NIEUWSWat zou jij doen met een ton?

27-05-2023

Van de redactie

Na het succes van vorig jaar gaat op 1 juni 2023 de campagne “Wat zou jij doen met een ton?” op herhaling.  Door creatieve ideeën in te sturen voor wat je kan doen met het water dat je opvangt in een regenton kunnen inwoners die wonen in het gebied van De Stichtse Rijnlanden een “ton” winnen. Door de regenton aan te sluiten op de regenpijp dragen inwoners bij aan een omgeving die beter bestand is tegen het veranderende klimaat. 
 

 

Winactie 1 – 30 juni 2023

Na de vele enthousiaste reacties op de winactie tijdens de vierig van 900 jaar waterbeheer in 2022, heeft het waterschap besloten dit jaar opnieuw 60 unieke regentonnen te verloten. Iedereen die woont in het gebied van De Stichtse Rijnlanden kan meedoen. Meedoen is eenvoudig door de vraag te beantwoorden “Wat zou jij doen met een ton?”. 

De meest originele inzendingen maken kans op een prijs. Het formulier om mee te doen staat op de website van het waterschap. De actie loop tot en met 30 juni!

 

Een beter klimaat begint met een ton

Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Het regent vaker en harder en er zijn langere periodes van extreme droogte. Ook onze drinkwatervoorziening staat onder druk. 
 

Daarom moeten we anders omgaan met water. In de openbare ruimte is veel klimaatwinst te behalen. Bijvoorbeeld door onnodige bestrating te vervangen door groen. Maar ook in de tuinen liggen volop kansen. Jaarlijks valt er heel wat regen op ieders dak: op één dakhelft valt al snel 20.000 liter water. Dat zijn 150 badkuipen vol. Dit schone water stroomt nu vaak nog naar de rioolwaterzuivering waar het schoongemaakt wordt. Dit is natuurlijk zonde. Het opvangen van al dat water in één regenton lukt natuurlijk niet maar alle beetjes helpen. Bovendien kan je met het opgevangen water je tuin sproeien en hoef je hiervoor geen kostbaar drinkwater te gebruiken.

 

Zie: www.hdsr.nl/actueel/winactie

 


 

 Kerkopenstelling Adventskerk

27-05-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - De Adventskerk staat al 101 jaar op dezelfde plek in het centrum van Alphen aan den Rijn. Deze kerk bezit een uniek instrument: het Steinmeyer-orgel, dat al 100 jaren te beluisteren is in deze kerk. U kunt deze klanken ook horen op zaterdag 3 juni. U bent van harte welkom. De deuren staan vanaf 12.00 uur open. 
 


 

Tijdens het lunchconcert om 12.30 uur bespeelt Alexander Schippers het Steinmeyer-orgel, dat in 2020 een grote restauratie heeft ondergaan. Een van de muziekstukken, die gespeeld worden is het Dolce uit Orgelsymphonie no.2 van Charles-Marie Widor. Tijdens het middagconcert om 16.00 uur bespeelt Simon Stelling, de vaste organist van de Adventskerk, het orgel met dezelfde muziek zoals gespeeld werd door Johan Wagenaar tijdens het orgelconcert in 1923, onder andere van Händel (Hallelujah! uit de Messiah).

 

De concerten zijn gratis, maar een gift voor de instandhouding van het Steinmeyer-orgel als cultureel erfgoed, wordt zeer gewaardeerd. In de kerk kunt u de geschiedenis van de kerk in foto’s bekijken, met of zonder rondleiding kunt u het interieur bekijken en er is een tentoonstelling met veel informatie over het 100-jarige Steinmeyer-orgel.
 

Ook voor een zelfgemaakte kaart of een ander cadeautje kunt u terecht in de Adventskerk. Of koop een cd met prachtige muziekstukken van César Franck, gespeeld door Simon Stelling. Het is alleen mogelijk om contant te betalen. De volgende kerkopenstelling zal zijn op1 juli. Ook op 5 augustus, 2 september en 9 september (Open Monumentendag) zet de Adventskerk de deuren open. 
 

Entree is gratis. 
De kerk is rolstoeltoegankelijk.

Julianastraat 69

Alphen aan den Rijn

www.adventskerk.infoActievoerders A12 aangehouden, niet vervolgd

27-05-2023

Van de redactie

De politie heeft vanmiddag honderden actievoerders aangehouden die de Utrechtsebaan blokkeerden. Actievoeren op deze locatie is door de burgemeester verboden, de actievoerders plegen daarom een strafbaar feit. Daar wordt met hun aanhouding een einde aan gemaakt. Maar gelet op het verder vreedzame karakter van de blokkade, zullen de meesten van hen daarvoor niet worden vervolgd.

 

De burgemeester van Den Haag faciliteert ruimhartig demonstraties in Den Haag, maar heeft dat op de A12 verboden. Wie toch deelneemt aan de blokkade, pleegt dus een strafbaar feit: overtreding van de Wet openbare manifestaties.
 

Dit is echter een gering strafbaar feit. Zover de actievoerders zich verder vreedzaam hebben gedragen (en inmiddels is uit eerdere blokkades gebleken dat dit meestal het geval is) ziet het Openbaar Ministerie geen meerwaarde in strafvervolging. Het belangrijkste doel van de aanhoudingen – namelijk beëindiging van het strafbare feit, de blokkade – is immers al bereikt.
 

Dit geldt nadrukkelijk niet voor actievoerders die zich schuldig maken aan andere strafbare feiten, zoals bekladding, vernieling, belediging, opruiing, verzet, verkeersgevaarlijk gedrag of geweld. Zij zullen worden overgebracht naar het hoofdbureau van politie, waar hun zaak verder wordt beoordeeld.
 

Eerdere aanhoudingen

In januari en maart zijn bij acties op de Utrechtsebaan ook veel demonstranten aangehouden, in totaal ruim 1450. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels besloten dat ook de meesten van hen niet vervolgd worden. Voor zover zij zich vreedzaam hebben gedragen en geen andere strafbare feiten hebben gepleegd, ziet het Openbaar Ministerie geen meerwaarde in een strafproces.
 

Deze blokkades van januari en maart leverden, toen die eenmaal een feit waren, geen gevaar meer op voor de verkeersveiligheid, omdat de politie ad hoc maatregelen wist te treffen. Bij eerdere blokkades in 2021 en 2022 was dat anders. Voor strafbare feiten die daarbij zijn gepleegd is wel vervolging ingesteld. Begin dit jaar heeft de rechtbank in Den Haag hiervoor actievoerders veroordeeld. Andere zaken lopen nog bij de rechtbank.Onderzoek: Autodieven slaan het vaakst toe in Zuid-Holland

27-05-2023

Van de redactie

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: de eerste 4 maanden van 2023 waren al bijna 800 Zuid-Hollanders de dupe van een autodiefstal. In geen enkele provincie ligt het aantal incidenten zo hoog. De meeste autodiefstallen werden gemeld in Den Haag, maar ook Rotterdam blijkt een echte hotspot voor autodieven. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.
 

In Den Haag ging het van januari tot en met april 2023 al 199 keer mis (het hoogste aantal sinds 2016). Het is hiermee koploper van de provincie, maar ook in de Rotterdamse straten blijken onveilig. In de havenstad werden de eerste vier maanden van het jaar 186 autodiefstallen gemeld. Na Amsterdam zijn Den Haag en Rotterdam de gemeenten met het hoogste aantal incidenten.
 

 “Je bent voor de diefstal van een auto alleen verzekerd als je WA plus of Allrisk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering val je dan dus buiten de boot.  Denk daar dus goed over na als je een autoverzekering afsluit. Als je een vergelijking doet, kijk dan goed wat een WA plus meer kost dan een WA verzekering. Maak dan een goede afweging”, aldus expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer.
 

Rijswijk autodiefstal gemeente van Zuid-Holland 

In Zuid-Holland worden in 2023 gemiddeld 4,5 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens, al zijn er wel grote verschillen per gemeente. Zo staan - ten opzichte van het aantal huishoudens - voertuigen het minst veilig geparkeerd in Rijswijk. De kans dat je auto gestolen wordt is ruim twee keer zo groot als gemiddeld in Zuid-Holland. 
 

De gemeenten in de provincie met de grootste kans op een autodiefstal:

 • Rijswijk: 9,8 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
 • Leidschendam-Voorburg: 8,1 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
 • Zoeterwoude: 7,8 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
 • Den Haag: 7,2 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
 • Albrandswaard: 6,7 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
   

Bekijk de cijfers van alle gemeenten op de onderzoekspagina:  https://www.independer.nl/autoverzekering/info/diefstal/onderzoek/autodiefstal-2023 
 

Toyota populairst onder dieven

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.Wildpluk wandeling: Ontdek de verborgen schatten van de natuur

26-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Onkruid, we proberen er vaak vanaf te komen. Maar wist je dat veel van deze ongewenste planten eigenlijk waardevol zijn? Zowel voor ons als voor de natuur? Tijdens een wildpluk wandeling leer je welke planten uit de natuur eetbaar zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Laat je verrassen door de heerlijke smaken en ontdek een hele nieuwe wereld.
 

Carla Glorie, een ervaren diëtist en natuurvoedingskundige, neemt je graag mee op een avontuurlijke tocht door de Hortus Populus. Tijdens deze wandeling leer je hoe je eetbare wilde planten kunt herkennen, welke delen ervan veilig geconsumeerd kunnen worden en hoe je ze kunt verwerken in de keuken. Na afloop van de wandeling staat er zelfs een proeverijtje op het programma, waarbij je kunt genieten van de bijzondere smaken die de natuur te bieden heeft.
 

Deze wildpluk wandeling opent je ogen en verandert voorgoed de manier waarop je naar de natuur om je heen kijkt. Je zult versteld staan van de overvloedige eetbare planten die gewoon voor het oprapen liggen.

 


 

De wandeling vindt plaats in de Hortus Populus, gelegen aan het Limespad 1 in Bodegraven. Er zijn twee data waarop je kunt deelnemen: maandag 6 juni 2023 en donderdag 20 juli 2023. Beide wandelingen beginnen om 19.00 uur en duren tot ongeveer 21.00 uur.
 

Om deel te nemen aan deze boeiende wandeling wordt een bedrag van €20,00 per persoon in rekening gebracht. Dit is inclusief een heerlijk kopje koffie of thee. Wil je graag meedoen? Meld je dan snel aan via Informatie@hortuspopulus.nl of telefonisch op 06-15104078.
 

Mis deze unieke kans niet om de geheimen van de natuur te ontdekken tijdens de wildpluk wandeling in de Hortus Populus. Kom en laat je betoveren door de smaken en mogelijkheden die wilde planten te bieden hebben.SIZA vrouwenochtend 9 juni

26-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 9 juni is dan echt de laatste SIZA ochtend van dit seizoen gepland. Die zal in het teken staan van lofprijzen mmv het koor Women in Grace uit Alphen ad Rijn. Ook zullen we God danken voor het Siza seizoen en voor al het moois dat we mochten horen. 
Verschillende werkwoorden rondom geloven zijn besproken en veel mooie liederen hebben we daarbij gezongen. De ochtend duurt van 10.00 tot 11.30 uur in het Anker (Pastorieplein 2) en is voor alle vrouwen in Bodegraven en omgeving. Vanaf 9.30 gaan de deuren open voor koffie of thee (kleine bijdrage gevraagd) met wat lekkers. 
 


U bent van harte welkom en neem gerust vriendinnen, zussen en andere vrouwen mee! 

Fijn om elkaar dan te ontmoeten, Samen In Zijn Aanwezigheid.

Voor vragen, stuur een berichtje via FB Siza vrouwenochtend of mail naar  siza@hervormdbodegraven.nl.

Hartelijke groet van het SIZA team; Eveline Segers, Cobie de Romph, Toos Bakker en Charlotte BendersNieuwe regelgeving beschermt consumenten overal tegen onveilige producten

26-05-2023

Van de redactie

Consumenten krijgen betere bescherming tegen producten die brandgevaarlijk zijn, schadelijk zijn voor de gezondheid of gevaar opleveren voor kinderen. Voor elk product moet straks óf de fabrikant zelf óf een voor productveiligheid aansprakelijke persoon zijn gevestigd in de EU. Anders mag een product niet worden aangeboden in Europa en Nederland. Deze regels gelden voor producten die te koop zijn in fysieke winkels én op online platforms. Als een specifiek product door een toezichthouder als onveilig is aangemerkt, moeten online platforms in de EU op verzoek van die autoriteit ook álle identieke producten verwijderen.
 

De aangescherpte eisen zijn nodig, omdat in landen buiten de EU niet dezelfde regels gelden voor productveiligheid of consumentenbescherming. Online platforms zijn de afgelopen jaren steeds meer producten uit Azië en Amerika direct aan Europese consumenten gaan verkopen. Dit heeft niet alleen geleid tot oneerlijke concurrentie voor Nederlandse ondernemers, maar ook tot meer onveilige of illegale producten die in de EU niet verkrijgbaar of toegestaan zijn. Consumenten kunnen bij defecten of onveiligheid ook vaak lastig met verkopers uit landen van buiten de EU contact leggen.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Je kunt niet ver genoeg gaan om onveilige producten van de markt te krijgen en consumenten te beschermen. We moeten ondeugdelijke producten uit niet-EU-landen, via zogenoemde directe import, ook weren op online platforms. Dat is de Nederlandse inzet in de EU geweest die nu heeft geleid tot nieuwe regels tegen onveilige producten die bijvoorbeeld letsel kunnen veroorzaken. Daarnaast kun je als consument makkelijker je recht halen. We pakken bovendien zo oneerlijke concurrentie aan. Dat is goed voor Nederlandse ondernemers die zich wel aan veiligheidsregels voor producten houden.”
 

Meer rechten bij terughaalacties onveilige producten

Consumenten krijgen ook meer rechten in de situatie dat een aangekocht product onveilig is en de verkoper deze moet terughalen. De verkoper moet dan altijd tenminste twee van de volgende drie opties aanbieden: een veilig vervangend product van dezelfde oorspronkelijke waarde, het product zodanig herstellen dat het wél veilig is of het volledige aankoopbedrag teruggeven aan de consument.
 

Nieuwe EU-verordening Algemene Productveiligheid

Deze en andere regels zijn onderdeel van de nieuwe EU-verordening Algemene Productveiligheid die een richtlijn uit 2001 vervangt en die ook geldt voor alle producten waar nog geen specifieke veiligheidsregels voor bestaan. De regelgeving gaat na een overgangstermijn vanaf 13 december 2024 overal in de EU gelden en komt in Nederland in de Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat als toezichthouder de wettelijke regels in Nederland handhaven en werkt daarvoor samen met nationale toezichthouders in andere EU-landen.Onderzoek: Workation populair onder Zuid-Hollanders

26-05-2023

Van de redactie

Werk en vakantie combineren? Ruim de helft van de Zuid-Hollanders ziet dit komend jaar wel zitten. Inwoners van de provincie willen vooral op workation om nieuwe plekken te ontdekken. Spanje lijkt hen hiervoor de meest ideale locatie, gevolgd door Portugal en Italië. Dit en meer blijkt uit de  Workation Index van  CheapTickets.nl.
 

Ook geven veel Zuid-Hollanders aan dat ze een werkvakantie willen om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. Nieuwe mensen ontmoeten en handige vaardigheden leren vinden ze minder belangrijk.
 

Top 10 beste workation locaties ter wereld
In het onderzoek wordt ook in kaart gebracht wat de beste workation hotspots ter wereld zijn. 120 bestemmingen worden vergeleken op basis van onder andere de levenskwaliteit, communicatiemogelijkheden, bereikbaarheid én het klimaat. 


De Spaanse stad Las Palmas blijkt de beste workation bestemming ter wereld. De hoofdstad van Gran Canaria heeft deze eer vooral te danken aan het fijne klimaat, de hoge levenskwaliteit en de goede bereikbaarheid. De top 10 meest beste workation locaties ter wereld:
 

 1. Las Palmas, Spanje 
 2. Lissabon, Portugal 
 3. Málaga, Spanje 
 4. Palma de Mallorca, Spanje
 5. Heraklion, Griekenland 
 6. Porto, Portugal 
 7. Sevilla, Spanje
 8. Aalborg, Denemarken
 9. Nice, Frankrijk 
 10. Wenen, Oostenrijk
   

Rotterdam scoort gemiddeld
Ook Rotterdam is als workation bestemming meegenomen in het onderzoek. De havenstad blijft echter hangen in de middenmoot (54eplek) en het is daarom geen echte werkvakantie hotspot. Rotterdam scoort overigens iets lager dan Amsterdam. De hoofdstad blijft hangen op een 45e plaats. Beide steden laten vooral punten liggen door het minder aantrekkelijke klimaat, maar scoren wel hoger dan gemiddeld op levenskwaliteit.Van land tot klant betrokken bij bijzondere zuivelcoöperatie De Fryske

26-05-2023

Van de redactie

Duurzame kaasmaker de Fryske wil meer impact maken in de zuivelwereld en dat kan alleen als ze groter wordt. Voor die groei is kapitaal nodig. Dat gaat het Friese bedrijf ophalen door middel van sharefunding. Het bedrijf wordt geherstructureerd naar een coöperatie, zodat zowel haar boeren als ook enthousiaste klanten mede-eigenaar kunnen worden van de Fryske.
 

Catharinus Wierda: oprichter van de Fryske: “De tijd rijp is voor de Fryske, dat gevoel heb ik sterker dan ooit. Consumenten vragen om duurzame kaas, de natuur roept om hulp en de markt schreeuwt om verandering. Daarom willen we in 2023 sterk gaan groeien. Om die groei mogelijk te maken, zetten we een grote stap: ik ga namelijk het eigenaarschap van de Fryske delen.”
 

Dat gedeeld eigenaarschap betekent dat de Fryske aandelen gaat verkopen. Die aandelen zijn nu al te reserveren en vanaf 11 juni 2023 te koop via het groene investeringsplatform Broccoli:  www.broccoli.eu.
 

Coöperatie

De Fryske wil niet alleen groter worden, “maar we willen óók onze boeren, afnemers, leveranciers en klanten meer bij het bedrijf betrekken,” aldus Wierda. “Dat doen we door een coöperatie op te richten. In de Fryske Coöperatie werkt iedereen écht samen. De hele keten, van land tot klant, krijgt de kans om te participeren in de coöperatie en zo mede-eigenaar te worden van het bedrijf. Zokunnen we gezamenlijk de zuivelwereld veranderen.”
 

Meer groei = meer kaas

De Fryske begon in 2017 met kaas verkopen en wordt inmiddels in heel Friesland verkocht. De kazen liggen landelijk in de schappen bij Plus en Albert Heijn. Meer impact maken betekent meer kaas verkopen. Een flinke groei in verkoop vraagt dus om een veel grotere voorraad. De Fryske gaat dan ook 90% van het kapitaal gebruiken voor een grotere kaasvoorraad. Wierda: “De overige 10% besteden we aan sales en marketing. We willen immers meer klanten bereiken: online, in de retail, in de foodservicebranche en via export.”
 

Ook investeren in De Fryske?

Naast leveranciers en klanten kunnen ook zakelijke en particuliere investeerders mede-eigenaar worden . Meedoen aan het verduurzamen van de landbouwsector en investeren in de toekomst van de Fryske kan al vanaf € 500,-. Reserveer alvast een plek in deze bijzondere zuivelcoöperatie via www.defryske.frl/investeren.
 

Meer over de Fryske

De Fryske is een kaasmaker die zich richt op duurzaamheid en het veranderen van het huidige zuivelsysteem. Ze werkt vanuit drie pijlers: vriendelijker voor weidevogels, liefdevoller voor koeien en eerlijker voor boeren. De boeren laten minstens 20% van het grasland met rust, waardoor er kruidenrijk grasland ontstaat en er genoeg voeding en schuilplaatsen zijn voor weidevogels. De koeien staan tenminste 180 dagen per jaar in de wei, hebben ruime stallen en eten voornamelijk gras zonder veevoer op basis van soja of palm. De Fryske betaalt de boeren een eerlijke prijs voor hun melk. De kazen van De Fryske zijn prijswinnend, zijn als vogelvriendelijk erkend door de Vogelbescherming en voldoen aan het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.Rommelmarkt in en rond de Ontmoetingskerk

25-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdag 10 juni 2023 is het weer zover: de jaarlijkse rommelmarkt georganiseerd door de Protestantse Wijkgemeente Emmaüs Bodegraven. Iedereen is van harte welkom van 08.30 tot 13.00 uur in en rond de Ontmoetingskerk, gelegen aan de Willemstraat/Spoorstraat te Bodegraven. Deze gezellige markt staat bekend om de verkoop van allerlei tweedehands spullen en biedt daarnaast nog veel meer leuks.
 

Een van de hoogtepunten van de rommelmarkt is het draaiende Rad van Fortuin. Hier maak je kans op geweldige prijzen, waaronder enkele fantastische hoofdprijzen. Naast het snuffelen tussen de kraampjes kunnen bezoekers ook terecht op het 'terras' in 't Centrum, waar ze voor of na hun rondgang rustig kunnen genieten van een verfrissend drankje.
 

 
 

Binnen in de kerk vind je kraampjes met een gevarieerd aanbod, zoals kleding, curiosa, speelgoed, elektronica, boeken, lp's en dvd's. Buiten staan kraampjes met meubels, huishoudelijke artikelen, glaswerk en aardewerk. Vergeet ook niet om buiten te genieten van heerlijke oliebollen die te koop zijn. Voor zowel kinderen als ouderen zijn er diverse spelletjes waar ze aan kunnen deelnemen.
 


De opbrengst van de rommelmarkt gaat naar verschillende goede doelen. Een deel zal worden gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen voor de Ontmoetingskerk. Daarnaast gaat er ook een bijdrage naar Local Care voor noodhulp aan Oekraïne. Het laatste goede doel zal nog nader worden bepaald. De organisatie hoopt niet alleen op een succesvolle en gezellige markt, maar ook op een mooie opbrengst voor deze goede doelen.
 

Noteer dus zaterdag 10 juni 2023 in je agenda en kom gezellig langs op de rommelmarkt in en rond de Ontmoetingskerk. Of je nu op zoek bent naar unieke vondsten, wilt genieten van de spelletjes of gewoon de lokale gemeenschap wilt steunen, er is voor ieder wat wils. We kijken uit naar jouw komst en samen maken we er een geweldige dag van!

 


Eerste Choral Evensong in Bodegraven

25-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op vrijdag 2 juni om 19:00 uur zal er in de Dorpskerk van Bodegraven een Choral Evensong plaatsvinden. Voor degenen die onder de indruk waren van de Engelse koormuziek tijdens de kroning van King Charles III, is het zeker de moeite waard om op 2 juni naar de Dorpskerk te komen.
 

Het is de eerste keer dat zo'n Evensong in Bodegraven wordt gehouden. Het Vocaal Ensemble Lobet den Herrn onder leiding van Maarten Koopman zal de muziek ten gehore brengen, begeleid door organist Alexander Prins. Dominee A. Baas zal als liturg optreden. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis, maar er zal een collecte worden gehouden om de kosten te dekken. 

In veel Engelse kerken wordt deze viering al eeuwenlang elke dag aan het begin van de avond gehouden, met veel muziek en koorzang. Vaste onderdelen van de Evensong zijn onder andere de opening "O Lord, open thou our lips", het Magnificat (Lofzang van Maria), het Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon) en een psalm of hymne. Tijdens de Evensong in de Dorpskerk zullen werken te horen zijn van componisten zoals Stanford, Wesley, Ayleward, Attwood en Stopford.
 

De Choral Evensong belooft een bijzondere en inspirerende avond vol prachtige muziek te worden. Het is een unieke gelegenheid om de sfeer van de Engelse koortraditie te ervaren in het hart van Bodegraven. Mis deze kans niet en kom op 2 juni naar de Dorpskerk voor een betoverende muzikale ervaring.Suppen voor jonge mantelzorgers

25-05-2023

Van de redactie

Woerden - Samen sterk huis organiseert speciaal voor jonge mantelzorgers een avondje Suppen op de Singel. Dit is op woensdagavond 7 juni van 18.30 tot 20.30 uur in de Week van de Jonge Mantelzorger. Ben jij tussen de 12 en 18 jaar? Heb je in het gezin te maken met een ernstige ziekte of beperking?  Ben je geregeld aan het zorgen? Dan is dit avondje suppen speciaal voor jou. 

 

Van 1 tot 7 juni 2023 is het de Week van de Jonge Mantelzorger waarin landelijk aandacht wordt gevraagd  voor jongeren die opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving. Zij verlenen zorg binnen hun familie, hebben extra zorgen of missen zelf zorg en aandacht, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of taalachterstand heeft. Jonge Mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht, omdat de aandacht binnen het gezin vaak naar de hulpbehoevende gaat. 

 

In Woerden is er dus ook aandacht voor deze jonge mantelzorgers. De suppers verzamelen zich bij het Samen sterk huis op 7 juni om 18.30 uur en lopen gezamenlijk naar de Singel. Hier wacht een professionele docent van Sportsaeck om iedereen een leuke avond te bezorgen. Aanmelden kan telefonisch (06-14004496), per email ( info@samensterkhuis.nl) of in het Samen sterk huis (openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl ).Muziek op het plein: Korenfestival 2023

25-05-2023

Van de redactie

Haastrecht - Zondag 11 juni om 14.00 uur is er weer het Korenfestival buiten in de serre op het terras van Theater Concordia in Haastrecht. Theater & Grand Café Concordia organiseren samen met De Vlisterzangers dit leuke, jaarlijkse regionale evenement met bekende koren uit de Krimpenerwaard. 

Aan dit leuke jaarlijkse regionale evenement met bekende koren uit de Krimpenerwaard en directe buurgemeentes doen dit jaar drie koren mee. Dit zijn de IJsselmannen, het polderkoor en de Vlisterzangers. De zangers en zangeressen zijn al maanden aan het repeteren om straks hun beste shanty- en zeemansliederen te laten horen! Het belooft een leuke muzikale middag te worden.
 

Het korenfestival is op zondag 11 juni om 14.00 uur te zien buiten in de serre op het terras van Theater Concordia. De toegang is gratis.Stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. zoekt naar speld in hooiberg voor kat Bella

25-05-2023

Van de redactie

Woerden - Waar de meeste katten in het dierenasiel van stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. al snel een nieuw huis vinden, wacht Bella al twee jaar op haar forever home. Daarom schakelt de stichting nu de landelijke media in om die ene speld in de hooiberg te vinden.
 

In maart 2019 kwam Bella in het dierenasiel van stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. terecht. Al snel bleek dat Bella geen doorsnee kat was. De meeste mensen vond ze maar eng en onaardig, en haar verzorgers konden Bella soms moeilijk peilen. Toch zagen ze potentie in haar. Daarom ging de stichting vol enthousiasme op zoek naar een huis voor haar. Twee keer leek Bella die te hebben gevonden, maar kwam door haar onvoorspelbare gedrag toch weer terug.
 

Dat Bella in haar jonge jaren een hoop heeft meegemaakt, was bekend bij de stichting. Maar was dat ook de reden van haar gedrag of is Bella ‘gewoon zo’? Om daarachter te komen schakelde de stichting een gedragsdeskundige in. Voor de gedragsdeskundige was het al snel duidelijk: Bella is een hele lieve kat, maar gaat gebukt onder een trauma. Handen zijn voor haar echt een ding en één verkeerde beweging levert Bella dan ook veel stress op. Maar met extra aandacht en een goed socialisatieplan konden de verzorgers samen met Bella hier aan werken.
 

Met een uitgebreid plan en een ‘Bella-box’ vol speeltjes, snoepjes en een notitieboekje, ging een vast groepje verzorgers met Bella aan de slag. In de weken die volgden, maakte Bella mooie stappen. Zo leerde Bella eerst ontspannen en bleven vooral de wapperende handen uit beeld. Haar soms gejaagde en gestreste gezichtsuitdrukking maakte al snel plaats voor een zacht en vriendelijk koppie. Niet veel later konden de verzorgers ook al voorzichtig met Bella spelen en werd het stappenplan verder uitgebreid.
 

Het speciale Bella-team legde al Bella haar vorderingen vast op beeld en zo kwam daar ineens het filmpje waarin Bella op schoot sprong bij een van de verzorgers. Als de stichting van alle asieldieren die op schoot springen een filmpje zou delen, raakt het internet overbelast. Maar voor Bella was dat ene filmpje met recht een bijzonder moment. Niet alleen voor het Bella-team zelf, maar voor alle verzorgers van de stichting. De eerste stappen zijn gezet en langzaam is er weer hoop voor Bella.
 

Vol vertrouwen zoekt de stichting daarom nu naar die ene speld in de hooiberg voor Bella. Zo zoeken zij een baasje die Bella het vertrouwen geeft en samen met haar wil werken aan haar verdere socialisatie. Een huisje waar veel rust is en waar Bella ook alle tijd krijgt om te wennen. Geen doorsnee huis dus, maar dat ene speciale plekje. Ben jij degene die stichting Dierenhulpverlening Woerden e.o. zoekt? Ga dan naar hun website:  https://dierenhulpverleningwoerden.nl/dieren-in-ons-asiel-katten/Concert “De Zee, vriend en vijand” in de Goudse Schouwburg

25-05-2023

Van de redactie

Gouda - Dat ons land soms een haat - liefdeverhouding heeft met water in het algemeen en met de zee in het bijzonder mag als bekend worden verondersteld. Toonkunst Gouda vond zijn 21e lustrumjaar een goede gelegenheid om de bijzondere relatie met de zee in het algemeen, en vooral ook met de zeevaart centraal te stellen. In het voorprogramma wordt een ode aan de zee gebracht in 3 korte liedercycli, van de Engelse componisten Charles Villiers Stanford en George Dyson en de eigentijdse Amerikaanse componist Eric Whitacre. Maar naast deze lofzangen komt ook de meer duistere, gevaarlijke kant van de zee aanbod in het klassieke verhaal van Dido en Aeneas. Henry Purcell creëerde een kameropera over deze geschiedenis, waarin de Trojaanse prins tot twee maal toe schipbreuk lijdt.
 


 

Meer informatie:  www.toonkunstgouda.nl

Kaarten via de Goudse Schouwburg:   goudseschouwburg.nl/p2/AgendaPrinses Beatrixschool opent Restaurant De Lekkerbek: Een Culinair Succes Gerealiseerd door Leerlingen

24-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Restaurant De Lekkerbek opent zijn deuren op het plein van de Prinses Beatrixschool op 23 mei. Het restaurant bood een unieke ervaring, omdat de leerlingen van de school zelf de rol van kok, serveerder, afwasser en gastheer/vrouw op zich namen. Het was een opwindende gelegenheid voor zowel de kinderen als hun ouders. 

De ouders van leerlingen uit de groepen 4 tot en met 8 werden in twee shifts uitgenodigd om te komen eten. Bijna alle ouders maakten gebruik van deze gelegenheid en genoten van de culinaire hoogstandjes die door hun eigen kinderen werden bereid en geserveerd. Het was een waar feestmaal!
 

In de afgelopen weken werden de lessen op de Prinses Beatrixschool gewijd aan het thema van het restaurant. Verschillende vakken zoals taal, lezen, wereldoriëntatie en creatieve vakken stonden in het teken van dit bijzondere onderwerp. De kinderen werkten vol enthousiasme naar de opening van het restaurant toe en hebben hierbij veel geleerd.
 


De ervaring van het runnen van een restaurant heeft de leerlingen veel waardevolle lessen bijgebracht. Ze hebben geleerd over teamwork, verantwoordelijkheid, klantenservice en de vele aspecten van de horecabranche. Het was een praktische en leerzame ervaring die hun ontwikkeling op verschillende vlakken heeft gestimuleerd.


Aan het einde van de avond was de fooienpot goed gevuld. Ouders waren onder de indruk van het harde werk en de inzet van hun kinderen, en lieten dit blijken door gul te zijn met fooien. Het was een mooie beloning voor de inspanningen van de leerlingen.
 


Zowel ouders, kinderen als leerkrachten hebben enorm genoten van deze bijzondere avond. Het was een gelegenheid om samen te komen, te genieten van heerlijk eten en trots te zijn op wat de leerlingen hebben bereikt. Het restaurant "De Lekkerbek" op de Prinses Beatrixschool zal ongetwijfeld in de herinneringen van velen voortleven als een fantastische en waardevolle ervaring.Baas ondergaat verandering vanaf 1 juni

24-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Na twee jaar van operationele activiteiten maakt Baas zich klaar voor een opmerkelijke transformatie die op 1 juni van start gaat. Wat begon als een nieuw avontuur, met de oprichters PJ, Thijs, Quint en Dylan aan het roer, is uitgegroeid tot een zaak die niet meer in lijn is met hun oorspronkelijke visie. Terugkijkend op de afgelopen periode realiseren ze zich dat ze hun doelen en wensen uit het oog zijn verloren. Hoewel ze dankbaar zijn voor wat ze de afgelopen twee jaar hebben bereikt, schuurt het huidige concept van Baas met hun idealen.© Digitale Bodegraafse Krant
 

Vanaf 1 juni zal het huidige concept dat bekend staat om zijn bruisende vrijdag- en zaterdagavonden verdwijnen. Geen feestcafé meer waarin het meubilair en de inventaris voortdurend moeten worden beschermd tegen vernieling en schade, maar een sfeervolle gelegenheid waar mensen kunnen genieten van gezellige zitjes en smaakvolle drankjes met een persoonlijke touch. Er zal geen keiharde feestmuziek meer zijn, maar een ontspannen sfeer waar je met vrienden kunt borrelen. In plaats van een garderobenummertje te halen voor een euro, kun je gewoon je jas ophangen alsof je thuis bent. En geen confrontaties meer met de politie waarbij de eigenaren verantwoording moeten afleggen voor het wangedrag van één of meerdere gasten, maar een verantwoorde en volwassen uitgaanservaring.
 

Natuurlijk zal Baas nog steeds evenementen en feestjes organiseren die losstaan van dit nieuwe concept. Het podium blijft behouden voor entertainment. Echter, de focus ligt op het herstellen van de basis van de zaak, die volgens de eigenaren de laatste tijd is aangetast. Ze hopen hun gasten snel te mogen verwelkomen in Baas zoals zij het oorspronkelijk bedoeld hadden.
 

Met deze veranderingen zet Baas een nieuwe koers in, waarbij de nadruk komt te liggen op een gezellige en ontspannen sfeer. Het is een spannende stap vooruit, met de hoop om een plek te creëren waar mensen kunnen samenkomen en genieten op een manier die beter aansluit bij de visie van de oprichters.Geslaagd Kunstproject: Prachtige Glasobjecten Gemaakt door Leerlingen Verhoeff-Rollmanschool

24-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - De Verhoeff-Rollmanschool heeft deze week een succesvol kunstproject afgerond, waarbij glasobjecten werden gecreëerd door de leerlingen onder begeleiding van Bart Kuiper en Trudy Meise. De kunstwerken waren vorige week gemaakt in het atelier van glaskunstenaar Marry Buiks en zijn nu opgehaald door de school. 

Als onderdeel van het kunstproject hebben meer dan 200 leerlingen van de Verhoeff-Rollmanschool het atelier aan de Zuidzijde bezocht. Gedurende drie dagen hebben 14 groepen zich intensief beziggehouden met het maken van glasobjecten. Voor de leerlingen waren dit spannende dagen, omdat de veertien kunstwerken nog in de oven moesten worden afgebakken.
 

Nu de oven zijn werk heeft gedaan, is het resultaat prachtig geworden. Deze jonge kunstenaars in de dop kunnen trots zijn op het gezamenlijke werk dat ze hebben gerealiseerd. Niet alleen de leerlingen, maar ook alle leerkrachten hebben het project als zeer geslaagd ervaren.
 

De gemaakte kunststukjes zullen binnenkort tentoongesteld worden in de school. Dit biedt een geweldige gelegenheid voor zowel de leerlingen als de rest van de schoolgemeenschap om de creativiteit en het talent van deze jonge kunstenaars te bewonderen. Het geeft hen ook de mogelijkheid om zich verder te laten inspireren door elkaars werk en de schoonheid van glaskunst.
 

Het kunstproject heeft niet alleen bijgedragen aan de artistieke ontwikkeling van de leerlingen, maar ook aan hun teamwork en creatieve expressie. Door samen te werken aan een gezamenlijk doel hebben ze waardevolle vaardigheden opgedaan en zijn ze uitgedaagd om hun grenzen te verleggen.
 

De leerkrachten van de Verhoeff-Rollmanschool zijn trots op de leerlingen en dankbaar voor de inzet van Bart Kuiper, Trudy Meise en glaskunstenaar Marry Buiks. Dit geslaagde kunstproject heeft niet alleen de schoonheid van glaskunst naar voren gebracht, maar ook de kracht van kunst als middel om te leren, te creëren en samen te werken.5e Bodegraafse Maestro op zaterdag 10 juni 2023

24-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op het Raadhuisplein in Bodegraven gaat op zaterdag 10 juni om 13.00 uur de Bodegraafse Maestro 2023 van start. Voor de vijfde keer nemen bekende inwoners van Bodegraven zonder enige orkestervaring plaats op de bok voor het Fanfare Promotie Orkest (FPO) Dit jaar voor de titel Bodegraafse Maestro 2023. Afgelopen jaar werd Arjan Griffioen de trotse winnaar van de trofee. 

Annemarie Visser- Editie Groene Hart, Heidi Looy - lid van Provinciale Staten Zuid-Holland voor de fractie BBB en bestuurslid Stichting Natuurlijkheidi Reeuwijk , Jurgen de Vries - eigenaar van het Kookstation, De Munt en De Zoete Inval, Kaylee Baggerman - leerkracht op De Regenboog in Reeuwijk, Michiel Grauss - burgemeester, Robin Kersbergen - wethouder, Cor de Raadt - voorzitter Evertshuis, Hans van Dijk - directeur Van Dijk Gevelsteen, Tanja van Viegen – voorzitter Muziek Collectief Bodegraven en Saskia Nagel – zorgmedewerker, zijn de kandidaten die gaan proberen de finale te bereiken. Ze krijgen van tevoren een workshop dirigeren van Lucienne de Valk, de vaste dirigent van het FPO. De deskundige jury dit jaar bestaat uit Lyan Verburg en John Bouwmans die ieder optreden van commentaar voorzien. Samen met het orkest bepaalt de jury welke 3 kandidaten doorgaan naar de finale. Rob Buisman, deelnemer en finalist van de 1e Alphense editie, zal de Maestro’s introduceren bij het publiek.
 

In de voorronde kunnen de Maestro’s kiezen uit een zestal werken van verschillende muziekstijlen.   In de finale staat het bekende Slavenkoor uit Verdi’s opera Nabucco op de lessenaar, de finalisten dirigeren dan alle drie hetzelfde werk. Tijdens de pauze tussen de voorronde en de finale heeft het FPO een leuke vrolijke verrassing voor het publiek in petto.
 

Het Fanfare Promotie Orkest is een projectorkest dat in een steeds wisselende samenstelling optreedt bij verschillende gelegenheden om de concertfanfare te promoten. Zo zijn ze op reis geweest naar Oslo, Estland en Edinburgh, organiseren ze in 2023 de 5e Bodegraafse en 7e Alphense Maestro. In 2024 staat een tournee naar Zweden op het wensenlijstje van het orkest.
 Voor de Bodegraafse Maestro 2023 wordt het FPO gesteund door een bijdrage van Ons Fonds en de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk


Voor meer informatie over het evenement en het FPO kunt u de facebookpagina Bodegraafse Maestro en  www.fanfarepromotieorkest.nl bezoeken of een mail sturen naar streekfestival@gmail.com70 jaar bloot genieten bij De Bessenhof in Reeuwijk

24-05-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Het naturistenterrein viert haar 70- jarig jubileum en doet weer mee met de landelijke OPEN DAG van het naturisme op zondag 11 juni 2023.
 

Geen zin in nat badgoed en in de file naar het strand of honderden kilometers in de auto voor vakantie? Het mooie naturisten terrein De Bessenhof biedt uitkomst. De Bessenhof ligt nabij de Reeuwijkse Plassen en midden in het Groene Hart van Holland. Fiets- en wandelroutes door de weidse Hollandse polder rondom! Een fijn zwembad met prettige sauna, zonneweiden, jeu de boules banen, vrolijk terras, camping, kinderbad en speeltuin Regelmatig worden leuke activiteiten georganiseerd en er is veel groen en een ruime gratis parkeergelegenheid.  Kortom een heerlijk terrein, direct in uw omgeving en uitermate geschikt voor een paar uurtjes blote ontspanning bij het zwembad of voor een wat langer verblijf met tent of caravan. 

Kom eens een kijkje nemen (dat mag gekleed) op De Bessenhof tijdens de komende Open Dag op 11 juni a.s.  U bent van harte welkom! Het hek staat open en de koffie staat klaar tussen 10.00 en 15.00 uur. Vrijwilligers zullen u rondleiden en bij warm weer kunnen bezoekers meteen een duik nemen in het zwembad. Alle informatie is te vinden op   www.zhlb.nl, telefoon 06-54631498, Schinkeldijk 42-A, Reeuwijk.Omleiding Burgemeester Kremerweg

24-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - De provinciale weg N458, tussen de Noordzijde en de Burgemeester Kremerweg in Bodegraven, is door werkzaamheden afgesloten van dinsdagochtend 30 mei tot en met vrijdagmiddag 16 juni. Het verkeer wordt omgeleid.
 

De provincie vervangt het asfalt op het gedeelte tussen de rotonde bij de Broekvelderbrug – ook bekend als de derde Rijnbrug – en de kruising van de Burgemeester Kremerweg en de Hoefslag, bij de voetbalkooi. Hierdoor is de weg tussen de Noordzijde en de Kremerweg in beide richtingen dicht. 


 Structurele subsidie activiteiten 2024

24-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Organiseert u jaarlijkse activiteiten in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk? Dan kunt u hiervoor mogelijk subsidie aanvragen voor activiteiten in 2024.
 

Subsidies kunnen worden verleend voor activiteiten op het gebied van onderwijs, cultuur, sport en maatschappelijke dienstverlening. Uw aanvraag moet voor 1 juni van dit jaar bij de gemeente binnen zijn. Op de website:  gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/subsidie vindt u meer informatie.
Gouwenaar Paul fietst dankzij pacemaker in 4 dagen naar Parijs

24-05-2023

Van de redactie

Gouda - Gouwenaar Paul vertrekt donderdag 25 mei vanuit Den Haag voor een vierdaagse tocht naar Parijs. Zijn missie: geld bij elkaar fietsen voor hartonderzoek. 

 
Dat is hard nodig: Nederland telt op dit moment  1,7 miljoen mensen met een hart- of vaataandoening. Paul is een van die mensen. Hij heeft al 8 jaar een pacemaker. Bij een routine onderzoek werd geconstateerd, dat zijn hartslag extreem laag was. Een oorzaak werd nooit gevonden. Het was de start van een leven als hartpatiënt. De pacemaker verdubbelt het ritme van zijn hartslag. “Na de plaatsing heb ik flink gestoeid met mijn conditie. Ik ben blij dat ik nu mee kan doen.”
 
 
Op de pedalen
In totaal staan er donderdag 39 deelnemers aan de start. Allemaal hopen zij de tocht van 600 kilometer te volbrengen. Deze verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125-175 km. Dat betekent elke dag zo’n 6 tot 8 uur op de fiets. “Een enorme prestatie. Vooral de laatste etappes zijn pittig vanwege de hoogtemeters. Dan moeten de fietsers flink op de pedalen en slaan de zadelpijn en de vermoeidheid toe,” vertelt Annelieke Bosma, die de fietstocht namens de Hartstichting organiseert. 
 
 
Tegenwerken
Voor Paul komt de rit naar Parijs op een goed moment. “Komende winter moet ik mijn pacemaker vervangen. Dan is mijn conditie vaak laag. Nu ben ik lekker fit.” Hij is in januari begonnen met trainen en zat sindsdien veel op de fiets. “Eén lange rit kan je op karakter rijden, maar dag na dag gaat je lichaam tegenwerken. Dat moet je ook trainen. Dus veel ritten achter elkaar. De laatste 6 weken heb ik echt opgebouwd naar 300 km in de week.”
 
 
In beweging komen
Alle fietsers samen hebben een bedrag van ruim 60.000 euro bij elkaar gebracht. Met het geld gaan wetenschappers onderzoek doen naar betere behandelingen en het eerder opsporen van hart- en vaatziekten. Annelieke Bosma: “We zijn de deelnemers dankbaar voor hun bijdrage aan het onderzoek. Hiermee kunnen onderzoekers stappen zetten. We hopen dat deelnemers anderen inspireren om ook in beweging te komen. Al was het maar voor je eigen hartgezondheid.” 
 
 
Meer over de fietstocht op  www.cycleparis.nl. De volgende CYCLE-editie gaat naar Kopenhagen.


Esther Malmberg 4x genomineerd voor Bruidsfoto Award 2023

24-05-2023

Van de redactie

Gouda - Op 19 mei 2023 zijn de nominaties bekendgemaakt van de prestigieuze verkiezing Bruidsfoto Award 2023 (BFA). Esther Malmberg uit Gouda is maar liefst 4 genomineerd in de categorieën bruidspaar, bruid, bruidskinderen en emotie. Uit een aantal van bijna 500 inzendingen koos de onafhankelijke en internationale vakjury 81 foto’s die meedingen naar een felbegeerde Bruidsfoto Award 2023. De BFA wordt dit jaar voor de 18e keer georganiseerd. In de 9 fotocategorieën zijn verschillende aantallen foto’s genomineerd. Op alle genomineerde bruidsfoto’s kan gestemd worden via  https://www.bruidenbruidegom.nl/bfa-stemmen


 

Een bruiloft is meer dan de ceremonie en het feest, het draait om de mensen en emoties

“Bruidsfotografie is een bijzondere tak van fotografie waarin beeld een grote rol speelt. Beeld heeft namelijk de kracht om emoties en herinneringen vast te leggen en te vereeuwigen. Een ervaren bruidsfotograaf begrijpt deze kracht en weet hoe hij of zij deze moet inzetten om een onvergetelijke trouwreportage te maken. Uit alles blijkt dat het belangrijk is dat de fotograaf oog heeft voor detail en de juiste momenten weet vast te leggen. Zo kan een blik van de bruid naar haar aanstaande echtgenoot of een traan die wordt weggeveegd voor eeuwig worden vastgelegd. Dit zijn momenten die zonder beeld wellicht snel vergeten zouden worden. Een bruiloft is immers meer dan alleen de ceremonie en het feest, het draait ook om de mensen en hun emoties. Al met al is beeld een ontzettend uniek en krachtig middel bij bruidsfotografie. Het kan herinneringen oproepen en emoties overbrengen op een manier die woorden soms niet kunnen. 

De door de onafhankelijke vakjury genomineerde bruidsfoto’s vormen hiervan het absolute bewijs en zijn tegelijkertijd een prachtige inspiratiebron voor nieuwe bruidsparen”, aldus Susan Lippe-Bernard, internationaal hoofdredacteur van Bruid & Bruidegom Magazine, de initiatiefnemer van de BFA. 

Publieksprijzen, New Talent & Overall Winnaar

Met het bepalen van de genomineerden van de Bruidsfoto Award 2023 is de race nu echt van start gegaan. Tot en met 18 augustus 2023 kunnen aanstaande bruidsparen en andere belangstellenden hun stem uitbrengen op hun favoriete bruidsfoto’s via  https://www.bruidenbruidegom.nl/bfa-stemmen.

 

Begin september 2023 worden de Award winnaars in de 9 categorieën bekendgemaakt. 
Genomineerde fotografen die korter dan drie jaar actief zijn als bruidsfotograaf maken kans op de New Talent Award. De foto met de meeste publieksstemmen wint bovendien de titel Overall Winnaar 2023. 


 

Doel Bruidsfoto Award

De Bruidsfoto Award wordt voor de 18e keer georganiseerd door Bruid & Bruidegom Magazine en heeft als doel om bruidsparen te inspireren voor hun eigen bruiloft en kennis te laten maken met eigentijdse bruidsfotografie en professionele fotografen in Nederland en België. Oasen Jaarverslag 2022: werken aan het drinkwater van de toekomst

24-05-2023

Van de redactie

In 2022 zette Oasen nieuwe stappen om het drinkwater van nu en de toekomst vorm te geven. Oasen heeft de belangrijke maatschappelijke taak om te zorgen voor voldoende drinkwater van goede kwaliteit. Al 140 jaar lang voorzien we in deze eerste levensbehoefte in onze regio. Altijd schoon kraanwater leek lange tijd vanzelfsprekend, maar het is duidelijk geworden dat dit niet zomaar het geval is.  Wat onze inspanningen geweest zijn in 2022, hebben we uitgebreid beschreven in ons jaarverslag. De aandeelhouders van Oasen keurden op dinsdag 23 mei het jaarverslag over 2022 goed.

 

Lees het Oasen Jaarverslag 2022

 

Nieuwe ontwikkelingen maken drinkwater niet meer vanzelfsprekend
De uitdagingen waar Oasen voor staat zijn groot. Het klimaat verandert, waardoor bronnen verzilten. Tegelijkertijd nemen ongewenste stoffen in het milieu toe. Concrete acties zijn essentieel om onze drinkwaterbronnen te beschermen. Bronnen voor de productie van drinkwater moeten zo schoon mogelijk zijn en qua waterkwaliteit verbeteren. Want, wat er niet in onze drinkwaterbronnen terecht komt, hoeven wij er immers ook niet uit te halen.

 

Tegelijkertijd erkent Oasen dat zelfs met een directe stop op lozingen van ongewenste stoffen, er helaas nog jarenlang dergelijke stoffen aangetroffen zullen worden in bronnen voor drinkwater. Daarom versterken we daar waar nodig de zuivering op de locaties. Daarnaast kiest Oasen met membraanfiltratie voor een nieuwe zuiveringstechniek dat ongewenste stoffen maximaal uit het water haalt. In het afgelopen jaar maakten we grote stappen met de bouw van de zuiveringsstations in Nieuw-Lekkerland en Kamerik. Dit worden de eerste twee zuiveringsstations in Nederland waar drinkwater gemaakt wordt op basis van deze techniek. Onze inspanningen zijn terug te zien in het rapportcijfer dat klanten geven voor het water uit de kraan. In 2022 waardeerden zij het drinkwater met een 8,7. Dat is een stijging ten opzichte van 2021 (8,4). 

 

Een andere belangrijke ontwikkeling is de stijgende watervraag door de woningbouwopgave. Zo sloten we het afgelopen jaar 4.000 meer woningen aan op ons leidingnet. De verwachting is dat die groei de komende tien jaar verder toeneemt. Om een watertekort na 2030 te voorkomen, heeft Oasen aanvullende waterwinningen nodig. Deze opgave vraagt ook actie van overheden, die een wettelijke zorgplicht hebben. In het licht van de urgentie, is het noodzakelijk dat langdurige procedures voor nieuwe winlocaties worden versneld. 

 

 

Onvoorspelbaar jaar
Walter van der Meer, directeur Oasen: “2022 is door de Russische inval in Oekraïne een onvoorspelbaar jaar gebleken. Het is een enorm drama dat zich daar al meer dan een jaar voltrekt. Mede door deze oorlog, zijn de kosten voor grondstoffen, energie en materialen onvermijdelijk toegenomen en dat legt druk op de drinkwaterprijs. Toch zullen we moeten blijven investeren om het drinkwater van de toekomst veilig te stellen. Ons uitgangspunt is altijd om tot een betaalbare drinkwaterprijs te komen voor iedereen. Dat past bij deze eerste levensbehoefte.

 

Lager drinkwatergebruik door stijgende energieprijs
In 2022 leverde Oasen in totaal 47,2 miljard liter drinkwater. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2021 waarin we 47,9 miljard liter verpompten. Door de plotseling opgelopen energieprijs in het najaar, zijn mensen korter gaan douchen. Hierdoor hebben we in de laatste vier maanden van het jaar 1 miljard liter minder geleverd dan verwacht.

 

In het voorjaar ervaarden we juist een piek in het drinkwatergebruik. Tijdens een warme en droge lente, stroomde er op 14 mei het meeste water uit de kraan: 147 miljoen liter. De weersomstandigheden zetten zich door in de zomer, waarin lange tijd geen regen viel. Desondanks kende Oasen het afgelopen jaar geen knelpunten in de drinkwatervoorziening. Klanten konden ook in die periode rekenen op helder en vers water met de juiste druk uit de kraan.

 

Slimme meters, nieuwe samenwerkingen en een groot drinkwateravontuur
Werken aan de toekomst van drinkwater, betekent ook dat Oasen onderzoek doet naar de werking van slimme watermeters. Dit zijn digitale meters die met sensoren data over drinkwater kunnen verzamelen. Dankzij verschillende pilots doen we in de praktijk kennis en ervaring op met de nieuwe meters en netwerken.

 

Daarnaast was 2022 een jaar van nieuwe samenwerkingen. Een mooi voorbeeld daarvan is de versterkte samenwerking met netbeheerder Stedin en drinkwaterbedrijf Dunea. In deze constructie gaan de partijen intensiever samenwerken bij het aanleggen en vervangen van elektriciteitskabels, gas- en drinkwaterleidingen. Dit betekent minder overlast voor de omgeving en het is een efficiëntere inzet van technisch personeel dat steeds schaarser wordt.

 

We sloten 2022 af met de uitgave van het allereerste prentenboek over drinkwater: ‘Het grote drinkwateravontuur van Sara en Amir’. Met dit boek willen we de jonge doelgroep kraanwaterwijs maken. In het verhaal gaan Sara en Amir op avontuur om van alles te leren over hoe drinkwater gemaakt wordt, waarom het gezond voor je is en hoe het bijdraagt aan een duurzamere wereld. Het prentenboek kwam tot stand ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van Oasen. Alle basisscholen en 50 bibliotheken in ons voorzieningsgebied ontvingen een exemplaar.Petitie 'Red het Groene Hart' aangeboden tijdens commissievergadering

24-05-2023

Van de redactie

Vandaag heeft de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland namens 7 natuurorganisaties in het Groene Hart en een enthousiaste groep bezorgde burgers de petitie 'Red het Groene Hart' aangeboden tijdens de Provinciale commissievergadering van RNW. De petitie werd aangeboden aan de Zuid-Hollandse gedeputeerde van Wonen en Ruimtelijke Ordening,  Anne Koning en de voorzitter van de Statencommissie RNW, Sinan Özkaya. De petitie, die zich richt op het behoud van het waardevolle Groene Hart in Nederland, heeft de steun van duizenden mensen verzameld en is een oproep om de natuur en het landschap in het Groene Hart beter te beschermen.

 

 

De petitie, die online te vinden was op de website van de Natuur en Federatie Zuid-Holland, heeft de afgelopen weken veel aandacht gekregen. Het Groene Hart, een uitgestrekt gebied in de Randstad, staat onder druk door verschillende ontwikkelingen en bedreigingen. Het behoud van dit unieke landschap en de bescherming van de flora en fauna zijn van cruciaal belang voor zowel de huidige als toekomstige generaties.

 

Tijdens deze provinciale commissievergadering heeft Alex Ouwehand, directeur van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, ingesproken. Met zijn betoog heeft hij de urgentie van het behoud van het Groene Hart benadrukt en de rol die de provincie daarbij met spelen. Hij riep Statenleden op om te beoordelen of het provinciale beleid en het bestuurlijk kader wel voldoende sturing kan geven aan de toekomstige opgaven en de versterking van de specifieke gebiedskenmerken, zoals bodemgesteldheid, waterhuishouding en landschappelijk kernwaarden zoals landbouw en natuur. Waar dit niet voldoende is vragen wij het beleid aan te scherpen.

 

Tijdens de provinciale commissievergadering is afgesproken om de petitie te agenderen voor verdere bespreken. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland gaat dit volgen en zullen als dat opnieuw is geagendeerd samen met de 7 groene natuurorganisatie uit het Groene Hart het verder de debat met Provinciale Staten aan.

 

De petitie 'Red het Groene Hart' is in totaal 4425 keer ondertekend. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland hoopt dat de Statenleden de petitie serieus zullen overwegen en dat dit zal leiden tot concrete acties ter bescherming van het Groene Hart.

 

Voor meer informatie over de petitie 'Red het Groene Hart' en onze inzet voor natuurbescherming, kunt u terecht op hun website.Paleis Noordeinde en Koninklijke Stallen langer open voor publiek

24-05-2023

Van de redactie

Zijne Majesteit de Koning opent deze zomer weer de deuren van Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen voor het publiek. Beide locaties in Den Haag zijn dit jaar langer open voor bezoekers, twaalf in plaats van vier dagen, zodat meer mensen in de gelegenheid zijn deze historische werkplekken van de Dienst van het Koninklijk Huis te bezichtigen.
 

Van 1 t/m 13 augustus, met uitzondering van maandag 7 augustus, zijn Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen te bezoeken.
 

Van Paleis Noordeinde is het zogeheten Corps de Logis te bezichtigen, waaronder de Grote Balzaal en de Balkonkamer. In de Koninklijke Stallen zijn onder andere de Gouden Koets, de Glazen Koets en de Koninklijke bus te zien.
Alle bezoekers van het Paleis ontvangen een multimediatour met een welkomstwoord door Zijne Majesteit de Koning en verhalen van medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis over hun werk in het Paleis. Tickets zijn vanaf maandag 12 juni 10.00 uur online te reserveren.
 

Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde kent een geschiedenis van bijna vijfhonderd jaar. Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje, woonde er, stadhouder Frederik Hendrik hield er grote ontvangsten en Koning Willem I nam enkele jaren na zijn inhuldiging intrek in het Paleis. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana zijn er geboren.
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de Koning en de werkomgeving voor de medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. Ieder jaar worden er veel gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Bijvoorbeeld voor uitblinkerslunches, audiënties, beëdigingen, het aanbieden van geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs en de uitreiking van de Appeltjes van Oranje.


Koninklijke Stallen
In 1815 richtte Koning Willem I het Koninklijk Staldepartement op. Het functioneert als één van de weinige in Europa nog steeds als volwaardig staldepartement, met veel tradities en een collectie historische rijtuigen, paardentuigen en livreien. Een groot deel hiervan is nog in gebruik. Het departement is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en hun gasten, de hofhouding en medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis. Traditioneel transport en modern vervoer bestaan hier naast elkaar. De Afdeling Koets- en Rijstal van het Koninklijk Staldepartement bevat ongeveer dertig paarden en ruim zeventig antieke rijtuigen, waaronder de Glazen Koets en Gouden Koets. Op het Koninklijk Staldepartement wordt ook het wagenpark van de Dienst van het Koninklijk Huis beheerd.
Tijdens de openstelling zijn er verschillende historische en moderne auto’s te zien. Een deel van het wagenpark bestaat inmiddels uit hybride of volledig elektrische auto’s. Ook zijn de stallen met paarden te bezichtigen.


Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen bevatten uitzonderlijk en waardevol erfgoed; een modern (werk)paleis met een zeer rijke geschiedenis. Doel van de openstelling is om het heden en verleden van deze locaties in functie te ontsluiten voor publiek.


Tickets
Bezoekers krijgen toegang tot Paleis Noordeinde (€ 10,00) en de Koninklijke Stallen (€ 7,50) met een vooraf gekocht toegangsbewijs. Deze zijn alleen geldig op vertoon van een legitimatiebewijs bij binnenkomst. Een kaart geeft toegang op een gekozen datum en tijd. Er zijn aparte toegangsbewijzen voor de twee locaties en een combinatieticket (€15,00) voor beide locaties beschikbaar. Bezoekers ontvangen daarvoor een multimediatour voor Paleis Noordeinde. In de Koninklijke Stallen staan informatiepanelen en worden publieksfilms vertoond. Bezoekers tot achttien jaar hebben gratis toegang, maar dienen wel een toegangsbewijs te reserveren. Per boeking kunnen maximaal zes kaarten worden gekocht. Paleis Noordeinde is van 10.00 tot 17.00 uur geopend, de Koninklijke Stallen van 12.00 tot 17.00 uur. Toegangsbewijzen zijn vanaf maandag 12 juni 10.00 uur te reserveren via  www.koninklijkeverzamelingen.nl/tickets.
 

Op deze website staat ook alle bezoekersinformatie vermeld.Archieven over slavernij op de UNESCO-lijst

24-05-2023

Van de redactie

Een groot aantal archieven over tot slaaf gemaakten en hun nazaten in Suriname en de Nederlandse Antillen is opgenomen in het Memory of the World Register (MoW-register) van UNESCO. Hierbij zitten ook drie archieven uit de collectie van het Nationaal Archief. Het MoW-register bevat documentair erfgoed met een uitzonderlijke betekenis voor de wereld.

 

Documentair erfgoed van tot slaaf gemaakte personen

De Curaçaose Zíkinza collectie bestaat uit 1410 audio-opnames van interviews uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Via deze interviews werden liederen, historische anekdotes, verhalen en beschrijvingen van het dagelijks leven vastgelegd in de moedertaal Papiamentu, en de inmiddels uitgestorven Guene-taal.
 

De Zíkinza collectie is een van de collecties die nu door UNESCO is opgenomen in het Memory of the World register. Hiernaast zijn ook de slavenregisters van Suriname en Curaçao, de manumissieregisters, de emancipatieregisters, en documenten van de burgerlijke stand over vrijverklaarde slaafgemaakten opgenomen in het MoW-register. Ook nieuw in het MoW-register zijn de archiefstukken over de “compensatie” die voormalig slaveneigenaren ontvingen na de afschaffing van de slavernij in 1863. 

 

Gezamenlijke nominatie door vier landen

De opname van 'nieuwe' archiefstukken over tot slaafgemaakten in het MoW-register is te danken aan een gezamenlijke inspanning van de nationale archiefdiensten van Suriname, Curaçao en Nederland, het National Archaeological Anthropological Memory Management (Curaçao) en de overheid van Sint Maarten.

 

Opgenomen erfgoed in het MoW-register

 Maandag 5 juni NL-Alert testbericht

24-05-2023

Van de redactie

Maandag 5 juni rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert testbericht uit. Hierdoor ervaar je hoe het is om een NL-Alert te ontvangen bij een noodsituatie, zoals een grote brand of overstroming. Inmiddels ontvangen 9 op de 10 Zuid-Hollanders van 12 jaar en ouder het NL-Alert testbericht.
 


 

Op de eerste maandag in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Je hoeft dus niets te doen.


Het testbericht ziet er zo uit:

“NL-Alert 05-06-2023 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english"

Let op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het is daarom handig om net voor 12.00 uur je koptelefoon af te doen of je oordopjes uit je oren te halen.


NL-Alert bij een noodsituatie
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert bij een noodsituatie. Ontvang je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht en volg de instructies op. Het is ook belangrijk om anderen te informeren. Want het kan zijn dat je een NL-Alert mist. Bijvoorbeeld omdat je telefoon uitstaat of tijdelijk verbinding heeft met een zendmast die het NL-Alert niet uitzendt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Zuid-Hollanders van 12 jaar en ouder het advies uit het NL-Alert opvolgt. Zo’n zes op de tien geven aan anderen te informeren als zij een NL-Alert bij een noodsituatie ontvangen. Zij informeren het vaakst hun familie, vrienden en buren. 


Zo werkt NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. In het NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. 


Denk vooruit 
In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties. Een NL-Alert testbericht helpt bij die voorbereiding. Toch is het goed om rekening te houden met een onverwachte dreiging. Een grote stroomuitval, overstroming of extreme hitte kan grote gevolgen hebben voor jou en de mensen om je heen. Daarom is het slim om je juist nu hierop voor te bereiden. Door met mensen om je heen te bespreken wat jullie samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. En een noodpakket samen te stellen. Kijk voor meer informatie op www.denkvooruit.nlEen Tijdloze Eerbetoon aan Emiel van Doorn: 25 Jaar Lidmaatschap van de PvdA Geëerd met Rode Rozen

23-05-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - 1 mei, de internationale dag van de arbeid, is altijd een bijzondere dag voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Het is een dag waarop de partij haar waardering toont voor haar trouwe leden door rode rozen uit te delen. Dit jaar was er echter een lid dat deze traditie dreigde te missen. Emiel van Doorn, een gepassioneerde PvdA-lid uit Bodegraven, was op vakantie tijdens deze gedenkwaardige dag. Gelukkig heeft Emiel alsnog het ereteken van 25 jaar lidmaatschap ontvangen, inclusief de bijbehorende rode rozen. Laten we een kijkje nemen naar deze prachtige traditie en het eerbetoon aan Emiel van Doorn. 

Een Traditie van Waardering:

Voor de PvdA is 1 mei een dag om haar leden te eren en te bedanken voor hun toewijding aan de partij en haar idealen. Het uitdelen van rode rozen is een symbolische daad die staat voor solidariteit, sociale rechtvaardigheid en de kernwaarden waar de PvdA voor staat. Het is een manier om de bijdrage van de leden te erkennen en te vieren, en om hen te laten zien dat hun inzet wordt gewaardeerd.
 

Emiel van Doorn: Een Toegewijd Lid:

Emiel van Doorn, afkomstig uit Bodegraven, is al 25 jaar een trouw lid van de PvdA. Hij heeft zich altijd ingezet voor de idealen van de partij en heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn lokale gemeenschap. Als gepassioneerd voorvechter van sociale rechtvaardigheid heeft Emiel talloze uren gewijd aan het bevorderen van gelijkheid en het verbeteren van de levensomstandigheden van zijn medeburgers.
 

Een Ongewone Wending:

Het leek erop dat Emiel van Doorn dit jaar de rode rozen en het ereteken voor zijn 25-jarig lidmaatschap zou moeten missen vanwege zijn geplande vakantie op 1 mei. Echter, de PvdA heeft niet nagelaten om Emiel de erkenning te geven die hij verdient. Zodra de vakantie van Emiel voorbij was, werd hij hartelijk ontvangen door de partij met het ereteken en de rode rozen die zijn toewijding en betrokkenheid symboliseren.
 

Het ereteken voor 25 jaar lidmaatschap van de PvdA is een bijzondere onderscheiding die slechts weinig leden bereiken. Het is een mijlpaal die aantoont dat Emiel van Doorn zich al meer dan twee decennia heeft ingezet voor de idealen van de partij. Het ereteken, samen met de rode rozen, weerspiegelt zijn doorzettingsvermogen, vastberadenheid en toewijding aan het streven naar een rechtvaardigere samenleving.Uitje van de Zonnebloem voor ouderen uit Reeuwijk, Waarder en Driebruggen: Terug in de tijd bij Acropolis Humanitas in Rotterdam-Hilligersberg

23-05-2023

Van de redactie

Op een zonnige dag zijn de ouderen uit Reeuwijk, Waarder en Driebruggen van de Zonnebloem eropuit getrokken voor een bijzonder uitstapje. De bestemming van de dag was Rotterdam-Hilligersberg, waar ze een bezoek brachten aan Acropolis Humanitas. Dit unieke gebouw bood de ouderen een warm welkom en bracht hen terug naar vroeger tijden. De kelder van Acropolis Humanitas was namelijk omgetoverd tot een nostalgische plek, volledig ingericht met meubels en spullen uit het verleden.
 

Bij binnenkomst werden de ouderen overvallen door een gevoel van herkenning en nostalgie. De ruimte was tot in de puntjes gedecoreerd en voorzien van authentieke meubelstukken. Voor de ouderen was het alsof ze weer thuis kwamen. Ze werden uitgenodigd om plaats te nemen op comfortabele stoelen en banken, en de sfeer van vroeger op te snuiven.
 

Een van de hoogtepunten van de dag was het ophalen van herinneringen aan vroeger. De ouderen deelden verhalen en anekdotes over hoe het leven eruitzag in hun jeugd. Ze vertelden over de eenvoudige manieren van koken, zoals het bereiden van rijst in een houten kist met stro en doek. Dit soort praktische kennis werd vroeger van generatie op generatie doorgegeven en het was geweldig om te zien dat deze tradities nog steeds in de herinnering van de ouderen voortleefden.
 

Naast de keuken waren er ook andere ruimtes ingericht, waaronder een prachtige toilet en wastafel. De ouderen waren onder de indruk van de zorg en aandacht die was besteed aan het creëren van een omgeving die zo nauw aansloot bij hun eigen herinneringen. Het was een reis terug in de tijd, waarbij ze even konden ontsnappen aan de drukte van het moderne leven en konden genieten van de eenvoud en charme van vroeger.
 

Het uitje naar Acropolis Humanitas was niet alleen een gelegenheid om herinneringen op te halen, maar ook een moment van gezelligheid en samenzijn. De ouderen genoten van elkaars gezelschap en deelden hun ervaringen. Ze voelden zich begrepen en gewaardeerd in een omgeving die speciaal voor hen was gecreëerd.


 

Het bezoek aan Acropolis Humanitas was een inspirerende ervaring voor zowel de ouderen als de begeleiders. Het liet zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan het welzijn van ouderen en hoe waardevol het is om hun verhalen en ervaringen te koesteren. Het uitje bracht niet alleen vreugde en plezier, maar ook bewustwording over het behoud van tradities en het delen van kennis tussen generaties.Vega(n) eten, de nieuwe klimaat meet-up

23-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - De nieuwe meet-up van mijnklimaatpartij gaat op 3 juni over vega(n) eten. Iedereen is welkom vanaf 10.30 uur in de Klimaatwinkel, Prins Hendrikstraat 10 in Bodegraven. Tijdens de meet-up wordt met de aanwezigen besproken hoe we de komende jaren de aandacht op dit thema kunnen vestigen. “Het is de bedoeling dat mensen zich niet terecht gewezen voelen, maar juist vriendelijk uitgenodigd om hierin een stapje te zetten, en zo het klimaat wat minder onder druk te zetten”, aldus Anne-Sophie Biekram voorzitter van deze meet-up. 

 

Uiteraard zijn feesten en festivals, zoals de najaarsmarkt goede gelegenheden om hier iets mee te doen. Maar ook zou aan restaurants gevraagd kunnen worden de menukaart met vega gerechten te beginnen. De gemeente zou zichzelf kunnen beperken tot het nog uitsluitend aanbieden van vegetarische hapjes en eten. Sommige gemeenten verbieden zelfs al reclame in de openbare ruimte voor vleesproducten. De Vegaboerderij biedt groente van dichtbij

 

Plantaardig 

Vega eten wil zeggen dat er geen vlees/vis wordt gegeten, en bij vegan helemaal geen dierlijke voortbrenging. Voor iedere kilo dierlijke eiwitten die wordt gegeten (in vlees en zuivel) wordt ongeveer 7x zo veel aan plantaardige eiwitten gegeten door koe of varken. Daarnaast levert het houden van dieren schade op voor de biodiversiteit (door de stikstof) aan het klimaat (door de uitstoot van CO2) en het grondwater (aantasting door nitraat, en verbruik – grotendeels voor export). Daarnaast wordt er voor veevoer veel soja gebruikt waarvoor tropisch regenwoud verdwijnt en dat veel transport vraagt.

 

Ideeën

Kortom, vanuit het klimaat en natuur geredeneerd is vlees en zuivel eten heel schadelijk. Mede organisator Getrud de Roos: “De grote vraag in de meet-up is welke stapjes we ook lokaal kunnen zetten. Het is leuk om daar tijdens de meet-up samen ideeën voor te bedenken en het dan op gang te brengen”. 

 

Ieder seizoen

De meet-up past in een lange reeks die mijnklimaatpartij inmiddels organiseert. Voorzitter Bram Tack: “Ieder seizoen wordt op deze manier een onderwerp gestart. Er vormt zich dan een groepje dat het onderwerp onder de aandacht brengt en er wat acties omheen organiseert. Op die manier bereiken we steeds meer mensen die een stapje extra doen voor het klimaat”.Erin de Jong zwemt naar de TOP van Zuid-Holland

23-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Afgelopen twee weekenden werd in het Hofbad in Den Haag de Provinciale Kampioenschappen Lange Baan 2023 gehouden. In totaal deden ruim 40 verenigingen mee met in totaal bijna 500 zwemmers. Zuid-Holland heeft landelijk gezien veel zwemmers die in de top van Nederland zwemmen, waardoor er op dit Provinciaal Kampioenschap op zeer hoog niveau wordt gezwommen. Ook Erin de Jong en Tessa de Jong uit Bodegraven (lid van GZC DONK uit Gouda en Linkzwemmen uit Leiden) mochten door hun prestaties van het gehele seizoen hieraan meedoen. Erin zwom tijdens deze twee weekenden op 12 afstanden en niet zonder succes. 

In totaal wist zij 7 medailles te behalen, met direct al op de eerste afstand van het Kampioenschap de 1e plaats tijdens de 200m wisselslag.

Verder tijdens het kampioenschap zwom Erin ook nog eens naar:
Zilver    -    400m Wisselslag
Zilver    -    100m Vlinderslag
Zilver    -    200m Vlinderslag
Zilver    -    800m Vrijeslag
Brons    -    200m Vrijeslag
Brons    -    400m Vrijeslag
 

Tessa de Jong zwom tijdens dit Kampioenschap zelf 8 persoonlijke records.
 

Volgende maand worden in Eindhoven de Nederlandse Kampioenschappen gehouden en wij hopen natuurlijk dat deze twee top zwemmers ook weer mooie resultaten kunnen behalen.Fiets mee en maak het verschil voor het goede doel tijdens de 'Omloop van het Groene Hart'!

23-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op 2e Pinksterdag, maandag 29 mei, staat er een prachtige fietstocht op het programma die niet alleen uzelf, maar ook anderen blij zal maken. Lions Club Bodegraven organiseert de traditionele fietstocht 'Omloop van het Groene Hart' en nodigt u van harte uit om deel te nemen aan dit bijzondere evenement.
 

De 'Omloop van het Groene Hart' biedt schitterende fietsroutes van 25* kilometer (inclusief een leuke puzzeltocht), 40 kilometer en 65 kilometer. Tijdens deze routes ontdekt u bekende en minder bekende, maar vooral prachtige plekjes in ons Groene Hart. Of u nu een ervaren fietser bent of gewoon wilt genieten van een ontspannen rit, er is voor ieder wat wils. 

Wat deze fietstocht extra speciaal maakt, is dat alle opbrengsten uit de inschrijfgelden en sponsoring worden gebruikt om goede doelen op het gebied van zorg voor ouderen en gehandicapten in Bodegraven te ondersteunen. Lions Club Bodegraven werkt hiervoor samen met De Zonnebloem, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast organiseren ze jaarlijks de Muzikale Kerst Ontmoeting in het Evertshuis, waarbij ook ouderen en gehandicapten in het zonnetje worden gezet met attenties tijdens Pasen en Kerst. Door deel te nemen aan de fietstocht draagt u dus direct bij aan deze waardevolle initiatieven.
 

Het evenement begint om 09:00 uur, waar u zich kunt aanmelden bij het start- en tevens eindpunt op het Raadhuisplein. Vanaf daar kunt u op eigen gelegenheid de gekozen afstand fietsen en genieten van de prachtige omgeving. Het is een uitgelezen kans om nieuwe plekjes te ontdekken en u te laten verrassen door al het moois dat het Groene Hart te bieden heeft.
 

Deelname aan de fietstocht kost slechts 5 euro per persoon, en voor gezinnen geldt een bedrag van 10 euro, ongeacht het aantal gezinsleden. Het volledige inschrijfgeld gaat rechtstreeks naar het goede doel, dus uw bijdrage heeft een directe impact.
 

Voor meer informatie over de fietstocht en om u aan te melden, kunt u terecht op de volgende websites:

Facebook-evenement: https://www.facebook.com/events/1572162079856082
Website Omloop van het Groene Hart: https://omloopgroenehartbodegraven.lionsbodegraven.nl
 

We hopen dat u enthousiast bent geworden en dat we u mogen verwelkomen op 2e Pinksterdag voor een sportieve en betekenisvolle dag. Stap op uw fiets, geniet van het mooie weer en draag bij aan het goede doel. Samen maken we een verschil!Gewapende overval op tankstation

23-05-2023

Van de redactie

Gouda - Op een tankstation aan de Goudse Poort is maandagavond 22 mei een gewapende overval gepleegd. De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen.


Een jongen liep omstreeks 22.45 uur het tankstation in en bedreigde een medewerker met een vuurwapen. De overvaller maakte een geldbedrag buit. Hij ging er vervolgens lopend vandoor in de richting van het Groenhovenpark, waar hij voor de overval ook vandaan kwam.


Signalement

De dader is een jongeman van naar schatting 15 tot 20 jaar oud en zo’n 1.70 meter lang. Hij droeg witte schoenen en was verder in het zwart gekleed. Hij droeg een zwarte helm met een donker vizier en zwarte motorhandschoenen.  
 

Iets gezien?

De politie onderzoekt de zaak. Heeft u maandagavond 22 mei voorafgaand, tijdens of na de overval iets gezien in de buurt van het tankstation aan de Goudse Poort of het Groenhovenpark? Of heeft u op een andere manier informatie die voor het onderzoek van belang kan zijn, bijvoorbeeld in de vorm van camerabeelden? Laat het ons weten. Dat kan via onderstaande mogelijkheden.  Illegale IPTV-aanbieder uit de lucht gehaald, honderdduizenden tv’s op zwart

24-05-2023

Van de redactie

Dindag heeft de FIOD en het Openbaar Ministerie een TV-dienst uit de lucht gehaald, die via internet werd aangeboden (IPTV). Vier personen zijn aangehouden in Almere en Den Helder. Hun woningen zijn doorzocht.
 

Het ging om een TV-dienst die onder andere via belwinkels tegen contante betaling werd verkocht. Met een kastje en een abonnement van ongeveer 10 euro per maand konden abonnees onder andere alle films en series bekijken van bijvoorbeeld Disney+, Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en ruim 10.000 TV-zenders. De TV-dienst had honderdduizenden abonnees en werd verspreid vanuit een datacenter in Den Helder. Dit datacenter is vandaag stilgelegd en doorzocht. Vanaf vandaag werken de IPTV-abonnementen niet meer.  


De techniek van IPTV, het kijken van televisie via het internet, is op zich legaal in Nederland. Het is echter strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten, als daarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald. Er wordt dan onder meer inbreuk gemaakt op rechten van film- en programmamakers, omroeporganisaties en televisiestations om hun films, series, programma’s en TV-kanalen te verspreiden (auteursrechten en naburige rechten). Niet alleen het aanbieden, maar ook het kijken naar illegale IPTV is strafbaar.


Het onderzoeksteam vermoedt dat de opbrengsten die voortvloeiden uit het aanbieden van de illegale IPTV op grote schaal werden witgewassen. Daarom zijn bedrijfspanden in Den Helder, Almere, Hengelo en in woningen in Amsterdam, Almere, Enschede, Den Haag en Den Helder doorzocht op de aanwezigheid van contant geld. Hierbij is gebruik gemaakt van het Advanced Search Team van de politie en van geldhonden. Daarnaast heeft Europol een belangrijke rol gespeeld bij de analyse van de uitgewisselde opsporingsinformatie. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, vijf auto’s, computerapparatuur en grote bedragen contant geld.Omgang vragen voor kleinkind wordt makkelijker

23-05-2023

Van de redactie

Voor opa’s en oma’s wordt het juridisch makkelijker om te vragen hun kleinkind te zien als de ouders daar niet aan meewerken. Na een positief advies van de Raad van State heeft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming een wetsvoorstel over omgang voor grootouders met hun kleinkinderen naar de Tweede Kamer gestuurd.
 

Als grootouders hun kleinkind willen zien, kunnen ze naar de rechter stappen. De opa’s en oma’s moeten nu nog kunnen bewijzen dat ze in het verleden intensief contact met hun kleinkind hadden. Dat wordt ook wel een ‘nauwe persoonlijke betrekking’ genoemd. Dat zal in de toekomst niet langer nodig zijn. De rechter kan zich hierdoor meteen richten op de vraag of een omgangsregeling in het belang is van het (klein)kind.
 

Grootouders hebben belangrijke rol 

Uit onderzoek blijkt dat grootouders nu soms niet kunnen vragen om een omgangsregeling, terwijl ze een hele belangrijke rol kunnen spelen. Voor veel kinderen zijn opa en oma een baken van rust en zorgen ze voor afleiding als er bijvoorbeeld sprake is van een scheiding.
 

“Zowel kleinkinderen als grootouders zijn grote verliezers als er buiten hun wil geen contact meer onderling is. Het leidt tot veel verdrietige situaties en kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Het is daarom belangrijk hierop de wet aan te passen,”, stelt Weerwind.
 

Belang van het kind voorop

Bij het vaststellen van een omgangsregeling kijkt de rechter eerst of het in het belang van het kind is. Dat blijft zo. De omgang kan bijvoorbeeld ook bestaan uit bellen met opa of oma of een beperkte omgangsregeling, als dit beter is voor het kind.
 

De inwerkingtreding van het wetsvoorstel is afhankelijk van behandeling in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Wanneer opa’s en oma daadwerkelijk een beroep kunnen doen op de nieuwe regeling is hiervan afhankelijk en kan daardoor nog enige tijd duren.Scholen ontvangen Klimaatboom

22-05-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Scholen in Bodegraven en de dorpen er omheen hebben een Klimaatboom ontvangen om te planten op het schoolplein. Dit is een initiatief van mijnklimaatpartij, dat werd overgenomen door het timmerbedrijf Van den Oudenrijn, in het kader van hun 100-jarig bestaan, waarmee ze ook hofleverancier werden. 
 

Heel symbolisch is door hen de Koninglinde uitgekozen als boom om de scholen cadeau te doen. Deze boom kan ook goed tegen droogte en past in alle grondsoorten. De eerste boom werd maandag overhandigd op de Beatrixschool in Bodegraven aan directeur Astrid Sloof en leerlingen uit groep 8 die de boom later op de dag hebben geplant.De aflevering van de klimaatboom bij de Beatrixschool met leerlingen uit groep 8 en directeur Astrid Sloof
 

Klimaat

De beide directeuren van het timmerbedrijf, Rob en Hans van den Oudenrijn waren ook aanwezig, en overhandigde tevens een bordje dat bij de boom geplaatst kan worden. De klimaatverandering is iets dat ook leerlingen van de school raakt, en bomen planten is een belangrijke campagne om de opwarming van de aarde te beperken en CO2 op te nemen. 
 

Moestuinen

De bezorging van de bomen op de scholen gebeurde bovendien bij de start van de nationale week van de schooltuinen. De scholen kregen ook een flyer van mijnklimaatpartij waarin een eenvoudig stappenplan wordt beschreven om tot een schoolmoestuin te komen. Sommige scholen hebben dat al, de andere scholen kunnen een beroep doen op mijnklimaatpartij en het initiatief van “Missie Moestuin” van Sandy Zwaan. Zwemster Donna van der Meer knap 2e op de 800 meter vrij slag tijdens provinciale kampioenschappen

22-05-2023

Door: Andreas de Heij

Bodegraven - Afgelopen 2 weekenden werden de Provinciale kampioenschappen georganiseerd. Tijdens 4 racedagen zwommen de beste zwemmers van Zuid-Holland tegen elkaar. Strijdtoneel was het 50 meter zwembad in Den Haag. Namens BZ&PC hadden zich Laila Kuipers, Donna van der Meer en Finn de Heij zich gekwalificeerd. 


Laila (19) was tevreden over haar 50 en 100 meter vrij. Finn (13) mocht op 8 afstanden meedoen. De jonge zwemmer heeft afgelopen flinke progressie geboekt en mocht zich meten met de topzwemmers die al aardig wat meer uren trainen. In het veld presteerde hij prima met diverse persoonlijke records en klasseringen tussen de 10 en 20. Meest opvallende prestatie was de 200 meter vrije slag.

 

Donna (16) liet zich tijdens de racedagen goed zien. De vorm was goed en dat bleek uit haar tijden. Diverse top 10 noteringen waren het resultaat. De 400 meter vrije slag zelfs een 4e plaats. Maar het beste resultaat was op de laatste dag. In een zeer vlakke race behaalde ze de 2e plaats op de 800 meter vrije slag.

 Off-Grid bouwen en leven, weet u wat dat is? U leert het tijdens een bijzondere wandeling!

22-05-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Off-Grid bouwen en leven, weet u wat dat is? U leert het tijdens een bijzondere wandeling! Mijnklimaatpartij bestaat 1 jaar en houdt deze keer een hele speciale maandelijkse wandeling. Tijdens de wandeling zullen we een bezoek brengen aan een recreatieterrein in de Reeuwijkse Hout, waar de eigenaar off-grid heeft gebouwd en recreëert.
 

De eigenaar heeft het landje zo ingericht dat er balans is tussen de natuur en het recreëren. Hij is op geen enkele openbare voorziening aangesloten, maar heeft toch elektriciteit, drinkwater en een toilet. Hoe? Dat gaat hij allemaal uitleggen onder het genot van een kopje koffie of thee, waarna we onze wandeling in dit prachtige natuurgebied voortzetten.
 

Wij nodigen iedereen die wil van harte uit om op dinsdagavond 30 mei 2023, van 19:00 tot 21:00 uur mee te lopen. De wandeling gaat rond de Surfplas in Reeuwijk en is ongeveer 7 kilometer lang. Tijdens de wandeling zullen we stoppen bij het off-grid recreatieterrein.

Wil je ook meelopen? Kom gewoon naar het startpunt om 18:50 uur bij de open fietsenstalling van de Reeuwijkse Hout, naast het restaurant aan de surfplas. We vertrekken om 19:00 uur.
Er zijn geen kosten aan verbonden. Neem gerust familie, vrienden, buren mee.. hoe meer deelnemers, hoe gezelliger! En.. de hond mag aangelijnd ook mee.
 

We houden iedere laatste dinsdag van de maand een klimaatwandeling, waarbij we steeds van een andere locatie in één van onze dorpen/kernen zullen starten. Tijdens de wandeling kan ongedwongen gepraat worden over alles wat u bezighoudt op het gebied van natuur en milieu, maar niets hoeft.. het wandelen staat centraal.
 

Informatie 0648153543 en  www.mijnklimaatpartij.nl
Op de foto: de wandeling van vorige maand langs de Oude Rijn naar Zwammerdam Nieuwe activiteiten op Parkvilla open dag

22-05-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zondag 4 juni organiseert Parkvilla van 10.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse open dag. Deze keer is het programma nog veelzijdiger dan voorgaande jaren. Gratis inloopworkshops, proeflessen, kunstverkoop door cursisten, een modeshow van de textielafdeling, maken van een gezamenlijk kunstwerk en een presentatie van het nieuwe theaterprogramma 2023|2024. ‘Iedereen is welkom en mag meedoen, opgeven is niet nodig. Een mooie kans voor volwassenen en kinderen om de sfeer van Parkvilla te proeven en te ervaren wat we allemaal gaan doen in het nieuwe seizoen. We zijn bezig met nog meer activiteiten, kijk dus vooral op parkvilla.nl voor het laatste nieuws’, aldus Arjenne Bouwknegt van Parkvilla. 

Voor volwassenen is er modeltekenen met Angenelle Tijssen, Colette Curfs begeleidt onder meer het gezamenlijke kunstwerk, bij Hanneke Naterop kunnen deelnemers op basis van een vakantiekiekje een eigen werk maken en bij Andrej Waskowsky kun je kennismaken met edelsmeden. Ook zijn de resultaten van Kunst door de Brievenbus te bewonderen. 
 


Het Parkvilla team 

 

Voor de kinderen is er een doorlopende workshop tekenen en schilderen van onze nieuwe docent Sandra Orré, die in het aankomende seizoen op de woensdag- en vrijdagmiddag les gaat geven. Er wordt een actieve speurtocht georganiseerd met aan het eind een verrassing. Kids die gek zijn op zingen dansen en toneelspelen, kunnen bij het Jeugdtheaterhuis terecht.

 

Culturele partners

Samen met onze culturele partners het Jeugdtheaterhuis, Productiehuis Alphen, Nieuwe Muziekschool Alphen, Jeugdtheaterhuis en Alphoto staat het team van Parkvilla klaar om informatie te geven. Op deze dag is er om 13.30 uur is de  film No dogs or Italians are allowed en om 15.30 uur kunnen bezoekers kijken naar Historias para no contar zien in ons filmhuis. Voor de film zijn tickets nodig.

 

Voor meer informatie en tijden, kijk op  www.parkvilla.nl

 Relatieavond

22-05-2023

Van de redactie

Gouda - Samen praten over dat wat er echt toe doet. Ontdek nog meer leuke kanten aan jullie relatie en leer bijvoorbeeld hoe je het anders kan doen als iets bij jullie niet zo goed werkt. Dat kan op de relatieavond op dinsdag 11 juli om 19.30-22.00 uur in Gouda. We nemen jullie mee langs 7 belangrijke thema’s zoals communicatie, conflicten, goede seks en liefdestalen. Als jullie samen in gesprek zijn, zorgen wij voor een hapje en een drankje en een fijn muziekje zodat jullie gesprek ook echt privé is. 
 
De inhoud van deze avond is gebaseerd op de Marriage Course,  www.marriagecourse.nl. Deze relatieavond is deel van de Loveweek Gouda, 10-14 juli,  www.loveweekgouda.nl
De avond is gratis. Wel graag even aanmelden via  jo.mat@hetnet.nl zodat we weten hoeveel mensen er komen en er voldoende stoelen en koekjes klaarstaan. Tijdig voorafgaand aan de avond ontvang je meer informatie, zoals de locatie. We zien jullie graag! Bindweefselcellen in vroege vormen van darmkanker bieden aanknopingspunten voor betere patiëntselectie voor belastende darmoperaties

22-05-2023

Van de redactie

Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ontdekt dat bindweefselcellen al vroeg in de ontwikkeling van darmkanker kunnen bijdragen aan het ingroeien van darmkankercellen in de darmwand. De resultaten, die onlangs gepubliceerd zijn in het tijdschrift Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, kunnen mogelijk in de toekomst het aantal grote darmoperaties voor vroege vormen van darmkanker verlagen.
Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker in 2014 worden in toenemende mate vroege vormen van darmkanker, zogenaamde T1 colorectaal carcinomen (T1CRCs), ontdekt. De behandeling van patiënten met T1CRC is echter complex. Dit is omdat deze tumoren ondanks het vroege stadium al wel in staat zijn uit te zaaien buiten de darmwand, bijvoorbeeld naar de lymfeklieren. Als dat het geval is, is een plaatselijke en darm-sparende verwijdering van de tumor niet afdoende. Er moet dan aanvullend een grote darmoperatie worden gedaan. Richard Dang en Luuk Hawinkels (hoofd onderzoekslab MDL)


 
Onnodige operaties verminderen
Momenteel valt lastig te bepalen welke patiënten uitgezaaide T1CRC hebben en dus baat hebben bij een operatie. De uitzaaiingen zijn namelijk niet goed zichtbaar vanuit de binnenkant van de darm of op een scan. In de huidige praktijk wordt de kans op uitzaaiingen ingeschat op basis van een aantal microscopische kenmerken van de tumor. Maar deze inschatting is verre van nauwkeurig: ruim 80% van de geopereerde patiënten blijkt achteraf geen uitzaaiingen te hebben én dus geen operatie nodig te hebben gehad. 

 
Om het aantal onnodige operaties te verminderen, is er eerst gekeken of andere al bestaande voorspellers voor uitzaaiingen in gevorderde darmkanker ook van waarde kunnen zijn in T1CRCs. “Maar wij, net als een aantal andere collega-onderzoekers, zagen dat deze voorspellers niet goed werkten in vroege darmkankers. Het leek erop alsof vroege en gevorderde darmkankers biologisch van elkaar verschilden, ondanks dat het wel dezelfde soort kanker betrof”, aldus Richard Dang, onderzoeker van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het LUMC.

 
Omgeving van darmkankercellen bepalend
“Deze resultaten deden ons besluiten een stapje terug te doen en eerst de biologie van T1CRCs beter te begrijpen”, zegt Luuk Hawinkels, hoofd van het onderzoekslaboratorium van de Maag-, Darm- en Leverziekten van het LUMC en oprichter van het Stroma Research Center Leiden. “Uit eerder onderzoek naar darmkankerbiologie in het algemeen is gebleken dat niet de kankercellen zelf, maar de omgeving van deze cellen bepalend kan zijn voor hoe een tumor zich gedraagt. Deze omgeving wordt ook wel het tumor-stroma genoemd en bestaat voornamelijk uit bindweefselcellen, zogenaamde tumor-geassocieerde fibroblasten (CAFs). Vandaar dat we in ons net gepubliceerde onderzoek hoofdzakelijk hebben gekeken naar de functies van dit type cellen in T1CRCs.”

 
De LUMC-wetenschappers ontdekten dat CAFs in vroege darmkankers ook al kunnen bijdragen aan het ingroeien en verspreiden van kankercellen, net zoals CAFs in gevorderde darmkankers. “Het bijzondere hieraan is dat ‘vroege’ CAFs dat op hun eigen, unieke manier doen”, vertelt Dang. “Deze biologische verschillen tussen ‘vroege’ en ‘gevorderde’ CAFs zijn mogelijk ook de reden waarom bepaalde voorspellers wel werken in gevorderde, maar niet in vroege darmkankers.”

 
Meer onderzoek nodig
Ondanks de veelbelovende resultaten is er nog wel meer onderzoek nodig voordat het aantal darmoperaties voor T1CRCs kan worden teruggedrongen. Hawinkels: “CAFs zijn namelijk niet één entiteit, maar bestaan uit allerlei verschillende subtypes. Momenteel onderzoeken we met geavanceerde technieken welke CAF-subtypes precies verantwoordelijk zijn voor het laten ingroeien en verspreiden van kankercellen. Als we dat stukje van de puzzel ook weten te ontrafelen, dan kunnen we betere voorspellers voor uitzaaiingen ontwikkelen en hoeven er hopelijk minder patiënten met T1CRC een belastende darmoperatie te ondergaan.” Trouwen in Zuid-Holland? Dit zijn de tarieven in 2023

22-05-2023

Van de redactie

Ben je van plan om in het huwelijksbootje te stappen? Als je doordeweeks het jawoord wil geven in een Zuid-Hollands gemeentehuis, betaal je hier in 2023 gemiddeld € 438,64 voor. Wel zijn er lokaal grote verschillen: de prijzen lopen uiteen van € 185 Gorinchem tot € 790 in Lansingerland. Dit blijkt uit het jaarlijkse bureauonderzoek van  ThePerfectWedding.nl
 

Een gemeentelijke ceremonie is in Zuid-Holland iets duurder dan elders in het land. De gemiddelde kosten in Nederland komen namelijk neer op € 432,98. 

 
Goedkoopste en duurste ceremonie: verschil van ruim € 2.000

Wil je voordelig trouwen in Zuid-Holland, maar liever niet tijdens een gratis ceremonie op maandagochtend? In Gorinchem vind je de goedkoopste huwelijksceremonie in het gemeentehuis. In deze gemeente betaal je € 185 voor een doordeweekse huwelijksvoltrekking. 
 

De duurste doordeweekse ceremonie van Zuid-Holland vind je juist in Lansingerland. Een ‘reguliere ceremonie’ kost je hier overdag € 790. 
 

Trouw je liever in het weekend? Dan lopen de kosten nog meer op. Zo heeft Delft de duurste ceremonie van heel Nederland. In deze gemeente trouwen kost je op zondag € 2.190,40. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie loopt hiermee op tot € 2.005,40.
 

Huwelijksceremonie dit jaar 4,3% duurder

De kosten voor een gemeentelijke huwelijksceremonie in Zuid-Holland liggen dit jaar 4,3% hoger dan in 2022. Het gaat dan om ceremonies die van maandag tot en met donderdag in de middag plaatsvinden.
 

Vooral in Lansingerland is een huwelijksceremonie op maandag-, dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag dit jaar een stuk duurder. Gemiddeld betaal je hier 17% meer dan in 2022. Je betaalt momenteel € 790 voor een ceremonie in het gemeentehuis, terwijl de kosten voor een soortgelijke huwelijksvoltrekking vorig jaar € 675 waren.
 

In bijna alle gemeenten stegen de kosten voor een huwelijksceremonie. Alleen in Midden-Delfland bleef het tarief gelijk. Vergelijk hier hoeveel trouwen kost in jouw gemeente en andere omliggende gemeenten.Nederlanders hekelen gastvrijheid Fransen op vakantie

22-05-2023

Van de redactie

  “Fransen verwachten dat toeristen zich aanpassen”  

Nederlanders voelen zich op vakantie het minst welkom in Frankrijk. Dit komt naar voren uit onderzoek van Interhome onder meer dan 1.200 Nederlanders. De inwoners van het land van de kaas en wijn vinden wij namelijk het minst gastvrij. 


 
De aanbieder van vakantiehuizen, appartementen en chalets deed een groot  onderzoek naar de vakanties van Nederlanders. Gastvrijheid was hierin één van de grote thema’s. Opvallend is dat Nederlanders na Frankrijk, hun eigen landgenoten op de tweede plek zetten als het gaat om slechte gastvrijheid. 
 
 
Goof Lukken, expert op het gebied van toerisme en vrije tijd van de Breda University, denkt dat Nederlanders moeite hebben met elementen uit de sterke Franse cultuur. “Veel Fransen passen zich niet aan. Die verwachten dat de toeristen dat doen. Fransen zijn enorm trotse mensen. Dat zie je terug”, legt Lukken uit. “Frankrijk ziet zichzelf nog steeds als één van de grootmachten.”
 
 
Spaanse en Griekse zon
De beste gastvrijheid ervaren Nederlanders volgens het onderzoek in Spanje en Griekenland. Dit verbaast Lukken niet. “De Grieken begrijpen heel goed hoe belangrijk die gastvrijheid voor toeristen is. En dat moet ook wel als je ziet welk belang de Grieken hebben bij toerisme. Als je kijkt naar de landen die afhankelijk zijn van toerisme, dan staat Griekenland heel hoog. De mindset van ondernemers is daardoor anders. En Spanje heeft natuurlijk zijn klassieke ‘Nederlandse’ bestemmingen zoals Torremolinos en Benidorm waar Nederlanders zich snel thuis voelen.”
 
 
Gek op pizza en pasta
Italië is onze favoriet als het gaat om lekker eten. De grootste groep respondenten (31%) geeft aan het liefst pizza, pasta of een andere Italiaanse specialiteit te smullen. Op de tweede plek volgt het land van Tzatziki en Bifteki: Griekenland. “Het is grappig om te zien dat deze landen ook hoog scoren op gastvrijheid”, zegt Lukken. “Na een gunstig klimaat en een fijne cultuur komt lekker eten vaak op de derde plek op het wensenlijstje van de Nederlander. Bekende gerechten zijn vaak makkelijker voor de vakantieganger.”
 
 
Het minst lekkere eten volgens Nederlanders? Dat eet je in Bulgarije. Lukken verklaart: “Van die landen weet je niet wat daar de lokale specialiteit is. Daar hebben mensen geen beeld bij. Veel toeristen willen toch graag weten wat ze kunnen krijgen op de vakantiebestemming.”
 
 
Meerdere keren op vakantie
42% van de Nederlanders gaat gemiddeld twee tot drie keer per jaar op vakantie. Hierbij wordt uitgegaan van minimaal twee nachten. “Wat ik zie is dat mensen door de inflatie korter maar vaker op vakantie gaan. Eerder gingen we vaak één keer lang op vakantie, nu zie je steeds meer dat men twee of drie keer gaat, maar dan korter. Zo worden de uitgaven meer verdeeld. Toch laten mensen de vakantie niet schieten. Ze gaan dan eerder bezuinigen op andere grote uitgaven. Een vakantie in eigen land of een accommodatie waarbij je zelf kunt koken is voor velen ook prima”, besluit Lukken.
 
 
Benieuwd naar alle inzichten uit het onderzoek? Lees dan  hier verder.


Huiskamerconcerten Woerden maakt datum seizoensafsluiting bekend!

22-05-2023

Van de redactie

Woerden - Vorige week dinsdag was de organisatie van Huiskamerconcerten Woerden te gast in Zegveld. In een schitterend huis met een nog schitterender uitzicht op Woerden hebben de luisteraars genoten van de act “De Breek”. Een act uit Amsterdam die de randjes van kleinkunst, folk en indie opzocht. Drie vrienden die elkaar hebben ontmoet in een omgeving met veel historie en waar water centraal staat. De luisteraars waren onder de indruk van de voor hen nog onbekende act, maar gingen vol lof naar huis. 
 


 

En nu door naar de volgende avond. Op dinsdag 30 mei wordt er een uitstapje gemaakt naar een bijzondere locatie voor een pianoconcert. Één van Nederlands beste neoklassieke pianisten van dit moment is te gast. Dit keer geen optreden in een Woerdense huiskamer, maar cultuur in een bijzondere, sociaal maatschappelijke locatie. De verbinding tussen domeinen én mensen. Het gaat daarnaast ook een bijzondere avond worden omdat het de seizoensafsluiting is. Na de zomer gaat de organisatie weer een drietal avonden aankondigen. 

 

Aanmelden voor het piano concert van 30 mei kan door een mail te sturen naar  huiskamerconcertenwoerden@gmail.com. De kosten zijn €10 en per mail worden de luisteraars op de hoogte gehouden. Atelier Kunstroute Bodegraven-Reeuwijk groot succes

21-05-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op zaterdag 20 mei vond de feestelijke opening plaats van de Atelier Kunstroute 2023, waarbij wethouder Elly de Vries het evenement op spectaculaire wijze in gang zette. Met het Groene HartHuys in Bodegraven als vertrekpunt, werd de route gevolgd door een groot aantal enthousiaste bezoekers die de kunstenaars in Bodegraven, Reeuwijk, Waarder, Nieuwerbrug en Driebruggen wilden ontmoeten. De regio werd overspoeld met kunstliefhebbers, waardoor er een levendige sfeer heerste in en rondom Bodegraven.
 


Wethouder Elly de Vries opent de Atelier Kunstroute vanuit het Groene HartHuys. (Beeld: Ap Quist)


Met het startpunt bij het Groene HartHuys in Bodegraven was er een centrale plek gecreëerd waar bezoekers informatie konden krijgen over de verschillende deelnemende kunstenaars en hun locaties. Van daaruit begaven velen zich op weg om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten en hun creatieve werken te bewonderen.
 

De kunstroute omvatte niet alleen Bodegraven, maar ook naburige gemeenschappen zoals Reeuwijk, Waarder, Nieuwerbrug en Driebruggen, waardoor het een uitgebreide ontdekkingstocht door de regio werd. Elk van deze plaatsen herbergt getalenteerde kunstenaars met diverse stijlen en technieken, waardoor er voor elk wat wils was.
 

De belangstelling voor de kunstroute was overweldigend, wat resulteerde in een drukte van jewelste rondom Bodegraven. Bezoekers genoten van de mogelijkheid om persoonlijk in contact te komen met de kunstenaars, vragen te stellen over hun werk en zelfs enkele kunstwerken aan te schaffen. Het waren twee dagen vol artistieke inspiratie en culturele uitwisseling.Zevenklapper voor Rohda’76

21-05-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - Rohda’76 scoorde er thuis tegen GSV lustig op los: 7-1. Door dat resultaat degraderen de Gouwenaars naar de vijfde klas en houdt Rohda’76 met nog een wedstrijd te gaan een piepkleine kans op de vierde plaats.
 

Op sportpark De Broekvelden had Rohda’76 weinig te duchten van rode lantaarndrager GSV. Dat de ploeg van coach Arjen Linstra bij rust slechts met 1-0 leidde (afstandsschot Boban Lazic) mochten de slordige Bodegravers zichzelf aanrekenen. 
 


De indraaiende bal van Vincent Vermeer (op de achtergrond) wordt door iedereen gemist, inclusief de GSV-goalie: 7-1 (Beeld: Don van der Meer)

 

De tweede helft was amper op gang toen de gasten zelfs langszij kwamen: 1-1. Even later scoorden de Gouwenaren opnieuw, maar nu in eigen doel: 2-1. Daarna was het verzet van de bezoekers gebroken en liep Rohda’76 via Wessel Sterk (3), opnieuw Boban Lazic en Vincent Vermeer uit naar 7-1. Vooral de 3-1 van Wessel Sterk oogstte applaus bij de toeschouwers. De spits scoorde op fraaie wijze uit een omhaal.

 

Komende zaterdag 27 mei speelt Rohda’76 de laatste competitiewedstrijd, uit bij het al gedegradeerde SPV’81. De blauwwitten hebben nog kleine kans om als vierde te eindigen, maar dan moet Linschoten verliezen en VEP punten verspelen. En bovenal moet Rohda’76 zelf de volle buit binnenhalen.Weekmenu Stichting kom Mee Eten

21-05-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld!  Van 22 mei tot en met 26 mei kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag 

Tomatensoep, rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes en rookworst, jus, toetje

Dinsdag

Bloemkoolsoep, aardappelen, verse runder  braadworst, wortelen, jus, toetje

Woensdag

Groentesoep, aardappelen, gestoofde procureur,  bietjes, jus, toetje

Donderdag 

Mosterdsoep, aardappelen, kipschnitzel, tuinerwtjes, appelmoes, jus, toetje

Vrijdag

Vermicellisoep, nasi goreng met Chinese wok groenten,  satésaus, kroepoek, gebakken uitjes, augurk, toetje

 


 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Film "The Reader" draait aanstaande donderdag in Nova bioscoop

21-05-2023

Van de redactie

Bodegraven -  Op donderdag 25 mei, de laatste donderdag van de maand, zal de Nova bioscoop twee vertoningen van de film "The Reader" organiseren. De film zal zowel 's middags om 15:00 uur als 's avonds om 20:00 uur te zien zijn. Dit is een uitstekende kans voor filmliefhebbers om deze aangrijpende en meeslepende productie te ervaren. 

"The Reader" speelt zich af in Duitsland, direct na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal volgt de 15-jarige Michael, die een gepassioneerde maar heimelijke affaire begint met de veel oudere Hanna. Hun relatie wordt steeds intenser naarmate ze hun gezamenlijke liefde voor boeken ontdekken. Elke avond leest Michael voor uit belangrijke literaire werken, wat hun band versterkt.
 

Echter, op een dag verdwijnt Hanna spoorloos, en Michael blijft verward en bedroefd achter. Jaren later komt Michael haar weer tegen tijdens zijn studie rechten, wanneer hij een proces bijwoont tegen oorlogscriminelen. Tot zijn verbazing ontdekt hij dat Hanna een van de beklaagden is. Dit leidt tot het onthullen van een diep geheim over de vrouw waar hij ooit van hield.
 

"The Reader" is een film die zowel ontroerend als intrigerend is. Het verkent belangrijke thema's zoals schuld, vergiffenis en de gevolgen van keuzes die we maken. Het sterke acteerwerk en de indrukwekkende cinematografie zorgen ervoor dat de kijkers zich volledig kunnen onderdompelen in het verhaal.
 

Voor filmliefhebbers die geïnteresseerd zijn in historische drama's met een diepgaand verhaal, is "The Reader" zeker een aanrader. De film biedt een emotionele reis vol met onverwachte wendingen en laat de kijkers nadenken over complexe morele vraagstukken.
 

Mis deze kans niet om "The Reader" te ervaren op het grote scherm. Kom aanstaande donderdag naar de Nova bioscoop en geniet van deze prachtige film die je nog lang zal bijblijven.


 

  


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina