NIEUWS



Meer huidkanker in regio Hollands Midden

12-12-2023

Van de redactie

Hecht GGD Hollands Midden en KWF investeren in lokale aanpak zonbescherming

Hecht GGD Hollands Midden krijgt ruim € 126.000 financiering van KWF voor een tweejarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen inwoners van Katwijk en Noordwijk beter worden beschermd tegen huidkanker. In regio Hollands Midden komt deze vorm van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas. In totaal investeert KWF € 6 miljoen in tien projecten verspreid over Nederland.

 

“Mede dankzij de Nederlandse Kankeratlas weten we dat huidkanker meer voorkomt in de kustgemeenten, waar meer zonuren zijn en een sterkere zonkracht”, zegt Carla van Gils, directeur van KWF. “Dat geldt ook voor de regio Hollands Midden. Dankzij deze financiering kan Hecht GGD Hollands Midden nu nog intensiever aan de slag met gerichte interventies. Met als doel dat minder mensen in deze regio huidkanker krijgen.”

 

 

Bovengemiddeld vaak huidkanker

“De cijfers in de recent gepubliceerde kankeratlas laten zien dat huidkanker bovengemiddeld vaak voorkomt in de regio Hollands Midden”, zegt GGD-projectleider Leanne Reijnen. “Met de projectfinanciering van KWF kunnen we een tweejarig project starten om huidkanker onder inwoners in regio Hollands Midden terug te dringen. Denk daarbij aan het plaatsen van zonnebranddispensers en uv-index palen op bijvoorbeeld scholen, kinderopvanglocaties en strandtenten. Maar ook aan het creëren van bewustwording en het bevorderen van het gebruik van zonwerende producten.”

 

Jacco Knape (wethouder Economiengemeente Katwijk): Na een succesvolle proef met twee zonnebrandpalen in onze gemeente is het goed dat we nog meer zonnebrand beschikbaar kunnen stellen. Zo kunnen we de bewustwording over huidkanker vergroten en het gebruik van zonnebrand stimuleren.

 

Twaalf GGD’en aan de slag

Naast het project van Hecht GGD Hollands Midden financiert KWF nog negen projecten, uitgevoerd door in totaal twaalf GGD’en verspreid over Nederland. Vier projecten richten zich op stoppen met roken en zes op zonbescherming. De toegekende projecten worden uitgevoerd door: GGD Hart voor Brabant, GGD West-Brabant, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Flevoland, GGD Fryslân, GGD Hollands Midden, GGD Haaglanden, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Zuid-Limburg en GGD Kennemerland samen met GGD Hollands Noorden en GGD Zeeland.

 

GGD GHOR Nederland, de branchevereniging van GGD’en, is blij met de financiering. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “We gaan aan de slag op plaatsen waar mensen het meest blootgesteld worden aan risicofactoren van kanker. Vandaar dat tien projecten starten in twaalf regio’s waar long- of huidkanker meer voorkomen dan in de rest van Nederland. Preventie is hierbij essentieel. Dicht bij de mensen en doelgericht. Met de KWF-projectfinanciering kunnen GGD'en meer doen aan de preventie van long- en huidkanker in hun regio, naast lopende projecten zoals Rookvrije omgeving en de Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen. Daar zijn we heel blij mee.”  



Akkoord vangstmogelijkheden visserij 2024

12-12-2023

Van de redactie

De lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben vandaag een akkoord gesloten over de vangstmogelijkheden voor de zeevisserij in 2024. De overeenkomst maakt duidelijk hoeveel de vissers in de EU-lidstaten per visbestand mogen vangen. 
 

Visserij-afspraken

De EU maakt elk jaar in december afspraken hoeveel vis de verschillende lidstaten het komende jaar mogen vangen in Europese zeeën, de zogenoemde visquota. Met derde landen buiten de EU worden afzonderlijke akkoorden gesloten over deze vangstmogelijkheden als ook over bijvoorbeeld toegang tot elkaars wateren. Voor de Nederlandse visserijsector zijn onder andere tong, schol, haring en horsmakreel belangrijk.
 

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): “Ik voel mee met de zorgen van de vissers over de uitkomst van de onderhandelingen. De beperking van de vangst van tong is van belang voor het behoud van de tong in de Noordzee. Maar het is een grote klap voor de Nederlandse vissers, hun families en de keten. Ik ben en blijf met de sector hierover in gesprek. Naast het wetenschappelijk advies voor behoud van gezonde visbestanden, moet ook oog zijn voor de sociaaleconomische impact voor de visserij. Samen met andere lidstaten zet ik me in richting de Europese Commissie om hier meer balans in te krijgen.”
 

Tongvisserij

Op 8 december zijn de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk afgerond. In dit akkoord is afgesproken dat er voor de tongvisserij een -60%  korting geldt ten opzichte van 2023. Dit is vastgesteld in lijn met het wetenschappelijk advies voor tong om te zorgen voor behoud van de tong in de Noordzee. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de Nederlandse sector. Vanuit Nederland is daarom, samen met Frankrijk, Italië, Denemarken en Portugal, de oproep gedaan om de sociaaleconomische effecten beter mee te wegen. Nederland zal samen met deze lidstaten de nieuwe Europese Commissie ook oproepen om dit op te pakken.
 

Palingvisserij

De aalpopulatie in Europa verkeert in kritieke toestand. Voor Nederland blijft de gesloten periode voor aal onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Het gaat hierbij om de huidige gesloten periode van september tot en met november en drie extra maanden die Nederland binnen de gestelde voorwaarden zelf kan invullen. Daarnaast gelden er in 2024 gesloten periodes voor de vangst van glasaal. Nederland vangt zelf geen glasaal, maar voert dit wel aan voor uitzet in het kader van aalherstel en de kweek ten behoeve van consumptie.
 

Makreelvisserij

Als gevolg van het aflopen van het Toegangsakkoord van de EU met Noorwegen, kon Denemarken haar quotum niet opvissen in de Noorse wateren. Tijdens de Raad hebben de EU-lidstaten hier onderling nieuwe afspraken over gemaakt. Hiermee zijn de vangstmogelijkheden die niet benut konden worden weer beschikbaar. Dit is onder andere in het voordeel van Nederland, omdat Nederlandse vissers hierdoor meer makreel kunnen opvissen.
 

Systematiek visquota

De Europese visserijministers en de Europese Commissie beslissen ieder jaar in december over de totale vangsthoeveelheden voor het komende jaar. De EU-inzet, en die van Nederland, is dat de vangstmogelijkheden zijn gebaseerd op meerjarige beheerplannen en wetenschappelijk advies van ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Die beoordeelt hoeveel vis van een bestand kan worden gevangen zonder het uit te putten. Op basis daarvan wordt per bestand de Total Allowable Catch (TAC) onderhandeld. En vervolgens wordt vastgesteld hoeveel een lidstaat daarvan mag vangen, de quota. De uitkomsten van de onderhandelingen worden vastgesteld door de Raad. De quota voor de individuele vissers worden vervolgens met een vaste verdeelsleutel afgeleid van de totale vangsthoeveelheden.



Dreigingsniveau terrorisme verhoogd naar 4 (substantieel)

12-12-2023

Van de redactie

Dreigingsniveau verhoogd naar 4 (substantieel). Op 12 december 2023 is het dreigingsniveau in Nederland verhoogd naar 4 (substantieel) van in totaal 5 dreigingsniveaus. Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel is.
 

Dat blijkt uit het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van december 2023. Door het opgelaaide conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, koranschendingen in verschillende Europese landen en de oproepen tot aanslagen van terroristische organisaties is de dreiging vanuit het jihadisme toegenomen.



Inflatie? Meer dan helft Nederlanders verwacht eigen kerstbudget te overschrijden

12-12-2023

Van de redactie

“Nederlanders lijken niet op cadeautjes in te willen leveren”

Kerst staat weer voor de deur. Misschien denk jij al na over de perfecte cadeaus en feestmaaltijden, maar hoe zit het met jouw kerstbudget in een jaar van inflatie en hoge kosten? 73% van de Nederlanders geeft zichzelf een budget voor de feestdagen. Opvallend hierbij is dat 54% nu al denkt zich niet aan dit bedrag te houden. Dit blijkt uit een onderzoek van TrustDeals.
 


 
 
Het internationale couponplatform deed onderzoek naar de invloed van inflatie op het shopgedrag van Nederlanders rondom de feestdagen. Hieruit blijkt dat vrouwen echte budgetkampioenen zijn: 80% bepaalt van tevoren een budget en maar liefst 70% zegt zich hier ook strikt aan te houden. Mannen daarentegen, blijken iets losser met hun kerstuitgaven. Een op de drie mannen (33%) zegt het kerstbudget te negeren. De feestdagen zijn voor veel Nederlanders ook een moment zijn om alles even te vergeten. 32% zegt het in deze periode minder nauw te nemen met geld.
 
Tim Vrij van couponplatform TrustDeals ziet ook dat Nederlanders zoekende zijn. "We merken momenteel een enorme stijging in zoekopdrachten met betrekking tot voordelige cadeaus. Nederlanders zijn op zoek naar leuke cadeautjes, zonder daarvoor diep in de buidel te hoeven tasten. Voor velen is het idee van meerdere kleine cadeautjes in plaats van één groot cadeau iets waar ze nu de voorkeur aan geven. Het helemaal achterwege laten van cadeautjes is geen optie." 
 
Persoonlijke afwegingen
Geef je een flink bedrag uit aan je schoonmoeder om in de smaak te vallen? 64% van de Nederlanders geeft aan hun uitgaven te laten afhangen van de persoon voor wie het cadeau bestemd is. Dit komt vooral tot uiting bij de leeftijdsgroep van 18 tot en met 34 jaar, waarbij voornamelijk mannen (66%) aangeven persoonlijke overwegingen te laten meespelen in hun uitgaven.
 
Online vs fysiek shoppen
Cadeautjes onder de boom, voor 63% hoort dit er echt bij met kerst. Toch zegt ruim een op de drie respondenten dit jaar niet aan cadeautjes te doen omdat alles al duur genoeg is vanwege de inflatie. In de aanloop naar de feestdagen valt op dat 56% van de Nederlanders een voorkeur heeft voor fysiek winkelen ten opzichte van online shoppen voor de feestdagen. Niet geheel opvallend is dat 83% hiervan zich in de leeftijdsgroep van 65+ bevindt. Aan de andere kant geeft 44% de voorkeur aan het gemak van online winkelen voor hun kerstcadeaus. Dit is vooral populair onder de meerderheid (62%) van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar.
 
De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.


FrieslandCampina schrapt 1.800 arbeidsplaatsen

12-12-2023

Van de redactie

FrieslandCampina is voornemens de kosten te verlagen door de komende twee jaar wereldwijd ruim 1.800 arbeidsplaatsen te verminderen, waarvan ongeveer 1.200 arbeidsplaatsen in 2024. Het betreft hier arbeidsplaatsen in vrijwel alle onderdelen van de organisatie. 
 

Jan Derck van Karnebeek, CEO Koninklijke FrieslandCampina N.V.: “Vandaag is een zware dag voor FrieslandCampina. We hebben de afgelopen periode de kostenstructuur van onze organisatie tegen het licht gehouden en kondigen nu moeilijke, maar noodzakelijke stappen aan om onze kosten structureel te verlagen. We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen. We zullen dan ook ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden in deze moeilijke tijd. Deze kostenbesparingen moeten ertoe bijdragen dat FrieslandCampina goed kan concurreren en winnen in de markt, in het belang van onze medewerkers en leden-melkveehouders.” 

 

Expedition 2030: eenmalige kosten 

FrieslandCampina heeft eerder aangekondigd dat het vanaf 2026 een jaarlijkse bruto kostenbesparing van 400 tot 500 miljoen euro wil realiseren; hiervan kan 180 tot 200 miljoen euro worden toegeschreven aan de vandaag aangekondigde vermindering van arbeidsplaatsen. De kostenbesparingen zijn onderdeel van Expedition 2030, de aangescherpte strategie die erop is gericht FrieslandCampina’s positie als toonaangevende, innovatieve en duurzame speler in de zuivelindustrie te versterken. Een deel van de jaarlijkse besparingen zal nodig zijn om inflatie te compenseren. De resterende margeverbetering zal evenredig worden verdeeld tussen investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettowinst van de onderneming. Voor de realisatie van de kostenbesparingen worden in 2023 eenmalige kosten van maximaal 170 miljoen euro geboekt. 

Alle voorgenomen besluiten zijn onder voorbehoud van advies van de Centrale Ondernemingsraad en onderhevig aan lokale wet- en regelgeving. 

 

Geen contante nabetaling aan leden-melkveehouders over 2023

Als gevolg van de tegenvallende resultaten in 2023 en bovengenoemde eenmalige kosten wordt er over 2023 geen contante nabetaling aan de leden-melkveehouders uitgekeerd.



KVK: Ondernemers zuchten onder personeelskrapte

12-12-2023

Van de redactie

Hoe groter de onderneming, hoe harder die op zoek is naar nieuwe medewerkers. Dit blijkt uit ‘Ondernemen in 2023’, een groot KVK-onderzoek onder 1.400 ondernemers, waarvan 685 mkb’ers met personeel. In het onderzoek verzuchten ze: “Geen enkele kans op vinden van personeel”, “Tekort aan medewerkers remt omzet” en “Opvolging voor personeel dat met pensioen gaat is niet te vinden”.

 
De situatie is vooral nijpend bij ondernemers met 10 of meer medewerkers. 54% van hen is op dit moment op zoek naar nieuwe mensen, nog eens 23% verwacht het komend half jaar op zoek te moeten. Bij ondernemers van 2 tot 9 medewerkers is 15% nu op zoek en denkt nog eens 12% in de komende maanden te moeten werven. Van alle ondernemers die op zoek zijn naar medewerkers vindt 92% dat moeilijk of heel moeilijk.

 
KVK ondernemersadviseur Gé Gijsen spreekt juist ook veel kleinere ondernemers die in grote problemen komen: ‘Ik leg net de telefoon neer na een gesprek met een man die een autoherstelbedrijf heeft. Hij heeft een grote opdracht en die moet volgende week klaar zijn, maar hij kan met geen mogelijkheid een schadehersteller vinden. Samen hebben we gekeken naar mogelijke oplossingen. Het is gewoon echt heel moeilijk.’

 
Krapte speelt breed
Gijsen ziet dat de krapte breed speelt: ‘Het gaat vooral om mensen die met hun handen kunnen werken. Dat zijn de ‘medische specialisten’ van de toekomst, die kunnen als zzp’er goud geld vragen nu. Monteurs, loodgieters, mensen in de koelinstallatietechniek, cv-installateurs, die beroepen. Maar ook in de gezondheidszorg natuurlijk, de handen aan het bed, en verder alles wat met automatisering en ICT te maken heeft. Maar ook mensen die het werk kunnen verzetten in bijvoorbeeld de distributiecentra en horeca, ook daaraan is een groot tekort.’
Ruim de helft (55%) van alle mkb’ers met 10 of meer medewerkers noemt personeelstekort als een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling die van invloed is op de bedrijfsvoering. Vervolgens geeft de helft van deze 55% aan dat dit (zeer) grote problemen gaat opleveren. In totaal is personeelstekort dus voor een kwart van alle mkb’ers met 10 of meer medewerkers problematisch.

 
Bij de mkb’ers met 2 tot 9 medewerkers stelt 26% dat personeelstekort een ontwikkeling is die van invloed is op het bedrijf. Dat leidt bij 40 procent van hen tot (zeer) grote problemen. Hier gaat het dus in totaal om 1 op de 10 mkb’ers met 2 tot 9 medewerkers. Eén van hen: “Werknemer is opgestapt. Ik moet al het werk alleen doen en ben dus aan het krimpen.”

 
Loonkosten
Een andere belangrijke ontwikkeling voor ondernemers met 10 of meer mensen op de loonlijst zijn de hogere loonkosten. 71% van hen vinkt dit aan en van hen stelt 38% dat die kosten leiden tot (zeer) grote problemen. In totaal zijn de hogere loonkosten dus voor bijna drie op de tien mkb’ers met 10 of meer medewerkers problematisch.

 
Bij mkb’ers met 2 tot 9 medewerkers noemt 26% deze ontwikkeling belangrijk en bij 39% daarvan, in totaal dus een op de tien, levert dit grote problemen op. Eén van de ondernemers uit het onderzoek vraagt zich bijvoorbeeld af “hoe we aan goede vakkrachten komen zonder daar een enorm bedrag voor te moeten betalen”.

 
Cocktail van tegenslagen
De personeelskrapte en stijgende loonkosten zijn onderdeel van een groter plaatje, blijkt uit het onderzoek. Ondernemers geven bondige samenvattingen van de cocktail van tegenslagen waarmee zij op dit moment geconfronteerd worden: “Stijgende energieprijzen, stijgende grondstofprijzen en hogere loonkosten” en “De kosten rijzen de pan uit. De inkomsten dalen onder andere door achterblijvende tarieven en personeelstekort.”

 
Ondanks nijpende personeelskrapte zijn ondernemers over het algemeen positief over hoe hun bedrijf ervoor staat, met 7,5 als gemiddeld rapportcijfer. Vorig jaar was dat nog een 7,2. Vooral de sectoren zakelijke dienstverlening en detailhandel zijn positiever.



Celstraffen geëist voor bende nep-bankmedewerkers

12-12-2023

Van de redactie

Maandenlang hebben ze samengewerkt met maar één doel: zoveel mogelijk geld verdienen over de rug van kwetsbare slachtoffers. Twee mannen en een vrouw staan terecht voor bankhelpdeskfraude. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft celstraffen tot zes jaar geëist.

Volgens de officier van justitie opereerde de bende elke keer op dezelfde manier. Zo gingen ze eerst op zoek naar een lijst met persoonsgegevens, selecteerde ze in deze lijst op geboortedatum en werd er een overzicht samengesteld met kwetsbare ouderen. Vervolgens werden de slachtoffers op slinkse wijze telefonisch benaderd en gevraagd om hun inloggegevens van internetbankieren, betaalpassen en pincodes.
 

Chatgesprekken

Uit chatgesprekken blijkt dat de verdachten nauw met elkaar samenwerkten. Zo kon een slachtoffer bijvoorbeeld worden ‘doorverbonden’ naar een ander lid van de organisatie die het gesprek met het slachtoffer voortzette. Ook lagen er scripts klaar waarmee kon worden gebeld als het nodig was en kon je indien nodig nog een cursus volgen. Volgens de officier van justitie was er sprake van een “goed georganiseerde bende” die vaak vanuit vakantiehuisjes, hotels en appartementen opereerden. Vanuit daar werden ook de ‘ophalers’ en de ‘pinners’ aangestuurd, die klaar stonden om naar de woning van slachtoffers te gaan en te gaan pinnen.
 

Uit onderzoek blijkt dat de bende al sinds maart 2021 actief was. Ze komen in beeld als ze met de pinpas van een slachtoffer gaan pinnen. Als er beelden worden getoond in het programma Opsporing Verzocht wordt een van de verdachten herkend. In november 2021 worden de verdachten, twee mannen en een vrouw opgepakt. In totaal doen 92 slachtoffers aangifte. 
 

“Zij hebben soms uren met de slachtoffers aan de telefoon gehangen, de slachtoffers op zeer geraffineerde wijze voor de gek gehouden, bang gemaakt dat hun geld zou verdwijnen om vervolgens misbruik te maken van die angst door druk op hen uit te oefenen dat ze snel moesten meewerken. Vervolgens zijn ze naar hun slachtoffers toegegaan, zijn zij in hun woning geweest om vanuit daar waardevolle goederen mee te nemen en nog meer geld buit te kunnen maken.”, aldus de officier van justitie.
 

Eis

De verdachten worden door het Openbaar Ministerie vervolgt voor heling van gegevens, oplichting, computervredebreuk, diefstal en deelname aan een criminele organisatie. De officier van justitie eist tegen de hoofdverdachte, de man die alles regelde en anderen aanstuurde een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar. Tegen de verdachte die ook een aansturende rol had en fungeerde als beller wordt vier jaar gevangenisstraf geëist. De vrouw, die de leads verzorgde en de slachtoffers aan heeft gedragen hoort 20 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar tegen zich eisen.



Verken het Verleden: Romeinse Wandeling op Zaterdag 16 December 2023

11-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 16 december 2023 komt de rijke geschiedenis van de Romeinen tot leven in een boeiende wandeling georganiseerd door de Stichting Historische Kring. Deze fascinerende reis door het centrum van Bodegraven voert langs belangrijke locaties waar in het verleden Romeinse artefacten zijn ontdekt en waar replica's zijn opgesteld om een glimp op te vangen van het leven in die vervlogen tijd. Het evenement biedt niet alleen een leerzame ervaring maar ook een unieke gelegenheid om de geschiedenis te ervaren op de plekken waar deze zich daadwerkelijk heeft afgespeeld.



 

De wandeling, onder leiding van ervaren gidsen Chris Zwaan en John de Vries, belooft een onvergetelijke reis terug in de tijd. Beide heren, experts op het gebied van de Romeinse geschiedenis, zullen deelnemers meenemen op een ontdekkingsreis langs de overblijfselen van de Romeinse aanwezigheid in het gebied. Met hun uitgebreide kennis delen ze verhalen en feiten die de geschiedenis van deze periode tot leven brengen.
 

De start van deze intrigerende wandeling is gepland om 10.15 uur bij de Nova Bioscoop, gelegen aan Prins Hendrikstraat 31. Hier zullen deelnemers zich verzamelen voordat ze zich laten onderdompelen in de geschiedenis. De wandeling zelf duurt ongeveer vijf kwartier, waarin deelnemers worden meegenomen op een reis door de tijd, langs straten en pleinen die ooit getuige waren van de aanwezigheid van de Romeinen.
 

De route voert langs de belangrijkste plekken waar archeologische vondsten zijn gedaan en waar replica's van belangrijke structuren zijn geplaatst om een realistisch beeld te geven van het leven in de Romeinse tijd. Deelnemers zullen kunnen genieten van de architectonische pracht en praal van replica's die getrouw het historische karakter van die tijd weerspiegelen.
 

Een bijzonder aspect van deze Romeinse wandeling is dat het evenement gratis toegankelijk is voor alle geïnteresseerden. Dit maakt het niet alleen educatief maar ook toegankelijk voor een breed publiek dat geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur.

 



De Boreftse Dorpskwis komt terug op 19 april 2024!

11-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De Boreftse Dorpskwis, kunt u zich dit nog herinneren? Het is inmiddels alweer bijna 2 jaar geleden dat de 2e editie van de Boreftse Dorpskwis werd georganiseerd. Maar liefst 48 teams streden om de winnaar te worden. Gaat het komende editie lukken om team ‘Tropische wijn’ van de troon te stoten?



Na de vorige editie kreeg de organisatie zoveel positieve reacties, dat zij hebben besloten om nog een editie te gaan organiseren. De datum voor de 3e editie van de Boreftse Dorpskwis is vrijdagavond 19 april 2024. De uitslagavond zal 4 weken later plaatsvinden op vrijdagavond 17 mei 2024.


De dorpskwis is een evenement voor alle inwoners van Bodegraven. Voor iedereen die het zich niet kan herinneren, volgt hier een kleine uitleg. De organisatie heeft een kwisboek vol vragen en opdrachten opgesteld. Deze wordt op de avond van de Dorpskwis om exact 19:30 uur overhandigd aan de teamcaptain in de Willibrordschool. De teamcaptain vertrekt hierna naar zijn of haar thuisbasis om met het team te beginnen aan de vragen en opdrachten: van kruiswoordpuzzels tot foto-opdrachten, van het thema muziek tot het thema sport: je kunt het zo gek niet bedenken! Om uiterlijk 23:30 uur levert de teamcaptain het – zo goed mogelijk ingevulde – kwisboek in bij de organisatie. Tijdens de kwis mogen alle mogelijke hulplijnen worden ingeschakeld: mobiele telefoons, laptops, kranten, opa’s en oma’s…

 
De samenstelling van het team mag je helemaal zelf bepalen. Je kunt een team maken met vrienden, buren, collega`s, vage kennissen, etc. De ideale samenstelling is een mix van jong en oud, vanwege de diversiteit van de vragen. Het zou zomaar kunnen dat je tijdens deze avond op pad moet in het dorp om het juiste antwoord op een vraag te vinden… Ieder team wijst één teamcaptain aan, welke het team vertegenwoordigt. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de uitslagavond op vrijdagavond 17 mei 2024. Het team met de meeste punten wordt de winnaar van de Boreftse Dorpskwis! Na de prijsuitreiking is er tijd voor wat geklets, een hapje en een drankje.


Aanmelden kan vanaf 1 januari 2024 via www.boreftsedorpskwis.nl. De inschrijfkosten per team bedragen €35,-. De opbrengsten gaan naar het goede doel: het Rode Kruis afdeling Bodegraven.
 



Erin de Jong en Julia Bannatyne schitteren op NJK

11-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens het Nederlands Junioren Kampioenschap wedstrijdzwemmen kortebaan (25m) in Eindhoven waren de Bodegraafse Erin de Jong en de Nieuwkoopse Julia Bannatyne (uitkomend voor BZ&PC Bodegraven) aanwezig om te strijden tussen de beste wedstrijdzwemmers van Nederland.
 




Erin de Jong uitkomend als junior 3 had zich door eerdere gezwommen tijden (limieten) weten te plaatsen voor liefst 9 limiet afstanden in de klasse junioren 3 en 4 (2010 en 2009), terwijl Julia Bannatyne uitkomend als junior 1 door eerder gezwommen tijden zich binnen de top 50 zwemmers van junioren 1 en 2 (2012 en 2011) wist te plaatsen.

Erin de Jong, uitkomend voor GZC DONK uit Gouda, begon de vrijdag middag gelijk met een persoonlijk record op de 400m wisselslag, hetgeen een 1e plaats in haar leeftijd van 2010 opleverde en 11e algemeen. Op zaterdag zwom Erin de 400m wisselslag, 400m vrijeslag en de 200m vrijeslag. Op alle afstanden zwom Erin een persoonlijk record en werd ze op alle 3 de afstanden 3e in haar leeftijdsklasse. De zondag begon voor Erin met de 100m vrijeslag welke vlak voor de 200m Vlinderslag in het programma stond. Aangezien Erin zeer goed geklasseerd was voor de 200m vlinder werd de 100m vrijeslag enigszins behouden gezwommen, echter zwom Erin toch een mooie tijd vlak boven haar persoonlijke record.

Erin de Jong zilver op NJK 200m Vlinder
Erin zwemt al enige jaren zeer goed op de vlinderslag en vooral op de 200m. Zondag was dan ook een spannende dag aangezien de top 5 deelnemers aan de 200m vlinderslag slechts binnen de 8 seconden van elkaar verwijderd stonden. Erin was als enige van 2010 de anderen allemaal van 2009, het was dus een hele uitdaging voor Erin om een medaille te kunnen behalen. Direct na de start zat Erin al gelijk in een goed ritme en ging goed mee met de anderen. Na 125m bleef Erin in een mooi ritme doorgaan en wist zich naar een tweede plaats te zwemmen. Het zilver op het Nederlands Junioren Kampioenschap was een feit. Gedurende het gehele toernooi werd er door Erin ook clubrecords gezwommen op de 200m vrijeslag, 400m vrijeslag, 200m vlinderslag, 200m wisselslag en 400m wisselslag.

 

Recordregen Julia Bannatyne op het NJK
Julia (2012) had zich als 11 jarige zwemster geplaatst op de NJK in Eindhoven door met haar gezwommen tijden te plaatsen bij de Top 50 van de leeftijdsklasse 2011-2012. De wedstrijd was opgedeeld in 5 sessie over 3 dagen . Rob Lina van BZ&PC was het gehele weekend aanwezig om Julia als coach bij te staan. Julia was een van de jongste deelnemers en moest het opnemen tegen een jaar oudere deelnemers.  Ze mocht de spits afbijten op de 400 meter (m) vrije slag en zwom met een mooi persoonlijk record van 16 seconden (5.18.94) naar een 24e plaats. Dit was zelfs een 3e plaats in haar eigen leeftijdsklasse. Later die middag was de 200m wisselslag aan de beurt daar zwom ze wederom een persoonlijk record van 4 sec (2.47.37) op deze afstand en zwom ze wederom naar een 3e plaats in haar leeftijd wat tevens een nieuwe BZ&PC clubrecords op de 400m vrijeslag en 200m wisselslag.


 

Op zaterdag mocht Julia voor het eerst starten op de 400m wisselslag dat deed ze overtuigend met een tijd van 6.02.88 goed voor wederom een 3e plaats in haar leeftijd en het clubrecord verbeterde met maar liefst 32 sec die nog op naam stond van Chantal Scheer uit 1984.Hierna was de 100m schoolslag aan de beurt ook hier haalde ze een persoonlijk record in een tijd van 1.24.86. Daarna was de 100m vlinderslag haar favoriete slag aan de beurt. Na een goede opening kon zij het tempo goed volhouden, waarmee zij een sterk persoonlijk record van 1.16.62 zwom een verbetering van haar eigen clubrecord met 3 sec. Later op de dag was de 200m rugslag aan de beurt. Hier zwom zij naar een tijd van 2.47.15 tevens een persoonlijk record een 4e plaats. Bij de ochtend sessie op zondag leek de jonge zwemster van 11 jaar leeg te zijn, maar niets bleek minder waar. Op de 100m vrije slag zwom ze een persoonlijk van 3 sec in een tijd van 1.08.44 en op de 200m schoolslag een tijd van 3.09.91 een 5e plaats.  Bij de middagsessie was de 100m rugslag aan de beurt. Hier haalde ze een tijd van 1.18.31 een pr en op de 200m vrijeslag haar laatste afstand van het toernooi perste ze er nog een schitterende tijd uit van 2.29.52 een dik pr en een 3e plaats en een clubrecord. Ondanks dat het een loodzwaar programma voor deze jonge zwemmers is, heeft Julia volgens haar coach Rob Lina uitstekend gepresteerd.


Beide zwemsters gaan zich alweer voorbereiden op de komende Provinciale Kampioenschappen in januari en de Nederlandse Junioren Kampioenschappen Langebaan(50m) in juni.
 



´VSTS dames 1 komt tekort tegen Kratos´

11-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Afgelopen vrijdag speelden de dames van VSTS dames 1 een uitwedstrijd, tegen Kratos ´08 dames 1, in Delft. Daar troffen zij oud bekenden Eline Hazelaar en Denise Peeters aan, die vorig seizoen nog deel uitmaakten van de selectie.

 

Coach Dave Hageraats en assistent Judith Terpstra konden beschikken over het volledige team en startte de wedstrijd met Merel Florie, Naila Sabovic, Kirsten van der Lecq, Nora Strack van Schijndel, Olivia van Wijngaarden, Karin van Rijn en Krystel Termorshuizen. De servicedruk was goed, de eigen servicepass was dik in orde en aan het net waren de aanvalsters effectief en scoorden hun punten op alle posities. Kratos had geen antwoord op het goede spel van VSTS en zo kon VSTS afstevenen op een eerste setwinst deze wedstrijd: 19-25.

 

In plaats van dat VSTS dit goede spel doorzette naar set twee, lieten zij Kratos leiden en maakten zelf teveel (onnodige) fouten. Kratos maakte goed gebruik van zijn wissels en hadden een stevig blok waar de aanvalsters bijna of niet doorheen kwamen. Er werd nog gestreden maar de tweede set ging verloren met 25-23.
 

De dames van VSTS waren duidelijk van de leg door de uitslag van set twee. Voor Kratos werd het een service-oefening en eigenlijk werd de pass nog niet eens zo verkeerd gebracht. Wederom konden de gaten niet gevonden worden en ook een spelverdelerswissel kon het tij niet keren: 25-12 verlies van de derde set.
 

Als de dames van VSTS nog iets wilden betekenen in deze wedstrijd, dan moest het de vierde set wel gaan gebeuren. De machine kwam weer langzaam op gang en met verschillende serviceseries kon VSTS weer druk uitoefenen bij de Delftse formatie. Karin van Rijn verdedigde elke bal die terugkwam en ook passend was zij niet te verschalken deze wedstrijd. VSTS kwam op voorsprong maar Kratos knokte terug. Zij hadden net meer geluk en wilskracht om de vierde set binnen te halen en wonnen daarmee helaas ook de wedstrijd met 3-1.
 

De dames hebben weer genoeg punten om aan te gaan werken aankomende week tijdens de trainingen. Zaterdag 16 december treffen zij in de Sporthoeve het team SKC, afkomstig uit Leiden. Zij staan 11de op de ranglijst en VSTS 10de. Een belangrijke wedstrijd dus om boven de degradatiestreep te blijven en om het getoonde spel in alle opzichten te verbeteren. Alle support is welkom, 16;30uur in Bodegraven!



Woerden wil zonnepanelen langs de A12

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Gemeente Woerden wil zonnepanelen mogelijk maken langs de A12, liefst in combinatie met een geluidswal. De gemeente werkt daarvoor samen met Rijkswaterstaat, de provincie en andere Utrechtse gemeenten. Vandaag ondertekent wethouder Vierstra een intentieovereenkomst hiervoor.
 

Gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat willen samen onderzoeken hoe zij publieke gronden, knooppunten en geluidsschermen langs het Utrechtse deel van de A12 kunnen gebruiken voor zonne-energie. ‘Dit sluit goed aan bij de ambities die we in Woerden hebben,’ zegt wethouder Jelmer Vierstra. ‘We willen de komende jaren meer duurzame zonne-energie opwekken. Dat doen we het liefst met zonnepanelen op daken. Maar daar hebben we nog niet genoeg aan. Daarom zijn we blij dat we met de andere gemeenten samen kunnen werken aan zonnepanelen langs de A12. Daar hebben zonnepanelen minder impact op ons mooie landschap dan in de weilanden.’
 

Combinatie met geluidswal

De Woerdense gemeenteraad ziet de zonnepanelen langs de A12 graag in combinatie met een nieuwe geluidswal. ‘Daar zijn nu nog geen concrete plannen voor,’ aldus Vierstra. ‘Maar ik weet dat er meer gemeenten zijn die dit willen onderzoeken. Deze intentieovereenkomst is een mooie eerste stap en wij kijken uit naar een goede samenwerking.’



Corona priklocatie Alphen aan den Rijn sluit 16 december definitief

11-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Na zaterdag 16 december 2023 is het niet meer mogelijk om een coronaprik te halen in de Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. Hecht GGD Hollands Midden sluit deze priklocatie dan definitief. Op 1 februari 2021 startte de GGD met vaccineren in Alphen aan de Rijn. In eerste instantie in de Limeshal, vanaf 1 oktober dat jaar op de huidige locatie in de Nieuwe Sloot. Het aantal coronaprikken dat in die kleine drie jaar is gezet in Alphen aan den Rijn, zal uitkomen op zo’n 390.000.

 

Op 22 december 2023 eindigt de huidige vaccinatieronde. Over een eventuele volgende prikronde wordt pas half 2024 een besluit verwacht. Vanaf 22 december kunnen alleen zwangeren en mensen met een verwijzing van een medisch specialist nog een coronaprik krijgen. Grote priklocaties zijn dan niet meer nodig. De vaccinatielocaties van Hecht GGD Hollands Midden in Gouda en Leiden blijven – in zeer afgeslankte vorm – open voor deze doelgroepen.

 

Zonder afspraak, met ID

De vaccinatielocatie in Alphen aan den Rijn in de Nieuwe Sloot is nog open op dinsdag 12 t/m zaterdag 16 december van 8.00 tot 15.30 uur. Je kunt er zonder afspraak binnenlopen voor een coronaprik als je 60 jaar of ouder bent, 18 tot 59 jaar bent en een uitnodiging hebt gekregen voor de griepprik, als je werkt in de zorg, zwanger bent of een verwijzing hebt van een medisch specialist. Vergeet niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. In regio Hollands Midden zijn andere corona priklocaties nog open tot en met vrijdag 22 december, zie www.ggdhm.nl/priklocaties-corona.

 



Crowdfundingscampagne voor nieuwe stoelen filmhuis

11-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De bioscoopstoelen bij Parkvilla zijn aan vervanging toe en dat vergt een behoorlijke investering. ‘Elke dag opent ons filmhuis haar deuren. Je kunt dus zeggen dat de inrichting intensief wordt gebruikt’ vertelt Cindy van der Hoorn, coördinator filmhuis. ‘Met de in 2020 overgenomen tweedehandsstoelen dachten we weer jaren vooruit te kunnen, maar helaas. We willen nu voor kwaliteit gaan en onze bezoekers perfect zitcomfort bieden. Daarin nemen we ook graag extra aankleding mee in de vorm van Art Deco wandlampen. De kosten van 35.000 euro kunnen wij helaas niet uit eigen middelen bekostigen. We roepen particulieren en bedrijven op om een donatie te doen. Iedere bijdrage is welkom.’

 

 

‘Wij hopen dat veel mensen en ook bedrijven Parkvilla een warm hart toedragen en helpen de authenticiteit van de sfeervolle zaal te behouden en bezoekers optimaal zitcomfort bieden. Iedereen die doneert doet automatisch mee aan een loterij en een donatie van 450 euro of meer krijgt een plekje op het ‘Zalig zitten’ donatiebord. Dit bord krijgt een prominente plek in ons gebouw.’
 

‘De upgrade past ook mooi in lijn met recente vernieuwingen. Zo zijn zowel de filmserver als filmprojector de afgelopen twee jaar vervangen. De techniek is optimaal en daar horen straks ook geheel nieuwe stoelen bij. Het beste zitcomfort voor onze trouwe en toekomstige bezoekers om de beste films te komen kijken. De afgelopen jaren is ons filmaanbod gegroeid. We vertonen 7 dagen per week films. Dat is een divers aanbod van nationale en internationale producties, waaronder veel Europese Cinema. Van drama, komedie, actie en kostuumfilms tot klassiekers, documentaires en concertregistraties. Sinds 2021 is ook de theaterzaal uitgerust met filmapparatuur en wordt deze zaal ook voor filmprogrammering ingezet. Het aanbod is daardoor breder, er kan makkelijker geschoven worden en ingespeeld worden op successen’ aldus, Cindy van der Hoorn.

 

Meer informatie www.parkvilla.nl. Interesse om als bedrijf te doneren? Neem contact op met filmhuis@parkvilla.nl



Winterconcert Oefening Baart Kunst

11-12-2023

Van de redactie

Driebruggen - Op zaterdag 16 december geeft Muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) uit Driebruggen een aansprekend Winterconcert. Ondanks dat het zo kort voor de kerstdagen is bestaat het repertoire niet alleen uit kerstmuziek. Zeker, er komen fraaie stukken voorbij die de kerstsfeer doen aanwakkeren zoals ‘In The Bleak Midwinter’ of ‘A Medieval Christmas’ maar ook concertstukken die niet naar de Kerst verwijzen  zoals ‘Hora Est’ van Jacob de Haan of ‘A Cornish Ayre’ van Dean Jones met een fraaie solopartij voor Gerben Hoogendoorn op euphonium. Er komt echter nog veel meer op de lessenaar, dus komt u maar luisteren en laat u verrassen.
 


 

De afgelopen periode heeft het orkest hard gestudeerd om deze grote verscheidenheid aan repertoire goed in te studeren. Volgend jaar gaat Muziekvereniging OBK Driebruggen op concours om haar plek in de 2e divisie opnieuw te verdedigen. In de vereniging wordt dit concert beschouwd als mindset en voorbereiding tot een succesvolle deelname aan dit concours dat op 9 november zal plaatsvinden. Vergelijk het maar met een intensieve training van een atleet om op de kampioenschappen te kunnen schitteren.

 

Het orkest staat onder leiding van dirigent Mark van Mil.
Het concert wordt gegeven in de PKN Gereformeerde Kerk, Dorp 24 te Waarder om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis.
 

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst hoopt u op 16 december te mogen begroeten en wenst u vast veel plezier! www.obkdriebruggen.com



Subsidieregeling voor verduurzaming woningen en gebouwen opnieuw open met verhoogd budget

11-12-2023

Van de redactie

600 miljoen euro beschikbaar voor o.a. isolatie en warmtepompen

Huiseigenaren en bedrijven kunnen komend jaar opnieuw subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning of (kantoor)gebouw. Vanaf 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) weer beschikbaar gesteld, onder meer voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp. Het budget is met 40 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is de ISDE op een aantal punten gewijzigd zodat de regeling toegankelijker wordt voor de isolatie van monumentale woningen en het gebruik van biobasedmilieuvriendelijke isolatiematerialen.
 

ISDE

Huiseigenaren kunnen met de ISDE een deel van hun investeringen vergoed krijgen als zij investeren in isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of een aansluiting op het warmtenet. Zakelijke gebruikers kunnen naast warmtepompen en zonneboilers subsidie aanvragen voor kleine windmolens. Ruim 200.000 woningeigenaren vroegen de ISDE in 2023 aan. Het budget wordt daarom in 2024 verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is er 5 miljoen euro beschikbaar voor kleine windmolens.
 

Monumentale woningen

De ISDE wordt komend jaar toegankelijker voor woningeigenaren die wonen in een monumentale woning. Vanwege het behoud van het monumentale karakter kan een deel van de eigenaren van monumenten geen HR++ glas of buitengevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Investeringen in maatregelen voor monumenten voldoen hierdoor vaak niet aan de eisen van de ISDE. De minimale isolatiewaarden voor monumenten worden vanaf 1 januari 2024 versoepeld. Ook worden de minimale afmetingen waarvoor een aanvraag voor glasisolatie kan worden ingediend voor monumentale woningen verlaagd. Door deze wijzigingen wordt de regeling toegankelijker voor monumentale woningen.
 

Extra subsidie biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Biobased isolatiemateriaal is duurzaam geproduceerd materiaal zoals hout, vezelhennep en vlas. Dit materiaal is vaak duurder dan minder duurzame isolatiematerialen. Om het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen wordt er een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.
 

Warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met energielabel A+ of lager komen in 2024 niet meer in aanmerking voor subsidie. Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van € 225. Wie in 2023 een warmtepomp met energielabel A+ of lager heeft gekocht en laat installeren in 2024, kan wel subsidie aanvragen. Deze wijziging geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.
 

Aanvragen via RVO

Een subsidieaanvraag voor de ISDE kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via rvo.nl/ISDE. Naast de ISDE regeling voor woningeigenaren zijn er ook regelingen voor de verduurzaming van huurhuizen en gebouwen die onderdeel zijn van een VvE. Meer informatie is te vinden bij RVO via https://www.rvo.nl/onderwerpen/verduurzamen-woningen



Eerste QRst-wandelingen starten in Waddinxveen

11-12-2023

Van de redactie

Waddinxveen - Met het gezin een rondje lopen of de hond uitlaten was nog nooit zo leuk. Daarvoor heeft de organisatie van Expeditie Bethlehem in Waddinxveen twee routes voor een QRst-wandeling (spreek uit als Q erstwandeling) uitgestippeld; een in samenwerking met Samen Triangel in de nieuwbouwwijk (van 14 tot en met 19 december) en een in de Oostpolderwijk (van 21 tot en met 26 december).



 

Langs de route van de QRst-wandeling staan 7 borden met een QR-code. Deelnemers lopen tijdens de wandeling van bord 1 tot en met bord 7 en scannen de ene QR-code na de andere. Zij zien dan op hun mobiele telefoon of tablet onder andere niet eerder getoonde filmscènes uit Expeditie Bethlehem en het adres waar ze naartoe wandelen om de volgende scène te bekijken. De deelnemers bepalen zelf wanneer, met wie en hoe vaak zij de wandeling door het Kerstverhaal willen maken.
 

De QRst-wandeling duurt ongeveer 45 minuten en is leuk voor deelnemers van alle leeftijden. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer info op www.qrst-wandeling.nl.



Subsidie voor funderingsonderzoek in Woerden

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Vanaf 1 januari 2024 is er subsidie beschikbaar voor het doen van funderingsonderzoek. Huiseigenaren uit de gemeente Woerden kunnen tot 75% van de gemaakte kosten besparen door subsidie aan te vragen. Met het geven van subsidie voor funderingsonderzoek moedigt de gemeente inwoners aan om op tijd in actie te komen.

 

Op tijd onderzoek doen

Zijn er vermoedens dat er problemen met de fundering zijn? Door onderzoek te laten doen krijgen huiseigenaren inzicht in de staat van de fundering van hun woning. Door op tijd onderzoek te doen, voorkomt men dus onveilige situaties. Daardoor kunnen zij als dat nodig is de fundering laten herstellen of bewaken. Met het nemen van maatregelen, wordt het huis of huizenblok niet verslechterd. Ook voor toekomstige eigenaren (kopers) is deze informatie belangrijk.

 

Wethouder De Regt: “Nu er steeds meer aandacht is voor de risico’s van funderingsschade, hebben eigenaren van een woning met een kwetsbare fundering behoefte aan duidelijkheid. Met de subsidieregeling bieden wij inwoners middelen om echt aan de slag te gaan en laten we zien dat we het belangrijk vinden om op tijd onderzoek te laten doen naar de fundering.”

 

Funderingsloket

Vanaf 2021 kunnen inwoners van de gemeente al terecht bij het Funderingsloket. Hier lezen zij alle informatie over funderingen. En beantwoord de adviseur funderingen al hun vragen. Later volgde de aansluiting bij het Regionale Funderingsloket van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Ook noemt de gemeente Woerden funderingsproblematiek in het Beleidsplan gemeentelijk water en klimaatbestendig 2023-2027.

 

Woerden op slappe bodem

De gemeente Woerden ligt midden in het veenweidegebied. Dat betekent dat we leven op een slappe bodem. Als je een huis of weg op deze slappe bodem bouwt, zakt deze door zijn eigen gewicht. In steden en dorpen zorgt bodemdaling voor verzakkingen; schade aan wegen, kapotte waterleidingen en plassen op straat na een hoosbui. Ongeveer 4.000 woningen zijn gebouwd op kwetsbare funderingen (houten paalfundering of ondiepe funderingen).

 

Subsidie aanvragen

De kosten van een funderingsonderzoek zijn hoog. Het is daarom handig om met je buren samen een onderzoek op te starten. Zo worden de kosten per eigenaar lager. Vanaf 1 januari 2024 geeft de gemeente Woerden een subsidie van 75% van de kosten per eigenaar met een maximum van € 2.000 per eigenaar. Zo blijven eigen kosten kleiner. Alle informatie is vanaf 1 januari 2024 te vinden op www.woerden.nl/funderingsonderzoek.



Vrijwilligers helpen Woerdenaren met kleine portemonnee aan lagere energierekening

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op zaterdagochtend 9 december gingen de FIXbrigade van stichting Present Woerden en de energiecoaches van stichting Duurzaam Woerden langs in het Schilderskwartier. Bewoners kregen tips én hulp om minder energie te verbruiken. Dit draagt bij aan een lagere energierekening én een duurzamer Woerden.


 

Zowel de FIXbrigade als de energiecoaches hebben het druk! “Vanaf 1 oktober konden mensen die energietoeslag ontvingen, energiehulp aanvragen,” zegt Jelmer Vierstra, wethouder energietransitie. “In amper drie maanden hebben we bijna 400 aanmeldingen gekregen. We willen iedereen zo snel mogelijk helpen. Daarom help ik vandaag een handje mee!” En niet voor niets. De energiehulp werd enorm gewaardeerd: “Ik ben heel blij dat jullie gekomen zijn, want ik kan jullie hulp goed gebruiken” was één van de reacties.  

 

“Energiehulp gaat niet alleen over energie besparen. Je ziet ook hoe het is om te leven als je weinig geld hebt,” vertelt een van de vrijwilligers. “Best goed om daar eens wat vaker bij stil te staan”. Het waardevolle werk én het persoonlijke contact met de bewoners, gaf voor velen de doorslag om zich meteen weer aan te melden voor de volgende FIX-ochtend.

 

Vrijwilligers gezocht!

Wilt u ook mensen in uw eigen omgeving helpen aan een lagere energierekening? Meld u zich dan snel aan! We zoeken nog vrijwilligers op een aantal ochtenden in het nieuwe jaar:

20 januari 2024

3 februari 2024

17 februari 2024

2 maart 2024

15 maart 2024

16 maart 2024
 

Ook als u liever op een andere dag wil helpen, bent u van harte welkom! U kunt zich aanmelden als:

Energiecoach: https://duurzaamwoerden.nl/word-energiecoach

FIXbrigade: https://stichtingpresent.nl/woerden/acties/energiehulp



Excelsior Kerst/Winterconcert

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op zaterdagmiddag 16 december organiseert Excelsior een Kerst/Winterconcert in Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50 te Woerden. Als muzikale gast treedt op Sem Hoos, de winnaar van de Cultuur Aanmoedigingsprijs 2022. Hij won die prijs vanwege zijn multi-talent. Zingen, piano spelen, componeren, toneel spelen, hij kan het allemaal!
 


Sem Hoos
 

Velen konden hem al eerder bewonderen als solist op Excelsiorconcerten in 2022 en zijn solo-optreden in het Kasteel van Woerden op 2 juli was zelfs een hoogtepunt van de laatste editie van Gluren bij de Buren. Sem verzorgt tijdens dit concert twee intermezzo’s op piano. Voor de pauze zingt en speelt hij liedjes van Ramses Shaffy en na de pauze brengt hij klassieke stukken die verband houden met zijn opleiding aan het Utrechtse conservatorium.
 

Excelsior brengt onder leiding van dirigent Peter Goosensen een licht repertoire met overwegend kerstmuziek, waarbij ook regelmatig meegezongen kan worden. Dat Excelsior ook talenten in haar orkest heeft zal blijken bij de prachtige bugelsolo in Sorry van Kyteman.
 

Het concert duurt van 14.00 tot 16.00 uur, maar het publiek is al welkom voor een kopje koffie of thee vanaf 13:30 uur. De toegang is gratis, maar Excelsior is altijd blij met een vrijwillige bijdrage die bij de uitgang ‘in de pet gegooid’ kan worden.



Vogelmarkt bij vogelvereniging Avicultura

11-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op zaterdagmorgen 16 december van 10.00 tor 12.00 uur is er weer vogelmarkt in het clubgebouw van vogelvereniging Avicultura. Een mooi moment om kennis te maken met de vereniging. Er zijn diverse kooi- en volière vogels te koop. U kunt hier ook zelf uw vogel(s) te koop aanbieden. De ingebrachte vogels worden visueel gecontroleerd op gezondheid en er zijn handleidingen aanwezig voor het verzorgen en huisvesten van de vogels. Leden van de vereniging willen u graag adviseren over deze hobby.
 

De toegang en een kopje koffie zijn gratis. Iedereen is van harte welkom.
Singel 43a in Woerden. Nadere info op de website: aviculturawoerden.nl



Marco de Hollander beleefd de mooiste tijd van het jaar!

11-12-2023

Van de redactie

Ter Aar - De kerstperiode is voor volkszanger Marco de Hollander de mooiste tijd van het jaar. Niet zo verwonderlijk dat dit dan ook de titel is van zijn nieuwe kerstsingle, die nu uit is.
"Kerst betekent voor mij persoonlijk het gezellig samen zijn met mijn dierbaren, elkaar extra aandacht geven. Door mijn drukke, onregelmatige leven schiet dat er vaak bij in. Het is ook een feest van liefde en verbinding en dat is zeker in deze tijd heel belangrijk" aldus de zanger.
Er is niet alleen een nieuwe kerstsingle, maar zelfs een heus kerstalbum. Voor Marco een droom die uitkomt. "Ik ben mijn platenmaatschappij Berk Music heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om dit album te maken"  

 


Op het album staan niet alleen nieuwe nummers, maar ook een aantal traditionele kerstliedjes. Het album is overal verkrijgbaar. De volkszanger organiseert op 23 en 24 december twee muzikale Kerstbrunches in de sfeervolle Milandhof van Zegveld. Honderden lampjes, versierde kerstbomen, kerstdecoraties, marktkraampjes en mooi aangeklede tafels, vormen het decor. "In deze sfeervolle entourage gaan we met elkaar genieten van een heerlijke uitgebreide kerstbrunch. Onbeperkt eten en genieten. De kerstman komt langs met cadeautjes en er zullen gastartiesten optreden". 
Naast gastheer Marco de Hollander zullen 23 december Django Wagner en Mieke het podium betreden. John de Bever en Sieneke zullen 24 december hun grootste hits komen zingen.
"Kom in de decembermaand het ultieme gevoel van kerst met ons beleven. Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op mijn website www.marcodehollander.nl " besluit de volkszanger enthousiast.
 



Sfeervol kerstconcert Muziekvereniging DSS

11-12-2023

Van de redactie

Aarlanderveen - Muziekvereniging DSS, onder leiding van Danny Oosterman geeft samen met een gelegenheidskoor, onder leiding van Saskia ten Have, een sfeervol kerstconcert op 16 december. Het kerstconcert vindt plaats in de Petrus en Pauluskerk aan het Noordeinde in Aarlanderveen.  Het kerstconcert van DSS en het projectkoor richt zich op een breed maatschappelijk publiek. Het concert is laagdrempelig en voor alle leeftijden.  De muziek- en koor stukken zijn niet expliciet religieus van aard wat het concert voor een breed publiek toegankelijk maakt.
 


 

Een muzikale avond vol muziek en zang voor jong en oud

Het kerstconcert is bedoelt om mensen samen te brengen. In een sfeer van warmte, licht en verbinding brengen koor en orkest de musici en het publiek samen. Muziekvereniging DSS biedt een mooie avond uit, waarbij saamhorigheid en gemeenschapszin in de maatschappij centraal staan Het fanfareorkest van DSS bestaat uit veel muzikanten uit Aarlanderveen en de regio Alphen. Ook het samengestelde projectkoor bestaat uit mensen uit de regio. Door deze samenstelling is het concert voor een breed publiek toegankelijk. Zowel jong als oud kan bij dit concert genieten van de kerstklanken.



'Woord van het jaar'-verkiezing: deze woorden zitten amper nog in ons geheugen

11-12-2023

Van de redactie

'Treitervlogger, 'prikspijt' of 'boomer'. Ken jij deze termen nog? Ieder jaar organiseert Van Dale een verkiezing om een nieuw ‘woord van het jaar’ te kiezen. Talenplatform Preply zocht uit welke woorden de afgelopen jaren het woord van het jaar werden en of deze woorden nog steeds onderdeel zijn van ons vocabulaire of dat ze alweer vergeten zijn.
 
 
 

Zo komt naar voren uit de analyse dat 'tuigdorp', woord van het jaar in 2011, tegenwoordig toch echt compleet vergeten is. De afgelopen maand werd dit woord slechts 20 keer ingetikt op Google. Datzelfde geldt voor 'Bokitoproof', het woord van het jaar in 2007. ‘Bokitoproof’ werd de afgelopen maand slechts 30 keer gegoogled. 
 
 
Toch zijn er ook woorden die nog dagelijks gebruikt worden. Bijvoorbeeld 'boomer', het woord van het jaar in 2019. Alleen afgelopen maand al werd het woord nog ruim 22 duizend keer opgezocht op Google. Net als het woord van 2013: 'selfie'. Dit woord is afgelopen maand ruim 44 duizend keer ingetikt in de zoekmachine. 
 
 
Vanaf het begin
Twintig jaar geleden werd het eerste 'woord van het jaar’ bekendgemaakt door Koen Gubbels van het vertaalbureau The Language Lab. Het concept waaide toentertijd over uit Amerika en werd een Nederlands begrip. Het eerste ‘woord van het jaar’ in 2003, werd het woord 'gamen'. Veel games werden dat jaar populair en doordat iedereen de games speelde, werd er een werkwoord van gemaakt. In 2006 kwam er geen ‘woord van het jaar’, dit kwam doordat The Language Lab ermee stopte. Gelukkig nam Van Dale het concept over en ging hiermee door. 
 
 
Maatschappelijk bepaald
Veel woorden van het jaar komen voort uit maatschappelijke discussie of bijzondere ontwikkelingen in het desbetreffende jaar. Neem 'klimaatklever' uit 2022 als voorbeeld, het woord werd geboren uit de verschillende acties die de actievoerders voor het milieu deden. De 'blokkeerfries' is hier ook een voorbeeld van, het woord uit 2018 is een gevolg van de Friezen die de A7 blokkeerden om zo te voorkomen dat de Kick Out Zwarte Piet demonstranten niet bij Sinterklaas konden komen. 
 
 
Sociale media
Er zijn ook ‘woorden van het jaar’ geboren naar aanleiding van het gebruik van sociale media. Zo werd in 2009 'ontvrienden' het woord van het jaar. Ontvrienden betekent het ‘dumpen’ van virtuele vrienden. Bijvoorbeeld op Facebook, Twitter en het toentertijd populaire Hyves. In 2013 konden we bijna geen ander soort foto’s meer maken dan 'selfies'. Selfies zijn de foto’s die mensen zelf van zichzelf maken en meestal online zetten. 
 
 
Woord van het jaar 2023
19 december wordt ‘Het woord van het jaar' van 2023 bekendgemaakt. Woordenboekmaker Van Dale heeft tien woorden genomineerd waar tot 18 december op gestemd kan worden. Wat denk jij? Wordt het ‘bestuursschaamte’, ‘sportfluencer’ of misschien wel ‘Tiktokjustitie’?
 
 
Benieuwd naar alle woorden van de afgelopen jaren en de genomineerden voor 2023? Preply zetten het voor je op een rijtje. Klik hier om ze te bekijken.


Start campagne met persoonlijke verhalen over slavernijverleden

11-12-2023

Van de redactie

Meer gesprekken tussen mensen en bewustwording over ons gedeelde verleden. Met dat doel start het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag de online campagne ‘Geschiedenis, van ons allemaal’. In deze campagne staan persoonlijke verhalen van mensen over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan in het heden centraal. Zangeres Shirma Rouse en filmmaker Safi Graauw (Koeriers, KRO-NCRV) trappen af door met elkaar in gesprek te gaan over hun familiegeschiedenis en het belang van herdenken. De komende tijd vertellen meer duo’s hun verhaal. Het delen van deze verhalen is onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat op 1 juli startte met officiële excuses voor het Nederlandse slavernijverleden van de Koning namens de regering. In het gehele koninkrijk wordt tijdens dit Herdenkingsjaar extra aandacht aan het slavernijverleden besteed. Een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis.
 

Campagne met verhalen

De campagne 'Geschiedenis, van ons allemaal' bestaat uit zes gesprekken, waarin de persoonlijke ervaringen van bekende verhalenvertellers centraal staan. De campagne vindt volledig online plaats.
 

Shirma Rouse vertelt: “Ik wil dit gesprek voeren, omdat het de nieuwe generatie inzicht geeft in alle kanten van de geschiedenis. Op die manier wil ik de kennis over dit onderwerp vergroten, maar ook met elkaar over het slavernijverleden en de doorwerking ervan in gesprek blijven. Ik hoop dat we door middel van deze gesprekken naar elkaar luisteren en een begin kunnen maken om de geschiedenis een plek te geven in de samenleving.” Safi Graauw vult aan: “Ik hoop dat ik nieuwe perspectieven heb kunnen toevoegen aan de verhalen over het slavernijverleden die we al kennen. Verhalen die een startpunt kunnen vormen voor een gesprek en verzoening.”
 

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zegt daarover: "De kracht van verhalen kennen we al sinds het begin van de mensheid. Ik weet uit eigen ervaring dat veel mensen openstaan voor gesprekken over ons gedeelde verleden, en ook hoe moeilijk het soms is daar de goede woorden voor te vinden. Dat kan best een drempel zijn. Mijn hoop is dat we met deze persoonlijke verhalen, verteld vanuit verschillende perspectieven, die drempel verlagen en zorgen voor verbinding. Nu is dat misschien nog wel belangrijker dan ooit."
 

Meer kennis belangrijk voor grote groep mensen

Er zijn grote verschillen tussen Nederlanders en hun kennis van het slavernijverleden. Het ministerie van OCW heeft daar eerder dit jaar onderzoek naar laten doen. Uit een representatief onderzoek onder ruim duizend Nederlanders bleek dat tussen de zestig en tachtig procent van de Nederlanders, afhankelijk van hun leeftijd, het belangrijk vindt dat er meer aandacht  is voor onze gedeelde geschiedenis. Ongeveer de helft van de ondervraagden gaf aan het belangrijk of zeer belangrijk te vinden dat er aandacht is voor het slavernijverleden. Terwijl gemiddeld maar een op de vijf ondervraagden aangaf de eigen kennis daarover goed of zeer goed te vinden.
 

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

In het hele koninkrijk vinden tal van activiteiten plaats om het slavernijverleden te herdenken en kennis en bewustwording hierover te vergroten. Het Rijk heeft subsidieregelingen beschikbaar gesteld om culturele, maatschappelijke en educatieve activiteiten vanuit de samenleving te faciliteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan theatervoorstellingen, exposities of boeken over dit thema. Specifiek voor de campagne met verhalen, komen de komende tijd ook andere makers aan het woord. Zo vertellen onder andere Hesdy Lonswijk (regisseur), Carmen Felix (schrijfster), George Adegite (illustrator), Lucelle Comvalius (docent), Lukas Eleuwarin (mode-ontwerper) en Jill Mathon (schrijfster) vanuit  hun perspectief over het slavernijverleden. De verhalen worden gedeeld op OCW-verhalen.nl en de sociale media kanalen van het ministerie. De Rijksoverheid hoopt met dit Herdenkingsjaar bij te dragen aan het blijvend vergroten van kennis en verbinding in de samenleving en roept iedereen op eigen verhalen over onze gedeelde geschiedenis te delen via verhalen@minocw.nl.



Muziekvereniging OBK Driebruggen gaat ook dit jaar weer haar ambachtelijke oliebollen bakken!

10-12-2023

Van de redactie

Driebruggen - Met de jaarwisseling in het vooruitzicht gaat Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Driebruggen traditiegetrouw weer oliebollen bakken, dit jaar ‘een dag voor’ Oudjaarsdag. Niet alleen zijn er bij de vereniging oliebollen te koop, maar ook de liefhebbers van een overheerlijke appelbeignets kunnen ruimschoots aan hun trekken komen.

Op zaterdag 30 december 2023 (een dag eerder dan u van ons gewend bent), wordt de kas van Piet van Eijk aan het Hoogeind in Driebruggen omgetoverd in een heuse bakkerij waar de heerlijke baksels worden vervaardigd, als smakelijke toevoeging voor de jaarwisseling!

 

 

Vanaf nu kunt u de overheerlijke ambachtelijke OBK oliebollen met en zonder krenten en/of de bakkerskwaliteit appelbeignets met en zonder suiker bestellen via: https://forms.gle/fZTha4DvVh56W5Df6 of scan de QRcode en via de website www.obkdriebruggen.com
 

(Digitale bestellingen kunt u plaatsen tot zaterdag 23 december, 12 uur).
 

De prijzen hebben wij dit jaar gelijk kunnen houden aan vorig jaar!
De ambachtelijke OBK oliebollen, 8 stuks voor € 7,-
De bakkerskwaliteit appelbeignets, 5 stuks voor € 7,-
 

Vanaf 8 december komen de leden van Muziekvereniging OBK (in Waarder en Driebruggen) ook weer langs de deur om uw bestelling op te nemen.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met ons via de mail oliebollenOBK3B@outlook.com of telefonisch: 0348-501806 (Gea van Esschoten).


Ook als bedrijf kunt u natuurlijk oliebollen en/of appelbeignets bij Muziekvereniging OBK Driebruggen bestellen, een factuur is geen probleem. Op zaterdag 30 december (in de ochtend) worden de bestellingen thuisbezorgd.


Muziekvereniging OBK Driebruggen wenst u hele prettige, gezellige feestdagen toe en alvast de allerbeste muzikale wensen voor 2024!!

www.obkdriebruggen.com



ESTO wint met 2-1 en recht de rug

10-12-2023

Verslag Han & Marcel

Bodegraven - Bij voetbalvereniging Koudekerk -met een 1e die meestrijdt om de bovenste plekken- ging ESTO op zoek naar eerherstel. Vanaf minuut één was duidelijk dat ESTO kwam voor resultaat. De mannen hadden de mouwen gezamenlijk stevig opgestroopt. Hard nodig om in elke wedstrijd mee te doen voor de punten op de ranglijst want het beloofd weer een spannende competitie te worden.

 

Onfortuinlijke achterstand

Na een kwartiertje kwam ESTO ongelukkig op 0-1 achterstand. Een misser van invaller Thijs van Zoest -keeper uit de Jo19- die verder in de wedstrijd prima zijn doel schoon hield. Zoals vrijwel iedere wedstrijd voetbalde ESTO zich ook dit keer langzamerhand onder de hoge druk van haar tegenstander uit. Daardoor moest de Koudekerkse ploeg, onder leiding van trainer Jarno Verweij, steeds verder terug richting eigen doel en kwam er meer en meer ruimte. Na ongeveer vijfentwintig minuten maakte Koos van Zoest een kleine tactische omzetting en ging het voetballend steeds beter lopen. ESTO creëerde de nodige kansen. Door het ontbreken van spitsenvorm ging helaas menig schot voor het Koudekerkse doel langs of verdween in de handen van hun doelman.

 

De vorm komt terug

ESTO bleef na de rust domineren en het was wachten op de aansluitingstreffer. Die kwam vanuit een corner. Jesper den Besten kopte richting doel. Pim de Visser was er als de kippen bij om binnen te tikken voor de gelijkmaker. Zo maakte hij dolgelukkig zijn bevrijdende echte spitsengoal. ESTO drukte door en zag dat Koudekerk wankelde en zich steeds verder liet terugdringen. Uiteindelijk kwam in de 89e minuut de volle verdiende winst uit een vrije trap van het beruchte linkerbeen van Tim van de Lagemaat. De bal zeilde via de muur in de linker bovenhoek. De ontlading op het veld en op de tribune bij de trouwe ESTOsupporters was groot en werd juichend gevierd.

 

Winterstop tot 20 januari 2024

Met deze instelling, de aanwezig voetbalkwaliteit en teamspirit gaat ESTO na de winterstop zeker nog voldoende punten pakken. De hoop is dat de geblesseerde spelers de tijd gebruiken om fit te worden en weer aan te haken. De relatief jonge groep kan dan weer wat breder worden.
 

Op de derde zaterdag in 2024 gaat ESTO op bezoek bij Soccer Boys. Maar eerst, kerst, familie, vrienden, eten en drinken, veel gezelligheid op de club en voor sommigen een welverdiende wintersport of juist zomerse vakantie.

 

 



Rohda’76 met ‘good vibes’ winterstop in

10-12-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar kende Rohda’76 geen enkele moeite met Linschoten. De ploeg van Arjen Linstra boekte een royale zege: 5-0. ..Een relatief makkelijk pot,” zo betitelde Linstra de afsluiter van 2023. Al na een kwartier onderstreepte Moussa Kalisse zijn status als topscoorder door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Halverwege de eerste helft schilderde Boban Lazic de 2-0 op het scorebord. Nog voor de rust zat de thuisploeg op rozen toen Kenny van der Weg tekende voor de 3-0.



Lars van der Lugt zet zijn tegenstander op het verkeerde been               (Beeld: Don van der Meer)
 

Goed gevoel

Na de onderbreking een onveranderd spelbeeld. Rohda’76 onderscheidde zich als de bovenliggende partij en creëerde kansen om de score op te voeren. Vijf minuten na de rust werkte Kalisse zijn tweede van de middag tegen de touwen: 4-0. De laatste kwam van de voet van Vlatko Lazic. Nadat de oud-prof zelf in de zestien tegen de vlakte was gewerkt, ontfermde hij zich met succes over de toegekende strafschop: 5-0. Linstra hoopt die lijn na de winterstop door te trekken ,,Er heerst in ieder geval een positieve vibe binnen de groep.”

 

Hervatting

De achterstand op koploper Groeneweg bedraagt zes punten. Na de jaarwisseling hervat Rohda’76 de competitie op 20 januari met een thuiswedstrijd tegen ONA dat net zoveel verliespunten heeft als Groeneweg. Komende zaterdag 16 december oefent Rohda’76 uit bij vijfdeklasser Sportief.


Boban Lazic hielp zijn ploeg aan een 2-0 voorsprong                              (Beeld: Don van der Meer)



Ouderen genieten van kerstconcert

10-12-2023

Van de redactie

Alphen aan de Rijn / Bodegraven - Met nog een week te gaan tot de Kerstzang was Promising Voices vrijdag 8 december te gast in Alphen aan de Rijn. Voor een groep van ongeveer 100 ouderen bracht het koor kerstliederen ten gehore die ook op 16 december voorbij komen. 





Voor het koor een goede generale richting de Kerstzang en voor de ouderen van Oudshoorn een geweldige ervaring. De mensen genoten zichtbaar van de zang van het koor en het pianospel van dirigent Leon van Veen. Enkele gasten uit Bodegraven, die ook op het ‘dorpsplein’ van Oudshoorn aanwezig waren, verheugen zich nu al op de Kerstzang op zaterdag 16 december. ‘Dit repertoire en dan met een heel orkest. Dat wordt nóg meer genieten!’. (Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via  Zingenindekerk.nl.)
 


Het was niet de eerste keer dat het interkerkelijke koor te gast was bij verpleeghuis Oudshoorn. Ook vorig jaar bracht het koor een bezoek aan deze mensen. Annet Perdijk, koorlid van Promising Voices én vrijwilligerscoördinator bij Oudshoorn, kijkt vol trots terug op het concert. ‘Bewoners hebben enorm genoten! Het ‘Ere zij God’ en ‘Stille nacht, heilige nacht’ werd hier en daar zelfs meegezongen.’ Ook een collega-vrijwilliger beaamde dit en was geroerd door het enthousiasme van de bewoners. ‘Geweldig!’



Weekmenu Stichting kom Mee

10-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 11 december tot en met 15 december kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag

Groentesoep, lasagne bolognese met paprika en courgette, geraspte kaas, toetje

Dinsdag

Champignonsoep, spruitjesstamppot met appel en spekreepjes, jus, toetje

Woensdag

Tomatensoep, aardappelen, witlof gerold in ham en kaas, bechamelsaus, jus, toetje

Donderdag

Wortelsoep, aardappelen, rundervink, bietjes met ui, jus, toetje

Vrijdag

Bruine bonensoep, jachtschotel met kip, wortel en prei, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



BOV Kerstmarkt trekt enthousiast publiek

10-12-2023

Van de redactie

Bodegraven -  De sfeervolle Kerstmarkt, georganiseerd door de Bodegraafse Ondernemers Vereniging (BOV), was dit jaar een groot succes. Het Evertshuis werd omgetoverd tot een winterwonderland met ongeveer 40 kraampjes die een scala aan bijzondere en creatieve producten aanboden. Deze kraampjes werden voornamelijk bemand door lokale ondernemers en leden van de BOV, wat de markt een sterk lokaal karakter gaf.



 

De bezoekers werden getrakteerd op een overvloed aan feestelijke items, variërend van prachtige kerstdecoraties en unieke cadeaus tot warme kussens, sjaals en elegante sieraden. Daarnaast was er zelfs een speciaal modeplein waar BOV-winkeliers hun nieuwste (winter)kleding presenteerden, waardoor bezoekers zich in stijl konden hullen voor de feestdagen.



 

De Bodegraafse scoutinggroep Bolaro zorgde niet alleen voor een warm welkom met heerlijke koek en zopie, maar leverde ook een waardevolle bijdrage aan het opzetten en opruimen van de kraampjes. Het samenspel van lokale ondernemers, BOV-leden en de betrokken scoutinggroep creëerde een gezellige en hechte gemeenschapssfeer.



 

Op het nabijgelegen Raadhuisplein stond een indrukwekkende reuze snowglobe, die diende als een visuele trekpleister voor bezoekers van alle leeftijden. De kersttrein, die oorspronkelijk gratis vervoer aanbood tussen het Raadhuisplein en het Evertshuis, moest helaas haar diensten staken vanwege aanhoudende regen. Desondanks lieten de Kerstman en Mrs. Claus zich niet ontmoedigen en trokken ze met een antieke duwslee door het centrum, waarmee ze op speelse wijze de kerstsfeer verspreidden.

 


 

De BOV Kerstmarkt van dit jaar was niet alleen een gelegenheid om unieke producten te ontdekken en te kopen, maar ook een samensmelting van gemeenschapszin en feestelijke vreugde. De betrokkenheid van lokale ondernemers en verenigingen benadrukte eens te meer het belang van samenwerking en het ondersteunen van de lokale gemeenschap tijdens de feestdagen. Met een warm gevoel kijken zowel de organisatoren als de bezoekers terug op een zeer geslaagde editie van de BOV Kerstmarkt in Bodegraven.
 



Haken voor kerst in Samen sterk huis

10-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op dinsdagochtend 19 december 2023 geeft Anita Spies om 10.00 uur een workshop Haken bij Samen sterk huis Wilhelminaweg 12. Haken is helemaal in en Anita is een prof. Zij haakt al een aantal jaren de opkikkers en andere leuke dingen voor ons huis zoals kop- en schoteltjes, Engelse drop en nog veel meer.  Deze keer is het haken helemaal gericht op kerst.

 

Anita maakt je wegwijs in deze creatieve techniek en terwijl je bezig bent kun je even  vergeten dat je ziek bent (geweest) en ontspannen genieten van het plezier om creatief bezig te zijn. Plezier staat voorop, want plezier ontspant en doet je even ontsnappen aan de waan van de dag.

 

Het huis is open vanaf 9.30 uur voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Aanmelden is nodig en kan telefonisch (06-14004496), per email ( info@samensterkhuis.nl) of in het Samen sterk huis (openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl ).

 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.



Julika Marijn brengt de tijd van Rembrandt tot leven in toneelvoorstelling

09-12-2023

Van de redactie

Bodegraven – Julika Marijn kruipt in de huid van Rembrandts tweede vrouw, Geertje Dircx en maakte onder regie van Diederik van Vleuten een intrigerende en ontroerende solovoorstelling. Op donderdagmiddag 21 december is de voorstelling ‘In de schaduw van Rembrandt’ te bewonderen in het Evertshuis.

 

 

Geertje Dircx was was jarenlang de minnares van Rembrandt en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken ontstaan, waaronder ‘De Nachtwacht’ en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis. 

 

Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika Marijn de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. In de schaduw van Rembrandt is de herstory van Geertje; een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, de kracht om het licht te blijven zoeken, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan. 

 

Krachtige vrouwen die hun eigen weg en stem zoeken, is een terugkerend thema in het theaterwerk van Julika Marijn. Eerder maakte ze succesvolle solovoorstellingen over Etty Hillesum, prinses Diana en Helene Kröller-Müller. Over Geertje zegt Julika Marijn: “Geertje is een vrouw die voor zichzelf opkomt. Die zich verzet als ze aan de kant wordt gezet en vals wordt beschuldigd… Geertje is voor mij niet alleen slachtoffer, ze is ook een held uit de 17e eeuw. Ze was enorm daadkrachtig en had de moed om het op te nemen tegen de grote schilder. Dat was zeer uitzonderlijk voor die tijd.”

 

De voorstelling begint op 21 december om 15.00 uur, kaarten kosten € 20,50 inclusief drankje. Ga voor meer info en reserveren van kaarten naar www.evertshuis.nl/julika-marijn-in-de-schaduw-van-rembrandt

 

Praktische informatie

JULIKA MARIJN – In de schaduw van Rembrandt

DONDERDAG 21 DECEMBER

TONEEL

AANVANG 15.00 uur

ENTREE € 20,50 incl. drankje

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.

 



COP28: Nederland lanceert internationale coalitie voor afbouw fossiele subsidies

09-12-2023

Van de redactie

Tijdens de VN-Klimaatconferentie in Dubai (COP28) heeft Nederland een internationale coalitie gelanceerd om fossiele subsidies af te bouwen. Landen die bij de coalitie zijn aangesloten zijn onder andere Nederland, Oostenrijk, België, Ierland, Spanje, Finland, Antigua en Barbuda, Canada, Frankrijk, Denemarken, Costa Rica en Luxemburg.
 

Een duurzame en CO2-vrije wereldeconomie vraagt om het afbouwen van fiscale en financiële  voordelen voor fossiele brandstoffen. Daarom is in 2021 tijdens de Klimaattop in Glasgow afgesproken inefficiënte fossiele brandstofsubsidies af te bouwen, nadat de G20-landen dit al in 2009 besloten.
 

Uit een analyse van het Kabinet bleek dat in Nederland ongeveer de helft van alle fossiele voordelen vastzit in internationale afspraken, zo’n 20 miljard. Als Nederland die wil afbouwen moet het dus optrekken met andere landen. Ook omdat het belangrijk is te voorkomen dat uitstoot van broeikasgassen en economische activiteit vervolgens plaatsvindt op andere plekken op de wereld. Daarom heeft Nederland een coalitie opgericht die gezamenlijk gaat optrekken bij het afbouwen van deze voordelen. De aanpak richt zich op de volgende drie pijlers:
 

1. Transparantie

De eerste stap om fossiele subsidies af te bouwen is beter inzicht krijgen per land. De aangesloten landen willen een overzicht van hun fossiele subsidies publiceren vóór de volgende VN-Klimaatconferentie (COP29) in 2024. Samenwerking tussen landen en internationale organisaties (zoals IMF, OECD, WTO, IEA, IMO en ICAO) is hiervoor cruciaal. Dit geldt ook voor het ontwikkelen van een rekenmethode die door ieder land kan worden gebruikt.
 

2. Internationale afspraken

De coalitie werkt samen bij het identificeren en aanpakken van internationale barrières die het afbouwen van fossiele subsidies in de weg staan. Nederland heeft recent een inventarisatie gedaan waaruit blijkt dat de helft van alle subsidies voortkomt uit internationale afspraken. Voorbeelden zijn de vrijstelling van accijns op zware stookolie in de scheepvaart en de vrijstelling van accijns op het verbruik van brandstoffen in de internationale luchtvaart. Andere landen lopen tegen dezelfde barrières aan en willen dit graag gezamenlijk aanpakken.
 

3. Nationale maatregelen

Er komt een internationale dialoog om kennis te delen, nationale strategieën voor de afbouw van fossiele voordelen te ontwikkelen en te streven naar gezamenlijke actie om weglekeffecten (het verplaatsen van vervuilende economische activiteiten) te minimaliseren. Zo kan er ook een gelijk speelveld tussen landen worden behouden. Deze internationale dialoog kan jaarlijks plaatsvinden tijdens COP-bijeenkomsten.
 

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten: “Fossiele subsidies hebben geen plek in een schone economie en moeten worden afgebouwd. Daarom is in Nederland voor zo’n 4.8 miljard euro de afbouw al ingezet. Tegelijkertijd zien we dat de helft van alle subsidies vastzit in internationale afspraken en moeten we dus samenwerken met andere landen. Daarom is het goed nieuws dat we vandaag een internationale coalitie lanceren die samen fossiele subsidies wil afbouwen. Dat doen we door het scheppen van transparantie, het aanpakken van internationale afspraken en het samenwerken bij nationale afbouwtrajecten.”



Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie

09-12-2023

Van de redactie

De EU heeft in Brussel een voorlopig politiek akkoord bereikt over de AI Act. Dit zijn Europese eisen en kaders voor kunstmatige intelligentie: een digitale technologie die een steeds grotere rol speelt in de maatschappij en economie. Daarmee krijgt de juiste ontwikkeling van AI - gericht op economische kansen én het waarborgen van publieke waarden - in de EU en Nederland een belangrijke impuls.
 

De AI Act biedt duidelijke kansen voor zowel ontwikkelaars als ondernemers en ook waarborgen voor Europese consumenten. Het gaat onder andere om basisafspraken over de werking van AI in producten en diensten, eisen aan mogelijk risicovolle toepassingen en de ondersteuning van ontwikkelaars zoals mkb’ers. Zo kunnen Europeanen vertrouwen op AI.


Zo biedt de AI Act richting voor ontwikkelaars om aan de eisen te voldoen. Binnen zogenoemde regulatory sandboxes kunnen zij hiermee innoveren. Zo kunnen AI-toepassingen in de EU worden ontwikkeld die én onze technologische positie op de wereldmarkt verbeteren én die zorgen voor AI van hoge kwaliteit. AI in bijvoorbeeld designprogramma's, toepassingen in de maakindustrie en in videogames kan zo worden gestimuleerd.
 

Afspraken in voorlopig politiek akkoord

In het politiek akkoord zijn ook afspraken gemaakt over wat ’hoog risico AI-systemen zijn en welke eisen hieraan worden gesteld. Ook zijn bepaalde soorten onwenselijke AI straks verboden, zoals social scoring of manipulerende AI-technieken. Aanbieders van chatbots in webwinkels, deepfake technieken of generatieve AI-systemen zoals het populaire ChatGPT moeten ervoor zorgen dat het voor mensen duidelijk is dat ze met een AI praten of dat content door AI is gemaakt. AI-systemen met geen tot weinig risico’s voor mensen hoeven niet aan extra eisen te voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld AI-systemen voor klantenservices, voor voorraadbeheer of voor laag-risico data.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Kunstmatige intelligentie gaat op dit moment wereldwijd razendsnel. Het is zaak dat we in Europa daarin ons beter positioneren. Dan kunnen we onze achterstand met deze technologie inlopen, profiteren wij economisch beter van de kansen die AI biedt en kunnen we sturen op de ontwikkeling van AI-systemen die werken volgens de wenselijke normen in onze maatschappij. Innovatie door onderzoekers en ondernemers moeten we dus sterk blijven stimuleren. Tegelijkertijd moeten we goedwerkende en veilige AI-systemen waarborgen om vertrouwen te creëren. De toekomstige AI Act belooft daarin de juiste balans te brengen.”
 

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering): “Omgaan met AI draait om goede balans tussen het benutten van mogelijkheden en tegemoetkomen aan bezwaren. Er zijn een heleboel sectoren waar Nederland sterk in is en waarin AI een grote rol gaat spelen. Denk aan landbouw, onderwijs, gezondheidszorg, vrede en veiligheid. Nederland maakt zich er internationaal sterk voor dat we deze technologie kunnen vertrouwen. Om bijvoorbeeld discriminatie te voorkomen bij gebruik van AI voor het toekennen van toeslagen of transparantie van algoritmes in de financiële sector. Ik ben blij met een EU-akkoord. Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico’s van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels.”
 

Duidelijkheid voor ontwikkelaars en gebruikers

De AI Act schept duidelijkheid voor AI-ontwikkelaars wanneer zij hun producten op de Europese markt willen aanbieden. Ook zijn gebruikers van AI aan regels gebonden om risico’s te voorkomen. De wettelijke verplichtingen, zoals een risicomanagementsysteem, gelden straks voor hoog-risico AI-systemen die bijvoorbeeld invloed hebben op de kansen van mensen op de arbeidsmarkt, het onderwijs, de financiële dienstverlening of medische apparaten. Ongeveer 15% van alle AI-systemen valt hier onder. Voor de echt grote AI-modellen komen aparte eisen en Europees toezicht.


Consumenten, overheden en bedrijven die AI-producten kopen of hiermee in aanraking komen, kunnen er zo van uitgaan dat deze systemen veilig zijn. Toezicht moet ervoor zorgen dat onveilige systemen van de markt af gaan en dat hiervoor boetes aan ontwikkelaars kunnen worden opgelegd die niet voldoen aan de eisen. Tegelijkertijd zorgen de Europese regels voor een gelijk speelveld; ook niet-Europese aanbieders van AI-producten en -dienstverlening moeten hieraan voldoen als zij hun producten hier verkopen. Organisaties die AI inzetten, zoals mkb’ers, kunnen er straks op vertrouwen dat deze goed werken en daarbij ondersteuning krijgen van de ontwikkelaar.


Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door alle EU-lidstaten en het hele Europees Parlement. De wet treedt na twee jaar in werking.



Tes Schouten verovert Europese titel op 200 meter schoolslag bij EK Kortebaan

08-12-2023

Van de redactie

Otopeni / Bodegraven - In een indrukwekkende vertoning op de Europese Kampioenschappen Kortebaan in het Roemeense Otopeni heeft Tes Schouten haar eerste grote internationale titel veroverd. Met overweldigend gemak domineerde de 22-jarige zwemster de 200 meter schoolslag en schreef ze geschiedenis door de gouden medaille te winnen.
 

Schouten, afkomstig uit Bodegraven, liet een verbluffende prestatie zien door de afstand af te leggen in een tijd van 2.16,09, waarmee ze opnieuw een hap uit haar nationale record nam. De zegetocht begon eerder met een tijd van 2.16,98, ruim onder haar voorgaande toptijd, maar die avond stak een onverwachte verkoudheid de kop op. Desondanks bleek dit geen belemmering voor haar triomftocht.
 

Op de wedstrijddag vloog Schouten uit de startblokken en creëerde ze al snel een aanzienlijke voorsprong op haar concurrenten. Ze dook zelfs kort onder het wereldrecord (2.14,57), hoewel ze dit uiteindelijk niet wist vast te houden. Niettemin was de Europese titel binnen handbereik.
 

De Deense zwemster Thea Blomsterberg eindigde op ruime afstand als tweede, terwijl de bronzen medaille naar de Tsjechische Kristyna Horska ging. Het podium weerspiegelde de dominantie van Tes Schouten, die met haar ongeëvenaarde prestatie een blijvende indruk achterliet in de zwemwereld.
 

Schouten's overwinning markeert niet alleen een persoonlijke triomf, maar ook een mijlpaal voor het Nederlandse zwemmen op het internationale toneel. Haar vastberadenheid, zelfs in het licht van onvoorziene hindernissen, toont aan dat Tes Schouten een naam is om in de gaten te houden in de wereld van de zwemsport. De Europese titel op de 200 meter schoolslag is slechts het begin van wat ongetwijfeld een veelbelovende carrière zal worden.



Laatste Kaarten voor Carel Kraayenhof's Concert

08-12-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Met nog ruim een maand te gaan tot het langverwachte concert van Carel Kraayenhof op vrijdag 19 januari 2024, zijn er slechts enkele kaarten beschikbaar om dit unieke muzikale evenement bij te wonen. De kaarten zijn verkrijgbaar via de officiële website van Reeuwijk Klassiek: www.reeuwijkklassiek.nl.
 

Het is niet de eerste keer dat Carel Kraayenhof het publiek in Reeuwijk betovert. In januari 2016 deelde hij het podium met de getalenteerde Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal, en het concert was een doorslaand succes, met de zaal volledig uitverkocht. Dit keer keert Carel terug met zijn ensemble, bestaande uit een bandoneon, piano, viool en contrabas, om opnieuw de harten van het publiek te veroveren.
 

De muzikale reis van Carel Kraayenhof kent een opmerkelijk hoogtepunt op 2 februari 2002, toen hij "Adiós Nonino" speelde tijdens het koninklijk huwelijk van ZKH Prins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Deze onvergetelijke prestatie trok de aandacht van meer dan 55 miljoen mensen wereldwijd die de ceremonie volgden.
 

Bij zijn vorige optreden in 2016 vroeg Kraayenhof aan het enthousiaste publiek: "Zal ik terugkomen?" De respons was overweldigend positief, met de hele zaal die volmondig "ja" riep. Nu, na acht jaar, maakt Carel Kraayenhof zijn belofte waar en keert hij terug naar Reeuwijk om opnieuw zijn meesterlijke muziek te delen.
 

Voor degenen die dit bijzondere concert willen bijwonen, is het cruciaal om snel te handelen en de laatste beschikbare kaarten te bemachtigen via de officiële website van Reeuwijk Klassiek. Mis deze unieke kans niet om te genieten van de betoverende klanken van Carel Kraayenhof en zijn getalenteerde ensemble. Wees erbij op vrijdag 19 januari 2024 voor een onvergetelijke avond vol muzikale pracht en emotie.



Ontdek de Wereld van Sim Only: 4 tips voor Voordelig Bellen

08-12-2023

Van de redactie

In de wereld van mobiele telefonie zijn er talloze mogelijkheden en abonnementen om uit te kiezen. Een van de populaire opties is het sim-only abonnement. Met een sim-only abonnement kun je voordelig bellen zonder dat je vastzit aan een lange contractduur. In dit artikel geven we je 4 handige tips om optimaal gebruik te maken van een sim-only abonnement en zo voordelig mogelijk te bellen.



 

Kies het juiste abonnement

Bij het kiezen van een Sim only abonnement is het belangrijk om goed te kijken naar je bel- en internetgedrag. Maak je voornamelijk gebruik van data en bel je weinig? Of ben je juist een fanatieke beller en heb je niet zoveel data nodig? Op basis van je behoeften kun je het juiste abonnement kiezen. Vaak zijn er verschillende bundels beschikbaar met verschillende hoeveelheden belminuten, sms'jes en data. Door te kiezen voor een abonnement dat aansluit bij jouw gebruik, voorkom je onnodige kosten.
 

Vergelijk aanbieders

Sim-only abonnementen worden aangeboden door verschillende providers. Het loont de moeite om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden en de dekking van het netwerk. Sommige providers bieden bijvoorbeeld extra voordelen, zoals gratis bellen naar bepaalde nummers of extra data bij het afsluiten van een abonnement. Door goed te vergelijken, kun je een goedkoop Sim Only abonnement deal vinden die past bij jouw wensen en budget.
 

Maak gebruik van wifi

Een sim-only abonnement biedt vaak een beperkte hoeveelheid data. Wil je voorkomen dat je over je bundel heen gaat en extra kosten moet betalen? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van wifi. Thuis, op het werk en op openbare plekken zoals cafés en restaurants kun je vaak gratis gebruikmaken van wifi-netwerken. Door verbinding te maken met wifi, kun je internetten en bellen zonder dat het ten koste gaat van je datalimiet. Op deze manier kun je flink besparen op je telefoonkosten.
 

Houd je verbruik in de gaten

Om onverwachte kosten te voorkomen, is het belangrijk om je verbruik goed in de gaten te houden. De meeste providers bieden een app of online omgeving waarin je je verbruik kunt bijhouden. Hier kun je zien hoeveel belminuten, sms'jes en data je nog hebt. Door regelmatig je verbruik te controleren, kun je op tijd bijsturen als je dreigt over je bundel heen te gaan. Ook kun je inzicht krijgen in je bel- en internetgedrag en eventueel je abonnement aanpassen als blijkt dat je meer of minder nodig hebt.



Heb jij een passie voor het sociaal domein? Dit zijn 5 banen waar je misschien wel aan de slag kunt!

08-12-2023

Van de redactie

Het sociaal domein is onmisbaar in onze samenleving. Het biedt ondersteuning aan kwetsbare groepen en zorgt ervoor dat iedereen gelijke kansen heeft.  Het sociaal domein is erg breed en er zijn oneindig veel mogelijkheden binnen deze term. Als jij een passie hebt voor het sociaal domein en graag wilt bijdragen aan een betere samenleving, dan zijn er verschillende banen waar je aan de slag kunt. In dit artikel bespreken we vijf interessante banen in het sociaal domein waar je misschien wel je droombaan kunt vinden.



 

Maatschappelijk werker

Er is een groot tekort aan maatschappelijk werkers in Nederland, terwijl deze banen onmisbaar zijn. Als maatschappelijk werker ben je een belangrijke schakel tussen mensen die hulp nodig hebben en de juiste instanties. Je biedt ondersteuning aan individuen en gezinnen die te maken hebben met problemen op het gebied van bijvoorbeeld huisvesting, financiën, verslaving of psychische gezondheid. Voor deze baan is het belangrijk dat je goed kunt communiceren en empathisch bent. Het is belangrijk dat je mensen kunt motiveren om voor een betere toekomst te kiezen en ze te helpen met hun eerste stappen.
 

Jeugdzorgwerker

Als jeugdzorgwerker werk je met jongeren en gezinnen die te maken hebben met problemen thuis. Dit kan op het gebied van opvoeding, gedrag of persoonlijke ontwikkeling. Als jeugdzorg biedt je begeleiding en ondersteuning aan zowel de jongeren als hun ouders of verzorgers. Je moet sterke affiniteit hebben met jongeren, geduldig zijn en goed omgaan met complexe situaties. Het is belangrijk dat je in staat bent om een vertrouwensband op te bouwen met de jongeren en hen te motiveren om positieve veranderingen in hun leven aan te brengen.
 

Sociaal juridisch dienstverlener:

Een ander vacature sociaal domein is sociaal juridisch dienstverlener.  Als juridisch dienstverlener help je mensen die te maken hebben met juridische problemen op sociaal gebied. Je biedt ondersteuning bij zaken zoals uitkeringen, schulden, huisvesting en arbeidsrecht. Je moet hierbij wel de kennis hebben over de relevante wet- en regelgeving en deze uit kunnen leggen op een begrijpelijke manier aan mensen die hier geen kennis over hebben. Daarnaast help je deze mensen bij het opstellen van bezwaarschriften en het voeren van juridische procedures.
 

Beleidsmedewerker sociaal domein:

Als beleidsmedewerker werk je bij de overheid. Hier ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van beleid op het gebied van welzijn, zorg, jeugd en participatie. Je analyseert maatschappelijke vraagstukken, voert onderzoek uit en adviseert het bestuur over de volgende stappen. Voor deze functie moet je een brede kennis hebben over verschillende aspecten van het sociaal domein. Daarnaast vertaal je het beleid naar concrete acties en werk je samen met de verschillende stakeholders. 
 

Detachering in het sociaal domein:

Als je graag afwisseling wilt in je werk en verschillende organisaties binnen het sociaal domein wilt ondersteunen, is detachering een interessante optie voor jou. Als gedetacheerde werk je tijdelijk voor een bepaalde organisatie, waarbij je jouw kennis inzet om hen te helpen bij hun werk. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van projectmanagement, beleidsontwikkeling of directievoering. De detachering overheid biedt de mogelijkheid om te werken aan diverse projecten en je netwerk binnen het sociaal domein uit te breiden.



Drie aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel

08-12-2023

Van de redactie

Boskoop - Na diverse Meld Misdaad Anoniem-meldingen startte de politie enkele maanden geleden een onderzoek naar drugshandel in de omgeving van Boskoop. Dinsdag 28 november zijn drie personen aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen.
 

De aanleiding van dit onderzoek is niet alleen de drugshandel geweest, maar vooral ook de overlast in de omgeving. De drie verdachten kwamen in beeld dankzij verschillende meldingen via Meld Misdaad Anoniem. Het gaat om drie mannen van 19, 21 en 27 jaar uit Boskoop. Zij zijn aangehouden in Boskoop, Hoofddorp en Rotterdam. Twee mannen zijn gehoord en zitten niet meer vast. De 27-jarige man zit nog vast.

 

Meld Misdaad

Drugshandel brengt vaak allerlei criminaliteit met zich mee zoals bedreigingen, geweld, witwassen en liquidaties. Dit kan veel impact hebben op een omgeving. Er kunnen gevoelens van onveiligheid ontstaan doordat mensen de drugsdeals zien en het geweld daaromheen. Bewoners kunnen veel last hebben van drugsdealen. Bij deze handel in het illegale circuit wordt geweld vaak niet geschuwd. Van dit geweld kunnen dus ook vaak onschuldige omstanders de dupe worden. Dit onderzoek in Boskoop is gestart vanuit meldingen via Meld Misdaad Anoniem. Een melding doen bij de politie kan dus een groot belang hebben. Heeft u een vermoeden van drugshandel? Meld dit dan via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, dan kan dit via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


 



35-jarige vrouw uit Gouda vrijgelaten uit voorlopige hechtenis

08-12-2023

Van de redactie

Een 35-jarige vrouw uit Gouda die eerder is aangehouden op verdenking van het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie, wordt vrijdag 8 december vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Ze blijft verdachte in de zaak en het onderzoek naar haar rol wordt voortgezet. De man die gelijktijdig werd aangehouden zit nog steeds vast en in beperkingen.
 

Beide verdachten werden op 26 oktober 2023 aangehouden. De man is werkzaam bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), en voert ook werkzaamheden uit voor de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. De vrouw is een voormalig medewerker van de NCTV die sinds kort bij de politie werkt.



Uniek LLokaal Expeditie voor Arabischtaligen helpt inwoners Midden-Holland naar werk

08-12-2023

Van de redactie

Feestelijke afsluiting eerste groep Arabischtaligen uit Gouda 

Gouda - De eerste groep deelnemers die heeft meegedaan aan de LLokaal Expeditie voor Arabischtaligen heeft dit traject feestelijk afgesloten. De groep is begin november gestart met zeven deelnemers. Op donderdag 7 december ontvingen alle deelnemers een bewijs van deelname. De deelnemers zijn vol vertrouwen om op korte termijn passend werk te vinden.  
 

Na drie LLokaal Expedities kwamen de arbeidsmarktpartijen in Midden-Holland met de vraag of een speciale editie van de LLokaal Expeditie georganiseerd kon worden als vervolg op de 'Ontdek Je Talentdag' voor Arabischsprekenden in juni. Taal en culturele achtergrond zijn vaak drempels die overwonnen moeten worden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze intensieve Expeditie helpt de deelnemers de eerste stappen op de arbeidsmarkt te kunnen en durven zetten. 



 

Begeleiden naar werk of scholing

De LLokaal Expeditie is een groepstraject met individuele coaching voor mensen die zich oriënteren op de arbeidsmarkt. Dit traject is bestemd voor werkzoekenden uit Midden-Holland (Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen). De Expeditie geeft de deelnemers de aandacht en het vertrouwen in de stappen die zij gaan zetten op de arbeidsmarkt. Het traject voor de Arabischtaligen bestaat uit zeven bijeenkomsten van drie uur. LLokaal Expeditie werkt met drie tolken, waarvan er twee vrijwilliger zijn. Deze twee volgen ook het programma voor hun eigen stappen naar werk. 
 

Een van de deelnemers vertelt: "Ik ben heel blij met de hulp van de trainers. Ik voel mij vertrouwd en gerespecteerd. Wij zijn net met de groep naar een banenmarkt geweest. Het was heel fijn om zoveel bedrijven bij elkaar te zien. Ik weet steeds beter wat ik wil qua werk.”  De organisatie is in handen van LLokaal (mboRijnland) in samenwerking met de arbeidsmarktpartijen in Midden-Holland. Doel van het traject is om de deelnemers te begeleiden naar werk of scholing. 
 

Volgende groep start december 

Deze week is ook de 5e LLokaal Expeditie gestart met vooral deelnemers van 50 jaar en ouder.  Geert Neelen, projectleider LLokaal Expeditie: "De eerste Expeditie Anderstaligen was een pilot. De enthousiaste reacties van de deelnemers laten in elk geval zien dat dit traject duidelijk in een behoefte voorziet. Hopelijk krijgt deze editie in 2024 een vervolg. Ook andere gemeenten in Nederland hebben interesse getoond in dit unieke traject." 
 

Over LLokaal   

LLokaal inspireert, activeert en faciliteert iedereen die duurzaam inzetbaar wil blijven op de (regionale) arbeidsmarkt. Dit gebeurt met loopbaanoriëntaties die matchen naar onderwijs of werk. Het is een regionaal knooppunt waar onderwijs, arbeidsmarkt en regionale overheden op één plek samenkomen en samenwerken. De ambitie van LLokaal is een gezonde arbeidsmarkt waar de werkenden in hun kracht staan. LLokaal is een initiatief van mboRijnland. Kijk voor informatie op http://llokaal.nl



TOP 2000 Relicafé! met als thema: ‘Ik zie je’

08-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Ben jij al benieuwd welke nummers er voor dit jaar uitgekozen zijn? Tijdens de TOP 2000 Relicaféavond op 28 december worden door bandleden en zangers van de Adventskerk, Lichtkring en Goede Bron nummers gespeeld en gezongen uit de Top 2000. Sprekers Ruth Schreuders en Ds. Sara de Vries zorgen voor de inhoudelijke noot.



 

Tijdens deze muzikale avond staan nummers uit de Top 2000 met een boodschap rond het thema ‘Ik zie je’ centraal. Mensen van binnen en buiten de kerk bezoeken het Top 2000 Relicafé om samen te genieten van goede muziek in een Top 2000 setting.

De afgelopen 5 edities van het Top 2000 Relicafé waren een groot succes met gemiddeld 250 bezoekers per avond.

Het evenement vindt dit jaar plaats op donderdag 28 december 2023 om 20.00 uur in de Adventskerk en is een samenwerking van meerdere Alphense kerken. De organisatie is in handen van de Adventskerk, Lichtkring en Goede Bron. Er zullen bekende elementen in terugkomen zoals de pubquiz, maar ook nieuwe elementen zijn zoals het Top2000 koor.


Het goede doel waar we deze avond geld voor ophalen is de reis die jongeren vanuit Alphen met World Servants gaan maken naar Ecuador (zomer 2024). Zij gaan daar helpen aan de bouw van een waterzuiveringsinstallatie en een school. Meer info https://www.worldservants.nl/ecuador/EC124
 

Op verschillende manieren zal er geld voor dit doel opgehaald worden. Er is een veiling van LP’s, eten en drinken en meer … We hopen je te zien op 28 december in de Adventskerk tijdens het Top 2000 Relicafé.

 



Veel minder Zuid-Hollanders verhogen eigen risico voor zorg

08-12-2023

Van de redactie

In 2024 gaat de zorgpremie weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in Zuid-Holland 19,7% van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar: toen koos namelijk 36% van alle Zuid-Hollanders voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.
 

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis. 
 

Zuid-Hollanders nemen minder risico dan gemiddeld

In Zuid-Holland hebben naar verhouding minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 21,1%. Limburgers (22,7%) kiezen het vaakst voor een eigen risico van 885 euro, terwijl het percentage juist het laagst ligt in Drenthe en Flevoland (beide 14,7%).
 

In deze gemeenten wonen de meeste overstappers

Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.

Nergens in Zuid-Holland stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in Weesp. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 8,5% van de inwoners van zorgverzekering. Afgelopen jaar ging het zelfs om 10,6% van de Weespers. De vijf gemeenten met het hoogste percentage overstappers zijn:
 

  1. Den Haag: 8,2%
  2. Zoetermeer: 8,2%
  3. Rijswijk en Waddinxveen: 7,8%
  4. Leidschendam-Voorburg: 7,7%
  5. Zuidplas: 7,6%
     

In Vlaardingen (4,7%) switchen inwoners juist het minst vaak van zorgverzekeraar. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/eigen-risico/onderzoek-2023



OM eist celstraffen en terugbetaling van ruim 580 duizend euro aan drugswinsten

08-12-2023

Van de redactie

Tegen twee mannen uit Nieuwegein van 33 en 32 jaar heeft het Openbaar Ministerie vandaag celstraffen geëist 58 en 36 maanden. Ze worden ervan verdacht samen met anderen een criminele organisatie te hebben gevormd gericht op de grootschalige teelt en verkoop van hennep. Daarnaast is gevorderd dat zij gezamenlijk ruim 581 duizend euro aan criminele winsten terugbetalen. De verdachten zijn - in wisselende samenstelling - ook vervolgd voor wapenbezit, het verwerken en bezitten van cocaïne en valsheid in geschrifte.
 

De 32-jarige verdachte kwam in beeld tijdens een witwasonderzoek. Tijdens dit onderzoek ontstond de verdenking dat de man samen met de 33-jarige verdachte betrokken was bij grootschalige hennepteelt. Dit leidde tot een omvangrijk aanvullend onderzoek. Uit onder andere afgeluisterde communicatie en observaties blijkt dat de verdachten zich bezig hielden met de teelt, verkoop, invoer en uitvoer van hennep. Daarbij werd veelvuldig hennep uitgevoerd naar Duitsland en ingevoerd vanuit Spanje.
 

Op 19 januari 2021 werden de beide mannen aangehouden. Doorzoekingen van verschillende panden en boxen in Nieuwegein en Houten leidden vervolgens tot de vondst van onder meer een actieve plantage, een grote hoeveelheid hennep, een vuurwapen en een automatisch vuurwapen. Aanvullend onderzoek naar onder andere communicatie op in beslag genomen telefoons en aangetroffen DNA-sporen leverde daarna verder bewijs op tegen de verdachten.
 

De strafbare feiten waar de mannen uit Nieuwegein van verdacht worden, zijn ernstig. Drugshandel heeft een ontwrichtende werking op de maatschappij en gaat geregeld gepaard met geweld en intimidatie. Gevangenisstraffen zijn daarom in de visie van het Openbaar Ministerie op hun plaats. Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met het aandeel dat de verdachten hadden en de verschillende feiten waar ze van verdacht worden. Daarnaast moeten ze als het aan het Openbaar Ministerie ligt het geld dat ze verdiend hebben terugbetalen. De politie heeft daarvoor berekend hoeveel geld de mannen omgezet hebben en wat hun kosten zijn geweest. Dit heeft geleid tot ontnemingsvorderingen van ruim 296 en ruim 285 duizend euro. Vooruitlopend hierop is na de aanhouding al beslag gelegd op onder meer dure auto’s, een Rolex-horloge en prijzige merkkleding.
 

De rechtbank doet op 12 januari 2024 uitspraak.



Vrijwilligerscentrale SAM hecht veel waarde aan een veilige werkomgeving

07-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Pesten, discriminatie, integriteitskwesties, intimidatie.. kranten en sociale media stonden er vol van het afgelopen jaar. Geen leuk onderwerp en toch heel belangrijk om bespreekbaar te maken.


Niet alleen in het privéleven, maar ook op het (vrijwilligers)werk. Werkgevers zijn vanuit de Arbowet verplicht om beleid te voeren om een veilige werksfeer te creëren. Je mag er vanuit gaan dat een werkgever dit met de beste bedoelingen doet. Toch komen zaken als bijvoorbeeld pesten en intimidatie met enige regelmaat voor. Wat voor de een een grapje is, kan voor de ander onprettig zijn. Ongewenst gedrag kan onzichtbaar zijn, hierdoor is er lastig grip op te krijgen. Een vertrouwenspersoon kan hier een belangrijke rol in spelen door een eerste opvang te bieden en de-escalerend te werk te gaan. Mogelijk stelt de wet het in 2024 zelfs verplicht voor organisaties vanaf 10 medewerkers. Voor de eigen vrijwilligers van SAM heeft de organisatie een overeenkomst met een gecertificeerd onafhankelijke Vertrouwenspersoon gesloten.


SAM, daaronder valt ook de vrijwilligerscentrale van Bodegraven-Reeuwijk, hecht veel waarde aan een veilige werkomgeving. Voor alle vrijwilligersorganisaties in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk biedt SAM daarom de mogelijkheid om een overeenkomst afsluiten voor de diensten van de vertrouwenspersoon, dat is gratis. De vertrouwenspersoon is er alleen voor de vrijwilligers die actief zijn binnen de organisaties in Bodegraven-Reeuwijk. Meer weten? Neem contact op met Luka van Vliet via 0651966519 of mail naarl.vanvliet@samwelzijn.nl



Gemeenten Res Midden-Holland nemen komende maanden een besluit realiseren zonnevelden

07-12-2023

Van de redactie

Regio - De gemeenten van de Regionale Energiestrategie (RES) Midden-Holland hebben afspraken gemaakt over het opwekken van duurzame energie met zonnevelden. Ze keken samen waar in de regio plek is voor zonnevelden en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Dit staat in het Programma Zon op Veld. Het programma wordt voorgelegd aan raden voor een reactie, waarna de colleges in maart een besluit nemen.

 

Regionale afspraken voor ‘zon op veld’

De RES-regio wil zo veel mogelijk duurzame energie opwekken met zonnepanelen op grote daken, maar alleen daarmee halen we onze doelstelling voor 2030 niet. Daarom kijken we naar het opwekken van duurzame energie via zonnevelden (zon op veld). De insteek is om zonnevelden alleen toe te staan onder strenge en duidelijke voorwaarden. En op locaties op basis van de zonneladder van de provincie Zuid-Holland; Dat betekent dat we alleen bij uitzondering zonnevelden op landbouwgrond toestaan. Bij het opstellen van het Programma Zon op Veld dachten inwoners mee via een vragenlijst, bijeenkomsten en straatgesprekken. Ook regionale partijen zoals landbouworganisaties, energiecoöperaties, projectontwikkelaars en milieuorganisaties dachten mee tijdens bijeenkomsten.

 

Resultaten van gesprekken met de regio

Uit deze gesprekken kwamen meerdere standpunten naar voren, die we waar mogelijk in het programma hebben verwerkt. Zo vinden inwoners en regionale organisaties onder andere dat natuur- en weidevogelgebieden over het algemeen niet geschikt zijn voor zonnevelden. En gebieden met bedrijventerreinen en langs wegen juist wel. Ook gebieden waar in de toekomst bijvoorbeeld woningen gebouwd worden, vonden zij geschikt. Zolang zonnevelden maar in combinatie zijn met andere doelen zoals woningbouw of natuurherstel. Tot slot willen inwoners op verschillende manieren kunnen meedoen aan zonnevelden. Bijvoorbeeld door mee te denken of mee te profiteren.

 

Van concept naar definitief beleid

Het programma wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraden voor een reactie. Met die reactie stellen de colleges van de gemeenten het Programma Zon op Veld vast. Dit gebeurt waarschijnlijk in maart. Als het programma is vastgesteld kunnen initiatiefnemers (commerciële projectontwikkelaars of groepen inwoners via energiecoöperaties) die een zonneveld willen plaatsen een plan indienen. Als dat plan qua locatie en voorwaarden voldoet aan het programma, kunnen initiatiefnemers een omgevingsvergunning aanvragen. Die is nodig voordat het zonneveld aangelegd kan worden. Bij het maken van deze plannen worden de omwonenden altijd betrokken.



Kennismaken met schilderen

07-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op maandagmiddag 18 december van 14.00 tot 16.00 uur is er een schilderworkshop in het Samen sterk huis in Woerden. De schilderworkshop is eenmaal per maand onder leiding van ervaren schilderdocenten, deze keer door Jeannette van Schaik.



 

Even vergeten dat je ziek bent (geweest) en ontspannen genieten van het plezier om creatief bezig te zijn. Dat kan in het Samen sterk huis. We werken aan de hand van voorbeelden maar zelf iets bedenken mag ook, het is voor iedereen te doen. Tijdens het schilderen staat plezier voorop, want plezier ontspant en doet je even ontsnappen aan de waan van de dag.

 

Het huis is open vanaf 13..30 uur voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 14.00 tot 16.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Omdat het om een beperkt aantal plaatsen gaat, is aanmelden voor deze workshop nodig. Dat kan telefonisch (06-14004496), per email info@samensterkhuis.nl of in het Samen sterk huis, openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl.

 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.



Kerst Country Café Concordia met of zonder Brunch

07-12-2023

Van de redactie

Haastrecht - Kerst Country Café Concordia met of zonder Kerstbrunch. Zondag 24 december staat Theater en Grand Café Concordia geheel in het teken van Kerst. In het gezellige Grand Café staat het overheerlijk Kerst Brunch Buffet, bestaand uit heerlijke warme en koude gerechten, opgesteld.

 

 

In de mooie ambiance van de Theaterzaal staan de tafeltjes uitnodigend te wachten op de gasten. Het staat buiten kijf dat de drie leden van het huistrio, Change of Key, er alles aan gaan doen om een warme, gezellige en sfeervolle muzikale omlijsting van deze brunch te verzorgen. De inloop voor de brunch is vanaf 11.45 en het is gewenst om hiervoor te reserveren. Dit kan t/m 19 december. Aansluitend gaan de deuren om 13.45 u open en is de Theaterzaal ook toegankelijk voor bezoekers van Country Café Concordia. Change of Key gaat dan nog twee heerlijke muzikale sets, gevuld met country muziek in de breedste zin van het woord afgewisseld met bekende en onbekende Kerst songs, ten gehore brengen.

 

Natuurlijk zal het trio ook songs van hun Kerst CD ‘Christmas Glee with Change of Key’ voor het voetlicht brengen. De entree voor deze middag inclusief brunch is € 35,- pp en komt men alleen voor Country Café dan is de entree € 10,-. Speciaal voor alleengaanden is er een stamtafel ingericht onder het motto: ‘Gezelligheid kent geen tijd en zien eten doet eten’. Het belooft een sfeervolle, gezellige en ‘oorstrelende’ middag te worden in Haastrecht. Voor meer informatie en/of reserveren 06 54918147 of mailto: info@marykee.com

 



Feestelijke Kerstviering bij Parkinson Café Alphen met "AS YEARS GO BY" Band

07-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn -  Het Parkinson Café Alphen nodigt u uit om samen het jaar feestelijk af te sluiten op 20 december 2023 in Wijkcentrum Kerk en Zanen. Deze speciale kersteditie belooft een gezellig samenzijn met de opzwepende muziek van de band "AS YEARS GO BY."

 

Het Parkinson Café Alphen staat bekend om zijn informele sfeer, en deze kerstviering vormt geen uitzondering. Geen moeilijke presentaties, maar in plaats daarvan een gelegenheid om samen te genieten en te feesten, waar zelfs gedanst mag worden. De band "AS YEARS GO BY" zal de avond muzikaal omlijsten en ervoor zorgen dat niemand stil blijft zitten. Met herkenbare klanken uit de jaren zestig, beloven ze een muzikale reis vol energie en nostalgie, zonder de standaardnummers die we allemaal al te vaak gehoord hebben.
 

De viermansband "AS YEARS GO BY" brengt de beste muziek uit de jaren 60 en 70 ten gehore. Twee van de bandleden zijn afkomstig uit Hazerswoude Rijndijk, wat zorgt voor een extra feestelijke sfeer van herkenning. Verwacht een avond vol swingende beats en onvergetelijke melodieën.
 

Naast de muziek wordt er ook gezorgd voor heerlijke drankjes en hapjes, bereid door de gastvrouwen die al druk in de weer zijn. Het belooft een feestelijke gelegenheid te worden om samen 2023 af te sluiten en even alle zorgen te vergeten.



Details van het evenement:

Datum: 20 december 2023
Tijd: 14:00 tot 16:30 uur (inloop vanaf 13:30 uur)
Locatie: Wijkcentrum Kerk en Zanen, de Oude Wereld 57, 2408 NV te Alphen aan den Rijn (volop gratis parkeerruimte)
Toegang: Gratis (iedereen die Parkinson een warm hart toedraagt is welkom)
Website: www.parkinsoncafealphen.nl
Inlichtingen: info@parkinsoncafealphenaandenrijn.nl
Telefoon: 06 15 88 42 21
 

Parkinson Café Alphen nodigt iedereen uit om samen te komen, te genieten van goede muziek, heerlijk eten en drinken, en samen een onvergetelijke kerstviering te beleven. Kom langs en maak van deze bijzondere gelegenheid gebruik om het jaar 2023 op een feestelijke manier af te sluiten.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina