NIEUWSHandhaven plassengebied gestart

22-01-2020

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Reeuwijk - Sinds eind vorig jaar is de gemeente gestart met het handhaven op verkeer zonder ontheffing in het plassengebied. Bestuurders van deze voertuigen worden aangesproken door onze Boa’s en waar nodig bekeurd. Voor het hele plassengebied geldt een gewichtsbeperking van 10 ton en een breedtebeperking van 2,20 meter met uitzondering van de Oudeweg tussen De Steupel en de slagboom met de Kooidijk.


Intensief gebruik
De wegen in het plassengebied worden intensief gebruikt door voetgangers, fietsers, auto’s, landbouwvoertuigen en vrachtwagens. De bermen, oevers en wegen leiden onder de verkeersdruk en het zware verkeer dat in het gebied rijdt. Ook ontstaan er soms onveilige situaties vanwege de smalle wegen en onoverzichtelijke bochten. De gemeente zoekt daarom in overleg met het dorpsteam en ondernemers naar oplossingen. Een van de maatregelen is het handhaven van de breedtebeperking.


Kwetsbaar gebied
Burgemeester Van der Kamp: “Ik ben blij dat we door de aangepaste regelgeving nu daadwerkelijk kunnen handhaven. Daarmee is weer een stap gezet in het pakket aan maatregelen waarmee we de leefbaarheid en veiligheid vergroten in het meest kwetsbare gebied van onze gemeente; het plassengebied.”
 Een gezellige open repetitie van OBK Driebruggen

22-01-2020

Van de redactie

Driebruggen - Op 16 januari jl. heeft OBK Driebruggen een open repetitie gegeven. Het toegestroomde publiek heeft die avond kunnen meemaken hoe het opleidingsorkest o.a. het muziekstuk “Frozen” heeft ingestudeerd. Ook gaf dirigent Mark van Mil uitleg over o.a. ritmes, stijlen van muziek. Na de repetitie van het opleidingsorkest mochten de opleidingsmuziekanten even aanschuiven bij het groot orkest om de sfeer daar mee te maken.
 


Heb je ook zin om in clubverband muziek te maken kom een keer kijken bij het opleidingsorkest van Muziekvereniging OBK Driebruggen, de repetitieavond van OBK is op donderdag avonden van 19.00 -19.45 uur. Of je muzikant en zoekt u een vereniging waar gezelligheid en hard werken aan een afwisselend en uitdagend repertoire uitstekend samengaan? Dan bent u van harte welkom om eens verder met OBK kennis te maken op de vaste repetitieavond vanaf 20.00 uur op donderdag in het Dorpshuis Custwijc te Driebruggen. Voor meer informatie kunt u/ je een mail sturen naar obk-driebruggen@live.nl


Zie ook: www.obkdriebruggen.com
 Zinspelen lezingen in de Ark

22-01-2020

Van de redactie

 Reinier Sonneveld: De verrassende kern van het christelijke geloof 


Reeuwijk - Woensdag 19 februari 2020 (was: woensdag 5 februari !!) komt Reinier Sonneveld spreken in de Ark van Reeuwijk over ‘De verrassende kern van het christelijke geloof. Hij schreef hier een boek over met de titel: ‘Het vergeten evangelie’. Let op: deze lezing is twee weken later gezet! (was: woensdag 5 februari)


'Jezus is als een lont. Net als je denkt dat hij verdwenen is, begint het vuurwerk.'
Dit is een typerende zin uit het nieuwste boek van Reinier Sonneveld. Daarin zoekt hij op zijn bekende grondige én toegankelijke manier naar de betekenis van het Bijbelse begrip evangelie. Wat bedoelde Jezus toen hij zei dat hij Gods rijk kwam stichten? Wat bedoelden zijn leerlingen hiermee? Hoe kan zoiets gruwelijks als een kruisiging de wereld redden? Gaandeweg ontwikkelt Sonneveld een vernieuwende en relevante visie voor hedendaagse gelovigen, die diep wortelt in de Bijbel en de vroegste christelijke denkers.
 

Sonneveld zet dit Bijbelse evangelie kritisch af tegen de alternatieve evangeliën die tegenwoordig worden geboden: die van de politiek, van de religies en van de technologie. Tot slot bespreekt hij diverse argumenten waarom het Bijbelse evangelie overtuigend is en hoe het in de dagelijkse praktijk relevant is. Kom luisteren naar een goed verhaal, en laat U opnieuw inspireren.


Aanvang 20.00 u. Entree €5.
Commissie ZinSpelen – lezingen in de Ark
’t Kerkestuk 1, Reeuwijk
www.pgdeark.nl
 Gemeentehuis genomineerd voor duurzaam bouwen award

22-01-2020

Van de redactie

Woerden - Met het - gerenoveerde- nieuwe gemeentehuis heeft de gemeente Woerden zich als duurzame opdrachtgever onderscheiden en is daarom genomineerd voor de Circulaire Ring. Andere genomineerden zijn Coöperatie BSH 20 E U.A – CiWoCo Buiksloterham, een proeftuinwijk in Amsterdam en STIP Hilversum – Sterrenschool Hilversum.  De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards worden op 6 februari uitgereikt. Naast de Circulaire Ring, worden ook de Gouden Kikker en de publieksprijs uitgereikt.  Arthur Bolderdijk: ‘elke dag weer ben ik trots op dit gebouw. Het voldoet aan alle verwachtingen: als basis voor onze gemeenteraad, als werkplek voor het bestuur en ambtenaren en als locatie van waaruit we de dienstverlening aan onze inwoners optimaliseren. Het is een duurzaam en transparant gebouw waar ruimte voor ontmoeting centraal staat. Dat we nu genomineerd zijn, laat zien dat we in Woerden echt iets bijzonders hebben.‘
 

Duurzaam bouwen kan kostenneutraal
Door de renovatie steeg het energielabel van het gemeentehuis van G naar A+++. Deze sprong kon gemaakt worden door de toepassing van Warmte – koude Opslag, ledverlichting met sensoren en goed uitgedachte geveltechnologie. Het gerenoveerde gebouw is kostenneutraal gerealiseerd. Ook dat is bijzonder. Door de invoering van flexibel werken is het nieuwe gemeentehuis een derde kleiner qua oppervlakte. Er is flink bespaard op de energielasten en strak gestuurd op de uitvoering van het plan.
 

Criteria
De jury heeft deze projecten uitgekozen omdat zij zich niet alleen onderscheiden met energiemaatregelen, maar ook aandacht hebben voor de milieu-impact van toegepaste bouwmaterialen en gezondheidsaspecten. Bovendien is de betrokkenheid van bewoners, gebruikers of anderen bij het project een belangrijk aandachtspunt bij deze awards.
 

Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards
De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van de Stichting Duurzaam Bouwen Awards, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd hun krachten hebben gebundeld en heeft als doel verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren. Meer informatie is te vinden op www.duurzaambouwenawards.nl
 Maatregelen voor veiliger oversteek Stromenlaan – Waardsebaan

22-01-2020

Van de redactie

Woerden - De oversteek Stromenlaan – Waardsebaan wordt veiliger voor fietsers en voetgangers. Aanleiding hiervoor waren meldingen van bewoners over onveilige situaties op dit kruispunt en een petitie van het wijkplatform Molenvliet. Door de Waardsebaan ter hoogte van het kruispunt met de Stromenlaan te verbreden, kunnen fietsers en voetgangers voortaan in fases oversteken. De aanpassingen worden uitgevoerd aansluitend aan de werkzaamheden op het kruispunt Hollandbaan/Waardsebaan in februari/maart van dit jaar.


Door de beide rijbanen van de Waardsebaan nabij de Stromenlaan van elkaar te scheiden, kunnen voetgangers en fietsers op het midden van de weg wachten voor zij de volgende weghelft oversteken. Voor en na het kruispunt komen vluchtheuvels en markeringen op de weg, vergelijkbaar met de oversteek bij de voetbalvelden verderop. De bushalte bij de Stromenlaan komt langs de rijbaan te liggen, zodat auto’s de bus niet meer in kunnen halen als deze stilstaat bij de halte. Ook dat maakt de situatie veiliger.


Wethouder Arjan Noorthoek: “Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen bewoners, wijkplatform en gemeente. Het is een kruising waar veel mensen oversteken om hun hond uit te laten, naar de sportvelden te fietsen of naar school. Met deze aanpassingen maken we dat veiliger en makkelijker.”STERK Woerden in Winkelcentrum Molenvliet

22-01-2020

Van de redactie

Woerden - Zaterdagochtend, veel inwoners doen hun boodschappen. Het ideale moment om boodschappen op te halen! Op zaterdag 25 januari is STERK Woerden aanwezig bij Winkelcentrum Molenvliet. Hier gaan vertegenwoordigers van STERK Woerden in gesprek met inwoners om te horen of zij naast de boodschappen in de winkel ook een boodschap hebben voor STERK Woerden. Weten hoe we dit doen? Kom vooral langs op:Zaterdag 25 januari 2020 tussen 10.00-12.00 uur bij winkelcentrum Molenvliet. Dit wijkbezoek is de eerste in een reeks van dorpen en wijken die STERK Woerden gaat bezoeken. Weten wanneer u ons op welke plek kunt vinden? Houdt onze facebookpagina in de gaten!


Kunt u ons zaterdag niet opzoeken, maar heeft u een boodschap die STERK Woerden niet mag missen of wilt u iets onder de aandacht brengen bij onze fractie? Stuur ons een email via het adres: fractie@sterkwoerden.nl
 


 


Tess et les Moutons in Flora Boskoop

22-01-2020

Van de redactie

Boskoop - Op vrijdagavond 31 januari staan Tess et les Moutons in het Flora Theater in Boskoop. Deze van oorsprong Hazerswoudse zangeres zal met haar ‘moutons’ een muzikale theatershow neerzetten. In het nieuwe tourseizoen brengt Tess et Les Moutons een bijzondere show. In Voyages en chansons nemen ze het publiek muzikaal mee van Nederland naar Frankrijk, via de minst voor de hand liggende, maar oh zo interessante omwegen. Langs de havens van Amsterdam en Rotterdam, in sneltreinvaart via het Brussel van de jaren 1910 door naar Duitsland en Italië. Ze raken zelfs even in Australië verzeild om uiteindelijk tóch in Parijs te arriveren.
 

Een anderhalf durende Franstalige roadtrip met originele, vertaalde én eigen chansons langs bekende en onbekende wegen, dorpen en steden. Je loopt onderweg Edith Piaf, Jacques Brel en Charles Aznavour tegen het lijf, maar ook Maurice Chevalier, Leo Ferré en zelfs Annie M.G. Schmidt. Hopeloos verdwalen in de verhalen achter het Franse chanson ligt op de loer, maar geen zorgen: uiteindelijk gaat een reis immers niet om de eindbestemming, maar om de weg er naartoe. Beïnvloed door de grote chansonartiesten van de afgelopen acht decennia, halen Tess en haar Moutons op bezielde wijze een klein stukje ‘Vie Parisienne’ naar Nederland.Kaarten zijn verkrijgbaar via www.floraboskoop.nl/agenda. Een kaart kost € 15,00 (incl. 1 consumptie, excl. fee). Flora Theater is gevestigd aan de Parklaan 4 in Boskoop.
 Verhuizing OPA werd feest

22-01-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn – De meeslepende tonen van de band ‘Blues after Seven’ trok de blikken van voorbijgangers naar binnen bij SoosaandenRijn op vrijdag 17 januari. Op die avond presenteerde AlphenTaal het eerste open podium (OPA) op de nieuwe locatie.Het werd een succes. De zaal liep vol en de deelnemers hadden dan ook aan publiek geen gebrek. Gesprekken voerden in de pauze en tussen de voordrachten door bovendien de boventoon en alle aanwezigen genoten volop van de heerlijkheden die de Soos te bieden had. Tegen de achtergrond van een open haardvuur hadden alle aanwezigen plezier in de mooie woorden en klanken. Van tijd tot tijd liepen voorbijgangers naar binnen om een kijkje te komen nemen en dat verhoogde de goede sfeer. Zoals gebruikelijk tijdens OPA was er een ruim aanbod van boeken en bundels die ook behoorlijk veel aandacht kregen. Wie zo’n mooie avond opnieuw of voor het eerst wil meemaken, die kan op 21 februari vanaf 19.30 in SoosaandenRijn terecht. Filmavond: A star is Born, Lady Gaga

22-01-2020

Van de redactie

Haastrecht - Donderdag 30 januari is er weer een Concordia Filmavond in Theater Concordia Haastrecht met dit keer de film ‘A star is Born met Lady Gaga’. Jackson Maine (Bradley Cooper) is een in verval geraakte countryster. Hij ontdekt de met een Oscar bekroonde talentvolle Ally (Lady Gaga). De twee krijgen een liefdesverhouding en Jack probeert Ally in de schijnwerpers te krijgen. Wanneer dit lukt, krijgt Jack zelf moeite met het feit dat hij steeds meer in de schaduw komt te staan. Lady Gaga speelt hier haar eerste hoofdrol in een grote speelfilm. Daarnaast schreef zij een aantal nieuwe nummers voor deze muzikale film. Ze is eerder bekroond met een Oscar voor haar nummer ‘Til It Happens To You’ uit The Hunting Ground. 

Concordia Filmavond begint donderdag 30 januari om 20.15 uur. De film draait in Theater Concordia op groot scherm. Kaarten (à € 8,00) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website).
 Tropenmuseum is gratis voor kinderen tijdens de lerarenstaking

22-01-2020

Van de redactie

Amsterdam - Op 30 en 31 januari staken de docenten van het basis- en voorgezet onderwijs en zijn veel scholen gesloten. Het Tropenmuseum is die dagen gratis toegankelijk voor alle kinderen t/m 18 jaar. Volwassenen betalen de reguliere toegangsprijs. Tropenmuseum Junior is open en je kunt een lantaren maken in de Feestwinkel. 

Sabi Suriname in Tropenmuseum Junior
Sabi Suriname is eigenlijk alleen in het weekend geopend voor reguliere bezoekers, maar op 30 en 31 januari maken wij een uitzondering! Ontdek een wereld vol pratende voorwerpen en kom meer te weten over Suriname. Reserveer je tijdslot online om zeker te zijn van een plek! Sabi Suriname is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar oud en hun families / begeleiders.
 

FEEST! Wereldwijs, maak je eigen lantaarn
In deze donkere en koude wintermaanden vieren mensen wereldwijd lichtjesfeesten. Welk lichtjesfeest vier jij? Leer meer over de verschillende lichtjesfeesten Chanoeka, Loy Krathong, Kerstmis en Divali en maak je eigen Feest! Wereldwijd lantaarn! Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Let op: alleen op 31 januari tussen 12:00 - 16:00 uur. Je kunt op deze dag natuurlijk ook rustig struinen door onze vaste en tijdelijke tentoonstellingen ‘What a Gendrful World’, ‘Heden van het Slavernijverleden’ en ‘Things that Matter’.


Adres: Linnaeusstraat 2 | 1092 CK | Amsterdam


 Het is even stil na verwijderen luidklok

21-01-2020

Van de redactie

Bodegraven – Maandagochtend 20 januari is de luidklok van de Dorpskerk naar beneden getakeld. De bronzen klok met een gewicht van 1350 kilo is naar een klokkenmaker in Brabant gebracht. Hier worden de scheurtjes in de ophanging gelast. 

Tijdens een inspectie van de toren door de Monumentenwacht bleek dat de luidklok een scheur heeft in de buurt van de bevestiging. Aangezien een scheur kan doorzetten is voor de veiligheid aan een klokkenbedrijf de opdracht gegeven de scheur in de luidklok te herstellen.
In maart zal de klok weer teruggehangen worden. Het zal zeker even stil zijn want de klok geeft normaal el kwartier een tik en is ook tijdens bruiloften en begrafenissen te horen.
 Opening nieuwe expositie in de pop-up galerie Marryglaz trekt veel belangstellenden

21-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 18 januari jl. was het een drukte van belang bij de opening van de nieuwe expositie in de POP-UP Galerie Marryzglaz in Bodegraven. De opening van de expositie werd verricht door Ben Kraan, architect uit Bodegraven. Dit vanwege het feit dat twee van de vier exposanten Stijn Claassen en Marijn van Teylingen, nazaten zijn van de bekende timmerman/ architect Cornelis Zaal die in Bodegraven in 1871 geboren is en zijn sporen op bouwkundig gebied in Bodegraven (o.a. de Ontmoetingskerk, een kaaspakhuis in de Kerkstraat en in Nieuwerbrug de Brugkerk) heeft nagelaten. 
 
Ben Kraan hield een boeiend verhaal waarbij hij niet alleen een toelichting gaf over de overeenkomsten die hij met Cornelis Zaal heeft maar maakte  hij het werk van Cornelis Zaal ook beeldend door de bezoekers, aan de hand van foto’s van verschillende panden in Bodegraven,  mee te nemen in hetgeen Cornelis Zaal heeft neergezet. De aanwezigen waren zeer positief over de expositie en vonden het werk in deze prachtige Galerie goed tot zijn recht komen.  Het is dus zeer de moeite waard om deze expositie te bezoeken.


 

Aan deze expositie doen mee: P.J. (Hans) den Hollander - schilderijen; Silene van Waveren - keramiek; Stijn Claassen - design meubilair; Marijn van Teylilngen - lichtobjecten van natuurlijke materialen.
Met foto’s van Ap Quist, objecten van glasblazers en glasobjecten van Marry Buiks.

Deze bijzondere expositie is t/m 25 april 2020 te zien in de POP-UP Galerie Marryzglaz, Kerkstraat 22 in Bodegraven.
Geopend op vrijdag/zaterdag 12.00 uur – 17.00 uur en op afspraak.
 Dunstan babytaal, leer je baby kennen!

21-01-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Je baby huilt minder, drinkt beter en slaapt meer, en jijzelf dus ook! Een mooie start samen! CJG Bodegraven-Reeuwijk organiseert op maandagavond 17 februari de themabijeenkomst ‘Dunstan babytaal’. Deze bijeenkomst is voor aanstaande ouders (vanaf 6 mnd. zwangerschap) en ouders met een baby tot twee maanden oud.
 

Wat kan je verwachten?
Baby’s verstaan vanaf dag één? Dat kan! Priscilla Dunstan heeft ontdekt dat alle kinderen bij geboorte vijf geluiden maken met ieder een heel specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwars zit, darmkrampjes en ongemak. Tijdens deze bijeenkomst leer je wat de verschillen zijn tussen de geluiden. Je krijgt praktische tips over wat je bijvoorbeeld kunt doen bij een vastzittend boertje of bij darmkrampjes.
 

Wanneer en waar ben je welkom?
Plaats: CJG Bodegraven-Reeuwijk, Hooiweide 4 in Reeuwijk
Datum: maandag 17 februari 2020
Tijd: 19.00 - 21.00 uur
Kosten: € 5,- p.p. (ouderparen krijgen 10% korting)
 

Wil je meedoen?
Ga voor aanmelden of meer informatie naar www.cjgcursus.nl.
 Indrukwekkend nieuwjaarsconcert met grootste mannenkoor van Nederland in de Adventskerk

21-01-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn – Voor de tweede keer stond het grootste mannenkoor van Nederland, De Gouwestem, onder leiding van dirigent Martin Mans op het podium van de Adventskerk. Stichting Vrienden van de Adventskerk, de organisator van dit concert, spreekt van een succesvolle en indrukwekkende avond.
 


“Heel speciaal dit keer was dat het Steinmeyer orgel in de kerk voorlopig voor het laatst met een concert werd gebruikt. Het orgel zal voor een restauratie elkaar gehaald worden en de Adventskerk tijdelijk verlaten,” zegt Jan de Kruijf voorzitter van de stichting. Gelukkig staat er nog een prachtige vleugel in de kerk, welke ook tijdens het concert bespeeld is door Mark Brandwijk.” Jantine Kalkman vulde hem aan op trompet. In het programma was er ruimte gemaakt om een cheque te overhandigen aan Support Casper, onderdeel van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Enkele leden van de Gouwestem hebben zich aangesloten bij team “Fietsjemans”, opgericht door Martin Mans. Samen hebben ze € 32.000 voor onderzoek naar alvleesklierkanker bij elkaar gefietst.
Voor meer informatie over de evenementen en de stichting in het algemeen verwijzen we naar de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk. www.vriendenvandeadventskerk.info

Foto’s: Tim Adriaanse (TimPhoto)

  Theatergezelschap Fada speelt Change in Parkvilla

21-01-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Fada theatre is een professioneel theatergezelschap dat bestaat uit Syrische vluchtelingen. Oorspronkelijk bestond de groep uit acteurs, die elkaar in 2015 in de noodopvang van Alphen aan den Rijn hadden ontmoet. Inmiddels is de samenstelling van de groep veranderd.
 De voorstelling Change gaat over een vrouw die is gevlucht uit Syrië en alles achter heeft moeten laten, ook haar man. Wat is er met hem gebeurd? Hij is geen seconde uit haar gedachten. Op woensdag 29 januari is de try-out en op zaterdag 1 februari de première in Parkvilla.
Kijk voor meer informatie www.parkvilla.nl.
 Cameretten Finalistentour 2019 in Theater Concordia

21-01-2020

Van de redactie

 Laat je verrassen door een nieuwe lichting cabaretiers! 

Haastrecht - Cameretten Festival, dé cabaretkweekvijver van Nederland! Duizenden mensen zagen hier de eerste stappen van o.a. Bert Visscher, Brigitte Kaandorp, Theo Maassen, Ronald Goedemondt en Daniël Arends. Laat je zaterdag 1 februari in Theater Concordia in Haastrecht verrassen door een nieuwe lichting cabaretiers en zie de topcabaretiers van morgen!

 

En welk aankomend talent komt er dit jaar in Theater Concordia? De strijd is gestreden! De jury heeft de Juryprijs toegekend aan Remy Evers. Tobi Kooiman heeft de Publieksprijs gewonnen. Samen met finalist Henk Overdijk gaan zij op finalistentournee. Bereid je voor op een avond keihard lachen! In 1966 organiseert een groep studenten een cabaretfestival vernoemd naar een plein in hartje Delft. Een succes! Het festival groeit uit tot één van de grootste cabaretfestivals van Nederland. 53 jaar later is het festival nog steeds hét platform dat jong cabarettalent herkent, begeleidt en presenteert aan het grote publiek. 

 

Deze cabaretiers gingen de jonge talenten van Cameretten 2019 o.a. voor:
Marnix Kappers • Ivo de Wijs • Don Quishocking • Joke van Leeuwen • Herman Finkers • Bert Visscher • Theo Maassen • (Hans) Teeuwen & Smeenk • Kommil Foo • Plien & Bianca • Eric van Sauers • Marc-Marie Huijbregts • (Alex) Klaassen & (Martine) Sandifort • Guido Weijers • Ronald Goedemondt • Jandino Asporaat • Daniël Arends • René van Meurs


De Cameretten Finalistentour begint zaterdag 1 februari om 20.15 uur. Kaarten (à € 17,50) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website). Minimum leeftijd is 14 jaar.
 De Sporthoeve geschikt gemaakt voor evenementen

20-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Door nieuwe eisen mocht in sporthal De Sporthoeve in Bodegraven geen grote bijeenkomsten en evenementen meer gehouden worden. Om sporthal De Sporthoeve geschikt te maken voor bijeenkomsten en evenementen met daarbij een hogere bezettingsgraad waren een aantal aanpassingen in de sporthal noodzakelijk.


Zo is de opvang en doorstroomcapaciteit verbeterd door achter de tribune op de eerste verdieping twee 30 minuten brandwerende wanden te plaatsen met elk twee brandwerende deuren. Daarbij is de onderliggende staalconstructie ook voorzien van 30 minuten brandwerende materialen en is aan de buitenzijde een brede stalen vluchttrap geplaatst. Tevens is de brandmeldinstallatie compleet vervangen en zijn de juiste ontsluitingsmechanismen geplaatst. Ook is de noodverlichting aangepast en zijn doorvoeren brandwerend afgewerkt. Deze maand worden nog twee vluchtdeuren vervangen en zelfsluitend uitgevoerd. De Stichting Sport en Welzijn is blij dat zij voor grotere evenementen en bijeenkomsten in de Sporthoeve weer toestemming mag verlenen.
 RTV Bodegraven lanceert nieuwe website

20-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Na een maandenlange voorbereiding ging dit weekend de nieuwe website van RTV Bodegraven online. Als onderdeel van een pakket stappen die de omroep dit jaar gaat nemen om een toekomstbestendige en sterke omroep neer zetten, die door de inwoners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gevonden wordt.
 

De site is tot stand gekomen in samenwerking met RPL, de lokale omroep in Woerden. Vorig jaar besloten vijf lokale omroepen uit de directe omgeving - Waddinxveen, Gouda, Oudewater, Woerden en Bodegraven-Reeuwijk- om de handen in een te slaan en samen te gaan werken. 'Nadrukkelijk met behoud van de eigen identiteit, want als lokale omroep sta je vooral midden in de eigen gemeenschap', aldus Nel de Wilde die sinds november 2019 het voorzittersstokje heeft overgenomen van Willem van der Neut.


Een andere belangrijke stap is de nieuwe naam, die per 1 april gevoerd gaat worden. BR6 staat voor Bodegraven-Reeuwijk en de 6 dorpen waaruit onze gemeente bestaat. De naam RTV Bodegraven vroeg vanzelfsprekend al een tijdje om verandering, omdat de omroep de hele gemeente voorziet van mooie lokale radio- en televisieprogramma's.
Kortom met een enorm bevlogen team professionele vrijwilligers samen aan de slag om in 2020 mooie stappen te maken. 'Een nieuwe website de lucht in brengen is niet niks', vervolgt de Wilde, 'voor buitenstaanders lijkt het een druk op de knop, maar die komt nooit tot stand zonder de inzet van inwoners die kennis en ervaring in hun vrije tijd meer dan graag inzetten om van de lokale omroep een groot succes te maken. De link naar de nieuwe website is www.rtvbodegraven.nl.
 G.V. Heres start jubileumjaar met gezellig druk Nieuwjaarsfeest

20-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Dertig jaar geleden werd gymnastiekvereneiging Hercules samengevoegd met de gymnastiekafdeling van Esto en onstond Heres. Dit jaar vieren we ons jubileum met elke maand een leuke activiteit. We zijn op 18 januari gestart met het Nieuwjaarsfeest waar ruim 80 leden met hun gezin gezelllig spelletjes deden, tussendoor een hapje en drankje namen of het mooie spring/ klauter parcours doorliepen.

Heres geeft elke vrijdag les aan de springgroep van 16.30 tot 17.30 uur, voor diegene die de smaak te pakken hebben en meer willen springen op de tumblingbaan of trampoline e.d. De highlights van dit jaar zijn de maand mei vanwege het Kamp en de maand november met een spetterende Jubileum show in de Sporthoeve. Het volgende evenement is in februari: leden en niet- leden van 2 t/m 7 jaar kunnen zich opgeven voor de ridder- en prinsesseshow.

Meer info op www.heresbodegraven.nlVoor € 10,- naar muziektheater ‘Vietnam’ in het Evertshuis

20-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 25 januari speelt Homemade Productions de voorstelling ‘Vietnam, als er niets meer rest dan vluchten’ in het Evertshuis. Een theatrale en muzikale bewerking van het boek ‘Vietnam Uitgevlucht’ dat theatermaker Minh Vu schreef over zijn eigen geschiedenis. Een aangrijpend en ook actueel verhaal. Nu voor slechts € 10,00 te bezoeken, omdat het Nationaal Theaterweekend is.


In 1985, tien jaar nadat de Amerikanen wegtrokken uit Vietnam besloot de vader van Minh Vu een boot te bouwen. Het leven in het communistische land was ondraaglijk geworden. Onderdrukking en vernedering waren de praktijk van alle dag. Op een dag besloot hij te gaan, samen met zijn vrouw en hun negen kinderen, waarvan de jongste nog een baby was. Dagenlang trokken ze door het drassige land om uiteindelijk de zee te bereiken. Daar zagen ze in het water de lichamen drijven van mensen die vóór hen geprobeerd hadden te vluchten, maar die het niet hadden gered.
Toch liet de vader de moed niet zakken en zo trok het gezin de zee op. Dagenlang, zonder al te veel water, met veel te weinig voedsel, dobberden ze op zee totdat een Nederlands koopvaardijschip ze in het vizier kreeg. Een schip dat als uitdrukkelijke opdracht had om géén bootvluchtelingen mee te nemen.


Theatermaker Minh Vu schreef over zijn eigen geschiedenis, samengesteld uit de verhalen die hij optekende van zijn vader, zijn broers en zussen en zelfs van de Hollandse bemanning aan boord van het koopvaardijschip. De voorstelling is een reconstructie van een ijzingwekkende en toch ook hoopgevende geschiedenis, over de zware tocht van vluchtelingen naar de vrijheid. Een verhaal, niet alleen over de geschiedenis, maar vooral ook over vandaag.
Aankomend weekend is het Nationaal Theaterweekend, kaarten à € 10,00 (inclusief drankje) zijn online en aan de theaterkassa verkrijgbaar. De voorstelling begint om 20:30 uur. Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.


Praktische informatie:
Zaterdag 25 januari 2020
Homemade Productions – Vietnam, als er niets meer rest dan vluchten
Genre: Muziektheater
Aanvang: 20.30 uur
Entree: € 10,00 (inclusief drankje)
 'School van het Jaar´ competitie bij Sportcentrum De Kuil

20-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Sportcentrum De Kuil start in week vijf weer met de competitie: ´School van de Week´. Iedere week wordt er een school (alleen groep 6, 7 en 8) uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gekozen die ´School van de Week´ is. Kinderen van de geselecteerde school kunnen op vertoon van een kaartje op woensdagmiddag tussen 13:30 en 16:30 uur, tegen een gereduceerd bedrag komen zwemmen. Ben je nog niet in het bezit van je A-diploma? Dan moet je onder begeleiding van een volwassenen komen zwemmen. Natuurlijk kun je op woensdagmiddag ook komen zwemmen als jouw school niet aan de beurt is (alleen betaal je dan het gewone tarief).


Munten challenge
Tijdens deze middag zal er een ´School van de Week ´competitie gehouden worden. Dit is een sportieve strijd tussen bassischolen uit Bodegraven en Reeuwijk. Het is de bedoeling om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten tijdens de `Munten Challenge´. Als alle kinderen geweest zijn, wordt het gemiddelde van alle tijden uitgerekend en vergeleken met anderen scholen. Hoe meer kinderen uit de klassen komen, des te beter de tijd kan worden! De school die de snelste tijd heeft, mag zich ´School van het Jaar´ noemen en wint de hoofdprijs: een privé-zwemfeestje voor de school!


Deelnemen
Staat jouw school nog niet op de poster, maar zou je wel mee willen doen? Geef dit dan door aan je juf of meester. Wij hebben nog ruimte om andere scholen mee te laten doen. Zij kunnen een mail sturen naar info@senw-br.nl.


Spreek met al je vriendjes en vriendinnetjes af om te gaan zwemmen bij Sportcentrum De Kuil en maak kans om ´School van het Jaar´ te worden!
 Door de computerlessen van de Bibliotheek digitaal sociaal

20-01-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Start met de nieuwe cursus Klik & Tik in Bodegraven, Reeuwijk en Waarder. Klik&Tik bestaat uit 3 los te volgen cursussen van elk 4 lessen. Voor de Basis is geen kennis nodig van de computer of het Internet. Voor Het Internet Op, is basis kennis nodig en voor Samen op het Web is basiskennis van de computer en enige kennis van het Internet nodig. Een mooie cursus om stapsgewijs beter te worden met de computer, vrijer het Internet op te gaan en elkaar te ontmoeten om te delen via internet. Dit leer je veilig onder de knie te krijgen bij de Bibliotheek de Groene Venen. 


Locaties, data en tijden:
Bodegraven in het Evertshuis: Klik&Tik Het Internet Op: 5 februari en is 4 weken op woensdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur
Waarder, in de Pr. Willem Alexanderschool: Klik&Tik Samen op het Web: 5 februari en is 4 weken op woensdagavond van 19:30 tot 21:30 uur.
Reeuwijk-Brug in het Huis van Alles: Klik&Tik Samen Op het Web: 21 februari en is 4 weken op vrijdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur.


Komt de datum niet uit, geef je op, dan kunnen wij contact opnemen bij een volgende startdatum.


Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van laptops van de Bibliotheek.
Deelname aan een cursus bedraagt: € 10,00 incl. koffie/thee en evt. het cursusboek.
Benodigdheden: Koptelefoon of oordopjes.


Opgeven of informatie vragen over alle cursussen: via e-mail naar oefenen@bibliotheekdegroenevenen.nl, telefonisch via 06-33086575 of bij aanmelding in de Bibliotheek zelf. Hartelijk aanbevolen.
 Dames 1 BZ verslaat OZ&PC in laatste periode

20-01-2020

Door: Gabby Hukker

Bodegraven - Op zaterdagavond 18 januari nam het eerste damesteam van BZ&PC het in thuisbad De Kuil op tegen dames 1 van OZ&PC uit Oldenzaal. BZ was de tweede seizoenshelft een weekend eerder begonnen met een krappe overwinning uit tegen ZV Haerlem (8-10). In die wedstrijd – waarin jeugdspeelster Nienke Rombouts debuteerde – konden de Bodegraafsen met hun spel niet overtuigen. De dames wilden tegen het lager geklasseerde OZ&PC graag laten zien dat er meer in zat.


Archieffoto: Gaby de Wit-Hukker
 

De eerste drie perioden leek eerder het tegendeel waar. BZ wist de ban niet te breken, en er vielen afwisselend doelpunten aan beide zijden. In de aanval was het rendement uit zwem- en midvooracties voor de thuisploeg laag. Manmeersituatieswerden goed uitgespeeld, maar bij de afronding ging het mis. In de verdediging gaf BZ enkele gemakkelijke doelpunten weg, en kreeg het drie penalties tegen. Na bij de eerste twee al heel dichtbij te zitten, wist sluitpost Noah Boswinkel de derde te keren, en daarmee een achterstand voor haar team te voorkomen.


Bij ingaan van de laatste periode was de stand 8-6 in het voordeel van BZ. Met die kleine marge had het nog spannend kunnen worden, maar zo ver kwam het niet. Onder aanmoediging van het thuispubliek lukte het in het laatste kwart eindelijk om het niveauverschil in score uit te drukken. BZ kon met snelle breaks – vaak ingezet door linkshander Jennifer den Besten – profiteren van vermoeidheid bij de bezoekers. Voor de afronding gingen alle ballen op Gaby de Wit-Hukker, die driemaal trefzeker was. De Wit-Hukker na afloop: “Onze gebruikelijke kanonnen kregen niet veel ruimte, waardoor er bij andere speelsters meer gecreërd kon worden.” Zo kwam ook Maaike Broersma tweemaal tot scoren. Aanvalsleider Britt van Dam wist met onder andere afstandschoten vier keer het net te vinden, waarmee ze topscoorder van de wedstrijd werd. Na dezeproductieve laatste periode was de einduitslag 13-7.


Coach Jary Göbel: “Na een stroeve start waarin we de manmeersituaties onbenut lieten, maakten we het ons onnodig lastig. Pas in het laatste gedeelte van de wedstrijd werd er vol gas gegeven en met overtuiging geschoten en gescoord. Volgende week een nieuwe, mooie graadmeter om te kijken hoever we zijn tegen een ploeg die hoger staat op de ranglijst.” BZ speelt op 25 januari om 20:25 uur in Vlaardingen tegen dames 1 van ZVVS.


Periodestanden: 2-1; 4-3; 8-6; 13-7
Doelpunten: Britt van Dam 4, Gaby de Wit-Hukker 3, Maaike Broersma en Kaylee Schellingerhout 2, Suzan Kaynar en Lisa Stolwijk 1
 Heren 1 onderuit in Haarlem

20-01-2020

Door: Gabby Hukker

Bodegraven - De mannen van Herman van Tongerloo moesten dit weekend optreden in de kwartfinale van de Manmeercup 1 tegen heren 1 van Haarlem. Een altijd lastige wedstrijd voor de heren uit Bodegraven, maar na het verlies in de competitie was Heren 1 klaar voor revanche. Ondanks het willen van een revanche begonnen de mannen van BZ&PC niet scherp genoeg aan de wedstrijd en kwamen ze na een halve periode al op een 3-0 achterstand. Dankzij een snelle treffer daaropvolgend van Luca Groenendijk waren de mannen weer even wakker en probeerde ze de aansluiting te vinden met de mannen uit Haarlem, Maar door een paar gemiste kansen en een doelpunt van de Haarlem eindigde de 1e periode in een 4-1 voorsprong voor de thuisspelende partij.


Archieffoto: Luke Rijnbeek (goed voor 4 goals)


De 2e periode begon goed doordat BZ meer beweging in de aanval probeerde te krijgen en ook de kansen die ze kregen beter benutte. Jari Krijgsman en Luke Rijnbeek maakte de stand 4-3 en BZ was weer helemaal terug in de wedstrijd. De mannen uit Haarlem dachten hier anders over en scoorde na een paar foutjes aan de kant van BZ twee keer en besliste daarmee de stand in de 2e periode op 6-3.

Door een snel doelpunt van Rob Peek en een doelpunt van Luke Rijnbeek waren de mannen nog steeds dichtbij Haarlem en was de stand na 3 minuten in het 3e part 7-5 voor de thuisspelende partij. BZ had veel moeite met de afstandsschoten van Haarlem en kwam op een 9-5 achterstand. Lang kon Haarlem niet van die voorsprong genieten omdat de mannen uit Bodegraven zich niet zomaar gewonnen gaven, René Peek en Luke Rijnbeek scoorde beide en zorgde voor een 9-7 achterstand om het in het laatste part toch nog te laten spoken.
Het 4e part begon goed met een snelle goal van Jari Krijgsman en een mooie actie en daaropvolgend een goal door Luke Rijnbeek en stond er eindelijk weer een keer een gelijk spel op het scoreboard. Met 2 ploegen die beide het net niet meer het net konden vinden werd de eindstand van de wedstrijd 9-9. Dit betekend in de beker (omdat er een winnaar moet zijn) strafworpen.


Dat BZ het hele seizoen al moeite heeft met het nemen van strafworpen kwam in deze strafworpen serie al gauw naar boven. Waar Haarlem al hun strafworpen er vlijmscherp inschoten, miste BZ ze allemaal. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 12-9 en gaat Heren 1 niet door naar de halve finale van de beker en houdt de droom voor de wedstrijd in Heereveen in de kwartfinale op.
Periode standen: 4-1 2-2 3-4 0-2 Penalty’s: 3-0
Doelpunten BZ&PC: Luke Rijnbeek 4, Jari Krijgsman 2, Rob Peek 1, René Peek 1 en Luca Groenendijk 1

 Hoogwater 1995: van terugblik naar blik op de toekomst

20-01-2020

Van de redactie

Het hoogwater van 1995 is een ijkpunt in waterbeheer en waterveiligheid. Met het initiatief #hohohoogwater belichten zeven waterschappen en Rijkswaterstaat, de dreiging van toen, de ingrijpende veranderingen die volgden en de waterveiligheid in de toekomst. Onze dijken moeten klaar zijn voor het toekomst omdat het klimaat verandert.

Tussen 25 januari en 4 februari vertellen we met #hohohoogwater het verhaal van toen, nu en de toekomst in de Nederlandse delta. Met een Hoogwaterjournaal op 25 januari, met videodagboeken van mensen rondom de dijk en met infographics over de belangrijkste ontwikkelingen. Doel is bewustzijn te creëren voor waterveiligheid. Op vrijdag 31 januari roepen we alle Nederlanders op om een selfie te maken op de dijk die hen beschermt en deze foto te delen via social media met de #mijndijk.
 

Best beveiligde delta
Nederland is kwetsbaar voor overstromingen van zee of van de rivieren. Tegelijk is Nederland de best beveiligde delta ter wereld. Zonder onze dijken en duinen zou zestig procent van ons land regelmatig onder water lopen. Daarom werken de waterschappen en Rijkswaterstaat voortdurend aan sterke dijken. In 2020 is het 25 jaar geleden dat het rivierwater extreem hoog tegen de dijken stond. Van Maastricht tot Kampen en van Lobith tot Rotterdam. In het rivierengebied en in Limburg was de dreiging zo groot dat mensen huis en haard moesten verlaten. Mensen en dieren werden in heel Nederland opgevangen. Hoogwater is niet te onderschatten.
 

Grote verschillen
In de afgelopen 25 jaar zaten we niet stil. Er kwam Ruimte voor de Rivier. Dijken werden verlegd en versterkt. Passend in het landschap, met nieuwe technieken en in gesprek mensen in de omgeving. Waterschappen fuseerden en professionaliseerden, de veiligheidsregio’s ontstonden. Het veranderende klimaat en nieuwe inzichten stellen nieuwe eisen aan onze veiligheid in de toekomst. Met het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) zorgen we dat in 2050 alle belangrijke dijken voldoen aan de nieuwste normen. Samen zorgen we voor sterke dijken.
 

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: welke dijk beschermt jou?
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden blikt terug op het hoogwater van 1995 op de website www.hdsr.nl/hohohoogwater. Wat betekende het hoogwater voor het beheergebied van het waterschap? Op de website staat een tijdlijn met gebeurtenissen per dag in 1995 en een fotoalbum met foto’s uit die tijd. Ook kijken we op de site naar de toekomst. Hoe beschermen we het achterland en wat is daar de komende jaren voor nodig? Bijvoorbeeld langs de Lekdijk? Via de socialmediakanalen deelt het waterschap tijdens de campagne van 25 januari tot 4 februari foto’s, video’s en infographics die te maken hebben met hoogwater en de bestrijding daarvan. Houd onze socialkanalen in de gaten voor alle informatie rond #hohohoogwater.
Weet jij welke dijk jou beschermt? We staan er niet altijd bij stil, maar zonder dijken loopt 60% van Nederland onder water. Laat zien dat jij waterveiligheid belangrijk vindt. Maak een selfie bij de dijk die jou beschermt met de hashtag #mijndijk, #[dijknaam] en #hohohoogwater. Samen zorgen we voor sterke dijken!


Partners
#hohohoogwater is een initiatief van de waterschappen Rivierenland, Limburg, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Aa en Maas, Drents Overijsselse Delta, hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Rijkswaterstaat. Samen werken zij met vele partners in het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) aan waterveiligheid in Nederland.
 Goudse sporters Akabbouz laten zich gelden op NK Taekwondo

20-01-2020

Van de redactie

Gouda - Na vele uren training en maanden voorbereiding is het vier sporters van de Goudse Taekwondoschool Akabbouz gelukt om tijdens de Nederlands Kampioenschappen Taekwondo Olympic Sparring 2020 het erepodium te behalen. De Goudse talenten lieten zich gelden door goede en spannende partijen te spelen en dat deden ze zeker niet onverdienstelijk.
Alle vier de debutanten wisten namelijk beslag te leggen op eremetaal.

Lars van Eijkelburg, Cas Dirksen en Mohamed Amghar wonnen een zilveren medaille en zijn daarmee Vice-Nederlands Kampioen 2020. Salaheddine Hassani complementeerde het gezelschap door beslag te leggen op een bronzen medaille. De Goudse Taekwondoschool Akabbouz heeft veel talenten in huis die ook op internationaal niveau mooie resultaten behalen. Door het intensief trainen met veel plezier en respect voor elkaar worden deze mooie resultaten behaald. De sporters zijn erg ambitieus en willen nog veel in de sport bereiken. Met als ultieme doel: De Olympische Spelen ! Vaccinatie op basisschool tegen verspreiding van hepatitis A (geelzucht)

20-01-2020

Van de redactie

Schoonhoven - Op donderdag 16 januari is bekend geworden dat enkele leerlingen op een basisschool in Schoonhoven besmet zijn met de ziekte hepatitis A. Hepatitis A wordt ook wel geelzucht genoemd. De GGD Hollands Midden heeft besloten om alle leerlingen van de basisschool te vaccineren om de kinderen te beschermen tegen hepatitis A en verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het gaat vooralsnog om ongeveer 220 kinderen en de medewerkers van de school.
 

Kijk voor meer informatie en veel voorkomende vragen en antwoorden op GGHM.nl.
 Charlotte Haesen betovert met Franse chansons publiek in De Brug

19-01-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Vanuit alle windstreken waren ze naar Reeuwijk gekomen, de liefhebbers van de Franse taal en het Franse chanson. In een volle zaal van De Brug luisterde het publiek vol aandacht naar de unieke combinatie van Charlotte Haesen met het Tobalita strijkkwartet. Die presenteerden het programma “Café des Chansons”: een schitterend Frans repertoire, vol klassiekers van Jaques Brel, Barbara, George Brassens, Charles Trenet en Édith Piaf. Met haar stem, timing en prachtige performance was Charlotte Haesen betoverend. Door haar uitleg van de chansons maakte zij intensief contact met de zaal, die daarop met veel enthousiasme reageerde.
 


Na een lang applaus en een prachtig boeket sloot Charlotte deze unieke avond af met een verzoeknummer: “La vie en rose” van Édith Piaf. Onder de talrijke bezoekers van het Nieuwjaarsconcert van ReeuwijkKlassiek was het Gemeentebestuur met twee Wethouders, twee Gemeenteraadsleden en een Griffier goed vertegenwoordigd.Danny Binnendijk pakt eerste plaats en is op weg naar de 20 van Alphen

19-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Zondagochtend 19 januari stond alweer wedstrijd 3 voor 2020 op het programma voor Danny Binnendijk op het programma. In voorbereiding voor de 20 van Alphen was dit een perfect testmoment. De afstand was 10 EM. Voor diegene die niet weet hoeveel kilometer dit is, het is 16,1km. Het was fantastische weer en prima omstandigheden tijdens de loop. Het was rustig en zonnig weer en een zeer mooi parcours langs de Drecht.
 

Al snel lag Danny los in het veld en kon hij zijn tempo mooi vlak houden. Danny kwam in 56:37 over de finish. Dit was een mooie 1e plek. Danny zijn broer Patrick liep net iets boven de 38 minuten op de 10 km en werd daarmee 6e. Ook dit was een knappe prestatie!! De broers gaan nu op naar meer trainingen, heel blijven en dan mag de 20 van Alphen snel komen...
 Scholenzondag 2020

19-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Zondag 26 januari is de jaarlijkse scholenzondag. De leerlingen van de protestants-christelijke scholen in Bodegraven hebben dan een grote inbreng tijdens de kerkdiensten.
De Prinses Beatrixschool zal haar medewerking verlenen aan de dienst in de Ontmoetingskerk. De leerlingen van de Verhoeff-Rollmanschool gaan naar de Dorpskerk en de Bethelkerk.
De Goede Herderschool gaat naar de Ichthuskerk. De DaCostaschool is dit jaar bij Pinkstergemeente Morgenstond in de Salvatorkerk. Het thema van de diensten is: Hé, ga je mee?In de week voorafgaand aan de scholenzondag staan de Bijbelverhalen over Bartimeüs, Zacheüs en de roeping van de discipelen centraal. Ook worden er werkstukken gemaakt, die te zien zijn tijdens de scholenzondag in de kerken. Niet alleen ouders en leerlingen van de scholen zijn welkom in de diensten, iedereen is van harte uitgenodigd. De diensten in de Bethelkerk, Ichthuskerk en Salvatorkerk beginnen om 10.00 uur. De diensten in de Dorpskerk en Ontmoetingskerk beginnen om 9.30 uur.
 Jeugdig Rohda’76 over de knie

19-01-2020

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe kalenderjaar hoefde Rohda’76 maar 39 minuten in actie te komen. In en tegen Kamerik stonden de Bodegravers voor de opdracht om een 2-1 achterstand weg te poetsen. Dat lukte niet. Sterker nog, Rohda’76 ging kansloos ten onder: 4-1.

Het elftal van de absente trainer Willem van Vegten - Freek van Leeuwen verving hem - wekte geen moment de indruk dat het de op 14 december opgelopen achterstand kon wegpoetsen. Het tussentijds sterk verjongde team bleek niet in staat de bal in de ploeg te houden. Daardoor had de keeper van Kamerik een makkelijk middag. Dat gold niet voor Rohda-doelman Renaldo van Poelgeest. Hij verving de geblesseerde Nova Markarian en moest twee keer de gang naar het net maken. Slechts twee keer, want de thuisclub kreeg nog voldoende kansen om Rohda’76 nog meer pijn te doen.
Aanstaande zaterdag gaat Rohda’76 op bezoek bij Zwammerdam, de nummer twee van de ranglijst.
 

Werk aan de winkel in de Rohda-verdediging. Foto Danny de Vries
 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

19-01-2020

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 20 januari tot en met 24 januari weer een heerlijk menu voor u.
 

Maandag
Kippensoep, aardappelen, gestoofde hamlap in rozemarijn,
en honing, bietjes, jus, toetje
 

Dinsdag
Groentesoep, aardappelen, boomstammetje,
sperziebonen, jus, toetje
 

Woensdag
Courgettesoep, lasagne met Italiaanse groenten,
geraspte kaas, toetje
 

Donderdag
Tomatensoep, aardappelen, schnitzel,
spruitjes, jus, toetje
 

Vrijdag
Kokos-kerriesoep, stamppot boerenkool,
rookworst, jus, toetje
 


Adres : Rijngaarde 1, Grote zaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 De andere dag in Rob’s kleiland en Niels’ verfparadijs

19-01-2020

Van de redactie

Gouda - Van 29 januari t/m 23 februari is bij Firma Van Drie het werk van keramist Rob Bijleveld en schilder Niels Smits van Burgst te zien. De keramische beelden van Rob Bijleveld verraden niet uit welke tijd ze stammen. Groeivormen lijken geprint maar zijn ambachtelijk gekneed uit klei. Architectonische objecten zijn juist weer opgebouwd uit verpakkingsmateriaal van hedendaagse consumptieartikelen. De samengestelde beelden in deze tentoonstelling doen denken aan een raadselachtige archeologische site. Het is een plaats met een verleden van menselijke activiteit maar het blijft onduidelijk in welk tijdsgewricht deze beelden thuishoren.


De schilderijen van Niels Smits van Burgst tonen alledaagse beelden. We zien jongeren, op stap of op reis. Er gebeurt veel in de afgebeelde scenes maar door het desoriënterend kleurgebruik versnippert de beeltenis. Het is duidelijk dat er iets gaande is maar we weten niet precies wat. De personages raken verstrikt in een netwerk van penseelstreken, terwijl de toeschouwer op zoek is naar visuele houvast.

Rob Bijleveld
Hij studeerde monumentale vormgeving aan de KABK in Den Haag (1989). Door zijn interesse in keramiek is hij zich vanaf 2011 verder gaan verdiepen in dit ambacht bij de Nederlandse Keramiekopleiding SBB in Gouda. Sindsdien vormt klei de basis van zijn kunstwerken. In het verleden liet hij zich vooral inspireren door architectuur en maakte strakke symmetrische objecten uit hout en gips. Met klei als materiaal is hij een andere richting ingeslagen. De kneedbaarheid van dit materiaal leverde nieuwe organische, soms zelfs surrealistische vormen op. www.robbijleveld.nl


Niels Smits van Burgst
Al 40 jaar bespiedt hij de mensen om zich heen. Vervolgens schildert hij wat hij ziet; met behulp van schetsen, foto’s en internet snapshots. Zijn olieverfportretten zijn meestal niet zonder enige humor; allerlei terloopse situaties zet hij met een forse schildertoets op het doek en hanteert hierbij een vlekkerige manier van schilderen. Zoals zijn grote voorbeeld, de 17e-eeuwse meesterschilder Adriaen Brouwer, verbeeldt hij met levendige toets en gepaste humor allerlei ogenschijnlijk onbenullige hedendaagse situaties. In zijn portretopdrachten toont hij zich daarnaast een hedendaags tronieschilder.
Niels deed twee keer mee aan ‘Sterren op het Doek’, het populaire tv programma waarin drie kunstenaars een schilderij van een bekende Nederlander maken. In 2008 portretteerde Niels de rocker Bennie Jolink en in 2015 Jan Mulder en beide keren schilderde hij het winnende portret. www.svanb.nl


Openingstijden
Kunststichting Firma Van Drie
Achter de kerk 13
2801 JX Gouda
Woensdag t/m zondag
van 12.00 tot 17.00 uur
Toegang gratis

 Mevrouw Tamara op Gouwestad

19-01-2020

Van de redactie

Gouda - Vrijdag 24 januari is singer-songwriter Mevrouw Tamara van 19 – 20 uur te gast in het Gouwestad Radio muziekprogramma Going Underground. Tamara van Esch werd landelijk bekend als Mevrouw Tamara tijdens de eerste serie ‘Beste Singer-Songwriter van Nederland’, waar ze wedijverde met o.a. Nielson en Douwe Bob. Sindsdien heeft ze niet stil gezeten: ze bracht een langspeler uit, speelde met bands als Eins, Zwei Orchestra en Drive Like Maria en toerde door Japan met Kim Janssen, naast haar studie aan het Conservatorium. Afgelopen november verscheen haar tweede langspeler ‘In Je Hoofd’.

 

Hier komt ze tijdens de uitzending meer over vertellen en speelt live een aantal nummers. Going Underground, vrijdagavond live en dinsdagavond op herhaling van 19 - 20 uur op Gouwestad Radio,97.7 FM (kabel), 106.2 FM (ether) en als livestream via www.gouwestad.nl Daarna nog vier weken terug te luisteren via Uitzending Gemist op de programmapagina.
 Gemeente sluit externe toegang tot het Citrix-netwerk tijdelijk af

18-01-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft net als andere gemeentes in Nederland op vrijdag 17 januari 2020 uit voorzorg de externe toegang tot het Citrix-netwerk tijdelijk afgesloten. Dit adviseerde het Nationaal Cyber Security Centrum. De gemeente wil geen enkel risico lopen en heeft voor deze tijdelijke oplossing besloten. Het Citrix-netwerk is kwetsbaar door een fout in het systeem. De gemeente gebruikt het Citrix-netwerk onder meer om thuis te werken.
Scheikunde in de keuken een week uitgesteld

18-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Wegens persoonlijke omstandigheden van de docent is de collegereeks: ‘Scheikunde in de keuken’ een week uitgesteld. De collegereeks, bestaande uit 4 colleges, start daarom op 25 januari 2020 en wordt gegeven Bij SAM te Rijngaarde 1 in Bodegraven. Wilt u zich aanmelden? Dat kan nog steeds! Ook als u niet ieder collega aanwezig kan zijn. 

Een collegereeks over scheikunde, maar dan toegankelijk voor iedereen zónder kennis over scheikunde; dat biedt Dorien. Ze neemt een kijkje in de keukenkasten en bekijken welke scheikundige processen tijdens het koken en bakken plaatsvinden. Daarnaast worden middeltjes vóór en tegen planten besproken. Kan je zelf de kleur van je hortensia bepalen? De wereld van schoonmaakproducten wordt onderzocht. Hoe werkt dat? Welke scheikundige processen vinden daarbij plaats? Tot slot neemt Dorien u mee naar de badkamer: ze duikt in het medicijnkastje maar ook in de toilettas. Wat is er nu zo bijzonder aan een hele dure gezichtscrème? Is er een verschil met de veel goedkopere variant? Waarom werken medicijnen bij sommige mensen wel en bij anderen niet? Scheikunde is voor veel mensen een ondoordringbaar doolhof en Dorien wil u graag laten zien dat het overal om u heen is en vaak prima uit te leggen.


College 1: Scheikunde in de keuken
25 januari van 12.30 tot 13.30 uur

College 2: Scheikunde in de tuin
1 februari van 12.30 tot 13.30 uur

College 3: Scheikunde bij het schoonmaken
8 februari van 12.30 tot 13.30 uur

College 4: Scheikunde van verzorgingsproducten en geneesmiddelen
15 februari van 12.30 tot 13.30 uur

De kosten bedragen €10,- voor de gehele reeks. Aanmelden kan via: e.hensen@samwelzijn.nl of 06-47565448.
 Gesprek van de Dag gaat na winterstop weer van start

18-01-2020

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Na een korte winterstop zendt RTVBodegraven vanaf zondagavond 19 januari 19:00 uur weer een nieuwe Gesprek van de Dag uit. Een programma rondom actuele gasten en opmerkelijk nieuws uit onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
 


In deze aflevering zijn te gast, Jaco Kastelein en Martin oost, Jaco is boer in de Meije, en was in het verleden raadslid in de voormalige gemeente Bodegraven en lid van de provinciale staten van Zuid-Holland, met hem praat AnneMarie over de problematiek waar de boeren door getroffen worden, zoals stikstof, Pfas, CO2 uitstoot, en dat allemaal als je land grenst aan een Natura2000 gebied, waar nog meer strengere eisen gelden!. Met wijkagent Martin Oost, praat zij over het gebruik van drugs, de gevolgen daarvan voor de samenleving en de zaken die hij op allerlei gebied tegenkomt als wijkagent in Driebruggen, Waarder en Reeuwijk, kijken dus !!!.


Gesprek van de Dag is te zien vanaf zondagavond 19 januari 19:00 uur bij RTVBodegraven, op de Facebook pagina van Gesprek van de Dag en het You-tube kanaal van de lokale omroep, RTVBodegraven is te ontvangen op alle providers op de onderstaande kanalen:


Ziggo - Digitaal: kanaal 42
Rekam – Caiway: kanaal 69
KPN, XS4ALL, NLE: kanaal 1356
Solcon : kanaal 2155
Telfort: kanaal 1356 of 2155
Tele2 : zoeken op menu : TV Bodegraven
 Orgelconcert Sietze de Vries in Gereformeerde Gemeente Gouda

18-01-2020

Van de redactie

Gouda - Op 1 februari 2020 hoopt concertorganist Sietze de Vries het Van Vulpen orgel in Gouda te bespelen (Gereformeerde Gemeente, Nieuwe Gouwe Oostzijde 2b). Sietze geniet internationaal bekendheid als meesterlijk improvisator en is onder meer organist van de Martinikerk in Groningen.In Gouda zal hij naast eigen improvisaties ook werken van Praetorius en Bach spelen. Van Bach voert hij onder meer een bewerking van een driedelig Concerto voor Clavecimbel, strijkers en basso continuo uit. Bijzonder om deze muziek op een groot kerkorgel te horen. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, er wordt gecollecteerd voor de onkosten. Na afloop is er gratis koffie en thee verkrijgbaar.
 Informatieavond kwaliteitsimpuls Reeuwijkse Hout fase 2

17-01-2020

Van de redactie

Reeuwijk - Staatsbosbeheer organiseert op dinsdag 4 februari een inloopavond over de inrichtingsplannen van de Reeuwijkse Hout. In de Reeuwijkse Hout zijn de ontwikkelingen voor kwaliteitsimpuls fase 2 gestart. Inrichtingsplannen zijn gemaakt voor de verbetering van het padenstelsel, de groenstructuur en de herinrichting van de strand- en oeverzone. Belangstellenden zijn van harte welkom tussen 17:30 – 21:00 uur in Restaurant 't Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse Houtwal 4 in Reeuwijk. 

Inloopavond
Tijdens de informatieavond zijn medewerkers aanwezig om de plannen toe te lichten en reacties te bespreken. Tussen de aangegeven tijden kan op ieder moment worden binnengelopen. Aanmelden is niet nodig.
 

Kwaliteitsimpuls Groenalliantie
Groenalliantie Midden-Holland werkt al enige tijd aan het mooier en aantrekkelijker maken van de Goudse Hout. Deze ontwikkelingen zijn onderdeel van de kwaliteitsimpuls Groenalliantie. De kwaliteitsimpuls bestaat uit meerdere fasen en heeft als doel natuurgebieden aantrekkelijker te maken voor bezoekers zodat zij er meer kunnen doen, beleven en zien. In de eerste fase kwaliteitsimpuls Reeuwijkse Hout is het entreegebied aangepakt. Zo zijn enkele percelen in het entreegebied opnieuw ingericht en binnenkort starten we met de herinrichting van de parkeerplaats. Ook is in december besloten om in dit gedeelte van de Reeuwijkse Hout samen met Landal een avonturenroute aan te leggen.
 

Groenalliantie Midden-Holland
Groenalliantie Midden-Holland is eigenaar van de recreatiegebieden en opdrachtgever voor de Kwaliteitsimpuls. Een deel van het werk is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Staatsbosbeheer staat als beheerder van de recreatiegebieden aan de lat voor de uitvoering. We werken samen met gemeenten en andere partijen om projecten gezamenlijk te ontwikkelen, realiseren en/of te onderhouden.


Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in de recreatiegebieden Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen e.o. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden. Meer weten over de Kwaliteitsimpuls en alle projecten? Kijk dan op de website www.groenalliantiemiddenholland.nl MCB Winterconcert

17-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Op zaterdagmiddag 25 januari vindt het jaarlijkse MCB Winterconcert plaats in de theaterzaal van het Evertshuis, Julianastraat 4 te Bodegraven. Aanvang concert 15:00 uur.
Voor u zullen optreden: het Suzuki vioolensemble, solisten en samengestelde ensembles van blazers, strijkers en pianisten.
 
Er zullen werken uitgevoerd worden van klassieke componisten als Mozart, Faure, Diabelli, Bach, Devienne en Tsjaikovsky. Verder zullen er zogenoemde Traditionals en muziek uit de Middeleeuwen ten gehore gebracht worden maar ook Jazz standards en werken van componisten van nu waaronder de Poolse componist Marcin Przybyłowicz.  Natuurlijk ook bij het MCB speciale aandacht voor het Beethovenjaar 2020. Ludwig von Beethoven werd 250 jaar geleden geboren. Daarom zal een van zijn bekendste werken “Fur Elise” worden uitgevoerd tijdens het Winterconcert. Kortom een mooi en leuk winters concert om samen met familie en vrienden te bezoeken.


Entree is gratis,. Een bijdrage na afloop van het concert ter bestrijding van de kosten wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld. www.muziekcollectiefbodegraven.com
 Kamervragen aan minister De Jonge over gedwongen verhuizing bij zorginstelling Reinaerde te Woerden

17-01-2020

Van de redactie

Woerden - SP Kamerlid Maarten Hijink heeft vragen gesteld aan minister de Jonge over de gedwongen verhuizing van Lex uit de zorginstelling Reinaerde te Woerden, naar aanleiding van het verzoek aan Lex om voor 1 februari a.s. naar Appelscha te verhuizen, waardoor hij gescheiden wordt van zijn partner en familie. Hijink vraagt de minister of hij bereid is ervoor te zorgen dat cliënten van Reinaerde in de buurt kunnen blijven wonen van hun omgeving. Hijink: “Vindt de minister het acceptabel dat mensen die wonen in zorginstelling Reinaerde gedwongen moeten verhuizen naar locaties honderden kilometers verderop, omdat Reinaerde de locatie in Woerden wil sluiten?”


Op eerdere vragen van de SP antwoordde de minister dat Reinaerde een zorgvuldig proces wil doorlopen om tot een goede oplossing te komen voor hun cliënten. Hijink wil nu van de minster weten of hij gedwongen verhuizingen honderden kilometers verderop, waardoor cliënten gescheiden worden van hun familie getuigen vindt van een zorgvuldig proces.
 Ingrid uit Alphen aan den Rijn wint 10.000 euro bij BankGiro Loterij

17-01-2020

Van de redactie

 Arie nam de prijs namens zijn vrouw Ingrid in ontvangst. Hij reageerde compleet verrast. 

Alphen aan den Rijn – Een grote verrassing voor Ingrid uit Alphen aan den Rijn. Zij heeft in de trekking van de BankGiro Loterij een bedrag van 10.000 euro gewonnen. Onlangs stond de Loterij bij haar op de stoep om de cheque te overhandigen.  Arie vertelt enthousiast: "Het is geweldig! In mijn hoofd heb ik het geld al uitgegeven. We kunnen lekker op vakantie naar Schotland of misschien weer een keer terug naar Nieuw-Zeeland, dat vonden we zo mooi. Of misschien wel een nieuw autootje. Je hoort het, genoeg bestemmingen."
 
Deelnemers én cultuur winnen bij BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij maakt iedere dag de winnaar van een prijs bekend. Alle dagen gaat er 10.000 euro uit, elke week 100.000 euro en iedere maand wint een deelnemer van de loterij maar liefst 1 miljoen euro. De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland: niet alleen deelnemers winnen, ook tal van culturele organisaties zoals musea, molens en monumenten. Met minimaal 40 procent van ieder lot dragen de ruim 700.000 BankGiro Loterij-deelnemers maandelijks bij aan cultuur in Nederland. Hierdoor kon de Loterij in 2019 ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties.

 Presentatie met natuurfoto's

17-01-2020

Van de redactie

Woerden - Maandagavond 10 februari is er in het clubgebouw van vogelvereniging Avicultura, Singel 43 A in Woerden een presentatie met natuurfoto's van de jonge fotografe Celina Polane. Celina is afgestudeerd fotograaf aan De Fotovakschool. De presentatie begint om 20.00 en de toegang is gratis".
 Benefietconcert Sint Jan te Gouda

17-01-2020

Van de redactie

Gouda - Op 14 februari 2020 wordt er in de St. Jan te Gouda een benefietconcert georganiseerd. De opbrengst van het concert komt volledig ten goede van hulp aan Malawi, het armste land ter wereld. Meewerkende musici zijn onder andere Martin Mans (dirigent & organist), Mark Brandwijk (pianist) en Arjan en Edith Post (trompettisten). Daarnaast zijn er diverse koren aanwezig en kunt u zelf meezingen tijdens de samenzang. Het concert begint om 20:00, kaarten zijn verkrijgbaar via www.concertmalawi.nl. Wij ontmoeten u graag in de prachtige Sint Jan, meer informatie over ons en over het concert vindt u op de genoemde website.
 Wegdromen bij ‘En Route’ met Cor Bakker en Gerard Alderliefste

16-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Donderdagavond 23 januari komen pianist Cor Bakker en zanger/gitarist Gerard Alderliefste naar het Evertshuis in Bodegraven. Beide heren hebben elkaar op meer dan één vlak gevonden. Allebei zijn ze, naast bewogen vertellers en gepassioneerde muzikanten, ook vader van een jong kind en ze wonen op steenworp afstand van elkaar, in het hart van de Amsterdamse Jordaan.


Fotograaf:  B. Vink 
 

Dat moest wel tot iets moois leiden en dat heeft het ook gedaan. In de studio bij Cor Bakker thuis werd het plan geboren om samen op reis te gaan. ‘En route’, met liedjes uit ons collectieve geheugen. Op reis naar de tijd dat we in de auto naar Frankrijk reden en luidkeels meezongen met Gérard Lenorman, Les Poppy’s, Michel Fugain en Jacques Brel. En dat we luisterden naar prachtige chansons als ‘Les moulins de mon coeur’ van Michel Legrand en ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. Kortom, dat wordt nostalgisch wegdromen in het Evertshuis!
 

Kaarten à € 21,50 (inclusief drankje) zijn online en aan de theaterkassa verkrijgbaar. Het theaterconcert begint om 20:30 uur. TIP! Boek vooraf een heerlijke THEATERHAP. Dit wordt bereidt door onze ‘huiscateraar’ chef-kok Edwin van den Heuvel van Koksvisie. Bezoekers hebben de keuze uit vlees (Boeuf Bourguignon, gebakken aardappelen met winterse salade) of een vegetarische verrassing. Vanaf 18:30 uur in het Grand Café.

Voor meer informatie en reserveren van kaarten en de theaterhap, ga naar www.evertshuis.nl/gerard-alderliefste-cor-bakker . Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.
 

Praktische informatie
Cor Bakker & Gerard Alderliefste - En Route
DONDERDAG 23 JANUARI 2020
Genre: Muziektheater
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 21,50 (inclusief drankje)
Aanvang THEATERHAP 18:30 uur, prijs € 16,50 p.p
 Oplevering fase 1 en start bouw fase 2 van Hart van Bodegraven

16-01-2020

Van de redactie

Bodegraven - Wethouder Kees Oskam en Esther Fleers, directeur van Heijmans, onthulden vandaag samen een bord met fase 1 en 2 op de bouwplaats van ‘Hart van Bodegraven’. De toekomstige bewoners konden onder het genot van een hapje en drankje met elkaar kennismaken.


In fase 1, aan de stationszijde van het voormalige Domburgterrein, zijn 31 vrije sector huur en koopwoningen gereed voor oplevering. De eerste bewoners krijgen begin februari 2020 de sleutel.
Heijmans start nu ook met de bouw van de uitverkochte fase 2. De 24 koopwoningen aan de brouwerijzijde worden in het najaar van 2020 opgeleverd. De gemeente startte eind 2019 met de inrichting van het openbare gebied van de eerste fase. De buitenruimte wordt eind eerste kwartaal afgerond. De gronden voor het appartementengebouw voor Mozaïek Wonen aan de Doortocht zijn eind 2019 bouwrijp gemaakt (fase 2). De eerste bouwwerkzaamheden zijn reeds gestart. Begin 2021 worden de energiezuinige sociale huurappartementen opgeleverd.


Hart van Bodegraven kan getypeerd worden als een gevarieerde, duurzame en gasloze wijk met grondgebonden woningen en appartementen aan de rand van het dorpscentrum van Bodegraven.

 Oversluiten onverminderd populair: bijna 30 procent meer overgesloten hypotheken in 2019

16-01-2020

Van de redactie

 Driekwart huizenkopers koos afgelopen jaar voor rentevaste periode van 20 jaar of langer 


Bodegraven - Het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek oversluit, is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Zo groeide het aantal overgesloten hypotheken in 2019 met bijna 30 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Gezien de renteverwachtingen verwacht De Hypotheker dat het oversluiten van een hypotheek naar een lagere rente ook in 2020 nog steeds gunstig is. Verder kiezen huizenkopers steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Zo is het aantal Nederlanders dat voor een rentevaste periode van 30 jaar kiest in de afgelopen drie jaar gestegen van 9 naar 24 procent.


De Hypotheker constateert dat steeds meer Nederlanders vanwege de aanhoudend lage rente ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten. Zo kunnen zij profiteren van lagere woonlasten. Over geheel 2019 nam het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek heeft overgesloten met 29,3 procent toe in vergelijking met 2018. De hypotheekrente is het afgelopen jaar verder gedaald, waardoor oversluiten nog steeds populair is. In december 2018 was de rentevaste periode van 20 jaar met NHG gemiddeld nog 2,5 procent. Inmiddels is deze gemiddelde hypotheekrente gedaald naar 1,68 procent, een verschil van 0,82 procent. Ook de rentevaste periode van 30 jaar met NHG laat een flinke daling zien van 2,94 procent eind 2018 naar 2,08 procent eind 2019.


Voorkeur lange rentevaste periode
Er is ook een verschuiving zichtbaar in de voorkeur voor een langlopende rentevaste periode. Vijf jaar geleden koos slechts een kwart van de huizenkopers voor een rentevaste periode van 20 jaar. In 2019 gold dat voor maar liefst 46 procent waardoor de 20-jaars rente het meest populair is. De 30-jaars rente wordt door bijna een kwart van de huizenkopers gekozen. “Aangezien de hypotheekrente al lange tijd historisch laag is, kan oversluiten nog steeds erg gunstig zijn. De rentepercentages zijn het afgelopen jaar opnieuw flink gedaald en de percentages van de verschillende rentevaste periodes liggen vanwege de steeds grotere concurrentie op de hypotheekmarkt bovendien dichter bij elkaar. Daarom kiezen veel huizenkopers voor een lange rentevaste periode. Zo hebben bijna drie op de vier huizenkopers een voorkeur voor een rentevaste periode tussen de 20 en 30 jaar. Dit biedt meer zekerheid met stabiele maandlasten over een langere periode”, zegt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven.


Extra geld voor verbouwing of verduurzaming woning
Oversluiten is vooral interessant als de rentevaste periode binnen korte tijd afloopt. Bij het aflopen van de rentevaste periode kan zelfs boetevrij worden overgesloten. Vanwege de oververhitte woningmarkt kiezen huizenbezitters er vaker voor om niet te verhuizen maar te investeren in de eigen woning. Oversluiten kan gunstig zijn als je de hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing of het verduurzamen van de woning. Zo biedt een lagere rente en een eventuele overwaarde op de woning wellicht meer mogelijkheden om extra te financieren waardoor een gedeelte gebruikt kan worden voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen of het verbouwen van de huidige woning.

Lees hier meer over de Hypotheek Index en bekijk hier de infographic.CVC Reeuwijk met nieuw elan 2020 in

16-01-2020

Van de redactie

Reeuwijk - CVC Reeuwijk heeft met het aanstellen van een nieuw bestuur in november een nieuwe stap gezet tot een verdere professionalisering van de structuur van de vereniging. Uiteraard zonder te tornen aan de grote samenhang en de kenmerkende gezellige sfeer binnen CVC Reeuwijk.


De manier waarop het nieuwe bestuur tot stand is gekomen is voor een groot deel te danken aan de inspanningen van de adviescommissie. Deze adviescommissie, bestaande uit oud-bestuursleden Ries van Eijck, Arjen Breedveld, Bart Meinen, Jan Muit, Peter Kwinten en Jan Edelman, gaat ook als officiële commissie verder door het leven en staat het nieuwe bestuur bij met raad en daad


Het nieuwe bestuur van CVC Reeuwijk

Wat het nieuwe bestuur uniek maakt is de samenstelling, een mix van zeer ervaren bestuursleden en jonge, enthousiaste nieuwkomers. Dit gegeven staat garant voor een goede dynamiek


Luuk Kwast, voorzitter

Een jonge en gedreven selectiespeler van CVC Reeuwijk die de handschoen vol verve opgenomen heeft.

 

Aksel Koopman, Bestuurslid PR & Sponsorzaken

Ook Aksel is een selectiespeler die zijn verantwoordelijkheid genomen heeft voor de club. Bestuurslid PR & Sponsorzaken is een veelomvattende functie binnen CVC Reeuwijk.

 

Ronald Spee, penningmeester

Zeer ervaren functionaris die CVC Reeuwijk al vanaf de jaren tachtig op deskundige wijze bijstaat voor wat betreft de financiën. Is eerder een aantal keren penningmeester van CVC Reeuwijk geweest.

 

Dennis van den Heuvel, Bestuurslid Materiaal & Kleding

De familie van den Heuvel heeft een lange traditie van werkzaamheden voor CVC Reeuwijk. De jongste zoon van Gerrit van den Heuvel heeft deze belangrijke taak op zich genomen.

 

Chris Schrier, Secretaris

Heeft ontelbare functies binnen CVC Reeuwijk op zijn conto en daarmee enorm ervaren in het besturen van de vereniging. De oud voorzitter is al eerder secretaris geweest.

 

Jan Edelman, Bestuurslid technische voetbalzaken

Niet voor niets Mister CVC Reeuwijk. Jan heeft een grote staat van dienst in voetballend en bestuurlijk opzicht.

 

Adriaan Koppe, Bestuurslid Jeugdzaken

Bevlogen, enthousiast en onvermoeibaar. Deze kwalificaties zijn tekenend voor het bestuurslid jeugdzaken Adriaan Koppe.

 

Björn Schouten, Bestuurslid Niet Voetbalzaken

Opnieuw een man met veel ervaring en kunde. Bjorn is verantwoordelijk voor activiteiten en aangelegenheden binnen de vereniging die niet direct met het voetbal te maken hebben.

 

Koen Verweij, Bestuurslid Sportiviteit & Respect

CVC heeft sportiviteit en respect hoog in het vaandel staan. De nog jonge Koen Verweij heeft deze belangrijke taak binnen CVC Reeuwijk op zich genomen.

 

Gert de Nood, Bestuurslid Ledenwerving en Vrijwilligers

Zowel het op peil houden van het aantal leden en het zorg dragen voor voldoende vrijwilligers zijn essentieel voor het goed draaien van de vereniging. CVC Reeuwijk heeft in de persoon van Gert de Nood de juiste man gevonden om dit in goede banen te leiden. 

Nieuwe doelstellingen voor CVC

Het nieuwe bestuur heeft ambitieuze plannen voor de vereniging. Een paar belangrijke doelstellingen zijn:

- Selectievoetbal naar een hoger plan brengen

- Dames voetbal structureel terug bij CVC Reeuwijk

- Maatschappelijke betrokkenheid tonen aan de inwoners van Reeuwijk

- Revitaliseren van de businessclub voor ondernemers en een lokaal netwerk

- Jeugdvoetbal op een nog hoger niveau brengen


Met het instellen van het nieuwe ambitieuze bestuur en het opnieuw activeren van diverse commissies heeft CVC grote stappen gezet om de plannen tot een goed einde te brengen. CVC Reeuwijk leeft meer dan ooit tevoren! Voorzitter Luuk Kwast aan het woord:


‘’CVC is een mooie dorpsclub met een mooie accommodatie. Met CVC willen we de komende jaren een aantal stappen zetten, om de continuïteit van de club te kunnen waarborgen. Om vooruitgang te boeken en onze investeringen doelmatig te kunnen laten zijn, zullen we als club ambitieus moeten zijn. We verliezen daarbij onze dorpse identiteit niet uit het oog. Om de club te versterken/professionaliseren, gaan we de ledenwerving intensiveren, willen we de banden met sponsoren aanhalen en versterken, brengen we het vrouwenvoetbal terug bij CVC en zorgen we ervoor dat we een aantrekkelijke club blijven voor iedereen. Daarbij willen we het selectievoetbal naar een hoger plan tillen. Daarvoor is het belangrijk dat we de komende tijd meer gaan investeren in de jeugd.


We hebben als nieuw bestuur hoge ambities. We verwachten deze ambities waar te kunnen maken door de gezonde financiële situatie waarin we verkeren, ondersteund door een hoop leden die in de afgelopen tijd hebben gemeld iets te willen betekenen voor de club. Als amateurvereniging zijn we sterk afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. We zijn dan ook blij dat juist in een tijd van individualisering het gemeenschapsgevoel bij CVC Reeuwijk sterk voelbaar is.


We willen als CVC de komende jaren groeien, maar daarbij niet uit het oog verliezen dat we een club zijn en blijven voor iedereen, waar naast ruimte voor ontspanning, ook prestatievoetbal centraal staat.’’


Kennis maken met CVC Reeuwijk?

Het is een goed idee om eens langs te komen bij CVC Reeuwijk op wedstrijddagen of om geheel vrijblijvend een training mee te maken. Aanmelden voor een proeftraining kan vrijblijvend via info@cvcreeuwijk.nl.


Volg CVC verder op Facebook (@CVCReeuwijk) of Instagram (@CVCReeuwijk.nl).  Theatervoorstelling Eend! Wat is er aan de hand?

16-01-2020

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Deze familievoorstelling (2+) vindt plaats in het kader van de Nationale Voorleesdagen en naar aanleiding van het prentenboek van het jaar: De Moppereend. Muzikale duizendpoot Jeritza Toney neemt met haar gitaar op geheel eigen wijze peuters mee op een muzikaal avontuur en onderzoekt waarom eendje Biebelebob niet vrolijk is. Een uitgelezen kans voor ouders en grootouders hun (klein)kind kennis te laten maken met theater. Bij Parkvilla te zien op 26 januari om 15.00 uur.
Kijk voor meer informatie www.parkvilla.nl.
 Waddinxveen sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

16-01-2020

Van de redactie

Waddinxveen - Wethouder Hannie van der Wal heeft op 15 januari jl. haar handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.


Dat deed wethouder Van der Wal tijdens de Meet-up Nationale en lokale coalities tegen eenzaamheid in de Ridderzaal in Den Haag. Daar troffen 450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid elkaar om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid.

Wethouder Hannie van der Wal: “Ook in Waddinxveen is een deel van de inwoners eenzaam. We willen de stijgende trend van eenzaamheid doorbreken. Daarom hebben we het als een van de speerpunten opgenomen in ons gezondheidsbeleid en sluiten we ons van harte aan bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.”

Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Waddinxveen gaat het om 53% van de 75-plussers. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.


Op de foto staat naast wethouder Hannie van der Wal, Marianne van den Anker ambassadeur van Eén tegen eenzaamheid.

Gezamenlijk de trend doorbreken
Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Minister Hugo de Jonge, die de meet-up opende: “Het is fantastisch dat zoveel organisaties en gemeenten zich er samen voor inzetten dat mensen zich minder eenzaam voelen. Met activiteiten en bijzondere samenwerkingen zorgen zij ervoor dat mensen vaker betekenisvol contact hebben. Het is nu aan ieder van ons om door te pakken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid doorbreken, dat kunnen we allemaal.”

Kijk wat u kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina