NIEUWS“Saving Private Ryan” in de Nova bioscoop

14-04-2019

Van de redactie

Vrijdagavond 26 april om 20:00 uur
Bodegraven
- Zoals u inmiddels van de Nova bioscoop gewend bent vertonen ze elk jaar in de april en mei maand een film over de tweede wereldoorlog. Op de memorabele “D-Day” 6 juni 1944 vond destijds de landing plaats van de Amerikaanse troepen op de Normandische kustlijn. Steven Spielberg's “Saving Private Ryan” werd internationaal geroemd door zowel recenten als filmpubliek. Een onvergetelijke en indringende film die wereldwijd diepe indruk heeft gemaakt. De film werd bekroond met 5 Academy Awards, waaronder die voor Beste Regisseur. Ook werden Oscars in de wacht gesleept voor Cinematografie, Montage, Geluid en geluidsmontage. Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen. Reserveer nu een plaats per telefoon.
 


 Weekmenu stichting Kom-mee-Eten

14-04-2019

Van de redactie

Bodegraven – De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten van 15 april tot en met 19 april 2019 het volgende menu voor u.

 

Maandag
Mosterdsoep, gebakken aardappelen met mayo,
kip in saté saus, spruitjes, toetje
 

Dinsdag
Tomatensoep, aardappelen, hamburger met ketjup,
uiringen, spinazie, jus, toetje
 

Woensdag
Kippensoep, chili con carne met rijst of
aardappelen, tortilla chips, toetje
 

Donderdag
Groentesoep, romige hutspot met klapstuk,
jus, toetje
 

Vrijdag
Champignonsoep, aardappelen, kabeljauwburger,
sperziebonen, jus, toetje

 


 

Adres : Rijngaarde 1, Mondriaanzaal, Bodegraven
Kosten: € 7,50 voor een 3-gangen maaltijd
Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur
Opgeven kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma 06-53102893
 Door files 342 keer vertraging in 2018 vanuit Woerden naar ziekenhuis, SEH of huisartsenpost

14-04-2019

Van de redactie

Woerden - De Actiegroep Zorg voor Woerden en omstreken (voorheen actiegroep Zorg Dichtbij de Mens) heeft onderzoek gedaan naar de reistijden om van of naar een ziekenhuis, SEH of huisartsenpost te komen vanuit Woerden en omstreken. De normtijden die hiervoor gelden zijn 45 minuten met de auto. Vanuit de vele reacties die de Actiegroep krijgt, komen meldingen dat men vaak in de file staat. En dat klopt. In 2018 kon het 342 keer gebeuren dat je reistijd langer dan 45 minuten was. Dat je langer dan een uur onderweg was, om van of naar één van de Antonius Ziekenhuizen te komen vanuit Woerden, kon je 177 maal overkomen. Vanuit omliggende plaatsen is de reistijd nog langer.
 

Het Actiecomité heeft van Rijkswaterstaat de file-informatie ontvangen van een aantal trajecten. Helaas niet van alle trajecten. Het gaat om de A12 tussen Woerden - Harmelen, A12 Harmelen – de Meern, A2 Oudenrijn - Utrecht-Centrum/Leidsche Rijn en A2 Oudenrijn – Nieuwegein. Uit deze gegevens is het aantal keer dat er een vertraging van meer dan 25 minuten was gefilterd voor iemand die in of nabij Woerden woont. Zonder files doe je er 20 minuten over. Samen opgeteld kom je dan op 45 minuten, de norm voor de reistijd van of naar een ziekenhuis. In totaal blijkt dat je 342 keer in 2018 een langere reistijd had dan de norm. Volgens de prognoses voor de komende jaren zal de filedruk met ongeveer 30 % toenemen. Dat is dus geen best vooruitzicht. Hopelijk worden deze gegevens bij de besluitvorming meegenomen, als er door de overheid een zogenaamd “zorgbeeld” van Woerden en omgeving wordt gemaakt.
 

Doeke Stuurop van de Actiegroep: “Dit is echt te veel. In principe heb je dus elke dag de kans op een te lange reistijd voor de zorg die je nodig hebt. Dit geldt voor zowel het Antonius in Nieuwegein als voor Leidsche Rijn. En dan nog te weten dat buiten kantooruren er geen enkele huisartsenzorg meer is in en rondom Woerden. Mensen uit Zegveld bijvoorbeeld hebben een nog veel groter probleem.”
Nelleke Stuurop van de Actiegroep vervolgt: “En dan heb je het over de reistijden ingeval je een auto hebt. Als je die nou niet hebt, hoe moet je dan bij de Huisartsenpost komen buiten de kantoortijden?”
 

De komende maanden wil de Actiegroep, die samenwerkt met Inwonersbelangen en LijstvanderDoes, de uitkomsten van het onderzoek voorleggen aan de zorgverzekeraars en aan hen vragen of zij dit voor hun klanten, de burgers die de verzekeringspremie betalen, acceptabel vinden. En zo niet wat zij eraan willen doen om ervoor te zorgen dat ziekenhuiszorg, SEH en de huisartsenpost wel bereikbaar worden.
 Tweede editie Miss Travestie Groene Hart

14-04-2019

Van de redactie

Gouda - Het Roze Jaar Gouda 2018 is voorbij, maar Gouda Roze gaat door! Zaterdag 15 juni 2019 organiseert belangenvereniging Gouda Roze voor de tweede keer de Miss Travestie Groene Hart verkiezing! Na het grote succes van 2018, wordt nu gezocht naar de opvolgster van Victoria Vyper (winnares 2018).
 "Host Miss Travestie Groene Hart 2019"                                                               Foto: Hans van der Kamp


Zes kandidaten strijden in het Goudse Partycentrum Le Patapouf om de titel Miss Travestie Groene Hart 2019, de felbegeerde kroon, de sjerp en natuurlijk het finale ticket voor Miss Travestie Holland! Natuurlijk kan een verkiezing niet zonder host! Dit jaar heeft de organisatie een knaller van een host weten te strikken! Ze is Miss Travestie Gelderland en stond al op het hoofdpodium als host van Roze Zaterdag 2018 in Gouda! Nu keert ze terug naar Gouda als presentatrice van Miss Travestie Groene Hart 2019. Dit jaar is de presentatie in handen van niemand minder dan Miss Obesia Grandé! Wie er in de jury zitten blijft nog even geheim, maar wordt binnenkort door de organisatie bekend gemaakt. Wil jij de verkiezing bijwonen en je favoriete kandidaat aan komen moedigen? De kaartverkoop is nu gestart via de website van Gouda Roze. Koop je kaartje tijdens de pre-sale tot 15 mei en maak gebruik van een korting van 10% per kaartje!
 

Locatie:
Partycentrum Le Patapouf, Kolkmanstraat 1, 2805 CG, Gouda.
Zaal open: 20.00 uur, aanvang 20.30 uur.
 Opera “Scenes from Tarzan of the Apes” in première in theater Parkvilla

14-04-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de stomme film trakteert Opus 2 op een hedendaagse opera “Scenes from Tarzan of the Apes”. De première vindt plaats in Theater Parkvilla op zondag 19 mei 2019 om 15.00 uur. Vanwege de nauwe band met de stad Alphen aan de Rijn en het Theater Parkvilla is voor deze première plaats gekozen. In hetzelfde theater won het Ensemble jaren geleden de Cultuurprijs én de Publieksprijs van de stad Alphen aan de Rijn.  

Vergeet wat je weet over klassieke muziek, accordeons en ongemakkelijke concertgewoontes. Ensemble Opus 2 bestaande uit elf accordeonisten, groot slagwerk, sopraan, tenor en bariton versmelt klassiek, film, theater, jazz, zang, hedendaags, improvisatie, film en theater en neemt je mee naar een muzikale wereld waarvan je achteraf pas beseft dat je er behoefte aan had! Een niet-alledaagse bezetting met een niet-alledaagse productie! Ensemble Opus 2 staat bekend om zijn virtuositeit, gedurfd repertoire vol avontuur, melodie en ritmisch vuurwerk. Het ensemble staat onder leiding van Hans Barten en geeft concerten over de hele wereld. Elk van de musici brengt hun eigen achtergrond mee.

 

Scenes from Tarzan of the Apes
Culturen botsen in deze 21 ste eeuwse hervertelling van het bekende verhaal van de koning van de jungle, waar angst voor het onbekende transformeert in acceptatie, opoffering en liefde. Een productie waarin clips van de originele Tarzan film uit 1918 worden afgewisseld met live action en muziek die de geest van stomme film en hedendaagse opera oproept. Scènes from Tarzan of the Apes” is een unieke theatrale ervaring.  De opera is geschreven voor en opgedragen aan het ensemble door “composer in residence” John Franceschina en is gebaseerd op de roman uit 1914 van Edgar Rice Burroughs “Tarzan of the Apes”, tevens een parabel voor moderne tijden. Angst voor het onbekende, de behoefte om ergens bij te horen, opoffering en beantwoording van de liefde zijn zowel tijdloos als universeel.
 

Muziek en libretto : John Franceschina
Sopraan: Anouk Antonissen
Tenor: Luke Mitchell
Bariton: Fernando Linares-Correa
Ensemble Opus 2
Dirigent: Hans Barten
Regie: Malou Kranen
 

Kaartjes a € 17,50 zijn te koop via de website www.parkvilla.nl of aan de kassa. Indien u kaarten online koopt kunt u van te voren uw stoel bepalen.
 Workshop Versterk je eigen welzijn met je eigen verbeeldingskracht

14-04-2019

Van de redactie

Woerden - Op dinsdag 23 april van 10.00 tot 12.00 uur geeft Wike de Klerk bij Inloophuis ‘Leven met Kanker’ in Woerden een workshop over hoe jij je eigen verbeeldingskracht bewust kunt leren inzetten ter bevordering van je eigen welzijn. Door met deze verbeeldingsoefeningen en je eigen creativiteit aan de slag te gaan, schakel je de kracht van je geest in. Dit bevordert het zelfherstellend vermogen van je lichaam en dat kan een mooie aanvulling zijn op de medische zorg die je krijgt.
 

De workshop wordt gegeven door Wike de Klerk, die al 10 jaar aan het Inloophuis verbonden is en zij is als coach voor de Verbeeldingstoolkit ervaren in het werken met verbeeldingsoefeningen. Zij leert je deze eenvoudige oefeningen om je eigen verbeeldingskracht te gaan gebruiken voor het versterken van je draagkracht en veerkracht in moeilijke perioden. Het bijzondere van onze verbeelding is dat het vrijheid en ruimte geeft aan wat er in jou leeft aan gevoelens en emoties. En ook voor wat je nodig heb, of verlangt.

Aanmelden is niet nodig voor deze workshop. Aanvang 10.00 uur, vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar. Meer informatie via telefoon (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl ) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl ).

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.
 Geslaagde BBQ Kick Off bij winkelcentrum Broekvelden

13-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - De winkeliers van Winkelcentrum Broekvelden kijken terug op een geslaagde BBQ Kick Off. Het weer leek zomers, maar voelde wel fris aan. De pret en de schik waren er zeker niet minder om en met de verloting van de twee Weber barbecues zijn twee personen blij gemaakt. Deze verloting was In samenwerking met Formido Bodegraven georganiseerd. Vele mensen kwamen af op de gratis mini broodje, entrecote hamburger met salade, patat en een drankje.
 


Foto's: Digitale Bodegraafse KrantEerste streekmarkt van het jaar feestelijk geopend

13-04-2019

Van de redactie

Bodegraven – De eerste streekmarkt van dit jaar in de Kerkstraat is zaterdagochtend feestelijk geopend. Landal-park Manager Arjan van Esveld was speciaal naar Bodegraven gekomen om samen met de organisatie de streekmarkt op een bijzondere manier te openen.


Foto: Digitale Bodegraafse KrantKoningsspelen Da Costaschool

13-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vrijdag 12 april hebben de kinderen met elkaar, dansend op de Pasapas, de Koningsspelen geopend op het plein van de Da Costaschool.
 


Het Koningsdagontbijt volgde voor een aantal groepen. Andere groepen starten met de sportieve activiteiten in o.a. De Kuil en hebben de ochtend afgesloten met een Koningsdaglunch. Er is vooral veel bewogen, plezier gemaakt en heerlijk gegeten! Dank aan de sportverenigingen en de ouders die hebben meegeholpen er ook dit jaar weer een groot feest van te maken.
 


 Emilio Guzman verrast

13-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Donderdag 18 april komt cabaretier Emilio Guzman naar Bodegraven. Hij speelt zijn cabaretvoorstelling ‘Kom dan!’. Vooraf kunnen bezoekers een overheerlijke theaterhap nuttigen in het Grand café in het Evertshuis. 

Emilio Guzman is vrolijk. Het einde van de wereld nadert. Als het niet Trump is, die opschept over de grootte van zijn nucleaire knop, dan zijn het wel de gevolgen van het broeikaseffect. We gaan er aan, dus het maakt toch niet meer uit. Dat is misschien wel de reden waarom Emilio zo vrolijk is. Voorheen werd Emilio boos, op politici, op zichzelf. Hij heeft drie voorstellingen tegen populisme gemaakt en dat heeft… niks geholpen. De wereld is alleen maar populistischer geworden. Ook al is het voor Emilio misschien even slikken dat zijn voorstellingen helemaal niks hebben veranderd, het geeft hem ook vrijheid. Als het toch niet uitmaakt, kun je net zo goed doen waar je zin in hebt. En misschien maakt dat nou juist wel uit! Ben je benieuwd? Kom dan!


De voorstelling begint om 20:30 uur in de theaterzaal van het Evertshuis. Voorafgaand serveert Edwin van den Heuvel (Koksvisie) een overheerlijke theaterhap voor slechts € 16,50 per persoon. U heeft de keuze uit een uitgebreide saté-schotel met frites en salade óf een vegetarische verrassing. Wel vooraf reserveren graag. De theaterhap start om 18:30 uur in Grand Café Bij Everts. Tickets voor deze voorstelling à € 19,00 (incl. drankje) zijn te bestellen via www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa, Julianastraat 4, Bodegraven.


Praktische informatie:
Emilio Guzman – Kom dan!
Datum: Donderdag 18 april 2019
Genre: cabaret
Aanvang: 20:30 uur
Aanvang Theaterhap: 18:30 uur
Entree: € 19,00 (incl. consumptie)
Theaterhap: € 16,50 per persoon
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 Aantal oversluitingen hypotheek stijgt in één jaar met 85 procent

13-04-2019

Van de redactie

Bijna driekwart van de huizenkopers kiest voor langere rentevaste periode

Bodegraven - De historisch lage hypotheekrente is voor steeds meer Nederlanders reden om hun hypotheek over te sluiten waardoor hun woonlasten aanzienlijk verlaagd kunnen worden. Zo is het aantal overgesloten hypotheken in 2018 met maar liefst 85 procent gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Zij verwacht dat deze stijging ook dit jaar gaat doorzetten. Zo is het aantal oversluitingen in het eerste kwartaal van 2019 met 92 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.


Door de oververhitte woningmarkt is het niet alleen voor starters steeds moeilijker om een voet tussen de deur te krijgen. Ook doorstromen van een bestaande naar een nieuwe koopwoning wordt steeds lastiger. De Hypotheker constateert dat steeds meer Nederlanders er vanwege de aanhoudende lage rente voor kiezen hun hypotheek over te sluiten en zo hun woonlasten te verlagen. Met name 55 plussers sluiten hun hypotheek over (44,5 procent van het totaal aantal oversluiters), gevolgd door de leeftijdscategorie
45 – 55 jaar (29,8 procent). Met name huizenbezitters waarvan de hypotheek al enige tijd loopt, hebben vaak nog een hogere rente boven de 4 of 5 procent. Ook in de grote steden lijken veel woningbezitters te willen profiteren van de huidige lage rentes. Van de grote steden laat Den Haag (+117 procent) de grootste stijging in aantal oversluiters zien ten opzichte van 2017, gevolgd door Rotterdam (+84 procent), Utrecht (+69 procent) en Amsterdam (+57 procent).


Langere rentevaste periode steeds populairder
Huizenkopers kiezen daarnaast steeds vaker voor een langere rentevaste periode. In 2017 koos nog
16,6 procent voor een rentevaste periode van 30 jaar. In 2018 gold dat al voor bijna een kwart van de huizenkopers: een stijging van 44 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De rentevaste periode van 20 jaar is in 2018 het meest populair. Maar liefst 45,7 procent van de huizenkopers heeft hiervoor een voorkeur. Het aantal Nederlanders dat kiest voor de tot voor kort populaire 10-jaarsrente is in het afgelopen jaar juist sterk gedaald, met 18 procent.


“Aangezien de hypotheekrente al lange tijd historisch laag is, is oversluiten nog steeds erg gunstig. Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen nu en twee jaar afloopt. Dit komt doordat de boete die ze aan hun geldverstrekker moeten betalen niet meer zo hoog is”, zegt Jeremy Witteman, franchisenemer van De Hypotheker in Bodegraven. “Door het stijgende aantal aanbieders liggen de rentepercentages van de rentevaste periodes dichter bij elkaar waardoor een langere rentevaste periode aantrekkelijk is. Zo hebben bijna drie op de vier huizenkopers een duidelijke voorkeur voor een rentevaste periode tussen 20 en 30 jaar. Hiermee zijn zij namelijk zeker van stabiele maandlasten gedurende een langere looptijd van de hypotheek.”Dit weekend aan de slag met bijen tellen

12-04-2019

Van de redactie

"Een half uurtje in de achtertuin in het belang van ons gestreepte vriendje"


Bodegraven-Reeuwijk - Na de eerste succesvolle Bijentelling in 2018 roept ook dit jaar Nederland Zoemt alle Nederlanders op om het komende weekend - 13 en 14 april - een half uurtje bijen te tellen in de achtertuin.


"Het tellen van bijen is niet alleen leuk om te doen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen", aldus Dorien Ackerman, namens Nederland Zoemt. Vorig jaar, tijdens de eerste bijentelling, deden ruim 4.000 mensen mee en werden 40.000 bijen geteld. Ackerman: "Het interessante van zo'n tweede telling is dat je de resultaten kunt gaan vergelijken. Daar zijn we natuurlijk erg benieuwd naar", aldus Dorien. Om de tellers te helpen bij het herkennen van bijen is er net als vorig jaar een bijengids beschikbaar. Daarin staan de bijensoorten die in april in de tuin kunnen voorkomen en tips om ze te herkennen. Ook worden er door het hele land activiteiten georganiseerd met bijenexperts.
Belangrijk en leuk om te doen. Bijvoorbeeld samen met de kids ontdekken dat er heel wat meer soorten bijen zijn dan die gezellige dikke bommel of die 'huis-tuin& keuken' honing-bij. Meer over de telling inclusief een handig bijengidsje waarmee je alle bijensoorten kunt herkennen zijn terug te vinden op de site van Nederland Zoemt.


https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/ Koningsspelen/ Sportdag op IKC Schatrijk!

12-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Dat was nog eens een sportieve Koningsspelen op IKC Schatrijk! We begonnen de dag met een gezond ontbijt in de klas en het Open Podium. Daarna hebben de groepen 1/2 en de kinderen van het KDV op school allerlei activiteiten gedaan. Waaronder gesprongen op een springkussen van Kim’s Springkussenverhuur!De groepen 3/4 hebben een dansles gehad van Viva Dans en spellen gedaan in de gymzaal. De groepen 5 t/m 8 hebben allerlei atletiek onderdelen gedaan bij ESTO.

Het was een gezellige en sportieve dag!Lekker fitte Koningsspelen bij Het Vogelnest

13-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Dansen, springen, spelen! Het recept voor echte actieve Koningsspelen op Het Vogelnest. Het begon al met de warming-up op Lekker Fit. Lekker alles losmaken voordat de Koningsspelen begonnen.


Daarna werden er in schoolbrede gemixte groepjes van kleuter tot groep 8, in en rond de school verschillende spelletjes gedaan. Spijkerpoepen, touwtrekken, lekker ouderwets maar een des te groter het succes. Door de groepjes te mixen, werden de groepjes gelijkwaardig en zo werd het competitie en saamhorigheidsgevoel aangezwengeld. Want samen spelen is leuk, maar samen winnen is nog leuker!


Tussendoor was er natuurlijk een gezond tussendoortje en als afsluiter werd wederom gezamenlijk gedanst. Want bij de Koningsspelen hoort een liedje van Kinderen voor Kinderen en dit jaar was dit de Pasapas. De leerlingen tot en met groep 5 hebben dit nummer al uitgebreid geoefend in de danslessen die elke maandag op school plaatsvinden en de oudere kids lekker in de klas en thuis.
Al met al een zeer geslaagde en gezellige dag in rood, wit, blauw en oranje. Sport en spel bij Koningsspelen Reeuwijk

12-04-2019

Van de redactie

Reeuwijk - De Reeuwijkse basisscholen De Regenboog en De Bron en Koko-Kinderopvang hebben ook dit jaar weer de handen ineen geslagen en er een geweldig leuke en sportieve Koningsdag van gemaakt.

Onder prima weersomstandigheden werd er op de schoolpleinen een spelletjescircuit afgewerkt voor de jongste kinderen en op de sportvelden werkten de tennis-, atletiek-, voet- en korfbalvereniging weer op een fantastische wijze mee aan de sportieve uitdagingen van de dag.

Leerlingen van het Coenecoop College uit Waddinxveen zorgden samen met veel (groot)ouders voor de begeleiding van de spelen en de groepen.
De dag begon met een lekker, gezond Koningsontbijt en werd besloten met een welverdiend ijsje.
 Garagerockband SWITCHBOARD treedt op in PUHA Bodegraven

12-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Vanavond speelt garagerockband SWITCHBOARD uit Mijdrecht ter promotie van hun aankomende album in PUHA te Bodegraven. De band wordt bijgestaan door de bands Garden Mum en John's Rule. De show begint om 21.00 uur. Om alvast in de stemming te komen kijk nu naar de meest recente single van SWITCHBOARD - WEAK FISHds. Bram Tack Gast van de Week

12-04-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Maandagavond 15 april rechtstreeks bij Radio Bodegraven van 20.00 uur tot 21.00 uur heeft Leo Dijkmans in het programma “Gast van de Week” als gast ds. Bram Tack. We gaan praten over het Paasfeest. Wat betekent Pasen eigenlijk, is het alleen maar een vrije dag op 2e paasdag of is het meer. Met Pasen vieren de Christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood (op de derde dag na zijn kruisiging). Het wordt gevierd op zondag en maandag (vandaar dat de termen Paasmaandag en Waarom is er een vastentijd, hoe wordt het in de kerken beleefd Bram Tack gaat hier alles over vertellen. Ook wordt er natuurlijk passende muziek gedraaid die Bram Tack zelf heeft uitgezocht

Radio Bodegraven is in Bodegraven-Reeuwijk te ontvangen op de 107.8 FM in de Ether, en op de kabel van Ziggo en Rekam / Caywai.
 Start scholenproject Stichting 4 mei-herdenking Bodegraven

12-04-2019

Van de redactie

‘Opdat wij niet vergeten’


Bodegraven - In het kader van de komende 4 mei herdenking op Vredehof en Evertshuis is deze week gestart met het geven van gastlessen op de Bodegrafse basisscholen. Al een aantal jaar bezoekt mevrouw Cock Karssen op uitnodiging van de Stichting 4 mei-herdenking Bodegraven de scholen om verhalen uit de 2e Wereldoorlog te delen. Dit jaar wordt stilgestaan bij het wegvoeren van de Joodse familie Gans.

De leerlingen uit de groepen 7en 8 krijgen deze gastles.


Cock Karssen vertelt, op de achtergrond een foto van de 5 weggevoerde kinderen Gans

 Matthäus-Passion in het Evertshuis

12-04-2019

Van de redactie

"Deze unieke uitvoering van de Matthäus-Passion van J.S. Bach is op woensdag 17 april te zien op het witte doek in de theaterzaal van het Evertshuis."


Bodegraven - De live-opname wordt uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Sir Simon Rattle. In de Berlijnse concertzaal treden topsolisten op zoals Magdalena Kožená, Thomas Quasthoff en Mark Padmore. Deze uitvoering van de Berliner is vooral uniek omdat regisseur en Bijbelkenner Peter Sellars een aanpak heeft bedacht die uitgaat van meditatie en gebed en niet van theater. Sellars benut de vijfhoekige concertzaal door de musici tegenover elkaar op te stellen in plaats van tegenover het publiek. Indien u van de klassieke uitvoering van de Matthäus-Passion houdt, zult u de semi-geënsceneerde uitvoering van Peter Sellars door de Berliner Philharmoniker als nóg indrukwekkender ervaren.
Tickets voor deze voorstelling à € 8.50 ( incl. consumptie) zijn te bestellen via www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa, Julianastraat 4, Bodegraven. Let op! Aanvang van de voorstelling is iets eerder dan normaal, namelijk om 19.30 uur.


Praktische informatie:
Matthäus-Passion van J.S. Bach
Woensdag 17 april 2019
Genre: FILM
Aanvang: 19:30 uur
Entree: € 8.50 ( incl. consumptie)
Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484
 Chris Buitelaar erelid Vereniging van Watereigenaren en Rechthebbende

12-04-2019

Van de redactie

Reeuwijk - VWR, dé Vereniging van Watereigenaren en Rechthebbende gebruikers in Reeuwijk, nam in haar Algemene Leden Vergadering op 10 april afscheid van Chris Buitelaar als voorzitter. Het was woensdag 10 april de laatste keer dat Chris Buitelaar binnen de VWR de voorzittershamer hanteerde. Na 15 jaar vond hij o.a. dat het tijd was voor verjonging in het VWR-Bestuur.
Chris Buitelaar en diens echtgenote Mieke Buitelaar-van Wijk 

 

Kijk op Bodegraven-Reeuwijk publiceerde die dag een uitgebreid interview met Chris: KLIK HIER. Met zijn slogan “vlechten als het kan, maar vechten als het moet” heeft Chris Buitelaar het afgelopen anderhalve decennium veel voor het Reeuwijkse Plassengebied betekend. Reden voor de Leden in de Algemene Vergadering in te stemmen met benoeming van Chris tot Erelid van de vereniging. De daarbij behorende oorkonde werd hem door het oudst zittende bestuurslid Ton Baan aangereikt. Op voordracht van het Bestuur besloot de vergadering met algemene stemmen tot nieuwe voorzitter van VWR Anton Schiere te benoemen. Van verjonging in het Bestuur is daarmee slechts marginaal sprake, hij was 20 jaar geleden ook al Bestuurslid van VWR. Een alleszins geanimeerde avond, die werd afgesloten met een inleiding door Elly de Knikker, uitgever van o.a. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk, met haar visie op de ontwikkelingen in onze dorpen en vooral in het Plassengebied.Nieuwe Voorzitter GemZu

12-04-2019

Van de redactie

Den Haag/Bodegraven - Jan Kos is met ingang van 10 april 2019 voorzitter van GemZu en volgt hiermee Frank van Stipdonk op wiens zittingsperiode als voorzitter van het zuivelhandelscollectief per 10 april afloopt. De aftredende voorzitter Frank van Stipdonk (foto rechts) is CEO van zuivel multinational Interfood en heeft zich ruim zes jaar ingezet voor het handelscollectief.


Frank blijft betrokken bij Gemzu als bestuurslid. Daarnaast zal hij meer aandacht gaan besteden aan zijn bestuursfunctie binnen de Europese zuivelhandelsorganisatie Eucolait. Jan Kos (foto links) is sinds september 2015 voorzitter van de Afdeling Kaas van Gemzu. Kos is mede-eigenaar en CEO van een particuliere kaasonderneming: de Vandersterre Groep.
 

Met vestigingen in Bodegraven, Grootebroek, Meerkerk, Woerden en Deurningen is familiebedrijf Vandersterre actief in conceptmatige verkoop van kaas(producten) aan de markthandel, kaasspeciaalzaken, retail, out of home, groothandel en export naar meer dan 80 landen.
 

GemZu heeft als dé brancheorganisatie voor de zuivelhandel ruim 120 bedrijven als lid. De handelsbedrijven, opvolgende bereiders en dienstverleners aangesloten bij Gemzu vervullen een belangrijke rol in de zuivelsector bij het vermarkten en zorgen middels de internationale handel in het managen van prijsrisico’s en het opvangen van extreme prijsschommelingen in zuivelproducten. De Gemzu leden verzorgen meer dan 98% van de zuivelhandel in Nederland en zijn ook wereldwijd toonaangevend.
 Uit je bol met Haaspop

12-04-2019

Van de redactie

Boskoop  - Wie met Pasen iets anders wil dan paaseieren zoeken, naar het tuincentrum of de meubelboulevard, kan terecht bij Haaspop. Het driedaagse muziekfestival wordt van vrijdag 19 tot en met zondag 21 april gehouden in Flora Boskoop.


De line-up van het festival toont klinkende namen als Bökkers, Tino Martin en Snollebollekes. Organisatoren Ronald Dufais en Marjolein van Tienhoven bedachten drie thema’s voor Haaspop: Boerenrock op 19 april, Hollandse Avond op 20 april en Foute Avond op 21 april. ,,Bij Boerenrock is Bökkers een grote naam. De groep behoort tot de top van Nederland,” zegt Ronald Dufais. De Overijsselse band speelt zalen plat met hun ruige rock, compleet met Sallands dialect. Een optreden van Bökkers is niet compleet zonder biertje en keihard meezingen. De rockformatie werd een hit door de wedstrijd ‘saaiste plek van Nederland’. Woubrugge won de wedstrijd, maar Bökkers is nu al te zien in Boskoop. Ook rockformatie Mooi Wark zal de Boerenrockavond opluisteren.Bökkers

De Hollandse Avond belooft een non-stop feest te worden, want Wolter Kroes, Lesley Williams, Tino Martin en Marco de Hollander breken de zaal af, afgewisseld door Helemaal Top! DJ Jor-D doet er nog een schepje bovenop en zorgt voor de afterparty.

Er zijn zaalkaarten beschikbaar, voor degenen die lekker willen meedansen. Ook zijn er zitplaatsen op het balkon. Ronald Dufais is blij dat Tino Martin nog geboekt kon worden: ,,Hij is een van de populairste artiesten van het moment, op 8 juni staat hij in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Maar op 20 april is hij al bij ons.”


Mega-artiest Snollebollekes is de absolute topact van de Foute Avond op 21 april, samen met Barry Badpak. Snollebollekes stond recent twee keer in een bomvol Gelredome. Ook de avond in Boskoop was in no-time uitverkocht. Voor Boerenrock en de Hollandse Avond zijn nog kaarten beschikbaar. www.floraboskoop.nlGoed bezig: je hebt een clubgebouw gerepareerd!

12-04-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Doordat u, uw oude spulletjes en kleding aan de kringloop schenkt én lekker in één van onze winkels komt winkelen, kunnen wij een deel van de opbrengsten schenken aan goede doelen binnen ons verzorgingsgebied en die doen daarmee hele mooie dingen. Ja, u wist het niet, maar u hebt het dak van een clubgebouw gerepareerd, wieken van een molen gerestaureerd, onderhoud gepleegd aan de ambulance en nog veel meer! Hoe dan? Nou, door te winkelen bij de kringloop! Eind vorig jaar hebben we iedereen opgeroepen goede doelen aan te dragen en daar werd massaal gehoor aan gegeven! Maar liefst 15 goede doelen zijn daaruit geselecteerd en stuk voor stuk hebben ze inmiddels een mooie cheque ontvangen.
 Lezing: Marokko – natuur en cultuur van de Hoge Atlas- Jan Blokland

12-04-2019

Van de redactie

Gouda - Houdt u van tuinen en tuinieren? Kom dan op dinsdagavond 16 april a.s. om 19.30 uur naar gebouw ‘De Driestar-Educatief’ aan de Burgemeester Jamessingel 2, zaal 0.31 in Gouda voor de lezing van Jan Blokland.

Berbers leiden een hard bestaan in de Hoge Atlas, geen wegen, vervoer met lastdieren en moeilijk bereikbare lemen huizen gebouwd tegen steile hellingen zodat vlakke delen van de valleien beschikbaar blijven voor landbouw. U maakt kennis met het mooiste gebied van de Jebel Toubkal, de hoogste berg in Noord Afrika met fraaie landschapen, u ziet hellingen met bijzondere flora en afwisselende panorama’s met deskundig commentaar van spreker. Verder krijgt u een rondleiding door Marrakesh, een oude stad met oude bouwkunst van paleizen, moskeeën en oude stadspoorten! Een bijzondere lezing voor een ieder die van de natuur houdt.


Deze lezing is gratis te bezoeken voor leden van vereniging Groei & Bloei. Niet leden betalen een entree van €5,00. Alle bezoekers mogen gratis gebruik maken van het parkeerterrein gelegen langs het spoor tegenover de ingang van gebouw ‘De Driestar-Educatief’.

Meer informatie over deze activiteit vindt u op gouda.groei.nl
 Met ondernemers en inwoners de bodemdaling ervaren in de praktijk

12-04-2019

Van de redactie

Regio - Het Groene Hart kampt met een zakkende bodem door zetting en het inklinken van veengrond door ontwatering en droogte. Dat heeft zowel voor het platteland als de stad ingrijpende gevolgen. Zo wordt het moeilijker om landbouw en veeteelt te bedrijven en kampen woningen en de openbare ruimte met verzakking. De kosten voor de toekomst lopen in de miljarden euro's.


Er zijn daarom nieuwe, innovatieve invalshoeken nodig voor o.a. het wegenonderhoud, de agrarische sector en de fundering van oudere woningen. Binnen de Regio Deal bodemdaling Groene Hart werken overheden, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven gezamenlijk aan een aanpak voor het omgaan met bodemdaling. Afgelopen week kwamen deze partijen bij elkaar om in de praktijk te zien welke ingrijpende effecten de zakkende bodem heeft. Met rubberlaarzen en een luisterend oor trok het gezelschap van boerderij naar stad om meer te weten te komen over deze gezamenlijke opgave.
Op het platteland
Als eerste trok het gezelschap naar de veehouderij en het land van de familie Niesing in het noorden van de Polder Middelburg. De weilanden die onderaan de dijk liggen, zijn zo’n 3 meter lager dan het omliggende veenweidegebied. Dat komt door veenafgraving in het verleden en het op landbouw gerichte waterpeilbeheer in de polder. Door deze diepe ligging is in de weilanden sprake van zogenoemde ‘opbarsting’. Dat betekent dat op bepaalde plekken de grond de druk van het dieper liggende grondwater niet meer kan tegenhouden, waardoor dit dieper gelegen, brak grondwater omhoog stroomt. Door het zoutere water wordt het gras van mindere kwaliteit en door de verminderde draagkracht van de bodem gaat het maaien moeilijker. Deltares verricht samen met het hoogheemraadschap Rijnland onderzoek in Polder Middelburg om kennis te vergaren over de bodemdaling en opbarsting. Door de ontwikkelingen in het gebied nam de familie Niesing samen met een aantal collega-melkveehouders uit de polder het initiatief om een gezamenlijk plan te schrijven over de toekomst van de agrarische sector in de polder.


In de stad
Niet alleen het platteland kampt met bodemdaling. Gouda leeft al bijna 800 jaar met deze problematiek. De historische stad is gebouwd op veen en klei en door het gewicht van die bebouwing klinkt de bodem langzaam in. Dit gebeurt in de binnenstad met gemiddeld 3 mm per jaar. De negatieve gevolgen van bodemdaling zijn her en der merkbaar in de stad. Denk daarbij aan kelders die vollopen, optrekkend vocht, verzakkingen aan woningen en schade aan wegen, kabels en leidingen. Het gezelschap bezocht de binnenstad van Gouda en ging in gesprek met een actief betrokken Gouwenaar om te horen hoe bewoners deze problematiek ervaren. Bewoners, de gemeente, het waterschap en kennisinstellingen zijn met elkaar in gesprek over mogelijke maatregelen in de binnenstad. Een goede stap, want gezien de lastige opgave is samenwerking noodzakelijk.


Regio Deal Bodemdaling Groene Hart
De gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en de hoogheemraadschappen van Rijnland, De Stichtse Rijnlanden en Schieland en de Krimpenerwaard werken samen met het Rijk aan de uitwerking van de Regio Deal Bodemdaling Groene Hart. De ondertekening van de deal wordt verwacht voor het zomerreces van dit jaar. Daarna gaan alle partijen gezamenlijk aan de slag met projecten en pilots om kennis op te doen en oplossingen te vinden voor deze problematiek, zodat burgers, (agrarische) ondernemers en overheden straks weten hoe zij om moeten gaan met de effecten van bodemdaling. De kennis die in onze regio wordt verzameld, is ook bruikbaar voor andere delen van Nederland die met bodemdaling kampen en mogelijk ook internationaal interessant.
 Zuid-Hollandse kinderen drinken te weinig water

12-04-2019

Van de redactie

"Zeker buitenshuis blijft het drinken van kraanwater achter"

Regio - Kinderen in Zuid-Holland drinken niet genoeg water. Hoewel kinderen kraanwater lekker vinden, blijft het drinken ervan toch achter. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen tussen de 4 en 12 jaar. Het is belangrijk voor kinderen om voldoende kraanwater te drinken, zodat hun vochtbalans op peil blijft. Om het drinken van kraanwater op een leuke manier te stimuleren geeft drinkwaterbedrijf Oasen tips op oasen.nl/drinkwatervoorkids.


De drinkwaterbedrijven lieten het kraanwatergebruik van basisschoolleerlingen in Nederland onderzoeken vanwege de Koningsspelen. Die staan dit jaar in het teken van water drinken. Uit dit onderzoek blijkt dat het merendeel (70%) van de Zuid-Hollandse kinderen kraanwater lekker vindt. Toch drinken zij hooguit drie glazen op een dag (80%). Het Voedingscentrum adviseert een hoeveelheid van 1 tot 1,5 liter per dag. Dat komt neer op ongeveer 8 glazen water.
Wereld achter kraanwater ontdekken
Menig ouder herkent dat het lastig is om kinderen voldoende water te laten drinken. Kinderen zijn veelal druk met andere dingen en kiezen bijvoorbeeld liever voor zoetere dorstlessers. Met de tips probeert Oasen handvatten te geven om het drinken van kraanwater te bevorderen. Onder andere door het drinken van water leuker te maken. “Daarnaast nodigen wij ieder jaar 120 schoolklassen uit om de wereld achter de kraan te ontdekken”, zegt Walter van der Meer, directeur van Oasen. “Ook maken we drinkwater op openbare plekken beschikbaar met onze tappunten. Ideaal om even een bidon bij te vullen tijdens een wandeling of fietstocht”.


Zuid-Hollandse kinderen drinken water vooral thuis
Kinderen in Zuid-Holland geven ook aan dat ze kraanwater vooral thuis drinken. Buitenshuis gebeurt dat minder. Ook in vergelijking met kinderen uit de rest van Nederland, drinken Zuid-Hollandse jongens en meisjes weinig op de sportclub (65 procent), op een dagje uit (38 procent) of tijdens het spelen bij vriendjes en vriendinnetjes (24 procent).

Meer tappunten op openbare plekken
Oasen plaatste de afgelopen jaren tientallen watertappunten en blijft dit ook komende jaren doen. De tappunten zijn een succes, veel voorbijgangers maken er gebruik van. Het bedrijf wil hiermee het hergebruik van flessen en bidons stimuleren en de plastic afvalberg van flesjes verminderen. Behalve positief voor het milieu zijn de tappunten ook goed voor de gezondheid. Drinkwater is een lekkere dorstlesser en daarmee een prima vervanger voor suikerhoudende frisdranken. Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste ter wereld.

Oosten van Zuid-Holland
Oasen levert jaarlijks 45 miljard liter drinkwater aan klanten in het oosten van Zuid-Holland.
 VoorleesExpress diploma’s uitgereikt door wethouder Smits

11-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Op woensdagmiddag 4 april gaf de VoorleesExpress Bodegraven-Reeuwijk een feestje in het Evertshuis. Voor de deelnemende gezinnen en hun voorlezers was er een leuke interactieve voorleessessie over het boek de Wiebelbillenboogie. Daarna kregen 12 kinderen hun diploma overhandigd door wethouder Robèrt Smits. Na afloop kon iedereen gezellig wat blijven drinken. Er was een speciale taart om te vieren dat Bureau Bousa en de Bibliotheek de Groene Venen hun convenant ‘Iedereen plezier in lezen’ hebben vernieuwd.


Hilariteit bij het tekenen van het convenant
 

Beide organisaties werken sinds 2013 samen om in onze gemeente de VoorleesExpress uit te voeren. Kinderen met een taalachterstand worden 20 weken thuis voorgelezen door een vrijwilliger. Op een leuke en laagdrempelige manier werkt de voorlezer aan taalstimulering en plezier in boeken. Het hele gezin gaat op bezoek bij de bibliotheek. Daar kunnen ze terecht voor een vervolgcursus voorlezen voor ouders, taallessen in groepsverband en andere taalactiviteiten. De bibliotheek draagt ook bij met materialen voor de voorlezers en gratis abonnementen voor de gezinnen. Bureau Bousa is de verbindende schakel tussen de toeleiders, de gezinnen, de voorlezers, de bibliotheek en andere organisaties die in onze gemeente gezinnen ondersteunen.
De VoorleesExpress is één van de projecten waarmee de gemeente Bodegraven-Reeuwijk inzet op startblokgelijkheid, de eigen kracht en participatie van burgers, het bevorderen van de sociale samenhang tussen burgers en het terugdringen van laaggeletterdheid.
 


De kinderen en hun voorlezers


 Sparen voor Tupperware bij PLUS Hoogendoorn

11-04-2019

Van de redactie

Waarder – Ouders of verzorgers met uitwonende kinderen zullen het wel herkennen: na een bezoekje aan het thuisfront krijgt het kroost wat lekkers mee naar huis. Vaak in een Tupperware vershouddoos. De Tupperware-voorraad van ouders krimpt hierdoor gestaag, want de uitgeleende vershouddozen worden vaak niet teruggebracht. Daarom kunnen klanten van PLUS Hoogendoorn van 21 april tot en met 27 juli sparen voor Tupperware om hun voorraad weer aan te vullen of om hun eigen collectie op te bouwen.
 

Sparen voor Tupperware
Bij elke tien euro aan boodschappen ontvangen klanten van PLUS Hoogendoorn een spaarzegel. Bij 35 zegels is de spaarkaart vol en bij het inleveren en een bijbetaling ontvangen klanten tot wel 87 procent korting op één van de zes verschillende Tupperware producten. Eén van de producten is zelfs gratis.  Dick Hoogendoorn, ondernemer van PLUS Hoogendoorn : “Als PLUS staan wij voor Goed Eten. En goed eten wil je lang vers houden, want dat voorkomt voedselverspilling. Wij zijn daarom erg trots dat we een spaaractie met de producten van Tupperware starten. De vershouddozen zijn ideaal voor het lang vers houden van etenswaren, zoals kaas, groente en fruit en enorm populair bij jong en oud.” 


Uitgeleend Tupperware keert niet altijd terug
Uit onderzoek* blijkt dat ruim zeven op de tien (72%) uitwonende jongeren wel eens eten mee krijgt na een bezoek aan hun ouders. Bij uitwonende studenten komt dit vaker voor dan bij uitwonende jongeren die niet meer studeren: de helft (51%) van de studenten krijgt iedere maand wel een keer eten mee, tegenover een derde (34%) van de niet-studenten. De meest gangbare manier om dit eten mee te geven, is in Tupperware (84%). Het uitgeleende Tupperware wordt vaak niet teruggebracht. Zo vergeet de helft van de jongeren (50%) de geleende vershouddozen weer terug naar hun ouders te brengen.
 

De nationale ‘Breng de Tupperware Terug Naar Je Ouders’-dag
Naast de spaaractie vindt PLUS het daarom hoog tijd worden dat de uitgeleende vershouddozen nu eindelijk eens terug gaan naar de rechtmatige eigenaar. Daarom roept de supermarktketen zondag 14 april uit tot nationale ‘Breng Je Tupperware Terug Naar Je Ouders’-dag. Dé dag om alle ouders eens te bedanken voor al dat lekkers dat ze door het jaar hebben meegegeven en meteen alle vershouddozen terug te brengen.
 

Tupperware-dag bij Plus Hoogendoorn
Klanten die graag advies en tips krijgen over het langer vers houden van bijvoorbeeld kaas, brood, groente, fruit en vleeswaren, kunnen bij PLUS Hoogendoorn terecht. Op zaterdag 11 mei van 11:00 tot 17:00 staat er een Tupperware Consulent(e) in de winkel die alle vragen beantwoordt en tips geeft over het lekker lang vers houden van producten.

Meer informatie is te vinden op www.plus.nl/tupperware
 Studio Viva Dans heeft weer mooie resultaten behaald afgelopen zondag

11-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Studio Viva Dans nam met vijf selectiegroepen deel aan een danswedstrijd in Beverwijk. Alle groepen gingen met een beker naar huis. De groepen flow active en flow motion wisten de tweede plaats te behalen. Dance Unit behaalde de 3e prijs in de oudste en hoogste categorie. Dance Vibe behaalde net niet de derde prijs, maar ontvingen een beker voor de vierde prijs i.v.m. de vele tegenstanders werden er in deze categorie 6 bekers uitgedeeld.

 


 

De groep Flow Devotion, de jongste selectiegroep van Viva Dans, wist de eerste prijs binnen te halen. Naast de bekers kregen de groepen mooie cijfers van de jury, waarmee zij zich hebben weten te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap einde van dit jaar. Zij behoren volgens de jury bij de beste zes van alle deelnemende teams en zullen daarom in mei strijden om de titel Nederlands kampioen. "Ik ben super trots op de resultaten die onze selectiegroepen, maar ook onze docenten Liselot van den Boogaard, Refaja Bastiaans en Frency van Duijn, tot nu toe hebben behaald. We zullen de aankomende weken hard gaan trainen en ons best doen om ook op het NK een beker te bemachtigen"; Carolien van Os (artistiek leidster Viva Dans)
 Onderwaterscooters bij Sportcentrum De Kuil in de meivakantie

11-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Na het grote succes van vorig jaar komt zwemmen met een onderwaterscooter weer terug bij Sportcentrum De Kuil! De activiteit wordt in een groepje van maximaal vijf kinderen gegeven en duurt 30 minuten. Deelnemers mogen mee doen als zij tussen de 8 en 15 jaar zijn én een zwemdiploma in bezit hebben. Dit doen wij om de veiligheid te kunnen garanderen.De kosten hiervoor zijn € 12,50 (dit is inclusief vrijzwemmen). Op maandag 29 april tussen 13:00 – 15:30 uur en dinsdag 30 april tussen 11.00 – 12:00 uur en 13:00 – 13:00 uur wordt deze activiteit verzorgd.

Wil jij een keer onder water zwemmen zonder je benen te gebruiken? Je kan je aanmelden via www.senw-br.nl (bij nieuws). Omgevingsdienst Midden-Holland zet drone in voor meer toezicht

11-04-2019

Bron: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - De Omgevingsdienst Midden-Holland gaat met zijn tijd mee en gaat een drone inzetten voor het toezicht. Op dit moment vliegt de ODMH vier keer per jaar met een vliegtuig over de regio. Hierbij wordt gekeken of er situaties zijn die niet voldoen aan de milieu- of bouw- regelgeving. Vanaf april wordt deze mogelijkheid uitgebreid door het gebruik van een drone. Deze wordt bijvoorbeeld ingezet voor de controle van grondverzet, slootdempingen en illegale bebouwing in het buitengebied van de gemeente. 

De ODMH moet als overheid voldoen aan strenge regels om de drone beroepsmatig in te kunnen zetten. Acht medewerkers van de ODMH zijn opgeleid en gecertificeerd, de drone is ingeschreven in het luchtvaartregister, een verzekering is afgesloten en toestemming is verkregen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook de privacywetgeving speelt een grote rol in het gebruik van de drone. De regels om beroepsmatig met een drone te vliegen zijn strenger dan de regels voor de recreant. Zo mag een recreant tot 100 meter hoogte vliegen en mag je beroepsmatig niet hoger dan 50 meter.
 

Tegenwoordig worden drones door diverse organisaties ingezet. Zo gebruiken ook de waterschappen drones voor de controles van dijken en worden ook natuurgebieden met behulp van drones geobserveerd.
 Iedereen kan fietsen met de BuddyBike!

11-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - De wind door je haren, de zon op je gezicht, hoor de vogels fluiten, lekker bewegen, samen naar buiten. Afgelopen weken was het al sommige dagen prachtig mooi weer en iedereen genoot. Fietsen met de buddybike is plezier voor twee!

De BuddyBike is een elektrisch ondersteunde fiets voor iedereen die niet zelfstandig kan fietsen. Omdat je op de BuddyBike naast elkaar zit, kun je samen genieten van de omgeving en gezellig kletsen tijdens het fietsen. De BuddyBike fietst als een gewone fiets. Als gast (bijrijder) kun je zelf kiezen of je met of zonder weerstand mee wilt trappen of dat je je laat rondrijden. De BuddyBike is voor iedereen te gebruiken, wel volgen de bikers (fietsers) eerst een instructietraining, zodat iedereen veilig op weg kan met de BuddyBike.
 

De eerstvolgende training staat gepland op woensdag 17 april om 19.30 uur in de oude Beatrixschool, Dronenplein 7. Wilt u deelnemen aan deze trainging laat het ons weten door een mail te sturen naar info@buddybike.nl of door te bellen met 06 - 20 15 68 76. Als u zelf iemand kent die graag als gast wilt mee fietsen laat dit ons dan weten, wij zorgen ervoor dat een getrainde biker met de gast kan fietsen.


Kijk voor meer informatie op www.buddybike.nl en lees precies wat de bedoeling is. Bellen kan ook: 06 - 20 15 68 76 (Ma. Di. Do. Vr.) Of stuur een mail naar info@buddybike.nl. Voor het gebruik van de BuddyBike vragen we een bijdrage per van € 5,00 uur; deze bijdrage is nodig voor onderhoud, afschrijving en verzekering van de BuddyBike. De BuddyBike is beschikbaar van maandag t/m zaterdag.
 Vier verdachten aangehouden bij poging inbraak

11-04-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Op dinsdag 9 april kwam omstreeks 16:00 uur de melding binnen dat er personen een flat in de Van Staverenstraat waren binnengegaan. De personen gingen ervandoor toen een bewoner aankwam.
 

Doormiddel van kentekenregistratie troffen agenten het weggereden voertuig op de Harderwijkweg in Gouda aan. De vier inzittenden werden aangehouden. Het betreft een vrouw van 31 jaar uit Amersfoort. De andere drie verdachten zijn mannen van respectievelijk 44, 46, en 49 jaar oud zonder vaste woon of verblijfplaats. In het voertuig trof de politie verschillende inbrekerswerktuigen aan. De vier verdachten zitten momenteel vast en worden verhoord.Twee extra velden voor Gouda Beach Experience

11-04-2019

Van de redactie

Gouda - Gouda Beach Experience, dat dit jaar van vrijdag 5 t/m maandag 8 juli plaatsvindt, voegt dit jaar 2 extra velden toe aan de Markt voor de activiteiten op zondag en maandag. De uitbreiding is te danken aan het succes van de afgelopen jaren, waarbij het Bedrijventoernooi steeds sneller vol zat. De twee velden zorgen ervoor dat het Bedrijventoernooi nu ruimte biedt aan maar liefst 48 teams. De organisatie zet daarnaast de extra velden in voor Family on the Beach, het familie-evenement vol zomerse activiteiten dat op zondag zal plaatsvinden.Inschrijven
Vanaf half maart kunnen teams zich weer inschrijven voor de toernooien en inmiddels zijn er al 16 aanmeldingen voor het Bedrijventoernooi, 14 voor het Lerarentoernooi en 8 voor het Vriendentoernooi. Rogier Zandijk van SPORT·GOUDA is zeer tevreden. “Dit is een geweldige start van het evenement. We raden iedereen die mee wil doen dan ook aan om er snel bij te zijn en zich in te schrijven via onze website.”

Programma vol vermaak
Naast de bekende toernooien staat er weer een aantal vertrouwde onderdelen op het programma. Zo zal Eressëa op zondagochtend weer de Gouda Beach YOGA Experience verzorgen en neemt de Rugbyclub op zaterdag de velden over voor een stevig potje Beachrugby. Daarnaast zijn er diverse clinics, is de Buurtsport weer van de partij en is er een voetvolleytoernooi voor jongeren vanaf 12 jaar.
Nieuw dit jaar is het VollinGo Open 2:2, een spectaculair 2 tegen 2 toernooi waarbij de plaatselijke toppers, aangevuld met regioduo’s, zaterdagavond de strijd aangaan. Een mustsee voor iedereen die van deze snelle en zomerse sport houdt!

Uitstraling
“Gouda Beach Experience is inmiddels verweven met de zomer van Gouda en de populariteit ervan neemt steeds verder toe. De uitbreiding, die mede dankzij onze partners Van Nieuwpoort en de firma Bos en ZN tot stand is gekomen, is daar een bevestiging van,” aldus Remko van der Hammen van Organisatieburo Grand Canyon. “Dit jaar hebben we niet alleen extra velden, deze zullen ook in een nieuw jasje worden gestoken. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om veldsponsor te worden en zich op sportieve wijze te presenteren tijdens Gouda Beach.”

Voor meer informatie over de toernooien, het programma en sponsoring, kun je kijken op www.goudabeachexperience.nl.
 Ronde van Waddinxveen met kanshebbers uit de regio

11-04-2019

Van de redactie

Waddinxveen - Op 2e Paasdag 22 april staan in Nieuwbouw Park De Triangel veel sterke renners en rensters uit de regio aan start. De wielerdag begint om 09.30 uur met een wedstrijd voor de vrouwen en eindigt om 16.30 uur met de Burgerronde. De Burgerronde en de Dikke Banden Race voor kinderen staan open voor inwoners van Waddinxveen en omliggende woonplaatsen. Over deze laatste wedstrijden is info te vinden op www.rondevanwaddinxveen.nl met een inschrijfformulier. Ook ter plaatse is inschrijven mogelijk. Start en finish zijn gelegen aan de Parklaan.


Foto: Koos ’t Hart

De wedstrijden voor kinderen van 7 t/m 12 jaar op gewone fietsen beginnen om 15.15 uur. De race voor eliterenners en beloften (13.00 uur) heeft in Gouwenaar Arno Kleinjan een uitblinker. Boskoper Mathijs de Leng kan met hem wedijveren, net als Etienne Lenting uit Nieuwveen. Amateurs en junioren beginnen om 11.15 uur.

De populaire Waddinxvener Koen de Leeuw die ook een goede hardloper is, trekt veel supporters naar Park De Triangel. Hij zal de Burgerronde ongetwijfeld kleur geven.

RTW FM doet de gehele dag verslag met zes reporters. Ether 105.8 FM, Kabel 103.4 FM.
 Haarwerk informatieavond

11-04-2019

Van de redactie

Woerden - Op woensdagavond 24 april om 19.30 uur organiseert Inloophuis ‘Leven met kanker’ een ‘haarwerk informatieavond’ door Karin den Boer van Karin’s Haarboutique in Driebruggen. Zij is gespecialiseerd in haarwerken en pruiken.


Haar is een belangrijk deel van ons uiterlijk. Als u uw haar verliest, is dat dan ook bijzonder ingrijpend. Door hormoonveranderingen, haarziektes zoals Alopetia Areata of Alopetia Androgenetica, acute stress, hoofdhuidproblematiek of ziekte kunt u er ineens mee te maken krijgen. De meest bekende oorzaken zijn chemotherapie en bestraling. Wie zo’n behandeling ondergaat, moet heel wat doormaken. Het is fijn om er dan goed uit te blijven zien waardoor niet direct zichtbaar is wat gaande is en u zoveel mogelijk kunt blijven doen wat u graag doet.


Een haarwerk dat past bij uw uitstraling en persoonlijkheid geeft zelfvertrouwen en zekerheid. Het kiezen van coupe, kleur en onderhoud is een vertrouwelijke zaak. Rust, aandacht en een persoonlijke benadering zijn daarbij essentieel. Tijdens de ‘haarwerk informatieavond’ op woensdag 24 april 2019 om 19.30 uur, in het Inloophuis wordt u geïnformeerd over de diverse haarwerk mogelijkheden qua model, kleur en verzorging. De ‘haarwerksalon’ van Karin biedt vakmanschap, ruime ervaring, privacy en individuele begeleiding. Zij legt deze avond uitgebreid uit hoe u het haarwerk onderhoudt en in model brengt, zodat het er mooi uit blijft zien. U zult zien dat het prettig is om te weten wat er allemaal kan.

Aanmelden is nodig voor deze informatieavond. Aanvang 19.30 uur, vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Meer informatie via telefoon (06-14004496), per email (info@inloophuislevenmetkanker.nl) of in het Inloophuis (openingstijden zie de website www.inloophuislevenmetkanker.nl).


Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.
 Eindelijk cameratoezicht bij Tournoysveld

11-04-2019

Van de redactie

Woerden - Er komt eindelijk cameratoezicht bij winkelcentrum Tournoysveld. Dat liet de burgemeester woensdag per brief weten aan de gemeenteraad. De inzet van camera’s volgt op een motie van de Woerdense VVD, die twee maanden geleden werd ingediend naar aanleiding van de aanhoudende overlast en vernielingen.

Ondanks het feit dat de motie al twee maanden geleden werd ingediend, is de Woerdense VVD blij dat de burgemeester nu actie onderneemt. De fractie zegt reikhalzend uit te kijken naar de plaatsing van de camera’s. “Onze Inwoners en ondernemers hebben hier lang op moeten wachten. Het is onacceptabel dat Woerdenaren ’s nachts wakker liggen omdat ze bang zijn dat hun auto in brand wordt gestoken. Dat ze niet meer op hun gemak boodschappen durven doen,” aldus fractievoorzitter Florian van Hout. “Een steen door je ruit krijgen zou geen ondernemersrisico moeten zijn.”
De burgemeester heeft middels de brief de gemeenteraad geïnformeerd over zijn besluit om cameratoezicht in te zetten. De procedure daarvoor is intussen in gang gezet. De VVD hoopt dat de camera’s nu ook snel echt worden opgehangen. Van Hout: “De camerabeelden helpen bij het oppakken van de criminelen en overlastgevers die inwoners en ondernemers het leven zuur maken. Het belangrijkste is dat de rust terugkeert en mensen zich niet meer onveilig hoeven te voelen.”

De motie die de VVD in februari indiende, samen met bijna alle andere partijen, werd unaniem aangenomen. De gemeenteraad sprak daarmee stevig uit dat extra maatregelen bij Tournoysveld noodzakelijk zijn. Uit de brief van de burgemeester blijkt dat dat signaal van de raad hard nodig was: andere maatregelen waren tot nu toe onvoldoende, schrijft het college. Er werd meer gesurveilleerd, BOA’s en jongerenwerkers besteedden nog meer aandacht aan de wijk. Die inzet leidde niet tot een afname van de problemen: daarna gingen nog twee auto’s in vlammen op. De problemen zijn dusdanig ernstig en structureel van aard dat cameratoezicht gerechtvaardigd is.

Het college informeerde de raad twee weken geleden naast cameratoezicht ook over andere extra maatregelen die worden genomen of al genomen zijn. Zo wordt de verlichting rondom het winkelcentrum verbeterd, komt er cameratoezicht in het winkelcentrum en worden overlastgevers (verdergaand) in beeld gebracht. De Woerdense VVD zegt ook over die maatregelen verheugd te zijn: wat de liberalen betreft moet alles in het werk gesteld worden om de overlast zo snel mogelijk te laten stoppen.
 BBQ Kick Off bij Winkelcentrum Broekvelden

10-04-2019

Van de redactie

Bodegraven – De winkeliers van Winkelcentrum Broekvelden houden zaterdag 13 april een BBQ Kick Off. Zo kunt u alvast genieten van heerlijke en inspirerende BBQ ideëen voor de komende lente- en zomerdagen. Uiteraard is het geheel onder het genot van een hapje en drankje, ook is er muziek en een springkussen aanwezig.
 

Bij de winkeliers in de Vromade ontvangt u de afgebeelde Flyer. Op deze flyer staan vele acties en kunt u tegen inlevering van de flyer een gratis mini broodje, entrecote hamburger met salade, patat en een drankje halen. (maximaal 1 flyer per persoon)
 

Maak kans op ËËN van de twee Weber barbecues
In samenwerking met Formido Bodegraven kunt u kans maken op één van de twee Weber barbecues. Tijdens de proeverij deponeert u de bon van de flyer met uw naam zaterdag in de ton tijdens de proeverij. Hiermee maakt u dan kans op 1 van de twee barbecues. De loting vindt plaats om 13.00 uur en 15.00 uur. Wel moet u tijdens de loting aanwezig zijn, want de prijs ontvangt u alleen als u aanwezig bent, anders gaat de loting door en wordt er een andere winnaar gekozen.
 Fietser geschept door bestelbus

10-04-2019

Van de redactie

Bodegraven – Op één van de gevaarlijkste oversteekplaatsen van Bodegraven is woensdagmiddag even na 15.30 uur een fietser geschept door een bestelbus. Het ongeval gebeurde bij de oversteek van de Oud Bodegraafseweg/N458/Nespad. De fietser is gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis.


 Modelbouw Stoommachines en schepen bij Rijnhoek Plaza

10-04-2019

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 13 april komt de modelbouw vereniging Oude Rijn en Gouwe naar Rijnhoek Plaza tussen 09.00 en 16.00 uur, met demonstraties van stoommachines, schepen en andere modellen.

 

 

 Mijlpaal Minibridge

10-04-2019

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Op 10 april heeft wethouder Knol een oorkonde uitgereikt aan de 500e basisschoolleerling in Bodegraven-Reeuwijk die Minibridge heeft geleerd: Crista Slappendel.

Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats op Basisschool De Bron in Reeuwijk-Dorp. Deze school is een van de acht basisscholen, waar Minibridgelessen worden gegeven. Ook zijn er lessen gegeven aan BRAVO en de KPJ. De lessen worden georganiseerd door de Jeugdcommissie van Bridgeclub Bodegraven-Reeuwijk.

Er staat een team van vrijwilligers klaar: bridgedocenten en tafelbegeleiders. Het is opvallend hoe snel de leerlingen het spel oppikken en hoe enthousiast ze daarbij zijn. Als de lessen zijn afgerond, kunnen de leerlingen die de smaak te pakken hebben gekregen, doorstromen naar de Jeugdclub op donderdagmiddag. Zo kunnen ze zich verder ontwikkelen in het mooie bridgespel.
 Gezocht oude gegevens van sigarenfabrieken

10-04-2019

Van de redactie

Bodegraven/Raalte – Herman Jansen, uit Raalte is op zoek naar oude gegevens van de sigarenfabrieken uit Bodegraven. Vroeger stonden hier enkele bedrijven en Herman is dan ook op zoek naar oude foto’s, gegevens en sigarenbanden.
 


Heeft u deze en zou u ze willen afstaan stuur deze dan op naar onderstaand adres. De kosten worden vergoed. U kunt ook een mail sturen naar: wecheltie@ziggo.nl


Herman Jansen
Schouwenhage 14
8102VA Raalte
 Fantastische opening Opera Viva Festival

10-04-2019

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Zondagavond werd het eerste Opera Viva Festival geopend door de ambassadeur van Italië. Ook aanwezig waren burgemeester Victor Molkenboer en wethouder Cultuur George Becht, vertegenwoordigers van fondsen, vrienden en de directeur van het Italiaans cultureel Instituut in Nederland, mevrouw Callea. Zij was trots op dit festival dat de Italiaans cultuur en muziek onder de aandacht brengt. “Heel belangrijk.”


Al gauw betrad Ernst Daniël Smid het podium met prachtige verhalen over componisten. ”Leuk om die verhalen eens een keer te horen,” liet Molkenboer weten. Smid liet tussendoor stukken uit opera’s horen en bij sommige liederen werd luidkeels meegezongen door leden van het Opera Viva Gezelschap. Dat kon Smid bijzonder waarderen. “Ik heb jaren lang het programma Una Voce Particolare gepresenteerd, maar ik ben jullie daar nooit tegengekomen.” Dat belooft wat voor de voorstellingen op maandag en woensdagavond: Een Groene Hart Opera. Hiervoor zijn net als voor ‘Naked’ van Carla Regina nog kaartjes te verkrijgen. Na afloop bleef Smid gezellig een drankje drinken in de foyer. Info via www.operavivafestival.nl.
v.l.n.r: mevrouw Callea, wethouder Becht, Carla Regina, ambassadeur de heer dr. Perugini en zijn echtgenote, burgemeester Molkenboer en Arie Oosterlee, voorzitter Stichting opera Viva Festival. Fotograaf: Bonny Vrielink. fotograaf Winny van Rij


Gratis miniconcerten
Vanmiddag vond het eerste gratis lunchconcert plaats en wel in de Grote Zaal van het St. Antonius. Rond de 80 bezoekers genoten van het optreden van zes leden van Opera Viva. Easy Opera was het thema en zo was het ook. Het ziekenhuis wil deze concerten weer nieuw leven inblazen en dit was een mooie aftrap. Een laagdrempelig optreden dat werd afsloten met O Solo Mio. Wie dit gemist heeft kan in de herkansing op dinsdagmiddag om 12.00 uur in het Stadsmuseum en op woensdagmiddag in Galerie van Slagmaat.
Ook kinderen kunnen kennismaken met opera aan de hand van het sprookje van Hans en Grietje. Dat gebeurt op woensdagochtend op de Constantijn en de Wegwijzer.
 Voorlopig geen afsluiting Barwoutswaarder

10-04-2019

Van de redactie

Woerden - De Barwoutswaarder in Woerden blijft voorlopig open voor doorgaand verkeer. Tot deze conclusie is het college gekomen op basis van tellingen die eind 2018 zijn gehouden. Aanleiding daarvoor waren enkele ingediende bezwaren tegen een voorgenomen afsluiting tussen de Kuipersweg en de Gildenweg. De weg blijkt niet drukker dan andere rustige woonstraten. Wanneer er meer duidelijkheid is over de extra brug over de Oude Rijn tussen Rietveld en Hollandbaan, zal opnieuw worden bekeken of afsluiting wenselijk is.
 

De kern van de bezwaren tegen de afsluiting van de Barwoutswaarder is dat de bereikbaarheid daarmee in het geding komt. Verkeer dat richting Nieuwerbrug moet, moet omrijden. Ook is er de vrees dat bepaalde bedrijven niet bereikbaar zijn wanneer vrachtverkeer zowel komt aanrijden als moet wegrijden vanaf de Kuipersweg. Hierover verschillen bezwaarmakers en gemeente van mening.
 

Tellingen
Van 23 november tot en met 10 december 2018 zijn tellingen gehouden. Hieruit bleek dat de verkeersintensiteiten heel normaal zijn voor rustige woonstraten. Een significant deel van het aantal motorvoertuigbewegingen is bovendien van de bewoners zelf.
 Zonnepanelen op schooldaken

10-04-2019

Van de redactie

Ambitie: schoolgebouwen CO2-neutraal in 2030

Woerden - Eind dit jaar zullen 12 van de 32 schoolgebouwen in de gemeente Woerden voorzien zijn van zonnepanelen op het dak. Hieronder ook het Scholencluster Kamerik, dat najaar 2019 in gebruik wordt genomen door de basisscholen De Wijde Blik en Eben Haëzer. Met deze aanpak lopen de Woerdense schoolbesturen vooruit op de activiteiten van de Stichting Schooldakrevolutie. Deze stichting trok najaar 2018 landelijk aandacht met haar ambitie om in zes jaar tijd zonnepanelen te plaatsen op alle 6.000 geschikte schooldaken in Nederland.
 

De schoolgebouwen die de komende 10 jaar nieuwbouw krijgen of gerenoveerd worden, worden CO2-neutraal. Dit is de ambitie van de gemeente. De plaatsing van zonnepanelen maakt hier uitdrukkelijk onderdeel van uit. Scholen en gemeente spreken samen af welke scholen dat zijn. Daarnaast is het college er voorstander van om te laten onderzoeken wat naast zonnepanelen de alternatieve mogelijkheden zijn om een aantal jongere schoolgebouwen, die voorlopig nog blijven staan, de komende jaren CO2-neutraal te maken. Wethouder George Becht (onderwijs) zegt hierover: “Het gaat in dit geval om gebouwen die pas na 2028 voor nieuwbouw of renovatie in aanmerking komen. De ambitie van de Gemeente Woerden is dat alle gemeentelijke gebouwen en ook schoolgebouwen in 2030 CO2-neutraal zijn.”
 Van een grijze tuin, naar een groene tuin

10-04-2019

Van de redactie

Watervriendelijke Tuindag zaterdag 4 mei

Woerden - Het klimaat verandert. Steeds vaker worden we geconfronteerd met hevige regenbuien die hinder, wateroverlast en schade veroorzaken. Reden voor vijf gemeenten in de regio Utrecht, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Tuinbranche Nederland om de handen ineen te slaan. Gezamenlijk organiseren zij de ‘Maand van de Watervriendelijke tuin’. Per tuincentrum en per gemeente zijn er verschillende acties. Gemeente Woerden sluit deze maand in samenwerking met tuincentrum de Bosrand af met de ‘Watervriendelijke Tuindag’ op zaterdag 4 mei.
 

Wateroverlast
We worden regelmatig overvallen door flinke regenbuien. Straten staan tijdelijk blank omdat het regenwater nergens heen kan. Veel plekken zijn namelijk vergrijsd (betegeld). Willen we onze omgeving leefbaar houden, dan moeten we van een grijze omgeving naar een groene omgeving. Door een tuin in te richten met meer groen en minder stenen, kan het regenwater namelijk beter weglopen en verkleint de kans op wateroverlast. Vaak gaat het om slechts kleine aanpassingen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.klimaatklaar.nl. De gemeente Woerden en tuincentrum de Bosrand organiseren in dit kader de Watervriendelijke Tuindag.
 

Watervriendelijke Tuindag
Op zaterdag 4 mei van 8.30 tot 16.00 uur kan er bij tuincentrum de Bosrand (Rietveld 36a, Woerden) inspiratie worden opgedaan over een watervriendelijke tuin. Tuinbezitters worden uitgedaagd om na te denken over het nut en de noodzaak van water- en hittevriendelijke tuinen. Vragen als: ‘Wat houdt een watervriendelijke tuin precies in?’, ‘Welke mogelijkheden zijn er?’ en ‘Waar kan ik het beste beginnen?’ worden beantwoord. Leer meer over water met de watertafel, stel al je vragen aan de imker, ontvang beplantings- en tuinadvies door een tuinexpert, maak kans op een handige regenton en leer meer over een regenwaterschutting én ontdek jouw subsidiemogelijkheden. Het belooft een interessante dag te worden voor jong en oud.
 Lezing NPV-afdeling Woerden 'Orgaandonatie - een kwetsbaar onderwerp'

10-04-2019

Van de redactie

Woerden - De NPV-afdeling WOERDEN organiseert op 17 april 2019 een openbare lezing over ‘Orgaandonatie – een kwetsbaar onderwerp’. In deze lezing hoopt de heer Diederik van Dijk*, algemeen directeur van de NPV, verschillende aspecten rond orgaandonatie te belichten.


In 2020 gaat de nieuwe Wet op de orgaandonatie in. Dat betekent dat in principe elke Nederlander donor wordt, tenzij men dit nadrukkelijk niet wil en dat laat registreren. Donatie kan bij leven of na overlijden. Dat is de feitelijke kant maar orgaandonatie heeft ook een emotionele en een ethische kant. Hoe zit het eigenlijk met afscheid nemen en begraven van iemand die zijn organen heeft afgestaan? Als ik een keuze maak voor of tegen orgaandonatie, hoe leg ik die dan vast? Deze en veel andere vragen kunnen bovenkomen als we nadenken over orgaandonatie. Op het punt van orgaandonatie krijgen we vanuit de Bijbel geen eenduidige richtlijn en daarom kan het voor velen lastig zijn om zich een mening te vormen over dit onderwerp. Alle reden dus om een zorgvuldige afweging te maken.


De NPV is een christelijke patiëntenvereniging. Zij staat leden maar ook anderen bij in medische en ethische vraagstukken. Het onderwerp orgaandonatie is daar een voorbeeld van. De lokale afdeling Woerden richt zich vooral op het verlenen van hulp via sociale netwerken. Voor verdere informatie zie: https://npvzorg.nl/locatie/woerden/


De lezing wordt gehouden in gebouw Elim, Burg. Talsmaweg 19 te Kamerik en begint om 20.15 uur. U bent van harte welkom.
Voorafgaand is er een besloten ledenvergadering.


*Mr. Van Dijk was als Eerste Kamerlid (SGP) betrokken bij de wetgeving.
 ‘Erop of eronder’ op de Goudse Keramiekdagen

10-04-2019

Van de redactie

Gouda - Ze komen er weer aan: de Goudse Keramiekdagen (GKD) op 30 en 31 mei 2019. De keramiekmarkt is één van de sterevenementen van de evenementenstad van het jaar 2019 Gouda. Op deze 44ste editie staat de Markt van 10.00 tot 17.00 uur vol met kunstzinnige keramiek, sieraden, breekbaar porselein en stoer aardewerk.  Nationale en internationale top keramisten tonen en verkopen hun werk en maakten een apart kunstwerk naar het thema van dit jaar: ‘Erop of eronder’. Die kunstwerken zijn tijdens beide marktdagen te zien op de expositie in de Burgerhal in het oude stadhuis.


Verder zijn er beide dagen diverse demonstraties, wedstrijden, livemuziek, kinderactiviteiten en nog veel meer.  Traditiegetrouw is ook de winnaar van Belofteprijs van Stichting Gouda Keramiekstad present op de Markt. Dat is dit jaar Valarie van Oostwaard die in 2018 afstudeerde aan de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda (voorheen SBB).  De 44ste GKD zijn behalve een feestelijk evenement van en voor keramisten ook een niet te missen evenement voor kunstliefhebbers, koopjesjagers en dagjesmensen. Hou voor meer nieuws ons weblog en de Facebookpagina in de gaten.


Goudse Keramiekdagen
www.keramiekingouda.nl
www.facebook.com/GoudseKeramiekDagen
 De Alphense Talkshow maakt het belang van het voortbestaan van MAX duidelijk

10-04-2019

Van de redactie

Boskoop - Op zaterdag 6 april 2019 werd er in De Alphense Talkshow over vertier voor jongeren tot 16 jaar en het behoud van MAX gesproken. Wat doet Alphen voor de jongeren tot 16 jaar? Wat is de toekomst van Max? Locatie hiervoor was dit keer Grandcafé De Hoek in Boskoop. Al snel blijkt dat met betrekking tot het voortbestaan van de Stichting MAX het financiële plaatje het grootste probleem is. De vaste lasten zijn hoger dan wat er binnenkomt van baropbrengst en activiteiten. Na het alcoholverbod tot 18 jaar van de landelijke overheid geeft de jeugd minder geld uit en zoekt men het bij elkaar thuis waar wel gedronken kan worden.  

Aanwezig zijn de tafelgasten Sander de Nie (voorzitter stichting MAX), Jan Boer (coördinator van het Jongerencentrum The Cube in Boskoop) en de raadsleden Evon Zevenbergen (Nieuw Elan) en Johan Wijnhorst (CDA). Zij zijn in discussie met de presentatoren Ben Prins en Gerrit Willems.
De uitstekende livemuziek werd verzorgd door Lars Bon (piano), Frederique Withagen (zang) en Rens Nagtegaal (Cajon). Zij zijn leden van de band Fierce 'n'Fire en leerlingen van de NMSA.


Totdat er meer duidelijkheid is over de nieuwbouw van het Ashram College op de plek van MAX aan de Olympiaweg, kan MAX op daar blijven in een anti-kraak constructie. Zo is er afgesproken dat er geen huur betaald hoeft te worden, maar wel gas, water en elektra, zodat er meer geld over blijft voor activiteiten. Sander de Nie is gematigd positief: “Het is natuurlijk nog geen structurele oplossing. Daarnaast is de vraag of we wel moeten willen blijven zitten op die plek, maar dan meer vanwege de staat van het gebouw”.


De politiek wordt aangeraden om te onderzoeken wat er in de toekomst mogelijk is. Sander geeft aan dat het organiseren van activiteiten in buurthuizen geen oplossing is. Deze gebouwen zijn daarvoor totaal niet geschikt. De geluidsisolatie is volstrekt onvoldoende.  CDA vindt het belangrijk dat beheer van de panden weggehaald wordt als taak voor de Stichting MAX en hun vrijwilligers, zodat er weer meer ruimte komt voor het organiseren van de activiteiten. Deze hoeven niet onder de naam van stichting MAX georganiseerd te worden. De andere aanwezigen en de zaal vindt dat het opheffen van MAX totaal niet aan de orde is. MAX vangt met hun activiteiten de jongeren op die anders wellicht afglijden naar zuipketen en hangplekken wat maatschappelijk zeer ongewenst is. Een alternatief voor de vrijwilligers van MAX en the Cube is stukken duurder voor de gemeente.


Nieuw Elan vindt MAX en jongeren zeker belangrijk en benoemt ook als losstaande activiteit de Game Arena aan de Raadhuisstraat, waar de Economic Development Board Alphen aan den Rijn namens de gemeente ongeveer € 100.000 in heeft gestoken, een veelvoud van wat MAX kost. Het was een levendige Alphense Talkshow waarin veel inzichten over de situatie van jongeren tot 16 jaar ter tafel kwam en waarbij het belang van MAX en the Cube voor Alphen aan den Rijn en Boskoop duidelijk naar voren kwam. Als MAX ophoudt te bestaan, wordt de baby met het badwater weggegooid.Koninklijke Onderscheiding voor dhr. Rootert

09-04-2019

Van de redactie

Reeuwijk - Burgemeester Christiaan van der Kamp heeft dinsdagavond 9 april 2019 een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan aan dhr. J. Rootert, inwoner van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De uitreiking heeft plaatsgevonden tijdens de gemeenteavond van de Protestantse Gemeente De Ark te Reeuwijk. Dit alles ter gelegenheid van de bezegeling van de renovatie van De Ark. 


De heer Rootert is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit vanwege zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente De Ark. De heer Rootert is van 1997 tot 2016 lid geweest van de beheerscommissie en is hier van 2002 tot 2016 voorzitter van geweest. De heer Rootert heeft ook een grote rol gespeeld in de verbouwing van De Ark. Gedecoreerde heeft de volledige bouwkundige coördinatie van dit project op zich genomen. Sinds 2016 is de heer Rootert toegetreden bij het College van Kerkrentmeesters.

 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina