NIEUWSDe roerige jaren twintig van de vorige eeuw bij ReeuwijkKlassiek

26-01-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Op vrijdag 10 februari om 20.15 uur nemen violiste Gwendolyn Masin en pianist Caspar Vos u mee naar de ‘roaring twenties’ van de 20ste eeuw.
 


Een opwindende periode waarin jazz en klassieke muziek een swingende dialoog voerden. Zo kwam George Gershwin naar Parijs om les te krijgen van Ravel. Dit is een heerlijk programma vol opzwepende muziek! Een kolfje naar de hand van deze briljante musici. Je hoort onder meer stukken van Claude Debussy, Maurice Ravel en Gershwin’s wereldberoemde hits uit Porgy and Bess: Summertime & It Ain’t Necessarily So.
 

Concert in Zalencentrum De Brug, Dunantlaan 1, Reeuwijk. Kaarten via:  www.reeuwijkklassiek.nlAltijd al over het Smokkelaarspad willen lopen? Dat kan nu!

26-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - De maandelijkse dinsdagavond-wandeling is deze keer in de donkere polders van Bodegraven Oost, tussen het Limespark en Fort Wierickerschans. En omdat we met een groepje lopen, is het écht niet eng op het Smokkelaarspad! 

Op dinsdag 31 januari 2023, om 19:00 uur stappen we ons mooie poldergebied in. Iedereen is van harte welkom om met deze maandelijkse wandeling mee te wandelen. Tip: neem een zaklamp mee want we wandelen wel op de fietspaden, maar de wandeling is grotendeels onverlicht. Voel wat de donkerte doet met je zintuigen tijdens het wandelen! De route gaat langs het spoor en via ons mooie Limespark door de polder richting Fort Wierickerschans.  Deze wandeling is 7 km lang, dus reken op 1 uur en 25 minuten wandelen. De hond mag dit keer helaas niet mee.

 

Het startpunt is bij de parkeerplaats van Pannekoekerie ‘t Veldhuis, Noordzijde 96 Bodegraven. We verzamelen om 18:50 uur en zullen de wandeling starten om 19:00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. We houden iedere laatste dinsdag van de maand een wandeling, ook in het donker en ook bij regen of sneeuw: het gaat altijd door! We starten steeds van een andere locatie in één van onze dorpen/kernen.  Neem gezellig iemand mee en sluit je aan bij deze gezonde wandelgroep
 

Informatie 0648153543 en  www.mijnklimaatpartij.nlGek op de natuur en wil je dat delen met anderen?

26-01-2023

Van de redactie

Gouda - Ben je gek op de natuur en wil je dat delen met anderen? Dan is de cursus "Natuuractiviteiten begeleiden" van KNNV Natuurvereniging Gouda e.o. iets voor jou. In maart 2023 wordt deze cursus gehouden in en om het Informatiecentrum aan het Heempad in Gouda.
 

In deze zeer praktische cursus leer je in 4 dagdelen van 3 uur (10-13 uur) in weekenden van maart hoe je een vaak gemengde groep mensen zoveel mogelijk zelf de natuur kan laten ontdekken en ervaren. Hierbij komen diverse veldbiologische en ecologische technieken aan bod, evenals opdrachten om de natuurbeleving te stimuleren. Ook leer je hoe je natuur- en belevingspaden kunt maken en hoe je in het infocentrum met microscopen en proefopstellingen het publiek een verdiepingsslag kunt laten maken.
 

Naast publieksactiviteiten leer je ook hoe je kunt helpen bij het begeleiden van leden excursies en hoe je gastheer/gastvrouw kunt zijn bij lezingen en excursies van de vereniging.
 

Voor meer informatie en opgave, kijk op de website van KNNV Natuurvereniging Gouda e.o. of stuur een e-mail naar voorzitter@gouda.knnv.nl.KUNSTaandenRIJN organiseert de ThuisKUNSTroute 2023

26-01-2023

Van de redactie

Woerden - De Woerdense stichting KUNSTaandenRIJN organiseert voor de tweede keer de ThuisKUNSTroute. Woerdense kunstenaars kunnen zich tot 1 maart a.s. als deelnemer aanmelden. De route maakt het mogelijk om in de eigen tijd en in de frisse buitenlucht kunst te bekijken. De vrijwilligers van de stichting bedachten deze vorm van exposeren tijdens de Covid19 periode, toen galerieën en musea gesloten waren. Er kwamen toen zoveel leuke reacties, dat zij besloten de kunstzinnige route opnieuw te organiseren.Elly Waterman in de tuin bij het bordje van de thuiskunstroute 2021
 

Vanaf 25 maart t/m 23 april a.s. kan iedereen de ThuisKUNSTroute bezoeken. De kunstwerken worden opgesteld in tuinen of op vensterbanken, zodat ze goed zichtbaar zijn vanaf de straat. De route kan lopend, per fiets of per auto worden afgelegd. KUNSTaandenRIJN zorgt voor een kaart met de deelnemende kunstenaars, die te downloaden is vanaf de website van de stichting. 


De organisatoren hopen dat vele Woerdense kunstenaars zich zullen aanmelden, inclusief  kunstenaars uit de kernen Zegveld, Harmelen, Kanis en Kamerik. Deelnemers wordt gevraagd zich uiterlijk 1 maart a.s. in te schrijven. Kijk voor meer informatie over het aanmelden op de website van KUNSTaandenRIJN,  www.kunstaandenrijn.nl/TKR

 

 

 Pubquiz in Theater Concordia

26-01-2023

Van de redactie

Haastrecht - Vrijdag 10 februari om 20.30 uur is er weer een Concordia Pubquiz in Theater Concordia in Haastrecht. Samen strijden om smakelijke en vermakelijke beloningen tijdens deze supergezellige Concordia-quizavond. Het theater is gevuld met 33 teams van max 5 deelnemers (14+). Alleen met een groepsticket kun je meedoen!
 

De Pubquiz begint vrijdag 10 februari om 20.30 uur. Kaarten (à € 25 per team) zijn te bestellen via  www.theaterconcordia.nl.OCI wil CO2-reductie versnellen, drie routes worden samen uitgewerkt

26-01-2023

Van de redactie

OCI N.V. wil via de maatwerkaanpak haar CO2-uitstoot voor 2030 met minimaal 0,8 megaton tot maximaal 1,7 megaton verminderen. Het bedrijf stootte in 2020 in totaal 2,2 megaton CO2 uit. Daarnaast wil het bedrijf met deze maatwerkaanpak tot 30% minder stikstof uitstoten en wordt onderzocht hoe het bedrijf de impact op de leefomgeving verder kan verbeteren. OCI heeft drie mogelijke verduurzamingsroutes om te zorgen dat groene ammoniak en groene methanol in Nederland beschikbaar komt. Dit staat beschreven in de intentieverklaring (Expression of Principles) die vandaag is ondertekend door minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat), de gedeputeerden Baljeu (Zuid-Holland) en Van Gaans-Gijbels en Satijn (Limburg), CEO El-Hoshy en Executive Officer de Vries (OCI).Beeld: EZK
 

Het belang van groene ammoniak en methanol

In Nederland produceert OCI ammoniak en methanol op basis van aardgas. Het bedrijf wil verduurzamen door aardgas als grondstof te vervangen door groene en circulaire waterstof. Zo kan OCI groene (en koolstofarme) ammoniak en methanol produceren. Dit zijn belangrijke grondstoffen voor de verduurzaming van de industrie, de landbouw en de energietransitie. OCI verwerkt ammoniak zelf in kunstmesttoepassingen, daarnaast worden ammoniak en methanol door de industrie gebruikt in producten die we dagelijks gebruiken, zoals microchips, windmolenbladen, schoonmaakmiddelen, medicijnen en medische instrumenten. Groene ammoniak en groene methanol kunnen ook worden omgezet naar groene waterstof. Hiermee kunnen ze als energiebron worden gebruikt in de industrie en groene methanol als brandstof voor duurzame scheepvaart. Groene ammoniak kan daarnaast worden ingezet in de elektriciteitsopwekking en is een uitstekende waterstofdrager.
 

Drie mogelijke verduurzamingsroutes

De intentieverklaring beschrijft drie mogelijke verduurzamingsroutes om te zorgen dat de ammoniak en methanol die geproduceerd of geïmporteerd wordt groen (en koolstofarm) is. Op dit moment produceert OCI in Nederland voornamelijk met aardgas als grondstof. Dit kan vervangen worden door waterstof gemaakt uit wind op zee of door waterstof uit huishoudelijk en groen afval. Een derde mogelijkheid is om de groene ammoniak en methanol te importeren, bijvoorbeeld uit OCI’s productiefaciliteiten in Egypte en de VS. In de volgende fase gaat de overheid samen met OCI uitwerken welke route(s) de voorkeur hebben en in aanmerking komen voor maatwerk om de CO2 reductie in Nederland te versnellen.
 

Deze routes zorgen er ook voor dat de stikstofuitstoot tot 30% wordt verminderd. Daarnaast gaat OCI aanvullend onderzoek doen om de impact op de leefomgeving verder te verbeteren. Het gaat dan naast de stikstofuitstoot ook om het verminderen van de uitstoot van ammoniak en zwavel tijdens het productieproces. Ook wordt in de verdere uitwerking gestreefd om de risico’s van OCI’s activiteiten voor de veiligheid van de leefomgeving te minimaliseren.
 

Intentieverklaring onderdeel van maatwerkaanpak

De intentieverklaring tussen de overheid en OCI is een belangrijke stap in de maatwerkaanpak van het Rijk. Met de maatwerkaanpak kunnen de grootste industriële uitstoters een extra stap zetten om nieuwe duurzame technologieën vorm te geven die leiden tot minder CO2-uitstoot. Daarmee worden bedrijven uitgedaagd zelf met ambitieuze plannen te komen om de CO2-uitstoot in hun eigen schoorsteen en elders in de keten te verminderen, en hun impact op de omgeving te verbeteren. Met maatwerk wil het kabinet de onzekerheden, obstakels en vertragende factoren rond verduurzaming zoveel mogelijk wegnemen. Bedrijven moeten wel een visie hebben op hun weg naar klimaatneutraliteit en circulariteit, zodat ze hun activiteiten nu en in de toekomst in Nederland kunnen blijven ontwikkelen. Daarnaast kunnen afspraken gemaakt worden over onder andere energie- en gasbesparing, scholing van technisch personeel, het beperken van stikstofuitstoot en het matchen van vraag naar en aanbod van elektriciteit.Zes aanhoudingen voor oproep blokkade Utrechtsebaan

26-01-2023

Van de redactie

Drie mannen en drie vrouwen zijn vanmorgen aangehouden en worden op dit moment verhoord. Ze worden ervan verdacht te hebben opgeroepen tot een gevaarlijke en ontwrichtende blokkade van de Utrechtsebaan in Den Haag. Oproepen tot een strafbaar feit (zoals het blokkeren van de openbare weg) geldt als opruiing.
 

De activisten maken zich – met vele anderen – zorgen over de opwarming van de aarde. Maar dat is geen excuus om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren. Eerder (op 26 november 2022) leidde dit in Den Haag al tot gevaarlijke verkeerssituaties.
 

Actievoerders liepen toen de tunnelbak van de A12 (Utrechtsebaan) in en gingen vervolgens op de rijweg staan en zitten. Dat gebeurde op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, totaal niet bedacht zijn op voetgangers en vanuit een donkere tunnel komend plotseling geconfronteerd werden met mensen op de weg en later met stilstaande auto’s.
 

Demonstreren is een grondrecht en wordt door de gemeente Den Haag gefaciliteerd. Er zijn in Den Haag jaarlijks honderden demonstraties die zonder problemen verlopen. Maar een demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten.
 

Zeker als de veiligheid van anderen in gevaar wordt gebracht, kan de overheid niet anders dan optreden. Helaas houdt de actiegroep zich tot op heden onbereikbaar voor de gemeente om goede afspraken te maken over een veilige demonstratie.
 

Onlangs heeft de rechter nog activisten veroordeeld in verband met voorbereidingen om op 13 oktober 2021 de Utrechtsebaan te blokkeren. Tevens heeft de rechter daarbij bepaald dat de aanhoudingen terecht waren.Nieuwe verdachte in zaak Peter R. de Vries blijft in de cel

26-01-2023

Van de redactie

De man die afgelopen maandag in Tilburg door de Landelijke Recherche is aangehouden vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries blijft langer vastzitten. De 34-jarige man is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam die zijn voorarrest met twee weken heeft verlengd. De beperkingen die aan de verdachte waren opgelegd, zijn opgeheven.
 

De man wordt kort gezegd verdacht van uitlokking van de moord met terroristisch oogmerk alsmede van deelname aan de criminele organisatie die zich heeft bezig gehouden met (de voorbereiding van) de moord op Peter R. de Vries.
 

De 34-jarige man is een contact van de twee eerder aangehouden verdachten die er onder andere van worden verdacht Peter R. de Vries op 6 juli 2021 te hebben gevolgd en hem te hebben gefilmd terwijl hij zwaargewond op de grond lag. Deze verdachte is vermoedelijk degene geweest die de opdracht tot het maken van de beelden heeft (door)gegeven aan de filmers.
 

Daarnaast berust de verdenking op het feit dat de man voorafgaand aan de moordaanslag een aantal keren voorverkenningen lijkt te hebben uitgevoerd rondom de studio van RTL Boulevard en de plaats waar Peter R. de Vries op 6 juli 2021 is neergeschoten.
 

Terroristisch oogmerk

Het Openbaar Ministerie meent dat de moordaanslag een terroristisch oogmerk had, vanwege de manier waarop deze is uitgevoerd, namelijk door Peter R. de Vries in het drukke centrum van Amsterdam, op de vroege avond neer te schieten. Het slachtoffer was een zeer bekende en prominente Nederlander en de beelden van de zwaargewonde Peter R. de Vries werden verspreid via sociale media. Met dit alles werd vermoedelijk beoogd om Nederlanders ernstige vrees aan te jagen.
 

Onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries

Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De rechtszaken tegen vier verdachten in dit onderzoek lopen inmiddels bij de rechtbank Amsterdam. Deze zaken worden tegelijk behandeld met de rechtszaken tegen de twee mannen die ervan verdacht worden de uitvoerders te zijn van de moord op De Vries. 
 

Het onderzoek naar deze mannen is uitgevoerd door de Politie eenheid Amsterdam onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam.VVD: veiligheid provinciale wegen verbeteren door meer bevoegdheden boa’s Woensdag 25 januari 2023

25-01-2023

Van de redactie

Als het aan de VVD in Zuid-Holland ligt, krijgen de vier boa’s van de provincie meer bevoegdheden. De Statenfractie wil op die manier de verkeersveiligheid op de provinciale wegen nog verder verbeteren.
 

“Zuid-Holland doet heel veel aan verkeersveiligheid door onderhoud aan wegen en het oplossen van risicovolle verkeerssituaties”, zegt VVD-Statenlid Jeroen van Dijken. “Maar asociaal en gevaarlijk gedrag van weggebruikers is lastig te voorkomen. We zien bijvoorbeeld weer meer drank- en drugsrijders.”
 

Veilig Verkeer Nederland heeft in de Telegraaf gesuggereerd dat boa’s meer bevoegdheden zouden kunnen krijgen. De VVD vindt dat een goed idee. Van Dijken: “Zuid-Holland is de eerste provincie met boa’s op de provinciale wegen. Zij doen nu al onmisbaar werk. Wij geven ze daarom graag het vertrouwen om handhavend op te treden bijverkeersovertredingen.”
 

In de stad Utrecht is al een proef gedaan met boa’s die verkeersovertredingen mogen beboeten. Momenteel wordt die proef uitgebreid naar meer gemeenten. Van Dijken: “De VVD zou dezelfde proef graag in Zuid-Holland zien. Wij willen doen wat nodig is om de provinciale wegen zo veilig mogelijk te maken en ik weet zeker dat onze boa’s daar een belangrijke rol bij kunnen spelen.”Lezing over Amalia van Solms

25-01-2023

Van de redactie

Haastrecht - De Historische Vereniging Haastrecht organiseert op woensdag 15 februari 2023 om 20.00 uur in ’t Raedthuys Haastrecht een lezing over: AMALIA VAN SOLMS door Kees van Hooft


‘’Wij noemen haar Amalia’’ sprak Willem Alexander in 2003 bij de geboorte van onze kroonprinses. De naam Amalia verwijst duidelijk naar Amalia van Solms, een belangrijke persoon in de lange geschiedenis van de Oranjes. Waarom werd haar naam verkozen, wat speelde zij voor rol en wat waren haar verdiensten? Kees van Hooft hoopt in deze lezing duidelijk te maken wat Amalia van Solms zo bijzonder maakte en hoe zij haar belangrijke rol speelde in de 17de eeuw.

 

Kees van Hooft heeft in het verleden bij Sociëteit "De Réunie" in Gouda de Historische Tafel opgericht en daar jarenlang lezingen gegeven over historische onderwerpen. In de loop der jaren heeft hij een ruime kennis en ervaring opgebouwd over een breed spectrum van historische onderwerpen.

 

De lezing begint op woensdag 15 februari om 20.00 uur in ’t Raedthuys van Haastrecht. De toegang voor deze avond is gratis. U kunt zich per mail aanmelden bij secretarishvh@gmail.com. Er is maar een beperkt aantal plaatsen, dus meldt u snel aan!!

 

Voor meer informatie:  www.historischevereniginghaastrecht.nlAftrap campagne Partij voor de Dieren Zuid-Holland

25-01-2023

Van de redactie

In Leiden vond het afgelopen weekend de aftrap van de campagne van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland plaats. De provincie heeft belangrijke taken op het gebied van bescherming van de natuur en wilde dieren, milieu, ruimtelijke ordening en regionale economie. Het campagneteam heeft bij de aftrap haar verkiezingsprogramma en speerpunten nader toegelicht.
 


Zuid-Holland heeft de minste natuur van alle provincies, namelijk 6 procent en dat moet méér worden vindt de Partij voor de Dieren. Mensen moeten in hun omgeving kunnen recreëren en ook dieren moeten in onze dichtbevolkte provincie leefruimte hebben. Natuurgebieden moeten verbonden worden, zodat dieren zich vrij kunnen verplaatsen. De Partij voor de Dieren wil dat de provincie als overheid verantwoordelijkheid neemt voor de opvang en het vervoer van gewonde in het wild levende dieren en het niet afschuift op de samenleving. 

 

Door méér natuur, een economie die binnen de draagkracht van de aarde blijft, verkleining van onze ecologische voetafdruk, nadruk op welzijn van mens en dier kunnen we de diverse crises, zoals de klimaatcrisis, watercrisis, stikstofstofcrisis, biodiversiteitscrisis en wooncrisis in samenhang aanpakken en oplossen.  

 

Méér natuur in heel Zuid-Holland. Versterk de biodiversiteit. Verbind natuurgebieden zodat dieren zich vrij kunnen verplaatsen. 

 

De partij zet in op een gezonde leefomgeving met schoon (drink)water, schone lucht en een schone bodem en kiest voor een voortvarende aanpak van grote vervuilers, zoals Chemours, de fossiele industrie en de intensieve veehouderij. De landbouw moet diervriendelijk, duurzaam, kleinschalig en regionaal worden en de boeren helpen we omschakelen naar natuurvriendelijke methodes, die wél toekomstbestendig zijn. Ook wil de partij ondernemers helpen bij omschakeling van de glastuinbouw van energieslurpende sierteelt naar biologische productie van voedsel voor de regio. Door vermindering van de intensieve veehouderij komt er ruimte vrij die grotendeels benut kan worden voor meer natuur en voor een kleiner deel voor meer betaalbare, duurzame en natuurinclusieve woningen. 

 

Zuid-Holland moet fossielvrij worden en bedrijven en inwoners worden begeleid naar een duurzame samenleving. Zonne-energie, windmolens en waterkracht in plaats van kolen, gas, biomassa en kernenergie.  

 

Provinciale Staten stemmen in mei ook voor de Eerste Kamer, dus indirect stemt de kiezer ook hiervoor. 

 

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Provinciale Staten van Zuid-Holland, Carla van Viegen: ‘We willen mensen met ons verkiezingsprogramma en onze speerpunten inspireren, hoop geven voor de toekomst en verbinden. Mens, dier en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door beter te zorgen voor onze planeet én al haar inwoners bieden we toekomstige generaties een leefbare planeet. Je kunt nú nog kiezen!’  Celstraffen tot vijf jaar geëist in groot onderzoek naar vals geld

25-01-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot vijf jaar jaar tegen negen verdachten van het produceren en verhandelen van vals geld. De negen verdachten uit Almere vormden, in de visie van het OM, een criminele organisatie die gedurende langere tijd actief was. Het briefgeld dat hierbij werd geproduceerd is aangetroffen in 21 verschillende Europese landen en heeft een geschatte economische schade aangericht van meer dan 600.000 euro. 
 

De zaak kwam aan het rollen toen in februari 2022 een bezorgdienst een standaard controle uitvoerde op een pakketje dat werd afgegeven bij een servicepunt in Almere. In het pakket zaten 274 briefjes van vijftig euro, die na onderzoek vals bleken te zijn. Wat volgde was een groot politieonderzoek naar onder meer camerabeelden waarop de levering met pakketten van drukinkt te zien was, betalingsgegevens van bestellingen, mastgegevens van mobiele telefoons, chatgesprekken en afgeluisterde gesprekken tussen verdachten. Tijdens zoekingen in verschillende woningen en op twee productielocaties in Almere en IJmuiden vond de politie onder andere valse biljetten, printers, snijresten van biljetten, hologrammen en cartridges.    

 

Het onderzoek leidde uiteindelijk tot de aanhouding van negen verdachten: zeven mannen tussen de 21 en 40 jaar oud uit Almere, een 17-jarige jongen uit Almere en een 31-jarige vrouw uit Velsen. Samen vormden zij in de visie van het OM een criminele organisatie gericht op het produceren en verkopen van vals geld. “Een ieder had daarin een rol”, legt de officier van justitie uit. “De ene de rol van besteller van inktjetcartridges, papier of hologrammen, de ander als regelaar van bankrekeningen, weer een ander de rol van producent en weer een ander als verkoper.” De valse biljetten werden door de organisatie verkocht en verstuurd door heel Europa.  
 

De productie van vals geld is een ernstig misdrijf. “Door het handelen van verdachten zijn eerlijk werkende mensen of bedrijven de dupe geworden van het gebruik van vals geld”, aldus de officier van justitie. “Het gedrag van verdachten was op niets anders gericht dan op zelfverrijking ten koste van het maatschappelijk belang. Immers, het gedrag van verdachten betekent een ondermijning van het maatschappelijk vertrouwen in de euro. Dit geldt niet alleen voor Nederland maar voor de gehele Eurozone.”
 

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met onder meer de ernst van de feiten, de rol die de verschillende verdachten hadden binnen de organisatie en hun persoonlijke omstandigheden. Dit leidde tot strafeisen variërend van een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur tot een gevangenisstraf voor de duur van vijf jaar, geheel onvoorwaardelijk. Tegen de minderjarige verdachte werd 150 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 72 voorwaardelijk, en de oplegging van een leerstraf. Vijf verdachten zijn naar aanleiding van tijdens zoekingen aangetroffen goederen ook vervolgd voor wapenbezit, drugsbezit en heling.  

 EEN CABARETAVOND MET NIEUW TALENT!

25-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Twee voorstellingen voor de prijs van één! In dit dubbelprogramma zijn DE MEIDEN van toen en Remy Evers te zien op vrijdag 10 februari in het Evertshuis tijdens het Comedy Pact Festival van 2023.
 


DE MEIDEN van toen vertellen over de vrouw van nu! De humoristische muziektheatervoorstellingen confronteren en laten je lachen. Aangevuld met liedjes met humor, liedjes die je raken of gewoon een vrolijke noot. In Leven nu! nemen we een kijkje in het leven van drie jonge vrouwen. Verwachtingen, twijfels, overwinningen, relaties, teleurstellingen en overdreven huilbuien. 

 

Remy Evers (winnaar juryprijs Cameretten 2019) zal zijn ideale wereld aan u tonen. Van Prins Carnaval tot een soldaat op vredesmissie in oorlogsgebied. Absurdistisch, kinderlijk, energiek, fysiek en een vleugje engagement zijn de meest passende woorden bij deze cabaretier. Een reis door het brein van iemand die twijfelt of hij volwassen wil worden.

 

Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie  www.evertshuis.nl

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484

 

Praktische informatie

VRIJDAG 10 FEBRUARI

COMEDY PACT FESTIVAL

GENRE: CABARET

AANVANG: 20.00 uur

ENTREE: € 19,50 inclusief drankjeOpen Huis van Steun● Midden Holland

25-01-2023

Van de redactie

Gouda - Op zaterdag 4 februari 2023 is iedereen welkom op het maandelijks Open Huis van Steun● Midden Holland. Tussen 11:00 uur en 13:00 uur bent u van harte welkom in het Atelier achter het Hospice, gelegen aan Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Vrijwilligers zijn aanwezig om u te informeren over de verschillende ondersteuningsmogelijkheden zoals Ondersteuning Thuis, verblijf in een van de hospices en vrijwilligerswerk bij Steun● Midden Holland.
 

Tijdens het Open Huis heeft u ook de gelegenheid om een expositie te bekijken. Deze winter bestaat de expositie uit prachtige natuurfoto's van vogels, zoogdieren en landschappen, gemaakt door enthousiaste amateurfotograaf Piet Bliek. Bij verkoop van een kunstwerk gaat een deel van de opbrengst naar Steun● Midden Holland.
 

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van Steun● Midden Holland: www.steunpuntmh.nl. We hopen u te zien tijdens het Open Huis en u te informeren over de verschillende ondersteuningsmogelijkheden die Steun● Midden Holland biedt.Historisch Café in Theater Concordia Haastrecht

25-01-2023

Van de redactie

Haastrecht - Donderdag 2 februari 2023 is er weer een Historisch Café in Theater Concordia Haastrecht. Iedereen is welkom om tussen 13:30 uur en 16:00 uur naar Concordia te komen.
 

Elke eerste donderdagmiddag van de maand organiseert de Historische Vereniging Haastrecht een Historisch Café. Hierbij wordt de gelegenheid geboden aan de inwoners van Haastrecht om kennis te maken met de vereniging en eventueel ter plaatse vragen te stellen of hun verhaal te doen. Er zullen historische boeken, documenten en/of foto's aanwezig zijn. 

De Historische Vereniging Haastrecht is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Haastrecht en de regio. Het Historisch Café is een goede manier om kennis te maken met de vereniging en interessante gesprekken te voeren met andere historisch geïnteresseerden. Dus, kom langs en ontdek de geschiedenis van Haastrecht op donderdag 2 februari 2023!Stem van de Waard!

25-01-2023

Van de redactie

Haastrecht - Zaterdag 28 januari beginnen de live-rondes van de Stem van de Waard in Het Kwartier in Stolwijk, waarna er nog twee plaatsvinden op zaterdag 4 februari in Theater Concordia in Haastrecht en op 11 februari in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.

 

Afgelopen oktober hebben Het Cultuur Station Schoonhoven, Concordia Haastrecht, Het Kwartier Stolwijk en Cultuurhuis Krimpen aan de Lek de handen ineengeslagen om samen op zoek te gaan naar HET zangtalent van de Krimpenerwaard!

 

Wie wordt de beste zanger van de Krimpenerwaard? Ontdek het in de spannende talentenjacht ‘De Stem van de Waard’! Laat talent in de Krimpenerwaard groeien! De aanmeldingen wijzen uit dat de Krimpenerwaard heel veel goede talenten heeft. Ontdek de kandidaten op de website www.stemvandewaard.nl

 

‘Stem van de Waard’ belooft dan ook spectaculaire optredens en een spannende strijd, waarin je het talent uit de Krimpenerwaard kan zien groeien! 

 

Het Cultuur Station in Schoonhoven begeleidt de kandidaten in hun muzikale ontwikkeling en RTV Krimpenerwaard biedt een kijkje achter de schermen! De halve finales zijn in Het Cultuurhuis en Theater Concordia. Volg de grote finale in Het Kwartier.

 

De drie live-rondes zijn op 28 januari in Het Kwartier in Stolwijk, 4 februari in Concordia in Haastrecht en 11 februari in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.

 

Kaarten (à €10) voor de live-rondes zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, www.hetkwartierstolwijk.nl of www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl.Landelijke Huisartsen Vereniging ondertekent het Integraal Zorgakkoord

25-01-2023

Van de redactie

De leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben dinsdagavond 24 januari 2022 tijdens de algemene ledenvergadering ingestemd met de ondertekening van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hiermee committeert de LHV zich aan de afspraken die gemaakt zijn over de toekomst van de zorg. Naar verwachting zet de LHV vandaag officieel de handtekening onder het IZA, in het bijzijn van minister Ernst Kuipers, minister Conny Helder en staatssecretaris Maarten van Ooijen. In september ondertekenden elf andere zorgpartijen samen met de VNG, het ministerie van VWS, Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit het IZA.
 

Minister Ernst Kuipers (VWS): “De huisartsen vervullen een belangrijke rol in ons zorgstelsel. Ik ben dan ook blij dat de LHV besloten heeft om zich ook aan te sluiten bij de plannen van het Integraal Zorgakkoord. Door de stappen die de afgelopen maanden al zijn gezet, heeft de LHV voldoende vertrouwen in de uitwerking van de afspraken in het IZA. Door met alle partijen samen te werken, kunnen we komen tot oplossingen die nodig zijn om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden.’’
 

Versterken eerstelijnszorg

Een van de belangrijkste doelen uit het IZA is het versterken van de eerstelijnszorg. Huisartsen spelen een belangrijke rol in ons zorgstelsel en hierin moet dan ook geïnvesteerd worden. Dit onderkennen alle partijen uit het IZA. Er is met de IZA-partijen de afgelopen periode hard gewerkt om belangrijke afspraken in de huisartsenzorg voortvarend uit te voeren, zoals meer tijd voor de patiënt en de nieuwe hogere tarieven voor de avond-, nacht- en weekendzorg. De komende tijd worden de afspraken verder vertaald in concrete acties. De voortgang van de afspraken wordt gemonitord en er wordt gekeken of deze houdbaar zijn op de lange termijn.OM eist tot 2 jaar cel voor in de markt zetten van schadepartij kruidenpotjes

25-01-2023

Van de redactie

Vandaag behandelde de rechtbank Zwolle een zaak tegen 6 verdachten, waaronder één bedrijf, die betrokken zijn bij de verkoop van een schadepartij kruidenpotjes. De partij was eerder, in verband met gevaar voor de volksgezondheid, uit de markt gehaald. Er zouden glasdeeltjes van de potjes kunnen loskomen. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt verdachten onder andere het aanbieden van schadelijk waar en het vervalsen en gebruik maken van valse geschriften.
 

Recall

Eind 2020 werd een partij kruidenpotjes door het bedrijf van de hoofdverdachte, een afvalverwerker, opgehaald bij de kruidenproducent voor vernietiging, nadat deze middels een publiekswaarschuwing en recall uit de markt waren gehaald. De hoofdverdachte, directeur van het bedrijf, zorgde daarbij onder andere voor een door hem getekende afname- en vernietigingsverklaring. 
 

Melding NVWA

In maart 2021 kwam er bij de NVWA een melding binnen van iemand die letsel had opgelopen bij het gebruik van potjes kruiden. Bij de daaropvolgende controle, in een winkel waar de kruiden gekocht waren, werden diverse potjes kruiden uit de schadepartij aangetroffen, evenals een partij sauzen. De eigenaar/huurder van de betreffende winkelkast in de winkel, een van de overige verdachten van vandaag, verklaarde waar hij de kruiden had gekocht. Hierbij was een aantal van de overige verdachten betrokken. Bij de daarop volgende controle in een loods werden de resterende potjes kruiden aangetroffen waarna een strafrechtelijk onderzoek startte en de potjes in beslag werden genomen. Diezelfde periode vond er een doorzoeking plaats bij het bedrijf van de hoofdverdachte en werd er nog een schadepartij kruiden, een partij sesamzaad en een partij sauzen aangetroffen.
 

Nader onderzoek wees uit dat het bedrijf van de hoofdverdachte van tenminste 20 andere partijen valse documenten had opgemaakt. Door valse begeleidingsbrieven en vernietigingsverklaringen heeft het bedrijf doen voorkomen alsof de opgehaalde partijen wel of gedeeltelijk waren vernietigd terwijl deze partijen niet waren vernietigd.
 

Ernst van de feiten

“Het gaat hier om ernstige feiten die een groot potentieel gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren door het weer op de markt brengen van partijen teruggehaalde schadelijke producten en die door de valsheid een inbreuk hebben gemaakt op het vertrouwen tussen professionele partners op de markt.”, aldus de officier.
 

Zij vervolgt haar verhaal: “De zaak is gelukkig snel ontdekt en het gevaar voor de volksgezondheid is fors ingedamd doordat de NVWA zeer slagvaardig en snel heeft opgetreden en nagenoeg bijna de volledige partij in beslag heeft weten te nemen voordat alle potjes hadden kunnen worden afgezet. Het is aan het snelle handelen van de NVWA te danken dat deze potentiele gevaarlijke situatie in de kiem is gesmoord.”
 

Een viertal verdachten heeft er volgens het OM alles aan gedaan om te proberen hun handel en wandel rondom deze partij kruidenpotjes te verdoezelen. Twee verdachten hebben openheid van zaken gegeven. Zij hebben hun medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek verleend om ieders rol helder te krijgen.
 

Strafmaat

De hoofdverdachte is eerder betrokken geweest bij milieudelicten en daar ook voor veroordeeld. Op zijn bedrijf, een professionele partij in de afvalverwerking, rust een grote verantwoordelijkheid. Andere bedrijven moeten onvoorwaardelijk erop kunnen vertrouwen dat een afvalverwerkingsbedrijf doet wat ze moet doen. De hoofdverdachte en zijn bedrijf heeft het vertrouwen ernstig geschaad en ook potentiele imagoschade voor de betreffende kruidenproducent veroorzaakt.
 

De officier rekent dit de hoofdverdachte en zijn bedrijf dan ook zeer zwaar aan. “Bovendien heeft het handelen blijk gegeven van een minachting voor de volksgezondheid en is er enkel sprake geweest van financieel gewin waarbij volstrekt gewetenloos is gehandeld.”, aldus de officier.
 

Het is niet gebleven bij de afzet van deze kruidenpotjes. Valsheid in geschrifte is hier volgens de officier niet geschuwd om meerdere illegale praktijken te verhullen. Ook voor wat betreft de schadelijke partij sesamzaad en de sauzen die werden aangetroffen is er vergelijkbaar gehandeld en heeft men niet gedaan wat men had behoren te moeten doen. Voor wat betreft de partij sesamzaad heeft verdachte waarschijnlijk niet de kans gekregen om deze op de markt af te zetten maar de partij sauzen zijn, ondanks dat ook deze vernietigd moesten worden, op de markt afgezet en uiteindelijk voor een deel verkocht aan argeloze consumenten.
 

Strafeisen

Tegen de hoofverdachte eist zij een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar met aftrek voorarrest en een beroepsverbod. Tegen het afvalverwerkingsbedrijf eist zij een geldboete van 50.000 euro. Daarnaast eist zij een te ontnemen bedrag van bijna 32.000 euro wegens wederrechtelijk verkregen voordeel.
 

Tegen de overige verdachten eist zij respectievelijk; een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 169 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en met aftrek voorarrest evenals een taakstraf van 240 uur; een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 162 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar evenals een taakstraf van 240 uur; een gevangenisstraf van 120 dagen waarvan 105 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren en met aftrek voorarrest evenals een taakstraf van 100 uur; een gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 139 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren en aftrek voorarrest evenals een taakstraf van 200 uur.
 

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.Overlast centrum Bodegraven in de nacht van 20 op 21 januari 2023

24-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Afgelopen weekend was er weer een incident rondom een horecagelegenheid in het centrum van Bodegraven. Er was sprake van dronken jongeren die veel overlast veroorzaakten, waaronder veel geschreeuw en zelfs geweld. De situatie was zo ernstig dat er 6 politieauto's en 2 politiemotoren nodig waren om de situatie onder controle te krijgen. Dit is helaas geen uniek incident, want in het verleden zijn er al meerdere keren klachten geweest over overlast van dronken jongeren in dezelfde horecagelegenheid.
 

Een groot deel van het probleem is dat de jongeren hun overlast blijven veroorzaken na sluitingstijd van de cafés. De horecagelegenheid in kwestie is namelijk open tot 4.00 uur, terwijl Bodegraven een sluitingstijd heeft van 2.00 uur. (voor de komende bezoekers) en 3.00 uur (voor de vertrekkende bezoekers). Dit leidt tot veel overlast voor de omwonenden.
 

Het is duidelijk dat er iets moet veranderen om deze situatie op te lossen. Eén oplossing zou kunnen zijn om de eigenaar/uitbater van de horecagelegenheid aan te spreken op zijn overtreding van de horecaregels die zijn vastgesteld door de gemeente. Als iedereen zich aan deze regels houdt, zal de overlast voor bewoners afnemen en zullen agenten minder vaak ingezet hoeven worden. Hierdoor zal het voor iedereen beter zijn.
 

Drie jaar geleden was er al een enquête geweest omtrent de overlast bij een andere horecagelegenheid  waarbij 61 formulieren terugkwamen en waarin bleek dat 54 inzendingen, dat is dus maar liefst 88,5% aangaf hinder te ondervinden bestaande uit zingen en schreeuwen, wildplassen en bedreigingen. Vernieling en het afsteken van vuurwerk midden in de nacht komen inmiddels ook voor. Tijdelijke corona priklocaties in regio Hollands Midden gaan dicht

24-01-2023

Van de redactie

Regio - Deze en volgende week kan nog op elf pop-ups in de regio Hollands Midden voor de laatste keer een corona herhaalprik worden gehaald. Daarna stopt Hecht GGD Hollands Midden met deze tijdelijke corona priklocaties. De vaste corona vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden blijven open.
 


Beeld: Fotografie SHe Fotografie


Met pop-up vaccinatielocaties wil Hecht GGD Hollands Midden zo veel mogelijk mensen de gelegenheid bieden om makkelijk en dichtbij een herhaalprik te halen. De pop-ups zijn nog open op:

 “De bodem is de baas!”

24-01-2023

Van de redactie

Woerden - “De bodem is de baas!” Aldus boer Koen Spruit tijdens het themacafé De toekomst van het Woerdense landelijke gebied van Progressief Woerden op 18 januari.

Een gezonde bodem wemelt van leven: wormen en insecten, maar ook bacteriën en schimmels. “Een goed bodemleven geeft gezonde planten, gezonde koeien en gezond voedsel voor mensen” vertelde Monique van der Laan van biologische boerderij de Beekhoeve in Kamerik.


De drukbezochte avond was georganiseerd door Progressief Woerden voor boeren, burgers en geïnteresseerden om eens door te praten aan de hand van een aantal inspirerende voorbeelden en voorbij polariserende one-liners. Niet alleen de stikstofproblematiek, maar ook bodemdaling, waterkwaliteit en kwaliteit van de bodem hebben invloed op ons Groene Hart. Het Groenboerenplan, een initiatief van gezamenlijke biologische boeren werd tegen het licht gehouden op zoek naar waardevolle aanknopingspunten. 


Naast Van der Laan van de Beekhoeve en melkveehouder Koen Spruit uit Zegveld gaf de gebiedscoöperatie Ons Polderhart uit Harmelen een inkijk in hoe zij bijdragen aan een duurzaam vitaal landelijk gebied: boeren én burgers nemen samen regie en werken samen aan een bijdrage aan de energietransitie met zon op dak en kleine windmolens. Daarnaast verwijderen ze asbestdaken en ze zorgen gezamenlijk voor een AED in hun polder.  Daarna gingen alle sprekers samen met wethouder Ad de Regt, die het perspectief vanuit de gemeente toelichtte, in gesprek met de zaal. 


Opgeroepen werd lokaal en seizoensgebonden producten te kopen voor een eerlijke prijs en om trots te zijn op het Woerdense ommeland. Van der Laan: “Het is géén groene woestijn”. Overheidsbeleid zou scherpe doelen moeten stellen, en het aan de boeren moeten laten hoe die te bereiken. “Het is van belang om samen lokaal te werken aan een duurzaam perspectief, met boeren, burgers en de overheid”, vatte Marjolein Doorewaard van Progressief Woerden de avond samen. SIVEO EN JOS VERWEIJ GAAN VERDER

24-01-2023

Van de redactie

Woerden - Ook na dit seizoen blijft Jos Verweij de scepter zwaaien op de Beemd. De Woerdense trainer is aan zijn eerste seizoen bezig bij Siveo. De resultaten van de hoofdmacht vallen weliswaar wat tegen. Maar dat is bepaald niet verrassend omdat de geel-blauwen een groot aantal wedstrijden met pakweg een half elftal langdurig geblesseerden werden geconfronteerd. De chemie is goed en beide partijen hebben er alle vertrouwen in dat een meer compleet Siveo weer de weg omhoog kan vinden.
Meer prijsonderhandelingen over nieuwe dure geneesmiddelen

24-01-2023

Van de redactie

Een groeiend aantal patiënten is voor hun zorg aangewezen op nieuwe, innovatieve geneesmiddelen. Het is van belang dat deze patiënten nu en in de toekomst kunnen rekenen op passende zorg. Daarom is het belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar en toegankelijk blijven. Nieuwe innovatieve geneesmiddelen zijn vaak erg duur en de uitgaven hieraan nemen al jaren toe. Dat wordt op termijn onhoudbaar en daarom laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de regels voor toelating van dure geneesmiddelen tot het basispakket verzekerde zorg per 1 juli 2023 aanpassen. Hij doet dit door de zogenoemde sluiscriteria aan te scherpen. 

 

Nieuwe geneesmiddelen worden automatisch vanuit het basispakket vergoed als ze voldoen aan de wettelijke regels. Uitzonderingen daarop zijn de allerduurste nieuwe geneesmiddelen. Van deze geneesmiddelen wordt, voordat patiënten er toegang toe hebben, eerst beoordeeld hoe effectief ze zijn en vervolgens wordt met de fabrikant onderhandeld over de prijs.

 

Momenteel worden geneesmiddelen in de sluis geplaatst wanneer de jaarlijkse uitgaven in Nederland naar verwachting oplopen tot €40 miljoen of meer. Per 1 juli verlaagt minister Kuipers deze grens naar €20 miljoen of meer. Een ander sluiscriterium blijft ongewijzigd. Het gaat dan om middelen waarvan de verwachte kosten van de verstrekking van het geneesmiddel voor de behandeling van een nieuwe indicatie € 50.000 of meer per patiënt per jaar zijn en de verwachte totaalkosten van de verstrekkingen € 10 miljoen of meer per jaar bedragen.

 

Wanneer er met de fabrikant overeenstemming is bereikt over een acceptabele prijs voor het nieuwe geneesmiddel, wordt het middel uit de sluis gehaald en toegelaten tot het basispakket van verzekerde zorg. Uiteindelijk voorkomt deze procedure dat de vergoeding van een nieuw geneesmiddel onevenredig veel kosten met zich meebrengt in vergelijking met andere geneesmiddelen. Daarmee wordt voorkomen dat de zorgpremie onnodig hard stijgt de komende jaren.

 

Minister Ernst Kuipers: “Het aanpassen van de sluiscriteria is een belangrijke stap om innovatieve geneesmiddelen beschikbaar te houden voor de patiënten die hier baat bij hebben. Tegelijkertijd is het nodig om te voorkomen dat geneesmiddelen alleen maar duurder worden. Maar alleen de sluiscriteria aanpassen is niet voldoende. Ik ga daarom in overleg met het Zorginstituut en andere betrokken partijen om te kijken of de beheerste instroom van dure, innovatieve geneesmiddelen nog verder verbeterd kan worden.’’

 

In het onlangs met veel zorgpartijen afgesloten Integraal Zorg Akkoord (IZA) is afgesproken dat de zorg toegankelijk en betaalbaar moet blijven. Het is van belang dat patiënten nu en in de toekomst kunnen rekenen op goede, toegankelijke en betaalbare zorg en hierbij horen ook nieuwe geneesmiddelen. De aanpassing in de sluiscriteria is een volgende stap in de toekomstbestendigheid van nieuwe middelen.Nederlandse landbouwexport in 2022: gestegen exportwaarde door gestegen prijzen

24-01-2023

Van de redactie

Nederland exporteerde in 2022 ter waarde van € 122,3 miljard aan landbouwgoederen, 17,2% meer dan 2021. Dit is volledig het gevolg van prijsstijgingen, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de gestegen energiekosten. Het exportvolume kromp namelijk met 0,5%. Nederland importeerde landbouwgoederen ter waarde van € 88,2 miljard, 23,5% meer dan 2021 – die stijging is eveneens het gevolg van prijsstijgingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
 

Minister Piet Adema: “Deze cijfers laten wederom zien dat de Nederlandse landbouw een wereldspeler is. Daar ben ik trots op. Natuurlijk verschijnen deze cijfers in de context van een uitdagende transitie naar een duurzamere landbouw. Die transitie heeft gevolgen voor de aard van onze sector en dus ook de aard van onze internationale handel.
 

De transitie helpt ons echter ook om onze internationale positie te behouden: met duurzamere producten winnen we economisch terrein in een veranderende wereldmarkt, met een veranderende vraag van consumenten, en dat in een betere verhouding tot natuur en klimaat. Mijn uitgangspunt is dan ook dat we een wereldwijde koploper blijven – bijvoorbeeld als het aankomt op duurzaamheid, kennis, innovatie en ons geroemde ondernemerschap.”
 

Internationale schokken

Deze editie van het rapport laat wederom zien dat de Nederlandse land- en tuinbouw sterk verweven is met Europese en internationale markten, waardoor de effecten van bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne grote gevolgen heeft voor de handel in Nederlandse landbouwgoederen.
 

De oorlog leidt onder meer tot hogere prijzen voor de Nederlandse landbouw. Die stijging in prijzen is de directe oorzaak van de stijging in de financiële waarde van zowel export en import. Met andere woorden: omdat boeren hogere kosten hadden, vroegen ze op de wereldmarkt ook hogere prijzen voor hun producten. Er zijn dus niet meer producten geëxporteerd.
 

Europa blijft belangrijkste markt

De belangrijkste markt voor zowel de export als de import van landbouwgoederen voor Nederland blijft Europa. In totaal gaat 69,7% van onze export naar de Europese Unie (EU). In het bijzonder de nabij gelegen markten van Duitsland (24% van export en 18% van de import), België (12% van de export en 13% van de import) en Frankrijk (8% van de export en 7% van de import).
 

De € 122,3 miljard aan export bestaat uit goederen van Nederlandse makelij (€ 79,8 miljard) en wederuitvoer (€ 42,5 miljard). De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2022 zijn zuivel en eieren (€ 11,9 miljard), sierteeltproducten (€ 11,5 miljard), vlees (€ 11 miljard), dranken (€ 8,1 miljard) en natuurlijke olie en vetten € (8,1 miljard).
 

Ook de export in landbouwgerelateerde goederen, zoals landbouwmachines, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, kasmaterialen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, steeg in 2022, naar € 13,4 miljard (23% groei t.o.v. 2021).
 

Het rapport benadrukt wederom dat de Nederlandse agrofood-sector innovatief ondernemerschap, expertise en een unieke logistieke positie bezit.VEILIG VERKEER NEDERLAND WINT MET 'VVN MINECRAFT VERKEERSEDUCATIE' DE NATIONALE ONDERWIJSTENTOONSTELLING (NOT) INNOVATIEAWARD 2023

24-01-2023

Van de redactie

'VVN Minecraft Verkeersducatie' is door 100.000 kinderen meerdere keren gespeeld en is een innovatie op wereldschaal waarin kinderen verkeersexperts zijn.
 

Veilig Verkeer Nederland is winnaar van de Innovatie Award 2023 van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling met 'VVN Minecraft Verkeerseducatie'. Een innovatie op wereldschaal voor het primair onderwijs. Leerlingen zijn daadwerkelijk verkeersdeelnemer, maar dan in een virtuele en realistische 3D ‘wereld’. Lopend of fietsend voeren zij verkeersopdrachten uit.  De opdrachten sluiten aan op de leerdoelen van de VVN- Verkeersmethode. De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT)die vanochtend door Prinses Laurentien is geopend, staat elke editie weer bol van de onderwijsinnovaties en digitale transformatie binnen het onderwijs is tijdens deze NOT een belangrijk thema. Maar liefst 36 beursdeelnemers stuurden een innovatie in om mee te dingen naar de juryprijzen van de NOT Innovatie Award 2023. Veilig Verkeer Nederland is de komende dagen nog te vinden op de beursvloer en is te bezoeken op stand 01.C050.


Veilig Verkeer Nederland lanceerde de wereldprimeur 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' in het 90-jarig bestaan van de organisatie in maart 2022, waarbij het startsein werd gegeven door verkeersminister Mark Harbers en onderwijsminister Dennis Wiersma en de leerlingen van CBS De Herenweg in Wassenaar. Zo kreeg de immens populaire game Minecraft hiermee een variant die gebruikt wordt om kinderen op de basisschool, aanvullend op de reguliere verkeerslessen, spelenderwijs te leren over verkeer. En dat is helemaal nieuw. Niet alleen in Nederland maar ook op wereldschaal. Inmiddels speelden 100.000 kinderen meerdere keren 'VVN Minecraft Verkeerseducatie'.


Ministers enthousiast over 'VVN Minecraft Verkeersducatie'


'VVN Minecraft Verkeerseducatie' is een verrassende aanvulling op de verkeersles
Een meerderheid van de leerkrachten (82%) denkt dat leerlingen het gebruik van 'VVN Minecraft Verkeersducatie' als verrassende aanvulling op de verkeersles zullen waarderen. Veilig Verkeer Nederland ontwikkelde dit programma speciaal voor in de klas samen met IT Randsteden en Microsoft.De lancering van 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' door de ministers Harbers en Wiersma vormde in maart 2022 het startsein voor het spelen van 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' op alle basisscholen in Nederland, waarvoor zich 1.000 scholen met 11.000 leerlingen aanmeldden.
Verkeersminister Mark Harbers sprak zijn enthousiasme uit over deze innovatie van Veilig Verkeer Nederland; 


"Als overheid investeren we op verschillende manieren in het veiliger maken van het verkeer. Helaas gebeuren er ook onder kinderen nog teveel ongelukken en elk ongeluk is er één teveel. Daarom juich ik alle goede initiatieven toe die bijdragen aan meer bewustzijn voor een veiliger deelname aan het verkeer. Dit vernieuwende Minecraft leerproject sluit mooi aan bij de belevingswereld van deze jonge verkeersdeelnemers en bevordert daarmee al spelenderwijs hopelijk een positief verkeersgedrag bij hen.”


Onderwijsminister Dennis Wiersma onderstreepte het belang van 'VVN Minecraft Verkeerseducatie': 
"Verkeer hoort in het lesprogramma. Hoe cool is het als je Minecraft al speelt en via dat spel leert hoe het verkeer werkt. Precies de manier die het onderwijs nodig heeft om aan te sluiten bij thuis".


Kinderen als verkeersexperts in VVN Minecraft Verkeersducatie
Veilig Verkeer Nederland heeft de krachten gebundeld met Minecraft Education om een wereld te maken waarin basisschoolkinderen kunnen rondlopen en fietsen 
"Welkom in het stadje Broekpoort"; Zo begint het nieuwe 'VVN Minecraft Verkeerseducatie'. "Broekpoort is nog maar net een echte stad geworden. Hierdoor is nog niet iedereen gewend aan de verkeersregels en gaat het nog wel eens mis. Jij komt aan als expert om de stad te helpen De komende lessen ga jij de stad helpen om veiliger te worden. Je krijgt elke les nieuwe opdrachten om de inwoners te helpen om veilig door de stad te kunnen reizen. Je zult zien dat met jouw hulp de stad stap voor stap veiliger 
 

 MMT (Mobiel Medisch Team) ingezet bij medische noodsituatie

24-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Maandagmiddag is een Mobiel Medisch Team (MMT) ingezet bij een dringende medische situatie in een woning aan de Goudplevier. De brandweer was ook aanwezig om de patiënt veilig uit de woning te vervoeren.Het team

Het doel van de inzet van het Mobiel Medisch Team (MMT) is om zo snel mogelijk medisch specialistische zorg naar één of meerdere patiënt(en) in acuut levensgevaar te brengen. Het team gaat per helikopter ter plaatse, of per voertuig.


© Digitale Bodegraafse KrantGroot succes, RUN INTO DANCE XL keert volgend jaar terug!

23-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Wat een fantastische dag voor dansliefhebbers, RUN INTO DANCE XL op zaterdag 21 januari in het Evertshuis was een groot succes! Diverse dansscholen uit het Groene Hart hebben alles op alles gezet om twee fantastische shows te presenteren.
 


Studio Forza en het Evertshuis hebben de handen ineen geslagen. Ruim 700 bezoekers én dansers uit de regio hebben vanaf 11.00 uur ’s ochtend tot 22.00 uur ’s avonds het Evertshuis volledig ondergedompeld in coole dansmoves en ontroerende choreografieën.


 

Met grote dank aan de dansscholen uit het Groene Hart die hebben deelgenomen aan RUN INTO DANCE XL, zonder jullie was het natuurlijk nooit gelukt!

-          Studio Da Danza

-          Touché Sara

-          Studio Forza

-          Udi Zwammerdam

-          Toos Waddinxveen

-          Reflex Reeuwijk

 

De bezoekers waren zeer enthousiast over de shows. Vele opa’s, oma’s, vaders en moeders zaten trots in de zaal. Na het grote succes van dit jaar kijken Studio Forza en het Evertshuis er naar uit om het volgend jaar weer te organiseren. De volgende editie is op 13 januari 2024!Podcast Rampjaar 1672 en Oude Hollandse Waterlinie

23-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Wist jij dat Bodegraven, Nieuwerbrug en Zwammerdam een hele belangrijke rol hebben gespeeld in de Oude Hollandse Waterlinie? Stadhouder Willem III stuurde bijvoorbeeld zijn leger aan vanuit Bodegraven. Maar hoe werkt een waterlinie eigenlijk? En wat heeft het Rampjaar 1672 voor deze dorpen betekend? Dat en veel meer bespreekt Bastiaan Meijer in deze aflevering met historicus Maarten van Rossem en theatermaker Michiel van de Burgt.
 

Je kunt ‘m   hier beluisteren.
 


 Genieten van de geweldige Boreftse eettafel in Rijngaarde

23-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Afgelopen zaterdag was er weer een geweldige Boreftse eettafel in Rijngaarde. Zo'n 50 gasten genoten van een heerlijk driegangen-diner met het thema "Verrassende winterkost". De vrijwilligers hadden gerechten zoals goulash, geschnetzeltes, zuurkool, wintersoepen, koolsla en diverse groenten geserveerd met rijst of aardappelpuree.
 


Beeld: Jaap van Muijden 


Tijdens het diner was er accordeonmuziek, helemaal passend bij het thema. Het diner werd afgesloten met apfelstrudel met ijs waarbij de vingers werden afgelikt. Een van de gasten sprak zijn waardering uit voor de geweldige avond, waarop een spontaan applaus volgde. Er is weer een nieuwe Boreftse eettafel gepland medio april, houd de verschillende media in de gaten voor meer informatie.Een combinatie van close harmony en humor

23-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - IJzersterke, vierstemmige zang, hilarische scènes en een virtuoze muzikant. Een verfrissende wind van de enige echte Nederlandse Vocalpopgroep: de Meisjes met de Wijsjes. Op donderdag 9 februari zijn ze te zien in het Evertshuis!
 


Van het publiek krijgen ze vaak terug dat ze klinken als een gouden kwartet. Een sprankelend, fris en krachtig geheel dat welbekende Nederlandstalige liedjes nieuw leven in blaast. Niet om de originele uitvoering te ontkrachten, maar juist om die te eren in een nieuw "jasje". Op deze manier hopen zijalle generaties te laten genieten van ons prachtige Nederlandse muziek oeuvre.  

 

Stoerder en gewaagder dan hun eerste show Tegeltjeswijsheid schudden zij het brave imago van zich af met hun tweede theatervoorstelling MOERSTAAL. Een programma over communicatie in onze moerstaal, oertaal, gebarentaal, lichaamstaal, muzikale taal of juist gebrek aan taal…   

 

Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie  www.evertshuis.nl

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484

 

Praktische informatie

DONDERDAG 9 FEBRUARI

DE MEISJES MET DE WIJSJES

GENRE: MUZIEKTHEATER

AANVANG: 20.00 uur

ENTREE: € 22,50 inclusief drankjePrima overwinning heren BZ&PC

23-01-2023

Door: Andreas de Heij

Bodegraven - De waterpoloers van BZ&PC wonnen afgelopen zaterdag van Schuurman BZC uit Borculo. De eredivisie degradant van afgelopen seizoen werd met 9-6 verslagen. In zwembad De Kuil bleef het lang spannend. BZ had dat met name aan zichzelf te danken. Het duurde tot de laatste periode om het veldoverwicht om te zetten in een voorsprong. Een 5-6 achterstand werd omgebogen naar een 9-6 winst. Door de overwinning blijven de Bodegravers mee doen om de 3e plaats in de landelijke 1e klasse.Rob Peek met een blokkerende actie

 

Doelpunten BZ&PC

Luke Rijnbeek 3x, Joey Schellingerhout 2x, René Peek, Luca Groenendijk, Henk Suur en Jari Krijgsman

 

 BZ&PC zwemmers op Zuid-Hollandse sprint kampioenschappen

23-01-2023

Door: Andreas de Heij

Bodegraven - De BZ&PC zwemmers Donna van der Meer en Finn de Heij namen afgelopen zondag mee aan de provinciale sprintkampioenschappen. Beide hadden zich gekwalificeerd voor meerdere afstanden. In een bomvol zwembad in Den Haag zwommen beiden verdienstelijk. 
 

De 16-jarige Donna had op de vroeg ochtend wat moeite om op gang te komen. De 50 meter vlinderslag gaf niet het gewenste resultaat. Later op de 100 meter vrij zwom ze naar een keurige 7e plaats. In de middag starte ze mt de 100 mter vlinder. De indeling was iets te ambtieus wat ze moets bekopen op de laatste baan. Met de 50 meter rug en 50 meter vrij sloot ze haar dag positief af. 

Voor de 13-jarige Finn was het zijn debuut op een groter kampioenschap. De laatste maanden verbetert hij met mooie sprongen zijn tijden. Deze lijn werd doorgezet met een dik persoonlijk record op de 100 meter schoolslag wat hem ook nog eens een 10e plaats opleverde. De 50 meter vrij een 50 meter vlinderslag gingen naar behoren. Aan het eind van de lange dag pakte hij nog een keer uit met een uitstekende 100 meter vrij. Hiermee haalde hij weer een flinke hap van zijn toptijd af.
 

Al met al een dag waar beide met plezier en voldoening op terugkijken.Moeizame start ESTO 2e seizoenhelft

23-01-2023

Door: Han Koevoets

Bodegraven - Runner up Alphia die als nummer 2 op de ranglijst staat was zaterdag serieus van plan alle punten mee te nemen naar Alphen aan de Rijn. Dat lukte niet met een eindstand van 1-1, ondanks dat ze de wedstrijd min of meer domineerden. Eigenlijk waren ze niet opgewassen tegen de ESTO-verdediging. Daarnaast toonden ze te weinig creativiteit en speelden ze teveel op balbezit. ESTO had moeite met de fel jagende tegenstander die vooral vanuit het middenveld vaak goed en zorgvuldig opbouwde. Ook zat ESTO niet lekker in de wedstrijd om voldoende rust aan de bal te houden en daarmee Alphia uit te laten razen. Uiteindelijk werd ESTO als vooral verdedigende partij met slechts één punt toch de “winnaar” en bleef daarmee koploper in de competitie.

 

In de eerste helft ging verreweg de meeste dreiging uit van de spaarzame ESTO-aanvallen. Die gingen vaak over de vleugels met een diepe pass en zonder veel opbouw. In de 10e minuut werd een doelpunt van ESTO vanuit een terugtrekbal door Yannick Saeijs wegens “buitenspel” onterecht afgekeurd. De enige echte doelpoging van Alphia kon Lars Verheul rond de 23e minuut van de doellijn halen. Toch lukt het ESTO om in de 45e minuut op voorsprong te komen. Lars leverde een voorzet af die door Coen de Groot werd binnengetikt. Met een goed gevoel op een uiteindelijke overwinning gingen de verkleumde supporters zich opwarmen in de volle kantine. 

 

Na de rust bleef het spelbeeld ongewijzigd. De aanvallen van ESTO werden nog spaarzamer en de vermoeidheid bij de oranje geklede spelers van Alphia maakte hun opbouw slordiger. In de 84e minuut lukte het Alphia met een kopbal om langszij te komen. De ploegen leken tevreden met de 1-1 einduitslag maar ESTO veerde toch nog even op tegen 10 tegenstanders. Daar ging een tweede gele kaart in de 91 minuut aan vooraf. Ook liet de trouwe supportersschare van ESTO luidruchtig van zich horen. Die zijn volgende week bij Donk in Gouda ook hard nodig. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Natuuractiviteit voor kinderen

23-01-2023

Van de redactie

Gouda - Op zondag 5 februari 2023 organiseert de KNNV Natuurvereniging Gouda e.o. in samenwerking met de gemeente Gouda een natuuractiviteit voor kinderen onder begeleiding. Tussen 14:00 en 16:00 uur kunt u deelnemen aan een rondwandeling over het Heempad, waar de deelnemers de winternatuur actief zullen ontdekken met behulp van ervaren gidsen.
 


Na de wandeling zullen de deelnemers in het Infocentrum zelf aan de slag gaan met microscopen, proefopstellingen en andere interessante zaken. De toegang is gratis. Er zijn twee excursies gepland: de eerste om 14:00 uur en de tweede om 15:00 uur. Binnenactiviteiten zijn beschikbaar tussen 14:00 en 16:00 uur. Raadpleeg bij slecht weer de website van de KNNV Natuurvereniging Gouda e.o. op https://gouda.knnv.nl voor meer informatie.Filmhuis Gouda draait klassieker Black Narcissus

23-01-2023

Van de redactie

Gouda - Op zondag 29 januari om 15.00 uur is de klassieker Black Narcissus te zien in het filmhuis. Deze beroemde Britse klassieker is een aanstekelijk exotisch melodrama over een groep noodlottige nonnen met zeer uiteenlopende persoonlijkheden (waaronder Deborah Kerr) die worstelen met zichzelf, elkaar en de zo idyllische Himalaya. Daar hopen zij hun blijde boodschap te verspreiden maar het zijn eerder de spectaculaire bergen die op hèn vat lijken te krijgen. “It must be something in the air that everthing feels so exaggerated…” verzucht een van hen.

Dit bonte melodrama in TechniColor, van het regisseursduo Emeric Pressburger en Michael Powell (THE RED SHOES) was in 1947 een van de meest ‘exotische’ Britse films ooit vertoond. BLACK NARCISSUS speelt in een prachtig, volledig in de studio in beeld gebrachte ‘Shangri-la-achtige setting en is gebaseerd op een vergelijkbare vooroorlogse (maar eerder zinderende) roman. Ook hier speelt het idyllische, maar fictieve leven in de hoge Himalaya een centrale rol, op aangenaam dramatische wijze.


Voor meer info:  www.filmhuisgouda.nlOpen Huis bij CSG De Goudse Waarden

23-01-2023

Van de redactie

Kom meteen kijken in ons nieuwe gebouw aan de Heemskerkstraat 105

 

Gouda - Op 3 februari organiseert De Goudse Waarden een open huis voor leerlingen van groep 7 en 8 en hun ouders. Van 18.30 tot 20.30 uur ben je van harte welkom om te komen kijken, doen, maken, onderzoeken en al je vragen over de school te stellen.  


Een goede keuze voor een school is belangrijk. De Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden helpt je graag bij deze ontdekkingsreis zodat jij daarna zelf kunt kiezen. Wij zetten hiervoor onze deuren op 3 februari wagenwijd open.


Open huis, 3 februari, 18.30 – 20.30 uur
Praktijkonderwijs: H.J. Nederhorststraat 2
Vmbo: Kanaalstraat 31
Mavo, havo, vwo: Heemskerkstraat 105
 

Als je onze locatie Heemskerkstraat wilt bezoeken, meld je dan tevoren aan via de site. Zo spreiden we de drukte en kun jij in alle rust de sfeer proeven.© De Goudse Waarden


Het nieuwe gebouw
Met ingang van 10 januari zijn onze mavo-, havo- en vwo-leerlingen gestart in het nieuwe gebouw. ”Het is een uniek modern schoolgebouw geworden waar onze leerlingen nu al fijn vertoeven”, aldus rector Peter van Dijk. ”In het gebouw vind je een collegezaal, mediatheken, ruimtes voor kunst en muziek met geluidsstudio’s, een BiNaS-lab en eigen werkplekken. Er is veel licht, veel ruimte, het is erg overzichtelijk. De aula heeft met openslaande deuren een directe verbinding met het schoolplein. Leuk om te zien dat onze leerlingen zich zo snel thuis voelen.”


Op 3 februari is er tijdens het open huis, en op 7 maart tijdens de officiële opening gelegenheid om dit unieke schoolgebouw aan de Heemskerkstraat 105 te bezoeken.


Nieuw! NXT en Future
Ook kun je kennismaken met onze nieuwste programma’s. De mavo-, havo- en vwo-leerlingen volgen vrijdags geen lessen, maar NXT. Dit is een dag waarop je keuzeprojecten doet en veel praktijk. De leerlingen op het vmbo kunnen kiezen voor het futuristische profiel Future, waarin je problemen van de toekomst leert oplossen.


Over De Goudse Waarden
De Goudse Waarden is een christelijke school. Dit betekent ook dat iedereen op onze school erbij hoort, meetelt en zichzelf mag zijn. Leerlingen mogen zelf hun weg bepalen. De docenten inspireren en helpen daarbij. Je ontdekt meer over jezelf maar je ontwikkelt ook je kennis en je vaardigheden. Ook daar waar jouw interesse ligt of waar jij goed in bent. Wij helpen jou groeien!Verder met hersenletsel

23-01-2023

Van de redactie

Behandelprogramma Hersenz heeft ruimte voor nieuwe deelnemers
 

Gouda - Gemiva heeft op haar behandellocatie in Gouda ruimte voor nieuwe deelnemers aan behandelprogramma Hersenz. In de groep die in april start, zijn nog enkele lege plaatsen. Hersenz is er voor mensen met hersenletsel die klaar zijn met revalideren, maar nog klachten ervaren in het dagelijks leven. Belangstellenden vinden meer informatie via www.gemiva.nl/hersenz of kunnen bellen met de afdeling Zorgbemiddeling van Gemiva, telefoon 088 205 24 00.

 

Niet-aangeboren hersenletsel (nah) heeft een enorme impact op het leven van de getroffene en zijn/haar naasten. Van het ene op het andere moment – door bijvoorbeeld een beroerte of ernstig ongeluk – staat je leven op zijn kop.
 

Blijvend hersenletsel veroorzaakt vaak cognitieve klachten, psychische problemen, vermoeidheid of fysieke klachten. Hoe ga je om met die veranderingen en beperkingen? En hoe verwerk je het verlies en vind je opnieuw de balans? Daarmee gaan deelnemers tijdens een Hersenz-behandeling aan de slag. 

 

Behandeling thuis

Het programma bestaat uit modules die aansluiten op persoonlijke behandeldoelen. De behandeling is gericht op verbetering van kwaliteit van leven. De behandelaars van Hersenz komen ook thuis. Dat doen ze net zo vaak als nodig is om de deelnemer het geleerde te laten toepassen in het dagelijks leven. En om zijn of haar naasten te ondersteunen.

 

Meer informatie

Op  www.gemiva.nl/hersenz vind je meer informatie, o.a. een test om na te gaan of Hersenz wat voor jou is. Voor meer informatie kun je ook mailen naar  hersenz@gemiva-svg.nl of bellen met de afdeling Zorgbemiddeling van Gemiva, telefoon 088 205 24 00.Repair Café, Historisch Café en Formulierenfabriek in Theater Concordia Haastrecht

23-01-2023

Van de redactie

Haastrecht - Donderdag 2 februari is er weer een Repair Café in Haastrecht! Iedereen is van harte welkom om tussen 13.30 en 16.00 uur met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs weer in orde te maken.  

De handige (en aardige) technische vrijwilligers van het Repair Café kunnen (kleine) reparaties uitvoeren aan allerlei defecte spullen, zoals:
 

* huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten en broodroosters
* elektrisch gereedschap
* rollators, stepjes en fietsen
* klokken en uurwerken
* radio’s, versterkers en verlichting
* scharen en messen slijpen

 

Maar ook kunnen ze klein soldeerwerk verzorgen en u helpen met vragen over uw computer en tablet. Het Repair Café is ook gezellig. Tijdens de reparatie is er tijd voor een praatje en bij gastheer Rob van Zuijlen bestelt u een lekker bakje koffie als u wilt. De spaarpot staat er voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst wordt gebruikt om reparatiematerialen te kopen.

 

Theater Concordia, Concordiaplein 1 in Haastrecht, organiseert elke eerste donderdag van de maand een Repair Café. Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Haastrecht.

 

WelZijn Krimpenerwaard is weer aanwezig met de Formulierenfabriek voor inwoners die wat hulp en ondersteuning wensen bij het invullen van (digitale) formulieren. Zij krijgen de mogelijkheid voor allerlei vragen als toeslagen, kwijtscheldingen, aanmeldingen om naar Formulierenfabriek te komen. Een vrijwilliger zit hier klaar met zijn of haar laptop voor informatie en advies voor uw vragen. Om goed en snel geholpen te worden is het belangrijk om uw DigiD en BSN bij u te hebben.

 

Daarnaast is ook de Historische Vereniging Haastrecht aanwezig. De vereniging wil graag de inwoners van Haastrecht in de gelegenheid stellen om kennis te maken met de vereniging en eventueel ter plaatse vragen te stellen of hun verhaal te doen. Er zullen historische boeken, documenten en/of foto’s aanwezig zijn.Opnieuw aanhouding in relatie tot moordzaak Peter R. de Vries

23-01-2023

Van de redactie

De Landelijke Recherche heeft vandaag in Tilburg een Nederlandse man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op het leven van Peter R. de Vries op 6 juli 2021.
 

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam. Negen dagen later overleed hij. De man die vandaag is aangehouden is vermoedelijk betrokken geweest bij de voorbereiding van de aanslag. Politie en justitie vermoeden dat hij deel uitmaakt van het crimineel samenwerkingsverband dat zich bezig heeft gehouden met de (voorbereiding van) de moord op De Vries. Aan de verdachte zijn beperkingen opgelegd. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.
 

Onderzoek naar de moord op Peter R. de Vries 

Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De rechtszaken tegen vier verdachten in dit onderzoek lopen inmiddels bij de rechtbank Amsterdam. Deze zaken worden tegelijk behandeld met de rechtszaken tegen de twee mannen die ervan verdacht worden de uitvoerders te zijn van de moord op De Vries. Het onderzoek naar deze mannen is uitgevoerd door de Politie eenheid Amsterdam onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam.Vijftien jaar cel en tbs geëist in schokkende zedenzaak rond oppas

23-01-2023

Van de redactie

Tegen twee verdachten uit Limburg (59 en 54 jaar) heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Brabant maandag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Het tweetal zou gedurende lange tijd jonge meisjes hebben misbruikt en dat gefilmd hebben: ‘De slachtoffertjes, hun families en de maatschappij moeten maximaal tegen dit tweetal beschermd worden.’
 

De zaak begon op 12 juni 2021. De ouders van een destijds 2-jarig meisje  kwamen die avond thuis na een avondje uit. De vrouwelijke verdachte paste die avond op hun kindje. Toen ze weer was vertrokken, zagen de ouders op beelden uit de kinderkamer dat de oppas hun kind seksueel misbruikt had, waar de mannelijke verdachte via videobellen aan deelnam. Ze schakelden daarop direct de politie in.
 

Samenwerking

Het was het begin van een omvangrijk onderzoek naar zeer ernstig misbruik van jonge kinderen. Het ging in totaal om zeven meisjes in de leeftijd van 1 tot 6 jaar oud. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat er sprake was van een nauwe samenwerking tussen het tweetal: ‘In de huiveringwekkende communicatie zie je dat er onverbloemd over het misbruik van kinderen wordt gesproken door de verdachten, waarbij ze heel berekenend te werk gingen.’ De officier doelt onder meer op het plan om als oppas bij gezinnen binnen te komen door hun vertrouwen te winnen. Dat deed de vrouw onder meer met het benoemen van haar werk bij een beveiligingsbedrijf en het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag.
 

Grote gevolgen

Eenmaal binnen gingen de verdachten volgens het OM op een ontluisterende wijze te werk. De hele zaak roept een beeld op van twee daders die het belang van de kindjes volledig ondergeschikt maakten aan hun eigen belang: ‘Hoe hard sommige kinderen ook huilden, ze hadden er geen enkele boodschap aan.’ Bij het motiveren van de strafeis werd benadrukt dat de gevolgen voor de slachtoffers groot kunnen zijn: ‘Ook al gaat het om zeer jonge slachtoffers, uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van dit soort ernstig misbruik langdurig en fors kunnen zijn. En dat geldt ook voor de ouders van de meisjes. Ook zij zijn zwaar getroffen. Denk alleen al aan het verdriet om alles wat er is gebeurd, de zorgen om hun kind, het geschonden vertrouwen in de medemens, het schuldgevoel en de eenzaamheid die gepaard gaat met het dragen van deze last.'
 

'Hoe hard sommige kinderen ook huilden, ze hadden er geen enkele boodschap aan.'
 

Stoornissen

De man en de vrouw zijn onderzocht door gedragsdeskundigen. Bij de man werden meerdere stoornissen vastgesteld. De kans op herhaling wordt door experts als hoog ingeschat en het OM ziet dat risico ook bij de vrouwelijke verdachte. De officier van justitie: ‘Het zou in onze ogen onverantwoord zijn om deze verdachten op termijn onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom eist het OM naast een gevangenisstraf van 15 jaar ook de maatregel van tbs met dwangverpleging tegen de verdachten.’ Uitspraak in de zaak is op 13 maart.
 

Hulp nodig?

Tijdens de inhoudelijke behandeling kwamen de nodige details over het misbruik naar buiten. Zeker bij mensen die ervaring hebben met seksueel misbruik kan het herinneringen oproepen. Heb je vragen? Heb je hulp nodig? Wil met iemand praten? Op centrumseksueelgeweld.nl vind je alle informatie.Dementie treft 1 op de 10 Zuid-Hollandse senioren in 2050

23-01-2023

Van de redactie

Momenteel heeft 1 op de 14 senioren in Zuid-Holland dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Zuid-Holland zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS. 


Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Zuid-Holland kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 106.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 50.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.


Schatting in 2050 ongunstig in deze 3 Zuid-Hollandse gemeenten
In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Goeree-Overflakkee, Wassenaar en Westvoorne worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 8 senioren dementerend in 2050.


Aan de andere kant staan Hendrik-Ido-Ambacht, Kaag en Braassem en Waddinxveen. In deze gemeente zal 1 op de 13 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050. 


Voorspellingen voor elders in het land
Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Laren (Noord-Holland), waar ruim 1 op de 5 senioren zal lijden aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) komen slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.


Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via:  https://www.zusterjansen.nl/blog/onderzoek-dementie/Vorig jaar bijna 16% meer auto-inbraken in Zuid-Holland

23-01-2023

Van de redactie

Vorig jaar werd in Zuid-Holland ruim 11.300 keer ingebroken in auto’s. Dit is een toename van 15,9% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in Rotterdam en Den Haag sloegen inbrekers vaak hun slag: ruim de helft van alle incidenten in Zuid-Holland vond hier plaats. Dit en meer blijkt uit  onderzoek van Independer op basis van meest recente nationale politiedata.
 

Sterkste toename in Rotterdam 

In Rotterdam vonden vorig jaar 891 meer auto-inbraken plaats dan in 2021. In geen enkele Zuid-Hollandse gemeente was de absolute stijging zo sterk. Het totale aantal auto-inbraken in de stad komt hiermee uit op 4.488. Alleen in Amsterdam werd vaker ingebroken in auto’s. 
 

Andere Zuid-Hollandse gemeenten waar inbrekers in 2022 veel vaker toesloegen zijn Den Haag (+112), Zoetermeer (+93) en Delft (+81).
 

Voor 21 andere Zuid-Hollandse gemeenten was er beter nieuws: hier werden in 2022 juist minder auto-inbraken gepleegd. De sterkste afname vond plaats in Hoeksche waard en Noordwijk. In beide gemeenten werden 30 minder auto-inbraken gemeld. Ook in Hillegom (-29) en Gouda (-22) was een flinke afname. 
 

Deze gemeenten hebben grootste kans op auto-inbraak

Per 10.000 huishoudens vonden er in Zuid-Holland 64,8 inbraken plaats in auto’s, al verschilt de kans op auto-inbraak lokaal sterk. Rotterdam was in 2022 de onveiligste gemeente van de provincie. Per 10.000 huishoudens vonden hier vorig jaar zelfs bijna 135 auto-inbraken plaats. De top 5 Zuid-Hollandse gemeenten met de grootste kans op inbraak in je auto is als volgt:
 

  1. Rotterdam (134,8 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
  2. Schiedam (114,1 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
  3. Rijswijk (92,5 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
  4. Ridderkerk (72,7 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
  5. Barendrecht (71,8 auto-inbraken per 10.000 huishoudens)
     

In Molenlanden is de kans dat je auto wordt binnengedrongen juist het kleinst. Vorig jaar vonden hier 4,1 auto-inbraken plaats per 10.000 huishoudens. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente?  Hier lees je meer over het onderzoek.Overvallenbende Noord-Holland: OM vervolgt verdachten voor deelname aan criminele organisatie

23-01-2023

Van de redactie

Op maandag 23 januari 2023 vond bij de rechtbank op Schiphol een pro formazitting plaats waarbij het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) de stand van zaken in acht overvallenonderzoeken heeft toegelicht. Het OM verdenkt vier leden van de overvallenbende uit West-Friesland niet alleen van het plegen van gewapende (woning)overvallen, maar ook van deelname aan een criminele organisatie. Het OM vindt dat alle verdachten wiens zaak vandaag is besproken vast moet blijven zitten; de ernst van de feiten en het herhalingsgevaar bieden geen ruimte voor schorsing van de voorlopige hechtenis.
 

Criminele organisatie

Eind vorig jaar stelde het OM zich op het standpunt dat zeven personen in de leeftijd van 26 tot 38 jaar verantwoordelijk zijn voor meerdere gewapende overvallen in de regio West-Friesland in de jaren 2020 en 2021.Volgens het OM gaat het om eenzelfde dadergroep die in wisselende samenstelling, en met steeds heftiger geweldgebruik, overvallen pleegde. De verdachten die vandaag op zitting staan zijn naar de overtuiging van het OM mannen die behoren tot deze recidiverende dadergroep. De bende is vanuit een vooropgezet plan en met gebruikmaking van vuurwapengeweld, steeds op zoek geweest naar contant geld, een kluis en waardevolle spullen. Daarom heeft het OM de tenlastelegging tegen vier verdachten uitgebreid met een nieuw feit: deelname aan een criminele organisatie, die als doel had slachtoffers op gewelddadige wijze te beroven van hun geld en goederen.  
  

Zeer ernstige feiten

Het OM kan niet vaak genoeg benadrukken dat het hier gaat om zeer ernstige geweldszaken. Weerloze slachtoffers zijn in het holst van de nacht zonder aanleiding beschoten, bedreigd met een vuurwapen, gemarteld, mishandeld, vastgebonden, beroofd, en in één geval zelfs gedood. Dat heeft grote impact die tot de dag van vandaag duurt. Sommige slachtoffers zijn woedend, anderen zijn doodsbang en durven niet meer alleen te slapen. Slachtoffers verkochten hun huis, raakten door het letsel arbeidsongeschikt, of moeten hun dierbare voor altijd missen. Politie en OM hebben in aanloop naar de pro formazitting indringende gesprekken gevoerd met de slachtoffers. Daaruit bleek dat de ‘waaromvraag’ velen van hen niet loslaat: ‘’Waarom ben ik vastgebonden en waarom werd er gebruik gemaakt van breekijzers, vuurwapens, een bijl of een schroevendraaier om mij pijn te doen?’’
 

Dadergroep

Volgens het OM zijn de overvallen beraamd en gepleegd door een vaste kern van vier daders en daarnaast minimaal twee gelegenheidsdaders. De vaste kern, bestaand uit een 38-jarige man uit Rotterdam, een 29-jarige man uit Noord-Scharwoude, een 26-jarige man uit Obdam en een 30-jarige man uit Opmeer, is recent als groep geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Die observatie is afgerond maar er is nog geen rapportage opgeleverd door het NIFP. 
 

Planning van de zaak

Het einddossier is gereed. Op 21 april volgt een regiezitting. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling in het vierde kwartaal van 2023 plaatsvindt, maar dat hangt mede af van de omvang van eventuele onderzoekswensen die de verdediging in april nog kan indienen.


De rechtbank doet op donderdag 9 februari uitspraak over de voortzetting van de voorlopige hechtenisWe veranderen sneller van werkgever

23-01-2023

Van de redactie

In navolging van de beweging in Amerika wisselen in Nederland na de coronapandemie een hoop mensen van baan. In het derde kwartaal van 2022 had 5,3% van de werknemers een nieuwe werkgever in vergelijking met het kwartaal ervoor. Dat waren 404 duizend baanwisselaars, oftewel een kwart meer dan net voor de pandemie. Ten opzichte van 10 jaar geleden is het aantal baanwisselaars verdubbeld. 
 

Het is opvallend dat deze beweging heeft plaatsgevonden na de coronaperiode waarin de wereld er tijdelijk totaal anders uitzag. In Amerika resulteerde dit in dat veel mensen de keuze maakten om ander werk te gaan zoeken. De beweegreden hierachter was dat veel Amerikanen een betere work life balance wilden. Tijdens de lockdown mochten ze thuis werken, maar daarna niet meer. . ‘In Nederland is de work life balance beter dan in Amerika.’ Laat internationaal arbeidsmarktadviseur Michel van Smoorenburg weten. ‘We zijn kampioen deeltijdwerk en er is geen land in Europa waar zo vaak vanuit thuis wordt gewerkt. In Nederland ligt de verklaring voor de vele baanwisselingen daarom vooral bij de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt.’
 

Na de coronacrisis nam in Nederland de krapte op de arbeidsmarkt enorm toe. Net als in VS behoort Nederland tot de landen met de hoogste arbeidsmarktkrapte. Misschien in iets minder sterke mate, maar volgens Van Smoorenburg vindt de Great Resignation ook in Nederland plaats. ‘In een krappe arbeidsmarkt wisselen werknemers sneller van baan. De risico’s zijn dan bij een overstap minder dan bij een overstap in een ruime arbeidsmarkt. Werknemers herzien hun eigen baan en wegen dan de voor- en nadelen van een overstap af. Hier spelen dan een mogelijk hoger loon, meer ontwikkelingsmogelijkheden of gunstigere andere arbeidsvoorwaarden een rol in. Door de hoge inflatie kijken mensen scherper naar het salaris.’
 

In het afgelopen jaar wisselden in totaal bijna 1,5 miljoen mensen van werkgever. Dat is zo’n 1 op de 5 werknemers in Nederland. Werknemers met een flexibel contract wisselden veel vaker van baan dan werknemers met een vast contract. Ook kozen meer mensen voor een leven als zelfstandige wat een andere manier is om een (financiële) stap vooruit te zetten. In de afgelopen 2 jaar is het totaal aantal ZZP’ers met 14% gestegen. De grootste groei van het aantal ZZP’ers vond plaats in de zorg, technische en ICT-beroepen.Vrijwilligers Hospice Bodegraven–Reeuwijk culinair onthaald

22-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het culinair kookgenootschap "GAMEL" bestaande uit de heren Marius Batelaan, Hans de Groot, Leo Hörnig en Joost Rooms wilde hun tienjarig bestaan op een bijzondere manier vieren. De gedachte ontstond om eens voor anderen te koken, bijvoorbeeld voor een groep mensen die veelal in de anonimiteit werkt, maar ondertussen wel het bindmiddel in de samenleving is. Veel organisaties zouden niet bestaan zonder deze vrijwilligers. 

Door het Herengenootschap werd contact gezocht met het bestuur en leiding van het Hospice Bodegraven-Reeuwijk met het aanbod om voor de gehele groep vrijwilligers een culinaire avond te organiseren. Met groot enthousiasme werd het aanbod aanvaard. De heren moesten wel even slikken bij het horen dat het dan wel om tachtig personen ging. Dat is zelfs voor deze gepokte en gemazelde hobbykoks iets te veel van het goede. Er werd besloten om het dan maar over twee avonden uit te smeren, op 9 en 16 januari jl.
 

Bij het horen van dit initiatief bood Jorn Jelluma, namens het restaurant "In het Bonte Varken", spontaan de stoofperen aan en stelde Annemiek Oskam van Annemieks Kaas Expres de wijnen beschikbaar. Omdat het diner midden in het wildseizoen zou plaatsvinden, werd met dit gegeven door de heren een hierop gebaseerd menu samengesteld. Met amuses, voor- hoofd- en diverse bijgerechten werden de avonden afgesloten met Cerises Flambées, ijs en slagroom.
 

 

Het was een grote uitdaging voor de kokkengenootschap om voor zo'n grote groep te koken en te serveren, maar met de hulp van de beheerder van het gebouw "De Doortocht" en de gastvrouwen Gerdien Verheul, Lia Nottelman en Diny van Dorp, waren zij in staat om de avonden tot een groot succes te maken. De gasten waren zeer onder de indruk van de culinaire vaardigheden van de heren en de gastvrijheid van het hospice. Als dank voor de vele complimenten die de keukenbrigade in ontvangst mocht nemen, kregen alle gasten bij de afsluitende koffie een symbolische kus met het aanbieden van een bonbon in de vorm van rode lippen. De twee topavonden waren een groot succes.
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

22-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - De stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven zal deze week van 23 januari tot 27 januari een selectie van heerlijke maaltijden bereiden. Hieronder volgt het weekmenu:
 

Maandag: Tomatensoep, gehaktschotel met hete bliksem, prei, jus en toetje

Dinsdag: Groentesoep, gestoofde procureur, aardappelen, bietjes, jus en toetje

Woensdag: Kippensoep, bobotie, aardappelen, sperziebonen, jus en toetje

Donderdag: Courgettesoep, boomstammetje, aardappelen, spinazie, jus en toetje

Vrijdag: Kokos kerriesoep, verse braadworst, aardappelen, bloemkool, jus en toetje 

De kosten voor een 3-gangen maaltijd zijn €9,00 en aanmelden kan tot 1 dag van tevoren bij Asha Bruinsma-Soedhoe op 06-5310 2893. De maaltijden worden geserveerd tussen 12:00 en 13:00 uur op het adres Rijngaarde 1, Bodegraven.Nova Bioscoop gaat weer draaien

22-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - De watersnoodramp van 1953 was een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van Nederland. In de nacht van 1 februari braken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen door. Veel mensen verloren hun huizen en bezittingen en er vielen vele doden. 

De Nova bioscoop in Bodegraven heeft besloten om op woensdag 1 februari twee filmvoorstellingen te vertonen over de watersnoodramp, waar Zuid-Holland overigens ternauwernood aan is ontsnapt. In het voorprogramma zal er ruw bioscoop-beeldmateriaal te zien zijn van cineast Louis van Gasteren, dat hij opgenomen heeft op diverse locaties in die eerste februaridagen.
 

De bezoekers kunnen kiezen uit twee voorstellingen, een middagvoorstelling om 15:00 uur of een avondvoorstelling om 20:00 uur. Vanaf nu kun je reserveren voor deze voorstellingen en het beeldmateriaal van de ramp meemaken. Dit is een unieke kans om meer te weten te komen over deze verschrikkelijke gebeurtenis en hoe de mensen ermee omgingen.

AAnmelden kan Via:
Goede herstart voor Rohda’76

22-01-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Rohda’76 is het nieuwe jaar goed van start gegaan bij de hervatting van de competitie. De midweekse wedstrijd thuis tegen Siveo”60 wonnen de mannen Arjen Linstra met 4-3. En afgelopen zaterdag kenden de Bodegravers weinig moeite met SPV’81: 5-2.
 

Anders dan de krappe 4-3 overwinning doet vermoeden, was Rohda’76 de bovenliggende partij tegen Siveo’60. De 17-jarige Pepijn van der Have, Vincent Vermeer, Issam el Bouazatti en Vlatko Lazic verzorgden de Bodegraafse productie.
 


Issam el Bouazatti duikt op uit de mist en helpt Rohda’76 aan een 4-2 voorsprong. Beeld: Don van der Meer


Een paar dagen later hadden de blauwwitten weinig te duchten van SPV’81. De nummer laatst van de ranglijst wist voor de rust nog wel de 1-0 van Vincent Vermeer ongedaan te maken, maar in de tweede 45 minuten schakelde Rohda’76 over op een hogere versnelling. ,,Toen heeft Vlatko Lazic de ploeg op sleeptouw genomen,’’ zag trainer Arjen Linstra als ommekeer in het duel. 

 

Via diezelfde Vlatko Lazic en zijn neef Bojan Lazic liep de thuisclub uit naar 3-1. Vervolgens kwam de ploeg uit Polsbroek nog een keer terug (3-2) voordat Issam el Bouazatti en opnieuw Vlatko Lazic de eindstand op 5-2 bepaalden.
 

Komende zaterdag 28 januari gaat Rohda’76 op bezoek bij GSV. De wedstrijd in Gouda begint om 14.30 uur.

 

 Maak kennis met het Bodegraafs Vocaal Ensemble!

22-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 25 januari is er weer een unieke kans om kennis te maken met het Bodegraafs Vocaal Ensemble tijdens hun open repetitie. Deze repetitie vindt elke laatste woensdagavond van de maand plaats en is een perfecte gelegenheid om de sfeer van het koor te proeven en te ontdekken hoe leuk zingen bij dit gezellige koor kan zijn. Het koor is op zoek naar versterking voor alle stemsoorten, met name voor sopranen en bassen. Aanmelden kan via info@bodegraafsvocaalensemble.nl.
 

Het Bodegraafs Vocaal Ensemble heeft recentelijk vijf nieuwe leden mogen verwelkomen, maar er is nog steeds ruimte voor meer zangers en zangeressen. Na een succesvol Najaarsconcert in november 2022, is het koor vol enthousiasme begonnen aan een nieuw "zangjaar". Op de planning voor dit voorjaar staat deelname aan het Korenfestival in maart en aan de 4 mei herdenking.
 

Om op de hoogte te blijven van alle activiteiten en updates van het Bodegraafs Vocaal Ensemble, raden we u aan om "volger" te worden op hun Facebookpagina of te kijken op hun website: www.bodegraafsvocaalensemble.nl.Live op zondag: The Red Strats

22-01-2023

Van de redactie

Haastrecht - Zondag 5 februari om 15.00 uur treden The Red Strats op in Theater Concordia in Haastrecht.  Deze TOP-tributeband brengt het ‘Cliff Richard’-geluid uit de sixties weer helemaal tot leven.
 


The Red Strats zijn op zondag 5 februari om 15.00 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten à €10 zijn te bestellen via  www.theaterconcordia.nl.


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina