NIEUWSCoronacijfers Hollands Midden week 28

20-07-2021

Van de redactie

Regio - Iedereen in Nederland heeft een vaccinatie uitnodiging gehad. In de regio zijn inmiddels 730.993 prikken gezet. De grote piek van het vaccineren op de vaccinatielocaties hebben we nu achter de rug. Alle leeftijdsgroepen zijn inmiddels aan de beurt en veel inwoners in onze regio zijn al minimaal een keer gevaccineerd. Het is tijd voor een nieuwe fase.

 

Nieuwe fase vaccinatiestrategie: fijnmazig vaccineren
Nu we de grote massa hebben gehad is er ruimte voor het voorlichten en vaccineren van bijzondere doelgroepen. Denk aan het vaccineren van dak- en thuislozen, asielzoekers en arbeidsmigranten. Maar ook aan mensen met een migratie- en lage sociaaleconomische achtergrond. We zijn hiermee in een nieuwe fase beland. De fase van fijnmazig vaccineren. 

 

Dit vraagt om een aanpak op maat. Dichterbij, makkelijker bereikbaar en laagdrempeliger. Daarmee is het niet meer nodig om zeven vaccinatielocaties te hebben. De GGD houdt daarom drie locaties tot het einde van het jaar open. De locaties die openblijven zijn Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn. 

 

Als gevolg van de nieuwe fase sluit de GGD per 15 augustus de vaccinatielocaties in Noordwijkerhout, Leiderdorp, Nieuwerkerk aan den IJssel en Bergambacht. De GGD gaat in ruil daarvoor wel iets nieuws doen. Namelijk met mobiele teams ‘de wijk in’. Mobiele vaccinatieteams gaan afwisselend op meerdere pop-up locaties in de regio vaccineren. De GGD zet de pop-ups tot november in, maar mogelijk langer als dat nodig is. De komende tijd wordt duidelijk hoe de planning er precies uitziet en waar de pop-up locaties komen. 

 

Ga jij studeren? Laat je vaccineren!
Over een paar weken starten de introductieweken van studenten. Juist onder deze groep zijn er veel besmettingen. Ruim 50% van de besmettingen vindt nu namelijk plaats onder jongeren. Om verdere verspreiding te voorkomen en om studenten zo goed mogelijk te beschermen voor de start van het studiejaar, de GGD heeft speciaal voor studenten vrije inloop op de vaccinatielocaties in Leiden, Alphen a/d Rijn en Gouda. Zo kunnen studenten met spoed gevaccineerd worden. Dat betekent dat studenten van het MBO, HBO en Universiteit zonder afspraak op deze locaties langs kunnen komen voor de eerste vaccinatieprik. Tijdens die eerste prik wordt de afspraak gemaakt voor de tweede prik. Omdat er een aantal weken tussen de eerste en tweede vaccinatie moet zitten, is het niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor de tweede prik. 

 

Studenten die langskomen worden gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Ben jij student? Dan is het heel belangrijk je zo snel mogelijk te laten vaccineren. Dan ben je grotendeels beschermd voordat de introductieweken beginnen. Je lichaam heeft na vaccinatie namelijk twee weken nodig om genoeg antistoffen aan te maken. 

 

Vaccineren arbeidsmigranten goed verlopen
Vanaf de start van de proef met het prikken in groepen zijn er ruim 400 arbeidsmigranten in onze regio gevaccineerd. De arbeidsmigranten hebben vooraf informatie ontvangen in hun eigen taal. Ook zijn er op de dag van vaccinatie tolken aanwezig. Zo kan iedereen zijn of haar vraag stellen in de eigen taal. De reacties zijn tot nu toe overwegend positief. De medewerkers vinden het vooral prettig dat ze maar 1 prik hoeven te halen. Zij krijgen namelijk het Janssen-vaccin. De GGD prikt de arbeidsmigranten zowel op de eigen vaccinatielocatie in Leiden als in de prikbus op het terrein van hun werkgever. In het weekend van 24 en 25 juli gaat de bus naar Hillegom. Daar worden tussen 8.30 – 17.00 uur 150 medewerkers van kwekerij Ruigrok gevaccineerd.
 

Vaccinatie van arbeidsmigranten op locatie. Foto: Rob van Dullemen

 

Vertraging testuitslagen opgelost
Afgelopen week waren er vertragingen bij het laboratorium Eurofins. De vertragingen zijn opgelost. Het laboratorium had eerder vanwege de grote aantallen testen moeite de testen op tijd te analyseren. Voor reizigers ligt de afgesproken maximale doo​rlooptijd op 30 uur (dan hoort de uitslag in de CoronaCheck-app te staan) en voor de reguliere testers op 48 uur. Inmiddels zijn ook de achterstanden weggewerkt. 

 

Veel vragen over de CoronaCheck-app
Het callcenter van de GGD Hollands Midden wordt erg veel gebeld over de CoronaCheck-app. Hierdoor lopen de wachttijden bij het callcenter regelmatig op tot bijna een uur. De meeste vragen gaan over het feit dat gegevens wel goed in CoronIT staan, maar er toch geen QR-code in de CoronaCheck-app geladen kan worden. De regionale GGD’en kunnen dit probleem helaas niet verhelpen, maar landelijk wordt op dit moment met man en macht gewerkt de app te verbeteren. 

 

Op de website https://status.coronacheck.nl kunt u zien welke problemen nog niet opgelost zijn. Staat uw probleem daar niet tussen? Dan kan de helpdesk u mogelijk verder helpen door uw gegevens goed te zetten. Voor vragen over niet kloppende gegevens kunt u bellen met 0800-5090 (dagelijks 08:00-22:00). Werkt uw app helemaal niet? Dan is er iets technisch aan de hand. Voor vragen over de app zelf kunt u contact opnemen met de technische helpdesk via 0800-1421 (dagelijks 08:00-20:00). 

 

Weekcijfers
Afgelopen week testte de GGD Hollands Midden 23.381 personen in de teststraten. Van die mensen testte 12,9% positief. Dat is een daling in vergelijk met vorige week.  In totaal testten 2986 personen uit onze regio positief op corona. Er is afgelopen week niemand aan de gevolgen van het coronavirus overleden.  Tot en met week 28 zijn 438.800 inwoners één keer gevaccineerd (54% van alle inwoners). 36% van de inwoners uit de regio zijn volledig gevaccineerd. 

 

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nl.Herman de Man- maand biedt voor elk wat wils

20-07-2021

Door: Willem IJdo (Editie GroeneHart.nl)

Niet weg te poetsen: de herinnering aan streekromanschrijver Herman de Man (1898-1946). In de regio waarvan hij het boerenbestaan tot onderwerp koos, de Krimpener- en de Lopikerwaard, leefde de herinnering voort. Daarbuiten soms ook. ‘Stadslui’ hadden (mede) de hand in het oprichten van een heuse ‘Vereniging Herman de Man’ in 1979, die tot in de jaren ’90 zijn werk bestudeerde en uitdroeg via tal publicaties. De NCRV zag rond 1985 brood in een veelbekeken tv-serie over ‘Het wassende water’; dit boek, verschenen in 1925 en sindsdien 30 keer herdrukt, wordt beschouwd als De Mans meesterwerk.
 

Nadat de vereniging – wier leden elkaar tijdens vergaderingen niet zelden in de haren vlogen – ter ziele was gegaan, werd het stil… Buiten verwachting stak het Herman de man-virus deze zomer de kop weer op. In Oudewater en Gouda ging respectievelijk op 7 en 8 juli een Herman de Man-maand van start. Boordevol activiteiten loopt die maand tot en met 8 augustus. De schrijver had als Salomon Hamburger gewoond in Oudewater en als journalist gewerkt in Gouda.
 

Alle informatie over het programma is te vinden op  www.hermandeman.nl. Een greep: vijf fietsroutes (waarbij onderweg kan worden afgestapt voor van alles en nog wat); koetsenritten met authentieke paardenrijtuigen; stadswandelingen – al dan niet met gids – in Woerden, Schoonhoven, IJsselstein, Gouda en Oudewater; trekvaarten langs de Hollandsche IJssel; agrarisch natuurbeheer; lunch- en koffie-arrangementen; streekproducten proeven; verhalenwedstrijd onder het motto ‘Nog niet’ (zie einde artikel); lezingen, workshops en vertelvoorstellingen in het teken van Herman de Man. Op 24 juli en 7 augustus is bezoek aan scheepswerf De Kroonprinces mogelijk. Overal worden Covid 19-maatregelen nageleefd (zie betreffende pagina op site).
 

 


Wim de Groot, tevens bekend als ‘Willem Wilgenwind, dichter te Stolwijkersluis’, voor en in het tijdelijke Herman de Manmuseum, naast het door hem bewoonde arbeidershuis aan de Gouderaksedijk. Dat huis behoort vanouds bij de werf die tot 1916 De Kroonprinses heette en toen werd omgedoopt tot Kromhout-Van Vlaardingen. Werf ‘Het Kromhout’ aan de noordoever van de IJssel/Schielands Hoge Zeedijk moest plaats maken voor uitbreiding van de Goudse kaarsenfabriek (bron: wikipedia).

 

Tegengestelde tendens
Het 75e sterfjaar van de auteur vormde een goede reden om de maand te organiseren. Deze past bovendien in de aandacht voor lokale en regionale geschiedenis, samenhangend met – en mogelijk een gevolg van – globalisering en internationalisering: een hieraan tegengestelde tendens, die meer is dan nostalgie.
 

‘Het wassende water’, ‘De barre winter van negentig’ (1890), ‘De koets’ en ‘Scheepswerf De Kroonprinces’ zijn Herman de Mans meest gelezen boeken. De inhoud speelt zich af in een bestaande en herkenbare omgeving. Dit geldt ook voor scheepswerf De Kroonprinses – met een s – die tussen 1909 en 1915/1916 heeft gedraaid aan de Gouderaksedijk.
 

Hier waren ooit meerdere werven gevestigd, waaronder Weduwe Duyvendijk en Gebroeders Prins. Toen zij hun werf kochten, op de dag dat kroonprinses – later koningin – Juliana werd geboren (30 april 1909), noemden ze die ‘De Kroonprinses’. In 1915 kocht Jacob van Vlaardingen de werf van de Prinsen. Tot dan toe was Jacob eigenaar van een scheepswerf aan de Goudse noordkant van de IJssel onder de naam ‘Kromhout-Van Vlaardingen’. Hij verplaatste zijn werf naar de Gouderakse kant onder dezelfde naam. Later werd dat scheepswerf Van Vlaardingen (zonder de toevoeging ‘Kromhout’). Herman de Man noemt dezelfde werf ‘De Kroonprinces’. De cirkel is daarmee rond.
 

De werfloods, getekend in originele staat. 
 

‘Werfdragonder’
Weduwe Lena Duyvendijk-Vermeer stond model voor Cato Lafeber, die eerst De Kroonprinces bestiert en later “zeebootjes” gaat bouwen op een werf aan de Ruigenhil bij Alblasserdam, die zij ‘Scheepswerf Het Boegbeeld’ doopt. Van “werfdragonder” oftewel kenau naar moeder, zo kun je Cato’s bewogen carrière in zes woorden omschrijven. De Man documenteerde zich uitgebreid, nauwkeurig en met kennis van zaken – ook opgedaan als arbeider bij Van Vlaardingen – over details waarmee hij zijn romans aankleedde. De rooms-katholiek geworden jood beschreef zwaar-calvinistische boeren alsof hij hun gedachtenwereld van huis uit doorgrondde.


In diverse boeken wordt dialect gesproken: een mix van Zuid-Hollandse en Brabantse elementen, waarvan De Man zelf heeft gezegd dat het vooral ‘knapperig’ moet klinken. Hier neemt hij dus een loopje met de werkelijkheid omwille van het beoogde effect.
 

“De voormalige scheepswerf De Kroonprinces”
 

Tastbaar
Niet alleen bij Gouda, maar ook elders bestaan tastbare verwijzingen naar één van de grootste streekromanschrijvers uit het Nederlands-Vlaamse taalgebied: in Woerden het geboortehuis van Herman de Man (Rijnstraat 24), in Oudewater de beeldengroep ‘Boerenfamilie’ van Ineke van Dijk uit 1977 (Leeuweringerstraat/Markt Oostzijde) en in Benschop het Herman de Man-huis (Dorp 224-226), waar vader en moeder Hamburger tussen 1906 en 1910 een textielwinkel dreven. In ‘De Koets’ komt herberg Het wapen van Benschop te Polsbroekerdam voor en in ‘De barre winter van negentig’ hotel-restaurant Belvédère aan de Lek te Schoonhoven; in het verhaal ‘Twee ganzen van steen’ de “Stadsherberg” van “mijnheer Frans van Ammers”. De “Booreftse” Meije en de Wierickedijken worden genoemd in ‘Het wassende water’.
 

Herman de Man typeerde zichzelf als “Een zoeker naar het hart van mensen die in het hart van Holland leven”. Dit citaat is te lezen in het plaveisel bij de beeldengroep te Oudewater. Hij signeerde zijn boeken met “Nog niet” om duidelijk te maken dat zijn meesterwerk nog moest volgen – waar hij niet meer aan toekwam.


 


Zondagmiddagconcerten seizoen 2021/2022

20-07-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Muziek in Waddinxveen start vanaf september de programmering weer op en biedt u in het seizoen 2021/2022 een zeer aantrekkelijk en gevarieerd muziekprogramma met een schitterende reeks van zeven concerten.
 

Het maximum aantal bezoekers is 45 personen, zolang vanwege de coronamaatregelen 1,50 meter onderlinge afstand nodig is. (de zitplaatsen zijn verdeeld in 24 stoelen in de zaal, 16 zitplaatsen in de kerkbanken en er zijn 5 extra zitplaatsen gecreëerd op de orgelzolder). Zodra het kan geven we natuurlijk het liefst concerten voor een volle zaal, met maximaal circa 100 bezoekers.
 

Voor toegang tot het concert in september heeft u een coronatoegangsbewijs nodig. Dat mag een digitaal bewijs zijn of een papieren bewijs. Daarna zal per concert gekeken worden of zo’n toegangsbewijs nog nodig is.
 

MiW is zeer verheugd dat u binnenkort weer kunt genieten van meesterwerken op kleine schaal in de Remonstrantse kerk, het oudste rijksmonument van Waddinxveen. Voor alle concerten kan vanaf nu gereserveerd worden. Eerder gemaakte reserveringen blijven geldig.De zonnemolen op het afvalbrengstation beschadigd

19-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - De zonnemolen op het afvalbrengstation is beschadigd. Onhandig manoeuvreren met een grote container is de oorzaak. Zo zijn er 2 panelen van de18 eraf.
 


Het circuit is nu onderbroken en de constructie is ook verbogen. In overleg met gemeente en verzekering zal bezien worden wat de oplossing wordt. Het vorig herstel na ook een grote schade was in 2012. Zonnemolen is geplaatst in 2001 door EMH en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk als voorbeeld voor de eigen inwoners. De zonnemolen levert energie voor een huishouden. Bodegraven-Reeuwijk stelt als eerste in Nederland Participatieverordening ‘nieuwe stijl’ vast

19-07-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is de eerste gemeente in Nederland die een Participatieverordening ‘nieuwe stijl’ heeft vastgesteld. De Participatieverordening geldt vanaf 22 juli 2021.© Digitale Bodegraafse Krant
 

Aanleiding

Met de voorgenomen wijziging van artikel 150 van de Gemeentewet ontstaat voor gemeenten de plicht om de ‘oude’ Inspraakverordening om te bouwen naar een Participatieverordening. Het wetsvoorstel ‘Wet versterking participatie op decentraal niveau’ regelt dat het decentraal bestuur inwoners in staat stelt te participeren bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid. Deze wet is inmiddels door de Ministerraad vastgesteld en de behandeling in de Tweede Kamer volgt binnenkort.
 

Aanpak

Vooruitlopend op de algemene wetswijziging zijn een aantal gemeenten al aan de slag gegaan met het maken van een Participatieverordening. In het Testlab Participatieverordening wisselen 15 gemeenten als Maastricht, Enschede, Schiedam en Middelburg hun ideeën en ervaringen uit en worden daarbij ondersteund door Instituut Maatschappelijke Innovatie. Daarbij maken ze gebruik van de uitkomsten uit het VNG-traject ‘Spelregels lokale democratie’.

Bodegraven-Reeuwijk is nu de eerste gemeente die daadwerkelijk een Participatieverordening heeft vastgesteld. Daarvoor is een speciale Raadscommissie opgericht onder voorzitterschap van raadslid mevrouw Elly de Vries (D66) en is periodiek overleg gevoerd met bewoners, ambtenaren en het college van B&W.
 

Versterking positie van bewoners

De nieuwe Participatieverordening versterkt de positie van inwoners van Bodegraven-Reeuwijk. Concreet betekent dit het volgende:

-  Bewoners kunnen de gemeente nu uitdagen om taken over te nemen;

-  De gemeente geeft voortaan vooraf aan hoe zij omgaat met de resultaten van een

participatieproces;

-  De gemeente gaat in overleg met bewoners om een nieuwe opzet uit te werken van het dorps-

en wijkgericht werken;

-  De participatie in het kader van de Omgevingswet krijgt hiermee handen en voeten.De Kaashandel

19-07-2021

Editie GroeneHart.nl

Bodegraven - Het Kaasmuseum gaat verhuizen en er komt aandacht voor de hedendaagse kaashandel in Bodegraven-Reeuwijk. Er is een verhaal te vertellen. Met trots werd het nieuwe initiatief De Kaashandel aangekondigd, waar ook vanuit het bedrijfsleven de schouders zijn ondergezet. We spraken met Anouk Kreek die dit nieuwe initiatief begeleidt én met Diederik Vergeer, voorzitter van de Stichting De Kaashandel. En passant vroegen we ook wat ze van ons idee vonden voor een Culinair Kaasfestival.

 Expositie van de Alphense kunstenares Yvette Bavelaar

19-07-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De fraaie expositie van de Alphense kunstenares Yvette Bavelaar is tot 27 augustus te zien in de foyer van Parkvilla. Yvette is hyperrealistisch portrettekenaar en in april winnares van het populaire tv-programma Sterren op het doek met een portret van Frank Boeijen. Na een grafische opleiding werd duidelijk dat haar talent lag bij tekenen. Ze volgde als kind en als volwassene les bij Parkvilla. Nu is Yvette zelf docente bij Parkvilla én geeft ze tijdens de Zomerweken Masterclasses Portrettekenen. 

Waarom een expositie bij Parkvilla?
‘Parkvilla is de plek waar het voor mij allemaal begon. De plek waar ik me als kind kon ontwikkelen op het gebied van tekenen en als een vis in het water voelde. Dat was heel belangrijk omdat ik verder nergens goed in was en ik voelde me daardoor een buitenbeentje. Ik kreeg bij Parkvilla erkenning. En nu weer, dat maakt het voor mij een waardevolle plek. Ik durf bij Parkvilla te zijn wie ik ben. Daarnaast is Parkvilla natuurlijk een prachtige locatie.’ 
 

Veel stoere mannen en filmsterren op het doek. Specifieke reden?
‘Mannen zijn vaak wat ‘geleefder’ om naar te kijken, ze hebben vaak wat littekens, een wat minder verzorgd plaatje. Je kunt meer details zien bij mannen, dat maakt het voor mij net wat boeiender om te lezen, en te tekenen. Ik wil wel wat verhaal zien en vrouwen verdoezelen wat dat betreft meer. Ik kies inderdaad vaak voor de bekendere personen voor exposities, zodat het publiek ook kan zien dat het gelijkend is.’ 
 

De hyperrealistisch portretten zijn gemaakt van grafiet en zwarte poeder maar we zien ook ander werk op deze expositie  ‘Het hyperrealistische vergt veel concentratie, en daarom vind ik het ook heerlijk soms een uitstapje te maken met kleur en lekker iets te maken wat vooral creatief is en kleuren bij elkaar plaatsen. Ik vind schoonheid gecombineerd met chaos boeiend om naar te kijken, vandaar die keuze. Ik zie mijn werken met bijvoorbeeld Brigitte Bardot of Kate Moss dan helemaal voor me in een restaurant of interieur. En die afwisseling houdt me dan weer gefocust.’Nederland doneert voorraad AstraZeneca

19-07-2021

Van de redactie

Nederland doneert de 745.000 doses AstraZeneca die nog op voorraad zijn doneren aan landen in nood die een beroep hebben gedaan op de Nederlandse regering. Het gaat om vaccins die hier nu goed verpakt en gekoeld op voorraad liggen in Oss. Andere bestelde vaccins die Nederland niet meer nodig heeft gaan bij voorkeur direct vanaf de fabrikant naar Covax, waar het inclusief benodigde toebehoren eerlijk over de wereld wordt verdeeld. Al eerder werd bekend dat Nederland doneert aan Suriname, Kaapverdië en Indonesië. 

 
Huisartsen, die alle tweede prikken hebben gezet en nog vaccins over hebben, kunnen deze melden bij de RIVM-vaccinmakelaar. Waar mogelijk worden zij in Nederland ingezet voor naleveringen aan uitvoerders die nog met AstraZeneca vaccineren. Overgebleven open flacons of vaccins die over de houdbaarheidsdatum zijn, moeten wettelijk worden vernietigd volgens de gebruikelijke, en in de bestaande richtlijn beschreven procedures. De verwachting is dat dit een beperkte hoeveelheid zal zijn. 

 
Twintig miljoen vaccins voor Covax
Covax wil vanwege veiligheids- en kwaliteitsredenen enkel vaccins direct van de fabrikant ontvangen. Aan het eind van dit jaar verwacht de Nederlandse regering twintig miljoen vaccins aan Covax te hebben gedoneerd. Op dit moment heeft Nederland via Zweden een half miljoen vaccins aan Covax gedoneerd. Eerder doneerde Nederland al bilateraal aan Suriname en Kaapverdië en werden er vaccins toegezegd aan Indonesië. De donaties helpen bij de wereldwijde bestrijding van het coronavirus. Ierland heeft daarnaast vaccins van Nederland overgenomen, om aldaar de Delta-variant in te dammen.

 
Aangebroken voorraad
De voorraad die nog bij huisartsen ligt en reeds is aangebroken is niet inzetbaar voor donatie omdat het transporteren van medicijnen aan strenge voorwaarden moet voldoen, bijvoorbeeld continue stabiele koeling. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet daarop toe. Dit is nodig om de werkzaamheid van medicijnen te bewaken. Mensen in landen waaraan we doneren mogen niet het risico lopen onnodig ziek te worden van vaccins of onterecht denken dat ze beschermd zijn tegen Covid-19. Ook willen fabrikanten weten waar hun vaccins exact zijn om eventuele bijwerkingen te kunnen bijhouden.

 
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM maken het mogelijk dat er vaccins naar landen worden verscheept volgens reguliere en gecontroleerde lijnen. 
 Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

19-07-2021

Van de redactie

Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes. Dat zeiden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge op 19 juli na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet, waarbij wordt gesproken over de situatie rond de COVID-19 pandemie.

Helaas is de besmettingsgraad nog hoog. Dat is ernstig en zorgelijk. Daarom gaan we voorlopig terug naar het oude advies: werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Thuiswerken is een van de manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen. De herinvoering van het thuiswerkadvies kwam al aan de orde in het COVID-19 debat in de Tweede Kamer op woensdag 14 juli. Vanaf vandaag gaat dit dringende advies daadwerkelijk in.
 

Frisse lucht als aanvullende basisregel

Tijdens dit debat is ook afgesproken dat het zorgen voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes toegevoegd wordt aan de basisregels. Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting namelijk ook plaatsvinden via virusdeeltjes in de lucht. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Het is daarom belangrijk dat lucht vaak ververst wordt.
 

Dat kan door thuis een raampje of ventilatierooster open te laten staan en dagelijks meerdere keren goed door te luchten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Voor ruimtes op scholen, in kantoren en in de horeca waar mensen samenkomen, geldt ook dat er regelmatig doorgelucht moet worden of dat de luchtverversingsinstallaties zo ingesteld zijn dat regelmatig verse lucht het gebouw in wordt gebracht.
 

Het blijft belangrijk om ook de andere basisregels in acht te blijven nemen: handen wassen, 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten en je laten testen.
 

Deze adviezen over thuiswerken en frisse lucht in binnenruimtes komen bovenop het maatregelenpakket van zaterdag 10 juli.
 

COVID-19-overleggen tijdens zomerreces kabinet

Van 9 juli tot 9 augustus 2021 is het kabinet formeel met reces. Voor wat betreft de COVID-19-pandemie komen de meest betrokken ministers echter gewoon bij elkaar. Onder normale omstandigheden overleggen zij twee keer per week: Iedere maandag een fysiek overleg, waarbij na afloop een korte toelichting aan de media wordt gegeven. Op de woensdag spreken de bewindspersonen elkaar telefonisch. Wanneer de situatie daarom vraagt, en besluitvorming nodig is, dan wordt een Ministeriële Commissie COVID-19 bijeengeroepen.

Vanaf 9 augustus wordt het normale vergaderritme weer opgepakt. Dan komt het kabinet weer meerdere keren per week bij elkaar om over de pandemie te praten. Tijdens de eerste Ministerraad na het reces, op vrijdag 13 augustus, wordt het hele pakket maatregelenopnieuw gewogen op basis van de actuele informatie.Zweven over het Floriade-terrein

19-07-2021

Van de redactie

Dit weekend vlogen de eerste bezoekers in de zojuist geopende kabelbaan over het Floriade-terrein. Voordat Floriade Expo 2022 in Almere haar deuren opent voor publiek, biedt Floriade Preview al een vooruitblik. Tot en met 26 september kan iedereen een kijkje nemen op het 60 hectare grote terrein waar Floriade Expo 2022 verrijst. En waar de basis wordt gelegd voor de nieuwe stadswijk Hortus.
 


Fotografie Fotolinie Almere

"Heel bijzonder om het terrein van Floriade en mijn stad vanuit de kabelbaan te kunnen zien. Zo heb ik Almere nog nooit gezien!”, vertelt een enthousiaste bezoeker. 
Hoe gaaf is dat? Vliegen over het Floriade-terrein op een hoogte van 35 meter. Bezoekers van Floriade Preview komen dit weekend vooral voor de eerste rit in de kabelbaan. De kabelbaan geeft een uniek vogelperspectief over de rechthoekige verkavelingsstructuur en het arboretum. Dit is de eerste kabelbaan in Nederland die deels boven een snelweg loopt. De totale lengte van de kabelbaan is 850 meter.


Floriade Preview
Bezoek t/m 26 september 2021 Floriade Preview
Benieuwd naar de plek waar Floriade verrijst? Breng dan een bezoek aan Floriade Preview en krijg een uniek kijkje achter de schermen op het 60 hectare grote Floriade-terrein in aanbouw.
 
Vaar met de boot over het Weerwater vanaf de Esplanade in Almere Centrum, of kom met de fiets of de auto en parkeer op 15 minuten lopen van de ingang. De bootvaart is inbegrepen in je Floriade Preview ticket.


https://floriade.com/nl/floriade-preview/
 Onderzoek wijst uit: thuiswerken is een blijvertje

19-07-2021

Van de redactie

Nederlandse bedrijven willen ook na de coronacrisis fors inzetten op thuiswerken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaraan ruim 1.100 bedrijven met meer dan 100 medewerkers mee hebben gedaan. Ook blijkt dat bedrijven de reizen die hun werknemers blijven maken willen verduurzamen. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd.
 

Thuiswerken en buiten de spits reizen vasthouden

Door corona hebben veel bedrijven in sneltreinvaart werk gemaakt van thuiswerken. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de mogelijkheden om online te vergaderen bijna verdubbeld (van 52% naar 94%) en bieden bijna alle bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan (stijging van 85% naar 96%). Ook het aantal bedrijven dat medewerkers flexibele werktijden biedt is licht gestegen (van 83% naar 86%). Veel van deze maatregelen zijn geboren uit noodzaak, door corona. Maar ook na corona zetten bedrijven verder in op thuiswerken. Uit eerder onderzoek blijkt dat medewerkers door thuiswerken productiever zijn en meer ruimte hebben om werk en privé te combineren.
 

Minister Van Nieuwenhuizen: “Dit is goed nieuws. 5% minder verkeer in de spits scheelt al veel files. Als mensen met enige regelmaat thuiswerken scheelt dat hen veel tijd, en kunnen anderen dus lekker doorrijden. Ook het reizen buiten de spits zorgt voor betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg.”
 

Staatssecretaris Van Veldhoven sluit zich daarbij aan. “Dit onderzoek is niet alleen mooi nieuws voor de drukte op de weg en in de trein, maar ook voor onze luchtkwaliteit. Werkgevers zijn ook volop aan de slag met schoner woon-werkverkeer. Fietsen, elektrische auto’s en laadpalen. Een voorbeeld dat hopelijk doet volgen. Want we willen allemaal graag schone lucht inademen.
 

Werkgevers investeren door in thuiswerken

Werkgevers willen, ondanks het versoepelde thuiswerkadvies, daarom komend jaar thuiswerken nog beter faciliteren, zodat werknemers minder op reis hoeven. Enkele bevindingen:

45% van de tien werkgevers wil komend jaar met voorrang investeren in online vergaderen.
41% wil dat voor thuiswerken.
40% wil medewerkers betere arbovoorzieningen thuis bieden, zoals een goede stoel.
32% geeft aan meer werk te willen maken van thuiswerkvergoedingen.
26% zet nadrukkelijk in op het invoeren van flexibele werktijden.


Een voorbeeld van een bedrijf dat, ook na corona, verder inzet op thuiswerken is het Brabantse McCoy. Een ICT-dienstverlener met 170 medewerkers. Directeur Frank van Dooremolen: “Onze medewerkers hebben veel afspraken bij klanten waarvan er een aantal zeker online kunnen. Enkele dagen in de week thuiswerken scheelt hen veel reistijd. Dat scheelt niet alleen tijd en geld voor de klant, maar levert de medewerker ook meer vrijheid en grip op de werk-privé balans op. We hebben nog nooit zulke hoge cijfers gehaald als tijdens het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek, dus we gaan hier zeker mee door”.
 

Woon-werkverkeer duurzamer

Werkgevers zetten naast thuiswerken en buiten de spits reizen ook in op het schoner maken van verkeer van en naar werk. Een derde van de werkgevers wil komend jaar investeren in laadpalen op het werk en elektrische auto’s die medewerkers kunnen gebruiken voor dienstreizen. Ruim een kwart wil komend jaar de leasefietsregeling benutten om fietsen naar het werk voor medewerkers aantrekkelijk te maken.
 

Betere doorstroming en schonere lucht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt nauw samen met werkgevers om het verkeer beter over de dag te spreiden en ervoor te zorgen dat minder mensen op pad gaan in de spits. Dat zorgt voor betere doorstroming op de weg en minder drukte in het openbaar vervoer, en draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van stikstof en CO2. Het ministerie becijferde eerder dat acht procent minder verkeer in de spits de helft van de files scheelt. Het woon-werkverkeer stootte over 2019 door lockdowns en thuiswerken zo’n 20% minder CO2 uit dan het jaar ervoor.
 

Zelf stimuleert het ministerie thuiswerken en fietsen naar het werk. Vanaf 1 september ook met de leasefietsregeling. Ook is er, nu weer meer medewerkers naar kantoor kunnen, afgesproken dat er voor 10 en na 15 uur geen overleggen zijn waarvoor aanwezigheid op kantoor noodzakelijk is. Dat scheelt reizen in de spits. Ook wordt met andere ministeries gekeken hoe hybride werken kan worden ingericht, zodat ambtenaren minder vaak hoeven te reizen.  Strafrechtelijke aanpak intimidatie door delen persoonsgegevens

19-07-2021

Van de redactie

Het delen van privégegevens om iemand te intimideren moet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. Doxing, waaronder het verspreiden van identificerende persoonsgegevens om iemand angst aan te jagen, heeft mede door de opkomst van internet en social media een vlucht genomen. Daarom heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag een wetsvoorstel in consultatie gebracht om deze vorm van intimidatie strafrechtelijk aan te kunnen pakken. 

 

Het rond- en doorsturen van persoonsgegevens met als doel vrees aan te jagen, ernstige overlast te veroorzaken of iemand te hinderen in de uitoefening van zijn beroep, raakt in toenemende mate hulpverleners, opiniemakers, wetenschappers, journalisten en politici. Het gaat niet alleen om bekende mensen, maar ook om burgers, politieagenten en medewerkers van gemeenten die in hun dagelijks werk veel direct contact hebben met publiek. De Tweede Kamer en de politie hebben hierover ook hun zorgen geuit en aangedrongen op een strafrechtelijke aanpak van doxing.

 

,,Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig. Het gaat over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, onze agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrij uit kunnen spreken. Hele gezinnen voelen zich vaak niet meer veilig thuis, mensen durven niet meer onbevangen naar buiten te treden en zichzelf te zijn. Ook collega’s worden erdoor geraakt. Dit gaat echt een grens over en dat moeten we duidelijker in de wet vastleggen’’, aldus minister Grapperhaus.

 

Veel intimiderende gedragingen, zoals bedreigingen en stalking, zijn al strafbaar. Maar doxing is in de praktijk vaak niet strafrechtelijk aan te pakken. Bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene. Met het wetsvoorstel dat minister Grapperhaus in consultatie brengt, wordt de lat voor strafrechtelijke aansprakelijkheid lager gelegd.

 

Er komt een maximale gevangenisstraf te staan van één jaar op het verschaffen, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens van een ander of een derde met het oogmerk om die ander vrees aan te (laten) jagen, ernstige overlast aan te (laten) doen of ernstig te (laten) hinderen in de uitoefening van zijn ambt of beroep. Journalisten en klokkenluiders, die nieuwsfeiten en misstanden openbaar maken, zijn niet strafbaar als de bekendmaking van gegevens noodzakelijk is in het algemeen belang. De bedoeling is immers dan niet om anderen te intimideren. 

 

De verwachting is dat het wetsvoorstel van minister Grapperhaus niet alleen de politie en het Openbaar Ministerie een steviger basis zal geven om op te treden tegen doxing. Het zorgt er ook voor dat mensen eenvoudiger zelf een beroep kunnen doen op internetproviders of online-platformen om onrechtmatige content verwijderd te krijgen. Tevens kan de nieuwe strafrechtelijke norm slachtoffers behulpzaam zijn in civiele procedures waarin schadevergoeding of het offline halen van de onrechtmatige content wordt geëist.Kip sluit kringloop: Nederland heeft wereldprimeur met circulair kippenvoer

19-07-2021

Van de redactie

Het voer is van Kipster en wordt geproduceerd door Nijsen Company. Zij maken het uit overblijfselen van de voedselindustrie. Denk aan gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer. 

Ingewikkeld procedé

Veel uitstekende levensmiddelen gaan bij de productie om tal van redenen verloren: een spelfout op het etiket, te lang gebakken, een haperende snijmachine, enzovoort. De kunst is om deze resten een hoogwaardige bestemming te geven. Het mixen van de juiste resten tot een voedzaam en veilig kippenvoer is geen sinecure. Vooral het borgen van continue kwaliteit blijkt lastig. Aan dit voer is vier jaar van ontwikkeling en experimenteren vooraf gegaan. De complexiteit van ogenschijnlijk eenvoudige recycling maakt dat het een wereldprimeur is.
 

Tegen voedselverspilling

De strijd tegen voedselverspilling speelt zich niet alleen af in de supermarkt, de horeca en thuis. Voedselproducenten en verwerkers verspillen ook. Hun resten oppikken en verwerken tot kippenvoer betekent dubbele milieuwinst. Ten eerste zetten kippen afgewaardeerde levensmiddelen weer om in eieren. Ten tweede hoeven er geen gewassen geteeld te worden om kippenvoer te maken. In theorie kunnen we de hiervoor bestemde akkers weer teruggeven aan de weidevogels.

Kippenvoer zoals het ooit bedoeld is

Met dit voer krijgen de kippen hun oorspronkelijke rol in de kringloop weer terug. Vroeger scharrelden de kippen op het erf hun kostje bij elkaar. Etensresten van mensen vormden een belangrijke voedselbron. Dat het is gelukt om in onze gemechaniseerde, geautomatiseerde en geglobaliseerde tijd, met strenge wetgeving ten aanzien van voedselveiligheid, kringloopvoer voor kippen te produceren, is een doorbraak in de strijd tegen voedselverspilling.
 

Ruud Zanders - oprichter Kipster: “Door kippen hun oorspronkelijke rol in ons voedselsysteem terug te geven, helpen ze bij het opruimen van de rommel die mensen maken. Dat maakt het houden van kippen als huisdier nog aangenamer en nuttiger.”
 

Productie Circulair Kippenvoer

Dit kippenvoer wordt ook gegeten door de kippen van Kipster. Mede dankzij dit voer leggen deze ‘professionele’ kippen de eerste klimaatneutrale eieren ter wereld. Nu het ook beschikbaar is voor thuis, kan iedere kip Kipster-eieren leggen. Het complete kippenvoer van Kipster is zorgvuldig samengesteld door voedingsdeskundigen en veilig geproduceerd door de professionals van Nijsen Company uit Veulen.
 

Verkrijgbaarheid

Het voer is online te bestellen in zakken van 12,5 kg. De prijs is € 19,99. Het is momenteel uitsluitend online verkrijgbaar bij:

Dierenbescherming  https://www.dierenbeschermingshop.nl/kipster-circulair-kippenvoer

Vivara  https://www.vivara.nl/kipster-circulair-kippenvoerWetsvoorstel wettelijke grondslag voor verwerking persoonsgegevens NCTV naar Raad van State

19-07-2021

Van de redactie

In het kader van de bestrijding van terrorisme en de bescherming van de nationale veiligheid kan het noodzakelijk zijn om (bijzondere) persoonsgegevens te verwerken door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Zoals minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid eerder heeft geconstateerd moet voor twee taken de grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens verstevigd worden door een wet. De ministerraad heeft op voorstel van minister Grapperhaus ingestemd met een wetsvoorstel dat deze wettelijke basis regelt.


Het gaat hierbij niet om nieuwe activiteiten, deze taken van de minister van Justitie en Veiligheid worden al geruime tijd verricht door de NCTV. Denk daarbij aan het coördineren van (de uitvoering van) het beleid en de daarbij te nemen maatregelen op het terrein van terrorismebestrijding en nationale veiligheid. Daarnaast gaat het ook om de taak om de zogeheten analyses van trends en fenomenen op dit terrein te maken, zoals bijvoorbeeld het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.


Beide taken vinden plaats in het kader van het verhogen van de weerbaarheid van de vitale belangen van de samenleving en het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting. Om deze taken goed uit te kunnen voeren kan het noodzakelijk zijn om (bijzondere) persoonsgegevens te verwerken zoals, naam en woonplaats, maar ook bijvoorbeeld levensbeschouwelijke overtuigingen of lidmaatschap van een vereniging.


De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.Sleutel tot succes: werkplaats voor jongeren met afstand tot arbeidsmarkt

19-07-2021

Van de redactie

Kwetsbare jongeren zetten stap richting techniek

Leerwerkplein is een trainingscentrum met divers werkaanbod waar nu ook een werkplaats gerealiseerd gaat worden voor onderhoud en reparaties. Kwetsbare jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zich op deze plek ontwikkelen en krijgen professionele ondersteuning in hun zoektocht naar wat ze kunnen en willen. Met deze inzichten en ervaring vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Dat is de wens van jobcoach Mark Smit en zijn collega's, hij werkt voor 's Heeren Loo locatie Auriga in Dordrecht.Het Albert Dros Fonds doneert op dinsdag 13 juli een bedrag van € 5.000 aan ’s Heeren Loo, om daarmee jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling, waardoor ze meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. “Het Albert Dros Fonds breekt een lans voor jongeren die een passie hebben voor techniek. Met onze donatie dragen wij graag bij aan het belangrijke werk van ’s Heeren Loo”, zegt Elco Jongeneel, secretaris bij het Albert Dros Fonds. Jongeneel is in het dagelijks leven werkzaam is als Manager Finance bij Croonwolter&dros.


Het idee voor deze werkplaats is logisch, de meeste jongeren hebben nu eenmaal een vervoermiddel nodig om zich zelfstandig te kunnen verplaatsen. De jongeren hebben over het algemeen niet de financiën om een vervoermiddel te onderhouden, laat staan dat ze voldoende geld zouden hebben om een vervoermiddel te kopen. 


Door het mogelijk te maken zelf de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren creëert Auriga een werkaanbod waar jongeren werkervaring en technische kennis kunnen opdoen. Daarna kunnen ze de stap naar de arbeidsmarkt maken. Daarnaast krijgen kwetsbare jongeren dankzij het nieuwe aanbod aan fietsen een nieuwe (tweedehands) fiets. Daarmee kunnen ze naar school, stage of werk.


Met de donatie van het Albert Dros Fonds kan Auriga een grote stap zetten in het realiseren van een gedegen werkplaats, waar jongeren op een zo natuurlijk mogelijke wijze vakkennis op kunnen doen. Een greep uit het bestaande werkaanbod is houtbewerking, lichte horecawerkzaamheden, logistiek en productie. Deze werkzaamheden kunnen nu worden uitgebreid met de reparatie en onderhoudswerkzaamheden.


In de afgelopen jaren is gebleken dat er regelmatig jongeren zijn die een interesse hebben in technische onderhoudswerkzaamheden. De technische sector vergrijst en heeft een kleinere aantrekkingskracht bij studenten. Juist doordat er veel vacatures zijn en worden verwacht is de technische sector interessant voor deze jongeren om juist hier hun kansen te zoeken. In samenwerking met erkende branchespecialisten wordt nu een werkplaats binnen ons leerwerkplein ingericht waar jongeren op veilige en beschermde wijze kunnen ‘sleutelen’. De werkplaats is een leeromgeving waar nog niet allerlei hoge eisen worden gesteld of onrealistische verwachtingen geschept.


Naar verwachting is de werkplaats eind 2021 gereed.Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

18-07-2021

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 19 juli 2021 t/m 23 juli 2021 het volgende menu voor u.

 

Maandag 

Champignonsoep, grootmoeders hutspot met

gekaramelliseerde spekjes en plakjes rookworst, jus, toetje

 

Dinsdag 

Tomatensoep, aardappelen, gehaktbal,

rode kool met gebakken appel, jus, toetje 

 

Woensdag

Groentesoep, aardappelen, saucijs,

snijbonen, appelmoes, jus, toetje

 

Donderdag 

Courgettesoep, aardappelen uit de oven, omelet met

uitgebakken spekjes, gemengde groenten, jus, toetje

 

Vrijdag

Preisoep, chili con carne met rijst

of aardappelen, rauwkost, toetje 

Kosten: € 8,00 voor een 3-gangen maaltijd
Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 
Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Hollandse Limes Classic ditmaal vanuit huis

18-07-2021

Van de redactie

Zwammerdam - Landgoed Hooge Buch in Zwammerdam zette op 10 juli speciaal voor de Hollandse Limes Classic haar deuren open om de deelnemers de kans te bieden het castellum NIGRVM PVLLVM te bekijken. Dit terrein van Ipse de Bruggen is bekend vanwege de vondsten van de wereldberoemde Zwammerschepen. Terwijl deelnemers de vondsten uit de Romeinse tijd bewonderden schonken cliënten van Ipse de Bruggen een heus Romeins kopje koffie. Ook de medailles die de deelnemers van de tour ontvingen waren door hen gemaakt.  

Op zaterdag 10 juli, stapten deelnemers van de Hollandse Limes Classic op de fiets voor een ontdekkingstocht langs de Hollands Limes, het voormalige Romeinse Rijk. Dit deden ze vanwege de coronamaatregelen vanuit huis. Vooraf konden de fietsers uit de afstanden 25, 65 en 110 kilometer kiezen. De routes gingen dwars door het mooie Groene Hart en over de Romeinse Limes. Dit is de grens van het voormalige Romeinse Rijk van Katwijk aan Zee, via Alphen tot aan de Duitse grens bij Herwen. Langs de Limes vind men het Romeinse erfgoed bij het NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam, Museumpark Archeon en archeologisch park Matilo en Brittenburg in Katwijk. Een stukje unieke Nederlandse geschiedenis die de deelnemers op eigen gelegenheid kunnen ontdekken.

Streekproducten en kunst
Tijdens de tour konden de deelnemers bij verschillende lokale boeren genieten van streekproducten. Tegenover de galerie van Atelier Verfstreken van Ipse de Bruggen, aan Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn, kon men de kleurrijke Limes ontwerpen zien op maar liefst 12 meter bouwdoek. 

De expositie en de bouwdoeken vragen op originele wijze aandacht voor de archeologische waarde van de Hollandse Limes route die dwars door Alphen aan den Rijn loopt. De vormen en beelden van de Limes kunstwerken verwijzen naar de rijke cultuur en geschiedenis van de Romeinen in Alphen aan den Rijn en omstreken. De kunstwerken zijn niet alleen tijdens de Hollandse Limes Classic fietsroute te bewonderen, maar ook tijdens een wandeling.

Geschenk van Zorg en Zekerheid
Via Zorg en Zekerheid ontving Ipse de Bruggen drie elektrische duo fietsen. Zo kunnen de cliënten samen met een maatje net als de Limes Classic fietsers genieten van de mooie omgeving. De fietsen staan bij Grand café de Haven, zodat cliënten en begeleiders er gebruik van kunnen maken.

Intentieverklaring voor Limes Classic volgend jaar
Afgevaardigden van de verschillende sponsor- en organiserende partijen, zoals gemeente Alphen, Provincie Zuid-Holland, Archeon, Tactic Benelux, ICP, PReT en Ipse de Bruggen, hebben een intentie verklaring getekend om volgend jaar weer de Limes Classic te organiseren. Eind deze maand wordt voor de gehele Hollandse Limes de Unesco-status verwacht en dat zal veel aandacht geven. De tocht zal ook bijdragen aan de ambitie van de gemeente Alphen aan den Rijn om wereldstad aan de Limes te worden!


Wethouder Kees van Velzen tekent intentieverklaring

Ipse de Bruggen is één van de grootste zorgverleners in Zuid-Holland. Al meer dan honderd jaar zijn wij er voor mensen met een (lichte) verstandelijke of meervoudige beperking. Vaak hebben zij een complexe zorgvraag. Dankzij onze ervaring en deskundigheid hebben we ons ontwikkeld tot een krachtige zorgorganisatie met een coördinerende en verbindende rol. Het is onze overtuiging dat ieder mens meer kan dan hij of zij denkt, hoe klein een extra stapje ook is. Ipse de Bruggen. Altijd meer mogelijk.  www.ipsedebruggen.nl Ton Boshuis uit Bodegraven kanshebber op eretitel Mooiste Truck van Nederland

17-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - Het zijn spannende tijden voor Ton Boshuis uit Bodegraven. Zijn vrachtwagen maakt kans verkozen te worden tot Mooiste Truck van Nederland. De verkiezing vindt plaats op 24 juli.

Gewoonlijk vindt de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland plaats tijdens het Truckstar Festival op TT Circuit in Assen. Dit jaar zou dat zijn op 24 en 25 juli; vanwege de coronacrisis kan dat feest echter niet doorgaan. Maar de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland gaat wel door. De deelnemende trucks komen bij elkaar op een afgesloten terrein in de omgeving van Zwolle.

De 24 finalisten voor de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland zijn gekozen door de lezers van het Truckstar Fotojaarboek, dat wordt uitgegeven door Truckstar, het Nederlandstalige chauffeurstijdschrift dat de verkiezing organiseert. De verkiezing wordt gesponsord door het bandenmerk BFGoodrich en Euromaster. De trucks zijn verdeeld over acht categorieën, zoals geconditioneerd vervoer, speciale voertuigen en tanktransport. In elke categorie nomineerden de lezers drie trucks.

Alle vrachtwagens zijn werkauto’s waar dagelijks mee gereden wordt. Dat neemt niet weg dat elke vrachtwagen door zijn eigenaar en chauffeur voor de verkiezing in perfecte staat wordt gebracht. Gebruikssporen worden verwijderd en deukjes of onvolkomenheden worden zoveel mogelijk weggewerkt. Het komt zelfs voor dat een truck of een trailer kort voor de verkiezing nog even naar de spuiter gaat. En vanzelfsprekend wordt er gepoetst tot in de perfectie.

Een vakjury bepaalt op zaterdag 24 juli welke truck de mooiste van Nederland is. Op zaterdagavond vanaf 20.00 wordt de uitslag bekend gemaakt. De prijsuitreiking en de bekendmaking van de grote winnaar is te volgen via een livestream op de Facebookpagina van Truckstar.

De auto van chauffeur Ton Boshuis (in dienst bij Hermus International uit Oudgastel) neemt deel in categorie 1: Geconditioneerd Vervoer. De wagen maakt dus kans op de eerste plek in die categorie; daarnaast maakt hij kans op de algehele overwinning.

Foto truck, De Scania S650 van Ton Boshuis.Stress en voeding

17-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - Komende tijd wordt er bij de Hortus Populus een reeks lezingen gehouden met als thema  ‘boost je immuunsysteem’. Op donderdagavond 29 juli is de eerste lezing over ‘stress en voeding’. Stress kan van ons behoorlijk wat aandacht vragen. Een beetje stress is gezond om goed te presteren. Maar teveel stress, daar voelen we ons meestal niet lekker bij. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij stress. En voeding is er één van. 


De Hortus Populus is een gemeenschappelijke tuin waar lokale groenten, fruit, bloemen en kruiden zonder gif en kunstmest worden verbouwd. Deze worden vervolgens verkocht aan iedereen die van vers en lekker eten houdt. Daarom belichten we in deze lezing de relatie tussen stress en voeding. Welke voeding helpt ons tijdens stressvolle periodes, welke voeding juist niet? De lezing wordt gehouden door Marian de Korte. Zij is al vele jaren ervaringsdeskundige op dit gebied. 


De lezing begint om 19.30 uur en u bent vanaf 19.00 van harte welkom voor koffie/thee en een bezoek aan de tuinen. Bij mooi weer kan de lezing buiten plaats vinden. Bij slecht weer is er in de Romeinse barak genoeg ventilatie en ruimte om op 1,5 meter de lezing bij te wonen. De kosten voor de lezing bedragen €2,50, inclusief koffie/thee. U kunt zich opgeven via:  lezingen@hortuspopulus.nl  waarna u een Tikkie ontvangt.  De Hortus Populus ligt aan de Weideveldselaan en het Limespad in Bodegraven, direct naast de meest recente nieuwbouw. Voor meer informatie kunt u terecht op de website:  www.hortuspopulus.nlSpoorlaan-Zone overgedragen voor nieuwbouwwoningen in Zwammerdam

17-07-2021

Van de redactie

Zwammerdam - Op 15 juli 2021 heeft Ipse de Bruggen een deel van hun terrein aan de Spoorlaan te Zwammerdam feestelijk overgedragen aan Verwelius Development B.V.

Het terrein was voorheen in gebruik met zorgwoningen voor cliënten van zorginstelling Ipse de Bruggen. Deze cliënten zijn vorig jaar verhuisd naar nieuwe woningen elders op het terrein van Ipse de Bruggen. De voormalige bewoners hebben symbolisch de sleutel van het terrein overgedragen aan Sjuul Stappers, directeur van Verwelius.

Verbinding Hooge Burch en Zwammerdam 
Ten overstaan van Nysingh notarissen is de leveringsakte op locatie getekend en daarmee is de grond formeel overgedragen. Linda Schwartzmans, manager vastgoed Ipse de Bruggen: ‘We hopen met deze nieuwbouwontwikkelingen de verbinding tussen Landgoed Hooge Burch en Zwammerdam te versterken, zodat Hooge Burch echt onderdeel wordt van het dorp’.  

Koop- en huurwoningen in 2022
Verwelius Development B.V. heeft begin dit jaar de aanbesteding voor deze locatie gewonnen en gaat hier koop- en huurwoningen ontwikkelen voor diverse doelgroepen in de vorm van appartementen en eengezinswoningen. De komende maanden wordt er in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn een bestemmingsplan opgesteld en wordt het plan van circa 120 woningen ontwikkeld. De verwachte start verkoop is in het voorjaar van 2022. 

CBRE heeft de transactie begeleid namens Ipse de Bruggen.

Ipse de Bruggen is één van de grootste zorgverleners in Zuid-Holland. Al meer dan honderd jaar zijn wij er voor mensen met een (lichte) verstandelijke of meervoudige beperking. Vaak hebben zij een complexe zorgvraag. Dankzij onze ervaring en deskundigheid hebben we ons ontwikkeld tot een krachtige zorgorganisatie met een coördinerende en verbindende rol. Het is onze overtuiging dat ieder mens meer kan dan hij of zij denkt, hoe klein een extra stapje ook is. Ipse de Bruggen. Altijd meer mogelijk.  www.ipsedebruggen.nl 

Verwelius is een familiebedrijf gevestigd in Huizen. Een landelijk werkende ontwikkelaar die in het verlengde hiervan ook bouwt, belegt, beheert en financiert. CDA: Ruimte behouden voor een vitale en toekomstbestendige landbouw

17-07-2021

Van de redactie

Zuid-Holland - Tijdens de Provinciale Statenvergadering afgelopen woensdag pleitte het CDA ervoor dat er ruimte moet blijven voor een vitale en toekomstbestendige landbouw. Jaco Kastelein diende namens het CDA een voorstel in om niet blind te varen op de theoretische modellen voor de stikstofdoelstellingen, maar op een bredere afweging van natuurdoelstellingen met ruimte voor de landbouw.


Stikstofprobleem
De huidige stikstofproblematiek in Nederland wordt veroorzaakt door een hoge depositie van stikstof op natuurgebieden. Formeel moet de stikstofdepositie terug naar de zogenoemde kritische depositiewaarden (KDW’s), maar die varieert per type natuur. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) constateerde in een onlangs verschenen rapport dan ook dat voor het behalen van de kritische depositiewaarden rekening moet worden gehouden met een noodzakelijke, historisch ongeëvenaarde transformatie van ‘landbouwland’ Nederland. Volgens het PBL hebben de strikte stikstofdoelen zeer verregaande consequenties voor het landelijk gebied.


Ruimte voor landbouw
Volgens CDA-Statenlid en melkveehouder Jaco Kastelein moet er in Zuid-Holland ruimte blijven voor een vitale en toekomstbestendige landbouw. “Er wordt in Zuid-Holland volop ingezet op de verduurzaming van de agrarische sector. Een sector die bovendien belangrijke stappen zet in het terugdringen van de stikstofuitstoot.” Volgens Kastelein heeft de provincie een belangrijke rol in het signaleren en agenderen van knelpunten in botsende beleidsdoelen en vraagt dan ook het college om er bij het Rijk op aan te dringen dat er duidelijkheid moet komen over de regels en opgaven. “Boeren verdienen het om eindelijk duidelijkheid te krijgen waar ze zich op moeten richten,” aldus Kastelein. “Want als we ons niet blindstaren op de theoretische stikstofdoelstellingen, maar op een bredere afweging van natuurdoelstellingen met ruimte voor de landbouw, kan er in Zuid-Holland ruimte blijven voor een vitale en toekomstige landbouw.” De motie werd woensdag door Provinciale Staten aangenomen.Voorronde NK Stoepranden

16-07-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Kinderen én volwassenen in Bodegraven-Reeuwijk strijden om de winst in de lokale voorronde voor het NK Stoepranden van Jantje Beton. Op zaterdag 24 juli gaat Bodegraven-Reeuwijk de strijd met elkaar aan op de unieke locatie de Oude Zustertuin. Wie behaalt dit jaar de titel: “Winnaar van de lokale finale van het Nederlands Kampioenschap Stoepranden”? Het goede doel Jantje Beton daagt jong en oud in heel Nederland uit om het leuke en actieve balspel met elkaar te spelen. Jantje Beton wil op deze manier spelen, bewegen en ontmoeten in zoveel mogelijk buurten stimuleren.

Stoepranden, wat was dat ook alweer?!
Stoepranden ken je misschien nog wel? Met een bal op de rand van de stoep mikken en proberen te vangen! Het is een oud hollands spel, net zoals knikkeren of touwtje springen. Een spel wat je gewoon met je vrienden, familie of buren op de straat kunt spelen. Uitleg over het spel en meer informatie staat op  www.senw-br.nl/nk-stoeprandenNK in Arhnem
Vanuit Bodegraven-Reeuwijk mogen er enkele kinderen (met begeleiding) door naar de finale in het Openlucht museum in Arnhem, in september. Dit jaar gaan er weer duizenden kinderen in 35 gemeenten stoepranden. De lokale finale in Arnhem belooft een spannende dag te worden. 

De lokale voorronde voor dit NK is voor iedereen toegankelijk, dus de Buurtsportcoaches verwachten jong en oud in de Zustertuin op zaterdagochtend 24 juli. Gezellig samen spelen, maar ook een echte strijd om voor de titel en de gouden tickets. Rohda’76 heeft trainersstaf voor de jeugd rond

16-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - Voor het nieuwe voetbalseizoen 2021-2022 heeft Rohda’76 de trainersstaf voor haar jeugdelftallen rond. Het trainerskorps bestaat vooral uit vertrouwde gezichten die al één of zelfs meerdere seizoenen actief zijn op sportpark De Broekvelden. 

Soccerdream
Eén van die inmiddels vertrouwde gezichten is Vlatko Lazic. De Bodegraver is oprichter en eigenaar van de voetbalschool Soccerdream. Die ging een jaar geleden aan de slag met de jongste jeugd: JO8 tot en met JO12 jaar. Die samenwerking is van beide kanten goed bevallen en krijgt komend seizoen logischerwijs een vervolg. Daarnaast gaat Vlatko ook voetballessen geven aan JO14-1. Ook Hans Lipsius en Renaldo van Poelgeest behoren al meerdere jaren tot de trainersstaf van de jeugd. Jammer genoeg stoppen Arjan Ouwendijk en Piet Vlasveld na vijf, respectievelijk zes seizoenen. 

Vrouwenteam 
Voor het eerst sinds 2016 schrijft Rohda’76 weer een seniorenvrouwenelftal in voor de competitie. Dat team gaat vooral bestaan uit speelsters die afgelopen seizoen uitkwamen voor MO19, aangevuld met vrouwen die speelden in een zaalteam, maar nu de overstap maken naar het veld. Mehdi Rahimi, ook geen onbekende, gaat de vrouwen trainen. Dat combineert hij met het trainen van MO15 en MO17. 

Contracten
Tijdens een informele bijeenkomst zetten de aanwezige jeugdtrainers hun handtekening onder de afgesloten voetbalcontracten. De selectie en aanstelling van de trainers gebeurt onder verantwoordelijkheid van de technische commissie bij de jeugd. Die bestaat uit Onno van der Have, Ed Plomp en Ard Hoogendoorn. 

Trainers en elftallen
De volledige verdeling per elftal ziet er als volgt uit: JO8-JO12 (Soccerdram), JO13-1 en JO13-2 (Hans Lipsius), JO14  (Vlatko Lazic), JO16-1 (André Lenting), JO16-2 (Jan Zaal en Jaco Bouman), JO17 (Jan Sevenhoven), JO19 (Cengiz Donmez), MO15 (Mehdi Rahimi), MO17 (Mehdi Rahimi) en MO19 (Renaldo van Poelgeest). Vera en René Jansen gaan de keepers trainen. Een compilatie van enkele trainers die hun contract tekenden en de uitzwaai van Arjan Ouwendijk en Piet Vlasveld.   Foto’s: Piet SpannemakerStichting De Kaashandel opgericht!

16-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - Met het oprichten van de stichting De Kaashandel draagt wethouder Inge Nieuwenhuizen het stokje officieel over aan de voorzitter Diederik Vergeer. In de zoektocht naar een toegankelijke en duurzame toekomst voor het huidige Kaasmuseum kan er daadwerkelijk tot realisatie overgaan worden.

Zowel het bestuur van het huidige Kaasmuseum als de kaashandel uit Bodegraven zijn vertegenwoordigd in de stichting, die tot doel heeft om het cultureel erfgoed van het Kaasmuseum te waarborgen en bezoekers van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een gastvrij ontvangst en een toeristisch knooppunt (onderdeel uitmakend van VVV Groene Hart van Holland) te bieden. 

‘Het is een unieke kans om het inspirerende verhaal over het veredelen en verhandelen van kaas te vertellen aan bewoners en bezoekers van onze gemeente. De samenwerking met de kaasindustrie en het Kaasmuseum brengt het DNA op unieke wijze samen’, aldus wethouder Inge Nieuwenhuizen.


Inge Nieuwenhuizen & Diederik Vergeer

In de nieuwe locatie van het Kaasmuseum zal een moderne expositie komen en er zal uitgebreid aandacht worden stil gestaan bij kaas, unieke objecten en natuurlijk de Kaaskoningin. ‘De vernieuwing geeft tevens een kijkje in hoe het er nu aan toe gaat bij de kaasbedrijven. Iets wat voorheen geen onderdeel uitmaakte het museum’, aldus Diederik Vergeer.

Het bestuur van stichting De Kaashandel bestaat uit Diederik Vergeer (voorzitter) en Marlou Bink-Verkleij (vicevoorzitter). Nel Habben Janssen en Paul Bruinsma als algemene bestuursleden vanuit het huidige kaasmuseum. Jurgen de Vries (penningmeester) en Anouk Kreek (secretaris) maken dit bestuur compleet.7 op 10 doorstromers bereid te wachten met aankoop volgende woning door oververhitte huizenmarkt

16-07-2021

Van de redactie

Doorstromers bereid grote concessies te doen tijdens zoektocht naar nieuwe woning

Bodegraven - Hoewel ruim 20 procent van de huiseigenaren het liefst binnen nu en twee jaar wil verhuizen, zien zij zich door de oververhitte huizenmarkt gedwongen concessies te doen of andere plannen te maken. Terwijl zij een betere uitgangspositie hebben dan starters worden óók zij geconfronteerd met een huizenmarkt die op slot dreigt te gaan. Zo schieten de huizenprijzen door het dak en bieden veel doorstromers ver boven de vraagprijs om hun kansen te vergroten. Steeds meer doorstromers maken daarom pas op de plaats. Zo zijn ze bereid langer te wachten met de aankoop van een woning (68 procent) of concessies te doen aan hun woonwensen, zoals de indeling (64 procent), het uiterlijk (46 procent), de omvang (45 procent) en/of de locatie van de woning (35 procent), blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker.

Ruim 1 op de 5 huizenbezitters zou het liefst binnen nu en twee jaar willen verhuizen naar een volgende koopwoning, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim de helft van deze doorstromers noemt als belangrijkste reden dat zij groter (of juist kleiner) willen wonen. Daarnaast wil 37 procent liever op een andere locatie wonen en ruim een derde wil meer (of juist minder) buitenruimte hebben. Bijna de helft wil juist nu een nieuwe woning kopen om nog te kunnen profiteren van de lage rentestand (49 procent) en/of de overwaarde (48 procent). De prijsklasse waarin de meeste doorstromers (31 procent) een woning zoeken, bedraagt tussen 250.000 en 350.000 euro. Voor 23 procent mag de woning tussen 350.000 en 450.000 kosten en een kwart is zelfs bereid 450.000 euro of meer te betalen voor een volgende woning. In zeer stedelijke gebieden wordt de portemonnee veel vaker getrokken voor huizen in de prijsklasse boven 550.000 euro. Dit geldt voor 33 procent van de doorstromers in zeer stedelijke gebieden, tegenover 11 procent in de rest van het land.

Veruit de meeste doorstromers (94 procent) zien echter obstakels tijdens hun zoektocht naar een volgend huis, zoals de torenhoge huizenprijzen (80 procent), het schaarse aanbod in de gewenste prijsklasse (78 procent) en/of te weinig aanbod dat aan hun woonwensen voldoet (77 procent). Daarnaast lopen ruim 7 op de 10 doorstromers aan tegen veel concurrentie van andere huizenkopers. “Door de lage rente is het voor veel huizenbezitters juist nu aantrekkelijk door te stromen naar een nieuwe woning. Ook willen veel doorstromers hun overwaarde benutten, zodat zij in een hogere prijsklasse kunnen zoeken. Desondanks zien we dat doorstromers tegen dezelfde problemen aanlopen als starters. Zo zijn er nauwelijks betaalbare woningen en hebben zij te maken met enorme concurrentie. Zo bieden kopers flink tegen elkaar op en is het erg lastig een betaalbare woning te bemachtigen”, vertelt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven. “Het is dan ook niet verrassend dat vrijwel alle doorstromers allerlei concessies willen doen om hun kansen op de huizenmarkt te vergroten. Zo zijn maar liefst 7 op de 10 doorstromers bereid te wachten met de aankoop van een nieuwe woning. Dit belemmert de doorstroming, waardoor de huizenmarkt nog verder op slot dreigt te raken.”

Driekwart doorstromers biedt ver boven vraagprijs 
Op de oververhitte huizenmarkt zijn veel kapers op de kust en 7 op de 10 doorstromers zien zich dan ook gedwongen om boven de vraagprijs te bieden. Zo is 13 procent bereid maximaal 10.000 euro te overbieden, ruim 1 op de 5 doorstromers verlegt deze grens naar maximaal 25.000 en bijna 1 op de 10 huizenbezitters is zelfs bereid maximaal 50.000 euro meer te bieden. Slechts 14 procent geeft aan niet bereid te zijn om te overbieden. Dit geldt vaker voor 50-plussers (22 procent), terwijl Nederlanders die in zeer stedelijke gebieden wonen (23 procent) vaker bereid zijn meer dan 25.000 euro over te bieden dan inwoners van andere gebieden (8 procent). Tenslotte is het opvallend dat bijna één vijfde van de doorstromers aangeeft meer dan 150.000 euro aan eigen financiële middelen in te willen brengen in een nieuwe woning.

De Hypotheker heeft  de meest gestelde vragen in kaart gebracht bij het kopen van een volgende woning.‘Snotneuzen’ nemen afscheid van De Regenboog

16-07-2021

Van de redactie

Reeuwijk - Bij een gedenkwaardig jaar hoort een heel bijzonder afscheidscadeau. De 38 leerlingen uit groep 8 van De Regenboog overhandigden een gedenktegel. In een groen covidsymbool was de tekst ‘De snotneuzen van de Regenboog’ en ‘Covid jaar 2020-2021’ gegraveerd.


Hoe toepasselijk het cadeau was, bleek tot op de grote dag zelf. Acht Projectgroep leerlingen uit de groep waren tijdens een museumbezoek in aanraking gekomen met een achteraf positief geteste begeleider. Gelukkig kregen ze allemaal een negatieve testuitslag en kon het feest van de afscheidsmusical beginnen. Expeditie Beachclub bood doldwaze taferelen waarbij het decor zelfs Joop van de Ende nog jaloers zou maken. Uiteindelijk wist inspecteur Storm alle eindjes aan elkaar te knopen en kregen de daders onderdirectrice Evelien Netjes en handige Harry als straf dat ze Expeditie Beachclub in de wintermaanden moesten omtoveren tot Expositie Beachclub. 
Door de gastvrijheid van en de prettige samenwerking met de protestantse gemeente De Ark kon de musical maar liefst zes keer geheel corona-proof opgevoerd worden. Naast uitvoeringen voor de overige leerlingen en de ouders waren er ook voorstellingen voor opa’s en oma’s en andere genodigden.GOUDasfalt viert Gouda750 met EXPO GOUDA MAAKT

16-07-2021

Van de redactie

Gouda - EXPO GOUDA MAAKT brengt bezoekers van april t/m september 2022 langs verschillende takken van de Goudse industrie, vroeger, nu én later. De tentoonstelling is een initiatief van de vrijwilligers van GOUDasfalt en is in 2022 te zien in de Zeepfabriek van Viruly op het terrein van Croda, de voormalige kaarsenfabriek. 
 Van industrie tot innovatie
Gouda is altijd een bedrijvige stad geweest en is dat nog steeds. Daarbij verandert het werk van Gouwenaars continu. Er komen nieuwe machines, nieuwe beroepen, nieuwe kansen. De tentoonstelling EXPO GOUDA MAAKT laat de zien hoe bedrijven in Gouda zijn ontstaan, en waarom ze in de loop van de tijd vaak iets anders zijn gaan produceren. Ook geeft de expositie een beeld van hoe het afloopt met Goudse bedrijven en hun producten als ze niet meegaan met de tijd. Wat altijd belangrijk blijft, is de kwaliteit van de mensen die kunnen maken, bouwen, installeren en repareren.

Meer dan mannen en machines
Gouda is mede groot geworden door producten als kaas, kaarsen, plateel, pijpen, bier en stroopwafels. Maar het Goudse bedrijfsleven heeft meer te bieden dan die wereldwijd bekende producten. De tentoonstelling is een reis langs de Goudse industrie van vroeger, nu én later, en laat meer zien dan mannen en machines. Zo brengt de expositie verschillende groepen werkers in beeld, vanaf circa 1850 tot nu. Uit Gouda en omgeving, uit Marokko en uit Oost-Europa: mannen, vrouwen en vroeger ook veel kinderen. EXPO GOUDA MAAKT laat Gouwenaars en inwoners uit de regio herinneringen ophalen. Ook is het nieuwsgierig naar de toekomstplannen van jongeren.

Cadeau voor Gouda
De expositie is een cadeau aan de inwoners van Gouda voor de viering van 750 jaar Gouda. Enthousiaste vrijwilligers van GOUDasfalt, met verschillende professionele achtergronden, zetten twee jaar lang hun tijd, kennis en kunde in om iets moois bij te dragen aan de festiviteiten rond het 750-jarig bestaan van Gouda. De tentoonstelling is dan ook bedoeld voor alle Gouwenaars en omwonenden van Gouda, jong en oud. Er wordt nauw samengewerkt met Goudse bedrijven. Jongeren worden via scholen actief betrokken bij de bouw, het maken van filmpjes en interviews en de exploitatie van de expositie. Met een lespakket wil GOUDasfalt leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs betrekken bij het thema. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van vrijwilligers, bedrijven, beroepsopleidingen, Fonds Gouda750 en andere fondsen.Zomerspeurtocht met JULIUS ZEBRA in Stadsmuseum Woerden

16-07-2021

Van de redactie

Woerden - Deze zomer kunnen kinderen op zoek naar Julius Zebra in de Romeinen-tentoonstelling van het museum. Daar zijn een aantal illustraties te vinden van de avontuurlijke zebra uit het kinderboek 'Julius Zebra - Rollenbollen met de Romeinen'. Dit is één van de boeken die kinderen kunnen lezen in het kader van de leespromotieactie 'Klooien met kinderboeken' van de bibliotheek.


Julius Zebra is een grappig figuurtje dat in het boek per ongeluk tussen de Romeinen belandt. In de speurtocht ontdek je dat veel van wat Julius ziet ook in Woerden terug te vinden was!
Dus: kom speuren en vind de juiste voorwerpen bij de plaatjes. Kun je van de gevonden letters een woord maken?


Deze speurtocht is gemaakt voor de Klooien met kinderboeken-campagne van Bibliotheek Het Groene Hart, maar je kunt hem ook los doen. De speurtocht is gratis.
Museum officiële Klooilocatie
Met de campagne ‘Klooien met kinderboeken’ wakkert de bibliotheek het leesplezier bij kinderen aan, ook in de zomervakantie. Veel Woerdense kinderen hebben een stempelkaart gekregen via school, of halen deze op in de bibliotheek. Gedurende de vakantie lezen zij allerlei boeken, zowel informatief als verhalend. Bij elk boek zit een zogenoemde klooiopdracht. Hebben de kinderen een opdracht gedaan, dan verdienen ze een stempel. Stempelkaart vol? Dan kan er een leuk prijsje opgehaald worden in de bibliotheek.


Het Stadsmuseum is nu 'Officiële Klooilocatie'! Hier is het bezoek dus gekoppeld aan het boek van Julus Zebra. Met de speurtocht gaan de kinderen op speelse wijze door de expositie, terwijl ze daarnaast nogmaals het boek van Julius onder de aandacht krijgen.

 

‘Julius Zebra - Rollenbollen met de Romeinen’ is geschreven door Gary Northfield en in Nederland uitgegeven door Luitingh-Sijthof. Het museum dankt deze uitgeverij hartelijk voor de toestemming om de grappige illustraties te gebruiken.Gratis zelftests voor terugkerende reizigers op luchthavens

16-07-2021

Van de redactie

Reizigers op Schiphol ontvangen bij aankomst een gratis COVID-19 zelftest. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) was vandaag aanwezig bij het uitdelen bij één van de gates. Medewerkers van de GGD delen de hele zomer zelftests uit op Schiphol, op Eindhoven Airport en op Rotterdam The Hague Airport. Het kabinet roept mensen op om zich bij terugkomst van vakantie te testen, voordat ze weer naar het werk gaan, naar school gaan of onder de mensen komen. Zo verkleinen we de kans dat we het virus verder verspreiden. Zelftesten zijn daarvoor ideaal. Om het gebruik van zelftesten aan te moedigen, worden ze gratis uitgedeeld op luchthavens. Bij een positief resultaat uit de zelftest is het advies je daarna te melden bij de GGD. Mensen met klachten en jongeren tot 27 jaar – ook zonder klachten - kunnen zich direct melden bij de GGD voor een coronatest. 


Aankomende reizigers kunnen de zelftest ophalen vlak voor de bagagebanden. Ook in de aankomsthal zijn twee balies ingericht waar iedereen een zelftest kan afhalen. Bij een aantal vluchten staat GGD Kennemerland direct bij de gate om zelftests uit te delen. Vandaag was naast minister De Jonge ook het hoofd infectieziektebestrijding van de GGD Kennemerland Harm Balder aanwezig op Schiphol om de tests uit te delen. 


Minister De Jonge: “We roepen iedereen op zich te testen na de vakantie. Alleen zo kunnen we voorkomen dat we corona onbedoeld meenemen naar familie, het werk, school, stage en college in deze tijden met zulke besmettelijke varianten en hoge besmettingscijfers. Met een kleine moeite kun je helpen voorkomen dat besmettingen brandhaarden worden.


Testen, testen, testen
Een zelftest gebruik je voor de zekerheid. Bijvoorbeeld als je naar je werk gaat, bij vrienden op bezoek wil of als je op een plek bent geweest waar veel andere mensen waren. 


In de loop van de zomer zullen alle Nederlanders een brief op de mat krijgen over het belang van testen na vakantie. Daarbij krijgen ze ook de mogelijkheid om kosteloos zelftests te bestellen. Ook scholieren en studenten kunnen kosteloos zelftests krijgen om zich te testen in de eerste weken van het schooljaar. Het kabinet heeft daarnaast zelftests gedoneerd aan Voedselbank NL en het Armoedefonds. 


Thuis een zelftest doen na aankomst is ook nodig als je al (volledig) gevaccineerd bent. Ook mensen die voorafgaand aan hun reis getest zijn, krijgen het advies bij thuiskomst een zelftest te doen. Mogelijk heeft er een besmetting plaatsgevonden in de tijd tussen de afname van de test en aankomst in Nederland. 


Mensen nemen een zelftest thuis af. Wanneer de uitslag positief is, is het belangrijk dat zij de uitslag laten bevestigen bij de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD-testlocatie. Hierdoor is er kans dat de positieve uitslag van de zelftest vals alarm is. Mensen met klachten moeten zich altijd laten testen bij de GGD. Jongeren tot 27 jaar kunnen zich na de vakantie ook direct laten testen bij de GGD, ook zonder klachten.Erik van Heijningen waarnemend burgemeester Bodegraven-Reeuwijk

15-07-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 1 september 2021 Erik van Heijningen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Van Heijningen is 59 jaar en woont in Dordrecht. 

Aan Christiaan van der Kamp is per 1 september 2021 eervol ontslag verleend als burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. Dit in verband met zijn overstap naar een nieuwe functie als directeur van de Omgevingsdienst Haaglanden per 1 september 2021. 

Na een gesprek met de fractievoorzitters over het gewenste profiel van de nieuwe waarnemer heeft de commissaris Erik van Heijningen voorgesteld als waarnemend burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk.Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters herkennen zich in de voordracht van de commissaris van de Koning om Van Heijningen als waarnemend burgemeester te benoemen. 

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar zal de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester worden gestart. Naar verwachting zal de nieuwe kroonbenoemde burgemeester eind volgend jaar aantreden. Van Heijningen zal aanblijven tot aan de installatie van de nieuwe burgemeester. 

Erik van Heijningen heeft ruime bestuurlijke ervaring. Hij was vanaf 2011 tot en met 2014 waarnemend burgemeester in de gemeenten Cromstrijen, Middelburg en Hellevoetsluis. Daarvoor was hij van 2003 tot 2011 lid van het college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. Verder was hij van 1998 tot 2003 wethouder in de gemeente Dordrecht en daarvoor 5 jaar Officier van Justitie in Rotterdam. Momenteel is Van Heijningen staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. 7 Nieuwe bijschrijvingen in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

15-07-2021

Van de redactie

Kaaskoningin bijgeschreven Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Bodegraven - “Dit is een belangrijk erfstuk dat onderhouden, ontwikkeld en doorgegeven moet worden”, aldus een van de beoefenaars van Pencak Silat. Net als de Airborne Wandeltocht, Divali, de Pinksterkermis Banholt, de Cultuur van de Piratenmuziek, de Kaaskoningin en Katoendrukken-Blokprinten, kunnen ze hun immaterieel erfgoed bijschrijven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze inventaris omvat levend en dynamisch erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en nooit in strijd is met de Nederlandse wet of mensenrechten. Niet erfgoedprofessionals maar de beoefenaars zelf bepalen wat hun erfgoed is. De bijschrijving betekent dan ook niet dat professionals het erfgoed goedkeuren of dat UNESCO dit beschermt. Het betekent dat er een gemeenschap is die zich verbonden voelt met het erfgoed en zich daarom actief inzet voor de borging ervan. Met de nieuwe bijschrijvingen bestaat de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland inmiddels uit ruim 185 vormen van erfgoed waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken.

Pencak Silat en Silat
Het Pencak Silat en Silat omvatten de krijgskunsten uit Indonesië, Brunei Darussalam, Maleisië en Singapore. Er bestaan zo'n 400 à 500 verschillende stijlen en sub-stijlen en bij alle stijlen vindt men aspecten zoals bewegingen en lichaamshoudingen die zijn geïnspireerd op zowel dieren als mensen. Het Pencak Silat omvat vier aspecten: de sportvorm (Olah Raga), de niet aan tijdslimiet gebonden kunstzinnige vrije vorm (Seni), de zelfverdediging ( Bela Diri) en de mentaal spirituele die de filosofie en de meditatie omvat. In Nederland groeit met name de sportvorm en ontstaan er, net als in de moederlanden, nieuwe sub- en mengstijlen.

Pinksterkermis Banholt
De Pinksterkermis in het Limburgse Banholt start jaarlijks met het inhalen en planten van de St. Gerlachusden. ’s Morgens om zes uur wordt de oude St. Gerlachusden neergehaald en opgeruimd waarna de kapploeg naar het bos vertrekt om een nieuwe den te kappen. Gelijktijdig worden in het dorp paarden gepoetst en versierd om daarna in een stoet naar het bos te vertrekken om de nieuwe den op te halen. Pinksterzondag start met de Heilige Sacramentsprocessie waarna er een feestmiddag plaats vindt die in samenwerking met de plaatselijk horeca ingevuld wordt door diverse artiesten. Pinksterdinsdag begint met een Heilige Mis die gevolgd wordt door activiteiten rondom de St. Gerlachusden. Deze dag wordt afgesloten met een rondgang door het dorp door de plaatselijke muziekvereniging, Jonkheid en overige dorpsbewoners, waarna de Pinksterkermis met een goed glas bier wordt afgesloten.

Cultuur van de Piratenmuziek (met uitzondering van illegaal zenden)
De Cultuur van de Piratenmuziek bestaat uit de legale activiteiten die in het verleden vanuit de zendpiraterij zijn ontstaan. Het omvat zowel het draaien, het via internet uitzenden, het maken en zingen als het beluisteren van piratenmuziek. Het gaat veelal om Nederlandstalige muziek die niet of nauwelijks te horen is op de zenders uit 'Hilversum'. De internetstations zijn vaak groepen piraten die allen een deel van de programmering voor hun rekening nemen om zodoende een dagvullend programma te kunnen realiseren. Het zenden is niet het enige wat bij de Cultuur van de Piratenmuziek hoort, in Noord en Oost Nederland is bij bijna ieder dorpsfeest piratenmuziek te horen. Meer specifieke piratenfeesten kennen vinylbattles, waarbij verschillende piraten live muziek draaien en het publiek bepaalt of ze origineel zijn qua muziek.

Katoendrukken-Blockprinten
Het katoendrukken-Blockprinten is een van de oudste druktechnieken en wordt gedaan met, met de hand gegraveerde houten drukblokken. In Europa drukte men, onder andere als goedkope vervanging van borduurwerk, van oudsher vooral met ‘aanplakkende’ (schilders-)verven. Het immaterieel erfgoed van het katoendrukken bestaat, naast het drukken, ook uit het ontwerpen en maken van de houtblokken waarmee gedrukt wordt en de kennis van de verf.

Airborne Wandeltocht
Deze wandeltocht, op de eerste zaterdag van september, staat stil bij de opofferingen van geallieerde militairen tijdens en na de Slag om Arnhem van 17 - 26 sep 1944. Wandelaars, zowel in groepen als individueel, kunnen kiezen uit vier wandelroutes. Elke route loopt langs historische locaties. De laatste jaren nemen circa 33.000 wandelaars deel aan de Airborne wandeltocht en bezoeken circa 25.000 mensen alle aan de Airborne Wandeltocht gerelateerde activiteiten in de gemeente Renkum.

Kaaskoningin
Sinds 1952 vindt in Bodegraven de verkiezing van de Kaaskoningin plaats. Ze zorgt voor verbinding tussen de bewoners, kaashandel, de zelfkazende boeren en kaasindustrie. De verkiezing is het grootst bewaarde geheim voor alle inwoners van Bodegraven en omgeving. Pas tijdens de optocht op donderdag worden de Kaaskoningin, en haar hofdames, getoond aan het publiek. Aan deze optocht met praalwagens wordt deelgenomen door plaatselijke ondernemers, sportverenigingen, hulpdiensten en de kinderen van alle basisscholen uit Bodegraven. De Kaaskoningin en hofdames sluiten de rij. De verkiezing van de kaaskoningin is de start van het jaarlijkse Najaarsfeest.Divali
Divali is een hindoeïstisch feest en de verzamelnaam voor activiteiten die op meerdere dagen achterelkaar gevierd worden: Kodjagriwrat, Dhanteres, Narak-chatourdashi, Maha-Divpali-parwa, Govardhan poedjan en Bhaja Doedj.

Voor het hoogtepunt van Divali (Maha-Divpali-parwa) worden er in diverse grote steden festivals gehouden om samen te komen en Divali te vieren. Elk onderdeel wordt gekenmerkt door vegetarisch eten, muziek, dans en zang. Tijdens het feest wenst men elkaar ‘Subh Divali’: ik wens u een veelvoud aan geluk en verlichting.


De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het inventariseren van het immaterieel erfgoed is een van de verplichtingen die hiermee samenhangt. Voor de inventaris kunnen beoefenaars van immaterieel erfgoed zich zelf aanmelden via  www.immaterieelerfgoed.nl.Stichting Kringloop Alphen en Groene Hart Lyceum present: Project SPAT!

15-07-2021

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - In een rap tempo volgen de versoepelingen elkaar op. Eindelijk! Er komt een moment dat ook de spatschermen niet meer nodig zijn. Bijna iedereen heeft er in zijn of haar werkomgeving mee te maken. Maar wat gaat er dan mee gebeuren? Spatschermen zijn ongelofelijk onhandig om te vervoeren. Afvoeren kost geld. Ruimte om ze op te slaan is er waarschijnlijk niet.... 

In samenwerking met het Groene Hart Lyceum Technasium heeft Stichting Kringloop Alphen Project SPAT! opgezet: SamenwerkingsProject Alphense kringloop en Technasium. Samen helpen zij de Alphense organisaties koste- en moeiteloos van hun spatschermen af! Waarom zouden ze dat doen? 
1 - Voorkomen dat die spatschermen op de afvalberg terechtkomen. Hergebruik is geen topprioriteit tijdens een pandemie, maar de verborgen bijwerking van corona, namelijk de ontstellende hoeveelheid afval die is geproduceerd, is een gigantische belasting voor het milieu. 

2 - De Technasiumleerlingen van het Groene Hart Lyceum gaan in opdracht van Stichting Kringloop Alphen schooljaar 2021-2022 onderzoeken welke hergebruikmogelijkheden spatschermen bieden. De leerlingen gaan kijken welke toepassingen er voor plexiglasplaten zijn, wat voor bewerkingstechnieken er zijn, ze bedenken een product en gaan onderzoeken of er markt voor is. Al doende leren zij over hergebruik en dat weggooien niet alleen doodzonde is, maar ook onnodig. Het gaat om het proces, niet om het eindresultaat, maar als er een kansrijk product ontstaat, dan zal dit exclusief via de winkels van Stichting Kringloop Alphen verkocht worden. 

Organisaties blij, milieu blij, Technasiumleerlingen blij!

Het team van Project SPAT! roept iedereen die spatschermen heeft en ervan af wil te bellen met 0172 – 422 490. De kringloop haalt ze gratis op als de organisatie in gemeente Alphen aan den Rijn gevestigd is. Uiteraard kunnen ze ook kosteloos zelf naar één van de inzamelpunten van Stichting Kringloop Alphen worden gebracht. Meer informatie over Project SPAT! is te vinden op  www.kringloopalphen.nl, meer informatie over het Technasium vind je op  www.technasium.nl.Gulle donatie voor het verduurzamen van Kinderboerderij Dierendal

15-07-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Kinderboerderij Dierendal in Waddinxveen ontvangt een gulle donatie van €900,- van ondernemers in de regio. Dierendal kan het bedrag goed gebruiken voor het verduurzamen van de kinderboerderij.

Zonnebloempaneel in de wei
Kinderboerderij Dierendalis druk bezig met verduurzamen. De ramen zijn voorzien van HR++ glas, het gebouw is geïsoleerd en er zijn sedumdaken geplaatst. Dierendal wil graag nog een stap verder gaan en eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen. Op de kinderboerderij wordt al flink gespaard.

“We willen niet zomaar zonnepanelen op ons mooie nieuwe rode dak, maar een zonnebloempaneel in de wei”, vertelt voorzitter Ellen Van Helden. “Het enige is dat dit duurder is dan zonnepanelen op het dak. We zijn al een tijd aan het sparen om dit te kunnen aanschaffen. De donatie van deze ondernemers komt daarom als geroepen!” 


De artist impression van Ecoplant voor het zonnebloempaneel in de wei van Dierendal​

Bedrijfswagen actie bij Van Leeuwen
Swan Real Estate, Neeleman De Witgoed Specialist, Jos van der Lubbe BV en Vermeulen Groep deden begin dit jaar mee aan de Toyota Bedrijfswagen actie bij Van Leeuwen Autocenter. Daarmee ontvingen zij bij aankoop van een Toyota Proace, Hilux of Landcruiser een straat staatsloten. De ondernemers besloten om het bedrag dat zij hadden gewonnen via de loterij, te doneren aan Kinderboerderij Dierendal. 

Organisator van de actie Rob den Boer, directeur bij Van Leeuwen Autocenter in Waddinxveen, was erg te spreken over de gulle gift van de ondernemers. “We hebben besloten om de donatie van de bedrijven te verdubbelen om zo de lokale kinderboerderij te steunen”, aldus Den Boer.

Over Stichting Kinderboerderij Warnaarplantsoen
De kinderboerderij wordt beheerd door de Stichting Kinderboerderij Warnaarplantsoen Waddinxveen, beter bekend als Kinderboerderij Dierendal. Zij wordt daarbij financieel minimaal gesteund door de gemeente Waddinxveen. De gemeente is eigenaar van de gebouwen en betaalt de beheerder voor 3 uur per dag. Alle overige kosten zijn voor rekening Dierendal. Denk hierbij aan hooi, stro, voer, de dierenarts, gas, water, licht, bedrijfskleding, de hokken, de dieren en open dagen.

Dierendal is er voor alle inwoners van Waddinxveen, groot en klein. Op Dierendal maken mensen kennis met natuur, milieu en uiteraard de dieren. Jaarlijks bezoeken ongeveer 40.000 mensen de kinderboerderij. Dat geeft aan hoe belangrijk Dierendal is voor Waddinxveen!Woerdenaren krijgen hulp bij het duurzaam maken van hun huis

15-07-2021

Van de redactie

Gemeente Woerden start met subsidie voor energieadvies en trajectbegeleiding

Woerden - Gemeente Woerden gaat huiseigenaren ondersteunen bij het duurzamer maken van hun huis. Vandaag start een subsidie voor energieadvies aan huis en hulp bij de uitvoering. Woerdenaren krijgen zo een goed beeld welke stappen ze kunnen zetten naar een duurzaam huis. Als huiseigenaar kunnen zij een vergoeding krijgen voor een deel van de kosten van energieadvies aan huis. En voor hulp bij het uitvoeren van de maatregelen.Inwoners kunnen subsidie aanvragen voor: 

  • Energieadvies aan huis. Dit advies laat zien welke energiebesparende maatregelen de huiseigenaar in welke volgorde kan uitvoeren om hun huis duurzamer te maken.
  • Begeleiding bij de uitvoering. De huiseigenaar krijgt hulp bij bijvoorbeeld het aanvragen van offertes of hulp bij het uitvoeren van de maatregelen. Zij kunnen kiezen uit:
  • Trajectbegeleiding voor één huiseigenaar bij het nemen van 1 of 2 maatregelen;
  • Trajectbegeleiding met een groep huiseigenaren bij het nemen van 1 of 2 maatregelen.


Hoe werkt energieadvies en trajectbegeleiding?
Het energieadvies wordt gemaakt door een onafhankelijk adviseur. De bewoner kan kiezen uit drie adviesbureaus: DeGroeneGrachten,EnergiepaleisenWoondokter. De gekozen adviseur komt op bezoek bij de woning (afhankelijk van de huidige coronamaatregelen). Het advies wordt op maat gemaakt voor het huis en de wensen van de eigenaar worden besproken. Alles wordt opgeschreven in een adviesrapport met daarin:

  • De mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen;
  • Een logische volgorde voor de uitvoering van de maatregelen;
  • Een inschatting van de kosten en mogelijkheden voor financiering.


Voor eigenaren die hulp willen bij de uitvoering is er ook trajectbegeleiding. Een adviseur helpt dan één of meerdere huiseigenaren bij het uitvoeren van 1 of 2 maatregelen. De adviseur kijkt samen met de eigenaar of eigenaren welke begeleiding nodig is.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?
Per aanvraag is de vergoeding maximaal:

  • € 270 voor het energieadvies aan huis;
  • € 420 voor de hulp bij de uitvoering (trajectbegeleiding).* 


*Het bedrag hangt onder andere af van het aantal maatregelen en het aantal huiseigenaren dat meedoet met de begeleiding.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de subsidie en het aanvragen op:  www.woerden.nl/energieadviesExtra geld voor restauratie van rijksmonumenten in Zuid-Holland

15-07-2021

Van de redactie

Zuid-Holland - Op initiatief van de fracties ChristenUnie-SGP en het CDA heeft Provinciale Staten van Zuid-Holland vandaag eenmalig 2,8 miljoen euro vrijgemaakt voor de restauratie van rijksmonumenten. De fracties van 50PLUS, D66, PVV en SP zijn mede-indieners van dit amendement. Met dit bedrag kunnen alle in 2021 ingediende aanvragen die aan alle voorwaarden voldoen alsnog worden toegekend. Hiermee wordt de achterstand in restauraties ingelopen.

“Behoud en duurzame ontwikkeling van cultureel erfgoed, waaronder rijksmonumenten, is belangrijk om zo de identiteit en de eigenheid van Zuid-Holland zichtbaar te maken,” aldus Arjan Witte van de ChristenUnie/SGP. “Niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor de toekomstige.” Ook CDA-Statenlid Michel Rogier vindt het belangrijk dat de provincie zorg moet dragen voor de Zuid-Hollandse monumenten. “Het in standhouden van monumenten kost geld. Als je daar als provincie nu onvoldoende budget voor vrijmaakt, kost het op de lange termijn nog veel meer.”

De provincie draagt bij aan het herstel van niet-woonhuizen met een subsidieregeling restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2013. Uit de nieuwste Erfgoedmonitor blijkt dat de achterstand van restauraties de afgelopen periode nog niet volledig is ingelopen. Het College heeft bij het aanbieden van de Erfgoedmonitor aangegeven dat er circa 2,0 miljoen euro per jaar extra nodig is bovenop de huidige 1,6 miljoen euro per jaar om alle toekomstige projecten te kunnen subsidiëren.

In 2021 draagt de provincie bij aan het herstel van 6 rijksmonumentenvoor 1,3 miljoen euro. Helaas zijn er dit jaar ook 16 aanvragen geweigerd voor een totaalbedrag van 2,8 miljoen euro. Het gaat dus om aanvragen die enkel en alleen geweigerd zijn, vanwege het bereiken van het subsidieplafond. Inhoudelijk voldoen deze aanvragen aan de vereisten van deze subsidieregeling, waaronder de inbreng van voldoende eigen middelen. Dit betekent dat aanvragers nu niet meer 2 tot 3 jaar moeten wachten totdat hun aanvraag gehonoreerd kan worden. De uitvoering van de projecten kan nu direct starten. 

Het Erfgoedhuis Zuid-Holland is blij met het vrijmaken van extra geld. “Dit is geweldig nieuws voor de vele monumenten die onze provincie rijk is. En een extra welkome impuls gezien de grote taak die wij hebben bij het instandhouden daarvan.,” laat directeur-bestuurder Marielle Hendriks van het Erfgoedhuis weten. “Deze steun van Provinciale Staten aan ons gebouwde erfgoed verbetert ook de kwaliteit van onze leefomgeving. Monumenten dragen daar namelijk heel veel aan bij.” Beschermde rugstreeppad in Weideveld

14-07-2021

Gemeentenieuws

Bodegraven - In Weideveld, op woonveld 6, is de rugstreeppad gezien. Deze pad is te herkennen aan een gele streep op zijn rug. De rugstreeppad staat op de Rode Lijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit betekent dat het beestje een beschermde status heeft. Door de aanwezigheid van de rugstreeppad is momenteel geen enkele (bouw)activiteit op woonveld 6 mogelijk.Hierdoor kan ook het al eerder aangekondigde werk voor de groenstrook tussen de Klaproos en het fietspad nu nog niet plaatsvinden. De grond die bestemd is voor de groenstrook is opgeslagen op woonveld 6, en daar mag de aannemer of de gemeente nu niet komen. De grondverbetering, de aanleg van de voetpaden en de speeltoestellen laten dus nog even op zich wachten.

De gemeente vraagt een ontheffing aan op de Wet Natuurbescherming, om toestemming te krijgen om de rugstreeppad te kunnen vangen en over te brengen naar een alternatief leefgebied. Als die ontheffing binnen is - wat minimaal 13 weken duurt - en de rugstreeppad is verhuisd, zijn de bouwactiviteiten pas weer mogelijk.

Het plaatsen van de voetbalkooi blijft vooralsnog gepland in de herfst. Ook de bouwactiviteiten van projectontwikkelaar De Raad, op woonveld 3, gaan gewoon door.De vrijwilligersvacaturemuur van 19 juli tot 30 augustus in het Evertshuis!

14-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - Loop je al een tijdje met de gedachte om vrijwilligerswerk te doen? Dan is het zeker zinvol om van de zomer eens een kijkje te nemen bij de vrijwilligersvacaturemuur, van 19 juli tot 30 augustus staat deze in het Evertshuis.

De vrijwilligersvacaturemuur is een verplaatsbare promotiewand met daarop vrijwilligersvacatures die je gedurende het jaar op verschillende locaties tegen kan komen. Zo zijn er verschillende vrijwilligersklussen te vinden, van maatjeswerk tot website beheerder. Van vrijwilliger bij een wandelclub tot het deelnemen aan een filmcommissie. Kom langs, neem een kijkje en voel je vooral niet verplicht. Je neemt zelf contact op met een organisatie indien je interesse hebt in één van de vacatures. Ga voor vrijwilligerswerk dat bij jou past!Blikvanger bij de Meije

14-07-2021

Gemeentenieuws

De Meije - Op de Kerkweg richting de Meije is een zogenaamde blikvanger geplaatst. Samen met Jos Schouten van Meijebelangen heeft wethouder Kees Oskam de blikvanger recent in gebruik genomen. Voorbijgangers kunnen hier gemakkelijk hun afval in gooien.

Blikvangers zijn nog niet gebruikelijk in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Op verzoek van werkgroep Meijebelangen, het wijkteam, is deze blikvanger op proef geplaatst. Inwoners uit de Meije kunnen hier ook het door hen zelf opgeruimde zwerfafval inwerpen. Het is de bedoeling dat de blikvanger zo bijdraagt aan het verminderen van het zwerfafval elders in de Meije. Summer Dance op het voetbalveld

13-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - Bijzondere omstandigheden vragen om creatieve plannen. Daarom gaf Studio Forza haar eindshow ‘Summer Dance’ afgelopen zaterdag op het voetbalveld van VVBodegraven. Zo kon het dansseizoen, binnen de geldende regels, op een té gekke manier worden afgesloten. Er werden maar liefst 57 dansen  verspreidt over 4 shows  opgevoerd voor familie en vrienden. 
Studio Forza en VVBodegraven hebben hun handen ineengeslagen om de eindshow te realiseren ‘We zijn zó blij met de gastvrijheid van VVBodegraven. De beschikbaarheid van het veld en de tribune, zorgde ervoor dat we überhaupt een show konden opvoeren dit jaar’ aldus een trotste Saskia van den Akker, voorzitter van Studio Forza. ‘Natuurlijk danst gras anders dan een dansvloer maar die kans krijgen de dansers volgend jaar hopelijk weer. Voor nu was waren het de perfecte omstandigheden. Die paar druppels regen, weerhield ook géén danser om te shinen on ‘the green stage’ want dansen voor publiek is gewoon het aller- allerleukste.’ 
Van de kleinste peuters, de dansmixgroepen, de Updance én de selectiegroepen. Bijna alle groepen deden mee. ‘Alleen de volwassengroepen hebben te weinig samen kunnen dansen om in de show mee te dansen, maar dat komt wel weer. Er waren ouders die hun kind nog nooit hadden zien optreden, dat hebben we nu gelukkig wel kunnen realiseren” verteld Saskia verder. Foto’s Gizmoworks Photography

Studio Forza is een jonge maar groeiende dansschool die lessen verzorgen in Bodegraven, Driebruggen en van volgend seizoen ook in Alphen aan den Rijn. De Studio staat bekent om de familiaire sfeer en biedt lessen voor alle leeftijden en in veel verschillende stijlen en niveaus. Ook worden jaarlijks workshops verzorgd door externe choreografen om niet een te eenduidige stijl te blijven hangen. De crisis was (is?) pittig maar toch maakt de vereniging een groei door mede door altijd te zoeken naar mogelijkheden. Zoals zoomlessen vanaf de eerste lockdown, online koningsdagbingo, buitendansen op het parkeerterrein en het online meedoen aan danswedstrijden door het maken van dansvideoclips. ‘Toch kijken we uit naar een wat normaler seizoen volgend jaar waarbij we hopen de Forza Family nog verder uit te breiden’ besluit Saskia. ‘We bedanken iedereen voor het vertrouwen, de energie en inzet. Geniet van de vakantie’ Gezellige dag op de Prinses Beatrixschool

13-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - De leerlingen van de Pr. Beatrixschool hebben maandag 12 juli een gezellige dag gehad, met springkussens en outdooractiviteiten.

Feestelijke opening

13-07-2021

Van de redactieWebinar Hoe help je je kind een scheiding door?

14-07-2021

Van de redactie

Midden-Holland - Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt in samenwerking met Tischa Neve een gratis webinar aan over het begeleiden van kinderen in het proces van een scheiding. Het webinar is voor ouders van kinderen tussen de 2 en 16 jaar uit regio Hollands Midden en is te bekijken tot eind 2021!Een scheiding heeft een hele grote impact. Sowieso, maar zeker als er kinderen in het spel zijn. Helaas zijn er heel veel voorbeelden van scheidingen die veel schade toebrengen aan kinderen. Het kan zijn dat beide ouders of één van de ouders niet goed weten wat voor kinderen belangrijk is in het proces van en na de scheiding of omdat er heel veel emoties zijn die in de weg staan om te blijven doen wat goed is voor kinderen. 

Ben jij gescheiden, zit je midden in een scheiding of denk je eraan en wil jij zorgen dat jouw kinderen zo goed mogelijk door en uit jouw scheiding komen? Neem dan de tijd dit webinar bomvol inspiratie en tips te bekijken.

Het webinar wordt gegeven door kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve. Tischa is niet alleen deskundige, maar ook ervaringsdeskundige. Toen zij kind was, zijn haar ouders gescheiden. De manier waarop dat ging, heeft een behoorlijke invloed gehad op haar leven. Zelf is ze sinds begin 2017 gescheiden. Dus ze heeft het hele proces met haar ex en hun zoontje Dim ervaren. Wat zij nu anders heeft gedaan dan haar ouders vroeger, vertelt ze in dit webinar. 

Dit gratis webinar is tot eind 2021 te bekijken via  www.cjgcursus.nl of via deze link.Grote belangstelling voor toekomst zwembad 2030

13-07-2021

Van de redactie

Waddinxveen - Van 9 tot en met 22 juni kon iedereen meedenken over de toekomst van het zwembad na 2030. 1.903 mensen vulden de vragenlijst in. Hiervan komt het grootste deel uit Waddinxveen (87 procent). Wethouder Brigitte Leferink (Sport): “Wat ontzettend fijn dat zoveel mensen de vragenlijst hebben ingevuld. De toekomst van het zwembad is een onderwerp dat leeft. Heel hartelijk dank voor het meedenken.”

De komende tijd gaan we de resultaten verwerken in een visie
We willen antwoord krijgen op de vraag of Waddinxveen na 2030 een zwembad moet houden. En zo ja, wat voor soort zwembad het dan moet zijn. Hierbij kijken we niet alleen naar de uitkomsten van de vragenlijst. We hebben bijvoorbeeld ook gesprekken gehad met gebruikers van Gouwebad De Sniep en het Platform Sport Spel en Bewegen. Daarnaast kijken we naar welke soorten zwembaden er mogelijk zijn en wat een nieuw zwembad kost. Ook kijken we naar het aanbod van zwembaden in de gemeenten om ons heen. Alle resultaten verwerken we in de visie.

Eind 2021 neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van het zwembad
Hierbij maakt de raad gebruik van de visie die we straks opstellen. We verwachten dat de visie uiterlijk begin november klaar is.Coronacijfers Hollands Midden week 27

13-07-2021

Van de redactie

Regio - Er is een flinke stijging coronabesmettingen. Het aantal besmettingen is zes keer hoger dan vorige week (van 312 besmettingen naar 2.287). Vooral onder jongeren nemen de besmettingen hard toe. Bij de 11 tot 30-jarigen is het aantal positieve testen verdrievoudigd. 

Bron- en contactonderzoek naar fase 4
Het team bron- en contactonderzoek van de GGD Hollands Midden heeft het erg druk. Daarom stapt het team over naar risicogestuurd bron- en contactonderzoek. Dat betekent dat de GGD op dit moment alleen positief geteste mensen belt. Het lukt de GGD nu niet om ook hun sociale omgeving te informeren. De GGD vraagt positief geteste mensen daarom nu zelf zijn of haar nauwe contacten te vertellen dat ze in quarantaine moeten. 


Proefproject met corona prikbus op Toeristenmarkt in Katwijk
Op dinsdag 20 juli kan iedereen van 18 jaar of ouder zich zonder afspraak laten vaccineren in de prikbus van de GGD Hollands Midden. De prikbus staat van 10.00 tot 18.00 uur op het Andreasplein, naast de kerk. Als u langskomt ontvangt u het Janssen vaccin. Van dat vaccin heeft u maar één prik nodig voor complete bescherming. Twee weken na de prik heeft u genoeg antistoffen tegen het virus.


De GGD vraagt ter plekke om uw toestemming. Vergeet niet uw identiteitsbewijs en mondkapje mee te nemen. Mensen met een medische indicatie moeten eerst contact opnemen met hun huisarts. 

Dit proefproject is een samenwerking tussen de gemeente Katwijk en de GGD Hollands Midden. Op deze manier wordt vaccineren voor iedereen nog makkelijker en laagdrempeliger. Als dit proefproject succesvol is, wil de GGD vaker prikbussen inzetten. Het is dan de bedoeling om over een aantal weken op 35 plekken in de regio prikbussen neer te zetten. Hiermee hoopt de GGD dat nog meer mensen zich laten vaccineren. 


Sneltesten voor kinderopvangorganisaties in zomervakantie
Het is druk in de vakantieperiode voor organisaties in de kinderopvang. Medewerkers willen dagelijks veilig aan het werk kunnen. Zeker nu het aantal coronabesmettingen hoog oploopt. Op verzoek van verschillende kinderopvangorganisaties gaat de GGD Hollands Midden daarom door met het aanbieden van sneltesten voor kinder- en gastouderopvang. Wel vindt het testen ’s ochtends vroeg op andere locaties plaats. 


Vanwege het verwachte aantal mensen dat zich wil laten testen is er een beperkt aantal plekken beschikbaar. De kinderopvangorganisaties worden op korte termijn geïnformeerd. Vanaf 16 juli sluiten de sneltestlocaties voor medewerkers van het basis- en voorgezet onderwijs.


Groepsgewijs vaccineren van arbeidsmigranten
Afgelopen weekend kregen zo’n 240 arbeidsmigranten een prik tegen corona op de GGD-vaccinatielocatie in Leiden. Zij waren blij met deze mogelijkheid. De GGD werkt bij dit initiatief nauw samen met de uitzendbureaus. De betrokken arbeidsmigranten kregen vooraf informatie in de eigen taal. Ook werd er geholpen bij het inplannen van de afspraak. De uitzendbureaus regelden daarnaast ook het vervoer voor de groepen arbeidsmigranten naar de vaccinatielocaties.


In de weekenden en juli en augustus blijft de GGD Hollands Midden arbeidsmigranten op deze manier vaccineren. Hiervoor zijn speciale priklijnen voor groepen beschikbaar. Magdalena Brzezinska van AB flexkracht komt op 17 juli met een groep buitenlandse medewerkers naar de vaccinatielocatie: “Ik vind het een goed initiatief. Op deze manier kunnen we bijdragen aan het veilig werken van onze medewerkers. Zij werken vaak dicht op elkaar. Hiermee verminderen we de kans op besmetting en ziek worden. Natuurlijk kan iedereen zelf bepalen of hij of zij zich laat vaccineren.”


Kalfsvleesproducent T. Boer & Zn in Nieuwerkerk aan den IJssel wil de vaccinatie voor haar medewerkers ook goed regelen. Jaap Alders, HR Manager: “Wij hebben ongeveer 650 mensen werkzaam waarvan een groot deel al gevaccineerd is. Voor collega’s die een prikafspraak lastig vinden om te regelen, komt de GGD hier op 16 juli met een prikbus. Gemakkelijk op het bedrijfsterrein en erg laagdrempelig voor onze medewerkers. Op deze manier maken we vaccineren voor iedereen toegankelijk die dat wil en zetten we in op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad binnen ons bedrijf. Zo proberen we het risico op besmettingen op het werk tot een minimum te beperken. Wij zijn dan ook erg blij dat we dit in goede samenwerking met de GGD hebben kunnen regelen.”  


Arbeidsmigranten die meedoen aan dit initiatief krijgen het Janssen vaccin. Dat heeft als voordeel dat één keer prikken voldoende is. 


QR-code bij doorgemaakte COVID en één vaccinatie
Mensen die al corona gehad hebben, hoeven maar één vaccinatieprik te krijgen voor volledige bescherming tegen het virus. Zij krijgen ook een QR-code in de CoronaCheck-app. Tot afgelopen week kwam niet bij iedereen een QR-code in de CoronaCheck-app te staan. Dat had te maken met een technisch probleem dat nu is opgelost. 


Hoort u ook bij deze groep? Probeer dan nog een keer een QR-code op te halen in uw app. Lukt het nog steeds niet? Bel dan met de landelijke helpdesk via 0800-5090. Zij moeten dan een vinkje aanzetten in uw account waardoor u de code wel kunt ontvangen. 


Weekcijfers
Afgelopen week testte de GGD Hollands Midden 16.155 personen in de teststraten. Van die mensen testte 15,3% positief. Dat is een flinke stijging in vergelijk met vorige week.  


In totaal testten 2287 personen uit onze regio positief op corona. Afgelopen week overleed een persoon in de regio aan de gevolgen van het coronavirus. 


Tot en met week 27 zijn 433.000 inwoners één keer gevaccineerd (53,1% van alle inwoners). 31,2% van de inwoners uit de regio zijn volledig gevaccineerd. 


Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nl.Vele jubilarissen bij G.V. HERES

13-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - In het verleden waren er verschillende turnbonden die met elkaar fuseerden zo ook verenigingen. G.V. Heres Bodegraven is ook ontstaan na een fusie en bestaat nu alweer 31 jaar. Leden blijven lid van de bond, de KNGU, ook als ze bij een andere gymvereniging lid worden. En zo had Heres mede door zijn vele trouwe leden heel veel jubilarissen. Heres waardeert dat enorm en met een drankje en een hapje werden deze jubilarissen met hun verdiende KNGU speld, die aangeeft hoeveel jaar lidmaatschap, gehuldigd. Sommige staan niet op de foto, zij krijgen hun speld later.
25 jaar: Francisca Noordhoek, Paula van Veen, Wil van der Voorst, Riet de Haan, Joke Stapper.
40 jaar: Trudy van der Klugt, Helene Hofman, Anneke de Bruin, Petra van de Ploeg, Betty Dukker, Bep van de Meer.
50 jaar: Bep van Wijk, Margo de Ruiter, Riet van der Tol, Joke Bianchi
60 jaar: Ans StolwijkD66 Bodegraven-Reeuwijk kiest Elly de Vries tot lijsttrekker

13-07-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De leden van D66 Groene Hart, waaronder de gemeentes Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwkoop en Kaag en Braassem vallen, kozen op zaterdag 26 juni de lijsttrekkers waarmee zij op weg gaan naar de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.


Voor Bodegraven-Reeuwijk werd de zittende fractievoorzitter gekozen als lijsttrekker: Elly de Vries.


Elly: “D66 staat inmiddels goed op de kaart in onze gemeente. We hebben vanuit de oppositie veel gedaan en bereikt. Het wordt tijd dat D66, landelijk nu de tweede partij, ook in onze gemeente een grotere rol gaat spelen. 


Er gebeurt veel in onze gemeente. We hebben te  maken met enorme problemen in de jeugdzorg, waar D66 toch echt een ander, zorgzamer en praktischer geluid wil laten horen. De duurzaamheid opgave van onze gemeente loopt ernstig achter, door gebrek aan initiatief van het huidige college. Daar wil ik graag wat aan gaan doen.” Betekent dat, dat D66 graag in het college wil? “Ja! Het wordt echt tijd voor een progressievere gemeente, mét een D66 wethouder.”


D66 blijft zich inzetten op de 3 belangrijkste pilaren: Goed onderwijs, duurzaamheid en meer inspraak en transparantie. “Ook in dat laatste onderscheiden we ons echt van andere partijen. We blijven ook als we in het college zitten in gesprek met de inwoners en de andere partijen. De huidige manier om vanuit een overmachtige coalitie besluiten door te duwen is niet onze stijl.”


Over de grootste uitdaging in de gemeente op dit moment, het schrijnende tekort op de begroting:  “Die 160 miljoen schuld is een blok aan ons been. Wij gaan er voor zorgen dat dit niet verder oploopt door slimmer te combineren en scherpe keuzes te maken. Uiteindelijk willen we van zo veel mogelijk van deze schuld af zonder extra lastenverzwaring voor de inwoners! We kunnen veel dingen anders doen, bijvoorbeeld door slimmer inzetten van de huizen van Alles, waardoor kosten veel beter in de hand gehouden kunnen worden. 


Op de vraag waarom Elly nog een termijn wil gaan doen antwoordt zij “Ik ben nog niet klaar. We zijn als nieuwe partij 7 jaar geleden begonnen in de raad. We hebben veel ervaring opgedaan en de lokale partij versterkt met slimme en goed geïnformeerde mensen en hebben echt hele goede ideeën voor de toekomst van onze gemeente . Ik wil de gelegenheid niet missen om die in de praktijk te brengen.” Expositie Kunst van 4 Reeuwijkse inwoonsters

13-07-2021

Van de redactie

Reeuwijk-Brug - In het Huis van Alles Reeuwijk-Brug is t/m augustus een expositie te zien. De 4 dames: Margot Bijkerk, Mariët Nederhoff, Ina de Mol en Henny Drupsteen, schilderen de sterren van de hemel. Zij Hebben een passie voor schilderen en doen dit al vele jaren. In hun vrije tijd en in lesverband. Eerst in de Reehorst bij Hans Visser. Nu schilderen ze in Mayke’s Atelier aan de Meentweide. 

Allerlei onderwerpen komen aan bod van mooie afbeeldingen tot werken van bekende kunstenaars. Ook uit de werken van de oude meesters halen zij hun inspiratie.

Het is zeer de moeite waard er een kijkje te nemen tijdens de openingstijden van de bieb en het Huis van Alles.

  Da Costa zwaait groep 8 uit

12-07-2021

Van de redactie

Bodegraven - Vanmorgen hebben de leerlingen van groep 8 de kinderen van groep 1 tot en met groep 7 getrakteerd. Daarna hebben alle leerlingen, leerkrachten en ouders van de leerlingen van groep 8 buiten een haag gevormd en zijn de leerlingen van groep 8 uitgezwaaid. We gaan de leerlingen missen, maar ze mogen een mooie start gaan maken na de zomervakantie op hun nieuwe school.

Dinsdagavond is de afscheidsavond voor de ouders van de leerlingen en nemen de leerkrachten voor de laatste keer afscheid van groep 8.


 Bonita brengt kwaliteit dankzij 'kleine' kaart

12-07-2021

Door: Willem IJdo (Editie GroeneHart.nl)

Bodegraven - Een nieuwe loot aan de stam van de Bodegraafs-Reeuwijkse horeca: restaurant Bonita, Nutspassage 1 te Bodegraven. Frans getint “met invloeden vanuit het Oosterse”, wat de naam niet direct suggereert. Eerder denk je aan Spaans of Zuid-Amerikaans. Gastvrouw Anita van Weenen helpt mij uit de droom met een heel simpele verklaring: ‘Bonita’ is een combinatie van de eerste lettergreep van Bodegraven (Bo) en de tweede en derde van haar voornaam (nita). Simpeler kan het inderdaad niet.


Eenvoudig – in de zin van niet ingewikkeld of overladen – is ook de menukaart. Deze telt een beperkt aantal specialiteiten, waarvoor wordt verwezen naar www.bonitabodegraven.nl. Anita legt uit: “door klein in te kopen, zijn onze streekproducten – van uitsluitend eersteklas leveranciers – bij de bereiding zo vers mogelijk”.
Iets te stevig
“The proof of the pudding is in the eating” zeggen ze in een land dat niet direct bekend staat om culinaire hoogtepunten. Aan tafel dus… Dochter Sarissa serveert een door chef Darryl langzaam gegaarde kalfssukade met puree en bospeen in eigen jus. Op verzoek van de schrijver van dit artikel wordt daarbij een stevige Italiaan geschonken: Apassimento Piemonte Barbera Passito 2019. Iets te stevig bij dit gerecht, maar de verleiding om ervan te kunnen genieten was groot! Met de gebakken ossenhaas of de Angus côte de boeuf (mals ribstuk van de voorkant van de rug met bot en vetrandje) vormt die wijn echter een moeilijk te kloppen duo.
“Wij bereiden deze stukken vlees alleen rare of medium rare”, informeert Anita; deze termen betekenen achtereenvolgens: alleen aan de buitenkant gebruind en alleen de kern rood. “Doorbakken zou je een zemen lap op je bord krijgen”.


Lunch tot laat
De kaart vermeldt ook de nodige voor- en naspijzen. Een aanvulling van de lunchkaart is de ‘business-lunch’, bestaande uit drie wat lichtere componenten – dit om het werken in de middag niet te bemoeilijken. Bonita zet deze lunch voor zakenlui en andere liefhebbers op tafel tussen 12.00 en 17.00 (!) uur.


Eind april ging het terras open, gevolgd door het restaurant begin juni. De belangstelling was van meet af aan goed. Zo’n 20 personen vinden, coronaproof, een plek in het restaurant dat zich kenmerkt door een huiselijke sfeer. Voordat zij in Bodegraven neerstreek, werkte Anita ruim tien jaar als manager in klasse-restaurant ’t Vaantje te Reeuwijk.


De wat verborgen ligging van Bonita wordt door haar niet als handicap ervaren. “Maar het contrast tussen de lichte Kerkstraat en de donkere Nutspassage is zo groot dat wandelaars in de Kerkstraat het restaurant soms over het hoofd zien. Snoei van de twee bomen zou voor meer licht zorgen, waardoor we beter opvallen. En hang ook hier gele en blauwe ballonnen op om de looproute te benadrukken.” Overigens is het volgens Anita de bedoeling dat de Nutspassage komend najaar nieuwe bestrating krijgt.
Culinair festival
Kaashandelaar Diederik Vergeer oppert via Nieuwsflits Lokaal - De Kaashandel (6 juli) het idee van een culinair kaasfestival. Met of zonder ‘fromage’ zou Bonita daar zeker een goed figuur slaan.Samen gezellig op één fiets of liever jongerensport in jouw wijk?

12-07-2021

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk -  De buurtsportcoaches van SenW introduceren de eerste week van de zomervakantie al twee unieke beweegactiviteiten: duofiets en wijksport! Aanmelden kan via  www.senw-br.nl

De Duofiets
Op maandag 19 juli, vanaf de Rijngaarde, en maandag 26 juli, Vromade 1, kan er kennis worden gemaakt met de duofiets, misschien beter bekend als de buddybike. Deze unieke fiets richt zich op iedereen die lekker wil bewegen, maar waarbij zelfstandig fietsen niet meer zo makkelijk gaat. Op twee maandagochtenden staan meerdere duo fietsen klaar om een rondje mee te maken. Samen met (o)ma, (o)pa, (schoon)dochter, (schoon)zoon, vriend(in) fietsen op de buddybike! Lukt het niet om zelf iemand mee te nemen om te helpen? Geen probleem. Vrijwilligers gaan graag mee!

Eerste keer als begeleider op de buddybike? Dan is een korte instructie les (1 uur) verplicht! Een korte introducties, om vervolgens veilig de weg op te gaan. Deze instructie wordt de week ervoor ingepland. Wijksporten voor jongeren
De gehele zomer gaat de buurtsportcoach dwars door de gemeente op pad! In elke dorpskern gaan we sporten in de wijk! Verschillende spellen en sporten worden aangeboden, waarbij er ook geluisterd wordt naar wat de jongeren zelf willen doen! Jongeren tot en met 18 jaar kunnen deze vakantie lekker sporten. Benieuwd waar we allemaal zijn? Kijk dan snel op onze website!   

Wijksport Battle XL
De periode wijksporten wordt afgesloten met een Battle XL bij ESTO! Buurtsportcoach Pim: ,,Er zijn verschillende spellen die gedaan kunnen worden. Welke wijk/jongeren zijn het sterkst met touwtrekken en welke wijk en welke jongeren zijn het snelst of slimst? Test jouw skills, maar dan wel op een leuke manier! Wij hebben er zin in!”.

Nog veel meer!
Deze zomerperiode hebben we nog veel meer activiteiten in petto!  Uiteenlopende activiteiten als stoepranden (voor jong en oud) de sportweek of onze sup & bite! Meer informatie volgt later!

Wij wensen iedereen een fijne en sportieve zomer toe!


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina