NIEUWS



´VSTS Dames 1 bijt spits af met een vijfsetter´

21-09-2020

Door: Daisy van der Neut

Bodegraven - Afgelopen zaterdag stond voor VSTS Dames 1 sinds lange tijd weer een competitiewedstrijd op het programma. Het spits werd afgebeten tegen Irene Dames 1, gedegradeerd uit de 2de divisie.

VSTS Dames 1, nog steeds onder leiding van trainer/coach Dennis Strang dit seizoen, heeft wel wat mutaties gekend. Zo zijn Donna Sluijs en Angelene Rozendaal gestopt en gaat Marianne Polderdijk zich volledig focussen op de masters competitie. Kirsten van der Lecq geeft haar volleybalcarrière een vervolg bij VCN. Zo waren er wel wat gaten op te vullen om een compleet team aan het nieuwe seizoen te laten starten. Caitlin de Rooij is erbij gekomen als welkome aanvulling op de passer/loper positie en Sanne van Ooijen als diagonaal. Naila Sabovic lost Karin van Rijn af als libero, in verband met haar zwangerschap.
 

Dennis Strang stuurde Judith Terpstra het veld in als spelverdeelster samen met Elvira Duiven op de diagonaal, Mirjam van der Kruk en Fleur van der Laan op het midden, libero Karin van Rijn (vanwege ziekte Sabovic) en Olivia van Wijngaarden en Krystel Termorshuizen als passer/ lopers.
 

De dames startten nog wat onwennig en moesten duidelijk nog hun ritme zien te vinden. Halverwege de set ging het steeds beter lopen aan Bodegraafse zijde en werden er af en toe een aantal punten achter elkaar gescoord met de service. Maar ook Irene had haar goede momenten en services waar zij VSTS mee onder druk hielden zodat zij niet in hun spel kwamen. Zo ging het gedurende set één heen en weer met de score en werd er uiteindelijk door VSTS gas gegeven en had Irene vooral geen antwoord en geen goed blok op de aanvallen van Duiven. Zo eindigde de eerste met 25-21 winst voor VSTS.
 

De tweede set was een herhaling van de eerste, alleen maakte VSTS zelf veel fouten en duurde het te lang voordat er aan het net werd gescoord zodat Irene een gaatje sloeg in hun voordeel. VSTS was te laat bij de les en moest toezien hoe Irene set twee won met 23-25.
 

De dames waren niet van plan om nog meer cadeautjes weg te geven en rechtte de rug en volleybalden weer met vlagen zoals het moest. Irene bood nog wel de nodige tegenstand en vooral het midden van Irene wist te blijven scoren, maar met veel scorende ballen van Van Wijngaarden aan het net en meerdere serviceseries kon VSTS Irene voor blijven en won set drie met 25-21.
 

Graag had de Borftse formatie dit goede spel door willen zetten maar aan het begin van set vier keken zij toch al snel tegen een achterstand aan. Slappe acties en minder focus zorgden ervoor dat Irene bleef scoren en helaas set vier naar zich toe trok met 19-25 waardoor er een vijfde set nodig was om een winnaar aan te wijzen deze eerste competitiewedstrijd.
 

Er was al wat roering geweest door wat waarschuwingen en kaarten die de scheidsrechter had uitgedeeld maar dit zorgde er bij VSTS juist voor dat zij extra gemotiveerd en gebrand waren op een overwinning. Met goede servicedruk en netjes uitgespeelde acties kwam VSTS op een riante voorsprong die niet meer werd weggegeven. Met de overtuigende setstand van 15-7 kwam er een eind aan deze eerste wedstrijddag, gelukkig in het voordeel van de thuisploeg. Een 3-2 winst was een feit en hopelijk kan VSTS haar goede momenten van deze wedstrijd verder uitbreiden en hier meer van laten zien volgende week in de uitwedstrijd tegen Zovoc Dames 1. Ook hier worden er geen toeschouwers van de uitspelende teams toegelaten dus het supporteren van de dames zit er helaas nog niet in.



Vaar mee met een herfstvaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

21-09-2020

Van de redactie

Nieuwkoop - Misschien is de herfst wel het mooiste seizoen op de Nieuwkoopse Plassen. Het is er dan minder druk. Geluiden van mens en dier op het water vervagen. Veel bladeren veranderen langzaam van kleur. Van bladgroen naar dieprood. Ontdek tijdens deze vaartocht van Natuurmonumenten welke vogels naar warmere oorden trekken en welke juist in de Nieuwkoopse Plassen overwinteren.

Na bijzonder warme dagen lijkt de herfst deze week nu echt voor de deur te staan. Gidsen van Natuurmonumenten nemen je mee tijdens de seizoensvaartocht de Nieuwkoopse Plassen op. Dit laagveenmoerasgebied is hét best bewaarde geheim van het Groene Hart. Onze fluisterboot Blauwjantje doet de mooiste plekjes van de omgeving aan.





Herfstkleuren
Langs de waterkant kun je genieten van prachtige herfstkleuren, bessen en vruchten. Hou je van vallende blaadjes, glanzende rietvelden en de typische herfstgeur? Dan is deze seizoenstocht echt iets voor jou. Er varen twee deskundige gidsen van Natuurmonumenten met je mee. Zij vertellen je meer over de bezienswaardigheden op de plas tijdens dit bijzondere jaargetijde.





Meld je aan voor de herfstvaartocht!
De herfstvaartochten zijn op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur. Rondom het coronavirus volgen de boswachters van Natuurmonumenten de richtlijnen van het RIVM. Er wordt te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden. Het aantal deelnemers voor deze excursie is daarom beperkt.


Ga naar de agenda op www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop voor informatie, precieze data, prijzen en meld je aan!



Nieuwe gevelbordjes met Woerdense verhalen

21-09-2020

Van de redactie

Woerden - Gilde Woerden bevestigt vanaf dinsdag 22 september op diverse gevels in de Woerdense binnenstad nieuwe ANWB-gevelbordjes. Deels gaat het om het vervangen van bestaande bordjes die door de ouderdom niet meer goed leesbaar zijn. Maar ook komt er een aantal nieuwe bordjes bij. Zo blijven de verhalen over de monumentale panden en bijzondere plekken levend en kan iedereen die langskomt, er kennis van nemen.


Cultuur is de drager van onze binnenstad. Eenmaal per jaar is het Open Monumentendag en komt de cultuurhistorie op allerlei manieren aan bod. Maar ook buiten deze dag worden er mooie verhalen over monumenten en plekken verteld door de gidsen van het Gilde Woerden. Daarnaast zijn er vele toeristen die op eigen gelegenheid cultuurhistorisch interessante plekken in onze stad bezoeken en interesse hebben in de achtergronden hiervan. Vooral voor deze toeristen zijn de bordjes een belangrijke voorziening. Ze dragen bij aan een goed historisch gevoel en maken het aantrekkelijk om nog eens terug te komen of langer te blijven. Natuurlijk naast al het moois op historisch gebied dat Woerden al te bieden heeft, zoals het Kasteel, de Petrus- en Bonaventurakerk, molen de WIndhond, de Singel, de vestingwal, het Stadsmuseum en allerlei activiteiten.


Inventarisatie
Het Gilde Woerden en de Stichts Hollandse Historische Vereniging hebben een inventarisatie gemaakt van bestaande bordjes en locaties waar zij bordjes missen. De conceptteksten zijn ook voorgelegd aan de eigenaren van panden. Vervolgens heeft de Stichting Hugo Kotestein meegekeken waar een bordje het beste op de gevel kan worden bevestigd.


Wethouder Tymon de Weger (cultuurhistorie): “Mooi om te zien hoe al deze vrijwilligers met elkaar en met de gemeente samenwerken om het Verhaal van Woerden te vertellen. Daar spreekt zoveel liefde uit voor onze stad en haar historie. Zij zorgen ervoor dat bezoekers én inwoners zich een beeld kunnen vormen van de bijzondere geschiedenis van Woerden. De gevelbordjes leveren daar een belangrijke bijdrage aan.”


Oktober – maand van de geschiedenis
Vanaf 22 september gaat het Gilde Woerden de bordjes op de gevels bevestigen. In oktober – de maand van de geschiedenis – kan iedereen ze dan lezen. Ook in Harmelen zijn dankzij de historische verenigingen alle monumenten van de bekende bruine ANWB-bordjes voorzien.



Groene Hart Tocht 26 en 27 september

21-09-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 26 en 27 september staat de Groene Hart Tocht op de kalender. De oude route is door een aantal aanpassingen nog aantrekkelijker gemaakt. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van rustige asfaltwegen en vrij liggende fietspaden.
 

Corona proef
De vertrek locatie is het clubhuis van Avanti aan de Amerikalaan 163, kerk en zanen in Alphen aan den Rijn. De deelnemers kunnen tussen 08.00 en 12.00 starten voor de routes van 60, 90 en 120 km. Er word gebruikgemaakt van scan en go en de gps routes staan op de internetsite van FTC Avanti
Het Avanti clubhuis is door middel van looproutes en toezicht corona proef gemaakt. Het is helaas niet mogelijk om te douchen na afloop.

Kijk voor meer informatie en de routes op deze link.
 


 

Door verrassende polders en Reeuwijkseplassen
De route voert u ook dit jaar langs de mooiste plekjes die het Groene Hart te bieden heeft. Het eerste gedeelte van de route volgt de Oude Rijn tot aan Harmelen. Hij volgt hier de “Limes”; de noordelijke grens van het oude Romeinse Rijk. Vanaf Harmelen gaat het door polder Mastwijk en Achthoven naar de eerste pauzeplaats Marnemoende aan de Hollandse IJssel.


Na de koffie loopt de route door de polders Benschop en Willeskop naar de Vlist en vervolgens langs de Vlist naar Haastrecht. Daar steken we weer de Hollandse IJssel over en volgen die tot aan Oudewater. Langs de Lange Linschoten loopt de route verder richting Kromwijk bij Woerden. Vandaar gaat het door de polders Diemerbroek en Ruigewijde naar de 2e pauzeplaats in Driebruggen. Het laatste gedeelte van de tocht gaat via de Reeuwijkse Plassen en het sierteeltgebied rond Boskoop terug naar het vertrekpunt.
Met het rijden van deze tocht krijg je een goed beeld van het veenweidegebied rond de grens tussen de provincies Zuid-Holland en Utrecht
 



Marleen van Os is Gast van de Week

21-09-2020

Van de redactie

Gouda - Marleen van Os volgde de tuinbouwschool en deed mbo administratie maar kwam uiteindelijk terecht in de zorg. Een clowns-workshop in Gouda trok haar aandacht en sindsdien is ze verkocht. Zozeer zelfs dat ze de clownsschool in Amsterdam volgde en inmiddels, met name in Rusland, ieder jaar een paar weken onder andere in weeshuizen en ziekenhuizen optreedt. Alles uit idealisme en in haar eigen tijd.


Luister naar haar eerder in januari 2018 uitgezonden verhaal op zaterdag 26 september van 11 tot 12 uur op Gouwestad radio. Gouwestad zendt uit op de frequenties 97.7 (kabel) en 106.2 (ether) en is daarnaast te beluisteren via www.gouwestad.nl Herhalingen: zondagavond om 19 uur en woensdagochtend om 7 uur.



Speciaal telefoonnummer voor testen met voorrang voor zorg- en onderwijspersoneel

21-09-2020

Van de redactie

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf vandaag, maandag 21 september, met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest. Zorg- en onderwijspersoneel kan dagelijks tussen 07.30 en 20.00 uur via het telefoonnummer 0800-8101 een afspraak maken om met voorrang getest te worden.


Het is belangrijk dat alleen de mensen die in aanmerking komen voor prioriteit, gebruik maken van dit nummer. Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: telefonisch én in de teststraat. Werkgevers zijn gevraagd om erop toe te zien dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, om te voorkomen dat ook de voorrangsstraten te snel vollopen. Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg.


De voorrangsregeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.



65-plussers in Zuid-Holland hebben vaak ernstig valincident

21-09-2020

Van de redactie

Zuid-Hollandse 65-plussers worden -relatief gezien- vaak opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een val. In de provincie worden 6% meer incidenten gemeld dan elders in Nederland. De grootste uitschieter in de provincie is Dordrecht: ernstige valincidenten vinden hier 28% vaker plaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar valincidenten, op basis van de meest recente CBS-data.
 

Valincidenten vaakst in Noord-Holland en Zuid-Holland
Jaarlijks worden er in Nederland 151 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld als gevolg van een accidentele val. Ondanks dat ernstige valincidenten onder 65-plussers overal in Nederland voorkomen, zijn er verschillende provinciale en lokale trends te zien. Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeluk relatief hoog in Zuid-Holland (161 per 10.000 senioren). Alleen in Noord-Holland is dit aantal hoger (176) terwijl ouderen in Zeeland (98) en Flevoland (111) juist het minst vaak een ernstig valincident hebben.

 

Meeste ziekenhuisopnames na val in Dordrecht en Gouda
Ook op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, blijkt uit het onderzoek. Zo vinden in Noord-Holland relatief de meeste ernstige incidenten plaats in Dordrecht (193 per 10.000 senioren). Dit is 28% hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook in Gouda (191), Den Haag (190) en Rijswijk (190) is dit aantal ziekenhuisopnames hoog. Binnen de provincie lijken ouderen in Krimpen aan den IJssel het minst vaak hun evenwicht te verliezen met ernstige gevolgen. Hier worden jaarlijks ‘slechts’ 67 valincidenten gemeld per 10.000 65-plussers. Ook worden er relatief weinig senioren uit Capelle aan den IJssel (78) opgenomen na een accidentele val.

 

Meer informatie over het onderzoek is te lezen via deze link
 



Motorrijder gewond na val in bocht

20-09-2020

Van de redactie

Bodegraven – Op de Burgemeester Kremerweg - N458 is zondagavond even voor 18.30 uur in een bocht een motorrijder onderuit gegaan. De motorrijder is daarbij gewond geraakt aan zijn arm en is behandeld in de ambulance. Dankzij het motorpak vielen de verwondingen mee. In eerste instantie zag het er ernstig uit, dat behalve de politie en ambulance, ook de traumahelikopter en brandweer werden opgeroepen.
 

Foto: Digitale Bodegraafse Krant



Uitstekende start voor Rohda’76

20-09-2020

Verslag: Ad van den Herik

Woerdens Verlaat / Bodegraven - Rohda’76 is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. In Woerdense Verlaat liet het team van Arjen Linstra thuisclub Sportief met lege handen achter: 0-3. Niet dat de opponent op voorhand tot de kampioenskandidaten behoort, maar dan moet je toch maar de volle buit binnen zien te halen: ,,We zijn geen moment in de problemen geweest en wij bepaalden wat er in het veld gebeurde’’, concludeerde Linstra na afloop. Een mooie opsteker voor de Rohda-coach en zijn elftal dat al na een kwartier op fluweel zat door doelpunten van Steven Holthuijsen en aanvoerder Mitchell van Waveren: 0-2, tevens de ruststand.


Tygo Zwaan is meester over de bal                                                                                     Foto: Erik Dijk
 

Ook in de tweede 45 minuten had Rohda’76 weinig te duchten van de thuisclub. De enige kans die de ploeg uit Woerdense Verlaat creëerde maakte doelman Luc Spannemaker op adequate wijze onschadelijk. Door een eigen doelpunt van Sportief liep Rohda’76 eenvoudig uit naar een 0-3 eindstand.


Komende zaterdag 26 september komt Kamerik naar sportpark De Broekvelden. De gasten verloren hun eerste wedstrijd met 3-2 van NSV’46. De wedstrijd begint om 14.30 uur.



VSTS Heren 1 wint seizoensopening

20-09-2020

Verslag: Daisy van der Neut

Bodegraven - Op zaterdag 19 september startte het competitie seizoen voor Kraan & Roos Constructie VSTS Heren 1. Na het afronden van 2 trainingsweekenden was een stijgende lijn zichtbaar en dit resulteerde in een winstpartij in de Promotieklasse tegen Switch Heren 2 uit Utrecht. De Bodegravers knalden uit de startblokken tegen de ervaren gasten uit Utrecht. De grote voorsprong welke was opgebouwd leek even niet genoeg voor de setwinst maar gelukkig wisten de mannen de eerste set toch met winst af te sluiten (25-23).




Foto: Sven Pothuizen


Gezien alle maatregelen rondom Covid-19 is er helaas geen mogelijkheid de wedstrijden te bezoeken, een tribune zonder publiek is toch wat onwennig maar we zullen er maar aan moeten wennen. De 2e set was de concentratie dan ook wat afgenomen en liepen de heren achter de feiten aan. De bezoekers van Swift waren al goed op elkaar ingespeeld en hadden een goede bak aan ervaring bij zich en lieten dan ook bij vlagen goed spel zien. Deze set ging dan ook verloren met 21-25.
 

Met solide spel in de 3e en 4e set kwamen de mannen van VSTS niet meer onder druk te staan en pakte de winst in de wedstrijd. Een zeer mooie start na de promotie van afgelopen seizoen (setstanden 25-21 , 25-19).
 

Zaterdag 26 september staat de volgende wedstrijd op de agenda tegen Enervo H1 in Doorn. Of de nieuwe aangekondigde maatregelen voor de bestrijding van Covid-19 invloed hebben op de volleybal competitie is op dit moment niet bekend. De volleybalbond Nevobo zal hierover een standpunt in nemen en dit na het weekend communiceren. We houden jullie op de hoogte!



Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

20-09-2020

Van de redactie


Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 21 september t/m 25 sept 2020 het volgende menu voor u.


Maandag
Groentesoep, chili con carne met rijst of
aardappelen, tortilla chips, toetje
 

Dinsdag
Kippensoep, aardappelen, sukade stoof met
bloemkool, jus, toetje
 

Woensdag
Tomatensoep, aardappelen, boomstammetje,
spinazie, jus, toetje
 

Donderdag
Preisoep, aardappelen, hamburger met ketchup,
doperwtjes, stoofpeertjes, jus, toetje
 

Vrijdag
Mosterdsoep, aardappelen, braadworst,
snijbonen met tomaat, jus, toetje
 

 




Opgave kan bij Asha Bruinsma-Soedhoe, 06-53102893 (tot 1 dag van te voren)
Kosten maaltijd : € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd.  



SIZA vrouwenochtend

20-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op 9 oktober staat de eerste SIZA vrouwenochtend van het nieuwe seizoen gepland. Wat zijn we dankbaar dat we weer bij elkaar kunnen komen! Natuurlijk houden we rekening met de richtlijnen van het RIVM. Daarom zullen we in oktober twee keer hetzelfde programma aanbieden, van 9.00-10.00 en van 10.30-11.30 uur.

Inschrijving vooraf is belangrijk via deze link of de button op www.hervormdbodegraven.nl



 

We mogen de eerste SIZA-ochtend van Jochebed leren om los te laten en te vertrouwen op God. Daarnaast is er muziek, ontmoeting en koffie/thee met wat lekkers.
Alle vrouwen uit Bodegraven en omgeving zijn van harte welkom in het Anker (Pastorieplein 2). Er is deze keer geen oppas. We zijn ook te vinden op FB en u kunt ons mailen siza@hervormdbodegraven.nl Charlotte is telefonisch bereikbaar: 06 - 4048 1754
 

Het SIZA-team: Toos Bakker, Charlotte Benders, Eveline Segers en Ruth Fousert 



Fotowedstrijd Iconen van de Oude Hollandse Waterlinie

20-09-2020

Van de redactie

Woerden - U heeft nog tot-en-met woensdag 30 september 2020 de tijd om mee te doen aan de fotowedstrijd van de Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Het thema van dit jaar is 'Iconen van de Oude Hollandse Waterlinie'. Fotografeer een monument of object van de Oude Hollandse Waterlinie en maak kans op een mooie prijs. De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag van € 150, de tweede prijs uit € 100 en de derde prijs uit € 50.

U kunt maximaal drie foto's opsturen naar contact@ohwl.nl.



 

Belangrijk voorwaarden zijn dat de foto is genomen binnen het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie, dat de foto niet ouder is dan twee jaar en dat de foto minimaal 1,5 MB groot is.

Een onafhankelijke jury zal de foto’s beoordelen. Uiterlijk (donderdag) 15 oktober 2020 worden de winnaars bekend gemaakt. De winnaars ontvangen hiervan bericht via de e-mail. De uitslag zal ook op onze website worden gepubliceerd.
 



Winnaar Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2020

20-09-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Zaterdag 19 september werd in de Romeinse Herberg van Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.


Foto:  ‘Museumpark Archeon’

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Als jury constateren we met genoegen dat we niet de enigen zijn die schrijfkwaliteit op waarde weten te schatten.
 

De vijf boeken die uiteindelijk door ons zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling.


De genomineerden 2020 (auteur - titel - uitgeverij):
• Linda Dielemans - Schaduw van de leeuw - Leopold
• Martine Letterie - Verboden te vliegen - Leopold
• Inez van Loon - Mathilde, ik kom je halen - Clavis
• Kathleen Vereecken - Alles komt goed, altijd - Lannoo
• Dolf Verroen - Niemand ziet het - Leopold
 

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Deze werden zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd.
 

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van € 1.000,-.
De jury bestaat uit voorzitter Hubert Slings (stichting entoen.nu) en de leden Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (Desgevraagd leesbevordering), Monique Veldman (Museumpark Archeon) en Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar).
 

Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury, bestaande uit 20 enthousiaste lezers onder begeleiding van schrijfster Marte Jongbloed. De kinderjury heeft op zaterdag 5 september een supergeheime vergadering gehad in de bibliotheek in het Eemhuis te Amersfoort waar zij de gelezen boeken hebben besproken en hun Jonge Beckman winnaar hebben gekozen, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-.
 

De Archeon Thea Beckman en Jonge Beckman winnaar is..
Allereerst wil de Archeon Thea Beckman jury een eervolle vermelding uitdelen aan een boek dat bij alle juryleden hoge ogen gooide. Onze eervolle vermelding gaat naar Linda Dielemans met haar prachtige boek Schaduw van de leeuw.

De 20 juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben Linda Dielemans met haar boek ‘Schaduw van de leeuw’ bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2020.
 

Linda Dielemans, Schaduw van de leeuw
We zijn 28.000 jaar terug in de tijd. Joeni droomt dat de mammoeten komen. Maar door een verkeerde uitleg van haar droom, komt haar stam in de problemen. Joeni wordt verstoten door de stam en ze moet zichzelf zien te redden. Het wordt een reis vol avonturen waarin ze haar dromen steeds beter leert begrijpen.
Linda Dielemans schreef een meeslepend avontuur over een meisje uit de prehistorie en de kracht van dromen, gebaseerd op grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden.
Linda Dielemans schreef een meeslepend avontuur, gebaseerd op grotschilderingen uit de vroegste periode van de menselijke geschiedenis. De jury is onder de indruk van de historisch geloofwaardige manier waarop ze moeiteloos 28 millennia weet te overbruggen door ons in de huid te laten kruipen van een herkenbare, daadkrachtige jonge vrouw.


De animatie bij Schaduw van de leeuw is gemaakt door Nandi Rieks.
De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven verhaal over een belangrijk en beladen onderwerp. Een boek dat erin slaagt om jonge kinderen mee te nemen in de – helaas nog altijd actuele – verwarrende werkelijkheid van gewone mensen die terechtkomen in een oorlogssituatie.
 

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2020 toe te kennen aan Verboden te vliegen van Martine Letterie. Ook de jury van de Jonge Beckman was onder de indruk van het boek van Martine Letterie en geven haar boek ‘Verboden te vliegen’ een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs.


Martine Letterie, Verboden te vliegen
Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. Maar dan wordt het oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want die kunnen boodschappen overbrengen. Fietje moet een list bedenken om haar duiven te redden. Gelukkig weet ze zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.
Martine Letterie voegt een prachtige vertelling toe aan haar inmiddels indrukwekkende oeuvre over de Tweede Wereldoorlog. De jury is vol lof over de manier waarop ze jonge kinderen door een goed gevonden afwisseling van perspectieven terloops meeneemt in haar oorlogsverhaal. De gesprekken met de duiven blazen lucht in een in wezen loodzware geschiedenis.
De animatie bij Verboden te vliegen is gemaakt door Milo Boot.


Bekijk het volledige juryrapport via deze link.



Maurice Hermans: Liedjes van Toon

20-09-2020

Van de redactie

Haastrecht - Zaterdag 3 oktober treedt Maurice Hermans op in Theater Concordia in Haastrecht met de voorstelling ‘Liedjes van Toon’. Hij geeft twee voorstellingen, één om 16.00 uur en één om 19.30 uur. Deze voorstelling is onderdeel van ons hartverwarmende herfstprogramma. De matinee uitvoering is speciaal voor senioren! Bij deze middagvoorstelling kan er koffie, thee en appelgebak met slagroom besteld worden.



 

Genieten van poëzie, verhalen en kleine lieve liedjes rondom de onvergetelijke Toon Hermans. Vertaald in een luchtig, eigentijds, vrolijk theaterprogramma met muziek van Maurice, de zoon van Toon. Een muzikale ontmoeting met de liedjes en grootste hits van Toon. Een avond over harmonie, passie, beleving, herkenning, liefde en over de grote dingen die vaak zo klein gekoesterd worden als je ze ziet.

Fratsenmaker: Toon Hermans was geen cabaretier. Hij noemde zichzelf een clown, en meer een feestneus dan de wijsneus. Een Fratsenmaker. Toon wilde niets liever dan de mensen tussen acht en elf uur hun problemen en zorgen doen vergeten. Hij speelde voor hen ‘de zon’, het moeilijkste engagement dat er is. Want de ware clown is altijd mild, hij wil geen pijn doen, omdat hij weet, héél diep in zijn hart, dat er al zoveel pijn is in de wereld. ‘Liedjes van Toon’ is een intieme voorstelling met Maurice Hermans (de zoon van Toon; verteller & zang), Astrid Cattel (zang) en Harrie Herfst (piano).
Maurice Hermans volgt met zijn theatergezelschap vader Toon in de tijdlijn van zijn gedachten.
 

Maurice Hermans is op zaterdag 3 oktober om 16.00 en om 19.30 uur te zien in Theater Concordia. Kaarten (à € 17,50) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl en te koop in Grand Café Concordia op openingsdagen vanaf 17.00 uur. 



ZorgMies 't Groene Hart doet oproep voor doneren voor sinterklaas kadootjes

19-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - De avonden worden langer en 5 December nadert. Jolanda Malipaard heb de actie al een paar keer eerder gedaan en na een jaar weg geweest gaat ze toch weer haar best doen om een groep kinderen in Bodegraven op 5 december blij te maken vertelt Jolanda van ZorgMies 't Groene Hart aan deze website. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om een kadootje te kopen voor haar/zijn kind in de dure maand van het jaar.



ZorgMies 't Groene Hart zet zich daarom wederom in en gaat op kadootjes jacht. De kinderen mogen dit keer zelf een wens doorgeven bij Help Elkaar Bodegraven 5456. Voor de kinderen die via de voedselbank bekend zijn wordt er ook een kado geregeld. Jolanda zorg dat de kadootjes gekocht en ingepakt worden en hoe leuk zou het zijn om bij ieder kind een gedicht toe te voegen. Wij zoeken sponsoren die een bedrag willen storten om dit mogelijk te maken, natuurlijk zal ook ZorgMies 't Groene Hart doneren.


Doet u mee. Voor meer info of donatie ontvang ik graag via groenehart@zorgmies.nl Dank u wel namens een grote groep kinderen. Bent u goed in het maken van gedichten ook dat hoor ik graag. DOET U MEE!!!!!! 



Hollands Midden krijgt te maken met aangescherpte coronamaatregelen

19-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk / Regio - Vanaf zondag 20 september 18.00 uur zijn de volgende aangescherpte maatregelen voor iedereen in onze regio van kracht:

• Verbod op gezelschappen (binnen en buiten) van meer dan 50 personen
• Meldplicht voor organisaties voor samenkomsten van meer dan 50 personen
• Horeca:
o Inlooptijd tot 12 uur ’s nachts
o Muziek uit vanaf 12 uur ’s nachts
o Sluiting om 1 uur ‘s nachts


Waarom deze maatregelen?
Begin september heeft de regering aangekondigd om zoveel mogelijk regionaal beleid te gaan voeren in de strijd tegen het coronavirus. Daarom wordt gekeken hoe de individuele veiligheidsregio’s ervoor staan en is er een periodieke cyclus van inschalingsoverleg tussen Rijk en veiligheidsregio’s van start gegaan. Volgens de escalatieladder die het kabinet begin september heeft gepresenteerd kan een regio zich op één van drie niveaus bevinden: waakzaam – zorgelijk – ernstig. Hierbij wordt gekeken naar een aantal zogenaamde signaalwaarden. Deze zijn van invloed op de maatregelen die hierbij in de regio nodig zijn. Hollands Midden is samen met een aantal buurregio’s opgeschaald naar zorgelijk. Hier horen extra maatregelen bij, maar nog belangrijker is het om te bekijken waar en bij wie de besmettingen plaatsvinden. Dat kan dus per regio verschillen. De maatregelen kunnen daarom ook per regio verschillend zijn.
 

De basisregels blijven onverkort geldig voor iedereen!
• 1,5 meter afstand is de norm
• schud geen handen
• vermijd drukte en geef elkaar de ruimte
• werk zoveel mogelijk thuis
• was je handen vaak
• hoest en nies in je elleboog


Wat gaat Hollands Midden nog meer doen?
• Netwerkcommunicatie in getroffen groepen
Sinds eind juli zagen we het aantal besmettingen vooral in specifieke groepen, zoals jongvolwassenen, studenten, mensen met een migratie-achtergrond en arbeidsmigranten. De laatste weken zien we de toename steeds breder in de samenleving. Deze besmettingen vinden vooral achter de voordeur plaats, waar handhaven niet mogelijk is, dus wordt er in alle 18 gemeenten van de regio extra ingezet op het benaderen van deze groepen, maar ook van (hun) werkgevers en aanvullend ook van de heterogene groep hulpbehoevenden. Lokale boegbeelden zullen worden ingezet om het draagvlak voor de maatregelen binnen de lokale gemeenschap te vergroten. Zij zoeken op verschillende, bij henzelf passende, manieren – luisteren, bespreken, waardering geven – de verbinding met de specifieke netwerken. We willen op die manier met hulp van velen (gemeenten, besturen en medewerkers van organisaties) doordringen tot in de haarvaten van de samenleving. Om zo de boodschap achter iedere voordeur te krijgen.
 

Handhaving op risicovolle locaties en omgevingen
Het wordt slechter weer, risico’s binnen worden groter. Daar gaan we ook extra op letten. De prioriteit van de handhaving ligt bij die gelegenheden waar de kans op besmetting het grootst is: horeca algemeen, horeca bij sport- en andere verenigingen, scholen, vakantierecreatie (incl. arbeidsmigranten) en jongeren.
 

Venstertijden voor kwetsbare groepen
Overheidslocaties kunnen gaan werken met venstertijden voor kwetsbare groepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden. Ook worden andere organisaties, zoals supermarkten en musea, gestimuleerd om dit in te stellen.
• Verpleeg- en verzorgtehuizen en hulpbehoevenden
De nadruk ligt bij deze groep op preventie van de besmetting. En dat gaat niet alleen om de zorgvontvangers, maar ook om de zorgverleners. Waakzaamheid bij het naleven van de regels is hier van levensbelang.



Coronaregels: vergeet ze niet
We vragen extra aandacht voor het naleven van de basisregels en het nemen van coronamaatregelen in het openbare leven; zoals in winkels, sportkantines en horeca. Daarmee bedoelen we dat mensen bij binnenkomst altijd hun handen desinfecteren, dat overal 1,5 meter afstand wordt gehouden en dat dit aangemoedigd wordt door pijlen en andere markeringen; dat winkelmandjes weer worden geteld en gedesinfecteerd. En dat bij bezoek aan de horeca vooraf gezondheidschecks plaatsvinden en bezoekers aan de horeca hun contactgegevens registreren. 



Voorzitterswissel Progressief Woerden - afscheid Paul Glissenaar

19-09-2020

Van de redactie

Woerden - Progressief Woerden nam op 16 september tijdens een hybride algemene ledenvergadering (live en online) bij Podium Bredius afscheid van Paul Glissenaar. Paul was jarenlang voorzitter van Progressief Woerden. Partij en fractie waarderen hem om zijn pragmatische en nuchtere stijl van voorzitten.


Paul was groot voorstander van progressieve samenwerking van de lokale PvdA en GroenLinks. Onder zijn voorzitterschap is het goed gelukt het progressieve geluid in de raad en samenleving te laten horen. Ook heeft hij zich ingespannen om de fractie en bestuur van Progressief Woerden te vernieuwen en verjongen. Het aantreden van zijn opvolger, Julia van Winden, is daarmee ook een mooie afsluiting van zijn voorzitterschap. Uiteraard zal Paul verbonden blijven met Progressief Woerden en zullen Woerdenaren hem zomaar nog tegen kunnen komen bij een campagne. 



De Pr. Beatrixschool werkt aan een schone wijk!

18-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - Onder dit motto hebben 12 kinderen woensdag 16 september meegedaan aan de World Cleanup Day 2020. Er is hard gewerkt! Uitgerust met afvalzakken, prikstokken, grijpers en handschoenen gingen de leerlingen op pad, om al het zwerfvuil in de omgeving van de school te verzamelen. Trots op een flinke buit, die gelijk werd meegenomen door een auto van de gemeente.




Keuzenotitie verzonden naar de gemeenteraad

18-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Vandaag is de Keuzenotie bij de Begroting 2021-2024 door het college van B&W verzonden naar de gemeenteraad. In de vóór de zomer vastgestelde kadernota zijn bezuinigingen op het sociaal domein (1,9 miljoen euro) en de exploitatie (800 duizend euro) vastgesteld om te komen tot een structureel sluitende begroting voor 2021. De gemeenteraad heeft het college gevraagd om met een keuzenotitie te komen met mogelijkheden om deze bezuinigingen te realiseren en daarin keuze mogelijkheden te bieden. Dit vraagt om keuzes die gevolgen hebben voor de zorgverlening en de samenleving.


De bezuinigingen zijn nodig omdat de kosten van het sociaal domein, met name de jeugdzorg, steeds verder oplopen. Daarnaast drogen de inkomsten van grondexploitaties op. Een groot deel van de bezuinigingen wordt gezocht binnen het Sociaal Domein. Daarnaast zijn echter ook bezuinigingen op andere terreinen noodzakelijk. Door nu keuzes te maken ontstaat weer evenwicht tussen inkomsten en uitgaven en kunnen binnen de financiële kaders keuzes worden gemaakt over het uitvoeren van het raadsprogramma samen.



 

Duurzaam Gezond
Bij het samenstellen van de Keuzenotitie blijft het raadsprogramma ‘Samen Duurzaam Gezond’ leidend voor het college. Verder is bij de voorgestelde keuzes uitgegaan om beleid niet “kapot” te bezuinigen. Ook wordt in het voorstel zo veel als mogelijk voorkomen dat de keuzes tot lastenverzwaring leiden.  Het is binnenkort aan de gemeenteraad om keuzes te maken op welke onderdelen er bezuinigd gaat worden en voor hoeveel. 



Mooie opbrengst collecte KWF

18-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De eerste week gingen vele collectanten op pad om te collecteren voor KWF. In de straten waar geen collectant liep werden donatiefolders in de bus gedaan. Er is uiteindelijk het mooie bedrag van € 1.7718,00 opgehaald! Wij willen alle collectanten hartelijk danken voor hun inzet en u als gever hartelijk danken voor uw gift!


Collecteteam Bodegraven – Reeuwijk



Politie zoekt getuigen van Schennispleging

18-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk – In de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 september zijn een man en een vrouw uit Gouda lastig gevallen door een schennispleger op een parkeerplaats aan de Reeuwijkse Plassen bij de Reeuwijksehoutwal. De politie is op zoek naar getuigen die rond 03.30 uur iets gezien hebben op deze locatie. 
 

De man en de vrouw zaten in een auto op de parkeerplaats toen zij opeens een man voor hun auto zagen staan. Hij toonde zijn geslachtsdeel en begon te masturberen. De man en de vrouw wilden vervolgens snel wegrijden, maar de man opende het portiek van hun auto. De twee slaagden erin om de deur snel weer te sluiten en reden via de Reeuwijk brug de Raadhuisweg op. Langs de breevaart op de Raadhuisweg stopten de twee Gouwenaars om 112 te bellen.
 

Een paar minuten later zagen zij vanuit de richting van het Reeuwijkse Hout een donkere, glimmende auto aan komen rijden. De bestuurder van deze auto stapte vervolgens uit en dit bleek de schennispleger te zijn. Uit paniek besloten de twee direct weg te rijden in de richting van Gouda. Hierbij reed een auto hen tegemoet. Mogelijk heeft de bestuurder van deze auto de schennispleger en zijn auto gezien.
 

Signalement verdachte Man van 50 a 60 jaar Donkergrijs / zwart haar 4/5 cm lang haar ongeveer (omhoog gemodelleerd) Ovaal hoofd Slank postuur Donkere kleding De politie komt graag in contact met de bestuurder van de tegemoetkomende auto die rond 03.40 uur op de Raadhuisweg reed en mogelijk de schennispleger en zijn auto heeft zien staan. Ook spreken wij graag met getuigen die rond 03.30 uur iets gezien hebben van de schennispleging op de parkeerplaats aan de Reeuwijkse Plassen. De politie is bereikbaar via 0900-8844. 
 



Schulden gemeente Woerden, eigen schuld college

18-09-2020

Van de redactie

Woerden - Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel Strategische Financiële Heroriëntatie heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Woerden afgelopen week haar plannen voorgelegd om de hoge schulden van de gemeente te beteugelen. De gemeente Woerden heeft inmiddels de grootste schuldenlast van de gehele provincie Utrecht en stevent af op een schuld van meer dan 250 miljoen Euro in 2030.


Het college geeft in haar plannen aan tot 2026, 15 miljoen te willen blijven investeren maar tegelijkertijd wil het college de schuldenpositie verbeteren. Dat kan alleen door te bezuinigen op de dienstverlening met name binnen het sociale domein en door de kosten van de ozb, rioolbelasting en parkeerbelasting fors te verhogen.


Fractie Bakker is van mening dat de hoge schuld van de gemeente de eigen schuld van het college is. De ambities van het huidige bestuur zijn met de aanleg en renovatie van wegen, duurzaamheids- en woningbouwplannen, torenhoog. Bij aanvang van deze bestuursperiode had de gemeente Woerden een beheersbare schuld van rond de 130 miljoen, terwijl deze bij het afsluiten van de huidige bestuursperiode in 2022 boven de 200 miljoen uitkomt. Rente en aflossing van die schulden kosten jaarlijks veel geld. Door besluiten die nog deze bestuursperiode worden genomen, o.a. over de Rembrandtbrug (21-24 miljoen) zal de schuld ook na 2022 nog fors groeien. Bakker vindt dat het college de eigen ambities moet bijstellen en niet over haar eigen graf moet heen regeren. Met het verminderen van de dienstverlening aan inwoners en het verhogen van de lokale belastingen legt het college de kosten van de financiële problemen te gemakkelijk bij onze inwoners. 



Vanaf 21 september met voorrang testen mogelijk voor zorg- en onderwijspersoneel

18-09-2020

Van de redactie

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf aanstaande maandag, 21 september, met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.
De GGD’en in heel het land werken er hard aan om de prioritering zo snel mogelijk rond te krijgen. Om de voorrangsregeling goed uit te kunnen voeren moeten callcentermedewerkers opgeleid worden, specifieke afspraken met laboratoria gemaakt worden en een speciaal nummer ingericht worden. Het lukt daarom niet eerder voorrang te geven bij de teststraten aan zorg- en onderwijspersoneel dan vanaf maandag 21 september.


Aanvragen coronatest via prioriteitsnummer
Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen vanaf 21 september 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer wordt bekend gemaakt op 21 september om 07.30 uur. Het is belangrijk dat alleen de mensen die in aanmerking komen voor prioriteit, gebruik maken van dit nummer. Daarom vindt er op twee momenten controle plaats: telefonisch én in de teststraat. Werkgevers zijn gevraagd om erop toe te zien dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, om te voorkomen dat ook de voorrangsstraten te snel vollopen.


Meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit is te vinden op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg


Wie komen voor deze prioriteitsregeling in aanmerking?
Op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg staat een overzicht van professionals die in aanmerking komen. Om getest te worden moeten zij klachten hebben die passen bij het coronavirus. Zorgmedewerkers moeten onmisbaar zijn voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van de zorg. Onderwijspersoneel komt in aanmerking als zij werken in het basisonderwijs, speciaal (basis)onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs én als hun afwezigheid ervoor zorgt dat klassen naar huis worden gestuurd.


Waarom krijgen deze doelgroepen prioriteit?
Zorgmedewerkers krijgen prioriteit, omdat zij onmisbaar zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Bovendien werken zij met kwetsbare mensen. Het risico bij besmettingen is daardoor extra groot.
Het onderwijspersoneel krijgt prioriteit om te voorkomen dat een klas naar huis moet. Want dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de leerlingen. En ook voor de ouders die daardoor niet aan het werk kunnen. De voorrangsregeling is een tijdelijke regeling omdat de vraag naar testen momenteel groter is dan de capaciteit in de laboratoria. De capaciteit wordt zo snel mogelijk uitgebreid. De verwachting is dat in oktober de capaciteit weer voldoende is om aan de vraag naar testen te kunnen voldoen.



Deelnemers bevolkingsonderzoek zeer tevreden

21-09-2020

Van de redactie

Van de deelnemers aan het bevolkingsonderzoek borstkanker zou 96,5% weer meedoen bij het ontvangen van een uitnodiging. Cliënten zijn zeer tevreden over het bevolkingsonderzoek borstkanker. De landelijke screeningsorganisaties scoren een gemiddeld tevredenheidscijfer van maar liefst 8,9. Dit blijkt uit een cliënttevredenheidsonderzoek dat vanaf eind 2019 is uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau. Het cijfer is zelfs hoger dan bij het vorige onderzoek in 2017 (8,7).

Tevredenheidsonderzoek
Het tevredenheidsonderzoek is anoniem uitgevoerd en richtte zich op ervaringen van cliënten. In totaal hebben landelijk 3.214 cliënten deelgenomen. Bij ontvangst in het onderzoekscentrum ontvingen zij een flyer met een inlogcode voor het online onderzoek. Wij vroegen cliënten zich uit te spreken over de informatie die ze hadden ontvangen, de website, het maken/wijzigen van een afspraak, de medewerkers van het onderzoekscentrum en de informatielijn, en het onderzoek zelf.

Mooie resultaten
Cliënten waarderen vrijwel alle onderdelen van het onderzoek met hoge scores. We scoren een 9 voor de tevredenheid over de medewerkers van het onderzoekscentrum en voor het vertrouwen in het onderzoek. Voornamelijk het belang om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek leeft onder de respondenten: de stelling ‘Ik vind het bevolkingsonderzoek borstkanker belangrijk’ wordt beoordeeld met een 9,5.
 

Verbeteracties
De laagste score is de pijnbeleving tijdens het onderzoek. De stelling ‘De pijn was goed te verdragen’ werd beoordeeld met een 6,3. De screeningsorganisaties blijven zich inzetten voor verbeteringen. Zo hebben we o.a. een filmpje gemaakt om onze cliënten zo goed mogelijk voor te bereiden op het onderzoek. Dit filmpje is te zien op de borstkankerpagina van de website.
 

Waarborgen tevredenheid
Vanwege de coronacrisis is het bevolkingsonderzoek begin maart stopgezet. Op 8 juli is het bevolkingsonderzoek weer opgestart, nadat we maatregelen hebben getroffen om het veilig voort te kunnen zetten. Wij zijn trots op de resultaten van het onderzoek en zetten ons in om de tevredenheid van onze cliënten ook in deze bijzondere tijd te kunnen waarborgen.

 

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Nederlandse vrouwen. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Van de vrouwen met borstkanker is 80% ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen 1,3 miljoen vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek is de kans groter om borstkanker vroeg te ontdekken en succesvol te behandelen.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op de website.   



Een derde van de 62 bewoners van De Reehorst in Reeuwijk besmet met het coronavirus

18-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Bij circa een derde van de 62 bewoners van De Reehorst in Reeuwijk zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De bewoners met dit virus zijn conform protocol in strikte isolatie geplaatst. De dagbesteding van De Reehorst blijft wel geopend.


Andere bewoners van de betreffende afdelingen en het personeel worden preventief getest. Aangezien het besmettingen op meerdere afdelingen betreft, is de directie van De Reehorst helaas genoodzaakt om uit voorzorg het hele centrum voor bezoek te sluiten. De betreffende bewoners en de eerste contactpersonen zijn direct hiervan op de hoogte gesteld.

 



Geïsoleerd verplegen
Meteen nadat er gezondheidsklachten waren geconstateerd die overeenkwamen met de symptomen van het virus, zijn de bewoners getest en tevens conform protocol in isolatie geplaatst. Verder worden alle geldende protocollen rondom isolatie, bescherming en monitoring opgevolgd. Die maatregelen zijn erop gericht om het risico op verdere verspreiding van het virus binnen en buiten de afdelingen te minimaliseren. Hierin wordt De Reehorst bijgestaan door het COVID-team van Zorgpartners dat bestaat uit medewerkers die ervaring hebben met de behandeling en bestrijding van het virus.


Actief testbeleid
Zorgpartners voert een actief testbeleid. Zowel bewoners, cliënten en medewerkers worden structureel al zeer laagdrempelig getest. Daarnaast hanteert Zorgpartners de regel dat medewerkers bij klachten niet mogen komen werken tot de testuitslag bekend is. Bij positieve testen blijven medewerkers thuis tot zij formeel hersteld zijn. Verder dragen onze medewerkers preventief mondmaskers. Deze aanpak wordt structureel besproken en geëvalueerd met de GGD Hollands-Midden. Zij ondersteunen ons in deze werkwijze.


Bezoek tijdelijk niet mogelijk
Omdat er besmettingen in De Reehorst zijn geconstateerd, is het centrum tijdelijk voor bezoek gesloten. Directie en medewerkers van De Reehorst begrijpen dat het stopzetten van de bezoekregeling moeilijk en verdrietig is voor naasten. Echter in een dergelijk uitzonderlijke situatie is dit de enige optie. In De Reehorst wonen ouderen met een (zeer) kwetsbare gezondheid.
De directie van De Reehorst informeert de betrokkenen wanneer de bezoekregeling weer aangepast wordt en bezoek weer



Drie jubilarissen … en een Online Zondagmiddagconcert

17-09-2020

Van de redactie

Bodegraven - 2020 wordt een jaar dat we nooit meer zullen vergeten. Voor een aantal leden van het Bodegraafs Vocaal Ensemble is dit in positieve zin zeker het geval. Paula Smit, Jolanda Jansen en Peter Reijers, werden onlangs op veilige afstand in het zonnetje gezet voor hun 25 jaar lidmaatschap van het koor. Dat zou eigenlijk tijdens de ledenvergadering in april zijn gebeurd, maar die ging vanwege de coronacrisis niet door. Een welverdiend bloemetje, een speldje voor Peter en een kettinkje met hangertje voor Jolanda en Paula, voor hun inzet en enthousiasme!



 

Naast de huldiging van de jubilarissen vindt er overigens nog meer “op afstand” plaats. Omdat het Zondagmiddagconcert van het BVE niet kan doorgaan op de geplande manier, wordt al geruime tijd hard gewerkt aan een alternatief, zodat het koor dit jaar toch van zich kan laten horen en wel in de vorm van een ‘Online Zondagmiddagconcert’. De koorleden zingen thuis hun eigen partij in van een 12-tal liederen en deze opnamen worden centraal samengevoegd tot één geheel. Het concert staat helemaal in het teken van “75 jaar Vrijheid” en wordt naar verwachting op zondagmiddag 8 november via de lokale televisiezender BR6 uitgezonden. Meer informatie hierover volgt t.z.t. in de plaatselijke pers en via www.bodegraafsensemble.nl.
 



Betaal niet voor het maken van een afspraak bij de gemeente

17-09-2020

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - Bij meerdere gemeenten in Nederland komen klachten binnen van inwoners die zijn opgelicht door de website afspraakloket.nl. Onze gemeente werkt NIET samen met deze website en wij adviseren ook iedereen om hier geen gebruik van te maken.



 

Via zoekmachines op internet kunt u terecht komen op websites als www.afspraakloket.nl die zeggen een afspraak voor bijvoorbeeld het verlengen van uw rijbewijs voor u te kunnen maken en worden er kosten in rekening gebracht. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk werkt NIET samen met deze site of andere websites voor het maken van een afspraak. Een afspraak is GRATIS en kunt u alleen via de website van de gemeente maken.
 

Afspraak maken bij de gemeente
Een afspraak bij de gemeente maakt u gratis via de website of telefonisch via nummer 0172-522-522. 



Meepraten over Raadhuisweg/Zoutmansweg

17-09-2020

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Op dinsdag 22 september 2020 en vrijdag 25 september 2020 organiseert de gemeente een inloopavond over de plannen voor de herinrichting van de Raadhuisweg/Zoutmansweg in Reeuwijk. U bent hierbij van harte uitgenodigd. U kunt de plannen ook digitaal inzien en uw vragen en opmerkingen laten horen.


Voorlopig ontwerp
Om van de Raadhuisweg/Zoutmansweg een dorpse weg te maken met een lagere snelheid, stimuleren we het doorgaand verkeer om van de randweg gebruik te maken. Daarnaast krijgen fietsers volop de ruimte. Het college van burgemeester en wethouders heeft bij de herinrichting van de Raadhuisweg/Zoutmansweg gekozen voor een (voorlopig) ontwerp met een doorfietsroute. Dat betekent dat de mogelijkheid van fietsen op het pad gehandhaafd blijft maar dat fietsers ook op de weg de ruimte krijgen om veilig te fietsen.


De stukken op basis waarvan het college een besluit heeft genomen, liggen tot en met half oktober ter inzage. U kunt hierover vragen stellen. Dit kan zowel digitaal als tijdens de inloopavonden.


Inloopavonden
Bij de inloopavonden ziet u op schetsen en sfeerimpressies hoe de vernieuwde Raadhuisweg/Zoutmansweg eruit komt te zien. We leggen u uit waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt en u kunt vragen stellen. Daarnaast nodigen wij u uit om met ons mee te denken over het type lichtmasten, het soort beplanting en over de locaties van parkeervakken. U kunt op basis van meerkeuze voor de eerste twee onderdelen uw voorkeur uitspreken.


Locatie en tijden
De inloopavonden vinden plaats in zalencentrum De Brug, Dunantlaan 1 in Reeuwijk. Het is belangrijk dat we de coronamaatregelen naleven met elkaar. Daarom moet u zich van tevoren aanmelden voor een tijdsblok, waarbij steeds ruimte is voor maximaal 20 personen:

• dinsdag 22 september, 21-22 uur

• vrijdag 25 september, 20-21 uur

• Vrijdag 25 september, 21-22 uur

Ondernemers melden zich aan voor het tijdsblok op dinsdag 22 september tussen 20 en 21 uur, via een e-mail naar info@bodegraven-reeuwijk.nl. Ook hier geldt een maximum van 20 personen.

Online mogelijkheden
Kunt u niet naar een inloopavond komen? Het voorlopig ontwerp is tot en met 15 oktober te bekijken in het Huis van Alles aan de Van Staverenstraat in Reeuwijk-Brug of op de projectpagina op deze website. U kunt uw vragen stellen of uw voorkeuren of opmerkingen persoonlijk doorgeven aan projectleider Barbara Wortman via 0172 522 522 of info@bodegraven-reeuwijk.nl.

Vervolg
We verzamelen al uw op- en aanmerkingen en voorkeuren. Het college neemt ze mee in de besluitvorming. Wij informeren u via de lokale media zodra er een definitief besluit is, naar verwachting begin november. Het definitief ontwerp en hoe is omgegaan met uw reactie kunt u dan bekijken op onze website.

Heeft u vragen? Neem contact op met projectleider Barbara Wortman via 0172 522 522 of info@bodegraven-reeuwijk.nl



Aanhouding motorrijders A16 Breda - Rotterdam

17-09-2020

Van de redactie

Breda / Rotterdam / Waddinxveen - De politie hield woensdagochtend 16 september een 24-jarige man uit Rotterdam en een 22-jarige man uit Waddinxveen aan in verband met het onderzoek naar de motorrijders die levensgevaarlijk reden over de A16 nabij Breda. Ze worden verdacht van poging doodslag en overtreding van artikel 5A van de wegenverkeerswet; opzettelijk levensgevaarlijk rijgedrag vertonen. De beelden van de rit waren een paar weken terug op social media te zien.
 

Politiemensen van Team Verkeer Zeeland-West-Brabant hielden gisterenochtend, in samenwerking met de Landelijke Eenheid, Team Verkeer Den Haag en Team Verkeer Rotterdam, twee van de drie vermoedelijke bestuurders van de motoren aan die met levensgevaarlijk rijgedrag over de A16 reden in de richting van Breda naar Rotterdam. De twee verdachten werden vanochtend rond 6:00 uur in hun woning en op straat aangehouden. Daar kregen zij van agenten te horen dat ze verdacht worden van poging doodslag en overtreding van artikel 5A van de wegenverkeerswet; opzettelijk levensgevaarlijk rijgedrag vertonen. Ook hun rijbewijzen zijn ingenomen. De identiteit van de derde verdachte die bij de motorrit betrokken was is bekend en de politie vraagt hem zich te komen melden.



Onderzoek
Team Verkeer startte samen met Team Digitale Opsporing, na het zien van de beelden op social media, direct het onderzoek naar de motorrijders. In het onderzoek zijn verschillende opsporingstechnieken gebruikt, zo is onder andere gebruik gemaakt van de beelden van verkeerscamera’s. Ook plaatste het team een getuigenoproep waarin contact werd gezocht met mensen die de motoren mogelijk hadden zien rijden. Hierop kwamen veel tips binnen waarvan sommige een grote bijdrage hebben geleverd aan het onderzoek. De vele bruikbare tips hebben er dan ook, in combinatie met goed politiewerk, voor gezorgd dat de identiteit van de motorrijders is achterhaald. Eind augustus volgde de doorzoeking van de woningen van de verdachten en werd er onder andere beslag gelegd op verschillende elektronische apparaten en één motor. Afgelopen weekend is nog een motor in beslag genomen.


Poging doodslag
De verdachten worden onder andere verdacht van poging doodslag. De tenlastelegging is onder andere gebaseerd op de snelheden die motorrijders reden. Uit onderzoek is gebleken dat de drie ongeveer 270 kilometer per uur hebben gereden. Dat houdt in dat ze per seconde 75 meter aflegden. Ook wees het onderzoek uit dat ze met ruim 260 kilometer per uur het overige verkeer rechts inhaalden en met ruim 190 kilometer per uur tussen twee voertuigen door reden. Met dit soort snelheden en weggedrag is de kans op een dodelijk ongeval zeer groot. Gezien het beeldmateriaal hebben de motorrijders willens en wetens dit risico genomen. Er zijn bij de politie zaken bekend waarbij motorrijders met dit soort snelheden achterop een personenauto zijn gereden en inzittenden daarbij zijn overleden.


Melden
Dit soort rijgedrag is onacceptabel en neemt de politie dan ook hoog op. Er wordt flink geïnvesteerd in het opsporen van dit soort roekeloze weggebruikers. Maar net als bij dit onderzoek, hebben we ook de hulp van u nodig. Ziet u een voertuig dat levensgevaarlijk rijgedrag vertoont, bel direct 112! Beschikt u over dashcambeelden? Deel deze dan met de Politie. Contact opnemen kan via 0900 8844 of digitaal via deze link.



Gemeente sluit woning in Woerden

17-09-2020

Van de redactie

 Zes maanden sluiting wegens vermoeden drugshandel 

Woerden - Vanwege de vondst van drugs en producten die gebruikt worden voor de handel in drugs heeft de gemeente Woerden een woning in Molenvliet gesloten. De sluiting geldt vanaf donderdag 17 september voor zes maanden.

Eerder dit jaar vond de politie een ruime handelshoeveelheid harddrugs en softdrugs, in een woning aan de Wederikveld in Woerden. Ook werden een grammenweegschaal, drie telefoons en notitieboekje gevonden met verwijzingen naar de telefoons. Dit zijn indicaties van drugshandel.
 

Veilige woonomgeving
Drugshandel levert onwenselijke en gevaarlijke situaties op in de omgeving. Zo is er een verhoogd risico op overvallen door rivaliserende criminelen (rip deals) en ongewenst bezoek door drugsdealers. Het is dan ook een prioriteit van de gemeente om drugsgerelateerde activiteiten, zoals productie en handel te stoppen. Om de veiligheid van mensen in de omgeving van de woning te waarborgen en te zorgen dat de woning niet langer bekend kan staan als drugspand, heeft de gemeente besloten de woning tijdelijk te sluiten.


Bestrijden doen we samen
Burgemeester Victor Molkenboer: “Veilig samenleven moet vanzelfsprekend zijn in de gemeente Woerden. Drugshandel staat dat in de weg en is onacceptabel. Sluiting is een krachtig middel om drugshandel te stoppen. Inwoners kunnen ons helpen bij de bestrijding van drugshandel, door contact op te nemen met de politie als ze iets zien wat ze niet vertrouwen. Dat kan ook anoniem.”
 

Ondermijnende criminaliteit
Drugshandel is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Daarbij maken criminelen uit de onderwereld gebruik van diensten van de bovenwereld. Zoals in dit geval door een woning te gebruiken voor de handel in drugs. Ondermijnende criminaliteit is in Nederland een diepgeworteld probleem. Daarin vormt de gemeente Woerden helaas geen uitzondering. Het gezamenlijk aanpakken van ondermijnende criminaliteit heeft dan ook hoge prioriteit bij de gemeente en andere veiligheidspartners. 



Hulpdiensten ingezet bij zoekactie in Surfplas

17-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk - De hulpdiensten zijn woensdagavond even voor 24.00 uur opgeroepen voor een zoektocht naar mogelijk een persoon te water aan de Reeuwijksehoutwal. De surfplas is door de politie, brandweer, ambulancemedewerkers en een traumahelikopter afgezocht. Na een lange zoektocht is er geen persoon aangetroffen.  
 


Foto: archief Digitale Bodegraafse Krant



Ondernemen in tijden van corona: Nederlandse ondernemers vrij positief

17-09-2020

Van de redactie

Hoewel het beeld is dat er in Nederland momenteel een flink aantal ondernemers is dat het moeilijk heeft, laat het onderzoek ‘Ondernemen in tijden van corona’ zien dat het met een groot deel van de Nederlandse ondernemers goed gaat. Uit het onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) uitgevoerd onder 1695 respondenten in de periode eind juli - begin augustus blijkt dat 4 van de 10 ondernemers de huidige bedrijfssituatie een 8 of hoger geeft. Gemiddeld beoordelen ondernemers hun bedrijfssituatie met een 6,8 als vrij positief. Er is wel veel variatie tussen sectoren. Zo beoordelen ondernemers met een bedrijf in de sector sport, cultuur en recreatie hun situatie met een magere zes (5,9).
 

Bijna de helft van de ondernemers staat er positief voor en gaat onveranderd door of is zelfs aan het groeien. De sectoren bouw en detailhandel staan er vaker goed voor dan andere sectoren. Ongeveer een kwart heeft het moeilijker en geeft aan bezig te zijn met overleven, te krimpen of zelfs (bijna) failliet te gaan. Daarvan is vaker sprake in de horeca en cultuur, sport en recreatie.


Verschillen tussen sectoren
Er zijn diverse sectoren die het moeilijk hebben. Het gaat hierbij vooral om horeca en cultuur, sport en recreatie. Daar heeft corona het meeste (negatieve) impact gehad, en daar zijn de rapportcijfers dan ook het laagst. Zo kreeg in deze sectoren meer dan driekwart van de ondernemers te maken met een omzetdaling. Een vergelijkbaar beeld zien we als vooruit gekeken wordt naar de impact van de coronacrisis in de komende zes maanden.
 

Stoppen?
Het merendeel van de ondernemers (73%) denkt voorlopig niet aan stoppen. Een klein deel (14%) geeft aan wel eens te twijfelen over, of te denken aan stoppen met de onderneming. Een groot deel hiervan geeft aan dat dit te maken heeft met de coronacrisis. Een veelgenoemde reden is dat men te weinig klanten of opdrachten heeft.


Aanpassingen
Ondernemers hebben in de afgelopen maanden aanpassingen gedaan. Zo heeft 21% in de afgelopen maanden gebruikt gemaakt van financiële regelingen, 18% heeft kostenbesparingen gerealiseerd, 17% heeft zijn bedrijfsreserves moeten aanspreken, 15% heeft zijn (online) zichtbaarheid verbeterd en ook 15% heeft zijn of haar product of dienst aangepast. Bijna een kwart geeft aan (meer) te zijn gaan thuiswerken (24%) of meer digitale mogelijkheden te hebben gebruikt (22%). Het merendeel van de ondernemers geeft aan dat deze aanpassingen toe te schrijven zijn aan de coronacrisis.


De toekomst
Voor de komende zes maanden richten veel ondernemers zich op het realiseren van nieuwe of meer klanten. Dat blijkt ook uit de belangrijkste plannen die ondernemers de komende maanden hebben met hun bedrijf. Die bestaan uit het verbeteren van de (online) zichtbaarheid van het bedrijf, marketingacties om klanten te werven en aanpassingen van het product of de dienst. Ook het aangaan van nieuwe samenwerkingen en meer gebruik maken van digitale mogelijkheden wordt relatief vaak genoemd.


Het onderzoek `Ondernemen in tijden van corona’ is uitgevoerd onder 1695 zzp’ers en mkb’ers. Het veldwerk is gedaan van 22 juli t/m 9 augustus 2020.



Koningin Máxima opent borstkankermaand tijdens jubileum Borstkankervereniging Nederland

17-09-2020

Van de redactie

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdagochtend 1 oktober de jaarlijkse borstkankermaand tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) in World Forum The Hague. Tijdens borstkankermaand wordt ieder jaar in oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’ met speciale aandacht voor de rol van naasten en de impact die de ziekte ook op hen heeft.


Koning Máxima opent de borstkankermaand officieel door het boek ‘Alles over borstkanker’ in ontvangst te nemen. Het boek is onder andere geschreven door borstkankerchirurgen Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Hester Oldenburg van het Antoni van Leeuwenhoek, het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis in Amsterdam. Daarnaast presenteert BVN de laatste cijfers over borstkanker en wordt stilgestaan bij de noodzaak en de doelen van de vereniging. Koningin Máxima spreekt over de late gevolgen van borstkanker, over vroege opsporing en over erfelijke/familiaire aanleg met mensen die hier zelf ervaring mee hebben. Ook spreekt ze enkele van de 230 vrijwilligers van BVN over hun inzet en betrokkenheid.


Borstkankervereniging Nederland zet zich sinds 1980 in voor de belangen van alle mensen met borstkanker, erfelijke aanleg daarvoor en hun naasten. De vereniging streeft naar passende behandeling, zorg en steun. Tijdens borstkankermaand brengt BVN borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg onder de aandacht en verzorgt onder andere (online) bijeenkomsten voor lotgenotencontact.

 



Een schone straat begint bij jezelf!

16-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op 19 september is het World Clean Up Day. Op deze dag gaan in de hele wereld mensen aan de slag om zoveel mogelijk zwerfafval in hun buurt op te ruimen. In onze gemeente doen we hier met 'De Zwerfafvalchallenge' ook aan mee: Met zoveel mogelijk inwoners pakken we samen het afval op straat en in de natuur aan. Vanwege het corona-virus doen we dat niet in grote groepen, maar dat wil niet zeggen dat je zelf niet de handen uit de mouwen kan steken om op deze dag jouw straat een stukje schoner te maken. Ga zaterdag de straat op en zorg dat je jouw omgeving weer een stukje schoner achterlaat! Je kunt prikkers, vuilniszakken en vuilniszakhouders lenen bij Cyclus of de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.


In de eerste plaats, voorkom zwerfafval!
Wist je dat veel zwerfafval ontstaat doordat PMD zakken te vroeg worden opgehangen, of door restafval dat naast een container wordt neergezet. Katten, soms honden, maar ook ratten scheuren de achtergebleven zakken open op zoek naar etensresten en voordat je het weet waait de inhoud alle kanten op. Voorkomen is dus altijd beter dan achteraf moeten opruimen met elkaar. De straat is van ons allemaal en je houdt jouw huis toch ook netjes? Hou dus in de gaten wanneer het PMD-afval wordt opgehaald en laat het niet onnodig aan de lantarenpalen hangen. Is de container defect of vol, neem dan jouw zak gewoon even mee terug naar huis en bel Cyclus (0182-547500) om een melding te maken.


World Clean Up Day
World Clean Up Day is een wereldwijd initiatief waar het lokale initiatief ‘De Zwerfafvalchallenge’ graag op aansluit. Ook Cyclus doet dit jaar mee: Bij hen kun je, net als bij de gemeente, gratis prikkers, vuilniszakken, vuilniszakhouders en gekleurde hesjes lenen. Bovendien haalt Cyclus zo gewenst na afloop van jouw opruimactie het afval gratis op. Meld jouw initiatief daarom snel aan bij communicatie@cyclus.nl of bel met de gemeente (0172-522 522) en help mee om met elkaar de vloer aan te vegen met Zwerfafval in Bodegraven-Reeuwijk. 



Popronde presenteert ‘Popronde Poppodium Pre-Party’

16-09-2020

Van de redactie

Woerden - Popronde, het grootste reizende festival van Nederland gaat dit najaar toch op tour. Van 12 september tot en met 28 november doet het festival de Nederlandse poppodia aan, onder het mom van de ‘Popronde Poppodium Pre-Party’. Op zondag 27 september strijkt het festival neer in Podium Bredius in Woerden.
 

Een Poprondeshow in ieder poppodium in Nederland, ongeacht in welke stad of regio het podium zich bevindt, dat is het idee van de Popronde Poppodium Pre-Party. Een ‘Pre-Party’ omdat de originele editie van het festival, dat dit najaar zou plaatsvinden is verplaatst naar begin 2021. Vanwege de corona maatregelen; ‘Popronde vindt plaats in kroegen, kerkjes, kledingwinkels en kapperszaken, locaties waarin het publiek geen anderhalve meter afstand kan waarborgen,’ aldus Chris Moorman, hoofd communicatie van het festival. ‘In de poppodia is deze mogelijkheid er wel, het gros organiseert al kleine concerten voor 30, 40 of misschien zelfs 100 man publiek, dat zit in de zaal en de afstand keurig bewaart. Een uitgelezen kans dus om toch nog iets voor die 146 geselecteerde acts te kunnen betekenen, en ze hopelijk allemaal tenminste één keer te kunnen laten spelen dit najaar.’



 

Geen vervanging voor de Popronde
De Poppodium Pre-Party is geen vervanging voor de Popronde, maar een aanvulling op het beproefde concept, geboren vanuit de beperkingen die de pandemie oplegt. Een ander concept, met andere voorwaarden, zo wordt niet enkel vastgehouden aan de 42 speeldata en steden die Popronde normaal gesproken telt, maar zijn ook podia als De Groene Engel in Oss, P60 in Amstelveen, het Beest in Goes en Q-Factory in Amsterdam speellocaties. Moorman: ‘Een van de ambities die we hebben uitgesproken in onze gehonoreerde BIS aanvraag is dat we het gat tussen Popronde en het podiumcircuit willen verkleinen, met dit concept nemen we alvast een aanloop daar naartoe, door de banden met de podia die we normaal gesproken niet aandoen ook aan te trekken, en Popronde opnieuw bij hen en hun publiek onder de aandacht te brengen’
 

Popronde optredens zijn normaal gesproken gratis toegankelijk, maar gezien de situatie waarin de podia zich bevinden, het mislopen van inkomsten, is besloten dat ieder podium maximaal 5,- entree mag heffen.
 

De Popronde Poppodium Pre-Party begint op zaterdag 12 september in Doornroosje, in thuisstad Nijmegen waar het festival traditioneel aftrapt. De tour eindigt op 28 november met een eindfeest in de Melkweg in Amsterdam. Op zondag 27 september strijkt het festival neer in Podium Bredius in Woerden. Er zijn optredens van KY., Phillipine en Voidfare.
Alle andere speelsteden en locaties, en het bijbehorende programma zijn te vinden op www.popronde.nl.
 



Expositie Kooijman Interieurs ‘De paarden van Inge Sips’

16-09-2020

Van de redactie

Woerden - ‘Wat maakt 'het paard' in mij los? Wanneer denk ik 'wow'?’, zegt Inge Sips. Dat is als ze vanuit een auto- of treinraam paarden ziet galopperen, in een film aanstormende paarden in een Middeleeuwse veldslag voorbij ziet gaan en werken bekijkt van kunstenaars die door de eeuwen heen het paard op hun eigen wijze verbeelden.


Voor deze tweevoudige winnares van de RijnKUNSTprijs van KUNSTaandenRIJN is ook spannende muziek is een inspiratiebron. “Het Erlkönig lied van Schubert, 15e eeuwse estampies (middeleeuws populaire dansmuziek) en hedendaagse Dance. Mijn verbeelding slaat op hol, er springt een vonk over. Hier moet ik iets mee in mijn werk. Dit wil ik overbrengen op doek, papier, uitwerken in 3-D. Het paard, springend, schreeuwend, bijtend, dreigend, maar ook met ingehouden kracht, samengebalde spieren, machtig. Zo moet het overkomen in mijn werk.”
Inge volgde de Academie voor Beeldende Kunst (Monumentale Vormgeving), Maastricht en studeerde Culturele Wetenschappen.


Een groot deel van haar werk is tot eind februari te zien bij Kooijman & Gladzo interieur en parket aan de Touwslagersweg 14 Woerden.
 



Bijeenkomst voor jongvolwassenen Stichting Boek en Troost

16-09-2020

Van de redactie

Gouda - De Stichting Boek en Troost organiseert 1 oktober a.s. van 19.30 -21.30 uur een bijeenkomst in Buurtpunt Zoutman, Zoutmanplein 6a, te Gouda.
 


Als jongvolwassene een ouder verliezen
Je bent in een leeftijdsfase waarin je bezig bent met studie, een carrierere, een eigen leven opbouwen en dan overlijdt een van je ouders. Het leven staat stil, je bent overgeleverd aan jezelf. Je bent jong en hebt die steun en liefde van die ouder nog hard nodig. Veel jongvolwassenen ervaren dat hun verdriet en gemis lastig te delen is met leeftijdgenoten omdat de werelden plotsklaps zo verschillen van elkaar. Daarnaast vindt de omgeving het ook lastig om te vragen wat je nodig hebt. Je hebt als nabestaande te maken met het ongemak van de omgeving. Die voelt zich onmachtig om iets aan je verdriet te doen. Als rouwende moet je zelf aangeven wat je nodig hebt. En dat is ook lastig. Want je weet soms helemaal niet wat je nodig hebt. Je voelt verdriet, gemis.
Om over deze en andere ervaringen te kunnen praten organiseert Boek en Troost een bijeenkomst voor lotgenoten.
Info: www.boek-en-troost.nl Aanmelden (verplicht): info@boek-en-troost.nl



Filmaanbod Concordia Filmavond

16-09-2020

Van de redactie

Haastrecht - Even in een andere wereld genieten van goede films. Dat kan. Elke twee weken op donderdagavond is er in Theater Concordia een Filmavond met een zeer gevarieerd aanbod kwaliteitsfilms. Deze films zijn echte aanraders om te zien. En om de bezoeker ook vooraf context te geven worden de films kort toegelicht door Arthur Weghorst. ‘Een heel waardevolle toevoeging’, aldus een bezoeker.
 

De film draait in Theater Concordia op groot scherm met een fantastisch geluid. De zaal is huiselijk ingericht en u wordt aan uw tafeltje bediend.
Daarmee wordt de filmavond wordt natuurlijk coronaproof volgens RIVM richtlijnen georganiseerd.
 

Ook worden er op de woensdagmiddag in schoolvakanties kinderfilms vertoond. Meer info en Kaarten zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl en te koop in Grand Café Concordia op openingsdagen vanaf 17.00 uur. 

 

 


 



Achttien aanhoudingen bij internationale actie tegen drugs

16-09-2020

Van de redactie

Den Haag - Rechercheurs van de politie Eenheid Den Haag hielden woensdag 16 september samen met de politie in Spanje en België een grote internationale actie tegen een crimineel netwerk dat handelde in drugs. Op dit moment zijn achttien personen, in de leeftijd tussen 25 en 68 jaar, aangehouden. Naast de aanhoudingen werden er invallen gedaan op tientallen locaties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije. Daarbij zijn verdovende middelen, vuurwapens en contant geld aangetroffen. Ook werd er beslag gelegd op tientallen auto’s.
 

De recherche kreeg deze criminele organisatie in beeld na een langdurig en uitgebreid opsporingsonderzoek. Tijdens de actie vandaag werden bijna duizend politiemensen in verschillende landen ingezet. Naast de achttien aanhoudingen werden er gelijktijdig tientallen invallen gedaan op diverse locaties in Nederland, Spanje, België, Hongarije en Slowakije.
 

De meeste aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen en witwassen. Voor een aantal geldt ook dat zij verdacht worden van verboden wapenbezit. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en worden nieuwe aanhoudingen en inbeslagnames niet uitgesloten.
 

In de video spreekt men nog van 17 aanhoudingen, het zijn er inmiddels 18

Witwassen
Het vermoeden bestaat dat de in beslag genomen goederen met winsten uit de handel in verdovende middelen zijn verkregen. Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat daarbij om geld afkomstig van criminele activiteiten, zoals de handel in verdovende middelen.

Internationaal onderzoek
Dit internationale onderzoek is mogelijk geworden door een Spaans-Nederlandse samenwerking binnen een zogeheten Joint Investigation Team (JIT). Hierbij is samengewerkt via Eurojust, het Europese agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken. Nederland heeft de Spaanse en Belgische autoriteiten inmiddels verzocht om overlevering van de aangehouden verdachten.

Encrochat
Het rechercheteam heeft in dit onderzoek ook gebruik gemaakt van informatie die werd verkregen van het bedrijf Encrochat. Deze chatdienst werd onlangs door de Nederlandse politie gekraakt. Dat bedrijf bood jarenlang cryptocommunicatiediensten aan, voornamelijk aan criminelen.  



Coronadashboard aangepast: meer gegevens en vernieuwd ontwerp

16-09-2020

Van de redactie

Het coronadashboard is opnieuw uitgebreid en verbeterd. Er is nu voor heel Nederland informatie over virusdeeltjes in het rioolwater. Bovendien biedt het nieuwe ontwerp een beter overzicht van de cijfers en statistieken. Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten. Rioolwater laat in een vroeg stadium zien hoe het ervoor staat met het virus. Het aantal locaties waarop dit gebeurt, is de afgelopen weken uitgebreid van 80 naar 318, waarmee nagenoeg heel Nederland wordt gedekt. Ook wordt nu wekelijks op bijna al deze plekken gemeten. Zo is beter en vroeger te zien hoe het virus zich ontwikkelt.


Vernieuwd ontwerp
Het vernieuwde dashboard presenteert de belangrijkste cijfers duidelijker, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Dit nieuwe ontwerp is het resultaat van publieksonderzoek en reacties van experts. Minister Hugo de Jonge (VWS): “Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan, zowel landelijk als lokaal. Dat inzicht is cruciaal. We zien de cijfers oplopen en moeten het virus nauwgezet in de gaten houden om gericht maatregelen te kunnen nemen.” De komende tijd wordt het dashboard steeds verder verbeterd en worden nieuwe bronnen toegevoegd.


Dashboard geeft overzicht
Met het coronadashboard brengt het ministerie van VWS belangrijke cijfers over de ontwikkeling van corona in Nederland samen, zoals het aantal ic-opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen. Burgers, beleidsmakers en wetenschappers kunnen zo in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het coronavirus. Met de combinatie van actuele gegevens op het dashboard kan het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden.


Meer informatie vindt u op het Dashboard coronavirus.



Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen ondertekenen intentieovereenkomst tot ondersteuning

15-09-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Woningcorporatie Mozaïek Wonen in Gouda gaat vanaf 1 januari 2021 Woningbouwvereniging Reeuwijk (Wbv. Reeuwijk) ondersteunen bij hun bedrijfsvoering. Vandaag is daarvoor de  intentieovereenkomst getekend. Wbv. Reeuwijk blijft een zelfstandige corporatie met eigen  beleidskeuzes en een eigen inzet voor de volkshuisvesting. Voor de huurders en woningzoekenden wordt hiermee de continuïteit in de dienstverlening en de bedrijfsvoering kwalitatief versterkt. Voor de dienstverlening aan huurders en woningzoekenden blijven de bekende mensen aanwezig op hetzelfde kantoor van Wbv. Reeuwijk.



 

Versterken continuïteit en kwaliteit
Wbv. Reeuwijk, lokaal goed geworteld in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, is met haar kleine organisatie op onderdelen kwetsbaar. Om een goede continuïteit in de dienstverlening blijvend te waarborgen en de relatief grote volkshuisvestelijke opgaven en de steeds ingewikkeldere wet- en regelgeving kwalitatief goed te kunnen uitvoeren, is naar ondersteuning gezocht. Deze is gevonden bij collega Mozaïek Wonen. Daar wordt vanaf januari de gehele bedrijfsvoering ondergebracht. Waarbij alle klantencontacten, net zoals nu, in het eigen kantoor op dezelfde wijze en door dezelfde mensen worden behartigd. De ondersteuning biedt voor Wbv. Reeuwijk belangrijke continuïteits- en kwaliteitsvoordelen op het gebied van wet- en regelgeving, tal van financiële/administratieve zaken, de projectontwikkeling, de toenemende digitalisering en zaken als communicatie.
 

Zelfstandig verantwoordelijk
Wbv. Reeuwijk blijft zelfstandig met de eigen ledenvergadering en huurdersorganisatie. Ze blijft zelf verantwoordelijk voor de volkshuisvestelijke opgaven en financiële continuïteit met een eigen Raad van Commissarissen en directeur.
 

Nauw contact met huurder blijft
Vincent van Luit, directeur-bestuurder Wbv. Reeuwijk: “Wij zijn een organisatie met een sterke lokale binding. Daarbij past het nauwe en persoonlijk contact met onze huurders. Dat willen we graag zo houden. Om dit te kunnen voortzetten en het hoofd te kunnen bieden aan de toenemende regeldruk van buitenaf en de relatief grote volkshuisvestelijke opgave, is nu de tijd gekomen dat de collegiale kennis en ondersteuning van een grotere organisatie als Mozaïek Wonen meer dan welkom is”.
Ron de Haas, directeur-bestuurder Mozaïek Wonen: “Wij willen ons daarvoor graag inzetten. Als buur-corporaties was er al een goede relatie. Deze wordt nu intensiever, met behoud van ieders identiteit en ambities. Dat is mooi dat dat kan”.
 

Werkzaam in dezelfde regio
Mozaïek Wonen verhuurt ongeveer 10.000 verhuureenheden in Gouda, Bodegraven, Nieuwerbrug en Moordrecht. Wbv. Reeuwijk bezit circa 1.100 verhuureenheden in Reeuwijk, Driebruggen en Waarder. Beide woningcorporaties zijn werkzaam in de woningmarktregio Midden-Holland en daarbinnen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.  



1000 jaar Herfst in de Meije

15-09-2020

Van de redactie

 Cultuurhistorische ontdekkingstocht in de Meije en Zegveld  


De Meije / Zegveld - Op zaterdag 26 september organiseert Staatsbosbeheer een speciale wandeling door het eeuwenoude landschap van de Meije en Zegveld.
De deelnemers maken tijdens de excursie een reis door de tijd.



 

De Groene Hart gids ontvangt de deelnemers vanaf 9:45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie/thee. Na een korte inleiding gaan de deelnemers gezamenlijk naar Zegveld waar de wandeling begint. De wandeling gaat via een eeuwenoude houtkade, over de weg en dwars door de weilanden. De gids vertelt hoe de bewoners het land hebben gevormd. Na deze wandeling gaan de deelnemers per auto naar de schraallanden van de Meije. Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gids onthult het geheim. De schilders van de Haagse School vonden deze kleurrijke weidse polders met prachtige luchten niet voor niets zo boeiend. Om plm. 13.00 uur bent u weer terug bij Eetcafé de Halve Maan.


De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen € 8,00 en € 3,00 voor deelnemers tot 12 jaar. De wandeling gaat over geplaveide paden en door het gras. Goede wandelschoenen en verrekijker vergroten het plezier. Honden zijn niet toegestaan.


Parkeren bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20, 2411 PP in de Meije (Bodegraven).
U dient zich aan te melden via utrechtsewaarden@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van Naam en telefoonnummer, of via telefoon nr. 06-23646290 (tijdens kantooruren).  



Gluren bij de buren: Hoe maakt u uw huis duurzaam?

15-09-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Van Reeuwijk-Dorp tot Waarder, van Bodegraven tot Driebruggen, overal vinden we bewoners die bezig zijn met verduurzaming. In deze serie interviews nemen we een kijkje over de schutting bij deze bewoners. Ze vertellen ons over hun drijfveren, hun toekomstplannen en de vraagstukken waar zij tegenaan liepen. In deze editie: Peggy Munnikhuis en Paul Cornelissen uit Reeuwijk.


Peggy Munnikhuis en Paul Cornelissen


Peggy Munnikhuis en Paul Cornelissen wonen al ruim tien jaar aan de Oukoopsedijk in Reeuwijk. Eenmaal ingetrokken, besloten ze om zonnepanelen aan te leggen op hun jaren ’70- pand. Nu, tien jaar verder, is praktisch de hele Oukoopsedijk om. “Dat vinden we echt mooi. We doen het niet alleen. Inmiddels liggen er ruim 500 panelen op twintig huizen.”
Zo, dat is een flinke hoeveelheid. “Ja! In het begin merkte je hier en daar nog wat twijfels. Maar inmiddels is praktisch de hele dijk om. Nu wordt hier zoveel energie opgewekt, dat het net soms overbelast is. Daar gaat een bewoner van de Oukoopsedijk met de netbeheerder over om de tafel. Dat gaat dus wel goedkomen. Iedereen merkt toch wat een voordeel het heeft om zelf zonnepanelen te hebben.”
 

Aan wat voor voordelen moet ik dan denken?
“Nou ja, allereerst is er natuurlijk de milieukwestie. Wij hebben een groen hart, om het zo maar te zeggen. Maar zonnepanelen zijn daarnaast financieel makkelijk om geld op te verdienen. De terugverdientijd is niet erg lang.” Dus doe je het niet om het milieu, dan kun je het wel doen voor je portemonnee. “Het blijft natuurlijk wel een investering. Voor de één kan dat wel, voor de ander niet. Dat is heel erg afhankelijk van eenieders situatie. We kunnen niet zeggen: iedereen kan zijn huis helemaal verduurzamen.”
 

Wat kunnen we dan wél zeggen?
“Alles wat je doet aan verduurzaming, is goed. Je hoeft niet meteen een energieneutraal huis te hebben. Voer je een kleine maatregel uit, dan doe je ook wat. Doe je één keer een grote maatregel en vervolgens niks meer, dan draagt dat toch ook bij.” Alle kleine beetjes helpen.
“Exact! Bij ons had het ook met het financiële plaatje te maken. We begonnen met dakisolatie, toen de zonnepanelen. Toen was het geld even op. Een paar jaar later begonnen we met de spouwmuur en de vloer.”
 

Inmiddels zijn jullie dus al heel ver gekomen.
“Ja! Maar ons hele huis compleet energielabel A maken, is praktisch niet mogelijk.”
Jammer! Waar ligt dat aan? “Dan zouden alle muren eruit moeten. Dat kan gewoon niet. We hebben de muren nu zoveel mogelijk geïsoleerd. Een warmtepomp zou nog een volgende stap kunnen zijn.”
 

Die heeft dus nu de prioriteit?
‘Nou, dat moeten we nog even bekijken. De nieuwe badkamer moet er ook nog wel een keer komen, hè. Maar dat is dus echt een kwestie van prioriteiten stellen. Wij stelden die prioriteit eerst bij het verduurzamen van ons huis. Een nieuwe badkamer is daar voor ons ondergeschikt aan. Maar die warmtepomp moeten we wel eerst even goed uitzoeken.”


Dat uitzoeken, hoe gaat dat dan in zijn werk?
“Het is wel echt een klus als je dat allemaal zelf moet uitdokteren. Daarom waren wij zo blij met het Duurzaam Bouwloket. Daar staat alle informatie over verduurzaming gewoon online. Zo moeilijk was het daardoor uiteindelijk niet. Er werd verwezen naar bepaalde bedrijven die maatregelen voor je kunnen uitvoeren. En de gemeente gaat nu ook langs de deuren.”


Met de energiecoaches bedoelen jullie?
“Ja. Dat kan ook wel echt helpen, dat zij je aan de hand nemen langs al die informatie. Daarmee wordt het toch allemaal wat makkelijker. Er is een hoop online te vinden. En iemand die bij je thuis komt om die informatie te geven, helpt echt.”


Wilt u ook aan de slag maar weet u niet goed hoe? De gemeente heeft energiecoaches opgeleid om woningeigenaren in Bodegraven-Reeuwijk en alle kernen hierbij te helpen. U kunt een gratis advies aanvragen via het aanmeldformulier



Politie-inzet op kermis

15-09-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op de kermis in Alphen aan den Rijn is maandagavond, 14 september, veel politie op de been geweest. in Alphen was dit omdat er mogelijk jeugdgroepen voornemens waren met elkaar op de vuist te gaan.


Later op de avond kwam bij de politie informatie binnen dat twee jeugdgroepen van plan waren om naar Alphen te komen om daar op de kermis met elkaar op de vuist te gaan. Na zorgvuldige beoordeling van de binnengekomen informatie werd besloten dat het signaal dermate serieus genomen moest worden, dat agenten direct met meerdere eenheden poolshoogte zijn gaan nemen op de kermis. Uiteindelijk is in overleg met de kermisorganisatie besloten dat de kermis een half uur voor de geplande sluitingstijd het terrein zou sluiten. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De komende avonden zal er, zichtbaar en onzichtbaar, meer politie op de been zijn op en rond het kermisterrein.
 

Geen risico
De politie monitort en rechercheert actief online en op social media. Daarbij kijkt zij onder andere naar signalen over strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld op handen zijnde vechtpartijen tussen groepen jongeren. Ook komen regelmatig tips binnen en wordt de politie op die manier geïnformeerd over verdachte berichten. Wanneer er bijvoorbeeld signalen zijn dat men van plan is elkaar te treffen, worden deze zorgvuldig geanalyseerd en beoordeeld. Waar nodig worden –zichtbaar en/of onzichtbaar- maatregelen getroffen en wordt overlegd met het lokale bestuur over eventueel te treffen bestuurlijke maatregelen.


Tips?
Ziet u online dat er wordt opgeroepen om ergens te gaan vechten of ziet u andere signalen van mogelijk strafbare feiten? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. 




Cadeaukaart voor kleine energiebesparende maatregelen in huis

15-09-2020

Van de redactie

 Gemeente Woerden en lokale initiatieven bieden cadeaukaart aan t.w.v. €75 
 

Woerden - Gemeente Woerden en Duurzaam Woerden hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend om huiseigenaren te stimuleren energie te besparen. Vandaag starten zij samen met Wijkplatform Molenvliet, Bewonersvereniging Schilderskwartier Woerden en de Energiegroep Woerden een actie. Hierbij ontvangen alle inwoners van gemeente Woerden een cadeaukaart t.w.v. €75.



 

Eind 2019 was er de mogelijkheid om per gemeente bij de landelijke overheid een subsidie aan te vragen voor kleine energiebesparende maatregelen. Duurzaam Woerden, Wijkplatform Molenvliet, Bewonersvereniging Schilderskwartier Woerden en de Energiegroep Woerden hebben dit in samenwerking met gemeente Woerden aangevraagd. Vandaag is de samenwerkingsovereenkomst getekend door Tymon de Weger, wethouder duurzaamheid en Lex Albers, voorzitter Duurzaam Woerden. De subsidie wordt in gemeente Woerden aangeboden in de vorm van een cadeaukaart met als doel het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in huis.
 

Cadeaukaart
Vanaf 15 september valt er bij alle inwoners van gemeente Woerden een brief op de mat met daarin uitleg over de actie. Bij deze brief is een cadeaukaart toegevoegd t.w.v. €75. Dit bedrag kan uitgegeven worden aan o.a. LED-lampen, tochtstrips, een slimme thermostaat of onafhankelijk energieadvies. De cadeaukaart moet geactiveerd worden voor gebruik en kan besteed worden bij een drietal winkels in Woerden. De actie loopt van 1 oktober t/m 31 december 2020. Er is voor deze actie een vast bedrag beschikbaar gesteld door de landelijke overheid. Als dit bedrag besteed is, dan stopt de actie automatisch.
 

Informatieavonden
In oktober organiseert Duurzaam Woerden met de samenwerkingspartners een aantal informatieavonden. De eerste avond vindt plaats op 1 oktober. Kleine energiebesparende maatregelen en uitleg over de cadeaukaart staan centraal bij deze avonden. In verband met de coronamaatregelen is het noodzakelijk dat bezoekers zich aanmelden via de website van Duurzaam Woerden. Ook worden er in november vier chat-avonden georganiseerd. Hier kunnen inwoners online vragen stellen aan een aantal deskundigen.
 

Kijk op de website www.duurzaamwoerden.nl/cadeaukaart voor meer informatie over de actie en hoe u zich kunt aanmelden voor een informatieavond.
 



AutoWinkel onthult elektrische Fiat 500e

15-09-2020

Van de redactie

Waddinxveen - AutoWinkel, de officiële Fiat Dealer van het Groene Hart, presenteert eind oktober de elektrische Fiat 500e. De eerste volledig elektrische auto van het merk met een actieradius van 320 km. Van 20 t/m 24 oktober is de auto te zien bij AutoWinkel in Waddinxveen tijdens een exclusieve preview. De week zal worden afgetrapt met een VIP Experience waarin de Fiat 500e feestelijk wordt onthuld en je wordt bijgepraat over elektrisch rijden.





Korte laadtijd
De accu van de Fiat 500e wordt in 5 minuten al voldoende opgeladen voor een bereik van 50 km. En binnen 25 minuten is de accu al voor 85% opgeladen. Met deze auto rijd je met een paar korte tussenstops dus zo door naar Italië.


Autonoom rijden volgens niveau 2
De Fiat 500e rijdt autonoom volgens niveau 2, en is daarmee de eerste auto in zijn klasse met deze functionaliteit. Optrekken, remmen, binnen de rijbaan blijven, verkeersborden lezen en snelheidsmeldingen gaan daardoor automatisch. En met de 360° Drone View worden voetgangers en fietsers nauwkeurig waargenomen.


Prijs en beschikbaarheid
De prijs voor de luxe uitgeruste ‘La Prima’ openingseditie zal € 35.900 bedragen, inclusief laadbox. Private leasen doe je vanaf € 399/mnd. De Fiat 500e is vanaf december dit jaar leverbaar.


Italiaans design
Geheel volgens Italiaanse stijl is er ruimschoots aandacht besteed aan het design van de La Prima. Er zijn zelfs 3 speciale uitvoeringen met nog een extra laagje elegantie: de Armani, Bvlgari en Kartell versie. Alle 3 net als de reguliere designs beschikbaar in zowel cabrio als hatchback variant. De Fiat 500e is uitgerust met LED-koplampen, 17-inch diamantgeslepen velgen en verchroomde sierlijsten op de ruiten en zijpanelen.





Features
Accucapaciteit: 87 kW
Topsnelheid: 150 km/h (begrensd)
0-100 km/h in 9 seconden en 0-50 km/h in 3,1 seconden
UConnect 5-infotainment systeem met 7-inch TFT-display
10,25-inch navigatie-touchscreen
Draadloos CarPlay/Android Auto en Telematic Box Module


Exclusieve preview bij AutoWinkel Waddinxveen
Van 20 t/m 24 oktober is er mogelijkheid om de Fiat 500e te bekijken tijdens een exclusieve preview bij AutoWinkel Waddinxveen aan de Coenecoop 143. Op dinsdagavond 20 oktober is er een VIP Experience om 19:30 waar de Fiat 500e feestelijk wordt onthuld. Ook wordt er dan een presentatie gegeven over elektrisch rijden met een hapje en een drankje. Vanwege Corona zijn een beperkt aantal bezoekers mogelijk. Een plek is te reserveren via deze link.  



Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 37

15-09-2020

Van de redactie

Regio - In de week van 7 september zijn er 4380 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 344 personen (7.8%) positief getest op corona. Een stijging van 3 procent ten opzichte van de voorgaande week (4.8%). Er zijn afgelopen week geen nieuw clusters ontstaan.


Veel besmettingen onder jongeren
Er zijn opnieuw veel besmettingen ontstaan onder jongeren in de leeftijdscategorie 12-24 jaar. Het gaat vooral om cases in de studentenwereld. Deze toename heeft te maken met het feit dat deze jongeren zich bij sociale activiteiten niet aan de 1,5 meter afstand houden. Ook in andere leeftijdsgroepen zien we het aantal besmettingen oplopen.

Daarnaast blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat mensen erg veel nauwe sociale contacten hebben. Dat betekent: langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Naar aanleiding van één positieve besmetting moeten regelmatig enkele tientallen mensen in quarantaine in afwachting of ze klachten ontwikkelen. Voor iedereen die toch langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van iemand anders is geweest geldt: ga niet op bezoek bij kwetsbare mensen of ouderen.


Langere wachttijden
Wie een coronatest wil aanvragen, moet vaak lang wachten voor hij of zij terecht kan. Dit heeft er mee te maken dat de laboratoria niet voldoende capaciteit hebben om de testen te verwerken. De minister heeft de GGD Hollands Midden gevraagd niet verder op te schalen tot de laboratoria meer capaciteit hebben.


Afzeggen testafspraak
Het komt af en toe voor dat mensen niet op komen dagen bij de testafspraak. De GGD roept mensen op hun afspraak af te zeggen als ze om wat voor een reden dan ook verhinderd zijn. Dit kan door te bellen naar 085-0782878. Op die manier kan de GGD de plek aan iemand anders toewijzen.


Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl​.
 



Het Goudsch Kamerkoor laat weer van zich horen!

15-09-2020

Van de redactie

Gouda - Het Goudsch Kamerkoor zingt weer en is ontzettend blij op zaterdag 3 oktober een concert te kunnen geven. Met onze “Songs of Rest” willen we u een moment van rust bieden in deze soms hectische tijd. Door corona moesten de repetities worden gestaakt en het voorjaarsconcert geannuleerd. Dankzij medewerking van kraanbedrijf Nederhoff zijn we half juni weer begonnen met repeteren. In hun hal hebben we met plezier gewerkt aan het programma dat we op 3 oktober graag voor u willen uitvoeren. We zingen onder andere uit “Songs of Farewell” van Parry, “Rest” van Vaughn Williams, “Funeral Ikos” van Taverner, “Abendlied” van Rheinberger en het bekende “Cantique de Jean Racine” van Fauré.Aan het concert wordt medewerking verleend door sopraan Anitra Jellema. Het koor staat onder leiding van Mark Lippe.
 

Natuurlijk houden we ons bij dit concert aan de Corona-richtlijnen. Daarom kiezen we dit keer voor de ruimte van de Sint Jan. Hier kan het koor ruim worden opgesteld en staan de stoelen voor u op veilige afstand van elkaar. Helaas betekent dit ook dat er geen pauze is.



 

Songs of Rest, Goudsch Kamerkoor,
3 oktober 2020, 20.15 uur,
Sint Janskerk Gouda.
Om een rij te voorkomen hebben wij graag dat u uw entreebewijs online koopt.
Koop uw kaart (kan ook vlak voor de voorstelling) via:  www.goudschkamerkoor.nl of www.ticketkantoor.nl/shop/songsofrest 



Prinsjesdag 2020: Ondersteunen en investeren voor korte én lange termijn

15-09-2020

Van de redactie

Steunen, helpen aanpassen en investeren. Het kabinet heeft de afgelopen maanden ongekende maatregelen genomen om banen, bedrijven en werkenden te beschermen en om de economie te ondersteunen. Per 1 oktober treedt het nieuwe steun- en herstelpakketin werking. Tegelijkertijd kijkt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ook naar de lange termijn. Het Nationaal Groeifonds moet de welvaart en het verdienvermogen van toekomstige generaties veiligstellen.


Het koffertje met de Miljoenennota                                                                        Beeld: Valerie Kuypers
 

Nationaal Groeifonds voor toekomstige welvaart
De afgelopen jaren is een groot deel van de toegenomen welvaart naar de stijgende kosten van publieke voorzieningen gegaan. Om de welvaart de komende 20 tot 30 jaar te behouden en te vergroten, moet de economie harder én anders groeien. Dat is nodig om ook in de toekomst gezondheidszorg, onderwijs en pensioenen te kunnen betalen en daarnaast geld over te houden voor de huishoudportemonnee. In het geval van een toekomstige economische dip, is het belangrijk om die klappen op te kunnen vangen zónder directe bezuinigingen. Daarom trekt het kabinet de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro uit voor investeringen die bijdragen aan het behouden en vergroten van welvaart. Dit geld wordt ondergebracht in het Nationaal Groeifonds en gaat naar kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling & innovatie.


Nederland wil immers koploper zijn op het gebied van innovatie, verduurzaming en digitalisering. Het is daarbij ook van belang dat bedrijven die leidend zijn op deze gebieden, van klein tot groot, in Nederland blijven investeren. Dat draagt bij aan duurzame groei, werkgelegenheid en kennisontwikkeling. Bovendien is Nederland door de aanwezigheid van mondiale spelers internationaal een serieuze gesprekspartner op deze gebieden. Daarom blijft het kabinet zich inzetten voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat.


Investeringen in groeibedrijven, innovatie en banen
Het kabinet neemt voor in totaal 1 miljard euro aan maatregelen gericht op groeibedrijven, innovatie, het behoud van banen en omscholing in het mkb. Om groeibedrijven (startups en scale-ups) te ondersteunen stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar door middel van een groot nationaal scale-upfonds. Ook gaat er 150 miljoen euro naar de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, waarmee zij innovatieve mkb-bedrijven kunnen ondersteunen. Er komt 157 miljoen euro extra beschikbaar voor de innovatieregeling WBSO, waarmee vooral startups en mkb-bedrijven meer onderzoek en ontwikkeling kunnen doen. Daarnaast is er voor mkb-werkgevers 38 miljoen euro beschikbaar voor omscholing van personeel.
Ook wordt er 300 miljoen euro gereserveerd voor een beoogd fonds om (middel)grote bedrijven gezond te houden. Tot slot heeft het kabinet 225 miljoen euro vrijgemaakt voor cofinanciering van EU-programma’s gericht op regionale ontwikkeling, innovatie, duurzaamheid en digitalisering.


Sleuteltechnologieën voor maatschappelijke en economische kansen
‘Sleuteltechnologieën’ zoals kunstmatige intelligentie, kwantum- en nanotechnologie zullen de manier waarop we leven, leren, innoveren, werken en produceren ingrijpend veranderen. Deze technologieën kunnen een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals duurzamer produceren, een betere digitale veiligheid en meer gezonde levensjaren. Nederlandse topinnovaties dragen bovendien bij aan onze economie. Om hier een impuls aan te geven investeert het kabinet vanaf 2021 structureel 10 miljoen euro per jaar in sleuteltechnologieën. Daarnaast is er de komende jaren 23,5 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoek en ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie (AI).


Uitvoering Klimaatakkoord gaat door
De uitvoering van het Klimaatkoord gaat ondanks het coronavirus gewoon door. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren met 49% in 2030 (t.o.v. 1990) op een manier die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Met de eerste verbrede de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) die eind dit jaar opengaat komen meer CO2-reducerende technieken in aanmerking voor subsidie. Komend jaar wordt de CO2-heffing voor bedrijven in de industrie ingevoerd. De heffing is ontworpen om het reductiedoel in 2030 te halen en tegelijkertijd de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven te behouden. Voor duurzame innovaties in de industrie stelt het kabinet komend jaar 60 miljoen euro beschikbaar. Dit wordt onder andere geïnvesteerd in pilotprojecten om nieuwe CO2-reducerende technologieën te testen of versneld in te zetten, de opschaling van duurzame waterstof te stimuleren en het testen van methodes voor het opslaan, hergebruiken of transporteren van CO2 (CCUS). 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina