NIEUWSSteeds meer Zuid-Hollanders krijgen huidkanker: bijna 50% meer diagnoses in 10 jaar tijd

23-05-2024

Van de redactie

Huidkanker komt steeds vaker voor in Zuid-Holland. Vorig jaar werd deze vorm van kanker 4.836 keer vastgesteld onder Zuid-Hollanders. Het totale aantal diagnoses in de provincie ligt hiermee 47,6% hoger dan tien jaar eerder, toen ging het om 3.277 gevallen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Integraal Kankercentrum Nederland en het CBS.  
 

Het aantal huidkankerdiagnoses stijgt in Zuid-Holland minder hard dan elders in het land. Op landelijk niveau is het aantal huidkankerdiagnoses tussen 2013 en 2023 namelijk met 61,3% toegenomen.
 

“De afgelopen jaren is de zonnekracht in ons land toegenomen. Goed insmeren is nog belangrijker geworden. Factor 30 beschermt 95 procent en factor 50 voor 98 procent. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus vrij klein. Het is dan ook belangrijker om vaak en voldoende te smeren. Maar ook goed insmeren beschermt niet tegen een hele dag in de zon bakken, want daar kan geen zonnebrandcrème tegenop”, aldus Bas Knopperts, zorgexpert van Independer.   

Relatief weinig diagnoses in Zuid-Holland

Ten opzichte van het aantal inwoners wordt er in Zuid-Holland relatief weinig huidkanker ontdekt. Vorig jaar werd de ziekte 127 keer geconstateerd per 100.000 inwoners. Het relatieve aantal gevallen ligt hiermee iets lager dan het landelijk gemiddelde van 135 huidkankergevallen per 100.000 Nederlanders. 

“Als je een verdacht plekje hebt, kun je daar via de SkinVision app een foto van maken. Een aantal maanden later kun je dan weer een foto maken en die met de vorige foto vergelijken. Je kunt de foto ook laten analyseren door de SkinVision app. Dan heb je binnen een minuut een analyse met passend advies. Voor het laten beoordelen van de foto door het algoritme systeem moet je normaal betalen. Voor klanten van CZ, Just, OHRA, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis en FBTO is dat gratis. Je kunt natuurlijk ook de huisarts laten kijken naar een verdacht vlekje, zo’n consult gaat niet van het eigen risico af”, legt Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen van Independer uit. 
 

In deze gemeenten de meeste ziekenhuisopnames

Volgens het CBS waren er in het laatst gepubliceerde jaar 9,2 huidkankerziekenhuisopnames per 10.000 Zuid-Hollanders. Wel zijn er lokale verschillen.
 

In Ridderkerk ligt het relatieve aantal opnames het hoogst van alle Zuid-Hollandse gemeenten. Hier worden jaarlijks zelfs 23,2 huidkankerziekenhuisopnames gemeld per 10.000 inwoners. Ook inwoners van Albrandswaard worden naar verhouding vaker opgenomen in het ziekenhuis voor een huidkankerbehandeling. De 5 Zuid-Hollandse gemeenten met de meeste ziekenhuisopnames:
 

  1. Ridderkerk: 23,2 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  2. Albrandswaard: 21,3 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  3. Hoeksche Waard: 20,9 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  4. Barendrecht: 20,8 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
  5. Papendrecht: 20,2 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners
     

Meer lezen over het onderzoek? https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/huidkankerdiagnosesWijkteam Zuid dringt aan op tijdelijke oplossing voor afgesloten fietspad en voetpad

22-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Het Wijkteam Zuid heeft een brief gestuurd naar het gemeentebestuur en de wijkwethouder van Bodegraven-Reeuwijk over de langdurige afsluiting van het voet- en fietspad naast de vestiging van Siloah. Deze afsluiting veroorzaakt al geruime tijd overlast voor de bewoners, fietsers en voetgangers in de wijk. In de brief worden concrete voorstellen gedaan om deze situatie aan te pakken.Door de bouw is het voet- en fietspad langs de Broekveldselaan afgesloten
 

Huidige situatie en problemen

Sinds de start van de bouwwerkzaamheden bij Siloah is het voet- en fietspad langs de Broekveldselaan afgesloten. Deze afsluiting duurt inmiddels langer dan vier maanden en er is nog geen zicht op een snelle heropening. Volgens de informatie op de gemeentepagina in de KOBR zal de afsluiting waarschijnlijk nog veel langer duren. Hierdoor worden dagelijks vele fietsers en wandelaars gedwongen een alternatieve route te zoeken, wat leidt tot frustratie en gevaarlijke situaties.
 

Belang van het fietspad

Het betreffende pad is een essentieel onderdeel van het provinciale fietspadennetwerk en wordt intensief gebruikt door wijkbewoners, werknemers, scholieren, sportverenigingen en recreanten. In de komende zomerperiode zal het pad ook door grote groepen recreatieve fietsers gebruikt worden, die verrast kunnen worden door de afsluiting van hun geplande route.
 


Gevaarlijke oversteek Broekveldselaan
 

Voorstel Wijkteam Zuid

Om de overlast te beperken en de veiligheid te waarborgen, stelt Wijkteam Zuid voor om een tijdelijke omleiding voor fietsers en voetgangers te realiseren. Deze omleiding moet onmiddellijk worden opgezet en blijven bestaan gedurende de bouwwerkzaamheden.
 

Uitwerking van de omleiding

Begin van de omleiding

Het is cruciaal om duidelijk aan te geven waar de omleiding begint, zodat gebruikers tijdig weten waar ze moeten afslaan.

Gebruik van bestaande infrastructuur

Waar mogelijk moet gebruik worden gemaakt van bestaande fietspaden, voetpaden, fiets-/wandelpaden, rijwegen en bruggen om de omleiding zo efficiënt mogelijk te maken.

Tijdelijke voorzieningen

Op enkele plaatsen moeten tijdelijke voorzieningen zoals kunststof rijplaten worden aangebracht om de route goed begaanbaar te maken.
Voor een doorlopende omleiding moeten mogelijk tijdelijke aansluitingen worden aangelegd, zoals een tijdelijk fietspad, voetpad, fiets-/voetpad en een tijdelijke fiets-/voetgangersbrug.
 

Verwijzing naar omleiding

Duidelijke bewegwijzering is nodig om fietsers en voetgangers naar de omleiding te leiden.

Acties en kostenraming

Om deze omleiding te realiseren, moeten de volgende stappen worden ondernomen:

Bepalen van de omleidingsroute.
Intekenen van de gewenste inpassing van de omleiding in de huidige situatie.
Vaststellen waar tijdelijke voorzieningen nodig zijn.
Bepalen van de benodigde te huren elementen.
Opstellen van een globale kostenraming voor de aanleg, het onderhoud en de afvoer van de tijdelijke omleiding.
 

Slot

Wijkteam Zuid benadrukt dat deze maatregelen nodig zijn om verdere overlast en gevaarlijke situaties te voorkomen. Het team is ervan overtuigd dat met deze voorstellen een veilige en efficiënte tijdelijke omleiding kan worden gerealiseerd, die tegemoetkomt aan de behoeften van de inwoners en bezoekers van Bodegraven-Reeuwijk.Kermis Voorjaarsmarkt begonnen

22-05-2024

Van de redactie

Bodegraven – Het centrum van Bodegraven staat van woensdag 22 mei tot en met zaterdag 25 mei volledig in het teken van feestelijkheden met de jaarlijkse kermis als voorbode van de Voorjaarsmarkt. Deze vier dagen beloven een mix van spanning, plezier en gezelligheid voor jong en oud.
 


 

Kermis: Een Divers Aanbod aan Attracties

De kermis biedt een breed scala aan attracties die garant staan voor vermaak voor alle leeftijden. Bezoekers kunnen genieten van klassiekers zoals de schietsalon en de draaimolen, maar ook nieuwe, opwindende attracties verkennen. De 'Flight Zone Bungee Fun' en de 'New Generation Autoscooter' zijn slechts enkele voorbeelden van de spannende toevoegingen dit jaar. Daarnaast zijn er ook tal van lekkernijen te vinden, van suikerspin tot friet, waardoor het kermisbezoek een compleet dagje uit wordt.
 

Overzicht van de attracties:

Schietsalon, Oliebollenkraam, Wipp, Butterfly rupsbaan, Lijntrek, Flight Zone Bungee Fun, Suikerspin, Friet, Lucky Duck, Draaimolen, Skee ball, New Generation Autoscooter, Mini jet
Pusher, Grijpkranen en Big One. 

Voorjaarsmarkt: Braderie en Muziek

Naast de kermis vindt er op vrijdag en zaterdag een levendige braderie plaats in het centrum van Bodegraven. De braderie op vrijdag 24 mei loopt van 10.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag 25 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur. Hier kunnen bezoekers struinen langs verschillende kraampjes met een divers aanbod aan producten, van ambachtelijke waren tot moderne snufjes.
 

Muzikale Optredens: Borftlive-spektakel

De Voorjaarsmarkt wordt extra speciaal gemaakt door het Borftlive-spektakel op vrijdagavond 24 mei, waar lokale bands hun talenten laten zien. Het programma voor vrijdagavond is als volgt:
 

Tijden optredens vrijdag 24 mei:

18.30 - 19.15 uur: Les Grunges
19.30 - 20.15 uur: Messed-Up
20.30 - 21.15 uur: Midwest
21.30 - 22.15 uur: Long Way Blues
22.30 - 23.15 uur: Have a Cigar
 

DJ Jor-D zal de avond muzikaal begeleiden vanaf 18.00 uur en tussen de optredens door draaien. Hij sluit de avond af van 23.15 uur tot middernacht.

Op zaterdag 25 mei is er ook volop muzikaal vermaak met optredens van artiesten buiten Bodegraven, waaronder de populaire Marco de Hollander en de betoverende Rox van Driel.Kom meehelpen op een stembureau!

22-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente zoekt enthousiaste leden die tijdens de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni willen meehelpen op een stembureau. Stembureauleden maken het mogelijk voor inwoners om tijdens de verkiezingen hun stem uit te brengen. En uw hulp is daarin onmisbaar! Wij hebben nog hulp nodig op de verschillende locaties.
 


 

Interesse? Kijk voor meer informatie op bodegraven-reeuwijk.nl/verkiezingen

 

 Een Geslaagde Dag naar Avifauna met De Zonnebloem Reeuwijk-Waarder-Driebruggen

22-05-2024

Van de redactie

Reeuwijk/Waarder/Driebruggen - Het organiseren van een uitje vereist veel voorbereiding en zorg. Maar als de dag eindelijk daar is, hoop je vooral op één ding: dat het weer meewerkt. Deze keer had De Zonnebloem Reeuwijk-Waarder-Driebruggen geluk. De zon scheen en de lucht was helder op de dag van hun langverwachte uitstapje naar Avifauna in Alphen aan den Rijn.De deelnemers verzamelden zich bij de Spil in Reeuwijk. Met dertig enthousiaste deelnemers in totaal was de opkomst fantastisch. Gelukkig bood Avifauna ook rolstoelen te leen, want anders was het onmogelijk geweest om alle benodigde spullen in de auto's te krijgen. Ondanks de gedegen voorbereidingen werd er toch nog verrast door autopech. Gelukkig was het probleem snel verholpen: een lege accu en openstaande deuren bleken de boosdoeners te zijn. Na deze kleine hindernis kon de groep hun weg vervolgen naar Avifauna.


Bij aankomst in het park werd de dag feestelijk gestart in het restaurant met gebak en koffie. Dit zorgde meteen voor een gezellige sfeer waarin iedereen honderduit kletste en lachte. De stemming zat er goed in en de koffie en het gebak werden met veel plezier genuttigd.
 

Het park zelf bleek een waar genot om doorheen te wandelen. Avifauna heeft zich in de loop der jaren prachtig ontwikkeld, met nieuwe dieren en ruime verblijven. Het was een plezier om te zien hoe mooi en ruim het park is geworden. De deelnemers genoten van de diverse dierenverblijven en de prachtige natuur. Vooral het Madagaskar-gedeelte met de speelse aapjes was een hoogtepunt voor velen.

 

De warme zon maakte de wandeling extra aangenaam. Voor wie zich vergeten had in te smeren, stond er aan het begin van het park een automaat met zonnebrand, wat een uitkomst was. De deelnemers konden daardoor onbezorgd genieten van hun dag in de zon.
 


 

Na de wandeling door het park stond er nog een heerlijke lunch klaar. De groep smulde van soep met brood, een perfecte afsluiting van een geslaagde dag. Iedereen was voldaan en tevreden. Het was een dag vol gezelligheid, mooie natuur en goed gezelschap, waar iedereen met veel plezier op terugkijkt.Binnenkort weer in het dorp: de Mobiele Milieustraat

22-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In juni staat de Mobiele Milieustraat weer in de verschillende dorpen van onze gemeente. U kunt er terecht voor het gratis inleveren van klein grof huishoudelijk afval.
 

Bij de verplaatsbare afvalunit van Cyclus kunt u kleine beetjes afval inleveren dat niet bij het restafval hoort, maar dat u normaal gesproken naar de milieustraat moet brengen. Denk hierbij aan klein chemisch afval (zoals verfblikken en batterijen), kleine elektrische apparaten (zoals een föhn of een laptop), harde kunststoffen (zoals speelgoed en plantenpotjes), metalen (zoals een koekenpan of ijzerdraad), hout (zoals een fotolijstje of krukje) en oud papier en karton. De hoeveelheid die u inlevert, moet in een grote boodschappentas passen. Grotere spullen horen thuis op de milieustraat.
 


U vindt de Mobiele Milieustraat hier:Wat komt er op de plek van basisschool De Brug?

22-05-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - Nu de bouw van het nieuwe Integraal Kind Centrum De Brug in Nieuwerbrug in volle gang is, denkt de gemeente na over wat er op de achterlaatlocatie van de oude school kan komen. Vorige week is er met buurtbewoners van de basisschool gepraat over hun wensen en ideeën.
 


 

Heeft u ook een goed idee, of wilt u benadrukken wat we niet over het hoofd moeten zien? De gemeente gebruikt voor dit project het DenkMee platform. Hier vindt u alle informatie terug, maar u kunt daar ook zelf uw suggesties en wensen voor de locatie aanleveren. Fijn als u meedenkt: bodegraven-reeuwijk.nl/achterlaatlocatie-de-brug.Jaarverslag drinkwaterbedrijf Oasen: het drinkwater van morgen vraagt vandaag al om extra maatregelen

22-05-2024

Van de redactie

Op 21 mei heeft Oasen tijdens de algemene vergadering het jaarverslag aangeboden aan haar aandeelhouders, de 21 gemeenten in het leveringsgebied van het drinkwaterbedrijf. Het verslag toont aan dat het drinkwater van morgen vandaag al om extra maatregelen vraagt. Oasen heeft de wettelijke en publieke taak om klanten van schoon drinkwater te voorzien. Dat lukt alleen als de rijksoverheid, gemeenten, waterschappen en provincies met elkaar samenwerken. De tijd begint echter te dringen. Zonder extra maatregelen is het onmogelijk iedereen in 2030 van betrouwbaar drinkwater te blijven voorzien. 

 

In 2023 leverde Oasen 46 miljard liter drinkwater aan ruim 800.000 inwoners en 3.400 bedrijven. Meer mensen komen wonen in het Groene Hart en daarmee is er ook steeds meer drinkwater nodig. Om ervoor te zorgen dat er voldoende drinkwater is voor iedereen, zijn forse investeringen noodzakelijk. Volgens Oasen gaat de vraag naar drinkwater stijgen met 8 miljard liter per jaar in 2030. Tot 2050 neemt dit toe naar 14 miljard liter. Oasen stimuleert bewust en zuinig drinkwatergebruik bij haar klanten. Desondanks is de opgave om genoeg drinkwater te blijven leveren in de toekomst niet haalbaar zonder aanvullende winlocaties. Daarvoor is Oasen afhankelijk van de overheid voor het krijgen van vergunningen. Die trajecten zijn complex en tijdrovend.

 

Steeds meer inspanning nodig

Het oevergrondwater dat Oasen gebruikt om drinkwater van te maken, is afkomstig van rivier de Lek. Het rivierwater sijpelt via de oevers de bodem in om vervolgens opgepompt en gezuiverd te worden tot drinkwater. Hoewel dit voor Oasen de best beschikbare bron voor drinkwater is, staat de kwaliteit ervan onder druk. Er is steeds meer inspanning nodig om schoon drinkwater te blijven leveren. Klimaatverandering en lozingen van ongewenste stoffen hebben effect op de kwaliteit van drinkwaterbronnen. Een stevige inzet is nodig om de waterkwaliteit van drinkwaterbronnen te verbeteren. Echter heeft Oasen geen invloed op wat er zoal geloosd mag worden op de Nederlandse rivieren. Het drinkwaterbedrijf doet daarom een beroep op de partijen die daar wel over gaan. Wat niet in drinkwaterbronnen terecht komt, hoeft Oasen als drinkwaterbedrijf er niet uit te halen. 

 

Volksgezondheid op één 

Hoe anders de wereld van drinkwater nu ook is, volksgezondheid blijft bij Oasen op één staan. In 2023 zorgden meer dan 280 Oasen-collega's ervoor dat klanten konden rekenen op 24/7 onberispelijk drinkwater uit de kraan. Om voorbereid te zijn op de toekomst werkt Oasen aan de bescherming van drinkwaterbronnen, het vergroten van de drinkwaterproductie, het onderhoud van de infrastructuur en stimuleren van bewust en duurzaam drinkwatergebruik. Op dinsdag 21 mei keurden de aandeelhouders het jaarverslag goed. Daarmee sluit het drinkwaterbedrijf een jubileumjaar af. In het jaarverslag 2023 wordt uitgebreid teruggeblikt op de inspanningen.Tijd voor een nieuwe inrichting op kantoor? Dit zijn 4 tips hoe je dat zelf kunt aanpakken!

21-05-2024

Van de redactie

Op ieder kantoor is het belangrijk dat er een prettige sfeer hangt. Dit kan vooral gemaakt worden door het interieur en de inrichting. Een frisse en inspirerende werkomgeving is belangrijk voor de productiviteit en het welzijn van werknemers. Wellicht is jouw kantoor toe aan een make-over, maar je wilt hier niet te veel geld aan uitgeven, dan kun je dit ook zelf gemakkelijk aanpakken. In dit artikel delen we vier handige tips om zelf de inrichting van je kantoor te vernieuwen. 

Begin met een plan

Als je het wellicht kent is het bij ieder project belangrijk om te beginnen met een goed plan. Bedenk wat voor sfeer je wilt creëren in de ruimte en welke functies deze moet vervullen. Kijk welke spullen weg kunnen gaan en of deze gemakkelijk vervangen kunnen worden. Het is leuk om een moodboard te maken met inspiratiebeelden en kleurstalen om een goed beeld te krijgen van hoe je kantoor eruit moet komen te zien.
 

Een handige tip is om inspiratie op te doen bij woon- en meubelboulevards, zoals Woonboulevard Leeuwarden. Hier kun je verschillende stijlen en trends bekijken en ideeën opdoen voor de inrichting van jouw kantoor. 
 

Ruim op en geef oude meubels een nieuwe look

Voordat je nieuwe meubels aanschaft, is het verstandig om eerst op te ruimen en oude meubels een makeover te geven. Met een likje verf kun je oude meubels een frisse uitstraling geven en zonder veel geld uit te geven. Daarnaast kun je ook overwegen om meubels te verplaatsen en opnieuw te rangschikken om de ruimte optimaal te benutten.
 

Voeg groen toe

Planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook voordelen voor de werkomgeving. Ze zuiveren de lucht, verhogen de productiviteit en verminderen stress. Voeg daarom wat groen toe aan je kantoor in de vorm van kamerplanten of hangplanten. Kies planten die weinig onderhoud nodig hebben en passen bij de lichtinval in de ruimte. Je zult meteen merken dat deze planten de sfeer zullen verbeteren. 
 

Verander de verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in de sfeer van een kantoor. Het is belangrijk dat er voldoende natuurlijk licht is. Voeg eventueel extra lampen toe voor sfeerverlichting. Om ook mee te gaan met de duurzaamheid is het belangrijk om te kiezen voor ledverlichting, die energiezuinig en duurzaam is. Daarnaast kun je ook spelen met de kleurtemperatuur van de lampen om de juiste sfeer te creëren in de ruimte. Breng een bezoekje aan de Meubelboulevard Surhuisterveen om inspiratie op te doen op de verschillende soorten verlichting en om een expert te spreken. 

 Wielrenner Ofke Teekens Grijpt Titel bij Regiokampioenschap Beloften

22-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Ofke Teekens, een talentvolle wielrenner uit Bodegraven, heeft op 2e Pinksterdag de titel veroverd bij het Regiokampioenschap Noord en Zuid-Holland (Regio West) voor beloften onder 23 jaar. De wedstrijd vond plaats in Hardinxveld, waar Teekens zijn snelheid en strategische inzicht bewees door de sprint van het peloton te winnen.
 

Teekens, die uitkomt voor de Brabantse wielervereniging Willebrord Wil Vooruit, heeft hiermee een belangrijke prestatie aan zijn palmares toegevoegd. Eerder dit seizoen toonde hij al zijn potentieel door een derde plaats te behalen in de Zuiderzeeronde, wat een sterke indicatie was van zijn vorm en doorzettingsvermogen.

 

Toekomstige Uitdagingen

De komende periode belooft spannend te worden voor Ofke Teekens. Binnenkort zal hij deelnemen aan de Omloop der Kempen in Brabant. Daarnaast staat in juni het Nederlands Kampioenschap in Arnhem op het programma, waar Teekens opnieuw zal strijden tegen de beste jonge renners van het land. Met zijn recente overwinningen en podiumplaatsen heeft Teekens zichzelf gepositioneerd als een renner om in de gaten te houden.Wateroverlast in Woerden mede veroorzaakt door achterstallig onderhoud

21-05-2024

Van de redactie

Woerden – Zondag 20 mei is de gemeente Woerden getroffen door ernstig wateroverlast. Helaas viel de tweede pinksterdag voor velen letterlijk in het water. Straten stonden onderwater en ook in enkele woningen en bedrijfspanden was sprake van wateroverlast. Hoewel hevige buien altijd wel een uitdaging zijn voor onze riolen is dit de laatste jaren extra het geval vanwege het grote achterstallige onderhoud in de gemeente.
 

De fractie van Woerden&Democratie waarschuwt hier al vele jaren voor. De begroting van de gemeente wordt al jaren sluitend gemaakt door zeer ernstig te besparingen op het onderhoud in de buitenruimte. De Rekenkamer gaf in haar onderzoek in 2023 al aan dat het buitenonderhoud van alarmerend niveau was. Tijdens de begrotingsraad van 9 november 2023 gaf de fractie van W&D al aan dat om de begroting kloppend te maken er jaarlijks miljoenen wordt bezuinigd op het onderhoud van o.a. de riolering. Een recentelijk intern onderzoek van de gemeente naar het onderhoud gaf aan dat er jaarlijks te weinig geld voor onderhoud wordt begroot om aan de wettelijke minimumeis van veiligheid te voldoen.
 

Woerden&Democratie zal bij de begroting voor volgend jaar wederom pleiten voor meer financiële middelen om onze voeten droog te houden.D66 Groene Hart presenteert fietsroute over Europese Unie

21-05-2024

Van de redactie

Regio - De D66 afdeling in het Groene Hart, waar de gemeente Alphen aan den Rijn deel van uitmaakt, heeft voor de Europese verkiezingen een fietsroute uitgezet door het Groene Hart. De route gaat langs enkele plekken in het Groene Hart waar de Europese Unie invloed op heeft gehad. Bijvoorbeeld met subsidies. Voorbeelden zijn De Gouwepolder bij Boskoop, de Lagenwaardse polder bij Koudekerk aan den Rijn en Fort Wierickerschans bij Bodegraven. D66 wil met de route op een luchtige manier in beeld brengen waar de Europese Unie op lokaal niveau invloed heeft op de directe leefomgeving. De route is te downloaden op de website. Daar is ook een toelichting te vinden over de plaatsen waar de EU bij betrokken was.
 

Op 25 mei zullen enkele leden van D66 de fietsroute gaan fietsen om campagne te voeren in enkele kernen. Liesbeth Krol, die op nummer 19 staat van de Europese lijst, zal een stuk meefietsen. Ook Anita Pannebakker, oorspronkelijk uit Boskoop en nummer 9 op de lijst, zal meedoen.
 
 Rond de 140 mensen fietsen mee met de Omloop van het Groene Hart

20-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op 2e Pinksterdag verzamelden zich ongeveer 140 enthousiaste fietsers in Bodegraven om deel te nemen aan de jaarlijkse Omloop van het Groene Hart. Deze fietstocht, georganiseerd door de leden van de Lions Club Bodegraven, staat bekend om zijn avontuurlijke en ontdekkingsrijke karakter.

 


Na terugkomst van de mooie fietstocht werd iedere deelnemer beloond met een welverdiende medaille
 

De deelnemers konden kiezen uit drie routes van verschillende afstanden: 25, 40 en 60 kilometer. Deze routes voerden de fietsers door het pittoreske Groene Hart, langs adembenemende landschappen en charmante dorpjes zoals Oudewater en Haastrecht. Onderweg genoten de deelnemers van de prachtige natuur en de serene omgeving die deze regio te bieden heeft.
 

De Omloop van het Groene Hart is meer dan alleen een sportief evenement; het is ook een kans om bij te dragen aan het welzijn van de lokale gemeenschap. De opbrengsten van de inschrijvingen en de bijdragen van sponsors worden namelijk gebruikt om lokale goede doelen in Bodegraven te ondersteunen. Dit jaar ligt de focus op de zorg voor ouderen en gehandicapten, een doel dat wordt nagestreefd in samenwerking met de Vereniging de Zonnebloem.
 

De Lions Club Bodegraven toont met de organisatie van deze fietstocht haar toewijding aan maatschappelijke betrokkenheid en sociale zorg. Dankzij de inzet van de clubleden en de enthousiaste deelname van de fietsers, wordt er niet alleen genoten van een mooie dag in de buitenlucht, maar wordt er ook een waardevolle bijdrage geleverd aan de gemeenschapLe Coultrestraat tijdelijk afgesloten voor werkzaamheden

20-05-2024

Van de redactie

Bodegraven – Op maandag 27 mei en woensdag 29 mei zal de Burgemeester Le Coultrestraat in Bodegraven tijdelijk afgesloten zijn vanwege werkzaamheden. De gemeente heeft aangekondigd dat er op deze dagen tussen 7:00 en 16:00 uur aan een deel van de bestrating wordt gewerkt.
 


De Le Coultrestraat
 

Tijdens de werkzaamheden zal de rijbaan van de Le Coultrestraat niet toegankelijk zijn voor autoverkeer. Omleidingroutes zijn ingesteld; automobilisten worden omgeleid via de Prins Bernhardstraat. Fietsers en voetgangers zullen de werkzaamheden wel kunnen passeren, mits zij voorzichtig zijn.
 

Na 16:00 uur zal de rijbaan weer toegankelijk zijn voor alle verkeer. De gemeente verzoekt alle weggebruikers rekening te houden met de tijdelijke afsluiting en de aangegeven omleidingsroutes te volgen. Met deze maatregelen hoopt de gemeente de overlast tot een minimum te beperken en de werkzaamheden snel en efficiënt te kunnen uitvoeren.6-0 winst voor ESTO

20-05-2024

Verslag Han Koevoets

Bodegraven - Het viel te verwachten dat een goed draaiend ESTO de volle winst zou pakken bij hekkensluiter SV Zevenhoven. Daarmee is een kans voor nacompetitie zeker nog niet uitgesloten. ESTO kwam dit seizoen in de 3e klas iets te laat op stoom. Vorige week moest lijstaanvoerder Koudekerk een beter ESTO ervaren. Zaterdag was de gedegradeerde ploeg uit Zevenhoven meer dan een maatje te klein.
 

ESTO fysiek sterker

Al snel bleek dat de stevige en lange geel-blauw getooide Zevenhovenaren een tegenstander had die zich niet opzij liet zetten. Anders dan in de thuiswedstrijd werd met veel energie de duels aangegaan. De herhaalde noodrem van haar tegenstander loste scheidsrechter Smedinga zorgvuldig op. Voetballend kwam Zevenhoven er niet aan te pas. Binnen een kwartier was het eigenlijk een wonder dat ESTO geen dikke voorsprong had. De paal en lat waren genadig voor Zevenhoven en dat hield stand tot in de laatste minuut van de wedstrijd.
 


(Beeld: De Sportfotogaaf)
 

Veel kansen met laat resultaat

Zowel in de eerste als tweede helft duurde het ongeveer 40 minuten na de aftrap voordat een doelpunt viel en kort daarna de volgende doelpunten. Vijf minuten voor de rust schoof Yannick Saeijs vanaf 30 meter het eerste doelpunt binnen. Twee minuten later Tom Beijeman nummer twee na een mooie combinatie door het centrum. Nummer drie viel in de 44e minuut. Pim de Visser kreeg een diepe bal op rechts en liet de tegenstander zijn hielen zien. De voorzet was op maat om de goed meegelopen Thomas Mouthaan het genoegen te gunnen voor de 0-3.
 

Opnieuw een junior debutant

Zevenhoven knokte voor wat het waard was maar creëerde nauwelijks kansen. Toch wisten ze uit een afstandschot van zeker 35 meter in de 62e minuut de lat te raken. Zelfs de betrouwbare laatste man van ESTO -Bas van Zoest- begaf zich regelmatig in aanvalspositie. De laatste wedstrijden in het seizoen bieden de mogelijkheid om jeugdige debutanten een kans te geven. Zo mocht in de 70e minuut de 19 jarige Jack Humme zijn entree maken. Zeer verdienstelijk speelde hij met zijn junior-maatje Jorrit Roozendaal de wedstrijd uit. Toch waren het de routiniers die vanaf de 85e minuut de eindstand bepaalden. Yannick Saeijs kopte toen nummer vier binnen. Coen de Groot tikte drie minuten later de vijfde binnen en Yannick zorgde met een schot voor een hattrick en de eindstand 0-6.
 


(Beeld: De Sportfotogaaf)
 

Volgende week komt Soccer Boys naar de Kievitsheuvel. Winnen en rekenen op een sterk Zwammerdam kan voor een toetje zorgen. De wedstrijd begint on 14.30 uur.

 

 Samenwerking EditieGroeneHart.nl en Kontakt Mediapartners voor promotie van kunst en cultuur in de regio

20-05-2024

Van de redactie Editie Groene Hart

Regio - De regio staat voorop bij EditieGroeneHart.nl en Kontakt Mediapartners. Deze twee partijen herkenden dit gemeenschappelijke doel bij elkaar en bundelen hun krachten. Vanaf september is er een gedrukt exemplaar te verkrijgen van het magazine KNST, waarin kunst en cultuur in de regio centraal staat. 
 

EditieGroeneHart.nl geeft al een digitaal magazine uit onder de naam KNST. “Dit e-magazine is vooral gericht op Bodegraven-Reeuwijk. Dat blijft gewoon bestaan, maar we gaan nu ook minimaal twee keer per jaar een papieren versie maken. En dan voor een groter gebied. Ik kreeg al regelmatig de vraag of het e-magazine ook op papier te verkrijgen was, en dat gaat dus nu gebeuren.”, aldus hoofdredacteur van EDGH.nl AnneMarie Visser.
 

De samenwerking wordt gekenmerkt door het grote enthousiasme van beide partijen. “We hebben elkaar hierin echt gevonden”. Het papieren magazine KNST gaat zich richten op een groot gebied, van de Krimpenerwaard tot de regio rond Woerden. “Er gebeurt in de regio van alles op cultureel gebied”, vertelt Visser. “En die kunst, cultuur en historie verdient een podium.”

 


Kontakt Mediapartners, hier vertegenwoordigd door (v.l.n.r.) Hein Plenge, Martin Lens en Sandra de Leeuw slaan dit najaar de handen ineen met AnneMarie Visser van EditieGroeneHart.nl voor KNST Foto: Marieke Berkelaar (KMP)

 

Kontakt Media

Kontakt Mediapartners, bekend van dertien lokale kranten en diverse lokale magazines, zal de opmaak, de advertentieverkoop, het drukwerk en de verspreiding van KNST verzorgen. Drukkerij De Groot, samen met Kontakt Mediapartners gevestigd in Goudriaan, zal het drukwerk verzorgen. AnneMarie Visser blijft als hoofdredacteur, samen met haar team van EDGH.nl, verantwoordelijk voor de inhoud. In september van 2024 zal de eerste papieren versie verschijnen. Het magazine zal gratis op te halen zijn bij diverse afhaalpunten in de hele regio.
 

Meer informatie over beide organisaties is te vinden op de websites  kmp.nl of  edgh.nl.Rohda’76 speelt zich veilig

19-05-2024

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Met een 2-1 overwinning op Woerden speelde Rohda’76 zich definitief veilig en komt ook in de nieuwe voetbaljaargang uit in de vierde klas. Topscorer Moussa Kalisse leukte zijn 41-verjaardag op met de winnende treffer.
 


Mitchell van Waveren kopt uit een corner de 1-1 binnen              (Beeld: Don van der Meer)   

         

Voorafgaand aan het streektreffen wisten beide ploegen dat alleen een overwinning telde: Rohda’76 om zich definitief te verzekeren van het vierdeklasserschap en Woerden om de nacompetitie te ontlopen. De eerste helft sloten de twee teams doelpuntloos af. ,,Een rommelige wedstrijd, waarbij wij in de eerste helft het spel maakten,” vond trainer Arjen Linstra.De jarige Moussa Kalisse prikt de 2-1 tegen de touwen                           (Beeld: Don van der Meer)

 

Geslepen

De openingstreffer viel in de tweede helft. Uit het niets namen de gasten de leiding: 0-1. Die schade kon de thuisclub tijdig repareren. Eerst kopte Van Waveren de gelijkmaker achter de Woerdense goalie en even later draaide Kalisse op de voor hem karakteristieke wijze weg bij zijn tegenstander om het winnende doelpunt binnen te prikken: 2-1. Het was de 21e competitietreffer van de geslepen spits. ,,Ik ben echt trots op de inzet en beleving van de jongens die zich vandaag helemaal hebben leeg geknokt. Na drie seizoenen met een versterkte degradatieregeling hebben we ons toch maar weer mooi veilig gespeeld. Van dit feit gaan we genieten en volgende week willen we het seizoen goed afsluiten,” vat Linstra het seizoen samen.

 

Die afsluiting vindt zaterdag 25 mei plaats met een uitbeurt bij ONA. De wedstrijd aan de Goudse Walvisstraat begint om 14.30 uur.

 

Foto’s Don van der MeerNaaiatelier Djamila Fashion heeft de mooiste etalage in de Fairtrade week

19-05-2024

Van de redactie

Nieuwerbrug - Naaiatelier Djamila Fashion in Nieuwerbrug kreeg van het winkelend publiek de meeste stemmen voor het zichtbaar maken van eerlijke en duurzame mode. Zij kreeg uit handen van Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk een oorkonde en een bos bloemen.

 


 

In de Fairtrade week van 5 –11 mei stond eerlijke kleding centraal. 18 winkels die kleding, brillen en/of accessoires verkopen deden mee door hun etalage speciaal in te richten. Ze lieten zien dat zij eerlijke en duurzame mode verkopen. Ze maakten zichtbaar waar je als consument op zou kunnen letten wanneer je niet mee wilt doen aan de wegwerp  mode. Winkelend publiek heeft veel van de etalages bekeken en beoordeeld via een speciaal formulier.
 

In Reeuwijk kregen Kaars schoenwinkel en de WereldWinkel veel stemmen. In Bodegraven werd de etalage van Atelier de Keizer erg gewaardeerd om de duidelijke informatie van met natuurlijke verfstoffen geverfde wol, die door breien wordt omgezet in een uniek kledingstuk.
 

En? Hoeveel procent van de winkelprijs van een T-shirt verdient een arbeider?

Het antwoord op deze vraag was verborgen in de etalages van de beide Wereldwinkels. Een arbeider krijgt niet meer dan 0,6% van de winkelprijs als loon voor het werk dat ze doen. De overige opbrengsten gaan voornamelijk naar materiaal (12%), transport (8% ), detailhandel (59%) en het merk krijgt gemiddeld 12%. Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk geeft twee mensen die dit antwoord hadden gevonden een mooi Fairtrade T-shirt cadeau.Weekmenu Stichting kom Mee

19-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van maandag 20 mei tot en met vrijdag 24 mei kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag gesloten

2e Pinsterdag

Dinsdag

Groentesoep, Griekse moussaka met feta en aubergine, komkommer/tomaat salade, jus, toetje

Woensdag

Preisoep, aardappelen, boomstammetje, romige witlof, jus, toetje

Donderdag

Champignonsoep, aardappelen, roomschnitzel, bietjes met ui, jus, toetje

Vrijdag

Kippensoep, aardappelen, gestoofde procureur in ketjap, sperziebonen, jus, toetje

 

 

 

Kosten: € 10,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, BodegravenAlle ouders en kinderen opgelet!

18-05-2024

Van de redactie

Vind jij het lastig om gezond eten te stimuleren bij je kind en weet je niet altijd wat gezond eten is? Dan helpen we jou hierbij!
 

Bodegraven-Reeuwijk - Van maandag 27 mei t/m vrijdag 31 mei wordt daarom in de gemeente de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ opgezet door Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk. De campagne houdt in dat er in 4 supermarkten (PLUS Waarder, Jumbo Koster Reeuwijk, Jumbo Vromade Bodegraven en Jumbo Raadhuisplein Bodegraven) aandacht komt aan het bevorderen van een gezonde broodtrommel.

Want wat is eigenlijk gezond? En hoe maak ik een gezonde broodtrommel, ook als ik weinig tijd heb? In elke supermarkt staat de hele week een kraampje waar je alles te weten kan komen over een gezonde broodtrommel. Er zijn brochures en flyers beschikbaar met informatie en tips en het kraampje zal gevuld staan met gezonde snacks om iedereen bewust te maken van wat gezonde voeding is en waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. Dit kan de hele week conform de openingstijden van de supermarkt.


Dit is niet alleen voor de ouders interessant, maar ook zeker voor de kinderen! Kom daarom als ouder samen met je kind langs in één van de supermarkten en ontdek samen wat een gezonde broodtrommel is! De campagne is bedoeld voor alle kinderen t/m 12 jaar. Voor de kinderen nog één tip: Neem je broodtrommeltje mee! Wellicht mag je deze wel vullen met lekkere, gezonde snacks J Zien we jullie in de supermarkt?

 

Mocht het de hele week niet lukken om langs te komen is er ook nog de gelegenheid om zaterdag 1 juni van 10:00 tot 12:00 uur bij Hortus Populus langs te komen. Zij zullen hetzelfde aanbieden als de supermarkten! Locatie Hortus Populus: Limespad 1, BodegravenExpositie Jos Bootsgezel in Concordia

18-05-2024

Van de redactie

Haastrecht - Cultureel Centrum Concordia biedt lokale kunstenaars de mogelijkheid om te exposeren. Gedurende het jaar maken theaterbezoekers zo kennis met verrassend en inspirerend werk van talent uit de regio. Van mei 2024 t/m augustus is de kunst van Jos Bootsgezel te bewonderen.

 

Jos Bootsgezel woont inmiddels al zo’n 47 jaar in Haastrecht. Als kind schuilde er al creatief talent in haar. Zo maakte zij haar eigen speelgoed van kartonnen dozen, lapjes, wol, papier, hout etc. Tekenen, knutselen, schilderen doet zij nog steeds graag. Als onderwijzeres kwam dat goed van pas en ook thuis werd er met de kinderen regelmatig geknipt, geplakt en geverfd.

 

Inmiddels is Jos met pensioen en heeft nog steeds veel plezier in het ‘spelen’ met verschillende materialen. Met behulp van karton, krantenpapier, behanglijm, ijzerdraad, houtpoeder en acrylverf maakt ze 3D-schilderijtjes met huisjes (soms geïnspireerd op bestaande, vaak ook zelfbedachte woningen) en kastjes met van alles erin. Ook bomen vormen een dankbaar onderwerp. Schommels, trappen, ladders en vogels maken het allemaal wat dromeriger. De ideeën blijven stromen en ze hoopt nog lang door te kunnen gaan met fantaseren. Jos: ‘Het is heerlijk om met je handen bezig te zijn; je wordt er vrolijk van!’Wie verdient een Koninklijke onderscheiding?

17-05-2024

Van de redactie

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk roept op tot voordrachten voor Lintjesregen 2025

Bodegraven-Reeuwijk - Kent u een inwoner van Bodegraven-Reeuwijk die een Koninklijke onderscheiding, ook wel een lintje, verdient? Het gaat hierbij om personen die zich langdurig en vrijwillig inzetten voor de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwilliger die zich al vele jaren onvermoeibaar en onbaatzuchtig inzet bij een vereniging of maatschappelijke organisatie. Ook iemand die binnen zijn of haar werkkring een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd, komt in aanmerking voor een dergelijke onderscheiding.
 

Een Koninklijke onderscheiding is een eervolle erkenning van bijzondere verdiensten voor de maatschappij. Het proces om iemand voor te dragen kost echter veel tijd en voorbereiding. Daarom is het van belang dat u uw voordracht tijdig indient. Voor de Lintjesregen, die jaarlijks op 25 april plaatsvindt, is de uiterste datum voor het indienen van een voordracht 1 juli 2024.
 

Hoe dient u een voordracht in?

Het indienen van een voordracht voor een Koninklijke onderscheiding verloopt via een gestandaardiseerd proces. Meer informatie over de procedure kunt u vinden op de  website van de Kanselarij Der Nederlandse Orden.
 

Advies en overleg

Heeft u twijfels of vragen over het voordragen van een kandidaat, dan kunt u eerst overleggen met het bestuurssecretariaat van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het secretariaat staat klaar om u te helpen en kan u adviseren over de geschiktheid van uw kandidaat en de verdere procedure. U kunt contact opnemen via het e-mailadres kabinetszaken@bodegraven-reeuwijk.nl.
 

Het toekennen van een Koninklijke onderscheiding is een prachtige manier om waardering te uiten voor mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de samenleving. Uw bijdrage door iemand voor te dragen kan een groot verschil maken en zorgt ervoor dat de inspanningen van bijzondere inwoners erkend en gevierd worden. Wacht niet te lang en dien uw voordracht tijdig in!Vier Pinksterweekend in Museumpark Archeon

17-05-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Kom tijdens het lange Pinksterweekend van 18 t/m 20 mei naar Museumpark Archeon en stap de tijd van de late middeleeuwen binnen. Beleef de rijke geschiedenis aan de hand van het kampement van de middeleeuwse groepen, 17e eeuwse ridders, demonstraties en loop zelf mee in de Pinksterprocessie!

 

 

In het middeleeuwse stadje Gravendam, gelegen in Archeon, kunnen bezoekers een duik nemen in de vroege middeleeuwen tot aan het jaar 1350. Tijdens het Pinksterweekend wordt ook de late middeleeuwen tot leven gebracht, met diverse re-enactmentgroepen die een glimp bieden van het 17e en 18e-eeuwse leven. Vergeet niet langs het toernooiveld te wandelen, waar ridders uit de 17e eeuw een indrukwekkende demonstratie geven!

 

17e-eeuwse Grollenaren
Ontmoet de 17e-eeuwse Grollenaren van Compagnie Grolle! Een gezelschap Grollenaren die in hun vrije tijd een stukje van het roemruchte verleden van het Achterhoekse vestingstadje Groenlo weer tot leven proberen te brengen. In prachtige kledij uit de zeventiende eeuw laten ze je een stukje geschiedenis herbeleven vanuit het kampement met o.a. wol verven, kleding maken, een wambuis maken, manden vlechten van wilgentakken en het dagelijkse leven in het sfeervolle kampement.

 

 

Pinksterprocessie
Beleef de middeleeuwen in Archeon. Bezoekers worden uitgenodigd om mee te lopen in de Pinksterprocessie, waar de Minderbroeders de symbolen van het Pinksterfeest, vuur en water, naar de poorters in Gravendam brengen. Voor deze middeleeuwse optocht zoeken de Minderbroeders bezoekers die de rollen van wimpeldragers, wierookvatdragers, vuurdragers en zingende processiegangers kunnen vervullen.

 

Overnachten in de middeleeuwen

Wil jij de middeleeuwen écht beleven zoals het er in 1350 aan toeging? Weg van alle hectiek en het jachtige moderne bestaan en je even helemaal onderdompelen in de geschiedenis? Boek dan nu een overnachting in een van onze middeleeuwse ambachtshuizen en stap op je middeleeuws schoeisel een ander leven binnen. Boeken via archeon.nl.

 

Brunchen inclusief gratis entree

Op 1ste & 2de Pinksterdag verzorgen wij een overheerlijke Pinksterbrunch in de Romeinse Herberg. Brunch gezellig met de hele familie, inclusief gratis entree tot het park. De aanvang is van 11:00 tot 13:00 uur en na de brunch is er ruim de gelegenheid om het park te bezoeken. Bij de entree ontvang je een dagprogramma met alle activiteiten van de dag. Wil je genieten van deze speciale brunch? Reserveer dan snel je plekje en laat je verwennen!

 Zaterdag 25 mei 2023 48ste editie van de Haastrechtse Jaarmarkt

17-05-2024

Van de redactie

"Gezellige traditie in historisch centrum"

Haastrecht - De dag wordt om 10.00 uur geopend door Wethouder de heer W. Pannekoek met aansluitend de superloterij met mooie prijzen beschikbaar gesteld door leden van de O.V.H.
 

Daarna barst de gezellige feestdag los met een grote braderie en rommelmarkt van 10.00 uur tot 17.00 uur in het centrum van Haastrecht. De gehele dag zijn er diverse activiteiten voor de kinderen op het evenementenplein: draaimolen, mega trampoline, schminken, springkussen en Volleybal Vereniging Haastrecht. Ook Brandweer Haastrecht is dit jaar van de partij met spectaculaire demonstraties. Vanaf 15.00 uur is er aansluitend een muzikaal ingevuld programma voor jong en oud.

 

Naast de regionale ondernemers zijn ook veel verenigingen, stichtingen en goede doelen actief op de Haastrechtse Jaarmarkt zoals Gemaal de Hoge Boezem, Stichting Promotie Krimpenerwaard, de Wereld Winkel, Nederlandse Hervormde Evangelisatie, de Gereformeerde Kerk. En Stichting Theater Concordia presenteert het nieuwe jaarprogramma voor seizoen 2024-2025. 

Het havenplein wordt omgetoverd tot evenementenplein van 15.00 uur tot 01.00 uur. Naast een zeer gevarieerd programma voor jong en oud bieden wij u dit jaar ook weer de mogelijkheid om gebruik te maken van onze food & drinks gelegenheden. Deze worden ingevuld door plaatselijke horecaondernemers uit Haastrecht.

 

Enkele grepen uit het programma: superloterij, streetdance Olympia, diverse kinder- en jeugdactiviteiten op het plein met onder andere een springkussen en draaimolen. Vanaf 15.00 uur streetdance Olympia, Hollands muziekfestijn met feestsensatie Helemaal Top! in de avond allround Coverband Re-load en de dj’s van Superfuif met allround partymuziek vullen het programma voor jong en oud aan!
 

U bent van harte welkom op zaterdag 25 mei 2024 op de Haastrechtse Jaarmarkt!Een magisch nieuw programma Cultureel Centrum Concordia in 2024-2025!

17-05-2024

Van de redactie

Haastrecht - Op 24 mei 2024 presenteert Cultureel Centrum Concordia het nieuwe theaterprogramma voor seizoen 2024-2025. En het is niet zomaar een programma, er hangt magie in de lucht! We lichten alvast een tipje van de sluier op. Wie neem jij mee naar deze betoverende voorstellingen?

 

Het jaar gaat van start met onder meer het Pleinfeest, waar je de sterren van de hemel kan dansen op de muziek van top-tributes zoals Abba en Joe Cocker, Toto en Anita Doth.

 


 

Beproef je geluk bij ‘Rat van Fortuin’, een interactieve zelfhulpshow met Jort Kelder. Wie houdt van ironie en absurdistische liedjes zal ervaren dat de ‘verlichting nabij’ is in de show van Piet van Eeghen. Ben je nog geen fan van opera? Celine Janssen maakt het voor iedereen leuk tijdens haar Opera Café voor Dummies.
 

Kinderen zullen ondersteboven raken van de beste kindergoochelaar in Nederland, Huub Cooijmans. Hij is kampioen in jongleren en haalt letterlijk alle trucs uit de kast om een lach op je gezicht te toveren. Meesterverteller Eric Borias brengt een kerstverhaal voor groot en klein. En in de kerstvakantie kunnen kinderen en ouders bouwen met lego!
 

Ook aan muzikale magie zal het niet ontbreken in Concordia. Swingend starten we het nieuwe jaar met de Jazzband van Don Bosco en Johnny Rosenberg. Met tributes van onder meer de Spice Girls, Golden Earring en Elton John en Coldplay kan elke generatie uit z’n dak gaan.

 

En natuurlijk zijn er weer de vaste onderdelen als de filmavonden, het Repair café, Country Café, Pubquiz en Voute Bingo. Ontdek het hele programma op www.theaterconcordia.nlCultuurcafé

17-05-2024

Van de redactie

Woerden - Woensdag 29 mei organiseert Cultuur Platform Woerden weer een Cultuurcafé. Alle cultuurmakers en liefhebbers uit Woerden en omgeving zijn van harte welkom voor een uur cultuur bij K’77 aan de Hoge Rijndijk in Woerden. Het wordt een mooi en gevarieerd programma met interviews, muziek en korte presentaties en daarna is er volop gelegenheid tot netwerken. Altijd leuk. Altijd gezellig.

 

Tropisch tintje

Dit keer heeft het Cultuurcafé een tropisch tintje. Het programma bevat o.a. een akoestisch trio optreden van Lotropico, de band van de Ecuadoriaans/Woerdense Fico. Daarnaast kom je meer te weten over de gastlocatie K’77. Er is weer een quiz, door uw quizmaster Joost. En kom je meer te weten over Kunstpark, Cultuurprijs Woerden en hoe je subsidie aanvraagt voor jouw culturele activiteit bij Cultuur Platform Woerden.

 

Zelf cultuurtips delen

Heb jij zelf nog leuke cultuurtips? Dan kun je aan het einde één minuutje het podium krijgen voor je oproep. Of je kunt ter plekke een video opnemen voor de Video Show. Die wordt dan een week lang uitgezonden via RPL Woerden en via de socials van Cultuur Platform Woerden.

 

Praktisch

Dus zet je zonnebril op, hang een bloemslinger om, doe je zomerse outfit aan en kom 29 mei naar K’77. De toegang is gratis. Locatie: K' 77, Hoge Rijndijk 3A, 3449 HA Woerden. Alle informatie staat op de site www.cultuurplatformwoerden.nl.

 

 Eerste kunststof filterscherm de Lekdijk in

17-05-2024

Van de redactie

Dinsdag 21 mei is een mijlpaal voor project Sterke Lekdijk. Dan gaat het eerste kunststof Prolock Filterscherm bij Salmsteke (Lopik) de dijk in. Aannemer Mourik Infra B.V. heeft, in samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, het bestaande product Prolock doorontwikkeld naar een filteroplossing, zodat deze kan worden toegepast bij de versterking van de Lekdijk.
 

Het Prolock Filterscherm maakt dijkversterkingen goedkoper en minder belastend voor het milieu. Deze nieuwe techniek komt ook beschikbaar voor andere dijkversterkingen in Nederland die met een ‘pipingopgave’ te maken hebben.

 

Pipingopgave

Bij piping stroomt water met zand vanaf de rivier onder de dijk door en komt het achter de dijk weer omhoog. Hierdoor ontstaat een kanaaltje (een ‘pipe’) dat steeds groter wordt omdat zand en andere gronddeeltjes meestromen. Het uitspoelen van zand en gronddeeltjes verzwakt de dijk waardoor de veiligheid in gevaar komt.
 

Er zijn twee traditionele oplossingen om piping tegen te gaan: een grote grondberm aanleggen aan de binnenkant van de dijk, of stalen damwanden in de dijk plaatsen. Beide oplossingen zijn duur en hebben grote invloed op de omgeving.

 

Voordelen van het Prolock Filterscherm

Het Prolock Filterscherm is een nieuwe oplossing om piping tegen te gaan. Het scherm laat water door en houdt zand en andere gronddeeltjes tegen zodat er geen uitspoeling meer plaatsvindt.
 

Het filterscherm is gemaakt van gerecyclede kunststof kozijnen en is daardoor lichter dan een stalen damwand. Het is goedkoper en duurzamer dan staal en minder belastend voor het milieu. Ook zijn er lichtere machines nodig om het scherm in de grond te plaatsen. Dat zorgt voor minder trillingen, minder kans op schade en minder overlast voor de omgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat door gebruik van het Prolock Filterscherm geen microplastics in de grond komen. Het scherm komt namelijk helemaal onder de grond. Daar is geen invloed van UV (licht), geen erosie door water en wind en geen aantasting door zuurstof.

 

Samenwerking is sleutel tot succes

Dankzij steun en financiering vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma hebben vele partijen samengewerkt bij de ontwikkeling van het Prolock Filterscherm: deskundigen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, innovatiepartner Mourik Infra, ingenieursbureau ABT en leverancier Profextru. Ook kennisinstituten waren bij de ontwikkeling betrokken.
 

Bij Sterke Lekdijk werken het waterschap en de markt bij zeven deelprojecten samen in een innovatiepartnerschap. Dit gebeurt binnen één programma, waarin meerdere projecten elkaar in de tijd opvolgen. Hierdoor kunnen innovaties worden ontwikkeld, waar nodig doorontwikkeld en is er mogelijkheid om succesvolle innovaties gelijk toe te passen op meerdere projecten.

 

Over Sterke Lekdijk
Het programma ‘Sterke Lekdijk’ heeft de opdracht om 55 kilometer dijk te versterken, van Amerongen tot Schoonhoven. Samen met zijn partners en de omgeving zorgt het waterschap ervoor dat de dijk het achterland veilig houdt. De dijkversterking biedt ook kansen om de dijk en het rivierenlandschap nog mooier te maken.

Het programma Sterke Lekdijk valt onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Binnen het HWBP werken de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat samen om de komende 30 jaar in heel Nederland 2000 kilometer dijk te versterken en 400 sluizen en gemalen te renoveren. Om de dijken duurzamer, met minder kosten en op tijd te kunnen versterken zijn innovaties (nieuwe technieken) nodig.Trouwen in Bodegraven-Reeuwijk: Betaalbaar Ja-woord in Zuid-Holland

16-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In de wereld van bruiloften en huwelijksvoltrekkingen zijn vrijdagen vaak de drukste dagen. Het is een dag waarop veel paren ervoor kiezen om elkaar het ja-woord te geven, omringd door geliefden en vrienden. Echter, voor sommigen kan de keuze voor deze dag gepaard gaan met een hoger prijskaartje. Gelukkig biedt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in Zuid-Holland een welkome uitzondering voor stellen die hun speciale dag willen vieren zonder de bank te breken.

In vergelijking met andere dagen van de week, wordt trouwen op vrijdagmiddag vaak beschouwd als een iets duurdere optie. Maar voor degenen die hun hart hebben gezet op een vrijdagse ceremonie, blijkt Bodegraven-Reeuwijk een aantrekkelijke keuze te zijn. Met een bescheiden prijskaartje van € 323,05 voor een ceremonie op vrijdagmiddag, staat deze gemeente bekend als een van de meest betaalbare opties in de provincie Zuid-Holland.Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Zuid-Holland

Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Rijswijk ben je van alle Zuid-Hollandse gemeenten het minste kwijt: € 273,50. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Dordrecht ruim drie keer zoveel kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van  ThePerfectWedding.nl.
 

Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Zuid-Holland

Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. De meest voordelige ceremonie van Zuid-Holland vind je dit jaar in Rijswijk (€ 273,50), maar ook in Pijnacker-Nootdorp (€ 316,45) en Bodegraven-Reeuwijk (€ 323,05) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.
 

De duurste vrijdagmiddagceremonie vind je momenteel juist in Dordrecht (€ 866). Hier betaal je bijna € 600 meer dan in Rijswijk voor een soortgelijke ceremonie. Ook in Rotterdam (€ 749,55) en Schiedam (€ 745,50) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis. 
 

Sarah Glasbergen, oprichter van  ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’
 

Trouwen is iets duurder geworden

In Zuid-Holland betaal je momenteel gemiddeld € 504,42 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Deze kosten liggen 5,4% hoger dan vorig jaar. De kosten stegen hiermee iets minder hard dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%. 
 

Sterkste stijging in Gorinchem

In bijna elke Zuid-Hollandse gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in Gorinchem: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 64,1% duurder dan in 2023. Je betaalt hier momenteel € 425 in plaats van € 259 vorig jaar. Andere Zuid-Hollandse gemeenten met een sterke toename zijn Rotterdam (+18,2%), Leidschendam-Voorburg (+13,5%) en Gouda (+11,2%). 
 

Lansingerland is de enige Zuid-Hollandse gemeente waar de kosten voor een huwelijksceremonie op vrijdagmiddag juist zijn afgenomen ten opzichte van 2023. Je betaalt hier dit jaar 6,3% minder. Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:  https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie 

 Avond4Daagse Bodegraven-Reeuwijk 2024: Een Wandelfeest voor Jong en Oud

16-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Van 4 tot en met 7 juni 2024 staat de regio Bodegraven-Reeuwijk weer in het teken van hét wandelfeest voor jong en oud: de Avond4Daagse. Dit vierdaagse evenement brengt mensen samen voor sportiviteit, gezelligheid en het verkennen van prachtige wandelroutes.
 

Plezier staat centraal bij de Avond4Daagse Bodegraven-Reeuwijk. Ongeacht leeftijd of wandelervaring, iedereen kan meedoen. Het is de ideale gelegenheid om samen met vrienden, familie of collega's te genieten van de omgeving en elkaar te motiveren.
 

Elke avond staat een andere route op het programma, variërend van 2,5 tot 5 kilometer, die de deelnemers door verschillende dorpskernen leidt. De schitterende omgeving, de gezellige sfeer en de enthousiaste medewandelaars maken elke route uniek en de moeite waard.
 

Het feest begint al bij de start en eindigt bij de finish, waar deelnemers worden verwelkomd met muziek, aanmoedigingen en een gezellige ambiance. Op de laatste avond wordt het hoogtepunt bereikt met de uitreiking van de welverdiende medailles op het Raadhuisplein, waar ook ruimte is om alle belevenissen van de afgelopen dagen te delen en na te bespreken.
 

 

Starttijden:

18:15 uur: XS Route (2,5 KM) (uiterlijk 18:30 uur)

18:30 uur: 5 KM (uiterlijk 18:45 uur)

Het is belangrijk om op tijd aanwezig te zijn op de eerste dag om je stempelkaart op te halen.

Of je nu komt voor de sportieve uitdaging, het sociale aspect of gewoon omdat je van wandelen houdt, de Avond4Daagse biedt voor ieder wat wils. Trommel je vrienden op, koop je ticket en maak samen een onvergetelijke wandelervaring mee.
 

Belangrijke informatie:

Voorwaarde Duo ticket: Een duo bestaat uit een volwassene van 18 jaar of ouder en een kind t/m 12 jaar.
 

Locaties en Tijden:
 

Dag

Tijd

Locatie

Dinsdag 4 juni 2024

18:15 – 18:45

Hockey Club Reeuwijk Bodegraven

Woensdag 5 juni 2024

18:15 – 18:45

Voetbalvereniging RVC'33

Donderdag 6 juni 2024

18:15 – 18:45

Voetbalvereniging WDS

Vrijdag 7 juni 2024

18:15 – 18:45

Raadhuisplein Bodegraven

 

 Workshop geluidsversterking voor beginners in Bodegraven

16-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op zaterdag 1 juni 2024 wordt er een workshop geluidsversterking voor beginners georganiseerd in Het Evertshuis in Bodegraven-Reeuwijk. Muzikanten en zangers werken vaak met geluidsversterking. Als je nog weinig  ervaring hebt, kan de techniek nogal intimiderend zijn. Ook kun je tegen allerlei problemen aanlopen, zoals piepende speakers, onbekende knopjes en niet-werkende apparatuur. In deze cursus komt dit allemaal aan bod. 

Apparatuur opbouwen en aansluiten
De cursus begint met een duidelijke uitleg van alle apparatuur. Het grootste deel van de dag is echter ingeruimd voor de praktijk. De deelnemers gaan samen de geluidsinstallatie opbouwen en aansluiten. Er wordt gebruik gemaakt van een live multitrack-opname van een professionele band. Hiermee kan er worden geoefend met het inregelen en mixen van muziek, gebruik van toonregeling en effecten, het aansturen van monitoren en nog veel meer. Ook is er uitgebreide aandacht voor het oplossen van rondzingende microfoons, wat een veel voorkomend probleem is. De workshop is gericht op beginners, er is dus geen technische achtergrondkennis nodig.


De cursus wordt gegeven door Arnoud van der Laan. Hij is al 30 jaar professioneel geluidstechnicus en verzorgt met zijn bedrijf geluidstechniek voor koren, orkesten en theatervoorstellingen. Ook is hij gastdocent aan de conservatoria in Haarlem en Groningen.

Cursus met 8,6 hoog gewaardeerd
“Het is ontzettend leuk om deze workshops te geven” zegt Arnoud.  “De deelnemers hebben een hele gevarieerde achtergrond. Zo zijn er beginnende technici van een kerk en verschillende koren, maar ook zangers, muzikanten, een koordirigent en een theater regisseur doen mee. De mixers hebben tegenwoordig vaak enorm veel mogelijkheden, maar die kunnen voor beginners nogal overweldigend zijn. Tijdens deze workshop kunnen we de functies stap voor stap doornemen. Bovendien krijgen de deelnemers een cursusboekje mee, met daarin een uitleg van alle knopjes op de mixer. Zo kunnen ze thuis alles nog een keer rustig nalezen en dat werkt heel goed. De afgelopen cursus kreeg dan ook een 8,6 als rapportcijfer van de deelnemers. ”
 

De workshop is op zaterdag 1 juni 2024 van 11:00 - 16:30 uur, in Cultureel centrum het Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven. Deelname kost € 125,- p.p. incl. lunch en cursusboekje. Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 15 personen. Er zijn nog een paar plekjes beschikbaar. Kaarten kunnen worden besteld via de website van het Evertshuis.Leer omgaan met dementie

16-05-2024

Van de redactie

Gouda - Op dinsdag 28 mei staat het Humanitas Café in het teken van ‘Dementie achter de voordeur’. Wat is dementie precies en waarom gebeurt er wat er gebeurt? Ervaringsdeskundige Hans Burger vertelt en geeft praktische handvatten op deze gratis informatieavond.

Vroeg of laat krijgt iedereen, direct of indirect te maken met dementie. Momenteel zijn er 300.000 mensen met dementie. Ongeveer 80% daarvan woont nog thuis en heeft in meer of mindere mate hulp nodig. De verwachting is dat in 2040 het aantal mensen met dementie is gegroeid naar 500.000.

 

 

Omgaan met dementie begint met kennis

De avond is gratis toegankelijk en wordt geleid door Hans Burger, die zijn persoonlijke ervaringen zal delen en praktische inzichten zal bieden over hoe men het beste kan omgaan met dementie: van het begrijpen van de aandoening tot het vermijden van misverstanden en het bevorderen van een ontspannen interactie. De presentatie belooft waardevolle inzichten en handvatten voor zowel familieleden als verzorgers.
 

Het evenement ‘Dementie achter de voordeur’ wordt gratis aangeboden door Humanitas Midden-Holland en vindt plaats op dinsdag 28 mei om 20.00 uur, met inloop vanaf 19.45 uur, in de Ajourboerderij aan de Bloemendaalseweg 41 in Gouda. Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u mailen naar midden-holland@humanitas.nl. U bent van harte welkom!Samen wandelen in het groen zorgt voor verbinding met elkaar en de natuur

16-05-2024

Van de redactie

Samen wandelen is gezelliger dan alleen! Daarom brengt Gezond Natuur Wandelen in heel Nederland buurtgenoten samen met een gratis wekelijks uurtje wandelen in een rustig tempo. Altijd in de natuur of het groen van de stad. Dat zorgt voor mooie ontmoetingen, met elkaar én met de natuur.
 

Natuurmomentjes
Een vast onderdeel van onze wandelingen is het ‘natuurmomentje’. Deze natuurmomentjes worden verzorgd door onze gemotiveerde vrijwilligers. “In deze tijd staan we bijvoorbeeld stil bij bomen en planten die in bloei komen”, vertelt wandelbegeleider Corrie. “Vooral tijdens de lente is er ontzettend veel moois te zien buiten!” De natuurmomentjes dragen bij aan een gevoel van natuurverbondenheid. En mensen die zich verbonden voelen met de natuur, voelen zich ook gelukkiger, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. 

Gezelligheid is het gezondste van onze wandelingen
Inmiddels wandelt Gezond Natuur Wandelen op meer dan 100 locaties door heel het land. Het zijn veelal hechte groepen die al jaren met elkaar wandelen en waarbij steeds meer nieuwe buurtgenoten aanhaken. Onze wandelaars vinden (buiten) bewegen belangrijk, maar blijven vooral meelopen vanwege de gezelligheid. Ook drinken de wandelaars, voor wie dat wil, na afloop een kopje koffie met elkaar.
 

“Buurtgenoten ontmoeten, bewegen en de mooie natuur ervaren… Ik zou geen betere start van de week kunnen verzinnen!” – Petra, wandelaar
 

Wandelt u gezellig mee?
Op meer dan 100 locaties door heel Nederland sluiten steeds meer buurtgenoten aan. Op een vaste plek en tijd in de buurt. In een rustig tempo, want iedereen is welkom. Wandel gezellig mee met één van de gratis wandelingen van Stichting Gezond Natuur Wandelen! Als wandelaar of als vrijwillige wandelbegeleider. Vind een wandeling in de buurt op www.gezondnatuurwandelen.nl.

 

De gratis wandelingen van Stichting Gezond Natuur Wandelen worden mede mogelijk gemaakt door Oranje Fonds, Stichting RCOAK, Brentano’s Steun des Ouderdoms, provincie Zuid-Holland en gemeente Rotterdam.Wonen in Dronenhoek dichterbij

15-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Namens de gemeente heeft wethouder Dirk-Jan Knol een overeenkomst gesloten met directeur Arjan de Vries van Slokker Vastgoed BV en met regiodirecteur Stefan Boere van Janssen de Jong Projectontwikkeling BV om de plannen voor de Hofjes van Dronen verder uit te gaan werken.

 

 

Nadat een van de drie beoogde ontwikkelaars zich begin dit jaar terugtrok uit het plan om woningen te gaan bouwen in de Dronenhoek, keken de overgebleven twee ontwikkelaars samen met de gemeente hoe ze het project wel verder kunnen ontwikkelen. Uitkomst is dat het project Hofjes van Dronen opgeknipt is in drie stukken. Janssen de Jong Projectontwikkeling en Slokker Vastgoed ontwikkelen allebei hun eigen deelgebied, met een totaal van 212 woningen. Er wordt nog onderzocht hoe het derde deel, op de locatie van de vroegere koekjesfabriek, op termijn ook ontwikkeld kan worden.

 

Overeenkomst

In de nu afgesproken anterieure overeenkomst zijn onder andere afspraken gemaakt over de planning, taak- en kostenverdeling. “Ik ben blij dat we samen met ontwikkelaars Slokker Vastgoed en Janssen de Jong Projectontwikkeling een positieve stap vooruit hebben gezet,” stelt wethouder Dirk-Jan Knol. “Met die 212 woningen gaan we nu alvast aan de slag. Hoe er ook woningen op de locatie van de koekjesfabriek gebouwd kunnen worden, zoeken we nog uit.”

 


De Dronenhoek

 

Nieuwe woonwijk

De locatie voor het plan in de Dronenhoek is nu nog een industriegebied. De voormalige fabriekspanden van de Eminentfabriek, de fabriekshal Slokker en uiteindelijk ook van de koekjesfabriek Van Welzen worden gesloopt en vervangen door woningbouw. Hiermee verdwijnt de industrie uit de buurt en ontstaat er dicht bij het station een nieuwe woonwijk met verschillende soorten woningen. Een flink deel van de woningen wordt gebouwd voor één- en tweepersoonshuishoudens, zoals jongeren, starters en senioren. Het gaat dan vooral om sociale huurwoningen, koopappartementen en eengezinswoningen.

 

Centrale ligging

“Juist omdat de nieuwe wijk vlakbij het station en vlakbij alle voorzieningen ligt, leggen we minder parkeerplaatsen aan,” vertelt wethouder Knol verder. “Als je daar woont, heb je niet zo snel een eigen auto nodig. Er komen wel deelauto’s. Het wordt een duurzame nieuwe wijk, met aandacht voor klimaatverandering. Voldoende groen dus. Ook de huidige bewoners van de Oud-Bodegraafseweg gaan er zo op vooruit: de industrie verdwijnt en de buurt ziet er straks een stuk vriendelijker en mooi opgeknapt uit!”

 

Samenwerking

Regiodirecteur Stefan Boere van Janssen de Jong Projectontwikkeling voegt toe: "We zijn blij dat we samen met Slokker Vastgoed en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk deze mijlpaal hebben bereikt! Samen zetten we nu vol energie de volgende stappen in de ontwikkeling van een schitterende wijk. Een ‘gelukkige leefwereld’ in een buurt die klaar is voor de uitdagingen van morgen.”

 

Ook directeur Arjan de Vries van Slokker Vastgoed is verheugd: “Fijn om een bijdrage te leveren aan een betaalbaar, divers en duurzaam stukje Bodegraven.”

 

De partijen werken verder aan de plannen en verwachten eind van dit jaar te starten met de omgevingsplanprocedure.Pioenrozenactie voor het goede doel

15-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 25 mei wordt voor het vijfde opeenvolgende jaar de pioenrozenactie voor het goede doel gehouden. Dit jaar wordt opnieuw een prachtige gelegenheid geboden om te genieten van de weelderige pracht van pioenrozen, terwijl je tegelijkertijd een goed doel steunt.

Voor slechts 6 euro kunt u eigenaar worden van een schitterende bos pioenrozen, bestaande uit maar liefst vijf stelen. Een perfecte manier om uw huis op te fleuren, een geliefde te verrassen of gewoon om uzelf te trakteren op een beetje natuurlijke pracht. 

Om uw bestelling te plaatsen, hoeft u alleen maar voor woensdagavond 22 mei naar www.bit.ly/pioenrozen-2024 te gaan. Wees er snel bij, want het zou zonde zijn om deze kans te missen!
 

Op zaterdag 25 mei tussen 11.00 en 12.00 uur kunt u uw bestelling ophalen bij de Bethelkerk, gelegen aan de Dronensingel 2 in Bodegraven. Zorg ervoor dat u op tijd bent om uw bloemen op te halen en zo te garanderen dat u kunt genieten van hun prachtige aanwezigheid. Naast de vooraf bestelde bossen pioenrozen, zullen er ook enkele bossen beschikbaar zijn voor de losse verkoop. Wees er echter snel bij, want op = op!Kies voor Fairtrade: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk viert eerlijke handel

15-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk zet zich in voor eerlijke handel en duurzame ontwikkeling door deel te nemen aan de jaarlijkse Fairtrade-week. Wethouder Jan-Leendert van den Heuvel bracht onlangs een bezoek aan De Koffietuin in Nieuwerbrug en kerkgemeente De Ark in Reeuwijk, om de inzet van lokale bedrijven en organisaties voor Fairtrade te erkennen.
 

Tijdens de Fairtrade-week wordt extra nadruk gelegd op het belang van eerlijke handel met ontwikkelingslanden. Het initiatief moedigt bedrijven en organisaties aan om producten te gebruiken of te verkopen die voldoen aan de Fairtrade-standaarden, waardoor producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs ontvangen voor hun arbeid.
 

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben al meer dan 70 bedrijven en organisaties zich gecommitteerd aan Fairtrade-principes. Dit omvat zowel het gebruik van Fairtrade-producten binnen hun bedrijfsvoering als het aanbieden ervan aan consumenten. Door deze betrokkenheid draagt de gemeenschap bij aan een rechtvaardiger wereldwijde handelspraktijk en ondersteunt zij duurzame ontwikkeling in kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld. 

Wethouder Jan-Leendert van den Heuvel benadrukte het belang van lokale initiatieven en betrokkenheid bij het bevorderen van eerlijke handel: "Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer bedrijven en organisaties in onze gemeente zich inzetten voor Fairtrade. Door bewust te kiezen voor Fairtrade-producten, dragen we bij aan het verbeteren van levensomstandigheden en het versterken van gemeenschappen wereldwijd."
 

De Koffietuin in Nieuwerbrug en kerkgemeente De Ark in Reeuwijk zijn slechts twee voorbeelden van lokale entiteiten die zich actief inzetten voor Fairtrade. Hun betrokkenheid illustreert de groeiende bewustwording en steun voor eerlijke handel binnen de gemeenschap.
 

Als gemeente blijft Bodegraven-Reeuwijk zich inzetten voor het bevorderen van duurzame en eerlijke handelspraktijken. Door samen te werken met lokale bedrijven, organisaties en inwoners, streeft de gemeente naar een rechtvaardiger en welvarender wereld voor iedereen.Denk mee over de Mobiliteitsvisie

15-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente is bezig met het opstellen van een mobiliteitsvisie. Eind 2022 zijn inwoners via verschillende kanalen gevraagd om inbreng te leveren voor deze mobiliteitsvisie.
 

Een mobiliteitsvisie is een plan over hoe mensen zich verplaatsen, zoals met auto's, fietsen of openbaar vervoer. Het gaat erom hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen op een gezonde en duurzame manier kunnen reizen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er meer fietspaden komen, dat wegen worden verbeterd of dat er betere bus- en treinverbindingen worden gemaakt.
 


 

Op basis van uw inbreng is een conceptversie van de mobiliteitsvisie opgesteld. Dit concept ligt vanaf maandag 1 mei  t/m woensdag 29 mei 2024 ter inzage. Gedurende deze periode kunt u uw mening over de mobiliteitsvisie delen. U kunt uw reactie geven via bodegraven-reeuwijk.nl/mobiliteitsvisie.
 

Wat doet de gemeente uw reactie?

De binnengekomen reacties verzamelen en beoordelen wij. Deze worden uiteindelijk verwerkt in een definitieve mobiliteitsvisie. De uiteindelijk vaststelling staat gepland op 4 september 2024.

 Jongeren mogen meedenken met het waterschap

15-05-2024

Van de redactie

Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden zoekt jongeren voor de Waterraad studiejaar 2024-2025. In de Waterraad leren jongeren over het werk van een waterschap en mogen ze meedenken met het bestuur. Bijvoorbeeld over de gevolgen van klimaatverandering voor waterbeheer. Of over nieuwe manieren om bewoners en ondernemers te laten helpen met waterbeheer.


 

Wat doet de Waterraad?

Elke maand komt de Waterraad samen voor een activiteit of leerzaam werkbezoek. Bijvoorbeeld een crisisoefening, een bezoek aan een rioolwaterzuivering of een bijeenkomst van het algemeen bestuur van het waterschap. Ook adviseert de Waterraad het bestuur en medewerkers over verschillende onderwerpen. Dit levert het waterschap nieuwe en frisse ideeën op. En de leden van de Waterraad doen alvast relevante werkervaring op die ze op hun cv kunnen zetten.
 

Jongeren tussen 18 en 25 jaar kunnen zich aanmelden

De Waterraad bestaat uit 10 tot 20 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. De raad wordt elk jaar opnieuw samengesteld. Momenteel loopt de werving voor de raad die in september 2024 start. Jongeren die in ons werkgebied wonen, werken of studeren aan een mbo, hbo of universiteit kunnen zich aanmelden.
 

Twan de Ruiter (Waterraad 2023-2024): “Ik zou de Waterraad zeker aanbevelen. Ik vond het een mooie kans om tijdens mijn - toch vaak theoretische - studie een meer praktische bijdrage te leveren aan de maatschappij.”
 

Geïnteresseerden voor de Waterraad 2024-2025 van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden kunnen zich vóór 16 juni aanmelden via de werken bij-site van HDSR.Arno van Haasterecht benoemd tot directeur Cyclus

15-05-2024

Van de redactie

Gouda - De aandeelhouders van Cyclus hebben Arno van Haasterecht benoemd tot directeur van
Cyclus. Van Haasterecht (1978) zal per 15 juli 2024 de dagelijkse leiding van het afvalbeheerbedrijf op zich nemen én samen met de medewerkers en andere stakeholders
verder bouwen aan de organisatie. Op dit moment is Van Haasterecht algemeen directeur van Trevvel. Daarvoor was hij onder meer werkzaam bij DHL, Flora Holland en de Koninklijke Landmacht. Van Haasterecht beschikt over uitgebreide ervaring in de logistieke sector en het leiden van operationele teams. Van Haasterecht is ook verheugd over zijn nieuwe rol. “Het is een waar genoegen om de leiding te mogen nemen bij Cyclus, een organisatie die een vitale maatschappelijke rol vervuld. Ik zie ernaar uit om de medewerkers te ontmoeten en met veel enthousiasme aan de slag te gaan.”

 


Van Haasterecht volgt Linda Boot op die per 1 februari 2024 benoemd is als algemeen directeur van RET N.V. Van 1 februari tot 15 juli 2024 vervult Jeroen de Vries de rol van waarnemend directeur van Cyclus, naast zijn functie als manager logistiek en ontwikkeling. Met de benoeming van Van Haasterecht haalt Cyclus een bestuurder binnen met een frisse kijk op de toekomst van de organisatie. “We zijn zeer verheugd dat Arno deze functie gaat vervullen”, zegt Peter Ploegsma, voorzitter van de raad van commissarissen. “De keuze voor Arno was unaniem in een selectietraject met een brede stakeholder vertegenwoordiging. Zijn kennis en ervaring zijn van waarde bij de ontwikkeling van Cyclus als organisatie en professioneel partner en bij het versterken en verder ontwikkelen van de circulaire economie in de regio.”De Langste Lunchtafel van Bodegraven is terug!

14-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Na het succes van vorig jaar, is er ook dit jaar de Langste Lunchtafel van Bodegraven. Deze 2e editie vindt plaats op het Raadhuisplein in Bodegraven op woensdag 19 juni. Het is een gezellige lunch voor ouderen, georganiseerd door ZorgMies ’t Groene Hart en gesponsord door lokale ondernemers.
 

Jolanda Malipaard van ZorgMies ’t Groene Hart, is de drijvende kracht achter dit initiatief. Ze wil eenzaamheid onder ouderen verminderen en meer gezelligheid in hun leven brengen. Het idee voor de Langste Lunchtafel stond al lang op haar verlanglijstje en werd enthousiast ontvangen door lokale ondernemers. Zeker ook door Ben van ’t Hof van de Buren, die meteen zijn steun aanbood en helpt bij de organisatie. 

Al snel volgden er meerdere ondernemers die graag een bijdrage leveren, waaronder Kontent Structures, 2Rent4You, Brood & Ko, Punt Komma, De Zoete Inval, TukTuk fabriek, Veldsink Advies, Ronald Verloon Uitvaarten, Slagerij Rietveld, Karwei, Kaashandel van Dijk, Scheerder en Drukkerij Domburg. En niet te vergeten de prachtige donatie van de Lions Club Bodegraven.
 

Vorig jaar was deze lunch een groot succes dus nu op herhaling!. Het evenement begint om 11.00 uur met koffie en thee, gevolgd door een gezamenlijke lunch en eindigt om 13.00 uur. Met de hulp van vele vrijwilligers maken we er een feestje van. 

Er zijn nog plaatsen beschikbaar! Kent u iemand die hiervan zou genieten? Aanmelden kan bij ZorgMies ’t Groene Hart via telefoonnummer 0172-787 560 of per e-mail info.groenehart@zorgmies.nl. U kunt ook langskomen op het kantoor aan de Prins Hendrikstraat 13 in Bodegraven.Kermis wordt betaalbaarder dankzij kortingsbonnen

14-05-2024

Van de redactie

Bodegraven – Van woensdag 22 mei tot en met zaterdag 25 mei zal het centrum van Bodegraven bruisen van plezier met de komst van de jaarlijkse kermis. De kermis staat bekend als een feest vol vertier, maar kan soms ook een behoorlijke aanslag zijn op de portemonnee. Gelukkig kunnen bezoekers dit jaar een financiële verlichting ervaren dankzij een overvloed aan kortingsbonnen die tussen het nieuws van de Digitale Bodegraafse Krant te vinden zijn.
 

Het aanbod aan attracties op de kermis is divers en belooft voor ieder wat wils te bieden. Van de klassiekers zoals de schietsalon en de draaimolen tot aan opwindende nieuwe toevoegingen zoals de 'Flight Zone Bungee Fun' en de 'New Generation Autoscooter'. En wie kan de verleiding van een overheerlijke suikerspin of een smakelijke portie friet weerstaan?


Hier is een overzicht van enkele attracties die u kunt verwachten:

Schietsalon, Oliebollenkraam, Wipp, Butterfly rupsbaan, Lijntrek, Flight Zone Bungee Fun, Suikerspin, Friet, Lucky Duck, Draaimolen, Skee ball, New Generation Autoscooter, Mini jet, Pusher, Grijpkranen en Big One.


 
 

De openingstijden van de kermis zijn als volgt:
 

Woensdag 22 mei

13.00-23.00 uur

Donderdag 23 mei

15.00-23.00 uur

Vrijdag 24 mei:

13.00-24.00 uur

Zaterdag 25 mei:

10.00-24.00 uur

 Fabulous! Koor klaar voor het Korenfestival in Alphen aan den Rijn

14-05-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 25 mei staat het Korenfestival in Alphen aan den Rijn op het programma, en het belooft een spetterende dag te worden vol muziek en gezelligheid. Een van de sterren van het festival is het enthousiaste koor Fabulous!, dat zich voorbereidt om het publiek te trakteren op twee onvergetelijke optredens.
 

Verspreid over verschillende locaties in het bruisende centrum van Alphen aan den Rijn, zal Fabulous! twee swingende shows neerzetten waarbij het publiek gegarandeerd uit zijn dak zal gaan. De eerste optredens vinden plaats bij Sebastiaan, van 12.00 tot 12.30 uur, en later op de dag kunt u genieten van nog meer muzikaal plezier in de Adventskerk, van 14.30 tot 15.00 uur.
 

De leden van Fabulous! hebben wekenlang met passie en toewijding gerepeteerd, elke maandagavond samenkomen in het IKC Schatrijk in Bodegraven om hun repertoire te perfectioneren. Het resultaat van al deze inspanningen is duidelijk hoorbaar: het koor is er helemaal klaar voor om het publiek te trakteren op een onvergetelijke ervaring.
 

Met meer dan 40 andere koren die deelnemen aan het festival, belooft het een dag vol muzikaal spektakel te worden waarbij Alphen aan den Rijn bruist van de energie. Dus pak snel je agenda erbij en zet deze datum met dikke letters vast: zaterdag 25 mei, het Korenfestival in Alphen aan den Rijn.
 

Fabulous! Kijkt er naar uit om samen met het publiek te zingen, te swingen en vooral te genieten. Dus kom langs en maak deel uit van dit feestelijke evenement! Tot zaterdag 25 mei!Oege de Jong treedt per 1 januari 2025 terug als lid College van Bestuur mboRijnland

14-05-2024

Van de redactie

Per 1 januari 2025 treedt Oege de Jong terug als lid College van Bestuur bij mboRijnland; hij bereikt binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd. Na ruim 15 jaar legt hij zijn functie neer als portefeuillehouder Bedrijfsvoering.
 

“Ik kijk terug op een fantastische periode als bestuurder bij mboRijnland en zijn rechtsvoorganger. Ik ben trots op de resultaten die we in de afgelopen jaren hebben behaald, zowel op het vlak van de bedrijfsvoering als het aanbieden van onderwijs. Bovendien kijk ik terug op een mooie samenwerking met al mijn collega’s; mede dankzij hun inzet en expertise hebben wij die mooie resultaten bereikt.”Oege de Jong
 

Bram de Klerck, voorzitter Raad van Toezicht: “We zijn Oege zeer erkentelijk voor zijn essentiële bijdrage om van mboRijnland een (financieel) gezonde en toekomstbestendige organisatie te maken. Mede dankzij zijn daadkrachtige inzet heeft mboRijnland zowel kwalitatief als financieel grote stappen gezet in de bedrijfsvoerings- en onderwijsprocessen.”
 

In overleg met het College van Bestuur en een vertegenwoordiging van de Ondernemingsraad gaat de Raad van Toezicht de komende maanden op zoek naar een goede opvolger voor Oege de Jong. Het streven is om dit op of rond 1 januari 2025 afgerond te hebben.Theatervoorstellingen Ronald Snijders en Arjen Siebel bij Parkvilla

14-05-2024

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 1 juni komt absurdist, schrijver en programmamaker Ronald Snijders met zijn nieuwe theatervoorstelling Als Mens naar Parkvilla. Een week later op 8 juni staat de Alphense meesterverteller Arjen Siebel op de planken met zijn voorstelling Ademtocht.

 
In ‘Als Mens’ vertelt Snijders verhalen over zijn echte leven, als mens. Wie is de man achter de absurdist? En vooral: hoe komt-ie daar. Maar waarschijnlijk zal hij ook met taalgrappen strooien, vreemde liedjes zingen en over de randen van de logica heen banjeren. Het is mogelijk de voorstelling te boeken met een theaterbuffet.Ronald Snijders
 

Stel nu dat de tijd nooit stopt en dat je 1000 jaar oud kunt worden. Deze vraag stelt Siebel in zijn voorstelling. Ademtocht is een verhaal langs lang geleden, terwijl het speelt in hier en nu. Een zoektocht naar de eeuwigheid. Klein en broos, teder en soms ongemakkelijk. Een muzikale vertelling om bij weg te dromen, om de tijd te vergeten en voor altijd jong te willen blijven.


Het gehele theaterprogramma is te bekijken en tickets zijn verkrijgbaar op  parkvilla.nl.

 56 basisscholen in Zuid-Holland in de race voor een ANWB Verkeersplein

14-05-2024

Van de redactie

Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Zuid-Holland doen 56 basisscholen mee aan de verkiezing. Daarvan maken zeven basisscholen kans op een ANWB Verkeerplein, dankzij een samenwerking met ROV Zuid-Holland. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link.
 
 
 
Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.
Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.
 
 
Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een hele waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.
 
 
Dit jaar zijn ruim 300 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. De ANWB geeft per provincie één ANWB Verkeersplein weg. ROV Zuid-Holland maakt daar bovenop nog eens zes ANWB Verkeerspleinen mogelijk. De ANWB en het ROV Zuid-Holland zetten zich allebei in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Daarom hebben zij de handen dit jaar weer ineengeslagen.

 
Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s. In elke regio wordt een winnaar gekozen. In totaal winnen zeven basisscholen in Zuid-Holland een ANWB Verkeersplein. De winnende basisscholen ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en een ANWB-fietsje.

 
Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/wineenverkeersplein.


PIANO TOUR: nieuw evenement in Bodegraven

13-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Op zondagmiddag 26 mei is de eerste editie van de PIANO TOUR in het centrum van Bodegraven. Het repertoire is divers, van klassiek tot jazz, van pop tot blues. Een nieuw evenement in Bodegraven waarbij pianomuziek centraal staat. Deze eerste editie van de PIANO TOUR Bodegraven start om 13.00 uur met een openingsconcert in de theaterzaal van het Evertshuis. Vanaf 12.30 uur is iedereen van harte welkom!

 

Vervolgens wandelt of fietst u tussen 14.00 en 16.00 uur langs verschillende adressen in het centrum van Bodegraven. Maar liefst 22 pianisten geven een mini-pianoconcert op bijzondere locaties. Om 16.30 uur vindt het slotconcert plaats in het Evertshuis met medewerking van meesterpianist Martin Oei: “Worlds of Liszt” met (teken)film!Beeld: Conny Tiebout

 

PROGRAMMA

13.00 uur                    

Openingsconcert Evertshuis (inloop 12.30 uur)

14.00 -16.00 uur          

Piano concerten op 10 locaties:

Fam. v.d. Nieuwendijk

Noordstraat 48

Fam. Bette

Spoorlaan 8                                         

Ontmoetingskerk

Spoorstraat 11

Fam. Oostveen

Overtocht 29                               

Lutherkerk

Noordstraat 2

Chthuskerk 1

Stationsweg 17

Fam. de Horde

Le Coultrestraat 12                    

BAAS

van Tolstraat 2

Het Groene HartHuys

Bouwsteeg 6    

De BUREN

Raadhuisplein 2

16.30 uur     

Slotconcert met Martin Oei – Evertshuis

 

De deelnemende pianisten zijn:

Alexandra Kaptein, Annemarie de Boer (met een fluitiste), Bo de Myttenaere, Emile van Pelt (blues), Ernst Rijkers (met het Amstel trio), Hans-Erik Dijkstra, Jesse Brunink (zingt pop), Jesse Landman, Ken Lok, Lucas Hillen (toetsenist Young Jazz Orkest Concertgebouw), Marie-Christine Goergen, Mark Weerheim, Martin Oei, Michiel Brinkmann, Onno van der Lee (groovy jazz met gospel & latin invloed), Pieter de Jong (ABBA), Sjaak Warnaar, Teuntje Harmsma, Thora Schoonhoven, Walter van Egeraat & Mart Benders (quatre mains), Wim Kusee en Wim van Hoorn (met zangeres Pauline Hallink).

 

Het programmaboekje wordt op zondag 26 mei in het Evertshuis uitgereikt. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door: Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk, Ons Fonds en Stichting Evertshuis.  

 

Voor meer informatie zie www.evertshuis.nl

 

Praktische informatie

ZONDAG 26 MEI 2024

PIANO TOUR Bodegraven 1e editie

Van 13.00 tot 17.00 uur

ENTREE gratis (vrijwillige bijdrage)

EVERTSHUIS Julianastraat 4, Bodegraven | Tel. 0172-618484

 Kraker ESTO-Koudekerk eindigt in puntendeling

13-05-2024

Verslag Han Koevoets

Bodegraven - Het was zaterdag niet heel warm en veel toeschouwers vonden de drinkpauzes tijdens de wedstrijd wellicht wat overdreven. Maar na ruim 90 minuten lagen, met uitzondering van de keepers, alle spelers uitgeblust van vermoeidheid ruggelings op het kunstgrasveld. De scheidsrechter, die overigens lekker liet voetballen, had het dus goed gezien. Ook was dit het gevolg van veel inzet door beide ploegen. De einduitslag deed recht aan het wedstrijdverloop waarin over het gehele spelbeeld gezien ESTO het beste voetbal op de mat legde.
 


Beeld de sportfotogaaf

 

Doelpunt uit het niets

Koudekerk, de nummer 1 op de ranglijst, startte heel nerveus aan de wedstrijd en was slordig in de balbehandeling. Nummer 4 ESTO domineerde maar kwam niet tot een uitgespeelde doelpoging. Ook onder spanning had de solide Koudekerkse verdediging haar zaakjes goed op orde. In de 17e minuut maakte Koudekerk, volledig tegen de verhouding in, uit het niets een doelpunt. Dat doelpunt kwam door een geplaatst schot vanaf ongeveer 30 meter in de verre hoek onhoudbaar voor ESTOkeeper Tom Vink. De 1-0 voorsprong gaf de Koudekerkers lucht en ze konden daarna gelijk opstomen met ESTO tot aan de rust.

 

ESTO knokt zich terug

Na de aftrap van het 2e bedrijf waren beide ploegen voorzichtig beducht op een doelpunt waarmee de wedstrijd beslist zou kunnen worden. ESTO behield het licht veldoverwicht. De ploeg kwam echter niet tot scoren ondanks trainer Koos van Zoest besloot achterin ‘één op één te staan’ en Thomas Mouthaan als spits in te brengen. In de 70e minuut kreeg Tom Vink de bal in een scrimmage niet klemvast en werd door Koudekerk de 0- 2 binnengetikt. Daarna knokte ESTO zich terug en bracht Thomas Mouthaan uiteindelijk met twee gave doelpunten een dik verdiend punt. Uit een prima voorzet van Koen de Groot kopte hij in de 77e minuut de 1-2 binnen. Enkele minuten later deed hij hetzelfde uit een voorzet van Pim de Visser en kwam ESTO langszij. Er ontstond nog een heftig kwartiertje met veel schoten op het Koudekerkse doel. Hun verdediging hield met moeite stand. ESTO mocht in de 82e minuut de lat nog dankbaar zijn. Uiteindelijk bleef het 2-2 en werden de punten gedeeld.Beeld de sportfotogaaf
 

Volgende week gaat ESTO op bezoek in en bij Zevenhoven. Zij dragen de rode lantaarn en ESTO heeft nog wat goed te maken door verlies in de thuiswedstrijd begin dit seizoen. De wedstrijd begint om 14.30 uur.Hortus Populus: Ontdek de Natuur

13-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - In de sprankelende maand mei biedt de Hortus Populus een scala aan boeiende activiteiten aan, waarbij iedereen van harte welkom is om deel te nemen. Van leerzame excursies tot het genieten van de prachtige tuinen, er is voor elk wat wils.
 

Op 23 mei, van 10:00 tot 12:00 uur, krijg je de kans om de verborgen schatten van "nuttig onkruid" te ontdekken. Onder leiding van de deskundige Carla Glorie, word je meegenomen op een ontdekkingsreis door de wereld van kruiden en planten. Leer welke planten niet alleen een verrukkelijke toevoeging aan je maaltijd kunnen zijn, maar ook dienen als heilzame thee of zelfs als EHBO-middel. Deze fascinerende rondleiding opent je ogen voor de overvloedige mogelijkheden die de natuur biedt. De deelnamekosten bedragen € 25,-, met een speciaal tarief van € 21,50 voor VELT-leden. Deze bijdrage omvat niet alleen de rondleiding, maar ook een verkwikkende kop koffie of thee, vergezeld van een heerlijke proeverij van zelf geplukte lekkernijen. Mis deze kans niet en meld je aan via informatie@hortuspopulus.nl. 

Op zaterdag 1 juni vindt de Open Tuinen dag plaats, een evenement waar vele ecologische tuinen in Nederland en België aan deelnemen. De Hortus Populus, trots lid van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), opent haar deuren voor het publiek van 10:00 tot 16:00 uur. Deze dag biedt een uitgelezen kans om te genieten van de prachtige tuinen en de diversiteit aan flora en fauna te bewonderen. Beleef het Blote voetenpad en wandel door de weelderige wilde bloementuin. Laat je betoveren door de rustige plekjes en de gezellige sferen die de tuin te bieden heeft. Ontdek de invloeden van het oude Rome in een hedendaagse setting.
 

Tijdens deze dag zijn koffie en heerlijke versnaperingen verkrijgbaar om je bezoek compleet te maken. En het beste van alles? De toegang is gratis, dus nodig gerust vrienden en familie uit om samen te genieten van al het moois dat de Hortus Populus te bieden heeft.
 

 Laat je talent zien tijdens het Open Podium 2024!

13-05-2024

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Na jaren van afwezigheid is het Open Podium weer terug in het Evertshuis. Een mooi moment voor iedereen om te laten zien wat jouw talenten zijn, of je nu 6 of 66 bent. Laat jezelf zien aan anderen!

 

Het Evertshuis geeft iedereen de kans om een bijzonder talent te laten zien. Talent voor muziek maken, zingen, dansen, beatboxen, jongleren, acrobatiek of grappen vertellen. Alles is mogelijk! De opening van deze middag wordt verzorgd door onze Burgemeester Michiel Grauss (gitaar). Hij speelt samen met zijn vrouw Agnes (harp) en dochter Sophie (dwarsfluit).

 

Vind jij het leuk om op een podium te shinen: solo, als duo of met een groep? Wil je graag je talent laten zien? Geef je dan vóór 18 mei op door een mailtje te sturen naar info@evertshuis.nl ovv Open Podium 2024. Meedoen is gratis!

 

Voor meer informatie en reserveren zie www.evertshuis.nl


 

Praktische informatie

ZATERDAG 1 JUNI 2024

EVENEMENT

OPEN PODIUM 2024

AANVANG 14.00 tot 17.00 uur

ENTREE GRATIS

EVERTSHUIS Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | Tel. 0172-618484

 SIZA Vrouwenochtend: Zomerse High Tea en Samenkomst

13-05-2024

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 24 mei nodigt het SIZA-team je van harte uit voor een bijzondere ochtend vol warmte, gezelligheid en samenzijn. Tijdens deze speciale bijeenkomst staat een zomerse high tea centraal, waarmee we het seizoen op een smaakvolle manier afsluiten en tegelijkertijd vooruitkijken naar wat komen gaat.
 

Grijp deze kans om samen terug te kijken op de afgelopen seizoenen en vooruit te blikken naar de toekomst, vol verwachting en hoop. We willen deze ochtend vooral gebruiken om God te danken voor alle gezegende momenten die we samen hebben mogen beleven. Het is een tijd van reflectie, dankbaarheid en verbondenheid. 

Ben je nieuwsgierig geworden en heb je zin in een verrukkelijke high tea? Kom dan langs en geniet samen met ons van lekkernijen en goed gezelschap. Naast het culinaire aspect, zullen we ook liederen zingen ter ere van God en is er volop gelegenheid voor ontmoeting en gesprek. Het wordt een ochtend om samen te zijn in Zijn aanwezigheid en te delen in Zijn zegeningen.
 

De bijeenkomst vindt plaats van 10:00 tot 11:30 uur, met inloop vanaf 9:30 uur, in 't Anker te Bodegraven. Maak je geen zorgen over oppas, want er is voorzien in kinderopvang. Voel je vrij om vriendinnen, buren of familieleden mee te nemen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!


Voor meer informatie kun je contact opnemen met het SIZA-team bestaande uit Toos Bakker, Cobie de Romph, Eveline Segers en Charlotte Benders via siza@hervormdbodegraven.nl. Volg ons ook op Facebook: SIZA vrouwenochtend, voor updates en nieuwtjes. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen op deze bijzondere ochtend vol warmte, gezelligheid en spirituele verrijking. Tot dan!ZinSpelen lezing: Vrede op Aarde

13-05-2024

Van de redactie

Reeuwijk-Brug - Op woensdag 29 mei 2024 zal De Ark in Reeuwijk de bekende schrijver en theoloog Stefan Paas verwelkomen voor een ZinSpelen lezing over zijn nieuwste boek "Vrede op Aarde". In dit boek "Vrede op Aarde" deelt Stefan Paas niet alleen zijn inzichten over het geloof, maar brengt hij ook een persoonlijk verhaal naar voren. Hij vertelt over zijn opgroeien in een kerkelijk gezin en zijn eigen spirituele ontwaking kort voor zijn 19e verjaardag. Paas wil de vraag over hoe God Zijn redding uitwerkt van onderop belichten, dus niet vanuit theologische concepten, maar vanuit ervaring en geleefd geloof.
 


Beeld: Nathalie vd Straten-Folkersma

 

Bij protestantse christenen is de eenzijdige focus op het ‘verticale’: redding en een relatie met God. Hij mist vaak de aandacht voor het ‘horizontale’: ‘Alles wat gaat over de zorg voor deze aarde, voor de schepping en voor andere volken wordt al snel secundair. Op zijn best is dat een kwestie van heiliging; als je eenmaal bekeerd bent, kun je je daarmee gaan bezighouden.’ Het protestantse geloof is vooral verbonden met een bepaalde christelijke cultuur, nl die van het moderne Westen, waarin de westerse variant van het christendom wereldwijd werd uitgevent in het spoor van de kolonisatie met zijn effect ten tijde van de slavernij.

 

Het belerende eenrichtingsverkeer van de christenen moet worden losgelaten ten goede van een werkelijke dialoog aangaan. Nog belangrijker is volgens Paas een ander inzicht, namelijk dat we Gods heilzame aanwezigheid in de wereld leren opmerken. De wereld is geen ‘slechte’ plaats. Bekering is niet je afwenden van de ‘boze’ wereld, maar je op een nieuwe manier tot de wereld verhouden. De wereld is daar waar ons leven zich afspeelt en waar God zich laat kennen, juist op de ‘dode plaatsen’, daar waar niets is, waar alles de andere kant op wijst, en waar de onmacht ons overspoelt.

 

Over de schepping en vrede zegt Paas: “Vrede in de Bijbel is typisch sociale vrede; we vinden er weinig over vrede als gevolg van het je terugtrekken uit de wereld, of over ‘vrede in je hart’. Bij shalom gaat het over liefdevol samenleven, met medemensen en andere schepselen. Tijdens de lezing zal Paas perspectief bieden dat inspirerend kan zijn voor moderne gelovigen. Dit evenement biedt een unieke kans om te leren van een vooraanstaande denker op het gebied van theologie en geloof. Het belooft een boeiende avond te worden, zowel voor gelovigen als voor mensen die nog zoekende zijn.

 

Stefan Paas is een Nederlands theoloog en publicist. Hij is hoogleraar missiologie en interculturele theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Vaste gastheer bij de Ongelooflijke Podcast.

 

Woensdag 29 mei 2024 aanvang 20.00 uur

Kerkelijk centrum ‘De Ark’ ’t Kerkestuk 1, 2811 BC Reeuwijk-Brug

Toegang 5 euro

https://pgdeark.nl/gemeente-2/zinspelen


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina