NIEUWSRegionale limietenwedstrijd synchroonzwemmers BZ&PC

28-09-2020

Verslag: Rina Hampel (BZ&PC)

Bodegraven - Zaterdag 26 september j.l. nam de bovenbouw van de synchroonzwemafdeling van BZ&PC deel aan de regionale limietenwedstrijd in het nieuwe zwembad Aquapelle in Capelle aan den IJssel. Het was de eerste wedstrijd sinds de lockdown, en werd gehouden in een nieuwe vorm vanwege het coronaprotocol dat gevolgd werd. De diverse niveaus zwommen nu niet allemaal tegelijk in het bad, er zaten minder jurypanels langs de badrand, een jurypanel bestond uit minder juryleden, er was geen begeleiding langs de badrand en de ouders en fans waren niet welkom op de tribune. 

De 22 zwemsters (AGE I, AGE II, junioren en senioren) moesten 4 figuren in hun categorie aan de jury laten zien en met resultaat. Er werden maar liefst 17 limieten binnengesleept. De volgende meiden hebben een limiet gehaald:
AGE I: Maud Bannink en Kate de Jong
AGE II: Feline Ewalds, Megan Amling, Felicia Leemburg en Isabel van den Hoeven
Junioren: Sanne Baars
Senioren: Anouk Baars, Sophie Ngan, Sabine van Oossanen en Elza van Vliet, Emma Verdouw, Anna Verdouw, Britt Huijsman (diploma), Marije Koot, Daniëlle Verleun en Jente Doornhein

Evy Onderwater en Barbera Coehoorn grepen helaas naast een limiet, maar lieten vier mooie figuren zien waarmee ze beide hun senioren-diploma behaalden.
 

Nieuwe leden gezocht:
Onze gezellige synchroonzwemafdeling is op zoek naar nieuwe leden. Hou je van zwemmen, dansen en muziek? Ben je tussen de 5 en de 8 jaar oud en in het bezit van zwemdiploma A? Kom dan een keer deze fantastische sport uitproberen. Je kunt 6 gratis proeflessen volgen en neem gerust een vriendinnetje mee. Mail voor meer informatie naar synchro@bzpc-bodegraven.nl
 ´VSTS Dames 1 verliest van zichzelf´

28-09-2020

Verslag: Daisy van der Neut

Zoetermeer / Bodegraven - De dames van VSTS reisden afgelopen zaterdagavond af naar Zoetermeer om daar Zovoc Dames 1 te treffen, voor de tweede competitiewedstrijd. Zovoc, dat weer gepromoveerd is naar de 3de divisie, bestaat uit een gevarieerd team van jong en oud.
 

De coach van Zovoc startte met z´n ´jonge´ versie en dit pakte voor VSTS in de eerste set gunstig uit. Met servicedruk en werklust werden de punten gemaakt in het voordeel van Bodegraven. Na de helft van de set nam VSTS het initiatief en bouwde een kleine voorsprong op. De Rooij scoorde aan het net en Duiven op de diagonaal, die wisselde tactische ballen goed af met hard geslagen ballen. Er werden veel lange rally´s gespeeld maar het was VSTS die de eerste set verder naar zich toe trok en uiteindelijk won met 20-25.
 

De tweede set was Zovoc niet van plan uit handen te geven en de oudere garde werd in het veld geïnstalleerd en dit had duidelijk het gewenste effect voor de thuisploeg. VSTS anticipeerde hier totaal niet op en ondanks wissels, Van Wijngaarden voor de Rooij, liet VSTS Zovoc maar begaan en zag lijdzaam toe hoe de Zoetermeerse ploeg het spelletje dicteerde. Met 25-21 won Zovoc dan ook de tweede set.
 

Set drie was een herhaling van set twee. VSTS kon met vlagen goed aanhaken maar kreeg dan weer een serie tegen, waardoor Zovoc weer op een voorsprong kwam. Sabovic kreeg steeds beter de passing onder controle voor VSTS, maar dan werden de ballen aan het net weer niet afgemaakt, waarna de Zoetermeerse formatie weer kans had om het punt te gaan scoren. Frustratie sloop in het spel van VSTS en Zovoc kon vrijuit spelen en trok zo ook set drie naar zich toe met 25-19.
 

Voor VSTS was het in set vier erop of eronder om nog kans te maken op wedstrijdwinst. Coach Strang wisselde zijn spelverdeelsters goed af en benutte hun kwaliteiten zo optimaal en het geloof in eigen kunnen kwam langzaamaan weer terug. Zo ging set vier heen en weer wat de score betreft tussen de beide ploegen. Door een goede serie van Zovoc kwamen zij op een voorsprong van 24-19 maar de setwinst kwam nog even in gevaar toen VSTS met servicedruk terugkwam in de set en zich punt voor punt weer in de wedstrijd speelde. Dit kon VSTS helaas niet volhouden en zo ook niet de setstand omkeren wat resulteerde in een 25-22 winst voor Zovoc en daarmee wonnen zij ook de wedstrijd met 3-1.
 

VSTS betreurt deze verliespartij, vooral de manier waarop er gespeeld is. Heel lang om hier bij stil te staan is er niet, aanstaande donderdag 1 oktober wordt de volgende wedstrijd alweer gespeeld.
Ditmaal thuis, tegen fietsbezorgd.nl Switch Dames 1, om 20:30 uur in De Sporthoeve.
 Ruim 70 procent minder internationale bezoekers verwacht in 2020

28-09-2020

Van de redactie

 Eenderde minder Nederlanders op vakantie in eigen land dit jaar 

Vandaag tijdens de derde Nationale Toerisme Top maakt NBTC de te verwachten jaarcijfers voor toerisme in Nederland bekend. “Nederland verwacht dit jaar ruim 70 procent minder internationale bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Waar we begin dit jaar nog bijna 22 miljoen internationale bezoekers verwachtten, zijn dit er nu veertien miljoen minder. Daarnaast gaan Nederlanders zelf ook minder op vakantie in eigen land in vergelijking met afgelopen jaar (-36 procent),” vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC. “Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig. Bijna de hele toeristische sector zit nog steeds in een diep dal en dit blijft voorlopig zo. In 2024 kunnen we naar verwachting pas spreken van herstel,” aldus Jos Vranken.
 

Aantal vakantieplannen van Belgen en Nederlanders daalt fors
Het aantal vakantieplannen van buitenlandse en binnenlandse bezoekers neemt verder af voor de rest van dit jaar. Met name Nederlanders (-12 procent) en Belgen (-7 procent) hebben wederom minder vakantieplannen voor de rest van 2020, blijkt uit de vierde meting van de Vakantiemonitor van NBTC en Royal Schiphol Group. De Vakantiemonitor meet de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van bezoekers. Jos Vranken: “Opvallend is dat een kwart van de mensen met vakantieplannen de vakantie nog niet heeft geboekt. Van deze 25 procent is minder dan de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar, gezien het toenemend aantal besmettingen en het veranderende sentiment.”
 

Internationaal toerisme 2020: van +7 naar -71 procent
Het internationaal toerisme naar Nederland is over de afgelopen decennia sterk gegroeid. “Begin van dit jaar was de verwachting dat Nederland een recordaantal internationale bezoekers zou ontvangen, mede door grote evenementen die op de planning stonden zoals de Grand Prix, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal. We verwachtten een groei van 7 procent naar bijna 22 miljoen internationale bezoekers. Maar door lockdowns, reisrestricties en het sentiment is die verwachting uiteraard drastisch bijgesteld. Met de kennis van nu verwachten we in 2020 in totaal bijna 6 miljoen internationale bezoekers (-71 procent),” licht Jos Vranken toe.
 

Minder vakantieplannen in 2021
Resultaten uit de vierde meting van de Vakantiemonitor laten verder zien dat meer dan de helft van de ondervraagden als gevolg van corona ook volgend jaar minder vaak op vakantie verwacht te gaan. Zes op de tien geeft aan de vakanties korter van tevoren te boeken komend jaar. Jos Vranken: “Mensen blijven zeer terughoudend en afwachtend in hun reisgedrag. We merken ook dat de meeste mensen vakanties willen boeken met flexibele annuleringsmogelijkheden. Dit heeft een enorme impact voor toeristische ondernemers. Het belang van steunmaatregelen en gerichte investeringen in duurzaam herstel van de toeristische sector blijft onverminderd groot.”
 

Deze resultaten en het gesprek over duurzaam herstel staan vandaag centraal tijdens de Nationale Toerisme Top, die vanwege corona virtueel plaatsvindt in het bijzijn van bijna duizend betrokkenen uit de toeristische sector.
 Auto rijdt door na ongeval

27-09-2020

Van de redactie

Bodegraven – Op de Populierenhof is zondagmiddag rond 15.00 uur een personenauto op een geparkeerde auto geklapt. De bestuurder is na het ongeval doorgereden. In de auto zouden vermoedelijk meerdere minderjarige inzittenden hebben gezeten. De jongeren zouden na het ongeval richting de Groene Zoom gerend zijn. In de wijk was veel politie aanwezig om de jongeren te zoeken.

 Éden (5) en zijn gezin uit Bodegraven beleven een welverdiende Opkikkerdag vol verrassingen!

27-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 26 september is voor Éden, zijn zus Féline (8) en hun ouders een hele speciale dag geworden. Zij kregen namelijk hun eigen Opkikkerdag! De ene na de andere verrassing stond deze dag op ze te wachten. Met als doel dat alle gezinsleden hun zorgen even konden vergeten. Jake is namelijk ziek, wat veel impact heeft op het hele gezin. Zaterdag speelde de ziekte even géén hoofdrol en konden ze volop genieten met elkaar!


Foto: stichting Opkikker


Tijdens de Opkikkerdag werden Éden, Féline en hun ouders in het zonnetje gezet. De gezinsleden werden opgeleid tot brandweerlieden en kwamen de brandweer snel te hulp. Tijd om het brandje te blussen! Als het vuur gedoofd is, kon het gezin stralen tijdens hun eigen fotoshoot. Ze werden op de foto gezet door een echte professionele fotograaf! Ook de rest van de dag stonden er allerlei leuke verrassingen op het programma. Eén ding is zeker: dit is een onvergetelijke dag geworden, waar het hele gezin nog lang van zal nagenieten!
 

Stichting Opkikker
Al sinds 1995 organiseren wij Opkikkerdagen voor gezinnen met een ziek kind. Helikoptervluchten, boeven vangen met de politie of omgetoverd worden tot echte prinses: niets is ons tijdens deze dagen te gek! Als je te horen krijgt dat je kind een chronische ziekte heeft, dan heeft dat impact op je héle gezin. In deze periode is ieder lichtpuntje ontzettend belangrijk. Dat is precies wat wij doen: lichtpuntjes bieden, zodat de gezinnen weer de kracht vinden om door te gaan. Wij zijn ontzettend dankbaar dat we dit inmiddels al 25 jaar mogen doen. Maar dit doen wij niet alleen. Met alle donateurs, vrijwilligers, ambassadeurs, medewerkers, sponsoren, relaties en families vormen wij een keten van kracht en samen hebben we dit prachtige jubileum bereikt!
Meer weten over Stichting Opkikker? Neem een kijkje op www.opkikker.nl
 Rohda’76 is Kamerik de baas

27-09-2020

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Ook de tweede competitiewedstrijd zette Rohda’76 eenvoudig om in een overwinning. Kamerik kwam er op sportcomplex De Broekvelden niet aan te pas: 4-1. En net als een week eerder tegen Sportief gaf het scorebord al na een kwartier een 2-0 tussenstand aan in het voordeel van Rohda’76. Jeroen Schouten en Steven Holthuijsen wezen hun ploeg de goede weg. Door die vroege voorsprong ebde de gretigheid niet weg bij de Bodegravers. Integendeel. Met fris combinatiespel golfde de ene na de andere aanval in de richting van het Kamerik-doel, zonder dat dit (geldige) doelpunten opleverde. ,,Met de eerste 40 minuten was ik zeer content. We moeten er naar toe groeien om dat langer vast te houden’’, analyseerde trainer Arjen Linstra.


Daniël van Leeuwen benut een strafschop en bepaalt de eindstand op 4-1.            Foto: Danny de Vries
 

Na een uur spelen was het weer en maakte Daniël van Leeuwen zijn status als goaltjesdief waar: 3-0. Direct daarna profiteerden de bezoekers van een moment van onachtzaamheid in de Rohda-defensie: 3-1. De blauwhemden tekenden voor het slotakkoord. Met nog luttele minuten op de klok ging invaller Joppe van Veldhuizen onvrijwillig tegen de vlakte binnen de beruchte lijnen: strafschop. En met zo’n buitenkansje weet Van Leeuwen wel raad: 4-1. ,,De tweede helft hebben we volwassen uitgespeeld’’, complimenteerde Linstra zijn jonge ploeg.
Komende zaterdag wacht Rohda’76 een pittige klus, uit bij SCH’44. De ploeg uit Harmelen eindigde in de voorbije (afgebroken) competitie bovenaan en heeft nu – net als Rohda’76 en Zevenhoven – zes punten uit twee wedstrijden.


 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

27-09-2020

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 28 september t/m 2 oktober 2020 het volgende menu voor u.

 

Maandag
Runderbouillon, bami goreng met Chinese wok groenten,
kroepoek, satésaus, gebakken uitjes, komkommer, toetje

Dinsdag
Groentesoep, rauwe andijvie stamppot met spekjes
en rookworst, jus, toetje

Woensdag
Champignonsoep, gebakken aardappelen met mayo,
hamburger, wortelen, jus, toetje

Donderdag
Minestronesoep, aardappelen, gehaktbal,
spruitjes, appelmoes, jus, toetje

Vrijdag
Kippensoep, aardappelen, witlof gerold in ham en kaas,
bechamelsaus, jus, toetje
 Opgave kan bij Asha Bruinsma-Soedhoe, 06-53102893 (tot 1 dag van te voren)
Kosten maaltijd : € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd. Man zwaargewond na schietpartij

27-09-2020

Van de redactie

Boskoop – Op de Zijde in Boskoop is in de nacht van zaterdag op zondag een man zwaargewond geraakt bij een schietpartij. Rond 3.45 uur kwam de melding binnen en gingen meerdere eenheden van de politie met spoed ter plaatse. Ook twee ambulances en het MMT kwamen ter plaatse om het slachtoffer te stabiliseren. Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.
 

Na de schietpartij is de politie een onderzoek gestart na de toedracht. In het pand waren meerdere personen aanwezig en de politie heeft deze gefouilleerd. Ook heeft de politie gezocht naar twee verdachten welke op de vlucht zijn geslagen na de schietpartij.
  Kunstgeheimen in Pop-up Museum

27-09-2020

Van de redactie

Woerden - Creatieve Woerdenaren van 6 tot 99 jaar krijgen de kans een plekje te bemachtigen voor hun kunstwerk in een heus Pop-up Museum. Op 24 en 25 oktober is het museum van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend voor publiek. Het tijdelijke museum is gevestigd in de oude Minkemaschool aan de Van der Valk Boumanlaan 7 in Woerden. Wie mee wil doen kan op 9 en 10 oktober een groot vel papier ophalen en daarop gaan schilderen, plakken en/of tekenen over het thema: ‘Het geheim van de oude school’. Welk geheim dat is, mag iedereen helemaal zelf verzinnen. Op 22 en 23 oktober kan het werk worden ingeleverd. KUNSTaandenRIJN geeft alle ingeleverde werkstukken een plekje in het Pop-up Museum.


Voor aanmelden en nadere informatie kunnen de creatievelingen een mail sturen naar Astrid Baars: asabaars@gmail.com. Vóór 5 oktober aanmelden is belangrijk: het aantal vellen is beperkt, alsmede de ruimte in de school. Het Pop-up Museum is mogelijk dankzij ‘Het Lichtpuntje 2020‘ van Cultuurplatform Woerden.

 

Op de foto: vlnr Fenna, Nathalie en Morris Stolwijk samen met overgrootmoeder mevrouw Visser aan de slag met hun werkstuk.
 Begroting 2021: koers houden in zwaar weer

25-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De conceptbegroting 2021-2024 Koers houden in zwaar weer is vandaag aangeboden aan de gemeenteraad. De inhoud is dit jaar somber van aard. Het oplopende tekort in het Sociaal Domein, achterblijvende financiële middelen vanuit het Rijk en afnemende inkomsten uit de grondexploitaties trekken een zware wissel op onze gemeentelijke begroting en ambities. Het college van B en W kiest ervoor verantwoordelijkheid te nemen door nu stevige keuzes te maken waardoor weer evenwicht ontstaat tussen inkomsten en uitgaven. 

Gedurende de zomermaanden is gewerkt aan een pakket bezuinigingsmaatregelen. Dit pakket doet recht aan de ambities van het raadsakkoord Samen Duurzaam Gezond en omvat ook fundamentele ingrepen om het tekort in het Sociaal Domein meerjarig op te vangen binnen de begroting. Uitgangspunt hierbij is dat aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan en de ondersteuning voor de meest kwetsbaren in stand wordt gehouden. Een deel van de maatregelen is al doorgevoerd, een ander deel is gevat in de keuzenotitie die recentelijk aan de gemeenteraad is aangeboden. De raad besluit in oktober welke keuzes zij maakt. Deze worden vervolgens doorgevoerd in de begroting 2021-2024.
 

‘Samen Duurzaam Gezond als basis’
Wethouder Financiën Dirk-Jan Knol: “Het raadsprogramma Samen Duurzaam Gezond vormt, ondanks de belangrijke keuzes waar we voor staan, de basis voor deze begroting. Juist in deze tijd houden we vast aan onze ambities en zetten we ons in voor belangrijke onderwerpen als gezondheid, klimaatadaptatie, wonen en verkeersveiligheid. De uitbraak van het coronavirus benadrukt het belang van het stimuleren van een gezonde levensstijl voor onze inwoners, bijvoorbeeld met het Lokaal Sportakkoord. Het college heeft nadrukkelijk oog voor de zorgelijke financiële situatie van de gemeente, maar wil de rekening voor onze inwoners zoveel mogelijk beperken.”
 

Investeren in kracht van de samenleving
Het college is van mening dat de te nemen maatregelen niet mogen leiden tot het kapot bezuinigen van beleid. Ook moet de schuldenpositie beheersbaar blijven in relatie tot de rentekosten en moet voorkomen worden dat maatregelen leiden tot een lastenverzwaring voor inwoners. Aan de hand van deze uitgangspunten worden de ambities uit het raadsakkoord verder vormgegeven. Zo wordt in 2021 de Regionale Energie Strategie 1.0 vastgesteld, krijgt het traject Raadhuisweg/Zoutmansweg zijn definitieve inrichting en wordt in elk dorp gewerkt aan een eigen toekomstvisie. De gemeente faciliteert de kracht van de samenleving, bijvoorbeeld via het burgerinitiatief Hart van Bodegraven, dat in 2021 tot uitvoering komt.
 

Actieve lobby
Gelijktijdig moeten we ons realiseren dat de verwezenlijking van onze ambities voor bepaalde tijd ‘in de ijskast’ kunnen komen te staan. De gemeente blijft dan ook actief lobbyen richting het Rijk om meer middelen beschikbaar te krijgen voor de uitvoering van haar taken. Door meerdere sporen te volgen komen we tot een passende begroting, die recht doet aan de wensen en behoeften van de samenleving.
 Vers Werk

25-09-2020

Van de redactie

 Expositie 30 september t/m 25 oktober 2020 

In deze tentoonstelling kan het publiek kennismaken met nieuwe firmanten die zich het afgelopen jaar hebben aangesloten bij Kunstcentrum Firma Van Drie, momenteel 105 kunstenaars in totaal. Vier gepassioneerde vrouwen tonen hun meest recente creaties: Nelly Geluk, Conny Kruithof, Marleen Scholten en Ank van der Wal.

Nelly Geluk heeft een voorliefde voor ruimtelijk werk en put inspiratie uit haar afkomst. Het platteland, de polder, de natuur en oude emoties nemen een belangrijke plaats in. Voor het werk 'Zevenmaal geven en nemen' dat zij exposeert, gebruikte zij wijwaterbakjes, gekregen van een kennis. Die hingen vroeger ook bij haar buren in de keuken. Zo'n wijwaterbakje in de palm van haar hand inspireerde haar tot werkstukken met gebruikte werkhandschoenen van verschillende bedrijven. Gevonden handschoenen of wantjes brachten het totaal op zeven. www.nellygeluk.nl


Conny Kruithof heeft religieuze beelden van etnische oorsprong vaak als uitgangspunt voor haar werk. Zij vindt inspiratie in de beeldtaal van reliekhouders. Ze plaatst er graag meerdere bij elkaar in een nieuwe context. Haar tekeningen vormen dikwijls de basis voor olieverf-op-wasschilderijen. Het transparante karakter van deze techniek past bij haar onderwerpen. Het papier waarop de was is uitgesmeerd is dun, zodat er meer bewerkingen op kunnen worden uitgevoerd, zoals borduren en snijden.
www.conny-kruithof.nl


Margreet Scholten gebruikt voor haar werk niet alleen handgeschept papier, acryl- en poederverf, maar ook verschillende steensoorten. Het handgeschepte papier is afkomstig uit Nepal. Ze beschildert het liefst zo dat het karakter van het papier behouden blijft, om het tenslotte nog te borduren. Dat laatste gebeurt met de naaimachine of met de hand. Inspiratiebron is vooral het papier zelf, maar zij toont ook een serie werk die gaat over 'alles wat haar aan het hart ligt'. Haar werk in steen behelzen vaak vogels. "Het blijft," zegt zij "spannend een vogel van steen te laten vliegen."
www.scholtenvanberkel.nl


Ank van der Wal vormt sculpturen met het stikken van textiel, en door stof te combineren met andere materialen. In haar beelden speelt het menselijk lichaam een hoofdrol. Dat kan rechtstreeks zijn, of indirect, bijvoorbeeld als afdruk. Haar werkwijze is ambachtelijk en het resultaat ontstaat geleidelijk en na veel materiaalproefjes. In haar sculpturen vertelt zij een verhaal over de mens en zijn verhouding tot natuur en milieu.

www.firmavandrie.nl/kunstenaars/ank-van-der-wal
 

Openingstijden
Kunststichting Firma Van Drie
Achter de kerk 13
2801 JX Gouda
Woensdag t/m zondag
van 12.00 tot 17.00 uur
Toegang gratisDe Week van Gemiva op Gouwestad Radio

25-09-2020

Van de redactie

Gouda - Op zaterdagen kunt u tussen 19 – 20 uur luisteren naar De Week van Gemiva op Gouwestad Radio. Op 12 oktober 2018 ging Radio Gemiva officiëel van start: het allereerste internet radiostation van Nederland, dat geheel bemand wordt door mensen met een Verstandelijke beperking of Niet Aangeboren Hersenletsel. Sindsdien hebben de medewerkers een sterke ontwikkeling doorgemaakt en staan er een hoop nieuwe, deels unieke programma’s op stapel.


Live uitgezonden vanuit de eigen studio in Zoeterwoude Dorp, verzorgen 5 DJ’s, waarvan 3 uit het Goudse, een gevarieerd programma met muziek en interviews, afgewisseld met nieuwsberichten van de eigen, Goudse nieuwsredactie. Hiermee geven zij een goed beeld van hun kunnen en de maatschappelijke rol die mensen met een beperking via organisaties als Gemiva-SVG kunnen vervullen. Tijdens de uitzending op Gouwestad hoort u een samenvatting van de wekelijkse live-uitzending.


De Week van Gemiva is iedere zaterdag van 19-20 u en maandag van 17-18 uur te beluisteren op Gouwestad Radio, 97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether) en via de stream op www.gouwestad.nlLive op Zondag: The Murphy Jets

25-09-2020

Van de redactie

Haastrecht - Zondag 4 oktober om 15.00 uur treden The Murphy Jets op in Theater Concordia in Haastrecht. Deze voorstelling is onderdeel van ons hartverwarmende herfstprogramma. Live! op zondag inmiddels een begrip voor muziekliefhebbers uit de regio, dit maal met The Murphy Jets! “Een muzikale reis door de tijd, vanaf de 60-er tot de vroege 70-er jaren, Zo is een optreden van de MURPHY JETS kort en krachtig samen te vatten“. Een origineel goud van oud repertoire, jarenlange ervaring, veel afwisseling en 100% inzet garanderen een sfeervolle middag in Theater Concordia. 

The Murphy Jets zijn op zondag 4 oktober om 15.00 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten (à € 10) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia op openingsdagen vanaf 17.00 uur.
 Kabinet komt tegemoet aan wens Tweede Kamer handhaving Coronamaatregelen

25-09-2020

Van de redactie

Sinds de invoering in maart dit jaar van de corona-maatregelen ter bestrijding van COVID-19 is streng handhavingsbeleid gehanteerd in Nederland. Het kabinet achtte dit nodig om de kans op besmetting met het virus zo klein mogelijk te houden. Het niet naleven van een corona-maatregel is strafbaar gesteld waarbij de boete voor overtreding van de veilige afstandsnorm voor meerderjarigen op 390 euro is vastgesteld, en voor minderjarigen op 95 euro. Op basis van bestaande regelgeving levert een boete van 100 euro of meer een registratie in de justitiële documentatie op.

In de maatschappij en in de Tweede Kamer is de afgelopen maanden veelvuldig gedebatteerd over de proportionaliteit van het handhavingsbeleid; de gevolgen voor het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), de aantekening in de justitiële documentatie en de hoogte van het boetebedrag. Het kabinet heeft continue gezocht naar een balans tussen het stevig handhaven van de coronamaatregelen en de gevolgen van het verkrijgen van een boete.


Verklaring Omtrent het Gedrag
Op verzoek van de Tweede Kamer is in juni al een aanpassing ingevoerd op dit beleid; één enkele coronaboete wordt niet meegewogen bij de beoordeling van de VOG. Dit ook naar aanleiding van eerder geuite zorgen van de Tweede Kamer over de gevolgen van de registratie in de justitiële documentatie en het gevolg dat dit kan hebben voor mensen in de aanvraag van een VOG en de kansen op de arbeidsmarkt.


Justitiële documentatie
In september heeft een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet gevraagd de regelgeving dusdanig aan te passen dat boetes voor overtredingen van de anderhalve metermaatregel en het verbod op groepsvorming niet langer in de justitiële documentatie op worden genomen. Het kabinet heeft vandaag besloten deze wijziging, met terugwerkende kracht, in te voeren.


Hoogte boetebedrag
Tijdens de debatten is ook veelvuldig gesproken over de hoogte van het boetebedrag. Gelet op de huidige toename van het aantal besmettingen ziet het kabinet nog altijd noodzaak om stevig te blijven handhaven. De hoogte van de boete is daar een belangrijk element van, daarom wil het kabinet de discussie met de Kamer voeren of een verlaging van het boetebedrag noodzakelijk is. Herschikking takenpakket bewindspersonen ministerie van VWS

25-09-2020

Van de redactie

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt per 25 september een deel van zijn taken over aan minister Van Ark en staatssecretaris Blokhuis. Deze herschikking van de portefeuilles biedt minister De Jonge meer tijd om zich te kunnen richten op de bestrijding van het coronavirus en waarborgt tegelijkertijd de continuïteit van de verschillende beleidsonderwerpen van het ministerie van VWS. Minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport neemt de portefeuille gehandicaptenzorg over, evenals de coördinerende rol bij de onderwerpen arbeidsmarktbeleid in de zorg, regeldruk in de zorg en rechtmatige zorg en goed bestuur.
 

Staatssecretaris Blokhuis van VWS neemt de jeugdportefeuille over, met daarin de jeugdgezondheidszorg, de jeugd-ggz en de Jeugdwet, evenals het VWS-deel van de portefeuille huiselijk geweld en kindermishandeling.
 

Minister De Jonge blijft, naast de bestrijding van het coronavirus, verantwoordelijk voor ouderenzorg, maatschappelijke ondersteuning en mantelzorg, wijkverpleegkundige zorg, het persoonsgebonden budget (pgb), medisch-ethische vraagstukken en inkoop en aanbesteden in het sociaal domein. Deze portefeuilleverdeling zal gelden voor de verdere duur van deze kabinetsperiode.Ministerraad stemt in met wetsvoorstel plan van aanpak witwassen

25-09-2020

Van de redactie

Contante betalingen vanaf drieduizend euro voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren zijn straks niet meer mogelijk, gegevensdeling door banken, andere financiële instellingen en notarissen wordt makkelijker en er komt een wettelijke mogelijkheid voor gezamenlijke transactiemonitoring door banken.


Dit staat in een wetsvoorstel waar de ministerraad op voorstel van minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid mee heeft ingestemd. Op deze manier ontstaan er meer mogelijkheden om witwassen van crimineel geld en terrorismefinanciering effectief aan te pakken. Verder worden in dit wetsvoorstel maatregelen getroffen om de integriteit van de trustsector te waarborgen. De afgelopen jaren is gebleken dat de wetgeving in deze sector nog niet volledig wordt nageleefd en er integriteitsrisico’s blijven bestaan. Dienstverlening waaraan bijzonder hoge integriteitsrisico’s zijn verbonden, wordt daarom verboden. Dit betekent dat er een verbod komt op dienstverlening waarbij derde-hoog risicolanden of op belastinggebied non-coöperatieve landen betrokken zijn en dat het aanbieden van doorstroomvennootschappen wordt verboden.


Minister Hoekstra en minister Grapperhaus hebben op 30 juni 2019 het plan van aanpak witwassen gepubliceerd. Hierin zijn maatregelen aangekondigd om witwassen en terrorismefinanciering effectiever aan te pakken. De maatregelen komen voort uit de bredere inzet van het kabinet om de integriteit van de financiële sector te vergroten. Een belangrijk aandachtspunt in het plan van aanpak is de informatiepositie en onderlinge samenwerking bevorderen van instellingen die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen. Op die manier kunnen deze instellingen hun poortwachtersrol effectiever vervullen.


De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. Het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar na indiening bij de Tweede Kamer.Zwembadkaartjes alsnog te gebruiken

24-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Zwemmers die nog een bedrag hebben staan op hun badenkaart van de voormalige zwembadbeheerder S&W, kunnen dat tegoed nog tot 1 januari gebruiken in het nieuwe zwembad De Kuil. Per 1 september is de exploitatie van De Kuil overgegaan naar Optisport. De voormalige exploitant, S&W, heeft op tijd gemeld dat het bedrag op de meerbadenkaarten per 1 september zou vervallen. Maar mede door de coronacrisis hebben veel mensen dat tegoed op een zwembadbezoek niet meer kunnen gebruiken. In goed overleg met S&W en Optisport heeft de gemeente nu afgesproken dat het tegoed dat mensen nog hebben op de badenkaarten van S&W tot 1 januari 2021 gebruikt kan worden in het nieuwe zwembad.Wethouder Dirk-Jan Knol is blij met de verlenging: “Het is jammer dat inwoners hun tegoed niet meer zouden kunnen gebruiken, hoewel ze er wel voor betaald hebben. We snappen dat dat vervelend is. Niet alleen de zwemmers lieten van zich horen, ook de gemeenteraad heeft vragen gesteld. Ik ben blij dat we het samen met S&W en Optisport voor elkaar hebben gekregen dat de zwemliefhebbers hun tegoed nog tot 1 januari kunnen gebruiken. Het nieuwe zwembad is echt fantastisch, daar moet iedereen snel kennis mee komen maken!”
Hoe werkt het?


S&W Bodegraven-Reeuwijk heeft een overzicht opgesteld van mensen met openstaande oude (geldige) tegoeden. Deze zwemmers kunnen het geregistreerde tegoed bij de kassa van het zwembad door Optisport om laten zetten naar een nieuw tegoed. Dit nieuwe tegoed is dan vervolgens tot en met 31 december 2020 bruikbaar. Daarna vervallen deze tegoeden.
 Depot Sam’s Kledingactie Bodegraven is weer open

24-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Afgelopen voorjaar heeft de familie Kool besloten hun inzameldepot aan de Ambachtshof 6 voorlopig te sluiten vanwege het coronavirus. Inmiddels hebben zij hun deuren weer geopend en kunt u uw kleding en schoenen -die u niet meer draagt, maar die nog schoon en netjes genoeg zijn voor een tweede ronde- weer bij hen inleveren. 

Najaarsactie Sam’s Kledingactie bestemd voor Ethiopië
Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor hulp aan Ethiopië voor het verkrijgen van schoon water en sanitair.
 

Actiedag in Bodegraven
De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen, grotendeels, het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit, net als de familie Kool, vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. Op vrijdag 16 oktober a.s. kunt u in Bodegraven tijdens een speciale actiedag uw herdraagbare kleding en schoenen inleveren bij de Willibrorduskerk a/d Overtocht aan de Overtocht 20. De Sam’s vrijwilligers zijn dan van 08.00-13.00 uur aanwezig om uw goederen in ontvangst te nemen.
 

Afval in kledingzakken
Helaas treft het team van Sam’s Kledingactie tegenwoordig steeds vaker afval aan in de ingezamelde zakken kleding. Dit is erg jammer, want dit afval bederft niet alleen de goede kleding in de zakken, maar brengt ook de nodige afstortkosten met zich mee. Deze kosten gaan af van het ingezamelde bedrag voor het goede doel en drukken hiermee behoorlijk op de eindopbrengst. Sam’s Kledingactie hoopt dit jaar alleen goede herbruikbare kleding en schoenen in de zakken aan te treffen, zodat er een mooi bedrag kan worden opgehaald voor het water en sanitair-project van Cordaid.
 

Lokale infrastructuur
In zuidoost Ethiopië ligt het gebied Liben, op de grens tussen twee etnische groepen: de Oromia en de Somali. In 2016 waren de spanningen tussen de twee groepen sterk opgelopen met als gevolg dat er grote aantallen mensen uit hun dorpen gevlucht zijn en elders een tijdelijk onderkomen gezocht hebben. Nu is de situatie gestabiliseerd en keren velen weer terug naar hun dorp.
Als gevolg van hun afwezigheid en de strijd is een groot deel van de lokale infrastructuur voor watervoorziening en landbouw productie verwaarloosd of zelfs verwoest.
 

Levensvatbare terugkeer
Om een levensvatbare terugkeer te garanderen is het nodig dat de dorpelingen middelen van bestaan hebben en voorzieningen voor schoon drinkwater. Cordaid gaat samen met de lokale partner Racida deze mensen ondersteunen bij de terugkeer. Daarnaast zal er in het project met de verschillende bevolkingsgroepen en de lokale overheid gewerkt worden aan vredesopbouw en onderling begrip. Op die manier wordt er getracht een herhaling van de problemen uit 2016 te voorkomen.
 

Projecten
Voor meer informatie over het werk van Sam’s Kledingactie, de projecten die zij ondersteunen en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd kunt u terecht op www.samskledingactie.nl
 Gemeenten verzetten zich tegen bezuinigingen op de Jeugdzorg en WMO

24-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - 65 gemeenten dienen resolutie in tegen verschuiven zorggelden naar grote gemeenten. In veel kleine en middelgrote gemeenten in Nederland is beroering ontstaan over een voornemen van minister Ollongren om de gelden voor de jeugdzorg en WMO anders te verdelen. Hierdoor zouden zij fors minder geld krijgen voor de jeugdzorg en WMO taken, zoals bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp en hulpmiddelen als een rolstoel of scootmobiel.
 

De minister stelt een herverdeling voor waardoor gemeenten met minder dan 100.000 inwoners veel minder geld krijgen voor de zorgtaken, dat geld gaat dan naar de grote gemeenten. Veel gemeenten geven aan dit niet eerlijk te vinden. Zij dienen een resolutie in bij het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten waarin zij oproepen om gemeenten niet tegen elkaar uit te spelen.
 

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is mede indiener van de resolutie. Wethouder Dirk-Jan Knol: “Voor onze gemeente zou deze herverdeling een grote financiële tegenvaller zijn, terwijl we nu al onvoldoende geld van het Rijk krijgen om de Jeugdzorg en WMO taken uit te voeren.” Het initiatief voor de resolutie is genomen door wethouder Jelle Beemsterboer van de gemeente Schagen. Over de resolutie zal gestemd worden op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten dat gehouden wordt op 25 september. 

Herverdeling sociaal domein

Herverdeeleffecten per grootteklasse (*in euro’s per inwoner)
0 – 20.000 € -58,20
20.000 – 50.000 € -33,35
50.000 – 100.000 € -9,08
100.000 – 250.000 € 18,02
250.000+ € 106,43Reanimatie cursussen EHBO vereniging Nieuwerbrug

24-09-2020

Van de redactie

Nieuwerbrug - Het kan zomaar ineens gebeuren. Een buurtbewoner of een goede vriend die in de bloei van zijn of haar leven getroffen wordt door een hartstilstand. Wekelijks worden 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hoe eerder burgers beginnen met reanimeren, hoe beter. De inzet van een AED vergroot de overlevingskans. Want elke minuut telt na een hartstilstand.

Direct beginnen met reanimatie verdubbelt de overlevingskansen ten opzichte van slachtoffers die niet meteen gereanimeerd worden. Wanneer je daarbij ook de AED gebruikt, heeft het slachtoffer een (nog) grotere overlevingskans. Deze is maar liefst 70% wanneer het slachtoffer binnen zes minuten gedefibrilleerd wordt.
Elke minuut na deze zes minuten, neemt de overlevingskans af met 10%.Maar wat moet je met een AED als je niet weet hoe je moet reanimeren?
Een reanimatie cursus is daarom ook zeker geen overbodige luxe.
Hier leer je niet alleen hoe je moet reanimeren maar ook hoe je een AED moet gebruiken.


Als EHBO vereniging Nieuwerbrug hebben we een donatie mogen ontvangen van Stichting Wierickefonds die wij dankbaar hebben ontvangen, hier hebben we zowel nieuwe AED’s als reanimatie poppen van kunnen kopen. Daarom is dit ook de reden dat wij dit reanimatie cursusjaar 2020/2021 als EHBO vereniging Nieuwerbrug 4x een reanimatie cursus aanbieden. (14 Oktober, 4 November, 2 December en 3 Maart) voor maar €15,-- p/p.
 

Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn:
De oorzaken van een circulatiestilstand
Het vaststellen van een bewustzijnsstoornis en ademhalingsstoornis
Wat te doen als de circulatie weer op gang komt of toch aanwezig is
De mond op mond beademing en hartmassage


Na de cursus kunt u:
Een hartstilstand bij een slachtoffer vaststellen
De hulpverleningsdienst alarmeren
De reanimatie starten
De AED toepassen


Na het met goed gevolg volgen van de cursus ontvangt U ook een officieel erkend diploma Reanimatie van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)
De reanimatiecursus neemt 1 avond in beslag van 19:30-22:00uur met een gratis kopje koffie of thee in de pauze.


De reanimatiecursus is op de volgende data ingepland:
woensdag 14 oktober 2020,
woensdag 4 november 2020,
woensdag 2 december 2020
woensdag 3 maart 2021.
 

Om in te schrijven voor de cursus kunt U contact opnemen met Saskia via: aed@ehbo-nieuwerbrug.nl
Website: www.ehbo-nieuwerbrug.nl
 18,7 procent minder inbraken in Zuid-Holland tijdens corona

24-09-2020

Van de redactie

 Nog steeds veel inbraken in Bodegraven-Reeuwijk 
 

Bodegraven-Reeuwijk / Regio - Van maart tot en met augustus 2020 werd er in Nederland per 10.000 huishoudens gemiddeld 24,4 keer ingebroken in woning en bijgebouwen. Dit is een daling van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de provincie Zuid-Holland ligt het aantal incidenten iets hoger: 25,2 inbraken per 10.000 huishoudens. De daling is met 18,7 procent echter iets sterker dan gemiddeld. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van de meest recente politiedata. 

Afname gemiddeld aantal inbraken Zuid-Holland
In de periode maart tot en met augustus 2020 werd er in Zuid-Holland gemiddeld 25,2 keer ingebroken per 10.000 huishoudens. Dit is een afname van 18,7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Binnen de provincie vonden - relatief gezien - de meeste inbraken plaats in Vlaardingen (50,3 per 10.000 houdens), Oegstgeest (44,1) en Bodegraven-Reeuwijk (43,8). De gemeenten waar per 10.000 huishoudens juist het minst vaak werd ingebroken zijn Hardinxveld-Giessendam (7,1), Brielle (9) en Hendrik-Ido-Ambacht (9,9).
 

Opmerkelijke gemeenten binnen Zuid-Holland
Binnen de provincie Zuid-Holland daalde het aantal geregistreerde inbraakincidenten dit jaar het hardst in de gemeente Hardinxveld-Giessendam (-81,5 procent). Van maart tot en met augustus 2020 werd hier per 10.000 huishoudens ‘slechts’ 7,1 keer ingebroken. Vorig jaar lag het aantal inbraakincidenten op 38,5. De gemeente Nieuwkoop heeft dit jaar - relatief gezien - juist de hoogste stijging in het gemiddeld aantal inbraken (+125 procent); van gemiddeld 6,8 inbraken per 10.000 huishoudens naar 15,4 inbraken.


Open schuurdeur risico
Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd naar de inbraakcijfers voor uw gemeente? Independer heeft het aantal inbraken per gemeente en provincie weergegeven in interactieve kaarten. Hier vindt u informatie en de laatste trends omtrent inbraken in uw gemeente.Dagelijks het ‘Weerbericht door Mees Weststrate’

24-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - In samenwerking met RPL, de lokale omroep van Woerden brengt nu ook BR6 vanaf 24 september dagelijks op de website ‘het weerbericht voor het Groene Hart door Mees Weststrate’.
 


Mees, tevens voorzitter van RPL Woerden, houdt zich al sinds zijn 12e jaar bezig met het weer. Toen nog heel simpel met een thermometer, een regenmeter, een hygrometer, een windvaantje en een schriftje waarin hij alles opschreef. Tegenwoordig werkt hij vanzelfsprekend met professionele computerweermodellen. “Ieder weerman of – vrouw”, laat Mees weten, “werkt voor zijn of haar voorspellingen met een favoriet weermodel”. Mees gebruikt zelf graag het Engelse en af en toe het Duitse model.


Jarenlange ervaring, een goede inschatting en het gebruik van de juiste computermodellen maakt dat Mees er zelden naast zit. ‘’Soms”, vertelde hij enige jaren geleden in een interview met RPL Woerden, “is het ook een beetje geluk hebben. Een onweersbui kan geheel onverwachts ineens een andere kant op bewegen en dan zit je er gewoon naast”.


Naast een dagelijkse voorspelling, verzorgt Mees Weststrate ook een Weekend Weerbericht, dat BR6 inmiddels al een aantal jaren op de televisie uitzendt. Vanaf dit weekend zal dit weerbericht ook gepubliceerd worden op de website van BR6 en op de gelijknamige Facebookpagina. CDA: Laat kinderen meedenken over het verduurzamen van onze energie

24-09-2020

Van de redactie

Al geruime tijd wordt vanuit de provincie Zuid-Holland - samen met partners, bedrijfsleven en inwoners - gewerkt aan een breed maatschappelijk betrokken aanpak om de energietransitie te organiseren; de Regionale Energiestrategie (RES). Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 23 september pleitte CDA-Statenlid Maurits de Haan ervoor om een ‘kinder-RES’ te organiseren, om kinderen en jongeren mee te laten denken over het verduurzamen van onze energie.
 

De ruimtelijke inpassing van de energietransitie gaat volgens De Haan niet zonder slag of stoot. “Alle transities hebben niet alleen hun sporen achtergelaten, maar bijna geen enkele transitie is zonder slag of stoot gegaan. Ook deze transitie zal nog de nodige inspanningen vergen, maar biedt tegelijkertijd grote kansen voor zowel de samenleving als op economisch vlak.”
 

De Haan benadrukt dat ook in deze transitie samenwerking noodzakelijk is om vorm te kunnen geven aan de nieuwe energie. Desondanks ontbreekt volgens hem in ieder geval één belangrijke doelgroep tijdens bijeenkomsten over dit onderwerp: jongeren. “Je ziet vaak bestuurders en inwoners die al warmlopen voor duurzaamheid, maar de generatie aan wie wij de aarde uiteindelijk door willen geven wordt hier niet bij betrokken. Maar het is wel hun toekomst waar we het over hebben.”
 

Tijdens de Provinciale Statenvergadering pleitte De Haan er daarom voor om een kinder-RES te organiseren, waarbij kinderen en jongeren op jonge leeftijd kennis kunnen maken met de RES en zo energiegebruik, opwekking en verduurzaming net zo gewoon gaan vinden als lezen en schrijven. De Haan: “Neem kinderen mee in dit traject. Niet alleen op basisscholen, maar ook in het voortgezet onderwijs. Niet alleen uitleggen wat er moet gebeuren, maar laat ze ook meedenken en meebouwen aan een beter Zuid-Holland. De jeugd heeft de toekomst. Laten we die toekomst niet zonder hen vormgeven!”
 Visionair coach Arie Jan van de Wetering in Wie Kent Gouda

24-09-2020

Van de redactie

Gouda - Arie Jan van de Wetering is 26 september van 10-11 uur te gast bij Wie Kent Gouda op Gouwestad Radio. Hij is een visionair, coach en community builder. Op allerlei manieren vergroot hij verbondenheid in gezinnen, families, buurten en wijken. Dat staat op de achterkant van zijn boek Alleen samen dat hij op 26 september presenteert. Hij richtte drie jaar geleden de Stichting Een Heerlijk Thuis op.


Die 34-jarige Arie Jan woont met zijn gezin in Gouda Oost, opa en oma om de hoek. Dat is een bewuste keus, legt hij uit tijdens het gesprek op zaterdag 26 september.
Wie Kent Gouda, iedere zaterdag van 10 – 11, met herhalingen op zondag 17 uur en op dinsdag om 11 en 17 uur.Workshop Pilates bij Inloophuis ‘Leven met kanker’

24-09-2020

Van de redactie

Woerden - Op vrijdag 2 oktober van 10.00 tot 12.00 uur geeft Sandra Tuithof bij ‘Leven met Kanker’ in Woerden een workshop Pilates voor iedereen die met kanker te maken heeft. Pilates is een methode om de spieren die instaan voor je houding te versterken. Dit zijn de diepere spieren, de centrale spieren tussen de ribben en het bekken en rond de wervelkolom (buik-, bekkenbodem- en rugspieren). Ze vormen het energiecentrum van je lichaam, om het sterker en stabieler te maken. Pilates is ook een discipline die je sterker bewust maakt van je eigen lichaam, je kracht en grenzen, zodat je het beter gebruikt. Het is heilzaam voor lichaam en geest.
 

De workshop wordt gegeven door Sandra Tuithof die uit eigen ervaring weet hoe je lichaam het op bepaalde momenten kan laten afweten. Pilates heeft haar enorm geholpen en nu wil ze deze methode graag inzetten voor anderen. Ze is ook gespecialiseerd in Pilates afgestemd op vrouwen na borstkanker. De meeste van deze vrouwen hebben na de medische behandelingen naast vermoeidheid en depressiviteit ook pijn in de arm, krachtvermindering, oedeem, verminderde Range of Motion en afname van de schouder-arm functie. Pilates oefeningen blijken een goede aanvulling te zijn op de therapeutische aanpak van deze doelgroep.


Door het aanbieden van Pilates sluit Inloophuis ‘Leven met kanker’ aan bij het bieden van goede nazorg waaraan volgens het rapport van het KWF veel behoefte is. Het blijkt dat 1 op de 8 vrouwen te maken krijgt met borstkanker, het is de meest voorkomende kankersoort in Nederland.
Aanvang 10.00 uur, vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar. Informatie of aanmelden voor deze workshop via telefoon (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ). Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.
 Repair Café in Theater Concordia

24-09-2020

Van de redactie

Haastrecht - Donderdag 1 oktober is er weer een Repair Café in Haastrecht! Iedereen is van harte welkom om tussen 13.30 en 16.00 uur met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs weer in orde te maken.

Het eerste Corona proof Repair Café was een succes. De reparateurs hebben bijna 20 reparaties uitgevoerd en iedereen was blij dat het Repair Café weer open was
Mensen hadden er naar uit gekeken, aldus een vrijwilliger. 

De handige (en aardige) technische vrijwilligers van het Repair Café kunnen (kleine) reparaties uitvoeren aan allerlei defecte spullen, zoals:
• huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten en broodroosters
• elektrisch gereedschap
• rollators, stepjes en fietsen
• klokken en uurwerken
• radio’s, versterkers en verlichting
• scharen en messen slijpen
 

Maar ook kunnen ze klein soldeerwerk verzorgen en u helpen met vragen over uw computer en tablet. Het Repair Café is ook gezellig. Tijdens de reparatie is er tijd voor een praatje en bij gastheer Rob van Zuijlen bestelt u een lekker bakje koffie als u wilt. De spaarpot staat er voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst wordt gebruikt om reparatiematerialen te kopen.
 

Theater Concordia, Concordiaplein 1 in Haastrecht, organiseert elke eerste donderdag van de maand een Repair Café. Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Haastrecht.
 

Het Repair Café is gezellig. Tijdens de reparatie is er tijd voor een praatje en er staat een (gratis) kopje koffie of thee voor je klaar. De spaarpot staat er voor een vrijwillige bijdrage. Van de opbrengst worden reparatiematerialen gekocht.
 Van Ark: structureel 10 miljoen extra voor kraamzorg

24-09-2020

Van de redactie

Minister Tamara van Ark, Medische Zorg en Sport, verhoogt het budget voor kraamzorg vanaf 2021 met € 10 miljoen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor 2021 nieuwe tarieven voor de kraamzorg vastgesteld. Hiervoor heeft de NZa een kostenonderzoek uitgevoerd onder een groot deel van de kraamzorgaanbieders. Dit leidt tot een gemiddelde tariefstijging van 6,4% ten opzichte van de tarieven in 2020. Om kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars de ruimte te geven afspraken te maken op basis van deze nieuwe tarieven verhoogt de minister structureel het budget voor de kraamzorg.


Minister van Ark: “Goede zorg voor zwangere vrouwen en jonge gezinnen is essentieel. De kraamzorg speelt een belangrijke rol bij de zorg voor moeder en kind rondom de geboorte. Dat moeten we koesteren. Met de stappen die afgelopen jaar zijn gezet, ligt er een goede basis voor de continuïteit van de zorg. Kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars werken samen aan een toekomstbestendige en krachtige sector in het belang van moeder en kind.”


Mede op verzoek van Bo geboortezorg, de brancheorganisatie van kraamzorgaanbieders, is de NZa in de zomer 2019 met het kostenonderzoek gestart om tot herijkte tarieven in de kraamzorg per 2021 te komen. De laatste herijking van de tarieven in de kraamzorg was in 2012. Tijdens dit kostenonderzoek kwamen er begin dit jaar meldingen van kraamzorgaanbieders over financiële problemen in de sector. Dit vormde aanleiding om direct samen met Bo geboortezorg, ZN en de NZa te kijken wat er tot de herijking van de tarieven in 2021 gedaan moest worden. Uit het financiële beeld van de aanbieders die deelnamen aan het kostenonderzoek werd duidelijk dat de gemiddelde financiële positie van de kraamzorgaanbieders in 2018 is verslechterd. Om de nodige reserves in de sector aan te sterken is er bij de tariefherijking voor gekozen om een tijdelijke opslag in de tarieven op te nemen. budget voor kraamzorg vanaf 2021 met € 10 miljoen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor 2021 nieuwe tarieven voor de kraamzorg vastgesteld. Hiervoor heeft de NZa een kostenonderzoek uitgevoerd onder een groot deel van de kraamzorgaanbieders. Dit leidt tot een gemiddelde tariefstijging van 6,4% ten opzichte van de tarieven in 2020. Om kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraars de ruimte te geven afspraken te maken op basis van deze nieuwe tarieven verhoogt de minister structureel het budget voor de kraamzorg.


 Spitspendel stap dichterbij

23-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een pakket maatregelen waarmee extra treinen kunnen rijden op de spoorverbinding Leiden-Utrecht. Met de spitspendel - in en rond de spits - stoppen elk kwartier treinen op het station van Bodegraven. Streven is dat deze extra treinen eind 2021 gaan rijden. De provincies Zuid-Holland en Utrecht, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail, NS en alle gemeenten langs de lijn werken samen aan een verbetering van de spoorverbinding Leiden - Utrecht. De spitspendel, die nu al rijdt tussen Leiden en Alphen aan den Rijn, wordt doorgetrokken naar Utrecht. Om dit mogelijk te maken zijn er diverse maatregelen vereist, waaronder verbeteringen van de overwegveiligheid van het spoor binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De komende tijd werkt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk deze maatregelen uit, samen met de provincie Zuid-Holland en ProRail. 

“Goede openbaar vervoervoorzieningen zijn van groot belang voor onze inwoners en bedrijven,” licht wethouder Verkeer en Vervoer Inge Nieuwenhuizen toe. “Een betere bereikbaarheid met het OV is een van de speerpunten van het raadsprogramma. Met de invoering van de spitspendel op het traject Leiden- Utrecht maken we daar een aanzienlijke slag. Maar veiligheid bij de spoorwegovergangen is wel een vereiste. Dat moet vooraf goed geregeld zijn.”


Benodigde maatregelen
Om de frequentie van het aantal treinen te kunnen verhogen, zijn verschillende aanpassingen noodzakelijk. Zo wordt de verkeerssituatie bij de spoorwegovergang bij de Goudseweg in Bodegraven aangepast. De aanpassing voorkomt dat dat er filevorming kan ontstaan op de overweg en zorgt voor een verkeersveiligere situatie voor fietsers. Daarnaast worden twee openbare onbewaakte overwegen opgeheven. De eerste betreft het voetpad bij de Dubbele Wiericke bij Nieuwerbrug. Tevergeefs is onderzocht of er een betaalbare oplossing is om deze wandelroute ongelijkvloers te maken. De andere onbeveiligde spoorovergang is die bij het voetpad aan de Vlietkade in Bodegraven. Hiervoor is wel een alternatief gevonden: daar wordt een vlonder geplaatst onder de spoorbrug over de Vliet, waardoor het wandelpad - ongelijkvloers – in stand blijft.


Bij de spoorwegovergang aan de Oud Bodegraafseweg worden de perronopgangen naar het station verplaatst op grotere afstand van de overweg. Bij de Prinsendijk (Zuidzijde) wordt een passeerhaven aangelegd bij de spoorwegovergang. Bij de Molendijk in Nieuwerbrug komt een hek tussen het fietspad en de rijbaan. Ook is ProRail in gesprek met diverse betrokkenen om zeven particuliere onbeveiligde overwegen aan te pakken. Tot slot komt er een extra onderstation bij Nieuwerbrug. Dit is een installatie die de energievoorziening voor de treinen verzorgt. Samen met ProRail is de gemeente op zoek naar een geschikte locatie.
 Gemeente Bodegraven-Reeuwijk start met lokale corona campagne

23-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Vanuit de Veiligheidsregio Hollands Midden is afgelopen vrijdag aangegeven dat communicatie de komende tijd het belangrijkste middel is om te sturen op het gedrag van mensen rond de basisregels rond corona. Ook is door de Veiligheidsregio aangegeven om hier zo nodig per gemeente een lokale kleur aan gegeven .
Het team Communicatie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft hier over nagedacht en heeft het afgelopen weekeinde een concept bedacht om de verschillende basisregels voor corona op een andere manier onder de aandacht te brengen.Te beginnen met het plaatje hierboven. Hier wordt de 1,5 meter regel nog eens, op een bij onze gemeente passende manier, geïllustreerd. Met deze twee figuurtjes zal steeds een ander stukje van de coronaregels worden toegelicht. Of er wordt een aparte activiteit aan gekoppeld voor verschillende aandachtsgroepen. Om e.e.a. nog verder te illustreren is een nog ander bijpassend plaatje bedacht om het verder aan te kleden. Andere illustraties zijn in de maak.


In de lokale campagne van onze gemeente wordt voor kaas gekozen omdat Bodegraven het grootste kaaspakhuis van Nederland is. Zo ligt de grootste hoeveelheid Gouda kaas opgeslagen in Bodegraven. Engelstalige noemen dit Gooo-dah cheese. Maar omdat de meeste kaas in Bodegraven ligt noemen we het in onze gemeente Booo-dah cheese. Net even anders. Kaas ligt dan ook voor de hand om te gebruiken voor de campagne. Maar dan op een speelse manier.  Voor de campagne wordt de hashtag #booodahcheese gebruikt.
Vanaf volgende week hangen er posters aan de lantaarnpalen in onze gemeente.


De hoofdlijnen van de campagne is door het college van B&W (zijnde de ‘stamhoofden’ van de dorpen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk) akkoord bevonden. Het college wilde graag voortvarend een campagne opstarten om bij te dragen aan het verminderen van het aantal besmettingen door mensen weer intensiever op de basisregels te wijzen. De campagne zal zeker een maand duren en er zullen verschillende verdere acties worden ontwikkeld.
 Het Vogelnest in de prijzen op Nationale kraanwaterdag

23-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 23 september deed Het Vogelnest mee aan de Nationale Kraanwaterdag 2020. Dit om het belang van water als duurzame en gezonde dorstlesser te stimuleren maar ook om bewustwording te vergroten van het goed gebruik van water. Groep 3/4 had wel heel veel geluk. Zij vielen met hun deelname in de prijzen. Zij kregen allemaal een douchezandloper mee naar huis. Want douchen is heerlijk en lekker fris, maar om verspilling van water tegen te gaan is 5 min douchen ruim voldoende. Met de prachtige zandloper kunnen de kinderen dat nu thuis makkelijk timen, een efficiënte manier van bewustwording creëren.
 


Het Vogelnest doet elk jaar mee aan de Nationale Kraanwaterdag omdat dit naadloos aansluit op de visie van de school om gezond eten ,drinken en beweging onder de leerlingen te stimuleren. En de kraanwaterdag viel dan ook nog eens samen met de 10@10challenge. 10 minuten fanatiek sporten om 10.00u via een livestream met Matrix ambassadeurs Rico Verhoeven, Jetze Plat, Laurine van Riessen en NOC*NSF topsportambassadeurs Yara van Kerkhof, Roy Meijer en Celeste Plak. Deze topsporters doen hieraan mee om de Nationale Sportweek aandacht te brengen, het belang van bewegen te onderstrepen en vooral ook te laten zien hoe leuk het is. Zowel de kinderen als de leerkrachten hebben fanatiek meegedaan met deze Challenge en dat maakte de cirkel weer rond want dat kraanwater kwam wel van pas na die 10 minuten knallen.

Maar éénmalig sporten en gezond eten en drinken is geen duurzame situatie. Daardoor zet de school de gezonde lijn ook op de lange termijn voort. Op woensdag was het altijd al fruitdag maar dat wordt nu fruit- en waterdag. Ook is Het Vogelnest weer geselecteerd voor het EU Schoolfruitprogramma. Van november t/m april krijgen de kinderen drie keer in de week fruit en/of groente in de klas. Dit zijn bekende soorten, maar er zit ook groente en fruit bij die kinderen nog nooit hebben geproefd. Samen proberen ze al deze soorten uit. Daarbij horen ook (digitale) lessen over de herkomst van het fruit en de groentes, kunnen er smaaklessen gegeven worden en hangen er in de school posters met alle groente- en fruitsoorten die langs gaan komen zodat de kinderen nog eens terug kunnen kijken wat het ook alweer was. We durven wel te zeggen dat het op alle gebieden een fitte, gezonde en duurzame start van het schooljaar is op Het Vogelnest!
 Kinderen gaan bewust om met kraanwater, behalve onder de douche

23-09-2020

Van de redactie

 Ruim 200.000 kinderen doen mee met Nationale Kraanwaterdag 


Bodegraven-Reeuwijk / Regio - Op woensdag 23 september doen in heel Nederland scholen en bso’s mee met Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Nationale Kraanwaterdag wordt ’s ochtends officieel geopend door minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen op Basisschool De Taaltuin in Schiedam. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het belangrijk vinden dat we in Nederland slim omgaan met kraanwater (82%). Kinderen weten dat douchen een van de grootste verbruikers is van kraanwater in huis, maar toch blijkt het een uitdaging om kort te douchen. 

Slim gebruik van kraanwater
Tijdens Nationale Kraanwaterdag staat ‘slim gebruik’ van kraanwater centraal. De kinderen in Nederland hebben daar zelf ook ideeën over. Zo vindt 40% van de kinderen het een goed idee regenwater op te vangen. Daarnaast worden ‘op school les krijgen over hoe je slimmer omgaat met kraanwater’ en ‘ouders kunnen uitleggen hoe er thuis verstandiger met kraanwater om kan worden gegaan’ door de kinderen hele goede ideeën gevonden (36% en 31%). Leerkrachten staan achter dit idee, zo blijkt uit het grote aantal aanmeldingen om mee te doen aan de Nationale Kraanwaterdag, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
 

Goed op de hoogte
Uit onderzoek blijkt dat kinderen over het algemeen goed op de hoogte zijn waar het kraanwater in Nederland vandaan komt en dat ze hier verstandig mee om moeten gaan. Ongeveer één derde gelooft dat er genoeg kraanwater is voor altijd, tegelijkertijd denkt meer dan de helft (55%) van de kinderen dat kraanwater op kan raken. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de kinderen de kraan uitzet tijdens het tandenpoetsen en de kleine spoelknop gebruikt bij het plassen. Kort douchen doen de meeste kinderen daarentegen niet altijd; slechts 36% doucht vaak zo kort mogelijk (bij volwassenen is dit 79%).
 

Oproep: deel je slimme ideeën
Nationale Kraanwaterdag 2020 start op woensdagochtend 23 september. In heel Nederland volgen meer dan 200.000 kinderen (ruim 7.000 klassen en bso-groepen) de kraanwaterles en gaan ze vervolgens aan de slag om een slim idee te bedenken om verspilling van kraanwater tegen te gaan. In het voorzieningsgebied van drinkwaterbedrijf Oasen gaat het om ruim 300 klassen. Oasen directeur Walter van der Meer: voldoende en kwalitatief hoogstaand drinkwater is een belangrijk thema voor nu en in de toekomst, het is geweldig dat er zoveel animo vanuit de kinderen en de scholen is om creatieve oplossingen te bedenken voor de vraagstukken die er over dit onderwerp landelijk spelen. Kinderen kunnen hun slimme waterbespaarideeën tot 5 oktober insturen. Deze worden tijdens de Week van Ons Water dit najaar overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen in Den Haag.
 75 jaar bevrijding: drie Woerdenaren postuum onderscheiden

23-09-2020

Van de redactie

Woerden - Dit jaar staat in het teken van de 75-jarige bevrijding van ons land. Een bijzonder moment in onze geschiedenis en goed om stil te staan bij wat zich in de Tweede Wereldoorlog in Woerden afspeelde. Woerden kent verschillende monumenten die herinneren aan deze periode en diverse verzetsstrijders werden in de loop der tijd (postuum) geëerd. Bij het uitbreken van de oorlog waren ook Woerdense dienstplichtigen ingezet bij de verdediging van ons land. Op 10 en 11 mei 1940 sneuvelden 3 van deze militairen, t.w. Johannes Hendrikus Scholten, Faas van Elk en Jan Hendrik Pels.
 

Op 25 september wordt aan deze 3 inwoners uit Woerden postuum de Legion of Honor Award toegekend. Deze onderscheiding is verbonden aan de The Chapel of Four Chaplains, een Amerikaanse organisatie die militairen onderscheidt die in de tweede wereldoorlog van bijzondere betekenis zijn geweest. De oorsprong van deze organisatie ligt in het onbaatzuchtige verhaal van Four Chaplains, 4 geestelijken die tijdens de tweede wereldoorlog het leven van jonge militairen voor lieten gaan ten koste van hun eigen overlevingskansen.

Jan Hendrik Pels, Faas van Elk en Johannes Hendrikus Scholten hebben alle drie het leven gelaten tijdens de eerste dagen van de tweede wereldoorlog. Ieder van hen heeft op eigen manier zijn stempel gedrukt op een dramatisch moment in deze oorlog als militair in dienst van (toen) Hare Majesteit en daarbij het leven gelaten.


Johannes Hendrikus Scholten waarschuwde zijn meerdere nog zo voor de dreiging die hij voorzag. Ondanks het feit dat hij niet gehoord werd, deed hij zijn plicht en kwam daarbij om.


Faas van Elk (foto) werd gevangen genomen bij de verdediging van vliegveld Katwijk. Als krijgsgevangen soldaat koos hij ervoor te ontsnappen, om zich weer te kunnen voegen bij het leger om te vechten tegen de Duitse troepen. Tijdens de ontsnappingspoging werd Elk Faas neergeschoten en stierf vrijwel onmiddellijk.
 

Jan Hendrik Pels is omgekomen tijdens zware gevechten die zijn geleverd aan de oostkant van ons land. Hij was gestationeerd in een van de gunrooms van de zuid kazemat aan de Maas. Zijn eenheid hield de Duitse artillerie 5 uur lang tegen. Al die tijd slaagden deze er niet in de rivier over te steken. Een voltreffer op de kazemat van Jan werd hem fataal. Hij stierf ter plekke, samen met de andere soldaten in die geweerkamer.
 

De onderscheidingen worden op 25 september aan nabestaanden uitgereikt in aanwezigheid van burgemeester Molkenboer, de defensieattaché van de Amerikaanse ambassade, vertegenwoordigers van de Koninklijke Krijgsmacht en het Ministerie van Defensie. De uitreiking vindt plaats in de Bonaventurakerk.
 Wereldrecord hologram bouwen van start

23-09-2020

Van de redactie

Ruim 62.000 leerlingen van 882 basisscholen en 159 voortgezet onderwijsscholen beginnen aanstaande maandag 28 september aan het Wereldrecord hologram bouwen. Leerlingen maken hun eigen ontwerp en kunnen dit vervolgens als een echt hologram boven hun mobiele telefoon laten zweven.


Een hologram is een driedimensionale (ruimtelijke) projectie van een beeld. Artsen en medische docenten gebruiken de techniek nu al om te leren over anatomie en het uitvoeren van nieuwe behandelingen. Ontwikkelaars bij techbedrijven gebruiken hologram toepassingen onder andere in slimme brillen. Zoals een routeplanner die je kunt zien zonder je ogen van de weg te hoeven halen. Hologrammen worden ook gebruikt voor de beveiliging van pinpassen en ontwikkelaars van steden en architecten kunnen een stad tot leven laten komen. Met behulp van een hologram geeft Michael Jackson zelfs post mortem een concert en een holografische sportinstructeur in de sportschool is ook niet meer zo ver weg.


Het ontwerpen en gebruiken van hologrammen is één van de technologische ontwikkelingen die in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden. Maar er is in het hedendaagse onderwijs nog weinig tot geen aandacht voor de kansen en mogelijkheden van de technologie. Daarom hebben UpgradeNL en FutureNL deze recordpoging in gang gezet.Kernenergie als optie voor energiemix

23-09-2020

Van de redactie

Kernenergie kan een serieuze optie naast energie uit wind en zon zijn. De kosten zijn namelijk vergelijkbaar met wind en zon als alle kosten op dezelfde manier worden meegenomen. Levensduurverlening van bestaande kerncentrales is de goedkoopste manier om CO2 te besparen. Dat blijkt uit een onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer naar de mogelijke rol van kernenergie in de energiemix. De kosten en voorwaarden van de bouw van nieuwe kerncentrales zijn in beeld gebracht. Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft het onderzoek van ENCO naar de Tweede Kamer gestuurd.
 

Conclusies
De belangrijkste conclusies zijn dat de onderzoekers stellen dat kernenergie niet duurder is dan wind en zon als alle kosten op dezelfde manier worden meegenomen. Nu worden de extra kosten die voortvloeien uit zon en wind (zoals extra netwerkkosten, kosten voor balanceren van het net, aansluitingskosten) niet meegenomen in de berekeningen voor energie uit wind en zon, maar worden afgewenteld op de netbeheerder en/of consument.
 

Ook blijkt dat de levensduurverlenging van een kerncentrale over het algemeen de goedkoopste manier is om CO2 te besparen, goedkoper dan zon en wind. Voorwaarde voor een concurrerende prijs van kernenergie is wel dat Nederland met één of meer kerncentrales aansluit bij bestaande seriebouw van (buitenlandse) kerncentrales vanwege de toch al lange constructietijd.
 

De onderzoekers stellen verder vast dat kernenergie per terawattuur de meest veilige wijze van produceren van elektriciteit is; veiliger dan zon en wind. Investeringen voor de veiligheid zijn geen issue in de sector. Sowieso zijn de investeringen voor een periode van 60 tot 80 jaar.
 

ENCO rapport
Het rapport van ENCO is gebaseerd op wetenschappelijke documenten en rapporten van internationale organisaties. Het geeft een overzicht van het aandeel kernenergie in Europese landen en wereldwijd in de energiemix door bestaande en nieuwe kerncentrales. Het rapport laat zien dat belangrijke internationale organisaties, waaronder de IPCC van de Verenigde Naties en het IEA, kernenergie deel zien uitmaken van de energiemix die nodig is om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Het rapport geeft met de kennis anno 2020 zo feitelijk mogelijk de stand van zaken voor de mogelijkheden en beperkingen van kernenergie voor 2040 in Nederland. Het rapport vergelijkt tevens de kosten van de inzet van kernenergie voor de samenleving met andere CO2-arme bronnen van elektriciteit in de energiemix.
 

Vervolg
Tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om een marktconsultatie te houden onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales in Nederland, te onderzoeken welke publieke ondersteuning daarvoor nodig is en te verkennen in welke regio's er belangstelling is voor de realisering van een kerncentrale. Het kabinet gaat aan de slag met de uitvoering van deze motie en informeert de Tweede Kamer voor het Kerstreces over de voortgang van de uitvoering.
 Feestelijk programma in De Oude Zustertuin tijdens Kinderboekenweek

22-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 30 september begint de Kinderboekenweek en het is ook bijna Dierendag! De Oude Zustertuin viert dit met een feestelijk programma. We reizen terug in de tijd: naar de middeleeuwen. Je leert Sint Franciscus kennen, de naamgever van Dierendag. En je krijgt antwoord op vragen als: Hoe was het om schapen te scheren? Wat doe je met de wol? Wat droegen mensen in die tijd? Ontdek dit en nog veel meer tijdens deze toffe activiteit door Els van der Burg en Anne Cool!  

Een vrolijk programma met poppenspel, muziek en knutselen met wol. Voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Volwassenen kunnen i.v.m. corona helaas niet mee naar binnen. Woensdag 30 september, van 13.30 tot ± 14.45 uur. Deelname: € 2,50 per kind incl. limonade en de zelfgemaakte knutsel. Mede mogelijk gemaakt door de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk.  Na afloop van de activiteit, kan elk kind een zwerfboek uitkiezen om mee naar huis te nemen.  Zien we je dan?! De Oude Zustertuin, Overtocht 34, 2411 BV Bodegraven. Opgeven is niet nodig, bij 't Uilennest kunt u contactgegevens achterlaten als u uw kind brengt. Coppie Koffie bij de wijkagent?

22-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk-Brug - Heeft u vragen, een suggestie of wilt u graag een praatje maken met de wijkagent? Of wilt u graag preventietips tegen inbraak? Kom dan op zaterdag 26 september tussen 10.00 tot 14.00 uur langs bij het Huis van Alles aan de Van Staverenstraat 39 in Reeuwijk-Brug voor een "Coppie Koffie". 


Vanuit een mobiele koffiekar met de naam “Coppie Koffie” wordt voor u een heerlijke bak koffie of thee gezet. De wijkagenten gaan graag op gepaste afstand met u in gesprek en staan klaar met handige anti- inbraak preventietips. Ook het team Veiligheid van de gemeente en de Boa’s zijn aanwezig. De politie en de gemeente willen met de koffiekar voor inwoners zichtbaar en op een laagdrempelige manier bereikbaar zijn. “De drempel om met een vraag of een probleem op de politie af te stappen, blijkt vaak te hoog”, legt burgemeester Van der Kamp uit. Daarom is dit een prachtig initiatief. Met een kopje koffie gaat alles net iets makkelijker en ontstaat een laagdrempelige manier om in contact te komen met de politie. Daarbij is het een middel dat ons dichter bij de inwoners brengt. Op die manier weten we wat er speelt in de wijken en buurten”.
 

“Coppie Koffie” is een proefproject dat is opgezet door de Eindhovense politie en inmiddels landelijk een begrip aan het worden in de wijken. Het concept, waarin een TukTuk als verbindingspunt tussen burger en agent moet fungeren, blijkt een succes.


Het is belangrijk dat we de coronamaatregelen naleven met elkaar. Houd daarom rekening met de 1,5 meter afstand ter plaatse. Alleen samen krijgen we corona onder controle!Nieuwe meubels voor Bianca uit Boskoop dankzij VriendenLoterij

22-09-2020

Van de redactie

Boskoop – Een grote verrassing voor Bianca uit Boskoop. Zij heeft in de trekking van de VriendenLoterij 10.000 euro gewonnen. Wolter Kroes, ambassadeur van de VriendenLoterij, verraste haar onlangs met een cheque. De cheque werd op gepaste afstand uitgereikt.  De 47-jarige Bianca reageert enthousiast: "We zijn net verhuisd, dus dit komt heel goed uit. Leuk voor nieuwe meubels!"

Win-win
Bij de VriendenLoterij winnen niet alleen deelnemers, maar ook maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen en mogelijkheden een steuntje in de rug geven. Minimaal 40 procent van de maandelijkse inleg van alle deelnemers gaat naar 46 goede doelen die actief zijn op het gebied van gezondheid en welzijn en bijna 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen in Nederland. Hoe gaan we in gemeente Woerden duurzame energie opwekken?

22-09-2020

Van de redactie

 Concept-Afwegingskader over mogelijkheden en locaties windmolens en zonnevelden 

Woerden - Wat vinden inwoners van de concept-plannen om in gemeente Woerden het opwekken van duurzame energie mogelijk te maken? Hoeveel zouden we in onze gemeente willen opwekken? En wat vinden inwoners van locaties? Onder andere deze vragen stelt de gemeente deze maand aan inwoners. Tijdens avonden en op straat. Maandag ging wethouder Tymon de Weger samen met ambtenaren van de gemeente de straat op om inwoners te spreken over windenergie en zonne-energie in gemeente Woerden.

Heel Nederland doet wat om over te gaan op duurzame energie. Gemeente Woerden heeft besloten haar bijdrage te leveren en zet stappen om het opwekken van duurzame energie, via windmolens en zonnevelden, mogelijk te maken. Het college vindt het belangrijk om de mening van inwoners mee te nemen. Daarom is de gemeente sinds januari met inwoners in gesprek. Deze input wordt samen met input van o.a. ruimtelijk en technisch experts vastgelegd in een Afwegingskader. Dit wordt gebruikt om aanvragen van initiatiefnemers te toetsen en geldt als basis voor de bijdrage van Woerden aan de Regionale Energiestrategie (RES). Uiteindelijk besluit de raad over het Afwegingskader en de RES.Op basis van alle inbreng is er eerst een concept-Afwegingskader opgesteld. Hierin staan voorwaarden waaronder duurzame energie mogelijk is in de hele gemeente en in verschillende landschapstypes. Bijvoorbeeld over veiligheid en gezondheid, afstand en capaciteit op het elektriciteitsnet. Ook wordt er omschreven hoe inwoners betrokken moeten worden bij projecten. Op basis van alle inbreng worden er ook voorstellen gedaan over type opwek (wind of zon), voorkeurs-locaties, gebieden die we willen beschermen en wordt er gesproken over de bijdrage aan de RES.
 

Voorgestelde voorkeuren in het concept-Afwegingskader
Wethouder Tymon de Weger: ‘We hebben goed geluisterd naar de inbreng van inwoners en het advies van experts. Inzetten op zonne-energie op dak blijkt voorkeur één. Ook zonnepanelen boven parkeer-plaatsen en boven en langs infrastructuur, zoals snelweg en spoorlijn, hebben voorkeur. Grote zonne-velden willen we wel toelaten in het open agrarische gebied, al moet wel rekening gehouden worden met natuur, milieu en het cultuurhistorische landschap.’ Voor windenergie geldt dat, als de gemeente daarvoor kiest, er een voorkeur is voor het plaatsen van windmolens langs infrastructuur. Voor zowel zon als wind geldt dat het concept-Afwegingskader voorstelt om dit te koppelen aan plannen in buurgemeenten en om naar de mogelijkheden van het elektriciteitsnet te kijken. Hiermee komen er een aantal voorkeurslocaties naar voren. De Weger: ‘Windmolens willen we alleen toestaan langs de A12, de ir. Enschedeweg en de spoorlijnen. En in de polder Reijerscop, daar zou een rij windmolens kunnen aansluiten aan de rij waaraan de gemeente Utrecht ruimte geeft. Hier kan makkelijk aangesloten worden op het transformatorstation van Stedin. Een combinatie van zonnevelden met windmolens juichen we ook toe, omdat zo het elektriciteitsnet optimaal gebruikt wordt’. Er worden ook locaties voorgesteld om te beschermen, de Weger: ‘We willen we geen windmolens in het open landschap van onze gemeente toelaten. En we houden minimaal 500 meter afstand tot de woonbebouwing.’Bijdrage aan de Regionale Energiestrategie
‘Op deze manier verwachten we een bijdrage aan de RES tot 2030 te kunnen invullen’, aldus de Weger. Er is besloten dat Woerden bijdraagt aan de RES. Er is nog niet besloten hoe en hoeveel. Dat is nu onderwerp van gesprek. Het kan op diverse manieren. Bijvoorbeeld, als we alleen inzetten op zon op dak, dan levert dat ongeveer 35% van ons eigen elektriciteitsverbruik op. Zouden we in 2030 100% van ons eigen verbruik willen wekken, dan kan dat bijvoorbeeld door maximaal in te zetten op zon op dak, 90 hectare (kleine vierkante kilometer) zonneveld en 4 windmolens van 241 meter. Kleinere windmolens kan ook, dan zou het gaan om 8 windmolens van 150 meter of 2240 van 21 meter.


Inwonersavonden
‘De ideeën in het concept-Afwegingskader liggen nog niet vast,’ vervolgt de Weger. ‘We zijn hier opnieuw met inwoners over in gesprek. Laat uw mening horen! Ik ben benieuwd wat iedereen vindt. De gemeenteraad gaat rond de jaarwisseling beslissen. Inwoners kunnen hun zienswijze dan nog voorleggen aan de raad. Zo bepalen we wat de mogelijkheden zijn voor het opwekken van duurzame energie, welke gebieden we beschermen en hoe Woerden bijdraagt aan de RES.’ Progressief Woerden: “Asociaal beleid een halt toeroepen.”

22-09-2020

Van de redactie

Woerden - Zonder Rembrandtbrug zijn alle voorgestelde bezuinigingen op participatiebeleid, armoedebeleid en natuur- en milieueducatie niet nodig en blijft er wel geld over om het verzet tegen gaswinning vol te houden. Ook is er zonder Rembrandtbrug 10% minder OZB-verhoging nodig dan de coalitie voorstelt en bouwt de gemeente minder schulden op. Als het aan Progressief Woerden ligt krijgt Woerden komende jaren een heel ander beleid. Fractievoorzitter Marieke van Noort: “Het college voert een hele rij asociale en onverstandige bezuinigingen door, zadelt de burger met een enorme lastenverhoging op van wel 23% extra OZB. Allemaal om een brug te betalen die verre van noodzakelijk is.”


Komende donderdag spreekt de gemeenteraad over het bezuinigingsplan van het college. Als het aan Progressief Woerden ligt wordt dit voorstel volledig verbouwd. Van Noort: “Alles waarvoor wij in aanloop verkiezingen hebben gewaarschuwd blijkt uit te komen. Toen zeiden het CDA en LijstvanderDoes dat er geen OZB-verhogingen nodig zou zijn en ook dat de Woerdenaar die van de overheid afhankelijk is er geen last van zou krijgen dat er een peperdure brug moest komen.” Maar niets is minder waar. “Wat we nu zien is dat het armoedebeleid volledig uitgekleed wordt, dat de ondersteuning aan mensen die door een beperking niet aan gewoon werk komen wordt geminimaliseerd en dat we zelfs stoppen met het verzet tegen gaswinning onder Molenvliet en de basisschoollessen over natuur en milieu. En dan nog is het niet genoeg want er is ook nog een verhoging van de OZB van 23% nodig.”


Wat Progressief Woerden betreft is de prijs die we voor de brug betalen veel te hoog. Van Noort: “Vooral omdat er geen noodzaak voor deze brug is. De effecten van de aanpassingen aan alle kruispunten in Woerden-West zijn nog niet eens duidelijk en door de enorme groei van het thuiswerken door corona is er veel minder verkeer op de weg. Waarom zou je dan je hele begroting op zijn kop zetten voor zo’n brug? Onbegrijpelijk dat partijen als D66 en CU-SGP hiermee instemmen. Deze partijen hadden in het verleden ook een sociaal hart en waren voor verstandig verkeersbeleid. Dit voorstel is echt een ramp voor Woerden.” Progressief Woerden gaat komende donderdag met een amendement op de bezuinigingsvoorstellen proberen de bezuinigingen van tafel te krijgen en de stijging van de OZB te verminderen.Kunstgeheimen in Pop-up Museum

22-09-2020

Van de redactie

Woerden - Creatieve Woerdenaren van 6 tot 99 jaar krijgen de kans een plekje te bemachtigen voor hun kunstwerk in een heus Pop-up Museum. Op 24 en 25 oktober is het museum van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend voor publiek. Het tijdelijke museum is gevestigd in de oude Minkemaschool aan de Van der Valk Boumanlaan 7 in Woerden.


Wie mee wil doen kan op 9 en 10 oktober een groot vel papier ophalen en daarop gaan schilderen, plakken en/of tekenen over het thema: ‘Het geheim van de oude school’. Welk geheim dat is, mag iedereen helemaal zelf verzinnen. Op 22 en 23 oktober kan het werk worden ingeleverd. KUNSTaandenRIJN geeft alle ingeleverde werkstukken een plekje in het Pop-up Museum.


oor aanmelden en nadere informatie kunnen de creatievelingen een mail sturen naar Astrid Baars: asabaars@gmail.com. Vóór 5 oktober aanmelden is belangrijk: het aantal vellen is beperkt, alsmede de ruimte in de school. Het Pop-up Museum is mogelijk dankzij ‘Het Lichtpuntje 2020‘ van Cultuurplatform Woerden.Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 38

22-09-2020

Van de redactie

Regio - In de week van 14 september zijn er 8992 coronatesten afgenomen in de teststraten. Niet iedereen kon in eigen regio getest worden, er zijn daarom ook testen afgenomen in teststraten van buurregio’s. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 639 personen uit Hollands Midden (7.1%) positief getest op corona.


Duiding cijfers
Het aantal coronabesmettingen loopt snel op in de regio Hollands Midden. De meeste besmettingen vinden we momenteel bij jongeren tussen 12 en 24 jaar. Het gaat dan vooral om besmettingen onder studenten. De tweede groep waarin het percentage het hardste stijgt zijn mensen in de leeftijd 55 jaar en ouder. Dit baart de GGD grote zorgen. Want het is juist deze groep die meer kwetsbaar is voor corona.


Clusters
Voorheen communiceerde de GGD over het aantal clusters in de regio. Dit doet de GGD sinds deze week niet meer actief. De reden hiervoor is dat de term cluster bij deze aantallen weinig zegt over het risico op besmetting. Een cluster bestaat uit drie of meer besmettingen verbonden in tijd en/of plaats. Het aantal van drie zegt weinig, en komt relatief vaak voor gezien het grote aantal besmettingen in de regio. Met deze aantallen moeten alle inwoners van Hollands Midden ervan uitgaan dat het virus in de buurt is en zich aan de coronamaatregelen houden.


Risicogestuurd bron- en contactonderzoek​
Omdat het aantal besmettingen snel oploopt, betekent dit ook meer bron- en contactonderzoeken. Door het grote aantal nieuwe positieve besmettingen (soms wel meer dan 150 per dag), lukt het niet langer alle contacten van positief geteste personen te bellen. Daarom is de GGD Hollands Midden overgestapt naar risicogestuurd bron- en contactonderzoek.


De GGD vraagt de mensen bij wie dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Om hen daarbij te helpen, ontvangen zij een informatiepakket. Wordt ingeschat dat deze werkwijze een extra risico oplevert met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker de contacten. Een risico kan bijvoorbeeld zijn: de besmette persoon is een medewerker of bewoner van een zorginstelling of kinderdagverblijf.


De belangrijkste aanpassing in het bron- en contactonderzoek is dat de GGD meer verantwoordelijkheid en medewerking vraagt van de besmette persoon. Zo komt er tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op bronnen van besmetting en de risicovolle situaties.


Zorg- en onderwijspersoneel test met voorrang
Vanaf maandag 21 september kan zorg- en onderwijspersoneel met voorrang getest worden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet er toestemming zijn van de werkgever. Alle zorginstellingen en scholen in Hollands Midden zijn benaderd over de nieuwe werkwijze. Op de website www.ggdhm.nl is te lezen hoe het nieuwe voorrangsbeleid werkt.


Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

 Medewerkers en patiënten in het Groene Hart Ziekenhuis besmet met het coronavirus

22-09-2020

Van de redactie

 Extra coronamaatregelen verpleegafdeling GHZ 
 

Gouda - Op een verpleegafdeling van Interne geneeskunde van het GHZ zijn per direct extra voorzorgsmaatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden. Aanleiding hiervoor is de besmetting van een aantal medewerkers en patiënten. Er geldt daarom een tijdelijke opnamestop op deze afdeling, ook moeten zorgmedewerkers en bezoekers op deze afdeling een mondneuskapje dragen. Medewerkers met klachten blijven thuis en laten zich testen. Alle andere maatregelen blijven van kracht: het dragen van een mondneusmasker is dus niet ter vervanging van de anderhalve meter afstand.
 

Maatregelen zijn extra stap om veiligheid te waarborgen
Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt landelijk toe. In de regio Den Haag is een relatief hoge stijging zichtbaar. Het coronavirus komt daarmee ook in ons ziekenhuis weer dichtbij. Deze maatregelen zijn een extra stap om de veiligheid van onze patiënten en medewerkers te waarborgen. Wij rekenen op uw begrip en medewerking!
 Concert muziekvereniging Door Samenwerking Sterk

22-09-2020

Van de redactie

Aarlanderveen - Op zondag 27 september geeft muziekvereniging Door Samenwerking Sterk uit Aarlanderveen een concert om het muzikale jaar te openen. Dit maal op een een iets andere wijze dan normaal. We hebben ons orkest opgedeelt in een vijftal ensembles, die allemaal diverse muziek ten gehore brengen.  Het concert zal plaatsvinden in studio OOsterman en begint om 12.00. Belastingdienst helpt woningeigenaren met belastingtips

22-09-2020

Van de redactie

 Beter inzicht in fiscale gevolgen van het kopen van een woning 


Bij het kopen van een eigen woning komt veel kijken – ook op fiscaal gebied. De Belastingdienst krijgt dan ook veel vragen van woningeigenaren over onder andere de hypotheekrenteaftrek en de aftrekposten voor het af- of oversluiten van de hypotheek. Het kopen van een woning leidt helaas ook vaak tot fouten in de aangifte. Daarom start de Belastingdienst dit najaar een campagne om woningeigenaren goed op weg te helpen met hun belastingzaken. Ze krijgen concrete tips door een handige checklist en veel informatie op de website belastingdienst.nl/koopwoning.
 

Als ik mijn hypotheek oversluit, hoe moet ik dat dan doorgeven aan de Belastingdienst? Hoe vraag ik hypotheekrenteaftrek aan? Of hoe zet ik die juist uit? Welke kosten van de koop van een eigen woning zijn aftrekbaar? Waar vul ik ze in? En hoe zit het als ik tijdelijk twee woningen heb?
 

Bovenstaand is een greep uit de vele vragen die de Belastingdienst dagelijks krijgt over de eigen woning. Bij het kopen of bezit van een eigen woning komt veel kijken – ook op fiscaal gebied.
 

Campagne voor woningeigenaren met checklist
Om woningeigenaren op weg te helpen met hun belastingzaken, start de Belastingdienst een nieuwe campagne. Tom Zandbergen, specialistisch adviseur Eigen Woning bij de Belastingdienst: “We krijgen veel vragen van mensen die net een huis hebben gekocht of een hypotheek hebben overgesloten. Die vragen variëren van regels rond familieleningen en overwaarde tot het aanvragen van de voorlopige aanslag. Daarnaast zien we dat het kopen van een woning jammer genoeg vaak leidt tot fouten in de aangifte. Dat kan betekenen dat mensen te weinig of juist teveel belasting hebben betaald. Dat willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Met deze campagne willen we woningeigenaren helpen door de fiscale gevolgen van het hebben van een koopwoning inzichtelijker te maken.”

De Belastingdienst heeft voor woningeigenaren een speciale checklist ontwikkeld. Samen met de informatie op belastingdienst.nl/koopwoning geeft dit hen beter inzicht in waar ze allemaal aan moeten denken bij het doen van de belastingaangifte en het aanvragen of wijzigen van de voorlopige aanslag.


Belastingteruggaaf via de voorlopige aanslag
De voorlopige aanslag is één van de onderwerpen waar woningeigenaren veel vragen over hebben - en waar fouten snel gemaakt zijn. Veel woningbezitters ontvangen jaarlijks zo’n aanslag van de Belastingdienst. Dit is een schatting van de te betalen belasting of de te ontvangen belasting voor het komende jaar. Voor woningeigenaren is dit vaak een teruggaaf vanwege de hypotheekrenteaftrek.


Zandbergen: “We adviseren iedereen de voorlopige aanslag gedurende het jaar actueel te houden, zodat je niet teveel of te weinig ontvangt. Het voorkomt verrassingen bij de aangifte inkomstenbelasting. We zien gelukkig dat veel mensen dat ook doen maar we blijven – zeker voor de vele nieuwe woningeigenaren – zeggen dat het belangrijk is die voorlopige aanslag aan te passen wanneer er iets verandert in bijvoorbeeld de hypotheekrente. Dat doe je op Mijn Belastingdienst.”
 

Vier aanvullende tips voor woningeigenaren:
1. Gebruik de checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’ om na te gaan waar allemaal rekening mee gehouden moet worden, of kijk op www.belastingdienst.nl/koopwoning voor alle actuele informatie over onder andere de hypotheekrenteaftrek en aftrekbare kosten.
2. Bewaar relevante gegevens en documenten zoals de WOZ-waarde, de jaaropgaaf van de hypotheek of gegevens over leningen en schulden voor het actualiseren van uw voorlopige aanslag en het doen van uw aangifte inkomstenbelasting.
3. Vraag een voorlopige aanslag aan om gedurende het jaar alvast de belasting te betalen of te ontvangen.
4. Verandert de hypotheekhoogte of bijvoorbeeld het rentepercentage of andere zaken, controleer dan of de voorlopige aanslag nog klopt en wijzig indien nodig op Mijn Belastingdienst.


Ga voor meer informatie over belastingzaken en een koopwoning naar belastingdienst.nl/koopwoning en gebruik de checklist. Regionale werkgeversservicepunten helpen ‘werkgever anno nu’ vooruit

22-09-2020

Van de redactie

De coronacrisis heeft onze arbeidsmarkt in korte tijd veranderd. Verschillende sectoren draaien al maanden op halve kracht, waardoor mensen hun baan verliezen. Maar er zijn ook bedrijven die in deze moeilijke tijd juist staan te springen om extra personeel. In alle regio’s zijn werkgeversservicepunten actief die bedrijven helpen met hun vraag naar personeel. En die werkzoekenden ondersteunen naar nieuw werk. Met de campagne ‘Werkgevers anno nu’ willen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, UWV, gemeenten en de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt deze regionale servicepunten beter op de kaart zetten.
 

Juist in deze tijd is het ontzettend belangrijk om mensen snel naar nieuw werk te helpen. En om mensen voor wie het moeilijk is om aan de slag te komen een steun in de rug te bieden. Werkgevers willen hun vacatures snel vervullen. Voor hen zijn de werkgeversservicepunten hét aanspreekpunt voor werk in de regio. - Staatssecretaris Bas van 't Wout
 

Via de regionale werkgeversservicepunten, vijfendertig in totaal verspreid over het land, kunnen werkgevers en werkzoekenden elkaar snel vinden. Het gaat dan om werkzoekenden die recent door de coronacrisis hun baan kwijt zijn geraakt, maar ook om mensen die al wat langer langs de kant staan en graag aan de slag willen. De servicepunten bieden werkgevers kandidaten aan en geven informatie en advies over beschikbare subsidies. Ze ondersteunen werkgevers ook met het passend maken van werk en het bieden van bijvoorbeeld jobcoaching.
 

Een overzicht van regionale werkgeversservicepunten is te vinden via www.werkgeversanno.nu.Minister Van Ark: eind aan collectiviteitskorting basiszorgverzekering

22-09-2020

Van de redactie

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) maakt een eind aan collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering. Dit meldt zij in antwoord op Kamervragen. Belangrijkste reden is dat de collectieve kortingen vaak een sigaar uit eigen doos zijn van verzekerden: de premie wordt eerst verhoogd voor iedereen en vervolgens krijgt een bepaalde groep verzekerden dit terug alsof het een korting is. Zo betaalt de ene groep verzekerden voor de korting van een andere groep. Bijkomend voordeel van de afschaffing is dat dit naar verwachting leidt tot een overzichtelijker polisaanbod.
 

De korting is ooit in het leven geroepen zodat zorgverzekeraars voor specifieke groepen gezondheidsbevorderende afspraken konden maken en de kostenbesparing daarvan konden teruggeven in de vorm van korting. Dit zou gunstig moeten uitpakken voor mensen die een zorgverzekering afsluiten. In de praktijk ontstonden echter constructies waarbij verzekeraars eerst de prijs voor alle verzekerden verhogen en daarop vervolgens een korting weggeven voor bepaalde groepen, zogeheten kruissubsidiëring. Zodat bijvoorbeeld gezonde jonge mensen een flinke korting kunnen krijgen, terwijl mensen met een chronische aandoening het volledige bedrag betalen.
 

Minister Van Ark: ‘De zorgpolis is er voor iedereen, en dat vraagt om solidariteit met elkaar. Zodat de collectieve korting voor de een niet wordt betaald uit de portemonnee van een ander. Mensen moeten daarnaast hun zorgpolis op een overzichtelijke en eerlijke manier kunnen vergelijken op prijs en inhoud.’
 

Eerlijker
De afschaffing van de collectiviteitskorting komt niet uit de lucht vallen. Al in 2016 werd het eerste onderzoek gedaan naar de werking van de korting. Met ingang van 2020 werd de korting voor de basiszorgverzekering door de minister voor Medische Zorg en Sport al teruggebracht van 10 naar maximaal 5 procent. De praktijk laat zien dat kruissubsidiëring hiermee onvoldoende is gedaald en dat een korting op de basisverzekering daarmee niet te rechtvaardigen is. Daarom volgt nu volledige afschaffing van de korting.
 

Overzichtelijker
Aangezien de korting werd gefinancierd uit een opslag, zal dit waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor de te betalen zorgpremie. Afschaffing van de korting zal naar verwachting wel leiden tot een verdere daling van het aantal collectiviteiten. Het polisaanbod wordt hierdoor voor de mensen overzichtelijker en makkelijker te vergelijken.
 

Collectiviteiten blijven
Wat afgeschaft wordt is de collectiviteitskorting op de basiszorgverzekering. Collectiviteiten zelf mogen gewoon blijven bestaan, en kortingen op aanvullende verzekeringen blijven toegestaan. Het blijft dus voor zorgverzekeraars mogelijk om bijvoorbeeld met werkgevers, (patiënten)verenigingen en gemeenten zorginhoudelijke afspraken te maken over hun aanbod. En ook om verzekerden aan zich te binden met korting op de aanvullende pakketten.
 

Gemeentepolis
De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering die gemeenten kunnen aanbieden voor sociale minima. Ook hiervoor wordt de korting op de basisverzekering afgeschaft. Wel blijft het voor gemeenten mogelijk een premiebijdrage aan hun inwoners te geven en kunnen zorgverzekeraars nog een premiekorting geven op de aanvullende verzekering. Overigens is de collectiviteitskorting voor gemeentepolissen relatief laag. Bij ongeveer een kwart van de gemeentepolissen is de collectiviteitskorting zelfs al 0 procent, terwijl klanten wel geconfronteerd worden met een premieopslag om de collectiviteitskorting van anderen mee te financieren. Afschaffing van de korting hoeft daarom voor mensen met een gemeentepolis zeker niet te leiden tot een premieverhoging.

 

Voor afschaffing moet de wet worden aangepast. Naar verwachting zal de afschaffing van de collectiviteitskorting op zijn vroegst op 1 januari 2023 effectief worden.DSW maakt premie 2021 als eerste bekend

22-09-2020

Van de redactie

 Premiestijging van € 6,50 per maand 


In 2021 bedraagt de premie van de basisverzekering voor DSW-verzekerden € 124,50 per maand. Dit betekent een premiestijging van € 6,50 per maand. De premiestijging wordt veroorzaakt door de groei van de zorgkosten en doordat DSW dit jaar geen ruimte meer heeft om reserves in te zetten om de premiestijging te beperken.
 

Toename van de zorgkosten
De belangrijkste redenen voor de groei van de zorgkosten zijn de loon- en prijsstijgingen in de zorg en een toenemend gebruik van dure, vaak innovatieve, specialistische geneesmiddelen. Dit verklaart € 4,50 van de premiestijging.


Geen verdere afbouw reserves
In de premie van 2020 heeft DSW € 2,- op maandbasis per premiebetaler aan de reserves onttrokken om de premiestijging te beperken. Gelet op de reservepositie van DSW is er geen ruimte de reserves in 2021 opnieuw af te bouwen. Dit verklaart € 2,- van de premiestijging.


Invloed van COVID-19
De totale zorgkosten voor 2020 lijken als gevolg van COVID-19 beperkt te stijgen. Vooralsnog worden de corona gerelateerde kosten grotendeels gecompenseerd door lagere kosten voor de reguliere zorg. Hoewel de ontwikkeling van zorgkosten in 2021 met meer onzekerheden omgeven is dan in andere jaren, kiest DSW ervoor om ook dit jaar al op de vierde dinsdag van september de zorgpremie bekend te maken.


Eigen risico voor DSW-verzekerden blijft € 375,-
Het eigen risico blijft voor DSW-verzekerden gehandhaafd op € 375,- en blijft daarmee € 10,- lager dan wettelijk is bepaald. Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen. DSW Zorgverzekeraar is een Onderlinge Waarborgmaatschappij en heeft daarom geen winstoogmerk.
 Kunstcafé Evertshuis gaat weer van start

21-09-2020

Van de redactie

Bodegraven – Vrijdagavond 2 oktober vindt voor de eerste maal in dit nieuwe theaterseizoen het kunstcafé plaats in de theaterzaal van het Evertshuis. Thema is ‘Het dier in de kunst’ door dr. Maarten Frankenhuis.
 

Deze sfeervolle avond wordt een lezing met beeld op doek, waarin aandacht wordt besteed aan schilders uit de Gouden Eeuw en dieren in de kunst staan centraal. De artistieke nalatenschap van de Lutherse dominee Jan Brandes, illustrator Frans Post en Maria Sybilla Meriam, kunstenares die zich rond 1700 inscheepte met bestemming Suriname om daar insecten en bloemen te schilderen komen ruim aan bod. Maarten Frankenhuis is een inspirerende verteller en zeker de moeite waard om naar hem te komen luisteren. 

Maarten promoveerde in de diergeneeskunde, was dierenartsonderzoeker in Diergaarde Blijdorp, hoogleraar Bedrijfsgeneeskunde en ruim dertien jaar directeur van Artis. Na zijn pensionering is hij niet stil gaan zitten en houdt hij zich onder andere bezig met schrijven, advisering en het leiden van natuurreizen.
 

Het kunstcafé begint om 20.30 uur, er is geen pauze, u mag uw drankje en jas mee de zaal in nemen. Kaarten kosten € 9,00 euro inclusief drankje en zijn uitsluitend online te bestellen. Voor meer informatie over het kunstcafé en reserveren zie www.evertshuis.nl  De Bibliotheek de Groene Venen start in oktober weer met nieuwe computerlessen

21-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Na een goede start in september, gaan er weer meer nieuwe cursussen starten. Voor wie wel de basis kennis heeft, maar wil leren om beter en veiliger om te gaan met het Internet, is de cursus Klik&Tik Het Internet Op geschikt. Deze start 14 oktober in de Prins Willem Alexanderschool in Waarder, 4 woensdagavonden achter elkaar.
 

Voor wie de basis cursus nodig heeft om te leren omgaan met de computeer, start Klik&Tik de Basis in Reeuwijk op maandagochtend 5 oktober en in Bodegraven op donderdagochtend 8 oktober.
 

We zien dat ook met deze activiteiten iedereen heel goed ingaat op de extra hygiëne maatregelen. Het weerhoud ook de oudere deelnemers niet om mee te doen. Juist in deze tijd is het nog belangrijker om digitaal vaardig te zijn en te blijven. Daarom hebben wij verschillende cursussen ontwikkeld om ook met Windows10 en de DigiD beter te leren omgaan.
Voor werkzoekenden hebben wij een cursus waarin je leert hoe je je goed digitaal kan presenteren, een blog en een vlog kan maken en nog veel meer.
Vraag naar de mogelijkheden bij de Bibliotheek. Voor de laatste curussen moet je wel al goed met de computer om kunnen gaan.


Je krijgt uitleg van onze getrainde docenten. Daarnaast ga je natuurlijk zelf aan de slag met de oefeningen, waardoor het steeds makkelijker wordt om met de computer om te gaan.

De cursussen Klik&Tik zijn los te volgen cursussen. Klik&Tik de Basis, Het Internet Op en Samen op het Web. Voor de Basis is geen ervaring nodig.
Komen de data deze keer niet uit, geef je op voor de wachtlijst, dan nemen wij bij een volgende cursus contact op je op.


Benodigdheden: Koptelefoon of oordopjes. Oordopjes zijn voor 2 euro aan te schaffen bij de docent. Informatie en opgave: Barbera de Reuver; via e-mail naar cursus@bibliotheekdegroenevenen.nl, telefonisch via 06-33086575 of in de Bibliotheek zelf bij de balie.ESTO knokt zich naar zwaarbevochten 3-2 zege

21-09-2020

Verslag en foto: André van Egdom

Bodegraven - ESTO-Antibarbari was voor de neutrale toeschouwer een wedstrijd om de vingers van af te likken: een spannend scoreverloop, een bloedstollende slotfase, veel kaarten en twee gemiste strafschoppen die de wedstrijd een heel andere wending hadden kunnen geven. En in dit alles knokte ESTO zich naar een 3-2 zege. 

ESTO kende een droomstart. Binnen de minuut verscheen de 1-0 al op het scorebord door Jesper den Besten. Een droomstart die je alleen maar kan wensen tegen een pittige tegenstander. De Rotterdamse studentenploeg was nog nauwelijks bekomen van de heel vroege 1-0 of het kreeg al de volgende draai om de oren. Daan Boerboom was naar voren meegekomen. In het Rotterdamse strafschopgebied kreeg de ESTO-verdediger de bal voor z’n voeten en bedacht zich geen moment om vervolgens verwoestend uit te halen: 2-0.
 

Antibarbari herstelde zich en nam naarmate de 1e helft vorderde steeds meer het heft in handen. ESTO kwam onder druk en moest toch de voorsprong uit handen geven: 2-2. Op slag van rust na een hoekschop viel nog onverwacht de 3-2 binnen voor ESTO. Doelman Noud Veldman van Antibarbari werkte zelf via de paal de bal over de eigen doellijn.
In de 2e helft was een offensief Antibarbari te verwachten.
 

De Rotterdammers kwamen ook en hoewel het verdedigend af en toe kraakte bij ESTO hield het toch stand. Nadat Jesper den Besten in het strafschopgebied onderuit werd geschoffeld, kreeg ESTO de kans uit een strafschop de voorsprong te vergroten. Wouter-Jan Bos miste van elfmeter echter die unieke gelegenheid. Intussen draaide Antibarbari ESTO nog meer de duimschroeven aan, maar ESTO beet zich vast in de 3-2 voorsprong, waarbij doelman Donny Veenis zich ook nog onderscheidde met een paar cruciale ingrepen. Diep in blessuretijd leek het toch nog fout af te lopen, toen scheidsrechter Nourabit tot ontsteltenis van ESTO, na een handsgeval van Robin Groenendijk waar hij ook nog rood voor incasseerde, de bal op de strafschopstip legde. Heel ESTO hield de adem in. Maar ook aan de Rotterdammers was de elfmeter niet besteed en kwam ESTO met de schrik vrij. De eerste drie punten voor ESTO zijn binnen en daarmee maakt de ploeg een goede start in de competitie. Volgende week is er een uitwedstrijd in Delft tegen Wippolder. Om 14.00 uur wordt afgetrapt.
 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina