekposten? Wat is wel een aftrekpost, en wat zeker niet? En tellen bijvoorbeeld een huis, auto, schilderijen of een muntenverzameling mee voor de bepaling van het vermogen? Geld laten liggen is zonde, maar fouten terugbetalen net zo goed!”

De vrijwilligers maken de hulp laagdrempelig. “Mensen vrezen kosten van invulhulp, maar dat is nergens voor nodig. Onze invulhulpen komen al voor 12 euro langs, en ook andere organisaties bieden betaalbare vrijwillige hulp. Let er wel goed op dat ze voldoende zijn opgeleid en bijgeschoold, én dat ze aangesloten zijn bij een legitieme organisatie. Als er dan fouten gemaakt worden, dan worden ze ook weer voor u opgelost. En een laatste belangrijke tip: een goedopgeleide invuller werkt met een machtiging die de overheid afgeeft. Daarmee weet u zeker dat uw gegevens veilig zijn en op de juiste manier worden verwerkt. Een goed opgeleide invuller vraagt nooit om een Digi-D: een Digi-D is als een pincode en mag nooit gedeeld worden. Ook niet met de invuller!”, zo vertelt Den Haan. "En de laatste tip: vraag altijd om legitimatie!" Jeugdcircus Acrobatico: Foresta Magica

19-03-2019

Van de redactie

Haastrecht - Wegens groot succes in de herhaling: Jeugdcircus Acrobatico komt terug naar Haastrecht! Zondagmiddag 7 april treden ze op met de nieuwe show ‘Foresta Magica’ in de sportzaal van Theater Concordia. Daar bouwen ze een echte circuspiste.


Op speciaal verzoek weer terug, leuk voor jong en oud! Acrobatico is een heel bijzonder jeugdcircus! Met elkaar circus maken betekent niet alleen maar kunstjes leren. Het gaat ook om samenwerken, op elkaar vertrouwen, creatief zijn, blijven oefenen tot je iets kunt en daar terecht heel trots op zijn. Maar samen circus maken betekent vooral: veel plezier!


En dit plezier zie je ook terug in de optredens van Acrobatico. Het enthousiasme en de passie van de ervaren circusartiesten zorgen voor indrukwekkende acts; de tomeloze inzet van de jongere artiesten is vertederend. De circustheatershows zijn niet alleen zeer afwisselend door de diversiteit in circusdisciplines, maar ook bijzonder indrukwekkend door de creativiteit en de kwaliteit van de acts. Verpakt in een originele show met mooie muziek en prachtige kostuums is een voorstelling van Acrobatico altijd één groot feest…!
De familievoorstelling van jeugdcircus Acrobatico begint zondag 7 april om 14.00 uur. Kaarten (jeugd € 9,00 en volwassenen € 10,00) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl en te koop in Grand Café Concordia op werkdagen vanaf 17.00 uur en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website). Op vertoon van je jeugdpaspoort Krimpenerwaard krijg je 10% korting!
 Eerste boom geplant op nieuw gedeelte Vredehof

19-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - Het werk aan de Algemene Begraafplaats Vredehof is zodanig ver gevorderd dat op een deel al bomen geplant kunnen worden. Wethouder Kees Oskam heeft maandagmiddag de eerste boom geplant. 


Foto: Digitale Bodegraafse Krant
 

Extra begraafruimte
De Algemene Begraafplaats Vredehof heeft dringend behoefte aan extra ruimte om te kunnen begraven. De gemeente heeft daarom rondom de begraafplaats extra grond verworven om de uitbreiding te realiseren. In september 2018 is met de uitbreidingswerkzaamheden gestart. De grondwerkzaamheden zijn nu in een afrondende fase. Er is veel werk verzet: zo is er circa 22.000 m2 zand aangebracht, zijn er watergangen gedempt en gegraven en is ook de indeling van de paden en de grafvelden vorm gegeven. Wanneer alle werkzaamheden zijn afgerond zullen er ruim 3.200 extra graven beschikbaar zijn op begraafplaats Vredehof.


Eerste bomen planten
Momenteel kan een gedeelte van de eerste bomen geplant worden. Dit is slechts een klein deel van alle bomen en struiken die geplant zullen gaan worden. Het planten hiervan wordt in het volgend plantseizoen uitgevoerd. De reden hiervoor is dat de grond “tot rust en in cultuur” moet komen zodat de groeiomstandigheden verbeteren. Wel zullen deze stukken worden ingezaaid met een zogenaamde bloemrijke groenbemester om de grond verder te verbeteren en aantrekkelijk te maken voor bijen en insecten.
 Film ‘Klanken van Oorsprong’ een mozaïek van verhalen

19-03-2019

Van de redactie

Bodegraven - In 2019 combineert het Evertshuis diverse activiteiten in het kader van het thema INDONESIË. Op vrijdag 22 maart wordt de muzikale documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ getoond in de theaterzaal. Hierin wordt het verhaal van verschillende artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond verteld. 

De film is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met swingende muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk. Samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders moesten zij tussen 1945 en 1962 gedwongen terug naar hun oorspronkelijke vaderland. Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als “The Tielman Brothers” en “The Crazy Rockers” direct veel gehoor bij de Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock-'n-rollmuziek.
 

Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (“The Blue Diamonds”) verwierven zelfs internationale roem. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen, hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.
 

Tickets voor de film kosten € 8,50 per stuk, inclusief consumptie, en zijn te bestellen via: www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa, Julianastraat 4, Bodegraven.
 

Praktische informatie:
Klanken van Oorsprong
Datum: Vrijdag 22 maart 2019
Genre: Film/ documentaire
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 8,50 (incl. consumptie)
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 VSTS Heren 1 zet grote stap voorwaarts!

19-03-2019

Door: Daisy van der Neut

Bodegraven - Afgelopen zaterdag heeft VSTS Heren 1 een belangrijke wedstrijd gespeeld tegen directe concurrent Switch Heren 2 uit Utrecht. Beide teams strijden tegen degradatie en er stond dus ook veel op het spel. Meteen werd duidelijk dat de teams aan elkaar gewaagd zijn en lange tijd ging het in de eerste set dan ook gelijk op. Meerdere malen nam VSTS een kleine voorsprong maar toch wist Switch weer aan te haken. Gelukkig voor de Bodegravers viel de set de goede kant op met een stand van 26-24.
 

Dit was een flinke klap in het gezicht van de Utrechters, wat in de 2e set nog zijn sporen na liet. De door Kraan en Roos Constructie gesponsorde equipe van VSTS wandelde met speels gemak over Switch heen, de set eindigde dan ook in 25-15. Hoe “dik” de overwinning in de vorige set ook was, dit gaf zeker nog niet aan dat de wedstrijd gespeeld was. De rust in het spel van de Utrechters deed ze laten terugveren alsof er niets gebeurd was. Ze maakten het de Bodegravers flink lastig in de 3e set, maar met een aantal goede acties kon de set met een stand van 25-21 worden binnen gesleept door VSTS.
 

De overwinning was dus binnen, maar het bonuspunt moet nog worden verzilverd. In set 4 nam Switch het initiatief en de Kraan en Roos mannen konden er geen goed antwoord op vinden. Al werd de spanning teruggebracht door het inbrengen van 2 wisselspelers. Dit gaf de nodige energie in het team waardoor de aansluiting weer werd gevonden. Helaas voor VSTS ging Switch er na 2 rommelige ballen vandoor met deze setwinst. (25-27) Een mooie uitslag en we lopen uit op de concurrentie. 23 Maart staat een uitwedstrijd tegen VOC Maarssen (nr. 4) op de agenda. Een wedstrijd waarin elk punt een mooi meegenomen punt is en er lekker onbevangen kan worden gestart.
 

Op zaterdag 6 april is VSTS voor het laatst dit seizoen thuis te zien in de Sporthoeve om 16.30 uur. Graag tot dan.
 Gemeente ontvangt bezoekers tijdens Kom binnen bij bedrijven

19-03-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Diverse bedrijven stelden tussen 11 en 16 maart hun deuren open voor bezoekers tijdens de actie ‘Kom binnen bij bedrijven’. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaf zelf ook een inkijkje in haar organisatie. Op donderdagmiddag 14 maart waren zo’n 30 bezoekers te gast in het gemeentehuis.

Ieder talent benutten
Wethouder Inge Nieuwenhuizen heette de bezoekers van harte welkom. “Het is mooi dat mensen interesse tonen in het werken bij een gemeentelijke organisatie, omdat het continu over mensen gaat en je veel in de samenleving moet bewegen om te zien wat er gebeurt. De gemeente is er voor inwoners en ondernemers, en niet andersom. Deze gemeente probeert het talent van iedere medewerker te benutten om goede dienstverlening te kunnen geven ", aldus de wethouder.
 

Speeddates
De bezoekers kregen uitleg van enkele medewerkers over de manier van werken binnen de organisatie. Zo werkt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zonder afdelingen en leidinggevenden en wordt er vooral gewerkt op basis van zelfsturing. Na een korte rondleiding door het gemeentehuis volgden enkele ‘speeddate’ rondes met medewerkers om nader kennis te maken.
 

Oriëntatie arbeidsmarkt
De gemeente kijkt terug op een goede netwerkbijeenkomst. Door haar deelname aan Kom Binnen Bij Bedrijven hoopt zij een duwtje in de rug te hebben kunnen geven aan de oriëntatie van de bezoekers op de arbeidsmarkt. De gemeente hoopt dat ontmoetingen tussen werkgevers en werkzoekenden die afgelopen week binnen bedrijven hebben plaatsgevonden een succesvol vervolg zullen krijgen.


Springplank naar baan of personeel
Hoe vind je als organisaties of bedrijf de werknemers, stagiairs of vrijwilligers die je nodig hebt? Bij Kom Binnen Bij Bedrijven. Werkgevers en werkzoekenden ontmoeten elkaar zo op een laagdrempelige manier. Meer dan 300 bedrijven uit de regio deden dit jaar mee en 1700 bezoekers hebben één of meerdere bedrijven bezocht.‘VSTS Dames 1 zet zegereeks voort’

19-03-2019

Door: Daisy van der Neut

Bodegraven - Afgelopen zaterdag mochten de dames weer aantreden voor het vervolg van de competitie, na een weekje geen wedstrijd te hebben gehad. De tegenstander was ZVH Dames 1 uit Zevenhuizen, waar de dames in november tweemaal achter elkaar van hadden verloren. Het was dus tijd voor revanche.
 

Na de service van onze mini van de week Ilse, kon de wedstrijd echt beginnen. Dat servicedruk de sleutel tot succes zou zijn deze wedstrijd was voor beide teams wel duidelijk en ZVH hield de passers van VSTS de eerste set goed onder druk zodat zij niet in hun spel konden komen. ZVH bouwde een ruime voorsprong op en deze gaven zij niet meer uit handen: 13-25. De tweede set was de Bodegraafse formatie wakker geschud en was het hun beurt om ZVH onder druk te houden met hun service. Ballen die terugkwamen werden goed verdedigd door Annemarieke Zwaneveld die weer het liberoshirt droeg en de spelverdeling kon de aanvalsters beter vinden en deze waren vaak succesvol. Ook het blok van Bodegraven zorgde ervoor dat ZVH geen directe punten kon scoren en zo viel het kwartje de tweede set de andere kant op, in het voordeel van VSTS met 25-22.
 

De teller stond na twee sets eigenlijk weer op nul en de derde set ging lange tijd gelijk op. Er waren lange rally’s en voor elk punt werd geknokt door beide partijen. Na een gele en rode kaart voor VSTS waren zij de kluts even kwijt en dit zorgde ervoor dat ZVH er met de winst vandoor ging met 23-25. Na dit voorval in de derde set waren de dames van VSTS er helemaal op gebrand om te winnen en dus was het noodzakelijk de vierde set te winnen om er weer een gelijke stand van te maken. Met hard werken en tactisch spel afgewisseld met harde aanvallen kon VSTS een vijfde set afdwingen. Set vier werd gewonnen met 25-21. Dana de Jong mocht de vijfde set gaan beginnen met serveren en zij serveerde bijna de set uit. Er kwam nog wat tegenstand maar verder dan 15-4 kwamen de bezoekers niet. Een klein vreugdedansje om de drie dik verdiende punten werd dan ook ingezet waarna het publiek werd bedankt.
 

VSTS staat nu op een vijfde plaats en gaat aanstaande zaterdag op bezoek bij GSC Haaglanden Dames 1, om daar weer vervolg te geven aan hun zegereeks. De volgende en alweer laatste thuiswedstrijd is op zaterdag 6 april, in de Sporthoeve om 16:30 uur tegen Switch Dames 1.
 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina