NIEUWS



Het Hart van Bodegraven: Een Levendig Centrum Bloeit Op

07-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Recente krantenkoppen waarschuwen voor leeglopende winkelstraten, vooral in dorpen en kleine steden. Maar Bodegraven vertelt een ander verhaal. Het centrum komt tot leven, dankzij de inspanningen van de inwonersgroep 'Het Hart van Bodegraven'. Het groen gedijt prachtig en verspreidt positieve berichten door de gemeenschap.
 

 

Twee jaar geleden anticipeerde de gemeente al op de dreigende leegstand. In samenwerking met 'Hart in Bodegraven' is het centrum nu sfeervol ingericht, met een oog op de toekomst. De straten ademen een gezellige sfeer uit en zijn tegelijkertijd klaar voor de uitdagingen van morgen. Dit alles werd mogelijk gemaakt door het ontwerp van Timo Cents van Arcadis, dat een transformatie van 'steen naar groen' en van 'saaiheid naar levendigheid' realiseerde.

 


 

Het resultaat is een centrum dat zowel gezellig als levendig is. Terrassen nodigen uit tot ontspanning, en de winkels floreren. De dinsdagmarkt is weer een levendige ontmoetingsplaats geworden. Zelfs de eens sombere stegen zijn omgetoverd tot sfeervolle hoekjes, met prachtige bestrating, weelderig groen en gezellige terrassen. Hier komt het hart van de gemeenschap tot leven, met dank aan exposities gehost door Het Groene HartHuys | Kunst, Cultuur & Historie.
 


Deze zomer zal het Hart van Bodegraven ongetwijfeld vele toeristen verwelkomen. Dit is niet alleen goed voor de lokale middenstand en horeca, maar ook een bevestiging van de prachtige transformatie die heeft plaatsgevonden. Een bezoek aan het Hart van Bodegraven is meer dan de moeite waard. Iedereen is van harte welkom om te genieten van de levendige sfeer die hier heerst.
 

 



Cantatevesper in Dorpskerk Bodegraven: Een Avond van Muzikale Verheffing

07-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op donderdagavond 16 mei om 19.30 uur wordt de Dorpskerk van Bodegraven het podium voor een Cantatevesper, met als thema "Wij hebben de Heere gezien!". Een Cantatevesper belooft een avond vol muzikale pracht te zijn, doordrenkt met spirituele diepgang en artistieke verfijning.
 

Het hoogtepunt van de avond zal worden gevormd door de uitvoering van verschillende meesterwerken. Onder de werken die ten gehore zullen worden gebracht, bevindt zich de prachtige paascantate "Wees gegroet, Gij Eersteling der dagen" van Koos Bons, een stuk doordrenkt van hoop en vreugde. Daarnaast zal ook de indrukwekkende cantate van de beroemde J.S. Bach, "Wer da gläubet und getauft wird" BWV 37, de harten van de luisteraars veroveren met zijn diepgaande emotie en majestueuze klanken. Niet te vergeten zal de koraalcantate "Terwijl wij Hem bewenen" van de getalenteerde Bodegraafse musicus Alexander Prins ten gehore worden gebracht, waarmee lokale kunstenaars hun eigen stempel drukken op deze bijzondere avond. En natuurlijk zal de gemeenschap ook samen de liederen van het geloof zingen, verenigd in één stem.
 

 

De uitvoerenden van deze prachtige muzikale avond zijn het Bodegraafs christelijk koor "Deo Favente", het christelijk instrumentaal ensemble "Intermezzo" en enkele getalenteerde solisten. De muzikale leiding berust in de bekwame handen van de Bodegraafse musicus Alexander Prins, terwijl ds. A.J. Treur als liturg zal dienen, de spirituele gids voor deze bijeenkomst.
 

De toegang tot deze Cantatevesper is gratis, waarbij er tijdens de avond wel een collecte zal worden gehouden om de onkosten te dekken.



Debatavond Europa in Woerden: Lokale Belangen en Europese Visies

07-05-2024

Van de redactie

Woerden - Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, borrelt bij veel burgers de vraag op: waarom zouden we eigenlijk stemmen en waarop baseren we onze keuze? Wat betekenen deze verkiezingen voor mij als individu? Deze vragen staan centraal tijdens de debatavond die wordt georganiseerd door de lokale afdelingen van Volt en Progressief Woerden, op woensdag 29 mei in De Speeldoos, Singel 45a in Woerden.
 

Het politieke speelveld wordt vertegenwoordigd door kandidaten van diverse partijen, waaronder Ingeborg ter Laak van het CDA, Ian Hendriks van Volt, Jacques Roozendaal van de SGP, Johanna van der Meer van de ChristenUnie, Marius Troost van de PvdA/GL, en vertegenwoordigers van de VVD en D66 (die nog worden bekendgemaakt). Deze kandidaten voor een parlementszetel gaan met elkaar in debat over hun visie voor Europa, met een specifieke focus op lokale Woerdense onderwerpen.
 

Het belang van Europese wetgeving en beleid voor Woerden en haar inwoners wordt vaak onderschat. De beslissingen die in Brussel worden genomen, hebben een aanzienlijke impact op verschillende facetten van het lokale leven. Van het bouwen van woningen tot het beheren van het landschap, van het stimuleren van industrie tot het waarborgen van veiligheid en milieubescherming, de Europese besluitvorming raakt vrijwel elk aspect van het Woerdense bestaan. Daarom is het cruciaal om bij de Europese verkiezingen te stemmen met het oog op de belangen van Woerden.
 

De avond begint met een inleiding door Agnes Jongerius, lid van het Europees Parlement. Zij zal inzicht bieden in de totstandkoming van wetgeving en beleid in Brussel en de invloed hiervan op Woerden, doorspekt met voorbeelden en anekdotes.
 

Na deze introductie zullen de deelnemers in verschillende groepen met elkaar debatteren over hun plannen voor Europa, waarbij telkens een onderwerp centraal staat dat relevant is voor Woerden. Voorafgaand aan het debat krijgt het publiek de mogelijkheid om vragen in te dienen via de website www.debatavondwoerden.nl, die tijdens het debat aan de deelnemers zullen worden voorgelegd om hun standpunten verder te verduidelijken.
 

De debatavond staat open voor alle inwoners van Woerden. Toegang is gratis, maar vanwege de beperkte capaciteit is vooraf aanmelden verplicht via de website. Wees er snel bij, want vol is vol. Deze avond biedt een unieke gelegenheid om inzicht te krijgen in de Europese dimensie van lokale politiek en om direct in dialoog te gaan met de vertegenwoordigers die onze belangen in het Europese Parlement zullen behartigen.



Longlist Thea Beckman Prijs 2024

07-05-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.  Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij.  Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.



 

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Emmy Stevens begeleidt deze jury.

 

Omdat de mening van de jeugdlezers van de historische boeken net zo belangrijk is als die van de volwassen jury is besloten het prijzengeld voor beide prijzen gelijk te trekken. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt €1.250,- en de winnaar van de De Jonge Beckman ontvangt ook €1.250,-. 
 

Meedoen in de jury van De Jonge Beckman? Dat kan door naar een plek in de jury te solliciteren. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen via deze pagina zich opgeven, vóór 19 juni 2024. De Thea Beckman Prijs jury stelt in samenwerking met Emmy Stevens de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2024 krijgt iedereen bericht hierover.


Als jurylid lees je alle zes de boeken van de shortlist en je houdt bij wat je wel en niet aanspreekt in de boeken. Je ontvangt hiervoor een werkboek. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie bepaalt de jury wie de Jonge Beckman Prijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking. Als dank voor je inspanningen krijg je de (e)boeken van de shortlist en een boekenbon, beschikbaar gesteld door de Kinderboekwinkels Nederland.

 

Eind mei maakt de jury de zes titels van de shortlist bekend. Bij deze zes titels worden door zes studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Op zaterdag 14 september 2024 wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2024 als de Jonge Beckman 2024 in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.

 

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

 

 



Speel mee in de nieuwe voorstelling van Jeugdtheaterhuis

07-05-2024

Van de redactie

Gouda - In de kerstvakantie van 2024-2025 speelt Jeugdtheaterhuis de familievoorstelling "ZEB." Jongeren vanaf 14 jaar krijgen de kans om hierin mee te spelen en op tournee te gaan door Zuid-Holland. Zij kunnen zich opgeven voor de selectie op 15 en 16 juni in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda.



 

De nieuwe familievoorstelling "ZEB." is geïnspireerd door het gelijknamige boek van schrijver Gideon Samson en illustrator Joren Joshua. Een aanstekelijk, absurd verhaal over een zebra in de klas, dat nu door Jeugdtheaterhuis op de planken wordt gebracht! De voorstelling wordt geregisseerd door Daniël van Duijvenbooden. De vaste cast bestaat uit 26 jongeren, verdeeld over twee casts, en acteur Marcos Valster Da Costa Ferreira, die diverse volwassen rollen speelt. Daarnaast zal er een wisselende groep kinderen meespelen. De repetities starten in de laatste week van de zomervakantie en half december start de tournee, met zo’n 15 voorstellingen langs theaters in Zuid-Holland en daarbuiten.


Op zaterdag 15 en zondag 16 juni vindt de selectie plaats in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. In verschillende workshops spel, beweging en stem kunnen jongeren van 14 jaar en ouder hun talenten laten zien. Deelname kost 35 euro voor beide dagen.


Meer informatie en aanmelden: www.jeugdtheaterhuis.nl/selectie



Week van de stenen winkel in de Kerkstraat

07-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - In de week van 13 tot en met 19 mei 2024 vindt de derde landelijke ‘Week van de Stenen Winkel’ plaats. Een initiatief om de lokale stenen winkel in het zonnetje te zetten en aandacht te creëren voor de waarde van deze winkels bij de consument.
 

Ook verschillende lokale ondernemers uit de Kerkstraat in Bodegraven doen hieraan mee. Ieder klant die op vrijdag 17 of zaterdag 18 mei een aankoop doet in de Kerkstraat ontvangt een attentie bij de deelnemende ondernemers. Voor de oplettende consument: je ziet dat de straat inmiddels in een mooie zomerse kleur is versierd, en dat is een hint naar de attentie die je krijgt.
 

“De reden dat we deelnemen aan de ‘Week van de Stenen Winkel’ is om mensen te blijven wijzen op de waarde van het blijven kopen in fysieke winkels. In de Kerkstraat bundelen we onze krachten als ondernemers om klanten in een prettige sfeer te laten winkelen.”, vertelt Lisanne eigenaar van Just4pets.
 

Marcel eigenaar van koffiebranderij van Boon tot Bakkie vult aan: “We kijken ernaar uit om samen met iedereen in Bodegraven de kracht van onze lokale stenen winkels te vieren en nog eens te onderstrepen waarom deze winkels een plekje verdienen in ons centrum.”
 

De ondernemers uit de Kerkstraat: Lichtpunt boek&Cadeau, juwelier van Zijl, van Keeken schoenen, RH sport, dierenwinkel Just4Pets, Keurslagerij Kamerling, kapsalon het Groene hart, koffiebranderij van Boon tot Bakkie, Six Electronica Service en de Wereldwinkel heten u van harte welkom.



Toren van de St. Willibrorduskerk verzakt

06-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - ‘De fundering van de kerktoren is niet goed meer, waardoor de toren verzakt.’ Die boodschap brachten Gijs Hoogeveen (gebouwencommissie) en Jorden van der Haas (locatiebestuur) aan de parochianen van hun geloofsgemeenschap St. Willibrordus. Zij presenteerden op zondag 5 mei de uitkomsten van een onderzoek dat ruim twee jaar geduurd heeft. De conclusie: er is actie nodig, maar voordat er iets gebeurt, worden alle mogelijkheden én onmogelijkheden onderzocht

 

Voor de meeste parochianen was het geen geheim dat er iets mis is met het kerkgebouw. Er zijn in het schip van de kerk op meerdere plekken scheuren ontstaan. Uit voorzorg waren al de glas-in-loodramen met de heiligen Barbara en Elisabeth verwijderd, zodat deze niet konden breken. De verwachting was dat deze scheuren door het verzakken van toren waren veroorzaakt en dat is nu bevestigd. De toren zakt van de kerk weg richting de Oude Rijn en neemt een stuk van het schip van de kerk mee.


 

Gijs Hoogeveen wist te vertellen dat het zakken niet dusdanig snel gaat dat er acuut gevaar is of dat we binnenkort spreken van de ‘Scheve toren van Bodegraven’. Tegelijk is uit het onderzoek duidelijk geworden dat de fundering van de toren – bestaande uit houten palen – op sommige punten niet goed is en verslechtert. Op niet al te lange termijn is actie nodig om het verzakken te stoppen.

 

De toren houdt ook het locatiebestuur van de geloofsgemeenschap bezig. Jorden van der Haas gaf aan dat het bestuur alle mogelijkheden bekijkt. Restauratie van de fundering en van de toren zelf zijn waarschijnlijk een zeer kostbare zaak. Hij vertelde dat het locatiebestuur onder meer met het overkoepelende parochiebestuur, het bisdom en zeker ook de gemeente en de gemeenschap van Bodegraven in gesprek zal gaan. De kerk is een gemeentelijk monument én is een beeldbepalend gebouw voor het dorp. Pas als met iedereen is gesproken, wordt een besluit genomen over hoe om te gaan met de toren en de kerk.

 

De ruim zeventig aanwezige parochianen gingen uiteen in de hoop dat heel Bodegraven zich om haar toren zal bekommeren. In de komende maanden worden alle opties onderzocht en gaat de geloofsgemeenschap verder in gesprek. Wordt vervolgd!



Donderdag 9 mei Hemelvaartsrit door Bommelerwaard

06-05-2024

Van de redactie

Driebruggen - Traditionele Hemelvaartsrit van de Boreftse Motorclub start bij Dorpshuis Custwijc in Driebruggen en eindigt 200 km na prachtige bochtige dijkwegen door de Bommelerwaard in de bourgondische brasserie De Laegt in Almkerk.

 

 

De Bommelerwaard is een streek in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Waal in het noorden, de Maas in het oosten en zuiden. Deze tocht is zeer afwisselend en uitdagend en leidt via de mooiste wegen van Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Je kunt de toer individueel of als groep rijden. Of rijd je liever achter iemand aan? Vraag dan even bij de inschrijving of er een ervaren toerrijder beschikbaar is om bij aan te sluiten. Of geef aan dat je een motormaatje zoekt voor deze dag via ons Instagram account: @Boreftsemotorclub

 

 

Start
Vertrek donderdag 9 mei vanaf Dorpshuis Custwijc, Laageind 1 in Driebruggen.
Inschrijving is tussen 9.30 en 12.00 uur. De finish is tot 18.00 uur open.
Kosten € 5,- per motor (al dan niet met duopassagier).
De route is alleen verkrijgbaar als gpx-bestand en kun je bij de inschrijving – terwijl je een kopje koffie drinkt - downloaden op je TomTom, Garmin of ander navigatiesysteem.
 

Locatie
Je vindt Dorpshuis Custwijc als volgt: route A12 Utrecht – Den Haag, afrit Nieuwerbrug/Driebruggen. Blijf de weg volgen tot de T-splitsing in Driebruggen en je rijdt er zo tegenaan.


Historie
Dit jaar viert de Boreftse Motorclub haar 50e verjaardag! Dat wordt eind augustus gevierd met een zaterdagmiddagrit voor alle oud-leden, met aansluitend een barbecue voor de leden. Sinds de oprichting in 1974 komen circa zestig leden uit de hele regio. Iedere 2e woensdag van de maand is er clubavond in Custwijc in Driebruggen. De leden vallen in alle leeftijdscategorieën (van 19 tot 79) en rijden op evenzoveel soorten motoren.
 

In de wintermaanden worden thema-avonden georganiseerd. Gedurende het seizoen (vanaf begin april) zijn er diverse toerevenementen en clubactiviteiten. De aftrap van het motorseizoen vindt altijd plaats op 2e Paasdag met de Kaasstadrit. Dit zijn open evenementen waar elke motorrijder voor kan inschrijven.
 

Kijk ook eens op de website: www.boreftse-motorclub.nl



Creatieve cursussen verminderen stress

06-05-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Onderzoek heeft uitgewezen dat creativiteit de hersenactiviteit positief stimuleert en stress vermindert. Tijd om jezelf te verwennen met een creatieve cursus. ‘De nieuwe Parkvilla cursussen voor het nieuwe seizoen staan nu online. Omdat veel mensen al een overvolle agenda hebben, gaan wij komend seizoen ook meer kortlopende cursussen aanbieden’, aldus Arjenne Bouwknegt, directeur Parkvilla.

 

 

Bij Parkvilla kun je veel kanten op, er zijn bijna 80 cursussen: van schilderen tot keramiek, van dans tot edelsmeden. Allemaal gegeven door bekwame én bevlogen docenten. In september starten er weer nieuwe cursussen zoals Chinese kalligrafie. Tijdens deze 8-delige cursus leer je stap voor stap de basistechnieken. Voor Chinese kalligrafie geldt bij uitstek: oefening baart kunst. Chinese kalligrafie is daarnaast ook een soort meditatie die er toe leidt dat de geest tot rust komt. Nieuw is ook de cursus Geanimeerde portretten. In deze 10-delige cursus ga je een kleurrijk mens- en dierportret schilderen en leer je hoe je hiervan in Photoshop een geanimeerd portret kunt maken. Cursisten werken dus analoog en digitaal.
 

Kijk op  www.parkvilla.nl voor meer informatie en inschrijven.



Unieke smederijtocht op de Nieuwkoopse Plassen!

06-05-2024

Van de redactie

Nieuwkoop - Op donderdag 9 mei is er om 13:00 uur een unieke smederijtocht op de Nieuwkoopse Plassen. Varend over de Nieuwkoopse Plassen ontdek je waar de turf vandaan komt, en aan land zie je de smid aan het werk! Deze tocht is een samenwerking tussen The Lake-Inn, het Smederijmuseum Nieuwkoop en Natuurmonumenten. Kaartjes voor deze tocht koop je via www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop



 

Smederij ambacht

De eerste smederijen in Nieuwkoop dateren uit de 14e eeuw als ambacht aan huis. Doordat er veel vraag was naar smeedwerk voor de veenderij, de landbouw en de bouw, werden de smederijen belangrijk voor de economie van Nieuwkoop. In de 18e en 19e eeuw kwam dit tot een hoogtepunt: ruim 200 knechten waren aan het werk en sommigen smederijen verdienden wel 50.000 gulden per jaar.

 

Gereedschap voor turfwinning 

De smid was onmisbaar voor de turfwinning. De smederij was destijds de enige plek met de juiste materialen en kennis in huis om gereedschap voor de turfwinning te maken. Met behulp van vuur, aangeblazen door een blaasgalg, werden metalen flink verwarmd zodat het vervormbaar werd. Vervolgens werd het in precies de juiste vorm geslagen of werden er andere technieken toegepast zoals lassen, splijten, buigen, wellen, om het gereedschap verder te vormen. Goed gereedschap was essentieel voor turftrekken en turfsteken.

 

Hoe ziet de excursie eruit?

De smederijtocht gaat van start op fluisterboot Blauwjantje van Natuurmonumenten. Beleef de geuren en kleuren van het voorjaar op de Nieuwkoopse Plassen. Laat je meenemen in de geschiedenis van turf, petgaten en legakkers terwijl de boot naar de Zuidplas koerst. De vrijwillige boswachters nemen je direct terug mee in de tijd. Eenmaal aangekomen op de Zuidplas, leggen we de boot aan. De ene helft van de groep gaat naar het Smederijmuseum, dat zich in één van de laatst overgebleven huissmederijen van Nieuwkoop heeft gevestigd. Hier stookt de smid het vuur hoog op en laat hij zien hoe vroeger het gereedschap voor de productie van turf werd gemaakt. De andere helft van de groep kan even rustig genieten van een kop koffie/thee en appeltaart bij de Lake Inn (bij prijs inbegrepen). Vervolgens wisselen de groepen om. Daarna stappen we weer samen de boot op en sluiten we de tocht af bij de opstaplocatie.
 

Voor meer informatie en om aan te melden, ga naar de agenda op www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop. Hier staan ook alle andere tochten.

 

Wanneer: donderdag 9 mei 13:00 – 16:00

Kosten: €25 euro voor leden van Natuurmonumenten, €17,50 voor leden van Natuurmonumenten



Partij voor de Dieren Zuid-Holland roept op tot actie tegen landbouwgif na alarmerende bevindingen

06-05-2024

Van de redactie

De Partij voor de Dieren en D66 in Zuid-Holland maken zich grote zorgen over de recente bevindingen omtrent landbouwgif. Naar aanleiding van de uitkomsten van onderzoek door het Europese project SPRINT[1], waarin maar liefst 170 verschillende bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen in milieu, dieren en mensen in Nederland, hebben de Partij voor de Dieren,  D66 en GroenLinks-Partij van de Arbeid vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

 

Uit het onderzoek blijkt dat landbouwgif niet alleen in bloed en ontlasting van agrariërs aanwezig is, maar ook in hun omgeving, bij omwonenden en consumenten. Het gif wordt aangetroffen in huis, bodem, gewassen, lucht en water. Zelfs in huisstof is een alarmerende hoeveelheid gif gevonden. De Partij voor de Dieren vraagt zich af of Gedeputeerde Staten zich bewust zijn van de ernst van deze situatie en of zij zich zorgen maken over de gezondheidsrisico's die hiermee gepaard gaan.

 

De Parkinsonvereniging en andere organisaties hebben hun bezorgdheid geuit, omdat een groot deel van de aangetroffen middelen potentieel kankerverwekkend, hormoonverstorend of schadelijk voor de vruchtbaarheid blijkt te zijn. Neuroloog Bas Bloem van het Radboud UMC waarschuwt voor het verband tussen het gebruik van pesticiden en de snelgroeiende ziekte van Parkinson. De Partij voor de Dieren vraagt zich af welke conclusies Gedeputeerde Staten hieruit trekken en welke maatregelen zij zullen nemen om de volksgezondheid te beschermen.

 

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland, benadrukt het belang van actie: "Het is volstrekt onacceptabel dat inwoners van de provincie gezondheidsrisico's lopen door blootstelling aan landbouwgif. Het Europees Hof heeft onlangs nog een vernietigend oordeel geveld over de manier waarop in Nederland de toelating van chemische bestrijdingsmiddelen wordt uitgevoerd, Daarom dringen wij er bij het provinciebestuur op aan om absolute prioriteit te geven aan de volksgezondheid en maximaal in te zetten op een volledige afbouw van het gebruik van landbouwgif in Zuid-Holland."

 

Daarnaast pleiten de Partij voor de Dieren en D66 voor meer bescherming van agrariërs en omwonenden tegen de schadelijke effecten van landbouwgif. In Frankrijk en Duitsland is Parkinson erkend als beroepsziekte, maar in Nederland nog niet. De Partij voor de Dieren roept Gedeputeerde Staten op om zich in te zetten voor betere bescherming van agrariërs, omwonenden, consumenten, dieren en milieu tegen de gevaren van landbouwgif.

 

Tot slot vragen de Partij voor de Dieren en D66 aan Gedeputeerde Staten om onderzoek te laten uitvoeren naar de aanwezigheid van landbouwgif in Zuid-Holland, met als doel de volksgezondheid en een gezonde leefomgeving voor alle inwoners, zowel mens als dier, te waarborgen.



ESTO nestelt zich in de kopgroep

05-05-2024

Verslag: Han Koevoets

Bodegraven - Dankzij een verdiende 1-3 overwinning tegen en in Aarlanderveen schuift ESTO weer een plaatsje naar boven in de ranglijst. De thuisploeg kwam er afgelopen zaterdag nog genadig af gezien de uitgespeelde kansen. Dat was er bij Aarlanderveen slechts eentje die wel werd omgezet in een doelpunt.

 


Beeld: de Sportfotogaaf

 

Twee spelstijlen in boeiende eerste helft

Direct na de aftrap domineerde ESTO met verzorgd voetbal en veel balbezit. Aarlanderveen hield de deur voor hun doel goed dicht en schoot de bal na verovering geplaatst direct in de diepte naar voren. Hun spitsen wisten daar raad mee en zo werd in de dertiende minuut op links een duel gewonnen tussen twee ESTOspelers. Vervolgens werd de bal keurig afgeleverd richting de elfmeterstip en onhoudbaar achter keeper Tom Vink gekegeld voor de 1-0. Het spelbeeld wijzigde daarna niet maar het viel op dat de ESTOverdediging door had hoe Aarlanderveen opereerde. ESTO behield het veldoverwicht en dat werd in de 25e minuut beloond. Met een fraai doelpunt uit een schot vanaf ongeveer 30 meter zorgde Tim van de Lagemaat ervoor dat zijn ploeg voor de rust langszij kwam.

 

Veel uitgespeelde kansen

Na de thee zorgde Yannick Saeijs al binnen zeven minuten met een droge knal in de korte hoek voor een 1-2 voorsprong. Aarlanderveen ging op zoek naar de gelijkmaker en moest daarvoor hun spelwijze loslaten. Ze schoven naar voren zonder echt gevaarlijk te worden. Hoewel ze wat corners grossierden lukte het geen moment om het keeper Tom Vink echt moeilijk te maken. In de 58e minuut was de lat hun genadig op een mooie vrije trap van Tim van de Lagemaat. In de 61 minuut kon hun keeper met een fraai snoekduik maar net een schot van Thom Beijeman keren. Uiteindelijk gaf Thomas Mouthaan Aarlanderveen in de 75e minuut de genadeklap door zeer attent te reageren op een rebound via de paal voor de 1-3. De wedstrijd was gespeeld en Jorrit Roozendaal mocht als jeugdig debutant nog even aantreden in de hoofdmacht. Bij een van de laatste wapenfeiten kreeg Yannick nog helemaal alleen vanaf middenlijn opstomend een grote kans. Hij schoof de bal langs de keeper maar ook langs de buitenkant van de paal.

 


Beeld: de Sportfotogaaf
 

Volgende week komt Koudekerk naar de Kievitsheuvel. Zij staan samen met RKDES slechts 4 punten boven ESTO op de eerste plaats. Er zijn drie wedstrijden voor de boeg en alles is nog mogelijk. Het belooft een spannende eindrace te worden voor de prijzen. Zaterdag wordt om 14.30 afgetrapt.

 

 



Geen loon naar werken voor Rohda’76

05-05-2024

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Na de ongelukkige 0-1 thuisnederlaag tegen Be Fair moet Rohda’76 de laatste drie wedstrijden toch nog wat punten bij elkaar sprokkelen om uit de problemen te blijven. Door de absentie van topscoorder Moussa Kalisse en de geblesseerde Vlatko Lazic moest Rohda’76 het vooraf stellen zonder haar doelpuntenmakers.


Desondanks gaf het team van Arjen Linstra de Waddinxveners goed partij. Het had via Wessel Sterk (kopbal net over en een schot op de lat) zo maar op voorsprong kunnen komen. Maar die treffer bleef uit. In ieder geval aan Rohda’76-kant, want Be Fair nam na de thee een 0-1 voorsprong. Direct daarna moest keeper Brian Groeneveld zich geblesseerd laten vervangen door Luc Spannemaker.
 


Wessel Sterk was twee keer dichtbij een treffer                                        (Beeld: Don van der Meer)

 

Passie en beleving

Rohda’76 ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg via Jeroen Schouten en Kenny van de Weg kansen om de stand gelijk te trekken, maar de hatelijke nul bleef op het scorebord staan. De laatste tien minuten speelden de blauwwitten met tien man na een rode kaart voor Koert van Keeken. ‘Dubieus’, zo oordeelde Linstra over de beslissing van de scheidsrechter. ,,We speelden met passie en beleving. Een gelijk spel zou de verhoudingen beter hebben weergegeven. Met deze strijd en beleving kijk ik met veel vertrouwen naar de komende drie wedstrijden.”

 

Veilig

In het competitierestant moet Rohda’76 nog wel wat punten binnenslepen om zich definitief veilig te spelen. Komende zaterdag 11 mei staat de uitbeurt in en tegen Linschoten op het programma. Aftrap om 15.00 uur.



Bodegraafse kunstenaar in de verleidelijkste en grootste Art POP-UP in Gouda - Unit4Art

05-05-2024

Van de redactie

Bodegraven/Gouda - In het Crabethpark, vlakbij het station in Gouda, zit sinds een half jaar de verleidelijkste en grootste Art POP-UP van het Groene Hart, Unit4Art. In een jaren 50 pand met een oppervlakte van wel 2000m2 laten hier meer dan 30 kunstenaars vanuit heel Nederland in hun eigen unit/ galerie een diversiteit aan kunstvormen zien waarbij kwaliteit voorop staat.

Het is een bruisend broeinest vol met verschillende kunstvormen, o.a. fotografie, video art, lichtkunst, mixed media, sculpture, schilderkunst, poëzie en design.  En sinds kort ook glaskunst van de Bodegraafse kunstenaar Marry Buiks.

 


Galeriehoudster Nicole Jansen van Unit4Art

 
Galeriehoudster Nicole Jansen van Unit4Art kwam met Marry zijn kunst in aanraking toen zij een maar maanden geleden met haar auto op weg was naar een afspraak. Op de Zuidzijde in Bodegraven reed zij langs een bijzonder pand met kleurrijk glas. Een tussenstop werd gemaakt met als resultaat dat Marry nu, in deze mega grootte kunstgalerie, door Nicole niet alleen is verwelkomd maar ook zijn kunst heeft toegevoegd.

 
Zijn glasobjecten zijn In verschillende units bij andere kunstenaars te zien. Marry wil door kunstvormen te mengen elkaars werk versterken en het ook voor de kijker afwisselend te maken. Op zoek naar een kunstcadeau, een geschenk voor Moederdag, op jacht naar inspiratie of verrast willen worden dan is een bezoek aan deze Galerie de moeite waard. Kunst beleven, dwalen door verschillende pop-up kunstunits of gewoon er even lekker uit willen zijn.

 
Kunst kijken, kopen en beleven!
Unit4Art, Crabethpark 24 in Gouda is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.
 



Weekmenu Stichting kom Mee

05-05-2024

Van de redactie

Bodegraven – De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 6 mei tot en met vrijdag 10 mei kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag

Groentesoep, macaronischotel met paprika, courgette, geraspte kaas, toetje

Dinsdag

Kokos-kerriesoep, gebakken aardappelen met mayo, hamburger, gemengde groenten, appelmoes, toetje

Woensdag

Preisoep, kip in zoetzure saus, aardappelen  of rijst, sperziebonen, toetje

Donderdag

Champignonsoep, bietenstamppot met ui en spekjes, runderworst, jus, toetje

Vrijdag

Wortelsoep, witlof gratin met aardappelschijfjes, ham en slagroom, jus, toetje

 

 

Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Bevrijdingsfestival Alphen aan den Rijn viert vrijheid met uitgebreid programma

05-05-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zondag 5 mei is het weer zover: het Bevrijdingsfestival Alphen aan den Rijn keert terug naar het bruisende Rijnplein. Dit jaar belooft het festival nog grootser te worden, met een uitgebreid programma en meerdere podia waar bezoekers kunnen genieten van een diverse line-up. En het beste van alles? Dit alles is gratis toegankelijk voor het publiek!
 

Het Rijnplein zal het epicentrum van festiviteiten zijn, met het hoofdpodium waar een reeks van muzikale optredens plaatsvindt. De festiviteiten trappen af om 12.00 uur met de 'Stop Bevrijdingstocht' genaamd 'Vrij aan de Rijn', die van start gaat op het Rijnplein. Vanaf 14.00 uur kunnen bezoekers genieten van optredens van bekende namen als Wild Romance en De Grote. Maar dat is nog lang niet alles! Om 19.20 uur zal de officiële opening plaatsvinden, gevolgd door een optreden van niemand minder dan Waylon. En de avond wordt afgesloten met een knal door BENR en DJ Ruben van der Meer.
 

Maar het festival is meer dan alleen muziek. Het Rijnplein zal gedurende de hele dag tot leven komen met de beats van lokale Alphense DJ's. Bovendien kunnen festivalgangers aan beide kanten van het plein terecht bij diverse barren voor een verfrissend drankje en kunnen ze hun smaakpapillen verwennen bij verschillende foodtrucks.
 

Nieuw dit jaar is het cultuurpodium op de vlonder aan de Aarkade. Hier kunnen bezoekers de hele middag genieten van lokaal professioneel talent, samengesteld door Galerie Alphen Art, Bibliotheek Rijn en Venen en cultuurplatform KHABBAZ. Vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers genieten van optredens variërend van piano- en vioolmuziek door Duo Josje Goudswaard en Camilla van der Kooij tot live schilderen en performance kunstenaars. Bovendien is er ruimte voor spoken word door Kelly Verdonk en een schrijfworkshop in de Bibliotheek Rijn en Venen. Het hoogtepunt van de middag is vanaf 15.00 uur wanneer de Alphen on Fire schoolbands het podium betreden. Deze vijf bands beloven een mix van pop, indie en stevige rock te brengen, variërend van covers tot eigen werk.



Gemeente Bodegraven-Reeuwijk houdt indrukwekkende dodenherdenking

05-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op zaterdagavond 4 mei heeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op ingetogen wijze de jaarlijkse dodenherdenking gehouden, ter ere van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De bijeenkomst vond plaats bij het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde, waar gemeenteleden samenkwamen om te herdenken en te reflecteren op de tragische gebeurtenissen uit het verleden.
 

Tijdens deze ontroerende herdenking werden de namen van alle Bodegraafse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voorgelezen door Cock Karssen, een symbolische handeling die de individuele offers van deze helden eert. Bastiaan Meijer verzorgde een ontroerende vertelling, terwijl Rob van der Moolen krachtige gedichten voordroeg, die de aanwezigen raakten tot in hun ziel. De muzikale omlijsting, verzorgd door Pieter de Jong op piano en Saskia Teunisse op blokfluit, zorgde voor een sfeer van bezinning en respect. De avond werd afgesloten met het ontroerende taptoe-signaal, prachtig gespeeld door Astrid van der Wals, als eerbetoon aan de gevallen helden.


 

Na de ceremonie bij het monument bij begraafplaats Vredehof is de herdenking voortgezet in het Evertshuis, waar een bijzondere voorstelling plaatsvond. De Joodse schrijfster Ida Vos heeft met haar werk "Wie niet weg is wordt gezien" een blijvende indruk achtergelaten, en haar zoon Bert Vos deelde het aangrijpende verhaal van zijn Joodse familie en zijn eigen ervaringen als kind van onderduikers tijdens de oorlog. De muzikale begeleiding door The Klezmer Society voegde een extra dimensie toe aan dit emotionele relaas. De voorstelling bood een diepgaande kijk op de persoonlijke gevolgen van het oorlogsgeweld en de kracht van overleven.



 

Op deze gedenkwaardige 4 mei werden door de Stichting 4 mei herdenking Bodegraven bloemen gelegd op verschillende locaties ter nagedachtenis aan de slachtoffers:
 

Bij het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde;
Bij het monument voor de familie Gans aan de Emmakade;
Bij de herinneringsplaquette voor Siem van Veen in het voormalige stationsgebouw;
Bij het 4 mei monument op het Raadhuisplein.
 

Deze plechtige gebaren dienen als een eerbiedige herinnering aan de moed en opoffering van degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid die we vandaag de dag koesteren.

 


In Nieuwerbrug werd het plein voor het Wierickehuis het toneel van een ontroerende herdenking. Hier werd een gedicht voorgedragen, gevolgd door een overdenking waarbij zowel de voorzitter van de Oranjevereniging als wethouder Robin Kersbergen het woord namen. De plechtigheid werd gekenmerkt door twee minuten stilte, gevolgd door het ontroerende geluid van de Taptoe. Als symbolisch gebaar van vrede vlogen duiven uit.
 

In Reeuwijk-Brug begon de herdenking met een stille tocht vanaf De Ark naar het Dag Hammarskjøldplantsoen, waar het gedenkmonument staat. Hier werd het Taptoe-signaal gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte en het volkslied. Burgemeester Michiel Grauss legde samen met vertegenwoordigers van de scouting en leerlingen van OBS De Venen een krans. Predikant Muriëlle van Diepen hield een ontroerende toespraak, terwijl leerlingen van groep 7 van OBS De Venen drie gedichten voordroegen.
 

In Waarder begon de herdenking vanaf het kerkplein van de Ned. Herv. Kerk met een stille tocht naar het verzetsmonument op de begraafplaats. Hier werd de Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus. Een leerling las een gedicht voor en wethouder Dirk-Jan Knol hield een toespraak. De plechtigheid werd afgesloten met een defilé langs het monument.



Buitenbad Optisport De Kuil weer open: Zomerse waterpret van start

04-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Het langverwachte moment is eindelijk aangebroken: het buitenbadseizoen van Zwembad De Kuil gaat vandaag 4 mei om 13.00 uur van start. Met de hoop op veel zonnige dagen in het verschiet, kunnen zwemliefhebbers zich opmaken voor een seizoen vol verfrissende duiken en onvergetelijke familiepret.



 

Het buitenzwembad van Zwembad De Kuil staat bekend als een oase van ontspanning en plezier voor het hele gezin. Met indrukwekkende afmetingen van 20 bij 20,5 meter biedt het buitenbad voldoende ruimte voor alle bezoekers om te genieten, spelen en ontspannen onder de stralende zon.
 

Een van de hoogtepunten van het buitenzwembad is de familieglijbaan, die jong en oud uitnodigt voor een opwindende race naar beneden. De uitdaging om als eerste beneden te zijn, zorgt keer op keer voor spannende momenten vol gelach en plezier. De glijbaan is toegankelijk voor zowel bezoekers van het binnen- als het buitenbad, waardoor iedereen kan genieten van deze spetterende attractie.
 

Ook aan de allerkleinsten is gedacht, met een volledig vernieuwd peuterbad waar zij zich kunnen onderdompelen in een wereld van waterpret. Met speelse elementen en ondiep water is dit het ideale plekje voor de kleintjes om veilig te spelen en te spetteren onder het toeziend oog van hun ouders.
 

Het buitenbad van Zwembad De Kuil is geopend van 4 mei tot en met 7 september 2024. Bezoekers zijn van harte welkom aan de Sportlaan 1 in Bodegraven voor een onvergetelijke dag vol zwemplezier. Voor de exacte openingstijden van zowel het binnen- als het buitenbad kunnen geïnteresseerden terecht op de website www.optisport.nl/zwembad-de-kuil-bodegraven.

 

Met het buitenbadseizoen nu officieel geopend, is het tijd om de zwemkleding aan te trekken en te genieten van alles wat Zwembad De Kuil te bieden heeft. Of het nu gaat om een verfrissende duik, een spannende glijbaanrit of gewoonweg ontspannen onder de zon, hier wacht een zomer vol waterplezier op iedereen die de poorten van dit zwemparadijs betreedt.



Rijnhoek Plaza viert 12,5-jarig jubileum met spectaculaire feestdag

04-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 4 mei bruist het in Bodegraven, want het populaire overdekte winkelcentrum Rijnhoek Plaza viert een mijlpaal: het 12,5-jarig jubileum. Sinds de opening hebben de initiatiefnemers de inwoners van Bodegraven en omgeving verwend met een uniek winkelconcept, en dat wordt op deze feestelijke dag extra in de verf gezet. Met een scala aan activiteiten, speciale aanbiedingen en traktaties belooft het een onvergetelijke viering te worden voor jong en oud.




 

Feestelijke Aanbiedingen

Het hart van het jubileumfeest wordt gevormd door de feestelijke aanbiedingen van de verschillende winkels in Rijnhoek Plaza. Naast de al aantrekkelijke assortimenten bieden de exploitanten speciale kortingen aan, waaronder een verleidelijke 12,5% korting op bijna alle aankopen. Dit is een unieke kans voor bezoekers om hun favoriete producten te scoren tegen zeer voordelige prijzen. Of je nu op zoek bent naar gereedschap bij Hubo, tuinbenodigdheden bij Welkoop, lekkernijen bij MeneerKrokant, bloemen bij Daro Bloemen, interieurartikelen bij Thuis in mooi wonen, of meubels bij Groene Hart woninginrichting, Rijnhoek Plaza heeft voor elk wat wils.
 

Een Dag vol Vertier

Naast de buitengewone winkeldeals belooft Rijnhoek Plaza ook een dag vol plezier en entertainment. Bij goed weer kunnen kinderen zich uitleven op het springkussen buiten, terwijl binnen de winkels de kleintjes verwennen met schminken en een optreden van een ballonnenclown. Zo kunnen ouders rustig winkelen terwijl hun kinderen genieten van het feestelijke vermaak.


 

Een Toevluchtsoord voor Inspiratie

Eigenaar Patrick Zwanenburg van Hubo Bodegraven kijkt met trots terug op de succesvolle jaren sinds de lancering van Rijnhoek Plaza. Hij benadrukt het belang van het winkelcentrum als een toevluchtsoord voor inspiratie en gemak. "Rijnhoek Plaza biedt een sfeervolle ambiance waar je op je gemak kunt rondneuzen. Mensen ervaren het voordeel van het totaalconcept, alles onder één dak. Van een klus thuis of in de tuin tot verjaardagscadeautjes voor jong en oud. Ons brede aanbod is onze kracht."
 

Trakteren Geblazen

Als kers op de taart worden alle betalende bezoekers tijdens het jubileumfeest getrakteerd op een gratis ijsje. Een welverdiende traktatie na een dagje winkelen en feestvieren.
 

Kom Je Ook?

Of je nu op zoek bent naar koopjes, inspiratie wilt opdoen voor je huis en tuin, of gewoon een gezellige dag wilt beleven met het gezin, Rijnhoek Plaza heet iedereen van harte welkom op zaterdag 4 mei. Mis deze kans niet om het 12,5-jarig jubileum van dit geliefde winkelcentrum mee te vieren en te profiteren van fantastische aanbiedingen en festiviteiten.



Karwei Bodegraven bekroond tot beste van Nederland

04-05-2024

Van de redactie

Bodegraven – Feestelijke taferelen bij Karwei Bodegraven, want zij zijn uitgeroepen tot de beste Karwei van Nederland. Elk jaar verkiest Intergamma de crème de la crème binnen de Karwei-formule. Dit jaar viel de eer te beurt aan Karwei Bodegraven, die de prestigieuze titel van Bouwmarkt van het Jaar in de wacht sleepte. Bart Burggraaff, eigenaar van de winnende Karwei, mocht tijdens de Intergammadag 2024 in Veghel een welverdiende bokaal en een prijzenpakket in ontvangst nemen. Deze dag dient als een jaarlijkse ontmoeting voor bouwmarktmanagers, management, directie en franchisenemers, waarbij successen worden gevierd en kennis wordt gedeeld.

 

De verkiezing van de beste Karwei is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder wekelijkse prestaties en klanttevredenheidsscores. Maar ook een mysterieuze bezoeker speelt een rol; hun feedback draagt bij aan de beoordeling van de deelnemende bouwmarkten. Het selectieproces omvat zowel tussentijdse als eindwinnaars, waarbij teams van bouwmarkten de kans krijgen om zichzelf te meten en het beste in zichzelf én elkaar naar boven te halen.
 

De bekroning van Karwei Bodegraven als beste van Nederland sluit naadloos aan bij de voortdurende inzet om klantgerichtheid centraal te stellen. Het is een erkenning van hun toewijding aan uitmuntende service en kwaliteit, en een stimulans om deze koers voort te zetten. Met deze bekroning als hoogtepunt van hun inspanningen, is Karwei Bodegraven klaar om hun reputatie als de absolute top binnen de Karwei-familie verder te verstevigen.



Kunstmarkt in het Evertshuis, georganiseerd door KunstKring Bodegraven-Reeuwijk

04-05-2024

Van de redactie

Bodegraven/Reeuwijk – Op zoek naar een uniek kunstwerk of nieuwsgierig naar diverse kunstvormen? Bezoek dan de Kunstmarkt op zaterdag 11 mei in het Evertshuis. Dit evenement, georganiseerd door KunstKring Bodegraven-Reeuwijk, biedt een unieke gelegenheid om in een gemoedelijke sfeer de creaties van meer dan 30 lokale kunstenaars te bewonderen. Toegang is gratis.



 

Ontdek een breed scala aan kunstvormen: van ruimtelijke werken en traditionele schilderijen in olieverf of acryl tot fotografie, textielkunst, en handgemaakte sieraden. Deze kunstmarkt is niet alleen een plek om unieke kunstwerken aan te schaffen, maar ook een kans om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten en meer te leren over hun inspiratie en technieken.
 

Geniet ook van live muziek door de bekende saxofonist Robert Lamme en maak gebruik van de gezellige setting van het Grand Café voor een hapje en een drankje. De Kunstmarkt is open van 11:00 tot 17:00 uur, met de officiële opening door wethouder Cultuur, Elly de Vries, om 11:00 uur.

 

Datum: Zaterdag 11 mei 2024
Locatie: Foyer van het Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven
Tijd: 11.00 uur tot 17.00 uur
Entree: Gratis
 

Voor meer informatie over de deelnemende kunstenaars en het volledige programma, bezoek www.kunstkringbodegraven-reeuwijk.nl.



Vikingen veroveren Museumpark Archeon

04-05-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Tijdens het Hemelvaartweekend, van 9 t/m 12 mei, veroveren 200 Vikingen Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Het is een unieke gelegenheid om de levendige geschiedenis van de Vikingtijd te ervaren. Bezoek dit spektakel en beleef de historische periode van de Vikingen.

 


Beeld: Museumpark Archeon

 

Tijdens het festival veranderd Archeon in een bruisend Vikingdorp met tal van ambachten, kraampjes, Vikingtenten en demonstraties. Hier ontdekken bezoekers een verscheidenheid aan ambachten en producten, allemaal geïnspireerd op het erfgoed van de Vikingen. Geniet van een unieke en educatieve ervaring en laat je onderdompelen in de fascinerende cultuur van deze oude Noordelijke zeevaarders.

 

De Vikingen die Archeon bezoeken zijn re-enactors uit heel Europa die de geschiedenis tot leven brengen. Zij zetten hun kampement op door het gehele museumpark, en daar mag Dorestad niet aan ontbreken. De havenstad Dorestad was een welvarende handelspost die vaak het doelwit werd van Vikingaanvallen. Maar wees gerust, de Vikingen die hun kamp opslaan in Archeon hebben vredelievende bedoelingen. Zij laten vele demonstraties zien, van zwaardgevechten tot het tonen van ambachtelijke vaardigheden. Het festival staat garant voor een boeiende en leuke ervaring voor jong en oud. Kom langs en beleef een onvergetelijke reis naar het verleden op het Internationale Viking Festival in Museumpark Archeon!



Drijf in bioscoop in de meivakantie zwembad aquarijn

04-05-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Tijdens de meivakantie organiseert zwembad AquaRijn op zaterdag 11 mei wederom een echte DRIJF IN bioscoop voor jong en oud. Deze keer wordt de film ‘Juf Braaksel en
de Magische Ring’ getoond op het grote scherm. En dat terwijl je lekker op je luchtbed/drijfband drijft. Deze leuke film begint om 19:00 uur in zwembad AquaRijn en duurt tot 22:00 uur. Wel is een A-diploma verplicht. Leuk om samen met je familie naar toe te gaan! Een echte familiefilm.


NIEUW! Het combi deal kaartje, je begint eerst met een heerlijk patatje met saus, een snack en een drankje naar keuze. Je wordt dan om 18:00 uur verwacht in Buurthuis AquaRijn voor het eten (patat/snack/frisdrank) en dan kan je daarna door naar het zwembad voor de film. Zin in deze leuke familieavond in en op het water? Kaarten zijn verkrijgbaar bij de gastenservice van één van de zwembaden of via de webkassa: www.dethermen2.nl/activiteiten en kosten € 8,50 of € 15,- euro per persoon.




𝗧𝗶𝗽!! 𝗞𝗮𝗮𝗿𝘁𝗷𝗲𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗗𝗿𝗶𝗷𝗳 𝗶𝗻 𝗕𝗶𝗼𝘀𝗰𝗼𝗼𝗽 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗹𝗲𝘂𝗸 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗷𝗮𝗮𝗿𝗱𝗮𝗴𝘀𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗷𝘁𝗷𝗲, 𝗲𝗲𝗻
𝘂𝗶𝘁𝗷𝗲 𝗺𝗲𝘁 𝗱𝗲 𝗳𝗮𝗺𝗶𝗹𝗶𝗲 𝗼𝗳 𝗺𝗲𝘁 𝗷𝗲 𝘃𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗷𝗲𝘀 𝗲𝗻 𝘃𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝘁𝗷𝗲𝘀.



Maartje en Kine verrassen met weergaloos muziektheater

03-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – ​De voorstelling ‘Hoge Noot’ van Maartje en Kine kreeg lovende recensies in de pers. De Telegraaf en Theaterparadijs waren lyrisch en noemden het “een klinkend feest ★★★★” en “weergaloos muzikaal grappig ★★★★★”. Deze talentvolle dames zijn te zien op donderdag 16 mei in het Evertshuis.

 

 

Het concert begint. Je kan een speld horen vallen. Dan klinken eindelijk de eerste tonen. La musique est magnifique. Maar met een daverende klap slaat de pianoklep op de hand van de pianiste. Haar schreeuw wordt een aria. En ineens heeft de viool een eigen wil. Bach transformeert via Mexican Hat Dance tot Michael Jacksons Thriller. Beuken, rocken, zweten: Maartje en Kine zijn bezeten. Luisteren en huiveren was nog nooit zo lekker!

 

​In ‘Hoge Noot’ vragen Maartje en Kine zich af waarom mensen muziek maken. Daarbij suizen deze twee multi-instrumentalisten moeiteloos van Brahms naar Balkan, van opera naar jodel-rap en van chansons naar electro. Met magistrale muzikaliteit en meesterlijke solo’s. Met stapels sketches en met hopen humor. Maartje en Kine musiceren door, zélfs als de wereld vergaat! Want wanneer de nood het hoogst is, is de muziek nabij.  Muzikale comedy zoals u het nog nooit gezien heeft!

 

De voorstelling begint om 20.00 uur, kaarten kosten € 20,50 incl. drankje. Ga voor meer info en reserveren naar www.evertshuis.nl/maartje-kine-hoge-noot

 

Praktische informatie

DONDERDAG 16 MEI

MAARTJE EN KINE – HOGE NOOT

MUZIEKTHEATER

ENTREE € 20,50 incl. drankje

LOCATIE Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.



Interactieve Fotosessie Brengt Schoolherinneringen tot Leven

03-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op dinsdag 7 mei komt de geschiedenis van Bodegraven en de Meije tot leven in een unieke interactieve fotosessie, met als thema: schoolfoto's. Een bijzondere gelegenheid waarbij bezoekers niet alleen kunnen kijken, maar actief kunnen deelnemen. In het archief van de Historische Kring Bodegraven liggen talloze school- en klassenfoto's opgeslagen, een schat aan herinneringen aan vervlogen schooldagen.

 


Klassenfoto bij Franciscanessen ca. 1930
 

Het is een ware speurtocht naar het verleden, want bij elke foto proberen we de namen van de leerlingen te achterhalen en te vermelden. Misschien staan uw ouders of grootouders wel op deze foto's. Het is altijd een veelgestelde vraag van de donateurs en andere geïnteresseerden. Daarom nodigen we nu iedereen uit om mee te doen en te helpen bij het identificeren van personen op de foto's. Operator, Jan Stolwijk, zal het startsein geven met de woorden "Roept u maar". Wat er dan volgt, wordt zorgvuldig genoteerd en later gedigitaliseerd.
 

Voor de belangstellenden is er goed nieuws: na de fotosessie kunnen zij een kopie van de klassenfoto opvragen of bestellen. Zo kunnen deze kostbare herinneringen vereeuwigd worden.
 

De interactieve fotosessie zal plaatsvinden op dinsdag 7 mei, de eerste dinsdag van de maand, met twee voorstellingen om 10.00 en 20.00 uur in het Groene HartHuys. Iedereen is van harte welkom en de toegang is vrij!

 



Nieuwe windmolen bij meet-up energie-opwekking

03-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In een samenwerking van de lokale energiecoöperaties, de gemeente en mijnklimaatpartij wordt op zaterdag 1 juni de volgende meet-up gehouden over energie-opwekking in wijken, buurten, de straat en uw eigen woning. Dit thema is door de gemeente aangedragen. Tijdens deze meet up zal een van de eerste landelijke presentaties plaatsvinden van “The Blade”, een nieuwe kleine windmolen die ook door particulieren zelf geplaatst kan worden. De kosten hiervan zijn lager dan van zonnepanelen, en de opbrengst hoger. Bovendien maakt deze windmolen nauwelijks geluid

 

De meet-ups die ieder seizoen worden gehouden hebben als doel om aan iedereen te laten zien hoe je op een eenvoudige en aantrekkelijke manier zelf bij kunt dragen aan het beperken van klimaatverandering. Naast het zelf produceren van energie kunt u ook denken aan bijvoorbeeld meer groen rond de eigen woning, meer spullen ruilen dan nieuw kopen of een deelauto in plaats van eigen bezit.

 

Straatbingo

Ook Met het zelf opwekken van energie zijn aantrekkelijke voordelen te behalen. En het kan nog leuk zijn ook. De organisatoren denken bijvoorbeeld aan de introductie van een “straat-bingo”. Iedere straat die de bingokaart vol heeft omdat álle woningen zonnepanelen hebben krijgt een beloning. Wij willen graag van u horen wie, al dan niet samen met zijn buren, een dergelijke uitdaging op wil pakken en wat dan het doel moet zijn. Kom vooral meedenken.  Bezoekers aan de meet-up kunnen zelf ook nog nieuwe suggesties in de ideeënbus voor lokale actie achterlaten.

 

Buurtniveau

Daarnaast kan iedereen ook aansluiten bij een van de lokale coöperaties: de EnergieCoöperatie Bodegraven-Reeuwijk en Coöperatie Zon op Bodegraven Reeuwijk. De gemeente wil juist ook een campagne voor het gezamenlijk op buurtniveau uitvoeren van projecten. Arthur van Dijk is daar met een initiatief vanuit de coöperatieve Rabobank al mee in voorbereiding. Zij zijn ook allemaal aanwezig op de meet-up.

 

Baanbrekend

Zo ook Rob Hagens, die The Blade komt lanceren. Hij is niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwste generatie kleine windmolens, maar heeft ook baanbrekend werk verricht om duidelijkheid te krijgen over het hiervoor benodigde vergunningtraject. De meet-up is op 1 juni van 11.00 – 13.00 uur in de Klimaatwinkel, Prins Hendrikstraat 10.

 

Rob Hagens wil in zijn tuin een kleine windmolen plaatsen op een paal naast zijn schuur. The Blade is van Dordtse makelij en kan 2000 Watt groene stroom per uur opwekken.



OM vreest wildgroei gemeentelijke flitspalen

03-05-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt voor een wildgroei aan flitspalen als gemeenten zelf snelheidsovertreders gaan beboeten. Met de opbrengsten willen steden lokaal de verkeersveiligheid verbeteren, maar het OM ziet daar niets in. “Het verkeer wordt niet veiliger door Nederland vol te hangen met flitspalen.”
 

Hoofdofficier Liesbeth Schuijer, van het Parket Centrale Verwerking OM (CVOM) dat alle flitspalen in Nederland plaatst en beheert, ziet ook dat het met de verkeersveiligheid niet de goede kant op gaat. Weliswaar waren er vorig jaar 61 verkeersdoden minder dan in 2022, maar er komen nog steeds teveel mensen om in het verkeer. In 2023 ging het om 684 slachtoffers. “Het aantal slachtoffers wordt niet snel genoeg minder, dus het gaat zeker nog niet goed”, aldus Schuijer.
 

Flitspalen als sluitstuk

Nederland groeit en de verkeersintensiteit neemt toe. Dat vraagt om meer maatregelen, maar meer handhaven is volgens het OM niet wenselijk. Schuijer: “Nederland wordt niet veiliger door het vol te hangen met flitspalen.” Handhaven met flitspalen is wat het OM betreft het sluitstuk als andere maatregelen onvoldoende effect hebben. 
 

Geloofwaardig handhaven

Met een andere inrichting van de weg is de snelheid vaak ook al naar beneden te krijgen. Schuijer: “Als automobilisten op een tweebaansweg 30 kilometer per uur moeten rijden, dan maak je het voor bestuurders wel erg moeilijk om zich aan die snelheid te houden. Dan moet je eerst de weg aanpassen voordat je geloofwaardig kunt gaan handhaven.”
 

Onterecht uitgeschreven boetes

Gemeenten zelf snelheidsovertreders laten ‘flitsen’ vindt het OM geen goed idee. Het OM vreest dat het aantal onterecht uitgeschreven boetes flink kan oplopen als er niet goed is nagedacht over waar flitsers staan. Bovendien wordt het er niet duidelijker op voor bestuurders als gemeenten boetes en beroepen daartegen zelf gaan verwerken.
 

Uitbreiding flitslocaties

Het OM breidt zelf het aantal flitslocaties de komende jaren al flink uit. In 2029 gaat het om 1200 plekken, mede door de aanschaf van 125 zogenoemde flexflitsers. Ook wordt het aantal vaste flitspalen uitgebreid van de huidige 642 naar 750 in 2029 en komen er 50 verplaatsbare flitsers die controleren op het gebruik van mobieltjes achter het stuur. “Daarmee kunnen we al een flinke bijdrage leveren om de meest risicovolle plekken in Nederland veiliger te krijgen. Gemeenten kunnen daarvoor zeker suggesties bij ons aandragen”, aldus Schuijer.



Gratis workshop voor Mantelzorgers in Bodegraven-Reeuwijk: Bordje vol

02-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Als mantelzorger heb je veel taken op je ‘bordje’. Sommige taken zijn vanzelfsprekend of doe je gewoon omdat het hoort, maar voor je het weet stapelen de taken zich op. Het bordje is vol en overbelasting ligt op de loer.
 

Daarom organiseert SAM Welzijn in samenwerking met Palet Welzijn de workshop: Bordje vol. De methode BordjeVol geeft inzicht in de zorg gerelateerde taken en alle andere dingen die deel uitmaken in jouw leven. Je krijgt inzicht en hulp bij het maken van keuzes. Kom je ook?

 

 

Datum: 23 mei
Tijdstip: start 19.15 uur, inloop vanaf 19.00 uur met koffie en thee
Locatie: Bij SAM, Grote zaal, Rijngaarde 1
 

Aanmelden: meld je aan vóór 16 mei door een mail te sturen naar info@samwelzijn.nl Benoem daarbij: Workshop Bordje Vol, je naam, mailadres en telefoonnummer. Meer informatie? Bel SAM 0172-614500 op werkdagen tussen 09.00 – 11.00 uur.
 

Deelname is gratis. Wees er snel bij want vol is vol!



Songs of Praise verzorgen in de Lutherkerk

02-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Zondagavond 5 mei zal Gijsbert Kok de Songs of Praise verzorgen in de Lutherkerk aan de Noordstraat in Bodegraven. Songs of Praise is een viering waar ieders favoriete lied gezongen kan worden, van Sela, Opwekking. Willem Vogel tot Johan de Heer tot Psalmen. Ook zal die avond The Captives Hymn van Margaret Dryburgh worden gezongen, een lied wat Dirk Jan Warnaar in zijn oratorium Margaret heeft verwerkt. De liederen zijn door de bezoekers aangedragen. Gijsbert zal zowel de presentatie als de begeleiding voor zijn rekening nemen. Het belooft weer een fijn uur samenzang te worden.



 

Gijsbert Kok studeerde orgel, kerkmuziek, improvisatie en muziektheorie aan de conservatoria van Den Haag, Tilburg en Rotterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
Hij is stadsbeiaardier van Den Haag en Scheveningen en vaste bespeler van de carillons van Voorschoten en Zoetermeer. Daarnaast is hij organist van de Abdijkerk in Den Haag – Loosduinen. Hij is docent muziektheoretische vakken aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) en heeft een concertpraktijk als beiaardier, organist en begeleider.


Songs of Praise begint om 19.00 uur. Van harte welkom!
Songs of Praise is een activiteit van de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs te Bodegraven



Sparta Clinic Meidenvoetbal On Tour komt naar Nieuwkoop

02-05-2024

Van de redactie

Nieuwkoop - Woensdag 15 mei 2024 komt Sparta Rotterdam naar sv Nieuwkoop voor een Sparta Clinic Meidenvoetbal On Tour. Er staat een leerzame voetbalmiddag op het programma, waarbij je gaat trainen als een Sparta speelster.

 

 

Onder leiding van Sparta trainers en speelsters van Sparta Vrouwenvoetbal, ga je aanvallen, omschakelen en verdedigen als een Spartaan(se). Ook plezier staat centraal voor een onvergetelijke Sparta voetbalbeleving. Niet alleen spelende voetbalsters maar alle meiden uit Nieuwkoop en omgeving kunnen zich aanmelden. 



Oefenen met Samen sterk koor voor De 24 uur van woerden

02-05-2024

Van de redactie

Woerden - Op de woensdagochtenden in de even weken 10.00 tot 12.30 uur oefent het Samen sterk koor. Het koor is nog steeds groeiende en er kunnen nog zeker wat koorleden bij in allerlei stemgroepen. De eerstvolgende keren zijn op woensdag 15 en 29 mei. Dan oefent het koor voor een optreden tijdens De 24 uur van Woerden. Zingen in het Samen sterk koor is voor mensen die leven met en na kanker en hun naasten. Met zingen kun je even ontsnappen aan de werkelijkheid van de ziekte; zingen brengt ontspanning, biedt kracht, troost en steun en werkt helend.

 

Het Samen sterk koor zingt onder begeleiding van professioneel dirigent Bert Weijdema en kost 5 euro per keer, er wordt wel van je verwacht je voor langere tijd aan te sluiten. Je studeert immers iets met elkaar in want er staan ook optredens op het programma.

 

Zingen bij het Samen sterk koor is laagdrempelig, er is geen wachtlijst of stemtest, je kunt zo meedoen Je wordt ingeschreven als gast van het Samen sterk huis en kunt zodoende ook deelnemen aan alle andere activiteiten. Zin om mee te zingen? Meld je aan voor woensdagochtend 23 augustus en ervaar of zingen iets voor jou is en of het Samen sterk koor bij jou past.

 

Er is ook een rondleiding door het huis mogelijk met uitleg over wat het Samen sterk huis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Samen sterk huis op Wilhelminaweg 12 in Woerden. Aanmelden of meer informatie vragen via: telefoon 06-14004496, email info@samensterkhuis.nl  of in het Samen sterk huis (openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl ).



Doe mee en meet de waterkwaliteit in jouw buurt

02-05-2024

Van de redactie

Regio - We genieten allemaal van het water in onze leefomgeving. Maar wat is de kwaliteit van dat water? Leven er genoeg planten en dieren en is het helder genoeg? Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeenten roepen inwoners op om deel te nemen aan een citizen science-onderzoek. Bij het project Meet de waterkwaliteit in je buurtverzamelen inwoners waardevolle gegevens over vijvers, sloten en grachten in hun omgeving. Deze samenwerking draagt bij aan praktische maatregelen om de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren.



 

Samen meten: meet je mee?

Het onderzoek loopt van mei tot augustus en biedt iedereen de kans om deel te nemen.  Als deelnemer kies je zelf een sloot in de buurt uit en deel je je bevindingen in een online vragenlijst.
 

De informatie, die het waterschap met de lokale metingen verzamelt, is een waardevolle aanvulling op de zogenaamde ecoscans. Deze scans laten het waterschap en gemeenten iedere drie jaar uitvoeren om de ontwikkeling van de waterkwaliteit te volgen in stedelijk en landelijk gebied. Gijs Stigter, portefeuillehouder waterkwaliteit: "De metingen door inwoners zijn heel waardevol en helpen ons om de aanpak van de waterkwaliteit en de ecologie in het stedelijk in het stedelijk gebied te verbeteren’.
 

Bijeenkomst per gemeente

Samen met gemeenten organiseert het waterschap bijeenkomsten waarbij deelnemers uitleg krijgen over de waterkwaliteit en hoe je zelf metingen kunt uitvoeren. Deze bijeenkomsten zijn ook heel geschikt voor deelnemers om elkaar te ontmoeten en informatie uit te wisselen.


Meer informatie

Op de website hdsr.nl/meetjewaterkwaliteit staat meer informatie over het project en de bijeenkomsten die al gepland zijn.

 



Kidsreporters vragen bondscoach Ronald Koeman hemd van het lijf

02-05-2024

Van de redactie

‘Wat gaat u doen om Oranje Europees kampioen te maken?’


Twintig kinderen hebben gisteren bondscoach Ronald Koeman het hemd van het lijf gevraagd tijdens de inmiddels traditionele Kidspersconferentie die de KNVB samen met hoofdsponsor ING organiseert voorafgaand aan een groot toernooi. De Kidsreporters stelden vragen die de bondscoach niet elke dag krijgt. Zo wilden de jonge reporters weten wat Ronald Koeman gaat doen om Oranje Europees Kampioen te maken en wat hij gaat doen als Frenkie de Jong bij het EK nog steeds geblesseerd is. De Kidspersconferentie werd geleid door Soufiane Touzani en trapte ING’s OranjeDNA EK-campagne officieel af.



 

Ronald Koeman, bondscoach Nederlands Elftal: “Ik vond het erg leuk om bij deze speciale Kidspersconferentie aanwezig te zijn. Sommige vragen waren heel verrassend en ik heb genoten van het enthousiasme van de jonge verslaggevertjes. We waren het er allemaal over eens dat Nederland deze zomer moet gaan proberen om kampioen te worden. Net zoals bij het vorige EK in 1988 in Duitsland, zo’n groot feest willen we nog wel een keer.”
Steffen van Iersel, manager Sponsoring & Events ING Nederland: “Als trotse hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal kijken we enorm uit naar het Europees Kampioenschap. Je zult zien dat de Oranjekoorts in de komende weken gestaag zal oplopen. Wij zullen er alles aan doen om Oranje te ondersteunen en om onze klanten en onze medewerkers zo dicht mogelijk bij het Nederlands Elftal en het EK te brengen. In onze EK-campagne, die officieel van start is gegaan met de Kidspersconferentie, gaan we op zoek naar het OranjeDNA: wat maakt Oranje zo bijzonder?”


KidsPersconferentie
De Kidspersconferentie vond plaats op de KNVB Campus in Zeist. De twintig Kidsreporters zijn de afgelopen tijd geselecteerd op basis van hun vooraf ingezonden vragen. Zij mochten niet alleen hun vragen stellen aan de bondscoach, maar werden ook ontvangen bij de KNVB.
Hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal


ING is hoofdsponsor van het Nederlandse voetbal, van het Nederlands Elftal tot de F’jes. De succesvolle samenwerking tussen de KNVB en ING bestaat al meer dan vijfentwintig jaar en daarmee is de bank één van langstlopende sponsoren van de voetbalbond. In die jaren toonde ING zich een partner van het hele Nederlandse voetbal, leverde onder andere een belangrijke bijdrage aan de populariteit van het vrouwenvoetbal en helpt 625 amateurverenigingen vooruit. Als hoofdsponsor vindt ING dat ieder kind moet kunnen sporten. Daarom heeft ING, met onder andere de KNVB, Niemand Buitenspel opgezet. Met Niemand Buitenspel melden voetbalclubs en gezinnen waar het financieel minder goed mee gaat zich aan voor een voorzieningsregeling. Zo blijven gezinnen voetballen en hoopt ING dat iedereen overal in Nederland kan blijven genieten van sport.

 









 
 



Expositie Leo van den Boogaard

01-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - De bekende Bodegraafse schilder Leo van den Boogaard exposeert zijn schilderijen. Deze expositie is bij Leo’s Huis aan de Kapberg 23 in Bodegraven en vindt plaats op 11 mei a.s. van 9:00 – 18:00 uur.
 

Na zijn loopbaan als huisschilder is Leo begonnen als kunstschilder. Inmiddels beschikt hij over een uitgebreide collectie. Zijn schilderijen zijn net als Leo zelf: kleurrijk en veelzijdig. Tijdens de expositie worden schilderijen getoond van bekende artiesten, landschappen, stillevens, dieren en nog veel meer. Om alvast een indruk te krijgen van zijn werk is een bezoekje aan de website zeker de moeite waard.
 

Behalve uiting geven aan zijn eigen creativiteit wordt Leo soms ook gevraagd in opdracht een bepaald onderwerp te schilderen. Ook daarvan zijn voorbeelden beschikbaar tijdens de expositie of op de website.

 

 

Op zaterdag 11 mei richt Leo bij zijn woning aan de Kapberg een royale expositie ruimte in. Niet groot genoeg voor al zijn werk, maar voldoende plek voor circa 65 van zijn fraaie werken. Daarom geeft Leo de locatie van de expositie de naam mee van “Leo’s Huis”. Uiteraard is Leo zelf aanwezig om u alles te vertellen wat u over de schilderijen wilt weten. Ook goed om te weten: Leo geeft 25% korting op alle schilderijen die tijdens de expositie worden gekocht.
 

Noteer in uw agenda: 11 mei van 9:00 – 18:00 uur. Expositie bij Leo’s Huis Kapberg 23 Bodegraven.
 


 

Neem vast een voorproefje op zijn website https://www.leovdboogaard.com



Op 4 mei ben ik 2 minuten stil. U ook?

01-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Ook al lijkt de oorlog ver weg, het is belangrijk dat we stilstaan bij wat er gebeurt. Laten we samen stilstaan op 4 mei, een moment van reflectie en herdenking. In deze stilte eren we degenen die hun leven hebben gegeven voor vrijheid en vrede. Laten we nooit vergeten en laten we samen de waarde van vrijheid koesteren.

 

Bent u om 20.00 uur ook 2 minuten stil? In onze dorpen zijn er verschillende 4 mei-comités die een bijeenkomst organiseren. U bent van harte welkom om daarbij aan te sluiten om samen te gedenken.

 

Nieuwerbrug

19.50 uur: Op het plein voor het Wierickehuis is er het voordragen van het gedicht en een overdenking met een woordje van de voorzitter van de Oranjevereniging en van wethouder Robin Kersbergen. Er is twee minuten stilte en de Taptoe wordt geblazen. Daarna vliegen de duiven als symbool van de vrede. Na afloop is iedereen welkom voor een kopje koffie of thee.

 

Reeuwijk-Brug

19.30 uur: Vanaf De Ark lopen we in een stille tocht naar de gedenkplaats in het Dag Hammarskjøldplantsoen.

19.50 uur: We herdenken bij het monument met muziek van OBK, de Taptoe, 2 minuten stilte en het Wilhelmus. Burgemeester Michiel Grauss legt samen met de scouting en met leerlingen van OBS De Venen een krans. Predikant Muriëlle van Diepen van de Protestantse Gemeente De Ark verzorgt een toespraak. Leerlingen van groep 7 van OBS De Venen lezen drie gedichten voor. We sluiten weer af in De Ark.

 

Bodegraven

19.30 uur: Bij het monument voor de aula op begraafplaats Vredehof is er een herdenking. Rob van der Moolen draagt gedichten voor en Pieter de Jong en Saskia Teunissen laten muziek klinken. Bastiaan Meijer doet een bijdrage en Cock Karssen noemt de namen van de slachtoffers uit Bodegraven. Na de twee minuten stilte zingen we ons volkslied. Aansluitend is er een bloemlegging, onder andere door wethouder Jan Leendert van den Heuvel. We sluiten af met een gezamenlijk gezongen lied.
 

20.45 uur: Na de ceremonie bij de begraafplaats is er een muziekvertelvoorstelling in het Evertshuis: Theater na de Dam. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos verzorgen Bert Vos & The Klezmer Society het programma Wie niet weg is, wordt gezien. Deze voorstelling organiseert het 4 mei comité samen met het Evertshuis.

 

Waarder

19.25 uur: Vanaf het kerkplein van de Ned. Herv. Kerk lopen we in een stille tocht naar het verzetsmonument. Daar wordt de Taptoe geblazen en is er 2 minuten stilte. We zingen couplet 1 en 6 van het Wilhelmus en er zijn kransleggingen. Een leerling draagt een gedicht voor en er is een toespraak van wethouder Dirk-Jan Knol. Vervolgens is er een defilé langs het monument. Na afloop is er koffie in de Huiskamer van Waarder.
 

 

Voordat je echt weg bent

Een bijzondere gast op basisschool De Venen in Reeuwijk. Schrijfster Sonja de Jong deelde daar het hartverscheurende verhaal van een Reeuwijkse jongen die werd opgeroepen voor de tewerkstelling door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, en nooit meer terugkwam.

 

In haar boek ‘Voordat je echt weg bent’ schrijft De Jong over het tragische leven van haar oom Eef. Over de zoektocht van haar familie naar de waarheid over wat er met hem is gebeurd. Want hoe kon zijn leven 70 jaar lang vergeten worden?

 

Miljoenen mensen gingen door een hel. Gezinnen werden uit elkaar gerukt en geliefden zagen elkaar soms nooit meer terug. Het is zo moeilijk voor te stellen in een tijd als deze. Een tijd waarin we in vrede leven. In vrijheid.

 

Maar de wonden die toen zijn ontstaan zitten diep. Herinneringen van vroeger, van wat ons is aangedaan. Oom Eef die als tiener werd weggetrokken uit zijn familie. Uit hun leven. En nooit meer terugkwam. Een gat wat nooit meer gevuld werd. Een wond die nooit meer heelde.

 

De zoektocht van Sonja de Jong en haar familie komt bij veel mensen dichtbij. Want wat hen is overkomen is helaas niet uniek. Talloze mensen zitten nog steeds met vragen over wat er toen gebeurd is.

 

Het is belangrijk dat we deze vragen blijven stellen. De Tweede Wereldoorlog is misschien lang geleden, maar oorlog is nog steeds dichtbij. Hiervoor hoef je alleen maar om je heen te kijken. Elke dag zien we beelden van oorlog voorbijkomen op het nieuws. Mensen die lijden en geliefden verliezen. In onze gemeente vangen we zelfs mensen op die door oorlog zijn gevlucht.

 

Laten we op 4 mei de tijd nemen om te herinneren en stil te staan.
U bent er toch ook bij?

 

Burgemeester Michiel Grauss

 



Kunstexpositie bij Huis van Alles/Bibliotheek Reeuwijk-Brug: Een Ontmoeting met Lokale Talenten

01-05-2024

Van de redactie

Reeuwijk-Brug - Het Huis van Alles/Bibliotheek in Reeuwijk-Brug is een bruisende hub van culturele activiteiten, en dit mei komt het tot leven met een prachtige tentoonstelling van lokale kunstenaars. Van Staverenstraat 39 wordt een broeinest van creativiteit en verbeelding, waar de muren worden getransformeerd door de vaardige penseelstreken van de cursisten van het Atelier van Mayke Janssen.



 

Het is een viering van diversiteit en artistiek talent. Sommige kunstenaars hebben de verfkwast al vele jaren gehanteerd, terwijl anderen pas recentelijk hun reis in de wereld van kunst zijn begonnen. Maar ongeacht hun ervaringsniveau, één ding is zeker: elke week die ze in het atelier doorbrengen, brengt hen een stap dichter bij meesterschap.
 

De expositie belicht niet alleen de technische vaardigheden van de kunstenaars, maar ook hun unieke perspectieven en passies. Van levendige landschappen tot intieme portretten, van abstracte composities tot gedetailleerde stillevens, er is voor elk wat wils. En terwijl de kunstwerken variëren in medium - van de rijke texturen van acryl- en olieverf tot de delicate transparantie van aquarellen, en van het expressieve karakter van pastelkrijt tot het tactiele van textiel - delen ze allemaal één gemeenschappelijk kenmerk: de liefde en toewijding van hun makers.
 

Het Atelier van Mayke Janssen is niet alleen een plek waar technische vaardigheden worden aangescherpt, maar ook waar creatieve expressie wordt aangemoedigd en gevierd. Hier wordt niet alleen met verf en doek gewerkt, maar ook met kleurtheorieën en de subtiele nuances van licht en schaduw. Het is een plek waar de verbeelding vrij kan stromen en waar artistieke ontdekkingen worden omarmd.



Gooi geen textiel bij restafval!

01-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In 2023 is er wel 95.000 kilo textiel via de textielcontainers opgehaald in Bodegraven-Reeuwijk. De gemeente heeft met Sympany de afspraak dat zij zorgen voor de kleding- en textielinzameling, en dat gaat goed. Tegelijkertijd wordt er echter nog wel ongeveer eenzelfde hoeveelheid textiel onnodig in de ‘grijze container’ weggegooid.

 

 

De gemeente kijkt tevreden terug op de resultaten van de textielinzameling van het afgelopen jaar. Al dit textiel kan hergebruikt of gerecycled worden en verdwijnt niet in de verbrandingsoven.
 

Wethouder Robin Kersbergen: “Er is veel kleding en ander textiel ingezameld in Bodegraven-Reeuwijk en daar bedanken we de inwoners voor. Voor het komend jaar roepen we de inwoners op geen enkel stuk textiel meer bij het restafval te gooien maar in de textielcontainer te doen.”

 

Weggooien van textiel is onnodig. Veel waardevolle grondstoffen gaan verloren omdat ze worden verbrand. Ook kapot of versleten textiel kan gewoon in de textielcontainers. Sympany bekijkt per stuk of een kledingstuk nog te dragen is, of dat ze het gaan recyclen. In dat laatste geval wordt er van je versleten trui toch weer iets waardevols gemaakt. Van poetslap en isolatiemateriaal tot nieuw garen. Robin Kersbergen vertelt: “Veel mensen weten dat niet of twijfelen erover, maar tassen, schoenen en zelfs knuffels zijn óók welkom. Hier willen wij u graag op wijzen!”

 

Grote milieu-impact

Met de inzameling van textiel bespaarde Bodegraven-Reeuwijk maar liefst 1.020.000 kilo CO2 en 64.000.000 liter water. “Dit zijn enorme getallen. Om een idee te geven: het gaat om meer dan 1.285 grote tankwagens met water, een file van maar liefst 32 kilometer. Het laat zien hoeveel water er nodig is om al dat textiel te produceren en hoe belangrijk het is om die grondstoffen niet bij het restafval te gooien.”



Vaststelling Programma Zon op Veld vertraagd

01-05-2024

Van de redactie

Regio - In het voorjaar van 2023 hebben inwoners en belanghebbenden uit de regio meegedacht over het Programma Zon op Veld via een vragenlijst, straatgesprekken en bijeenkomsten.

 

Begin dit jaar publiceerden wij het concept beleid en informeerden wij u over hoe de inbreng van de belanghebbenden daarin was meegenomen. Vervolgens mochten colleges en gemeenteraden zich buigen over het beleid. Vanwege wensen en bedenkingen vanuit de gemeenteraden zijn er aanpassingen aan het beleid nodig. Dit betekent dat de vaststelling en ook de openstelling van het Programma Zon op Veld is vertraagd.

 

Op dit moment werken de RES-gemeenten hard om deze aanpassingen ambtelijk en bestuurlijk door te voeren. We kunnen nog geen duidelijkheid geven over een nieuwe vaststellings- en openstellingsdatum van het programma. Zodra wij een nieuwe planning hebben, brengen wij u op de hoogte.

 

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen via de mail res@regiomiddenholland.nl of kijk op de website resmiddenholland.nl

 



Univé introduceert eerste mobiele winkel in Het Groene Hart

01-05-2024

Van de redactie

Univé gaat leden in Het Groene Hart ook bedienen vanuit een mobiele winkel. Vanuit de coöperatie trekt een aantal adviseurs met een camper de regio in om op locatie met leden in contact te komen voor het bieden van hulp en advies. Het is de eerste keer dat Univé deze nieuwe vorm van klantbediening inzet in deze regio. De mobiele winkel is op woensdagen aanwezig in Leerbroek en op vrijdagen in Berkel en Rodenrijs.


Reistijd
Volgens Alex Vreugdenhil, commercieel manager bij Univé Het Groene Hart, voorziet het mobiele winkelconcept in de blijvende behoefte van leden om een adviseur fysiek op locatie te kunnen spreken. ‘Dankzij de camper zijn we flexibel en kunnen we aanwezig zijn op meerdere locaties. Zo kunnen we onze leden nog persoonlijker helpen,’ benadrukt Vreugdenhil.


Dichtbij
Als regionaal gerichte coöperatie staat Univé dichtbij haar leden. ‘Bijvoorbeeld door onze leden goed te kennen en te weten wat er lokaal speelt, zodat we hen zo goed mogelijk kunnen helpen schade te voorkomen en risico’s te beperken,’ legt Vreugdenhil uit. ‘Maar ook door fysiek in de buurt te zijn voor open en laagdrempelig contact. En dat maakt deze camper mogelijk voor deze leden. ’ De camper vormt daarmee een aanvulling op de 100 winkels die Univé door het hele land heeft en de mogelijkheid om via website en app verzekeringszaken te regelen.



Collecte Amnesty International levert 3.515 euro op

30-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De jaarlijkse collecte van Amnesty International vond dit jaar van 10 tot en met 16 maart plaats. De collectanten zamelden in gemeente Bodegraven, Reeuwijk en Nieuwerbrug, 3.515 euro in. Amnesty is verheugd dat de collectanten dit jaar weer aan de deur geld konden inzamelen. Dit jaar collecteerden 25 vrijwilligers voor de organisatie die opkomt voor slachtoffers van discriminatie, marteling of onderdrukking. In heel Nederland werd dit jaar bijna 1,3 miljoen euro opgehaald voor het werk van Amnesty. De organisatie is heel blij met deze opbrengst en dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

 

Opbrengst van onschatbare waarde
Amnesty International is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde. Jaarlijks voert Amnesty meer dan honderd onderzoeken uit, bijvoorbeeld om bewijs te verzamelen van oorlogsmisdrijven door Russische troepen tijdens de oorlog in Oekraïne. Op basis daarvan kunnen later daders worden berecht. Ook met de talrijke acties zijn hoge kosten gemoeid, zoals voor ons wereldwijde spoedactienetwerk voor mensen in acuut gevaar, of voor bijvoorbeeld de training van gastdocenten en educatiemateriaal voor meer dan 100.000 leerlingen in ons land.

 

Mede dankzij de steun van de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk kan Amnesty haar strijd voor gerechtigheid voortzetten voor mensen in conflictgebieden en voor mensen die worden onderdrukt vanwege hun mening, overtuiging of om wie ze zijn.

 

Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl. Wil je volgend jaar ook collecteren meld je dan aan via de website van Amnesty

 



Eerlijke kleding in de etalage

29-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In het kader van de landelijke Fairtrade week staat van 4-11 mei Fair Fashion centraal. Dat is eerlijke, duurzame kleding in plaats van wegwerpkleding. In Bodegraven-Reeuwijk zetten 18 winkels eerlijke kleding en accessoires die week in de etalage, zij laten daarmee zien dat ze eerlijke mode willen verkopen.
 

Hoe wordt kleding gemaakt? Met welke producten, door welke mensen in welke omstandigheden? Waar let je op als je kleding koopt? Hoe kunnen we kleding meer hergebruiken? Welke merken gebruiken eerlijke materialen? Dat zijn vragen waar we samen met u bij stil willen staan.

 

Wist u dat:

99% van de ‘mode’ niet schoon is. Door per jaar 6 kledingstukken minder te kopen je 40 kg CO2 per jaar kunt besparen. Bij het produceren, dragen, wassen en drogen van synthetische kleren kleine plastic vezels vrijkomen. 3 van de 5 kledingstukken binnen een jaar op de vuilnisbelt belanden. Voor een spijkerbroek tot wel 10.000 liter water nodig is, dat is ongeveer 200 dagen douchen. Op dit moment er op de wereld voldoende kleding is om 6 toekomstige generaties mee te kunnen kleden. Een gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken in de kast heeft hangen.
Gemiddeld een kledingarbeider 10 uur per dag en 6 dagen per week werkt. 85% van de kledingarbeiders vrouw is.

 

Wedstrijd: Welke etalage vindt u de mooiste, leukte of het meest duidelijk?

Doe mee

Haal het deelnemersformulier op in één van de winkels, het Evertshuis of het Huis van Alles in Bodegraven of Reeuwijk-Brug. Of download deze van de website. Bekijk zoveel mogelijk etalages, stel uw vragen aan de winkeliers en breng uw stem uit. De etalage met de meeste stemmen krijgt een prijs. Ook u kunt een prijsje winnen, nl. een Fair T-shirt. Ga dan op zoek naar het juiste percentage (%) dat een arbeider verdient van de winkelprijs van een T-shirt. Deze is in 2 winkels te vinden.
 

Stuur uw ingevulde formulier retour naar info@fairtradebodegravenreeuwijk.com
 

Deelnemende winkels



Omloop van het Groene Harrt; een fietstocht voor het Goede Doel

29-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op maandag 20 mei, 2e pinksterdag, organiseert Lions Club Bodegraven de omloop van het Groene Harrt; een fietstocht voor het Goede Doel.


Op een mooie Pinksterdag uzelf en een ander blij maken? Dat kan! Met een prachtige fietstocht voor het Goede Doel;  doet u ook mee?! Op 2e Pinksterdag (maandag 20 mei) wordt de traditionele fietstocht ‘Omloop van het Groene Hart’ weer georganiseerd door Lions Club Bodegraven. 
 


 

Met nieuwe, prachtige fietsroutes van 25* (deze is met puzzeltocht), 40 en 65 km. Langs bekende en onbekende, maar vooral mooie plekjes door ons Groene Hart.


Met de opbrengsten uit de inschrijfgelden en sponsoring ondersteunen we goede doelen in op het gebied van zorg voor ouderen en gehandicapten in Bodegraven. Dit doen we via De Zonnebloem, alsmede de door ons georganiseerde jaarlijkse Muzikale Kerst Ontmoeting in het Evertshuis. Ook de afgelopen jaren hebben we deze groepen blij mogen maken door velen te verrassen met attenties met Pasen en Kerst.

 

Op 2e Pinksterdag kunt u zich vanaf 09:00 uur aanmelden bij het start- (en tevens eindpunt) op het terras van ‘Grand Cafe De Buren’  op het Raadhuisplein; waarna op eigen gelegenheid de gekozen afstand gefietst kan worden.

 

Laat u verrassen door onze prachtige omgeving en fiets met ons mee! Deelname is 5 euro per persoon, 10 euro voor gezinnen; ongeacht het aantal. Ter plaatse kunt u met pin of contant betalen. De gehele opbrengst gaat naar het goede doel.
 

Verder info kunt u vinden via: https://lionsbodegraven.nl/omloop-van-het-groene-hart en https://www.facebook.com/profile.php?id=100090515436532



Er wordt al geoogst op de VegaBoerderij

29-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - Ondanks het koude en natte voorjaar wordt er al geoogst op de VegaBoerderij. Voor alle geïnteresseerden is er op zaterdag 4 mei van 10.00 – 14.00 uur weer een open dag op de VegaBoerderij, aan de Buitenkerk 57 in Bodegraven. Ook boerin Roos Köbben, bestuursleden en actieve vrijwilligers zijn dan aanwezig om rondleidingen te geven, en alles te vertellen over dit initiatief, dat al weer het vierde seizoen ingaat.

 

Dit jaar is het record gebroken door ondanks de moeilijke weersomstandigheden toch al half april de eerste groentepakketten te leveren aan de leden De VegaBoerderij is een coöperatie, en daarmee eigendom van de leden die ook een eigendomscertificaat inkopen. Daarmee kunnen ze gedurende het oogstseizoen (van april tot in november) wekelijks een groentepakket ophalen.
 


Buiten de kassen wordt opnieuw veel aangeplant
 

Gevarieerde groenten

Dat pakket bestaat wekelijks uit gevarieerde groenten, in principe iedere week weer vijf verschillende, aangevuld met een variatie van aardappelen, tomaten, paprika, komkommer, knoflook, en kruiden. De leden beslissen ieder jaar op de ledenvergadering over de variatie, die wordt voorgesteld door een oogstcommissie van de coöperatie.

 

Proefpakketten

Om kennis te maken met de VegaBoerderij kan via de website www.vegaboerderij.nl ook een proefpakket worden aangevraagd, waardoor je gedurende 4 weken kan kennismaken met deze formule. Met de huidige ontwikkelingen is de verwachting dat de proefpakketten vanaf eind mei geleverd kunnen worden. De coöperatie is vooral populair omdat de groente die er wordt afgehaald biologisch is, dus gegroeid zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, en daardoor gezonder en lekkerder. En ook nog eens goedkoper dan biologische producten in de winkel.



Hecht GGD Hollands Midden zet actief in op de preventie van huidkanker

29-04-2024

Van de redactie

Gouda - Hecht GGD Hollands Midden heeft het Zonvenant ondertekend. Dat is een intentieverklaring van het Huidfonds om minimaal 3 jaar actief bij te dragen aan het voorkomen van huidkanker. Het belangrijkste doel van het Zonvenant is om alle Nederlanders bewuster, verstandiger en dus veiliger om te laten gaan met de zon.  

 

Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid van Hecht GGD Hollands Midden, benadrukt het belang van deze stap: ‘Met het ondertekenen van het Zonvenant laten we zien dat we de gezondheid van onze inwoners hoog in het vaandel hebben staan. Het is erg belangrijk dat we ons als GGD inzetten voor betere bescherming tegen de zon om huidkanker terug te dringen.’  

  

 

Het ondertekenen van het Zonvenant is het startschot van het project ‘Gezond aan de kust: lokaal aan de slag met huidkankerpreventie’. Hecht GGD Hollands Midden heeft een subsidie van het KWF gekregen om een 2-jarig project in Katwijk en Noordwijk uit te voeren. Hiermee worden inwoners en bezoekers van de kustgemeenten beter beschermd tegen de schadelijke effecten van de zon. Langs de kust komt huidkanker namelijk vaker voor, vanwege een sterkere zonkracht en meer zonuren.    
 

Met dit project wil Hecht GGD Hollands Midden dat inwoners bewuster en veiliger met de zon omgaan om hen zo beter te beschermen tegen huidkanker. Dit gebeurt onder andere door het creëren van bewustwording, maar ook door het gebruik van zonwerende producten te stimuleren. Hiervoor plaatsen we op verschillende locaties zonnebranddispensers en UV-indexpalen, zoals op scholen en sportclubs.  

  

Het Zonvenant is een interventie van het Nationaal Huidfonds in het kader van #voorkomhuidkanker!, Als strategisch partner ondersteunt Hecht GGD Hollands Midden de preventie van huidkanker in brede zin. 



Films en theatervoorstellingen over 4 en 5 mei bij Parkvilla

29-04-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 1 mei draait voor de laatste keer Onderstroom van Productiehuis Aphen en op 2 en 4 mei is de nieuwe theatervoorstelling Roos te zien. Beide voorstellingen zijn gerelateerd aan de tweede wereldoorlog. Op het filmdoek worden vertoond: Verdwenen Stad en The Pianist.
 

 

Op indringende wijze brengt de documentairefilm Verdwenen Stad in beeld hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog tienduizenden onschuldige Joodse medeburgers uit Amsterdam werden weggevoerd naar concentratiekampen en werpt een licht op de rol van de gemeente en de gemeentetram in het bijzonder. Volgens Femke Halsema een hele belangrijke docu die iedereen gezien zou moeten hebben.

 
De klassieker The Pianist, Roman Polanski’s meesterwerk, winnaar van drie Oscars, is nu gerestaureerd. Een overlevingsverhaal dat op meesterlijke wijze tot leven is gebracht door de filmmaker Polanski in zijn meest persoonlijke film ooit. Adrien Brody kreeg een Oscar voor beste acteur.
 

Het gehele theater- en filmprogramma is te bekijken en tickets zijn verkrijgbaar op parkvilla.nl.



Geslaagd Koningsfeest in de Oude Zustertuin

28-04-2024

Van de redactie

Bodegraven - In de sfeervolle omgeving van de Oude Zustertuin werd gisteren een bruisend Koningsfeest gevierd, dat een grote menigte op de been bracht. Het evenement, dat zich kenmerkte door een gezellige ambiance en een gevarieerd programma, werd door velen bestempeld als een doorslaand succes. Ondanks de dreiging van regen bleef de stemming opperbest en genoten bezoekers van een onvergetelijke dag.



 

Het was een opluchting voor velen dat de regen slechts resulteerde in een bescheiden buitje, dat de feestvreugde geenszins kon temperen. De Oude Zustertuin, doorgaans al een idyllische setting, transformeerde zich tot een levendig festijn waar mensen van alle leeftijden samenkwamen om de verjaardag van de koning te vieren.
 

De organisatie van het Koningsfeest kijkt tevreden terug op het verloop van het evenement. "We zijn ontzettend blij met de opkomst en de positieve reacties die we hebben ontvangen," aldus een woordvoerder. "Natuurlijk hielden we ons hart vast voor de weersomstandigheden, maar gelukkig bleef het bij een spatje regen. Het enthousiasme van de bezoekers heeft ons echt overtroffen."

 

Na afloop van het feest zal de organisatie de dag uitgebreid evalueren in samenwerking met alle betrokken partijen. Hierbij zullen niet alleen de hoogtepunten worden besproken, maar ook eventuele verbeterpunten voor volgend jaar worden geïdentificeerd. "We streven ernaar om het Koningsfeest elk jaar weer beter te maken en de bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden," voegt de woordvoerder toe.


Beeld: Judith van Donk

 

 



Weekmenu Stichting kom Mee

28-04-2024

Van de redactie

Bodegraven – De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag

Mosterdsoep, aardappelen, kipburger,  snijbonen met tomaat, jus, toetje

Dinsdag

Tomatensoep, rauwe andijviestamppot met mosterd, uitgebakken spekjes en slavink, jus, toetje

Woensdag

Courgettesoep, aardappelen, verse braadworst, bospeentjes met honing en tuinkers, jus, toetje

Donderdag

Preisoep, aardappelen, gehakt cordon blue, bloemkool met kaassaus, jus, toetje

Vrijdag

Vermicellisoep, bami goreng met Chinese wokgroenten, kroepoek, gebakken uitjes, satésaus, augurk, toetje

 

 

Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Bodegraven-Reeuwijk viert Koningsdag

27-04-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk straalt vandaag in een prachtig oranje gloed ter ere van de 57ste verjaardag van Koning Willem-Alexander. Terwijl de koninklijke familie hun dag doorbrengt in Emmen, laat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zien dat het feestelijke vuur niet te doven is, ondanks een regenachtige start van de dag.
 

De ochtend begon somber met zware regenbuien, maar de stemming bleef ongebroken. De inwoners trotseerden de weersomstandigheden met vastberadenheid en optimisme, vastbesloten om er een onvergetelijke dag van te maken. Nu de lucht opklaart, wordt het feest alleen maar intenser.
 


Struinen op de vrijmarkt

 

De Oude Zustertuin: Een Oase van Feestelijke Vreugde

In de middag straalde de Oude Zustertuin als het episch centrum van festiviteiten. Deze betoverende locatie werd omgetoverd tot een bruisend feestterrein waar vreugde en vermaak hand in hand gingen. Het was een terugkeer naar ouderwetse gezelligheid waar bezoekers zich verloren in de magie van muziek, dans, spelletjes, en culinaire hoogstandjes.
 

Met een glimlach op hun gezichten betraden gasten de betoverende tuin, verwelkomd door een ambiance van opwinding en feestvreugde. De lucht was gevuld met het geluid van vrolijke melodieën, uitgevoerd door getalenteerde muzikanten die de sfeer verder verhoogden. Elk nootje was als een balsem voor de ziel, waardoor de bezoekers werden meegesleept in een wereld van harmonie en geluk.
 

Dansende schaduwen speelden over het groene gebladerte terwijl de gasten zich tegoed deden aan de betoverende atmosfeer. Jong en oud verenigden zich op de dansvloer, hun voeten bewogen op het ritme van de muziek, hun zorgen achterlatend bij de poorten van de tuin. Het was een viering van het leven, een moment van pure vreugde dat alle zorgen deed vervagen. Naast de betoverende klanken was er een overvloed aan vermaak voor de bezoekers. Van kleurrijke spelletjes tot uitdagende activiteiten, er was voor elk wat wils. Lachsalvo's vulden de lucht terwijl vrienden en familie zich samen vermaakten, genietend van de eenvoudige geneugten van het leven.

En wat zou een feestelijk samenzijn zijn zonder heerlijk eten en verfrissende drankjes? De Oude Zustertuin stelde niet teleur. Smaken van over de hele wereld dansten op de tongen van de gasten, terwijl verfrissende drankjes de dorst lestten en de geesten verhoogden. Het was een culinair avontuur dat de zintuigen betoverde en de harten verwarmde.
 

Te midden van al deze festiviteiten was de Oude Zustertuin niet alleen een locatie, maar een oase van vreugde en gemeenschap. Het bracht mensen samen, ongeacht hun achtergrond of leeftijd, en creëerde herinneringen die een leven lang meegaan. In de middagzon straalde de tuin als een baken van geluk, een plek waar de tijd leek te vertragen en de wereld even stilstond.
 



Regenachtig begin Koningsdag Miereakker: Vooral Ouders trotseren het weer met vastberadenheid

27-04-2024

Van de redactie Editie Groene Hart

Reeuwijk – Vanochtend begon de Koningsdag kleedjesmarkt behoorlijk regenachtig, maar dat weerhield de dappere verkopers niet om hun waren uit te stallen. Voornamelijk ouders, met af en toe een moedig kind, trotseerden de neerslag om een bonte verzameling van artikelen aan te bieden aan de bezoekers.



 

Ondanks de druppels die gestaag vielen, waren de kraampjes gevuld met een scala aan spullen, variërend van vintage snuisterijen tot zelfgemaakte lekkernijen. Ouders en kinderen gehuld in regenjassen en poncho’s, stonden standvastig naast hun krampjes, vastberadenheid zich niet te laten weerhouden door de weersomstandigheden. Inmiddels begint de zon door te breken en kunnen de regenjasjes worden opgevouwen.
 



Titel voor Rohda’76 Futsal 1

27-04-2024

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In een afgeladen Sporthoeve sleepten de zaalvoetballers van Rohda’76 het kampioenschap in de hoofdklasse in de wacht. Tegenstander z.v.v. Olympia Go kwam er niet aan te pas: 6-2.
 

De toeschouwers op de volgepakte tribune, waaronder veel nieuwsgierige Rohda’76-veldvoetballers, zagen onze jongens bij rust al met 5-2 aan de leiding gaan. In de tweede helft kwam er nog een treffer bij om de titel nog meer glans te geven. Rohda’76, met onder andere Vlatko en neef Boban Lazic en keeper Brian Groenenveld in de gelederen die ook deel uitmaken van het eerste elftal op het veld, kregen na afloop van de kersverse voorzitter Bart Lageweg bloemen overhandigd. ,,We zijn enorm trots op onze jongens en hun prestatie. Futsal maakt een volwaardig onderdeel uit van onze vereniging. Hopelijk weten de spelers volgend seizoen deze lijn in de topklasse door te trekken,” prijst de preses het team.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina