NIEUWSEntreeheffing milieustation Bodegraven in de prullenbak

23-09-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het afgelopen jaar is in Bodegraven-Reeuwijk veel te doen geweest over de €5,31 entree voor het afvalbrengstation die per 1 januari 2021 is ingevoerd. Het entreegeld was bedoeld om storten door bedrijven te ontmoedigen, maar tegenstanders vreesden dumpingen en zagen er vooral een lastenverhoging in.
 

Foto: Robin Kersbergen
 


Politiek
In de lokale politiek heeft met name de VVD zich steeds tegen de maatregel verzet, en de liberalen lijken nu aan het langste eind te trekken. Het college heeft namelijk op 14 september besloten dat het entreegeld per 1 januari 2022 weer wordt afgeschaft. Fractievoorzitter Robin Kersbergen reageert tevreden: "We hebben het afgelopen jaar meerdere keren geprobeerd om deze maatregel aangepast of van tafel te krijgen. Als we afvalscheiding willen bevorderen, helpt het niet om drempels op te werpen. Dat irriteert inwoners alleen maar."


Hoge kosten
Hij verwacht overigens niet dat de afvaldiscussie hiermee klaar is: "De hoge kosten voor afvalverwerking blijven voor ons een zorgpunt, want de misgelopen inkomsten worden nu weer in het vastrecht verwerkt. Uit de begrotingsscan die we recent kregen, komt naar voren dat afval in onze gemeente 24% duurder is dan in vergelijkbare gemeenten. Wij willen meer inzicht in de kosten, zodat we weten waar op bespaard kan worden. Dus we blijven scherp letten op de afvalkosten."


 Reünie Tommy’s Saloon

23-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - 31 oktober is de datum voor een feestje. Voor de stamgasten van Tommy’s Saloon wordt een reünie georganiseerd. Een mooi moment om te genieten van de tijd dat een biertje in Bodegraven nog 1 gulden kosten. ( 50 eurocent…)


Tommy en Jenny
 

In de jaren 80 van de vorige eeuw was het café Tommy’s Saloon van Jenny en Tom Krol een bruisende plek waar vele Bodegravers en streekgenoten met veel plezier over de vloer kwamen. Stamgasten die vele legendarische avonden met muziek en humor vulden. Maar ook een biljartclub met geweldige dames en heren teams, sportdagen met andere cafés uit de regio, voetbaltoernooien, life bands en thema feesten vulden onze herinneringen.
 

Hoog tijd om nu weer eens elkaar te ontmoeten en oude herinneringen en sterke verhalen op te halen. Lekker op volle sterkte de legendarische liedjes over het kleine kruideniertje of cowboy Johnny mee te zingen. En natuurlijk ook een moment om stil te staan bij alle stamgasten waar wij in de afgelopen jaren helaas al afscheid van moesten nemen. Jenny Schouten heeft het initiatief genomen voor deze reünie. De locatie voor het feest is café Oud Borft van Herman Den Haag. En dat is natuurlijk de opvolger van Tommy’s Saloon. 
 

Inmiddels loopt de aanmelding via facebook Tommy,s Saloon 1980-1990 al lekker vol. Wil je ook mee feesten op 31 oktober? Aanmelden via facebook of direct bij Herman op vrijdag of zaterdag in Café Oud Borft.
 

Locatie: Cafe Oud Borft, Oud Bodegraafse weg 28 BodegravenVanaf 27 september staat de vrijwilligersvacaturemuur in Reeuwijk!

23-09-2021

Van de redactie

Reeuwijk - Binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn veel vrijwilligers actief, maar er zijn ook nog veel vrijwilligers nodig. Voor iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk, of benieuwd is wat voor vrijwilligerswerk er binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is, is er de vrijwilligersvacaturemuur.
 


Een mobiele vacaturemuur die iedere keer op een andere locatie staat. Van 27 september tot 18 oktober staat deze in het Huis van Alles Reeuwijk-Brug, Van Staverenstraat 39. Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Loop er dan vooral even langs!Zwerfafval: weg ermee!

23-09-2021

Gemeentenieuws

Zwerfafvalchallenge
Bodegraven-Reeuwijk - 18 september was het World Clean Up Day. Een mooie gelegenheid om mee te doen met de Zwerfafvalchallenge. Veel mensen hebben extra aandacht gehad voor het opruimen van zwerfafval. Zo maakte een enthousiaste groep kinderen van de Beatrixschool de omgeving van school weer vrij van zwerfvuil. En het IKC Werelweijde ging met de BSO en met de groepen 7 en 8 de Zwerfafvalchallenge aan en trok de wijk in met grijpers en emmers. Kinderen van IKC Wereldweijde in actie om hun wijk schoon te maken​

Zwerfafvalluikjes
Ook u kunt meehelpen. Niet alleen op World Clean Up Day, maar gewoon, wanneer het u uitkomt. Wist u dat er 36 extra zwerfafvalluikjes in onze gemeente zijn aangebracht? Dat zijn luikjes in de reguliere afvalcontainers, die u als openbare prullenbak kunt gebruiken. In totaal zijn er nu meer dan 50 containers in de gemeente waar mensen hun (zwerf)afval in kunnen weggooien. Verzamelt u vaker zwerfafval? Vraag dan een afvalknijper bij de gemeente. Heeft u veel zwerfafval verzameld? Dat halen we bij u thuis op. Meld u aan bij Karin Aartman, via 0172 522 522 of info@bodegraven-reeuwijk.nl. Wij doen mee! U toch ook?


Wethouder Kees Oskam bij een van de zwerfafvalluikjesLiften2: Girls Night-INN ‘een gevaarlijk leuke komedie’ komt in december naar Bodegraven

23-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - Na het succes van “Liften” bundelen Joke de Kruijf, Winston Post en Frédérique Sluyterman van Loo hun krachten in dit nieuwe hoofdstuk uit de Liften-reeks. Oprechte gesprekken en gevatte humor: een mooie mengeling van het leven en een ode aan de schoonheid van de vrouw. Woensdag 8 december te zien in het Evertshuis.

Pistoolschot! Schreeuw! Black-out! Na uren vastgezeten te hebben in een lift, belandt verpleegster Saskia na een noodlottig incident achter de tralies. Daar deelt ze de cel met de Gooische Stefanie en de ‘per ongeluk’ opgesloten Youri. Terwijl hun ‘misdadige’ verleden zich ontrafelt, volgen hilarische situaties, ontroerende momenten en vlijmscherpe onderwerpen elkaar in hoog tempo op. Hoe ver moeten ze gaan voor echte vriendschap? Het zal een ‘verblijf’ worden waaraan ze niet kunnen ontsnappen én dat hun leven voorgoed zal veranderen.

‘Liften 2: Girls-Night-Inn’is een krachtige feel-good voorstelling met prachtige liedjes. Het is de ultieme ‘escape’ waarbij je lachrimpels zeker gelift zullen worden. 

De voorstelling begint om 20.30 uur, de deuren gaan om 20.00 uur open. Kaarten kosten € 24,00 inclusief drankje. Bij deze voorstelling is een coronatoegangsbewijs verplicht om te laten zien.

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten zie  www.evertshuis.nl/liften2-girls-night-inn 

Praktische informatie

Datum: Woensdag 8 December 2021

Genre: Muzikale Komedie

Aanvang: 20.30 uur

Entree: €24,00 met drankje*

*Meebrengen geldig coronatoegangsbewijs verplichtDe kookgroep in het Huis van Alles in Reeuwijk-Dorp zoekt nieuw kooktalent

23-09-2021

Van de redactie

Reeuwijk-Dorp - Een enthousiaste vrijwilligersgroep kookt 2 keer per maand op dinsdagmiddag in het Huis van Alles in Reeuwijk-Dorp een maaltijd voor wie behoefte heeft aan ontmoeting en lekker eten.Kookgroep Huis van Alles Reeuwijk-Dorp

Vanwege Corona heeft deze activiteit lange tijd stilgelegen, maar nu de maatregelen worden versoepeld, staan de kookvrijwilligers in de startblokken om weer aan de slag te gaan. Voor de uitbreiding van hun team zoeken ze nog 2 à 3 personen (m/v)  die met hen mee willen doen.


Profiel: Je houdt van menu’s verzinnen, boodschappen doen en koken. Bent 2x per maand op dinsdag tussen 10:00 en 14:00 uur beschikbaar. En wil je graag deel uit maken van een gezellig vrijwilligersteam.


Interesse of vragen? Zoek contact met Wil Hogenelst, tel: 06-27505019 of mail:  gijs-wil@planet.nlRuim 11.000 kinderen in Groene Hart doen mee aan Nationale Kraanwaterdag

23-09-2021

Van de redactie

Gezonde start nieuw schooljaar leidt tot recorddeelname 


Uit onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 blijkt dat slechts 71% van hen gemiddeld niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Ruim 210.000 kinderen doen mee met deze derde editie, een recordaantal. Na een lang coronajaar zien veel scholen en bso’s deelname aan Nationale Kraanwaterdag als een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op school en de bso alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook krijgen ze les over waarom water belangrijk is voor je lichaam. Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners.


Water als gezonde en sportieve dorstlesser
Nationale Kraanwaterdag staat dit jaar in het teken van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater te bespreken. En omdat er weer volop gesport en gegymd kan worden en de competities weer zijn gestart is er tijdens deze editie extra aandacht voor het drinken van kraanwater tijdens het sporten en bewegen. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen te introduceren.

Kinderen drinken meer gezoete drankjes dan water
Uit een poll van het Jeugdjournaal van vorig jaar blijkt dat bijna 90% van de ondervraagde kinderen water lekker vindt om te drinken. Onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 laat echter zien dat desondanks slechts 71% van de leerlingen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Dit beeld kwam ook al naar voren in de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM (2012-2016). Het RIVM onderzocht ook dat kinderen ruim twee tot drie keer zoveel glazen gezoete drankjes drinken.


De drinkwaterbedrijven zetten zich in om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen en vinden het van groot belang dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is. Speciaal voor Nationale Kraanwaterdag zijn gratis educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens de les ontdekken de kinderen dat water je lichaamsvocht aanvult als je sport en beweegt, je lichaamstemperatuur op peil houdt en voedingsstoffen op de juiste plek brengt en afvalstoffen afvoert. Bovendien is voldoende water drinken belangrijk voor de concentratie, vermindert het de kans op hoofdpijn en verbetert het de sportprestaties. Deze kennis draagt bij aan de intrinsieke motivatie om voldoende water te drinken.

Nationale Kraanwaterdag feestelijk van start in Zwijndrecht
De regionale opening van Nationale Kraanwaterdag 2021 is ging feestelijk van start gegaan bij basisschool OBS De Twee Wieken in Zwijndrecht. De leerlingen werden bij aankomst op school ontvangen door Walter van der Meer (directeur Oasen), Ronald de Meij (wethouder Gezondheid en Sport) en Jeroen Hopmans (directeur OBS De Twee Wieken). In totaal deden in het voorzieningsgebied van Oasen meer dan 11.000 kinderen mee aan Kraanwaterdag.Test- en vaccinatielocaties samen onder één dak

23-09-2021

Van de redactie

De GGD Hollands Midden gaat een aantal test- en vaccinatielocaties samenvoegen. Daar zijn twee redenen voor. De eerste reden is dat door het samenbrengen van de locaties onder één dak, er een versterking ontstaat. Iemand die negatief test maar nog niet gevaccineerd is, kan bijvoorbeeld gelijk doorlopen voor een vaccin als hij of zij dat wil. De tweede reden is dat de GGD door de samenvoeging slimmer en goedkoper kan werken. 

 

Veiligheid voorop
De test- en vaccinatielocaties zijn binnenkort onder één dak te vinden, maar ze zijn nog wel van elkaar gescheiden. Ze hebben een eigen ingang en ook de looproutes zijn al vanaf de parkeerplaats verschillend. Zo voorkomen we dat mensen met klachten die komen voor een test, in contact komen met mensen die komen voor een vaccin. Ook blijven de 1,5 meter afstand en het mondkapje verplicht op alle test- en vaccinatielocaties.

 

Alphen aan den Rijn
In Alphen aan den Rijn kun je vanaf 1 oktober terecht in sporthal de Nieuwe Sloot (Kennedylaan 1) voor een test en/of een vaccinatie. 

 

Leiden
De testlocatie aan de Verbeekstraat sluit haar deuren. Vanaf 7 oktober kun je voor een test naar het ECC aan de Haagse Schouwweg 10, waar al een vaccinatielocatie is. 

 

Gouda
In Gouda gaan de locaties op dit moment nog niet samen. Het is wel de bedoeling dat over enkele weken alsnog te doen. Toch is er wel een verandering in Gouda. De vaccinatielocatie in de Dick van Dijkhal sluit namelijk op 26 september. In plaats daarvan staat er vanaf 27 september een prikbus op het parkeerterrein voor de Dick van Dijkhal (parkeerterrein Groenheuvel aan de Heuvellaan). De testlocatie aan de Nieuwe Gouwe O.Z. 40 blijft gewoon geopend. 

 

Openingstijden
De openingstijden van alle locaties zijn te vinden op de website  www.ggdhm.nl. Voor een vaccinatie kunt u binnenlopen zonder afspraak. Dit geldt voor zowel de eerste als de tweede prik. Komt u voor een test? Dan heeft u wel een afspraak nodig. Deze kunt u maken via  www.coronatest.nl of 0800-1202.

 

Werk je in het onderwijs of de kinderopvang? Dan kom je in aanmerking voor een sneltest of een versnelde PCR-test uitslag. Voor een sneltest kun je zonder afspraak terecht in Gouda (tussen 07:15 en 8:00 uur) of in Leiden (tussen 7.30 uur en 8.30). Voor een PCR-test met een versnelde uitslag bel je met 085-0782878 voor een afspraak. Je hebt hiervoor een voorrangsverklaring nodig van je werkgever.Afspraken kabinet en burgemeesters handhaving coronamaatregelen met coronatoegangsbewijzen

23-09-2021

Van de redactie

Nederland gaat vanaf 25 september verder open. In de horeca, kunst- en cultuursector, professionele sport en evenementensector worden Coronatoegangsbewijzen (CTB) ingezet. Het sluitstuk van het invoeren van de CTB is het toezicht en de handhaving op de naleving. De afgelopen week heeft het kabinet gesproken met het Veiligheidsberaad en de VNG om nadere afspraken te maken over de handhaving. Het kabinet erkent dat er een grote uitdaging ligt voor zowel de ondernemers als gemeenten om alles in goede banen te leiden. Het is belangrijk gezamenlijk op te trekken, daarom is er de afgelopen tijd met burgemeesters, politie, OM maar ook ondernemers gesproken om de invoering van de CTB vanaf aankomende zaterdag zo goed mogelijk te laten verlopen.
 

Het kabinet en het Veiligheidsberaad hebben over de handhaving met elkaar onderstaande afspraken gemaakt: 

Het uitgangspunt is dat bezoekers primair zelf verantwoordelijk zijn voor de naleving van de gestelde maatregelen. Ondernemers, instellingen en verenigingen primair worden geacht te toetsen of bezoekers een geldig CTB hebben, dat correspondeert met hun legitimatie. Omdat dit een extra opgave neerlegt bij ondernemers maar ook gemeenten, heeft het kabinet besloten om voor de periode oktober tot december € 45 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld beveiligers, controleurs of hosts die ondernemers helpen bij de controle van de CTB. De wijze waarop het budget verdeeld wordt en beschikbaar komt wordt spoedig aan gemeenten bekend gemaakt via het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
 

De lokale driehoek concentreert zich primair op locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is.
 

Bij herhaaldelijke of opzettelijke niet-naleving van de controleplicht door de ondernemer wordt tot daadwerkelijk ingrijpen over gegaan. Dit kan door middel van een waarschuwing, een last onder dwangsom of door sluiting van een locatie. Bestuursrechtelijke handhaving door gemeenten is in deze het sluitstuk en heeft het oogmerk om de naleving te bevorderen. 
 

Deze werkwijze gaat uit van vertrouwen en doet recht aan de inspanningen die het overgrote deel van de ondernemers en instellingen doet om de maatregelen na te (doen) leven. Daar waar het niet goed gaat wordt de verantwoordelijke aangesproken en waar nodig wordt er gehandhaafd. Het kabinet werkt nog aan een gerichte tegemoetkoming voor nachtclubs en discotheken.Griezelen en gruwelen met Ronald van Assen

22-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - 9 oktober wordt het nieuwe boek van Ronald van Assen gelanceerd tijdens het door Godijn Publishing georganiseerde BOEK10 in Theater Het Klooster te Woerden.

Ditmaal komt deze veelzijdige auteur met een kwaadaardige verhalenbundel genaamd Sluimerend kwaad. Een bundel om van te griezelen, maar niet slechts alleen ter vermaak. Veel verhalen bevatten namelijk een diepere boodschap. ‘Voor wie van het werk van Stephen King houdt, is deze bundel een aanrader,’ aldus Ronald. De verhalenbundel is vanaf 9 oktober voor 19,99 te koop in elke (online)boekhandel.

 

Sluimerend kwaad

Sluimerend kwaad is een bonte mix van drieëndertig verhalen. Sommige verhalen zijn gruwelijk, andere compleet absurd of zitten vol zwarte humor. Een aantal verhalen is ronduit schokkend Kruip in de huid van de slechterik en ontdek wat ervoor nodig is om van een volkomen onschuldig persoon een psychopathische moordenaar te maken.  Het kwaad zit in ieder van ons, maar wat is ervoor nodig om het te doen ontwaken?
 

Ronald van Assen

Ronald van Assen woont met zijn vrouw en drie kinderen in Bodegraven. Hij is auteur van verschillende boeken, zowel fictie als non-fictie. Naast zijn werk als auteur is Ronald ambassadeur van de organisatie Samen Sterk zonder Stigma, voorlichter bij Stichting Kernkracht en eindredacteur van Tzitzo Magazine. Ook is hij actief als jurylid bij verscheidene schrijfwedstrijden. Sluimerend kwaad is zijn zesde uitgave bij Godijn Publishing. 

 Nieuwe woonvormen en meer sociale huurwoningen

22-09-2021

Van de redactie

 Druk op woningmarkt en opvang vluchtelingen vraagt andere oplossingen 
 

Woerden - In 2021 en 2022 maakt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een inhaalslag in het behandelen van asielaanvragen. Hierdoor is er een piek in het aantal asielzoekers dat moet worden opgevangen. Daar komen de Afghaanse vluchtelingen recent nog bij. Samen met de gemeenten in de provincie Utrecht werkt gemeente Woerden aan oplossingen om aan de toenemende vraag voor opvang van asielzoekers te voldoen. Daarnaast verkent de gemeente nieuwe woonvormen binnen de Stadspoort, zodat statushouders samen met reguliere woningzoekenden hier nog langer gehuisvest kunnen worden. 

 

Nieuwbouw en andere woonvormen

De gemeente, GroenWest en het Antonius Ziekenhuis bekijken of de Stadspoort nog langer gebruikt kan worden. Dit is een van de oplossingsrichtingen die ze verkennen. Binnen deze oplossing vormen reguliere woningzoekenden en statushouders samen een gemeenschap in de Stadspoort. Daarnaast werken de gemeente en GroenWest aan meer locaties voor nieuwbouw van sociale huurwoningen. Op de middellange termijn (2023) komen minimaal 107 sociale huurappartementen op de markt. 82 binnen het nieuwbouwplan De Houttuin en 25 binnen het plan Witt. Hierdoor verwacht de gemeente dat de doorstroming op gang komt in het bestaande goedkope huursegment.

 

Oplossingen in samenwerking

Voor oplossingen rond de huisvesting van asielzoekers werkt de gemeente samen met de gemeenten binnen de provincie Utrecht. Ten eerste is afgesproken dat gemeente Utrechtse Heuvelrug 100 extra plekken realiseert binnen het daar bestaande AZC. Daarvoor in de plaats huisvesten alle Utrechtse gemeenten de komende drie jaar elk 1 – 3 extra statushouders. Ten tweede verkent de gemeente samen met de U10 de opties voor een meer humanitaire opvang van asielzoekers op de langere termijn. Een van de denkrichtingen is een kleinschalige woonvorm van zo’n 50 tot 70 personen waarin verschillende doelgroepen samen wonen met asielzoekers. Integratie kan daarmee op dag één starten, gewoon in de buurt.

 

Taakstelling temporiseren

Ieder jaar stelt het Rijk een nieuw verplicht aantal te huisvesten statushouders per gemeente vast. Dit noemen we de taakstelling. Voor 2021 en 2022 heeft het Rijk deze voor alle gemeenten nagenoeg verdubbeld. Om de druk op de woningmarkt niet verder op te laten lopen, heeft het college van burgemeester en wethouders begin dit jaar besloten in 2021 maximaal 50% van de taakstelling uit te voeren. De gemeente verwacht eind dit jaar een achterstand op te lopen op de verdubbelde taakstelling van 2021 en 2022. De achterstand kan eventueel nog teruglopen in verband met gezinshereniging. Het aantal vergunninghouders dat niet gehuisvest kan worden, komt er in de volgende jaren als taakstelling bij. De achterstand hopen de gemeente en GroenWest in te lopen in 2023 als in De Houttuin en plan Witt meer dan 100 huurwoningen worden opgeleverd. Woerden verwacht nog dit jaar de eerste Afghaanse vluchtelingen te kunnen huisvesten. Dat is overigens een kleine groep ten opzichte van het totale aantal statushouders.Alphenaar aangehouden na beschieten woning in België

22-09-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Het arrestatieteam hield dinsdagochtend 21 september een man uit Alphen aan den Rijn aan voor een schietincident in de regio Antwerpen op 7 augustus. De man wordt ervan verdacht een woning te hebben beschoten waar op dat moment minderjarige personen aanwezig waren. Er raakte niemand gewond.
 

Na het schietincident vluchtte de verdachte met een auto. De Belgische politie zette in de omgeving direct een aantal controlepunten uit, waarbij een politieauto als blokkade op de rijbaan werd gezet. De vluchtauto reed opzettelijk op een aantal politieagenten in, die het voertuig ternauwernood konden ontwijken. Daarop besloot de Belgische politie gericht te schieten op de auto.
 

De bestuurder wist toch te ontkomen en reed met hoge snelheid richting Nederland. Tijdens de daaropvolgende achtervolging van de politie werden er snelheden van boven de 200 kilometer per uur bereikt. De achtervolging eindigde in Rotterdam Nesselande, waar de verdachte uit de auto sprong en wist te ontsnappen.
 

De auto werd door de politie in beslag genomen. Er bleken valse kentekenplaten op de auto te zitten. Na onderzoek achterhaalde de politie het echte kenteken van de auto. Die bleek te zijn gehuurd op naam van een 25-jarige man uit Alphen aan den Rijn. De man werd dinsdagochtend 21 september door een arrestatieteam aangehouden in zijn woning. De man is meegenomen naar een politiebureau waar hij wordt verhoord.
Zijden bloemen boutique in Gouda geopend

22-09-2021

Van de redactie

Gouda - Op 15 september jl. is de website van de (online) zijden bloemenwinkel Floral Boutique ( www.floralboutique.nl) live gegaan. Annelène & Roseline, zusjes, kregen in het voorjaar van 2021 het plan voor een zijden bloemen boutique. De zussen zijn tussen de bloemen opgegroeid en de liefde voor bloemen is er met de paplepel ingegoten dankzij hun moeder die jarenlang heeft gewerkt als zijden bloemist en stylist vanuit huis. 

Met stijlvolle boeketten willen zij elke ruimte meer sfeer en kleur geven. De boeketten zijn kleurrijk, duurzaam, kwalitatief hoogwaardig en zorgen voor de finishing touch in jouw huis of kantoor. Alle zijden bloemen die worden gebruikt zijn geselecteerd door professionele stylisten en hebben een ‘natural touch’. 
 

In de webshop wordt een breed assortiment aan kleurrijke en stijlvolle boeketten aangeboden. De boutique is alleen geopend op afspraak, maar tot het nieuwe jaar is de boutique geopend op de eerste zaterdag van de maand. Dit is zaterdag 2 oktober, zaterdag 6 november en zaterdag 4 december 2021 van 10.00-17.00 uur. Op deze zaterdagen hoef je geen afspraak te maken, maar kun je gewoon langs komen.
 

Ook is het mogelijk om op deze dagen zelf een boeket samen te stellen of een vaas mee te nemen en een boeket op maat te laten maken door een van de stylisten.

Adres boutique: Achterwillensweg 136, Gouda
Website:  www.floralboutique.nlNederlands Nationaal Kaaskeurconcours gaat weer Kaas keuren!

22-09-2021

Van de redactie

In de 62-jarige traditie van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC) was 2020 het enige jaar waarin er niet kon worden gekeurd. Deels is dit begin 2021 goedgemaakt door de grootste online kaaskeuring onder professionals ter wereld. Leuk, maar dit was geen officieel NNKC.  Gelukkig kunnen de kaaspro’s en liefhebbers vanuit de detailhandel, handel en industrie op maandag 27 en dinsdag 28 september in Houten weer de enige echte strijd aangaan om de titel van de beste kaaskenner van Nederland.  Wie wint de Oscar onder kaasprijzen: de Gouden Kaasboor en uiteraard de vele andere medailles. Tijdens de nationale kaaskeuringen is ook de Vakbeurs Foodspecialiteiten weer te bezoeken. De ideale combinatie voor kaasliefhebbers: keuring en bezoek aan de altijd mooie Vakbeurs.  

61e NNKC

Kaaskennis, vakmanschap en onderscheid zijn belangrijk voor de Nederlandse kaassector. De kaasprofessionals proeven “blind” tien kaasmonsters van de meest gangbare Nederlandse kazen. Ze kijken, ruiken, voelen en proeven om te bepalen van welke soort, kwaliteit en leeftijd de kazen zijn.


Een jury en een geheime kaasinkoper maakt het hen zo moeilijk mogelijk door eventuele smaakafwijkingen toe te voegen aan het assortiment. Diegenen die het beste proeven en de kaasmonsters onderscheiden, vallen in de prijzen. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking op 7 oktober in Nijkerk ontvangt de overall winnaar de keten met de Gouden Kaasboor (wisselprijs) en de gouden kaasboor op sokkel. Verder zijn in drie categorieën (handel, industrie, detailhandel) totaal 15 medailles te winnen.

 Lotgenotencontact niet-aangeboren hersenletsel

22-09-2021

Van de redactie

Gouda - Lotgenotenbijeenkomst over omgaan met gevolgen van een herseninfarct, hersenbloeding, TIA, ongeluk met hoofdletsel of hersenoperatie. Tevens gelegenheid tot lotgenotencontact en het stellen van vragen.


Het thema is deze keer: Energie Management. Er komt een echte TEDx spreker (Evelien Jonkers) vertellen over haar ervaringen. Tijdens deze bijeenkomst vindt u daarnaast herkenning en tips bij anderen. Waar lopen zij tegenaan? Hoe gaan anderen om met hun energie management?


Het is voor mensen die een herseninfarct, hersenbloeding, TIA, ongeluk met hoofdletsel of hersenoperatie hebben (gehad). Recent of langer geleden. Ook voor mensen met MS of Parkinson. Teven zijn familieleden en andere geïnteresseerden welkom. De bijeenkomst is gratis, maar u moet zich wel even aanmelden. 
 

De bijeenkomst is op maandag 11 oktober om 14.00-15.30 uur.  De inloop is vanaf 13.45 uur. Het is in het Vijfde Huis, Livingstonelaan 54, Gouda.


Aanmelden voor deze bijeenkomst via  info@transmuraalnetwerk.nl (of eventueel 06-48133312). Geef bij aanmelding uw naam, e-mailadres en het aantal personen door waarmee u komt. Spreek deze gegevens ook in als u een voicemailbericht inspreekt.Hulpteams bij het vinden van werk overal in het land van start

22-09-2021

Van de redactie

Mensen die sinds de coronacrisis hun baan zijn verloren of dreigen kwijt te raken, en moeite hebben om zelf nieuw werk te vinden, kunnen vanaf vandaag terecht bij alle 35 regionale mobiliteitsteams. Afgelopen jaar zijn de eerste teams gestart en steeds verder opgebouwd tot een landelijk dekkend netwerk. De regionale mobiliteitsteams kunnen werkzoekenden gericht aan het werk helpen, via intensieve begeleiding, coaching, scholing en leren in de praktijk. Minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezochten vandaag het regionaal mobiliteitsteam van de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam.
 

Het kabinet kondigde eerder een aanvullend sociaal pakket aan om mensen die als gevolg van de coronacrisis in onzekerheid zitten, nieuw perspectief te bieden. De regionale mobiliteitsteams spelen daar dit en komend jaar een belangrijke rol in. Voor de aanpak heeft het kabinet eerder €195 miljoen beschikbaar gesteld.
 

Minister Wouter Koolmees: “Veel mensen hebben een onzekere periode achter de rug en voor sommigen is dat helaas nog niet afgelopen. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen samenwerkt om waar dat nodig is mensen van werk-naar-werk te helpen, zodat er snel weer perspectief is.’’
 

Staatssecretaris Dennis Wiersma: “We hebben iedereen nodig op de arbeidsmarkt. Er liggen juist nu veel kansen voor mensen die tijdens de crisis hun baan of opdrachten zijn verloren. Mooi om te zien hoe hier in de regio Groot-Amsterdam verschillende mensen die werkloos raakten, weer een nieuwe kans is geboden. Met bijzondere overstappen van de ene naar de andere sector. Dus heb je hulp nodig, ga naar het regionale team bij jou in de buurt. Een team experts geven je advies, helpen je vooruit en vergroten jouw kans op een baan of nieuwe opdrachten.”
 

Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken gemeente Amsterdam: “In onze regio merken we al enige tijd hoe succesvol het is als alle partijen vanaf het begin samenwerken om mensen snel naar nieuw werk te begeleiden. We voorkomen hiermee dat mensen buitenspel komen te staan en leren hiervan hoe we de structurele mismatch op de arbeidsmarkt kunnen aanpakken.”
 

Takenpakket regionale mobiliteitsteams

De regionale mobiliteitsteams zijn een samenwerkingsverband tussen gemeenten, UWV, onderwijs, SBB, vakbonden en werkgeversorganisaties. De bedoeling is om werkloosheid te voorkomen of zo kort mogelijk te laten duren, door die dienstverlening te bieden die nodig is voor de (over)stap naar nieuw werk. De dienstverlening van de regionale mobiliteitsteams richt zich op mensen die sinds de coronacrisis hun baan zijn verloren of dreigen kwijt te raken én extra ondersteuning nodig hebben bij het vinden van nieuw werk, waaronder ook zelfstandig ondernemers en jongeren. De teams zorgen met hun aanpak voor meer kansen voor werkzoekenden, ook voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, en een betere match met het beschikbare werk in Nederland.
 

Vind een regionaal mobiliteitsteam bij jou in de buurtNL-Training verzorgt vanaf 2022 inburgeringstrajecten regio Midden-Holland

21-09-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/Regio - De arbeidsmarktregio Midden-Holland (gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen) heeft het aanbestedingstraject voor het inburgeringsonderwijs afgerond. Dat traject was nodig om de nieuwe Wet inburgering vanaf 1 januari 2022 uit te kunnen voeren. 

 

De regio heeft NL-Training de opdracht gegund. In totaal hadden 7 taalaanbieders hun plannen ingediend. NL-training overtuigde door een zeer goed aanbod, met veel flexibiliteit op basis van hun ‘bouwstenenaanpak’. Hierdoor kan de statushouder op ieder moment en overal digitaal bij NL-Training aankloppen voor ondersteuning. Ook kunnen zij fysiek in het leercentrum van NL Training terecht in de avonduren en in het weekeinde. 

 

Het doel van de nieuwe Wet inburgering is dat inburgeringsplichtigen sneller kunnen meedoen in de maatschappij. Ook moet het bijdragen aan het sneller vinden van een baan. Het leren van de Nederlandse taal is hierbij zeer belangrijk. Daarom verandert het inburgeringsstelsel, zodat nieuwkomers een betere kans krijgen een goede start te maken in Nederland. 

 

Gemeenten krijgen in deze nieuwe wet meer taken en verantwoordelijkheden. Zij worden verantwoordelijk voor het afnemen van een intake, de begeleiding van inburgeringsplichtigen en de inkoop van het cursusaanbod om de Nederlandse taal (beter) te leren. 


Op 20 september werd het contract ondertekend en maakten de gemeenten en NL-Training kennis met elkaar. 
 


 

Wethouders arbeidsmarktregio Midden-Holland ondertekenen contract met taalaanbieder NL Training van links naar rechts: Wethouder Leferink, Waddinxveen, Dhr. Prins, directeur NL-Training, Wethouder Sleeuwenhoek, Krimpenerwaard, Wethouder Nieuwenhuizen, Bodegraven-Reeuwijk en Wethouder Dijkstra, Gouda. (Beeld: Henriette Wijnen)Bezoek mag niet parkeren door deelauto

21-09-2021

Van de redactie

Woerden - Eén deelauto moet 5 gewone auto’s vervangen, staat in het bestemmingsplan voor de Zaagmolenlaan. Voor de 72 toekomstige appartementen op de Zaagmolenlaan, zijn dan 58 parkeerplaatsen beschikbaar, waarvan er 46 voor bewoners zijn. Het idee dat 1/3e van de toekomstige bewoners geen auto heeft, gaat er echter bij de Woerdense VVD niet in. 

 

In het bestemmingsplan wordt gesteld dat 5 personenauto’s vervangen worden door één deelauto. Samen met dubbelgebruik zou het appartementencomplex van 72 woningen toe kunnen met 58 parkeerplaatsen. Hiervan zijn er 3 voor deelauto’s, 9 voor bezoekers en 46 voor bewoners. Volgens de parkeernormen zouden er echter 17 parkeerplaatsen voor bezoekers gemaakt moeten worden. “Dit college denkt dus dat deelauto’s voor bewoners, ervoor zorgen dat bezoekers niet meer met de auto komen. Daar snap ik niets van, dat is een ridicule redenatie” zegt raadslid Florian Bos (VVD).

 

De ambitie van het Woerdense college is om in Nieuw Middelland het gemiddelde autobezit af te laten nemen. Zo is het niet meer mogelijk dat ieder appartement een eigen auto bezit. Daarom worden voor de 72 huurappartementen op de Zaagmolenlaan ‘slechts’ 58 parkeerplaatsen aangelegd. In de parkeergarage is er ruimte voor 55 plekken, waarvan er 46 voor bewoners zijn en 9 voor bezoekers. De 3 deelauto’s staan niet in de garage, maar buiten. 


De Woerdense VVD vindt het wensdenken van het college dat 1/3ᵉ van de bewoners geen auto zal bezitten. “Het gemiddelde bezit in Woerden ligt boven de 1 auto per huishouden” zegt Florian Bos. 


Het college wil dat incidenteel auto gebruik mogelijk wordt gemaakt door bijvoorbeeld het aanbieden van deelauto’s. De Woerdense VVD gelooft hier niet in. “We gaan wel elektrisch rijden, maar we doen geen afstand van de auto” aldus Bos. Ook uit onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat het autogebruik naar verwachting toeneemt. Dat is ook niet vreemd want voor circa 90% van de dagelijkse autoverplaatsingen is OV geen alternatief en gaat de verschuiving uit de auto gaat vooral naar de (elektrische) fiets, niet de deelauto. 

 

“Eigenlijk moeten we terug naar de tekentafel met dit plan, maar dat zal lastig zijn in de praktijk. Plus ik wil de woningbouw niet vertragen” aldus Bos. Daarom stelt de liberaal voor om 67 parkeerplaatsen aan te leggen in plaats van de 79 die volgens de Woerdense parkeernota gerealiseerd moeten worden. “Dat zijn er minder dan de norm en dat is in lijn met de visie van het college. Maar het is wel realistischer dan het voorstel dat er lag”. Ruim 4000 mensen gevaccineerd bij de prikbus

21-09-2021

Van de redactie

 Prikbus op vrijdag 1 oktober voor de laatste keer in Bodegraven 
 

Bodegraven-Reeuwijk/Regio - Deze week staan er 21 prikbussen in de regio Hollands Midden. De prikbussen hebben succes: tot nu toe hebben ruim 4000 mensen zich in een prikbus laten vaccineren. Het succes van een prikbus is voor het grootste deel te danken aan de inzet van gemeenten, hun partners en sleutelfiguren. Zij zetten zich allemaal binnen wijken en gemeenschappen in om informatie over vaccinatie op een begrijpelijke manier uit te leggen. 


 

Bij de prikbus geven mensen bijvoorbeeld aan dat zij informatie over vaccineren niet goed begrepen. Bekenden (sleutelfiguren) in hun omgeving hebben de informatie over vaccineren op een begrijpelijke manier aan hen uitgelegd. Bijvoorbeeld over hoe veilig het vaccin is bij zwangerschap os en over mogelijke bijwerkingen. Maar ook praktische informatie in diverse talen over waar en wanneer de prikbus in de wijk staat. Door die uitleg willen zij zich nu alsnog laten vaccineren. 

 

Prikbuslocaties
Deze week zijn er weer nieuwe prikbuslocaties. Het gaat om twee prikbussen in Alphen aan den Rijn-Noord en Alphen aan den Rijn-West. De vaste vaccinatielocatie in sporthal de Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn is ook open. 

 

In Noord staat de bus vanaf vrijdag 1 oktober van 12:00 uur tot 18:00 uur bij zalencentrum De Bron (parkeerplaats bij de ingang) aan de Troubadourweg 2. In Alphen aan den Rijn-West staat de bus vanaf zaterdag 2 oktober van 12:00 uur tot 18:00 uur naast snackbar Sam Sam op het voetpad aan het water (bij de Rijnstreekhal) op de Prinses Beatrixlaan 1.

 

Er zijn ook prikbussen die weer stoppen. Op dinsdag 28 september staat de prikbus voor het laatst in Katwijk. In Warmond en Bodegraven staat de prikbus op vrijdag 1 oktober voor de laatste keer.  Op 1 oktoberstaat de prikbus één keer niet in Leiden-Noord op het Kooiplein. Dat komt door de voorbereidingen van het 3 oktoberfeest in Leiden. Het overzicht van prikbuslocaties is te vinden op de website van de GGD Hollands Midden. 
 

Vaccinatiegraad
In Hollands Midden is 82% van 12 jaar en ouder één keer gevaccineerd. In totaal is 70% van de 12-plussers uit onze regio volledig gevaccineerd.

 

Positieve testen
Van alle mensen die afgelopen week langskwamen voor een test is 51% volledig gevaccineerd. Van die gevaccineerden bleek 4,6% positief. Van de deels gevaccineerden is 7,0% positief getest en van de niet-gevaccineerden testte 15,3% positief.  

 

Van de mensen die zich lieten testen is 41% niet gevaccineerd. Het gaat daarbij grotendeels om 0-10 jarigen (46%). Zij mogen niet gevaccineerd worden omdat ze te jong zijn. Het percentage positieve testen bij de 0-10 jarigen is 11%. 

 

Afgelopen week lieten 386 mensen zich testen na een positieve zelftest. Daarvan testte 77,5% ook positief na een test bij de GGD. Alle anderen hadden dus een vals positieve uitslag bij de zelftest. 

 

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nlZeer ernstige verkeershinder door afsluiting A12 Utrecht richting Den Haag

21-09-2021

Van de redactie

Tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug vanwege groot onderhoud; 27 september - 7 oktober 2021

 

Rijkswaterstaat verwacht van 27 september 21.00 uur tot 7 oktober 05.00 uur zeer ernstige verkeershinder op de A12 Utrecht richting Den Haag tussen knooppunt Oudenrijn en Reeuwijk. Vanwege groot onderhoud wordt dit traject van de A12 tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug volledig afgesloten. Door de slechte technische staat van de A12 is op korte termijn onderhoud nodig en kunnen deze werkzaamheden niet verder opgeschoven worden.

 

We vervangen het asfalt tussen Woerden en Reeuwijk over een lengte van 4,5 kilometer door dubbellaags geluidsreducerend asfalt. Daarnaast vinden er tussen knooppunt Oudenrijn en Woerden verschillende onderhoudswerkzaamheden plaats. Doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer leiden we zoveel mogelijk om. Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers rekening moeten houden met grootschalige omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten.

 

Hinder – extra reistijd kan oplopen tot 60 minuten

Naast de volledige afsluiting van de A12 Utrecht richting Den Haag tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug (13) zijn ook de verbindingswegen en op- en afritten op dit traject afgesloten. Het is vanaf maandag 27 september 21.00 uur tot woensdag 29 september 12.00 uur wel mogelijk gebruik te maken van de oprit Woerden richting Den Haag. Vanaf woensdag 29 september 12.00 uur  is deze gesloten en kan je gebruik maken van de oprit Nieuwerbrug. Tussen Nieuwerbrug en Reeuwijk zijn minder rijstroken beschikbaar. Rijkswaterstaat waarschuwt dat verkeer rekening moet houden met grootschalige omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten.

Met een volledige afsluiting van meer dagen achter elkaar kunnen we in verhouding meer werk verzetten en is de hinder voor de weggebruiker het kortst. Ook kunnen we de veiligheid voor de weggebruiker en wegwerker beter garanderen dan bij kortstondige afsluitingen.

 

Omleidingen en alternatieven

Verkeer richting Den Haag wordt omgeleid via de A2, A9 en A4. Verkeer richting Rotterdam via de A2, A27 en A15. Lokaal verkeer wordt via gele informatieborden omgeleid. We raden aan om alternatieven te kiezen en de grote hinder te vermijden, waar mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld door thuis te werken, buiten de spits te reizen of te kiezen voor het openbaar vervoer. 

Planning werkzaamheden

De werkzaamheden zijn in nauw overleg met de regio gepland. Het uitgangspunt was om de werkzaamheden in de zomerperiode van 2021 uit te voeren, met het idee de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken.
 

Om verschillende redenen heeft Rijkswaterstaat in overleg met verschillende stakeholders de werkzaamheden verplaatst naar eind september/begin oktober. Redenen hiervoor zijn conflicterende werkzaamheden op het onderliggend wegennet, waardoor o.a. Oudewater lastig te bereiken is. Maar ook geplande evenementen in de regio.

 

Meer informatie

Informatie over de omleidingen is te vinden via  vanAnaarBeter.nl. Voor meer informatie over groot onderhoud A12:  www.rijkswaterstaat.nl/a12GO. Bij vragen over werkzaamheden kan het publiek bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002Troonrede 2021

21-09-2021

Van de redactie


Leden van de Staten-Generaal,
 

‘Elke tijd is overgangstijd’, schreef de historicus H.W. von der Dunk. Daarmee gaf hij uitdrukking aan de gedachte dat er terugkijkend in de geschiedenis vaak sprake is van continuïteit en doorlopende lijnen. Toch is het heel verklaarbaar dat velen onze eigen tijd ervaren als een periode van grote en onvermijdelijke veranderingen. Natuurlijk vanwege de coronacrisis, die ons leven nog altijd sterk beheerst. Vanwege grote binnenlandse thema’s, zoals de toegankelijkheid van de woningmarkt, vermindering van de stikstofuitstoot, kansengelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, en de bescherming en versterking van de rechtsstaat. En vooral ook vanwege alomvattende problemen als klimaatverandering en schuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel.
 

Deze grote internationale ontwikkelingen voelen misschien abstract en ver weg, maar zijn dat niet. Klimaatverandering kwam deze zomer dichtbij toen inwoners van Limburg in een paar dramatische dagen hun huizen en bedrijven na extreme regenval onder water zagen lopen. Geopolitieke ontwikkelingen kwamen dichtbij met de hartverscheurende beelden en verhalen uit Afghanistan. Twintig jaar lang heeft de internationale gemeenschap zich daar ingezet voor internationale stabiliteit en veiligheid, democratie en mensenrechten, en kansen voor meisjes en vrouwen. Nu wacht het Afghaanse volk opnieuw een ongewisse toekomst. Voor veel Nederlandse Afghanistanveteranen is deze afloop na jaren militaire aanwezigheid en vele offers een hard gelag. Voor onze militairen en diplomaten waren het extreem intensieve en spannende laatste weken, waarin zij binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk mensen in veiligheid brachten. Daarvoor verdienen zij diep respect en grote waardering. Tegelijkertijd realiseren we ons dat dit boek niet gesloten is. Degenen die achterbleven, wacht een onzeker lot. Wat vijfduizend kilometer verderop gebeurt, raakt direct aan onze diepste waarden en aan onze eigen veiligheid.
 

Het is logisch dat mensen zich afvragen: wat betekenen al deze ontwikkelingen voor mij persoonlijk? Voor onze manier van leven? Voor mijn toekomst en die van mijn kinderen? Onderzoek laat al jaren zien dat Nederlanders hun eigen leven een hoog cijfer geven, maar dat zij zich grote zorgen maken over het land en de wereld om hen heen. Deze onrust en onzekerheid worden nog gevoed doordat het maatschappelijk debat nationaal en internationaal steeds vaker op polariserende toon wordt gevoerd.
 

Bij al deze terechte zorgen past tegelijkertijd de nuchtere vaststelling dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven. Een land dat zich macro-economisch met de beste kan meten. Als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we veel aan.
 

De begroting die de regering vandaag aan u voorlegt, staat in het teken van uitvoering van lopend beleid. Dat past bij de demissionaire status van een kabinet dat in januari van dit jaar zijn ontslag aanbood en daarmee verantwoordelijkheid nam voor de toeslagenaffaire. Grote nieuwe keuzes voor de langere termijn zijn aan een volgend kabinet. Tegelijkertijd ontslaat dat de zittende regering niet van de plicht te doen wat nodig is. Sommige onderwerpen zijn zo urgent, dat stilstand nu ons land onnodig op achterstand zou zetten. Daarom meent de regering er goed aan te doen in het lopende beleid voor komend jaar een aantal extra stappen te zetten, onder andere op het terrein van klimaat, rechtsstaat en woningbouw.
 

Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van het coronavirus. Voor ons ligt een jaar waarin we mogen hopen op een verdere terugkeer naar meer normale verhoudingen. Daarmee ontstaat ruimte om terug te kijken en vooruit te blikken.
 

Voorop staat dat wij Nederlanders in coronatijd opnieuw hebben laten zien er als familie, vrienden, collega’s en buren voor elkaar te willen zijn. Velen rouwen na deze periode om het verlies van een geliefde. Anderen worstelen met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud én jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie. Gelukkig konden en kunnen velen met hun zorgen en verdriet terecht bij mensen in hun omgeving. Aanvullend zijn er overal in het land initiatieven ontstaan om mensen te helpen en uit hun isolement te halen. Het is belangrijk dat die aandacht voor de gevolgen van corona blijft bestaan, ook in een volgende fase.
 

Positief is ook hoeveel mensen tijdens de coronacrisis in ons aller belang doorwerkten, vaak onder moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar. Dank aan de politiemensen en boa’s die pal staan voor onze veiligheid. Dank aan de militairen die op verschillende plaatsen bijsprongen. Dank aan alle mensen in het onderwijs en de kinderopvang, het openbaar vervoer en de logistiek. Dank aan allen die op welke plek dan ook een bijdrage leverden. En natuurlijk dank aan iedereen in de ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd. De komende periode staat in het teken van mentaal en fysiek herstel voor deze beroepsgroep, terwijl tegelijkertijd uitgestelde operaties en behandelingen moeten worden uitgevoerd.
 

Tijdens de coronacrisis is gebleken hoe belangrijk en effectief regionale, nationale en internationale samenwerking en afstemming in de zorg kunnen zijn. Dat is belangrijk met het oog op de periode na corona, waarin twee grote vragen beantwoord moeten worden. De eerste is: hoe zorgen we dat we paraat staan voor een volgende pandemie? Daarvoor werkt de regering aan een plan. Dat is per definitie ook een internationaal vraagstuk, want een virus stopt niet bij landsgrenzen. Het belangrijkste is nu dat overal ter wereld voldoende vaccins beschikbaar komen. Nederland neemt daarin verantwoordelijkheid door voor elk vaccin dat hier aan iemand wordt gegeven, er ook een te doneren. De tweede vraag is hoe de zorg in de toekomst georganiseerd moet worden om toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te blijven. Nu is de tijd om over deze onderwerpen het gesprek verder te voeren en besluitvorming voor te bereiden.
 

Gedurende de pandemie zijn groepen die al kwetsbaar waren, nog harder getroffen door alle maatregelen. Denk aan kwetsbare ouderen in een instelling of thuis, of mensen met een zwakke gezondheid of een beperking. Voor hen kwam de kwaliteit van leven in coronatijd nog meer onder druk te staan. Voor veel jongeren en jongvolwassenen dreigt na anderhalf jaar leven met de handrem erop een valse of vertraagde start in opleiding en werk. In de afgelopen jaren is de nodige aandacht uitgegaan naar het tegengaan van eenzaamheid, de aanpak van schulden en het stimuleren van kansengelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Die inzet blijft nodig. Vooruitlopend op noodzakelijke keuzes voor de lange termijn, stelt de regering tot eind 2023 ruim 8 miljard euro beschikbaar om onderwijsachterstanden in te lopen die in de coronaperiode zijn ontstaan. Het is belangrijk dat scholen daarbij ook aandacht geven aan de sociale en emotionele gevolgen die deze periode op leerlingen en studenten heeft gehad. Voor de jeugdzorg is volgend jaar 1,3 miljard euro extra beschikbaar, om knelpunten op te lossen en tegelijkertijd structurele verbeteringen te realiseren. En ook voor hulp aan mensen met problematische schulden vanwege corona of de toeslagenaffaire, is in de begroting extra geld opgenomen.
 

De Nederlandse economie staat er gelukkig goed voor, zeker in vergelijking met andere landen. Dat is een compliment aan het innovatieve Nederlandse bedrijfsleven en het geeft perspectief aan mensen die nu aan de kant staan. De doorgevoerde steunmaatregelen voor bedrijven waren ongekend in financiële omvang en reikwijdte, maar hebben wel het beoogde effect gehad. Dit jaar en volgend jaar veert de Nederlandse economie naar verwachting op en de werkloosheid blijft historisch laag, terwijl de staatsschuld door de steunmaatregelen niet uit het lood is geslagen en de koopkracht gemiddeld op peil blijft.
 

In het Caribisch deel van ons Koninkrijk is het leven voor veel mensen door corona moeilijker geworden, omdat de eilandeconomieën hard zijn geraakt door de enorme terugval in het toerisme. Voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba – samen Caribisch Nederland – gelden economische steunmaatregelen vergelijkbaar met die in ons land. Met de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn afspraken gemaakt om te bereiken dat financiële steun leidt tot een economie die weerbaarder en schokbestendiger is. In het gesprek daarover is het belangrijk steeds de eensgezindheid te zoeken. Dat maakt ons Koninkrijk als geheel sterker.
 

De intrinsieke kracht van de Nederlandse economie biedt ruimte om verder te bouwen aan het Nederland van morgen. De realiteit daarbij is wel dat veel vraagstukken de grenzen van één kabinetsperiode overstijgen. Of de grenzen van ons land. Of beide.
 

De overspannen woningmarkt is een belangrijk voorbeeld van een binnenlands thema dat niet in één periode oplosbaar is. Hoe wordt een betaalbare woning weer bereikbaar voor iedereen en vooral voor starters? De regering heeft daaraan de afgelopen jaren gewerkt via afspraken met gemeenten en provincies en met extra geld voor nieuwbouw. De uitvoering van dat beleid loopt door in het parlementaire jaar dat voor ons ligt. Door eerdere financiële impulsen worden meer dan honderdduizend nieuwe woningen gebouwd. De regering stelt nog eens 1 miljard euro extra beschikbaar om te zorgen dat er doorgebouwd kan worden.
 

Ook het Nationaal Groeifonds overstijgt de grenzen van deze kabinetsperiode. In de eerste ronde is dit jaar ongeveer 4 miljard euro vrijgemaakt, onder andere voor infrastructuur en voor projecten in de sfeer van kunstmatige intelligentie en groene waterstof. In de volgende ronde is een bedrag van ruim 7 miljard euro beschikbaar.
 

Voor natuur en biodiversiteit en de terugdringing van de stikstofuitstoot zijn tot 2030 al forse bedragen beschikbaar gesteld. Daarmee worden ook volgend jaar investeringen in natuurontwikkeling, schonere stallen en opkoopregelingen gedaan. Het is nodig dat er een goed toekomstperspectief blijft voor Nederlandse boeren, die zo belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening en een vitaal platteland. Tegelijkertijd is het belangrijk in kaart te brengen wat er nodig en mogelijk is om ook perspectief te bieden voor infrastructuur, economie en woningbouw. Daaraan blijft de regering werken.
 

Van de onderwerpen die zowel de grenzen van een kabinetsperiode als onze landsgrenzen overstijgen, is klimaatverandering zonder twijfel het meest dringend. Deze zomer kwam het International Panel on Climate Change met een harde en uitermate zorgelijke waarschuwing. De klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel gaan veel sneller en zijn veel ernstiger dan eerder voorzien. Dat raakt onze veiligheid, natuur en leefomgeving, maar bijvoorbeeld ook het wereldwijde armoedevraagstuk en toekomstige migratiestromen. In Nederland houdt de bescherming tegen hoogwater uiteraard de allerhoogste prioriteit. De grootschalige overstromingen in Limburg zijn voor de regering aanleiding om in overleg alle geplande maatregelen opnieuw tegen het licht te houden en te kijken of en waar versnelling nodig is.
 

Met het Klimaatakkoord en de Klimaatwet is in deze regeerperiode in ons land een belangrijke aanzet gegeven voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. De uitvoering van de gemaakte afspraken is in volle gang. Maar dat neemt niet weg dat de gerechtelijke uitspraak in de zogeheten Urgenda-zaak tot een versnelling dwingt, ook om de doelstellingen van de Klimaatwet te halen. De regering reserveert bijna 7 miljard euro extra voor aanvullende maatregelen, bijvoorbeeld voor verduurzaming van woningen en industrie en om elektrisch rijden verder te stimuleren.
 

In Europees verband heeft de regering een verhoging bepleit van 49 naar 55 procent CO2-reductie in 2030. Daarnaast steunt zij de doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050, zoals vastgelegd in de Europese Green Deal. Het is duidelijk dat de komende jaren extra inspanningen nodig zijn om deze aangescherpte doelstellingen te halen. Tegelijkertijd biedt een ambitieus klimaatbeleid ook kansen: voorop de kans een mooier, schoner en veiliger land na te laten. Maar ook economische kansen, bijvoorbeeld in de export en toepassing van Nederlandse kennis op het gebied van duurzame technologie en waterveiligheid.
 

Vandaag, op de Internationale Dag van de Vrede, realiseren we ons hoe ruim 75 jaar vrede en internationale samenwerking ons land ongekende welvaart en welzijn heeft gebracht. De internationale inbedding van ons land in de naoorlogse multilaterale wereldorde blijft van wezenlijk belang, want de wereld waarin we leven is meer en meer als de bekende Rubik-kubus. Alles hangt met alles samen. Zo is vrede ook welvaart, klimaat ook veiligheid, armoedebestrijding ook mensenrechten, duurzaamheid ook economie, en internationale stabiliteit ook migratie. Elke draai aan de kubus, elk besluit, werkt door op meerdere terreinen en niveaus. In dat besef is en blijft Nederland een betrouwbare internationale partner. Omdat het in ons eigen belang is, maar ook vanuit de solidariteit en verantwoordelijkheid die we voelen met en voor andere delen van de wereld. Onze uitgezonden militairen verdienen steun en respect voor de belangrijke en moeilijke taak die zij hierin steeds vervullen, zowel tijdens als na afloop van een missie. De regering stelt structureel extra geld beschikbaar voor de operationele inzetbaarheid van onze militairen en voor hulp aan veteranen die dat nodig hebben.
 

De lidmaatschappen van de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Naties zijn de hoekstenen van het Nederlandse buitenlands beleid. Het is duidelijk dat Nederland samen met de andere lidstaten van de Europese Unie voor strategische keuzes staat in de relaties met China en Rusland, maar ook in de relatie met de Verenigde Staten. Trans-Atlantische samenwerking blijft de basis onder het Nederlandse veiligheidsbeleid, maar we zullen tegelijkertijd meer moeten investeren in Europees veiligheidsbeleid.
 

In de Europese Unie ligt de prioriteit onder andere bij corona-herstelbeleid, bij de gezamenlijke klimaataanpak via de Green Deal en bij de bewaking van de Europese rechtsstaat en van de Unie als waardengemeenschap. Die waardengemeenschap is fundamenteel. In de landen van de Europese Unie mag iemands leeftijd, huidskleur, geloof, geaardheid, geslacht of herkomst nooit een reden zijn voor ongelijke behandeling, uitsluiting of andere vormen van discriminatie.
 

De rechtsstaat is het fundament onder de vrije en democratische samenleving, die al zo lang kenmerkend is voor ons land. Maar die Nederlandse rechtsstaat staat onder druk. De georganiseerde misdaad wordt steeds meedogenlozer en gewelddadiger. De schokkende moord op Peter R. de Vries is in deze ontwikkeling een nieuw dieptepunt. Het kabinet werkt al langer aan een stevige en meerjarige aanpak die verschillende sporen kent en stelt daarvoor opnieuw extra geld beschikbaar. Criminele organisaties moeten worden opgerold, hun leiders opgepakt en crimineel geld afgepakt. We moeten daarbij ook meer investeren in de aanpak van digitale criminaliteit en veiligheid, omdat de wereldwijde digitale dreigingen op tal van manieren toenemen. Tegelijkertijd moeten kwetsbare wijken worden versterkt, is het belangrijk dat jongeren via scholing en werk worden toegerust om niet in criminaliteit te vervallen, en moeten mensen worden beschermd die zich voor onze rechtsstaat inzetten. Versterking van de rechtsstaat is per definitie een zaak van lange adem. Hiervoor komt per jaar ongeveer een half miljard euro extra beschikbaar.
 

Tot slot moet de regering bij dat gesprek over de rechtsstaat en rechtszekerheid de hand in eigen boezem steken. De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen is te lang te stroperig geweest. In de toeslagenaffaire heeft de overheid mensen letterlijk en figuurlijk onrecht gedaan. In beide gevallen geldt: fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen. Dat blijft voor de regering absolute prioriteit. Belangrijk is ook dat de deur van de rechtsstaat voor iedereen openstaat. Het kabinet maakt vanaf volgend jaar extra geld vrij voor de sociale advocatuur. Het antwoord op de dieperliggende vraag hoe het vertrouwen te herstellen, vergt een langere adem en meer aandacht voor de uitvoerbaarheid van beleid.
 

Leden van de Staten Generaal,

Als elke tijd overgangstijd is, is maatschappelijke verandering een constante. Onze geschiedenis laat dat ook zien. Het komt er steeds op aan, ook in het hier en nu, elke verandering die zich aandient met open vizier tegemoet te treden. Zo bouwen we samen aan een beter land voor volgende generaties. In dat streven zal de regering de samenwerking blijven zoeken met u, leden van de Staten-Generaal. U mag zich in uw belangrijke werk gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.Prinsjesdag 2021: Extra miljardenimpuls voor klimaat en economie

21-09-2021

Van de redactie

Beeld Rijksoverheid

 

De Nederlandse economie herstelt zich snel en de vooruitzichten zijn positief. Na het opheffen van de meeste coronamaatregelen, stopt daarom per 1 oktober grotendeels de generieke steun aan bedrijven die onze economie overeind heeft gehouden. Tegelijkertijd kijkt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) naar de lange termijn. Duurzame economische groei moet de welvaart en de banen en inkomsten van toekomstige generaties veiligstellen. Met een investering van 6,8 miljard euro realiseren we extra CO2-reductie om de klimaatdoelen in het vizier te houden. Ook investeert het kabinet 300 miljoen extra in innovatieve technologie en strategische autonomie van onze ondernemers.
 

6,8 miljard extra voor het aanpakken van klimaatverandering

De afgelopen jaren heeft het kabinet forse maatregelen genomen en nieuwe maatregelen aangekondigd om de CO2-uitstoot te verminderen. Desondanks is een extra inspanning nodig om de doelstelling van 49% broeikasgasreductie in 2030 (t.o.v. 1990) in het vizier te houden. Daarom investeert het kabinet 6,8 miljard euro extra in klimaatmaatregelen zonder lastenverzwaringen. Hiermee stellen we Nederlanders in staat om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van ons land, blijft de uitvoering van het klimaatakkoord op tempo en gaat de CO2-uitstoot in Nederland versneld omlaag.
 

Hulp bij verduurzamen

De overheid komt Nederlanders die duurzame keuzes maken tegemoet in de kosten. Daarom worden bestaande subsidieregelingen uitgebreid zodat consumenten een tegemoetkoming van 1000 tot 2100 euro kunnen krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp, werkt het kabinet maatregelen uit gericht op extra stimulering van (betaalbare) elektrische auto’s en helpt het kabinet (MKB-)bedrijven bij verduurzaming door de aanschaf van elektrische bestelbussen te subsidiëren. Ook komt er een Nationaal Isolatieprogramma om de 20% slechtst geïsoleerde huur- en koopwoningen versneld te isoleren en verhoogt het kabinet het budget van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++), de subsidieregeling voor duurzame energie en andere technologieën die de CO2-uitstoot in Nederland verlagen, met €3 miljard.
 

1,3 miljard voor toekomstige energie-infrastructuur

De overheid wil dat bedrijven de noodzakelijke verduurzamingsslag hier in Nederland kunnen maken. Infrastructuur voor schone energie is hiervoor essentieel. Daarom reserveert het kabinet 1,3 miljard euro voor energie-infrastructuurprojecten die belangrijk zijn voor de klimaat- en energietransitie. Dit bestaat uit subsidie voor een warmtetransportnet in Zuid-Holland, en 750 miljoen euro voor het ombouwen van delen van het bestaande gasnet tot een landelijke ‘Waterstof backbone’ die de Nederlandse industrieclusters verbindt.
 

Extra CO2-reductie in de industrie

De industrie mag vanaf 2050 bijna geen schadelijke stoffen meer uitstoten. Het kabinet werkt aan maatregelen om de emissies, zoals de uitstoot van lachgas, naar beneden te brengen. Ook breidt het kabinet de plicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar kunnen worden terugverdiend, uit naar grote industriële (ETS-)bedrijven. Er worden middelen vrijgemaakt zodat gemeenten en omgevingsdiensten de handhaving van deze plicht kunnen verbeteren.
 

300 miljoen euro extra voor samenwerken aan cruciale innovatieve technologie

Nederland zet zich in EU-verband in om ons bedrijfsleven concurrerend en innovatief toonaangevend te houden. We houden onze economie open, tegelijkertijd maken we actiever werk van het in huis houden van kennis, het bewaken van een gelijk speelveld en het zelf blijven ontwikkelen van innovaties. Daar hoort, in een wereldwijd concurrerende economie, ook een andere rol van Nederlandse overheid bij. Daarom stelt het kabinet 300 miljoen euro als startbedrag beschikbaar voor deelname van Nederland aan twee zogenoemde IPCEI’s, Important Project of Common European Interest op het gebied van micro-elektronica en cloudinfrastructuur.
 

Dit zijn grootschalige Europese samenwerkingen van bedrijven en kennisinstellingen rondom een innovatieve technologie, een productieketen of infrastructuur die wordt gezien als strategisch belangrijk voor de EU. Deze projecten gaan nu van start en zijn van groot belang voor de banen en inkomsten van (over)morgen.


Nederland neemt deel aan IPCEI ME2, gericht op het versterken van de productieketen en het behouden van het concurrentievoordeel van de innovatieve Europese techindustrie. Hiermee wordt Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en grootbedrijf toegang gegarandeerd tot de nieuwste micro en nano-elektronica en software. Het tweede samenwerkingsverband, IPCEI CIS, heeft tot doel om Europese cloudinfrastructuur en -diensten op te zetten die bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen. Het is van belang voor consumenten, bedrijven en overheden om data veilig en op Europese voorwaarden te kunnen delen en opslaan.Prinsjesdag 2021: Kabinet bouwt voort op aanpak vertragingen door corona

21-09-2021

Van de redactie

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap blijft samen met scholen en universiteiten alles op alles zetten om kinderen en jongeren alle kansen te bieden op een goede toekomst, ondanks corona. Ook in de begroting van 2022 trekt het kabinet daar geld voor uit. Daarnaast heeft ook het aanpakken van het lerarentekort prioriteit. 
 

Aanpak vertragingen door corona

Met het Nationaal Programma Onderwijs, dat samen met het onderwijsveld is opgezet, wil het kabinet de ontstane leervertraging door corona inlopen. Zoals eerder aangekondigd, investeert het kabinet daarom van 2021 tot en met 2023 in totaal 8,5 miljard euro in het onderwijs.
 

Basisscholen en middelbare scholen lopen de vertragingen verder in met bewezen effectieve maatregelen zoals een-op-een-begeleiding, extra onderwijstijd en feedback. Diverse maatregelen zullen ook na het programma bijdragen aan beter onderwijs en gelijke kansen.
 

Daarnaast krijgt iedereen die dit studiejaar studeert aan dezelfde opleiding als vorig jaar een korting van 50% op het college- of lesgeld. Dat geeft studenten financiële ademruimte. Ook is er een tegemoetkoming gekomen voor wie zijn recht op een basisbeurs (mbo) en aanvullende beurs (mbo en hoger onderwijs) dreigt te verliezen. De ov-kaart voor studenten in het hoger onderwijs wordt verlengd met maximaal 12 maanden als blijkt dat zij meer tijd nodig hebben om hun diploma te halen.
 

Lerarentekort

Het lerarentekort blijft een groot probleem, zeker in de grote steden. Ook buiten het onderwijs zien we grote personeelstekorten, maar we werken hard om nieuwe leraren en schoolleiders aan te trekken en de huidige te behouden. Want alle leerlingen moeten goed onderwijs blijven krijgen.

Dit kabinet heeft daarom deze kabinetsperiode structureel 800 miljoen geïnvesteerd en incidenteel nog eens 360 miljoen in de aanpak van de tekorten. Mede hierdoor is het aantal zij-instromers en onderwijsassistenten fors gestegen. Ook hebben we met de grote steden afspraken gemaakt over de aanpak van de tekorten. Maar we zijn er nog niet. Daarom blijven we ons met schoolbesturen, schoolleiders, leraren en de opleidingen inzetten om dit probleem aan te pakken.
 

De laatste tranche van de werkdrukmiddelen, onderdeel van de 800 miljoen, is in deze begroting aan de OCW-begroting toegevoegd. Daarmee is er oplopend tot 430 miljoen euro per jaar vanaf 2025 om werkdruk in het primair onderwijs terug te dringen.
 

Daarnaast is er 645 miljoen euro structureel extra beschikbaar om in het hoger onderwijs de hogere studentenaantallen te compenseren. Dit moet er voor zorgen dat meer mensen in dienst kunnen komen en de werkdruk afneemt.
 

Op verzoek van de Tweede Kamer investeert dit kabinet 60 miljoen euro extra in de lerarenbeurs. Zo kunnen leraren zich verder blijven ontwikkelen, door bijvoorbeeld een bachelor- of masteropleiding te volgen. Dit maakt het vak aantrekkelijker voor zowel huidige als toekomstige leraren.
 

Cultuur

De creatieve en culturele sector hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Het kabinet heeft daarom in 2020 en 2021 naast de generieke steunmaatregelen in totaal ook ruim 1,6 miljard euro vrijgemaakt voor de organisatoren, makers en instellingen uit de culturele en creatieve sector. Dit betreft een van de stevigste sectorale steunpakketten van dit kabinet. Daarnaast is op 14 september aangekondigd om nog eens 15 miljoen vrij te maken voor (culturele) activiteiten zoals concerten die niet op volledige capaciteit kunnen doorgaan. Met al deze steunpakketten hebben veel instellingen het hoofd boven water kunnen houden.


Op advies van de Raad voor Cultuur worden mogelijkheden voor een herstelplan voor de sector verkend waarmee de kwaliteit, diversiteit in aanbod en de spreiding gegarandeerd kunnen blijven. Juist nu is de verbindende kracht van cultuur hard nodig.Prinsjesdag 2021: Begroting LNV: perspectief voor landbouw en natuur

21-09-2021

Van de redactie

Nederland staat voor grote opgaven op het gebied van stikstof, klimaat en waterkwaliteit. Evenwichtig en perspectiefvol landbouw – en natuurbeleid zijn van groot belang om deze opgaven het hoofd te bieden. In de begroting voor 2022 van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) krijgen boeren, tuinders, akkerbouwers, vissers en natuurbeheerders steun – in beleid en in financiën – om met deze opgaven aan de slag te gaan. De begroting bedraagt komend jaar een kleine 2 miljard euro.
 

Toekomstbestendige landbouw

De Nederlandse landbouw, tuinbouw en visserij zijn van grote waarde. Hoogwaardige productie gaat samen met een hoog niveau van kennis, technologie en innovatie. Dit draagt bij aan de verdere verduurzaming van de diverse ketens en sectoren. Ondanks grote inspanningen van de afgelopen jaren zijn extra stappen nodig om duurzaamheidsdoelen te halen.
 

Met de omslag naar kringlooplandbouw werken we aan efficiënt gebruik van grondstoffen en een productie die samen gaat met de natuur. Daarbij is het belangrijk om gestelde doelen helder door te vertalen naar gebieden en bedrijven. LNV ontwikkelt een set kritische prestatie indicatoren (KPI’s), die duidelijkheid biedt over de duurzame prestaties die van ondernemers verwacht worden én over de wijze waarop zij voor die prestaties een beloning krijgen. Vanaf 2022 zullen deze KPI’s - om te beginnen in regionale pilots - toegepast worden.’ 
 

Marktpartijen, consumenten en overheden hebben allemaal een verantwoordelijkheid dat duurzame inzet gaat lonen – ook voor de boer die het voedsel produceert. Met het Omschakelprogramma (175 miljoen euro) biedt LNV ondersteuning in de financiering die nodig is voor het maken van de omslag naar toekomstbestendige landbouw.
 

Natuur en klimaat

Natuur en biodiversiteit staan overal ter wereld, maar zeker ook in Nederland, onder druk. Zonder goed functionerende ecosystemen komt onze natuur, en daarmee ook onze voedsel- en drinkwatervoorziening, in gevaar. We versterken de natuur en biodiversiteit onder meer door samen met provincies invulling te geven aan het programma Natuur (gemiddeld 300 miljoen euro per jaar tot 2030)  en in die periode 37.000 hectare nieuw bos te realiseren. Daarnaast bewegen we naar een natuurinclusieve samenleving met provincies en private partijen met de Agenda Natuurinclusief.
 

In 2022 moet het tempo van de uitvoering van het Klimaatakkoord flink omhoog. De Europese Unie besluit in 2022 op welke wijze de lidstaten gezamenlijk de overeengekomen 55% reductie van broeikasgasemissies moeten realiseren. Dan wordt ook duidelijk wat de consequenties van het Europees klimaatbeleid zijn voor de landbouw en het landgebruik in Nederland. Om hier op in te kunnen spelen, verkent LNV aanvullende maatregelen en instrumenten op de thema’s veehouderij, veenweiden, glastuinbouw en voedsel. Uitgangspunt daarbij is dat de te verkennen maatregelen structureel effectief zijn en dat ze onderdeel zijn van de transitie naar een meer duurzame landbouw om in de periode ná 2030 te komen tot het gestelde doel: klimaatneutraal in 2050.
 

Europa en visserij

Op 1 januari 2023 treedt het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in werking, voor 1 januari 2022 dient Nederland een Nationaal Strategisch Plan (NSP) op te stellen over de specifieke Nederlandse invulling voor de periode 2023-2027. Nederland werkt aan een verschuiving van middelen voor inkomensondersteuning naar doelgerichte betalingen voor agrariërs die bijdragen aan duurzame doelen. Dat is in lijn met het Nederlandse landbouwbeleid en Europese ambities, zoals de Green Deal van de Europese Commissie en de Farm-to-Fork-strategie.
 

De visserijsector kampt met veel veranderingen, de ruimte op de Noordzee is beperkt en de gevolgen van de Brexit doen zich gelden. De uitvoering van afspraken uit de Kottervisie en het Noordzeekakkoord resulteren de komende jaren in een kleinere, maar wel meer duurzame en rendabele visserijsector. Middelen uit de Brexit Adjustment Reserve, de compensatiegelden voor de Brexit, zet LNV in voor maatregelen om de vloot in balans te brengen met toekomstige vangstmogelijkheden. Samen met de kottervissers maakt LNV een Innovatieagenda, gericht op minder bodemberoering, minder uitstoot van broeikasgassen en beter selectief vissen.
 

Structurele aanpak stikstofproblematiek

De omvangrijke stikstofproblematiek is in tientallen jaren ontstaan en niet binnen enkele jaren opgelost. Om de stikstofproblematiek aan te pakken is het nodig dat de stikstofdepositie afneemt en de natuur verbetert. Met de Wet Stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn), die het afgelopen jaar is aangenomen, implementeert LNV in 2022 een pakket stikstofreducerende (bron)maatregelen voor het behoud, herstel en bescherming van kwetsbare natuur. Dat zorgt ook voor economisch perspectief en maakt het mogelijk dat de zogenoemde PAS-melders een natuurvergunning krijgen. Hiervoor is eerder al 5 miljard euro uitgetrokken voor de periode tot 2030. Om de natuur te versterken en vergunningverlening op gang te houden, is op termijn extra inzet nodig.
 

Werken aan waterkwaliteit

Hoewel flinke slagen zijn gemaakt, is de verdere verbetering van de waterkwaliteit de afgelopen jaren uitgebleven. Om het tij te keren, is een maatregelenpakket voorgesteld voor de landbouw voor de periode 2022–2025. Dat pakket (7e actieprogramma Nitraatrichtlijn) is een mix van faciliteren en verplichten, waaronder het verplichten van duurzame bouwplannen waarin er meer geroteerd wordt met verschillende gewassen. Het 7e actieprogramma heeft impact - in de uitwerking van het programma bekijkt LNV samen met de keten hoe we gevolgen kunnen opvangen.
 

Dierenwelzijn en -gezondheid

In het verlengde van natuur, milieu en klimaat werken we verder aan duurzame veehouderij met gezonde dieren en oog voor dierenwelzijn. Komend jaar spant het ministerie zich dan ook in voor de aanpak van stalbranden en verbetering van dierenwelzijn tijdens hitteperiodes. Dat geldt eveneens voor acties ter verbetering van het slachtsysteem. Om het risico op het ontstaan en de verspreiding van zoönosen te beperken, versterkt LNV, samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het zoönosebeleid. Het recent opgeleverde rapport ‘Zoönosen in het vizier’ van de expertgroep zoönosen is daarbij het uitgangspunt.Prinsjesdag 2021: Het kabinet investeert in coronabestrijding, pandemische paraatheid en jeugdzorg

21-09-2021

Van de redactie

Het kabinet blijft zich maximaal inzetten om de coronacrisis te bestrijden en investeert ook komend jaar in het vaccinatieprogramma, de monitoring van de verspreiding van het virus via de testcapaciteit en het versterken van de GGD’en. Ook werkt het kabinet aan het verbeteren van de pandemische paraatheid: er wordt een plan gemaakt om voldoende voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën. Om zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden, werken we aan het toekomstbestendig maken van de zorg. Voor tekorten in de jeugdzorg wordt extra geld beschikbaar gesteld aan gemeenten. In totaal wordt er 100 miljard euro besteed aan de zorg in 2022.

 

Coronabestrijding

De meest ingrijpende fase van de coronacrisis ligt achter ons, maar er blijven risico’s. Daarom investeren we in 2022 vooralsnog 2,1 miljard euro in de coronabestrijding. We moeten zicht houden op de verspreiding van het virus door te blijven monitoren en testen. Ook zetten we onverminderd in op de bestrijding van het virus door middel van vaccinatie. Omdat de GGD’en een essentiële rol blijven spelen in de coronabestrijding is het belangrijk dat we deze organisaties versterken. Dit doen we onder andere door extra middelen beschikbaar te stellen voor het bron- en contactonderzoek, de teststraten en het vaccinatieprogramma.

 

Pandemische paraatheid

Door de coronacrisis hebben we ingezien dat we beter voorbereid moeten zijn op onbekende dreigingen voor de volksgezondheid: onze pandemische paraatheid moet beter. Om hiermee een start te maken stelt het kabinet volgend jaar in totaal 22 miljoen euro beschikbaar. We hebben geleerd dat samenwerking binnen het zorgstelsel essentieel is in crisistijd, maar ook is sturing vanuit de overheid onmisbaar gebleken. Er wordt een plan opgesteld om voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën, waar het vergroten van ons aanpassingsvermogen en onze zelfvoorzienendheid een grote rol in zullen spelen. Er moet worden geïnvesteerd in de publiek-private samenwerking bij de ontwikkeling en productie van vaccins, geneesmiddelen en medische technologie. Ook wordt er een landelijke infrastructuur ingericht om de 25 GGD’en aan te sturen ten tijde van crisis. Op die manier moet de bestrijding van een nieuwe epidemie adequater en sneller van de grond komen in de toekomst. Een ander onderdeel van de pandemische paraatheid is het opbouwen van de nationale zorgreserve, een duurzaam bestand van zorgprofessionals die kunnen inspringen in tijden van crisis. Hier trekt het kabinet per jaar 5 miljoen euro voor uit vanaf 2022.

 

Zorg voor de toekomst

Er komen veel veranderingen af op de zorg, onder andere door vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt. Om zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden, moeten we deze toekomstbestendig maken. Dat vraagt om meer aandacht voor preventie en gezondheid, focus op organisatie en regie en oog voor vernieuwing en werkplezier. Daarvoor worden in 2022 extra middelen beschikbaar gesteld. Zo komt er met de ‘subsidieregeling ondersteuning wijkverpleging’ 57 miljoen euro beschikbaar voor projecten gericht op samenwerking of het verminderen van administratieve lasten. Ook trekt het kabinet komend jaar 14 miljoen euro uit voor de ‘stimuleringsregeling e-health thuis’ voor mensen die thuis ondersteuning en zorg nodig hebben. Daarnaast is in 2022 ruim 4 miljoen beschikbaar in ‘subsidieregeling juiste zorg op de juiste plek’, onder andere bedoeld om samenwerking in de regio en tussen zorgsectoren te stimuleren. Ook steunt het kabinet de sector in het werven, scholen en behouden van voldoende zorgmedewerkers. Dit wordt gedaan via bijvoorbeeld de financiering van medische vervolgopleidingen en stages. Door de coronacrisis is het tekort aan stageplekken voor studenten van zorgopleidingen verder toegenomen, omdat veel stages zijn uit- of afgesteld. In 2022 is er 63,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om werkgevers een impuls te geven om meer stageplekken aan te bieden en deze op een innovatieve wijze vorm te geven. Om de zorg toekomstbestendig te maken is het belangrijk om de inzet van digitaal ondersteunende zorg en e-health-toepassingen te vergroten. Tijdens de crisis is dit essentieel gebleken, onder andere om gegevens tussen zorgaanbieders, de GGD en het RIVM te kunnen delen. Dit moeten we vast zien te houden in de toekomst.

 

Jeugdzorg

Om de toegankelijkheid, effectiviteit, betaalbaarheid en kwaliteit van de jeugdzorg verder te verbeteren is urgent actie nodig. Hiervoor komt komend jaar 1,3 miljard euro extra beschikbaar voor gemeenten, bovenop de 300 miljoen die vorig jaar is toegezegd. Het kabinet en de gemeenten maken samen met cliëntenorganisaties, beroeps- en brancheverenigingen en professionals een hervormingsagenda voor het jeugdstelsel. Daarin worden afspraken gemaakt die moeten leiden tot een duurzame verbetering van het jeugdhulpstelsel, waarin zorg beschikbaar is voor kinderen die dat echt nodig hebben, gemeenten betere uitvoeringskracht hebben en er meer inzicht komt in informatie zoals gebruik van jeugdzorg, uitgaven en wachttijden. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met gemeenten om al aan de slag te gaan met een aantal maatregelen, zoals het breder invoeren van een praktijkondersteuner jeugd-ggz bij de huisarts.

 

Zorgpremie

Om de toenemende kosten van de zorg te kunnen financieren rekent het kabinet in 2022 op een stijging van de premie van de basisverzekering van ongeveer €2,75 per maand. Hiermee komt de zorgpremie in totaal op ongeveer €121,25 per maand. Uiterlijk in november 2021 stellen de zorgverzekeraars hun premie vast. Via de zorgtoeslag wordt de premiestijging gecompenseerd voor mensen met een lager inkomen, de zorgtoeslag zal namelijk stijgen met maximaal 3 euro per maand. Het kabinet heeft, na een motie van de Tweede Kamer, toegezegd het eigen risico in 2022 op €385 te houden.

 

Lopende programma’s

De financiering van verschillende lopende programma’s blijft gedeeltelijk in stand tijdens de demissionaire kabinetsperiode. Het gaat hierbij om programma’s zoals ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ en ‘Kansrijke Start’. In deze programma’s wordt respectievelijk 5 miljoen en 7 miljoen euro geïnvesteerd in 2022. Daarnaast wordt er ongeveer 5,5 miljoen beschikbaar gesteld voor suïcidepreventie om het werk van 113 Zelfmoordpreventie in het jaar 2022 te kunnen continueren.Prinsjesdag 2021: investeren in stabiliteit van de rechtsstaat

21-09-2021

Van de redactie

Het steeds meedogenlozere geweld door de georganiseerde misdaad zet de stabiliteit van de rechtsstaat steeds meer onder druk. Daarom investeert het kabinet structureel flink extra in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. De rechtsstaat betekent ook dat wie rechtshulp nodig heeft, deze moet kunnen krijgen. Om die reden stelt het kabinet de komende jaren extra geld beschikbaar voor de gesubsidieerde rechtsbijstand.

 

Bestrijding ondermijnende criminaliteit

De bestrijding van georganiseerde ondermijnende criminaliteit is een langjarige en hevige strijd. Drie moorden rondom een kroongetuige illustreren de verharding van het criminele circuit en de kwetsbaarheid van onze rechtsstaat. Het breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit dat door dit kabinet is ingezet wordt in 2022 met 524 miljoen euro uitgebreid, waarvan 434 miljoen euro structureel.

 

De ene helft van het extra geld wordt ingezet voor het weerbaarder maken van de samenleving en onze economie tegen criminele invloeden. Dit betekent gerichte maatregelen gezamenlijk met onder meer gemeenten, de Regionale Informatie- en Expertise Centra’s, Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, internationale partners en private partijen. Nieuwe criminele aanwas moet worden voorkomen, door onder meer het bieden van perspectief op studie en werk voor jongeren en meer zichtbaar formeel gezag in kwetsbare wijken. Maatregelen om de weerbaarheid te vergroten worden gecombineerd met een stok achter de deur: preventie met gezag. Daarnaast maken we het onaantrekkelijker om geld te verdienen met drugs door het afpakken van crimineel vermogen en het verstoren van criminele geldstromen. Onze economische infrastructuur en logistieke processen willen we beter beschermen tegen ondermijnende criminaliteit: van mainports en greenports tot kleinere havens en boerenschuren.

 

Met het overige extra geld wordt onze strafrechtketen structureel versterkt en investeren we in forensische opsporing en bijzondere opsporingsdiensten. Hoeders van onze democratische rechtsstaat, zoals lokale bestuurders, rechters, officieren van justitie, agenten, advocaten en journalisten, moeten zich beter beschermd weten. Daarom wordt ook extra geïnvesteerd in bestuurlijke weerbaarheid en in het stelsel bewaken en beveiligen.

 

Toegang tot het recht

Goede rechtsbijstand is cruciaal voor de toegang tot het recht. De deur van de rechtsstaat hoort voor iedereen open te staan. Het kabinet trekt de komende jaren extra geld uit voor een betere vergoeding van sociaal advocaten, mediators en bijzondere curatoren. Deze vergoeding wordt in overeenstemming gebracht met de gemiddelde tijdsbesteding die zij aan een zaak kwijt zijn. Voor 2022 wordt hiervoor 154 miljoen beschikbaar gesteld.

 

De vernieuwing van het stelsel van rechtsbijstand gaat door onder het motto ‘meer oplossingen, minder procedures’. Door snellere en meer laagdrempelige hulp voor mensen met problemen zal het beroep op de rechtsbijstand in de toekomst naar verwachting afnemen. Daarnaast vraagt het kabinet commerciële advocaten een grotere (financiële) bijdrage te leveren aan rechtshulp voor mensen met een kleine portemonnee.

 

Investeringen in detentie

Versterking van de aanpak op zware georganiseerde criminaliteit gaat leiden tot meer gedetineerden in detentie. Om deze risicovolle groep gedetineerden veilig op te sluiten, vervoeren en berechten investeren we nu fors in het gevangeniswezen. Hiervoor is 45 miljoen beschikbaar in 2022, 25 miljoen in 2023 en daarna structureel 15 miljoen. Om de toenemende capaciteitsbehoefte bij de Dienst Justitiële Inrichtingen op te vangen wordt het budget voor 2022 verhoogd met structureel 154 miljoen. Dat wordt ingezet voor de uitbreiding van de capaciteit binnen de tbs, forensische zorg, het gevangeniswezen en de justitiële jeugdinrichtingen.

 

Een integraal, rechtvaardig en uitvoerbaar migratiebeleid
Migratie is meer dan asiel alleen. Migratie gaat om mensen die vanuit de hele wereld naar Nederland komen. Om te werken, te studeren, bij familie te wonen of om asiel te vragen en bescherming te zoeken. 

 

Nederland biedt bescherming aan mensen die vluchten voor oorlog en geweld maar treedt op tegen asielzoekers die overlast veroorzaken en hiermee het draagvlak ondermijnen. Daarnaast blijft het kabinet inzetten op terugkeer van personen die niet in Nederland mogen blijven en op verbetering van het grenstoezicht. Allemaal als onderdeel van een strenge maar rechtvaardige aanpak, met oog voor de menselijke maat.Reactie Prinsjesdag 21 september 2021

21-09-2021

Van de redactie

 Versterk de basis van onze rechtsstaat!  


De regioburgemeesters, het Openbaar Ministerie en de politie zien in de door de demissionair minister gepresenteerde begroting een structurele investering in de aanpak van de georganiseerde criminaliteit en toegang tot het recht. Dit is een belangrijke stap die de demissionair minister zet. Helaas zien wij tegelijkertijd dat deze investering niet voldoende is om het fundament van de organisaties in de strafrechtketen duurzaam te versterken. Investeringen daartoe door een nieuw Kabinet zien wij liever vandaag dan morgen.
 

De structurele investering in de veiligheidsketen in de door de demissionair minister gepresenteerde begroting is erkenning van de noodzaak om in veiligheid te investeren. Het betreft echter geld specifiek voor de aanpak van de georganiseerde criminaliteit en toegang tot het recht. Hiermee pleegt de Minister een noodzakelijke, forse investering in de aanpak van een hardnekkig en urgent probleem.
 

De regioburgemeesters, het Openbaar Ministerie, de politie en andere organisaties in de strafrechtketen hebben bij herhaling aandacht gevraagd voor het structureel versterken van het fundament van onze rechtsstaat. De afgelopen jaren hebben organisaties in de hele veiligheidsketen te weinig middelen gehad voor de uit te voeren taken; het piept en het kraakt daardoor.
 

Veiligheid in de wijken en een robuuste strafrechtketen staan of vallen met goed bemenste en goed toegeruste basisteams van de politie, versterking van recherchecapaciteit, voldoende rechters en officieren van justitie. Er zal daarom aanzienlijk in opleidingscapaciteit moeten worden geïnvesteerd. Ook is betere ICT nodig om personeel bij politie, de rechterlijke macht en andere partners, te ondersteunen in hun werk en de strafrechtketen verder te optimaliseren. Die investeringen zien wij liever vandaag dan morgen.
 

Daarom roepen wij de politiek nogmaals op om bij een nieuw te vormen Kabinet structureel minimaal 1 miljard euro extra beschikbaar te stellen, zodat we het fundament van onze rechtsstaat kunnen versterken en ons land veiliger wordt.


Gerrit van der Burg (Openbaar Ministerie)

Femke Halsema (regioburgemeesters)

Henk van Essen (politie)CDA: Haast geboden bij herstel dijkdoorbraak Reeuwijk

20-09-2021

Van de redactie

Reeuwijk - Nadat eind juli een deel van de dijk tussen de Kerkweg en de Tempeldijk in Reeuwijk is doorgebroken, zijn door het Hoogheemraadschap van Rijnland en lokale loonwerker nooddammen aangelegd om het water tegen te houden. Ondanks dat de nooddammen dagelijks worden gecontroleerd, wordt de uitkomst van het onderzoek naar de oorzaak van de dijkdoorbraak pas medio januari 2022 verwacht, waarna een plan van aanpak volgt om tot een stabiele oplossing te komen. Voor CDA-Statenlid Jaco Kastelein, zelf melkveehouder in het nabijgelegen Bodegraven, duurt dit wel erg lang en stelt vragen aan het college.
 

CDA-Statenlid Jaco Kastelein
 

Hoewel de nooddammen niet de kwaliteit hebben van de uiteindelijke dijk, is er volgens Kastelein nog een ander gevolg van de dijkdoorbraak waardoor een snelle oplossing gewenst is. “De provincie werkt aan een veenweide strategie waarbij de belangrijkste opdracht is de veenbodemdaling af te remmen en de gevolgen ervan te verkleinen of te voorkomen door het inklinken van veengrond,” aldus het Statenlid. “Maar op de plek van de dijkdoorbraak is het water in de sloot weggestroomd de laaggelegen polder in en is deze sloot nu drooggevallen.” Doordat de sloot zonder water staat, kan de grond van het naastgelegen perceel nu veel inklinken. Door droogte van veenweiden treedt namelijk krimp, inklinking en oxidatie van veenbodems op. Hierdoor daalt het maaiveld en komen broeikasgassen vrij. “Dus de drooggelegde sloot vergroot weer de CO2-uitstoot,” concludeert de melkveehouder.

 

Kastelein heeft daarom vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten om de situatie aan te kaarten en de termijn van het herstel aan de dijk te verkorten, zodat de negatieve gevolgen van de inklink verminderd kunnen worden.Gymnastiek vereniging Heres lanceert nieuw logo

20-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - De Bodegraafse gymnastiek vereniging Heres blijft moderniseren. Ruim 30 jaar geleden na de fusie heeft de toen ontstaande Heres het logo aangehouden van het oude Hercules. Iedereen moderniseert, werkt efficiënter en investeert in verbeteringen. Heres gaat daar natuurlijk telkens in mee.


Na ruim 30 jaar vond het bestuur dat het tijd werd voor een nieuwe logo en nieuwe kleurstijl. Met een zeer prettige samenwerking met Studio Veelenturf Reklame presenteert Heres vol trots in dit nieuwe seizoen 2021 hun nieuwe logo. Om dit te vieren krijgt ieder lid een sportieve rugtas, die deels gesponsord is door Metselbedrijf Martijn Jansen uit Bodegraven, met het nieuwe logo.
 


 Cor Bakker en Fay Claasen komen naar het Evertshuis

20-09-2021

Van de redactie

Bodegraven – Bij hun theaterconcert ‘Cor-i-Fay’ geven ze de mooiste liedjes een erepodium. Zo komen er Nederlandse juweeltjes voorbij van Annie M.G. Schmidt en het Klein Orkest, maar ook internationale successen van Cole Porter en John Lennon. Woensdag 29 september te zien in het Evertshuis.
 

Beeld: Annemieke van der Togt
 

Vanaf het begin van hun samenwerking was het een artistieke liefde op het eerste gezicht tussen pianist Cor en zangeres Fay. ‘Een muzikale romance’, noemen ze het zelf. “Midden in een lied werd ik zó door haar stem geraakt, dat de tranen over mijn wangen rolden. Het was een emotionele achtbaan’’, zegt Cor. “We halen het beste in elkaar naar boven. Met Fay kan ik alle lagen van een liedje aanboren en er een eigen kleur aan geven. Eén blik is genoeg om samen los van de grond te komen.’’

 

COR-I-FAY

Hun theaterconcert kreeg de titel ‘Cor-i-Fay’. Niet alleen een woordspeling met hun namen, maar ook met hun imago’s en hun achtergrond. Tussen de liedjes door vertellen ze daar komische anekdotes over. “Ik ben gewoon Cor uit de Jordaan’’, zegt Cor. “Maar Fay heeft de uitstraling en het uiterlijk van een fee. Zij is de dochter van een kunstschilder. Dat artistieke, elegante imago draagt ze altijd met zich mee. Vandaar Cor-i-Fay.’’ Bij hun samenwerking tillen ze niet alleen elkaar naar het hoogste niveau, maar krijgt ook het repertoire dat ze brengen een extra lading. Daarom is hun programma ‘Cor-i- Fay’  het ontelbare veelvoud van muziek, tekst en betovering. 

 

COR BAKKER

Cor Bakker studeerde cum laude af aan het conservatorium in Amsterdam, waarna hij ruim tien jaar de vaste pianist was van het Metropole Orkest. Bij het tv-publiek werd hij een vertrouwd gezicht als begeleider van Paul de Leeuw en als presentator van zijn eigen muzikale programma’s. Daarnaast speelde Cor in het jazz-circuit en ook in theatershows met onder anderen Karin Bloemen, Jenny Arean en Brigitte Kaandorp. Los daarvan trok hij volle zalen met zijn eigen theaterconcerten. 

 

FAY CLAASSEN

Zangeres Fay Claassen begon als studente aan de Amsterdamse kleinkunst academie, waarna ze de afslag naar de jazz nam. Zo studeerde ze jazz zang aan het conservatorium in Den Haag, een opleiding die ze succesvol afsloot met twee bijzondere onderscheidingen. Vervolgens trad ze door heel Europa op met prestigieuze gezelschappen als de WDR Big Band en de Danish Radio Big Band. Ook kreeg ze applaus in uitverkochte concertzalen in Amerika, China en Japan. Voor haar veelgeprezen albums oogstte ze lof in de vorm maar liefst drie Edisons. Maar de persoonlijke kroon op haar werk is dat Rita Reys – de grand lady van de Nederlandse jazz – zich openlijk uitsprak als Fay-fan.

 

De voorstelling begint om 20.30 uur, de deuren gaan om 20.00 uur open. Kaarten kosten € 23,50 inclusief drankje. Bij deze voorstelling is een coronatoegangsbewijs verplicht om te laten zien. Voor meer informatie en het reserveren van kaarten zie  www.evertshuis.nl/cor-bakker-en-fay-claassen

 

Praktische informatie

COR BAKKER & FAY CLAASSEN – Cor-i-Fay

DATUM: Woensdag 29 september 2021

GENRE: MUZIEK

AANVANG: 20.30 uur

ENTREE: € 23,50 met drankje*

*Meebrengen geldig coronatoegangsbewijs verplicht´VSTS dames 1 maakt van de nood een deugd´

20-09-2021

Door: Steffi van den Berg

Bodegraven - Afgelopen zaterdag was het na bijna een jaar geen competitie te hebben gespeeld weer tijd voor een ouderwetse volleybalwedstrijd. VSTS dames 1 heeft een flinke transformatie ondergaan. Zo zijn Mirjam van der Kruk en Karin Klein gestopt en Sanne van Ooijen (D2) en Caitlin de Rooij (Zovoc) zijn hun volleybal carrière ergens anders gaan voortzetten. Er zijn maar liefst vier speelsters hiervoor in de plaats gekomen, waar we erg blij mee zijn: Denise Peeters als passer/loper, Eline Hazelaar en Merel Florie op het midden en Terra Perotti als diagonaal. 

 

De wedstrijd stond van tevoren op losse schroeven aangezien de tegenstander van deze dag, fietsbezorgd.nl Switch dames 1, zich de avond ervoor via de mail had afgemeld bij onze vereniging. Op zaterdag 18 september werd dan ook na overleg door coach Dennis Strang en zijn dames, besloten dat er een vrije zaterdag op het programma stond. Er werden al wijntjes ingeschonken en van het zonnetje genoten totdat de telefoons bij de dames gingen rinkelen en daar Elvira Duiven klonk met de mededeling dat de dames en coach van Switch plaats hadden genomen in de sportkantine om wél een wedstrijd te gaan spelen. 

Duiven, die dit seizoen de rol als assistent op zich neemt vanwege een zwangerschap, maakte bepaald geen grap en sommeerde iedereen naar de sporthal. Van heinde en verre kwamen om beurten de speelsters van VSTS binnengedruppeld met redelijk wat venijn en adrenaline in het lijf door deze onverwachte wending. Er werd in samenspraak met het arbitrage duo besloten de wedstrijd te gaan spelen en Switch heeft dit moeten bezuren.  


VSTS begon dus bijna een uur later aan de match maar had een flitsende start. Alle dames waren fel en erop gebrand alles te geven en Switch weer gauw naar huis te sturen. Vanaf punt 1 was dit goed te zien aan het spel van VSTS. Zij legden flinke servicedruk neer bij de tegenstander wat resulteerde in veel directe punten en de punten die Switch wel maakte waren flink bevochten want niks werd weggegeven die middag.

 

Terpstra die op de spelverdeling haar mannetje stond kon Fleur van der Laan goed vinden en zij zorgde voor de nodige punten op het midden. Ook blokkerend was ze een plaag voor de aanvalsters van Switch. Zo werd met 25-18 de eerste set overtuigend gewonnen en ging VSTS met veel plezier en overtuiging door naar set twee. 
 

Ook in deze set was VSTS de baas over Switch en konden alle aanvalsters hun punten meepakken en had Naila Sabovic de leiding in de pass genomen en zorgde ervoor dat de ballen goed aankwamen op de spelverdeling. Met wederom goede services, onder andere van Peeters en Hazelaar, kon een flinke voorsprong worden opgebouwd en deze werd niet meer uit handen gegeven. Met 25-15 werd set twee winnend afgesloten en gingen de dames vol vertrouwen naar set drie.

 

Alles klopte in deze set en Switch kwam er helemaal niet aan te pas en binnen no-time stond er 25-10 op het scorebord en zo deelde VSTS een flinke tik uit, door de wedstrijd al te winnen. Switch probeerde in de vierde set nog bij te blijven maar maakte zelf veel (service)fouten en zo kon VSTS geconcentreerd de wedstrijd uitspelen, ook gebruikmakend van de slimme ballen van Perotti die een prima wedstrijd speelde, en zo kon VSTS de eerste 4-0 overwinning van het seizoen bijschrijven. 
 

De mentale switch die voor de wedstrijd gemaakt werd toen besloten werd toch te gaan spelen heeft voor een fantastische teamprestatie gezorgd. Tenslotte is de beste manier om wraak te nemen niet ervoor te zorgen dat je tegenstander faalt, maar dat je zelf slaagt en dat is uitstekend gelukt deze zaterdagmiddag. We danken ook alle supporters die toch zijn komen aanmoedigen, ondanks eerder bericht dat de wedstrijd niet doorging.

 

Volgende week gaan we onze eerste uitwedstrijd spelen, bij ZVH in Zevenhuizen, om 16:15uur in Swanla. Hopelijk kunnen we dit goede resultaat een mooi vervolg geven!Bodegraven-Reeuwijk twee dagen kunstenaarsdorp

20-09-2021

Door: Willem IJdo (EditieGroeneHart.nl)

Bodegraven-Reeuwijk - Als ‘kunstenaarsdorp’ zal Bodegraven-Reeuwijk Laren, Bergen en het Franse Barbizon – bakermat van het 19-eeuwse impressionisme in de schilderkunst – niet snel naar de kroon steken, maar zaterdag 18 en zondag 19 september kon je het idee krijgen dat we aardig op weg zijn, toen 123 artiesten op 55 locaties in de gemeente werk exposeerden. Dit gebeurde onder auspiciën van de Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk. Honderden bezoekers deden de Atelier Kunstroute 2021 aan. Getuige de vele bordjes ‘verkocht’ was het evenement ook commercieel een succes.


Oogstende boeren bij Nunspeet (Robert Scholten)​
 

Van Gogh
Robert Scholten toonde in galerie-atelier Domenicus van Tol, Kerkstraat 61A, werk in de trant van Vincent van Gogh zoals ‘oogstende boeren bij Nunspeet’. Naar eigen zeggen heeft hij die ouderwets aan de gang gezien voordat zij efficiënt en met veel kunstmest maïs moesten gaan produceren. In Scholtens’ versie van de middeleeuwse Sint Plechelmus-basiliek te Oldenzaal komt ‘Vincent’ mogelijk nog sterker naar voren.
Sinds enkele jaren actief met kwasten en verf, heeft hij zijn talent niet van een vreemde: grootvader Johannes Hendrikus Scholten (1904-1981) vervaardigde landschappen, stillevens en portretten, en exposeerde in museum Boymans Van Beuningen te Rotterdam.
 

Naburig restaurant In het Bonte Varken bood ruimte aan Wilma Kempe (KempeKunst) en Ap Quist, wiens vogelzwerm boven de plas aandacht trok. In de Zustertuin aan de Overtocht waren ‘vreemde vogels’ en andere creaties van Ingrid Aerts te bewonderen.


Vogels boven Reeuwijkse Plassen (Ap Quist)

 

Magisch
Werk van Cor Veelenturf (1923-2002) – de naam heeft nog altijd een magische klank – hing in parochieel zalencentrum De Doortocht. Opgegroeid als polderjongen, liet hij zich inspireren door landerijen, boerenhoeven, wateren en molens in het Groene Hart. Ook in het buitenland zag en vond de veelzijdige kunstenaar onderwerpen voor schilderijen, aquarellen en prenten.


Van alle deelnemers aan de Kunstroute is er tot en met eind oktober een overzichtstentoonstelling in het Evertshuis.


Vreemde vogels in de Zustertuin (Ingrid Aerts)

Schilderkist van Cor Veelenturf


Portret (Cor Veelenturf)

Sint Plechelmus-basiliek Oldenzaal (Robert Scholten)

 

 Geslaagde Repair Café in het Huis van Alles Vromade

20-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - Het Repair Café in het Huis van Alles Vromade in Bodegraven is afgelopen vrijdag - 17 september -  voor het eerst weer open gegaan. Spannend of de mensen de nieuwe locatie zouden bezoeken. Maar de mannen die met veel plezier klaar stonden om alle kapotte spullen te repareren werden zeker niet teleurgesteld. Bijna 10 klanten kwamen binnen met uiteenlopende apparaten en andere spullen. De koffiemachine doet het weer en brood kan weer knapperig worden in een gerepareerde broodrooster. Het ruime lokaal in het Huis van Alles Vromade biedt een gezellig onderkomen en ruimte voor veel kluswerk en voor klanten die in veel gevallen na de reparatie tevreden naar huis gaan.  

Kom kennis maken met het Repair Café. In de Vromade iedere vrijdag van 13 – 16 uur, in Reeuwijk in het Huis van Alles (de bibliotheek) iedere 2e en laatste zaterdag van de maand tussen 10 en 12 uur of in de Huiskamer van Waarder iedere eerste vrijdag van de maand tussen 14 en 16 uur. Lekker wandelen tijdens de Wiericketocht

20-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - Nadat het organiseren van wandeltochten door corona helaas lange tijd niet mogelijk was, gaat de winterserie van Wandelvereniging WS78 weer van start! Uiteraard houdt de vereniging zich daarbij aan de geldende coronamaatregelen. Omdat we starten in een horecagelegenheid, moeten wandelaars een coronabewijs kunnen tonen. 

Wandelvereniging WS78 verzorgt op zaterdag 2 oktober een wandeltocht van 20 en 40 km vanuit Bodegraven. De wandelaars voor de 40 km starten om tussen 8.00 en 09.00 uur vanuit Sporthal De Sporthoeve, Vromade 1, 2411 LLG Bodegraven. De 20 km lopers kunnen tussen 9.00 en 10.00 uur starten. De route is volledig gemarkeerd en de wandelaars krijgen een gedetailleerde routebeschrijving mee. Ook zijn er onderweg verzorgingsposten, waar wandelaars soep, koffie en fruit krijgen aangeboden. Halverwege is er een horecarust, waar consumpties voor eigen rekening zijn. Deelnemers kunnen zich vanaf 8.00 uur inschrijven voor € 7,50, inclusief een soep-, koffie- en fruitbon. Leden van WS78 en KWBN organisaties krijgen korting. Voor 8.30 uur en na 16.00 uur wordt het gebruik van een reflectievest en zak- of hoofdlamp aanbevolen. 


De speciaal voor deze dag uitgezette route gaat vanaf de start langs de Oude Rijn naar Fort Wiericke Schans, in 1673 gebrouwd in opdracht van stadhouder Willem III als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Via de Enkele Wiericke en het Wierickepad gaat de 40 km verder naar Driebruggen. Een klompenpad brengt de wandelaars naar de rust bij de Ruige Weide, waarna de tocht verder gaat richting Oudewater. De 20 km snijdt na de soep/koffiepost op 8,6 km een deel van de route af en loopt samen met de wandelaars van de 40 km door de prachtige Reeuwijkse Plassen terug naar Bodegraven. 

 De Kroon vertoont De Beentjes van Sint Hildegard

20-09-2021

Van de redactie

Waddinxveen - De tragikomische film De Beentjes van Sint Hildegard wordt op donderdagmiddag 7 oktober vertoond in De Kroon in Waddinxveen. 


Jan, op sublieme wijze vertolkt door Herman Finkers, is al 35 jaar getrouwd met Gedda, gespeeld door Johanna ter Steege. Zijn vrouw houdt zóveel van hem dat hij er benauwd van wordt. Jan ontsnapt aan de overzorgzaamheid, wanneer hij in een verzorgingstehuis belandt. Tussen zijn demente medebewoners lijkt Jan zijn eigen stem terug te vinden, en dankzij een bevriende arts gaat hij als een vrij man door de achterdeur weer naar buiten. 


De film is in Twents dialect gesproken en is ondertiteld. Vele bekende Nederlanders hebben een (dikwijls heel kleine) bijrol in de film. 
 

De film begint om 14.00 uur en de toegangsprijs is 8,50 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.cultuurhuysdekroon.nlMichiel Mos op Gouwestad

20-09-2021

Van de redactie

Gouda - Geïnspireerd door ‘Nirvana’ en ‘The Pixies’ begon Michiel Mos 25 jaar geleden op De Goudse Waarden grungeband ‘Lame Art’. In de daarop volgende jaren traden ze geregeld op in de regio, maar ook op ‘Mamma’s Pride’ in Geleen, wonnen diverse prijzen en brachten 4 demo’s uit. De muziek ontwikkelde zich, mede onder invloed van ‘Radiohead’-albums ‘Kid A’ en ‘Amnesia’ en Michiels Autonome studie aan de Utrechtse Kunstacademie tot gelaagder, experimenteler nummers. Begin 2002 viel de band uit elkaar, waarna Michiel zich richtte op zijn bedrijf en andere zaken. Muziek bleef hij maken, maar low profile.


Tijdens de uitzending van vrijdag 24 september zal hij tussen 19-20 uur in het Gouwestad muziekprogramma ‘Going Underground’ terugkijken op de periode met en na ‘Lame Art’, maar ook laten horen hoe zijn muziek nu klinkt.


Going Underground, vrijdagavond live en dinsdagavond op herhaling van 19 - 20 uur op Gouwestad Radio,97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether), DAB+ (digitale radio) en als livestream via  www.gouwestad.nl. Daarna nog vier weken terug te luisteren via Uitzending Gemist op de programmapagina én via de Gouwestad Mixcloud.
 Hermitage: The Power of Art film én college

20-09-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Na de special met Frida Kahlo organiseert Parkvilla een passe-partout met de film De Hermitage: The Power of Art. Voorafgaand aan de indrukwekkende film geeft kunsthistorica en docente Karin Braamhorst een inleiding. De eerste film staat op zondag 26 september gepland. Daarnaast zijn er op 6 en 16 oktober twee theatercolleges over de Hermitage, beide vanuit een andere invalshoek. ’De film laat onder meer imposante kunstschatten zien en op deze wijze is het mogelijk kennis te vergaren op een laagdrempelige én leuke manier’, aldus Cindy van der Hoorn programmacoördinator Parkvilla. ‘Tussen de muren van de Hermitage is het makkelijk om het gevoel van ruimte en tijd te verliezen.’ De Hermitage in Sint-Petersburg trekt jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers. Een imposante plek, met inmiddels een collectie van meer dan 3 miljoen kunstwerken. Hermitage – The Power of Art gaat over de rijke geschiedenis van het gebouw maar ook die van de stad en de vele mensen die hier geleefd hebben te midden van kunst, literatuur, muziek en poëzie. Over de stichter van de stad Peter de Grote en zijn liefde voor de Hollandse meesters, de allereerste kunstcollectie die door Catharina de Grote in 1764 bemachtigd werd, de overwinning van de Russische keizer Alexander I op Napoleon en de revolutie van 1917 tot het Sint-Petersburg van nu. De film toont de schoonheid en kleurenpracht van de stad - overdag en bij nacht. 

 

De film is gemaakt in nauwe samenwerking met de organisatie achter De Hermitage in Sint-Petersburg. De Italiaanse acteur Toni Servillo gidst de toeschouwer langs het magnifieke interieur met kunst van Europese meesters als Leonardo da Vinci, Rafaël, Van Eyck, Rubens en Rembrandt, door het winterpaleis, het theater, langs de Loggia van Rafaël, de portrettengalerij van oorlogshelden en de allergrootste Matisse collectie ter wereld.

 

Meer informatie en tickets:  www.parkvilla.nlMinder vraag om loonsteun

20-09-2021

Van de redactie

Zo’n 14.000 werkgevers hebben voor de maanden juli, augustus en september van 2021 de loonsteun NOW ontvangen. De inkomenssteun voor zelfstandigen Tozo is in dezelfde periode ongeveer 40.000 keer aangevraagd. Daarnaast heeft iets meer dan de helft van de werkgevers nog geen eindberekening van de Now uit het eerste steunpakket aangevraagd. Het is belangrijk dat ondernemers dit wel uiterlijk 31 oktober doen, want als UWV geen aanvraag ontvangt wordt de subsidie vastgesteld op nul. Dit staat in de brieven die Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 

Na 1,5 jaar crisis gaan we een nieuwe fase in. De economie herstelt zich en de contactbeperkende maatregelen kunnen steeds meer worden opgeheven. Het kabinet heeft daarom aangekondigd dat de generieke economische steunmaatregelen worden beëindigd. Voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn dat de loonsteunregeling NOW, de Tozo voor zelfstandigen en de inkomenssteun TONK. Dit betekent niet dat alle steun meteen wegvalt, er blijven immers onzekerheden bestaan. Het kabinet heeft met een aanvullend sociaal pakket extra middelen vrijgemaakt om mensen die als gevolg van de coronacrisis in onzekerheid zitten, nieuw perspectief te bieden. 

 
Het huidige subsidietijdvak voor de NOW van juli, augustus en september 2021 staat nog open tot 30 september. Tot dusverre is er voor 356 miljoen aan voorschotten verstrekt voor NOW 4. De sectoren met de meeste aanvragen zijn ‘horeca en catering’ en ‘overige commerciële dienstverlening’. De sector vervoer en logistiek heeft het hoogste voorschot.

 
De NOW-subsidie is in eerste instantie een voorschot, gebaseerd op een door de ondernemer ingeschat omzetverlies en de loonsom uit de referentiemaand. De subsidie wordt definitief als bedrijven een vaststelling van de NOW-subsidie aanvragen gebaseerd op de daadwerkelijke omzet en de loonsom in de subsidiemaanden. Voor sommige bedrijven betekent dit dat ze nog subsidie krijgen, anderen zullen (deels) subsidie moeten terugbetalen. Bedrijven kunnen daarvoor desgewenst met UWV een coulante betalingsregeling afspreken. 

 
In oktober 2020 is het aanvraagloket geopend voor de subsidievaststelling van de eerste NOW-periode (maart, april en mei 2020), ook staat het vaststellingsloket van NOW-2 (juni, juli, augustus en september 2020) sinds maart 2021 open. Van ongeveer de helft van de ondernemers van NOW 1 en van 77 procent bij NOW 2 is nog geen aanvraag voor een vaststelling binnen. Het is belangrijk dat ondernemers die NOW 1 hebben aangevraagd dit uiterlijk 31 oktober doen, want als UWV geen aanvraag ontvangt wordt de subsidie vastgesteld op nul.

 
Van ongeveer veertig procent van de werkgevers is de vaststelling voor de definitieve subsidie van NOW 1 aangevraagd en verwerkt, gezamenlijk hebben zij ongeveer voor twee miljard euro aan voorschot gekregen. De vastgestelde subsidie is in totaal 1,4 miljard euro. 35 procent (168,9 miljoen euro) is een nabetaling en 65 procent (853 miljoen euro) een terugvordering. Dit is in lijn der verwachting, veel ondernemers hebben in de eerste maanden van de crisis voor de zekerheid subsidie aangevraagd. In tachtig procent van de gevallen is een lager omzetverlies dan verwacht de grootste reden voor de terugvordering. Atelier Kunstroute groot succes

19-09-2021

EditieGroeneHart.nl

Bodegraven-Reeuwijk - 123 Kunstenaars op 55 locaties en heerlijk weer. De organisatie kan terugkijken op een buitengewoon geslaagde Atelier Kunstroute 2021.

 

Première I AM in het teken van de Atelier en Kunstroute 2021

Dit hele weekend heeft Bodegraven-Reeuwijk in het teken gestaan van de kunst tijdens de Atelier Kunstroute 2021. Op 56 locaties was werk te zien van 123 kunstenaars uit Bodegraven, Driebruggen, Nieuwerbrug, Reeuwijk-brug, Reeuwijk-dorp, Zwammerdam en Waarder. Het uitgelezen moment voor EditieGroeneHart.nl om de feestelijke première te vieren van de allereerste volwassen talkshow van de omroep I AM.


Vanuit de Gallery van glaskunstenaar Marry Buiks spreekt AnneMarie Visser natuurlijk met Marry Buiks, voorzitter van de Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk Kees Veelenturf en wethouder Odd Wagner. Over kunst, cultuur, ambities en de toekomst. MarieLouise Oliwkiewicz, presentator van het succesvolle Kunstportret bezoekt bovendien samen met Leo Dijkmans, voorzitter van de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk een aantal kunstenaars die dit weekend te zien zijn. Kijken dus! Online en On Demand op de website van EditieGroeneHart.nl, YouTube kanaal en Facebookpagina.


 

 Rohda’76 bekert verder na monsterzege: 10-0

19-09-2021

Door: Ad van den Herik

Bodegraven -

Geen euforie als je net met 10-0 hebt gewonnen en gewoon verder bekert. Trainer Arjen Linstra toont zich ingetogen na de poulewinst voor de KNVB-beker. ,,Dit was geen graadmeter voor ons voor de competitie. In dat opzicht had ik liever een tegenstander uit de derde klas gehad,’’ verzuchtte Linstra na afloop van de walk over tegen HDV: Houdt Dapper Vol. Dat dappere bij de Hagenaars gold misschien nog net voor de eerste helft, maar zeker niet voor het vervolg. 


Door Pim de Visser, Rick Vogels en de teruggekeerde Daniël van Leeuwen ging Rohda’76 halverwege de wedstrijd al fier met 3-0 aan de leiding. De basis voor een monsterscore, zo bleek in het tweede bedrijf.
 

Want na de wissel van speelhelft verloren de Bodegravers niks van hun scherpte. In tegendeel, de blauwwitten voerden de score nog verder op. En hoe? Van Leeuwen (2), Wessel Sterk (2),  (opnieuw) De Visser, Siedrik Berends en Rick Baelde tilden de einduitslag naar dubbele cijfers. ,,Een zeer matige tegenstander,’’ besloot Linstra met een gevoel voor understatement. En omdat HMSH onderuit ging bij Stellendam plaatst Rohda’76 zich voor de knock-outfase van het bekertoernooi.

 


Pim de Visser scoort één van zijn twee doelpunten. Daniël van Leeuwen loopt al juichend weg. Door: Ad van den HerikWeekmenu stichting Kom-mee-Eten

19-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 20 september 2021 t/m 24 september 2021 het volgende menu voor u.

 

Maandag 

Runderbouillon, bami goreng, kroepoek, satésaus, gebakken uitjes, augurk, toetje
Dinsdag 
Groentesoep, aardappelen, gestoofde hamlap in rozemarijn en honing, witlof, jus, toetje 
Woensdag
Champignonsoep, aardappelen, slavink, bietjes met ui, jus, toetje 
Donderdag 
Courgettesoep, aardappelen, Zuid-afrikaanse boboti, sperziebonen, jus, toetje
Vrijdag
Preissoep, aardappelen, saucijs, spinazie met verkruimeld ei, toetje 
 

 Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893


Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Robuust parkeerbeleid voor centrum Bodegraven

19-09-2021

Door: Willem IJdo (EditieGroeneHart.nl)

Bodegraven - Heet hangijzer: parkeren in het centrumgebied van Bodegraven. Burgemeester en wethouders hebben een “totaalplan” in petto. Zij verwachten de gemeenteraad rond november middels een presentatie te kunnen informeren “over de manier waarop we tegen de parkeeropgave aankijken”. Hiervóór vindt afstemming plaats met diverse groepen belanghebbenden.

Het gaat B & W om een “robuuste” en duurzame oplossing, maar ook om ruimtelijk inpassen van voorstellen van de Initiatiefgroep ‘Hart in Bodegraven’, en van het ‘Verkeersplan 2.0’. Hierin worden verkeerscirculatie en -veiligheid behandeld. Diverse maatregelen voor de korte termijn zijn inmiddels genomen; fietsparkeren krijgt nog aandacht. 

Gedragsverandering
De afgelopen jaren is gewerkt aan oplossing van het parkeervraagstuk in het centrum van Bodegraven. Het college wil een situatie scheppen met voldoende mogelijkheid om de parkeerbehoefte van omwonenden, bezoekers en andere doelgroepen op te vangen binnen de openbare ruimte, mits de afstand tot woningen en winkels acceptabel is. “Het beter benutten van de bestaande capaciteit en een gedragsverandering teweeg brengen, maken een belangrijk onderdeel uit van de aanpak”.
 

Tegelijkertijd wordt bekeken hoe anders om te gaan met mobiliteit, in het licht van toenemende behoefte aan groen en leefbaarheid in de openbare ruimte. Aanpassing van loopafstanden en verbetering van fietsroutes staan op het programma. Voor de lange termijn wordt introductie van alternatief vervoer, zoals deelauto’s, overwogen.
 

Men streeft ook naar beter openbaar vervoer, waarbij valt te denken aan pendelbussen in de spits. “Dit kan de parkeerdruk in het centrum op termijn verminderen.” Toekomstige ontwikkelingen – bijvoorbeeld omzetten van winkelpanden buiten het ‘kernwinkelgebied’ in woonruimte – kunnen de vraag naar parkeerfaciliteiten echter weer doen toenemen.
 

Oude Markt
Parallel aan de pogingen het parkeervraagstuk op te lossen, loopt het proces naar vaststelling van het bestemmingsplan Bodegraven Centrum. Het voorontwerp heeft vorig jaar zomer ter inzage gelegen. Dit leidde tot meer dan 60 reacties. Uit commentaar van B & W daarop blijkt dat het volledig autovrij maken van de Oude Markt “niet haalbaar” wordt geacht maar “De gemeente zet zich in om de verblijfskwaliteit en uitstraling van de Oude markt te verbeteren.”
 

Het plan bevat (nog?) geen maximum bouwhoogtes. Rond de Dorpskerk geldt echter dat de hoogte daarvan de maximaal toegestane hoogte voor nieuwbouw is. “Tegen hedendaagse architectuur bestaat geen bezwaar maar de panden moeten wel passen in de omgeving en voldoen aan redelijke eisen van welstand.”Jean-Claude van Rijckeghem is de winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021

19-09-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Zaterdag 18 september werd vandaag in de Romeinse Herberg van Archeon voor de 17e keer de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.


Beeld: Museumpark Archeon 

 
Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.

 

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling. 

 

De genomineerden 2021 (auteur - titel - uitgeverij):  

·               Syl van Duyn- Opzoek naar jou - Van Goor

·               Martine Letterie - Wij blijven bij elkaar - Leopold 

·               Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet – Standaard Uitgeverij

·               Jean-Claude van Rijckeghem- IJzerkop -Querido

·               Rob Ruggenberg- Offerkind - Querido

 

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. Er zijn ook lessuggesties bij de vijf boeken van de shortlist beschikbaar voor het onderwijs. Deze vindt u hier.

 

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000,-.  

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer. 

 

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 12 enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury heeft op zaterdag 4 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-.   

 

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is…

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek dat erin slaagt om jongeren mee te nemen naar vroeger waar het nog normaal was dat andere mensen beslissingen namen over jouw leven als meisje/vrouw. De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2021 toe te kennen aan IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem. 
 

De 12 juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Jean-Claude van Rijckeghem met zijn boek ‘IJzerkop’ bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2021. De jury van de Jonge Beckman was ook onder de indruk van het boek van Rob Ruggenberg en geven zijn boek ‘Offerkind’ een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs 2021.  

 

Jean-Claude van Rijckeghem, IJzerkop

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.
Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

 

De animatie bij IJzerkop is gemaakt door Lidewij Fanoy. 

 

Bekijk het volledige juryrapport via deze link.  Dreigementen voor restaurant wegens nieuwe coronamaatregelen

18-09-2021

Editie GroeneHart.nl

Bodegraven - Je kon erop wachten: figuren die hun ontstemming over de coronamaatregelen, ingaande vrijdag 25 september, botvieren op café- en restauranthouders. Dezer dagen was het raak – of liever gezegd: mis – bij het bekende restaurant Anders in het centrum van Bodegraven. Daar is gedreigd, zowel in de zaak als telefonisch, met “we komen hier nooit meer eten” als de onderneming zich conformeert aan de nieuwe voorschriften.
 

“Wij begrijpen de frustraties, maar staan met onze rug tegen de muur”, laat eigenaar PJ Geerlof weten. Hij wijst erop dat de regels niet door hem – of zijn collega’s – zijn bedacht, maar door de overheid, en dat hij bij overtreding hoge boetes of zelfs sluiting van zijn bedrijf kan verwachten. In het laatste geval zou “we komen hier nooit meer eten” geen dreigement meer zijn, maar een vervulde profetie… 

Oproep
“Laten we de medische verdeeldheid die nu ontstaat niet op de horeca afschuiven”, is zijn klemmende oproep aan iedereen die graag buiten de eigen deur eet en drinkt. Wie wil weten hoe Anders de regels toepast, kan ‘PJ’ persoonlijk bellen via 06 242 247 13. “Niet mijn medewerkers, want zij hebben dit niet bedacht, en ook het restaurant niet”. Mails over het onderwerp worden niet beantwoord, maar verwijderd.
 

Van iedereen die binnen is, respecteert Anders de privacy. “U bent niet verplicht iets te melden over uw medische achtergrond, aan niemand”.Kunstenaarscollectief X3 toont ruimtelijke installatie 'Binnen Wereld'

18-09-2021

Van de redactie

Gouda - De bijzondere expositie 'Binnen Wereld' van Kunstenaarscollectief X3 is te zien van 22 september t/m 17 oktober bij Kunstcentrum Firma Van Drie. X3 is Annemarie van Hooff, Arjenne Vossepoel en Ria Volk.
 


 

Corona heeft ons leven meer gekleurd dan ons lief was. Ons huis werd nest en vesting; ons leven zen en vlak; langzaam eindeloos. De expositieruimte van het kunstcentrum wordt tot vacuüm, beklemming in de bijzondere ruimtelijke installatie van het collectief, waarbij de kunstenaars gebruik maken van  foto’s, film, geluid, ruimtelijk werk en meer nog associatieve poëtische beelden, universeel en persoonlijk.
 

Het programma van Binnen Wereld
 Workshop Art Journal – Mixed Media

18-09-2021

Van de redactie

Woerden - Op woensdag 29 september van 10.00 tot 12.00 uur geven Corrie Berends en Eline van Maanen bij Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden een workshop Art Journal – Mixed Media. Vrij vertaald zou je kunnen zeggen dat je een kunst-journaal of kunst-dagboek maakt. Je hebt geen teken- of schilderervaring nodig om een mooie pagina te maken.
 

Art-journalen is op papier een kunstwerk maken en dit bewaren in een verzamelalbum, het art-journal. Door gebruik van Mixed media: diverse soorten materialen en technieken zoals knippen, plakken, stempelen, sjabloneren, kom je tot prachtige resultaten. 
 

In deze art-journal workshop leer je de technieken, doe je ideeën op en gaat er een wereld aan creativiteit voor je open waarvan je niet wist dat jij dat in je hebt. De workshop is voor iedereen die met art-journallen aan de slag wil, of je dit nog nooit hebt gedaan of je album al bijna vol hebt, je bent van harte welkom.
 

Het huis is open vanaf 9.30u voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de workshop plaats. Graag vooraf aanmelden via telefoon (06-14004496), per email ( info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website  www.inloophuislevenmetkanker.nl ).
 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.Dansen op hoog niveau met studio Viva Dans

17-09-2021

Editie GroeneHart.nl

Bodegraven - De jongste leerling van studio Viva Dans is twee, de oudste is 70 en waar het vooral omdraait is het plezier en de liefde voor de dans. Van streetdance – hiphop, Jazzdans tot klassiek ballet of dans conditie. Het professionele team draait zelfs zijn hand niet om voor workshop rollatordance. Dansen verbindt en dat begrijpen ze bij de studio goed. Tegelijkertijd durven ze de uitdaging aan op professioneel en vernieuwende wijze deze bewegende kunstvorm neer te zetten met een sterke lokale binding. Daar getuigd deze video zeker van, die in samenwerking met Fort Wierickeschans werd gemaakt. Prachtige beelden gemaakt op een van de meest bijzondere locaties in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
 Aankomende woensdag is het Nationale Kraanwaterdag

17-09-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Volgende week vindt de Nationale Sport Week plaats, een waarbij er aandacht is voor verschillende thema’s binnen de sport. Op woensdag 22 september is het ook nog eens Nationale Kraanwaterdag, een dag waarop Sport en Welzijn ook haar steentje aan bij draagt.
 


De basisscholen zijn al geïnformeerd over deze dag en de poster zijn verspreid. Maar op de Nationale Kraantwaterdag hebben we nog iets leuks in te planning: aankomende woensdag  van 10:00-11:00 uur vindt je ons bij het Oase tappunt nabij de Van Tolstraat 1 in Bodegraven om goodies weg te geven. Daarna zijn we van 14:00-15:00 uur te vinden bij het Oase tappunt bij de Hortemansdijk 8 in Reeuwijk. Kom jij ook je flesje vullen met kraanwater? 

 

Benieuwd wat we nog meer doen tijdens de Nationale Sportweek? Neem een kijkje op  www.senw-br.nlSIZA-vrouwenochtenden

17-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - Na een zomerperiode mogen we weer uitkijken naar nieuwe SIZA-vrouwenochtenden! We willen dit seizoen bezig zijn met ‘Geloven met hoofd, hart en handen’ waarbij ook onze zintuigen een rol spelen. Op 8 oktober staat de eerste ochtend gepland met Women in Grace. Samen met dit mooie koor willen we het seizoen feestelijk en muzikaal starten in de Dorpskerk.
 


De ochtend duurt van 10.00 tot 11.30 uur in de Dorpskerk (Oude Markt 1) en is voor alle vrouwen in Bodegraven en omgeving. Vanaf 9.30 gaan de deuren open. Van harte welkom en neem gerust vriendinnen, zussen en andere vrouwen mee! 

 

Hierbij ook de andere data van de SIZA-vrouwenochtenden, zodat je die vast kunt reserveren in je agenda:World Clean up day 2021 Prinses Beatrixschool

17-09-2021

Van de redactie

Bodegraven - Met een enthousiaste groep van 15 leerlingen heeft de Prinses Beatrixschool woensdag 15 september meegedaan aan de World Cleanup Day 2021.
 


De leerlingen zijn op pad gegaan met emmers, handschoenen en grijpers. De omgeving van de school is weer vrij van zwerfvuil! De buit: blikjes, heel veel peuken, knijpers, bierflesje, tissues, snoeppapiertjes, afval van snacks. Allemaal afval dat niet in de natuur thuis hoort maar in de afvalbak!  Als bedankje kregen de kinderen een leerzaam kwartetspel met allerlei weetjes over zwerfafval. 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina