NIEUWSComplotdenkers moeten 215.000 euro schadevergoeding betalen aan de gemeente

19-05-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – De rechtbank in Den Haag heeft drie complotdenkers veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 215.000 euro. Wouter Raatgever, Joost Knevel en Micha Kat, die alle drie vastzitten wegens het online verspreidden van verhalen over een satanistisch pedonetwerk. 
 

Knevel, die in Bodegraven opgroeide is ervan overtuigd dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanistische kindermoorden en misbruikt is door RIVM-baas Jaap van Dissel en een Bodegraafse huisarts.  Op de begraafplaats zouden volgens Knevel slachtoffers van deze kindermoorden liggen. Dit ongefundeerde verhaal is verspreid in video's op het onlineplatform Red Pill Journal. Tientallen complotdenkers kwamen naar de begraafplaats om bloemen te leggen op o.a. kindergraven wegens de kindermoorden. Ook het gemeentehuis was beklad. 

 Nieuw college van B en W stap dichterbij

19-05-2022

Door: Willem IJdo (EditieGroeneHart.nl)

Bodegraven-Reeuwijk - Naar verwachting is de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders voor Bodegraven-Reeuwijk bijna rond en komen vier betrokken partijen in de gemeenteraad – CDA, VVD, SGP en D66 – donderdag 19 mei met een persbericht daarover. Dat deelt verkenner en informateur Koos Karssen, voormalig burgemeester van Maassluis en oer-Bodegraver, de redactie van EGH.nl mede. Hij is de fracties in de periode na de raadsverkiezing op 16 maart behulpzaam geweest bij het samenstellen van een nieuw dagelijks bestuur van de gemeente.

Het nieuwe college treedt waarschijnlijk begin juni aan. De beoogde coalitie beschikt over 15 van de 25 raadszetels. Ook andere mogelijkheden voor coalitievorming passeerden de revue, maar die haalden het niet. De CU (ChristenUnie) en GroenLinks (GL) vielen uit de boot, ondanks een periode van doorgaans harmonieus samenwerken met de andere collegepartijen CDA, VVD en SGP.


De fracties en hun achterbannen bespreken nu een aanzet tot een collegeprogramma voor de komende vier jaar. Hoofdpunten zijn het financieel herstelplan voor de gemeente en de gevolgen daarvan voor het voorzieningen-niveau, de toekomst van het Evertshuis en de ambtelijke organisatie; van ‘vrijheid-blijheid’ en ‘iedereen doet het met iedereen’ tot een meer outputgerichte, hiërarchische structuur met afdelingen en leidinggevenden.


Reeuwijkse Plassen
Vuurwerk binnen zowel het college als in de raad kunnen zaken opleveren als de toekomst van de Reeuwijkse Plassen (overwegend natuurgebied of steeds meer ‘park’), agrarisch medegebruik van De Meije in het kader van de herinrichting van dat gebied volgens Natura 2000-richtlijnen, energietransitie, woningbouw waar en voor wie, voldoende geld voor het sociaal domein (hulp en zorg) en bestuurlijke vernieuwing.


Het nog zittende college van B en W blikte in het ‘persuurtje’ van vorige week terug op bereikte successen. Genoemd werden onder meer de invoering van de Omgevingswet met inspraak vooraf, het plan voor bebouwing van de Welkooplocatie aan de Doortocht, waar op basis van “waterdichte” prijsafspraken 27 gasloze woningen, ook in de middenhuur-sector, moeten verrijzen, de vaststelling van het bestemmingsplan Centrum en de voorgenomen herontwikkeling van het bedrijventerrein Dronenhoek via vaststelling van het stedenbouwkundige plan ‘Hofjes van Dronen’ door de raad. De door B en W na een regen van bezwaarschriften en procedures vergunde bouw van biefstukkenrestaurant Loetje aan de plas Elfhoeven in Reeuwijk vordert gestaag; deze zomer moet het bedrijf zijn deuren openen.SAM vrijwilligers 70+ Huisbezoeken bijgepraat over de nieuwste technologische snufjes binnen de wijkverpleging

19-05-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Maandag 16 mei jl. zijn de vrijwilligers van SAM die zich bezig houden met het afleggen van 70+ Huisbezoeken door Margriet van Rooijen van de Vierstroom en Yanick van de Ven van Mobile Care, bijgepraat over de inzet van technologische hulpmiddelen binnen de wijkverpleging. Een van de doelen van het 70+ Huisbezoek is bewoners informeren over preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig te thuis te blijven wonen.  De kennis die in deze bijeenkomst is aangereikt, komt de vrijwilligers dus goed van pas.
 

Aan het eind van de bijeenkomst waren de vrijwilligers erg enthousiast:  ‘Ik had deze informatie graag veel eerder gehad, ik kan genoeg mensen bedenken die hier iets aan zouden kunnen hebben’. ‘Ik neem deze kennis zeker mee bij het afleggen van de 70+ huisbezoeken. Wat is er veel mogelijk zeg!’

 

Wilt u ook een 70+ Huisbezoek? Aanvragen kan kosteloos bij SAM Welzijn via de mail:  info@samwelzijn.nl of het telefoonnummer 0172- 614 500, voor extra informatie zoek contact met Marjolein Waagmeester, sociaal makelaar, tel: 06-30849203, mail:  m.waagmeester@samwelzijn.nl.50 procent woningbezitters verwacht overwaarde van ruim een ton

19-05-2022

Van de redactie

 Kwart wil overwaarde inzetten om woning te verbeteren of verduurzamen 

Bodegraven-Reeuwijk - Het aantal  hypotheken dat wordt aangevraagd om de woning te verbouwen of verduurzamen is in de afgelopen vier maanden met maar liefst 90 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Het zijn met name woningbezitters tot 35 jaar die hiervoor kiezen (+105 procent), gevolgd door 55-plussers (95 procent) en mensen in de leeftijd van 35 tot 45 jaar (+92 procent), blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Het financieren van een verbouwing of verduurzaming van de woning is onder andere mogelijk door het inzetten van overwaarde. Maar liefst de helft van de Nederlandse huizenbezitters verwacht een overwaarde van meer dan een ton te hebben en ruim een kwart wil deze overwaarde inzetten voor het verbeteren van de woning.
 


Ruim negen op de tien woningbezitters in Nederland verwachten dat zij overwaarde op hun woning hebben, blijkt uit een enquête onder 975 woningbezitters. Van de huizenbezitters die al drie jaar of langer in hun huidige woning wonen, verwacht 80 procent een overwaarde te hebben. Deze overwaarde is te verklaren door de sterke stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren. 10 procent van de woningbezitters denkt een overwaarde tot 50.000 euro te hebben, 22 procent tussen de 50.000 en 100.000 euro en de helft verwacht zelfs een overwaarde van ruim een ton. Voor bijna vier op de tien woningbezitters geldt echter dat zij niet tevreden zijn met hun huis. Deze groep wil op den duur op een andere locatie, groter of juist kleiner wonen. Voor deze groep kan het interessant zijn hun overwaarde in te zetten voor het verbeteren of verduurzamen van hun huis. 14 procent zegt dan ook dit te willen inzetten voor een verbouwing van hun huis en 13 procent voor het verduurzamen van de woning. De meeste huizenbezitters (25 procent) willen de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning en ruim een vijfde weet nog niet hoe zij hun overwaarde willen benutten.

 

Eén op drie huizenbezitters wil met verbouwing meer wooncomfort creëren

Door de oververhitte woningmarkt wordt het steeds lastiger een betaalbare woning te vinden. Hierdoor stellen doorstromers verhuisplannen steeds vaker uit en kiezen liever voor het verbouwen of moderniseren van de woning. Op de vraag of zij al eens hebben nagedacht over een verbouwing geeft 17 procent aan hun woning kort geleden te hebben verbouwd; een derde zegt wel iets te willen veranderen aan hun huis. De badkamer komt hiervoor als eerste in aanmerking (26 procent), gevolgd door de keuken (22 procent), tuin (11 procent), een uitbouw (11 procent) en een dakkapel (9 procent). Ruim een derde wil met een verbouwing meer wooncomfort creëren; voor 12 procent geldt dat zij de woning levensloopbestendig willen maken. Ook het verduurzamen van de woning is populair, onder meer vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Zo heeft al meer dan een kwart hierin geïnvesteerd en geldt voor bijna één op de vijf woningbezitters dat zij dit nog willen doen. Het plaatsen van zonnepanelen (31 procent) staat bovenaan het verlanglijstje, gevolgd door het isoleren van de woning (21 procent) en het installeren van een warmtepomp (20 procent).

 

“Uit ons onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders hun overwaarde willen inzetten voor het verbeteren of verduurzamen van hun woning. Door de sterk gestegen huizenprijzen - die in de afgelopen tien jaar ruim zijn verdubbeld – hebben steeds meer woningbezitters een flinke overwaarde op hun woning. Hierdoor is het mogelijk de hypotheek te verhogen, mits dit op inkomen ook haalbaar en betaalbaar is. Bij een hypotheek van 300.000 euro en een woningwaarde van 450.000 euro, is er voldoende ruimte om een deel van de overwaarde te benutten”, vertelt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven. “Ruim een kwart van de Nederlanders wil de overwaarde inzetten om hun woning te verbeteren of te verduurzamen. Zo kunnen zij met een verbouwing de waarde van hun woning en het wooncomfort vergroten. Tegelijkertijd is het door de hoge energieprijzen extra interessant om de woning duurzamer te maken”.

 

Lees meer over de verschillende  mogelijkheden om de verduurzaming van een woning te financieren bij een bestaande hypotheek.Heb je hart voor ouderen, is bewegen je passie en heb je op dinsdagochtend tijd? Dan zoeken we jou!

19-05-2022

Van de redactie

Reeuwijk Dorp - De seniorengym in het Huis van Alles in Reeuwijk Dorp zoekt een vrijwillig begeleider voor de gymgroep. Na het wegvallen van de vaste gymdocente heeft de groep, bestaande uit 10 dames, afgelopen periode geprobeerd de gymlessen zelfstandig met elkaar voort te zetten via filmpjes op het internet, maar dat blijkt geen succes. Daarom zijn ze op zoek naar een enthousiast persoon die hen iedere dinsdagmorgen van 9 tot 10 uur in het Huis van Alles in Reeuwijk Dorp wil begeleiden met de gymlessen. 
 


Iets voor jou? Of wil je meer informatie? Zoek dan contact met Ria Perdijk, tel. nr. 0182-394563 of via de mail:  jr.perdijk@gmail.com.Feestelijke opening nieuw gebouw De Startbaan en Bloemendaal

19-05-2022

Van de redactie

Gouda - Op maandag 23 mei om 10.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van het nieuwe gebouw van school voor speciaal onderwijs De Startbaan (voorheen De Ark, Stichting Klasse) en kinderdagcentrum Bloemendaal (Gemiva). De Goudse wethouders Thierry van Vugt en Corine Dijkstra verrichten de openingshandeling van het gebouw aan de Clematislaan 2 in Gouda. Dat doen ze samen met enkele kinderen van Bloemendaal en De Startbaan.

 

In het nieuwe gebouw heeft De Startbaan de beschikking over 24 leslokalen, waarvan diverse praktijklokalen. Kinderdagcentrum Bloemendaal heeft tien groepsruimtes voor groeps- en individuele begeleiding en behandeling van kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. De twee gymzalen zijn opgeknapt voor gebruik door beide partners. Het gebouw heeft diverse behandelruimtes en buitenspeelplaatsen. Verder heeft speel-o-theek Spele-spel een plek in het nieuwe onderkomen.

 

Felbegeerd

De ingebruikname van het nieuwe gebouw is een grote mijlpaal voor zowel Bloemendaal als De Startbaan. “Onze felbegeerde gezamenlijke huisvesting is na een jarenlang proces een feit”, aldus Maurice Peeters, directeur van De Startbaan. “Onze leerlingen krijgen eindelijk een volwaardig uitgerust en modern schoolgebouw dat recht doet aan hun onderwijsbehoeften. We hebben er zin in om in die nieuwe huisvesting met de leerlingen te werken en te leren. Samen met Gemiva kunnen we invulling geven aan onze visies om een rijke en betekenisvolle leeromgeving te creëren voor kinderen.”


Ontwikkelkansen in eigentijds gebouw

“We zijn ontzettend blij met dit eigentijdse gebouw”, vertelt Trees de Boer, locatiemanager van kinderdagcentrum Bloemendaal. “De ruimtes zijn licht, de sfeer en kleuren zijn natuurlijk. Iedere groepsruimte heeft eigen sanitair, een flexibel te gebruiken extra kamer en voldoende bergruimte. Dat werkt echt heel fijn. De gezamenlijke huisvesting maakt intensievere samenwerking met De Startbaan mogelijk. We kunnen elkaar makkelijker versterken en zo optimale ontwikkelkansen creëren voor de kinderen. 
 

Onze zorg-onderwijsgroep bevindt zich bijvoorbeeld bij de school in de gang. De kinderen in deze groep hebben potentie om door te groeien naar onderwijs. Door de gezamenlijke huisvesting kunnen ze makkelijker deelnemen aan lessen. We streven ernaar dat kinderen straks naadloos over kunnen stappen van het kinderdagcentrum naar het onderwijs en waar nodig vice versa.”

 

De Startbaan: speciaal onderwijs en praktijkcollege

Het speciaal onderwijs op De Startbaan richt zich op kinderen van 4-12 jaar oud. De Startbaan staat voor de start van het leerpad en de groei die de leerlingen zullen doormaken. De leerlingen leren ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen en willen. De leerlingen worden voorbereid om maximaal te kunnen presteren in de volgende fase van hun ontwikkeling. 
 

Het praktijkcollege De Startbaan leidt jongeren van 12-18 jaar op voor deelname aan de maatschappij. De leerlingen leren hoe ze uiteindelijk kunnen functioneren als burger van de samenleving, toekomstig medewerker van een bedrijf of als deelnemer aan een vorm van dagbesteding. 
 

De ambitie van De Startbaan is dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en dat leerlingen hun omgeving verbazen met hun persoonlijkheid, onbevangenheid en talent. De Startbaan is onderdeel van Stichting Klasse. Stichting Klasse maakt inspirerend openbaar onderwijs mogelijk op zeventien locaties in Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden.

 

Bloemendaal: gespecialiseerd dagcentrum 

Bloemendaal is een gespecialiseerd dagcentrum voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke beperking of meervoudige beperking. Ruim zeventig kinderen krijgen er behandeling en begeleiding. In een omgeving waar de kinderen zich veilig en zeker kunnen voelen, werken begeleiders met de kinderen aan hun ontwikkeling. Daarbij kijken begeleiders naar wat kinderen wél kunnen en wat ze nodig hebben om de volgende stap te kunnen zetten.
 

Het kinderdagcentrum is onderdeel van Gemiva. Medewerkers van deze organisatie ondersteunen kinderen en volwassenen om een zo goed en gewoon mogelijk bestaan te bereiken en te behouden. Meedoen in de samenleving is daarbij heel belangrijk. Gemiva ondersteunt in heel Zuid-Holland bij wonen, werken, onderwijs, dagbesteding, sociale contacten en vrijetijdsbesteding.

 

Spele-spel

Speel-o-theek Spele-spel is een uitleencentrum en een ontmoetingsplaats voor ouders en begeleiders. Spele-spel richt zich in het bijzonder op speelgoed voor kinderen met een beperking en ouderen met teruglopende vaardigheden. Dit betekent dat het speelgoed veelal gericht is op het ervaren van zintuiglijke prikkels. Het speelgoed maakt bijvoorbeeld geluid, voelt fijn aan of heeft mooie lichtjes. Daarnaast is veel speelgoed geschikt voor mensen bij wie de fijne motoriek nog niet optimaal is ontwikkeld.Elektrische auto verzekeren gemiddeld 230 euro per jaar duurder dan benzine

19-05-2022

Van de redactie

Als je overstapt van een benzineauto naar een elektrische auto, betaal je ruim 200 euro per jaar meer voor je autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite  Geld.nl. “Een elektrische auto is nog steeds flink duurder om te verzekeren dan een vergelijkbare benzineauto”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert van Geld.nl.
 


 

Verzekering elektrische auto fors duurder

Geld.nl onderzocht voor acht verschillende elektrische auto’s, zowel nieuwe als tweedehandse modellen, wat het kost om deze te verzekeren. De vergelijker keek daarbij ook wat het kost om een vergelijkbare benzineauto te verzekeren. Hieruit blijkt dat je voor een elektrische auto 10 tot 25 euro per maand meer betaalt. Dit komt dus neer op 120 tot 300 euro per jaar.
 

Auto

Bouwjaar (maand)

Gemiddelde maandpremie elektrisch*

Gemiddelde maandpremie benzine*

Hyundai Kona

2022 (mei)

€ 75,88

€ 60,74

Opel Corsa

2022 (mei)

€ 76,23

€ 57,66

Skôda Enyaq IV (Elektrisch) / Karoq (Benzine)

2022 (mei)

€ 90,27

€ 70,58

Volkswagen ID 3 (Elektrisch)/ Golf (Benzine)

2022 (mei)

€ 86,93

€ 75,19

Hyundai ioniq (Elektrisch) / i30 (Benzine)

2018 (mei)

€ 77,01

€ 58,83

Nissan Leaf (Elektrisch) / Juke (Benzine)

2018 (mei)

€ 78,68

€ 56,58

Volkswagen e-Golf (Elektrisch)/ Golf (Benzine)

2018 (mei)

€ 89,54

€ 64,56

Renault Zoe (Elektrisch) / Clio (Benzine)

2018 (mei)

€ 76,63

€ 53,29

Gemiddelde maandpremie

 

€ 81,40

€ 62,18

Verschil per jaar

 

€ 230,61


*Voor een all risk verzekering bij 12.000 kilometer per jaar. Gebaseerd op een fictieve bestuurder van 35 jaar uit Breda met 6 schadevrije jaren.
 

“Een elektrische auto heeft een hogere aanschafprijs en is, vooral door het accupakket, veel zwaarder dan een auto op benzine”, legt Bulthuis uit. “Hierdoor is de premie voor de autoverzekering bij elektrische auto’s hoger.” Daarnaast is de  schadelast voor verzekeraars bij elektrische auto’s hoger
 

Elektrisch rijden kan toch goedkoper zijn

Bij je keuze tussen een elektrische auto en een benzineauto is het dus belangrijk om rekening te houden met de hogere autopremie. “Dat is toch een grote maandelijkse kostenpost”, zegt Bulthuis. “Maar daar staat wel tegenover dat je voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting betaalt en opladen vaak goedkoper is dan benzine tanken. Die besparingen wegen waarschijnlijk wel op tegen de hogere verzekeringspremie. Alleen door rekening te houden met al die kostenposten, kun je voor jou persoonlijk berekenen wat de beste keuze is.”


Forse premieverschillen bij elektrische auto’s

Geld.nl zag in het onderzoek ook dat juist bij de elektrische auto’s de premieverschillen tussen de verzekeraars groot zijn. “Gemiddeld was het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering bij de elektrische auto’s 80 euro per maand. Dat is 960 euro per jaar. Het loont dus om verschillende autoverzekeringen te vergelijken, zeker als je een elektrische auto gaat verzekeren”, aldus Bulthuis.Zonnige start kermis

18-05-2022

Van de redactie

 Vergeet niet uw kortingsbon te tonen 

Bodegraven – Op woensdag 18 mei is de kermis welke hoort bij de voorjaarsmarkt en het BorftLive lentefestival zonnig begonnen. De kermis is op het Raadhuisplein en de omliggende straten. Woensdagmiddag trok Bing veel bekijks en vele kinderen gingen dan ook op de foto met hem.


© Digitale Bodegraafse Krant

 

Vrijdag 20 en zaterdag 21 mei 2022 zal er in het centrum van Bodegraven een gezellige voorjaarsmarkt plaatsvinden. Kom, kijken, shoppen en genieten! Tevens is er op het Raadhuisplein het BoftLive festival gaan, kortom genoeg te beleven. De markt is vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. 


Op het Raadhuisplein is het vrijdag 20 en zaterdag 21 mei één groot muzikaal feest.
 

𝗩𝗿𝗶𝗷𝗱𝗮𝗴 𝟮𝟬 𝗺𝗲𝗶 
Kermis
Braderie 10.00 tot 20.00 uur
20.00-00.00 Muziek op het Plein!
10 jaar Waterproof Shampoo
80’s & 90′ met Jan Streefland


𝗭𝗮𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟮𝟭 𝗺𝗲𝗶 
Kermis
Braderie 10.00 tot 17.00 uur

19.15 – 00.00 Boreftse Band Avond!
Long Way Blues
Have A Cigar
Little Stef
Slingshot

 

Borftlive is gratis toegankelijk.Waterinfiltratie en dynamisch peilbeheer werken in toekomstbestendige polder Lange Weide bij Driebruggen

18-05-2022

Van de redactie

Driebruggen - Uit ervaringen van boeren en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het waterinfiltratiesysteem en het dynamisch peilbeheer in de polder Lange Weide bij Driebruggen, blijkt dat het waterinfiltratiesysteem goed heeft gewerkt in 2020 en 2021. Dat is één van de conclusies uit de tussenevaluatie van het project ‘Toekomstbestendige polder Lange Weide’. 

 

In bijna de hele polder is waterinfiltratie aangelegd om de bodemdaling te remmen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Met een omvang van 310 hectare is het de grootste polder met waterinfiltratie in Nederland. Om de werking van de waterinfiltratie te optimaliseren voeren boeren en het waterschap samen dynamisch peilbeheer uit. Ook dat is uniek. 

 

Samen leren met dynamisch peilbeheer 

Samen met 28 grondeigenaren onderzoekt het waterschap de effecten van het waterinfiltratiesysteem op polderniveau en de mogelijke meerwaarde van de combinatie met een dynamisch polderpeil, in plaats van een vast polderpeil. Daarbij regelen het waterschap, de boeren in de polder en Staatsbosbeheer samen het peil, via de Begeleidingsgroep Dynamisch Peilbeheer. In drogere perioden sturen ze op een iets hoger waterpeil. In een nattere perioden verlagen ze het waterpeil. Belangrijkste vragen hierbij zijn: hoe doe je samen dynamisch peilbeheer in de praktijk en wat is het effect op de werking van het waterinfiltratiesysteem? Ook zijn de effecten van het waterinfiltratiesysteem op grondwaterstand, bodemhoogte, ecologie en waterkwaliteit gemeten.


Hogere grondwaterstand 

Uit de evaluatie 2020 en 2021 blijkt dat grondeigenaren in de warme zomer van 2020 de grondwaterstand met het waterinfiltratiesysteem flink konden verhogen. In het gemiddeld normale jaar 2021 was het verschil tussen waterinfiltratiesysteem en referentie zonder waterinfiltratie, kleiner. 

 

Praktijkervaringen

De agrariërs ervaren geen langer maai- en weideseizoen. De grasgroei lijkt in droge perioden iets hoger op percelen met een waterinfiltratiesysteem. Op de lager gelegen percelen is er sneller wateroverlast, vertrapping van greppels en plasvorming als er veel neerslag valt. 

 

Tussentijdse resultaten

Een eerste meting van de bodemhoogte geeft verschillen aan tussen percelen met waterinfiltratiesysteem en referentiepercelen zonder. Er is geen duidelijke verschil in de ecologie en waterkwaliteit zichtbaar als gevolg van het waterinfiltratiesysteem. Voor  deze onderdelen zijn langere meetreeksen nodig om conclusies te kunnen trekken. De metingen lopen nog enkele jaren door. Het dynamisch peilbeheer wordt ook in 2022 uitgevoerd en vervolgens geëvalueerd door de begeleidingsgroep. 
 

Gezamenlijk initiatief

Het project is een initiatief van de Stichting Rijn & Gouwe Wiericke en het waterschap. Ook de provincie Zuid-Holland en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zijn betrokken. Het project in Lange Weide is gefinancierd vanuit het Europese Plattelands Ontwikkelingsprogramma (POP3).Ontdek de oude Hollandse waterlinie op de fiets!

18-05-2022

Van de redactie

 Fiets vanuit Reeuwijk mee door het historische waterlinielandschap 


Reeuwijk - Op zondag 29 mei kun je op een sportieve manier de geschiedenis beleven van de Oude Hollandse Waterlinie, namelijk op de fiets. De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour staat in het teken van het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie. Om deze historie te vieren organiseert Stichting Oude Hollandse Waterlinie dit jaar allerlei jubileumactiviteiten en evenementen langs de hele linie. Met de start in Reeuwijk, de steunpost achter de linie, sluit deze fietstour daar prachtig op aan.
 


 

De start en finish zijn op zondag 29 mei in Reeuwijk. Fietsers kunnen kiezen tussen een route van 35 of 60 kilometer, die langs bestaande fietsknooppunten lopen. De fietstour is geschikt voor recreatieve fietsers, jong én oud. Doe dus gerust mee op een stadsfiets, toerfiets, handbike, of e-bike. De routes voeren je door een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met molens, gemalen, bruggen, sluizen, waterkeringen en vestingsteden die nog steeds herinneren aan de Oude Hollandse Waterlinie van 1672 die destijds werd ingezet om de vijandige Franse opmars een halt toe te roepen. De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour draait om veel meer dan het fietsen van een mooie route. Er zijn diverse bezienswaardigheden en activiteiten in het programma opgenomen. Wat dacht je van een bezoek aan het Streekmuseum Reeuwijk of een koffiepauze bij Museum & Proeverij De Koffietuin waar zelf koffie gebrand wordt? Stop ook zeker even bij Kasteel Woerden waar een gids voor je klaarstaat en kom er bij Kaasboerderij Doruvael achter hoe kaas wordt gemaakt!
 

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour heeft als doel om op een leuke en sportieve manier de geschiedenis bij te brengen en te genieten van het schitterende waterlinielandschap. Jong én oud nodigen wij daarom uit zich in te schrijven voor dit bijzondere evenement. Evenementenbureau Central Events organiseert de Oude Hollandse Waterlinie Fietstour in samenwerking met de Stichting Oude Hollandse Waterlinie.
 

Fiets je mee?

Je kunt op zondag 29 mei vanuit twee verschillende locaties langs de Oude Hollandse Waterlinie fietsen: Reeuwijk of Gorinchem. Meer informatie of direct inschrijven? Neem dan een kijkje op de website www.oudehollandsewaterliniefietstour.nl

 

Reeuwijk: startlocatie restaurant 't Vaantje

Net buiten de gemeentegrens van Gouda bevindt zich restaurant 't Vaantje. Met zijn prachtige ligging aan de Reeuwijkse plassen en een heerlijk buitenterras met uitzicht is dit het ideale begin en eindpunt van een lekker dagje fietsen. Vandaar dat de fietstochten vanuit Gouda-Reeuwijk hier zullen starten en finishen. Parkeren kan verderop bij de parkeerplaats aan het Kale Jonkerpad. Vanaf hier is het ongeveer 3 minuten fietsen naar de startlocatie. Het is niet mogelijk om bij 't Vaantje zelf te parkeren.


Adres: Korssendijk 32, 2811 HK  Reeuwijk
Parkeren:  Kale jonkerpad 3, 2805 LD  GoudaGroene parkeerplaatsen

18-05-2022

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk - Ons klimaat verandert. Hitte wordt daardoor langduriger en regen steeds heftiger. Heftige regen kan leiden tot wateroverlast of zelfs overstromingen. Langdurige warmte geeft gezondheidsproblemen. Langdurige droogte veroorzaakt extra bodemdaling. Veel van deze gevolgen kunnen we voorkomen door onze omgeving aan te passen aan de klimaatverandering. Dat heet klimaatadaptatie. Gemeente Bodegraven-Reeuwijk maakt zich sterk voor een klimaatbestendige omgeving. 

In Weideveld in Bodegraven zijn daarom op verschillende plekken groene parkeerplaatsen aangelegd. Dat doen we in onze gemeente steeds meer, en dat kunt u natuurlijk ook met uw eigen oprit doen. Door groene parkeerplaatsen is er minder kans op hittestress, want groen straalt minder warmte uit dan stenen. Wateroverlast wordt beperkt, doordat regenwater beter de bodem in kan zakken en niet allemaal hoeft te worden afgevoerd via het riool. Het water dat de grond in trekt, blijft beschikbaar voor perioden van droogte. Daarnaast zijn groene parkeerplaatsen beter voor de biodiversiteit dan dichtgelegde parkeerplaatsen.
 

Kale plekken voorkomen

Groene parkeerplaatsen hebben dus veel voordelen. Een nadeel kan zijn dat op plaatsen waar auto’s vaak op dezelfde plek staan, kale plekken ontstaan. Dan ziet het er minder groen uit. Zo veel mogelijk wisselen van parkeerplaats, dus niet steeds dezelfde parkeerplaatsen gebruiken, kan helpen voor een groener en gelijkmatiger beeld. En bent u aan het klussen, bijvoorbeeld in uw tuin? De groene parkeerplaatsen blijven mooier en gezonder als er geen grond of zand op wordt stort. Een zeiltje onder het zand of de grond leggen en het materiaal snel weer wegwerken, zorgt ervoor dat het gras op de parkeerplaats zo min mogelijk wordt beschadigd. De kale plekken hebben overigens nauwelijks invloed op de klimaatbestendige eigenschappen van de parkeerplaatsen. Het ziet er alleen wel minder verzorgd uit.Klantcontactcentrum en gemeentehuis paar dagen gesloten

18-05-2022

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk - Op Hemelvaartsdag 26 mei, de vrijdag erna 27 mei en Tweede Pinksterdag 6 juni zijn het Klantcontactcentrum van de gemeente en het gemeentehuis gesloten voor publiek. 

U kunt uiteraard wel online zaken regelen, maar de balies zijn gesloten en telefoontjes worden niet beantwoord. Direct na deze dagen bent u weer van harte welkom met uw vragen.

 Nieuwe werkwijze Raadhuisweg en Zoutmansweg

18-05-2022

Gemeentenieuws

Reeuwijk-Brug - Vanwege de veiligheid en de snelheid van werken wordt de oorspronkelijke manier van werken bij de herinrichting van de Raadhuisweg aangepast. Vanaf eind januari wordt er gewerkt aan de Zoutmansweg en de Raadhuisweg in Reeuwijk-Brug. De werkzaamheden voerde aannemer Bunnik Groep uit in een halve rijbaanafzetting, waarbij fietsers in twee richtingen over de halve rijbaan kunnen fietsen. Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden op deze manier bleek dat het te druk bleef om het werken met een halve rijbaanafzetting veilig genoeg te kunnen uitvoeren. Om ongewenste situaties te voorkomen, is de werkwijze nu aangepast. Het voordeel daarvan is wel dat er op deze nieuwe manier in meer werkvakken tegelijkertijd gewerkt kan worden.
 

Afsluiting Raadhuisweg

Sinds 5 mei is de Raadhuisweg gedurende de dag afgesloten voor het verkeer. Dit betekent dat er, behalve voor aanwonenden, geen doorgaand verkeer meer mogelijk is tussen 7 en 16 uur. Voor fietsers is een omleidingsroute ingesteld (via o.a. de Einsteinstraat en Koningin Wilhelminastraat). De kruisingen met de Nieuwdorperweg, Henri Dunantlaan en Groen van Prinstererlaan blijven voorlopig open voor verkeer. Tot er aan die kruispunten zelf gewerkt wordt, kunt u daar nog wel oversteken.
 

Op de Bouwapp en via  www.bodegraven-reeuwijk.nl/reeuwijk-raadhuisweg-zoutmansweg blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen en vindt u kaartjes met de routes die voor u beschikbaar blijven.

 

Op onderstaande afbeeldingen kunt u zien welke routes voor u beschikbaar blijven.

 

  • De rode Route is alleen beschikbaar voor aanwonenden.
  • De groene route is bedoeld voor verkeer met de bestemming Reeuwijkbrug West of winkelcentrum de Mierenakker.
  • De blauwe route is de route voor het doorgaande verkeer.
  • De oranje route is voor het fietsverkeer.


Houdt u er rekening mee dat vanaf bovengenoemde datum er geen mogelijkheid is om over de Raadhuisweg te fietsen.

 Yvonne Keuls in het Evertshuis

18-05-2022

EditieGroeneHart.nl

Bodegraven - Op 29 mei komt Yvonne Keuls naar het Evertshuis, waar ze wordt geïnterviewd door AnneMarie Visser over haar nieuwste boek Gemmetje Victoria. Het hartverscheurende waargebeurde verhaal over een bijzonder, talentvol meisje dat beschadigd werd in de molens van de jeugdzorg.

Met veel humor beschrijft Keuls hoe Gemmetje werd omringd door mensen die haar liefhadden om wie ze was en om wie ze had kunnen worden. Yvonne Keuls ontfermde zich over haar, zorgde voor haar, was er voor Gemmetje tot aan haar dood toe.

Een verhaal dat meer dan ooit actueel is.


 

Kaarten en info:  www.evertshuis.nlFijnmazig vaccineren over hoogtepunt heen

18-05-2022

Van de redactie

Regio - Het mobiele vaccinatieteam van de GGD bezoekt de pop-up locaties in de regio nog een aantal weken. Rond half juni gaat de GGD stoppen met de mobiele teams. De aantallen bezoekers lopen langzaam terug. Sommige pop-ups sluiten na een lange succesvolle periode. 
 

Zo komt het team op vrijdag 20 mei voor het laatst in ’t Kwadrant in Katwijk. Daar zijn vanaf week 6 tot en met week 19 maar liefst 1357 mensen een prik tegen corona komen halen. Dat waren met name herhaalprikken en ook nog eerste boosterprikken. De gemiddelde leeftijd was 64,9 jaar en 92% van de mensen kwamen uit Katwijk. 


Een andere goedbezochte pop-up locatie is het gemeentehuis in Lisse. Daar blijft het GGD-team nog wat langer; tot en met zaterdag 4 juni. Vorige week zette het team op deze locatie maar liefst 214 prikken. Sinds week 9 heeft het team bijna 2200 mensen ontvangen. De gemiddelde leeftijd lag rond 67,1 jaar. De inwoners kwamen met name uit Lisse (56,1%) maar ook uit o.a. Hillegom (14,4%), Teylingen (12,4%), Haarlemmermeer (7,3%) en Noordwijk (6,0%).


In week 21 zijn er nog pop-up locaties in Alphen aan den Rijn, Gouda, Hillegom, Roelofarendsveen, Waddinxveen en Voorschoten. In de bibliotheek in Noordwijk is het vaccinatieteam in week 21 voor de laatste keer aanwezig. Voor alle informatie over data, tijden en locaties kijk je op ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona. 


Vragen over corona (ook in het Oekraïens)
Voor alle vragen over corona (in 200 talen!) kun je iedere dag van 08.00 uur tot 20.00 uur bellen met een zorgprofessional op 0800 7707707. Ook is er iedere dinsdag en donderdag van 14.00 uur tot 18.00 uur een speciaal spreekuur in het Oekraïens.De Skate Parade komt naar Woerden!

18-05-2022

Van de redactie

Woerden - Ter ere van het feestjaar Woerden 650 wordt de (Utrechtse) Skate Parade naar Woerden gehaald op zaterdagavond 25 juni. Ben jij er al klaar voor? Tijd om je skates uit de kast te trekken! 
 

Skate Parade… Wat is dat?

Bij een Skate Parade wordt in een grote groep een route van ongeveer 22 km afgelegd per inlineskate over de openbare (auto)weg. Dit onder begeleiding van auto met DJ en muziek. We gaan natuurlijk voor een Skate Parade van 650 deelnemers!
 

Kan ik meedoen? 

Tijdens de parade draait het niet om hard rijden maar om een relaxed skatetempo. Je moet wel een redelijke (skate)conditie hebben, goed kunnen remmen en sturen en niet schrikken van veel mensen, afdalingen, klinkers en/of paaltjes. De hele rit is ongeveer 22 km (2 uur) maar er zijn diverse afsnijdroutes en pauzeplekken waar je ook later kunt aanhaken.  Er wordt ook een editie gehouden voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar van +/- 5 km.  

Waar gaan we allemaal naartoe?

We zullen starten aan de centrumkant van station Woerden. De Skate Parade gaat door de kernen van Harmelen, Kamerik en Woerden waar ook pauzemomenten zullen plaatsvinden. Hier kun je later aansluiten bij de parade of eerder afhaken. Ook is er afsnijdroute zodat de tocht ook toegankelijk is voor mensen met iets minder conditie.  
 

Hoe laat moet ik er zijn?

De Kidsskate vertrekt om 18.00 en duurt tot uiterlijk 19.30. De officiële Red Skate vertrekt om 20.00 en is uiterlijk 22.30 weer terug. 

Ik heb geen skates maar wil wel meedoen?

Er is een mogelijkheid om zowel skates als het hele beschermingspakket (helm, pols-, elleboog- en kniebeschermers) te huren. Dit kun je bij je aanmelding aangeven.  

Dresscode = Rood. Wat houdt dat in? 

De rode ruiter loopt als rode draad door het feestjaar Woerden 650. Themakleur van de Skate Parade is dan ook.. Rood! Doe mee en ga zoveel mogelijk in het rood gekleed. Vergeet je rode fietslampjes niet om extra te stralen. 

Ik ben om, waar geef ik me op?

Plekken voor dit unieke event zijn gewild dus vraag nu gratis je startbewijs aan om er zeker van te zijn dat je mee mag doen! 

 Theatervoorstelling, dialoog en film met en door TBS-patiënten

18-05-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 24 mei om 19.30 uur in Parkvilla start Theater in de TBS. Een theatervoorstelling met muziek, persoonlijke verhalen, humor, prangende vragen en interactieve dialoog met het publiek. De avond begint met theaterscenes  gespeeld door tbs-patiënten, medewerkers en buurtbewoners. Aansluitend is er een dialoog met de zaal: een ontmoeting tussen mensen en hun verhalen.  Na de pauze is de film Echo van Ingrid Kamerling te zien. 

In de theatervoorstelling staat het thema ‘Ontmoeting & keuzes maken’ centraal. De avond gaat onder andere in op vragen als  is kiezen altijd een kans, hoeveel overwegingen maak je op een dag en welke keuze heeft een ander voor jou gemaakt? ‘In het nagesprek proberen we je wakker te schudden, aan het denken te zetten, vragen op te roepen en tot inzichten te komen, zodat je weer op een andere manier naar de mens kijkt.’ vertelt Cindy van der Hoorn, coördinator filmhuis. 


In Echo, gemaakt door prijswinnend regisseur Ingrid Kamerling, worden niet alleen de patiënten uit een tbs-kliniek op de gevoelige plaat vastgelegd. Ook medewerkers doen een boekje open over hun gevoelens en onzekerheden. Met veel extreme close-ups geeft deze film een unieke inkijk in het leven van tbs’ers én hun behandelaars.

 

Van der Hoorn: ‘Parkvilla wil actief en zichtbaar bijdragen aan het culturele klimaat in Alphen en wij zoeken altijd samenwerking met andere culturele en maatschappelijke organisaties. Dat ons theater en filmhuis zich onder één dak bevinden biedt mogelijkheden tot interessante kruisbestuiving. Deze voorstelling is daarvan een mooi voorbeeld’. Webinar Creatief opvoeden met een kleine beurs

18-05-2022

Van de redactie

Gouda - Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert in samenwerking met psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve een webinar voor ouders van kinderen van 0 tot 14 jaar die weinig te besteden hebben. 
 


Als je niet veel geld te besteden hebt, kan het je behoorlijk bezighouden: hoe zorg je ervoor dat jouw kind met zelfvertrouwen en een goed gevoel opgroeit? Het kan als een behoorlijke uitdaging voelen om met weinig geld toch iets leuks van vakanties, vrije momenten en verjaardagen te maken. 


Tischa Neve neemt je, met haar ervaring als kind met een moeder in de bijstand én vanuit haar vakgebied als psycholoog en opvoedkundige, mee in hoe je hier als ouder je weg in vindt. Een webinar vol herkenning, erkenning, begrip en praktische handvatten.
 

De webinar Creatief opvoeden met een kleine beurs vindt plaats op woensdag 15 juni 2022, van 20.00 – 21.00 uur. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via  www.cjgcursus.nlHet OM treedt op tegen zorgfraude en eist flinke gevangenisstraffen en geldboete

18-05-2022

Van de redactie

Vandaag diende een zorgfraudezaak in de rechtbank van Rotterdam. Tegen drie van de vier verdachten eist het Openbaar Ministerie 24 maanden gevangenisstraf en ontzetting van het recht tot uitoefening van een beroep in de zorgverlening. Tegen de andere verdachte 15 maanden gevangenisstraf en tegen de organisatie die was opgezet ten behoeve van de fraude een geldboete van 740.000 euro. De verdachten komen uit Utrecht en Amersfoort.
 

Geld bestemd voor zorg in handen fraudeurs

De afgelopen jaren is de regio Midden-Nederland verschillende malen opgeschrikt door fraude met zorggelden. De werkwijze van de fraudeurs verschilde in meer of mindere mate. Maar de uitkomst is telkens gelijk: geld dat bestemd was voor zorg kwam in de zakken van de fraudeurs terecht. Het OM ziet een werkwijze waarbij het zorggeld op basis van valse facturen wordt betaald aan branchevreemde organisaties, malafide uitzendbureaus of niet bestaande bedrijven waarna het geld contant wordt gemaakt en in de zakken van de fraudeurs verdwijnt. De valse facturen zouden de fraudeurs vervolgens richting zorgverzekeraars en/of toezichthouders kunnen gebruiken als verantwoording dat de zorg daadwerkelijk was geleverd.
 

Schaamteloze fraude

In totaal is er vanuit de opgezette organisatie op deze manier 923.823 euro aan zorggeld weggevloeid. Dit bedrag is uitbetaald aan dertien bedrijven die branche vreemde activiteiten verrichten en/of geen personeel in dienst hadden. “De facturen blonken uit in vaagheid: zij vermeldden niet waaruit de aan de organisatie verleende zorgdiensten zouden hebben bestaan, hoeveel van die diensten geleverd zouden zijn en tegen welk tarief. En ook in de administratie zijn geen bijlagen, afspraken of andere informatie ter onderbouwing van de facturen aangetroffen. De facturen en het opnemen daarvan in de administratie had kortom maar één doel: het op papier creëren van een werkelijkheid die op geen enkele wijze correspondeerde met de reële werkelijkheid.”, aldus de officier van justitie.
 

Zorgfraude

Fraude met zorggelden leidt tot een afname van het maatschappelijk draagvlak voor het Nederlandse zorgstelsel, wat er uiteindelijk voor zorgt dat mensen, die zorg nodig hebben, daarvan verstoken zullen blijven.
 

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.Cybercriminaliteit in Zuid-Holland neemt af met 15,2%

18-05-2022

Van de redactie

In Zuid-Holland is het aantal gevallen van cybercriminaliteit in het eerste kwartaal van 2022 met 15,2% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is een licht sterkere daling dan de landelijke afname van 14,8%. Toch komen digitale misdrijven in Zuid-Holland momenteel nog altijd veel vaker voor dan vóór de coronacrisis. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van meest recente politiecijfers. 
 

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er in Zuid-Holland 329 meldingen van cybercrimes, zoals WhatsApp-fraude of phishing, geregistreerd bij de politie. Vorig jaar meldden nog 388 Zuid-Hollanders een digitaal misdrijf, terwijl zo’n misdrijf in 2019 nog slechts 131 keer voorkwam.  

Meeste kans om slachtoffer te worden in Zuidplas
De kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit is het grootst in Zuidplas. In deze gemeente vonden - ten opzichte van het aantal inwoners - de meeste cybercrimes plaats in het eerste kwartaal van 2022. De vijf gemeenten met de meeste cybercriminaliteit per 10.000 inwoners ziet er zo uit:  
 

Zuidplas: 9,3 meldingen per 10.000 inwoners 
Zoetermeer: 3,9 meldingen per 10.000 inwoners 
Westland: 2,7 meldingen per 10.000 inwoners 
Voorschoten: 2,3 meldingen per 10.000 inwoners 
Lisse: 2,2 meldingen per 10.000 inwoners 
 

Niet overal in Zuid-Holland daalde het aantal gevallen van cybercrime. Op Goeree-Overflakkee steeg het aantal aangiftes juist van één naar zeven. Ook in Katwijk (+150%) en Capelle aan den IJssel (+125%) steeg het aantal meldingen sterk. 
 

Cybercriminaliteit neemt af, maar niet overal
Waar in het eerste kwartaal van 2021 in Nederland nog 3.806 meldingen van cybercrime binnenkwamen bij de politie, waren dit in dezelfde periode van dit jaar 3.242. . Dit was echter niet overal het geval: in Zeeland is een stijging van 53,1% in het aantal gevallen van digitale criminaliteit en online oplichting. Ook in Flevoland (+40,3%) en Utrecht (+14,3%) steeg het aantal gevallen van cybercriminaliteit. Corneille expositie in het Groene HartHuys

17-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - Werken van de bekende kunstenaar Corneille zullen vanaf zaterdag 21 mei te zien zijn in het Groene HartHuys in Bodegraven. De expositie is mogelijk gemaakt door De Knikker uit Alphen aan den Rijn. Hun showroom met keukens en badkamers wordt versierd met kunstwerken van verschillende kunstenaars. Corneille is één van deze kunstenaars en veel van deze werken worden nu in het Groene HartHuys geëxposeerd. 

Corneille, één van de oprichters van de Cobra beweging, staat bekend om zijn kleurrijke werken. Dit is ook terug te zien in de expositie. Naast kunstwerken zijn er ook boeken, beelden en andere werken in te zien en te koop. Hiervoor heeft Dingeman van Leeuwen uit Boskoop zorg gedragen. Dingeman is een echte kunstliefhebber. Zijn leeftijd is geheim, maar het is niet geheim dat hij zich al heel veel jaren begeeft in de kunstwereld. Heel veel kennis heeft hij opgedaan en zelfs ook in de persoonlijke contacten met vele kunstenaars, zo ook met Corneille. Dingeman zal tevens een lezing verzorgen over Corneille tijdens de eerstevolgende ArtPub in het Groene HartHuys.
 

U bent van harte welkom op de Corneille expositie die loopt van zaterdag 21 mei t/m 29 juni. Het Groene HartHuys is gevestigd in de Bouwsteeg 6 te Bodegraven en is geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur. Alle kunstwerken en diverse andere artikelen zijn te koop. Voor meer info:  www.hetgroeneharthuys.nlAfronden mozaïekproject Huis van Alles

17-05-2022

Van de redactie

Reeuwijk Brug - Het mozaïekproject dat tijdens de Kids en Koffie activiteit op dinsdagochtend wordt gehouden, nadert zijn einde. 


De twee bankjes die buiten het Huis van Alles/bieb zullen komen te staan worden met deze mozaïekwerkstukken bekleed.  De vrouwen hebben zelf het ontwerp gemaakt en met veel plezier uitgevoerd met kleurige mozaïekstukjes. De twee bankjes zijn voor de coronatijd geschonken door de VVD-fractie met de bedoeling deze te mozaïeken. En nu is het eindelijk zover.
 

Het Huis van Alles is op zoek naar iemand die vakkundig deze mozaïeken kan voegen zodat de bankjes in weer en wind buiten kunnen staan en plein West nog mooier zullen maken.

 

 


Zorgpartners staat Voedselbank en Non-Foodbank Gouda bij

17-05-2022

Van de redactie

Gouda - Op maandag 9 mei overhandigde Dick van Duijn, voorzitter van de Stichting Goede Doelen Zorgpartners Midden-Holland, een cheque aan de Voedselbank Gouda e.o. en een aan de Non-Foodbank. Dick van Duijn: “We weten zeker dat deze cheques goed ingezet kunnen worden door zowel de Voedsel- als de Non-Foodbank in Gouda.”
 


Beide goede doelen ontvingen een cheque van 2500 euro. Namens de Voedselbank Gouda nam scheidend penningmeester Andries Joling een cheque in ontvangst. Andries Joling: “Bedankt voor deze bijdrage. Wij zijn erg verheugd met deze gift, die wij gaan inzetten voor cliënten die van zeer weinig moeten rondkomen. Dit maakt het voor ons eenvoudiger om onze cliënten van gezonde en meer gevarieerde maaltijden te voorzien.” Daarnaast nam voorzitter Klaas Bolt namens de Non-Foodbank de cheque in ontvangst.  

 

Zorgpartners vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. In de eerste plaats door het bieden van goede zorg- en dienstverlening aan cliënten. Daarnaast steunt Zorgpartners via haar Stichting Goede Doelen twee projecten; de Voedsel- en Non-Foodbank dichtbij en het Kibogora hospitaal in Rwanda ver weg. Op onze Stichting Goede Doelen website lees je hier meer over.Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

17-05-2022

Van de redactie

 

Het kabinet kondigt vandaag aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Het kabinet wil hiermee voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren duidelijkheid bieden en wijzigt hiervoor het besluit bouwwerken leefomgeving, ook wel bouwbesluit genoemd.

 

Minister De Jonge: ‘De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is. Samen met installateurs en leveranciers wil het kabinet een omslag maken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een alternatief voor aardgas wordt aangesloten, is er uiteraard een uitzonderingsmogelijkheid.’

 

Minister Rob Jetten: ‘Vanaf 2026 wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van woningen die niet op een warmtenet worden aangesloten. Een warmtepomp levert namelijk niet alleen een forse gasbesparing op, maar is ook nog goed voor de energierekening en het klimaat. In de tussentijd, slaan we de handen ineen met fabrikanten en installateurs om in de komende jaren meer monteurs op te leiden en de productie van warmtepompen in Nederland op te schalen.’
 

Forse besparing van aardgas

Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard, dat is goed voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.
 

Normering verwarmingsinstallaties vanaf 2026

Het kabinet bereidt normering voor zodat deze in 2026 in kan gaan. Met de normering worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Voor woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief voor aardgas worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet), is er een uitzonderingsmogelijkheid. Om de ontwikkeling van deze techniek te ondersteunen, biedt het rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%. Tot en met 2030 heeft het kabinet €150 mln. per jaar gereserveerd om woningeigenaren te blijven ondersteunen bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Daarnaast is er financiering via het Nationaal Warmtefonds, met een rentetarief van 0 procent voor lage- en middeninkomens, beschikbaar.
 

Kabinet trekt samen op met installateurs en fabrikanten

Het kabinet trekt hierin samen op met de installatiebranche (vertegenwoordigd door Techniek Nederland) en de fabrikanten (vertegenwoordigd door de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen). Techniek Nederland zet alles op alles om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtepompmonteurs zijn. Door te zorgen dat er straks in iedere regio een opleidingslocatie is waar monteurs zich kunnen laten bijscholen en door het ontwikkelen van specifieke opleidingen voor zij-instromers. Techniek Nederland gaat monteurs ondersteunen door tools die bijvoorbeeld laten zien welke woningen geschikt zijn voor (hybride) warmtepompen. Woningeigenaren worden geholpen doordat er kwaliteitseisen gesteld gaan worden aan producten, installaties en vakmanschap. Fabrikanten investeren in een forse opschaling van de productie, onder andere door op korte termijn drie extra productielocaties in Nederland te openen. Daarnaast komen er meer trainingsfaciliteiten voor monteurs. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en uniformer. Dit zorgt voor goedkopere apparaten die veel makkelijker te installeren zijn. Geen rem op groei foodtrucks

17-05-2022

Van de redactie

Het festivalseizoen is weer in volle gang. Voor 2022 staan ruim 1.100 festivals gepland. Foodtrucks zijn bij deze festivals bijna niet meer weg te denken. Tijdens de coronaperiode is het aantal foodtrucks flink toegenomen. In 2017 telde het KVK Handelsregister net geen 1.200 foodtrucks. Anno 2022 zijn dit er bijna 2.500. Een toename van 110% in 5 jaar tijd. 
Aantal foodtrucks groeit sterk. Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemingen met een foodtruck is sinds 2017 met 110% gestegen van: van 1.189 naar 2.495.

 

Onno van Gent, eigenaar van vraag en aanbodplatform  Foodtruckbooking.com herkent de sterke groei van het aantal ondernemers met een foodtruck. “De foodtruck is overgewaaid vanuit Amerika. Natuurlijk kennen we al jaren de populaire friet-, hamburger- en pizzawagen, maar na de film  ‘Chef’ zijn ook culinaire foodtrucks populair. In de film wordt de chef-kok van een goed restaurant in Los Angeles ontslagen en begint hij met succes een voedselwagen.” 
 
Foodtrucks zijn volgens Van Gent steeds meer onderdeel van een event. “Ze dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer. Daarbij vindt er een verschuiving plaats. De consument vindt niet alleen de kwaliteit van het eten belangrijk, hij vraagt ook om vernieuwing. Denk hierbij aan sushi, vegetarisch of vegan eten. Koken met producten van lokale ondernemers is daarnaast de trend. Een goede foodtruck onderscheidt zich met vers en gezond eten, gecombineerd met een origineel concept.” 
 
Van Gent verwacht niet dat het aantal foodtruckondernemingen nog veel zal groeien. Wel verwacht hij dat het aantal foodtrucks per onderneming toeneemt: “Veel foodtruckondernemers zullen nu op een punt komen waar ze moeten beslissen of ze uitbreiden om er voldoende inkomen uit te blijven halen.”  
 
Meeste foodtrucks in Noord- en Zuid-Holland
Bijna 45% van de foodtrucks is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies samen zijn 1.113 foodtrucks gevestigd. In Drenthe vind je slechts 51 foodtrucks.  
 
Aantal foodtruck ondernemingen per provincie (2017-2022)
(Bron: KVK Handelsregister)
 

Als je kijkt naar het aantal foodtrucks per 100.000 inwoners, telt de provincie Noord-Holland met 21,1 foodtrucks per 100.000 inwoners de meeste foodtrucks. Flevoland en Zeeland volgen met respectievelijk 18,6 en 17,6. Overijssel heeft de minste foodtrucks per 100.000 inwoners met 8,1. 
De vestigingslocatie zegt volgens Van Gent niet zoveel over waarde foodtrucks te vinden zijn. “Het is gebruikelijk dat foodtruckeigenaren grotere afstanden afleggen om op festivals en events te staan.” 
 
 
Steeds meer fulltime foodtruckondernemers
Volgens Van Gent verandert het type foodtruckondernemer. “Waar het eerder veel parttimers waren die naast hun foodtruck nog een baan of een andere bedrijfsactiviteit hadden, krijgen de fulltime foodtruckondernemers de overhand.” Van Gent schat het aantal fulltime foodtruckondernemers op 65% van het totaal. “Naast festivals richten deze ondernemers zich op het verzorgen van de complete catering bij bedrijfs- en familiefeesten.” 
 
 
Uitbreiding aantal foodtrucks per onderneming
Van Gent denkt dat de grote groei in het aantal nieuwe foodtruckondernemingen nu stopt. Hij verwacht wel uitbreiding van het aantal trucks per onderneming. “Veel foodtruckondernemers zullen nu op een punt komen waar ze moeten beslissen of ze uitbreiden om er voldoende inkomen uit te blijven halen.”
 
De inkomsten voor foodtrucks wisselen sterk. “Bij inhuur voor catering maken de ondernemers vaak vaste prijsafspraken met een klant. Het aantal gasten is bekend en daar kun je op inkopen. Bij een event is het aantal kopende klanten minder zeker. Daarnaast moeten foodtruckondernemers op een festival meestal stageld betalen én een percentage van de omzet, vaak zo’n 30 tot 50%, afdragen aan de organisatie.
Op basis van deze kosten én het verwachte aantal bezoekers doen ze inkopen. Een foodtruckondernemer kan daar zelf de prijs van zijn product bepalen. Maar je begrijpt dat dit de prijs van de gerechten flink op kan drijven.” 
 
 
Belangen foodtrucks
Een echte belangenorganisatie voor foodtrucks is er volgens Van Gent niet. “Foodtruckbooking.com springt hierop in. Om de branche verder te professionaliseren zijn door een jurist algemene voorwaarden voor foodtrucks opgesteld en is er in samenwerking met een verzekeraar een foodtruckverzekering gekomen. Foodtrucks bleken namelijk moeilijk te verzekeren.”
 


GEZELLIGE CLUB EVENT VAN HERES

17-05-2022

Door: Mieke van der Gugten

Bodegraven - Wat fijn dat het weer kon. Heres hield zaterdag 14 mei zijn Club Event in sportzaal De Kuil. Een sportfeest van de eigen club voor hun eigen leden.
 

 

De allerkleinste vanaf 2 jaar uit de nijntje groep, peuter en groep 1 waren als eerste. Wat kunnen en durven zij toch al veel. Dan de groepen 2,3,4 en 5. Zij lieten per onderdeel: balk, brug, Airtrac als vloer, verhoogd vlak en sprong,  verschillende trajecten zien van makkelijk naar moeilijk. Wij zijn lid van het KNGU en werken vanaf dit seizoen met het vernieuwde systeem.  Ze werden wel beoordeeld en kregen een diploma waarop met kleuren werd aangegeven hoe ze de onderdelen hadden gedaan. Bij deze groepen wordt niet meer met punten gewerkt waardoor er ook niet een winnaar(s) uit voort komt. De hoofdzaak is dat het een sportfeestje moet zijn waar plezier voorop staat en je kan laten zien wat je kan.Mandy Both op de balk

 

Naast hun diploma kregen ze allemaal een mooie medaille met daarop vermeld Topper want dat zijn ze. De Freerunners gaven een demo op een mooi uitgezet free run parcours. Ook zij kregen een medaille. In de middag waren de oudere groepen en de selectie aan de beurt. Zij werden wel beoordeeld met het nieuwe KNGU turn systeem en een punten score zodat er een 1-2-3 winnaar is. Gr. 6: 1e Eva de Haan 47,75 p. 2e Daphne Mesman 47,50 p. 3e Sanne Zwaard 45,05 p. Gr. 7/8: 1e Jasmijn Schlingmann 48,90 p. 2e Eva Verduijn 48,35 p. 3e Loes Neef 47,8 p. Aspiranten: 1e Lindsey Bakker 41,20 p. 2e Lisa Schlingmann 39,35 p. 3e Elin Jacobs 39,20 p. Selectie onderbouw: 1e Amber Westenbroek 48,40 p. 2e Imke van Wijk 46,75 p. 3e Eline Temming 46,00 p. Selectie middenbouw: 1e Zoë van der Wind 49,65 p. 2e Joy Vleeshouwers 48,50 p. 3e Tara Daneel 47,55 p. Selectie bovenbouw: 1e Mandy Both 43,40 p 2e Fleur van Vliet 42,70 3e Dewi Lakerveld 41,20 p. De winnaars kregen hun goud, zilver, brons medaille en alle andere een mooie bronzen turnmedaille voor hun goede prestatie.Saïd Ahrazi haalt offciële diploma Kickboksen trainer/coach niveau 3

16-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - 'Sportcentrum ReBo viert feest. Hoofdtrainer en eigenaar Saïd Ahrazi heeft maandag 16 mei zijn diploma voor het EVC-Traject voor Kickboksen trainer/coach niveau 3 in ontvangst mogen nemen. Ahrazi heeft aan moeten tonen dat hij bekwaam en ervaren is in het geven van lessen aan jeugd, recreanten en wedstrijdvechters en ook is zijn bekwaamheid als coach tijdens wedstrijden onder de loep genomen.Met glans heeft hij alle stappen doorlopen wat resulteerde in deze diploma, die een mooi plekje krijgt in de sportschool waar Ahrazi voorlopig nog door gaat met het geven van lessen en coachen van wedstrijdvechters voor, tijdens en na het gevecht. Deze diploma is uitgegeven door SKMO Vakbekwaam en wordt erkend door de NOC*NSF en de Vechtsport Autoriteit. Een mooie stap richting het keurmerk wat de sportschool dit jaar hoopt te halen én het tien jarig bestaan van Sportcentrum ReBo september dit jaar'. mijnklimaatpartij: vergroot Limespark en Reeuwijkse Hout

16-05-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het gezicht van #mijnklimaatparetij krijgt steeds meer vorm. Niet in de gemeenteraad gekozen, maar onverminderd actief als lokale beweging om de opwarming van de aarde te stoppen. Alle suggesties uit de meet-up over bomen planten zijn op een rij gezet, besproken met woordvoerders in de gemeenteraad in een Klimaat Beraad, en als initiatief voorstel bij de gemeenteraad neergelegd. 
 


SGP-raadslid Gerrit Weerheim biedt een zelf opgekweekte Moeraseik aan als bijdrage aan het bomen planten


Van de gemeenteraad wordt gevraagd om 73 hectare aan te wijzen waarop in de komende jaren 200.000 bomen kunnen worden geplant. Uit de gesprekken met burgers en bedrijven doet mijnklimaatpartij de suggestie om het Limespark veel robuuster te maken, en het Reeuwijkse Hout oostwaarts uit te breiden, tussen Surfplas en A12 in. Ook het Bodegraafse Bos kan wel een grotere schaal krijgen.


Daarbij wijst de klimaatbeweging er op dat dit de gemeente geen geld hoeft te kosten. Het aangewezen terrein kan door anderen worden opgekocht, zoals Land van Ons, Staatsbosbeheer of een op te richten lokale coöperatie. Ook het aanplanten van de bomen kan vanuit de samenleving georganiseerd worden, door het deels “kinderbos” te maken waar kinderen voor hun eigen toekomst enkele bomen planten, en door aan te sluiten bij de actie “meerbomen.nu” van Urgenda.

 

Mijnklimaatpartij richt zich als beweging niet in de eerste plaats op de overheid. Voorzitter Jaap de Vries van de meet-up groep bomen planten: “”Heel veel acties die daaruit voortkomen zullen wij zelf doen”. Hij noemt daarbij: 

Aan iedere school een klimaatboom geven om op of nabij het schoolplein te planten;
Aan alle bedrijven vragen één parkeerplek op te heffen (meer op de fiets naar het werk komen, meer thuis werken) en op die plaats een boom planten;
Iedereen oproepen in de eigen tuin een boom bij te planten;
Boeren te vragen om extra bosschages aan te leggen zoals die er ook traditioneel waren (geriefbosjes) en houtwallen.
 

Er sluiten zich nog steeds mensen aan bij dit initiatief om het mee uit te voeren. Wie dat ook wil doen kan zich daarvoor aanmelden bij  voorzitter Jaap de Vries, of via de website  www.mijnklimaatpartij.nlLuna Zegers mixed vurige flamenco-ritmes met jazzmuziek

16-05-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op donderdagavond 19 mei komt zangeres en componiste Luna Zegers naar het Evertshuis. ‘Entre Dos Mundos’ is een sprankelende en ontroerende muziektheatervoorstelling waarin ze zingt en vertelt over thema’s als verlangen, liefde en verlies. Tickets zijn online en aan de theaterkassa te verkrijgen.
 


Beeld: IKK
 

Met haar zelfgeschreven teksten én muziek schept Luna een fascinerende wereld waarin ze alle bagage die ze onderweg heeft verzameld samenbrengt. Ze koppelt de vurige flamenco-ritmes aan haar jazz-zangachtergrond en creëert zo een volstrekt uniek geluid. Luna verweeft in ‘Entre Dos Mundos’ haar prachtige liederen met persoonlijke verhalen waarmee ze haar publiek een intieme kijk in haar leven geeft. Dit alles resulteert in een muziekprogramma van uitzonderlijke, internationale klasse.

 

Luna Zegers studeerde in 2015 als eerste (en nog steeds enige) niet-Spaanse af in flamenco-zang aan het prestigieuze conservatorium ESMUC in Barcelona; een absoluut unicum. In 2010 sloot ze cum laude haar zangopleiding af aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens deze voorstelling wordt ze begeleid door  Vicente Santiago (gitaar) en Javier Infestas (percussie).

 

De voorstelling van Luna Zegers begint donderdag 19 mei om 20:30 uur in het Evertshuis. Een kaartje kost € 19,00 incl. drankje. Voor meer info en tickets reserveren:   www.evertshuis.nl/luna-zegers-entre-dos-mundos

 

Praktische informatie

DONDERDAG 19 MEI 2022

LUNA ZEGERS – Entre Dos Mundos

MUZIEK

AANVANG 20:30 uur

ENTREE € 19,00 incl. drankje

LOCATIE Evertshuis, Julianastraat 4, BodegravenProvinciale Kampioenschappen succes voor Bodegraafse zwemmers

16-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - Afgelopen weekend vond het eerste deel van de Provinciale Kampioenschappen zwemmen plaats en hierbij kwamen in totaal 7 Bodegraafse zwemmers in actie. Bij de Provinciale Kampioenschappen staan de beste zwemmers van de provincie aan de start om op 16 verschillende afstanden (en diverse estafettes onderdelen) te strijden om een podiumplek  In totaal  zwemmen 424 zwemmers van 29 zwemverenigingen op dit kampioenschap. Beeld: WIDEX GZC DONK


De zeven Bodegraafse zwemmers zijn lid van drie verschillende verenigingen. Donna van der Meer, Maaike Broersma en Laila Kuipers zwemmen bij BZ&PC uit Bodegraven, Roan van der Weide, Erin de Jong en Tessa de Jong bij WIDEX GZC DONK uit Gouda en Bjorn Rijkaart bij WVZ uit Zoetermeer. De zwemmers uit Bodegraven behaalden ook meerdere podiumplaatsen. Donna zwom naar de 3e plaats op de 200 meter vlinderslag. Ook Erin pakte het brons op de 200 meter vlinderslag. Roan pakte de 1e plaats op de 50 meter schoolslag en een 3e plaats met de estafette 4x 100 meter wisselslag. Bjorn werd 1e op de 200 meter wisselslag, 1e op de 100 meter vrijeslag en 3e op de 200 meter vlinderslag en de 50 meter schoolslag. Ook behaalde hij een 2e plaats op de 4x 100 meter wisselslag. 


Aankomend weekend is het tweede deel van de Provinciale Kampioenschappen en hierbij maken ook de Bodegravers weer een kans op een podiumplek. Na de twee weekenden Provinciale Kampioenschappen is ook bekend welke zwemmers zich hebben geplaatst voor de Nederlandse Kampioenschappen die van 10 t/m 12 juni in Eindhoven plaatsvinden. 

 

 Dubbele winst heren BZ&PC

16-05-2022

Door: Andreas de Heij

Bodegraven - De Bodegraafse waterpoloërs hebben afgelopen week wederom goede zaken gedaan. Op donderdag avond werd in Amsterdam ’t Y verslagen. In een voor BZ kenmerkend wedstrijdverloop werd met 11-15 gewonnen.
 

Tot 2-2 ging de wedstrijd gelijk op. Daarna werd het kenmerkende gat geslagen en liep de ploeg van coach Van Tongerloo uit naar een 3-9 voorsprong halverwege de wedstrijd. Vervolgens verslapte het spel wat en kwam ’t Y weer wat terug, 8-11. Voor BZ het signaal om zelf beter te gaan spelen. In slot van de laatste periode liepen de Bodegravers weer uit naar uiteindelijk 11-15.
 


Op zaterdag stond de reis naar Oldenzaal op het programma. Maar liefst 4 ploegen degraderen uit de landelijke 1e klasse. OZ&PC is in gevecht voor lijfsbehoud. Het kon dus wel eens een pittig potje worden. BZ&PC was echter direct bij de les en nam een 1-4 voorsprong. De Oldenzalers kwamen terug tot 4-5. In de 2e periode werd het definitieve gaatje geslagen naar 5-9. De laatste twee periode van de wedstrijd was BZ aanvallend niet goed. Het scoorde nog maar 3 maal. OZ&PC had ook niet de schotkracht om dichterbij te komen. Met een 9-12 eindstand gingen de Bodegravers tevreden naar huis. 

 

Doelpunten ’t Y – BZ&PC (11-15)

Joey Schellingerhout 4x, Tom Nederend 3x, Luke Rijnbeek 3x, Henk Suur 2x, Luca Groenendijk, Stefan Sterk, Bart Sterk
 

Doelpunten OZ&PC – BZ&PC (9-12)

Joey Schellingerhout 5x, Tom Nederend 3x, Luke Rijnbeek 2x, Luca Groenendijk, René Peek

 

 

1

De Linge/PCG 

19

52

2

MNC Dordrecht 

19

49

3

BZ&PC 

18

39

4

VZC 

20

33

5

SWOL 1894 

19

31

6

JAWS Amsterdam 

18

29Lezing De postzegeltuin

16-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - Zondag 22 mei 2022 start de Hortus Populus weer met de lezingencyclus “Boost je immuunsysteem”. Komende zomer komen diverse onderwerpen aan bod over lichamelijke en geestelijke gezondheid en wat jij daar zelf aan kan doen.

De aftrap is  “De postzegeltuin”. Denk jij dat je op je balkon of in je kleine tuin geen groenten kunt verbouwen, dan heb je het mis. Op een simpele manier verander je jouw postzegeltuin in een paradijsje voor mens en dier. Op zondagmiddag 22 mei vanaf 15.00 uur vertelt Marian Humme hoe je dat kan doen en ontdek je wat er allemaal mogelijk is.  

Opgeven voor deze lezing kan via  lezingen@hortuspopulus.nl. De toegangsprijs is €7,50 inclusief koffie en thee. Sunday Half Hour (SHH)

16-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 22 mei organiseert de jongerendienstcommissie van de Protestantse Gemeente Emmaüs weer een SHH dienst in de Ontmoetingskerk. Maar let op: de aanvangstijd is gewijzigd. De SHH dienst begint voortaan om 12.00 uur! Het thema van deze dienst is: “Uit het oog, maar niet uit het hart”. 


Het is bijna Hemelvaart; een christelijke feestdag. Maar……een feestdag omdat Jezus is weg gegaan? Best bijzonder toch? Waarom ging Hij weg en waarom kon Hij niet direct al het Koninkrijk op aarde stichten?
 

Arjo van der Steen zal met ons nadenken over dit thema en Twenty4Eleven verzorgt weer de muzikale begeleiding. Ook als je nog nooit bent geweest; van harte welkom om 12.00 uur in de Ontmoetingskerk! Na de dienst drinken we met elkaar koffie en thee in de tuin bij de kerk, kom jij ook?Verzorg een lekkere en gezonde maaltijd voor een klein bedrag

16-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 25 mei wordt budgetkoken georganiseerd. Het moment om een lekkere, maar ook gezonde maaltijd op tafel te zetten voor een klein bedrag. Deze activiteit vindt plaats in Rijngaarde 1 Bij SAM. Om 17:00u bent u van harte welkom. 

 

Voor 3 euro per persoon (exclusief kopje thee/koffie) zetten jullie gezamenlijk een lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Jullie bedenken wat jullie gaan eten, doen de benodigde boodschappen, gaan gezamenlijk koken en daarna is het tijd om de heerlijke maaltijd gezamenlijk op te gaan eten. Budgetkoken is kostenbewust en geeft ruimte voor sociaal contact en om elkaar te ontmoeten. Kook gezellig mee, maak een praatje en geniet van een heerlijke maaltijd.  
 


Meer informatie en aanmelden? Stuur een mailtje naar het volgende mailadres:  6001622@mborijnland.nl  Een mooi en sfeervol voorjaarsconcert van Muziekvereniging OBK Driebruggen

16-05-2022

Door: Frank van Duuren

Driebruggen - Op zaterdag 14 mei jl. heeft Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Driebruggen haar traditionele Voorjaarsconcert gegeven. Voor het eerst na de coronaperiode weer met publiek!!
 

Als eerste begon het opleidingsorkest onder leiding van Frank van Ohm. Het opleidingsorkest begon met een mooi koraal “The Morning Light” om op te warmen. Na het koraal speelde het opleidingsorkest het stuk “Zodiac” van Jan de Haan. Het stuk geeft de karakters van de sterrenbeelden weer zoals bijvoorbeeld, de Leeuw en Schorpioen. Hierna kwam het werk “Ammerland” van Jacob de Haan aan de beurt, een mooi werk over het net over de grens bij Duitsland liggende gebied Ammerland. Het werk was een mooie uitdaging in te studeren voor het orkest, maar dit is goed gelukt. Het toegestroomde publiek genoot van hun prestatie! 

Tussen de bedrijven door werden er ook Jubilarissen gehuldigd. Manon van Blotenburg en Albert Koomans vierden hun 12,5 jarig jubileum. En OBK Driebruggen had ook dit jaar een jubilaris in het midden namelijk Cora Zwanenburg die haar 40 jarig jubileum vierde!! Zij kregen uithanden van het bestuur, een ZHBM speldje en een Certificaat.
 

Daarna volgde het groot orkest van OBK Driebruggen onder leiding van Mark van Mil. Zij speelde een aantal fraaie stukken o.a. “Bach Variants” Een mooie bewerking op de compositie “Awake my heart and Sing”. Hierna kwam het uitdagende werk “The Margam Stones” aan bod. Dit 2e divisie stuk eist veel concentratie en discipline van de muzikanten maar werd naar behoren en met veel concentratie uitgevoerd.  Het programma werd vervolgd door de een mooi solostuk voor Es-Bas namelijk “Teddy’s Bear Picnic” met enthousiasme gespeeld door Geert-Jan Hoogendoorn. 
 

Hier werd het publiek getrakteerd niet alleen met een mooie solo maar ook met beeld en teruggebracht in tijd naar het begin van de animatietijd van de gelijknamige tekenfilm.  Hierna kwam er een Paso Doble op het programma “Suspiros De Espagna”. Het concert werd afgesloten met een fraaie compilatie van filmmuziek met onder andere “Dances With Wolves”, James Bond en Out of Africa” van de componist/ filmmaker John Barry. Ook met een mooie beelden op de achtergrond. Muziekvereniging OBK Driebruggen kan terugkijken op een geslaagd concert!!

 

Wilt u meer van OBK Driebruggen zien dan nodigen wij u van harte uit voor ons concert van 30 juni  aanstaande in het Evertshuis in samenwerking met de Cultuurcommissie Bodegraven-Reeuwijk in het kader van het rampjaar 1672 Bodegraven.  

Voor meer informatie over OBK, kijk op de website:  https://obkdriebruggen.comInwonersbelangen: Centrum auto te gast

16-05-2022

Van de redactie

Woerden - De fietswerkgroep van Inwonersbelangen heeft verslag gedaan van haar eerste werkzaamheden. Deze werkgroep is opgericht in de gehouden Algemene Ledenvergade-ring om de aandacht voor fietsers te verbreden. Fietsers zijn onderdeel van het verkeer. Zij kunnen niet los gezien worden van voetgangers, vrachtverkeer en de auto. De eerste aanbeveling is om van het centrum van Woerden een zone te maken waarin de auto te gast is. Dat zou een beleidswijziging betekenen van autoluw naar voorrang voor de fiets.

 

Werkgroep fietsers

De werkgroep bestaat uit leden van Inwonersbelangen. Woonachtig in alle delen van de gemeente Woerden. Ook woonachtig in centrum. In het centrum worden de grootste knelpunten voor fietsers ervaren. Het centrum is daarom als eerste opgepakt. Geconstateerd is dat het wenselijk is, dat er eenduidigheid is over de regels. Duidelijkheid en overzichtelijke situaties zijn de basisstenen voor veiligheid in het verkeer. Helaas is dat in Woerden niets steeds het geval, bijvoorbeeld wanneer auto’s en fietsers elkaar ontmoeten. Zo zijn er een aantal kruispunten van een doorgaande fietsroute met een doorgaande autoroute waar de fiets nu voorrang moet verlenen aan de auto, ook wanneer die van links komt.

 

Maak van centrum een fietsgebied

Jacques Sistermans van de werkgroep: “Maak van het centrum buiten het voetgangersgebied een fietsgebied”. Op dit moment zijn er veel onduidelijke verkeersituaties in het centrum. Door kruispunten in te richten ten gunste van fietsers en in het hele centrum auto te gast te maken zijn er geen uitzonderingen meer. Dit betekent geen beleidsmatig ongewenste beperkingen voor de automobilist. Wel duidelijkheid. Jacques Sistermans vervolgt: “Je hoeft je als automobilist niet bij elk kruispunt of verkeerssituatie af te vragen wie voorrang heeft. Als fietser ook niet.”

 

Handhaaf fietsverbod in voetgangersgebieden

Inwonersbelangen is overigens van mening dat het bij verkeer en mobiliteit niet alleen om fietsen en auto’s gaat. Voetgangers zijn er ook nog. Er zijn in het centrum voetgangers-gebieden waar het fietsen verboden is. Denk bijvoorbeeld aan het Kerkplein, Rijnstraat en Voorstraat. Hier wordt min of meer gedoogd dat er gefietst mag worden. Dit veroorzaakt onveilige situaties. In elk geval roept dit bij veel mensen een onveilig gevoel en irritatie op. Ook fietsen op de stoep moet stoppen. Dit wordt vooral bereikt door duidelijkheid te ver-schaffen en geen hybride situaties te creëren waar zowel gefietst als gelopen kan worden.

 

Duidelijkheid en overzicht

Door uitvoering van bovenstaande wordt het verkeer in het centrum van Woerden overzichtelijk. Geen wirwar van regeltjes. Eén uitgangspunt geeft duidelijkheid. En dat is dan eenvoudig na te leven. De verkeersveiligheid voor alle deelnemers neemt daarmee fors toe.

 Zaterdag 18 juni Open Water Bodegraven

15-05-2022

Van de redactie

 Inschrijven voor sportieve, recreatieve en wedstrijdzwemmers nu mogelijk! 

 

Bodegraven - Over 5 weken vindt het waterspektakel plaats tussen Nieuwerbrug en het centrum van Bodegraven. Eindelijk weer kunnen triatleten, wedstrijd- en recreatieve zwemmers de Oude Rijn bedwingen. De scheepvaart wordt omgeleid om tussen 10.00 uur en 16.00 uur plaats te maken voor de sportievelingen. 

 

Mede dóór Corona zagen we veel meer individuele zwemmers hun slagen maken in bijvoorbeeld het water van het Reeuwijkse Hout, de Wonne of de Wiericke. Maar ook het buitenzwemmen in de Corona-winters in De Hoorn te Alphen a/d Rijn en in de Surfplas heeft een vlucht genomen. Open Water zwemmen is opkomend, gezien de verschillende groepen die bijvoorbeeld op Facebook te vinden zijn. 
 


Finish van de 2,5 en 5 km tussen de sluisdeuren in het centrum van Bodegraven


Inschrijven

Wedstrijdzwemmers schrijven in via het voor hen bekende Olowis-systeem. Recreanten en sportieve zwemmers die de 2,5 km of de 5 km willen doen, sturen een e-mail naar:  openwater@bzpc-bodegraven.nl en ontvangen hierna aanvullende informatie. De verschillende afstanden en zwemcategorieën staan op de website

 

Vrijwilligers
Om het evenement in goede banen te leiden, zoeken wij ook nog bootjes die meevaren en ‘kantjeslopers’ die langs het water de 2,5 of 5 km meelopen met de zwemmers. Zij waarschuwen de kapitein van een bootje of de reddingsbrigade als er iets mis is. Je hoeft niet zelf het water in te springen. Wil je helpen als vrijwilliger? Heel graag! Meer informatie vind je op de website, of stuur een e-mail. 

 

In de aanloop naar de wedstrijd informeert BZ&PC (Bodegraafse Zwem- en Poloclub) nog over mooie zwemspots, veilig zwemmen met zo’n fluoriscerend ballonnetje, koud of warm water, maar ook over open water tochten en wedstrijden die dit jaar plaatsvinden. 

 

Website:            www.bzpc-bodegraven.nl/openwater
e-mail:               openwater@bzpc-bodegraven.nlRamon van Engelenhoven verrast piano liefhebbers bij ReeuwijkKlassiek

15-05-2022

Van de redactie

Reeuwijk - Dat pianist Ramon van Engelenhoven een belangrijke prijs had gewonnen, bleek al meteen in het begin van het concert. Een prachtig gespeelde Claude Debussy waarvan de poëzie op de Steinway vleugel goed tot uiting kwam. Gevolgd door een arrangement van Franz Liszt van Wagner’s “Isolde’s Liebestod”.
 
Na gelukkig weer een normale pauze waarbij je samen met anderen van een drankje kon genieten en wat bijpraten, negen met veel gevoel gespeelde Preludes van Chopin. Ramon sloot af met zijn voorliefde voor componisten van filmmuziek: een zelf gemaakt arrangement van B. Hermann. Na het applaus en de bloemen (van Blooms) gaf hij een toegift waarvan wij na afloop tot onze verrassing hoorden dat het filmmuziek was.  Prachtige muziek die aantoont dat er nog veel muziek is die het waard is om gehoord te worden. Deze jonge pianist (27) heeft veel in zijn mars en van hem gaan wij nog veel horen.Rotary Bodegraven geeft financiële donatie aan stichting Kom-mee-Eten

15-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - Rotary Bodegraven steunt opnieuw stichting Kom-mee-Eten met een financiële donatie van € 3500,- waarvan in 2022 met name investeringen worden bekostigd voor een bedrag van € 2000,-. Stichting Kom-mee-Eten is al 6 jaar actief. Door het dagelijks gebruik van alle pannen, keukenapparatuur is vernieuwing gewenst. Goede materialen maken de werkzaamheden veiliger en gemakkelijker voor Asha Bruinsma en haar vrijwilligers.
 


Asha Bruinsma-Soedhoe van stichting Kom-mee-Eten


De leden van de Rotary dragen de stichting Kom-mee-Eten een goed hart toe omdat zoveel ouderen daarmee een gezonde maaltijd in een gezellige sfeer kunnen eten.  Zij zijn blij om de stichting op deze manier te kunnen ondersteunen. Rotary Bodegraven laat op deze manier haar betrokkenheid met de gemeenschap zien.Rohda’76 ‘vergeet’ te winnen

15-05-2022

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In de thuiswedstrijd tegen VEP had Rohda’76 na 20 minuten ‘zomaar’ met 4 of 5-0 voor kunnen staan. De blauwwitten misten ‘dotten’ van kansen, hielden de Woerdenaren in de wedstrijd en kwamen uiteindelijk niet verder dan 1-1.De mee opgekomen Steven Holthuijsen kopt over        (Foto: Don van der Meer)

 

Direct na de aftrap rolde de ene na de andere Rohda’76-aanval richting VEP-doel. Met vlot combinatiespel zette Rohda’76 de gasten onder druk. Een treffer kon niet uitblijven, zo leek het. Maar vooral het aanvalsduo Pim de Visser en Daniël van Leeuwen had het vizier bepaald niet op scherp staan. Na het overrompelende offensief van Rohda’76 lieten de gasten zich iets meer gelden en mocht de thuisclub niet mopperen toen VEP net voor de rust de paal trof.
 

In de tweede helft creëerde Rohda’76 minder kansen en moest zelfs na een krap half uur een 0-1 achterstand toestaan. Amper drie minuten later maakte Van Leeuwen die ongedaan: 1-1. Daarna kreeg Rohda’76 nog enkele kansen, maar zag aan de andere kant VEP op de lat schieten.

 

Uitgangspositie

Ondanks het gelijke spel blijft Rohda’76 de ranglijst om de derde periode aanvoeren. ,,Zes weken geleden stonden we nog onder de degradatiestreep en nu spelen we sowieso tot aan de laatste competitiewedstrijd voor de derde periodetitel en die uitgangspositie hebben we toch mooi met elkaar gecreëerd,’’ prijst trainer Arjen Linstra zijn spelers en staf.

Komende zaterdag 21 mei gaat Rohda’76 op bezoek bij de nummer twee van de ranglijst, Zwammerdam. Die derby begint om 14.30 uur.

 

 

 

 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

15-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 16 mei tot en met 20 mei het volgende menu voor u.

 

Maandag

Vermicellisoep, bami goreng met Chinese wokgroenten, kroepoek, satésaus, gebakken uitjes, augurk, toetje

Dinsdag

Groentesoep, aardappelen, boomstammetje, bloemkool met kaassaus, jus, toetje

Woensdag

Tomatensoep, aardappelen, hamburger, gebakken uiringen, sperziebonen, jus, toetje

Donderdag

Kippensoep, aardappelen, slavink, bietjes, jus, toetje

Vrijdag
Champignonsoep, hete bliksem met appelstroop, chipolataworstjes, jus, toetje

 


Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893
 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Adres  : Rijngaarde 1, BodegravenSieb Griede Kampioen op Ippon Trophy Antwerpen

14-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 14 mei is Bodegraafse Sieb Griede, judoka bij Chikara Sport, kampioen geworden in zijn leeftijds- en gewichtscategorie (judoka’s -15 met een gewicht boven de 66 kg) op het internationale judotoernooi “Ippon Trophy in Antwerpen”. Sieb wist overtuigend al zijn partijen te winnen. Bianca Kamal Ghatias wist net de finale poules niet te redden door. Ricardo Kamal Ghatias en Lars Leuverink werden in de voorrondes uitgeschakeld.
Online theatervoorstelling Onder Invloed

14-05-2022

Van de redactie

Regio - Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert in samenwerking met theatergroep PlayBack de online theatervoorstelling Onder Invloed voor ouders van kinderen tussen de 10 en 18 jaar. 
 


Iedere jongere komt in aanraking met drank en drugs. Experimenteren hoort erbij als je jong bent. Maar onder druk van vrienden drinken pubers soms meer dan ze eigenlijk zouden willen of goed voor hen is. Hoe help je jouw kind bij het aangeven van zijn of haar grens? En hoe zet je pubers kritisch aan het denken over wat normaal is en wat niet? 

 

Tijdens de ouderavond Onder Invloed houden de acteurs van PlayBack ouders op een luchtige wijze een spiegel voor. Ze spelen herkenbare en vaak grappige situaties aan de keukentafel. Ook leren ze je hoe je afspraken kunt maken en effectief met je kind kunt communiceren over alcohol- en drugsgebruik. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de invloed van de alcoholwet op jongeren en hun opvoeding.

 

De theatervoorstelling is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 10 en 18 jaar, maar ook professionals en andere geïnteresseerden zijn welkom. De theatervoorstelling vindt online plaats op maandag 13 juni 2022 van 20.00 - 21.30 uur via Zoom. Deelname is gratis. 
 

Aanmelden en meer informatie via  www.cjgcursus.nlHeeft uw tosti-apparaat er geen kaas van gegeten?

14-05-2022

Van de redactie

 Kom er 19 mei mee naar het Repair Café! 

Alphen aan den Rijn - Wat doet u met spullen die er duidelijk geen zin meer in hebben? Weggooien? Mooi niet! Elke laatste donderdag van de maand organiseert Stichting Kringloop Alphen als vanouds het Repair Café van Alphen aan den Rijn. Samen met onze vrijwilligers zorgt u ervoor dat uw spullen misschien weer een jaartje mee kunnen!  

U kunt met allerhande spullen met een kwaaltje terecht bij het Repair Café van Stichting Kringloop Alphen, denk bijvoorbeeld aan: 

·         elektrische apparaten die het niet meer doen, 

·         fietsen met een lekke band,

·         klokken die niet meer lopen en

·         kleding met een gaatje.

 

Elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van juli en december, zitten tussen 10.00 en 12.00 uur op Energieweg 13 in het gezellige KringloopCafé onze handige vrijwilligers voor u klaar met advies en een lekker kopje koffie. Neem uw kapotte spullen mee en probeer het samen met hen een langere levensduur te geven. Gereedschap wordt gratis ter beschikking gesteld. 
 

Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa. De activiteiten binnen het Repair Café zullen zich beperken tot eenvoudige klusjes, dit vergroot de kans dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt.  Meer weten over Stichting Kringloop Alphen? Ga naar www.kringloopalphen.nl. Meer informatie over Repair Cafés is te vinden via www.repaircafe.nl.Dagboek Schrijven bij Inloophuis ‘Leven met kanker’

14-05-2022

Van de redactie

Woerden - Dinsdag 24 mei is er een workshop dagboek schrijven door Welmoed Homan. In een dagboek kun je alles kwijt wat je wilt. Gebeurtenissen, herinneringen, gevoelens. Je kunt al schrijvende praten tegen jezelf waardoor je beter kunt nadenken. En je kunt jezelf helpen door via eenvoudige oefeningen verder te komen met lastige emoties. Je kunt dialogen houden met anderen, niet in je hoofd, maar op papier. En door dit alles maak je van je hart geen moordkuil, maar red je jezelf steeds beter. Je leert wat je kunt hebben aan een dagboek, leert jezelf beter uiten en beter denken door te schrijven en je wordt gestimuleerd zelfredzamer te zijn. 
 

Welmoed Homan is zeer veelzijdig in creativiteit. Ze is docent voor anderstaligen, werkt bij Taalhuis Culemborg, zingt, schrijft en bracht zelf een levensverhaal in een boekje uit. Wie eens wil kennismaken met deze activiteit, met het Inloophuis in het algemeen, fijn met schrijven aan de slag wil gaan, is van harte welkom. De workshop start om 10.00 uur en vooraf aanmelden is nodig. 
 

Vanaf 9.30 uur staan de koffie en thee klaar. Voor nieuwe gasten is een rondleiding door het huis mogelijk met uitleg over wat het Inloophuis te bieden heeft. Kortom een unieke gelegenheid om kennis te maken met Inloophuis ‘Leven met kanker’ op Wilhelminaweg 12 in Woerden. 


Aanmelden of meer informatie vragen via: telefoon 06-14004496, email  info@inloophuislevenmetkanker.nl  of in het Inloophuis (openingstijden zie de website  www.inloophuislevenmetkanker.nl ). Kermis, braderie en muziek in Centrum Bodegraven

13-05-2022

Van de redactie

Bodegraven – Op woensdag 18 mei begint de kermis welke hoort bij de voorjaarsmarkt en het BorftLive lentefestival. De kermis is op het Raadhuisplein en de omliggende straten. 
 


 

Vrijdag 20 en zaterdag 21 mei 2022 zal er in het centrum van Bodegraven een gezellige voorjaarsmarkt plaatsvinden. Kom, kijken, shoppen en genieten! Tevens is er op het Raadhuisplein het BoftLive festival gaan, kortom genoeg te beleven. De markt is vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. 


Op het Raadhuisplein is het vrijdag 20 en zaterdag 21 mei één groot muzikaal feest.
 

𝗩𝗿𝗶𝗷𝗱𝗮𝗴 𝟮𝟬 𝗺𝗲𝗶 
Kermis
Braderie 10.00 tot 20.00 uur
20.00-00.00 Muziek op het Plein!
10 jaar Waterproof Shampoo
80’s & 90′ met Jan Streefland


𝗭𝗮𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟮𝟭 𝗺𝗲𝗶 
Kermis
Braderie 10.00 tot 17.00 uur

19.15 – 00.00 Boreftse Band Avond!
Long Way Blues
Have A Cigar
Little Stef
Slingshot

 

Borftlive is gratis toegankelijk.

 DANSTALENTEN VAN CODARTS ROTTERDAM TE ZIEN BIJ TALENT ON THE MOVE IN EVERTSHUIS

13-05-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op zaterdag 21 mei komen de topdanstalenten van Codarts Dance Company naar het Evertshuis. Net als voorgaande jaren brengen ze het nieuwste op hedendaags dansgebied. Speciaal voor dansscholen uit de regio Bodegraven-Reeuwijk biedt het Evertshuis een speciale kortingsactie. 


Beeld: Sjoerd Derine


Van Jiří Kylián tot Hans van Manen, beroemde choreografen hebben de afgelopen jaren werk laten zien tijdens ‘Talent On The Move’. Dit is het jaarlijkse tourneeprogramma van de virtuoze en veelzijdige topdanstalenten van Codarts Dance Company, dé internationale hotspot voor eigentijdse dans. 

 

Van zowel solo’s, duetten, groepsdansen, bestaand repertoire van internationale topchoreografen, als nieuwe choreografieën van aanstormende talenten, die speciaal voor de dansers van Codarts zijn gecreëerd. Kortom een aanstekelijke, hartverwarmende show op het hoogste niveau, waarbij de passie en energie van het podium afspat. 

 

De jaarlijkse tournee langs verschillende theaters van ‘Talent On The Move’ is een gezamenlijk initiatief van het Holland Dance Festival en Codarts Rotterdam. Holland Dance programmeert het hele jaar door vooraanstaande nationale en internationale dansproducties en eigen voorstellingen en projecten. Codarts Rotterdam heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot één van de meest vooraanstaande opleidingsinstituten voor eigentijdse dans in Europa.
 

Talent on the Move 2022 op zaterdag 21 mei begint om 19:00 uur in het Evertshuis. Een kaartje kost € 19,00 / € 15,00 is de speciale kortingsprijs voor dansscholen. Voor meer info stuur dan even een mailtje naar communicatie@evertshuis.nl. Kijk voor het volledige programma en reserveren van tickets op  www.evertshuis.nl

 

Praktische informatie

ZATERDAG 21 MEI 2022

DANS

AANVANG 19.00 uur (LET OP! aanvangstijd is eerder dan normaal)

ENTREE € 19,00 / € 15,00 kortingsprijs voor dansscholen

LOCATIE Evertshuis, Julianastraat 4, BodegravenIKC Schatrijk opent kinderboekenzwerfstation

13-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - IKC Schatrijk wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Want lezen is heel belangrijk voor je ontwikkeling. Door te lezen vergroot je je woordenschat. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend, “lezen maakt je rijk".   

Vrijdag 13 mei hebben de kinderen van de leerlingenraad, samen met juf Leonie bij beide ingangen van de school een zwerfboekenstation geopend. Als je wilt mag je een boek gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, dan laat je het boek ergens zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Je kunt ze dan bijvoorbeeld terugvinden in de wachtkamer bij de dokter, op de kinderboerderij, in de trein en nu ook op IKC Schatrijk.  Zwerfboeken zijn van en voor alle kinderen! Je herkent ze aan de speciale sticker. Avond4daagse Bodegraven-Reeuwijk 2022!

13-05-2022

Van de redactie

Schrijf je nu (online) in!

Het wandelfeest van het jaar: de Avond4daagse! De inschrijving voor de Avond4daagse Bodegraven-Reeuwijk 2022 is inmiddels open. Deze editie van de Avond4daagse vindt plaats van dinsdag 31 mei t/m vrijdag 3 juni 2022. Voor elke wandelaar is er een afstand, namelijk: 2, 5 of 10 km. De laatste editie liepen er ruim 700 mensen mee. Men genoot van de mooie routes en onderweg werden de deelnemers getrakteerd op wat lekkers door diverse sponsoren. De organisatie is alweer enkele maanden bezig om ook dit jaar weer mooie routes uit te zetten in de verschillende dorpskernen. Het zullen dus beslist weer vier mooie dagen worden. 

 

 

NIEUW: XS-route

Naast de gebruikelijke afstanden van 5 of 10 kilometer, die dagelijks gelopen kunnen worden, is er sinds dit jaar een afstand bijgekomen: de XS-route. Elke dag zal er een route van ongeveer 2 kilometer zijn voor de hele kleintjes, onze senioren en alles daar tussenin, voor een ieder waarvoor 5 kilometer net te ver is. 

 

Deelnemers kunnen naar de website www.senw-br.nl. Daar is een link naar de online-inschrijving. Er is ook gedacht aan de wandelaars die graag mee willen doen, maar niet iedere avond kunnen. Er zijn ook dagkaarten beschikbaar! Kortom, er kan door iedereen worden deelgenomen, zowel individueel als in groepsverband!

 

Programma

Dinsdag 31 mei: Reeuwijk-Brug

Start/Finish: Zalencentrum de Brug 

Woensdag 1 juni: Reeuwijk-Dorp

Start/Finish: Voetbalvereniging RVC’33

Donderdag 2 juni: Driebruggen/Waarder

Start/Finish: Voetbalvereniging WDS

Vrijdag 3 juni: Bodegraven

Start/Finish: Raadhuisplein 

 

Inschrijven

Deelnemers kunnen zich online inschrijven voor dit wandelevenement in de regio. Deelname aan de Avond4daagse is tijdens de voorinschrijving € 6,50 voor vier avonden. Eén avond meewandelen is  € 5,00, inclusief dag medaille. Meer informatie is te vinden op de website  www.senw-br.nl.Sporters van Sportcentrum ReBo naar kickboksgala Almere

13-05-2022

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 21 mei reizen Ezra Slappendel en Yesper Schouten samen met hun trainers en fans af naar Almere voor een kickboksgala bij de Bonjasky Academy. Beide heren komen uit voor Sportcentrum ReBo, gevestigd in de Prins Bernhardstraat te Bodegraven.Ezra zal zijn eerste jeugdpartij draaien en Yesper zal een C-klasse partij draaien. Extra bijzonder is dat Yesper zo'n 7 jaar geleden ook al te gast was om te vechten bij Remy Bonjasky en nu dus terugkeert voor een volwassen partij. Beide jongens trainen hard en zijn er klaar voor. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Sportcentrum ReBo of aan de deur in Almere. 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina