NIEUWSKoning brengt werkbezoek in kader impact coronacrisis op jeugdwerkloosheid

01-07-2020

Van de redactie

Waddinxveen - Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 1 juli een werkbezoek gebracht aan logistiek dienstverlener Dachser in Waddinxveen, een door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) erkend leerbedrijf. SBB heeft vanwege de coronacrisis het actieplan ‘Stages en Leerbanen’ gelanceerd. Doel is om bedrijven te stimuleren leerplekken aan te bieden zodat jongeren werkervaring kunnen opdoen. Dit helpt bij het voorkomen van schooluitval en vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Vanwege de coronacrisis is er extra druk ontstaan op de beschikbaarheid van leerplekken.

De Koning begon zijn bezoek met een rondleiding door het magazijn van het bedrijf. Daar sprak hij met een aantal studenten en stagebegeleiders over hun ervaringen met de stageplekken. Aansluitend sprak hij met bijna afgestudeerde studenten en begeleiders over ambities en toekomstperspectief. Dachser is een Duits familiebedrijf dat belang hecht aan de ontwikkelings-mogelijkheden voor zowel nieuwe als bestaande werknemers. Het bedrijf heeft in samenwerking met SBB tijdens de coronacrisis alle stagiaires in dienst weten te houden.

De Koning nam vervolgens deel aan twee rondetafelgesprekken waarin de aansluiting van beroepsonderwijs op bedrijfsleven centraal stond. SBB geeft aan dat ruim 500.000 (V)MBO-studenten, zijinstromers en herintreders leerbedrijven zoeken om praktijkervaring op te kunnen doen. Dit is van belang voor het behalen van het vakdiploma, het voorkomen van schooluitval en een goede start op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgen de leerbedrijven zo de kans om het tekort aan goed opgeleide vakmensen aan te vullen.

In het eerste gesprek vertelden vertegenwoordigers van leerbedrijven uit de horeca, het campingwezen en het Scheepvaart- en Transportcollege Rotterdam over de impact van de coronacrisis op de stagebegeleiding en de opleiding van de studenten. Het tweede gesprek ging over beleidsontwikkeling op zowel Rijks- als sectoraal en regionaal niveau. De Koning sprak met vertegenwoordigers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de gemeente Gouda, opleidingsinstituut ROC Mondriaan, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel namens de supermarktbranche en de SBB over beleidsmaatregelen om jeugdwerkloosheid aan te pakken.

In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.Getuigen gezocht van onzedelijke betastingen

01-07-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De politie zoekt getuigen van vier onzedelijke betastingen en één poging in Alphen aan den Rijn op vrijdag 26 juni tussen 22.00 en 24.00 uur. De slachtoffers waren jonge vrouwen op de fiets.

Tussen 22.00 en 22.20 uur werd een vrouw op de fiets op de Van Boetzelaerstraat, ter hoogte van de bloemenwinkel, betast door een onbekende man op een fiets. Twee mannen die kort daarna aan het klussen waren bij de Aarhof hebben de dader mogelijk gezien. Een andere fietsster werd ook op de bovengenoemde tijdstippen betast. Dit gebeurde op de Hooftstraat, ter hoogte van nummer 184. Doordat het slachtoffer gilde, reageerde een fietsende vrouw hierop. De vrouw heeft de dader mogelijk gezien. Deze vrouw heeft kort grijs haar met krullen en een fiets met fietstassen.


Op de Laan der Continenten, ter hoogte van het Raoul Wallenbergplein, werd kort daarna een andere vrouw op de fiets betast en even later, rond 22.30 uur, een vrouw bii het treinspoor bij Kerk en Zanen (station). De vrouw fietste daar in de richting van het centrum. Tussen 23.15 en 24.00 uur probeerde een man een vrouw die vanuit het centrum aan het begin van de Wilhelminalaan fietste, te betasten. Het signalement van de man uit de incidenten lijkt grotendeels overeen te komen, de politie sluit niet uit dat het om dezelfde dader gaat. Mogelijk zijn er nog andere slachtoffers. De politie komt graag met getuigen, andere slachtoffers of particulieren die in het bezit zijn van camerabeelden van deze locaties in contact.

 

Signalement
Het gaat om een blanke man van tussen de 1.70-1.80 meter lang. Hij droeg een blauw shirt, een donkere broek en een zwarte rugzak. De man heeft kort, donker haar en fietste op een grijze/zilveren fiets. De man heeft een opvallend gebit.
 

Getuigenoproep
Heeft u vrijdagavond 26 juni tussen 22.00 uur en 24.00 uur op of rond De Aarhof, Hooftstraat, Laan der Continenten, het treinspoor bij Kerk en Zanen of de Wilhelminalaan in Alphen aan den Rijn iets gezien wat kan bijdragen aan het onderzoek of heeft u camerabeelden van deze locaties? Misschien heeft u gezien dat een van de vrouwen onzedelijk werd betast of zag u iemand die zich verdacht gedroeg? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl.Woerden Blijft Bruisen

01-07-2020

Van de redactie

Woerden - Vrijdag 10 juli, 20.30 uur. Een unieke en experimentele hybride bijeenkomst (live ėn online tegelijk). Over cultuur, uitgaan, evenementen in Woerden in tijden van corona op anderhalve meter. Wat kan wèl?


Een combinatie van livestream RIE theater en online Zoommeeting. Optredens van Marcel Fokker afgewisseld met inspirerende gesprekken tegelijkertijd online en live met iedereen die wil dat Woerden blijft bruisen. Iedereen kan zich aanmelden voor de login via bijeenkomst@progressiefwoerden.nl

 KUNSTaandenRIJN exposeert in De Blauwe Meije

01-07-2020

Van de redactie

Meije - KUNSTaandenRIJN organiseert een expositie met zeven kunstenaars in De Blauwe Meije in Zegveld in de maanden juli en augustus 2020. De kunstenaars hebben in de KUNSTKajuit (in oude HBS in Woerden) gewerkt aan het thema ‘Rond’. De schrijver onder hen, Cornelis van Halm, maakte als extra inspiratie het volgende gedicht:


Rond
Teken een cirkel om je heen
Met je vinger op de grond
Als je eens in stilte zit
Ook een aarzelende boog
Ontmoet uiteindelijk zichzelf
En omarmt een eigen ruimte
Zo brengt het rond
Je altijd weer thuis.


Alle geëxposeerde kunst past in een fietstas! Immers veel mensen maken graag een fietstocht langs de Meije en pauzeren even bij de Buitenplaats De Blauwe Meije (Meije 300). De werkstukken lopen uiteen van schilderijen, gedecoreerde kokers, boeken, houtwerk, droge naald etsen, tot taferelen in het riet. Voor ieder wat wils. De kunstenaars zijn: Astrid Baars, Annemiek Visser, Cornelis van Halm, Elly Waterman, Hilma Jansema, José Nouwen en Paula van Cadsand.
 

Over KUNSTaandenRIJN Woerden
KUNSTaandenRIJN Woerden is een stichting, die de beeldende kunst in Woerden en omgeving wil bevorderen. Wij richten ons op individuele beeldende kunstenaars, maar werken ook graag samen met andere relevante organisaties, bedrijven, clubs en instellingen. Activiteiten die wij organiseren zijn exposities bij bedrijven, de RijnKUNSTprijs, enkele malen per jaar een KUNSTKafé voor schilders. Wij organiseren kleinschalige schilderdagen en kortlopende cursussen. Daarnaast versturen wij een maandelijkse digitale nieuwsbrief over niet alleen onze eigen activiteiten, maar ook die van anderen in onze regio.
 

Website: www.kunstaandenrijn.nlProeftuin van Holland vanaf 1 juli volledig geopend!

01-07-2020

Van de redactie

Boskoop - De Proeftuin van Holland is vanaf 1 juli 2020 weer volledig geopend voor bezoekers volgens reguliere openingstijden. Bezoekers kunnen terecht bij Theeschenkerij Proef de Tuin, Streekwinkel De Proeftuin, BuitenRuimte en in de Sortimentstuin Harry van de Laar.


Horeca
Theeschenkerij Proef de Tuin is vanaf 1 juli 2020 geopend volgens reguliere openingstijden van woensdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Bezoekers kunnen genieten van een echt Boskoops Biertje bij Theeschenkerij Proef de Tuin of kunnen terecht voor een heerlijk kopje koffie, thee, zelfgemaakte taart, ontbijt, lunch en borrels. Groepen zijn ook weer welkom. Regelmatig wordt er op de Proeftuin van Holland verse zalm gerookt, vooraf te bestellen bij Theeschenkerij Proef de Tuin. Zowel het terras als de binnenruimte zijn volledig ingericht op 1,5 meter afstand volgens de regelgeving van het RIVM.


Winkels
Vanaf 1 juli zijn de winkels op de Proeftuin van Holland ook volgens reguliere openingstijden geopend. Bezoekers kunnen bij Streekwinkel De Proeftuin van woensdag t/m zondag terecht van 10.00 tot 17.00 uur voor mooie streekproducten. Bij BuitenRuimte kunnen bezoekers terecht van donderdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur voor prachtige vachten, sieraden en andere kunstobjecten.


Wandelen en fietsen
Bezoekers kunnen een wandeling in de Sortimentstuin Harry van de Laar maken, de tuin is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Vanaf de Proeftuin van Holland is het mogelijk om wandel- en fietsroutes te volgen in de omgeving. De Proeftuin van Holland maakt ook deel uit van de Happen & Trappen route ‘Op zoek naar de schone van Boskoop’ waarbij fietsers het dessert bij Theeschenkerij Proef de Tuin geserveerd krijgen.


Kijk voor meer informatie over activiteiten, openingstijden en nieuws op www.proeftuinvanholland.nl.     Nieuwe donorwet gaat vanaf vandaag in: ruim 7,3 miljoen keuzes ingevuld

01-07-2020

Van de redactie

 Bijna 1.481.000 keuzes ingevuld door Zuid-Hollanders 
 

Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Vanaf begin september stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

Van alle ingevulde keuzes gaat het bij ruim de helft (53%) om toestemming voor het doneren van organen en weefsels met of zonder uitsluiting van specifieke organen en weefsels. Van alle personen die hun keuze hebben ingevuld geeft circa 36% aan geen donor te willen worden. Een kleine groep (11%) laat deze keuze over aan familie of een andere bekende. Tussen 28 mei en 28 juni vulden bijna 200.000 personen hun keuze in.

Brieven van het Donorregister
Volwassenen die nog een keuze moeten invullen in het Donorregister, ontvangen een brief met de vraag dit alsnog te doen. Het gaat om bijna 7 miljoen brieven. Daarom gebeurt dit stap voor stap. Inwoners van Noord-Holland ontvangen in september en oktober als eerste de brief. Wie zes weken na ontvangst van de eerste brief niets invult, krijgt een tweede brief. Wie ook dan binnen zes weken geen actie onderneemt, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan en ontvangt hier een brief over. Je kunt je keuze altijd veranderen. Bekijk hier de planning van de brieven.

‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de nabestaanden.

Campagne en materialen
Om iedereen in Nederland te informeren over de nieuwe donorwet en de brieven die hierover worden verstuurd, start deze zomer de campagne met onder andere tv- en radiospotjes. Daarnaast is er een nieuwe voorlichtingsfolder en geldt vanaf 1 juli een aangepast formulier voor mensen die hun keuze liever op papier invullen.

Meer weten?
Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Je kunt kiezen voor uitleg in het Nederlands, Turks of Arabisch.Time-out voor overlastgevende asielzoeker

01-07-2020

Van de redactie

Overlastgevende asielzoekers kunnen voortaan tijdelijk een time-out krijgen. De overlastgever krijgt dan minimale voorzieningen, maar wordt nog wel voorzien van opvang en de belangrijkste levensbehoeften. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat zorgen dat elk asielzoekerscentrum een time-out plek krijgt. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een time-out kan worden opgelegd na een incident met (zeer) grote impact, zoals agressie en geweld tegen COA-medewerkers of andere azc-bewoners. De overlastgever wordt dan verplaatst naar een sobere ruimte, waar hij of zij enige tijd kan verblijven. De overlastgever krijgt geen leefgeld, maar wordt in natura ondersteund en er kan – indien nodig - extra beveiliging worden ingezet. Na de time-out kan een overlastgever terug naar het asielzoekerscentrum of wordt, indien nodig, overgeplaatst.

Overlastgevers konden tot nog toe ook de toegang tot de opvang worden ontzegd, maar door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie is dat niet meer mogelijk. Overlastgevers worden daarom overgeplaatst naar andere locaties of uit elkaar gehaald als het groepen betreft. De time-out komt daar nu bij en is volgens de staatssecretaris een belangrijke aanvulling op de maatregelen.

Aanpak
De overgrote meerderheid van de asielzoekers in Nederland veroorzaakt geen problemen. Een relatief kleine groep zorgt echter wel voor overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dit is onaanvaardbaar, ook omdat hierdoor het draagvlak voor de opvang van asielzoekers die bescherming nodig hebben, wordt aangetast.

De staatssecretaris heeft daarom een reeks maatregelen genomen. Zo zijn er drie ketenmariniers aangesteld om gemeenten, politie, OM en het COA te helpen met de aanpak van overlast. Ook is er een Top X-lijst, waarop de zwaarste overlastgevers staan, zodat die kunnen worden aangepakt. Daarnaast is de Handhaving- en Toezichtslocatie geopend in Hoogeveen, waar zware overlastgevers naar kunnen worden overgeplaatst. Lokaal wordt door gemeenten, COA en politie gewerkt met het opleggen van gebiedsverboden en een meldplicht. Bij crimineel gedrag is uiteraard het strafrecht van toepassing.Nederland hervat geleidelijk Dublinoverdrachten

01-07-2020

Van de redactie

Nederland gaat vanaf 1 juli geleidelijk weer asielzoekers overdragen aan het Europese land dat verantwoordelijk is voor de behandeling van de asielaanvraag. Dat heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid besloten. De hervatting is mogelijk, omdat de reisbeperkingen die zijn opgelegd na de uitbraak van het coronavirus langzaam worden ingetrokken. Ook is in veel Europese lidstaten de asielprocedure weer opgestart.
 

Het aantal overdrachten van deze zogenoemde Dublinclaimanten zal na hervatting niet gelijk op het oude niveau zijn. In het begin zal het hooguit gaan om enkele tientallen. Dat komt onder meer, omdat het nog niet mogelijk is om naar alle landen over te dragen.
 

De daadwerkelijke hoeveelheid overdrachten hangt onder andere af van de onderlinge afspraken tussen landen en de eventuele ontwikkeling van maatregelen genomen ter bestrijding van het corona-virus. Ook moet in de praktijk blijken hoeveel overdrachten de organisaties in de migratieketen in lijn met RIVM-richtlijnen kunnen uitvoeren.
 

Als gevolg van het corona-virus waren er beperkende maatregelen ten aanzien van de grenzen van het Schengengebied ingesteld. Dit zorgde voor een forse afname van de asielinstroom in Nederland. Met het intrekken van de grensmaatregelen neemt naar verwachting de asielinstroom in Nederland en de Europese Unie weer toe. Tegen deze achtergrond is het hervatten van Dublinoverdrachten een belangrijke stap.
 

Wat zijn Dublinoverdrachten?
Op grond van de Dublinverordening wordt bepaald welk Europees land verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag. Meestal is dit het land waar de asielzoeker het gebied van de Dublin-lidstaten als eerste is ingereisd, of waar de vreemdeling zijn eerste asielaanvraag heeft ingediend. Maar het kan ook zijn dat een ander land verantwoordelijk is, omdat daar gezins- of familieleden wonen, die daar een verblijfsvergunning hebben. Indien een ander land verantwoordelijk is voor een in Nederland verblijvende asielzoeker, dan wordt gewerkt aan de overdracht van betrokkene naar dat land. Andersom kan Nederland ook verantwoordelijk zijn voor een elders in Europa verblijvende asielzoeker. In dat geval is er sprake van een inkomende Dublinoverdracht. Met het vaststellen van de verantwoordelijke lidstaat voor het asielverzoek en het overdragen van betreffende asielzoekers naar deze lidstaat, wordt secundaire migratie binnen Europa voorkomen.Arriva vervangt zijspiegels door camera’s

01-07-2020

Van de redactie

Vanaf 1 juli innoveert Arriva al haar elektrische Volvo bussen. De zijspiegels van de bus worden vervangen door camera’s. Arriva is het eerste openbaar vervoersbedrijf dat met het camerasysteem MirrorEye rijdt. De innovatie, die de veiligheid van de bus bevordert, is toegepast op alle elektrische bussen van Volvo die bij Arriva rijden. Het gaat om zeven net geïntroduceerde elektrische bussen in Den Bosch en 23 elektrische bussen die sinds vorig jaar maart in Leiden rijden.
 


Het gebruik van camera’s in plaats van spiegels komt de veiligheid ten goede. De camera’s geven een grotere kijkhoek, waardoor er geen dode hoek meer is. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om infraroodbeeld te tonen, waardoor de chauffeur óók in het donker beter zicht heeft. De camera’s zijn, net als de spiegels, zowel links als rechts aan de buitenzijde van de bus geplaatst. Bijkomend voordeel is dat ze kleiner zijn dan de spiegels en daardoor minder uitsteken. Binnenin de bus kunnen chauffeurs op gemonteerde schermen goed zien wat er aan de zijkant en achter de bus gebeurt. Alle chauffeurs krijgen een korte instructie over het gebruik van de camera’s.
 

De camera’s werden eerder al toegepast op enkele merken vrachtwagens. De camera’s die door Volvo op de elektrische bussen in Leiden en Den Bosch zijn geleverd, is een verder ontwikkelde versie hiervan.
 

Video
Klik op deze link voor een video die een compleet beeld geeft van deze innovatieve techniekNederland heft inreisverbod op voor selecte groep landen

01-07-2020

Van de redactie

Mensen vanuit een selecte groep landen van buiten Europa kunnen vanaf 1 juli in beginsel weer naar Nederland reizen. Het kabinet heeft het EU-besluit hierover bekrachtigd. Nederland zal per 1 juli 2020 het inreisverbod opheffen voor de volgende landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China. In al deze landen is de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter dan gemiddeld in de EU.

Het inreisverbod blijft vooralsnog van kracht voor onder andere inwoners van de Verenigde Staten, Brazilië, India, Turkije en Rusland. Ook inwoners uit de meeste Latijns-Amerikaanse landen kunnen nog niet naar Europa reizen. Inwoners van China kunnen pas Europa in als het land ook EU-burgers toelaat.

Iedere twee weken zal de lijst worden herzien, of sneller indien noodzakelijk, waarbij onder andere wordt gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dat moet in de buurt of lager zijn dan 16 per 100.000 inwoners. Bibliotheek Bodegraven ook ’s avonds weer open

30-06-2020

Van de redactie

Bodegraven - Vooruitlopend op verdere versoepelingen van de coronamaatregelen is Bibliotheek Bodegraven vanaf 1 juli ook weer op woensdag- en vrijdagavond geopend van 18.30 tot 20.00 uur.


Dit is in aanvulling op de huidige tijdelijke openingstijden: iedere middag van 14.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. U bent van harte welkom.Koeiemart 2020 gaat definitief niet door

30-06-2020

Van de redactie

 Haalbaarheid kermis wordt nog onderzocht 


Woerden - De Woerdense Koeiemart op 21 oktober 2020 is definitief van de baan. Ook met de versoepelingen die op 1 juli van kracht worden, is het niet mogelijk een verantwoorde en volwaardige Koeiemart te organiseren. Tot die conclusie zijn de stuurgroep Koeiemart en het Agrarisch Centrum Woerden (ACW) deze week na zorgvuldige afweging gekomen. Wel wordt nog gekeken of het haalbaar is de kermis te laten doorgaan. De organisatie van de Kiremko Nacht van Woerden, die traditioneel wordt gehouden aan de vooravond van de Koeiemart, had eerder al laten weten de internationale veldrit dit jaar te moeten afblazen.

De Koeiemart is een eeuwenoude traditie, die haar oorsprong heeft in het jaar 1410. Het besluit de Koeiemart niet te laten doorgaan, is dan ook historisch te noemen. Burgemeester Victor Molkenboer: “De Koeiemart is voor veel Woerdenaren een hoogtepunt in het jaar. Het was dan ook geen eenvoudig besluit. Maar over de conclusie is geen twijfel. Het evenement, dat jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers trekt, is dit najaar niet op een verantwoorde én gezellige manier te organiseren. De 1,5 meter afstand kan alleen worden gegarandeerd met zeer ingrijpende aanpassingen, die het aantal bezoekers aanzienlijk beperken. Dit gaat ten koste van de sfeer en de gemoedelijkheid. We kunnen ook geen risico’s nemen, want het virus is nog niet weg. Laten we vooruitkijken naar 2021, hopelijk kunnen we dan de Koeiemart weer op vertrouwde wijze vieren.”


Adrie Vollering (ACW): “We hebben met elkaar gewikt en gewogen en deze beslissing met pijn in het hart genomen. Het is écht jammer voor iedereen om de Koeiemart dit najaar te moeten missen. Voor ons als ACW is het mooiste kenmerk van de Koeiemart de ‘gezellige drukte’ rondom de koeien op het Kerkplein. Nu we de drukte moeten vermijden is dit een verstandig besluit. We blijven de traditie trouw en komen terug in 2021.”


Of de kermis wel kan doorgaan, is nog onderwerp van gesprek. Ook daar zal de 1,5 meter afstand moeten worden gewaarborgd. Bekeken wordt of dit in de Woerdense situatie haalbaar is en of de te nemen maatregelen betaalbaar zijn.
 Lydia en Perry wonen officieel in een nul-op-de-meter-woning

30-06-2020

Van de redactie

 Door gemeente verkocht huis is gerenoveerd naar duurzaam huis 

Woerden - Lydia en Perry uit Woerden wonen officieel in een nul-op-de-meter-woning. Het stel kocht in 2017 een huis van gemeente Woerden en is de uitdaging aangegaan om het huis nul-op-de-meter te renoveren. Dat is ze nu officieel gelukt, bleek na een meting afgelopen zaterdag. Wethouder Duurzaamheid Tymon de Weger feliciteerde het stel met hun prestatie, uiteraard op gepaste afstand. De gemeente vindt het belangrijk dat we in Woerden stap voor stap aan de slag gaan met het besparen van energie. Daarom kregen de nieuwe eigenaren de uitdaging om het huis te renoveren naar nul-op-de-meter. Dat betekent dat de woning op jaarbasis evenveel energie op moet wekken als de eigenaren totaal verbruiken. Lydia en Perry zijn deze uitdaging aangegaan.


Foto: gemeente Woerden
 

Felicitatie van de wethouder
Op zaterdag 27 juni is de meterstand uitgelezen en werd bekend dat het stel hun doel bereikt had. Door het huis nul-op-de-meter te renoveren en de uitdaging van de gemeente te volbrengen, ontvangen ze een financiële bijdrage van 20.000 euro van gemeente Woerden. Wethouder Duurzaamheid Tymon de Weger was aanwezig om Lydia en Perry te feliciteren met hun prestatie. Wethouder de Weger: ‘Geweldig om te zien dat een jong stel de uitdaging aan durfde te gaan om hun huis volledig te verduurzamen. Iedereen kan wat doen en zo zijn we in gemeente Woerden bezig om stap voor stap zuiniger om te gaan met energie.’
 

Trots op het resultaat
Lydia en Perry wonen nu een jaar met veel plezier in hun nul-op-de-meter-woning. Lydia: ‘We zijn heel trots op het resultaat! We wekken zelfs meer energie op dan we nodig hebben, dus dat gaat terug het net in.’ Voor mensen die overwegen om hun huis te verduurzamen heeft het stel wel wat tips. Perry: ‘Zelf aan de slag gaan kan een hoop geld besparen, maar je moet niet bang zijn om iets te proberen of soms fouten te maken.’ Lydia: ‘Energie besparen kun je ook in kleine stapjes doen. Kijk bijvoorbeeld of je huishoudelijke apparaten label A hebben of gebruik je wasdroger minder en hang de was buiten te drogen.’
 

Meer informatie
Voor meer informatie over het huis van Lydia en Perry, ga naar de website van de Duurzame Huizen Route: www.duurzamehuizenroute.nl. Op deze website zijn ook meer ervaringen te lezen over huiseigenaren in Woerden die stap voor stap hun huis verduurzaamd hebben. Wilt u meer weten over wat er gebeurt in gemeente Woerden op het gebied van energie? Ga dan naar: www.woerden.nl/energie.  Alcoholgebruik en roken onder leerlingen in Hollands Midden gedaald

30-06-2020

Van de redactie

Regio - Het percentage leerlingen (13 t/m 16 jaar) in Hollands Midden dat alcohol drinkt, is sterk gedaald sinds de vorige meting in 2013. Het percentage leerlingen dat aangeeft in de laatste vier weken alcohol te hebben gedronken is gedaald van een derde naar een kwart. Ook roken minder leerlingen dan zes jaar geleden.


Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd die in het najaar van 2019 is uitgevoerd onder leerlingen in het voortgezet onderwijs in het hele land. In de regio Hollands Midden hebben zo’n 13.000 leerlingen in klas 2 en klas 4 de uitgebreide vragenlijst ingevuld. Hierin waren vragen opgenomen over de lichamelijke en psychosociale gezondheid, welzijn, leefstijl (o.a. alcohol, roken, drugs, bewegen, seksualiteit), vrije tijd en school.
 

Bijna de helft heeft wel eens alcohol gedronken
Van alle leerlingen in klas 2 en klas 4 heeft 46% ooit alcohol gedronken, dit is vergelijkbaar met zes jaar geleden. Het percentage dat de afgelopen vier weken heeft gedronken is wel gedaald: van een derde naar een kwart. In klas 2 heeft 1 op de 10 leerlingen recent alcohol gedronken en in klas 4 zijn dit 4 op de 10 leerlingen. Er is nauwelijks verschil in alcoholgebruik tussen jongens en meisjes.
 

Percentage rokende leerlingen is gedaald
Net als voor alcoholgebruik is voor roken een positieve trend te zien. Van de leerlingen in klas 2 en klas 4 heeft 8% aangegeven wel eens een sigaret te hebben gerookt, in 2013 was dit nog een kwart. De helft hiervan rookt wekelijks. Er is geen verschil in rookgedrag tussen jongens en meisjes. E-sigaretten worden wel meer gebruikt door jongens dan meisjes. Van de jongens heeft 23% ooit een E-sigaret gebruikt t.o.v. 14% van de meisjes.
 

Ondanks stress zijn leerlingen positief over eigen gezondheid en leven
Stress wordt aangegeven door 43% van de leerlingen, vaker in klas 4 dan in klas 2 en vaker bij meisjes dan bij jongens. Somberheid komt eveneens meer voor bij meisjes dan bij jongens. Desondanks ervaren ongeveer 9 van de 10 jongens en 8 van de 10 meisjes hun gezondheid als (zeer) goed, voelen zich meestal (zeer) gelukkig, zijn (zeer) tevreden met hun leven en hebben (veel) vertrouwen in de toekomst.


Wettelijke taak gemeenten
De GGD’en geven hiermee uitvoering aan de wettelijke taak van gemeenten om de gezondheidstoestand van de jeugd te monitoren. GGD’en in het hele land voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd op een soortgelijke wijze uit met naast de landelijke vragen ook ruimte voor regionale vragen.
 

Meer informatie is te vinden op ons dashboard www.eengezonderhollandsmidden.nl. De gegevens van deze Monitor zijn hierop vanaf vandaag beschikbaar. Dit zal doorlopend aangevuld worden met verdiepende thema’s. Voute Bingo Ladies Night in Theater Concordia Haastrecht

30-06-2020

Van de redactie

Haastrecht - Vrijdag 10 juli om 20.30 uur is er een Voute Bingo Ladies Night in Theater Concordia in Haastrecht. Deze avond wordt corona-proof georganiseerd. De Voute Bingo Ladies Night is een avond vol bingo, lachen, gieren en lekker meedoen met foute hits en Nederlands talige muziek!


Leuke, lekkere en gekke prijzen winnen van onder andere lokale ondernemers! Rob van Zuijlen draait in eigen persoon aan de balletjesmachine en presenteert, Zanger Jan Woudenberg zingt en draait de avond muzikaal aan elkaar en Claudia zorgt met haar barteam voor de bitterballen, biertjes en wijntjes! Je steunt met je toegangsticket ook nog eens stichting Theater & Grand Café Concordia in deze moeilijke tijden! De kaarten zijn inclusief welkomstdrankje en lekkere snacks.


Bij de toegang ticket krijg je 2 x 3 bingo kaarten en 2 x een kaart voor de superronde dus in totaal 8 speelkaarten. Deze krijg je op de avond zelf aan de entree uitgereikt op vertoon van je ticket.  De Voute Bingo Ladies Night begint op vrijdag 10 juli om 20.30 uur in Theater Concordia. De bingo wordt georganiseerd volgens RIVM-richtlijnen. Kaarten (à € 27,50) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia op openingsdagen vanaf 17.00 uur.  Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima lunchen met uitblinkers

30-06-2020

Van de redactie

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben dinsdag 30 juni 2020 in Paleis Noordeinde een lunch aangeboden aan Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie.


© Rijksvoorlichtingsdienst, foto: Jeroen van der Meyde


De 16 genodigden hebben recentelijk een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media, wetenschap, sport en bedrijfsleven.
Tot de genodigden behoorden deze keer onder andere de Topvrouw van het Jaar 2019, de Beste Speler van het WK Handbal, de houder van het Wereldrecord in het Hoofdrekenen en de winnaar van de 100% NL Award (Zangeres van het Jaar).
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima willen door het aanbieden van een uitblinkerslunch hun erkenning en waardering uitspreken voor de mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

De bijeenkomst vond plaats in een setting die voldoet aan de huidige richtlijnen van het RIVM ten tijde van de coronapandemie, waarbij onder meer het aantal genodigden is beperkt en afstand wordt bewaard. Rookverbod geldt ook voor e-sigaretten per 1 juli 2020

30-06-2020

Van de redactie

Op alle plekken waar een rookverbod geldt – zoals cafés, restaurants, werkplekken en openbare gebouwen – mogen vanaf 1 juli 2020 ook geen e-sigaretten of tabaksverhittingsapparaten meer worden gebruikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft het rookverbod uitgebreid, omdat deze producten zelf gezondheidsschade veroorzaken en een opstapje kunnen zijn voor jongeren om gewone sigaretten te gaan roken.Naar de geschiedenisboeken
Blokhuis: “Roken in een vol restaurant voelt inmiddels aan als iets van heel lang geleden. Om gezondheidsschade te voorkomen en het goede voorbeeld te geven aan jongeren werd het hoog tijd dat we het roken van e-sigaretten in onder andere de horeca ook naar de geschiedenisboeken verwijzen. Ook deze maatregel draagt bij aan stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker.”

Uitstalverbod ook op 1 juli van kracht
Uiterlijk 1 juli 2020 moeten alle sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten uit het zicht zijn bij supermarkten. Een groot aantal supermarkten heeft de afgelopen tijd de producten al afgeschermd. Voor andere winkels geldt dat zij vanaf 1 januari 2021 tabaks- en rookwaren niet meer mogen tonen.


Mini-docu over de e-sigaret
Presentator Edson da Graça onderzocht feiten en fabels over de e-sigaret in een mini-docu en sprak met een jongerenbrein-deskundige, een arts, jonge vapers en een vapeshop-medewerker. Bekijk de mini-docu van 6 minuten hier of de kortere versie van 3 minuten. 
 


De mini-docu werd gemaakt met ondersteuning van vele maatschappelijke organisaties zoals Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (waar het Longfonds, het KWF en de Hartstichting in zitten), het Trimbos-instituut, het RIVM, Verslavingskunde Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.Trouwbranche in zwaar weer: 1 op de 3 leveranciers verwacht 2021 niet te halen

30-06-2020

Van de redactie

Versoepeling maatregelen biedt onvoldoende verandering voor trouwbranche. Van alle trouwleveranciers verwacht 37,6% het einde van het jaar niet te halen als er niets verandert. Nog eens een kwart verwacht na de zomer van 2021 nog te bestaan als de coronacrisis aanhoudt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl onder 1.300 trouwleveranciers, waaronder bijvoorbeeld trouwlocaties, trouwambtenaren, fotografen en weddingplanners.
 

Branche loopt nu al € 385 miljoen omzet mis
De Nederlandse trouwbranche loopt door de coronacrisis tot nu toe al €385 miljoen omzet mis. Dat omvat 56,8% van de totale omzet van de branche in 2020. Met name ondernemers in trouwvervoer lopen veel verwachte omzet mis: 73,8%. Weddingplanners missen ongeveer twee derde van hun omzet over 2020 (68,3%). Ook trouwambtenaren, stylisten en verkopers van decoratie hebben in 2020 sterk afgenomen inkomsten (64,7% van de omzet).  Die misgelopen omzet loopt dit jaar mogelijk nog verder op. Bruidsparen verplaatsten hun bruiloft in veel gevallen naar een datum in 2021, maar ook naar het najaar van 2020 werden bruiloften verplaatst. De belangrijkste reden voor uitstel is voor hen 1,5 meter afstand houden tot gasten, een maatregel die voorlopig nog niet lijkt te verdwijnen.
 

Meer dan 100 gasten bij slechts 42% locaties mogelijk
Ook al zijn er nu meer gasten welkom bij een bruiloft, slechts 42% van de locaties kan meer dan 100 gasten ontvangen op minstens 1,5 meter afstand tot elkaar. 28% van de trouw- en feestlocaties kan zelfs minder dan 50 gasten ontvangen.
 

9 op de 10 leveranciers hebben overheidssteun nodig
Van alle trouwleveranciers zegt bijna negen op de tien dat overheidssteun nodig is om rond te komen (88,1%). Desondanks geeft 47,2% van hen aan alsnog voor het einde van het jaar in financiële problemen te komen. Met name onder trouwfotografen is de situatie schrijnend: 92,6% zegt ook met de huidige overheidssteun het einde van het jaar niet te halen. In totaal geeft 19,8% van de leveranciers aan niet in aanmerking te komen voor overheidssteun. Zij zouden een SBI-code hebben waarvoor de overheidssteun niet beschikbaar wordt gesteld, geen eigen bedrijfspand of onvoldoende vaste lasten.
 

Hoe komt de trouwbranche deze tijd door?
Sarah Glasbergen, oprichtster van ThePerfectWedding.nl, noemt enkele suggesties die de trouwbranche nu kunnen helpen: “Trouwleveranciers moeten samen met bruidsparen naar oplossingen zoeken voor hoe ze van een bruiloft juist in deze tijd een onvergetelijk feest kunnen maken!” “Bruidsparen kunnen hun leveranciers daarnaast helpen door een vooruitbetaling te doen, als ze deze kunnen missen. Ook zie ik een belangrijke rol voor de overheid, want de huidige steunmaatregelen blijken de branche onvoldoende te helpen. Als er meer naar deze branche gekeken kan worden zoals naar de horeca, dan zijn we al een stuk verder!” 
 

Kijk voor meer onderzoeksresultaten op www.theperfectwedding.nl/informatie/trouwbranche-invloed-corona  Commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen: ‘Bouwen, digitaliseren, samenwerken, leren van coronacrisis!’

30-06-2020

Van de redactie

Om de zorg voor thuiswonende ouderen in de toekomst op peil te houden is het nodig nú te investeren in geschikte woningen, in digitalisering van dagelijks leven en zorg en in lokale en regionale samenwerking in zorg en ondersteuning. Dat schrijft de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen in het advies Oud en zelfstandig in 2030. Aangepast REISadvies, dat commissievoorzitter Wouter Bos vandaag aanbiedt aan minister Hugo de Jonge van VWS.


De eerste versie van haar advies publiceerde de commissie afgelopen januari. Zij nodigde geïnteresseerden uit te reageren; 129 personen en organisaties zijn hierop ingegaan. Behalve de ontvangen suggesties en commentaren heeft de commissie in de vandaag verschenen definitieve versie ook haar ervaringen in en met de (ouderen)zorg gedurende de coronacrisis verwerkt.
De commissie formuleert in haar advies veertig aanbevelingen die zij toetst aan de vier principes van de REIS:
Regie: vergroot de aanbeveling de mogelijkheden voor ouderen om zelf regie te voeren?
Eenvoud: vereenvoudigt de aanbeveling de ondersteuning en zorg voor ouderen, zowel voor de ouderen zelf als voor de professionals?
Integrale benadering: verwijdert de aanbeveling schotten en bevordert ze een integrale kijk op de behoefte aan ondersteuning en zorg?
Samenwerking: bevordert de aanbeveling de samenwerking tussen de verschillende bij de zorg voor thuiswonende ouderen betrokken partijen en professionals?
Veel van de aanbevelingen zijn terug te voeren tot vier centrale adviezen. Het eerste is: ga (ver)bouwen! De fysieke woonomgeving is voor ouderen cruciaal om zelfstandig te kunnen (blijven) wonen en zo min mogelijk afhankelijk te worden van zorg. Nieuwe woonvormen, tussen het aloude eigen huis en het verpleeghuis in, kunnen een oplossing bieden. Op dit moment wordt er echter voor ouderen veel te weinig gebouwd en verbouwd. Met als gevolg niet alleen een ontoereikend woningaanbod voor ouderen, maar ook een belemmering van de doorstroming op de woningmarkt.

Het tweede advies is: ga digitaal! Dit advies is niet alleen gericht aan aanbieders van professionele zorg en ondersteuning, voor wie ‘digitaal het nieuwe normaal’ moet worden. Ook ouderen zelf zullen veel meer gebruik moeten maken van digitale technologieën, om hun dagelijks leven makkelijker en aangenamer te maken. Grootschalig gebruik kan leiden tot meer eigen regie, een hogere kwaliteit van leven en een doelmatiger inzet van schaarse zorgverleners.

Het derde is: werk samen! We zullen de komende decennia in de zorg voor ouderen moeten woekeren met schaarse middelen en mensen. Om de beschikbare middelen doelmatig te kunnen inzetten is lokale en regionale samenwerking de komende jaren belangrijker dan keuzevrijheid en concurrentie.

Het vierde advies luidt: leer van de coronacrisis en behoud het goede. De coronacrisis heeft ons behalve verlies en verdriet, ook goeds gebracht. In zorg en ondersteuning hebben gebruik van digitale technologieën, samenwerking, regie en gegevensuitwisseling een enorme impuls gekregen. Laat dat allemaal niet verdwijnen als de crisis verminderd of verdwenen is, maar behoud het goede en koester het momentum.

Het advies Oud en zelfstandig in 2030. Aangepast REISadvies is te downloaden van www.rijksoverheid.nl/tztoVaccinatiegraad toegenomen

30-06-2020

Van de redactie

De landelijke vaccinatiegraad is voor het eerst sinds vijf jaar licht toegenomen. Dat concludeert het RIVM in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2019. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer.
 

HPV vaccinatiegraad stijgt 7,5 procent
De vaccinatiegraad van BMR (bof, mazelen en rode hond) en MenACWY (meningokokkenziekte) is gestegen met respectievelijk 0,7 procent (naar 93,6 procent) en 0,6 procent (naar 93,2 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vaccinatiegraad van het HPV vaccin tegen baarmoederhalskanker steeg 7,5 procent.

Naastenliefde
Blokhuis: “Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor de gezondheid van anderen. Het is een daad van naastenliefde.

"Na jaren van daling zagen we vorig jaar een stabilisatie van de vaccinatiegraad. Het is echt goed nieuws dat de vaccinatiegraad nu licht stijgt. Ik voel me hiermee gesterkt om volop door te zetten met de maatregelen die ik in 2018 heb ingezet om meer kinderen en jongeren te vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma.”

Vaccinatiealliantie
De Vaccinatiealliantie komt na de zomer weer bij elkaar. De deelnemers blijven zich ondertussen inzetten om het belang van vaccineren te benadrukken en er transparant over te communiceren, zeker ook in deze tijd van COVID-19. Binnen de denktank misinformatie wordt gewerkt aan een gerichte aanpak om het tegengaan van desinformatie te bevorderen, onder andere over de ontwikkeling van mogelijke COVID-19 vaccins. In dit kader heeft Facebook zijn aanpak omtrent medische desinformatie aangescherpt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft recent boetes uitgedeeld aan bedrijven die reclame maakten voor niet-geregistreerde homeopathische middelen die claimden te helpen tegen verschillende infectieziektes. Lareb ontwikkelt een kennisbank over bekende en vermeende bijwerkingen.

Extra contactmomenten
Alle 16- en 17-jarigen die nog geen BMR en DKTP vaccinatie hebben gehad en alle 16- en 17-jarige meisjes die nog geen HPV vaccinatie hebben gehad, zijn afgelopen jaar opgeroepen om die vaccinaties alsnog te halen. Voor de HPV inhaalmogelijkheid was de opkomst 20 procent. Voor BMR en DKTP ging het om 2 procent. Voor HPV wordt in het voorjaar van 2021 weer zo’n inhaalmoment gepland.Hoek 29 kunstenaars lokt u naar het Evertshuis

29-06-2020

Van de redactie

Bodegraven - Het Evertshuis staat weer op uit de lock-down. Hoek 29 helpt daarbij om deze nieuwe periode kunstzinnig in te luiden. De Hoek 29- kunstenaars tonen vanaf heden hun nieuwste werken tot eind augustus.
 


U kunt werken bewonderen van: Ysbrand Swart, fotografie ' vanaf balkon'. Ap Quist, fotografie ‘ 'in de polder'. Nisett de Wit, schilderijen '100 day project'. Barry Passchier, textile artwork 'omgeving inspiratie'. Corrie Voordouw, keramiek ' het groene hart’. Piet van der Zee, schilder “veelkleurig mooi" De meeste werken zijn gemaakt tijdens de corona lockdownAlle leden van de PCOB afdeling Bodegraven-Reeuwijk verrast met een bloemetje

29-06-2020

Van de redactie

http://www.pcobbodegraven-reeuwijk.nl Bodegraven-Reeuwijk - De Landelijke organisatie “De Protestants Christelijke Ouderenbond” is opgericht op 11 november 1960. Een belangenvereniging die de belangen van senioren voor het voetlicht brengt. Een aantal bevlogen mensen kwamen in mei 1970 bij elkaar om in Bodegraven een plaatselijke afdeling te starten. Een Christelijke belangenvereniging waar men allerlei maatschappelijke vraagstukken en informatieve onderwerpen met elkaar bespreekt en waar men elkaar ook op een gezellige manier kan ontmoeten. De eerste ledenvergadering was op 12 juni 1970 waarmee de afdeling Bodegraven een feit was.
 


Door de Coronamaatregelen is een feestje niet toegestaan en zijn velen aan huis gebonden. Daarom verraste het bestuur ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum alle leden met een bloemetje, dat tezamen met de Nieuwsbrief door vrijwilligers werd rondgebracht.

Voor informatie over de PCOB afdeling Bodegraven-Reeuwijk
www.pcobbodegraven-reeuwijk.nl Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 26

29-06-2020

Van de redactie

Regio - Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. In de week van 22 tot en met 28 juni zijn er 2969 coronatesten afgenomen in Hollands Midden. Hiervan is tot nu toe slechts 0,3% positief getest, in totaal 10 personen. Er zijn geen nieuwe coronaclusters ontstaan.

Weer minder besmettingen
Sinds 1 juni testen wij iedereen in Hollands Midden met klachten op corona in een van onze vier testlocaties. Afgelopen week bleek 0,3% van het aantal testen positief. Dat is 1,3 procent minder dan de week ervoor. Een flinke daling, terwijl het aantal testen wel redelijk gelijk gebleven is.

Veel vragen over scholen
Ons regionale callcenter wordt regelmatig gebeld door ouders die zich afvragen of er een coronacluster is op de school van hun kind. Gelukkig is dit niet het geval in onze regio.

Het komt wel eens voor dat een leraar of leerling positief getest wordt, maar dit heeft tot nu toe niet tot het ontstaan van een cluster geleid. Pas als 3 of meer personen binnen 1 groep besmet zijn geraakt, spreekt de GGD van een cluster. Een positief getest persoon blijft in thuisisolatie tot hij/zij 24 uur klachtenvrij is. Op deze manier wordt voorkomen dat hij/zij anderen besmet. De GGD doet altijd een bron- en contactonderzoek bij een positieve besmetting en adviseert de betrokken familieleden en instellingen wat zij moeten doen.

Milde klachten? Testen!
Bij ons callcenter krijgen we regelmatig vragen over de coronatest. De vraag is dan “ik ben alleen verkouden, ik denk niet dat het corona is, moet ik me toch laten testen?” En “kan ik vaker dan 1x gratis getest worden op corona?”. Het antwoord op beide vragen is ja!

Wij horen helaas steeds vaker dat mensen met milde coronaklachten gewoon naar buiten gaan en zich niet laten testen. “Het is gewoon een verkoudheid”, horen we dan. Als we doorvragen blijkt dat mensen denken dat ze maar 1 keer gratis getest kunnen worden. Ze bewaren die test dan liever voor als ze denken dat ze echt corona hebben. Gelukkig berust dit op een misverstand. Je kan zo vaak als nodig is gratis getest worden op corona. Dus ook bij milde klachten: bel 0800-1202 en laat je testen. Want alleen zo weet je zeker of je corona-vrij bent. Doe het voor jezelf en voor je familie, vrienden en collega’s.

Houd vol
Wij zijn blij dat steeds minder mensen positief getest worden op corona. Wij hopen dat dit aantal blijft dalen, ook nu er versoepelingen zijn afgekondigd. Juist nu blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de gedragsregels houdt en zich bij milde klachten laat testen. Het landelijk callcenter en onze teststraten zijn dan ook 7 dagen per week geopend. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.

⇒ Kijk op het dashboard Eengezonderhollandsmidden.nl voor de cijfers over corona in jouw gemeente.Uitbetaling UWV nog steeds op tijd dankzij maatregelen

29-06-2020

Van de redactie

UWV heeft in de afgelopen periode met succes de allerhoogste prioriteit gegeven aan het tijdig betalen van en beslissen over WW-uitkeringen. Ondanks capaciteitsdruk als gevolg van de invoering van de noodmaatregelen NOW en TOFA, en het stijgend aantal WW-aanvragen, betaalt UWV WW-uitkeringen nog steeds op tijd uit. Om dit te bewerkstelligen heeft UWV een aantal ingrijpende maatregelen moeten treffen. Veruit het grootste gedeelte van de capaciteitswinst is behaald met maatregelen binnen de kaders van wet- en regelgeving. Voor een klein gedeelte geldt dit niet. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in de halfjaarlijkse 'Stand van de uitvoering sociale zekerheid' die hij vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.
 

Capaciteitsmaatregelen
UWV-medewerkers hebben de afgelopen maanden overgewerkt om het capaciteitstekort op te vangen. Ook worden medewerkers vanuit andere onderdelen van UWV waar mogelijk ingezet voor werkzaamheden rondom het uitkeringsproces. Voor de korte termijn biedt dit soelaas, maar om dit vol te blijven houden, zijn extra maatregelen en extra capaciteit nodig. UWV is daarom in hoog tempo gestart met het werven van nieuwe medewerkers. De beschikbare opleidingscapaciteit wordt hierbij maximaal benut.
 

Controles en handhavingstaken
Daarnaast heeft UWV tijdelijk een aantal maatregelen getroffen die de uitvoering van de wet raken. Het inzetten van extra capaciteit op het afhandelen van WW-aanvragen beperkt met name de handhavings- en controletaken die UWV uitvoert. Er worden minder maatregelen opgelegd als uitkeringsgerechtigden hun verplichtingen niet nakomen. De tijdelijke aanpassingen in de handhaving stroken met de gevolgen van de coronacrisis. Voorbeeld hiervan is de sollicitatie- of verschijningsplicht. Als werkzoekenden hier niet aan kunnen voldoen vanwege de beperkingen door het coronavirus, heeft dat tijdelijk geen gevolgen voor de uitkering. En voor wie als gevolg van de coronacrisis niet kan terugkeren naar Nederland, en daarom op de eerste werkloosheidsdag niet in Nederland is, heeft dit tijdelijk geen gevolgen voor het WW-recht.


De maatregelen gelden tot 1 september 2020. UWV en SZW bekijken in onderling overleg of voortzetten na die datum nodig is en informeren de Tweede Kamer hierover.Grapperhaus: Ontwikkeling digitale dreiging Nederland is zorgwekkend

29-06-2020

Van de redactie

Het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schetst opnieuw een zorgwekkend beeld. De NCTV constateert dat cyberincidenten de potentie hebben om grote schade aan te richten en in uiterste gevallen maatschappelijke ontwrichting kunnen veroorzaken. “Het mag geen verrassing zijn dat de digitale dreiging op Nederland niet is afgenomen. Het valt niet uit te sluiten dat ontwrichting door cyberaanvallen of grootschalige uitval in Nederland zal plaatsvinden, ook al is dat nog nooit het geval geweest. Cyberaanvallen via bijvoorbeeld ransomware vormen nog altijd een aantrekkelijk verdienmodel voor criminelen. Daarom blijft niet alleen verhoging van de weerbaarheid tegen digitale dreigingen, maar ook de bredere aanpak van cybercriminaliteit onverminderd van belang. Dat eist onze voortdurende aandacht”, aldus minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.


Voorkomen maatschappelijke ontwrichting
Het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting door incidenten binnen vitale processen heeft de hoogste prioriteit binnen de Nederlandse Cybersecurity Agenda. Het kabinet werkt aan een ‘pas toe of leg uit-systematiek’ voor vitale aanbieders en de rijksoverheid. Dat betekent dat bij ernstige kwetsbaarheden deze organisaties maatregelen moeten nemen, en moeten onderbouwen als ze er voor kiezen dit niet te doen. Als er een soortgelijke situatie plaatsvindt zoals tijdens de problemen met Citrix-software, is de vrijblijvendheid van het nemen van maatregelen voorbij.


Uitwisselen dreigingsinformatie verbeteren
Organisaties moeten tijdig kunnen beschikken over de juiste dreigingsinformatie om zich goed te kunnen beschermen tegen cyberincidenten en uitval. Uit het CSBN blijkt dat sinds de start van de COVID-19 pandemie aanwijzingen zijn geweest dat landen de situatie misbruiken om cyberaanvallen uit te voeren op o.a. ziekenhuizen, farmaceuten en onderzoekscentra. Daarom heeft het kabinet via spoedwetgeving het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de taak gegeven deze organisaties bij digitale dreiging en incidenten bijstand te verlenen tijdens de pandemie.


Digitale afhankelijkheid
De dreiging van cybercriminaliteit op Nederlandse bedrijven en burgers blijft onverminderd groot. Zeker tijdens de coronacrisis waarbij de afhankelijkheid van digitale middelen alleen maar toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken, volgen van online onderwijs en de toename van online bestellingen bij webwinkels. De coronacrisis toont eens te meer aan dat andere landen en criminelen snel inspelen op ontwikkelingen in de samenleving en misbruik maken van de toegenomen afhankelijkheid. De politie en het OM zijn in 2019 gestart met de aanpak van cybercrimefenomenen die regionale eenheden overstijgt. Ook de inzet op preventie en voorlichting wordt voortgezet, onder andere via campagnes waarin de overheid en private partijen samen optrekken. Nieuwe ballen voor de selectie van het 1e en 2e elftal van Rohda’76

28-06-2020

Van de redactie

Bodegraven - Een nieuw seizoen, nieuwe selectietrainers, de komst van een aantal nieuwe spelers en…….. 24 spiksplinternieuwe ballen voor het 1e en 2e elftal van Rohda’76. Mitchell van Waveren en Johan Verdoold, de aanvoerders van beide teams in het afgelopen seizoen, kregen de gewilde speelwerktuigen overhandigd door bestuurslid Piet Spannemaker en Hans-Wouter Valk van de technische commissie (foto). ,,Hiermee is een grote wens van de spelersgroep in vervulling gegaan’’, laat Valk weten. ,,Ook de trainers zijn hier blij mee. Nu de doelpunten nog’’, knipoogt Valk.
Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

28-06-2020

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 27 juni tot en met 3 juli 2020 weer een heerlijk menu voor u. Er wordt weer beperkt samen gegeten.
 

Maandag
Kippensoep, aardappelen, gehakt cordon blue,
wortelen met tuinkers, jus, toetje
 

Dinsdag
Tomatensoep, aardappelen, blokjes procureur,
sperziebonen, jus, toetje
 

Woensdag
Vermicellisoep, krieltjes ovenschotel met
gerookte kip, paprika en courgette, jus, toetje
 

Donderdag
Groentesoep, aardappelen, boomstammetje,
bietjes met ui, jus, toetje
 

Vrijdag
Champignonsoep, witlof gratin met aardappelschijfjes
en hamblokjes, jus, toetje
 


Opgave kan bij Asha Bruinsma-Soedhoe, 06-53102893 (tot 1 dag van te voren)
Kosten maaltijd : € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd.  Provincie Zuid-Holland vraagt kabinet structureel meer geld voor gemeenten

28-06-2020

Van de redactie

De provincie wil de grenzen van de wet opzoeken bij het beoordelen van de financiën van gemeenten als het rijk hen niet structureel meer geld geeft. Gedeputeerde Staten is opgelucht met de belofte van het kabinet om gemeenten incidenteel te compenseren voor de gevolgen van de coronacrisis, maar stelt dat structureel meer geld nodig is om het voortbestaan van bibliotheken, zwembaden en verenigingen te garanderen. Niet eerder nam een provincie als financieel toezichthouder zo stelling in het debat over de geldproblemen bij gemeenten.


“Als toezichthouder zijn wij streng maar rechtvaardig”, stelt gedeputeerde Floor Vermeulen. “Nu komen we tot het punt waarbij het niet meer rechtvaardig wordt om gemeenten te dwingen keuzes te maken die maatschappelijk niet verantwoord meer zijn. Dan gaan we als provincie naast onze gemeenten staan en vragen het rijk: geef onze gemeenten weer financiële ruimte.”


Eerder uitte de provincie al haar zorgen bij het kabinet over de structurele tekorten bij gemeenten voor de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp, WMO. Nu is de coronacrisis er bovenop gekomen. Ook de provincie zelf kent financieel geen rooskleurige situatie. Gedeputeerde Staten verwachten dat de gemeenten buiten hun schuld om hun financiële huishoudboekje voor volgend jaar alleen op orde kunnen brengen door fors te bezuinigen. Daardoor dreigen inwoners hun favoriete zwembad kwijt te raken of bibliotheek, terwijl deze instellingen zorgen voor verbinding. “Daar moeten we zeker nu heel zuinig op zijn”, staat in de brief. 

Schuren tegen de wet
Als structureel hulp vanuit het rijk uitblijft, overwegen Gedeputeerde Staten gemeenten zo veel mogelijk de ruimte te geven zelf financiële keuzes te maken. “Het kan zijn dat wij – uiteraard na goede afstemming met onze collega-provincies en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – er uiteindelijk voor kiezen tegen de grenzen van het wettelijk medebewind aan te schuren. Het uitgangspunt in onze Grondwet dat gemeenten een autonome bestuurslaag met een open huishouding vormen, nodigt wel uit tot enige interpretatieruimte.”
 

Gedeputeerde Staten wijzen in hun brief ook op de ambities van gemeenten om de overstap te maken van fossiele brandstoffen als gas naar elektriciteit en aanpassingen voor veranderend klimaat. “Vermeden moet worden dat deze opgaven niet verder kunnen worden gebracht, omdat gemeenten het zich niet kunnen veroorloven om mee te doen.” Gedeputeerde Staten roepen het kabinet op dat juist nu Nederland een “één saamhorig en elkaar steunende overheid nodig heeft. In het belang van onze inwoners.”Romeinse Fibula ruil

28-06-2020

Van de redactie

Woerden - Op 30 juni verhuist de beroemde Kikkerfibula van Woerden naar de vernieuwde Romeinententoonstelling in het Stadsmuseum. Nu ligt deze bijzondere vondst uit 2003 in de kleine vitrine tussen de liftdeuren bij de voetgangersingang van parkeergarage Castellum aan het Kerkplein. In plaats daarvan komt hierin een andere bijzondere speld te liggen: een traliefibula.
De meeste bezoekers van de parkeergarage lopen er achteloos aan voorbij als ze vanaf de markt de voetgangersingang naast de Hema binnenlopen, maar tussen de twee liftdeuren op de begane grond staat een kleine vitrine. Degene die er wel in kijkt, ziet een vondst uit de Romeinse tijd: een speld, die destijds is gebruikt om kleding bij elkaar te houden of gewoon als sieraad werd gedragen. ‘Fibula’s’ worden dit soort mantelspelden genoemd. Ze waren populair in alle lagen van de bevolking en aan mode onderhevig. In Woerden zijn er meer dan honderd gevonden. Eén van de meest bijzondere is deze in de vorm van een kikker. Een kleine tastbare herinnering aan het bijzondere Romeinse verleden van Woerden!


Traliefibula rechtsonder in de vitrine in het Stadsmuseum, voor de herinrichting


De kikkerfibula is gevonden bij de aanleg van de parkeergarage in 2003. Sinds de opening van de garage ligt hij onopvallend te pronken in de kleine vitrine, maar in het groot en groen is hij ook vele malen afgebeeld op -1 niveau, als één van de symbolen waarmee de gebruiker van de garage zijn auto terug kan vinden. Stadsmuseum Woerden heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een flinke opfrisbeurt van de Romeinententoonstelling op de zolderverdieping. Stagiaire Merel Meulepas, 4e jaars aan de Reinwardt Academie in Amsterdam, de HBO-opleiding voor museum- en erfgoedstudies, heeft hier het voortouw in genomen. Ook waarnemend conservator Teatske de Jong heeft hier vele uren werk in zitten. Vanaf 1 juli is het resultaat te zien! Dan zal ook de originele Woerdense kikkerfibula hierin een ereplaats krijgen.


Op 30 juni zal de kikkerfibula daarom uit de vitrine bij parkeergarage Castellum gehaald worden door Iris Briels, archeoloog van de gemeente Woerden. Een andere bijzondere speld, een zogenaamde traliefibula, gaat diens plaats innemen. Beide fibula’s komen uit de collectie van de Provincie Utrecht. Eefje de Visser op Gouwestad

28-06-2020

Van de redactie

Gouda - Op vrijdag 3 juli gaat op veel plekken in Nederland, waaronder Cinema Gouda, de concertfilm ‘Bitterzoet’ van Eefje de Visser in première. Twintig jaar eerder, op 1 juli 2000, deed ze haar allereerste publieke optreden buiten school en familiefeestjes om. Hoe het haar in de tussenliggende jaren is vergaan en welke ontwikkeling ze heeft doorgemaakt, laat het Gouwestad Radio muziekprogramma Going Underground op vrijdag 3 juli tussen 19 – 20 uur horen aan de hand van interviewfragmenten, archiefopnamen en plaatwerk. Van haar mediadebuut bij hetzelfde programma op 8 november 2002 tot en met haar vierde plaat en naamgever aan de film: Bitterzoet.


Going Underground, vrijdagen (live) en dinsdagen (herhaling) van 19 - 20 uur op GouwestadRadio, 97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether) en vwww,gouwestad.nl (livestream). Daarna nog vier weken terug te luisteren via 'Uitzending Gemist' op de programmapagina .en op de Mixcloud-pagina van Gouwestad Radio.Laatste overdenking 4 kerken

27-06-2020

Van de redactie

Bodegraven - Zondag 28 juni om 09.30 uur zal de laatste uit de serie van 4 overdenkingen over de eerste christelijke gemeente worden gehouden. De overdenking naar aanleiding van het Bijbelboek Handelingen, hoofdstuk 11 vers 19-26 heeft als titel “Christenen”. Ds. Jasper Klapwijk (Ichthuskerk Den Haag) zal ons meenemen bij de vragen, waarom de naam christenen, waar draait het om en wat als het tegenvalt.
 

De voorbeden zullen worden uitgesproken door ds. Arnout Francke. U kunt onderwerpen voor gebed of persoonlijke voorbeden insturen en deze mailen naar TGC taakgroepcorona@gmail.com of appen naar 06-17574424. Dat laatste kan tot aan het begin van de dienst. De kerkdienst zal vanuit de Ichthuskerk Bodegraven worden uitgezonden via de link op website van de kerk bodegraven.gkv.nl en de website of app van kerkdienstgemist.nl. De dienst is op een later moment op kerkdienstgemist.nl ook terug te zien. 

Dit zal tevens de laatste uitzending zijn vanuit de Ichthuskerk Bodegraven waarin door een samenwerking tussen de predikanten van de Ichthuskerk Bodegraven (Arnout Francke), Ichthuskerk Den Haag (Jasper Klapwijk), Morgensterkerk Den Haag (Gerrit den Broeder) en de Franse kerk Voorburg (Bart Noort) toch digitaal diensten gehouden konden worden.


Met ingang van zondag 5 juli zullen voorlopig alleen in de morgen in de Ichthuskerk Bodegraven weer diensten met aanwezigen worden gehouden. Ook deze diensten zullen worden uitgezonden. Heropening Streekmuseum Reeuwijk

27-06-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Het Streekmuseum Reeuwijk gaat m.i.v. zaterdag 4 juli weer open. U bent van harte welkom op woensdag, vrijdag, zaterdag of zondag. Op de website, www.streekmuseumreeuwijk.nl kunt u een dag en tijdstip reserveren. U kunt ook even bellen naar mevrouw C. Perdijk 0182 395045 of mevrouw J. van Kippersluis 0172 615286 of mailen naar: groep@streekmuseumreeuwijk.nl
 
De vrijwilligers zijn er klaar voor en hebben hard gewerkt om de bezoekers op een goede en verantwoorde wijze te ontvangen. Daarvoor hebben onze vrijwilligers het museum gereed gemaakt voor de opening en aangepast aan de eisen van de overheid en RIVM i.v.m. Corona. Is straks groot gedeelte Weideveld ziek door legionellabesmetting

27-06-2020

Van de redactie

Bodegraven – Een groot deel van de bewoners van Weideveld leven onder gevaarlijke omstandigheden. Door toedoen van Eteck is het warmwater veel te laag van temperatuur en is er grote kans op legionellabesmetting. De bewoners zijn in alle staten en roepen de wethouder op om actie te ondernemen. Op de foto de temperatuur van het warme tapwater afgelezen op de gekalibreerde thermometer van Eteck zelf op een van de eindpunten. Voor de duidelijkheid de temperatuur hoort tussen de 60 en 65 graden te liggen.

 


De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.


Afgelopen woensdagavond is er een raadsvoorstel neergelegd in de raadsvergadering waar de raad vervolgens een raadsbesluit over moet nemen. Het gaat hier over het dossier waar maar geen einde aan lijkt te komen, het WKO in Weideveld. De informatie die in het raadsvoorstel aan de raad zijn aangeleverd klopt aantoonbaar niet. De bewoners hebben hier stukken voor aangeleverd bij de ambtenaren die sinds kort op dit dossier zitten. Zij hebben deze informatie met de wethouder gedeeld, maar deze laatste vindt het belangrijker om een raadsvoorstel in te dienen dan dat de raad de juiste informatie ontvangt waarmee zij een besluit kunnen nemen. Een bewoonster maakt bekend dat Eteck echt geen data en informatie gaat aanleveren waaruit blijkt dat ze hun zaken niet op orde hebben. Dat kan iedereen op zijn vingers natellen. Wij, de gebruikers, hebben die informatie wel!
 

Het college wil geld gaan uitgeven aan een oplossing die in vergelijkbare situaties wordt gedaan door de energieleverancier, deze aanpassingen zijn namelijk in het belang van de leverancier voor een goed presterend WKO-systeem. Daar komt bij dat de binnenhuisinstallatie straks nog zo geavanceerd en geweldig zijn, als er in het centrale deel niet goed geregeld/aangeleverd wordt werkt het nog steeds even slecht. Ik kan een gouden thermostaatkraan in mijn douche plaatsen, maar als de temperatuur van het warme tapwater niet goed aangeleverd wordt kan ik nog steeds niet lekker warm douchen!. Er lig nu slechts een voorstel voor de bühne en deze lost de werkelijke problemen niet op! 


Wat zijn de klachten bij een legionellabesmetting?
De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionella bacterie inademen. Als er klachten ontstaan, gebeurt dat meestal binnen twee tot tien dagen nadat de bacterie is ingeademd. Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, de behandeling met antibiotica is wel mogelijk. Mensen die meer kans hebben om een ernstige longontsteking te krijgen zijn ouderen, mensen met een slechte gezondheid of een verminderde afweer en rokers. Longontsteking door Legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar.
 

Preventie thuis
Voor uw drinkwater thuis hoeft u geen legionella-beheersplan uit te voeren. De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten:
 

Stel de boiler of combiketel goed af (tenminte 60 graden).
Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
Maak niet zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf.
Het is ondermeer belangrijk dat 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg worden voorkomen.
Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt. Voorbeelden:

Tuinslang, hoge drukspuit en andere sproeiende (speel)apparaten na gebruik goed leeglopen. Leeg ook de plantenspuit na ieder gebruik
Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub, etc.) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing. Staat het bubbelbad in de tuin? Zorg dat er geen aarde/grond in het water komt
Apneu-apparaat (CPAP): Vul het waterreservoir met afgekoeld gekookt water en ververs dit dagelijks. Reinig het masker dagelijks. Reinig en ontsmet het reservoir wekelijks volgens de gebruiksaanwijzing.


Ontkalk de douche regelmatig.
Luchtbevochtigers: vullen met gekookt en afgekoeld water. Reinig en ontkalk regelmatig het reservoir en ververs het water minimaal wekelijks
Waterbevalling: maak het bad voor gebruik schoon en vul het bad pas als de bevalling begint. Gebruik geen baden met watercirculatie of verwarming. Gebruik bij huurbaden altijd een hygiënische hoes.
 

U kunt geen legionella-longontsteking krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Voorbeelden: koffiezetapparaten, waterbakjes (bijv. op verwarming) en stoomapparaten.


Hoe raken mensen besmet met legionella?
Als mensen kleine druppeltjes water met de legionellabacterie inademen, komt de legionellabacterie in de longen terecht. Daar kan de bacterie klachten veroorzaken. Mensen worden niet ziek door het drinken van besmet water. Een patiënt draagt de legionellabacterie niet over naar andere mensen.

Het inademen van hele kleine druppeltjes water met legionella kan gebeuren bij:
Sproeien van water zoals bij douches, fonteinen of hogedrukspuiten.
Luchtbellen brengen in water zoals bij bubbelbaden. De laatste jaren zijn enkele patiënten gelinkt aan een specifiek type afvalwaterzuiveringsinstallaties waar ook lucht aan het water wordt toegevoegd. Op dit moment loopt een onderzoek om het risico van dit soort afvalwaterzuiveringsinstallaties in kaart te brengen.

Luchtbevochtiging door apparaten die water vernevelen. Voorbeelden zijn apneuapparatuur en sommige luchtkoelers. Natte koeltorens. Waterinstallaties die gebouwen of industriële processen koelen door vernevelen van water.
 

Maatregelen om veteranenziekte te voorkomen
Sommige bedrijven, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, sauna’s, zwembaden en hotels moeten preventiemaatregelen nemen om besmetting met legionella te voorkomen.
De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. Er zijn enkele tips om blootstelling aan legionella thuis te beperken.
 

Hoe vaak komt veteranenziekte voor?
Elk jaar zijn er in Nederland tussen de 300 en 400 patiënten waarvan bekend is dat ze een longontsteking door legionella hebben. De laatste jaren neemt het aantal patiënten toe, in 2017 waren het er ruim 550. Het werkelijke aantal ligt hoger omdat niet alle patiënten goed onderzocht kunnen worden. In de zomer zijn er over het algemeen meer patiënten dan in de winter en vochtige weersomstandigheden lijken ook invloed te hebben.
 

De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst gaat bij elke melding van een legionellapatiënt na op welke manier hij of zij besmet kan zijn geraakt. Met deze bronopsporing wil de GGD voorkomen dat meer mensen ziek worden. Maar ondanks dit onderzoek blijft bij veel patiënten de bron van de besmetting onbekend. Twee panden in centrum Alphen verwoest door brand

27-06-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn – De afgelopen nacht is rond de klok van 03.00 uur brand uitgebroken in het centrum van Alphen aan den Rijn. Al snel sloegen de vlammen uit het dak van een restaurant aan de Rijnkade. Daarna is de brand overgeslagen naar een naastgelegen pand met rieten dak. De daken zijn van beide panden ingestort. Er is bij de brand niemand gewond geraakt. Rond de klok van 6.30 uur was de brand onder controle, het nablussen zal nog enige tijd duren.  Omliggende panden hebben veel water- en rookschade. Brandweer is nog geruime tijd bezig met nablussen en het controleren van de stabiliteit van de panden.
 

De meeste omwonenden kunnen, na controle brandweer, weer terug naar hun woning. Deel winkelstraat Van Mandersloostr. (tussen Pieter Doelmanstr. en Koekebakkersteeg) is voorlopig nog afgesloten ivm werkzaamheden brandweer. Busverkeer kan weer over Alphensebrug
Woningbranden door blikseminslag

27-06-2020

Van de redactie

Gouda / Waddinxveen – Door de hevige onweerbuien van de afgelopen nacht zijn in Gouda en Waddinxveen branden ontstaan in daken van woningen.


In Gouda was het raak aan de Rietzoom. Hier was de bliksem ingeslagen in het dak. Om de dakbrand te blussen is een deel van het dak gesloopt. De woning heeft veel schade opgelopen door noodzakelijke sloopwerkzaamheden aan dak en muur. Hierdoor is er veel wateroverlast ontstaan in de woning.


In Waddinxveen was aan de Henegouwernesse de bliksem ingeslagen in de schoorsteen. Hierdoor vloog het rietendak in de brand. Door kordaat optreden van de brandweer was de brand in het rietendak snel geblust.  Koning en minister-president bij televisie-uitzending in het teken van Nederlandse Veteranendag

27-06-2020

Van de redactie

Zijne Majesteit de Koning en de minister-president zijn zaterdagmiddag 27 juni in de Ridderzaal in Den Haag te gast tijdens de live televisie-uitzending van het Nationaal Comité Veteranendag op NPO1. De geplande festiviteiten rond de 16e editie van Nederlandse Veteranendag zijn vanwege de uitbraak van het coronavirus afgelast.

Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, minister Bijleveld van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en de voorzitter Nationaal Comité Veteranendag zijn aanwezig tijdens het programma waarin vier veteranen centraal staan. De veteranen vertellen zowel in beeldreportages als ook live in de Ridderzaal over hun ervaringen op missie en over hun tijd naderhand terug in Nederland. De minister-president, de minister van Defensie en de voorzitter van het Nationaal Comité houden een toespraak. Ook de winnaar van de scholierenwedstrijd is aanwezig en toont zijn winnende vlog over de betekenis van vrijheid. Na de live-uitzending spreekt de Koning met de veteranen.

Veteranendag is in 2005 ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners. Het is een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missies van nu - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.

Tijdens de televisie-uitzending worden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.
 Melding steekpartij in de Nieuwstraat was vechtpartij

27-06-2020

Van de redactie

UPDATE: 23.20 uur


Bodegraven
– In de Nieuwstraat heeft even na 22.30 uur een vechtpartij plaatsgevonden. Bij de vechtpartij is een persoon lichtgewond geraakt. In eerste instantie was de melding een steekpartij. . De hulpdiensten hebben het incident afgeschaald. Ook het Mobiel Medisch Team hoefde niet ter plaatse te komen. 

 

 

 

 

 

 

 Nieuwerbrug in stelling gebracht

26-06-2020

Van de redactie

Nieuwerbrug - Twee kanonnen maken voortaan de militaire historie van Nieuwerbrug zichtbaar. Tijdens het Rampjaar 1672 lagen in het dorp twee schansen om te voorkomen dat het Franse leger de Oude Hollandse Waterlinie kon oversteken. Achter het water, waar nu Fort Wierickerschans ligt, begon het hoofdkwartier en legerkamp van prins Willem III van Oranje.
Nadat het geschut was opgeknapt op de Bataviawerf in Lelystad, heeft Verweij Houttechniek ze kosteloos voor werkgroep Hoofdkwartier 1672 naar Nieuwerbrug bracht. De ongewone vracht had onderweg al veel bekijks.
 Naast de tolbrug verwelkomt een kanon de schepen die over de Oude Rijn varen. Aan de Dubbele Wiericke begroet de ander iedereen die ongemerkt door één van de verdwenen schansen rijdt.
Al zijn de kanonnen een voorbode voor het jubileumjaar 2022, ze zullen permanent in het dorp blijven staan. De aanschaf is mogelijk gemaakt door Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Rijn en Aar, RetourMatras, Theater MENS, stichting BONAZ en Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug. 

Kijk voor meer informatie op: www.hoofdkwartier1672.nl
 Benoeming nieuwe directeur Da Costaschool Bodegraven

26-06-2020

Van de redactie

Bodegraven - Met ingang van het nieuwe schooljaar start er een nieuwe directeur op de Da Costaschool in Bodegraven. In goed overleg met het team van leerkrachten en de medezeggenschapsraad heeft het College van Bestuur van De Vier Windstreken mevrouw Joke Pater – Griffioen benoemd tot directeur.


Per 1 maart jl. ontstond deze vacature door het vertrek van Frank Neerhof. Verheugd kunnen we laten weten dat we met Joke Pater een nieuwe directeur voor de school hebben gevonden.
Joke Pater is geen onbekende op de Da Costaschool. De afgelopen maanden fungeerde zij, sinds het vertrek van de vorige directeur al als interim directeur. Joke zegt over de Da Costaschool: ‘Ik heb heel veel zin in het werken op de Da Costaschool. In de afgelopen tijd heb ik een betrokken team gezien dat graag het beste wil voor alle kinderen die op onze school zitten. Ik wil in de rol van directeur graag een bijdrage aanleveren aan de verdere ontwikkeling van de school’.


Joke Pater is op dit moment nog directeur van de Prins Willem-Alexanderschool in Waarder. Voor de Prins Willem-Alexanderschool is inmiddels een interim directeur benoemd. Ook is de procedure gestart voor het werven van een nieuwe directeur, zodat per 1 oktober a.s. een nieuwe directeur kan worden benoemd in Waarder.Eerbetoon voor buschauffeur Arriva met ALS

26-06-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Vandaag heeft Arriva één van haar medewerkers letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. De medewerker, die ALS heeft, werd op station Alphen a/d Rijn ontvangen door zijn collega’s, waarna hij zijn verrassing mocht onthullen. Omdat op de bus rijden zijn lust en zijn leven was, heeft Arriva als eerbetoon zijn favoriete bus naar hem vernoemd.

Peter, de ernstig zieke buschauffeur van Arriva, wilde als kleine jongen buschauffeur worden en startte zijn carrière in 1991 in Boskoop. Al snel vond hij zijn thuisbasis in Alphen a/d Rijn. Van begin af aan hield hij van zijn werk en had hij voorkeur voor een specifieke bus: 8751. Hij reinigde ook enige tijd zelf ‘zijn’ bus en kreeg van collega’s de bijnaam ‘GP’, zijn initialen. Peter over het eerbetoon: “Hier heb ik geen woorden voor. Dit had ik echt niet verwacht en ik bedank ook iedereen die hier aan mee heeft gewerkt en waar ik de afgelopen jaren mee heb mogen werken.”Gemeente sluit berging in Woerden

26-06-2020

Van de redactie

 Twaalf maanden sluiting wegens vondst harddrugs 


Woerden - Vanwege de vondst van harddrugs heeft de gemeente Woerden een berging in het centrum van Woerden gesloten. De sluiting geldt vanaf vrijdag 26 juni 10:00 uur voor de duur van een jaar. Eerder dit jaar vond de politie 2300 milliliter vloeibare harddrugs, in een berging die hoort bij een appartementengebouw aan de Meulmansweg in Woerden. De aanwezigheid van zo’n handelshoeveelheid harddrugs levert onwenselijke en gevaarlijke situaties in de omgeving. Zo is er een verhoogd risico op overvallen door rivaliserende criminelen (rip deals) en ongewenst bezoek door drugdealers. Om de veiligheid van mensen in de omgeving van de berging te waarborgen en te zorgen dat de berging niet langer bekend kan staan als opslagplaats voor drugs, heeft de gemeente besloten de berging tijdelijk te sluiten. 


Ondermijnende criminaliteit
Drugshandel is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Daarbij maken criminelen uit de onderwereld gebruik van diensten van de bovenwereld. Zoals in dit geval voor de opslag van drugs. Ondermijnende criminaliteit is in Nederland een diepgeworteld probleem. Daarin vormt de gemeente Woerden helaas geen uitzondering. Het gezamenlijk aanpakken van ondermijnende criminaliteit heeft dan ook hoge prioriteit bij de gemeente en andere veiligheidspartners.


Bestrijden doen we samen
Burgemeester Victor Molkenboer: “Veilig samenleven moet vanzelfsprekend zijn in de gemeente. Drugshandel past daar niet bij en is onacceptabel. De gemeente doet alles wat in haar macht ligt om dit te stoppen. Daarom is in dit geval besloten de berging tijdelijk te sluiten. Inwoners kunnen ons helpen bij de bestrijding van drugshandel, door contact op te nemen met de politie als ze iets zien wat ze niet vertrouwen. Dat kan ook anoniem.” Brede dialoog over uitsluiting, racisme en discriminatie in Woerden

26-06-2020

Van de redactie

Woerden - De gemeente Woerden gaat een maatschappelijk gesprek initiëren met als doel het realiseren en concretiseren van een door de Woerdense samenleving gedragen brede dialoog over racisme, uitsluiting en discriminatie. De aanleiding zijn raadsvragen die 25 juni jl. gesteld zijn door Wilma de Mooij, thans raadslid voor de Partij voor de Toekomst. In haar betoog noemde De Mooij uitsluiting en discriminatie omwille van het menszijn een groot onrecht dat ontwrichtend kan zijn voor de levens van de mensen die het treft alsook voor degenen die het doen. “Een bron van onvrede en verdriet die ontegenzeggelijk de gehele samenleving raakt, op wat voor manier dan ook”.
 

Volgens De Mooij ervaren inwoners in Woerden ondanks alle beleid voor een inclusieve samenleving nog altijd een andere realiteit. “Diverse inwoners hebben mij laten weten dat zij ervaringen hebben met uitsluiting, racisme, discriminatie al dan niet ingegeven door negatief stigmatiserende beeldvorming of normaliserende oercultuur die tot in de instituties geworteld lijkt te zijn in de denkbeelden en het daaruit voortvloeiende al dan niet bewust handelen van mensen”.
 

Het college zei zo’n dialoog buitengewoon belangrijk te vinden en wil in verbinding met de raad na gaan op welke wijze zij zo’n dialoog kunnen organiseren.
 Workshop Begrijpbaar Bewegen bij Inloophuis ‘Leven met kanker’

26-06-2020

Van de redactie

Woerden - Op maandag 6 juli om 14.00 uur geeft Michael Meijer bij Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden een workshop Begrijpbaar Bewegen voor iedereen die met kanker te maken heeft. Bewegen kan voor iedereen leuk en uitdagend zijn, het kan ons een goed gevoel geven en we willen hiermee onze belastbaarheid verhogen.
 

Door te bewegen oefenen we invloed uit op onze fysiek: mobiliteit, flexibiliteit, kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen. Het lichaam zit complex in elkaar en ieder heeft eigen aandachtspunten om de houding te verbeteren of om vrijer te kunnen bewegen. Zowel de oppervlakkige- als de diepere spieren en structuren moeten aangesproken worden, ze hebben hun eigen functie en kunnen een beweging stimuleren of remmen. Veel mensen ervaren weleens rug-, nek- en/of schouderklachten door bijvoorbeeld spanning, een verkeerde houding of gewoonweg verkeerd trainen. Hier besteden we tijdens de workshop aandacht aan. Je leert hoe je spieren in de rug-, nek- en schouderregio kunt ontspannen en versterken. Ook gaan we aan de slag met houding.
 

Iedereen kan meedoen, we bewegen op jouw eigen niveau en binnen jouw mogelijkheden want ieder persoon heeft zijn/haar eigen belastbaarheid en dat kan dagelijks verschillen. Maar hoe bepalen we onze belastbaarheid? Hoe moeten we bewegen? Waarom doen we de speficieke oefeningen? Waar moeten we op letten en wat zijn voor jou persoonlijk aandachtspunten? Als we effectief willen bewegen, zullen we hierbij stil moeten staan. Uitdaging, succesbeleving en een stapje verder, daar doen we het voor!
 

De workshop wordt gegeven door Michael Meijer. Als bewegingsdeskundige begeleidt hij mensen met uiteenlopende (medische) achtergronden naar zijn/haar fysieke doelstelling. Michael staat voor het delen van kennis, denken in mogelijkheden, effectief trainen, het ervaren van een succesbeleving, het vergroten van het zelfvertrouwen en het hebben van plezier. Met Begrijpbaar Bewegen sluit Inloophuis ‘Leven met kanker’ aan bij het bieden van goede nazorg voor mensen die met kanker te maken hebben. Het delen van kennis en het bieden van handvatten is belangrijk om op zowel korte- als lange termijn successen te behalen.


Aanvang 14.00 uur. Vanaf 13.45 staat de koffie klaar. Informatie of aanmelden voor deze workshop via telefoon (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ). Mijlpaal Park Triangel: feestelijke oplevering 1.000ste woning

26-06-2020

Van de redactie

Waddinxveen - Gisteren, donderdag 25 juni heeft Park Triangel in Waddinxveen een belangrijke mijlpaal bereikt: de 1.000ste woning is feestelijk opgeleverd. Blije bewoners Denise (26) en Sebastiaan (27) hebben de symbolische sleutel ontvangen uit handen van Gezina Atzema, wethouder ruimtelijke ontwikkeling, economie en duurzaamheid, en Alexander de Vries, directeur Park Triangel. De echte sleutel werd eerder op de dag overhandigd door aannemer Rehorst Bouw.

Park Triangel heeft straks, in 2028, ruim 2.500 woningen, maar voelt kleinschalig. De wijk is buurtje voor buurtje gebouwd, zodat bewoners vanaf dag één rustig wonen zonder bouwverkeer door de straat. De buurtjes zijn met elkaar verbonden door een groot park. Park Triangel is nog niet voor de helft gereed, maar alles is er al: het park met veel sport- en spelmogelijkheden, het groen, speelplekken, fietspaden, het station, twee scholen en een kinderopvang, een huisartsenpraktijk én een tandarts.


Ruimte voor starters
"In Park Triangel kan iedereen wonen, van sociale huur tot vrije sector koop en alles er tussenin", vertelt Gezina Atzema, wethouder ruimtelijke ontwikkeling, economie en duurzaamheid in Waddinxveen. "Er is een grote behoefte aan betaalbare huurwoningen én koopwoningen voor starters. Om starters een kans te geven op de woningmarkt is er een uniek product in Park Triangel. Er zijn driehonderd koopstartwoningen gerealiseerd waarmee starters met uitgestelde betaling een woning kunnen kopen. Daarnaast heeft BPD het Woningfonds opgericht om het gat te vullen tussen sociale huur en vrije sector, omdat veel mensen nu niet kunnen huren. Inmiddels zijn er 65 middeldure woningen gebouwd en gaat BPD Woningfonds nog eens 200 huurwoningen in Park Triangel realiseren. De eerstvolgende fase zijn negentig middeldure huurwoningen. Daarvoor is wel een bestemmingsplanwijziging nodig en die procedure loopt nu. Het is mooi als mensen kunnen starten en doorstromen en dat dit binnen Park Triangel mogelijk is."

Kwaliteit woonwijk zorgt ook voor doorstromers
"De wijk is vanwege de kwaliteit populair in de regio", vertelt Alexander de Vries, directeur CV Park Triangel, "dat merken we aan het aantal inschrijvingen vanuit Zoetermeer, Gouda en Den Haag. Woningen hier zijn gewild en stijgen sterk in waarde. De bewoners die als een van de eersten de sleutel van hun nieuwe huis hebben gekregen, staan nu weer ingeschreven voor een nieuwe woning in Park Triangel. Dankzij de overwaarde op hun huis, kunnen ze een wooncarrière maken. Dat ze dan opnieuw kiezen voor Park Triangel is het grootste compliment. Mensen voelen zich hier thuis."


Woningen in de verkoop
In Parkweide is de verkoop gestart van 66 woningen in de statige Tudorstijl. De rijkheid in detaillering maakt ieder huis uniek. Er komen parkjes, plantsoenen en bomen in de wijk en kunnen kinderen naar hartenlust buitenspelen. Dichtbij het centrale park van Park Triangel zijn de eerste 47 woningen in Parkzicht in de verkoop. Eveneens geïnspireerd op Engelse architectuurstijlen. Sfeervolle rijwoningen, 2-onder-1-kaphuizen en vrijstaande villa's aan het water, in een groene straat of een autovrij groen hofje. Hier veel gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, tuitgevels en baksteen in verschillende kleurschakeringen. Eind 2020 start ook de verkoop van 65 woningen van Hof van Parkrijk, in de volgende buurt Parkrijk. Blokhuis: ook watertappunten bij voortgezet onderwijs en mbo

26-06-2020

Van de redactie

Naar verwachting worden op de schoolpleinen van zo'n 470 basisscholen door heel Nederland dit jaar nieuwe watertappunten geïnstalleerd, met subsidie vanuit het Nationaal Preventieakkoord. In de komende subsidieronde kunnen ook scholen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs meedoen, zowel voor watertappunten op schoolpleinen als binnen in het schoolgebouw. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) geeft hiermee uitvoering aan een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord. Hij opende vandaag op het plein van de An Nasr school in Alkmaar één van de nieuwe watertappunten.


De hele buurt heeft er lol van
Blokhuis: "Water drinken in plaats van frisdrank helpt om gezond te blijven. Een watertap op een schoolplein is niet alleen praktisch en lekker voor leerlingen, de hele buurt heeft er lol van. Vooral met dit warme weer is het een superhandige manier om heel gezond even iets te kunnen drinken en dan snel verder te gaan met spelen of sporten. Heel mooi dat we afstevenen op 470 nieuwe watertappunten in 2020. We gaan op naar de 1000!"


Twee miljoen euro
De uitgebreide subsidieregeling (naast basisonderwijs ook toegankelijk voor het voortgezet onderwijs en mbo) wordt op 23 september - Nationale Kraanwaterdag - opengesteld door de uitvoerende organisaties Gezonde School en Jongeren Op Gezond Gewicht. Voor de volledige regeling is er 2 miljoen euro beschikbaar. De verwachting is dat het in totaal tot zo'n 1000 watertappunten leidt. Maar het kunnen er ook meer worden. Scholen krijgen driekwart van de kosten vergoed. Het overige moeten scholen zelf vergoeden. Gemeenten of bijvoorbeeld buurtverenigingen kunnen dat natuurlijk ook voor hun rekening nemen. Want een hele straat of buurt heeft iets aan een openbare watertap.Kabinet gaat samen met mkb aan de slag om de verduurzaming betaalbaar te houden

26-06-2020

Van de redactie

Het kabinet staat ervoor dat Nederland in 2030 het ambitieuze reductiedoel van 49% CO2-reductie haalt en wel zo dat de transitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Ook nu Nederland te maken heeft met een economisch moeilijke periode, is het belangrijk oog te hebben voor zowel economie als duurzaamheid. Daarbij is een sterk en veerkrachtig mkb voor de Nederlandse economie van het grootste belang.
 

Het kabinet heeft samen met MKB-Nederland de afgelopen maanden in kaart gebracht wat de afspraken uit het Klimaatakkoord betekenen voor het mkb. Uit deze impacttoets blijkt dat het mkb een grote bijdrage kan en wil leveren aan de transitie, maar dat het mkb daarbij wel goede ondersteuning nodig heeft. Door de Corona-crisis is het bovendien voor mkb ondernemers lastiger om op korte termijn te investeren in verduurzaming. De buffers van ondernemers zijn afgenomen en veel ondernemers zijn op dit moment bezig met het zoveel mogelijk zeker stellen van de toekomst van hun bedrijf. Het noodpakket van het kabinet kan de genoemde negatieve effecten van de Corona-crisis dempen, maar niet geheel wegnemen. Het effect van de crisis verschilt per ondernemer en sector, waarbij het belangrijk is oog te houden voor met name de kwetsbare ondernemers.
 

Minister Wiebes van Economische zaken en Klimaat: “Namens het kabinet ben ik intensief met het mkb in gesprek voor een krachtig en vitaal mkb, zodat het mkb de Nederlandse economie als groeimotor kan blijven dienen. De impacttoets biedt goede aanknopingspunten om het mkb verder en beter te ontzorgen bij het halen van de klimaatopgave. Centrale elementen zijn daarbij goede betrokkenheid van het mkb en specifieke branches bij de uitwerking van de maatregelen uit het Klimaatakkoord en het benutten van natuurlijke investerings- en vervangingsmomenten om de komende jaren een economische en duurzame keuze te maken.”
 

Een van de belangrijkste zorgen van ondernemers die willen verduurzamen is de financierbaarheid van de benodigde investeringen. De verduurzaming van hun gebouw of hun wagenpark vergt vaak aanzienlijke bedragen die ondernemers niet zomaar zelf op tafel kunnen leggen. En als zij die middelen wel kunnen vrijmaken, vragen de primaire bedrijfsactiviteiten minstens evenveel financiële aandacht. Dat zegt niet dat de investeringen in verduurzaming per definitie onaantrekkelijk zijn, immers: wie de investering over langere tijd kan uitsmeren, met de juiste financiering, kan de energierekening al direct zien dalen. Het betekent wel dat er nadrukkelijker gekeken moet worden naar het achterliggende financieringsvraagstuk.
 

Voor lopende initiatieven gaat het ministerie kijken of ze kunnen helpen bij de financiering voor het mkb. Het gaat dan om Invest-NL waarin het doel klimaatfinanciering en de doelgroep mkb samenkomen. Ook wordt bezien of en hoe middelen in het kader van eventuele herstelfondsen hier bij passen. De verduurzaming in het mkb, waarvoor dertig jaar de tijd is, biedt op termijn ook bedrijfseconomische kansen. Voldoende financieringsmogelijkheden is dan een voorwaarde die moet worden ingevuld.
 

Verder gaat het ministerie ondernemers helpen beter inzicht te krijgen in wat het Klimaatakkoord van hen vraagt. Hiervoor wordt onder andere een digitale tool ontwikkeld die inzicht geeft in het specifieke handelingsperspectief van een ondernemer, zodat snel duidelijk is wat in zijn of haar situatie mogelijke en haalbare maatregelen zijn en welke ondersteuning daarbij door de overheid wordt geboden. Ook worden ondernemers met een mkb-voucher ondersteund bij het inwinnen van extern advies over het volledige potentieel aan CO2-reductiemaatregelen die haalbaar en verstandig zijn voor hun bedrijf.Verkopers slimme apparaten en onlinediensten verplicht om updates te leveren

26-06-2020

Van de redactie

Consumenten krijgen bij de aankoop van slimme apparaten zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en digitale horloges recht op software- en beveiligingsupdates. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van bijvoorbeeld games of applicaties, maar ook voor streamingdiensten. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
 

Wetsvoorstel verzekert consument van juiste ondersteuning
Er bestaat nu geen expliciete verplichting om (veiligheids- en software) updates te leveren voor apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten of diensten die met het internet zijn verbonden. Consumenten lopen het risico dat hun apparaat of dienst het na verloop van tijd minder goed doet, omdat er op een gegeven moment geen updates meer komen. Door de invoering van een plicht voor verkopers om updates te leveren, blijft de consument langer verzekerd van de juiste ondersteuning. De termijn van verplichte updates is op basis van proportionaliteit: dus wat redelijk is voor een consument en vergelijkbaar met hetzelfde systeem als bij garantie op aankopen. Een duurder product zal meestal dus een langere termijn van updates krijgen. De verkoper of handelaar zal afspraken moeten maken met een derde, zoals de fabrikant of een softwareleverancier, die de updates kunnen leveren.
 

Omkering bewijslast verlengd van zes maanden naar één jaar
Het recht op updates is niet de enige verbetering voor de consument. Het wetsvoorstel regelt ook dat de duur van de zogeheten omkering van de bewijslast straks wordt verlengd van zes maanden naar één jaar. De bewijslast ligt bij de verkoper en niet bij de consument. Koopt iemand een smartphone en hij krijgt binnen een jaar een probleem met het toestel dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. Hiermee staat de consument sterker.
 

Overheidscampagne Doe je updates
Het wetsvoorstel sluit aan bij de eind vorig jaar gelanceerde overheidscampagne Doe je updates. Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden. Daarmee zijn ze kwetsbaar voor internetcriminelen. Daarom roept de campagne op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft daarover tips. Het wetsvoorstel zet de Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten om in Nederlands recht. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

 

doejeupdates.nl
Meer informatie over de Doe je updates-campagne is te vinden op www.doejeupdates.nl. Hier staan ook tips om het updaten van slimme apparaten makkelijker te maken.Kabinet biedt financiële steun aan KLM als gevolg van de coronacrisis

26-06-2020

Van de redactie

Het kabinet steunt KLM voor een bedrag van 3,4 miljard euro. De steun bestaat uit een garantiestelling voor bankleningen van maximaal 2,4 miljard euro en een directe lening door de staat van maximaal 1 miljard euro. Tevens is er met Air France-KLM afgesproken dat de eenzijdige opzegtermijn voor de hubfunctie van Schiphol, de zogenoemde staatsgaranties, wordt verlengd van negen maanden naar vijf jaar. KLM is als grootste gebruiker van Schiphol cruciaal voor de luchthaven. Met de verlenging van de opzegtermijn is er meer zekerheid voor KLM en Schiphol en dus het publieke belang van Nederland.
 

Het kabinet stelt voorwaarden aan de financiële steun, zoals een kostenreductie van vijftien procent bij KLM, verlaging van het aantal nachtvluchten en een actieve bijdrage aan duurzaamheid. Om ervoor te zorgen dat de uitvoering van de gemaakte afspraken gecontroleerd wordt, is door het kabinet een zogenoemde ‘state agent’ aangesteld om toezicht te houden op de besteding van het geld. Het steunpakket voor KLM is formeel voor goedkeuring ingediend bij de Europese Commissie. Ministers Hoekstra van Financiën en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat hebben de Tweede Kamer vandaag hierover geïnformeerd. Het kabinet verleent deze steun vanwege het belang van KLM voor het internationale netwerk op Schiphol. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid. 
 

Voorwaarden
Het kabinet stelt voorwaarden aan de financiële steun voor KLM. Zo wordt bij medewerkers die meer dan driemaal modaal verdienen gevraagd ten minste twintig procent van het salaris in te leveren, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Werknemers die minder verdienen wordt gevraagd een lager percentage in te leveren. Gedurende de looptijd van de steun wordt geen dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders, worden geen bonussen uitgekeerd. Het aantal nachtvluchten wordt teruggebracht van 32.000 naar 25.000. KLM committeert zich aan afname CO2-uitstoot van de luchtvaartsector met 50 procent per passagier kilometer in 2030 ten opzichte van 2005. Verder vindt het kabinet het noodzakelijk dat moedermaatschappij Air France-KLM en beide dochtermaatschappijen KLM en Air France maatregelen nemen om kosten te verlagen door te reorganiseren.


Garantiestelling en directe lening
De leningen worden zo veel mogelijk door de markt gefinancierd. De Nederlandse staat garandeert maximaal negentig procent van het te lenen bedrag dat door 11 Nederlandse en internationale banken wordt gefinancierd. De directe lening door de Nederlandse staat loopt tot eind 2025 en wordt in tranches verstrekt. De tranches zijn afhankelijk van de voortgang van vervulling van de voorwaarden. Pas nadat de voorwaarden naar tevredenheid van de Nederlandse staat zijn vervuld, zal een volgende tranche van de lening beschikbaar worden gesteld.


Er zijn in de afgelopen periode intensieve gesprekken gevoerd met Air France-KLM, KLM en de Franse staat over de financiële steun en de toekomst van de onderneming. Er is al veel werk verzet, maar er is desondanks nog veel werk te verrichten om ervoor te zorgen dat Air France en KLM belangrijke spelers blijven in een zwaar concurrerende luchtvaartmarkt. Lunchconcert harpiste Miriam Overlach doorslaand succes

25-06-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Het eerste lunchconcert op het terras van ’t Vaantje was voor harpiste Miriam Overlach ook haar eerste optreden na het begin van de coronacrisis. Deze harpiste behoort tot de top van de Nederlandse Kamermuziek. Zij valt regelmatig in bij het Concertgebouworkest en is professor aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. En dat was te horen. Bij elk van de korte, zomerse muziekstukjes gaf zij een interessante toelichting. Bij één muziekstuk begonnen zelfs de vogels mee te kwetteren! Haar optreden viel zo in de smaak dat alle bezoekers bij het volgende lunchconcert terug willen komen.
 

 Foto: R.J. Kraaipoel

De combinatie van een kort concert (één uur) gevolgd door een voortreffelijke lunch is een gouden greep. Ondanks de 1,5 meter geeft het overdekte terras het gevoel alsof je in een grote huiskamer zit. Ook bij het volgende concert op dinsdag 14 juli a.s. hanteert ReeuwijkKlassiek dezelfde formule. Voor dit concert kunt u zich nu al opgeven door onder vermelding van uw naam en “concert 14 juli” een e-mail te sturen aan: kassareeuwijkklassiek@outlook.com Als er plaats is op het terras ontvangt u bericht dat u 20 euro mag overmaken voor de muziek. Daarmee is uw reservering definitief. De concertlunch (3-gangen menu 29,95 euro) en eventuele drankjes rekent u af bij ’t Vaantje. Bijwonen van het concert zonder lunch is niet mogelijk.Helen Mirren en Ian McKellen schitteren in film ‘The Good Liar’ het Evertshuis

25-06-2020

Van de redactie

Bodegraven - Donderdagavond 2 juli draait de spannende dramafilm ‘The Good Liar’ in de theaterzaal van het Evertshuis. Het reserveren van tickets (online) vooraf is verplicht. Er kunnen maximaal 45 bezoekers in de theaterzaal, dus bestel vlug uw kaarten online voordat het uitverkocht is! 

De film
Meesteroplichter Roy Courtnay kan zijn geluk niet op wanneer hij de welvarende weduwe Betty McLeish online ontmoet. Roy wil haar alles afnemen. Wanneer Betty haar huis en zelfs haar leven met hem deelt, betrapt Roy zichzelf erop dat hij om haar geeft. Een simpele zwendel verandert daarmee in de meest verraderlijke klus van zijn leven.
Acteerlegendes Helen Mirren (Oscar winnaar voor ‘The Queen’) en McKellen (genomineerd voor een Oscar voor o.a. ‘Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’) spelen voor het eerst samen in dit spannende drama over de geheimen die mensen bewaren en de leugens waar ze hun levens op bouwen. ‘The Good Liar’ is geregisseerd en geproduceerd door Bill Condon, het scenario is van Jeffrey Hatcher en gebaseerd op de alom geprezen roman van Nicholas Searle. De overige hoofdrollen worden ingevuld door Russell Tovey (tv-serie ‘Quantico’) en Jim Carter (tv-serie en film ‘Downton Abbey’).
 

Reserveren vooraf verplicht
Het reserveren van online tickets vooraf is verplicht. Het Evertshuis volgt de RIVM richtlijnen en hanteert een speciaal protocol. Iedereen houdt anderhalve meter afstand, per huishouden mag u wel naast elkaar zitten in de theaterzaal. Er zijn looplijnen in het gebouw en u wordt naar uw plek gewezen door onze gastvrouwen. Er is geen pauze, u krijgt een drankje mee in de theaterzaal. Vanaf 1 juli kunnen er maximaal 45 bezoekers in de zaal. Kortom, wacht niet te lang met reserveren, want uitverkocht is ook echt uitverkocht. De theaterkassa is overdag gesloten, deze is enkel een half uur vóór aanvang geopend en u kunt uitsluitend met pin betalen. Voor meer informatie en het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl/film-the-good-liar Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.
 

Praktische informatie
DATUM: DONDERDAG 2 JULI 2020
WAT: The Good Liar
GENRE: Film (thriller/drama)
AANVANG: 20.30 uur
ENTREE: € 9,00 (inclusief drankje mee in de zaal)
EXTRA INFO: LET OP! I.v.m. de coronamaatregelen is er GEEN PAUZE 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina