NIEUWSWeekmenu stichting Kom-mee-Eten

02-10-2022

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 3 oktober tot en met 7 oktober het volgende menu voor u.

 

Maandag 

Preisoep, aardappelen, gehaktbal, spinazie, jus, toetje 

Dinsdag

Mosterdsoep, aardappelen of rijst, kip in satésaus, spitskool, jus, toetje

Woensdag 

Groentesoep, aardappelen, Zuid-Afrikaanse bobotie, wortelen, jus, toetje

Donderdag

Minestronesoep, aardappelen, boomstammetje, snijbonen, jus, toetje

Vrijdag 

Vermicellisoep, rauwe andijvie stamppot met mosterd, uitgebakken spekjes, rookworst, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06- 5310 2893
 

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Streekmuseum 'verhuisd'

02-10-2022

Van de redactie EditieGroeneHart.nl

Reeuwijk - Deze week ging het streekmuseum in Reeuwijk 2 maanden eerder dicht. Voorzitter Remmert Kerst kreeg de sleutel overhandigd van de opslag locaties.
 
WV Avanti bestaat 60 jaar op 8 en 9 oktober en viert dit met o.a. Dikke Banden Races en dernywedstrijd

02-10-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 8 en 9 oktober viert Wielervereniging Avanti dat zij 60 jaar geleden is opgericht. Het weekend is twee dagen wielerplezier voor iedereen aan de Amerikalaan. 

 

Kampioen worden op je eigen fiets

Zaterdag staat in het teken van de jeugd en junioren. Om 10.00 uur starten de wedstijden voor de jeugd van 8 tot 12 jaar. Zij fietsen 4 tot 10 rondes op de afgesloten verkeersvrije wielerbaan aan de Amerikalaan. Om 12.30 uur staat de Alphense Jeugd aan de start voor de Dikke Banden Races. 
 

Dit wordt een leuke wedstrijd voor de kinderen. Aangemoedigd door de ouders en opa’s en oma’s . Iedereen start in zijn eigen leeftijdsklasse op een eigen dikke bandenfiets. Dus: geen racefiets! De deelnemers fietsen 1 tot 3 rondjes op het afgesloten wielercircuit. Deelname is gratis, maar een helm is verplicht. Heb je geen helm dan mag je er een van de vereniging gebruiken. Aanmelden kan op  www.wvavanti.nl
 

Na de Dikke Banden Race komt de oudere jeugd van 12 tot 14 jaar aan de start. Over 14 tot 20 ronden maken zij uit wie de met de winst ervandoor gaat in de Jubileumwedstrijden van WV Avanti gaat worden. De dag wordt afgesloten door de Junioren (17 en 18 jarige), die een wedstrijd rijden over 60 km oftewel 40 ronden.
 


30 minuten met ruim 50 km per uur door de bochten en neem je buurman mee

Zondag is voor de volwassenen. Om 10.00 uur beginnen we met de sportklasse gevolgd door de nieuwelingen. Om 12.30 uur wordt het spannend. Dan komen er 13 Derny motoren in de baan. De renners worden de eerste twee rondjes op gang getrokken. Daarna knetteren ze 30 minuten lang met een snelheid van 50 tot 55 km over het parcours. Plat op de kant door de ronde bochten van het parcours. Dat wil je niet missen. Na een uur om 13.30 uur is het tijd voor de burgerronde. Speciaal voor die recreanten die op topsnelheid door de polder trappen. Nu een wedstrijd om te kijken wie dan toch het snelste is. Geef je op en neem je buurman mee samen 15 rondjes bikkelen. We sluiten af met elite en beloften voor mannen en vrouwen.
 

Meer informatie op  www.wvavanti.nlNirwana Tuinfeesten op Gouwestad

02-10-2022

Van de redactie

Gouda - Het optreden van Britpopband Supergrass tijdens Nirwana Tuinfeesten in Lierop (NB), bleek een uiterst aangename verrassing. Begonnen als een fancy Fair met een bandje, is het inmiddels uitgegroeid tot een driedaags festival met ca 4000 bezoekers en optredens van o.m. Seasick Steve, Monster Magnet en Floggin' Molly.


Met het oog op recente initiatieven in Gouda, nam presentator Leo Hoek van Dijke een kijkje bij dit geheel door vrijwilligers gerunde festival en sprak met bestuurslid Bert van den Eijnden over verleden, heden en (stiekeme) ambities.

 

Going Underground, iedere vrijdagavond te beluisteren op Gouwestad Radio 97.7 FM (kabel), 106.2 FM (Ether) en verder als klivestream ( www.gouwestad.nl), op DAB+ en op de kabels vam o.a Caiway, KPN en Ziggo. Herhaling: dinsdag van 19 - 20 uur op Gouwestad Radio. Wie niet kan wachten kan ook terecht op Spotify, Deezer en de andere grotere streamingdiensten. Of luister terug via 'Uitzending Gemist' op de website, of via de Gouwestad Mixcloud.Busreis vanuit het Groene Hart naar samenzangavond in Laurenskerk Rotterdam

02-10-2022

Van de redactie

Regio - Houdt u van zingen? Dan bent u van harte uitgenodigd om zaterdagavond 5 november 2022 naar de Laurenskerk van Rotterdam te komen. Om 20:00 uur opent presentatrice Mirjam Bouwman de massale samenzangavond onder leiding van Peter Overduin. Arjan Huizer en Peter Wildeman zullen de samenzang begeleiden op het orgel en de vleugel.
 


Mirjam Bouwman


Het repertoire bestaat uit bekende Joh. de Heer en geestelijke liederen. Mensen die interesse hebben om met een touringcar af te reizen naar de Laurenskerk kunnen zich vrijblijvend opgeven voor de speciale bus die bij voldoende deelname vanuit het Groene Hart vertrekt. Om de onkosten van de avond te dekken worden er toegangsbewijzen verkocht. U mag zelf uw toegangsprijs bepalen met een minimum van 10 euro per persoon. Kijk voor meer informatie op  www.samenzangavond.nlStichting Laat Woerden Niet Zakken, gemeenten en provincies in het gelijk gesteld door de Rechtbank

01-10-2022

Van de redactie

Woerden - De Stichting Laat Woerden Niet Zakken voerde samen met 10 gemeenten en de provincies Utrecht en Zuid-Holland succesvol juridische strijd tegen het ‘verlengen’ van de verlopen opsporingsvergunning Utrecht1. De rechtbank Midden-Nederland sprak vrijdag j.l. uit dat het door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat genomen besluit is vernietigd. Ook in deze uitspraak bevestigt de rechtbank dat de belangen van de stichting en overheden, waaronder het effect van gaswinning op natuur en milieu, meegewogen moeten worden. Dit heeft het Ministerie nagelaten.
 

Mijlpaal

Met deze overwinning bereikt de Stichting Laat Woerden Niet Zakken een mijlpaal: niet eerder waren alle randvoorwaarden voor gas- en oliewinning in en onder Woerden juridisch gezien zo wankel. We sommen op:

Het ‘verlengen’ van de verlopen opsporingsvergunning Utrecht: vandaag vernietigd.

De gewijzigde winningsvergunning Papekop: besluit vernietigd op 29 augustus 2022.

Het winningsplan Papekop: niet conform de Mijnbouwwet, aldus minister Kamp in 2015.

Ruimtelijke vergunningen: MER-onderzoek en bestemmingsplan/omgevingsplan missen nog,

zie raadsinformatiebrief nr. 53 van 2022, aldus gemeente Bodegraven-Reeuwijk
 

Tevreden

Namens het bestuur van de Stichting licht voorzitter Elias Bom toe: ‘Wij zijn zeer tevreden met deze uitspraak. Het bevestigt dat het Ministerie nog opereert in de geest van de oude wetgeving waarbij men alleen samen met gas- en oliemaatschappijen hoefde te praten. Die tijden zijn al lang voorbij want er zijn veel meer belangen die sinds ‘Groningen’ meewegen. Wij vinden het ondanks de tevredenheid met de uitspraak wel teleurstellend dat verschillende overheden juridisch armpje moeten drukken in de rechtszaal, dan gaat er in bestuurlijk Nederland toch iets mis. Dat is geheel voor rekening van de Minister.’
 

Hoe nu verder

De Stichting Laat Woerden Niet Zakken vertrouwt erop dat het Ministerie van Economische Zaken (en Klimaat) uitvoering geeft aan de uitspraak van de Rechtbank en daarmee de wet zal volgen. De Minister kan zich overigens nog verzetten tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State.

 

 

 Koninklijke onderscheiding voor Van den Oudenrijn TimmerSelekt

30-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit reikte vanmiddag onder toeziend oog van burgemeester Erik van Heijningen het predicaat Hofleverancier uit aan Van den Oudenrijn TimmerSelekt. Dit jaar viert het familiebedrijf, onder leiding van de derde generatie Van den Oudenrijn, het 100 jarig bestaan. Op het jubileumfeest verraste de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland het personeel, klanten en leveranciers met de melding dat het bedrijf de eretitel van Hofleverancier is toegekend. 

Bodegraafse historie

Al deze 100 jaar is het moederbedrijf al gevestigd in Bodegraven. In 1922 startte Antoon van den Oudenrijn zijn eigen timmerwerkplaats aan de Mauritsstraat met zaag- en schaafwerkzaamheden. Later maakte hij vooral kisten en kratten. In 1928 verhuisde het bedrijf naar de Wilhelminastraat, waar het verder uitgroeide tot timmerfabriek-aannemersbedrijf. Er werden vooral houten kozijnen en trappen gemaakt. In 1962 nam zoon Anton. het bedrijf over, die de zaak steeds verder heeft uitgebreid. Om de productiecapaciteit nog meer te vergroten, is er eind 1989 een tweede timmerfabriek aangekocht in het Noord-Hollandse dorp Westwoud. Sinds 1995 staat de derde generatie Van den Oudenrijn aan de leiding van het familiebedrijf. Broer Toin, jong overleden, deed dat in Westwoud en Rob en Hans in het bedrijf in Bodegraven, dat inmiddels is gevestigd aan de Klipperaak. Vandaag de dag produceren en plaatsen ze vooral innovatieve houten gevelelementen, zoals kozijnen en prefab wanden.
 

Predicaat Hofleverancier

De Koning kan het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn, net als de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn. De Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit kon dit allemaal onderschrijven en mocht daarom de onderscheiding uitreiken. Ook burgemeester Van Heijningen feliciteerde directie en personeel: “Door de jaren heen hebben veel inwoners uit Bodegraven hun brood verdiend bij Van den Oudenrijn. Nog steeds werken er ongeveer 55 mensen die vooral uit Bodegraven en omstreken komen. Dit bloeiende bedrijf is een sieraad voor onze gemeente!”Programmabegroting 2023-2026: Sluitende begroting en eerste ombuiging naar financieel herstel

30-09-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Burgemeester en Wethouders hebben vandaag de Programmabegroting 2023-2026 aangeboden aan de gemeenteraad onder de titel: ‘De eerste etappe, in de koers blijven’. Met deze begroting (de eerste etappe) voorkomen we een verdere stijging van de schuldenlast. Er volgen in deze ‘wielerkoers’, nog meerdere uitdagende etappes om te komen tot een verdere afbouw van onze schuldenlast.
 


 

De begroting voor 2023 is een structureel sluitende begroting. Er wordt bezuinigd en conform het coalitieakkoord, wordt er ruimte gemaakt om ambities te realiseren. Ambities zoals het versnellen van de woningbouw, veiligheid en preventie, economie en duurzaamheid. Onderwerpen waarvan we weten dat dit inwoners en bedrijven bezig houdt.


Deze concept begroting wordt op donderdag 20 oktober met de raad besproken. Op dinsdag 8 november wordt de begroting in de raad vastgesteld. 


In aanvulling op de begroting legt het college komende week de laatste hand aan een concept ‘collegeprogramma’. Dit is een nadere concrete uitwerking van het coalitieakkoord. In het collegeprogramma geeft het college aan hoe en wanneer zij uitwerking wil geven aan de opgaves en plannen. Als er naar aanleiding van de discussie in de raad aanpassingen worden gemaakt in de begroting, dan zal ook het collegeprogramma daar op worden aangepast. 

 

Wethouder Financiën Elly de Vries “Net als voor iedere gemeente is de begroting omringd door onzekerheden zoals de effecten van de inval door Rusland in Oekraïne, de hogere rentestand en de hoge inflatie. We houden de ontwikkelingen hiervan scherp in de gaten om op tijd bij te sturen. Met deze begroting is een eerste aanzet gegeven om de stijging van de schuldenlast tot stilstand te brengen. Maar we hebben net als in een wielerkoers nog vele uitdagende etappes te gaan om tot afbouw van de schuldenlast te komen. Dat is het eerlijke verhaal. We letten op dat de financiële pijn zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt in onze samenleving. Helaas ontkomen we niet aan het doorvoeren van een reële inflatieverhoging voor inwoners en ondernemers. Zoals afgesproken in het coalitieakkoord verdelen we de lasten wel anders. Hierdoor zullen de netto lasten voor onder andere huurders en eigenaren met een goedkope koopwoning minder hard stijgen. We vinden het belangrijk de rekening eerlijk te verdelen. Daarom ontzien we de gemeentelijke uitgaven niet en wordt er ook stevig bezuinigd.”.Films Ouden van Dagenreizen 1948 en 1963 bij Historische Kring Bodegraven

30-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - De Historische Kring gaat op dinsdag 4 okt. verder met haar naseizoen en het programma 2022. ’s Morgens beginnen we om 10 uur en ’s avonds om 20.00 uur draaien we het zelfde nogmaals. Er worden twee zwart-wit films vertoond van de Oude van Dagenreizen uit 1948 en 1963.
 


Lange tijd na de Tweede Wereld Oorlog vonden deze jaarlijks uitjes voor ouderen plaats, soms met wel honderd particulieren auto’s en chauffeurs die het vervoer verzorgden. De stoet werd met het vertrek en thuiskomst altijd uitbundig toegejuicht. Kom het zien in het Groene HartHuys. Wie herkent u nog van oude familie of bekenden. We zijn nog op zoek naar veel namen, misschien kunt u helpen? De toegang is vrij.Dit jaar weer een Voices4Xmas Kerstconcert!

30-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Kerst lijkt nog een eind weg, maar de voorbereidingen voor het Voices4Xmas Kerstconcert zijn al in volle gang. Na twee jaar geen kerstconcert te hebben kunnen geven, is dirigent en organisator John Bouwmans inmiddels bezig met het plannen van de derde editie van dit concert. Net als in 2018 en 2019 is ook het FPO Blazersensemble onder leiding van Lucienne de Valk weer van de partij. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om het publiek in kerststemming te brengen met een selectie uit internationaal kerstrepertoire.

De 50 zangers en zangeressen van het koor studeren hun partij in met behulp van bladmuziek en een oefen-CD. Op 10 december is er een repetitiedag in Zalencentrum De Brug in Reeuwijk en op 11 december is 's middags om 15.00 uur de uitvoering in het Evertshuis. Veel leden die in 2018 en 2019 hebben meegezongen hebben zich inmiddels al aangemeld, maar met name enkele bassen zijn nog van harte welkom.


Op  www.voices4xmas.nl is alle informatie over deelname te vinden en daar is ook de mogelijkheid om je aan te melden.Huis van Alles Reeuwijk-Brug bestaat 5 jaar

30-09-2022

Van de redactie

Alle bewoners van Reeuwijk-Brug nodigen wij uit om het 1ste Lustrum van het Huis van Alles met elkaar te vieren. Iedereen is van harte welkom op Zaterdag 8 oktober van 10 tot 13 uur in het HvA  aan de Van Staverenstraat in Reeuwijk-Brug.

 

Reeuwijk-Brug - Om 10.30 uur zal onze Wijkwethouder Robin Kersbergen twee bankjes onthullen die zijn geschonken ter verfraaiing van het aanzien van de straat en ons gebouw. Vrijwilligers van het HvA hebben deze bankjes versierd met kleurrijke en bijzondere mozaïeken. 

De hele ochtend geven de vrijwilligers een overzicht van de activiteiten die in het Huis plaatsvinden. Allerlei boeiende zaken voor jonge en oude, nieuwe of gevestigde bewoners worden gepresenteerd. Of u komt voor de ontmoeting en de gezelligheid, op zoek bent naar informatie, voor bewegen, kaarten of handwerken, samen koken of eten, kunst kijken of leren, gezond eten en leven: voor iedereen zijn er activiteiten die u kunnen interesseren. 

Bent u nieuwsgierig geworden? Kom een kijkje nemen en ontmoet mensen die u graag vertellen waaraan u kunt deelnemen. En ook waar u als vrijwilligers uw bijdrage aan kunt leveren. De hapjes en drankjes staan voor u klaar. Samen met u gaan we de volgende 5 jaar weer het leven en samenleven in ons dorp mooier en fijner maken. De vrijwilligers van het Huis van Alles.

 Cheese Valley verwelkomt 6 influencers uit Europa op persreis

30-09-2022

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk/ Regio - Donderdagavond, 29 september 2022, starte een unieke Instagram persreis voor een speciaal geselecteerde groep Influencers uit vier verschillende Europese landen. Tijdens de tweedaagse trip ontdekken de 6 travel & food bloggers de oorsprong van échte kaas, het gele goud van Holland.
 


Dit selecte gezelschap van travel- en food enthousiastelingen tourt door Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en de Krimpenerwaard vanuit een subsidieproject van de provincie Utrecht. Tijdens de tour delen de influencers hun ervaringen met hun social media volgers; mensen die graag hun ‘culinaire reis’ en horizon verbreden. Het betekent de start van het internationale Instagram kanaal van Cheese Valley. Met medewerking van de provincie Utrecht wordt Cheese Valley verder en beter op de internationale kaart gezet, zo zal de website binnenkort ook volledig in het Duits en Frans beschikbaar zijn naast Engels en Nederlands.

 

Het gezelschap verblijft onder meer bij Landal De Reeuwijkse Plassen om met de boot de schoonheid van het Hollandse landschap in het Groene Hart te ontdekken. Ook volgt een uitstap naar een kaasboerderij in de Krimpenerwaard waar nog op ambachtelijke wijze kaas wordt gemaakt, échte boerenkaas. In Gouda wordt natuurlijk de Gouda Cheese Experience bezocht en ten slotte zal het gezelschap leren hoe kaas gemaakt wordt in het Kaaspakhuis in Woerden. De reis wordt afgesloten met een bezoek aan het gloednieuwe Kaasmuseum in Bodegraven.

 

Cheese Valley is een uniek gebied midden in het Groene Hart. Ook Buitenlandse bezoekers beginnen Cheese Valley steeds vaker te bezoeken om de bijzondere verhalen en belevenissen van kaas te ontdekken. Champ Bouwman, projectleider Cheese Valley: ‘In Cheese Valley ontdek, beleef en proef je het gele goud van Holland en dat willen we zowel aan binnen- als buitenlandse bezoekers vertellen zodat zij langer in ons gebied zullen verblijven en op zoek gaan naar het échte verhaal van boeren Goudse kaas’.Leerlingen Da Costaschool brengen bezoek aan boekwinkel

30-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdag 28 september heeft groep 1/2B van de Da Costaschool een bezoek gebracht aan The Readshop Karssen. De afgelopen weken hebben de kinderen op school over de boekwinkel gewerkt. Het bezoek aan de winkel was de afsluiting van dit thema. De kinderen mochten ook helpen in de winkel. Ze hebben boeken weggezet, kaarten en tijdschriften gesorteerd en ook achter de toonbank gekeken.Tot slot hebben de kinderen twee mooie boeken gekocht. Het was een leuk en leerzaam bezoek.
 

 Songs of Praise in Lutherkerk

30-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Zondagavond 2 oktober is er weer een Songs of Praise viering in de Lutherkerk gelegen aan de Noordstraat. 

U wordt van harte uitgenodigd om met elkaar christelijke liederen te zingen. Er worden liederen gezongen van verschillende stijlen en mogelijk ook in verscheidene talen. Bij de liederen wordt enige toelichting of uitleg gegeven. Ook deze keer bestaat het programma uit verzoeknummers die de afgelopen weken konden worden ingediend.
 

De presentatie wordt verzorgd door Jan Kroon, enthousiast zanger en koordirigent van het koor Revival te Bodegraven. De muzikale begeleiding is in handen van Michelle de Jong, pianiste bij de 2411 Gospelband van de Protestantse wijkgemeente Emmaüs te Bodegraven.
 

Songs of Praise begint zoals gebruikelijk om 18.30 uur.Nieuwe elektrische koelbus voor de Voedselbank Woerden

30-09-2022

Van de redactie

Woerden - Sinds vandaag heeft de Voedselbank Woerden een nieuwe en volledig elektrische koelbus in gebruik genomen. Met dank aan de bijdragen van Voedselbank Nederland, het VSB Fonds Woerden en van Dijk Vans uit Harmelen heeft de Voedselbank Woerden een nieuwe elektrische bus kunnen aanschaffen. Bestickering werd mede mogelijk gemaakt door de Reclameplakkers uit Woerden.Van links naar rechts: Wout Boekhout (Voedselbank Nederland), Gert Blonk (VSB Fonds Woerden), Mike de Rover (van Dijk Vans Harmelen), Annemarie Hek (Penningmeester Voedselbank Woerden)

 

De oude dieselbus van de Voedselbank Woerden was al een tijdje toe aan vervanging. Dit vanwege steeds scherpere normen voor dieselbussen in de grote steden zoals Utrecht en Rotterdam waar regelmatig voedsel wordt gehaald. Daarnaast is een betrouwbare koeling noodzakelijk voor het veilig kunnen transporteren van gekoelde etenswaren over langere afstand. De Woerdense Voedselbank heeft ook een regionale rol voor doorlevering aan andere Voedselbanken (o.a. Montfoort, Oudewater, Ronde Venen en Stichtse Vecht) waarmee logistieke middelen van betrouwbaar niveau moeten zijn.
 

Primeur

Binnen Voedselbank Nederland is dit de eerste volledige elektrische koelbus, dit past bij de wens van het nationale bestuur om te verduurzamen. De Woerdense Voedselbank loopt daarmee voorop in duurzaamheid en voedselveiligheid waarbij ook afgelopen week het cijfer 10 werd behaald bij de jaarlijkse keuring inzake voedselveiligheid. 

 

 Nieuwe website voor gemeente Woerden

30-09-2022

Van de redactie

Woerden - Vanaf maandag 3 oktober gaat de nieuwe website Woerden.nl live. De vernieuwing is nodig want het systeem achter de website is verouderd. Voor inwoners en ondernemers is de nieuwe website zo ingericht dat ze makkelijker en sneller hun zaken kunnen regelen. Op het apparaat wat ze willen. Ook bespaart de nieuwe website kosten in onderhoud en beheer. Na livegang blijft de gemeente Woerden.nl verbeteren en testen.

 

Makkelijker te gebruiken en toegankelijk

De nieuwe website wordt makkelijker te gebruiken, actueel en beter ingericht op de onderwerpen waar onze inwoners en ondernemers naar zoeken. En is er veel aandacht besteed aan toegankelijkheid en leesbaarheid. Zo is 60% van de websitebezoeken op onze website via een telefoon of tablet. De website is daarom te gebruiken op alle mobiele apparaten, omdat het ontwerp zich aanpast aan verschillende schermgroottes. 

 

Kosten besparen 

Woerden.nl en Oudewater.nl delen nu dezelfde techniek. Losse websites van de gemeenten komen zoveel mogelijk onder één van deze websites. Want het uitgangspunt is 1 digitale ingang, 1 soort systeem en 1 contract bij 1 leverancier. Zo zijn de kosten van de contracten lager. Ook bij het onderhoud en beheer in de gemeentelijke organisatie. 

 

Doorgaan met verbeteren

Een website is nooit af. We blijven de website verder ontwikkelen en verbeteren. Na livegang laten we de website opnieuw testen op toegankelijkheid. En gaan we inwoners vragen om de website te testen om klantreizen te verbeteren. Als inwoners en ondernemers na livegang opmerkingen of vragen hebben, dan hoort de gemeente die graag. Mailen kan naar  gemeentehuis@woerden.nl.Ontwerp voor woningbouw Watermolenlaan 1 naar gemeenteraad

30-09-2022

Van de redactie

Woerden - Er zit schot in de plannen om woningen te bouwen op de Watermolenlaan 1 in Nieuw-Middelland. Het gaat om het terrein waar nu nog het kantoorgebouw staat van de Kamer van Koophandel. Naar verwachting komt dit gebouw in de loop van 2025 vrij. Dan wil eigenaar Ter Steege het kantoorgebouw slopen en hier woningen bouwen. Het huidig ontwerp gaat uit van 134 woningen. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het ontwerp voor de inrichting van dit gebied (stedenbouwkundig plan). Ook nemen zij een besluit over hoe de gebouwen en de buitenruimte eruit komen te zien (beeldkwaliteitsplan).  
 

Het plan dat aan de gemeenteraad is aangeboden, gaat op dit moment uit van 11 eengezinswoningen en 123 appartementen. Circa 20% van de woningen valt in de sociale huur, circa 15% in de middenhuur. De overige woningen zijn een mix van huur en koop in hogere prijsklassen. Daarnaast is het de bedoeling hier een buurtkamer te maken met maatschappelijke en/of commerciële voorzieningen voor de bewoners van dit deel van Nieuw-Middelland. 
 

 

Autovrije buurt in groene leefomgeving

Het plan past bij het ontwerp dat in voorbereiding is voor de buitenruimte in Nieuw-Middelland. Ook sluit het aan op de nieuwbouwplannen in de directe omgeving. Het gaat dan om De Houttuin (voormalig hoofdkantoor FNV) en De Molenhoek (Zaagmolenlaan 12). Zo ontstaat er bijvoorbeeld een belangrijke oost-westroute voor langzaam verkeer die De Houttuin met de Watermolenlaan verbindt. Bewoners en bezoekers parkeren hun auto straks in een halfverdiepte parkeergarage. Dat maakt het mogelijk om de buitenruimte autovrij in te richten en meer ruimte te bieden aan groen en water. In de garage is ook plek voor circa 400 fietsen. De verblijfsruimte op het parkeerdek van de halfverdiepte parkeergarage wordt ook onderdeel van de wandelroutes door dit deel van Nieuw-Middelland. Het plan dat nu aan de gemeenteraad is gezonden wordt in de komende jaren verder uitgewerkt.

 

Wethouder Arjan Noorthoek: “Ik ben blij met de voortgang in dit plan. Als het meezit, kan nog dit najaar de procedure voor het bestemmingsplan van start. Het duurt nog even voor de locatie beschikbaar is, maar we weten nu al dat er ook in 2025 nog een enorme behoefte is aan nieuwe woningen. Hoe meer plannen er klaarliggen, hoe sneller we kunnen bouwen.”

 

Meer weten?

De uitgebreide plannen zijn te vinden op gemeenteraad.woerden.nl > Stukken > Stukken van college aan raad. Onder het kopje Vergaderingen kunt u binnenkort zien wanneer de gemeenteraad deze plannen bespreekt. 

 

Nieuw-Middelland: 1800 tot 2400 woningen

Nieuw-Middelland verandert in een gemengd stedelijk woongebied met ruimte voor zo’n 1.800 tot 2.400 woningen. Verschillende kantoorgebouwen maken hier al plaats voor woningen. Zo zijn er al 265 appartementen in aanbouw op de plek van het voormalige FNV-kantoor aan de Houttuinlaan. Hier zijn binnenkort de eerste bewoners te verwachten. Alle ontwikkelingen in Nieuw-Middelland zijn terug te vinden op  www.nieuw-middelland.nl.Petrus-band LIVE in Woerden!

30-09-2022

Van de redactie

Woerden - Op vrijdag 11 november vindt een bijzonder concert plaats. De Petrus-band, bekend van tv-programma Petrus in het land, tourt door Nederland en doet daarbij ook Woerden aan. Het concert wordt gehouden in de Kruiskerk, Mesdagplein 4 in Woerden. Aanvang om 20.00 uur, de deuren zijn open vanaf 19.30 uur.  

 

Heb je altijd al eens willen meezingen met de liederen uit tv-programma Petrus in het land? Dat kan op 11 november, tijdens een mooie avond vol bijzondere liederen uit het Liedboek. Het gaat om vertrouwde, nieuwe én vergeten liederen die voor het tv-programma ‘Petrus in het land’ (KRO-NCRV) van een nieuw muzikaal jasje werden voorzien. 

 

De Petrus-band bestaat uit muzikanten Frank van Essen (viool, percussie, zang), Eline Segers (zang), Jan-Willem van Delft (toetsen), Allard Gosens (gitaar), Luca Genta (cello, bas) en Sjoerd Visser (sax, fluiten). Zij zorgen voor een verfrissende, soms uitbundige en soms intieme vertolking van geliefde en verrassende liedboekliederen. 

 

Deze bijzondere tour meemaken? Boek je tickets via  www.zingenindekerk.nl/petruslive. Kaarten kosten 10 euro per persoon. Op de site vind je ook meer informatie over de concertreeks. Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door de Missionaire Commissie van de Gereformeerde kerk Woerden/Zegveld.Persoonlijk gesprek met een kunstwerk bij expositie De Stoel

30-09-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In expositie De Stoel, door de kunstenaars van Atelier Verfstreken, is een stoel dé plek om elkaar te ontmoeten. Je gaat lekker zitten, misschien een beetje verzitten totdat je je plek hebt gevonden. En daar ontstaat een moment om elkaar te zien en naar elkaar te luisteren.  

De kunstwerken hangen van 1 oktober tot en met 31 december 2022 in Galerie-Kunstuitleen Atelier Verfstreken te Alphen aan den Rijn. Laat de schuifdeur je niet tegenhouden en kom vooral binnen om de werken en de kunstenaars in het echt te zien. Alle werken in Galerie-kunstuitleen zijn zowel te huur als te koop. 
 

De kunstenaars van Atelier Verfstreken laten met deze expositie hun beeld van een stoel zien. Bij sommige kunstwerken is het een herkenbare vorm en bij anderen werken wordt het op een andere manier duidelijk gemaakt.
 

Vanaf half november voegt het atelier iets extra’s toe aan de expositie. Bezoekers kunnen in De Stoel plaatsnemen en hun wens vertellen voor 2023. Het is dan tevens mogelijk om jezelf samen met je favoriete schilderij uit de expositie of één van de kunstwerken uit de kunstuitleen te laten portretteren. Doel van deze portretten is om het creatief denken te stimuleren en meer te leren over jezelf en elkaar. Het is een andere manier van kijken naar kunst. In plaats van alle kunstwerken te bekijken, kies je één kunstwerk uit en ga je in dialoog met het kunstwerk en met elkaar. De wens voor 2023 is daarbij de beweging om van binnen naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten.
 

Je kunt dit laten vastleggen op een fotoportret of je eigen portret door één van de kunstenaars te laten tekenen of schilderen. Je neemt dan plaats op een stoel in Atelier Verfstreken voor een ontmoeting met één van onze kunstenaars. Begin november volgt meer informatie. Expositie ‘De Stoel’ door alle kunstenaars van Atelier Verfstreken. 1 oktober tot en met 31 december 2022 Galerie-kunstuitleen Atelier Verfstreken, Van Boetzelaerstraat 9A, Alphen aan den Rijn. 


Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 - 16.00 uur, zaterdag 12.00 - 16.00 uur.  verfstreken@ipsedebruggen.nl  Volg expositie De Stoel ook op de instagram en facebookpagina van Atelier Verfstreken.FTC Avanti bestaat 60 jaar op 8 en 9 oktober en viert dit een nieuwe toertocht door de 8 kernen van de gemeente Alphen

30-09-2022

Van de redactie

"Ontdek de gemeente op de fiets" 

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag en zondag 8 en 9 oktober organiseert de FietsToerClub Avanti een splinternieuwe toertocht door de 8 kernen  van de gemeente Alphen. De 60 en 90 km voert de deelnemers langs de 8 kernen van Alphen aan den Rijn. Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam. Ook passeer je de locaties waar ooit een clubhuis heeft gestaan. Je ziet de foto's op borden langs de weg samen met het fietsshirt uit die tijd. Voor de inwoners van de gemeente een mooie manier om de hele gemeente een keer door te fietsen.  Meld je in het clubhuis en laat weten welke afstand je gaat fietsen.. Iedereen krijgt bij vertrek 2 koffie/fris muntjes 

Voor elk wat wils

 Er zijn 3 routes, 30, 60 en 90 km, 30 km voor de familie. Neem de kinderen mee. 30 km is wel te doen. 60 km is lekker doortrappen. Ook de E-bike kan deze afstand aan. 90 km is voor de doortrappers. De routes zijn digitaal op GPX beschikbaar en op papier. Starten  vanaf het clubhuis aan de Amerikalaan tussen 09.00 en 11.00 uur. Lever onderweg de gouden munt in voor Gratis koffie of fris bij café Het Oude Rechthuis in Aarlanderveen. Daar begonnen de trainingen 60 jaar geleden. En na afloop ook nog een drankje in het clubhuis. Dan ook kijken bij de wielerwedstrijden. Er is hebben gekozen voor autoluwe wegen en veel fietspaden. De routes zijn op de openbare weg, dus hou je aan de verkeersregels en kijk goed uit. Deelname is voor eigen risico.Meer informatie op  www.ftcavanti.nlMS-symposium 17 oktober 2022

30-09-2022

Van de redactie

Gouda - Op maandag 17 oktober organiseert Gedeelde Zorg in samenwerking met diverse sponsoren het MS-symposium ‘Zicht op Multiple Sclerose anno 2022’ voor MS-patiënten, hun naasten en andere geïnteresseerden. Diverse sprekers zullen aan het woord zijn. Voorafgaand aan het programma in de zaal en in de pauze is er een informatiemarkt, zodat u na afloop precies weet bij welke organisaties u terechtkunt met uw vragen over MS.
Het programma start om 19.00 uur. De inloop is vanaf 18.30 uur met koffie, thee en het bezoeken van de Informatiemarkt. We eindigen om 21.00 uur.
Locatie: Driestar Educatief, Burg. Jamessingel 1, Gouda.


Lees hier de uitnodiging met het programma.


Aan dit symposium zijn geen kosten verbonden, maar u moet zich (uiterlijk 10 oktober) wel even aanmelden via   www.transmuraalnetwerk.nl/Agenda. Na aanmelding wordt er op uw komst gerekend. Gedeelde Zorg, (0182) 50 55 34,   GM-Gedeeldezorg@ghz.nl Nieuwe website gemeente Oudewater

30-09-2022

Van de redactie

Oudewater - Vanaf maandag 3 oktober gaat de nieuwe website Oudewater.nl live. De vernieuwing is nodig want het systeem achter de website is verouderd. Voor inwoners en ondernemers is de nieuwe website zo ingericht dat ze makkelijker en sneller hun zaken kunnen regelen. Op het apparaat wat ze willen. Ook bespaart de nieuwe website kosten in onderhoud en beheer. Na livegang blijft de gemeente Oudewater.nl verbeteren en testen.

 

Makkelijker te gebruiken en toegankelijk

De nieuwe website wordt makkelijker te gebruiken, actueel en beter ingericht op de onderwerpen waar onze inwoners en ondernemers naar zoeken. En is er veel aandacht besteed aan toegankelijkheid en leesbaarheid. Zo is 60% van de websitebezoeken op onze website via een telefoon of tablet. De website is daarom te gebruiken op alle mobiele apparaten, omdat het ontwerp zich aanpast aan verschillende schermgroottes. De nieuwe website is in de vernieuwde huisstijl vormgegeven. 

 

Kosten besparen

Oudewater.nl en Woerden.nl delen nu dezelfde techniek. Losse websites van de gemeenten komen zoveel mogelijk onder één van deze websites. Want het uitgangspunt is 1 digitale ingang, 1 soort systeem en 1 contract bij 1 leverancier. Zo zijn de kosten van de contracten lager. Ook bij het onderhoud en beheer in de gemeentelijke organisatie. 

 

Doorgaan met verbeteren

Een website is nooit af. We blijven de website verder ontwikkelen en verbeteren. Na livegang laten we de website opnieuw testen op toegankelijkheid. En gaan we inwoners vragen om de website te testen om klantreizen te verbeteren. Als inwoners en ondernemers na livegang opmerkingen of vragen hebben, dan hoort de gemeente die graag. Mailen kan naar  stadskantoor@oudewater.nl500 miljoen euro per jaar voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de zorg

30-09-2022

Van de redactie


Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vandaag het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en welzijn (TAZ) gepubliceerd. Met het programma wil minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport het werkplezier van zorgmedewerkers vergroten en de toegankelijkheid van de zorg in de toekomst garanderen.

 
Minister Helder: “We staan samen voor een grote opgave in de zorg waar we nu mee aan de slag moeten. Gelukkig wordt deze urgentie ook door de sector zelf gezien. Er is grote behoefte en veel energie om zorgmedewerkers trots, plezier en zeggenschap in hun werk te geven. Met dit programma zetten we de eerste stap in een proces waarin de medewerkers steeds meer ruimte krijgen. Ruimte die ze verdienen en nodig hebben om in de zorg werkzaam te blijven. Alle partijen in de zorg gaan aan de slag met goed werkgeverschap, innovatie en ruimte voor scholing. Zo kan de zorgmedewerker doen wat hij of zij het liefste doet: met passie goede zorg leveren aan de cliënt.”

 
Meer zeggenschap en werkplezier
Het uitgangspunt van het programma is de afspraak om de verhouding van 1 op de 6 werkenden in de zorg te handhaven. De economie en de beroepsbevolking kunnen de snel stijgende vraag naar zorg namelijk niet volgen. Hiervoor zet het ministerie van VWS in op meer ruimte voor innovatieve werkvormen, meer ruimte voor goed werkgeverschap en voor scholing en ontwikkeling. Door meer zeggenschap te stimuleren en daardoor het werkplezier te vergroten moeten zorgmedewerkers behouden blijven voor de zorg. Daarvoor is goed werkgeverschap cruciaal.

 
Samen met zorg- en welzijnsorganisaties, zorginkopers, medewerkers, opleiders en beroepsorganisatie wil het ministerie dit bereiken door onder andere flexibelere werktijden en afwisselende werkzaamheden. Zo kunnen werk en privé beter gecombineerd worden en wordt de werkdruk lager. Ook moeten er voldoende en stage- en opleidingsmogelijkheden zijn, passend bij de veranderende zorgvraag in de samenleving. Studenten en starters worden daarbij goed begeleid in een veilig en inspirerend werkklimaat.

 
Gezamenlijke opgave
Voor de brancheoverstijgende samenwerking die nodig is om de arbeidsmarkt in zorg en welzijn toekomstbestendig te maken, is vanaf 2023 in totaal 500 miljoen euro per jaar beschikbaar. Uit het programma volgen concrete afspraken met werkgevers, werknemers, beroeps- en brancheverenigingen, onderwijs, zorginkopers en toezichthouders. Alle partijen dragen op die manier bij aan de gezamenlijke arbeidsmarktopgave in de zorg. Met een klankbordgroep onder leiding van Chief Nursing Officer prof. dr. Evelyn Finnema hebben zorgmedewerkers binnen dit programma zeggenschap over de manier waarop goede ideeën in de praktijk kunnen worden gebracht.
 Kinderen drinken meer water, maar nog niet genoeg

30-09-2022

Van de redactie

Nationale Kraanwaterdag trok woensdag 28 september met meer dan 250.000 deelnemende basisschoolleerlingen in Nederland een recordaantal voor een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op scholen en de buitenschoolse opvang (bso’s) alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Dit jaar stond de dag in het teken van het thema ‘Kraanwater, gewoon bijzonder!’ In de ochtend trapte Oasen af op IKC Merweplein in Gorinchem.
 


De leerlingen van IKC Merweplein startten de dag met een workout begeleid door Gorinchem Beweegt. Namens Oasen bood Vincent de Graaff (manager Assetmanagement & Technologie Oasen) de school een binnenwatertappunt aan. Zo is het gemakkelijk voor leerlingen om tijdens een schooldag water te pakken. Naast IKC Merweplein deden nog tientallen andere scholen en bso’s uit het voorzieningsgebied van Oasen mee aan Nationale Kraanwater, bij elkaar meer dan 11.000 kinderen.

 

Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners. Aan het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de vele reacties van leerkrachten en directies blijkt dat bij veel scholen en bso’s het drinken van kraanwater steeds meer aandacht krijgt. Veel scholen en bso’s zien kraanwater als duurzaam en gezond alternatief voor zoete drankjes. Dit blijkt ook uit het groeiende aantal watertappunten dat jaarlijks wordt geplaatst op speelpleinen.

 

Steeds meer scholen hebben kraanwaterbeleid

Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater op school of de bso te bespreken. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen in te stellen. Uit landelijk onderzoek in 2021 blijkt dat inmiddels ruim 50% van de scholen beleid heeft voor het drinken van water op school.

 

Waterbewustzijn vergroten

Bij het onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 bleek dat ruim 70% van de leerlingen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Het advies is 5-8 glazen water per dag. Het is daarom extra goed dat scholen en bso’s kinderen stimuleren om meer water te drinken. De drinkwaterbedrijven hebben de ambitie om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen naar 4 glazen per dag. En dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is. 
 

Ook willen de drinkwaterbedrijven kinderen meer bewust maken dat drinkwater uit de kraan minder vanzelfsprekend is dan het lijkt. Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te voldoen aan de vraag naar drinkwater. Daarom is het belangrijk dat kinderen ook leren dat je thuis, op de sportclub en op school en de bso slim om moet gaan met kraanwater. Bijvoorbeeld door de kraan niet onnodig lang te laten stromen bij tandpoetsen of douchen. Tijdens de lessen leren de kinderen hoe kraanwater gemaakt wordt en krijgen ze tips hoe ze zelf slimmer om kunnen gaan met drinkwater.Jaar gevangenisstraf geëist wegens stelen klantgegevens Nuts Groep

30-09-2022

Van de redactie

Tegen twee 23-jarige mannen uit Zaandam is 12 maanden celstraf geëist, waarvan 4 voorwaardelijk. Ze worden ervan verdacht dat zij persoonlijke (bank)gegevens van meer dan 30.000 klanten van energie- en telecombedrijf Nuts Groep hebben gestolen en doorverkocht.
 

Het onderzoek naar de verdachten begon na een aangifte van de Nuts Groep in november 2019.  Het bedrijf, dat onder meer energiediensten aanbiedt onder de namen Budget Energie en NLE, had ontdekt dat er zo’n 30.000, door klanten ondertekende, energiecontracten waren ontvreemd. Hierin stonden allerlei persoonsgegevens van klanten en hun bankrekeningnummers. Foto’s van dit soort contracten bleken later via berichtenkanaal Telegram te koop te worden aangeboden.
 

De diefstal kon worden teruggevoerd naar accounts van een aantal werknemers van de Nuts Groep. Onderzoek van de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket wees erop dat op de accounts werd ingelogd vanaf IP-adressen van de twee verdachten, waarvan er één werkzaam was bij het bedrijf.
 

De verdenking is dat ze, meestal buiten werktijd, inlogden op het bedrijfsnetwerk en zo de gegevens van de server konden halen. Dit gebeurde via een eigen account en via accounts van anderen. Deze persoonsgegevens konden voor veel geld worden doorverkocht, en daar zijn onschuldige klanten de dupe van, aldus de officier van justitie:
 

Hoe goed je als consument ook je gegevens afschermt, je bent ook afhankelijk van hoe anderen met jouw gegevens omgaan. Handel in persoonsgegevens is geld waard, grof geld. Bedrijven en criminelen zijn bereid goed te betalen voor de juiste persoonsgegevens. Dit om vervolgens bijvoorbeeld reclame te sturen of minder onschuldig, bijvoorbeeld om te misbruiken voor phishing of identiteitsfraude met alle vervelende gevolgen van dien. (…) Verdachten in deze zaak hadden hier echter maling aan, ze misbruikten de inloggegevens die in goed vertrouwen ter beschikking waren gesteld en kopieerden tienduizenden persoonsgegevens uit het systeem van de Nuts Groep. Met als doel geld te verdienen door deze door te verkopen. Dit zonder enig medeweten van de getroffen personen en zonder enig oog voor de privacy-inbreuk en mogelijke gevolgen van dien voor de personen van wie de gegevens waren gestolen.
 

Tegen de verdachten is 12 maanden cel geëist, waarvan 4 voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Volgens het OM zijn beide verdachten evenredig verantwoordelijk voor de delicten.CO2-meter moet in ieder klaslokaal en extra ondersteuning bij inzet luchtreinigers

30-09-2022

Van de redactie

De afgelopen maanden is door het harde werken van vele scholen en gemeenten de ventilatie van schoolgebouwen verder verbeterd. Honderden scholen hebben gebruik gemaakt van het hulpteam ventilatie en in duizenden klaslokalen zijn CO2-meters geplaatst. Maar nu de coronabesmettingen weer langzaam toenemen, is het belangrijk om ook op het aantal scholen waar ventilatie nog onvoldoende op orde is, te zorgen dat alles uit de kast wordt getrokken om de ventilatie ook daar vlot te trekken. Daarom wordt het verplicht om in alle lokalen een werkende CO2-meter op te hangen. Ook krijgen scholen extra hulp en ondersteuning om luchtreinigers in te zetten. Dit heeft minister Wiersma aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs): “Als leraar wil je lesgeven in een goed geventileerde klas, net zoals ouders dat ook belangrijk vinden voor hun kind. Op veel plekken is er al veel werk verzet om de school winterklaar te maken. Op een kleiner aantal scholen is men nog niet zover, dus daar moet een schep bovenop. Ik moedig ook die scholen nu extra aan gebruik te maken van alle mogelijkheden die er zijn. Voor ondersteuning kunnen scholen terecht op www.ventilatiehulp.nl of bellen met 0800–0224402. Doet dat ook echt, zodat we samen alle schoolgebouwen winterklaar maken.”

 

In ieder lokaal een CO2-meter

 

In de klas moet je voortdurend kunnen meten of de ventilatie in orde is. Uit een recente peiling onder scholen blijkt dat circa 60% een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal heeft hangen, maar 40% heeft dat om diverse redenen nog niet. Hoewel bij vele scholen de meters wel in bestelling zijn, is het noodzakelijk om op alle plekken voorbereid te zijn als de coronabesmettingscijfers mogelijk verder oplopen. Daarom wordt een werkende CO2-meter in iedere klas verplicht. Deze verplichting is voor nieuwbouw en gerenoveerde basisschoolgebouwen al opgenomen in het Bouwbesluit. Dit wordt gelijkgetrokken.

 

Ondersteuning bij inzet luchtreinigers

 

We zetten alles op alles om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Om geen kansen te laten liggen wordt ook de inzet van luchtreiniging optimaal benut en worden scholen die dat willen verder ondersteund in het gebruik daarvan. Dit kan bijdragen aan oplossingen voor de korte termijn en daarnaast ook aan de opbouw van wetenschappelijke kennis over de effectiviteit en veiligheid van luchtreiniging in de klas.

 

In Staphorst hebben zes scholen het initiatief genomen om 75 luchtreinigers te plaatsen. Wij starten een pilot om de effecten van deze luchtreinigers te meten. Dit breiden we bovendien uit naar ruim 200 klaslokalen op andere plaatsen in Nederland. Scholen die hieraan willen meedoen, kunnen zich hiervoor aanmelden op www.ventilatiehulp.nl. De onderzoeksresultaten worden in het voorjaar van 2023 verwacht. Dit komt bovenop het al langlopende onderzoek wat op tientallen scholen gaande is door wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de TU Eindhoven.

 

Ondersteuning bij verbetering ventilatie

 

Met de Maatwerkregeling Ventilatie in Scholen (voorheen SUViS-regeling) kunnen scholen nog altijd een subsidie aanvragen. We zagen bij de vorige regeling dat dit niet altijd voldoende was en daarom hebben we dit voor scholen die kampen met acute ventilatieproblemen flink opgehoogd. Schoolbesturen kunnen via deze regeling maximaal 60% financiering vanuit het Rijk aanvragen.

 

Schoolbesturen en gemeenten die advies nodig hebben over ventilatie kunnen terecht bij de hulpteams van Ruimte-OK. Ruimte-OK is bereikbaar via 0800–0224402 of www.ventilatiehulp.nl. Ook voor de aanschaf van CO2-meters kun je hier terecht voor informatie, zodat je zeker weet dat je deze bij een gedegen partij inkoopt.

 

Inmiddels wordt de website goed bezocht en zijn handreikingen en documenten zo’n 3000 keer gedownload. De helpdesk is 500 keer geraadpleegd. Er zijn ruim 700 verzoeken bij Ruimte-OK ingediend voor een bezoek van een expert van het hulpteam. Inmiddels zijn ongeveer 400 scholen bezocht en nog zo’n 170 scholen hebben op korte termijn een afspraak staan met een hulpteam. De teams leggen op school uit hoe bestaande systemen zo optimaal mogelijk kunnen werken en wijzen op mogelijkheden om de ventilatie verder te verbeteren.SIZA vrouwenochtend

29-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 14 oktober staat de eerste SIZA ochtend gepland van dit jaar. Kom jij ook?

Het jaarthema is ‘Geloven is een werkwoord’

Iedere maand willen we stilstaan bij een werkwoord wat daarmee te maken heeft en er zullen verschillende sprekers zijn. Op de eerste ochtend zal er van enkele werkwoorden een tipje van de sluier opgelicht worden, maar het is vooral ook een ochtend van ontmoeting, gebed en zang. 
 


De ochtend duurt van 10.00 tot 11.30 uur in het Anker (Pastorieplein 2) en is voor alle vrouwen in Bodegraven en omgeving. Vanaf 9.30 gaan de deuren open voor koffie of thee met wat lekkers. Van harte welkom en neem gerust vriendinnen, zussen en andere vrouwen mee!  Fijn om elkaar dan te ontmoeten, Samen In Zijn Aanwezigheid. Deze ochtend is er geen oppas (nodig). Kinderen zijn welkom om er bij te blijven.

 

De data van dit jaar zijn:

14 oktober, 18 november, 16 december
 Veilig en gezond je huis verwarmen

29-09-2022

Van de redactie

Door de hoge gasprijzen zoeken mensen naar andere manieren om hun huis en werkplek te verwarmen. Ondanks het nadelige effect voor het milieu, gaan toch op veel plekken de houtkachel en de open haard weer aan. Brandweer Nederland roept op om de schoorsteen altijd tijdig (voorafgaand aan het stookseizoen) en vakkundig te laten vegen. Het risico op schoorsteenbrand – nu al de hoofdoorzaak van 1 op de 3 woningbranden – neemt door de ontwikkeling van binnen hout stoken, enorm toe.
 

Brandweercommandant Carolien Angevaren spreekt namens Brandweer Nederland: “We krijgen veel vragen over de veiligheid van olie- en petroleumkachels en het aansteken van kaarsen in huis. Het gaat dan om brandveiligheid maar ook om gezondheidsrisico’s die kunnen optreden bij het inademen van rook en fijnstof. Dat is niet gezond en daarnaast is er ook het risico op koolmonoxidevergiftiging bij een onvolledige of slechte verbranding.” 

Voorkom dat warmte ontsnapt
Angevaren: “Het klinkt wellicht logisch; maar de tip van Brandweer Nederland is om binnen de deuren dicht te houden zodat de warmte in de ruimte blijft waar je bent. Isoleer wanden, vloeren en daken, plaats isolerend glas en plak tochtstrips waar nodig. Zorg wel voor ventilatie van je woning door af te toe ramen open te zetten om te luchten en, indien aanwezig, door altijd de ventilatieroosters open te houden. Daarmee bescherm je jezelf ook tegen eventuele koolmonoxidevergiftiging. Door te ventileren is er minder vocht in huis. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.”
 

Rookmelders
Dichte deuren houden de warmte binnen. Bij een onverwachte brand elders in huis is dit voordelig, want het houdt voorlopig de rookontwikkeling langer bij jou uit de buurt. Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen ervan krijgt je lichaam geen zuurstof meer, met vaak ernstig letsel tot gevolg. Blijf altijd in de buurt van een brandende houtkachel, een open haard en kaarsen. En zorg ervoor dat je een goed werkende  rookmelder hebt hangen in de ruimte waar je stookt en in de aangrenzende ruimtes. Wees je ervan bewust dat bij een minder optimale verbranding koolmonoxide kan ontstaan. Dit is levensgevaarlijk. Zorg daarom ook voor een  koolmonoxidemelder in de ruimte waar je stookt en in de aangrenzende ruimtes.
 

Zuiniger je huis verwarmen met bestaande cv-ketel
Laat de cv-ketel regelmatig onderhouden door vakmensen. Goed voor de veiligheid maar ook voor het zo zuinig mogelijk stoken op gas. Door je cv-ketel bij te vullen en te ontluchten zorg je dat het systeem optimaal warmte kan afgeven. En kijk verder voor tips op de website van  Milieu Centraal.


Veilig gebruik van houtkachel, pelletkachel, open haard en elektrische kachel
Voor dezelfde hoeveelheid warmte die je krijgt van een cv-ketel op gas gestookt ben je voor een houtkachel, pelletkachel, open haard of elektrische kachel ongeveer 1,5 tot twee keer zoveel geld kwijt. Bovendien komen er fijnstof en ander schadelijke stoffen vrij, dit is niet goed voor de gezondheid.
 

Gebruik je wel een alternatief voor een gasgestookte c.v.? Dan volgen hier enkele tips om de brandveiligheid te waarborgen:

 • Laat het installeren van de kachel of haard uitvoeren door een professional
 • Zorg voor schoon, droog hout of pellets (houtkorrels)’.
 • Stook volgens de  Zwitserse methode.
 • Laat je schoorsteen veilig en vakkundig vegen vóór het stookseizoen.
 • Meer tips hierover en over elektrische kachels vindt u op de website van  Milieu Centraal.


Olie- en petroleumkachels
De warmte opbrengst van olie- en gaskachels is vele malen lager dan die van een op gas gestookte c.v.-ketel. En walmende olie- of petroleumkachels brengen schadelijke stoffen in de lucht die niet goed zijn voor jouw gezondheid.
 

Gebruik je wel een alternatief voor een gasgestookte c.v.? Dan volgen hier enkele tips om de brandveiligheid te waarborgen:

 • Zet olie- of petroleumkachel op veilige afstand van andere meubels en stoffen. De stralingswarmte kan ervoor zorgen dat deze in brand vliegen.
 • Wees voorzichtig met het bijvullen van vloeibare brandstof. Zeker als de kachel nog warm is, kan dit al snel leiden tot oncontroleerbare en zeer brandgevaarlijke situaties.
   

Kaarsen en waxinelichtjes
De warmteopbrengst van kaarsen en waxinelichtjes is vele malen lager dan die van een op gas gestookte c.v.-ketel. Het inademen van de rook van kaarsvet is  ongezond. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat in sigarettenrook zit.
 

Gebruik je wel een alternatief voor een gasgestookte c.v.? Dan volgen hier enkele tips om de brandveiligheid te waarborgen:

 • Plaats kaarsen altijd in een daarvoor geschikte standaard of in een glas. Zorg dat de kaars stevig staat en niet omvalt.
 • Voorkom dat druipend kaarsvet leidt tot ontbranding van een papieren of houten ondergrond.


Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

29-09-2022

Van de redactie

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n 80 procent van de elektriciteit op de drie eilanden met wind- en zonne-energie opgewekt. Dat zorgt voor lagere prijzen, minder afhankelijkheid van bijvoorbeeld olie en fors minder stikstofuitstoot.
 

Op Bonaire investeren elektriciteitsproducent Contour Global en beleidsdeelneming Bonaire Brandstof Terminals (BBT), ondersteunt met een subsidie aan BBT, in een zonneweide en een windpark. Er komt ook een batterij om elektriciteit op te slaan en te gebruiken op momenten dat het minder waait.  Deze investeringen worden in 2024/2025 afgerond en dan wordt 80 procent van de elektriciteit op het eiland met duurzame bronnen opgewekt. Dat leidt ook tot een lagere energierekening voor Bonairianen.
 

Op Saba zijn eerder twee zonneweides gebouwd. Saba onderzoekt de mogelijkheid om een combinatie van een extra zonneweide en windpark te bouwen  Het doel is om binnen 2 jaar op een gemiddelde dag 100 procent van de elektriciteit duurzaam op te wekken. Saba Electric hoeft de fossiele generatoren dan alleen nog in te zetten als er onvoldoende zon en wind is.


Op Sint Eustatius breidt Statia Utility Company de zonneweide en batterijopslag uit. Daarmee kan in 2024 zo’n 60 procent van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Bij de volgende uitbreidingsstap wordt toegewerkt naar 80% duurzame elektriciteit.
 

Het kabinet blijft met Bonaire, Saba en Sint Eustatius doorwerken aan het verdere verduurzaming en het beperken van de negatieve gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie: “Ik ben heel blij dat we samen met de eilandbesturen van Bonaire, Saba en Sint Eustatius en de elektriciteitsbedrijven deze belangrijke stap kunnen nemen naar een duurzame elektriciteitsproductie. Hiermee zorgen we voor een flinke daling van de CO2-uitstoot, wordt Caribisch Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en daarmee minder kwetsbaar voor hoge energieprijzen zoals we die op dit moment zien. Caribisch Nederland wordt hiermee een showcase voor de verduurzaming van andere kleine eilanden in de regio.”

Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties ziet hierin een belangrijke stap vooruit voor Caribisch Nederland. “Dit helpt de mensen op de eilanden doordat hun energielevering betrouwbaar en hun rekening betaalbaar blijft. En dat zonder of met veel minder uitstoot. Ik ben heel blij dat het kabinet dit mogelijk maakt.”Relatief weinig Zuid-Hollanders werken: cijfers per gemeente

29-09-2022

Van de redactie

Vorig jaar had 69,4% van de Zuid-Hollandse beroepsbevolking een betaalde baan. De arbeidsparticipatie in Zuid-Holland ligt hiermee onder het landelijk gemiddelde: van alle Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar werkt 70,4%. Dit en meer blijkt uit  onderzoek van  CVster.nl op basis van data van CBS en Eurostat. 
 

Relatief meeste werkenden in Pijnacker-Nootdorp
In Pijnacker-Nootdorp is - naar verhouding - het grootste deel van de inwoners actief op de werkvloer. Van alle inwoners tussen de 15 en 75 jaar is hier namelijk driekwart werkzaam (75,7%), nergens in Zuid-Holland is het aandeel werkenden zo hoog. De top 5 gemeenten binnen de provincie met de hoogste arbeidsparticipatie is als volgt: 

 1. Pijnacker-Nootdorp: 75,7%
 2. Lansingerland: 75,6%
 3. Hendrik-Ido-Ambacht: 75,4%
 4. Hardinxveld-Giessendam: 75%
 5. Midden-Delfland: 75%
   

In Den Haag ligt de arbeidsparticipatie het laagst: hier werkt slechts 65,1% van de beroepsbevolking. Ook in Rotterdam (65,9%), Wassenaar (66,3%) en Delft (66,9%) werkt een relatief klein deel van de inwoners ten opzichte van andere gemeenten.
 

Grote verschillen tussen mannen en vrouwen
De arbeidsparticipatie op de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt verschilt sterk per geslacht. Van de mannelijke bevolking werkt bijna driekwart (73,2%), terwijl het bij vrouwen om een veel kleiner deel gaat (65,7%).

Gemeenten waar vrouwen het vaakst een baan hebben zijn Pijnacker-Nootdorp (72,3%), Lansingerland (72%) en Midden-Delfland (71,6%). In Wassenaar hebben relatief gezien de minste vrouwen betaald werk (60,9%).
 

40% meer werkenden onder 50- tot 64-jarige Nederlanders
Van alle 50- tot 64-jarige Nederlanders werkt inmiddels ruim driekwart. Vergeleken met twintig jaar geleden gaat het om een toename van 40,3%. Met dit aandeel oudere werkenden staat Nederland in de Europese top 10 werkende 50-plussers.Wethouder biedt expositieruimte aan kunstenaars

28-09-2022

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk - Wethouder Elly de Vries stelt haar werkkamer op het gemeentehuis ter beschikking aan kunstenaars uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk om tijdelijk werken van hun hand te exposeren. 
 


Aangezien Elly de Vries ook wethouder kunst en cultuur is, wil zij kunstenaars uit onze gemeente de gelegenheid geven om hun kunst één maand in de kamer van de wethouder te exposeren. Zo kunnen bezoekers van de wethouder genieten van alle mooie kunst die in onze gemeente wordt gemaakt. In de maand oktober exposeert kunstenares Margriet Blanken (MargrietBlanken.com) met twee werken in de kamer van de wethouder; ze pronken inmiddels aan de muur (zie foto). 

 

Als u als kunstenaar ook wilt exposeren in de kamer van de wethouder, dan kunt u dat kenbaar maken via de e-mail  Bestuurssecretariaat@bodegraven-reeuwijk.nl.

 Verhoeff-Rollmanschool doet mee aan e-wasterace

28-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - De Verhoeff-Rollmanschool doet mee aan een wedstrijd tussen scholen om zoveel mogelijk oude en kapotte elektrische huishoudelijke apparaten in te zamelen om te recyclen. Door het recyclen van de apparaten kunnen er weer nieuwe apparaten van gemaakt worden en raken de grondstoffen niet op.
 

U kunt ons helpen door oude/kapotte elektrische apparaten bij de Verhoeff-Rollmanschool te brengen. Het adres is: Dronenpark 1. U kunt ook de apparaten door ons laten ophalen. Dit doet u door een afspraak te maken op  www.ewasterace.nl. De elektrische apparaten kunnen tussen 15:30 uur en 19:00 uur bij u worden opgehaald. Let op: het mogen geen batterijen/accu's/lampen peertjes of hele grote  apparaten zoals een wasmachines en koelkasten zijn. "De Oude Zustertuin" Club is er weer

28-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Woensdag 5 oktober is het de eerste woensdag van de maand. Dat betekent dat "De Oude Zustertuin" Club er weer is. Elke maand wordt er iets anders gedaan. Deze keer is er een leuke herfstknutsel te maken.
 


Kosten per kind € 2,-, inclusief limonade. Het begint om 14.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Tot dan in 't Uilennest in “De Oude Zustertuin”!Een ‘nieuwe’ en duurzame outfit

28-09-2022

Gemeentenieuws

Bodegraven-Reeuwijk -  Op 15 oktober is de Duurzaamheidsstraat op het Raadhuisplein in Bodegraven. Tijdens deze markt kunt u niet alleen kennismaken met allerlei duurzame initiatieven uit de gemeente, maar u kunt ook een nieuwe en duurzame outfit scoren. Hoe? Door kleding die u niet meer draagt om te ruilen met kledingstukken van dorpsgenoten. Zo maakt u iemand anders blij met uw kleding die een tweede leven verdient, en andersom. Dit is circulair en duurzaam, en u kunt weer met een nieuwe outfit de winter in! 
 


Er is een aantal simpele spelregels voor deze kledingruil. Er is een basisvoorraad kleding, die gedurende de dag natuurlijk wisselt. Iedereen mag maximaal 5 kledingstukken inleveren. In ruil hiervoor krijgt u een aantal muntjes. De ‘nieuwe’ kleding die u hebt uitgezocht, betaalt u vervolgens bij de ‘kassa’ met de muntjes. Meedoen is dus gratis. Natuurlijk is er ook ruimte om even te passen en een kijkje te nemen in de spiegel. Gelukt? Geniet van uw nieuwe outfit!

 

Wat voor soort kleding mag ik meenemen?

U mag maximaal 5 kledingstukken inleveren die nog een ronde mee kunnen. Dit betekent dat de kleding schoon is en er geen scheuren, gaten of vlekken inzitten. Zowel kinderkleding als kleding voor volwassenen is welkom. Schoenen nemen we om praktische redenen helaas niet in. 


Dus pluis uw kast, zolder of berging uit en kom zaterdag 15 oktober langs bij de Duurzaamheidsstraat op het Raadhuisplein in Bodegraven om een nieuwe outfit te scoren!‘Geen gaswinning vanuit Papekopseveld’

28-09-2022

Door: Willem IJdo (EditieGroeneHart.nl)

Waarder/Woerden -  - Hoewel er in de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk geen draagvlak lijkt te zijn voor gaswinning vanuit het Papekopseveld  aan het Oosteinde in Waarder en de gemeente Woerden zich – gesteund door de bewonersgroep ‘Laat Woerden niet zakken’ (LWNZ) – altijd heeft verzet tegen die gaswinning, is winningsbedrijf Vermillion niet van plan het hoofd in de schoot te leggen.

Dat Canadese bedrijf wil een milieu-effectrapportage (MER) laten uitvoeren naar de gevolgen van eventuele winning en een aangepast plan daarvoor indienen bij het ministerie van Economische Zaken. De gemeenteraad zou het geldende bestemmingsplan deels moeten aanpassen, van agrarisch naar industrieel voor de beoogde winlocatie.
 

Het veld waaruit grondeigenaar Vermillion naar olie en gas wil boren, ligt grotendeels onder de woonwijk Molenvliet in Woerden. Hier heeft LWNZ alle vertrouwen in minister Rob Jetten van Klimaat en Energie, erkend promotor van duurzame energie. De minister moet beslissen over het winningsplan.Campagne VegaBoerderij: nieuwe leden, gratis pakketten

28-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Wie vanaf nu lid wordt van de VegaBoerderij Groene Hart hoeft voor de groentepakketten voor de rest van dit jaar niet te betalen. Als nieuw lid van de coöperatie moet wél het ledencertificaat worden gekocht. Dat kost € 2000,-- per lid, maar daarmee ben je ook mede-eigenaar van het bedrijf, en dit certificaat behoudt de waarde, en kan op termijn ook weer worden verkocht. 

Met deze campagne vervolgt de VegaBoerderij de groei naar de ongeveer 100 leden, wat ook het doel was voor dit jaar. Het aanbod als bonus voor nieuwe leden die nu instappen werd bekend gemaakt tijdens de informatieavond die vorige week werd gehouden. Maar belangstellenden kunnen ook ieder weekend komen kijken tijdens de uitgifte van de voedselpakketten, iedere vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 13.30 uur, aan de Buitenkerk 57 in Bodegraven. 
 

De VegaBoerderij pacht daar land van een klassieke boer, die het eigen bedrijf geleidelijk gaat afbouwen, waarbij ruimte ontstaat voor de VegaBoerderij, als eigentijds initiatief voor gezond, lokaal en vers voedsel. De coöperatieve leden hebben zelf een boer in dienst die bekwaam is in permacultuur, een biologische wijze van voedsel produceren. Dat doet hij samen met trainees die daarmee ook deze bekwaamheid leren en vrijwilligers uit de coöperatie. 
 

De pakketten worden tot december wekelijks geleverd. VegaBoederij is een lokaal initiatief, onder het motto: lokaal, gezond en lekker. Boer In de statuten staat ook dat er een jaarlijkse verbetering is in het natuur-inclusief produceren van de groente. Dat vertaalt zich in een lekkere smaak, maar omdat het lokaal verbouwd en afgehaald wordt is het ook gunstig in de duurzaamheid. Leden en vrijwilligers kunnen op allerlei manieren meedoen in het bedrijf. Wie nog wil aansluiten kan dat doen, via de website  www.vegaboerderij.nl.Veelzijdige expositie Parkvilla docenten

28-09-2022

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Een afwisselende expositie van bijna alle Parkvilla docenten is tot en met 31 oktober te zien in de foyer van Parkvilla. Niet alleen schilderijen, maar ook textiele kunstwerken, beelden en foto’s geven een goed beeld wat Parkvilla in huis heeft. ‘Onze docenten zijn ook kunstenaars en deze werken laten zien over wat voor kwaliteit zij beschikken en wat de kracht van onze docenten is’, vertelt Arjenne Bouwknegt van Parkvilla. 

‘Doorgewinterde kunstliefhebbers maar ook mensen die er minder kijk op hebben, kunnen genieten van deze expositie. Er staat abstracte kunstwerken maar ook hyperrealistisch portretten. We hebben handgemaakte schoenen van leer en mahoniehout, prachtige bronzen beelden, olieverf of linosnedes. Er is echt teveel om op te noemen. Op de trapopgang hangt er ook nog prachtig realistisch werk van cursisten van Ton Steenbergen. De foyer is echt omgetoverd tot een museum en gratis toegankelijk. Parkvilla is ook aankomend weekend open voor het Villa Française met workshops, muziek, films en lekker Franse eten, dus een leuk idee om dit te combineren’, aldus Bouwknegt.
 

Meer informatie: parkvilla.nlDrinkwatervoorziening staat onder druk

28-09-2022

Van de redactie

 

Nederlandse drinkwaterbedrijven slaan gezamenlijk alarm over de beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening


Uit onderzoek van Vewin (vereniging van waterbedrijven in Nederland) blijkt dat alle drinkwaterbedrijven al voor 2030 meer productiecapaciteit nodig hebben. Oasen, dat drinkwater levert aan zo’n 800.000 inwoners van het oosten van Zuid-Holland en westelijk gedeelte van Utrecht, kan nu de drinkwatervraag goed aan. Maar als ze niks zouden doen, zullen ze in aanloop naar 2030 haar reserves moeten aanspreken. Aan het uitbreiden van productiecapaciteit en winlocaties gaat een lang traject vooraf om de vergunningen rond te krijgen. Daarom roepen de drinkwaterbedrijven overheden tot actie op om de drinkwatervoorziening zeker te stellen.
 


Toename watervraag
Om te voorkomen dat Oasen haar reserves zal moeten aanspreken voor 2030, wil het drinkwaterbedrijf voor die tijd haar winningen uitbreiden. Het gaat om een nieuwe winning in Nieuw-Lekkerland en een uitbreiding van de winning in Vianen. Hiervoor zijn ze bezig met voorbereidende studies en ze zijn erover in overleg met de omgeving en het bevoegd gezag dat de vergunningen daarvoor moet afgeven.

 

Maatregelen voor ná 2030

Voor de verdere toekomst zijn alleen deze maatregelen van Oasen onvoldoende om aan de drinkwatervraag van de klanten te voldoen. Het aanleggen van aanvullende win- en productielocaties is noodzakelijk voor ná 2030. Zo doen ze nu onderzoek naar een geschikte locatie in de Krimpenerwaard of Alblasserwaard. Daarnaast onderzoeken ze de mogelijkheden productielocatie Elzengors opnieuw op te starten. Deze zuiveringslocatie werd in 2009 overbodig door de ingebruikname van de zachtwaterleiding tussen Dordrecht en Zwijndrecht. Echter heeft Oasen de grond en winvergunning met het oog op de toekomst behouden. Met nieuwe zuiveringstechnieken kunnen ze een nieuwe win- en zuiveringslocatie gaan realiseren en op gaan starten.  
 

Kwaliteit drinkwaterbronnen
Bovendien verslechtert de kwaliteit van de Nederlandse drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens. De bronnen staan onder druk door verzilting en nieuwe stoffen. Om de drinkwatervoorziening veilig te stellen, zet Oasen in op verfijnde zuiveringstechnieken met membranen. Deze methode haalt alle stoffen uit het water, maar vraagt om meer productiecapaciteit. Anders dan bij de gangbare manier van zuiveren in Nederland, blijft er bij membraanfiltratie een reststroom over. Dit is ongeveer 20 procent van het opgepompte grondwater. Daarnaast onderzoekt Oasen alternatieve bronnen. Zo kijken ze naar de mogelijkheden om van brak water (zout water) of afvalwater drinkwater te maken.  

 

Wat vragen drinkwaterbedrijven van overheden? 
Al eerder hebben de Nederlandse drinkwaterbedrijven aangegeven zonder extra maatregelen niet te kunnen garanderen dat er op tijd goed drinkwater voor de ruim 900.000 nieuwe woningen, die het kabinet wil bouwen, beschikbaar is. Om deze en andere uitdagingen waar de drinkwatersector voor staat, aan te kunnen moet meer werk worden gemaakt van het tijdig aanwijzen, beschikbaar maken en beschermen van nieuwe (waaronder alternatieve) bronnen voor drinkwater. Drinkwaterbedrijven moeten ruimte krijgen die bronnen ook daadwerkelijk te benutten. Daarnaast moet de kwaliteit van bestaande drinkwaterbronnen beter beschermd worden. De drinkwaterbedrijven willen ook meer ruimte als het gaat om vergunningverlening om water te winnen en deze vergunningen ook daadwerkelijk en volledig te kunnen gebruiken. Tenslotte is meer ruimte nodig voor de financiering van investeringen in nieuwe productie-, zuiverings- en distributiecapaciteit.

 

 Voorlichtingsbijeenkomst niet-aangeboren hersenletsel

27-09-2022

Van de redactie

Gouda - Gedeelde Zorg organiseert een informatiebijeenkomst over omgaan met gevolgen van een herseninfarct, hersenbloeding, TIA, ongeluk met hoofdletsel of hersenoperatie. Tevens gelegenheid tot lotgenotencontact en het stellen van vragen.
 

Het thema is deze keer: Werken en NAH. Er zal wat dieper ingegaan worden op dit onderwerp en u kunt uw vragen stellen. Het is voor mensen die een herseninfarct, hersenbloeding, TIA, ongeluk met hoofdletsel of hersenoperatie hebben (gehad). Recent of langer geleden. Ook mensen met MS/Parkinson, familieleden en andere geïnteresseerden zijn welkom. Het is op dinsdag 18 oktober om 19.00-20.00 uur digitaal via ZOOM. 


Deelname is gratis. Aanmelden kan via:  gm-gedeeldezorg@ghz.nl. Geef bij aanmelding uw naam, e-mailadres en het aantal personen door waarmee u wilt deelnemen. Ook kunt u eventuele vragen van tevoren alvast doorgeven. U ontvangt van tevoren tijdig de link om deel te kunnen nemen aan deze bijeenkomst.SOLO Expositie Antonetta Moerland

27-09-2022

Van de redactie

Ter Aar - Autonoom beeldend kunstenaar Antonetta Moerland exposeert solo in de Volksuniversiteit Triggr, Ter Aar.  Het werk bestaat uit olieverf - en acryl schilderijen op masonite. Vanaf woensdag 5 oktober zijn er ruim 30 schilderijen van haar hand te zien door het hele gebouw. Boeddha’s en Intuïtieve schilderijen vullen de ruimten. De expo geeft een aardig overzicht van de werken die de laatste jaren tot stand zijn gekomen. Antonetta werkt vanuit zichzelf op een intuïtieve manier en doet dat al vele jaren.

In eigen atelier te Alphen aan den Rijn begeleid ze regelmatig amateur schilders die zich verder willen ontwikkelen. In eigen beheer is er in 2021 een kunstboek uitgebracht: “Antonetta Moerland 40 jaarschilderen” dat tijdens de expo ter inzage ligt en besteld kan worden via  www.antonettamoerland.nl


Volksuniversiteit Triggr,

Middelweg 5

2461 CB Ter Aar

Telefoon: 06 23071268Live op zondag: The Red Strats

28-09-2022

Van de redactie

Haastrecht - Zondag 9 oktober om 15.00 uur treden The Red Strats op in Theater Concordia in Haastrecht.  Deze TOP-tributeband brengt het ‘Cliff Richard’-geluid uit de sixties weer helemaal tot leven.
 The Red Strats zijn op zondag 9 oktober om 15.00 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten à €10 zijn te bestellen via  www.theaterconcordia.nl.Open dag Dierenasiel Reijerscop en Dierengezondheidscentrum de Limes

27-09-2022

Van de redactie

Harmelen - Op zaterdag 1 oktober organiseren het Dierenasiel Reijerscop samen met Dierengezondheidscentrum de Limes een bijzonder evenement om jong en oud een kijkje “achter de schermen” te geven bij dierenhulpverlening. Het gezondheidscentrum en het dierenasiel delen hetzelfde terrein en werken in vele opzichten samen. Het belooft een hele gezellige dag te worden voor jong & oud. De dag staat in het teken van Wereld Dierendag 2022 en is een leerzaam en gezellig uitje voor alle dierenliefhebbers uit de regio. Bekijk de dierenkamers, bezoek het lab, laat je schminken, geniet van lekkernijen en kom dieren knuffelen. Bezoekers zijn van  11.00 tot 15.00 uur van harte welkom op de Reijerscopse Overgang 3 en 5 in Harmelen. 

 

Al vele jaren wordt de open dag door de Stichting Dierenhulpverlening Woerden (en omstreken) georganiseerd bij het dierenasiel in Harmelen. Nu wordt er na jaren, grotendeels vanwege de COVID periode, weer een grootse open dag georganiseerd samen met het Dierengezondheidscentrum de Limes. Het dierengezondheidscentrum is een zelfstandige dierenartsenpraktijk met o.a. een eigen laboratorium en operatiekamer. De Stichting Dierenhulpverlening Woerden (en omstreken) helpt dieren in onze regio: een groot gebied wat reikt van Kamerik, tot Reeuwijk/Bodegraven tot Nieuwegein. In het dierenasiel in Harmelen worden gevonden en gewonde dieren opgevangen. Van daaruit worden de dieren verzorgd en vinden ze met veel zorg weer een nieuw thuis. Er zijn hondenkamers, kattenkamers, konijnenkamers en siervogelkooien. 
 

In het dierenasiel wordt informatie gegeven over de manier van werken, de dieren en kan men kennis maken met een aantal van de katten, konijnen en siervogels. Om stress bij de tijdelijke gasten te voorkomen zijn niet alle kamers toegankelijk. Men kan ook een kijkje in de dierenambulance nemen. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, dus ook daar kan men informatie over inwinnen.  Ook bij Diergezondheidscentrum De Limes kan men een kijkje achter de schermen nemen. De dierenartsen en veterinaire medewerkers vertellen graag over hun werk en de apparatuur. 

 

Er worden o.a. poffertjes en suikerspinnen verkocht, kinderen kunnen zich laten schminken, men kan konijnen aaien en vele dieren van dichtbij bekijken (en soms aanraken!). Er is voldoende parkeerruimte aanwezig. Kortom, een heel leerzaam en hartverwamend uitje voor jong & oud. Om Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. te steunen kan men gelijk ook oude kleding, schoenen of textiel inleveren in de Dierenlot container. Voor elke kilo ontvangt de stichting geld.

 

 Diëtist kiest vaker voor werk buiten de zorg

28-09-2022

Van de redactie

Het aantal diëtisten is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2017 waren het er iets meer dan 1.200. Anno 2022 staan ruim 1.600 diëtisten ingeschreven bij KVK. Een toename van 34%. Toch zijn er wachtlijsten voor een afspraak met een diëtist. Volgens Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), ligt dit niet alleen aan de groeiende vraag naar diëtisten, maar ook aan de beloning binnen de zorg. “Sommige diëtisten kiezen voor financieel aantrekkelijker werk buiten de zorg, bijvoorbeeld als coach of voedingsdeskundige in het bedrijfsleven.”   


Aantal diëtisten groeit
Het aantal bij KVK ingeschreven diëtisten is sinds 2017 met 34% gestegen van: 1.210 naar 1.626. 
Aantal zelfstandig diëtisten in Nederland (2017-2022)


(Bron: KVK Handelsregister)


Dat diëtisten als zelfstandige beginnen, in of buiten de zorg, is niet zo vreemd volgens Bianca Rootsaert van belangenorganisatie NVD. “Door het ontbreken van goede tarieven (zorgverzekeraars hebben de tarieven de laatste vijf jaar niet voldoende geïndexeerd) of een CAO in de eerste lijn, bezuinigingen bij de instellingen, hoge administratieve lasten en steeds veranderend beleid in de zorg, is het voor sommige diëtisten minder aantrekkelijk om in de paramedische zorg aan de slag te gaan. 

 
Het aantal diëtisten dat een eigen onderneming start groeit. Een veelvoorkomende combinatie is paramedische voedingszorg verlenen en als lifestyle coach werken binnen Gecombineerde Leefstijl Interventie om permanente gedragsverandering te bewerkstelligen. Dat is iets wat diëtisten volgens Rootsaert goed kunnen: “Ze spreken de medische taal en er is een duidelijke connectie met zorg.” Ook ziet ze de samenwerking tussen diëtisten en fysiotherapeuten belangrijker worden: “Hier gaat het om afstemming tussen een optimale voedingsstatuspatroon in combinatie met juiste beweging om vitaal oud te worden.” 


Ook banen in de voedingsindustrie zijn gewild. Diëtisten zijn volgens Rootsaert van toegevoegde waarde door hun kennis van dieetleer en doorvertaling naar voedingsmiddelen. “Bovendien zijn ze op de hoogte van wet- en regelgeving, bijvoorbeeld met betrekking tot etikettering”, licht Rootsaert verder toe.


Meeste diëtisten in Noord- en Zuid-Holland
43% van de diëtisten is gevestigd in Noord- en Zuid-Holland. In deze provincies samen zijn 698 diëtisten gevestigd. 

 
Aantal ondernemingen actief als diëtist per provincie (2017-2022)

(Bron: KVK Handelsregister)


Als je kijkt naar het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met diëtetiek per 100.000 inwoners, tellen de provincies Zeeland en Noord-Holland met respectievelijk 3,8 en 3,1 diëtist per 100.000 inwoners de meeste ondernemingen. Flevoland heeft met 0,8 de minste diëtisten per 100.000 inwoners. 


Diëtisten kiezen minder voor paramedische zorg 
De vraag naar diëtisten in de paramedische zorg (waar onder meer fysiotherapie, logopedie en diëtetiek onder vallen) neemt toe als gevolg van onder andere vergrijzing, maar volgens Rootsaert is er op dit moment niet genoeg aanbod.  Er zijn wachtlijsten omdat er onvoldoende paramedische diëtisten zijn. Zoals eerder vermeld starten minder zelfstandigen in de paramedische zorg. Een groot deel van de afstudeerders als diëtist zoekt een baan elders of starten een eigen onderneming buiten de zorg.

 4 uithalers verdacht van invoeren 902 kilo cocaïne blijven 90 dagen langer vastzitten

28-09-2022

Van de redactie

Op 11 september hebben de Zeehavenpolitie en Douane vier uithalers aangehouden op de Rotterdamse haven. Vandaag moesten zij verschijnen voor de raadkamer van de Rotterdamse rechtbank. Die heeft beslist dat zij 90 dagen langer vast blijven zitten. Ze worden verdacht van het invoeren van 902  kilo cocaïne. 

 

Uithaalactie mislukt

De Douane constateerde die zondagavond een afwijking in een container op een scan. Waarna een onderzoek is gestart wat heeft geleid tot de aanhouding van de vier verdachten. De jonge mannen (tussen de 26 en 34 jaar) uit Rotterdam waren bezig 764 kilo cocaïne te verplaatsen om deze vervolgens het haventerrein af te smokkelen. Naast de cocaïne trof de Douane ook in de buurt een hotelcontainer aan waar de verdachten vermoedelijk enige tijd hebben verbleven. In de hotelcontainer stonden 18 sporttassen gevuld met levensmiddelen. Later is in het onderzoek nog eens 52 en 86 kilo cocaïne in beslag genomen die te herleiden zijn naar deze uithalers. De verdachten hebben hun acties gefilmd. Deze beelden zal het Openbaar Ministerie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vrijgeven. 
 

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de zaak in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.Lokale musical Water en Vuur in première

28-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 30 september gaat in het Evertshuis de musical Water en Vuur in première. Een verhaal over het prinselijk hoofdkwartier bij Bodegraven, met veel lokale spelers.
 


Op de foto: Prins Willem III met bevolking                    (beeld: Femke van der Linden) 


In de musical probeert de 21 jarige prins Willem III het Franse leger tegen te houden vanuit zijn hoofdkwartier achter de waterlinie. Boeren komen tijdens dit Rampjaar in opstand tegen het onderwater zetten van hun weiden en een Nieuwerbrugs meisje wordt verliefd op een soldaat. Een waargebeurd, lokaal verhaal in een romantisch jasje.
 

Schrijver en regisseur Michiel van de Burgt komt net als choreograaf Sharon Slachter uit Nieuwerbrug. Daarnaast komt ook een groot deel van de spelers uit Bodegraven-Reeuwijk.
 

Na twee voorstellingen in Bodegraven gaat het verhaal over ‘ons’ hoofdkwartier op tournee langs de waterlinie. Dus tot in Gorinchem zal men zien wat er tijdens het rampjaar 1672 gebeurde in Bodegraven en Nieuwerbrug.
 


Kijk voor meer informatie op  www.musicalwaterenvuur.nlChansons van Edith Piaf door Les Triadours in het Evertshuis

26-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - De beroemdste zangeres van het Franse chanson is Edith Piaf. Het Belgische ‘Les Triadours’ geeft je met deze muzikale voorstelling een inkijkje in het bewogen leven en werk van Piaf. Dit zondagmiddag concert in de theaterzaal van het Evertshuis op 9 oktober wordt georganiseerd door vrijwilligers van het KUNSTCAFÉ. 
 


Chansons zijn door het gelijknamige televisieprogramma van Matthijs van Nieuwskerk en Rob Kemps geliefder dan ooit. Piaf wordt gezien als de koningin van het Franse lied, met bekende songs als ‘La Vie En Rose’, ‘Milord’ en ‘Non, je ne regrette rien’. Mireille Vaessen is de zangeres en frontvrouw van het Belgische trio. Zij dook voor deze voorstelling in de brieven, interviews en films van Edith Piaf. 

 

Vaessen speelde muziektheater voor jong en oud en zingt al heel haar leven in verschillende genres. Van jazz, blues en soul tot echte rock ’n roll. Vol overgave vertelt ze hier een verhaal van armoede en hoop, passie en verdriet, succes en ongeluk, maar altijd doorspekt met die onsterfelijke chansons. Ze laat zich muzikaal bijstaan door Martine de Kok (piano, accordeon & zang)) en Sam Pasternak (gitaar, cello & piano).

 

Het concert op 9 oktober begint om 15.00 uur, de theaterkassa opent om 14.00 uur. Kaarten kosten € 18,50 inclusief drankje. Voor meer informatie en reserveren ga naar: www.evertshuis.nl/chansons-van-edith-piaf

 

Praktische informatie

ZONDAG 9 OKTOBER 2022

Chansons van Edith Piaf door Les Triadours

MUZIEK / KUNSTCAFÉ

AANVANG 15.00 uur

ENTREE: € 18,50 (inclusief drankje)

LOCATIE: THEATERZAAL Evertshuis, Julianastraat 4, BodegravenFotoreportage Borefts Bierfestival 2022

26-09-2022

Fotografie Willem IJdo, Bodegraven (EditieGroeneHart.nl)

 © Fotografie Willem IJdo, BodegravenTheater over dementie druk bezocht

26-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdagavond 21 september vond in het Evertshuis in Bodegraven de voorstelling over dementie ‘Plakband & Polaroid’ plaats. Maar liefst 190 mensen bezochten deze speciale avond van het Alzheimer Café.


De kijkers beleefden mee hoe het leven van twee partners, waarvan een dementie heeft, grote veranderingen met zich meebrengt. Van boze uitbarstingen, angstige momenten, fysieke beperkingen tot heldere, dierbare en liefdevolle momenten. Het theatergezelschap Vliegeren met Tegenwind speelde dit levensecht na, wat zorgde voor een muisstille zaal. 
 

Na afloop konden de bezoekers vragen stellen en hun reactie geven. Een bezoeker met dementie vertelde: ‘Het was alsof ik mijn eigen leven op het toneel zag, heel veel herkenbare momenten. Knap gedaan’. Een ander stel zei: ‘Goed te weten, maar ook confronterend, wat ons nog te wachten kan komen te staan’. 


Alzheimer Cafés

Deze voorstelling was een speciale editie van Alzheimer Café Midden-Holland in het kader van Wereld Alzheimer Dag, mogelijk gemaakt door diverse financiële bijdrages. Maandelijks wordt er afwisselend in Gouda, Reeuwijk en Bodegraven een Alzheimer Café georganiseerd. Dit is een ontmoetingsplek waar informatie, tips en ervaringen worden gedeeld en de gelegenheid wordt geboden vragen te stellen. 

 

Elke maand is er een ander thema met een spreker, en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Casemanager en vrijwilliger Petra Vane: “De thema’s lopen uiteen van bewegen tot juridische zaken tot hoe blijf je als mantelzorger in balans. Wij putten uit onze verhalen van onze cliënten en luisteren goed welke vraagstukken er spelen. In de cafés hopen we daar meer mensen mee te helpen door ze van de juiste informatie en adviezen te voorzien. Iedereen is van harte welkom”.  

 

Volgende café in Gouda op 17 oktober

Locatie:           Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1, Gouda
Tijd:                19:30 – 21:00 uur, inloop vanaf 19:15 uur
Thema:           Technologie & domotica als steun 

 

Smartphones, apps en (zorg)robots: ze zijn steeds belangrijker geworden in deze digitale tijd. En kunnen goed helpen als hulpmiddel om langer thuis te wonen. Wat is er mogelijk? U krijgt praktische voorbeelden en tips.

 

Meer informatie en de jaaragenda vindt u op:  https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-hollandZilver voor Megan Amling

26-09-2022

Door: Rina Hampel

Bodegraven - Zaterdag 24 september vond de eerste wedstrijd van het seizoen plaats voor de synchroonzwemsters. Zeventien zwemsters uit de bovenbouw zwommen een regionale limietenwedstrijd in eigen bad, zwembad de Kuil, en dat resulteerde in goede resultaten. Er werden 10 limieten behaald, Anouchka behaalde haar AGE I diploma en Megan behaalde het zilveren eremetaal in de categorie junioren. 
 


De uitslag is als volgt:

AGE I: Anouchka Kuijf 48,4260

AGE II: Maud Bannink 50,9706 (limiet); Kate de Jong 50,6961 (limiet); Jamie Ruven 50,1634 (limiet); Evi van Herwijnen 48,6045; Amber Pouwelse 45,6241; Cécile Domburg 38,9870
 

Junioren: Megan Amling 61,7594 (limiet); Feline Ewalds 60,5304 (limiet); Felicia Leemburg 57,6783 (limiet): Isabel van den Hoeven 56,0725 (limiet)
 

Senioren: Sanne Baars 59,7676 (limiet); Marije Koot 58,9419 (limiet); Jente Doornhein 57,4220 (limiet); Maike van Vliet 54,4710; Barbera Coehoorn 52,4068 en Eva Vrieswijk 50,6270.Dames welkom bij open repetitie Koor Fabulous!

26-09-2022

Van de redactie

Bodegraven - Het nieuwe seizoen is alweer ruimschoots van start gedaan, dus de zangeressen van koor Fabulous! zijn warm gedraaid en klaar voor een open repetitie. Deze zal plaatsvinden op maandag 3 oktober a.s. De open repetitie is bedoeld om geïnteresseerde dames de gelegenheid te geven op een laagdrempelige manier te ervaren hoe het is om bij Fabulous! te zingen.  

Koor Fabulous! bestaat op dit moment uit circa 35 enthousiaste zangeressen van uiteenlopende leeftijden en heeft nog plek voor nieuwe leden. Naast kwaliteit (en stiekem ook een beetje ambitie) staat plezier bij de groep hoog in het vaandel. Met aan het roer de al even enthousiaste en bevlogen dirigente Tanja van Dijk-Lutke wordt er iedere maandagavond gewerkt aan het instuderen en verfijnen van het repertoire dat voornamelijk bestaat uit popsongs. En naast dat er iedere week serieus gerepeteerd wordt, voelt het toch ook elke keer weer als een muzikaal feestje.
 

Klinkt dit jou als muziek in de oren en ben je benieuwd of zingen bij dit koor ook iets voor jou is? Voel je dan welkom en maak gebruik van deze ‘fabuleuze’ gelegenheid om eens met deze fijne groep zangeressen samen te zingen en te ervaren of Fabulous! en jij ook bij elkaar passen. De open repetitie vindt plaats op maandag 3 oktober aanstaande van 20.00 – 22.00 uur in IKC Schatrijk, Eendrachtsweg 30 in Bodegraven.

 

Meld je bij voorkeur wel van tevoren even aan bij voorzitter Joyce Smid, e-mail:  info@koorfabulous.nl. Dan ligt er als je komt een map met muziek voor je klaar, zodat je lekker mee kunt doen. 
 

Kijk voor meer informatie over het koor of over de inhoud van de open repetitie ook eens op  www.koorfabulous.nl of  www.facebook.com/koorfabulous


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina