NIEUWSKAKOFONIE 2023 gaat door!!!

21-01-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Na twee afgelaste edities vindt op zaterdagavond 28 januari 2023 eindelijk de 28e editie van het kapellenfestival Kakofonie plaats in Zalencentrum de Brug in Reeuwijk.
De organisatie heeft er weer veel zin in, maar ook de kapellen staan blijkbaar te trappelen van ongeduld, want in een mum van tijd hadden de 14 deelnemende kapellen zich ingeschreven.
 


​© Jan van den Berg/JB Filmproducties


Van heinde en verre komen de feestorkesten weer naar Reeuwijk, om hun muzikale kunnen te tonen. Dit jaar met maar liefst zes nieuwe kapellen: De Batenbouwers uit Nieuwegein, De Blaasknarren uit Den Haag, de Duveldragers uit Hoorn, Nu Je Er Toch Band uit Nieuw-Vennep, Dameskapel Rataplan 2.0 uit Dordrecht en SHE’s uit Udenhout. Maar ook weer 4 kapellen die de Kakofoon al eens mee naar huis namen; Bar Gebeure uit Dordrecht (2014), De Blaaskaken uit Boskoop (2019), De Chica’s uit Prinsenbeek (2020) en WildeBRAZZ uit Gouda (2012 en 2016). En natuurlijk is de Goudse kapel De Waaghalzen weer van de partij, maar ook De Fluutjes uit Bussem, De Gespleten Klomp uit Leiden en The Rolling Tones uit Dordrecht die meededen aan eerdere edities van Kakofonie. Allemaal muzikale gezelschappen die garant staan voor een fantastische feestavond.


Veel liefhebbers van blaas- en feestmuziek weten elk jaar het Kapellenfestival Kakofonie in Reeuwijk te vinden, maar de organisatie hoopt ook nieuwe bezoekers aan te trekken. De toegang is gratis, dus de drempel om even binnen te lopen en de sfeer te proeven tijdens het festival is zo laag mogelijk gehouden. Wie weet, vind je het wel zo leuk, dat je blijft hangen om te genieten van de muziek, de gezelligheid en de sfeer die bij dit festival hoog in het vaandel staan.
Elk jaar steunt Kakofonie een goed doel met een sociale achtergrond. Ondanks dat het festival tijdens de corona-periode niet doorging, is deze traditie in ere gehouden en is er i.v.m. het 50-jarig bestaan van De Klup € 500,- gedoneerd (€ 10,- voor elk jaar dat De Klup bestaat) aan de door Marianka Peters gestarte crowdfundingsactie van de de Goudse Post voor de realisatie van een speelzolder in de Kluphoeve. © Jan van den Berg/JB Filmproducties


Ook dit jaar wordt weer gestreefd om een batig saldo aan een nog nader te bepalen Goed Doel te schenken.  Kom dus 28 januari naar Zalencentrum De Brug in Reeuwijk en geniet van het enthousiasme, de spontaniteit, maar vooral de muziek van 14 fantastische feestorkesten. Kom luisteren, kijken en meedoen, tijdens een heel gezellig gratis avondje uit bij Kakofonie.
De zaal is open vanaf 19.00 uur. Aanvang van het festival is om 20.00 uur.


Meer informatie over het festival kunt u vinden op de website  www.kapellenfestival.nl en op de Facebookpagina  www.facebook.com/kapellenfestival.
 Nieuw ontwerp voor bastions Hogewal en Torenwal

21-01-2023

Van de redactie

"Meer aandacht voor de natuur en behoud van bomen planten"
 

Woerden - Het afgelopen jaar is er regelmatig gesproken over de herinrichting van de Hogewal, Torenwal en de aanleg van de bastions. Na overleg met bewoners en betrokken partijen, waaronder de Actiegroep Hart voor Natuur Woerden, is het ontwerp grondig aangepast. Naar verwachting starten de werkzaamheden in maart dit jaar.

 

In het allereerste ontwerp was sprake van een strakke graswal en een wandelpad langs de Singel. Na verschillende gesprekken en adviezen is dit ontwerp aangepast. In het nieuwe ontwerp is het wandelpad verdwenen en zijn de wallen minder strak ingericht. Daarmee wordt maximaal ingezet op het behoud van de verschillende soorten planten en struiken die daar groeien. De inrichting van de bastions blijft wel hetzelfde.  

Nieuwe beschoeiing
Bijna de hele Singel heeft de afgelopen jaren een nieuwe, sterke beschoeiing gekregen. Behalve het deel achter de Hogewal en Torenwal. Adviesbureau Sweco heeft namens de gemeente berekeningen uitgevoerd, waaruit naar voren is gekomen dat het grondlichaam[1] rekenkundig instabiel is. Wanneer deze niet wordt versterkt, zal de oever steeds verder afbrokkelen door golfslag. Uiteindelijk is  afschuiving van de wal waarop de begraafplaatsen rusten zelfs mogelijk. De aanleg van een nieuwe beschoeiing is dan ook noodzakelijk. 

 

Bijzondere aanpak voor groenbehoud 
Om de beschoeiing aan te brengen is ruimte nodig. Er is een manier gekozen die zo min mogelijk invloed heeft op de beplanting op de wal. Door gebruik te maken van stalen palen die op het water in elkaar worden gelast, is er minimale werkhoogte nodig en blijft het overhangende groen grotendeels gespaard. Door deze bijzondere toepassing worden er alleen struiken en bomen verwijderd in de eerste anderhalve meter vanaf de waterkant. Hiervan groeit de ene helft op gemeentegrond en de andere op die van de Rooms Katholieke Kerk. De Rooms Katholieke Kerk, eigenaar van het bastion Torenwal, stelt de veiligheid van hun begraafplaats voorop. De gekozen aanpak heeft dan ook hun goedkeuring. 


Aanplant bomen 
Na aanleg van de nieuwe beschoeiing wordt de grond ingezaaid met een boskruidenmengsel en laten we het gebied met rust. Bovenop de bastions worden ongeveer 20 nieuwe bomen geplant ter compensatie. Als laatste worden er rietkragen aangelegd in de Singel. Deze rietkragen zorgen voor een natuurlijker aangezicht en zijn daarnaast een fijne verblijfplaats voor watervogels en andere dieren. 

 

Singelplan
De herinrichting van de bastions Torenwal en Hogewal is een onderdeel van het Singelplan Woerden, waar sinds 2015 aan wordt gewerkt. Met een breed draagvlak voor dit ontwerp, waarbij de veiligheid en de ecologie belangrijke pijlers zijn, kan dit jaar gestart worden met de uitvoering van het laatste onderdeel van dit plan. In de planning wordt rekening gehouden met het broedseizoen.  

 

[1] Een grondlichaam is een waterkering in de vorm van een verhoging of dijk die ervoor zorgt dat het achterliggende gebied beschermd wordt tegen het water.Apparaat aan zijn eindje? Kom er mee naar het Repair Café!

21-01-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op zoek naar een manier om uw oude spullen een tweede leven te geven? Dan is het Repair Café van Kringloopwinkel Alphen iets voor u! Elke laatste donderdag van de maand, met uitzondering van april, juli en december, kunt u tussen 10.00 en 12.00 uur naar Energieweg 13 komen om uw te repareren items te laten maken door onze enthousiaste vrijwilligers. 

Of het nu gaat om een elektrisch apparaat dat het niet meer doet, kleding met een gaatje, een fiets met een lekke band of een klok die niet meer loopt - bij het Repair Café zijn we er voor u. Onze vrijwilligers helpen u graag met advies en ondersteuning, en gereedschap wordt gratis ter beschikking gesteld.
 

Om alles in goede banen te leiden, wordt er gebruik gemaakt van volgnummers. U kunt zich hiervoor melden bij de kassa van de Kringloopwinkel. Houd er rekening mee dat de activiteiten binnen het Repair Café zich beperken tot eenvoudige klusjes, om ervoor te zorgen dat iedereen die zich meldt, ook daadwerkelijk aan de beurt komt.
 

Meer weten over Kringloopwinkel Alphen? Bezoek onze website www.kringloopalphen.nl. Voor meer informatie over Repair Cafés kunt u terecht op www.repaircafe.nl. Kom langs op 26 januari en geef uw apparaat een tweede kans!Country/Gospel time met Wim Pols & Change of Key

21-01-2023

Van de redactie

Haastrecht - Op zondag 29 januari is er een bijzondere muziekavond in Country Café Concordia in Haastrecht. De nestor van het country- en gospelgenre, Wim Pols, is te gast in het Theater Concordia. Wim is niet alleen een zanger, maar ook jarenlang presentator van het radio programma Country Trail. Hij is goed bevriend met het Goudse Trio Change of Key en overhandigde hen in 2007 het eerste exemplaar van hun debuut CD. 

Tijdens deze middag zal Wim samen met het Goudse Trio Change of Key een gevarieerd repertoire spelen waarin de raakvlakken tussen country en gospel prachtig tot hun recht zullen komen. Beide acts zullen een klein setje solo spelen, maar het grootste deel van de middag zal gezamenlijk gevuld worden met bekende en onbekende country en gospel songs. De middag begint om 14.30 uur, de deuren gaan om 14.00 uur open en de entree is € 7,50 per persoon. Reserveren of meer informatie is mogelijk via 0654 918147 of info@marykee.com. Wij hopen u te zien op zondag 29 januari!Telefoons gestolen na Marktplaats-deal

21-01-2023

Van de redactie

Maar liefst vijf keer was het raak: mensen dachten via Marktplaats hun telefoon te verkopen, maar werden bij hun eigen voordeur hardhandig van het toestel beroofd. Twee jongens van 17 stonden donderdag terecht.
 

Het ging steeds op dezelfde manier: op Marktplaats boden mensen een iPhone aan en via een nepaccount legden de jongens contact. Ze konden het toestel meteen komen ophalen. Eenmaal aan de deur trok een van de jongens dan het toestel uit de handen van de verkoper waarna ze het op een lopen zetten.
 

Onder meer dankzij camera's bij de voordeur van enkele slachtoffers konden de jongens worden opgespoord en aangehouden. Ze werden donderdag voor de kinderrechter gebracht, waar het Openbaar Ministerie taakstraffen van 140 uur en 150 uur waarvan 50 voorwaardelijk eiste. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
 

Veiligheid blijft ook online een punt om aandacht voor te hebben. Zo kun je er bij online handelen aan denken om ergens anders dan thuis af te spreken, bijvoorbeeld op een plek waar camera's hangen of ook andere mensen zijn. Marktplaats  geeft online tips om veilig te handelen, en ook de politie heeft  informatie beschikbaar.Syriër aangehouden in onderzoek naar mensensmokkel

20-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft op dinsdag 10 januari in een woning in Bodegraven een 31-jarige Syriër aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel.
 

Eerder kwam bij de KMar informatie binnen over de verdachte, die op dat moment verbleef in het AZC in Overloon. Volgens die informatie zou de man op bestelling valse documenten, waaronder Syrische paspoorten, doktersverklaringen en eigendomsverklaringen kunnen regelen via familie in het buitenland en daarmee anderen behulpzaam zijn bij mensensmokkel. Bij mensensmokkel gaat het om hulp bij illegale toegang, doorreis en verblijf.
 

Eerdere aanhouding

Medio juli 2022 werd de man ook al aangehouden. Bij een doorzoeking van zijn woning in Bodegraven, die de man kort daarvoor kreeg toegewezen, werden onder meer mobiele telefoons en een aanzienlijke hoeveelheid contant geld in beslag genomen. De verdachte werd na verhoor in vrijheid gesteld, terwijl de KMar verder onderzoek deed. Tijdens dat onderzoek groeiden de verdenkingen tegen de man. Zo werden er belastende chatgesprekken en filmpjes van gesmokkelden gevonden op de telefoons.
 

Tussenpersoon

De nieuwe verdenkingen leidden tot de nieuwe aanhouding van de man. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de Syriër als tussenpersoon fungeerde bij de smokkel van zeker zes landgenoten naar Nederland en poging daartoe bij twee Syriërs. Hij is op 13 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Oost-Brabant. Die bepaalde dat de man nog zeker twee weken langer van blijft zitten.Zwemloop Triathlon Team Bodegraven

20-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op zondag 12 maart organiseert het Triathlon Team Bodegraven weer een spannende zwemloop voor triatleten, lopers en zwemmers uit de hele regio. Dit evenement biedt de perfecte gelegenheid om jouw zwem- en loopvaardigheden te testen en te verbeteren.De startlocatie van de zwemloop is Zwembad de Kuil, Sportlaan 1a in Bodegraven. De start is om 08.30 uur. Aanmelden kan via de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) via de wedstrijdkalender op de website  https://www.triathlonbond.nl/meedoen/inschrijving-voor-wedstrijden/. Ook als je geen lid bent van de TTB kun je je aanmelden. De inschrijving sluit op 7 maart.


Er zijn 3 afstanden waarvoor je je kunt inschrijven:

 • Mini/kids: 250 meter zwemmen (10 banen) + 2,5 km lopen (deelnemers t/m 18 jaar).
 • Achtste: 500 meter zwemmen (20 banen) + 5 km lopen (deelnemers vanaf 16 jaar).
 • Kwart: 1000 meter zwemmen (40 banen) + 10 km lopen (deelnemers vanaf 18 jaar).


Voor meer informatie over de zwemloop, bezoek de website van de TTB Zwemloop ( ttb-bodegraven.nl). We hopen je te zien op 12 maart voor een uitdagende en leuke zwemloop!Museumpark Archeon is winnaar Kidsproof museum 2023 van Zuid-Holland

20-01-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Museumpark Archeon is uitgeroepen tot het beste Kidsproof museum 2023 in de provincie Zuid-Holland. Die titel verdient het museum op basis van grondig onderzoek door zogenaamde Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar). Volgens de museuminspecteurs is Museumpark Archeon het allerleukste, interessantste, gaafste museum van de provincie Zuid-Holland.  Vol trots neemt Museumpark Archeon deze prijs in ontvangst.
 

Afgelopen jaar konden kinderen t/m 12 jaar weer stemmen op de leukste Kidsproof museum van Nederland. Alle musea konden meedoen, met deze deelname maak je kans om het meest Kidsproof museum van de provincie te worden. Hierbij is Museumpark Archeon uitgeroepen tot leukste Kidsproof museum 2023 van de provincie Zuid-Holland.  

Over de Museumkids Award 
Benieuwd welke 55 musea kidsproof zijn, check museumkids.nl! Kidsproof musea hebben van minstens 60 kinderen t/m 12 jaar het rapportcijfer 8 gekregen. Museumkids is een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot) ouders in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld en hun eigen omgeving leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met een enorm cultureel kapitaal dan van ons allemaal is. 
De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen. 
 

De verkiezing van de Kidsproof Museum van Nederland draagt bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. Museum met voldoende inspecties en een gemiddeld cijfer van minstens een 8 zijn het daaropvolgende jaar kidsproof. Museuminspecteurs maken, op hun beurt, kans op de titel ‘Museuminspecteur van het jaar’. Want een sterkere binding met het museale collecties begint steeds opnieuw bij de jongste generaties. Het leuke aan Museumkids is dat je na de uitreiking kan zien wat de inspecteurs hebben ingevuld op bepaalde vragen. 

Museumpark Archeon is super trots op de titel ‘Het beste Kidsproof museum in de provincie Zuid-Holland 2023’ en bedankt alle Museuminspecteurs. Ook een speciaal woord van dank aan alle medewerkers en vrijwilligers die Museumpark Archeon zo bijzonder maken. Cesar Zuiderwijk: De Naakte Waarheid

20-01-2023

Van de redactie

Haastrecht - Op vrijdag 3 februari zal Cesar Zuiderwijk optreden in Theater Concordia in Haastrecht. Met meer dan 50 jaar drumervaring, is Cesar een ervaren muzikant die zijn verhalen, drumpartijen en solo's deelt in "De Naakte Waarheid".  

Cesar is bekend als de drummer van de populaire band Golden Earring, met wereldhits zoals Radar Love, Twilight Zone en When the lady smiles. Na vele tours over de hele wereld, speelt Cesar nu met zijn nieuwe band Sloper en vijf solo-theatervoorstellingen. Tijdens zijn optreden zal Cesar zijn drumstel tonen, van zijn allereerste set van augurkenblikken tot zijn meest recente showdrumstel met de nodige elektronica en gadgets.
 

Met zijn onmiskenbare drumhumor, is dit een programma voor jong en oud. Kaarten kosten €20 en zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl. Vergeet niet om je drumstokken mee te nemen, want je weet nooit wat er gaat gebeuren! Cesar speelt en vertelt De Naakte Waarheid. Meet en greet en signeren na afloop!Misbruikzaak nog volop in onderzoek: vijf vragen en antwoorden

20-01-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant verdenkt een 24-jarige man uit Etten-Leur van het vervaardigen en bezit van kinderporno, aanranding, ontucht en verleiding van (minderjarige) meisjes tot ontucht via het internet. De zaak is nog volop in onderzoek en krijgt veel aandacht in de media en op social media. Een dag na de eerste pro-formazitting stelden wij de persofficier van justitie vijf vragen over het onderzoek.
 

Zijn er na alle aandacht van gisteren nog nieuwe meldingen of aangiftes bijgekomen?

‘Bij de politie zijn sinds gisteren vijf nieuwe meldingen binnengekomen. Onderzocht wordt of deze meldingen in verband kunnen worden gebracht met deze verdachte. Dat wordt nu verder uitgezocht.’
 

De man zou mogelijk een groot aantal slachtoffers hebben gemaakt. Toch is er maar acht keer aangifte gedaan. Hoe zit dat precies?
 

‘Het onderzoek is nog volop bezig en veel moet nog worden uitgezocht. In algemene zin is het zo dat slachtoffers terughoudend zijn met het doen van aangiftes in dit soort zaken. Angst en schaamte kunnen daarbij een rol spelen.’
 

Is er iets te zeggen over de leeftijden en woonplaatsen van slachtoffers?

‘De meisjes die door de verdachte via internet benaderd waren, zijn veelal minderjarig en wonen verspreid door het hele land. Op dit moment willen we daarover verder niets kwijt, zeker ook in het belang van de slachtoffers en hun ouders, op wie de impact van de zaak groot kan zijn.’
 

Welke straf hangt de verdachte boven het hoofd?

‘Het is nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. Het onderzoek is nog volop bezig. Wij verdenken de man op dit moment van het vervaardigen en bezit van kinderporno, aanranding, ontucht en verleiding van (minderjarige) meisjes tot ontucht via het internet. Bij het bepalen van strafeisen kijkt het OM onder meer naar strafvorderingsrichtlijnen. Die richtlijnen zijn er bijvoorbeeld op het gebied van misbruik van seksueel beeldmateriaal, maar ook op het gebied van het bezit op vervaardigen van kinderporno. In algemene geldt ook dat het OM rekening houdt met persoonlijke omstandigheden en de persoonlijkheid van een verdachte en tal van andere omstandigheden. Het is op dit moment nog veel te vroeg om vooruit te lopen op een strafeis in deze zaak.’
 

Hoe gaat de zaak nu verder?

‘Het onderzoeksteam bestaat uit tien rechercheurs. Het onderzoek zal nog geruime tijd in beslag nemen. Om een voorbeeld te geven: in de submapjes staan soms duizenden afbeeldingen van een slachtoffer. Deze moeten gecontroleerd worden. De identiteit van het slachtoffer moet achterhaald worden. En met het slachtoffer moet dan contact gelegd worden. De politie heeft inmiddels al de identiteit van enkele tientallen meiden achterhaald. Het OM kan op dit moment nog niet aangeven hoeveel tijd er nodig is voor het totale onderzoek. Het OM kan dus pas later aangeven hoe de definitieve tenlastelegging er uit zal zien en hoeveel slachtoffers er uiteindelijk meegenomen zullen worden in deze zaak.’


De volgende pro-formazitting in de zaak is op 11 april aanstaande.Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft slechtste financiële situatie van alle Nederlandse gemeenten

19-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft volgens recent gepubliceerde cijfers van accountantsbureau BDO de slechtste financiële situatie van alle Nederlandse gemeenten. De gemeente kreeg een rapportcijfer 4. BDO onderzoekt de financiële situatie van alle Nederlandse gemeenten en geeft een rapportcijfer, waarbij een lager cijfer betekent dat de financiële situatie risicovoller is.

 

 

De schulden van Bodegraven-Reeuwijk bedragen 155 miljoen euro en het is geen geheim dat de gemeente al jaren met een lege schatkist kampt. Er wordt hard gewerkt aan herstel en bezuinigingen en het verhogen van inkomsten zijn ingrepen die genomen worden om de situatie te verbeteren. Huurders zullen dit jaar gemiddeld 12 euro meer betalen, eigenaren van een huis van 379.000 euro zien hun rekening met 142 euro stijgen en eigenaren van een huis van ruim een half miljoen euro zullen 289 euro extra betalen.In alle dorpen een hub met elektrische deelauto’s

19-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Dit jaar gaat de campagne van start om in ieder dorp een hub te creëren met elektrische deelauto’s. Tijdens een meet-up van mijnklimaatpartij hebben zich mensen verzameld die deze campagne in de komende tijd gaan uitrollen. Bovendien wordt aangemoedigd dat meer mensen in hun straat de auto gaan delen. 

 

De initiatiefnemers benadrukken dat het in veel gevallen financieel gunstig is om niet meer zelf een auto te hebben. Er ontstaat ook minder parkeerdruk in de buurt met kansen voor extra groen. Maar bovenal geeft het natuurlijk een grote bijdrage aan de duurzaamheid, en daarmee in het tegengaan van klimaatopwarming. 
 


Bij de meet-up in december stond een deel-auto voor de klimaatwinkelIn alle dorpen

Jeroen van Leeuwen is een van de organisatoren. Hij woont in Reeuwijk Dorp en heeft daar al eerder rondgevraagd of er interesse is. “Ik maak er nu ook wel eens gebruik van, maar moet dan de auto ophalen in Boskoop. Ik woon in de nieuwbouwwijk Reesveld. Ik denk dat het best mogelijk is om dit ook in een dorp als hier van de grond te krijgen”. Het idee is om in alle dorpen en wijken van de gemeente tot een hub te komen met elektrische deelauto’s. 

 

Argumenten

Er wordt gewerkt aan een argumentenkaart die inzicht biedt om de keuze te maken voor deelname. Mede organisator Arthur van Dijk: “Ook als je al een elektrische auto hebt kan het interessant zijn om mee te doen, door die auto bijvoorbeeld in je straat of met je buren ter delen. Wij kunnen een standaard maken hoe dat te organiseren. Dat kan per huishouden ook enorm veel kosten besparen. Mensen realiseren zich vaak niet hoe duur het hebben van een eigen auto is”.

 

Campagne 

Bij de campagne zal ook gebruik gemaakt worden van netwerken die dicht tegen dit onderwerp aan zitten, zoals de energiecoaches of de VegaBoerderij. Voorzitter Bram Tack: “We zijn een burgerbeweging, dus willen dit vanuit de samenleving stimuleren. Dat houden we ook wel een aantal jaren vol om het doel te bereiken”. Van de gemeente wordt binnenkort wel bij de inspraak gevraagd om de laadpalen voor de hub’s te regelen.

 Darttoernooi in Waarder

19-01-2023

Van de redactie

Waaarder - Op zaterdag 28 januari wordt er een darttoernooi georganiseerd in het Huis van Alles in Waarder. Het toernooi begint om 14.30 uur en zal van 15.00 tot 17.00 uur duren. Dit toernooi is bedoeld voor mensen van alle leeftijden en is een gezellige middag vol met darten. Hoewel darten vaak wordt geassocieerd met mannen, zijn ook vrouwen en oudere jeugd van harte welkom om deel te nemen.


De winnaar van het toernooi zal de titel 'dartkoning(in) van Waarder e.o.' ontvangen en een prijs in ontvangst nemen. De kosten voor deelname zijn € 2,00 per persoon. Aanmelden kan via het emailadres waarder@huisvanalles.nl

 Concert Gerben Budding in Gouda

19-01-2023

Van de redactie

Gouda - Op zaterdag 28 januari 2023 zal Gerben Budding, de stadsorganist van Gouda, een concert geven op het Van Vulpen orgel van de Gereformeerde Gemeente in Gouda. Het concert zal in het teken staan van twee componisten die respectievelijk 190 jaar en 150 jaar geleden geboren zijn, Johannes Brahms en Max Reger, en ook werken van Johann Sebastian Bach zullen worden gespeeld.


Er zal aan het begin en einde van het concert samenzang zijn, waarbij de improvisatiekunst van Gerben en de manier waarop hij het gezamenlijk zingen begeleidt te bewonderen zal zijn. De toegang tot het concert is gratis, maar er zal bij de uitgang een collecte zijn ter bestrijding van de onkosten. Het concert zal plaatsvinden op het adres: Nieuwe Gouwe Oostzijde 2b in Gouda, aanvang 20:00 uur.Poëzie op muziek

19-01-2023

Van de redactie

Woerden - Op zondagmiddag 5 februari, ter gelegenheid van Wereldkankerdag, zal er in het Inloophuis "Leven met kanker" een middag met poëzie op muziek worden gehouden. Dichteres Marijke Abbink zal voor de pauze haar speciaal voor deze middag geschreven gedichten voordragen, met muzikale begeleiding van pianist Marcel Kooijman en dwarsfluitist Dick van Vliet. Na de pauze zal Jean Koolen zijn poëtische liedjes zingen, begeleid door zijn eigen gitaarspel.
 

De middag zal plaatsvinden van 14:00 tot ongeveer 17:00 uur, met inloop vanaf 13:30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden is niet vereist, maar kan via 0348-447643 / 06-14004496 of info@inloophuislevenmetkanker.nl. Tijdens de pauze zal er voor nieuwe bezoekers een rondleiding met uitleg over wat het Inloophuis te bieden heeft plaatsvinden. Het Inloophuis "Leven met kanker" is te vinden aan de Wilhelminaweg 12 in WoerdenVanaf 2025 maximaal 150 euro eigen risico per behandeling in medisch-specialistische zorg

19-01-2023

Van de redactie

Ongeveer 1 miljoen zorgverzekerden gaan vanaf 2025 per jaar gemiddeld €100 minder eigen risico betalen. Daarnaast gaat niemand méér eigen risico betalen dan nu het geval is. Dat komt door een aanpassing die minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil maken aan de vormgeving van het verplicht eigen risico.
 

In het coalitieakkoord is afgesproken dat het kabinet het eigen risico in de Zorgverzekeringswet slimmer zal vormgeven en betaalbaarder zal maken. Daarom wil minister Ernst Kuipers het verplicht eigen risico in de medisch-specialistische zorg per 2025 aanpassen naar maximaal €150 per behandeling. Nu is dat nog maximaal €385. Nu kunnen mensen nog in één keer €385 moeten betalen. De totale hoogte van het verplicht eigen risico blijft tot 2026 gelijk.
 

Minister Ernst Kuipers (VWS): “Het toepassen van het verplicht eigen risico kan slimmer en daar is de ingreep op gericht. De aanpassing betekent voor velen een lastenverlichting, terwijl niemand méér eigen risico hoeft te betalen. De hervorming van het eigen risico draagt daarnaast bij aan de betaalbaarheid van de zorg.’’
 

Betaalbaarheid

Door de introductie van een maximumbedrag van €150 per behandeling in de medisch-specialistische zorg, wordt de financiële drempel voor de toegang tot ziekenhuiszorg lager. Want nu ligt de drempel op maximaal €385 voor de eerste behandeling. De verwachting is dat mensen door de aanpassing minder snel zullen afzien van zorg wanneer zij deze wél nodig hebben.
 

Tegelijkertijd blijven mensen dankzij de nieuwe systematiek langer nadenken of een beoogde behandeling passend en nodig is, omdat ze minder snel hun volledige verplichte eigen risico volmaken. De maatregel draagt op deze manier bij aan de betaalbaarheid van de zorg, waarvan iedereen profiteert door een minder grote stijging van de zorgpremie.
 

Effecten voor verzekerden

Mensen die bijna geen zorg gebruiken en niet naar het ziekenhuis hoeven, zullen persoonlijk weinig merken van de maatregel. De mensen die wél naar het ziekenhuis gaan en daar enkele behandelingen nodig hebben kunnen profiteren van de nieuwe systematiek doordat ze minder eigen risico gaan betalen. Dit is een brede groep van mensen met verschillende zorgbehoeften. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die plotseling eenmalig ziekenhuiszorg nodig hebben, en ook mensen met een aandoening waarvoor ze af en toe naar het ziekenhuis moeten. Mensen met hoge zorgkosten, vooral ook buiten de medisch-specialistische zorg, zullen waarschijnlijk alsnog hun eigen risico volmaken. Zij blijven net als in de huidige systematiek maximaal €385 verplicht eigen risico betalen op jaarbasis.
 

Chronisch zieken

De wijziging van het verplicht eigen risico in de medisch-specialistische zorg is onderdeel van meerdere maatregelen in het coalitieakkoord om het eigen risico in de zorg betaalbaarder te houden, juist voor verzekerden met hoge zorgkosten, bijvoorbeeld chronisch zieken. Zo blijft het verplicht eigen risico tot 2026 bevroren op €385 per jaar en is de maximering van de eigen bijdragen voor geneesmiddelen verlengd tot en met 2023. 
 

De aanpassing van het eigen risico geldt vooralsnog alleen in de medisch-specialistische zorg. Dit jaar zal verkend worden of een maximumbedrag in andere sectoren van de curatieve zorg meerwaarde heeft en wenselijk is.Landelijke chipplicht voor katten om kat en baasje sneller te herenigen

19-01-2023

Van de redactie

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, wil een landelijke chip- en registratieplicht voor katten invoeren. Met een chipplicht kunnen kwijtgeraakte katten sneller en vaker herenigd worden met hun baasje. Daarnaast wordt met de chipplicht beoogd de aanpak van zwerfkatten zonder eigenaar te ondersteunen. 

In Nederland zijn zo’n 2,9 miljoen huiskatten en schattingen van het aantal zwerfkatten zonder eigenaar lopen sterk uiteen. Jaarlijks worden meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven. 
 

De grote aantallen katten waarvan de eigenaar onbekend is, leiden tot zo’n 4,8 miljoen euro per jaar aan opvangkosten voor gemeenten. Een landelijke chipplicht kan ervoor zorgen dat kwijtgeraakte huiskatten vaker en sneller herenigd kunnen worden met hun baasje, en dat verwilderde huiskatten en zwerfkatten zonder eigenaar ook als zodanig kunnen worden geïdentificeerd.
 

Verantwoordelijkheid

Loslopende katten lopen gevaar zoek te raken met gevolgen voor dierenwelzijn en kunnen voor overlast zorgen. Momenteel zijn de eigenaren van de meeste loslopende katten niet te achterhalen, met een chipplicht komt hier verandering in. Daarnaast kunnen met een chipplicht katten eigenaren aangesproken worden op hun verantwoordelijkheid om voor het dier te zorgen als het ergens wordt gevonden.
 

Uitwerking

Het besluit van de minister volgt op een verkenning rondom loslopende katten met meer dan 30 belanghebbende partijen waaronder provincies, gemeenten, onderzoekers, natuurorganisaties, dierenwelzijn-, en zwerfkattenorganisaties. De minister hecht belang aan een zorgvuldige invoering en een landelijke chip- en registratieplicht zal nog verder onderzocht en uitgewerkt moeten worden op uitvoering, handhaafbaarheid en kosten. Daarbij zal ook gekeken worden op welke termijn een landelijke chipplicht ingevoerd kan worden.Man aangehouden voor oproepen A12 te blokkeren

19-01-2023

Van de redactie

Een 47-jarige inwoner van Castricum is vandaag aangehouden en door de politie verhoord. De man heeft bij herhaling opgeroepen om op 28 januari aanstaande de A12 te blokkeren uit protest tegen klimaatverandering. Zo’n blokkade leidt tot zeer gevaarlijke situaties, niet alleen voor de demonstranten maar ook voor andere verkeersdeelnemers. Het OM verdenkt de Castricummer onder meer van opruiing.
 

De Castricummer maakt zich – met vele anderen – zorgen over de opwarming van de aarde. Maar dat is geen excuus om op te roepen een snelweg te blokkeren. Eerder (op 26 november 2022) leidde dit in Den Haag al tot gevaarlijke verkeerssituaties.
 

Actievoerders liepen toen de tunnelbak van de A12 (Utrechtsebaan) in en gingen vervolgens op de rijweg staan en zitten. Dat gebeurde op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, totaal niet bedacht zijn op voetgangers en vanuit een donkere tunnel komend plotseling geconfronteerd werden met mensen op de weg en later met stilstaande auto’s. Ook tot deze blokkade had de Castricummer opgeroepen en nam hij deel.
 

Na verhoor vandaag is de Castricummer weer op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte en zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.
 

Demonstreren is een grondrecht en wordt door de gemeente Den Haag gefaciliteerd. Er zijn in Den Haag jaarlijks honderden demonstraties die zonder problemen verlopen. Maar een demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten. Zeker als de veiligheid van anderen in gevaar wordt gebracht, kan de overheid niet anders dan optreden.Tot 9 jaar gevangenisstraf geëist voor het plegen van aanslagen bij Poolse supermarkten

19-01-2023

Van de redactie

De officier van justitie heeft op donderdag 19 januari tegen vijf mannen die worden verdacht van het plegen van aanslagen op Poolse supermarkten de strafeisen geformuleerd. Het gaat om vier Amsterdammers in de leeftijd van 21 tot 28 jaar en een 21-jarige man uit Almere. Zij hoorden tot 9 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. De officier van justitie benadrukte ter zitting dat de mannen bij elke aanslag ontzettend veel schade hebben aangericht, er bij drie explosies sprake was van levensgevaar voor personen en door hun acties voor veel angst is gezorgd bij de directe slachtoffers en in de samenleving.
 

Het gaat in deze zaak om vijf ontploffingen die in een korte periode achter elkaar plaatsvonden bij vier Poolse supermarkten: twee keer dezelfde supermarkt in Beverwijk, in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther en Tilburg. De ontploffingen richtten grote schade aan, niet alleen aan de Poolse supermarkten, maar ook omliggende woningen, winkels en auto’s raakten beschadigd. De politie is naar aanleiding van de ontploffingen een grootschalig onderzoek gestart. Het gaat om een gecombineerd onderzoek van de politie eenheden Noord-Holland en Amsterdam. Door knap politiewerk is het gelukt om de personen die vandaag terecht staan te identificeren. De vijf mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de gepleegde aanslagen in wisselende samenstellingen.
 

Strafeisen

De 21-jarige man uit Amsterdam hoorde 22 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden tegen zich eisen. Op basis van conclusies van deskundigen heeft het OM besloten dat hij volgens het jeugdstrafrecht moet worden berecht. 

De 21-jarige man uit Almere moet wat betreft het OM een gevangenisstraf van 3 jaar opgelegd krijgen. De 28-jarige Amsterdammer hoorde 9 jaar tegen zich eisen en de 27-jarige Amsterdammer 6 jaar. De 23-jarige Amsterdammer hoorde 6 jaar tegen zich eisen.
Geen van de verdachten zitten op dit moment vast. Wat betreft het OM moeten zij bij een veroordeling gelijk weer de gevangenis in. Ook vraagt het OM de rechtbank de vorderingen van de benadeelde partijen grotendeels toe te wijzen. Dit komt op een totaalbedrag van bijna €500.000,- dat op de verdachten zal worden verhaald.
 

De aanslagen 

De 21-jarige Amsterdammer plaatste het eerste explosief op 8 december 2020 rond 03.10 uur in Aalsmeer. De 21-jarige man uit Almere bracht hem samen met de explosieven naar de plek toe. 
Na de explosie ontstond op 8 december brand in de winkel en de bovengelegen woning. De bewoners lagen te slapen en moesten, eenmaal wakker geworden, hun huis uitvluchten. Een groot deel van hun spullen werd verwoest en hun huis was maandenlang niet bewoonbaar. Ook de auto van één van de bewoners brandde volledig uit.  


In dezelfde nacht op 8 december 2020 vond er ook een ontploffing plaats in het zuiden van het land, wederom een Poolse supermarkt in Heeswijk-Dinther. Door de ontploffing, die grote schade aan de winkel veroorzaakte, lag de hele straat vol glas. In de supermarkt woedde een brand en omliggende panden werden beschadigd. Een volgende ontploffing volgde de dag daarna, op 9 december 2020 in Beverwijk. Het bewijsmateriaal van deze twee ontploffingen wijst in de richting van een 27-jarige en een 28-jarige Amsterdammer. De 27-jarige man zou de 28-jarige vervoerd hebben en bekent dit ook.


Op 12 december 2020 vindt er voor de tweede keer in Beverwijk bij een Poolse supermarkt een explosie plaats. Volgens het OM zijn dit keer de 21-jarige Amsterdammer, de 23-jarige Amsterdammer en de 28-jarige Amsterdammer betrokken. De ravage is nu groter dan bij de eerste aanslag op deze Poolse supermarkt in Beverwijk. De officier van justitie ter zitting: ‘Kennelijk was de schade voor de opdrachtgevers en daders de eerste keer niet groot genoeg. De schrik zit er in de wijk en bij de eigenaren van de supermarkt goed in. In vier dagen tijd zijn er drie zaken van hen in de brand gestoken en opgeblazen.’ 


Op 4 januari 2021 volgt een vijfde explosie in Tilburg. Na deze ontploffing wordt er op een elektradraad DNA aangetroffen van de 21-jarige Amsterdammer. De 23-jarige Amsterdammer bracht dit keer zijn 21-jarige plaatsgenoot met de explosieven naar Tilburg. 
De 21-jarige man uit Amsterdam heeft bekend drie bommen geplaatst te hebben: in Aalsmeer, Beverwijk en Tilburg. Iemand zou hem via SnapChat hiertoe de opdracht hebben gegeven maar hij wil niet zeggen om wie het gaat. Er zou hem geld beloofd zijn maar dat heeft de man naar eigen zeggen nooit ontvangen. 


De manier waarop de verdachten die de explosies veroorzaakten te werk gingen, was steeds hetzelfde: zij vernielden een ruit, plaatsten jerrycans met benzine tegen de gevel en brachten een explosief op afstand tot ontploffing met behulp van een accu en een kabel. Op deze manier volgde na de explosie ook steevast een brand, die de winkels verwoestte. 


Het OM is van oordeel dat er sprake is van goed georganiseerd planmatig handelen: de verdachten onderhielden contact met elkaar zo blijkt uit telefoongegevens, er werden instructies gegeven over het installeren en bedienen van het explosief en er waren chauffeurs geregeld. Alle verdachten vervulden een belangrijke en essentiële rol in het geheel en daarom wordt hen de strafbare feiten allemaal even zwaar aangerekend.


Ernst van de feiten

De feiten zorgden ook voor angst en gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Poolse supermarkten vreesden voor hun onderneming, net als personen en bedrijven in de buurt van een Poolse supermarkt. Omdat onduidelijk is wat de aanleiding was voor de ontploffingen, bleef de angst bestaan. Het ging in deze zaak om zeer zware aanslagen met onwaarschijnlijk veel schade. De officier van justitie ter zitting: ‘Dit soort aanslagen op specifieke doelen, zagen wij nog nooit in Nederland in de afgelopen decennia.’ 
 

De verdachten leken alleen hun eigen financiële gewin voor ogen te hebben, zonder na te denken wat hun acties voor gevolgen hadden, wat voor leed zij daarmee zouden veroorzaken. Vier van de vijf verdachten zijn verantwoordelijk zijn voor meer dan één ontploffing; ondanks dat zij wisten wat een eerdere ontploffing had veroorzaakt kozen ze ervoor het nogmaals te doen. 
 

De verdachten hebben allemaal niet willen zeggen over wie hun opdrachtgevers zijn en maken hun eigen rol in het geheel zo klein mogelijk. Het motief achter de aanslagen blijft onduidelijk, nu de verdachten ook hierover niet willen verklaren. 
 

Het OM meent dat ontploffingen als deze zodanig ernstige feiten zijn, dat per ontploffing een gevangenisstraf van drie jaar passend zou zijn. Dat sommige verdachten, nadat zij hadden gezien welke ravage werd aangericht, bereid waren meerdere aanslagen te plegen werkt strafverzwarend. Zo is het OM tot bovengenoemde eisen per verdachte gekomen.
 

Er is naast deze vijf verdachten nog een zesde verdachte in beeld die mogelijk een aansturende rol heeft vervuld bij het voorbereiden en laten uitvoeren van verschillende ontploffingen. In zijn zaak is nog geen vervolgingsbeslissing genomen.Kunstwerken van Annet Perdijk op kamer wethouder Elly de Vries

18-01-2023

Gemeentenieuws

Bodegraven - Annet Perdijk uit Bodegraven exposeert momenteel op de kamer van wethouder Elly de Vries in het gemeentehuis. Als kunstenares wilde Annet haar eigen stijl en signatuur ontdekken in haar werk. Bij haar schilderijen bouwt zij de verfhuid van acrylverf laag over laag op; zo ontstaan diverse effecten in gelaagdheid en doorwerkte composities.
 


De kunstwerken komen tot stand door emoties in kleur en verf te combineren en te laten stromen. De speelse verwerking van kleuren, vormen en structuren leidt tot verrassende eindresultaten. Haar werken zijn meestal groot en robuust van formaat, die vooral kracht en stoerheid uitstralen. Schaakspektakel in Bodegraven

19-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Schaakclub Bodegraven organiseert op 20 februari een bijzondere schaakavond waarbij deelnemers de kans krijgen om simultaan te spelen tegen Nederlandse topschaakster Jozefina Werle. Werle heeft een indrukwekkende staat van dienst, waaronder twee Europees kampioenschappen bij de jeugd en de Nederlandse titel bij de vrouwen in 2019.
 

De simultaanwedstrijd is open voor leden van de schaakclub en huisschakers uit Bodegraven, Reeuwijk en omgeving. Deelnemers krijgen de kans om hun vaardigheden te meten tegen een echte topatleet en om kennis te maken met de leden van de plaatselijke schaakvereniging. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname en er wordt koffie geserveerd.
 

Deelnemers kunnen zich aanmelden via e-mail bij Piet van der Zee,  pietvanderzee@telfort.nl. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar en het is vol is vol. De wedstrijd begint om 20.00 uur in de zaal van de Ichtuskerk, Stationsweg 17 in Bodegraven.Tegemoetkoming hoge energie prijzen voor huishoudens met blokaansluiting bekend

18-01-2023

Van de redactie

Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een blokaansluiting voor gas, warmte of elektriciteit hebben. Het kabinet werkt daarom met spoed aan een regeling om ook deze groep te helpen met de hoge energieprijzen. Naar verwachting is de regeling midden februari afgerond. Meerdere partijen, waaronder woningbouwcorporaties, hebben om een inschatting van de tegemoetkoming gevraagd, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij het bepalen van de voorschotten voor energie voor hun huurders of leden. De overheid deelt daarom nu vast een indicatie van de tegemoetkoming. De definitieve tegemoetkoming die per aanvraag aan de vereniging van eigenaren (VvE) of verhuurder wordt uitbetaald is nog wel afhankelijk van de verdere uitwerking van de regeling.
 

Tegemoetkoming 1e helft 2023

De tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting sluit zo goed mogelijk aan bij de vergoeding van het prijsplafond. De overheid maakt daarvoor gebruik van de prijsgegevens die de energieleveranciers aanleveren voor het prijsplafond. De tegemoetkoming voor het eerste half jaar komt daarmee uit op:
 

 • Zelfstandige wooneenheden (zoals een appartement) met blokgas of blokwarmte: €786,45
 • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €351,13
 • Onzelfstandige wooneenheden (zoals een studentenkamer of woonzorginitiatief) met blokgas of blokwarmte: €329,28
 • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €147,63
   

Voor een huishouden waar zowel sprake is van blokverwarming als blokelektriciteit worden de twee bedragen bij elkaar opgeteld. Het kabinet werkt daarnaast aan een extra vergoeding voor de groep huishoudens die de 190 euro in november en december 2022 is misgelopen. 
 

Minimale tegemoetkoming 2e helft 2023

De tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting wordt op twee momenten vastgesteld, zodat deze mee kan bewegen als de energieprijzen in de loop van het jaar stijgen of dalen. De energieprijzen in de tweede helft van 2023 zijn nog niet bekend. Het is daarom nog niet mogelijk om een indicatie te geven. Om toch enige zekerheid te bieden, heeft het kabinet besloten voor de tweede helft van het jaar minimaal uit te gaan van 50% van de gehanteerde energieprijzen in de eerste helft van het jaar. Dat betekent dat als de energieprijzen meer dan 50% zakken, de tegemoetkoming niet verder mee zakt. Op basis van de prijsdata van de eerste jaarhelft, komt de minimale vergoeding voor de tweede helft van het jaar uit op:
 

 • Zelfstandige wooneenheden met blokgas of blokwarmte: €276,76
 • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €183,92
 • Onzelfstandige wooneenheden met blokgas of blokwarmte: €116,18
 • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: €77,33
   

Dit zijn de minimale vergoedingen. Als de energieprijzen op een vergelijkbaar niveau blijven zal de vergoeding ook vergelijkbaar zijn met de eerste helft van het jaar.
 

Vervolg

Het kabinet werkt de regeling met spoed verder uit. De uitwerking kan invloed hebben of, en zo ja hoeveel tegemoetkoming een aanvrager ontvangt. De overheid overweegt om in bepaalde gevallen geen subsidie uit te keren om overcompensatie te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een vast contract dat het hele jaar onder het niveau van het prijsplafond zit, of wanneer er sprake is van een aansluiting met een relatief klein aantal huishoudens die vaak al van het prijsplafond kunnen profiteren. Ook wordt overwogen om een maatregel te hanteren, waarbij er voor één wooneenheid minder subsidie wordt gegeven dan er in het pand aanwezig is. Dit omdat veel blokaansluitingen wel voordeel ter hoogte van één huishouden ontvangen onder het prijsplafond. Naar verwachting is de regeling midden februari afgerond. Daarna zal de regeling zo snel mogelijk van start gaan.In gesprek met burgemeester Michiel Grauss Bodegraven-Reeuwijk

17-01-2023

Van de redactie Editie Groene Hart

Bodegraven-Reeuwijk - In een speciale vergadering is Michiel Grauss door de commissaris van de Koning, Jaap Smith maandagavond geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk. Afgelopen donderdag spraken wij hem in de Hervormde Kerk in Waarder. Wat mogen we van hem verwachten. Een burgervader of burgemeester en welke bestuurder inspireert hem het meest?

 Woerden&Democratie stelt schriftelijke vragen naar aanleiding van openbaarmaking Woo-verzoeken met betrekking tot Ferm Werk

17-01-2023

Van de redactie

Woerden - Op 16 december jl. heeft het college van b en w aan de gemeenteraad van Woerden een memo gestuurd met als onderwerp: Woo-verzoeken Ferm Werk. In dit memo meldt het college, een aantal documenten n.a.v. verschillende verzoeken in het kader van de Wet open overheid (Woo), voorheen Wob, op passende wijze met de gemeenteraad te willen delen. Daarmee is alle informatie uit die documenten openbaar gemaakt. 
 

De openbaarmaking heeft betrekking op ruim 1000 pagina’s en gaan over een mogelijke integriteitskwestie binnen Ferm Werk. De fractie van Woerden&Democratie(W&D) heeft deze stukken bestudeerd en hieruit volgen veel vragen die op verschillende thema’s betrekking hebben. Zo blijkt uit de stukken dat veel communicatie tussen gemeentebestuurders via prive- e-mailverloopt. Is dat gebruikelijk?


Waarom mag niet naar buiten komen hoe Ferm Werk intern georganiseerd was en hoe de bestuurlijke verhouding tussen het Dagelijks Bestuur(DB) en de Raad van Commissarissen(RvC) was? Waarom is Ferm Werk N.V. inmiddels opgeheven en wie neemt de rol van de RvC over? Hoe en wanneer zijn burgemeester en wethouders over de kwestie Ferm Werk geïnformeerd en heeft b en w de gemeenteraad wel juist en volledig geïnformeerd? Bovendien zijn er vragen over de uitkomst van het onderzoek dat bureau Bezemer & Schubad binnen Ferm Werk heeft gedaan. Dit zijn slechts enkele van de vele vragen waarop de fractie van W&D graag antwoord wil hebben.Ramon Keyzer op Gouwestad

17-01-2023

Van de redactie

Gouda - Eind december nam Ramon Keyzer na vier jaar afscheid als programmeur van So What.Hier maakte hij hoogte- en dieptepunten mee, zoals het 55-jarig jubileum en de coronacrisis. Maar zette ook acts als Claw Boys Claw en Hang Youth neer. En werkte samen met de Goudse Schouwburg.


Vrijdag 20 januari is hij van 19 - 20 uur te gast in het Gouwestad Radio muziekprogramma Going Underground, om te praten over muziek, passie en programmeren. En om muziek te laten horen.
Going Underground, iedere vrijdag van 19-20 uur live en dinsdag van 19-20 uur op herhaling. Daarna terug te vinden op de bekende streamingdiensten en 4 weken lang te beluisteren via de website. Van een aantal optredens staan videoclips op het Youtubekanaal 'Going Underground Official'. Radio: 24 uur per dag, 7 dagen per week
97.7 FM (kabel Rekam/Caiway),  106,2 FM (ether) en DAB+
Kabel: KPN: 1199, XS4ALL: 1199, Delta: 874, Rekam/Caiway: 874, Tele2: 2180, T-Mobile: 2180
Online:  www.gouwestad.nl en alle populaire podcast-diensten als Spotify, Deezer etc. Zoeken op GouwestadSalon d'Art 2023

17-01-2023

Van de redactie

Gouda - Bij Kunstcentrum Firma van Drie is van 18 januari t/m 26 februari de expositie Salon d'Art te zien. Zo'n 25 kunstenaars tonen in deze expositie werk gemaakt in 2022.

 

In de kunstgeschiedenis wordt een 'Salon' beschreven als een tentoonstelling die vooral werken toonde van gevestigde beeldende kunstenaars verbonden aan de kunstacademie. In de negentiende eeuw werd daarbij de gehele wand volgehangen met schilderijen en was het belangrijk een goede plaats te krijgen. Als het werk erg hoog hing kon niemand het natuurlijk zien.  


De tentoonstellingscommissie van Firma Van Drie heeft getracht de kunstwerken allemaal zo veel mogelijk te laten uitkomen, zodat ze goed bekeken kunnen worden. Het valt zeker te verwachten dat de hele muur vol komt te hangen. De werken bestaan o,a. uit schilderijen, foto's, reliëfs, beelden en assemblages. In de weekenden zijn de kunstenaars afwisselend bij de expositie aanwezig. Dan is er ook voor het publiek de gelegenheid met hen kennis te maken en van gedachten te wisselen. 

 

Bezoekadres: Achter de Kerk 13, Gouda

Kunstitschting Firma Van Drie

Achter de kerk 13

2801 JX Gouda

Woensdag t/m zondag

van 12.00 tot 17.00 uur

Toegang gratismboRijnland organiseert eerste Groene Hart Conferentie voor versterken samenwerking VO en MBO

17-01-2023

Van de redactie

Leiden – Op 16 januari organiseerde mboRijnland voor de eerste keer de Groene Hart Conferentie. Een bijeenkomst voor directeuren van VO-scholen in de regio en mboRijnland. Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad verzorgde een keynote samen met Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad. 
 

Vervolgens namen de heren Tekin en Hagoort naast Otto Jelsma, bestuursvoorzitter mboRijnland, en Kees Vreugdenhil, bestuur Stichting Fioretti Teylingen, plaats in het rondetafelgesprek ‘Kansen voor de toekomst’. Hier werden thema’s als doorlopende leerroutes, voortijdig schoolverlaten, de afnemende instroom van mbo-studenten en een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt besproken. 
 

Otto Jelsma, mboRijnland: “Deze ontmoeting tussen vo en mbo is een mooie eerste stap in de verdere samenwerking. We hopen kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. We moeten het met elkaar doen om onze jongeren te begeleiden en zo goed mogelijk onderwijs aan te bieden op weg naar een passende plek op de arbeidsmarkt.”
 

Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad, voegt hieraan toe: “We willen de talenten van onze studenten optimaal benutten. Dat is hard nodig, aangezien onze samenleving staat te springen om mbo’ers. Een goede samenwerking tussen het vo en het mbo is cruciaal om ervoor te zorgen dat we talent op de best passende opleidingen krijgen”.
 

Na het plenaire gedeelte gingen collega's van het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs tijdens verschillende workshops met elkaar in gesprek.  

Doorlopende leerroutes

Doel van deze dag is om de samenwerking tussen vo en mbo nog verder te versterken en te kijken waar kansen en mogelijkheden liggen om deze verder uit te breiden. Afgelopen jaren zijn al mooie samenwerkingen ontstaan tussen mboRijnland en diverse vo-scholen, waar vmbo-leerlingen op hun eigen school een mbo-2 opleiding kunnen volgen met hun eigen docenten en in hun vertrouwde omgeving. Dat blijkt succesvol om vmbo-leerlingen te stimuleren een vervolgopleiding te volgen, wat hun kansen op de arbeidsmarkt versterkt. 

Henk Hagoort, voorzitter VO-raad: “Het is belangrijk om samen te werken aan het weghalen van de schotten tussen schoolsoorten. Dat is niet alleen goed voor een soepele overgang naar vervolgonderwijs, maar draagt ook bij aan het vergroten van kansengelijkheid voor leerlingen.” 
 

Voortijdig schoolverlaten

Daarnaast is een belangrijk thema het voortijdig schoolverlaten. Om uiteenlopende redenen zijn er nog steeds vo-leerlingen en mbo-studenten die zonder startkwalificatie de school of opleiding verlaten. Na een daling van het percentage voortijdig schoolverlaters in 2019-2020 is het percentage in 2020-2021 weer licht gestegen. Van de vo-leerlingen maakt 0,42% (0,40% het jaar ervoor), de opleiding niet af, voor mbo-studenten ligt dit percentage op 4,94% tegen 4,60% in 2019-2020. In totaal ging het om 24.385 jongeren die zonder startkwalificatie de opleiding of school verlaat (Bron: ministerie OCW, maart 2022). Motivatieproblemen, psychische problemen, de naweeën van corona, verkeerde studiekeuze en liever werken dan in de schoolbanken zijn onderzochte redenen hiervoor.  
 

Stip op de horizon

De bijeenkomst moet er onder meer toe leiden dat vo en mbo elkaar beter weten te vinden en dat vo en mbo samen kunnen zorgen voor een goede start van de jongeren op de arbeidsmarkt. 

Over mboRijnland 
mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 12 vestigingen in zes verschillende steden: Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Waddinxveen, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven. Er zijn 1800 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen er ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met haar onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke instellingen, zoals in publiek private samenwerkingen als o.a. CIV Bio Sciences, CIV Smart Technology en CIV Welzijn & Zorg. Kijk op www.mborijnland.nl voor meer informatie.Je bent nooit te oud om te ondernemen

17-01-2023

Van de redactie

Het aantal ondernemers op leeftijd is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2018 stonden er ruim 135.000 ondernemers van 65 jaar en ouder ingeschreven bij KVK. Begin 2023 zijn het er bijna 193.000. Een toename van 42%. KVK-adviseur Angèle Magré, weet dat een deel van de 65 plussers zich nog te jong voelt om te stoppen met werken. Daarnaast hebben zij nog veel te bieden binnen bedrijven: “Ze zijn gemotiveerd, loyaal en betrouwbaar.” 

 
Aantal oudere ondernemers groeit 
Het aantal bij KVK ingeschreven ondernemers van 65 jaar en ouder, is sinds 2018 met 42% gestegen van 135.834 naar 192.892 in 2023. Opvallend hierbij is dat het aantal ondernemers van 75 jaar en ouder sterk stijgt. In de leeftijdsklasse 75 – 79 jaar is er een stijging van 108 % (van 10.576 naar 25.382). In de leeftijdsklasse van 80 - 84 jaar stijgt het aantal ondernemers met 88% (van 3.744 naar 7.042). En in de leeftijdsklasse van 85 jaar en ouder is de stijging 58% (van 1.440 naar 2.273).  
 
Magré noemt drie redenen waarom oudere ondernemers ook na het bereiken van de AOW-leeftijd actief blijven als ondernemer: “Je hebt ondernemers die zichzelf nog te jong voelen om te stoppen met werken. Ze voelen zich nog betrokken bij alles wat in de onderneming gebeurt en bij het contact met klanten. Er is wellicht wel opvolging maar alles loslaten vinden ze moeilijk. Daarnaast is er de groep ondernemers die nog geen koper of opvolger heeft voor het bedrijf en doorgaan met ondernemen. Een derde groep is bang voor het spreekwoordelijke zwarte gat na een arbeidzaam leven.”  De 65 plus ondernemers zijn voornamelijk actief in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, groothandel en cultuur, sport en recreatie. 
 
 
Meeste 65 plus ondernemers in Noord- en Zuid-Holland
37% van de 65 plus ondernemers heeft de onderneming gevestigd in Noord- of 
Zuid-Holland. In deze provincies samen zijn 71.408 ondernemers van 65 jaar en ouder gevestigd. Dit is 37% van het totaal aantal oudere ondernemers in Nederland. In Flevoland en Zeeland zijn de minste 65 plus ondernemers gevestigd met respectievelijk 4.190 en 5.023.
In de provincies Zeeland en Drenthe is 12,2% van het totaal aantal ondernemers 65 plus. In Zuid-Holland is het aandeel 65 plus ondernemers het laagst met 7,9% van het totaal aantal ondernemers in die provincie.
 
 
Nooit te oud om te ondernemen
Het zijn niet alleen 65 plus ondernemers die in hun onderneming blijven na het bereiken van de AOW-leeftijd. Ondernemen is niet leeftijdsgebonden. Een andere reden waardoor het aantal oudere ondernemers toeneemt is dat een groeiend aantal na pensionering start met een eigen onderneming. In 2018 zijn 3.745 starters na hun 65e een onderneming begonnen. In 2022 waren dit er 4.313. Een groei van 15% ten opzichte van 2018. Favoriete sectoren om in te starten zijn de zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en logistiek. 
 
 
Magré: “Ga je met pensioen dan is de kans aanwezig dat je in een gat valt. Je hebt weinig te doen, hebt minder contact met je collega’s en ook regelmaat en structuur verdwijnen vaak. Veel ouderen willen hun ervaring, kennis en netwerk in specifieke branches delen met jongeren. Steeds vaker zien we dat zij als coach en mentor een onderneming starten. Of zij verhuren zich als interimmer voor verschillende klussen waarbij hun ervaring belangrijk is. Om ook na je pensioen actief te blijven, biedt het ondernemerschap de vrijheid om te kiezen welk werk je wilt doen en wanneer. Het extra inkomen zorgt voor meer financiële mogelijkheden, maar het is wel belangrijk te kijken hoe dit extra belast wordt en wat de eventuele gevolgen zijn voor je toeslagen.”
 
 
Heb je plannen om na je pensioen te beginnen met een onderneming? 
Bekijk de tips om te  ondernemen na je pensioen


Vermoedelijke veiligheidschef van Islamitische Staat opgepakt in Arkel

17-01-2023

Van de redactie

In het Zuid-Hollandse Arkel is dinsdag 17 januari 2023 een 37-jarige man aangehouden die in de Syrische burgeroorlog een belangrijke rol zou hebben vervuld binnen de terroristische organisaties Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat (IS). De verdenking is dat hij vanuit zijn functie bij IS ook bijdroeg aan de oorlogsmisdrijven die de organisatie pleegde in Syrië.
 

De Syrische man vroeg in 2019 asiel aan in Nederland en vestigde zich een jaar later in Arkel. Nadat informatie was ontvangen over zijn verleden zijn het Team Internationale Misdrijven (TIM) van de Landelijke Recherche en het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart. De verdenking is dat de man tussen 2015 en 2018 een leidinggevende functie vervulde bij de veiligheidsdienst van IS. Daarvóór zou hij twee jaar dezelfde functie hebben vervuld bij een andere terroristische organisatie: Jabhat al-Nusra. Beide posities zou hij hebben bekleed in en rond het vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.
 

De verdachte wordt 20 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag.Koningin Máxima brengt werkbezoek aan ontwerpers in Eindhoven die zich voorbereiden voor Milaan Design Week

17-01-2023

Van de redactie

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op donderdagochtend 16 februari een werkbezoek aan ontwerpers in Eindhoven. Tijdens het bezoek staat centraal hoe een hecht netwerk van designers en creatieve broedplaatsen in Eindhoven bijdraagt aan de internationale positie van Nederlands design. Koningin Máxima gaat in gesprek met ontwerpers die zich voorbereiden op het presenteren van hun werk in Milaan komend voorjaar, als ook met ervaren ontwerpers en ondernemers die hun weg naar Milaan al gevonden hebben.
 

Onder andere door Philips en Design Academy Eindhoven is Eindhoven uitgegroeid tot een designstad. Inmiddels kent de jaarlijkse Dutch Design Week als internationaal podium voor Nederlandse ontwerpers en makers. Daarnaast stimuleert Eindhoven Design District (EDD) ontwerpers, overheid en bedrijfsleven om samen te werken en de sociale en maatschappelijke meerwaarde van design te laten zien. Verspreid over de stad zijn er inmiddels meerdere creatieve broedplaatsen, vaak gevestigd op voormalige industrie- en bedrijventerreinen.
 

Koningin Máxima bezoekt eerst NUL ZES, een ontwerperscollectief en creatief laboratorium voor designers, architecten en onderzoekers, gevestigd op het terrein van een voormalige gasfabriek. Op het terrein is inmiddels met de bewoners een kleine woonwijk ontwikkeld, waar NUL ZES deel van uitmaakt. Koningin Máxima ontmoet er onder andere NUL ZES oprichter Renee Scheepers en ontwerpers Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers van studio Alissa+Nienke, die er hun materiaal- en vormonderzoek doen. A+N nam deel aan de Salone del Mobile in Milaan. Het gesprek gaat onder andere over de meerwaarde van multidisciplinair samenwerken om tot sterk ontwerp te komen en over de groei naar rendabel ondernemen.
 

Aansluitend bezoekt Koningin Máxima Home of Design Kazerne, een expositieruimte annex hotel- restaurant in het centrum van Eindhoven, gevestigd in een gerenoveerde marechausseekazerne. Door ontmoetingen, exposities en cross-over projecten biedt Kazerne een podium aan de creatieve industrie. Zij spreekt met initiatiefnemer en ontwerper Annemoon Geurts en met ontwerpers en vertegenwoordigers van bedrijven uit Eindhoven en omstreken die zich later dit jaar in Milaan zullen presenteren. In Kazerne wordt tot slot een deel getoond van de dubbelexpositie in samenwerking met Van Abbe Museum, waarin kunst en design worden samengebracht.
 

Koningin Máxima wordt tijdens het werkbezoek begeleid door de in Eindhoven gevestigde ontwerper en designscout Wisse Trooster. Hij is partner van het internationale designplatform Isola, dat ook in Milaan actief is.Michiel Grauss geïnstalleerd als nieuwe burgemeester Bodegraven-Reeuwijk

16-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Michiel Grauss is op maandagavond 16 januari 2023, geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Grauss is afkomstig uit de ChristenUnie partij en was eerder wethouder in Rotterdam. Hij is 52 jaar oud en zal zich zo snel mogelijk met zijn gezin in de gemeente gaan vestigen.© Digitale Bodegraafse Krant

 

De installatie van Grauss markeert een nieuwe fase voor Bodegraven-Reeuwijk, waar hij de leiding zal nemen over de dagelijkse werking van de gemeente en verantwoordelijk zal zijn voor de belangen van de inwoners. Hij zal zich inzetten voor een sociale, duurzame en innovatieve gemeente waarin iedereen zich welkom voelt.

 

De verwachting is dat Grauss zijn ervaring en leiderschapskwaliteiten zal inzetten om de gemeente verder te ontwikkelen en te versterken. Hij zal de samenwerking met de inwoners, organisaties en instellingen in de regio versterken om gezamenlijke doelen te bereiken. Het is een spannende tijd voor Bodegraven-Reeuwijk met de komst van een nieuwe burgemeester en men is benieuwd naar de plannen en visie die hij voor de gemeente heeft.
 


© Digitale Bodegraafse Krant


Tijdens de ceremonie van de beëdiging van de nieuwe burgemeester Michiel Grauss zijn er een aantal formele stappen genomen. 

 

Hieronder een samenvatting van de belangrijkste momenten:

 • De raadsgriffier heeft het Koninklijk Besluit voorgelezen, waarin de benoeming van Grauss  als burgemeester is bevestigd.

   
 • De Kabinetschef heeft de akte voorlezen vanachter het spreekgestoelte, waarin de details van de beëdiging worden beschreven.

   
 • Dhr. Grauss heeft vervolgens de eed afgelegd ten overstaande van de Commissaris van de Koning. Hierin beloofde hij zijn plicht te doen als burgemeester en de belangen van de gemeente te dienen.

   
 • Tot slot heeft de Commissaris van de Koning en de burgemeester samen de beëdigingsakte ondertekent, waarmee de beëdiging formeel is voltooid.

 

Tijdens de ceremonie van de beëdiging van de nieuwe burgemeester Michiel Grauss zijn er verschillende toespraken gehouden door verschillende personen. 


Hieronder een samenvatting van de belangrijkste toespraken:

 • Commissaris van de Koning dhr. Jaap Smit heeft een toespraak gehouden waarin hij de benoeming van Michiel Grauss als burgemeester bevestigt en de verwachtingen voor de toekomst van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk uitspreekt.

   
 • Dhr. Jan Vergeer (CDA) heeft een toespraak gehoud namens de Vertrouwenscommissie, waarin hij de kwaliteiten van de nieuwe burgemeester heeft benadrukt en zijn steun zal betuigen aan zijn leiderschap.

   
 • Dhr. Henk Van der Smit (SGP) heeft als nestor een toespraak gehouden namens de gemeenteraad, waarin hij reflecteert op de historie van de gemeente en de verwachtingen voor de toekomst uitspreekt.

 

 • Dhr. Dirk-Jan Knol heeft een toespraak gehouden namens het college, waarin hij heeft uitgelegd hoe het college van B&W Michiel Grauss zal ondersteunen in zijn nieuwe rol als burgemeester.

   
 • Burgemeester dhr. Han Weber heeft een toespraak gehouden namens de Regio Midden-Holland, waarin hij de relatie tussen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de regio heeft benadrukt en de verwachtingen voor de toekomst uitspreekt.

 

 • Burgemeester Michiel Grauss heeft tenslotte een toespraak gehouden waarin hij zijn visie en plannen voor de gemeente heeft gepresenteerd en zijn dank heeft uitgesproken voor de steun van de gemeenteraad en de inwoners.

 

De ceremonie en toespraken waren een belangrijk moment voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de inwoners, aangezien zij zich hiermee verzekeren van een gekwalificeerde en gekozen leider.
 

© Digitale Bodegraafse KrantSupersnel en betaalbaar glasvezel binnen handbereik voor bedrijventerreinen in Bodegraven

16-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Ondernemers en bewoners van de geselecteerde bedrijventerreinen kunnen zich aanmelden bij een telecomaanbieder voor supersnel en betaalbaar glasvezelinternet. Als er vóór 11 maart 2023 voldoende abonnementen zijn afgesloten, wordt er glasvezel aangelegd op de bedrijventerreinen Doortocht, Dronenhoek en Rijnhoek in Bodegraven. Ondernemers en bewoners die voor de sluitingsdatum een abonnement afsluiten, betalen bovendien geen vastrechtvergoeding. Eerder heeft het glasvezelbedrijf een succesvolle campagne afgesloten voor glasvezel in de woonkernen in Bodegraven. Nu zijn de bedrijventerreinen aan de beurt.
 


 

Steeds meer brandbreedte nodig

“Er is veel behoefte aan glasvezel, doordat een coax- of koperverbinding niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Steeds meer apparaten krijgen een internetverbinding en de kwaliteit van data en video’s wordt hoger, waardoor er meer bandbreedte nodig is. Daarbij is internet via koper of coax trager, storingsgevoeliger en in veel gevallen duurder dan een internetabonnement over glasvezel. Meld je je aan tijdens de campagne, dan bespaar je de vastrechtvergoeding. Stap je later over, dan profiteer je niet meer van de collectieve aanleg en worden er aanlegkosten in rekening gebracht. Pak deze kans en verbeter je leef- en werkplezier!” Johan Datema, projectmanager DELTA Netwerk

 

Samenwerking

DELTA Netwerk is een van de snelst groeiende glasvezelbedrijven in Nederland. Zij werkt samen met diverse telecomaanbieders uit de regio. Samen zorgen zij ervoor dat de bewoners en ondernemers van de bedrijventerreinen in het gebied binnenkort beschikken over supersnel en betaalbaar internet via glasvezel. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor glasvezelinternet via DELTA Netwerk? Doe dan de postcodecheck op deltanetwerk.nl/bodegraven. Hier vindt u ook meer informatie over glasvezel op de bedrijventerreinen in Bodegraven.

 

Over DELTA Netwerk

DELTA Netwerk legt door heel Nederland glasvezelnetwerken aan en is onderdeel van DELTA Fiber, een van de snelst groeiende glasvezelbedrijven van Nederland. Het netwerk van DELTA Fiber is in alle provincies aanwezig en inmiddels hebben al meer dan 1 miljoen huishoudens en bedrijven toegang tot de nieuwste generatie glasvezel. Het komende jaar bereikt het netwerk zo’n anderhalf miljoen adressen en DELTA Fiber heeft de ambitie om door te groeien naar 2 miljoen huizen en bedrijven in 2024. DELTA Fiber is eigendom van de investeringsmaatschappijen EQT en Stonepeak en er werken ruim 1.200 medewerkers. Onder de merken DELTA en Caiway levert het bedrijf internet met gigabitsnelheden, interactieve tv en vaste en mobiele telefonie.NATIONAAL THEATERWEEKEND | JONGEN VAN GLAS (6+) DOOR POPPENTHEATER JANSEN & DE BOER

16-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Nederland viert het theater tijdens het Nationaal Theaterweekend met vele leuke, gekke, muzikale en theatrale voorstellingen door heel het land. In het Evertshuis speelt op zondagmiddag 29 januari de prachtige familievoorstelling ‘Jongen van Glas’. Of je nu 6 of 106 bent, een aanrader voor iedereen die van de magie van theater houdt. Jansen & de Boer maken poppentheater, ontroerend en grappig. ‘De poppen worden echt medespelers op de vloer,’ aldus De Boer. De voorstelling gaat over een jongen die liefdevol wordt opgevoed door zijn moeder. En een hond. Het gaat over vrij zijn, veilig blijven en je dromen volgen. 

Het verhaal

Siem is niet van Glas. Dat weet hij zeker, want hij knapt niet als hij in zijn arm knijpt. Als hij stampt op de grond, blijven zijn voeten heel. Toch moet hij van zijn moeder altijd binnen blijven. Binnen achter het glas. Wat als hij buiten kou vat? Of struikelt over de stoeprand? Dan kan zijn moeder al zijn stukjes opvegen. Binnen bij mama kan er gelukkig niets gebeuren.  Niets. Helemaal niets.

 

De voorstelling begint om 14.00 uur en omdat het NATIONAAL THEATERWEEKEND is, kosten tickets slechts € 10,00 (met 2 personen). Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie  www.evertshuis.nl  Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484.

 


Praktische informatie
ZONDAG 29 JANUARI 2023

JONGEN VAN GLAS (6+) door Jansen & de Boer

GENRE: JEUGD & FAMILIE

AANVANG: 14.00 uur

ENTREE: € 10,- (VOOR 2 PERSONEN)Jaarlijkse stroopwafelactie Scouting Bolaro van start

16-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - De voorverkoop van de strropwafels is inmiddels van start gegaan. Het is vanaf nu mogelijk om alvast stroopwafels te bestellen bij de Scoutingleden. Op zaterdag 11 februari is de grote verkoopdag en gaan alle groepen met hun leiding langs de deuren om zoveel mogelijk pakjes stroopwafels te verkopen. De prijs per pakje is dit jaar € 3,00 en 3 pakjes kosten € 8,00.

 

Tussen 5 en 11 februari gaan de Scoutingleden weer langs de deuren in Bodegraven voor de jaarlijkse Stroopwafelactie. Met deze actie wil Scouting Bolaro extra inkomsten genereren voor de vereniging. Zoals elk jaar verkoopt Scouting Bolaro de befaamde stroopwafels van Markus uit Waddinxveen. Naast de normale stroopwafels worden er ook glutenvrije of veganistische stroopwafels verkocht. Deze zijn alleen te bestellen in de voorverkoop via de Scoutingleden.


De opbrengst van de Stroopwafelactie wil Scouting Bolaro gebruiken om leuke activiteiten met de jeugdleden te doen.Het Busch pianotrio maakt indruk met kwaliteit

16-01-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Bij ReeuwijkKlassiek speelde bij het Nieuwjaarsconcert in De Brug een trio dat tot de top van de Nederlandse kamermuziek behoort. De zaal was onder de indruk van de hoge kwaliteit en genoot met volle teugen van de zijdeachtige toonvorming en het geraffineerde samenspel. Na afloop vertelden bezoekers dat zij zich bevoorrecht voelen dat zij deze topmusici zo dicht bij huis kunnen beluisteren. Ook de Wethouder van Cultuur, Elly de Vries, was zeer enthousiast.  

Het Busch trio is na 10 jaar volledig op elkaar ingespeeld. Het afgelopen jaar traden zij twee keer op in het Concertgebouw en daarvoor in De Doelen. Het trio is internationaal actief. Na het concert op vrijdag bij ReeuwijkKlassiek vertrok het trio naar Zwitserland voor een concert op zondag, vervolgens naar Engeland, Duitsland en de USA. Minicursus ‘Bagger en veenbonken, een probleem?’

16-01-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Moeten de Reeuwijkse Plassen uitgebaggerd worden, of juist niet? Wat is goed voor de natuur?  Dit thema staat centraal op de volgende minicursus van de Natuuracademie Reeuwijkse Plassen.  Woont u in of geniet u van het Plassengebied, geef u dan op. Dit keer beginnen we met een excursie op zaterdagmorgen 11 februari en vervolgen we met een theorieavond op woensdag 15 februari.


Kijken, doen en in discussie

Tijdens de excursie neemt Bernard Benschop ons mee door het Plassengebied. Dit doen we per boot en een kleine wandeling. Hij vertelt en laat o.a. zien welke effecten bagger heeft op de natuur en wat je met bagger en veenbonken kan doen.  Ook gaan we zelf aan de slag.  
 

Op de theorie-avond wordt met een aantal kortere presentaties stilgestaan bij een aantal invalshoeken, zoals: kenmerken van de Reeuwijkse bodems; wat is baggerslib eigenlijk? ; hoe ontstaan veenbonken? ; wat is veenoxidatie? ; wordt de waterkwaliteit en de natuur beter van baggeren? ; hoe kan bagger worden hergebruikt? 
 

Na een pauze gaan we middels een paneldiscussie in gesprek met elkaar. Zijn baggerslib en veenbonken een probleem of een kans? Wat kunnen bewoners zelf doen? Ervaringen die tijdens de excursie zijn opgedaan kunnen dan ook besproken worden.

 

Praktische informatie

De excursie is gepland op de zaterdagochtend 11 februari van 10.00 – 12.00 uur. We verzamelen bij de standplaats van de ijskar van Antonio  op de Hortemansdijk, kruising Lecksdijk.  Trek warme kleren aan. 


De theorieavond op woensdag 15 februari duurt van 20.00 – 22.00 uur. U wordt vanaf 19:30 uur verwelkomd met koffie of thee. Deze avond vindt plaats in de Kerk van Sluipwijk,  ‘s-Gravenbroekseweg 85b. Wilt u deelnemen aan deze minicursus stuur dan vóór 4 februari een email met uw naam en adresgegevens, naar de coördinator:  Marlou Min, mmin@xs4all.nl. U krijgt na opgave meer informatie. Het kan zijn dat we vanwege eventueel extreem weer de excursie moeten afblazen, maar dat hoort u dan ook uiterlijk 2 dagen van te voren. Elke deelnemer betaalt een eigen bijdrage van € 10 per deelnemer voor beide dagdelen samen. Deze kan bij aanvang contant worden voldaan. 

 

De Natuuracademie Reeuwijkse Plassen

De Natuuracademie is een gezamenlijk initiatief van KNNV Gouda e.o. en IVN IJssel & Gouwe, met ondersteuning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De doelstelling van de Natuuracademie is om educatie over het plassengebied te realiseren. De Natuuracademie is primair gericht op bewoners, recreanten en gebruikers van het Plassengebied, maar iedereen is welkom.BZ&PC Heren laat overwinning op koploper SVH liggen

16-01-2023

Door: Andreas de Heij

Bodegraven - Na de eerdere oor wassing in eigen huis waren de Heren van BZ&PC in een late zondagavond wedstrijd erop gebrand om punten af te snoepen van de ongeslagen koploper. Na het bekerdebacle van vorige week in Zwolle kon BZ&PC weer beschikken over een complete ploeg en dat was te merken. 

 

BZ&PC startte nu wel scherp en liep in rap tempo uit naar een 0-3 voorsprong mede dankzij een zondagsschot (letterlijk en figuurlijk) van Rob Peek. De Rotterdamse ploeg onder leiding van voormalig dames bondscoach Arno Havenga herstelde zich vlug en droeg daarmee zorg voor een eerste periode stand van 3-3.Luke Rijnbeek was goed voor 3 doelpunten
 

De tweede periode was ondanks een vroege tegengoal voor BZ&PC het startsein om de motor opnieuw aan te slingeren en nam in zwembad De Wilgenring het initiatief en kwam via de messcherpe Luke Rijnbeek en René Peek op een 4-7 voorsprong. Lang kon BZ&PC niet van de voorsprong genieten want in de derde periode regen de Bodegravers de individuele fouten aaneen en kon SVH via vele contra’s afstraffen uitlopen naar een 11-8 voorsprong. Stefan Sterk en Joey Schellingerhout brachten eind derde periode de spanning terug tot 11-10.

 

In de vierde periode ging de wedstrijd weer gelijk op. SVH benutte een vroege strafworp, waarna BZ&PC een man meer situatie tactisch uitspeelde. Ook in de vierde periode deden individuele fouten de ploeg onder leiding van Herman van Tongerloo definitief de das om. SVH liep uit naar 14-11, Joey Schellingerhout en Rob Peek brachten BZ&PC terug tot 14-13, maar de Bodegravers kwamen met nog 18 seconden spelen tijd te kort. 

 

Ondanks de nederlaag toonde BZ&PC de mogelijkheden van de ploeg. Zaterdag zijn de mannen erop gebrand de eerste overwinning van 2023 te boeken. In zwembad De Kuil is Schuurman BZC uit Borculo om 19:30 uur de tegenstander.CVC Reeuwijk wint Reeuwijkse derby tegen RCV 33 met 6-1

16-01-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Onder het mom van een trainingsweekend reisde de selectie van CVC Reeuwijk en de selectie van RVC ‘33 af naar Noord-Brabant. Tijdens het trainingskamp stond een echte Reeuwijkse derby op het programma. Op het complex van RKVV Jeka stonden CVC Reeuwijk en RVC ‘33 tegen over elkaar om uiteindelijk de Reeuwijkse derby te eindigen met 6-1. 
 


 

Onder slechte omstandigheden stonden de twee Reeuwijkse ploegen op het veld tegen over elkaar. De CVC'ers kwamen fel uit de startblokken en dit resulteerde in een aantal kansen, maar de grootste was voor Norbert van Keulen die met een mooie diepte bal werd weggestuurd. Hij speelde de bal langs de keeper maar door een lichte touche belande de bal op de paal. Ondanks dat CVC de sterkere ploeg was, was het RVC dat op voorsprong kwam. De rechtsbuiten maakte een mooie actie langs Lars Hagen waardoor hij aan de rem moest trekken binnen de zestienmeter waardoor de scheidsrechter resoluut naar de penaltystip wees. Voor de spits van RVC ‘33, Rens Mathot, een koud kunstje om deze binnen te schieten. 
 

CVC bleef doorgaan met aanvallen en was qua spel de bovenliggende partij. Na een paar kleine kansjes, en een niet gegeven strafschop, kreeg CVC een vrije trap net buiten de zestienmeter. Stephan Wahl ging achter de bal staan en draaide de vrije trap richting de tweede paal naar de goal. Mede door de wind verdween de bal in de goal. Niet lang daarna floot de scheidsrechter af voor de rust. 

Aan het begin van de tweede helft was het voor CVC duidelijk wat de bedoeling was. Blijven aanvallen en georganiseerd blijven spelen. CVC kreeg veel kansen maar had nog wat moeite om het net te vinden. 
 

Opeens was daar Joep van Keulen met een mooie actie langs de zijlijn. Hij passeerde zijn tegenstander om vervolgens de bal klaar te leggen voor zijn broer Norbert van Keulen. Deze had geen moeite om de bal binnen te schieten. Na de 2-1 was de ban gebroken voor CVC en was er maar één speler die scherp genoeg was voor de goal. Mede door goed spel, wat geluk en vooral veel doorzettingsvermogen van CVC Reeuwijk was het Joep van Keulen die vier keer wist te scoren. Een mooie manier om na wat blessure leed weer terug te komen in het elftal. Na 90 minuten vond de scheids het genoeg en konden beide elftallen de warme kleedkamers opzoeken en voorbereiden om het trainingskamp voort te zetten in het centrum van Breda.Flitspaal Hollandbaan Woerden gaat aan

16-01-2023

Van de redactie

Woerden - Wie met de auto of motor te hard of door rood rijdt op de kruising Hollandbaan - Waardsebaan in Woerden krijgt vanaf 23 januari een boete. Vanaf dan gaat een flitspaal aan op de kruising, richting de Molenvlietbaan. In februari volgt een tweede flitspaal op de kruising, richting de Wulverhorstbaan. De gemeente Woerden, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de Hollandbaan verbetert. De vaste flitsers staan op de Hollandbaan, bij de kruising met de Waardsebaan, beide richtingen op. De flitspalen gaan handhaven op de snelheidslimiet van 50 km/uur en het negeren van rood licht. 
 

De Hollandbaan is een drukke doorgaande weg in Woerden. Het kruispunt met de Waardsebaan vormt een belangrijke schakel tussen Woerden zuidoost en Woerden noordwest. Er steken veel voetgangers en fietsers over, richting de sportvelden en basisscholen in Molenvliet. Er wordt vaak te hard en door rood gereden op het kruispunt. Door de hoge intensiteit en kruising van kwetsbare verkeersdeelnemers vormt dat hier een risico voor de verkeersveiligheid. Er zijn de afgelopen jaren ook meerdere ongelukken gebeurd. Het Openbaar Ministerie heeft daarom besloten twee flitspalen te plaatsen op de kruising. De eerste flitspaal, richting de Molenvlietbaan, staat vanaf 23 januari aan. De tweede flitspaal, richting de Wulverhorstbaan, gaat volgende maand aan. Het is bewezen dat een flitspaal positieve invloed heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. 
 

In de afgelopen periode is de eerste flitspaal getest. Vanaf 23 januari krijgen alle overtreders een boete. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is. Boerderij Gouda aan de Bloemendaalseweg sluit per 1 mei 2023

16-01-2023

Van de redactie

Gouda - De raad van bestuur van Gemiva heeft laten weten dat wegens aanhoudend negatieve financiële resultaten van de locatie, de dagbesteding en het wonen op Boerderij Gouda gaat stoppen en daarmee sluit de locatie per 1 mei 2023. Daarbij speelt mee dat een noodzakelijke renovatie van het woongedeelte – zodat dit aan hedendaagse eisen kan voldoen – gelet op het karakter van het pand niet haalbaar is.

 

Gemiva vindt het een verdrietige situatie en spant zich tot het uiterste in om ervoor te zorgen dat de cliënten, bewoners en medewerkers tijdig een respectievelijk andere dagbesteding, woning, werkplek hebben.  

Geschiedenis

De boerderij aan de Bloemendaalseweg in Gouda kent een lange geschiedenis als woonplek voor mensen met een verstandelijke beperking van boerenafkomst. Daarmee was de boerderij één van de eerste zorgboerderijen waar cliënten meewerken in een klein gemengd bedrijf: koeien, vleesvarkens, een kaasmakerij, moestuinen en een winkel. De bewonersgroep veranderde door de jaren heen. En daarmee ook de interesse in het boerenwerk. We stopten met het zelf maken van kaas, de veestapel werd kleiner, sommige bewoners kozen voor dagbesteding elders. De boerenzonen (en dochters) waar de boerderij voor opgericht is kiezen niet meer voor het boerenbedrijf.


Negatieve resultaten

Deze ontwikkeling en de negatieve resultaten van de exploitatie van de boerderij hebben ertoe geleid dat de raad van bestuur dit besluit heeft moeten nemen. Tot de sluiting op 1 mei worden de werkzaamheden en activiteiten afgebouwd.

 

Lokale functie

Gemiva realiseert zich ook dat de boerderij een lokale functie in Gouda heeft. De boerderijwinkel zorgt voor een dagelijks vers aanbod van producten van de boerderij en andere landelijke producten. In maart wordt het assortiment afgebouwd en sluit ook de winkel. 

 

Gemiva

Boerderij Gouda is een onderdeel van Gemiva. Er wonen vijf bewoners op deze locatie, er komen dagelijks rond de vijf cliënten voor dagbesteding. En deze locatie biedt werk aan acht medewerkers en zeven vrijwilligers. Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of ondersteuning nodig hebben. Beeldhouwster Els van Foeken weer docent bij Parkvilla

16-01-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Op 1 februari start er bij Parkvilla een nieuwe cursus van 10 lessen ‘Masterclass 3D portret’. In deze cursus begeleidt docent en beeldhouwster Els van Foeken cursisten bij het maken van een levensgroot portret in klei. Van Foeken is al vele jaren actief als beeldhouwster en heeft in haar carrière van bekende Nederlanders een 3D portret mogen maken, waaronder Wim Sonneveld, Youp van 't Hek en Prinses Beatrix. Het portret van Youp van 't Hek is te bewonderen in theater Carré in Amsterdam. 

‘Els van Foeken heeft ooit tien jaar beeldhouwlessen gegeven bij Expressie '70, de voorloper van het huidige Parkvilla.  Wij zijn enorm blij dat Els terug is van weggeweest. Zij is enorm getalenteerd en heeft ruime ervaring in het lesgeven. Els heeft ook workshops gegeven in Amerika en Frankrijk en haar werk is tentoongesteld over de hele wereld’, aldus Jeroen de Meij van Parkvilla. 


De opdracht in deze nieuwe cursus is een  levensgroot portret van iemand te maken van eigen keuze. Dat mag ook een zelfportret zijn. De klei die wordt gebruikt is grove chamotteklei, zodat het portret in de pottenbakoven gebakken kan worden als het af is.

 

Kijk op   www.parkvilla.nl voor meer informatie en inschrijven. Zondagmiddagconcert Ensemble Più Corde

16-01-2023

Van de redactie

Waddinxveen - Op zondagmiddag 29 januari 2023 geeft Ensemble Più Corde om 15:00 uur een concert.
 


Anna Jane Lester (viool), Ania Katynska (cello) en Liene Madern-Stradina 
 

“Klanken uit de Schotse Hooglanden”
Het is een muzikale reis door Schotland in de laatste decennia van de 18de eeuw. In die tijd kreeg Schotse muziek veel aandacht in Europa, mede door de promotie van de meest succesvolle componisten zoals Haydn en Beethoven. In dit programma kijkt het ensemble naar de essentie van de Schotse volksmuziek en de invloed hiervan op de werken van Weense klassieke componisten en hun lokale Schotse tijdgenoten. Het ensemble bekijkt de muziek uit historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk hoek en laat de muziek horen op de originele instrumenten of hoogwaardige kopieën uit die tijd.

 

Ensemble Più Corde (veel snaren) werd in 2015 opgericht door ex-studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Anna Jane Lester (viool), Ania Katynska (cello) en Liene Madern-Stradina (fortepiano) vonden elkaar in Den Haag en vanuit hun gemeenschappelijke passie besloten zij dit ensemble op te richten. De kern van het ensemble is de fortepiano ondersteund door een strijkgroep. Verschillende Europese componisten lieten zich aan het eind van de 18e eeuw inspireren door Schotland. Dit laat Piú Corde tijdens hun optreden in Waddinxveen horen met o.a. het uitvoeren van stukken van L. van Beethoven, I. Pleyel J. Oswald en L. Kozeluch. Een muzikale indruk van hun spel is te beluisteren via deze link: 'Klanken uit de Schotse Hooglanden'
 

 

Zondag 29 januari 2023 in de Remonstrantse Kerk, Zuidkade 59, Waddinxveen.
Aanvang 15.00 uur. Kerkzaal open een half uur voor het begin van de uitvoering. Kaarten zijn te verkrijgen door van tevoren te reserveren via de website of aan de zaal. Telefonisch reserveren kan via 06 53 28 10 16. Entree €17,50 incl. koffie of thee. Houders van de Rotterdampas €15,00. Jongeren tot 18 jaar €10,00. 
 

Betaling door overboeking op rekening NL53 RABO 0308963210 t.n.v. Stichting Muziek in Waddinxveen of door te pinnen aan de zaal.
Ruime gratis parkeergelegenheid beschikbaar.

 

www.muziekinwaddinxveen.nlVogelmarkt bij vogelvereniging Avicultura

16-01-2023

Van de redactie

Woerden - Zaterdagmorgen 21 januari is er weer een vogelmarkt van 10.00 tot 12.00 uur in het clubgebouw van vogelvereniging Avicultura aan De Singel 43a in Woerden. Vogels zoals kanaries, tropen en parkieten worden op deze markt aangeboden. Ook wordt er advies gegeven door leden van de vereniging over het houden en kweken van deze vogels. Iedereen van harte uitgenodigd, een kopje koffie is gratis.

Nadere informatie over vogelvereniging is te vinden op  www.aviculturawoerden.nlGeld lenen blijft maar duurder worden

16-01-2023

Van de redactie

‘Laagste kredietrentes stegen sinds december tot wel 12,5%’

 

Geld lenen kost steeds meer geld. De rentes voor leningen blijven namelijk stijgen, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite  Geld.nl. “De laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro ging van 4,8 procent begin december naar 5,4 procent op dit moment”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij  Geld.nl. “Omgerekend is dat een stijging van 12,5 procent in anderhalve maand tijd.”
 

Lening nu honderden euro’s duurder

Wie een lening wil afsluiten, merkt de gestegen rentes ook direct in de portemonnee. “Met de gestegen rentes voor die lening van 50.000 euro betaal je bij een looptijd van 60 maanden nu in totaal ongeveer 800 euro meer aan rente dan begin december”, rekent Bulthuis voor. “En als je kijkt naar juli 2022 toen de laagste rente nog onder de 4 procent lag (3,8 procent), betaal je nu zelfs ruim 2.000 euro meer aan rente. Een behoorlijke stijging in maar een half jaar tijd.”Ook bij lagere leenbedragen blijven de rentes stijgen. Zo ging de laagste rente voor een persoonlijke lening van 20.000 euro sinds december van 5,2 naar 5,7 procent. Bij leningen van 10.000 euro steeg de laagste rente minder hard, namelijk van 6,3 naar 6,5 procent. “Maar bij dat leenbedrag lagen de rentes sinds juli 2022 in verhouding al een stuk hoger dan voor de hogere leenbedragen”, zegt Bulthuis.
 

Leenrentes blijven voorlopig hoog

Dat de leenrentes blijven stijgen, komt vooral door de stijgende kapitaalmarkrentes. Dat zijn rentes waartegen de kredietverstrekkers zelf geld kunnen lenen bij beleggers.  De rente voor een 10-jaars staatslening bijvoorbeeld, steeg sinds begin december van 2,1 naar 2,41 procent. “Dit betekent dat het voor kredietverstrekkers duurder wordt om het geld wat ze kunnen uitlenen aan te trekken. En dat vertalen ze door naar de consumenten door de kredietrentes te verhogen.”
 

Bulthuis verwacht ook dat de leenrentes de komende tijd hoog blijven. “Er is nog steeds veel economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Om die onzekerheid te compenseren, willen beleggers hogere rentes voor het geld dat ze uitlenen. Dus dat betekent dat de kapitaalmarkrentes hoog blijven en misschien nog verder stijgen. En dan blijven de kredietrentes dus ook hoog.”
 

Kijk verder dan je eigen bank

Geld.nl ziet ook dat de renteverschillen tussen de kredietverstrekkers nog steeds groot zijn. De laagste rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro is dan wel 5,4 procent, maar de hoogste rente is 8,9 procent. Een verschil van 3,5 procent. “Dat klinkt misschien niet als veel”, zegt Bulthuis. “Maar bij een looptijd van 60 maanden scheelt je dat ruim 4.600 euro aan rentekosten. Het loont dus zeker om vóór je een lening afsluit meerdere kredietverstrekkers te bekijken en op zoek te gaan naar de laagste rente.”BOV spaarzegel actie levert een hoofdprijs op van € 1.000 voor Ryanne en Arne van der Ben

16-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - Zaterdag 14 januari is het een regenachtige dag in het land waar menig mens dan ook lekker binnen bleef. Maar aan het eind van de middag was het een drukte van belang bij de prijsuitreiking van de Bodegraafse Ondernemers Verenigin (BOV) spaarzegel actie. Er waren dit jaar 60 gelukkige prijswinnaars en de meesten daarvan kwamen naar Punt Komma in de Prins Hendrikstraat om hun prijs in ontvangst te nemen. Nieuwsgierig naar welke prijs zij hadden gewonnen. Dat bleef tot het laatst een verrassing. De hoofdprijs van € 1.000 is gewonnen door Ryanne en Arne van der Ben uit Bodegraven. Zij kwamen de prijs in ontvangst nemen uit handen van bestuursleden Alie Kersbergen en Mieke Burggraaf van de BOV.

 


 

Het totale prijzenpakket was ook dit jaar groot, mede dankzij de bijdragen van de deelnemende BOV winkeliers. Hierdoor was er een grote variatie in prijzen. Zo waren er naast waarde- en cadeaubonnen ook vele fraai verpakte prijzen van de BOV winkeliers. Het maakt meteen goed duidelijk dat ons dorp heel veel te bieden heeft. De BOV stelde naast de fraaie hoofdprijs van € 1.000 ook nog prijzen beschikbaar van € 100 en € 50.
 


 

Het bestuur van de BOV kijkt tevreden terug op het succes van deze lokale spaaractie. Het grote aantal ingeleverde spaarkaarten toont aan dat inwoners volop hun inkopen doen in ons dorp. Het was mooi om te zien dat ook consumenten uit omliggende plaatsen hier hun volle spaarkaarten inleveren. In een tijd dat nogal eens met een schuin oog naar de webwinkels wordt gekeken, bewijst deze actie dat veel consumenten de fysieke winkels blijven bezoeken. Gelukkig maar.
 

© Digitale Bodegraafse KrantWeekmenu stichting Kom-mee-Eten

15-01-2023

Van de redactie

Bodegraven - De komende week koken de vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven weer de lekkerste maaltijden. Deze week koken ze van 16 januari tot en met 20 januari het volgende menu voor u.

 

Maandag 

Preisoep, aardappelen, gehaktbal, spinazie, jus, toetje 

Dinsdag

Runderbouillon, aardappelen of rijst, Hongaarse goulash, doperwtjes, toetje 

Woensdag 

Minestronesoep, aardappelen, witlof gerold in ham, bechamelsaus met kaas, jus, toetje

Donderdag

Champignonsoep, aardappelen, saucijs, rodekool met gebakken appeltjes in suiker en kaneel, jus, toetje

Vrijdag

Mosterdsoep, boerenkool stamppot met uitgebakken spekjes, rookworst, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van tevoren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06 - 5310 2893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur 

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven Boek en Troost breidt activiteiten uit

15-01-2023

Van de redactie

Gouda - Met ingang van januari heeft Boek en Troost elke maandagavond de beschikking over de huiskamer in Buurtpunt Zoutman om extra activiteiten aan te bieden aan mensen die een geliefde missen door de dood.
 

Naast de vaste maandelijkse activiteiten elders zullen in het Buurtpunt diverse kortdurende activiteiten aangeboden worden op het gebied van creativiteit, lotgenotencontact voor specifieke doelgroepen en boeken.
 

23 januari starten we deze activiteiten met een Soepuurtje. Tijdens het Soepuurtje kan je samen met lotgenoten een kopje soep met brood nuttigen. Ook kan je boeken inzien, kennismaken met Boek en Troost en informatie krijgen over de verschillende activiteiten. Binnenlopen en een kijkje nemen kan ook.
 

Aanvang: 18.00 uur

Locatie: Buurtpunt Zoutman, Zoutmanplein 6a, Gouda

www.boek-en-troost.nlLeerlingen De Regenboog maken Nieuwjaarsduik in Surfplas

14-01-2023

Door: Nel van Galen

Reeuwijk - 5, 4, 3, 2, 1.................. de één rende er zonder twijfel in, de ander wilde liever eerst voorzichtig even voelen. Want koud ... ja, dat was het wel. Maar of je er nu tot je enkels in bent geweest of helemaal kopje onder ging, met elkaar hebben de leerlingen van de groepen 7 en 8 dit toch maar mooi gedaan! 

In plaats van naar de gymzaal fietsen de oudste leerlingen van Basisschool De Regenboog dit keer naar de Surfplas. Na een warming up van een rondje rennen, een tikspel of een potje voetbal gingen die kleren dan toch echt uit. Enkele ouders en de leerkrachten lieten zich deze frisse duik niet ontgaan en spetterden onder luide aanmoedigingen van andere ouders mee het water in. De één wat langer en de ander was wat sneller terug bij de chocolademelk die klaar stond. 

Zou er een traditie aan het ontstaan zijn? Het begin is er in ieder geval en aan de enthousiaste gymjuf Monique en de prettige medewerking van Windsurfclub Reeuwijk zal het zeker niet liggen dat jaarlijks op de eerste gymdag na de kerstvakantie een nieuwjaarsduik genomen gaat worden.NATIONAAL THEATERWEEKEND | NABIL - ABSURD

14-01-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk – Voor slechts €10,- naar het theater! Deze voorstelling maakt deel uit van het NATIONAAL THEATERWEEKEND 2023. Nederland viert het theater tijdens het Nationaal Theaterweekend met vele voorstellingen door heel Nederland. 
 


Nabil is een veelzijdige en talentvolle theatermaker. Hij speelt piano, zingt, beatboxt, maakt gevatte grappen en zet typetjes neer. Na ‘Tijdmachine’ en ‘Monopoly’ vraagt hij zichzelf in zijn derde programma ‘Absurd’ af of hij de normale man is in de gekke wereld of andersom? Een programma met grappige observaties, herkenbaarheid, irritaties en blinde vlekken.

 

Nabil was twee seizoenen te zien in de improvisatieshow ‘Alpacas’, de opvolger van ‘De Lama’s’ en was een van de panelleden van het programma ‘Baas Raymann’. Daarnaast speelde hij als acteur in verschillende series zoals ‘ONM’, ‘De Co-assistent’ en ‘Deadline’.

 

Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie  www.evertshuis.nl

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484

 

Praktische informatie

ZATERDAG 28 JANUARI 2023

NABIL - ABSURD

GENRE: CABARET

AANVANG: 20.00 uur

ENTREE: € 10,-Opvoeden van jonge meerlingen

14-01-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert in samenwerking met tweelingspecialist Coks Feenstra de lezing Opvoeden van jonge meerlingen voor ouders van een meerling tussen de 0 en 6 jaar.

Een tweeling groeit anders op dan een eenling. Al vanaf het eerste begin zijn ze samen. Dat zorgt voor een nauwe band en maakt de ontwikkeling van de eigen identiteit anders dan die van een eenling. De opvoeding van tweelingen is dan ook niet altijd eenvoudig. Ouders van meerlingen hebben andere vragen dan ouders van eenlingen, zoals: Hoe help je je kinderen een eigen identiteit te krijgen? Wat doe je als een van de tweeling alles bepaalt? En hoe pak je het aan op school: samen of apart?


Tijdens de lezing Opvoeden van jonge meerlingen licht Coks Feenstra, tweelingspecialist en auteur van ‘Het Grote Tweelingenboek’, typische tweelingsituaties toe zoals de onderlinge band, jaloezie en dominantie in hun relatie.


De lezing vindt plaats op donderdag 09 februari 2023 van 19.30 – 21.30 uur bij wijkcentrum Swaenswijk, Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen aan den Rijn. Deelname bedraagt €5,- p.p. Voor aanmelden en meer info ga naar  www.cjgcursus.nl 
 


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina