NIEUWS



ESTO wint met 2-1 en recht de rug

10-12-2023

Verslag Han & Marcel

Bodegraven - Bij voetbalvereniging Koudekerk -met een 1e die meestrijdt om de bovenste plekken- ging ESTO op zoek naar eerherstel. Vanaf minuut één was duidelijk dat ESTO kwam voor resultaat. De mannen hadden de mouwen gezamenlijk stevig opgestroopt. Hard nodig om in elke wedstrijd mee te doen voor de punten op de ranglijst want het beloofd weer een spannende competitie te worden.

 

Onfortuinlijke achterstand

Na een kwartiertje kwam ESTO ongelukkig op 0-1 achterstand. Een misser van invaller Thijs van Zoest -keeper uit de Jo19- die verder in de wedstrijd prima zijn doel schoon hield. Zoals vrijwel iedere wedstrijd voetbalde ESTO zich ook dit keer langzamerhand onder de hoge druk van haar tegenstander uit. Daardoor moest de Koudekerkse ploeg, onder leiding van trainer Jarno Verweij, steeds verder terug richting eigen doel en kwam er meer en meer ruimte. Na ongeveer vijfentwintig minuten maakte Koos van Zoest een kleine tactische omzetting en ging het voetballend steeds beter lopen. ESTO creëerde de nodige kansen. Door het ontbreken van spitsenvorm ging helaas menig schot voor het Koudekerkse doel langs of verdween in de handen van hun doelman.

 

De vorm komt terug

ESTO bleef na de rust domineren en het was wachten op de aansluitingstreffer. Die kwam vanuit een corner. Jesper den Besten kopte richting doel. Pim de Visser was er als de kippen bij om binnen te tikken voor de gelijkmaker. Zo maakte hij dolgelukkig zijn bevrijdende echte spitsengoal. ESTO drukte door en zag dat Koudekerk wankelde en zich steeds verder liet terugdringen. Uiteindelijk kwam in de 89e minuut de volle verdiende winst uit een vrije trap van het beruchte linkerbeen van Tim van de Lagemaat. De bal zeilde via de muur in de linker bovenhoek. De ontlading op het veld en op de tribune bij de trouwe ESTOsupporters was groot en werd juichend gevierd.

 

Winterstop tot 20 januari 2024

Met deze instelling, de aanwezig voetbalkwaliteit en teamspirit gaat ESTO na de winterstop zeker nog voldoende punten pakken. De hoop is dat de geblesseerde spelers de tijd gebruiken om fit te worden en weer aan te haken. De relatief jonge groep kan dan weer wat breder worden.
 

Op de derde zaterdag in 2024 gaat ESTO op bezoek bij Soccer Boys. Maar eerst, kerst, familie, vrienden, eten en drinken, veel gezelligheid op de club en voor sommigen een welverdiende wintersport of juist zomerse vakantie.

 

 



Rohda’76 met ‘good vibes’ winterstop in

10-12-2023

Door: Ad van den Herik

Bodegraven - In de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar kende Rohda’76 geen enkele moeite met Linschoten. De ploeg van Arjen Linstra boekte een royale zege: 5-0. ..Een relatief makkelijk pot,” zo betitelde Linstra de afsluiter van 2023. Al na een kwartier onderstreepte Moussa Kalisse zijn status als topscoorder door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Halverwege de eerste helft schilderde Boban Lazic de 2-0 op het scorebord. Nog voor de rust zat de thuisploeg op rozen toen Kenny van der Weg tekende voor de 3-0.



Lars van der Lugt zet zijn tegenstander op het verkeerde been               (Beeld: Don van der Meer)
 

Goed gevoel

Na de onderbreking een onveranderd spelbeeld. Rohda’76 onderscheidde zich als de bovenliggende partij en creëerde kansen om de score op te voeren. Vijf minuten na de rust werkte Kalisse zijn tweede van de middag tegen de touwen: 4-0. De laatste kwam van de voet van Vlatko Lazic. Nadat de oud-prof zelf in de zestien tegen de vlakte was gewerkt, ontfermde hij zich met succes over de toegekende strafschop: 5-0. Linstra hoopt die lijn na de winterstop door te trekken ,,Er heerst in ieder geval een positieve vibe binnen de groep.”

 

Hervatting

De achterstand op koploper Groeneweg bedraagt zes punten. Na de jaarwisseling hervat Rohda’76 de competitie op 20 januari met een thuiswedstrijd tegen ONA dat net zoveel verliespunten heeft als Groeneweg. Komende zaterdag 16 december oefent Rohda’76 uit bij vijfdeklasser Sportief.


Boban Lazic hielp zijn ploeg aan een 2-0 voorsprong                              (Beeld: Don van der Meer)



Ouderen genieten van kerstconcert

10-12-2023

Van de redactie

Alphen aan de Rijn / Bodegraven - Met nog een week te gaan tot de Kerstzang was Promising Voices vrijdag 8 december te gast in Alphen aan de Rijn. Voor een groep van ongeveer 100 ouderen bracht het koor kerstliederen ten gehore die ook op 16 december voorbij komen. 





Voor het koor een goede generale richting de Kerstzang en voor de ouderen van Oudshoorn een geweldige ervaring. De mensen genoten zichtbaar van de zang van het koor en het pianospel van dirigent Leon van Veen. Enkele gasten uit Bodegraven, die ook op het ‘dorpsplein’ van Oudshoorn aanwezig waren, verheugen zich nu al op de Kerstzang op zaterdag 16 december. ‘Dit repertoire en dan met een heel orkest. Dat wordt nóg meer genieten!’. (Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via  Zingenindekerk.nl.)
 


Het was niet de eerste keer dat het interkerkelijke koor te gast was bij verpleeghuis Oudshoorn. Ook vorig jaar bracht het koor een bezoek aan deze mensen. Annet Perdijk, koorlid van Promising Voices én vrijwilligerscoördinator bij Oudshoorn, kijkt vol trots terug op het concert. ‘Bewoners hebben enorm genoten! Het ‘Ere zij God’ en ‘Stille nacht, heilige nacht’ werd hier en daar zelfs meegezongen.’ Ook een collega-vrijwilliger beaamde dit en was geroerd door het enthousiasme van de bewoners. ‘Geweldig!’



Weekmenu Stichting kom Mee

10-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De vrijwilligers van stichting Kom-mee-Eten uit Bodegraven hebben weer een heerlijk weekmenu voor u samengesteld! Van 11 december tot en met 15 december kunt u genieten van een 3-gangen maaltijd.

 

Maandag

Groentesoep, lasagne bolognese met paprika en courgette, geraspte kaas, toetje

Dinsdag

Champignonsoep, spruitjesstamppot met appel en spekreepjes, jus, toetje

Woensdag

Tomatensoep, aardappelen, witlof gerold in ham en kaas, bechamelsaus, jus, toetje

Donderdag

Wortelsoep, aardappelen, rundervink, bietjes met ui, jus, toetje

Vrijdag

Bruine bonensoep, jachtschotel met kip, wortel en prei, jus, toetje

 

 

Kosten: € 9,00 voor een 3-gangen maaltijd

Aanmelding kan tot 1 dag van te voren bij Asha Bruinsma-Soedhoe 06-53102893

Het eten is tussen de middag van 12.00 uur tot 13.00 uur

Adres  : Rijngaarde 1, Bodegraven



BOV Kerstmarkt trekt enthousiast publiek

10-12-2023

Van de redactie

Bodegraven -  De sfeervolle Kerstmarkt, georganiseerd door de Bodegraafse Ondernemers Vereniging (BOV), was dit jaar een groot succes. Het Evertshuis werd omgetoverd tot een winterwonderland met ongeveer 40 kraampjes die een scala aan bijzondere en creatieve producten aanboden. Deze kraampjes werden voornamelijk bemand door lokale ondernemers en leden van de BOV, wat de markt een sterk lokaal karakter gaf.



 

De bezoekers werden getrakteerd op een overvloed aan feestelijke items, variërend van prachtige kerstdecoraties en unieke cadeaus tot warme kussens, sjaals en elegante sieraden. Daarnaast was er zelfs een speciaal modeplein waar BOV-winkeliers hun nieuwste (winter)kleding presenteerden, waardoor bezoekers zich in stijl konden hullen voor de feestdagen.



 

De Bodegraafse scoutinggroep Bolaro zorgde niet alleen voor een warm welkom met heerlijke koek en zopie, maar leverde ook een waardevolle bijdrage aan het opzetten en opruimen van de kraampjes. Het samenspel van lokale ondernemers, BOV-leden en de betrokken scoutinggroep creëerde een gezellige en hechte gemeenschapssfeer.



 

Op het nabijgelegen Raadhuisplein stond een indrukwekkende reuze snowglobe, die diende als een visuele trekpleister voor bezoekers van alle leeftijden. De kersttrein, die oorspronkelijk gratis vervoer aanbood tussen het Raadhuisplein en het Evertshuis, moest helaas haar diensten staken vanwege aanhoudende regen. Desondanks lieten de Kerstman en Mrs. Claus zich niet ontmoedigen en trokken ze met een antieke duwslee door het centrum, waarmee ze op speelse wijze de kerstsfeer verspreidden.

 


 

De BOV Kerstmarkt van dit jaar was niet alleen een gelegenheid om unieke producten te ontdekken en te kopen, maar ook een samensmelting van gemeenschapszin en feestelijke vreugde. De betrokkenheid van lokale ondernemers en verenigingen benadrukte eens te meer het belang van samenwerking en het ondersteunen van de lokale gemeenschap tijdens de feestdagen. Met een warm gevoel kijken zowel de organisatoren als de bezoekers terug op een zeer geslaagde editie van de BOV Kerstmarkt in Bodegraven.
 



Haken voor kerst in Samen sterk huis

10-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op dinsdagochtend 19 december 2023 geeft Anita Spies om 10.00 uur een workshop Haken bij Samen sterk huis Wilhelminaweg 12. Haken is helemaal in en Anita is een prof. Zij haakt al een aantal jaren de opkikkers en andere leuke dingen voor ons huis zoals kop- en schoteltjes, Engelse drop en nog veel meer.  Deze keer is het haken helemaal gericht op kerst.

 

Anita maakt je wegwijs in deze creatieve techniek en terwijl je bezig bent kun je even  vergeten dat je ziek bent (geweest) en ontspannen genieten van het plezier om creatief bezig te zijn. Plezier staat voorop, want plezier ontspant en doet je even ontsnappen aan de waan van de dag.

 

Het huis is open vanaf 9.30 uur voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Aanmelden is nodig en kan telefonisch (06-14004496), per email ( info@samensterkhuis.nl) of in het Samen sterk huis (openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl ).

 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.



Julika Marijn brengt de tijd van Rembrandt tot leven in toneelvoorstelling

09-12-2023

Van de redactie

Bodegraven – Julika Marijn kruipt in de huid van Rembrandts tweede vrouw, Geertje Dircx en maakte onder regie van Diederik van Vleuten een intrigerende en ontroerende solovoorstelling. Op donderdagmiddag 21 december is de voorstelling ‘In de schaduw van Rembrandt’ te bewonderen in het Evertshuis.

 

 

Geertje Dircx was was jarenlang de minnares van Rembrandt en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken ontstaan, waaronder ‘De Nachtwacht’ en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis. 

 

Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika Marijn de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. In de schaduw van Rembrandt is de herstory van Geertje; een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, de kracht om het licht te blijven zoeken, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan. 

 

Krachtige vrouwen die hun eigen weg en stem zoeken, is een terugkerend thema in het theaterwerk van Julika Marijn. Eerder maakte ze succesvolle solovoorstellingen over Etty Hillesum, prinses Diana en Helene Kröller-Müller. Over Geertje zegt Julika Marijn: “Geertje is een vrouw die voor zichzelf opkomt. Die zich verzet als ze aan de kant wordt gezet en vals wordt beschuldigd… Geertje is voor mij niet alleen slachtoffer, ze is ook een held uit de 17e eeuw. Ze was enorm daadkrachtig en had de moed om het op te nemen tegen de grote schilder. Dat was zeer uitzonderlijk voor die tijd.”

 

De voorstelling begint op 21 december om 15.00 uur, kaarten kosten € 20,50 inclusief drankje. Ga voor meer info en reserveren van kaarten naar www.evertshuis.nl/julika-marijn-in-de-schaduw-van-rembrandt

 

Praktische informatie

JULIKA MARIJN – In de schaduw van Rembrandt

DONDERDAG 21 DECEMBER

TONEEL

AANVANG 15.00 uur

ENTREE € 20,50 incl. drankje

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.

 



COP28: Nederland lanceert internationale coalitie voor afbouw fossiele subsidies

09-12-2023

Van de redactie

Tijdens de VN-Klimaatconferentie in Dubai (COP28) heeft Nederland een internationale coalitie gelanceerd om fossiele subsidies af te bouwen. Landen die bij de coalitie zijn aangesloten zijn onder andere Nederland, Oostenrijk, België, Ierland, Spanje, Finland, Antigua en Barbuda, Canada, Frankrijk, Denemarken, Costa Rica en Luxemburg.
 

Een duurzame en CO2-vrije wereldeconomie vraagt om het afbouwen van fiscale en financiële  voordelen voor fossiele brandstoffen. Daarom is in 2021 tijdens de Klimaattop in Glasgow afgesproken inefficiënte fossiele brandstofsubsidies af te bouwen, nadat de G20-landen dit al in 2009 besloten.
 

Uit een analyse van het Kabinet bleek dat in Nederland ongeveer de helft van alle fossiele voordelen vastzit in internationale afspraken, zo’n 20 miljard. Als Nederland die wil afbouwen moet het dus optrekken met andere landen. Ook omdat het belangrijk is te voorkomen dat uitstoot van broeikasgassen en economische activiteit vervolgens plaatsvindt op andere plekken op de wereld. Daarom heeft Nederland een coalitie opgericht die gezamenlijk gaat optrekken bij het afbouwen van deze voordelen. De aanpak richt zich op de volgende drie pijlers:
 

1. Transparantie

De eerste stap om fossiele subsidies af te bouwen is beter inzicht krijgen per land. De aangesloten landen willen een overzicht van hun fossiele subsidies publiceren vóór de volgende VN-Klimaatconferentie (COP29) in 2024. Samenwerking tussen landen en internationale organisaties (zoals IMF, OECD, WTO, IEA, IMO en ICAO) is hiervoor cruciaal. Dit geldt ook voor het ontwikkelen van een rekenmethode die door ieder land kan worden gebruikt.
 

2. Internationale afspraken

De coalitie werkt samen bij het identificeren en aanpakken van internationale barrières die het afbouwen van fossiele subsidies in de weg staan. Nederland heeft recent een inventarisatie gedaan waaruit blijkt dat de helft van alle subsidies voortkomt uit internationale afspraken. Voorbeelden zijn de vrijstelling van accijns op zware stookolie in de scheepvaart en de vrijstelling van accijns op het verbruik van brandstoffen in de internationale luchtvaart. Andere landen lopen tegen dezelfde barrières aan en willen dit graag gezamenlijk aanpakken.
 

3. Nationale maatregelen

Er komt een internationale dialoog om kennis te delen, nationale strategieën voor de afbouw van fossiele voordelen te ontwikkelen en te streven naar gezamenlijke actie om weglekeffecten (het verplaatsen van vervuilende economische activiteiten) te minimaliseren. Zo kan er ook een gelijk speelveld tussen landen worden behouden. Deze internationale dialoog kan jaarlijks plaatsvinden tijdens COP-bijeenkomsten.
 

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten: “Fossiele subsidies hebben geen plek in een schone economie en moeten worden afgebouwd. Daarom is in Nederland voor zo’n 4.8 miljard euro de afbouw al ingezet. Tegelijkertijd zien we dat de helft van alle subsidies vastzit in internationale afspraken en moeten we dus samenwerken met andere landen. Daarom is het goed nieuws dat we vandaag een internationale coalitie lanceren die samen fossiele subsidies wil afbouwen. Dat doen we door het scheppen van transparantie, het aanpakken van internationale afspraken en het samenwerken bij nationale afbouwtrajecten.”



Voorlopig politiek akkoord EU-eisen ontwikkeling kunstmatige intelligentie

09-12-2023

Van de redactie

De EU heeft in Brussel een voorlopig politiek akkoord bereikt over de AI Act. Dit zijn Europese eisen en kaders voor kunstmatige intelligentie: een digitale technologie die een steeds grotere rol speelt in de maatschappij en economie. Daarmee krijgt de juiste ontwikkeling van AI - gericht op economische kansen én het waarborgen van publieke waarden - in de EU en Nederland een belangrijke impuls.
 

De AI Act biedt duidelijke kansen voor zowel ontwikkelaars als ondernemers en ook waarborgen voor Europese consumenten. Het gaat onder andere om basisafspraken over de werking van AI in producten en diensten, eisen aan mogelijk risicovolle toepassingen en de ondersteuning van ontwikkelaars zoals mkb’ers. Zo kunnen Europeanen vertrouwen op AI.


Zo biedt de AI Act richting voor ontwikkelaars om aan de eisen te voldoen. Binnen zogenoemde regulatory sandboxes kunnen zij hiermee innoveren. Zo kunnen AI-toepassingen in de EU worden ontwikkeld die én onze technologische positie op de wereldmarkt verbeteren én die zorgen voor AI van hoge kwaliteit. AI in bijvoorbeeld designprogramma's, toepassingen in de maakindustrie en in videogames kan zo worden gestimuleerd.
 

Afspraken in voorlopig politiek akkoord

In het politiek akkoord zijn ook afspraken gemaakt over wat ’hoog risico AI-systemen zijn en welke eisen hieraan worden gesteld. Ook zijn bepaalde soorten onwenselijke AI straks verboden, zoals social scoring of manipulerende AI-technieken. Aanbieders van chatbots in webwinkels, deepfake technieken of generatieve AI-systemen zoals het populaire ChatGPT moeten ervoor zorgen dat het voor mensen duidelijk is dat ze met een AI praten of dat content door AI is gemaakt. AI-systemen met geen tot weinig risico’s voor mensen hoeven niet aan extra eisen te voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld AI-systemen voor klantenservices, voor voorraadbeheer of voor laag-risico data.
 

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Kunstmatige intelligentie gaat op dit moment wereldwijd razendsnel. Het is zaak dat we in Europa daarin ons beter positioneren. Dan kunnen we onze achterstand met deze technologie inlopen, profiteren wij economisch beter van de kansen die AI biedt en kunnen we sturen op de ontwikkeling van AI-systemen die werken volgens de wenselijke normen in onze maatschappij. Innovatie door onderzoekers en ondernemers moeten we dus sterk blijven stimuleren. Tegelijkertijd moeten we goedwerkende en veilige AI-systemen waarborgen om vertrouwen te creëren. De toekomstige AI Act belooft daarin de juiste balans te brengen.”
 

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering): “Omgaan met AI draait om goede balans tussen het benutten van mogelijkheden en tegemoetkomen aan bezwaren. Er zijn een heleboel sectoren waar Nederland sterk in is en waarin AI een grote rol gaat spelen. Denk aan landbouw, onderwijs, gezondheidszorg, vrede en veiligheid. Nederland maakt zich er internationaal sterk voor dat we deze technologie kunnen vertrouwen. Om bijvoorbeeld discriminatie te voorkomen bij gebruik van AI voor het toekennen van toeslagen of transparantie van algoritmes in de financiële sector. Ik ben blij met een EU-akkoord. Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico’s van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels.”
 

Duidelijkheid voor ontwikkelaars en gebruikers

De AI Act schept duidelijkheid voor AI-ontwikkelaars wanneer zij hun producten op de Europese markt willen aanbieden. Ook zijn gebruikers van AI aan regels gebonden om risico’s te voorkomen. De wettelijke verplichtingen, zoals een risicomanagementsysteem, gelden straks voor hoog-risico AI-systemen die bijvoorbeeld invloed hebben op de kansen van mensen op de arbeidsmarkt, het onderwijs, de financiële dienstverlening of medische apparaten. Ongeveer 15% van alle AI-systemen valt hier onder. Voor de echt grote AI-modellen komen aparte eisen en Europees toezicht.


Consumenten, overheden en bedrijven die AI-producten kopen of hiermee in aanraking komen, kunnen er zo van uitgaan dat deze systemen veilig zijn. Toezicht moet ervoor zorgen dat onveilige systemen van de markt af gaan en dat hiervoor boetes aan ontwikkelaars kunnen worden opgelegd die niet voldoen aan de eisen. Tegelijkertijd zorgen de Europese regels voor een gelijk speelveld; ook niet-Europese aanbieders van AI-producten en -dienstverlening moeten hieraan voldoen als zij hun producten hier verkopen. Organisaties die AI inzetten, zoals mkb’ers, kunnen er straks op vertrouwen dat deze goed werken en daarbij ondersteuning krijgen van de ontwikkelaar.


Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door alle EU-lidstaten en het hele Europees Parlement. De wet treedt na twee jaar in werking.



Tes Schouten verovert Europese titel op 200 meter schoolslag bij EK Kortebaan

08-12-2023

Van de redactie

Otopeni / Bodegraven - In een indrukwekkende vertoning op de Europese Kampioenschappen Kortebaan in het Roemeense Otopeni heeft Tes Schouten haar eerste grote internationale titel veroverd. Met overweldigend gemak domineerde de 22-jarige zwemster de 200 meter schoolslag en schreef ze geschiedenis door de gouden medaille te winnen.
 

Schouten, afkomstig uit Bodegraven, liet een verbluffende prestatie zien door de afstand af te leggen in een tijd van 2.16,09, waarmee ze opnieuw een hap uit haar nationale record nam. De zegetocht begon eerder met een tijd van 2.16,98, ruim onder haar voorgaande toptijd, maar die avond stak een onverwachte verkoudheid de kop op. Desondanks bleek dit geen belemmering voor haar triomftocht.
 

Op de wedstrijddag vloog Schouten uit de startblokken en creëerde ze al snel een aanzienlijke voorsprong op haar concurrenten. Ze dook zelfs kort onder het wereldrecord (2.14,57), hoewel ze dit uiteindelijk niet wist vast te houden. Niettemin was de Europese titel binnen handbereik.
 

De Deense zwemster Thea Blomsterberg eindigde op ruime afstand als tweede, terwijl de bronzen medaille naar de Tsjechische Kristyna Horska ging. Het podium weerspiegelde de dominantie van Tes Schouten, die met haar ongeëvenaarde prestatie een blijvende indruk achterliet in de zwemwereld.
 

Schouten's overwinning markeert niet alleen een persoonlijke triomf, maar ook een mijlpaal voor het Nederlandse zwemmen op het internationale toneel. Haar vastberadenheid, zelfs in het licht van onvoorziene hindernissen, toont aan dat Tes Schouten een naam is om in de gaten te houden in de wereld van de zwemsport. De Europese titel op de 200 meter schoolslag is slechts het begin van wat ongetwijfeld een veelbelovende carrière zal worden.



Laatste Kaarten voor Carel Kraayenhof's Concert

08-12-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Met nog ruim een maand te gaan tot het langverwachte concert van Carel Kraayenhof op vrijdag 19 januari 2024, zijn er slechts enkele kaarten beschikbaar om dit unieke muzikale evenement bij te wonen. De kaarten zijn verkrijgbaar via de officiële website van Reeuwijk Klassiek: www.reeuwijkklassiek.nl.
 

Het is niet de eerste keer dat Carel Kraayenhof het publiek in Reeuwijk betovert. In januari 2016 deelde hij het podium met de getalenteerde Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal, en het concert was een doorslaand succes, met de zaal volledig uitverkocht. Dit keer keert Carel terug met zijn ensemble, bestaande uit een bandoneon, piano, viool en contrabas, om opnieuw de harten van het publiek te veroveren.
 

De muzikale reis van Carel Kraayenhof kent een opmerkelijk hoogtepunt op 2 februari 2002, toen hij "Adiós Nonino" speelde tijdens het koninklijk huwelijk van ZKH Prins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Deze onvergetelijke prestatie trok de aandacht van meer dan 55 miljoen mensen wereldwijd die de ceremonie volgden.
 

Bij zijn vorige optreden in 2016 vroeg Kraayenhof aan het enthousiaste publiek: "Zal ik terugkomen?" De respons was overweldigend positief, met de hele zaal die volmondig "ja" riep. Nu, na acht jaar, maakt Carel Kraayenhof zijn belofte waar en keert hij terug naar Reeuwijk om opnieuw zijn meesterlijke muziek te delen.
 

Voor degenen die dit bijzondere concert willen bijwonen, is het cruciaal om snel te handelen en de laatste beschikbare kaarten te bemachtigen via de officiële website van Reeuwijk Klassiek. Mis deze unieke kans niet om te genieten van de betoverende klanken van Carel Kraayenhof en zijn getalenteerde ensemble. Wees erbij op vrijdag 19 januari 2024 voor een onvergetelijke avond vol muzikale pracht en emotie.



Ontdek de Wereld van Sim Only: 4 tips voor Voordelig Bellen

08-12-2023

Van de redactie

In de wereld van mobiele telefonie zijn er talloze mogelijkheden en abonnementen om uit te kiezen. Een van de populaire opties is het sim-only abonnement. Met een sim-only abonnement kun je voordelig bellen zonder dat je vastzit aan een lange contractduur. In dit artikel geven we je 4 handige tips om optimaal gebruik te maken van een sim-only abonnement en zo voordelig mogelijk te bellen.



 

Kies het juiste abonnement

Bij het kiezen van een Sim only abonnement is het belangrijk om goed te kijken naar je bel- en internetgedrag. Maak je voornamelijk gebruik van data en bel je weinig? Of ben je juist een fanatieke beller en heb je niet zoveel data nodig? Op basis van je behoeften kun je het juiste abonnement kiezen. Vaak zijn er verschillende bundels beschikbaar met verschillende hoeveelheden belminuten, sms'jes en data. Door te kiezen voor een abonnement dat aansluit bij jouw gebruik, voorkom je onnodige kosten.
 

Vergelijk aanbieders

Sim-only abonnementen worden aangeboden door verschillende providers. Het loont de moeite om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden en de dekking van het netwerk. Sommige providers bieden bijvoorbeeld extra voordelen, zoals gratis bellen naar bepaalde nummers of extra data bij het afsluiten van een abonnement. Door goed te vergelijken, kun je een goedkoop Sim Only abonnement deal vinden die past bij jouw wensen en budget.
 

Maak gebruik van wifi

Een sim-only abonnement biedt vaak een beperkte hoeveelheid data. Wil je voorkomen dat je over je bundel heen gaat en extra kosten moet betalen? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van wifi. Thuis, op het werk en op openbare plekken zoals cafés en restaurants kun je vaak gratis gebruikmaken van wifi-netwerken. Door verbinding te maken met wifi, kun je internetten en bellen zonder dat het ten koste gaat van je datalimiet. Op deze manier kun je flink besparen op je telefoonkosten.
 

Houd je verbruik in de gaten

Om onverwachte kosten te voorkomen, is het belangrijk om je verbruik goed in de gaten te houden. De meeste providers bieden een app of online omgeving waarin je je verbruik kunt bijhouden. Hier kun je zien hoeveel belminuten, sms'jes en data je nog hebt. Door regelmatig je verbruik te controleren, kun je op tijd bijsturen als je dreigt over je bundel heen te gaan. Ook kun je inzicht krijgen in je bel- en internetgedrag en eventueel je abonnement aanpassen als blijkt dat je meer of minder nodig hebt.



Heb jij een passie voor het sociaal domein? Dit zijn 5 banen waar je misschien wel aan de slag kunt!

08-12-2023

Van de redactie

Het sociaal domein is onmisbaar in onze samenleving. Het biedt ondersteuning aan kwetsbare groepen en zorgt ervoor dat iedereen gelijke kansen heeft.  Het sociaal domein is erg breed en er zijn oneindig veel mogelijkheden binnen deze term. Als jij een passie hebt voor het sociaal domein en graag wilt bijdragen aan een betere samenleving, dan zijn er verschillende banen waar je aan de slag kunt. In dit artikel bespreken we vijf interessante banen in het sociaal domein waar je misschien wel je droombaan kunt vinden.



 

Maatschappelijk werker

Er is een groot tekort aan maatschappelijk werkers in Nederland, terwijl deze banen onmisbaar zijn. Als maatschappelijk werker ben je een belangrijke schakel tussen mensen die hulp nodig hebben en de juiste instanties. Je biedt ondersteuning aan individuen en gezinnen die te maken hebben met problemen op het gebied van bijvoorbeeld huisvesting, financiën, verslaving of psychische gezondheid. Voor deze baan is het belangrijk dat je goed kunt communiceren en empathisch bent. Het is belangrijk dat je mensen kunt motiveren om voor een betere toekomst te kiezen en ze te helpen met hun eerste stappen.
 

Jeugdzorgwerker

Als jeugdzorgwerker werk je met jongeren en gezinnen die te maken hebben met problemen thuis. Dit kan op het gebied van opvoeding, gedrag of persoonlijke ontwikkeling. Als jeugdzorg biedt je begeleiding en ondersteuning aan zowel de jongeren als hun ouders of verzorgers. Je moet sterke affiniteit hebben met jongeren, geduldig zijn en goed omgaan met complexe situaties. Het is belangrijk dat je in staat bent om een vertrouwensband op te bouwen met de jongeren en hen te motiveren om positieve veranderingen in hun leven aan te brengen.
 

Sociaal juridisch dienstverlener:

Een ander vacature sociaal domein is sociaal juridisch dienstverlener.  Als juridisch dienstverlener help je mensen die te maken hebben met juridische problemen op sociaal gebied. Je biedt ondersteuning bij zaken zoals uitkeringen, schulden, huisvesting en arbeidsrecht. Je moet hierbij wel de kennis hebben over de relevante wet- en regelgeving en deze uit kunnen leggen op een begrijpelijke manier aan mensen die hier geen kennis over hebben. Daarnaast help je deze mensen bij het opstellen van bezwaarschriften en het voeren van juridische procedures.
 

Beleidsmedewerker sociaal domein:

Als beleidsmedewerker werk je bij de overheid. Hier ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van beleid op het gebied van welzijn, zorg, jeugd en participatie. Je analyseert maatschappelijke vraagstukken, voert onderzoek uit en adviseert het bestuur over de volgende stappen. Voor deze functie moet je een brede kennis hebben over verschillende aspecten van het sociaal domein. Daarnaast vertaal je het beleid naar concrete acties en werk je samen met de verschillende stakeholders. 
 

Detachering in het sociaal domein:

Als je graag afwisseling wilt in je werk en verschillende organisaties binnen het sociaal domein wilt ondersteunen, is detachering een interessante optie voor jou. Als gedetacheerde werk je tijdelijk voor een bepaalde organisatie, waarbij je jouw kennis inzet om hen te helpen bij hun werk. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van projectmanagement, beleidsontwikkeling of directievoering. De detachering overheid biedt de mogelijkheid om te werken aan diverse projecten en je netwerk binnen het sociaal domein uit te breiden.



Drie aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel

08-12-2023

Van de redactie

Boskoop - Na diverse Meld Misdaad Anoniem-meldingen startte de politie enkele maanden geleden een onderzoek naar drugshandel in de omgeving van Boskoop. Dinsdag 28 november zijn drie personen aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen.
 

De aanleiding van dit onderzoek is niet alleen de drugshandel geweest, maar vooral ook de overlast in de omgeving. De drie verdachten kwamen in beeld dankzij verschillende meldingen via Meld Misdaad Anoniem. Het gaat om drie mannen van 19, 21 en 27 jaar uit Boskoop. Zij zijn aangehouden in Boskoop, Hoofddorp en Rotterdam. Twee mannen zijn gehoord en zitten niet meer vast. De 27-jarige man zit nog vast.

 

Meld Misdaad

Drugshandel brengt vaak allerlei criminaliteit met zich mee zoals bedreigingen, geweld, witwassen en liquidaties. Dit kan veel impact hebben op een omgeving. Er kunnen gevoelens van onveiligheid ontstaan doordat mensen de drugsdeals zien en het geweld daaromheen. Bewoners kunnen veel last hebben van drugsdealen. Bij deze handel in het illegale circuit wordt geweld vaak niet geschuwd. Van dit geweld kunnen dus ook vaak onschuldige omstanders de dupe worden. Dit onderzoek in Boskoop is gestart vanuit meldingen via Meld Misdaad Anoniem. Een melding doen bij de politie kan dus een groot belang hebben. Heeft u een vermoeden van drugshandel? Meld dit dan via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, dan kan dit via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


 



35-jarige vrouw uit Gouda vrijgelaten uit voorlopige hechtenis

08-12-2023

Van de redactie

Een 35-jarige vrouw uit Gouda die eerder is aangehouden op verdenking van het bezitten en naar buiten brengen van staatsgeheime informatie, wordt vrijdag 8 december vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Ze blijft verdachte in de zaak en het onderzoek naar haar rol wordt voortgezet. De man die gelijktijdig werd aangehouden zit nog steeds vast en in beperkingen.
 

Beide verdachten werden op 26 oktober 2023 aangehouden. De man is werkzaam bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), en voert ook werkzaamheden uit voor de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. De vrouw is een voormalig medewerker van de NCTV die sinds kort bij de politie werkt.



Uniek LLokaal Expeditie voor Arabischtaligen helpt inwoners Midden-Holland naar werk

08-12-2023

Van de redactie

Feestelijke afsluiting eerste groep Arabischtaligen uit Gouda 

Gouda - De eerste groep deelnemers die heeft meegedaan aan de LLokaal Expeditie voor Arabischtaligen heeft dit traject feestelijk afgesloten. De groep is begin november gestart met zeven deelnemers. Op donderdag 7 december ontvingen alle deelnemers een bewijs van deelname. De deelnemers zijn vol vertrouwen om op korte termijn passend werk te vinden.  
 

Na drie LLokaal Expedities kwamen de arbeidsmarktpartijen in Midden-Holland met de vraag of een speciale editie van de LLokaal Expeditie georganiseerd kon worden als vervolg op de 'Ontdek Je Talentdag' voor Arabischsprekenden in juni. Taal en culturele achtergrond zijn vaak drempels die overwonnen moeten worden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze intensieve Expeditie helpt de deelnemers de eerste stappen op de arbeidsmarkt te kunnen en durven zetten. 



 

Begeleiden naar werk of scholing

De LLokaal Expeditie is een groepstraject met individuele coaching voor mensen die zich oriënteren op de arbeidsmarkt. Dit traject is bestemd voor werkzoekenden uit Midden-Holland (Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen). De Expeditie geeft de deelnemers de aandacht en het vertrouwen in de stappen die zij gaan zetten op de arbeidsmarkt. Het traject voor de Arabischtaligen bestaat uit zeven bijeenkomsten van drie uur. LLokaal Expeditie werkt met drie tolken, waarvan er twee vrijwilliger zijn. Deze twee volgen ook het programma voor hun eigen stappen naar werk. 
 

Een van de deelnemers vertelt: "Ik ben heel blij met de hulp van de trainers. Ik voel mij vertrouwd en gerespecteerd. Wij zijn net met de groep naar een banenmarkt geweest. Het was heel fijn om zoveel bedrijven bij elkaar te zien. Ik weet steeds beter wat ik wil qua werk.”  De organisatie is in handen van LLokaal (mboRijnland) in samenwerking met de arbeidsmarktpartijen in Midden-Holland. Doel van het traject is om de deelnemers te begeleiden naar werk of scholing. 
 

Volgende groep start december 

Deze week is ook de 5e LLokaal Expeditie gestart met vooral deelnemers van 50 jaar en ouder.  Geert Neelen, projectleider LLokaal Expeditie: "De eerste Expeditie Anderstaligen was een pilot. De enthousiaste reacties van de deelnemers laten in elk geval zien dat dit traject duidelijk in een behoefte voorziet. Hopelijk krijgt deze editie in 2024 een vervolg. Ook andere gemeenten in Nederland hebben interesse getoond in dit unieke traject." 
 

Over LLokaal   

LLokaal inspireert, activeert en faciliteert iedereen die duurzaam inzetbaar wil blijven op de (regionale) arbeidsmarkt. Dit gebeurt met loopbaanoriëntaties die matchen naar onderwijs of werk. Het is een regionaal knooppunt waar onderwijs, arbeidsmarkt en regionale overheden op één plek samenkomen en samenwerken. De ambitie van LLokaal is een gezonde arbeidsmarkt waar de werkenden in hun kracht staan. LLokaal is een initiatief van mboRijnland. Kijk voor informatie op http://llokaal.nl



TOP 2000 Relicafé! met als thema: ‘Ik zie je’

08-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Ben jij al benieuwd welke nummers er voor dit jaar uitgekozen zijn? Tijdens de TOP 2000 Relicaféavond op 28 december worden door bandleden en zangers van de Adventskerk, Lichtkring en Goede Bron nummers gespeeld en gezongen uit de Top 2000. Sprekers Ruth Schreuders en Ds. Sara de Vries zorgen voor de inhoudelijke noot.



 

Tijdens deze muzikale avond staan nummers uit de Top 2000 met een boodschap rond het thema ‘Ik zie je’ centraal. Mensen van binnen en buiten de kerk bezoeken het Top 2000 Relicafé om samen te genieten van goede muziek in een Top 2000 setting.

De afgelopen 5 edities van het Top 2000 Relicafé waren een groot succes met gemiddeld 250 bezoekers per avond.

Het evenement vindt dit jaar plaats op donderdag 28 december 2023 om 20.00 uur in de Adventskerk en is een samenwerking van meerdere Alphense kerken. De organisatie is in handen van de Adventskerk, Lichtkring en Goede Bron. Er zullen bekende elementen in terugkomen zoals de pubquiz, maar ook nieuwe elementen zijn zoals het Top2000 koor.


Het goede doel waar we deze avond geld voor ophalen is de reis die jongeren vanuit Alphen met World Servants gaan maken naar Ecuador (zomer 2024). Zij gaan daar helpen aan de bouw van een waterzuiveringsinstallatie en een school. Meer info https://www.worldservants.nl/ecuador/EC124
 

Op verschillende manieren zal er geld voor dit doel opgehaald worden. Er is een veiling van LP’s, eten en drinken en meer … We hopen je te zien op 28 december in de Adventskerk tijdens het Top 2000 Relicafé.

 



Veel minder Zuid-Hollanders verhogen eigen risico voor zorg

08-12-2023

Van de redactie

In 2024 gaat de zorgpremie weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in Zuid-Holland 19,7% van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar: toen koos namelijk 36% van alle Zuid-Hollanders voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.
 

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis. 
 

Zuid-Hollanders nemen minder risico dan gemiddeld

In Zuid-Holland hebben naar verhouding minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 21,1%. Limburgers (22,7%) kiezen het vaakst voor een eigen risico van 885 euro, terwijl het percentage juist het laagst ligt in Drenthe en Flevoland (beide 14,7%).
 

In deze gemeenten wonen de meeste overstappers

Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.

Nergens in Zuid-Holland stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in Weesp. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 8,5% van de inwoners van zorgverzekering. Afgelopen jaar ging het zelfs om 10,6% van de Weespers. De vijf gemeenten met het hoogste percentage overstappers zijn:
 

  1. Den Haag: 8,2%
  2. Zoetermeer: 8,2%
  3. Rijswijk en Waddinxveen: 7,8%
  4. Leidschendam-Voorburg: 7,7%
  5. Zuidplas: 7,6%
     

In Vlaardingen (4,7%) switchen inwoners juist het minst vaak van zorgverzekeraar. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/eigen-risico/onderzoek-2023



OM eist celstraffen en terugbetaling van ruim 580 duizend euro aan drugswinsten

08-12-2023

Van de redactie

Tegen twee mannen uit Nieuwegein van 33 en 32 jaar heeft het Openbaar Ministerie vandaag celstraffen geëist 58 en 36 maanden. Ze worden ervan verdacht samen met anderen een criminele organisatie te hebben gevormd gericht op de grootschalige teelt en verkoop van hennep. Daarnaast is gevorderd dat zij gezamenlijk ruim 581 duizend euro aan criminele winsten terugbetalen. De verdachten zijn - in wisselende samenstelling - ook vervolgd voor wapenbezit, het verwerken en bezitten van cocaïne en valsheid in geschrifte.
 

De 32-jarige verdachte kwam in beeld tijdens een witwasonderzoek. Tijdens dit onderzoek ontstond de verdenking dat de man samen met de 33-jarige verdachte betrokken was bij grootschalige hennepteelt. Dit leidde tot een omvangrijk aanvullend onderzoek. Uit onder andere afgeluisterde communicatie en observaties blijkt dat de verdachten zich bezig hielden met de teelt, verkoop, invoer en uitvoer van hennep. Daarbij werd veelvuldig hennep uitgevoerd naar Duitsland en ingevoerd vanuit Spanje.
 

Op 19 januari 2021 werden de beide mannen aangehouden. Doorzoekingen van verschillende panden en boxen in Nieuwegein en Houten leidden vervolgens tot de vondst van onder meer een actieve plantage, een grote hoeveelheid hennep, een vuurwapen en een automatisch vuurwapen. Aanvullend onderzoek naar onder andere communicatie op in beslag genomen telefoons en aangetroffen DNA-sporen leverde daarna verder bewijs op tegen de verdachten.
 

De strafbare feiten waar de mannen uit Nieuwegein van verdacht worden, zijn ernstig. Drugshandel heeft een ontwrichtende werking op de maatschappij en gaat geregeld gepaard met geweld en intimidatie. Gevangenisstraffen zijn daarom in de visie van het Openbaar Ministerie op hun plaats. Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met het aandeel dat de verdachten hadden en de verschillende feiten waar ze van verdacht worden. Daarnaast moeten ze als het aan het Openbaar Ministerie ligt het geld dat ze verdiend hebben terugbetalen. De politie heeft daarvoor berekend hoeveel geld de mannen omgezet hebben en wat hun kosten zijn geweest. Dit heeft geleid tot ontnemingsvorderingen van ruim 296 en ruim 285 duizend euro. Vooruitlopend hierop is na de aanhouding al beslag gelegd op onder meer dure auto’s, een Rolex-horloge en prijzige merkkleding.
 

De rechtbank doet op 12 januari 2024 uitspraak.



Vrijwilligerscentrale SAM hecht veel waarde aan een veilige werkomgeving

07-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Pesten, discriminatie, integriteitskwesties, intimidatie.. kranten en sociale media stonden er vol van het afgelopen jaar. Geen leuk onderwerp en toch heel belangrijk om bespreekbaar te maken.


Niet alleen in het privéleven, maar ook op het (vrijwilligers)werk. Werkgevers zijn vanuit de Arbowet verplicht om beleid te voeren om een veilige werksfeer te creëren. Je mag er vanuit gaan dat een werkgever dit met de beste bedoelingen doet. Toch komen zaken als bijvoorbeeld pesten en intimidatie met enige regelmaat voor. Wat voor de een een grapje is, kan voor de ander onprettig zijn. Ongewenst gedrag kan onzichtbaar zijn, hierdoor is er lastig grip op te krijgen. Een vertrouwenspersoon kan hier een belangrijke rol in spelen door een eerste opvang te bieden en de-escalerend te werk te gaan. Mogelijk stelt de wet het in 2024 zelfs verplicht voor organisaties vanaf 10 medewerkers. Voor de eigen vrijwilligers van SAM heeft de organisatie een overeenkomst met een gecertificeerd onafhankelijke Vertrouwenspersoon gesloten.


SAM, daaronder valt ook de vrijwilligerscentrale van Bodegraven-Reeuwijk, hecht veel waarde aan een veilige werkomgeving. Voor alle vrijwilligersorganisaties in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk biedt SAM daarom de mogelijkheid om een overeenkomst afsluiten voor de diensten van de vertrouwenspersoon, dat is gratis. De vertrouwenspersoon is er alleen voor de vrijwilligers die actief zijn binnen de organisaties in Bodegraven-Reeuwijk. Meer weten? Neem contact op met Luka van Vliet via 0651966519 of mail naarl.vanvliet@samwelzijn.nl



Gemeenten Res Midden-Holland nemen komende maanden een besluit realiseren zonnevelden

07-12-2023

Van de redactie

Regio - De gemeenten van de Regionale Energiestrategie (RES) Midden-Holland hebben afspraken gemaakt over het opwekken van duurzame energie met zonnevelden. Ze keken samen waar in de regio plek is voor zonnevelden en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Dit staat in het Programma Zon op Veld. Het programma wordt voorgelegd aan raden voor een reactie, waarna de colleges in maart een besluit nemen.

 

Regionale afspraken voor ‘zon op veld’

De RES-regio wil zo veel mogelijk duurzame energie opwekken met zonnepanelen op grote daken, maar alleen daarmee halen we onze doelstelling voor 2030 niet. Daarom kijken we naar het opwekken van duurzame energie via zonnevelden (zon op veld). De insteek is om zonnevelden alleen toe te staan onder strenge en duidelijke voorwaarden. En op locaties op basis van de zonneladder van de provincie Zuid-Holland; Dat betekent dat we alleen bij uitzondering zonnevelden op landbouwgrond toestaan. Bij het opstellen van het Programma Zon op Veld dachten inwoners mee via een vragenlijst, bijeenkomsten en straatgesprekken. Ook regionale partijen zoals landbouworganisaties, energiecoöperaties, projectontwikkelaars en milieuorganisaties dachten mee tijdens bijeenkomsten.

 

Resultaten van gesprekken met de regio

Uit deze gesprekken kwamen meerdere standpunten naar voren, die we waar mogelijk in het programma hebben verwerkt. Zo vinden inwoners en regionale organisaties onder andere dat natuur- en weidevogelgebieden over het algemeen niet geschikt zijn voor zonnevelden. En gebieden met bedrijventerreinen en langs wegen juist wel. Ook gebieden waar in de toekomst bijvoorbeeld woningen gebouwd worden, vonden zij geschikt. Zolang zonnevelden maar in combinatie zijn met andere doelen zoals woningbouw of natuurherstel. Tot slot willen inwoners op verschillende manieren kunnen meedoen aan zonnevelden. Bijvoorbeeld door mee te denken of mee te profiteren.

 

Van concept naar definitief beleid

Het programma wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraden voor een reactie. Met die reactie stellen de colleges van de gemeenten het Programma Zon op Veld vast. Dit gebeurt waarschijnlijk in maart. Als het programma is vastgesteld kunnen initiatiefnemers (commerciële projectontwikkelaars of groepen inwoners via energiecoöperaties) die een zonneveld willen plaatsen een plan indienen. Als dat plan qua locatie en voorwaarden voldoet aan het programma, kunnen initiatiefnemers een omgevingsvergunning aanvragen. Die is nodig voordat het zonneveld aangelegd kan worden. Bij het maken van deze plannen worden de omwonenden altijd betrokken.



Kennismaken met schilderen

07-12-2023

Van de redactie

Woerden - Op maandagmiddag 18 december van 14.00 tot 16.00 uur is er een schilderworkshop in het Samen sterk huis in Woerden. De schilderworkshop is eenmaal per maand onder leiding van ervaren schilderdocenten, deze keer door Jeannette van Schaik.



 

Even vergeten dat je ziek bent (geweest) en ontspannen genieten van het plezier om creatief bezig te zijn. Dat kan in het Samen sterk huis. We werken aan de hand van voorbeelden maar zelf iets bedenken mag ook, het is voor iedereen te doen. Tijdens het schilderen staat plezier voorop, want plezier ontspant en doet je even ontsnappen aan de waan van de dag.

 

Het huis is open vanaf 13..30 uur voor koffie, thee en een gezellig en ontspannen samenzijn. Van 14.00 tot 16.00 uur vindt de workshop plaats. Je bent van harte welkom! Omdat het om een beperkt aantal plaatsen gaat, is aanmelden voor deze workshop nodig. Dat kan telefonisch (06-14004496), per email info@samensterkhuis.nl of in het Samen sterk huis, openingstijden zie de website www.samensterkhuis.nl.

 

Voor wie graag wil komen maar minder mobiel is, geen eigen auto heeft of niet met openbaar vervoer/taxi kan, is AutoMaatje Woerden een optie: thuishuiswoerden.nl/automaatje.



Kerst Country Café Concordia met of zonder Brunch

07-12-2023

Van de redactie

Haastrecht - Kerst Country Café Concordia met of zonder Kerstbrunch. Zondag 24 december staat Theater en Grand Café Concordia geheel in het teken van Kerst. In het gezellige Grand Café staat het overheerlijk Kerst Brunch Buffet, bestaand uit heerlijke warme en koude gerechten, opgesteld.

 

 

In de mooie ambiance van de Theaterzaal staan de tafeltjes uitnodigend te wachten op de gasten. Het staat buiten kijf dat de drie leden van het huistrio, Change of Key, er alles aan gaan doen om een warme, gezellige en sfeervolle muzikale omlijsting van deze brunch te verzorgen. De inloop voor de brunch is vanaf 11.45 en het is gewenst om hiervoor te reserveren. Dit kan t/m 19 december. Aansluitend gaan de deuren om 13.45 u open en is de Theaterzaal ook toegankelijk voor bezoekers van Country Café Concordia. Change of Key gaat dan nog twee heerlijke muzikale sets, gevuld met country muziek in de breedste zin van het woord afgewisseld met bekende en onbekende Kerst songs, ten gehore brengen.

 

Natuurlijk zal het trio ook songs van hun Kerst CD ‘Christmas Glee with Change of Key’ voor het voetlicht brengen. De entree voor deze middag inclusief brunch is € 35,- pp en komt men alleen voor Country Café dan is de entree € 10,-. Speciaal voor alleengaanden is er een stamtafel ingericht onder het motto: ‘Gezelligheid kent geen tijd en zien eten doet eten’. Het belooft een sfeervolle, gezellige en ‘oorstrelende’ middag te worden in Haastrecht. Voor meer informatie en/of reserveren 06 54918147 of mailto: info@marykee.com

 



Feestelijke Kerstviering bij Parkinson Café Alphen met "AS YEARS GO BY" Band

07-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn -  Het Parkinson Café Alphen nodigt u uit om samen het jaar feestelijk af te sluiten op 20 december 2023 in Wijkcentrum Kerk en Zanen. Deze speciale kersteditie belooft een gezellig samenzijn met de opzwepende muziek van de band "AS YEARS GO BY."

 

Het Parkinson Café Alphen staat bekend om zijn informele sfeer, en deze kerstviering vormt geen uitzondering. Geen moeilijke presentaties, maar in plaats daarvan een gelegenheid om samen te genieten en te feesten, waar zelfs gedanst mag worden. De band "AS YEARS GO BY" zal de avond muzikaal omlijsten en ervoor zorgen dat niemand stil blijft zitten. Met herkenbare klanken uit de jaren zestig, beloven ze een muzikale reis vol energie en nostalgie, zonder de standaardnummers die we allemaal al te vaak gehoord hebben.
 

De viermansband "AS YEARS GO BY" brengt de beste muziek uit de jaren 60 en 70 ten gehore. Twee van de bandleden zijn afkomstig uit Hazerswoude Rijndijk, wat zorgt voor een extra feestelijke sfeer van herkenning. Verwacht een avond vol swingende beats en onvergetelijke melodieën.
 

Naast de muziek wordt er ook gezorgd voor heerlijke drankjes en hapjes, bereid door de gastvrouwen die al druk in de weer zijn. Het belooft een feestelijke gelegenheid te worden om samen 2023 af te sluiten en even alle zorgen te vergeten.



Details van het evenement:

Datum: 20 december 2023
Tijd: 14:00 tot 16:30 uur (inloop vanaf 13:30 uur)
Locatie: Wijkcentrum Kerk en Zanen, de Oude Wereld 57, 2408 NV te Alphen aan den Rijn (volop gratis parkeerruimte)
Toegang: Gratis (iedereen die Parkinson een warm hart toedraagt is welkom)
Website: www.parkinsoncafealphen.nl
Inlichtingen: info@parkinsoncafealphenaandenrijn.nl
Telefoon: 06 15 88 42 21
 

Parkinson Café Alphen nodigt iedereen uit om samen te komen, te genieten van goede muziek, heerlijk eten en drinken, en samen een onvergetelijke kerstviering te beleven. Kom langs en maak van deze bijzondere gelegenheid gebruik om het jaar 2023 op een feestelijke manier af te sluiten.



Minder Nederlanders kiezen voor hoog eigen risico zorgverzekering

07-12-2023

Van de redactie

Minder consumenten kiezen in 2024 voor een verhoogd eigen risico bij de zorgverzekering. Uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat tot nu toe ruim 25 procent van de consumenten die overstappen van zorgverzekering kiest voor een verhoogd eigen risico. “Voor de zorgverzekering 2023 was dat nog ruim 38 procent”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.
 

Vooral het aantal consumenten dat gaat voor het hoogste eigen risico bedrag van 885 euro is flink gedaald. Tot nu toe kiest 21 procent van de aanvragers hiervoor. Vorig jaar was dit nog ruim 31 procent.

Eigen risico bedrag

2023

2024

€ 385 (standaard)

61,79%

74,39%

€ 485

2,71%

1,92%

€ 585

2,84%

1,91%

€ 685

1,04%

0,55%

€ 785

0,19%

0,21%

€ 885

31,43%

21,01%

Totaal verhoogd eigen risico

38,21%

25,60%

 

Eigen risico verhogen levert minder korting op

Dat minder mensen het eigen risico verhogen, komt volgens Bulthuis mede doordat het in 2024 minder oplevert. “We zien dat veel zorgverzekeraars de premiekorting voor een verhoogd eigen risico voor komend jaar hebben verlaagd. Wie het eigen risico maximaal verhoogt, naar 885 euro, krijgt nu op jaarbasis gemiddeld 50 euro minder korting dan in 2023. Hierdoor weegt voor veel mensen het risico op een hoge ziekenhuisrekening niet langer op tegen de premiekorting. Zij kiezen dan meestal gewoon weer voor het standaard eigen risico van 385 euro.”
 

Eigen risico verhogen verstandig?

Het verhogen van je eigen risico kan je nog steeds aardig wat korting opleveren. De gemiddelde premiekorting voor een eigen risico van 885 euro is in 2024 ruim 195 euro per jaar en loopt op tot maximaal 270 euro per jaar. “Dat kan dus een mooie besparing zijn, maar bedenk wel altijd goed of een verhoogd eigen risico in jouw situatie verstandig is”, voegt Bulthuis toe. “Stel dat je onverwachts naar het ziekenhuis moet, dan kan je ineens een rekening krijgen van 885 euro in plaats van de standaard 385 euro. Die moet je dan wel kunnen betalen.” Als je chronisch ziek bent, veel medicijnen gebruikt of het komende jaar een ziekenhuisbehandeling verwacht, is het eigen risico verhogen sowieso niet verstandig.

 



Man (51) doodgeslagen door tweelingbroer

07-12-2023

Van de redactie

Na jaren samenwonen en lief en leed te hebben gedeeld, barstte op 23 januari 2023 de bom tussen twee tweelingbroers. Een dan 51-jarige man uit Den Haag meldt zich de volgende dag bij de politie dat zijn broer levenloos op bed ligt. "Het zal wel zijn door zijn hersens, ik heb hem hard geslagen op zijn kop."
 

Het was in deze zaak de vraag in hoeverre het overlijden van zijn broer aan verdachte kon worden toegerekend. Het slachtoffer was een flinke drinker en viel geregeld om volgens verdachte. In het weekend zou hij nog op zijn hoofd gevallen, hij bloedde sinds zaterdag uit zijn oor. Van hersenletsel dat is waargenomen tijdens de sectie kon ook niet worden vastgesteld wanneer het was toegebracht. Misschien tijdens het slaan, maar het kan ook van de dagen ervoor zijn.
 

Maar volgens de officier van justitie kan het handelen van verdachte op zijn minst een onmisbare schakel zijn geweest in de gebeurtenissen die tot het overlijden hebben geleid. Verdachte heeft op geen enkel moment hulp ingeschakeld, sterker, hij heeft hem toen er ruzie was nog een paar keer flink op het hoofd geslagen en geschopt. Terwijl het slachtoffer nog had geroepen om te stoppen en terwijl hij wist dat zijn broer al hoofdletsel had. De kans dat zijn broer het niet zou overleven, heeft hij voor lief genomen. Daarmee heeft hij zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan doodslag.
 

Familie wil vrijspraak

Het overlijden werd donderdag getypeerd als een familietragedie. De tweelingbroers woonden de afgelopen jaren samen, deden hetzelfde werk, gingen samen op vakantie en deelden lief en leed. Het slachtoffer had problemen met alcohol maar was mede daarom ook bij zijn broer gaan wonen, zodat hij geholpen zou worden. Het tegenovergestelde gebeurde: verdachte blijkt ook een problematische drinker en samen dronken ze geregeld flink. Ook was sprake van cocaïnegebruik.
 

De nabestaanden van het slachtoffer zijn echter ook familie van de verdachte. Zij willen geen straf en hebben verzocht om een vrijspraak. "Maar bij een ernstig feit als dit kan ik niet afzien van eens strafeis," legde de officier van justitie uit. "Het slachtoffer had een leven, en hoe moeilijk dat leven ook was, er is geen enkele rechtvaardiging om hem dat leven af te nemen."
 

In de rechtspraak worden voor doodslag vaak straffen tussen de 8 en 12 jaar cel opgelegd. "Gelet op de houding van de familie en het verdriet dat ik bij verdachte zie, zal ik aan de onderkant van die bandbreedte blijven," zei de officier van justitie. Ze eiste 8 jaar cel. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.



Aardgasverbruik Bodegraven-Reeuwijk daalt harder dan gemiddeld in Nederland

06-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Volgens nieuwe cijfers van het CBS was het aardgasverbruik van particuliere woningen in Bodegraven-Reeuwijk in 2022 gemiddeld 1050 kubieke meter. Dat is 23,2 procent minder dan in 2021. Daarmee daalde het gasverbruik vorig jaar harder dan gemiddeld in Nederland.

Gemiddeld verbruikten Nederlandse woningen in 2022 bijna 22 procent minder gas dan een jaar eerder. Vooral in enkele Noord- en Zuid-Hollandse gemeenten daalde het aardgasverbruik sterk. In minder stedelijke gebieden, vooral in het noorden en oosten van het land, daalde het verbruik minder sterk. Lees hier meer over op cbs.nl.


Aardgasverbruik naar nul

Hoewel we als gemeente goed bezig zijn met het verminderen van aardgasverbruik, willen we graag naar een verbruik van 0. Er zijn verschillende subsidies om uw woning te verduurzamen en van het gas af te gaan. Bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hiermee kunt u subsidie krijgen voor energiebesparende en duurzame maatregelen in uw woning of bedrijfspand. Het gaat om de volgende maatregelen:
 

zonneboilers
(hybride) warmtepompen
isolatiemaatregelen
aansluitingen op een warmtenet
een elektrische kookvoorziening.

 

Voor meer informatie en aanvraag van deze subsidie, ga naar rvo.nl/subsidies-financiering/isde.



Voices4Xmas Kerstconcert afgelast wegens onverwacht overlijden broer dirigent

07-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - In verband met het onverwachte overlijden van de broer van dirigent John Bouwmans gaat het Voices4Xmas Kerstconcert op 10 december helaas niet door. Toegangskaarten die gekocht zijn via de koorleden of via de website worden automatisch terugbetaald. Heeft u toegangskaarten gekocht bij Sigarenzaak Liesbeth de Vries, neem dan even contact op via  info@voices4xmas.nl.

 



Gezellige Kerstbingo-middag bij Algemene Bejaarden Vereniging Bodegraven

06-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Op donderdag 14 december staat er een feestelijke Kerstbingo-middag op de agenda, georganiseerd door het enthousiaste bestuur van de Algemene Bejaarden Vereniging Bodegraven (ABVB). De locatie voor dit gezellige evenement is de nieuwe zaal van Rijngaarde. Alle senioren uit Bodegraven en omstreken zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit bijzondere festijn.
 


De deuren van de zaal gaan open om 13.15 uur, waarna de eerste bingo van start gaat om 13.45 uur. Voor leden bedraagt de entree slechts €2,00, terwijl niet-leden welkom zijn tegen een entreetarief van €4,00, inclusief één lot. Deelnemers kunnen zich verheugen op drie spannende bingo rondes met leuke kleine prijsjes.
 

Na de eerste bingo ronde staat er een smakelijke onderbreking op het programma. Deelnemers kunnen genieten van een kop koffie en/of thee vergezeld van wat lekkers. Na de tweede of derde bingo ronde is er de mogelijkheid om een drankje naar keuze te bestellen. Het bestuur zorgt daarnaast voor een heerlijk hapje bij de borrel, waardoor de sfeer gegarandeerd gezellig blijft.
 

Na afloop van de bingo is er de gelegenheid om lootjes te kopen, waarmee aantrekkelijke prijzen te winnen zijn. Het bestuur, onder leiding van Ria en Mieke, hoopt op een grote opkomst en is ervan overtuigd dat deze middag een bruisend en gezellig evenement wordt.
 

Het bestuur kondigt bovendien nieuwe data aan voor toekomstige bingo-evenementen: donderdag 21 maart 2024 en donderdag 27 juni 2024. Zet deze data alvast in uw agenda voor nog meer bingo-plezier in de toekomst.

 


 


 



Melden van vuurwerkoverlast

06-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Jaarlijks hebben mens en dier last van het geluid van vuurwerk dat voor de jaarwisseling wordt afgestoken. Het gaat dan vaak om illegaal knalvuurwerk. Ook het afsteken van consumentenvuurwerk is, met uitzondering van de jaarwisseling, verboden. Het afsteken van zogeheten fop- en schertsvuurwerk zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes (categorie F1) mag altijd.



 

Ervaart u overlast door vuurwerk, dan kunt u contact op nemen met de politie via 0900-8844. De politie kan 24/7 inzet plegen op meldingen van vuurwerkoverlast. Het melden van vuurwerkoverlast heeft altijd zin! Als door drukte van het aantal meldingen niet direct actie kan worden ondernomen, helpt het zeker bij nader onderzoek, het vaker surveilleren op bepaalde locaties of om een goed beeld te krijgen voor de aanpak op langere termijn. Overlast kunt u ook melden bij de gemeente door tijdens kantooruren te bellen naar telefoonnummer 0172-522522.  Onze handhavers surveilleren op plekken in de gemeente die als overlastlocatie bekend staan.

 

Illegaal vuurwerk

Verkeerd gebruik van vuurwerk brengt grote risico’s met zich mee. Voor illegaal vuurwerk geldt dat het hoe dan ook gevaarlijk is. Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken hiervan is strafbaar en het vervoeren van illegaal vuurwerk zorgt voor grote veiligheidsrisico’s. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk, waardoor er een verhoogde kans op letsel is. Lontjes zijn bijvoorbeeld te kort, het vuurwerk is beschadigd, of er zit teveel kruit in. Het is niet alleen voor de afsteker gevaarlijk, maar ook voor omstanders, huisgenoten of buren. Op politie.nl/onderwerpen/vuurwerk staat meer informatie over (illegaal) vuurwerk. Op vraaghetdepolitie.nl vinden jongeren meer informatie over (illegaal) vuurwerk.

 

Optreden tegen illegaal vuurwerk

De politie treedt hard op tegen verkopers en gebruikers van illegaal vuurwerk en mensen die legaal vuurwerk op een verkeerde manier gebruiken. De politie reageert snel op meldingen van inwoners over transport, handel, opslag en gebruik van illegaal vuurwerk en op meldingen over misbruik van legaal vuurwerk. Heeft u het idee dat er bij u in de omgeving vuurwerk opgeslagen ligt, op een niet toegestane manier wordt verhandeld, of vervoerd gaat worden? Bel dan de politie op telefoonnummer 0900-8844. Of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.



Keurmerk Veilig & Schoon voor de Alphense zwembaden

06-12-2023

Van de redactie

Alphen aan den Rijn - Wethouder Gert-Jan Schotanus kreeg vandaag uit handen van directeur Remco Pielstroom het Keurmerk Veilig & Schoon voor beide zwembaden van De Thermen2. De jaarlijkse strenge toetsing is door zwembad De Hoorn en zwembad AquaRijn goed doorstaan, waardoor ze wederom het branchekeurmerk voor zwembaden mogen dragen. Het behalen van het Keurmerk is een erkenning voor onze zwembaden.


 

Directeur Remco Pielstroom: “Het Keurmerk geeft aan dat wij voldoen aan de strenge regelgeving rondom hygiëne, veiligheid en badinrichting. We werken daar iedere dag heel hard aan, dus het is fijn die erkenning te krijgen. Met het behalen van het Keurmerk toont De Thermen2 aan dat bedrijfsprocessen goed geregeld zijn en goed worden uitgevoerd. Daar kunnen wij als gemeente natuurlijk alleen maar erg blij mee zijn”, aldus wethouder Schotanus.


Het Keurmerk Veilig & Schoon betekent een kwaliteitsslag en omvat verschillende wettelijke kaders die voor zwembaden van toepassing zijn. Naast de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (WHVBZ) zijn dit bijvoorbeeld: waterleidingwetgeving en legionella preventie, ARBO, HACCP, wet Milieubeheer, gebruiksvergunning en besluit Attractie- en Speeltoestellen. Verder worden richtlijnen gegeven voor concrete invulling van wetgeving en branchevereisten. “Het is een teamprestatie, iedereen heeft een belangrijke rol in het ‘veilig & schoon’ houden van ons zwembad. Dat wordt met dit keurmerk beloond”, vertelt Remco Pielstroom.



Een klein gebaar maakt het verschil

06-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - Het college gaat in kerstmodus! Op 12 december bundelen ze hun krachten en schrijven ze gezamenlijk 50 kerstkaarten voor inwoners die wel wat extra liefde, warmte en steun kunnen gebruiken. Het idee is simpel: we willen u vragen om iemand te nomineren voor een kaartje. De eerste 50 aanmeldingen ontvangen dan een speciaal handgeschreven kaartje.



 

Waarom?

Omdat de feestdagen, warmte en gezelligheid niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Laten we samen een beetje licht brengen in het leven van anderen. Wilt u iemand nomineren voor zo'n liefdevol kaartje? Meld diegene dan aan via de website: bodegraven-reeuwijk.nl/kerstkaart.



Indrukwekkende Documentaire ter nagedachtenis van Mariëlla de Geus roept op tot voortdurende dialoog over gendergerelateerd geweld

06-12-2023

Van de redactie

Gouda - Een aangrijpende documentaire geproduceerd door RTV Gouwestad en EDGHl.nl, werpt een scherp licht op de realiteit van gendergerelateerd geweld en plaatst de cruciale vraag over de rol van de gemeenschap, organisaties en zelfs de politie in het voortdurende gesprek hierover.
 

Inge de Geus, moeder van de in 2001 op gewelddadige wijze om het leven gebrachte Mariëlla de Geus, deelt openhartig het verhaal van haar gezin, waarbij zij het publiek meeneemt op een emotionele reis die diepe indruk achterlaat. De documentaire is opgedragen ter nagedachtenis aan Mariëlla en speelt zich af rondom het startsein van Orange the World op 25 november op de Markt in Gouda. Een evenement georganiseerd door de Zonta en Soroptimisten clubs uit Gouda, waarbij naast andere acties, het historische stadshuis en andere prominente bouwen oranje verlicht werden als symbool tegen gendergerelateerd geweld.


 

De documentaire gemaakt door AnneMarie Visser, programmamaker en presentatrice o.m.bij RTV Gouwestad, stelt niet alleen de aanwezigen en de organisatoren van Orange the World in Gouda voor een uitdagende vraag, maar ook de politie wordt gevraagd of zij een actievere rol kunnen spelen. Juist in een tijd waarin vrouwenrechten wereldwijd onder druk staan en geweld tegen meisjes een alarmerend fenomeen is, is de betrokkenheid van alle lagen van de samenleving  essentieel.
 

Het verlies van Mariella de Geus op 4 november 2001 schokte de Goudse gemeenschap. Bijna tienduizend mensen liepen op de dag van haar begrafenis mee in een stille tocht als eerbetoon aan het abrupt afgebroken leven van deze twintigjarige vrouw. De documentaire, versterkt door een krachtig gedicht van de Goudse Noa Heddergott aan het slot bekrachtigt de oproep tot voortdurende dialoog over gendergerelateerd geweld om bewustwording te vergroten, actie te ondernemen en een blijvende betrokkenheid te creëren voor een wereld waarin gendergerelateerd geweld geen plaats heeft.
 

De documentaire is 24/7 te bekijken via de link  Orange the World 2023 - YouTube op het YouTubekanaal van RTV Gouwestad (zoeknaam: Orange the World 2023) en tot maandag 11 december a.s. (19:00 uur) bij Gouwestad TV via de volgende kanalen op de kabel:
 

KPN: kanaal 1499 
XS4ALL: kanaal 1499 
Delta: kanaal 12 
Caiway/Rekam: kanaal 12 
Caiway Glasvezel: kanaal 12 
Odido: kanaal 869 
Solcon: kanaal 899  
 

Bij KPN (kanaal 1499) vindt u Gouwestad op Ned 1 en dan 1 stap terug. 



Zomercarnaval en Graslandbevloeiing op internationale Unesco-lijst van Immaterieel Erfgoed

06-12-2023

Van de redactie

Zomercarnaval en Graslandbevloeiing komen beiden op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Dat is op 6 december besloten tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van het comité van het Unesco verdrag immaterieel erfgoed in Botswana. Op deze zogenoemde 'Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid' staan tradities, gebruiken en ambachten uit de hele wereld die het waard zijn om door te geven aan nieuwe generaties.



 

Zomercarnaval

Nederland heeft het Zomercarnaval voorgedragen voor de Unesco-lijst om de culturele diversiteit van de jaarlijkse straatparade door de Rotterdamse binnenstad. Deze stoet van 5 kilometer met ruim 2500 dansers in kleurrijke kostuums, 25 carnavalsgroepen en praalwagens trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit heel Nederland. De veelkleurige parade grijpt terug op carnavalstradities uit de Antillen, Kaapverdië, Suriname en Spanje. Groepen met verschillende achtergronden bereiden zich een jaar lang voor. Samen maken ze kostuums of wagens en repeteren voor de parade. Deze gezamenlijke inspanning maakt het Zomercarnaval echt tot ‘levend erfgoed van de mensheid’.
 

Graslandbevloeiing

Samen met andere Europese landen heeft Nederland de techniek van graslandbevloeiing voorgedragen voor de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. De landschapsbeheerders en vrijwilligers zorgen met deze ingenieuze techniek dat rivierwater via geulen over een weiland stroomt. Hierdoor komen water en voedingsstoffen op het land terecht, waardoor het vruchtbaarder wordt, minder snel uitdroogt en beter tegen vorst kan. Graslandbevloeiing zorgt ook voor meer biodiversiteit. Nederland kent graslandbevloeiing al vanaf de Middeleeuwen. In delen van Overijssel en Noord-Brabant wordt de techniek nog steeds toegepast.
 

Unescolijst immaterieel erfgoed

Net als bij werelderfgoed hoort ook bij immaterieel erfgoed een internationale Unesco lijst. Dit is de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Hierop staan tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen willen doorgeven aan volgende generaties. Dat vraagt een andere aanpak dan het beschermen van monumenten of museumobjecten. Bij immaterieel erfgoed betekent ‘beschermen’ dan ook levend houden door kennis en vaardigheden uit te oefenen en door te geven aan nieuwe generaties. 
 

Het ambacht van de molenaar, de corsocultuur en de valkerij zijn Nederlands immaterieel erfgoed die al staan op de Unescolijst.



STAAT JOUW BUURT AAN IN HET DONKER? TEL FIETSVERLICHTING MET VVN-FIETSLICHTTELLEN

06-12-2023

Van de redactie

Meedoen is makkelijk!

Tijdens de donkere wintermaanden vraagt Veilig Verkeer Nederland extra aandacht voor verlichting op de fiets. Met de VVN Fietslichttellen-app doet zij een oproep om op een sympathieke manier fietsers te bewegen hun fietsverlichting aan te zetten en de fietsveiligheid te verhogen.

 


Beeld: VVN
 

Organiseer een fietslichttellen-actie

We zien het steeds meer: prachtig verlichte huizen en straten in de aanloop naar Kerst. Maar als je het belangrijk vindt om je huis te verlichten, waarom je fiets dan niet? 95% van de fietsers vindt het gevaarlijk om in het donker te fietsen zonder goede verlichting, maar op landelijk niveau blijkt dat zo’n 30% van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting heeft! Veilig Verkeer Nederland benadrukt dat in deze donkere dagen verlichting op je fiets belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Daarom lanceerde zij de VVN Fietslichttellen-app, die iedereen de mogelijkheid biedt om actie te ondernemen voor een veiliger fietslandschap. Met deze innovatieve webapplicatie organiseer je moeiteloos een fietslichttellen-actie bij scholen, sportverenigingen of drukke fietsroutes in jouw buurt. Zo draag je bij aan het vergroten van bewustzijn over fietsverlichting.

 

VVN's partner Univé nam het voortouw

Na de start van de landelijke fietsverlichtingscampagne op 31 oktober dit jaar door minister Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toonden medewerkers van Univé onlangs het initiatief om fietslichten te tellen met de VVN Fietslichttellen-app. Marieke Peters van Univé benadrukte: "Dit is een sympathieke manier om bij te dragen aan het veilig-op-weg gevoel met ons team." De actie toont aan hoe belangrijk het is om bewustzijn te creëren over het gebruik van fietsverlichting. "In korte tijd hebben we veel mensen bewust kunnen maken van de gevaren van slechte fietsverlichting," voegt Peters toe. Univé-medewerkers gingen het hele land door met fietslampjescontroles, een lovenswaardige inzet voor een veilige fietsomgeving!

 

Fietslichttellen is makkelijk!

De kracht van de Fietslichttellen-app ligt in haar eenvoud: tel eenvoudigweg hoeveel fietsers hun verlichting aan hebben en ontdek daarmee de sleutel tot een veiliger fietslandschap! Met deze verzamelde gegevens in de hand, kun je gelijk gemeenten, sportclubs of scholen informeren. De app biedt namelijk niet alleen een handige teltool, maar presenteert ook meteen een overzicht van het resultaat. Zo kan je een schouderklopje geven aan de gebieden waar fietsverlichting al uitstekend wordt gebruikt, of een stimulans voor die gebieden waar meer fietsverlichting nodig is. Kortom, de app is jouw eigen lichtbaken naar effectieve actie voor een stralend veilige fietsomgeving! 

 

Doe mee! 

Organiseer een fietslichttelactie en gebruik de VVN Fietslichttellen-app om bij te dragen aan bewustwording over fietsverlichting in jouw buurt. Zo kan iedereen een rol spelen in het vergroten van de fietsveiligheid. Samen zorgen we voor meer zichtbaarheid in het donker. Doe mee en geef fietsveiligheid een boost in jouw buurt! 

 

Voor meer informatie over de VVN Fietslichttellen-app en hoe je kunt deelnemen, bezoek de website

 

Straatverlichting AAN = Fietsverlichting AAN

Goede verlichting verkleint de kans op ongelukken met zo’n 20%. Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat bijna 10% van de ondervraagden zonder verlichting bij een bijna-ongeval (6%) of bij een ongeval (3%) betrokken is geweest. Veilig Verkeer Nederland vraagt verder het gemotoriseerde verkeer in deze donkere periode met mist, regen en dus slecht zicht, rekening te houden met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. In het donker en bij slecht zicht is verlichting voeren wettelijk verplicht. Een handig ezelsbruggetje voor 's avonds is: straatverlichting aan = fietsverlichting aan.



Horeca en geluidstechnici doen mee met aanpak voorkomen gehoorschade

06-12-2023

Van de redactie

Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek is op 6 december ondertekend door de betrokken partners, waaronder nieuwe toetreders Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT), de negen bestaande partners en staatssecretaris Maarten van Ooijen namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De bestaande convenantpartners verwelkomen KHN en VPT, waarmee een belangrijke stap is gemaakt in de bescherming van zowel werknemers als bezoekers tegen mogelijke gehoorschade door (te) hard geluid. Doordat geluidstechnici en horecagelegenheden zich hebben aangesloten bij het convenant, bereiken de afspraken om gehoorschade te voorkomen praktisch gezien alle branches waar versterkte muziek het primaire doel is, of een belangrijke ondersteunende rol speelt.

 

 

Afspraken

Het doel van het convenant is om bij te dragen aan de preventie van gehoorschade door bezoekers en werknemers van muziekactiviteiten op een voor het gehoor zo veilig mogelijke manier van de muziek te laten genieten. Om dit te bereiken hebben de twaalf convenantpartners op zes hoofdonderwerpen afspraken gemaakt: geluidniveaus, geluidsmetingen, gehoorbescherming, voorlichting aan bezoekers, deskundigheidsbevordering van werknemers en kennis en onderzoek. Door de convenantpartners wordt rekening gehouden met maximale geluidniveaus, wordt voorlichting gegeven over gehoorschade en op locatie zijn oordoppen met muziekfilter beschikbaar. KHN-voorzitter Marijke Vuik: “Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor het stijgende aantal mensen dat een gehoorbeschadiging heeft. In horecabedrijven zoals koffiezaken of restaurants is dit uiteraard helemaal geen issue. Maar in horecagelegenheden waar versterkte muziek wel voorkomt, wil de horeca er natuurlijk voor zorgen dat gasten er op een veilige manier van kunnen genieten en dat medewerkers op een gezonde wijze kunnen werken.”


De VPT vertegenwoordigt in het convenant de technische kant van de podiumkunsten op uiteenlopende plekken, van buurthuizen tot grote theaters en evenementen. Antoinette Wijffels, bestuurslid van VPT: “Onze leden zijn als geen ander in staat om kennis en ervaring rondom geluidsbeheersing te delen op plekken waar dit nu nog onvoldoende aanwezig is.”

 

Altijd oordoppen mee

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Ik ben blij dat het gelukt is om met zoveel partijen opnieuw de samenwerking te vinden. Extra bijzonder is dat nu ook de horeca en podiumtechnici van nog meer locaties aan boord zijn. Hierdoor wordt ons bereik veel groter. We werken aan een toekomst met verantwoorde geluidsniveaus op alle plekken met versterkte muziek. En natuurlijk blijven we wijzen op het gebruik van oordoppen met muziekfilter om je gehoor te beschermen, want het is echt super belangrijk voor iedereen om altijd oordoppen mee te nemen en te gebruiken als je bijvoorbeeld naar een concert gaat. Met de afspraken uit dit convenant wordt gezondheidswinst en vooruitgang geboekt bij het voorkomen van gehoorschade op ontzettend veel plekken met versterkte muziek.”

 

Convenantpartners

Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek is een samenwerking van DeBesteSchoolfeesten.nl, GGD GHOR Nederland, KHN (Koninklijke Horeca Nederland), LKvV (Landelijke Kamer van Verenigingen), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NL Actief, NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters), OSAT (Overleg Scholing Arbeidsmarkt Theatertechniek), VeiligheidNL, VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals), VPT (Vereniging voor Podiumtechnologie) en VVEM (Vereniging van Evenementenmakers).



Bijna 40% krijgt onverwachte rekening na bezoek zorgverlener zonder contract

06-12-2023

Van de redactie

Het afgelopen jaar bezocht ruim 14 procent van de Nederlanders één of meerdere keren een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract had. Bijna 40 procent van hen kwam er pas achteraf achter dat ze zelf geld moesten bijbetalen. Dat blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl in samenwerking met Factsnapp. De ondervraagden moesten gemiddeld ruim 200 euro zelf bijbetalen. “Dat is al best veel geld, maar we zagen ook uitschieters naar bedragen van ruim 1.000 euro die mensen zelf moesten betalen omdat de zorgverlener niet gecontracteerd bleek”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.


 

Consument vaak onwetend over gecontracteerde zorg

Uit het onderzoek van Geld.nl blijkt dus ook dat consumenten nauwelijks bekend zijn met het begrip ‘gecontracteerde zorg’ of weten wat de gevolgen zijn als je zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Ruim 6 procent van de ondervraagden wist bijvoorbeeld niet of ze het afgelopen jaar een zorgverlener zonder contract hadden bezocht.
 

Bulthuis vindt dat hier een belangrijke taak ligt voor zorgverzekeraars én zorgverleners. “Als je door de huisarts wordt doorverwezen, kan die al met je kijken of je mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen. Ook de zorgverlener waar je je meldt, kan je dit vertellen. En dat zouden beide partijen dus ook moeten doen.”
 

Uitblijven contracten voor 2024 ‘schandalig’

Volgens Bulthuis zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met voldoende zorgverleners. Ook is het hun taak om consumenten hierover duidelijk te informeren. “De afgelopen jaren zien we dat de contracten voor het nieuwe jaar steeds later rondkomen. Consumenten moeten tussen half november en eind december kiezen wat ze doen met hun zorgverzekering voor het komende jaar, maar bij enkele grote zorgverzekeraars is in sommige delen van het land nog maar 30 tot 70 procent van de contracten met de ziekenhuizen rond. Dat is natuurlijk schandalig, want zo kun je als consument geen goede keuze maken.”
 

Bulthuis raadt consumenten dus vooral aan om de komende weken goed in de gaten te houden of de zorgverleners van hun keuze een contract hebben. “Dit moet je natuurlijk checken als je wilt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar controleer het ook je huidige zorgverzekeraar. Als er vorig jaar een contract was met een zorgverlener, is het niet zeker dat in 2024 ook zo is. Blijft er nog lang onduidelijkheid over de contracten? Overweeg dan een andere zorgverzekeraar te kiezen waarbij je wel zeker weet dat je terecht kunt bij de zorgverleners waar je naartoe wilt.”



OM eist tot 20 maanden celstraf tegen vier verdachten van mondkapjesfraude

06-12-2023

Van de redactie

Het OM heeft vandaag straffen geëist tot 20 maanden tegen vier verdachten tussen de 36 en 56 jaar uit Bussum, België, Purmerend en Barendrecht. Het OM vindt bewezen dat drie verdachten zich begin 2020 schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van oplichting, door in Coronatijd een lading mondkapjes te verkopen die na aanbetaling van €850.000 nooit is geleverd. Een vierde verdachte is volgens het OM schuldig aan het witwassen van een deel van het geld. Een vijfde verdachte van 47 jaar is nog voortvluchtig.
 

Mondkapjes

Verdachten deden zich in de beginfase van de onzekere Coronatijd voor als betrouwbare partij die mondkapjes kon leveren, bedoeld voor China, waar de pandemie een piek bereikte en waar op dat moment een groot tekort was aan medische mondkapjes. Verdachten maakten misbruik van dit tekort. Dat blijkt als twee mannen namens hun bedrijven op 21 februari 2020 op Schiphol aangifte doen van oplichting. Een paar dagen eerder had ‘’een van de aangevers in een hotel op Schiphol een ontmoeting met de mondkapjesleveranciers van een Nederlands bedrijf bij wie zij voor ruim 7 miljoen euro aan mondkapjes hebben besteld. De aangevers deden een aanbetaling van €850.000, maar de mondkapjes werden niet geleverd, de contactpersoon van het mondkapjesbedrijf was onbereikbaar en op de locatie waar de mondkapjes zouden liggen, wist men van niets.
 

Onderzoek

De Koninklijke Marechaussee start een opsporingsonderzoek. De eerste onderzoeksbevindingen omvatten verklaringen van aangevers, beelden van het hotel waar de ontmoeting plaatsvond, en belastende informatie uit een ander lopend onderzoek. Voorts laat het onderzoek naar de geldstromen zien dat een groot deel van de ontvangen €850.000 direct is doorgesluisd, o.a. naar een rekening van een goudhandelaar in België - waar verdachten goud hebben gekocht. Bijna een kwart van het bedrag is overgeboekt naar een bedrijfsrekening - waarvan dure horloges zijn aangeschaft. Bij doorzoeking blijken twee verdachten in bezit te zijn van aangekochte of geleasde auto ’s en luxe goederen zoals Rolexhorloges.
 

Oplichting en witwassen

Het OM vindt dat drie verdachten, een 46-jarige man uit België, een 53-jarige man uit Purmerend en een 36-jarige man uit Bussum, zich schuldig hebben gemaakt aan medeplegen van oplichting. Uit de bekennende verklaringen van verdachten, afgeluisterde gesprekken en belastende WhatsApp-gesprekken tussen twee verdachten over de deal en instructies over de afhandeling ervan, blijkt dat zij vanaf het begin het plan hadden mensen op te lichten en nooit van plan waren de mondkapjes daadwerkelijk te leveren. Om vertrouwen te wekken is gebruik gemaakt van een ontruimingsbedrijf, zijn er facturen en een contract opgemaakt, is informatie gedeeld over levering en certificering van mondkapjes, zijn opslaglocaties gedeeld en vond een ontmoeting plaats tussen verdachten en aangevers om de deal te bespreken. Het OM vindt oplichting bewezen: verdachten hebben gebruik gemaakt van valse namen en hoedanigheden (ze presenteerden zich als bonafide verkoper van mondkapjes) en administratieve leugens die de mondkapjesdeal echt moesten laten lijken. Het OM vindt dat de vierde verdachte, een 56-jarige man uit Barendrecht, schuldig is aan witwassen van ongeveer €200.000. Hij heeft zijn bedrijf gebruikt om uit misdrijf verkregen geldbedragen wit te wassen en had in de visie van het OM wetenschap van de criminele herkomst van dit geld. Op die manier stroomt crimineel geld als legaal geld onze economie in. Zijn verklaring over de achtergrond van deze bestelling van horloges acht het OM ongeloofwaardig.
 

Strafeis

Dit betreft grootschalige oplichting, waarbij de verdachten moedwillig en geraffineerd misbruik hebben gemaakt van een wereldwijde crisis. Drie van hen hebben zich schuldig gemaakt aan oplichting in georganiseerd verband en één van hen aan witwassen. Alleen maar voor hun eigen financieel gewin. Ze hebben er zelfs allerlei trucs voor geprobeerd uit te halen, om het zo te doen lijken dat ze echt een zending mondkapjes hadden om te verkopen. Verdachten hebben, kort na het ontvangen van het geld, geprobeerd het geld aan het zicht van de financiële autoriteiten te onttrekken, deels met succes. Van amateurisme is bepaald geen sprake. Het OM eist een gevangenisstraf van 20 maanden tegen de mannen uit België en Purmerend. De man uit Bussum hoorde 18 maanden tegen zich eisen. Tegen de man uit Barendrecht eiste het OM acht maanden celstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk.
 

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak



OM eist een maand gevangenisstraf tegen verdachte bedreiging burgemeester Gorinchem

06-12-2023

Van de redactie

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van een maand tegen de 62-jarige inwoner van Gorinchem die verdacht wordt van het bedreigen van de burgemeester van die plaats. Dat is morgen exact gelijk aan de periode dat de man in voorarrest zit.
 

Naast de celstraf is ook een contactverbod met de burgemeester voor de duur van twee jaar geëist. Als de verdachte zich daar niet aan houdt, moet hij twee weken de cel in. De officier van justitie sprakt tijdens de zitting vanmiddag van een zeer ernstig feit met grote impact op het slachtoffer. “Door haar op deze manier te bedreigen veroorzaakt de verdachte gevoelens van angst en onveiligheid. Door dit soort gedrag op klaarlichte dag, in de stad waar iemand gewoon zijn werk doet, kan een persoon zich enorm belemmerd voelen in zijn of haar dagelijkse bezigheden.”
 

Verdachte verscheen voor de politierechter en dat betekent dat er direct na de zitting uitspraak gedaan werd. De rechter gaf de verdachte uiteindelijk 3 weken gevangenisstraf en een contactverbod met de burgemeester. Dit betekent dat meneer per direct op vrije voeten is.



Aanwijzing nutriënten verontreinigde gebieden: samen werken aan schoner water

06-12-2023

Van de redactie

Het kabinet wijst zogenoemde nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) aan waar agrarische bedrijven extra stappen moeten zetten om de waterkwaliteit te verbeteren. Deze verplichting volgt uit de vorig jaar verkregen derogatiebeschikking van de Europese Commissie. Die beschikking staat toe dat boeren nog enkele jaren extra mest mogen uitrijden, onder voorwaarde dat kwetsbare (water)gebieden sneller op een gezond niveau komen. De aanwijzing gaat in per 1 januari 2024.
 

Bedrijven in de NV-gebieden die gebruikmaken van derogatie, moeten de hoeveelheid extra dierlijke mest die zij over hun percelen uitrijden sneller afbouwen dan in de rest van Nederland. Daarnaast mag op alle percelen in de NV-gebieden 5% minder stikstof worden geplaatst (dierlijke mest en kunstmest). Dat schrijft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.
 

De aanwijzing van NV-gebieden geeft aan op welke percelen boeren een stap extra moeten zetten om de waterkwaliteit te verbeteren. Deze gebieden bevatten een te grote hoeveelheid stikstof en/of fosfor in het water. Dit komt onder meer uit (dierlijke) mest dat over het land wordt uitgereden en waarvan stikstof en/of fosfor uitspoelen in het water. Daarom is in de derogatiebeschikking met de Europese Commissie afgesproken dat Nederland stappen zet om de waterkwaliteit te verbeteren.
 

Minister Adema: “De derogatiebeschikking van de Europese Commissie vereist dat Nederland aanvullende maatregelen neemt om de kwaliteit van ons water te verbeteren. Schoon water is ook nodig voor land en teelt, nu en in de toekomst. Ik ben mij er zeer bewust van dat deze aanvullende maatregelen stevig zijn voor agrarische bedrijven in de aangewezen nutriënten verontreinigde gebieden. Echter, zonder deze gedetailleerde aanwijzing zou een groter deel van Nederland volgens de derogatiebeschikking aangewezen worden als verontreinigd en met niet uitvoeren staat de hele derogatie op het spel. Samen met de boeren in de aangewezen gebieden, en samen met de waterschappen, wil ik werken aan praktische oplossingen.”
 

De minister zal de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) vragen in kaart te brengen  welke maatregelen boeren individueel of in samenwerking kunnen nemen om de waterkwaliteit in hun gebied te verbeteren. Minister Adema wil met dat advies nader bekijken hoe boeren te informeren en te ondersteunen in dit proces.
 

Maatregelen in nutriënten verontreinigde gebieden

In 2023 is Nederland begonnen met het afbouwen van derogatie voor het extra uitrijden van dierlijke mest zodat we in 2026 op de EU-norm zitten van 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare. Agrarische bedrijven (vooral melkveehouders) die gebruikmaken van de derogatie, moeten vanaf 2024 sneller dan in de rest van Nederland het gebruik van extra dierlijke mest afbouwen. Dit betekent dat zij in 2024 210 kg en in 2025 190 kg stikstof dierlijke mest per hectare mogen uitrijden. Voor derogatiebedrijven is het mogelijk gebruik te maken van de ‘Subsidieregeling behoud grasland’. Hoe sneller de bedrijven derogatie moeten afbouwen, hoe hoger de vergoeding.
 

Alle agrarische bedrijven in NV-gebieden moeten in 2025 het gebruik van de totale hoeveelheid stikstof vanuit dierlijke mest en kunstmest met 20% verlagen. Daar wordt naartoe toegewerkt door in 2024 de totale stikstofgebruiksnorm met 5% te verlagen. Dat betekent dat boeren in NV-gebieden ook het gebruik van bijvoorbeeld kunstmest moeten terugdringen. Door het verminderen van het gebruik van stikstof, verbetert de waterkwaliteit.
 

Zones rond Natura 2000- en grondwaterbeschermingsgebieden

Agrarische bedrijven mogen sinds 2023 geen derogatie meer aanvragen voor percelen binnen Natura 2000-gebieden. Vanaf 2024 gaat dat ook gelden voor bedrijven die met minimaal 50% van hun perceel in een zone van 250 meter rond een Natura 2000-gebied liggen.
 

In grondwaterbeschermingsgebieden (een zone rondom een waterwingebied voor drinkwater) is het van groot belang dat het (grond)water minder wordt belast met nitraat. Daarom is het sinds 2023 voor agrarische bedrijven niet meer mogelijk derogatie aan te vragen voor de percelen in deze gebieden. Vanaf 2024 gaat ook de totale stikstofgebruiksnorm voor de percelen in NV-gebieden vanuit grondwater sneller omlaag. Dat betekent dat bedrijven de totale hoeveelheid stikstof verlagen met 10%, daarmee werken zij sneller toe naar de totale verlaging van 20% in 2025 en wordt het drinkwater minder belast.
 

Derogatiebeschikking dierlijke mest

In september 2022 is Nederland met de Europese Commissie tot een derogatiebeschikking gekomen waarmee we enerzijds toewerken naar een volledige afbouw van derogatie en anderzijds aanvullende maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. De derogatiebeschikking is bovenop de afspraken gekomen die we als lidstaat hebben gemaakt in het 7e Actieprogramma Nitraat en het addendum hierop. Enkele maatregelen zijn in 2023 al ingegaan, zoals de afbouw van derogatie in heel Nederland en de aanleg van bufferstroken. Met de invoering van de NV-gebieden, de verlaging van de stikstofgebruiksnorm en het verlagen van het nationaal mestproductieplafond voldoet Nederland aan alle afspraken.
 

Extra informatie

Boeren die vragen hebben over de aanwijzing van NV-gebieden en de bijbehorende maatregelen kunnen terecht bij de RVO. Informatie over de Subsidieregeling behoud grasland is hier te vinden.



Feestelijke Kerstbingo voor Kinderen op De Oude Zustertuin!

06-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - De feestdagen staan voor de deur en om het feestelijke seizoen in te luiden, organiseert De Oude Zustertuin op zaterdag 16 december een bruisende kerstbingo speciaal voor kinderen! Het belooft een gezellige middag vol plezier en verrassingen te worden, en we nodigen alle kinderen uit om deel te nemen aan dit feestelijke evenement.
 

Datum en Tijd

De kerstbingo vindt plaats op zaterdag 16 december. We trappen het festijn af om 13.30 uur en sluiten de feestelijkheden af om 15.00 uur. Het belooft een paar uur vol opwinding en vertier te worden, dus zorg dat je erbij bent!
 

Locatie

Het feest vindt plaats op De Oude Zustertuin, waar een betoverende sfeer heerst die perfect past bij de kerstperiode. De locatie is gemakkelijk bereikbaar en biedt een warm welkom aan alle kinderen die deelnemen.
 

Kosten

Voor slechts 3 euro per kind kunnen ze deelnemen aan de kerstbingo. Deze bijdrage dekt de kosten van het evenement en zorgt ervoor dat we een onvergetelijke middag kunnen organiseren. Betaling kan ter plaatse worden voldaan.
 

Geweldige Prijzen

Er zijn geweldige prijzen te winnen tijdens de bingo! Van kerstcadeautjes tot leuke verrassingen, we hebben ons best gedaan om een assortiment aan prijzen samen te stellen dat de kinderen enthousiast zal maken. Mis deze kans niet om met fantastische beloningen naar huis te gaan!
 

Geniet van Lekkernijen

Naast de opwinding van het bingo-spel, kunnen de kinderen ook genieten van heerlijke drankjes en snoepgoed. Er staat een assortiment aan lekkernijen klaar om de smaakpapillen van de jonge deelnemers te verwennen. Zo wordt de kerstsfeer compleet gemaakt!
 

Aanmelden niet nodig

Geen gedoe met van tevoren aanmelden - kom gewoon opdagen en doe mee! We verwelkomen alle kinderen die zin hebben in een gezellige middag vol plezier en kerstvreugde. Breng je vrienden, broertjes, zusjes en iedereen die je kent mee voor een onvergetelijke ervaring.



Kom schaatsen op de unieke Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis én beleef de winter op het mooiste markplein van Nederland!

06-12-2023

Van de redactie

Gouda - De Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis is een jaarlijks terugkerend evenement op de Markt van Gouda en is niet meer weg te denken uit de Goudse winter. Dit oer- Hollandse evenement staat garant voor ijspret voor tienduizenden schaatsliefhebbers. De Goudse IJsbaan is uniek, omdat je rondom het historische stadhuis kunt schaatsen op de Markt midden in het centrum van Gouda. Het is een sprookjesachtig beeld met Anton Pieck-allure. Kleine kinderen zetten hun eerste voorzichtige pasjes op het ijs, jongeren volgen clinics en grootouders zwieren arm in arm over het ijs.
 

 

Naast de Goudse IJsbaan ligt de gezellige Koek & Zopie. Je hebt hier een uniek panoramisch uitzicht op de rode luikjes van het stadhuis en de ijsbaan. Een heerlijke plek om op te warmen na het schaatsen of om te genieten van de spelende kinderen op het ijs. Alle informatie zoals tickets, prijzen, openingstijden en programma, zijn te vinden op de website: www.goudseijsbaan.nl
 

Data & openingstijden Woensdag 20 december 2023 t/m zondag 14 januari 2024 Alle dagen geopend van 09.00 t/m 23.00 uur, ook op zon- en feestdagen!*
 


 

*LET OP: De Goudse IJsbaan hanteert aangepaste openingstijden tijdens o.a. de Brede School Schaatsweek en oudejaarsdag, actuele informatie via: goudseijsbaan.nl. Entreeprijzen Entree € 7,50 | Schaatshuur € 2,50 | Dubbele ijzers € 1,50 Tickets zijn online en aan de kassa verkrijgbaar (het event is cashless).



Feestelijke kerstmarkt bij activiteitencentrum De Schakel in Moordrecht

06-12-2023

Van de redactie

Moordrecht - Het is weer tijd voor de jaarlijkse kerstmarkt bij activiteitencentrum De Schakel in Moordrecht! Op donderdag 14 december van 18.00 tot 20.30 uur, aan het Oosteinde 27. Bezoekers kunnen genieten van activiteiten in en om het gebouw. Het middelpunt van de kerstmarkt is de verkoop van handgemaakte kerstartikelen. Deze zijn met liefde gemaakt door de cliënten van De Schakel, boerderij In de Krom en andere activiteitencentra van Gemiva. Natuurlijk is de Kerstman aanwezig, zijn er verse oliebollen, marshmallows en warme dranken. De opbrengsten van deze avond zullen bijdragen aan een feestdag voor onze cliënten. Dit evenement is mogelijk gemaakt door de inzet van onze vrijwilligers, ouders en lokale bedrijven.

 

 

Activiteitencentrum De Schakel, onderdeel van de Gemiva, biedt een omgeving waar mensen met een verstandelijke beperking in hun eigen tempo kunnen werken en groeien. Zij doen er activiteiten en werkzaamheden die aansluiten bij hun interesses, vaardigheden, talenten, ontwikkelingsmogelijkheden en leeftijd.

 

Voor meer informatie over de Kerstmarkt of De Schakel, check de website: Gemiva - De Schakel. Blijf op de hoogte van alle activiteiten via onze Facebookpagina: Facebook Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of andere beperking zorg of begeleiding nodig hebben. 



Aankomst Sinterklaas op Da Costaschool

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Vandaag was het eindelijk zo ver. Alle kinderen stonden al vroeg op de stoep klaar om de Sint op te wachten. Toen de Sint maar niet kwam, werd duidelijk dat er een probleem was. De Pieten kwamen aan met de trekker en vertelden dat Sinterklaas kwijt was. Ze hadden hem overal al gezocht! Uiteindelijk bleek de Sint al die tijd al op school aanwezig te zijn. Hij had vannacht namelijk op school geslapen! Zo kon het feest gelukkig toch nog doorgaan.
 


 



Sinterklaas op Het Vogelnest

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Wat was het spannend vanochtend bij de aankomst van Sinterklaas! Iedereen stond klaar rondom een afgezet vierkant, zodat de helikopter zou kunnen landen. We hoorden de helikopter wel, maar hij was ergens anders geland. 2 pieten stonden op het dak en vertelden dat Sinterklaas al binnen was.


Sinterklaas zat al op ons binnen te wachten. Nadat we hem welkom hadden geheten en natuurlijk voor hem hadden gezongen, zijn alle kinderen in de klassen het Sinterklaasfeest verder gaan vieren.




Sint aankomst IKC Schatrijk

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven - Ook dit jaar heeft de Sint een bezoek gebracht aan IKC Schatrijk. 
Hij kwam in de BSO bus (voorheen Stint) naar de school met 1 piet.  Het schoolplein stond vol met alle kinderen (en ouders) van IKC Schatijk. Maar waar was de andere piet gebleven? 
 

Sinterklaas had nog een aantal boeken geleend van de school en deed deze terug in de boekenkist. En opeens was daar de missende piet die in slaap was gevallen!
Zo kon het Sinterklaasfeest op school beginnen met de Sint en zijn twee pieten!
Het was een mooie ochtend.
 


 



Pepernotenbrand bij De Regenboog

05-12-2023

Van de redactie

Reeuwijk - Terwijl alle kinderen en veel ouders voor de school op Sint wachtten, bakte juf Kirsten verse pepernoten voor de Pieten. Al gauw stegen er grote rookwolken uit het oventje van de juf. Grote paniek! 112 gebeld en even later kwam de brandweer met loeiende sirenes om de hoek. Sinterklaas bleek ook in de brandweerauto te zitten. Hij was onderweg snel ingestapt om met zijn Pieten de brandweer te helpen. De pepernoten van juf Kirsten waren verbrand, maar het vuur werd geblust en gelukkig hadden de Pieten nog voldoende pepernoten bij zich om er een gezellig kinderfeest van te maken.

 



Samen Schrijven voor de Mensenrechten: Write for Rights in Bodegraven-Reeuwijk

05-12-2023

Van de redactie

Bodegraven-Reeuwijk - In Bodegraven-Reeuwijk bundelen mensen hun krachten om op te komen voor de rechten van hen die gevangen zitten, bedreigd worden, of onderdrukt zijn vanwege hun geloof, werk, mening of simpelweg om wie ze zijn. Dit lovenswaardige streven krijgt vorm tijdens een van 's werelds grootste mensenrechtenacties: Write for Rights. Amnesty Bodegraven-Reeuwijk neemt deel aan deze beweging en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de schrijfactie.



 

Op vrijdag 8 december tussen 10.30 en 12.30 uur kunnen geïnteresseerden in Bodegraven terecht in Het Groene HartHuys, gelegen aan Bouwsteeg 6. Op zaterdag 9 december, van 14.00 tot 16.00 uur, vindt een vergelijkbare schrijfactie plaats in het Huis van Alles in Reeuwijk, op van Staverenstraat 39, Reeuwijk Brug. Een gelegenheid voor mensen om hun steentje bij te dragen aan een wereld waarin ieders mensenrechten gerespecteerd worden.
 

Een inspirerend verhaal dat de kracht van dergelijke schrijfacties illustreert, is dat van Germain Rukuki uit Burundi. Germain zette zich in voor een organisatie die streefde naar een einde aan martelingen in zijn thuisland. Helaas zag de overheid zijn activisme als een bedreiging voor het imago van het land en veroordeelde hem tot maar liefst 32 jaar gevangenisstraf. Gelukkig veranderde zijn lot dankzij Write for Rights.
 

Tijdens de Write for Rights-campagne van 2020 werden wereldwijd meer dan 436.000 brieven geschreven voor Germain. Deze immense steun leidde ertoe dat na vier jaar gevangenschap Germain vervroegd werd vrijgelaten. Zijn verhaal is een krachtig voorbeeld van hoe het schrijven van een simpele brief een leven kan veranderen en de loop van de geschiedenis kan beïnvloeden.
 

De impact van Write for Rights gaat verder dan de pen op het papier. Het toont aan dat de kracht van collectieve actie en solidariteit deuren kan openen, zelfs in de meest gesloten omgevingen. Het biedt een sprankje hoop aan degenen die onrecht ervaren en herinnert ons eraan dat verandering mogelijk is, hoe moeilijk de omstandigheden ook lijken.
 

Dus, of je nu een ervaren activist bent of voor het eerst deelneemt aan een schrijfactie, jouw bijdrage maakt een verschil. Samen schrijven we niet alleen brieven; we schrijven geschiedenis en streven naar een wereld waarin iedereen vrij is om te zijn wie ze zijn, zonder angst voor vervolging of onderdrukking. Doe mee, schrijf een brief, en help mee om levens te veranderen.



Wethouder Ad de Regt (LijstvanderDoes) treedt af per 25 januari 2024

05-12-2023

Van de redactie

Woerden - Wethouder Ad de Regt heeft besloten om zijn functie neer te leggen. Hij stopt met het wethouderschap in Woerden per 25 januari 2024. Dan is de eerste vergadering van de gemeenteraad in het nieuwe jaar. De Regt ervaart het wethouderschap in toenemende mate als een te zware fysieke belasting.
 

Ad de Regt: “Ik ben altijd voluit gegaan voor dit prachtige en eervolle ambt van wethouder, zeker in ons mooie Woerden. Vanuit mijn fractie heb ik steeds alle vertrouwen gekregen en daar ben ik dankbaar voor. Daardoor heb ik samen met het college, de raad en de organisatie veel tot stand kunnen brengen. Maar het wethouderschap vraagt ook veel. Je moet er bijna 24/7 stáán. Ik wil voorkomen dat me dat niet meer lukt. Daar wil ik geen genoegen mee nemen. Niet voor Woerden en niet voor mezelf.”
 

Drs. Ad de Regt (66) is wethouder Openbare Ruimte, Bodem en Water, Natuur en Milieu, Landelijk gebied, Verkeer en Mobiliteit, Erfgoed en Archeologie, Vastgoed en Grondbedrijf en Regionale Samenwerking. Op het moment van aftreden is hij bijna drie jaar wethouder in Woerden geweest. Gedeeltelijk tijdens de vorige bestuursperiode. Eerder was hij wethouder in IJsselstein en in Oudewater. Ook vervulde hij diverse functies als bestuurder, toezichthouder, mediator en adviseur in het openbaar bestuur, de zorg, het onderwijs en de cultuursector. Lijst van der Does gaat nadenken over een opvolger voor Ad de Regt.

Beeld: Margo de Wijk



Zeven jaar cel geëist voor schietpartij in Woerdense woning

05-12-2023

Van de redactie

Woerden - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een 31-jarige man uit de gemeente Heusden. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 16 november 2022 een man uit Woerden in zijn woning te hebben beschoten en te hebben beroofd. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond aan zijn beide benen.
 

Uit het politieonderzoek blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat er die nacht in Woerden een ripdeal heeft plaats gevonden. Dat is onder meer gebaseerd op verklaringen van getuigen die zien dat een auto voor de woning parkeert met de geopende achter klep richting de voordeur. De getuigen horen harde knallen en zien mannen met bivakmutsen dozen vanuit de woning naar de auto verplaatsen. Deze waarnemingen ondersteunen de verklaring van het slachtoffer dat stelt dat hij overvallen en beschoten is in zijn woning. Ook onderzoek naar afgeluisterde communicatie van verdachte en slachtoffer ondersteunt het scenario van een ripdeal. Zowel de verdachte als het slachtoffer waren actief in de drugshandel. 
 

Dat het de verdachte is die heeft geschoten, blijkt volgens de officier onder meer uit bloedsporen op een klein mesje waarmee het slachtoffer zich geprobeerd heeft te verdedigen tegen de schutter. Het DNA in deze bloedsporen matcht met het DNA van verdachte. Het waren ook onder andere deze DNA-sporen die ervoor zorgden dat de verdachte in beeld kwam en later kon worden aangehouden.     

De verdachte heeft – in een laat stadium – verklaard dat juist hijzelf slachtoffer was en de betreffende nacht gegijzeld werd in de woning. Dit scenario wordt in de visie van het Openbaar Ministerie niet ondersteund door onderzoeksbevindingen en wordt daarom als onaannemelijk beschouwd.    
  

Poging doodslag
Uit onderzoek blijkt niet dat de verdachte een vooropgezet plan had om het slachtoffer te doden. Er is daarom vrijspraak gevraag voor de ten laste gelegde poging moord. Wel heeft hij zich die nacht in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan poging doodslag en diefstal met geweld. De officier van justitie zegt daarover: “Het gemak waarmee het wapen is gebruikt, is ernstig te noemen. Het OM neemt het verdachte ook erg kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor hetgeen er op die 16e november is gebeurd. Verdachte heeft het slachtoffer voor oud vuil achter gelaten, de dozen meegenomen en is gevlucht.” Alles afwegend is in deze zaak een eis van zeven jaar gevangenisstraf op zijn plaats.
 

Slachtoffer veroordeeld voor drugsfeiten
Het slachtoffer in deze zaak is de betreffende avond aangehouden voor grootschalig drugsbezit. Omdat dat onderzoek eerder klaar was, heeft deze zaak al op zitting gestaan. De rechtbank heeft hem op 30 mei 2023 hiervoor veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.      


© 2003 Digitale bodegraafse krant | Privacy pagina