NIEUWS



Extra maatregelen om capaciteitsproblemen gevangenissen aan te pakken

15-03-2024

Van de redactie

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming neemt aanvullende maatregelen om de krapte in de capaciteit bij gevangenissen aan te pakken. Vanwege het tekort aan personeel bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn er twee extra tijdelijke noodacties in werking gezet. Zo moeten mensen die nog een straf tot maximaal twee maanden hebben openstaan hun straf op een later moment uitzitten. Daarnaast worden gedetineerden soms al op vrijdag naar huis gestuurd als zij in het weekend of op maandag vrij zouden komen. Dat schrijft minister Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer.

 
Deze extra acties worden genomen naast het sinds 6 december 2023 niet oproepen van zelfmelders. Op het moment zijn 330 cellen bij DJI niet bruikbaar, omdat er geen personeel beschikbaar is om deze te bemannen. Arrestanten kunnen vanwege het tekort bij gevangenissen niet goed doorgeplaatst worden, waardoor ook politiecellen vol zijn. 

 
Minister Weerwind: “Deze acties zijn noodzakelijk om onveilige situaties te voorkomen. Volle gevangenissen en te weinig personeel is niet veilig voor medewerkers en gedetineerden. Dat laat ik niet gebeuren. Daarnaast: het mag niet zo zijn dat criminaliteit onbestraft blijft of dat de politie je op heterdaad arresteert en vervolgens niet kwijt kan omdat de politiecellen helemaal vol zitten. Daarom moet ik deze pijnlijke maar noodzakelijke keuzes maken.”

 
In juli 2024 wordt bekeken of de tijdelijke noodacties kunnen worden beëindigd. Naast de lopende aanpak om personeel te werven zijn daarvoor de volgende maatregelen noodzakelijk:

Meer gedetineerden een deel van hun straf op een Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA) te laten ondergaan. Dit is een afdeling in of bij een gevangenis waar gedetineerden worden geplaatst die in aanmerking komen voor re-integratieverlof voor arbeid buiten de muren.  
Het doorplaatsen vanuit detentie naar forensische zorg te verbeteren.
Elektronisch toezicht aan het einde van de detentieperiode in specifieke gevallen mogelijk te maken.
Vervangende hechtenis te voorkomen door het verbeteren van de uitvoering van taakstraffen.

 
Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat arrestanten weer kunnen worden opgepakt en zelfmelders weer kunnen worden opgeroepen. Opgelegde straffen worden altijd uitgevoerd. Het is in het belang van zowel slachtoffers als veroordeelden dat dit zo snel als mogelijk gebeurt. De maatregelen zijn van kracht tot eind 2025. Als maatregelen eerder kunnen worden beëindigd zal elektronisch toezicht de eerste zijn.

 
Structurele oplossingen capaciteit 
Naast de bovenstaande aangekondigde maatregelen werken we hard aan een structurele oplossing voor de krapte in de capaciteit. Hiervoor wordt de mogelijkheid uitgewerkt om de inzet van medewerkers te verminderen door robotisering. Tenslotte verkennen we de mogelijkheden voor het bouwen van nieuwe gevangenissen waar minder medewerkers nodig zijn.



Overgangsfase van experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment) start in juni

15-03-2024

Van de redactie

Vanaf 17 juni 2024 mogen coffeeshops in gemeenten die deelnemen aan het experiment zowel gedoogde als gereguleerde producten verkopen. De verwachting is dat een overgangsfase van drie maanden voldoende is om de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de gereguleerde producten te optimaliseren. Daarom is ervoor gekozen om de overgangsfase niet zes weken, maar drie maanden te laten duren en voorwaarden te koppelen aan de start van de experimenteerfase. Na de overgangsfase start de experimenteerfase waarin alleen nog gereguleerde cannabis mag worden verkocht in de gemeenten die meedoen aan het experiment. 

 
Start van de experimenteerfase 
Het is belangrijk dat de experimenteerfase pas start als het gereguleerde aanbod voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot kwantiteit, kwaliteit en diversiteit. Coffeeshophouders vinden het namelijk heel belangrijk dat meerdere telers gereed zijn om te leveren, zodat het aanbod van voldoende diverse telers afkomstig is. Wanneer het aanbod bij de start van de experimenteerfase onvoldoende is, neemt bovendien het risico op illegale (straat)handel toe. Daarom is ervoor gekozen om de overgangsfase te verlengen, zodat er voldoende tijd is om te voldoen aan deze voorwaarden. De start van de experimenteerfase is voorzien op 16 september 2024. 

 
Eerste ervaringen 
De gereguleerde cannabis wordt over het algemeen goed ontvangen door de klanten van de coffeeshops in Tilburg en Breda. Tot nu toe is de aanloopfase nuttig gebleken om zaken waar coffeeshophouders, telers en toezichthouders tegenaan lopen, te verzamelen. Zo worden de eerste gebruikerservaringen met het track & trace-systeem meegenomen in de verbetering van het systeem en in de voorlichting van toekomstige gebruikers. De inzichten die tijdens de aanloopfase in Breda en Tilburg worden opgedaan, worden met alle deelnemende gemeenten gedeeld. Op die manier kan daar de start van de overgangsfase zo soepel mogelijk verlopen.

 
Uit de eerste ervaringen is gebleken dat de beperking van maximaal 500 gram gereguleerde cannabis in de coffeeshops praktisch niet uitvoerbaar is. Na overleg met de betrokken partijen is besloten dat de burgemeesters de maximale voorraad in de coffeeshops voor de gereguleerde cannabis kunnen verhogen naar een weekvoorraad.
 
 



Klimaatcabaret in Evertshuis met klimaatmarkt

14-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op 5 april is er in het Evertshuis de voorstelling “Overvloed” van cabaretier Patrick Nederkoorn en klimaatwetenschapper Sjoerd Groeskamp. Op indringende maar ook hilarische wijze slaan zij alarm over de opwarming van de aarde. De klimaatburgemeester Gertrud de Roos en de burgerbeweging mijnklimaatpartij zijn mede-organisatoren van deze avond.

 

In een tijd waarin het ene alarmerende rapport over het klimaat het andere opvolgt, bundelen fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp en cabaretier Patrick Nederkoorn hun krachten. In de voorstelling Overvloed doen ze cabaret, klimaat en wetenschap in de blender. De uitkomst is een theatervoorstelling waarin je wordt meegenomen in hun verbeelding van de toekomst. En waarin met humor duidelijk wordt wat de gevolgen van klimaatverandering zijn.



Het affiche van de voorstelling “Overvloed”
 

IJsbeer

Welkom in het jaar 2100. Zet je radio aan en hoor hoe het de wereld is vergaan.
Staat Nederland op palen? Ziet de Amazone zwart? En is die laatste ijsbeer al verdronken?
Of wordt er bij het Greta Thunberg-monument gevierd dat we klimaatverandering hebben gestopt?

 

Klimaatmarkt

Voor en na de voorstelling is er in het Evertshuis een klimaatmarkt ingericht, waarbij alle lokale organisaties die zich met maatregelen voor het klimaat bezighouden een kraampje inrichten en informatie geven. Kaarten kunnen gereserveerd worden via de website van het Evertshuis,

 

 

 



Kindje op komst?

14-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op 15 april 2024 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Bodegraven de gratis workshop "Ouderschap en hechting met je baby" voor aanstaande ouders die rond de 24 weken zwanger zijn.
 

Moeder of vader worden verandert je leven enorm. Wat betekent het om vader/moeder te worden? Hoe komt je nieuwe leven met baby eruit te zien? Hoe veranderen de rollen en hoe houd je aandacht voor je relatie? En heb je al nagedacht over hoe je je kind wilt gaan opvoeden?


Bij CJG Bodegraven kun je deelnemen aan een leerzame workshop die je helpt een sterke band met je baby op te bouwen, zelfs nog voor de geboorte. Tijdens deze workshop krijg je waardevolle informatie en tips die je voorbereiden op het ouderschap. Je doet oefeningen en er is veel tijd om ervaringen en ideeën uit te wisselen met andere aanstaande ouders.

 

Mis deze kans niet om je voor te bereiden op een leven lang ouderschap.

 

Meld je samen met je partner aan:

Datum: 15 april 2024 van 19.30 - 21.30 uur

Locatie: CJG Bodegraven, Spoorlaan 2a in Bodegraven

Toegang: Gratis, maar aanmelden is verplicht.

Voor aanmelden en meer informatie ga naar www.cjgcursus.nl



Swap Sint Woerden wint prijs voor beste Circulaire Burgerinitiatief van Utrecht

14-03-2024

Van de redactie

Woerden - Tijdens een feestelijke uitreiking heeft Swap Sint Woerden de Kringlogo-prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief 2024 van Utrecht in ontvangst mogen nemen. Deze erkenning, geïnitieerd door de Natuur en Milieufederaties door heel Nederland, markeert ook dit jaar weer een belangrijke mijlpaal tijdens de Week van de Circulaire Economie. Swap Sint Woerden ontving een mooie circulaire wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool van hun toewijding aan de circulaire samenleving. Daarnaast wonnen ze een cheque van €100 en levert de prijs volop provinciale en landelijke publiciteit op.


 

Duurzaam cadeaus swappen

Vanaf december 2023 konden initiatieven in heel Nederland genomineerd worden voor het Kringlogo 2024. Onder de Utrechtse genomineerden waren inspirerende initiatieven te vinden. Maar Swap Sint Woerden viel extra op in de ogen van de landelijke jury, gevormd door experts van de Natuur en Milieufederaties. De organisatoren geven speelgoed een tweede leven, met jaarlijkse ruilmarkten. Zo zorgen ze ervoor dat Sinterklaas, ouders en kinderen voordelig, slim en duurzaam Sinterklaas kunnen vieren. In november 2023 organiseerden ze voor de 4e keer Swap Sint activiteiten in Woerden.

 

“De jaarlijkse speelgoedruilactie voor Sinterklaascadeaus verdient lof vanwege de impact die het heeft op bewustwording en hergebruik onder ouders. Deze waardevolle traditie benadrukt de betekenis van tweedehands cadeaus en stimuleert een duurzame mindset. Bovendien is het mooi om te zien dat afgelopen jaar al vijf scholen en een buurthuis zich aansloten bij dit initiatief, wat bijdraagt aan een grotere bewustwording en betrokkenheid binnen de gemeenschap,” aldus Ieke Benschop van de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

 

Een inspirerende winnaar

De wisseltrofee werd namens het initiatief in ontvangst genomen door Petra van Zeeland en Jolanda Zwetsloot. “Alle spullen die wij mensen de komende 10 jaar nodig hebben, bestaan nu al. Zonde toch om alles opnieuw te maken? Ruilmarkten zijn dé oplossing om op duurzame wijze aan een ander outfit, interieur en in ons geval speelgoed te komen. Sinterklaas helpt door het organiseren van de Swap Sint met een ‘pakjes-ruil’ experiment. De Swap Sint is een groot succes!”

 

Het Kringlogo, een onderscheiding die een jaar lang wordt gedragen, helpt Swap Sint Woerden om anderen te inspireren en aan te moedigen om ook bezig te gaan met de circulaire samenleving. Heb je interesse om ook een Swap Sint evenement te organiseren? Kijk dan eens op de algemene Swap Sint website. Scholen en andere geïnteresseerden in en rondom Woerden kunnen contact opnemen met Swap Sint Woerden via swapsintwoerden@gmail.com

 

De rol van burgers in de overgang naar een circulaire samenleving

De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van burgers. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Utrecht al vele van deze circulaire burgers, waarvan sommigen hun eigen burgerinitiatieven hebben opgezet.

 

Jelmer Vlierstra, wethouder duurzaamheid: ”Ik ben trots op dit initiatief van Woerdense inwoners. Een circulaire economie is wat mij betreft veel meer dan afval scheiden en recyclen. Het hergebruiken en delen van spullen is minstens zo belangrijk. Swap Sint is een ludieke manier om te laten zien dat een cadeau niet per se iets nieuws hoeft te zijn. Dat scheelt weer waardevolle grondstoffen.”



Muziekjaar 2024 in de Adventskerk officieelvan start

14-03-2024

Van de redactie

Jongeren staan dit jaar centraal

Alphen aan den Rijn - Stichting Vrienden van de Adventskerk presenteert ook dit jaar weer een boeiend en afwisselend muziekprogramma in de Adventskerk. De concerten starten vanaf april en lopen door tot en met december.

 

“Dit jaar is het thema van ons muzikaal jaar: ‘Jong geleerd, is oud gedaan’. Hiermee leggen we de nadruk op jongere muzikanten en jongeren die interesse hebben in muziek,” licht Stichting Vrienden van de Adventskerk toe. Gedurende het hele jaar is er van alles te beleven. Van klassieke muziek tot gospel & soul en moderne muziek, zoals pop en jazz. De concerten zijn geschikt voor iedereen die van muziek houdt en geraakt wilt worden door de kracht hiervan.

 


 

We starten het jaar met de Alphense Orgelzomer. Deze concertreeks loopt vanaf april door tot en met september. Meerdere jonge muzikanten uit Alphen aan den Rijn en omstreken krijgen in dit muziekprogramma het podium om hun kunsten te tonen onder leiding van Simon Stelling. “Op deze manier willen we een brug slaan naar muziekkunsten en het talent wat in Alphen aan den Rijn actief is,” zegt de stichting. Ook zijn er wandelconcerten tussen verschillende kerken in Alphen aan den Rijn.

 

“In september brengen we een familievoorstelling ‘Beethoven’ waarbij het orgel en theater centraal staan. Deze voorstelling is meteen de slotvoorstelling op Open Monumentendag in Alphen aan den Rijn en zeer geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.” Iets later, in oktober, zullen jonge organisten de kans krijgen een masterclass te volgen met Alphense organisten en mensen van het orgelproject StayTuned. Het muziekjaar wordt afgesloten met een swingende Gospel & Soul Night dat elk jaar weer helemaal uitverkocht is.  

 

“Met dit programma hopen we ook dit jaar weer vele bezoekers te trekken en succesvol te zijn met het genereren van opbrengsten uit alle activiteiten. Deze gelden hebben we namelijk hard nodig om de Adventskerk met orgel en interieur financieel te ondersteunen en onderhouden. De stichting zet zich daar geheel belangeloos voor in,” aldus de stichting. Het volledige muziekprogramma staat ook op de website van de stichting.

 

Voor meer informatie over Stichting Vrienden van de Adventskerk verwijzen we naar de website:  www.vriendenvandeadventskerk.info



JEUGDVOETBALDAGEN BIJ SV ZEVENHOVEN IN DE MEIVAKANTIE

14-03-2024

Van de redactie

Zevenhoven - Speciaal voor jeugdspelers uit de regio die als een profvoetballer willen trainen is dit de kans. Op maandag 6 mei en woensdag 8 mei 2024 tijdens de meivakantie, zullen er op het complex van SV Zevenhoven, uit Zevenhoven, de Jeugdvoetbaldagen plaatsvinden. De organisatie is in handen van de staf van Jeugdvoetbalopleiding.

 

Alle kinderen van 5 tot en met 15 jaar kunnen hier aan deelnemen. Van keeper tot spits, iedereen is welkom! Je hoeft geen lid te zijn van een bepaalde vereniging, iedereen kan zich aanmelden! De specifieke trainingen zullen worden verzorgd door professionele trainers. Men krijgt alle basistechnieken aangeleerd volgens de Wiel Coerver methode. Dankzij een intensieve en wedstrijdgerichte scholing zal de balvaardigheid en het zelfvertrouwen verder toenemen.

 

 

Voordelen van de Wiel Coerver methode:
Het moderne voetbal eist een dynamische balvaardigheid en deze zal de jeugd verwerven nadat ze de bewegingen met de bal technisch goed beheersen. Door gevarieerde oefenvormen en ontelbare snelle acties te hebben gemaakt heeft de speler zijn handelingssnelheid sterk ontwikkeld. Het aan- en meenemen van de bal en het verkrijgen van een prima traptechniek gaat hierdoor veel gemakkelijker, omdat het totale balgevoel enorm vooruit gaat. Dit gebeurt door veelzijdige techniektraining. Dankzij een individuele techniekverbetering is het mogelijk het collectieve spel op een veel hoger niveau te brengen. Spelers worden zelfbewuster en eisen meer en meer de bal op.



Onderzoek: Aantal WOZ-bezwaren ruim verdubbeld in Zuid-Holland

14-03-2024

Van de redactie

Steeds meer Zuid-Hollanders zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd door ruim 118.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim 2,5 keer hoger dan in 2022 (+168,5%). Deze stijging is flink meer dan het landelijk gemiddelde van 154,2%. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer.
 

“De gemeenten gebruiken de WOZ voor de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Soms wordt deze waarde ook gebruikt voor de rioolheffing. Bij een te hoog ingeschatte waarde kun je dus onnodig veel gemeentebelasting betalen. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting. Het zogeheten eigenwoningforfait. Als je het oneens bent met de WOZ-waarde dan kun je nog 6 weken na de beschikking gratis bezwaar maken”, aldus Marga Lankreijer-Kos, expert hypotheken bij Independer. 
 

Verzevenvoudiging WOZ-bezwaren in Zoetermeer

Hoewel het aantal bezwaren in iedere Zuid-Hollandse gemeente toenam, spant Zoetermeer de kroon. In deze gemeente werd voor zeven keer meer huizen een WOZ-bezwaar ingediend (+606%). Het is hiermee de gemeente met de sterkste stijging van heel Nederland. 

In nog 19 andere gemeenten dienden minstens drie keer zoveel woningeigenaren bezwaar in tegen de geschatte woningwaarde. In Zoeterwoude en Barendrecht steeg het aantal bezwaren het minst sterk, namelijk met respectievelijk 46% en 48%.
 

Dit zijn de Zuid-Hollandse koplopers bezwaar maken 

In geen enkele Zuid-Hollandse gemeente wordt zo vaak een WOZ-bezwaar ingediend als in Zoetermeer. Voor bijna een kwart van de woningen is hier in 2023 bezwaar aangetekend (23,3%). Ook in dit opzicht is Zoetermeer koploper van heel Nederland: nergens anders werd voor zo’n groot deel van de woningen de WOZ-waarde in twijfel getrokken. 

In onder meer Zoeterwoude (12%) en Albrandswaard (11%) ligt het percentage woningen ook een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 6,8%. 
 

De top vijf Zuid-Hollandse gemeenten waar het vaakst bezwaar wordt aangetekend, is:

  1. Zoetermeer: voor 23,3% van de woningen bezwaar aangetekend

  2. Zoeterwoude: voor 12% van de woningen bezwaar aangetekend

  3. Albrandswaard: voor 11% van de woningen bezwaar aangetekend

  4. Papendrecht: voor 10,9% van de woningen bezwaar aangetekend

  5. Zuidplas en Oegstgeest: voor 10,6% van de woningen bezwaar aangetekend
     

Alle cijfers over het aantal bezwaren en de uiterste bezwaartermijn per gemeente, zijn te vinden op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/hypotheek/info/situatie/woz-waarde/onderzoek/bezwaren-2023 



Consumenten lenen vaker voor auto’s en meer geld voor inboedel

14-03-2024

Van de redactie

Nederlanders leenden in 2023 vaker geld voor een auto. Dat blijkt uit de Datamonitor lenen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In 2023 was ruim 35% van de lening aanvragen bedoeld voor een auto”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Een jaar eerder was dat nog maar 28%.

 

 

Meer vraag en hogere prijzen zorgen voor meer autoleningen

De belangrijkste reden voor het grotere aandeel autoleningen is dat de vraag naar auto’s in 2023 opnieuw toenam. “Er werden het afgelopen jaar zowel meer nieuwe als tweedehands auto’s gekocht”, vertelt Bulthuis. “Maar vooral bij de tweedehands auto’s was de stijging flink.”
 

Bovendien werden auto’s in 2023 weer duurder. “Het lijkt dus logisch dat meer mensen wat extra geld nodig hadden voor de aanschaf van een auto en daarvoor een lening afsloten”, zegt Bulthuis.
 

Gemiddeld leenbedrag voor auto’s ook hoger

Uit de cijfers van Geld.nl blijkt verder dat consumenten in 2023 iets meer geld leenden voor een auto dan in 2022. Zo bedroeg het leenbedrag voor een auto in 2023 gemiddeld € 13.772. Dat is € 358 meer dan in 2022.
 

Consument leent ook meer geld voor inboedel

Uit de analyse van Geld.nl blijkt ook dat consumenten in 2023 gemiddeld € 9.096 leenden voor nieuwe meubels. “In 2022 was het gemiddelde leenbedrag voor de inboedel nog € 7.683. Dit is in 2023 dus met ruim 18% gestegen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.
 

Hogere meubelprijzen zorgen voor hogere leenbedragen

De belangrijkste reden voor het hogere leenbedrag voor inboedel is dat de prijzen van meubels de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Hierdoor hebben mensen die nieuwe meubels willen aanschaffen vaak een hoger bedrag nodig.
 

Minder vraag naar meubels

Door de stijgende prijzen is de vraag naar meubels wel gedaald. “Dit zien we ook terug in het aantal lening aanvragen voor dit doel”, zegt Bulthuis. “In 2022 was nog 6,91% van de aanvragen voor de aanschaf van inboedel. Dit daalde in 2023 naar 4,33%.
 

Het lijkt erop dat de prijzen voor meubels de komende tijd gaan dalen. Woonwarenhuis IKEA kondigde eind januari al een flinke prijsverlaging aan. “We verwachten dat het aantal lening aanvragen voor inboedel dan weer toeneemt. Tegelijkertijd zal het gemiddelde bedrag dat mensen lenen voor dit doel, gaan dalen”, zegt Bulthuis.

 



Quincy Promes aangehouden in Dubai op verzoek van Nederland

14-03-2024

Van de redactie

Na een constructieve samenwerking tussen de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Nederland is de 32-jarige Quincy Promes, woonachtig in Moskou, aangehouden in Dubai. De aanhouding vond plaats op basis van een Red Notice uitgegeven door Nederland. Nederland zal om de uitlevering van de man vragen.
 

De aangehouden man zou volgens diverse media in alle luxe in Dubai verblijven. Hij is echter in hechtenis genomen dankzij de inspanningen van de autoriteiten in beide landen. Op dit moment is het niet mogelijk om aanvullende informatie te verstrekken om verstoring van het lopende onderzoek te voorkomen.

 

Een Red Notice is een verzoek aan wetshandhavingsinstanties wereldwijd om een persoon op te sporen en voorlopig aan te houden in afwachting van uitlevering, overgave of soortgelijke juridische actie. Het is gebaseerd op een arrestatiebevel of gerechtelijk bevel uitgevaardigd door de rechterlijke autoriteiten in het verzoekende land. Lidstaten passen hun eigen wetten toe bij het beslissen of een persoon moet worden aangehouden.

 



Onderhoud voor een veilige botrotonde Europaweg/Goudseweg

13-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk  - In opdracht van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaat aannemersbedrijf D. van der Steen asfaltonderhoud uitvoeren op de botrotonde aan de kant van de Europaweg/Goudseweg. De asfaltdeklaag op de rotonde is toe aan vervanging. Deze laag wordt verwijderd en vervangen. Dit doen we voor het behoud van een goed wegdek en voor de veiligheid van de weggebruikers. Deze werkzaamheden staan gepland van vrijdag 19 april 20.00 uur tot maandag 22 april 05.00 uur.




 

Omleiding

Tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan de botrotonde wordt afrit Bodegraven (11) op de N11 gesloten, om alles veilig te laten verlopen. Verkeer vanuit Utrecht wordt omgeleid via de volgende afrit van de N11 bij de Crolesbrug, de Burgemeester Kremerweg en de Broekveldselaan. Dat betekent een extra reistijd van ongeveer 10 minuten. Van de A12 vanuit Den Haag en Reeuwijk wordt het verkeer omgeleid via afrit Nieuwerbrug (13). Daar keert het verkeer op de A12 en komt dan ook vanaf de andere kant weer richting Bodegraven. Vanaf daar geldt dezelfde omleiding als voor het verkeer vanuit Utrecht. Dit zorgt voor een extra reistijd van ongeveer 15 minuten.
 

Het fietspad onder de N11 blijft open. Fietsers en voetgangers kunnen dus gewoon passeren. Alleen de fietsers die de Goudseweg zelf willen oversteken, moeten dit doen bij de Broekveldselaan in plaats van bij de rotonde. Verkeersborden geven de omleidingen duidelijk aan.
 

De bussen rijden tijdelijk een andere route. Kijk voor actuele reisinformatie op 9292ov.nl.



Kliederkerk Bodegraven viert van Palm tot Pasen

13-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Tijdens Kliederkerk gaat jong en oud samen ontdekken, vieren en eten. De eerstvolgende Kliederkerk is op zondag 24 maart om 11.00 uur in de Ontmoetingskerk (Spoorstraat 11, Bodegraven). Het thema is Van Palm tot Pasen. Iedereen is welkom.

 

De Kliederkerk’ start om 11.00 uur met allerlei (paas)activiteiten, zoals knutselen, spelletjes, een escaperoom, puzzels en meer. Deze activiteiten doen jong en oud samen en ze hebben te maken hebben met (palm)pasen. Daarna is er een korte kerkdienst met muziek en het Bijbelverhaal. Ten slotte is er een gezamenlijke, gratis (paas)lunch.  Iedereen - van jong tot oud en wie regelmatig naar de kerk gaat of nooit - is van harte welkom.
 



 


Uitleg Kliederkerk

Kliederkerk is kerk, maar dan anders. Kliederkerk is overgewaaid uit Engeland waar het 'Messy Church' heet. De naam ‘Kliederkerk’ verwijst dan ook niet alleen naar knutselen en spelen, maar ook naar de chaos van alledag en de kliederboel die het leven soms is. In heel Nederland zijn er zo’n 300 kliederkerken. In Bodegraven is de Emmaüsgemeente afgelopen juli gestart en is Kliederkerk een groot succes. Kliederkerk wordt zo’n vier à vijf keer per jaar gehouden. Iedere Kliederkerk staat een ander Bijbelverhaal en thema centraal.

 



Brandweerspeurneuzen

13-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Is een brand te voorkomen? En waar moet je op letten? Met die vraag gingen de kinderen van basisschool De Regenboog de afgelopen dagen aan de slag.
 

Tijdens het project dat in het teken stond van brandveiligheid, leerden de kinderen veiligheids- en brandrisico’s in hun omgeving te herkennen. Ze gingen ook op pad als echte woningcheckers om bij één of meer (groot)ouders of bekende senioren in de buurt de woning te checken en tips te geven. Burgemeester Michiel Grauss bracht hen een bezoekje in de klas.
 


 

Bent u ook benieuwd naar de tips of wilt u zelf uw woning checken? Scan dan de QR-code en neem het formulier door. De brandweer zelf in actie zien of even rondkijken in de kazerne? Dat kan tijdens de mini 112 dag op 6 april van 10 tot 14 uur. De burgemeester is ook dan aanwezig om de woningcheckers te presenteren. 



Bodegraafse weekmarkt weer op kracht

13-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Vanaf dinsdag 19 maart is de markt op het Bodegraafse Raadhuisplein wekelijks uitgebreid met een flink aantal extra marktkramen. Naast groente, ondergoed, kleding, vis, naaigerei en onderdelen, aardappelen, beenmode, kaas en buitenplanten vindt u er ook weer brood, kip, stroopwafels, bloemen, reform en nootjes, olijven en tapas.



 

Vanaf 1882 - al meer dan 140 jaar - is er iedere dinsdagochtend een markt in Bodegraven. De kaasmarkt, waar het mee begon, is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een warenmarkt. De gezellige reuring van de markt trekt mensen naar het dorp, waar ook de andere winkels en de horeca weer van profiteren. Met de uitbreiding van het aantal kramen wordt het nog aantrekkelijker om dinsdagochtend even naar het dorp te komen! Zien we u daar?

 



Bingo Algemene Bejaarden Vereniging Bodegraven: Een Gezellige Middag vol Kans en Plezier

13-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op Donderdag 21 maart staat er weer een gezellige middag op de agenda, georganiseerd door het bestuur van de Algemene Bejaarden Vereniging Bodegraven (ABVB). Ditmaal zullen de bingoballen rollen in de fonkelnieuwe zaal van Rijngaarde. Een uitnodiging die geen senior uit Bodegraven-Reeuwijk en omstreken kan weerstaan!
 

Vanaf 13.15 uur gaan de deuren van de zaal wijd open en om 13.45 uur barst het bingofeest los. Iedereen, of je nu lid bent van de ABVB of niet, is van harte welkom om deel te nemen aan deze enerverende activiteit. Voor leden bedraagt de entree een schappelijke € 2,00, terwijl niet-leden slechts € 4,00 betalen, inclusief een lot voor deelname.
 

Het programma belooft een variatie aan spanning en ontspanning. We trappen af met drie bingorondes, waarbij er leuke kleine prijsjes te winnen zijn. Na de eerste ronde staat er een heerlijke kop koffie of thee voor u klaar, vergezeld van wat lekkers om de smaakpapillen te verwennen. En na de derde ronde is het tijd voor een verfrissend drankje naar keuze, waarbij wij zorgen voor een smakelijk hapje bij de borrel.
 

Maar de pret is nog niet voorbij! Aan het einde van de middag komen we langs voor de verkoop van lootjes, waarbij er wederom leuke prijzen te winnen zijn. Een spannende afsluiting van een gegarandeerd gezellige middag.
 

Ria en Mieke, leden van het bestuur van ABVB, kijken reikhalzend uit naar uw komst. Samen met alle aanwezigen willen zij er een onvergetelijke middag van maken, vol gezelligheid en misschien wel een beetje geluk.



College bezoekt Streekmuseum

13-03-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week dinsdag het Streekmuseum in Reeuwijk bezocht, om de voortgang van de bouwwerkzaamheden te bekijken.
 


 

Er wordt namelijk een compleet nieuwe vleugel toegevoegd aan de historische boerderij van het museum. Het college werd rondgeleid op de bouwplaats en luisterde aandachtig naar de toekomstplannen voor het museum. “Het wordt prachtig,” sprak wethouder Elly de Vries enthousiast. “Het is nieuwbouw, maar het historische karakter van het museum blijft behouden.”



Plannen voor water in uw buurt? Vraag subsidie aan!

13-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Bewonersgroepen, schoolklassen, historische verenigingen, kunstenaars en wijkteams opgelet: het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft dit jaar 200.000 euro beschikbaar voor plannen die zorgen voor het vergroten van het waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer in hun waterschapsgebied.
 

Het waterschap wil met de subsidie Blauwe Bewonersinitiatieven mensen stimuleren om zelf in actie te komen. We moeten ons allemaal voorbereiden op het veranderende klimaat: langere perioden van droogte en hitte, afgewisseld door hevige piekbuien. Dat vraagt om actie, en niet alleen van het waterschap. Veel bewoners hebben zelf al maatregelen getroffen.

 

Veelheid aan ideeën

Initiatieven die in aanmerking komen voor subsidie zijn heel verschillend. Denk aan een waterspeelplaats voor kinderen, het plaatsen van vlotten met waterplanten, de organisatie van een water-excursie door de buurt of de aanleg van een ijsvogelwand. Per aanvraag is er maximaal 5.000 euro beschikbaar.
 

Deel van gemeente

Voorwaarde is wel dat het project of de activiteit in het beheergebied van De Stichtse Rijnlanden plaatsvindt. In onze gemeente hebben we te maken met twee waterschappen. De Stichtse Rijnlanden gaat over het gebied ten noorden van de Oude Rijn en ten oosten van de Enkele Wiericke. Dat betekent dat de subsidieregeling geldt voor Bodegraven-Noord, Nieuwerbrug, Meije aan de zuidkant van het water, Waarder en Driebruggen.

 

Op hdsr.nl/blauwinitiatief vindt u informatie over hoe u een bijdrage kunt aanvragen.

 



Op zoek naar een nieuwe burgemeester voor Woerden

13-03-2024

Van de redactie

Woerden - Victor Molkenboer stopt in februari volgend jaar als burgemeester. Hij is dan 12 jaar burgemeester van de gemeente Woerden geweest. De komende maanden gaat de gemeenteraad op zoek naar opvolging.

 

 

Op 28 februari 2013 is Victor Molkenboer geïnstalleerd als burgemeester van Woerden. Dat betekent dat zijn tweede termijn in februari 2025 afloopt. In diezelfde maand wordt hij 67 jaar. Deze pensioenleeftijd is voor hem een natuurlijk moment om te stoppen als burgemeester. Daarom heeft Molkenboer de commissaris van de Koning laten weten dat hij niet in aanmerking wil komen voor een derde termijn als burgemeester van Woerden. Hij heeft de commissaris van de Koning gevraagd om hem per 1 maart 2025 eervol ontslag te verlenen.

 

Nog een jaar inspannen

“Met voldoening en dankbaarheid kijk ik terug op de afgelopen periode”, zegt burgemeester Victor Molkenboer. “Natuurlijk ga ik me ook komend jaar nog met dezelfde inzet inspannen voor Woerden. Door nu al aan te geven dat ik niet voor een derde termijn ga, geef ik de gemeenteraad ruim de tijd om een opvolger te vinden.”

 

Hoe nu verder?
De benoeming van een nieuwe burgemeester is een taak van de gemeenteraad. De raad overlegt hierover met de commissaris van de Koning. De gemeenteraad stelt een profielschets op voor de nieuwe burgemeester. Dit wil de raad samen met inwoners van Woerden doen. De commissaris van de Koning gebruikt dit profiel vervolgens bij het werven van kandidaten. De selectieprocedure gebeurt door de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. In deze commissie zijn alle fracties van de gemeenteraad vertegenwoordigd. Daarna bepaalt de raad welke kandidaat voor benoeming wordt voorgedragen aan de commissaris van de Koning.



Nieuwe Rode lijst korstmossen

13-03-2024

Van de redactie

Er is een bijgewerkte Rode lijst korstmossen gepubliceerd. Op deze lijst staan inheemse korstmossen die kwetsbaar zijn of met uitsterven worden bedreigd. Voorbeelden van  korstmossen zijn het kalkhaarschubje, het geelberijpt boomspijkertje en het bleke peperkorst. Alle inheemse korstmossen zijn opnieuw onderzocht en beschreven in de Rode lijst korstmossen.
 

Korstmossen

Een korstmos is een zogeheten mutualistische symbiose van een schimmel en een alg of met een cyanobacterie, of met beide. Deze samenwerking is bijzonder omdat alle organismen er van profiteren en zich een nieuw organisme vormt: de korstmos. Veel korstmossen groeien traag en zijn vaak als pionier op plaatsen te vinden waar ze niet door zaadplanten worden verdrongen. Korstmossen hebben weinig voedingsstoffen nodig, die ze vaak uit de regen of het stof in de lucht halen. Ook kunnen ze – bijvoorbeeld in geval van uitdroging – lange tijd in een rustfase blijven, en weer actief worden als ze vocht krijgen. Naast dat korstmossen een belangrijke schakel vormen in het ecosysteem kunnen ze ook gebruikt worden als signaal voor de luchtkwaliteit. Veel soorten zijn namelijk gevoelig voor te veel ammoniak in de lucht of andere vormen van luchtverontreiniging.
 

Behoud van wilde dieren en planten

Het Verdrag van Bern over het behoud van wilde dieren en planten en hun natuurlijke leefmilieu in Europa verplicht ons om bijzondere aandacht te besteden aan soorten die van nature in ons land voorkomen en die met uitsterven worden bedreigd of kwetsbaar zijn. Om hier invulling aan te geven stelt Nederland Rode lijsten vast van met uitsterven bedreigde en kwetsbare soorten. Overheden en natuurbeheerders kunnen daar in hun beleid en beschermingsmaatregelen vervolgens rekening mee houden.
 

Bijgewerkte Rode lijsten korstmossen

Op de Rode lijsten flora en fauna staan verdwenen, ernstig bedreigde, bedreigde, kwetsbare en gevoelige planten en dieren in Nederland, verdeeld over soortgroepen. De lijsten worden ongeveer elke tien jaar geactualiseerd. De vorige lijst over korstmossen dateert van 2011. De Nederlandse lijsten hebben 1950 als ijkpunt.
 

Van de 727 bekeken soorten korstmossen staan er 389 soorten op de Rode Lijst. Het aantal soorten op de lijst is bijna hetzelfde als in 2011, maar op de nieuwe lijst zijn er wel veel meer soorten in een zwaardere categorie gekomen, met andere woorden ernstiger bedreigd. Vergeleken met de vorige Rode lijst zijn er 52 soorten van de Rode lijst af, 27 soorten zijn verbeterd maar staan nog wel op de Rode lijst, en 66 soorten zijn naar een zwaardere categorie verplaatst.
 

De belangrijkste oorzaken waarom korstmossen op de Rode lijst komen zijn stikstofneerslag, verlies van habitat en klimaatverandering. Dit onderstreept de noodzaak van maatregelen voor natuurherstel, het terugdringen van stikstofuitstoot en om klimaatverandering tegen te gaan.



Advies: wissel je hobbykipeieren af met eieren uit de supermarkt

13-03-2024

Van de redactie

Uit een risicobeoordeling door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat Nederlandse hobbykipeieren hoge concentraties PFAS kunnen bevatten. Op dit moment is nog onduidelijk wat hiervan de bron is. Het ministerie van VWS en het RIVM starten een vervolgonderzoek om de mogelijke bronnen te achterhalen. Ondertussen luidt het advies van het Voedingscentrum dat de meest veilige keuze is om te kiezen voor eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt. Mensen die ervoor kiezen om eieren van eigen kippen te eten, wordt geadviseerd om deze af te wisselen met eieren uit de supermarkt.



 

Advies van Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO)

Uit eerder onderzoek van NRC en vier gemeenten in de omgeving van Dordrecht en onderzoek van de NOS in Friesland, Utrecht en Limburg blijkt dat geteste eieren van de hobbykiphouders te veel PFAS bevatten. Vanwege de zorgen over de gezondheid van de consument heeft het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA besloten een risicobeoordeling uit te voeren. BuRO adviseert de minister voor Medische Zorg om - naast het starten van aanvullend onderzoek - het Voedingscentrum te vragen consumenten te informeren over de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid van PFAS door consumptie van hobbykipeieren. Het Voedingscentrum publiceert deze informatie op de website.

 

PFAS

PFAS is een verzamelnaam voor een grote groep chemische stoffen die bijvoorbeeld worden gebruikt om ervoor te zorgen dat consumentenproducten vet- en waterafstotend zijn. Een aantal PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In de afgelopen jaren is op basis van wetenschappelijk onderzoek een nieuwe, lagere grenswaarde vastgesteld voor de maximaal aanvaardbare inname van PFAS per dag. Een wekelijkse PFAS-inname door consumptie van bijvoorbeeld eieren gedurende een langere periode kan tot gezondheidsrisico’s leiden.



SP: nu stappen zetten voor Provinciaal OV-bedrijf

13-03-2024

Van de redactie

Initiatiefwet Tweede Kamer voor OV in overheidshanden
 

Wat de SP al sinds jaar en dag zegt, wordt waarschijnlijk werkelijkheid. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter een wetsvoorstel van PvdA/GL en NSC om provincies en gemeenten de mogelijkheid te geven een eigen OV-bedrijf op te richten. SP-Statenlid Iris van de Kolk is zeer blij met dit initiatief en zal in de eerstvolgende Statenvergadering met een motie komen om er vaart achter te zetten.
 

Van de Kolk: “Wat van belang is voor iedereen mag niet aan de markt worden overgelaten. Het OV is zo’n basisvoorziening, maar die is in de afgelopen decennia steeds verder uitgekleed, omdat commerciële buitenlandse bedrijven er winst op willen maken. Als SP hebben we consequent gepleit voor een eigen provinciaal OV-bedrijf. Nu die mogelijkheid in Den Haag werkelijkheid lijkt te worden moeten we er in Zuid-Holland alvast mee aan de slag.”
 

De SP bereidt een voorstel voor om vaart te zetten achter de realisatie van een provinciaal OV-bedrijf en zal dat indienen in de eerstkomende Statenvergadering op 3 april.
 

“Ik hoop en verwacht dat de partijen die in Den Haag het voorstel steunen ook hier mee zullen doen. Iedereen in de provincie moet makkelijk en goedkoop – het liefst gratis - gebruik kunnen maken van het OV. Aan de slag dus!”, aldus van de Kolk.



Bespaar energie met de deurveer

13-03-2024

Van de redactie

Tocht in huis is nooit fijn. Een deurveer of deursluiter zorgt dat de deuren in huis vanzelf dicht gaan. Dat is prettig, want daardoor heeft u minder last van tocht en blijft de warmte in de kamer. Dat bespaart energie en daarmee energiekosten.

 


Met een deurveer of deurdranger bespaart u energiekosten en blijft het behaaglijker in huis
 

Een deurveer is een klein dingetje dat u op of naast een scharnier plaatst, meestal bovenaan de deur. Door de deurveer valt de deur niet hard dicht, maar sluit het laatste stukje juist heel rustig. En als bijkomend voordeel heeft u hierdoor ook geen lawaai meer van dichtslaande deuren in huis.

 

Wat kost een deurveer?

Er zijn verschillende soorten deursluiters. Een eenvoudige deurveer koopt u voor ongeveer 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van uw wensen, soort deur en sluitkracht.

 

Bron: Milieu Centraal



OM eist voorwaardelijke celstraffen tegen Haagse oud-wethouders en ondernemers voor omkoping en schending ambtsgeheim

13-03-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep vindt dat oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui en vijf ondernemers uit Den Haag schuldig zijn ambtelijke omkoping. Volgens het OM hebben de oud-wethouders zich met giften en beloften laten omkopen door ondernemers in ruil voor een voorkeursbehandeling. Ook vindt het OM dat de twee oud-wethouders en twee vastgoedondernemers schuldig zijn aan schending van het ambtsgeheim.
 

Het OM eist daarom tegen oud-wethouders De Mos en Guernaoui voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes en vier maanden, taakstraffen van 240 en 160 uur en geldboetes van 10.000 en 7.000 euro. Ook mogen zij wat het OM betreft gedurende vier c.q. drie jaar geen bestuurlijk ambt bekleden. De vijf verdachte Haagse ondernemers hoorden voorwaardelijke gevangenisstraffen tot zes maanden, werkstraffen tot 240 uur en geldboetes tot 10.000 euro tegen zich eisen. De zeven verdachten zijn eerder door de rechtbank vrijgesproken.
 

Omkoping

Het onderzoek Tyrus werd eind 2018 gestart na concrete signalen dat in Den Haag horecavergunningen ‘te koop’ zouden zijn. Uiteindelijk bleek na het onderzoek dat dit niet aantoonbaar was, maar in datzelfde onderzoek kwam na ongeveer vijf maanden De Mos als verdachte van omkoping in beeld.
 

De Rijksrecherche ontdekte dat vijf ondernemers giften deden aan de politieke partij van gemeenteraadsleden De Mos en Guernaoui en dat de ondernemers daar invloed en een voorkeursbehandeling voor terug wilden. Met giften aan de partij probeerden zij de twee politici aan de macht te helpen door hun kansen op het wethouderschap te vergroten, om daar vervolgens voordelen voor hun bedrijven uit te halen. De giften waren hoofdzakelijk financiële donaties van ongeveer 5.000 tot ruim 30.000 euro. Ook regelde één ondernemer voor De Mos een bouwkraan voor een verbouwing aan zijn huis en nam een andere ondernemer De Mos mee op twee luxe boottochten.
 

De ambtenaren, die na de verkiezingen van maart 2018 wethouders waren geworden, wisten of moesten begrijpen, dat de ondernemers voor hun giften iets terug wilden. Uit berichtenverkeer tussen de verdachten wordt duidelijk dat zij onderling spraken over de giften en achterliggende bedoelingen. Met het doen en het aannemen van die giften creëerden de verdachten gezamenlijk een situatie waarin de beide ambtenaren niet meer vrij en onafhankelijk konden beslissen. Voor zowel de ondernemers die de giften deden als de ambtenaren die de giften ontvingen geldt, dat ze wisten dat er iets voor terug werd verlangd. Dit is omkoping en dat is strafbaar.
 

Geheime informatie



OM eist 18 jaar cel tegen twee verdachten overval waardetransport Amsterdam-Noord

13-03-2024

Van de redactie

De officieren van justitie hebben vandaag achttien jaar cel geëist tegen twee mannen van 36 en 38 jaar oud die verdacht worden van het medeplegen van de overval op een waardetransport en een bedrijf in edelmetaal in Amsterdam-Noord op 19 mei 2021. Ook worden zij verdacht van het medeplegen van poging gekwalificeerde doodslag, medeplegen bedreiging en medeplegen brandstichting.
 

De gewelddadige overval vond plaats op een vrachtwagen van een geld- en waardetransporteur en een bedrijf in edelmetaal in Amsterdam-Noord. Na de overval vluchtten de overvallers met drie voertuigen. Eén auto raakte uit het zicht, de andere overvallers vluchtten met de politie achter zich aan richting Broek in Waterland. Tijdens de overval en de vlucht is geschoten met automatische vuurwapens. Bij de overval werd 14,5 miljoen euro buit gemaakt waarvan 4,2 miljoen vooralsnog spoorloos is. In totaal worden twaalf mannen verdacht. Acht van de twaalf verdachten zijn eerder al door de rechtbank veroordeeld tot lange celstraffen.
 

Actieve uitvoerders en medeplegers



Koor Fabulous! verrast u op het Korenfestival

12-03-2024

Van de redactie

Bodegraven -  Het is bijna zover! Op zaterdag 16 maart zal het Evertshuis bruisen van muzikale energie, want het langverwachte Korenfestival "Zang vanuit het Groene Hart" staat op het punt om van start te gaan. Een evenement dat niet alleen liefhebbers van koormuziek samenbrengt, maar ook een viering is van de diverse muzikale talenten uit de regio. En in het midden van dit alles schittert het Fabulous! Dameskoor, klaar om hun klanken te laten horen en harten te veroveren.
 

Met een repertoire dat varieert van klassiekers tot hedendaagse hits, belooft Fabulous! het publiek een onvergetelijke ervaring. Twee keer gedurende de dag zullen ze het podium betreden, om 14.00 uur en 15.30 uur, elk optreden van 20 minuten lang. Maar wees gerust, als je beide keren wilt bijwonen, ben je van harte welkom! Het koor nodigt je uit om kennis te maken met hun 35 enthousiaste zangeressen, die vol trots en passie hun beste stemgeluid zullen laten horen.
 

Het belooft een dag vol vreugde en muzikaliteit te worden, waarbij het publiek niet alleen kan genieten van Fabulous!, maar ook van de andere 15 koren en bijna 400 zangers die het festival tot een levendige en bruisende aangelegenheid maken.
 

Het Fabulous! Dameskoor wenst alle bezoekers een vrolijke en muzikale dag toe op deze tweede editie van het korenfestival. En wat dit allemaal nog specialer maakt, is dat dit spektakel plaatsvindt in ons eigen dorp. Een gelegenheid om gemeenschapszin te vieren en samen te genieten van de kracht van muziek.
 

Dus, markeer je agenda, trommel je vrienden op en zorg ervoor dat je erbij bent op zaterdag 16 maart. En vergeet niet, meezingen en klappen mag! Laten we samen deze dag vullen met vreugde, harmonie en onvergetelijke melodieën.
 

Tot ziens op het Korenfestival!

Met muzikale groeten, Koor Fabulous!

P.S. Meezingen en klappen mag altijd!



 

Na het succes van vorig jaar organiseert het Evertshuis de tweede editie van het Korenfestival ‘Zang vanuit het Groene Hart’ met diverse koren uit Bodegraven-Reeuwijk, dit jaar ook uit Gouda, Oudewater en Zwammerdam. Het aanbod is zeer gevarieerd: van religieus en klassiek, tot shanty en pop, volksliederen, jongeren- en zelfs een groot Basisscholen kinderkoor.
 

Zingen is één van de grootste hobby’s in Nederland. Bijna 11% van de Nederlanders zingt! Bijna 400 zangers treden op zaterdag 16 maart op in het Evertshuis tussen 10.30 en 16.45 uur. Alle koren geven twee gratis optredens, ze zingen 20 minuten in de theaterzaal, foyer of Ontmoetingscentrum aan de overkant. We hebben dit jaar dus zelfs 3 locaties!!
 

De deelnemende koren zijn:

Middenkoor Alegria  (Bodegraven)
Koor Fabulous! (Bodegraven)
Amici del Canto (Bodegraven)
Bodegraafs Vocaal Ensemble (Bodegraven)
Gouds Getij (Gouda)
Vocalgroup L.S.I.A. (Woerden)
Mannenkoor Gouda’s Liedertafel (Gouda)
Ontspanningskoor Vivace (Reeuwijk)
Popkoor Vocalize (Alphen a/d Rijn)
Zanggroep Rhythm and Friends (Harmelen)
Rock Vocals (Waddinxveen)
Vivit (Zwammerdam)
Revival (Bodegraven)
De Boreftse Zangers (Bodegraven)
Jongerenkoor Sint Willibrordus (Bodegraven)
Kinderkoor de Cantarellen (Reeuwijk)

 

De slotmanifestatie met het Basisschool Kinderkoor, het publiek en alle koren, onder leiding van dirigent Monique van den Hoogen is van 16.15 tot 16.45 uur in de foyer. De toegang is gratis.



Hoe weerbaar is jouw zoon of dochter?

12-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gouda organiseert de online workshop Versterk de weerbaarheid van je kind. Voor ouders van kinderen tussen 4 en 12 jaar oud, wonend in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.


Hoe kun je de weerbaarheid van jouw kind(eren) versterken? Dit is een vraag die veel ouders bezighoudt. Om hierop antwoord te bieden, organiseert et CJG de interactieve workshop "Versterk de weerbaarheid van je kind". Tijdens deze workshop krijg je waardevolle informatie en praktische tips over hoe je de weerbaarheid van jouw kind(eren) kunt stimuleren.
 


 

De workshop zal verschillende onderwerpen van weerbaarheid behandelen, waaronder het belang van zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Je zult ook leren hoe je kunt omgaan met verschillende situaties die de weerbaarheid van je kind(eren) kunnen beïnvloeden.

 

De workshop Versterk de weerbaarheid van je kind vindt online plaats op dinsdag 02 april 2024 van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname bedraagt €5,- per aanmelding.  

 

Voor aanmelden en meer informatie ga naar: www.cjgcursus.nl of de directe link



Nieuw seizoen Huiskamerconcerten Woerden van start

14-03-2024

Van de redactie

Woerden - De vogels fluiten, het blijft al een beetje langer licht en de lente komt eraan! Voor de organisatie het signaal om de huiskamerconcerten van het voorjaar van 2024 aan te kondigen. Op dinsdag 23 april en woensdag 15 mei zijn de eerste twee concerten van dit jaar.

 


Beeld: Aimée Mooiman
 

In het voorjaar van 2019 organiseerden Will, Aimée en Mark het eerste huiskamerconcert met zangeres Nona als gast. Hierna volgden er een hele rits aan mooie avonden in verschillende huiskamers in Woerden, Zegveld en Kamerik. Het concept is simpel. Genieten van muziek in een huiselijke sfeer zonder ruis van pratende mensen of rinkelende bierglazen. Daarnaast weten de luisteraars niet naar wie ze gaan luisteren. Dat blijft tot op de avond zelf geheim. Zodra alle luisteraars zitten en voorzien zijn van een drankje kondigen we de artiest aan. De afgelopen edities waren onder andere SharyAn, Tim Akkerman, Leif de Leeuw, Douwe Bob, Tim Knol en Krystl te gast. De sfeer is intiem en voor iedereen toegankelijk. De artiest kan zijn of haar verhaal vertellen en muziek spelen in een muisstille huiskamer. Komend voor voorjaar staat alweer de 20e editie op het programma.

 

In het voorjaar staan er weer 2 edities gepland. Op dinsdag 24 april en op woensdag 15 mei kunnen luisteraars weer genieten van 2 gave artiesten die de organisatie heeft gestrikt.


Aanmelden voor de huiskamerconcerten in het voorjaar van 2024 kan door een mail te sturen naar huiskamerconcertenwoerden@gmail.com. De kosten zijn €10 en per mail worden de luisteraars op de hoogte gehouden.
 



OM in hoger beroep in Marengo-proces

12-03-2024

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dinsdag hoger beroep in tegen zeven medeverdachten van Ridouan T. in het Marengo-proces. Het gaat om zaken waarin de rechtbank verdachten deels heeft vrijgesproken en om zaken waarin het OM de opgelegde straffen te laag vindt. In vijf zaken heeft het OM geen hoger beroep ingesteld. In de overige zaken, waaronder de zaak van Ridouan T., zal het OM een door de verdachten ingesteld hoger beroep volgen.
 

De rechtbank heeft op 27 februari levenslange gevangenisstraffen opgelegd aan Ridouan T., Saïd R. en Mario R. Alle 17 Marengo-verdachten hebben volgens de rechtbank deelgenomen aan de nietsontziende en ontwrichtende moordorganisatie, waarvan T. door de rechtbank wordt gezien als de onbetwiste leider.
 

Het OM had ook levenslang geëist tegen Mao R. en Achraf B. De rechtbank legde hen langdurige tijdelijke gevangenisstraffen op van respectievelijk 15 jaar en 8 maanden en 29 jaar en 2 maanden. Tegen deze vonnissen gaat het OM in hoger beroep.
 

Ook heeft het OM hoger beroep ingesteld in de zaken tegen Zakaria A., Mohamed M., Zaki R. en Ricardo O. Hoewel het OM tevreden is met de uitkomst van het Marengo-proces geeft de zienswijze van de rechtbank op een aantal zaken en ook de hoogte van de straffen aanleiding tot het instellen van hoger beroep.
 

Kroongetuige

Het OM gaat ook in hoger beroep in de zaak tegen kroongetuige Nabil B. Hij is veroordeeld voor voorbereidingshandelingen voor een moord, het medeplegen van moord, een poging tot moord, medeplichtigheid aan een moord en deelname aan de criminele organisatie. Vanwege zijn bijzondere positie als kroongetuige is zijn gevangenisstraf gehalveerd. De rechtbank legde hem een gevangenisstraf op van 10 jaar, overeenkomstig de eis van het OM.
 

Dat het OM toch in hoger beroep gaat in zijn zaak heeft vooral een procedurele reden. In de overeenkomst met de Nederlandse Staat heeft de kroongetuige zich verplicht om mee te werken aan het afleggen van verklaringen bij de rechtbank en ook in hoger beroep bij het gerechtshof.
 

Met het instellen van hoger beroep garandeert het OM dat het gerechtshof zich een oordeel kan vormen over de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kroongetuige en de rechtmatigheid van de met hem gesloten overeenkomst, zoals de wet voorschrijft. Het OM heeft er belang bij dat de kroongetuige ook in hoger beroep zijn afspraken tot het afleggen van verklaringen nakomt. Pas dan is de deal voor een halvering van de strafeis afgerond.
 

Niet in hoger beroep

Het OM gaat niet in beroep tegen de uitspraken in de zaken tegen: Said R. (levenslang), Mario R. (levenslang), Arthur M. (19 jaar en 3 mnd), Walid M. (15 jaar en 3 mnd) en Bagdad el H. (8 jaar en 7 mnd).



Zwemloop Triatlon Team Bodegraven

11-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zondagochtend 17 maart vindt de 23ste editie van de zwemloop Triatlon Team Bodegraven (TTB) plaats. Behalve veel leden van de TTB doen triatleten, lopers en zwemmers uit de hele regio mee met dit evenement. Een zwemloop bestaat uit een afstand zwemmen gevolgd door een afstand hardlopen. De eerste serie start om 08.30 uur in binnenzwembad De Kuil, Sportlaan 1a in Bodegraven. Het hardlopen is in de omgeving van het zwembad. Er zijn dit jaar ook 4 afstanden voor de jeugd.




Senna van TTB

Ik heb al 1 keer eerder met de zwemloop meegedaan. Ik vond het erg leuk want het was gezellig en goed georganiseerd. Deze keer doe ik weer mee samen met een vriendin van me die ook bij de TTB zit. Mijn doel is om sneller te rennen dan de vorige keer. Hardlopen is ook mijn favoriete onderdeel van de triatlon. Ik begon ook met hardlopen later ging ik pas op triatlon omdat ik zwemmen en fietsen ook erg leuk vind. Ik ben nu meerdere jaren lid van TTB ik vind de trainingen nog steeds erg leuk vooral de variatie er in.
 

Meer informatie is te vinden op www.ttb-bodegraven.nl/zwemloop



Klaar voor de start van de 70e VOSPLAN Reeuwijkse Plassenloop!

11-03-2024

Van de redactie

Reeuwijk - Ben je er klaar voor? Aanstaande zaterdag wordt de jubileumeditie van de 70e VOSPLAN Reeuwijkse Plassenloop gehouden en de organisatie laat weten, dat zij er helemaal klaar voor zijn!


De voorinschrijving is inmiddels gesloten, wie zich nog niet heeft ingeschreven, kan dat tot een half uur voor de start nog doen in de inschrijftent op het evenemententerrein van ’t Reeuwijkse Hout. We hebben dit jaar méér voorinschrijvingen dan vorig jaar. We hebben daarom de goede hoop, dat het een druk bezochte wedstrijd gaat worden. En zeker, omdat we hebben gezien dat het weerbericht een droge dag belooft… Kom dus op tijd, de verkeersregelaars wijzen u een parkeerplaats toe, zodat alle bezoekers een plek hebben.


 

Omdat het een jubileumeditie is, wordt er wat meer terug gekeken op de historie. In de inschrijftent zien de bezoekers flyers, herinneringen en krantenknipsels uit het verleden. De winnaar kreeg vroeger 1 meter krentenbrood. Deze 70e editie krijgen alle podium atleten een krentenbrood. Lang geleden konden atleten boompjes uitzoeken, de podium atleten krijgen nu een mooi bosje bloemen. Er is een extra prijs beschikbaar gesteld voor de eerste man en de eerste vrouw op de 15km die inwoner zijn van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Een cheque voor een lactaatmeting bij de Hardloopwinkel. Kortom een mooie jubileumeditie waar de wethouder de heer Knol (tevens loco burgemeester) het startschot geeft voor de 15km.
 

Informatie is te vinden op www.plassenloop.nl, de eerste afstand, de kidsrun 1100 meter start om 11:15 uur. Uiteraard is onze mascotte Snelle Rakker samen met zijn Landalvriend Bollo aanwezig bij de start en finish van de kidsrun. De organisatie heeft er zin in.

 



Expositie Huis van Alles

11-03-2024

Van de redactie

Reeuwijk - In het Huis van Alles Reeuwijk Brug is er een expositie te zien van schilderijen van Lonneke Warmenhoven. Gedurende de maanden maart en april. Te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.




Workshops op de Hortus Populus

11-03-2024

Van de redactie

Het seizoen van maken en proeven start weer


Bodegraven - Als eerste op 28 maart een workshop “Fermenteren op 2 manieren”.
Gegeven door Carla Glorie in samenwerking met Velt Groene Hart.


Groenten in een pot. Handig, hip en gezond

Groentefermentatie beleeft een heuse revival. Vroeger werd deze techniek vooral gebruikt om producten langer houdbaar te maken, tegenwoordig fermenteert men omdat het hip en gezond is. Fermentatie is een proces waarbij voedingsmiddelen door de werking van goede bacteriën, schimmels en gisten op een positieve manier veranderen. Het voedingsmiddel is niet alleen langer te bewaren, maar ook lichter verteerbaar en de smaak verandert. Zuurkool is gefermenteerde witte kool, andere bekende gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onder andere yoghurt, kaas, bier en sojasaus. Fermenteren van groenten kan het hele jaar door, dus niet alleen met kolen in de winter. In elk seizoen kun je fermenteren met de groenten van dat seizoen.
 

Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. Je leert over twee soorten van fermentatie; droge en natte fermentatie. Na een stukje theorie , ga je zelf aan de slag met een groente van dit seizoen.
Je gaat naar huis met een pot groenten die je thuis rustig verder laat fermenteren tot je het kunt eten. Verder neem je tal van tips mee om thuis ook aan de slag te gaan met het fermenteren van groenten.
 

Neem zelf mee: een teiltje, een scherp mesje, een rasp, een snijplank en een theedoek. Neem ook, als je wilt, zelf groenten mee die je wilt gebruiken.


Kosten: € 21,50 voor Velt-leden en €25,- voor niet-Velt-leden. Daarvoor krijg je een pot met groenten mee naar huis die daar verder kunnen fermenteren. Natuurlijk krijg je handige informatie mee en koffie/thee zit er bij inbegrepen. ** Bij te weinig deelnemers gaat de workshop niet door. Tot 1 week van te voren mag je afmelden, daarna krijg je geen geld terug.

 

Tijd: donderdag 28 maart van 10 – 12 uur.

Locatie: Hortus Populus, Limespad 1,  Bodegraven

Aanmelden: informatie@hortuspopulus.nl of www.hortuspopulus.nl

 

De tweede workshop is op zaterdag 30 maart “Gistbrood bakken”.
Gegeven door Annemiek Bekker van De Graanunie.



 

Binnen enkele uren heerlijk gistbrood op tafel
In de workshop neemt Annemiek je mee door alle stappen die nodig zijn voor het maken van deeg. Je werkt zowel met de hand als met de machine en leert afwegen, mengen, kneden en vormen. Met als resultaat heerlijk knapperig vers brood. Met een groepje van 6 mensen ben je actief bezig. Je krijgt koffie/thee en een lekkere lunch aangeboden.
 

Kosten: € 80,- 
<< vooraf te betalen en bij afzeggen minder dan 8 voor de datum rekenen we alsnog € 40,->>
Tijd: zaterdag 30 maart van 9.30 – 14.30 uur.
Locatie: Hortus Populus, Limespad 1, Bodegraven
Aanmelden via www.graanunie.nl
 

Let wel: Deze workshop Gistbrood bakken wordt 6 keren gegeven en een workshop Desembrood bakken wordt in april, mei en juni gegeven. Kijk voor de data op www.graanunie.nl of op www.hortuspopulus.nl

 

Voor nadere informatie; Esther van den Bor
info@duurzaambodegravenreeuwijk.nl of 06 2917 3341



Proef nieuw stembiljet Europese Parlementsverkiezingen

11-03-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn – De gemeente Alphen aan den Rijn doet mee aan een proef met een nieuw stembiljet. In heel de gemeente Alphen aan den Rijn stemt u tijdens de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni 2024 daarom met een ander stembiljet dan u gewend bent. Het stembiljet is kleiner en ziet er anders uit. 
 

Hoe ziet het nieuwe stembiljet eruit?

Het nieuwe stembiljet heeft een A3-formaat. Op de bovenste helft staan de logo’s en namen van de partijen. Op de onderste helft staan de nummers van de kandidaten. Er staan geen namen van kandidaten op het stembiljet. Die namen staan op het overzicht van kandidaten dat in elk stemhokje ligt en hangt in elk stemlokaal. Ook krijgt u dit overzicht vóór de verkiezing thuis met de post.


 

Hoe werkt het nieuwe stembiljet?

U kiest eerst 1 partij en daarna kiest u 1 kandidaat van die partij. U maakt dus 2 vakjes rood. De namen van de kandidaten waarop u kunt stemmen staan op het overzicht van kandidaten dat in elk stemhokje ligt en in elk stembureau hangt. U krijgt het overzicht van kandidaten vóór de verkiezing ook thuis met de post. 

 

Proef nieuw stembiljet Europese Parlementsverkiezingen

De gemeente Alphen aan den Rijn doet mee aan een proef met een nieuw stembiljet. In heel de gemeente stemt u tijdens de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni 2024 daarom met een ander stembiljet dan u gewend bent. Het stembiljet is kleiner en ziet er anders uit. 

 

Waarom komt er een nieuw stembiljet?

Het huidige stembiljet is groot en daardoor lastig te hanteren. Het nieuwe stembiljet is veel kleiner en daardoor handzamer voor kiezers. Ook voor kiezers met een visuele beperking is het nieuwe stembiljet toegankelijker, omdat het makkelijker met behulp van een mal en audio-ondersteuning is te gebruiken. Daarnaast is een kleiner stembiljet voor stembureauleden gemakkelijker te tellen. 
 

Wat merk ik hiervan als kiezer?

Met het nieuwe stembiljet stemt u op een andere manier dan u gewend bent. Daarom krijgt u de komende maanden uitleg over het nieuwe stembiljet. Ook thuis ontvangt u informatie over het nieuwe stembiljet. 

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil de ervaringen met het nieuwe stembiljet goed onderzoeken. Misschien stelt een onderzoeker u na het stemmen nog een paar vragen. De antwoorden moeten helpen om te beoordelen hoe het nieuwe stembiljet bevalt. Niemand zal vragen wat u gestemd heeft.



Succesvolle voorstelling Martha nog een keer te zien

11-03-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In februari maakten muziektheaterstudenten van ArtEZ samen met professionele theatermakers van KASSETT een voorstelling rond de geschiedenis van de Martha-stichting. Dit gebeurde op basis van verhalen van oud-bewoners van het kindertehuis en mensen die op een of andere manier verbonden waren met de stichting. De ontroerende voorstelling was een groot succes en daarom is er nog een voorstelling gepland bij Parkvilla op zaterdag 30 maart om 20.30 uur.



 

‘We kregen enorm veel positieve reacties en het publiek was echt onder de indruk. Het kon niet anders dat we de voorstelling nog een keer moesten laten zien. Veel mensen herkenden hun eigen verhaal, maar ook mensen die geen relatie hadden met de Martha-stichting waren geraakt. De verhalen waren wisselend, sommige ervaringen waren schrijnend en andere positief’, vertelt Agnes van den Ham, coördinator theater. ‘De voorstelling is naar aanleiding van de verhalen in één week gemaakt, dat is bijzonder knap van de studenten én de regisseurs. We zijn dan ook heel blij dat het gelukt is om de voorstelling nog een keer te programmeren. De kaartverkoop is inmiddels gestart en gaat hard.’
 

Koningin Wilhelminaschool
Tot de jaren tachtig zijn er veel kinderen bij de Martha-stichting ondergebracht, nadat ze uit huis geplaatst waren. Het Parkvilla gebouw was de school van de Martha-stichting, genaamd de Koningin Wilhelminaschool. De theaterzaal was vroeger de gymzaal én kerkzaal.
 

Meer info en tickets: parkvilla.nl



CULTUURHUIS GARENSPINNERIJ BESTAAT 10 JAAR

11-03-2024

Van de redactie

Cultuurhuisgenoten vieren jubileum met het spektakel GOUD!

Gouda - Op donderdag 7 maart 2024, was het precies tien jaar geleden dat het verbouwde pand van de Koninklijke Machinale Garenspinnerij aan de Turfsingel in gebruik genomen werd in de nieuwe functie als Cultuurhuis Garenspinnerij. Het jubileum wordt gevierd met een spetterend gratis toegankelijk kunst en cultuur spektakel op vrijdag 5 en zaterdag 6 april aanstaande:GOUD!
 

Het gratis evenement belooft een samensmelting van muziek, theater en kunst te worden. De Cultuurhuisgenoten Jeugdtheaterhuis, StudioGonz, Cultuurhuis Garenspinnerij en Netwerk Amateurkunst toveren gezamenlijk het hele gebouw om tot één bruisend podium. Alle Gouwenaars, jong en oud kunnen zich onderdompelen in een onvergetelijke totaalbeleving. Kom en beleef zelf hoe theater, muziek en kunst je kunnen verwonderen, verrassen en ontroeren. Maak het mee!
 


Vrijdag 5 april
Op vrijdagavond genieten bezoekers van een gevarieerde line-up van huisbands en ensembles. Na een knetterende opening met popping ‘Pendulum Wave’ klinkt overal in het pand muziek. Bezoekers kunnen zelf de dansvloer betreden tijdens een Silent Disco met huis-DJ Danou en na afloop genieten van de feestelijke Karaoke Avond in StudioGonz.

 

Zaterdag 6 april
Op zaterdagmiddag opent singer-songwriter, theatermaker, cabaretier en oud-cursist Peter van Rooijen het programma in StudioGonz. Direct gevolgd door een voorstelling (4+) van Hakim, onder meer bekend van Sesamstraat. Vanaf dan is het in Cultuurhuis Garenspinnerij één groot festijn voor iedereen. Doorlopend zijn overal in huis activiteiten, van een talkshow met jongeren als presentator, tot theaterpresentaties voor en door kinderen. Er zijn verschillende beeldende activiteiten, muzikale optredens, een ontspannend ligconcert met harpmuziek en nog veel meer spektakel. We sluiten de middag af met een knallend concert van Harmonievereniging Caecilia.

 

Gratis voor alle Gouwenaars

GOUD! is gratis toegankelijk voor alle Gouwenaars van alle leeftijden. We nodigen iedereen van harte uit om samen met ons het 10-jarig jubileum van Cultuurhuis Garenspinnerij te komen vieren. Voor het programma en meer informatie, kijk op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl/goud.

 

GOUD!

Cultuurhuis Garenspinnerij

Vrijdag 5 en zaterdag 6 april 2024

Gratis toegankelijk

Voor het programma en meer informatie kijk op www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl/goud

 



Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFÉ

11-03-2024

Van de redactie

Gouda - Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu je partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld, kun je je eigen verhaal spiegelen aan dat van anderen, kun je dat wat je raakt bespreekbaar maken, dat intense gemis, dat diepe verdriet. Door dat samen te delen, kan het begin zijn van het ervaren van meer rust, van je niet meer zo helemaal alleen voelen.

 

 

Zondag, 17 maart is het eerstvolgend Rouwcafé

Het thema is: Waar donker en licht elkaar raken

Verdriet en vreugde liggen in het leven dicht bij elkaar.
Manu Keirse zegt hierover: “als je rondwandelt, gaat je schaduw altijd met je mee”.

Zo is het ook met verdriet van mensen; het gaat met hen mee als een schaduw door het leven.

Tijdens het Rouwcafé onderzoeken we met elkaar of én hoe het soms lukt om de schaduw naast of achter je te laten, zodat je weer licht in én om je heen kunt vinden.

Wanneer

Zondag, 17 maart 2024

Aanvang

15.00 - 17.00 uur (inloop vanaf 14.45 uur)

Waar

Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1, 2804 XA Gouda

Kosten

€ 5,00 incl. consumpties

Aanmelden

info@boek-en-troost.nl

--

 



Onderzoek: in Zuid-Holland enorme verschillen laadpaaltarieven

11-03-2024

Van de redactie

Rij je elektrisch, maar heb je geen eigen laadpaal? Je bent dan waarschijnlijk afhankelijk van publiek toegankelijke laadpunten. Voor openbaar laden betaal je in Zuid-Holland gemiddeld 38 cent per Kwh, al verschillen de kosten hiervoor sterk per gemeente. In Maassluis is laden bijvoorbeeld ruim 77% duurder dan in Den Haag. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.
 

Het scheelt flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt. Ten opzichte van andere provincies is Zuid-Holland relatief duur. Je betaalt hier gemiddeld 5,6% meer dan elders in het land. 
 

In Zeeland kost je auto opladen bij een publiek toegankelijke laadpaal nog meer: per Kwh betaal je hier zelfs 47 cent. Noord-Holland is met een gemiddelde prijs van 33 cent per Kwh de voordeligste provincie om je auto op te laden aan een publiek toegankelijke laadpaal. Dit zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen. 
 

De duurste Zuid-Hollandse gemeenten om je auto op te laden

Binnen Zuid-Holland zijn er grote uitschieters op lokaal niveau. Zo ben je in Albrandswaard, Hoeksche Waard, Maassluis en Zoeterwoude momenteel het duurst uit: automobilisten betalen in deze gemeenten zelfs gemiddeld 48 cent per Kwh. Ook in onder andere Zoetermeer en Barendrecht is het niet goedkoop om je auto op te laden. 
 

Ook het type parkeerplaats speelt een rol in de kosten. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto gemiddeld goedkoper kunt opladen dan op straat. Maar houd er rekening mee dat parkeerkosten in garages vaak iets hoger zijn dan die je op straat betaalt. Om te weten of je daadwerkelijk goedkoper uit bent als je in een parkeergarage oplaadt, moet je dus beide kosten tegen elkaar afwegen.”



 

Voordelig laden in Zuid-Holland doe je hier

Het is momenteel het voordeligst om je auto openbaar op te laden in Den Haag en Teylingen. In deze gemeenten betaal je gemiddeld 27 cent per Kwh. Zuid-Hollandse gemeenten waar het - naar verhouding - goedkoop is om je auto op te laden zijn:
 

  1. Den Haag: 27 cent per Kwh

  2. Teylingen: 27 cent per Kwh

  3. Lisse: 31 cent per Kwh

  4. Wassenaar: 32 cent per Kwh

  5. Kaag en Braassem: 32 cent per Kwh
     

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer. “Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland kan oplopen tot 39 cent per Kwh, dat is meer dan een Kwh bij het goedkoopste punt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan dat voordelig zijn.”  
 

Alle details met betrekking tot deze analyse vind je op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/laadpaal-tarieven-2024



Automobilist kiest vaker voor uitgebreidste autoverzekering

11-03-2024

Van de redactie

Autobezitters verzekerden hun auto in 2023 vaker allrisk. Dit blijkt uit de Datamonitor autoverzekeringen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo koos in 2023 ruim 47% van de autobezitters voor de uitgebreidste dekking bij de autoverzekering. In 2022 was dit iets meer dan 36%.
 

Welke dekking vergoedt wat?

Bij het afsluiten van een autoverzekering, kun je kiezen uit drie dekkingen: WA, WA+ beperkt casco en WA + volledig casco, ook wel allrisk genoemd. De WA (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is de wettelijk verplichte basisdekking. Deze verzekert alleen schades die je met je auto toebrengt aan anderen. De WA-verzekering is meestal de goedkoopste verzekering, de allrisk verzekering is de meest uitgebreide en daarmee vaak de duurste. Hiermee krijg je vrijwel alle schades aan je eigen auto vergoed. De WA+ beperkt casco dekking zit daartussenin. Deze variant vergoedt de schades die je toebrengt aan anderen en sommige schades aan de eigen auto. Bijvoorbeeld door storm of diefstal.
 

WA-verzekering minder populair

In de data van Geld.nl valt op dat autobezitters het afgelopen jaar minder vaak alleen een WA-verzekering afsloten. In 2022 verzekerde 34,52% zich op deze wijze, in 2023 nog maar 18,46%. “Consumenten kiezen er overduidelijk vaker voor om ook schades aan hun eigen auto te verzekeren”, constateert Amanda Bulthuis, expert geld& verzekeringen bij Geld.nl.



 

Meer zekerheid in financieel onzekere tijden

Dat automobilisten hun auto graag uitgebreider verzekeren, komt volgens Bulthuis voort uit de financiële onzekerheid die consumenten de afgelopen jaren ervaren. “Door de inflatie hebben huishoudens steeds hogere lasten en vaker moeite om rond te komen. Dan is het een prettig idee dat áls er iets gebeurt met je auto, je niet zelf opdraait voor de kosten”, zegt Bulthuis. “Een allrisk verzekering kost per maand wat meer, maar dan wordt wel bijna elke schade aan je auto vergoed. Daarbij weet je zeker dat de vergoeding bij diefstal of een total loss-verklaring hoog genoeg is om er een vervangende auto van te kopen.”
 

Eind 2023 zag Geld.nl consumenten ook bij het overstappen van zorgverzekering voor het eerst sinds jaren weer vaker kiezen voor één of meerdere aanvullende verzekeringen. Bulthuis: “Daar zagen we al dat mensen nu liever kiezen voor meer zekerheid en onverwachte rekeningen willen voorkomen. Dit is bij de keuze voor een autoverzekering niet veel anders.”
 

Betaal niet teveel

Wie een allrisk verzekering afsluit, betaalt meer premie dan voor een lagere dekking. Toch valt er ook veel te besparen, vertelt Bulthuis. “De premieverschillen voor de goedkoopste allrisk autoverzekering tussen verzekeraars zijn groot. Het verschil is gemiddeld € 20 per maand en kan oplopen tot ruim € 50 per maand. Zo bespaar je met even vergelijken tot wel € 600 per jaar op je autoverzekering.”



Minister houdt geld in van Amsterdams schoolbestuur

11-03-2024

Van de redactie

Minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) blijft Stichting Islamitische School Amsterdam korten op het budget dat ze maandelijks van de Rijksoverheid krijgt. Het schoolbestuur kreeg ruim een jaar geleden een aanwijzing onder meer vanwege financieel wanbeleid, maar heeft sindsdien onvoldoende verbetering laten zien. De komende maanden krijgt het bestuur 80% minder bekostiging. Als de situatie niet verbetert, wordt de bekostiging in juni van dit jaar volledig stopgezet.

 

Minister Paul ,,Het bestuur heeft keer op keer bewezen niet goed te functioneren. De maat is nu vol. Hier zijn leerlingen, hun ouders en het onderwijspersoneel de dupe van. Zij verdienen een bestuur dat dagelijks keihard werkt aan goed onderwijs. Ik kan niet anders dan deze maatregel nemen en hoop dat deze stap het bestuur alsnog aanspoort om aan de eisen te voldoen. Daarmee kan het bestuur voorkomen dat de drie scholen van de stichting uiteindelijk zullen moeten sluiten.’’

 

Aanwijzing

Het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) kreeg de aanwijzing in november 2022 vanwege financieel wanbeleid, onrechtmatige verrijking en onrechtmatig handelen. De administratieve organisatie en interne controle waren niet op orde waardoor het bestuur geen goed zicht had op de uitgaven. Ook was er sprake van onrechtmatige verrijking van bestuursleden van ISA en van met ISA verweven organisaties.

 

Voorwaarden

Om aan de aanwijzing te voldoen, moest het bestuur voldoen aan negen voorwaarden. Zo moest er een nieuwe onafhankelijke directeur-bestuurder aantreden. De minister moest daarbij instemmen met diens aantreden. Dat is niet gebeurd. Een directeur-bestuurder is van groot belang voor goed functionerende scholen.

 

Inhouden

In januari en februari van dit jaar is daarom voor het eerst geld ingehouden, 60% van het overheidsgeld dat het bestuur maandelijks krijgt. Het bestuur wist dat dit percentage verder kon oplopen. Omdat toen een juridisch traject liep, kan dit nu pas openbaar worden gemaakt.

 

Als het bestuur alsnog orde op zaken stelt en aan alle opdrachten in de aanwijzing voldoet, dan vervalt de maatregel en wordt er geen geld meer ingehouden.



Koster Verhuizingen VSTS HS1 pakt de volle buit in Haastrecht

10-03-2024

Door: Jeroen Ohm

Bodegraven - Zaterdag 9 maart was het weer eens zover. VSTS HS1 boekte een keurige 4-0 overwinning tegen VCH HS 1 in Haastrecht. Belangrijke punten waardoor de heren nu nagenoeg verzekerd zijn van de promotieklasse voor het volgende seizoen.
 

Het was een wat bijzondere aanloop naar de wedstrijd. Er waren een aantal afwezigen en helaas ook geen coach beschikbaar. Daarom vertrokken de mannen met 7 spelers naar de wedstrijd. Jelle, Dennis, Joost, Jimmy, Wilco, Mark en Jeroen. Dit betekende beperkte wisselmogelijkheden en er werd daarom voor gekozen om zonder libero te spelen.



 

Tijdens de voorbereiding op de wedstrijd werd de eerste mentale voorsprong al gepakt, door alle AA uit de kantine op te drinken nog voor VCH kans had gehad er ook eentje te bestellen. Vervolgens werd er nog wat gegrapt in de kleedkamer door Jelle’s -door Bizway gesponsorde- broekje te verstoppen en uiteindelijk begon de wedstrijd ook nog eens flink te laat. Het deerde de mannen niets, ze hadden immers weinig te verliezen met een kleine selectie zonder coach.
 

De eerste set begon wat stroef. Joost startte aan de kant, zodat hij op verschillende plekken voor de pass kon worden ingebracht later in de set. Bij 8-3 achterstand was het echter al nodig om de eerste time-out te gebruiken. De boodschap van Joost was duidelijk, richt je op je eigen taak in het veld en heb vertrouwen in elkaar ook al is de teamsamenstelling anders dan gebruikelijk. Dit was precies wat het team even nodig had en al snel stond VSTS weer langszij. De heren liepen uit naar het einde van de set. Ook al maakte de scheids twee dubieuze beslissingen, blijkbaar mag je de bal een stuk of vier keer aanraken en weer opgooien, VSTS pakte de eerste set met 22-25.
 

Set 2 en 3 werden afgewerkt in dezelfde opstelling en met (bijna) hetzelfde resultaat: 23-25 en 22-25. Sterker nog, zelfs het opstellingsbriefje werd gerecycled. Dit betekende dus al de winst en dus het beloofde kratje bier van Mathijs, maar dit was nog niet genoeg. 5 punten meenemen zou natuurlijk helemaal mooi zijn.
 

De vierde set werd er gekozen om de middens met elkaar te verwisselen, om nog sterker aan de set te kunnen beginnen. Of het daaraan lag is moeilijk te bepalen, maar als snel stond VSTS 15-5 voor. Vervolgens vloeide de concentratie was weg en werd het spel wat gehaast. Gelukkig hielp VCH VSTS mee door een stuk of 5 keer fout te serveren. Hiermee werd de laatste set ook binnengehaald met 22-25. Volgende week speelt heren 1 uit in Nieuwkoop en op 23 maart 16.30 is de volgende thuisdag. Tot dan!



RVC’33-ESTO sportieve en matige derby

10-03-2024

Verslag Han Koevoets

Bodegraven - De einduitslag van 1-1 tekende het beeld van deze weinig enerverende derby. Misschien hadden de Dorpers nog het meeste recht op een overwinning maar ESTOkeeper Thom Vink liet zich niet verschalken. De strijd werd door RVC’33 gewonnen op het middenveld. Met stevig en energiek ingrijpen en directe de bal richting ESTOdoel waren ze dreigend. ESTO lukte het niet om op het grasveld vanuit het middenveld haar spelletje spelen.



Beeld: De Sportfotogaaf

 

Weinig verheffend halfuurtje

Tot de 30e minuut was het prettig langs de lijn dankzij een voorjaarszonnetje. Misschien veroorzaakt door de spanning was het spel op de grasmat echter weinig verheffend zonder veel kansen. In de 25e minuut had RVC’33 nog de beste mogelijkheid om op voorsprong te komen. De lat bracht redding voor ESTO. In de 30e minuut was het wel raak voor de Reeuwijkers. Rommelig en slecht wegwerken van de bal bij de achterlijn gaf Niels van der Meer de kans de bal in het doel te schuiven en stonden zij met 1-0 voor. In de 44e minuut kwam ESTO langszij. Uit een vrije trap van Yannick Saeijs vanaf pakweg 25 meter bracht de paal even redding voor de thuisploeg. Maar Thomas Mouthaan was er als een haantje bij om daarna de gelijkmaker binnen te tikken voor de uiteindelijke einduitslag 1-1.

 

Meer beleving in de 2e helft

Na de rust ging het tempo omhoog en ontstonden voor beide ploegen kansen om de pot naar zich toe te trekken. Met twee geweldige reddingen van keeper Thom Vink in de 63 en 73 minuut hield ESTO de deur dicht. Zijn opponent Stefan van de Meer blokkeerde drie minuten later de inzet van de doorgebroken Thomas Mouthaan. In de 80e minuut kon RVC met een boogbal scoren maar de bal had door de wind teveel vaart en viel op het dak van het doel.

 

Gesprekje met de laatste man

Na afloop van de wedstrijd sprak ik Daan Boerboom. Hij was “plaatsvervangend laatste man” vanwege de blessure van Bas van Zoest, en speelde een goede wedstrijd. “Ik baalde behoorlijk van het doelpunt omdat het de laatste wedstrijden toch was gelukt de nul te houden”, vertrouwde hij mij toe. Hoewel hij wil knokken een basisplaats te behouden in de hoofdmacht gaf hij sportief aan dat het belangrijk is dat Bas snel herstelt.



Beeld: De Sportfotogaaf

 

Volgende week komt ASC uit Oegstgeest naar Bodegraven. Zij staan samen met RVC’33 in de gevarenzone van deze competitie. De wedstrijd begint om 14.30.

 



Rohda’76 ontpopt zich als reuzendoder

10-03-2024

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Een paar weken geleden onttroonde Rohda’76 koploper ONA en nu duwde het team van Arjen Linstra de huidige lijstaanvoerder Groeneweg van de troon: 2-1. Beide treffers kwamen van de voet van topscoorder Moussa Kalisse.



Moussa Kalisse tikt van dichtbij de 1-0 binnen                                         (Beeld: Don van der Meer)

 

Een apart fenomeen, die Moussa Kalisse. Een liefhebber pur sang. Ondanks zijn 40 jaar bewijst de Bodegraver nog wekelijks zijn klasse en waarde voor Rohda’76. Tegen koploper Groeneweg prikte de oud-prof van Excelsior en FC Dordrecht zijn zeventiende en achttiende competitietreffer tegen het garen. De openingsgoal maakte hij halverwege de eerste helft en na ruim een uur spelen zette hij zijn ploeg op rozen: 2-0. Ver in blessuretijd mochten de gasten uit Zevenhuizen - getraind en gecoacht door Bodegraver Pieter van Zoest - vanaf de penaltystip nog iets terug doen na een overtreding van Rick Baelde binnen de zestien: 2-1.

 

Rentree Stephan Wahl

Omdat Rohda’76 in de uitwedstrijd nog met 6-0 onderuit was gegaan, had trainer Arjen Linstra meer defensieve zekerheden ingebouwd. Een gepuzzel, want routinier Kenny van der Weg was met vakantie. Die vacante plaats nam Stephan Wahl in. De oud-selectiespeler van Rohda’76 en CVC Reeuwijk speelt tegenwoordig in het vierde elftal van Rohda’76, maar de linkspoot toonde aan dat hij het niveau van de vierde klasse nog makkelijk aankan. ,,Ons plan is redelijk goed uitgepakt. We hebben nauwelijks kansen weggegeven en hebben verdiend gewonnen. Om ons veilig te spelen hebben we nog tien punten nodig,” keek Linstra vooruit op het competitieslot.



Vreugde in het kamp van Rohda’76 na de 2-0 van Moussa Kalisse         (Beeld: Don van der Meer)


Derde periode

Komende zaterdag 16 maart gaat Rohda’76 op bezoek bij Perkouw, een getergde tegenstander. De ploeg uit Berkenwoude had namelijk afgelopen zaterdag aan een punt genoeg om de tweede periodetitel in de wacht te slepen, maar verloor van Dilettant en zag Bergambacht met het toetje aan de haal gaan. De eerste wedstrijd om de derde en tevens laatste periode begint om 14.30 uur.

 



Weekmenu Stichting kom Mee Eten

10-03-2024

Van de redactie

Bodegraven – De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 11 maart tot en met vrijdag 15 maart kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag

Champignonsoep, witlof met aardappelschijfjes, gehakt en kaas uit de oven, jus, toetje

Dinsdag

Runderbouillon, gebakken aardappelen met mayonaise, hamburger, gemengde groenten, appelmoes, jus, toetje

Woensdag

Groentesoep, aardappel-spitskoolschotel met kip, jus, toetje

Donderdag

Kokos-kerriesoep, aardappelen, slavink, spinazie, jus, toetje

Vrijdag

Mosterdsoep, aardappelen, gestoofde hamlappen, sperziebonen, jus, toetje

 

 

Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



Vogelmarkt bij Vogelvereniging Avicultura

10-03-2024

Van de redactie

Woerden - Op zaterdagmorgen 16 maart, van 10.00 tot 12.00 uur, staat het clubgebouw van Vogelvereniging Avicultura in Woerden weer in het teken van gefladder en gezelligheid. Met een divers aanbod aan kooi- en volièrevogels is het dé plek voor vogelliefhebbers om elkaar te ontmoeten en hun passie te delen.



 

De vogelmarkt biedt niet alleen de kans om prachtige gevederde vrienden te verwerven, maar is ook een uitgelezen moment om kennis te maken met de vereniging zelf. Gevestigd aan Singel 43a, verwelkomt Avicultura een ieder die geïnteresseerd is in vogels en de bijbehorende hobby.
 

Een van de hoogtepunten van deze markt is de mogelijkheid om uw eigen vogels aan te bieden voor verkoop. Avicultura zorgt voor een visuele controle op de gezondheid van de ingebrachte vogels en biedt tevens waardevolle handleidingen aan voor het verzorgen en huisvesten van deze prachtige dieren.
 

De leden van Avicultura staan klaar om bezoekers te voorzien van deskundig advies en te helpen bij vragen over deze hobby. Of u nu een doorgewinterde vogelliefhebber bent of juist net begint, iedereen is welkom op de vogelmarkt. Bovendien hoeft u geen entree te betalen; de toegang tot de markt én een vriendelijk kopje koffie worden u gratis aangeboden. Avicultura nodigt u van harte uit om langs te komen en deel te nemen aan deze gezellige en leerzame bijeenkomst.
 

Voor meer informatie over de vogelmarkt en de vereniging zelf kunt u terecht op de website: aviculturawoerden.nl. We hopen u te mogen verwelkomen op zaterdag 16 maart voor een ochtend vol prachtige vogels en boeiende gesprekken!



Ondersteuning voor mantelzorgers bij dementie

09-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op de schouders van mantelzorgers rust vaak veel zorg. Er lijkt soms geen tijd meer voor jezelf, terwijl dat juist zo belangrijk is. Wat zijn de mogelijkheden voor ondersteuning? Waar vind je de juiste hulp? Hoe vind en organiseer je rust en ontspanning voor jezelf?
 

Deze en meer vragen rondom mantelzorg staan centraal in het Alzheimer Café van 18 maart in Bodegraven. De gastspreker is mantelzorgondersteuner Jessica Cats, werkzaam bij SAM Welzijn. Samen met de aanwezige casemanagers vertellen zij graag wat ze voor jou als mantelzorger kunnen betekenen, wat je kunt verwachten en wat er allemaal mogelijk is.  
 

Van harte welkom in Bodegraven op 18 maart

Locatie:           De Meent, Bodegraven (Willem de Zwijgerstraat 8)

Tijd:                 19:30-21:00 uur, inloop vanaf 19:15 uur

Thema:           Ondersteuning bij Mantelzorg


 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft of krijgt met dementie. Je ontvangt tips & informatie over omgaan met dementie en er is alle ruimte voor jouw vragen, ervaringen en sociaal contact.

 

Het volgende café is op 15 april in Reeuwijk, thema Jong & Dementie (tot 65 jaar). Meer informatie? Kijk op https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-holland

 



Partij voor de Dieren Zuid-Holland dringt aan op aandacht voor dieren in ruimtelijk voorstel

09-03-2024

Van de redactie

Tijdens een recente vergadering van de provinciale staten heeft de Partij voor de Dieren krachtig opgeroepen tot een dringende herziening van het ruimtelijk voorstel van de provincie in het kader van de ruimtelijke puzzel. Met een scherp oog voor dierenwelzijn pleit de partij voor een nieuwe koers die de belangen van alle inwoners, zowel mens als dier, centraal stelt.

 

Hanke Hoogerwerf, statenlid van de Partij voor de Dieren, benadrukt dat de huidige situatie voor veel diersoorten in Zuid-Holland alarmerend is: “Hun leefruimte wordt ingeperkt, hun aantallen nemen af en wanneer mensen in de buurt van dieren komen, krijgen zij er vaak de schuld van als er overlast ontstaat.” Ze wees erop dat een herziening van de relatie tussen mens en dier ook in ons eigen belang is. "Onze omgang met dieren en natuur is een belangrijke oorzaak van veel grote problemen van deze tijd. Een veiliger wereld voor dieren is uiteindelijk ook een veiliger wereld voor mensen."

 

De Partij voor de Dieren Zuid-Holland diende daarom twee voorstellen in die pleiten voor expliciete aandacht voor dieren in het ruimtelijk voorstel van de provincie. Deze voorstellen benadrukken de noodzaak om dieren een stem te geven in ruimtelijke besluitvorming en roepen op tot het waarborgen van vrije doorgang voor dieren in specifieke gebieden, zoals Natura2000-gebieden, NNN-gebieden en ecologische verbindingszones. Hoewel de voorstellen steun kregen van D66, SP, Volt en Groep Doe STOER, slaagden ze er niet in om een meerderheid te behalen in de Provinciale Staten.

 

"Een gezonde provinciale democratie houdt rekening met de belangen van álle inwoners: mensen en dieren," onderstreept Hoogerwerf. "Logisch, provinciaal beleid heeft niet alleen invloed op mensen, ook op de levens van dieren, bijvoorbeeld door beslissingen over natuur, wegen en landbouw. Dieren zijn onze medebewoners in de provincie. In een duurzame samenleving vormen ze een essentieel onderdeel van een gezond ecosysteem."



Ondertekening anterieure overeenkomst woningbouwproject Pastoriestaete

08-03-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op maandag 26 februari ondertekenden wethouder Dirk-Jan Knol en de directie van Pastoriestaete B.V. een anterieure overeenkomst voor de ontwikkeling van 35 royale, duurzame appartementen met eigen parkeerplaats in het centrum van Bodegraven. In een anterieure overeenkomst worden afspraken vastgelegd die tussen de gemeente en de ontwikkelaar zijn gemaakt.



 

Veel Bodegravers wachten al geruime tijd op de plannen. De lange doorlooptijd van de procedures komt voort uit de zorgvuldigheid die voor een dergelijke ontwikkeling in het historisch centrum nodig is.
 

Met het plan wil A. Burggraaff sr. Iets moois en blijvends realiseren op de plek waar generaties lang door de familie werd gewoond en gewerkt. Planresult Rijnland uit Bodegraven begeleidt de ontwikkeling van het project en voert het integrale projectmanagement. In afstemming met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is Pastoriestaete ontworpen door pmARCHITECT om comfortabel en toekomstbestendig wonen in het historische centrum van Bodegraven mogelijk te maken, met nieuwbouw die zich voegt naar de omgeving en de geschiedenis van de locatie.
 

De gedachte hierbij is dat veel Bodegravers van middelbare en hogere leeftijd in Bodegraven willen blijven. En vanuit overheidsperspectief wordt zo lang mogelijk thuis wonen bevorderd. Maar tegelijk is er weinig royale, goed gesitueerde en toekomstbestendige woonruimte beschikbaar. Daarmee stagneert ook de doorstroming vanuit de bestaande woningmarkt. Met de realisatie van Pastoriestaete willen de gemeente en de Pastoriestaete B.V. bijdragen aan het  op gang brengen van die overstap. De appartementen zijn voor de doelgroep 55+. Parkeren voor bewoners en bezoekers gebeurt in de parkeergarage onder het gebouw. Met de ondertekening van de anterieure overeenkomst is de realisatie van het project weer een grote stap dichterbij gekomen.



Het Groene HartHuys organiseert Fotowedstrijd Bodegraven-Reeuwijk: Doe nu mee en win!

08-03-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het Groene HartHuys, gevestigd in het centrum van Bodegraven, is initiatiefnemer van de Fotowedstrijd Bodegraven-Reeuwijk. Inmiddels is de wedstrijd van start gegaan en komen de eerste inzendingen binnen. De organisatie nodigt alle inwoners uit om deel te nemen aan dit online evenement en hun talent te laten zien.


 

Of je nu een professional bent op het gebied van fotografie, amateur, hobbyist of per ongeluk het perfecte plaatje geschoten hebt, iedereen kan meedoen en een foto insturen via de website van Het Groene HartHuys. Met twee categorieën - tot en met 16 jaar en vanaf 17 jaar - is er een plek voor alle leeftijden, met of zonder fotografie-ervaring. De foto moet te linken zijn aan het thema kunst, cultuur, historie of muziek. Verdere spelregels die aan de fotowedstrijd verbonden zijn staan, net als alle overige informatie, op de site.
 

Naast het spelelement zijn er fantastische prijzen te winnen! Dankzij de genereuze steun van lokale organisaties binnen Bodegraven-Reeuwijk is er een totale prijzenpot ter waarde van maar liefst € 1300 samengesteld, die wordt verdeeld onder de winnaars in beide leeftijdscategorieën.
 

De wedstrijd draait om het vastleggen van een pakkend beeld in één van de genoemde thema’s en binnen de grenzen van Bodegraven-Reeuwijk. Een deskundige jury, bestaande uit professioneel fotografen Ap Quist, Dasja Dijkstra en Martha Stroo, zal elke ingezonden foto beoordelen op originaliteit, techniek en creativiteit. Wie weet behoor jij tot de gelukkige winnaars wiens werk wordt tentoongesteld in Het Groene HartHuys dit voorjaar.
 

Deelnemers kunnen hun foto insturen tot uiterlijk 14 april 2024 via de website van Het Groene HartHuys. Na afloop van de inzendperiode gaat de jury aan de slag en is het zelfs mogelijk om publieksstemmen te vergaren.
 

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie op zaterdag 18 mei 2024 in Het Groene HartHuys. Tot die tijd kijkt de organisatie uit naar een spannende wedstrijd en wenst alle deelnemers veel succes met het vastleggen van het perfecte plaatje in Bodegraven-Reeuwijk!
 

Voor meer informatie en om deel te nemen, bezoek de website van Het Groene HartHuys www.hetgroeneharthuys.nl/fotowedstrijd



Alphens Boksgala met profs en amateurs

08-03-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zaterdagavond 16 maart vanaf 18.00 uur organiseert Boksschool Teus de Kruyf voor de negende keer een boksgala in Alphen. De boksring wordt weer in de Rijnstreekhal geplaatst aan de Dillenburg. De Kruyf streeft naar drie profpartijen en achttien amateurduels met een sterke buitenlandse afvaardiging uit de Oberliga. Benelux  en Nederlands Kampioen weltergewicht Xavier Köhlen neemt het in de slotpartij over acht ronden van drie minuten op tegen de Georgiër Nika Bigvava. Limburger Köhlen bokste tot nu toe 15 profpartijen en won er 14, waarvan de helft door knock-out.



 

,,Zonder sponsors zou het gala niet doorgaan en zonder de veertig vrijwilligers ook niet,” zegt De Kruyf. Die mensen ben ik zeer dankbaar.” Omdat Teus de Kruyf wekelijks Parkinsonpatiënten traint, kwam hij op het idee om deze ziekte als goed doel op te voeren tijdens het boksgala. Hij hoopt na afloop een aanzienlijk bedrag over te kunnen maken. De weging van de zes beroepsboksers vindt op vrijdag 15 maart plaats om 13.30 uur  in de boksschool aan de Gouwekade. Naar een tegenstander voor de Boskoopse amateur en A-klasser Tomasz Szala wordt nog gezocht. Er komen geen boksers van BV Benthuizen in de ring want die boksen in Denemarken. Waardoor de Nederlandse kampioen in de B-klasse Nigel Mbome (Hazerswoude)  ontbreekt in Alphen. Toeschouwers kunnen tegen een goedkoop tarief gebruik maken van de Baronie Parkeergarage.



Kbs De Regenboog viert de lente

08-03-2024

Van de redactie

Woerden - Op KBs De Regenboog in Woerden hebben de kleuters deze week de lente alvast ingeluid. Om de leerlingen van dichtbij kennis te laten maken met koeien stond juf Toos, die thuis een melkveebedrijf heeft, de hele ochtend met 2 kalfjes op het schoolplein.
 


Alle kleuters (en hogere groepen die het niet konden laten om ook even te komen kijken) hebben kunnen zien en voelen dat een kalfje een zachte vacht heeft, zij aan ieder pootje 2 klauwtjes heeft en de tong van een kalf best ruw is. Het was een vrolijke en leerzame ochtend, want de meeste leerlingen hadden nog nooit van zo dichtbij een kalfje gezien.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina